Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:  Πειραιάς 2 

προηγούμενα Πειραιάς 1

Άλλες περιοχές Πειραιά: Πέραμα, Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός  

Ακτές υπόλοιπου Σαρωνικού: Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ρέμα Πικροδάφνης Γλυφάδα Βούλα-Υδρούσα: Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι

 

Πειραιάς-Νέο Φάληρο

 

«Θαλάσσιες» συμμαχίες με φόντο τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη

Τρια επιχειρηματικα σχήματα, με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων, βρίσκονται υπό εκκόλαψη προκειμένου να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης

Του Νικου Μπαρδουνια

Σε διαδικασία διαβουλεύσεων και διερεύνησης των προθέσεων των υπόλοιπων υποψηφίων επενδυτών έχουν εισέλθει οι περισσότερες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζεται ακόμη και το σενάριο να δημιουργήσουν «Επιχειρηματικό Σχήμα» προκειμένου να αυξήσουν την ισχύ τους και να μειώσουν τα επιχειρηματικά τους ρίσκα. Κύκλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρούν ότι στους δύο διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν σχήματα που θα αποτελούνται από port operations, διεθνείς μεταφορείς, τράπεζες (όπως η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς), δικηγορικά γραφεία, ναυτικοί πράκτορες και εταιρείες που ασχολούνται με τη διακίνηση και διεκπεραίωση των εμπορευματοκιβωτίων.

Τα ενδεχόμενα σχήματα

Εκτιμάται ότι τα επικρατέστερα επενδυτικά Σχήματα, για τους ΣΕΜΠΟ Πειραιώς και θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να είναι:

- Η κινεζική Cosco με την Αγγλική Hutchison. Πρόκειται για ένα Σχήμα που επιδιώκει τα τελευταία δύο χρόνια να εξασφαλίσει κυρίως τον ΣΕΜΠΟ του Πειραιά. Το ενδιαφέρον των Κινέζων είχε εκδηλωθεί επισήμως κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι βλέπουν την Ελλάδα, ως πύλη για την ευρύτερη περιοχή. Η HutchisoWampoa είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και σήμερα έχει υπό τη διαχείρισή της 46 λιμάνια σε 23 χώρες.

- Η Dubai Ports World, του σεΐχη Αχμέντ Μπιν Σουλαγέμ, έχει ορίσει εκπρόσωπό της στην Ελλάδα τον Διονύση Στεριώτη. Η μητέρα του, Νόνη Στεριώτη - Καλλίτση, εδώ και χρόνια εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γαλλική εταιρεία διακίνησης κοντέινερ CMA.

- Στο τρίτο επενδυτικό Σχήμα, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν οι δύο κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης, η δανική Maersk και την MSC του Ιταλοελβετού Τζιανλουίτζι Απόντε καθώς και την ισραηλινή ΖΙΜ. Η Maersk Line είναι από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στον κόσμο. Με στόλο που ξεπερνά τα 500 πλοία container και το 1.300.000 ΤΕU, εξασφαλίζει παγκόσμια κάλυψη, έχει παρουσία με γραφεία σε περισσότερες από 125 χώρες στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, ενδέχεται να είναι port operations, η Hensseatic. Επίσης ενδιαφέρον για τη διαχείριση των υπηρεσιών που θα παραχωρηθούν από τους ΣΕΜΠΟ σε Πειραιά και θεσσαλονίκη έχουν εκφράσει και οι εταιρείες Eurogate, Evergreen, η αμερικανική Prologi, η Port Singapore Authority και η Sinotrans.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς αναμένεται να καταθέσει η Νομαρχία ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, κατά πληροφορίες, θα γίνει καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υποβολή ανακριβών στοιχείων και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού από την διοίκηση του ΟΛΠ. «Στο επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2007 για να γνωρίζουν οι μέτοχοι τι θα κάνει η εταιρεία την επόμενη χρονιά δεν αναφερόταν τίποτα περί παραχώρησης της εκμετάλλευσης του μοναδικού σε λειτουργία προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτη, αλλά αντίθετα γινόταν αναφορά μόνο για έργα επέκτασής του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/01/2008_256173

 

 Επιστροφή

 

Το Λιμάνι της Αγωνίας

Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com

Πειραιάς, 8 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ CARREFOUR ΚΑΙ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ» ΤΟΥ,  KAI ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ;

Διανύουμε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και φτώχειας, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους στην πόλη μας (και όχι μόνο), καθώς και τις οικογένειές τους.

Εταιρίες του χώρου των τροφίμων (Super Market), με συνεχείς αδικαιολόγητες αυξήσεις και υπερκερδοσκοπικές τακτικές, είναι συνυπεύθυνες γι’ αυτή την κατάσταση.

Μία από τις εταιρείες υψηλής έντασης κερδών στο χώρο (η Carrefour), στα πλαίσια της επιχειρηματικής τακτικής της για ανάδειξη της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» της, αποφάσισε να φτιάξει ένα «κοινωνικό παντοπωλείο», στην πόλη μας.

Η εταιρεία (η οποία δεν είναι «ίδρυμα» όπως δηλώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο), θα μπορούσε μέσα από τα υπάρχοντα μεγάλα καταστήματά της, να προχωρήσει στην προσφορά της.

Ο Δήμος Πειραιά, δεν πρέπει να παραχωρήσει ιστορικά και δυσανάλογα μεγάλα κτίρια, για να διευκολύνει την εταιρεία. Ίσως, για ένα διάστημα προσαρμογής, η διευκόλυνση με κάποιους εσωτερικούς χώρους του πύργου-γιαπί στο Λιμάνι, ή κάποιας άλλης ουδέτερης δημοτικής ιδιοκτησίας να ήταν αρκετή.

Το Λιμάνι της Αγωνίας τονίζει, ότι μεγάλη σημασία έχουν και άλλα ζητήματα, γύρω από το «κοινωνικό παντοπωλείο» και ερωτά τον Δήμαρχο Πειραιά:

Ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή νοικοκυριών ;

Πως θα διασφαλιστεί η τήρηση των κριτηρίων και η διαφάνεια της διαδικασίας;

Άποροι κάτοικοι του Πειραιά οι οποίοι δεν είναι δημότες της πόλης, θα συμμετέχουν;

Οι 200 οικογένειες μετά τους 6 μήνες που θα λαμβάνουν τη «βοήθεια», πως θα βοηθηθούν από το Δήμο; Θα μπορούν να ξανασυμμετέχουν στο «κοινωνικό παντοπωλείο»; Γιατί ο αριθμός είναι 200 και όχι 300 ή 100 ;

Σε ότι αφορά την παραχώρηση κτιρίων του Δήμου για τη συγκεκριμένη χρήση ζητάμε να ενημερωθούμε για:

το πλήρες αιτιολογικό της ανάκλησης της αρχικής απόφασης την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2008 του ΔΣ και αφορά στην παραχώρηση του κτιρίου Δηλαβέρη επί της οδού Θηβών για την εγκατάσταση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» της εταιρείας Carrefour.

το πλήρες αιτιολογικό της νέας απόφασης η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2008, για την παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Πυροσβεστικής στην οδό Φίλωνος για την ίδια χρήση και σκοπό.

για τις εναλλακτικές άλλες θέσεις, κτίρια ή λύσεις που διερεύνησε η Δημοτική Αρχή.

 το πλήρες κείμενο της σύμβασης το οποίο υπέγραψε ή πρόκειται να υπογράψει ο κ. Δήμαρχος την εταιρεία Carrefour για την παραχώρηση του κτιρίου και τους όρους λειτουργίας του «κοινωνικού παντοπωλείου».

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναμένουμε απαντήσεις. Ταυτόχρονα φοβόμαστε ότι για άλλη μια φορά, ο Δήμος Πειραιά δείχνει ότι δεν έχει σχεδιάσει τις κινήσεις του, αλλά πορεύεται χωρίς «πυξίδα», δανειζόμενος την «πυξίδα» εταιρειών, που έχουν τη δική τους πολιτική.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www.tolimanitisagonias.gr

Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174

 

 Επιστροφή

 

Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail:

tolimanitisagonias <mailto:tolimanitisagonias@gmail.com> @gmail.com

Πειραιάς, 14  Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TO ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO EINAI ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το τσίρκο MEDRANO μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες εγκατάστασής του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προσπαθεί να βρει στέγη στην πόλη μας και μάλιστα στην έκταση των «οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ»,τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου και διεκδικούνται επί χρόνια από τους κατοίκους.

Για να το επιτύχει έλαβε προέγκριση από τη Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Πειραιά κατά παράβαση της προβλεπόμενης από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διαδικασίας.

Το Λιμάνι της Αγωνίας από θέση αρχής εναντιώνεται στη λειτουργία και εγκατάσταση  τσίρκων, διότι και ενόχληση στους περίοικους προκαλείται αλλά και διότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε αυτά είναι άθλιες και βασανιστικές.

Από την πόλη μας δεν είναι το τσίρκο που λείπει, ούτε τα δημόσια θεάματα. Και δε χρειάζεται να προστεθεί άλλο ένα κακό σε αυτή.

Από την πόλη μας λείπουν άλλα πολύ πιο σημαντικά πράγματα, όπως η καθαριότητα, οι ελεύθεροι χώροι, ο σεβασμός στους πολίτες, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των ζώων και πάρα πολλά ακόμη.

Το Λιμάνι της Αγωνίας συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση του τσίρκου από την πόλη μας, τον αγώνα των φιλοζωϊκών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που ήδη έχουν κινητοποιηθεί.

Ευελπιστούμε, η Δημοτική Αρχή να μην κάνει ένα ακόμη σοβαρό λάθος, ακυρώνοντας μάλιστα την ίδια της την απόφαση περί του δημόσιου χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ  ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΕΛΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www <http://www.tolimanitisagonias.gr/> 

Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174

 

  Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ*
*ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ*
*www.ecogreens.gr* <http://www.ecogreens.gr/>* - *email: *ecogreen@otenet.gr
*Αθήνα*: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
*Θεσσαλονίκη*: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
25.4.2008
*Ανεπιθύμητο το τσίρκο **MEDRANO***
Το τσίρκο MEDRANO* *από την Ιταλία, πήρε προέγκριση από το Δήμο Πειραιά για εγκατάσταση σε χώρο του Δήμου, ξεκινώντας τις παραστάσεις το Πάσχα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις παραστάσεις καθώς και σε κάθε παράσταση που περιλαμβάνει ζώα και *ζητούν από το Δήμο Πειραιά να αρνηθεί να δώσει την αντίστοιχη άδεια. *
 Υπόψη ότι το τσίρκο MEDRANO έχει επανειλημμένως δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, όταν εγκαταστάθηκε στους Δήμους Κερκύρας, Σερρών και Πάτρας, παρά την άρνηση των αντίστοιχων Δήμων για εγκατάστασή του. Ο Δήμος Πατρών, μετά από έντονη αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες του τσίρκου, κάλεσε σε συνέλευση την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., όπου υπογράφηκε αίτημα για μεγαλύτερη έως και πλήρη δικαιοδοσία όλων των Δήμων της Ελλάδος για παροχή αδείας ή μη σε τσίρκα με ζώα.
Άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης έχουν θέσει σε εφαρμογή μερική ή πλήρη απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, καθότι αυτές δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού και βαρβαρότητα απέναντι στα έμβια όντα του πλανήτη. Τα ζώα του τσίρκου αιχμαλωτίζονται με βίαιο τρόπο, υπόκεινται σε βάρβαρες μεθόδους εκπαίδευσης και αφύσικες κινήσεις, ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και μετακίνησης, με καθημερινή κακοποίηση, πείνα, δίψα, καθήλωση σε μικρά κλουβιά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και όλα αυτά για την ψυχαγωγία των θεατών. Τα τσίρκα με ζώα επίσης επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη μεγάλη κατανάλωση νερού και τα λύματα από τις ακαθαρσίες των ζώων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2007 και αναφέρεται στην πλήρη απαγόρευση της εισόδου τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα, πρόταση την οποία στηρίζουν 95 μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι η σχετική απαγόρευση δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό καθότι το συγκεκριμένο τσίρκο, όπως και όλα τα υπόλοιπα τσίρκα, δεν είναι ελληνικής προέλευσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τα τσίρκα χωρίς ζώα που λειτουργούν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442

 

 Επιστροφή

 

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com
 
ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ή ΠΛΑΤΕΙΕΣ ME ΔΕΝΔΡΑ; 
ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΛΙΜΑΝΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)
 
Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας και ενώ σε όλη την Αθήνα η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς, τα εργατικά σωματεία συσπειρώνονται μαζί με τις κινήσεις πολιτών για την υπεράσπιση των τελευταίων πράσινων χώρων, η Δημοτική Αρχή Φασούλα δρομολογεί την καταστροφή πέντε πλατειών της πόλης του Πειραιά για την κατασκευή υπόγειων ιδιωτικών (με ΣΔΙΤ) χώρων στάθμευσης. Ο Δήμαρχος μας εμπνέεται από το όραμα Σουφλιά για το περιβάλλον και προσπαθεί να το υλοποιήσει στην πόλη. Διότι ως γνωστόν τα δένδρα δεν φέρνουν κέρδος ενώ τα υπόγεια γκαράζ, οι αυτοκινητόδρομοι και το μπετόν φέρνουν. Όχι στους πολίτες βέβαια, αλλά στους εργολάβους. 
Η μανία με τις πλατείες
Έτσι ξαναρχίζει το έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης. Πλατεία Τερψιθέας, Τινάνειος Κήπος, Πλατεία Αγίας Τριάδας, Προφήτης Ηλίας, Πλατεία Πηγάδας. Επειδή τότε ο κύριος Φασούλας δεν ήταν στον Πειραιά, του θυμίζουμε ότι το γκαράζ της Πλατείας Τερψιθέας σταμάτησε χάρη στις κινητοποιήσεις πολιτών. Αυτό θα ξανασυμβεί. 
Τα αιωνόβια δένδρα του Τινάνειου και της Τερψιθέας, η πιο δημοφιλής πλατεία της Πειραϊκής, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι του κέντρου και των περιοχών κατοικίας είναι πολύτιμοι για να δοθούν στη χρήση των Ι.Χ. Οι αρχαιότητες που κρύβονται από κάτω δεν επιτρέπουν τις εκσκαφές. Οι λίγες εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που θα δημιουργηθούν δεν θα λύσουν το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων Ι.Χ. που αναζητούν χώρους στάθμευσης κάθε μέρα. Κυρίως όμως, η έλξη των Ι.Χ. στις κεντρικές πλατείες της πόλης είναι μία καταστροφική ιδέα που έχει εγκαταλειφθεί πλέον από την επιστημονική κοινότητα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Την προτείνουν μόνο οι κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες πρόκειται να θησαυρίσουν από τη λειτουργία τους. 
Που θα χωρέσουν τα αυτοκίνητα; 
Η συζήτηση με όρους κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του προβλήματος  της κορεσμένης με αυτοκίνητα πόλης αποτελεί μια παγίδα. Διαιωνίζει την παραδοχή ότι τα αυτοκίνητα θα είναι πάντα παρόντα στην πόλη, θα είναι πολλά και θα πρέπει πάντα να βρίσκονται χώροι και τρόποι για τη στάθμευσή τους. 
Τα αυτοκίνητα αυξάνονται συνέχεια και σταθερά με εξωφρενικούς ρυθμούς της τάξης του 10-15% τον χρόνο. Οι μετακινήσεις με Ι.Χ. στον Πειραιά και την Αθήνα είναι 4 φορές περισσότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στον Πειραιά κάθε πρωί 45.000 οχήματα  αναζητούν θέση στάθμευσης. Με αυτό το ρυθμό  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε δημόσια  θέση παρκινγκ θα είναι διαρκώς κατειλημμένη και όλοι οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι, κάθε τους τετραγωνικό, από ακίνητα αυτοκίνητα. Κι μετά;
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, υπάρχει λύση, πρόκειται για αδιέξοδο;
 
Πρωτότυπα σενάρια τρόμου με πιθανότητες πραγματοποίησης
 
Ας δούμε πιθανά σενάρια με ευρηματικές λύσεις για κατασκευαστικές με όραμα…..
 
Ειδικές κατασκευές για παρκάρισμα στις όψεις των κτηρίων στη θέση των σημερινών μπαλκονιών και στις ταράτσες των πολυκατοικιών! Γιατί όχι; 
Μπάζωμα του όρμου του Πασαλιμανιού γιατί η έκταση που θα προκύψει σε στρέμματα πραγματικά «βγάζει» τις απαιτούμενες θέσεις παρκινγκ! Γιατί όχι; 
Πολυώροφο γκαράζ στα βράχια της Πειραϊκής. Γιατί όχι; 
Κατάργηση των λεωφορείων και του τραμ που εμποδίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων. Γιατί όχι; 
Απαγόρευση τις κίνησης των πεζών κατά  τις ώρες αιχμής των αυτοκινήτων για να εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη άνεση κινούμενα και σταθμεύοντας και στα πεζοδρομία. Γιατί όχι; 
 
Δεν πρόκειται για αποκυήματα διανοητικής διαταραχής, άλλοι τρελάθηκαν. Μήπως τα Ι.Χ. δεν έχουν καταλάβει όλους τους πεζόδρομους, δεν έφθασαν στην αμμουδιά της Καστέλας και της Φρεαττύδας, δεν έχουν κάνει τη λεωφόρο Λαμπράκη αδιάβατη με τα τριπλοπαρκαρισμένα; Μήπως δεν υπάρχουν παράγοντες της πόλης που θεωρούν το πλάτος των πεζοδρομίων υπερβολικό, τον ερχομό του τραμ απαράδεκτο; Μήπως δεν σταματάει η λειτουργία του λεωφορείου του Προφήτη Ηλία όταν λειτουργεί το Βεάκειο για να ανηφορίζουν απρόσκοπτα τα Ι.Χ. στον λόφο; Μήπως οι καταστηματάρχες της παραλίας δεν ζητούν την κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής της Πειραϊκής γιατί ενοχλεί την κίνηση των ΙΧ των πελατών τους;
 Ήδη σε άλλες πόλεις, στη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, «ευφυείς» δήμαρχοι σε συνεργασία με ικανούς επιχειρηματίες προχωρούν στην ναυπήγηση πλοίων-παρκινγκ πολλών χιλιάδων θέσεων, χωρίς να ακούν τις διανοουμενίστικες οικολογικές ευαισθησίες διαφόρων σαν και εμάς, ενώ δεκάδες τοπικοί άρχοντες των ακτών του Αιγαίου διαπρέπουν μπαζώνοντας χιλιόμετρα παραλιών, αποδίδοντας τις στα ΙΧ αυτοκίνητα. 
Πρόκειται για σενάρια ταινίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας; Δυστυχώς όχι, πρόκειται για πραγματικά σενάρια. Τόσο πραγματικά που κάνει τις παραπάνω προτάσεις να συμπληρώνεται από την απόφαση της Δημαρχιακής επιτροπής  να καταστρέψει όποιον κήπο έχει μείνει στον Πειραιά για να δημιουργήσει θέσεις παρκινγκ; 
Για την ακρίβεια πρόκειται για την κεντρική ιδέα έμπνευσης των παραπάνω σεναρίων. 
 
Ας σοβαρευτούμε!
 
Τα παρκινγκ που σχεδιάζονται για τον κέντρο του Πειραιά δεν έρχονται να εξυπηρετήσουν καμιά πραγματική ανάγκη της πόλης σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα και τη στάθμευσή τους. Γιατί ποτέ δε μελετήθηκαν με όρους μακρόχρονου σχεδιασμού αυτές οι πραγματικές ανάγκες. Έρχονται ως αίτημα κατασκευαστικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να στήσουν επιχειρήσεις στάθμευσης σε δημόσια οικόπεδα-δηλαδή στις ελάχιστες πλατείες.
Οι κάτοικοι του Πειραιά θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν, κυριολεκτικά, την προχειρότητα, τη βιασύνη και τη ανευθυνότητα στο σχεδιασμό και την εκτίμηση των αναγκών της πόλης. Οι πολίτες του Πειραιά για μια ακόμη φορά θα κληθούν να πληρώσουν, κυριολεκτικά, τους όρους συναλλαγής της δημοτικής αρχής με κάθε είδους κατ’ ανάθεση εργολαβίας. Οι κάτοικοι του Πειραιά στη λογική της ανάπτυξης που η δημοτική αρχή υιοθετεί, θα πληρώνουν σε ιδιώτες τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους η οποία θα είναι το ίδιο προβληματική με σήμερα. 
Η συζήτηση χρειάζεται να μετατοπισθεί επειγόντως αλλού.
 
Στην ποιότητα ζωής ως ολιστική συνολική αξία 
Στην προστασία και μέριμνα για τους χώρους ελεύθερης χρήσης από τους πολιτες 
Στην ανάπτυξη πολιτικής για το πράσινο σε μια αστική περιοχή που το στερείται, με αφετηρία την απόλυτη προστασία του ήδη υπάρχοντος όποιο και όσο και  να ‘ναι. 
Στην ενίσχυση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας για την κίνηση των πολιτών 
Στην αξιοποίηση δημόσιων ελεύθερων χώρων για την κίνηση των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης. 
Στην ένταξη της μετακίνησης και των μέσων της σε μια λογική εξυπηρέτησης της ζωής της πόλης και όχι το αντίθετο: η ζωή στην πόλη, δηλαδή, να καθορίζεται από τις ανάγκες που γεννά η μετακίνηση και τα μέσα της. 
 
Δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο εάν όμως το αντιληφθούμε εγκαίρως γλιτώνουμε την σύγκρουση με τον τοίχο και ίσως μπορούμε να κάνουμε «όπισθεν». 
Η λογική της εξυπηρέτησης των αυτοκινήτων δεν οδηγεί πουθενά, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά. Πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Στρασβούργο και το Βερολίνο έχουν κάνει ήδη «όπισθεν». Απαγορεύουν την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αλλά επιπλέον αποθαρρύνουν ακόμα και την αγορά των αυτοκινήτων. Μη ξεχνάμε ότι μέσα στα αυτοκίνητα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον για να επιβιώσουν. Για να μη μας βρουν όλους νεκρούς από ασφυξία πάνω στα τιμόνια μας, ας βάλουμε όπισθεν. 
 
Ας απαιτήσουμε την πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου του Πειραιά. 
Ας απαιτήσουμε καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς, το μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ, τα λεωφορεία, τον προαστιακό σιδηρόδρομο. 
Ας απαιτήσουμε ποδηλατοδρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο. 
Ας απαιτήσουμε την απαγόρευση στάθμευσης στα στενά της πόλης και τη φύτευση αυτών των θέσεων. 
 
Η μελέτη συνδυασμένης ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς και ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, βασισμένη στην αντίληψη που στοχεύει στη μείωση αρχικά και τον αποκλεισμό σταδιακά των ιδιωτικών αυτοκινήτων – εξαιρουμένων των καταστάσεων έκτακτης άμεσης ανάγκης -  και υποστηριζόμενη από καλά μελετημένους χώρους στάθμευσης στις παρυφές της πόλης εξυπηρετεί ένα όραμα που έχει κέντρο τη ζωή της πόλης και όχι την οικονομία του εργολαβικού κέρδους. Έχει κέντρο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο. Έχει κέντρο το περιβάλλον και όχι τα κέρδη. Και ο Πειραιάς έχει ανάγκη τις πλατείες του και το πράσινο, το τελευταίο δένδρο, τον πιο μικρό κήπο. Οι πολίτες του και το Λιμάνι της Αγωνίας θα το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο.
 
Πειραιάς 17 Ιουλίου 2008
 
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο
Το Λιμάνι της Αγωνίας

 

 Επιστροφή

 

Επιχείρησαν να πυρπολήσουν το πάρκο της ΧΡΩΠΕΙ
δημοσιεύτηκε September 18 από anonymous 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αργά το βράδυ της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου ξέσπασε οργανωμένος εμπρησμός στην έκταση του πάρκου ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο. Σε τρία σημεία του χώρου, άναψαν ταυτόχρονα φωτιές από φωτοβολίδες που εκτοξεύτηκαν από δύο δίκυκλα. Ο εμπρησμός έγινε στον κηρυγμένο χώρο που παράνομα αγόρασε ο Όμιλος Χαραγκιώνη και διεκδικεί για να οικοδομήσει εμπορικό κέντρο και ιδιωτικό νοσοκομείο. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε καθώς οι περίοικοι και η πυροσβεστική αντέδρασαν αμέσως. Οι αιωνόβιοι ευκάλυπτοι γλύτωσαν από θαύμα. Κάηκαν λίγα δένδρα, θάμνοι, ένα σταθμευμένο φορτηγό και κινδύνεψαν σοβαρά τα γύρω σπίτια τα οποία αγγίζουν το πάρκο.   
Ο εμπρησμός είναι το τέταρτο περιστατικό μέσα στην ίδια χρονιά, με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας δημόσιου πάρκου υψηλού πρασίνου. Την άνοιξη οι επιχειρηματίες εγκατέστησαν εκεί παράνομα με την ανοχή του Δήμου Πειραιά το Τσίρκο Medrano. Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, οι τοπικοί σύλλογοι, δημοτικές και φιλοζωϊκές κινήσεις. Το Τσίρκο έφυγε μετά το Πάσχα. Το καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε σε τοπικές εφημερίδες ένα γελοίο γκάλοπ από το οποίο έβγαινε το συμπέρασμα ότι οι Πειραιώτες προτιμούν το οικοδομικό μεγαθήριο Χαραγκιώνη από το πάρκο!  Στη συνέχεια οι επιχειρηματίες προχώρησαν σε αγωγές κατά των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αγωνίζονται εδώ για το πράσινο, ζητώντας αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
Και χθες «άγνωστοι» επιχείρησαν να κάψουν τους αιωνόβιους ευκάλυπτους της ΧΡΩΠΕΙ. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Ο δε Δήμος Πειραιά εδώ και έναν χρόνο απλώς παρακολουθεί τους επιχειρηματίες οι οποίοι μεθοδεύουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.   
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» θέλει να προειδοποιήσει όσους έχουν αφηνιάσει κατά των πράσινων χώρων του Πειραιά, γνωστούς και αγνώστους, ότι ακόμη και αν η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη να προστατεύσει τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ, ας μην ονειρεύονται εκεί real estate. Τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ ανήκουν στους Πειραιώτες και θα γίνουν δημόσιο πάρκο υψηλού πρασίνου.    
  Πειραιάς 18 Σεπτεμβρίου 2008 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο Το Λιμάνι της Αγωνίας Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com

 

 Επιστροφή

 

ΓΗΠΕΔΟ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ»: Εκοψαν δέντρα για τις ανάγκες στάθμευσης

Το «μικρό», αλλά ουσιαστικό, περιβαλλοντικό έγκλημα, που συντελέστηκε πριν λίγες ημέρες στο χώρο του γηπέδου «Καραϊσκάκη» με την κοπή περίπου 30 δέντρων και με προφανή στόχο κάποιες διευκολύνσεις για τις λειτουργίες στάθμευσης, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κώστας Τζατζάνης και Ελένη Παπαδοπούλου.

Αφού υπενθυμίζουν την αντίθεσή τους για την παραχώρηση των χώρων του γηπέδου «Καραϊσκάκη» σε ιδιώτες και γενικότερα για την εκχώρηση και ποδηγέτηση του αθλητισμού από τα μεγαλοσυμφέροντα, επισημαίνουν πως το τρομερά επιβαρυμένο περιβάλλον του Πειραιά δεν επιτρέπει ανοχή για τέτοιες ενέργειες, είτε αυτές έγιναν με κάποια άδεια, είτε όχι. Ζητούν από τις αρχές να ενημερώσουν τον πειραϊκό λαό για τις ενέργειες που έκαναν ή θα κάνουν γι' αυτό το τόσο χαρακτηριστικό περιβαλλοντικό έγκλημα και επισημαίνουν πως ο πειραϊκός λαός οφείλει και για αυτό το λόγο, να ανατρέψει την απάνθρωπη πολιτική της ποδηγέτησης του αθλητισμού και της καταπάτησης των κοινωνικών χώρων από τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Ριζοσπάστης 1-10-2008

 

 Επιστροφή

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΧΡΩΠΕΙ

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008 δικάζονται οι Μιχάλης Γκιών και Μαρία Ηλιάκη-Κωνσταντινίδου, μέλη της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τα Οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ μετά από αγωγή του επιχειρηματία Θεόδωρου Χαραγκιώνη και της εταιρείας του. Οι δύο δικαζόμενοι Πειραιώτες εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στην πρωτοπορία του κινήματος για τη διάσωση του πάρκου της ΧΡΩΠΕΙ. Η εταιρεία Χαραγκιώνη, η οποία προσπαθεί με τεχνάσματα να οικοδομήσει πολυώροφο εμπορικό κέντρο στο πάρκο έχασε την ψυχραιμία της. Έχει ήδη τρεις αποτυχημήνες προσπάθειες να κτίσει το μεγαθήριο της. Σε όλες βρήκε μπροστά της το κίνημα των κατοίκων, βασικοί πρωταγωνιστές του οποίου είναι η Μαρία Ηλιάκη-Κωνσταντινίδου και ο Μιχάλης Γκιων. Τώρα η εταιρεία  ακολουθεί άλλη μία αποτυχημένη συνταγή. Μεθοδεύει την εξόντωση όσων αντιστέκονται μέσω δικαστικών διώξεων. Κάνει πάλι λάθος. Στον Πειραιά τα κινήματα πολιτών έχουν μάθει να κερδίζουν και αυτό το παιχνίδι. Το Λιμάνι της Αγωνίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους του Νέου Φαλήρου και έχει διαθέσει το δυναμικό του για στηρίξει τα μέλη της Επιτροπής που δικάζονται. Στο πλευρό των δύο συμπολιτών μας  βρίσκονται, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με απόφαση του, η Νομαρχία Πειραιά, όλες οι δημοτικές κινήσεις πλην της παράταξης Αγραπίδη και οι  τοπικοί σύλλογοι Νέου Φαλήρου και Καμινίων.

Το Λιμάνι της Αγωνίας καλεί τις Πειραιώτισες και τους Πειραιώτες, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 12.00 στα Δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος) στο πλευρό της Μαρίας Ηλιάκη-Κωνσταντινίδου και του Μιχάλη Γκιων.

(ελήφθη 14-10-08)

 

 Επιστροφή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της  Πρωτοβουλίας Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ ΠΟΔΟΠΑΤΕΙΤΑΙ

               Η Πρωτoβουλία. Αγώνα για Ενιαίο Άλσος, στα πλαίσια της δίχρονης δράσης της, οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντιπληροφόρησης με προβολή του ντοκιμαντέρ της «Αναπλάθοντας τα Λιπάσματα Δραπετσώνας» σε πλατείες του Πειραιά και των γύρω δήμων (ήδη έχουν γίνει προβολές στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα). Πιστεύει πως τα οφέλη της δημιουργίας ενός άλσους δεν περιορίζονται μόνο στα σύνορα της Δραπετσώνας, αλλά αφορούν όλο τον Πειραιά.

Στόχος της Πρωτοβουλίας Αγώνα είναι να πάρουμε πίσω τη γη που για 90 χρόνια μάτωνε από τη βιομηχανική χρήση. Αυτή τη γη που δικαιωματικά ανήκει στους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά.

Ο αγώνας μας για να γίνει η λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου (640 στρ.) ενιαίο άλσος δεν παύει ποτέ να είναι αναγκαίος , επίκαιρος και επιτακτικός.

Θελήσαμε, λοιπόν, να ενημερώσουμε το Δήμο Πειραιά ότι θέλουμε να κάνουμε εκδήλωση – συγκέντρωση στις αρχές Οκτώβρη στην πλατεία Κοραή, ώστε να μη συμπέσει με άλλες εκδηλώσεις και βέβαια να μας δώσει ο ηλεκτρολόγος του δήμου, ρεύμα.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Πειραιά όμως, αντί να πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση υπέρ του άλσους, δεν κρίνει απαραίτητη την εκδήλωση γι αυτό το τεράστιο ζήτημα και δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Βουράκη, αρνείται να μας δώσει άδεια χρήσης του χώρου και του δημοτικού ρεύματος. Να σημειώσουμε εδώ, πως ο Πειραιάς είναι ο Δήμος με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε πράσινους – δημόσιους χώρους. Η δημιουργία του άλσους θα είναι μια ανάσα ζωής για όλους τους Πειραιώτες.

Οι δικαιολογίες που μας είπαν ήταν ότι δεν εκπροσωπούμε κάποιο κόμμα, δεν είμαστε αναγνωρισμένο νομικά σωματείο και … στο τέλος τέλος δεν είμαστε και τίποτα γνωστές προσωπικότητες του Πειραιά και ούτε βέβαια, τίποτα σοβαρές διαφημιστικές εταιρείες !!!

Και ενώ μας εμπαίζουν και μας ειρωνεύονται για το γεγονός ότι είμαστε μια «συλλογικότητα χωρίς σφραγίδα Πρωτοδικείου», ψεύδονται κιόλας, λέγοντάς μας πως αυτή η απαγόρευση είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου!

Με λίγα λόγια δεν μπορούν να αποδεχτούν μια πρωτοβουλία κατοίκων οργανωμένη από τα κάτω, χωρίς νομικές επικυρώσεις και καταστατικά. 

               Και εμείς τους απαντάμε:

               Η δημοτική αρχή του Δήμου Πειραιά με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο αρνείται το δικαίωμα της ελεύθερης διάδοσης ιδεών και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

               Κανείς δε θα μας υποδείξει με ποιο τρόπο θα οργανωνόμαστε.

               Κανείς δε θα μας απαγορεύσει τη χρήση δημοτικού χώρου και δημοτικού ρεύματος.

               Εμείς θα κάνουμε την εκδήλωση, την Πέμπτη 30 Οκτώβρη χωρίς την άδειά σας. Δεν τη χρειαζόμαστε άλλωστε. Έχουμε μαζί μας όλο τον κόσμο του αγώνα, όλες τις κινήσεις πολιτών για ελεύθερους δημόσιους χώρους από τον Άλιμο μέχρι την Πάρνηθα και θα είναι κοντά μας τη μέρα της εκδήλωσης.

               Ελάτε να μας σταματήσετε!!!

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ-

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ – ΒΡΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΓΥΨΑΔΙΚΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΑΛΣΟΣ

                                                                            15 /10/08

Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος

www.eniaioalsos.gr                                                                      eniaioalsos@gmail.com

 

 Επιστροφή

 

Χωρίς εξόδους κινδύνου και με αμίαντο στο δάπεδο το Δικαστικό Μέγαρο ΠΕΙΡΑΙΑ

Επίσχεση εργασίας από τους υπαλλήλους

Σε κτίριο «πηγή κινδύνων» για εργαζομένους και κοινό στεγάζεται η «Θέμις» στον Πειραιά. Η έλλειψη εξόδων κινδύνου στο δικαστικό μέγαρο του πρώτου λιμανιού της χώρας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διαπίστωση του εθνικού κέντρου «Δημόκριτος» περί ύπαρξης ινών αμιάντου στα πλακίδια του δαπέδου, φέρνει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο το αίτημα για άμεση μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών της περιοχής.

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Ηδη ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, χαρακτηρίζοντας το κτίριο επικίνδυνο, αποφάσισε να προχωρήσει, από τις 27 Νοεμβρίου, σε επίσχεση εργασίας.

«Αποφασίσαμε όλοι να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας. Δεν παρέχουμε εργασία, επειδή ο εργοδότης μας δεν μας παρέχει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπονται από τον νόμο», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Χατζίνας.

Για τον ίδιο λόγο οι δικηγόροι του Πειραιά, με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, προχωρούν στις 27 και 28 Νοεμβρίου σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ στο πλευρό των υπαλλήλων τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά.

Η έλλειψη εξόδων κινδύνου, που, όπως λέει ο κ. Χατζίνας, «σε ένα ατύχημα ή σεισμό θα οδηγήσει πάνω από 1.500 άτομα, εργαζομένους και πολίτες, να προσπαθούν να βγουν έξω από μια σκάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», έχει επισημανθεί από χρόνια. Μάλιστα, γι αυτό τον λόγο, παρά τις ενέργειες των αρμοδίων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει εκδώσει από το 2006 πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Ωστόσο, αυτή η επικινδυνότητα βεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που μετέβη στον χώρο ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου.

«Διαπιστώθηκε ότι το κτίριο δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου, κάτι που είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο κτίριο αλλά και για τους επισκέπτες του κτιρίου», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του ΣΕΠΕ.

Παράλληλα, όμως, ύστερα από έλεγχο που έγινε από τον «Δημόκριτο», διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου στα πλακίδια του δαπέδου, για τα οποία πάντως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο ότι «δεν αποδεσμεύονται παρά μόνο έπειτα από έντονη μηχανική επεξεργασία (π.χ. τρίψιμο με τροχό) ή την ολοσχερή καύση τους».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτά τα δεδομένα συνεκτιμήθηκαν από την Επιτροπή Διοίκησης και Διαχείρισης του κτιρίου, που συνεδρίασε στις 22 Οκτωβρίου και αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει αρμοδίως την άμεση μεταστέγαση του κτιρίου των δικαστικών υπηρεσιών.

Την επόμενη ημέρα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων ενημέρωσε με εξώδικο το υπουργείο Δικαιοσύνης, απ όπου όχι μόνο δεν δόθηκε απάντηση, αλλά σε δελτίο Τύπου της 30ής Οκτωβρίου γνωστοποίησε πως προγραμματίζεται μόνο... ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος έχει καταθέσει εδώ και χρόνια πρόταση για τη δημιουργία του νέου κτιρίου και παρότι από το 2004 έχει ενταχθεί σε νόμο, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1884808 (20-11-2008)

 

 Επιστροφή 

 

Δράσεις για δημιουργία πράσινου «πνεύμονα» στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ

 «Πράσινο» μήνυμα ελπίδας για τους κατοίκους του Πειραιά και όχι μόνο έφερε η είσοδος του νέου χρόνου.

Χθες, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της νομαρχίας «σφραγίστηκε» η βούληση Νομαρχίας και Δήμου Πειραιά να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών ελεύθερων χώρων, με πρώτη την έκταση των 47 στρεμμάτων της ΧΡΩΠΕΙ, στο Νέο Φάληρο.

Το παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στο Ν. Φάληρο έχει έκταση 47 στρεμμάτων και στόχος της Νομαρχίας Πειραιά είναι η μετατροπή του σε πάρκο για τους πολίτες

Ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, στη σύντομη ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρόντος του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμένων, κοινών προσπαθειών για τη διεκδίκηση και την αξιοποίηση της «στοιχειωμένης» έκτασης του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «πνεύμονα» ζωής για την ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά «ασφυκτιούν» από την έλλειψη πρασίνου.

Συγκεκριμένα, από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι, ενώ στο Λεκανοπέδιο η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι 2,5 τετραγωνικά μέτρα, το ίδιο ποσοστό στον Πειραιά είναι μόλις 1 τ.μ./κάτοικο!

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο νομάρχης Πειραιά στη χθεσινή ομιλία του έθεσε την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα χρονιά.

Ο κ. Μίχας, εκτός από το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης και των 640 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, για την οποία η νομαρχία έχει προτείνει τη δημιουργία πάρκου υπερτοπικής σημασίας, με θεματικό χαρακτήρα.

Ο νομάρχης στην ομιλία του υπογράμμισε ακόμα ότι το 2009 θα συνεχιστούν οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τη δημιουργία του Δικτύου, που βραβεύτηκε προ μηνός από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Στη χθεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχίας Πειραιά παραβρέθηκαν ακόμα ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο γ αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστ. Νεράντζης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μιχαλολιάκος, Π. Μελάς, του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης και Γ. Διαμαντίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, οι δήμαρχοι Πειραιά Π. Φασούλας, Δραπετσώνας Αλ. Χρυσός, Κορυδαλλού Στ. Κασιμμάτης, Περάματος Γ. Γλύκας κ.ά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

ΕΘΝΟΣ 2/1/2009

 

Επιστροφή

 

από seahorse@ath.forthnet.gr

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ(Ι)ΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ¨" ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΗΜΑ

Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας..!

Ο Δήμος Πειραιά, πριν χρόνια δημιούργησε το ΔΙΚΕΠΑΖ το διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων και μαζί με πολλούς άλλους δήμους, έγινε μια προσπάθεια να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να θεραπεύουν κάποια σκυλιά.

Τώρα για πολιτικούς λόγους  οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν είναι καθόλου φιλόζωοι, ψήφισαν παμψηφεί να αποχωρήσει ο Πειραιάς από το ΔΙΚΕΠΑΖ και να κάνει δικό του ξεχωριστό από τους άλλους δήμους.

Επειδή το άλλο έκανε πολλά χρόνια να χτιστεί  και κόστισε μια περιουσία, αφού τα μασήσανε πολλοί, καταλαβαίνεται τι σημαίνει να φτιάξουν άλλο.

Το θέμα είναι σοβαρό μιας και το μόνο που θέλουν είναι να φάνε τα χρήματα για τα κακόμοιρα δυστυχισμένα σκυλάκια.

Γι αυτό ενωθήκαμε όλοι οι φιλόζωοι του Πειραιά και μαζεύουμε υπογραφές.

Χρειαζόμαστε λοιπόν την βοήθεια σας.

Στείλτε μας ένα απλό μέηλ στο seahorse@ath.forthnet.gr  με όσα πιο πολλά άτομα γνωρίζεται που δέχονται να υπογράψουν.

Θέλουμε όνομα, επίθετο, διεύθυνση, (τηλέφωνο προερετικα) και e-mail αν έχουν.

Χρειαζόμαστε 10.000 υπογραφές και έχουμε τις 4.000.

Είναι μεγάλη ανάγκη να μαζευτούν τόσες υπογραφές. Αυτή την εντολή μας έδωσαν οι δικηγόροι μας.

Έχουμε εσωτερική πληροφορία από τον Δήμο ότι θα μετρήσουν τα σκυλιά, για να πάρουν επιδότηση για το καθένα ένα συγκεκριμένο ποσό και μετά θα μεταφερθούν στην Ψυτάλλεια όπου όλοι ξέρουμε τι κάνουν εκεί. Τα θανατώνουν και τα εξαφανίζουν. Και έχουν ήδη αρχίσει να χάνονται ζώα..

Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε τις υπογραφές που χρειαζόμαστε.

Επίσης όποιος θέλει ας πάρει τηλέφωνο τον «άνθρωπο» που ψήφισε να θανατωθούν όλα τα σκυλιά. Τον ΜΟΛΙΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ αντιδήμαρχο περιβάλλοντος του Πειραιά, που τόλμησε να πει..: «Ζούμε στο 2009, δεν είναι δυνατόν να περπατάμε στον δήμο μας και δίπλα μας να περπατάνε σκυλιά..»

Επισεις ο κυριος αυτος διλωσε ΠΟΣΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 50 παρτε τον και διλωστε την διαμαρτυρια σας ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ 50???? ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ. Το τηλ. είναι 210 4196030 - 31 -32  και ονομάζεται Βρόντος.

Θα φέρουμε και όσα σχολεία του Πειραιά μπορούμε.

Ελάτε και εσείς να συμπαρασταθείτε στην προσπάθεια που κάνουμε για να μην αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να θανατώσουν τα σκυλάκια μας.

Πληροφορίες: Δάφνη  PETER 6976 963322 και Σοφία Χαλκιά (πρόεδρο των φιλοζωικών σωματείων Πειραιά) 6974 026793

FACE BOOK Group: Dafni's Pet Farm

PS. ΜΟΛΙΣ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΗ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΟΡΟ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ "ΚΥΡΙΟ" ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΓΕΡΙΚΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΟΤΙ........ ΤΟΥ "ΚΥΡΙΟΥ" ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ????? ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.

ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΑΣΤ. ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ........................

ΟΙ "ΚΥΡΙΟΙ" ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΛΙΓΟΥΣ...... ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 50 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 5000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ......... ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ.... ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ....

ΣΤΕΙΛΕ ΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΗΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.......

ΗΔΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.....ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΙ 50 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΠΛΕ............ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΥΓΡΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΖΕΣΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛ..... ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΕΙΣ....

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ............ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.......

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΔΑΦΝΗ ΠΕΤΕΡ

(ελήφθη 17-2-09)

 

Επιστροφή

 

Δελτίο Τύπου

Ρομποτικοί κάδοι «φοίνικες» διαχείρισης απορριμμάτων (και … βιομηχανίες όπλων!) στο Δήμο Πειραιά

Στις 19 Μαρτίου 2009 εισήχθη για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, το θέμα προμήθειας με απευθείας διαπραγμάτευση ρομποτικών κάδων τύπου «φοίνικα». Το κόστος ανέρχεται σε άγνωστο ποσόν εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στις προηγούμενες αποφάσεις, η συγκεκριμένη προμήθεια είχε ονομαστεί πρώτα δωρεά και στη συνέχεια ανοιχτός διαγωνισμός. Ακολούθησε η μετονομασία της σε «απευθείας διαπραγμάτευση».

Χωρίς καμία έρευνα αγοράς, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει ήδη στην τοποθέτηση ρομποτικών κάδων, πριν ακόμη αποφασίσει το συμβούλιο, πριν ακόμη υπάρξει η διεθνής «πατέντα» την οποία επικαλούνται για την προμήθεια τους. Το Λιμάνι της Αγωνίας αποκάλυψε ότι:

Τα ρομπότ «φοίνικες» τα οποία διαφημίζονται σε διάφορες ελληνικές πόλεις, δεν έχουν σχέση με τη σύγχρονη οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Αντίθετα εξυπηρετούν τα σχέδια καύσης που προωθούνται.

Δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη σκοπιμότητας, καμία οικονομοτεχνική μελέτη, καμία τεκμηρίωση της αναγκαιότητας αυτής της αγοράς. Αντίθετα με περισσή και ανεξήγητη βιασύνη η Δημοτική Αρχή προώθησε την προμήθεια, εγκαταλείποντας παράλληλα τα προγράμματα ανακύκλωσης.

Η εταιρεία που προωθεί την πατέντα δεν έχει καμία σχετική τεχνοχνωσία. Πρόκειται για μία επιτυχημένη εταιρεία, προμηθεύτρια του Αμερικανικού Πενταγώνου, με αποκλειστικό σχεδόν αντικείμενο την αμυντική πολεμική βιομηχανία, αλλά χωρίς γνώση στη τεχνολογία διαχείριση αποριμμάτων.

Το Λιμάνι της Αγωνίας όπως και όλη την αντιπολίτευση καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση και επιχειρηματολογία του Λιμανιού της Αγωνίας στην 8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά της 18.03.2009

«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η αποδοχή της νεωτερικότητας  είναι θετικές επιλογές και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, από θέση αρχής.

Καμιά τεχνολογική εξέλιξη, όπως και καμιά νεωτερική επιλογή δε γίνονται αποδεκτές άκριτα. Και όταν γίνονται, κατά κανόνα οδηγούν σε λάθη. 

Τούτη η επισήμανση συνιστά θέση αρχής. Πολύ περισσότερο όταν αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, τη διαχείριση δημόσιου πλούτου και τον σχεδιασμό δημόσιων έργων.

Εντός αυτού του πλαισίου κρίνεται η πρόταση του Δημάρχου Παν. Φασούλα με τίτλο: «Ανάθεση της προμήθειας 10 ρομποτικών κάδων διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην έχουσα το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εταιρεία με την επωνυμία ΣΟΥΚΟΣ ENVIROMENTAL Α.Β.Ε.Ε.» που εισάγεται στο Συμβούλιο (8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά – Τετάρτη 18.03.2009 – ΘΕΜΑ 11ο)

Η ΔΩΡΕΑ, Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ειδικότερα:

α. Η «ανάθεση…με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» εισάγεται ως πρόταση και ως επιλογή, ενώ ήδη σε προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν ληφθεί αποφάσεις που προβλέπουν ανοικτό διαγωνισμό.

Εδώ τίθενται δύο ερωτήματα:

Αυτή η παλινωδία υποδηλώνει προχειρότητα;

Οι προηγούμενες αποφάσεις για διαγωνισμό θα ανακληθούν;

Η επιλογή της ανάθεσης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να είναι νόμιμη εάν και εφόσον - σύμφωνα τόσο με  το Δημοτικό Κώδικα και την ισχύουσα νομοθεσία, όσο και με τις αρχές της διαφάνειας και των «χρηστών ηθών» - συνοδευόταν από προηγηθείσα Μελέτη Σκοπιμότητας, την οποία θα είχε συντάξει Επιτροπή με γνώση του αντικειμένου-και κυρίως με εγγύηση της ανεξάρτητης κρίσης τους.  Μετά από σχετική απόφαση ανάθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου και την οποία εν συνεχεία θα είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τη μελέτη αυτή θα έπρεπε σαφώς να προκύπτουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής έναντι οποιασδήποτε άλλης πιθανής, τουλάχιστον από άποψη περιβαλλοντική και οικονομική, συνδυασμένα με την αξιολόγηση της βιωσιμότητας, δηλαδή της αντοχής στο χρόνο.

Τέτοια μελέτη-ή έστω αναζήτηση της σκοπιμότητας- προφανώς δεν υπάρχει. Η επιλογή είναι άκρως υποκειμενική. Αλλιώς θα γνωρίζατε ότι άλλες πόλεις χρησιμοποιούν άλλα ρομποτικά συστήματα, απλούστερα, καταλληλότερα, περιβαλλοντικά πιο φιλικά και πιθανόν φθηνότερα.

Η διαδικασία είναι νόμω έωλη και επισφαλής. Ούτε ως συμφέρουσα ή μη συμφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί, ούτε ως αναγκαία ή μη αναγκαία. Κατά τούτο τυπικά και ουσιαστικά στερείται νομιμότητας οποιαδήποτε ενδεχόμενη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην πριν από μερικούς μήνες δήλωση του Δημάρχου στον τύπο («Παρόν» 26.10.2008), «ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έχοντας υπόψη του τι συμβαίνει στο εξωτερικό, έβαλε στόχο να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα απόκτησης τέτοιων κάδων στον Πειραιά», οφείλουμε na απαντήσουμε θυμίζοντας του, ότι τη στιγμή που ανέλαβε δεν υπήρχαν τέτοιοι κάδοι πουθενά στο «εξωτερικό» ούτε βέβαια στην Ελλάδα. Η διεθνής ευρεσιτεχνία υπάρχει από τον Μάιο του 2008!. Εκτός και αν ο κ. Δήμαρχος γνώριζε κάτι περισσότερο, που δεν είχε εμφανιστεί ακόμη τότε, στις πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ας μιλήσουμε, όμως, για αυτή καθ’ εαυτή την επιλογή. Η επιλογή των ρομποτικών αυτών μηχανισμών έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες, τους στόχους, τις ιεραρχήσεις και τις λειτουργίες όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Στην πραγματικότητα τα «ρομπότ» καταργούν την ανακύκλωση. Με αυτά αναπτύσσεται και στηρίζεται η λογική της συλλογής μεγάλου όγκου απορριμμάτων και όχι η λογική του διαχωρισμού.

Ίσως είναι συμβατά με την επιλογή των εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων και έχουν σχέση με τις νέες επιχειρηματικές προτάσεις παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια που παρουσιάσατε τον Οκτώβριο στον ΟΛΠ με πανηγυρικό τρόπο. Ενδεχομένως έχει σχέση με την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στο Δήμο Πειραιά και τις φήμες για επιχειρηματικές προτάσεις που τη συνόδεψαν.

Τέλος, ας μιλήσουμε και για την εταιρεία που προωθεί αυτήν την ευρεσιτεχνία και ψάχνει για Δήμους-πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της εταιρείας. Ενδεχομένως μάλιστα, ο κύριος μέτοχός της και εφευρέτης κ.Σούκος να είναι, όντως, ένας ευφυής επιστήμονας και οι «πατέντες» του να ανοίγουν δρόμους τεχνολογικών εφαρμογών.

Πρέπει, όμως, πριν απ’ όλα να πούμε ότι μέχρι στιγμής ελάχιστα ή καθόλου έχει ασχοληθεί με το περιβάλλον και την προστασία του. Δεν φαίνεται να διαθέτει ανάλογη τεχνογνωσία. Οποιοσδήποτε μη ειδικός αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτείται η εκπαίδευση ενός πληθυσμού χιλιάδων ανθρώπων, στην κατανόηση και τον χειρισμό περίπλοκων υδραυλικών και ηλεκτρονικών ρομποτικών συστημάτων προκειμένου να ξεφορτωθούν τη σακούλα σκουπιδιών τους. Καθώς στον πληθυσμό αυτό περιλαμβάνονται παιδιά, αναλφάβητοι, ηλικιωμένοι, ανάπηροι και άτομα μειωμένης κινητικότητας, ξένοι που αγνοούν την ελληνική γλώσσα.

Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αντίθετα ο επιχειρηματίας και η εταιρεία του, είναι εξειδικευμένοι  σε παραγωγή ρομπότ τα οποία χειρίζονται στελέχη ειδικών δεξιοτήτων. Διότι παράγει πολεμικούς εξοπλισμούς. Αμυντικούς μεν, αλλά πολεμικούς εξοπλισμούς. Δηλαδή  βάσεις οπλικών συστημάτων, συσκευές συμβατικού και βιολογικού πολέμου, ρομπότ μαχών και αντιτρομοκρατίας. Γι’ αυτό και η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα (Soukos Robots S.A.) σήμερα αναφέρεται σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πεντάγωνο και στην προμήθεια για τον αμερικανικό στρατό σειράς πολεμικών αμυντικών συστημάτων. Ιδιαίτερα αυτή η σχέση του κ.Σούκου και της εταιρείας του με τις ΗΠΑ, έχει αναβαθμιστεί («Το Βήμα», 21.7.2997) μετά τη σύμπραξή του με το γνωστό επιχειρηματία πολεμικού υλικού κ. Λιακουνάκο και την εταιρεία του ΑΧΟΝ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Έχουμε δεκάδες επιχειρήματα. Για την παράνομη αρχική τοποθέτηση των πρώτων τριών φοινίκων-χωρίς νόμιμες αποφάσεις. Για την καλαισθησία, για την ακαταλληλότητα, για το ευαίσθητο υδραυλικό του σύστημα, για τις απαράδεκτες χωροθετήσεις, για τη δυνατότητα αγοράς 1.000 μπλε κάδων ανακύκλωσης με τα ίδια χρήματα, για τα πολύ πιο αποτελεσματικά συστήματα των δήμων της Ρώμης, της Βαρκελώνης και άλλα.

Δεν τα αναφέρουμε…

Για τους λόγους και μόνο που τεκμηριώσαμε πιο πάνω με αδιαμφισβήτητο τρόπο, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες και όλους τις συναδέλφισσες και  τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους να σκεφτούμε περισσότερο και να μην προχωρήσουμε σε μια τόσο επιπόλαιη επιλογή.

Κατά τη γνώμη μας κάνετε μεγάλο λάθος, συγχέοντας το έτσι κι αλλιώς κακώς ισχύον Δημαρχοκεντρικό μοντέλο της Αυτοδιοίκησης ή ο όρος «Δημοτικός Άρχων» με την … «πεφωτισμένη Μοναρχία». Το αποτέλεσμα είναι απερίγραπτες γκάφες! Και βέβαια, καλούμε τον κ. Δήμαρχο να αποσύρει την πρότασή του και να μη βάλει το Δήμο, τον Πειραιά και τους συναδέλφους σε μια τουλάχιστον απερίσκεπτη περιπέτεια.»

Πειραιάς, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2008

Το Λιμάνι της Αγωνίας

 

Επιστροφή

 

Φοινικο-σκουπιδοκάδοι στον Πειραιά!

Του ΝΟΤΗ ΑΝΑΝΙΑΔΗ

Τους τελευταίους μήνες η πειραϊκή κοινωνία παρακολουθεί με αμηχανία μια δημόσια συζήτηση και δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με τους «φοίνικες» που φυτεύθηκαν στο Πασαλιμάνι, την Φρεαττύδα και τα Καμίνια. Προσοχή, δεν πρόκειται για δέντρα σαν κι αυτά που φυτεύονται στους παραλιακούς δήμους Αττικής, κυρίως, δίνοντας μια αίσθηση κιτς- εξωτισμού. Αλλά για ακόμη πιο κιτς «ρομποτικούς» κάδους απορριμμάτων που στην κορυφή τους έχουν κάτι από μαραμένο φοίνικα...

Επί της ουσίας τώρα, οι κάδοι αυτοί λανσαρίστηκαν ως μια σύγχρονη οικολογική λύση στο όντως υπαρκτό, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, πρόβλημα σκουπιδιών στον Πειραιά. Εχουν τη δυνατότητα να συμπιέζουν και να αποθηκεύουν όγκο απορριμμάτων έως και 40 φορές μεγαλύτερο εκείνου των κοινών κάδων. Συνεπώς υπάρχει εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και κινήσεων οχημάτων στη διαδικασία της αποκομιδής. Ωραία όλα αυτά. Αλλά, ωραία μέχρι εδώ. Γιατί από εδώ και εμπρός αρχίζουν τα προβλήματα. Οξύτατα, σε βαθμό που νομιμοποιούνται παράγοντες του Πειραιά να μιλούν για ένα τουλάχιστον τριών επιπέδων σκάνδαλο: οικονομικό, οικολογικό, αλλά και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Όλα μπερδεύονται γλυκά

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το οικονομικό ζήτημα προκύπτει από την τιμή προμήθειας των φοινικο-κάδων. Οι τρεις πρώτοι αγοράστηκαν από τη δημοτική εταιρεία ΔΕΠΕΠ έναντι περίπου 40.000 ευρώ ο καθένας. (Μάλιστα γνωστός επιχειρηματίας της πόλης με εξαιρετικές σχέσεις με τον δήμαρχο, αλλά και με τον συνέταιρο του έχοντα την πατέντα κατασκευαστή των κάδων έμπορο οπλικών συστημάτων, φέρεται να χρηματοδότησε την αγορά του πρώτου κάδου). Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά πήρε μετά από τρεις συνεδριάσεις απόφαση για απ' ευθείας προμήθεια 10 τέτοιων κάδων έναντι 950.00 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, 95.000 ο κάδος! Μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε η απόφαση τροποποιήθηκε ελαφρώς κι έγινε «απ'ευθείας διαπραγμάτευση» με όριο τις 950.000..  Επί της ουσίας, κάποιοι είναι προφανές ότι βρήκαν στη συγκεκριμένη προμήθεια ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον.

Και κάμερες

Όμως, οι ακαλαίσθητοι αυτοί στύλοι που ξεφυτρώνουν και φτάνουν το ύψος δύο - τριών ορόφων, εκτός από μια ταμπελίτσα που ενημερώνει ποιού εργοστασίου πατέντα είναι ο κάδος, έχουν κι άλλη μια που λέει ότι ο χώρος βιντοσκοπείται. Ετσι απλά. Ούτε για ποιο λόγο, ούτε φυσικά βάσει ποιου νόμου ή ποιάς απόφασης ποιού δικαστηρίου. Θα ήταν δε πταίσμα η συγκεκριμένη αυθαιρεσία αν δεν υπήρχε παλαιότερη δέσμευση του Π. Φασούλα προς τον Θ. Δρίτσα το 2007, όταν ακόμη ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, σύμφωνα με την οποία «δεν υπήρχε περίπτωση να τοποθετηθούν κάμερες σε δημόσιους χώρους στον Πειραιά». Επιπλέον δε -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- δεν έχει διευκρινιστεί από πού γίνεται ο έλεγχος και η διαχείριση των βιντεοσκοπημένων αρχείων.

Καμιά σχέση με την ανακύκλωση

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι το ζήτημα της λύσης που προωθεί αυτή η διαδικασία. Η «Αυγή» ζήτησε, σχετικά με το θέμα, τη γνώμη του Νίκου Μπελαβίλα, δημοτικού σύμβουλου Πειραιά με το Λιμάνι της Αγωνίας και καθηγητή στο ΕΜΠ. Επικεντρώνοντας την κριτική του στο οικολογικό ή μη των τεχνολογιών καθαριότητας, ο Νικ. Μπελαβίλας επισημαίνει ότι στον χώρο υπάρχουν «δύο μεγάλα ρεύματα, το οικολογικό το οποίο στηρίζεται στην ιδέα της μείωσης σκουπιδιών και των απορριμμάτων και όσο μεγαλύτερης χρησιμοποίησης της ανακύκλωσης και εκείνο της καύσης των απορριμμάτων». Το δεύτερο, εξηγεί στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας από την καύση των σκουπιδιών και συνεπώς στην εξαγωγή κέρδους από την διαδικασία αυτή. Κάτι που, όπως υποστηρίζει, «νομοτελειακά οδηγεί στην προώθηση της αύξησης των σκουπιδιών, καθώς μια εταιρεία προκειμένου να κερδίσει απ' την παραγωγή ενέργειας, έχει συμφέρον να ζητάει όλο και περισσότερα απορρίμματα».

Η μεν πρώτη οικολογική προσέγγιση «έχει οδηγήσει μια σειρά δήμους σε πολύ καλά συστήματα ανακύκλωσης και στην ευρεία εφαρμογή του συστήματος των μπλε κάδων, στηρίζεται δε απ' το σύνολο των ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων μεταξύ των οποίον η Greenpeace και το WWF», επισημαίνει ο Ν. Μπελαβίλας. Αντίθετα, η δεύτερη ιδέα υποστηρίζει ότι  προωθείται από μεγάλες διεθνείς και ελληνικές εταιρείες, στη χώρα μας κυρίως κατασκευαστικές, οι οποίες σκοπεύουν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια καύσης. Τονίζει επίσης ότι «προωθείται  απ' τους δύο δημάρχους Αθήνας και Πειραιά, Ν. Κακλαμάνη και Π. Φασούλα, με συστηματικό τρόπο. Προωθείται και απ' την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πολύ λυπούμαστε που ο δήμαρχός μας έχει καταστεί διαφημιστής αυτών των αντιπεριβαλλοντικών αντιλήψεων και συμφερόντων. Την ώρα μάλιστα που πραγματικά ο Πειραιάς πνίγεται στο σκουπίδι. To Λιμάνι της Αγωνίας με συνεχείς παρεμβάσεις του τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με τις ομάδες εργασίας του στην πόλη προσπαθεί επί δύο χρόνια να πείσει την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική και φιλοπεριβαλλοντική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας που ταλαιπωρεί τον Πειραιά. Επί ματαίω!!!».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=456515

(12-5-2009)

 

Επιστροφή

 

Βουλιάζει στο λιμάνι η επέκταση του τραμ

Κώστας Ντελέζος

ΝΕΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στο μέτωπο της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά, αναμένεται να προκαλέσει πρόσφατη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατοίκων της πόλης, που ζητούν τη ματαίωση του έργου!

Η συγκεκριμένη πολύπαθη επέκταση του τραμ από το ΣΕΦ ώς το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά, εξελίσσεται σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας». Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια μέχρι να προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός, έπειτα από την άρση σημαντικών ενστάσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, του ΥΠΕΧΩΔΕ και εμπορικών φορέων της πόλης.

Τελικά, ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και μάλιστα μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι προσωρινός μειοδότης είναι η κατασκευαστική εταιρεία Θεμέλη Α.Ε. Ωστόσο, αμέσως με την ανακοίνωση του προσωρινού μειοδότη, 43 πολίτες (ανάμεσά τους και στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής Πειραιά) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του έργου, βάζοντας έτσι «βόμβα» στο χρονοδιάγραμμα άφιξης του τραμ στον Πειραιά.

Νέες καθυστερήσεις

Από την πλευρά τής Τραμ Α.Ε. δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αντίδραση για τις εξελίξεις αυτές. Όμως, στελέχη της αναγνωρίζουν ότι η νέα προσφυγή στο ΣτΕ θα επιφέρει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος των καθυστερήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αποφασίσει επί της νέας προσφυγής το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η επέκταση του τραμ στο μεγάλο λιμάνι θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πόλη του Πειραιά, καθώς θα μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο κατά 15.000 Ι.Χ., θα ενισχυθούν οι εμπορικές χρήσεις τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, θα μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ θα εξυπηρετούνται καλύτερα και όσοι ταξιδεύουν με πλοία.

Η διαδρομή

Υπενθυμίζεται ότι η διαδρομή που έχει επιλεγεί, μήκους 5,4 χλμ., μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, είναι η εξής: Νέο Φάληρο- Μικράς Ασίας- Γρηγορίου Λαμπράκη- Βασιλέως Γεωργίου Α΄- Λιμάνι (Ακτή Ποσειδώνος)- Εθνικής ΑντιστάσεωςΟμηρίδου Σκυλίτση- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ήδη εκτελούνται οι μελέτες για τη β΄ φάση επέκτασης του τραμ, η οποία περιλαμβάνει τη Φρεαττύδα, την Καλλίπολη και το Χατζηκυριάκειο, ενώ θα ακολουθήσει η γ΄ φάση που περιλαμβάνει το Πέραμα και τα Καμίνια. Η επέκταση του τραμ από το ΣΕΦ στον Πειραιά, εκτιμάται ότι θα επιφέρει διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης του τραμ, που σήμερα ανέρχεται σε 60-65.000 επιβάτες την ημέρα. Μόνο τα έσοδα των κομίστρων από τους επιβάτες του Πειραιά υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν το 70-75% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Κι αυτό, όταν η Τραμ Α.Ε., μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας της, έχει καταφέρει να συσσωρεύσει ζημίες άνω των 87 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4517186&ct=1 18-5-09

 

Επιστροφή

 

Δελτίο Τύπου

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στην οδό Θηβών σώζεται ακόμη η μεγαλύτερη και αρχαιότερη κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά. Είναι το εργοστάσιο των Αφων Ρετσίνα. Η πρώτη εγκατάσταση χρονολογείται από το 1871. Το εργοστάσιο ήταν ένα από τα πέντε της ίδιας επιχείρησης που υπήρχαν στην πόλη μας. Τα άλλα έχουν κατεδαφιστεί. Ο ιδρυτής του εργοστασίου, ο Θεόδωρος Ρετσίνας ήταν ο γνωστός δήμαρχος του τέλους του 19ου αιώνα. Αυτό το εργοστάσιο βάλθηκε να κατεδαφίσει, η Εθνική Τράπεζα για να χτίσει άλλο ένα mall. Το εργοστάσιο έχει κηρυχθεί χώρος πρασίνου και διατηρητέο μνημείο εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποχαρακτηρίστηκε από πράσινο ως δήθεν «ολυμπιακό έργο» για να στεγάσει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όμως το ΠαΠει πήγε στη Νίκαια! Και τώρα η Εθνική Τράπεζα θέλει να κάνει το μνημείο οικόπεδο για οικοδόμηση, όπως έκανε και με τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Ζητά να κατεδαφίσει την ιστορική καμινάδα και τα κτίρια, να κόψει τους αιωνόβιους ευκαλύπτους και να οικοδομήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» από το 2006 διεκδικεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Ο Δήμαρχος μας κ.Π.Φασούλας, τότε παραμονή εκλογών έβρισκε την ιδέα «πολύ ενδιαφέρουσα». Τώρα περί άλλα τυρβάζει.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» σκοπεύει, με όλες του τις δυνάμεις να εμποδίσει την καταστροφή του ιστορικού εργοστασίου Ρετσίνα, να μην αφήσει να κατασκευαστεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο εις βάρος του πρασίνου, της ιστορικής μνήμης, εις βάρος του περιβάλλοντος της Παλιάς Κοκκινιάς και των Καμινίων, όπως και της τοπικής αγοράς του Πειραιά την οποία καταστρέφουν τα νέα εμπορικά μεγαθήρια.

Πειραιάς, 22 Μαΐου 2009

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο Το Λιμάνι της Αγωνίας Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.tolimanitisagonias.gr

 

Επιστροφή

 

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.tolimanitisagonias.gr

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 29 Μαΐου δικάζονται οι πολίτες που υπερασπίστηκαν το πάρκο στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ μετά από αγωγή του  Ομίλου Χαραγκιώνη

Ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου, πρωτεργάτες και οι δύο, του αγώνα για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ, δικάζονται στον Πειραιά, μετά από αγωγή του  Ομίλου Χαραγκιώνη. Το αδίκημα των συμπολιτών μας είναι ότι κατήγγειλαν τον Όμιλο για την επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του πάρκου. Το «Λιμάνι της Αγωνίας» βρίσκεται με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στους δικαζόμενους ενεργούς πολίτες. Παλεύει μαζί τους, εδώ και χρόνια για τη δημιουργία του πάρκου υψηλού πρασίνου στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ. Καλεί τους πολίτες του Πειραιά αλλά και όσους άλλους αγωνίζονται στο Λεκανοπέδιο για τη διάσωση των ελεύθερων και πράσινων χώρων, την Παρασκευή 29 Μαίου 2009, στις 11.30 π.μ. στα δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος).

(ελήφθη 26-5-09)

 

Επιστροφή

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με επείγον σημερινό σήμα τους προς την Εθνική Τράπεζα και την Πολεοδομία Πειραιά, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεδάφιση στο ιστορικό εργοστάσιο Ρετσίνα χωρίς την έγκριση τους. Η απαγόρευση αυτή ουσιαστικά εμποδίζει την Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παρακάμπτοντας την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά την κινητοποίηση του «Λιμανιού της Αγωνίας» και των κατοίκων του Δ’ και Ε’ Διαμερίσματος. Μόλις πριν λίγες ημέρες, εν μέσω προεκλογικής το «Λιμάνι της Αγωνίας» με κείμενο του προς το ΥΠΠΟ ειδοποιούσε για τις προετοιμασίες καταστροφής του ιστορικού εργοστασίου και απαιτούσε την επέμβαση του. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε και από επιστημονικές οργανώσεις. Παράλληλα κατατέθηκε η απαραίτητη για τη διατήρηση του συγκροτήματος ιστορική τεκμηρίωση του χώρου από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

Μετά από αυτή την πρώτη μικρή επιτυχία απαιτούμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία χαρακτηρισμού ως διατηρητέων των κτιρίων. Απαιτούμε από τον Δήμο Πειραιά να παρέμβει για να μην καταστραφεί άλλο ένα μνημείο, αλλά και για μην ορθωθεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο  στον Πειραιά.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την αρχαιότερη, μεγαλύτερη και μοναδική σωζόμενη κλωστοϋφαντουργία του 19ου αιώνα στον Πειραιά. Το «Λιμάνι της Αγωνίας» διεκδικεί εκεί τη δημιουργία ενός μεγάλου ιστορικού και πράσινου πάρκου στο συγκρότημα των εργοστασίων Δηλαβέρη, Ρετσίνα, ΟΣΕ Λεύκας και ΚΥΔΕΠ. Με επανάχρηση των διατηρητέων, με χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, με χώρους κοινωνικής πρόνοιας και υψηλό πράσινο. Και πιστεύει ότι μαζί με τους κατοίκους των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών του Πειραιά, αυτό μπορεί να πετύχει.

Πειραιάς, 9 Ιουνίου 2009

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο

Το Λιμάνι της Αγωνίας

 

Επιστροφή

 

3 ανάσες στα αζήτητα

Αν βγεις στη βεράντα ενός διαμερίσματος στον Πειραιά και κοιτάξεις τη θέα, αυτά που θα αντικρίσεις είναι τσιμέντο, πολυκατοικίες, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραίες. Με μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά και αφού έχεις ξεπεράσει το πρώτο ισχυρό σοκ, το μάτι σου θα συναντήσει μια μικρή όαση πρασίνου, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Εκείνοι που ξέρουν, υποστηρίζουν ότι όσο περνούν τα χρόνια αυτός ο πνεύμονας πρασίνου όλο και συρρικνώνεται.

Και ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας υποφέρει από έλλειψη ελεύθερων χώρων και αναστενάζει κάτω από το βάρος του μπετόν, οι κάτοικοι και τα παιδιά αναζητούν εναγωνίως πάρκα, άλση, χώρους αναψυχής και πολιτισμού, τρεις μοναδικοί χώροι εκατοντάδων στρεμμάτων, μνημεία του βιομηχανικού Πειραιά, ο καθένας για το δικό του λόγο, παραμένουν εγκαταλελειμμένοι και ανεκμετάλλευτοι από την Πολιτεία.

Οι κάτοικοι της Παλαιάς Κοκκινιάς, της Αγίας Σοφίας, των Καμινίων, του Καραβά, βλέποντας την αδιαφορία των εκάστοτε δημοτικών αρχών, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν τους χώρους αυτούς, αλλά και κάποιους άλλους που υπάρχουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της καθημερινότητάς τους. Ετσι δημιούργησαν την Κίνηση Πολιτών Δ' και Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά και ανάμεσα στα υπόλοιπα για τα οποία αγωνίζονται είναι και οι τρεις αυτοί χώροι:

1. Το εργοστάσιο του Ρετσίνα στην οδό Θηβών, ο ένας. Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, της οποίας η δημιουργία χρονολογείται στο 1871. Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο που σώζεται, από τα πέντε που είχε ο Θόδωρος Ρετσίνας, ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος Πειραιά στο τέλος του 19ου αιώνα. Τα άλλα έχουν κατεδαφιστεί.

Η έκταση που βρίσκεται το εργοστάσιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Στο παρελθόν είχε κηρυχθεί χώρος πρασίνου και κάποια από τα κτίριά του διατηρητέα. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποχαρακτηρίστηκε από χώρος πρασίνου, χαρακτηρίστηκε «ολυμπιακό έργο» και τότε σχεδιαζόταν να γίνει εκεί το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Τίποτε όμως από αυτά δεν έγινε, και σήμερα βρίσκεται ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο, χώρος απόθεσης σκουπιδιών, κατάλυμα αδέσποτων ζώων, εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή, και μόνο η θέα μιας πανύψηλης πανέμορφης καμινάδας φανερώνει ότι εδώ υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο ιστορικό μνημείο. Και όμως, την καμινάδα αυτή, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η Εθνική Τράπεζα θέλει να την γκρεμίσει για λόγους επικινδυνότητας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να παραχωρήσει το χώρο για τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου. Πληροφορίες που αναστάτωσαν τους κατοίκους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην περιοχή. «Η ρυμοτομία της πόλης δεν σηκώνει μεγάλες χρήσεις, θέλουμε και χρειάζονται ήπιες χρήσεις για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε» τονίζουν και ζητούν να σταματήσει η σημερινή εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, να χαρακτηριστεί και πάλι η έκταση του εργοστασίου χώρος πρασίνου, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και να γίνουν πολιτιστικοί χώροι.

2. Ο δεύτερος χώρος είναι το Πάρκο Δηλαβέρη, που εάν είχε αξιοποιηθεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές του Πειραιά, κάτι που θα μπορούσε άνετα να είχε συμβεί αφού ανήκει στο δήμο, θα ήταν ανάσα ζωής για τους κατοίκους της περιοχής, πνεύμονας πρασίνου και ταυτόχρονα πόλος πολιτισμού.

Στο χώρο αυτό, μια έκταση περίπου 14 στρεμμάτων, λειτουργούσε το εργοστάσιο Κεραμοποιίας του Δηλαβέρη, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτέλεσε, μαζί με το γειτονικό εργοστάσιο του Ρετσίνα, ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της εποχής. Περίπου στη δεκαετία του '80, ύστερα από κάποια έργα που πραγματοποιήθηκαν, λειτούργησε σαν πάρκο. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του όλα κύλησαν ομαλά, αλλά από 'κεί και μετά το πάρκο εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει μια εικόνα απογοητευτική. Πράσινο ούτε για δείγμα, αφού κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί να το συντηρήσει, οι τρεις μοναδικές καμινάδες (φουγάρα) του ανεκμετάλλευτες, οι φούρνοι όπου ψήνονταν τα κεραμίδια, οι πρώτοι που έγιναν στην Ελλάδα -οι δεύτεροι βρίσκονται στο Βόλο και έχουν γίνει μουσείο- ερειπωμένοι, βρώμικοι και κινδυνεύουν να καταστραφούν από παρεμβάσεις και φθορές, τα κτίρια (σπίτι και γραφεία του Δηλαβέρη) σε άθλια κατάσταση.

Οπως λένε οι κάτοικοι, πριν από περίπου 6 μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να περιφράξει το χώρο για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί από αγνώστους. Οι κάτοικοι αντέδρασαν, γιατί πιστεύουν ότι η σχεδιαζόμενη περικύκλωση των κτιρίων με λαμαρίνες και υλικό περίφραξης θα εξελιχθεί σ' ένα μόνιμο καθεστώς και το πάρκο, για μια ακόμα φορά, θα αφεθεί στην τύχη του. Ετσι συγκέντρωσαν υπογραφές, τις κατέθεσαν και μέχρι σήμερα η περίφραξη δεν έχει γίνει.

Αυτό που ζητούν τώρα είναι ο χώρος να ξαναγίνει πάρκο και να δοθεί στην κοινή χρήση των κατοίκων του Δ' και Ε' διαμερίσματος, να επισκευαστούν όλα τα κτίρια που υπάρχουν και έχουν αφεθεί στη φθορά και την εξαθλίωση, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, να τοποθετηθεί φύλαξη για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί, να φύγουν όλα τα υλικά του δήμου που υπάρχουν σε διπλανούς χώρους και να γίνει ένα μικρό αναψυκτήριο για να μπορούν οι επισκέπτες να κάθονται και να απολαμβάνουν τον καφέ τους.

3. Και ο τρίτος χώρος είναι το εργοστάσιο του ΟΣΕ στην ιδια περιοχή με τα άλλα δύο, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, εκτάσεως περίπου 120 στρεμμάτων, με κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κάποια από τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα, και το οποίο σήμερα υπολειτουργεί. Ο Σύλλογος Φίλων των Σιδηροδρόμων διεκδικεί τη δημιουργία Μουσείου Τρένων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=52177 9-6-09

 

Επιστροφή

 

240 τόνοι αμιάντου στη ΔΕΗ του Φαλήρου

Bρέθηκαν... αποθηκευμένοι στο παλιό εργοστάσιο και, παρ' ότι η Eπιχείρηση δηλώνει πως δεν ανησυχεί, οι κίνδυνοι για υγεία και περιβάλλον είναι μεγάλοι

ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ

Περισσότεροι από 250 τόνοι αμιάντου ανακαλύφθηκαν... αποθηκευμένοι στον εξωτερικό χώρο παλιού εργοστασίου της ΔEH, στο Nέο Φάληρο. Kαταγγελίες κατοίκων έχουν κινητοποιήσει δήμο και νομαρχία καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον είναι μεγάλοι. Aπό την πλευρά της η ΔEH καθησυχάζει υποστηρίζοντας ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση από αμίαντο του ιστορικού εργοστασίου.

Aνδρες της Δημοτικής Aστυνομίας μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής, μετέβησαν πριν από τρεις ημέρες στο σημείο όπου εντόπισαν φύλλα αμιάντου σε μεγάλες ποσότητες, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και χωρίς μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, τα προστατευτικά νάιλον, που υποτίθεται ότι κάλυπταν τον αμίαντο, βρέθηκαν σκισμένα και ανοιχτά. «Πιστεύω πως αυτές οι ποσότητες βρίσκονται εδώ σχεδόν μια δεκαετία. Eίναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θα καταθέσουμε μηνύσεις και αγωγές όπου χρειαστεί» δήλωσε ο ίδιος στο «Eθνος της Kυριακής».

Αυτοψία. Kαταγγελίες όμως έφτασαν και στη νομαρχία, κλιμάκιο της οποίας μετέβη άμεσα στο εργοστάσιο, αποτελούμενο από τους αρμόδιους αντινομάρχες Yγείας, Περιβάλλοντος, τη διευθύντρια Δημόσιας Yγείας καθώς και χημικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία.

Oταν το κλιμάκιο έφτασε στον χώρο, οι υπεύθυνοι δεν του επέτρεψαν την είσοδο στο εργοστάσιο. «Xρειάστηκε να τους απειλήσουμε ότι θα καλέσουμε την Aστυνομία, πράγμα που κάναμε τελικά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αυτοψία» δηλώνει στο «Eθνος της Kυριακής» ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Mίχας. «Aυτό που αντικρίσαμε ήταν απαράδεκτο: τεράστιες ποσότητες στερεών αποβλήτων αμιάντου που είχαν αποξηλωθεί από το παλιό εργοστάσιο σε εξωτερικό χώρο και όχι σε φυλασσόμενο κλειστό χώρο ή σε κοντέινερ. Oι μεγαλύτερες ποσότητες ήταν συσκευασμένες σε ειδικούς σάκους για τον αμίαντο, όμως αυτό δεν μας λέει τίποτα, αφού ανά πάσα στιγμή από τις καιρικές συνθήκες οι σάκοι αυτοί ανοίγουν. Eίναι τελείως παράνομο και φυσικά απαράδεκτο για μια δημόσια υπηρεσία να φέρεται σαν τον χειρότερο ιδιώτη» τονίζει ο κ. Mίχας. H νομαρχία θα διαβιβάσει άμεσα την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, θα προβεί σε επιβολή προστίμου, «του μεγαλύτερου δυνατού, που θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ», σύμφωνα με τον νομάρχη, ενώ με επιστολή της προς τη ΔEH ζητεί την άμεση απομάκρυνση του αμιάντου από το παλιό εργοστάσιο.

H ΔEH, μετά την καταγγελία του κ. Φασούλα, εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να καθησυχάσει τους κατοίκους, υποστηρίζοντας πως έχουν εφαρμοστεί οι πλέον σύγχρονες τεχνικές για την εξυγίανση του ιστορικού εργοστασίου, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2005 και ολοκληρώθηκαν το 2007.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4086858 (14-6-09)

 

Επιστροφή

 

 Επιστροφή

 

To Λιμάνι της Αγωνίας

August 16, 2009 9:38 PM
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΩΠΕΙ

Δημαρχείο Πειραιά, 5ος όροφος, Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251, Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.tolimanitisagonias.gr

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ;

Τρεις φορές, μέσα στον Ιούλιο 2009, απευθυνθήκαμε δημόσια στον  Δήμαρχο Πειραιά κ. Παναγιώτη Φασούλα, απαιτώντας να εξηγήσει στους Πειραιώτες, τι ακριβώς σχεδιάζει για το Νέο Φάληρο με τις  «περίεργες» αποφάσεις 416 και 451/2009 που προώθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πράξαμε με δύο δημόσιες τοποθετήσεις του «Λιμανιού της Αγωνίας» στο Δ.Σ. και με ανοιχτή επιστολή που του απευθύναμε στις 22-7-2009. Σχετική ερώτηση και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ κατετέθη από τον βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα στη Βουλή, στις 30-7-2009. Ο Δήμαρχος απουσίαζε ως συνήθως από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Ενοχλήθηκε όμως όταν τα «νέα» έφθασαν σε αθηναϊκή εφημερίδα. Αντί να προσέλθει στο Δ.Σ. και να επιχειρηματολογήσει για τις επιλογές του, επέλεξε να απαντήσει στην εφημερίδα με μία περίεργης επιθετικότητας επιστολή, την οποία δημοσιοποίησε στον τύπο στις 12-8.

Δηλαδή, ενώ δεν πατάει που δεν πατάει στο Δ.Σ ο κ. Π. Φασούλας έχοντας γράψει τον θεσμικό του ρόλο όπως και τα προβλήματα της πόλης στα παλιά του τα παπούτσια, όταν θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα ερωτήματα στα δημοτικά όργανα απαντάει μέσω εφημερίδων πετώντας τη μπάλα έξω από το γήπεδο! Στο μπάσκετ αυτό κάνουν όσοι στριμώχνονται;

Αντί να απαντήσουμε στις γελοιότητες περί «λαλίστατων ψευδολόγων» που μας καταλογίζει ο απών Δήμαρχος, επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα μπας και δοθούν εξηγήσεις:

Έχει προχωρήσει ο Δήμος σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ; Όχι! Τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε καμία απαλλοτρίωση. Το Δ.Σ. έλαβε μία απόφαση – ομόφωνη – για λήψη δανείου ώστε να αποζημιωθεί ο επιχειρηματίας. Η απόφαση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Ο Όμιλος Χαραγκιώνη διεκδικεί δικαστικά να χτίσει στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ πολυώροφο γκαράζ και ιδιωτικό μαιευτήριο. Γιατί απεκρύβη από το Δ.Σ. ότι ο επιχειρηματίας στράφηκε κατά του Δήμου μέσω της δικαιοσύνης και η αναστολή εργασιών ήταν η μοναδική λύση σωτηρίας για τη δημοτική αρχή; Η αναστολή έπρεπε να έχει υπάρξει από πολύ καιρό τώρα. Για τούτο ελήφθη μετά από δική μας πρόταση, η 268/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί μη έκδοσης οικοδομικής αδείας.

Όμως αυτή η απαραίτητη απόφαση στον δρόμο άλλαξε. Με απόφαση του Δημάρχου συνοδεύτηκε από νέες πολεοδομικές χρήσεις γης για 20 οικοδομικά τετράγωνα στο Νέο Φάληρο αντί για τα 3 οικοδομικά τετράγωνα της ΧΡΩΠΕΙ. Σε αυτά προτείνεται να χτιστούν από το 2010 (μόλις λήξει η ετήσια αναστολή εργασιών) πολυκατοικίες, υπέργεια παρκινγκ, κοινωφελείς εγκαταστάσεις δηλ. ακόμη και νοσηλευτήρια και άλλα πολλά που δεν είναι αποδεκτά ούτε από τους κατοίκους, ούτε από τους φορείς του Νέου Φαλήρου; Στα προς οικοδόμηση τετράγωνα περιλαμβάνεται ή όχι και το 1/3 της ιδιοκτησίας Χαραγκιώνη;  Και μάλιστα με τις χρήσεις που ζητά και ο ίδιος ο επιχειρηματίας;  Παρκινγκ και δήθεν «κοινωφελείς» λειτουργίες!

Ανεστάλη με την απόφαση αυτή, ή όχι η οικοδόμηση της Ραλλείου Σχολής στην οδό Πειραιώς, στο άσχετο Οικοδ. Τετράγωνο αρ. 28, το οποίο απέχει εκατοντάδες μέτρα από την επίμαχη περιοχή; Για το τελευταίο μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι μπορεί να έχει γίνει λάθος.

Τέλος εξαιρέθηκαν η όχι από την αναστολή τα οικόπεδα Γαβριήλ και Καραϊσκάκη στο Οικοδ. Τετράγωνο αρ. 53, με δήθεν «ορθή επανάληψη» στην αρχή και επιχείρημα ότι εκεί θα γίνει σχολείο,  ενώ στη συνέχεια ενημερωθήκαμε μέσω των εφημερίδων ότι η αλλαγή έγινε για εντελώς άλλους λόγους. Γιατί σύμφωνα με την επιστολή του κ. Π.Φασούλα, για το θέμα είναι αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί τότε παραπλανήθηκε το Δ.Σ.; Δηλαδή ποιος έχει αρμοδιότητα και τι σχεδιάζει να οικοδομήσει εκεί; Μήπως το ΥΠΕΧΩΔΕ ή κάποια νέα κοινοπραξία επιχειρηματιών του Νέου Φαλήρου;

Ποιος ψεύδεται και παραπλανά; Ποιος είναι ο ψευδολόγος; Ποιος αποποιείται των ευθυνών του και ποιος φέρει την ευθύνη, όταν επί τρεις συνεδριάσεις οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και η Πολεοδομία Πειραιά δεν εγνώριζαν τι ακριβώς εισηγούνταν; Σε ποιών γραφεία σχεδιάζονται οι λύσεις για το Νέο Φάληρο; 

Καλά, ο Δήμαρχος δεν καταλαβαίνει, ότι στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ  μπορεί να ανεγερθεί «νοσηλευτήριο» χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ή πολυώροφο παρκινγκ ή και τα δύο σύμφωνα με την αλλαγή χρήσης που με σκοτεινό τρόπο εγκρίθηκε, με το  δελεαστικό μάλιστα τίτλο «αναστολή των οικοδομικών εργασιών»;

Κρίμα! Προτείνουμε στον κ. Π. Φασούλα, να παίξει μπάλα μέσα στο γήπεδο αν θέλει να συζητήσουμε σοβαρά. Να απαντήσει σε αυτά που ρωτάμε! Να αφήσει τις νομικίστικες απειλές του τύπου «επιφυλάσσομαι για την αποκατάσταση της προσβολής που έγινε στο πρόσωπό μου», που γράφει στην επιστολή του, να προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο τον εξέλεξε ο Πειραϊκός λαός,  και εκεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις επιλογές του, αν νοιώθει ότι προσεβλήθη.

Εμείς πάντως θα υπερασπιστούμε το περιβάλλον του Νέου Φάληρου μαζί με τους κατοίκους του. Εναντίον όποιου επιχειρήσει να οικοδομήσει τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και να χτίσει μεγαθήρια στην επιβαρυμένη συνοικία.

Πειραιάς, 17 Αυγούστου 2009

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο Το Λιμάνι της Αγωνίας

 

Επιστροφή

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΧΩΡΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Θα χτίσουμε και εμείς!

ρεπορτάζ: Δημήτρης Μώρος

Την εμπορική χρήση 4.500 τ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» περιμένει η διοίκηση του Ολυμπιακού. Πρόκειται για τον χώρο του πάρκινγκ και των γηπέδων 5Χ5, με εξαίρεση το μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Κύπριου επιχειρηματία κ. Ιωάννου.
Βάσει της συμφωνίας για την κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη που είχε υπογραφεί με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη, όπως υποστήριξαν στην «ΟΜΑΔΑ» ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Γιάννης Μώραλης και το μέλος και πρώην πρόεδρος του ερασιτέχνη Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, υπάρχει όρος στον οποίο αναφέρεται ότι ο Ολυμπιακός θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά την εμπορική χρήση στον περιβάλλοντα χώρο του φαληρικού γηπέδου, εφόσον άλλες ομάδες κατασκευάσουν γήπεδο με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, που είναι στην προκειμένη περίπτωση το υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Τόσο ο κ. Μώραλης όσο και ο κ. Θεοδωρακάκης τόνισαν ότι εφόσον εκδοθεί η σχετική άδεια για την κατασκευή του «πράσινου» γηπέδου, αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ ο όρος που υπάρχει στο συμβόλαιο της «Καραϊσκάκης Α.Ε.» με την Πολιτεία για την επιπλέον χρήση 4.500 τ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης».
«ΙΣΟΝΟΜΙΑ»
Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είχαν στείλει επιστολή πριν από περίπου έναν χρόνο στο αρμόδιο υπουργείο, με την οποία ζητούσαν ισονομία για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει κάνει σχέδια για την αξιοποίηση των επιπλέον στρεμμάτων.
Μπορεί να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο ήπιας μορφής, με αίθουσες σινεμά, εστίασης, καφέ-μπαρ, καταστήματα και παιδότοπο.
Ο κ. Μώραλης είπε ακόμα ότι δεν αποκλείεται να γίνει μεταβίβαση αύριο στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε ποσοστό 50% η εταιρεία «Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» και να οριστικοποιηθεί η είσοδός του με ποσοστό 10% στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Θα γίνει συνάντηση του κ. Λαυρεντιάδη με τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να πέσουν οι υπογραφές. Το ποσόν που πρόκειται να καταβάλει ο κ. Λαυρεντιάδης θα ανέρχεται στα 35-36 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ για το «Γ. Καραϊσκάκης»). 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4541305&ct=5
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

 

Επιστροφή

 

Sierra Χαραγκιώνης: Ύστατη προσπάθεια για το Aegean Park
Του Φάνη Γαβρινιώτη
Την τελευταία προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το δήμο του Πειραιά για την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης του ακινήτου των 45,5 στρεμμάτων που διαθέτει δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, καταβάλει αυτή την εποχή η εταιρία Sierra Χαραγκιώνης
Μετά από περίπου οκτώ χρόνια ενεργειών και σειράς εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του ακινήτου του πρώην εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ, η κοινή εταιρία του ελληνικού ομίλου Ακροπόλ Χαραγκιώνη και του πορτογαλικού οίκου Sonae Sierra εκτιμά πως πλέον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της επένδυσης για τη ανάπτυξη του εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου Aegean Park
Τα στοιχεία εκείνα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και κάνουν περισσότερο εφικτή την έγκριση της επένδυσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά είναι η προσθήκη στο σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου της ανέγερσης μαιευτηρίου από τον όμιλο ΙΑΣΩ, καθώς και η αδυναμία του δήμου να χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση της έκτασης ΧΡΩΠΕΙ
Υπενθυμίζεται πως ο δήμος του Πειραιά είχε ταχθεί εναντίον του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου στο εν λόγω ακίνητο, υποστηρίζοντας πως αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και άθλησης. 
Η στάση αυτή έκανε την εταιρεία Sierra Χαραγκιώνης να υποβάλει το καλοκαίρι του 2005 μια νέα πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου, σύμφωνα με την οποία θα κατασκεύαζε και θα συντηρούσε με δικά της έξοδα πάρκο στη μισή επιφάνεια της έκτασης, περιορίζοντας ανάλογα την επιφάνεια του εμπορικού κέντρου (από τα 95.000 τ.μ. στα 52.000 τ.μ.). Μάλιστα τα 22 στρέμματα με τους χώρους πρασίνου θα παραχωρούνταν στο δήμο του Πειραιά.
 Ωστόσο, και αυτή η πρόταση απερρίφθη με αποτέλεσμα η Sierra Χαραγκιώνης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προσφυγής σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της πολεοδομίας Πειραιά για την άρνησή της να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες. Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον δήμο και για το λόγο αυτό αναζήτησε νέο τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης μαζί του. Έτσι, αποφάσισε στο σχέδιο αξιοποίησης να προσθέσει τη δημιουργία μαιευτικής κλινικής, την οποία έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, συνάπτοντας σχετική συμφωνία με τον όμιλο ΙΑΣΩ για τη λειτουργία του μαιευτηρίου. Πάντως, σε περίπτωση που και αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά δεκτή, η ιδιοκτήτρια εταιρία του ακινήτου είναι αποφασισμένη να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά του δήμου Πειραιά. 
capital.gr/news
ελήφθη 13/11/2009

 

Επιστροφή

 

Επιχειρηματικό Καραϊ-σκάκι

Η αγορά του 50% της «Καραϊσκάκης Α.Ε.»από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, καθώς σίγουρα γνωρίζει καλά τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει η συγκεκριμένη κίνηση. Η «Εξέδρα» σας παρουσιάζει τα σχέδια του Κύπριου επιχειρηματία για την αξιοποίηση του γηπέδου, αλλά και τα δεδομένα που αλλάζουν στον Πειραιά με την εμπλοκή του.
Το ρεπορτάζ, αν και συνάντησε εμπόδια και επιφυλακτικότητα (κάτι σύνηθες, άλλωστε, στην Ελλάδα, όταν αρχίζουν οι ερωτήσεις περί οικονομικών και ζητούνται εξηγήσεις για διοικητικές αποφάσεις), έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποια είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα του κυρίου Λαυρεντιάδη, αν και πόσο θα τον ωφελήσει οικονομικά αυτή η επένδυση, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) η ευρύτερη περιοχή, γνωστή ως Σούδα Νέου Φαλήρου.
Η επιτόπια έρευνα ανέδειξε έναν εμπορικό χώρο, αυτόν της περίφημης «εμπορικής στοάς» του «Γ. Καραϊσκάκης», που κάθε άλλο παρά ευημερεί. Λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα, στις εκτάσεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν διέξοδο της εμπορικής ανάπτυξης του γηπέδου (αφού,όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας του γηπέδου Στέλιος Αγιοστρατίτης, στο καθαυτό γήπεδο δεν υπάρχει περιθώριο επέκτασης) μαίνεται ένας άλλος αγώνας, πολύ πιο σκληρός από τις ποδοσφαιρικές μάχες που δίνει στο χορτάρι ο Ολυμπιακός.
Η έκταση από το γήπεδο έως την οδό Πειραιώς διεκδικείται προς εκμετάλλευση άμεσα από τον Δήμο και ιδιωτικούς φορείς και έμμεσα από τους δημότες, την ώρα που το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού αποτελεί μονίμως έναν ψίθυρο που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Μεγάλο μέρος του «φιλέτου» της Σούδας Νέου Φαλήρου, τα οικόπεδα της χρεοκοπημένης φαρμακοβιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, ανήκει στον όμιλο Χαραγκιώνη. Αυτά, όμως, είναι χαρακτηρισμένα ως «περιοχή πρασίνου». Πολιτικοί άνδρες, όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, μάχονται για την αξιοποίηση της περιοχής για κοινωφελείς σκοπούς και αναζητούν απαντήσεις στις διφορούμενες ενέργειες της δημοτικής αρχής, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Φασούλας. Οι επιχειρηματίες του ομίλου Χαραγκιώνη αγωνίζονται επίσης να αξιοποιήσουν τα οικόπεδα, για τα οποία ο διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Δημήτρης Μαρζάβας αποκαλύπτει ότι ξόδεψαν 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να τα αποκτήσουν. Και ο δύσκαμπτος στην επικοινωνία Δήμος Πειραιά διχάζει, παίρνοντας αποφάσεις που από τη μία ευνοούν τη δημιουργία πρασίνου και από την άλλη ανοίγουν παράθυρα στις εμπορικές χρήσεις.
Οι σκέψεις του Λαυρεντιάδη για το «Καραϊσκάκη»
Ο χρόνος γυρίζει πίσω. Περίπου ενάμιση χρόνο. Ο πασίγνωστος στους επιχειρηματικούς κύκλους Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αναφέρεται για πρώτη φορά σε αθλητικά έντυπα. Λόγω της συμμετοχής του στην ομάδα με την οποία ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει να επενδύσει στην ΑΕΚ. Το deal δεν προχωρά. Επιστροφή στο παρόν. Ο Λαυρεντιάδης τελικά παίρνει μετοχές ΠΑΕ. Αυτή, όμως, είναι ο Ολυμπιακός. Ο σύλλογος που υποστηρίζει. Μεγαλύτερη δημοσιότητα πήρε η αγορά του 9,9% της ΠΑΕ Ολυμπιακός παρά του 50% της «Καραϊσκάκη Α.Ε.». Λάθος. Διότι, μπορεί ο Ολυμπιακός να προσφέρει την –επιθυμητή για κάθε μπίζνεσμαν – αναγνώριση στο ευρύ κοινό, μα η «Α.Ε» είναι αυτή που έχει το... ζουμί.
Ο ιδιοκτήτης της Alapis παραδέχεται ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο. Ισως γι' αυτό αποτέλεσε τον ιδανικό συμπαίκτη για τον Σωκράτη Κόκκαλη. Θέλει, όμως, να ασχοληθεί εντατικά με το «φιλέτο» Καραϊσκάκη. Στόχος του η πλήρης αξιοποίηση του γηπέδου. Κυρίως της εμπορικής στοάς, διότι οι σουίτες έχουν πωληθεί. Μέσα στις ευρύτερες μπίζνες του Σωκράτη Κόκκαλη και την πλήρη απασχόλησή του με όλα τα θέματα του Ολυμπιακού, λογικό ήταν η στοά να παραμεληθεί. Ως δευτερευούσης σημασίας θέμα.
Ο Λαυρεντιάδης σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Ετσι, έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την εκμετάλλευση και του τελευταίου τετραγωνικού των 6.500 τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χώρων που διαθέτει το γήπεδο. Επειδή, όμως, όλα πρέπει να έχουν μια λογική σειρά, πρώτη κίνηση θα είναι να εισπράξει τα καθυστερημένα μισθώματα από υπάρχοντες συμβασιούχους. Και είναι πολλά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 20% από τους χρήστες της στοάς οφείλει χρήματα στην «Καραϊσκάκη Α.Ε.». Μέσα σε αυτούς φέρονται να είναι ονόματα πέραν πάσης υποψίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο ενοίκιο στη στοά είναι 3.200 ευρώ μηναίως.
Επειτα, ο Λαυρεντιάδης θέλει να βρει πέντε νέους ενοικιαστές για τα περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Την ευθύνη να φέρει νέους πελάτες στην εμπορική στοά έχει αναλάβει το τμήμα Real Estate της Deutche Bank. Συνεργάτη του σε πολλά από τα επιχειρηματικά του τολμήματα.
Αν η προσπάθειά του σε αυτά τα δύο μέτωπα τελεσφορήσει, η «Καραϊσκάκη Α.Ε.» υπολογίζεται από τους συνεργάτες του ότι θα σημειώνει κέρδη της τάξης των δύο εκατ. ευρώ ετησίως. Και όλα αυτά, μολονότι η εταιρεία αποπληρώνει τα δάνεια για την κατασκευή του γηπέδου.
Η προοπτική, λοιπόν, της «Καραϊσκάκη Α.Ε.» είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικά από τη στιγμή που, μέσω Παναθηναϊκού, οι εμπορικοί χώροι του γηπέδου του Ολυμπιακού ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστούν. Με τον κατάλληλο συντελεστή δόμησης... Απαραίτητη σημείωση. Σε δέκα χρόνια τελειώνει η αποπληρωμή των δανείων και τα κέρδη θα απογειωθούν.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην «Εξέδρα» της Παρασκευής (13/11)

exedrasports.gr Συντάκτης: Β. Γεωργιώτης, Π. Αρωνιάδης

Παρασκευή 13/11/09

 

Επιστροφή

 

Τον κίνδυνο το τρίγωνο πρασίνου στην οδό Ερεχθέως να τσιμεντοποιηθεί αν δημοτική αρχή Πειραιά ενδώσει στις πιέσεις των ιδιοκτητών επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Κώστας Τζατζάνης και Ελένη Παπαδοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πειραιάς - Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής στην οδό Παπαναστασίου, Ερεχθέως και Λασιθίου, την προηγούμενη δεκαετία και παρά τις παλινδρομήσεις του Δήμου Πειραιά, το γιαπί της ουσιαστικά παράνομης και προκλητικής τσιμεντοποίησης σταμάτησε και τα γύρω δέντρα κάνουν ακόμα φιλότιμες προσπάθειες να το κουκουλώσουν.

Φιλότιμες προσπάθειες κάνουν και οι ιδιοκτήτες που έχουν βρει συνεργό τουλάχιστον την αδιαφορία του Δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ για να το τσιμεντοποιήσουν.

Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ και της «Πειραιάς-Αναγέννηση», εκτός από τα άλλα εκφράζεται και με την πλήρη παραμέληση της περιοχής και του διπλανού θεσμοθετημένου χώρου πρασίνου, που ανήκει στη Δήμο και που τμήμα του φαίνεται πως καταπατάται και σήμερα.

Η Δημοτική Αρχή, επισημαίνουν, θα είναι επιπλέον ένοχη σήμερα στον Πειραϊκό Λαό αν ενδώσει στις πιέσεις των ιδιοκτητών και δώσει την άδεια οικοδόμησης. Οφείλει άμεσα να ανανεώσει την απόφαση που ισχύει εδώ και δεκαετίες για να μείνει ο χώρος πράσινο. Στην ίδια ενοχή, αν όχι περισσότερο, ενέχεται και ο σημερινός υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας που οφείλει να εξετάσει άμεσα το φάκελο της σκανδαλώδους μετατροπής του χώρου πρασίνου σε οικοδομήσιμο το 2003.

Τέλος καλεί τους κατοίκους να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα, ώστε να αποτρέψουν το νέο αυτό τερατούργημα.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5373374&publDate=25/11/2009

 

Επιστροφή

 

Tο μεγαλο κολπο στο καραϊσκακη

Το Λιμάνι της Αγωνίας Πειραιάς, 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δήμαρχος μας, τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι προχωράει την δημιουργία του πάρκου στα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ. Έφερε δύο επάλληλες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, την 416 και 451/2009  οι οποίες αντί για πάρκο προέβλεπαν παραχώρηση του 1/3 των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ στη δόμηση, με χρήσεις που επιτρέπουν την ανέγερση μαιευτηρίου, γκαράζ κ.α. Πιο κάτω, δίπλα στο Καραϊσκάκη η απόφαση για δήθεν πάρκο προέβλεπε δόμηση για κτίρια γραφείων, εμπορικές χρήσεις και πολυκατοικίες. Αυτό το τελευταίο ήταν κρυμμένο πίσω από τη διατύπωση «χώρος σχολείου».

Το Λιμάνι της Αγωνίας αποκάλυψε με έντονο τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο Καραϊσκάκη και τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και κάλεσε τον κ. Π.Φασούλα να ξεκαθαρίσει τι κρύβει στο Νέο Φάληρο. Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετική ερώτηση στη Βουλή παρίσταναν τους άσχετους. Ο κ. Π. Φασούλας μας κατήγγειλε ότι ψευδόμαστε και παραπλανούμε τον κόσμο. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισαν να κυκλοφορούν ειδήσεις στις αθλητικές και οικονομικές εφημερίδες για επικείμενες μεγάλες επενδύσεις στον περίγυρο του Καραϊσκάκη και για χρέος της πολιτείας να δώσει στην ΠΑΕ «Ολυμπιακός» ότι έδωσε στην ΠΑΕ «Παναθηναϊκός» και την «Βωβός ΑΕ» στο Βοτανικό.

Ώσπου τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου εισήχθη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αίτημα για έγκριση μελέτης οικοδόμησης, ενός τσιμεντένιου μεγαθηρίου 58.000 τ.μ. με εννέα ορόφους μερικές χιλιάδες τ.μ. υπόγεια (λίγο μεγαλύτερου από το Mall στο Μαρούσι) στη θέση του υποτιθέμενου μικρού σχολείου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Πειραιά. Η άμεση αντίδραση των Ενεργών Πολιτών, η παρουσία και διαμαρτυρία του Λιμανιού της Αγωνίας και του βουλευτή Α’ Πειραιά Θ. Δρίτσα στο Συμβούλιο, η  αρνητική τοποθέτηση του Νομάρχη και των νομαρχιακών συμβούλων οδήγησε σε ομόφωνη απόρριψη της μελέτης.

Αυτό που αντιληφθήκαμε είναι τα πιο κάτω:

Ο κ. Π. Φασούλας, εξαπάτησε με τον πιο χυδαίο τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους εμπόρους του Πειραιά και τους κατοίκους του Νέου Φαλήρου. Η μελέτη εκπονείτο την ώρα που τα πρωτοκλασάτα στελέχη του καθησύχαζαν πολίτες και συμβούλους.  Την ίδια ώρα η δημοτική πολεοδομία Πειραιά εξέδιδε προέλεγχο οικοδομικής αδείας για τα κτίρια.

Η Δημοτική Αρχή συμπράττοντας με επιχειρηματικά συμφέροντα και στελέχη του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, επανέφερε εν κρυπτώ το εφιαλτικό σενάριο του 2003 της δημαρχίας Αγραπίδη-ΥΠΕΧΩΔΕ,  για υπερδόμηση του Νέου Φαλήρου,  σενάριο που απέτρεψε τότε η κινητοποίηση δημοτικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών.

Το κόλπο του Δημάρχου προβλέπει μέχρι στιγμής οικοδόμηση 58.000 τ.μ. στα πρώην οικόπεδα Γαβριήλ και 45.000 τ.μ. στα πρώην οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ. Σύνολο 103.000 τ.μ. Και βλέπουμε…

Κύριε Δήμαρχε, το Λιμάνι της Αγωνίας θέλει να σας προφυλάξει από τον κόπο. Τζάμπα κουράζεστε, εκτίθεστε και εκθέτετε με υποσχέσεις επιχειρηματίες σε περιπέτειες. Δείτε τι έπαθαν οι «αιώνιοι αντίπαλοι» μας στο Βοτανικό

Το Λιμάνι της Αγωνίας

tolimanitisagonias.gr

 

Επιστροφή

 

Είμαστε κάποιοι ταλαίπωροι κάτοικοι μιας γειτονιάς του Πειραιά και προσπαθούμε να σώσουμε έναν χαρακτηρισμένο από το το δήμο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου από καταπατητές τραμπούκους!!!! Θέλουμε ΒΟΗΘΕΙΑ!!!! κάθε συμβουλή και συμβολή σας δεκτή!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ1/2/2010, 6.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΧΟΡΜΟΒΙΤΟΥ 231 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ  επικοινωνία: agouroudisfam@yahoo.gr

 

Επιστροφή

 

στη χθεσινή συνάντηση κατοίκων στο χαρακτηρισμένο από 2ετιας χωρο πρασίνου και προς απαλλοτριώση για το σκοπό αυτό με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Πειραιά από τον Μάιο του2009, είχαμε μια σπουδαία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ενώ η συγκέντρωση είχε προχωρήσει εμφανίστηκε ο από τριημέρου καταπατητής ονόματι Βασιλειάδης κάτοικος Αγχιάλλου 220 με θράσοςχιλίων πηθήκων και ενώπιον Δημοτικών συμβούλων  μετά παρρησίας δήλωσε τα παρακάτω:

Δεν κάνω πίσω, ότι γουστάρω κάνω, το οικόπεδο δεν σας ανήκει και έχω άδεια από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αγγελόπουλο να παρκάρω, να χτίζω να κάνω ότι γουστάρω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Μπενέτος  μας είπε ότι ο εν λόγω αντιδήμαρχος παρασύρθηκε από έναν δημοτικό υπάλληλο ο οποίος παρουσιάσθηκε σαν καρκινοπαθής και του ζήτησε να σταθμεύσει στο οικόπεδο 4-5 αυτοκίνητα!!!!!!

Αγαπητοί φίλοι υπάρχουν σταθμευμένα 3 αυτοκίνητα- κλούβες χωρίς αριθμούς και ένα άκόμα, επίσης χωρίς νούμερα , που φράζει την είσοδο του χώρου!

Ποιός θα μα σώσει από τους προστάτες μας?

Αυτός ο Δήμος Πειραιά θα λειτουργήσει επιτέλους κάνοντας τα αυτονόητα χωρίς ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ!!!!!

χορμοβίτου231 χώρος Πρασίνου χώρος για τους κατοίκους!!!!

ελήφθη 3-2-2010

 

Επιστροφή

 

«Δεύτερη ευκαιρία» για τον Πύργο Πειραιά

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας. Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και 84 μ. ύψος (ο μεγάλος του αδελφός, ο Πύργος Αθηνών είναι 19 μέτρα ψηλότερος) αποτελεί ένα ακόμα παράδοξο στην ιστορία των σύγχρονων ελληνικών πόλεων. Παρά την κλίμακά του, τον συμβολισμό του, τη θέση του σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία του λιμανιού και τα 30.000 ανεκμετάλλευτα τετραγωνικά του μέτρα, παραμένει παροπλισμένος, ένας γίγαντας εν υπνώσει. Στην πραγματικότητα είναι ένας ουρανοξύστης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και τώρα έρχεται ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που αφορά αποκλειστικά στις όψεις του κτιρίου, μια ιδέα του αρχιτεκτονικού portal GreekArchitects.gr και της πολυεθνικής εταιρείας DuPont, για να μας θυμίσουν τα λάθη και τις ευκαιρίες μας. Σκεφτείτε το λίγο: ένα κτίριο αυτής της κλίμακας, ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, να μην αξιοποιείται τόσα χρόνια. Η κρίση μάς κάνει να ξανασκεφτόμαστε μια σειρά από φαινομενικά «δευτερεύοντα» θέματα όπως αυτό του Πύργου του Πειραιά, γιατί εκτός από το αισθητικό κομμάτι υπάρχει και η οικονομία και τα εκατομμύρια ευρώ που έχει απολέσει ο Δήμος Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια από τα μισθώματα που θα μπορούσε να εισπράττει.

Μεγάλη συμμετοχή

Και είναι πολλά τα χρόνια. Η άδεια του Πύργου εκδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, και την κατασκευή του ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Ι. Βικέλας. Γ. Μολφέσης και Α. Λοΐζος. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972 και ο σκελετός παραδόθηκε το 1974, ενώ το 1983 τοποθετήθηκαν γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα στις εξωτερικές του επιφάνειες. Σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως Εμποροναυτιλιακό Κέντρο, ενώ ταυτόχρονα επιστρατεύτηκε το μέγεθός του προκειμένου να συμβολίσει την αστική ανάπτυξη εκείνης της περιόδου.

Ο διαγωνισμός «τρέχει» εδώ και λίγες εβδομάδες έχοντας πετύχει ήδη έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κοντά στις 350. Η προθεσμία για την αποστολή προτάσεων λήγει στις 14 Απριλίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, δημιουργεί ελπίδες για την υλοποίηση του πρώτου βραβείου. Ο εκπρόσωπος του δήμου έκανε λόγο για ευνοϊκή συγκυρία καθώς στις 4 Μαρτίου ανακοινώνεται από την κυβέρνηση το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον Πειραιά, στο οποίο θα ενταχθεί και η αξιοποίηση του Πύργου. Ο αρχιτέκτων Μανώλης Αναστασάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι το βασικό διακύβευμα του διαγωνισμού δεν είναι να ανοίξει τη συζήτηση για τα ψηλά κτίρια στο Λεκανοπέδιο, αλλά να αναδείξει το ίδιο το θέμα και να ενθαρρυνθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική παραγωγή. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν κυρίως Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, ανάμεσά τους ορισμένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα πρόσωπα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_26/02/2010_392060

 

Επιστροφή