Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος VΙΙΙ

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ), (τεύχος ΙΙΙ)  (τεύχος IV) (τεύχος V) (τεύχος VI) (τεύχος VII)

 

Επιστροφή

 

Η στήριξη της κτηματαγοράς Του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΛΑΜΗ*

Παράπλευρη απώλεια της παγκόσμιας κρίσης αποτελεί η σημερινή ασθμαίνουσα λειτουργία του κλάδου των κατασκευών αλλά και γενικά της ελληνικής κτηματαγοράς. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, η κυβέρνηση είναι σκόπιμο με θεσμικές παρεμβάσεις της να στηρίξει την κτηματαγορά, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.
Αν δεν στηριχτεί με στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις, δεν είναι απίθανο το σενάριο η οικονομία να εισέλθει σε φάση ύφεσης. Πέρα από την εισαγόμενη κρίση, ο κλάδος των κατασκευών «υποφέρει» σήμερα και λόγω ενδογενών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, έχει υποχωρήσει η σημασία των παραγόντων που είχαν οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε «αναπτυξιακό ξεφάντωμα» στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πρώτον, τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων που απολάμβαναν οι δανειολήπτες (λόγω της προσπάθειας σύγκλισης με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες) αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Δεύτερον, η θετική επίδραση των ολυμπιακών έργων στην οικονομική ανάπτυξη τείνει να εξανεμιστεί όσο απομακρυνόμαστε από την ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τρίτον, τα κοινοτικά κονδύλια που διοχετεύονταν στα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης στρέφονται πλέον, κατά κύριο λόγο, προς τα καινούρια μέλη της Ε.Ε., τα οποία προφανώς έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης έργων υποδομής.
Εικάζεται από τους αναλυτές πως θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον σταδιακή διόρθωση των τιμών των κατοικιών τόσο λόγω της μείωσης της ζήτησης όσο και της ταυτόχρονης αύξησης του αποθέματος αδιάθετων νεόδμητων κατοικιών, το οποίο υπολογίζεται σε 350.000.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, υπάρχει μείωση πανελλαδικά του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά μέσο όρο 16,9% κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2008 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως οποιεσδήποτε προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η ελληνική αγορά ακινήτων στο μεσο-βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι παρακινδυνευμένες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αξία των ακινήτων των νοικοκυριών το 2001 στην Ελλάδα ήταν 14 φορές μεγαλύτερη από την αξία των μετοχών που κατείχαν. Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2005 το 82% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών ήταν τοποθετημένο σε ακίνητα, το 15% σε τραπεζικές καταθέσεις και μόνο το 3% στο χρηματιστήριο και άλλες επενδύσεις. Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρατηρείται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη μετά την Ισπανία (βλέπε σχετικό πίνακα). Επιπλέον, η συμβολή της οικοδομής στη συνολική ετήσια οικονομική δραστηριότητα, αγγίζει το 5% του ΑΕΠ και η οικοδομή αποτελεί το 1/4 των συνολικών ετήσιων ιδιωτικών επενδύσεων.
Ολα αυτά είναι ενδεικτικά του ότι η αγορά ακίνητης κτηματικής περιουσίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αρα χρήζει μεγαλύτερης προσοχής από τους ασκούντες την οικονομική πολιτική.
* Ο ΠΡ. ΒΛΑΜΗΣ είναι senior lecturer, Pembroke International Programmes, Πανεπιστήμιο Cambridge, και επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ελευθεροτυπία 14-12-2008

 

Επιστροφή

 

Αποτυχημένες συμπράξεις 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ακρως ζημιογόνος αποδεικνύεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή δημόσιων νοσοκομείων. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι οι περιβόητες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ, όχι μόνο δεν προσφέρουν τα απαιτούμενα στους πολίτες, αλλά αντίθετα τους ζημιώνουν ακόμη και για τις επόμενες δεκαετίες!

Η επιστημονική ομάδα (Η. Κονδύλης, Λ. Αντωνοπούλου, Α. Μπένος του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ) μελέτησε το βρετανικό σύστημα (που αποτελεί πρότυπο και για το ελληνικό) και μεταφέρει μια οδυνηρή εμπειρία σχετικά με τις επιπτώσεις των εφαρμογών.
Οι επιστήμονες εξακρίβωσαν ότι:
*Οι ΣΔΙΤ αποδεικνύονται πολύ ακριβές σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρουν, αφού έχουν πολύ υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων.
*Συνεπάγονται εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ, ενώ σχετίζονται με αδικαιολόγητες μειώσεις έως και 30% στις κλίνες και έως 16,7% στους προϋπολογισμούς μισθοδοσίας των νέων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις τοπικές υγειονομικές ανάγκες.
*Ανησυχητική είναι, τέλος, η πρόβλεψη ότι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν για τα επόμενα 30 χρόνια οι φορολογούμενοι, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ετησίως στις ιδιωτικές κατασκευαστικές κοινοπραξίες.
Η χώρα μας, από το 2005, έθεσε το πλαίσιο για την υλοποίηση τέτοιων συνεργασιών και στο ΕΣΥ. Ο νόμος έδωσε το δικαίωμα στους ιδιώτες να εμπλακούν στο ΕΣΥ, τόσο με την κατασκευή νέων μονάδων όσο και με τη διαχείρισή τους. Το Δημόσιο στις περιπτώσεις αυτές θα τους καταβάλλει ενοίκιο ώστε να συντηρούν και να λειτουργούν τα νοσοκομεία ή και τμήματά τους για συγκεκριμένα χρόνια.
Εργα 800 εκατομμυρίων ευρώ
Τα έργα που μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για τον τομέα της υγείας φτάνουν στα 806 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος για τη συντήρηση, που φτάνει σε ποσοστό 20%. Συνολικά, δηλαδή, το κόστος που θα πληρώνει το κράτος στη διάρκεια της κάθε σύμβασης προϋπολογίζεται στα 1,04 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τα παρακάτω:
*Υλοποίηση Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδας - 103 εκατ. ευρώ.
*Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - 324 εκατ. ευρώ.
*Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - 330 εκατ. ευρώ.
*Νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας - 109 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να υλοποιηθούν, συνεργασία με ιδιώτες, και άλλες νοσηλευτικές μονάδες, όπως κέντρα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ ακόμη και το διεθνές μεταμοσχευτικό κέντρο αναμένεται να δοθεί στα χέρια ιδιωτών.
Τι έγινε στη Βρετανία
Ομως, το βρετανικό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα μας για την κατασκευή μονάδων υγείας αποδεικνύεται άκρως αποτυχημένο. Οι ερευνητές του ΑΠΘ μελέτησαν την εξέλιξη των συνεργασιών τα τελευταία 10 χρόνια στην Αγγλία, που ήταν και η πρώτη χώρα η οποία εφάρμοσε αυτό το σύστημα και έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 21 νοσοκομεία.
Οι ειδικοί συμπεραίνουν:
*Το κόστος κατασκευής ήταν υψηλότερο σε σχέση με τη λύση της δημόσιας επένδυσης. Και αυτό, επειδή ο ιδιωτικός τομέας δανείζεται χρήματα με υψηλότερο επιτόκιο.
*Εχουν υψηλά διοικητικά έξοδα σε σχέση με το Δημόσιο (δικηγόροι, λογιστές, σύμβουλοι) και οι εμπειρικές μελέτες έδειξαν ότι το κόστος αυτό αντιστοιχούσε στο 18,5 έως 60,6% του κατασκευαστικού κόστους των νοσοκομείων. Μόνο για τους συμβούλους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες έπρεπε να καταβληθούν από 1,5 έως 4,5 εκατ. ευρώ ανά κατασκευή.
*Στη μελέτη μόνο τριών νοσοκομείων που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ στη Βρετανία βρέθηκε ότι τα ετήσια έξοδα του Δημοσίου ήταν κατά 37-76,6% υψηλότερα από ό,τι αν τα κατασκεύαζε μόνο του.
*Τα αυτοδιοικούμενα νοσοκομεία, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, προβαίνουν και σε μείωση κλινών και ιατρικών δραστηριοτήτων που φθάνουν και το 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι μειώθηκαν οι νοσηλευθέντες στις χειρουργικές ειδικότητες κατά 33%, ενώ στις υπόλοιπες ειδικότητες υπήρξε οριακή αύξηση μόνο κατά 0,3%, σε σχέση με τα προγραμματισμένα μεγέθη νοσηλείας.
*Η σύγχρονη λογική των ΣΔΙΤ επιβάλλει για τη μείωση του κόστους τη μείωση προσωπικού, καθώς και την αύξηση των ιδίων εσόδων μέσω της αύξησης της συνεισφοράς των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βρετανία μείωσαν τα προγράμματα μισθοδοσίας τους κατά 9,6 έως 16,7%.
*Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι ετήσιες συνολικές πληρωμές προς τις κοινοπραξίες θα ξεπεράσουν την τετραετία από το 2004 έως και φέτος τα 4,5 δισ. λίρες.

edimitra@enet.gr   ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/12/2008

 

Επιστροφή

 

To "φάντασμα" της ύφεσης στη γη

Δύσκολο θα είναι το 2009 για τη διεθνή οικονομία, όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι προς αρνητική κατεύθυνση θα κινηθούν κατά την διάρκεια του νέου έτους οι περισσότερες, αν όχι όλες οι οικονομίες των ... (κάντε κλικ στον τίτλο)

 

Επιστροφή

 

«Κατηγορείσαι ως υπαίτιος του ότι, στον παρακάτω τόπο και χρόνο, όντας ανηλικος, αφού γεννήθηκες την 23.10.1993 ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς σου….»

«… Ενεργώντας από κοινού με άλλους συγκρότησες με άλλους δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από περισσότερα των τριών ατόμων … με κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης και σύμπραξης συγκρότησες με τους παραπάνω συγκατηγορούμενούς σου ομάδα προσώπων (οργάνωση), η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση, με κατανεμημένους ρόλους, με διαρκή λειτουργία προς τα έξω, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών και παραβάσεων σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες … εσύ, όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ομάδας, υποτάξατε την κατ' ιδίαν βούλησή σας, στην βούληση της εγκληματικής οργάνωσης, συναποτελούσατε μια ενιαία μονάδα (μέλη της ομάδας που συσκεπτόσασταν και συναποφασίζατε τις πράξεις σας), … την οποία δεν σχηματίσατε περιστασιακά για την διάπραξη των κάτωθι αναφερόμενων παραβιάσεων σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα, και η υποδομή σας ήταν τέτοιας έκτασης και δυναμικής, ώστε κατείχατε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως με τα οποία παρεμβαλόσασταν στους ασυρμάτους της Αστυνομίας …. με δυνατότητα της ομάδας σας να εναλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς η ίδια να υφίσταται αλλαγή, αφού και μετά τη σύλληψη τόσο τη δική σου όσο και των συγκατηγορουμένων σου, αυτή (ομάδα) συνέχισε να δρα.»

 

Το παραπάνω είναι μέρος του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν 25 νέα παιδία από τη Λάρισα που συνελήφθησαν τις ημέρες των επεισοδίων. Τα 11 από αυτά είναι ΑΝΗΛΙΚΑ από 14 έως 17 ετών! Πρόκειται να δικαστούν για κακουργηματικές πράξεις με τον αντιτρομοκρατικό νόμο!
Πρέπει ΟΛΟΙ να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο! Πρέπει να εμποδίσουμε την ποινικοποίηση της διαδήλωσης. Πρέπει να αντιδράσουμε στην τρομοκράτηση πολιτών και συνειδήσεων. Άσχετα με το τι πιστεύουμε για τα επεισόδια, είναι αδιανόητο να διώκονται δεκαπεντάχρονα ως τρομοκράτες. Δεκαπεντάχρονα που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν παραβατική συμπεριφορά αλλά δεν μπορεί να δικάζονται ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΦΕΣΗΣ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
Παντελής Μήτσιου Περιβαλλοντολόγος http://perivallon.pblogs.gr   http://pmitsiou.blogspot.com

(ελήφθη 19-12-2008)

 

Επιστροφή

 

Υποστελεχωμένη Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος 

Ακόμη δεν έχει στελεχωθεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρ' ότι η ίδρυσή της αποφασίσθηκε το 2001, ύστερα από πιέσεις της Ε.Ε. και ξεκίνησε η λειτουργία της στο τέλος του 2003 με προβλέψεις για απαιτούμενο προσωπικό περί τα 80 άτομα.

Πριν από λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία της προκήρυξης για πρόσληψη 32 ατόμων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων. Οι πέντε προσλήψεις αφορούν τη γενική επιθεώρηση με έδρα την Αθήνα, άλλες 14 τον τομέα νοτίου Ελλάδας με την ίδια έδρα και οι υπόλοιπες 13 τον τομέα βορείου Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Οι προσλήψεις, δυστυχώς, θα είναι για έναν χρόνο "σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εργασίας ενός έτους, θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ".

Η δυνατότητα ανανέωσης πέραν του ενός έτους της σύμβασης θα εξαρτηθεί, "ύστερα από έκθεση του γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος, όπου θα επιβεβαιώνεται η αποδοτικότητα του υπαλλήλου και η εκπλήρωση των καθηκόντων του προς πλήρη εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου"!

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 28/12/2008

 

Επιστροφή

 

Τράπεζες : Ο εφιάλτης των «τοξικών» στεγαστικών τους

Παρασκευή, 02 Ιανουάριος 2009 00:47

E-mailΕκτύπωση

Μπορεί οι τραπεζίτες στην Ελλάδα να δηλώνουν υπερήφανοι που δεν παρασύρθηκαν στη δίνη των «τοξικών» χρηματοπιστωτικών προϊόντων, αλλά το 2009 θα έχουν να αντιμετωπίσουν την… ελληνική εκδοχή των «τοξικών» στεγαστικών δανείων.Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν να φθάνει ο «λογαριασμός» του «πάρτι» των τελευταίων ετών με τη χορήγηση άφθονων στεγαστικών δανείων, που μετατρέπονται τώρα σε… «τοξική» βόμβα για τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς έχουν συνδεθεί με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο «γκρεμίζεται» με ρυθμούς απροσδόκητα ταχείς, χωρίς όμως να συμπαρασύρει με την ίδια ταχύτητα και τα διατραπεζικά επιτόκια.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει στο “Sofokleous10.gr” αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου, με την επικείμενη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα, στο 2%, χιλιάδες δανειολήπτες θα πληρώνουν δόσεις στεγαστικών με επιτόκιο της τάξεως του 4%, συντριπτικά χαμηλότερο από το σημερινό κόστος άντλησης χρήματος από τις ίδιες τις τράπεζες, μέσω της «παγωμένης» διατραπεζικής και των πανάκριβων καταθέσεων προθεσμίας.

Πρόκειται για τα στεγαστικά της «χρυσής εποχής», που τελείωσε απότομα τον Οκτώβριο του 2007 λόγω της κρίσης, όταν όλες οι τράπεζες σταμάτησαν να συνδέουν τα επιτόκια των στεγαστικών με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και άρχισαν να δανείζουν με βάση το Euribor, που έφθασε στην κορύφωση της κρίσης να είναι ακόμη και 1,2% υψηλότερο από το επιτόκιο παρέμβασης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το πρόβλημα φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς έχει μετατραπεί σε πηγή ζημιών το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων των ελληνικών τραπεζών:

1.      Τα δάνεια που ήδη εξυπηρετούνται με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των στεγαστικών (23 από τα 77 δις. ευρώ του σημερινού υπολοίπου).

2.      Όμως, υπάρχουν άλλα 30 δις. ευρώ στεγαστικών δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια με χαμηλά επιτόκια εκκίνησης για ένα έως πέντε χρόνια, ενώ μετά την αρχική περίοδο τα επιτόκιά τους συνδέονται επίσης με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

3.      Έτσι, τα 2/3 των στεγαστικών που έχουν χορηγηθεί, είτε συνδέονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ και παράγουν ήδη ζημιές για τις τράπεζες, είτε αποπληρώνονται με πολύ χαμηλά –και ζημιογόνα- επιτόκια χαμηλής εκκίνησης και θα συνεχίσουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλή αποδοτικότητα μετά τη λήξη της, όταν θα συνδεθούν με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τραπεζίτες προσπάθησαν να διερευνήσουν τα περιθώρια αλλαγής των όρων στα «τοξικά» στεγαστικά, ώστε να συνδεθούν με το Euribor και να περιορισθούν οι ζημιές. Όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη αποφασιστικά, διαμηνύοντας με επιστολές σε δύο διοικήσεις τραπεζών, ότι είναι παράνομη κάθε μονομερής αλλαγή συμβατικών όρων, για την οποία άλλωστε δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο οι ίδιες οι συμβάσεις των δανείων και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι τράπεζες πήραν τις αποφάσεις τους, ανέλαβαν πιστωτικούς κινδύνους και δεν μπορούν να τους μετακυλήσουν αυθαίρετα στους πελάτες τους, τονίζει η κεντρική τράπεζα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες θα παραμείνουν «εγκλωβισμένες» στη στεγαστική πίστη, που αποτέλεσε το Ελντοράντο τους τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας προσδοκίες μεγάλων κερδών, τις οποίες διαψεύδει τώρα με οδυνηρό τρόπο η κρίση. Και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τραπεζίτες είναι… υπομονή και προσευχές στους θεούς της Φρανκφούρτης, με την ελπίδα ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα στην αγορά, για να πάψουν οι δανειολήπτες των στεγαστικών να δανείζονται με κόστος που ζηλεύουν οι ίδιες οι τράπεζες…

πηγή: http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/Τράπεζες-:-Ο-εφιάλτης-των-«τοξικών»-στεγαστικών-τους-200901018318/

 

Επιστροφή

 

ΥΠΕΧΩΔΕ(Ν) στην αυτονομία

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι επιπτώσεις στα δημόσια έργα, στις σχέσεις μεταξύ υπουργείων, στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και τη νομοθεσία

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Ανοιχτό πολιτικό κεφάλαιο αποτελεί για την κυβέρνηση η ίδρυση αυτόνο μου υπουργείου Περιβάλλοντος. Το θέμα τίθεται με έμφαση και πολιτική πίεση από την αντιπολίτευση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ με δημόσιες τοποθετήσεις τους υπερθεματίζουν και κυβερνητικοί βουλευτές. Πρωτίστως όμως απασχολεί την κοινή γνώμη, πράγμα που αποτυπώνεται τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια με συνέπεια και συνέχεια στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αφετηρία της συζήτησης αναμφισβήτητα ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που πυροδότησαν την ευαισθητοποίηση σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας για το μέγεθος της καταστροφής αλλά και για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του οικολογικού αποθέματος των πληγεισών περιοχών. Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις περιβαλλοντικών προβλημάτων που επακολούθησαν, όπως τα τοξικά του Ασωπού, η ίδρυση νέων ενεργειακών μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ σε ευαίσθητες περιοχές αλλά και οι ανοιχτοί λογαριασμοί της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για περιβαλλοντικές παραβάσεις, με αιχμή τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων, τη θωράκιση προστατευμένων περιοχών αλλά και η συζήτηση για το μοντέλο ανάπτυξης που θα φέρει το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο συντηρούν το θέμα και ενισχύουν το αίτημα. Η ίδρυση λοιπόν αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος απασχολεί τους σχεδιασμούς αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος, που εξετάζει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Παράλληλα αποτελεί δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ότι θα ολοκληρώσει σχετική μελέτη και εισήγηση προς την κυβέρνηση για να ληφθούν τελικές αποφάσεις, θέτοντας ο ίδιος χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση του νέου υπουργείου έως το τέλος του 2009. Τα σημαντικότερα σημεία του εγχειρήματος, τα οποία ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά, ώστε η σύσταση του νέου υπουργείου να μην εξαντλείται σε επικοινωνιακές εντυπώσεις αλλά να απαντά στο αίτημα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, είναι:

1. Εργολαβική διαχείριση των έργων: Πολλά μικρά και μεγάλα έργα και οι μελέτες για τη νέα γενιά έργων υποδομών της επόμενης δεκαετίας, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη. Ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος σημαίνει ότι θα προτάσσεται η εριβαλλοντική έναντι της εργολαβικής διαχείρισης των έργων, με επιπτώσεις στο κόστος και το χρόνο κατασκευής, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η ακύρωση πολλών κατασκευαστικών λύσεων, ιδίως μεγάλων οδικών έργων, φραγμάτων διαχείρισης του νερού, οικιστικών και εμπορικών κέντρων και πολεοδομικών επεκτάσεων κ.ά. Πρόκειται για εξέλιξη που θα φέρει μεγάλες ανατροπές τόσο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας στις πόλεις και την ύπαιθρο όσο και στην κυρίαρχη λογική του κατασκευαστικού τομέα.

2. Εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων: Μεταξύ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του υμβουλίου της Επικρατείας υπάρχει ένας ακήρυχτος διαχρονικός πόλεμος. Οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ όλων των τελευταίων κυβερνήσεων με τον έναν η τον άλλον τρόπο έχουν θέσει αιτιάσεις και αμφισβητήσεις, αναφερόμενοι σε αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος. Ενα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποτελεί φυσικό σύμμαχο του ΣτΕ σε όλες αυτές τις διενέξεις και θεματοφύλακα των φιλοπεριβαλλοντικών δικαστικών αποφάσεων.

3. Πολιτικές κόντρες και αρμοδιότητες: Ενα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελεί υπουργείο - δορυφόρο, με ελεγχόμενη είτε χαμηλού προφίλ πολιτική ηγεσία έναντι των λεγόμενων παραγωγικών και οικονομικών υπουργείων. Αντίθετα, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί σε υπερυπουργείο, έχοντας τη διαχείριση υψηλότατων κονδυλίων, ισχυρές σχέσεις με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και το εξωτερικό, ευρύτατο φάσμα αρμοδιοτήτων, μηχανισμούς ελέγχου και αδειοδοτήσεων κάθε δραστηριότητας και το συντονι σμό όλων των πολιτικών μεταξύ των υπουργείων και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε αυτές.

4. Διοικητική ιεραρχία και προβλήματα: Η δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσουν κάστρα και να γίνουν μεγάλες ανατροπές στο βασίλειο της γραφειοκρατίας, της διοικητικής ιεραρχίας του στενού τομέα της δημόσιας διοίκησης. Αλλάζει ριζικά ο σημερινός οργανισμός λειτουργίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και δημιουργούνται νέες γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και υπηρεσίες με ανάλογες αλλαγές, καταργήσεις και διοικητικές συγχωνεύσεις σε όλα τα υπουργεία.

5. Πολυνομία και αυθαιρεσία: Η πρώτη δουλειά που θα κάνει η πολιτική ηγεσία ενός νέου υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προχωρήσει στην κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ώστε να απλουστευθεί, να είναι σαφής και κατανοητή από όλους, περιορίζοντας την πολυδιάσπαση και την αλληλοεπικάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι θα θιγούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα αφού θα μπει τέλος στο σημερινό καθεστώς της πολυνομίας, που εκτρέφει την αυθαιρεσία και τη διαφθορά.

Πρώτο βήμα πριν από 29 χρόνια

1980 Ιδρύεται το «υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος» (ΥΧΟΠ) με τη μεταφορά και ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των τότε υπουργείων Εθνικής Οικονομίας (πρώην «υπουργείο Συντονισμού»), Υγείας και Πρόνοιας και Ανάπτυξης.

1981 Δημιουργείται η Δ/νση Χωροταξίας στο ΥΧΟΠ με μεταφορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων Χωροταξίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη Δ/νση αυτή ενσωματώθηκε η Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

1985 Ενσωματώθηκε στο ΥΧΟΠ το τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων, οπότε και συστάθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, με το νόμο 1558/85.

1988 Θεσμοθετήθηκε ο σημερινός οργανισμός λειτουργίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στοχεύει στην εξασφάλιση -μέσω των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεών του- στον επιτελικό ρόλο του για τα θέματα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Οικιστικής Ανάπτυξης και Κατοικίας.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ 3-1-2009

 

Επιστροφή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα“ και είναι μια ανάλυση της ελληνικής επικαιρότητας, που δεν είναι καθόλου καλή. Η Ελλάδα έχει αποσταθεροποιηθεί  για λόγους που θα πρεπε να γνωρίζει ο καθένας μας. Κι’ όμως η αλήθεια χάνεται μέσα στον μπουχό μιας αρίστευσης σκονοθυελας που δημιουργούν οι πολιτικοί, τα πολιτικά κόμματα και τα Μαζικά Μέσα Ενημερώσεως. Κανείς τους δεν πληροφορεί σωστά, δεν λένε τα γράμματα με το όνομα τους, δεν κάνουν αναλύσεις, απλώς συνθηματολογούν θορυβοντες. Και αντί για τα ουσιώδη, μας μπλέκουν σε ατέρμονες συζητήσεις και σε καυγάδες για ροζ σκάνδαλα, Εφραιμ και αλλά παρόμοια, που δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα που έχει να λύσει ο τόπος, αλλά το προπέτασμα καπνού, πίσω από τον οποίο άλλοι κάνουν τη δουλειά τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν καταλάβαμε ακόμη, ότι δεν είναι τόσο τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την κατάντια μας, αλλά το ελληνικό σύστημα μέσα έναν αφρίζοντα ωκεανό στρατιωτικών συγκρούσεων και επικοινωνιακής προπαγάνδας που γίνονται για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς.
Διαβάστε περισσότερα http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=79&tx_ttnews[tt_news]=826&tx_ttnews[backPid]=78&cHash=ace61b7dec

(ελήφθη 4-1-2009)

 

Επιστροφή

 

Η δικαίωση μέσω ΣτΕ αφορά όλους τους πολίτες

Ανοίγει ο δρόμος για να μπορούν πιο εύκολα να δικαιώνονται και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες στις οικονομικές, πολεοδομικές κ.λπ. αξιώσεις τους, κάθε φορά που κάποιος πετυχαίνει μέσω της δικαστικής οδού να κριθεί αντισυνταγματικό και ανίσχυρο ένα νομοθέτημα της κυβέρνησης ή κάποια διοικητική πράξη της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζοντας γερά θεμέλια για την αποκατάσταση κοινωνικών ισορροπιών και την εξάλειψη αδικιών δέχεται ότι εάν κατέρρευσαν λόγω αντισυνταγματικότητας (με αμετάκλητη δικαστική απόφαση) ένας νόμος, ένα διάταγμα ή μια διοικητική πράξη, τότε η πολιτεία οφείλει να δικαιώσει και τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση.

Επομένως, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το συνηθισμένο «κρυφτό», με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκτεταμένα υπέρ όλων μια δικαστική απόφαση, παρά μόνο για εκείνους που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δίκη, εξαναγκάζοντας έτσι όλους τους υπόλοιπους να καταφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν και αυτοί, εφόσον όμως δεν έχουν χάσει τις σχετικές προθεσμίες για προσφυγή (συνήθως 3μηνο από την έκδοση της αντισυνταγματικής πράξης).

Προσφυγή
Σε περίπτωση που η πολιτεία αρνηθεί να ικανοποιήσει την αίτηση για ανάκληση των παρόμοιων πράξεών της που στηρίχθηκαν σε αμετάκλητο αντισυνταγματικό νομοθέτημα, τότε υπάρχει «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» από την πλευρά της. Αρα στην περίπτωση αυτή οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια μέσα σε εύλογο χρόνο όπου βέβαια θα πετύχουν συντομότερα την ακύρωση της παράνομης συμπεριφοράς της πολιτείας, διεκδικώντας την αναδρομική δικαίωσή τους ή ακόμα και την αποζημίωσή τους.

Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι η παράλειψη ικανοποίησης των υπολοίπων για ανάκληση μιας παράνομης πράξης αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη που μπορεί να ακυρωθεί δικαστικά ως παράνομη (1175/08).

Δέχτηκε επίσης ότι η υποχρέωση της πολιτείας να ανακαλέσει τις πράξεις που στηρίχτηκαν σε ανίσχυρο - αντισυνταγματικό νόμο, διάταγμα κ.λπ. είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, που δεν ανέχονται να διατηρούνται σε ισχύ νομικές ή πραγματικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με κατάφωρη παραβίαση του δικαίου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=2232823

 

Επιστροφή

 

Το ΣτΕ και τα πραξικοπήματα της πολιτικής εξουσίας 

Της Ειρήνης ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώθηκαν για μια ακόμα φορά να εκδώσουν ανακοίνωση προκειμένου να υπερασπιστούν την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία τους, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να εκδίδουν αποφάσεις με γνώμονα τη νομική επιστήμη, τη νομολογία, τις διεθνείς συμβάσεις και τη συνείδησή τους.

Οι επιθέσεις στο ΣτΕ έχουν παρελθόν, αφού οι αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου πολλές φορές ήταν κάτι παραπάνω από "ενοχλητικές" και έθεταν φραγμό στα σχέδια των επιτήδειων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες συνταγματικές αναθεωρήσεις επιχειρήθηκε το "ψαλίδισμα" των αρμοδιοτήτων του, ειδικά του Ε' τμήματος, οι αποφάσεις του οποίου έχουν υψώσει ασπίδα προστασίας για το καθημαγμένο περιβάλλον του τόπου.

Στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, -κάτι που ο πρόεδρος των δικαστών του ΣτΕ Κ. Κουσούλης είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως "τυχοδιωκτική αναζήτηση αντικατάστασης των θεσμών"- και, σε τελευταία ανάλυση ενός δικαστηρίου, "μαριονέτας", ενώ και η Ολομέλεια του ΣτΕ, εκφράζοντας τη θέση όλων των δικαστών του αποδοκίμασε το ενδεχόμενο επισημαίνοντας πως θα οδηγήσει σε περιορισμό του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων εις βάρος του κράτους δικαίου. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η συγκεκριμένη πρόταση προέβλεπε τον διορισμό των μελών του δικαστηρίου από την Βουλή!

Τι κάνει λοιπόν η εκτελεστική εξουσία όταν δεν μπορεί να ελέγξει τις αποφάσεις ενός δικαστηρίου και ειδικότερα του ΣτΕ; Απλούστατα, τις αγνοεί! Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το κράτος για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται σε υπ' αριθμόν ένα παραβάτη των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων... 

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κτήματος Θων στους Αμπελόκηπους και των αποφάσεων του Ε' τμήματος του ΣτΕ (3117-3118/2004) με τις οποίες κρίθηκαν αυθαίρετα το οκταώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων, καθώς και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Επίσης με τις αποφάσεις είχε κριθεί παράνομο το προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο κτήμα Θων, καθώς και η οικοδομική άδεια που επέτρεψε στην τεχνική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» να χτίσει το κτίριο. Η περιοχή, που είχε χαρακτηριστεί ήδη από την δεκαετία του '70 ως χώρος πρασίνου από τον δήμο Αθηναίων, σήμερα με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου και παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα μπετοναρισμένο "μνημείο" αυθαιρεσίας σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας...

Ένας άλλος προσφιλής όσο και αποτελεσματικός τρόπος για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προκειμένου να παρακάμπτει τις "δυσάρεστες" και "ενοχλητικές" αποφάσεις του ΣτΕ, παραμένει η ψήφιση νόμων. Πρόκειται για  μέθοδο εξαιρετικά βολική για τους κρατούντες, αφού η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων υποχρεωτικά θα περνούσε από τον βασανιστικό έλεγχο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το έργο της εκτροπής του Αχελώου, για την οποία το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά με πέντε διαφορετικές αποφάσεις του.   

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι το σύνολο των ολυμπιακών έργων και της μεταολυμπιακής χρήσης τους ρυθμίστηκε με τον περιβόητο Ολυμπιακό νόμο.

Η περιφρόνηση των αποφάσεων του ΣτΕ όμως δεν αφορά μόνο τα "χρυσοφόρα" για τους μεγαλοεργολάβους δημόσια έργα ή τα πάσης φύσεως τερατουργήματα, που έχουν γεμίσει την Ελλάδα με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Αγγίζει ακόμα και θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων, που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η απόφαση του ΣτΕ με την οποία απαγορευόταν η μεταολυμπιακή χρήση των μηχανημάτων παρακολούθησης (κάμερες) στους δρόμους της Αθήνας, εκτός αν επρόκειτο αποκλειστικά για την παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές τον Νοέμβριο του 2007 όχι μόνο αγνόησαν επιδεικτικά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του ΣτΕ  αλλά απαγόρευσαν προκλητικά στους ελεγκτές της Αρχής την είσοδο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

 Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε.  ΑΥΓΗ  25/01/2009 

 

Επιστροφή

 

Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας: ΟΧΙ στο Χωροταξικό του Τουρισμού

ΥΠΕΧΩΔΕ: Πιέζει για θεσμοθέτησή του

 9 φορείς ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΒ και ο Αρκτούρος εκ μέρους των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF) καταψήφισαν το Χωροταξικό του Τουρισμού. Υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες δεν ήρθε στην ψηφοφορία το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Παρ' όλα αυτά υπέρ ψήφισαν μόλις 7 μέλη: 4 Φορείς: Σύλλογος Ελλήνων Περιφερειολόγων, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ (οι δύο τελευταίοι παρά τις πολλές ενστάσεις τους) και 3 διορισμένα από τον Υπουργό μέλη: Πρόεδρος: Απόστολος Παρπαϊρης, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Γεώργιος Κορρές, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 2 άλλα μέλη προτίμησαν την διαφοροποίησή τους: ΕΚΒΥ, Inten Synergy που δήλωσαν ότι το αποδέχονται με την προϋπόθεση της αποδοχής όλων των παρατηρήσεών τους. 

Το Χωροταξικό του Τουρισμού προωθεί την αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα  νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και υπέρ-πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα. 

Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να ασκεί μεγάλες πιέσεις και μπορεί να θεσμοθετήσει το Χωροταξικό παρά την αρνητική ψήφο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Στα μέσα πίεσης συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα και προπηλακισμοί. Όπως γράφουν και οι σημερινές εφημερίδες ο Γ. Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ κύριος Μπαλτάς προπηλάκισε την εκπρόσωπο του ΤΕΕ κυρία Ράνια Κλουτσινιωτη, προκειμένου να πάρει από τα χέρια της την αρνητική γνωμοδότηση, την οποία έσκισε.

 Πες ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις για την τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών.

Υπόγραψε για την απόσυρση του Χωροταξικού: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/chorotaxiko.php?lang=1  

Μάθε περισσότερες πληροφορίες: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/draseis.php?kkid=78&kid=63&action=show&m1=4&lang=1

(Ελήφθη 6-2-09),

 

Επιστροφή

 

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ   ΣΥΡΙΖΑ     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπασμωδική η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά την απόρριψη του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης

Μετά την απόρριψη του σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Χωροταξικό του Τουρισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προσπάθησε αποτυχημένα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ότι δεν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση επί του σχεδίου ΚΥΑ που κατέθεσε.

Ιδιαίτερα όμως αλγεινή εντύπωση προκαλεί η πλήρης κάλυψη της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον γενικό γραμματέα Ευάγγελο Μπαλτά, ο οποίος χειροδίκησε απρόκλητα προς την εκπρόσωπο του ΤΕΕ και αναγνωρισμένη αρχιτέκτονα–πολεοδόμο Ράνια Κλουτσινιώτη. Αυτή η απαράδεκτη και πρωτοφανής επίθεση εμφανίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως «ορθή παρέμβαση του γενικού γραμματέα», ενώ χαρακτηρίζει την κ. Κλουτσινιώτη ως εμπαθή, επειδή διαφώνησε επιστημονικά με τις προτάσεις του.

Παρά την απόρριψη του σχεδίου και τη συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου από περισσότερους από 11.000 πολίτες και 200 φορείς, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε την πρόθεσή του να προωθήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμα φορά ζητά την απόσυρση του παρόντος σχεδίου, ενώ ήδη έχει καταθέσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής αίτημα για ακρόαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για το Χωροταξικό του Τουρισμού.

6.2.2009

 

Επιστροφή

 

«Οχι» στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό στον τουρισμό

Ø      Αρνητική γνωμοδότηση των φορέων στο Εθνικό Συμβούλιο

Tου Γιωργου Λιαλιου

Τα διαβόητα άρθρα 9 και 10 του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με τα οποία επιτρέπεται η δημιουργία παραθεριστικών χωριών προς πώληση με όρους δόμησης ξενοδοχείων, βρέθηκαν με επεισοδιακό τρόπο στο επίκεντρο της κριτικής του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Eνα από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοθετήματα των τελευταίων ετών, που παρά τη σημασία του –ή εξαιτίας αυτής– έχει περάσει «στα ψιλά» της πλειονότητας των ΜΜΕ, απορρίφθηκε την Τετάρτη κατά πλειοψηφία από τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και τεχνικούς φορείς που το εξέτασαν, χωρίς αυτό βέβαια να δεσμεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απόσυρσή του. Η κριτική των φορέων αποτυπώνεται στο κείμενο της γνωμοδότησής τους στο Συμβούλιο, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Το σχέδιο του ειδικού χωροταξικού απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (9 κατά, 7 υπέρ, 2… αναποφάσιστοι και 1 απών) στην τελευταία, επεισοδιακή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, η οποία σημαδεύτηκε από την εκτός κάθε ορίου συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Βαγγέλη Μπαλτά, που έφτασε στο σημείο… να επιτεθεί στην εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ράνια Κλουτσινιώτη! Στο κείμενο της γνωμοδότησης οι φορείς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του ειδικού χωροταξικού, αλλά και για επιμέρους διατάξεις. Μεταξύ άλλων:

- Ως προς τη φιλοσοφία του ειδικού πλαισίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) εκτιμά ότι «δεν κινείται με κατεύθυνση την ορθή χωροταξική οργάνωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυγίανση του ήδη προβληματικού αυτού τομέα ούτε απαντά στις υψηλές προσδοκίες όλων μας για την αδήριτη αναγκαιότητα στροφής του τομέα προς την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού». Πιο αυστηρός ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Πολεοδόμων - Χωροτακτών), που εκτιμά ότι ο λόγος ύπαρξης του ειδικού χωροταξικού «φαίνεται να είναι η εισαγωγή της δυνατότητας μαζικής παραγωγής παραθεριστικής κατοικίας προς πώληση, οργανωμένης σε μεικτής χρήσης τουριστικά συγκροτήματα - υποδοχείς, εντός και εκτός σχεδίου, με άτυπη πολεοδόμηση ευνοϊκότερων όρων από τους ισχύοντες για απλή παραθεριστική κατοικία».

- Ως προς το προωθούμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) σημειώνει ότι «δεν περιλαμβάνει εκείνες τις επιλογές που οδηγούν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και σε αποθάρρυνση συμβατικών επενδύσεων». Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» παρατηρεί ότι «αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές και έργα και ευνοεί τις μεγάλες επενδύσεις».

- Ως προς το χαρακτήρα και τη νομιμότητα των ρυθμίσεων, η Κεντρική Eνωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), που τελικά υπερψήφισε το σχέδιο, ζητεί το σχέδιο να λάβει σοβαρά υπόψη «τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, αφού μια καθολική εφαρμογή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αδικίες». Ο ΣΕΠΟΧ και το ΤΕΕ αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του, «καθώς περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταστρατηγούν την πολεοδομική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί προστασίας ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών». Οι περιφερειολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι συνεπές προς το εθνικό χωροταξικό στην κατεύθυνση περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης.

- Ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση φυσικών πόρων, το σχέδιο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών (ΚΕΔΚΕ, ΣΑΔΑΣ, ΓΣΕΕ, ΞΕΕ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ) και δεν αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση (ΚΕΔΚΕ). Το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) σημειώνει ότι «η τουριστική ανάπτυξη ή η χωροθέτηση απαιτητικών σε νερό υποδομών, χρήσεων και λειτουργιών πρέπει να αποθαρρύνεται σε περιοχές όπου παρατηρείται ήδη εξάντληση φυσικών πόρων, όπως το νερό».

- Ως προς τις κατευθύνσεις για τις «σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού», δηλαδή τη δημιουργία παραθεριστικών χωριών προς πώληση, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της κριτικής, οι περισσότεροι φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Μετά την απόρριψή του από το Εθνικό Συμβούλιο, το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό δείχνει πλέον μετέωρο, χωρίς αυτό να δεσμεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην απόσυρσή του ή σε οποιαδήποτε επί της ουσίας αλλαγή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διακύβευμα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/02/2009_302410

 

Επιστροφή

 

Τσιμέντο παντού, ακόμη και στη διαφωνία

Σταυρογιάννη Λ.

Τσιμέντο επιχειρεί να στρώσει αδιακρίτως σε ακτές, νησιά, γη υψηλής παραγωγικότητας, περιοχές Νatura, μέσω των τουριστικών χωριών, με κρατική επιδότηση, παρά τη φούσκα του real estate, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, όπως και να βάλει σε γύψο τους φορείς και τις οργανώσεις που εκ του ρόλου τους υποχρεούνται να υπερασπίζονται τα ελάχιστα.

Τον ορθό λόγο, τους κανόνες της επιστήμης, την κείμενη νομοθεσία και το Σύνταγμα. Ούτε οι πέντε τουλάχιστον προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ κατά του άλλου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τους προβλημάτισαν. Τα όσα διαδραματίσθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, όργανο διαλόγου και διαβούλευσης, την Τετάρτη, με απειλές και χειροδικίες και πρωταγωνιστή τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευ. Μπαλτά και προ της θέσης αυτής, πανεπιστημιακού δασκάλου, πρωτοφανή. Όπως και το αμίμητο από τη μετέπειτα ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ που εν ολίγοις βάφτισε τη χειροδικία "ορθή παρέμβαση".

Ο υπουργός, Γ. Σουφλιάς, δεν μπορεί προφανώς ακόμη να χωνέψει ότι οι πολλαπλές πιέσεις και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, με πρωταγωνιστή πάλι τον γ.γ., από την πέμπτη συνεδρίαση (3.12.2008) του ΕΣΧΧΑ, το οποίο απαρτίζεται από 19 μέλη μέχρι και την Τετάρτη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Εννέα επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις επέμεναν απορρίπτοντας το σχέδιο γνωμοδότησης. Δηλαδή Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑΑ (αρχιτέκτονες), ΣΕΠΟΧ (πολεοδόμοι) και Αρκτούρος. Ο τελευταίος εκπροσωπεί 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία, Αρχέλων, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mοm, Greenpeace, WWF Ελλάς.

Στη συνεδρίαση δεν προσήλθε ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που είχε ζητήσει την απόσυρσή του στις προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν προσήλθε, παρά ζήτησε εγγράφως να αναβληθεί η συνεδρίαση. Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων και της Ιnten Synergy είπαν “ναι” υπό προϋποθέσεις, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις τους, άλλωστε το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι και εργοδότης τους. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν εκφράσει σημαντικές διαφωνίες και καίριες παρατηρήσεις επί του σχεδίου. Άλλωστε, την Τετάρτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλιώς την “εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα”, η οποία βασίστηκε σε μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Υγροτόπων Βιοτόπων. Οι επτά που υπέγραψαν υπέρ του σχεδίου είναι ο πρόεδρός του Ι. Παρπαίρης, διορισμένος από τον υπουργό Γ. Σουφλιά, όπως και οι δύο επιστήμονες, Π. Λιαργκόβας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και Γ. Κορρέ, με την ίδια ιδιότητα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης οι προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα διοικήσεις της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εκπρόσωπο του τελευταίου, τα μέλη του ΕΣΧΑ βλέπουν σπανίως στις συνεδριάσεις, καθώς εμφανίζεται κυρίως στις ψηφοφορίες. Μάλιστα και στις πέντε συνεδριάσεις του ΕΣΧΑΑ, με αντικείμενο το ειδικό πλαίσιο του τουρισμού, απουσίαζε, όπως φαίνεται στο σχέδιο γνωμοδότησης, το οποίο μοιράστηκε στα μέλη και διαθέτει η "Α".

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΧΩΔΕ, με επτά ψήφους υπέρ, δεν διαθέτει γνωμοδότηση, απαραίτητη προϋπόθεση βάσει του νόμου για να προωθηθεί στην κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια προς τη Βουλή το σχέδιο ΚΥΑ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο ακύρωσης στο ΣτΕ. Στο σχέδιο γνωμοδότησης αποτυπώνεται και η διαφωνία τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων όσο και Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, με ένα μακρύ κατάλογο ουσιαστικών παρατηρήσεων τόσο επί της φιλοσοφίας του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό όπως και σε επιμέρους άρθρα.

Ενδεικτικά η ΚΕΔΚΕ ζήτησε: να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των κατοικιών προς πώληση από 50% σε 20% και να εκπονούνται όλες οι απαιτούμενες μελέτες προσδιορισμού φέρουσας ικανότητας των περιοχών που θα χωροθετηθούν τα τουριστικά χωριά, στις περιοχές Natura 2000 να απαγορευτεί η ανάπτυξη των τουριστικών χωριών, εκτός κι αν αυτό προβλέπεται από ειδική περιβαλλοντική μελέτη, εξέφρασε διαφωνία με την τουριστική κατοικία που θα επιδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο, παρατηρώντας επιπλέον ότι παρακάμπτεται ο όποιος σχεδιασμός, καθώς προβλέπεται η ιδιωτική πολεοδόμηση περιοχών και μάλιστα με αυξημένους συντελεστές δόμησης ξενοδοχείου σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και έντονες επιφυλάξεις για τη μετατροπή του νέου προϊόντος "των σύνθετων και ολοκληρωμένων αναπτύξεων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού" σε προϊόν real estate, να απαγορευτεί η τουριστική δραστηριότητα στις ζώνες γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, να καθορίζονται τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και οι κανόνες οργάνωσης για την ένταξη των περιοχών σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού και όχι να χωροθετούνται, να μην κτισθούν οι βραχονησίδες, το όριο του κτίσματος από τη γραμμή αιγιαλού, αντί για 50 μέτρα να μετατραπεί σε 100.

Όπως είναι γνωστό, αυτή την απόσταση θέτει η πάγια νομολογία του ΣτΕ, δεν αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση να απεικονιστούν σε χάρτη οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι αρχαιολογικοί χώροι, να εισαχθεί η έννοια του κορεσμού και της φέρουσας ικανότητας. Δεν προβλέπεται αναφορά σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές, αλλά αντιθέτως προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξή τους, να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση και λειτουργία των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, π.χ. Ξενία και στην αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων σε περιοχές μαζικού τουρισμού.

Αλλά και η ΕΝΑΕ, μεταξύ άλλων, ζήτησε η περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλων μονάδων να αποδεικνύει την ενεργειακή επάρκεια, την επάρκεια αναγκών σε νερό, η ανάγκη των γηπέδων γκολφ για νερό πρέπει να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την ανάπτυξή τους. Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ, όχι μόνο εντός των τουριστικών χωριών, αλλά και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=434411

 

Επιστροφή

 

Δυσκολεύεται να αποδεχθεί την απόρριψη του χωροταξικού ο Γ. Σουφλιάς  07/02/2009 

 Στην καινοφανή άποψη πως η γνωμοδότηση για το χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού, δεν  απορρίφθηκε παρότι από τα 19 μέλη του εθνικού Συμβουλίου μόνο επτά την αποδέχτηκαν,  εμμένει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, παίζοντας με τις λέξεις ότι  τάχα δεν ετέθη θέμα ψηφοφορίας, καθώς επρόκειτο για σχέδιο προς συζήτηση. Πατώντας στο λάθος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι επρόκειτο περί νόμου και στις αναφορές του πως "το χωροταξικό αναδεικνύει τη φαυλότητα  στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τον δημόσιο πλούτο η κυβέρνηση" ο ΥΠΕΧΩΔΕ ανταπέδωσε λέγοντας πως "επί των ημερών μου, δεν ξέρω τι συνέβαινε παλαιότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πάρει διαζύγιο με τη φαυλότητα". Ο Γ. Σουφλιάς, είπε ακόμη ότι θα απαντήσει στη Βουλή για το θέμα σχεδίου για τον Τουρισμό.

 

ΤΕΕ: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του γ. γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ

Την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία εν πολλοίς δικαιολογούσε την αναίτια συμπεριφορά του γ. γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ εναντίον της εκπροσώπου του στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, χαρακτηρίζοντάς την "ορθή παρέμβαση". Σε ανακοίνωσή του καθιστά σαφές πως "η εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε όλες τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου μετέφερε και διατύπωνε τις θέσεις του ΤΕΕ. Η παρουσία της και ως προς αυτό το σκέλος ήταν υποδειγματική, γιατί ήταν σε διαρκή επαφή με τα όργανα του ΤΕΕ.

Η Ράνια Κλουτσινιώτη είναι διακεκριμένη πολεοδόμος και αρχιτέκτων μηχανικός. Διακρίνεται για την ευρύτητα των επιστημονικών γνώσεών της και του πνεύματός της. Έχει συνεργασθεί με τους σημαντικότερους φορείς του Δημοσίου και με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχει πάθος για τις συμμετοχικές διαδικασίες και τη μη αγνόηση των επιστημονικών δεδομένων. Δεν διακρίνεται από εμπάθεια και η παραβίαση των νομικών και ηθικών κανόνων, όπως όλοι γνωρίζουν -πλην φαίνεται της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ- της είναι ξένη. Είναι ιδιαίτερα ψύχραιμη στις αντιδράσεις της. Δεν θα το πούμε αυτό και για τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η έλλειψη ψυχραιμίας του δημιούργησε ένα επεισόδιο που δεν τον τιμά, και αυτή είναι η εκτίμηση όλων όσων παραβρέθηκαν μάρτυρες στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Αναγνωρίζουμε όμως ότι στο τέλος συνεδριάσεων με μεγάλη βαρύτητα ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλωθεί με τρόπο που δεν θα επιθυμούσε, κάτω από το βάρος της προσωπικής έντασης και, πιθανά, ενός μη επιθυμητού αποτελέσματος. Αυτό που είναι μη αποδεκτό είναι η παραποίηση των γεγονότων και η σπίλωση δικαίων σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή κατά το χρόνο σύνταξης του δελτίου Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο διάλογος σημαίνει καλοπιστία, ουσία, και πρόθεση για ευρείες συναινέσεις". Και εκφράζει την ελπίδα  και τα τρία αυτά στοιχεία θα πρυτανεύσουν στη συνέχεια στις ενέργειες του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντώντας ορκίζεται πίστη στις εν λόγω αρχές αλλά κατηγορεί την Ρ. Κλουτσινιώτη ότι δεν "εφάρμοσε".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη με δήλωσή της επισημαίνει πως "ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση  προκαλεί η πλήρης κάλυψη της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον γενικό γραμματέα Ευάγγελο Μπαλτά" και υπογραμμίζει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμα φορά ζητεί την απόσυρση του παρόντος σχεδίου, ενώ ήδη έχει καταθέσει προς τον πρόεδρο της Βουλής αίτημα για ακρόαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για το Χωροταξικό του Τουρισμού".

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 7/2

 

Επιστροφή

 

Τα σπίτια μας καταναλώνουν το 30% της ενέργειας

Ø      Με διάτρητη μόνωση, λάθος προσανατολισμό, χωρίς σκίαση, χωρίς νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται πολυέξοδα και μη αποδοτικά

Του Γιαννη Ελαφρου

Ενεργειακά «βαρέλια δίχως πάτο» είναι τα κτίρια στην Ελλάδα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε καύσιμα, οικονομική αιμορραγία στα νοικοκυριά (και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς) και μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, που επιβαρύνουν το κλίμα. Eχουμε φτάσει στο σημείο να καταναλώνουμε τον χειμώνα περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από την παγωμένη Σουηδία! Αλλά και το καλοκαίρι, τα σπίτια με τη διάτρητη μόνωση απαιτούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος για κλιματισμό. Κάθε καλοκαίρι η κατανάλωση ρεύματος σπάει το προηγούμενο ρεκόρ. Αποτέλεσμα αυτής της σπάταλης κατάστασης είναι ο οικιακός τομέας να καταναλώνει σχεδόν το 30% της ενέργειας της χώρας και να προκαλεί το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ελληνική πολιτεία διαχρονικά στέκεται αδιάφορη απέναντι στην πρόκληση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, με αποτέλεσμα βέβαια την ενεργειακή οικονομική αφαίμαξη των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθυστέρησε πολύ να εισάγει στο ελληνικό δίκαιο την αντίστοιχη Οδηγία της Ε.Ε. (2002/91/ΕΚ), η οποία μετατράπηκε σε νόμο μόλις τον Μάιο του 2008. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει την υποχρέωση όλων των κατοικιών (πρώτα των νεόδμητων και σταδιακά των παλαιότερων) να εκδώσουν Δελτίο Ενεργειακής Ταυτότητας, ύστερα από μελέτη Ενεργειακού Επιθεωρητή. Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του νόμου, διαφαίνεται ήδη ο κίνδυνος, η όλη υπόθεση να εξαντληθεί στην πληρωμή των ελεγκτών για την έκδοση του Δελτίου. Δηλαδή, τελικά απλώς να επιβαρυνθούν οι πολίτες με ένα ακόμα «χαράτσι» (ένα ευρώ ανά τ.μ.). Το ερώτημα είναι εάν οι ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι οικονομικά (οι οποίοι είναι και εκείνοι που κυρίως κατοικούν σε «τρύπια» ενεργοβόρα σπίτια) θα ενισχυθούν αποφασιστικά για να «στεγανοποιήσουν» θερμικά το σπίτι τους.

«Οχυρώνοντας» παλιές κατοικίες

Σήμερα υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για να κατασκευαστούν πολύ αποδοτικά ενεργειακά κτίρια. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις των παλιών κατοικιών; Είναι καταδικασμένοι οι ιδιοκτήτες τους ή μπορούν με μια σειρά ενεργειών να οχυρώσουν ενεργειακά το σπίτι τους, που σήμερα μπορεί να μοιάζει με… σουρωτήρι; Με τη βοήθεια μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συμμετέχει στην ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών, καταγράψαμε τα μέτρα που μπορούν να παρθούν σε ένα σπίτι για να εξοικονομήσει ενέργεια. Σε κάθε τομέα, τα χωρίσαμε σε τέσσερις κατηγορίες: Μέτρα που απαιτούν απλά αλλαγή των συνηθειών μας, «νοικοκύρεμα» με αμελητέο ή ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, επεμβάσεις βελτίωσης που απαιτούν μέτριο κόστος και παρεμβάσεις αναβάθμισης που κοστίζουν όμως αρκετά.

Κτιριακό κέλυφος

-Νοικοκύρεμα: Η επισκευή προβλημάτων σε ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες - παράθυρα) και στη σκίαση, πιθανών ρηγμάτων στους τοίχους και στη θερμομόνωση, μπορεί με χαμηλό κόστος να φέρει αποτέλεσμα. Η στεγανοποίηση, η σωστή μόνωση της ταράτσας και η σωστή λειτουργία - στεγανότητα των κουφωμάτων είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να ελέγξουμε στο σπίτι μας, ώστε να μην έχουμε απώλειες. Εκπληξη: σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, μόνο με την τοποθέτηση θερμομονωτικών ταινιών για αεροστεγάνωση παραθύρων και πορτών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% από τις δαπάνες θέρμανσης!

-Χαμηλό κόστος - βελτίωση: Μπορούν να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις βελτίωσης, όπως η εξωτερική σκίαση των ανοιγμάτων, που βλέπουν ανατολικά, νότια και δυτικά. Η τοποθέτηση δηλαδή τεντών, πέργκολας ή η ανάπτυξη φυσικής σκίασης μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 20-30% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό.

-Μέσο ή υψηλό κόστος - αναβάθμιση: Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων, της οροφής και των δαπέδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στο μισό (50%) των εξόδων για θέρμανση. Η αντικατάσταση των ανοιγμάτων (κουφώματα, διπλά τζάμια) με νέα υλικά καλύτερων οπτικών και θερμικών ιδιοτήτων μπορεί να μειώσει 20% τις δαπάνες θέρμανσης.

Σύστημα θέρμανσης

-Αλλαγή συνηθειών: Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου οδηγεί σε 7% εξοικονόμηση ενέργειας. Αποφυγή τοποθέτησης καλυμμάτων ή ρούχων πάνω στα σώματα θέρμανσης.

-Ιδιαίτερα χαμηλό κόστος - νοικοκύρεμα: Η τακτική -ετήσια αν είναι δυνατόν- συντήρηση των καυστήρων - λεβήτων εξοικονομεί ενέργεια έως και 10%.

-Χαμηλό κόστος - βελτίωση: Η θερμομόνωση της κεντρικής στήλης της θέρμανσης μειώνει σημαντικά τις απώλειες. Θερμοστάτες χώρου, που διακρίνονται για την ακρίβεια των μετρήσεών τους, αντιμετωπίζουν την περίσσια κατανάλωση.

-Μέσο ή υψηλό κόστος - αναβάθμιση: Αντικατάσταση παλιών καυστήρων με νέους υψηλής απόδοσης επιφέρει κέρδος 20%. Τα καινούργια συστήματα θέρμανσης έχουν απόδοση γύρω στο 90%-95%, έναντι 70% αυτών παλιάς τεχνολογίας. Η χρήση φυσικού αερίου δημιουργεί επιπλέον ωφέλεια 5%. Η αντικατάσταση παλιών συστημάτων διανομής θέρμανσης (σωληνώσεις, σώματα καλοριφέρ) προσφέρει ακόμα 20%. Τέλος, η εγκατάσταση των συνδυασμένων ηλιακών συστημάτων combi, τα οποία θερμαίνουν και νερό και χώρο, μειώνουν την κατανάλωση κατά 15-20%.

Θερμό νερό

-Αλλαγή συνηθειών: Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στους θερμοσίφωνες μέχρι τους 55 βαθμούς Κελσίου οδηγεί σε 15% εξοικονόμηση ενέργειας.

-Μέσο ή υψηλό κόστος - αναβάθμιση: Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα οδηγεί σε μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης για ζεστό νερό από 50% έως 80%. Η τοποθέτηση κεντρικών ηλιακών συστημάτων μπορεί να επιφέρει 10% επιπλέον μείωση.

Φωτισμός

-Αλλαγή συνηθειών: Αξιοποίηση φυσικού φωτισμού. Σβήσιμο λαμπτήρων στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται κ.λπ. Ο απλός καθαρισμός της επιφάνειας των λαμπτήρων και των φωτιστικών βελτιώνει σημαντικά τη διάχυση του φωτός, καθώς η σκόνη συσκοτίζει.

-Χαμηλό κόστος - βελτίωση: Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από λάμπες φθορισμού ή άλλους υψηλής φωτεινής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μειώνει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό.

Μικροκλίμα

-Χαμηλό κόστος - βελτίωση: Η ανάπτυξη δέντρων στον κήπο, γενικότερα η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου βελτιώνει το μικροκλίμα γύρω από το σπίτι μας, ενώ μπορεί να παρέχει και αποδοτική φυσική σκίαση. Η φύτευση της οροφής μπορεί επίσης να συμβάλει όχι μόνον αισθητικά αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό έως και 20%.

Οικονομικά κίνητρα

«Αμεσης προτεραιότητας είναι η ανάγκη να θεσμοθετηθούν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να προχωρήσει, με γρήγορο ρυθμό σε ευρεία κλίμακα, η εφαρμογή των επεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια», τονίζει ο κ. Σταμάτης Περδίος, σύμβουλος διαχείρισης ενέργειας και συνεργάτης του ΤΕΕ. «Η δαπάνη τοποθέτησης νέων υαλοστασίων με διπλούς υαλοπίνακες σε κατοικία 120 τ.μ. ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ, ενώ η εξωτερική θερμομόνωση κοστίζει επιπλέον 6.000 ευρώ. Εάν δεν βοηθηθούν οι πολίτες, τα απαραίτητα αυτά έργα δεν πρόκειται να γίνουν», συμπληρώνει. «Η πιο δόκιμη μέθοδος είναι αυτή της φοροαπαλλαγής. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δαπάνη 15.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας επιφέρει μείωση φορολογίας 1.500 ευρώ». Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ακόμα και η ενίσχυση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, εμποδίζεται ουσιαστικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, ενώ όλα τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν την ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_01/02/2009_301459

 

Επιστροφή

 

Α.Π. 38359                                                                                            Αθήνα 23 Μαρτίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 15/03/09

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι ημιυπαίθριοι χώροι θεσμοθετήθηκαν με κριτήριο:

·        την αρτιότερη αρχιτεκτονική αντιμετώπιση, 

·        τη λειτουργία των κατασκευών σε σχέση με το ίδιο το κτίριο αλλά και με το περιβάλλον,

·        τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας,

·        την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του μελετητή έγινε η αιτία να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι λόγω του γεγονότος αυτού, όπως θα ήταν λάθος να μην τροποποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Γ.Ο.Κ. ώστε να ανακοπεί η τάση για συνέχιση της αυθαιρεσίας προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και από το 1985, οπότε και εφαρμόζεται ο ισχύων Γ.Ο.Κ., πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Άμεση προτεραιότητα στις χωρίς αναβολή πλέον ενέργειές μας θα πρέπει να έχουν:

·        Η διαβούλευση για το πως θα συνεχίσουμε με βάση μια θλιβερή πραγματικότητα.

·        Η εγκατάλειψη των προεκλογικών εξαγγελιών και σκοπιμοτήτων.

·        Η σθεναρή άρνησή μας σε νέες γενιές αυθαιρέτων.

Η άρνηση του χρήστη να δεχθεί νέα υπέρογκα χαράτσια πρέπει να είναι δεδομένη όταν μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό για τον ημιυπαίθριο ''ως κλειστό χώρο'' έχει πληρώσει:

τον πωλητή

την εφορία

το ΙΚΑ

τον Δήμο /ΔΕΗ κλπ.

Ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό στον βαθμό που αυξάνει τον Σ.Δ. και θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα και παρενέργειες σε σχέση με ιδιοκτησίες στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος.

Η πολιτεία οφείλει να δώσει αυτή την φορά συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις εφαρμόζοντας ένα πλέγμα αποφάσεων για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης.

Για το Προεδρείο

Ο Πρόεδρος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ

 

Επιστροφή

 

Μετά την ψήφιση του Ν.2939/2001 (ΦΕΚ Α 179/2001) και την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ – Π.Δ 99 ΦΕΚ Α 154/31-7-2008 και Π.Δ 170 ΦΕΚ Α 228/7-11-2008) επίκειται η δημοσίευση (Α εξάμηνο 2009) του ΠΔ για την Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών – Κατασκευών – Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η διαχείριση του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», είτε ο ρυπαίνων είναι «οικονομικός παράγοντας» είτε είναι «διαχειριστής ΑΕΚΚ».

Σύμφωνα με το υπό έκδοση ΠΔ «οικονομικοί παράγοντες» είναι οι κατασκευαστές ή οι εργολήπτες τεχνικών και οικοδομικών έργων, οι προμηθευτές προϊόντων του τομέα δομικών κατασκευών, οι φορείς εκμίσθωσης εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης, συλλογής και μεταφοράς των ΑΕΚΚ, οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί και ο κύριος του έργου.

«Διαχειριστές ΑΕΚΚ» είναι οι ανάδοχοι των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων (κατασκευαστές, εργολήπτες τεχνικών και οικοδομικών έργων, φορείς εκμίσθωσης εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης, συλλογής και μεταφοράς των ΑΕΚΚ) ή ο κύριος του έργου εφόσον δεν έχει αναθέσει το έργο σε ανάδοχο.

ΠΗΓΗ: ΓΕΝΑΘΛΟΝ - Κέντρο Διεπιστημονικής Προσέγγισης Ανθρώπινων και Φυσικών Συστημάτων, Φθιώτιδος 24, Αμπελόκηποι ΤΚ 11523, τηλ: 210 6921467, φαξ: 210 6919724, e-mail: info@genathlon.gr

 

Επιστροφή

 

Ανοχή τέλος»!
«Ανοχή τέλος»! Το διακήρυξε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Ο ίδιος που την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του και ερωτηθείς γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις αντί να συλλάβουν κουκουλοφόρους συνέλαβαν σωρηδόν ...δικηγόρους και φοιτητές με καθαρά πρόσωπα, απάντησε: «Πρώτο δείγμα θετικό. Πήγαμε καλά!»...
«Ανοχή τέλος»! Τι να εννοεί ο καλός αυτός υπουργός; Οτι η πολιτική της ΝΔ θα πάψει να φλιτάρει τους αγρότες με εκείνα τα ληγμένα χημικά και ότι τώρα θα τους ρίχνει τα «καλά» και τα «εγκεκριμένα» από τον ΕΟΦ;...
«Ανοχή τέλος», λέει ο κ. Μαρκογιαννάκης, εκφράζοντας προφανώς τον πρωθυπουργό του. Τι να εννοεί; Οτι από δω και πέρα ο Παλαιοκώστας δε θα την κοπανάει με το ελικόπτερο;...
«Ανοχή τέλος», ξεκαθαρίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Τι να εννοεί ο κύριος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών; Μήπως ότι από τούδε και στο εξής θα σταματήσουν να κυκλοφορούν ...ζαρντινιέρες με στολή, ότι όποιος φοράει πράσινα παπούτσια θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς τον κίνδυνο να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, ότι στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται ως κανονικοί άνθρωποι από τους μέχρι μυελού των οστέων «χαλασμένους» βασανιστές;
«Ανοχή τέλος», διαλαλεί ο κ. Μαρκογιαννάκης. Τι να εννοεί αυτός ο κέρβερος της πολιτικής του «νόμου και της τάξης»; Μήπως ότι πλέον μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι δε θα ...εποστρακίζονται οι σφαίρες πάνω στο στέρνο ανυπεράσπιστων 15χρονων; Οτι τώρα τους ναυτεργάτες θα τους επιστρατεύουν στέλνοντάς τους μπουκέτο με λουλούδια; Οτι οι εργάτες θα διαδηλώνουν κατά των απολύσεων συναδέλφων τους χωρίς να τους περιμένουν τα ΜΑΤ και χωρίς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να φρίττει με τα «τελεσθέντα εγκλήματα» που διαπράττουν;
Ασυλο
Οι μάσκες έχουν πέσει. Και στη θέση της μουτσούνας του «λαϊκού αγωνιστή» που ενδύονται τα μαυροφορεμένα αθύρματα της «νόμιμης» βίας, χάσκει πλέον το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής που μεθοδευμένα, αξιοποιώντας τα εξαρτήματα και τα κουκουλοφόρα ενεργούμενά της, αναζητά, εφευρίσκει και κατασκευάζει τις αφορμές για περισσότερη καταστολή, για περισσότερη κρατική βία, για μεγαλύτερη επέμβαση μυστικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας, για ένταση της αστυνομοκρατίας.
«Ανοχή τέλος», μας ...υπόσχεται ο κ. Μαρκογιαννάκης. Και είναι σίγουρο ότι μεταξύ άλλων εννοεί το Ασυλο ως σύμβολο ελευθερίας, δημοκρατίας και ανεκτικότητας.
Αλλά στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στη Σκουφά, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Ερμού, στη Συγγρού, δεν υπάρχει άσυλο. Γιατί, λοιπόν, σε όλα αυτά τα σημεία της Αθήνας έχουν επιδείξει - χρόνια τώρα - τόση ανοχή οι κύριοι της Αστυνομίας, ανεξαρτήτως υπουργού, υφυπουργού, αρχηγού της Αστυνομίας και χρώματος κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση;
Γιατί χρόνια τώρα, εκεί που κανένα νόμο δεν μπορούν να επικαλούνται προσχηματικά, ότι τάχα μου τους εμποδίζει να «δράσουν», εντούτοις δε συλλαμβάνουν την αλητεία; Μήπως γιατί αυτή η αλητεία ήταν και παραμένει το καλύτερο άλλοθι για να επιδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους σε άλλες περιπτώσεις, όπως οι διαδηλωτές, οι απεργοί, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι μετανάστες;
«Καθρέφτης»
Αλήθεια, τους φταίει το Ασυλο που εδώ και τρεις μήνες δεν μπορούν να πιάσουν τους επίδοξους δολοφόνους της Κ. Κούνεβα;
Τους φταίει το Ασυλο που στις τάξεις τους υπάρχουν τύποι σαν αυτόν που τις προάλλες έριχνε λέιζερ στους συναδέλφους του στα Εξάρχεια;
Μας λένε ότι η Αστυνομία πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο φιλική, αρωγός στον πολίτη, κ.ο.κ.
«Ξεχνούν» ότι η Αστυνομία, ως μακρύ (και ...βαρύ) χέρι του κρατικού μηχανισμού, είναι ταυτόχρονα και καθρέφτης αυτού του κράτους. Επομένως, όσο φιλικό, όσο αποτελεσματικό, όσο αρωγός είναι το κράτος τους απέναντι στον πολίτη, άλλο τόσο θα είναι και η Αστυνομία του.
Εν ολίγοις, το πρόβλημα είναι πρόβλημα προσανατολισμού της Αστυνομίας που απορρέει από το ρόλο που της ανατίθεται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής.
Δύο όψεις
Μιλάμε για μια πολιτική που το νόμισμά της έχει δύο όψεις: Η μια είναι η όψη της εκμετάλλευσης, των αντιλαϊκών μέτρων, της επιβολής θυσιών για τους πολλούς και της παροχής προνομίων για τους λίγους. Η άλλη της όψη είναι η ασυδοσία, η ατιμωρησία, η λεηλασία, η λαμογιά, η διαπλοκή, η ξιπασιά, η αναξιοκρατία.
Αυτή η πολιτική είχε πάντα για «παρτενέρ» της τον κοινωνικό βάλτο της λουμπεναρίας, τις ξεχαρβαλωμένες προσωπικότητες, τα ενσυνείδητα ή ασυνείδητα τάγματα εφόδου των προβοκατόρων, όλον αυτόν το συρφετό των «γνωστών - αγνώστων» της αλητείας και του χουλιγκανισμού.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όλος αυτός ο «στρατός» που απαρτίζεται από διάφορους «λόχους» - άλλοι «λόχοι» αποτελούν τα κουμπουροφόρα τμήματα του φασισμού της σφαίρας και του καλάσνικοφ, κι άλλοι τα ροπαλοφόρα «κουκουλό-παιδα» των «επαναστατών» του κωλο...νακίου - είναι ακόμα πιο χρήσιμος στην κυρίαρχη πολιτική.
Αξιοποιείται με στόχο τη διάχυση της κοινωνικής ανασφάλειας, για την καλλιέργεια του φόβου και της τρομοκράτησης του πολίτη. Επιδιώκει την παράλυση των αντοχών και τη διεύρυνση των ανοχών του λεγόμενου μέσου ανθρώπου στα μέτρα καταστολής. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας «κοινής γνώμης» που θα εκλιπαρεί για λιγότερη ελευθερία στο όνομα της «περισσότερης ασφάλειας». Και κυρίως είναι το όχημα που έχουν θέσει σε κυκλοφορία για την εκ προοιμίου υπονόμευση και συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο θέλουν να καταστήσουν συνώνυμο του «βανδαλισμού», του «εμπρησμού», της «βεβήλωσης» και της ποινικού τύπου «αναταραχής».
Αντεπίθεση!
Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής ή βαθύτατα ταυτισμένος με την πολιτική του επιδιωκόμενου «στρατωνισμού» της κοινωνίας για να μη βλέπει ή να μην ομολογεί πως πίσω από τις εξαγγελίες για νέα τάγματα της Αστυνομίας, τα εισαγόμενα κόλπα της «Σκότλαντ Γιαρντ», τη διεύρυνση του ρόλου της καμεροκρατίας και τα διαγγέλματα περί «τέλους της ανοχής», κρύβεται η πολιτική που αξιοποιεί τις μολότοφ για να επιβάλει το καθεστώς των «πλαστικών σφαιρών» στις διαδηλώσεις. Που σε κάθε δράση των καλάσνικοφ βρίσκει και μια ακόμα ευκαιρία για την ενοχοποίηση των πάντων. Που στο όνομα της εγκληματικότητας παίζει το χαρτί του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Ολα αυτά είναι υπεραρκετός λόγος για να μπει, πράγματι, «τέλος στην ανοχή». Αλλά από το λαό, από τις οργανώσεις του, από τα ταξικά συνδικάτα, που έχουν τη δύναμη, συντεταγμένα, περιφρουρημένα, οργανωμένα, να ξεσκεπάσουν και την πολιτική του κρατικού «κνούτου» και το κουκουλοφόρο παρακράτος της.
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

(ελήφθη 17-3-09).

 

Επιστροφή

 

ΤΟΥ AΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το μικρό μπουκάλι νερό 50 λεπτά (τόσο κάνει και το μισό λίτρο βενζίνη) ενώ αγοράζεται 5-7 λεπτά (περίπου 1000% αισχροκέρδεια). Από 50 δραχμές (17 λεπτά) αυξήθηκε στις 170 δραχμές (50 λεπτά) με την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ και δεν πήρα χαμπάρι.
Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ οι χώροι άθλησης θα έπρεπε να μου παρέχονται δωρεάν από το δήμο, δέχομαι να πληρώνω από 6 έως 12 ευρώ για να παίξω μία ώρα ποδόσφαιρο (από 80 έως 120 ευρώ ανά ώρα) στα περίφημα 5Χ5 όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για προθέρμανση και η κατάσταση του τάπητα είναι κατά κανόνα άθλια. Τουλάχιστον τα 5Χ5 έχουν κάνει πλούσιους και τους φυσιοθεραπευτές καθώς οι μισοί και πλέον πελάτες τους προέρχονται από εκεί (διαστρέμματα, ρήξη χιαστού, κάκωση μηνίσκου κλπ, εξαιτίας της ακαταλληλότητα ς του χλοοτάπητα).
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τον καφέ 3 και 4 ευρώ ενώ το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά (αισχροκέρδεια μέχρι και 2000 %). Κόβεται περίπου μία απόδειξη ανά τρεις καφέδες και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι θεωρούν αυτονόητη τη συναίνεσή μας στη μη παροχή αποδείξεων σαν να κερδίζουμε κι εμείς από αυτή την ιστορία.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω το ποτό 6, 7, 8 ευρώ και βάλε, όσο περίπου κάνει το μπουκάλι στη χονδρική (1 μπουκάλι = 10-12 ποτά, αισχροκέρδεια από 500 % και πάνω). Και φυσικά πολύ συχνά τα ποτά είναι μπόμπες, σχεδόν ποτέ δεν κόβονται αποδείξεις και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Σε όλη την Ευρώπη η μπύρα κοστίζει 1 με 1,5 ευρώ και το ποτό 3 με 4. Εδώ το σαπουνόνερο που μας πουλάνε για μπύρα κοστίζει 5 με 6 ευρώ και η μπόμπα 7 με 8 (στα 8 ευρώ πωλείται συνήθως η σπέσιαλ μπόμπα). Και τα ενοίκια; Και η προστασία; Τα πρόστιμα; Αν δεν έβγαζε τέτοιο υπερκέρδος δε θα ήταν τόσο ψηλά τα ενοίκια, δε θα έρχονταν οι μπράβοι για προστασία, δε θα τους έριχναν απανωτά πρόστιμα από τους δήμους για να πάρουν κι αυτοί τη μίζα τους. Αλλά εγώ το κορόιδο φταίω που τα πληρώνω...
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι έτσι είναι τα πράγματα και τι να κάνουμε. (Ποιον βολεύει άραγε αυτή η νοοτροπία? ).
Είμαι κορόιδο γιατί. δικαιούμαι δωρεάν παιδεία αλλά μετά το σχολείο αν δεν πάω στο φροντιστήριο δεν έχω ελπίδα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Κοινώς, είμαι όλη την ημέρα στις αίθουσες για να μου διδάξουν αυτά που θα 'πρεπε να μου διδάσκουν σε μισή μέρα. Φυσικά με το αζημίωτο.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω διόδια για δρόμους που ευθύνονται για χιλιάδες ατυχήματα και εκατοντάδες νεκρούς.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω την ΕΡΤ υποχρεωτικά μέσω της ΔΕΗ. Αυτή η παράνομη εξαναγκαστική πληρωμή μιας προαιρετικής υπηρεσίας θα είχε μια βάση αν τα προγράμματα της ΕΡΤ δεν περιλάμβαναν διαφημίσεις. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα είμαι κορόιδο με κεφαλαία.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω τους φόρους μου κανονικά ενώ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ!!!. Μάλιστα μας έχουν πείσει ότι αυτός που φοροδιαφεύγει (δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει φόρους με διάφορα λογιστικά κόλπα, κ.ο.κ.) είναι μάγκας, καθιστώντας μας συνένοχους σε μια πρακτική που ωφελεί μόνο τους πολύ (αλλά πολύ) πλούσιους.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να με βομβαρδίζουν με παραπλανητικά γκάλοπ του τύπου: Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό τον τάδε ή τον τάδε... Δηλαδή αν μας ρωτούσαν "Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Χίτλερ ή τον Μάο;", τα αποτελέσματα θα έδειχναν ότι οι μισοί Έλληνες είναι ναζιστές και οι άλλοι μισοί μαοϊστές.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι την πλύση εγκεφάλου από διάφορους βαλτούς (όπως Τράγκας, Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου και λοιποί πανελίστες) οι οποίοι δήθεν παίρνουν το μέρος του κόσμου αλλά τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπονομεύουν πάντα κάθε συλλογική κίνηση αντίδρασης (οι διαδηλωτές που κλείνουν τους δρόμους και ταλαιπωρούν τον κόσμο, οι σκουπιδιάρηδες που παίζουν με την υγεία μας, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, κ.ο.κ.) και οι οποίοι σε όλα τα σκάνδαλα που γίνονται τόσα χρόνια είναι οι πρώτοι που βγαίνουν και λένε ότι "δε θα βγάλουμε άκρη". Αυτή είναι η δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλά και όταν στήνουν φαγοπότια όλοι μαζί και γλεντάνε, μας χλευάζουν και μας αποκαλούν κορόιδα. Και έχουν δίκιο...
Είμαι κορόιδο γιατί. ενώ τόσα χρόνια το πρόβλημα με τα βιβλία του δημοτικού είναι ότι έχουν αντικατασταθεί με κακογραμμένα χαμηλότερου επιπέδου βιβλία, με παραπλανούσαν τόσο καιρό προκαλώντας σάλο με το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού για να συγκαλύψουν την οργανωμένη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου (όπου το σκάνδαλο ήταν ότι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και της γυναίκας του ήταν διεφθαρμένος) με έπεισαν ότι το σκάνδαλο ήταν τι ανωμαλία έκρυβε το περιβόητο DVD.
Είμαι κορόιδο γιατί. στο σκάνδαλο με τις παράνομες απαλλαγές με έπεισαν ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι αυτή που έβαλε την υπόθεση στο αρχείο (για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των γιων βουλευτών, υπουργών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και λοιπών φραγκάτων που με ταρίφα περίπου 20.000 ευρώ εξαγόρασαν τη στρατιωτική τους θητεία). Κι εμείς τα κορόιδα στέλνουμε τα παιδιά μας στα σύνορα να ταλαιπωρούνται και να τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα για να προστατέψουμε τελικά τα συμφέροντα όλων αυτών που πατρίδα τους είναι μόνο το χρήμα.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έπεισαν ότι για να γίνει το παιδί μου καλύτερος μαθητής πρέπει να δίνει περισσότερες εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Φορτώνοντας με άγχος, πίεση και άσκοπη αποστήθιση τους μαθητές εναρμονίζουμε το σχολικό μας σύστημα με αυτό των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα παιδιά όταν τελειώνουν το σχολείο δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα. (Στις ΗΠΑ μάλιστα αυξάνεται η τάση να μη στέλνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο και να τους κάνουν οι ίδιοι μάθημα στο σπίτι γιατί θεωρούν ότι το επίπεδο στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό).
Είμαι κορόιδο γιατί. δίνω εξετάσεις στο Γυμνάσιο για να πάω στο Λύκειο (φροντιστήρια), στο Λύκειο για να περάσω στο Πανεπιστήμιο (εκεί να δεις φροντιστήρια), στο Πανεπιστήμιο για να πάρω πτυχίο (μέχρι πρότινος δωρεάν, με τον νόμο πλαίσιο θα τα σκάμε χοντρά), μετά δίνω εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να διοριστώ (άντε πάλι φροντιστήριο). Κοινώς προσπαθώ συνέχεια να αποδείξω στους δασκάλους μου κατά πόσον αυτοί είναι καλοί δάσκαλοι.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι οι αιώνιοι φοιτητές επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια ενώ στην πραγματικότητα αυτοί χάνουν όλα τους τα προνόμια μετά από περίπου 6 χρόνια φοίτησης (δηλαδή δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και πάσο) και δεν είναι παρά ένας αριθμός σε έναν κατάλογο. Στην ουσία θέλουν μελλοντικά να έχουν τη δυνατότητα να αποβάλλουν από τις σχολές φοιτητές που δεν είναι αρκετά υπάκουοι, που αντιδρούν απέναντι σε συμφέροντα, που ανήκουν σε παρατάξεις που δρουν αντίθετα προς τις βλέψεις καθηγητών κλπ, δηλαδή να καταργήσουν το πολιτικό και ιδεολογικό άσυλο των σπουδαστών και το δικαίωμά τους να εκφράζονται και να πολιτεύονται ελεύθερα. Κοινώς θέλουν να καταλύσουν το φοιτητικό κίνημα που στην Ελλάδα και παγκοσμίως φαίνεται να είναι το μοναδικό κίνημα ικανό να ανατρέψει δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Είμαι κορόιδο γιατί. οι εθνοπροδότες που με κυβερνούν τόσα χρόνια όχι μόνο υποβαθμίζουν συστηματικά το επίπεδο της παιδείας μου (ξεκινώντας με το νόμο Αρσένη, συνεχίζοντας με τα απαράδεκτα βιβλία του δημοτικού και ολοκληρώνοντας το σχέδιο με την αναθεώρηση του ʼρθρου 16) αλλά με έχουν πείσει κιόλας ότι όλα αυτά γίνονται για την αναβάθμιση της παιδείας. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά γίνονται για την υποβάθμιση της παιδείας και τη δημιουργία μιας άβουλης μάζας που ξέρει μόνο να αποστηθίζει και δεν προλαβαίνει να σκεφτεί και κατά συνέπεια να αντιδράσει όταν πλήττονται τα δικαιώματά της. Όλα αυτά γίνονται για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία (αν πέσει το επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων τότε θα γίνουν ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά κολέγια). Και τέλος, όλα αυτά γίνονται για την κατάλυση του φοιτητικού κινήματος (πλήττοντας αιώνιους φοιτητές και άσυλο), του μόνου ικανού να ανατρέψει δικτατορίες όπως αυτή των συνταγματαρχών που καθώς φαίνεται μάλλον δεν έφυγε ποτέ...
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει, μέσα από χρόνια προπαγάνδα, ότι ο συνδικαλισμός (δηλαδή το μοναδικό μέσο των εργαζομένων να προστατεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους) είναι κακό πράγμα και ότι οι συνδικαλιστές (δηλαδή αυτοί που έχουν εκλεγεί από τους συναδέλφους τους για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους) είναι όλοι διεφθαρμένοι και αναξιόπιστοι. Λογικό πάντως να μας παρουσιάζουν έτσι τα πράγματα αφού κανένα αφεντικό δε θέλει να βλέπει ενωμένους τους υπαλλήλους του γιατί αν του ζητήσουν τα αυτονόητα (δηλαδή ασφάλιση, επιδόματα, οκτάωρο, υπερωρίες) δε θα μπορέσει να κτίσει την αυθαίρετη βίλα του ούτε να πάρει το κότερο που έχει βάλει στο μάτι.
Είμαι κορόιδο γιατί. δέχομαι να πληρώνω πανάκριβα το Ίντερνετ τη στιγμή που εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη (ακόμη και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) το Ίντερνετ είναι δωρεάν για όλους και χρεώνονται μόνο οι συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.
Είμαι κορόιδο γιατί. με έχουν πείσει ότι υπάρχει συναίνεση του κόσμου για την παρούσα κατάσταση. Κανείς δε μου λέει ότι γίνονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις διαδηλώσεις την εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας και όταν γίνονται απεργίες κανείς σχεδόν δεν αναφέρει τις διεκδικήσεις των απεργών παρά μόνο την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η απεργία. Η αποσιώπηση των διαδηλώσεων και η συγκάλυψη των αιτημάτων των απεργών αποκαλύπτει τον ρόλο ΟΛΩΝ των ΜΜΕ στο πολιτικό παιχνίδι και το μερίδιο της ευθύνης τους για τα προβλήματα του κόσμου σε αυτό τον τόπο.
Είμαι κορόιδο γιατί.δέχομαι αδιαμαρτύρητα να αισχροκερδούν οι βενζινοπώλες και το κράτος εις βάρος μου. Όλο το 2008 που ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμιζε το ευρώ ώστε να μην επηρεάζεται από την κρίση και η τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη παρέμενε σταθερή. Μόνο στην Ελλάδα αυξανόταν η τιμή του ενώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε χρυσάφι το πετρέλαιο ακόμα και τώρα που η τιμή του βαρελιού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κι εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη βενζίνη 1 ευρώ το λίτρο).
Είμαι κορόιδο γιατί. όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα από τους συνήθεις θερινούς εμπρησμούς των καταπατητών δασικών εκτάσεων με έπεισαν ότι τις φωτιές τις έβαλαν κάποιοι άρρωστοι πυρομανείς, κάποιος ασύμμετρος εχθρός, μέχρι και οι γνωστοί-άγνωστοι των Εξαρχείων.. Ούτε ένα χρόνο μετά γίνεται καταπάτηση των καμένων εκτάσεων τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πάρνηθα από αυτούς που όλοι υποψιαζόμασταν ότι κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς. (Τουριστικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο, το εξ αρχής παράνομο καζίνο στην Πάρνηθα επεκτείνεται, βίλες κτίζονται στην Πάρνηθα στη μέση του δάσους). Οι επιτροπές κατοίκων για την προστασία της Πάρνηθας που ανέβηκαν να διανυκτερεύσου ν για να εμποδίσουν τις εργασίες σε εργοτάξια που χτίζουν βίλες σε προστατευμένες περιοχές βρήκαν απέναντί τους κλούβες των ΜΑΤ... Ποιος να 'στειλε άραγε τα ΜΑΤ; Ο άρρωστος πυρομανής, η ασύμμετρη απειλή, ή κάποιος μπαχαλάκιας των Εξαρχείων; Εγώ αν και κορόιδο θα υποθέσω ότι τους έστειλε ο ιδιοκτήτης της βίλας.
Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που μετακινούνται με ελικόπτερα και ιδιωτικά τζετ νοιάζονται για την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους...
Είμαι κορόιδο γιατί. νομίζω ότι αυτοί που στέλνουν τα δικά τους παιδιά στα ιδιωτικά νοιάζονται για την κατάντια των δημόσιων σχολείων.

Είμαι κορόιδο γιατί. πιστεύω ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα ολιγοπώλια (καρτέλ) που μαστίζουν την οικονομία μας και πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Καρτέλ στο γάλα, καρτέλ στη βενζίνη, καρτέλ στα φρούτα, καρτέλ παντού. Τα αρχικά πρόστιμα μειώνονται συνήθως, οι τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ στην πράξη δεν επιστρέφονται στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν χάσει (π.χ. με μια παρατεταμένη μείωση της τιμής του προϊόντος ώστε να αντισταθμιστού ν οι απώλειες που προκλήθηκαν).
Και ο κατάλογος αυτός μπορεί να συνεχίζεται για πάντα...
άστε μωρέ, μήπως είμαι κορόιδο γιατί.Μ0Υ ΑΞΙΖΕΙ?!?

 

Επιστροφή

Έρευνα που έγινε από το National Research Council (NRC) του Καναδά, έδειξε ότι την άνοιξη και το χειμώνα του 2001, σε ένα συγκεκριμένο φυτεμένο δώμα, η συνολική θερμική ενέργεια που εισχώρησε στο κτίριο από το δώμα, ήταν κατά 85% μειωμένη και η θερμική ενέργεια που διέφυγε από το κτίριο το βράδυ ήταν περίπου 70% λιγότερη.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σε μία μέρα καύσωνα το καλοκαίρι του 2001, όταν η θερμοκρασία έφτασε στους 35°C, η επιφάνεια του δώματος χωρίς πράσινο, έφτασε του ς 70°C ενώ στην επιφάνεια του φυτεμένου δώματος η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 25-30°C. Αυτό συνέβη επειδή τα φυτά έριχναν τη σκιά τους και παρείχαν θερμομόνωση στο κτίριο.
Το καθημερινό εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας, μειώθηκε από 46°C στο μη φυτεμένο δώμα, σε 6°C μόλις!!! Αυτό έχει συνέπειες για τη ζωή του κτιρίου καθώς μειώνει σημαντικά τις καταπονήσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές. (Liu, 2002).

The GRAND (Green Roof Athens Now Demand) Campaign! Κάνε πράσινη ΤΩΡΑ την Αθήνα με ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ!.

(ελήφθη 10-3-09)

 

Επιστροφή

 

Ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης  05/04/2009 

 Το γεμάτο αγανάκτηση άρθρο του Σ.Κ. με τίτλο «Μια αποκαλυπτική δίκη», στο 89ο τεύχος (Ιανουάριος 2009) του Δαίμονα της Οικολογίας, αλλά και η αρθογραφία των τελευταίων μηνών για την υπόθεση του Ασωπού, εστιάζουν αποκλειστικά στο θέμα των περιβαλλοντικών ελέγχων. Αναφέρει στο άρθρο του ο Σ.Κ.: «καταλάβαμε τι θα πει επιλεκτικός έλεγχος, τι θα πει επανέλεγχος, τι θα πει αδιαφάνεια στη λειτουργία μιας ειδικής υπηρεσίας, τι θα πει δίαυλος επικοινωνίας υπηρεσιακού παράγοντα με την πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακού παράγοντα με επιχειρηματίες, τι θα πει δημόσια υπηρεσία και τι δημόσιος υπάλληλος, τι θα πει Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος». Αυτό όμως που φαίνεται ότι δεν καταλάβαμε είναι τι θα πει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο έλεγχος αποτελεί απαραίτητο και αποτελεσματικό εργαλείο στη συνεπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έχοντας εκτός από ελεγκτικό και αξιολογικό, τροποποιητικό και κατασταλτικό χαρακτήρα. Ο ουσιαστικός και αποτελεσματικός έλεγχος προϋποθέτει αξιόπιστη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πως γίνεται έλεγχος τήρησης περιβαλλοντικών όρων και Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν αξιολογούν και δεν αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Πώς διασφαλίζεται η αρχή της πρόληψης όταν οι επιπτώσεις από τη λειτουργία έργων ή δραστηριοτήτων ενδέχεται να αποκαλυφθούν στη διάρκεια ενός ελέγχου μετά τη λειτουργία τους;

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι εξαιρετικά υποτιμημένη στην Ελλάδα. Λειτουργεί κυρίως ως γραφειοκρατικός μηχανισμός –συχνά και ως μηχανισμός διαπλοκής– και όχι ως εργαλείο περιβαλλοντικού σχεδιασμού και πρόληψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ελλιπής έως ανύπαρκτη επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων, παράνομη απόρριψη αποβλήτων, λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων αποτελούν συνήθη φαινόμενα που αναδεικνύουν το διάλογο κωφών που διαδραματίζεται ανάμεσα στη διοικητική και τη νομοθετική εξουσία.

Το έλλειμμα της δημόσιας διοίκησης στην διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης οφείλεται σε μια σειρά αιτίες:

• Τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση. Ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας της, η κακοδιοίκηση, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η αναξιοκρατία, η διαπλοκή, τα συντεχνιακά συμφέροντα είναι μερικές από τις πληγές της. Στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο υπάρχει διάχυτο όχι μόνο το αίσθημα της συναλλαγής, αλλά και αυτό της συνενοχής με παγιωμένη την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε συνδιαλλαγή απαιτεί μεσολάβηση. Η θέσπιση ακόμα και εξαίρετων νομικών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να συνοδεύεται από φερέγγυα για την εφαρμογή τους. Η επωδός: «αυτά δε γίνονται», αναφερόμενη σε κανόνες δικαίου, ακούγεται πολύ συχνά από στόματα δημόσιων λειτουργών. Παράλληλα γίνονται τα πάντα: περιβαλλοντική αδειοδότηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, δραστηριοτήτων σε αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.

• Το περιβάλλον είναι ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας για τη διοίκηση. Η παράδοσή μας προτάσσει τα ατομικά δικαιώματα έναντι των συλλογικών. Παράλληλα η οικονομική ανάπτυξη αναδείχθηκε σε αυτοσκοπό κάτω από τις συγκεκριμένες ιστορικές και οικονομικές συγκυρίες. Το περιβάλλον αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας, συχνά δε και ως εμπόδιο και όχι ως πόρος. Πως συνάδει όμως π.χ. η διακηρυγμένη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης με τις αλλεπάλληλες γενιές αυθαιρέτων στον αιγιαλό, την έλλειψη διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, ακόμα και σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς, την υποβάθμιση του τοπίου;

• Η στεγνή τεχνοκρατική αντίληψη που αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση αποκλειστικά ως εφαρμογή νομοθετικών κανόνων για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα, καταστρατηγώντας τον ολιστικό χαρακτήρα του περιβαλλοντικού μας δικαίου αλλά και τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος. Όροι για την προστασία πολιτισμικών αγαθών ή για την πρόβλεψη επαρκών χώρων στάθμευσης στις τουριστικές μονάδες ξενίζουν ακόμα και μελετητές.

• Το πολύνομο περιβαλλοντικό δίκαιο και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού δίδει σε αρκετές περιπτώσεις το «άλλοθι της μη γνώσης ή της μη κατανόησης νόμου» για τις Υπηρεσίες, υποχωρώντας μπροστά σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με συνέπεια την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς.

• Η στάση του πολίτη. Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόθυμοι να προβούν στην υιοθέτηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον αυτό παραμένει συχνά θεωρητικό, καθώς δε μετατρέπεται σε πράξη και δράση, μέσα στο γενικότερο κλίμα της κρίσης θεσμών και αξιών. Παράλληλα, η Πολιτεία δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους. Κοινωνικές αντιδράσεις εγείρονται σχεδόν πάντα για την εγκατάσταση περιβαλλοντικών υποδομών π.χ. ανεμογεννήτριες, ΧΥΤΑ, αλλά ζητήματα σχετικά με την καταπάτηση ρεμάτων ή το γκρέμισμα αυθαιρέτων σπάνια θίγονται. Παράλληλα η επικρατούσα τεχνοκρατική αντίληψη συμβάλλει στην απενοχοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Ο περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός προτάσσεται ως η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, κατεξοχήν κοινωνικών προβλημάτων. Παράγουμε απόβλητα, αντιστεκόμαστε στη χωροθέτηση χώρων επεξεργασίας και διάθεσής τους και διεκδικούμε σύγχρονα εργοστάσια που μαγικά θα τα εξαφανίσουν!

• Η αδυναμία των Υπηρεσιών να συνεργαστούν. Το περιβάλλον είναι ένα κοινωνικό αγαθό η προστασία του οποίου απαιτεί τη διεπιστημονικότητα. Οι αγκυλώσεις της διοίκησης συχνά δεν επιτρέπουν την εφαρμογή αποτελεσματικών δομών για τη διαχείρισή του. Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2007 απέδειξε περίτρανα, εκτός των άλλων, και το διαχρονικό έλλειμμα διατομεακής περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και την ασυνεπή στάση τόσο της Πολιτείας, όσο και του πολίτη απέναντι στο περιβάλλον.

Η οργάνωση ενός αξιόπιστου διοικητικού συστήματος με επαρκές προσωπικό επιστημονικά καταρτισμένο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μακριά από πολιτικές, κομματικές αλλά και συντεχνιακές επιρροές, που θα διασφαλίζει αξιόπιστη περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιόπιστους περιβαλλοντικούς ελέγχους και θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη και θα τον καταστήσει σύμμαχο, αποτελεί μονόδρομο στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΙουλΙα Εξαρχου- Περιβαλλοντολόγος

ΑΥΓΗ 5/4/09

 

Επιστροφή

 

Επιδότηση: «Λίφτινγκ» σε διαμερίσματα με κόστος 3.500 ευρώ

Ø      Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε έργα αποκατάστασης με επιδότηση ακόμη και πάνω από 50%

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε η κοινοτική επιδότηση του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις εργασίες αποκατάστασης χιλιάδων ακινήτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, εργασίες οι οποίες θα καλύπτονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το κράτος μέσω των κονδυλίων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε «λίφτινγκ» του κτηρίου τους θα επιδοτούνται ακόμη και πάνω από το 50% της δαπάνης που απαιτείται.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσει περίπου τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των εργασιών που θα απαιτούνται είναι για διαμέρισμα σε πολυκατοικία 1.200 τ.μ. περίπου 6-7 χιλιάδες ευρώ, με κάθε νοικοκυριό να πληρώνει το μισό ποσό αν η επιδότηση φτάσει το 50%.

Η απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4-5 χρόνια. Για μια μονοκατοικία, κυρίως παλαιά, οι δαπάνες μπορεί να φτάσουν τα 30.000 ευρώ, δηλαδή 15.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη με χρόνο απόσβεσης τα 8 χρόνια.

Εγκρίθηκε 
Σε συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μ. Αγγελάκα, τονίστηκε ότι εγκρίθηκε η αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει άμεσα και οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το ύψος της χρηματοδότησης και την απλούστευση των διαδικασιών. Επίσης, θα τεθούν κριτήρια για την επιδότηση των δαπανών στα νοικοκυριά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ενεργειακές επενδύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικοδομής και των ακινήτων, το πρόγραμμα της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων μπορεί να δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Επισημαίνουν ότι αν η επιδότηση ξεπεράσει το 50% θα αποτελέσει κίνητρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι βασικές εργασίες που θα απαιτούνται είναι θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και στέγης, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων, με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, νέοι καυστήρες, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, ειδικά σκίαστρα κ.λπ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=7421144

 

Επιστροφή

 

Πρόταση - ανάσα για οικοδομή και 100.000 μηχανικούς

Μανίνα Νικολοπούλου

Ο Θεμ. Ξανθόπουλος πρότεινε αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων μέσω βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε 15,4% (άδειες) το 2008, 17,9% (επιφάνεια) και 17,1% (σε όγκο) σε σχέση με το 2007

Η αναβάθμιση των κτιρίων, ιδίως των παλαιότερων, στη βάση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορεί να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να διασφαλίσει την εργασία στους χιλιάδες μηχανικούς και υπομηχανικούς της χώρας που κινδυνεύουν από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος σε χθεσινή εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότεροι από 100.000 μηχανικοί, οι οποίοι αποτελούν ένα άριστο δυναμικό, ισάξιο, ίσως και καλύτερο μερικές φορές από το αντίστοιχο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολος αυτός ο κόσμος όμως κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της οποίας οι επιπτώσεις ήδη έχουν φανεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΚΕ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε το 2008 κατά 15,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,9% στην επιφάνεια και κατά 17,1% στον όγκο σε σχέση με το 2007.

Η μείωση αυτή αφορά κατά βάση την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αφού το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας είναι μόλις 1,7%. Οι επενδύσεις σε κατοικίες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 25% το 2008, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2009.

Ζοφερό είναι το μέλλον και για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που συνδέονται με την οικοδομή, στις οποίες παρατηρείται μείωση δραστηριοτήτων κατά 26% το πρώτο τρίμηνο του 2009, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η υλοποίηση προγραμμάτων «Πράσινου Σπιτιού», εκτός από την προφανή περιβαλλοντική διάσταση, μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στη χειμαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα.

Επιδότηση
Η άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το Δημόσιο έως και 50% εργασίες ανακατασκευής κτιρίων και μετατροπής τους σε βιοκλιματικά, όπως εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, χρήση οικολογικών χρωμάτων και υλικών κ.λπ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει την καταβολή της εθνικής συμμετοχής για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τα επόμενα χρόνια και τόνισε πως αυτό αποτελεί ευκαιρία να επιταχυνθεί η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς ουσιαστική επίπτωση στο δημοσιονομικό πρόβλημα, προς όφελος και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

«Βουτιά» της οικοδομής κατά 33,5%

Νέα μεγάλη βουτιά έκανε η οικοδομική δραστηριότητα μέσα στον Ιανουάριο επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις παραγόντων της κτηματαγοράς ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εντός του 2009. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος κατασκευής μειώθηκε κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Παράλληλα εκδόθηκαν 3.805 νέες άδειες έναντι 4.907 αδειών τον Ιανουάριο του 2008, μειώθηκαν δηλαδή κατά 22,5%. Είναι εντυπωσιακό πως για δημόσια έργα εκδόθηκαν μόλις 30 νέες άδειες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες Περιφέρειες η οικοδομή έχει κυριολεκτικά «νεκρώσει». Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στη Δυτική Μακεδονία η πτώση της δραστηριότητας φθάνει το 75,6% και στο Βόρειο Αιγαίο το 66,9%. Επίσης, μεγάλη υποχώρηση κατά 37,3% παρατηρήθηκε και στην Αττική, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Περιφέρεια να χάσει την... πρωτοκαθεδρία στην οικοδομή που διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Στην πρώτη θέση στον όγκο κατασκευής πέρασε τον Ιανουάριο η Κεντρική Μακεδονία, παρότι και εδώ είχαμε μείωση της τάξης του 21,9%.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=3044817

 

Επιστροφή

 

Οι ημιυπαίθριοι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Ανοιχτούς ημιυπαίθριους ζητάει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος. «Να διατηρηθεί η σχετική πρόβλεψη του ΓΟΚ και οι ημιυπαίθριοι να μην αποτυπώνονται μόνο στα συμβόλαια ιδιοκτησίας και στα διαγράμματα κάτοψης» επισημαίνει, ενώ είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε ρύθμιση για όσους διαθέτουν αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου. Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι «πρέπει να σταματήσει η αυθαίρετη επέκταση των πόλεων» και τάσσεται υπέρ των μαζικών μέσων μεταφοράς και κατά των νέων αυτοκινητοδρόμων.

Να γκρεμιστούν ή να... νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι;

Το ερώτημα που με διάφορες μορφές ανακυκλώνεται σε περιόδους προεκλογικές ή οικονομικών αδιεξόδων, διακινείται τώρα με επίσημο τρόπο στην πιο αγοραία μορφή του. Δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες συζητήσεις που θα κάνουν την κρίση διαρκή, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, περιβαλλοντική, δικαίου.

Μπορεί να υπάρξει νομιμοποίησή τους;

Αν μπορούσε, δεν θα μιλούσε η κυβέρνηση για «τακτοποίησή» τους. Σύνταγμα, νόμοι και νομολογία δεν αφήνουν περιθώρια.

Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ για τους ημιυπαίθριους;

Να διατηρηθεί η σχετική πρόβλεψη του ΓΟΚ. Παράλληλα, οι ημιυπαίθριοι να μην αποτυπώνονται μόνο στα συμβόλαια ιδιοκτησίας και στα διαγράμματα κάτοψης.

Να εφαρμόζονται στην πράξη.

Θεωρείτε ότι είναι νέο χαράτσι ή ρύθμιση όπως διατείνεται η κυβέρνηση;

Να πληρώσει κάποιος ώστε να καταγραφεί η... αυθαιρεσία του, μάλλον δεν ακούγεται ως ρύθμιση.

Το 90% των κτιρίων της τελευταίας εικοσαετίας έχει κλειστούς ημιυπαίθριους. Γιατί;

Ρωτάτε γιατί δεν έχει κλείσει το υπόλοιπο 10% σε μια χώρα, όπου η στεγαστική πρόνοια εξαντλείται στην ανοχή ή στην ενθάρρυνση της αυθαίρετης δόμησης, κλείνει το μάτι στα φαινόμενα παραποίησης του Οικοδομικού Κανονισμού και καλλιεργεί την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθεί κάθε παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή;

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Είναι άμεσες. Από την ακύρωση του ρόλου των ημιυπαίθριων ως χώρων υποβοηθητικών στον ηλιασμό- αερισμό, επαφής και συνάθροισης, αρχιτεκτονικών επιλογών και αισθητικής. Και έμμεσες. Η αυθαίρετη αύξηση του συντελεστή δόμησης σηματοδοτεί, για παράδειγμα, αύξηση της πυκνότητας του πληθυσμού.

Να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση;

Να μην υπάρχει περιοχή εκτός σχεδιασμού και ορισμού χρήσεων γης.

Να σταματήσει η επέκταση των πόλεων;

Η αυθαίρετη επέκταση, ναι. Η επέκταση κατόπιν σχεδιασμού, μελέτης και διασφάλισης των έργων υποδομής είναι το ζητούμενο, εφόσον και όπου αποδειχθεί αναγκαίο.

Η πρωτεύουσα αναπτύσσεται με βάση τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας;

Πολεοδομικά, η Αττική δεν έχει περιθώριο επεκτάσεων. Οικιστικά και επενδυτικά, πράγματι τα προβλήματα έχουν πάρει... τους δρόμους της.

Γιατί καθυστερούν οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης;

Γιατί δεν έχουμε ισχυρές δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στους νέους μηχανικούς;

Η κρίση κτυπά με βιαιότητα όλους τους τομείς δράσης των μηχανικών. Δημόσια και ιδιωτικά έργα, βιομηχανία, καινοτομία, παροχή υπηρεσιών. Νέοι και γυναίκες την βιώνουν περισσότερο. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ποιο είναι το ποσοστό ανεργίας;

Θα το ξέρουμε σε δύο μήνες, όταν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα του ΤΕΕ. Ανεργία και υποαπασχόληση θα είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Η ετεροαπασχόληση δεν θα μπορέσει να τις απορροφήσει.

Παρά τη βουτιά που σημειώνει η οικοδομική δραστηριότητα, η μείωση των τιμών στα ακίνητα δεν είναι ανάλογη. Γιατί;

Έχουν κτιστεί με ακριβά υλικά και υψηλό κόστος δανεισμού, τα περιθώρια μείωσης της τιμής πώλησης περιορίζονται.

Το ΤΕΕ είναι κατά του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό;

Αναπτύξαμε διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Νέοι αυτοκινητόδρομοι ή περισσότερα χιλιόμετρα Μετρό;

Προκρίνουμε τα μαζικά (από τα ατομικά) μέσα μεταφοράς.

Διόδια στο κέντρο της Αθήνας;

Να περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων απόλυτα. Γι΄ αυτό απαιτείται μία σειρά αναγκαίων μέτρων χωροθέτησης λειτουργιών και κυκλοφορίας, από τα οποία κανένα δεν είναι εισπρακτικό.

Αυθαίρετο ένα στα πέντε σπίτια. Αυτό μπορεί να σταματήσει;

Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, με διαρκείς ελέγχους, με υγιείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με ύπαρξη δασικών χαρτών, με αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των πολεοδομιών, με υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν κατεδαφίσεις και πρόστιμα, με ενιαία και σαφή νομοθεσία, με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Να γίνει ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου;

Όχι. Γιατί μια τέτοια απόφαση θα είναι η αφετηρία της επόμενης γενιάς αυθαιρέτων. Υπάρχουν ρυθμίσεις και νομοθετικές προβλέψεις που πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι πόλεις πρέπει να αναπτύσσονται κάθετα ή οριζόντια;

Οριζόντια, γιατί στην Ελλάδα σήμερα μπορούμε να διεκδικούμε πόλεις που να σχεδιάζονται με ανθρώπινα μέτρα και διαστάσεις.

Γιατί δεν προχωρά η απόσυρση κτιρίων;

Τα έξυπνα πολεοδομικά εργαλεία στην Ελλάδα γίνονται βορά στην καπατσοσύνη των πονηρών και ισχυρών. Αντιδρώντας σε αυτό, τα παγώνουμε. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά και γρήγορα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4511054&ct=1

 

Επιστροφή

 

Διόρισαν συνεργάτη του Εφραίμ πρόεδρο της ΚΕΔ

Ø      «Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα» εγείρει το ΠΑΣΟΚ από την επιλογή της κυβέρνησης να αντικαταστήσει την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔ, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με νέο πρόσωπο που στο παρελθόν είχε επαγγελματική συνεργασία με τον Εφραίμ και τον Ομιλο Πάπιστα, συνέταιρο της Μονής στις «ιερές» ανταλλαγές ακινήτων.

Λ. Γαλανός

Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη, σε ερώτηση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την επιλογή της να διορίσει ως νέο πρόεδρο στην ΚΕΔ έναν... άνθρωπο του Εφραίμ «έβαλε ουσιαστικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», όπως επισημαίνουν.

Το νέο πρόσωπο, που τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, είναι ο Κ. Φωτόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει επί 8ετία μέλος της Κ.Ε. της ΝΔ και, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, από τον Οκτώβριο του 2004 μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό διορισμό του ήταν γενικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Civitas. Ο συγκεκριμένος όμιλος διά των εταιρειών του -σύμφωνα με την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ- τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει παράσχει τις υπηρεσίες του στον ηγούμενο Εφραίμ και στον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου Ομιλο Πάπιστα.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «συστηματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις αγωνιώδους συγκάλυψης» των τελικών αποδεκτών του μαύρου χρήματος από τις παράνομες ανταλλαγές ακινήτων. Χαρακτηρίζει, ακόμη, ανεξήγητη την άρνησή της να προβεί στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται, μέχρι σήμερα, οι οικοδομικές εργασίες και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, όπως ο Ομιλος Πάπιστα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2996758

 

Επιστροφή

 

Ανανεώσιμες στα σπίτια με κοινοτικά κονδύλια

Ø      Μικρότεροι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ταυτόχρονα εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα σύστημα που επιδοτείται κιόλας σε κάθε σπίτι;

Αν για κάποιους, και κυρίως για την Ελλάδα, όλα αυτά αποτελούν ανέκδοτο, μετά τις νέες εξελίξεις στην Ε.Ε. δεν είναι. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την Εκθεση του ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα, που αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα νοικοκυριά θα μπορούν να τοποθετηθούν συστήματα εναλλακτικών ή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και οι ιδιοκτήτες να καλύψουν μέρος των δαπανών από τα κοινοτικά κονδύλια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού στο σύνολο της Ε.Ε. τα κτίρια αποτελούν πηγή του 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα χρήματα υπάρχουν ήδη στο ΕΤΠΑ (20 δισ. για την Ελλάδα) και σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό του κ. Αγγελάκα, «εάν χρησιμοποιήσουμε μόνο το 1% δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσουμε να επιδοτήσουμε 400.000 κατοικίες με 500 ευρώ. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού για φωτοβολταϊκά συστήματα σε σπίτι 80 τ.μ. απαιτούνται 2.000 έως 6.000 ευρώ». Οπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, η ενέργεια που θα παράγει κάθε νοικοκυριό θα υπολογίζεται σε χωριστό ρολόι και θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Μοναδική τροχοπέδη, η γραφειοκρατία και τα δεκάδες δικαιολογητικά και αιτήσεις που είθισται να απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ηδη σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης γίνονται συζητήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να απαιτούνται μόνο δύο δικαιολογητικά για να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=33632 (καταγραφή ΤΕΕ 9-4-09)

 

Επιστροφή

 

Κατατέθηκε τη Μ. Δευτέρα 13-4-09 το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

 

Επιστροφή

 

Tα εμπορικά κέντρα των Eλλήνων

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

H χρυσή εποχή των εμπορικών κέντρων στην Eλλάδα ξεκίνησε στα τέλη του 2005. Tότε άρχισαν να λειτουργούν το The Mall Athens στο Mαρούσι (μόνο μέσα στο 2008 δέχτηκε 12 εκατομμύρια επισκέψεις), το Attica στο μέγαρο City Link, στο κέντρο της Aθήνας, και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. H επιτυχία τους ήταν τέτοια που οδήγησε σε ανάλογα εγχειρήματα (Avenue, Golden Hall, Athens Heart κ.ά.) και σήμερα νέα εμπορικά κέντρα λειτουργούν ή βρίσκονται στα σκαριά όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως, π.χ., στη Λάρισα, στα Iωάννινα, στην Kρήτη κ.α.

Στα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά τους μέτρα η κατανάλωση απέκτησε καινούριο νόημα, η διασκέδαση ενοποιήθηκε με τα ψώνια και οι τακτικοί επισκέπτες συναντούν εκεί συχνά πυκνά γνωστούς και φίλους.> οι μικροι ναοι της κατανάλωσης έγιναν πολύ γρήγορα δημοφιλείς προορισμοί για εκατομμύρια ανθρώπους και είναι ενδεικτικό ότι μόνον την περίοδο των περασμένων χριστουγεννιάτικων γιορτών τα εμπορικά κέντρα της Aθήνας δέχτηκαν ένα εκατομμύριο και πλέον επισκέψεις, αναγορεύοντάς τα κατεξοχήν «περάσματα» του σύγχρονου καιρού.

Η επιτυχία των νέων εμπορικών κέντρων μπορεί εύκολα να εξηγηθεί με μια προσεκτική ματιά στη δομή τους. Pούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, κινηματογράφοι, εστιατόρια, happenings και σουπερμάρκετ συνδέονται για να αποτελέσουν μια διττή πρόταση: Ψώνια και διασκέδαση σε δόσεις που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Aυτό άλλωστε ήταν και το εύρημα πρόσφατης έρευνας της Palmos Analysis για λογαριασμό του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπου περίπου το 75% του δείγματος δήλωνε ότι προτιμάει τα εμπορικά κέντρα επειδή συνδυάζουν τις αγορές με την ψυχαγωγία. Στην ίδια έρευνα το 71% δήλωνε ότι η συγκέντρωση πολλών καταστημάτων σε έναν χώρο αποτελεί ένα πρόσθετο κριτήριο για να το επισκεφθεί, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, αφού περίπου το 30% περνάει εκεί από δύο ώς τέσσερις ώρες.

Aπό την άλλη, βέβαια, η ραγδαία επιτυχία των εμπορικών κέντρων έχει προκαλέσει μεγάλα βάσανα στις τοπικές αγορές και στους εμπορικούς δρόμους που συγκέντρωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Eιδικά οι περιφερειακοί εμπορικοί δρόμοι της Aθήνας (Nέα Iωνία, Δάφνη, Mαρούσι) δείχνουν να μην έχουν απάντηση στις αναδουλειές, που οφείλονται στην πρωτοφανή μετακίνηση καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα.

Bλέποντας την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων της τελευταίας περιόδου, θα μπορούσε εύλογα κανείς να αναρωτηθεί γιατί δεν συνέβη το ίδιο με τα εμπορικά κέντρα της πρώτης περιόδου, αρχής γενομένης από τα μέσα του ’80, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς. Tην εξήγηση δίνει ο Γιώργος Πανηγυράκης, καθηγητής μάρκετινγκ στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών. «Δεν είχαν επιτυχία, διότι το πλατύ κοινό δεν μπόρεσε να ταυτιστεί μαζί τους. Oι καταναλωτές τότε είχαν ελεύθερο χρόνο και δεν διακατέχονταν από την ανάγκη να κάνουν τα πάντα μέσα από την επίσκεψή τους σε ένα εμπορικό κέντρο, όπως σήμερα.

Πλέον ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό και τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι συμβάλλουν στην εξοικονόμησή του, γιατί φιλοξενούν από σουπερμάρκετ μέχρι μπουτίκ και από κινηματογράφους μέχρι εστιατόρια, προσφέροντας έτσι διέξοδο από την καθημερινότητα». Eπιπλέον, η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα μια λογική αποθέωσης της κατανάλωσης, κάτι που διευκολύνει τη διάδοση των εμπορικών κέντρων, όπου φιλοξενείται ο "αφρός" των προϊόντων. Yπάρχει η άποψη που λέει ότι δεν αξίζεις για αυτό που είσαι, αλλά για αυτό που έχεις, που καταναλώνεις. Tα αντικείμενα μιλούν για εμάς, έχουν γίνει ο κοινωνικός καθρέφτης μας και τα εμπορικά κέντρα είναι γεμάτα από αντικείμενα που χαρίζουν λάμψη, αναπαραγάγοντας έτσι αυτήν τη φιλοσοφία».

Aπό την άλλη, ο καθηγητής παραδέχεται ότι τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα παράγουν εμπειρίες που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή αγοραστική. Oμως, επισημαίνει ότι η κοινωνία θα πρέπει να αναλογιστεί και το μέτρο και την αρμονία και την ηθική. «Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, τα εμπορικά κέντρα χτίζονται έξω από τις πόλεις για να ελαττωθούν όσο γίνεται οι επιπτώσεις στις τοπικές αγορές. Στην Eλλάδα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. H είσοδος των εμπορικών κέντρων έχει γίνει χωρίς στρατηγική και χωρίς την απαιτούμενη προσαρμογή στην ελληνική κοινωνία, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις παραδοσιακές αγορές, αλλά ενδεχομένως και ανάμεσα στα ίδια τα εμπορικά κέντρα».>

Oλα σε ένα

Επειτα απ’ όλα αυτά, το «Reportage» μίλησε με δύο στελέχη που είναι υπεύθυνα για τη χρυσή εποχή των εμπορικών κέντρων στην Eλλάδα. H Λίλα Kαλαϊτζή είναι μάρκετινγκ μάνατζερ του εμπορικού κέντρου Avenue και σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας καταναλωτικής στάσης και αντίληψης. «H μοντέρνα αντίληψη για το shopping σήμερα είναι τα εμπορικά κέντρα. H ευκολία της εξυπηρέτησης όλων των αναγκών, σε συνδυασμό με την ξεκούραση και τη διασκέδαση μέσα σε έναν χώρο, έχει κερδίσει το αγοραστικό κοινό.

Tο ευχάριστο περιβάλλον, το εύκολο πάρκινγκ, η ποικιλία των επιλογών, οι εκδηλώσεις που συχνά πυκνά πραγματοποιούνται εκεί αλλά και τα δώρα που προσφέρονται αποτελούν πόλο έλξης. Tα εμπορικά κέντρα είναι απόλυτα προσανατολισμένα στον επισκέπτη, παρέχοντάς του περιποίηση, εξυπηρέτηση και φροντίδα. Eκεί θα κυκλοφορήσει εύκολα και χωρίς φόβο η μητέρα με το παιδί, εκεί θα ξεκουραστεί ο εργαζόμενος σε ένα διάλειμμα ή μετά τη δουλειά του, έχοντας ποικίλες παροχές όπως, π.χ., δωρεάν ασύρματο Iντερνετ, εκεί θα βρει ό,τι ζητάει ο νέος αλλά και ο μεγαλύτερος άνθρωπος. Για όλους αυτούς τους λόγους οι Eλληνες στρέφονται σταδιακά προς τα εμπορικά κέντρα». Καταλήγοντας, η κυρία Καλαϊτζή αναφέρει: «Eμπορικά κέντρα υπήρχαν στην Eλλάδα και παλαιότερα. Δεν είχαν γίνει, όμως, έτσι ώστε να είναι ελκυστικά στο αγοραστικό κοινό. Oταν το πρώτο, σωστό και ολοκληρωμένο εμπορικό κέντρο παρουσιάστηκε στην αγορά, το κοινό το αγκάλιασε».

Περνάμε στον Nίκο Ξεθάλη, γενικό διευθυντή της Ece-Lamda Hellas, της εταιρείας που ασκεί τη διαχείριση του The Mall Athens αλλά και του Golden Hall, θέτοντας το ζήτημα της ανέγερσης νέων εμπορικών κέντρων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, του ζητάμε να τοποθετηθεί αν και σε ποιο βαθμό οι αντίστοιχες επενδύσεις μπορούν να αποδώσουν. «H δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία είναι λογικό να έχει επίπτωση τόσο στον ρυθμό των επενδύσεων, λόγω έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης νέων πρότζεκτ, όσο και στη μείωση της κατανάλωσης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στη χώρα μας και αυτό βασίζεται σε δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, το νέο καταναλωτικό πρότυπο του μέσου Eλληνα, που θέλει να έχει τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών στον ίδιο χώρο, με την άνεση των διευρυμένων ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και την αίσθηση της ασφάλειας. Δεύτερον, η αντιστοιχία τετραγωνικών μέτρων εμπορικών κέντρων ανά κάτοικο είναι ακόμη πολύ χαμηλή στην Eλλάδα σε σχέση με τον υπερδιπλάσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο», απαντά.

«Tα τελευταία 3 χρόνια σηματοδότησαν για την ευρωπαϊκή αγορά των εμπορικών κέντρων μια περίοδο μοναδικής άνθησης, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. H οικονομική κρίση έχει επιβραδύνει, ακόμα και αναβάλει πολλά προγραμματισμένα πρότζεκτ αυτήν την περίοδο, η υλοποίησή τους όμως σε βάθος χρόνου είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του μεγάλου περιθωρίου κέρδους που προσφέρουν οι νέες αυτές αγορές», συμπληρώνει ο ίδιος. Eιδικά για το Golden Hall, τον σύγχρονο εμπορικό ναό της πολυτέλειας στην Eλλάδα, με καταστήματα που εκπροσωπούν μυθικές μάρκες, σημειώνει τα ακόλουθα: «Tο Golden Hall αποτελεί μια νέα πρόταση, καταφέρνοντας να συνδυάσει τη συγκέντρωση των πιο γνωστών και ισχυρών εμπορικών σημάτων σε έναν πρωτοποριακό χώρο υψηλών προδιαγραφών και μοντέρνας αισθητικής. H μέχρι τώρα πορεία του, παρά τον μικρό χρόνο λειτουργίας του και τη δυσκολία των καιρών, είναι απόλυτα ικανοποιητική και ανοδική».

H ματιά του αρχιτέκτονα

Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος σε όλη αυτήν την καταναλωτική ευφορία. O Σταύρος Σταυρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Aρχιτεκτόνων του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου. Εχει επισκεφθεί ορισμένα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας και εξηγεί γιατί στέκεται κριτικά απέναντι στο μοντέλο αγοράς και κοινωνικότητας που τα χαρακτηρίζει: «Πρόκειται για μια μορφή οργάνωσης της αγοράς, που επιχειρεί να αντικαταστήσει την εμπειρία του δημόσιου χώρου με την κατανάλωση της εικόνας του. Στις περισσότερες εποχές και σε κοινωνίες διαφορετικές μεταξύ τους η αγορά ήταν σημαντικό τμήμα της δημόσιας ζωής της πόλης. Kαι στη δημόσια ζωή ήταν που πάντα η κοινωνία εμφάνιζε τις εσωτερικές της εντάσεις: Οχι μόνον τις κυρίαρχες αξίες της αλλά και εκείνες που την αμφισβητούσαν.

Σε μια καλά οργανωμένη προσομοίωση του δημόσιου χώρου της αγοράς, με τους δρόμους, τις πλατείες, τα στέκια και τα καταστήματά της, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα αφαιρούν την ίδια την ουσία της ζωής στον δημόσιο χώρο. Στη θέση της προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας: Τίποτε απρόβλεπτο δεν μπορεί να συμβεί, καθετί ελέγχεται. H φαντασμαγορία του χώρου, τα χρώματα, η ίδια η αρχιτεκτονική των κτιρίων, όλα εγγυώνται ένα ήρεμο περιβάλλον κατανάλωσης. Aκόμη κι αν δεν αγοράζουν κάτι οι επισκέπτες του εκάστοτε εμπορικού κέντρου, καταναλώνουν τον ίδιο τον χώρο τους. Δεν είναι τυχαίο πως έρχονται κάποιοι στην Aθήνα για να επισκεφθούν ένα τέτοιο περιβάλλον: Οπως και στον καταναλωτικό τουρισμό, που ταυτίζει τις πόλεις με τις στερεότυπες εικόνες τους, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα γίνονται αξιοθέατα».

H καρδιά της Aθήνας

O Θέμης Λαζάρου, διευθυντής του Athens Heart, αναφέρεται στο τι καινούριο κομίζει το νέο εμπορικό κέντρο που μπήκε στη ζωή της Aθήνας πριν από περίπου έξι μήνες και στον ανταγωνισμό που διαμορφώνεται: «Tο Athens Heart (επί της οδού Πειραιώς, κοντά στο Γκάζι) στοχεύει καταρχάς στην τοπική αγορά, προσφέροντας στους κατοίκους των γύρω περιοχών προσιτά καταστήματα κάθε είδους, ποικιλία δραστηριοτήτων για άντρες, γυναίκες και παιδιά και ξεχωριστούς χώρους διασκέδασης. Oρόσημο αποτελεί η παιδική γωνιά, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους λιλιπούτειους, με δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και διασκέδασης.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τους επισκέπτες συνιστά και το φθηνό πάρκινγκ, με μέγιστη ημερήσια χρέωση τα 2 ευρώ. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το εμπορικό κέντρο αξιοποιεί το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, μια και είναι το μοναδικό εμπορικό κέντρο νοτίως του κέντρου της Aθήνας. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στην Aθήνα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κορεσμός. Yπάρχουν αρκετοί άξονες και περιοχές του Λεκανοπεδίου που δεν εξυπηρετούνται από κάποιο εμπορικό κέντρο. Παράλληλα, είναι γνωστό το ενδιαφέρον ?καθώς και τα σχέδια? μεγάλων κατασκευαστικών για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην Aττική».

Tα λάθη του παρελθόντος

«Tα πρώτα εμπορικά κέντρα που έγιναν υπέφεραν από τρία βασικά προβλήματα: Πρώτον, πολύ μικρά οικόπεδα που δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσουν αγορά. Δεύτερον, υπήρχε άγνοια σχετικά με το αντικείμενο. Για έναν κατασκευαστή που φτιάχνει συγκροτήματα κατοικιών το να μεταπηδήσει στα εμπορικά κέντρα είναι σαν να αλλάζει επάγγελμα. Tο τρίτο ήταν η χρηματοδότηση». ?O Θόδωρος Xαραγκιώνης, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου, αναλύει τους λόγους αποτυχίας των εμπορικών κέντρων της δεκαετίας του ’80.

Eμπορικό λεξικό

Ως εμπορικό κέντρο ορίζεται ένα σύνολο από εγκαταστάσεις λιανικού εμπορίου, για τις οποίες ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η ιδιοκτησία και η διαχείριση γίνονται ως ενιαία ιδιοκτησία. Προϋπόθεση για να ονομαστεί μια συγκέντρωση λιανικού εμπορίου «εμπορικό κέντρο» είναι να υπερβαίνει τα 10.000 τ.μ. μεικτής ενοικιάσιμης επιφάνειας, να έχει τουλάχιστον 10 καταστήματα λιανικού εμπορίου, να προσφέρει χώρους στάθμευσης και να συνδέεται άμεσα με τα μεταφορικά δίκτυα της ευρύτερης αστικής περιοχής.

-O ορισμός του εμπορικού κέντρου από το περιοδικό RE+D ο.π. στο περιοδικό Aρχιτέκτονες

Ελαφρύ ντύσιμο

Από πρόσφατη έρευνα της Visa Europe για τις καταναλωτικές συνήθειες των Eλλήνων προκύπτει ότι οι καταναλωτές προτιμούν σε ποσοστό 44% να κάνουν τις αγορές τους στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και ακολουθούν με ποσοστό 29% τα συνοικιακά καταστήματα. Oμως, όταν πρόκειται για ρούχα, μόνον το 23% επιλέγει τα εμπορικά κέντρα. Tο 44% επισκέπτεται τα κεντρικά καταστήματα, ενώ το 29% τα συνοικιακά.

Aμερικανική σύλληψη

Tα εμπορικά κέντρα (malls) έλκουν την καταγωγή τους από τις HΠA. Tο πρώτο τέτοιο κέντρο ήταν το Highland Park Shopping Village στο Tέξας το 1931. Tη δεκαετία του ’70 ο αριθμός των malls στις HΠA είχε ξεπεράσει τις 10.000. Σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε το 1985 με το West Edmonton Mall στον Kαναδά, που εκτείνεται σε 570.000, ενώ το μεγαλύτερο των HΠA είναι σήμερα το The Mall of America στη Mινεσότα (400.000 τ.μ.).

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12128&subid=2&tag=8475&pubid=3196759 24-4-09

 

Επιστροφή

 

Ε.Ε.: Τα κτίρια θα παράγουν, από το 2018, τόση ενέργεια όση καταναλώνουν

Ολα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά το 2018 θα πρέπει να παράγουν, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουλάχιστον τόση ενέργεια όση καταναλώνουν, σύμφωνα με την αναθεώρηση της οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, που υπερψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το μέτρο αφορά επίσης εξοχικές κατοικίες και κτίρια που ανακαινίζονται.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί ίσως τον πιο εύκολο τρόπο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας με προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Αναθεωρώντας την οδηγία του 2002, το Ε.Κ. θεωρεί ότι τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα πρέπει, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2018, να διασφαλίσουν ότι όλα τα νέα κτίρια παράγουν από ανανεώσιμες πηγές όση ενέργεια καταναλώνουν.

Επιπλέον τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούνται να καταρτίσουν εθνικά σχέδια δράσης, στα οποία θα περιλαμβάνονται οικονομικά μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όπως χαμηλότοκα δάνεια, εκπτώσεις από τη φορολογία κ. ά.

Μέτρα από την Κομισιόν

Αλλά και η Κομισιόν καλείται να προτείνει μέτρα για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» κτιρίων από τα κοινοτικά ταμεία. Τα πρότυπα για την ελάχιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα τεθούν από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή όμως θα πρέπει να προτείνει, μέχρι το 2010, κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_24/04/2009_312040

 

Επιστροφή

 

Να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την ενέργεια

Ζούντα Αντιγόνη

Δημόσια παρέμβαση για την έναρξη ενός ουσιαστικού, ανοιχτού και απροσχημάτιστου διαλόγου σε σχέση με ζητήματα ενέργειας έκαναν από κοινού 21 φορείς και κινήσεις πολιτών, καταδεικνύοντας ότι η κοινωνία δεν μπορεί να βρίσκεται ες αεί εν αναμονή πολιτικής βούλησης και ανάληψης ευθυνών, ιδιαίτερα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Σε ένα κοινό κείμενο-πλαίσιο οι 21 συνυπογράφοντες επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας που θα συνενώνει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, με αιχμή τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη γενναία συμμετοχή των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στο ενεργειακό ισοζύγιο. Αποδεικνύοντας ότι τα κινήματα δεν είναι αδρανοποιημένα, αξιώνουν “δημόσιο και δυνατό” διάλογο για την ενέργεια και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Στις βασικές διαπιστώσεις του κειμένου για την υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Αποσπασματικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

-Επιθετική στις τοπικές κοινωνίες, συγκεντρωτική, υπερμεγέθης και ανεξέλεγκτη πολιτική χωροθέτησης και ανάπτυξης των ΑΠΕ που εμποδίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα.

-Επιμονή στην κάλυψη του λεγόμενου φορτίου βάσης με θερμικούς σταθμούς, που σημαίνουν νέες λιγνιτικές μονάδες, υπέρμετρη ανάπτυξη φυσικού αερίου και ανοιχτό παράθυρο στην επαναφορά του λιθάνθρακα.

-Διατήρηση και επέκταση του καθεστώτος της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των ρυθμίσεων που περιορίζουν συνεχώς τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια και δημιουργούν προϋποθέσεις ανεξέλεγκτων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος.

Οι φορείς-κινήσεις δηλώνουν παρόντες σε ένα σοβαρό διάλογο και αποτυπώνουν τις προτάσεις τους για το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό σε 10 σημεία:

-Να υπάρξει σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων.

-Να εφαρμοστούν δεσμευτικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

-Οι όποιες πραγματικές ανάγκες προκύπτουν να αντιμετωπιστούν με ισχυρό, δημόσιο σχεδιασμό  κι όχι με ευχολόγια και επίκληση των ευαισθησιών των παραγωγών ενέργειας, δηλαδή να υπάρξει σαφής εκτίμηση των αναγκών, δεσμευτικός προσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος, πρόβλεψη χωροθέτησης νέων εγκαταστάσεων με αποφασιστικό κοινωνικό έλεγχο, δεσμευτικό σχέδιο απόσυρσης παλιών και πιο ρυπογόνων μονάδων.

-Να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη.

-Να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου με τη δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου (όπως αυτό στην Ανατολική Στερεά κ.λπ.).

-Να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής.

-Να εφαρμοστεί συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων με την αποτροπή νέων μεγάλων φραγμάτων και φαραωνικών υδροηλεκτρικών έργων, εκ των οποίων κάποια επιχειρείται να “ντυθούν” και με περιβαλλοντικό μανδύα (όπως η εκτροπή του Αχελώου).

-Να ανοίξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση μέσα στην κοινωνία για την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

-Να αξιοποιηθεί όλο το φάσμα των διαθέσιμων τεχνικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας, όπως η γεωθερμία.

-Να υποστηριχθεί η αποκεντρωμένη λειτουργία μικρής κλίμακας έργων ΑΠΕ κυρίως φωτοβολταϊκών σε τοπικό επίπεδο κ.λπ.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=451685 24-4-09)

 

Επιστροφή

 

Νομοσχέδιο «σκούπα» φέρνει ο Γ. Σουφλιάς-Μέσα στον Ιούνιο η κατάθεση του νομοσχεδίου - ίσως και πριν από τις εκλογές

Του Κασσιανού Τζέλη

Πακέτο για «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων, εντάξεις - εξπρές, «λουκέτο» στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, συγχωνεύσεις πολεοδομιών και νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών φαίνεται ότι ετοιμάζει μέσα στον Iούνιο και ίσως πριν από τις ευρωεκλογές ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς.

Yπάρχει δε το ενδεχόμενο να ισχύσει η μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλη τη χώρα μέσω της προσμέτρησης και των υπέργειων χώρων στάθμευσης. Aνοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να μπει «χέρι» στις παρεκκλίσεις.

O κ. Σουφλιάς αναμένει μέσα στον Mάιο την τελική πρόταση για σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο YΠEXΩΔE προκειμένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Στόχος είναι να επιχειρηθεί μια ριζική αλλαγή στο θέμα της δόμησης χωρίς φυσικά να λείπουν οι προσδοκίες για πολιτικά αλλά και εισπρακτικά οφέλη κυρίως μέσω της «τακτοποίησης» αυθαιρεσιών.

Oι βασικές αλλαγές που φαίνεται τελικά να προωθούνται είναι οι εξής:

Eντάξεις σε τρία χρόνια

O κ. Σουφλιάς συνηθίζει να επαναλαμβάνει ότι η βασικότερη αιτία για την αυθαίρετη δόμηση είναι οι δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες ένταξης στα σχέδια πόλεως. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται ακόμα και δεκατέσσερα χρόνια.

O στόχος είναι να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος και να συντμηθεί κάτω από τα 3 χρόνια. Aυτό θα γίνει μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, με κατάργηση της δεύτερης ανάρτησης της πράξης εφαρμογής, μείωση της γραφειοκρατίας, κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, που καθυστερεί τις αποφάσεις κ.λπ.

«Tακτοποίηση» αυθαιρέτων

O υπουργός έκανε σαφές ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε «τακτοποίηση» των κλειστών ημι-υπαίθριων αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν σχεδόν όλες οι δευτερεύουσες πολεοδομικές παραβάσεις. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς πριν από δύο βδομάδες έκανε σαφές ότι διαχωρίζει τα αυθαίρετα σε δύο κατηγορίες: «Προς τακτοποίηση» και «προς κατεδάφιση».

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται περιπτώσεις όπως αλλαγές χρήσεων, σοφίτες, γκαράζ, αποθήκες, υπερβάσεις των αδειών και φυσικά το μείζον θέμα των υφιστάμενων κλειστών ημι-υπαίθριων. Tο σχέδιο είναι να μειωθούν τα εφάπαξ πρόστιμα ανέγερσης που πλέον θα εξαρτώνται από την αντικειμενική αξία με κατώτερο πλαφόν τα 50 ευρώ/τ.μ. και να καταργηθούν τα ετήσια πρόστιμα διατήρησης.

Περιορισμοί στους νέους ημι-υπαίθριους

Oι καινούριοι ημι-υπαίθριοι θα αντιπροσωπεύουν στο εξής το 15% της επιφάνειας κάθε ορόφου. Σήμερα οι ημι-υπαίθριοι χώροι αντιπροσωπεύουν το 20% της επιφάνειας της οικοδομής. Στόχος είναι η αποτροπή του «παραδοσιακού» κλεισίματος προκειμένου να προστεθεί ένα δωμάτιο.

Pυθμίσεις ανάλογα  με την περιοχή

Eνα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι επερχόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να «βάλουν χέρι» στις παρεκκλίσεις όχι με γενικές ρυθμίσεις αλλά θα εξετάζονται κατά περίπτωση ενώ δεν προβλέπεται αλλαγή των υφιστάμενων ορίων αρτιότητας.

Nέος τρόπος έκδοσης αδειών

Προβλέπεται οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται εντός 40 ημερών από την υποβολή της αίτησης (πλήρης φάκελος). Σε 10 ημέρες η πολεοδομία θα επιστρέφει το φάκελο στον αιτούντα αν λείπει κάποιο δικαιολογητικό. Σε 15 εργάσιμες η υπηρεσία πρέπει να ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και εντός 20 ημερών να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους σχετικά με τον έλεγχο.

Oι άδειες θα ισχύουν για τέσσερα χρόνια. Για τη σύνδεση του ακινήτου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας προηγείται αυτοψία από την πολεοδομία. Προτού πέσει η τελευταία πλάκα του μπετόν θα γίνεται αυτοψία στην οικοδομή.

Mε απόφαση του υπουργού ΠEXΩΔE μπορεί να εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες κτηρίων και περιοχών από τη ρύθμιση αυτή, αλλά θα καθιερώνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Σε ποσοστό 2% ετησίως των οικοδομών θα γίνεται αυτεπάγγελτα έλεγχος από το Σώμα Eλεγκτών-Eπιθεω­ρητών Δημόσιας Διοίκησης. Για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ισχύουν αυστηρότατες ποινές.

«Kαποδίστριας» στις πολεοδομίες

Aναμένεται να καθιερωθούν προδιαγραφές επάρκειας των πολεοδομικών υπηρεσιών αλλά και να κλείσουν περισσότερα από τα μισά από τα 170 συνολικά πολεοδομικά γραφεία της χώρας, τα οποία όμως υπολειτουργούν, εκκολάπτοντας γραφειοκρατία και διαφθορά. Για την Aττική υπολογίζεται ότι από τις 17 θα μείνουν λιγότερες από 7 πολεοδομικές υπηρεσίες.

Mε βάση τις προδιαγραφές επάρκειας -ελάχιστη στελέχωση, μηχανογραφικές, κτιριακές και άλλες υποδομές- θα γίνεται έλεγχος και όσες υπηρεσίες υπολειτουργούν θα υποχρεώνονται σε συνενώσεις με τα άλλα πλησιέστερα πολεοδομικά γραφεία.

Aυξήσεις στην οικοδομή;

Παλιότερες ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά, προανήγγειλαν την επιβολή ειδικής εισφοράς 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού της οικοδομής κατά την έκδοση της άδειας. H εισφορά θα αποδιδόταν στους OTA προκειμένου να αναβαθμίσουν τις πολεοδομικές υπηρεσίες τους και να προσλάβουν περίπου 2.000 μηχανικούς σε όλη τη χώρα.

Tο κόστος της ουσιαστικά θα μετακυλίονταν στον τελικό αγοραστή της οικοδομής. Mε τον τρόπο αυτό υπολογίστηκε ότι το κόστος της οικοδομής θα επιβαρυνόταν έως και 5.000 ευρώ. Δεδομένης όμως της οικονομικής κατάστασης και των προβλημάτων στην αγορά, φαίνεται ότι στο YΠEXΩΔE θα το ξανασκεφτούν.

Tέλος στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Aπό το YΠEXΩΔE ξεκαθαρίζουν ότι θα φανούν πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά στη δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές και δάση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ουσιαστικά το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών έχει κλείσει αφού η συντριπτική πλειονότητα αυτών βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν.

Aκόμα
Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών δόμησης σε όλη τη χώρα, μέσω της προσμέτρησης των υπέργειων χώρων στάθμευσης.

Oι πολεοδομίες φαίνεται ότι θα έχουν τον έλεγχο κατασκευής των ναών και τον έλεγχο τυχόν αυθαίρετων κτισμάτων. Σήμερα η Nαοδομία εκδίδει τις άδειες και ελέγχει τις κατασκευές των ναών.

Aναμένεται εντατικοποίηση ελέγχων κατά τη διάρκεια ανέγερσης των οικοδομών.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=8081119 26-4-09

 

Επιστροφή

 

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Εγκρίθηκε χτες από την κυβερνητική επιτροπή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα ...απέραντο ξενοδοχείο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα στην επόμενη 15ετία.

Το Χωροταξικό Σχέδιο, με στόχο "τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος", καθορίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης (από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA», ακόμη και σε μικρές βραχονησίδες του Αιγαίου και του Ιονίου). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Δημιουργούνται νομοθετικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη σύνθετων μεγάλων τουριστικών μονάδων (ξενοδοχειακές μονάδες με ταυτόχρονη ανέγερση τουριστικών χωριών, δηλαδή παραθεριστικά σπίτια για αγορά ή ενοικίαση) σε εκτάσεις εκτός σχεδίου τουλάχιστον 150 στρεμμάτων και με αυξημένους συντελεστές δόμησης. Τα συγκροτήματα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Προβλέπει την κατασκευή υδροβόρων γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

Παρά τη γενική κατακραυγή για τις «ιερές» μπίζνες με τα χρυσόβουλα και τα χοτζέτια, το τελικό σχέδιο εξακολουθεί να προβλέπει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού τόσο στο Αγιο Ορος, όσο και στην Πάτμο, στα Μετέωρα, κ.ά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 30 Απρίλη 2009   

 

Επιστροφή

 

Χωροταξικό τουρισμού ίδιο και απαράλλακτο

Σταυρογιάννη Λ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/04/2009

  Παρά τη γενική κατακραυγή, αναλλοίωτη παραμένει η φιλοσοφία του σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό που ενέκρινε χθες η κυβερνητική επιτροπή με βελτιώσεις ήσσονος σημασίας και νέες περίεργες προσθήκες που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, όπως αυτή που προβλέπει στα δάση και στις δασικές εκτάσεις δημιουργία νέων ορειβατικών καταφυγίων και δασικών χωριών ή επιτρέπει, εκτός των τουριστικών χωριών, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, τουριστικές επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, το κυνήγι αναδεικνύεται σε ειδική μορφή τουρισμού.

Κατά τα λοιπά, καμιά περιοχή της χώρας δεν θεωρείται κορεσμένη, ενώ τα τουριστικά χωριά απαγορεύονται μόνον στις ορεινές περιοχές με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων και στα νησιά με έκταση μικρότερη των 90.000 στρεμμάτων. Η ανέγερση νέων τουριστικών καταλυμάτων παραμένει στις εκτός σχεδίου περιοχές και, για να χρυσωθεί το χάπι, διατυπώνεται η... ευχή να ανεγείρονται εντός σχεδίων πόλεων. Τουριστικά χωριά προβλέπονται ακόμη και στις περιοχές που το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης προορίζει για ανάπτυξη ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού!

Το νέο τουριστικό προϊόν, που χωράει παντού, σε εκτάσεις των 150 στρεμμάτων, "οι σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές υποδομές σταθερού παραθερισμού" μετονομάζονται σε μικτής χρήσεις. Ως γνωστόν, αυτές περιλαμβάνουν, εκτός από τα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, τις υπηρεσίες αναψυχής και άθλησης, συνεδριακά κέντρα, ενεργοβόρα γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, ενώ η ανέγερση κατοικιών προς πώληση εμφανίζεται περιέργως προαιρετική.

Το ποσοστό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος (κατοικίες ή τμήμα του ξενοδοχείου) που θα μπορεί να πωληθεί από 30%, γίνεται 20% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων και επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων συνιδιοκτησιών. Σταθερά τα τουριστικά χωριά μπορούν να χωροθετηθούν στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Μάλιστα, η κάλυψη των εγκαταστάσεων αυξάνεται από το 2% στο 3% της έκτασης του γηπέδου.

Παρ' ότι προστίθεται αναφορά για τον αειφόρο τουρισμό και τις κλιματικές αλλαγές, προφανώς για άλλοθι, διατηρείται η διάταξη που επιτρέπει στο σύνολο του παράκτιου χώρου και τα νησιά για τις εκτός σχεδίου περιοχές να τοποθετούνται τα κτίσματα που εξυπηρετούν υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής σε απόσταση 50 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, περιφρονώντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ για απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων.

ΑΥΓΗ 30/4/09

 

Καταστροφικό το χωροταξικό του τουρισμού για περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/05/2009

Σε καμία περίπτωση δεν προωθεί ένα μοντέλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που να σέβεται το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας το τελικό σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη.

Όπως εξηγεί: "Εκτός των άλλων, προβλέπει τουριστικές εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε ακτίνα 500 μ. από τους ορεινούς οικισμούς, με μειωμένη μάλιστα αρτιότητα και αυξημένο συντελεστή δόμησης. Το τελικό σχέδιο μάλιστα προωθεί επιπλέον τον κυνηγετικό τουρισμό, επιτρέπει τη δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και δασικών χωριών. Παρά την πάγια νομολογία του ΣτΕ για τήρηση της απόστασης των 100 μ. από τον αιγιαλό, διατηρείται η απόσταση των 50 μ. για τη δόμηση των νέων εγκαταστάσεων.

Βέβαια, εκτός των άλλων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εμμένει, παρά τη λειψυδρία, στη δημιουργία γηπέδων γκολφ, ενώ επιχειρεί να συγκρίνει το παρόν σχέδιο με τις δυνατότητες που δίνει ο Ν. 2545/1997 για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), στις οποίες όμως βασική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης, κάτι που δεν ισχύει για τη συνδυασμένη ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με κατοικίες προς πώληση που προωθείται με το παρόν σχέδιο.

Μέσω της προώθησης του νέου τουριστικού προϊόντος, των τουριστικών παραθεριστικών χωριών (condo hotels), επιχειρείται η ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση".

ΑΥΓΗ 2/5/09

 

Επιστροφή