Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Παραλιακή ζώνη Σαρωνικού

Καβούρι-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα: Καλύβια-Λαγονήσι, Ανάβυσος, Σούνιο, Βραχονησίδες Σαρωνίδας

 

 Άλλα Θέματα Σαρωνικού: Πειραιάς Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός Καστελλα Νέο Φάληρο Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ρέμα Πικροδάφνης, Γενικά περί Σαρωνικού-ΕΤΑ-ΟΡΣΑ-Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό, Γλυφάδα, Βούλα-Υδρούσα

  Δημιουργήθηκε ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ (14-4-2009)

 

Καβούρι-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα:

Για το Μεγάλο Καβούρι υπάρχει υπό έκδοση Π.Δ. για το διακατεχόμενο από τον ΟΔΕΠ δημόσιο δάσος που χαρακτηρίζει τα 200 στρ δάσους ως "περιαστικό πράσινο με υπαίθριες λειτουργίες αναψυχής..." (Διάσωση Παραλίας Σαρωνικού-Απρ. 99)

 

Επιστροφή

 

"Το παραλιακό πευκοδάσος του Καβουριού κινδυνεύει καθώς ο Δήμος Βουλιαγμένης κόβει δέντρα και κατασκευάζει γήπεδα τένις" (Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

 

Επιστροφή

 

Καβούρι-Βουλιαγμένη

Βάρκιζα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, καθώς η θυγατρική του ΕΟΤ, η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ ετοιμάζεται να παραδώσει και την ακτή αυτή, μαζί με τον πλούσιο εξοπλισμό της, μετά τις 26 του Μάη, σε εταιρία με επικεφαλής το πρώην μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ και νυν πρόεδρο της "Γκρίνπις" Γ. Βερνίκο, για μόλις 59 εκατ. δρχ. τον πρώτο χρόνο. Μάλιστα, με το ίδιο αντίτιμο, μαζί με την ακτή του ΕΟΤ, παραχωρείται και δικαίωμα προτίμησης στη διπλανή ελεύθερη ανατολική παραλία της Βάρκιζας και το συνεχόμενο λόφο, έκτασης 141,4 στρεμμάτων, στην οποία σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου!

Κι όλα αυτά, παρά τη δίωξη που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑ ΑΕ για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, σχετικά με το σκανδαλώδη διαγωνισμό για την παραχώρηση των πέντε ακτών του ΕΟΤ. Ετσι, μέχρι τώρα έχουν ήδη παραδοθεί οι Ακτές Αλίμου και Βουλιαγμένης στην κοινοπραξία "Αττικές Ακτές" και οι Ακτές Α' και Β' Βούλας στην κοινοπραξία "Βερνίκος - Κότερα"

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή, μέχρι στιγμής χάρις στους αγώνες των κατοίκων οι επιχειρηματίες δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους, αλλά παρ' όλα αυτά, έκοψαν δέντρα στην Ακτή Βουλιαγμένης, ενώ στη Β' Ακτή Βούλας γίνεται συστηματική σφαγή δέντρων, έγινε "τυχαία" πυρκαγιά μετά από έκρηξη που άκουσαν όλοι οι περίοικοι.

Το όμορφο περιβάλλον και η ηρεμία της ακτής της Βάρκιζας - τονίζει επίσης - θα χαθεί για πάντα και θα δώσει τη θέση του στην περιβαλλοντική καταστροφή και την εμπορευματοποίηση. Ακόμη κι αν δεν ακριβύνει το εισιτήριο, θα πληρώνει κανείς ξεχωριστά 100 δρχ. για το πάρκινγκ και 500 δρχ. για μια ομπρέλα - ξαπλώστρα ή ακόμα για μια... καρέκλα! (Ριζοσπάστης 24-5-2002)

“Ασπίδα” ΣτΕ στη Λίμνη της Βουλιαγμένης
Να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς προστασίας για τη Λίμνη της Βουλιαγμένης προτείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή σχετικό προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε για επεξεργασία. Σύμφωνα με τους δικαστές, η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι φυσικός σχηματισμός που έχει μνημειακό χαρακτήρα και κατά συνέπεια συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και όχι απλώς ως προστατευόμενο τοπίο. Επίσης, κρίθηκε ότι επιβάλλεται να γίνουν ορισμένες επεμβάσεις όπως η αποκατάσταση τμήματος της φυσικής παραλίας της λίμνης, ενώ απευθύνεται σύσταση στη διοίκηση να προβλέψει την υπόγεια και όχι υπέργεια διέλευση των γραμμών της ΔΕΗ στην περιοχή. Το ΣτΕ αποφάνθηκε ακόμη ότι είναι νόμιμη η διάταξη του προεδρικού διατάγματος που προβλέπει ότι είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην προστατευμένη περιοχή της Λίμνης της Βουλιαγμένης και εκτάσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, αρκεί να καθορισθούν γι' αυτές χρήσεις που συνάδουν με την προστασία των οικοσυστημάτων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2002)

 

Επιστροφή

 

Επεσαν οι μπάρες στην Ακτή Βουλιαγμένης

«Ανοικτές Ακτές για το Λαό». Με αυτό το σύνθημα οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της εξόρμησης του Κόμματος για τα λαϊκά προβλήματα, προχώρησαν την Κυριακή σε κινητοποίηση και έδωσαν τη δυνατότητα στους λουόμενους να μπουν δωρεάν στην παραλία του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη για δύο ώρες χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια κινητοποίηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (στις 3 Ιούνη έγινε αντίστοιχη κινητοποίηση στον Αλιμο), με αίτημα να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ακτών. Από τα μεγάφωνα ενημερώνονταν οι προσερχόμενοι ότι «σήμερα το ΚΚΕ, πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στην είσοδο της Ακτής Βουλιαγμένης. Η παραλία είναι ανοιχτή και δωρεάν για το λαό».

Ως μια ευχάριστη έκπληξη, δέχτηκαν την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι, νεολαίοι και οικογένειες. «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει», μας λέει κάποιος από αυτούς και συνεχίζει: «Δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώνει για να κάνει ένα μπάνιο. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα. Αν ξέραμε ότι όλα αυτά είναι παράνομα δε θα πληρώναμε». «Θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στο ΚΚΕ που έκανε αυτή την κίνηση σήμερα», επισημαίνει κάποιος άλλος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός οικογενειάρχη που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε λίγο δε θα πηγαίνουμε πουθενά». Νεαροί εργαζόμενοι επίσης υπογραμμίζουν: «Φυσικά, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, ούτε ένα μπάνιο στη θάλασσα δεν μπορούμε να κάνουμε συχνά»...

Ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τόνισε: «Η ΚΟΑ του ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα εδώ στην ακτή της Βουλιαγμένης για να αφήσουμε ελεύθερη την είσοδο στους εργαζόμενους, σ' όλο το λαό, για να μπορεί να κάνει ελεύθερα μπάνιο, χωρίς αντίτιμο. Οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξαν, παρέδωσαν κυριολεκτικά την παραλία βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί πια να κάνει ένα μπάνιο χωρίς να το πληρώσει πανάκριβα. Φτάνουν πια οι φράχτες στην παραλία. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των εργαζομένων να μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα, το οξυγόνο, τη θαλάσσια αύρα, δωρεάν. Ως εδώ. Με το ΚΚΕ να συστρατευτούμε για να πέσουν επιτέλους οι μπάρες από τις παραλίες».  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/6

 

Επιστροφή

 

Μπλόκο ΣτΕ στο τσιμέντο - πράσινο φως σε αναδάσωση

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανέγερση ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Βουλιαγμένης, αλλά ανάβει το πράσινο φως για την αναδάσωση έκτασης περίπου 30.000 τ.μ. στην ίδια περιοχή.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου που είχε γίνει το 2004 σε συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στη Λίμνη της Βουλιαγμένης (έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται από τη σύμβαση RAMSAR) προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια νομολογία του, το ΣτΕ έκρινε ότι η τροποποίηση πολεοδομικών σχεδίων δεν επιτρέπεται να γίνεται με υπουργική απόφαση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά με προεδρικό διάταγμα.
Παράλληλα, με άλλη απόφασή τους οι δικαστές ακύρωσαν απόφαση που εξέδωσε το 1997 ο περιφερειάρχης Αττικής, με την οποία εξαιρούσε από την αναδάσωση έκταση περίπου 30.000 τ.μ. στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η επίμαχη απόφαση δεν συνοδευόταν από διάγραμμα, στο οποίο να απεικονίζεται επακριβώς η έκταση που εξαιρείται από την αναδάσωση, όπως απαιτεί η νομοθεσία.
το δικαστήριο είχε προσφύγει ο Σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος της Βουλιαγμένης Αττικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/11/2007

 

Επιστροφή

 

Ναός μέσα σε πλαζ

Είκοσι μέτρα από το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, τον «βουλιαγμένο» συνήθως από τα νερά στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, και με αφορμή τη μετακίνηση της πύλης εισόδου της πλαζ, βρέθηκε μια αρχαϊκή δεξαμενή, εύρημα παλιό και ξεχασμένο. Η ύπαρξή της ήταν γνωστή από τη δεκαετία του '60 όταν πρωτοέγιναν τα έργα για την οργάνωση της πλαζ, τότε του ΕΟΤ, σήμερα της εταιρείας «Αστήρ» της Εθνικής Τράπεζας.
Το αρχαίο -διαστάσεων 12,50 μ. x 1,80 μ.- είχε εγκιβωτιστεί και ξανασκεπαστεί. Ετσι, όταν προ καιρού τρύπησαν το τσιμέντο για τα έργα ανακαίνισης που εκτελούνται εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, αντίκρισαν από κάτω τη δεξαμενή, για την οποία υπήρχε μόνο μια μικρή αναφορά σε αρχαιολογικό δελτίο της εποχής. Δεν βρίσκεται τυχαία εκεί. Εχει απόλυτη συνάφεια με το ναό, καθώς τα μνημεία είναι της ίδιας εποχής, του 6ου αιώνα π.Χ.
Η Εθνική Τράπεζα αμέσως ανέλαβε τη χρηματοδότηση των μελετών για τη στερέωση και ανάδειξη των δύο αυτών μνημείων. Το σημαντικότερο όμως έργο είναι η αποστράγγιση του ναού, γιατί κάθε τόσο πλημμυρίζει από τη θάλασσα, αλλά και από αναβλύζοντα ύδατα και καταστρέφεται. Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ήταν ένα από τα σημαντικά ιερά της Αττικής. Από τη θέση του, έτσι καθώς βρίσκεται απέναντι από τις Κυκλάδες, διευκόλυνε την πρόσβαση των πιστών στη Δήλο. Οι υποδομές που τον συνοδεύουν, όπως είναι ο Ιερατικός Οίκος, τα δωμάτια, τα πηγάδια και η οχύρωσή του, δείχνουν ότι οι πιστοί έφθαναν από μακριά και έπρεπε να διανυκτερεύσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επομένη. Εχουμε λοιπόν έναν Απόλλωνα απέναντι από το ιερό νησί της Δήλου, αλλά γιατί χαρακτηρίζεται «ζωστήρ»;
Ο ανασκαφέας του ναού Κ. Κουρουνιώτης θεωρούσε πως η λέξη «ζωστήρ» δεν αποδίδεται εδώ με την έννοια της ζώνης της Λητούς, που λύθηκε, αλλά με την έννοια της πολεμικής ενδυμασίας. Ο Απόλλων εδώ είναι πολεμικός και το ιερό είναι αφιερωμένο «στους πολεμικούς θεούς που "ζώννυνται το ξίφος" για να προστατεύσουν ολόκληρη την Αττική από τον υψηλής στρατηγικής σημασίας αυτόν τόπο». Στο ιερό, που δεν απείχε πολύ από τη λίμνη της Βουλιαγμένης, τελούνταν ετήσιες γιορτές, τα Ζωστήρια, με θυσίες και αγώνες.
Η ανάδειξη των ερειπίων του ιερού συζητήθηκε στο ΚΑΣ όπου τέθηκε το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν ένα αρχαίο μνημείο να βρίσκεται μέσα σε ένα χώρο ιδιωτικής εκμετάλλευσης και ο επισκέπτης να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το τσουχτερό εισιτήριο μιας πλαζ για να το δει. Η απάντηση από την πλευρά των διαχειριστών του χώρου ήταν αφοπλιστική: «Αν ο ναός ήταν έξω από την πλαζ, ποιος θα του παρείχε 24ωρη φύλαξη και μάλιστα δωρεάν;».

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  10/05/2008

 

Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr   - email: ecogreen@otenet.gr

Π.Κ. Θεσσαλονίκης: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

 5.11.08

 Απάντηση στον κο Π. Καμμένο

 Μετά την αποκάλυψη του Μιχάλη Τρεμόπουλου, μέλους της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, για καταπάτηση αναδασωτέας έκτασης από τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένο, ο οποίος επιχείρησε να εξαγοράσει δύο στρέμματα αναδασωτέας έκτασης στη Βάρη Αττικής, δηλώνοντας "αυθαίρετος κάτοχος" ο κ. Καμμένος εξέδωσε Δελτίο Τύπου στους ισχυρισμούς του οποίου δίνουμε πλήρεις απαντήσεις, λέξη προς λέξη:

 

Α. Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Στο συγκεκριμένο ακίνητο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τρεμόπουλος, ο κ. Καμμένος δεν κατοικεί εδώ και 5 χρόνια, αλλά η πρώην σύζυγός του μαζί με τον σύζυγό της».

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1.   Στην πρωτοβάθμια επιτροπή απαλλοτριώσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής είχαν προσφύγει στις 1.6.2004 ο κ. Καμμένος και η κ. Φιλίππου διεκδικώντας από κοινού την εξαγορά της αυθαίρετα από τον κ. Καμμένο κατεχόμενης έκτασης 2.034 τμ. Γιατί στην επανεξέταση της υπόθεσης στην ίδια επιτροπή το 2007, ο κ. Καμμένος και η κ. Φιλίππου προσέφυγαν χωριστά;

2.   Τι ακριβώς διεκδίκησε ο κ. Καμμένος από το 2006, που ο γάμος του με την κυρία Φιλίππου είχε διαλυθεί; Την ενίσχυσε στην προσπάθειά της να αποκτήσει την ιδιοκτησία σε μία έκταση στην οποία ο ίδιος ήδη δεν έμενε κατά δήλωσή του από το 2003;

 

 Β. Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Ο κ. Καμμένος, δεν καταπάτησε καμία δασική έκταση, διότι το 1999 αγόρασε το εν λόγω ακίνητο όπως είναι σήμερα, μαζί με την πρώην σύζυγό του, Πέγκυ Φιλίππου, με νόμιμους τίτλους. 'Όταν, μεταγενέστερα ανακάλυψε ότι το δημόσιο ήγειρε αξιώσεις σε τμήμα του αγορασθέντος οικοπέδου, ζήτησε, με την προβλεπόμενη από τον νόμο 3147\2003 διαδικασία, να εξαγοράσει εκ νέου το τμήμα αυτό, όπως έκαναν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής».

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1.   Στη συγκεκριμένη περιοχή το δημόσιο δεν ήγειρε αξιώσεις αλλά είχε την ιδιοκτησία του. Αν ο κ. Καμμένος είχε νόμιμους τίτλους για τη γη την οποία είχε αγοράσει, θα είχε αμφισβητήσει κατ' αρχήν τις «αξιώσεις» του δημοσίου. Γιατί δεν το έκανε;

2.   Ο κ. Καμμένος έκανε χρήση του δικαιώματος που προσφέρει ο νόμος για τους αυθαίρετους κατόχους. Δεν παραδέχεται έτσι ότι δεν ήταν νόμιμοι οι τίτλοι που είχε;

3.   Γιατί δεν στράφηκε κατά του πωλητή, ο οποίος του πούλησε έκταση που ανήκε στο δημόσιο; Δηλαδή πλήρωσε μία φορά για να αγοράσει νόμιμα, όπως ισχυρίζεται, την έκταση από ιδιώτη και θα πλήρωνε άλλη μία φορά για να την αγοράσει από το δημόσιο; Αν είναι έτσι, πρόκειται περί υποδείγματος υπουργού, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι άλλοι συνάδελφοι του υπέγραφαν για να δίνει το δημόσιο δωρεάν εκτάσεις σε μονές…

 

Γ. Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Όταν η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Ανατολικής Αττικής, εσφαλμένα απέρριψε το 2007 το αίτημα του, δεν θέλησε να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω και της τότε βουλευτικής του ιδιότητας, παραιτούμενους έτσι ουσιαστικά από κάθε έννομο σχετικό δικαίωμα του».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1.   Ο κ. Καμμένος αναφέρεται στη δεύτερη απόρριψη του αιτήματος από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Ανατολικής Αττικής, το οποίο υπέβαλε με ένσταση κατά της απόφασης του 2006 την 11.1.2007. Επειδή και στην πρώτη απόρριψη από την ίδια επιτροπή, είχε πάλι τις ίδιες ιδιότητες, γιατί επέμεινε στο αίτημά του;

2.   Όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του αιτήματός του, εστράφη κατά του πωλητή της έκτασης, ο οποίος του είχε πουλήσει έκταση που δεν μπορούσε να εκμεταλλευθεί ή είναι τόσο γενναιόδωρος που δεν μπήκε στον κόπο;

 

Δ. Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Πέραν των ανωτέρω, το υπ' αριθ. 318 κληροτεμάχιο είναι εποικιστική έκταση η οποία δεν περιλαμβάνεται στις εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες με την υπ' αριθ. 108424/1934 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας όπως αποδεικνύεται από:

Α. Την υπ' αριθ. 44/1996 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, και συνεπώς δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο και

Β. Την υπ'αριθ 79/2002 απόφαση της Επιτροπής Επιλύσεων Δασικών Διαφορών, πιστοποιητικό περί αμετακλήτου της οποίας, είχε από το έτος 2003 κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Ανατολικής Αττικής και η οποία αρνήθηκε να το λάβει υπόψιν της.

Γ. Τα πρακτικά της Βουλής της συνεδρίασης της 29 Ιανουαρίου του 2002.

Επίσης ο μη αναδασωτέος χαρακτήρας της περιοχής αποδεικνύεται και από την 991/1978 απόφαση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. καθώς και από την υπ' αριθ.1341/2006 του 5λους Εφετείου Αθηνών, που είναι το ανώτατο ποινικό δικαστήριο ουσίας της χώρας, η οποία καθαρογράφτηκε και δημοσιεύτηκε στις 21-2-2007 και η οποία δέχτηκε ότι «το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι ούτε δημόσια, ούτε δασική αλλά εποικιστική έκταση, ανήκουσα στο υπ' αριθ.318 τεμάχιο που εξαιρέθηκε της αναδασώσεως με την 108424/1934 απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και ότι η ευρύτερη περιοχή από το έτος 1950 έχει διαμορφωθεί πλήρως σε οικιστική περιοχή και απέχει πολύ από την δασική έκταση η οποία αποτυπώνεται στα έγγραφα των δασικών υπηρεσιών».

ΣΧΟΛΙΑ:

Η Βουλή στις 29.1.08 –κατά πάγια πρακτική της- απέρριψε το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Καμμένου, ακριβώς γιατί είχε υποβληθεί μήνυση από το Δασαρχείο Πειραιώς «για αποδοχή μεταβίβασης δημοσίας, δασικής, αναδασωτέας έκτασης».

Αλλά και το Ν.Σ.Κ., με τη γνωμάτευσή του με αρ. 44/1996 δέχεται ότι, οι κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, «μετά την έναρξη της ισχύος του Συντάγματος του 1975 προστατεύονται». Το έγγραφο αυτό αποτυπώνει το σημερινό δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Επιπλέον, τα ποινικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για να κρίνουν το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης.

Είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών καταπατητές της περιοχής προσπαθούν να αποχαρακτηρίζουν τις εκτάσεις με σκοπό να τις οικειοποιηθούν. Με την υπ' αριθμ. 5173/1997 απόφαση του Ε' τμήματος του ΣΤΕ ακυρώθηκε προεδρικό διάταγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 1996 (1031 Δ) για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Βούλας σε τμήμα της περιοχής του λόφους Τάσσιανης, μετά από αίτηση ακύρωσης κατοίκων της περιοχής.

Δυστυχώς για τον κ. Καμμένο, και από πρόσφατο έγγραφο του Δασαρχείου Πειραιά, με αρ. πρωτ. 3139 Π.Ε./11.2.2008, προκύπτει σαφώς ότι το 318 τεμάχιο συμπεριελήφθη στην με αριθμό 108424/34 απόφαση του υπουργείου Γεωργίας «για λόγους προστασίας από εκμετάλλευση και καταπατήσεις».

Και ενώ η δασική υπηρεσία υπερασπίζεται το «δασικό χαρακτήρα του Λόφου Τάσσιανης» και μιλάει για «εκχέρσωση» κυρίως «λόγω της απομάκρυνσης των γηραιότερων ατόμων πεύκης», ο υφυπουργός κ. Καμμένος, ο οποίος είναι βουλευτής από το 1993, διαπιστώνει το 2007 ότι μία δημόσιου χαρακτήρα και με αποφασιστικές αρμοδιότητες επιτροπή, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Ανατολικής Αττικής, αγνοεί: α) γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. του 1996 και β) απόφαση της Επιτροπής Επιλύσεων Δασικών Διαφορών του 2002

Και αποδέχεται αυτήν την αυθαιρεσία παραιτούμενος κάθε δικαιώματος του;

Εδώ τρεις ερμηνείες χωρούν:

1.   Δεν έχει μελετήσει σωστά την «επανίδρυση του κράτους» που θα κατά το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ διασφάλιζε τον πολίτη από την αυθαιρεσία της διοίκησης

2.   Η επανίδρυση απέτυχε ακόμη και όταν από την αυθαιρεσία θίγονται υπουργοί…

3.   Απλώς κατανοεί ότι τα επιχειρήματα στην απόφαση της Επιτροπής είναι ατράνταχτα και προβάλλει ισχυρισμούς για να καλύψει το ατόπημα του.

 

Ε. Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Είναι δε ή ίδια απόφαση (δηλ. η 108424/1934) την οποία διαστρεβλώνει και επικαλείται ο καταγγέλων, όταν διατείνεται ψευδώς και συκοφαντικώς ότι δήθεν το αγρόκτημα της Βάρης όπου βρίσκονται τα 2 στρέμματα του κ. Καμμένου έχει κηρυχθεί αναδασωτέο με την εν λόγω απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καλεί τον κ. Τρεμόπουλο να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια τους ανωτέρω ψευδείς ισχυρισμούς του, διαφορετικά θα οδηγηθεί ενώπιον των αστικών και Ποινικών δικαστηρίων ως κοινός συκοφάντης».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1.      Επειδή την ίδια ακριβώς «διαστρέβλωση» σύμφωνα με την οποία «το αγρόκτημα της Βάρης όπου βρίσκονται τα 2 στρέμματα του κ. Καμμένου έχει κηρυχθεί αναδασωτέο», κάνει και η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Ανατολικής Αττικής, θα είμαστε συγκατηγορούμενοι με τα μέλη της;

2.      Συκοφάντησε και η Επιτροπή τον κ. Καμμένο; Θα στραφεί εναντίον της αυτός ο οποίος δηλώνει υπερήφανα ότι παραιτήθηκε κάθε ένδικου δικαιώματος του;

 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής και να παραδεχτεί το λάθος του. Δεν περιμέναμε να μας πει ευχαριστώ που του δώσαμε την ευκαιρία να βγει στα κανάλια για να απαντήσει αλλά πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι όχι μόνο scripta manent αλλά στην εποχή της τηλεόρασης και του ίντερνετ, και verba manent.

Για πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442

 

Επιστροφή

 

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΪΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ 

Σημαντική νίκη του κινήματος στο παραλιακό μέτωπο η ανακήρυξη της Βουλιαγμένης  σε αρχαιολογικό χώρο και η ένταξη των αρχαιοτήτων σε ζώνη απόλυτης προστασίας.                           

Οι πολύχρονοι αγώνες των συλλογικοτήτων του Δήμου ΒΒΒ και του παραλιακού μετώπου έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Μετά από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις  ενάντια στην εκποίηση του Σαρωνικού με αιχμή στην προστασία των αρχαίων μνημείων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προχώρησε σε  ανακήρυξη των αρχαιολογικών χώρων της Βουλιαγμένης, η οποία δημοσιεύθηκε ήδη  στο ΦΕΚ 350/4-10-2013. Στη συνέχεια την Τρίτη 5/11 με πρωτοβουλία του και σε συνεργασία με την ΚΣΤ Εφορία Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη  φορέων  στο δημαρχείο της Βούλας,  όπου  διαμορφώθηκε η πρόταση, που ψηφίσθηκε στην συνεδρίαση του ΚΑΣ το βράδυ της ίδιας ημέρας και με βάση την οποία οι αρχαιότητες στη Βουλιαγμένη εντάχθηκαν σε τρείς  Ζώνες Α (απόλυτης προστασίας).

Μετά από τις εξελίξεις αυτές ανατρέπονται τα μέχρι τώρα σχέδια του ΤΑΪΠΕΔ και πρέπει να γίνουν νέα ΕΣΧΑΔΑ (Επιχειρηματικά  Σχέδια) τα οποία, εάν γίνουν, είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψουν και πάλι με τους αγώνες τους και με δικαστικές πλέον προσφυγές οι πολίτες και τα κινήματά τους, που είναι ριζικά  αντίθετοι με την  εκποίηση της δημόσιας περιουσίας - και πολύ περισσότερο των ιστορικών μνημείων. Εκποίηση την οποία  με ιδιαίτερη  επιμονή  επιδιώκουν οι ξένοι δανειστές και προσπαθούν  να επιβάλουν οι ντόπιοι υποτακτικοί τους με πρώτη και καλλίτερη τη σημερινή δικομματική  κυβέρνηση. 

Η Εναλλακτική Δράση, που,  συμμετείχε στους αγώνες αυτούς, αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση  από τις εξελίξεις αυτές και ταυτόχρονα δικαιωμένη από τις επιλογές της. Επίσης με τη θεσμική εκπροσώπηση μας στις συσκέψεις και τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θέσαμε και επίσημα  τους επόμενους στόχους μας που είναι:

α) Να γίνει άμεσα (όπου δεν έχει γίνει) ή να επικαιροποιηθεί η ανακήρυξη όλων των αρχαιολογικών χώρων του Σαρωνικού και ιδιαίτερα , όσων αναφέρονται στο ΠΔ 254/2004. Ανάμεσα στους χώρους αυτούς είναι οι αρχαιότητες που βρίσκονται στο  ΠΙΚΠΑ, στο υπέδαφος της καφετέριας Νότος και στην Υδρούσα

β) Να ενταχθεί σε ζώνη  απόλυτης προστασίας ο αρχαίος αμαξιτός δρόμος του Καβουρίου, ο οποίος τώρα ανασκάπτεται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνέδεε τις  αλυκές του αρχαίου δήμου των  Αλών Αιξωνιδών με την αρχαία Αττική οδό που οδηγούσε από την Αθήνα στο Λαύριο

γ) Να ολοκληρωθεί άμεσα η απαλλοτρίωση και να αρχίσουν οι ανασκαφές στον πολύ σημαντικό αρχαίο οικισμό που βρίσκεται στη Βούλα επί της λεωφόρου Καλύμνου (οικόπεδο Καλαμπόκα)

δ) Να ξεκινήσουν άμεσα οι ανασκαφές στην Ακρόπολη της Λαθούριζας και να αναδειχθούν τα σημαντικά αρχαία νεκροταφεία στη Βάρη.

Καλούμε τα κινήματα και τους πολίτες  στο κοινό μέτωπο για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των ιστορικών μνημείων.

Παράλληλα δεσμευόμαστε να  θα συνεχίσουμε την   προσπάθειά για ενημέρωση των πολιτών  με συνεχείς δωρεάν ξεναγήσεις, σεμινάρια ιστορίας, προβολές και άλλες εκδηλώσεις, γιατί είναι βαθιά πίστη μας  ότι η γνώση προσφέρει πολύ μεγάλη δύναμη σε όποιον την έχει και ταυτόχρονα αποτελεί ακαταμάχητο όπλο εναντίον όσων επιβουλεύονται τα μνημεία και τη δημόσια περιουσία.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grΤηλ-Φαξ: (0030)2108958016

 Ε-mail  ena.drasi@gmail.com          Facebookenallaktiki                                

Ελήφθη 11/11/2013

 

Επιστροφή

 

Μετά από τις εξελίξεις με την παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τις αρχαιότητες στη Βουλιαγμένη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη  με άρθρο της στην εφημερίδα ΑΥΓΗ της 12/11 ζητά "Να ανασταλεί η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Αστέρα" επισημαίνοντας ότι

“Εκκρεμεί η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αρχαίου Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός της οργανωμένης παραλίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του”

Ακολουθεί  το σχετικό άρθρο

Ν. Βαλαβάνη: "Να ανασταλεί η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Αστέρα"

Εκκρεμεί η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αρχαίου Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός της οργανωμένης παραλίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του"

Την αναστολή της σημερινής διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ζητεί μετ' επιτάσεως η βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, διερωτώμενη μήπως "μαζί με τον Αστέρα δίδεται ως 'προίκα' και το 'σημαντικότερο ιερό του αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνίδων', όπως όψιμα χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα".

Ειδικότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "Όπως είναι γνωστό, αύριο (σ.σ.: σήμερα) Παρασκευή 22.11.2013 κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την Χερσόνησο του Καβουριού. Μεταξύ των ζητημάτων που αφορούν τη μελλοντική 'αξιοποίηση' του, μοναδικού από άποψη φυσικής τοποθεσίας για πρωτεύουσα της Μεσογείου, παραθαλάσσιου 'φιλέτου', εκκρεμεί η οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ανεκτίμητης ιστορικής αξίας αρχαίου Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός της οργανωμένης παραλίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του".

Η ερώτηση

Μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στις 21.3.2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Πάντζας και Πέτρος Τατσόπουλος προς τον υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Οικονομικών με τίτλο «Άμεση διακοπή της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης, εντός του οποίου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, αλλά και τους αγώνες συλλογικοτήτων πολιτών της περιοχής για το ίδιο θέμα, υποχρεώθηκε και επίσημα τότε ο αν. υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας στη γραπτή απάντησή του να αναγνωρίσει ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα «ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτος χρησικτησίας», καθώς επίσης και ότι «απαγορεύεται κάθε ενέργεια η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του».

Η βουλευτής χαρακτηρίζει "πολύ σημαντική εξέλιξη τη δημοσίευση του ΦΕΚ 350/4.10.2013, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται 'η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Bούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής', για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων".

Γιατί τόση βιασύνη;

Όμως, όπως αναφέρει, "παρά τις εκ των υστέρων σημαντικές διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν για την 'τύχη' του ναού, αλλά και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, δεν έχει ακόμη επιλυθεί με αμετάκλητο, ξεκάθαρο και οριστικό τρόπο για τους επισκέπτες το ζήτημα της ορατότητας του ναού, που παρεμποδίζεται από την περίφραξη του 'Αστέρα', πολύ περισσότερο το κομβικό ζήτημα της ελεύθερης, δωρεάν και απρόσκοπτης πρόσβασης στον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, στο πλαίσιο και της επίλυσης με σαφήνεια του θέματος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντα χώρου ενός ναού του 6ου αι. π.Χ. εντός της οργανωμένης παραλίας ξενοδοχειακού συγκροτήματος".

Τέλος, αφού η Ν. Βαλαβάνη διερωτάται για τους λόγους "βιασύνης" της κυβέρνησης, ζητεί "να αναστείλει την αυριανή (σ.σ.: σημερινή") διαδικασία έως ότου ολοκληρωθεί η ρύθμιση προστασίας του αρχαίου ναού».

 

Επιστροφή

 

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Λαιμό της Βουλιαγμένης ("Αστέρας").

Γύρω στους 200 κατοίκους μαζεμμένους στο αμφιθέατρο των πολιτών. Με συνθήματα "Δεν πουλάμε, δεν τα φάγαμε εμείς".

"Σκάσανε μπόμπες"....

Το θέμα ...έχει ήδη τακτοποιηθεί και η ...τιμή ανέρχεται στα 350.000.000 ¤ για επένδυση που θα αποδώσει 2.000.000.000 ¤ Πρέπει λένε να είναι funds  real estate του ΔΝΤ. Και πρέπει μέσα κει να πέσανε και προκαταβολές.

Η Αττική Οικολογική Απάντηση τους επεφύλαξε μια ...έκπληξη. Παρουσίασε πρόσφατη απόφαση του ΥΠΠΟ (μεταγενέστερη της ΜΠΕ) κατόπιν εισήγησης του ΚΑΣ που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό...!!!! δόμησης υψηλής εισοδηματικότητας (αλά Σαιν Τροπέζ), διότι ο χώρος στο σύνολο του κρίνεται αρχαιολογικός Α Ζώνης. Ακόμα και κάτω από το Ξενοδοχείο του Αστέρα βρέθηκε παλαιολιθική πόλη υψηλής αρχαιολογικής αξίας. Επισημάναμε ακόμα και το αντισυνταγματικό της συγκρότησης και δραστηριότητας του ΤΑΙΠΕΔ. την δόμηση σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή. Να σημειώσω ότι ανεξάρτητα από την καταστατική νομιμότητα της τελικά ληφθείσης απόφασης, στο πλαίσιο της έντασης ψηφισε μεν "ναι" η ...κατ' εκτίμηση  ...πλειοψηφία αλλά δέχτηκε την πρόταση μας ως εναλλακτική να τεθεί ως όρος και η εφαρμογή της Υπ. Αποφ. που δημοσιοποιήσαμε. Ουσιαστικά δηλ. αν αυτή είναι και η τελική έγκριση της ΣΜΠΕ ...δεν χτίζεται τίποτα!!!
Ακολούθησε ένταση. "Ήρθανε στα χέρια"!!! οι Γιάννης Σγουρός και Δημήτρης Τσουκαλάς (Περ. Σύμβουλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Ο Νίκος Γαλανός του Αρματος Πολιτών κατείγγειλε ως ψευδή τα στοιχεία της ΣΜΠΕ, ζητώντας την διακοπή της συνεδρίας. Φύγαμε στο τέλος βέβαια μαζί από την αίθουσα και συζητήσαμε τι να κανουμε στο άμεσο προσεχώς μέλλον. Ο Αντώνης ο Γάκης περ. σύμβουλος της πλειοψηφίας (συμμετείχε και σε σεμινάρια του Ευρωβουλευτή των ΟΠ πήρε τον λόγο και είπε ότι "αν ψήφιζε "ναι" θα έπρεπε να σκίσει το δίπλωμα του" (περιβάλλον) Οι μισοί αντιπεριφερειάρχες (πλειοψηφία)  απόντες: Παπαδημητρίου, Παπαντωνίου,  Μανιάτης, Κόκκαλης, Η Αντιπεριφερειαρχης Νότιου Τομέα Καρακλιούμη, παρούσα μεν (τι να κάνει άλλωστε) αλλά αρνήθηκε να πάρει τον λόγο. Στην ψηφοφορία φεύγανε οι πασοκτζήδες της πλειοψηφίας και ο Ψαριανός προκαλούσε τους αντιτιθέμενους πολίτες ..., γιατί η ελλάσων αντιπολίτευση (και μεις) βλέποντας τις διαρροές στην πλειοψηφία ζητήσαμε "ονομαστική ψηφοφορία". Ο Πρόεδρος το αρνήθηκε.

30-11-2013

 

Επιστροφή

 

Αθήνα, 30-11-2013

Θλιβερά επεισόδια έγιναν στο χτεσινό (29/11/13) έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που μεταξύ των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήτανε και η γνωμοδοτική έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιοχή του Λαιμού στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του γνωστού Ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης»..

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αττικής Οικολογικής Απάντησης Κώστας Διάκος και Γιώργος Δημαράς, ταγμένοι στον δημοκρατικό διάλογο που οφείλει να περιέχει συναίνεση, ανοχή στο διαφορετικό και να προβάλλουν την σύνθεση σε αποφάσεις και επιλογές προσπαθήσαμε μάταια  να συνθέσουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα ώστε να εκφράζεται η πραγματική βούληση και όχι η κομματική υποχρέωση των Συμβούλων, η τοποθέτηση του αρμόδιου γεωγραφικά φορέα Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και η τοπική Κοινωνία των Πολιτών, που με έκδηλη αγωνία παρακολουθούσε την συνεδρίαση.

Ειδικότερα ο εισηγητής μας επικεφαλής της Παράταξης μας Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Διάκος, διαπιστώνοντας το παράνομο των προβλεπόμενων Πράξεων της ΣΜΠΕ από μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση ζήτησε την απόσυση της εισήγησης για θετική γνωμοδότηση από την Υπηρεσία και επανεξέταση της όλης υπόθεσης υπό το πρίσμα των νέων νομοθετικών δεδομένων που καθιστούν την ΣΜΠΕ ανεφάρμοστη στην πράξη.

Δυστυχώς με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί στα κρίσιμα θέματα με «όρους εντολής» της Κεντρικής Διοίκησης παρά τις περί του αντιθέτου «αμφιθεατρικές» κορώνες. Η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Έτσι προέκυψε ένταση μεταξύ μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου που οδήγησε σε επεισόδια, προφανώς καταδικαστέα από την Παράταξη μας.

Οφείλουν όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα αυτές που ασκούν την Διοίκηση στην Περιφέρεια να στέκονται στο ύψος του θεσμικού τους αξιώματος. Η καθοδήγηση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας γενικότερα δεν είναι απλή διοικητική διαχείριση. Είναι πολιτική πράξη προσδιορισμού του πολιτικού ρόλου του θεσμικού φορέα στην έννομη μας τάξη. Και σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα αισθάνονται θιγόμενα προσωπικά οφείλουν να ενεργούν νόμιμες πράξεις που επιβάλλονται από την έννομη τάξη της πολιτείας μας γιατί στην Δημοκρατία τίποτα δεν είναι άλυτο, αφού προϋπόθεση της είναι ο σύννομος πολιτικός διάλογος.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η ενεργή συμμετοχή των πολιτών πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη. Και όχι με απόδοση απλά λόγου αλλά με πολιτική ευθύνη αποδοχής της πλειοψηφικής κοινωνικής συνείδησης που δημιουργεί την αντίθεση. Και τα λάθη επιτρέπονται στους Πολίτες όπως και στους «ειδικούς» πολιτικούς υπεύθυνους.

Είναι προφανές ότι τα επεισόδια καταδικάζονται γιατί εμποδίζουν την νηφάλια και ψύχραιμη πολιτική κρίση.

Οφείλουμε όμως να προστατεύουμε την επιλογή αυτή. Και ρωτάμε Γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση για «ονομαστική ψηφοφορία» των περιφερειακών Συμβούλων, συναινετικά θαλέγαμε για να αποφύγουμε την καταστατικολογία, αλλά περιοριστήκαμε στην κατ εκτίμηση ψήφο, με βάση την παραταξιακή τους ένταξη στις προηγούμενες εκλογές (!!!) εν είδει αγέλης ψηφοφόρων;

Όταν μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα

διαπιστώθηκε ευθεία αντίθεση από βήματος συναδέλφων της πλειοψηφίας και

η «μείζων αντιπολίτευση» της στηριζόμενης από την ΝΔ παράταξης …..«άλλαξε» άποψη (!!!) στην δεύτερη αυτή συνεδρίαση για το θέμα, από το ΟΧΙ στο ΝΑΙ,  με την συμμετοχή μάλιστα στην δεύτερη έκτακτη αυτή συνεδρίαση πρωτοκλασσάτων στελεχών της, δικαιολογημένα αφήνοντας την εντύπωση για  «διατήρηση της απαιτούμενης κομματικής πειθαρχίας».;

Εγκαλούμαστε ως πολιτικό σύστημα για την διαχείριση της δημόσιας κοινωνικής λειτουργίας με όρους πελατειακής λογικής και κομματικοκρατίας. Και δυστυχώς φροντίζουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Τώρα που οι Πολίτες υπομένουν την επικαλούμενη ανάταξη της οικονομίας και την αναγκαία πια κοινωνική αναδιάρθωση του πολιτικού λόγου.

Με το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Διάκος σχολίασε: « Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον «Λαιμό/Μικρό Καβούρι/Αστέρας Βουλιαγμένης» είναι παράνομη. Αντίκειται στο Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τις διοικητικές κανονιστικές πράξεις τη διοίκησης. Η επιμονή της δικομματικής Κυβέρνησης (που εκφράζεται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως «πλειοψηφία» και «μείζων Αντιπολίτευση» αντιστρόφως) στην επιβολή της παρά τον Νόμο αλλά και σε ευθεία αντίθεση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική Κοινωνία των Πολιών δείχνει την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας στο κυβερνών πολιτικό σύστημα απέναντι στον υποφέροντα και υπομένοντα Έλληνα πολίτη. Και η αντίθεση αυτή διαμορφώνει δυσοίωνες προβλέψεις για την έξοδο από την Κρίση της χώρας μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή βίας πολύ δε περισσότερο για την επιβολή της πολιτικής άποψης. Κάνω ως ύστατη έκκληση την πρόταση για την απόσυρση της ανεπίκαιρης πλέον υπό έγκριση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντι-κών Επιπτώσεων για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και των λοιπών δημόσιων εκτάσεων στο Μικρό Καβούρι, διότι εκτός του παρανόμου της Πράξης καταστρέφει το Περιβάλλον και την αρχαιολογική κληρονομιά της Πατρίδας μας. Μόνο έτσι η Κεντρική Διοίκηση και οι δανειστές της θα αποδείξουν ότι σέβονται την χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι».

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Κώστας Διάκος 6972223030

 

Επιστροφή

 

Πάνε να κάνουν βίλες τον Αστέρα και το δάσος

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΣ (δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης):  «Δεν θα αφήσουμε τη Βουλιαγμένη να γίνει Ντουμπάι για τους λίγους»

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ a.stergiou@eleftherotypia.net

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Το «φιλέτο του Αστέρα» για ακόμη μια φορά το επιβουλεύονται γνωστοί κι άγνωστοι μνηστήρες κι ο Σπύρος Πανάς, δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, προειδοποιεί πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει πότε η περιοχή θα μετατραπεί σε μια νέα τσιμεντούπολη, όπως τονίζει πως σχεδιάζουν η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει πότε η περιοχή θα μετατραπεί σε μια νέα τσιμεντούπολη, προειδοποιεί ο Σπύρος Πανάς Η περιοχή, λέει, είναι δασική, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος κι όσοι ονειρεύονται να γίνουν επενδυτές τύπου Ντουμπάι, καλά θα κάνουν να γυρίσουν πλευρό.

* Στο πλαίσιο της πώλησης «ασημικών» για να σωθεί η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο και το φιλέτο του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Τι συμβαίνει;

- Οπως όλοι το βιώνουμε, η χώρα μας είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και αντί να βάλουμε μια σωστή αρχή, ξεκινάμε να καταστρέφουμε έναν ευλογημένο τόπο, όπως είναι η Βουλιαγμένη. Είναι ένας χώρος μοναδικής ομορφιάς, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και είναι ουσιαστικά στην Ελλάδα η μόνη πόλη μέσα στην πόλη που σώθηκε και δεν καταστράφηκε από το τσιμέντο.

* Αληθεύει όμως ότι σχεδιάζεται μια τσιμεντούπολη στο δάσος;

- Και βέβαια αληθεύει ότι σχεδιάζεται μια τσιμεντούπολη διότι στον Αστέρα της Βουλιαγμένης υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει μόνο τα υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα και το ξενοδοχείο και με το σχέδιο που προωθεί η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί ν' αλλάξει τη χρήση γης και να επιβαρύνει το περιβάλλον με 40.000 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

* Να το κάνουμε λίγο πιο λιανά;

- Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα με την πρόταση-σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 85% των μετοχών του Αστέρα, να γκρεμιστούν τα υφιστάμενα ξενοδοχεία και τη θέση τους να πάρουν συγκροτήματα κατοικιών και βίλες. Με την πρόταση Εθνικής - ΤΑΙΠΕΔ δίνεται η δυνατότητα να γκρεμιστούν προηγούμενες δομές, ακόμη και τα τρία υπάρχοντα ξενοδοχεία και να χτιστεί ένα καινούργιο 17.000 τετραγωνικών μέτρων και τα υπόλοιπα 40.000 τετραγωνικά μέτρα να γίνουν κατοικίες. Ο Αστέρας κι ο περιβάλλων χώρος είναι συνολικά 300 στρέμματα κι όσοι αγοράσουν κατοικίες θα μπορούν να έχουν και περιβάλλοντα χώρο αποκλειστικής χρήσης...

* Που σημαίνει ότι οι Ελληνες πια θα έχουμε ελάχιστη πρόσβαση στη θάλασσα;

- Πράγματι, και το βασικότερο, θα φτιάξουμε μια πόλη μέσα σε μια άλλη πόλη. Εμείς δεν θ' αφήσουμε να γίνει Ντουμπάι η Βουλιαγμένη, γιατί γι' αυτό προορίζεται...

* Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι ωραιότατο το Ντουμπάι και κακώς διαμαρτύρεται ο δήμος, αφού το 85% των μετοχών του Αστέρα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα...

- Κατ' αρχήν η περιοχή είναι προστατευόμενη, γιατί είναι δασική, έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με ΦΕΚ που έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επομένως, είναι μια περιοχή στην οποία δεν πρέπει να πέσει ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περίπου πριν από δύο μήνες για να κηρυχθεί όλη η περιοχή της Βουλιαγμένης αρχαιολογικός χώρος και καταφέραμε να κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Αστέρα. Και μάλιστα άμεσα καθορίστηκαν οι ζώνες απολύτου προστασίας στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δόμηση. Οταν πριν από λίγα χρόνια πήγαν να ανακαινίσουν τα μπανγκαλόους βρήκαν παντού αρχαία, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες κι από τότε ξεκινήσαμε τον αγώνα για να γίνει αρχαιολογικός χώρος.

* Πάντοτε υπήρχαν συμφέροντα που επιβουλεύονταν τον Αστέρα. Αυτή τη στιγμή πώς μπορεί να συμβεί ένα Ντουμπάι;

- Η Βουλιαγμένη έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία, νομίζω, στην Ελλάδα. Τριάντα χρόνια την προστατεύσαμε διατηρώντας την καταπράσινη, νοικοκυρεμένη, καθαρή και δημιουργήσαμε μια πόλη-πρότυπο για την Ελλάδα. Τα Προεδρικά Διατάγματα που διέπουν μεγάλα τμήματα της Βουλιαγμένης, όπως όλο το παραλιακό μας μέτωπο, ο λόφος του Ορφανοτροφείου και η περιοχή της Φασκομηλιάς έγιναν με προσπάθειες και μεγάλους αγώνες του δήμου και των κατοίκων.

* Μιλάμε για δάσος, έστω κι αν υπάρχουν δομές μέσα στον Αστέρα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε να κόβει ό,τι να 'ναι χωρίς να λάβει υπόψη του ότι αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, για μια εξαιρετικά βεβαρημένη πόλη, όπως η Αθήνα;

- Οχι μόνο δεν μπορεί να κόβει, αλλά με τη νέα νομοθεσία ακόμη και μια περιοχή που δεν είχε χαρακτηριστεί δασική, αν έχει πάνω από το 25% δασική βλάστηση, όπως εν προκειμένω ο Αστέρας, διέπεται από τη νέα δασική νομοθεσία και θεωρείται, εν τοις πράγμασι, δάσος.

* Κάποιοι λένε ότι λόγω κρίσης θα χρειαστούν θυσίες και ο Αστέρας δεν είναι η χειρότερη λύση. Εσείς τι λέτε;

- Δεν θα συμβάλει καθόλου να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά θα υποβαθμίσει την ωραιότερη περιοχή που έχει η Ελλάδα. Οσοι άνθρωποι έχουν έρθει στον Αστέρα, επώνυμοι ή ανώνυμοι, έχουν αγαπήσει τη Βουλιαγμένη και σ' όλα τα σημεία του κόσμου όταν συζητούν για την Ελλάδα τη συνδέουν με τη Βουλιαγμένη, που τη θεωρούν μια μοναδική περιοχή.

* Από την άλλη πλευρά, είναι σε εξέλιξη το ζήτημα των επενδυτών για τον Αστέρα...

- Εμείς δεν λέμε να μην επενδύσει κάποιος. Αλλά μπορεί να επενδύσει μόνο αξιοποιώντας την υφιστάμενη τουριστική εγκατάσταση, η οποία λειτουργεί από το '60 και τις καλές εποχές εθεωρείτο ένα ξενοδοχείο παγκοσμίου βεληνεκούς. Αυτό το οποίο πρέπει να πούμε για τους επενδυτές είναι: ας ξεχάσουν τις επενδύσεις τύπου Ντουμπάι στη Βουλιαγμένη. Δεν θ' αφήσουμε να χτιστεί τίποτα και βέβαια δεν δεχόμαστε να φτιάχνουν τα ΕΣΧΑΔΑ οι επενδυτές. Η διαδικασία είναι και πρωτοφανής και αδιαφανής.

* Τι θα κάνετε αν προχωρήσουν χωρίς εσάς;

- Θα κάνουμε αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή. Ηδη έχουμε συνεργάτες, συγκοινωνιολόγο και περιβαλλοντολόγο, οι οποίοι μέσα από τις μελέτες τους αποδεικνύουν ότι κατ' αρχάς θα καταστραφεί το περιβάλλον και η πληθυσμιακή αύξηση θα επιφέρει κυκλοφοριακή φόρτιση στην περιοχή. Και, βέβαια, έχουμε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και θα προσβάλουν όλη τη διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κινητοποιήσουμε κάθε κάτοικο της περιοχής και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Επιστροφή

Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού    www.saronikossos.wordpress.com

                                              

6/12/13

Προς φορείς και κινήματα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Μετά από τις εξελίξεις στην σχεδιαζόμενη εκποίηση  της  χερσονήσου της Βουλιαγμένης είναι φανερή πλέον η ανάγκη συντονισμού δημοτικών αρχών, δημοτικών παρατάξεων, συνδικαλιστικών φορέων, συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών για την αποτροπή ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας, της ιστορίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε σε σύσκεψη με τους προαναφερόμενους φορείς  με θέμα «Πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις  και κινητοποιήσεις για την αποτροπή της επικείμενης εκποίησης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης»

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 7μμ στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Καρόλου 24 Πλατεία Καραϊσκάκη – Σταθμός Μετρό Μεταξουργείου

 Η  Γραμματεία του Δικτύου

Επιστροφή

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ  ΧΩΡΟΣ  π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ

 

 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ ΑΠΟ 10/6/2012 ΕΩΣ 31/12/2013

Από τις 10 Ιουνίου 2012 ,πού με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου άνοιξε ο χώρος του Κάμπινγκ Βούλας, οι εθελοντές που συμμετείχαν στο άνοιγμα παρέμειναν σε αυτόν με σκοπό αρχικά την φροντίδα του χώρου , την καθαριότητα του και την αποκατάσταση των φθορών στον χώρο και τα κτήρια .

Ξεκίνησαν την εθελοντική τους δράση με καθημερινή καθαριότητα σε όλο τον χώρο ( 55 στρέμματα ) από ομάδες που συντονίζονταν από την εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση που ξεκίνησε στις 13/6/2012 .

Σε αυτή την συνέλευση και σε όλες όσες ακολούθησαν ,πάγιο αίτημα ήταν και είναι η συμμετοχή και η συνεργασία του Δήμου Β.Β.Β. ,καθώς και ότι ο χώρος του Κάμπινγκ Βούλας είναι Δημοτικός χώρος - Ελεύθερος Κοινόχρηστος και η συμμετοχή όλων των Πολιτών είναι απαραίτητη για την ανάδειξη του χώρου .

 

Με αποφάσεις της ανοιχτής συνέλευσης και με την ενεργή συμμέτοχη και έξοδα πολλών πολιτών στο διάστημα των 16 μηνών έγιναν επιγραμματικά :

Καθημερινός καθαρισμός ( το καλοκαίρι ) - εβδομαδιαίος καθαρισμός ( το χειμώνα )

Τοποθέτηση κάδων σε όλο τον χώρο για εύκολη συλλογή απορριμμάτων.

Ανακατασκευή 2 κτηρίων για στέγαση των δράσεων των προτεινόμενων από πολίτες.

Κατασκευή αλλαξιέρας - καθαρισμός άμμου παραλίας.

Σήμανση του χώρου για ανάδειξη και προστασία -Κατασκευή και τοποθέτηση σκεπασμάτων σε φρεάτια 43τ

Με την φροντίδα και καθαριότητα του χώρου ο αριθμός των λουομένων δεκαπλασιάστηκε και με την παρουσία ομάδων εθελοντών σταμάτησαν οι καταχρήσεις στη παραλία και έγινε για οικογένειες.

 

Μουσικές βραδιές με το φώς της πανσελήνου

1. Με συμμετοχή 70 πολιτών 4/7/2012

2. Με συμμετοχή 90 πολιτών, ζωντανή μουσική και συλλογικό τραπέζι 4/8/2012

3. Με συμμετοχή 70 πολιτών 1/9/2012

4. Με συμμετοχή 100 πολιτών ζωντανή μουσική και συλλογικό τραπέζι 21/8/2012

 

Προβολές ενημερωτικές - θεματικές για ευαίσθητα θέματα. ( 30-70 πολίτες ανά προβολή)

1. "ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ" Εκποίηση Νερού -ομιλία επιστημόνων-εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

2. " SICKO " Άκριτη ιδιωτικοποίηση δομών Υγείας - ομιλία Γιατρών - ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ - ΤΖΑΝΕΙΟΥ

3. " ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ " Ακλούθησε συζήτηση

4. " THE NAVIGATORS " Εκποίηση των τραίνων - παρουσίαση από στελέχη του ΟΣΕ

5. " Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥΣ " Οικολογική καταστροφή μεταλλεία χρυσού Χαλκιδική - παρουσίαση από συντονιστικό αγώνα Αττικής.

6. " Ο ΑΛΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ " Ομιλία - συζήτηση εκπροσώπου ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ.

7. " ΑΥΤΟΚΤΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΙ " + " ΣΠΟΡΟΣ " Διατροφή έλεγχος και ποιότητα - ομιλία και συζήτηση με πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Αττικής.

8. " ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ " Οικονομικός στραγγαλισμός και εκποίηση κοινωνικών δομών ( 1. )

. 9. " THE MONEY FIX " Ο έλεγχος της παραγωγης του χρήματος - ο ρόλος των μεγάλων . τραπεζών.

10. " ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ " Συζήτηση με νομικούς και συλλογικότητες.

11. " ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ " CHEMTRAILS στον ουρανό και από τι χημικά . . αποτελούνται.

 

Αλληλεγγύες δράσεις - συμμετοχή σε δράσεις πανελλαδικές .

1. Παζάρι αλληλεγγύης - συλλογικό τραπέζι - μουσική 16 / 12 / 2012 ( 90 πολίτες )

2. Συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης (αντί για βασιλόπιτα)10 / 2 / 2013 - αλληλεγγύη στους απλήρωτους εργαζόμενους ναυπηγείων Ελευσίνας και επιστρατευμένων εργαζομένων ΜΕΤΡΟ ( 130 πολίτες).

3. Προσυγκέντρωση και αγορά παιδικών τροφών υγειονομικού υλικού για ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - παράδοση 6 / 3 / 2013 ( 5 κιβώτια παιδικές . τροφές & 3 σακούλες φάρμακα- η δράση συνεχίζεται ).

4. Συγκέντρωση τροφίμων για απλήρωτους εργαζόμενους ναυπηγείων Ελευσίνας - 20/3/2013 ( τρόφιμα 8 κούτες & 9 τσάντες).

5. Συμμετοχή στη πανελλαδική Δράση καθαρισμού let's do it Greece 2103 - καθαρισμός Κάμπινγκ (11 πολίτες)

6. Συμμετοχή στην κινητοποίηση για την Παιδιατρική του Ασκληπιείου - 4/7/2013

7. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ - Συμμετοχή στο Πότισμα του Ελαιώνα - 1150 δένδρα . . 14/7/2013 (4 πολίτες)

8. KEΘΕΑ - ΝΟΣΤΟΣ & ΚΕΘΕΑ - ΕΞΑΝΤΑΣ : Τριήμερο δράσης και ενημέρωσης για θέματα πρόληψη και αντιμετώπισης ναρκωτικών. Ανοικτή συζήτηση . 27-28-29 / 7 / 2013 (45 πολίτες)

9. KEΘΕΑ - ΝΟΣΤΟΣ & ΚΕΘΕΑ - ΕΞΑΝΤΑΣ : εργασιοθεραπεία στον χώρο του κάμπινγκ - προβολή ταινίας για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ .

10. Αλληλεγγύη στους εκπαιδευτικούς : συζήτηση με εκπροσώπους των τριών βαθμίδων . εκπαίδευσης , προβολή ταινίας " Summerhill " - 20 / 9 / 2013 (55 πολίτες)

11. Συμμετοχή στην κινητοποίηση για την διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων του Ασκληπιείου - 4/7/2013

 

Προβολές κινηματογραφικών ταινιών . ( παρακολούθησαν ανά ταινία 30-90 πολίτες)

1. " ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ " - 8 / 8 / 2012

2. "ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ " - 17 / 8 / 2012

3. "LA BELLE VERTE " - 29 / 8 / 2012

4. " 9 " - 5 / 9 / 2012

5. " ΠΑΡΕ Τα ΑΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΑ " - 6 / 10 / 2012

6. " ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ " - 5 / 12 / 2012

7. " ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ " - 21 / 12 / 2012

8. " ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ " - 18 / 1 / 2013

9. " ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ " - 1 / 3 / 2013

10. " Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ " - 29 / 3 / 2013 ( 2. )

11. " Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΙΑΝ " - 12 / 4 / 2013

12. " V - FOR VENDETTA " - 24 / 5 / 2013 ( EΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ )

13. " ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ " - 7 / 6 / 2013

14. " ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ " - 21 / 6 / 2013

15. " ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ " - 28 / 6 / 2013

16. " ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ " - 5 / 7 / 2013

17. " Η Ο Μ Ε " - 12 / 7 / 2013

18. " Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ " - 19 / 7 / 2013

19. " KOYAANISQATSI " - 26 / 7 / 2013

20. " ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΠΑΜΠΑ " - 2 / 8 / 2013

21. " POWAQQATSI " - 9 / 8 / 2013

22. " MIDNIGHT IN PARIS " - 16 / 8 / 2013

23. " ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ " - 23 / 8 / 2013

24. " HONEY " - 30 / 8 / 2013

25. " H ZΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ " - 6 / 9 / 2013

26. " DISTRICT 9 " - 13 / 9 / 2013

27. " SACHMANTA " - 21 / 9 / 2013 -- ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ " ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ "

29. " ΑLL THE INVISIBLE CHILDREN " - 11/ 10 / 2013

30. " ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ " - 18 / 10 / 2013

31. " ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΤ " - 25 / 10 / 2013

32. " BRAZIL " - 1 / 11 / 2013

33. " The Century of the Self " - 8 / 11 / 2013  1. Happiness Machines + 2. The Engineering of Consent

34. " The Century of the Self " - 15 / 11 / 2013

3. There is a Policeman Inside All Our Heads+ 4. Eight People Sipping Wine in Kettering

35. " Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ " - 22 / 11 / 2013

36. " TA OΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ " - 29 / 11 / 2013

37. " ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΠΑ " 6 / 12 / 2013

38. " Ίσως, Αύριο! " 13 / 12 / 2013

39. " Περσέπολις " 20 12 / 2013

40. " Το Παιχνίδι των Λυγμών " - 27 / 12 / 2013

41. " O ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ " - 3 / 1 / 2014 ( ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ )

 

Θεατρικό "ΟΜΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ" -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ-ΠΙΚΠΑ 23/9/2012 - (120 πολίτες)

 

Συμμετοχή στην προστασία του ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.

1. Συνάντηση φορέων & πολιτών από 9 παραλιακές περιοχές συζήτηση - συντονισμός . 23/7/2012

2. Συνάντηση φορέων & πολιτών από 7 παραλιακές περιοχές συζήτηση - συντονισμός 3/9/2012 ( 3. )

3. Δράση ενάντια στην εκποίηση του Σαρωνικού - Συντονισμένη Δράση σε 7 παραλίες σε 6 Δήμους.

4. Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Β.Β.Β. για την διασφάλιση υποδομών στον χώρο του κάμπινγκ αρχή 25/5/2013 ( 40 πολίτες )

5. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της παραλίας του " ΜΠΑΤΗ " - 8 / 6 / 2013

 

Μαθήματα - Σεμινάρια - Εργαστήρια

1. Εργαστήρι Ντεκουπάζ - 1 / 2 / 2013 ( 12 πολίτες)

2. Εργαστήρι Ζυμώματος ψωμιού - 16 / 2 /2013 ( 27 πολίτες)

3. Μαθήματα πρακτικής μελισσοκομίας , σύνολο θεωρητικής - πρακτικής 16 ώρες - Έναρξη 5 / 3 / 2013 (40 πολίτες - λόγω αυξημένης ζήτησης θα γίνει και Β΄ κύκλος)

4. Θέατρο και θεατρικός αυτοσχεδιασμός - Έναρξη 6 / 3 / 2013 ( 8 πολίτες)

5. Μαθήματα YOGA για αρχαρίους - Έναρξη 7 / 3 / 2013 ( 10 πολίτες)

6. Παιδική ζωγραφική - Έναρξη 16 / 3 / 2013 ( 1 πολίτες) - ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ { Αρχή από νέα σχολική χρονιά}

7. Εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας, με τον Π.ΜΑΝΙΚΗ - 23/3/2013 ( 230 πολίτες). Δημιουργήθηκε και τον περιποιούμαστε λαχανόκηπος φυσικής καλλιέργειας , υπάρχουν αιτήματα για επέκταση του κήπου και από φθινόπωρο νέο κύκλο . . μαθημάτων βιωματικής φυσικής καλλιέργειας .

8. Σεμινάρια εναλλακτικής θεώρησης της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας 1 έως 22 Απριλίου 2013 Α' κύκλος σεμιναρίων( ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ) ( 40 πολίτες).

9. Σεμινάρια εναλλακτικής θεώρησης της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας 13 Μαΐου έως 3 Ιουνίου . 2013 Β' κύκλος σεμιναρίων ( ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ) ( 42 πολίτες).

10. Βιωματικό εργαστήρι παρασκευής παγωτού - κομπόστας - μαρμελάδας χωρίς χρήση . . ζάχαρη 16/6/2013 ( 45 πολίτες).

11. Σεμινάρια φορολογικής αυτάρκειας -πρακτική συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων . . . . 25/6/2013 (55 πολίτες).

12. Το ελεύθερο λογισμικό και η χρήση του παρουσίαση από την "Ένωσης Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδας-Hellenic Linux Users Group - HEL.L.U.G.". 29/6/2013( 45 πολίτες).

13. Άθληση και τρέξιμο στον χώρο του κάμπινγκ έναρξη 5/7/2013 - λήξη 10/8/2013 κάθε Τετάρτη και Σάββατο πρωί - τεχνικές για αρχαρίους ( 12 πολίτες )

14. Σεμινάρια εναλλακτικής θεώρησης της Ρωμαϊκής -Ελληνιστικής- Βυζαντινής ιστορίας . . . 14/10/2013 έως 16/6/2014 Γ' κύκλος σεμιναρίων ( ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ) ( 45 πολίτες).

15. Σεμινάρια παρασκευής κρασιού - πρακτική (Πατητήρι σταφυλιών) οινοποίηση έναρξη σεμιναρίου 15/10/2013 ,κάθε Τρίτη για δύο μήνες ( 12 πολίτες)

16. Εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας, με τον Παν.ΜΑΝΙΚΗ - 26-27/10/2013 ( 280 πολίτες). ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ - ΘΕΣΗ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ( 4. )

 

Εορτασμός της Πρωτομαγιάς 2013 στο Κάμπινγκ Βούλας ( 15 πολίτες + 8 παρευρισκόμενοι ).

1. Φτιάχνω σπορείο και φυτεύω παραδοσιακούς σπόρους

2. Παιχνίδι με φωτογραφικό σαφάρι

3. Συλλογικό τραπέζι

4. Συλλογική ζωγραφική με θέμα " ΜΑΝΑ ΓΗ "

 

Φιλοξενήθηκε στο Κάμπινγκ το "ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2013 " -10 & 11 /5/2013

Φιλοξενήθηκε στο Κάμπινγκ το " ANTIFA LEAGUE ATHENS 2013 " - 9/6/2013 ( 55 πολίτες)

Φιλοξενήθηκε στο Κάμπινγκ το " GLOBAL WATER DANCES GREECE 2013 " - 15/6/2013 (45 πολίτες)

Φιλοξενήθηκε στο Κάμπινγκ το " ROTATION FESTIVAL " σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική από καλλιτέχνες D.J. - 15 / 6 / 2013 - ( 105 πολίτες)

Φιλοξενήθηκε στο Κάμπινγκ το " ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ " 7 / 9 / 2013 ( 450 πολίτες)

http://www.voulacamp.blogspot.com/

ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ - ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ

          Που γεννήθηκε και εδρεύει

Το παλαιό κάμπινγκ Βούλας είναι ένα μικρό κομμάτι παράλιας γης της Αττικής. Εκτός από την αμμώδη παραλία του, περιλαμβάνει μεγάλη έκταση ακαλλιέργητης γης, μεγάλα δένδρα, δρόμους και 11 μικρά και ανεξάρτητα κτίσματα.

 

           Γιατί και πώς γεννήθηκε

Δεδομένης της καταστροφής, της αυθαίρετης δόμησης ή περίφραξης αλλά και της δήθεν νόμιμης παραχώρησης ή πώλησης της δημόσιας παράλιας γης σε εγχώριους ή ξένους ιδιώτες , ο χώρος του πρώην κάμπινγκ Βούλας αποτελεί ακόμη πολύτιμο χώρο δημόσιας χρήσης.

Μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτόν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αττικής, για να τον απολαμβάνουν ελεύθερα.

             Ποιοι είναι οι εθελοντές

Είμαστε οι πολίτες που πέρυσι το καλοκαίρι ανοίξαμε το κάμπινγκ και παραμείναμε και μετά όταν έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να :
> -Διατηρούμε καθαρή και ασφαλή την παραλία και να διεκδικούμε το αυτονόητο - την  ελεύθερη πρόσβαση σε όλους !                    
> -Ξαναδίνουμε ζωή  στα  εγκαταλελειμμένα κτήρια μετατρέποντας τα  σε ένα ελεύθερο κύτταρο πολύμορφης κοινωνικής δημιουργίας, αλληλεγγύης, και πολιτισμού.
> -Υπερασπιζόμαστε αυτό το κομμάτι πολύτιμης και ακόμη δημόσιας – κοινόχρηστης περιουσίας και  αναλαμβάνουμε την αυτοδιαχείριση του αναζητώντας  άμεσοδημοκρατικούς  τρόπους  συνύπαρξης.

> Λειτουργούμε με όρους άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας , με αποφάσεις της τακτικής ανοικτής συνέλευσης πολιτών.

> -Παραμένουμε ανυπότακτοι  και αντιστεκόμαστε στα  σχέδια ξεπουλήματος της Δημόσια  γης, του φυσικού πλούτου και αυτής  της  ίδιας της  ζωής μας !  .
http://www.voulacamp.blogspot.gr

email: voulacamp@gmail.com

(ελήφθη 26-12-2013)

 

Επιστροφή

 

Το πολύ σοβαρό θέμα της προσπάθειας περίφραξης της παραλίας του Αγ. Νικολάου Καβουρίου, που με την αγωνιστική τους διάθεση ανέδειξαν και απέτρεψαν οι κάτοικοι, ήρθε για συζήτηση την Τρίτη 3/6/2014 στη 1.00 μμ σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο,  η σύγκληση του οποίου κοινοποιήθηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω μη  απαρτίας.

  Οι κάτοικοι  και οι φορείς που παρακολουθούν την εξέλιξη του γεγονότος , το οποίο έχει πολύ περισσότερο και σοβαρότερο υπόβαθρο από ό, τι αρχικά δείχνει , θέλουν στο επόμενο  Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια ανοιχτή Δημόσια συζήτηση , με σκοπό να αποκαλυφθούν όλες οι κρυφές πτυχές της υπόθεσης .

·         Ποιόν εξυπηρετεί η εκβάθυνση των λειτουργικών βαθών στο θαλάσσιο χώρο; ( η εκβάθυνση ξεπέρασε κατά πολύ τα λειτουργικά βάθη , όπως φάνηκε από     τις μεγάλες ποσότητες υλικών που βγήκαν από την θάλασσα. )

·         Για ποιον θα γινόταν η ανακατασκευή των δύο λιμενοβραχιόνων;

·         Η αστικού τύπου διαμόρφωση του παραλιακού χώρου , με φύτευση των δέντρων  σε θέσεις αυστηρά  προκαθορισμένες (τρύπες που είχαν ανοιχτεί εκ των προτέρων) έχει  προφανή σκοπό τον περιορισμό της χρήσης της παραλίας .

·      Γιατί  έγινε η αλλαγή της φυσιογνωμίας της παραλίας με ρίψη κοκκινοχώματος μπροστά στην υπό κατασκευή βίλα, που γιγαντώνεται στη θέση του πρώην ξενοδοχείου COSTELLO (μετά από αλλαγή χρήσης);

·         Από ποιόν  επιχειρήθηκε η περίφραξη της παραλίας;

·         Η πολεοδομία του Δήμου, ως αρμόδια Δημόσια υπηρεσία,  έκανε έλεγχο για όλα τα εμφανή και εξόφθαλμα που συμβαίνουν στην οδό Ηλίου στην υπό ανέγερση βίλα πάνω στην παραλία ;

·    Με εντολή και με έξοδα ποίου έγιναν όλες οι τεχνικές επεμβάσεις;

·    Ο χρόνος της καταπάτησης της παραλίας, που συμπίπτει με την ψήφιση του     Σχεδίου νόμου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ακόμη και σε παραλίες,  είναι και αυτός τυχαίος ;

Για να σταματήσουμε την εφαρμογή της αντισυνταγματικής και αντιλαϊκής προσπάθειας να καταπατήσουν και την πιο μικρή παραλία μας, καλούμε όλους τους πολίτες  στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , που ορίστηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 στις 8.00 μμ .

Να απαιτήσουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις από την απερχόμενη αλλά και την νέα Δημοτική αρχή για το θέμα των παραλιών.

Ας κάνουμε σαφές ότι οι πολίτες δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την απελευθέρωση και προστασία όλων των παραλιών .

                               Θάνος Ματόπουλος -  4 / 6 / 2014   

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 

Χαιρετίζουμε την απόφαση της 10/6/14 του Δημοτικού Συμβουλίου που, μετά τη μαζική  και δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, καταδίκασε ΟΜΟΦΩΝΑ την απόπειρα ιδιωτικοποίησης και αποκλεισμού της παραλίας Αγ. Νικολάου Καβουρίου και παρέπεμψε στον εισαγγελέα το φάκελο της οικοδομικής άδειας του πρώην ξενοδοχείου Καστέλο και νυν ιδιοκτησίας Προκοπίου.

Θλιβερή παραφωνία αποτελούν τα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου, γραπτού και ηλεκτρονικού,  που ακολούθησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρουν καθόλου ή μόνο στα ψιλά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΒΒΒ , τα προβλήματα που αφορούν τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του πρώην ξενοδοχείου Καστέλο και νυν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Προκοπίου,  το αδιαμφισβήτητο γεγονός της συνεργασίας των συνεργείων του Δήμου ΒΒΒ με τα ιδιωτικά συνεργεία της ανεγειρόμενης βίλας Προκοπίου  (πρώην ξενοδοχείο Καστέλο) στη δενδροφύτευση της παραλίας  κλπ.

Ειδικά η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ στο φύλλο της 14/6/14 αποδίδει ευθύνες στην Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, γιατί συγκάλυπτε, όπως λέει, την παρανομία!

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ, ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ…

Οι πολίτες κάτοικοι της περιοχής ενήργησαν σύμφωνα με το Νόμο και το Σύνταγμα, προασπίζοντας την παραλία ως δημόσιο αγαθό.

Η Δ/ντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Ηλιοπούλου, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή, που συνέβαλαν στη λήψη αυτής της απόφασης. Καμία αρμοδιότητα ούτε είχε, ούτε έχει η ίδια για την έκδοση και τον έλεγχο οικοδομικών αδειών, όπως γνωρίζει πολύ καλά η αρθρογράφος της εφημερίδας.

Είναι λυπηρό που μερίδα του τοπικού τύπου ενοχλείται από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις και προβαίνει στη συκοφάντηση όσων καταγγέλλουν.

Ποιους εξυπηρετεί άραγε;

Η προεκλογική εκστρατεία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις πολυδάπανες δημοσιεύσεις μέσω του τοπικού τύπου. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι και σήμερα η στάση μερίδας του τύπου είναι μεροληπτική. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για αποσιώπηση καταγγελιών  σε βάρος όσων επιβουλεύονται δημόσια αγαθά, η στάση αυτή είναι απολύτως  καταδικαστέα. Τα συκοφαντικά δημοσιεύματα δεν πρέπει να φοβίσουν ούτε να φιμώσουν τους δημότες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Ας φοβηθούν οι καταπατητές των παραλιών μας και οι πάσης φύσεως υποστηριχτές και συνεργάτες τους.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 

Επιστροφή

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- 24/7/2014

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τι πουλιέται, τι μένει.....

Ήδη σήμερα στο Δήμο, στο 76% των ακτών δεν διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση!

Τρεις οργανωμένες ακτές κολύμβησης, με εισιτήριο και χρήσεις που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και ρυπαίνουν τις παραλίες, χρήσεις που δεν συνάδουν στο χαρακτήρα των οργανωμένων πλαζ, καταστήματα που καταλαμβάνουν τμήματα των ακτών, ακόμη και πολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγμένη χτισμένες δίπλα στη θάλασσα....

Όμως, η κατάσταση αυτή πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία με τις μελλούμενες εκποιήσεις για την ιδιωτική εκμετάλλευση των ακτών.

Οι μνημονιακοί νόμοι έχουν προλειάνει το έδαφος. Οι νόμοι για τις στρατηγικές επενδύσεις, για την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, για τις χρήσεις γης και την πολεοδομική ανασυγκρότηση, με επιστέγασμα το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς και το σχέδιο νόμου για την εκμετάλλευση των δασών, πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση του Δήμου μας και αλλοίωση του εξαιρετικού κάλλους φυσικού μας τοπίου.

■ Η Α' ΠΛΑΖ και ο ελεύθερος χώρος του ΠΡΩΗΝ ΚΑΜΠΙΓΚ Βούλας, εκτάσεις μεγαλύτερες των 200 στρεμμάτων, έχουν περιέλθει στην 'Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ', που προχωρά εσπευσμένα στην κατάρτιση σχεδίων για την αξιοποίηση - ιδιωτικοποίησή τους (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα....).Οι μνημονιακοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα για νέα δόμηση στις εκτάσεις αυτές και για χωροθέτηση χρήσεων κατά το δοκούν!

Σήμερα τη διαχείριση των χώρων αυτών έχει η ΕΤΑΔ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ). Η μεν πλαζ είναι μισθωμένη στις Απολλώνιες Ακτές ΑΕ, το δε πρώην κάμπινγκ είναι μια από τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χιλιάδες λουόμενους και διατηρείται καθαρός από εθελοντές που διεκδίκησαν το άνοιγμα του χώρου και που, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άνοιγμα του, ανέλαβαν το βάρος και την ευθύνη της λειτουργίας του.

Η νήσος ΥΔΡΟΥΣΑ, έκτασης μερικών δεκάδων στρεμμάτων, είναι προστατευόμενη περιοχή ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα και τους αρχαιολογικούς της χώρους, σύμφωνα με το ΠΔ 1-3-2004 (ΦΕΚ 254Δ) και χαρακτηρίζεται δασική από το Δασαρχείο Πειραιά. Σύμφωνα με το ίδιο ΠΔ, καμία δόμηση δεν επιτρέπεται στη νήσο.

Την 'αξιοποίησή' της, ωστόσο, έχουν βάλει στόχο οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, διατεινόμενοι ότι θα επενδύσουν σε μεγάλης κλίμακας έργα, ώστε να προσελκύσουν εκδηλώσεις και γάμους πλουσίων από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τα 5 εκατ. των Αθηναίων! Αναφέρονται ψευδώς σε σχετική μελέτη του ΕΜΠ και παρακάμπτοντας το Δήμο, επιχειρούν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση κυβερνητικών παραγόντων, ώστε να κατασκευάσουν λιμάνι, μεγάλο υπαίθριο λυόμενο θέατρο και πολλές άλλες κατασκευές πάνω στη νήσο.

Δυστυχώς, οι μνημονιακοί νόμοι, δυνητικά, παρέχουν τη δυνατότητα για την κατασκευή πολλών από τα παραπάνω, χωρίς σεβασμό στο τοπίο και την πολιτιστική μας κληρονομιά, χωρίς στοιχειώδη περιβαλλοντική μέριμνα και με απόλυτη περιφρόνηση στις ανάγκες των πολιτών.

■ Η Β' ΠΛΑΖ Βούλας, έκτασης 55 στρεμμάτων, μετά τη διάλυση της σύμβασης με τις Απολλώνιες Ακτές ΑΕ, που μίσθωναν το χώρο, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο! Σήμερα, τη διαχείρισή της έχει η ΕΤΑΔ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ) και ενδέχεται να προβεί σε μέτρα για την ιδιωτική της εκμετάλλευση, αντί να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο, προκειμένου να καθαριστεί και να αποδοθεί στους δημότες.

■ Στην περιοχή Αγ. Νικολάου ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ σε ελεύθερη αμμουδιά ακτογραμμής μήκους 300 μέτρων, τοποθετήθηκε πρόσφατα αυθαίρετη μεταλλική περίφραξη, που απομακρύνθηκε μετά από άμεση κινητοποίηση των κατοίκων. Κάποιοι διατείνονται ότι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ μεγαλοεφοπλιστής, που αγόρασε και μετατρέπει το παράπλευρο ξενοδοχείο σε πολυτελή κατοικία πάνω στο κύμα, έχει καταλάβει τμήμα της παραλίας και προσδοκά να οικειοποιηθεί ολόκληρη την έκταση!

■ Η χερσόνησος του ΑΣΤΕΡΑ, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων μαζί με τους αιγιαλούς, έκταση που περιλαμβάνει περιοχές απολύτου προστασίας και αρχαιολογικούς χώρους, ξεπουλιέται ολόκληρη στο Αραβικό fund με το εξευτελιστικό για το Ελληνικό Δημόσιο τίμημα των 80 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί σταδιακά. Σύμφωνα με τα υπό έγκριση ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων),εκτός από το ξενοδοχείο, θα δοθεί η δυνατότητα να ανεγερθούν 38.000 τμ πολυτελείς κατοικίες, ένα γκέτο πλουσίων δηλαδή...

Στη δασική και αρχαιολογική έκταση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, που, σύμφωνα με τα ΕΣΧΑΔΑ(Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων), θα προσαρτιστεί μελλοντικά και αυτή στον ΑΣΤΕΡΑ, παλιά κτήρια του Ορφανοτροφείου έχουν ήδη μετατραπεί σε πολυτελείς βίλες δίπλα στη θάλασσα! Ερήμην του Δήμου, εγκρίθηκε πρόσφατα μελέτη διαμόρφωσης της έκτασης από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), μελέτη που υποβλήθηκε στον ΟΡΣΑ στις 20/6/14, μετά το νόμο για τη κατάργησή του!

■ Η ΠΛΑΖ της Βουλιαγμένης, είναι η μόνη πλαζ του Δήμου, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει το σύνολο των εισιτηρίων, δηλαδή περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο. Και όμως και αυτή η πλαζ παραδίδεται σε 'επενδυτές' με διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), που ολοκληρώνεται τις μέρες αυτές και με προτιμητέο επενδυτή το Αραβικό fund του ΑΣΤΕΡΑ! Από τους μνημονιακούς νόμους δίνεται η δυνατότητα στους «επενδυτές» να χωροθετήσουν χρήσεις κατά το δοκούν και, μέσω ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων), να δομήσουν τουριστικές εγκαταστάσεις και διάφορα άλλα κέντρα ψυχαγωγίας, αποκλείοντας τους πολίτες και από αυτήν την παραλία ή θεσπίζοντας πανάκριβο εισιτήριο εισόδου...

■ Για την ελεύθερη ανατολική ΠΑΡΑΛΙΑ της Βάρκιζας και την ΠΛΑΖ της Βάρκιζας, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη σενάρια ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Με αφορμή, όμως, τη μελέτη Δοξιάδη, για την οποία η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) εγκρίθηκε εσπευσμένα από το Υπουργείο, παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι πολύ πιθανό, για την κατασκευή του έργου, να εκχωρηθεί ολόκληρη η έκταση στους επενδυτές...

Έτσι, δεν θα έχει απομείνει καμιά σχεδόν ελεύθερη παραλία για τους δημότες και για τους επισκέπτες.

Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι όλα αυτά μεθοδεύονται στο όνομα του δημόσιου χρέους και της τουριστικής ανάπτυξης. Πέρα από τα εξευτελιστικά ανταλλάγματα, που υπολείπονται του 10% των αντικειμενικών αξιών των περιοχών αυτών, καταστρέφεται το φυσικό μας τοπίο, οι αιγιαλοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι δασικές εκτάσεις, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Τις περιφραγμένες και τσιμεντοποιημένες παραλίες περιφρονούν πρώτα απ' όλα οι τουρίστες. Υπάρχει παγκόσμια σχετική εμπειρία, αλλά και στο Δήμο μας διαπιστώνουμε ότι κανένας τουρίστας δεν επισκέπτεται τις οργανωμένες πλαζ. Σίγουρα, κάποια μεγάλα οικονομικά κέντρα θα ωφεληθούν από τη δημιουργία γκέτο πλουσίων, εγχώριων και μη. Αντίθετα, δεκάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, που σήμερα προσπαθούν να επιβιώσουν, θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Με θέσπιση κινήτρων για τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς και για τις εκατοντάδες αδιάθετες παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή, με απελευθέρωση και διαφύλαξη των ακτών, των δασών και των αρχαιολογικών χώρων και με διάφορες άλλες 'συνέργειες', όπως οδική και ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ, μπορούμε να πετύχουμε τουριστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει δουλειά στους κατοίκους και θα σέβεται το περιβάλλον.

Τέλος, ως πρώτο βήμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στο Δήμο. Αν και παλαιότερα ο ΕΟΤ(Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) ή η ΕΤΑ ΑΕ(Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) υπέγραφε συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων παραλιακών εκτάσεων στους Δήμους, σήμερα η ΕΤΑΔ ΑΕ(Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), όχι μόνο δεν υπογράφει νέες, αλλά ούτε ανανεώνει αυτές που έληξαν πρόσφατα. Ζητά χρηματικά ανταλλάγματα από τους Δήμους, σαν να είναι οι ακτές εμπορεύσιμο είδος! Οι Δήμοι με την οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί, δεν μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυτική παραλία της Βάρκιζας, για την οποία έληξε η σύμβαση παραχώρησης. Ο Δήμος εξακολουθεί και συντηρεί την έκταση με δικά του έξοδα. Απάντηση στο αίτημά του για ανανέωση της σύμβασης δεν λαμβάνει. Η Κτηματική Υπηρεσία μάλιστα προσέφυγε δικαστικά, γιατί κάποιοι καταστηματάρχες καταβάλλουν τέλη τραπεζοκαθισμάτων στο Δήμο και όχι στην ΕΤΑΔ ΑΕ(Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου)!

Το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον για τους Δήμους θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παραλιών μας, στοιχείο που μεθοδεύεται και αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη εκποίησή τους....

ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ

24/7/2Ο14

===============================================================

blogs : http://rikipvvv.blogspot.gr/

 

Επιστροφή

 

ΤΩΡΑ Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Οι πολύχρονοι αγώνες των πολιτών και των συλλογικοτήτων του δήμου ΒΒΒ, για τον δασικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα της χερσονήσου δικαιώθηκαν πλήρως.

Όπως είναι γνωστό το Νοέμβριο του 2013, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χαρακτήρισε σαν αρχαιολογικό χώρο όλη τη Χερσόνησο της Βουλιαγμένης, και μάλιστα τέσσερις περιοχές με αρχαιολογικά ευρήματα τις ενέταξε σε ζώνες απόλυτης προστασίας (Ζώνες Α). Οκτώ μήνες αργότερα στις 31 Ιουλίου, ένας άλλος επίσημος θεσμικός φορέας και μάλιστα διεθνής, Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ)επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δασικό χαρακτήρα της χερσονήσου. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος, με βάση τη μαρτυρία και του π. Γενικού Διευθυντή Δασών Ελευθέριου Φραγκιουδάκη, με υπόμνημά του προς την Εισαγγελία, κατονομάζει, σαν υπαίτιους, το προηγούμενο, πεντεμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και τους απερχόμενους Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κων/νο Καράμπελα, για την εκποίηση των τριακοσίων ογδόντα (380), περίπου, στρεμμάτων, Δημόσιου Δάσους, μαζί με τον Αστέρα, σε Όμιλο Τουρκοαραβικών συμφερόντων.

Με αυτές τις πολύ σημαντικές αποφάσεις των δύο θεσμικών φορέων, αφενός δικαιώνεται ο πολύχρονος αγώνας των πολιτών και των συλλογικοτήτων του Δήμου ΒΒΒ, που επιμέναμε στο δασικό κα αρχαιολογικό χαρακτήρα της χερσονήσου και αφετέρου – και αυτό είναι το σημαντικότερο – ανοίγει ο δρόμος για να σταματήσει κάθε περεταίρω ενέργεια για εκποίηση της χερσονήσου.

Η Εναλλακτική Δράση που από την ίδρυσή της έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα, όχι μόνο για το δήμο αλλά για ολόκληρη τη χώρα, την εκποίηση των αρχαιοτήτων και του δάσους της Βουλιαγμένης, προτείνει τη δημιουργία ενός μετώπου όλων των δυνάμεων του δήμου, για το άμεσο πάγωμα της εκποίησης, κάτι που μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πιο εύκολο να γίνει. Και αυτό θα σημάνει την πρώτη μεγάλη ήττα του ΤΑΪΠΕΔ και μάλιστα με πιθανές ποινικές ευθύνες πρώην στελεχών του, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες επιτυχίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

www.enallaktiki-drasi.gr Email ena.drasi@gmail.com

Facebook Εναλλακτική Δράση

(7-8-2014)

 

Επιστροφή

 

Οι προσπάθειές μας, για να σωθεί "το κόσμημα της Μεσογείου"

Ερωτήματα γεννά η καθυστέρηση της Μηνυτήριας Αναφοράς, της ΟΚΕ, για "τον Αστέρα Βουλιαγμένης"Η προκαταρκτική εξέταση απέδειξε ότι η όλη έκταση, 400 και πλέον στρεμμάτων, είναι Δημόσιο Δάσος

Σε δικονομικούς σκοπέλους σκοντάφτει διαρκώς η προσπάθεια της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), για να χυθεί άπλετο φως στο μείζον σκάνδαλο της παραχώρησης, αντί ευτελούς τιμήματος, της Ελληνικής Ριβιέρας, του πιο ακριβού, δηλαδή, παραθαλάσσιου “φιλέτου” της Μεσογείου, του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε Τουρκοαραβικό σχήμα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του ζητήματος, η ΟΚΕ έχει καταθέσει δύο Μηνυτήριες Αναφορές, γι' αυτό το θέμα, μια προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα και μια προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με κοινοποίηση προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών. Από τις δύο αυτές Μηνυτήριες Αναφορές, όμως, μόνο η δεύτερη προχώρησε αυτή προς τον...

Read more: Οι προσπάθειές μας, για να σωθεί "το κόσμημα της Μεσογείου"

(ελήφθη 30-11-2014)

 

Επιστροφή

 

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ

Βούλα  3/6/2015     

  blogs     : http://rikipvvv.blogspot.gr/                                                     Αριθμ. Πρωτοκ. : 054 / 2015          

   Ε-mail    : rikipvvv@gmail.com                                                                      

  Facebook     : www.facebook.com/rikipvvv                                           

Δελτίο  Τύπου – Δημόσιο Κάλεσμα

Η  ΔΗΜΟΣΙΑ  ΠΑΡΑΛΙΑ  ΤΟΥ  Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΙΔΙΩΤΙΚΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ  ΚΑΝΕΝΟΣ!

Σε ποιόν ανήκει τελικά η παραλία του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι;

Υπάρχει ιδιώτης «ιδιοκτήτης» που πουλάει «οικόπεδα στο κύμα»;

Χρειάζεται νέα χάραξη της γραμμής του αιγιαλού και της παραλίας και για ποιο λόγο;

Μπορεί ένα παλιό ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ιδιωτική κατοικία - βίλα;

Σε ποιόν ανήκει η ’’βίλα αμαρτία’’, που γιγαντώνεται.

Έχει περιβάλλοντα χώρο η οικοδομική νησίδα, δηλαδή το κτήριο του Καστέλο

Γιατί καθυστερεί μήνες τώρα το πόρισμα του εισαγγελέα για το φάκελο της οικοδομής που έστειλε για έλεγχο το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του;

Τι θα γίνει με τη θαλαμηγό που είναι μόνιμα αγκυροβολημένη στα ανοιχτά της βίλας και κάνει βόλτες γύρω από τον εαυτό της για να παρακάμπτει την ουσία του σχετικού νόμου που δεν προβλέπει αγκυροβόλιο στο Καβούρι;

Σας καλούμε την Τετάρτη 10 Ιουνίου, 18.00’ μμ στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να απαντήσουμε όλοι μαζί δυναμικά στα παραπάνω ερωτήματα και να απαιτήσουμε να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες αυτών που νομίζουν ότι όλα επιτρέπονται.

Καλείται η Δημοτική Αρχή να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί – δεσμευτεί στους Δημότες ότι θα αντιδράσει ενεργά σε αυτό το εξόφθαλμο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ’’σκάνδαλο’’.

Επειδή δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις ούτε εύκολες λύσεις ελάτε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την επιστροφή στη νομιμότητα της παραλίας του Αγίου Νικολάου.

Η παραλίες είναι Δημόσιο κοινό αγαθό και οφείλουμε να διεκδικούμε σαν πολίτες την προστασία, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

                                                                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.   Β.Β.Β.

 

Επιστροφή

 

Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, 

E-mail:archaeol@otenet.gr, 

www.sea.org.gr 

 

Αθήνα, 14/1/2016

Αρ. Πρωτ.: 28

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, συνεχίζεται η εκποίηση δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο παραγκωνισμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Με λύπη και οργή διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο παραμένει ανέπαφο όλο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο που προβλέπει “ειδικές ρυθμίσεις” για τους κάθε λογής “επενδυτές”, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει ανενόχλητο το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε το προχώρημα της “επένδυσης” στον Αστέρα Βουλιαγμένης: δηλαδή της εκποίησης μιας ολόκληρης χερσονήσου με παρθένο περιβάλλον και τον εξαιρετικής σημασίας ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και μέρους του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στο Καβούρι. Όσο κι αν ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται ότι το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Αφενός, γιατί η ουσία της απόφασης αυτής είναι να μην τσιμεντοποιηθεί η χερσόνησος (και όχι να τσιμεντοποιηθεί λιγότερο, όπως λένε ότι προβλέπουν στο νέο ΕΣΧΑΔΑ) και αφετέρου γιατί δεν νοείται προστασία μνημείου (όπως είναι η συνταγματική επιταγή) όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση.

 

Δυστυχώς, τόσο για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, όσο και για άλλα μνημεία (βλ. ζώνη ΟΛΠ, Αφάντου κλπ), ισχύουν στο ακέραιο όσα γράφαμε στις 4/4/2013, πριν ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου: “Πράγματι ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος, που βρίσκεται εντός της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εξαιρείται από την εκποίηση που επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, τι ισχύει για τον περιβάλλοντα χώρο του; Υφίσταται«προστασία» μνημείου, όταν οι όροι χρήσης και δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου, μπορούν να διαμορφωθούν κατά το δοκούν από τον όποιο επενδυτή; Υπάρχει «ανάδειξη» σε έναν ναό, που βρίσκεται εντός ιδιωτικής έκτασης και στον οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους επισκέπτες που δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο στον ιδιώτη; Τι σημαίνει τελικά στις μέρες μας «δημόσια περιουσία», όταν ολόκληρη η έκταση του Αστέρα, με τον αιγιαλό, την παραλία, τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, και ένα από τα ελάχιστα άκτιστα σημεία του παραλιακού μετώπου της Αττικής, εκποιείται σε ιδιώτες;”

 

Όχι μόνο όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση έρχεται ολοκληρώσει την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σπεύδοντας να υλοποιήσει εκείνη το νόμο 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013) «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», που περνά την αρμοδιότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων (και του περιβάλλοντα χώρου τους) που βρίσκονται εντός μεγάλων επενδύσεων στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Πολιτισμού. Αυτοί θα μπορούν πλέον να γνωμοδοτούν «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» (παρ. β άρθρου 5) και, άρα, κατά παράβαση και της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς και να ιδρύσουν το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν είχε τολμήσει να ενεργοποιήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση που το ψήφισε! Με την απόφαση ΑΔΑ: 744Π4653Ο7-Η22 ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης απευθύνει πρόσκληση σε υπαλλήλους του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να εργαστούν το παραπάνω Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μεταξύ αυτών. Μάλιστα, μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων περιλαμβάνονται και έξι θέσεις αρχαιολόγων.

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα και είναι αναγκαίο να προστατεύονται από κοινού.


Απαιτούμε:

 

·         Να αποσυρθεί ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013)

·         Να μην ιδρυθεί το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να παγώσει η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων σε αυτό (βλ.Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη οργανικών θέσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με Μετατάξεις  Μεταφορές/ 10 Δεκεμβρίου 2015)

·         Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει ζητηθεί και από τους όμορους Δήμους.

·         Να μεριμνήσει το ΥΠΠΟ, ώστε να αναδειχθεί ο ναός και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 (http://www.sea.org.gr/details.php?id=454 )

 

Επιστροφή

 

Καλύβια-Λαγονήσι:

 

Σχεδιάζονται Ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεαρπείας. Ενδιαφέρονται Όμιλος Λάτση, ο Δ. Κοντομηνάς (ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ) και άλλοι (ΟΙΚΟΝΕΑ ΝΟΕ-ΔΕΚ 98)

Μπλόκαραν 21 χρόνια την κατεδάφιση
Επί 21 χρόνια παραμένει ανεκτέλεστο πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων στο Λαγονήσι, όπως αποκαλύπτεται από αίτηση αναστολής που κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για πρωτόκολλο που εκδόθηκε το 1982 και με το οποίο διατάσσεται η κατεδάφιση τριών τοιχίων αντιστήριξης που έχουν κατασκευαστεί στο ακίνητο της εταιρείας “Dorset Shipping Agency” (οικογένεια Ισαμ Φάρες), συνολικής έκτασης 4.760 τ.μ., που βρίσκεται στο 36ο χλμ. της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου. Τώρα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση του πρωτοκόλλου με βασικό επιχείρημα ότι έχει γίνει εσφαλμένος καθορισμός του αιγιαλού. Οπως αναφέρεται στην αίτηση, εάν είχε γίνει η επαναχάραξη του αιγιαλού, τα τοιχία θα ήταν εκτός αιγιαλού και επομένως δεν θα έπρεπε να κατεδαφιστούν. Επίσης, τονίζεται ότι τα υπό κατεδάφιση τοιχία κατασκευάστηκαν το 1963 με σκοπό να συγκρατήσουν το έδαφος του ακινήτου που είναι επικλινές και σαθρό. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2003

 

Επιστροφή

 

Πράσινο φως για μπουλντόζες στη βίλα Αγούδημου
Ναι στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην κατοικία του επιχειρηματία Γερ. Αγούδημου στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς απέρριψε το αίτημα για να “παγώσει” η κατεδάφιση.

Με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' τμήματος Κων. Μενουδάκου, δεν έγινε δεκτή η αίτηση της συζύγου του επιχειρηματία, Ανθης, στην οποία υποστήριζε ότι εάν εκτελεστεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης (13.8.2001), θα τεθεί σε κίνδυνο η κατοικία της με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σε κατάρρευση και τμήμα της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου. Ο κ. Μενουδάκος πριν καταλήξει στην απόφαση αυτή είχε δώσει ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου η Κτηματική Υπηρεσία και η Νομαρχία να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της κ. Αγούδημου. Μετά το πράσινο φως που άναψαν οι αρμόδιες αρχές, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και έδωσε την έγκρισή του για να γκρεμιστούν μια πλατφόρμα από μπετόν 480 τ.μ., μια σκάλα από μπετόν καθώς και κατασκευές διαμόρφωσης του αιγιαλού 230 τ.μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2003

 

Επιστροφή

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κατά Ακη και ΕΤΑ: “Θέλουμε την παραλία μας”
Το ξεπούλημα της δημοτικής παραλίας και του αιγιαλού στο Λαγονήσι (πρώην “Ξενία”), από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και την κρατική εταιρεία “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” στον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη, κατήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλυβίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλυβίων, με εντολή του υφυπουργού Οικονομίας Α. Φωτιάδη καταργήθηκε η οριογραμμή του αιγιαλού, προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Grand Resort” του ομίλου Μαντωνανάκη, συνολικού εμβαδού 7.000 τετραγωνικών μέτρων.
Κατά της απόφασης αυτής τόσο ο Δήμος Καλυβίων όσο και η νομαρχία Ανατολικής Αττικής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της.
Οπως υποστήριξε χθες ο κ. Φιλίππου, σήμερα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Grand Resort” υπάρχει οργασμός ανοικοδόμησης, χωρίς να έχει εκδοθεί καμία άδεια.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τόσο η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου όσο και ο νυν Α. Τσοχατζόπουλος είχαν υποσχεθεί πως η παραλία θα παραχωρηθεί στο Δήμο Καλυβίων, ώστε να μείνει ανοιχτή για τους δημότες.
Ο δήμαρχος Καλυβίων κατήγγειλε ότι, παρά τις υποσχέσεις αυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” Αναστ. Χωμενίδης υπέγραψε μυστικά στις 3/11/2003 ιδιωτική συμφωνία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη (“Αττικός Ηλιος”), για την παραχώρηση της παραλίας και του αιγιαλού από το 40ό έως το 42ο χιλιόμετρο, έναντι ετήσιου μισθώματος 15.000 ευρώ (τη συμφωνία προσυπέγραψε και ο κ. Τσοχατζόπουλος).
Για το εν λόγω θέμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί ο Δήμος Καλυβίων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου. (Μ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2004)

Δέσμευση για το Λαγονήσι

Τη δέσμευση ότι η παραλία στο Λαγονήσι (πρώην “Ξενία”) θα παραμείνει ανοικτή για τους πολίτες ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου Καλυβίων.

Η δημοτική αρχή και κάτοικοι των Καλυβίων έκαναν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας την ανάκληση του συμβολαίου μεταξύ του υπουργείου, της εταιρείας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” (ΕΤΑ) και του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη, με το οποίο παραχωρείται η παραλία στον εν λόγω όμιλο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή Καλυβίων, δήλωσε ότι “η πρόσβαση στις παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερη για τους πολίτες”, προσθέτοντας ότι καμία σύμβαση, ούτε αυτή που έχει συναφθεί μεταξύ ΕΤΑ και ομίλου Μαντωνανάκη, προβλέπει κάτι διαφορετικό εν σχέσει με όσα ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλυβίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι “δήμος και κάτοικοι των Καλυβίων εμμένουν στη θέση για οριστική ανάκληση της αμαρτωλής σύμβασης παραχώρησης της παραλίας στον όμιλο Μαντωνανάκη”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2004

 

Επιστροφή

 

ΛΑΓΟΝΗΣΙ Με μήνυση σταμάτησαν το μάντρωμα της παραλίας
Εργασίες περίφραξης τμήματος της παραλίας στο Λαγονήσι ξεκίνησε χθες συνεργείο του ομίλου Μαντωνανάκη, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου ότι η παραλία θα μείνει ανοικτή για τους πολίτες.

Αυτό καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος μαζί με δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής αντέδρασε έντονα στην ενέργεια αυτή.
Μάλιστα, υπέβαλε μήνυση κατά των υπευθύνων της εταιρείας “Αττικός Ηλιος Α.Ε.”. Κατόπιν τούτου, με παρέμβαση της Αστυνομίας, σταμάτησαν οι εργασίες, αποσύρθηκε η περίφραξη, ενώ ανώτατο στέλεχος της εταιρείας συνελήφθη και προσήχθη στην αυτόφωρο διαδικασία.
Σε σχετική επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Καλυβίων προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αναφέρει:
“Μετά την απόπειρα περίφραξης της παραλίας, ζητάμε για μια ακόμη φορά να ανακαλέσετε το σκανδαλώσες συμφωνητικό με τον όμιλο Μαντωνανάκη, ο οποίος απ' ό,τι φαίνεται δρα ανεξέλεγκτα στην περιοχή μας, χωρίς να σέβεται, ούτε τις δηλωμένες προθέσεις σας να παραμείνει ανοικτή η παραλία για τους πολίτες, αλλά ούτε τις τοπικές αρχές”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2004

 

Επιστροφή

 

Δικαίωση για τον δήμαρχο Καλυβίων

Αθωώθηκε ομόφωνα από το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορία για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος με αφορμή την κατασκευή δύο έργων στην περιοχή του: της ράμπας (γλίστρας) ανέλκυσης σκαφών το 2000 και της υπόγειας διάβασης στο 41ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες και όσα επιτάσσει η νομοθεσία (σχετικές εγκρίσεις από τη νομαρχία και την περιφέρεια) και αθώωσε τον δήμαρχο. Η υπόθεση ξεκίνησε, όπως κατήγγειλε στο ακροατήριο ο κ. Φιλίππου, έπειτα από αναφορά της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ» (είχε διαταχθεί πάντως σχετική δικαστική έρευνα), η οποία εκμεταλλεύεται το χώρο του «Grand Resort Λαγονήσι». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2006

 

Επιστροφή

 

Grand Resort, Grand Scandalo!

Του Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Επιχειρηματίες και νονοί της νύχτας είναι γνωστό ότι έχουν κάνει κατάληψη κατά μήκος της παραλιακής -από τον Φλοίσβο έως την Ανάβυσσο και ακόμα πιο πέρα-επιβάλλοντας τους δικούς τους, απολύτως προσοδοφόρους, κανόνες. Μια περίπτωση που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, αλλά και την οργή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, είναι αυτή του Grand Resort στο Λαγονήσι.

 

Το άλλοτε Ξενία μεταβιβάστηκε το 1998, επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, στον κ. Μαντωνανάκη. Ωστόσο, το ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο έγινε το 2003, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε έναντι πινακίου φακής 85 στρέμματα παραλίας στον κ. Μαντωνανάκη. Συγκεκριμένα με το ευτελές πόσο των 15.000 ευρώ ο κ. Τσοχατζόπουλος μίσθωσε στον κ. Μαντωνανάκη 1,5 χιλιόμετρο παραλίας!

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ: "15.000 ευρώ τον χρόνο δεν μπορεί να δώσει κάποιος για να πάει να φτιάξει ένα καλύβι ή ένα μικρό μαντρί για να βόσκει τα πρόβατά του πάνω στο βουνό".

Από τότε ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την τοπική αρχή και τους κατοίκους που διεκδικούν τα αυτονόητα, την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Πρωτεργάτης του αγώνα είναι ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, που δεν έχει κουραστεί να "εισπράττει" αγωγές, μηνύσεις και εξώδικα από τον μεγαλοξενοδόχο. Στο πλευρό των κατοίκων και του δημάρχου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στην καταπατημένη παραλία.

Ενδεικτικό της "δικομανίας" του κ. Μαντωνανάκη είναι ότι, μόλις πληροφορήθηκε ότι θα γίνει κινητοποίηση και εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, έστειλε εξώδικη πρόσκληση προς τον δήμαρχο Καλυβίων υπογραμμίζοντας ότι "η πραγματοποίηση της ανωτέρω εκδήλωσης, στην έκταση αυτή, συνιστά νέα παράνομη πράξη σας", ζητώντας από τον δήμαρχο "να συμμορφωθεί στη νομιμότητα".

Μάλιστα, δεδομένου ότι στο 41,5 χιλιόμετρο της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, υπάρχει δημοτικό θεατράκι και κατά καιρούς ο Δήμος διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο κ. Μαντωνανάκης επισημαίνει στο εξώδικό του ότι "αντίστοιχες παράνομες εκδηλώσεις πραγματοποιήσατε το 2003, το 2004, το 2005, το 2006 και το 2007"! Φυσικά, ο εν λόγω επιχειρηματίας ζητάει τεράστια ποσά αποζημίωσης από τον Πέτρο Φιλίππου.

 

Οι παραλίες ανήκουν στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες

Μιλώντας στη μαζική συγκέντρωση των κατοίκων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απευθυνόμενος προς κυβερνώντες και επιχειρηματίες, διαμήνυσε: "Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν. Ο καιρός έχει αλλάξει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει". Άλλωστε, όπως είπε, οι πολίτες διεκδικούν το δίκιο τους και το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

"Παίρνουν τα πράγμα στα χέρια τους και δεν θα αφήσουν κανέναν κουμπάρο, κανένα νονό της νύχτας, κανένα μεγαλοεπιχειρηματία να επιβάλει τους δικούς του νόμους" τόνισε με νόημα. Επειδή διάφορα λέγονται και γράφονται για τα οφέλη που έχουν πολιτικοί -και όχι μόνο- που στηρίζουν τα πεπραγμένα του Grand Resort, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ξέραμε για χρόνια ότι δεν ήταν μονάχα οι πολυεθνικές εταιρείες, η Siemens, που για να κάνει τις δουλειές της έδινε μίζες και δωράκια σε ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στην εξουσία, διότι δωράκια δεν αποτελούν μόνο οι οικοσυσκευές. Δωράκια είναι και οι δωρεάν διακοπές σε ξενοδοχειακές μονάδες, δωράκια είναι και οι κουμπαριές και οι γάμοι και τα βαφτίσια και τα γενέθλια που γίνονται εδώ, με αντάλλαγμα βεβαίως παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα βεβαίως διευκολύνσεις και με αντάλλαγμα να έχουμε αυτό το έκτρωμα του μπετόν μέσα στη θάλασσα".

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το Σύνταγμα, λέγοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ιδιοποιείται την παραλία, τον δημόσιο χώρο και να θέλει να βάλει εισιτήρια και συρματοπλέγματα. "Η Ελλάδα ανήκει στους πολίτες της. Δεν ανήκει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας των κατοίκων θα δικαιωθεί. "Ούτε σπιθαμή παραθαλάσσιας γης, αμμουδιάς, παραλίας, στους ιδιώτες. Όλα αυτά είναι δημόσια, μας ανήκουν και θα μας ανήκουν", αναφώνησε.

Και επειδή έχει γίνει αρκετή συζήτηση γύρω από το κατά πόσο οι αμμουδιές είναι καθαρές όταν δεν εμπλεκονται οι ιδιώτες, το παράδειγμα της συγκεκριμένης παραλίας και τα λόγια του Πέτρου Φιλίππου είναι απολύτως κατατοπιστικά: "Στέλνω τους εργάτες του δήμου να καθαρίσουν την παραλία και αμέσως ο κ. Μαντωνανάκης φέρνει το λιμεναρχείο και τους διώχνει"! 

ΑΥΓΗ 26/6/08

Να πάρει θέση ο Γ. Παπανδρέου για τις καταπατήσεις του Grand Resort

Σε αυτήν την περίοδο και με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει τους τόνους για τις δυσκολίες που περνά ο μέσος Έλληνας, προκαλεί αρκετά ερωτήματα η επιλογή του Grand Resort για τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

"Δικαίωμά τους είναι που επιλέγουν, σε μια περίοδο κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, σε μια περίοδο κρίσης της διεθνούς οικονομίας, να συζητήσουν για τη μεγάλη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων μέσα στη χλιδή. Δικαίωμά τους είναι. Δεν τους κάνουμε κριτική γι αυτό. Όμως σ' αυτούς αύριο δεν θα κεράσουν εξώδικα, δεν θα τους πουν παράνομους, θα τους κεράσουν σαμπάνιες και χαβιάρι" σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ωστόσο, το μείζων είναι άλλο. Με αφορμή (και) την κινητοποίηση των κατοίκων, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ("που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει ευαισθησίες σε αυτά τα ζητήματα") να βγει και να καταγγείλει "τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη εδώ της περιοχής να οικειοποιηθεί τα 85 στρέμματα και να αποτρέψει από τους κατοίκους της περιοχής να έχουν πρόσβαση στην παραλία.

Να βγει και να καταγγείλει τις αγωγές που έχουν γίνει στον δήμαρχο Καλυβίων έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσα απαιτεί από τον δήμαρχο. Και να δώσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο και διαρκή αγώνα για να πάψουν πια τα ιδιωτικά συμφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτήν τη χώρα". 

ΑΥΓΗ 26/6/08

 

Επιστροφή

 

Οικοδομικός συνεταιρισμός ξερίζωσε 1.200 δένδρα  08/04/2009 

Μαθητές φυτεύουν δένδρα σε καμμένο από την πυρκαγιά λόφο 

Οικοδομικός Συνεταιρισμός ξερίζωσε τα περίπου 1200 δένδρα που είχε φυτέψει ο δήμος Καλυβίων σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Λαγονησίου στην περιοχή Λαγονήσι – Κιτέζα, η οποία κάηκε από τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του δασάρχη Λαυρίου, ο συγκεκριμένος λόφος, αν και ιδιοκτησία του παραπάνω συνεταιρισμού, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, έχει χαρακτηριστεί δασικός, αλλά και αναδασωτέος, σύμφωνα με απόφαση του γ.γ. Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρεται εμφατικά στην απόφαση, “σκοποί της κήρυξης της ανωτέρω έκτασης ως αναδασωτέας είναι, η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα αυτής, ο αποκλεισμός διάθεσής της για άλλη χρήση και η αποκατάσταση της καταγραφείσης από την πυρκαγιά δασικής βλάστησης”.

Ωστόσο, στις 27 του προηγούμενου μήνα, ο δήμος έλαβε εξώδικη δήλωση από τον «Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό, η Ελληνική Πίνδος, Συν. Π.Ε.», που χαρακτήριζε παράνομη και αυθαίρετη τη δενδροφύτευση. Συνεχίζοντας, τα μέλη του συνεταιρισμού αναιδώς παραδέχονται ότι: “Προέβημεν εις την αποκατάστασιν των πραγμάτων, εκριζώσαντες και απορρίψαντες εκτός της περιοχής τα φυτευθέντα δενδρύλλια”!

“Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν ως αίτιο την οικοπεδοποίηση των καμένων περιοχών. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να απειλούμαστε απροκάλυπτα από αυτούς που διεκδικούν τις καμένες εκτάσεις και τα βουνά”, τονίζει ο δήμος με ανακοίνωσή του και διερωτάται: Ποιος θα προστατεύσει τις καμένες περιοχές από όλους τους καταπατητές- συνεταιρισμούς και ποιος θα τιμωρήσει αυτούς που άφοβα δηλώνουν ότι ξεριζώνουν τα δέντρα από τις αναδασώσεις;

“Αν αυτοί είναι έφεδροι αξιωματικοί και πολέμησαν υποτίθεται για την πατρίδα, για ποια πατρίδα πολέμησαν; Να μας την παραδώσουν καμένη γη; Αυτό το παράδειγμα δίνουν στη νέα γενιά; Πώς να κάνουμε τα βουνά μπετόν και πώς να ξεριζώνουμε τα δένδρα;”, δήλωσε στην “Α” ο δήμαρχος Καλυβίων, Πέτρος Φιλίππου, αναφερόμενος στα μέλη του συνεταιρισμού. Καταλήγοντας προειδοποίησε: “Ο δήμος θα συνεχίζει τις προσπάθειες για αναδάσωση και θα κινηθεί ποινικά εναντίον όλων αυτών που δημιουργούν τις καταστροφές στο δάσος”

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ  ΑΥΓΗ 8/4/09

 

Επιστροφή

 

Ξερίζωσαν 1.200 δέντρα από δασική έκταση στο Λαγονήσι

Τα είχαν φυτέψει ο Δήμος Καλυβίων και μαθητές ύστερα από πυρκαγιά στη θέση Κιτέζα-Λόφος Αξιωματικών. Εξώδικο στο δήμαρχο από Οικοδομικό Συνεταιρισμό που διεκδικεί μεγάλο μέρος της έκτασης.

 Του Βασίλη Δανέλλη

Mε τόση καμένη γη στην Αττική, 1.200 νέα δέντρα αποτελούν πολυτέλεια. Οταν ξεριζώνονται όμως είναι τεράστια σπατάλη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμος Καλυβίων πραγματοποίησε δεντροφύτευση στο λόφο Αξιωματικών στην περιοχή Λαγονήσι – Κιτέζα. Πριν από μερικές μέρες ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Ελληνική Πίνδος», ο οποίος διεκδικεί μεγάλο μέρος του λόφου, τα ξερίζωσε και απέστειλε εξώδικο στο δήμο, ζητώντας από το δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου να παραδεχθεί το λάθος του. Ο κ. Φιλίππου, από την πλευρά του, «φωνάζει» πως η καμένη έκταση είναι δασική και απειλεί με μήνυση. Τελικά σε ποιον ανήκει ο λόφος; Σίγουρα πάντως όχι στους κατοίκους των Καλυβίων και της Αττικής, που βλέπουν άλλον έναν πράσινο πνεύμονα να εξαφανίζεται και να απειλείται με οικοπεδοποίηση. Η διαμάχη χρονολογείται από παλιά. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, του ανήκουν εδώ και 50 χρόνια περίπου 11 από τα 60 στρέμματα του λόφου. Μέχρι το 2000 ωστόσο ήταν καταπράσινος. Τότε ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά που έκαψε τη χλωρίδα και τον μετέτρεψε σε… οικόπεδο. Με απόφασή του το δασαρχείο Λαυρίου χαρακτήρισε αυτεπάγγελτα την περιοχή δασική έκταση, αποτρέποντας τη δόμησή του. Ο Συνεταιρισμός προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ενώ το 2002 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίστηκε πως του ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης. Εν τω μεταξύ, ο λόφος πρασίνισε ξανά για λίγα χρόνια, μέχρι που ξανακάηκε το περασμένο καλοκαίρι. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο δήμος μαζί με μαθητές του Γυμνασίου Λαγονησίου προχώρησαν σε δεντροφύτευση. Οπως λέει ο κ. Φιλίππου: «Η έκταση όντως ανήκει στο  Συνεταιρισμό, αλλά έχει κηρυχθεί αναδασωτέα». Πράγματι, στην απόφαση της 26ης Ιανουαρίου 2009 της Διεύθυνσης Δασών της Αν. Αττικής αναφέρεται: «Κηρύσσουμε ως αναδασωτέα ιδιωτική και δημόσια δασική έκταση εμβαδού 59,830 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση Κιτέζα-Λόφος Αξιωματικών». Ο Συνεταιρισμός θεώρησε πως η δεντροφύτευση έγινε παρανόμως στην έκταση που του ανήκει, ενώ στο εξώδικο που στέλνουν στο δήμο Καλυβίων παραδέχονται πως ξερίζωσαν τα δέντρα: «Προέβημεν εις την κατά τους όρους του νόμου αποκατάστασιν των πραγμάτων, εκριζώσαντες και απορρίψαντες εκτός της περιοχής τα φυτευθέντα δενδρύλλια», ενώ απαιτούν από το δήμαρχο να «δηλώσετε εγγράφως, ότι αναγνωρίζετε το παράνομον των ανωτέρω ενεργειών σας και επίσης ότι αναγνωρίζετε ανεπιφυλάκτως την κυριότητα και νομήν μας επί της ανωτέρω προσδιοριζομένης εκτάσεως». Η απάντηση του κ. Φιλίππου, ωστόσο, δεν είναι αυτή που θα περίμεναν. «Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Προσπαθούν να τα οικοπεδοποιήσουν όλα. Το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε νέα δεντροφύτευση, ενώ θα καταθέσουμε και μήνυση για την καταστροφή των δέντρων». Είναι παράνομη η δεντροφύτευση ή όχι; «Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να αποφευχθεί», εξηγεί ο Νίκος Δημητρακόπουλος, διευθυντής του Δασονομείου Κερατέας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο λόφος. «Την έχουμε κηρύξει δασική και αναδασωτέα, εκκρεμεί όμως η οριστική απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων. Η νομή ανήκει στο Συνεταιρισμό, αλλά εμείς προστατεύουμε την έκταση». Η πρωτοβάθμια επιτροπή ωστόσο χρειάστηκε επτά χρόνια μέχρι να χαρακτηρίσει τελικά την έκταση δασική το 2007. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα αφήνοντας το λόφο γυμνό και την Αττική λιγότερο πράσινη.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 6-4-2009

Επιστροφή

 

Η «γαλάζια» ιστορία της Γαλάζιας Ακτής

Η διαδρομή του επίμαχου οικοπέδου από τα χέρια της οικογένειας του Αχ. Καραμανλή στον Αγούδημο και η μεταβίβασή του σε κυπριακή off shore εταιρεία 

H «Γαλάζια Ακτή» στο Λαγονήσι έμελλε να συνδεθεί με το όνομα μεγαλοστελέχους της «γαλάζιας» παράταξης. Το 1968, η Νίκη - Βασιλική σύζυγος Αχιλλέα Καραμανλή, το γένος Κωνσταντίνου και Αγγελικής Διαμαντή αγόρασε από τους Λάμπρο και Δημήτριο Γκιόκα του Λεωνίδα έκταση 4.254,50 τ.μ.

Το οικόπεδο απείχε λίγα μέτρα από τη θάλασσα και κάθε διορατικός επιχειρηματίας, όπως ο εφοπλιστής πεθερός του Αχιλλέα Καραμανλή, μπορούσε από τότε να διακρίνει ότι τα οικόπεδα αυτά θα πάρουν αξία. Για τον λόγο αυτόν, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Διαμαντή, του πεθερού δηλαδή του Αχιλλέα Καραμανλή, είχε αγοράσει και το διπλανό οικόπεδο, έκτασης 3.491,42 τ.μ.

Με υπεύθυνη δήλωση μηχανικού το 1977 και το 1983, το αγροτεμάχιο θεωρήθηκε άρτιο και οικοδομήσιμο. Το 1998, η οικογένεια Α. Καραμανλή με πολεοδομική άδεια έχτισε β’ υπόγειο επιφάνειας 166,19 τ.μ., α’ υπόγειο ίδιας επιφάνειας, ισόγειο 176,20 μέτρων και πισίνα 132 τ.μ.

Αλλά το έτος 2000, οι οικογένειες Καραμανλή και Διαμαντή αποφασίζουν να τα πουλήσουν.

Τόσο το οικόπεδο της Βάσως - Νίκης Καραμανλή όσο και το οικόπεδο που ανήκε πια στην εταιρεία «Ανώνυμος Ναυτική Μεταφορική Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία» με τον διακριτικό τίτλο «Pacific Salmon» του Ιωάννη Διαμαντή, πουλήθηκαν στην Ανθή - Μαρίνα Αγούδημου, σύζυγο του Γεράσιμου κατά το δικαίωμα της επικαρπίας, στα δε παιδιά του ζευγαριού Αγούδημου Αλέξανδρο και Αλκμήνη -κατά το ήμισυ- εξ αδιαιρέτου δικαίωμα της ψιλής κυριότητας.

Από την αγοραπωλησία, η Βάσω και ο Αχιλλέας Καραμανλής έλαβαν, όπως σημειώνεται στις συμβολαιογραφικές πράξεις, 287.000.000 δρχ., ενώ ο Ιωάννης Διαμαντής, διευθύνων σύμβουλος της «Pacific Salmon» πήρε 235.000.000 δρχ.

Νέος «σταθμός» στην ιστορία είναι ο Φεβρουάριος του 2009. Η Ανθή - Μαρίνα σύζυγος Γεράσιμου Αγούδημου ενεργώντας για την ίδια και για τα τέκνα της Αλέξανδρο και Αλκμήνη Αγούδημου (με πληρεξούσιο), «μεταβίβασε λόγω πώλησης στην εταιρεία με την επωνυμία «LΕΜΕREX LIMITED» με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου το ακίνητο που βρίσκεται στη θέση «Αγιος Δημήτριος» ή «Χερώμες» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Καλυβίων Θορικού, εκτός σχεδίου πόλεως και εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, επί του 37,5ου χλμ. της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου».

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, κατά το χρονικό διάστημα της μεταβίβασης, η οικοδομή βρισκόταν στο στάδιο της αποπεράτωσης και αποτελούνταν από Β’ υπόγειο (106,19 τ.μ.), Α’ υπόγειο (166,19 τ.μ.), ισόγειο (176,20 τ.μ.) και πισίνα (132,00 τ.μ.). Ισχύει δηλαδή η άδεια που το 1998 είχε εκδώσει η οικογένεια Αχιλλέα Καραμανλή.

Η ίδια Ανθή - Μαρίνα και ο γιος τους Νικόλαος Αγούδημος (του Γερασίμου) έχουν αγοράσει τμηματικά πολλά (τουλάχιστον 90) ακίνητα στην περιοχή στις θέσεις Ρέθι, Γκουρι Μπιμ, Λαχίδι, Κιουσένας, Μπερτόλι, Σπέλιζα, κτήμα Παπαναστάση. Ωστόσο, παραμένει προς διευκρίνιση και έρευνα αν και ποια από τα ακίνητα αυτά παραμένουν έως σήμερα στην ιδιοκτησία τους ή έχουν μεταβιβαστεί.

Η επιχείρηση «real estate» της οικογένειας Αχ. Καραμανλή στην παραλιακή ζώνη της Αττικής δεν σταμάτησε, ωστόσο, με την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης στο 37,7ο χιλιόμετρο. Στην ίδια περιοχή διαθέτει ακίνητο έκτασης 1.209,87 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο εντός σχεδίου της κοινότητας Αναβύσσου, στη θέση Αγιος Νικόλαος. Σύμφωνα με συμβόλαιο του 2007, οι ιδιοκτήτες πρόκειται να οικοδομήσουν 5 μεζονέτες (διπλοκατοικίες) με πυλωτή και ισόγειο.

 

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο νόμο Ν. 2971/2001, αιγιαλός ορίζεται «η ζώνη ξηράς που περιβάλλει τη θάλασσα και βρέχεται από τις μεγαλύτερες, αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της» και παραλία «η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό και καθορίζεται σε πλάτος μέχρι 50 μέτρων από την οριογραμμή του αιγιαλού».

Για οποιαδήποτε ενέργεια οριοθέτησης του αιγιαλού πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των έξι συναρμόδιων υπουργείων: Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Γεωργίας, Εθνικής Αμυνας και Εσωτερικών. Δεκάδες υπηρεσίες, αρκετοί νόμοι και διατάγματα εξακολουθούν να συνθέτουν τον σημερινό κυκεώνα των αυθαιρέτων, που τελικά συμβάλλει στη συνέχιση της παράνομης δόμησης σε ακτές.

Μυστικά και ψέματα

Τα συστατικά της σωστής... καταπάτησης

Ενα οικόπεδο-φιλέτο, κατά προτίμηση εκεί που σκάει το κύμα. Μια πλούσια οικογένεια με διασυνδέσεις στην πολιτική και προσβάσεις στις διοικητικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Και μία off shore εταιρεία με έδρα τη Λιβερία, τα νησιά Κέιμαν ή την κοντινή μας Κύπρο, που θα μπερδεύει τα... ίχνη, προσφέροντας το «άσυλο» της ανωνυμίας.

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να χτίσει στον αιγιαλό. Είναι τα μυστικά που μοιράζονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως, προκειμένου να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τα «φιλέτα» τους. Η έκδοση άδειας για κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ ή απλώς ενός τοιχίου είναι απαραίτητη, ώστε η οικοδομή να ολοκληρωθεί, παρά τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις της αρμόδιας Πολεοδομίας.

Για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί στη ζώνη του αιγιαλού, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για την παραλία αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας.

Με βάση τους νόμους, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες συντάσσουν το αρχικό πρωτόκολλο και ο θιγόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών να υποβάλει ένσταση που εξετάζεται από επιτροπή.

Αν δεν δικαιωθεί, υπάρχει και β'βάθμια διαδικασία που διαρκεί άλλους 2 μήνες, ανάλογα με το διάστημα που θα χρειαστεί για να καθαρογραφεί η πρώτη απόφαση. Σε περίπτωση νέας απόρριψης, αρχίζει ο λαβύρινθος των προσφυγών στα δικαστήρια μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση. Ο χρόνος είναι απροσδιόριστος, αφού είναι γνωστό ότι ορισμένα δικαστήρια ορίζουν ημερομηνία εκδίκασης μετά έναν χρόνο. Μια αναβολή δίνει παράταση για ακόμη και χρόνο!

Οι μεγαλόσχημοι συνήθως ακολουθούν τη δικαστική οδό και φτάνει να κερδίζουν χρόνο με διάφορα νομότυπα -πάντως- τερτίπια. Η τελεσίδικη απόφαση, όταν εκδοθεί τελικά, κοινοποιείται στην περιφέρεια για να την υλοποιήσει. Μέχρι το 2000, η αρμοδιότητα ανήκε στους νομάρχες, που όμως δήλωναν αδυναμία να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα συνεργεία.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

mapsara@pegasus.gr

 

Το «αμαρτωλό 38» της παραλιακής

«Δεν είμαι ηρωίδα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου μάρτυρα. Θεωρώ ότι πρέπει να πληρώσω τα λάθη και τις ανεπάρκειές μου...».

Τον Οκτώβριο του 2003, η αυτοκτονία της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνης Σταθέα απασχόλησε το Πανελλήνιο. Ηταν εκείνη που «φορτώθηκε» ως εξιλαστήριο θύμα την αναστολή κατεδάφισης των αυθαιρέτων εφοπλιστών και επιχειρηματιών στην παραλιακή ζώνη. Η Σταθέα πήρε πάνω της όλη την ευθύνη της αδυναμίας της να τηρήσει τους νόμους...

Είχαν προηγηθεί οι έρευνες που η ίδια είχε πραγματοποιήσει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής. Με τα αποτελέσματα από τις αυτοψίες, είχε συντάξει εκθέσεις. Σύμφωνα με αυτές, περίπου 100 αυθαίρετα χτίσματα στην παραλία έπρεπε να κατεδαφιστούν.

Πολλά από αυτά βρίσκονταν στα «αμαρτωλά» 37ο-38ο χιλιόμετρα της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου... Οπως δήλωσε ο σύζυγός της, τα έγγραφα που είχε στείλει η Ρουμπίνη Σταθέα στις αρμόδιες Αρχές αναφέρονταν στην «υφιστάμενη εκκρεμότητα ως προς τον επανακαθορισμό του αιγιαλού στο 38ο χιλιόμετρο Αθηνών - Σουνίου».

Ο περιφερειάρχης. Αναφερόμενος στην επίκληση των εν λόγω εγγράφων, ο τότε περιφερειάρχης Αττικής είχε δηλώσει: «Σχετικά με την περίπτωση επανακαθορισμού του αιγιαλού στην περιοχή του 38ου χιλιομέτρου, σας κάνουμε γνωστό ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων στην εν λόγω περιοχή έχουν διαβιβαστεί προς τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής με τα 4470/29-03-2002 και 15476/18-12-2001 έγγραφα του Πολεοδομικού Γραφείου Μαρκοπούλου, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν την αντίστοιχη πρόταση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας σας προς τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας επαναδιαβιβάσετε, εντός δέκα ημερών, για τα εν λόγω πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά και για όλα όσα έχουν διαβιβαστεί από τα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία, σαφή πρόταση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας σας σχετικά με την εκτέλεσή τους, προκειμένου να εξαλειφθεί η αντίφαση που προκαλείται με το (α) σχετικό έγγραφό σας».

Τα αυθαίρετα δεν γκρεμίστηκαν ποτέ

Οι πιέσεις που δέχθηκε η Σταθέα, λένε, ήταν αφόρητες. Μετά τον θάνατό της, οι συνάδελφοί της είχαν μιλήσει για «εισβολή μπράβων στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας για την ανάκληση κατεδαφίσεων, για υποβολή δεκάδων μηνύσεων εναντίον υπαλλήλων της ίδιας υπηρεσίας, οι οποίοι δεν είχαν καμία νομική υποστήριξη από τις κρατικές υπηρεσίες, για καταγγελίες για «διακριτικές άνωθεν παρεμβάσεις». Είχαν μιλήσει, αλλά ανωνύμως.

Προφανώς το θέμα εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα, 6 χρόνια μετά την αυτοκτονία Σταθέα. Δεν περιορίζεται μόνο στα όσα έκανε ή δεν έκανε η συγκεκριμένη κρατική υπάλληλος, ούτε βέβαια την επιλογή της να προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Το θέμα έχει ευρύτερες διαστάσεις, που παραπέμπουν ευθέως στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και ως μηχανισμών εξυπηρέτησης συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, αλλά και στην ευχέρεια που υπάρχει για «εξαγορά» της δυνατότητας παρανομίας.

ΕΘΝΟΣ 26/9/2009

 

Επιστροφή

 

Ανάβυσσος

Η Ολομέλεια θα κρίνει τη νομιμότητα απαλλοτριώσεων των Αλυκών

Σε παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας οδηγεί η πολύχρονη αδράνεια της Πολιτείας να αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή Αλυκές στην Ανάβυσσο, την οποία είχε αναγκαστικά απαλλοτριώσει γι' αυτό το σκοπό.

Αυτό έκρινε κατά πλειοψηφία το ΣΤ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε το ζήτημα της νομιμότητας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Η απαλλοτρίωση έγινε το 1971 με προορισμό την τουριστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση της περιοχής από τον ΕΟΤ, ο οποίος όμως επί 18 χρόνια δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός της απαλλοτρίωσης. Το μόνο που έγινε είναι μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της περιοχής και για κατασκευή έργων τουριστικής αξιοποίησής της το 1984, που οδήγησε το 1990 σε διαγωνισμό που κηρύχθηκε ασύμφορος. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι ενέργειες αυτές δεν υποδηλώνουν πρόθεση της διοίκησης να χρησιμοποιήσει την έκταση για το σκοπό που απαλλοτριώθηκε και επομένως η πολύχρονη αδράνεια του ΕΟΤ υπερβαίνει τα ακραία χρονικά όρια εντός των οποίων θα αναμενόταν από την πολιτεία να προχωρήσει τα έργα και οδηγεί σε παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Ετσι, σε πρώτη φάση δικαιώνονται οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητά τους απαλλοτριώθηκαν και ζητούν, με προσφυγές που κατέθεσαν το 1994, την άρση της απαλλοτρίωσης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους για την προστασία της ιδιοκτησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αντίθετα, η μειοψηφία των δικαστών εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΔ 797/1971, που προβλέπει τη δυνατότητα ανάκλησης απαλλοτρίωσης υπέρ ιδιωτών, είναι αντισυνταγματικό, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση και για τις απαλλοτριώσεις υπέρ του Δημοσίου.

Την οριστική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια του ΣτΕ στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2003

 

Επιστροφή

 

 

 

Πίσω τα οικόπεδα των Αλυκών Αναβύσσου

Στους ιδιοκτήτες τους επιστρέφει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οικόπεδα συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, που είχαν απαλλοτριωθεί από τον ΕΟΤ το 1971 για τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση, χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο εδώ και 34 χρόνια.
Ο ΕΟΤ εχε συνολικά απαλλοτριώσει 1.650 στρέμματα στις Αλυκές Αναβύσσου και δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να υλοποιηθεί η απαλλοτρίωση. Στη συνέχεια, η επίμαχη έκταση παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) που είχε στα σχέδιά της να δημιουργήσει στην επίμαχη περιοχή ξενοδοχειακή μονάδα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και αυτά τα σχέδια υλοποιήθηκαν.
Το 1994 οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε απαλλοτρίωση των οικοπέδων τους από τον ΕΟΤ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας πίσω τις ιδιοκτησίες τους αφού όπως τόνιζαν η αδράνεια της πολιτείας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των εκτάσεων παραβίαζε τα δικαιώματά τους περί προστασίας της ιδιοκτησίας, όπως ορίζονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε τους ιδιοκτήτες κρίνοντας ότι μπορεί μεν η απαλλοτρίωση να είναι εντός των συνταγματικών ορίων αλλά μόνο υπό την έννοια ότι δεν υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η πολιτεία οφείλει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που να υλοποιούν τον σκοπό της απαλλοτρίωσης. ΑΥΓΗ 29-6-2005

 

Επιστροφή

 

Στο Σχέδιο μεν, «μετέωρα» δε τα 1.140 στρέμματα           ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
      «Δώρο άδωρο» θα αποδειχθεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες η ένταξη στο Σχέδιο 1.140 στρεμμάτων της περιοχής Μαύρο Λιθάρι της Κοινότητας Αναβύσσου Αττικής. Τόσο η πολεοδομική μελέτη, όσο και οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα σε ενδεχόμενη προσφυγή κάποιου γείτονα που θα θελήσει να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η διαδικασία έγινε με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σουφλιάς και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς οι εντάξεις νέων περιοχών στο Σχέδιο έχει παγώσει από το φθινόπωρο του 2005 οπότε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέστησε σαφές ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι αποδεκτές μόνον όταν υλοποιούνται με προεδρικά διατάγματα. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει λύσεις στο σοβαρό θέμα που επηρεάζει περίπου 90.000 στρέμματα περιοχών αυθαιρέτων που περιμένουν χρόνια την περιπόθητη ένταξη, αλλά κυρίως αυτών που τακτοποιήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2005, με πιο επίφοβη την Ανθούσα.
Ξεκινούν και πάλι οι εντάξεις και με ποιο κόστος; Είναι άγνωστο για ποιους λόγους ο κ. Σουφλιάς ύστερα από τόσους μήνες αποφάσισε να αγνοήσει το ΣτΕ και να προχωρήσει στην ένταξη της περιοχής Μαύρο Λιθάρι, ενώ δεν έχει κάνει προς το παρόν τουλάχιστον αντίστοιχη κίνηση π.χ. για τα 1.860 στρέμματα που περιμένουν τη σειρά τους στο Θυμάρι, μια άλλη τοποθεσία της Αναβύσσου.
Επί της ουσίας, με την υπουργική απόφαση η περιοχή χωρίζεται ανάλογα με τις χρήσεις γης σε δύο μεγάλες ζώνες: γενικής και αμιγούς κατοικίας. Και στις δύο περιπτώσεις απαγορεύονται τα υπερκαταστήματα, ενώ επιτρέπονται δραστηριότητες (παντοπολεία, φαρμακεία, κ.λπ.) που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.
Οι νέες οικοδομές θα διαθέτουν προκήπιο, με πλάτος που κυμαίνεται από 3 έως 10 μέτρα, ενώ στα οικόπεδα που έχουν πρόσοψη στην Αθηνών-Σουνίου η απόσταση από τον άξονα της λεωφόρου ορίζεται 35 μ. για τις νέες οικοδομές και 30 για τις υφιστάμενες.
Το όριο αρτιότητας του οικοπέδου καθορίζεται στα 250 τετραγωνικά και κατάτμησης στα 500, ενώ η ελάχιστη πρόσοψη στα 8 μέτρα. Λαμβάνεται κάποια πρόνοια για τα μικρά και μακρόστενα οικόπεδα, αφού ορίζεται ότι στο οικοδομήσιμο τμήμα θα μπορεί να κατασκευάζεται οικοδομή με επιφάνεια 50 τετραγωνικών με μία πλευρά τουλάχιστον 5 μέτρων.
Το ποσοστό κάλυψης είναι 30% και ο συντελεστής δόμησης 0,3. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των οικοδομών, που, μαζί με τη στέγη, φθάνει τα εννέα μέτρα. Αυτό συνεπάγεται ότι στην πράξη θα είναι τριώροφες και όχι διώροφες όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση. Ελευθεροτυπία 6-2-06

 

Επιστροφή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ – ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ - ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ

Η Ολομέλεια των φορέων Αναβύσσου - Π. Φώκαιας - Σαρωνίδας η οποία συνεδρίασε σήμερα 3/5/2009 αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αναβύσσου και Ε.Τ.Α. Σε καμία περίπτωση και έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος δεν πρέπει να παραιτηθεί ο Δήμος Αναβύσσου από τις αγωγές που έχει καταθέσει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας 150 στρ. του κτήματος των αλυκών.
2. Θεωρεί ότι η πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης για παραχώρηση των παραλιών στους Ο.Τ.Α. πρέπει να αφορά και τη περιοχή μας και τις εκτάσεις που ανήκουν στην Ε.Τ.Α.
3. Απαιτεί να μην υπάρξει οποιαδήποτε οικοδόμηση κάτω από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, από την Παλαιά Φώκαια, μέχρι τη Σαρωνίδα.
Ιδιαίτερα απαιτεί να μην υπάρξει οποιαδήποτε νέα οικοδόμηση και γενικά καμία παρέμβαση, όπως κλείσιμο της παραλίας, χωρίς την εκ των προτέρων δημοσιοποίηση των σχεδίων, στα πλαίσια της «τουριστικής ανάπτυξης» σε όλη την ιδιοκτησία της Ε.Τ.Α.
Το ίδιο απαιτεί από τον Δήμο και τις Κοινότητες να πράξουν για κάθε είδους επεμβάσεις.
4. Θα αναθέσει σε νομικούς την παρακολούθηση της όποιας εξέλιξης προκειμένου να παρέμβει τον κατάλληλο χρόνο για να αποτρέψει τα όποια «επενδυτικά σχέδια» κινούνται σε αντίθετη λογική.
5. Διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των αλυκών.
Πρόθεση του συντονιστικού οργάνου των φορέων, είναι να τεθεί ο Δήμος Αναβύσσου, επικεφαλής της όλης προσπάθειας, ο οποίος με την συμπαράσταση των δύο όμορων κοινοτήτων, αλλά κυρίως των πολιτών όλης της περιοχής, να διαχειριστεί το κτήμα αλυκών, προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της οικονομίας του τόπου.

Ανάβυσσος 3 Μαΐου 2009

 

ΦΟΡΕΙΣ:
ΚΕΑΝ Λαυρεωτικής
Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαύρου Λιθαριού Αναβύσσου
Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Αναβύσσου
Εξωραϊστικός Σύλλογος Λάκκας Αναβύσσου
Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονος Αναβύσσου
Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Νέος Ανάφλυστος»
Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούρλων Αναβύσσου «Η Αγία Σκέπη»
Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Καταφυγιού Παλαιάς Φώκαιας
Ομιλος Θυμαριού "Αίολος" Παλαιάς Φώκαιας
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Φώκαιας «Η Αγία Ειρήνη»
Εξωραϊστικός Όμιλος Οικιστών Σαρωνίδας
Σύλλογος Επαγγελματιών Σαρωνίδας
Ναυτικός αθλητικός όμιλος Μαύρου Λιθαριού Αναβύσσου
Ναυτικός αθλητικός όμιλος Παλαιάς Φώκαιας "Ο Πυθέας"

 

Επιστροφή

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

«Στο σφυρί» μια ακόμη μεγάλη δημόσια έκταση

Σε οικονομικούς κολοσσούς παραδίδει η κυβέρνηση το λεγόμενο «Κτήμα Αλυκών Αναβύσσου», μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκτάσεις, με υψηλότατη αισθητική και περιβαλλοντική αξία, στην παραλία του Σαρωνικού. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 2001), που εμπορευματοποιεί δημόσιους χώρους αιγιαλού και παραλίας, παραδίδει στους ιδιώτες, μέσω της «Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (κατασκεύασμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αυτή), πάνω από 1.200 στρέμματα, που περιλαμβάνουν το τουριστικό δημόσιο κτήμα, το παραλιακό κομμάτι και αρκετά στρέμματα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ΕΟΤ), ύστερα από απαλλοτριώσεις.

Η διάρκεια εκμίσθωσης στους ιδιώτες θα είναι 60 χρόνια. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν νομικές προβλέψεις, ώστε η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ) να προχωρεί σε ενοικιάσεις μέχρι και 99 χρόνων!!! Ο σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» της περιοχής μέχρι την ακρογιαλιά προβλέπει ξενοδοχειακή μονάδα, καζίνο, κέντρο θαλασσοθεραπείας μέχρι και γκολφ...

Το σχέδιο της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει, καλούνται να «ευλογήσουν» και οι ΟΤΑ, με πρόσχημα το τρίπτυχο της λεγόμενης «ανάπτυξης», «επένδυσης», «απασχόλησης» για την περιοχή τους. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά σημαίνουν την παραχώρηση δημόσιας γης στους επιχειρηματίες που θα επιβάλλουν χαράτσια στους λουόμενους που θα θέλουν να έχουν πρόσβαση στις παραλίες, τόνους τσιμέντου στους μέχρι τώρα ελεύθερους χώρους, εποχική δουλειά - και όχι σταθερή και πλήρη απασχόληση και ασφάλιση - σε κάποια ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που θα ανεγερθούν για να εξυπηρετούν εύπορους τουρίστες.

Πιστός στην παραπάνω λογική της «αξιοποίησης» και ο δήμαρχος Αναβύσσου, που πρόσφατα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με την ΕΤΑ, με βάση το οποίο παραχωρούνται από την εν λόγω εταιρεία στο Δήμο μικρά τμήματα της παραλίας, με την υποχρέωση του Δήμου να παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα και διεκδίκηση επί του κτήματος των Αλυκών!

Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η Β' φάση του διαγωνισμού (τον Ιούλη θα υποβληθούν οι προσφορές) και σύμφωνα με την υποτυπώδη πληροφόρηση που υπάρχει από την ΕΤΑ προς τους κατοίκους, οι εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί είναι η «ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ», η «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ» και η κοινοπραξία των εταιρειών «REDS SA - LAMDA DEVELOPMENT SA - ΛΑΜΨΑ ΑΕ».

Οι κάτοικοι της Αναβύσσου και των γύρω περιοχών, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας, που θίγονται άμεσα από την εμπορευματοποίηση του χώρου κι από το κλείσιμο της παραλίας αντιδρούν μαζί με τους μαζικούς τους φορείς. Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής έχει αναπτύξει τις απόψεις της στο Συντονιστικό φορέων της περιοχής και έχει δηλώσει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των κατοίκων για να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων και της κυβέρνησης. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ν. Στεφανίδης τονίζει στον «Ρ»: «Εμείς καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στους εκλεγμένους στη Νομαρχιακή και Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι, λειτουργώντας στα πλαίσια των νόμων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γίνουν γέφυρα για να περάσουν οι όποιες αντιλαϊκές αποφάσεις. Τους καλούμε ν' αγωνιστούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση αξιοποίηση του χώρου με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία και αξιοποίησή του με ουσιαστική συμμετοχή και έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, επιστημονικών και της περιοχής».

ΚΚΕ: Αξιοποίηση με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, εξάλλου, έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να σταματήσει η κυβέρνηση τη διαδικασία εκποίησης και να προχωρήσει με δημόσια έργα, χωρίς εμπορευματοποίηση και σύμπραξη ιδιωτών, στη διαμόρφωση του χώρου των Αλυκών Αναβύσσου με βάση τις λαϊκές ανάγκες, ώστε να εξασφαλίζεται για όλους η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, το καθαρό περιβάλλον, το πράσινο, η άθληση, η ψυχαγωγία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνονται μάλιστα στην Ερώτηση:

«Η έκταση ανήκει στην "Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ" και θα επρόκειτο για μια τυπική περίπτωση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας - "φιλέτου", αν δεν παρεισέφρεαν στην υπόθεση και στοιχεία που καθιστούν το "έγκλημα" ακόμα πιο ειδεχθές: Από αεροφωτογραφίες της περιοχής φαίνεται ότι η έκταση του "Κτήματος Αλυκών Αναβύσσου" είναι 960 στρέμματα. Τα υπόλοιπα 240 αφορούν το κομμάτι του αιγιαλού που συνδέει το Κτήμα με τη θάλασσα (70 στρέμματα) και την προσκείμενη στον αιγιαλό του Αγ. Νικολάου περιοχή, παραπλεύρως της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (170 στρέμματα). Πρόκειται, δηλαδή, για μια γεωγραφική ενότητα υψηλότατης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 16 Μάη 2009

 

Επιστροφή

 

«Πράσινος» επενδυτής σε δημόσια έκταση

 Το ΚΑΠΕ, η Τ.Μπιρμπίλη και ο… Σαβούρης

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κατερίνης

 Μια περίεργη παραχώρηση δημόσιας ιδιοκτησίας σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, φέρνει στο φως το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 110 στρεμμάτων στα Λεγραινά της Λαυρεωτικής που ανήκει στο ΚΑΠΕ, επιχειρεί η διοίκησή του να το παραχωρήσει για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού.

Το Κέντρο που είναι κοινωφελής οργανισμός εποπτευόμενος από το κράτος έχει σκοπό την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική χρήση ενέργειας. Μέσα, λοιπόν, στους σκοπούς του είναι και η ανάπτυξη και λειτουργία χώρων που θα προωθούν τόσο την ιδέα της εναλλακτικής ενέργειας, όσο και την έρευνα γύρω από αυτή. Άλλωστε σε έναν άλλο ιδιόκτητο χώρο στο Λαύριο έχει υλοποιήσει μέσα από διάφορα προγράμματα Επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο και Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που ώθησε τη διοίκησή του να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο σε έναν ιδιώτη για 20 χρόνια έστω και με αντάλλαγμα ποσοστό 28% από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τον φωτοβολταϊκό σταθμό;

Οι εργαζόμενοι, δικαίως, θέτουν μια σειρά ερωτήματα:

-         τι είναι αυτό που κάνει μια ιδιωτική επένδυση κερδοφόρα παρά το μεγάλο ποσοστό που καλείται να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του χώρου;

-         γιατί το ΚΑΠΕ που διαθέτει και την τεχνογνωσία δεν το επιχειρεί μόνο του;

-         γιατί ο ιδιώτης επενδυτής προτιμά μια παραθαλάσσια έκταση;

Πράσινη επένδυση ή τουριστική εκμετάλλευση;

Από μια μικρή έρευνα που έκαναν οι εργαζόμενοι και επιβεβαιώσαμε κι εμείς προκύπτουν και οι πιθανές απαντήσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η επιχείρηση η οποία έχει μειοδοτήσει ονομάζεται Easy Power με μετόχους τον Ευάγγελο Σαβούρη και τα τέκνα του Νικόλαο και Βασιλική. Οι ίδιοι συναντώνται στο παρελθόν μέτοχοι της Telepassport (μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσο, τον πρώην υπουργό της Κύπρου Σ. Χάσικο κ.ά.), την εταιρεία που εξαγόρασε αργότερα ο Θ. Λαναράς και τη συγχώνευσε με τη Lannet. Και οι δυο αυτές εταιρείες σήμερα έχουν κλείσει αφήνοντας στον ΟΤΕ (με τον οποίο συναλλάσσονταν ως ιδιωτικοί πάροχοι τηλεφωνίας) χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Το όνομα της Telepassport μάλιστα έχει αναμιχθεί στη συζήτηση για το σκάνδαλο της Siemens, ως εταιρεία-όχημα στη μεταφορά μαύρου χρήματος (δυο στελέχη της, ο μέτοχος Ηλίας Γεωργίου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σκαρπέλης, προφυλακίστηκαν μάλιστα για το γνωστό σκάνδαλο).

Πέρα από το παρελθόν του κ. Σαβούρη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση της εταιρείας του. Ο όμιλος των εταιρειών του περιλαμβάνει και μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας οικιστικών και τουριστικών – παραθεριστικών κτιρίων, την Easyhouse. Λογικά, λοιπόν, σκεπτόμενοι οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΕ, βλέπουν πίσω από την «πράσινη» επένδυση του κ. Σαβούρη, το ενδεχόμενο ο επενδυτής να έχει βάλει στο μάτι το παραθαλάσσιο οικόπεδο για την ανάπτυξη μιας επικερδούς τουριστικής επιχείρησης.

Η τοποθεσία του οικοπέδου κοντά στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η τεράστια εμπορική του αξία και η παραλία του που για χρόνια οι λάτρεις των μη κοσμικών παραλιών της Αττικής τη θεωρούν διαμάντι (ως «παραλία ΚΑΠΕ» είναι γνωστή), είναι λογικό να προσελκύει πολύ περισσότερο τον επενδυτή, από τις αμφιβόλου αποδοτικότητας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Τους φόβους και τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΚΑΠΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται η διοίκησή του, η οποία και προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της σύμβασης. Με επιστολή του στις 2/6 το σωματείο απευθύνθηκε στην προϊσταμένη υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη ζητώντας την παρέμβασή της για να διαφυλαχτεί η περιουσία του κέντρου.

Θα τολμήσει να ακυρώσει το διαγωνισμό ή άλλη μια δημόσια περιουσία θα δοθεί «αντί πινακίου φακής» σε ένα ιδιώτη –έστω και «πράσινο»- επενδυτή;

 ΕΝΘΕΤΟ

Ιστορίες για λόμπι και πράσινη φαγοπότι

«Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να λάβει υπόψη τις αιτιάσεις των φορέων του κλάδου και να κατοχυρώσει την ασφάλεια δικαίου και το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας» (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, 8/5/2010).

Μια κλασική μορφή πίεσης από τους ανθρώπους που αγωνίζονται να προωθήσουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, θα σκεφτεί κανείς. Οι άνθρωποι που σκέφτονται το μέλλον του τόπου και του κλίματος καλούν την κυβέρνηση «να αποκρούσουν τη φοβική και συντηρητική στάση ενάντια στις ΑΠΕ».

Το περίεργο της υπόθεσης αρχίζει αλλού. Αν αναζητήσει κάποιος τα μέλη Δ.Σ. της εν λόγω… επιστημονικής εταιρείας, που δεν είναι κάτι άλλο από λόμπι προώθησης των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων, θα εκπλαγεί.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ έχει τοποθετηθεί διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες -θυγατρικής της ΔΕΗ που ασχολείται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. είναι αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας και στέλεχος του ΚΑΠΕ. Ένα τρίτο μέλος του Δ.Σ. είναι σύμβουλος της υπουργού ΠΕΚΑ. Δηλαδή, οι λομπίστες που καλούν την κυβέρνηση και την υπουργό να κάνει… αυτό κι εκείνο, είναι υφιστάμενοί της!

Αν, δε, δούμε και όλο το… χάρτη των συμβούλων, γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών του ίδιου υπουργείου, θα αναγνωρίσουμε ονόματα στελεχών (μέχρι πρότινος) μεγάλων εταιρειών που διαπρέπουν στον κατασκευαστικό ή τον ενεργειακό κλάδο.

Σε ένα τέτοιο λόμπι επιχειρηματιών συμμετέχει και ο Ν. Σαβούρης που είναι έτοιμος να καταλάβει την παραλία των Λεγραινών. Είναι ταμίας του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά. Μήπως έτσι κατάφερε να προχωρήσει την επένδυσή του;

 info

Αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση στο blog του σωματείου: http://sekape.blogspot.com/

(ελήφθη 15-6-2010)

 

Επιστροφή

 

Σούνιο

(Για Σούνιο βλέπε και: μεσογεια)

 

Οι κάτοικοι περιφρουρούν τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Σταυρογιάννη Λελούδα        

Έτοιμοι τους για περιπολίες στο δάσος του Δρυμού Σουνίου και για όποια άλλη αποστολή θα τους ανατεθεί για την προστασία του δηλώνουν προς τις αρμόδιες αρχές τα μέλη του Συλλόγου ΠΟΣΕΙΔΩΝ .Ταυτόχρονα καλούν" την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να λάβει την πρωτοβουλία για να μην τροποποιηθεί το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος για την προστασία των Ελληνικών Δασών, δοθέντος ότι η πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών κατέκαυσε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Κι ακόμα: Να γίνει σύνθημα και χρέος ζωής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ότι: "ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΔΑΣΟΣ". Για την αποτελεσματική προστασία του Δρυμού προτείνουν: Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε ιδέα κατακερματισμού του Εθνικού Δρυμού Σουνίου με οποιοδήποτε πρόσχημα., να ληφθεί μέριμνα για μόνιμη περιφρούρηση του Δρυμού Σουνίου, όλο τον χρόνο, με ενίσχυση των πυροφυλακίων στις κορυφές του Δρυμού, με "ηλεκτρονικά μάτια" και φωτισμό μέσα στον πυρήνα του Δρυμού και με τακτικές περιπολίες των δυνάμεων της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Δήμου Λαυρεωτικής και των πολιτών της Λαυρεωτικής, Να γίνει άμεσα καθαρισμός από τα ξερόκλαδα στον Δρυμό Σουνίου –όπου δεν έχει γίνει ακόμα-, στις δενδροστοιχίες των πάρκων, των αθλοπαιδιών, των πεζοδρομίων και των ακινήτων, ιδίως, των οικοπέδων ή των εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Επίσης να ενισχυθούν οι ζώνες πυρασφάλειας και να έχουν την κατάλληλη υποδομή για πυροπροστασία κρουνούς, δεξαμενές γεμάτες με νερό κ.λπ.  (αυγή 30-8-07)

 

 Επιστροφή

 

Βραχονησίδες Σαρωνίδας

 

Η αχίλλειος πτέρνα του... Πάτροκλου

ΕΡΕΥΝΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ν. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εδώ και χρόνια όλοι γνωρίζουν ότι το νησί «Πάτροκλος», μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σούνιο, που η απόπειρα πώλησής του, το 1999, είχε συνδεθεί με το σκάνδαλο Σαρόν, ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου.

Κι όμως: «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι σαθροί», λέει ο δικηγόρος μεγάλης νομικής εταιρείας της Αθήνας, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο μόνος που έχει ελέγξει στο παρελθόν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ο ισραηλινός επιχειρηματίας Νταβίντ Απελ, που διαπραγματευόταν, τότε, με τον κ. Γιατράκο την αγορά του Πάτροκλου, είχε αναθέσει στο ελληνικό γραφείο, μέσω ελβετικής νομικής φίρμας, να ελεγχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, προφανώς για να είναι σίγουρος πριν προχωρήσει στην επένδυση.
**«Ο έλεγχος ήταν εξαρχής προβληματικός», λέει ο έλληνας δικηγόρος, «γιατί σήμερα δεν ήταν σαφές σε ποια περιοχή ανήκει το νησί, δηλαδή στην Κερατέα ή στη Λαυρεωτική. Οταν καταφέραμε, τελικά, να ελέγξουμε τους τίτλους, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν καθαροί.»
Ενδιαφέρον θα είχε, όπως παρακινεί, να ελέγξει κανείς αν ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο: «Κάποιοι επιτήδειοι», συνεχίζει, «έβαλαν στο χέρι το νησί το οποίο τελικά κατέληξε μέσω ενός πρόχειρου "προσύμφωνου" στην οικογένεια Γιατράκου. Οι συνθήκες, δηλαδή, κάτω από τις οποίες ο Πάτροκλος περιήλθε στα χέρια του Γιατράκου είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες. Κατά τη γνώμη μου, στην υπόθεση θα μπορούσε να επέμβει κάλλιστα το ελληνικό Δημόσιο».

Το ναυάγιο της πώλησης
Ο έλληνας δικηγόρος δεν δέχτηκε, τελικά, να βάλει την υπογραφή του και μάλιστα συμβούλευσε τους Ισραηλινούς να μην καταβάλουν την προκαταβολή γιατί «τα πράγματα δεν ήταν κατά πολύ καθαρά.»
Οσοι παρευρέθηκαν στις διαπραγματεύσεις εκείνες θυμούνται πως ο πατέρας Γιατράκος είχε γίνει έξαλλος με τον αθηναίο δικηγόρο, θεωρώντας πως αυτός είναι υπεύθυνος για το ναυάγιο της αγοραπωλησίας. Πιθανώς από τη μεριά του δεν είχε άδικο γιατί, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τελικά χάλασε το πρότζεκτ πώλησης του νησιού.
*Ο Γεώργιος Βούλγαρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σελήνη», η οποία είχε συσταθεί για την προώθηση του σχεδίου, εξηγεί: «Αναθέσαμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και του εξωτερικού να ελέγξουν του τίτλους. Η ιδιοκτησία Γιατράκου δεν ήταν καθαρή και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε η πώληση.
»Αν ο Πάτροκλος ανήκε πραγματικά στο Γιατράκο η δουλειά θα είχε τελειώσει τότε».
*Εδώ και χρόνια τα αδέλφια Πέτρος, Καίσαρας και Πάτροκλος Γιατράκος (πήρε το όνομά του από το νησί), που ήταν κτηματίες -όπως δηλώνουν στο Υποθηκοφυλακείο- παρουσιάζονται, μαζί με τον πατέρα τους, που σήμερα δε ζει πια, ως ιδιοκτήτες του νησιού Πάτροκλος: «Η οικογένειά μας βρέθηκε εκεί στη δεκαετία του '60», λέει ο Πέτρος Γιατράκος, «όταν το αγοράσαμε από την οικογένεια Εμμανουήλ Μπενάκη».
**Ο αδελφός του, Καίσαρας, υποστηρίζει ότι «το 1946 περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας το σύνολο της έκτασης έναντι 13 εκατ. δρχ. Ο παππούς μας έτρεφε ζώα στο νησί από τις αρχές του αιώνα».
- Ψάχνοντας στο υποθηκοφυλακείο Κερατέας για την ιδιοκτησία του νησιού καταφέραμε να φθάσουμε μέχρι το 1945. Φαίνεται, όμως, ότι η αρχή του μίτου βρίσκεται πολύ πιο πίσω.
- Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες ήταν περισσότεροι από έναν. Στα χέρια της οικογένειας Μπενάκη μέρος του Πάτροκλου έρχεται το 1945, όταν το αγοράζει από κάποιον Αδαμάντιο Γιαγλόπουλο.
- Το 1962 η κόρη Μπενάκη (Αικατερίνη Τσίγκα) πουλάει το τμήμα του νησιού, που κληρονόμησε από τον πατέρα της, στην οικογένεια Γιατράκου.
Αγορές μέχρι το 1985
- Από τότε, όμως, ο Γιατράκος συνεχίζει να αγοράζει κομμάτια για να συμπληρώσει το παζλ: το 1975 από τον Παύλο Μιχαλέλη και 10 χρόνια αργότερα από έναν Αδαμάντιο Ελευθερόπουλο, επιχειρηματία του Πειραιά.
**Σύμφωνα με το νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής, Στ. Ιατρού, «είναι εξαιρετικά ασαφής ο τρόπος που απέκτησε την ιδιοκτησία η οικογένεια Γιατράκου, ενώ δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν ελέγχει το σύνολο του νησιού και αν υπάρχει μερίδιο στο Δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι να κάνει έλεγχο τίτλων το ελληνικό Δημόσιο».  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/06/2005

 

Επιστροφή

 

Εκκλησιαστικά ακίνητα στο στόχαστρο του Απελ

Εδώ και χρόνια, επικρατεί στο Ισραήλ η φήμη ότι ο «Πάτροκλος» ανήκει (έστω ένα κομμάτι του) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το νησί δεν ανήκει στο Πατριαρχείο. Στην πραγματικότητα εκκλησιαστική εμπλοκή υπάρχει, όχι όμως των Ιεροσολύμων, αλλά... της Αθήνας!

Ολες οι τοποθεσίες που επέλεξε ο ισραηλινός επιχειρηματίας Νταβίντ Απελ για τα επενδυτικά του σχέδια στην Ελλάδα ανήκουν, πάντως, εν μέρει ή σχετίζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος.

**Στην περίπτωση του Πάτροκλου, οι ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονταν να αγοράσουν έκταση στη στεριά απέναντι από το νησί, στο πλάτωμα όπου θα κατέληγαν οι γέφυρες και η υποθαλάσσια σήραγγα. Η περιοχή ονομάζεται Χάρακας (Η ίδια πρόβλεψη για επέκταση στον Χάρακα υπάρχει και στο νέο επενδυτικό σχέδιο Γιατράκου). Πράγματι, η Εκκλησία της Ελλάδος (σύμφωνα με την έρευνά μας στο υποθηκοφυλακείο Κερατέας) διαθέτει ακίνητα στον Χάρακα, όμως η διαπραγμάτευση το 1999 δεν έφτασε σε αυτό το σημείο.

**Οταν στα τέλη του 1999 οι προσπάθειες για επένδυση στον Πάτροκλο απέτυχαν, οι συνεργάτες του Απελ στράφηκαν σε 2000 στρέμματα, στη Βραυρώνα.

Εκεί εκτός από τα παραλιακά ακίνητα (γύρω στα 1.000 στρέμματα), που ανήκουν στον συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ, υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο ήθελαν οι ισραηλινοί επενδυτές και το οποίο ανήκε στην εκκλησιαστική οργάνωση «Ζωή».

**Ενδιαφέρον όμως για ακίνητα τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος εκδηλώθηκε από την πλευρά Απελ και για παλιό ξενοδοχείο της Σαρωνίδας, το οποίο ο επιχειρηματίας θα μετέτρεπε σε «αρχηγείο» των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα. Κανένα από τα σχέδια, όμως, δεν προχώρησε... ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/06/2005

 

Επιστροφή

 

ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ:

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ     ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Στην περίοδο της εφαρμογής της πιο καταστροφικής για το περιβάλλον και την κοινωνία πολιτικής : Που η δημόσια περιουσία της χώρας διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο εκποίησης σε όλη την ιστορία της. Που οι ελληνικές ακτές, τα φιλέτα της δημόσιας γης κινδυνεύουν να πουληθούν αντί πινακίου φακής σε ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους «επενδυτές». Που για πρώτη φορά ανοίγεται ο  δρόμος ακόμα και  για εκποίηση αρχαιολογικών χώρων:  ο κοινός αγώνας όλων των φορέων και των κατοίκων του δήμου ΒΒΒ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος. Παράλληλα είναι αναγκαίος ο συντονισμός του αγώνα με τους φορείς και κινήματα όλων των δήμων και ιδιαίτερα των παραλιακών.  Η Εναλλακτική Δράση, που από την ίδρυσή της πρωτοστατεί στον αγώνα αυτό, καταθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις της θέλοντας να συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

 

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΒΒ

Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της παραλιακής ζώνης

Οι ακτές και η παραλιακή ζώνη του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα, είναι από τις πιο προνομιούχες όχι μόνο στο Σαρωνικό, αλλά και στη χώρα μας  και  αποτελούν  πόλο έλξης για τη μοναδική αισθητική του τοπίου και την άριστη ποιότητα του κλίματος. Ο συνδυασμός του βουνού (Υμηττός)με τη θάλασσα δημιουργεί  ιδανικές κλιματικές συνθήκες για διαμονή και  αναψυχή. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που από το 1920 και μετά η παραλιακή ζώνη του δήμου αξιοποιήθηκε από το κράτος για παροχή υπηρεσιών υγείας και ήπιου τουρισμού: Το Νοσοκομείο "Ασκληπιείο" ιδρύθηκε το 1921, ενώ από το 1925 οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Βούλας χρησίμευαν ως παιδικές κατασκηνώσεις. Επίσης δημιουργήθηκαν από τον ΕΟΤ  δύο κάμπινγκ (ένα στη Βούλα και ένα στη Βάρκιζα), όπως και 4 οργανωμένες ακτές (δύο στη Βούλα, μία στη Βουλιαγμένη και μία στη Βάρκιζα). Στη Βούλα τέλος λειτούργησε,  στο κεντρικό πάκο της πλατείας, για αρκετά χρόνια κατασκήνωση της Λέσχης Εργαζομένων Κοριτσιών (Υπουργείου Εργασίας)

Παράλληλα η παραλιακή ζώνη  αποτελεί ένα χώρο στον οποίο συνυπάρχουν φυσικά οικοσυστήματα με μεγάλη οικολογική αξία ( μεγάλες δασικές εκτάσεις στη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ, και στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης μαζί με τη λίμνη της Βουλιαγμένης),  όπως και  σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι με γνωστότερο το Ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα. Επομένως συνιστά ένα συλλογικό και δημόσιο αγαθό το οποίο η πολιτεία, ο δήμος και οι πολίτες  οφείλουν να διαφυλάξουν.

 Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα                                                                                               

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το μοναδικό αυτό τοπίο έχει αντιμετωπισθεί από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τις δημοτικές αρχές σαν «οικόπεδο για ανοικοδόμηση» με αποτέλεσμα να γίνεται άναρχη χωροθέτηση ακόμα και παράνομων χρήσεων (νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, πολυτελείς κατοικίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες),  που δε συνάδουν  με τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο  Από την άλλη πλευρά οι πολίτες στερούνται την παραλία, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής η πρόσβαση σε αυτή  είναι σχεδόν απαγορευμένη για το κοινό.

Η σημερινή κυβέρνηση με τα σχέδια για εκποίηση του δημόσιου χώρου  και τη δημιουργία «Ριβιέρας» στο Σαρωνικό, όχι μόνο συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης των ακτών , αλλά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους  μετατροπής της παραλιακής ζώνης από χώρο κολύμβησης και ήπιας άθλησης σε περιουσιακό στοιχείο των τοκογλύφων δανειστών και σε  χώρο «φαραωνικών τουριστικών  εγκαταστάσεων  υψηλής χρηματικής απόδοσης». Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με τη γνωστή  μέθοδο all inclusive  παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους επισκέπτες-πελάτες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ήδη υπάρχουσες νόμιμες μικρές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα) και να χαθούν χιλιάδες θέσεις  εργασίας και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. Τέλος  με το  νομοσχέδιο για τον τουρισμό επιβάλλεται μεγάλη  περικοπή των εσόδων των δήμων  από τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα και από τις μεγάλες ξενοδοχειακές - τουριστικές μονάδες  προς όφελος των μεγαλοεπενδυτών, Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παραλία.

Παραλία  Βούλας

      Η χερσόνησος του ΠΙΚΠΑ Σε μια πευκόφυτη έκταση 230 στρεμμάτων βρίσκονται διάσπαρτα κτίρια, από το1936-1937. Αρκετά από αυτά μάλιστα, σχεδιασμένα από το διάσημο αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Π.Ν. Τζελέπη. έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα.  Το 1954 εγκαταστάθηκε στο χώρο το Κέντρο Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών (Κ.Α.Α.Π – ΠΙΚΠΑ),που φιλοξενεί σήμερα  περίπου 80 παιδιά.

    Το πανέμορφο αυτό κομμάτι της παραλίας έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρο των  επενδυτών  (ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης κατέθεσε πρόταση για «αξιοποίηση»  χαρακτηρίζοντας τη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ τοπίο εφάμιλλο του Αστέρα της Βουλιαγμένης).

Μετά από το ΠΙΚΠΑ βρίσκεται ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος του  κάμπινγκ, ένας  επίσης εξαίρετος  παραλιακός χώρος  που έμενε κλειστός για περίπου 20 χρόνια. Στις 20/2/2012 σε συνάντηση συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων  η  Εναλλακτική Δράση, πρότεινε   αγωνιστική κινητοποίηση  για τις  5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος)  με στόχο το  άνοιγμα του κάμπινγκ   και τη διαχείριση του χώρου   από τους πολίτες. Η πρόταση έγινε αποδεκτή  και από το Δημοτικό Συμβούλιο   και τελικά, το άνοιγμα έγινε στις 10 Ιουνίου. Από την ημέρα εκείνη λειτουργεί με εθελοντές σαν αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, ανοιχτός, ελεύθερος σε όλους, όχι μόνο για κολύμβηση, αλλά και για πλήθος άλλων εκδηλώσεων: επιστημονικά σεμινάρια, κινηματογραφικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικές και αλληλέγγυες δράσεις, και άλλα.

   Η Α΄ Πλαζ στη συνέχεια είναι ένας εξίσου όμορφος, αλλά πλήρως εμπορευματοποιημένος χώρος. Παράνομα νυκτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια με πολλές  αυθαίρετες κατασκευές, αποτελούν την καλλίτερη απόδειξη του τί συμβαίνει όταν τα πάντα υποτάσσονται στη βουλιμία για κέρδος.

 Αμέσως μετά  ακολουθεί το κομμάτι της παραλιακής ζώνης από την Α’ Πλαζ μέχρι το Δημαρχείο,   που είναι “ελεύθερο” για τους πολίτες εκτός από το σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΟΒ. Και η περιοχή αυτή έχει επίσης πολλά προβλήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το ότι η εταιρεία ΜΕΕΚΒ πέτυχε με δικαστικές αποφάσεις  να αφαιρέσει από το δήμο 1100 στρέμματα  παραλιακής ζώνης. Και εδώ υπάρχουν επίσης  παράνομες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας (νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ). Εκτός αυτών σημαντικό  θέμα είναι η μη εφαρμογή του ΠΔ 245/5-3-2004, για  αποξήλωση των εγκαταστάσεων στο σημείο που βρίσκεται η καφετέρια “ΝΟΤΟΣ”, η οποία συνεχώς επεκτείνεται παράνομα και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, διότι εκεί υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ενδεχομένως το αρχαίο λιμάνι της Βούλας) και πρέπει να γίνει ανασκαφή. Δεν πρέπει επίσης να  ξεχνάμε την  παραχώρηση από τη  δημοτική αρχή του ισογείου του δημαρχείου σε επιχειρηματία για εμπορική εκμετάλλευση (παλιότερα νυκτερινό κέντρο, σήμερα εστιατόριο). Ο επιχειρηματίας βέβαια,  για να «χρυσώσει το χάπι» και να συνεχίσει ανενόχλητος την παράνομη εκμετάλλευση του χώρου,  παραχώρησε «πρόθυμα» στο δήμο  ένα μικρό κομμάτι, την αίθουσα «Ιωνία» για εκδηλώσεις.

 Η παραλία της Βούλας, ολοκληρώνονται με την Β’ Πλαζ της Βούλας, ένα χώρο με πολύ πράσινο, κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής  και αθλητικές εγκαταστάσεις – γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις-, που είναι παραχωρημένη σε επιχειρηματία   και παραμένει κλειστή για περισσότερο από 10 χρόνια. Και ενώ η Πλαζ δε λειτουργεί, η πολιτεία παρατείνει παράνομα τη μίσθωση, πράγμα για το οποίο οι σύλλογοι του Δήμου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παραλία Βουλιαγμένης

   Δυστυχώς η συγκυρία της μνημονιακής πολιτικής οδήγησε τα πράγματα σε μια κωμικοτραγική κατάσταση, σίγουρα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά, αλλά πιθανά και για τα διεθνή δεδομένα: Ένα πολύ σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται στην παραλία της Βουλιαγμένης κινδυνεύει να εκποιηθεί σε ξένους ή ντόπιους «επενδυτές»  Πρόκειται για το δωρικού ρυθμού  ναό του Απόλλων Ζωστήρα του 5ου π.Χ αιώνα, που βρίσκεται  στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ”.  Εκτός όμως  από τον κίνδυνο  εκποίησης  του ναού ουσιαστικά εκποιείται ολόκληρη η χερσόνησος της Βουλιαγμένης (Πλαζ του Ε.Ο.Τ, Ναυτικός Όμιλος, ελεύθερη ακτή και μαρίνα), μια ακτογραμμή συνολικού μήκους 2350μ.). Εκποιείται επίσης και μεγάλο μέρος  δασικής  έκτασης  που ανήκει στην εκκλησία,  καθώς  και το νησάκι Φλέβες.

 Ιδιαίτερη αναφορά επίσης πρέπει να γίνει για  τη λίμνη της Βουλιαγμένης  η οποία,  αν και μετά από αγώνες των πολιτών χαρακτηρίσθηκε μνημείο φυσικού κάλλους, έχει δοθεί σε εμπορική εκμετάλλευση και με το νομοσχέδιο για τον τουρισμό δίνεται για εκποίηση.

 Βέβαια  δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις παραβιάσεις που γίνονται από τις καντίνες στην παραλία του Καβουρίου, όπως επίσης και τους κινδύνους που διατρέχει το δάσος του Καβουρίου.

Τέλος  θα επισημάνουμε  ότι  και η παραλιακή ζώνη της Βουλιαγμένης «στιγματίζεται» από παράνομα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις

Παραλία Βάρκιζας   

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παραλία της Βάρκιζας είναι η ελεύθερη ακτή, που σκόπιμα έχει αφεθεί σε εγκατάλειψη για να είναι εύκολη η εκποίησή της. Πρόσφατα η ΕΤΑΔ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας ενός είδους  «βιομηχανικής τουριστικής  παραλιακής  ζώνης» τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας  δυστυχώς ενέκρινε η δημοτική αρχή.  Πιθανή εφαρμογή του σχεδίου θα σημάνει  όχι μόνο πλήρη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παραλίας, αλλά και ολοκληρωτική στέρηση   της ησυχίας των κατοίκων.  Μεγάλος επίσης κίνδυνος για την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας υπάρχει από πιθανή εφαρμογή του νόμου 245/5-3-2004, στο άρθρο 4 του οποίου  προβλέπεται περίφραξη  της ελεύθερης ακτής σε έκταση 15 στρεμμάτων για κατασκευή εστιατορίου 250 τμ. 

 Όσον αφορά την οργανωμένη ακτή  (Γιαμπανάκι), η εγκατάλειψή της από τον ιδιώτη έχει δημιουργήσει έναν απέραντο σκουπιδότοπο αδιάψευστη απόδειξη της συμπεριφοράς των επιχειρηματιών προς τις παραλίες.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι και σε  αυτή την παραλιακή ζώνη έχουν έντονη παρουσία οι παράνομες επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.α) 

 

                       ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καταρχήν   επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ οι παραλίες είναι  φυσικά οικοσυστήματα και ως εκ τούτου δημόσιο αγαθό, και επομένως δε μπορούν  να πουλιούνται και να αγοράζονται. Στην αδιαπραγμάτευτη αυτή θέση στηρίζεται και το πλαίσιο αρχών και οι προτάσεις  που καταθέτουμε.

Πλαίσιο αρχών

-  Η διεύρυνση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης  του δήμου με παράλληλη αύξηση της προσβασιμότητάς της.

-  Η οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης έτσι ώστε  να διασφαλίζει τη μοναδικότητα των  φυσικών  αυτών  πόρων και για τις επόμενες γενιές.

-  Η προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων  όπως και των και περιοχών φυσικού κάλλους.

-  Η αποσυμφόρηση της παράκτιας ζώνης από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις και η απομάκρυνση όλων των ασύμβατων  με το θαλάσσιο περιβάλλον χρήσεων.

-  Η συμβολή στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία της παράκτιας ζώνης και η θεσμοθέτηση της αποφασιστικής  συμμετοχής τους στην  διαχείριση της.

Με βάση αυτές τις αρχές προτείνουμε

-Να μη γίνει καμία νέα εμπορική εγκατάσταση στην παραλία του δήμου ΒΒΒ ανάμεσα στην παραλιακή λεωφόρο και στην ακτή και να α απομακρυνθούν τα νυχτερινά κέντρα και όλες οι παράνομες χρήσεις αναψυχής.

-  Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, με εξαίρεση τις δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.  

-  Οι 4 οργανωμένες ακτές του ΕΟΤ να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα και να διαχειρίζονται  από τις συλλογικότητες των πολιτών με εθελοντική εργασία και με τη στήριξη του δήμου, σύμφωνα με το πρότυπο αυτοδιαχείρισης  του  κάμπινγκ της Βούλας. (περιγράφεται πιο πάνω)

- Το ΠΙΚΠΑ να παραμείνει στο χώρο που είναι σήμερα και να επιτελεί την ίδια λειτουργία  με πλήρη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

- Να εφαρμοσθεί άμεσα το ΠΔ 245/2004 για αρχαιολογική ανασκαφή στο χώρο της καφετέριας «Νότος» και να ξεκινήσουν διαδικασίες για επανάκτηση από το δήμο των χώρων που σήμερα σφετερίζεται η  εταιρία ΜΕΕΚΒ.

- Να σταματήσει κάθε εμπορική δραστηριότητα σε όλο το χώρο κάτω από το Δημαρχείο και να γίνει κέντρο για πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

- Να γίνει ενοποίηση όλων των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο χώρο του Αστέρα ( Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, Οικία Ιερέως κ.ά) να περιφραχθούν και να αποτελέσουν αυτοτελή αρχαιολογικό χώρο με δική του είσοδο.

-Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της πευκόφυτης με θαυμάσιες ακτές και μοναδικής αισθητικής χερσονήσου της Βουλιαγμένης, όπως και του νησιού Φλέβες και η  χερσόνησος μαζί με το νησί να ανακηρυχθεί σε οικολογικό πάρκο όπως προτείνει η μελέτη του Πολυτεχνείου του 2004 . Παράλληλα να απομακρυνθούν οι καντίνες από την ακτή του Καβουρίου.

-Να σταματήσει και η σημερινή και η σχεδιαζόμενη κερδοσκοπική εκμετάλλευση της Λίμνης Βουλιαγμένης, διότι έχει ανακηρυχθεί σε  προστατευόμενο μνημείο φυσικού κάλλους και επομένως αποτελεί δημόσιο αγαθό.

-Να αποσυρθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΕΤΑΔ για την ελεύθερη ακτή της Βάρκιζας, όπως και το άρθρο 4 του νόμου 245/2004.

-  Όλες οι  ελεύθερες ακτές του δήμου και ιδιαίτερα της Βάρκιζας να αναβαθμισθούν,  ώστε να γίνουν ελκυστικές,  να έχουν ι ελεύθερη πρόσβαση  και να γίνουν υποδομές μόνο για ήπιες δραστηριότητες (κολύμβηση, περίπατο, ποδηλασία, μπιτς-βόλεϊ κ.ά)  με αποκλεισμό  κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης.

Μάϊος 2013                                                       

 

Επιστροφή

 

5-15 IOYNIOY: «Ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΤΕΚΕΤΑΙ»

                            www.saronikosos.wordpress.com

Τα τελευταία 4 χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή σε ένταση και σε έκταση επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, στα δικαιώματα των πολιτών και στο δημόσιο πλούτο σαν άλλοθι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι, μέσω της συρρίκνωσης του εργατικού κόστους, της κατάργησης ακόμα και στοιχειωδών ελευθεριών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας να βρει επενδυτικό διέξοδο το συσσωρεμένο κεφάλαιο, σε μια κοινωνία κινέζικου ή ανατολικοευρωπαϊκού βιοτικού επίπεδου. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφέρεται τόσος πλούτος από μία χώρα  στο ξένο κεφάλαιο με ασήμαντα  ανταλλάγματα.    Στους πρώτους στόχους της βάρβαρης αυτής επίθεσης είναι και η  παραλία του Σαρωνικού, μία περιοχή με πλούσια ιστορία, στην οποία για αιώνες συνυπάρχουν φυσικά οικοσυστήματα με μεγάλη οικολογική αξία, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και παράλληλα συντελούνται  λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες. των απλών καθημερινών ανθρώπων

Από το 1980 και μετά κατά  έχουν χωροθετηθεί και αναπτύσσονται χρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παράνομες (νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια μπαρ, βίλες μαρίνες κ.α) που από τη μία αποφέρουν κέρδη σε λίγους και από την άλλη καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα στερούν από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές Και ενώ τα κινήματα των πολιτών,  οι περισσότερες  δημοτικές αρχές και επιστημονικοί φορείς(ΕΜΠ, ΤΕΕ, ΔΣΑ και άλλοι) εδώ και πολλά χρόνια   έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψιν την αντίθεσή τους σε αυτή την κατάσταση καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον και με ελεύθερη πρόσβαση χρήση της παραλίας, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονιακών της δεσμεύσεων   να επιβάλλει την εκχώρηση της όλης της παραλιακής ζώνη  σε ξένους και Έλληνες κερδοσκόπους «επενδυτές» καταπατώντας  το σύνταγμα, την υπάρχουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.   -   Στο όνομα της ‘τουριστικής ανάπτυξης’, εκχωρείται η δημόσια περιουσία ερήμην των πολιτών και των τοπικών αρχών   σε ιδιώτες  για την κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών και εμπορικών κέντρων, τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων τύπου ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), όπως και τη μεγαλύτερης  μαρίνα σκαφών αναψυχής στη Μεσόγειο. Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, οι πολίτες θα στερηθούν ολοκληρωτικά το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές και ταυτόχρονα θα καταστραφούν φυσικά οικοσυστήματα και θα κινδυνέψουν αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Παράλληλα οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα λειτουργούν με τη γνωστή  μέθοδο all inclusive παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους τουρίστες, οι οποίοι δε θα κυκλοφορούν στις τοπικές κοινωνίες για να καταναλώσουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ήδη υπάρχουσες μικρές και νόμιμες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα) και να χαθούν χιλιάδες θέσεις  εργασίας και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

.     Το Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού λέει ΟΧΙ  στα καταστροφικά αυτά σχέδια.                                                                                                  

- Οι μαζικοί φορείς που συμμετέχουμε στο Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού  είμαστε αντίθετοι με εγκαταστάσεις αυτές στην παραλιακή ζώνη διότι η παραλία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι φυσικό οικοσύστημα και δε μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Για το λόγο αυτό  και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε για να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή της. Οι αρχές που διεκδικούμε να καθιερωθούν είναι:

-  Η διεύρυνση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης,  με παράλληλη αύξηση της προσβασιμότητάς της.

-  Η οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης  με προστασία  και ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων  και  των περιοχών φυσικού κάλλους.

-  Η αποσυμφόρηση της παράκτιας ζώνης από κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση και η απομάκρυνση των ασύμβατων και παράνομων  χρήσεων και εγκαταστάσεων ξεκινώντας από αυτές που έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέες.

Για να ενημερώσουμε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και να εντείνουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, οργανώνουμε το δεκαήμερο εκδηλώσεων ( 5-15 Ιουνίου) με σύνθημα «Ο Σαρωνικός Αντιστέκεται» και σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η Γραμματεία του Δικτύου                                                                                

Πλ 6977990887 – 6979775853 - 6936858664

 

Επιστροφή 

 

Έφτιαξαν επιτροπή για την παραλία για μη λύσουν τα προβλήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ ΣΜΒΟΥΛΙΟ ΒΒΒ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ 

 5/6/2013                 

Για άλλη μία φορά συζητήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΒΒΒ το θέμα της παραλιακής ζώνης του Δήμου  ενόψει της επικείμενης πλήρους εκποίησης της παραλίας που σχεδιάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση πιστή στις επιταγές του μνημονίου. Και για μία ακόμη φορά το δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα: Έφτιαξε επιτροπή για να αποφύγει να αντιμετωπίσει  το πρόβλημα.

Η Εναλλακτική δράση εκτός από τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει  για όλη την παραλιακή ζώνη του Δήμου κατέθεσε για άμεση ψήφιση 4 προτάσεις με επείγοντα χαρακτήρα προκειμένου να αποτελέσουν μία πρώτη γραμμή άμυνας μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα που έρχεται και να διευκολύνουν τους συμπολίτες μας για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία ενόψει μάλιστα και του καλοκαιριού. Οι προτάσεις αυτές είναι:

-Να δεσμευθεί έγγραφα το Δημοτικό συμβούλιο ότι δε θα επιτρέψει καμία νέα εμπορική επιχείρηση σε κανένα σημείο της παραλίας

-Να κατεδαφιστούν όλες οι εγκαταστάσεις στην παραλία που έχουν κριθεί παράνομες

-Να φροντίσει το Δημ. Συμβούλιο να  εφαρμοσθεί το ΠΔ 254?2004 που στο άρθρο2 παρ 3   προβλέπει την αποξήλωση των εγκαταστάσεων στην περιοχή που είναι η καφετέρια Νότος, διότι είναι αρχαιολογικός χώρος(πιθανόν το αρχαίο λιμάνι του Δήμου)προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να κάνει ανασκαφές. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διεκδικήσουμε και την απομάκρυνση της “εταιρείας  φάντασμα” ΜΕΕΚΒ που σφετερίζεται την παραλία του Δήμου διεκδικώντας μάλιστα από το δήμο 13,5 εκατομμύρια Ευρώ

-Να ανοίξει άμεσα η Β Πλάζ,  να την καθαρίσουν και να την διαχειρίζονται οι συλλογικότητες του Δήμου και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες για κολύμπι και ήπια άθληση. Με  δεδομένο μάλιστα ότι το φετινό καλοκαίρι λόγω της κρίσης χιλιάδες συμπολιτών μας δε θα κάνουν διακοπές το άνοιγμα της Β πλαζ είναι επιτακτική ανάγκη

Στις 4 αυτές προτάσεις η μεν πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου απάντησε και πάλι με το περίφημο master plan για την παραλία” που εδώ και 3 χρόνια λέει ότι έχει σχεδιάσει, η δε αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε και πάλι τη δημιουργία επιτροπής  Τελικά ψηφίσθηκε η πρόταση για συγκρότησης επιτροπής  που θα …εξετάσει το θέμα !!! και έτσι τα επείγοντα προβλήματα της παραλίας παραπέμπονται για ακόμα μία φορά στις καλένδες.

Η Εναλλακτική Δράση  και με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος καλεί και πάλι  τους πολίτες να πάρουμε οι ίδιοι την υπόθεση της παραλίας στα χέρια μας και να οργανώσουμε τον αγώνα μας όχι μόνο για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση της παραλίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και να διαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε τις δικές μας προτάσεις για παραλίες δημόσιες και ελεύθερες με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Το ΔΣ της Εναλλακτικής Δράσης

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grΤηλ-Φαξ: (0030)2108958016

 Ε-mail  ena.drasi@gmail.com          Facebook enallaktiki drasi

                        

Επιστροφή 

Επιστροφή 

Επιστροφή