Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2 προηγούμενα για ΡΣΑ

 

ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Από γενικό «κόσκινο» θα ξαναπεράσει ακόμα και τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Αττική το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, το οποίο άρχισε ήδη να επεξεργάζεται πολυμελής επιστημονική ομάδα του αρμόδιου Οργανισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο να ολοκληρώσει την κατάρτισή του μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «Ρυθμιστικό» της Αθήνας είναι ο καταστατικός χάρτης όλων των νέων δράσεων (επιχειρηματικών, οικιστικών, γεωργικών κ.ά.) στο νομό για την επόμενη 15ετία και συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί από τον προηγούμενο, πριν από 25 χρόνια, σχεδιασμό έως σήμερα και τις τάσεις που υπάρχουν για νέες δραστηριότητες, που θα αξιοποιούν αποτελεσματικότερα ανεκμετάλλευτες πηγές οικονομικής ανάπτυξης.

Στα 25 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο «Ρυθμιστικό» η Αττική άλλαξε δραματικά.

Κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα υποδομής, όπως η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο στα Σπάτα, το Μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, δημιουργήθηκε μια νέα μεγάλη αστική ζώνη στην κοιλάδα των Μεσογείων και απελευθερώθηκε μια έκταση 6.500 στρεμμάτων στον άξονα της παραλιακής, εκεί όπου λειτουργούσε για 60 χρόνια το παλιό αεροδρόμιο.

Καταλυτικές ήταν οι αλλαγές και στο κέντρο της Αθήνας. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων έβγαλε στον αφρό υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως του Ψυρρή, του Κεραμεικού, του Ρουφ και του Βοτανικού, μετατρέποντάς τες από συνοικίες του περιθωρίου σε ζώνη ψυχαγωγίας με κάποια ψήγματα πολιτισμού.

Η αντιπαροχή γνώρισε μοναδικές πιένες, όπως την εποχή της μαζικής μετανάστευσης από την επαρχία στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. Θυσιάστηκαν στο βωμό αυτής της ραγδαίας και άναρχης, όπως αποδείχθηκε, ανάπτυξης και τα ελάχιστα ελεύθερα οικόπεδα, πολλά από τα οποία λειτουργούσαν ως υπαίθρια πάρκιγκ.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η περιοχή του Ζωγράφου ή η Κυψέλη, το πράσινο μετατράπηκε σε… είδος προς εξαφάνιση.

Αναπτύχθηκαν νέοι επιχειρηματικοί πόλοι στις μεγάλες πύλες του νομού, όπως στον Πειραιά και το Μαρούσι, και συγκροτήματα-πολιτείες άρχισαν να διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα με επιπτώσεις και σε κοινωνικό επίπεδο.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια τα σχέδια που παρουσιάστηκαν για μεγάλους χώρους πρασίνου σε περιοχές όπου υπήρχαν τα γήπεδα γι’ αυτό το σκοπό έμειναν στα χαρτιά ή «κόλλησαν» στα περιβόητα μάστερ πλαν.

Η αυθαίρετη δόμηση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η Ανατολική Αττική, άλλοτε εξοχή της Αθήνας, σήμερα ξεπερνά τις 200.000 κατοίκους. Πάνω από τα μισά σπίτια στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί παράνομα. Η πολεοδομική οργάνωση, ο έλεγχος της δόμησης και η περιφρούρηση του περιβάλλοντος αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα.

Οι οικισμοί των αυθαιρέτων αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή της Αθήνας, καθώς όντας έξω από κάθε σχεδιασμό έχουν φορτώσει σε απίστευτο βαθμό το καλάθι των προβλημάτων του νομού:

Από σκουπίδια που δεν είχε προβλεφθεί ή παραγωγή τους και διάθεση αποβλήτων μέχρι αύξηση ρύπων και προσθήκη τσιμέντου σε ευαίσθητα σημεία του οικολογικού αποθέματος της Αττικής.

Ελάχιστα απ’ όλα αυτά είχε «εντοπίσει» το προηγούμενο «Ρυθμιστικό» της Αθήνας. Οι στόχοι που είχε θέσει περιέγραφαν μια άλλη εικόνα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας στο λυκαυγές του 21ου αιώνα.

Μια Αττική που προσανατολίζεται στην «πράσινη ανάπτυξη» βάζει στόχο η νέα διοίκηση του Οργανισμού του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που καλείται να αναθεωρήσει τον «καταστατικό χάρτη» της ανάπτυξης του νομού. Επικεφαλής της είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Πολύζος, ενώ για πρώτη φορά μετέχει στη διοίκησή του και κάποιος εκπρόσωπος από μη κυβερνητική οργάνωση, τη WWF.

Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή η «πράσινη ανάπτυξη»;

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η νέα διοίκηση του Οργανισμού, από τους άμεσους στόχους είναι να περιοριστεί η περαιτέρω επέκταση της αστικής ζώνης του νομού, να προστατευτούν οι όποιες γεωργικές εκτάσεις έχουν απομείνει και να ενισχυθεί η παραγωγή τοπικών προϊόντων (μάλλον βιολογικών). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ριζική αναθεώρηση του μοντέλου της επιχειρηματικής ανάπτυξης που πρόκριναν παλαιότεροι σχεδιασμοί αλλά και κοινωνικοί φορείς.

Βέβαιο, πάντως, πρέπει να θεωρείται ότι οι περιοχές που θα υποδειχθούν ως νέοι πόλοι οικιστικής ανάπτυξης θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Πάντως και το σχέδιο του νέου «Ρυθμιστικού» που είχε παρουσιάσει ο Γιώργος Σουφλιάς δεν προέβλεπε επέκταση της οικιστικής ανάπτυξης, θεωρούσε όμως αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και στα μέσα του ‘90 ξεκίνησε η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών που καλύπτουν έκταση περίπου 180.000 στρεμμάτων.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά είχαν προωθηθεί τη διετία 1995-97 και αφορούσαν τη λεκάνη των Μεσογείων.

Ενδεχομένως, όσες από αυτές τις πολεοδομικές μελέτες κριθεί ότι απειλούν την οικολογική ισορροπία του νομού να τεθούν εκ νέου σε φάση διερεύνησης.

Η σύντομη όμως ολοκλήρωση όλων των υπόλοιπων μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση προκειμένου να «εξυγιανθούν» οι περιοχές αυθαιρέτων και να περιοριστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Και, προφανώς, η εφαρμογή αυτών των θεσμοθετημένων πολεοδομικών ενοτήτων θα κρίνει και τη νέα χάραξη των οδικών αξόνων που θα αποτελέσουν συνέχεια της Αττικής Οδού καθώς και την αναβάθμιση των σημερινών δρόμων, όπως της Παιανίας-Μαρκοπούλου-Λαυρίου ή της Σουνίου.

Με τις οργανωμένες πολεοδομικές ζώνες συνδέονται και άλλες δραστηριότητες, από υπηρεσίες μέχρι επιχειρηματικά κέντρα.

Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου

Ο νομός κατά τα 2/3 καλύπτεται σήμερα από Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου με όριο κατάτμησης πλέον τα 20 στρέμματα και με συγκεκριμένους όρους δόμησης.

Εκκρεμεί η ΖΟΕ της βορειανατολικής Αττικής, όπως και οι ανάλογες ρυθμίσεις για τους ορεινούς όγκους.

Επίσης στις περιοχές επέκτασης των σχεδίων πόλης προβλέπονται χαμηλοί συντελεστές δόμησης και μόλις 2 με 3 όροφοι στα νέα κτίρια και ακόμα μεγάλα προκήπια (έως το 70% του οικοπέδου).

Το ζητούμενο είναι τι εφαρμόζεται και πώς.

Παράλληλα με το νέο τρόπο αντιμετώπισης της οικιστικής ανάπτυξης και τους περιορισμούς που θα τεθούν, πρόκειται να αναθεωρηθούν και όλες οι έως τώρα «υποδείξεις» για θέσεις νέων επιχειρηματικών πάρκων, μεγάλων εμπορικών κέντρων, τουριστικών συγκροτημάτων κ.λπ.

Το «Ρυθμιστικό Σουφλιά» χώριζε την Αττική σε ζώνες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

«Εβλεπε», για παράδειγμα, ως περιοχή επιχειρηματικής ανάπτυξης τη βορειανατολική πύλη του νομού ή θαλάσσιου τουρισμού τη νοτιανατολική.

Στο νέο σχέδιο αναμένεται να βρουν κυρίαρχη θέση οι ζώνες αγροτικής ανάπτυξης, εξέλιξη που προδικάζει ότι θα τεθούν φραγμοί στη μετατροπή των εκτάσεων που έχουν απομείνει σε οικόπεδα.

Και προδιαγράφει την τύχη των αυθαιρέτων που θα βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες.

Στις περιοχές που δεν θα χαρακτηριστούν ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας θα επιδιωχθεί να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε με αιολικά πάρκα (για τα τελευταία πρόσφορο έδαφος θα βρεθεί σε ορεινούς όγκους, όπως η Μερέντα, το Πάνειο Ορος κ.λπ.).

Στους στόχους που θα τεθούν, για μια ακόμα φορά, θα είναι και η οργάνωση μεγάλων πάρκων, από τα υπάρχοντα, όπως των αρχαίων και νεότερων μεταλλείων της Λαυρεωτικής μέχρι των σχεδιαζόμενων, όπως του Γουδή, του Τατοΐου, των ανενεργών λατομείων του Πεντελικού, της Ψάθας Αιγοσθενών κ.ά.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα σε σχέση με τα πάρκα της Αθήνας είναι η μετατροπή του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο το ταχύτερο δυνατό, καθώς και η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, κυρίως στο τμήμα κοντά στον παλιό Ιππόδρομο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Αττικής.

http://www.apogevmatini.gr/?p=60033

Το άρθρο έχει συνταχθεί την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2010

 

επιστροφή

 

Μείωση συντελεστών δόμησης θα φέρει το νέο ρυθμιστικό

Ø  Πακέτο επιδοτήσεων για κατοίκηση στο Βοτανικό και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Του Kασσιανόυ Tζέλη

Aλλαγές στους συντελεστές δόμησης, πακέτο επιδοτήσεων για κατοίκηση του κέντρου, γκρέμισμα εγκαταλελειμμένων κτηρίων, πράσινοι διάδρομοι που θα ενώνουν την Πάρνηθα και την Πεντέλη με το κέντρο της Aθήνας, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, φρένο στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων κι από κόσκινο όλες οι εντάξεις!

Aυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η νέα ηγεσία του Oργανισμού Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας που επεξεργάζεται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Aττικής, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη, ξεκινώντας τη δημόσια διαβούλευση με στόχο μέχρι τα τέλη της χρονιάς να προκύψει το οριστικό σχέδιο.

Όπως αναφέρει, στην «H», η αντιπρόεδρος του Oργανισμού, Δανάη Aλεξάκη, το προηγούμενο σχέδιο Σουφλιά πρέπει να αλλάξει, καθώς «ενώ είχε ενσωματώσει πολλές καλές ιδέες, αυτές δεν ήταν ιεραρχημένες σωστά και επέτρεπε έτσι να πάρουν άλλες κατευθύνσεις τα όποια μέτρα και παρεμβάσεις. Ήταν ένα μπερδεμένο σχέδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

H κ. Aλεξάκη τονίζει ότι οι δύο πιο βασικές προτεραιότητες είναι η συγκράτηση του πληθυσμού της Aθήνας εντός των σημερινών ορίων του λεκανοπεδίου και η επιστροφή στο κέντρο, καθώς και η προσαρμογή της Aθήνας στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Aθήνας αναμένεται ότι, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

Mείωση του συντελεστή δόμησης στο Θησείο, στο Mοναστηράκι, στου Ψυρρή, στον Kεραμεικό, στο Bοτανικό, στη Kυψέλη, στα Πατήσια, στου Γκύζη και σε ορισμένους από τους δήμους της Δυτικής Aθήνας με στόχο να υπάρξουν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι.

Πακέτο επιδοτήσεων για την ενοικίαση ή και την αγορά κατοικιών στις παραπάνω περιοχές και ειδικά στο ιστορικό κέντρο και στον Bοτανικό, με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι περιοχές αυτές για κατοίκηση, αφού σήμερα κινδυνεύουν από γκετοποίηση. Eξετάζεται σε δεύτερη προτεραιότητα η παροχή φοροαπαλλαγών, εάν, όμως, το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά. Aνάλογο πακέτο πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων εξετάζεται να δοθεί και σε άλλες «υποβαθμισμένες» περιοχές, όπως ο Pέντης.

Eξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «αντιπαροχής», όπου οι ιδιώτες θα αγοράζουν από το κράτος ή και από τρίτους οικόπεδα και θα παράγουν στέγη με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και ελεύθερους χώρους. Aνάλογα projects εξετάζεται να εφαρμοστούν και στις περιπτώσεις των προσφυγικών της Kαισαριανής και της Nέας Φιλαδέλφειας.

Προετοιμάζονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο. Aνοιχτό το ενδεχόμενο για τον οριστικό αποκλεισμό των I.X. από το Iστορικό Kέντρο, πεζοδρόμηση της Bασιλίσσης Όλγας, μέρους της Πανεπιστημίου με παράλληλη μείωση του οδοστρώματος, της Aμαλίας, της Σταδίου, ολική πεζοδρόμηση Mητροπόλεως και Kολοκοτρώνη, μερική στην Aθηνάς, στην Aκαδημίας, στη B. Σοφίας, στην Πειραιώς και στην Aγ. Kωνσταντίνου, όπως επίσης και τη μερική ή ολική πεζοδρόμηση των ακτών Θεμιστοκλέους, Mουτσοπούλου, Kουντουριώτη στον Πειραιά.

 Δημιουργία πράσινων διαδρομών που θα ενώνουν την Πάρνηθα μέσω Aχαρνών, Kαματερού, Aγ. Aναργύρων με το κέντρο και την Πεντέλη με τα Tουρκοβούνια.

Γκρέμισμα εγκαταλελειμμένων κτηρίων για τη δημιουργία μικρών πράσινων νησίδων.

H υλοποίηση του Πάρκου του Eλληνικού, χωρίς οδικούς άξονες, άλλα με εκμετάλλευση των σημερινών κτηρίων και ενδεχομένως μικρή οικιστική ανάπτυξη. Eπίσης, η ανάδειξη των παραρεμάτιων περιοχών του Kηφισού, του Iλισσού και της Πικροδάφνης. Eξετάζεται το ενδεχόμενο «αποκάλυψης» ρεμάτων. Δημιουργία φορέων διαχείρισης του Aττικού Άλσους (Γαλάτσι) και του Πάρκου Aντώνη Tρίτη (Ίλιον - Aγ. Aνάργυροι - Kαματερό).

Eνοποίηση όλου του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως τη Bουλιαγμένη. Δημιουργία ενιαίου περιπάτου.

H αλλαγή του Γενικού Oικοδομικού Kανονισμού που να επιβάλλει τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τη χρήση «ψυχρών υλικών» και το πρασίνισμα των οροφών των κτιρίων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Eξετάζεται να εφαρμοστεί μια κεντρική πολιτική για την επιδότηση της αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των κτηρίων, μια προσπάθεια που έγινε πριν από τους Oλυμπιακούς Aγώνες και έως ένα σημείο πέτυχε να αλλάξει την άσχημη εικόνα των δρόμων της Aθήνας

Eξετάζονται ακόμη τρόποι για το «σπάσιμο» του υδροκεφαλισμού της Aθήνας με την χωροταξική αναδιάρθρωση των ελληνικών πόλεων. Στόχος (μακροπρόθεσμος βέβαια) είναι η απομάκρυνση των βιομηχανιών από την Aττική και η δημιουργία στην περιφέρεια ενός «αναπληρωματικού» διεθνούς αεροδρομίου και ενός μεγάλου λιμανιού που θα αναλάβουν τις διαμετακομιστικές μεταφορές, αποφορτίζοντας το «Eλ. Bενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά, άρα και την Aθήνα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=26517153 21-3-2010

 

επιστροφή

 

«Οχι»: κτίρια-γίγαντες και αστυνομοκρατούμενη Αθήνα

Κανόνες, που ισοδυναμούν με «φρένο» στην ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου Mall, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, Γιάννης Πολύζος, στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού για το Λεκανοπέδιο που θα παρουσιαστεί το αργότερο στις αρχές του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται με γοργούς ρυθμούς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, με βασικά σημεία αναφοράς την Κάντζα όπου εκπονούνται σχέδια για εμπορικό κέντρο 90.000 τετραγωνικών και τον Κηφισό, στον χώρο του παλιού συγκροτήματος «Πεταλούδα».

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κανόνες της αγοράς, που προσφέρουν φθηνότερη επαγγελματική στέγη στα εμπορικά κέντρα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η ανάπτυξη του κέντρου περνά μέσα από τις μικρές χρήσεις που εξασφαλίζουν ζωντάνια στς γειτονιές σε 24ωρη βάση», υπογράμμισε και αποκάλυψε ότι στην Πατησίων το 30% των καταστημάτων είναι ξενοίκιαστα. Ο Γιάννης Πολύζος έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του κέντρου και μίλησε για αρχόμενα φαινόμενα γκετοποίησης. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με την αστυνομία», τόνισε και πρόσθεσε πως τα συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο των οικονομικών δεδομένων, ετοιμάζουν πακέτο μέτρων με κίνητρα, όπως χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές, για να ξαναζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι σε 120 κτίρια του ιστορικού κέντρου χρησιμοποιούνται μόνον τα ισόγεια και οι υπόλοιποι όροφοι έχουν εγκαταλειφθεί. Το πρόγραμμα αφορά επίσης συνοικίες όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και το Παγκράτι. Ετοιμάζονται επίσης αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάπλαση των κέντρων του Πειραιά, της Πάτρας, της Θήβας κ.λπ.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση με θέμα «Κέντρο-κεντρικότερες, Παρίσι-Αθήνα», που οργάνωσαν ο Οργανισμός Αθήνας, η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στην παρέμβασή της η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την περιοχή «Γεράνι» που γειτονεύει με τις οδούς Σοφοκλέους και Ευριπίδου. Ολα τα δεδομένα καταγράφονται σε ψηφιακή πλατφόρμα GIS, για να είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η Τίνα Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους, καταστηματάρχες, εργαζομένους και περιθωριοποιημένες μονάδες, ενώ προανήγγειλε ότι η πρώτη παρέμβαση θα ξεκινήσει σε δύο μήνες στον χώρο γύρω από την πλατεία Θεάτρου. «Τα προβλήματα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ακρότητες ούτε με απότομες παρεμβάσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

Δύο διακεκριμένοι Γάλλοι ειδικοί, η ιστορικός των πόλεων Ιζαμπέλ Μπακούς και ο διακεκριμένος πολεοδόμος Μπ. Σέκι που συμμετέχει στις ομάδες μελέτης του προγράμματος «Grand Paris», αλλά και ο Ελληνας αρχιτέκτων-πολεοδόμος Γιάννης Τσιώμης που ζει στη γαλλική πρωτεύουσα και εργάζεται στο ίδιο πρόγραμμα, τόνισαν ότι το Παρίσι, σε αντίθεση με την Αθήνα, για ιστορικούς λόγους έχει πρόβλημα με τα προάστια και όχι με το κέντρο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/05/2010&id=160939

 

επιστροφή

 

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το σχέδιο ανάπλασης του Λεκανοπεδίου

Τη μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και την πεζοδρόμηση των οδών Πανεπιστημίου και βασ. Όλγας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο «Αθήνα-Αττική 2014», το οποίο παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Σε προτεραιότητα μπαίνουν περιοχές του Κέντρου, που είναι σημαντικές για τον ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα τους και αποτελούν μεγάλες παρεμβάσεις.
Με τη μετατροπή της βασ. Όλγας σε πεζόδρομο συμπληρώνεται η διαδρομή σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων.
Προβλέπεται η λειτουργία της ως πεζόδρομος, με διέλευση μόνο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, (εκτός τρόλεϊ) στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ.
Προσωρινά, προβλέπεται η παράλληλη κίνηση τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα κυκλοφορίας, ως μεταβατική φάση, μέχρι να καταστεί εφικτή η πλήρης απομάκρυνσή τους από την οδό.
Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η ενοποίηση Ζαππείου και Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, δημιουργώντας ενιαίο ελεύθερο χώρο.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών προετοιμάζεται η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης και σε αυτήν μέσου σταθερής τροχιάς, ώστε πολύ σύντομα να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αποφόρτισης του κέντρου από το αυτοκίνητο και στην αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας συγκοινωνίας.
Θεμέλιο της πολιτικής αναβάθμισης της δημόσιας συγκοινωνίας θα είναι το τραμ, για το οποίο προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του από την πλατεία Συντάγματος σε Πανεπιστημίου και Πατησίων.
Επίσης προβλέπεται η μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και η λειτουργία τους ως ζεύγος κινήσεων αντίθετης φοράς, ώστε να προκύψει χώρος για δημιουργία λεωφορειο-λωρίδων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομο.
Η κα Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι εντός Ιουνίου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου
Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου, που θα δώσει νέο στίγμα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, με την δραστήρια συμμετοχή κατοίκων, εμπόρων αλλά και επιχειρηματιών της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται η άμεση κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό των «μπαχαριών και των παραδοσιακών μαγαζιών», με διατήρηση της παραδοσιακής τους χρήσης.
Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή ενός μέτρου, που αν επιτύχει θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους στις περιοχές των κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με τις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου Αχαρνών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
Επιδιώκεται η σύνδεσή της με την Πλατεία Αττικής, μέσω της οδού Αγορακρίτου, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, περιορισμό των θέσεων της παρόδιας στάθμευσης και μελλοντική επέκταση αυτής της διαδρομής περιπάτου έως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος.
Επεκτείνεται η πλατεία, με περιορισμό της κίνησης του αυτοκινήτου γύρω της. Ο χώρος αντιπαραθέσεων προτείνεται ως χώρος αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών εθνοτήτων της περιοχής.
Πλατεία Αττικής
Ενοποιείται η πλατεία με το χώρο πρασίνου στο τέρμα της οδού Αγορακρίτου, με διαμόρφωση του κόμβου και συνέχιση της πλακόστρωσης στους γύρω δρόμους ως επέκταση της πλατείας. Εμπλουτίζεται το πράσινο, δημιουργείται χώρος ελεύθερου παιχνιδιού και χώρος συναθροίσεων και εκδηλώσεων. Επίσης, προβλέπονται στέγαστρα για τη σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων και των υπαίθριων καθιστικών, με σκοπό τη συνύπαρξη των ανθρώπων.
Πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών
Με τον επανασχεδιασμό της πλατείας, ο στόχος είναι να «ανοιχθεί» και να γίνει φιλόξενη και λειτουργική με την ενοποίησή της με τους γύρω πεζόδρομους, την απομάκρυνση του αυτοκινήτου και την απόδοση του χώρου στους πεζούς για κίνηση και αναψυχή. Επίσης, γίνεται σαφής οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, της οργάνωσης χώρου για το παιχνίδι των παιδιών με ασφάλεια, εξυγιαίνεται και εμπλουτίζεται το πράσινο και ο αστικός εξοπλισμός.
Θα ακολουθήσουν αναπλάσεις σε 3 υποβαθμισμένες πλατείες και χώρους στον Κολωνό, στα Άνω Λιόσια και στα Καμίνια του Πειραιά, ενώ θα προστεθούν και άλλες μετά από συνεννοήσεις με τους αρμόδιους Δήμους.
Ο σχεδιασμός τους θα γίνει μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν άμεσα.
Σχετικά με την εικόνα της πόλης, η κα Μπιρμπίλη υπενθύμισε την καθαίρεση των πρώτων 650 διαφημιστικών πινακίδων στο ιστορικό κέντρο.
«Θα ζωντανέψουμε τους απρόσωπους τοίχους με ζωγραφιές σε τυφλές όψεις κτιρίων, που γειτονεύουν με ακάλυπτους χώρους. Είναι δράσεις άμεσες με μεγάλο αποτέλεσμα και δηλώνουν την πρόθεση να βγούμε από την παραίτηση και την απαξίωση της εικόνας των χώρων που μας περιβάλλουν» σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επεμβάσεις για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου εκτός από το συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων θα σχεδιαστεί το μέλλον της με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Μεγάλες Μητροπολιτικές παρεμβάσεις
Η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να οριστικοποιηθεί σύντομα το σχέδιο γενικής διάταξης, ώστε σε μερικούς μήνες να είναι έτοιμες οι μελέτες που θα επιτρέψουν την έναρξη του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
Προβλέπεται εξάλλου από το υπουργείο Πολιτισμού η μετατροπή του γηπέδου Tae Kwon Do μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.
Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό παραμένει ένας μεγάλος στόχος, συνέχισε η υπουργός λέγοντας ότι αναζητούνται οι καταλληλότεροι τρόποι, τεκμηριωμένοι επιστημονικά, ώστε υπό την παρούσα συγκυρία να καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και να συντηρείται ένας άρτια κατασκευασμένος, ελκυστικός και ασφαλής πρότυπος χώρος πρασίνου για την Αθήνα.
Για τα αστικά πάρκα σε Γουδή και Ιλίσια προβλέπονται διαμορφώσεις αναβάθμισης, επίλυση των εκκρεμοτήτων διάθεσης τμημάτων του, θεσμοθετήσεις που εκκρεμούν, ώστε όχι μόνο να ενισχυθούν οι πυρήνες πρασίνου για την πόλη, αλλά να υπάρξει και αποτελεσματική τους διαχείριση με τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα.
Για το Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» βασικός στόχος είναι η αξιοποίησή του ως ενιαίου χώρου πρασίνου και αναψυχής για την Δυτική Αθήνα και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Για τον Ελαιώνα η κα Μπιρμπίλη είπε ότι η παρέμβαση για την αναβάθμιση του Ελαιώνα απαιτεί την ισχυρή πρωτοβουλία και παρουσία της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, καθώς και τη συνέργια όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη -έστω και με καθυστέρηση- να συνδεθούν τα Κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά.
Προβλέπεται η εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος για την αναβάθμιση του διπόλου Αθήνας και Πειραιά, όπου θα επαναπροσδιορίζεται η ταυτότητα, ο χαρακτήρας τους και οι στρατηγικές επιλογές για την εξέλιξή τους έως το 2020.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.
Επίσης από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ., που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.
Κλάδος του θα συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον προβλεπόμενο ποδηλατόδρομο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και της Πανεπιστημιούπολης.
Εκπονούνται οι μελέτες και προβλέπεται έναρξη υλοποίησης του πρώτου τμήματος ποδηλατοδρόμου, μήκους 1.500μ στην Καλλιθέα, με την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.
ΤΑ ΝΕΑ 14 Ιούνιος 2010

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/06/blog-post_6593.html#ixzz0qqsO7Ugi

Όλο το κείμενο των εξαγγελιών στο www.asda.gr/elxoroi/prosanatolismoi12

 

επιστροφή

 

«Ανταγωνιστική» ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου

Τις κατευθύνσεις για μια ανάπτυξη της Αττικής, με στρατηγικές προβλέψεις και πολεοδομικές επεμβάσεις που θα οδηγούν σε μια νέα λεηλασία από το μεγάλο κεφάλαιο, μετά από αυτήν του 2004, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014», που παρουσίασε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη. Οπως ανέφερε και η ίδια, η ανάπτυξη αυτή θα προωθηθεί μέσα από τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το όχημα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι κατευθύνσεις μάλιστα αυτές θα εξειδικευτούν με τη σύνταξη του αναθεωρημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που θα παρουσιαστεί στα τέλη του χρόνου, με βασικό στόχο μια «ανταγωνιστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας».

Οπως ομολογείται και στο πρόγραμμα, ανάμεσα στις κεντρικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πρωτεύουσας σταχυολογούμε:

Η προώθηση στρατηγικών για την ανάπτυξη καινοτομίας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, η επιχειρηματικότητα και έρευνα.

Η υποστήριξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δυναμικής με την εξασφάλιση κατάλληλων επιχειρηματικών ζωνών που θα ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους ζήτησης και θα διασφαλίζουν παράλληλα περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η ενθάρρυνση της στροφής της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε έργα αναπλάσεων, κ.ά.

Ειδικά για τις αναπλάσεις προβλέπεται να «κινητοποιήσει νέες μορφές χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα είτε με τη μορφή χορηγιών, είτε με την ενεργοποίηση θεσμών σύμπραξης δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα». Πρόκειται για τις περιβόητες ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η σίγουρη κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα έργα και για την κατασκευή και για τη χρήση τους. Στο λαό μάλιστα επιφυλάσσονται και πρόσθετα χαράτσια, αφού ανάμεσα στα νέα χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνεται «η δυνατότητα ειδικής φορολόγησης υπέρ των αναπλάσεων των υπεραξιών που δημιουργούνται από μεγάλες επενδύσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις για τα ιδιωτικά ακίνητα»!

Ως μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονο «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση, προβλέπονται:

Η «ανάπλαση» του Φαληρικού Ορμου με τη μετατροπή του γηπέδου Τάε Κβο Ντο σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε πάρκο, που θα περιλαμβάνει τη Λυρική Σκηνή και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες του «Ιδρύματος Νιάρχου».

Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, με πηγές όμως χρηματοδότησης ιδιωτικούς πόρους από εκμισθώσεις παλιών και νέων κτιρίων που θα δημιουργηθούν εκεί. Πρόκειται για κατ' ευφημισμόν «μητροπολιτικό πάρκο», αφού θα πρόκειται για «επιχειρηματικό πάρκο», σε συνδυασμό μάλιστα με την παραλία του Αγίου Κοσμά που έχει ήδη εκμισθωθεί σε ιδιώτη για δεκαετίες.

Η «ανάπλαση» της Λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας - Περάματος που θα μετατραπεί όμως σε Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, που θα περιβάλλεται ασφαλώς από λίγο πράσινο.

Η «αναβάθμιση» του Ελαιώνα, αλλά με τη ...συνεργία οικονομικών εταίρων (βλέπε γήπεδο ΠΑΕ ΠΑΟ, κτίριο Βωβού κ.ά.)

Η «ανάπλαση» στου Γουδή που ήδη «πνίγεται» από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η «αναβάθμιση» του Πάρκου «Α. Τρίτσης» (Αγιοι Ανάργυροι - Ιλιον), με ...τόνωση εμπορικών δραστηριοτήτων!

Προβλέπει επίσης αναπλάσεις διαφόρων πλατειών της Αθήνας, όπως Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, Αγίου Νικολάου Αχαρνών, στον Κολωνό, στα Ανω Λιόσια και στα Καμίνια Πειραιά, την πεζοδρόμηση της λεωφ. Β. Ολγας και Πανεπιστημίου, τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών. Επίσης, προβλέπει την ανάπτυξη του τραμ και τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων. Τον περιορισμό και έλεγχο της διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές για την προστασία των ορεινών όγκων, κ.ά. Τη συμφωνία του με το πρόγραμμα εξέφρασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, διεκδικώντας μερίδιο στην υλοποίησή του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/06/2010

 

επιστροφή

 

Μεγαλεπήβολο -στη θεωρία- πρόγραμμα ανάπλασης "Αθήνα 2014

 

H ανάσχεση της αστικής διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττική, η απόδοση της Αθήνας στους κατοίκους της πόλης σε επίπεδο μετακίνησης, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς (τραμ), η ανάδειξη υποβαθμισμένων περιοχών σε περιοχές οικονομικής δραστηριότητας και κατοικίας, η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων και η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων της Αττικής είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο 2010-2014.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», η υπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα της χρονολογίας, το οποίο σηματοδοτεί τη δεκαετία της χαμένης ευκαιρίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτό το πρόγραμμα «στην ουσία, δεσμεύει ως προς τις κατευθύνσεις και τους στόχους το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μορφή σχεδίου νόμου και να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη του 2010.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι «σε διάστημα ενός εξαμήνου περίπου θα παρουσιάσουμε το αντίστοιχο Πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της».

Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ αφορούν

- την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με διέλευση μόνον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ και την κίνηση, ως μεταβατική φάση, των τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα. Επικαιροποιούνται οι μελέτες και δημοπρατείται το έργο εντός του 2010.

- την προετοιμασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης τραμ, ώστε να προκηρυχθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

- την προκήρυξη εντός του Ιουνίου του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου, ώστε να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός στον κάτοικο και επισκέπτη.

- την άμεση κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό των «μπαχαρικών και των παραδοσιακών μαγαζιών», στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέτρου, το οποίο αν επιτύχει θα επεκταθεί σε άλλους δρόμους των Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

- τις μελέτες και την άμεση εκκίνηση των πρώτων έργων αναπλάσεων στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, και Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Επιπλέον, την άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για αναπλάσεις στις υποβαθμισμένες πλατείες και χώρους στον Κολωνό, τα Καμίνια και τα Άνω Λιόσια.

- στην προκήρυξη πιλοτικού χαρακτήρα διαγωνισμών για μετατροπή των ενδιάμεσων δρόμων τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

- στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Εξάλλου, στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται

- η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου σε παραθαλάσσιο πάρκο. Προβλέπεται η μετατροπή του γηπέδου του Tae Kwon Do σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.

- η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αναμένεται, εντός του 2010, η ολοκλήρωση της συνολικής πρότασης, η οποία θα αποκλείει τη λύση αξιοποίησης με κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων.

- η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

- η αναβάθμιση της περιοχής του Ελαιώνα με στόχο την ανάδυση μιας περιοχής, προνομιακής για την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

- η δημιουργία δύο ενοποιημένων μητροπολιτικών πάρκων, του πάρκου Γουδή και του πάρκου Ιλισίων. Ολοκληρώνεται εντός του 2010 η μελέτη για έργο ανάπλασης πιλοτικής περιοχής περίπου 70 στρεμμάτων.

- η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνη Τρίτση» ως ενιαίου χώρου πράσινου και αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

- η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο της ανάδειξης της σύνδεσης των κέντρων της Πόλης της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο την ανάσχεση της διάχυσης του αστικού ιστού.

Στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αττική, επιδιώκεται η υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα λιγότερο ρυπογόνα μέσα με

- έμφαση στο τραμ

- τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ. που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.

Για την αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών της Αττικής, προβλέπεται, τέλος, εντός του 2010

- η εκπόνηση δασικών χαρτών για τη Βόρεια και Νότια Αττική, που θα καλύπτουν το 70% σχεδόν τη περιφέρειας.

- η σύνταξη προδιαγραφών και η υπόδειξη περιοχών για προκήρυξη μελετών, στο πλαίσιο προγράμματος αναδασώσεων για τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

- δράσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.

- δράσεις για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και δράσεις οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης Κουμουνδούρου.

- η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγροτόπου Βουρκάρι στο Δήμο Μεγάρων.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8876&catid=24

 

επιστροφή

 

Όμορφα και ουτοπικά σχέδια για την Αθήνα

 

Η υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε τις προτάσεις της για την ανάπλαση του αστικού ιστού ως το 2014

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Μια συρραφή όλων των σχεδίων για τον αστικό σχεδιασμό της Αθήνας τα οποία έμειναν στα χαρτιά, διανθισμένων με ορισμένες νέες προτάσεις, αποτελεί το νέο πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014» που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το πρόγραμμα πάει πίσω στην εποχή Αντ. Τρίτση με την πρόταση για πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και στην πρόταση «Αττική SΟS» που είχε παρουσιαστεί επί Κ. Λαλιώτη. Η υπουργός δημοσιοποίησε μια φιλόδοξη πρόταση για παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Αττικής με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Η εκμετάλλευση του χώρου μόνο για οικονομικό όφελος έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κυρίως στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης. Την ίδια στιγμή οι οικισμοί επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εκτός σχεδίου δόμηση διασπείρει κτίσματα παντού. «Υπάρχει ανάγκη προσέγγισης των προβλημάτων με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Αντί πειραματισμών και “αισθητικών” αναπλάσεων παλαιού τύπου η μάχη θα δοθεί στον υφιστάμενο αστικό ιστό» ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη.

Παραμένει ωστόσο ασαφές το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων και ζητούμενο είναι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα δέσμευσης των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να διατεθούν άμεσα 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για μελέτες αναβάθμισης, ανάπλασης και ανασυγκρότησης κυρίως αστικών περιοχών. Μάλιστα όπως δήλωσε η ίδια η υπουργός αν οι μελέτες ήταν σήμερα έτοιμες «υπάρχουν τα κονδύλια για την υλοποίηση των έργων».

Με το βλέμμα στο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020», το οποίο αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση εντός του 2010, το πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014» δίνει προτεραιότητα σε περιοχές του κέντρου που είναι σημαντικές για τον ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα τους, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας και η Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων προωθεί έργα αναπλάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης όπου κατοικούν ακόμη οικογένειες, πριν αρχίσουν να τις εγκαταλείπουν, όπως στις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου- Αχαρνών. Επίσης, περιλαμβάνει μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις στον Φαληρικό όρμο, ενώ μεγάλος στόχος παραμένει η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=337574&dt=15/06/2010

επιστροφή

 

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την Αθήνα

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το τετραετές σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014»
θέλει να δημιουργήσει μια πιο ανθρώπινη πρωτεύουσα

Του Γιωργου Λιαλιου

Πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, τραμ έως την οδό Πατησίων, μονοδρόμηση των οδών Πατησίων και Αχαρνών, δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά έως το Φάληρο... Το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί έως το 2014, δέκα χρόνια μετά τη «χαμένη ευκαιρία» των Ολυμπιακών Αγώνων να δημιουργήσει μια αρκετά πιο ανθρώπινη πρωτεύουσα. Οι προτάσεις του, που περιλαμβάνονται στο τετραετές σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014», αφορούν από σημειακές παρεμβάσεις, όπως οι αναπλάσεις πλατειών, έως ευρύτερες στρατηγικές, για παράδειγμα τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου προστασίας των βουνών της δυτικής Αττικής. Το ζητούμενο βέβαια είναι για ακόμα μια φορά το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, καθώς πολλές από αυτές τις προτάσεις είχαν συμπεριληφθεί προ 25ετίας στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και επαναδιατυπώθηκαν με τον ίδιο περίπου τρόπο από αρκετούς υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

Τα προβλήματα της Αθήνας είναι λίγο ή πολύ γνωστά σε όλους τους κατοίκους της. Το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι να τα εντοπίσει, αλλά να τα αντιμετωπίσει. Όπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός ακολουθούσε τις υποδομές -και όχι το αντίθετο- ενώ οι μεγάλες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα προσανατολίζονταν «στην ευκολία του κέρδους, που βασίζεται στην εκμετάλλευση της γης και σε πολύ στενά πρότυπα».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος λοιπόν αναζητεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για την Αθήνα και μάλιστα μέσα στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία. Το σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014», που παρουσίασε χθες η κ. Μπιρμπίλη, φιλοδοξεί να αγγίξει ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πρωτεύουσας, όπως η υποβάθμιση του κέντρου, η ραγδαία γιγάντωση της πόλης, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες «διάσπαρτες» δράσεις, κυρίως στο κέντρο του Δήμου Αθηναίων και ορισμένες γενικές πολιτικές, όπως η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Πάντως, η χρηματοδότηση των δράσεων δεν φαίνεται να είναι το κύριο ζητούμενο. Όπως ανέφερε η υπουργός σε γεύμα με τους δημοσιογράφους, το πρόβλημα είναι κυρίως τεχνικό και ποιοτικό: από τη μια πλευρά, η έλλειψη ώριμων μελετών για έργα (κοινό πρόβλημα για όλα τα υπουργεία), καθώς ακόμα και έργα φαινομενικά «προχωρημένα» (λ.χ. ο φαληρικός όρμος) βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης. Από την άλλη πλευρά, η προαναφερθείσα απουσία επενδύσεων «νέου τύπου», πέρα από τη λογική των «πολυχώρων» και των εμπορικών κέντρων (που ήδη δείχνει να κλείνει τον κύκλο της).

Ποιο είναι λοιπόν το όραμα του υπ. Περιβάλλοντος για την πρωτεύουσα; Λίγες επεκτάσεις της πόλης και έμφαση στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, άνοιγμα προς τη θάλασσα, στήριξη της δημόσιας συγκοινωνίας έναντι του Ι. Χ. και πάταξη της αυθαιρεσίας, είναι ορισμένες από τις βασικές αρχές. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο στα τέλη του έτους αναμένεται να δώσει πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. «Αντί πειραματισμών και αισθητικών αναπλάσεων παλαιού τύπου, η μάχη θα δοθεί στον υφιστάμενο αστικό ιστό», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη. Το μόνο που μένει είναι να αποδείξει ότι είναι σε θέση να περάσει από τη διατύπωση καλών προθέσεων στην πράξη, γιατί τα περιθώρια υπομονής των κατοίκων της Αθήνας δείχνουν να εξαντλούνται. Το αποδεικνύει άλλωστε ο τρόπος που φέρονται στην πόλη τους...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/06/2010_404523

 

επιστροφή

 

Άποψη: Λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός

 

Του Βαγγελη Λυρουδια

Το «Αθήνα - Αττική 2014» είναι ένα τεύχος ευγενών προθέσεων με αρκετά σύγχρονο χαρακτήρα, εν πολλοίς επαναδιατυπώσεις με ανανεωμένη ματιά. Λείπει όμως ο στρατηγικός σχεδιασμός: να διαφαίνεται μέσω του προγραμματισμού η σύνδεση των προθέσεων και της υλοποίησής τους, πλέον όχι υπό το πνεύμα προεκλογικής στοχοθεσίας, αλλά υπό το πρίσμα οργανωμένης διαχείρισης και διατύπωσης ρεαλιστικών αποφάσεων. Είναι απαραίτητη η αναφορά σε ποσοτικά μεγέθη και σε ένα αυστηρό και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Χρειαζόμαστε το υπουργείο Περιβάλλοντος να χαράξει πολιτική και όχι ποδηλατοδρόμους που ούτως ή άλλως κατασκευάζονται με απαράδεκτο τρόπο. Πολιτική για την αρχιτεκτονική και την ποιότητα των κατασκευών, που τόσο λείπει στην Αθήνα, πολιτική για την αναζήτηση νέων ήπιων μορφών κατασκευής με νέα υλικά.

Επίσης, μας λείπει η σοβαρότητα σε σχέση με τους διεθνείς όρους. Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού, για μετατροπή της Αθήνας σε «Μέκκα» του πολιτισμού. Χρειαζόμαστε μεγάλες αποφάσεις και λιγότερη συγκέντρωση εξουσίας.

Με άλλα λόγια, να δώσει το υπουργείο τις γενικές κατευθύνσεις στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού και να αφήσει την αγορά να λειτουργήσει σωστά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/06/2010_404519

 

επιστροφή

 

Από το... 1985 «έρχεται» η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

 

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου έχει τον δικό της συμβολισμό, καθώς έχει «ξεχαστεί», παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το Ρυθμιστικό του 1985!

Σε αυτή τη φάση εκπονείται η κυκλοφοριακή μελέτη, που προβλέπει αντιδρόμηση της Ακαδημίας, που θα εξυπηρετεί την κίνηση προς την Κάνιγγος. Συνδυάζεται με τη δημιουργία μικρού δακτυλίου μέσω των οδών Φιλελλήνων, Συγγρού, Καλλιρρόης, Β. Κωνσταντίνου και Β. Σοφίας, ώστε να μειωθεί η διαμπερής διέλευση από το κέντρο.

Η Πανεπιστημίου θεωρείται εμβληματικός δρόμος, με σπουδαία κτίρια, όπως αυτά της αθηναϊκής τριλογίας που περιλαμβάνει την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Σε επόμενη φάση προωθείται η ενοποίηση του χώρου μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, τη Βουλή, του εθνικού κήπου και της πλατείας Συντάγματος.

Έχει όμως ιδιαίτερη αξία η πρόταση για μονοδρόμηση της Πατησίων και της Αχαρνών, που θα λειτουργούν ως ζεύγος δρόμων εξυπηρετώντας τις κινήσεις από και προς το κέντρο, αντίστοιχα.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/06/2010&id=173056

 

επιστροφή

 

Το Ελληνικό βγαίνει από το συρτάρι

 

Το πάρκο του Ελληνικού βγαίνει από τα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς η κ. Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2010 θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τύχη του χώρου. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, η λογική της νέας πρότασης θα απέχει τόσο από την πρόταση Σημίτη και Σουφλιά (πολεοδόμηση 1.000 στρεμμάτων και μετατροπή του υπολοίπου σε πάρκο) όσο και από εκείνη των δημάρχων (μετατροπή όλου του χώρου σε πάρκο). «Η πολεοδόμηση του χώρου θα δώσει ένα άμεσο εισόδημα, αλλά χωρίς συνέχεια, δημιουργώντας τεράστιες υπεραξίες. Θέλουμε να προσελκύσουμε επιχειρηματίες με διαφορετική λογική: όχι κατοικίες, όχι εμπορικά κέντρα, όχι ξενοδοχεία ή άλλες επενδύσεις εύκολου κέρδους. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός ενυδρείου ή άλλων αθλητικών και πολιτιστικών χρήσεων, με βάση την καινοτομία», ανέφερε η υπουργός. «Δεν υπάρχει καμία λογική εκποίησης του Ελληνικού», τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο θεμάτων περιβάλλοντος στη Νέα Δημοκρατία κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση «δείχνει μια ακατανόητη ακινησία σε πρωτοβουλίες όπως η ανάπλαση και αξιοποίηση του Ελληνικού, του πιο ώριμου έργου πνοής για την πρωτεύουσα, που συνεχίζει δυστυχώς να παραμένει στα χαρτιά». Σχολιάζοντας το «Αθήνα - Αττική 2014», ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι «οι ανακοινώσεις του υπουργείου είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο ως έκθεση ιδεών, καθώς λείπουν βασικά στοιχεία, όπως ο τρόπος χρηματοδότησης και ο βαθμός συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα». Αντίθετα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο, σημειώνοντας ότι «η κ. Μπιρμπίλη σκύβει στα μεγάλα προβλήματα, εκφράζει πολιτικές και προτείνει λύσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/06/2010_404520

 

επιστροφή

 

Ούτε μία λέξη για τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική και την Πάρνηθα στην παρουσίαση της Υπουργού Περιβάλλοντος για την Αττική!

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις περσινές πυρκαγιές στην Αττική

Ενώ στην «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξή της υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «τετραετές σχέδιο Αθήνα – Αττική 2010-2014», η Υπουργός περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη δεν βρήκε λέξη να πει για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική πριν 10 μήνες ούτε για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα τον Ιούνιο 2007, η Ευρ. Επιτροπή πληροφόρησε με γραπτή απάντησή της τον Ν. Χουντή ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του «αιτήματος της Ελλάδας» για να υπάρξει συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις  πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής ζητούσε την ενεργοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα έχει υποβάλει αιτήσεις για συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης… κι ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την υποβολή του αιτήματος» και ζητούσε από την Κομισιόν αν ότι η Ελλάδαθα τύχει της χρηματοδότησης  που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, ενώ πληροφορεί τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι η αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος έχει ολοκληρωθεί δεν ανακοινώνει, όμως, το πόρισμά του, προφανώς προτιμώντας να ανακοινωθεί δια «της αρμοδίας οδού»:

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ολοκλήρωσαν την αξιολόγησή τους σχετικά με τις αιτήσεις που υπέβαλε η Ελλάδα και η διαδικασία για την έγκριση επίσημης απόφασης βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Η Επιτροπή θα ενημερώσει το αξιότιμο μέλος για το αποτέλεσμα και τους σχετικούς λόγους μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.»

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες «είχαν αμελήσει» (λόγω εκλογών) να αποστείλουν το σχετικό αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης «εντός 10 εβδομάδων από την πρώτη καταστροφή», όπως προβλέπει ο κανονισμός και κινητοποιήθηκαν μετά από σχετική επιστολή (13.10.2009) του Νίκου Χουντή προς το γραφείο της Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν. Χουντής δήλωσε:

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ χθες στην «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξή της υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «τετραετές σχέδιο Αθήνα – Αττική 2010-2014», η Υπουργός περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη δεν βρήκε λέξη να πει για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική πριν 10 μήνες ούτε για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα ούτε και τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία για την προστασία του δασικού και περιαστικού περιβάλλοντος της Αττικής. Δεν μας ενημέρωσε, επίσης, αν η Κομισιόν έχει αποδεχτεί το αίτημα συνδρομής από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την κάλυψη ζημιών στην Ανατολική Αττική. Περιμένουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει τι πράττει για τα κατεστραμμένα δάση της Αττικής κι αν η Κομισιόν έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αν ναι για ποια σχέδια κι αν όχι γιατί.»

ΑΥΓΗ 16-6-2010

 

επιστροφή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΑΘΗΝΑ – ΑΤΤΙΚΗ 2014» -Έργα χωρίς χρηματοδότηση και απουσία κοινωνικής πολιτικής

Στις 14 Ιουνίου, η υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε το Πρόγραμμα «Αθήνα – Αττική 2014», παραπέμποντας στην «Αθήνα – Αττική 2004», τότε δηλαδή που με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων οικοδομήθηκαν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης και έγινε τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αφήνοντας στο λαό της χώρας ένα δυσβάσταχτο χρέος. Η υπουργός αναφέρθηκε κατ’ ουσίαν σε αντικείμενα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), καθώς στην Ελλάδα τα επίπεδα σχεδιασμού συγχέονται και το ΥΠΕΚΑ, τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, αποποιείται τον επιτελικό του ρόλο στο σύνολο της χώρας. Φαίνεται ότι τα λεγόμενα χειροπιαστά έργα τυγχάνουν της προσοχής του κοινού και λειτουργούν επικοινωνιακά, αντίθετα ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η προστασία και η εγκατάσταση διαχειριστικών αρχών στις προστατευόμενες περιοχές, ενδιαφέρουν μόνο τους οικολογούντες.

Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση οι εξαγγελίες δεν αφορούν καθόλου χειροπιαστά έργα αλλά αποτελούν, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, έκθεση ιδεών και ευσεβείς ή ασεβείς πόθους των αρμοδίων αρχών. Το ότι χρειάζονται σημειακές και ευρύτερες αναπλάσεις, όχι μόνο στον αστικό ιστό των κεντρικών περιοχών αλλά και στην παραλιακή ζώνη και αλλού, είναι ηλίου φαεινότερον. Άλλωστε, όλ’ αυτά περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας 1985, το οποίο ουδέποτε συμπληρώθηκε με θεσμικά εργαλεία και μέτρα εξειδίκευσης και εφαρμογής. Το ποιες παρεμβάσεις επιλέγονται σήμερα ως προτεραιότητες, το τι επιπτώσεις θα έχουν στην πόλη και τους κατοίκους της, το πώς οι εξαγγελίες θα γίνουν μελέτες εφαρμογής και θα υλοποιηθούν με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, όλ’ αυτά βρίσκονται εντελώς στον αέρα.

Πλην των 4 πλατειών (Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, Αγίου Νικολάου Αχαρνών) και της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της Β’ Όλγας, παρεμβάσεις που και αυτές ακόμα μελετώνται και διερευνώνται, οι εξαγγελίες σε όλα τα άλλα θέματα αποτελούν γενικολογίες, οι οποίες βρίσκονται πολύ πιο πίσω και από κατά καιρούς μελέτες και προτάσεις. Αυτό γίνεται σκόπιμα καθώς, οι μέχρι σήμερα διατυπωμένες συγκεκριμένα πολιτικές προθέσεις του ΥΠΕΚΑ στα συναφή θέματα, είναι πολύ αρνητικές. Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία του Προγράμματος «Αθήνα – Αττική 2014», όπως δόθηκε στη δημοσιότητα με τη γραπτή ομιλία της υπουργού ΠΕΚΑ.

Ακαδημία Πλάτωνος

Χάρη στους αγώνες της Επιτροπής Κατοίκων, το θέμα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας, της διεύρυνσης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Άλσους και της ένταξής του στο δίκτυο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, έχει τεθεί σε όλες τις διαστάσεις του. Υπάρχει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε μελέτη της περιοχής, με όχι ικανοποιητικό περιεχόμενο. Το ΥΠΕΚΑ όχι μόνο δεν έχει προωθήσει τη συνεργασία Δήμου - ΟΡΣΑ – ΥΠΠΟΤ - ΕΕΑΧΑ για να εκπονηθεί καταρχάς μελέτη, αλλά αγνοεί εντελώς το ζήτημα.

Φαληρικός όρμος

Σχετικά με τον Φαληρικό Όρμο, η υπουργός ΠΕΚΑ επαναλαμβάνει τα γνωστά και αμφιλεγόμενα περί Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στο Tae Kwon Do και Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στο μείζον ζήτημα του παραλιακού μετώπου, το οποίο διεκπεραιώνει σε λίγες γραμμές στις τελευταίες παραγράφους της συνέντευξής της.

Το παραλιακό μέτωπο βρίσκεται σήμερα, εντελώς παράνομα, στα χέρια των «επιχειρηματιών» της νύχτας, κατά παράβαση του Συντάγματος και του ΠΔ 2004, το οποίο ρυθμίζει τα της παραλιακής ζώνης από Φάληρο έως Κορωπί. Η υπουργός ΠΕΚΑ συμμετείχε στην καθαίρεση των υπολειμμάτων της καμένης προ 13 ετών Φαντασίας, ο χώρος της οποίας λειτουργεί ήδη ως χώρος στάθμευσης του διπλανού παράνομου κέντρου. Πότε επιτέλους θα εφαρμόσει τον νόμο, θα σταματήσει τη λειτουργία πολλών δεκάδων νυχτερινών κέντρων και θ’ ανοίξει τις ακτές στους πολίτες; Οι εξαγγελίες δεν περιλαμβάνουν τίποτε σχετικό.

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, οι αφόρητες γενικολογίες περί δυσκολιών και ασυνάρτητων σχεδιαστικών προθέσεων δεν επιτρέπουν να καταλάβουμε τι ακριβώς σκοπεύει το ΥΠΕΚΑ να προωθήσει στην περιοχή.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και Ιλισίων ήδη βρίσκεται σε διαδικασία θεσμοθέτησης αλλά υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ποτέ. Αυτό γιατί απαιτείται η εφαρμογή θεσμικών και κανονιστικών εργαλείων σχεδιασμού καθώς και η επίλυση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων, θέματα για τα οποία το ΥΠΕΚΑ (ΟΡΣΑ) δεν μεριμνά, ενώ ο χρόνος αναστολής οικοδομικών εργασιών που μένει, ήδη δεν επαρκεί.

Πάρκο Αντώνη Τρίτση - Ελαιώνας

Για το Πάρκο Αντώνη Τρίτση, πάλι λέγονται γενικότητες ενώ ο χώρος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υποβάθμισης που πρέπει να λυθούν άμεσα.

Για τον Ελαιώνα, η υπουργός ΠΕΚΑ απλώς μας δουλεύει, καθώς η μόνη ενέργειά της μέχρι σήμερα είναι η εκτός πλαισίου ΣτΕ προσπάθεια διάσωσης του Mall Βωβού.

Όλα τα άλλα θέματα: ανάδειξη και σύνδεση των κέντρων Αθήνας - Πειραιά, λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας - Κερατσινίου, βιώσιμη κινητικότητα στην Αττική, προστασία - βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων, έλεγχος της αστικής διάχυσης προς τους ορεινούς όγκους, βιοποικιλότητα, δεν αξίζουν σχολιασμού.

Καμία κοινωνική πολιτική

Η στήριξη του ποδηλάτου θα άξιζε την προσοχή μας αν υπήρχε πρόβλεψη χρηματοδότησης και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής έστω για το μικρό τμήμα 1.500 μ. ποδηλατοδρόμου στην Καλλιθέα.

Ορθώς, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι δεν ασχολήθηκαν με τα πολλά μπλα – μπλα και παρουσίασαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, τις παρεμβάσεις στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Ορισμένα τμήματα του ιστορικού κέντρου και περιοχές του δήμου της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, που χαρακτηρίζονται σήμερα ως υποβαθμισμένες, δεν πάσχουν αρχιτεκτονικά ή πολεοδομικά αλλά κοινωνικά. Αποτελούν υποδοχείς της σύγχρονης αστικής φτώχειας, που πλήττει πρωτίστως τους μετανάστες και για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει καμιά κοινωνική πολιτική, αντίθετα έχουμε διωγμούς από την αστυνομία και ρατσιστικά εγκλήματα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επειγόντως, χώρους υποδοχής, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης μεταναστών και φτωχών, κέντρα απεξάρτησης και φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών και πλατείες αλληλεγγύης, στις οποίες δεν θα δολοφονείται ο «ξένος» και ο συμπαραστάτης.

Χρειάζεται να λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρησης και εξωραϊσμού της πόλης, δημιουργίας πράσινων χώρων, επισκευής σχολείων, ανέγερσης παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, πολλαπλασιασμού των παιδικών χαρών, κ.λπ.

Από την άλλη, στο κέντρο ενδημεί το κοινό έγκλημα (trafficking, ναρκωτικά). Πολύ ωραία να επεκταθεί το τραμ παντού, αλλά θ’ ασχοληθεί το υπουργείο του κ. Χρυσοχοΐδη με τις μαφίες των εμπόρων; Φαντάζεται το ΥΠΕΚΑ ότι θα απαντήσει σ’ αυτό το πρόβλημα με την προ 25ετίας εξαγγελθείσα πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και με τη μετονομασία της Ευρυπίδου σε οδό μπαχαριών, ή ότι θα λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού ξανασχεδιάζοντας την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα; Μήπως επιχειρεί ένα γενικότερο εξευγενισμό «gentrification» του κέντρου σε βάρος των φτωχών και των απελπισμένων;

Η αντίληψη της παραμονής των παλαιών κατοίκων και των εμπορικών χρήσεων μέσω εξευγενισμού, είναι διάχυτη στις εξαγγελίες της υπουργού. Ήδη στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, παρά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει κλείσει η παιδική χαρά και η Χρυσή Αυγή έχει διώξει τους μετανάστες και τον ιερέα που τους περιέθαλπε. Οι σημειακές αναπλάσεις στις γειτονιές είναι μια σωστή στρατηγική υπέρ της ποιότητας ζωής όλων ανεξαίρετα των κατοίκων τους. Φαίνεται, όμως, αν λάβουμε υπόψη και τις θέσεις της Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων, ότι οι ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λύσεις θα συνδυαστούν με επιχειρήσεις σκούπας για να εκδιωχθούν τα ανθρώπινα απόβλητα των αστέγων, των μεταναστών και των εξαρτημένων παιδιών που αργοπεθαίνουν.

ΕΠΟΧΗ 20/06/2010

 

επιστροφή

 

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για μια ανθρώπινη Αθήνα

 

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΑναπλάσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις και παρεμβάσεις στο σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014»

Του Γιώργου Λιαλιου

Εξήντα χρόνια πριν, βγαίνοντας από την κατοχή και τον εμφύλιο, η Ελλάδα και η πρωτεύουσά της είχαν απελπισμένα ανάγκη από ένα όραμα που να εκφράζει την αισιοδοξία και την ορμή μιας νέας αρχής. Σήμερα, η ανάγκη ενός οράματος για την Αθήνα παραμένει σχεδόν το ίδιο επίκαιρη. Αυτή τη φορά για μια πιο «ανθρώπινη» καθημερινότητα: με περισσότερη ασφάλεια και σαφώς περισσότερο και καλύτερο ελεύθερο χώρο. Το σχέδιο «Αθήνα - Αττική 2014» που παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να απαντήσει σε ορισμένα από τα χρονίζοντα ζητήματα της πρωτεύουσας, κυρίως μέσω σημειακών παρεμβάσεων. Ζητούμενο όμως παραμένει το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, και μάλιστα άμεσα. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας δημιουργούν την ευκαιρία να υπάρξουν τομές. Το θέμα είναι να μη μείνει ανεκμετάλλευτη.

Οι επιστήμονες -χωροτάκτες, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες- που ασχολούνται με τα ζητήματα της πρωτεύουσας δείχνουν το ίδιο καχύποπτοι με τους υπόλοιπους Αθηναίους. «Θα προτιμούσα να είχα ακούσει μερικά πρώτα στοιχεία για τον στρατηγικό σχεδιασμό του συνόλου της πρωτεύουσας. Να μας έδιναν ένα όραμα.

Αντ' αυτού ακούσαμε εξαγγελίες αποσπασματικών μέτρων, που είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα αναφέρονται σε παρεμβάσεις στον υφιστάμενο δημόσιο χώρο», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Αραβαντινός, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ. «Δεν διαφωνώ με τα θέματα ουσίας, όπως τις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις πλατειών. Το πρόβλημα είναι όμως ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα εξαγγέλλονται εδώ και 35 χρόνια!», προσθέτει η αρχιτέκτων - πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη.

Ποια είναι, λοιπόν, η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος; Το πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» περιλαμβάνει σειρά δράσεων (άλλες τοπικού χαρακτήρα και άλλες γενικές) ανάμεσα στις οποίες:

- Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, μέσω της οποίας θα διέλθει το τραμ έως την οδό Πατησίων. Η σχετική πρόταση είχε για πρώτη φορά εξαγγελθεί από τον Αντώνη Τρίτση στις αρχές της δεκαετίας του '80. «Αν αντιμετωπιστεί σωστά η κίνηση των ΙΧ, θα είναι το πιο καταλυτικό έργο για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης», σχολιάζει στην «Κ» ο αρχιτέκτονας κ. Δημ. Διαμαντόπουλος, που έφερε σε πέρας την πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου. «Πρέπει όμως να μελετηθεί καλά για να μη γίνει μια περιοχή που θα ερημώνει το βράδυ», συμπληρώνει ο κ. Αραβαντινός.

- Η ανάπλαση πλατειών σε προβληματικές περιοχές του κέντρου (Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα κ. α.). «Οι αναπλάσεις χρειάζονται, αλλά από μόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα που είναι κατά βάση οικονομικό. Πρέπει να συνοδευτούν από άλλα μέτρα, ώστε να μην απαξιωθούν», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Πολυξένη Κοσμάκη, διευθύντρια του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

- Νέα πρόταση για το Ελληνικό έως το τέλος του έτους. «Μια βιώσιμη λύση θα ήταν να γίνει πάρκο η μισή έκταση και στην άλλη μισή να μεταφερθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα (ώστε να μην εμπλακείς σε απαλλοτριώσεις) από ακίνητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου, τα οποία θα κατεδαφιστούν», λέει ο κ. Αραβαντινός. «Η χρησιμοποίηση του Ελληνικού για να υποστηριχθούν αναβαθμίσεις στο αστικό περιβάλλον κεντρικών περιοχών είναι μονόδρομος», εκτιμά η κ. Κοσμάκη.

- Επιστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων στον Ελαιώνα. «Θα αποδειχθεί δύσκολο. Χρειάζεται έναν φορέα που να ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα», λέει η κ. Κλουτσινιώτη.

Χωρίς να αποδοκιμάζουν τις επιμέρους δράσεις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εποχή προσφέρεται για δραστικές αποφάσεις. «Υπάρχουν τόσοι περιορισμοί αυτή την περίοδο, που δυσχεραίνουν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Θα ήθελα όμως να δω τη μείωση των όρων δόμησης, κάτι που μόνο ο Στέφανος Μάνος είχε καταφέρει να κάνει, ώστε με τα χρόνια να επανέλθει η ανθρώπινη κλίμακα στις συνοικίες», παρατηρεί ο κ. Διαμαντόπουλος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/06/2010_405242

 

επιστροφή

 

Το τρίπτυχο των μέτρων «περιορισμού» της Αθήνας

Αύhttp://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifξηση προστατευόμενων περιοχών, κατάργηση παρεκκλίσεων και τόνωση του κέντρου

Του Γιωργου Λιαλιου

Η κατάργηση των παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής, η επέκταση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και η αύξηση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να φθάσουν σε έκταση το 1/3 του νομού είναι το βασικό «τρίπτυχο» μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πρωτεύουσας, που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ολα αυτά, στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους. Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που το νέο πλαίσιο θα φέρει είναι η διατήρηση ή «επανένταξη» παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης «μέσα» στο Λεκανοπέδιο, η μείωση του συντελεστή δόμησης στις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές, η πρόβλεψη μέτρων για τη διατήρηση της κατοικίας στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά, η επέκταση μετρό, τραμ και προαστιακού και η ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο σε διαβούλευση έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, έπειτα από πιέσεις του υπουργείου Υποδομών, δέχθηκε να παρουσιαστεί νωρίτερα το σκέλος που αφορά την οργάνωση των μετακινήσεων στο νομό (συγκοινωνίες και οδικοί άξονες).

Οι μεταφορές

«Οσον αφορά τις μεταφορές, στόχος είναι να αυξηθούν οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς από 40% σε 50% μέσα στην επόμενη δεκαετία», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), κ. Γιάννης Πολύζος. Οι βασικές προτάσεις έως το 2020 συνοψίζονται στα εξής:

– Για το Μετρό, ολοκλήρωση της γραμμής 3 (Αιγάλεω - Πειραιάς) και κατασκευή της νέας γραμμής 4 (Αλσος Βεΐκου - Μαρούσι μέσω κέντρου).

– Για τον προαστιακό, ολοκλήρωση των εργασιών στο τμήμα Τρεις Γέφυρες - Πειραιάς και πύκνωση των δρομολογίων με Θήβα και Χαλκίδα.

– Για το τραμ, προβλέπει τρεις επεκτάσεις (αμαξοστάσιο Ελληνικού - Μετρό Αργυρούπολης, Σύνταγμα - Πλατεία Αιγύπτου, Πειραιάς - Κερατσίνι) και δύο νέες γραμμές (Καμίνια - Πειραϊκή, Σταθμός Λαρίσης - Πλατεία Αιγύπτου).

Οσον αφορά τις υποδομές, το σχέδιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Για την επέκταση της Αττικής Οδού, το υπουργείο Υποδομών προτείνει την επέκταση έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (για την οποία υπάρχει και η συναίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος), τη μετακίνηση της σήραγγας Υμηττού νοτιότερα, στην Ανω Γλυφάδα και τη σύνδεση με Κορωπί και, τέλος, την ολοκλήρωση του τμήματος βορείως του αεροδρομίου.

Το σημαντικότερο τμήμα του νέου Ρυθμιστικού, όμως, αφορά την οικιστική εξέλιξη της Αθήνας. «Στόχος μας είναι να ανασχεθεί η επέκταση της Αθήνας και να δοθεί έμφαση στο Λεκανοπέδιο», λέει στην «Κ» ο κ. Πολύζος. «Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, λ.χ. στα Μεσόγεια, είναι μια εύκολη αλλά ακριβή λύση, που οδηγεί στη δημιουργία μιας άνευρης πόλης, χωρίς βασικές υποδομές». Οπως εξηγεί, το νέο Ρυθμιστικό θα προβλέπει και άμεσα μέτρα (όπως η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και η αύξηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου), αλλά και έμμεσα μέτρα (όπως η αύξηση των προστατευόμενων χώρων πρασίνου, αλλά και του καθεστώτος προστασίας της αγροτικής γης) για τον περιορισμό της επέκτασης της πόλης. Οσον αφορά τα κέντρα της Αθήνας και Πειραιά, το νέο ρυθμιστικό έχει τη φιλοδοξία να ανασχέσει την υποβάθμισή τους. «Θα καθοριστεί η ταυτότητα και ο μελλοντικός χαρακτήρας μιας ευρύτερης πολεοδομικής ενότητας που θα περικλείει μεγάλα τμήματα των δήμων Αθήνας και Πειραιά», αναφέρει ο κ. Πολύζος. «Το πλαίσιο θα ζητεί τη θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της κατοικίας και των χρήσεων που φιλοξενούν επαγγελματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, την αναπροσαρμογή του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, που επιδρά στον φόρο εισοδήματος, στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και σε άλλα, την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, την παροχή κινήτρων για την αγορά πρώτης κατοικίας κ.λπ. Θα προτείνει, επίσης, τη μείωση του συντελεστή δόμησης εκεί όπου είναι υπερβολικά υψηλός. Το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά είναι το μεγάλο μας στοίχημα».

Στόχος να πρασινίσει το 1/3 της Αττικής

Ακόμα μία από τις διαφοροποιήσεις του νέου ρυθμιστικού σχεδίου θα είναι η αύξηση του «πλέγματος» πρασίνου στην Αττική και η αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας του, ως μέσο για την ανάσχεση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. «Στόχος είναι το 1/3 της Αττικής να είναι πράσινο που θα προστατεύεται με αυστηρούς όρους», τονίζει στην «Κ» ο κ. Πολύζος. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί:

– Πλαίσιο για την προστασία των ορεινών όγκων της δυτικής Αττικής (Πατέρας, Γεράνεια, Πάστρα, Κιθαιρώνας, περίπου 500.000 στρέμματα).

– Μελέτη για την οργάνωση και προστασία του κτήματος Τατοΐου (περίπου 9.500 στρέμματα). Οι κατευθύνσεις είχαν δοθεί από το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Πάρνηθας και αφορούν στην μετατροπή των παλαιών ανακτόρων σε χώρους φιλοξενίας υψηλών προσώπων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Και την εκμετάλλευση των βοηθητικών κτιρίων με χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

– Τη δημιουργία «θεματικού ιστορικού πάρκου εξόρυξης μεταλλεύματος» στη Λαυρεωτική, δηλαδή την ίδρυση ενός εκτεταμένου υπαίθριου μουσείου.

– Την επέκταση των ορίων προστασίας του Υμηττού προς το Νότο κατά 2.200 στρέμματα και τη διασύνδεσή του με το παραλιακό μέτωπο (Φασκομηλιά).

– Την αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας των ορεινών όγκων Πεντέλης, Λαυρεωτικής και Αιγάλεω.

– Τη δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου για τα νησιά της Αττικής (Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι αλλά και Πόρος - Τροιζηνία, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα - Αντικύθηρα), με θέσπιση ζωνών χρήσεων γης, περιορισμών δόμησης και οριοθέτηση των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

– Την οργάνωση των αξιόλογων ιστορικών και φυσικών στοιχείων της δυτικής Αττικής σε ενιαίο πάρκο.

Ενα από τα «αινίγματα», πάντως, που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί για το νέο Ρυθμιστικό αφορά την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο των Σπάτων. Η πρόταση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβλεπε την ενδυνάμωση των μεγάλης κλίμακας εμπορικών χρήσεων (που εν τω μεταξύ εξασφάλισαν γη σε τιμές... χωραφιών), επιλογή που όμως οδηγεί σε νέα πληθυσμιακή αύξηση τα Μεσόγεια.

Καινοτόμες προτάσεις για τον νέο Ελαιώνα

Μία από τις βασικές «στροφές» του νέου ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με το παρελθόν αφορά τα 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα. Το ισχύον προέβλεπε τη σταδιακή μετατροπή της περιοχής σε πόλο πρασίνου, με την απομάκρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προτείνει (σχεδόν) το αντίθετο: τη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά με καλύτερους όρους.

«Ενας από τους στόχους του νέου Ρυθμιστικού θα είναι η συμφιλίωση της πόλης με τον παραγωγικό ιστό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οτιδήποτε παραγωγικό θεωρείτο κακό και έπρεπε να διωχθεί εκτός Αττικής. Σήμερα, πιστεύουμε ότι το να έχεις μια παραγωγική βάση μέσα στην πόλη, με υποδομές και αυστηρούς όρους ως προς τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες είναι προς όφελος της πόλης», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, κ. Γιάννης Πολύζος. «Το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 προέβλεπε τη μετατροπή του 40% του Ελαιώνα σε πράσινο. Ούτε αυτός ο στόχος επετεύχθη ούτε η εξυγίανση της περιοχής προχωρεί όπως την είχαν τότε οραματιστεί. Αντίθετα, η σημερινή κατάσταση ευνοεί τους “μεσάζοντες”, που αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις, προσβλέποντας σε υπεραξίες». Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, το νέο Ρυθμιστικό θα προτείνει τη συγκράτηση της παραγωγικής δραστηριότητας στον Ελαιώνα, αλλά με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους που θα αποτρέπουν τις βιομηχανίες μεγάλης όχλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία που έδινε το Π.Δ. του 1995 για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα έληξε στα τέλη του 2009, αφήνοντας σήμερα περισσότερες από 50 επιχειρήσεις (από συνεργεία αυτοκινήτων έως τσιμεντοβιομηχανίες) χωρίς άδεια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Αλεξ. Φούρλας, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα με μια παράταση 2 - 3 ετών, μέχρι να καταλήξει η Πολιτεία στους νέους στόχους της. «Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα σύνθετο καθώς πολλές επιχειρήσεις θέλουν να μετεγκατασταθούν, αλλά δεν βρίσκουν χώρο», αναφέρει ο κ. Φούρλας. «Είμαστε σε μια περίοδο κρίσης, επομένως το πιο σοφό θα ήταν να δοθεί μια προσωρινή αδειοδότηση στις επιχειρήσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/10/2010_417099

 

επιστροφή

 

Παραιτήθηκε η ηγεσία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας

Ο πρόεδρος κ. Ι. Πολύζος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική του ΥΠΕΚΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, καθηγητής κ. Γιάννης Πολύζος. Μαζί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους η αντιπρόεδρος του οργανισμού κυρία Δανάη Αντωνάκου και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθηγήτρια κυρία Μαρία Μαντούβαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές τους εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και ευχαριστεί την ηγεσία του ΟΡΣΑ για τον σοβαρό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις επιστημονικές προκλήσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο «βρίσκεται σε συνεννόηση με τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την πολυδιάστατη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αττικής».

16/03/2012

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=448990

 

επιστροφή

 

Όχι στην κατάργηση του Ο.Ρ.Σ.Α.

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσ/κης. Να συμπληρώσουμε ότι το "κόλπο" της κατάργησης Οργανισμών αποτελεί το όπλο των μνημονικακών κυβερνήσεων τόσο για απολύσεις προσωπικού όσο και για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ευέλικτα ιδιωτικά σχήματα. Στην περίπτωση του ΟΡΣΑ ίσως έχει να κάνει και με τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις (έστω και την ύστατη στιγμή) της (διορισμένης) διοίκησης του, από τις καταστρεπτικές πολιτικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

 

Θέμα : Κατάργηση Ο.Ρ.Σ.Α. - Ο.Ρ.Θ.Ε.

 

Από την επίσημη ιστοσελίδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κου Πάγκαλου πληροφορηθήκαμε ότι, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, συνεδρίασε στο Γραφείο του, η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημοσίου τομέα. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλου, συμμετείχαν οι Υπουργοί, κ.κ. Παντελής Καψής, Δημήτριος Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος και Νικόλαος Σηφουνάκης. Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Σωτήριος Λύτρας και οι Γενικοί Γραμματείς, κ.κ. Δημήτριος Στεφάνου, Ευσταθία Μπεργελέ, Ηλίας Πλασκοβίτης, Ηλίας Πεντάζος, Ιωάννης Οικονομίδης και Ιωάννης Ιωαννίδης.

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η κατάργηση των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο καθορισμός με νόμο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους.

Οι Οργανισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν το 1985 με τους νόμους 1515 και 1561 αντίστοιχα και συμπληρώθηκαν από πλευράς θεσμικού πλαισίου και αρμοδιοτήτων από τον Ν. 1650 του επόμενου έτους, για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχοντας ως βασική τους αρμοδιότητα την ευθύνη του ρυθμιστικού σχεδίου και του προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, έχουν επιτελέσει σημαντικό και αναντικατάστατο έργο σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης των δύο μητροπολιτικών περιοχών και την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδίου, με χρήση κατάλληλων εργαλείων και πολιτικών και στόχο τη αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αυτοί επιτέλεσαν ένα ογκώδες και δύσκολο μελετητικό και επιτελικό έργο, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν πλήθος από αντιξοότητες, τόσο λόγω έλλειψης επίσημου οργανογράμματος, με σταδιακή υποβάθμισή τους από πλευράς πόρων και προσωπικού, όσο και λόγω πολλών και αντιτιθέμενων οικονομικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα. Με βάση τα παραπάνω:

Εκφράζουμε τη βαθύτατη διαφωνία μας σε οποιαδήποτε προοπτική κατάργησης των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφαιρούν από τον δημόσιο τομέα αρμοδιότητες περιβαλλοντικής και λειτουργικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και εισάγουν διαδικασίες fast track για την προσέλκυση επενδύσεων, προοιωνίζουν καταστάσεις πλήρους απορύθμισης των χρήσεων γης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, γενικότερα σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στις δύο αυτές μητροπολιτικές περιοχές, με τα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα ποιότητας ζωής και αναπτυξιακού προτύπου.

Ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους και καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς Φορείς καθώς και του Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώσουν την αντίθεσή τους και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση τη συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας των Οργανισμών αυτών.

(ελήφθη 10-4-2012)

 

επιστροφή

 

ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 7 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ * ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΕΙΣ * 13 ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

60.000 στρέμματα γης μπαίνουν στο σχέδιο πόλης στην Αττική

Διατηρείται η αρτιότητα των 20 στρεμμάτων για τη δόμηση οικοπέδων. Δεν καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Νέες εντάξεις περιοχών της Αττικής στο σχέδιο πόλης... με μέτρο, που θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου δεκαετίας σε περίπου 60.000 στρέμματα, κυρίως για να καλυφθούν τα αυθαίρετα άνω των 150.000 ιδιοκτητών, που εντάσσονται στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την επέκταση των αυτοκινητοδρόμων προβλέπει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, καθώς και την ολοκλήρωση του ιστορικού περιπάτου της ΑθήναςΤαυτοχρόνως το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προβλέπει νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Αττική, που πριμοδοτεί την αναζωογόνηση του αστικού ιστού, τον εκσυγχρονισμό αντί της μετεγκατάστασης των βιομηχανιών και την ολοκλήρωση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων μέχρι τα νότια προάστια.

Επίσης το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας δίνει έμφαση σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις συνεδριακού τουρισμού, τουριστικής κατοικίας και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στο θαλάσσιο μέτωπο αλλά και στον εκτός σχεδίου χώρο.

Με 13 «ρυθμίσεις-κλειδιά», που συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, την περασμένη Πέμπτη, «κλείδωσε» με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων συνολικά επτά υπουργείων (ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού, Πολιτισμού, Υγείας, και Αγροτικής Ανάπτυξης), το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Οι νέες ρυθμίσεις, που αποτελούν προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων στους τομείς ευθύνης τους, ενσωματώνονται στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Το τελικό σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021» προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιαστεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και τη διοίκηση του ΟΡΣΑ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για κοινοβουλευτικό διάλογο και ακολούθως να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να είναι νόμος του κράτους πριν από το τέλος του έτους.

Προσπάθεια δεκαετίας

Διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργοί Περιβάλλοντος εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία έθεσαν στόχο να αποκτήσει η Αττική νέο Ρυθμιστικό, που θα αντικαταστήσει το πρωτοποριακό για την εποχή του Ρυθμιστικό Σχέδιο που καθιέρωσε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, το οποίο παραμένει το ίδιο από το 1985, παρ' ότι ξεπεράστηκε αλλά και καταπατήθηκε σχεδόν σε όλες τις βασικές προβλέψεις του.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή της τελευταίας δεκαετίας, με τις συνακόλουθες συγκρούσεις συμφερόντων, τεχνοκρατικών και πολιτικών αντιλήψεων αλλά και προβλεπόμενων χρήσεων, που σημειώθηκαν από την ευφορία και τους μεγαλοπρεπείς σχεδιασμούς της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι την ένδεια και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της εποχής των Μνημονίων λειτούργησαν ανασταλτικά για την κατάρτιση του νέου Ρυθμιστικού.

Τώρα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης που πλήττουν τη χώρα, με αξιοσημείωτη για πρώτη φορά συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, προωθείται να θεσμοθετηθεί το νέο Ρυθμιστικό. Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ είναι να αποτελέσει το νέο χάρτη στρατηγικών επιλογών για την άσκηση χωροταξικής, πολεοδομικής αλλά και οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα, όπου ζει περίπου ο μισός πληθυσμός και αναπτύσσεται το 35% των δραστηριοτήτων της χώρας.

Το νέο Ρυθμιστικό πληροφορούμαστε αρμοδίως ότι θα αποτελείται από το βασικό νομοσχέδιο των στρατηγικών επιλογών και κατευθύνσεων για την Αττική, ενώ θα συμπληρωθεί σταδιακά, μέσα από διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και συνεργασίας με τους φορείς (επιστημονικούς, παραγωγικούς, αυτοδιοικητικούς, οικολογικούς κ.λπ.), με οριστικό σχέδιο δράσης και εξειδίκευσης των επιμέρους χρήσεων και δραστηριοτήτων.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι πριν από την οριστικοποίηση των στρατηγικών επιλογών της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014-2020 να έχουν προσδιοριστεί οι μεγάλες αναπτυξιακές χωρικές παρεμβάσεις για την Αττική.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ωστόσο, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και μεγάλων εκκρεμοτήτων που υφίστανται σε θέματα πώλησης της δημόσιας περιουσίας, κρίνεται σκόπιμο να προσδιοριστούν π.χ. οι στρατηγικές κατευθύνεις αξιοποίησης του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού και όχι με ακρίβεια οι πιθανές προβλεπόμενες χρήσεις της συγκεκριμένης έκτασης. Πράγμα που εκτιμάται στο ΥΠΕΚΑ ότι θα οδηγούσε σε νέες αντιπαραθέσεις και ενδεχομένως σε νέα ακύρωση του συνολικού προγραμματισμού, ενώ ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει την υλοποίηση συγκεκριμένου προγραμματισμού και τις πιθανές αλλαγές και ανατροπές του.

Οι πέντε βασικοί άξονες

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, οι πέντε βασικές παραδοχές που αναδεικνύονται ως οι αναγκαίες για τον προσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων για τη σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι:

1 Η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

2 Το περιβάλλον, ως σημαντικός πόρος για το σύνολο και το μέλλον της κοινωνίας και ως άξονας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

3 Η κοινωνική αλλά και η χωρική συνοχή, ως κατ' εξοχήν ζητούμενα σε περιόδους μετάβασης/κρίσης.

4 Ο πολιτισμός, ως έννοια που διαπερνά και εμπεριέχει όλες τις επιμέρους εκφράσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.

5 Η αστική αναζωογόνηση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις.

* Στη σύσκεψη, στην οποία «κλείδωσε» το νέο Ρυθμιστικό, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή Μπάτσου, η αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=394896

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

 

επιστροφή

 

ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

( Συζήτηση 4-2-2014 στο Περιφερειακό Συμβούλιο )

ΟΜΙΛΙΑ   Γιώργου  Δημαρά- ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:  Οι  προτεραιότητες του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής που συζητάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  δεν είναι των επιστημόνων συντακτών του κειμένου, είναι των πολιτικών προϊσταμένων τους που θα περάσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Το Ρυθμιστικό στις γενικές του κατευθύνσεις αποτελεί συγκεκριμένη  πολιτική επιλογή και έτσι πρέπει να κριθεί.  Άλλο Ρυθμιστικό θα φέρει μια παράταξη  που είναι στην γραμμή του νεοφιλελευθερισμού και της βάρβαρης ανάπτυξης, άλλο εκείνη  που πιστεύει στο συγκεντρωτισμό και άλλο  η παράταξη που έχει ως προτεραιότητα την βιωσιμότητα, την αειφορία και την αποκέντρωση.    Οι συγκεκριμένες θέσεις  διακρίνουν τη δεξιά ,την  αριστερά και την οικολογία.

 

 Α.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ στο  συγκεκριμένο  Σχέδιο Νόμου

1η παρατήρηση:  Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε πριν δύο χρόνια το σχέδιο νόμου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου που εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής ΕΜΠ. Γιάννης Πολύζος.

Δεν γνωρίζω τι άλλαξε μέσα στο λίγο αυτό χρόνο και χρειαζόμασταν άλλο σχέδιο;

Οι ουσιώδεις αλλαγές που έγιναν είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και εν γένει της βιωσιμότητας.  Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με αυτά που παρατηρεί είναι σαν  να προτείνει το προηγούμενο σχέδιο.

  2η παρατήρηση: Τίθεται χρονικός ορίζοντας το έτος 2021 ήτοι 7 χρόνια από σήμερα,  πως εννοείται ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο να βλέπει μόνο 7 χρόνια μπροστά; Το σωστό είναι να έχει ορίζοντα 30 ή και 50 χρόνια. Οι πόλεις δεν διαμορφώνονται σε 7 ή 10 χρόνια,  πρέπει να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι στόχοι  και μεσοπρόθεσμοι.

3η παρατήρηση:  Το σχέδιο νόμου αφαιρεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες δεσμεύσεις που υπήρχαν και γίνεται ένα γενικόλογο κείμενο αρχών, δηλαδή  κανονικό ευχολόγιο . «Αν είναι όλα άγραφα κάτι θα βγει» όπως λέει και το τραγούδι.

4η παρατήρηση: Στο κείμενο υπάρχουν πολλές αναφορές για αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ στο περιεχόμενο οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση ( Πολύζου) είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την αειφορία και την  βιωσιμότητα. 

Θα αναπτυχθούν αυτά τα σημεία στην συνέχεια ενώ αρκετά από αυτά έχει ήδη επισημάνει η εισήγηση της Υπηρεσίας που αναφέρει συγκεκριμένα:

·         Στις μεταφορές «……. Διακρίνεται έστω σταδιακή επιστροφή στην ξεπερασμένη πολιτική ανάπτυξης οδικών δικτύων……»  όπως «η σήραγγα σύνδεσης παλαιού – νέου Αεροδρομίου, καθώς και η ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας…»

·         Η χωροθέτηση πολυκαταστημάτων τύπου (Mall) στην περιφέρεια του αστικού χώρου της Αττικής δεν θεωρείται κατάλληλη, διότι αυξάνει το μήκος μετακινήσεων και την εξάρτηση από το Ι.Χ. ……».

·         Αρκετές ακόμη παρατηρήσεις της υπηρεσίας και άλλες που θα παρατεθούν καθιστούν τις λέξεις του κειμένου για αειφορία και βιωσιμότητα χωρίς περιεχόμενο.

Οι συντάκτες της μελέτης και όσοι έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει «να σέβονται τις λέξεις »  αειφορία και βιωσιμότητα.

Έτσι δεν πρέπει να μας συγκινούν οι φραστικές αναφορές που υπάρχουν στο κείμενο όπως: «….. τη διαφύλαξη του εξωαστικού χώρου ως σημαντικού περιβαλλοντικού και παραγωγικού πόρου….» και «Αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή με πολιτικές που αρθρώνονται γύρω από την ανάσχεση κατανάλωση εδαφικών πόρων για δόμηση……..».

Όταν αφαιρείται και το μικρό θετικό βήμα για κάποιο περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης του προηγούμενου σχεδίου  ΡΣΑ  που καταργούσε τις παρεκκλίσεις αρτιότητας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων. Θα συνεχίζει να υπάρχει η δυνατότητα σε εκτός σχεδίου  δόμηση και με τις παρεκκλίσεις και θα οικοδομούνται  οικόπεδα 750τ.μ. όταν έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένους δρόμους.

 

Β. ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση την έχουν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι πολεοδόμοι και πολλοί υπουργοί είχαν δηλώσει ότι θα  προωθήσουν με νόμο την κατάργηση (Βάσω Παπανδρέου, Σουφλιάς, Μπιρμπίλη και κάτι ανάλογο γράφτηκε και για τον σημερινό υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη).

Επομένως η επιβάρυνση στο Περιβάλλον και την οικονομία από την εκτός σχεδίου δόμηση έχει κατανοηθεί και από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Χωροταξίας

Τι λείπει;

 Το ξεπέρασμα του πελατειακού συστήματος και του πολιτικού κόστους. Προφανώς σκέπτονται «ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελίσσονται και  ας το κάνουν κάποιοι άλλοι». Αυτό όμως γίνεται σε κάθε τομέα παιδεία, υγεία, ασφάλιση, οικονομία. Έτσι κατέστρεψαν την χώρα και τους πολίτες.

 Το έγκλημα λοιπόν δεν είναι από αμέλεια ή άγνοια, ούτε υπάρχει το ακαταλόγιστο.

Το έγκλημα συντελείται με πλήρη συνείδηση του αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της  βιώσιμης οικονομίας και βέβαια της αισθητικής του τοπίου.

Ως παράταξη των Οικολόγων έχει  τοποθετηθεί  ότι το πιο βασικό  μέτρο προστασίας της καλλιεργήσιμης γης στην Αττική  είναι η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Τι χρειάζεται να κάνουμε:

 

1.   Να οριοθετήσουμε τις περιοχές όπου θα απαγορεύεται για πάντα κάθε είδους δόμηση, οι περιοχές αυτές να θεσμοθετηθούν με το ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ  ΑΤΤΙΚΗΣ και να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα ΓΠΣ και οι ΖΟΕ όπου υπάρχουν (στην Αττική έχουν θεσμοθετηθεί μόνο τρεις ΖΟΕ).

Να προβλέπεται άμεση προστασία από την  δόμηση:

-          Όπου υπάρχει γη που μπορεί να καλλιεργηθεί (γη παραγωγικότητας)

-          Όπου υπάρχουν δάση.

-          Όπου υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ποτάμια, ρέματα, λίμνες)

-          Όπου υπάρχουν αρχαία μνημεία.

 

2.  Να οριοθετηθούν συγκεκριμένες περιοχές και σε περιορισμένη κλίμακα που θα ενταχθούν σε σχέδιο πόλης. (κυρίως εκεί που ήδη υπάρχουν διαμορφωμένοι οικισμοί).

 

Να τολμήσουμε δηλαδή για τα αυτονόητα.

Να μην προσδιορίζεται η χάραξη της στρατηγικής επιβίωσης από το ψηφοθηρικό πελατειακό σύστημα που καταστρέφει την χώρα και καταδικάζει το μέλλον των επόμενων γενεών.

 

Γ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ  ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το άρθρο 18. περί «Προστασίας του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

Φράσεις όπως «Δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των δασών και δασικών εκτάσεων, με εξαίρεση λόγους δημόσιας υγείας και δημόσιου συμφέροντος», «Οι κυρίαρχες χρήσεις (των ορεινών όγκων) είναι η αναψυχή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός», «δημιουργία υπερτοπικών πόλων αναψυχής (στους ορεινούς όγκους)» δημιουργούν εύλογες απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στα περιαστικά δάση (όσα έχουν απομείνει) και τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

 Ειδικά στο Παράρτημα αναφέρεται ότι οι ορεινοί όγκοι Υμηττού, Αιγάλεω – Ποικίλο Όρος – Λίμνη Ρειτών, Λαυρεωτικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειας Αττικής «διαμορφώνονται σε πάρκα αναψυχής».  Όλα τα βουνά «πάρκα αναψυχής»; Θα μείνει και κάτι ανέπαφο οικοσύστημα σε φυσική κατάσταση;

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά αναφέρεται με έκταση 2000 στρ. ενώ όλοι ξέρουμε ότι στον διαγωνισμό ο Ανάδοχος δεν υποχρεώνεται πουθενά για δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου με δημόσιο χαρακτήρα.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου δεν προβλέπεται να έχει πράσινο αλλά «δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού, εμπορίου, τουρισμού (μαρίνα, συνεδριακό κέντρο κ.λ.π.)».

Στο άρθρο 29 περί μεταφορών-μετακινήσεων νέοι αυτοκινητόδρομοι στο λεκανοπέδιο προωθούνται με τη γενική φράση» η περαιτέρω ανάπτυξη των Μέσων Σταθερής Τροχιάς στην Αττική, σε συνδυασμό με ένα ιεραρχημένο και προσαρμοσμένο στους στόχους του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σχέδιο συμπλήρωσης του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων».

Οι διευκρίνηση του άρθρου 29 δίδεται στο άρθρο 30.4.ζ. (Οργάνωση συστήματος μεταφορών), όπου μέσα από φράσεις όπως «να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οι στόχοι συμμετρικής κατανομής των μετακινήσεων στο αρτηριακό δίκτυο της πόλης, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολεοδομικών στόχων αναδιάταξης του συστήματος εξυπηρέτησης των μετακινήσεων στην κεντρική περιοχή της προωθούνται ξανά οι αυτοκινητόδρομοι Υμηττού.

Σήραγγες,  αυτοκινητόδρομοι,  ζεύξη Σαλαμίνας- Περάματος κ.λ.π θα είναι η χαρά των μεγαλοεργολάβων αλλά προφανώς δεν είναι  σωστή κατεύθυνση επενδύσεων αυτή την περίοδο της κρίσης.

 Εμείς λέμε ΟΧΙ σε τέτοιες  επιλογές.

Είναι λάθος από άποψη βιωσιμότητας η εξαγγελλόμενη προσπάθεια ανάσχεσης της πληθυσμιακής μείωσης σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής. Η πληθυσμιακή αποκέντρωση είναι ανάγκη για ακατάρρευστη κοινωνία και οικονομία.

 

ΜΕΤΡΟ

Προβλέπεται μόνο ακτινωτή ανάπτυξη ενώ όπως έχουμε καταθέσει αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση είναι αναγκαία μια περιμετρική δακτυλιοειδής γραμμή που θα συνδέει τα πιο κεντρικά σημεία των Δήμων – Κεντρικές Πλατείες για την απευθείας πρόσβαση πεζών στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ. Δώσαμε και ενδεικτική χάραξη με την οποία μια σειρά περιμετρικών Δήμων όπως η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, η Καισαριανή, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, η Ν. Φιλαδέλφεια, οι Άγιοι Ανάργυροι θα έχουν ΜΕΤΡΟ στα πιο κεντρικά και πυκνοδομημένα σημεία τους.

Η περιμετρική γραμμή πρέπει  να περιλαμβάνει στο ρυθμιστικό σχέδιο, έστω και εάν καθυστερήσει η κατασκευή της, η χάραξη της πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν στη μελέτη και των άλλων προβλεπόμενων επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ γιατί θα συνδέεται με αυτές.

 

 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 Επιτρέπεται  η χωροθέτηση για  μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Αττική.

Η άποψη μας είναι ότι: Η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και η διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις γειτονιές της Αθήνας και των προαστίων απαιτεί πλήρη απαγόρευση μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Αττική.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Α. Αυτό το ρυθμιστικό σχέδιο και η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επεκτάσεων) πρέπει να μην ψηφιστεί. Να επιστραφεί με τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας και εκείνες των συναδέλφων που είναι σε κατεύθυνση αειφορίας και βιωσιμότητας και εάν και εφ΄ όσον γίνουν δεκτές και ενσωματωθούν τότε να έρθει σε επόμενο Συμβούλιο και  ψηφιστεί η ΣΜΠΕ.

Να γίνει σαφές ότι η Περιφέρεια αττικής δεν εκτελεί διαταγές της κεντρικής Κυβέρνησης. Έχει δική της άποψη και διεκδικεί την αρμοδιότητα για τα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα της Αττικής.

Β. Να παρθεί απόφαση ώστε ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ να μην  καταργηθεί και να υπαχθεί στην εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής. 

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ

 

επιστροφή

 

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Κυριακή 15 Μαρτίου ώρα 11: 00 π.μ στην αίθουσα του ΤΕΕ ( Νίκης 4 - Αθήνα )

 

Ημερίδα- Ανοιχτή πρόσκληση - Διαβούλευση για: '' ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ  ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ΄΄

 

·         Που θα καθορίζει τους άξονες χωρικού - πολεοδομικού σχεδιασμού στην Αθήνα-Αττική,

·         Θα προάγει την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος,

·         Θα αποτελεί οδικό χάρτη για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ :

-Λιάνα Καλογρίδου, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

- Μαρία Καραμανώφ  Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

- Ελένη Πορτάλιου Καθηγ.Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Μέλος του Κινήματος κατά της υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας.

- Κατευθύνσεις ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στην Αθήνα, Πάνος Τότσικας  Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος, Μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

 

Παρεμβαίνουν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, κινήματα πολιτών, ενεργοί πολίτες της Αθήνας.

 

επιστροφή

 

Κατευθύνσεις ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στην Αθήνα

Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, Μέλος της “Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό”

Εισήγηση στην Δημόσια συζήτηση του «Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας», 15.3.2015

 

Εισαγωγή

Στις αρχές του 2010, έλαβα μια πρόσκληση από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας(ΟΡΣΑ) καθηγητή Γιάννη Πολύζο να συμμετάσχω σε μια  άμισθη Ομάδα Εργασίας με θέμα  «Περιβάλλον - Αγροτική γη», εν όψει της διαμόρφωσης ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Αν και είχα κάποιες επιφυλάξεις για μια σειρά λόγους, τελικά δέχτηκα την πρόσκληση και συμμετείχα σ’ αυτή την Ομάδα Εργασίας.

Είχε προηγηθεί ένα  χρόνο πριν, η κατάθεση ενός άλλου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, προς αντικατάσταση του θεσμοθετημένου Ρ.Σ.Α του 1985 του Αντώνη Τρίτση (Νόμος 1515). Η δημόσια και σφοδρή  αντίθεσή μου στους νέους αυτοκινητόδρομους στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στον Υμηττό, που προέβλεπε το Ρ.Σ.Α του Γ. Σουφλιά, ίσως ήταν ο κύριος λόγος που ώθησε τον Γιάννη Πολύζο να με συμπεριλάβει σε μια Ομάδα Εργασίας για το νέο Ρ.Σ.Α.

Για την ιστορία σημειώνω, ότι ο κ. Σουφλιάς  και η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, στις διακηρύξεις τους για το ΡΣΑ ισχυρίζονταν ότι: «Θέλουμε να φτιάξουμε μια οικολογικά συνειδητοποιημένη και βιώσιμη πόλη… μια δυναμική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή Μητρόπολη… μια συνεκτική και φιλική προς την κοινωνία πόλη», κάνοντας «…στροφή προς ένα νέο πρότυπο βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης… σε αρμονία με τον διεθνή ρόλο της Αθήνας ως Μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης» (1).

 Εν τέλει, το «νέο Αθηναϊκό όραμα», το  ΡΣΑ  του Γ. Σουφλιά, μπήκε στο ψυγείο από την επόμενη Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, το τελικό χτύπημα δόθηκε από τις  προσφυγές στο ΣτΕ που κατέθεσαν 4 Δημοτικές Αρχές της περιοχής και 4 Κινήσεις Πολιτών, αλλά και από την οικονομική δυσπραγία που εκδηλώθηκε μετά το 2009..

Ακόμη, θα ήθελα εισαγωγικά να επισημάνω,  κάποιες Παρατηρήσεις μου, στα πλαίσια της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας «Περιβάλλον-Αγροτική γη» για το νέο ΡΣΑ, στην οποία συμμετείχα.

 

Σχετικά με τους Ορεινούς όγκους και την δασική γη, έγραφα το 2010: «…Το Ρ.Σ.Α του1985 αποτέλεσε μια προσπάθεια αναχαίτισης παρεμβάσεων και εξελίξεων που επιφύλασσαν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Αττική και έτυχε χαμηλού βαθμού εφαρμογής. Η θεσμοθέτηση καθεστώτος προστασίας για συγκεκριμένους ορεινούς όγκους (π.χ Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη),δεν απέτρεψε τις αυθαίρετες ή νομότυπες παρεμβάσεις εκ μέρους κάποιων ιδιωτών, κάποιων εκπροσώπων της εκκλησίας, κάποιων Ο.Τ.Α και κάποιων άλλων φορέων του Δημοσίου… Η μέχρι σήμερα έλλειψη Κτηματολογίου σε εκτεταμένες περιοχές της Αττικής, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να καταπατούν  ή να διακατέχουν  μεγάλες ή μικρότερες δασικές εκτάσεις, οι οποίες αφού «χάσουν» τα δασικά τους χαρακτηριστικά, μετατρέπονται σε δήθεν «καλλιεργούμενες» και στην συνέχεια μεταπωλούνται και χτίζονται αυθαίρετα ή νομότυπα. Η ραγδαία εξαφάνιση της δασικής γης στην Αττική, ύστερα από τις επανειλημμένες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, αποτελεί επίσης ένα πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον εφ’ όσον συνδέονται με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης…» . Αυτά γράφονταν το 2010, και βέβαια ισχύουν και σήμερα.

 

Σχετικά με κάποιους «ειδικούς στόχους» για το ΡΣΑ, είχα προτείνει το 2010 τα ακόλουθα, τα οποία επίσης ισχύουν και σήμερα:

  - Αποτροπή δημιουργίας κάποιων εγκαταστάσεων και υποδομών, δημόσιων ή ιδιωτικών, που  προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια (π.χ πολεοδόμηση ενός σημαντικού τμήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, πολεοδόμηση του εναπομείναντος κτήματος Καμπά, επέκταση των εγκαταστάσεων του Καζίνο και δημιουργία «Τεχνόπολης» στην Πάρνηθα, κατασκευή ΧΥΤΑ στην Αν. Αττική κ.ά).

-  Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου και προώθηση ενός δικτύου δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως, μέσων σταθερής τροχιάς. Αποτροπή της κατασκευής  Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου και δικτύου νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό  καθώς και  στον κάμπο των Μεσογείων.  Επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων και παράλληλη προώθηση δικτύου ποδηλατόδρομων.

- Αποτροπή της εμπορευματοποίησης των υπό ανάπλαση δημόσιων χώρων (πλατειών πεζόδρομων κ.ά) καθώς και της μεταβολής της σύνθεσης του πληθυσμού των υπό ανάπλαση περιοχών.

- Αποτροπή παρεμβάσεων στα ανοικτά ρέματα που απέμειναν, με βάση τη λογική της «διευθέτησης» και  του «εγκιβωτισμού». Αποκατάσταση της κοίτης και των πρανών των ρεμάτων όπου αυτό είναι ακόμη δυνατόν (π.χ ρέμα Πικροδάφνης στην περιοχή της Ηλιούπολης).

- Αποτροπή επέκτασης των υπαρχόντων  ή κατασκευής νέων  βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης όχλησης στην ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Αττικής (Σκαραμαγκάς, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μέγαρα κ.ά)

Και το τελικό μου Συμπέρασμα, που κατέθεσα στην Ομάδα Εργασίας του ΡΣΑ το 2010, ήταν:  «ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις πολιτικές του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής», σημαίνει ρήξη με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, άρα και πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

 

Σχετικά με το ισχύον ΡΣΑ

Από τότε μεσολάβησαν πολλά. Η νέα «μνημονιακή» περίοδος που εισήλθε η χώρα, είχε ως συνέπεια το υπό έγκριση  ΡΣΑ να αποσυρθεί επανειλημμένως και να επανέρχεται κάθε τόσο στο προσκήνιο, με σημαντικές αλλαγές κάθε φορά, προς το χειρότερο συνήθως. Εν τέλει, μετά πολλών κόπων και βασάνων και χωρίς να προηγηθεί μια ουσιαστική διαβούλευση επί της τελικής πρότασης, ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Αν. Σαμαρά-Ευ. Βενιζέλου, το ισχύον Ρ.Σ.Α, με τον νόμο 4277/ΦΕΚ 156 Α’/1.8.2014.

 Το ισχύον ΡΣΑ περιλαμβάνει ένα σύνολο απόψεων, στόχων και κατευθύνσεων. Στα πλαίσια αυτής της τοποθέτησης θα περιοριστώ σε κάποια ζητήματα που αφορούν κυρίως τις Νοτιοανατολικές περιοχές της Αθήνας.

Ελληνικό – Παραλία Σαρωνικού

Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού, στο ισχύον ΡΣΑ χαρακτηρίζεται ως «Βασικός πόλος ανάπτυξης» και εντάσσεται στους «Πόλους Διεθνούς και Εθνικής εμβέλειας». Στο ισχύον ΡΣΑ, επαναλαμβάνονται για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά,  μια σειρά πολιτικές επιλογές που έχουν  δρομολογηθεί  και θεσμοθετηθεί με διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις, από  τις οποίες εκτιμώ ότι θα προκύψουν μια σειρά αρνητικές  πολεοδομικές και περιβαλλοντικές  επιπτώσεις, όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο και την Αττική.

Συγκεκριμένα, στο ισχύον ΡΣΑ, επαναλαμβάνονται όσα περιλαμβάνονται και στον μνημονιακό νόμο  4062/2012 σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην  συνολική έκταση των 6.200 στρ του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά, που προβλέπεται να  «αξιοποιηθεί». Σύμφωνα με το ισχύον ΡΣΑ, στο Ελληνικό επιτρέπεται να χτιστούν σχεδόν τα πάντα: πολυόροφα ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα, ακόμη και καζίνο.

Εξ’ άλλου, στο ισχύον Ρ.Σ.Α χαρακτηρίζεται η παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος, από τον Φαληρικό Όρμο έως την Βουλιαγμένη, ως «Άξονας θαλασσίου Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος» και εντάσσεται στους «Αναπτυξιακούς άξονες Μητροπολιτικής ακτινοβολίας». Ακόμη, ο υφιστάμενος άξονας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, μέχρι το Ελληνικό και την Βουλιαγμένη, χαρακτηρίζεται «Αναπτυξιακός άξονας ενδοπεριφερειακής σημασίας».

Όλοι οι προαναφερόμενοι ηχηροί χαρακτηρισμοί, συνδέονται προφανώς με την βασική επιλογή της δόμησης του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά, την οποία εμφανίζουν και ως  «αναπτυξιακή» επιλογή, προωθώντας ένα χρεωκοπημένο ήδη αναπτυξιακό μοντέλο.

 Παράλληλα, στo Παράρτημα του ισχύοντος ΡΣΑ («Μητροπολιτικές παρεμβάσεις») ,  εμφανίζεται η δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού» σε έκταση 2000 στρεμμάτων, χωρίς  να οριοθετείται το Πάρκο αυτό, ενώ με την φράση «δύναται να αποτελέσει τον πυρήνα σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό», το ΡΣΑ αποποιείται ουσιαστικά τις ευθύνες χωροθέτησης του Πάρκου αυτού, τις οποίες αναθέτει στους  ιδιώτες-«επενδυτές» του χώρου του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά.

Υμηττός

Η τροποποίηση του Π.Δ για τον Υμηττό (ΦΕΚ  187Δ’ / 2011) από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, παρ’ όλο που υπάρχουν και στο ισχύον Π.Δ κάποιες «γκρίζες ζώνες». Ειδικά η διεύρυνση και επέκταση  της Ζώνης Α’, απόλυτης προστασίας του Υμηττού, όπου δεν επιτρέπεται καμία δόμηση και ελάχιστες παρεμβάσεις, απέτρεψε τα σχέδια πολλών φερόμενων ως ιδιοκτητών του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο ΣτΕ και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του ισχύοντος Π.Δ, συνεπικουρούμενοι, δυστυχώς, και από αρκετούς δημάρχους.

Στο ισχύον ΡΣΑ αναφέρεται ότι «ο (προστατευόμενος) ορεινός  όγκος του Υμηττού επεκτείνεται προς νότο μέχρι τη θάλασσα (δηλαδή μέχρι την Φασκομηλιά και την Λίμνη Βουλιαγμένης) και διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο αναψυχής, θέας και πεζοπορίας».

 Σχετικά με τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, το ισχύον ΡΣΑ απορρίπτει τα σχέδια Σουφλιά και  υιοθετεί την πρόταση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού" σχετικά με την κατάργηση της επέκτασης στον ορεινό όγκο του Υμηττού της Αττικής Οδού (Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού), πάνω από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. (Αυτό προκύπτει από τον Χάρτη 9 -Kύριο Οδικό Δίκτυο και το σχετικό κείμενο). Ακόμη, το ισχύον ΡΣΑ υιοθετεί την πρότασή μας  για υπόγεια σύνδεση από περιοχή του Καρέα  του υφιστάμενου οδικού άξονα (Λ. Κατεχάκη) με την Λ. Βουλιαγμένης, την αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης μέχρι το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την σύνδεσή της με την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος  μέσω της Λ. Αλίμου.

Ακόμη, στο ισχύον ΡΣΑ γίνεται δεκτή η πρότασή μας για την σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς του Ελληνικού με το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα. Δυστυχώς όμως, δεν απορρίπτεται η οδική σύνδεση Ελληνικού - Αεροδρομίου Σπάτων με νέο αυτοκινητόδρομο διαμέσου του Υμηττού. Προφανώς, αυτό συνδέεται με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εμπορικής «ανάπτυξης» και δόμησης  του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού.

Για ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο στην Αττική. (2)

Στην Ελλάδα, πραγματοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες ένας βαθύς κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός.  Η διακηρυγμένη στρατηγική της δεκαετίας του ’80 για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη έχει εκ των πραγμάτων εγκαταλειφθεί. Στην Αθήνα, τη πρωτεύουσα της χώρας, συγκεντρώνεται  ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας και ο μεγαλύτερος όγκος των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η αποβιομηχάνιση έχει οδηγήσει είτε στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού εργοστασίων είτε στη μεταφορά τους σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Ήδη το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 30 % του θεωρητικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και το 60% των νέων.

Η απόφαση, τη δεκαετία του’80, κατασκευής του νέου αεροδρομίου στον χώρο του κάμπου των Μεσογείων, στην Ανατολική Αττική, οδήγησε στην  μετατροπή της υφιστάμενης έως τότε γεωργικής γης σε περιοχή εμπορικών δραστηριοτήτων και κατοικίας, διαμορφώνοντας έναν τρίτο οικιστικό πόλο στην Αττική μετά το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το Θριάσιο Πεδίο, Δυτικά.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το  Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 1985, ανατράπηκε εκ των πραγμάτων, προκειμένου να κατασκευαστούν πανάκριβες φαραωνικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ελεύθεροι, δημόσιοι, παραλιακοί χώροι δομήθηκαν και απέκτησαν νέες χρήσεις, οι ορεινοί όγκοι της Αττικής έγιναν αντικείμενο οικιστικών επεκτάσεων (Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα, Κέντρο Υψηλής Τάσης  της ΔΕΗ  στον Υμηττό κ.α).

Σήμερα , δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Αττική δέχεται μια νέα επίθεση:  Σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης,  καταργήθηκε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας,  ανατρέπεται ο όποιος πολεοδομικός - χωροταξικός σχεδιασμός  και προγραμματισμός και αφήνεται ελεύθερο το πεδίο δράσης των  λεγόμενων «επενδυτών» αλλά και των κάθε είδους διεκδικητών και καταπατητών της δημόσιας γης.

Ο σημαντικότερος κατά τη γνώμη μου κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα είναι η ιδιωτικοποίηση και η μετατροπή μιας σχεδόν  αδόμητης σήμερα δημόσιας έκτασης 6.200 στρεμμάτων, δηλαδή του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά στις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου, σε ένα πυκνοδομημένο πολεοδομικό συγκρότημα, με δυνατότητα δόμησης άνω των  3.000.000 τ.μ, για χρήσεις εμπορικές, τουριστικές, πολυτελούς κατοικίας κ.α. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους επίδοξους «επενδυτές» δημιουργίας Καζίνο, καθώς και της επέκτασης των κτιριακών-εμπορικών εγκαταστάσεών τους στο χώρο της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στον θαλάσσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζεται ουσιαστικά ένα νέο πολεοδομικό κέντρο, ουσιαστικά ανταγωνιστικό προς τα υφιστάμενα.

Την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, ανέλαβε να προωθήσει το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ. προς όφελος, υποτίθεται, του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι, κατέληξε  ύστερα από έναν ανεκδιήγητο «διαγωνισμό» και αναρίθμητες λαθροχειρίες και παρανομίες, στην παραχώρηση για  99 χρόνια των 6.204 στρεμμάτων του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης  του Αγ. Κοσμά  μήκους 3,5 χιλιομέτρων, στην Lamda Development   του Ομίλου Λάτση, έναντι πινακίου φακής. Μια παραχώρηση που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η οποία  δεν έχει  αποδεκτή από τα κινήματα των πολιτών, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και την σημερινή κυβέρνηση.

Από  όσα αναφέρονται παραπάνω, είναι προφανές ότι τα σχέδια που προωθούνται στο Ελληνικό, δεν ανταποκρίνονται και δεν εξυπηρετούν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας, αλλά τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των ενδιαφερόμενων «επενδυτών», οι οποίοι επιπλέον καρπούνται υπάρχουσες εγκαταστάσεις υποδομής για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει πολλά δις ευρώ, όπως την Μαρίνα 1200 σκαφών του Αγ. Κοσμά , η οποία κατασκευάστηκε στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων ως «Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας», τις επεκτάσεις των δικτύων του Μετρό, του Τράμ, κ.ά

Απέναντι σ’ αυτά τα κερδοσκοπικά σχέδια, η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου που τόσο λείπει από την σημερινή Αθήνα, με παράλληλες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και διάφορες άλλες δραστηριότητες, στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αποτελεί μια πρόταση «από τα κάτω», στα πλαίσια της εξαιρετικής έρευνας του Εργαστήριου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία έχει κατατεθεί και συζητηθεί δημόσια.

 

 Επίλογος

Το ισχύον ΡΣΑ,  βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με μια σειρά  εύλογες και απόλυτα δίκαιες κοινωνικές αντιστάσεις (Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, περιοχή Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Παραλιακό μέτωπο Σαρωνικού κ. ά)

Το επόμενο διάστημα, τόσο το ζήτημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όσο και της προστασίας του Υμηττού μπαίνουν στην τελική τους φάση. Θεωρώντας ότι αποτελούν και τα δύο, καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της  Νοτιοανατολικής Αθήνας,  κάνουμε έκκληση  να ξεκινήσει μια καμπάνια για την διάσωση τόσο του Ελληνικού  όσο και του Υμηττού και την μετατροπή τους σε ένα  ευρύτερο Πόλο Πράσινου, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος που θα προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Με βάση τα όσα αναφέρονται παραπάνω, θεωρείται αναγκαία μια άμεση και ουσιαστική τροποποίηση του ισχύοντος ΡΣΑ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

(1)  Βλ. άρθρο μου «Πρόκληση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας», Εποχή, 18.4.2009.

(2)  Αποσπάσματα από την εισήγησή μου στην Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση στην Γενεύη, με τίτλο «Η Αθήνα πεδίο κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού» Ιανουάριος 2014

 

επιστροφή

 

Θέματα που έθεσαν οι συλλογικότητες στην Ημερίδα- Ανοιχτή πρόσκληση - Διαβούλευση για '' ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ  ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ΄΄ 15/3/2015.

Καταγραφή: Νατάσσα Τσιρώνη

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΘΕΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Βασιλόπουλος Δήμαρχος

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ

Περιοχή Αμιγούς Κατοικίας

Δεν είναι πάρκο αλλά άλσος, αναδασωτέα έκταση

Όχι αλλαγή Χ.Γ. επί της Εθνικής Οδού

Να έχει λόγο το δημόσιο στο τι θα γίνει

Ο νέος σταθμός Μετρό γραμμής 4 γίνεται για να εξυπηρετήσει τον επενδυτή

ΑΘΗΝΑ

Κεφαλάς Τάσος

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Τερατώδης επέκταση διϋλιστηρίων Ελευσίνας

Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό

Υπάρχει δίκτυο τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης (που είναι παράνομοι)

Υπάρχει δίκτυο 5 κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης -ΣΜΑ (Σχιστό-Ελαιώνας-Ελληνικό-Γουδή-Κηφισιά)

Υπάρχεουν 3 ΧΑΔΑ (Σχιστό-Φυλή-Κερατέα) για σύμμεικτα απορρίμματα

Να αντιστραφεί η κατάσταση: Διαλογή στην πηγή και όχι στο τέλος

Να προβλεφθούν στο Ρυθμιστικό χώροι στους Δήμους για ανακύκλωση υλικών

Να καταργηθούν οι ΣΜΑ

Να γίνουν μονάδες επεξεργασίας σε διαδημοτικό επίπεδο

Να φτιαχτούν μικροί χώροι ΧΥΤΑ

Να αλλάξουν οι ΧΓ στα ΓΠΣ και οι χώροι ανακύκλωσης να μην θεωρούνται όχληση

ΑΘΗΝΑ 7ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Κα Αγραπίδη

ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Πρόβλεψη για Bandminton έως το 2026 - Συζήτηση με υπουργό ΠΑΠΕΝ χωρίς αποτέλεσμα

Πρόβλεψη για ΕΠΟ έως το 2012

Πρόβλεψη υπόγειου Ρ και υπαίθριου θεάτρου

Ν. 4002/2011 προβλέπει επέκταση Γλυπτοθήκης

Αδιαφορία δήμου Αθήνας και Ζωγράφου

ΔΗΜΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ-ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

 

Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου

Φυτά αυτόχθονα-ξενικά-καλλιεργημένα από κατοίκους

Η Αττική Οδός έκοψε στη μέση τη ρεματιά. Το νερό διευθετήθηκε αλλά τα ζώα δεν μπορούν να περάσουν

Να υπάρξει ενιαίος φορέας διαχείρισης

ΜΕΣΟΓΕΙΑ

 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ

Να μη γίνει MALL

450 στρ. Αμπελώνες από το 1875

Η Ελλάκτωρ κατέστρεψε τους αμπελώνες και έκανε εναπόθεση αδρανών

Η Ελλάκτωρ θέλει να κάνει εμπορικό κέντρο 90.000 τα.μ.

Το εργοστάσιο είναι διατηρητέο με 23,5 στρ. περιβάλλοντα χώρο

ΑΘΗΝΑ

Κική Βάσσιου

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή λόγω Κηφισού και Λεωφ.Αθηνών

Προσφυγή 410 κατοίκων κατά της ΜΠΕ για MALL 55.000 τμ στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη

Το ΥΠΕΚΑ είχε απαντήσει ότι όλα έγιναν με το παλιό ΡΣΑ.

Το MALL γίνεται με το νέο ΓΟΚ

ΜΟΣΧΑΤΟ

Μεσοποταμία

ΠΑΡΑΛΙΑ

Πάρκο παραλίας Μοσχάτου

 

Εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ πρέπει να απαλλοτριωθεί για το πάρκο

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Λιπάσματα Δραπετσώνας: όχι βιομηχανία συμφερόντων Μελισσανίδη

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Να γίνει παρέμβαση του κράτους για τους χώρους υποδοχής στον Ελαιώνα

ΚΗΦΙΣΣΟΣ

Ποιες είναι οι αντοχές του Κηφισού;

 

Θέματα ηχορρύπανσης παντού

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Κούνδουρος

 

ΡΣΑ 2014 παρωχημένο. Να γίνει νέο με nέα κριτήρια: ανθεκτικότητα (resilience)

Ρήξη όχι μόνο με μεγάλα αλλά και με μικρά συμφέροντα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος

Να γίνεται ενημέρωση των πολιτών από το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας για απορρίμματα

Θέματα περιοχής: Πάρκο Τρίτση, Ελαιώνας, Άλσος Περιστερίου, Ποικίλο Όρος

Ανάγκη συμμετοχής κατοίκων στη λήψη αποφάσεων

ΑΤΤΙΚΗ

Ηλίας Παπαγεωργίου

Ποδηλάτες

Έχουν κάνει δίκτυο ποδηλατικών αξόνων(ακτινικών και δακτύλιους) που πέρασε στο ΡΣΑ κουτσουρεμένο

 

Γεωτεχνικοί

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Να επισπευθεί. Να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες στους περιφερειακούς τομείς

ΑΘΗΝΑ

Άκης Παπασαράντης

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΕΑΧΑ: δεν έγινε κυκλοφοριακή μελέτη και θεσμικά μέτρα, αλλά μόνο έργα που είχαν χρήμα

Να προστατευτεί η κατοικία στο Ιστορικό Κέντρο

Περιφράσσουν και κλείνουν στο κοινό τις περιοχές που δεν έχουν εισιτήριο!

Φιλοπάππου: ακόμη ανοιχτός λόγω των αγώνων του Συλλόγου

Τα καταστήματα διώχνουν την κατοικία

Το ΤΑΙΠΕΔ πήγε να πουλήσει το Διόνυσο και τις παράνομες επεκτάσεις του στο χώρο του Φιλοπάππου!

Ο Σύλλογος φέρνει μαθητές για επισκέψεις και επιμόρφωση

ΑΘΗΝΑ

Κύπρου και Πατησίων

6ο Διαμέρισμα

Έχει γίνει μελέτη του ΕΜΠ με την οποία συμφωνούν

ΑΘΗΝΑ

Θοδωρής Κοκκινάκης

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Λόγω έλλειψης προσωπικού έχει εγκαταληφθεί. Ελλιπής συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών και πράσινου

Έμεινε ημιτελής η τελευταία ανάπλαση. Να ολοκληρωθεί η ανάπλαση και η μελέτη φύτευσης

Ο Αθλητικός όμιλος επωφελήθηκε από την αδιαφορία για να κτίσει νέα κτήρια που είναι παράνομα και πρέπει να καθαιρεθούν

ΑΘΗΝΑ

 

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Το εστιατόριο "Ορίζοντες" έχει αλλοιώσει τη μορφή του λόφου

Να ξαναλειτουργήσουν οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ & ΑΠΟΛΛΩΝ

Να λειτουργήσει η γειτονιά. Γιορτή "Νεραντζιάς"

ΑΤΤΙΚΗ

Φλώρα  Νικολιδάκη

Περιφέρεια Αττικής

Υπάρχει πλεόνασμα 312.000.000€ (ήταν 250.000.000€ στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν δίνονται λεφτά για έργα πχ στο Πεδίον του Άρεως

Πληρώνουμε 17.000€/τόνο για να πάνε τα ιατρικά απόβλητα στον αποτεφρωτήρα του Μπόμπολα που δεν έχει χωροθέτηση. Τον έκανε το κράτος και τον έδωσε στο Μπόμπολα.

ΒΒΒ

Σκουλούδη Άννα

 

Να γίνει επειγόντως ΡΣΑ με κανόνες. Πολλές παρανομίες λόγω κλίσης στη Βούλα. Περισσότεροι όροφοι, χωρίς να πληρώνουν τέλη και φόρο

Αιγιαλός Παραλία: παράνομη η χωροθέτηση του ΕΝ ΠΛΩ

Να ελέγχονται οι πολεοδομίες που αυθαιρετούν

ΑΘΗΝΑ

Σύλλογος Ιλισσός

Αλσύλιο Διοχάρους

 

 

 

Ρέμα Πικροδάφνης

Αυθαιρεσίες Διοίκησης: αντί οριοθέτησης θέλουν να κάνουν εγκιβωτισμό.

ΑΘΗΝΑ

 Φαίδων Παπαθεοδώρου

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Να γίνει η ανάπλαση στα Κουντουριώτικα.

Δεν έχει γίνει τίποτα από όσα προέβλεπε το ΡΣΑ 1985

Το γήπεδο πήρε νέα παράταση 5 ετών (+2 η παλιά=7 έτη)

Νόμος αναπλάσεων Λαλιώτη: δεν έχουν γίνει οι προδιαγραφές

Να φύγει το γήπεδο και το βενζινάδικο της Αρχιεπισκοπής

Να οριοθετηθεί η περιοχή ανάπλασης

Να ενεργοποιηθεί η επιτροπή γειτονιάς.

Υπάρχουν λεφτά στο Ταμείο Ανταλλάξιμων που έχει φτιαχθεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης για τους πρόσφυγες

Ενώ γίνονται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, σε αυτές δεν έχουν συμπεριλάβει τους χώρους πράσινου των ακαλύπτων.

ΚΟΡΩΠΙ

 

 

Δόθηκε άδεια για υδραγωγείο στην κορυφή βουνού (Βορό)

Τα λατομεία έκλεισαν και έχουν γίνει σκουπιδότοποι

Να γίνει ξεκάθαρη νομοθεσία για τα αυθαίρετα

ΠΕΥΚΗ

Μαρίτα Κουρούπη

 

Με ευθύνη της κυβέρνησης και ΟΤΑ έχει καταπατηθεί το δάσος από ένα Σύλλογο Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου κατά του Συμμοριτισμού.

Μπαζωμένα τμήματα ρέματος Πύρνας / όπου ρίχνονται απόβλητα

Το ΤΑΙΠΕΔ πήρε το χώρο ερευνητικού κέντρου για την άμπελο με 800 ρίζες από μεσογειακές ποικιλίες αμπέλου

ΑΤΤΙΚΗ

Ευστρατία Καμπούρη

Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος

Οι εργολάβοι σχεδιάζουν, διαπλέκουν με το κράτος και κάνουν ό,τι θέλουν.

Η μη δεσμευτικότητα του ΡΣΑ δεν είναι τυχαία.

Η Οδηγία 20142 παρακάμπτεται

Δεν γίνονται ΣΠΕ (Στρατηγικές Περιβαλλοντικές Εκτιμήσεις) και ΣΜΠΕ που απαιτούν διαβούλευση με τους πολίτες.

ΤΑΙΠΕΔ : τέλος της επιβίωσής μας.

Η Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι εναντίον μας

Ο Μπόμπολας διεκδικεί την ΕΥΔΑΠ και τη Φυλή

ΑΤΤΙΚΗ

Σταματιάδης

Πολεοδόμος

Η Αθήνα είναι αφιλόξενη πόλη

Το ΣτΕ πολεοδομεί γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν λειτουργούσε.

Πού υπάρχει πια Γη Υψηλής Παραγωγικότητας στην Αττική;

1.500.000 αυθαίρετα εκτός σχεδίου στην Αττική

Να ξανασυσταθεί ο ΟΡΣΑ. Δεν υπάρχει πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς Μητροπολιτικό Φορέα

 

επιστροφή

επιστροφή