Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος ΙV

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ), (τεύχος ΙΙΙ) 

Μέτρα τώρα για να ανασάνει η Αθήνα

Η μείωση της κίνησης των Ι.Χ. στην πόλη, η επιλογή "ψυχρών" υλικών για κτίρια, δρόμους και πεζοδρόμια, η προστασία του λιγοστού πρασίνου και των ελεύθερων χώρων είναι τα προφανή και αυτονόητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως μετά την απώλεια του βασικού μηχανισμού δροσισμού της πόλης και την προβληματική λειτουργία του άλλου, της θαλάσσιας αύρας, την οποία μπλοκάρουν τα κτίρια της παραλίας.

Η επισήμανση αυτή έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου του Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Greenpeace και του WWF Ελλάς. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Μ. Σανταμούρης, το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε έναν από τους κύριους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον βορρά προς την Αθήνα. Τώρα ο αέρας θα περνά πάνω από μια καμένη μαύρη έκταση και αντί να ψύχεται, θα θερμαίνεται και πολύ μάλιστα. Η διαφορά θερμοκρασίας πράσινου και καμένου είναι 35 βαθμοί. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Είναι δηλαδή σαν να διπλασιάζεται ο στόλος των αυτοκινήτων στο λεκανοπέδιο. Ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Γ. Πολύζος επεσήμανε ότι η Ολυμπιάδα πρόσθεσε επιφάνειες σε μια πόλη που ήδη ασφυκτιούσε. Μετά την απώλεια της Πάρνηθας, συμπλήρωσε, επείγει η απόλυτη προστασία των τελευταίων ευκαιριών για την πόλη, των μεγάλων εκτάσεων. Όπως το Γουδή, το Ελληνικό, μεσαίων όπως το Πεδίον του Άρεως αλλά και μικρών επιφανειών στη γωνιά δύο δρόμων, εκτάσεις που ισοδυναμούν με ό,τι χάθηκε από τη φωτιά. Τα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν σήμερα από τα αρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπογράμμισαν οι ομιλητές και είναι:

* Η μετατροπή των ελευθέρων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις. Οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο συνεχώς μειώνονται. Η προσθήκη νέων κτιρίων επιβαρύνει το θερμικό ισοζύγιο της πόλης και συντελεί στην επιδείνωση των θερμικών δεικτών. Η μετατροπή των χώρων αυτών σε θερμικές οάσεις θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών άνεσης στην πόλη.

* Προώθηση των Μέσων Συλλογικής Μεταφοράς και έλεγχος της κίνησης των αυτοκινήτων στην πόλη ώστε να μειωθεί η ανθρωπογενής θερμότητα που εκλύεται από αυτά. Η θερμότητα που εκλύεται από τα αυτοκίνητα αυξάνει υπό συγκεκριμένες συνθήκες την θερμοκρασία της πόλης έως και κατά 1οC. Π.χ. η κίνηση των Ι.Χ. στη Σόλωνος αυξάνει την θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς σε σχέση με τον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου.

* Περιορισμός στο μέγιστο δυνατόν της οικοδόμησης, κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική και θέσπιση προδιαγραφών ώστε τα νέα κτίρια να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

* Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της πόλης με χρήση φυτεμένων στεγών και ψυχρών χρωμάτων στις οροφές των κτιρίων. Έχει αποδειχθεί ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία της πόλης έως και 3οC. Η ραγδαία ανάπτυξη των ψυχρών υλικών, μεγάλης ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία, επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας του εξωτερικού κελύφους των κτιρίων έως και 10οC, ενώ συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας τους και στην επίτευξη συνθηκών θερμικής άνεσης με σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

* Χρήση ψυχρών υλικών στους δρόμους, πεζοδρόμια, και κοινόχρηστους χώρους. Η χρήση ακατάλληλων θερμών υλικών στους δρόμους, τα πεζοδρομία και τους λοιπούς ανοικτούς χώρους αυξάνει κατά πολύ την επιφανειακή θερμοκρασία της πόλης με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η χρήση ψυχρών υλικών επιτρέπει τη δραματική μείωση της θερμοκρασίας επιφάνειας της πόλης, με το ίδιο ή καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η Βασιλίσσης Σοφίας με 60 βαθμούς θερμοκρασία είναι ένα πύρινο ποτάμι.

* Άμεση υιοθέτηση προδιαγραφών ενεργειακής συμπεριφοράς των υπαρχόντων κτιρίων, ώστε να μειωθεί η ανθρωπογενής θερμότητα που εκλύεται από τα κτίρια. Είναι γνωστό ότι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην χώρα μας είναι περιορισμένη. Αυτό συντελεί στην εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, την αύξηση του απαιτούμενου φορτίου αιχμής για τον κλιματισμό των κτιρίων αλλά κυρίως στην έκλυση εξαιρετικά σημαντικών ποσών ανθρωπογενούς θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον. Η άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων θα συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας των κτιρίων και στην αναβάθμιση του θερμικού περιβάλλοντος της πόλης.

Μια τέτοια δέσμη μέτρων θα μπορούσε να ανακουφίσει αισθητά το θερμικό καθεστώς της πόλης κατέληξαν οι ομιλητές.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ Αυγή 11-7-2007

Επιστροφή

Προστατευόμενες περιοχές, φωτιές και ΥΠΕΧΩΔΕ

Του Γιάννη Δ. ΠΑΝΤΗ*

Η φωτιά και η ολοκληρωτική καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων της Πάρνηθας, πυροδότησε ένα πρωτόγνωρο κύμα άρθρων, παρεμβάσεων, ρεπορτάζ και αφιερωμάτων που συνέδεσαν τις πυρκαγιές με την αέναη καταπάτηση και οικοπεδοποίηση των καμένων περιοχών τόσο σ' ολόκληρη την Ελλάδα, όσο και ειδικότερα στην Αττική.

Συμπληρωματικά, όλων αυτών των δημόσιων παρεμβάσεων από ειδικούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολιτικούς, ένα ακόμη ισχυρότερο ελπιδοφόρο κύμα αντιδράσεων ευαισθητοποιημένων πολιτών υπό μορφή μηνυμάτων ή αλληλογραφίας κατέκλεισε το Διαδίκτυο.

Παρόλη όμως την πληθώρα των δημοσιευμάτων έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής υπάρχει μια πλευρά του θέματος που δεν έχει φωτιστεί όσο θα έπρεπε με συνέπεια να μην έχουν εντοπιστεί στο σύνολό τους οι ευθύνες για την καταστροφή αυτή. Η Πάρνηθα δεν είναι ένα βουνό, όπως όλα τα άλλα στην Αττική. Αποτελεί ένα Εθνικό Πάρκο-Δρυμό με διορισμένο φορέα διαχείρισης, ο οποίος και λειτουργεί υπό την εποπτεία και κατ' εξουσιοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η δημιουργία του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου-Δρυμού της Πάρνηθας, έγινε για δύο ειδικούς λόγους προστασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Ο πρώτος αφορά στη σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων της Πάρνηθας για την προστασία της ποικιλότητας της ευρωπαϊκής ορνιθοπανίδας και ο δεύτερος στην ύπαρξη οικοτόπων και ειδών ευρωπαϊκής προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η προστατευόμενη περιοχή της Πάρνηθας αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο του Δικτύου Natura 2000 της Ελλάδας και Ευρώπης και μία από τις 30 περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας.

Η χώρα μας έχει υπογράψει συνθήκες και έχει εναρμονίσει το δίκαιό της με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες υποχρεούται να προστατεύει αποτελεσματικά και με ειδικά μέτρα με σειρά προτεραιότητας πρώτα τα 30 αυτά Εθνικά Πάρκα και εν συνεχεία τις 260 περίπου περιοχές Natura 2000 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Μεταξύ των 30 Εθνικών Πάρκων της χώρας μας, τα σημαντικότερα που αφορούν δασικά οικοσυστήματα και ορεινές περιοχές είναι η Πάρνηθα, η Πίνδος, ο Όλυμπος, η Ροδόπη και ο Αίνος της Κεφαλλονιάς. Σ' αυτά τα Εθνικά Πάρκα έχουμε δεσμευτεί να προστατεύουμε με αποτελεσματικό τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών οικοσυστημάτων, των φυτικών ειδών, των θηλαστικών, των ερπετών και αμφιβίων και σημαντικό ποσοστό των πουλιών.

Εάν, λοιπόν, για όλα τα δασικά οικοσυστήματα και τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η προστασία τους από την κύρια απειλή που είναι η φωτιά αποτελεί προτεραιότητα, για τα Εθνικά Πάρκα-Δρυμούς η προστασία από τη φωτιά πρέπει να αποτελεί την ύψιστη-απόλυτη προτεραιότητα.

Εάν για όλες τις επικίνδυνες ορεινές περιοχές θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών, για τα Εθνικά Πάρκα-Δρυμούς θα έπρεπε να υπάρχουν εκτός των συνηθισμένων μέτρων και ειδικά επιπρόσθετα μέτρα, λόγω της περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητάς τους και της ειδικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.

 

Ανύπαρκτα ειδικά σχέδια

Για την Πάρνηθα, την Πίνδο, τον Όλυμπο, τη Ροδόπη και τον Αίνο θα έπρεπε στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, να έχουν διαμορφωθεί ειδικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών και κινδύνων και ιδιαίτερα των πιο συχνά εμφανιζόμενων όπως είναι οι πυρκαγιές.

Ποιος έχει όμως την υποχρέωση να σχεδιάσει την Εθνική Στρατηγική Προστασίας και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας που να περιλαμβάνει και την ανάλυση των πιθανών κινδύνων και τη διατύπωση μέτρων τόσο για την πρόληψή τους όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όταν εμφανιστούν;

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ή μάλλον το κομμάτι του εκείνο που αφορά στο περιβάλλον και το οποίο κατά γενική ομολογία υπολειτουργεί λόγω συγκεκριμένων προτεραιοτήτων της εκάστοτε πολιτικής του ηγεσίας.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σ' αυτό το έργο; Η Επιτροπή Φύση 2000 που μετά τις τελευταίες εκλογές είναι αδρανής λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου "Περιβάλλοντος" για τις προστατευόμενες περιοχές και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο και αυτό με τη σειρά του υπολειτουργεί για τους ίδιους λόγους.

Μια ύστατη προσπάθεια για τη δημιουργία στοιχείων εθνικής περιβαλλοντικής στρατηγικής με την απουσία των άλλων θεσμικών φορέων θα μπορούσε να γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Διαχείρισης των 30 Εθνικών Πάρκων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα αντιμετώπισης κινδύνων με εθελοντική συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών και τη δυνατότητα μετακίνησης μέσων και προσωπικού για την κάλυψη των επειγουσών καταστάσεων. Αλλά δυστυχώς και οι Φορείς Διαχείρισης υπολειτουργούν (με εξαίρεση μερικούς μετρημένους στα δάκτυλα ενός χεριού όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου) με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο συνεπές στα μεγάλα λόγια την προστασία του Περιβάλλοντος αποφεύγει να κάνει έστω και τις βασικές πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει την αποκατάσταση όταν ευθύνεται για την καταστροφή

Έτσι το αρμόδιο υπουργείο αφού απουσιάζει από τη όποια Περιβαλλοντική Εθνική Πολιτική και, ενώ είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις καταστροφές στις προστατευόμενες περιοχές "ποιεί τη νύσσα" και κάνει δημόσιες σχέσεις αφήνοντας αιχμές για τις υπηρεσίες (πυροσβεστική), ενώ δίνει συγχωροχάρτια για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (δεν υπάρχουν προφανώς πολιτικές ευθύνες). Στο τέλος ως επιβράβευση της απουσία του, το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναλαμβάνει την "αποκατάσταση" του κατεστραμμένου Εθνικού Πάρκου-Δρυμού της Πάρνηθας. Ίσως, όμως, τώρα να εκταμιεύσει τα αναγκαία χρήματα και να φέρει σε πέρας το έργο αυτό, αφού θα το αναλάβει το άλλο πραγματικά δραστήριο κομμάτι του που αφορά στα "δημόσια έργα".

 

Αδιαφορία για τη φυσική μας κληρονομιά

Η απουσία εθνικής στρατηγικής για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τα θετικά βήματα που έγιναν στη χώρα μας μετά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία των 30 Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων, η θεσμοθέτηση των 260 περίπου περιοχών του Δικτύου Natura 2000, η επιτροπή Φύση και το Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης να απαξιώνονται και έτσι να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Η μη ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, όπως η φωτιά, στα δασικά οικοσυστήματα και ορεινές περιοχές και η ρύπανση από τα πλοία στα Θαλάσσια Πάρκα, θα μας οδηγεί κάθε φορά σαν κοινωνία να κλαίμε πάνω από συντρίμμια και αποκαΐδια στο ίδιο έργο θεατές. Η πρόληψη και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση θα αποτελούν κάθε φορά μια πολιτική υπόσχεση που δεν θα εκπληρώνεται ποτέ από τους δύο βασικούς μονομάχους που εναλλάσσονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το απόθεμα των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της χώρας μας πρέπει να το διατηρήσουμε, όχι για έτσι μας επιβάλλει η όποια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πάντα προσπαθούμε να παρακάμψουμε, αλλά γιατί ενδιαφερόμαστε σαν κοινωνία για την προστασία της δικής μας ιδιαίτερης φυσικής κληρονομιάς, των δικών μας αγαπημένων τοπίων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πολιτιστική μας κληρονομιά και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος. Αλλά γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ίσως πολλά χρόνια, όταν η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος εκτός από συναισθηματική φόρτιση θα προσφέρουν και πολιτικό πλεονέκτημα και όταν θ' αποφασίσουμε σαν κοινωνία, έστω και στο συμβολικό επίπεδο, να διαχωρίσουμε το περιβάλλον (ΥΠΕΧΩ) από τον κύριο εχθρό του που είναι τα έργα, ιδιωτικά ή δημόσια (ΔΕ).

Ο Γιάννης Δ. Παντής είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ 

ΑΥΓΗ 15/7/2007

Επιστροφή

Ο ΣΥΝ προτείνει

Με έμφαση στην απόσυρση της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 24, ο ΣΥΝ σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη, ο \Αλέκος Αλαβάνος\, ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος \Μιχάλης Παπαγιαννάκης\ και ο υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης \Βαγγέλης Αποστόλου\, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του για τα δάση, το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους. Ιδιαίτερα βαρύτητα, δίνεται φυσικά στην Πάρνηθα, στη βάση της λογικής ότι πλέον αποτελεί "άβατον". Συγκεκριμένα ο ΣΥΝ:

- Να αποσυρθεί οριστικά η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων η πρόταση λειτουργεί και ως γενική υποχώρηση από την ήδη ανεπαρκέστατη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικά.

- Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος, αμέσως όπως και στις λοιπές χώρες μέλη της Ε.Ε., με την κατάλληλη στελέχωση και αυξημένες αρμοδιότητες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Σήμερα τα δάση υπάγονται στο υπουργείο Γεωργίας αλλά το συντονισμό για την Πάρνηθα ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ...

- Να ενοποιηθούν σε ένα οργανισμό οι λειτουργίες πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση, όπου θα έχουν ουσιαστικό ρόλο αλλά και συντονισμό μεταξύ τους η δασική και η πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον ο ενιαίος φορέας θα πρέπει να έχει λειτουργίες σχεδιασμού για την επέκταση και ανάπτυξη δασών και ελεύθερων χώρων σε όλη τη χώρα. Ειδικά για την πυρόσβεση να επιδιωχθεί οργανική συνεργασία με τις λοιπές χώρες μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας ενιαίας και περιφερειοποιημένης ευρωπαϊκής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

- Να προχωρήσει αμέσως, και με κάθε κόστος, η σύνταξη του δασολογίου και γενικότερα του κτηματολογίου στην Ελλάδα. Η απουσία της δημιουργεί ευκαιρίες και προσδοκίες "αξιοποίησης" των δασών με την καταπάτηση και την αυθαίρετη δόμηση. Να αναζητηθεί η κατάλληλη νομική μορφή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εθνικοποίηση των δασών, περιλαμβανομένων όπου είναι αναγκαίο και υποχρεωτικών και οριστικών απαλλοτριώσεων.

- Να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση. Να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι που υπάρχουν και δεν απορροφώνται για λόγους επιφανειακά ακατανόητους. Να ενισχυθεί το ειδικό ταμείο των δασών με νέους φορολογικούς πόρους αλλά και από τα πρόστιμα εις βάρος ιδιαίτερα αντιοικολογικών συμπεριφορών.

- Να λειτουργήσουν αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και η Επιτροπή Φύσης. Δεν έχουν συγκληθεί από τον Μάρτιο του 2004.

- Να ενισχυθεί η πολιτική οργάνωσης και λειτουργίας των Εθνικών Δρυμών και των κάθε κατηγορίας προστατευόμενων περιοχών (Νατούρα κ.λπ.), να ενεργοποιηθούν οι φορείς διαχείρισης τους, να υπάρξει ενεργητική πολιτική αστυνόμευσης και καταστολής των παράνομων δραστηριοτήτων στα όρια τους.

- Να αποσυρθεί το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

- Να ανατραπεί η νομοθετική και πολιτική πρακτική που ευνοεί και ενισχύει τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων και την αυθαίρετη δόμηση. Αντί νομιμοποιήσεων θα έπρεπε να προβλέπονται κατασχέσεις και τελικά κατεδαφίσεις τους από ξεχωριστή δημόσια και ενιαία υπηρεσία. Γενικότερα προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση οικοδόμησης εκτός σχεδίου πόλεως. Επιπλέον θα έπρεπε να προωθηθεί η διάλυση όλων των λεγόμενων "οικοδομικών συνεταιρισμών". Γενικότερα θα έπρεπε να διακηρυχθεί ο πολιτικός στόχος "όποιος επιθυμεί να χτίσει, θα πρέπει πρώτα να... γκρεμίσει", και όχι να αναζητεί ελεύθερους χώρους χωρίς κόστος για τον ίδιο αλλά με τεράστιο κόστος για την κοινωνία!

- Να καταργηθεί η ναοδομία.    

-Ειδικότερα για την Πάρνηθα, για να είναι πειστική η προσπάθεια αποκατάστασης του Δρυμού, θα έπρεπε να αναδειχθεί σε πραγματικό "άβατο", με πλήρη απαγόρευση πρόσβασης στους πάντες (τουρίστες, βοσκούς, κυνηγούς,...) όσο θα διαρκέσει η ευαίσθητη περίοδος για την αναγέννηση χλωρίδας και πανίδας και στη βάση των γνωμοδοτήσεων των ειδικών. Να κηρυχθεί η Πάρνηθα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  ΑΥΓΗ 15/7/2007

Επιστροφή

Στο Παρίσι δεσμεύουν οικόπεδα για πάρκα και στην Κίνα δημιουργούν δάση

Ετη φωτός απέχει η αθηναϊκή πραγματικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου. Με τα βίας 2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που αντιστοιχούν για κάθε κάτοικο του λεκανοπεδίου, τη στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος απολαμβάνει 15 τετραγωνικά πρασίνου.

Διαφορετική είναι όμως και η αντιμετώπιση του προβλήματος του νέφους στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στο Παρίσι, προκειμένου να μειωθούν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και η ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιούργησαν τεχνητά άλση. Ορισμένα από τα πιο διάσημα πάρκα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως το δάσος της Μπουλόνης ή το Φοντενμπλό επεκτάθηκαν για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των Παριζιάνων. Στην δε Κίνα, κατασκευάζουν δάση από το μηδέν για να μειώσουν τους ρύπους της βαριάς βιομηχανίας και των αυτοκινήτων.

Αμεσα μέτρα

Αλλά και στο Λονδίνο, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 50 ονομαζόταν «big smoke» τα μέτρα που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση ήταν άμεσα: οι βαριές βιομηχανίες απομακρύνθηκαν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενισχύθηκαν, πολλά σημεία της πόλης γέμισαν πράσινο.

«Ο όρος νέφος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια. Κι όμως, με στρατηγικές κινήσεις, όπως πλήρη αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων από καταλυτικά Ι.Χ., επέκταση του πρασίνου, αντικατάσταση του μπετόν από ελαφρές κατασκευές και ξύλο, υλικά που δεν αντανακλούν θερμότητα και άλλα μέτρα που μείωσαν τελικά το νέφος», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Το σύστημα των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι χαοτικό. Από ένα σημείο και μετά το ποτήρι ξεχειλίζει και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναδάσωση. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα σε 50-100 χρόνια. Τι θα κάνουμε στο μεταξύ; Τι θα μας συμβεί αν αποδειχθούν αληθινά τα εφιαλτικά σενάρια για άνοδο θερμοκρασία στην Αττική 1 ή 2 βαθμούς;», αναρωτιέται ο διεθνούς φήμης καθηγητής. «Κυκλοφόρησα αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και διαπίστωσα ότι ακόμη κι όταν πήγαινα στη σκιά, η θερμοκρασία δεν μειωνόταν. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, η Αθήνα θα μετατραπεί σε φούρνο. Ας παγώσουμε τις διαδικασίες οικοδομικών αδειών κ.λπ. για 2-3 χρόνια, να δούμε πού βρισκόμαστε και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε επιτέλους», λέει ο Κ. Συνολάκης.

«Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ποιότητα της ζωής στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», τονίζει ο αντιπρύτανης και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος. «Μεγάλο βάρος πρέπει να ρίξουμε στη δημιουργία μικρών και μεγάλων ψυχρών οάσεων σε όλο το Λεκανοπέδιο, που θα λειτουργούν ως φίλτρα για τη ρύπανση και θα συντελούν στη μείωση της θερμοκρασίας. Αλλα μέτρα είναι η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων με ΙΧ και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ τους, καθώς και η απαγόρευση χρήσης θερμών υλικών τόσο για τα κτίρια όσο για το δημόσιο χώρο όπως τα πεζοδρόμια κ.λπ.» ΕΘΝΟΣ 15/7/2007

 

Επιστροφή

«Πράσινο φως» στο μεγαλύτερο οδικό έργο

Ø      Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ με την κοινοπραξία «Απιον Κλέος» για τον άξονα Κορίνθου-Πάτρας- Πύργου-Τσακώνας

Tου Γιωργου Λιαλιου

Την τελευταία και σημαντικότερη, από πλευράς μεγέθους έργου και κόστους σύμβαση παραχώρησης υπέγραψε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Κορίνθου- Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας, το κόστος του οποίου υπερβαίνει αθροιστικά εκείνο της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Υπολογίζεται ότι το έργο θα παραδοθεί τμηματικά σε διάστημα περίπου 6 ετών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων θα ξεκινήσουν παράλληλα με την έναρξη των εργασιών.

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν

Την κατασκευή του άξονα ανέλαβε η κοινοπραξία «Απιον Κλέος» (Vinci S.A., Ελληνική Τεχνοδομική-Ακτωρ ΑΤΕ, ΤΕΒ Α.Ε., Hoch-tief Projektentwicklung GMBH, J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. και Αθηνά ΑΤΕ). Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία η συμβολή του Δημοσίου θα είναι 550 εκατ. ευρώ (περίπου το 20%). Ο άξονας έχει μήκος 365,4 χλμ., από τα οποία τα 283,7 είναι νέος δρόμος, ενώ τα 81,7 βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου. Πιο συγκεκριμένα:

- Στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα (μήκους 120 χλμ.) θα κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση (πλάτους 26,5 μέτρων). Η χάραξη του δρόμου δεν θα ακολουθήσει την υφιστάμενη εθνική οδό στο Κιάτο, τα Γεληνιάτικα, το Ξυλόκαστρο, τη Λυκοποριά, τα Μαύρα Λιθάρια, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Ελίκη, το Αίγιο, τα Σελιανίτικα, την Αβυθο, την Παναγοπούλα και τα Αραχωβίτικα. Α-πό κατασκευαστικής άποψης, το τμήμα θα περιλαμβάνει σήραγγες μήκους 10,3 χλμ., 61 γέφυρες, 13 νέους ανισόπεδους κόμβους και 135 ανισόπεδες διαβάσεις.

- Στο τμήμα Πάτρα-Πύργος-Αλφειός-Τσακώνα (μήκους 163,7 χλμ.) θα κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό διάζωμα. Το τμήμα Πάτρα-Πύργος- Αλφειός (87,5 χλμ.) θα έχει σχεδόν στο σύνολό του νέα χάραξη, ενώ το τμήμα Αλφειός -Καλό Νερό- Τσακώνα (76,2 χλμ.) θα χαραχθεί εκ νέου σε μήκος 30 χλμ. στις θέσεις Επιτάλιο, Σαμικό, Ζαχάρω, Καλό Νερό και Κοπανάκι. Κατασκευαστικά ολόκληρο το τμήμα Πάτρα-Τσακώνα περιλαμβάνει 1,4 χλμ. σηραγγών, 55 γέφυρες, 18 νέους ανισόπεδους κόμβους και 115 ανισόπεδες διαβάσεις.

Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται η βελτίωση των υφισταμένων τμημάτων Ελευσίνας-Κορίνθου (63,4 χλμ.) και η παράκαμψη Πάτρας (18,3 χλμ.). Υπενθυμίζεται ότι τα τμήματα αυτά παραδόθηκαν το 1993-4 (κατασκευή Ευκλείδης, Σαραντόπουλος, ΤΕΒ κ.ά.) και το 2003 αντίστοιχα (κατασκευή Παντεχνική, Σαραντόπουλος, ΑΕΓΕΚ, Μοχλός κ.ά.) και σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας κακοτεχνιών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα σε ένα έτος θα πρέπει να έχει βελτιωθεί η ασφάλεια στην υπάρχουσα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, εντός 20 μηνών η αναβάθμιση του τμήματος Ελευσίνα-Κόρινθος, εντός 42 μηνών το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος και εντός 70 μηνών το Πύργος-Τσακώνα. Υπολογίζεται ότι ο νέος άξονας θα εξυπηρετήσει υπερτριπλάσια κίνηση από ό,τι σήμερα. Οσον αφορά τα διόδια, θα ισχύσει ο ίδιος τρόπος κοστολόγησης (0,04 ευρώ/χλμ.), ενώ οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων αναμένονται το 2008.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς αναφέρθηκε χθες στη «δύσκολη» περίπτωση του βιότοπου στον Καϊάφα. Οπως ανέφερε, ο νέος άξονας θα διέλθει κάτω από την ομώνυμη λίμνη «διότι σε αντίθετη περίπτωση οι γεωλόγοι είπαν ότι είναι πιθανό να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, προαναγγέλλοντας την κοπή «λίγων δεκάδων δέντρων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100012_25/07/2007_235475

Επιστροφή

Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ
Δεν χρειάζεται ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ο Γ.Σουφλιάς
19/09/07 16:34
ΑθήναΤη θέση του ότι δεν πρέπει να συσταθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος επανέλαβε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αμέσως μετά την εκ νέου ορκωμοσία του στο ίδιο υπουργείο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όπως είναι τώρα το υπουργείο, το περιβάλλον υπηρετείται καλύτερα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «είναι υπέρ του περιβάλλοντος ότι έχουμε ένα κοινό υπουργείο με το ΥΠΕΧΩΔΕ» χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο σε δύο με τρία χρόνια να υπάρξει διαχωρισμός.

Αναφερόμενος στο άρθρο 24, ο κ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να αλλάξει το άρθρο στην ουσία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945.

«Η Ελλάδα, τόνισε, είναι ανάγκη να αποκτήσει Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, αλλά δεν μπορεί να πάει με τα δεδομένα του 1945. Η πραγματικότητα στην ελληνική ύπαιθρο διαμορφώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '60 και αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις οριοθετήσεις».

Ερωτώμενος, για την παραχώρηση εκτάσεων στο δήμο Ζαχάρως, που ανήκαν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι ίδιος δεν μπορεί να έχει λόγο στην απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών. Εγώ, πρόσθεσε, έχω αρμοδιότητα μόνο ως προς αν θα περιφρουρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψω να καταστρατηγηθεί η πολεοδομική νομοθεσία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς έθεσε τρεις προτεραιότητες για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως πρώτη, ανέφερε τη θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και αναμόρφωση των περιφερειακών σχεδίων ειδικότερα περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ακόμη, μίλησε για επίσπευση δημιουργίας Κτηματολογίου και δασολογίου, ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=833080

Επιστροφή

Οι προτεραιότητες του Υπ ΠΟ και οι ελεύθεροι χώροι (αποσπάσματα του άρθρου)

Πολλά τα ζητήματα που πρέπει να βρουν λύση στη νέα περίοδο του ΥΠΠΟ

Της Γιωτας Συκκα

Αυτή τη φορά δεν χωρούν πολλά πειράματα. Ούτε δοκιμές τριαρχίας χρειάζονται όπως συνέβη τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή στο υπουργείο Πολιτισμού, ούτε όμως και περίοδος διερεύνησης. Μετά τις εξαγγελίες νομοσχεδίων, την προσπάθεια ενός γενικότερου συμμαζέματος και επικοινωνιακής τακτικής, την ανακοίνωση διάφορων προθέσεων, ο νέος υπουργός Πολιτισμού πρέπει να ανασκουμπωθεί.

Μπορεί μέρος της αρχαιολογικής κοινότητας να τονώθηκε με τις επιστροφές θραυσμάτων και την υπόθεση Γκετί που σίγουρα ήταν επιτυχία του Γ. Βουλγαράκη -με τη συμβολή των Ιταλών που άνοιξαν το δρόμο στην επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων-, όμως τώρα χρειάζεται κάτι περισσότερο. Γιατί είναι και το αγκάθι της Ολυμπίας που «πονάει» την προηγούμενη ηγεσία.

Οι εκκρεμότητες

θα είναι βάρος στο στομάχι της καινούργιας ηγεσίας.

Υποσχέσεις

Γιατί δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες του Γ. Βουλγαράκη. Ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να έχει συνέχεια. Διαφορετικά δεν μπορεί να έχει σοβαρή πολιτική και συνέπεια. Αν λοιπόν βάλουμε και όσα υποσχέθηκαν οι προηγούμενοι σε νευραλγικά ζητήματα:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_18/09/2007_241703

Επιστροφή

Κοινό δελτίο τύπου   21/09/2007
Απογοητευτικές οι δηλώσεις Σουφλιά
Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος
Απογοητευτικές, αν και αναμενόμενες, κρίνονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Greenpeace και WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με τις δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, η τραγική περιβαλλοντική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα μας, με αποκορύφωμα τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού και το νέο κρούσμα μαζικού θανάτου πουλιών από πληθυσμιακή έκρηξη δύο ειδών κυανοβακτηρίων που αποτελειώνει τη ζωή στην Κορώνεια, έχει συντελέσει σε μια αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η μη-αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και η εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής αναδεικνύονται  ως ξεκάθαρα αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας.
Σε αντίθεση όμως με αυτήν την αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και με νωπές ακόμα τις προεκλογικές εξαγγελίες για «δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», η Κυβέρνηση επιμένει οπισθοδρομικά και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκαλεί, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων κάτω από το ίδιο υπουργείο «είναι υπέρ του περιβάλλοντος»! Θέτει επίσης εκ νέου το θέμα της πολύκροτης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 24, προβάλλοντας ως λόγο την «ανάγκη» χρήσης αεροφωτογραφιών της δεκαετίας του '60 και όχι του 1945 για τον ορισμό των δασών, παραβλέποντας πως τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει στο άρθρο 24.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αποτυχημένη και εις βάρος του περιβάλλοντος τη μέχρι σήμερα παράδοξη και μοναδική στην ΕΕ συνύπαρξη του περιβαλλοντικού αντικειμένου με τα δημόσια έργα. Καλούν τον κ. Σουφλιά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν επειγόντως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τα εξής θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ:
1.  Άμεση και χωρίς άλλες περιπλοκές ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου της χώρας.
2.   Ορθή λειτουργία του δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας, διαμόρφωση πλαισίου προστασίας των απειλούμενων και των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, δημιουργία εθνικού ταμείου για τη φύση και επαναλειτουργία με αναβαθμισμένο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής «ΦΥΣΗ».
3.   Ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασία των ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων από παρωχημένα και αναποτελεσματικά κατασκευαστικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
4.   Δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
5.  Απόσυρση του σχεδίου ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και έναρξη ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου σχεδίου.
6.  Επανακαθορισμό των κατευθύνσεων του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
7.   Προώθηση συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.
8.   Μέτρα για την επιτάχυνση των ρυθμών ανακύκλωσης των συσκευασιών και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε.
9.   Άμεση προώθηση συγκεκριμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναρμόνιση με τη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας πρέπει να θεωρηθεί ως ο ελάχιστος επιθυμητός στόχος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
10.  Διαμόρφωση και θεσμοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για το Περιβάλλον, η οποία θα προκύψει από ευρεία και ανοιχτή κοινωνική διαβούλευση και θα περιέχει δεσμευτικούς στόχους για κάθε υπουργείο και τομεακή πολιτική.
Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ολοκληρωμένης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την περιβαλλοντική πορεία της χώρας και να στηλιτεύουν κάθε πολιτική ολιγωρία ή οπισθοδρόμηση που αποβαίνει σε βάρος της προστασίας του περιβαλλοντικού κεκτημένου.
Επικοινωνία:
1.                  WWF Ελλάς: Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής, 210 3314893, 6982471722
2.                   Greenpeace: Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής, 210 3840774
3.                   Αρχέλων: Αλίκη Παναγοπούλου, 210 5231342
4.                   Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Λεωνίδας Κόλλας, 210 3224944
5.                   Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Κώστας Καρράς, 210 3225245
6.                   Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής, 210 8228704
7.                   Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας, 2310 252530
8.                   Mom: Σπύρος Κοτομάτας, 210 5222888
9.                   Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης: Φίλιππος Κυρκίτσος, 210 8224481
10.               Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων: Κώστας Βολιώτης, 24210 20620

Επιστροφή

επειδη τον τελευταιο καιρο και αλλα κομματα συζητουν για την αναγκη ενος <<Υπουργειου Περιβαλλοντος>>, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονιζουν τις δικες τους θεσεις και διαφορες, και συγκεκριμενα οπως αναφερεται στο προγραμμα τους :

<<Οι Οικολογοι Πρασινοι θεωρουν οτι ειναι πλεον απαιτηση των καιρων να δημιουργηθει ενα ισχυρο Υπουργειο Περιβαλλοντος, Χωροταξιας ,Φυσικων Πορων και Αειφοριας με σημαντικες αρμοδιοτητες και πολλαπλασιους πορους , το οποιο θα εχει καθοριστικο ρολο στο σχεδιασμο των συνολικων κατευθυνσεων του μοντελου αναπτυξης της χωρας, στην εφαρμογη και υλοποιηση πολιτικων για το περιβαλλον και τη διαχειρηση του φυσικου πλουτου της χωρας με μακροχρονια βαση>>.

Ζητούν δηλαδή ενα Υπουργειο με αυξημενες αρμοδιοτητες ,το οποιο και θα ελεγχει και θα σχεδιαζει και θα υλοποιει. Θα ελεγχει δηλαδη και την οικονομικη αναπτυξη της χωρας αν βαδιζει με αξονα το σεβασμο στο περιβαλλον και την αειφορια και θα μπορει να επεμβαινει σε αντιθετη περιπτωση για τη διορθωση των πολιτικων των αλλων υπουργειων. (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 21-9-07).

Επιστροφή

Οι πράσινες ταράτσες σβήνουν το μαύρο από τις πυρκαγιές

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ   akarimali@pegasus.gr

Το παράδειγμα των «κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας» προτείνουν για την Αθήνα, αλλά και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, περιβαλλοντολόγοι και δασολόγοι, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα μας το καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών.

Ειδικοί επιστήμονες διευκρινίζουν χαρακτηριστικά ότι εάν πρασίνιζαν οι ταράτσες στο 30% των κτιρίων της Αθήνας, τότε θα μετριάζονταν σημαντικά οι αρνητικές συνέπειες από τον αφανισμό των δασικών εκτάσεων της Πάρνηθας.

Και αν ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ έκτισε το 600 π.Χ. τους κρεμαστούς κήπους κατά μήκος του Ευφράτη για να ευχαριστήσει τη σύζυγό του, σήμερα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων μπορούν να ακολουθήσουν την πρακτική αυτή, δημιουργώντας πράσινες ταράτσες στα σπίτια τους, όχι μόνο για να βελτιώσουν την αισθητική του άχαρου τσιμέντου, αλλά για να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και κατ επέκταση την... τσέπη τους.

Τα οφέλη

Ο περιβαλλοντολόγος - δασολόγος Λευτέρης Σταματόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος» εξήγησε γιατί το κίνητρο για τους πολίτες είναι δελεαστικό. Καταρχήν θα εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια μέχρι 30%, ταυτόχρονα θα έχουμε δροσιά το καλοκαίρι, ζέστη τον χειμώνα καθώς και μείωση του θορύβου, αφού οι κήποι στις ταράτσες λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά. Αν έχουν πάχος γύρω στα 10 εκατοστά, συγκρατούν περίπου το 60% του νερού της βροχής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο λεκανοπέδιο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαψαν το πράσινο που είχε απομείνει, οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι ακόμα εμφανείς ωστόσο είναι αναπόφευκτες. Αρχικά αναμένεται αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς, αλλά και ρύπων που συνεπάγεται με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως των μικρών παιδιών. Μόνο για τις ανάγκες των κλιματιστικών θα σημειωθεί αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10% τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ, αφού η ΔΕΗ για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες πρέπει να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις.

Οι ανάγκες ολοένα θα αυξάνονται, καθώς όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε κλιματιστικά τόσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Την ξέφρενη πορεία υποβάθμισης του περιβάλλοντος θα μπορούσε να ανακόψει μια απλή πρακτική με συγκριτικά χαμηλό κόστος.

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους κατοίκους να την υλοποιήσουν δημιουργώντας κήπους στις ταράτσες των σπιτιών τους. Ταυτόχρονα ζητούν από την πολιτεία να πάρει μέτρα να δίνοντας κίνητρα στους πολίτες.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Ηδη υλοποιείται σε αρκετές χώρες όπου οι τοπικές Αρχές δίνουν κίνητρα στους κατοίκους να δημιουργήσουν κήπους στις στέγες των σπιτιών.

Στην Ελλάδα το «κίνημα» των πράσινων ταρατσών βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο, καθώς μέχρι σήμερα κανένας κρατικός φορέας δεν έχει αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία. Μόνο λίγοι δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Ρέντης και η Ελευσίνα, έχουν υλοποιήσει την ιδέα σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει κι αυτός στα «σκαριά» ανάλογο πρόγραμμα, αλλά ακόμα αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίησή του. Σε μια πρώτη κίνηση έχει δημιουργήσει (επί θητείας Ντόρας Μπακογιάννη) στην ταράτσα του δημαρχείου, έναν μικρό κήπο.

Προδιαγραφές

Φυσικά για μια τέτοια παρέμβαση στις ταράτσες απαιτείται ειδική μελέτη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στατικότητας του σπιτιού. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα περισσότερα παλιά κτίρια και όλα τα νεόδμητα, μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια παρέμβαση.

Στη χώρα μας πολλοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες έχουν εξειδικευτεί στους κήπους και στις «πράσινες στέγες». Ως βάση χρησιμοποιούνται ελαφρά υλικά ώστε να αναπτυχθούν φυτά που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο κ. Σταματόπουλο, ο οποίος παράλληλα είναι και φυτοτέχνης, υπάρχει μια ακόμη μέθοδος με μικρό συγκριτικά κόστος, λιγότερη συντήρηση και περισσότερο χρόνο ζωής. Πρόκειται για το θρεπτικό ζελέ το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το χώμα και δεν προσθέτει βάρος στο κτίριο.

Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί το όφελος θα είναι το ίδιο. «Το κράτος ωστόσο είναι αυτό που πρέπει να κινητοποιηθεί και να δώσει κίνητρα στους πολίτες να φτιάξουν κήπους. Ενας τρόπος θα ήταν να εκπίπτει από την εφορία το ποσό που δαπάνησαν για τις ταράτσες, κάτι που έχουν ήδη έχουν εφαρμόσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες» λέει ο κ. Σταματόπουλος

«Οι κάτοικοι της Αθήνας είναι φυσικό να μην έχουν στις προτεραιότητές τους μια τέτοια πρακτική, αφού τα έξοδα τρέχουν και περισσότερο ασχολούνται για το πώς θα πληρώσουν π.χ. τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Εάν όμως γνώριζαν τα οφέλη που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην υγεία τους, θα άλλαζαν άποψη», τονίζει και προσθέτει πως γι αυτό θα έπρεπε να νοιαστεί το κράτος, το οποίο θα έβγαινε κερδισμένο από τα σημαντικά οφέλη που δίνουν οι πράσινες ταράτσες.

 

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Ποιες είναι οι μέθοδοι κατασκευής

1 Τοποθέτηση μεγάλων γλαστρών μέσα στις οποίες φυτεύονται δέντρα, π.χ. ελιές. Το κόστος είναι χαμηλό, ωστόσο χρειάζεται στατική μελέτη στην περίπτωση που ο αριθμός των γλαστρών είναι μεγάλος.

2 Επίστρωση χώματος. Απαιτείται πρώτα στεγάνωση του χώρου, ακολούθως πέφτει χαλίκι για τη στράγγιση των νερών και από πάνω χώμα το οποίο αναμειγνύεται με τύρφη και περλίτη ώστε να αποθηκεύεται υγρασία και να την αποδίδει σταδιακά. Ακολούθως γίνεται η φύτευση δέντρων, θάμνων, γκαζόν κ.ά. Κόστος εγκατάστασης 3.000 - 5.000 ευρώ για 100 τ.μ. Το μειονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι προσθέτουν βάρος στο κτίριο, γι αυτό και απαιτείται στατική μελέτη και έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

3 Τοποθέτηση θρεπτικού ζελέ που μπορεί να αντικαταστήσει το χώμα. Η μέθοδος αυτή δεν προσθέτει βάρος στο κτίριο έχει χαμηλό κόστος και δεν χρειάζεται στεγάνωση, έλεγχο των υδραυλικών. Το μόνο που απαιτείται είναι η εγκατάσταση ενός υδατοστεγούς υμένα 2-3 εκατοστών και μεταφυτεύονται αγρωστώδη φυτά που ανθοφορούν όλες τις εποχές. Εχει διάρκεια 2 χρόνια, ενώ το κόστος για 100 τ.μ. είναι 2.000 ευρώ. Επιπλέον δεν χρειάζεται πότισμα.

Και οι τρεις μέθοδοι μειώνουν την ακτινοβολία η οποία αντανακλάται από την ταράτσα στην ατμόσφαιρα.

 

ΚΩΣΤΑΣ - ΟΛΓΑ ΜΑΓΚΙΛΙΩΤΟΥ

Ενας κήπος της Εδέμ σε πολυκατοικία στο Μαρούσι

Σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το τσιμέντο και η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο είναι μόλις 2,5 τ.μ., ο Κώστας και η Ολγα Μαγκιλιώτου δημιούργησαν τον δικό τους κήπο της Εδέμ και μάλιστα στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διαμένουν στο Μαρούσι.

Κατάφεραν, με τη βοήθεια των ειδικών, να μετατρέψουν το γκρίζο τσιμέντο σ' ένα καταπράσινο περιβόλι με αρκετά είδη λουλουδιών, ακόμα και δένδρων όπως ροδιές.

Αν και ο κήπος ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το ζευγάρι πρόλαβε και αποκόμισε τα οφέλη αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, όταν όλη η Αθήνα η «ψηνόταν» στους 47 βαθμούς Κελσίου, το σπίτι τους παρέμενε δροσερό.

«Παρ όλο που ο κήπος καταλαμβάνει 80 μόλις τετραγωνικά, η διαφορά είναι εμφανής. Πριν φυτευτεί η ταράτσα, το σπίτι μας που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ήταν πολύ ζεστό το καλοκαίρι και πολύ κρύο τον χειμώνα. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», υπογραμμίζει η Ολγα Μαγκιλιώτου, παροτρύνοντας κι άλλους κατοίκους να δημιουργήσουν κήπους στις ταράτσες.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στη Γερμανία μία στις δέκα οροφές κτιρίων έχει κήπο, ενώ περισσότερες από 80 δημοτικές Αρχές παρέχουν κίνητρα για την υιοθέτηση του μέτρου από τους δημότες. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο δίνεται οικονομική βοήθεια 3,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις πράσινες στέγες.

Στο Βανκούβερ του Καναδά, η δημοτική Αρχή επιτρέπει την υπέρβαση του ανώτατου ορίου ύψους των κτιρίων, στην περίπτωση κατασκευής πράσινης στέγης.

Στο Τόκιο οι ιδιοκτήτες κτιρίων με οροφή μεγαλύτερη των 1.000 τετραγωνικών μέτρων υποχρεούνται να φυτεύουν τουλάχιστον το 20% αυτής.

Στο Σικάγο πάνω από το δημαρχείο υπάρχει «πράσινη στέγη» 1.858 τ.μ., με αποτέλεσμα την αποδεδειγμένη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σε σχέση με τα διπλανά κτίρια με κλασική οροφή.

Στη Σουηδία και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες τα περισσότερα δημόσια κτίρια έχουν «υιοθετήσει» την πράσινη στέγη.

ΕΘΝΟΣ 29/9/07

Επιστροφή

Αθήνα Σεπτέμβριος 2007,

Προς οργανωσεις της και Κοινωνίας των Πολιτών

Αγαπητοί φίλοι,

Με δεδομένη την ανεπάρκεια του κράτους να εκπληρώσει το θεσμοθετημένο ρόλο του, γίνεται εμφανές ότι οι ΜΚΟ και ο χώρος της Κοινωνίας των Πολιτών καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο.

Σ’ αυτή τη πραγματικότητα που διαμορφώνεται, εμείς που αποτελούμε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουμε χίλιους δύο λόγους να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για όσα μας συνδέουν.

Σας ενημερώνουμε ότι στις 25 Ιουλίου 2007, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από 38 σημαντικές ΜΚΟ της χώρας, με στόχο την οργάνωση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), μιας Πανελλήνιας Συνάντησης, το 3Ο δεκαήμερο Νοεμβρίου 2007, με τη συμμετοχή όσων περισσότερων οργανώσεων γίνεται.

Στη Συνάντηση αυτή, θα συζητηθούν θέματα συντονισμού, απογραφής και σύνταξης Διακήρυξης Αρχών που θα πρέπει να διέπει τις ΜΚΟ.

Για την διευθέτηση όλων των διαδικαστικών θεμάτων και την καλύτερη οργάνωση της Συνάντησης συστάθηκε 6μελής Οργανωτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους:

Καλλιαμπέτσο Γιώργο (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Καμπουράκη Κώστα (ACTUP)

Κανελλάκη Παναγιώτη (GREENPEACE)

Καραουλάνη Θοδωρή (ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ)

Τακτικό Βασίλη (ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ)

Χριστοδουλάκη Παναγιώτη (ΠΑΚΟΕ)

Μπαλωμένο Κώστα (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΚΟ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Προκειμένου να οργανώσουμε καλύτερα τη Συνάντηση αυτή παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν θα λάβετε μέρος και να μας στείλετε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης σας παρακαλούμε να προωθήσετε την πρόσκληση αυτή σε άλλες οργανώσεις που γνωρίζετε.

Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση και τη συνεργασία σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Η 6μελής Οργανωτική Επιτροπή                               (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 3-10-07, από  info@speleoclubposeidon.gr )

Επιστροφή

Ανεξεταστέοι στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού δοκίμασαν όσο ποτέ άλλοτε τα «περιβαλλοντικά αντανακλαστικά» των πολιτών. Επειτα από μια μακρά περίοδο που οι έρευνες κατέγραφαν ότι η περιβαλλοντική συνείδηση του μέσου έλληνα βρίσκεται εν υπνώσει, διαμορφώθηκαν νέες ελπιδοφόρες συνθήκες. Από πολλές, ωστόσο, πλευρές ήδη διατυπώνεται η άποψη πως για την οικολογική ωρίμανση της κοινωνίας ο κρίσιμος τομέας είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία.
*Πού βρισκόμαστε, όμως, σήμερα σ' αυτόν τον τομέα; Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγωγή της στα σχολεία (Ν.1982/90) η περιβαλλοντική εκπαίδευση παραμένει εν πολλοίς περιθωριακή δραστηριότητα.
Μικρή συμμετοχή
Τα στοιχεία για τα δύο «δίκτυα δομών» που μας περιγράφει η Μαρία Σωτηράκου, προϊσταμένη του τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, φαντάζουν εντυπωσιακά: 118 υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συντονίζουν 6.500 προγράμματα, που πραγματοποιούνται από ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, εκτός ωρών διδασκαλίας, σε ένα εβδομαδιαίο δίωρο. Και 56 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «όπου υλοποιούνται μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα, στα οποία τα παιδιά προσεγγίζουν θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Στα κέντρα αυτά παράγεται επίσης εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιούνται σεμινάρια επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς».
*Στην πραγματικότητα, όμως, και στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) κάπου έχασε το δρόμο της. Μάλιστα, η δυσμενής κριτική προέρχεται εκ των έσω. Από τις δύο σχετικές έρευνες που πραγματοποίησαν το 2005 και το 2006 οι Ε. Αγγελίδου και Ε. Κρητικού, υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια διεύθυνση Ανατολικής Αττικής. Οπως διαπιστώνεται:
*Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στην πλειονότητά τους αποσπασματικά: Το ποσοστό των εμπλεκόμενων καθηγητών για τις σχολικές χρονιές 2004-5 και 2005-6 κυμαίνεται μεταξύ 4 με 5% επί του συνόλου των εκπαιδευτικών της διεύθυνσης. Ενώ μόλις που αγγίζει το 1% το ποσοστό των εκπαιδευτικών που είχαν συστηματική εμπλοκή, ασχολήθηκαν δηλαδή με την Π.Ε. για τρεις ή περισσότερες σχολικές χρονιές.

*Πολύ μικρή όμως είναι και η συμμετοχή των μαθητών: Από τους 26.053 που φοιτούσαν το έτος 2004-5 στα σχολεία που υπάγονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αν. Αττικής, μόνο οι 1.385 έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
*Το πλέον παράδοξο είναι ότι το 52,2% των εκπαιδευτικών που ασχολήθηκαν συστηματικά την εξαετία 2000-6 στην ίδια διεύθυνση, δεν είχαν σχετική επιμόρφωση.
*Τα κενά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επισημαίνονται και στην έρευνα που πραγματοποίησε η Κωνσταντίνα Σκανάβη, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η καθηγήτρια επέλεξε ένα τυχαίο δείγμα 200 δασκάλων από το νομό Λέσβου. Τι προκύπτει;
*Παρ' όλο που το 68% δήλωσε ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο σχετικό με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το 61% δεν γνώριζε ότι μόλις το 1% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και μόνο το 4% μπορούσε να αναγνωρίσει τέσσερις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, το 60% είναι διατεθειμένο να διαθέσει χρόνο και χρήματα σε φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές.
*Τα κυριότερα εμπόδια για τη σωστή εφαρμογή της Π.Ε. στα σχολεία, τουλάχιστον όπως τα εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις έρευνες των κ.κ. Αγγελίδου και Κρητικού, είναι δύο:
*Πρώτον, η μη ένταξή της στο ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ως αποτέλεσμα να προσκρούει στις εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών.
*Και το δεύτερο, σχετίζεται με τη θεσμική στήριξη της Π.Ε., καθώς οι ίδιοι εκπαιδευτικοί εντοπίζουν «ελλιπέστατη οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων, την απουσία κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και απουσία στήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον (συνεργασία με δήμο, κοινωνικούς, τοπικούς φορείς κ.ά).
*Η είσοδος ενός αυτόνομου μαθήματος θα μπορούσε άραγε να έδινε τη λύση; Θα έκανε πιο συστηματική τη σπουδή των μαθητών πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση;
Σύμφωνα με την κ. Σωτηράκου, «μια τέτοια πρόταση δεν συνάδει με τις αρχές και τους στόχους που διεθνώς είναι αποδεκτοί. Διότι η προσπάθεια των εκπαιδευτικών συστημάτων για την Π.Ε. είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν τον ενεργό πολίτη».
Τα «πράσινα βιβλία»
Μας εξηγεί ότι η ενδεδειγμένη μεθοδολογία είναι η διάχυση-ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών θεμάτων στα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος. Το «πρασίνισμα» των βιβλίων, όπως το χαρακτηρίζει.
*Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με τα «πράσινα βιβλία» που διδάσκονται από πέρσι στις τάξεις του δημοτικού, με τίτλο «Μελέτη Περιβάλλοντος».
Διάχυση της περιβαλλοντικής θεματολογίας επιχειρήθηκε και στα βιβλία γεωγραφίας της Ε' και ΣΤ' δημοτικού. Το περιεχόμενό τους δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να προβληματιστούν για σημαντικά προβλήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Δυστυχώς, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το μόνο βιβλίο που είναι γραμμένο σ' αυτή τη λογική είναι η Βιολογία της 3ης γυμνασίου, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στη ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/09/2007

Επιστροφή

"Πράσινη" ελληνική αδιαφορία...

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα      

Τις διαδικασίες επί παραβάσει ξεκινά η Κομισιόν αυτεπαγγέλτως και για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού, ενώ σχετική επιστολή με την υπογραφή του επιτρόπου Περιβάλλοντος Στ. Δήμα έρχεται στους αρμοδίους. Κίνηση με την οποία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της, αφού το 2005 διέγραψε καταγγελία η οποία είχε κατατεθεί το 2002.

Τότε οι λιγοστές αυτοψίες των ελεγκτών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ σε 14 βιομηχανίες μετά από προσφυγές τοπικών συλλόγων και πολιτών και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως απόδειξη... έργου. Σταμάτησαν στο μεσοδιάστημα έως ότου οι βρύσες στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής ζώνης Σχηματαρίου - Οινοφύτων άρχισαν το καλοκαίρι να στάζουν δηλητήριο. Οι επιβεβλημένοι έλεγχοι εκ των υστέρων βαφτίζονται τώρα από τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά μέτρο απορρύπανσης σε μια περιοχή, που το ελληνικό κράτος δεν μέτρησε ποτέ τη ρύπανση στο έδαφος, τα νερά, τον αέρα. Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες περίπου 40, οι οποίες εκκρεμούν στην Ε.Ε. για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η σύνθεση του καταλόγου αποκαλύπτει το μέγεθος της αναλγησίας διαχρονικά των κυβερνώντων, καθώς ούτε το χρηματικό πρόστιμο του Κουρουπητού το 2000 συνέτισε ούτε ο διασυρμός συνέβαλε σε αλλαγή ρότας. Οι δεκάρικοι του πρωθυπουργού κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων περί προτεραιότητας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά περί συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία και τη μείωση του αριθμού των ανοιχτών υποθέσεων στην Ε.Ε. απλώς τους εκθέτουν ακόμη περισσότερο.

Την ερχόμενη Τετάρτη το σώμα των Επιτρόπων της Ε.Ε. θα εξετάσει 28 από το σύνολο των ανοιχτών υποθέσεων. Αναμένεται, λοιπόν, να σταλεί αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, το τελευταίο βήμα πριν από την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, διότι δεν έστειλε τις απαραίτητες εκθέσεις στο πλαίσιο εφαρμογής δύο αποφάσεων που αφορούν τους μηχανισμούς παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόβλημα με τη διαχείριση της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια παρακολουθείται από την Ε.Ε. ενώ και η υπόθεση με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, που λειτουργεί ως χωματερή "ξεπαγώνει" και η διαδικασία επί παραβάσει παίρνει τη μορφή προειδοποιητικής επιστολής. Στην ατζέντα της Τετάρτης περιλαμβάνονται και οι υποθέσεις συμμόρφωσης με την πρώτη καταδίκη. Μη συμμόρφωση σημαίνει επιβολή χρηματικού προστίμου. Επίσης η παραβίαση της νομοθεσίας του 1979 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και άλλα πολλά. Αναλυτικότερα:

Οι τρεις καταδίκες

\1.\ Εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου-σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02).

Έλλειψη συστήματος συλλογής και κατάλληλης επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής του Θριάσιου πεδίου (κατά παράβαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα).

Τον Απρίλιο 2006 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 228 ΣΕΚ, διότι καθυστερεί η υλοποίηση των έργων.

\2.\Παράνομες Χωματερές

Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 6ης Οκτωβρίου 2006 (υπόθεση C-502/03).

Λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία (κατά παράβαση της Οδηγίας 75/442/ΕΟΚ για τα στερεά απόβλητα, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 91/156/ΕΟΚ).

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι "ο στόχος της σταδιακής παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των χωματερών και η αντικατάστασή τους από ΧΥΤΑ έως το τέλος του 2008 υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς".

\3.\ Κακή εφαρμογή των άρθρων 16 και 17 του κανονισμού 2037/2000/ΕΚ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.

Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 14ης Δεκεμβρίου 2006 (υπόθεση C-390/05).

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να συμμορφωθούν με μία σειρά υποχρεώσεων, όπως: μέτρα προώθησης της ανάκτησης, της ανακύκλωσης, της ποιοτικής αποκατάστασης και της καταστροφής των ελεγχομένων ουσιών~ καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων όσον αφορά στα προσόντα του σχετικού προσωπικού~ προληπτικά μέτρα για την αποτροπή και την ελαχιστοποίηση των διαρροών ελεγχόμενων ουσιών~ υποβολή εκθέσεων στην Επιτροπή.

Τον Μάρτιο 2006 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε υπογεγραμμένη σχετική ΚΥΑ και αναμένεται να κλείσει η υπόθεση.

Δυο νέες καταδίκες

\Καθορισμός Ζωνών Ειδικής Προστασίας βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ\ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να καθορίζουν Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα διάφορα είδη άγριων πτηνών (μέρος του δικτύου Natura 2000). Οι ελληνικές ΖΕΠ είναι ανεπαρκείς τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την επιφάνεια: Οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να έχουν χαρακτηρίσει 186 ΖΕΠ. Μέχρι σήμερα έχουν καθοριστεί μόνον 151.

Η επιφάνεια των χαρακτηρισμένων ΖΕΠ είναι σαφώς μικρότερη και δεν καλύπτει όλα τα είδη πτηνών. Εδώ έχει ενταχθεί και η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στον υδροβιότοπο Σχοινιά Μαραθώνα. Η απόφαση αναμένεται στις 25.10.07. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η δεύτερη καταδίκη για τη \συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων - Συμμόρφωση με την καταληκτική προθεσμία της 31.12.2000\.

Βάσει της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, έως τις 31.12.2000, 24 οικισμοί δεν διέθεταν ούτε δίκτυα αποχέτευσης ούτε βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματά τους.

Ενώπιον ΔΕΚ

\1.\ Διάθεση των αποβλήτων στον νομό Χανίων (υπόθεση 112/06).

Η απόφαση της Επιτροπής να κλείσει την υπόθεση του Κουρουπητού βασίστηκε μεταξύ άλλων στην ορθή λειτουργία της προσωρινής εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στο Μεσομούρι. Όμως η λειτουργία του συγκροτήματος συμπίεσης, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων στο Μεσομούρι δημιουργεί προβλήματα για το περιβάλλον και την υγεία.

Η χωματερή του Κουρουπητού δεν έχει αποκατασταθεί (το σκέλος της αποκατάστασης δεν περιλαμβανόταν στην αρχική υπόθεση).

\2.\ Ανεπαρκής προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) που έχουν θεσπιστεί δυνάμει της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.

Μέχρι σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία έχει ταξινομήσει ως ΖΕΠ 151 ζώνες. Όμως δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως τέτοιες μέσω ΚΥΑ ή Π.Δ. Ως εκ τούτου: "Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν θεσπίσει και εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο νομικό καθεστώς ικανό να εξασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των βιοτόπων αυτών (παράβαση των Οδηγιών 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πτηνά και 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους)".

\3.\ Κακή εφαρμογή των άρθρων 5 και 15 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, υπόθεση C-264/07.

Η Ελλάδα δεν εκπόνησε, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2004, για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού ή για κάθε τμήμα διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός της, ανάλυση των χαρακτηριστικών της, επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος. Η Ελλάδα δεν υπέβαλε συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με τις αναλύσεις που απαιτούνται δυνάμει του άρθρου 5. Όπως είναι γνωστό, για παραβίαση της ίδιας οδηγίας έχει ανοίξει νέος φάκελος για την εκτροπή του Αχελώου.

Στις δύο υποθέσεις που ακολουθούν η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο ΔΕΚ. Η πρώτη αφορά τη συλλογή και επεξεργασία ορυκτελαίων βάσει της οδηγίας 75/439/ΕΟΚ. Η δεύτερη, πάλι, για το φυσικό περιβάλλον, καθώς αφορά κακή ενσωμάτωση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (Άρθρα 6, παράγραφος 4, 12 και 13

Η απόφαση για προσφυγή ελήφθη τον Ιούνιο.

Αιτιολογημένη γνώμη

\1.\ Έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης για παραβίαση των οδηγιών σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα (91/689/ΕΟΚ) και για τους ΧΥΤΑ (99/31/ΕΚ).

Αιτιολογημένη γνώμη εστάλη τον Δεκέμβριο 2005). Τον Μάρτιο δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η ΚΥΑ για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων).

\2.\ Συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων στις ευαίσθητες περιοχές, κακή εφαρμογή της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ:

Οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να χαρακτηρίσουν ως ευαίσθητες περιοχές τις 10 υδάτινες μάζες (π.χ. Αργολικός κόλπος, Παγασητικός, λίμνη Ιωαννίνων, λίμνη Καστοριάς...).

Δεν έχουν δημιουργηθεί δίκτυα αποχέτευσης σε 13 οικισμούς (Γρεβενά, Κιλκίς, Αλμυρός, Βόλος, Άργος, Ναύπλιο, Κίος, Μυτιλήνη, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Ιωάννινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα).

Δεκατέσσερις οικισμοί (Γρεβενά, Κιλκίς, Σέρρες, Αλμυρός, Βόλος, Άργος, Ναύπλιο, Κίος, Μυτιλήνη, Γαστούνη, Βαρθολομιό, Ιωάννινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) απορρίπτουν τα αστικά τους λύματα εντός ευαίσθητων περιοχών χωρίς να τα υποβάλουν σε αυστηρότερη επεξεργασία από τη δευτεροβάθμια. Η αιτιολογημένη γνώμη έχει αποσταλεί από τον Ιούλιο του 2003.

\3.\ Κακή ενσωμάτωση της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (άρθρα 3, παράγραφοι 1 και 2, 4, παράγραφος 1, 5 και 8, παράγραφος 1). Αιτιολογημένη γνώμη εστάλη τον Ιούνιο 2007.

\4.\ Κακή εφαρμογή της οδηγίας 1999/32/ΕΚ σχετικά με τη μείωση της περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο.

Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι, εντός της επικράτειάς της, από την 1η Ιανουαρίου 2003 δεν χρησιμοποιείται βαρύ μαζούτ περιεκτικότητας σε θείο άνω του 1% κατά μάζα, αλλά συνεχίζει να επιτρέπει τη χρήση βαρέος μαζούτ περιεκτικότητας σε θείο άνω του 1% κατά μάζα. Τον Δεκέμβριο 2006 η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη.

\5.\ Κανονισμός 2037/2000 για τις ουσίες που καταστρέφουν την στοιβάδα του όζοντος, άρθρο 20.

Προειδοποιητικές επιστολές

* Η λυματολάσπη που παράγεται στην Ψυττάλεια (έως και 800 τόνοι καθημερινά) αποθηκεύεται προσωρινά στην Ψυττάλεια.

Αυτή η διαδικασία διάθεσης της λυματολάσπης παρουσιάζει κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον και αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες 75/442/ΕΟΚ για τα απόβλητα και 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα). Το εργοστάσιο ξήρανσης (συγχρηματοδοτήθηκε) έχει ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία από τον Ιούνιο 2007.

* Αποστολή εκθέσεων βάσει των αποφάσεων 280/2004/ΕΚ και 166/2005 για τον μηχανισμό παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

* Καταγγελία περί εκθέσεων για τις εθνικές απογραφές εκπομπών αμμωνίας τα έτη 2004, 2005.

Επιστολές όχλησης

Για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στη Λακωνία, την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Δήμο Τροιζήνας και προβληματική λειτουργία ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι, τον Δομοκό και την Κέρκυρα έχουν σταλεί επιστολές όχλησης, δηλαδή διερευνώνται οι καταγγελίες. Άλλες καταγγελλίες στο ίδιο στάδιο αναμένεται να αρχειοθετηθούν (επέκταση διαδρόμου προσαπογείωσης στη Θεσσαλονίκη, Φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη κ.ά. 

ΑΥΓΗ 14/10/07

Επιστροφή

Εκ των υστέρων βεβαίωση καταστροφών, αλλά απουσία πρόληψης για το περιβάλλον

Τους εκ των υστέρων ελέγχους και εφόσον έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα των επιθεωρητών περιβάλλοντος σε δραστηριότητες προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας μιας υπηρεσίας που ακόμη και τώρα διαθέτει 45 εργαζόμενους (μέχρι προχθές 19) έναντι των 78 που προβλέπεται, χρησιμοποιεί ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς για να επιδείξει "πράσινο" έργο.

Χθες ανακοίνωσε πως, με τροπολογία το ανώτατο πρόστιμο των 500.000 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις θα τετραπλασιαστεί, θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και να αντιστοιχεί στο μέγεθος της ζημιάς στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα έβαλε κατά πάντων θεωρώντας ότι εκείνος ασκεί συγκροτημένη και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική, επιρρίπτοντας ευθύνες σε περιφέρειες, νομαρχίες και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και κάθε συναρμόδιο. Διόλου όμως δεν ακούμπησε το προαπαιτούμενο, την ποιότητα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία στηρίζεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και την επάρκεια σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό των αδειοδοτούντων ώστε οι ΜΠΕ να λειτουργήσουν ως εργαλείο πρόληψης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και όχι ως ένα ακόμη τυπικό χαρτί για την αδειοδότηση.

Όπως είπε χθες ο υπουργός, και αφού η Κορώνεια, περιοχή Ραμσάρ διεθνούς προστασίας, για τρίτη φορά κινδυνεύει να αφανιστεί, "κατόπιν εντολής του" οι επιθεωρητές διενήργησαν ελέγχους σε 25 βιομηχανίες και τέσσερις δήμους. Τα ευρήματα... γνωστά εδώ και χρόνια. Παράνομες απορρίψεις βιομηχανικών αποβλήτων, αστικών λυμάτων και από τις 2.500 γεωτρήσεις για άρδευση των γεωργικών εκτάσεων παράνομες οι περισσότερες. Για τη θεραπεία του προβλήματος, κουβέντα. Έδειξε ως αποκλειστικά υπεύθυνη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, η οποία δεν εφάρμοσε τα σχέδια και τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση της λίμνης, την οποία χρηματοδότησε με 26 9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Υποστήριξε δε ότι "ολοκληρώσαμε το νομικό πλαίσιο προστασίας των Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης" όταν αυτό θεσμοθετήθηκε από την προκάτοχό του Β. Παπανδρέου και παρουσίασε ως φοβερό και τρομερό έργο προστασίας τον κανονισμό λειτουργίας του φορέα διαχείρισης, τη στήριξη του φορέα με 2,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στα αυτονόητα π.χ. εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου, χάραξη μονοπατιών, φύλαξη και πρόσληψη 13 ατόμων! Ανακοίνωσε δε ότι θα ενταχθούν στην 4η προγραμματική περίοδο έργα δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών για τις περιοχές της λεκάνης Κορώνειας - Βόλβης.

Όσον αφορά τους μαζικούς θανάτους πουλιών, ανέφερε ότι φταίει η έλλειψη οξυγόνου, ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους που πραγματοποιεί ελέγχους σε δύο (μόνον) σημεία της λίμνης "δεν ενημέρωσε ποτέ για ύπαρξη τοξικών ουσιών και επανέλαβε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, θα επιβληθούν πρόστιμα και οι επιχειρήσεις των υποτρόπων θα κλείσουν".

Όσον αφορά το έργο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπηρεσία που συγκροτήθηκε στα τέλη του 2003 και άρχισε να λειτουργεί από το 2004, ύστερα από συνεχείς πιέσεις της Ε.Ε., ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν κάνει 600 ελέγχους και επιβλήθηκαν συνολικά 10 εκατ. ευρώ πρόστιμο.

Παράνομη απόθεση 70.000 τόνων από τη εταιρεία του κ. Κυριακόπουλου

Τα ευρήματα των επιθεωρητών στη Μήλο, ύστερα από έλεγχους (31 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου) και κατόπιν καταγγελιών στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας μπεντονίτη και περλίτη, όπως και στα ορυχεία της εταιρείας S&B του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ο. Κυριακόπουλου, αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποιείται η θάλασσα παρανόμως ως αποδέκτης της σκόνης του περλίτη που περισσεύει από την επεξεργασία μαζί με τα απόβλητα των πλυντρίδων. Στις θέσεις Βούδια και Τσιγκράδο περί τις 70.000 τόνοι ετησίως αποτίθενται στη θάλασσα κατά παράβαση ΚΥΑ, η οποία καθορίζει τα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, ενώ η εταιρεία σε μια περίπτωση δεν διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 224.000 ευρώ. Σε άλλα τρία σημεία οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς ο υπουργός για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μενίδι, εκτός της πάγιας θέσης των ΥΠΕΧΩΔΕ για την ένταση της βροχής, απάντησε ότι δεν συνδέονται με την αποψίλωση της Πάρνηθας από τις φωτιές, αλλά με εκτεταμένο μπάζωμα των ρεμάτων και ίσως χρειαστεί να γκρεμιστούν κτίσματα.

Ο Γ. Σουφλιάς ανέπτυξε και διάφορες θεωρίες περί καλόπιστης κριτικής που προσφέρει και αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας, και κακόπιστης, ή αλλιώς μετακύλιση ευθυνών. Η συνταγή της "ενδεικνυόμενης", όπως την περιέγραψε, κριτικής, είναι "όταν αποδίδονται ευθύνες βάσει αρμοδιοτήτων και τα περιβαλλοντικά θέματα δεν ανήκουν μόνο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στα εκτελεστικά όργανα τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης".

Τα πρόστιμα τους κινητοποίησαν

Την τιμητική του είχε χθες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση του επιτρόπου Στ. Δήμα ότι η ΔΕΗ είναι... κυρία στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τη δήλωσή του για επιβολή επικοινωνιακών προστίμων από τον ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν αποτρέπουν τη ρύπανση. Ο υπουργός έκανε λόγο για λάθος ερμηνεία της απάντησης του επιτρόπου, ενώ υποστήριξε ότι η επιβολή του προστίμου λειτούργησε θετικά αφού η ΔΕΗ δεν διαμαρτυρήθηκε και ο πρόεδρός της "κινητοποιήθηκε για τη διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων και εκσυχρονισμού τους".

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ 

ΑΥΓΗ 19/10/2007

Επιστροφή

Νομοθετική ρύθμιση για τον τετραπλασιασμό των ανώτατων προστίμων που επιβάλλονται για ρύπανση του περιβάλλοντος (από 500.000 ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ), προανήγγειλε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Οπως, όμως, δείχνει και το παράδειγμα του Ασωπού, με τα πρόστιμα δεν «ιδρώνει το αυτί» των βιομηχάνων. Παράλληλα, ο υπουργός, που μόλις το Σεπτέμβρη «ανακάλυψε» το πρόβλημα της ρύπανσης της Κορώνειας στέλνοντας για ελέγχους τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, πέταξε το «μπαλάκι» για τους ελέγχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και παραδέχτηκε ότι έχουν έλλειψη κονδυλίων και αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/10/2007

Επιστροφή

Τετραπλάσια πρόστιμα σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τετραπλασιασμό των προστίμων για ρυπαίνουσες βιομηχανίες προανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε δημάρχους και νομάρχες, για τους οποίους είπε ότι είναι αρμόδιοι να κάνουν ελέγχους και εμμέσως τους παρότρυνε να θεσπίσουν τοπικούς φόρους.

Παρουσίασε επίσης το ...μανιφέστο του περί κριτικής, που είχε άγνωστους αποδέκτες, τουλάχιστον προς το παρόν. «Δεν προσφέρει η κακόπιστη κριτική. Η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη», τόνισε επανειλημένως και σε έντονο ύφος ο κ. Σουφλιάς, που πρόσθεσε: «Δεν είναι αρμόδιο για τα πάντα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η κριτική δεν ασκείται προς τους υπεύθυνους, αλλά μονίμως και σταθερά σε κάποιους που δεν έχουν την ευθύνη». Προέτρεψε πάντως τους δημοσιογράφους να ασκούν καλόπιστη κριτική, σημειώνοντας ότι «βοηθάει και έχει παιδευτικό χαρακτήρα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν διαθέτουν ειδικευμένο προσωπικό και πόρους για να ελέγχους τις βιομηχανίες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε τις ελλείψεις αλλά επικαλέστηκε το υφιστάμενο θεσμικό και τόνισε: «Να μην περιμένουν όλα τα χρήματα από την κεντρική διοίκηση. Δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση βάζει σωστές προτεραιότητες». Κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να ακολουθήσουν αυτή την τακτική και παράλληλα να εξετάσουν τις δυνατότητες να εξασφαλίσουν τοπικούς πόρους, αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως για νέους φόρους.
Οσο για το ύψος των προστίμων, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Σήμερα ο υπουργός μπορεί να τιμωρεί τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες με «καμπάνα» που φθάνει τα 500.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ποσό θα φθάσει στα 2 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τον κ. Αλογοσκούφη να συγκεντρώνονται οι εισπράξεις σε ειδικό ταμείο και να διατίθενται αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
«Τα πρόστιμα δεν είναι επικοινωνιακά», διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και τόνισε ότι αποδίδουν ήδη αποτελέσματα, αφού πολλές επιχειρήσεις σπεύδουν να συμμορφωθούν. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε περίπτωση υποτροπής η βιομηχανία θα κλείνει.
Ο κ. Σουφλιάς ρωτήθηκε αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την άλλη τροπολογία που είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με την οποία η προσφυγή στα δικαστήρια δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα όταν πρόκειται για κατεδάφιση αυθαιρέτων που χτίζονται σε καμένα δάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανακύψει θέματα συνταγματικότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

Επιστροφή

Ανέτοιμοι για τις πλημμύρες

Η βροχή πλησιάζει, αλλά, όπως φαίνεται, το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες που θα επακολουθήσουν. Τον κίνδυνο αυτόν κατήγγειλε ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. Οπως υπογράμμισε, «ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία των δήμων κινδυνεύει να παραμείνει στα χαρτιά, εξαιτίας λαθών, ελλείψεων και παραλείψεων της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον νομάρχη, ο νόμος καθορίζει ότι από την 1-1-2008 αρμόδιες υπηρεσίες για τον καθαρισμό είναι αυτές του ΥΠΕΧΩΔΕ, των περιφερειών και κυρίως των δήμων. Ομως, η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε και στις νομαρχίες την αρμοδιότητα καθαρισμού φρεατίων υδροσυλλογής για τους δρόμους στους οποίους έχει την ευθύνη συντήρησης της οδοποιίας τους, και μάλιστα χωρίς τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων.
Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο νομάρχης τόνισε ότι φέτος, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν ολόκληρη τη χώρα, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Το «ασαφές νομοθετικό πλαίσιο», όμως, αλλά και η μη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων οδήγησαν τη νομαρχία στη λήψη πρωτοβουλιών, οι οποίες περιλαμβάνουν αντιπλημμυρικά έργα και προληπτικές εργασίες, ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός. «Τα τελευταία χρόνια, διαθέσαμε 60 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε μόνοι, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα για έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε εμάς, στη μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας, δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ», υποστήριξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

Επιστροφή

Με 3 εκατ. δέντρα θα αναπνεύσει η Αθήνα

Στην Αθήνα, μια από τις πιο επιβαρημένες σε ρύπους και θερμοκρασία πόλεις του κόσμου, κάθε κάτοικος έχει δικαίωμα μόλις σε δύο τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Περιττό ίσως να αναφερθεί η διαφορά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κάποιες από αυτές αντιστοιχούν 25-30, ακόμη και 50 τ.μ. πράσινης έκτασης ανά κάτοικο. Κι όμως τα περίφημα «μητροπολιτικά» πάρκα, που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν, για να δώσουν ανάσα στους κατοίκους, της Αθήνας δεν έγιναν ποτέ.

Πιο διάσημο αυτό του Ελληνικού, που θα γινόταν το «μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης» κι «ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή». Για την ώρα παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Η συζήτηση για το θέμα άνοιξε για άλλη μια φορά όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο για το πάρκο του Ελληνικού είναι έτοιμο.
Οι προθέσεις του υπουργείου όμως να οικοδομήσει το 10% της συνολικής έκτασης για να επιτευχθεί η αυτοχρηματοδότηση του πάρκου δεν αρέσουν στους γύρω δήμους, που πριν από μερικές μέρες προειδοποίησαν για κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια. Κι άλλα πάρκα στα χαρτιά. Οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου έκτασης 1.000 στρεμμάτων στο Γουδή έγιναν τη δεκαετία του ’80. Οι πρώτες -και τελευταίες- αρχιτεκτονικές μελέτες για τις δυνατότητες αξιοποίησής του έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δηλαδή 15 χρόνια μετά τις αρχικές… καλές προθέσεις, που δεν ευοδώθηκαν ποτέ.
Στην περιοχή όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Χαϊδαρίου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγάλο πάρκο έκτασης 400 στρεμμάτων, που θα έλυνε κάπως το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου στο συγκεκριμένο κομμάτι της Αθήνας. Παρά την προσπάθεια των Δήμων Χαϊδαρίου και Περιστερίου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν σκοπεύει να παραχωρήσει ολόκληρη την έκταση για να γίνει το άλσος. Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα και βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Οι προσπάθειες να αξιοποιηθεί ξεκίνησαν σχεδόν 20 χρόνια πριν. Σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του, εγκαταλειμμένο, χωρίς φύλαξη και επαρκή φωτισμό. Οσο τα πάρκα μένουν στις μακέτες, οι πράσινοι χώροι στην Αθήνα, αντί να αυξάνονται, μειώνονται διαρκώς.

Ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος, λέει: «Ας αφήναμε τουλάχιστον να υπάρχουν απλώς ελεύθεροι χώροι, αρκεί να μη χτίζονται. Εχουμε γεμίσει την Αθήνα θερμικές πηγές, δηλαδή κτίρια, χωρίς να δημιουργούμε ταυτοχρόνως ψυχρές πηγές, δηλαδή πάρκα ή δέντρα. Είναι σαν να φυτεύουμε παντού σόμπες!».

Σύμφωνα με τον κ. Σανταμούρη, η Αθήνα χρειάζεται αυτή τη στιγμή τρία εκατομμύρια δέντρα, για να μπορούν οι κάτοικοί της απλώς να… αναπνέουν. «Η πόλη παρουσιάζει υπερθέρμανση», εξηγεί, «που το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και τους 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική θερμοκρασία! Αν φυτεύαμε τρία εκατομμύρια δέντρα, σωστά κατανεμημένα όμως, θα μπορούσαν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά δυο τρεις βαθμούς». Το πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί να φυτεύουμε δέντρα στην τύχη. Χρειαζόμαστε «δομημένο» πράσινο, το οποίο να εκτείνεται τουλάχιστον σε δέκα στρέμματα, για να υπάρξει κλιματικό αποτέλεσμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πάρκα που πρέπει να είναι μεγάλης έκτασης και διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Οσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των πράσινων χώρων, δηλαδή όσο πιο κοντά είναι τα πάρκα μεταξύ τους, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Μετρήσεις που έγιναν στον Εθνικό Κήπο από την ομάδα του κ. Σανταμούρη έδειξαν ότι μέσα στον κήπο η θερμοκρασία είναι τρεις βαθμοί Κελσίου χαμηλότερα σε σχέση με τη γειτονική περιοχή. Μόλις βγεις έξω από το πάρκο όμως στα πρώτα 10-15 μέτρα η διαφορά θερμοκρασίας χάνεται, λόγω της θερμότητας που παράγεται από τα αυτοκίνητα. «Ο ρόλος του πράσινου μέσα στην Αθήνα», εξηγεί ο καθηγητής, «είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τα δέντρα απορροφούν ενέργεια από το περιβάλλον και την ίδια στιγμή μειώνουν τη θερμοκρασία, τους ρύπους και τους θορύβους και ηρεμούν τους ανθρώπους». Οι μετρήσεις που έγιναν το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο από το εργαστήριο του κ. Σανταμούρη δείχνουν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρατηρήθηκαν σε κάποιες μέρες δέκα διαδοχικές ώρες με 28 βαθμούς Κελσίου. Το Σεπτέμβριο υπήρχαν μέρες με έξι συνεχείς ώρες στις οποίες η θερμοκρασία ήταν σταθερά τόσο υψηλή. Τα στοιχεία για την εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων έδειξαν ότι ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 34 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον για τη μισή από την περίοδο που μετρήθηκε. Επειδή η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου σε μια περιοχή, για παράδειγμα, όπως η Κυψέλη, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η λύση των φυτεμένων οροφών στα κτίρια. Με αυτή τη λογική έχει κατασκευαστεί η ολυμπιακή εγκατάσταση του κανό - σλάλομ στο Ελληνικό. Η λύση έχει εφαρμοστεί σε ένα δημοτικό σχολείο στο Μοσχάτο, ενώ και το νέο κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών σχεδιάστηκε με αυτό τον τρόπο. Τα φυτεμένα δώματα μειώνουν κατά δυο τρεις βαθμούς τη θερμοκρασία στην πόλη και μέσα στο κτίριο.

Πόσα δέντρα έχει το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατοικείτε;

ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ        Ελεύθερος Τύπος Πέμπτη, 25.10.07

Επιστροφή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Εθνική υπόθεση η προστασία του περιβάλλοντος

Θεσσαλονίκη: Πανεθνική συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με έκκληση που απηύθυνε προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, κατά την επίσκεψή του στη λίμνη Κορώνεια, το περασμένο Σάββατο, νωρίς το απόγευμα.
Ο κ. Παπούλιας που παραβρέθηκε στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του επέλεξε να πραγματοποιήσει μια συμβολική επίσκεψη σε ένα οικοσύστημα που η αδιαφορία και η ανικανότητα του κρατικού και νομαρχιακού μηχανισμού το έχει καταδικάσει σε αφανισμό. "Είμαι εδώ σήμερα για να υπογραμμίσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε "όταν μιλώ για εθνική υπόθεση χρειάζεται μια πανεθνική συστράτευση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον". Υποστήριξε ότι έγιναν λάθη και στο παρελθόν και πως "αδιαφορήσαμε για μερικά πράγματα που νομίζαμε και πιστεύαμε ότι θα είναι περισσότερο αισιόδοξα, δεν μπορέσαμε, όμως, με αυτόν τον τρόπο και με αυτή τη νοοτροπία να προστατεύσουμε το περιβάλλον". Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθεί μια νέα κοινωνική συνείδηση, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει να διαμορφώνεται από το νηπιαγωγείο ακόμη. Ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε για τα προβλήματα στη λίμνη Κορώνεια από την υπεράντληση υδάτων με παράνομες γεωτρήσεις, τη ρύπανση με βιομηχανικά και άλλα λύματα και την ανομβρία, όπως και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη σωτηρία της, ενώ μέλη των "Οικολόγων Πράσινων" κρατούσαν πανό με το σύνθημα "ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομαρχία δολοφόνησαν την Κορώνεια".

Πλήκα Μαρούλα  Αυγή 30-10-07

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Κορώνεια και ζήτησε «νέα κοινωνική συνείδηση»

«Εθνική υπόθεση το περιβάλλον»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Νέα κοινωνική συνείδηση για το περιβάλλον», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη σημειολογικού χαρακτήρα επίσκεψή του στη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο. «Είμαι εδώ για να υπογραμμίσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τη διαδρομή των περίπου 40 χιλιομέτρων, από τη Θεσσαλονίκη ώς την Κορώνεια με τζιπ. Καθ' οδόν σταμάτησε σ' ένα κιόσκι του επαρχιακού δρόμου Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, Σάββα Αναστασιάδη.
Εχοντας πανοραμική θέα της λίμνης από το ύψωμα του ανέφερε το ιστορικό της καταστροφής της.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την υπεράντληση των υδάτων, τις παράνομες γεωτρήσεις, τη ρύπανση από τα βιομηχανικά απόβλητα, την ανομβρία, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωσή της.
Λίγο αργότερα, ο κ. Παπούλιας διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος. Μια απέραντη έκταση με ξεραμένα κομμάτια λάσπης έχει απομείνει στη θέση της πάλαι ποτέ λίμνης των 45 χιλιάδων στρεμμάτων.
Ακόμη και μετά την τελευταία έντονη βροχόπτωση το μέγιστο βάθος του νερού φτάνει τα 70 εκατοστά καταλαμβάνοντας μετά βίας δέκα χιλιάδες στρέμματα. Η τοξικότητα στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από τριακόσια φλαμίνγκο και άλλα πουλιά τους τελευταίους μήνες.
«Χρειάζεται μια πανεθνική συστράτευση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Αδιαφορήσαμε», παραδέχθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Τα λάθη ξεκίνησαν εδώ και 20 χρόνια», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε ν' αρχίσουν τα έργα για τη σωτηρία της λίμνης μέσα στο 2008
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Νίκος Γιαννόπουλος, μίλησε για «διαρκές έγκλημα» και τόνισε ότι «επί τρία χρόνια δεν έγινε ένα έργο».
Υπόμνημα για την καταστροφή της Κορώνειας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη νομαρχία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/10/2007

Επιστροφή

Ούτε 1 ευρώ από τα 10 εκατ.των προστίμων δεν πάει για το περιβάλλον

ΠΑΝΩ από 10 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα επιβλήθηκαν μέσα σε μια τριετία έπειτα από εισήγηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον, ωστόσοούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα χρήματα προορίζονται για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού... Μάλιστα, το ποσό αυτό, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σουφλιά, δεν αφορά τα τελικά πρόστιμα αφού οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να μειώσουν το ύψους του προστίμου. Στις δύο πρώτες θέσεις όσον αφορά το ύψος των προστίμων φιγουράρουν δύο λατομεία: Λατομείο Σταύρου με πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ, Λατομεία Μαρκόπουλου με 1,3 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση η ΔΕΗ με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ.

Πού πάνε τα χρήματα;

«Επισήμως δεν γνωρίζουμε πού διατίθενται αυτά τα χρήματα καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία παραβιάζοντας ουσιαστικά την κοινοτική νομοθεσία περί πρόσβασης σε πληροφορίες για το περιβάλλον. Πάντως, από τον προϋπολογισμό δεν προκύπτει ότι πάνε σε προγράμματα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος», λέει η κ. Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρει η πρώην επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, «είχαμε εντοπίσει το κενό στη νομοθεσία και προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε έτσι ώστε να έχουν οι κάτοικοι των ρυπασμένων περιοχών κάποια αντισταθμιστικά έργα προς όφελός τους και προς όφελος του περιβάλλοντος. Όμως η τροπολογία δεν προχώρησε και έτσι τα χρήματα απλώς καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο». Το κενό που υπάρχει παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα. ΝΕΑ 31-10-2007

Επιστροφή

Πρωθυπουργός εκτός... κλίματος!

Της Λούλης ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Σε γενικολογίες και περιγραφές των προβλημάτων και στην απόδοση των ευθυνών μόνον στις προηγούμενες κυβερνήσεις κατέφυγε ο πρωθυπουργός για να καλύψει την ανύπαρκτη πολιτική περιβάλλοντος. Μίλησε για μια ακόμη φορά για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής απαριθμώντας τους στόχους της Ε.Ε., όπως π.χ. μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2010 σε σχέση με το 1990 ή και 30% σε περίπτωση παγκόσμιας συμφωνίας. Κουβέντα όμως δεν είπε με ποια μέτρα η Ελλάδα θα πιάσει τους δικούς της στόχους-υποχρεώσεις βάση του πρωτοκόλλου του Κιότο για περιορισμό της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2012, όταν οι εκπομπές το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ήταν 25,4%. Όπως κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός ούτε και το ΥΠΕΧΩΔΕ για το δεύτερο Σχέδιο Κατανομής για την περίοδο 2008-2012 που αφορά τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και εμπίπτουν στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο απέρριψε πέρυσι τον Νοέμβριο η Ε.Ε. ζητώντας να μειώσει το ετήσιο ανώτατο όριο από τα 75,5 εκατ. ευρώ ετησίως να μειωθεί στα 69,1 εκατ. τόνους, αλλά και μικρότερη ποσότητα εκπομπών κατά 2,2 εκατ. ευρώ από τις πραγματικές εκπομπές του 2005...

Ελληνικό: Άλλα 350 στρέμματα τσιμέντο

Αδιάβαστος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την πρόθεση της Ε.Ε. να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία πάρκου στην πρώην έκταση του ελληνικού έως και 85% του προϋπολογισμού. Προκειμένου να δικαιολογήσει την εκποίηση και πολεοδόμηση τμήματος της έκτασης, είπε ότι η συγχρηματοδότηση φτάνει στο 65%, ενώ αναφερόμενος στην έκταση που θα οικοδομηθεί, πως θα είναι λιγότερο από το 10%. Το 10% στα 6.500 στρέμματα είναι 650 στρέμματα, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, για να χρυσώσει το χάπι, κάνει λόγο μόνο σε 300 στρέμματα που θα κτισθούν, παρουσιάζοντας ως τμήματα του υποτιθέμενου πάρκου ιδιωτικούς ακάλυπτους χώρους δρόμους κ.λπ.

Κάντανος και ΥΠΕΧΩΔΕ

Στην προσπάθειά του ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί ευαίσθητος περί το περιβάλλον με ύφος θριαμβευτή και αφού προηγουμένως ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δηλώσει... αναρμόδιος, θεώρησε ότι κατατρόπωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο συγχέοντας σκοπίμως τις υφιστάμενες άδειες του λατομείου της Καντάνου (59,8 στρέμματα έκταση) με την επέκτασή του κατά 347,9 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση εμπλέκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έλεγξε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ενέκρινε μαζί με το Ανάπτυξης του περιβαλλοντικούς όρους με ΚΥΑ του 2002.

Άρθρο 24: Λογική μπακάλη

Ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση και μόνον αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος (ασπίδα για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την πλούσια νομολογία του ΣτΕ), στοχεύει στη νομιμοποίηση κάθε είδους αυθαιρεσιών εντός αυτών είναι γνωστό. Χθες, όμως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με λογική μπακάλη, πρότεινε να γίνεται ο χαρακτηρισμός των δασών βάσει των αεροφωτογραφιών του 1960 και όχι του 1945, ενώ ο πρωθυπουργός επέμενε να αποχαρακτηρισθούν όλες οι προ του 1975 εκτάσεις για να "προστατευθούν αποτελεσματικά" όσες θα απομείνουν! Η φετινή απώλεια εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους προφανώς ήταν οφθαλμαπάτη...

Ο Γ. Σουφλιάς είπε μάλιστα να μείνει ως έχει το άρθρο 24 με την προσθήκη για τις αεροφωτογραφίες του 1960! Πρωθυπουργός και υπουργός φαίνονται να αγνοούν τα στοιχειώδη. Ενιαία αεροφωτογράφηση όλης της χώρας με τη βλαστική απεικόνιση έχει γίνει το 1960 και 1945. Μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 έγιναν αποσπασματικές αεροφωτογραφήσεις, ενώ οι δασικοί χάρτες που εκπονήθηκαν από το 1995 και εντεύθεν στο πλαίσιο του Κτηματολογίου ουδέποτε κυρώθηκαν.

Έφαγαν τους δασικούς χάρτες από το Δ' ΚΠΣ

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εκπόνηση των δασικών χαρτών και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων... επιβεβαιώθηκε από την αποκάλυψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κόπηκε από πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας έργο για την εκπόνηση δασικών χαρτών μεγάλης ακρίβειας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Σουφλιάς, επικαλούμενος τον ομόλογό του Αλ. Κοντό, ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε με πρωτοβουλία της Ε.Ε. επειδή είναι παραπλήσιο με το υπό ανάθεση έργο της Κτηματολόγιο Α.Ε. οριοθέτηση δασών. Έργο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με σύνταξη δασικών χαρτών. Προφανώς η απένταξη, με ευθύνη της κυβέρνησης, γίνεται εκ του πονηρού και συνδέεται με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 150 εκατ. ευρώ και στην πορεία μειώθηκε και εν τέλει διεγράφη.

Συνεργασίες...

Πρώτη φορά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πλέκει το εγκώμιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Χθες, είπε, πως "συνεργαζόμαστε με αυτές, προσφέρουν έργο, απλώς δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα". Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, λοιπόν... πέταξε έξω από το Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, το WWF Ελλάς και την Ελληνική Εταιρεία. Πάντως, τους προέδρους ΠΑΕ, ΚΑΕ, ερασιτεχνικών σωματείων κ.λπ. για τα... καυτά περιβαλλοντικά θέματα της χωροθέτησης και κατασκευής εμπορικών αθλητικών κέντρων τους έχει δεχτεί αμέτρητες φορές... 

ΑΥΓΗ 2/11/2007

Επιστροφή

Κάνει πίσω στην αλλαγή του άρθρου για τα δάση

Στο κενό φαίνεται πως πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει «ζωντανή» τη συνταγματική αναθεώρηση, μετά την άρνηση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτούν να συζητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 24 για τα δάση, παρά τη συμβιβαστική πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες να υπαναχωρεί από την αρχική της θέση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως άποψή του είναι ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή, αλλά πρέπει να περιληφθεί στο άρθρο η αρχή να μη λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 για την κατάρτιση του δασολογίου, αλλά φωτογραφίες που είναι πιο κοντά στο 1975, όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εκείνες του 45 είναι ανεφάρμοστες, καθώς οι χρήσεις γης άλλαξαν ριζικά στις δεκαετίες του 50 και του 60, λέγοντας ότι σύμφωνα με αυτές ένα δομημένο τμήμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής είναι δάσος και κάλεσε την αντιπολίτευση να πει αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν κτίσματα.

Αντιπρόταση

Βλέποντας ωστόσο την άρνηση της αντιπολίτευσης, αντιπρότεινε να ισχύσουν οι αεροφωτογραφίες του 60. Την αναδίπλωση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν στην αναθεώρηση και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «σύνθεση απόψεων».

Αρνητικός στο ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου 24 εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρά την υπαναχώρησή της επιμένει στην αλλαγή του» και ότι «εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στους καταπατητές και εμπρηστές των δασών». Στην πρωτομιλία του είχε χαρακτηρίσει την αναθεώρηση «νεκρή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι με τη νέα πρόταση η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες της δικτατορίας και εξέφρασε την άποψη ότι οι αστικές περιοχές που ήταν δάση μπορούν να νομιμοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση. Αρνητική εμφανίστηκε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ερωτηθείς ο Ελληνας επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος στην Ε.Ε., Στ. Δήμας, που παρακολούθησε χθες τη συνεδρίαση, τόνισε πως η άποψή του για το άρθρο 24 είναι γνωστή (είχε ταχθεί κατά της αναθεώρησης).

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Συλλογή υπογραφών κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24

Σε συλλογή υπογραφών κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 και υπέρ της ίδρυσης ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος (η οποία θα ξεκινήσει στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής αρχηγού) θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση, δηλώνοντας πως είναι υπέρ των κοινών δράσεων, παρατήρησε ωστόσο ότι με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003 αμφισβητήθηκαν οι δασικοί χάρτες.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «άφησε το περιβάλλον μίζερο, φτωχό, μικρό παράρτημα του υπουργείου Δημοσίων Εργων» και την κάλεσε να αποσύρει τα σχέδια για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Τουριστική Ανάπτυξη. Παρουσίασε δέσμη προτάσεων, μεταξύ αυτών τη μετακίνηση των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον, φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον κ.ά.

Απαντώντας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, τόνισε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γίνει σε 2 με 3 χρόνια, όταν θα έχουν τελειώσει τα έργα του Γ ΚΠΣ. Προσέθεσε ακόμη πως «δεν θα χρειαστούν οι υπογραφές στον κ. Παπανδρέου, διότι αν και όποτε γίνει πρωθυπουργός, τότε θα έχει γίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θέτει σε κυκλοφορία τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών για να πειθαρχήσει τους βουλευτές του» και ότι «βρίσκει παρηγοριά στην εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ». Προέβλεψε μάλιστα πως «το ΠΑΣΟΚ στις 12 Νοέμβρη θα είναι ενωμένο και δυνατό» και «η ΝΔ θα παραμείνει στον αστερισμό της αστάθειας και της κρίσης».

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Πυρά κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πολιτικό και όχι οικονομικό είναι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως τόνισε χθες στη Βουλή η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν πόροι, αλλά πώς θα διατεθούν».

Η κυρία Παπαρήγα αμφισβήτησε τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το αιτιολογικό ότι «τα ποσά που απαιτούνται για τη δημιουργία υποδομών και αποκατάστασης του περιβάλλοντος θα τα διαχειριστούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες και θα αποφασίσουν πώς θα γίνουν έργα».

Συμπλήρωσε δε ότι από την πολιτική αυτή αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις, αφού εκείνες δεν μπορούν να λάβουν τραπεζικά δάνεια, ούτε επιδοτήσεις. Καταλήγοντας η γ.γ. του ΚΚΕ επεσήμανε πως δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση, ώστε να εφαρμοστεί φιλοπεριβαλλοντική και άρα φιλολαϊκή πολιτική.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Καμπανάκι για Κρήτη-Κορώνεια

«Με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για το περιβάλλον θεώρησα ότι ζω σε μια άλλη χώρα», είπε με νόημα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στα οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Μίλησε για το φαράγγι της Κάνδανου, καταγγέλλοντας ότι σε αυτή την τεράστια ιστορικής μνήμης περιοχή δίνεται άδεια μεγάλης επέκτασης σε λατομείο.

Στο θέμα απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το 1999 την άδεια ανανέωσης λειτουργίας στο συγκεκριμένο λατομείο τη χορήγησε ο τότε νομάρχης Χανίων του ΣΥΝ Γιώργος Κατσανεβάκης.

Ο κ. Αλαβάνος, τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη λίμνη της Κορώνειας: «Κινδυνεύει να εκραγεί η λίμνη της Κορώνειας και έχουμε έναν νομάρχη που τον ακούμε να μιλάει για τα Σκόπια, για τη Μακεδονία αλλά όχι για την Κορώνεια. Τι θέλετε, να βάλουμε τίτλο σε ένα φέρετρο;», αναρωτήθηκε.

ΕΘΝΟΣ 2/11/2007

Επιστροφή

Σουφλιάς προς Σγουρό: Αν θες κονδύλια, στον Αλογοσκούφη

Τη διάθεση κονδυλίου 55 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στους δήμους της Νομαρχίας Αθηνών και 10 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των ρεμάτων, ζήτησε χθες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός. Ο κ. Σουφλιάς υπέδειξε στον κ. Σγουρό να κάνει ό,τι κάνει και ο ίδιος, δηλαδή να απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για τη διάθεση των εν λόγω κονδυλίων.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο νομάρχης Αθηνών συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ τους για το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Ελαιώνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

Επιστροφή

Εν τη παλάμη και ούτω... σκάψετε!

Την απαίτηση του Δήμου Αθηναίων να καταβάλλουν αντισταθμιστικά οφέλη οι ΔΕΚΟ και όσοι άλλοι φορείς εκτελούν έργα στην Αθήνα (και σε άλλες πόλεις της χώρας), προέβαλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Και τούτο, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο να ολοκληρώνει ο δήμος ένα δικό του έργο και την επόμενη μέρα να σκάβουν στα ίδια σημεία άλλοι φορείς.
«Το υπέδαφος ανήκει στις πόλεις και στους κατοίκους. Επομένως, όποιος θέλει να σκάψει, αφού προηγουμένως έχει πάρει άδεια, θα πληρώνει τα αντισταθμιστικά οφέλη. Το τσάμπα να τελειώνει...», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης.
ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο και εταιρείες που εγκαθιστούν οπτικές ίνες για ευρυζωνικά δίκτυα, οφείλουν να καταβάλλουν αντίτιμο για τις εργασίες τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος έκανε σαφές ότι οι σχετικές άδειες θα εκδίδονται βάσει ετήσιου προγραμματισμού.
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ακόμη: «Κάποτε η ΔΕΗ ήταν κοινωφελής επιχείρηση, δεν είναι πλέον, το ίδιο η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ, το Φυσικό Αέριο, έχουν μπει στο Χρηματιστήριο και βγάζουν λεφτά. Ολοι αυτοί οι κύριοι, πρώτον δεν θα κάνουν ό,τι θέλουν και, δεύτερον, δεν θα τα κάνουν τσάμπα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «απίστευτο βάρος» στο δήμο μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων.
Εν προκειμένω ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι δήμοι πληρώνουν στη ΔΕΗ τιμές οικιακού ρεύματος, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου οι δήμοι πληρώνουν τιμές βιομηχανικού ρεύματος.

Μ.Σ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2007

Επιστροφή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ KΑΙ XΩPOTAKTΩN (ΣΕΠΟΧ)  http://www.sepox.gr   Γαμβέτα  6,  10678 Αθήνα  Τηλ +30 210 3820077

Μήνυμα για την 8η Νοεμβρίου

Διεθνή Ημέρα Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού   (World Planning Day)

8-11-2007

Κάθε χρόνο, η 8’ Νοεμβρίου αποτελεί Διεθνή Ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στον πολεοδομικό και χωροτιιξικό σχεδιασμό (World Planning Day). Σε πολλές χώρες και των πέντε ηπείρων γίνονται επιστημονικές Και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Διεθή Ένωση Πολεοδόμων Και τις εθνικές και τοπικές αρχές, με στόχο την πληροφόρηση του κοινού για την προώθηση του σχεδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης στη πόλεις και την ύπαιθρο.

Στήν Ελλάδα ο Σύλλογος  Ελλήνων Πολεοδόιιων και Χωοοτακτών (ΣΕΠΟΧ) διοονανώνει Ηιιερίδα για το Εθνικό γωοοταξικό στις 21 Νοειιβοίου …Έγουν κληθεί οι εκποόσωποι πικ πολιτείαc και όλοι οι ειιπλεκόιιενοι φορείς.

Δυστυχώς, στην χώρα μας, ο σχεδιασμός δεν απασχολεί σοβαρά, ούτε την πολιτεία ούτε την κοινωνια. Και όμως υπάρχει τεράστια ανάγκη να γίνει κατανοητή στο ευρύτερο κοινό και στους κοινωνικούςφοράς, η σημασία του σχεδιασμού στην αναπτυξιακή προσπάθεια και η δυνατότητα παρέμβασηςτων πολιτών στη διαδικασία αυτη.

Ειδικά μάλιστα, αυτήν την περίοδο, υπάρχουν πολλές αφορμές για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε πάνω στα επίκαιρα Θέματα του σχεδιασμού: Τ0 ΚΙΙΣ, Προτάσεις για το Εθνικό Χωροταξικό, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τουρισμό, βιομηχανία και ΑΠΕ, τα Τοπικά Σχέδια-ΓΙΙΣ/ΣΧΟΟΑΠ τα Σχέδια και Προγράμματα Ανασυγκρότησης περιοχών κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές κ.ά.

Δυστυχώς οι υπεύθυνες ηγεσiες των δημόσιων φορέων του σχεδιασμού δεν ανταποκρινονται επαρκώς και με ολοκληρωμένο τρόπο στις σημερινές επείγουσες ανάγκες σχεδιασμού της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί και πολύ περισσότερο εφαρμοστεί (ή αρχίσει να εφαρμόζεται) ούτε ένα από τα χωροταξικά σχέδια που εκπονούνται τόσο καιρό σε τοπικό επίπεδο (ΣΧΟΟΑΠ). Ούτε έχει ενεργοποιηθεί σε βασικά σημεία η χωροταξική νομοθεσία (π.χ. Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων του Ν2742/99, χρήσιμες για την αποκατάσταση κατεστραμμένων περιοχών). Επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των πολιτικών που έχουν χωροταξική διάσταση και ασκούνται από διάφορα υπουργεία αποσπασματικά. Είναι επομένως μεγάλη ανάγκη, με την ευθύνη ης πολιτείας, να προχωρήσουμε με πιο συστηματικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό, προς όφελος ης ανάπτυξης και ης προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικά στην περίοδο αυτή όπου το φαινόμενο ης κλιματικής αλλαγής εηρεάζει ριζικά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πάνω απ’ όλα το σχεδιασμό και την αναπτυξιακή διαδικασια

Συμπερασματικά, κάθε προσπάθεια για την πολιτική, διοικητική και κοινωνική ενεργοποίηση όλων των φορεών και μηχανισμών ενίσχυσης του … σχεδιασμού είναι περισσότερο από αναγκαία στις μέρες μας. Ο σχεδιασμός είναι η πιο ‘βασική’ και ‘επείγουσα’ προτεραιότητα σήμερα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ

Καθηγητής Ηλίας Μπεριάτος

Επιστροφή

Συνταγματικό το Π.Δ. για το ταμείο εκτάκτων αναγκών

Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που διαχειρίζεται τα χρήματα για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Η Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις η πράξη νομοθετικού περιεχομένου -βάσει της οποίας εκδόθηκε το Π.Δ.- που προβλέπει τη συγκρότηση του Ειδικού Ταμείου όχι μόνο για την οικονομική βοήθεια των πυροπλήκτων αλλα και για τη στήριξη και ενίσχυση όσων πληγούν από μελλοντικές πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμούς κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση, δέχθηκαν οι δικαστές, κάθε φορά που θα υπάρχουν φυσικές καταστροφές θα έπρεπε να ιδρύεται ένα «νέο προσωρινό Ειδικό Ταμείο με νέα πράξη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/11/2007

Επιστροφή

ΓΚΡΙΝΠΙΣ: «Σβήστε» για πάντα τις λάμπες πυρακτώσεως

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Ξεπερασμένη τεχνολογία του 19ου αιώνα αποτελούν οι λάμπες πυρακτώσεως, που είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακά σπάταλου προϊόντος και επιβαρύνει με 1.400.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τις εκπομπές στη χώρα μας.

Ακτιβιστές της Greenpeace προσέφεραν χθες συμβολικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μία λάμπα πυρακτώσεως ύψους 2,30 μέτρων με το μήνυμα: Λαμπτήρες πυρακτώσεως - μουσειακό είδος.
«Με την ενέργειά μας αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά, δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του δικτύου δράσης καταναλωτών της Greenpeace.
Η διεθνής Greenpeace βρίσκεται σε επικοινωνία με τη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων σε όλη την Ευρώπη και ζητά «να αναλάβουν πρωτοβουλία απόσυρσης αυτού του ηλεκτρικού είδους από την αγορά. Σε συνολικό επίπεδο ζητά «από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση την οριστική απαγόρευσή τους έως το 2009.
Στην Ελλάδα η περιβαλλοντική οργάνωση έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες λιανεμπορίου. Τα αποτελέσματα της επικοινωνίας αυτής θα δημοσιευτούν μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των απόψεων ώστε να ενημερωθούν και οι καταναλωτές.
Μερικοί από τους λόγους που πρέπει να μην χρησιμοποιούμε κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι:
- Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν δεν μετατρέπεται σε φως αλλά σε θερμότητα.
- Εχουν διάρκεια ζωής ένα χρόνο.
- Η χρήση τους «φουσκώνει» το λογαριασμό της ΔΕΗ.
- Το καλοκαίρι αυξάνουν τη θερμοκρασία του δωματίου, ενώ πρέπει απλώς να φωτίζουν.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης το γραφείο της Greenpeace ζητά να εξασφαλίσει την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως και να προωθήσει το θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι καταναλωτές μπορούν να δουν τι συμφέρει την τσέπη τους και το περιβάλλον -δηλαδή πάλι τους ίδιους- και να πουν οριστικά: «Λάμπες πυρακτώσεως - όχι ευχαριστώ»!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2007

Επιστροφή

Καταφύγιο για εκατομμύρια πολίτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Την έκτη θέση κατέχει η Ελλάδα στη λίστα με τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), λέει η Ελληνίδα εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Μαριαλένα Τσίρλη. Καταθέτοντας προσωπικές της απόψεις, η κ. Τσίρλη εκτιμά ότι οι Έλληνες δικαστές με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, που δεσμεύει 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ και οι πολίτες θεωρούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως το τελευταίο καταφύγιο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γίνονται πάντοτε σεβαστές από τις κυβερνήσεις;

Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο της μη συμμόρφωσης

Σε τι μπορεί να ελπίζει κάποιος που θα δικαιωθεί από αυτό το Δικαστήριο;
Στη διαπίστωση παραβίασης της Σύμβασης και στην επιδίκαση ενός χρηματικού ποσού ως «δίκαιη ικανοποίηση».

Τι δεν μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Να ακυρώσει αποφάσεις εσωτερικών δικαστηρίων ή να καταργήσει διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, ακόμα και αν διαπιστώσει την αντίθεσή τους προς τη Σύμβαση.

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποκαταστήσει την εγχώρια Δικαιοσύνη;
Ούτε μπορεί ούτε θέλει κάτι τέτοιο. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αρχή της επικουρικότητας, που σημαίνει ότι δέχεται να εξετάσει καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως δοθεί στα κράτη η ευκαιρία να επανορθώσουν την παραβίαση σε εσωτερικό επίπεδο.

Οι εθνικές Αρχές, διοίκηση και δικαστήρια, δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση;

Η Σύμβαση αποτελεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εσωτερικό δίκαιο, με υπερνομοθετική μάλιστα ισχύ. Συνεπώς οι διατάξεις της είναι δεσμευτικές έναντι πάντων

Τα ελληνικά δικαστήρια ακολουθούν τη νομολογία του Ευρωδικαστηρίου;

Με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα, ο Έλληνας δικαστής επικαλείται, ερμηνεύει και εφαρμόζει τη Σύμβαση.

Πόσες υποθέσεις εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή;

Περίπου 103.000

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις του παραδεκτού μιας προσφυγής;

Η εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων και η τήρηση εξάμηνης προθεσμίας.

Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει κάποιος δικηγόρο για να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Κατά το αρχικό στάδιο υποβολής μιας προσφυγής δεν είναι απαραίτητο. Στα μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας, απαιτείται συνήθως η σύμπραξη δικηγόρου. Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, το Δικαστήριο μπορεί να συνδράμει τον προσφεύγοντα στην πληρωμή του δικηγόρου του.

Η προστασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πόσο μπορεί να κοστίσει σε έναν πολίτη;

Η εξέταση των υποθέσεων από το Δικαστήριο γίνεται δωρεάν. Δεν υπάρχει παράβολο ούτε προβλέπονται άλλα τέλη για την άσκηση προσφυγής.

Σε ποια γλώσσα μπορεί κάποιος να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Αρχικά στη μητρική του γλώσσα, αλλά στη συνέχεια σε μία από τις επίσημες γλώσσες λειτουργίας του Δικαστηρίου (αγγλικά ή γαλλικά).

Μπορεί ένας αλλοδαπός να προσφύγει κατά της Ελλάδας;

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Ελλάδας μπορεί, σε περίπτωση προσβολής δικαιώματός του που προστατεύεται από τη Σύμβαση, να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Μπορεί ένας Έλληνας να προσφύγει κατά άλλου κράτους;

Ναι, εφόσον το κράτος αυτό έχει επικυρώσει τη Σύμβαση

Ποια είναι τα τρία βασικότερα ζητήματα που θίγονται στις προσφυγές κατά της Ελλάδας;

Ζητήματα δίκαιης και ταχείας δίκης, ιδιοκτησιακά και υποθέσεις κακομεταχείρισης αλλοδαπών.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές υποθέσεις, πόσος χρόνος απαιτείται μέχρι να εκδοθεί η απόφαση;

Η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώνεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, που συνήθως δεν ξεπερνά τα 2 ή 3 χρόνια

Ποια χώρα βρίσκεται πρώτη στον «κατάλογο» των παραβιάσεων για το 2007 και ποια η θέση της Ελλάδας;

Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Ακολουθεί στην έκτη θέση η Ελλάδα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Τον δικαστικό και δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεών του.

Και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;

Η υπερφόρτωσή του αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα

Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές για να είναι πιο ευέλικτη και πιο άμεση η προστασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των προσφυγών καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Με ποια φράση θα χαρακτηρίζατε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

Το τελευταίο καταφύγιο στο οποίο προσβλέπουν εκατομμύρια πολίτες για την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.

http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20071113&nid=6574000&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Επιστροφή

Συνέντευξη με τον Τάσο Κρομμύδα  (επικεφαλής της Οικολογικής Αθήνας)

Παρουσία Πράσινων δημοτικών συμβούλων …στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός μοχλός για την προώθηση των απαραίτητων μέτρων και μέσα από τον πολιτικό ανταγωνισμό για τις ψήφους των πιο ευαισθητοποιημένων πολιτών θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις τις θέσεις τους πιο κοντά στην οικολογία για την πόλη.  

 

Η πρώτη σου επαφή με την πολιτική ήταν οι Δημοτικές εκλογές;

Με την πολιτική και τα κοινά είχα ασχοληθεί και ως φοιτητής στο Πολυτεχνείο με την «Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση». Και ήμουν εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της σχολής, την περίοδο ’92-’98. Μετά βλέποντας τα αδιέξοδα της Αριστεράς στην σύγχρονη εποχή και με τον καιρό με κέρδισε η πολιτική οικολογία. Μια πολιτικά η οποία απαιτεί λύσεις στο σήμερα, αλλάζει το επίκεντρο, φέρνοντας τα ουσιαστικά ζητήματα στο κέντρο της πολιτικής και θέλει συγκεκριμένες αλλαγές, εδώ και τώρα, υπερβαίνοντας τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς, «αριστερούς και δεξιούς».

 

Τι σημαίνει για την οικολογική Αθήνα η επιτυχία των οικολόγων;

Καταρχάς δεν έχε νόημα να ταυτίζουμε την «Οικολογική Αθήνα» με τους «Οικολόγους Πράσινους». Είναι δυο αρκετά διαφορετικά πράγματα. Στις βουλευτικές εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν σημαντική αύξηση ποσοστών, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, με μεγαλύτερες βέβαια αυξήσεις κυρίως στα αστικά κέντρα. Για μας προφανώς δεν εξαντλείται η πολιτική στις εκλογές, ούτε βέβαια θα αρκεστούμε στην επιτυχία του 1,05%. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει ένας αυτοτελής πράσινος πόλος στην ελληνική πολιτική σκηνή. Να μπει το «πράσινο» κόμμα στη Βουλή, που έχει ανάγκη η εποχή μας. Ώστε να καταφέρουμε να έρθουν τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα.

Η επιτυχία των Οικολόγων-Πράσινων έχει «αναγκάσει» αρκετούς πολιτικούς χώρους να σας βλέπουν ως νύφη με προίκα…πιστεύεις πως ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα;

Φαίνεται πως η Οικολογία «πουλάει» και παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας ειδικά τελευταία. Το θέμα που έχει για εμάς καθοριστική σημασία, όσο και να μας βλέπουν ως νύφη οι άλλοι πολιτικοί χώροι, είναι η κατοχύρωση της αυτοτέλειας και της διακριτότητας του Πράσινου Κινήματος. Πιστεύουμε πως ένα «πράσινο» κόμμα είναι μια διαφορετική παράταξη από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Είναι μια παράταξη με άλλους στόχους και άλλες προτεραιότητες. Και νομίζω πως το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε, όχι μόνο ότι μια αυτοτελής παρουσία του πράσινου πόλου στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι ανάγκη της εποχής και της κοινωνίας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό επιθυμία ενός μεγάλου τμήματος των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Οπότε νομίζω πως η πορεία της αυτόνομης παρουσίας μας στο μέλλον για την Ελλάδα είναι δεδομένη.

 

-Οι Οικολόγοι Πράσινοι τι είναι τελικά; Είναι κόμμα που εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική ή οικολογική οργάνωση που αποφάσισε πως η δράση απαιτεί και αντίστοιχη παρουσία στην πολιτική σκηνή;

Όχι, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι πολιτικός φορέας, κόμμα που φέρει τις ιδέες, τις προτάσεις και την προοπτική του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού πράσινου κινήματος στη χώρα μας. Βέβαια, για τους Οικολόγους Πράσινους το κοινωνικό έχει πάντα την προτεραιότητα. Η κοινωνία μας θα αλλάζει μέσα από την δράση σε επίπεδο κοινωνικό, αλλά ένας πολιτικός φορέας- ένα «πράσινο» κόμμα- είναι απαραίτητο ακριβώς για να φέρνει αυτά τα ζητήματα στο κέντρο της πολιτικής, να τα αναβαθμίζει ανοίγοντας διάλογο και θέτοντας τα ζητήματα στους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων, με έναν τέτοιο πολιτικό ανταγωνισμό, ώστε να αλλάζει προς μια οικολογικότερη κατεύθυνση τις θέσεις των μεγάλων κομμάτων.

 

Ποια είναι τα προβλήματα της πόλης που πιστεύεις πως έχουν προτεραιότητα;

Η Αθήνα έχει πολλά προβλήματα στον τομέα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής. Οι ελεύθεροι χώροι είναι ένα οξυμένο ζήτημα, μαζί βέβαια με πιο μόνιμα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και η διαχείριση απορριμμάτων. Με την Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό να έχουν καεί σε ένα μεγάλο βαθμό, τα πράγματα για την Αθήνα θα πρέπει να τεθούν από την αρχή. Τα πάντα μετά τις φωτιές είναι αλλιώς και αυτό σε σχέση με τους ελεύθερους χώρους, απαιτεί μια απόλυτη προστασία και πρασίνισμά τους και επέκταση όσο το δυνατόν του πράσινου μέσα στην πόλη. Τώρα πια δεν υπάρχουν τα περιαστικά δάση, όπως υπάρχαν πριν για να αντισταθμίζουν τις πληγές αυτής της πόλης.

 

-Υπάρχει κάποια πρωτεύουσα της Ευρώπης, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο ή για παράδειγμα προς μίμηση για την Αθήνα.

Κάθε πόλη έχει τις τοπικές της ιδιαιτερότητες, αλλά αυτό που σίγουρα πρέπει να αξιοποιήσει η Αθήνα είναι ακριβώς η εμπειρία από μια σειρά ευρωπαϊκές πόλεις, είτε πρωτεύουσες, είτε μικρότερες και αυτό το λέω επειδή πιστεύω πως στην Αθήνα ο κόσμος έχει χαμηλές απαιτήσεις, έχει χαμηλά τον πήχη από το τι μπορεί να περιμένει από αυτή την πόλη, ενώ μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα μιας σειράς ευρωπαϊκών πόλεων, όπου σε μεγάλο βαθμό κάτω από την πίεση πράσινων κινημάτων έχουν καταφέρει να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να προσφέρουν ένα πραγματικά υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους κατοίκους τους και με σεβασμό στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από πρωτεύουσες θα έλεγα πως είναι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, αλλά και μικρότερες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Φράιμπουργκ, όπου έχει χαρακτηριστεί ως οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με δίκτυο ποδηλατοδρόμων με πεζοδρομήσεις, ανακύκλωση, ελεύθερους χώρους και πολλά άλλα..

 

Σε τι βάση είναι η σχέση συνεργασίας των οικολόγων με τις διάφορες οργανώσεις πολιτών που δραστηροποιούνται στην Αθήνα;

Η σχέση του πολιτικού με το κοινωνικό είναι μια σοβαρή υπόθεση και πραγματικά μια λεπτή ισορροπία. Ξαναλέω πως για μας η προτεραιότητα προφανώς παραμένει στο κοινωνικό, αλλά το ζητούμενο ακριβώς είναι να βρεθεί μια σχέση συμπληρωματικότητας, μεταξύ των δυο αυτών πόλων , προκειμένου να έχουμε αποτελεσματικές δράσεις που θα είναι επωφελείς για όλους. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να εγκολπώσουμε  τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι πως και σε ευρωπαϊκές χώρες με ιστορικά πολύ ισχυρά πράσινα κόμματα, δεν έχει διανοηθεί να ισχυριστεί πως οι κοινωνικές οργανώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα πρέπει να ενταχθούν στο πράσινο κόμμα. Μέγιστη σημασία έχει αυτό που είπα στην αρχή, για την σχέση συμπληρωματικότητας.

 

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την Οικολογική Αθήνα;

Η Οικολογική Αθήνα ιδρύθηκε και παρεμβαίνει στα ζητήματα της πόλης, προκειμένου ακριβώς να αλλάξει κατεύθυνση η λειτουργία της πόλης, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα και να κινηθεί σε μια κατεύθυνση με μεγαλύτερο σεβασμό τόσο προς το περιβάλλον, όσο και προς τον πολίτη. Γι’ αυτό τον σκοπό απαιτούνται συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα που θα αλλάξουν την πραγματικότητα και το πώς προχωράμε μέχρι τώρα. Πιστεύουμε πως η παρουσία Πράσινων δημοτικών συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός μοχλός για την προώθηση των απαραίτητων μέτρων και όχι μόνο αυτό αλλά μέσα από τον πολιτικό ανταγωνισμό για τις ψήφους των πιο ευαισθητοποιημένων πολιτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις τις θέσεις τους πιο κοντά στην οικολογία για την πόλη. 

Γράφει ο/η athinapoli    16.11.07

Επιστροφή

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 1.00 Μ.Μ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 3–14/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί.

 Στην Ελλάδα, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συνδικάτα , φορείς και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ø                                          Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη

Ø                                          Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ø                                          Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. 

 

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα  συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και  για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. 

Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.   

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη  εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.

Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση  της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του. 

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.

Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.

Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.

Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.

Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς,  τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.

Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής.  Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø                                            Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις,  και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα. 

Ø                                            Να περιοριστεί  δραστικά η χρήση  ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Ø                                            Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Ø                                            Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.

Ø                                            Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.

Ø                                            Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης. 

Ø                                            Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός στον Υμηττό. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Ø                                            Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.

Ø                                            Να κηρυχθούν  αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.

Ø                                            Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.

Ø                                            Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση  της πυρηνικής ενέργειας , η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. 

Ø                                            Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης , αποθήκευσης πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων.

Συνεργαζόμενοι φορείς και κινήματα πόλης, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συλλoγικότητες, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και ενεργοί πολίτες

Επιστροφή

Ø            Ακυρη η μεταβίβαση και του ακάλυπτου

Ø            Το δικαστήριο θεωρεί κοινόχρηστους τους χώρους στις πιλοτές και επιτρέπει τη στάθμευση και σε όσους δεν έχουν αγοράσει τη θέση «E» 19/11

Ø            Μεγάλες ανατροπές όσον αφορά τη στάθμευση αυτοκινήτων στην πιλοτή αλλά και στον ακάλυπτο χώρο των οικοπέδων των πολυκατοικιών προοιωνίζεται δικαστική απόφαση-βόμβα που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση πολλών παραχωρήσεων και να οδηγεί στο ξαναμοίρασμα της πίτας.

Ø            Με τη δικαστική απόφαση κρίνεται άκυρη κάθε συμφωνία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας της θέσης στάθμευσης όχι μόνο στην πιλοτή, αλλά και στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου (που συνήθως προβλέπεται στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με βάση ποσοστά συνιδιοκτησίας).

Ø            Ταυτόχρονα κρίνεται όμως άκυρη και κάθε «πραγματική δουλεία» για αποκλειστική χρήση που έχει συμφωνηθεί για τη θέση στάθμευσης υπέρ του εκάστοτε ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος (δηλαδή σαν να αποτελεί η θέση παράρτημα του διαμερίσματος).

Ø            Ετσι, όπου υπάρχουν συμβόλαια για παραχώρηση ιδιοκτησίας στην πιλοτή και στον ακάλυπτο χώρο και για πραγματική δουλεία αποκλειστικής χρήσης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακύρωσής τους ύστερα από αγωγές στα δικαστήρια.

Ø            Μάλιστα, η δικαστική απόφαση σημειώνει ότι η μόνη επιτρεπτή ενέργεια θα ήταν η παραχώρηση της απλής χρήσης των θέσεων στάθμευσης, ύστερα από συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών διαμερισμάτων (που θα έπρεπε να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο), τονίζοντας ότι η ακύρωση της μεταβίβασης ιδιοκτησίας δεν μπορεί να οδηγήσει αυτομάτως στη μετατροπή του δικαιώματος από κυριότητα σε δικαίωμα χρήσης του χώρου στάθμευσης.

Ø            Και τούτο διότι πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύεται ότι οι οικοπεδούχοι, εργολήπτες, αλλά και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων (που μετείχαν στη μοιρασιά των θέσεων) είχαν τη θέληση να αποκτήσουν τη χρήση του χώρου εφόσον κάποτε ακυρωνόταν το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους.

Ø            Με τη δικαστική απόφαση ακυρώνεται η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία που κτίστηκε το 1989 και κρίνονται άκυρες οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης που έγιναν σταδιακά μέχρι το 1998 προς διάφορους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, είτε με τη μορφή της κυριότητας είτε της πραγματικής δουλείας για αποκλειστική χρήση, τόσο στην πιλοτή (10 θέσεις) όσο και στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου (6 θέσεις στάθμευσης).

Ø            Η δικαστική απόφαση θεωρεί κοινόχρηστους τους χώρους στάθμευσης στην πιλοτή και στον ακάλυπτο, υποχρεώνοντας τους οικοπεδούχους, εργολήπτες και όσους είχαν αγοράσει θέση να ανεχθούν την ελεύθερη σύγχρηση των 16 θέσεων στάθμευσης.

Ø            Ετσι, το δικαστήριο επιτρέπει να σταθμεύει το αυτοκίνητό του σε κάποια από τις θέσεις αυτές και ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος που ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στην πολυκατοικία αγοράζοντας διαμέρισμα στις αρχές του 1990, χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία αγοραπωλησίας θέσεων που τη θεωρούσε εξαρχής παράνομη.

Ø            Η αγωγή

Ø            Η δικαστική απόφαση έκανε δεκτή την αγωγή που υπέβαλε διά του συνηγόρου του Δημ. Αβραάμ ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στο Γαλάτσι, ενώ κρίθηκε ότι νόμιμα αντιδρά στις μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης και δεν ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμά του να ζητήσει ελεύθερη σύγχρηση, παρ όλο που η αγωγή ασκήθηκε 18 χρόνια μετά την αρχική σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ø            Το 2005 έγινε η υποβολή της αγωγής, αλλά οι αντιρρήσεις υπήρχαν από την αρχή, έτσι ώστε να μην μπορεί να θεωρηθεί ότι αδράνησε όλα αυτά τα χρόνια και ότι ασκεί τώρα τα δικαιώματά του με τρόπο καταχρηστικό.

Ø            Ετσι μπαίνει φρένο στην τακτική της πώλησης θέσεων κατά το δοκούν από τους οικοπεδούχους και με τη συνηθισμένη πρακτική της «πραγματικής δουλείας για αποκλειστική χρήση», που στην πράξη χρησιμοποιείται σαν ένα «τρικ» για να αποφευχθεί η ακυρότητα των συμβολαίων μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του χώρου στάθμευσης.

Ø            «Ζωντανές» μπορούν να παραμείνουν μόνο συμφωνίες για απλή χρήση, ύστερα από συμβολαιογραφική πράξη στην οποία συμμετέχουν όλοι.

Ø            Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (2604/07), «εφόσον ο χώρος στάθμευσης δεν μπορεί να αποτελέσει διαιρεμένη ιδιοκτησία, δεν είναι δεκτικός και σύστασης χωριστού εμπράγματου δικαιώματος (όπως πραγματικής δουλείας), με το οποίο θα έχανε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και συνεπώς η σχετική δικαιοπραξία με την οποία γίνεται κάτι τέτοιο είναι άκυρη».

Ø            Στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας προβλέφθηκαν 16 θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή και στον ακάλυπτο χώρο.

Ø            Οι 6 ανήκαν στους οικοπεδούχους και οι υπόλοιπες κατά κυριότητα ή με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης στον εργολήπτη και σε κάθε πωλητήριο προς αυτόν ή προς ένα τρίτο πρόσωπο που υποδείκνυε προβλεπόταν η σύσταση πραγματικής δουλείας για αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου, παρακολουθώντας κάποια διαμερίσματα.

Ø            Ομως το δικαστήριο, κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό που προέβαλε ο δικηγόρος Δημ. Αβραάμ, κατέληξε στην ακυρότητα, γιατί παραβιάζονται διατάξεις αναγκαστικού δικαίου (που δεν επιτρέπουν κυριότητα σε κοινόχρηστο χώρο), αλλά και επειδή δεν κανονίζεται απλά η χρήση θέσεων στάθμευσης, αλλά δημιουργείται πραγματική δουλεία υπέρ του εκάστοτε ιδιοκτήτη διαμερίσματος.

Ø            Ετσι, μετά την ακύρωση της οριζόντιας ιδιοκτησίας και των μεταβιβάσεων κυριότητας στον ακάλυπτο χώρο και στην πιλοτή, αναγνωρίστηκε δικαστικά ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των θέσεων στάθμευσης.

Ø            ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Ø            ΕΘΝΟΣ 19/11/2007

Επιστροφή