Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος IX

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ), (τεύχος ΙΙΙ)  (τεύχος IV) (τεύχος V) (τεύχος VI) (τεύχος VII) (τεύχος VIII)

 

Οι φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις ΕΕ και κυβερνώντων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την κυριαρχία των κατασκευαστικών ομίλων

Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που εδώ και αρκετές δεκαετίες συμβάλλει σε πολύ σημαντικό βαθμό στην οικονομική δραστηριότητα και στην εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας συνολικά. Μετά από μια δεκαπενταετία σημαντικής ανόδου, την περίοδο 2003-2005 εισήλθε σε τροχιά σημαντικής κρίσης, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει στα επίπεδα παραγωγής ούτε του 2000. Την ίδια στιγμή, είναι ένας κλάδος, στον οποίο αποτυπώνονται, με ιδιαίτερα ενδεικτικό τρόπο, αρκετά από τα γενικότερα χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά και πολλές από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του συστήματος, αφού οι κατασκευές αποτελούν έναν κλάδο όπου παρατηρείται ταυτόχρονα:

- Δημιουργία ισχυρών ιδιωτικών κατασκευαστικών ομίλων, που ποντάρουν αποκλειστικά στις κρατικές παραγγελίες.

- Μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγες επιχειρήσεις, αλλά και ιδιαίτερα μεγάλος κατακερματισμός και διατήρηση επιχειρήσεων μικρότερου μεγέθους.

- Εντονες διαδικασίες συγχώνευσης και εξαγοράς μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του κλάδου, αλλά και εμφάνιση μικρών κατασκευαστικών - οικοδομικών επιχειρήσεων.

- Η ύπαρξη μονάδων με απασχόληση αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων και μικρές εργολαβικές επιχειρήσεις με σχετικά μικρή και όχι σταθερή απασχόληση.

- Υψηλότατος βαθμός κοινωνικοποίησης της παραγωγής, αλλά και εργολαβικές ομάδες, κυρίως προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα.

- Διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων των μεγάλων μονάδων πέραν των κατασκευών (ορυχεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σταθμοί αυτοκινήτων, εκμετάλλευση ακινήτων κλπ.), αλλά και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς των κατασκευών (σήραγγες, γέφυρες κλπ.).

- Υψηλή κερδοφορία για μια σειρά επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα, λόγω της ανάγκης συνεχούς αύξησης της κεφαλαιακής τους βάσης.

Αν ο κλάδος των κατασκευών είναι απόλυτα χαρακτηριστικός για ένα ζήτημα, τότε αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου μπόρεσαν, μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να στηρίξουν και να απογειώσουν μια ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, αυτούς που στη συνέχεια αποκάλεσαν «νταβατζήδες», οι οποίοι όμως, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό, εξακολουθούν και κρατάνε το ...ντέφι για να καθορίζουν το ρυθμό που χορεύουν οι κυβερνώντες.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων και κερδών, στην προκειμένη περίπτωση των μεγαλοκατασκευαστών, στα λόγια γίνεται μέσα από τη μη παρέμβαση του κράτους στις οικονομικές δραστηριότητες και στον ελεύθερο επιχειρηματικό ανταγωνισμό στην αγορά. Στην πραγματικότητα, επιτυγχάνεται μόνο χάρη στην πολύ δραστήρια παρέμβαση των - όποιων - φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων, που με δραστικά μέτρα «πετάνε» έξω από την αγορά κάθε δημόσια επιχείρηση και οργανισμό και κάνουν ...μοιρασιές των διαφόρων έργων υποδομής. Εργα, που τα πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι και ο κρατικός προϋπολογισμός. Εργα, που κάποια μπορεί να είναι αναγκαία, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγεται να πραγματοποιηθούν δε στοχεύει στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά στην αποκόμιση κέρδους από τις επιχειρήσεις που τα αναλαμβάνουν. Αλλα, δεν είναι βέβαιο ότι αποτελούν άμεση προτεραιότητα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, ενώ δε λείπουν και εκείνα τα έργα που προκαλούν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους.

Πριν από κάθε σχόλιο και αναφορά, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ότι, όταν μιλάμε για τον κλάδο των κατασκευών, εννοούμε το σύνολο της οικοδομικής - κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα. Εδώ εντάσσονται, δηλαδή, και οι δεκάδες χιλιάδες οικοδομικές - εργολαβικές επιχειρήσεις και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί κολοσσοί. Εδώ απασχολούνται κεφάλαια που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά για οικοδομικά έργα, εδώ υπάρχουν και επιχειρηματικοί όμιλοι για τους οποίους το κατασκευαστικό έργο είναι ένας μόνον από τους τομείς δράσης. Εδώ βρίσκονται οι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες που είναι ταυτόχρονα και εργολάβοι - επιχειρηματίες, εδώ συναντάμε και τους συναδέλφους τους που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα μεροκάματο. Εδώ, τέλος, υπάρχουν οι επιχειρήσεις που κάνουν κοινοπραξίες με τα πιστωτικά ιδρύματα, εδώ είναι και οι μικροί εργολάβοι που δεν μπορούν να περάσουν ούτε το κατώφλι της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2006, όταν έγινε η τελευταία ετήσια απογραφή για τον κλάδο των κατασκευών, στη χώρα λειτουργούσαν 109.031 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνταν 309.706 εργαζόμενοι. Την ίδια χρονιά, η ICAP υπολόγιζε ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες με τη μορφή των ΑΕ και ΕΠΕ, έφταναν τις 2.089, που φέρονταν ότι απασχολούσαν 43.299 εργαζόμενους.

Ανεξάρτητα από το απόλυτα ακριβές των στοιχείων αυτών, γίνεται φανερό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις οικοδομές - κατασκευές (πάνω από το 80%) απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που δε συγκαταλέγονται στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι και μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις και διαφορές.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής και της ICAP, μπορούν να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί, που αφορούν την απασχόληση και οι οποίοι δείχνουν:

Ο μέσος όρος εργαζομένων στις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις είναι περίπου 20 εργαζόμενοι. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές:

- 978 επιχειρήσεις απασχολούσαν μέχρι 10 εργαζόμενους.

- 533 επιχειρήσεις απασχολούσαν 10-49 εργαζόμενους.

- 157 επιχειρήσεις απασχολούσαν μέχρι 50-249 εργαζόμενους.

- 23 επιχειρήσεις απασχολούσαν πάνω από 250 εργαζόμενους.

Αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση στις υπόλοιπες 106.942 επιχειρήσεις δεν υπάρχουν, αλλά είναι φανερό ότι ο αριθμός των εργαζομένων ανά επιχείρηση είναι μικρός.

Επιχειρηματίες με δημόσιο χρήμα

Βέβαια, η εικόνα τόσες κατασκευαστικές εταιρείες να απασχολούν 200, 300 και περισσότερους εργαζόμενους είναι σχετικά καινούρια. Είναι το αποτέλεσμα διεργασιών και ραγδαίων ανακατατάξεων, που έγιναν στον κλάδο την τελευταία δεκαπενταετία, ειδικά στο κομμάτι των επιχειρήσεων που ασχολούνται με δημόσια έργα.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ασχολούνται με τέτοια έργα, τα έργα Πολιτικού Μηχανικού που λένε πιο επίσημα, όλα τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, αφ' ενός λόγω των υψηλών ρυθμών στον τομέα των κατασκευών και αφ' ετέρου λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κεφαλαίων και κερδοφορίας, κάτι που ευνοήθηκε από λόγους, όπως: Πρώτον, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών που επιβλήθηκε στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιλογή που οδήγησε μαζικά στην πολιτική των λεγόμενων παραχωρήσεων, που δεν είναι άλλο από την μακροχρόνια εκχώρηση και εκμετάλλευση μεγάλων υποδομών από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεύτερον, η προώθηση νόμων και ρυθμίσεων που διευκόλυναν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές κατασκευαστικών εταιρειών, στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων. Τρίτον, η προκήρυξη και πραγματοποίηση σημαντικού αριθμού μεγάλων έργων υποδομής. Τέταρτον, η απελευθέρωση των τραπεζών, που άνοιξε το δρόμο για τη χορήγηση εκατομμυρίων στεγαστικών δανείων, που αποτέλεσαν τον αιμοδότη για τις οικοδομικές επιχειρήσεις.

Αν προσπαθήσουμε να δούμε τη διαδρομή που ακολούθησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, θα διαπιστώσουμε πόσο κενό γράμμα, αλλά και ταυτόχρονα πόσο μεγάλη απάτη και αποπροσανατολισμός είναι οι διάφορες θεωριούλες, που προβάλλουν οι κυβερνώντες - μπλε και πράσινοι - για το «επιχειρείν» και την «ελεύθερη αγορά». Η αγορά των δημόσιων έργων έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο, που αφορά μόνο μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι με τα έργα που αναλαμβάνουν γίνονται ακόμα ισχυρότεροι, αποκλείοντας κάθε ανταγωνιστή τους και κονιορτοποιώντας τα πάντα στο διάβα τους.

Για παράδειγμα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΑΚΤΩΡ), που τώρα κάνει δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, αυτοδιαφημίζεται ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα, με περισσότερα από πενήντα χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην κατασκευή Εργων - σταθμών για τη χώρα». Για να μπορέσει, όμως, να αναρτήσει αυτό το σλόγκαν στις ιστοσελίδες της, είναι απόλυτα βέβαιο ότι δε στηρίχθηκε στις όποιες ικανότητες του μεγαλομετόχου της Μπόμπολα, αλλά στις μπίζνες που του προσέφερε το κράτος. Στηριζόμενη στις δημόσιες παραγγελίες, απορρόφησε ανταγωνιστές, έστησε νέες εταιρείες, επεκτάθηκε σε άλλους κλάδους και έχοντας τώρα το ταμείο της «Αττικής Οδού» μαζεύει τόσο χρήμα, που μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται, να κερδίζει και ξανά μανά από την αρχή. Για να γίνει ο «ΑΚΤΩΡ» ο όμιλος που εμφανίζεται σήμερα, μαζί με τις δουλειές που πήρε, έκανε δεκάδες εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, έβγαλε απο τη μέση δεκάδες άλλες και σταδιακά κατάφερε να κυριαρχήσει. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία «κατάπιε» επιχειρήσεις όπως οι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΕΧΝΟ ΑΤΕ, RΕDS AE, ΜΕΣΟΓΑΙΑ ΑΕ, ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΕ, ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΚΑΜΠΑΣ ΑΕ, ΤΟΜΗ ΑΕ, ΤΕΜΚΑΤ και άλλες.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, που στην πορεία της εξαφάνισε από την αγορά εταιρείες όπως ο ΣΙΓΑΛΑΣ, η ΑΤΕΜΚΕ, η ΗΛΜΕΚ, η ΗΧΟΠΑΣΤ κλπ. Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ο ΑΒΑΞ, η ΜΗΧΑΝΙΚΗ, η ΙΝΤΡΑΚΤ και όλες οι εταιρείες του κλάδου που πλουτίζουν χάρη στις δουλειές με το Δημόσιο.

Οι κατηγοριοποιήσεις

Ο όγκος της παραγωγής και των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου, συνολικά, είναι το άθροισμα της οικονομικής δραστηριότητας των επιμέρους εργολάβων, εργολαβικών εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, όπως αυτή υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. Η Στατιστική κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς με δύο τρόπους:

Πρώτον, υπολογίζει σε ετήσια βάση τα «Βασικά οικονομικά μεγέθη στον κλάδο των Κατασκευών», όπου απεικονίζονται σε τρέχουσες τιμές τα διάφορα στοιχεία που έχουν σχέση με τον κλάδο των κατασκευών συνολικά. Εδώ φαίνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων, ο αριθμός των απασχολουμένων και οι αμοιβές τους, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, η αξία της παραγωγής του κλάδου, οι επενδύσεις και η προστιθέμενη αξία του κλάδου.

Δεύτερον, κάθε τρίμηνο υπολογίζεται ο συνολικός «Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές». Ο δείκτης εμφανίζει την εξέλιξη της παραγωγής στον κλάδο, με βάση το επίπεδο παραγωγής του 2000, που θεωρείται έτος βάσης. Παράλληλα, πέραν του γενικού αυτού δείκτη, η Στατιστική, με βάση την κατηγοριοποίηση που κάνει, υπολογίζει δύο ακόμα δείκτες: Το δείκτη Παραγωγής Οικοδομικών Εργων (κτιρίων) και το δείκτη Παραγωγής Εργων Πολιτικού Μηχανικού.

Η διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση αυτή ήταν μια από τις απαιτήσεις που πρόβαλλαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να εξετάζουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κλάδο των κατασκευών, όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά από τη σκοπιά του δικού τους ενδιαφέροντος, που είναι κυρίως τα δημόσια έργα, τα έργα Πολιτικού Μηχανικού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Στατιστικής: «Η ανάγκη για την κατάρτιση των ανωτέρω δεικτών προέκυψε, κυρίως, μετά την υπογραφή της Συνθήκης για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), όπου κρίθηκε αναγκαία η ταχεία διάθεση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων που να επιτρέπουν την ανάλυση της οικονομικής εξέλιξης κάθε κράτους - μέλους, στο πλαίσιο ασκήσεως της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ».

Ο Δείκτης Παραγωγής Οικοδομικών Εργων (κτιρίων) περιλαμβάνει το κόστος κατεδάφισης κτιρίων, χωματουργικών εργασιών, κατασκευής κτιρίων, καλωδιώσεων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοιπά οικιστικά κτίρια.

Ο Δείκτης Παραγωγής Εργων Πολιτικού Μηχανικού περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής αυτοκινητόδρομων, οδών, αεροδρομίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, γεφυρών, σηράγγων, υπόγειων διαβάσεων, αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δικτύων παραγωγής και διανομής ρεύματος, δικτύων τηλεπικοινωνιών, υδραυλικών και λιμενικών έργων, κ.ά.

Η πορεία από το 2000

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η εξέλιξη της συνολικής παραγωγής, την περίοδο από το 2000 (που υπολογίζεται με το 100) μέχρι και το 2008, έχει εξελιχθεί ως εξής:

- 2000: 100,0

- 2001: 106,6 (άνοδος 6,6%)

- 2002: 148,2 (άνοδος 39%)

- 2003: 139,8 (πτώση 5,7%)

- 2004: 117.4 (πτώση 16,0%)

- 2005: 72.2 (πτώση 38,5%)

- 2006: 77.3 (άνοδος 7,1%)

- 2007: 95.7 (άνοδος 23,8%)

- 2008: 98.3 (άνοδος 2,7%)

Ακόμα πιο αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία φαίνονται στον «ΠΙΝΑΚΑ 1», όπου υπάρχει και η εξέλιξη της παραγωγής του κλάδου στις δύο υποκατηγορίες της Στατιστικής. Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτεται:

Πρώτον: Η συνολική παραγωγή στον κλάδο των κατασκευών, το 2008, υπολειπόταν κατά 1,7%, σε σχέση με την παραγωγή του 2000. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της παραγωγής κτιρίων (21,8%). Τα έργα Πολιτικού Μηχανικού την ίδια περίοδο παρουσιάζουν αύξηση 12,6%.

Δεύτερον: Την τριετία 2000-2002, η κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 48,2%. Αυτό, όπως φαίνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία, οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη κάποια από τα λεγόμενα μεγάλα έργα και άλλα έργα που αφορούσαν τους επικείμενους, τότε, Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι, τα χρόνια αυτά η παραγωγή έργων Πολιτικού Μηχανικού σημείωσε κατακόρυφη αύξηση 75,9%, ενώ την ίδια στιγμή η οικοδομική παραγωγή, η παραγωγή κτιρίων, αυξήθηκε μόλις 9,23%.

Τρίτον: Την περίοδο 2003-2005, είναι χρονιές κάθετης πτώσης της παραγωγής στον κλάδο. Με μικρότερους ρυθμούς το 2003 και μεγαλύτερους το 2004, το 2005, ο κλάδος, παρά τα όσα υποστήριζαν οι αρμόδιοι, δείχνει να έχει περιέλθει σε κρίση.

Τέταρτον: Ολόκληρη την τριετία 2003-2005, σημειώθηκε κάμψη της συνολικής παραγωγής που έφτασε το 51,3%! Στον τομέα της οικοδομής, η πτώση ήταν 29,6%. Στον τομέα των έργων Πολιτικού Μηχανικού -60,9%!!!

Πέμπτον: Από το 2006 παρατηρείται και πάλι ανοδική πορεία στον κλάδο, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να κινείται πτωτικά (-10,8), κυρίως λόγω των έργων Πολιτικού Μηχανικού.

Εκτον: Το 2008, αποκλειστικά με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής, δεν έχει περάσει ακόμα σε φάση ανόδου, αφού εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των επιπέδων παραγωγής του 2002, όταν είχε σημειωθεί το υψηλότερο σημείο της παραγωγικής δραστηριότητας στον κλάδο. Στο σύνολο της παραγωγής υπολείπεται κατά 33,8%. Στην οικοδομή κατά 28,4%. Στα έργα Πολιτικού Μηχανικού κατά 36%!

Συμμετοχή και συμβολή στο ΑΕΠ

Παρά το γεγονός ότι στον κλάδο κατά την τρέχουσα δεκαετία σημειώθηκαν τόσο έντονες αυξομειώσεις στον όγκο της παραγωγής, οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στη συμμετοχή των κατασκευών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν ήταν τόσο σημαντικές και κινήθηκαν μεταξύ του 7% και 7,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ο κλάδος των κατασκευών έχει μια σταθερή συμμετοχή στη λεγόμενη Προστιθέμενη Αξία, που παράγεται κάθε χρόνο στη χώρα, που κινείται μέσα στο πλαίσιο των παραπάνω ποσοστών. Ανάλογα με τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας συνολικά και σε απόλυτη εξάρτηση από τη φάση που κάθε φορά περνά ο κύκλος της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα, η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ της χώρας έχει κινηθεί και σε υψηλότερα επίπεδα, με ρεκόρ το 1973 και 1979, όταν στον κλάδο των κατασκευών είχε παραχθεί άμεσα το 11,9% του ΑΕΠ.

Αυτό το ...άμεσα είχε τη σημασία του. Γιατί μπορεί η συμμετοχή του κλάδου των οικοδομών και των κατασκευών στο ΑΕΠ, όπως σημειώνεται, να είναι της τάξης του 7-8%, ωστόσο η συμβολή του είναι πολύ μεγαλύτερη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από την παραγωγή και τις εξελίξεις του συγκεκριμένου κλάδου, στην πραγματικότητα, εξαρτώνται, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Ιδού μερικοί από αυτούς: Χωματουργικές εργασίες, Λατομεία και εξορυκτικές εργασίες, Τσιμεντοβιομηχανία, Κλάδος Σιδήρου, Τουβλοποιία, Βιομηχανία Μαρμάρων, Πλακίδια - Είδη Υγιεινής, Ξυλείας και Προϊόντων Ξύλου, Μεταλλικών Υλικών και Σωληνουργίας, Αλουμινοκατασκευές, Ηλεκτρικού Υλικού. Υδραυλικά Είδη, Υλικά Μονώσεων, Υλικά Χρωματισμών, Θερμοσίφωνες, Ανελκυστήρες, Υαλοπίνακες κλπ.

Βέβαια κέρδη

Ανεξάρτητα από την πορεία που ακολούθησε ο κλάδος τη δεκαετία που διανύουμε, εκείνο που δε διασαλεύτηκε ούτε στιγμή ήταν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου και ειδικά των μεγαλυτέρων. Ακόμα και αν υπήρχαν ορισμένες χρονιές που τα κέρδη ήταν μειωμένα ή και σημειώθηκαν ζημιές, το τελικό αποτέλεσμα είναι τεράστια συσσώρευση κερδών και κεφαλαίων. Μόνο την περίοδο 2005-2008, χρονιές που ο κλάδος ακόμα δεν έχει ξεφύγει από τον κύκλο της κρίσης, οι μεγαλύτερες εταιρείες παρουσίασαν τα παρακάτω κέρδη, σε εκατομμύρια ευρώ:

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 539,5 εκατ. ευρώ.

- ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ: 273,7 εκατ. ευρώ.

- ΜΗΧΑΝΙΚΗ: 235,7 εκατ. ευρώ.

- ΑΒΑΞ: 215,2 εκατ. ευρώ.

- ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: 69,3 εκατ. ευρώ.

- ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ: 60,4 εκατ. ευρώ.

- ΒΙΟΤΕΡ: 40,8 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε για 7 μόνο επιχειρηματικούς ομίλους, που μέσα σε μια τετραετία λιτότητας και υποβάθμισης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων τσέπωσαν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη!!! Κάποιοι από αυτούς τώρα προχωρούν σε απολύσεις. Επιδιώκουν να επιβάλουν ακόμα πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Θέλουν να μετατρέψουν τα εργοτάξια σε σύγχρονα κάτεργα, αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης και τις ρυθμίσεις της ΕΕ. Επικαλούμενοι την κρίση, κλαίγονται για τη μείωση της κερδοφορίας τους, αξιώνοντας τον ακόμα μεγαλύτερο θησαυρισμό τους, πατώντας πάνω σ' ολόκληρη την κοινωνία και απομυζώντας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Το βέβαιο και το απόλυτα αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι κανείς μας δεν τους χρωστάει το παραμικρό. Αντίθετα, αυτοί είναι και θα παραμείνουν χρεωμένοι.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5075466&publDate=10/5/2009

 

Επιστροφή

 

Υπερ-εταιρία όλα τα ακίνητα

Σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας υπερ-εταιρίας για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, για τη δημιουργία της νέας εταιρίας θα συγχωνευτούν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ Α.Ε.), η οποία διαχειρίζεται δημόσια κτίρια (υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών κ.λπ.), αλλά και μεγάλης έκτασης και αξίας οικοπεδικές και λοιπές εδαφικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α.Ε.) που είναι αρμόδια για την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας. Στον τομέα του τουρισμού προβλέπεται να διατηρηθούν μόνο οι μαρίνες, τα καζίνο και τα ξενοδοχεία «Ξενία». Η συγχώνευση θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση της περιουσίας, αλλά και σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δύο υπό συγχώνευση εταιριών είναι, ειδικότερα, τα εξής:

- Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) είναι ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου και σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο είναι αρμόδια για τη διαχείριση περίπου 72.000 δημόσιων ακινήτων συνολικής έκτασης 3,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων, που είναι καταγεγραμμένα και ανήκουν στην περιουσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και ακινήτων που ανήκουν σε άλλα υπουργεία ή άλλους φορείς.

Πρόκειται για ακίνητα κάθε είδους, όπως οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα, γραφεία, αγροί, παραθαλάσσιες εκτάσεις κ.λπ. Στην έννοια της διαχείρισης περιλαμβάνονται και η εκμίσθωση, καθώς επίσης και οι παραχωρήσεις.

- Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) είναι επίσης ανώνυμη εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τη δημόσια ακίνητη τουριστική περιουσία, σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής της χώρας.

Η ΕΤΑ έχει ένα ιδιότυπο χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων υπό διαχείριση, το οποίο περιέχει 355 περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 70.000 στρεμμάτων ανά την Ελλάδα, με σημαντική ποικιλία τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει πρώην ξενοδοχεία «Ξενία», μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού, καζίνο, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση (Ανάβυσσος, Παλιούρι, Αφάντου κ.λπ.).

Προτεραιότητα της εταιρίας αποτελεί η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τουριστικών ακινήτων.
Η αξία της περιουσίας που διαχειρίζεται εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των δικαιωμάτων χρήσης που κατέχει φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=89006 (10-5-09)

 

Επιστροφή

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

14/04/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πολλές συναντήσεις φορέων και πολιτών της παραλίας του Σαρωνικού, στις οποίες διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για δράση, με στόχο την προστασία των ακτών και γενικότερα του θαλάσσιου χώρου του Σαρωνικού και την αξιοποίησή τους μόνο για ήπιες χρήσεις (άθληση, κολύμβηση, αναψυχή κ.α.) σε όφελος όλων των πολιτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κεντρικών και επιμέρους εκδηλώσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Σαρωνικό αποτελεί το γεγονός πως μεγάλα τμήματα της παραλίας έχουν κατακλυστεί από ποικίλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, νυκτερινά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες, καφετέριες, εργοστάσια, κ.α., οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν μεγάλο αντίτιμο για να κολυμπήσουν, όταν οι νόμοι και το σύνταγμα ορίζουν με σαφήνεια ότι η πρόσβαση σε όλες τις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη.

Εκτός όμως από τον αποκλεισμό των πολιτών από τις ακτές, οι εγκαταστάσεις αυτές προκαλούν σωρεία προβλημάτων, όπως ρύπανση και μόλυνση της θάλασσας και της παραλίας, ηχορρύπανση, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα ποικίλων μορφών εγκληματικότητας.

Επίσης, εκτιμήσαμε ότι ο σχεδιασμός των νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό πρόβλημα της παραλιακής λεωφόρου πέραν των άλλων επιπτώσεων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών) που θα επιφέρει.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

-         Όλες οι ακτές στο παραλιακό μέτωπο να είναι ανοικτές στο λαό.

-       Να μην κλείσει άλλη ελεύθερη ακτή.

-        Να κλείσουν τα παράνομα νυκτερινά κέντρα και όλα τα αυθαίρετα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες κλπ.).

-        Μέχρι να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ να λειτουργούν μόνο σαν ακτές κολύμβησης και όχι σαν νυκτερινά κέντρα.

-     Να επεκταθεί το αποχετευτικό δίκτυο σε όλες τις παραλίες

-         Να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες και κυρίως αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα με δικαστικές αποφάσεις σαν κατεδαφιστέα.

-  Να μην επεκταθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων.

-       Να μη κατασκευασθούν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και η συγκοινωνία να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως με Προαστιακό, Μετρό και Τραμ.

-  Στις όποιες τελικές αποφάσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό του Σαρωνικού, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΟΤΑ και των τοπικών φορέων.

Για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας αυτά, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε σε όλο το Σαρωνικό οργανώνοντας κινητοποιήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Οι πρώτες εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι :

Κυριακή 1η Ιουνίου :

-         Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Β’ Πλαζ Βούλας

-         Καθαρισμός της ακτής

-         Διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικών, οικολογικών, αθλητικών

-         Εκδήλωση διεκδίκησης ελεύθερης εισόδου όλων των πολιτών στην ακτή

Κυριακή 21 Ιουνίου :

-         Ποδηλατική διαδρομή Άλιμος – Αλυκές Αναβύσσου

-         Εκδηλώσεις στη διαδρομή σε επιλεγμένα σημεία για ενημέρωση των πολιτών

-         Καθαρισμός ορισμένων τμημάτων της παραλίας

-         Διοργάνωση αγώνων surfing

-         Εκδήλωση και συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην παραχώρηση των αλυκών για τουριστικές επιχειρήσεις

 

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

-         Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας

-         «Ανάφλυστος Νέος» Ανάβυσσος

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος Λάκκας

-         Όμιλος Θυμαρίου «Αίολος»

-         Ναυταθλητικός Όμιλος Π. Φώκαιας ο «Πυθέας»

-         Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Σαρωνίδας

-         Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Βάρης

-         Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Θέα»

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος Βούλας «Εξοχή»

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Βούλας

-         Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πολιτεία»

-         Νέος Όλυμπος Καλυβίων

-         Ένωση Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαγονησίου

-         Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας

-         Δήμος Βάρης

-         Δήμος Καλυβίων

-         Δήμος Ελληνικού

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ FRIENDS OF NATURE

 

Επιστροφή

 

Παραχωρούνται για αξιοποίηση 30 ακίνητα του Δημοσίου

Εσοδα 100 εκατ. ευρώ προσδοκά η ΚΕΔ από τις συμβάσεις με ιδιώτες

Του Λεωνιδα Στεργιου

Στην αξιοποίηση νέου πακέτου 30 ακινήτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών Ταμείων προχωρά η ΚΕΔ. Από την κίνηση αυτή αναμένονται έσοδα για το Δημόσιο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες και θα μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κ. λπ. Η παραχώρηση θα γίνει με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης - παραχώρησης.

Το νέο «πακέτο» θα «τρέξει» παράλληλα με τα σχέδια αξιοποίησης ακινήτων μέσω ΣΔΙΤ και τιτλοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την άντληση εσόδων 1 δισ. ευρώ μέχρι το φθινόπωρο.

Η υλοποίηση του νέου προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου θα γίνει μέσω της ΚΕΔ και για τον λόγο αυτό προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου. Στον διαγωνισμό, ο οποίος έληξε χθες, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετέχουν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Deloitte, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, KPMG, PriceWaterHouseCoopers, Grant Thornton κ. ά.). Η αμοιβή του συμβούλου θα είναι 5,8 εκατ. ευρώ.

Η ΚΕΔ επέλεξε αρχικά 50 ακίνητα μεταξύ των 71.000 που κατέχει, τα οποία θεωρεί ότι έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης. Ετσι, προέκυψε ένας ενδεικτικός πίνακας, τον οποίο δημοσιεύει σήμερα η «Κ», από όπου ο σύμβουλος θα επιλέξει τα 30 καλύτερα. Σημειώνεται ότι ορισμένα ακίνητα από αυτά έχουν παραχωρηθεί στην ΚΕΔ από τους ΟΤΑ ή άλλους φορείς. Μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 20 και αναμένονται στο επόμενο διάστημα επιπλέον 15 από άλλους φορείς (π. χ. ασφαλιστικά Ταμεία). Ο σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις παραχωρήσεις προς την ΚΕΔ, την αξιολόγηση των ακινήτων και των εναλλακτικών τρόπων εκμετάλλευσης. Στις υποχρεώσεις του συμβούλου είναι η θέσπιση κριτηρίων για την επιλογή των 30 ακινήτων, η καταγραφή τυχόν νομικών ή πολεοδομικών προβλημάτων, η διενέργεια έρευνας αγοράς της περιοχής των προκριθέντων ακινήτων, η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος (επαφές με φορείς, επενδυτές, τράπεζες κ. λπ.), η κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η εξέταση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους, η πρόκριση βιώσιμων λύσεων και η παρουσίαση τρόπων υλοποίησης και διαχείρισής τους. Ο σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, να καταρτίσει κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή, να προετοιμάσει τα τεύχη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων και να μεταφέρει τεχνογνωσία στην ΚΕΔ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_23_22/05/2009_315570

 

Επιστροφή

 

Μέτρα για εγκατάσταση των βιομηχανιών στην Αττική

Ø      Εξαγγελίες του γ.γ. Βιομηχανίας, Γ. Αναστασό­πουλου, στη Γ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά (ΣΒΑΠ)

Πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των βιομηχανιών στην Αττική, την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Γ. Αναστασόπουλος, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά (ΣΒΑΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΑΠ, ο κ. Αναστασόπουλος προανήγγειλε ομπρέλα προγραμμάτων και δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Επιχειρώ 2009» για την ποιοτική και ουσιαστική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Επίσης διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα διευκολύνεται η δραστηριότητα βιομηχανιών σε κατάλληλες και επαρκώς οργανωμένες περιοχές, καθώς: Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρηματικών πάρκων χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και με λιγότερο κόστος για τον επενδυτή, διευρύνονται οι τύποι των επιχειρηματιών πάρκων με πάρκα ειδικού τύπου, εγκαθίστανται ερευνητικά ιδρύματα, βελτιώνεται η εσωτερική οργάνωση, δημιουργούνται κοινές υποδομές περιβαλλοντικής διαχείρισης και προωθείται η αυτοδιαχείριση των πάρκων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=10235118 (22-5-09

 

Επιστροφή

 

Διαγωνισμοί για έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,5 δισεκ. Ευρώ

Ø      Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Λ. Κορρές επεσήμανε ότι υπάρχουν 14 διαγωνισμοί σε εξέλιξη και αναμένονται και νέα έργα ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ εντός του 2009.

Διαγωνισμοί για άλλα 14 έργα ΣΔΙΤ βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ ανέφερε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Λεωνίδας Κορρές μιλώντας στο Συνέδριο του Εκονομιστ, επισημαίνοντας επίσης ότι έργα 1,7 δισεκ. ευρώ δύναται να προκηρυχθούν εντός του 2009.

Στα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε προετοιμασία για την πρώτη φάση φάση εντός του 2009 περιλαμβάνονται:

...

Ο κ.Κορρές αναφέρθηκε αναλυτικά και στα έργα που βρίσκονται στη φάση υποβολής οριστικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών καθώς και στα έργα ΣΔΙΤ σε προετοιμασία για την Β' φάση.

Με το θεσμό των ΣΔΙΤ προκύπτουν νέες ευκαιρίες για τους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και ανέφερε ο κ.Κορρές και πρόσθεσε ότι περισσότερες από 150 εταιρείες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στους διαγωνισμούς για τους συμβούλους και 45 εταιρείες έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ - 10 εκ των οποίων ξένες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/05/2009_281253

 

Επιστροφή

 

Συρρικνώνουν την έρευνα

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2005. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, υπερθεματίζει στην «ικανότητα αξιοποίησης της έρευνας για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας». Τη χαρακτηρίζει «στρατηγικό προσανατολισμό της αναπτυξιακής πολιτικής για την Ελλάδα του 2010. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή μας», λέει χαρακτηριστικά.

Λίγους μήνες πριν από το 2010, η «πρώτη επιλογή» έχει πάει στα συρτάρια, αν όχι στον κάλαθο των αχρήστων. Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής της 26ης Μαΐου καταργούνται ή συγχωνεύονται 255 φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα από τους 620, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Οι ερευνητές του ΕΚΚΕ διαμαρτύρονται πως κινδυνεύει να μπει ταφόπλακα στον συγκεκριμένο δημόσιο φορέα, που ασχολείται αποκλειστικά με την κοινωνική έρευνα. Το ΕΚΚΕ, σημειώνουν, είναι στον μακροσκελή κατάλογο διαφόρων οργανισμών που πρόκειται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν εντός τετραμήνου.

50 χρόνια ζωής

Το ΕΚΚΕ, επί της Μεσογείων 14, ιδρύθηκε το 1959 ως Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών, με τη συνεργασία της UNESCO και απασχολεί σήμερα σχεδόν 80 άτομα. Ακόμη και από τις στήλες της «Ε» έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί πορίσματα κοινωνικών ερευνών. Από το 1969 εκδίδει το περιοδικό «Επιθεώρηση των Κοινωνικών Ερευνών» και διαθέτει τρία Ινστιτούτα:

- Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής (ΙΝΚΠΟ), που διεξάγει έρευνες για τη φτώχεια, την πολιτική του κράτους και των ΟΤΑ, τις κοινωνικές ανισότητες και την κοινωνική συνοχή, την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων, τη μετανάστευση, τις δημογραφικές εξελίξεις, τη νεολαία, την υγεία, την εγκληματικότητα, την πρόληψη χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Εχει δημιουργήσει μάλιστα και το Εργαστήριο Παρακολούθησης Κοινωνικής Συνοχής και εκδίδει τακτικά το «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας».

- Το Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας (ΙΠΟΚΟΙΝΩ) που ερευνά το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς θεσμούς, την πολιτική κουλτούρα, την εκλογική συμπεριφορά, την κοινωνιολογία των ΜΜΕ, την ιστορική κοινωνιολογία, την κοινωνιολογία της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και των μειονοτήτων.

- Το Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας (ΙΑΑΚ), που μελετά δομές και κοινωνικούς μετασχηματισμούς στον αστικό και τον αγροτικό χώρο, την κοινωνική και οικονομική βιώσιμη ανάπτυξη, τις επιπτώσεις του τουρισμού, την εκπαιδευτική-στεγαστική πολιτική και την οικογένεια, ενώ περιλαμβάνει και άλλα δημογραφικά πεδία, όπως προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνική ανθρωπολογία.

Παρά τις άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, το ΕΚΚΕ έχει αναπτύξει πλήρως την ηλεκτρονική δικτύωση με πλούσια βιβλιοθήκη κοινωνικών επιστημών, διαδικτυακούς κόμβους και συνδέσεις. Πραγματοποιεί επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και φοιτητές για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την πρακτική τους άσκηση.

Οι ερευνητές του ΕΚΚΕ υπεραμύνονται της αυτονομίας του αλλά και της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας, ώστε τα πορίσματα των ερευνών να μην είναι κατευθυνόμενα. Καταγγέλλουν πως με το πρόσχημα της συγχώνευσής του ΕΚΚΕ με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), προωθείται μυστικά και αυθαίρετα από το υπουργείο Ανάπτυξης η συρρίκνωση όλων των ερευνητικών κέντρων και ενδεχομένως και η κατάργησή τους.

Υπογραμμίζουν πως δημιουργούνται και νομικά προβλήματα, αφού το ΕΙΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κατά βάση επικεντρωμένο στην έρευνα για τις θετικές επιστήμες και μόνο ένα τμήμα του ασχολείται με την ιστορία και την ανθρωπολογία. Αντίθετα, το ΕΚΚΕ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με άλλη διοικητική δομή και διαφορετικό ιδρυτικό νόμο.

Οδηγούνται σε μαρασμό

Ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΚΚΕ εκφράζει τη λύπη του και την απόλυτη αντίθεσή του στην ακατανόητη, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας του υπουργείου Ανάπτυξης και δηλώνει ότι θ' αγωνιστεί ενάντια στα σχέδια όσων υπονομεύουν την αυτόνομη ύπαρξη του ΕΚΚΕ, απειλούν την επαγγελματική υπόσταση των στελεχών του και οδηγούν σε μαρασμό την κοινωνική έρευνα.

Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξοικονόμηση πόρων, εξηγούν ερευνητές του ΕΚΚΕ, δεν ευσταθεί. Οσοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΕΚΚΕ δεν πληρώνονται, πλην του προέδρου, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο, οπότε δικαιούνται μόνο ένα μικρό μέρος του μισθού.

Για την ιστορία... στοιχεία της Eurostat, λένε οι ερευνητές στο ΕΚΚΕ, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι 5η από το τέλος μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έρευνα (0,68% των δημοσίων δαπανών)!

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/06/2009&id=49892

 

Διαμαρτυρόμαστε για την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Αντιτασσόμαστε στην υποβάθμιση της κοινωνικής έρευνας.

Ζητάμε την αναβάθμιση του ΕΚΚΕ.

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του κινδυνεύει να καταργηθεί το μοναδικό δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας στις κοινωνικές επιστήμες σύμφωνα με την από 26/5/09 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την κατάργηση ή συγχώνευση 255 Φορέων και Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Διοίκηση και εργαζόμενοι του Κέντρου διαμαρτύρονται σθεναρά για την απόφαση αυτή και καλούν τα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και όλους τους ευαίσθητους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική όπως και τη στήριξή τους στην προσπάθεια για την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ιστορικού αυτού ερευνητικού φορέα.

Συλλογή υπογραφών: http://www2.ekke.gr/signatures.php

 

Επιστροφή

 

 

Διαχείριση των Κοινοχρήστων Χώρων.

Επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο Χαϊδαρίου

Δημοσιεύθηκε από ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ στο 01/06/2009

- Η έννοια των κοινόχρηστων πραγμάτων, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, είναι τόσο ευρεία ώστε να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του φυσικού αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος. Το άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι «πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους». Τα κοινόχρηστα πράγματα είναι εκτός συναλλαγής και ανήκουν είτε στο δημόσιο (αιγιαλός, παραλία) είτε στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους κατά τρόπο που να μην αναιρεί την κοινή χρήση (άρθρο 970 του ΑΚ) και να προάγει την κοινή ωφέλεια (άρθρο 969 του ΑΚ).

– Κάθε πολίτης έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους, εξουσία που απορρέει από το δικαίωμα της προσωπικότητας (άρθρο 57 του ΑΚ), καθώς και το δικαίωμα να απαιτεί από τους υπεύθυνους για τη διαχείρισή τους ΟΤΑ την προστασία της ακώλυτης χρήσης τους όταν αυτή παρεμποδίζεται.

– Το τρίπτυχο ΟΤΑ-Πολεοδομία-Αστυνομία παραμένει αρμόδιο για κάθε κοινόχρηστο χώρο. Ο συντονισμός πολλών φορέων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν δυσχεραίνει τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων. Εξάλλου, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να οχυρώνονται οι ΟΤΑ πίσω από αυτή την εγγενή δυσκολία, επικαλούμενοι ακριβώς τη δυσχέρεια συντονισμού με τις άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να κρύψουν την πραγματική αιτία για την οποία δεν επεμβαίνουν: την έλλειψη, αρκετά συχνά, της πολιτικής βούλησης να επιβάλουν κυρώσεις.

– Σε ένα θέμα που συνδέεται τόσο στενά με την ποιότητα ζωής των πολιτών (κοινόχρηστοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθερες εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι δημότες για την αναψυχή τους ή την καθημερινή τους εξυπηρέτηση: δρόμοι, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια κ.ά.), τα σημεία τριβής μεταξύ των ΟΤΑ και των πολιτών είναι πολλά και τα παράπονα με θέμα την άσκηση από το Δήμο των διαχειριστικών τους αρμοδιοτήτων αποτελούν ένα από τα κύρια αντικείμενα προβληματισμού της δημοτικής κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ».

– Επιχειρώντας έτσι μια ομαδοποίηση των περιπτώσεων, διακρίνουμε αυτές στις οποίες αναιρείται η κοινή χρήση και εκείνες που υποβαθμίζουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων.

Αναίρεση της κοινής χρήσης

– Παράλληλα με την προφανή αξία που έχουν οι κοινόχρηστοι χώροι για την ποιότητα ζωής, ιδίως σε επιβαρυμένες οικιστικά περιοχές, αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων των ΟΤΑ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείρισή τους.

– Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 970) δίνει το δικαίωμα στην αρχή, στην κυριότητα της οποίας βρίσκεται το κοινόχρηστο πράγμα, να παραχωρήσει σε ιδιώτες-επιχειρηματίες δικαιώματα επ’ αυτού και να εισπράττει τέλη (άρθρο 3 του Ν. 1512/1985 και άρθρο 3 του Ν. 1080/1980) ή να συνάπτει με ιδιώτες συμβάσεις μίσθωσης του κοινόχρηστου πράγματος (Ν. 2009/1992).

– Οι άδειες παραχώρησης σχεδόν πάντοτε ταυτίζονται με άδειες ολικής ή μερικής κατοχής του κοινόχρηστου χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, και έναντι σημαντικών χρηματικών ποσών, δίνονται άδειες σε εστιατόρια και καφετερίες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και πλατείες, για την εγκατάσταση περιπτέρων ή την έκθεση εμπορευμάτων πάνω στα πεζοδρόμια.

– Θεωρητικά, η δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι ιδιώτες-επιχειρηματίες στον κοινόχρηστο χώρο, του οποίου την κατοχή εξασφάλισαν, πρέπει να εξυπηρετεί ή να μην αναιρεί την κοινή χρήση.

– Συχνά ο νομοθέτης τάσσει συγκεκριμένο ποσοστό του κοινόχρηστου πράγματος που μπορεί να παραχωρηθεί, αφήνοντας το υπόλοιπο ελεύθερο για την κοινή, ανεμπόδιστη χρήση (άρθρο 3 του Ν. 1080/1980 για τις πλατείες).

– Η εμπειρία όμως δείχνει ότι στην πράξη, με την παραχώρηση σε ιδιώτες ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η κοινή χρήση περιορίζεται σε υπέρμετρο βαθμό ή αποκλείεται τελείως.

– Το συγκεκριμένο πρόβλημα, γίνεται ιδιαίτερα οξύ σε περιοχές όπου ο αριθμός των αδειών είναι τέτοιος, ώστε πεζοδρόμια και πλατείες να είναι κυριολεκτικά κατακλυσμένα από τις καρέκλες και τα τραπέζια κάθε είδους εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης και καφετεριών.

– Υπάρχουν ακόμα πολλά παράπονα πολιτών για το πλήθος αυθαίρετων σταθερών κατασκευών από μέρος των καταστημάτων κατά μήκος κεντρικών εμπορικών δρόμων. Στις περιπτώσεις αυτές, παρά τις βεβαιωμένες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και την κατάληψη κοινόχρηστης έκτασης, διάφοροι Δήμοι περιορίστηκαν να απαντήσουν στον Συνήγορο του Πολίτη ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής παρουσιάζει αδυναμίες και επίκειται η σύνταξη νέου, το οποίο θα ρυθμίσει το πρόβλημα συνολικά και όχι μέσω μιας «νομότυπης αλλά αποσπασματικής επέμβασης» .

– Η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών για την ανέγερση κτισμάτων πολλές φορές γίνεται από τον ίδιο τον δήμο. Παρά τις εκθέσεις αυτοψίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, που χαρακτήριζαν τις κατασκευές ως αυθαίρετες, και τις επανειλημμένες επισημάνσεις για την αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των χώρων αυτών με την ανέγερση κτισμάτων, υπήρξαν απαντήσεις ότι οι κατασκευές θα τονώσουν έτσι την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής προς όφελος των πολιτών.

– Το γεγονός ότι στις παρεμβάσεις οι δημοτικές αρχές συνήθως καθυστερούν να απαντήσουν και αναβάλλουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων επιβεβαιώνει, την αδυναμία των περισσότερων δήμων της χώρας να αντιμετωπίσουν ριζικά το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, λόγω απροθυμίας να περιορίσουν μια πρακτική που είναι οικονομικά συμφέρουσα και για τον δήμο αλλά και για την περιοχή γενικότερα.

Υποβάθμιση της κοινής χρήσης

– Μεγάλος αριθμός παραπόνων θίγει την αδράνεια των δημοτικών και κοινοτικών αρχών να διατηρήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς και η κοινή χρήση σε συνθήκες ασφάλειας και καθαριότητας.

– Σε μια ασφυκτικά δομημένη περιοχή, όπως το Κεντρικό Χαϊδάρι και το Δάσος, το θέμα της διατήρησης των κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

– Πέρα από τη μείωση των χώρων αυτών, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ουσιαστικής διατήρησής τους με τεράστια σημασία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

– Το θέμα της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι πολίτες.

– Είναι συχνό το φαινόμενο παλαιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων ή και χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα αλλά και οικοπέδων που έχουν μεταβληθεί σε χώρους εναπόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών ή και χώρων στάθμευσης εγκατελημένων οχημάτων ή στάθμευσης φορτηγών, αποτελώντας πραγματικές εστίες μόλυνσης και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αλλά κυρίως απαξίωσης της ποιότητας ζωής.

– Η εμπειρία όμως έχει καταδείξει ότι στον τομέα της καθαριότητας τεράστιο πρόβλημα για τους πολίτες συνεχίζει να αποτελεί η τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων, θέμα που εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των δήμων. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την επιλογή του σημείου όπου τοποθετούνται οι κάδοι, πολλές φορές κάτω ακριβώς από μπαλκόνια σπιτιών ή έξω από τα παράθυρα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους ενοίκους, ιδίως σε περιόδους απεργίας του προσωπικού καθαριότητας του δήμου ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Πολλά παράπονα αφορούν επίσης στην υπερβολική συγκέντρωση κάδων απορριμμάτων σε έναν δρόμο ή, αντίθετα, την έλλειψη σε κάποια περιοχή. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στο θέμα της τοποθέτησης των κάδων η επιλογή των θέσεων πολύ συχνά δεν γίνεται με βάση ορθολογικά κριτήρια και πολλές φορές κατά παράβαση του ΚΟΚ.

Αδράνεια ως προς τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων και την αξιοποίησή τους

– Πέραν της καθαριότητας, πολίτες διαμαρτύρονται για ελλιπή φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων, ιδίως των οδών και των πεζοδρομίων.

• Η χρήση των οδών γίνεται προβληματική για τους οδηγούς, κυρίως όσον αφορά στη στάθμευση των αυτοκινήτων τους. Στα αστικά κέντρα ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης, φαινόμενο που οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων στάθμευσης σε χώρους όπου απαγορεύεται (διαβάσεις πεζών, πεζόδρομοι, γωνίες οικοδομικών τετραγώνων κ.ά.). Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τον πλημμελή έλεγχο από τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, αλλά και για το ότι οι ίδιοι οι ΟΤΑ συχνά συντελούν στο πρόβλημα με δικές τους πράξεις.

• Το θέμα της παραχώρησης από τους ΟΤΑ αποκλειστικών θέσεων στάθμευσης σε οχήματα τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, εφημερίδων, βουλευτών, πρεσβειών, δημόσιων υπηρεσιών κ.λπ. έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης για τους πολίτες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, όπως το κέντρο. Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που παραχωρούν αποκλειστικούς χώρους στάθμευσης στερούνται νόμιμου ερείσματος, καθώς ο ΚΟΚ (άρθρο 52, παράγρ. 6) δίνει μεν στους ΟΤΑ τη δυνατότητα λήψης κυκλοφοριακών μέτρων, υπό τον όρο όμως αυτά να αποσκοπούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας ή της στάθμευσης αυτοκινήτων και όχι το αντίθετο.

• Το θέμα των πεζοδρομίων είναι ιδιαίτερα προβληματικό, διότι, πέρα από τις κακοτεχνίες, η πρόσβαση των πεζών σε αυτά παρακωλύεται από κάθε είδους εμπόδια (παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ζαρντινιέρες, πινακίδες, εμπορεύματα από παρακείμενα καταστήματα κ.ά.). Σε πολλές περιπτώσεις οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Συμπεράσματα – Προτάσεις

– Η δράση των ΟΤΑ όσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται είναι πολυεπίπεδη και η περιπτωσιολογία δύσκολα μπορεί να εξαντληθεί.

– Ως προς την αναίρεση της κοινής χρήσης με την έκδοση αδειών παραχώρησης ή την αυθαίρετη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων από ιδιώτες-επιχειρηματίες, φαίνεται ότι η αδράνεια των ΟΤΑ οφείλεται σε συνειδητή πολιτική επιλογή, να προτάσσουν την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους, διευκολύνοντας τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Έτσι, οι μεν ΟΤΑ εκδίδουν τις σχετικές άδειες χωρίς να τηρούν πάντοτε τις επιταγές της νομοθεσίας, οι δε επιχειρηματίες παραβιάζουν συχνά τους σχετικούς όρους, επεκτείνοντας την εμπορική τους δραστηριότητα-ακόμα και σε βάρος των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής τους.

– Η κατάσταση αυτή όμως υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εμπορική κίνηση της περιοχής και της πόλης, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν και να απολαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής τους αλλά και να αναπτύξουν εμπορική δράση. Ιδίως σε περιοχές, όπου η ζήτηση για άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων είναι αυξημένη, το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα οξύ.

– Όσον αφορά στην υποβάθμιση της κοινής χρήσης, η αδράνεια ή οι πλημμελείς ενέργειες των ΟΤΑ φαίνεται να οφείλονται στην αδυναμία τους να ελέγξουν ικανοποιητικά την κατάσταση –παρά την κατ’ αρχάς πρόθεσή τους να το πράξουν–, λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, υποδομών και πόρων, και σε μια σχετική δυσκινησία των υπηρεσιών, γραφειοκρατικής φύσης.

– Η περιγραφείσα κατάσταση, είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς εφαρμογής των νόμων από την πλευρά των πολιτών-παρόδιων ιδιοκτητών- καταστηματαρχών, αλλά κυρίως της έλλειψης ελέγχου από τις κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές.

– Με άλλα λόγια εφαρμόζεται (λόγω συναίνεσης των αρχών) πλήρως το γνωστό σε όλους μας ιδιοτελές «δίκαιο του ψηφοφόρου». Η λύση είναι εξαιρετικά απλή και δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της νομοθεσίας που θα υποχρεώσει τους παραβάτες να ελευθερώσουν τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους ή να ζητούν την προβλεπόμενη άδεια από τη Δημοτική Αρχή, η οποία θα καθορίσει και τις προδιαγραφές

– Η απελευθέρωσή ή η μη άναρχη διαμόρφωση – κατάληψη των υπόψη χώρων:

•θα βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών και θα τονώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής του κέντρου ,

•θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα επαναφέρει το αίσθημα δικαίου που πρέπει να εκφράζουν οι Δημοτικές Αρχές,

•είναι εμφανές ότι δεν συνιστά οικονομικό, ή πολιτικό κόστος αφού όλοι θα είναι ίσοι έναντι του νόμου,

Η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» προτείνει τα ακόλουθα:

•Αυστηρότερη ρύθμιση των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κατάληψής τους με τραπεζοκαθίσματα. Κυρίως, σε όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης χρήσης (πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια κ.λπ.), να ορίζεται το μέγιστο ποσοστό κοινόχρηστου χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ώστε να διατίθεται πάντοτε ικανό μέρος του για την κοινή χρήση από τους πολίτες.

•Επιβολή αυστηρών προστίμων σε εκείνους που παραβιάζουν τους όρους της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κυρώσεις, όπως ανάκληση της άδειας και μη χορήγησή της στο μέλλον, σε αυτούς που κατ’ εξακολούθηση παρανομούν ή οι παρανομίες τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα (π.χ. κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με σταθερές κατασκευές).

•Συχνότερες περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διαπιστώνονται οι παραβάσεις αλλά και να επιτυγχάνεται η επαρκής περιφρούρηση και η προστασία τους.

•Σύνταξη μελετών από τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ για την υπόδειξη των θέσεων όπου πρέπει να τοποθετούνται οι κάδοι απορριμμάτων, με βάση την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας των πολιτών, ώστε να περιοριστούν οι αιτιάσεις ευνοιοκρατίας σε ένα θέμα που αποδεδειγμένα απασχολεί τους κατοίκους των αστικών κέντρων με παράλληλη τήρηση του ΚΟΚ.

•Ιδιαίτερη μέριμνα για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με έμφαση στην καθαριότητα, τη φροντίδα των φυτών και την περαιτέρω δενδροφύτευση, όπου αυτό είναι δυνατόν με πρόβλεψη να μην παρεμποδίζεται η κίνηση πεζών και ΑμΕΑ.

•Απλούστευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας αλλά και της εσωτερικής συνεργασίας των υπηρεσιών του δήμου (Τεχνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Καθαριότητας, Δημοτική Αστυνομία, κλπ), ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

•Ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

•Έλεγχος της παράνομης στάθμευσης στις οδούς και της αυθαίρετης χρήσης εισόδου χώρων στάθμευσης στα κτίρια, με παράλληλη δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης στις περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα.

Η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΟΤΑ απέναντι στους πολίτες, πάντοτε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο, επιβαρυμένο αστικό οικιστικό περιβάλλον.

ΠΗΓΕΣ: α. Εκθέσεις Συνηγόρου του Πολίτη, β. Αποφάσεις του ΣτΕ

 

Επιστροφή

 

Δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς για το περιβάλλον

Λαζαρίδου Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/06/2009

Την ad hoc δημιουργία μόνιμης επιτροπής για το περιβάλλον που θα ενημερώνεται, θα ενημερώνει και θα επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις ανακοίνωσαν χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας και οι εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων.

Δικαστές και δικηγόροι επίσης ζητούν τη θεσμοθέτηση Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ίδιοι πάντως δεν έκρυβαν την απογοήτευση αλλά και την οργή τους για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι η άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.

Έντονο προβληματισμό αλλά και αγωνία "γιατί η κατάσταση αντί να βελτιώνεται συνεχώς επιδεινώνεται" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός καλωσορίζοντας τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, δίνοντας αμέσως τον λόγο στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Χαρ. Αθανασίου χαρακτήρισε "προσωπική υπόθεση του καθενός μας" την προστασία του περιβάλλοντος και επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση της Ένωσης για καθιέρωση Συνηγόρου του Περιβάλλοντος ως ανεξάρτητης αρχής επισήμανε ότι "ο αγώνας της οικονομίας έναντι της οικολογίας είναι άνισος και παράδοξος".

Τη θεσμοθέτηση με νομοθετική ρύθμιση ειδικού Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ζήτησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτ. Μπάγιας. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος λειτουργός θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην εποπτεία της εφαρμογής της ποινικής νομοθεσίας και της εκτέλεσης των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις, όπως κατεδαφίσεις κτισμάτων, απελευθέρωση αιγιαλών, διακοπή λειτουργίας ρυπογόνων επιχειρήσεων κ.λπ.

Η μη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις είναι μία από τις αθέατες "πληγές" για το περιβάλλον και σε αυτό ακριβώς επικεντρώθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Αικ. Θεοφιλοπούλου. Όπως είπε, "μόνη η επιβολή προστίμων δεν είναι επαρκής όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις", ενώ παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός ότι το κράτος προσπαθεί να περάσει μέσω νόμων  διοικητικές πράξεις, με τελευταίο παράδειγμα τον νόμο για το εμπορικό κέντρο Mall στον Βοτανικό.

Την ανάγκη για "μια ολιστική θεώρηση του περιβάλλοντος" ζήτησε τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, ενώ κλείνοντας την εκδήλωση ο Δ. Παξινός επανέλαβε τις εδώ και καιρό διατυπωμένες προτάσεις του ΔΣΑ για ακύρωση των δασικών χαρτών, άμεση θεσμοθέτηση υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες και δήμευση περιουσιών για όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον. Όπως είπε χαρακτηριστικά "αν ένα από αυτά είχε γίνει, ο Ασωπός θα είχε σωθεί"...

ΑΥΓΗ 12/6/09

 

Νομικά πυρά για το περιβάλλον

Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα παρεμβαίνει στα κακώς κείμενα για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις αλλά και θα αναλαμβάνει τη συμμόρφωση της πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις, ρύπανση κ.ά.  «E» 12/6

Την αγωνία τους για την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για την αδυναμία του κράτους να το προστατεύσει αποτελεσματικά εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, μέσω των προέδρων όλων των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Οι νομικοί φορείς αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα παρεμβαίνει στα κακώς κείμενα, προτείνοντας στην κυβέρνηση λύσεις, όπως τη θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα ή ανεξάρτητης αρχής που θα αναλαμβάνει τη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που επιβάλλουν πρόστιμα ή και διακοπή λειτουργίας σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, που απελευθερώνουν αιγιαλούς, προστατεύουν δασικές εκτάσεις κ.λπ.

Τον προβληματισμό τους για την αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει αποτελεσματικά το περιβάλλον εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Παξινός και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. ΜπάγιαςΤην απογοήτευσή τους για την κρατική αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλον και τις παρεμβάσεις του νομοθέτη στο δικαστικό έργο, αλλά και την αγανάκτησή τους επειδή στη χώρα μας η πολιτεία δεν εφαρμόζει και δεν συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις προστασίας του περιβάλλοντος εκδήλωσαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, Δ. Παξινός, και οι πρόεδροι των Ενώσεων, Χ. Αθανασίου (δικαστών - ΕΔΕ), Σ. Μπάγιας (εισαγγελέων - ΕΕΕ), Αγγ. Θεοφιλοπούλου (δικαστών ΣτΕ), Γ. Φαλτσέτος (διοικητικών δικαστών).

Δεν παίρνουν μέτρα

Οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου σημείωσαν ότι οι κυβερνήσεις λόγω πολιτικού κόστους αποφεύγουν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα και να επιβάλλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, με συνέπεια τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Τόνισαν την ανάγκη να αναλάβει πλέον ειδικός φορέας (εισαγγελέας ή ανεξάρτητη αρχή) που θα φροντίζει να κλείνουν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, να εκτελεστούν τα χιλιάδες ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των εισαγγελέων Σ. Μπάγιας τόνισε ότι η εκτέλεση των πρωτοκόλλων πρέπει να ξεκινήσει από κραυγαλέες περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού ή δασικών εκτάσεων, όπου υπάρχουν μεγάλα πολυτελή κτίσματα ή επιχειρήσεις π.χ. σε παραλίες, υπογραμμίζοντας ότι, εάν δεν δίνει την εντολή κατεδάφισης ο περιφερειάρχης, θα το κάνει ο ειδικός εισαγγελέας.

Ο Δ. Παξινός επισήμανε ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται συνεχώς, γνωστοποιώντας ότι σύντομα θα προσβληθεί στο ΣτΕ ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υποβαθμίζει τον αιγιαλό. Προσέθεσε ότι τελευταία το περιβάλλον έγινε μόδα με προεκλογικά σλόγκαν και όταν έρχονται εκλογές, όλοι μιλούν γι' αυτό, αλλά μετά ψηφίζουν διαφορετικά.

Αφησε δε αιχμές για τα κόμματα που λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε εκδήλωση του ΔΣΑ και περιβαλλοντικών φορέων, όπου οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα έπρεπε να απαντήσουν σε «καυτές» ερωτήσεις για το περιβάλλον.

Η Α. Θεοφιλοπούλου τόνισε ότι το πρόβλημα αρχίζει από τη μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι η μη συμμόρφωση της πολιτείας αντιμετωπίζεται με πρόστιμο που τελικά πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες και γι αυτό το συγκεκριμένο μέτρο δεν επαρκεί. Ετσι, η επιτροπή των νομικών φορέων μπορεί να επαναφέρει την ανάγκη να πληρώνουν από την προσωπική τους περιουσία τα πρόστιμα οι υπουργοί, περιφερειάρχες, νομάρχες κ.λπ.

Ο Γ. Φαλτσέτος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ο Χ. Αθανασίου τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ο Συνήγορος του Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και με κατασταλτικές εξουσίες για να αντιμετωπιστούν η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων κ.λπ.

Ο Σ. Μπάγιας ζήτησε τη στελέχωση του εισαγγελέα Περιβάλλοντος με υπηρεσία ειδικών, για να εκτελούνται οι κατεδαφίσεις, το κλείσιμο ρυπογόνων επιχειρήσεων κ.λπ., αφού το κράτος φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ 12/6/09

 

Σημαντική εξέλιξη για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μιας "μόνιμης άτυπης επιτροπής του ΔΣΑ και των δικαστικών ενώσεων" για το Περιβάλλον.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του με θέμα "ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:Ζήτημα του νομοθέτη, της διοίκησης ή του δικαστή?"
Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ.
Μεταξύ των άλλων το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που το υπογράφει η Βάνα Φωτοπούλου αναφέρει:
Σύσσωμος ο νομικός κόσμος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 "Ιουνίου, καυτηρίασε την πρακτική της διοίκησης να περνά μέσω νόμων διοικητικές πράξεις για να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμπορικό κέντρο «Mall» στον Βοτανικό, ενώ δριμεία κριτική ασκήθηκε και για την άρνηση των κρατικών στελεχών να εκτελούν δικαστικές αποφάσεις λόγω πολιτικού κόστους."
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι: "Η διοικητική ωστόσο αδράνεια υποκρύπτει ή τουλάχιστον κατ’ αποτέλεσµα διευκολύνει την επικράτηση ενός µοντέλου αλόγιστης κι ανεξέλεγκτης οικονοµικής ανάπτυξης, σε βάρος της αειφόρου προστασίας του περιβάλλοντος."
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣτΠ μιας και λόγω των ευρωεκλογών πέρασε μάλλον απαρατήρητη, "Τι πραγματικά γιορτάζουμε;"

Αναρτήθηκε από ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ στις Σάββατο, Ιούνιος 13, 2009

 

Επιστροφή

 

Ως προπομπό σημαντικών εξελίξεων στην υπόθεση του Βοτανικού χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στην Κοινοπραξία του Καζίνου Φλοίσβου το ποσό των 17 εκατ. ευρώ, και μάλιστα εντόκως από το έτος 2001, λόγω της ματαίωσης του έργου κατασκευής του Καζίνο Φλοίσβου.
Για πρώτη φορά τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια καταλόγισαν στο σύνολο της, την αιτηθείσα αποζημίωση για την ματαίωση ενός οικοδομικού-επενδυτικού έργου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης των οργάνων του, απόφαση που θεωρείται πως θα αποτελέσει πρόκριμα και δεδικασμένο για δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Ως πιο χαρακτηριστική, εμφανίζεται αυτή του Βοτανικού όπου η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» (ΜΒΔΤ) εξήγγειλε ήδη ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας, ματαιώσει την εφαρμογή του Ν.3481/2006 ως προς το σκέλος κατασκευής του εμπορικού κέντρου στη περιοχή με συντελεστή δόμησης 1,6 θα εγείρει αγωγές αποζημιώσεων κατά του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες υπολογίζει στο ποσό των 280 εκατ.ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος κατασκευής, η οποία έχει σταματήσει από τις αρχές του περυσινού Δεκεμβρίου με περαιωμένο το 75% του φέροντος οργανισμού του.
Πρόκειται για απόφαση, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, που αφορά άμεσα τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει στο παρελθόν την οικονομική του αδυναμία να καταβάλει έστω και το ποσό των 45-50 εκατ. ευρώ που απαιτούταν για την απαλλοτρίωση τμήματος ιδιοκτησίας της ΕΤΜΑ-ΕΛΛΑΤΕΞ για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ αλλά κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο, από όπου η ΜΒΔΤ θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ματαιωθεί η εφαρμογή του Ν.3481/2006 σε ότι αφορά το mall στο Βοτανικό.

(ελήφθη 25-6-09)

 

Επιστροφή

 

«Φούσκα» 50 δισ. στα ακίνητα

195.000 σπίτια στα αζήτητα σε 5 μόνο περιοχές - 27.700 οι νέοι άνεργοι σε 3 μήνες

Β.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ 

Απόθεμα κατοικιών «βόμβα» απειλεί με νέο κραχ την κτηματαγορά, καθώς η συνέχιση της κρίσης και η έλλειψη αγοραστών μεγαλώνει το πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τον κλάδο γενικότερα.

Eιδική μελέτη που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών υπό τον καθηγητή Eπαμεινώνδα Πανά, καταγράφει «στοκ» ακινήτων που κυμαίνεται από 148.000 έως 195.000 σπίτια, ανάλογα με το αν έχουν υπολογιστεί και οι μετανάστες. Tόσες είναι οι κατοικίες που είναι απούλητες σε πέντε μόνο περιοχές της χώρας, ήτοι στις Nομαρχίες Aθηνών, Δυτ. Aττικής, Aνατ. Aττικής, Πειραιώς και στη Nομαρχία Θεσσαλονίκης.

Tο πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού δεν έχει υπολογιστεί το πλεόνασμα σπιτιών στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει τις 200.000 κατοικίες πανελλαδικά. Kαταρρίπτονται με αυτό τον τρόπο οι θεωρίες των κατασκευαστών που κάνουν λόγο για στοκ λίγο πάνω από 100.000 και με τις 60-70 χιλιάδες από αυτές να είναι απόθεμα που υπάρχει ακόμη και σε καλές περιόδους για την κτηματαγορά.

20% του ΑΕΠ

Eκτιμήσεις ειδικών της αγοράς αναφέρουν ότι αν το απόθεμα κινείται στα επίπεδα των 200.000 κατοικιών τότε η αξία των απούλητων σπιτιών στην Eλλάδα ανέρχεται αυτήν τη στιγμής στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 20% του AEΠ. Tο σενάριο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Oικονομία» βασίζεται σε μετρήσεις που πραγματοποίησε το Oικονομικό Πανεπιστήμιο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για τη μέθοδο που οδηγεί σε εκτίμηση του αποθέματος κατοικίας συσχετίζοντας τη ζήτηση για κατοικίες με τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Στη μέθοδο χρησιμοποιήθηκαν οι απογραφές 1991 και 2001 και με την υπόθεση ότι το μέσο νοικοκυριό αποτελείται κατά μέσο όρο από 2,1 άτομα εκτιμήθηκε ο αριθμός των κατοικιών που υπήρχε ανάγκη να κατασκευαστούν. Oπως φαίνεται το σ(τ)οκ είναι μεγάλο αφού φαίνεται να είναι αδύνατη η απορρόφηση των πλεονάζοντων κατοικιών την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» σε μια προσπάθεια να πουληθούν τα υπάρχοντα διαμερίσματα.

Ηδη η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής έχει αρχίσει να κάνει εμφανή τα σημάδια του. Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική δείχνουν αύξηση των ανέργων κατά 56.000 περίπου το α’ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Oι μισοί από τους ανέργους προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών (27.700).

Eίναι, λοιπόν, φανερό ότι εφόσον δεν κτίζονται νέα κτίρια τόσο περισσότεροι εργαζόμενοι θα καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας. Mάλιστα, ακόμη κι αυτός ο αριθμός που δίνει η Στατιστική είναι πλασματικός διότι δεν καταγράφει ούτε τους μετανάστες που δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση, αλλά ούτε και τους ευκαιριακούς εργαζόμενους των 8-10 μεροκάματων τον μήνα.

EΠ. ΠΑΝΑΣ: Καθηγητής Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών

Μονόδρομος η πτώση των τιμών

O πυρήνας της οικοδομικής κρίσης στην Eλλάδα θεωρούμε ότι είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών, που δημιούργησε την υπερπροσφορά αυτών. Σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αποθέματος κατοικιών. Tο απόθεμα αυτό αποτελεί ένα βάρος για τους ιδιοκτήτες - κατασκευαστές, γιατί δεσμεύει κεφάλαια και έχει και κόστος συντήρησης. H υπερπροσφορά είναι δύσκολο να απορροφηθεί στην περίπτωση αγαθών όπως είναι η κατοικία. Kαι γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Θεωρώ ότι τα χαμηλά επιτόκια, η όποια πολιτική για τους φόρους (απαλλαγή) σήμερα, λόγω της κρίσης, δεν θα αποδώσουν τους προσδοκώμενους καρπούς. H υπερπροσφορά σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν οι τιμές. Yπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη μεγέθυνση του πληθυσμού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=4304809 28-6-09

 

Επιστροφή

 

Το σχέδιο για πώληση ακινήτων του Δημοσίου αξίας 1 δισ. Ευρώ

Τον Οκτώβριο θα διατεθούν με placement μετοχές και ομόλογα της εταιρείας ακινήτων του Δημοσίου. Οι σύμβουλοι της εταιρείας ακινήτων, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Goldman Sachs, αναμένεται έως τότε να έχουν συμφωνήσει με τους ξένους κυρίως επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν τις μετοχές και τα ομόλογα. Το Δημόσιο μέσω του sale & lease back προσδοκά έσοδα έως και 1 δισ. ευρώ.

Της Ελένης Κομίνη

Εως και 1 δισ. ευρώ πρόκειται να αντλήσει το υπουργείο Οικονομίας σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του 2009 από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω της μεθοδολογίας του sale and lease back που ...βγάζει (για ακόμη μία φορά) από το συρτάρι το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλύψει άμεσα, μεγάλο μέρος της μαύρης τρύπας που αποτυπώνεται στο έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαδικαστικά θέματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους και οι σύμβουλοι της εταιρείας ακινήτων η οποία θα διαχειρίζεται την περιουσία του δημοσίου, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Goldman Sachs, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν ήδη συμφωνήσει με τους (ξένους κυρίως) επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν τις μετοχές και τα ομόλογα που θα έχει εκδώσει η εν λόγω εταιρεία.

Αλαλούμ
Το οικονομικό επιτελείο και οι σύμβουλοι της εταιρείας διαχείρισης έχουν ήδη ολοκληρώσει την επιλογή των ακινήτων. Ωστόσο, αντιμετώπισαν ...αρχέγονα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν ήταν «καθαρά», αλλά και γραφειοκρατικά προβλήματα στην περίπτωση που ένα δημόσιο κτήριο ήταν ιδιοκτησίας άλλου υπουργείου και απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη...

Το «αλαλούμ» που επικρατεί, μπορεί να κατανοηθεί από το γεγονός ότι το κτήριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), δεν είναι ιδιόκτητο, αλλα μισθωμένο και μάλιστα με πολλούς ιδιοκτήτες!

Τα τρία προαπαιτούμενα στοιχεία για να κριθεί ένα ακίνητο ότι έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και να ενταχθεί στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων είναι, αφενός να είναι «καθαρό» από απαιτήσεις κλπ, να αποφέρει σημαντικό εισόδημα, να έχει μεγάλη αξία και η πορεία της τιμής του στην πάροδο του χρόνου να είναι ανοδική.

Η μεθοδολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη πολλές φορές στο παρελθόν και από κυβερνήσεις αλλά και από μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν υψηλότατο δανεισμό προκειμένου να βελτιώσουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Για παράδειγμα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γερμανία, κλπ, έχουν εφαρμόσει πολλά χρόνια τη μεθοδολογία αυτή, ενώ η γαλλική, η γερμανική και η ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνίας έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας τους

Κατάλογος
Στη λίστα του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται περισσότερα από 25 κυρίως νεόδμητα ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και εφορίες. Μεταξύ των ακινήτων που ξεχωρίζουν είναι το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας στο Μοσχάτο, το υπουργείο Μεταφορών, το κτήριο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, το κτήριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος (πρώην υπουργείο Εμπορίου) και αρκετές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας για την εκμετάλλευση των δημοσίων ακινήτων θα προβλέπει τα εξής:

1. Τα ακίνητα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που μπορούν άμεσα να μπουν στο πρόγραμμα και είναι και μεγαλύτερης αξίας, και αυτά που θα αποτελέσουν περαιτέρω εφεδρείες, προς το τέλος του 2009 ή το 2010.

2. Τα ακίνητα που θα πωληθούν, θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έναντι ενοικίου και θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά τη λήξη της σύμβασης η διάρκεια της οποίας θα είναι πολυετής και θα καθοριστεί ανά περίπτωση. Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει μέγιστη διάρκεια συμβάσεων έως 99 χρόνια.

3. Τα ακίνητα της ΚΕΔ θα μεταβιβαστούν σε μια εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για να εφαρμόσει το sale & lease back στα συγκεκριμένα ακίνητα. Η εταιρεία με «ενέχυρο» αυτά τα ακίνητα, θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διαθέσει στους επενδυτές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά, θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα καταβάλει στην εταιρεία τα ενοίκιο για τη χρήση των ακινήτων. Με τα ενοίκια η εταιρία θα πληρώνει τους κατόχους των ομολόγων ενώ στο τέλος της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέψουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

4. Να σημειωθεί ότι παρέχονται και φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες που θα μετάσχουν στις συμβάσεις. Συγκεκριμένα για τις εν λόγω συμβάσεις, απαλλάσσονται από κάθε φόρο περιλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος λόγω υπεραξίας, τελών, τέλους χαρτοσήμου, εισφοράς ή άλλης επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου καθώς και από τον Ειδικό Φόρο 3% επί των ακινήτων.

Sale & lease back

Τα ακίνητα που θα πωληθούν, θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έναντι ενοικίου και θα επιστρέψουν στο Δημόσιο μετά τη λήξη της σύμβασης.

Τα ακίνητα της ΚΕΔ θα μεταβιβαστούν σε μια εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για να εφαρμόσει το sale & lease back. Η εταιρεία με «ενέχυρο» αυτά τα ακίνητα, θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διαθέσει στους επενδυτές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά, θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα καταβάλει στην εταιρεία τα ενοίκιο για τη χρήση των ακινήτων. Με τα ενοίκια η εταιρία θα πληρώνει τους κατόχους των ομολόγων ενώ στο τέλος της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέψουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το σχέδιο

Τα τρία προαπαιτούμενα στοιχεία για να κριθεί ένα ακίνητο ότι έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και να ενταχθεί στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων είναι, αφενός να είναι «καθαρό» από απαιτήσεις κλπ, να αποφέρει σημαντικό εισόδημα, να έχει μεγάλη αξία και η πορεία της τιμής του στην πάροδο του χρόνου να είναι ανοδική.

Η μέθοδος

Η μεθοδολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη πολλές φορές στο παρελθόν και από κυβερνήσεις αλλά και από μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν υψηλότατο δανεισμό προκειμένου να βελτιώσουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Τα ακίνητα

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται περισσότερα από 25, κυρίως νεόδμητα, ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και εφορίες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=11737138

 

Επιστροφή

 

Οριστική λύση για ημιυπαίθριους

Προβλέπεται επιβολή τέλους αναλόγως με την αντικειμενική αξία, εξαιρείται η κατεδάφιση για όποιον συμμετέχει στη ρύθμιση. Αύξηση στα πρόστιμα διατηρησιμότητας για όσους δεν δήλωσαν τους ημιυπαίθριους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο «κύβος ερρίφθη» και για το θέμα των ημιυπαίθριων που απασχολεί εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ο κ. Γ. Σουφλιάς πρόκειται να ανακοινώσει το σχέδιο που εκπόνησε με τη συνεργασία ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει ο ίδιος.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρά τις πιέσεις που δέχτηκε -κυρίως από το υπουργείο Οικονομίας- πήρε τον χρόνο που ήθελε προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα «κινείται» εντός των συνταγματικών πλαισίων και παράλληλα:

1. Θα δίνει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

2. Θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για το Δημόσιο, τα οποία θα «κατευθυνθούν» με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στις δημόσιες επενδύσεις και ειδικότερα στα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα.

Επικυρώνεται
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και θα επικυρωθεί εντός των ημερών από την Κυβερνητική Επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Επιβολή του σχετικού τέλους ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι δίκαιο να υπάρξει ενιαίο τέλος, με δεδομένη την απόσταση που υπάρχει στις τιμές των ακινήτων σε διάφορες περιοχές. Το ποσό θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο του 30% επί της αντικειμενικής αξίας που είχε εισηγηθεί αρχικά το υπουργείο Οικονομίας.

Εξαίρεση του ακινήτου οι ιδιοκτήτες του οποίου θα έχουν μετάσχει στη σχετική ρύθμιση από την κατεδάφιση ή από την επιβολή προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων.

Το ποσό που θα οριστεί για την «τακτοποίηση» θα καταβληθεί εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Δημιουργία -με τα έσοδα που θα υπάρξουν από την «τακτοποίηση»- ειδικού ταμείου που θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ στις δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχετικό κονδύλι που υπάρχει σήμερα στον προϋπολογισμό να μειωθεί και να υπάρξουν έτσι οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εναρξη εντατικών ελέγχων συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κατά τόπους πολεοδομιών, μετά το τέλος της διορίας που θα δοθεί για την «τακτοποίηση».

Σημαντική αύξηση των προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων για εκείνους που συνειδητά δεν μετείχαν στη ρύθμιση. Ουσιαστικά αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως πίεση προς τους πολίτες να δηλώσουν τώρα τους ημιυπαίθριους που έχουν στο ακίνητό τους.

Χρονοδιάγραμμα
Επίσης, το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί δεν θα ξεπερνά το τέλος του έτους (ο κ. Σουφλιάς δέχεται εισηγήσεις το περιθώριο που θα δώσει για ρύθμιση να μην ξεπερνά τον προσεχή Οκτώβριο) και αυτό διότι είναι πιεστικές οι ανάγκες για έσοδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναφορά στο πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γίνεται και για το μέλλον, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να «κλείσει» τώρα το σχετικό κεφάλαιο «ημιυπαίθριοι» προκειμένου να μη δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα με τις ίδιες διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί παλαιότερη ρύθμιση του υπουργείου η οποία ουδέποτε ενεργοποιήθηκε και προέβλεπε ότι οι νέοι ημιυπαίθριοι δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης και θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, με πλάτος έως 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,8 μέτρων, έτσι ώστε να μην μπορούν να μετατραπούν σε δωμάτια, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει.

ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στόχος η είσπραξη κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων ποσό που θα αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι που είναι παράνομα κλειστοί φτάνουν το ένα εκατομμύριο και έχουν κατά μέσο όρο επιφάνεια που αγγίζει τα 20 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΤΕΕ, το 20% των σπιτιών που ανεγέρθηκαν μετά το 1985 έχουν και από έναν ημιυπαίθριο χώρο, που έχει μετατραπεί σε δωμάτιο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο ως προς τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη πολιτική αντιμετώπισης και στο ζήτημα των πολεοδομιών (που υπάγονται, ωστόσο, στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ) και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, είχε ζητήσει να τεθεί οριστικό τέλος στο καθεστώς των ημιυπαίθριων. «Η πρόταση αυτή μπορεί να προχωρήσει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο ξένων ημιυπαίθριων χώρων», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=4328804 28-6-09

 

Όλες οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους

Το 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου θα ανέρχεται τελικά το τέλος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Σύμφωνα με την απόφαση όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν τακτοποίηση η καταβολή του τέλους θα μπορεί να γίνει σε τρεις ισόποσες δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 10% επί του προστίμου. Για την τακτοποίηση οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν παράβολο 250 ευρώ, ποσό που θα συμψηφιστεί με το ποσό καταβολής, ενώ το παράβολο για τους ισόγειους και υπόγειους χώρους ανέρχεται στα 350 ευρώ. Κατεβάστε τώρα από το Estate Review το πλήρες κείμενο της εισηγητικής έκθεσης με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συνέχεια...

 

Επιστροφή

 

Εισαγγελέας Περιβάλλοντος τοποθετείται στον Αρειο Πάγο -Θα αναζητεί τους υπαιτίους των κάθε είδους οικολογικών καταστροφών

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ 

         Προστασία... Αρείου Πάγου θα απολαμβάνουν εφεξής τα εναπομείναντα από την πύρινη λαίλαπα δάση της Αττικής και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Και αυτό διότι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τη διερεύνηση των πάσης φύσεως οικολογικών εγκλημάτων, καθώς και τον εντοπισμό των δραστών που καταστρέφουν με κάθε λογής πράξεις τον περιβαλλοντικό πλούτο. Την ανακοίνωση ότι η ανώτατη Εισαγγελία της χώρας θα ανοίξει «ομπρέλα» προστασίας για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αναζητώντας τους υπαιτίους των κάθε είδους οικολογικών καταστροφών έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας .

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η σχετική σκέψη υπήρχε εδώ και καιρό στην κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως είπε, το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και καιρό έχει αποφασίσει τον ορισμό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος θα συνεπικουρείται από εισαγγελέα Εφετών.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμιζαν ότι πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της ήδη λειτουργούσας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Εισαγγελίας Περιβάλλοντος. Η τελευταία, έλεγαν, μπορεί να επέμβει μόνο για υποθέσεις εντός των ορίων της Αττικής, ενώ αντιθέτως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει τη δυνατότητα συνεργαζόμενη με τους κατά τόπους εισαγγελικούς λειτουργούς να διερευνά περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος σε κάθε σημείο της χώρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς χθες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Δικαιοσύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πρόσφατες πυρκαϊές δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει τις καμένες περιοχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και πολύ καιρό, σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει αποφασίσει την αναβάθμιση του εισαγγελέα Περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος είναι ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να οριστεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέας Περιβάλλοντος συνεπικουρούμενος από εισαγγελέα Εφετών, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας τόνισε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με “σκληρότητα” τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα».

ΒΗΜΑ, 29-8-2009

 

Επιστροφή

 

Κρυφή «βόμβα» στην αγορά κατοικίας

Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2009 00:22

Την ώρα που η αγορά κατοικίας παραμένει «παγωμένη», αποφεύγοντας πάντως μια βίαιη διόρθωση τιμών, στα πρότυπα άλλων χωρών με ανάλογες «φούσκες», μια κρυφή «βόμβα» απειλή να προκαλέσει αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζίτες της χώρας συμφώνησαν λίγο πριν την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε ένα ιδιότυπο «μορατόριουμ» στους πλειστηριασμούς ακινήτων: μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες αποδέχθηκαν να μην επισπεύσουν τους πλειστηριασμούς, δίνοντας έτσι μια πρόσκαιρη «ανάσα» στους οφειλέτες.

Η πρόταση αυτή αρχικά είχε συμφωνηθεί να ενσωματωθεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δεσμευτική για όλες τις τράπεζες, αλλά στη συνέχεια με την προκήρυξη των εκλογών και το κλείσιμο της Βουλής η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται να την εντάξει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ανεξάρτητα από τα τυπικά ζητήματα, όμως, δεδομένο είναι ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν μέχρι το τέλος του έτους να επισπεύσουν διαδικασίες πλειστηριασμών, υπό το φόβο ότι θα πυροδοτήσουν, χωρίς να το επιδιώκουν, την κρυφή «βόμβα» στην αγορά κατοικίας:

-         Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι κατασχέσεις ακινήτων και οι συνακόλουθοι πλειστηριασμοί αφορούν σπίτια που είχαν δεσμευθεί στις τράπεζες ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

-         Από τις αρχές του χρόνου, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κρίση ρευστότητας και η πτώση της ζήτησης έχει οδηγήσει περισσότερες από 196.000 επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, για ακάλυπτες επιταγές ύψους σχεδόν 2 δις. ευρώ.

-         Οι επιχειρηματίες αυτοί, όμως, έχουν δεσμεύσεις τις τράπεζες ακίνητα, συνήθως τις ίδιες τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να κινούνται εναντίον τους διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού των κατοικιών.

-         Με την απρόβλεπτα μεγάλη έξαρση των «λουκέτων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες βλέπουν το ίδιο το «όπλο» τους, δηλαδή την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων με προσημειώσεις ακινήτων, να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.

-         Αν επισπεύσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών για τα χιλιάδες ακίνητα που κατάσχονται πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι τράπεζες κινδυνεύουν να διαταράξουν το ευαίσθητο ισοζύγιο στην αγορά κατοικίας, όπου οι τιμές τεχνητά συγκρατούνται σε υψηλά επίπεδα και αποφεύγεται μια βίαιη διόρθωση.

-         Ως γνωστόν, οι κατασκευαστές έχουν ένα απόθεμα απούλητων κατοικιών που ξεπερνά τις 100.000, αλλά δεν ρίχνουν τις τιμές για να τις «ξεφορτωθούν», περιμένοντας να εκτονωθεί η κρίση, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» οι συναλλαγές και να αποφεύγεται μια διόρθωση των τιμών.

-         Ουδείς γνωρίζει, όμως, πώς θα επηρεασθεί η αγορά κατοικίας, αν τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια που κατάσχονται από τις τράπεζες βγουν μαζικά «στο σφυρί». Το πιθανότερο είναι ότι η προσφορά θα υπερκαλύψει τη ζήτηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι πλέον αναπόφευκτη η διόρθωση των τιμών, με όλες τις παρενέργειες που αυτό θα έχει και για τις ίδιες τις τράπεζες, αφού πλέον θα είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να πωλούν κατασχεμένες κατοικίες σε καλές τιμές, που θα καλύπτουν την αξία των απαιτήσεών τους.

Έτσι, οι τραπεζίτες επιχειρούν να «παγώσουν» το επικίνδυνο παιχνίδι των πλειστηριασμών, περιμένοντας –όπως και οι κατασκευαστές- να… «ξημερώσει» στην οικονομία, δηλαδή να αρχίσει η ανάκαμψη, που θα θέσει τέλος στο επικίνδυνο ντόμινο, το οποίο ξεκινά από τις ασφυκτικά πιεσμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν θα κερδίσουν τη «μάχη» με το χρόνο, θα φανεί μέσα στο 2010…

 

Επιστροφή

 

Οκτώ προτάσεις από WWF προς τη νέα κυβέρνηση

Ιωαννα Φωτιαδη

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πρέπει να μπορεί και να δείξει περιβαλλοντική πυγμή ήδη μέσα στις 100 πρώτες μέρες από την ανάληψη της εξουσίας», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Η οργάνωση δημοσιοποίησε χθες κάποιες στοιχειώδεις θέσεις που καλείται η νέα κυβέρνηση –οποιουδήποτε χρωματισμού– να υιοθετήσει, προκειμένου να ξεκινήσει μια σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, τα «πράσινα» θέματα έχουν ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Ωστόσο, το αν αυτό σηματοδοτεί μια στροφή προς το περιβάλλον ή αν αποτελεί απλώς επικοινωνιακό τρικ θα αποδειχθεί συν τω χρόνω. «Παρ’ ότι η οικονομική κρίση έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση, η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη. Γι’ αυτό απαιτούνται δραστικές και επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις», σχολιάζει ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

- Δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό, εν όψει Κοπεγχάγης, για στήριξη του στόχου μείωσης έως το 2020 των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40%, σε σχέση με το έτος βάσης 1990.

- Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.

- Δημόσια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές και κατάργηση νομικών διατάξεων που υποβαθμίζουν την προστασία των δασών.

- Ολοκλήρωση του καταλόγου θαλασσίων περιοχών Natura 2000 και επικαιροποίηση και ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης.

- Αμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων έγκρισης των έργων εκτροπής του Αχελώου και έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση.

- Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου Π. Δ. για δημιουργία «Εθνικού Πάρκου».

- Ανάκληση του χωροταξικού για τον τουρισμό και δρομολόγηση διαδικασίας αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού.

- Ιδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τουλάχιστον για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Στο νέο υπουργείο είναι απαραίτητη η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων.

«Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει πράξη», επισημαίνει η κ. Θεοδότα Νάνσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF. «Βάσει του κειμένου αυτού, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/09/2009_330566

 

Επιστροφή

 

Δικαστικό «φρένο» στην ανέγερση μεγάλων κτιρίων

Φραγμό στη μείωση των ορίων αρτιότητας των οικοπέδων, αλλά και στην αύξηση του μέγιστου ποσοστού κάλυψής τους, βάζει το Συμβούλιο της Eπικρατείας, αρνούμενο να δεχθεί οποιαδήποτε πολεοδομική ρύθμιση οδηγεί σε αύξηση της δόμησης μιας περιοχής.

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Tο ανώτατο δικαστήριο βάζει «φρένο» στην τακτική της ανέγερσης μεγαλύτερων κτηρίων, που επιτυγχάνεται μέσα από τροποποιήσεις όρων δόμησης των σχεδίων πόλεων, χρησιμοποιώντας ως ανάχωμα το ίδιο το Σύνταγμα.

H αύξηση της δόμησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κριτήριο το πώς έχουν δομηθεί άλλες γειτονικές περιοχές ούτε με βάση το γεγονός ότι μια περιοχή έχει μεταβληθεί από δεύτερης (εξοχικής) σε κύριας κατοικίας και οι ιδιοκτήτες έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλες εισφορές σε γη.

Διαβίωση
Σύμφωνα με το ΣτE, ο νομοθέτης μπορεί να τροποποιήσει τις πολεοδομικές μελέτες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων, αλλά με μοναδική κατεύθυνση να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν επιτρέπεται να επέρχεται με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις επιδείνωση των όρων διαβίωσης, δηλαδή υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή οικιστικού περιβάλλοντος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=17875165 (6-10-09)

 

Επιστροφή

 

«Μπλόκο» από το ΣτΕ σε πολεοδομικά «παραθυράκια»

«Κλείνουν» οριστικά τα νομικά «παραθυράκια» που επέτρεπαν την αυξημένη και άναρχη δόμηση σε όλη τη χώρα, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφάνιζαν κοινόχρηστους χώρους και δρόμους που είχαν δημιουργηθεί με ιδιωτική βούληση.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα νομολογία, βάζει οριστικά «φρένο» σε μια διαδικασία στρέβλωσης της πολεοδομικής νομοθεσίας, που έδινε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποστηρίζουν ότι το οικόπεδό τους έχει «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο (πλατεία, δρόμο, δίοδο), φτιαγμένο έπειτα από συνεννόηση μεταξύ ιδιωτών, με συνέπεια να αποκτούν ξαφνικά δικαίωμα δόμησης ή να μπορούν να χτίσουν πολύ μεγαλύτερα κτίρια από εκείνα που φυσιολογικά θα είχαν τη δυνατότητα να ανεγείρουν.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση χιλιάδων οικοδομικών αδειών και περιορισμένης δόμησης.

Ηδη από το 1923 η νομοθεσία περί σχεδίων πόλεων θέλησε να βάλει τέλος στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων με ιδιωτική πρωτοβουλία, κρίνοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι καθορίζονται αποκλειστικά από την πολιτεία με την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο.

Μάλιστα, το Νομοθετικό Διάταγμα του 1923 όρισε ότι είναι αυτόματα άκυρα όλα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων που θα γίνονταν έκτοτε μεταξύ ιδιωτών, με στόχο να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι. Επέτρεψε μόνο να μπορούν να θεωρηθούν κοινόχρηστοι χώροι και δρόμοι όσοι αποδεδειγμένα είχαν δημιουργηθεί μέχρι το 1923, αλλιώς τα ζητήματα αυτά θα ρυθμίζονταν από τα σχέδια πόλης.

Η «έκρηξη» της δόμησης και μάλιστα χωρίς κανόνες οδήγησε σε μια παράλογη εφαρμογή της νομοθεσίας με την ανοχή ή και τη «συμπαιγνία» της ίδιας της πολιτείας. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίστηκαν, σε συνεργασία με την πολιτεία, να έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρχαν κοινόχρηστοι χώροι και δρόμοι σχηματισμένοι πριν από το 1923 με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ετσι το ακίνητό τους αποκτούσε «πρόσωπο» στον κοινόχρηστο χώρο, αποκτώντας τη δυνατότητα δόμησης ή ανέγερσης μεγαλύτερων χώρων.

Διαπιστώνοντας την παράλογη αυτή διαδικασία, το Ε τμήμα ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, με απόφαση που θα έχει τεράστιες πρακτικές συνέπειες, «μπλόκαρε» τη σχετική πρακτική.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι θα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί κοινόχρηστο χώρο που προέκυψε από ιδιωτική βούληση, εφόσον οι περιοχές αυτές είχαν ενταχθεί σε σχέδιο πόλεως υπό το καθεστώς του ΝΔ του 1923, δηλαδή πριν από τις 16-1-1924.

Ετσι στις περιοχές που εντάχθηκαν πολύ αργότερα στο σχέδιο είναι αδύνατο να αναγνωριστούν κοινόχρηστοι χώροι δημιουργημένοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία προ του 1923.

«Μπαράζ» προσφυγών

Το ΣτΕ ακύρωσε την αναγνώριση κοινόχρηστων χώρων - δρόμων στην περιοχή του Θησείου, ανοίγοντας τον δρόμο για ακύρωση οικοδομικής άδειας ανέγερσης διώροφης οικοδομής με πιλοτή.

Η απόφαση αποτελεί «πιλότο» για ακύρωση χιλιάδων άλλων οικοδομικών αδειών, καθώς εκκρεμούν πολλές σχετικές δίκες σε όλη τη χώρα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει «μπαράζ» σχετικών προσφυγών από άλλους ιδιοκτήτες της ίδιας περιοχής, που επιθυμούν λιγότερη δόμηση δίπλα τους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ενα δεύτερο «μπλόκο» που θα οδηγήσει επίσης σε ακυρώσεις πολλών οικοδομικών αδειών βάζει η θέση του ΣτΕ ότι δεν μπορεί να αποφασίζει ο νομάρχης για τους κοινόχρηστους χώρους και δρόμους σε περιοχές ευαίσθητες πολιτιστικού (π.χ. παραδοσιακοί οικισμοί) ή φυσικού περιβάλλοντος κ.λπ. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αναγνώριση τέτοιων χώρων μπορεί να γίνεται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, του οποίου τη νομιμότητα ελέγχει προηγουμένως το δικαστήριο. Και τούτο διότι -κατά το Σύνταγμα- πρέπει να εξασφαλίζεται ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός και τέτοιες ενέργειες μπορούν να αυξήσουν τη δόμηση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=6644825 (5-10-09)

 

Επιστροφή

 

Στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις περιόδευσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου

Στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων περιόδευσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Συνοδευόμενος από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον ισπανό αρχιτέκτονα της «Ολυμπιακής» Βαρκελώνης  κ. Τζουζέπ Άντον Ασεμπίλιο, αρχικά επισκέφτηκε τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.  

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Δέλτα του Φαλήρου και στο κλειστό γήπεδο του TAEKWODO.

Ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του σε Ελληνικό και Φάληρο δήλωσε τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Τζ. Ασεμπίλιο δήλωσε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις. «Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου από τη Βαρκελώνη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί», τόνισε ο κ. Ασεμπίλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους.
Ο Ισπανός αρχιτέκτονας εξήγησε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες.
Και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτά τα σχέδια εργάζεται ο ίδιος στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.
Αμέσως μετά τις επισκέψεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο  Γαλάτσι.

TO BHMA Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009  [ 16:07 ]

 

Τζουζέπ Αντον Ασεμπίλιο-Ο αρχιτέκτονας που άλλαξε τη Βαρκελώνη

Ο Τζουζέπ Αντον Ασεμπίλιο μετέτρεψε την πρωτεύουσα της Καταλωνίας σε πόλη φιλική προς τον άνθρωπο

Τζουζέπ Χοσέπ Αντον Ασεμπίλιο Μαρίν: ο πολεοδόμος που άλλαξε τη Βαρκελώνη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην προβληματική Βαρκελώνη της υψηλής ανεργίας και του πολεοδομικού χάους, ένας φιλόδοξος τριανταπεντάρης, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική και στην Ιστορία της Τέχνης, ο Τζουζέπ Αντον Ασεμπίλιο διαδέχεται τον παλαίμαχο αρχιτέκτονα Οριόλ Μποΐγκας ι Γκουαρντιόλα στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της καταλανικής πρωτεύουσας.
Πάνω στις πρόνοιες των σχεδίων του 84χρονου σήμερα Μποΐγκας ο Τζουζέπ Αντον Ασεμπίλιο ανέλαβε να εκτελέσει ένα μακροσκελές, εμπνευσμένο, αλλά ιδιαίτερα δύσκολο πλάνο μεταμόρφωσης της Βαρκελώνης σε πόλη της παγκοσμιοποίησης. Από την πρώτη στιγμή τα έβαλε με «τους βολεμένους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε», με τη «δύναμη της ακινησίας» και τη «δημαγωγία» σε ό,τι αφορά τον δημόσιο, αστικό χώρο. Οι μπουλντόζες του δήμου έπιασαν δουλειά και άρχισε η εκτέλεση των μεγάλων έργων της εποχής: το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου, ο εξανθρωπισμός της γειτονιάς, η εκδίωξη του αυτοκινήτου από την καθημερινή ζωή. Πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες πήραν τη θέση παλιών ερειπωμένων κτιρίων, το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς εξαπλώθηκε και δημιουργήθηκαν πολλά υπόγεια πάρκινγκ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Τζουζέπ Αντον Ασεμπίλιο ανέλαβε διευθυντής του Ινστιτούτου Πολεοδομικής Ανάπτυξης της πόλης, την περίοδο δηλαδή του οικοδομικού οργασμού που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Τότε, ήδη με το καλά ενορχηστρωμένο σχέδιό του, η Βαρκελώνη άρχισε να «ξεθαρρεύει» και να αλλάζει την εικόνα της παρηκμασμένης πόλης της πρέζας και της πορνείας. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις έφυγαν από τον κέντρο και χωροθετήθηκαν πίσω από τον λόφο του Μοντσούικ, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές υπογειοποιήθηκαν και το πρόσωπο της παλιάς πόλης άλλαξε. Η Βαρκελώνη διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η πόλη εισήλθε στον παγκόσμιο χάρτη.
Λάτρης της «συμπαγούς πόλης» και της παράλληλης ύπαρξης πολλαπλών χρήσεων γης, ο Ασεμπίλιο κατάφερε σε πρώτη φάση να συνδυάσει όλες της λειτουργίες της καθημερινής πόλης, με τη δημιουργία κτιρίων και υποδομών μνημειακού χαρακτήρα, ενώ πέτυχε την αναβίωση της παρηκμασμένης γειτονιάς. Για τον Ασεμπίλιο τα αστικά συγκροτήματα δεν πρέπει να επεκτείνονται, αλλά να αξιοποιούν εις το έπακρον όλο τους τον χώρο, ενώ η πίστη του στο να δίδονται μεγάλοι συντελεστές για καθ΄ ύψος δόμηση πέτυχε την αποδέσμευση ελεύθερου χώρου για τους πολίτες. Ακόμη επί των ημερών του μετεγκαταστάθηκαν οι λιμενικές χρήσεις και τα ναυπηγεία από τη Μπαρσελονέτα, όπου στη συνέχεια διαμορφώθηκε η διάσημη πλαζ, ενώ κατασκευάστηκε το τούνελ του Μοντσούικ, το Πασέο Πικάσο, το Πασέο ντε Κολόν, και έγιναν αναρίθμητες επεμβάσεις στην παλιά πόλη.
Στη συνέχεια, μετά τη διάνοιξη του νότιου τμήματος της λεωφόρου Διαγονάλ, που την οδήγησε στη θάλασσα, ο Ασεμπίλιο ανέλαβε διευθυντής της Μητροπολιτικής Εταιρείας Ανάπτυξης Πολεοδομίας και Υποδομών, ενώ η αλλαγή του αιώνα τον βρήκε να είναι επικεφαλής αρχιτεκτονικού της καταλανικής πρωτεύουσας. Κατά τον Ασεμπίλιο οι πόλεις είναι όπως τα νομίσματα και έχουν δύο όψεις. Οσο θεωρεί επιβεβλημένη την αύξηση του δημόσιου χώρου και την απόδοσή του στους πολίτες άλλο τόσο σημαντική πιστεύει πως είναι η συμβολή των πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο καταλανός πολεοδόμος οραματίστηκε πολλά για τη νέα, μεταβιομηχανική πόλη και χρησιμοποίησε την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική για να πυροδοτήσει θεαματικές αλλαγές στον τριτογενή τομέα και να υποστηρίξει τη νέα επιχειρηματικότητα και την οικονομία της γνώσης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί νομοτελειακά τη βιομηχανία έξω από τον χώρο της Δύσης, σε άλλες ηπείρους, και ως εκ τούτου πιστεύει ότι η αλλαγή αποτελεί μονόδρομο, ειδάλλως θα πρέπει να υποστούμε το αδιέξοδο και το τέλμα της οικονομικής ύφεσης. Για τον Ασεμπίλιο οι αλλαγές στις οποίες καλούνται να προχωρήσουν οι πόλεις του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος έχουν επιτακτικό χαρακτήρα, προκειμένου να συνεχίσουν να θεωρούνται ανταγωνιστικές σε αυτό το νέο, οικονομικό πλαίσιο. Οπως έχει επανειλημμένως αναφέρει, οι ίδιες οι πόλεις οφείλουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και οικονομικού μετασχηματισμού, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη ώσμωσης της οικονομίας, της γνώσης και του πολιτισμού, που θα καταστήσει τις μητροπόλεις ικανές να επιβιώσουν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Ε να από τα τελευταία σχέδια του Ασεμπίλιο είναι το διάσημο «@22», μια εκτεταμένη πολεοδομική επέμβαση και ένα σημαντικό κοινωνικοοικονομικό πείραμα στις γειτονιές του Πόμπλε Νόου και του Μπεσός, όπου βρισκόταν κάποτε το «Καταλανικό Μάντσεστερ», δηλαδή τα κλωστήρια και οι βιοτεχνίες, που παρήκμασαν στον χρόνο. Αναπλάθονται και αναζωογονούνται 115 οικοδομικά τετράγωνα, όπου τα παλιά βιομηχανικά κτίρια (που παραπέμπουν στο Γκάζι, στο Λαύριο και στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης) συγκατοικούν πλέον με ουρανοξύστες και βιοκλιματικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις, σχολές, ακαδημίες και χώροι κατοικίας συνυπάρχουν αρμονικά, συγκροτώντας το πρώτο cluster της οικονομίας της γνώσης. Στην απόληξη του @22, δίπλα στους ουρανοξύστες και στη θάλασσα, βρίσκεται το διάσημο «Φόρουμ», το βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο, πολλαπλών χρήσεων, που σηματοδότησε τη νέα εποχή της Βαρκελώνης, και το οποίο δίχως την επιμονή του Ασεμπίγιο δεν θα είχε δημιουργηθεί.
Παράλληλα με τα καθήκοντά του στη Βαρκελώνη και την ακαδημαϊκή πορεία του- διδάσκει στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Μεντρίζιο στην Ελβετία- ο Ασεμπίλιο έχει ιδρύσει αρχιτεκτονικό γραφείο στην Ελβετία, μέσω του οποίου επιδιώκει τη μεταφορά της τεχνογνωσίας του σε άλλες πόλεις του κόσμου.

BHMA ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Καταρχήν θετικά «βλέπει» το ΤΕΕ τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου για Ηλεία και Λεκανοπέδιο

Θετική χαρακτηρίζει το ΤΕΕ την άμεση ενασχόληση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με μείζονα προβλήματα, όπως οι πυρόπληκτες περιοχές και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος εκφράζει την ελπίδα να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο ήδη  έχει  κάνει προτάσεις.

«Εννέα μέρες πριν τις εκλογές -για μια ακόμη φορά- παραδώσαμε στον πρωθυπουργό τις εργασίες του ΤΕΕ, του ΕΜΠ και του Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών του 2007, από τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο νομός Ηλείας μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης με αξιοποίηση του αστικού, περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού του πλούτου και με συνοχή ανάμεσα στις τρεις ζώνες του, την παραλιακή, την αγροτική και την ορεινή. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και μετά από συστηματική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, εργασία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Σε ό,τι αφορά τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και ειδικότερα την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, το ΤΕΕ, με πρωτοβουλία του μελέτησε με ειδικούς επιστήμονες, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συστηματικά το θέμα και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το ΤΕΕ, από τον Ιούνιο του 1998 και στο πλαίσιο του Συνεδρίου: Ένα όραμα για την Αθήνα - "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η πόλη και η επόμενη ημέρα", είχε καλέσει και ξένους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και τον Ζ.Ασεμπίλιο, ενώ πριν μήνες οργάνωσε στην Αθήνα ειδικό Διήμερο για την μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση, καλώντας σε αυτό και ειδικούς επιστήμονες από την Βαρκελώνη, το Σίδνεϊ και το Πεκίνο, να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Ο κ. Αλαβάνος εκφράζει την ελπίδα ότι το έργο δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων θα ληφθεί υπόψη: «Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, μέσα σε αυτό και των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έλληνες επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, έχουν πάρει μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία.»

BHMA Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009  [ 15:01 ]

 

Περιοδεία Γ. Α. Παπανδρέου στην Ολυμπία
«H Ηλεία θα μετατραπεί σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης»

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα και έπειτα από σχετική διαβούλευση το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν από δύο χρόνια στη Βουλή και είχε απορριφθεί από την απελθούσα κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, και ειδικά για την Ολυμπία, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, ο οποίος είναι παρών στην περιοδεία του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη μελέτη «για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, και με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την ελληνική πολιτεία, με παράλληλη «κινητοποίηση των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο».

Το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές θα συνοδευτεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, από θεσμικές αλλαγές για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Στόχος των πρώτων μέτρων, πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου είναι να αλλάξει η σχέση κράτους πολίτη.

Το κράτος «θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας».

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργειες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

* Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης ανακήρυξε τον κ. Παπανδρέου επίτιμο δημότη.

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποκαλύπτουν «το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης», διότι με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «η όποια κρατική ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων».

O ΣΥΝ χαρακτήρισε «επικοινωνιακού χαρακτήρα» την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι πρωθυπουργός «επανέλαβε ουσιαστικά τις αορίστου περιεχομένου προτάσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών που είχε καταθέσει ως σχέδιο νόμου το 2008 το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εξειδικεύσει ούτε το ποσό που χορηγείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ούτε και την πηγή χρηματοδότησής του».

BHMA Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009  [ 18:14 ]

 

Παπανδρέου: Πραγματική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων

Επίσκεψη στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Φαλήρου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνο Γερουλάνο, καθώς και από τον  Ισπανό αρχιτέκτονα Ζουζέπ Ασεμπίλιο.
"Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους", δήλωσε ο κ. Παπανδρεου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε δήλωσή του ότι θεωρεί τα δικαιώματα αυτά αυτονόητα, προσθέτοντας ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε όλα αυτά να αποδοθούν στους κατοίκους και σε όλο τον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζ. Ασεμπίλιο είπε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις.
"Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου της Βαρκελώνης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί", τόνισε ο κ. Ασεμπίλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Έλληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους.
Ο Ισπανός αρχιτέκτονας ανέφερε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες.
Και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτά τα σχέδια εργάζεται ο ίδιος στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.
Αμέσως μετά τις επισκέψεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Γαλάτσι, απ΄όπου ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε τη δυνατότητα πανοραμικής άποψης του πολεοδομικού συγκροτήματός των Αθηνών.

NewsTime , 12 Οκτ, 15:18

 

Εξαγγελίες Γ. Παπανδρέου με... προεκλογικό άρωμα

Με μπαράζ επικοινωνιακών επισκέψεων, που ως αιχμή τους έχουν το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης για το περιβάλλον και το αστικό τοπίο, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να επιδείξει κινητικότητα και να δώσει "δείγματα γραφής" για την πολιτική που θα εφαρμόσει, όπως έκανε... κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, με γενικόλογες αναφορές, αποφεύγει να πει πού θα βρεθούν οι πόροι ή τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα έργα που υπόσχεται.

"Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουν τα πράγματα, προκειμένου να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού και να αξιοποιηθεί όλος ο πλούτος και η περιουσία του, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Φαλήρου, συνοδευόμενος από τον Ισπανό αρχιτέκτονα-χωροτάκτη, Χ. Αθεμπίγιο, και τους υπουργούς Τ. Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαμόρφωση χώρων αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου, χώρων "όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι πράγματι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, η δυνατότητα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, για όλους".

Χ. Αθεμπίγιο: Η Αθήνα δεν γίνεται Βαρκελώνη

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι δεν βρίσκεται εδώ για να εφαρμόσει την εμπειρία του από τη Βαρκελώνη, αλλά ότι έχει συμβουλευτικό ρόλο. "Δεν έχει αναλάβει κάποιο ρόλο και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα αμοιβής του", δήλωσε, κατά την πρώτη ενημέρωσή του προς τους συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Υποσχέθηκε "οικιστική ανάπτυξη" και... μπετόν στην Αρχαία Ολυμπία

Ενδεικτική είναι και η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου, την Κυριακή, στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και του Ισπανού αρχιτέκτονα. Από "ανοιχτή" σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την "άμεση" ψήφιση του νομοσχεδίου που είχε εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, "βεβαίως μετά την επικαιροποίησή του, όπου χρειάζεται" και "μετά από διάλογο με τους φορείς". Σκοπός του προγράμματος είναι να καταστεί η Ολυμπία "πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης" και γι' αυτό προβλέπεται η ίδρυση "Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης", η δημιουργία "Διεθνούς Πρότυπου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου" και ανάπτυξη του "Διεθνούς Ιδρύματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία".

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική από το 2008, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε συντάξει το εν λόγω νομοσχέδιο. Έτσι, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πει ότι "όλα αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων", προσθέτοντας ότι πρέπει "να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης"...

Λιονάκης Νίκος, Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2009

 

Επιστροφή

 

Η διευθύντρια του Γραφείου του Νέου Πρωθυπουργού

1. Δικηγόρος της αγγλικής εταιρείας στην οποία μεταβιβάστηκε παρανόμως το "φιλέτο" της περιοχής Κάβο Σίδερο στην Κρήτη από τη μονή Τοπλού είναι η καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και νομικός, Γλυκερία Σιούτη, η οποία αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο συμβούλου (περί διοικητικών θεμάτων) στο πρωθυπουργικό γραφείο του Γ. Παπανδρέου. Αυτό άλλωστε προδήλωσε και το γεγονός ότι η κ. Σιούτη ήταν ένα από τα λιγοστά πρόσωπα, μαζί με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκη, Χ. Παμπούκη και Σ. Λύτρα, που συνόδευσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του στο προεδρικό μέγαρο, καθώς επίσης και στην τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού αξιώματος στο Μαξίμου. Η Γ. Σιούτη, μαζί με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σπ. Φλογαΐτη, με τον οποίο άλλωστε μοιράζονται και το ίδιο δικηγορικό γραφείο, χειρίστηκαν για λογαριασμό της αγγλικής εταιρείας Loyalward, τη σκανδαλώδη υπόθεση της μονής Τοπλού στην Κρήτη, την οποία πολλοί παρομοίασαν με το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Οι δυο τους μάλιστα έχουν υπογράψει δικόγραφο - παρέμβαση υπέρ της εταιρείας στην οποία η μονή επιχείρησε να ξεπουλήσει το "φιλέτο" του Κάβο Σίδερο, περιοχή που διεκδικούσε και το δημόσιο. Η υπόθεση τελικά προσέκρουσε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της.

2. Η κα Γλ. Σιούτη έχει ήδη παραστεί ως δικηγόρος του Δήμου Αθηναίων στη δίκη για το Μall του Βωβού στον Ελαιώνα. Ήταν αυτή που στήριξε την επιχειρηματολογία του Βωβού και στη δίκη της Αναστολής (4 Δεκεμ 2008) και στην κύρια δίκη (6 Μαρτη 2009). Αυτό καταγράφεται και στα πρακτικά του ΣτΕ.  Όπως είναι γνωστό Δήμος Αθηαίων και Μπ Βωβός έχουν κοινή γραμμή. Το ουσιώδες είναι ότι αμέσως μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης και την τοποθέτηση της κας Γλ. Σιούτη στη θέση της διευθύντριας του γραφείου του Πρωθυπουργού, η εταιρία Μπ. Βωβός βγάζει ανακοίνωση και ζητάει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διάσωση του Mall. Ελπίζοντας προφανώς ότι έχει ευήκοα ώτα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

3. Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (συνεδρίαση της Δευτέρας 12/10/09) που κυκλοφόρησε σήμερα, πρόκειται να συζητηθεί θέμα "ανάθεσης σε δικηγορικό γραφείο της αντιμετώπισης της προσφυγής των "Πορτάλιου & 131" ενώπιον του Σ.τ.Ε".   Το δικηγορικό γραφείο που προτείνει ο Κακλαμάνης να αναλάβει την υπόθεση ειναι το "Σ. Φλογαϊτη & Γ. Σιούτη" Ονοματίζει μάλιστα ο δήμαρχος ως προτεινόμενη πληρεξούσιο δικηγόρο του Δήμου την κα Σιούτη.

4. Εκπροσώπησε, ενώπιον του ΣτΕ, θυγατρική εταιρεία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF, σε υπόθεση προσφυγών κατοίκων και δήμου κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στην κορυφή του Ελικώνα (Βοιωτία), μια από τις χειρότερες και πλέον δυσφημιστικές για τις ΑΠΕ εγκατάσταση.

5. Εκπροσώπησε τη κινέζικη Coscoγια να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά.

6. Εκπροσώπησε ενώπιον του ΣτΕ την εταιρεία Μαρίνα Ζέας Α.Ε. εναντίον των Επιτροπής Κατοίκων Πασαλιμανιού, της Νομαρχίας Πειραιά και φορέων της πόλης. Οι φορείς είχαν προσφύγει κατά της ιδιωτικοποίησης του Πασαλιμανιού, της περίφραξης του, της κατασκευής 1.100 μέτρων νέων προβλητών και δεξαμενών καυσίμων στον θαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο. Το ΣτΕ σταμάτησε τα έργα.

 (ελήφθη 16-10-09)

 

Επιστροφή

 

"Βροχή" εμπορικών κέντρων, αλλά μετά την κρίση

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

 Σαν μανιτάρια  θα ξεφυτρώσουν δεκάδες νέα εμπορικά κέντρα ανά την επικράτεια, μόλις  περάσει η μπόρα της κρίσης, μετατρέποντας την Ελλάδα σε... ένα απέραντο mall. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χώρα μας διαθέτει, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μία από τις μικρότερες αναλογίες τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χώρων ανά κάτοικο, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επενδύσεων.  
Από την  πλευρά τους, στάση αναμονής μέχρι να ανάψει φως στο τούνελ της κρίσης τηρούν όμιλοι και funds που έχουν επιλέξει, εν μέσω κρίσης, να παίξουν το «χαρτί» των εμπορικών κέντρων. Και αυτό, επειδή σήμερα πέραν της ταχείας  διευθέτησης των ποικίλων γραφειοκρατικών ή νομικών κωλυμάτων, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα κάθε επενδυτικού project στην Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η προσέλκυση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων. 
Πάντως, όπως τεκμηριώνεται και από την  πρόσφατη έρευνα του οίκου Savills, η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων διανύει μόλις την πρώτη φάση της ύφεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αγορά ενδέχεται να ανακάμψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, οπότε προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά περίπου 800 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών πολυχώρων
Συγκεκριμένα, ο όμιλος Pasal Development σχεδιάζει επί  της λεωφόρου Αλίμου, στον Άλιμο  εμπορικό κέντρο – κτήριο καταστημάτων και εκθέσεων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 3.120 τ.μ. Η εισηγμένη επιδιώκει να παραδώσει προς χρήση το project εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009. 
Υπό ανέγερση βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο στην λεωφόρο Κηφισού που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο, έκτασης 22.000 τ.μ., με εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης το 2010.  
Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και του εταιρικού ανασχηματισμού του ΟΣΕ που τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του mall του ΟΣΕ. Θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ και θα αποτελείται από 40.000 τ.μ. γραφειακών και εμπορικών χώρων.
Επενδύοντας στις ιδιαίτερες προοπτικές που εμφανίζει  η οδός Πειραιώς, ο όμιλος Παπαθεοχάρη  επιδιώκει την ανέγερση του “Πειραιώς mall”, το οποίο θα είναι μέρος του  “Αθηνών Αρένα”. Θα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, υπόγειο πάρκινγκ 2.500 θέσεων και θα είναι επιφάνειας 50.000 τ.μ.

Παράλληλα, η Artume (ανήκει στο βρετανικό fund MGPA και  συμμετέχει και η Prufrock) σχεδιάζει  εντός του 2010 να ξεκινήσει την  κατασκευή πολιτισμικού-εμπορικού κέντρο στο ακίνητο “Μουζάκη” στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν. Το project θα είναι συνολικής επιφάνειας 53.000 τ.μ. , θα διαθέτει 2.400 θέσεις στάθμευσης και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2012.

Στα Νότια  της πόλης, στο Νέο Φάληρο, ο όμιλος Χαραγκιώνη σχεδιάζει την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου Aegean Park, το οποίο, βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης και θα αποτελείται από 60.000 τ.μ. Σε συνεργασία, επίσης, με τη Sonae Sierra, ο όμιλος Χαραγκιώνη προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010, το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ, με την επένδυση να παραμένει ακόμη στα χαρτιά λόγω γραφειοκρατικών και νομικών κωλυμάτων.

Στα Σπάτα, μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες της πρώτης φάσης του εμπορικού πάρκου της Reds στο ακίνητο της Γυαλού. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα διαθέτει μέγιστη εκμισθώσιμη επιφάνεια 53,6 στρεμμάτων. Δίπλα στο mall της Reds, σε έκταση που έχει αγοράσει η Mc Arthur Glen από τον όμιλο Ελλάκτωρ θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2010 το πρώτο εκπτωτικό πάρκο της Ελλάδας. Θα έχει έκταση 21.000 τ.μ., θα αποτελείται περίπου από 125 καταστήματα και θα διαθέτει 2.500 θέσεις στάθμευσης. 
Η θυγατρική, επίσης, του ομίλου Ελλάκτωρ Reds σχεδιάζει  στην Κάντζα ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, το οποίο, όμως βρίσκεται σε πρώιμη φάση. Και αυτό επειδή θα απαιτηθεί  περίπου μία διετία μέχρι την απόκτηση της οικοδομικής άδειας για την απόκτηση της άδειας του εμπορικού-ψυχαγωγικού-πολιτιστικού κέντρου,  95 χιλιάδων τ.μ. με 5 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης.  
Στο Ολυμπιακό  Χωριό σχεδιάζεται, επίσης, ένα ακόμη εμπορικό πάρκο, συνολικής έκτασης 52.000 τ.μ., για το οποίο έχουν υποβάλει προσφορές ο όμιλος Ελλάκτωρ, μέσω των Reds και Άκτωρ, όπως και η κοινοπραξία ΓΕΚ -J&P Άβαξ-ΒΙΟΤΕΡ.  
Στο λεκανοπέδιο  της Αττικής, βρίσκονται στα “σκαριά” δύο ακόμη επενδύσεις. Πρόκειται για το εμπορικό συγκρότημα 120.000 τ.μ. στο Λαύριο που ανήκει στις Euroterra, Rebikat και Abies και για το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στο Λαύριο, τέλος, η εταιρεία Kaperoni Business Financial Group σχεδιάζει την ανέγερση ενός πολυπολιτισμικού πάρκου 230 στρεμμάτων, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή. 
Στην  υπόλοιπη, τέλος, επικράτεια στη Θεσσαλονίκη  το εμπορικό κέντρο του ΟΣΕ, έκτασης 1.300 τ.μ., βρίσκεται υπό κατασκευή  και ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2010. Στο Ναύπλιο το συγκρότημα “Κύκνος” της Αθωνικής Τεχνικής που βρίσκεται στο οικόπεδο 21 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της “Κύκνος” αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011.   
Στη Λάρισα, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η Intrakat την κατασκευή ενός ακόμη εμπορικού που ανήκει στη Vita Development και θα βρίσκεται δίπλα στο νέο ΙΚΕΑ της Λάρισας και σε κοντινή απόσταση με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. 

Ένα ακόμη  εμπορικό κέντρο, το Iasmos Park σχεδιάζει η Vita Development σε έκταση 420 στρεμμάτων στη Θράκη, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2011.

 dimitris.delevegos@capital.gr 

ΠΗΓΗ http://www.capital.gr/News.asp?id=833680 OIKONOMIA, Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 - 09:24

 

 

Επιστροφή

 

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ κ. ΣΟΥΦΛΙΑ; *

Του Πάνου Τότσικα

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η κυβέρνηση Καραμανλή, ο μέχρι τότε κυρίαρχος του εσωπαραταξιακού παιγνιδιού υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, έσπευσε να κλείσει άρον –άρον  κάποιες «ανοιχτές υποθέσεις», λειτουργώντας ως απλός διεκπεραιωτής συγκεκριμένων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων.

Στις 24 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του κ. Σουφλιά, εγκρίθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τεσσάρων υπουργών με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα «Νέα Οδικά Έργα Αττικής», και στις 27 Αυγούστου η ΚΥΑ δημοσιοποιήθηκε στην  εφημερίδα «Γενική Δημοπρασιών».

Στη συνέχεια, προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου με καταληκτική ημερομηνία τις 22 Δεκεμβρίου. Έτσι, ο κ. Σουφλιάς «κλείδωσε» ένα έργο προϋπολογισμού 1,8δίς ευρώ, για το οποίο έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, οι οποίοι έσπευσαν ήδη να συγκροτήσουν «κοινοπραξίες» με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρίες. Επισημαίνεται ότι τα «Νέα  Οδικά Έργα Αττικής», προβλέπεται να κατασκευαστούν με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και οι ευτυχείς «ανάδοχοι» θα εκμεταλλεύονται τα διόδια για 30 χρόνια…

Ως γνωστόν, ο κ.Σουφλιάς είναι Πολιτικός Μηχανικός και υποτίθεται ότι ξέρει από μπετά και θεμελιώσεις. Στην προκειμένη ωστόσο περίπτωση, την «πάτησε», και το «οικοδόμημά» του κατέρρευσε. Η Νέα Δημοκρατία, έχασε όχι μόνο τις πρόωρες εκλογές για τις οποίες εκ των βασικών της εισηγητών ήταν ο κ. Σουφλιάς, αλλά και τα αυγά και τα πασχάλια, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια. Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «επωμιζόμενος την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί», έθεσε τέρμα στην 35χρονη πολιτική του σταδιοδρομία.  Όπως δήλωσε, «…η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου…Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και την παράταξη…»

Θα μας επιτρέψει ο κ. πρώην υπουργός να μην συμφωνήσουμε μαζί του.

Ο «Σαρακατσάνος» και βαρύκοος κ. Σουφλιάς, με το χιούμορ του είχε καταφέρει αρχικά να γίνει συμπαθής σε ευρύτερους κύκλους και έξω από την παράταξή του. Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε ο ρόλος του. Η επιμονή του για το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» και τα άλλα Ειδικά Πλαίσια ( ακτές, βιομηχανία, ΑΠΕ), για τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και στα Μεσόγεια, για την δόμηση  του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και ό,τι απέμεινε από το κτήμα Καμπά, καθώς και η πρόσφατη κατάθεση ενός απαράδεκτου «Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής», αποτελούν μερικά μόνο «δείγματα» της «πολιτικής» που υπηρέτησε ο κ. Σουφλιάς, η οποία μπορεί να  ήταν χρήσιμη για την παράταξή του, όχι όμως και για τον τόπο…

Αλλά πριν από τον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τα βρόντηξε και ο (εξωκοινοβουλευτικός) υφυπουργός του, κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος: ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, 10 μέρες πριν τις εκλογές έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναλάβω το μερίδιο της δικής μου ευθύνης και να αφιερώσω το ενεργό υπόλοιπο της ζωής μου στην επανόρθωση των ημαρτημένων. Για αυτό και έχω αποφασίσει από καιρό να απομακρυνθώ από το όποιο σύστημα εξουσίας κυβερνήσει τη χώρα».

(Νέα 23.9.09)

Αργά, πολύ αργά φαίνεται ότι αντιλήφθηκε ο κ. τέως υφυπουργός ότι «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Γιατί, πολλές από τις τερατώδεις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ λήφθηκαν επί των ημερών του και φέρουν την υπογραφή του. Ειδικότερα για τους «Νέους Οδικούς Αξονες Αττικής», ο κ. πρώην πρύτανης, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, εκτελώντας προφανώς εντεταλμένη υπηρεσία, έκανε ότι μπορούσε για να συνυπογραφεί η ΚΥΑ και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Κρίμα…

Και τώρα τι γίνεται;

Τώρα έχουμε πλέον αντί του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας -Κλιματικής αλλαγής      και υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αποκτήσουμε και φιλο-περιβαλλοντική πολιτική. Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τους «νταβατζήδες» επιχειρηματίες και εργολάβους που συνεχίζουν να ζουν και να βασιλεύουν, και  αν οι διακηρύξεις του περί «πράσινης ανάπτυξης» θα συνοδεύονται με «αναπτυξιακά έργα» κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και τα Μεσόγεια…

* Προδημοσίευση από την «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 49

 

Επιστροφή

 

Οι τέσσερις άξονες πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (περιληπτικά αναφέρονται όσες δράσεις αφορούν το αστικό περιβάλλον)

ΑΘΗΝΑ 18/10/2009

Με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και φιλοσοφία ότι για την επίτευξή της απαιτείται «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπιλή, έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου της. 
Αυτές αφορούν:

 - Την Κλιματική αλλαγή.

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση. …

η μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ώστε να γίνει το πρόγραμμα, η θωράκιση νέων κτηρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.
- Δάση και προστατευόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει άμεσα την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως πρώτο δείγμα γραφής κατατίθεται νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμμένα της Αττικής, για την προστασία από τις καταπατήσεις. Αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 για τον ορισμό των δασών και αντικαθίσταται με το παλαιότερο άρθρο 3 του ν. 998 του 1979 και επανέρχεται η αντίστοιχη διάταξη του νόμου 1892 του 1990 που αφορά στα πρόστιμα για καταπατητές δασικών εκτάσεων. 
- Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση.

Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο.

Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών.

Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων. 
Οι κύριες επιδιώξεις στη Χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι: Επικαιροποίηση των περιφεριακών χωροταξικών πλαισιών. Ιδιαίτερο βάρος θα αποδοθεί στα νησιά. Θα θεσπιστεί η αστική ανανέωση με την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτηρίων που θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Θα υπάρξει αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αλλαγών, «ώστε να αντιμετωπιστεί η ένοχη σχέση κράτους - πολίτη», αντιμετώπιση των χρονιζόντων εκκρεμοτήτων (μεταφορά του συντελεστή δόμηση, τις απαλλοτριώσεις την εκτός σχεδίου δόμηση). «Δεν μπορεί το κράτος να επιζητεί πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο», είπε η υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου
Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα αντιμετωπιστεί από την αρχή το θέμα της ανακύκλωσης, θα θεσμοθετηθούν σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Εξάλλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια, που αφορούν: την εξοικονόμηση νερού από την Ψυττάλεια, την απορρύπανση του Ασωπού, το Εθνικό Πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού, …
Αναφερόμενη στις άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε

την ενσωμάτωση του ΕΤΕΡΠΣ στο Πράσινο Ταμείο,

πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το Δημόσιο,

αξιοποίηση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής,

δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. …
Κατέληξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και σταδιακού περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.

 

Επιστροφή

Επιστροφή