Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Νησιά Αργοσαρωνικού

 

Σκουπιδοσωρός στο νησί Αγκίστρι
Αγαπητοί φίλοι
Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια και συμβουλή σας για το πρόβλημα του ανοιχτού σκουπιδοσωρού στο όμορφο νησάκι Αγκίστρι, πίσω από την Αίγινα.
Ο σκουπιδοσωρός λειτουργεί χρόνια στη θέση "Σκληρή", ακριβώς πάνω από τη θάλασσα και δίπλα στο πευκοδάσος, και είναι μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία.
Σχετικά δημοσιεύματα, με φωτογραφίες, στο ATHENS NEWS 11-1-2008 και 29-2-2008 (σ.17).
Με το 236/12-2-2008 έγγραφο η Νομαρχία Πειραιά επιβεβαίωσε ότι "η Κοινότητα Αγκιστρίου κάνει διάθεση απορριμμάτων με απλή απόρριψη σε κατηφορική πλαγιά πλησίον της θάλασσας, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και δίχως να τηρούνται οι όροι της σχετικήςνομοθεσίας".
Για να βοηθήσουμε την Κοινότητα θα ήθελα να προτείνουμε απλό και χρηστικό τρόπο ανακύκλωσης.
Θα μπορούσε να γίνεται απλός διαχωρισμός (χαρτί-μέταλλο-πλαστικό-γυαλί), επιτόπια συμπίεση και μεταφορά -πώληση στην Αίγινα ή τον Πειραιά. Η παλιά κατάσταση μπορεί να εκκαθαριστεί με εφάπαξ δαπάνη και εξόρμηση.
Υπάρχει κάποια εμπειρία σχετική; Γνωρίζουμε κοινότητες, δήμους ή ιδιωτικές εταιρές κλπ που ξέρουν και μπορούν να βοηθήσουν; Κάθε συμβουλή πολύτιμη.
Πηγαίνω στο Αγκίστρι πάνω από 10 χρόνια, με κόπο σώθηκε το πευκοδάσος από τον κίνδυνο πέρυσι και θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.
Θερμούς χαιρετισμούς
Διονύσης Διβάρης
Δικηγόρος
Νικηφόρου Ουρανού 31   11471 Αθήνα
τηλ. 210-3283361, 6974 026232 divaris.d@emporiki.gr

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 6-3-08)

 

Επιστροφή

 

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η εγκατάσταση σκυροδέματος στην Αίγινα

Ø  Η Επιτροπή θα υποβάλει ερώτημα στις ελληνικές αρχές, κατά πόσον η εγκατάσταση σκυροδέματος στην Αίγινα καλύπτεται ή όχι από το κοινοτικό δίκαιο και θα ζητήσει επιβεβαίωση σχετικά με την πλήρη εφαρμογή των απαιτήσεων. Αυτό απάντησε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του ενημέρωσε την Κομισιόν για την εγκατάσταση μονάδας σκυροδέματος μέσα σε ρέμα στην Αίγινα, η οποία συνεχίζει παρά την αναστολή λειτουργία της από το Συμβούλιο Επικρατείας και ζητούσε από την Επιτροπή να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα και να βεβαιώσει ότι η μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, αναφέρθηκε στην σχετική κοινοτική νομοθεσία και ιδιαίτερα στην Οδηγία 2008/1 για την λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων (Οδηγία IPPC) επισημαίνοντας ότι: «Η οδηγία IPPC θέτει το πλαίσιο για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αδειοδότησης. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σύμφωνα με τις οριακές τιμές εκπομπών για όλους τους σχετικούς ρύπους καθώς και με άλλους όρους βάσει των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών»

Πιο συγκεκριμένα για τις μονάδες σκυροδέματος ο κ.Δήμας διευκρίνισε ότι: «Μία από τις δραστηριότητες που καλύπτει η οδηγία IPPC είναι η παραγωγή τσιμέντου κλίνκερ σε περιστροφικούς κλιβάνους με παραγωγική ικανότητα άνω των 500 τόνων ή σε άλλου είδους κλιβάνους με παραγωγική ικανότητα άνω των 50 τόνων ημερησίως. Οι άλλες δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή σκυροδέματος δεν καλύπτονται από την οδηγία IPPC.»

Καταλήγοντας ο Επίτροπος Δήμας τόνισε ότι: «Εάν η εγκατάσταση καλύπτεται από την οδηγία IPPC, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι απαιτήσεις της οδηγίας. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της τυχόν παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας εξαιτίας της λειτουργίας της εν λόγω εγκατάστασης. Ωστόσο, η Επιτροπή θα υποβάλει ερώτημα στις ελληνικές αρχές σχετικά με το κατά πόσον η εγκατάσταση καλύπτεται ή όχι από την οδηγία IPPC και, εάν καλύπτεται, θα ζητήσει επιβεβαίωση σχετικά με την πλήρη εφαρμογή και τήρηση των απαιτήσεων της οδηγίας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά και την ενεργοποίηση της Κομισιόν που προκάλεσε η παρέμβασή μας, οφείλουν πλέον και οι αρμόδιες αρχές να πάψουν να αδρανούν, να κωλυσιεργούν και αναβάλουν. Ήδη από τις 26 Ιουνίου 2008 επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας σκυροδέματος. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα επιμείνουμε αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.»

http://www.syn-europe.gr/fullarticle.php?id=1785

 

Επιστροφή

 

«Ο Δοκός είναι μόνο η αρχή...»

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΑρχισε χθες η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων της Νομαρχίας Πειραιά στο μικρό νησί

Γιωργου Λιαλιου

Παρά τη μικρή του έκταση, ο Δοκός, αυτό το μικρό κατάφυτο νησάκι δίπλα στην Υδρα, είναι γεμάτος ερείπια οικισμών της αρχαιότητας: πρωτοελλαδικών, υστεροελλαδικών, ελληνιστικών, βυζαντινών. Δίπλα σε αυτά τα ίχνη της ιστορίας, οι οικισμοί αυθαιρέτων μοιάζουν με «παραφωνία» του σύγχρονου πολιτισμού.

Η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, που ξεκίνησε χθες από τη νομαρχία Πειραιά, θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη χαμένη ισορροπία. Κυρίως θα δώσει το μήνυμα πώς όταν η Πολιτεία θέλει, μπορεί - ακόμα και με εικοσαετή καθυστέρηση... Η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων της νομαρχίας Πειραιά ξεκίνησε από τα «εύκολα», δηλαδή υποθέσεις που έχουν από χρόνια τελεσιδικήσει, για αυθαίρετα σε αρχαιολογικούς χώρους. Με την έννοια αυτή, η έναρξη των κατεδαφίσεων χθες στο Δοκό -που έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό του αρχαιολογικός χώρος και αδόμητη ζώνη από το 1994- είναι μια μάλλον λογική επιλογή.

Στον Δοκό θα κατεδαφιστούν αυθαίρετες κατασκευές (κατοικίες από ευτελή υλικά, μάντρες, προβλήτες κ.λπ.) που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια ή μετά το 1994, σε τέσσερις περιοχές. Η κατεδάφιση σ' ένα ουσιαστικά ακατοίκητο νησί (έχει περί τα 50 νόμιμα σπίτια, εκ των οποίων μόνο ένα κατοικείται) έχει ιδιαίτερες δυσκολίες: δεν μπορεί να γίνει από βαριά μηχανήματα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν στο νησάκι. Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ώστε να μην αποκλειστούν το συνεργείο και οι υπάλληλοι της νομαρχίας σ' ένα ακατοίκητο νησί! Χθες κατεδαφίστηκαν στον Δοκό μια μικρή ταβέρνα και μια τροχοβίλα, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και μια μικρή κατοικία, όλα αυθαίρετα με αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει από το 1989. Η κατεδάφιση έγινε παρουσία του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα κ. Παύλου Τριανταφύλλου, μικρής αστυνομικής δύναμης από την Υδρα, καθώς και των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων.

«Ο Δοκός είναι μόνο η αρχή», λέει στην «Κ» ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας. «Θα ακολουθήσει μια ακόμα κατεδάφιση αυθαιρέτου σε αρχαιολογικό χώρο στον Πόρο και μετά θα ξεκινήσουμε με 74 υποθέσεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (δρόμων, πλατειών κ.λπ.) που έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης έχουμε αποστείλει στην Περιφέρεια -που έχει και την αρμοδιότητα- 105 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό».

Μια νέα πολιτική

Η ανέγερση αυθαιρέτων στον Δοκό ξεκίνησε ήδη από τις δεκαετίες του '70 και του '80, κυρίως από ιδιοκτήτες γης στο νησάκι. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας «Η Υδραίισα Φώκια». «Η απόφαση της νομαρχίας ελπίζουμε ότι σηματοδοτεί μια νέα πολιτική της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαν. Τσακίρης, κάτοχος ενός εκ των νομίμων σπιτιών του Δοκού. «Οσο διατηρείται η αυθαιρεσία, τόσο επίδοξοι οικιστές παίρνουν το λάθος μήνυμα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100018_10/11/2009_336670

 

Επιστροφή

 

ΟΧΙ στο "Attica Enduro Cup" στην Αίγινα τον Απρίλιο
Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2010 16:34

Ως μέλη της πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Αίγινας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τη διεξαγωγή αγώνων Εντούρο στη νησί μας. Τα λιγοστά φυσικά μέρη, δάση και μονοπάτια που έχουν απομείνει στην Αίγινα δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους επεμβάσεις που φέρνουν καταστροφή της βλάστησης, διάβρωση του εδάφους, καταστροφή των μονοπατιών και ενόχληση της πανίδας. Η Αίγινα έχει ήδη υποβαθμιστεί αρκετά από την υπερβολική εκτός σχεδίου δόμηση, τα αυτοκίνητα και τα σκουπίδια ώστε να μην αντέχει άλλες τέτοιου είδους πιέσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Επιστροφή

 

Οι προτάσεις μας αφορούν θέματα γενικών αρχών όπως και άλλα που άπτονται της ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινής μας ζωής.

Προτάσεις Ενεργών Πολιτών σχετικά με το  Γενικό Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχέδιο της Αίγινας

ΑΡΧΕΣ:

Η μελέτη που θα φτιαχτεί πρέπει να διέπεται από ποιοτικές παραμέτρους και βασικές παραδοχές όπως είναι:

Η διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού
Η φέρουσα ικανότητα (σε πληθυσμιακό μόνιμο και εποχικό, οικιστικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τουριστικό επίπεδο) 
Η αειφόρος ανάπτυξη
Η αποφυγή της μεταφοράς του Αθηναϊκού μοντέλου προαστίου στην πραγματικότητα της Αίγινας
Η ποιοτική ανάδειξη του δημόσιου χώρου
Η παρουσία <καθημερινού πολιτισμού>

Περισσότερα στο ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑ .-> http://eco-aegina.blogspot.com/

(15-6-2010)

 

Επιστροφή

 

Σαλαμίνα 3-2-11
Στo πευκοδάσος στα Κανάκια και συγκεκριμένα στη περιοχή βόρεια του οικισμού, διαπιστώσαμε ότι το τελευταίο διάστημα, κόβονται πεύκα παράνομα. Από επιτόπιο έλεγχο που κάναμε  διαπιστώσαμε ότι κάποιοι ασυνείδητοι κόβουν τα πεύκα. Προφανώς πρόκειται για επαγγελματίες διότι χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα και μεταφέρουν τα ξύλα με φορτηγά .

Αυτό  πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ . Πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή ώστε οι ασυνείδητοι να συλληφθούν .

Έχει ενημερωθεί το Δασαρχείο Πειραιά που θα πράξει τα  δέοντα, όλοι εμείς θα επαγρυπνούμε και θα θέλαμε από τους κατοίκους της περιοχής να μας ειδοποιήσουν μόλις αντιληφθούν την παραμικρή ύποπτη κίνηση και αν είναι δυνατόν να πάρουν τους αριθμούς των αυτοκινήτων.

Θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι είναι αδιανόητο η Σαλαμίνα με το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος της Αττικής να μην έχει όχι μόνο Δασαρχείο αλλά ούτε Δασοφύλακα.  Οι πολιτικοί της περιφέρειας μας νοιάζονται γι’ αυτό;
Από το Δ.Σ PERIVOS

 

Επιστροφή

 

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τις ΑΚΤΕΣ μας!    ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την Υδρούσα!

Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς  είναι ανεπίδεκτο οποιασδήποτε βελτίωσης και πρέπει να αποσυρθεί, γιατί όλη του η φιλοσοφία καταστρατηγεί θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.

·         Επιτρέπει στα οικονομικά συμφέροντα την ανοικοδόμηση ακτών και αιγιαλών

·         Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

·         Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

·         Παραχωρεί λίμνες, θάλασσες, νησίδες, υφάλους και σκοπέλους.

·         Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία.

·         Αφαιρεί κάθε προοπτική για μακρόπνοη οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ο τουρισμός υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα  εγκαταλείψει την Ελλάδα, όπως εγκατέλειψε και την Ισπανία.

·          Οδηγεί σε μια τεράστια περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή

Οι φωνές κατά του νομοσχεδίου πληθαίνουν, ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνονται υπογραφές. Έως τις  17/7/14 το Ψήφισμα για την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τον Αιγιαλό έχουν υπογράψει 202 φορείς και οργανώσεις και πολλοί πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πανελλήνιο δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και έρχεται σε επαφή και με το εξωτερικό, για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, ελλήνων και ξένων, με σύνθημα τη σωτηρία των αιγιαλών από την ασύδοτη ανοικοδόμηση και την προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης όλων σε παραλίες και ακτές. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λαμβάνουν χώρα δράσεις και εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς με την υποστήριξη του Δικτύου.  Το σημείο επαφής και ενημέρωσης είναι το http://aktesora0.wordpress.com. Συνεχίζουμε !

  Μέσα στο ανησυχητικό αυτό κλίμα για το μέλλον των ελληνικών αιγιαλών,  τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο περί «αξιοποίησης» της Υδρούσας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Η Υδρούσα είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή της Βούλας με  έκταση 56.864τ.μ. -τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αιγιαλός- και κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι δασική. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω  των αρχαιολογικών αλλά και νεότερων ιστορικών καταλοίπων που υπάρχουν εκεί  και της σπανιότητας των πουλιών που ενδημούν στην περιοχή ,

Το νησί είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Αλλαμανή και  η προβολή από μερίδα του τύπου του ενοικιαστή Κώστα Σελίμη,  ως τάχα νέου και ταλαιπωρημένου από το ελληνικό δημόσιο  ιδιοκτήτη  του νησιού, συσκοτίζει την ουσία του ζητήματος και αποκρύπτει τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση  της Υδρούσας. Με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων  αναφέρεται ψευδώς  ότι υπάρχει μελέτη του ΕΜΠ για την επένδυση, ενώ ούτε το ΕΜΠ ούτε άλλος   επίσημος φορέας έχει εγκρίνει την τουριστική αξιοποίηση  του νησιού.  Δεν πρόκειται για μια ήπια οικολογικού χαρακτήρα επένδυση,  μιας και προβλέπεται η κατασκευή λιμανιών, θεάτρου 500 θέσεων, ζωνών διασκέδασης, κατασκευών που θα εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη την Αττική και «που, αργότερα, θα διαμορφωθούν, ώστε να επισκέπτονται το νησί Κινέζοι και άλλοι τουρίστες προκειμένου να κάνουν τους γάμους τους»!!!                                                                                                   

Καμία μελέτη δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να αντέξει το ευαίσθητο οικοσύστημα της Υδρούσας όλο αυτό το φόρτο τουριστών και χρήσεων .          

Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των προστατευτικών διατάξεων του Π.Δ. Φ.Ε.Κ. Δ' 254/5.3.2004  “Περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας  και της εγκεκριμένης μελέτης του ΟΡΣΑ, η οποία  εξειδικεύει  το Π.Δ. θέτοντας συγκεκριμένους  περιορισμούς και όρους προστασίας.  Τη  θέση αυτή, άλλωστε, έχει υιοθετήσει με σχετική απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το οποίο πρέπει  κάθε φορά να εγκρίνει την όποια διαμόρφωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης

18/7/2014

Για ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ Ππερισσότερα εδώ και στο  http://rikipvvv.blogspot.gr/

 

 Το ΨΗΦΙΣΜΑ Φορέων και Πολιτών μπορείτε να το βρείτε:

στο http://aktesora0.wordpress.com/
και στο facebook, στο:
https://www.facebook.com/events/594058587376441/
στο fb groupGreek Seashore 0 Hour
μπορείτε να ποστάρετε φωτο από την αγαπημένη σας παραλία και να τη σώσετε!
https://www.facebook.com/groups/793753250689433/
 
Άλλα Ψηφίσματα για τον αιγιαλό

Στην Ελληνική γλώσσα
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?dKGNegb
(151.000 υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)
https://secure.avaaz.org/el/greece_coastbill_sam/?r=act
(3.000 υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)

Για τους Πολίτες άλλων χωρών:

Στην αγγλική γλώσσα:
https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/
http://www.change.org/petitions/greek-goverment-stop-proposed-legislation-for-the-greek-shoreline
(
32.300 υπογραφές περίπου, στις 9/7/2014)
fb group: 
Greek Seashore 0 Hour
Post a photo of your favorite Greek seashore and help save it !
https://www.facebook.com/groups/793753250689433/

 

Επιστροφή

 

Η ΥΔΡΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΛΙΔΙ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ: Προτάσεις για την ανάδειξη του νησιού με προβολή της ιστορίας και της φύσης του χωρίς κερδοσκοπικές επιδιώξεις

Η ιστορία του νησιού

Ο αρχαίος δήμος Αλών Αιξονίδων (η περιοχή δηλαδή που σήμερα εκτείνονται η Βούλα και η Βουλιαγμένη), είναι μια από τις λίγες περιοχές της Αττικής που διαθέτει τόσα πολλά μνημεία και χώρους, όπου αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική του  κληρονομιά όπως εύστοχα επισημαίνει η αρχαιολόγος Ιωάννα Ανδρέου, π. υπεύθυνη των ανασκαφών στην περιοχή, “κανένας άλλος δήμος από τους εκτός του άστεος δήμους της Αττικής δε μας έχει αποκαλύψει την οικιστική οργάνωση και τη μορφή του σε τέτοια έκταση, όσο ο αρχαίος Δήμος των Αλών Αιξονίδων” Σε περισσότερες από 300 θέσεις του δήμου, σύμφωνα με την Β’ Εφορία αρχαιοτήτων,  έχουν βρεθεί πλούσια ανασκαφικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν την ιστορική του σημασία. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ιδιαίτερη θέση κατέχει η Υδρούσα, ένα νησάκι με έκταση 33 στρεμμάτων.   Ήταν μάλιστα τόσο σημαντικό το νησί για τους αρχαίους, που ο συγγραφέας Στράβων  κάνει ιδιαίτερη αναφορά:  “Μετά δε τον Πειραιά Φαληρείς, Αλιμούσιοι, Αιξωνείς, Αλαιείς Αιξωνικοί……..και κατά τους Αλαείς Αιξωνέας εστίν Υδρούσσα………” (Γεωγραφικά 9, 21)   Σήμερα στο  νησί υπάρχουν επιφανειακά ευρήματα, όπως όστρακα από την προϊστορική, κλασική και ελληνιστική εποχή, αλλά και θεμέλια αρχαίων κτιρίων. Επίσης η ιδιαίτερη αναφορά που κάνει ο Στράβων για την Υδρούσα,  αποτελεί ένδειξη ότι το νησί  συνδέονταν με αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, που υπήρχαν στην παραλία της Βούλας.

Όμως εκτός από την αρχαιότητα το νησί χρησιμοποιήθηκα σε διάφορες ιστορικές περιόδους και θα μας δοθούν πολλές πληροφορίες από τις αναμενόμενες μελέτες και έρευνες της ΚΣΤ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων. Εκτός από αυτά στο νησί υπάρχουν μνημεία της ιστορίας νεότερων χρόνων και συγκεκριμένα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και αποθηκευτικούς χώρους  και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως πολυβολεία, οχυρωματικά έργα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.  

Το φυσικό περιβάλλον  του νησιού

Εξαιρετικά   ελκυστικό και ευχάριστο  είναι επίσης και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η θαμνώδης βλάστηση που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση όλο το χρόνο δημιουργεί ένα ιδιαίτερο φυσικό οικοσύστημα.   Από τους θάμνους κυριαρχεί ο Σχίνος, ο οποίος σε όλη την έκταση του νησιού εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα. Ανάμεσα στους σχίνους φύονται πολλά άλλα θαμνώδη φυτά με τα δικά τους χρώματα και μυρωδιές, όπως θυμάρι, ασπάλαθοι , ασφόδελοι, ασφάκες, λαδανιές, αστοιβίδες και άλλα. Για την πλούσια αυτή βλάστηση η Υδρούσα έχει χαρακτηρισθεί δασική έκταση με την απόφαση 740/22-2-2012 της Διεύθυνσης  Δασών Πειραιά.  

Η πλούσια θαμνώδης βλάστηση αλλά και η ηρεμία που επικρατεί στο νησί αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο αποτελεί σημαντικό τόπο αναζήτησης τροφής από μεγάλο αριθμό πουλιών, όπως και σημαντικό   σταθμό ανάπαυσης και ανεφοδιασμού μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία χρησιμοποιούν τέτοιου είδους νησίδες κατά τις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ)

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων  ψαράδων  όπως και δυτών στο νησί έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες χελώνες.

Το  νομικό καθεστώς που ισχύει σήμερα  για το  νησί. 

Εξαιτίας της ιδιαίτερης ιστορικής του σημασίας όπως και λόγω του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος η Υδρούσα προστατεύεται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα  στο Προεδρικό Διάταγμα του 2004 (ΦΕΚ 254/Δ/2004) το νησί εντάσσεται σε  “ζώνη προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων”.

Το προαναφερόμενο ΠΔ. για την ένταξη της Υδρούσας σε προστατευόμενη ζώνη, επικύρωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμό  3222/2006 απόφασή του. Την απόφαση αυτή εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σαν  απάντηση σε αίτημα   που είχαν υποβάλει οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες ζητώντας να εξαιρεθεί το νησί από τη ζώνη προστασίας και να επιτραπεί η τουριστική-κερδοσκοπική “αξιοποίησή του”

Η επιχειρούμενη καταστροφική επένδυση στο νησί

Δυστυχώς όμως παρά την ιστορική και περιβαλλοντική του σημασία και παρά την προστασία που παρέχει η νομοθεσία, φαίνεται ότι η Υδρούσα έχει επιλεγεί σαν το τουριστικό “πειραματόζωο”, που θα αποτελέσει “μοντέλο τουριστικής αξιοποίησης” και για τις υπόλοιπες ελληνικές βραχονησίδες. Οι φερόμενοι μάλιστα σαν ιδιοκτήτες φθάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν τα καταστροφικά τους σχέδια για το νησί  σαν “Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ερμηνείας Περιβάλλοντος. Ανάδειξη φυσικού τοπίου– Διαχείριση     επισκεψιμότητας“, τη στιγμή που όλα τα δημοσιεύματα, τα οποία  ουδέποτε διαψεύσθηκαν,  κάνουν λόγο για τουριστικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες  και για τα μνημεία αλλά και για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτοί είναι άλλωστε οι λόγοι που και η δημοτική αρχή του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και   οι σύλλογοι είναι αντίθετοι με την “επένδυση”. Προβλέπονται δηλαδή εγκαταστάσεις πλωτών μπάρ  όπως και λιμενικές εγκαταστάσεις για τη μεταφορά χιλιάδων επισκεπτών, που θα έχουν σα συνέπεια και τη ρύπανση του νησιού και κυρίως την επικίνδυνη μόλυνση όλης της της θαλάσσιας περιοχής.   Προβλέπεται επίσης υπαίθριο θέατρο  για τις γνωστές καλλιτεχνικές !!! βραδιές,  που πραγματοποιούνται και σήμερα στις οργανωμένες ακτές (γάμοι και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις) και εκτός από τη χερσαία ρύπανση θα προκαλούν και μεγάλη ηχορύπανση. Επίσης προβλέπονται διάφορες υπόσκαφες εγκαταστάσεις, δίκτυο φωτισμού, εγκατάσταση ντηζελογενήτριας και άλλες παροχές, πολύ επικίνδυνες για τη φυσιογνωμία, τα μνημεία και τη φύση του νησιού. 

 

Οι προτάσεις μας για την Υδρούσα 

Η Εναλλακτική Δράση για λόγους αρχής (πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς) είναι τελείως αντίθετη με οποιαδήποτε κερδοσκοπική δραστηριότητα  στην Υδρούσα και προτείνει:

www.enallaktiki-drasi.gr                                           ena.drasi@gmail.com

(28-4-2015)

 

Επιστροφή

 

Ετοιμάζουν περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο

21.05.2015, Τάσος Σαραντής

Είκοσι τρεις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στο ακατοίκητο νησί Αγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην αρχή του Σαρωνικού κόλπου αναμένεται να αλλάξουν για πάντα τη θέα από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα, καθώς το νησάκι βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων και είναι ορατό από αυτόν.

Το αιολικό πάρκο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας που θα τοποθετηθεί, Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα.

Τα «στραβά μάτια»

Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αγιο Γεώργιο γνωμοδότησαν θετικά 28 υπηρεσίες 8 υπουργείων. Ετσι, οι υπηρεσίες που έδωσαν θετική γνωμοδότηση και κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, φαίνεται ότι δεν έλαβαν διόλου υπόψη τους ότι οι επιπτώσεις αυτής της επένδυσης καθίστανται καταστροφικές σ’ ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έναν τουριστικό πόλο και πόρο ταυτόσημο με την Αττική, σχεδόν όσο και η Ακρόπολη.

Το νησί όπως θα φαίνεται μετά την εγκατάσταση των γεννητριών (φωτορεαλιστική απεικόνιση) |

Η νομιμοποίηση της μετατροπής του Αγίου Γεωργίου σε αιολικό πάρκο κρύβει σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης. Πρώτιστα, γιατί η περιοχή του Σουνίου έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.

Κατά δεύτερο, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο άρθρο 9 καθορίζει ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για την Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρονται 4 περιοχές όπου δύνανται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Αγιος Γεώργιος. Στο παράρτημα IV, δε, γίνεται ειδική μνεία να ελέγχεται η θέση χωροθέτησης όταν πρόκειται για την Αττική καθώς και η ένταξη στο τοπίο.

Εξάλλου, στη βραχονησίδα έχει ήδη κατασκευαστεί δρόμος απ’ άκρη σ’ άκρη 11,5 χιλιομέτρων και με πολλαπλές διακλαδώσεις μήκους 5 χιλιομέτρων προς τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Για να κατασκευαστούν ο κεντρικός δρόμος και οι διακλαδώσεις του έχουν γίνει παρεμβάσεις, επιπεδοποιήσεις στο έδαφος/ανάγλυφο του νησιού. Υπάρχει εκτεταμένο ενεργό εργοτάξιο καθ’ όλο το μήκος του νησιού.

Κατά πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, ποντίζεται ήδη το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης. Επίσης έχει ήδη κατασκευαστεί λιμενικό έργο (κρηπίδωμα και επιχωματώσεις), για την κατασκευή του οποίου απαιτείται απόφαση υπουργού Οικονομικών για παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου.

«Παράνομα τα έργα»

Σύμφωνα με τους Φίλους της Φύσης, τα έργα που κατασκευάστηκαν είναι παράνομα διότι η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή τους έγινε με δυο αποφάσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναρμοδίως, λόγος για τον οποίο ανακλήθηκαν, και στη συνέχεια εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον Γκίκα Χαρδούβελη στις 20.1.2015, η οποία επίσης είναι παράνομη διότι παραχωρεί τον αιγιαλό για κατασκευή έργων τα οποία είναι ήδη κατασκευασμένα αλλά «δεν νομιμοποιεί τυχόν υφιστάμενα έργα»!

Οι Φίλοι της Φύσης απέστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της επένδυσης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους τουριστικούς μας πόρους ως κόρη οφθαλμού, να αντιστεκόμαστε σε τέτοια εγκλήματα που «βιάζουν» τοπία χαρακτηρισμένα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μνημεία με τη σπουδαιότητα του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ακατοίκητα νησιά είναι «ακατοίκητα» για τους ανθρώπους αλλά είναι κατοικήσιμα για τη χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά που προτιμούν αυτά τα νησιά για ξεκούραση και για αναπαραγωγή και ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των 23 ανεμογεννητριών και να ακυρωθεί το έργο.

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή