Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ δόμηση: Τι αλλάζει με ειδικές μελέτες: Επιστροφή στα 4 στρέμματα

Οι ειδικές χωροταξικές μελέτες καταργούν την έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης και βάζουν νέους κανόνες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο έχει προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει μόλις το 8% της επιφάνειας της χώρας, με στόχο να φθάσει το 24% έως το 2004. Την πολιτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στον ευαίσθητο και για την Ελλάδα άγνωστο τομέα παρουσίασε χθες η υφυπουργός Ροδούλα Ζήση, μιλώντας σε ημερίδα για το χωροταξικό σχεδιασμό που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οπως εξήγησε αργότερα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Καμπέλης, ώς τον Ιούνιο θα έχει εγκριθεί από τη Βουλή το εθνικό χωροταξικό, που θα καθορίζει τις γενικές αρχές της ανάπτυξης, καθώς και τα πέντε πρώτα περιφερειακά (Κρήτη, Πελοπόννησος, Ανατολική Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία). Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προωθηθεί για έγκριση οι μελέτες για τα Οινόφυτα, το Καλλίδρομο Χαλκιδικής, την παράκτια ζώνη του Εβρου και το Αγιον Ορος, ενώ στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται οι μελέτες για τη Σίφνο, την Τήνο, την Ανδρο, τη Σύρο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Σύμη. Από το υπουργείο Αιγαίου έχει ετοιμαστεί η μελέτη για τη Σέριφο.

Μεταφέροντας την άποψη της υπουργού Βάσως Παπανδρέου, τόσο η κ. Ζήση όσο και ο κ. Καμπέλης διασαφήνισαν τα εξής:

*Θα μπορεί να εκδοθεί νόμιμη άδεια στα εκτός σχεδίου ακίνητα με εμβαδόν τέσσερα στρέμματα. Αυτό είναι και το βασικό όριο αρτιότητας για τις περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

*Παραμένει το όριο των δύο στρεμμάτων για οικόπεδα που βρίσκονται εντός ζώνης, δηλαδή σε ακτίνα 500 μέτρων (σε ευθεία γραμμή) από το κέντρο οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων.

*Οι υπόλοιπες παρεκκλίσεις που αφορούν δόμηση σε αγροτεμάχια με εμβαδόν 1.200 ή και 750 μέτρα (ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας του ακινήτου) καταργούνται σταδιακά και μέσα από γενικότερες πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως είναι οι ζώνες οικιστικού ελέγχου.

*Ειδικά για προστατευόμενες περιοχές (π.χ. δίκτυο NATURA 2000), το όριο αρτιότητας μπορεί να είναι υψηλότερο και να κυμαίνεται από 6 έως και 12 στρέμματα.

Οι προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας είναι 296 και καλύπτουν το 18% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Είναι διάσπαρτες σε όλες τις περιφέρειες, και συγκεκριμένα 19 βρίσκονται στη Θράκη, 25 στην Ανατολική Μακεδονία, 33 στην Κεντρική Μακεδονία, 13 στη Δυτική Μακεδονία, 16 στη Θεσσαλία, 19 στην Ηπειρο, 20 στην κεντρική Ελλάδα, 27 στη δυτική Ελλάδα, 15 στα Ιόνια νησιά, 26 στην Πελοπόννησο, 9 στην Αττική, 10 στο βόρειο Αιγαίο, 30 στο νότιο Αιγαίο και 34 στην Κρήτη.

"Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το χωροταξικό σχεδιασμό· μετά την πάροδό του δεν θα είναι πλέον ανεκτή η κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων", αποκάλυψε στην ομιλία της η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπονοώντας σαφώς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο απορρίπτει εντάξεις νέων περιοχών που δεν συνοδεύονται από κατευθύνσεις χωροταξικού σχεδιασμού, έστω και σε νομαρχιακό επίπεδο. Σημείωσε επίσης ότι ορισμένες δραστηριότητες, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μαρίνες και τα σωφρονιστικά καταστήματα, επιτρέπονται μόνον αν είναι ενταγμένα σε ένα χωροταξικό εθνικής ή περιφερειακής κλίμακας. Τόνισε, τέλος, ότι αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η προώθησή τους προϋποθέτει διάλογο και κυρίως συναίνεση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/04/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Απαλλοτριώσεις Εξπρές

Διαδικασίες-εξπρές για απαλλοτριώσεις ακινήτων, αλλά και καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες καθιερώνονται με το νομοσχέδιο του “Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων”. Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη, αποσκοπεί στην επίσπευση των διαδικασιών εκτέλεσης των δημόσιων έργων και δη των μεγάλων έργων, αλλά και όσων σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο Κώδικας, που αλλάζει ύστερα από περίπου 30 χρόνια (σ.σ. ο ισχύων είχε εκδοθεί το 1971), προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Μεταφορά της αρμοδιότητας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για δημόσια ωφέλεια στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας. Μπορεί να απαλλοτριώσει εκτάσεις για έργα που έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ανεξαρτήτως εμβαδού, εκτός όμως όσων αφορούν το εθνικό οδικό δίκτυο ή σε προστατευόμενες περιοχές (βάσει νόμου, διεθνείς ή διακρατικές συμφωνίες).

– Ο περιφερειάρχης μπορεί να απαλλοτριώσει εκτάσεις ακόμα και για έργα που δεν είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ, αλλά η έκτασή τους είναι μέχρι 100.000 τετραγωνικά μέτρα.

– Για εκτάσεις μεγαλύτερες των 100.000 τ.μ. η απαλλοτρίωση μπορεί να γίνει μόνο με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

– Οι απαλλοτριώσεις για έργα “μεγάλης σημασίας” παραμένουν στην αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου.

–Ο γενικός γραμματέας ή ο υπουργός μπορεί να εξαγοράσει απευθείας ένα ακίνητο ή να ανταλλάξει κάποιο ακίνητο με άλλο του Δημοσίου (σ.σ. η διαφορά της αξίας μεταξύ των δύο αυτών ακινήτων καταβάλλεται σε χρήμα).

–Για την έκδοση της απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης απαιτούνται το κτηματολογικό διάγραμμα, ο κτηματολογικός πίνακας και η τήρηση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση του έργου. Ομως, οι διαδικασίες αυτές μπορεί να παραβλεφθούν αν η συγκεκριμένη θέση του έργου είναι “σε κείμενο ευρύτερο χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό”.

–Αν και για την απαλλοτρίωση αγροτικής έκτασης ζητείται γνώμη (εντός δύο μηνών) της αρμόδιας υπηρεσίας Γεωργίας της περιφέρειας, εν τούτοις τυχόν αρνητική γνώμη δεν μπορεί να παρακωλύσει την κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

–Η αναγκαστική απαλλοτρίωση δασικής έκτασης προϋποθέτει τη γνώμη (εντός δύο μηνών) της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Αν, όμως, αυτή είναι αρνητική, τότε μπορεί να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση ο γενικός γραμματέας (μέχρι 100.000 τ.μ.) ή ο υπουργός (άνω των 100.000 τ.μ.) ή το υπουργικό συμβούλιο για έργα μεγάλης σημασίας.

–Σε απαλλοτριώσεις για κάλυψη στρατιωτικών και έκτακτων κοινωνικών αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.) δεν απαιτείται η ανακοίνωσή τους.

–Η αναγκαστική απαλλοτρίωση γίνεται με την καταβολή της αποζημίωσης στο δικαιούχο ή της κατάθεσης του ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

–Από την ημέρα κοινοποίησης της απαλλοτρίωσης το ακίνητο πρέπει να παραδοθεί εντός δέκα ημερων, ενώ σε περίπτωση προσφυγής στο δικαστήριο η παράδοση του ακινήτου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 30 ημέρες.

–Τρίτος με εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου, ακόμα κι αν δεν έχει κλητευθεί στη δίκη, θέτει θέμα ενοχικής αξίωσης επί της αποζημίωσης.

–Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

–Ρυθμίζονται προϋποθέσεις επανεπιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ύστερα από ακύρωση προηγούμενης, ώστε να υπάρξει ικανό μεσοδιάστημα για τον ιδιοκτήτη για τα δικαιώματά του.

–Στην περίπτωση επιστροφής της αποζημίωσης, λόγω ανάκλησης της απαλλοτρίωσης, για ποσά άνω των 2 εκατ. δρχ. η επιστροφή γίνεται σε τέσσερις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις (σ.σ. προβλέπεται αναπροσαρμογή βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή).

–Αν και δεν καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της αποζημίωσης, αναφέρεται ότι πρέπει να είναι “πλήρης και να ανταποκρίνεται στην αξία του απαλλοτριωμένου ακινήτου κατά το χρόνο της συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου”, ενώ “ως κριτήριο λαμβάνεται και η αξία που έχουν κατά τον κρίσιμο χρόνο παρακείμενα και ομοειδή ακίνητα, καθώς και η πρόσοδος του απαλλοτριωμένου”.

–Θεσπίζεται ταχεία διαδικασία για την άρση αμφισβητήσεων περί την ακρίβεια των στοιχείων της αρχικής κτηματογράφησης.

–Το Mονομελές Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο προσδιορισμού της αποζημίωσης. Η δικάσιμος ορίζεται από 20-40 ημέρες μετά την αίτηση, ενώ για απαλλοτριώσεις προς εφαρμογή σχεδίων πόλεων και ανάπτυξη οικιστικών περιοχών, από 60 -80 ημέρες.

–Η συζήτηση στο ακροατήριο πρέπει να τερματίζεται σε μια δικάσιμο, δεν επιτρέπεται διακοπή της δίκης, αναβολή επιτρέπεται μόνο μία φορα για σοβαρό λόγο και η απόφαση εκδίδεται εντός 30 ημερών.

–Ενορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη.

–Το Eφετείο προσδιορίζει οριστικά την αποζημίωση, με δικάσιμο από 30 -40 ημέρες, ενώ η έκδοση της οριστικής απόφασης δεν μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από έναν χρόνο από την άσκηση της αίτησης.

– Η αποζημίωση προσδιορίζεται και με εξώδικο συμβιβασμό.

–Οποιος έχει εμπράγματο δικαίωμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για την απολεσθείσα πρόσοδο του ακινήτου.

– Το Mονομελές Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για την αναγνώριση των δικαιούχων της αποζημίωσης. Κι εδώ συντομεύεται ο χρόνος οπότε να μην υπάρξει κώλυμα της απαλλοτρίωσης.

– Η νομή, δηλαδή η εκμετάλλευση του ακινήτου, δεν θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση όποιος υποδεικνύει ψευδή όρια ή προσάγει εικονικούς τίτλους ή παρεμβαίνει σε σχετική δίκη με οποιαδήποτε ιδιόκτητα για να υποστηρίξει ανύπαρκτα δικαιώματα σε απαλλοτριωμένο ακίνητο. Επίσης, τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες η παρακώλυση των εργασιών καταμέτρησης του ακινήτου προς σύνταξη του κτηματολογικού διαγράμματος και του πίνακα. (Ελευθεροτυπία 24-11-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καταγγέλλουν ότι με πρόσχημα την ταχεία εκτέλεση των Ολυμπιακών Έργων μεθοδεύεται, με την αναθεώρηση του άρθρου 17 του Συντάγματος, η κατάληψη οποιουδήποτε ακινήτου σε όλη τη χώρα, η κατεδάφιση κάθε κτιρίου και η έναρξη κάθε είδους έργων χωρίς να καταβληθεί ούτε δραχμή από τη νόμιμη αποζημίωση (Εξπρές 13-1-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Απλοποίηση των διαδικασιών για απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές μελέτες προμήθειες και άλλες προπαρασκευαστικές εργασίες για την εκτέλεση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, “η διαδικασία για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα επεκταθεί και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με στόχο την περικοπή των υπογραφών, τη σύντμηση των χρόνων, την απλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι  στην ΕΕ , αλλά και να επιτύχουμε γρήγορη εκτέλεση των έργων”. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε το ΥΠΕΘΟ σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών να επεξεργαστούν προτάσεις εντός του επομένου διμήνου, με τελικό στόχο η σχετική νομοθετική ρύθμιση να φτάσει στη Βουλή εντός του 2001. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου, οι νέες διατάξεις θα λάβουν υπόψη την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με αυτή. (Flash 15/3/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Aπαλλοτριώσεις με διαδικασίες εξπρές προβλέπει ο νέος κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 6η Μαΐου 2001. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, διευκρινίζεται ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης είναι ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας. Με το νέο κώδικα μεταβάλλονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, και το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα της κτηματογραφήσεως των ακινήτων. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για απολεσθείσα πρόσοδο του ακινήτου, σε περίπτωση καθυστέρησης στην είσπραξη της αποζημίωσης από το δικαιούχο. (ΑΠΕ 14-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Οι απαλλοτριώσεις για το 2004 ζημιώνουν τους ιδιοκτήτες έως 30%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ       Στο Μαρκόπουλο, όπου απαλλοτριώθηκαν 2.166 στρέμματα για τις ανάγκες του Ιππικού Κέντρου, το δικαστήριο έκρινε ότι οι 15.000 δρχ./τ.μ. είναι η πιο υψηλή τιμή, όταν οι τρέχουσες αξίες γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών μεσιτών, φθάνουν και τις 19.500 δρχ./τ.μ. Σε άλλη περίπτωση, στον Σχινιά, η ζημιά για τον κάτοχο της γης ήταν εξίσου σημαντική, αφού κάποια προνομιούχα κτήματα αποζημιώθηκαν με 23.000 δρχ./τ.μ., όταν μεσίτες διαβεβαιώνουν ότι οι 29.000 δρχ./τ.μ. είναι η τρέχουσα τιμή αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά, σε τρία μεγάλα ολυμπιακά έργα, για τα οποία εκδόθηκαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, η διαφορά των αποζημιώσεων έναντι της τρέχουσας εμπορικής αξίας της γης κυμάνθηκε από 5% έως 26% στον Σχινιά (Κωπηλατοδρόμιο), από 11% έως 12,5% στο Μαρούσι (οδικές προσβάσεις ΟΑΚΑ) και έφθασε έως και 30% στην περίπτωση του Μαρκόπουλου (Ιππικό Κέντρο). Η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών μεγαλώνει, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι, όταν πρόκειται για "έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας" (όπως τα ολυμπιακά), ο φορέας εκτέλεσης του έργου (Δημόσιο ή ιδιώτης) μπορεί να κάνει "κατάληψη" και να ξεκινήσει τις εργασίες στο υπό απαλλοτρίωση ακίνητο, ακόμη και πριν από την καταβολή της αποζημίωσης, ύστερα από σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αρκεί να έχει κατατεθεί υπέρ του δικαιούχου, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό τουλάχιστον ίσο με το 70% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για την απαλλοτρίωση ενός στρέμματος γης σε περιοχή εκτός σχεδίου ­ π.χ. στην Παλλήνη ­ με αντικειμενική αξία 5 εκατ. δρχ. αλλά εμπορική 25 εκατ. δρχ. μπορεί το Δημόσιο να κάνει "κατάληψη" και να ξεκινήσει έργα, αρκεί να έχει προκαταβάλει στον δικαιούχο 3,5 εκατ. δρχ. Το υπόλοιπο του ποσού θα του καταβληθεί με τη μορφή ειδικού ομολόγου, διάρκειας μέχρι 18 μηνών. Αν, δε, η τελικά προσδιοριζόμενη από το δικαστήριο αποζημίωση είναι μικρότερη από το ποσό του εκδοθέντος ομολόγου, ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Πολιτική περικοπών στις αποζημιώσεις ανάλογη με αυτή που εφαρμόστηκε ήδη για τα έργα του Κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά, των οδικών προσβάσεων γύρω από το ΟΑΚΑ και του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, θα ακολουθηθεί και στις περιπτώσεις της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, της λεωφόρου Σταυρού-Ραφήνας, της Μαραθώνιας Διαδρομής και της κατασκευής του γηπέδου ’ρσης Βαρών στη Νίκαια. Για τα συγκεκριμένα έργα της Ολυμπιάδας πρόκειται να εκδοθούν αποζημιώσεις για περίπου 1.190 στρέμματα, που στην πλειοψηφία τους είναι εκτάσεις εκτός σχεδίου. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για αποζημιώσεις, λόγω έργων της Ολυμπιάδας, συνολικού ύψους σχεδόν 60 δισ. δραχμών, ενώ, αν προστεθούν και εκείνες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη τελεσίδικη απόφαση, το τελικό σύνολο πλησιάζει τα 94 δισ. δρχ. (ΤΑ ΝΕΑ , 23-03-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ)

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει ως πολιτική να καταστρατηγεί τον νόμο 1515/85 που το ίδιο έκανε για το ΡΣΑ. Στην περίπτωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του προσαρτώμενου γειτονικού οικοπέδου του ΜΤΠΥ το ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθέτησε την άποψη ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το Ρυθμιστικό σημαίνει ότι ισχύει το καθεστώς προ του ΡΣΑ, και επομένως ο χώρος από ελεύθερος χώρος μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για ανοικοδόμηση με συντελεστή δόμησης που προκύπτει από την ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή την περίπτωση της παραλίας Σαρωνικού υπάρχει η εξής εκτίμηση: "Κατά την άποψή μας πολλές ρυθμίσεις του Ν. 2730/99, ιδιαίτερα δε αυτές που τροποποιούν το ΡΣΑ είναι αντισυνταγματικές. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του Καζίνο του Φλοίσβου (ΣΤΕ ΟΛ 2403/97) το ΣτΕ απεφάνθη σχεδόν ομόφωνα ότι ο νόμος του ΡΣΑ έχει εκδοθεί σε συμμόρφωση προς το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος και παρ' όλο που δεν θεωρήθηκε απαραίτητο για την εκδίκαση της υπόθεσης, μια ισχυρή μειοψηφία διατύπωσε την άποψη ότι ο Ν. 1515/85 (ΡΣΑ) αποτελεί εκτελεστικό νόμο του άρθρου 24 του Συντάγματος και δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί με άλλο νομο-σχέδιο που περιέχει δυσμενέστερες για το περιβάλλον ρυθμίσεις. (Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

Επιστροφή στην αρχή

Η Τροποποίηση του ΠΔ 84/84 :

Μέσα σε 15 χρόνια για πολλοστή φορά επανέρχεται το θέμα της κατάργησης ή καταστρατήγησης του ΠΔ 84/84 που προβλέπει μόνο τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών, μη ρυπαίνουσες βιομηχανίες και κίνητρα μετεγκατάστασης εκτός Αττικής. Από την αρχή του 1999 υπάρχει σχέδιο αναθεώρησης του ΠΔ. Έχουν εκφραστεί ισχυρότατες αντιρρήσεις (Βήμα 4-4-99).

Επιστροφή στην αρχή

Σήμερα, το Υπ. Ανάπτυξης προωθεί εγκύκλιο για την μετεγκατάσταση βιομηχανιών-βιοτεχνιών εντός Αττικής. Η Εγκύκλιος βρίσκεται από τον Αύγουστο στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Με αφορμή το σεισμό ο ΣΕΒ, που ενδιαφέρεται για την κατάργησή του ΠΔ εδώ και 15 χρόνια, επανέφερε το αίτημα για κατάργηση του Π.Δ. 84/84. Είναι άγνωστη η επιλογή που θα κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το Υπ. Ανάπτυξης προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων στο Μενίδι, ’νω Λιόσια, Ν. Φιλαδέλφεια κατά το πρότυπο του Βιοτεχνικού Πάρκου Λαυρίου. (Πηγή: Ελευθεροτυπία 17-9-99).

Επιστροφή στην αρχή

Με νομοσχέδιο που είναι έτοιμο στο Υπ. Ανάπτυξης και που έχει λάβει ήδη την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ προωθείται η τροποποίηση του ΠΔ 84/84. Θα επιτρέπεται η αύξηση της εγκατεστημένης ιπποδύναμης των βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων αρκεί να μην αυξάνουν οι εκπεμπόμενοι ρύποι, κατά 50% (χαμηλής όχλησης) και 25% (για μέσης και υψηλής όχλησης βιομηχανίες). Προβλέπεται επίσης αλλαγή δραστηριότητας και επιχορήγηση του κόστους μετεγκατάστασης κατά 50% (Ελευθεροτυπία 22-1-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Αντί της αναμόρφωσης επί τα βελτίω του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 με το οποίο επεδιώκετο η ανάσχεση της πληθυσμιακής ροής προς το Λεκανοπέδιο και η ενίσχυση της περιφέρειας, καθώς και η μείωση της ρύπανσης από τις παραγωγικές δραστηριότητες, η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης αποφάσισε αφενός να νομιμοποιήσει όλες τις μονάδες που λειτουργούσαν κατά παράβαση του εν λόγω Π.Δ., αδυνατώντας να προσδιορίσει ακόμη και τον αριθμό τους, αλλά και να άρει προστατευτικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου γεωργική γη και να προσθέσει περισσότερη υποβάθμιση στις περιοχές γενικής κατοικίας. Έτσι, το Π.Δ. 84/84, με το οποίο απαγορευόταν η ίδρυση νέων βιομηχανιών και η επέκταση των υφιστάμενων και επιτρεπόταν ο εκσυγχρονισμός με όριο στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, όπως και η ίδρυση επαγγελματικών εργαστηρίων και μονάδων (ο σχετικός πίνακας περιελάμβανε 90 δραστηριότητες), καταργείται και αντικαθίσταται από το σχέδιο νόμου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός παραγωγικών δραστηριοτήτων στον Νομό Αττικής". Οι διατάξεις του όμως έρχονται να κατεδαφίσουν προστατευτικές ρυθμίσεις που ίσχυαν από το 1979, όπως αυτή της απαγόρευσης χωροθέτησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στην εκτός σχεδίου γεωργική γη, που αν το 1979 επιβαλλόταν η διαφύλαξή της, πόσο μάλλον το 2001. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου "Ίδρυση νέων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων και αποθηκών στην περιοχή Α$" του Π.Δ. 707/79 με χρήση γεωργικής γης επιτρέπεται η εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων ή αποθηκών με την προϋπόθεση ότι επεξεργάζονται ή εναποθηκεύονται προϊόντα που παράγονται στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας. Επίσης, μπορεί "μετά από γνώμη του οικείου Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου να ιδρύονται βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες με κοινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης - ΠΕΧΩΔΕ", με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και εφόσον "η εγκατάστασή τους δεν είναι δυνατή σε ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ". Μέχρι τώρα στην περιοχή Α$, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων εκτός σχεδίου της Αττικής, επιτρέπονταν μόνον γεωργικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες και υδατοδεξαμενές.
Στο ίδιο άρθρο επιτρέπεται στην περιοχή γενικής κατοικίας, εκτός από τα εργαστήρια χαμηλής όχλησης, και η εγκατάσταση αποθηκών. Δηλαδή αποθηκών για "κατάψυξη ή συντήρηση ευπαθών προϊόντων, με μέγιστη συνολική επιφάνεια 1.500 τ.μ., σε ανεξάρτητο κτίριο χωρίς περιορισμούς στην εγκατεστημένη ισχύ και εφόσον δεν επέρχεται κυκλοφοριακή φόρτιση". Αποθηκών με ισχύ μέχρι 12 ΚW κινητήρια και 50 θερμική για "αποθήκευση ή συσκευασία υλικών με χρήση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού και χωρίς παραγωγή νέου προϊόντος, με την προϋπόθεση ότι τα προς αποθήκευση υλικά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των διαβρωτικών, οξειδωτικών, τοξικών ή εκρηκτικών ουσιών". Αποθηκών για "την εναποθήκευση υγραερίων ή βιομηχανικών αερίων εφόσον η εναποθηκευμένη ποσότητα δεν υπερβαίνει τα 200 Kg". Η καταστρατήγηση της ζωνοποίησης για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και το φόρτωμα της γενικής κατοικίας με επιπλέον χρήσεις, προφανώς απέτρεψε τα δύο υπουργεία να "περάσουν" τις αλλαγές μέσω Π.Δ., προφανώς για να αποφύγουν γνωμοδότηση του ΣτΕ, καθως είναι πασιφανές ότι με τις νέες ρυθμίσεις επέρχεται υποβάθμιση φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Εξάλλου στα ΒΙΟΠΑ επιτρέπεται πλέον η δημιουργία αποθηκών και η λειτουργία μονάδων μέσης όχλησης από μετεγκατάσταση, ενώ στα ΒΙΠΑ και αποθήκες ή λειτουργία μονάδων υψηλής όχλησης από μετεγκατάσταση. Στην περιοχή γενικής κατοικίας απαγορεύεται η αύξηση της ισχύος των επαγγελματικών εργαστηρίων, αλλά επιτρέπεται η αύξηση της ισχύος των μονάδων χαμηλής όχλησης κατά 25% ανά τριετία και υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνονται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, στις μονάδες μέσης όχλησης επιτρέπεται η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 50%, πάλι υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο εκσυγχρονισμός των παραπάνω δραστηριοτήτων προϋποθέτει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τις οποίες θα πιστοποιείται πως δεν επέρχεται αύξηση της ποσότητας ατμοσφαιρικών ρύπων όταν είναι ανύπαρκτος ο μηχανισμός ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, όπως και επιβολής κυρώσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει ξεκινήσει προ καιρού η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση κοινοτικών οδηγιών που αφορούν την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της βιομηχανικής ρύπανσης περί διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων κ.λπ. Στο νομοσχέδιο περιέχονται και ρυθμίσεις που αποτελούν εκκρεμότητες ετών, όπως η απομάκρυνση εντός πέντε ετών των μονάδων υψηλής όχλησης από περιοχές γενικής κατοικίας και η μετεγκατάστασή τους σε ΒΙΠΑ -ΒΙΟΠΑ, ΒΕΠΕ, όταν ακόμη ουδεμία τέτοια περιοχή είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής αυτών των δραστηριοτήτων. (ΑΥΓΗ 29-4-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ποιος δεν γνωρίζει την εκκρεμότητα “Ελαιώνας”; Οχι μόνο παραμένουν σ' αυτόν οι παράνομες οχλούσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αλλά προστέθηκαν και νέες. Ομοίως στη ζώνη απολύτου προστασίας του Κηφισού. Τα πολυσυζητημένα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα (39 στον αριθμό), παραμένουν 17 χρόνια τώρα στα χαρτιά. Αφού, λοιπόν, δεν λειτούργησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, το Λεκανοπέδιο χρειαζόταν ένα νέο. Και το απέκτησε. Ομως, ο “διάδοχος” του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης δεν δείχνει να μπορεί να προστατεύσει την πολύπαθη Αττική, καθώς για πρώτη φορά επιτρέπεται σ' αυτήν η εγκατάσταση αποθηκών εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών, τοξικών ουσιών και υγρών καυσίμων, όπως επίσης και η ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές γεωργικής γης. Ηταν “κοινό μυστικό” πλέον ότι η Αττική είχε ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση, τη μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων της. Ηταν ώριμη ανάγκη επίσης για το Λεκανοπέδιο, να αποκτήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που εκτός από την καθαρά περιβαλλοντική του διάσταση, την οποία έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες ζωής καθιστούν πάντα επίκαιρη, θα έθετε σε νέες βάσεις τα ζητήματα παραγωγικής ανασυγκρότησης της Αθήνας. Σ' αυτές λοιπόν τις ανάγκες περίμεναν όλοι, ότι θα δώσει απαντήσεις ο “διάδοχος” του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Αν όμως το Π.Δ. 84/84 χρειάστηκε 17 χρόνια για να κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, το νομοσχέδιο που προωθείται, μάλλον τον έκλεισε πριν καν τον ανοίξει. Ο περιβαλλοντικός του χαρακτήρας ακυρώνεται, καθώς για πρώτη φορά επιτρέπεται στην Αττική η εγκατάσταση αποθηκών ευφλέκτων και εκρητικών υλών, τοξικών ουσιών και υγρών κασίμων, όπως επίσης επιτρέπεται και η ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές γεωργικής γης. Ακυρώνεται όμως και ο στόχος για διευκολύνσεις στον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών και βιοτεχνικών και στην εγκαταστάση και λειτουργία νέων μονάδων, καθώς το νομοσχέδιο εξαντλείται απλώς σε κανονιστικού χαρακτήρα διατάξεις. Εχει όμως η Αττική την “πολυτέλεια” ενός τέτοιου ελλειμματικού θεσμικού πλαισίου, όταν εκ του αποτελέσματος πλέον, είναι γνωστό, ότι και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο δεν κατάφερε να προστατεύσει -όσο οι ανάγκες απαιτούσαν- ούτε το περιβάλλον της Αττικής ούτε τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής; Πολύ περισσότερο, που συνολικά το τοπίο κάθε άλλο παρά ειδυλλικό είναι, καθώς σε αυτό, προσμετράται ότι:

- Από τα 39 βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων, που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μόνο δύο αναμένεται να παραδοθούν τον επόμενο χρόνο.

- Καμία μετεγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων δεν έγινε τα τελευταία 15 χρόνια, συμπεριλαμβομένων αυτών του Ελαιώνα για τις οποίες το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε μετεγκατάσταση έως το 2000.

- Στη ζώνη απολύτου προστασίας του Κηφισού, έτσι όπως θεσμοθετήθηκε το '94, όχι μόνο παραμένουν εκατοντάδες μονάδες δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται “οχλούσες”, αλλά προστέθηκαν και νέες.

- Εχουν κατατεθεί ήδη περί τις 40 αιτήσεις για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων, τη λειτουργία των οποίων επιτρέπει το νέο νομοσχέδιο, με σχεδόν μηδενικό όφελος στο ενεργειακό ισοζύγιο της Αττικής, σε αντίθεση με τη ζημιά που μπορεί να δημιουργήσουν στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου.

Σε αυτό λοιπόν το τοπίο καλείται να δράσει αποτελεσματικά το νέο θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί;

Η εγκατάσταση αποθηκών εύφλεκτων, εκρηκτικών και τοξικών ουσιών, καθώς και η εγκατάσταση αποθηκών υγρών καυσίμων, υγραερίων και βιομηχανικών αερίων, επιτρέπεται για πρώτη φορά στο νομό Αττικής, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που παρουσίασαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και το οποίο τροποποιεί το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα 84/84. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική, θέτει εν αμφιβόλω τον πρώτο στόχο του σχετικού νομοσχεδίου, όπως τέθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τη “βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών” της Αττικής. Και ο δεύτερος, όμως, στόχος του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών μονάδων και την απλούστευση των διαδικασιών για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδων των οποίων η ίδρυση επιτρέπεται στην Αττική, φαίνεται να είναι προβληματικός, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται δικαιολογητικά εγκατάστασης που είτε είναι αδύνατον να προσκομιστούν είτε είναι σε αντίθεση με άλλους νόμους. Τρίτο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η σαφής προσπάθεια -με σειρά ρυθμίσεων- νομιμοποίησης όλων των μονάδων που σήμερα λειτουργούν κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84.

1. Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, τροποποιείται ο ορισμός “αποθήκες” που προβλεπόταν στο Π.Δ. 84/84 και επιτρεπόταν η εγκατάστασή τους στην Αττική, συμπληρώνοντας ότι αποθήκες πλέον θα αφορούν και την “αποθήκευση εύφλεκτων, εκρηκτικών, διαβρωτικών, οξειδωτικών ή τοξικών ουσιών” και την “αποθήκευση υγρών καυσίμων υγραερίων ή βιομηχανικών αερίων”. Για την πρακτική αξία του θέματος, σημειώνουμε ότι στη μέχρι σήμερα απαγόρευση εγκατάστασης τέτοιων αποθηκών από το Π.Δ. 84/84, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσφατη ματαίωση της εγκατάστασης δεξαμενών πετρελαιοειδών στο Λαύριο. Στην ίδια ρύθμιση οφείλεται και η μη εγκατάσταση -μέχρι τώρα- έξι δεξαμενών αποθήκευσης υγρών χημικών προϊόντων της εταιρείας ΧΥΜΑ Α.Ε., επίσης στο Λαύριο.

2. Στο άρθρο 12 με τον τίτλο “εξαιρέσεις”, ορίζεται ότι οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν έχουν εφαρμογή “για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις”. Να σημειώσουμε ότι ήδη υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.

3. Με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου παραμένουν οι σκόπιμες ασάφειες της κείμενης νομοθεσίας, οι οποίες ουσιαστικά εξυπηρετούν την εγκατάσταση μονάδων, χωρίς να μπορούν να ελεχθούν, αλλά κυρίως δίνουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης των υφισταμένων. Αυτό το επιτυγχάνουν, καθώς το βασικό στοιχείο νομιμότητας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μιας μονάδας που είναι η οικοδομική άδεια, δεν προσδιορίζεται από πουθενά, καθώς γίνεται παραπομπή σε ανύπαρκτη διάταξη του νόμου 2516/97 που αφορά γενικά τη βιομηχανία. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, μπορεί να γίνει επέκταση μιας μονάδας σε κτίριο στο οποίο η οικοδομική άδεια δεν ήταν για βιομηχανική χρήση, όπως συνέβη -και κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων- στην περίπτωση της RICOMEX.

4. Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 5 του νομοσχεδίου παύουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις χωροθέτησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στην εκτός σχεδίου γεωργική γη. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, επιτρέπεται σε περιοχές με χρήση γεωργικής γης η εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων ή αποθηκών, με την προϋπόθεση ότι επεξεργάζονται ή αποθηκεύονται προϊόντα που παράγονται στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας. Επίσης μπορεί, “μετά από γνώμη του οικείου Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου να ιδρύονται βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες, με κοινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης-ΠΕΧΩΔΕ”, με πρόσχημα το “δημόσιο συμφέρον” και εφ' όσον η εγκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει σε βιοτεχνικό ή βιομηχανικό πάρκο.

5. Με ρυθμίσεις όμως του ίδιου νομοσχεδίου δημιουργούνται νέα προβλήματα για την άδεια εγκατάστασης κάποιων μονάδων, αντί να απλοποιούνται σχετικές διαδικασίες. Ετσι, στο άρθρο 6 προβλέπεται ότι για την έκδοση άδειας εγκατάστασης απαιτείται προσκόμιση εγγράφων που είναι αδύνατη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η προσκόμιση εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας, κάτι που είναι ανέφικτο, διότι η έγκριση της εν λόγω μελέτης γίνεται κατά τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, η οποία έπεται της άδειας εγκατάστασης.

Τα βιομηχανικά πάρκα: Η ιδέα πρωτοσυζητήθηκε πριν από περίπου 17 χρόνια. Και κρίθηκε -όχι αδίκως- ότι ως άλλος “από μηχανής θεός” θα μπορούσε όχι μόνο να ανακουφίσει περιβαλλοντικά και πολεοδομικά την Αθήνα, από τα προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, αλλά και να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό τους. Ο λόγος για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να θεσμοθετούνται ως οργανωμένοι, δηλαδή με υποδομές, χώροι υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων - κυρίως αυτών που ήδη βρίσκονταν διάσπαρτες στον οικιστικό ιστό του Λεκανοπεδίου. Εκτοτε έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία. Στη διάρκεια λοιπόν αυτών των χρόνων θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση 39 συνολικά βιοτεχνικών και βιομηχανικών πάρκων στην Αττική, συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων. Σήμερα, από τα 39 θεσμοθετημένα βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα. Και οι ελπίδες όλων μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά, οπότε -αν όλα πάνε καλά, αν δηλαδή εξασφαλιστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις- αναμένεται δύο από αυτά, ένα στην περιοχή των Ανω Λιοσίων και ένα στην περιοχή του Σχιστού στα όρια του δήμου Περάματος, να παραδοθούν προς χρήση. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει ούτε ένα βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, αντιθέτως πολύ συχνά γινόταν επίκληση αυτών. Στα ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ επίσης αναφερόταν και το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ελαιώνα, το 1990, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί χυτήρια και βυρσοδεψεία. Στα βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα αναφερόταν το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Κηφισού, το 1994, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί, οι οχλούσες δραστηριότητες, από τις προστατευόμενες πλέον ζώνες της περιοχής. Την ίδια χρονιά επίσης, το 1994, το μεγάλο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ “ΑΤΤΙΚΗ SOS”, έθετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για τα ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα, στη Μεταμόρφωση, στην Κηφισιά, στη Λυκόβρυση, στο Μενίδι, στο Κορωπί και στο Λαύριο, προέβλεπε χρόνο ολοκλήρωσης τους έξι μήνες. Για τα υπόλοιπα βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα που βρίσκονταν μέσα σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων, προβλεπόταν να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του 1994, ενώ για όσα ήταν εκτός ΓΠΣ, το χρονοδιάγραμμα ήταν για το τέλος του '95. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ SOS”, είχαν εξασφαλιστεί και 7,5 δισ. δρχ. για έργα διαμόρφωσης και οργάνωσης των ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ. Προς δόξαν λοιπόν χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, σήμερα “αγκομαχούν” να ολοκληρωθούν τα έργα σε δύο από τα 39 βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα στην Αττική. Το ένα, στην περιοχή του Σχιστού, αναμένεται να δοθεί προς χρήση το 2002. Είναι συνολικής έκτασης 320 στρεμμάτων, από τα οποία τα εκατό στρέμματα θα είναι ο δομημένος χώρος. Πρόκειται για βιομηχανικό πάρκο, για τη θεσμοθέτηση του οποίου υπεγράφη Προεδρικό Διάταγμα το '87 που τροποποιήθηκε το '96. Στην περιοχή αναμένεται να μετεγκατασταθούν μονάδες ναυπηγοεπισκευής και άλλες συναφείς προς αυτές, ενώ “στον αέρα” βρίσκεται η μετεγκατάσταση σ' αυτόν τον χώρο των χυτηρίων από τον Ελαιώνα, όπως κατ' αρχήν είχε προγραμματιστεί. Πάντως, σε έρευνα που έγινε από το δήμο Περάματος, έχει καταγραφεί το μεγάλο ενδιαφέρον από μονάδες της περιοχής, να μετεγκατασταθούν στο βιομηχανικό πάρκο, καθώς μόνον από τις περιοχές του Περάματος και του Κερατσινίου, το 75% των μονάδων που λειτουργούν δήλωσαν ότι επιθυμούν να λειτουργήσουν σε οργανωμένη βιομηχανική περιοχή. Το δεύτερο βιοτεχνικό πάρκο, για το οποίο ολοκληρώθηκαν οι πολεοδομικές μελέτες και οι πράξεις εφαρμογής, είναι αυτό των Ανω Λιοσίων. Είναι συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων, από τα οποία η καθαρά βιομηχανική γη, είναι τα 350 στρέμματα. Στην περιοχή έχει ήδη ολοκληρωθεί το 40% των έργων υποδομής, τα οποία όμως αναμένουν νέα χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθούν. Τα έργα που έχουν γίνει -και τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας- ήταν προϋπολογισμού 1,65 δισ. δρχ. και αντιστοιχούν στο 60% των έργων. Εδώ και τρεις μήνες ο δήμος Ανω Λιοσίων έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης των υπολοίπων έργων, κόστους 1,2 δισ. δρχ., το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Ηδη στο δήμο έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 αιτήσεις, από μονάδες που είτε ήδη λειτουργούν σε περιοχές εντός και εκτός Αττικής και ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στο βιοτεχνικό πάρκο των Ανω Λιοσίων είτε πρόκειται για τη λειτουργία νέων μονάδων. Σ' αυτές τις δύο περιοχές σταματούν και οι δραστηριότητες για την οργάνωση και λειτουργία των βιοτεχνικών και βιομηχανικών πάρκων. Οσον αφορά στις υπόλοιπες 37 περιοχές της Αττικής, στις οποίες έχουν θεσμοθετηθεί βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα, στις περισσότερες δεν έχουν καν ανατεθεί οι πολεοδομικές μελέτες. Παρά το γεγονός ότι θα χρειαστούν συνολικά πάνω από δέκα χρόνια για να παραδοθούν, έστω 2 από τα 39 βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα που έχουν θεσμοθετηθεί, εξαιρετικά υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον για την οργάνωση και λειτουγία τους, καθώς εξακολουθούν να είναι η λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και πολλών περιοχών της Αττικής, αλλά και των ίδιων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη, προς τροποποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, για την “περιβαλλοντική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νομό Αττικής”, μεταξύ άλλων, προβλέπει: “Μονάδες υψηλής όχλησης που λειτουργούν εντός Γενικής Κατοικίας υποχρεούνται εντός πενταετίας από την εφαρμογή του παρόντος νόμου να μετεγκατασταθούν σε βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα ή εντός οργανωμένων βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών...”. Στο ίδιο επίσης νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε επτά ακόμη περιπτώσεις, όπου επιτρέπεται η ίδρυση ή η μετεγκατάσταση διαφόρων μονάδων σε οργανωμένα βιοτεχνικά ή βιομηχανικά πάρκα. Βεβαίως αν οι ρυθμοί οργάνωσης και λειτουργίας των ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ είναι αυτοί της προηγούμενης δεκαετίας, είναι φανερό ότι η προθεσμία των πέντε ετών για τη μετεγκατάσταση οχλουσών μονάδων θα παραμείνει στα χαρτιά και οι οχλούσες μονάδες θα παραμείνουν στη θέση τους. (Καθημερινή 13-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Θα γλυτώσουν το πρόστιμο, που αρχικώς προβλέπονταν στο νόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής, όσες βιομηχανίες -βιοτεχνιες λειτουργούν παράνομα, κατά παράβαση του ισχύοντος ΠΔ 84/84, αν εντός ενός έτους ζητήσουν, κατόπιν τεχνικής ανασυγκρότησης, να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας. (Ελευθεροτυπία 9-11-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Οικοδόμηση των μη-άρτιων οικοπέδων

Είχε αρχίσει να συζητείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από το Καλοκαίρι (Πηγή: Βήμα, 4-7-99) Τελικά, η Διάταξη πέρασε με τροπολογία του Βουλευτή Βούλγαρη, γιατί φαίνεται ο Λαλιώτης δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη. Την αντίθεσή τους έκφρασαν ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ και ο Στ. Μάνος. Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μέχρι σήμερα τέτοιες προσπάθειες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. (Ελευθεροτυπία 23-9-99, Ελευθεροτυπία 13-10-99, Ελευθεροτυπία, 25-9-99).

Επιστροφή στην αρχή

Η διχοτόμηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ

Με τη διχοτόμηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ η κυβέρνηση προσπαθεί να περνάει ανεμπόδιστα όλα τα διατάγματα για τα Ολυμπιακά Έργα, αλλά και όλες τις απαιτήσεις του κατασκευαστικού και κτηματομεσιτικού κλάδου. Η Συντονιστική Επιτροπή Παραλίας Σαρωνικού έχει εγκρίνει ειδικό ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται:

"Η επιχειρούμενη για δεύτερη φορά μετά το 1993 προσπάθεια απόσπασης των γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων του Ε' Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διάλυσή του και έχει σαν απώτερο στόχο αφ' ενός το ίδιο το περιβάλλον αφ' ετέρου το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση και καλούμε την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα. Ελπίζουμε ότι το ΣτΕ και ο νέος πρόεδρος του κ. Χ. Γεραρής (σ.τ.σ. ο προηγούμενος Πρόεδρος Μ. Δεκλερής συνταξιοδοτήθηκε) θα τιμήσουν την παράδοση του ΣτΕ" (Παράρτημα στην Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

Επιστροφή στην αρχή

Η ιδέα της διχοτόμησης του Ε' Τμήματος είναι ιδέα του σημερινού προέδρου του ΣτΕ Χρ. Γεραρή. Τα μέλη του Ε' Τμήματος συνεδρίασαν εν συμβουλίω και απέκρουσαν ομόφωνα ως αντισυνταγματικό τον επιχειρούμενο από το Υπ. Δικαιοσύνης διαχωρισμό. Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Μιχ. Δεκλερής όσο και αρκετοί δικαστές διαβλέπουν πίσω από το διαχωρισμό την προσπάθεια να διασπαστεί η ενότητα της νομολογίας του Τμήματος, και τη συνδέουν με τη διεξαγωγή των ΟΑ του 2004, καθώς τα σχετικά ΠΔ θα περάσουν από τον έλεγχο νομιμότητας του Ε' Τμήματος. (Ελευθεροτυπία, 1-11-99)

Επιστροφή στην αρχή

Το 1998 το ΣτΕ επεξεργάστηκε 640 προεδρικά διατάγματα. Τα 174 ήταν του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μη νόμιμα κρίθηκαν τα 39, με διορθώσεις τα 51, πρόσθετα στοιχεία ζητήθηκαν για 12. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μη-νομίμων ΠΔ όλων των υπουργείων ήταν 62. ’ρα τα μη-νόμιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ (39) είναι το 63%. (ΒΗΜΑ 17-10-99)

Επιστροφή στην αρχή

Ο πρώην πρόεδρος του Ε' Τμήματος Μιχ Δεκλερής, με επιστολή του αναφέρει ότι ο διαχωρισμός "κατ' ουσίαν θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση και επικράτηση κομματικής πολιτειακής λογικής, η οποία ανέκαθεν επεδίωκε να θέσει εκ ποδών τη δομή και το έργο του Ε' Τμήματος". (Ανεξ. Κίνηση Αρχιτ/νων, ΕΔ ΤΕΕ, 2075, 15-11-99).

Επιστροφή στην αρχή

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η εκκαθάριση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τονίζει σε έγγραφό του ο κ. Μπότσιος (σ.τ.σ. Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) καθιστούν αναγκαία παρά ποτέ την ενίσχυση του δικαστηρίου με μέσα υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού. ...επί συνόλου 818 οργανικών θέσεων οι κενές ξεπερνούν τις 200... Ο κ. Μπότσιος επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό των δημοσίων δαπανών δεν θα έχει τύχη και οι παρανομούντες στο Δημόσιο θα κοιμούνται ήσυχοι. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. B. Friedmann έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό για να του επισημάνει ότι το ελληνικό ελεγκτικό συνέδριο αδυνατεί να ελέγξει τις δαπάνες, διότι δεν έχει πόρους, μέσα ανθρώπους και χρήματα. Η επιστολή αυτή αποτελεί διασυρμό. (ΒΗΜΑ, 21-3-99)   

Επιστροφή στην αρχή

Παρανομίες της Δημόσιας Διοίκησης

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το 1998 πρότεινε απόδοση ευθυνών σε 19 περιπτώσεις. Οι 3 (ποσοστό 16%) αφορούσαν πολεοδομικά θέματα (Ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων, Αποκατάσταση ρέματος, οικοδόμηση παραδοσιακού οικισμού). Μέχρι το Μάιο 99 είχε προτείνει απόδοση ευθυνών σε 12 περιπτώσεις από τις οποίες οι 5 (ποσοστό 42%) αφορούσαν πολεοδομικά θέματα (δασικές εκτάσεις, αυθαίρετα, διαδικασία ανάθεσης έργου, οικοδομικές άδειες, σχέδιο πόλης). Από τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που έχουν παραγγελθεί για όλες τις περιπτώσεις καμιά δεν έχει γίνει (Πηγή: Βήμα 18-9-99)

Επιστροφή στην αρχή

Το 1995 η ΕΛΑΣ απέταξε ανθυπαστυνόμο που συνελήφθη από συναδέλφους του αστυνομικούς να φυλάει τσίλιες με πολιτικά έξω από αυθαίρετη πολυκατοικία της περιοχής Αχαρνών (Μενιδίου) ενώ περνούσαν από μπροστά του οι βαρέλες με το μπετόν. Ο ίδιος είχε επίσης χτίσει αυθαίρετο σπίτι. Το ΣτΕ επικύρωσε την απόταξή του στις 29-11-1999 (Ελευθεροτυπία 30-11-1999) Στις 28-12-99 οι Αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ εντόπισαν στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει 14 αστυνομικούς και 40 ιδιώτες (δημόσιοι υπάλληλοι κλπ), και που περιλαμβάνει προστασία κέντρων, ελληνοποιήσεις, εκδόσεις αδειών εργασίας σε αλλοδαπές και εργαζόμενες καμπαρέ, συνεργασία με κυκλώματα για παράνομες οικοδομές στις γύρω περιοχές... (Έθνος 29-12-99)

Επιστροφή στην αρχή

Το 33% των αναφορών που εξετάστηκαν από το Συνήγορο του Πολίτη (Οκτ 98-Δεκ 99) αφορούν τις σχέσεις κράτους-πολίτη (2.875 περιπτώσεις) και το 25% αφορούν πολεοδομίες, χρήσεις γης και οικοδομικές άδειες (2.163 περιπτώσεις). Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφ. Διαμαντούρος αναφέρει: "Ένα κομμάτι των προβλημάτων στις πολεοδομίες έχει να κάνει με το θέμα της αδυναμίας της διοίκησης να εξεύρει τους πόρους να πληρώσει για ήδη απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Όπως π.χ. τις απαλλοτριώσεις που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί το λεγόμενο ΤΑΠΑ, το Ταμείο που ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αδυνατεί να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια... Το δεύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις πολεοδομίες είναι τα αυθαίρετα. Υπάρχουν αποφάσεις που δεν εκτελούνται, οι νομαρχίες επικαλούνται ότι δεν έχουν τα αναγκαία μηχανήματα για να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα. Εκεί δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η καθυστέρηση της κατεδάφισης οδηγεί στη βεβαιότητα της νομιμοποίησης και η νομιμοποίηση -η οποία έρχεται ιδίως σε εποχές χαλαρότητας- οδηγεί στη βεβαιότητα ότι είναι καλή η αυθαιρεσία" (Βήμα 20-2-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διατήρησαν και το 2000 τα “σκήπτρα” στην ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις “σχέσεις” τους με τα περισσότερα υπουργεία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη κ.Νικηφόρος Διαμαντούρος. Αυξημένες κατά 56% ήταν κατά το έτος 2000 οι αναφορές των πολιτών στην ανεξάρτητη διαμεσολαβητική αρχή, η οποία παρέπεμψε στη δικαιοσύνη 15 υποθέσεις (στην πλειοψηφία τους αφορούσαν παρανομίες στην έκδοση πολεοδομικών αδειών). Οι 15 υποθέσεις αφορούν την πολεοδομία και την αστυνομία Ναυπάκτου, το πολεοδομικό γραφείο Αγρινίου, το πολεοδομικό γραφείο Φθιώτιδας, το πολεοδομικό γραφείο Νάξου, την πολεοδομία Νομαρχίας Αθηνών, το πολεοδομικό γραφείο Αμφιλοχίας, το αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας, το δήμο Γλυφάδας, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττική, το ΤΕΕ,τη Νομαρχία Αρκαδίας και το ΚΕΣΥ. Παράλληλα, ο Συνήγορος ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά των αρμοδίων υπαλλήλων ή της διοίκησης σε άλλες 22 περιπτώσεις. ΄Οπως προκύπτει από τη διερεύνηση των αναφορών, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις κακής λειτουργίας του δημοσίου, στις οποίες και αποδίδεται η ταλαιπωρία των πολιτών: α)τα φαινόμενα κακοδιοίκησης σε ποσοστό 51,14% που σχετίζονται κυρίως με καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ανεπαρκή πληροφόρησή του, επιλήψιμες συμπεριφορές από τους υπαλλήλους σε βάρος του, β) η παραβίαση της νομιμότητας σε ποσοστό 36% και η παραβίαση των αρχών διοικητικού δικαίου με 12,8%. Το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων κακοδιοίκησης παρουσιάστηκε στους δήμους και στις νομαρχίες σε ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 22% τα ασφαλιστικά ταμεία και με πολύ μικρότερα ποσοστά τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης , Πολιτισμού, Εργασίας, και Εθνικής ʼμυνας. Οι περισσότερες αναφορές για κακοδιοίκηση στους δήμους υποβλήθηκαν κατά του Δήμου Αθηναίων σε ποσοστό 12,3% και ακολουθούν οι δήμοι Γλυφάδας, Πειραιά, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Αχαρνών, Καλλιθέας, Χαλανδρίου, Ζωγράφου και Κηφισιάς. Στις νομαρχίες τα πρωτεία κατέχει η νομαρχία Αθηνών και έπονται η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, Κυκλάδων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Φθιώτιδας. ΄Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση τα αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης “επιδεικνύουν αντισυνταγματική, παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά”. Αρνητική είναι επίσης η εικόνα που εμφανίζεται στους δήμους, τις νομαρχίες και τα υπουργεία Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πολεοδομικά ζητήματα. Για άλλη μία φορά καταγράφεται η διατήρηση καταστάσεων παρανομίας από τις υπηρεσίες αλλά και η αρνησή τους να εφαρμόσουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.  (www.flash.gr 2-4-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Επανέλαβε χθες το πρωί τις καταγγελίες του “περί σήψης και διαφθοράς” στις Πολεοδομίες της χώρας, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος. Αυτή τη φορά όμως ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ηλία Κολιούση, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή όσα είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός. Ο κ. Πάγκαλος από τηλεοράσεως είχε κάνει λόγο για “κρούσματα διαφθοράς στην Πολεοδομία”, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί μέσα που να μην είναι διεφθαρμένος”.
Η αιτία της έκρηξης του κ. Πάγκαλου βρίσκεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, “στο γεγονός ότι γνωστός επιχειρηματίας χτίζει βίλα στον αιγιαλό της Σαρωνίδας, έχοντας εξαγοράσει τους πάντες”. Ο πρώην υπουργός γνωστοποίησε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, σε μια κατάθεση η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα: “...Εδωσα διευκρινίσεις για τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας που συνδέονται με την προκλητική συμπεριφορά συμπολιτών μας, που συνδέονται με τη μεγάλη οικονομική τους επιφάνεια, οι οποίοι δεν σέβονται τους νόμους και κατά τον τρόπο αυτό υβρίζουν το κοινωνικό σύνολο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες του δεν αφορούν “τους συμπολίτες μας με τα αυθαίρετα που τα χτίζουν για να λύσουν το βιοτικό τους πρόβλημα, αλλά οι προκλητικές περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού, καμένων δασών και αρχαιολογικών χώρων, από ανθρώπους με οικονομική δύναμη, που παραβιάζουν νόμους και θέτουν θέμα ισονομίας”. Η αντίδραση, πάντως, του Θόδωρου Πάγκαλου, όταν ρωτήθηκε “αν η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το θέμα”, ήταν ενδεικτική: “Λέτε να ήμουν σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ αν το είχε αντιμετωπίσει;”. Ο εισαγγέλας Κολιούσης θα συνεχίσει, πάντως, την έρευνα και αναμένεται να καλέσει προς κατάθεση υπαλλήλους της Πολεοδομίας αλλά και της Νομαρχίας, πριν καταλήξει στο πόρισμά του. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2001)

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Οι μισοί πολίτες που παραπονιούνται έχουν δίκιο- Ο φαύλος κύκλος της κακοδιοίκησης

Ιδια γεύση και φέτος -πικρή και στυφή- από την ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος υπογράμμισε ότι "μεγάλο τμήμα του φαύλου κύκλου που συνδέει την κακοδιοίκηση με τη συναλλαγή και τη διαφθορά συναρτάται ευθέως με τη χαλαρή έως και ανύπαρκτη άσκηση ελέγχων από τη διοίκηση. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός κλίματος ανοχής και ατιμωρησίας που αμέσως ή εμμέσως λειτουργεί ως εστία για την ανάπτυξη σχέσεων συναλλαγής και διαφθοράς".

Ο κ. Διαμαντούρος τόνισε ότι ο Συνήγορος δέχτηκε 11.282 αναφορές (αύξηση 11,6%) και στις μισές από αυτές αποδείχτηκε ότι ο πολίτης είχε δίκιο. Στην κορυφή της ταλαιπωρίας των πολιτών για άλλη μια φορά υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι και οι νομαρχίες, οι εφορίες ,η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΑΕΔ και ο ΔΙΚΑΤΣΑ. Ειδικά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ αρνούνται να συνεργαστούν με την αρχή, ενώ όπως δήλωσε ο Βοηθός Συνήγορος κ. Μιχαήλ χρειάστηκε να γράψουν 19 επιστολές στη Νομαρχία Λάρισας για να ευαρεστηθεί τελικά να απαντήσει. Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης, ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών από οικονομικούς μετανάστες, θέμα για το οποίο ο Συνήγορος αναγκάστηκε να συντάξει ειδική έκθεση. Αναλυτικά:

* Ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχτηκε 1.731 καταγγελίες (ποσοστό 11,53%). Από αυτές το 47% είχε θετική έκβαση για τον πολίτη, ενώ το 6,21% δεν απεδέχθη τις απόψεις του Συνηγόρου. Το 32% των υποθέσεων προήλθε από αλλοδαπούς, κυρίως οικονομικούς μετανάστες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Συνήγορος διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν της περιέρχονται καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων σε βάρος των πολιτών.

* Ο Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας δέχτηκε 4.561 καταγγελίες (ποσοστό 30,37%). Εδώ διαπιστώνεται ότι τα κυριότερα προβλήματα κακοδιοίκησης υπάρχουν στα ασφαλιστικά και τα επικουρικά ταμεία. Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, ενώ η πληροφόρηση των δικαιούχων είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

* Ο Κύκλος Ποιότητας Ζωής δέχτηκε 3.593 καταγγελίες (ποσοστό 23,92%). Τα 2/3 των περιπτώσεων αφορούν τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού κι ακολουθούν τα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Ο Συνήγορος έχει αναγκαστεί στα τρία χρόνια λειτουργίας να εισηγηθεί τον πειθαρχικό έλεγχο 20 δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να συνεργαστούν με την αρχή, παρακωλύοντας τη διερεύνηση της υποθέσεως, και έχει παραπέμψει 40 υποθέσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα. Μέσα στο 2001 εκδόθηκε και η πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος υπαλλήλων που είχαν παραπεμφθεί για αξιόποινες πράξεις στον εισαγγελέα.

* Ο κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη δέχτηκε 5.133 καταγγελίες (ποσοστό 34,18%). Εδώ τα βασικότερα φαινόμενα κακοδιοίκησης είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα οργανωτικά προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών, η καθυστέρηση ή άρνηση των υπευθύνων να απαντήσουν στα αιτήματα των πολιτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη μέσα στο 2001 παρέπεμψε 30 περιπτώσεις στις εισαγγελικές αρχές ακριβώς επειδή υπήρξαν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν αρμόδιοι από:

*Αστυνομικό Τμήμα Πραμαντών Ιωαννίνων για πλημμελή αστυνόμευση συνάθροισης.

*Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας λόγω άρνησης να εγγράψει στα μητρώα του μηχανικούς και να δώσει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε κοινοτικούς υπηκόους.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αττικής για άρνηση να σφραγίσει εγκαταστάσεις εκδοτικής επιχείρησης.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για άρνηση να σφραγίσει παράνομο ξυλουργείο.

* Δήμος Μυκόνου για μεγάλο αριθμό αδειών λειτουργίας καταστημάτων κατά παράβαση του ρυμοτομικού σχεδίου.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας για παράνομη έκδοση οικοδομικής άδειας.

* Δήμος Αθηναίων για παράνομη λειτουργία συνεργείου.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας και Δήμος Χρυσούπολης για παράνομη εγκατάσταση βουστασίων.

*Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και Επαρχείο Νάξου γιατί τα ορυκτέλαια που χρησιμοποιούσαν όλα τα συνεργεία της Νάξου ήταν χωρίς έλεγχο.

*Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών γιατί χάθηκε από την υπηρεσία Πολεοδομίας φάκελος για τους σεισμούς του 1981 και του 1999.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και Χανίων για λειτουργία αυθαίρετων ξενοδοχείων σε αρχαιολογικούς χώρους.

* Νομαρχία Μεσσηνίας για άρνηση κατεδάφισης αυθαίρετης οικοδομής.

* Παράνομη λειτουργία καταστήματος πώλησης φιαλών υγραερίου στους Αμπελόκηπους, διεκόπη η λειτουργία με απόφαση του νομάρχη Αθηνών.

* Πολεοδομικό Γραφείο Φθιώτιδας για παράνομη έκθεση αυτοψίας σε κατασκευή που δεν ...υφίσταται.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για πλημμελή έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών για καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στο Γαλάτσι.

* Πολεοδομία Καπανδριτίου για παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών στην Πεντέλη.

* Κοινότητα Βίβλου Νάξου για παράνομη επιδότηση αγροτοτουριστικών εγκαταστάσεων.

* Νομάρχης Φωκίδας γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας για έκδοση οικοδομικής άδειας χωρίς έλεγχο.

* Πολεοδομία Αμφισσας για άρνηση ελέγχου σε ακίνητο.

* Αρνηση Πολεοδομικού Γραφείου Λαμίας να διενεργήσει αυτοψία σε ακίνητο.

* Διάθεση ποσού από το Δήμο Κω για σκοπό διαφορετικό από εκείνο της σύμβασης.

*Παράνομη άρση απόφασης αναδάσωσης στο Ευπάλιο Φωκίδας.

*Δέσμευση πάνω από δέκα χρόνια από το Δήμο Ηρακλείου οικοπέδων πολιτών χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση.

* Πολεοδομικό Γραφείο Καρδίτσας για παράνομη κατάτμηση οικοπέδου.

*Δήμο Ηράκλειου για καθυστέρηση έκδοσης των πράξεων εφαρμογής του σχεδίου πόλεως.

* Δήμο Νέας Αγχιάλου για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις ελέγχου νομιμότητας.

Σταχυολογούμε ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στη φετινή έκθεση του Συνηγόρου:

* Δεκαεξάχρονος αλβανικής καταγωγής συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αγίου Στέφανου Αττικής, οι οποίοι τον χτύπησαν βάναυσα και λιποθύμησε μέσα στο τμήμα. Αντί να τον περιθάλψουν τον έδιωξαν από το αστυνομικό τμήμα. Την επομένη εγχειρίστηκε για αφαίρεση σπλήνας στο Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, από όπου τον συνέλαβαν και πάλι αστυνομικοί του Τμήματος Παπάγου. Κρατήθηκε κάτω από άσχημες συνθήκες στο Τμήμα της Αγίας Παρασκευής με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία του και να μεταφερθεί επειγόντως και πάλι, στο Σισμανόγλειο αυτή τη φορά, από όπου αστυνομικές αρχές τον διατάζουν να φύγει από την Ελλάδα εντός 15 ημερών.Ο ανήλικος απευθύνθηκε στο Συνήγορο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του χορήγησε άδεια παραμονής και διέταξε ΕΔΕ για τους αστυνομικούς.

* Κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα άνδρας των ΜΑΤ σε ερώτηση πολίτη πώς θα προσεγγίσει την οδό Ακαδημίας απάντησε με ειρωνείες και χλευαστικά σχόλια. Η ενδιαφερόμενη τον κατήγγειλε στον Συνήγορο και υπέστη πειθαρχικές κυρώσεις.

* Πολίτης κατέφυγε στο Συνήγορο γιατί από το 1990 εκκρεμούσε αίτησή της στην επιτροπή κρίσης αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για αναγνώριση του συζύγου της ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι η επιτροπή δεν είχε συγκροτηθεί και δεν είχε συνεδριάσει τα τελευταία χρόνια. (Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2002)

 Επιστροφή στην αρχή

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001: Τι ελέγχθηκε, τι ακυρώθηκε * Μείωση εκκρεμών υποθέσεων: ΣτΕ: Βρήκαμε κατά 25% παράνομο το κράτος Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Μία στις τέσσερις πράξεις της διοίκησης που ελέγχθηκαν το 2001 από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη και ακυρώθηκε, ενώ αγγίζουν το 35% οι αναιρέσεις ιδιωτών και Δημοσίου κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων που έγιναν δεκτές. Την ίδια στιγμή, 57 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, σε σύνολο 694, βρέθηκαν "μη νόμιμα", από τα οποία τα 44 ανήκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ! (Ελευθεροτυπία 27-3-2002)

ΣτΕ: Βρήκαμε κατά 25% παράνομο το κράτος Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Μία στις τέσσερις πράξεις της διοίκησης που ελέγχθηκαν το 2001 από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη και ακυρώθηκε, ενώ αγγίζουν το 35% οι αναιρέσεις ιδιωτών και Δημοσίου κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων που έγιναν δεκτές. Την ίδια στιγμή, 57 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, σε σύνολο 694, βρέθηκαν "μη νόμιμα", από τα οποία τα 44 ανήκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ! Συγχρόνως το ΣτΕ μειώνει αργά αλλά σταθερά (περίπου 10% κατ' έτος) τόσο τις μεγάλες και συσσωρευμένες εκκρεμότητές του όσο και το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων και έκδοσης των αποφάσεων. Τα στοιχεία περιέχονται στον ετήσιο απολογισμό του έργου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρ. Γεραρής, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση των δικών. Ανάμεσα σε αυτά είναι η μετατροπή των κυρωτικών διαφορών σε ουσιαστικές, ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές και ο δικαστής του ΣτΕ, και η παρεμβολή ενδιάμεσου βαθμού κρίσης, ώστε οι υποθέσεις αναιρέσεως να εξετάζονται από ειδικό συμβούλιο, για το αν υπάρχουν λόγοι γενικότερου ενδιαφέροντος που επιβάλλουν την παραπομπή τους στο ακροατήριο ή όχι. Ο κ. Γεραρής θεωρεί επίσης αδικαιολόγητα υψηλό τον αριθμό των αιτήσεων αναιρέσεως που καταθέτουν ιδίως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (π.χ. για υποθέσεις καταβολής επιδομάτων) και έχει προτείνει στην κυβέρνηση να καταργηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι που επιβάλλουν στη διοίκηση να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, ακόμη και σε υποθέσεις που είναι εξ αρχής "χαμένες". Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν από 27.000 το 1998 σε λιγότερες από 20.000 πέρσι, ενώ ο στόχος είναι να περιοριστούν κάτω από 10.000 τα επόμενα χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη μείωση του αριθμού των αιτήσεων που κατατίθενται στο ΣτΕ στις 4.000 ετησίως, έναντι 5.780 το 2001, οδηγούν τον κ. Γεραρή στην εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να εκδίδονται αποφάσεις σε έναν έως ενάμιση χρόνο μετά τη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο.

Παραμένει πάντως υψηλός ο αριθμός (2.214) των εκκρεμών υποθέσεων που τελούν υπό δημοσίευση, φαινόμενο για την αντιμετώπιση του οποίου η ολομέλεια καθόρισε το εξάμηνο ως ανώτατο χρονικό όριο, από τη συζήτηση έως τη δημοσίευση της απόφασης. Για πρώτη φορά οι αιτήσεις αναιρέσεως που κατέθεσαν ιδιώτες είναι περισσότερες από εκείνες που ασκήθηκαν από το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε ο κ. Γεραρής, στην παρεμβολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η έγκριση του οποίου είναι πλέον απαραίτητη. Ετσι, απαράδεκτες ή αβάσιμες αναιρέσεις αρχειοθετούνται αντί να απασχολούν το Δικαστήριο.

Αυξημένες επίσης κατά 25% ήταν οι αιτήσεις παροχής προσωρινής προστασίας έναντι του 2000, ενώ σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στους διαγωνισμούς ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών. Το Δ' Τμήμα, σύμφωνα με τον κ. Γεραρή, έχει καταφέρει να επιλύει σε πολύ μικρό χρόνο τις διαφορές αυτές, αφού μόνο στο ένα πέμπτο των απορριπτικών αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών ασκείται περαιτέρω αίτηση ακυρώσεως. "Η ταχεία εκδίκαση της διαφοράς διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντα των διαγωνιζόμενων επιχειρηματιών όσο και το δημόσιο συμφέρον", τόνισε ο κ. Γεραρής.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Πολιτική επιλογή οι "δυσλειτουργίες" των πολεοδομικών υπηρεσιών: Τα μεγάλα προβλήματα, που είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, κατήγγειλαν χτες υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αθήνας στον υποψήφιο δήμαρχο Σπ. Χαλβατζή

Ζουλιάτης Χρήστος

Γιατί στην Αθήνα δεν γκρεμίζονται αυθαίρετα; Γιατί κι όποτε γκρεμίζονται, οι αρμόδιοι "ρίχνουν" παράγκες και αφήνουν τις βίλες στη θέση τους; Πόσο εύκολο είναι να "χαθούν" στοιχεία για παράνομες οικοδομές; Τι φέρνει το 2004; Μερικές απαντήσεις δόθηκαν κατά την περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη "Συμπαράταξη", χτες, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου.

Περιοδεύοντας στα γραφεία της Πολεοδομίας, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της "Συμπαράταξης", ο Σπ. Χαλβατζής διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα στέγασης της Διεύθυνσης με την τεράστια έλλειψη χώρων και φακέλους οικοδομών να στοιβάζονται σε σκάλες και υπόγεια. Στις συζητήσεις με τη διευθύντρια, Χρ. Κατσαράκη, και τους/τις τμηματάρχες, του τόνισαν ότι: Εχουν παρθεί πολλές αποφάσεις από το δήμο για απαλλοτριώσεις χώρων, όμως οι αποζημιώσεις ουδέποτε καταβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες και τα ακίνητα τούς επιστράφηκαν αντί να αποδοθούν στο δημόσιο συμφέρον. Οτι οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις του καναλάρχη Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως δε θα γκρεμιστούν καθώς "προφυλάσσονται" από φορείς της πολιτείας, ενόψει του 2004. Οτι ο δήμος έχει προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για να βρει εργολάβους που θα γκρεμίζουν τις αυθαίρετες κατασκευές στα όριά του. Ομως, κανείς δεν προσήλθε για ευνόητους λόγους.

Σημείωσαν ακόμα ότι και το κονδύλι που προβλέπεται στο δημοτικό προϋπολογισμό για κατεδαφίσεις (200 εκατ. δρχ.) δεν αρκεί για να "ρίξουν" ούτε το ένα δέκατο της πρώτης κατηγορίας αυθαιρέτων (δηλαδή των τρανταχτών υποθέσεων αυθαιρέτων μεγαλοσχημόνων, κέντρων διασκέδασης κ.ά.). Οτι στη Διεύθυνση αναρωτιούνται, και να βρεθούν οι εργολάβοι με τα αναγκαία μηχανήματα, από πού να ξεκινήσουν; "Από τον αριθμό πρωτοκόλλου 1 που πιθανά να αφορά στην παράγκα ενός φτωχοδιάβολου ή από τον αριθμό 8.567 που θα αφορά σε βίλα 500 τ.μ.;". Η ερώτηση υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να δοθεί ακόμη επίσημα απάντηση. Ανεπίσημα διαμηνύθηκε στη διευθύντρια ότι απάντηση δε θα δοθεί επειδή εμπεριέχει πολιτικό κόστος και ας κάνει ο δήμος ό,τι επιθυμεί.

Επισημάνθηκε η έλλειψη χώρων στη Διεύθυνση, με αποτέλεσμα δημόσια έγγραφα να βρίσκονται σε κοινή θέα, ακόμα και οι φάκελοι των αυθαιρέτων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται η κλοπή τους ή μέρους τους, ή η αλλοίωση στοιχείων. Οτι χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη προσωπικού υψηλής επιστημονικής και ηθικής στάθμης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος δουλιάς και να μπορούν να ελεγχθούν και οι υπάλληλοι.

Από την πλευρά της "Συμπαράταξης" ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η Πολεοδομία "πρέπει να ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο για τους ελεύθερους χώρους, για τις καταπατήσεις και για τις παραβιάσεις της νομιμότητας, οι οποίες είναι μια πραγματικότητα". Συμπλήρωσε ότι οι απαλλοτριώσεις πρέπει να προχωρήσουν και οι σχετικές αποζημιώσεις να δίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οτι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής η κατηγοριοποίηση και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Οτι επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση να διασωθούν και να αναδειχτούν οι ελεύθεροι χώροι, μεγάλες εκτάσεις, όπως ο Ελαιώνας, τσιμεντοποιούνται. Υπογράμμισε δε την ανάγκη ο καθένας χωριστά να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς και της καλλιεργούμενης από τους ισχυρούς "φιλοσοφίας της αρπαχτής". Να ενισχυθούν τα υγιή αντισώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολούθως ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ειδικής Υπηρεσίας του Δήμου (Δημοτική Αστυνομία), όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Α. Σταθάκη και τον προϊστάμενο Στ. Κρασά. Πληροφορήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι εργαζόμενοι. Ειδικά για όσα προκύπτουν από τη βούληση των κυρίαρχων δυνάμεων να μετατρέψουν την υπηρεσία αυτή σε πραγματική αστυνομική δύναμη, συμπληρωματική της ΕΛ.ΑΣ. Ο Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της "Συμπαράταξης" στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε έναν συμπληρωματικό κατασταλτικό μηχανισμό, όπως προωθείται από τις δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η "Συμπαράταξη" εμμένει στη θέση της για τη λειτουργία της ως δημοτικής υπηρεσίας, η οποία θα επιλαμβάνεται της εφαρμογής των αποφάσεων που παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο. (Ριζοσπάστης 3-9-2002)

Επιστροφή στην αρχή

Η Αποτελεσματικότητα της Διοίκησης

Μέσα σε 2,5 χρόνια σύμβασης για τη λεωφόρο Σταυρού-Ελευσίνας έγινε δεύτερη αναθεώρηση με ΠΔ και χωρίς να περάσει από τη Βουλή, παρ' όλο που η αναθεώρηση αφορούσε 25 άρθρα (σχεδόν τα μισά) και σχετιζόταν με σημαντικές αυξήσεις διαφόρων ποσών και όρων δανειοδότησης. (Ελευθεροτυπία 21-7-99).

Επιστροφή στην αρχή

Το Σεπτέμβρη 99 πέρασε τροπολογία του Βουλευτή Αλ. Βούλγαρη για πανωπροίκι 30 εκατομμυρίων στον εργολάβο του γκαράζ της Βουλής αν το έργο ήταν έτοιμο πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, στις 4 Οκτωβρίου, και 28 εκατομμυρίων επιπλέον αν ως τις 30 Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί ένας ακόμη ανελκυστήρας και έως τις 15 Νοεμβρίου ο βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά των υπαλλήλων (Ελευθεροτυπία 23 Σεπτεμβρίου 1999). Αντίστοιχο ενδιαφέρον δεν έχει επιδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις που βασανίζουν εκατομμύρια εργαζόμενους, όπως π.χ. στην Περίπτωση της επί πενταετία δυσκολίας διέλευσης του Κηφισού από και προς τις δυτικές συνοικίες, με την κατασκευή νέων γεφυρών και την κατεδάφιση των παλιότερων.

Η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για λήψη μέτρων σχετικά με περίπου 700 υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων (από παρατυπίες και ανάρμοστη συμπεριφορά μέχρι λαδώματα και διασπάθιση δημόσιου χρήματος) που κωλυσιεργούν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια εδώ και πολλά χρόνια, και αχρηστεύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως τα Σώματα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. (Βήμα 16-1-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Μόλις... έξι χρόνια διήρκησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο τελικά ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, αφού πρώτα είχαν ψηφισθεί άλλοι νόμοι, που λογικά έπονται του χωροταξικού (οικιστικό, Καποδίστριας, για ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ κ.λπ.) ή είχαν αποφασισθεί έργα όπως τα Ολυμπιακά και του Τρίτου Πλαισίου Στήριξης. Αλλά και αυτός έμενε ανενεργός. Πριν λίγες ημέρες συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Κώστα Λαλιώτη, το "Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης", το οποίο γνωμοδοτεί για το περιεχόμενο του εθνικού και των ειδικών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και συμμετέχει στην διαδικασία παρακολούθησης, αξιολόγησης και αναθεώρησής τους, εφόσον βεβαίως θεσμοθετηθούν. Σύμφωνα με την απόφαση, πρόεδρος του Συμβουλίου ορίστηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Λουδοβίκος Βασενχόφεν, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ξενοδοχειακού, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων και Χωροτακτών και Περιφερειολόγων.
Στο Συμβούλιο επίσης συμμετέχουν: Τρεις (3) εκπρόσωποι μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, που επελέγησαν μετά από πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρία δύο μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ στη Χωροταξία και συμμετέχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των κομμάτων. (ΑΥΓΗ 17-6-01)

 Επιστροφή στην αρχή

Η πολύπαθη ΔΕΠΟΣ

Η ΔΕΠΟΣ είναι Ανώνυμη Εταιρεία που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και λειτουργεί επί 22 χρόνια, προσφέροντας σημαντικό έργο με άριστο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη νέων οικιστικών περιοχών, εκτέλεση επειγόντων στεγαστικών προγραμμάτων, αναπλάσεις προβληματικών περιοχών. Παρ' όλο που είναι Δημόσια Επιχείρηση δεν κλήθηκε στους σεισμούς της Καλαμάτας, Κοζάνης, Γρεβενών, Αιγίου, ή θεομηνιών (Ξάνθη, Καρδίτσα). Εδώ και 2 χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ την κρατάει αδρανή, και πριν εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιό της και πριν εκτιμηθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και ειδικότητες, επιχειρείται η συρρίκνωσή της και συγχωνεύονται οι Διευθύνσεις της. (ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2065, 6-9-99).

Επιστροφή στην αρχή

Πολεοδομίες

Από τα 175 Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας, το 12% δεν έχει κανένα μηχανικό, το 68,59% δεν έχει όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες μηχανικών και το 11,5% δεν έχει τους διοικητικούς υπαλλήλους που απαιτούνται. Στις 31 πολεοδομίες της Αττικής υπάρχουν 37 κενές οργανικές θέσεις. Ενώ μια άδεια πρέπει να εγκρίνεται μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες, θέλει έως και 10 μήνες. (Κυριακάτικη, 20-6-99).

Επιστροφή στην αρχή

Η Περιουσία του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα

Η ακίνητη περιουσία των Ταμείων αποτιμάται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο τέλος του 1998 σε 260 δισ. Δρχ, ενώ η απόδοσή της το 1993-1998 ήταν μόλις 31,21% τη στιγμή που η κινητή περιουσία γνώρισε αλματώδη άνοδο της τάξης του 578,58%. "Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επιχειρήσει την περαιτέρω αξιοποίηση και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, έχοντας ως εργαλεία τόσο το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2676/99) όσο και την επικείμενη θεσμοθέτηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακινήτων που προωθεί το υπ. Εθ. Οικονομίας" τονίζει ο κ. Σ. Λαδάς, ειδικός Γραμματέας του υπουργείου. (ΒΗΜΑ 10-10-99, Δημόσιος Τομέας Ιανουάριος 99) Ας σημειωθεί ότι το οικόπεδο πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία που δίνεται χαριστικά στην πρεσβεία και είχε πολύ χαμηλό ενοίκιο ανήκει στο ΜΤΠΥ.

Για το εξαώροφο κτίριο των οδών Πανεπιστημίου-Αμερικής-Σταδίου και Βουκουρεστίου, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η διοίκηση του Ταμείου προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του. Η αντικειμενική αξία του υπολογίζεται στα 75 δισ. Δρχ. και η έκτασή του είναι 9027 τ.μ. (Ελευθεροτυπία 8-10-99). Τελικά στο διαγωνισμό πλειοδότησε η κοινοπραξία Τράπεζας Πειραιώς και Picar (Καρούζος) (Βήμα 5-3-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Σε 10 ημέρες θα κλείσει το ιστορικότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας του Zonar's μετά από 66 χρόνια λειτουργίας. Τα μόνα που θα μείνουν ανέπαφα σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο του ΜΤΣ θα είναι το θέατρο Αλίκη, το Παλάς, και το καφέ Μπραζίλιαν. (Ελευθεροτυπία 6-3-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Από έρευνα του υπουργείου Υγείας προέκυψε ότι τα δημόσια νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα της χώρας έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 500 ακίνητα, αξίας 100 δισ. Δρχ., πολλά από τα οποία είνα ιανεκμετάλλευτα. (Δημόσιος Τομέας Νο 155 Σεπτ. 99). Ας σημειωθεί ότι το κτήμα Θων ήταν ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Σωτηρία και πουλήθηκε στο Βωβό.

Ένα μεγάλο μέρος της καταγεγραμμένης ακίνητης περιουσίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που ανέρχεται στο 30% ετοιμάζεται να εκποιήσει το Υπουργείο οικονομικών. Το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο είναι 28,7 δισ δρχ. Τα έσοδα της ΚΕΔ για το 1998 αναμένεται να κλείσουν στα 5,8 δισ δρχ, ενώ το 1999 προβλέπεται αύξηση κερδών κατά 100% (11,2 δισ δρχ.). Το 2000 τα έσοδα από εκποιήσεις, εκμισθώσεις, παραχωρήσεις και αναπτυξιακά έργα θα φτάσουν τα 13,2 δισ. Δρχ., ενώ το 2001 θα ανέλθουν σε 15,4 διδ. Δρχ. (Δημόσιος Τομέας Ιανουάριος 1999).

Επιστροφή στην αρχή

Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αν. Καπόλας κατάσχεσε εκατοντάδες φακέλους από τη Διεύθυνση κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών που καλύπτουν την τελευταία τριετία για να διαπιστωθεί το μέγεθος και η έκταση των παρανομιών που έχουν συντελεστεί. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες (Ελευθεροτυπία 26-11-1999).

Επιστροφή στην αρχή

"Λίφτινγκ" πρασίνου στην Aθήνα  Mετά τις μεγαλόπνοες υποσχέσεις Λαλιώτη, υλοποιείται η περισσότερο τεχνοκρατική και εφικτή πρόταση της Bάσως Παπανδρέου

Aπό τα μεγαλόπνοα σχέδια του τέως υπουργού ΠEXΩΔE Kώστα Λαλιώτη φαίνεται πως με τη νέα υπουργό, κ. Bάσω Παπανδρέου, περνάμε σε πιο τεχνοκρατικά και περιορισμένα, αλλά σαφώς πιο υλοποιήσιμα. Eνενήντα έξι έργα αναπλάσεων ανακοίνωσε η υπουργός πρόσφατα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2004, μεταξύ των οποίων και κάποια που μας θυμίζουν πολυαναμενόμενα και πολύπαθα έργα που είχαν ανακοινωθεί από τις αρχές ή τα μέσα της δεκαετίας του '90. Aνάμεσά τους η ανάπλαση της οδού Πειραιώς, η οποία έχει εξαγγελθεί από τον τέως υπουργό ΠEXΩΔE από το 1995, η ανάκτηση και ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου από το Φάληρο έως τη Bουλιαγμένη που επίσης συζητείται τουλάχιστον μία πενταετία, καθώς και η ενοποίηση χώρων πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωφελών λειτουργιών στην ευρύτερη περιοχή του Γουδίου, ένα έργο που μας θυμίζει έντονα το σχέδιο δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου αναψυχής και πρασίνου που είχε υποσχεθεί ο τ. υπουργός από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Mιλάμε, λοιπόν, για τρία τουλάχιστον μικρά θαύματα; Πώς είναι δυνατόν έργα που καθυστερούσαν ολόκληρα χρόνια, για πολλούς και διάφορους λόγους, να γίνονται τώρα -χωρίς πολλές κουβέντες και προβλήματα- πραγματικότητα μέσα σε ενάμιση χρόνο; Tο υπουργείο φαίνεται πως βρήκε μια πιο βολική λύση. Προκειμένου να έχει ολοκληρώσει κάτι έως τους Oλυμπιακούς Aγώνες "κόβει δρόμο" προχωρώντας παράλληλες μελέτες μικρότερων και κυρίως αισθητικών παρεμβάσεων στα σημεία αυτά, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρωθούν εντός χρονικών ορίων. Eτσι, δεν θα προχωρήσουν μεν οι αρχικές εις βάθος αναπλάσεις που είχε υποσχεθεί -μάλλον ελαφρά τη καρδία- ο κ. Λαλιώτης, αλλά θα γίνει ένα πρώτο βήμα έως το 2004. Aς ελπίσουμε απλώς αυτό το πρώτο βήμα να μη σταθεί αφορμή να ξεχάσουμε τα επόμενα...

"Λίφτινγκ 10 δισ. στην Πειραιώς". Hταν Mάρτιος του 1995 όταν οι τίτλοι των εφημερίδων έγραφαν αυτή τη φράση με μεγάλα γράμματα για την ανάπλαση της ιστορικής οδού, η οποία σύμφωνα με τον τότε υπουργό ΠEXΩΔE Kώστα Λαλιώτη, θα ολοκληρωνόταν έως το 2000. Eννέα σημεία παρέμβασης ανακοινώνονταν τότε - μεταξύ των οποίων η πλατεία Kουμουνδούρου, ο Kεραμεικός, τα σφαγεία του Tαύρου κ.λπ. Παρεμβάσεις οι οποίες καθορίζονταν και με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που άρχισε να δουλεύεται τότε, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις αφορούσαν και καθορισμό χρήσεων γης και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι τίτλοι των εφημερίδων έμοιαζαν με dŽja vue: "10 δισ. για να αναστηθεί η οδός Πειραιώς". O κ. Λαλιώτης στις 2 Δεκεμβρίου του 1997 ανακοίνωσε για άλλη μια φορά την ανάπλαση. Aπό τότε η ανάπλαση της οδού Πειραιώς έχει γίνει σχεδόν σίριαλ. Eχει ανακοινωθεί πολλάκις, έχει ενταχθεί σε διάφορα πακέτα έργων και παρεμβάσεων, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει "πάει και έχει έρθει" πολλές φορές μέχρι να καταλήξει σε μια μορφή με την οποία να συμφωνούν οι έξι εμπλεκόμενοι δήμοι, αλλά αλλαγή δεν έχει υπάρξει. Tώρα, παράλληλα με το διάταγμα αυτό, το υπουργείο προχωρά και μια μικρότερης εμβέλειας μελέτη... "για καλό και για κακό", ώστε σε περίπτωση που το φιλόδοξο Π.Δ. δεν προχωρήσει, για άλλη μια φορά, να γίνουν κάποιες βασικές παρεμβάσεις.

"H οδός Πειραιώς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση", λέει στην "K" ο πρόεδρος του τμήματος Aρχιτεκτόνων του EMΠ κ. Γιάννης Πολύζος. "Eίναι μια οδός με μεγάλη ιστορία και η ανάπλασή της πρέπει να πάρει την κατεύθυνση της διατήρησης της ιδιαίτερης ταυτότητάς της. Aυτό μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα μόνο μέσω του καθορισμού των χρήσεων γης. Tο σχετικό Π.Δ. που έχει προταθεί χρόνια τώρα, δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Eτσι, όσο περνάει ο χρόνος χωρίς να καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι νόμοι της αγοράς οδηγούν στη χωροθέτηση μεγάλων εγκαταστάσεων στην περιοχή που δεν συμβιβάζονται με το χαρακτήρα που θα έπρεπε να διατηρήσει η Πειραιώς. Aυτή η πιο "ελαφριά" παρέμβαση που προγραμματίζεται τώρα εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων δεν είναι αυτό που θα "γλιτώσει" την Πειραιώς από το να γίνει σαν όλους τους άλλους άξονες κυκλοφορίας, αλλά είναι τουλάχιστον ένα βήμα".

Kάτι παρόμοιο μοιάζει να συμβαίνει και στην περίπτωση της ανάκτησης και ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου από το Φάληρο έως τη Bουλιαγμένη. Mια πενταετία τουλάχιστον μελετάται από τον Oργανισμό Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίσει επίσης τις χρήσεις γης και θα θεσμοθετήσει την προστασία μερικών τμημάτων της περιοχής. Παρ' όλα αυτά, ούτε αυτό το Π.Δ. έχει υπογραφεί, αφού το YΠEXΩΔE το έχει επιστρέψει για διόρθωση στον Oργανισμό της Aθήνας πολλές φορές. Aυτή τη στιγμή βρίσκεται για άλλη μια φορά στο υπουργείο περιμένοντας έγκριση. Στο μεταξύ, μια παράλληλη μελέτη διαμόρφωσης της περιοχής εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων εκπονείται αυτή τη στιγμή από τη Διεύθυνση Eιδικών Eργων Aναβάθμισης Περιοχών (ΔEEAΠ) του YΠEXΩΔE, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πιο επιφανειακή διαμόρφωση του χώρου, προφανώς για την περίπτωση που το Π.Δ. και ό,τι αυτό προβλέπει δεν προχωρήσει εγκαίρως. Δεδομένου δε ότι η μελέτη αυτή βρίσκεται ακόμα στη μέση, δεν έχουμε σαφή εικόνα τού τι ακριβώς θα προβλέπει.

Tο μεγαλόπνοο σχέδιο με τον τίτλο "Mητροπολιτικό Πάρκο αναψυχής και πολιτισμού" στην περιοχή του Γουδίου μάς θυμίζει ένα από τα 96 έργα ανάπλασης που περιλαμβάνονται στο πακέτο εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων.

Aπό το 1994 ακούμε το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, αλλά δεν έχουμε ευτυχήσει να δούμε έστω και το ξεκίνημά του. Aντιθέτως, στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, τμήματα των 2.500 στρεμμάτων που θα ενοποιούνταν τότε ώστε να δημιουργηθεί "ένας χώρος ειρηνικής συνύπαρξης λειτουργιών υγείας, αναψυχής και πρασίνου", όπως είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1994 ο κ. Λαλιώτης, έχουν γίνει αντικείμενο διεκδίκησης αθηναϊκής ΠAE, στρατιωτικών μονάδων, νέων νοσοκομείων και βέβαια τώρα και ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ το ίδιο το σχέδιο έχει μεταβληθεί, όπως φαίνεται πολλάκις. Tώρα, το σχέδιο παρότι είναι ακόμη σε εμάς ασαφές, προβλέπεται πιο υλοποιήσιμο, αλλά σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔEEAΠ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2004 γιατί χρειάζεται να πραγματοποιηθούν απαλλοτριώσεις που μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο.

Eκτός αυτών των τριών έργων, πάντως, το πακέτο αναπλάσεων εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004 περιλαμβάνει ακόμη 93 έργα. Tα 8 από αυτά κατασκευάζονται, άλλων 8 οι μελέτες είναι υπό ανάθεση, 18 βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης μελέτης ή προμελέτης, τα 8 έχουν ολοκληρωθεί, άλλα 8 ολοκληρώνονται εντός του επόμενου εξαμήνου, 6 βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης τους, ενώ άλλα 6 είναι υπό ένταξη. Eκτός αυτών 6 ανενεργά λατομεία βρίσκονται στο στάδιο διαμόρφωσης αναγλύφου, άλλα 5 σε στάδιο φύτευσης, ενώ άλλα 6 θα ολοκληρωθούν μετά το 2004.

Aνάμεσα σε αυτά τα 96 έργα περιλαμβάνονται και αναπλάσεις και άλλων αξόνων κυκλοφορίας -εκτός της οδού Πειραιώς- όπως των λεωφόρων Bουλιαγμένης, Kηφισού, Aθηνών, της Iεράς Oδού και της Πέτρου Pάλλη, αλλά και της Πανεπιστημίου, της Aκαδημίας, της Πατησίων και της λεωφόρου Aλεξάνδρας, των οποίων φορέας υλοποίησης είναι η ΔEEAΠ. Oι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε φάση εκπόνησης μελέτης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα τού τι προβλέπεται. Πάντως, ο κ. Πολύζος επισήμανε στην "K" πως αν οι αναπλάσεις σε οδούς όπως η Πανεπιστημίου ή η Aκαδημίας δεν συνδεθούν με την προοπτική κατασκευής και ενός μέσου σταθερής τροχιάς, δεν θα αλλάξουν επί της ουσίας την εικόνα της πόλης, αφού αυτή εξαρτάται άμεσα από το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Eπίσης, στο πακέτο εντάσσονται και έργα των οποίων φορέας υλοποίησης είναι η "Eνοποίηση Aρχαιολογικών Xώρων Aθήνας" και γνωρίζαμε ήδη, όπως η διαμόρφωση των οδών Kολοκοτρώνη, Aδριανού, Mητροπόλεως, της πλατείας Mοναστηρακίου και της πλατείας Συντάγματος. Eνα άλλο μέρος του πακέτου καλύπτεται από έργα ανάπλασης όψεων των περιοχών Mεταξουργείου, Ψυρρή, Πλάκας, καθώς και των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, καθώς και από έργα φωτισμού της πόλης και αποκατάστασης κτιρίων.

Tέλος, στην τελευταία αυτή παρουσίαση συμπεριλήφθηκαν και δύο νέα έργα που δεν υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα και αφορούν το πολιτιστικό πάρκο Kεραμεικού ("Tρίτη Πλατεία") και τα "Kουντουριώτικα", τις προσφυγικές κατοικίες, δηλαδή, στη λεωφόρο Aλεξάνδρας, για τις οποίες τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς υπερβαίνουν σε αριθμό τα δάχτυλα και των δύο χεριών. H "Tρίτη Πλατεία", η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο του Kεραμεικού, που σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, θα αναπλαστεί. Tο αμαξοστάσιο του HΛΠAΠ θα μεταφερθεί στο Pουφ, η παλιά λαχαναγορά θα απαλλοτριωθεί, ενώ το εργοτάξιο του μετρό θα λειτουργήσει ως υπόγειο γκαράζ. H συνολική επιφάνεια ανέρχεται σε 140 στρέμματα - ανάλογη με αυτή του Eθνικού Kήπου. Tα "Kουντουριώτικα", μια έκταση 20 στρεμμάτων απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα αναπλαστεί και θα συνδεθεί με το χώρο του σημερινού νοσοκομείου "Eλπίδα", ενώ κάποια από τα παλιά προσφυγικά κτίρια θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους. (Tης Mανίνας Nτάνου Καθημερινή 4-5-2002)

επιστροφή