Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ τεύχος ΙΙΙ

Προηγούμενα τεύχη: (τεύχος Ι), (τεύχος ΙΙ)

Σχέδιο σωτηρίας για την πρωτεύουσα

Ανάσχεση της οικιστικής επέκτασης προς τη ΒΑ Αττική και γενική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας προβλέπει μελέτη του ΕΜΠ

Του Γιωργου Λιαλιου

Τα Μεσόγεια δομούνται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ τα ανατολικά παράλια της Αττικής μετατρέπονται από παραθεριστικές περιοχές σε πρώτης κατοικίας. Το Θριάσιο Πεδίο παλεύει με τη ρύπανση και την υποβάθμιση, ενώ βόρεια Αττική και Μεγαρίδα αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν τις γεωργικές τους εκτάσεις. Και στο κέντρο όλων αυτών, το Λεκανοπέδιο των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων: η πιο πυκνοδομημένη πόλη στη χώρα βλέπει τις κεντρικές της περιοχές να εγκαταλείπονται έναντι των προαστίων και την έλλειψη χώρων πρασίνου να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της.

Απέναντι σε όλα αυτά είναι περισσότερο από προφανής η ανάγκη σχεδιασμού για το μέλλον της Αττικής. Το «στρατηγικό πλαίσιο χωρικής ανάπτυξης για την Αθήνα-Αττική» είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από δωδεκαμελή επιστημονική ομάδα (με επιστημονική υπεύθυνο την καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Κλειτώ Γεράρδη) για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής, από κοινού με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (που βρίσκεται υπό αναθεώρηση). Ανάμεσα στους κύριους πυλώνες του, το σχέδιο προτείνει την ανάσχεση της οικιστικής επέκτασης προς τη βόρεια και ανατολική Αττική, την οργανωμένη ανάπλαση περιοχών του κέντρου Αθήνας και Πειραιά, τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Θριάσιο, την προστασία της γεωργίας και κτηνοτροφίας στον νομό και την ανάπτυξη μεγάλων πάρκων και χώρων πρασίνου. Επίσης προτείνει τη διοικητική επέκταση της Αττικής προς τους γειτονικούς νομούς Βοιωτίας και Κορινθίας, αλλά και την «επιστροφή» των νησιών (πλην Σαλαμίνας και Αίγινας) στους γειτονικούς τους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας.

Λεκανοπέδιο - Περισσότερο πράσινο, καλύτερες συγκοινωνίες

Η διατήρηση, πάση θυσία, των ελεύθερων χώρων, η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου Αθήνας και Πειραιά για την επιστροφή των κατοίκων, η ολοκλήρωση μεγάλων πάρκων και η δικτύωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ανάμεσα στις κινήσεις που προτάσσει το ερευνητικό πρόγραμμα για την εξέλιξη των πέντε μεγάλων περιοχών του Λεκανοπεδίου. Η μελέτη χωρίζει το Λεκανοπέδιο σε πέντε μεγάλες χωρικές ενότητες και προτείνει ξεχωριστές δράσεις για την καθεμία:

1. Για το κέντρο της Αθήνας (με πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 826.000 - 855.000 έως το 2015) η μελέτη προτείνει τη συγκράτηση του πληθυσμού μέσω παρεμβάσεων βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη και ανάπλαση σημαντικών πλατειών και την αύξηση και αναβάθμιση δημόσιου χώρου και πρασίνου. «Ο Δήμος Αθηναίων επί σειρά ετών χάνει μέρος του πληθυσμού του, που μετακινείται προς περιφερειακές περιοχές. Μοναδικός τρόπος για επανάκαμψη των κατοίκων στην Αθήνα είναι οι παρεμβάσεις βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος», εξηγεί η κ. Κλειτώ Γεράρδη.

2. Για τον Πειραιά και τους περί αυτόν δήμους (569.000 κάτοικοι το 2001 που υπολογίζεται ότι θα μειωθούν σε 520-535.000 έως το 2015) προτείνει την προώθηση των μεγάλων παρεμβάσεων (όπως την ανάπλαση περιοχής λιπασμάτων Δραπετσώνας - Κερατσινίου με δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου), την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών κατοικίας στον Πειραιά και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά. Για Υδρα, Σπέτσες, Τροιζηνία, Μέθανα και Πόρο προτείνει τη διοικητική ένταξή τους στον νομό Αργολίδας, ενώ των Κυθήρων και Αντικυθήρων στον νομό Λακωνίας.

3. Για τη νότια Αθήνα (598.000 κάτοικοι το 2001, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σε 665.000 - 690.000 έως το 2015) θεωρείται σημαντική η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού προς τα νοτιοανατολικά και η αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής. «Η περιοχή Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης, Φαλήρου έχει χάσει τον παλαιό προαστιακό της χαρακτήρα και αποτελεί τρόπον τινά επέκταση του δήμου της Αθήνας προς τη θάλασσα. Η παραθαλάσσια περιοχή εξακολουθεί να διατηρεί τουριστικό χαρακτήρα, ενώ εξελίσσεται σε νέο επιχειρηματικό κέντρο», σημειώνει η κ. Γεράρδη.

4. Για το βόρειο Λεκανοπέδιο (590.000 κάτοικοι το 2001, αναμένεται να φτάσουν τους 742.000 - 768.000 έως το 2015) προτείνει να δοθεί έμφαση στην οργάνωση του μητροπολιτικού κέντρου Αμαρουσίου και την ανάπτυξη των αλσών Τουρκοβουνίων και Συγγρού.

5. Για τη δυτική Αθήνα (584.000 κάτοικοι το 2001, ενδέχεται να φτάσουν τους 600.000 έως το 2015) σημαντική θεωρείται η προσέλκυση λειτουργιών υγείας και εκπαίδευσης. Παράλληλα προτείνεται η καλύτερη σύνδεσή της με μέσα μαζικής μεταφοράς με το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να σπάσει το φράγμα Bορρά - Nότου.

Ανατολική Αττική - Περιορισμός της άναρχης δόμησης

Η ανάσχεση της ξέφρενης οικιστικής ανάπτυξης και ο περιορισμός της αυθαιρεσίας πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες για την ανατολική Αττική. Ειδικά για τα Μεσόγεια θεωρείται επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η γεωργική γη και να ενισχυθεί. Στην περιοχή της Λαυρεωτικής η ανάπτυξη είναι πιο λελογισμένη και η ενίσχυση του Λαυρίου με υποδομές αναμένεται να συμβάλει στην ορθή ανάπτυξη της περιοχής.

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής καλύπτει όλο το νότιο τμήμα του νομού και υποδιαιρείται σε δύο μεγάλες ενότητες: τα Μεσόγεια (Γέρακας, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Αρτεμις, Σπάτα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογαίας) και τη Λαυρεωτική (Καλύβια, Κερατέα, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Λαύριο, Αγιος Κωνσταντίνος και Κουβαρά). Ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 190.850 κάτοικοι το 2001 με σημαντική αύξηση από το 1991 (129.500).

Οικολογική ισορροπία

Οπως σημειώνει το ερευνητικό πρόγραμμα, η σημασία της ανατολικής Αττικής στην περιφερειακή οικονομία και την οικολογική ισορροπία της Αττικής είναι μεγάλη. Ειδικά στα Μεσόγεια, οι δήμοι και οι κοινότητες αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς σε πληθυσμό και συγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ειδικά η ζώνη της Παλλήνης, του Γέρακα και των Γλυκών Νερών έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχή ισχυρής συγκέντρωσης δραστηριοτήτων εμπορίου, χονδρεμπορίου, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και επιχειρήσεων, τάση που θα ενταθεί.

«Ειδικά στα Μεσόγεια είναι επιτακτική η ανάγκη ανάσχεσης της οικιστικής ανάπτυξης, τόσο της παραθεριστικής όσο και της πρώτης κατοικίας, αλλά και ελέγχου της άναρχης δόμησης», λέει η κ. Γεράρδη. «Πρέπει να μείνουμε στα όρια των περιοχών που έχουν πολεοδομηθεί. Η οικιστική ανάπτυξη, ει δυνατόν, θα έπρεπε να γίνει με νέες, οργανωμένες μορφές. Πρέπει επίσης να δοθεί ειδική έμφαση στην περιοχή του Ιπποδρόμου, ώστε να αποτελέσει πόλο πρασίνου και αναψυχής».

Για την περιοχή της Λαυρεωτικής, η πτωτική πορεία που οφειλόταν στην αποβιομηχάνιση του Λαυρίου έχει τα τελευταία χρόνια εξομαλυνθεί. «Η πόλη αρχίζει να μετατρέπεται σε κέντρο μεταφορών, αναψυχής και πολιτισμού. Με την επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού μέχρι το Λαύριο θα ενισχυθεί ο ρόλος της περιοχής».

Ανάμεσα στις υποδομές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να ενισχύσουν την νοτιοανατολική Αττική αναφέρεται επίσης η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στα Σπάτα και στην Παλλήνη (αντί της άναρχης ανάπτυξης επιχειρήσεων κατά μήκος της Αττικής οδού), η χάραξη νέου εσωτερικού δρόμου από τη Βάρη έως την Ανάβυσσο, ώστε να αποσυμφορηθεί ο παραλιακός και η δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, από Ζέα προς Λαύριο με ενδιάμεσους σταθμούς.

Βόρεια Αττική - Να διατηρηθούν οι αγροί

Η συνεχής ρύπανση του Ασωπού και η έλλειψη υποδομών στις παλαιές παραθεριστικές περιοχές είναι τα κύρια προβλήματα της βόρειας Αττικής. Η περιοχή παρουσιάζει μια περιορισμένη τάση αστικοποίησης, τουλάχιστον σε σχέση με τα Μεσόγεια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό θεωρείται να διατηρηθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός χαρακτήρας ορισμένων περιοχών, τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την τροφοδοσία της Αττικής. Ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 94.240 κάτοικοι το 2001. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πληθυσμός της περιοχής θα φθάσει τους 114.000 - 118.000 κατοίκους έως το 2015.

«Εκτιμάμε ότι η βόρεια Αττική θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από τη σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη των παλαιών οικιστικών της κέντρων, όπως ο Μαραθώνας, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι. Αντίθετα, σημαντική θα είναι η ανάπτυξη πρώτης κατοικίας στα νοτιοανατολικά ώς τον Αγιο Στέφανο και παραθεριστικής κατοικίας στα παράλια του Ευβοϊκού», λέει η κ. Γεράρδη. «Η περιοχή δεν χρειάζεται νέες οικιστικές επεκτάσεις. Τα κατά τόπους κέντρα της, όπως ο Μαραθώνας και το Καπανδρίτι, χρειάζονται ανάπλαση των κεντρικών τους σημείων, με τη δημουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμα για τους κατοίκους. Πρέπει επίσης να οργανωθούν τα τέσσερα βιομηχανικά πάρκα (Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοιξης, Αυλώνα). Διοικητικά, το ερευνητικό πρόγραμμα προτείνει την ένταξη στην περιφέρεια Αττικής των περιοχών Οινοφύτων και Σχηματαρίου, που συνδέονται πιο στενά με την Αθήνα, απ’ ό,τι με τη Θήβα».

Οσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, η έρευνα θεωρεί θεμελιώδη την απορρύπανση του Ασωπού, που δέχεται λύματα από επιχειρήσεις στη Βοιωτία και την Αττική. «Επίσης, να καθαριστεί η περιοχή του Σχινιά από τις παράνομες επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να δημιουργηθούν ένας ή δύο οργνωμένοι χώροι αναψυχής. Η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει, όπως και η νοτιοανατολική Αττική, συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ενδεχομένως ακόμα και στα σημερινά όρια με τη Βοιωτία, που ούτως ή άλλως προτείνουμε να μεταβληθούν».

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, τέλος, σημαντικός για την περιοχή θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ο πρωτογενής τομέας με την προώθηση ειδικών καλλιεργειών για την τροφοδοσία της Αθήνας.

Δυτική Αττική - Ειδική φροντίδα για το περιβάλλον

Την παροχή ειδικής φροντίδας σε επίπεδο περιβάλλοντος και τη σταδιακή απομάκρυνση μέρους των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το Θριάσιο Πεδίο προτείνει το ερευνητικό πρόγραμμα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Κομβικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούνται η μετακίνηση του λιμένα της Ελευσίνας και η εξυγίανση της παραλίας του Ασπροπύργου.

Η περιοχή της δυτικής Αττικής χωρίζεται στις περιοχές του Θρασίου (δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Ασπροπύργου, Φυλής, Ερυθρών, Βιλλίων, Οινόης) και της Μεγαρίδας (κοινότητα Νέας Περάμου και δήμος Μεγάρων), η οποία προτείνεται να επεκταθεί με τη διοικητική υπαγωγή στην Αττική των δήμων Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Ο πληθυσμός της το 2001 ήταν 114.400 κάτοικοι, αυξημένος κατά 20.000 σε σχέση με το 1991 (οι περίπου 10.000 ήταν παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ, που εγκαταστάθηκαν στον Ασπρόπυργο). Ανάλογη αναμένεται ότι θα είναι η αύξηση έως το 2015.

«Το Θριάσιο είναι η πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αττικής, καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες οχλούσες δραστηριότητές της», λέει η κ. Γεράρδη. «Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να αφαιρούμε σταδιακά τις δραστηριότητες αυτές και να πραγματοποιούμε γενναίες παρεμβάσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Σημαντικές κινήσεις θα είναι η εξυγίανση και απόδοση στο κοινό της παραλίας Ασπροπύργου, καθώς και η μετακίνηση του λιμένα Ελευσίνας, ώστε το σημερινό λιμάνι να συνδεθεί με τον αρχαιολογικό χώρο. Απολύτως απαραίτητη είναι η οργάνωση του βιομηχανικού πάρκου του Θριασίου, ώστε να πολεοδομηθεί, να αποκτήσει σωστούς δρόμους, χώρους πρασίνου κ.ά., η προστασία των φυσικών πόρων (δάση, ρέματα, εναπομείνασα γεωργική γη) και τέλος η ανάπλαση του οικιστικού δικτύου με προσθήκη πρασίνου. Στη δυτική Αττική θα μπορούσαν να χωροθετηθούν νέα επιχειρηματικά πάρκα (με επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα) στα Μέγαρα ή στο βόρειο Ασπρόπυργο. Ανάμεσα στις υποδομές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της δυτικής Αττικής προτείνεται η χάραξη εναλλακτικού άξονα Σχηματαρίου - Ελευσίνας, ώστε να αποσυμφορηθεί η Μαλακάσα. Αντίθετα με το Θριάσιο, η περιοχή των Μεγάρων «θεωρείται ακόμα σε καλή κατάσταση, ενώ οι οικισμοί δεν έχουν αστικοποιηθεί έντονα», εξηγεί η κ. Γεράρδη. «Στην περιοχή αυτή θα πρέπει να συνδεθεί το πεδινό με το ορεινό κομμάτι, το οποίο και είναι απαραίτητο να παραμείνει ως πνεύμονας της Αττικής και χώρος αναψυχής της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα προτείνεται η διατήρηση του πρωτογενούς τομέα, η ενθάρρυνση της βελτίωσης της παραγωγικότητας σε γεωργικά προϊόντα πολύτιμα για την πρωτεύουσα».

Καθημερινή 7-5-2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 «Λείπει προσωπικό στις Πολεοδομίες»

Στην έλλειψη προσωπικού, κυρίως μηχανικών, αποδίδει η πανελλήνια ομοσπονδία μηχανικών του Δημοσίου την κακή εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα πολεοδομικά γραφεία.

Στο συνέδριο της ΕΜΔΥΔΑΣ, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, αποκαλύφθηκε ότι στο 68% των πολεοδομιών, που λειτουργούν σε δήμους και νομαρχίες όλης της χώρας, καταγράφεται ελλιπής στελέχωση, ενώ στο 18% δεν υπάρχει ούτε ένας μηχανικός για να ελέγξει τους φακέλους που υποβάλλονται και να εκδώσει τις οικοδομικές άδειες! Στο συνέδριο επισημάνθηκε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως προς τις αμοιβές των μηχανικών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι ομιλίες του Βρετανού και του Γάλλου αντιπροσώπου που μετέφεραν τις θετικές αλλά και τις αρνητικές εμπειρίες από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή των έργων υποδομής, ένα θεσμό που εφαρμόζεται από χρόνια στην Ευρώπη και προωθείται τώρα στη χώρα μας με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.
Πρότειναν, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσει πιλοτικά και με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Ο Γάλλος εκπρόσωπος μάλιστα επισήμανε τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν χρήσιμα έργα και να προωθηθούν μόνον προγράμματα που θα θεωρηθούν συμφέροντα για τους ιδιώτες επενδυτές. Τόνισε ότι ακόμη και η «πράσινη βίβλος» της Ε.Ε. επισημαίνει πως οι ΣΔΙΤ δεν είναι πανάκεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε υποδομές, ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντικά οικονομικά ελλείμματα. Από την πλευρά της ΕΜΔΥΔΑΣ επισημάνθηκε η ανάγκη να εκπονηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της διοίκησης με αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών. Προτείνεται, τέλος, να καθιερωθεί το «μάστερ» για όλους τους μηχανικούς με πενταετείς σπουδές, ενώ θα θεωρηθούν συντάξιμα τα χρόνια σπουδών, όπως έχει ήδη κερδηθεί στην Ιταλία και το Βέλγιο. Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2005

Επιστροφή 

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ για τις παραλιακές ζώνες, με απόφαση του Γ. Σουφλιά- «Παράθυρα» για τον αιγιαλό- Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τη γνωστή παροιμία «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» ανέλαβε να διορθώσει ο κ. Σουφλιάς και με απόφαση που υπέγραψε στις αρχές Μαΐου εισάγει νέα δεδομένα στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας.

Πρόκειται για δημόσιο χώρο, συνολικού μήκους 15.000 χλμ. και επομένως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, που αποτελεί πεδίο συστηματικών καταπατήσεων από ιδιοκτήτες κατοικιών και κυρίως κέντρων αναψυχής.
Επικαλούμενος την ανάγκη διασαφήνισης του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν οι μικτές επιτροπές από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων για τη χάραξη των περίφημων οριογραμμών. Εισάγονται νέοι όροι, όπως οι υψηλές και χαμηλές ακτές, η σύσταση των εδαφών, η αποσάθρωση της ακτής από το θαλάσσιο κύμα, ενώ διαμορφώνεται και μια νέα παράμετρος: το φυσικό όριο βλάστησης. Ολα αυτά είναι στοιχεία που «ανοίγουν την όρεξη» σε επίδοξους καταπατητές. Αν διαπιστώσετε φύτευση σε παραλίες, μην πάει ο νους σας μόνον στο ...καλό.
Να σημειωθεί ότι μια πρώτη «γεύση» για τον νέο τρόπο καθορισμού των οριογραμμών είχε περιληφθεί στο προεδρικό διάταγμα του Ιανουαρίου για τη Μύκονο.
Με βάση την υπουργική απόφαση καθορίζονται τα εξής:
*Ευνοϊκότεροι όροι για τις βραχώδεις ακτές, που απαντώνται συχνά στη χώρα μας, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Με το επιχείρημα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το εύρος του αιγιαλού είναι περιορισμένο, η οριογραμμή χαράσσεται με βάση το υψόμετρο της ακτής και τη θραύση του κυματισμού, που είναι περιορισμένη ακριβώς λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους. Μάλιστα σε κατακόρυφες ακτές η γραμμή αιγιαλού εξαφανίζεται, αφού συμπίπτει με την άκρη του γκρεμού.
*Για τις ακτές με ομαλή κλίση οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να προστρέξουν ώς την... Τουρκοκρατία, αφού μπορούν να επικαλεστούν στοιχεία των ανέμων, το βάθος του βυθού, ακόμη και το ανάπτυγμα της θαλάσσιας έκτασης. Η απόφαση φροντίζει για όλα, αφού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, κατά κανόνα, σε μεγάλου εύρους αιγιαλό το κύμα διανύει αρκετή απόσταση στην ξηρά. Δίνει επίσης το δικαίωμα, σε περίπτωση που έχουν γίνει παράνομες διαμορφώσεις της ακτής, να αναζητηθεί το αρχικό φυσικό όριο, που προκύπτει από αναζήτηση ή από άλλα στοιχεία!
*Η μεγαλύτερη επινόηση είναι το φυσικό όριο βλάστησης. Η απόφαση μάλιστα αναφέρει ότι αποτελεί σαφή ένδειξη του βάθους στο οποίο μπορεί να φτάσει το κύμα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η συνήθης βλάστηση δεν αναπτύσσεται σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από το νερό της θάλασσας. Λαρισαίος ο υπουργός, είναι φανερό ότι δεν γνωρίζει ότι υπάρχει βλάστηση και δίπλα στο κύμα, πολύ περισσότερο που δεν διασαφηνίζεται από την απόφαση το είδος της βλάστησης και θα αρκεί ένα θαμνάκι για να κατοχυρωθούν οι απαιτήσεις των ιδιωτών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/05/2005

Επιστροφή 

το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι "αυτοχρηματοδοτούμενο";    Απρίλιος 2005
Αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων,
Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βιοποικιλότητα, διαθέτοντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη: το φυσικό της περιβάλλον. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς η χώρα μας δεσμεύεται τόσο από την εθνική νομοθεσία για το περιβάλλον, όσο και από διεθνείς συμβάσεις, κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Ωστόσο, για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου δεν αρκούν μονάχα οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, έρευνα και δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν κατάλληλη χρηματοδότηση από την πολιτεία: με λίγα λόγια, μια σοβαρή και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική σε συνδυασμό με ουσιαστική και αποτελεσματική επένδυση οικονομικών πόρων.

Η χρηματοδότηση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα
Η διεθνής εμπειρία και πρακτική καταδεικνύει, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εφικτή μόνο όταν χρηματοδοτείται σταθερά από τον εθνικό προϋπολογισμό. Άλλες πηγές χρηματοδότησης (προγράμματα, χορηγίες, αυτοχρηματοδότηση) είναι εξαιρετικά χρήσιμες και εφικτές, αλλά επ' ουδενί δεν αρκούν για να στηρίξουν τη λειτουργία του συστήματος.
Στην Ελλάδα του 2005, το φυσικό περιβάλλον καλείται να «αυτοχρηματοδοτηθεί»: οι εθνικοί πόροι για προγράμματα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι πιστώσεις για τη λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών ανεπαρκείς. Η μοναδική εθνική πηγή χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων, δηλαδή το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), παραμένει αδρανής, ενώ λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Παράλληλα, η έλλειψη δομών, υποδομών και πολιτικής βούλησης εμποδίζει την απορρόφηση των ελάχιστων κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί για περιβαλλοντικές δράσεις από κοινοτικά προγράμματα, όπως το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). 
Ορισμένα από τα προβλήματα χρηματοδότησης του περιβάλλοντος στη χώρα μας αναλύονται παρακάτω: 
- Το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ),  λειτουργεί υπό πλήρη αδιαφάνεια, δε δημοσιοποιεί οικονομικά στοιχεία και αρνείται να δώσει πληροφορίες για την κατανομή χρηματοδοτήσεων και τις προτεραιότητες που θέτει.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρεμποδίζει την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης -Σουφλίου ιδρύθηκε μαζί με άλλους 24 φορείς με το νόμο 3044/2002. Με τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο φορέας προχώρησε άμεσα στη υποβολή διαχειριστικών σχεδίων και προτάσεων στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ και την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG. Μέχρι τις αρχές του 2005, από τα προγράμματα αυτά εγκρίθηκαν συνολικά πόροι ύψους 1,121,000 Ευρώ.  Ωστόσο, οι πόροι αυτοί δεν μπορούσαν  να εκταμιευθούν,  καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπέγραφε τους κανονισμούς λειτουργίας του ΦΔ. Όταν τελικά εγκρίθηκαν οι κανονισμοί (ΥΑ865, ΥΑ861 και ΥΑ864 / ΦΕΚ72/Β/24-1-05), το ΔΣ του φορέα συνεκλήθη για να προχωρήσει στη διαδικασία υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων και να ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία του. Το έργο του όμως διακόπηκε πάλι, καθώς με επιστολή του το ΥΠΕΧΩΔΕ (α.π. 253/17-2-2005), ζήτησε να μη ληφθεί καμία οικονομική απόφαση που θα δέσμευε την επόμενη ηγεσία του.
- Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το WWF Ελλάς η πλειονότητα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών (υπηρεσίες ΠΕΧΩ, δασαρχεία) είναι υποστελεχωμένες και πάσχουν από έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές υπηρεσίες, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για εξασφάλιση οικονομικών πόρων, επιδίδονται σε κυνήγι κοινοτικών προγραμμάτων ή ακόμα εκλιπαρούν για 'προσφορά' εξοπλισμού από ιδιωτικούς φορείς, αδυνατώντας έτσι να αντεπεξέλθουν στο πραγματικό έργο που από το νόμο καλούνται να επιτελέσουν.
- Τα κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονταν για το περιβάλλον ήταν αρχής εξ' αρχής ελάχιστα. Συγκεκριμένα, οι πόροι για δράσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας δεν ξεπερνούν το 1,8% του συνόλου του Γ' ΚΠΣ, ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής. Παρ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διαδικασία ενδιάμεσης αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» (ΕΠΠΕΡ) πρότεινε τη δραστική περαιτέρω μείωση κονδυλίων σε άξονες όπως η προστασία της φύσης και η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ευτυχώς, η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ απορρίφθηκε και από τον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος, κο Σταύρο Δήμα.
- Στην Ελλάδα έχουν συσταθεί 27 Εθνικά Πάρκα με αντίστοιχους Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ). Τα 25 από αυτά ουδέποτε λειτούργησαν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ενώ το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου - που ήταν από τα πρώτα που συστάθηκαν (ν. 2742/1999) - βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση και έχει μηνύσει τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την έλλειψη της προβλεπόμενης και αναγκαίας οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, οι ΦΔ αδυνατούν να προχωρήσουν σε υλοποίηση εγκεκριμένων δράσεων από το ΕΠΠΕΡ και την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG, καθώς εκκρεμεί ο ορισμός νέων διοικητικών συμβουλίων, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει σε πολλές περιπτώσεις από τα υπό αντικατάσταση ΔΣ να μη λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις.

Περιβάλλον και Ανάπτυξη
Η χρηματοδότηση της προστασίας του περιβάλλοντος, πέρα από την προφανή της σημασία για την διατήρηση της ποιότητας ζωής, έχει και πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προεκτάσεις. Ο τουρισμός, ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται από επίσημα πρόσωπα ως «η βιομηχανία της χώρας μας», βασίζεται εξ' ολοκλήρου στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η πραγματοποίηση του οράματος για 12-μηνο τουρισμό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από την ανάπτυξη ειδικών μορφών, όπως ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός. Η προστασία του περιβάλλοντος, όμως, προσφέρει και μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης, προάγει την επιστημονική έρευνα και τεχνογνωσία και δημιουργεί προοπτικές αύξησης της προστιθέμενης αξίας της πρωτογενούς παραγωγής (πχ. πιστοποίηση γεωργικών και δασικών προϊόντων, παραγωγή τροφίμων ποιότητας, κτλ).
Η ποιότητα του περιβάλλοντος αποτελεί έναν όλο και σημαντικότερο παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων - ειδικότερα μάλιστα επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπως αυτές που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία). Με δεδομένο ότι υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος υπάρχει στις φτωχές κυρίως περιοχές της χώρας, η ανάπτυξη τέτοιων σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στις περιοχές αυτές χωρίς να εκτοπίζει ή να ανταγωνίζεται υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες.
Η προστασία του περιβάλλοντος, λοιπόν, αποτελεί μια γνήσια συνεισφορά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σχετικά κείμενα και εκθέσεις:
Ελληνική Περιφερειακή Πολιτική: σύντομη περιγραφή του Γ' ΚΠΣ και ανάλυση των σχέσεων με το περιβάλλον, WWF Ελλάς, Μάρτιος 2004
http://www.wwf.gr/images/stories/docs/csfevaluationmarch2004.pdf <http://www.wwf.gr/images/stories/docs/csfevaluationmarch2004.pdf>

Analysis of the Impact of Community Policies on Regional Cohesion, Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Δ/νση Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οκτώβριος 2003
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/3cr/impact_full.pdf <http://europa.eu.int/comm/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/3cr/impact_full.pdf>
Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής
Τηλ. +30 210 3314893
Fax: +30 210 3247578
e-mail: t.nantsou@wwf.gr <mailto:t.nantsou@wwf.gr> 

Επιστροφή 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Οι 9 παρεμβάσεις που αλλάζουν ένα δρόμο-ιστορία

Οδός Πειραιώς: ένας δρόμος-ιστορία, όπου όμως σήμερα, εκτός από ελάχιστες «οάσεις», κυριαρχούν τα μπάζα, οι λακκούβες και η εγκατάλειψη σε όλες της τις μορφές.

Η σημασία αυτού του οδικού άξονα ήταν γνωστή στους Αθηναίους από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Με τα περίφημα Μακρά Τείχη θέλησαν από τότε να συνδέσουν την Αθήνα με τον Πειραιά και να διασφαλίσουν την επικοινωνία με το καθοριστικής σημασίας λιμάνι του. Τα τείχη γκρεμίστηκαν το 86 π.Χ.
Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες και, μόλις το 1833, τα σχέδια των Κλεάνθη-Σάουμπερτ είδαν τη σημασία αυτού του δρόμου. Πρότειναν, μάλιστα, την Πειραιώς και τη Σταδίου ώς τους κύριους άξονες της νέας πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Ειδικά στην περιοχή του Κεραμεικού, τα σχέδια προέβλεπαν την εγκατάσταση των ανακτόρων. Εμειναν βεβαίως στα χαρτιά...
Η καταγραφή που έγινε πριν από μερικά χρόνια, έδειξε ότι μόνο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) διαθέτει στον ζωτικό αυτό άξονα 23 μεγάλους χώρους, ενώ και η Εθνική Τράπεζα έχει αναξιοποίητες ιδιοκτησίες. Εντοπίστηκαν επίσης 170 ιδιαίτερα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Από αυτά, 45 στέγαζαν ή στεγάζουν και σήμερα βιομηχανικές χρήσεις.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί, που ξεκίνησαν το 1993, προέβλεπαν την εγκατάσταση κεντρικής κεραίας κατά μήκος της Πειραιώς, τουλάχιστον για τα τμήματα που βρίσκονται στα όρια των ιστορικών κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά: α.) Να γίνουν υπόγεια τα καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, για να μην αλλοιώνουν τη νέα φυσιογνωμία της περιοχής. β.) Να απομακρυνθούν οι γιγαντοαφίσες και να καθοριστεί διαδικασία ελέγχου των επιγραφών και των διαφημίσεων.
Το στολίδι, όμως, της περιοχής είχε προβλεφθεί να είναι οι δύο εκτεταμένοι χώροι πρασίνου σε έκταση 32 στρεμμάτων, που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο της «Χρωπεί», καθώς και στον χώρο των αποθηκών Τσαούσογλου (30 στρέμματα) δίπλα στα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών.
Οι αλλαγές περιελάμβαναν εννέα σημειακές παρεμβάσεις που κατανέμονται σε όλο το μήκος της οδού Πειραιώς και ορισμένες έχουν ήδη υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα:
*Πλατεία Κουμουνδούρου: Πεζοδρομήθηκε η οδός Κριεζή και αναδείχθηκε η πλατεία και το κτίριο του Βρεφοκομείου.
*Γκάζι: Απομακρύνεται το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ και μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου η λεγόμενη «κορεατική αγορά», για την οποία είχαν αποφασιστεί απαλλοτριώσεις που έχουν «παγώσει» από τη νέα κυβέρνηση. Για την περιοχή αυτή έχει προωθηθεί ειδικό διάταγμα, που προβλέπει κατάργηση των νυχτερινών κέντρων και πρόβλεψη για μεταφορά της Λυρικής Σκηνής.
*Σαράφειο: Το οικοδομικό τετράγωνο 9, που προοριζόταν για τη δημιουργία πολεοδομικού κέντρου για το διαμέρισμα, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου.
*Κόμβος Χαμοστέρνας: Το οικόπεδο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), που σήμερα λειτουργεί ως μάντρα αυτοκινήτων, θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ενώ δίπλα ακριβώς θα δημιουργηθεί ένας μικρός αθλητικός θήλακας. Προτείνεται, επίσης, η απομάκρυνση των επιχειρήσεων που σήμερα χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί χώροι.
*Σφαγεία: Τα μπροστινά κτίρια διατηρούνται ως σημεία αναφοράς της πόλης, ενώ ο κοινόχρηστος χώρος διαμορφώνεται προς τον χώρο των παλαιών στάβλων. Για να υλοποιηθεί αυτή η παρέμβαση πιθανότατα θα χρειαστεί η ελαφρά μετατόπιση του άξονα του δρόμου.
*Σικιαρίδειο: Παραμένει ως διατηρητέο το κτίριο με την καμινάδα, που βρίσκεται στη στροφή του δρόμου, ενώ κατεδαφίζονται οι μεταγενέστερες προσθήκες. Ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε αναψυκτήριο. Στην ίδια ενότητα υπάρχει και η Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία προβλέπεται να επεκταθεί στον παρακείμενο ελεύθερο χώρο των 30 στρεμμάτων.
*Κόμβος Κηφισού: Η ιδιοκτησία της ΚΕΔ στο οικοδομικό τετράγωνο 30 κηρύσσεται διατηρητέα. Επιτρέπεται μόνο η κατεδάφιση των μονώροφων κτιριακών όγκων που εφάπτονται της οδού Πειραιώς, ώστε να αναδειχθούν τα πίσω κτίρια. Το ίδιο ισχύει και για το εργοστάσιο «Γλυκερίνης», ενώ το διπλανό εργοστάσιο «Μάνος» χαρακτηρίζεται ενδιαφέρον.
*Περιοχή «Χρωπεί»: Δημιουργείται χώρος πρασίνου μπροστά στο κτίριο της ΔΕΗ και αναδεικνύεται το συγκρότημα της Σχολής Κλωστοϋφαντουργίας με το γκρέμισμα της περίφραξης.
*Κόμβος Λαμπράκη: Είχαν προβλεφθεί εκτεταμένες απαλλοτριώσεις (ΟΤ 151, 152, 28 και 30) με στόχο την αποσυμφόρηση της στροφής και τη βελτίωση της ορατότητας του δρόμου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2004

Επιστροφή 

16.000 αυθαίρετα τον χρόνο στην Αττική

Η λανθασμένη πολιτική ετών και το μήνυμα «τίποτα δεν γκρεμίζεται» φέρνουν 40.000 παράνομες κατοικίες ετησίως στη χώρα

Του Γιωργου Λιαλιου

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κατοικιών που κτίζονται σε όλη την Ελλάδα είναι αυθαίρετο. Μισό αιώνα μετά το πρώτο μεγάλο κύμα αυθαιρέτων, η πολιτεία εξακολουθεί να ενθαρρύνει την παρανομία, θεσπίζοντας ανά διαστήματα νομοθετικά φληναφήματα, που «θολώνουν» αντί να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, στο Λεκανοπέδιο Αττικής τον τελευταίο χρόνο έχει ξεφυτρώσει μια μικρή κωμόπολη από αυθαίρετα...

Η Ελλάδα σήμερα κατοικεί σε περίπου 6,9 εκατομμύρια κατοικίες. Επίσημη εικόνα για την έκταση της αυθαιρεσίας όμως δεν υπάρχει. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ, για τη δεκαετία 1991-2001, κάθε χρόνο χτίζονταν περίπου 93.000 νόμιμες κατοικίες και 31.000 αυθαίρετες. Οι περισσότεροι ερευνητές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των οικοδομών που ανεγείρονται κάθε χρόνο δεν έχουν άδεια. Με βάση ότι (σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) το 2004 χτίστηκαν σε όλη την Ελλάδα 122.148 νόμιμες κατοικίες και το πρώτο δεκάμηνο του 2005, 116.963 νόμιμες κατοικίες, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι αυθαίρετες κατοικίες κυμαίνονται περίπου στις 40.000 ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 40% των αυθαιρέτων βρίσκονται στην Αττική. Με βάση το δεδομένο αυτό εκτιμάται ότι, ετησίως, χτίζονται στην Αττική περί τα 16.000 αυθαίρετα. Μια κωμόπολη.

Πού θα σταματήσει αυτή η κατάσταση; «Στην περίπτωση της Αττικής υποθέτω όταν πολεοδομηθούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι!», λέει στην «Κ» η κ. Βιβή Μπάτσου, αρχιτέκτων πολεοδόμος και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα λανθασμένης πολιτικής ετών», συμπληρώνει ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γιώργος Γεράκης. «Ο κόσμος έχει μάθει ότι η αυθαιρεσία και η καταπάτηση δεν διώκεται, ότι χωρίς συναλλαγή δεν προχωράει τίποτα. Αυτή η καθεστηκυία νοοτροπία δύσκολα θα αλλάξει». ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-2-06

Επιστροφή 

Σε διαβούλευση το ν/σ για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που θα αντικαταστήσει το νόμο 2545/1997 για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές περιοχές (ΒΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται, η τελευταία νομοθετική ρύθμιση (ν. 2545/97) που αφορούσε τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία των ΒΕΠΕ, έγινε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, κατά την οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες και δυσλειτουργίες, καθώς και ελλείψεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, το εν λόγω νομοσχέδιο αποσκοπεί αφενός μεν στην προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος νέων φορέων, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ), αφετέρου δε στη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση υφιστάμενων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Το νομοσχέδιο απεστάλη στα αρμόδια υπουργεία, στην ΕΝΑΕ στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στα Επιμελητήρια, στην ΚΕΔΚΕ στον ΣΕΒ στον ΣΒΒΕ, στην ΕΕΤ ενώ είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από την ιστοσελίδα της ΓΓΒ www.ggb.gr.
Οι σχετικές παρατηρήσεις θα αποσταλούν μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006, στη Διεύθυνση Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, Μεσογείων 119, Τ.Κ. 10192, Αθήνα (fax: 210-6965943, e-mail: gr1ggb@ypan.gr).
Το τελικό κείμενο που δίνεται προς διαβούλευση είναι προϊόν επεξεργασίας ειδικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ και άλλων φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Κύριοι στόχοι και καινοτομίες του νομοσχεδίου

Οι κύριοι στόχοι και οι σημαντικότερες καινοτομίες του νέου νομοσχεδίου είναι:

-         Η δημιουργία νέων σύγχρονων λειτουργικών χώρων υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με συγκεκριμένα και σαφή πλεονεκτήματα, ώστε να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

-         Η προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων(ΕΠ), που θα μπορούν να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο ή το ΕΠΑΝ.

-         Η διεύρυνση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη διαφόρων τύπων Επιχειρηματικών Πάρκων από πολλούς φορείς: τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρίες, όμιλοι επιχειρήσεων κλπ.

-         Η παροχή ολόκληρης σειράς από πλεονεκτήματα στους δυνητικούς επενδυτές (λιγότερες άδειες, δυνατότητα επιχορήγησης κλπ) και

-         Η δυνατότητα διεύρυνσης των τύπων επιχειρήσεων που μπορεί να υποδεχτεί ένα ΕΠ και πέραν της μεταποίησης.

-         Η περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

-         Η βελτίωση και ουσιαστική αναβάθμιση των επιχειρηματικών υποδομών.

Επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου

Τα κύρια σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

  1. Καθιερώνεται ξεκάθαρη ορολογία που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις και ταιριάζει στις σημερινές ανάγκες. Καθιερώνεται ως όρος και ως έννοια το Επιχειρηματικό Πάρκο αντί της Βιομηχανικής Περιοχής ή του Βιοτεχνικού Πάρκου αντανακλώντας τη μετακίνηση από τα στενότερα όρια της μεταποίησης σε ευρύτερες επιχειρηματικές δομές. Εισάγονται οι όροι ανάπτυξη και εκμετάλλευση ΕΠ, ξεκαθαρίζουν οι όροι διοίκηση και διαχείριση, αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων.
  2. Η δημιουργία ενός ΕΠ παίρνει το χαρακτήρα επενδυτικού σχεδίου, με αυξημένα όμως κοινωνικά οφέλη, άρα και με αυξημένη ενίσχυση και προστασία από τους κρατικούς πόρους και θεσμούς.
  3. Απλοποιείται η διαδικασία εγκρίσεων και παρακολούθησης των έργων. Επίσης, καταργούνται διαδικασίες που καθιστούσαν ανενεργό το νόμο 2545/1997 και η πείρα απέδειξε ότι είναι ανεφάρμοστες, όπως η οργάνωση πάρκων επί γης που δεν ανήκει στον επενδυτή, η σύσταση ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση των ΕΠ κλπ. Διευκολύνεται ο επενδυτής, ώστε σταδιακά και αφού εξασφαλίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να προβαίνει σε δαπάνες για μελέτες και έργα.
  4. Απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό η διαδικασία και οι άδειες για εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός ΕΠ, ώστε να γίνει πράξη η απαίτηση για ελεύθερη επιχειρηματική δράση μέσα σε καθορισμένα πλαίσια. Ενδεικτικά, εντός ΕΠ δεν απαιτείται Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, άδεια εγκατάστασης, άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για τη χαμηλή όχληση, που περιλαμβάνει το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων συγχωνεύεται με την άδεια λειτουργίας, ενώ για τα επαγγελματικά εργαστήρια προβλέπεται ότι δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια. Αντίθετα δυσχεραίνεται η εγκατάσταση μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης εκτός ΕΠ ή άλλων οργανωμένων χώρων υποδοχής επιχειρήσεων.
  5. Ενισχύεται η διοίκηση-διαχείριση ΕΠ που προικίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για αυτοδιαχείριση του πάρκου μέσα σε συγκεκριμένα όμως πλαίσια, ώστε η απαλλαγή από άδειες και εγκρίσεις να συμβαδίσει με πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.
  6. Προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης της διαχείρισης, αλλά και των κοινωφελών υποδομών στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Επίσης, συμπεριλήφθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης της διαχείρισης των ΒΙΠΕ στους οικείους ΟΤΑ.
  7. Για τις εξωτερικές υποδομές αφενός προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη στη μελέτη βιωσιμότητας ως κόστος και αφετέρου προβλέπεται ο τρόπος υλοποίησής τους.
  8. Για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις καθορίζεται ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής εξυγίανσης, με δίκαιο επιμερισμό του κόστους, ώστε να αναβαθμίζονται οι υποδομές χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να τηρείται η γενική αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου και να οριστεί ο χώρος τους σαν ΕΠ, με την ευνοϊκή ρύθμιση ότι στους κοινόχρηστους χώρους υπολογίζονται και δρόμοι, πλατείες κλπ που ήδη χρησιμοποιούνται ως τέτοιοι.
  9. Ειδικά για την Αττική θεσπίζονται και πολεοδομικά πλεονεκτήματα για περιοχές που θα υποστούν περιβαλλοντική εξυγίανση.
  10. Προβλέπονται επιχορηγήσεις για τη δημιουργία υποδομών σε EΠ και θεσπίζονται κυρώσεις και μεταβατικές διατάξεις. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/02/1160800.htm (Ναυτεμπορική6-3-06)

Επιστροφή 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Κάθε εννέα τετράγωνα να γκρεμίσουμε το ένα»

της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Είναι ανάγκη ζωής να δημιουργηθούν στην Αθήνα πλατείες και χώροι πρασίνου. Την άποψη αυτή, μεταξύ άλλων επιστημόνων, υποστηρίζει ο Θανάσης Αραβαντινός, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ. Θεωρεί πως τα φυσικά στοιχεία μιας πόλης είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της. Μία επιβίωση που δείχνει σχεδόν ανέφικτη μέχρι ο Eλληνας να σταματήσει να κάνει μόνον ό,τι τον βολεύει.

Στο γραφείο του, σε κεντρικό δρόμο του Kολωνακίου, επικρατεί ένα ενδιαφέρον... χάος. Στο μεγάλο κεντρικό τραπέζι, είναι ανοιγμένοι χάρτες της Aθήνας, δίπλα σε ογκώδη βιβλία, διάφορα χαρτιά, χάρακες και άλλα εργαλεία. Tους τοίχους καλύπτουν βιβλιοθήκες, πάνω στις οποίες κρέμονται πολεοδομικοί χάρτες άλλων πόλεων, όπως της Bόννης, της Bαρκελώνης και του Eλσίνκι και, φυσικά, φωτογραφίες της κόρης και της συζύγου του. Φυσικά, ο ίδιος ο κ. Θανάσης Aραβαντινός, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο EMΠ, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα να ξετρυπώσει οτιδήποτε από το χώρο. Tο μόνο πρόβλημά του μοιάζει να είναι η συνέντευξη και η φωτογράφιση που ακολουθεί. «Θα μπορούσα να σας στείλω μια μικρή φωτογραφία, δεν χρειαζόταν να μπείτε στον κόπο. Eξάλλου το θέμα μας είναι η Aθήνα», μας λέει. «H δική σας άποψη για την Aθήνα, εσείς είστε το θέμα», τον διορθώνουμε. «Eγώ;»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια συνέντευξη με τον κ. Αραβαντινό. Η εμπειρία του από τη Γερμανία (είναι διδάκτωρ Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Αννόβερου και μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Πολεοδομίας και Χωροταξίας), η πολυετής του συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ως προϊστάμενος μελετών, η συμβολή του στη σύνταξη των διαδοχικών ρυθμιστικών σχεδίων της Αθήνας και η ενασχόλησή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Aφορμή στάθηκε η πρόσφατη εξαιρετική εισήγησή του σε ένα κύκλο σεμιναρίων. Eκεί είχε μιλήσει για τα προβλήματα των ελληνικών πόλων, μεταξύ των οποίων και για τη βαθμιαία εξαφάνιση του φυσικού στοιχείου. «Tα φυσικά στοιχεία της πόλης πρέπει να διατηρηθούν όχι τόσο γιατί είναι στοιχεία όμορφα ή γιατί τα χρησιμοποιεί ο πληθυσμός για αναψυχή, όσο γιατί είναι απαραίτητα στην επιβίωση της πόλης», είχε τονίσει. Tο ενδιαφέρον μας είχε επίσης κινήσει ο τίτλος της περυσινής εισήγησής του σε ένα χωροταξικό συνέδριο στα Iωάννινα: «Προς μια περιβαλλοντική Πολεοδομία».

«Kανονικά, ο όρος είναι υπερβολή», μας λέει τώρα. «H περιβαλλοντική διάσταση έπρεπε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας έχουν έρθει τα πάνω κάτω».

Kύριε καθηγητά, σας αρέσει η Αθήνα;

Ωραία ερώτηση, αλλά για να απαντήσω πρέπει να διχαστώ σαν προσωπικότητα. Tην Aθήνα την αγαπάω, αλλά με πικραίνει. Yπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπήσει κανείς την Aθήνα, με τον πολιτισμό της, την καταπληκτική της τοπογραφία. Mετά τον πόλεμο, όμως, όταν άρχισε η διαδικασία της ανοικοδόμησης, με βασικούς άξονες την πολυκατοικία της αντιπαροχής και τα αυθαίρετα, η πόλη άρχισε να πυκνώνει και να εκρήγνυται σε έκταση. Δυστυχώς, αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Aν κοιτάξετε την Aθήνα από ψηλά, θα δείτε ένα «αστικοαγροτικό συνεχές». Ενώ στην Ευρώπη, το όριο των πόλεων είναι σαφές κι από εκεί και πέρα υπάρχουν οι αγροτικές εκτάσεις, τα δάση, οι θαλάσσιες επιφάνειες, στην πρωτεύουσά μας υπάρχει μια διάχυση του οικοδομικού όγκου, που έχει καταστρέψει την αγροτική περιοχή, ενώ παράλληλα δεν αποτελεί ούτε πόλη. Γιατί όταν δεν υπάρχουν υποδομές, μια συμπαγής οργάνωση που να εκπέμπει αστική μυρωδιά, δεν υπάρχει πόλη.

Yπάρχει όμως ζήτηση για κατοικία.

Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά που χτίζονται στην Ανατολική Αττική, εκτός ότι έκαναν τη ζημιά τους, θα μείνουνε και «κουφάρια». Aυτή τη στιγμή, στον οικοδομικό όγκο που έχουμε χτίσει, εντός και εκτός σχεδίου, χωράνε περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Yπάρχει υπερπροσφορά κελύφους που δεν μας χρειάζεται. Θα υπάρξουν και κτίρια που δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου. Δείτε αυτό που έγινε με τα υπόγεια μέσα στην πόλη. Tο YΠEXΩΔE τα νομιμοποίησε, μετατράπηκαν σε γκαρσονιέρες και τώρα δεν μένουν εκεί ούτε οι μετανάστες. Κανονικά υπόγεια και ημιυπόγεια έπρεπε να μετατραπούν σε γκαράζ. O δημόσιος χώρος δεν φθάνει για να καλύψει τις ανάγκες των αυτοκινήτων. Aλλωστε, τον χρειαζόμαστε για πράσινο και για περπάτημα. Nα είναι ουσιαστικός κοινωνικός χώρος, όχι πάρκινγκ.

Προφανώς οι ελεύθεροι χώροι της Aθήνας δεν επαρκούν.

O βασικός δημόσιος χώρος στην Aθήνα είναι ο δρόμος. Oύτε καν το πεζοδρόμιο, καθώς έχει κατακτηθεί και αυτό από αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και σκουπίδια. H Aθήνα έχει καθηλωθεί στα 2,8 - 3 τ.μ. κοινόχρηστου πρασίνου κατά κεφαλήν, ενώ το ευρωπαϊκό στάνταρντ είναι τα 20 τ.μ. - για να μην πάμε στο άλλο άκρο, όπως είναι η Oυάσιγκτον, με τα 50 τ.μ. ανά κάτοικο. Tο νούμερο των 2,5 τ.μ. κατ' άτομο το επαναλαμβάνω εδώ και 30 χρόνια στο Πολυτεχνείο και δεν αλλάζει. Διότι αντί να γκρεμίζουμε, αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε το πράσινο, στις επεκτάσεις που κάνουμε, γίνεται ακόμη λιγότερη αύξηση. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, ούτε ζητείται σαν προδιαγραφή η αναλογία πρασίνου κατά κεφαλήν.

Γιατί είναι σημαντικοί οι ελεύθεροι χώροι σε μια πόλη;

Γιατί έχουμε μια τραμπάλα. Εάν στη μια μεριά της τραμπάλας βάλω έναν πολύ μεγάλο οικοδομικό όγκο, από την άλλη μεριά πρέπει να προστεθεί ελεύθερος χώρος για να υπάρξει ισορροπία. Aλλιώς, θα έχουμε ανατροπή. Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στη Γερμανία ή στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των οικοδομικών τετραγώνων είναι ένας προσπελάσιμος, κεντρικός ελεύθερος χώρος. Kαι για τους πεζούς, αλλά και για τα πυροσβεστικά οχήματα. Οταν είχαν γίνει οι σεισμοί στην Αθήνα το '81, ξένοι επιστήμονες μας είχαν πει ότι στην Αθήνα, σε κάθε εννιά οικοδομικά τετράγωνα, πρέπει να γκρεμιστεί το ένα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη πλατείες, πράσινο, αλλά και χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν έγινε. Σε επίπεδο πολυκατοικίας, ακόμα και ένας εσωτερικός ακάλυπτος χώρος μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες αερισμού, φωτισμού, αλλά και ασφάλειας. Kανονικά, επίσης, όλες οι πολυκατοικίες έπρεπε να έχουν προκήπιο. Συντελεί αποφασιστικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος του δρόμου, διότι ενώ είναι ιδιωτικό, προστίθεται στον άκτιστο χώρο, αυξάνει το οξυγόνο, μονώνει και προσφέρει ασφάλεια. Tα βλέπουμε όμως όλο και λιγότερο.

Ποια είναι η «πηγή του κακού»;

Oσον αφορά τη νόμιμη οικοδόμηση, είναι το τρίπτυχο ρυμοτομικό σχέδιο - όροι δόμησης - ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός). Το ρυμοτομικό σχέδιο δεν ορίζει χρήσεις γης για μια ισόρροπη εκμετάλλευση, δεν ορίζει πού θα γίνουν τα κέντρα, πού θα γίνει η κατοικία, ποιοι θα μείνουν ελεύθεροι χώροι, ποιοι θα είναι οι άξονες μεταφορών. Aπλώς δείχνει τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Aπό εκεί και πέρα, ο καθένας κάνει σχεδόν ό,τι θέλει. Γιατί και οι όροι δόμησης, για ένα πολύ μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, είναι απαράδεκτοι. Το ποσοστό κάλυψης φθάνει το 70%, το 82,5%, πολλές φορές και το 100%. Kι ενώ αυτό που θα μπορούσε να μας σώσει είναι τα άχτιστα οικόπεδα ή κάποια χαμηλά διατηρητέα κτίρια, τα άχτιστα οικόπεδα κτίζονται με τους ίδιους συντελεστές δόμησης και στα διατηρητέα έχει δοθεί η δυνατότητα να προστεθεί ο οικοδομικός όγκος από πάνω και να κτιστεί ένα θηριώδες κτίριο διατηρώντας μόνο την πρόσοψη. Πολλά διατηρητέα που έχουν γίνει καταστήματα έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε ωραία διατηρητέα κτίρια που τα παράθυρά τους δεν ανοίγουν. Που οι άνθρωποι μέσα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την πόλη, αλλά ούτε και η πόλη μ' αυτούς. Δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία τα παράθυρα.

Aυτή τη στιγμή, η Aθήνα έχει περιθώρια βελτίωσης;

Mόνο με καινούργια ρυμοτομικά σχέδια που να μεγαλώσουν τις ελεύθερες επιφάνειες εις βάρος των δομούμενων επιφανειών και με μείωση του οικοδομικού όγκου. Υπάρχουν τρόποι. Kατ' αρχήν πρέπει να χαρτογραφήσουμε τους ελεύθερους χώρους. Μετά πρέπει να αρχίσουμε να ενοποιούμε τους περιαστικούς χώρους μεταξύ τους, να δημιουργηθεί μεταξύ Υμηττού - Πεντέλης - Πάρνηθος και Αιγάλεω ένας πράσινος δακτύλιος που να περιβάλλει την Aθήνα και να σταματά τη δόμηση. Kαι μέσα στην πόλη θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το πράσινο. Mε πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις και με το να βάλουμε τέτοιους όρους δόμησης ώστε ο ιδιωτικός χώρος να συμβάλλει στο δημόσιο ελεύθερο χώρο, π.χ. με τα προκήπια και τους ιδιωτικούς ακάλυπτους. Eπιπλέον, οι δήμοι δεν έχουν ως μόνο εργαλείο την απαλλοτρίωση για να εξασφαλίσουν ελεύθερους χώρους. Yπάρχει η μεταφορά συντελεστή δόμησης, με την οποία δίνοντας στον ιδιοκτήτη τίτλους ιδιοκτησίας μιας έκτασης κάπου αλλού, μπορεί να απελευθερωθεί ένα οικόπεδο και να γίνει πλατεία. Επίσης, υπάρχει το εργαλείο της «εικοσάμετρης λωρίδας», με το οποίο το κόστος της απελευθέρωσης ενός οικοπέδου το πληρώνουν αυτοί που θα ωφεληθούν από αυτό, οι γείτονες. Tρόποι υπάρχουν, μηχανισμοί υπάρχουν, χρειάζεται μόνο καλύτερη οργάνωση. Πρέπει εμείς οι τεχνικοί να μην αρκούμαστε στις εύκολες λύσεις και η Πολιτεία να σταματήσει την πελατειακή πολεοδομία.

Ποιες είναι οι πόλεις-πρότυπα για σας;

Στα μαθήματα που κάνω στο Πολυτεχνείο, δείχνω τα σχέδια της Mόσχας, όπου φαίνεται πόσο ωραία διεισδύει η Φύση μέσα στην πόλη. Yπάρχουν σφήνες πρασίνου που μαζί με το ποτάμι φθάνουν μέχρι το κέντρο. Mια άλλη ωραία περίπτωση είναι η Kοπεγχάγη με το λεγόμενο «σχέδιο των πέντε δακτύλων», των πέντε οικιστικών ενοτήτων, ανάμεσα στις οποίες έχει δάσος. Aκόμα και στον μεσογειακό Nότο, στη Bαρκελώνη έχουν σεβαστεί το πράσινο, τα ρέματα, τους χειμάρρους, τα ποτάμια. Eμείς εδώ δεν έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα ποτάμια, με εξαίρεση λίγα κομματάκια του Kηφισού. O Iλισός έχει κλείσει, ο Hριδανός έχει κλείσει, όλοι οι χείμαρροι έχουν κλείσει και το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν έχουμε πράσινο και νερό, αλλά ούτε και δυνατότητα τα όμβρια ύδατα να έχουν απορροή προς τη θάλασσα. Γι' αυτό και έχουμε τόσο συχνά πλημμύρες. Πάνω στους χειμάρρους έχουν κτιστεί μέχρι και σχολεία.

Ποια γειτονιά της Aθήνας σας αρέσει;

Eίμαι άνθρωπος του κέντρου, μ' αρέσει η Πλάκα, το Mεταξουργείο, του Ψυρρή, το Kολωνάκι. Bέβαια, δυστυχώς με τις μεγάλες πυκνότητες και την αύξηση των αυτοκινήτων, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα.

Eσείς δεν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο;

Kυκλοφορώ με το μετρό, με εξυπηρετεί πολύ. Eχω μάλιστα μηνιαίο εισιτήριο. Λέω και στους φοιτητές μου να αφήνουν τη μοτοσικλέτα και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αντιδρούν. Mου λένε, «με τη μοτοσυκλέτα κάνουμε 8 λεπτά και με το τρόλεϊ μισή ώρα». Nαι, τους λέω, αλλά ποιος πληρώνει αυτή τη διαφορά; Oλοι οι υπόλοιποι. Γι' αυτό η μισή ώρα του λεωφορείου γίνεται μία ώρα. Γι' αυτό ενώ το μετρό δεν πήρε χώρο από την πόλη, η κατάσταση στην επιφάνεια του εδάφους δεν βελτιώθηκε. Tο άδειασμα του δρόμου που προκάλεσα εγώ και οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούν τον υπόγειο, το γέμισαν κάποιοι άλλοι. Eπρεπε όμως να έχουμε κάνει τη ζωή των εποχούμενων δύσκολη. Nα υπάρξουν απαγορευτικά μέτρα για τα ατομικά μέσα μεταφορών γιατί κάνουν μεγάλη ζημιά. Kι εμείς όμως, όταν βλέπουμε ότι κάτι μας βολεύει, πρέπει μέσα μας να πολλαπλασιάζουμε τη «βολή» αυτή επί όλο τον πληθυσμό. Tο πρόβλημα στην Eλλάδα δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε τεχνικό, είναι πρόβλημα πολιτισμού. Πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε λιγότερο ατομικιστικά.  Καθημερινή ΟΙΚΟ 11-3-06

Επιστροφή 

Σχέδιο αποτελεσματικής διαχείρισης δημόσιων πόρων

Τρία σχέδια νόμου που αφορούν τα εθνικά κληροδοτήματα, τις σχολάζουσες κληρονομιές αλλά και την οργάνωση Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών στέλνει στη Βουλή το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα σχετικά κείμενα έχουν λάβει την τελική μορφή τους και η επεξεργασία έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με βάση τις κατευθύνσεις που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας. Στόχος των σχεδίων νόμου είναι να προκύψει καλύτερη διαχείριση των πόρων του Δημοσίου, αλλά και της περιουσίας του. Στη συνέχεια περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες τα σχετικά σχέδια νόμου, που εντός των ημερών παίρνουν την άγουσα για το Κοινοβούλιο.

1) Κώδικας Εθνικών Κληροδοτημάτων: Το σχετικό σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών. Προβλέπεται για πρώτη φορά η σύνταξη εθνικού και περιφερειακών μητρώων περιουσιών για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών και των κυριοτέρων στοιχείων τους.

Το ίδιο προτείνει: α) την υιοθέτηση συγχρόνων μεθόδων για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς, β) την πρόβλεψη για τη θεσμοθέτηση κλαδικού λογιστικού σχεδίου των ιδρυμάτων, που θα επιτρέψει την αντικειμενική και αξιόπιστη απογραφή της οικονομικής τους κατάστασης και γ) την καθιέρωση νέου συστήματος προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου με δυνατότητα ανάθεσης και σε ορκωτούς λογιστές.

2) Σχέδιο νόμου για σχολάζουσες κληρονομιές: Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του καθεστώτος της κηδεμονίας, ώστε σε εύλογο χρόνο να παραδίδεται η κληρονομιά στον κληρονόμο, που στο 80% των περιπτώσεων είναι το Δημόσιο.

Αρχικά δίνεται στον κηδεμόνα προθεσμία έως 24 μήνες για την εξεύρεση των κληρονόμων, ενώ μετά την πάροδο της προθεσμίας επακολουθεί η αναγνώριση του Δημοσίου ως κληρονόμου.

Με τις νέες διατάξεις εξορθολογίζεται και διευκρινίζεται η εκπροσώπηση του Δημοσίου στις δίκες που αφορούν σχολάζουσες κληρονομιές και επεκτείνεται και στις υποθέσεις αυτές το δικαίωμα του Δημοσίου, που ανέκαθεν ίσχυε για τα εθνικά κληροδοτήματα.

Τέλος, τίθεται προθεσμία για τη σύντομη περαίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων σχολαζουσών κληρονομιών.

3) Σύσταση Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών (ΣΔΕ): Το ΣΔΕ ασκεί έλεγχο: α) στη διαχείριση του προϋπολογισμού όλων των φορέων (Προεδρία της Δημοκρατίας, Βουλή, Υπουργεία, Περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, ειδικούς λογαριασμούς, ΝΠΙΔ, φορείς που δανειοδοτούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΚΟ, κληροδοτήματα, φορείς που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οργανισμούς), β) σε κάθε πράξη ή παράλειψη που επηρεάζει ή δύναται να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση των παραπάνω φορέων και γ) στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους.

Ο έλεγχος ασκείται από δημοσιονομικούς ελεγκτές, οι οποίοι συνεπικουρούνται στο έργο τους από βοηθούς ελεγκτές, υπαλλήλους των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, από αποσπασμένους υπαλλήλους και από εμπειρογνώμονες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/06/2006_187186

Επιστροφή 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, 27 Ιουλίου 2006

Ανακόλουθο και επικίνδυνο για την ανάπτυξη της χώρας το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακόλουθο ως προς τις ίδιες τις αρχές που υποτίθεται ότι θέτει, επικίνδυνο για τους στόχους (φανερούς και μη) που υποτίθεται ότι επιδιώκει να υπηρετήσει, είναι στο σύνολό του είναι το σχέδιο νόμου για τον «αιγιαλό και παραλία» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο άρθρο 2, παράγραφος 1, ορίζεται ότι «ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στη Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού», στην αμέσως επόμενη παράγραφο, οι συντάκτες του σ/ν φροντίζουν να αναιρέσουν όλα αυτά υπογραμμίζοντας ότι «η ελεύθερη και ακώλυτη αμφίδρομη επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα ή τον ποταμό ή τη λίμνη» μπορεί να πάψει να ισχύει «...για κοινωφελείς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων, τις οποίες προβλέπει ο νόμος» !

Και επειδή ο «νόμος», σε όλα τα επόμενα άρθρα του, προβλέπει ότι «η παραχώρηση δύναται να γίνει και απευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα» δια πάσα χρήση (στην κυριολεξία τίποτα δεν αφήνει χωρίς να προβλέπει παραχώρηση και παρόλα αυτά, για καλό και για κακό, προσθέτει και την έκφραση «για την εξυπηρέτηση ...αναπτύξεως της εθνικής οικονομίας» !!!), ξεχώντας την αρχή της αειοφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι ξεκάθαρο ότι αποβλέπει σε μια γενικευμένη υποθήκευση του φυσικού και οικολογικού παράκτιου αποθέματος της χώρας, το οποίο αποτελεί – κατά κοινή αντίληψη και παραδοχή – το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, για την ανάπτυξη π.χ. ενός βιώσιμου τουρισμού.

Με την κατάργηση, μάλιστα της έως και σήμερα προβλεπόμενης παραλιακής ζώνης των 50 μέτρων και του καθορισμού στο εξής – και κατά το δοκούν – νέας ζώνης, ακόμη και με πρωτοβουλία των κατά τόπους υπηρεσιών ή και με πρωτοβουλία των ιδιωτών, καθίσταται φανερό ότι βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών κινδύνων αλλοίωσης της φυσικής μορφολογίας των ακτών, για την εξυπηρέτηση παντός είδους συμφερόντων.

Χαρακτηριστικές, εν προκειμένω, είναι οι φωτογραφικές διατάξεις που αναφέρονται σε περιοχές «φιλέτα» των Δωδεκανήσων (κυρίως της Ρόδου), όπου η παραλιακή ζώνη «καρατομείται» και περιορίζεται σε πλάτος 12 μέτρων, ενώ η υπόλοιπη έκταση της παραλίας «καταγράφεται σαν δημόσιο κτήμα, το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» και άρα ...δύναται να παραχωρηθεί απ’ ευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα !!!

Είναι προφανές – και μόνο με αυτές τις ενδεικτικές αναφορές – ότι το σχέδιο νόμου ούτε εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ούτε διασφαλίζει την άσκηση πραγματικά αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στια παραθαλάσσιες εκτάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση όφειλε να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες προστασίας των ακτών που αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή οικοσυστήματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Το κείμενο – το οποίο χαρακτηρίζεται από κατά συρροή ανακολουθίες – δεν μπορεί να έχει συνταχθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες που ως έργο τους έχουν τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Εξυπηρετεί συγκεκριμένα και χρονίζοντα αιτήματα συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, επιβραβεύει – και αυτό – όσους κατά το παρελθόν προχώρησαν σε καταλήψεις δημόσιας γης και εξασφαλίζει ελευθερία «κινήσεων» για ανεξέλεκτη παραχώρηση κάθε παραλιακής έκτασης, εφόσον τεθεί ως αίτημα από επίδοξους επενδυτές, ανεξαρτήτου έκτασης και σημασίας για την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον επένδυσης.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και θετικές θετικές διατάξεις, όπως αυτές που αναφέρονται στα τεχνικά ζητήματα, στην σύντμηση του χρόνου για τον καθορισμό της παραλίας και στις κατεδαφίσεις αυθυαίρετων κατασκευών επί της παραλίας, που επί δεκαετίες ήταν αίτημα και του ΤΕΕ, κινδυνεύουν να απαξιωθούν..

Επιστροφή

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ για τους ελεύθερους χώρους

Υποδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία η ήδη «καχεκτική» αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Αττική. Το 2002 το πράσινο που αναλογούσε ανά κάτοικο ήταν 4,7

τετραγωνικά μέτρα και σήμερα κυμαίνεται στα 2 με 2,5 τετραγωνικά μέτρα, με τάσεις περαιτέρω μείωσης. Τη δραματική αυτή μείωση των ελεύθερων χώρων και δη των χώρων πρασίνων, καταγράφουν στοιχεία ερευνών, με πιο πρόσφατη την έρευνα του Τμήματος  Περιβαλλοντικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

H Ελλάδα κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως του μελετητές.

Στην προσπάθεια διάσωσης των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, που δεν παραδόθηκαν «βορά» στις μπουλντόζες ή τα επιχειρηματικά σχέδια ιδιωτών για την ανέγερση κτιρίων - μαμούθ, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ανέλαβε πρωτοβουλία καταρχήν για την καταγραφή τους σε συνεργασία με τους δήμους ευθύνης της. Ήδη με έγγραφό της προς τους εκατόν είκοσι δύο δήμους του νομού Αττικής η ΤΕΔΚΝΑ έχει ζητήσει να προχωρήσουν οι τελευταίοι στην αναλυτική καταγραφή όλων των δημόσιων χώρων της περιοχής τους και ταυτόχρονα να διερευνήσουν σε ποιόν φορέα ανήκουν. Μετά η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων η ΤΕΔΚΝΑ θα προχωρήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής αλλά και με τις κινήσεις πολιτών με σκοπό η διάσωση και διατήρηση των χώρων αυτών.

Τα στοιχεία που ήδη συγκεντρώνονται στην ΤΕΔΚΝΑ μελετώνται από ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό, αποτελούμενη από αιρετούς και ειδικούς επιστήμονες -μηχανικούς, πολεοδόμους, δικηγόρους κ.α. - ώστε με βάση τα δεδομένα να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις και πλαίσιο διεκδίκησης. Από η μέχρι σήμερα καταγραφή προκύπτει ότι ακόμη υπάρχουν διάσπαρτα χιλιάδες στρέμματα ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Ο μεγαλύτερος - και κοινός - «εχθρός” για τους ελεύθερους χώρους - και ιδιαίτερα για τους μεγάλους είναι τα προωθούμενα από το κράτος σχέδια εμπορικής εκμετάλλευσης τους.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, το Κτήμα Βεϊκου και Λαυρεντάκη στο Γαλάτσι, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, κ.ά. Μέχρι σήμερα η  Αυτοδιοίκηση και κινήσεις πολιτών έχουν αποτρέψει με κινητοποιήσεις τους την εμπορευματοποίηση των μεγάλων εκτάσεων. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί και τα σχέδια εμπορευματοποίησής τους. Για την Αυτοδιοίκηση της Αττικής η οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια για να κατοχυρωθεί η χρήση τους ως ελεύθερων χώρων αποτελεί πλέον μονόδρομο. Μεγάλο αγκάθι για τη διάσωση αυτών των χώρων είναι και το γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι χώροι εμφανίζονται να συνδιαχειρίζονται από διάφορους φορείς, οι οποίοι διεκδικούν την αξιοποίησή τους επί ίσοις όροις.

Για παράδειγμα έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στο δήμο Αγίας Βαρβάρας, η απόφαση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να προχωρήσει σε ανέγερση πολυκατοικιών σε έκταση πρασίνου, που περιβάλλει το ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας και που αποτελεί τη μοναδική έκταση πρασίνου στην πόλη και για δεκαετίες τόπο αναψυχής των πολιτών.

Μετά τις κινητοποιήσεις δημοτικής αρχής και κατοίκων και την παρέμβαση της ΤΕΔΚΝΑ, τελικά η Εκκλησία αναθεώρησε την απόφασή της, εγκατέλειψε τα σχέδιά της και συντάχθηκε αλληλέγγυα με την προσπάθεια της τοπικής αρχής για να παραμείνει έκταση πράσινος χώρος.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Πρωταρχικός σκοπός της Αυτοδιοίκησης στην Αττική είναι η διάσωση των μεγάλων ελεύθερων χώρων, όπως είναι το Γουδί και το Ελληνικό - όπου δε συζητούν άλλη λύση εκτός από τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου ­αλλά και της παραλίας των Τζιτζιφιών και της έκτασης του παλαιού Ιπποδρόμου.

Το αμέσως προσεχές διάστημα η ΤΕΔΚΝΑ σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής θα δημοσιοποιήσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους. Μεταξύ των πρωτοβουλιών Θα είναι η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με ραδιοφωνικά κυρίως σποτ.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα πραγματοποιηθούν ειδικές θεματικές και κατά περίπτωση εκδηλώσεις, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις Προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τη διάσωση των χώρων από τα σχέδια εμπορευματοποίησης και την αξιοποίησή τους ως χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Ήδη μέχρι σήμερα με η συνεργασία της ΤΕΔΚΝΑ με δήμους της Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις στους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στην παραλία των Τζιτζιφιών-Φαλήρου αλλά και το Χαϊδάρι. Στις εκδηλώσεις αυτές η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όλοι τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης ως ανοικτών και ελεύθερων χώρων αναψυχής, γεγονός που δείχνει πως οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου~ Στην Αττική ολόκληρες γειτονιές αλλάζουν χαρακτήρα. Αλλοιώνονται, χάνουν τα παραδοσιακά τους στοιχεία, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «βίαιης»τσιμεντοποίησης αναφέρεται η περιοχή της Δάφνης, που μέχρι πρότινος θεωρείτο μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Μέσα σε έξι μήνες χάθηκαν εξακόσια τριάντα πέντε στρέμματα κήπων!!! Τραγικότερη καταγράφεται η κατάσταση στο Βύρωνα, £όπου εκατόν ογδόντα στρέμματα - οικόπεδα και αλάνες - έχουν μετατραπεί σε τσιμεντένια μεγαθήρια. Στον Υμηττό, περιοχή που τη χαρακτήριζε η χαμηλή δόμηση και οι μονοκατοικίες, μέσα σε ένα χρόνο«απέκτησε» σαράντα επτά νέες πολυκατοικίες. Στη Νέα Σμύρνη οι κάτοικοι το μόνο που βλέπουν καθημερινά είναι οικόπεδα να μετατρέπονται σε πολυώροφες πολυκατοικίες. Αλλά και περιοχές όπως Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Xαϊδάρι, Κορυδαλλός, Καστέλα, Πειραϊκή «χάνουν»εκατοντάδες στρέμματα.

Σε όλες αυτές τις γειτονιές, οι ελεύθεροι και «ανοιχτοί» χώροι, που ήταν συνήθως μικροί και κατακερματισμένοι, εξαφανίζονται από τόνους τσιμέντου. Ακόμη και μικρές νησίδες πρασίνου που υπήρχαν στις περιοχές αυτές τείνουν να εξαφανιστούν. Παλαιά κτίρια ανεκμετάλλευτα, τα οποία προορίζονταν για ανέγερση σχολείων ή πολιτιστικών κέντρων, τελικά ισοπεδώνονται από τις μπουλντόζες και παραδίδονται στα σχέδια εργολάβων για ανέγερση σύγχρονων κτιρίων.

 

Για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

Τη διαφωνία του με διατάξεις του νόμου - πλέον - για η «Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους - Διάρθρωση, Οργάνωση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης» εξέφρασε το Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ κατά η διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, πριν η ψήφιση του νόμου και με η συμμετοχή δημάρχων, που στα όρια των δήμων τους υπάρχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα η TEΔKNA διαφώνησε επειδή:

.           Δεν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρουσία ενός μόνον εκπροσώπου που προβλέπεται στον φορέα διαχείρισης.

.           Αποστερούνται θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης, όπως η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

· Καταργούνται θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

.           Δεν εξασφαλίζεται, έστω και μερικώς, ο κοινωνικός χαρακτήρας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

· Δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α, προκειμένου να εκθέσει εκτενέστερα τις απόψεις της κατά η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου.

(ΠΗΓΗ: περιοδικό της ΤΕΔΚΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΤΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ, Νο 3, Οκτώβριος 2005)

 Επιστροφή

«Θαμμένος» θησαυρός τα ακίνητα του Δημοσίου

Σε ποιες κινήσεις θα προβούν Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

Σε σημαντικό «μοχλό» ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων μπορεί να εξελιχθεί το Δημόσιο, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης και κτιρίων στην επικράτεια. Το τελευταίο διάστημα, οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν να κινητοποιήσουν μία σειρά από έργα, τα οποία είχαν «τελματώσει» τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των ακινήτων ούτε έχει εκτιμηθεί η εμπορική αξία τους. Εξαίρεση αποτελούν ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ, οι θυγατρικές των οποίων ΟΤΕΕstate και ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησαν τη σχετική διαδικασία, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται ακίνητα αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ (2 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Υπολογίζεται ότι οι δύο εταιρείες, σε συνδυασμό με την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) και τη ΔΕΗ, ελέγχουν 89.934 ακίνητα (κτίρια και οικόπεδα).

Στο προσεχές διάστημα αναμένονται νέες πρωτοβουλίες, ιδίως από την πλευρά της ΚΕΔ, η οποία καλείται να εκμεταλλευθεί τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΚΕΔ

Η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), δρώντας για λογαριασμό του υπ. Οικονομικών, διαχειρίζεται 70.266 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 3.365.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών μπορεί να αξιοποιηθεί, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι μόλις 2,59% των 3.365.000 στρεμμάτων είναι μισθωμένα σε τρίτους φορείς και αποφέρουν έσοδα. Τα δε άμεσα αξιοποιήσιμα ακίνητα αναλογούν σε μόλις 19% του συνόλου.

Τα καταπατημένα ακίνητα υπολογίζονται σε 400.000 στρέμματα ή 11,92% του συνόλου, ενώ επιπλέον 732.000 στρέμματα είναι μερικώς καταπατημένα. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΔ είναι η αδυναμία κατάτμησης των καταπατημένων ακινήτων, λόγω νομοθετικού πλαισίου, καθώς αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο το Δημόσιο θα αξιοποιούσε περίπου το 85% των 732.000 μερικώς καταπατημένων εκτάσεων.

Ασφαλώς, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η ύπαρξη «άγνωστων» στο Δημόσιο ακινήτων, που αναλογούν στο 16% του συνόλου με βάση την επιφάνεια. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν καταγραφεί μόνο στα χαρτιά και ουδείς γνωρίζει το είδος ή τη χρήση τους.

Πλέον, η ΚΕΔ καλείται να αξιοποιήσει το νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), ώστε να μπορέσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες αξιοποίησης εκτάσεων, όπως οι Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης (παραθαλάσσια έκταση 600 στρεμμάτων). Προς το παρόν, πάντως, η εταιρεία κινείται σε προγράμματα στέγασης φορέων του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, προτού προχωρήσει σε μεγαλύτερα και ασφαλώς πιο σύνθετα έργα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η ΚΕΔ προτίθεται να προωθήσει άμεσα στην αγορά την πρώτη ΣΔΙΤ, που έχει ως αντικείμενο το έργο της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης και τεχνικής διαχείρισης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων έξι Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Αλεξανδρούπολη, Γιαννιτσά, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Γαργαλιάνοι, Βέροια) και ενός Πυροσβεστικού Σταθμού (Θεσσαλονίκη) συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. περίπου. Η διάρκεια της Σύμπραξης θα είναι 25 χρόνια. Σκοπός της είναι, μεταξύ άλλων, και η επίτευξη καλύτερης διαχείρισης και συντήρησης των υποδομών που θα κατασκευασθούν μέσω προκαθορισμένου μηχανισμού πληρωμών και προδιαγραφών αποτελέσματος.

ΓΑΙΑΟΣΕ

Δρώντας για λογαριασμό ενός από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων του Δημοσίου, η θυγατρική του ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη μιας σειράς ακινήτων.

Προτεραιότητα έχει η ανάπλαση και ανάπτυξη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιώς - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), καθώς αναμένεται να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός. Στο σταθμό πρόκειται να ενσωματωθούν χρήσεις εμπορικές, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες λειτουργίες, αφού πέραν του σταθμού είναι εφικτή η ανάπτυξη 37.000 τ.μ.

Ο ΟΣΕ κατέχει τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία μεταξύ των δημοσίων επιχειρήσεων. Διαθέτει 3.581 γεωτεμάχια επιφάνειας 85.000.000 τ.μ. και 4.558 κτίρια επιφάνειας 500.000 τ.μ. Η αξία των ακινήτων του αποτιμήθηκε το 2006 σε περίπου 4,6 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα κτίρια είναι επιφάνειας 450.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των οικοπέδων προσεγγίζει τα 85.000 στρέμματα.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει εστιάσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στην καλύτερη διαχείριση των κτιρίων που μισθώνει ο ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, αυτήν την περίοδο υφίστανται 750 ενεργές μισθώσεις, οι οποίες και επανεξετάζονται. Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Χαράλαμπος Ησαΐας, «στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του ΟΣΕ από την ενοικίαση κτιρίων του, κατά 15% σε ετήσια βάση για την τριετία 2006 - 2008. Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργαζόμαστε όλες τις μισθώσεις για τη βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ανάλογα με την περίπτωση, προχωρούμε π.χ. σε εξώσεις ή αναπροσαρμόζουμε τα μισθώματα, ώστε να είναι περισσότερο κοντά στις τιμές της αγοράς». Κατά το 2006, τα έσοδα από τα ενοίκια των κτιρίων υπολογίζεται ότι απέφεραν 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2004.

Το πρόβλημα που καλείται να ξεπεράσει η ΓΑΙΑΟΣΕ αφορά το ότι όλοι οι σταθμοί του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται εκτός σχεδίου. Ως εκ τούτου, απαιτούνται σημαντικές και χρονοβόρες ενέργειες για την πολεοδομική ρύθμιση των σταθμών εκείνων που συγκεντρώνουν προοπτικές αξιοποίησης.

Ενα από τα οικόπεδα που ήταν εκ των πρώτων που είχαν προκριθεί για μελλοντική αξιοποίηση αφορούσε το σταθμό του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, που καλύπτει έκταση 380 στρεμμάτων. Ωστόσο, υφίστανται σοβαρά προβλήματα, μιας και την έκταση διεκδικεί και ο ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς), με αποτέλεσμα το έργο να έχει τελματώσει.

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ είναι ιδιοκτήτης 2.279 οικοπέδων συνολικής έκτασης 9.250 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 15%, δηλαδή περί τα 1.100 στρέμματα, που αντιστοιχούν σε 252 οικόπεδα, είναι κενά. Επιπλέον, στην κατοχή του βρίσκονται 2.250 κτίρια - ιδιοχρησιμοποιούμενα, αλλά και μισθωμένα σε τρίτους, τα οποία καλύπτουν συνολική επιφάνεια 969.000 τ.μ. Η λογιστική αξία αυτής της περιουσίας υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον κατά 3 - 4 μεγαλύτερη, ήτοι προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τα κτίρια, το 70% είναι κατασκευασμένο μεταξύ των ετών 1985 και 2000. Το 5,5% των κτιρίων, που αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής επιφάνειας, βρίσκεται σε μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, 1.938 κτίρια επιφάνειας 800.000 τ.μ. στεγάζουν τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.

Ο ΟΤΕ έχει το πλεονέκτημα και της σταδιακής απελευθέρωσης χώρων σε ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία ενδείκνυνται προς αξιοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο που ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο και αφορά το νέο κέντρο Διαχείρισης Υλικών ΟΤΕ στην Πάρνηθα (στον Δήμο Αχαρνών, επί της Λ. Αθηνών - Πάρνηθας στη θέση Μπόσκιζα). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πλήρης μετεγκατάσταση των αποθηκών του ΟΤΕ στο νέο κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει αποθήκες 9.000 τ.μ. και γραφειακούς χώρους 1.800 τ.μ. Το κέντρο βρίσκεται σε οικόπεδο 108 στρεμμάτων, ενώ το κόστος του ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ. Το νέο έργο πρόκειται να αποδεσμεύσει το νυν αποθηκευτικό κέντρο του ΟΤΕ στην περιοχή του Ρουφ, επί της Λεωφ. Πέτρου Ράλλη. Πρόκειται για οικόπεδο 27 στρεμμάτων (με συντελεστή δόμησης 0,8), το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στην έκταση που αναμένεται να φιλοξενήσει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΤΕEstate κ. Γιάννη Παναγιωτίδη, αναμένεται να εκπονηθεί μελέτη για τη μελλοντική αξιοποίηση της έκτασης.

Αλλο ένα μελλοντικό έργο αξιοποίησης που δρομολογεί η εταιρεία αφορά οικόπεδο 8,4 στρεμμάτων στην Ταραμπούρα Πατρών, λίγο έξω από την πόλη. Η μελέτη αξιοποίησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και προβλέπεται η κατασκευή κτιρίων συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. Οι χρήσεις θα είναι εμπορικές, θα στεγαστούν γραφεία του ΟΤΕ, ενώ θα κατασκευαστούν και κατοικίες. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι από τους φορείς του Δημοσίου που έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, σε αντίθεση με ό,τι πράττουν ανταγωνιστικές εταιρείες ενέργειας του εξωτερικού, όπως η ισπανική Endesa, η οποία έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων. Η ΔΕΗ υπολογίζεται ότι ελέγχει 563.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Συνολικά διαθέτει 7.000 ακίνητα, εκ των οποίων πάνω από 300 είναι οικόπεδα με κτίρια και η λογιστική αξία τους ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και ορυχεία και κτίρια γραφείων.

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε από τον όμιλο συμβούλων της ΔΕΗ, επικεφαλής του οποίου είναι η Credit Suisse, η μελέτη για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Επιχείρησης, σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει από το 2001. Σε πρώτη φάση έχουν αναγνωριστεί περί τα 30 ακίνητα, τα οποία ενδείκνυνται για άμεση αξιοποίηση, όπως έχει αναφέρει ο σύμβουλος. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα επιδιώξει εκ των πραγμάτων και συνεργασίες με εταιρείες του χώρου των ακινήτων για την αξιοποίηση των ακινήτων της.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της, εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται η σύσταση και η λειτουργία Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ), η οποία και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, όπως επίσης και μιας ακόμα θυγατρικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ακινήτων. Στην τελευταία θα μεταβιβαστεί και μια σειρά ακινήτων.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_tile2_14_21/02/2007_182377

 Επιστροφή

Εξι νέα εμπορικά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν μέχρι τα τέλη του 2008 αλλάζοντας σημαντικά την εικόνα του λιανεμπορίου στην Αττική. Τα νέα εμπορικά κέντρα αναμένεται να φιλοξενήσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ειδικότερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα είναι έτοιμο στο Σύνταγμα το κατάστημα Public, επιφάνειας 7.000 τ.μ. από τον όμιλο Γερμανού, ενώ στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας άνω των 55.000 τ.μ.

Στα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο εμπορικό κέντρο Attica 2 της Lamda Development στο κτίριο του IBC στο Μαρούσι, το οποίο θα έχει επιφάνεια 40.500 τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης θα κυμανθεί από 40 έως 60 εκατ. ευρώ. Ηδη η Lamda Development προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου εμπορικής συνεργασίας με την υπό σύσταση Ladmark, η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη του δεύτερου Attica.

Συμφωνία
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, η Elmec Sport ΑΒΕΤΕ, η Picar SA και ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης υπέγραψαν συμφωνία με τη Lamda Deve-lopment για το πολυκατάστημα. Παράλληλα στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κάντζας, η REDS αναμένεται να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο άνω των 80.000 τ.μ., έχοντας υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία La Societe Generale Immobilliere Espagne (LSGIE) με τίμημα 70.000.000 ευρώ. Επιπλέον, για το δεύτερο ακίνητο της εταιρείας στη Γιαλού Σπάτων, συνολικής έκτασης 133 στρεμμάτων, έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πολυεθνικό κολοσσό McArthur Glen για την κατασκευή εκπτωτικού χωριού με 125 καταστήματα σε έκταση 25.000 τ.μ., με την επένδυση για το συγκεκριμένο έργο να ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Νέα εμπορικά κέντρα, επίσης θα κατασκευαστούν, στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, όπου η κοινοπραξία Sierra Χαραγκιώνης θα αξιοποιήσει 45.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 50.000 τ.μ. με εμπορικές χρήσεις θα αναπτυχθούν στη διεθνή ζώνη του ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες.

Δ. Χριστούλιας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5349&subid=2&pubid=96721 Έθνος 11-3-07

 Επιστροφή

Άλλα 200 στρέμματα ναών της κατανάλωσης έως το τέλος του 2008

Δήμητρα Σκούφου

Περισσότερα από 200.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων θα μπορούν να... περπατήσουν οι καταναλωτές στην Αττική έως το τέλος του 2008.

Από το ένα έως το άλλο άκρο της Αττικής χτίζονται με εντατικούς ρυθμούς σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν νέους πόλους έλξης για χιλιάδες καταναλωτές και να φέρουν ανακατατάξεις στην αγορά. Τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου Avenue επί της οδού Κηφισίας που θα φιλοξενήσει το δεύτερο πολυκατάστημα ένδυσης της σουηδικής αλυσίδας Η & Μ, αλλά και το Public στο Σύνταγμα είναι οι αφίξεις που αναμένονται έως το τέλος του 2007. Ήδη η κατασκευή και των δυο εμπορικών χώρων, 6.500 και 7.000 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Δεύτερο Attika

Την ίδια ώρα προχωρούν και οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου εμπορικού κέντρου - θα είναι έτοιμο εντός του 2008 - από τη Lamda Development στο κτίριο του IBC (Κέντρο Τύπου), το οποίο θα έχει επιφάνεια 40.500 τ.μ. Μάλιστα μέσα στο νέο εμπορικό κέντρο της Lamda Development πρόκειται να δημιουργηθεί σε έναν χώρο επιφάνειας 10.000 τ.μ. το νέο Attika.

Ήδη η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου εμπορικής συνεργασίας με την υπό σύσταση εταιρεία LANDMARK για τη δημιουργία του καταστήματος, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, η Elmec Sport, η Picar και ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης.

Πόλοι εκτός κέντρου

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία νέων εμπορικών χώρων έχει δημιουργήσει εμπορικούς πόλους σε περιοχές εκτός του εμπορικού κέντρου, κυρίως στα βόρεια προάστια, σε σημεία που υπάρχει εύκολη πρόσβαση με το Μετρό ή την Αττική Οδό, αλλά και όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γης προς αξιοποίηση.

Έτσι εντός του 2008 αναμένεται και το πρώτο εκπτωτικό εμπορικό χωριό στην Ελλάδα, στην περιοχή Γιαλού των Σπάτων, εγκαινιάζοντας μια νέα γενιά εμπορικών κέντρων. Πρόκειται για το εκπτωτικό χωριό της McArthur Glen, η οποία ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με τη Reds, του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Θα έχει συνολική επιφάνεια 25.000 τ.μ., θα στεγάσει 125 καταστήματα και θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2008.

Σε Κάντζα – Γαλάτσι

ΔΥΟ ακόμα συμφωνίες έως το 2009 θα προσθέσουν αλλά 150.000 τ.μ. εμπορικών χώρων. Η πρώτη είναι ανάμεσα στην εταιρεία La Societe Generale Immobilliere Espagne και την Ελληνική Τεχνοδομική και θα έχει ως αποτέλεσμα δημιουργία εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ. έως το 2009 στην περιοχή της Κάντζας. Ενώ η δεύτερη αφορά το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, όπου η κοινοπραξία Sierra - Χαραγκιώνης θα αξιοποιήσει 45.000 τ.μ.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18788&m=N44&aa=1

 Επιστροφή

Λίφτιγκ με 6 projects στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/12/2006

Του Κασσιανού Τζέλη

Mια εντυπωσιακή αλλαγή γεωγραφίας σε οικονομία, πολιτισμό και ψυχαγωγία της μητροπολιτικής Aθήνας, εκτιμά ότι θα πετύχει η κυβέρνηση μέσα από έξι projects που έχουν ως στόχο την πλήρη αναδιαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου της Aθήνας, από το Φάληρο έως το Eλληνικό.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αξίας πολλών δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, νέες πολιτιστικές σκηνές, ξενοδοχεία, μαρίνες, εμπορικά κέντρα, νέες κατοικίες και γραφειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα και χώρους πρασίνου και αναψυχής. Πρόγραμμα που λόγω μεγέθους έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών από την Eλλάδα και το εξωτερικό. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επέκταση του Mετρό προς το Eλληνικό, εκεί όπου θα «κουμπώνουν» και οι δυο νέοι οδικοί άξονες που προγραμματίζονται στο πλαίσιο των επεκτάσεων της Aττικής Oδού. Tα σχέδια έχουν περάσει ήδη σε φάση υλοποίησης από το YΠEXΩΔE και τις εταιρείες Oλυμπιακά Aκίνητα και Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου, ιδιαίτερα μετά και την προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Σουφλιά με την οποία ξεπεράστηκε ο «σκόπελος Aσκούνη», του δημάρχου Kαλλιθέας.

Σε αυτό βοήθησε και η πρόταση του Iδρύματος Nιάρχου για δημιουργία της νέας Λυρικής Σκηνής στον παλιό Iππόδρομο, που έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση της πιο καυτής ίσως πατάτας σε επίπεδο κτηματαγοράς στην Aττική.

Mε τον τρόπο αυτό άνοιξε και ο δρόμος για την εταιρεία Oλυμπιακά Aκίνητα να ολοκληρώσει χωρίς τον πονοκέφαλο των προσφυγών του Δήμου Kαλλιθέας τους διαγωνισμούς για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην παραλία του Φαλήρου.

H κυβέρνηση με δεδομένα ότι οι διαγωνισμοί των Oλυμπιακών Aκινήτων σε Φάληρο και Eλληνικό - Άγιο Kοσμά μπήκαν στην τελική ευθεία, μέσα στην άνοιξη αναμένεται το τελικό master plan για το Eλληνικό, και ότι το Ίδρυμα Nιάρχου ξεκινά τη μελέτη των έργων στο Δέλτα Φαλήρου, εκτιμά ότι θα αποκτήσει ένα ισχυρό επικοινωνιακό όπλο ενόψει και των εκλογών.

Στροφή
Πέρα από εκεί, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι όταν οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν, ουσιαστικά η ζωή, η πολιτιστική κίνηση, η αγορά και ο τουρισμός της Aθήνας θα στραφούν στην παραλία. Tα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία:

  Διεθνούς Συνεδριακού Kέντρου στην εγκατάσταση του Tάε Kβον Nτο στο Φάληρο με το οποίο έρχεται να καλυφθεί το τεράστιο κενό στον συνεδριακό τουρισμό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Tο έργο έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης με την προκήρυξη του διαγωνισμού της Oλυμπιακά Aκίνητα για την επιλογή του operator που θα διαχειριστεί το Συνεδριακό Kέντρο για 26 χρόνια. Ως προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε η Tρίτη, 9 Iανουαρίου. Mέσα στους πρώτους μήνες του 2007 ξεκινά και ο διαγωνισμός ΣΔIT για τη μετασκευή της εγκατάστασης και τη συντήρησή της για 25 χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Oλυμπιακής Aξιοποίησης.

  Tης νέας Λυρικής Σκηνής και της νέας Eθνικής Bιβλιοθήκης σε τμήμα 30 στρεμμάτων, στην πλευρά της λεωφ. Συγγρού στον χώρο του παλιού Iπποδρόμου. Tην υλοποίηση των έργων έχει προτείνει και θα φέρει εις πέρας το Ίδρυμα Σταύρου Nιάρχου και εκτιμάται ότι θα προσφέρουν δυο υψηλής αρχιτεκτονικής κτίρια που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της περιοχής. Eξάλλου η Λυρική Σκηνή εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την πολιτιστική εικόνα της Aθήνας διεθνώς, φιλοξενώντας κορυφαία έργα.

  Tης μαρίνας για επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων στον Άγιο Kοσμά που θα καλύψει το κενό που παρουσιάζει η τουριστική Aθήνα. Στον Άγιο Kοσμά πρόκειται να κατασκευαστεί και υπερλούξ μονάδα μπανγκαλόους. O διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία και δεν είναι απίθανο να ολοκληρωθεί ακόμα και πριν τα τέλη της χρονιάς.

  Mιας νέας υπερσύγχρονης σκηνής για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στην εγκατάσταση του Mπιτς Bόλει στο Φάληρο. O «Λυκαβηττός» της παραλίας αναμένεται να εξελιχθεί σε κεντρική σκηνή της Aθήνας, αφού θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και τις πιο απαιτητικές εκδηλώσεις. O διαγωνισμός που μπλοκαρίστηκε από προσφυγές του Δήμου Kαλλιθέας, βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα στο επόμενο διάστημα θα περάσει στη β φάση.

  Eνός πρότυπου υδροπάρκου στην εγκατάσταση Kανόε Kαγιάκ στο Eλληνικό. O διαγωνισμός της εταιρείας Oλυμπιακά Aκίνητα έχει περάσει ήδη στην τελική ευθεία και το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους.

  Tου Mητροπολιτικού Πάρκου στο Eλληνικό, που αφενός θα προσφέρει τεράστιους χώρους πρασίνου άλλα και πεδίο σημαντικών επενδύσεων για τις κατασκευές, το real estate και τους developers, αφού προβλέπεται ότι περίπου 1.000 στρέμματα θα γίνουν πολυτελείς κατοικίες, γραφειακοί χώροι και ξενοδοχείο.

  Xώρων πρασίνου σε περίπου 120 στρέμματα στον παλιό Iππόδρομο και σε 160 στρέμματα στη ζώνη μεταξύ των εκβολών του Iλισού και του Kηφισού στην παραλία του Mοσχάτου.

  Zωνών περιπάτου και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων ανατολικά του Tάε Kβον Nτο στο Π. Φάληρο και στη δυτική πλευρά της έκτασης του παλιού Iπποδρόμου και σε τμήμα της παραλίας Mοσχάτου.

  Xώρων εστίασης και ψυχαγωγίας στα κτίρια της μαρίνας Φαλήρου, σε τμήμα των κτιριακών υποδομών του Aγίου Kοσμά και στην εγκατάσταση του Kανόε Kαγιάκ. Aνάλογοι χώροι θα δημιουργηθούν και στο Mητροπολιτικό Πάρκο Eλληνικού.

  Tου Eθνικού Nαυταθλητικού Kέντρου στη μαρίνα Φαλήρου η οποία έχει παραχωρηθεί ήδη από την Oλυμπιακά Aκίνητα στην Eθνική Oμοσπονδία Iστιοπλοϊας.

 Επιστροφή

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος οργανώνουν

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με θέμα «Η εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους, προβλήματα και προοπτικές» Τρίτη 8 Μαΐου 2007, και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δ.Σ.Α., Ακαδημίας 60

Πρόκειται για πανευρωπαϊκού κύρους Σύμβαση που στόχο έχει τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης για τους πολίτες και τους φορείς τους, την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη για θέματα περιβάλλοντος και την ενεργητική συμμετοχή τους σε ρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον.

Η Σύμβαση αυτή, που έχει υπογραφεί και από την χώρα μας το 1998 και κυρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2005, δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η ημερίδα αυτή στόχο ακριβώς έχει την ενεργοποίησή της, παρέχοντας και ουσιαστική ενημέρωση γύρω από αυτήν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

17.30     Προσέλευση κοινού

17.45    Εισαγωγή στην ημερίδα από τους κ. Δημήτρη Παξινό, Πρόεδρο του Δ.Σ.Α.         και κ. Κώστα Καρρά, Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

18.00   Λούντβιχ Κραίμερ, καθηγητής Περιβαλλοντικού Δικαίου σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή της Σύμβασης του Άαρχους στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

             «Η σημασία της Σύμβασης του Άαρχους και το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της – μια γενική άποψη για το θέμα»

18.20   Κώστας Μενουδάκος, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

             «Η Σύμβαση του Άαρχους και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς την πληροφόρηση και την συμμετοχή των πολιτών»

18.40   Αιμιλία Λιάσκα, δικηγόρος και Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη.

             «Η εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους μέσω των αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη»

19.10 Βασίλης Κ. Δωροβίνης, Δικηγόρος Περιβάλλοντος και Πολιτικός Επιστήμονας, Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. 

             «Η συμμετοχή των πολιτών σύμφωνα με τη Σύμβαση του Άαρχους, η ισχύουσα στην Ελλάδα πρακτική και η απροθυμία της Διοίκησης»

19.30     Διάλειμμα – καφές.

19.45     Βασίλης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος Περιβάλλοντος, εκ μέρους Δ.Σ.Α.

             «Η εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους στην πράξη: η περίπτωση της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη»

20.05    Παρέμβαση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

20.25 Τζον Χόντελεζ, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.

             «Σημερινά προβλήματα και προοπτικές για την εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης»

20.45     Συζήτηση με το κοινό και συμπεράσματα.

21.30 Δείπνο στο εντευκτήριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για τους συνδιοργανωτές και τους ομιλητές.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά στα αγγλικά.

 Επιστροφή

Κέρδη 1,8 δισ. από την αποκρατικοποίηση των «φιλέτων» του ελληνικού Δημοσίου

Η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα χειρίζεται τα ακίνητα «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου που πρόκειται να αξιοποιηθούν μέσω του θεσμού του sale and lease-back. Στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου θα προβλέπεται ο ρόλος της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στα πιο νευραλγικά σημεία της Αττικής Οδού ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Τα μικρότερης σημασίας ακίνητα θα διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Από τις έμμεσες αυτές αποκρατικοποιήσεις το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά οφέλη της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα παρέχει την ευχέρεια στο ελληνικό Δημόσιο να συνάπτει συμβάσεις πώλησης και ταυτόχρονης επαναμίσθωσης με όρους που θα συμφωνούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη και θα μπορούν να περιλαμβάνουν και υπέρ του Δημοσίου δικαίωμα επαναγοράς του ιδίου ακινήτου μετά τη λήξη της μίσθωσης. Με το συγκεκριμένο σχήμα θα μπορεί το κράτος να αντλήσει άμεσα πόρους χωρίς να αποξενωθεί από την ακίνητη περιουσία του.

Θα μπορεί, επίσης, το Δημόσιο να συνάπτει συμβάσεις πώλησης με ταυτόχρονη συμφωνία πραγματοποίησης κατασκευών, ανακατασκευών ή / και ανακαινίσεων κ.λπ. επί του ακινήτου από τον αγοραστή και με όρους που θα συμφωνούνται από τα συμβαλλόμενα μέρη και που θα μπορούν να περιλαμβάνουν υπέρ του Δημοσίου και το δικαίωμα επαναγοράς του ιδίου ακινήτου μετά τη λήξη της μίσθωσης. Πέραν της προφανούς άντλησης πόρων, το συγκεκριμένο σχήμα θα μπορούσε να επιτρέψει στο Δημόσιο να προβεί σε κατασκευές και ανακατασκευές επί της ακίνητης περιουσίας του σε περιπτώσεις που λόγω έλλειψης χρημάτων μπορεί να ήταν δύσκολο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης, αφού τα έργα αυτά θα μπορούν να αναληφθούν από τον αγοραστή / εκμισθωτή, δίνεται άλλη μία δυνατότητα στο Δημόσιο να συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να εκμεταλλευτεί την πιθανή ταχύτητα και τεχνογνωσία του.

Επίσης, με βάση το νέο νόμο το Δημόσιο θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων, με διάρκεια μέχρι 99 έτη και με όρους που θα συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_26/04/2007_224726

 Επιστροφή

Ακίνητα - φιλέτα στο σφυρί

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΟΥ, ΟΜΩΣ, ΠΡΟΩΘΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Διαδικασίες εξπρές για την πώληση ακινήτων-«φιλέτων», του Δημοσίου σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την άμεση άντληση εσόδων για τον προϋπολογισμό. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στον Μάιο και θα αναγάγει σε βασικό όργανο λήψης των αποφάσεων την «ευέλικτη» Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αυτή θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την πώληση και την επαναμίσθωση ακινήτων του Δημοσίου (sale and lease back) το οποίο, έπειτα από πολλές αναβολές αλλά και τροποποιήσεις, φαίνεται πλέον ότι οδεύει εντός των ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα ομόλογα...
Η βασική αλλαγή του τελικού νομοσχεδίου συνδέεται... εμμέσως και με το σκάνδαλο των ομολόγων. Ενώ στο αρχικό κείμενο στόχος ήταν η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς τώρα το τελευταίο βρίσκεται υπό κατηγορία, πλέον ο σχεδιασμός αλλάζει άρδην.
Ο νόμος θα ακολουθήσει την μέθοδο πώλησης ακινήτων της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων. Δηλαδή η διάθεση της περιουσίας της θα αποφασίζεται από την διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία και θα είναι αρμόδια για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Οι αποφάσεις πώλησης τουλάχιστον των μεγάλων ακινήτων θα λαμβάνονται από την διυπουργική, η οποία συνεδριάζει υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και οι εισηγήσεις θα προετοιμάζονται από την ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων.
Μεταξύ των ακινήτων που θεωρούνται από καιρό «έτοιμα» για αξιοποίηση περιλαμβάνεται το κτίριο του «Ευαγγελισμού» αλλά και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος. Παράλληλα ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας ολοκληρώνει την καταγραφή του συνόλου των ακινήτων και στόχος είναι να βρεθούν τα «φιλέτα» που θα μπορέσουν να φέρουν άμεσα έσοδα για τον προϋπολογισμό.
Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Θα παρουσιαστούν οι τελικές αλλαγές του νόμου που τώρα επεξεργάζονται οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για να κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή. Ετσι, θεωρείται εφικτό εντός του καλοκαιριού να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις.
Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης του ακινήτου ή ενός πακέτου ακινήτων σε έναν επενδυτή (sale) και εν συνεχεία την επαναμίσθωσή του (lease back) με ένα συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (έως και 99 έτη) με την καταβολή ενοικίου στον νέο ιδιοκτήτη.
Στο τέλος της περιόδου το Δημόσιο θα έχει προτιμησιακό δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, ενώ οι όροι της σύμβασης πρέπει να εξασφαλίζουν την παραμονή των υπηρεσιών του που στεγάζονται σε αυτό.
Με τη διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης, το Δημόσιο μπορεί να αποκτήσει άμεσα έσοδα που θα οδεύσουν στη μείωση του χρέους, αλλά και να περιορίσει σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες του (συντήρησης, επισκευών κ.λπ.) με αποτέλεσμα να περιορίζεται και το έλλειμμα. Συνολικά υπολογίζεται ότι το Δημόσιο έχει στην κατοχή του περίπου 100.000 ακίνητα τα πιο πολλά από τα οποία είναι αναξιοποίητα, ενώ πολλά άλλα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έχουν άμεση ανάγκη για ανακαίνιση και επισκευές.

Αλλοι τρόποι
Πέρα από τη βασική μέθοδο sale and lease back, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μία σειρά από εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης: τη μακροχρόνια ενοικίαση ακινήτων, την αγορά ακινήτων με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης, την πώληση και επαναμίσθωση με την υποχρέωση του αγοραστή να επισκευάσει το ακίνητο ή μεικτές συμβάσεις που περιλαμβάνουν συνδυασμό των παραπάνω επιλογών.
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ασχοληθεί και με το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που, όπως όλα δείχνουν πλέον, θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με τη διάθεση του 15% περίπου των μετοχών του μέσω βιβλίου προσφορών. Αντίθετα, φαίνεται ότι μεταφέρεται χρονικά προς τα πίσω η διάθεση ποσοστού 10- 15% του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 29/04/2007

 Επιστροφή

Πάρτι συμφερόντων για την αθηναϊκή Ριβιέρα

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ «ΦΙΛΕΤΩΝ»

Του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ

Κατασκευαστικές και εταιρείες πετρελαιοειδών, εταιρείες συμβούλων και διοργανωτές εκθέσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων, εταιρείες θεματικών πάρκων και άλλες που διαχειρίζονται μαρίνες -αλλά και μερικά από τα ηχηρότερα ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου- στροβιλίζονται στο «μπιτς πάρτι» συμφερόντων που έχει στηθεί στα νότια παράλια της Αττικής.
Διεκδικούν ως έπαθλο τα δεκάδες δισ. ευρώ των μελλοντικών εισπράξεων από την εμπορική εκμετάλλευση ολυμπιακών εγκαταστάσεων και άλλων «φιλέτων» του Δημοσίου τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (ολυμπιακές εγκαταστάσεις), Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ακίνητη περιουσία ΕΟΤ) και Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Η ολυμπιακή «βιτρίνα» της Αθήνας (οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων) και μαζί όλες οι εκτάσεις «φιλέτα» του Δημοσίου από το Φάληρο μέχρι τον Αγ. Κοσμά και την Ανάβυσσο παραχωρούνται σε ιδιώτες με μακροχρόνιες μισθώσεις εκμετάλλευσης, με στόχο να αποκτήσει η Αθήνα τη δική της κοσμοπολίτικη Ριβιέρα με τη δημιουργία χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας, εμπορικά κέντρα αλλά και πολυχώρους εκδηλώσεων διεθνών προδιαγραφών.

Οι χώροι

Ο σχεδιαμός προβλέπει την ανάπλαση μεγάλου μέρους του νότιου θαλάσσιου μετώπου της Αττικής, όπου πρόκειται να δημιουργηθούν από υδροπάρκα, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια μέχρι χώροι περιπάτου και ποδηλασίας, η Οπερα της Αθήνας και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Κι επιπλέον ένας νέος high tech «παραθαλάσσιος» Λυκαβηττός για συναυλίες και παραστάσεις διεθνούς επιπέδου. Ολα «πάνω στο κύμα».
Την κούρσα των παραχωρήσεων σε ιδιώτες οδηγεί ή εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η οποία προκήρυξε διαγωνισμούς για την περιοχή του Αγ. Κοσμά (ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των υποψηφίων), του Ελληνικού (η εγκατάσταση παραχωρήθηκε σε κοινοπραξία με επικεφαλής τις J&P Αβαξ και Βιοτέρ) και του Φαλήρου.
Ο Αγ. Κοσμάς θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο «φιλέτο» της αναδυόμενης αθηναϊκής Ριβιέρας, αφού το ναυταθλητικό κέντρο πρόκειται να μετεξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη θαλάσσια «πύλη» πολυτελείας για επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που φτάνουν στην Αθήνα. Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην οποία ανήκει είχε προκηρύξει διαγωνισμό για να αναθέσει την εκμετάλλευσή της σε ιδιώτες για περίοδο 45 χρόνων. Τη «χρυσοφόρα» ολυμπιακή εγκατάσταση διεκδίκησαν μέχρι τέλους 15 εταιρείες -μεταξύ των οποίων έξι από τις ισχυρότερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες- μέσω πέντε επενδυτικών σχημάτων.
Πλειοδότης του διαγωνισμού (απομένει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη του νικητή-αναδόχου) αναδείχθηκε η εταιρεία Σείριος Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Εκμετάλλευσης Σταθμών Αυτοκινήτων Α.Ε. Πρόκειται για θυγατρική της εισηγμένης κατασκευαστικής Παρνασσός, η οποία ελέγχεται κατά 60,6% από τον επιχειρηματία Π. Πανούση, ο οποίος είναι παράλληλα, βασικός μέτοχος και της κατασκευαστικής Αττικάτ. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ότι η Σείριος πλειοδότησε στον διαγωνισμό, ο Π. Πανούσης αγόρασε 380.000 μετοχές της Παρνασσός, πυροδοτώντας φήμες για χρηματιστηριακά παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις μέρες η τιμή της μετοχής κέρδισε 0,5 ευρώ (λογιστικές υπεραξίες) και ο ίδιος πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.
Η «Σείριος» κατάφερε να υποσκελίσει, μεταξύ άλλων, ηχηρά ονόματα του κατασκευαστικού και εφοπλιστικού χώρου όπως η J&P (όμιλοι Δαυίδ, Παρασκευαΐδη), η ΓΕΚ, η Intrakat (Κόκκαλης), η Aegean Oil (Δ. Μελισσανίδης).

Το τίμημα
Για να κερδίσει τον χρυσοφόρο διαγωνισμό (η διάρκεια εκμετάλλευσης είναι 45 χρόνια) η Σείριος πρόσφερε συνολικό ετήσιο τίμημα 14.499. 031,04 ευρώ. Ακολούθησαν:
-Το επενδυτικό σχήμα S.CAPE, στο οποίο μετέχουν οι εταιρείες J&P Αβαξ Α.Ε., ΓΕΚ Α.Ε., Βιοτέρ Α.Ε. και Μοτοδυναμική Α.Ε. που προσέφεραν συνολικό ετήσιο μίσθωμα 13.674.843,45 ευρώ.
-Κοινοπραξία των εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Α.Ε., Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε., Ακροπόλ Χαραγκιώνης Α.Ε. και Λάμπερτ Σμιθ Χάμπτον Ελλάς Α.Ε. με συνολικό προσφερόμενο ετήσιο μίσθωμα 13.348.304,56 ευρώ.
-Η Waterfront Α.Ε. η προσφορά της οποίας ανήλθε σε 10.598.046,56 ευρώ το χρόνο.
-Το επενδυτικό σχήμα στο οποίο μετείχαν η Αιγαίον Οϊλ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Hellenic Environmental Center Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Επεξεργασίας Πετρελαιοειδών Καταλοίπων, Majestic Marine Company, Oceanic Cruise Corp., Γαντζούλας ΑΤΕΕ και Παντεχνική Α.Ε. οι οποίες προσέφεραν ετησίως μίσθωμα 10.524.843,45 ευρώ.
Το ολυμπιακό «φιλέτο» του Αγ. Κοσμά έχει συνολική έκταση 425.000 τ.μ. που και κτίρια συνολικής επιφάνειας 8.945,50 τ.μ.
Ο νικητής του διαγωνισμού θα αναλάβει την εκμετάλλευση της υπερσύγχρονης μαρίνας 1.170 θέσεων, η οποία προορίζεται να μετεξελιχθεί σε πρότυπη μαρίνα της Μεσογείου για σκάφη πολυτελείας. Στην εγκατάσταση πρόκειται να δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και αναψυκτήρια, έως 30 σουίτες συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ. καθώς και χώροι για τη διεξαγωγή πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία ελικοδρομίου κ.ά.
Κανόε καγιάκ: η εγκατάσταση πέρασε στον έλεγχο της κοινοπραξίας των εταιρειών J&P Aβαξ-ΓΕΚ-ΒΙOΤΕΡ-Corfu Waterpark, η οποία ανέλαβε την εκμετάλλευσή του για 30 έτη. Το Δημόσιο θα εισπράξει από την κοινοπραξία 129,8 εκατ. ευρώ σε τριάντα ετήσιες δόσεις, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων που ανέρχεται σε 2,63 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου η εγκατάσταση να λειτουργήσει ως πρότυπο υδροπάρκο (waterpark), κέντρο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με αθλητικές χρήσεις. Αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς νέους «κράχτες» του ελληνικού τουρισμού και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του 2008.
Στην περιοχή του Φαλήρου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν μερικά από τα σημαντικότερα νέα αρχιτεκτονικά σύμβολα της Αθήνας, προκειμένου να γίνουν πόλοι έλξης για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το σχεδιασμό των έργων που θα γίνουν έχουν αναλάβει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν:

Το κλειστό του Φαλήρου
*Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών: Το κλειστό του Φαλήρου θα μετασκευαστεί ώστε να αποτελέσει το μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Η μετασκευή του θα γίνει με τη μέθοδο σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) και την ανάληψη της διαχείρισής του διεκδικούν τέσσερις μνηστήρες:
-Dockside Convention Centre, Kostas Augerinos & Associates.
-GL Events S.A.
-Η κοινοπραξία των εταιρειών C&C International Α.Ε., Damco Energy S.A., Lamda Development Α.Ε., REDS Α.Ε., Rota ΕΠΕ.
-Ενωση εταιρειών Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO Α.Ε., καθώς και Ελληνικές Εκθεσιακές Παραγωγές Α.Ε.
Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., το κέντρο θα στοχεύσει την αγορά συνεδρίων μεσαίου μεγέθους τα οποία φιλοξενούν 5-5.500 συμμετέχοντες. Ετσι, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει κεντρική αίθουσα χωρητικότητας 3.500-4.000 θέσεων.
Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, το Δημόσιο προτίθεται να δαπανήσει περί τα 57 εκατ. ευρώ για τη μετασκευή του σταδίου. Ποσό που υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία εντός δύο, μόλις, ετών χάρη στα συνέδρια που θα προσελκύσει στην Αθήνα και τα έσοδα που θα εισφέρουν οι σύνεδροι επισκέπτες στην οικονομία της πρωτεύουσας.
Το συνεδριακό κέντρο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2009 ή το 2010.
*Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη: Θα δημιουργηθούν στην ανατολική πλευρά του πρώην Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου σε έκταση 30 στρεμμάτων. Σχεδιάζονται να αποτελέσουν δύο από τα νέα αρχιτεκτονικά σύμβολα της πρωτεύουσας και το κόστος θα αναλάβει το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
*Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο: Η μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου έχει, ήδη, παραχωρηθεί από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να φιλοξενήσει τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τα αγωνιστικά σκάφη τους.
*Κέντρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας: Στο χώρο που φιλοξένησε το μπιτς βόλεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρόκειται να δημιουργηθεί η «παραλιακή» εκδοχή του Λυκαβηττού. Η νέα «κεντρική σκηνή» της Αθήνας στην οποία θα μπορούν να διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις. Με εύκολη πρόσβαση από τρεις κύριους οδικούς άξονες (Κηφισού, Ποσειδώνος, Συγγρού) και υπερσύγχρονο εξοπλισμό θα μπορεί να φιλοξενήσει τις πλέον απαιτητικές εκδηλώσεις με φόντο τον Σαρωνικό.
*Πάρκο: Θα δημιουργηθεί σε έκταση 120 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου και θα περάσει στον έλεγχο του δήμου Καλλιθέας. Θα φιλοξενεί πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Στο δήμο
*Σύμπλεγμα αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού κολυμβητηρίου, αναψυκτηρίου, παιδότοπου, γηπέδου ποδοσφαίρου χωρίς εξέδρες και προπονητικού κέντρου, σε τμήμα της έκτασης του παλιού Ιπποδρόμου. Η έκταση παραχωρήθηκε ήδη στον δήμο Καλλιθέας για την κάλυψη των αναγκών της νεολαίας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού της πόλης.
Στο δήμο Καλλιθέας παραχωρούνται επίσης κτίρια 1.800 τ.μ. περίπου για τη στέγαση των υποδομών του δίπλα από την εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ, καθώς και παρακείμενο γήπεδο ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις θα παραδοθούν ολοκληρωμένες και έτοιμες προς χρήση στο δήμο Καλλιθέας.
*Χώροι πρασίνου και περιπάτου: Σε έκταση 54 στρεμμάτων δημιουργούνται ανοικτοί χώροι περιπάτου, αναψυχής και γηπέδων. Η έκταση έχει παραχωρηθεί στο δήμο Παλαιού Φαλήρου.
*Οικολογικό πάρκο: Πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση 160 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ των εκβολών των ποταμών Ιλισού και Κηφισού ανάμεσα στο Μπιτς Βόλεϊ και το ΣΕΦ. Επιπλέον, προβλέπεται να δημιουργηθούν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη νεολαία του Μοσχάτου. Τη χρηματοδότηση των αθλητικών έργων έχει αναλάβει η Γ.Γ. Αθλητισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 29/04/2007

 Επιστροφή

Παραχωρούν ακίνητα του δημοσίου για 99 χρόνια

Την τακτική του τ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, που είχε μισθώσει τα ακίνητα του Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς για 99 χρόνια, ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μεταβιβάσει σε ιδιώτες τα ακίνητα του δημοσίου, προς όφελος φυσικά των ιδιωτών. Το σχέδιο νόμου "Πώληση και Ταυτόχρονη Μίσθωση Ακινήτων του Δημοσίου, Μακροχρόνιες και Χρηματοδοτικές Μισθώσεις του Δημοσίου" προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εφεξής το δημόσιο θα μπορεί να μισθώνει στους ιδιώτες ακίνητα του δημοσίου για 99 χρόνια, από 12 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες θα αγοράζουν τα ακίνητα δίχως να τα αγοράζουν, θα τα εκμεταλλεύονται δηλαδή για έναν αιώνα και μετά ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.
Γενικώς ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στο να παρέχει τη δυνατότητα στο δημόσιο να ξεπουλάει όσο το δυνατόν ευκολότερα τα ακίνητά του. Άλλωστε και ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι "με το σχέδιο νόμου δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στο Δημόσιο, αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις μισθώσεις ακινήτων". Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:
* Η μεταβίβαση του ακινήτου σε ιδιώτη με την ταυτόχρονη μίσθωσή του από το Δημόσιο ή από άλλο φορέα του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, είναι μεταβίβαση σε ιδιώτη, πώληση ουσιαστικά, με ταυτόχρονη μίσθωση από το Δημόσιο ή από άλλο φορέα του δημόσιο
* Ο συνδυασμός της παραπάνω σύμβασης με την ανάληψη από τον ιδιώτη της υποχρέωσης να προβεί σε κατασκευές επί του ακινήτου. Δηλαδή, μπορεί το ακίνητο να είναι ένα οικόπεδο, στο οποίο να κτίσει ο ιδιώτης.
* Η μακροχρόνια μίσθωση, η οποία διακρίνεται από τις μισθώσεις του ισχύοντος νόμου 3130 του 2003 βάσει της διάρκειάς της και μπορεί να φτάσει τα 99 χρόνια.
* Μια μικτή σύμβαση που μπορεί να συνδυάζει στοιχεία και από τις προηγούμενες τρεις συμβάσεις.

Π. Λαφαζάνης: Ξεπούλημα
"Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το ξεπούλημα όλων συλλήβδην των ακινήτων του Δημοσίου σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την μετατροπή κατά πρωτοφανή τρόπο στη συνέχεια του Δημοσίου σε ενοικιαστή τους" τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Η κυβέρνηση, με αυτού του είδους τις απαράδεκτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις, δεν εξυπηρετεί μόνο την ιδιωτική κερδοσκοπία επιβαρύνοντας δυσβάστακτα τους επόμενους προϋπολογισμούς και τις ερχόμενες γενιές, αλλά και κλιμακώνει την άκρως επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας νεοφιλελεύθερη στρατηγική της γενικής και συνολικής εκποίησης ό,τι του δημόσιου σ' αυτόν τον τόπο".

ΑΥΓΗ 23-5-07

 Επιστροφή

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Παράδειγμα προς μίμηση η γαλλική «συνταγή»

Ετσι θα σωθούν οι ακτές

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Με ετήσιο προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια ευρώ ο οργανισμός διαχείρισης της ακτογραμμής (Conservatoire du Littoral), στη Γαλλία είναι ένας δημόσιος φορέας που έχει κατορθώσει να διασφαλίζει: την προστασία 400 φυσικών περιοχών συνολικής έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μήκος ακτογραμμής 800 χιλιομέτρων.
Ενα καλό παράδειγμα προς μίμηση με εξέλιξη και συνέχεια, σημειώνει το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Ο οργανισμός διαχείρισης των παράκτων περιοχών στη Γαλλία ιδρύθηκε το 1975, με την επιφόρτιση της προστασίας των οικοσυστημάτων των δέλτα των ποταμών και των παράχθιων εκτάσεων των λιμνών, που είναι πάνω από 10 τετραγωνικά χλμ. Ο οργανισμός, που αποκτά κάθε χρόνο εκτάσεις 20-30 τετρ. χιλιομ. λειτουργεί για την υλοποίηση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε, αποκτώντας την κυριότητα εκτάσεων σε περιοχές της αρμοδιότητάς του μέσω αγοράς. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω απαλλοτριώσεων.
Αρχικώς πραγματοποιεί τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση των «πληγωμένων» τοπίων, παραχωρώντας τη διαχείριση των εκτάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλες τοπικής εμβέλειας κοινοπραξίες. Οι φορείς αυτοί δεσμεύονται για την τήρηση των προδιαγραφών που τίθεται από τον οργανισμό: Ψυχαγωγικές, αγροτικές και άλλες δραστηριότητες συνυπάρχουν στο πλαίσιο των επιτρεπομένων (ήπιων) μορφών διαχείρισης.
Το προσωπικό του οργανισμού είναι 100 άτομα που κατανέμονται σε περιφερειακά γραφεία. Επίσης, υπάρχουν 150 φύλακες, που περιφουρούν τις φυλασσόμενες περιοχές και πληρώνονται από τους τοπικούς φορείς διαχείρισης. Στο προσωπικό προστίθενται ετησίως και 300 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη η πραγματική (αλλά συχνά μη απτή οικονομική αξία των φυσικών παράκτιων πόρων στις ανταγωνιστικές οικονομίες της ελεύθερης αγοράς. Η οικονομική ανάπτυξη κυριαρχεί συνήθως στις αποφάσεις, που λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη βαθύτερης γνώσης για τα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα οφέλη των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων.
Από το 2004 ως δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου παράκτιας διαχείρισης, μαζί με άλλους 21 φορείς (τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ και ερευνητικά ιδρύματα) από 11 χώρες, λέει ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
«Το Coastal Practice Network συγχρηματοδοτήθηκε σε πρώτη φάση (2004-2006) από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG ΙΙΙ C. Στόχος του είναι η καλύτερη δικτύωση φορέων και ειδικών για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ χρηστών, διαχειριστών, ερευνητών και η διαπεριφερειακή απαλλαγή πρακτικών εμπειριών που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν, η ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών και των χειμάρρων έχει ανατρέψει τις φυσικές διαδικασίες που κάθε χρόνο πάνω από 100.000.000 τόνοι γης θα κατέληγαν με φυσικές πάλι διαδικασίες στα παράκτια οικοσυστήματα. Χρησιμοποιούνται σήμερα για κατασκευές, συγκεντρώνονται από φράγματα ποταμών ή μπλοκάρονται από τεχνικά έργα. Οι φυσικές περιοχές, που είναι σημεία εκτόνωσης (duffer) για τη δύναμη της θάλασσας εξαφανίζονται.
Με την ολοκληρωμένη διαχείριση έχουμε μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας και οι προσπάθειες δεν είναι σπασμωδικές και ασυνάρτητες. Η συνεργασία των φορέων σε εθνικό και διακρατικό πλαίσιο, όπως και των οικολογικών οργανώσεων μεταξύ τους, δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα όσο το δυνατόν βιώσιμο μέλλον των παράκτιων περιοχών, που φιλοξενούν (έως και 50 χιλιόμετρα από την ακτή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) 120 εκατομμύρια άτομα! Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2007

 Επιστροφή

«Να αποσυρθεί το χωροταξικό»

Στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας στοχεύει στην ουσία το χωροταξικό για τον τουρισμό, που παρουσίασε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ζητεί να αποσυρθεί ώστε να εκπονηθεί νέο ύστερα από διάλογο.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε τη χωροταξική μελέτη, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστες οι εκτιμήσεις και η αιτιολόγηση των επιλογών. Επί της ουσίας η εταιρεία επισημαίνει τα εξής σημαντικά:
* Επιδοτείται η παραθεριστική κατοικία με τετραπλάσιους συντελεστές δόμησης, αφού δίνεται δικαίωμα να χτίζονται εξοχικά με όρους ξενοδοχείου.
* Δεν εξαιρούνται από το ευνοϊκό καθεστώς ούτε οι περιοχές του δικτύου NATURA.
* Δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες για αλόγιστη και αντιπεριβαλλοντική εκμετάλλευση σε βραχονησίδες και νησιά με λίγους μόνιμους κατοίκους. Προτείνεται η δόμηση σε νησιά που είναι οικότοποι προτεραιότητας, όπως η Σαρία Καρπάθου, ή σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Δεσποτικό και το Μικρό Κουφονήσι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2007

 Επιστροφή

Νομοσχέδιο - τομή ανοίγει νέες προοπτικές στον κλάδο της αγοράς ακινήτων (I)

Ιδιωτικες εταιρείες θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις leaseback για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων – Πιο ανταγωνιστικές γίνονται οι ΑΕΕΑΠ

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου

Πεδίο δραστηριοποίησης και για άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός των εταιρειών leasing, δημιουργείται για πρώτη φορά, από το νέο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω sale and leaseback. Εν τούτοις, η αγορά leasing, τελεί εν αναμονή για την τελική μορφή που θα έχει ο υπό ψήφιση νόμος, η οποία και θα προσδιορίσει το πεδίο δράσης για τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης ως προς τις συμβάσεις sale and leaseback επί των ακινήτων του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, στελέχη της αγοράς leasing αναφέρουν ότι για πρώτη φορά οι ιδιωτικές εταιρείες όπως κατασκευαστικές, εταιρείες real estate ή εταιρείες properties όπως φυσικά και οι τράπεζες μπορούν να διεισδύσουν στο leasing και να καρπωθούν τα φορολογικά οφέλη που αυτό προσφέρει. Αν και έτσι εντείνεται ο ανταγωνισμός για τις εταιρείες leasing και από τρίτους, ωστόσο, στελέχη του κλάδου, αναφέρουν ότι είναι μία εξέλιξη που εντάσσεται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Στελεχη της αγοράς του leasing συγκλίνουν στην άποψη ότι το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων με leasing είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ήδη εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού και έχει αποδώσει τόσο στο Δημόσιο όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς. Την ερμηνεία του νέου σχεδίου νόμου αλλά και τις αλλαγές που θα επιφέρει, αναλύει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Leasing και διευθύνων σύμβουλος της Aspis Leasing κ. Ιωάννης Κλοκίδης:

Βάσει του νέου νόμου σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχων νόμο 1665/87, το Δημόσιο και μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης μπoρούν να υπογράψουν μια κλασική σύμβαση Sale and lease back, όπου το Δημόσιο θα είναι ο πωλητής και η εταιρεία leasing ο αγοραστής. Ακολουθεί η ταυτόχρονη σύμβαση Χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας leasing (εκμισθωτής) και του Δημοσίου (μισθωτής). Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι από 10 μέχρι 99 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό ο μισθωτής μπορεί να υπoμισθώνει το ακίνητο. Ομως, η εταιρεία leasing δεν μπορεί να μισθώσει ακίνητο του Δημοσίου και να το μισθώσει πάλι πίσω είτε στο Δημόσιο είτε σε τρίτον και αυτό διότι βάσει του 1665/87 δεν έχει την κατοχή του ακινήτου αλλά την κυριότητα.

Επίσης, βάσει του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου, μπορεί να δοθεί η ερμηνεία ότι το Δημόσιο θα μπορεί να υπογράψει μία σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με εταιρεία leasing και για ακίνητα που δεν του ανήκουν, στα οποία για παράδειγμα θέλει να στεγαστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για το οποίο ενδιαφέρεται και με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας leasing να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να μεταστεγαστεί. Ετσι, ενεργοποιείται ο από δεκαετίας ανενεργός νόμος 2469/97 που επιτρέπει στο Δημόσιο τη σύναψη συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

«Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε οι εταιρείες leasing με το σχέδιο αυτού του νόμου, μπορούν να συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης των ακινήτων του για λογαριασμό τους και όχι για λογαριασμό κάποιου δυνητικού πελάτη τους, ο οποίος επιθυμεί να αντλήσει κεφάλαια για μία τέτοια συνδιαλλαγή», εξηγεί ο κ. Κλοκίδης.

Στις ασάφειες που παρουσιάζει το νέο σχέδιο νόμου αναφέρεται ο κ. Γιώργος Θεοδωρής Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Leasing.

«Στο παρόν προσχέδιο νόμου διαπιστώθηκαν κάποιες νομοτεχνικές ατέλειες, οι οποίες σε συνεργασία με την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) εκτιμούμε ότι θα έχουν τακτοποιηθεί στην τελική μορφή του νόμου. Επίσης, αναμένουμε την εφαρμογή αυτού του νόμου να συνδυαστεί και με τα ΣΔΙΤ, προς όφελος τόσο των ιδιωτών όσο και των εταιρειών leasing».

Νομοσχέδιο - τομή ανοίγει νέες προοπτικές στον κλάδο της αγοράς ακινήτων (II)

Ιδιωτικες εταιρείες θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις leaseback για την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων – Πιο ανταγωνιστικές γίνονται οι ΑΕΕΑΠ

Tου Mακη Θεοδωρατου

Eστω και οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του αρχικού νόμου για τη σύσταση και λειτουργία Aνώνυμων Eταιρειών Eπενδύσεων σε Aκίνητη Περιουσία (AEEAΠ), το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών προχωρά στη βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, που θα καταστήσει τις εν λόγω εταιρείες περισσότερο ευέλικτες και ανταγωνιστικές έναντι των ξένων EEAΠ. Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας των AEEAΠ, στο πλαίσιο του υπό δημόσιας διαβούλευσης νομοσχεδίου «Πώληση και Ταυτόχρονη Μίσθωση Ακινήτων του Δημοσίου, Μακροχρόνιες και Χρηματοδοτικές Μισθώσεις του Δημοσίου», προκαλώντας τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των ανθρώπων της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Aλογοσκούφης, επεκτείνεται ο σκοπός των ΑΕΕΑΠ πέραν της διαχείρισης και στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας, ενώ καθορίζεται κατώτατο όριο (80%) για την επένδυση των ΑΕΕΑΠ σε ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, επιτρέπεται και η συνολική επένδυση σε ακίνητα κάτι που σημαίνει ότι καταργείται η υποχρέωση διατήρησης ποσοστού 10% των διαθεσίμων τους σε ρευστό.

Επίσης, προσδιορίζονται πληρέστερα τα χαρακτηριστικά των ακίνητων, που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο της επενδύσεως των ΑΕΕΑΠ, ενώ προστίθενται στις επενδυτικές επιλογές των ΑΕΕΑΠ και οι απαιτήσεις προς απόκτηση ακινήτων βάσει προσυμφώνων, καθώς και η απόκτηση των μετοχών ανώνυμης εταιρείας που έχει μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων. Σημειώνεται ότι και τα δύο αυτά μέσα είναι απαραίτητα για τη απόκτηση ακινήτων που αξιολογούνται ως σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες από τις ΑΕΕΑΠ και έτσι αίρονται οι περιορισμοί στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που καθιστούσε τις ΑΕΕΑΠ μη ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους Ελληνες και ξένους επενδυτές ακινήτων όσον αφορά τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Αλλες διατάξεις αφορούν τη βελτίωση του τρόπου εκτίμησης των αποκτουμένων ακινήτων ή των δικαιωμάτων επί ακινήτων και του ισχύοντος καθεστώτος τιμολόγησης των αξιών των ακινήτων.

Mία ακόμα σημαντική αλλαγή, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του επενδυτικού κόσμου της κτηματαγοράς, είναι η διεύρυνση του επιτρεπόμενου δανεισμού των ΑΕΕΑΠ ως ποσοστό του ενεργητικού τους στο 50% από 25%, για κάλυψη των επενδυτικών τους αναγκών. Oπως επισημαίνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EFG Eurobank και επικεφαλής του τομέα Real Estate κ. Aριστοτέλης Kαρυτινός «οι προτάσεις του υπουργείου Oικονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιούν πάγια αιτήματα του κλάδου. Oι προτεινόμενες ρυθμίσεις ενισχύουν την ευελιξία αυτών των επενδυτικών σχημάτων και θέτουν τις βάσεις για την ταχεία ανάπτυξή τους» επισημαίνει ο κ. Kαρυτινός. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό, καθώς πλέον διαμορφώνονται ισχυρά κίνητρα για τη σύσταση AEEAΠ, γεγονός που δεν θα αφήσει ασυγκίνητα τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών.

Καθημερινή 27-5-07

 Επιστροφή

Πωλούν τα ακίνητα του δημοσίου και τα... νοικιάζουν!

Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του δημοσίου (μέχρι και για 99 χρόνια...) με νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή. Αυτό είναι ένα μέτρο που εφαρμόζουν επιχειρήσεις των οποίων τα χρέη έχουν φθάσει ως το λαιμό και έχουν δυσκολία δανεισμού, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή επιλέγεται επειδή "έχουμε ένα Βατερλώ των φορολογικών εσόδων" (κατέθεσε και σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται δίπλα).

Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τα εργαλεία που έχει το δημόσιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του, αντέτεινε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, που είπε ότι τα ακίνητα που θα πουληθούν και μετά τα ενοικιαστούν μετά τη λήξη της ενοικίασης θα επιστρέφουν στο δημόσιο.

Την επαναδιατύπωση του νομοσχεδίου προτείνει το ΤΕΕ, το οποίο απέστειλε χθες τις παρατηρήσεις του. Ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, να γίνει διάλογος και η κυβέρνηση να το επανακαταθέσει. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης κάνοντας λόγο για "φιάσκο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", "παράλογες" και "εκ του πονηρού" διατάξεις. Προειδοποίησε ότι δημιουργούνται "τυχάρπαστα σχήματα, που θα σας οδηγήσουν σε περιπέτειες πολύ χειρότερες απ' αυτές των ομολόγων", ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔ παραδέχθηκε ότι υπήρχαν έτοιμα χρηματοδοτικά σχήματα, αλλά η κυβέρνηση τα αχρήστευσε. Βοά η αγορά ότι συγκεκριμένη τράπεζα συνέταξε το νόμο, υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης. "Το νομοχέδιο δίνει δυνατότητες, ούτε προστάζει, ούτε φωτογραφίζει", απάντησε ο Π. Δούκας, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για χαμηλό επίπεδο αντιπολιτευτικού λόγου επειδή έκαναν λόγο για ξεπούλημα της Ακρόπολης και της Βουλής.

Μεταβιβάζεται μία τεράστια σε αξία περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες, υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η προωθούμενη ρύθμιση "επιδιώκει να δημιουργήσει νέους τομείς δραστηριότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους με εξασφαλισμένη την κερδοφορία τους. Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός πάντα θα έχει στήριξη το αστικό κράτος".

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, επισημαίνοντας ότι η παραλία "είναι αποκλεισμένη από τους πολίτες και είναι άντρο συμφερόντων". Ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα να πάρει πρωτοβουλία για να ανοίξει διάλογος και συνέστησε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Γαλλίας και της Βαρκελώνης για την πρόσβαση στις ακτές.

Αυγή 6-6-07

 Επιστροφή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Σας ενημερώνουμε ότι η συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του «Υπό συζήτηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας για τον Τουρισμό» γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: www.ellinikietairia.gr και www.diktioaigaiou.gr

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητά την απόσυρση του Χωροταξικού του Τουρισμού και σας καλεί να πάρετε και εσείς θέση με την υπογραφή σας.

Δείτε το κείμενο συλλογής υπογραφών και συμπληρώστε την σχετική φόρμα.

Παρακαλούμε προωθείστε το παρόν κείμενο σε όσους περισσότερους πολίτες και φορείς μπορείτε.

 

Η Ελλάδα θα αλλάξει για πάντα;

Κατά την κρίση των ειδικών, το ζήτημα του χωροταξικού είναι αυτή την στιγμή από τα πιο σοβαρά και η εφαρμογή του απειλεί να αλλάξει την όψη όλης της χώρας για πάντα.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της πολύ επιτυχημένης συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ με θέμα το «Υπό συζήτηση Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας για τον Τουρισμό».

Tη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με την συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, του WWF Ελλάς αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι τύπου στους οποίους έγινε ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων με εκτενέστερο ίσως αυτό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει το θέμα στην πρώτη της σελίδα ενώ τα άρθρα των Γιάννη Ελαφρού και Γιώργου Λιάλιου στη σελίδα 3 αναπτύσσουν το ζήτημα σε ολοσέλιδο αφιέρωμα.

Κατά την κρίση των ειδικών, το ζήτημα του χωροταξικού είναι αυτή την στιγμή από τα πιο σοβαρά και η εφαρμογή του απειλεί να αλλάξει την όψη όλης της χώρας για πάντα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σας καλεί να υπογράψετε μαζί με τους φορείς αλλά και χιλιάδες πολίτες το κείμενο για την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται ηλεκτρονικά αλλά και χειρόγραφα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ www.ellinikietairia.gr

Δημοσιογράφοι που κάλυψαν την συνέντευξη τύπου για το χωροταξικό του Τουρισμού: Γιάννης Ελαφρός-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Χαρά Τζαναβάρα-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Βάσω Χαραλαμπίδου-ΤΟ ΒΗΜΑ, Μανίνα Νικολοπούλου-ΕΘΝΟΣ, Λούλη Σταυρογιάννη-ΑΥΓΗ, Έστα Σωτηροπούλου-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Προκόπης Γιόγιακας-ΝΕΑ, Μαρία Ψαρά-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Πέτρος Πουλόπουλος-ENERGY POINΤ, Χριστίνα Νικολοπούλου-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΚΑΪ, Γιώργος Φλωράτος-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Αθανασία Δημοπούλου-ΤΡΟΧΙΑ, Ιάσωνας Παναγιωτόπουλος-Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105,5, Αγγελική Ρίζου-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ALTER, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

Το κείμενο έχουν ήδη συνυπογράψει οι ακόλουθοι φορείς:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

WWF Ελλάς

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ

ΠΑΡΚΟ ΤΗΛΟΥ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Κηρύκου Ικαρίας.

Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου

Oικoλογική Κίνηση Κοζάνης

Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ένωση πολιτών Τήνου

ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (Νομαρχιακή Κίνηση Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων)

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Καθώς και εκατοντάδες πολίτες.

Οι υπογραφές συλλέγονται ηλεκτρονικά και χειρόγραφα.

 Επιστροφή

Να αποσυρθεί το χωροταξικό για τον τουρισμό

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα        

Ούτε πλαίσιο είναι ούτε επιχειρεί τη χωροταξική οργάνωση των τουριστικών δραστηριοτήτων, παρά μόνον το όχημα να ενισχυθεί η κτηματομεσιτική και εργολαβική δραστηριότητα με κρατική επιδότηση εις βάρος του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του φυσικού της πλούτου.

Αυτή είναι η κοινή θέση των οργανώσεων Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων, WWF Ελλάς, όπως και του ΤΕΕ, που εκφράστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Ως εκ τούτου, ζητούν την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού του τουρισμού και την κατάθεση νέου που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και να σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

Το αίτημά τους στηρίζουν πλήθος εγχώριων οργανώσεων και κινήσεων, πολίτες, αλλά και 200 περιβαλλοντικές οργανώσεις ευρωπαϊκών κρατών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας \Κ. Καρράς\, που απεύχονται να επαναληφθεί το τσιμέντωμα της παράκτιας ζώνης κατά το αποτυχημένο ισπανικό τουριστικό μοντέλο. Η Ρ. Κλουτσινιώτη, εκ μέρους του ΤΕΕ, σημείωσε ότι το σχέδιο προωθεί τον μαζικό τουρισμό, ενώ δεν εντοπίζει "ουδεμία κορεσμένη περιοχή" και έφερε το παράδειγμα των υπερκορεσμένων ακτών της Βόρειας Κρήτης -εξ ου και το περιφερειακό χωροταξικό προέβλεπε για την εξυγίανσή τους, να περιοριστούν οι υπάρχουσες δραστηριότητες.

Η \Ε. Μπριασούλη\, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επεσήμανε ότι τόσο το σχέδιο όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι απλοϊκά, συρραφή ασύνδετων και ατεκμηρίωτων προτάσεων, αγνοούνται οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη όπως ο ανταγωνισμός της γείτονος Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών. Εντατικοποεί την εκμετάλλευση του χώρου και δεν διευθετεί απολύτως τίποτε, σχολίασε ο \Δ. Καραβέλλας\, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Αντιτουριστικό, καθώς εξοντώνει αυτό που πουλάμε και ήδη έχουμε καταστρέψει, το περιβάλλον, αλλά και παράθυρο να τσιμεντοποιηθεί ό,τι απέμεινε χαρακτήρισε το σχέδιο ο \Γ. Παλαιοκρασσάς\, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, συμπληρώνοντας πως οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργολάβοι. Μικρές λεπτομέρειες οι οποίες αποδεικνύουν την προχειρότητα του σχεδίου, ανέδειξε ο \Μ. Γκάιτλιχ\ -π.χ. το νησί της Αμμουλιανής αναφέρεται ως μη ανεπτυγμένο, ενώ η Αντίπαρος είναι αποκλεισμένη γεωγραφικά.

Η \Α. Παναγοπούλου\ από τον Αρχέλωνα υπογράμμισε ότι οι ακτές της βόρειας Κρήτης εξαφανίζονται και αυτό το μοντέλο ενισχύεται.

Ο διευθυντής της \Ορνιθολογικής\ Ξ. Κάππας αναφέρθηκε στην πρωτιά της Ελλάδας σε βιοποικιλότητα, αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας να την προστατεύσει υπενθυμίζοντας τις προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τον τουρισμό και το περιβάλλον, όπως καταδεικνύεται και από το αρνητικό ισπανικό μοντέλο.

Στην ανοιχτή επιστολή των οργανώσεων προς το σύνολο των αρμοδίων επισημαίνεται, εκτός των άλλων "Πώς ο προϋπολογισμός θα αντέξει την επιδότηση της παραθεριστικής κατοικίας από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τις επιπτώσεις που θα έχει αφενός στις ανάγκες για άλλες επενδύσεις και τη δυνατότητα κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους;

- Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης) θίγει την αξιοπιστία σχεδιασμού εις βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της χώρας.

- Διαβλέπουμε κινδύνους για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου 'Φύση 2000', αρχαιολογικούς χώρους και ακατοίκητα νησιά.

- Κρίνουμε ότι με βάση τη λογική, αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2742/1999), η κατάρτιση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να έπεται του Γενικού Πλαισίου, ώστε πρώτα να τεθεί το πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διέπουν τον εθνικό χώρο και να είναι δυνατός ο συντονισμός των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα χωροταξικά ανά τομέα".

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  ΑΥΓΗ 21/6/07

 Επιστροφή

Την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό ζητούν οι οικολόγοι

«E» 21/6

Την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό ζητούν πέντε οικολογικές οργανώσεις με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και στους συναρμόδιους υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Πολιτισμού. Πρόκειται για τις: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» και τη WWF Ελλάς που οργάνωσαν χθες συνέντευξη Τύπου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που επίσης συμμετείχε, άσκησε αυστηρή κριτική κατά του χωροταξικού σχεδίου, δεν ζήτησε όμως την απόσυρσή του.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ, μεταφέροντας όπως είπε την άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου, δήλωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο θα σκληρύνει την στάση του απέναντι σε όλα τα χωροταξικά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων, όπως και πανεπιστημιακοί που πήραν τον λόγο στη συνέντευξη, χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα. Χαρακτήρισαν το χωροταξικό για τον Τουρισμό «τερατούργημα», το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και παραδίδει στο τσιμέντο ό,τι δεν έχει ακόμα τσιμεντοποιηθεί.

Εστίασαν την κριτική στο νέο τουριστικό προϊόν των παραθεριστικών κατοικιών που εισάγει το χωροταξικό πλαίσιο. Οπως αναφέρθηκε, οι μελετητές εισηγούνταν το ποσοστό των παραθεριστικών κατοικιών να μην ξεπερνά το 30% της επιφάνειας εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό στο 40%, για να φτάσει στο τέλος στο 70% «διά χειρός» των παραγόντων του υπουργείου. Οι ομιλητές υποστήριξαν πως δεν πρόκειται για χωροταξική οργάνωση του Τουρισμού, αλλά για «ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας», με επιδότηση από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Το φυσικό περιβάλλον, τόνισαν, αποτελεί για την Ελλάδα το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, ωστόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο το εξοντώνουν ποσοτικά και ποιοτικά. Τέθηκε ακόμα θέμα καταστρατήγησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς εκτιμάται πως το τουριστικό μοντέλο που επιλέγεται θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μανίνα Νικολοπούλου

ΕΘΝΟΣ 21/6/07

 Επιστροφή

Υποτίμηση του τουρισμού και πριμοδότηση των κατασκευών

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα        

Σε καμία περίπτωση το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον τουρισμό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ουσιαστικού διαλόγου και πρέπει να αποσυρθεί. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο μετά από οργανωμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς το συμφέρον της οικονομίας, του τουρισμού και του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μιας αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνει το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΝ ενώνοντας την φωνή του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς που ζητούν το ίδιο.

Με ανακοίνωσή του το τμήμα εξηγεί αναλυτικά τους λόγους αντίθεσής του. Όπως επισημαίνει, το σχέδιο ασχολείται πρωτίστως με την οργάνωση του τουριστικού τομέα και δευτερευόντως με τη χωρική διάρθρωση του τουρισμού εισάγοντας το "είδος" των τουριστικών χωριών, χωρίς αυτό να έχει προκύψει τεκμηριωμένα από τις ανάγκες του τουριστικού τομέα και χωρίς να συγκαταλέγεται στα αιτήματα των φορέων του. Ουσιαστικά πρόκειται για παραθεριστική κατοικία προς πώληση εκτός σχεδίου με τους αυξημένους όρους δόμησης ξενοδοχείων εκτός σχεδίου, χωρίς καν να προηγηθεί μελέτη και διαδικασία πολεοδόμησης.

Όπου επιχειρείται η ενασχόληση με τη χωρική διάρθρωση του τουρισμού επιτρέπονται όλα παντού και χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς. Ο προβληματισμός για το μέγεθος της τουριστικής προσφοράς, που ήδη έχει κατά πολύ υπερβεί τη ζήτηση, σε βαθμό που σε πολλές περιοχές να παρατηρείται "υπερπροσφορά", δεν εγγίζει το σχέδιο. Ούτε από τη σκοπιά των εγκατεστημένων ιδιωτικών επενδύσεων, που σε συνθήκες υπερπροσφοράς απαξιώνονται με γοργούς ρυθμούς, ούτε από τη σκοπιά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με πρόσθετη (άχρηστη ή μη σκόπιμη σε μεγάλο βαθμό) δόμηση, της ενδεχόμενης ανεπάρκειας ενέργειας και των υδατικών πόρων ή της υπέρβασης των αντοχών των γενικών υποδομών που εν τέλει αποτελεί την κύρια αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο ΣΥΝ καθιστά σαφές ότι η τουριστική κατοικία θα ευνοήσει κατ' αρχάς τους τουριστικούς επιχειρηματίες που εν προκειμένω θα λειτουργήσουν απλώς ως "οικοπεδούχοι", καθώς και ορισμένες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες που και διαθέτουν θυγατρικές real estate και ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην αγορά νέα δανειακά προϊόντα. Θα βοηθήσει ακόμη για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω του Χρηματιστηρίου. Αντίθετα θα βλάψει την παραδοσιακή τουριστική προσφορά, αφού θα της στερήσει πελατεία και, το κυριότερο, θα βλάψει σημαντικά το περιβαλλον.

Επίσης πριμοδοτούνται μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις (παραθεριστικές κατοικίες) ακόμη και σε περιοχές Νatura, οι οποίες κατισχύουν της προστασίας και της αειφορικότητας σε ένα... ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

WWF Ελλάς: Το ΚΥΑ απορρίπτεται

Ομολογουμένως μας κατέπληξε η αντίδραση του κ. υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη δημοσιοποίηση των απόψεων περιβαλλοντικών οργανώσεων για το κατ' όνομα μόνο "Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό" επισημαίνει το WWF Ελλάς. Όπως αναφέρει, "τους λόγους που μας οδήγησαν σε συνολική απόρριψη του σχεδίου ΚΥΑ τούς έχουμε ήδη στείλει στο γραφείο του και τους έχουμε εδώ και δύο εβδομάδες αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Θυμίζουμε στον κ. υπουργό πως η χωροταξία δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε και μπορεί να καθοδηγείται μόνο από την επιθυμία για οικοδομική ανάπτυξη. Η χωροταξία είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον γεωγραφικό χώρο με στόχο τον συνδυασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το σχέδιο ΚΥΑ που τέθηκε σε διαβούλευση επ' ουδενί εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο.

Ειδικά όμως οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες για συνήθη 'στείρα δημιουργία εντυπώσεων' ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας ήδη επιδεινωμένης σχέσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με οργανώσεις όπως το WWF Ελλάς, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο υπουργός.

Θυμίζουμε πως το WWF Ελλάς έχει συμμετάσχει με εκτενή κείμενα λεπτομερούς σχολιασμού σε κάθε ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης που αφορά το περιβάλλον και οργανώνεται είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε από συναρμόδια υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης και το Εθνικής Οικονομίας". 

ΑΥΓΗ 23/6

 Επιστροφή

Κατά Σουφλιά για τα κύματα τουριστικού τσιμέντου

Την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, που παρουσίασε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ζήτησαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πέντε οικολογικές οργανώσεις και ήδη ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών.

Το χαρακτήρισαν μάλιστα... αντιτουριστικό, λόγω της έμφασης που δίνει στην ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας μέσω τουριστικών συγκροτημάτων που επιτρέπονται ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε ότι ήδη έχουν αγοραστεί μεγάλες εκτάσεις σε νησιά με την προοπτική θεσμοθέτησης των κυβερνητικών υποσχέσεων, που φαίνεται πως ήταν γνωστές πολύ πριν ανακοινωθούν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποίησαν ότι η χώρα μας κινδυνεύει να αναπαραγάγει το μοντέλο των ακτών της Ισπανίας, για τις οποίες διαπιστώνονται φαινόμενα κρίσης ακόμα και από τουριστικούς παράγοντες. Έχει οικοδομηθεί πλέον το 100% των ακτών της Μάλαγα και επεκτείνεται στις γειτονικές πόλεις, ενώ στην Καταλονία φτάνει το 59%. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η πολλά υποσχόμενη αγορά της βόρειας Ευρώπης έχει ήδη γυρίσει την πλάτη της στην Ισπανία και τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αφού οι επενδύσεις το 2005 μειώθηκαν κατά 16,7%.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι, παρά την αρνητική εμπειρία, στη χώρα μας προωθούνται επιδοτήσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε τουριστική κατοικία και θεσπίζονται αυξημένοι συντελεστές δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ θα έπρεπε να οδεύουμε προς σταδιακή κατάργησή της.

* «Έπρεπε να προηγηθεί το γενικό χωροταξικό και να ακολουθήσουν τα ειδικά σχέδια για τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιομηχανία», τόνισε ο Κ. Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ ο αντιπρόεδρος Γ. Παλαιοκρασσάς σημείωσε πως «βαφτίσαμε τουρισμό την εργολαβική δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι «εξοντώνουμε το φυσικό περιβάλλον που έπρεπε να προβάλλουμε και να πουλάμε».

**Ο Δημήτρης Καραβέλλας, από το ελληνικό τμήμα του WWF, επισήμανε πως αγνοείται η περιβαλλοντική διάσταση των μέτρων και ζήτησε παρεμβάσεις για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση. Ο Μαρτίνος Γκέτλιχ, από την Ελληνική Προστασία της Φύσης, υπογράμμισε την εμμονή σε γήπεδα γκολφ που μπορεί να δημιουργηθούν σε 15 νομούς, ενώ αποκάλυψε ότι στα μικρά νησιά έχουν ενταχθεί περιπτώσεις όπως η Σαρεία και η Κέρος, που είναι προϊστορικοί οικισμοί, αλλά σήμερα είναι ακατοίκητες, παρ' όλα αυτά προβλέπονται μικρές τουριστικές μονάδες 100 κλινών μέσα στα... όρια του οικισμού!

* Την προχειρότητα υπογράμμισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Μπριασούλη, που τόνισε ότι δεν δόθηκε η μελέτη στην οποία στηρίχτηκε το σχέδιο υπουργικής απόφασης και ότι οι προτάσεις δεν τεκμηριώνονται από την περιβαλλοντική μελέτη. Η Ράνια Κλουτσινιώτη, που μίλησε εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είπε ότι ο φορέας δεν κλήθηκε να πάρει μέρος στη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και εξέφρασε ανησυχία γιατί δεν γίνεται λόγος για τουριστικά κορεσμένες περιοχές. «Χτυπά τον εναλλακτικό τουρισμό», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής και του συλλόγου προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=4809428

 Επιστροφή

Σφοδρή αντεπίθεση Σουφλιά

Την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ προκάλεσε η προχθεσινή παρέμβαση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πανεπιστημιακών υπέρ της απόσυρσης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε ψευδή τα επιχειρήματα των φορέων, ενώ επέμεινε ότι το πλαίσιο δεν θα προκαλέσει την τσιμεντοποίηση των παράκτιων περιοχών. Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέμειναν στην αρχική τους θέση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς απάντησε χθες σε υψηλούς τόνους στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πανεπιστημιακούς. «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται καλόπιστα, με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις αιτιάσεις «επιπολαιότητες και ψεύδη». Οπως υποστηρίζει, το ειδικό πλαίσιο δεν προωθεί την τσιμεντοποίηση των τουριστικών περιοχών αλλά αντίθετα τις προστατεύει. Σχετικά με τη μαζική ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση, διευκρίνισε ότι μπορούν να καταλαμβάνουν το 30% μιας τουριστικής εγκατάστασης, ενώ η πρόβλεψη του 70% αφορά κατοικίες προς «εποχική» πώληση και παράλληλη χρήση από το ξενοδοχείο. Επίσης, σημείωσε ότι με το πλαίσιο θεσπίζονται περιορισμοί για τη δόμηση στις Νatura, ενώ τουριστικές εγκαταστάσεις σε βραχονησίδες μπορούν να δημιουργηθούν υπό προϋποθέσεις και μόνο σε πέντε περιπτώσεις. «Θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του. Και καταλήγει καλώντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «να συμμετέχουν στο διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλοπιστία».

Ανταπαντώντας χθες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν τον κ. Σουφλιά ότι εκπόνησε το πλαίσιο χωρίς τη χρήση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, υπαινίσσονται «διαρροή» των ρυθμίσεων του πλαισίου σε παράγοντες της αγοράς (που προχώρησαν σε αγορά μεγάλων εκτάσεων) και εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις περί απόσυρσης και διαβούλευσης σε μηδενική βάση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/06/2007_231679

 Επιστροφή

Αθήνα, 5 7.2007

ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΚΑΙ  ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ

ΕΠΙ  ΤΟΥ  ΕΙΔΙΚΟΥ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ  ΠΛΑΙΣΙΟΥ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοσίας διαβουλεύσεως, την οποία επιβάλλει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Οδηγία 2001/42/ΕΚ όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομο τάξη με την ΚΥΑ 107017.28.8.2006), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, με ταυτόσημη εισήγηση της Δρ. Μαρίας Καραμανώφ, Συμβούλου Επικρατείας και μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που δημοσιοποιήθηκε προσφάτως από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Το προτεινόμενο Πλαίσιο παραβιάζει τις επιστημονικές και νομικές αρχές του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού, αφού προβαίνει στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Χώρας, δηλ. στο σχεδιασμό μιας καθαρώς τομεακής πολιτικής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, από το οποίο και μόνον θα προέκυπταν κατά τρόπον έγκυρο τα αναγκαία κρίσιμα δεδομένα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη (δηλ. εάν, σε ποίες περιοχές, με ποια ένταση και με ποιες μορφές είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτό να λάβει χώρα η ανάπτυξη αυτή).  Αντίθετα, η κατά χρόνον πρόταξη Πλαισίου για τον Τουρισμό έναντι του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, καθώς και των ειδικωτέρων χωροταξικών σχεδίων για τη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου, τη γεωργία και κτηνοτροφία, την βιώσιμη ενέργεια και διαχείριση των υδατικών πόρων, την οικιστική πολιτική και τα βιώσιμα δίκτυα θαλάσσιας, χερσαίας και εναέριας συγκοινωνίας, καταστρατηγεί πράγματι κάθε έννοια γνήσιου χωροταξικού σχεδιασμού, αφού πράγματι αποβλέπει στο να εξασφαλίσει δι’ οιονεί «προσημειώσεως» υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητος, περιοχές της Χώρας οι οποίες επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος είτε να μείνουν ανέπαφες, είτε να αφιερωθούν σε άλλες χρήσεις. 

Με τη μέθοδο, όμως, αυτή αναιρείται ο υποχρεωτικός κατά το άρθ. 24 του Συντάγματος χωροταξικός, σχεδιασμός, ο οποίος, κατά τα δεδομένα της επιστήμης αλλά και κατά κοινή πείρα, δεν είναι δυνατόν να χωρήσει εάν αντιστραφεί η ιεραρχική τάξη των χωροταξικών σχεδίων.

 

Εν όψει της ανωτέρω βασικής και ανιάτου πλημμελείας του, το προτεινόμενο Πλαίσιο δεν στηρίζεται σε έγκυρη επιστημονική κρίση ως προς την φέρουσα ικανότητα της Χώρας για τουριστική ανάπτυξη.  Αντιθέτως, φαίνεται να υπολαμβάνει ως δεδομένη την απεριόριστη δυνατότητα επεκτάσεως και εντάσεως της τουριστικής δραστηριότητος, τόσο στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες τουριστικά» (κοινώς κορεσμένες) περιοχές, των οποίων επιτρέπει την περαιτέρω ένταση της εκμεταλλεύσεως, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.  Με τον τρόπο, όμως, αυτό, η υποτιθέμενη καινοτομία του Πλαισίου, δηλ. η στροφή της Χώρας προς τις λεγόμενες «ποιοτικές» μορφές τουρισμού, δεν έρχεται να αντικαταστήσει, σταδιακά έστω, την μέχρι σήμερα άναρχη τουριστική ανάπτυξη και να θεραπεύσει τα δεινά του μαζικού τουρισμού, αλλά προστίθεται και βαίνει παράλληλα προς αυτόν.  Τούτο προκύπτει σαφώς από το σύστημα του Πλαισίου, το οποίο χωρίζει την επικράτεια σε δέκα (10) κατηγορίες περιοχών, καμμία εκ των οποίων δεν εξαιρείται από την τουριστική εκμετάλλευση.  Έτσι, οι μεν κορεσμένες περιοχές προβλέπεται να κορεσθούν περισσότερο με «αύξηση της χωρητικότητος και κατασκευή νέων υποδομών φιλοξενίας και εστίασης», ενώ ταυτοχρόνως, περιοχές οι οποίες, τόσο κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο ακόμα και κατά την κοινή πείρα, έπρεπε να διαφυλαχθούν ως τα τελευταία πολύτιμα αποθέματα του φυσικού κεφαλαίου της Χώρας (μικρά νησιά, παράκτιες περιοχές, ευαίσθητα οικοσυστήματα, ορεινοί όγκοι, βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά) θυσιάζονται στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. 

 

Μολονότι, κατά τα προεκτεθέντα, δεν έχει προηγηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης της Χώρας, ούτε των συστημάτων υποστηρίξεως αυτής (ενεργείας, υδατικών πόρων, δικτύου επικοινωνίας κ.λπ.) το προτεινόμενο Πλαίσιο προωθεί την τουριστική ανάπτυξη με τη μορφή παροχής δεύτερης κατοικίας σε τουλάχιστον 1.000.000 Ευρωπαίους.  Με τον τρόπο αυτό, προδήλως καταστρατηγείται και παραβιάζεται η ισχύουσα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως η νομολογία του ΣτΕ, οι οποίες θέτουν εξαιρετικά αυστηρούς όρους και περιορισμούς για την οικιστική επέκταση και την ίδρυση νέων οικισμών.  Η εφαρμογή του Πλαισίου θα έχει ως αποτέλεσμα να κτισθούν στις ωραιότερες και πλέον ευαίσθητες περιοχές (παράκτιες περιοχές, νησιά, ορεινοί όγκοι) ανεξάρτητα και ασύνδετα προς την οικιστική πολιτική της Χώρας, νέες πόλεις-τουριστικοί θύλακες, οι οποίες θα εξαφανίσουν και τα τελευταία ίχνη του εναπομείναντος φυσικού αποθέματος ενώ, ταυτόχρονα, θα επιδεινώσουν όλα τα μέχρι στιγμής άλυτα προβλήματα  των υπαρχόντων οικισμών.

 

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το προτεινόμενο Πλαίσιο δεν έχει τα αναγκαία γνωρίσματα επιστημονικής μελέτης, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει επαρκές νόμιμο έρεισμα για την έκδοση από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τις ειδικές αποφάσεις για την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση των επιπτώσεων του Πλαισίου στο Περιβάλλον (ΣΠΕ), όπως απαιτεί η προαναφερθείσα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Η παρούσα μελέτη στερείται παντελώς μεθοδολογίας για την τεκμηρίωση και συναγωγή των συμπερασμάτων της και εξαντλείται σε μια γενική εγκυκλοπαιδική περιγραφή του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας και μια εξίσου γενικόλογη και αόριστη εκτίμηση των επιπτώσεων του Πλαισίου χωρίς να προβαίνει, ως οφείλει, ούτε στην εξαντλητική ανάλυση ενός εκάστου των κρισίμων στοιχείων του περιβάλλοντος της Χώρας ανά περιοχή, ούτε στην επί τη βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων δεικτών αξιολόγηση της καταστάσεως αυτών από πλευράς βιωσιμότητας, ούτε, τέλος, στην τεκμηριωμένη εκτίμηση των συνεπειών που αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχει επ’ αυτών η εφαρμογή του Πλαισίου.   Είναι χαρακτηριστικό ότι από ολόκληρο το κείμενο της Μελέτης, ελάχιστες σελίδες αναφέρονται στο κύριο αντικείμενο αυτής, δηλ. τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και τούτο γίνεται με τη μέθοδο αορίστων και συνοπτικών κρίσεων του τύπου «θετικό, αρνητικό, ουδέτερο», η οποία έχει παγίως κριθεί ανεπαρκής και μη νόμιμη από τη νομολογία του ΣτΕ. 

 

Τέλος, ενώ κατά την προαναφερθείσα Οδηγία 2001/42/ΕΚ τόσο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όσο και η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ οφείλουν να έχουν αμιγώς περιβαλλοντικό αντικείμενο, να προβαίνουν δηλ. στην αξιολόγηση του προτεινόμενου Χωροταξικού Πλαισίου με κριτήριο, όπως ρητώς αναφέρει η Οδηγία, την ανάγκη αποτελεσματικής προώθησης της αειφόρου αναπτύξεως, την αρχή της προφυλάξεως και την προστασία της βιοποικιλότητος, η κρινόμενη ΣΜΠΕ υπερβαίνει τα όριά της και ξεκινά την αξιολόγησή της αποδεχομένη εμμέσως την σκοπιμότητα του Πλαισίου εξ επόψεως βελτιώσεως της ανταγωνιστικότητος του τουριστικού προϊόντος, ενισχύσεως της περιφερειακής ανάπτυξης κ.ά.  Η συνεκτίμηση, όμως, τέτοιων κριτηρίων, η οποία δεν ανήκει στο παρόν στάδιο, αλλ’ ενδεχομένως στο μεταγενέστερο, δηλ. την τελική έγκριση του Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό επί τη βάσει των πορισμάτων της ΣΜΠΕ, αλλοιώνει την αντικειμενικότητα και επιστημονική ουδετερότητα της Μελέτης.

Καλλιδρομίου 30 και Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ   Τηλ/φαξ 210-3823.850

decleris@environ-sustain.gr  *  www.environ-sustain.gr

 Επιστροφή

12 «δρόμοι» για καλύτερο περιβάλλον

Υπάρχουν τρόποι να σωθεί το περιβάλλον πριν είναι πολύ αργά; Στην ερώτηση αυτή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής απαντά με 12 «πρέπει» που θα 'πρεπε να 'χουν γίνει... χθες. Ας γίνουν, όμως, έστω και τώρα, λέει. Αρκεί να συμφωνήσουμε όλοι και επιτέλους να δράσουμε.

1 Πρέπει να οριοθετηθούν νομοθετικά οι μορφές και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Προσοχή: Αυτό να μην αφεθεί σε τοπικά όργανα για τα οποία επιεικώς θα έλεγα ότι ενεργούν με... άλλα κριτήρια. Στην προστασία των δασών θα συμβάλει κατά πολύ η χωροθέτησή τους, που θα αποτρέψει τους εμπρησμούς από οικοπεδοφάγους και την οικοπεδοποίησή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επικύρωση των δασικών χαρτών που εκκρεμεί από το 1979. Για να φέρει αποτέλεσμα, όμως, η επικύρωση αυτή θα πρέπει να ορισθεί νομοθετικά να εξεταστούν μόνον οι μέχρι τότε κατατεθείσες ενστάσεις και να μην επιτρέπεται η υποβολή νέων. Ας ορισθούν τέλος, ως το μόνο επιτρεπόμενο αποδεικτικό μέσο, οι αεροφωτογραφίες και όχι οι επισφαλείς μαρτυρικές καταθέσεις.

2 Πρέπει να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από την υπεράντληση από τις παράνομες γεωτρήσεις.

3 Πρέπει να ελεγχθεί αποτελεσματικά η καταστροφική ιδιωτική πολεοδόμηση και υπεροικοδόμηση των νησιών του Αιγαίου.

4 Πρέπει να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες και να μεταφερθούν σε αυτές οι οχλούσες βιομηχανίες, ώστε να περιοριστεί η ανέλεγκτη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών (όπως του Ασωπού) και του υπεδάφους.

5 Πρέπει οι παραλίες του Ευβοϊκού και του Σαρωνικού να μείνουν ελεύθερες για το κοινό με την απομάκρυνση συρματοπλεγμάτων και μανδρών. Ακόμα και οι ελάχιστες ελεύθερες παραλίες -όπως αυτή του Σχινιά- έχουν ομπρέλες, τραπέζια, καθίσματα που έχουν τοποθετήσει αυθαίρετα επιχειρηματίες. Βεβαίως, έχουν πάρει άδειες από την τοπική αυτοδιοίκηση, οι άδειες όμως αυτές είναι αμφιβόλου νομιμότητος.

6 Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν κατά μήκος των εθνικών οδών παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, αποτελούν προσβολή στο περιβάλλον.

7 Πρέπει να ενισχυθεί η προστασία των εθνικών δρυμών και πάρκων με το διορισμό ικανών διοικήσεων και επαρκή χρηματοδότηση. Ακόμα δεν έχει διοριστεί ο πρόεδρος του φορέα προστασίας του Κηφισού...

8 Πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη -τύπου ΜΟΜΑ- υπηρεσία κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων.

9 Πρέπει να εκσυγχρονισθεί ως προς το ύψος των ποινών και των προστίμων ο ν.1650/1986 και να γίνουν διακριτές οι αρμοδιότητες των οργάνων επιβολής των προστίμων. Ακόμα να παρέχεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το δικαίωμα επαυξήσεως των επιβληθέντων από τα λοιπά όργανα προστίμων.

10 Πρέπει οι υποθέσεις προσβολής περιβάλλοντος να εκδικάζονται από ειδικευμένα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.

11 Πρέπει τα πρόστιμα να χρηματοδοτούν το πράσινο ταμείο προστασίας περιβάλλοντος.

12 Δεν πρέπει η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αντίθετα να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση για τη λήψη με προοπτική βάθους χρόνου των μέτρων προστασίας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=21.07.2007,id=92350564

 Επιστροφή