Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πάρκο Περιβαλλοντικής. Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» ή  Πύργος Βασιλίσσης

Άγιοι Ανάργυροι

Ερώτηση σχετικά με την υποτυπώδη λειτουργία και την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το πάρκο του "Πύργου Βασιλίσσης" στη Δυτική Αττική, στα όρια των δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, κατέθεσε χθες στη Βουλή η βουλευτής του Συνασπισμού Μ. Δαμανάκη. Η διαμόρφωση του πάρκου, συνολικής έκτασης 930 στρεμμάτων, ξεκίνησε το 1993 και σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 1999. Παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτούμενες εργασίες εκκρεμούν ακόμη, όπως και η σύσταση του φορέα διαχείρισης και συντήρησής του, με αποτέλεσμα το πάρκο να λειτουργεί με πλημμελή φύλαξη και εμφανή τα σημάδια φθοράς. Η κ. Δαμανάκη απευθυνόμενη προς την αρμόδια υπουργό Β. Παπανδρέου ρωτά τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές και πότε προβλέπεται να προχωρήσει στη σύσταση φορέα διαχείρισης του πάρκου, ώστε η λειτουργία του να είναι εύρυθμη και ασφαλής. (ΑΥΓΗ 24/5/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων: 24 Μαΐου

H Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"

"Τα πουλιά στην πόλη"

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, έχει έκταση 1.000 στρ. και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι του λεκανοπεδίου έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, οι λίμνες του Πάρκου αναδεικνύονται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου και προσελκύουν τα πουλιά που έχουν ανάγκη το υγρό στοιχείο. Σημαντική για την παρουσία των πουλιών, είναι και η ποικιλομορφία στη βλάστηση. Φυλλοβόλα δέντρα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, αγροτικές καλλιέργειες και καλαμιώνες σφύζουν από ζωή, ιδιαίτερα κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 147 διαφορετικά είδη πουλιών και εύκολα καθένας μπορεί να παρατηρήσει ιδιαίτερα ασυνήθιστα, για τον αστικό ιστό, είδη.

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συντονίζονται από το Γραφείο Επικοινωνίας της Ε.Ο.Ε. στο Πάρκο "Α. Τρίτσης". Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στις εκδηλώσεις και στην ομάδα εθελοντών, επικοινωνήστε με την: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Γραφείο Επικοινωνίας Πάρκου "Α. Τρίτσης" Σπύρου Μουστακλή 23, 131 21 Ίλιον Αττικής Τηλ. / Fax: 210 23 16 977,

(Δημοσιεύτηκε στο  Προσανατολισμοί δ΄,  ηλεκτρονική έκδοση για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πολιτική στην Δυτική Αθήνα & στο κόσμο, NEWS LETTER No 2. Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 18-5-06)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ «πέταξαν», μηχανήματα «χάθηκαν», «έργα» το πλήγωσαν

Το πρότυπο πάρκο έγινε... χωματερή

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτοσχέδιες χωματερές, με καμένα ξύλα, λάστιχα αυτοκινήτων, σκουριασμένα βαρέλια πετρελαίου, «βουνά» από μπάζα, λακκούβες και χαντάκια και συρματοπλέγματα που περιορίζουν τους ελεύθερους χώρους συναντούν καθημερινά οι επισκέπτες τού 1.000 στρεμμάτων Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης» ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Το πάρκο είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, αλλά και το μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας. Η ιστορία του ξεκινάει το 1838, όταν δύο Αγγλοι αγοράζουν περίπου 300 στρέμματα από τον «καραβοκύρη» Γιάννη Παπαθεοδώρου-Λεφάκη.
Το 1848 αγοράζεται από την τότε βασιλική οικογένεια, το 1863 με απόφαση της Β' Εθνικής Συνέλευσης η διαχείρισή του ανατίθεται στο υπουργείο Οικονομικών, το 1864 νοικιάζεται στον Ηλία Παπαηλιόπουλο, το 1870 αγοράζεται από το «βαρόνο» Σιμον Σίνα, το 1878 περιέρχεται στα χέρια της οικογένειας Σαρπιέρη και το 1993 το ΥΠΕΧΩΔΕ παραχωρεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από τότε όμως, αν και το πάρκο διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο τον κύριο λόγο έχουν οι εκάστοτε εκλεγμένοι δήμαρχοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας,ΥΠΕΧΩΔΕ, Οργανισμού Αθήνας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Γεωπονικού Πανεπιστημίου και περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχει πάρει την «κάτω βόλτα», ενώ κάποιες επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχουν κάνει στην κυριολεξία «φτερά».

Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλεται, ανεπίσημα βέβαια, από συμμετέχοντες στη διοίκηση του πάρκου, ενώ κάποια μέλη του Οργανισμού Διαχείρισης αφήνουν αιχμές για τους εκπροσώπους των τριών δήμων, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν σαν «τσιφλικάδες» καθώς, επικαλούμενοι παλαιότερες αποφάσεις της διοίκησης διαχείρισης, πραγματοποιούν έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον και την εν γένει περιβαλλοντική εικόνα του πάρκου.
Οπως τόνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, «κάθε δημοτική ενέργεια που αλλοιώνει αλλά και καταστρέφει το πάρκο είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, αλλά και ελεγχόμενη από την πολιτεία», ενώ αφήνει αιχμές και για την επιλογή, εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, του εκάστοτε προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης.
Πάντως ο κ. Σαράντης, που σήμερα εκπροσωπείται στη διοίκηση του πάρκου από τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τρίγκα, τονίζει ότι ήδη έχει ζητήσει εγγράφως την αντικατάσταση του πρώην δημάρχου και την τοποθέτηση νέου εκλεγμένου εκπροσώπου του Δήμου Αγίων Αναργύρων.

Η εγκατάλειψη και η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει τα δύο τελευταία χρόνια το πάρκο συνεχίζονται.
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, που συμμετέχει στη διαχείριση των 1.000 στρεμμάτων, απέσυρε ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση όσα μηχανήματα (απορριμματοφόρο, γκρέιντερ, τρακτέρ) τού ανήκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση οι 6 εργάτες να πραγματοποιήσουν εργασίες που έκαναν τα μηχανήματα αυτά.
Ο υπεύθυνος του ΠΕΧΩΔΕ για το πάρκο, Παναγιώτης Χλούπης, πολιτικός μηχανικός έχει ζητήσει την επιστροφή των μηχανημάτων αλλά και κάποιων εργαζομένων που μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε καθημερινή βάση στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει από το υπουργείο κονδύλι 350.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα λειτουργικά έξοδα και την ανακύκλωση του νερού που βρίσκεται μέσα στις τρεις τεχνητές λίμνες -η τελευταία στοίχισε 800.000 ευρώ.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι ενώ στην περίοδο 2002-2005 ο Οργανισμός Διαχείρισης επιχορηγήθηκε με 400.000 ευρώ, η σημερινή επιχορήγηση δεν ξεπερνά τις 280.000, ποσόν που, όπως επισημαίνει, δεν επαρκεί για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τελευταία δημοτική αυθαιρεσία είναι η απεριόριστη κοπή δέντρων και καλλωπιστικών θάμνων προκειμένου να δημιουργηθεί φυτώριο, το οποίο μάλιστα ο Δήμος Ιλίου φρόντισε να «προστατεύσει» από τους εκατοντάδες καθημερινούς περιπατητές με συρματόπλεγμα ύψους περίπου τριών μέτρων.
Η περίφραξη που θυμίζει περισσότερο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», αλλά και η επιλογή του χώρου έχουν προκαλέσει ήδη την αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/03/2007

Επιστροφή στην αρχή

Σε πλήρη εγκατάλειψη το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Το ζήτημα της εγκατάλειψης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" στους δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών ο Γιάννης Δραγασάκης. Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "μεγάλο τμήμα του πάρκου παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης, ενώ θα μπορούσε ν' αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου". Επισημαίνει ακόμη ότι ΥΠΕΧΩΔΕ και Οργανισμός Αθήνας, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το πάρκο αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τη φύλαξή του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει και τις καταγγελίες περιβαλλοντικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων, που διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την παράνομη περίφραξη μεγάλης έκτασης του πάρκου από το δήμο Ιλίου, για την παραχώρηση σε ιδιώτη και την αλλαγή χρήσης του σταθμού του τρένου στο χώρο, για την εγκατάσταση μονάδων ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του πάρκου και για τις πληροφορίες ότι θα παραχωρηθεί τμήμα σε ιδιώτη για κατασκευή νεροτσουλήθρων. Με βάση αυτά, ρωτά τους υπουργούς αν υπάρχει σχεδιασμός για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, συντήρησης και βιωσιμότητας του πάρκου, και τι θα γίνει με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησής του. ΑΥΓΗ 16-3-07

Επιστροφή στην αρχή

Πάρκο Τρίτση: Που είναι τα κονδύλια;

 

Χάθηκαν... στο δρόμο οι επιχορηγήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα συντήρησης και βελτίωσης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ο μοναδικός «πνεύμονας πρασίνου» ανάμεσα στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού συνεχίζει να μετατρέπεται σε μία αυτοσχέδια χωματερή, γεμάτη μπάζα και σκουριασμένα βαρέλια.

Μετά το σχετικό άρθρο της «Ε» (16/03/2007), ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ρωτούσε να ενημερωθεί για το σχεδιασμό που υπάρχει από τα αρμόδια υπουργεία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, συντήρησης και βιωσιμότητας του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Σαράντα μέρες μετά, η απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι με βάση την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Πάρκου, έχουν δοθεί από το 2004 πιστώσεις ύψους 1.466.000 ευρώ.

Στο συνολικό ποσόν περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, χρήματα για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (300.000 ευρώ), επισκευές ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων (200.000 ευρώ), καθώς και χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση του Πάρκου, οι οποίες φτάνουν τα 859.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τις πιστώσεις έχουν αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ παραστατικά στοιχεία ύψους 572.573,98 ευρώ. Παρ' όλ' αυτά, μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν επικαλεστεί οικονομικές δυσκολίες αλλά και ελλείψεις στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες του Πάρκου.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι 47 ημέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ε», για το οικολογικό έγκλημα που διαπράττεται από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου -διορισμένος από το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόεδρος και μέλη οι δήμαρχοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού- τα 1.000 στρέμματα που αποτελούν το μοναδικό χώρο πρασίνου στη Δ. Αθήνα παρουσιάζουν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=21043452

Επιστροφή στην αρχή

Το πάρκο Τρίτση ρημάζει

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ Φωτ.: ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ

Αποκαλείται Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Μια επίσκεψη, όμως, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πρέπει να μετονομαστεί ... πάρκο περιβαλλοντικής αδιαφορίας.
Ελάχιστα χιλιόμετρα από την καμένη Πάρνηθα, ο μεγαλύτερος αστικός πνεύμονας πρασίνου της χώρας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του...
*Βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα του κτήματος που είναι γνωστό ως «Πύργος Βασιλίσσης» και καταλαμβάνει 1.150 στρέμματα (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο).
*Στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρησή του είναι ανύπαρκτη, οι περισσότερες εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι τεχνητές λίμνες του έχουν μετατραπεί σε βάλτους. Σπασμένα κιόσκια, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, πράσινο που διψά για νερό συμπληρώνουν την εικόνα.
*Οι ενέργειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 1987.
*Τα έργα για την αξιοποίηση του Πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., άρχισαν τελικά το 1993.
Χρωστάει παντού
*Ο ρυθμός των έργων, ωστόσο, ήταν αργός και διαμορφώθηκε σε πράσινο μόνο ένα μέρος της έκτασης. Το 2002 συστάθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης με σκοπό τη φροντίδα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».
*Διοικείται από 9μελές συμβούλιο από μέλη που ορίζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Οργανισμός Αθήνας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, οι δήμοι Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δ. Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συν ένα μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.
*«Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο σχήμα, που στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση», αναφέρει ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Σαράντης και προτείνει να περάσει η διοίκηση του Πάρκου μόνο στους τρεις δήμους και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο.
*«Οι πάγιες δαπάνες του αγγίζουν ετησίως το 1 εκατ. ευρώ για τη στοιχειώδη συντήρηση των 1.150 στρεμμάτων, χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν», μας είπε ο Κ. Τρίγκας, πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου.
«Για πολλούς μήνες το προσωπικό ήταν απλήρωτο, αλλά επιπλέον το Πάρκο είναι στη "μαύρη λίστα" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν, έπειτα από ελέγχους της Κοινότητας διαπιστώθηκε ότι σπαταλήθηκαν».
*«Η ελληνική πολιτεία ίδρυσε ένα Πάρκο μοναδικό στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο αστικό χώρο πρασίνου, δαπάνησε για την κατασκευή του εξαιρετικά μεγάλα ποσά και έπειτα το εγκατέλειψε», τόνισε στην «Κ.Ε.» ο Κ. Τενεκετζής, εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρίας, που πραγματοποιεί δράσεις μέσα στο πάρκο. «Διορίστηκε ένα δ.σ. που χωρίς στήριξη τού ζητήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
*Το θέμα της λειτουργίας του Πάρκου έφθασε το Μάρτιο και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, όπου περιγράφεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο η εικόνα του πάρκου:
«Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από το δήμο Ιλίου, περίφραξη που διχοτομεί το Πάρκο. Στο νότιο άκρο έχουν ξηλωθεί οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος άλλαξε τη χρήση του.
Παραχώρηση σε ιδιώτες;
»Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων "Natura Shops", η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι νοικιάζονται για καφετέριες ή μπαρ. Εδώ και καιρό έχουν εγκατασταθεί στο Πάρκο μονάδες ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του. Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί τμήμα του Πάρκου σε ιδιώτη για κατασκευή χώρου με νεροτσουλήθρες».
*Η απάντηση της κυβέρνησης λίγες ελπίδες αφήνει για το μέλλον του Πάρκου: Εχουν εγκριθεί, λέει, πιστώσεις 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά «η πορεία χρηματοδότησης γίνεται σταδιακά (!), σύμφωνα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».
*Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι το Πάρκο χρωστάει στη ΔΕΗ 150.000 ευρώ, ότι η φύλαξή του κοστίζει 250.000 ευρώ ετησίως, ότι οι επισκευές των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και η προμήθεια εξοπλισμού ανέρχονται σε 500.000 ευρώ...
*Πέρυσι επισκέφθηκαν το Πάρκο περισσότεροι από 5.000 μαθητές στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονεί η Ορνιθολογική Εταιρεία. Παρά την εγκατάλειψή του, 160 είδη πουλιών, το ένα τρίτο των ειδών της Ελλάδας, επιμένουν να συνεχίζουν να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για πόσο όμως;

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/09/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Ξεσηκώθηκαν για να σώσουν τον πευκώνα

Το δικό τους ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος είπαν χθες το πρωί, 28 Οκτωβρίου, κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων. ΟΧΙ στην απερίσκεπτη καταστροφική λογική της ανάπτυξης που βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ποιότητα της ζωής.

Εκαναν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν να κοπεί ούτε ένα δέντρο στον μικρό πευκώνα για την κατασκευή σταθμού με τεράστιες υποδομές· μόνο η κατασκευή της αποβάθρας του θα έχει μήκος 260 μέτρα! Από τα συνολικά 120 δέντρα του μικρού πευκώνα, τα 91 προορίζονται για σφαγή, είναι μάλιστα σημαδεμένα με ένα «Χ» με κόκκινη μπογιά! Θέλοντας να δηλώσουν την αντίθεσή τους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή τους, με πράσινη μπογιά έκαναν ΟΧΙ το «Χ» και περικύκλωσαν τον πευκώνα με πράσινη οικολογική ταινία, ενώ ανάρτησαν πανό όπου έγραφε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΩΝΑ.
Η συμβολική κίνηση έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πορεία Δράσης και της τοπικής εφημερίδας «Απόδραση». «Είδαμε με τα μάτια μας τις 2 τελευταίες μέρες να ξεριζώνουν δέντρα και να τα μεταφέρουν εκεί όπου ήταν η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ Πελοποννήσου», είπε στην «Ε» ο Παναγιώτης Τερζόγλου, μέλος της δημοτικής παράταξης και μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. «Κάτι τέτοιο συμβαίνει παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του δημάρχου Αγίων Αναργύρων Νίκου Σαράντη και στις 3 συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής της παράταξης μας Νίκο Χανιώτη και μαζί μου ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο αν δεν δοθεί πρώτα από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών η μελέτη σκοπιμότητας και η κυκλοφοριακή μελέτη του έργου», υπογράμμισε ο κ. Τερζόγλου.
«Ζητάμε να γίνει υπόγειος σταθμός του προαστιακού που για την κατασκευή του δεν θα χρειαστεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο, ένα έργο που δεν θα επεμβαίνει στο περιβάλλον», υποστήριξε ο κ. Τερζόγλου.
Η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πορεία Δράσης έχει ήδη μαζέψει 250 υπογραφές κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του έργου, ενώ σήμερα θα ζητήσουν από το δήμαρχο να συγκαλέσει μέσα στην εβδομάδα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την κοπή των δέντρων για την κατασκευή του έργου στην περιοχή.

Ναυ.Καρ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Τείχος» ντροπής

Το «τείχος» του αίσχους, που χώριζε τον Δήμο των Αγίων Αναργύρων στα δύο και έκοβε στη μέση τον περιφερειακό του Αγίου Νικολάου, έπεσε αλλά δυστυχώς στη θέση του υψώθηκε και απλώθηκε σιδερένιο κιγκλίδωμα!

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι δεν θα περνούν από το δρόμο επειδή προκλητικά ορθώνεται καταμεσής μια μονοκατοικία, αυτή δηλαδή που προστάτευε πριν ο τοίχος και τώρα το σιδερένιο κιγκλίδωμα!
Είναι να απορεί κανείς, όπως λέει και ο Σύνδεσμος Ενεργών Πολιτών Αγίων Αναργύρων, με αυτό το θράσος που δεν αφήνει ούτε ένα σημείο του δρόμου για να περνούν μαθητές και ηλικιωμένοι, έως ότου βρεθεί μια άκρη με το ακίνητο και την αποζημίωση του ιδιοκτήτη του.
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων υποστηρίζει ότι «με τις πενιχρές αρμοδιότητες που διαθέτει προσπαθεί να διευθετήσει το θέμα. Το πρόβλημα έχει τις εξής παραμέτρους: κατεδάφιση του μαντρότοιχου (σ.σ. όπερ και εγένετο), διάνοιξη της οδού, οριοθέτηση και μέτρα προστασίας του παρακείμενου ρέματος της οδού Αγίου Νικολάου».

«Τα ζητήματα αυτά, τονίζει ο δήμος, τα οποία περιβάλλονται από ένα πυκνό νεφέλωμα αρμοδιοτήτων και επικαλύψεων και ένα θολό νομικό τοπίο, καλούμεθα να τα αντιμετωπίσουμε με όρους "ευνομούμενης πολιτείας" και σύμφωνα με την αρχή της ισονομίας».
Επειτα από ενέργειες του δήμου, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος μαντρότοιχος «με άδεια (όμως) κατεδάφισης που εκδόθηκε από την Πολεοδομία Αιγάλεω. Η περίφραξη είναι μια παράνομη πράξη που θα αντιμετωπιστεί εκ νέου αναλόγως».
Μπορεί όμως ο δήμος να εξαντλεί το ενδιαφέρον του σε μία περίπτωση και να μη σκέπτεται δύο συνοικίες με περίπου 8-10 χιλιάδες ανθρώπους σε Μυκονιάτικα και Τσούμπα;
Είκοσι τέσσερα χρόνια η ίδια κατάσταση είναι πολλά. Πέρασαν άλλοι δήμαρχοι και δεν το φρόντισαν σωστά. Να περάσουν άλλα 24 χρόνια για την επίλυση αυτού του προβλήματος;
Είναι πολλά και είναι ντροπή! Θα επανέλθουμε.

Φ.Κ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για το Πάρκο Αντ. Τρίτσης,
Δευτέρα 14 Απρίλη και ώρα 18:30 στην κεντρική πλατεία των Αγ. Αναργύρων
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο στα Βαλκάνια κι ένα από τα 8 θεματικά πάρκα στην Ευρώπη κινδυνεύει με αφανισμό.
Η ανευθυνότητα της πολιτείας και των συν-διαχειριστών Δήμων αλλά και η τραγική διαχρονική ανεπάρκεια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης απειλούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, αφήνοντάς το έρμαιο στις ορέξεις των ιδιωτών, που τείνουν να το μετατρέψουν σε χώρο φτηνής αναψυχής

με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την πανίδα και χλωρίδα του.
Οι δημοτικές παρατάξεις ΑΠΟΔΡΑΣΗ Αγίων Αναργύρων, ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ Ιλίου και ΕΞΟΔΟΣ Καματερού διοργανώνουν συγκέντρωση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα σοβαρά προβλήματα αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το Πάρκο

τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2008 και ώρα 18:30 στην κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων.
Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ Αλέξης Τσίπρας.

Επιστροφή στην αρχή

Όχι στο ξεπούλημα του πάρκου Αντ. Τρίτσης

Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο στα Βαλκάνια και ένα από τα οκτώ θεματικά πάρκα στην Ευρώπη. Η ανευθυνότητα της πολιτείας και των συνδιαχειριστών δήμων, όμως, όπως και η τραγική ανεπάρκεια του οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης, το έχουν αφήσει έρμαιο στις ορέξεις των ιδιωτών που τείνουν να το μετατρέψουν σε χώρο φθηνής αναψυχής, απειλώντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του.

Ο λόγος για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης". Συγκέντρωση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα σοβαρά προβλήματα αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το πάρκο διοργανώνουν αύριο Δευτέρα οι δημοτικές παρατάξεις \"Απόδραση"\ Αγίων Αναργύρων, \"Αριστερό Σχήμα"\ Ιλίου και \"Έξοδος"\ Καματερού, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Σύνθημά της: "Να σταματήσουμε το ξεπούλημα του πάρκου Αντ. Τρίτσης". Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της \"Ανοιχτής Πόλης" Αλέξης Τσίπρας\. Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 13/4/08

Επιστροφή στην αρχή

Ρεπορταζ από τη συγκέντρωση για το Πάρκο <http://www.a-po-drasi.gr/?p=100>
 
<http://www.a-po-drasi.gr/wp-content/uploads/2008/04/parko2.jpg><http://www.a-po-drasi.gr/wp-content/uploads/2008/04/tsipras1.jpg>
 
Τη Δευτέρα 14/4 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία
των Αγ. Αναργύρων μεγάλη συγκέντρωση των τριών δημοτικών παρατάξεων
(«Απόδραση» Αγ. Αναργύρων, «Αριστερό Σχήμα Ιλίου» Ιλιον και «Εξοδος»
Καματερού) για την εγκατάλειψη και το στασιακό ξεπούλημα του Πάρκου
Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.
 
Video από την συγκέντρωση  <http://www.a-po-drasi.gr/?p=99>
 
Στις ομιλίες επισημάνθηκε ότι η ανευθυνότητα της πολιτείας και των
συν-διαχειριστών Δήμων αλλά και η τραγική διαχρονική ανεπάρκεια του
Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης απειλούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον
αυστηρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, αφήνοντάς το έρμαιο στις ορέξεις των
ιδιωτών, που τείνουν να το μετατρέψουν σε χώρο φτηνής αναψυχής με
ανεπανόρθωτες συνέπειες για την πανίδα και χλωρίδα του.
 
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ *Γιώργος Αθανασάκης* (όλη η ομιλία
εδώ) <http://www.a-po-drasi.gr/?p=101&preview=true>μεταξύ άλλων τόνισε ότι
«τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν το Πάρκο στο μαρασμό και
αφανισμό του: Η αδιαφορία και η ελλειπής χρηματοδότησή του από την Πολιτεία,
η διαχρονικά τραγική ανεπάρκεια του Οργανισμού Διοίκησης και διαχείρισής του
και η μικροπολιτική συμπεριφορά των δημοτικών διοικήσεων.
 
Σε ότι αφορά την Πολιτεία, έπραξε όπως και σε όλα ανεξαιρέτως τα
περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανεπαρκής χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα εικόνα
πλήρους εγκατάλειψης, που είναι το αναγκαίο άλλοθι για το ξεπούλημα του
πάρκου στους ιδιώτες και την αλλαγή του νομικά θεσμοθετημένου χαρακτήρα του
ως περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε χώρο πανηγυριού, σε χώρο φτηνής
αναψυχής.
 
Στην κρατική ολιγωρία, έρχεται να προστεθεί και η τραγική ανεπάρκεια του
Οργανισμού διοίκησης και διαχείρισης του Πάρκου. Από το 2002, το Προεδρικό
Διάταγμα καθορίζει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, αποκλείοντας
έτσι κάθε άλλη δραστηριότητα. Η διοίκηση του Πάρκου όμως κάνει ότι μπορεί να
μετατρέψει τον χώρο του Πάρκου σε χώρο φτηνής αναψυχής.»
 
Τέλος όσον αφορά τους Δήμους και ειδικότερα το Δήμο Αγίων Αναργύρων ο κ.
Αθανασάκης τόνισε: «Ο Νόμος δεν παρέχει στις δημοτικές αρχές το δικαίωμα
ελέγχου του Οργανισμού του Πάρκου, και ο δήμος Αγίων Αναργύρων δεν
συμμετέχει σήμερα στις διαδικασίες του ίδιου Οργανισμού.
Όμως ο δήμος μας μπορεί να επέμβει δραστικά σε όλα τα επίπεδα,
υπερασπίζοντας τον δημόσιο και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου. Κι'
όσο δεν το κάνει, είναι συνυπεύθυνος για το επιτελούμενο έγκλημα. Όσο
αδιαφορεί, στεκόμενος μόνο σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, βοηθά στο
ξεπούλημα του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού πάρκου στην Ελλάδα. Ας το πάρουν
επιτέλους χαμπάρι: ανοχή ίσον συνενοχή.»
 
Ακολούθησαν ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων δύο Δημοτικών Παρατάξεων και
της εργαζόμενης στα καταστήματα NATURA SHOP στο Πάρκο.
 
*Α**λέξης Τσίπρας: Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο*
 
 Μετά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας που τόνισε
μεταξύ άλλων:
 
«Στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση, πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας,
αντικατοπτρίζεται η χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος. Ενός πολιτικού
συστήματος που έχει φάει πια τα ψωμιά του και δε χωράνε πια άλλες
υποσχέσεις. Η χρεοκοπία ενός συστήματος που έταξε λαγούς με πετραχήλια και
αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί το δημόσιο πλούτο. Και σήμερα ξεπουλάει
σπιθαμή προς σπιθαμή το δημόσιο πλούτο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα στη
χώρα μας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο και
βεβαίως βρίσκει και τα κάνει. Διότι συνεχίζει μια πολιτική που τα τελευταία
χρόνια ακολούθησε με επιμονή και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν
ήταν στην κυβέρνηση.»
…« Η υπόθεση του Πάρκου Τρίτση είναι μια υπόθεση που έχει πολύ ψωμί. Εδώ
υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είχε έρθει εδώ προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης και
είπε ότι η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το Πάρκο. Και
ρωτάμε, αν δεν έχει η πολιτεία τη δυνατότητα, ποιος έχει τη δυνατότητα;
Ποιος θα το κάνει και γιατί να το κάνει;
Η τελευταία πληροφορία που είχαμε ότι οι εγκαταστάσεις του Πάρκου θα δοθούν
προς ενοικίαση, δεν ξέρουμε με τι ανταλλάγματα, σε μια ιδιωτική εταιρεία,
την «Κτηματολόγιο ΑΕ», μόνο προβληματισμούς κι ερωτηματικά μπορεί να
προκαλέσει για το μέλλον αυτού του Πάρκου.»…
Και κατέληξε λέγοντας «Εμείς λοιπόν από αυτήν εδώ την ελπιδοφόρα συνάντηση
των ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής, δίνουμε μια παρουσία και μια
δέσμευση αγώνα , κινητοποίησης και δράσης. Και στέλνουμε ένα μήνυμα στον
Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στέλνουμε ένα μήνυμα και στις τοπικές αρχές, ότι από δω και
στο εξής δεν μπορούν να λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο, και ότι δεν μπορούν
να λογαριάζουν τη δημόσια περιουσία που αποτελεί το Πάρκο Τρίτση, να τη
λογαριάζουν και να τη διαχειρίζονται σαν περιουσία που τους ανήκει, σαν να
είναι κληρονομιά του μπαμπά τους. Δεν μπορεί να λογαριάζουν ότι είναι δικιά
τους περιουσία μια δημόσια περιουσία. Ανήκει στο λαό, ανήκει στους πολίτες,
όχι μόνο της περιοχής αυτής αλλά και όλης της περιοχής του λεκανοπεδίου.
Είναι ένας υπερτοπικός πόλος και θα αγωνιστούμε για να αναδείξουμε τόσο τη
σημασία της ανάπλασης και της δέσμευσης δημόσιων επενδύσεων για την ανάπλαση
του Πάρκου Τρίτση, όσο βεβαίως και για την ανάπλαση και αξιοποίηση προς
όφελος των πολιτών των τελευταίων αδόμητων χώρων του λεκανοπεδίου της
Αθήνας, που είναι πλέον ελάχιστοι.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η κινητοποίηση
των πολιτών θα αρχίσει να αλλάζει τα πράγματα. Οι ενεργοί πολίτες θα πάρουν
τα πράγματα στα χέρια τους»
 
Επίσης ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε στο Πάρκο από
την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία http://www.ornithologiki.gr/, που είναι
όαση στο Πάρκο αφού υλοποιεί προγράµµατα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
στοχεύοντας στη γνωριµία µε τα πουλιά που ζουν γύρω µας και την άµεση επαφή
µε την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήµατα. Κάθε χρόνο ξεναγεί
και ενηµερώνει σχεδόν 12.000 µαθητές στο πάρκο περιβαλλοντικής
ευαισθητοποίησης.
 
Δυναμική ήταν η παρουσία της Green Attack (ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
www.green-attack.blogspot.com).
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Επιστροφή στην αρχή

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ «ΞΕΧΑΣΕ» ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Πρότυπο... εγκατάλειψης το πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Ελληνικό Δημόσιο τα κατάφερε! Απέτυχε τόσο τραγικά στη λειτουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης», το οδήγησε σε τέτοια κατάσταση εγκατάλειψης, ώστε κάθε αρμόδιος σήμερα να λέει ότι δεν έχει νόημα να δημιουργηθούν άλλα μεγάλα πάρκα, όπως αυτά που ζητούν οι κάτοικοι σε Ελληνικό, Γουδή και Ελαιώνα...

Το πάρκο, έκτασης άνω των 1.200 στρεμμάτων (όσο δέκα εθνικοί κήποι μαζί), «το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο των Βαλκανίων», βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού. Δόμηση έντονη και άναρχη, δρόμοι στενοί, σιδηροδρομικές γραμμές που υψώνουν τείχη ανάμεσα στις γειτονιές, κτίρια επιχειρήσεων στην εθνική οδό και πίσω τους χωματόδρομοι με στάσιμα νερά συνθέτουν το τοπίο. Τι φυσιολογικότερο από το να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο στον χώρο (που είχε κάποτε δοθεί ως προίκα στον βασιλιά Οθωνα) για να παίρνουν οι κάτοικοι και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ανάσες ζωής; Και όμως. Οπως κατήγγειλαν αριστερές παρατάξεις των τριών δήμων:
-Για το πάρκο δεν υπάρχει καν τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που να δείχνει ποια ακριβώς είναι η έκτασή του.
-Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία δενδροφύτευση, αν και στο όνομά της δημιουργήθηκε μέσα στον χώρο φυτώριο το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και «για να πλέουν δημοτικοί υπάλληλοι τα αυτοκίνητά τους».
-Η έκταση τεμαχίζεται και παραχωρείται για χρήσεις άσχετες. Κτίριο έκτασης 500 τ.μ. που είχε σχεδιαστεί για «ρεμίζα» του τρένου (σχεδιάστηκε, μπήκαν ράγες, αλλά ουδέποτε λειτούργησε) νοικιάστηκε με 250 ευρώ τον μήνα.
-Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου διώχνει άνεργους παλιννοστούντες που είχαν δημιουργήσει μικρά καταστήματα βιολογικών προϊόντων (βάσει του προγράμματος Equal).
-Μέσα στον χώρο λειτουργεί παντελώς ακαλαίσθητο λούνα παρκ με αμφίβολης νομιμότητας καθεστώς.
-Με την ανοχή του οργανισμού λειτουργεί παράνομη χωματερή, όπου συγκεντρώνονται και μεταφορτώνονται σκουπίδια από λαϊκές αγορές.
-Σχεδιάζεται η εγκατάσταση επιχειρηματιών που θα γεμίσουν το πάρκο με νεροτσουλήθρες, χώρους δεξιώσεων και γραφεία για την εταιρεία του Κτηματολογίου.
Τα κονδύλια
Στους κατοίκους που είχαν γεμίσει το απόγευμα της Δευτέρας την πλατεία Αγίων Αναργύρων (όση δεν έχει καταληφθεί από καφετέριες), ο Γιώργος Αθανασάκης, εκ μέρους της παράταξης «Απόδραση Αγίων Αναργύρων», τόνισε ότι η κρατική χρηματοδότηση, είναι κατά σύστημα ελλιπής. «Αδύνατη είναι όμως και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, διότι το έργο μπήκε στη μαύρη λίστα, αφού ουδέποτε παραλήφθηκε από τους εργολάβους που το κατασκεύασαν». Κατηγόρησε όμως και τις διοικήσεις των τριών όμορων δήμων, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν το πάρκο με μικροπολιτικά κριτήρια. Ο Π. Κουτσιανάς από το Αριστερό Σχήμα Ιλίου κατήγγειλε την αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου, που οδηγεί στην παράδοσή του σε «φυσιολάτρες εργολάβους», ενώ ο Δ. Δημάκος από την «Εξοδο Καματερού» κάλεσε τους πολίτες σε εγρήγορση.
Οξύς απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης για τον δημόσιο χώρο εμφανίστηκε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως να αφήνει στο απυρόβλητο το ΠΑΣΟΚ: «Περιηγηθήκαμε στο πάρκο "Αντ. Τρίτσης" που ερημώνει, είδαμε την εγκατάλειψη και είδαμε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν μόνο τρεις άνθρωποι για να φυλάνε και να συντηρούν 1.200 στρέμματα. Ετσι διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον δημόσιο χώρο. Αλλά βρήκε και τα κάνει, διότι συνεχίζει την πολιτική που εφάρμοσε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ειδική αναφορά έκανε όμως και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το πάρκο και είπε ότι η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τέτοιας μορφής πάρκα. «Εάν δεν την έχει η πολιτεία, τότε ποιος την έχει; Εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες σαν και αυτή που ακούμε, ότι εκδιώκονται από τον χώρο του πάρκου μεροκαματιάρηδες για να εγκατασταθεί εκεί η εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., μόνο προβλήματα μπορεί να περιμένουμε».
Απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σημερινή κατάσταση του πάρκου αναζητήσαμε μιλώντας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισής του, Κωνσταντίνο Τρίγκα, πρώην δήμαρχο Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Τρίγκας προσπάθησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:
-Υπάρχει πλέον τοπογραφικό διάγραμμα (αν και πέρυσι ο ίδιος ομολογούσε την ανυπαρξία του).
-Το λούνα παρκ έχει μισθωτήριο, αλλά λήγει και δεν θα ανανεωθεί.
-Το πρόβλημα με τις δαπάνες 1,4 εκατ. ευρώ (τις ομολόγησε στη Βουλή και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του Ι. Δραγασάκη), για τις οποίες δεν υπάρχουν παραστατικά, οφείλονται στις προηγούμενες διοικήσεις.
-Γίνονται δενδροφυτεύσεις. «Πρόσφατα φυτέψαμε 26 δέντρα»...
-Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού κάνουν ό,τι μπορούν «απασχολούμενοι αμμισθί» για να φέρουν το πάρκο σε λογαριασμό.
-Για να βγει το πάρκο από τη μαύρη λίστα της Ε.Ε. πρέπει να επιστραφεί ποσόν 4,7 δισ. δραχμών, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

arihadj@enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/04/2008

Επιστροφή στην αρχή

14-10-2008

Α.Σ.Δ.Α. ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ»!

Με μια αιφνιδιαστική και ταυτόχρονα δυναμική παρέμβαση ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού πήραν την υπόθεση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στα χέρια τους: το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου κατέλαβαν με τη συνδρομή εκατοντάδων πολιτών το Πάρκο, κατήγγειλαν την κυβερνητική αδιαφορία γι’ αυτό και προχώρησαν στην συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής για τη σωτηρία του.

Όπως τόνισε προς τους συγκεντρωμένους, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος: «ο τεράστιας έκτασης και μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς χώρος των 1140 στρεμμάτων, έχει κυριολεκτικά με ευθύνη της κυβέρνησης εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Παρόλα αυτά εμείς εμμένουμε στη διεκδίκηση του οράματός μας για την ανάδειξή του Πάρκου σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής και παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση αυτού του οράματος, να περάσει το Πάρκο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. πρόσθεσε ότι η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου δεν επέτρεψε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει η παρέμβαση του Α.Σ.Δ.Α. ουσιαστικό περιεχόμενο μιας και δεν είχε καμιά δικαιοδοσία στο χώρο. Την ίδια στιγμή όμως, ο ίδιος ο Φορέας μετατράπηκε σ’ έναν άβουλο και ανίσχυρο παράγοντα εξ’ αιτίας της δραστικής περικοπής των αναγκαίων κρατικών πιστώσεων.

Ο κ. Μίχος ενημέρωσε τους πολίτες που συμμετείχαν στην κατάληψη του Πάρκου ότι έχουν ήδη μεσολαβήσει επτά μήνες από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Σουφλιάς υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία και συντήρηση του Πάρκου καθώς και τη βελτίωση των υποδομών του. «Αντί όμως να δοθούν τα χρήματα που χρειάζονται από την Πολιτεία, ο Α.Σ.Δ.Α., οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι μαζικοί Φορείς αλλά και οι πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά το Πάρκο είναι μάρτυρες στον τόπο ενός επαναλαμβανόμενου οικολογικού εγκλήματος. Από σήμερα όμως όλοι εμείς, μαζί με τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α.

Ο κ. Μίχος ανακοίνωσε ότι μετά την παραίτηση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης και Διοίκησης του Πάρκου, ο Σύνδεσμός προχωρά σε κατάληψη του χώρου για δυο μήνες και συγκροτεί πενταμελή Επιτροπή για τη διάσωση του Πάρκου, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Οι φίλοι του Πάρκου». Η Επιτροπή θα αποφασίζει για κάθε ενέργεια και δράση που είναι απαραίτητη, τόσο για να εμποδίσει οποιαδήποτε χρήση υπονομεύει και απειλεί το δημόσιο και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, όσο και για να βελτιώσει και εκσυγχρονίσει τις υποδομές του. Στο διάστημα αυτό συνεργεία του Α.Σ.Δ.Α. θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιστραφεί η σημερινή θλιβερή εικόνα και σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας θα απαιτήσει, έστω και αναδρομικά, την κρατική χρηματοδότηση όλων αυτών των δράσεων. «Είτε έτσι, είτε αλλιώς εμείς θα στείλουμε το λογαριασμό στον κ. Σουφλιά.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. Σημείωσε δε, ότι η σημερινή Διοίκηση του Φορέα αδυνατεί να προχωρήσει στη λήψη οποιασδήποτε ουσιαστικής απόφασης και πρόσθεσε με έμφαση: «η μόνη υπηρεσία που μπορούν να παρέχουν πια στο Πάρκο όσα μέλη απέμειναν στη Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισής, μετά τις παραιτήσεις όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος των υπευθύνων της Πολιτείας για την παράλειψή τους να εκπληρώσουν τη νομοθετημένη υποχρέωση για τακτική ετήσια επιχορήγηση για τη συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε δημόσιο κίνδυνο τους επισκέπτες και του περίοικους του Πάρκου λόγω καταστροφής των υποδομών και των εγκαταστάσεών του».

Ο κ. Μίχος προειδοποίησε τέλος ότι ο Α.Σ.Δ.Α. και οι Δήμοι της περιοχής δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση του Πάρκου και ότι εφόσον συνεχιστεί η κυβερνητική αδιαφορία μετά την παρέλευση του διμήνου, προσανατολίζονται ακόμη και σε κατάληψη του ίδιου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Εν τω μεταξύ, ο χώρος του Πάρκου πλημμύρισε από εκατοντάδες πολίτες που προχώρησαν, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου σε συμβολική δενδροφύτευση, ενώ όσα παιδιά βρίσκονταν εκεί είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να δημιουργήσουν κατασκευές και να ζωγραφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Από νωρίς το πρωί, στο χώρο του Πάρκου βρισκόταν σύσσωμο το εργατοτεχνικό προσωπικό του Α.Σ.Δ.Α. που προχώρησε σε καθαρισμό του χώρου, σε φύτευση και πότισμα λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών.

Παρόντες στην κατάληψη του Πάρκου ήταν μεταξύ των άλλων οι Δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντης, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλος, οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Σ. Κουβέλης, Β. Παπανδρέου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Γ. Παναγόπουλος, ο Αντινομάρχης Αθήνας κ. Χ. Πασβαντίδης, ο Γ.Γ. του Α.Σ.Δ.Α. κ. Π. Μπιτούνης, η Γραμματέας της Ν.Ε. Δυτικής Αθήνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Η. Ζερβάκη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι οικολογικών Οργανώσεων και περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής.

Επιστροφή στην αρχή

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Με την υιοθέτηση Ψηφίσματος που κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας για τη σωτηρία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διαδημοτικής σύσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού. ...περισσότερα

Επιστροφή στην αρχή

Το Πάρκο A.Τρίτσης αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Οι λίμνες του Πάρκου και η ποικιλομορφία της βλάστησης προσελκύουν πολλά πουλιά (έχουν καταγραφεί 168 διαφορετικά είδη τους) που μπορεί κανείς να παρατηρήσει με την υποστήριξη των έμπειρων μελών της Ε.Ο.Ε. και την παροχή ειδικού εξοπλισμού.

«Αλκυονίδες Ημέρες εθελοντικής εργασίας» που διοργανώνει Ε.Ο.Ε. στο Πάρκο «Α.Τρίτσης» στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2009.

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιανουαρίου 2009, από τις 11:00πμ έως τις 3:00μμ θα γίνει για τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων κατ’ αρχήν ενημερωτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στο Πάρκο, διάρκειας περίπου 1:30 ώρας, και στη συνέχεια συμμετοχή στις εργασίες της Ε.Ο.Ε. που περιλαμβάνουν καθαρισμό της λίμνης με βάρκα, φυτεύσεις, κατασκευές φωλιών και ταΐστρων πουλιών κλπ.

Η ΕΟΕ θεωρεί αναγκαίο να γνωρίζει εκ των προτέρων το πλήθος των συμμετεχόντων. Παρακαλούμε λοιπόν τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα την συμμετοχή τους με μέηλ (στο atsironi@ametro.gr ή στο ecogreen@otenet.gr ) ή τηλεφωνικά (ή με SMS) στο 6972335630 (Νατάσσα Τσιρώνη).

Επιστροφή στην αρχή

ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ;

http://viosimozefyri.wordpress.com

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2/2009

 ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΦΥΡΙ!

 Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του  Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» και τη δημοσιοποίηση των απόψεων του ΥΠΕΧΩΔΕ (ανακοίνωση τύπου 12.3.2009) και της αντίδρασης του ΑΣΔΑ για ματαίωση των κινητοποιήσεων (ανακοίνωση ΑΣΔΑ 13.3.2009), φαίνεται ότι το ζήτημα εξαντλείται στο ποσό των χρημάτων που θα εισρεύσουν στο ταμείο του φορέα διαχείρισης για το Πάρκο. Όμως διακυβεύεται κάτι πολύ πιο ζωτικό- Διακυβεύεται η φύση και η αξία του Πάρκου!

 Η διακύβευση αυτή προκύπτει από την έμμεση εξάρτηση της χρηματοδότησης του Πάρκου από την εκπόνηση ενός σχεδίου βιωσιμότητας του Πάρκου. Το σχέδιο αυτό πρέπει- σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ- να περιλαμβάνει ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αποφέρουν έσοδα, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη και τη συντήρηση με ευθύνη του Οργανισμού Διαχείρισης του Πάρκου

 Η εξέλιξη αυτή δεν ενδιαφέρει μόνο τους όμορους Δήμους αλλά το σύνολο του Λεκανοπεδίου λόγω του υπερτοπικού χαρακτήρα του Πάρκου. Ιδιαίτερα δε για τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και το Ζεφύρι, το Πάρκο αποτελεί σημαντικό χώρο για πεζοπορία, ποδηλασία, φιλικές συναθροίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, φυσιολατρικές δραστηριότητες κ.ά. Είναι ίσως ο μοναδικός ελεύθερος δημόσιος χώρος τέτοιας κλίμακας στην περιοχή μας που μπορεί να αποτελέσει πραγματική ανάσα από την πίεση του δομημένου χώρου και των ιδιωτικών λύσεων στο πεδίο της αναψυχής (πχ., παιδότοποι, χώροι άθλησης).

 Πιστεύοντας στην αυταξία του Πάρκου, δηλαδή στην ενδογενή αξία του ως αδόμητου-ελεύθερου-δημόσιου-φυσικού χώρου, θεωρούμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών μας, οι πρωτοβουλίες και επιτροπές αγώνα, οι σχετικές ΜΚΟ, οι φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι και κάθε ενδιαφερόμενος οφείλουμε να παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουμε για να δημοσιοποιήσουμε μιαν άλλη- εναλλακτική- προσέγγιση για το Πάρκο: Το Πάρκο έχει αυταξία, τεράστια αξία χρήσης και ως εκ τούτου οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να το διαφυλάξουν και να το υπερασπιστούν ως τέτοιο! Η εξάρτηση της προστασίας του Πάρκου από ανταποδοτικές και άλλες χρήσει οδηγεί στην ενίσχυση των πιέσεων δόμησης και εν τέλει υπονόμευσης της αυταξίας του Πάρκου. Το Βιώσιμο Ζεφύρι συμμετέχει στην ανάδειξη αυτής της αυταξίας και για το λόγο αυτό θα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, δημοσιοποιεί κάθε σχετικό υλικό τεκμηρίωσης και ανάδειξης του Πάρκου ως ζωτικού χώρου για την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αθήνα και το Ζεφύρι.

 ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ viosimozefyri@gmail.com

(ελήφθη 18-3-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΕΣΗ 1,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Με το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ θα ενισχυθεί άμεσα το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές του, να ξαναβρεί την ελκυστικότητά του και να συνεχίσει να λειτουργεί ως ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί κατά το ήμισυ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά το ήμισυ από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ι. Λάτση στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΧΩΔΕ αυξάνει το ποσό που δίνει κάθε χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του πάρκου από 200.000 σε 400.000 ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Σουφλιά, με τη συμμετοχή των δημάρχων Αγίων Αναργύρων Ν. Σαράντη, Ιλίου Ν. Ζενέτου, Καματερού Ν. Καμαρινόπουλου, του προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, δημάρχου Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχου και του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχου Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλου. Θέμα της συνάντησης, η αναγέννηση και η καλύτερη λειτουργία του πάρκου.

Εκτός από τα τεχνικά έργα που θα γίνουν (εξασφάλιση νερού, αποκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης, περίφραξη, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος), προωθείται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία του πάρκου σε ορισμένες αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες μέσα στον χώρο. Εξετάζεται συγκεκριμένα η αξιοποίηση των 80 στρεμμάτων αγροκτήματος, η ανάπτυξη αγοράς βιολογικών προϊόντων και η αξιοποίηση των κτισμάτων του πάρκου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8452&pubid=2676802

Επιστροφή στην αρχή

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλο, τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λ. Μίχο, και με τους Δημάρχους Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντη, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτο, και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλο, με θέμα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Με εντολή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ο ΟΡΣΑ και η Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, μετά από επιτόπια αυτοψία και συνεργασία με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέγραψαν τα προβλήματα που παρουσιάζει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Γ. Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εικόνα του Πάρκου καταδεικνύει σοβαρότατα προβλήματα στη συντήρηση και εν γένει στην ικανοποιητική λειτουργία του. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι δεν ήταν αποτελεσματικές οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα εξασφάλιζαν, όπως προβλεπόταν από την αρχή, την αυτοχρηματοδότηση της συντήρησης και της καλής λειτουργίας του. Κατά συνέπεια, βασικό πρόβλημα για τη συντήρηση και την ικανοποιητική λειτουργία του Πάρκου είναι το θέμα της χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης του.

Απόφασή μου είναι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να καταβάλει προσπάθεια, κοινή με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε το Πάρκο να ανακτήσει και να διατηρήσει την ελκυστικότητα και τον ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο, όχι μόνο για την ποιότητα ζωής της Δυτικής Αθήνας, αλλά και για ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας. 

Οι αναγκαίες δράσεις τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποφασίσει να υποστηρίξει οικονομικά, και κατά περίπτωση τεχνικά, είναι :

Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας νερού και η αποκατάσταση των συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης.

Η αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού και του εξοπλισμού.

Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω υπολογίζεται σε 1.400.000 €, τα οποία θα διατεθούν, κατά το ήμισυ από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΕΤΕΡΠΣ) και κατά το ήμισυ από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΤΣΗ, στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

Ειδικότερα :

Α. Για την αποκατάσταση των λειτουργιών του Πάρκου :

Είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί η αναγκαία ποσότητα νερού  και να αποκατασταθούν τα συστήματα ανακύκλωσης και άρδευσης:

Σύμφωνα με στοιχεία του 2000 οι ημερήσιες ανάγκες για την άρδευση του Πάρκου ανέρχονται σε 900 έως 1000 κ.μ. Η επάρκεια νερού θα εξασφαλισθεί από την παροχή γεωτρήσεων του Δήμου Καματερού και από την αξιοποίηση των υφιστάμενων στο Πάρκο γεωτρήσεων και πηγαδιών. Τα αναγκαία έργα για την εξασφάλιση του νερού και τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης και άρδευσης είναι:

α.Η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά νερού από γεώτρηση του Δήμου Καματερού.

β.Η επισκευή των αντλιοστασίων στις ενεργές γεωτρήσεις και πηγάδια του Πάρκου.

γ.Η επισκευή του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την κατάντη λιμνοδεξαμενή στην ανάντη (ανακύκλωση).

δ.Η επισκευή των αντλιοστασίων και της υποδομής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των αγωγών δικτύου άρδευσης-πυρόσβεσης.

ε.Η στεγανοποίηση λιμνών.

Προϋπολογισμός έργου :  700.000,00 €

Για τα έργα β,γ,δ, έχουν εκπονηθεί μελέτες από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας.

Είναι αναγκαία η αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού, και του εξοπλισμού (παγκάκια, ξύλινες γέφυρες, παρατηρητήρια πουλιών, πέργκολες, κιόσκια, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.).

Προϋπολογισμός έργου :  400.000,00 €

Η υλοποίηση των έργων αυτών θα πραγματοποιηθεί με την τεχνική υποστήριξη της Δ/νσης Αναβάθμισης Περιοχών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Β. Για την  αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Πάρκου :

Έχει ήδη συνταχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με ανάθεση από τον ΟΡΣΑ, Ερευνητικό πρόγραμμα – μελέτη για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των γεωργικών δραστηριοτήτων (αγροκτήματος) και των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος. Υπολείπεται η υλοποίηση των αποτελεσμάτων του, για να είναι το αγρόκτημα παραγωγικό και οικονομικά ανεξάρτητο. Προτείνεται η σύναψη σύμβασης με έμπειρο βιοκαλλιεργητή.

Εκτιμάται ότι μετά την αρχική αποκατάσταση του χώρου, το αγρόκτημα θα μπορεί πέραν της αυτοσυντήρησης του να αποδώσει και οικονομικά οφέλη για το υπόλοιπο Πάρκο.

Τα απαραίτητα έργα σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα αφορούν

στον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου και

στην επαναλειτουργία του αγροκτήματος (βιολογικές καλλιέργειες).

Προϋπολογισμός έργου:  300.000,00 €

Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα πραγματοποιηθεί με την τεχνική υποστήριξη του ΟΡΣΑ. 

Γ. Για τη διαχείριση του Πάρκου είναι απαραίτητο:

Να εκπονηθεί Σχέδιο Βιωσιμότητας του Πάρκου στην κατεύθυνση:

Ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των σκοπών του Οργανισμού προκειμένου να εξασφαλίζονται έσοδα για την συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την  αντιμετώπιση της ανάγκης φύλαξης του Πάρκου και της συντήρησης του πρασίνου με ευθύνη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνδράμει στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Πάρκου μέσω του ΕΤΕΡΠΣ με το ποσό των 400.000,00 € ετησίως.

Η χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλίζεται και από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η αξιοποίηση του αγροκτήματος και των κτισμάτων του Πάρκου και άλλων.

Στη διαχείριση του Πάρκου θα συμβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.

Επιστροφή στην αρχή

Φιλί της ζωής στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Ø  1,4 εκατ. ευρώ θα δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Ιδρυμα Λάτση για την αποκατάσταση των ζημιών

Βασιλάκη Χριστίνα

Σπασμένα παγκάκια, βρόμικα νερά και η ΔΕΗ να απειλεί να κόψει τη ρευματοδότηση... Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του μεγαλύτερου πάρκου των Βαλκανίων. Τα προβλήματα κακοδιαχείρισης συνεχίζουν να ταλανίζουν το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ενώ οι μάχες που δόθηκαν από κατοίκους και φορείς για να σωθεί αυτός ο πνεύμονας πρασίνου -που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού- κρατούν πάνω από είκοσι χρόνια και μαρτυρούν πολλές ευθύνες και εγκληματική αδιαφορία των ιθυνόντων.

Οι 700.000 ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αντίστοιχο ποσό από το Ιδρυμα Λάτση, για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση υποδομών, θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση ενός από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής.

Τις ευθύνες αρμοδίων για την «εξαφάνιση» χρημάτων που προήλθαν κατά καιρούς από ευρωπαϊκά προγράμματα -και όχι μόνο- κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής σε χθεσινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από το πάρκο. Εκεί συζητήθηκε εκτενώς από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κεντρικής εξουσίας και του κινήματος πολιτών το μέλλον ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους.

Εκτός από το 1,4 εκατ. ευρώ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διατίθενται 400.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του πάρκου -αν και το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει 900.000 ευρώ- ενώ μέχρι σήμερα το ποσό ήταν μόλις 200.000 ευρώ. Οι υπουργικές δεσμεύσεις δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους και επισκέπτες του πάρκου, οι οποίοι μάλιστα -όπως ανέφεραν και στη χθεσινή εκπομπή του City- φοβούνται τυχόν «εκμετάλλευσή του από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Οπως εξηγεί στον ΕΤ ο Στέφανος Σιούτης, μέλος του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής) και πρόεδρος της επιτροπής κατάληψης, χρειάστηκε τρεις φορές να πάρει την τύχη του πάρκου στα χέρια της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν ανταποκρινόταν μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις του. «Πρώτα το 1992, όταν δεν ήταν καν πάρκο αλλά βοσκότοπος, η Αυτοδιοίκηση προχώρησε σε περίφραξη των 1.100 στρεμμ. και στην κατασκευή θεάτρου.

Το 2002, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ολοκληρώσει κάποια έργα υποδομής, τελικά το εγκατέλειψε. Και πάλι επενέβη η Αυτοδιοίκηση η οποία υποχρέωσε το υπουργείο να φτιάξει συγκεκριμένο φορέα διαχείρισης, τον οποίο όμως χρηματοδοτούσε ελλιπώς. Τον περασμένο Οκτώβρη προχωρήσαμε και πάλι σε κατάληψη και αυτή τη φορά καταφέραμε να αποσπάσουμε την υπόσχεση του υπουργού ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της αποπεράτωσης και συντήρησης του πάρκου».

«Τα χρήματα για τα έργα εξασφαλίστηκαν έπειτα από μακροχρόνιο αγώνα. Σημασία έχει από εδώ και πέρα να διασφαλιστούν οι ήπιες χρήσεις και ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου», επεσήμανε ο δήμαρχος Καματερού, Νικήτας Καμαρινόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, ανέφερε πως το ΥΠΕΧΩΔΕ πιέστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι προχώρησε στη δέσμευση για τη χρηματοδότηση των έργων.

Από τη μεριά του, ο Σπύρος Ψύχας, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μίλησε στην εκπομπή του City και υπογράμμισε ότι «το πάρκο δεν είναι μόνο ελεύθερος χώρος αλλά ένας βιότοπος» που χρειάζεται ουσιαστικό σχέδιο προστασίας και όχι ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις που κακοποιούν την οικολογική φύση του πάρκου.

Αριθμοί
- 168 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια για τον αστικό ιστό, όπως ο σταχτοτσικνιάς, η αλκυόνη κ.ά.

- 7.000 παιδιά έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές επισκέψεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο πάρκο.

- 2.000 επισκέπτες δέχεται το πάρκο ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο του χειμώνα.

- 200 στρέμματα κωνοφόρων, ελαιόδεντρων, αμπελιών και άλλων καλλιεργειών υπάρχουν στους λοφίσκους του πάρκου.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=84078

Επιστροφή στην αρχή

Σάββατο, 16 Μαϊου 2009

http://eleftherosagros.blogspot.com/
ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ από τις 16 Μαΐου ένα χώρο μέσα στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αν.Τρίτσης".
(Λεωφορεία: Α12,Β12,Ε12,713 (Αφετηρία Μάρνης) Στάση: 6η Χασιάς)
Σκοπός μας να δημιουργήσουμε μια εστία αντίστασης στα σχέδια της «ανάπτυξης», ιδιωτικοποίησης και εξαφάνισης του πάρκου, αλλά και κάθε δημόσιου χώρου. Διαφόρων ειδών αρπακτικά, που κόπτονται για τη σωτηρία του πάρκου (δήμοι, ΑΣΔΑ, ιδιώτες και ΥΠΕΧΩΔΕ), επέτειναν από κοινού την εγκατάλειψη του, ανοίγοντας το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και στον ελεγχόμενο χαρακτήρα του (security, μπάτσοι, συρματοπλέγματα, περιορισμένο ωράριο λειτουργίας...). Απέναντι στις αδηφάγες πρακτικές των επίδοξων σωτήρων, το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος στο πάρκο Τρίτση θέλει να αντισταθεί στα γρανάζια των μηχανισμών που λεηλατούν τη ζωή και το χώρο-χρόνο μας.
Πολλοί και πολλές από εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτήν την κατάληψη, δραστηριοποιούμασταν για περισσότερο από τρία χρόνια στο εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου αγρού Καματερού, στο αγρόκτημα της οδού Δαβάκη (δεσμευμένο επί 20ετίας από τον αντίστοιχο δήμο για «κοινωφελείς» σκοπούς). Ένα εγχείρημα στο οποίο πραγματοποιήσαμε συλλογικά, αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα, πλήθος δραστηριοτήτων: καλλιέργειες, εκδηλώσεις προβολές, εργαστήρι κεραμικής και παιδότοπο. Μετά την πρώτη εκδήλωση στον αγρό, σχετικά με την λεηλασία της φύσης, δεχθήκαμε έξωση από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σε συντονισμένη επίθεση με μπάτσους και δημοτική αρχή, μας κατηγόρησαν για «παράνομη συνάθροιση και συνεύρεση» στο χώρο του αγρού, αποκαλύπτοντας και σε αυτή την περίπτωση τις πτυχές ολοκληρωτισμού του τόσο "εξιδανικευμένου" δημοκρατικού καθεστώτος. Παρότι όμως σήμερα δεν είμαστε πλέον στο συγκεκριμένο έδαφος, ο αγώνας μας συνεχίζεται, λίγο πιο πέρα, στο πάρκο, μαζί με νέους συντρόφους και συντρόφισσες.
Έπειτα από την έξωση μας απο τον αγρό Καματερού, εδώ και ένα χρόνο, συναντιόμαστε στο πάρκο, κάνουμε τις συνελεύσεις μας εδώ και παρεμβαίνουμε (με μοιράσματα κειμένων και μικροφωνικές). Θέλοντας να συνεχίσουμε τη δράση μας και να επανοικειοποιηθούμε ό,τι μας ανήκει, αποφασίσαμε να καταλάβουμε ένα κομμάτι γης σε αμιγώς δημόσιο χώρο. Στο κατειλημμένο έδαφος και μέσα απο το χώρο του πάρκου, σκοπό έχουμε να επιτεθούμε στα κυρίαρχα αναπτυξιακά σχέδια, χωρίς να αγνοούμε τη σύνδεση τους με τα υπόλοιπα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως τα εργασιακά, την καταστολή, το σεξισμό, το ρατσισμό... Ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης, είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στις επιβολές του εξουσιαστικού αυτού πολιτισμού.
Η καλλιέργεια με παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, συλλογικά, αντιιεραρχικά και μακριά από τα όποια βιομηχανοποιημένα κυρίαρχα πρότυπα, θα αποτελεί σταθερή δραστηριότητα του νέου εγχειρήματος, μέσα στο πάρκο της εγκατάλειψης, των άρρωστων φυτών, των παρατημένων δέντρων για να επιτεθεί στα επιβαλλόμενα διατροφικά μοντέλα, να σπάσει όσο γίνεται το δίπολο παραγωγού-καταναλωτή, να καταδείξει ότι η βλάστηση στο πάρκο είναι ζήτημα όλων μας και όχι του κάθε κερδοσκοπικού φορέα. Ουσιαστικά οι δραστηριότητες στον αγρό θα έχουν να κάνουν με αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να είναι το πάρκο: ένας ελεύθερος χώρος, όπου καθένας και καθεμία μπορεί να έρθει σε επαφή με τη φύση, με άλλους ανθρώπους και τα ζώα, να τρέξει, να παίξει να καλλιεργήσει, να αυτομορφωθεί...
Επιπλέον, σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω προτάσσουμε ως απάντηση στην ολοένα εντεινόμενη καταστροφή, που με βάση τις πολιτικές της ανάπτυξης συντελείται στις περιοχές μας και όχι μόνο, τη δημιουργία ανοιχτών συνελεύσεων, στις οποίες η καθεμία και ο καθένας θα μπορεί να έχει πραγματικά ενεργό θέση σε ό,τι υποθηκεύει τη ζωή του/της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παρέμβασης σε δημόσιους χώρους, ανάμεσα σε πληθώρα αυτοοργανωμένων κινήσεων στις γειτονιές της Αθήνας, αποτελούν: η δράση των κατοίκων των Πατησίων και της Κυψέλης που, από τον Ιανουάριο του 2009, ξαναδημιουργούν και διαχειρίζονται συλλογικά και αυτοοργανωμένα το πάρκο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, αντιστεκόμενοι στα σχέδια του δήμου Αθηναίων ο οποίος κατέστρεψε το πάρκο με σκοπό να δημιουργήσει parking, όπως επίσης και η δράση των κατοίκων των Εξαρχείων, που από το Μάρτιο μετέτρεψαν το πρώην parking ιδιοκτησίας TEE, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου πηγής, σε δημόσιο, συλλογικά διαμορφωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο.
Σε μια πόλη, που το χώμα και το πράσινο καταβροχθίζονται από το τσιμέντο και την άσφαλτο και ο δημόσιος χώρος από το εμπόριο και την κερδοσκοπία, που οι δημοτικοί ηγετίσκοι εξυπηρετούν και εμπλουτίζουν τα κυρίαρχα σχέδια στις γειτονιές μας, που ο έλεγχος και η καταστολή σκιάζουν την κάθε κίνηση της καθημερινότητας μας, το αυτοδιαχειριζόμενο κατειλλημένο έδαφος στο πάρκο Τρίτση θέλει να είναι χώρος ελευθερίας. Έδαφος όπου, με φροντίδα και συντροφικότητα, θα φυτρώνει πάντα αντίσταση.
Η κατάληψη είναι ένας ανοιχτός χώρος για όσες και όσους ενδιαφέρονται για το εγχείρημα. Ένας χώρος επικοινωνίας, αντιπληροφόρησης, καλλιέργειας της γης, συλλογικών δράσεων, ανταλλαγής σπόρων και όσων άλλων αποφασίζει η συνέλευση.
*Η συνέλευση του εγχειρήματος θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 12 μ.μ., όπου θα συζητούνται
τα πρακτικά ζητήματα, ο λόγος και οι δράσεις μας.
*Απο την πρώτη εβδομάδα, θα γίνονται προεργασίες καλλιέργειας
Επικοινωνία: eleftherosagros@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

Φοιτητές της αρχιτεκτονικής καλούνται να σώσουν το πάρκο

Γιάννης Ελαφρός

Μπορεί ένας φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών να αντιστρέψει την τάση υποβάθμισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»; Μπορεί, απαντά μια σειρά φορέων. Εάν βέβαια πετύχει να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής και, κυρίως, εάν τα σχέδια παρθούν υπόψη και υλοποιηθούν από τον Φορέα Διαχείρισης και την Πολιτεία.

Το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ecoweek προκήρυξαν χθες διαγωνισμό, καλώντας φοιτητές αρχιτεκτονικής (και όχι μόνο) να καταθέσουν ιδέες για τον βιώσιμο ανασχεδιασμό του πάρκου «Αντ. Τρίτσης».

Ο ειδικότερος σκοπός του διαγωνισμού «αναφέρεται σε προτάσεις τοπικής παρέμβασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, στοχεύοντας σε ένα πάρκο μηδενικών ρύπων, πνεύμονα για την πόλη, νησίδα “άγριας ζωής” και παράδειγμα συμβίωσης του τοπίου και των βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων».

Η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων είναι η 30ή Απριλίου, ενώ η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει στις 5 Ιουνίου 2010. (Αναλυτικά για τους όρους του διαγωνισμού στο www. newgreenpark. gr).

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται τη στιγμή που η διαχείριση του πάρκου των 1.000 στρεμμάτων καταρρέει. «Εδώ και πέντε μέρες, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω των απλήρωτων λογαριασμών, ενώ οι πέντε υπάλληλοι του πάρκου ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί αμοιβές», λέει στην «Κ» ο κ. Τενεκετζής, εκ μέρους της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία έχει σταθερή συμβολή στη λειτουργία του πάρκου, στο οποίο υπάρχουν έξι τεχνητές λίμνες και διαβιούν 177 είδη πουλιών. «Λείπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του πάρκου και ενίσχυση από την Πολιτεία», σημειώνει ο κ. Τενεκετζής. Στα θετικά, το γεγονός ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού παρευρέθη ο κ. Σερράος, νέος πρόεδρος του Δ. Σ. του πάρκου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/01/2010_388549

Επιστροφή στην αρχή

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: TΟΠΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Σχεδιάζοντας για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

http://www.newgreenpark.gr/

 Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη προκλήση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας.

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, τρία μέλη της Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων Ε.Ε. (EUNIC), το British Council, το Goethe Institut και το Institut Français d'Athènes, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να υλοποιήσουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση νέων, καλώντας τους να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τις αρχές της οικολογίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο διαγωνισμός υλοποιείται με την παράλληλη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK.
Παράλληλα με το διαγωνισμό θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις και διεπιστημονικά εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την έκθεση των συμμετοχών και την τελετή βράβευσης στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης». (ελήφθη 9-2-2010)

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Κίνδυνος άλωσής του από επιχειρηματικά συμφέροντα

Την εξεύρεση πόρων, για την αναβάθμιση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», από τους γειτονικούς δήμους και άλλα ιδρύματα ή φορείς προβλέπει εισήγηση της Νομαρχιακής Αρχής που παρουσιάστηκε χτες στη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άλωσής του από επιχειρηματικά συμφέροντα που διαθέτουν τα ανάλογα κεφάλαια. Άλλωστε, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης αυτού του σκοπού κινείται και η σκόπιμη απαξίωση του πάρκου όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από τους γειτονικούς δήμους, όσο και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό - όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η ίδια η εισήγηση - ότι το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, χωρίς προσωπικό, με απουσία έργων, αλλά και οποιασδήποτε μελέτης για την αναβάθμισή του.

Την ουσιαστική χρηματοδότηση του πάρκου από το κράτος και όχι από διάφορες άλλες πηγές, που εξυπηρετούν επιδιώξεις να εμφανιστούν ιδιώτες ως σωτήρες, ζήτησε ο σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Κώστας Μαρκέτης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του πάρκου, με δωρεάν χρήση, προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

Τελικά, το σώμα αποφάσισε να στείλει επιστολή στην αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία θα εκθέτει το πρόβλημα της εγκατάλειψης του πάρκου, ενώ εξουσιοδότησε το νομάρχη Γ. Σγουρό για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων της νομαρχιακής αρχής για έργα αναβάθμισης.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5521059&publDate=26/2/2010

Επιστροφή στην αρχή

Πάρκο... συσκότισης

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, συνολικής έκτασης 1.150 στρεμμ., βρίσκεται -στην κυριολεξία- στο σκοτάδι, αφού η ΔΕΗ διέκοψε χθες την ηλεκτροδότηση, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Τον Ιανουάριο είχε κόψει και πάλι το ρεύμα για μία εβδομάδα. Κάθε φορά απευθυνόμαστε στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και μόνο ύστερα από δική της παρέμβαση έχουμε και πάλι ρεύμα» λέει στην «Ε» ο Σταύρος Μηλιώνης, αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου. Τονίζει δε ότι «είναι ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο να κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα σ' ένα πάρκο, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά κάτοικοι από όλο το λεκανοπέδιο».

Η υπουργός Περιβάλλοντος έχει εγκρίνει σχετικό κονδύλι 800.000 ευρώ για το 2010 τόσο για την εξόφληση των μέχρι τώρα χρεών του πάρκου όσο και για τη συντήρησή του. Ωστόσο «εκκρεμεί η εκταμίευση του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών, αφού ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει ακόμα υπογράψει. Μέχρι τότε δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ, που είναι 20.000 ευρώ, ούτε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, στους οποίους ήδη τους χρωστάμε δεδουλευμένα» μας λέει ο κ. Μηλιώνης.

Να σημειωθεί ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι το κερασάκι στην τούρτα στο γενικότερο χάος που επικρατεί στο πάρκο, αφού από τότε που δημιουργήθηκε -με στόχο να προσφέρει ανάσα ζωής στους κατοίκους των όμορων δήμων αλλά και τους κατοίκους όλης της Αττικής -έχει αφεθεί στη μοίρα του: «Τι νόημα έχει να υπάρχει Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου, όταν δεν χρηματοδοτείται από το υπουργείο από το οποίο εποπτεύεται; Επί Ν.Δ. ο υπουργός τού τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε δεσμευτεί να δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το πάρκο 700.000 ευρώ, ποσό που ακόμα περιμένουμε» τονίζει ο κ. Μηλιώνης.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του πάρκου κάνει ό,τι μπορεί: σε πρώτη φάση δημιουργηθήκε και λειτουργεί από χθες ιστοσελίδα του πάρκου στην ηλεκτρονιή διέυθυνση: www.parkotritsi.gr, με τη βοήθεια βεβαίως εθελοντών, αφού χρήματα δεν υπάρχουν.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/03/2010&id=144430

Επιστροφή στην αρχή

Η ΝΕΤ 1 στο ΠΑΡΚΟ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ σήμερα 24/5/2010 10:00π.μ. και ο κ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ……..

Ο «θεσμικός» κ. Πρόεδρος …

Για όλους όσοι ακόμα πίστευαν πως με την έλευση του νέου ΔΣ του Φορέα Διοίκησης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» ένας νέος άνεμος αλλαγής πνέει στο δύσμοιρο κι’ εγκαταλειμμένο πάρκο, έσπευσε ο νέος «θεσμικός» πρόεδρός του, κ. Κ. Σερράος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε σημερινή ζωντανή σύνδεση της ΝΕΤ, επ’ ευκαιρία της πανευρωπαϊκής ημέρας πάρκων, έθεσε στους δημοσιογράφους ένα εκβιαστικό δίλημμα: αν είναι παρόντες μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρκου αυτός δεν θα συμμετείχε στη συζήτηση. Κι’ αυτό γιατί, κατά τον «θεσμικό» πρόεδρο, δεν αναγνωρίζει κανένα θεσμικό ρόλο στην Επιτροπή.

Μετά απ’ αυτό το απείρου δημοκρατικού κάλλους επιχείρημα, η εκπομπή έγινε με μόνες παρουσίες αυτές του «θεσμικού» προέδρου, μιας κυρίας δασοπόνου (λέγε με και νέα γενική διευθύντρια) κι ενός άλλου κυρίου, ο οποίος φυσικά δεν μίλησε αλλά σίγουρα πρέπει να είναι κι αυτός «θεσμικός» αλλιώς ο καθηγητής κ. Σερράος θα του απαγόρευε την παρουσία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι μεν «θεσμικοί» να μονοπωλήσουν το λόγο παρουσιάζοντας το Πάρκο ως «όλα πάνε καλά», να διαβεβαιώσουν ότι εργάζονται σκληρά για το καλό του και να παραθέσουν μια σειρά από προφανείς ανακρίβειες (έλειπε ο αντίλογος βλέπετε), οι δε πολίτες-τηλεθεατές να μείνουν με την αποχαύνωση της «σοσιαλιστικής» πράσινης ανάπτυξης.

Κ. «θεσμικέ» πρόεδρε είναι κρίμα να μετέρχεστε τέτοιων τακτικών, που θυμίζουν άλλες εποχές, στην προσπάθειά σας να φιμώσετε τις φωνές που εδώ και χρόνια παλεύουν για να σώσουν αυτό που εσείς οριστήκατε να διαχειριστείτε. Αυτό δείχνει για ποιόν ακριβώς λόγο τοποθετηθήκατε σ’ αυτή τη θέση: για να διεκπεραιώσετε κατά γράμμα όσα αποφασίζονται αλλού κι’ από άλλους.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία του ΔΣ του Φορέα αποδεικνύει κατά γράμμα όλα όσα εδώ και χρόνια ισχυριζόμαστε: την απόφαση της πολιτείας να απεμπλακεί σταδιακά από το πάρκο προσφέροντάς το βορά στην άκρατη και καταστροφική ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όσοι συμπράξουν σ’ αυτό θα μας βρουν απέναντί τους, είτε μας αναγνωρίζουν «θεσμικά» είτε όχι. Στους υπόλοιπους θα είμαστε αρωγοί.

Επιτροπή Aγώνα για τη σωτηρία του Πάρκου http://parkosos.tk/

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΤΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Τέσσερις (4) προσκλήσεις δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη διοίκηση του πάρκου με τις οποίες καλούνται ιδιώτες για την εκμίσθωση αντίστοιχων χώρων για «οικο» αναψυκτήρια. Όπως και σε προηγούμενη πρόσκληση, «Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα δικαιολογητικά και τις σχετικές προσφορές, θα γίνονται δεκτές ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, μέχρι τη Τρίτη 16-08-2011 (σφραγίδα ταχυδρομείου ή courier) προς το πρωτόκολλο του Οργανισμού του Πάρκου, στην οδό Σπ. Μουστακλή 23, 131 21 Ίλιον», προκειμένου να μην έχουν «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», όπως σε προηγούμενη δημοπρασία 

Οι προσκλήσεις δημοσιεύτηκαν στο site του προγράμματος «διαύγεια» του Οργανισμού:

Οικο- αναψυκτήριο Κάτω Λίμνης (ανοίξτε το αρχείο)

Αναψυκτήριο – περίπτερο στην είσοδο της Λεωφόρου Χασιάς (ανοίξτε το αρχείο)

Αναψυκτήριο – περίπτερο στην είσοδο της Λεωφόρου Φυλής (ανοίξτε το αρχείο)

Αναψυκτήριο – περίπτερο στην είσοδο της Λεωφόρου Δημοκρατίας (ανοίξτε το αρχείο)

Αναλυτικό ρεπορταζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ

http://paratiritisagionanargyron.blogspot.com/2011/07/blog-post_4172.html

Ελήφθη 20-7-2011)

Επιστροφή στην αρχή

Ανησυχία για το Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Την ανησυχία του για την κατάσταση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Aντώνης Τρίτσης”, που όπως έχουμε αναφέρει και με παλαιότερα δημοσιεύματά μας έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότησή του, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου, εξαιτίας των παρεμβάσεων που γίνονται από την κατάσκευή του έργου διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, που θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα για τη χλωρίδα και την πανίδα του πάρκου.

Με ψήφισμά του απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

(http://www.eldialogos.gr )

Επιστροφή στην αρχή

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Θερμοπυλών 92,12461 – Mail: desk@nfgr.org  URL: http://nfgr.org - http://naturefriends-gr.blogspot.gr

Αρ.πρωτ.     1/2014 – 3/1/2014

 

ΘΕΜΑ: Οι θέσεις μας για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ [10 χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του]

Με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την απαξίωση και την περιπέτεια της λειτουργίας του ΠΠΕ «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πάρκο 1.100 περίπου στρεμμάτων που αρχικά σχεδιάστηκε με όραμα και με σκοπό την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση αλλά και την ήπια ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.

Σε τίτλους ορισμένα μόνο περιστατικά της περιπέτειας και της απαξίωσης του πάρκου:

Από την αρχή της λειτουργίας του, δηλαδή από το 2004, υπήρχε πρόβλεψη για 36 μόνιμους και 30 έκτακτους εργαζόμενους. Σήμερα ο τεράστιος αυτός χώρος λειτουργεί με τέσσερις εργαζόμενους.

Καταγγελίες για κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες διοικήσεις και ενδεχομένως οικονομικό σκάνδαλο για 1.359.000 ευρώ από πόρους ΕΤΕΡΠΣ. Δεν  έχουν κατατεθεί παραστατικά δαπανών (απάντηση του υφυπουργού Ν.Δ. κ.Καλογιάννη, 2007).

Υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις που δεν υλοποιήθηκαν.

Διακοπές ρεύματος και νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την υποβάθμιση του κύρους του πάρκου, την μικρή προσέλευση του κοινού κ.λπ.

Αποκορύφωμα της εγκατάλειψης ήταν η μη αποψίλωση του πάρκου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου 2013. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς αποδείχτηκε ότι  δεν λειτουργούσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ. [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρόσφατα έγινε επανασύνδεση του Ρεύματος και του Νερού]

Η συνεχιζόμενη απαξίωση του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος περιέργως δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε  για το Πάρκο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013. Στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, ενώ συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γ. Μανιάτης, η Γεν. Γραμμ. ΥΠΕΚΑ, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ. Κ. Τριάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Κ. Παπαντωνίου, ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Ν. Ζενέτος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κα Μαρία Παπαναγιωτάκη, και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλους τους φορείς που σχετίζονται με το θέμα του Πάρκου (οι ανωτέρω πληροφορίες από Δ.Τ)

Οι ενέργειες του Δήμου Ιλίου να δεσμεύσει  την έκδοση φορολογικής ενημερότητας του Φορέα Διαχείρισης (αρ.Πρω.64435 α/α 302 – 4/12/2013) με αποτέλεσμα να βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία του Πάρκου. Όσο και τυπική αν ήταν η διαδικασία δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας άλλο τόσο ήταν και η ουσιαστική απαξίωση από πλευράς Δήμου του Φορέα Διαχείρισης.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Γνωρίζοντας πολύ καλά  την «ιστορία» του Πάρκου και την σημερινή του απαξίωση από τις κυβερνήσεις αλλά και με ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κακοδιοίκηση που προηγήθηκε κ.λπ. όπως παρουσιάσαμε ανωτέρω,

Βέβαιοι ότι το Πάρκο είναι χρήσιμο στην κοινωνία  και ότι πρέπει να ανακτήσει το κύρος του,

Έχοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου του Φορέα κ.Γιάννη Μιχαλόπουλου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση για εκφοβισμό (20/5/2013), επειδή υπεράσπιζε τα συμφέροντα της κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου,

Προτείνουμε περιληπτικά:

«Την υπογραφή άμεσα προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ - Δήμων- ΑΣΔΑ - Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, με δέσμευση για πάγια χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών του πάρκου. Στην οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ο αρχικοί σχεδιασμοί και περιβαλλοντικοί στόχοι του πάρκου όπως περιγράφονται στο Π.Δ.184/18.7.2002,  να προβλεφθούν έργα συντήρησης με χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενους πόρους και  να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και η  συμμετοχή της κοινωνίας και των πραγματικών Φίλων του Πάρκου.»

Οι ΦτΦ/NFGR με την τεχνογνωσία, το αναγνωρισμένο κύρος που διαθέτουν και τις στενές σχέσεις που έχουν με περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μπορούν να συνδράμουν στην ανάκτηση του κύρους του Πάρκου και στην καλύτερη λειτουργία του.

 

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος

 

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

 

Επιστροφή στην αρχή


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ
ΤΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΛΗ, ΩΡΑ 8μ.μ., ΣΤΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι το Πάρκο Τρίτση υποβαθμίζεται σκόπιμα, με στόχο να αποδεχτούμε κάποια στιγμή, όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, τη «λύση» που θα προσφέρουν κάποιοι ιδιώτες για τη «σωτηρία του». Η λύση του δεν θα είναι άλλη από την «αξιοποίησή» του προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, που θα εξυπηρετηθούν μέσα από κάθε είδους εμπορικών δραστηριοτήτων στο χώρο του Πάρκου.
Αυτές τις μέρες εξελίσσεται μία τέτοια προσπάθεια από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Πάρκου για εμπορευματοποίηση κομματιών του Πάρκου, με παραχώρηση σε ιδιώτες. Μετά από δυναμική και μαζική παρέμβαση κατοίκων της περιοχής και φίλων και επισκεπτών του Πάρκου, αποτράπηκε ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια η διοίκηση του οργανισμού προσπαθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, να κάνει περαιτέρω διαγωνισμούς.
Εμείς οι κάτοικοι που πήραμε τις πρωτοβουλίες αντίδρασης, μαζευτήκαμε στις 15/6/14και στις 24/6/14 δηλώσαμε την απόφασή μας, να μην επιτρέψουμε την εμπορευματοποίησή του και να διεκδικήσουμε την κρατική χρηματοδότησή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη σωτηρία του Πάρκου, προκειμένου να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του και να είναι προσβάσιμο για όλο το λαό.
Καλούμε τους νέους, άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους κάθε φίλο και επισκέπτη του Πάρκου να συμμετάσχει στις δράσεις της ανοιχτής συνέλευσης , κάθε Τρίτη 8 μ.μ., στο Συντριβάνι του Πάρκου, για την διεκδίκηση:
ΑΜΕΣΗΣ KΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΩΧΤΟΥN ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, ο γνωστός στους παλαιότερους “Πύργος Βασιλίσσης”, ανάμεσα στην Ανάκασα, το Ίλιον και το Καματερό είναι ένα από τα νέα “μητροπολιτικά πάρκα” του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, μαζί με το δικό μας Άλσος Ν.Φιλαδέλφειας. Εκεί η διαχείριση του χώρου ανήκει ήδη στον φορέα που με το νέο ΡΣΑ μετονομάζεται σε “Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής”. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται εκεί γνωρίζουν αρκετά καλά τι σημαίνει ένας κρίσιμος ελεύθερος χώρος να ανήκει σε έναν φορέα χωρίς κατάλληλο προσωπικό, με μια διοίκηση που αντιλαμβάνεται έναν δασικό χώρο ή έναν χώρο πρασίνου ως οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για τη διάσωση της έκτασης από τα πάσης φύσεως επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν έναν ακόμη σταθμό, την Τρίτη 15 Ιούλη 2014, στις 8 το βράδυ.
Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα των γειτόνων, στηρίζουμε την κινητοποίηση και καλούμε κάθε Φιλαδελφειώτη, Φιλαδελφειώτισσα, Χαλκηδονιώτη και Χαλκηδονιώτισσα να σταθεί αλληλέγγυος σε έναν αγώνα κοντινό στον δικό μας, τόσο γεωγραφικά όσο και επί του περιεχομένου.
Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή