Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Προαστιακός Σιδηρόδρομος 2 (προηγούμενα κείμενα)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

     Δυστυχώς δικαιωθήκαμε!

 Για πρώτη φορά Δήμαρχος της Αθήνας παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της υπέργειας χρήσης του προαστιακού και κατά της υπογειοποίησης, υπέρ των κερδών των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και κατά της υγείας των κατοίκων του 4ου Διαμερίσματος (σε αγαστή συνεργασία με τον Υπ. Μεταφορών κ. Λιάπη και τη διοίκηση του Ο.Σ.Ε, επιχειρούν από κοινού να παρακάμψουν την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων). υπέρ της καταστρατήγησης των θεσμών και κατά της νομιμότητας. Με περισσή αλαζονεία θεωρεί δεδομένη την αλλαγή της συνείδησης πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας, που για πολλές τετραετίες, με την ψήφο τους, δεν συναινούσαν στο ανοσιούργημα.

     Και όλα αυτά στο όνομα κάποιων ανύπαρκτων ανταλλαγμάτων. που ούτε ένας επαίτης δεν θα αποδεχόταν:

α) υπογειοποίηση τμήματος του σιδηροδρομικού διαδρόμου από την Σεπολίων έως την Σιώκου μήκους 1200μ.,το οποίο λόγω των αναγκών βύθισης και ανάδυσης της γραμμής, είναι στην ουσία 800μ. Εδώ είναι σημαντικό να απαντηθεί, που και πως θα χωρέσουν στην επιφάνεια του εδάφους, οι 4 γραμμές που απαιτούνται για το έργο μετά την οδό Σεπολίων και οι 3 γραμμές μεταξύ των οδών Λένορμαν και Χαμοστέρνας.

β) γενική αναφορά περί ανάθεσης μελέτης εφικτότητας για υπογειοποίηση μεταξύ Ρουφ και Ιεράς Οδού μήκους περίπου 800μ. Ο τρόπος και τίτλος της παρουσίασης παραπέμπει ευθέως στις Ελληνικές καλένδες, πολύ περισσότερο μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Λιάπη για δημιουργία σταθμού στο Ρούφ και σε κάθε περίπτωση και εδώ μιλάμε για  πιθανή υπογειοποίηση τμήματος μικρότερου των 400μ. Εδώ αξίζει να αναρωτηθούμε ως πότε κάποιοι θα βρίσκουν ως προσφιλή τρόπο «αξιοποίησης» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το θάψιμο της κάτω από το τσιμέντο. Πολύ περισσότερο, ως πότε ο φόβος να βρεθούν αρχαία, θα γίνεται τροχοπέδη στη δημιουργία του νέου πολιτισμού μας. Η ιστορία κατασκευής του ΜΕΤΡΟ με την παράλληλη ανάδειξη των πολιτιστικών ευρημάτων, μπορεί να διασκεδάσει τους φόβους τους και να προτείνει άμεσες λύσεις

γ) δημιουργία «παρατηρητηρίου» παρακολούθησης των έργων που ο κ. Κακλαμάνης με τον κ. Λιάπη έχουν αποφασίσει. Η επιτροπή και οι πολίτες της Αθήνας ζητούν ισότιμη συμμετοχή στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων στο πνεύμα που γνωμοδότησε το Σ.τ.Ε, που θεωρεί ως βέλτιστη εναλλακτική λύση την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών και την ταπείνωση του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, τεχνικά εφικτά ακόμη και σύμφωνα με τη μελέτη του Ο.Σ.Ε. Το επιπλέον κόστος για την υπογειοποίηση στα όρια του Δήμου της Αθήνας σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπολογίζεται κατά μέγιστο στα 8 εκατομμύρια ευρώ, αμελητέο κατά τη γνώμη μας, σε συνάρτηση με τα οφέλη που θα αποκομίσει η κοινωνία. Τις αντιλαϊκές  ενέργειες έτσι κι αλλιώς τις παρατηρούν και τις αντιμάχονται.

δ) Ο σιδηροδρομικός διάδρομος από Λένορμαν έως Σεπολίων αναφέρθηκε ως «χώρος σταθμού».

     Εκτιμούμε ότι η αναφορά σε μεγιστοποίηση του σταθμού, υποκρύπτει μεθοδεύσεις για μεταφορά οχημάτων και επαρκή έκταση για ανέγερση κτιρίων, άσχετων με την λειτουργία ενός επιβατικού σιδηροδρομικού σταθμού. Σε αυτό συνηγορεί και το σχέδιο για διάνοιξη των κόμβων Δηληγιάννη και Δομοκού, όπως και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο 3ο και 4ο Διαμέρισμα, για παράδειγμα η αναμενόμενη σύμφωνα με τη μελέτη του Ο.Σ.Ε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στις οδούς Καπανέως και Ξανθίππης από 200 σε 5000 ημερησίως και της Ιωαννίνων από 6000 σε 9500. Η πραγματοποίησή τους θα ολοκληρώσει το έγκλημα στο σώμα των υποβαθμισμένων γειτονιών μας, γι’ αυτό και μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους.

      Όσο για τα αντισταθμιστικά των 6 στρεμμάτων (αντί των τριάντα που πανηγυρικά είχαν εξαγγελθεί) για την παραχώρηση 90 στρεμμάτων επιφανείας και ύψους 27 μέτρων , για εμπορική χρήση, το μόνο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι ένας οποιοσδήποτε μεσίτης αστικών ακινήτων θα έκανε καλύτερη συμφωνία, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με μαρτυρία Δημοτικού Συμβούλου. που έχει καταγραφεί στα πρακτικά του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου στις 2-4-2007, ο χώρος αυτός ανήκει στον ΟΣΕ μόνο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και όχι για άλλες χρήσεις. Δηλαδή ο κ. Δήμαρχος θριαμβολογεί για την παραχώρηση ενός παξιμαδιού, ενώ θα μπορούσε να πάρει όλο τον φούρνο.

   Δηλώνουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις:α)να διατηρηθούν οι υπάρχουσες οδικές διαβάσεις και να μη γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα έργα που προβλέπονται στην ακυρωθείσα μελέτη, β) να βελτιωθούν οι διαβάσεις των πεζών, δια μέσου ενός ευχάριστου περιβάλλοντος που θα προκύψει από τη δενδροφύτευση του χώρου μετά την υπογειοποίηση των γραμμών, γ) να κατεδαφιστούν τα έργα που κατασκευάστηκαν σαν τετελεσμένες καταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι την αργοπορία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ και στη θέση τους να κατασκευαστούν ελεύθεροι κοινωφελείς χώροι. δ) ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, να περιοριστεί, ως προς τη χρήση του, αποκλειστικά και μόνο ως επιβατικός. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα πολύχρονων διαδικασιών, πόνου και ευθύνης και ελπίζουμε στην συνεργασία με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της  Αθήνας, με το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς , που είναι υπεύθυνο για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την πραγματοποίηση των έργων και κάθε εμπλεκόμενο φορέα του Δημοσίου (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λ.π.) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναδεικνύοντας τη μόνη λύση με προοπτική σε βάθος χρόνου, την ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ. Αρκετός χρόνος χάθηκε για επανειλημμένα καταδικασμένες λύσεις.

     Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε τη δύναμη και την θέληση να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, καλώντας όλες τις συλλογικότητες και όλους τους πολίτες σε μια συνεργασία, που θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική,  χωρίς πανηγυρισμούς για αυτά που κερδίσαμε, εξαντλώντας όλα τα γνωστά και ανακαλύπτοντας νέα μέσα, για την ευόδωση των προσπαθειών μας.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 3ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  για ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07-06-07

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ & ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΟΣΕ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Τη Δευτέρα 11/6 ώρα 19:00 οι κάτοικοι των συνοικιών του 3ου Διαμερίσματος που διασχίζουν οι γραμμές του τρένου και του Προαστιακού, (Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Βοτανικός, Γκάζι, Ρουφ) πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Ιεράς οδού & Κωνσταντινουπόλεως για να απαιτήσουν:

- Υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ σε όλο το μήκος τους μέσα στον αστικό ιστό και μετατροπή του υπερκείμενου χώρου σε ζώνη ψηλού κοινόχρηστου πράσινου.

- Να γίνει σεβαστή απο το Υπ. Μεταφορών, το Δήμο Αθηναίων και τον ΟΣΕ η απόφαση 3520/06 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα έργα αναβάθμισης των γραμμών του ΟΣΕ ώστε να κυκλοφορεί ο Προαστιακός, προέβλεπαν για την περιοχή του 3ου Διαμερίσματος:

α) Την διαπλάτυνση του σιδηροδρομικού διαδρόμου και την αύξηση των γραμμών απο δύο σε τρείς ή τέσσερεις.

β) Το κόψιμο πολλών αιωνόβιων δέντρων που έχουν φυτρώσει δίπλα στις γραμμές και την αποψίλωση της ζώνης απο το υπάρχον πράσινο.

γ) Την οικοδόμιση ψηλών τειχών εκατέρωθεν των γραμμών που απαγορεύοντας τη διέλευση πεζών & οχημάτων θα χωρίσουν και θα κόψουν στα δύο τις ήδη υποβαθμισμένες και ανέκαθεν ενιαίες συνοικίες μας μετατρέπωντας τες κυριολεκτικά στην «πίσω αυλή της Αθήνας». 

δ) Το κλείσιμο των δεκάδων ισόπεδων διαβάσεων πεζών και οχημάτων και την αντικατάστασή τους με μια τερατώδη ανισόπεδη διάβαση οχημάτων στην οδό Λένορμαν και τέσσερεις αντιαισθητικές και αντιλειτουργικές ανισόπεδες γέφυρες πεζών που εκτός των άλλων θα εξαφανίσουν τις ελάχιστες πράσινες νησίδες της περιοχής.

ε) Την ελαχιστοποίηση του πλάτους της οδού Κωνσταντινουπόλεως (παράδρομος) που διατρέχει τις συνοικίες και τη μετατροπή της σε στενό διάδρομο 2,5 μ. πλάτους. -και όλα αυτά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή γεμάτη απο πολυκατοικίες.

Παρόμοια σχέδια «αναβάθμισης» επιφυλάσσουν και στις υπόλοιπες συνοικίες ή Δήμους που διατρέχονται απο τις γραμμές.

Αυτά τα σχέδια, ακόμα και ο ΟΣΕ παραδέχεται ότι θα βλάψουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και για αυτό υπόσχεται ότι αφού τα ολοκληρώσει...θα τα γκρεμίσει και θα ξαναχτίσει όλο το έργο υπόγειο... αλλά μετά το 2015!!! Παρ’ όλα αυτά επικαλούνται οικονομικούς λόγους (!)  που επιβάλουν την πραγματοποίησή τους επίγεια.

Ενθερμος υποστηρικτής του έργου είναι το Υπουργείο Μεταφορών αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο Δήμος Αθηναίων που επι δημαρχίας Κακλαμάνη άλλαξε στάση και από το πλευρό των κατοίκων έγινε πλέον υπέρμαχος της τσιμεντοποίησης και της υποβάθμισης.

Οι σχεδιασμοί αυτοί που απετράπησαν με απόφαση του Σ.τ.Ε (3520/06) επανέρχονται ξανά με τον επιχειρούμενο «επανασχεδιασμό του έργου» που όμως δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα απο τον προηγούμενο.

Πρωτοβουλία Κατοίκων

Για επικοινωνία:  

Τηλέφωνα: 2103453877 - 6974027690 

E-mail: <nmarten@otenet.gr>  <protovoulia3@yahoo.gr>

Επιστροφή στην αρχή

«Ηταν θέμα χρόνου να γίνει ατύχημα»

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Αυτό που όλοι περίμεναν να συμβεί, τελικά συνέβη, και οι 53 επιβάτες του προαστιακού που τραυματίστηκαν χθες, κατά τη σύγκρουση του συρμού με ντιζελάμαξα, ανέδειξαν με τον πιο τρομακτικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στη σιδηροδρομική γραμμή.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 7.20 χθες το πρωί στις Τρεις Γέφυρες, σε ένα σημείο όπου εκτελούνται έργα και δημιουργείται σιδηροδρομικό μποτιλιάρισμα, καθώς ο προαστιακός συναντάται με τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες που κινούνται προς την Πελοπόννησο.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο προαστιακός συρμός θα έπρεπε να είχε σταματήσει στο ύψος του σταθμού της Λυκότρυπας, καθώς από την Αθήνα και με κατεύθυνση τα Λιόσια είχε ξεκινήσει ντιζελάμαξα του ΟΣΕ που κατευθυνόταν στα διυλιστήρια.

Με... τροχονόμους

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας δεν γίνεται με συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, τα οποία άλλωστε είναι ανύπαρκτα, αλλά με τους σταθμάρχες της Λυκότρυπας και της Αθήνας να λειτουργούν ως τροχονόμοι. Ωστόσο, τα δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται το ένα προς το άλλο στην ίδια γραμμή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο μηχανοδηγός του προαστιακού πρόλαβε να ενημερώσει τους επιβάτες ότι επίκειται σύγκρουση, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μετακινηθούν προς το πίσω μέρος του συρμού. Ευτυχώς μετά τη σύγκρουση δεν σημειώθηκε εκτροχιασμός, λένε οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, προσθέτοντας πως σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλούσαμε μόνο για τραυματίες.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως χθες σημειώθηκε η πρώτη μετωπική σύγκρουση μεταξύ τρένων από το 1985, στα Λιβερά της Δράμας, και εκφράζουν φόβους πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. «Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, έστω και αν αυτό επιφέρει μείωση των δρομολογίων», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Ανδρ. Βασιλόπουλος. «Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργήσει ένα χειροκίνητο σύστημα ελέγχου που, όπως φάνηκε, δεν λειτούργησε, ο μηχανοδηγός του προαστιακού είχε την ψυχραιμία να ειδοποιήσει τους επιβάτες για τη σύγκρουση και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα», προσθέτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συρμός του προαστιακού εκινείτο με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα.

Στον ΟΣΕ επικρατεί αμηχανία και αναζητούνται λύσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί. Οι μηχανοδηγοί και οι σταθμάρχες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ επιτροπή του οργανισμού θα εξετάσει τα αίτια του ατυχήματος, αν και ήδη από χθες οι αρμόδιοι μιλούν για ανθρώπινο λάθος, αποφεύγοντας να αναφερθούν στις ελλείψεις κρίσιμων τεχνικών μέσων.

Προοπτική άμεσης λύσης του προβλήματος με την παράδοση σε λειτουργία των υπό κατασκευήν γραμμών δεν υπάρχει, αφού τα έργα στην περιοχή θα κρατήσουν τουλάχιστον άλλους 12 μήνες.

Στελέχη του οργανισμού εκφράζουν την εκτίμηση πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχει περιθώριο για τη λήψη μέτρων τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιου (ή χειρότερου) συμβάντος στο μέλλον.     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΑΥΤΟΠΤΕΣ: ΤΟΝ ΕΔΕΙΡΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Στοχοποίηση και ξυλοδαρμός διαδηλωτή»

Αστυνομικοί με πολιτικά, και όχι μέλη της Χρυσής Αυγής, ήταν -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- οι άνθρωποι που επιτέθηκαν σε κατοίκους στα Πετράλωνα στην προχθεσινή εκδήλωση για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, μετά από το σοβαρό τραυματισμό 19χρόνης από συρμό του προαστιακού. Στη συμπλοκή τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ολα συνέβησαν την ώρα που η ειρηνική διαμαρτυρία βρισκόταν στο τέλος της. Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, μία ομάδα τεσσάρων ατόμων με πολιτικά, που βγήκε μέσα από τις γραμμές της αστυνομικής δύναμης, επιτέθηκε με κλομπ και χτύπησε τον Γιάννη Γιαννατζή, μέλος της Παρέμβασης Κατοίκων Πετραλώνων και κάτοικο της περιοχής, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

«Ξαφνικά ακούσαμε φωνές. Δεν καταλάβαμε τι έγινε ή ποιοι ήταν. Ο Γιάννης είχε χτυπηθεί. Ευτυχώς τον προστάτευσαν άλλοι τρεις φίλοι, οι οποίοι γλίτωσαν με λίγους μώλωπες. Κατάφερε να τρέξει εκατό μέτρα και μετά κατέρρευσε» περιγράφει ο Νίκος Μαρτέν, κάτοικος Πετραλώνων. Οπως καταγγέλλει, άνθρωποι της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησαν να πάνε τον τραυματία στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση, παρά τα τραύματα στο κεφάλι του, ενώ θέλησαν να αποσπάσουν την ταυτότητα του ιδίου και της γυναίκας του. Μόλις, όμως, εμφανίστηκαν οι κάτοικοι, εξαφανίστηκαν.
Σε «αλλαγή τακτικής» της Αστυνομίας το αναγάγουν οι κάτοικοι, που υποστηρίζουν ότι ο Γ. Γιαννατζής είχε υποδειχθεί από κάποιους, «διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί χτύπησαν μόνον αυτόν και κανέναν άλλο» λένε.

Το σίγουρο είναι πως τη Δευτέρα, οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν νέα εκδήλωση, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, καταλαμβάνοντας εκ νέου για μερικές ώρες τις γραμμές του τρένου. Απλώς, αυτή τη φορά, δεν θα διαμαρτύρονται μόνο για την επικινδυνότητα του προαστιακού και για τις ανεπαρκείς, όπως χαρακτηρίζουν, διαβάσεις, αλλά και για επίθεση που βίωσαν.  Αντ.Ξ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2007

Επιστροφή στην αρχή

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για υπόγειο Προαστιακό» οργανώνει νέα συγκέντρωση έξω απο το σταθμό του Μετρό «Κεραμεικός» τη Δευτέρα 16/7/07 ώρα 20:00.

- Για να καταγγείλει την προχθεσινή απόπειρα δολοφονίας μελών της απο τις παρακρατικές «Ομάδες Θανάτου»

- Για να απαιτήσει τον σεβασμό της Κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων στη σχετική απόφαση του Σ.τ.Ε που επιβάλει υπογειοποίηση των γραμμών και αποκατάσταση της περιοχής όπως ήταν πριν τα έργα.

- Για να αναλάβει ο ΟΣΕ την ευθύνη για τον βαρύ τραυματισμό της 19χρονης κοπέλλας και όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους υπόλοιπους 56 τραυματίες του άλλου "ατυχήματος".

- Για να ζητήσει υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ, όπου αυτές διέρχονται μέσα απο τον αστικό ιστό και την μετατροπή του υπερκείμενου χώρου σε ζώνη υψηλού κοινόχρηστου πρασίνου.

- Για την ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων προστασίας (μέχρι την ολοκλήρωση της υπογειοποίησης) των διερχομένων απο τις διαβάσεις πεζών. Δηλ. Επιπεδα δάπεδα βατά σε όλους, ηχοσήμανση – φωτοσήμανση, φωτισμό και αποκατάσταση ορατότητας χωρίς την κοπή δένδρων, σε όλες τις διαβάσεις της πόλης.

Για την παραπάνω συγκέντρωση και τα γεγονότα που προηγήθηκαν, έχουν εκδόσει ανακοινώσεις, πολλές συλλογικότητες.

 

Τι έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 11/7/07

Σε συγκέντρωση που διοργάνωνε η «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για Υπόγειο Προαστιακό» έγινε φασιστική δολοφονική απόπειρα «αγνώστων» εναντίον συγκεντρωμένων κατοίκων της συνοικίας μας που διαμαρτύρωνταν την Τετάρτη 11/7 για τον βαρύτατο τραυματισμό απο συρμό του Προαστιακού 19χρονης γειτόνισσάς μας που είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα.

Η άνανδρη επίθεση έγινε την ώρα που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι διαλύονταν έχοντας ολοκληρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία τους.

Πραγματοποιήθηκε από ολιγομελή ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα, με απόλυτη ακρίβεια και ολοκληρώθηκε μέσα σε διάρκεια ενός μόνο λεπτού.

Ηταν στοχευμένη σε συγκεκριμένο πρόσωπο, τον γείτονα Γ. Γιαννατσή, γνωστό στην περιοχή μας για την πολύχρονη και ουσιαστική συμμετοχή του στα τοπικά κινήματα πολιτών.

Ο Γ.Γ δέχτηκε ένα μόνο αιφνιδιαστικό χτύπημα στον κρόταφο με σιδερένιο γκλοπ. Η επίθεση είχε αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του καθώς και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων τριών γειτόνων που βρίσκονταν δίπλα του και επειδή επενέβησαν για να τον βοηθήσουν. Η επέμβασή τους στάθηκε σωτήρια για τον ίδιο καθώς απέτρεψε ένα δεύτερο όμοιο χτύπημα που σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου που νοσηλεύεται θα ήταν θανατηφόρο.

Η «ομάδα θανάτου»  έδρασε υπο την πλήρη ανοχή –τουλάχιστον- της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν εκεί και σε ελάχιστη απόσταση απο το συμβάν.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ο ίδιος απειλήθηκε ευθέως λίγο πριν την επίθεση απο γυναίκα αστυνομικό της Ασφάλειας που περιεφέρετο ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, όταν της ζήτησε να αποχωρήσει.

Θεωρείται ότι η δολοφονική απόπειρα είχε στόχο να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της συνοικίας μας καθώς και όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που τους τελευταίους μήνες συμμετέχουν ενεργά –όλο και περισσότερο, σε αυτοοργανωμένους, ακηδεμόνευτους και διεκδικητικούς αγώνες για τα καθημερινά και τοπικά προβλήματα των συνοικιών τους.

Η εμπιστοσύνη, η ανταπόκριση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε αυτά τα τοπικά Κινήματα Πόλης φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των  οποίων την αδηφάγα αυθαιρεσία αντιμάχονται κυρίως τα τοπικά Κινήματα Πολιτών.

 

Η επίθεση αυτή ήταν η χειρότερη και η τελευταία χρονικά σε μια σειρά απο ανάλογες θρασύδειλες, αιφνιδιαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ενεργών πολιτών τόσο της δικής μας όσο και άλλων συνοικιών.

-Θυμίζουμε τις δύο σχετικά πρόσφατες επιθέσεις στα γραφεία του συλλόγου Μ.Αλέξανδρος απο τραμπούκους των νυχτομάγαζων με συνέπεια τον  τραυματισμό της γραμματέως του.

- Θυμίζουμε την επίθεση εναντίον ακτιβιστή στην οδό Πιπίνου με αυτοκίνητο.

-Θυμίζουμε την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων πεδίου Άρεως που έκαναν δενδροφύτευση σε δημόσιο πάρκο. Για αυτή την επίθεση και τις συλλήψεις -ακόμα και εκλεγμένων Διαμερισματικών Συμβούλων- που ακολούθησαν, φάινεται  ότι η δημόσια Αστυνομική Δύναμη έπαιρνε εντολές αποκλειστικά και μόνο απο τον επιχειρηματία Μ. Κυριακού που αυθαίρετα είχε καταλάβει και εκμεταλευόταν το δημόσιο πάρκο, αγνοώντας κάθε εντολή τόσο των ιεραρχικά προϊσταμένων της (Υπ. Δημ. Τάξης), όσο και της Υπερνομαρχίας Αθηνών που έχει την ευθύνη του πεδίου του Αρεως.

Ας βοηθήσουμε όλοι για να μην βρυκολακιάσει το παρακράτος της «καρφίτσας» και των Γκοτζαμάνηδων

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΖΩΕΣ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 15-7-2007)

Επιστροφή στην αρχή

Ο προαστιακός μας κλέβει τη ζωή, ήλθε η ώρα να μπει μέσα στη γη

Σε νέο αποκλεισμό των γραμμών του ΟΣΕ προχώρησαν χθες οι κάτοικοι του Βοτανικού διαμαρτυρόμενοι για τον τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας την περασμένη εβδομάδα από συρμό του Προαστιακού. Ο σοβαρός τραυματισμός έλαβε χώρα στην -κατ' όνομα μόνο- διάβαση πάνω από τον σταθμό "Κεραμεικός" του Μέτρο, όπου συγκεντρωθήκαν ξανά χθες για τρίτη φορά κάτοικοι των συνοικιών Βοτανικού, Κεραμεικού, Μεταξουργείου, Κολωνού, Σεπολίων καθώς και μέλη αριστερών και αντεξουσιαστικών ομάδων. Η προηγούμενη μάλιστα κινητοποίηση είχε σημαδευτεί από την παρακρατική επίθεση που είχαν δεχτεί οι κάτοικοι από ομάδα αγνώστων, με την ανοχή των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο σημείο. Από την επίθεση είχαν τραυματιστεί 4 μέλη της "Επιτροπής Κατοίκων του 3ου διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του Προαστιακού", εκ των οποίων ένας σοβαρά στο κεφάλι.

Χθες, πάντως, δεν υπήρχαν παρακρατικοί τραμπούκοι, ενώ και τα ΜΑΤ δεν προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Οι κάτοικοι, εκτός από το κλείσιμο των γραμμών, πραγματοποίησαν και μια μικρή πορεία μέσα από τις γραμμές έως την Ιερα Οδό, την οποία απέκλεισαν για 10 περίπου λεπτά και εν συνεχεία επέστρεψαν στο σημείο της διάβασης φωνάζοντας: "Ο προαστιακός μας κλέβει τη ζωή, ήλθε η ώρα να μπει μέσα στη γη".

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου της Αθήνας με την "Ανοιχτή Πόλη" Αλέξης Τσίπρας και Άννα Φιλίνη, οι δημοτικοί ακόμη σύμβουλοι με την παράταξη του Κώστα Σκανδαλίδη κ. Αναγνωστόπουλος και κ. Μπέης, καθώς και ο Δημάρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, που έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγωνα των κατοίκων. ΑΥΓΗ 17/7/2007

Επιστροφή στην αρχή

 

(το Παρατηρητήριο δημοσιεύει ένα απόσπασμα από μια μακροσκελή επιστολή που στάλθηκε στο Παναττικό Δίκτυο, που αφορά το περιεχόμενο του Παρατηρητηρίου)

Νίκο καλησπέρα,

σε παρακαλώ διαβίβασε το e-mail αυτό σε όποιον πιθανόν ενδιαφερόμενο από το δίκτυο…

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ:

1) Στις 23-07-07 είχε Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και τέθηκε το θέμα από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς συζήτηση. Ο Δήμαρχος Αθήνας είπε ότι πρακτικά οι συζητήσεις με τον ΟΣΕ για τα ανταλλάγματα έχουν παγώσει και θα ξαναξεκινήσουν αργότερα. Αποκόμισα την εντύπωση ότι φαίνεται, ή θέλουν να αφήσουν να φαίνεται, ότι δεν τα βρίσκουν τώρα, ειδικά μετά την αλλαγή της ηγεσίας που έγινε στον ΟΣΕ.

2) Ενημερώνω ότι η επιτροπή πολιτών 4ου διαμερίσματος κατέθεσε "Αίτηση Ακύρωσης για παραλείψεις της Διοίκησης" στο ΣτΕ σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που μέσα από συγκεκριμένο σκεπτικό όχι μόνο ακύρωνε την περιβαλλοντική μελέτη του Προαστιακού αλλά θέτει και συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς την συνέχεια. Βέβαια οφείλουν να επαναφέρουν την σημερινή κατάσταση που δημιούργησαν στην πρότερα εφόσον εκτελούσαν έργο το οποίο κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό. Εγκαλείται λοιπόν η Διοίκηση να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερα κατάσταση και να προβεί στην μελέτη της υπογειοποίησης για το σύνολο του έργου που διέρχεται από τον Δήμο Αθηναίων προχωρώντας στην μελέτη υπογειοποίησης για το σύνολο του έργου, τουλάχιστον όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, που η ίδια η μελέτη που κατατέθηκε το 2005 θεωρούσε ως βέλτιστη και την ονόμαζε "τρίτη φάση" με προφανή κατασπατάληση χρημάτων. Αυτός, ως γνωστόν, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ με τους περιβαλλοντικούς όρους. Έγινε τάχιστα ο προσδιορισμός της συζήτησης της σχετικής «αίτησης ακύρωσης για παραλείψεις της Διοίκησης» που καταθέσαμε στο ΣτΕ στην ολομέλεια του για τις 3 Νοεμβρίου 2007, λόγω του σημαντικού του θέματος και της μη συμμόρφωσης της Διοίκησης ουσιαστικά με την εκδοθείσα απόφαση. Είναι σημαντικό θέμα αυτό και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε στην ανάδειξή του, παράλληλα προστατεύοντας και το κύρος του ΣτΕ απέναντι στην Διοίκηση που επιδεικτικά αγνοεί, στην ουσία, τις αποφάσεις του.

3) Πιστεύω ότι οι κινήσεις που γίνονται στον ΟΣΕ, αλλαγές δρομολογίων, προσωρινό σταμάτημα δρομολογίων στο μέσον της τουριστικής περιόδου, δείχνουν:

    α)Πρωταρχικά την αδυναμία των διοικούντων στοιχειωδώς να προγραμματίσουν τα αντικείμενα που κατ' ευφημισμό "διοικούν".

    β)Την προσπάθειά τους να ξεχαστούν τα ατυχήματα και πιθανά να θελήσουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που "ξαφνικά" κατάλαβαν ότι υπάρχουν.

    γ)Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει περαιτέρω επίγειο έργο από τον ΟΣΕ στο δίκτυό του μέσα στην Αθήνα. ΟΣΕ γνωρίζει ότι άμεσα θα υποστεί μήνυση και θα "μαζευτεί" το όποιο συνεργείο εκτελεί έργα.

4) Είμαι πεισμένος -και πρέπει αυτό άμεσα να γίνει το νέο μας σύνθημα- ότι πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα στην μόνη υπαρκτή και σύννομη λύση, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, της πλήρους υπογειοποίησης για το σύνολο της γραμμής τουλάχιστον όσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας. Να σταματήσει το υπάρχον αίσχος με την προ- προπολεμική γραμμή και χάραξη από την εποχή του Τρικούπη που μόνο ντροπή, προβλήματα και υπανάπτυξη όχι μόνο δείχνουν αλλά και προωθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας. Τέτοιες λύσεις αντιπεριβαλλοντικές όπως ο επίγειος προαστιακός, που προωθούνται ακόμη σήμερα και την Διοίκηση το μόνο που προάγουν είναι τις αντιλήψεις των οικοπεδοφάγων και εμπρηστών που μαζί με την χειμέρια νάρκη και ουσιαστική αδιαφορία της εκάστοτε διοίκησης τα τελευταία 26 χρόνια κατακαίγουν τα δάση της χώρας μας, αλλοιώνουν τον τόπο μας και καταστρέφουν την ουσιαστική μας ταυτότητα.

5) Όσον αφορά τους Αγ. Αναργύρους και τις προσπάθειες που κάνει ο φίλος και συναγωνιστής Ν. Χανιώτης πρέπει, πιστεύω, και αυτοί έστω και τώρα να στραφούν στο ΣτΕ και να ζητήσουν, το αυτονόητο, την ακύρωση των έργων με βάση την υπάρχουσα απόφαση του ΣτΕ που έτσι όπως εκτελούνται καταληστεύουν την ζωή τους και τα σπίτια τους σαν αν μην είναι άνθρωποι αυτοί και σαν να μην έχουν δικαιώματα από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Παράλληλα και με υπομονή ας προσπαθήσουν να συνενώσουν τα κομμάτια του κινήματος που έντεχνα διέσπασαν όσοι βλέπουν τον Δήμο τους ως "Bon Fillet" για "φάγωμα"…

… Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την υπομονή σας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, Βασίλης Τσατήρης

Γεωπόνος – Εκπαιδευτικός, Επιτροπή Πολιτών 4ου Δ.Δ. Δήμου Αθηναίων

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 30-7-2007)

Επιστροφή στην αρχή

Στις καλένδες η υπογειοποίηση του προαστιακού στην Αθήνα

Αδιαφορεί η κυβέρνηση στην ανάγκη υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Απαντώντας σε ερώτηση της Άννας Φιλίνη ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης προσπάθησε να αποκρύψει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκάθαρα προκρίνει τη λύση της πλήρους υπογειοποίησης ως βέλτιστης λύσης και επέμεινε στη θέση τα 2/3 του τμήματος στο Δήμο Αθηναίων να παραμείνουν επίγεια ή να υποβαθμιστούν χωρίς κάλυψη.

Επίσης, απέκρυψε ότι και με την μη υπογειοποίηση δεν εξαλείφεται η ακουστική ρύπανση που σε μεγάλα τμήματα της πόλης ξεπερνά τα ανεκτά όρια, ενώ δεν τοποθετήθηκε στο ζήτημα της απώλειας μεγάλων τμημάτων πρασίνου που θα κέρδιζε η πόλη με την πλήρη κάλυψη και υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Η Α. Φιλίνη επεσήμανε ότι ο υπουργός αδιαφορεί για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, που θα επέλθει από την προσθήκη επιπλέον 82.000 τ.μ. στο σημείο του κεντρικού σταθμού του ΟΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Χατζηδάκης προέβαλε το επιχείρημα τεράστιου ελλείμματος του ΟΣΕ για να μην γίνει υπογειοποίηση και αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν από τη μια μεριά να είμαστε υπέρ του σιδηροδρόμου και από την άλλη μεριά να μη θέλουμε να τον βλέπουμε στα μάτια μας"!

Η κυβέρνηση με τις λύσεις που υιοθετεί αδιαφορεί για την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και για αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται με την διάσπαση του πολεοδομικού ιστού, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέμεινε ότι το ΣτΕ ζητά την υπογειοποίηση όλου του τμήματος που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Υπογράμμισε ακόμη την τεράστια απώλεια πρασίνου που θα επέλθει τόσο από την κοπή δένδρων με τα νέα έργα όσο και από την απώλεια των νέων ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τη λύση της υπογειοποίησης. Ο τεράστιος όγκος που δημιουργείται από τα νέα 82.000 τ.μ. στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών είναι εξαιρετικά αρνητικός, για αυτήν την πυκνοδομημένη περιοχή, τόσο από πολεοδομική όσο και από αρχιτεκτονική άποψη, κατέληξε η Α. Φιλίνη. 

Πουλακίδας Κώστας         ΑΥΓΗ 19/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

Από τη σημερινή συγκέντρωση κατοίκων για τον προαστιακό

Κάτοικοι του 4ου και 3ου διαμερίσματος είχαν και σήμερα ανοιχτή συγκέντρωση στη γωνία Κωνσταντινουπόλεως και Μαρωνείας δίπλα στις γραμμές του τρένου, με αίτημα την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού όπου διασχίζει κατοικημένες περιοχές και κατεδάφιση όλων των παράνομων κτισμάτων.

Κάτοικοι του 4ου και 3ου διαμερίσματος είχαν και σήμερα ανοιχτή συγκέντρωση στη γωνία Κωνσταντινουπόλεως και Μαρωνείας δίπλα στις γραμμές του τρένου, με αίτημα την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού όπου διασχίζει κατοικημένες περιοχές και κατεδάφιση όλων των παράνομων κτισμάτων. Είχε πολύ κόσμο, όλων των ηλικιών, που με μπογιές και πινέλα διαμαρτυρήθηκαν με ένα διαφορετικό τρόπο. Ζωγράφισαν και έγραψαν συνθήματα κατά μήκος των γραμμών πάνω στους τοίχους και τα ελενίτ του εργοταξίου δίνοντας χρώμα αλλά και την άποψη των πολιτών για ότι πρόκειται να συμβεί εκεί. Παιδιά και μεγάλοι με συνθήματα «κατεδάφιση τώρα!», «υπογειοποίηση» και «σταματήστε τους» αλλά και με τις υπογραφές τους πάνω στους τοίχους εναντιώνονται στην παράνομη μη υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα κόψει την γειτονιά τους στα δυο. Μάλιστα είναι μια από τις πέντε υποθέσεις που δικάζονται αυτή την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από πρόσφυγες πολιτών, του Προαστιακού, του Ελαιώνα, της Μονή Τοπλού,  του Αχελώου και του Γουδή.

Τα αιτήματα των κατοίκων είναι:

• ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

• ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΕΤΟΝ

Γράφει ο/η athinapoli    30.10.07

Επιστροφή στην αρχή

Τα «πάθη» του προαστιακού

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Προαστιακό με... σκαμπανεβάσματα σχεδιάζουν οι αρμόδιοι για το τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες ώς το Ρουφ, που περνά μέσα από πυκνοκατοιμένες περιοχές της δυτικής Αθήνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την 3520/2006 απόφασή του ζητάει την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών, αλλά οι αρμόδιοι προχωρούν σε... ημιϋπόγειες λύσεις που προσκρούουν σε νέο μπαράζ προσφυγών από τους περίοικους.
* Η επιτροπή περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθηνών απέρριψε τη μελέτη, σημάδι πως το έργο, που ξεκίνησε ως «ολυμπιακό», δεν θα προλάβει ούτε το Πεκίνο! Προς το παρόν, η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες.
Αγνόησαν τις αποφάσεις
* Η ιστορία του έργου ξεκινά από το 2001 και ένα χρόνο μετά το ΣτΕ ακυρώνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάνοντας δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων, αλλά και της τότε δημοτικής αρχής, που ζητούσαν πλήρη υπογειοποίηση των 5,4 χλμ. της γραμμής που διέρχεται από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, ώστε να μη διχοτομείται η κατοικημένη περιοχή.
* Ομως, στο υπουργείο Μεταφορών αγνόησαν την απόφαση και, επικαλούμενοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχώρησαν στον διαγωνισμό και, μετά την επαναπροκήρυξή του το ανέθεσαν στον όμιλο (Ακτωρ-ΤΕΡΝΑ-Siemens), τον μόνο που είχε υποβάλει προσφορά και είχε ανακηρυχθεί το 2003 μειοδότης με έκπτωση 1%!
Το αρχικό κόστος της αναβάθμισης της γραμμής άγγιζε τα 160 εκατ. ευρώ και οι ανάδοχοι είχαν δεσμευτεί να την παραδώσουν μέσα σε 8 μήνες. «Ξεχάστηκαν», ωστόσο, και τα δύο...
* Η σύμβαση κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι εργασίες στο «ολυμπιακό» αυτό έργο ξεκίνησαν αισίως την άνοιξη του 2005.
* Τον Δεκέμβριο του 2006 το ΣτΕ κάνει και πάλι δεκτές τις ενστάσεις των κατοίκων. Τα έργα συνεχίζονται χωρίς να είναι ορατό το τέλος τους. Αυτό δεν εμπόδισε τον τότε υπουργό Μιχ. Λιάπη να... εγκαινιάσει τον περασμένο Ιούλιο τα δρομολόγια προς Πειραιά.
* Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού εκπόνησαν νέα μελέτη που προβλέπει υπογειοποίηση με... δόσεις: Τα 1.850 μέτρα, από τις Τρεις Γέφυρες ώς τη διασταύρωση των οδών Σεπολίων και Κωνσταντινουπόλεως -γνωστότερο ως σημείο «8», λόγω του ότι στη δεκαετία του '50 περνούσε η ομώνυμη γραμμή του τραμ- η γραμμή θα είναι υπόγεια και στην επιφάνειά της θα διαμορφωθούν χώροι πράσινου.

Στο ύψος του σταθμού Λαρίσης, η γραμμή θα γίνεται επιφανειακή και θα συνεχίζει ώς την Ιερά Οδό, όπου θα βυθίζεται ξανά ώς την Ορφέως (600 μέτρα). Στη συνέχεια ώς τον Πειραιά το τρένο περνά από αραιοδομημένες ζώνες και δεν δημιουργεί προβλήματα.
* «Το κόστος της πλήρους υπογειοποίησης είναι μεγάλο», μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι στον ΟΣΕ, που υποστηρίζουν ότι οι γραμμές στο ύψος του σταθμού Λαρίσης δεν είναι δυνατόν να είναι υπόγειες λόγω ισχυρών ηλεκτροστατικών φορτίων που δημιουργούνται σε κλειστούς χώρους. Για το τμήμα κοντά στην Ιερά Οδό επικαλούνται προβλήματα με τις αρχαιότητες, αλλά και τον Κυκλοβόρο, τον αρχαίο αγωγό που λειτουργεί ώς σήμερα.
Υπόσχονται, τέλος, ότι το μεγάλο μποτιλιάρισμα στη διασταύρωση με τη Λένορμαν θα αντιμετωπιστεί με έργα που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
* Τα ίδια επιχειρήματα ακούσαμε και από την πλευρά του δικτύου επιστημόνων «Επιβάτης», που επιπλέον θεωρεί πως οι προσφυγές των κατοίκων συνιστούν «διωγμό κατά του τρένου». Επισημαίνουν πως προηγήθηκε το τρένο και ακολούθησαν οι κατοικίες, ενώ ζητούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους τέλος υπεραξίας (!), που θα προέλθει από τα έργα του ΟΣΕ.
* Η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων, που μας έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά ζήτησαν να μη γράψουμε τα ονόματά τους, αφού υπάρχει κίνδυνος να δεχθούν μηνύσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι την ανωνυμία για τον ίδιο λόγο ζήτησε και η άλλη πλευρά, γεγονός που δείχνει ότι η πολύχρονη ανευθυνότητα των κυβερνητικών χειρισμών έχει οδηγήσει σε καχυποψίες.
Κυκλοφοριακή «κόλαση»
«Στα πρώτα αιτήματά μας έλεγαν και πάλι για κόστος και τεχνικά προβλήματα. Τότε μιλούσαν για τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της Αγίου Μελετίου, τώρα όμως το ξέχασαν και προχωρούν την υπογειοποίηση σ' αυτό το κομάτι. Ολα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Δεν τους πιστεύουμε πια και ζητάμε να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ», μας είπαν.
Θεωρούν πως η περιοχή τους θα γίνει «κόλαση» από τις αλλαγές στην κυκλοφορία. Επικαλούνται τη μελέτη του ΟΣΕ που αναφέρει ότι στην Καπανέως και στην Ξανθίππης, που δέχονται 200 οχήματα την ημέρα θα φθάσουν τα 5.000! Επίσης ο μεγάλος άξονας της Ιωαννίνων από τα 6.000 οχήματα θα φθάσει τα 9.500.
* Οσο για τις λωρίδες πράσινου, «μας είχαν υποσχεθεί ότι θα φθάνουν τα 30 στρέμματα, αλλά τελικώς θα είναι γύρω στα 6». Στην πορεία προέκυψαν και σχέδια real estate. Ο ΟΣΕ θα αξιοποιήσει το χώρο του παλιού τελωνείου, δίπλα στο σταθμό Λαρίσης, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 90.000 τετραγωνικών.
Η δημοτική αρχή δεν βλέπει με κακό μάτι το νέο «τσιμέντο», αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι θα της διαθέσουν 6 χιλιάδες τετραγωνικά για να καλύψει τοπικές ανάγκες της.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

Και ιδιωτικά τρένα στις γραμμές του ΟΣΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση των σιδηροδρομικών γραμμών από ιδιώτες, αλλά και για την επιδότηση των σιδηροδρομικών μεταφορών από το κράτος.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η ΤΡΕΝΟΣΕ που περιλαμβάνει και την Προαστιακός Α.Ε. μετατρέπεται σε ξεχωριστή ΔΕΚΟ, η οποία θα είναι υπό τον απευθείας έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου.

Η ΕΔΙΣΥ, θυγατρική εταιρεία, συγχωνεύεται με την εταιρεία ακινήτων του ΟΣΕ και μαζί με την ΕΡΓΟΣΕ θα αποτελούν τις δύο μοναδικές θυγατρικές του ΟΣΕ.

Μετατάξεις
Η πολυδιαφημιζόμενη διάσπαση του ΟΣΕ σε θυγατρικές εταιρείες απέτυχε παταγωδώς, καθώς ήδη ο Όμιλος έχει συσσωρευμένες ζημιές πάνω από 7,5 δισ. ευρώ. Όπως είχε ήδη αποκαλύψει η «Η», η κυβέρνηση προσανατολίζεται παράλληλα σε μεταθέσεις και μετατάξεις υπαλλήλων του Οργανισμού και περικοπές μη κερδοφόρων σιδηροδρομικών δρομολογίων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΤΡΕΝΟΣΕ ως ξεχωριστή ΔΕΚΟ θα έχει πλέον τη δυνατότητα επιδότησης. (Κάτι που απαγόρευε το Προεδρικό Διάταγμα με βάση το οποίο είχε συσταθεί).

Η νέα ΔΕΚΟ θα πληρώνει ενοίκιο για τα τρένα και τη χρήση των γραμμών, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση που θέλει να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του ΟΣΕ.

Επενδύσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών αρχικά ενδιαφέρον αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς προβλέπεται σημαντική μείωση του κόστους, μια και δεν θα γίνονται πλέον μετεπιβιβάσεις εμπορευμάτων από το ένα μέσο στο άλλο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ΟΣΕ αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 160 αφορούν στην ΤΡΕΝΟΣΕ εξαιτίας απλήρωτων οφειλών του Δημοσίου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν η εταιρεία θα πληρώνει για τη χρήση των τρένων ή αν θα πρέπει να καταβάλει κάποιο ποσό για την αγορά τους στην ΕΔΙΣΥ.

Το νέο σχήμα του Οργανισμού θα περιλαμβάνει:

  Την ΤΡΕΝΟΣΕ, η οποία περιέρχεται απευθείας στον έλεγχο του Δημοσίου και διατηρεί την ευθύνη μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η σχετική απόφαση θα οδηγήσει και σε αλλαγές στα εργασιακά. Οι οργανικές θέσεις στον ΟΣΕ φτάνουν τις 9.300, ενώ συνολικά υπηρετούν 6.900 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια. Ειδικότερα στην ΤΡΕΝΟΣΕ εργάζονται 1.300 άτομα, ενώ προστέθηκαν και άλλα 350 άτομα που εργάζονται στον Προαστιακό με τον οποίο συγχωνεύτηκε.

  Τον ΟΣΕ, στον οποίο συγχωνεύονται η πρώην ΕΔΙΣΥ (εταιρεία υποδομής), η ΓΑΙΑΟΣΕ (εταιρεία εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας, η οποία συγχωνεύθηκε με την Εμπορευματικά Κέντρα) και η μητρική ΟΣΕ.

Για τη λειτουργία του νέου σχήματος θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τρεις διευθύνσεις, υποδομής, εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας και διοικητικών θεμάτων, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνει ως έχει με ευθύνη των έργων, καθώς δεν θεωρείται ΔΕΚΟ.

Ως απόλυτη προτεραιότητα για τον ΟΣΕ εμφανίζεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, η αξία της οποίας αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και επανεκτίμηση των μισθωμάτων, ώστε να επιφέρουν επιπλέον έσοδα.

Νέα ΔΕΚΟ

- Η ΤΡΕΝΟΣΕ περιέρχεται απευθείας στον έλεγχο του Δημοσίου και διατηρεί την ευθύνη μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Αποκτώντας το δικαίομα να λάβει επιδότηση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&tag=2656&pubid=679091 ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17-1-08

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ 12 ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεδρίαση Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ:  Χριστίνα Θεοχάρη (Δρ. Περιβαλλοντολόγος- Μηχανικός, Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ)

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Γεώργιος Δαβάκης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Χριστίνα Θεοχάρη, Βίκυ Καραγεώργου, Ιωάννης Κ. Καράκωστας, Νίκος Κασκαβέλης, Ιωάννης Κουρής, Δημήτρης Μπέης, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Μαρία Παπαφωτίου, Ιωάννης Πολύζος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο κ. Σπύρος Αρβανιτάκης, Διευθυντής Τοπικής Ανάπτυξης ΤΕΔΚΝΑ.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Εισηγητής: Δημήτρης Μπέης (π. Δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωπος της Υπερνομαρχίας)

Απόφαση

Η Επιτροπή κρίνει ότι η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση των Δυτικών συνοικιών της Αθήνας και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ταυτόχρονα, στον καταργούμενο επίγειο χώρο του σιδηροδρομικού δικτύου μπορεί να δημιουργηθεί ένα πάρκο, μια μεγάλη δηλαδή σε μήκος και πλάτος λεωφόρος υψηλού πρασίνου, η οποία θα αποτελέσει και κανάλι για ρεύματα αέρα από την Πάρνηθα που θα συμβάλλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας ολόκληρης της Αθήνας.

Επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση κατασκευής επίγειου Προαστιακού Σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναφέρεται σε υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου από το σταθμό Λαρίσης μέχρι τους Αγίους Αναργύρους και κατάργηση των σιδηροδρομικών γραμμών από το σταθμό Λαρίσης μέχρι τον Πειραιά.

Ο εισηγητής Δημήτρης Μπέης κατέθεσε στην Επιτροπή την παρακάτω έγγραφη εισήγηση:

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η Κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, τον οποίο ο ΟΣΕ προγραμμάτιζε να γίνει επιφανειακός. Οι επιπτώσεις όμως της επίγειας κατασκευής θα ήταν αρνητικές και μη αναστρέψιμες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με τα σχέδια του ΟΣΕ:

Α) Στον υπάρχοντα σιδηροδρομικό διάδρομο θα κατασκευάζονταν τέσσερις πρόσθετες σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του διαδρόμου κατά 20- 24 μέτρα. Έτσι ουσιαστικά θα καταργείτο η οδός Κωνσταντινουπόλεως, επί της οποίας θα τοποθετούνταν οι νέες γραμμές.

Β) θα καταργούνταν όλες οι ισόπεδες διαβάσεις πεζών και στη θέση τους θα κατασκευάζονταν αερογέφυρες. Θα καταργούσαν και τις ισόπεδες διαβάσεις, με εξαίρεση την ισόπεδη της Ιεράς Οδού. Στη θέση τους θα κατασκευάζονταν δύο μόνον υπόγειες διαβάσεις.

Γ) σε ολόκληρο το μήκος των γραμμών θα κατασκευάζονταν ηχοπετάσματα για να μειώνουν την μεγάλη ηχορύπανση λόγω της συχνής διέλευσης συρμών και των μεγάλων ταχυτήτων που θα ανέπτυσσαν.

Δ) Η κατάργηση των ισόπεδων διαβάσεων και τα ηχοπετάσματα θα διχοτομούσαν την Αθήνα με περαιτέρω υποβάθμιση των κατοίκων των δυτικών συνοικιών, οι οποίοι θα έμεναν «εκτός των τειχών» της πόλης.

Ε) Τα σημεία εισόδου και εξόδου στο 3ο και 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα, τα οποία περικλείονται από μεγάλους υπερτοπικούς άξονες (Εθνική οδό, Π. Ράλλη, Λένορμαν, Κωνσταντινουπόλεως) θα μειώνονταν σημαντικά και θα περιορίζονταν σε ανισόπεδους κυκλοφοριακούς κόμβους στις οδούς Νιρβάνα, Δομοκού και Λένορμαν με συνέπεια την κυκλοφοριακή υπερφόρτωση και την αύξηση της ρύπανσης.

Σημειωτέον, ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας εισηγείται την υπογειοποίηση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου από το Σταθμό Λαρίσης μέχρι τους Αγίους Αναργύρους και κατάργηση των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων και γραμμών από το Σταθμό Λαρίσης μέχρι τον Πειραιά.

***

Όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια του ΟΣΕ δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στους κατοίκους των Σεπολίων, του Κολωνού, του Βοτανικού, της Κολοκυνθού κ.λ.π. Μετείχα προσωπικά στην ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι οργάνωσαν  Επιτροπή Αγώνα, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και σταμάτησαν τα τρένα, ανάρτησαν μαύρες σημαίες, κ.λ.π. Υπό την πίεση των κατοίκων αντέδρασε και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος κατέθεσε και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα προσφυγή κατατέθηκε και από την Επιτροπή Αγώνα.

Ο ΟΣΕ πρόβαλε ως επιχείρημα ότι στους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποκλείστηκε το δικαίωμα να εξετάσουν την εναλλακτική λύση της υπογειοποίησης «για λόγους οικονομικούς και ταχύτητας, λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων».

Πρόταση δική μας ήταν ο Προαστιακός να γίνει υπόγειος και στην επιφάνειά του να δημιουργηθεί μία λεωφόρος πρασίνου. Περιβαλλοντική μάλιστα μελέτη έδειχνε ότι μια τέτοια λεωφόρος πρασίνου θα αποτελούσε κανάλι για ρεύματα αέρα από την Πάρνηθα, που θα συνέβαλαν σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Αθήνα.

Ο αγώνας των πολιτών δικαιώθηκε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την ιστορική απόφασή του (2805/ 2002) έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε τις αποφάσεις κατασκευής επίγειου Προαστιακού Σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Στην απόφαση γίνεται υπόδειξη προς τη Διοίκηση να εξετάσει την υπόγεια κατασκευή του έργου.

***

Η Κεντρική Εξουσία συνέχισε τις ανεπιτυχείς προσπάθειές της για δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ήδη δε λειτουργούν δρομολόγιά του για ορισμένους προορισμούς. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες να διασπαστεί το έργο για να μειωθούν οι αντιδράσεις. Πριν ένα χρόνο μάλιστα δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση όταν ο ΟΣΕ στο πλαίσιο της τακτικής αυτής έκοψε μεγάλο αριθμό δέντρων και κατασκεύασε πυλώνες με μπετόν.

Το θέμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου είναι συνδεδεμένο και με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο που διχοτομεί ολόκληρη την Αθήνα.

Η υπογειοποίηση ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα τις δυτικές συνοικίες και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλης σε μήκος και πλάτος λεωφόρου πρασίνου. Θα αποκτήσει δηλαδή, η Αθήνα ένα σημαντικό πάρκο. Η λεωφόρος αυτή θα αποτελέσει ταυτόχρονα κανάλι για ρεύματα αέρα από την Πάρνηθα που θα συμβάλουν στον καθαρισμό της βεβαρημένης ατμόσφαιρας της Αθήνας.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αντιδράσεις για την απόσχιση της ΤΡΕΝΟΣΕ

Την έντονη αντίθεσή τους για τις αλλαγές στον ΟΣΕ και την απόσχιση της ΤΡΕΝΟΣΕ, η οποία μετατρέπεται σε ΔΕΚΟ, εκφράζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΣΕ η μόνη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκη ήταν στις 4 Ιανουαρίου όπου δεν έγινε συζήτηση για το μέλλον του ΟΣΕ παρότι στην απόφαση της διυπουργικής τονίζεται ότι τα όσα αποφασίστηκαν προήλθαν από διαβούλευση με την ΠΟΣ. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, για το διαχωρισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη μητρική, αναφέρθηκαν μόνο σκέψεις και πιθανολογίες ενώ, διευκρινίζουν ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. «Η εσπευσμένη ανακοίνωση του ΥΜΕ για αποκοπή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον όμιλο ΟΣΕ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, η δε εμπλοκή της ΠΟΣ σε αυτό το σημείο μοιάζει ανέκδοτο», επισημαίνουν, προειδοποιώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΑΣΟΚ
«Μνημείο αναγνώρισης της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής της ΝΔ στο σιδηρόδρομο» χαρακτήρισαν τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών, Χ. Τσιόκας. Όπως αναφέρουν η κυβέρνηση με τους άστοχους χειρισμούς της:

-  Φόρτωσε τον Όμιλο με υπερδιπλάσιο χρέος την τελευταία τετραετία.

-  Υπερδιπλασίασε τα ετήσια ελλείμματα, μείωσε τα έσοδα και υποβάθμισε δραματικά τις υπηρεσίες μεταφοράς και ασφάλειας (20 σοβαρά ατυχήματα τη διετία).

-  Εγκατέλειψε το σχέδιο ανάπτυξης του σιδηρόδρομου με τεράστιες απώλειες πόρων από το Γ ΚΠΣ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=689169 ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18-1-08

Επιστροφή στην αρχή

ΟΣΕ: Επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας αρχή με την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο, θα προχωρήσει άμεσα ο ΟΣΕ.

Χθες ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σχετικά με τις αποφάσεις με στόχο την επέκταση του δικτύου του ΟΣΕ με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για «δοκιμή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης ενώ οι Συμπράξεις Δημοσίου Και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και σε άλλα έργα του ΟΣΕ.

Ειδική ομάδα

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημιουργηθεί και ειδική ομάδα εργασίας με βασικό αντικείμενο τις ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν και στην ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, η οποία είναι σε έκταση η δεύτερη μεγαλύτερη μετά της Εκκλησίας.

Το μοντέλο των ΣΔΙΤ είναι το πιο πιθανό και για τον νέο σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί μία μικρή πολιτεία με προσβάσεις σε πεζούς από το λιμάνι και οχήματα, με ξενοδοχείο, καταστήματα, και μία σειρά άλλων οικισμάτων και χώρων αναψυχής.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&tag=2656&pubid=865099 5-2-08

Επιστροφή στην αρχή

ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

--------------------------------------------------------

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται πλέον τα δρομολόγια του προαστιακού που είχαν διακοπεί νωρίτερα λόγω δυστυχήματος στον Κολωνό.
Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στις ράγες.

(Πηγή: www.skai.gr)

--------------------------------------------------------

Τί πειράζει να σκοτώνονται μερικές δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο;

Τι πειράζει να χωριστούν οι συνοικίες της πόλης στη μέση;

- να εξαφανιστούν δεκάδες χιλιόμετρα πράσινου διαδρόμου;

- να γεμίσει ο τόπος αυτοκίνητα και ανισόπεδες διαβάσεις – τέρατα;

Αρκεί να μην καθυστερήσει η κατασκευή του εμπορικού κέντρου Σταθμού Λαρίσης (95000 τ.μ) και του εμπορικο-αθλητικού κέντρου του Σεράφειου (35000 τ.μ)

Πόσο αξίζουν οι ζωές μας γι αυτούς;

Το Σάββατο 8/3 στις 9 π.μ ένα τρένο του Προαστιακού παρέσυρε και σκοτωσε έναν ακόμα συμπολίτη μας στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών.

Το θύμα ήταν περίπου 55 χρονών και απ ότι φαίνεται επέστρεφε απο το γειτονικό Super Market.

Πολύ βιαστικά έγινε ο απεγκλωβισμός του νεκρού και η «διερεύνιση» των συνθηκών του ατυχήματατος απο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ώστε να προληφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και ο ενδεχόμενος αποκλεισμός των γραμμών.

Οι κάτοικοι –αυτοοργανωμένοι σε τοπικές επιτροπές- ζητούν εδώ και χρόνια την υπογειοποιηση των γραμμών σε όλο το μήκος του αστικού ιστού,

Η Κυβέρνηση, ο Δήμος και ο ΟΣΕ, επιμένουν να κυκλοφορούν τα τρένα του Προαστιακού με μεγάλες ταχύτητες επίγεια, επιλέγοντας να υψώσουν τείχη γύρω απο τις γραμμές, που θα χωρίσουν τις συνοικίες στη μέση με ότι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή των κατοίκων τους. 

Πόσο αξίζουν οι ζωές μας γι αυτούς;

Πέμπτη 13 Μαρτίου ώρα 17:00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή.

Στην αρχή της Λεωφ. Αθηνών  – Αχιλλέως.- Κωνσταντινουπόλεως.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΖΩΕΣ

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Καλεί η: «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για Υπόγειο Προαστιακό»

Επικοινωνία: nmrt@ath.forthnet.gr   210 3453877

(*) Την Τετάρτη 12/3, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτ. Διαμερίσματος (Λένορμαν & Αλεξανδρείας), οι συναγωνιστές – γείτονες της επιτροπής του 4ου Δ/ματος οργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης – δημόσιας συζήτησης και συντονισμού για το πρόβλημα των επίγειων γραμμών του ΟΣΕ.

Επιστροφή στην αρχή

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «Ε»

Ομολογία για τον καρκίνο στις ράγες

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Με χειρισμούς, με αποσιωπήσεις αλλά και με μισές αλήθειες (είναι το συνώνυμο του ψεύδους) η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ υποχρεώθηκαν χθες να παραδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα αμιάντου και μάλιστα πιστοποιημένο με έκθεση του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Η «Ε» στο χθεσινό της φύλλο αποκάλυψε ότι επί τρεισήμισι μήνες ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό την έκθεση - κόλαφο που μέτρησε ότι η περιεκτικότητα ινών αμιάντου στον αέρα είναι μέχρι και 47 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια για έκθεση του ανθρώπου. Πηγή παραγωγής των καρκινογόνων ινών του αμιάντου είναι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΛΙΝΥΑΕ, τα σκύρα (βασικό σιδηροδρομικό υλικό) που βρίσκονταν στο εργαστήριο της ΕΡΓΟΣΕ στον Ασπρόπυργο και κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών υφίσταντο τεστ αντοχής για να πιστοποιηθεί η σκληρότητά τους.
Η έκθεση - σοκ που κοινοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στην ΕΡΓΟΣΕ προκάλεσε το άμεσο κλείσιμο του εργαστηρίου της θυγατρικής του ΟΣΕ, όμως αντί να δημοσιοποιηθεί το μέγα ζήτημα, δρομολογήθηκαν διαδικασίες συγκάλυψης, συνάμα και υποβάθμισης της δημόσιας απειλής.
Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ επέλεξαν να καλύψουν τις ευθύνες τους αλλά και τους προμηθευτές τους. Αυτούς που επί χρόνια πωλούν εκατομμύρια τόνους σκύρα με αμίαντο για τον «εκσυγχρονισμό» του σιδηροδρομικού δικτύου και όχι μόνο. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Επί χρόνια απαγορευμένα πετρώματα «πασάρονται» στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ, αναμειγνύονται με «καθαρά» (απαλλαγμένα από αμίαντο) και κρίνονται κατάλληλα από το ΙΓΜΕ και άλλους φορείς όταν ελέγχονται. Πρόκειται για ένα «επικερδές» παίγνιο ετών για τους προμηθευτές που ξέρουν τι καρκίνο περιέχει η πραμάτεια τους, αλλά και για τους επίορκους λόγω λαθροχειρίας κρατικούς υπαλλήλους.
Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει ότι ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ γνώριζαν από τον περασμένο Απρίλιο (τουλάχιστον) ότι προμηθεύονται καρκινογόνα σκύρα από τέσσερα εγχώρια λατομεία και ότι ακόμα και τα εισαγόμενα από Κύπρο και Τουρκία έχουν περιεκτικότητες αμιάντου σε ποσοστό 20% και άνω!
Σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (27 Απριλίου 2007) για τα σκύρα των σιδηροδρομικών γραμμών παρουσιάστηκε μια έρευνα - σοκ τριών επιστημόνων. Του Βασίλη Μακρόπουλου, καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και προέδρου του ΕΛΙΝΥΑΕ, του Κωνσταντίνου Ρήγα, περιβαλλοντολόγου - γεωλόγου, και του Αναστάσιου Τσαγκαλίδη, επίκουρου καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι τρεις επιστήμονες ερεύνησαν με τη μέθοδο SEM (Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης) την παρουσία ορυκτών αμιάντου στα σκύρα που χρησιμοποιούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ιδού τι γράφουν: «...Διαπιστώθηκε, χωρίς το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας, ότι τα προϊόντα που προέρχονται από λατομεία που διανοίχθηκαν εντός βασικών και υπερβασικών πετρωμάτων, είτε αυτά βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο (Μακρυρράχη Δομοκού Φθιώτιδας, Κνίδη Γρεβενών, Μάνδαλο Πέλλας και Πολύκαστρο Κιλκίς) είτε σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Τουρκία) περιέχουν κατά κανόνα μεγάλες περιεκτικότητες αμβιβολιτικού και χρυσοτιλικού αμιάντου».
Αυτές οι αποκαλύψεις, σε συνδυασμό με την έκθεση ευρημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ δείχνουν ότι οι ανοιχτές φλέβες αμιάντου απειλούν τη δημόσια υγεία και ότι το πρόβλημα δεν είναι περιορισμένης έκτασης, όπως θέλουν να το εμφανίσουν οι «ιθύνοντες». Οι ίνες αμιάντου αποδεσμεύονται από τη διαδικασία της εξόρυξης των πετρωμάτων από νταμάρια που θα έπρεπε να είναι ανενεργά. Λούζουν πόλεις και πολίτες. Κατά τη συνθλιβή των πετρωμάτων και κατά τη μεταφορά τους οι ίνες εισπνέονται από εμπλεκόμενους και μη με το σιδηροδρομικό έργο. Οταν τα σκύρα φθάνουν στα εργαστήρια ο κίνδυνος απειλεί και όσους τα επεξεργάζονται στα τεστ.
Μ' ένα λόγο, ο κίνδυνος ελλοχεύει εντός και εκτός εργαστηρίων για όσους απλώς... αναπνέουν. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/04/2008

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ. ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ

Διαβάστε στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 31/3/08 το παρακάτω άρθρο:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112

Πρόκειται για τους κάθετους δοκούς πάνω στους οποίους «κάθονται» οι  σιδηροτροχιές.

Αυτοί που όλοι τους θυμόμασταν ξύλινους και αντικαταστάθηκαν ήδη σχεδόν στο 100% απο μπετονένιους (αυτούς με τον αμίαντο)

Η αλλαγή έγινε γιατί οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύσσει ο Προαστιακός απαιτούν και μεγαλύτερες αντοχές.

Ολοι όσοι απο μας ζουν «βλέποντας τα τρένα να περνούν» ξέρουν πολύ καλά τους κραδασμούς και τη σκόνη που σηκώνεται στον αέρα κάθε φορά που περνά συρμός.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΝΕΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ !!!

Η έρευνα που όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη και της οποίας τα αποτελέσματα παρέμειναν κρυφά μέχρι χθες, αφορούσε μόνο το εργοτάξιο κατασκευής και δοκιμών αντοχής των δοκών στον Ασπρόπυργο.

Καμία μέτρηση δεν έγινε κατά μήκος των γραμμών, εκεί δηλαδή που χρησιμοποιήται το δολοφονικό υλικό.

Απαιτούμε:

- Αμεσο σταμάτημα της διέλευσης συρμών και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει αποτέλεσμα την παραγωγή και διάχυση σκόνης από τους δοκούς (στρωτήρες) με αμίαντο.

- Αμεσο ξήλωμα και απομάκρυνσή του θανατηφόρου υλικού. Οι σχετικές εργασίες ξηλώματος να γίνουν με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας  για την προστασία του προσωπικού εργασιών και των περιοίκων.

Ενημερώνουμε ότι τα κατά τόπους κινήματα κατοίκων για τον Προαστιακό θα συνεδριάσουν σύντομα και απο κοινού για να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους.

Επικοινωνία με συντάκτη/αποστολέα: τηλ. 210 345 3877 <nmrt@ath.forthnet.gr> (Νίκος Μαρτέν) (ελήφθη 1-4-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΔΩ ΚΑΙ 2,5 ΜΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Εκθεση - βόμβα για τον αμίαντο

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Σιωπούν και συγκαλύπτουν τη δημόσια απειλή που προέρχεται από τα σκύρα με τον αμίαντο, καθώς ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η κυβέρνηση προέκριναν ότι είναι προτιμότερο να ξεφύγουν των ευθυνών τους με μισόλογα, καλύπτοντας και τα μεγάλα εργοληπτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα λατομεία του θανάτου.

Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει ότι στην ΕΡΓΟΣΕ εδώ και δυόμισι μήνες έχει σταλεί επείγον έγγραφο με το οποίο της συστήνεται:
1 Να ελέγξει τα πετρώματα που χρησιμοποιεί για τη στρώση των γραμμών για να εντοπίσει από ποια λατομεία τής παραδίδονται σκύρα με αμίαντο και
2 Να πραγματοποιήσει ιατρικό έλεγχο σε όλους τους εργαζομένους που έχουν συμμετάσχει στην εκπόνηση δοκιμών στο εργαστήριο του Ασπροπύργου.
Το έγγραφο αυτό με ημερομηνία 24/12/2007 εστάλη στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΡΓΟΣΕ από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) λίγες μέρες μετά την έκθεση με τα ευρήματα περιεκτικότητας αμιάντου 47 φορές υψηλότερα από τα όρια. Υπογράφεται από τον Σπύρο Δρίβα, υπεύθυνο Κέντρου Υγείας - Υγιεινής Εργασίας.
Με το έγγραφο αυτό συνιστάται στην ΕΡΓΟΣΕ μια ακολουθία παρεμβάσεων που θα εστιάζεται:
«Στον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του αμιάντου στα μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται και των ινών αμιάντου στον εργασιακό αέρα σε όλες τις φάσεις επεξεργασίας».
Με έμφαση τονίζεται ότι πρέπει να επαναληφθούν ξεχωριστά οι έλεγχοι για να εντοπιστεί το ένοχο λατομείο, καθώς οι μετρήσεις του Δεκεμβρίου έγιναν με μίγμα σκύρων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο εργαστήριο της ΕΡΓΟΣΕ. Επίσης προτείνεται να ελεγχθούν τα φίλτρα των κλιματιστικών για πιθανή ρύπανση από ίνες αμιάντου. Παρά ταύτα μόλις χθες και μετά τα δημοσιεύματα η ηγεσία της ΕΡΓΟΣΕ έδωσε εντολές για εργασίες αναβάθμισης του εργαστηρίου που παραμένει κλειστό από τις 19/12/2007. Εν τω μεταξύ θορυβημένοι είναι και οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΠΥ, του εργαστηρίου στο οποίο έχουν ανατεθεί τα τεστ αντοχής και καταλληλότητας των σκύρων, αφότου η ΕΡΓΟΣΕ σφράγισε το δικό της. Κάνουν λόγο για μια αποσιωπούμενη απειλή και ζητούν ελέγχους στα σκύρα για αμίαντο. Σήμερα η ΕΡΓΟΣΕ αναμένεται να καθησυχάσει τους αρμοδίους του εργαστηρίου που έχουν ζητήσει να μάθουν την έκθεση-βόμβα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
Σε ό,τι σχετίζεται με τους στοχευμένους ιατρικούς ελέγχους που έπρεπε να γίνουν στους εργαζομένους, ύστερα από τόσους μήνες, δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτοί πραγματοποιήθηκαν όπως προτάθηκαν (κλινική εξέταση, σπιρομετρικός έλεγχος, αξονική τομογραφία κ.ά.).
Βεβαίως εύγλωττη, για το μείζον αυτό ζήτημα, είναι και η σιωπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, η οποία προφανώς ασχολείται με σοβαρότερα ζητήματα από την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων-μελών της. Οπως με το βιογραφικό του επικρατέστερου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, του Γιώργου Γιαννούση, που φέρεται ότι προέκρινε ο επίσης σιωπών υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Πάντως μετά τα αποκαλυπτήρια του αμιάντου με τον οποίο εκσυγχρονίζονται οι ράγες του ΟΣΕ, δεν έλειψε και το παρασκήνιο μεταξύ των προμηθευτών σκύρων. Αλληλοκατηγορούνται και αποδίδουν τη «διαρροή» του μεγάλου μυστικού στο μεταξύ τους επιχειρηματικό πόλεμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ποιοι τον έπνιξαν στον αμίαντο;

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Τώρα με τον τρόπο τους απολογούνται, αποφεύγουν όμως από την ΕΡΓΟΣΕ να αποκαλύψουν:

- Ποιοι είναι οι προμηθευτές των σκύρων με αμίαντο.
- Ποια λατομεία «χτυπάνε» φλέβες αμιάντου και ποιοι εισάγουν απαγορευμένα υλικά και
- Πόσοι εργαζόμενοι υπέστησαν ιατρικούς ελέγχους.
Μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» για την έκθεση-βόμβα του ΕΛΙΝΥΑΕ με τα ευρήματα αμιάντου στα σκύρα και τις συστάσεις για έλεγχο της υγείας όσων εκτέθηκαν στις καρκινογόνες ίνες, η ΕΡΓΟΣΕ υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την ολιγωρία της.
Με δεύτερη επιστολή της στην «Ε» (αυτή τη φορά την υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Κούρεντας) η ΕΡΓΟΣΕ επιχειρεί να εξιλεωθεί, ισχυριζόμενη ότι η ίδια είχε την πρωτοβουλία των ελέγχων για τον αμίαντο. Αυτό είναι αλήθεια, όμως, όπως προκύπτει από υπηρεσιακά έγγραφα, η κινητοποίηση οφείλεται αποκλειστικά σε στελέχη της και όχι στη διοίκησή της, αν και η τελευταία ήταν... υποψιασμένη. Το 2003 η ΕΡΓΟΣΕ είχε παραλάβει σκύρα με αμίαντο (εισαγόμενα από τη Ρουμανία) που προορίζονταν για τη γραμμή του προαστιακού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Ν. Κούρεντας, με τη νέα επιστολή στην «Ε», αναφέρει ότι η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ελέγχων στο εργαστήριο στον Ασπρόπυργο ανελήφθη στις 7 Αυγούστου 2007! Για ευνόητους λόγους ο κ. Κούρεντας αποφεύγει να ομολογήσει ότι ήδη βοούσε ο τόπος για την ύπαρξη αμιάντου στα σκύρα, εξαιτίας του εντοπισμού τεσσάρων ακατάλληλων λατομείων στην κεντρική και στη βόρεια Ελλάδα. Τα λατομεία αυτά -προμηθευτές και της ΕΡΓΟΣΕ- κατονομάστηκαν από επιστημονική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2007, με την ΕΡΓΟΣΕ αρχικά να δυσφορεί και να βγάζει... σκάρτους τους ερευνητές.
Στην ίδια επιστολή, ο κ. Κούρεντας επιβεβαιώνει όσα έχει γράψει η «Ε» για το θέμα, ενώ επισημαίνει ότι η δεύτερη μέτρηση στο εργαστήριο απέδειξε πως δεν υπήρχε σ' αυτό επιβλαβής ουσία.
Δεν μας λέει, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος σε ποια παρτίδα σκύρων υπήρχε ο αμίαντος, ούτε ότι οι δεύτερες μετρήσεις έγιναν σε «ξεσκονισμένους» χώρους στο σφραγισμένο πλέον εργαστήριο. Επιπλέον, παραλείπει να αναφέρει πότε και με ποια έγγραφα ενέκρινε τις βελτιώσεις στο εργαστήριο και κυρίως με ποια εντολή και πότε ενημερώθηκε η γιατρός εργασίας για το πρόβλημα και για τις επιβεβλημένες εξετάσεις του προσωπικού.
Το θέμα του αμιάντου έφτασε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, η οποία αιτείται από τον υπουργό Μεταφορών και την κατάθεση σχετικών εγγράφων (την έκθεση του ΕΛΙΝΥΑΕ). Η βουλευτής ζητεί μεταξύ άλλων να πληροφορηθεί:
1. Αν ήταν ενήμερο το υπουργείο για τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΙΝΥΑΕ.
2. Ποιος ο μηχανισμός ελέγχου των προμηθειών σκύρων και της περιεκτικότητάς τους σε αμίαντο και γιατί τόσο καιρό δεν λειτουργούσε αυτός ώστε να αποτραπεί η χρήση σκύρων με υψηλή περιεκτικότητα αμίαντου.
Το ίδιο θέμα όμως «εξήχθη» και στις Βρυξέλλες.
Ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη μεγάλης περιεκτικότητας αμιάντου σε υλικά που χρησιμοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και ζητεί από την Επιτροπή να αναλάβει μέτρα για την πλήρη και ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που απαγορεύει την εμπορία και χρήση του αμίαντου. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008

Επιστροφή στην αρχή

Αγαπητοί –ες φίλοι-ες Προαστιομάχοι,

Το θέμα που έσκασε με τον αμίαντο στους στρωτήρες φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η εφημερίδα που το βγαλε επανήλθε με αλλά 3 δημοσιεύματα.

Τα άρθρα που πήρα εγώ τουλάχιστον χαμπάρι είναι (τίτλος – link) τα παρακάτω:

1. Καρκίνος στις ράγες!

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=31.03.2008,id=13003088

2. Ομολογία για τον καρκίνο στις ράγες - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «Ε»

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.04.2008,id=72291232

3. Ενορχηστρωμένη προσπάθεια να δείξουν «περιορισμένο» τον κίνδυνο

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.04.2008,id=86407456

4. Οι παρελκυστικές απαντήσεις της ΕΡΓΟΣΕ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.04.2008,id=94293664

(όλα απο την Αριστέα Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπίοα της 31/3 και 1/4)

Στην απάντηση του ΟΣΕ (αναφέρεται σε 1 άρθρο) προς τη δημ/φο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες από τους υπάρχοντες τοποθετημένους ήδη κατά χιλιάδες στρωτήρες αλλά μόνο για όσους εργάζονται στα εργοτάξια κατασκευής.

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική!

Κίνδυνος υπάρχει οπου υπάρχει και σκόνη που εισπνέεται. Βέβαια στα εργοτάξια παραγωγής οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές, αλλά ο κίνδυνος είναι εξ ισου μεγάλος και για τους πολίτες που εισπνέουν μικρότερες βέβαια ποσότητες που θα δημιουργούνται απο την πίεση και τριβή των διερχόμενων τρένων – όταν οι νέες γραμμές αρχίσουν να χρησιμοποιούνται – αλλά και τώρα,  απο σίγουρες  αστοχίες σε υλικό μερικών εξ αυτών των χιλιάδων που έχουν ήδη τοποθετηθεί)

Και βέβαια οι κάτοικοι θα τις υφίστανται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οσο το υλικό (που βέβαια δεν είναι άφθαρτο) τρίβεται – πιέζεται παράγει τη θανατηφόρο σκόνη.

Παρενθετικά αναφέρω ότι το κακοήθες μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου του πνέυμονα) που δημιουργεται αποκλειστικά απο τον αμίαντο είναι θανατηφόρο 100%  Επίσης δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να μην νοσήσει κάποιος που θα εισπνέυσει τη σκόνη. Το μόνο που ποικίλει είναι το χρονικό διάστημα εμφάνισης της νόσου και εξαρτάται απο το χρόνο έκθεσης και την περιεκτικότητα της σκόνης σε αμίαντο. Ο χρόνος επιβίωσης απο την εμφάνιση της νόσου είναι 5 – 9 μήνες.

Αν εξ άλλου είχαν βάση οι ισχυρισμοί του ΟΣΕ, ότι δηλ. δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες που θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν δίπλα ή διερχόμενοι να έρχονται σε γειτνίαση με το μολυσμένο υλικό, τότε γιατί σε όλόκληρο τον κόσμο σπεύδουν να αφαιρέσουν τέτοια υλικά απο οπουδήποτε έχουν τοποθετηθεί; (βρίσκεται σε εξέλιξη και στη χώρας μας και σε όλη την Ευρώπη ένα τεράστιο πρόγραμμα απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης απο σχολεία – στρατόπεδα – δημόσια και ιδιωτικά κτίρια κλπ)

Μάλιστα τα συνεργεία που αναλαμβάνουν τις εργασίες ξηλώματος εργάζονται παίρνοντας εξαιρετικά μεγάλα μέτρα ασφάλειας (στολές, μάσκες, απολυμάνσεις, αεροστεγείς συσκευασίες των υλικών, κλπ). Ανάλογα δύσκολες και επικίνδυνες είναι και οι με ασφαλή τρόπο εξουδετερώσεις των απομακρυνόμενων υλικών (και επισφαλείς δυστυχώς)

Φιλοι

Απ ότι φαίνεται έχουμε τωρα πλέον έναν ακόμα μεγαλύτερο απο όλους τους προηγούμενους μπελά, με τα έργα του Προαστιακού.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η δίψα αυτών των ανθρώπων για οικονομικό κέρδος θα έφτανε σε τόσο ψηλά επίπεδα αδιαφορίας για τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα έρχονται καθημερινά σε επαφή με το υλικό αυτό.

Το θέμα είναι ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και γι αυτό πρέπει να τις κάνουν κερδοφόρες (πουθενά στον κόσμο δεν είναι)

- Ετσι αφού οι υπεραστικές γραμμές δεν έχουν –ούτε και θα έχουν- κέρδος προσπάθησαν να φτιάξουν αστικές (προαστιακός).

- Μεταβάλουν την ακίνητη υποτιθέμενη περιουσία του ΟΣΕ σε οικόπεδα που θέλουν να οικοδομήσουν με εμπορικά και εμποροαθλητικά κέντρα.

- Αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής της πόλης και προτιμούν να την κόψουν στη μέση δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά και ποιότητας ζωής προβλήματα.

- Εχουν επιβάλλει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ. Γνωρίζετε ότι λειτουργεί ήδη με το μισό απο το αναγκαίο προσωπικό και μάλιστα οι περισσότεροι απο αυτούς είναι συμβασιούχοι.

- Η ιστορία με τη χρήση αμιάντου είναι ήδη παλιώτερη. Θα θυμάστε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο ΟΣΕ ΑΓΟΡΑΣΕ βαγόνια που περιείχαν αμίαντο απο τους γαλλικούς σιδ/μους όταν τα εκεί δικαστήρια τους υποχρέωσαν να τα απομακρύνουν και να τα καταστρέψουν. Οταν λοιπόν αυτά δεν στάθηκε δυνατόν να γίνουν δεκτά ούτε απο τον 3ο κόσμο (όπου προσφέρθηκαν δωρεάν – καθώς το κόστος καταστροφής και αποθήκευσης ήταν και είναι τεράστιο) βρέθηκαν κάποιοι «κύριοι» του ΟΣΕ οι οποίοι όχι μόνο τα δεχτηκαν, αλλά τα πλήρωσαν κιόλας. Οταν το θέμα έγινε γνωστό στην Ελλάδα και το προσωπικό του ΟΣΕ αρνήθηκε να εργαστεί σε αυτά τα τρένα, οι άθλιοι αυτοί με εκβιασμούς και αθλιωδέστερες μεθοδεύσεις –και με τη συνεργασία ξεπουλημένων «συνδικαλιστών»- κατάφεραν έναντι παροχών επιπέδου πινακίου φακής προς τους εργαζόμενους, να τους βάλουν να δουλέψουν σε αυτούς τους συρμούς. Τις αναγκαίες και επικινδυνώτατες «μετατροπές» τις ανέθεσαν βέβαια σε ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία όπου εργάζονταν αναλώσιμοι μετανάστες.

Ετσι απ ότι φαίνεται, μάλλον αφελείς είμασταν αν πιστέυαμε ότι δεν θα δίσταζαν να χρησιμόποιήσουν για τα «εργα αναβάθμισής» πρώτες ύλες που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν παντου στον κόσμο.

Αντιλαμβάνεσθε σε πόσο μεγάλο κίνδυνο βάζουν εμάς τους γείτονες αλλά και χιλιάδες άλλους ανθρώπους, επιβάτες, εργαζόμενους, διερχόμενους;

Πιστέυω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες και δυναμικές ενέργειες.

Πρώτα απο όλα να έχουμε σαφείς, έγκυρες και απόλυτα τεκμηριωμένες πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει (καθώς υποψιάζομαι ότι ήδη προσπαθούν να πνίξουν το θέμα)

Ετσι ήδη προσπαθώ – και ζητώ γι αυτό και τη βοήθειά σας-:

α) Να έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.  και τις σχετικές ανακοινώσεις ή επιστολές του ΟΣΕ.

β) Να έχουμε μια τεκμηριωμένη γνωμοδότηση για την επικινδυνότητα του υλικού που βρίσκεται ήδη σε χρήση μέσα στην πόλη.

γ) Τη σχετική Νομοθεσία, Οδηγίες, Διατάξεις, κλπ

δ) Τις τεχνικές που απαιτούνται για την απομάκρυνση και εξουδετέρωση του υλικού

ε) Να πληροφορηθούμε τις σκέψεις του ΟΣΕ ή ΕΡΓΟΣΕ για το τι σκοπεύει να κάνει

στ) Να πληροφορηθούμε για το ποιός είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την απομάκρυνση του υλικού (Δήμος, Νομαρχία, Υ.Μ.Ε;)

Πιστέυω ότι αναγκαία και απαραίτητη είναι μια μεταξύ μας συνάντηση και μάλιστα γρήγορη.

Το καλύτερο θα ήταν την Πέμπτη το απόγευμα.

Ας κινητοποιηούμε όλοι μας γι αυτό.

Περιμένω τις προτάσεις σας τηλεφωνικά ή γραπτά (210 345 3877  nmrt@ath.forthnet.gr )

Να είσθε καλά

Νικος Μαρτέν

YΓ. Συγγνώμη για την κακή εικόνα του βιαστικού γραπτού, αλλά είμαι πραγματικά εξοργισμένος.

(ελήφθη 3-4-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr,Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825, Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196                                                                                                        

03.04.2008

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ;

Εκτεταμένες περικοπές στα δρομολόγια του Προαστιακού ξεκινούν από την Πέμπτη 3 Απριλίου. Για δύο περίπου μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Πειραιάς και ο Σταθμός Λαρίσης θα είναι σχεδόν αποκομμένοι από τη γραμμή προς Κιάτο και Κόρινθο, ενώ πλήρως αποκομμένοι θα είναι και από τη γραμμή προς το αεροδρόμιο. Ως λόγος για τις περικοπές αυτές προβάλλονται τα έργα ανακατασκευής στο σιδηροδρομικό άξονα από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι το Μενίδι.

Είναι η πέμπτη ή έκτη φορά που αναστατώνονται τα δρομολόγια του Προαστιακού με επίκληση των ίδιων έργων. Όταν ξεκίνησε ο Προαστιακός, τα ποσοστά ικανοποίησης των επιβατών τον πρώτο χρόνο έφθαναν το 99%. Από τότε, με τις συχνές περικοπές χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία των δρομολογίων με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 2007, όταν τα κανονικά δρομολόγια διατηρήθηκαν για μόλις τρεις εβδομάδες και από τότε δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι νιώθουν υποχρεωμένοι να θέσουν δημόσια το ερώτημα κατά πόσο οι περικοπές αυτές επιβάλλονται πραγματικά από τις ανάγκες των έργων. Με δεδομένο ότι πρόκειται για κατασκευή τετραπλής γραμμής, είναι λογικό να διατηρούνται πάντα δύο τροχιές σε λειτουργία όσο γίνονται έργα στις άλλες δύο. Όσες τεχνικές δυσκολίες και αν χρειάζεται να ξεπεραστούν, η ομαλή εξυπηρέτηση των επιβατών είναι πολύ σημαντικότερη από την ευκολία του εργολάβου.

Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη σοβαρότερο, καθώς η εταιρία ΑΚΤΩΡ, επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα του σιδηροδρομικού άξονα, είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της κοινοπραξίας της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ που αποτελεί το βασικότερο ανταγωνιστή του Προαστιακού. Το Υπουργείο Μεταφορών, λοιπόν, αλλά και οι επικεφαλής του ομίλου του ΟΣΕ οφείλουν να απαντήσουν:

Αν από τους μελετητές των έργων είχε ζητηθεί να σχεδιάσουν την εξέλιξη των εργασιών με τρόπους που να μην αναστατώνουν την κυκλοφορία των τρένων.

Αν η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία περιλαμβάνει όρους για διακοπές δρομολογίων.

Αν οι διακοπές δρομολογίων έχουν ζητηθεί επίσημα από τον ανάδοχο των έργων.

Με τι τρόπους ελέγχεται η αναγκαιότητα τέτοιων αιτημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δρομολόγια του Προαστιακού δεν καθορίζονται τελικά από το βασικότερο ανταγωνιστή του.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι το έργο όφειλε κανονικά να είναι έτοιμο εδώ και πολλά χρόνια, πριν την έναρξη λειτουργίας του Προαστιακού και ταυτόχρονα με την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο των Σπάτων που προοριζόταν να εξυπηρετήσει. Για την τερατώδη αυτή καθυστέρηση δεν ευθύνεται μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ που δεν άσκησε ποτέ έλεγχο ή πίεση.

Σε μια πόλη που δεν αντέχει πια άλλη ρύπανση ούτε άλλη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού, και όπου αρκετοί δεν αντέχουν επιπλέον έξοδα για διόδια και βενζίνη, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η απαξίωση ενός βασικού συγκοινωνιακού μέσου όπως ο Προαστιακός, αποτελεί έγκλημα κατά της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Καλούμε λοιπόν από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτών που επιλέγουν τη δημόσια συγκοινωνία.

Η Συντονιστική Γραμματεία Αττικής των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γιάννης Παρασκευόπουλος  6979 952070        

Επιστροφή στην αρχή

Αγ. Ανάργυροι: Ασπίδα στους «8»

«Σε μια δημοκρατία ο κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνει, εκτός και αν έχουμε χούντα και δεν το ξέραμε», είπε στην «Ε» ο Ανδρέας Βογιατζόγλου, μέλος της επιτροπής κατοίκων των Αγίων Αναργύρων για την υπογειοποίηση του Προαστιακού, αναφερόμενος στους 8 συμπολίτες του που στις 27 Μαΐου δικάζονται επειδή, πριν από 3 χρόνια, συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την υπογειοποίηση του προαστιακού. Μάλιστα, ένας από τους 8, την ημέρα της συγκέντρωσης, που είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2005 από κατοίκους των Αγίων Αναργύρων και Μενιδίου, έλειπε στη Θεσσαλονίκη!

Η δίωξη από τον ΟΣΕ ασκήθηκε με εισαγγελική εντολή, με την κατηγορία «περί παρακώλυσης συγκοινωνιών». «Με τη δίκη αυτή, η κεντρική εξουσία επιδιώκει να εκδικηθεί όλους όσοι "τόλμησαν" να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στα σχέδια του ΟΣΕ, των μεγαλοεργολάβων και της κυβέρνησης και μια απόπειρα να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε επιλέγει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης», είπε ο κ. Βογιατζόγλου.

Μέλη της επιτροπής κατοίκων των Αγίων Αναργύρων μαζί με τις επιτροπές κατοίκων από τα Σεπόλια, το Καματερό και το Ιλιον, συναντήθηκαν χθες το πρωί για να συμπαρασταθούν στους 8 συμπολίτες τους. Συστάθηκε «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους 8» και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 22 Μαΐου στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Αγίων Αναργύρων δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους 8. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29/4 αποφασίστηκε ομόφωνα να καλύψει ο δήμος τα έξοδα υπεράσπισης των 8.

Ναυ. Καρ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Ξανάρχισαν τα έργα του ΟΣΕ για επίγεια κυκλοφορία του Προαστιακού μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Παρά την απόφαση του ΣτΕ (2004) που κατ ουσία επέβαλε υπογειοποίηση των γραμμών σε όλο το μήκος του αστικού ιστού, απορρίπτοντας την περιβαλλοντική μελέτη του ΟΣΕ που ήθελε το σιδηροδρομικό διάδρομο να περνάει επίγειος, διευρυμένος σε πλάτος και με τείχη που θα έκοβαν την πόλη στα δύο.

Πριν μερικούς μήνες ό ΟΣΕ κατέθεσε νέα υποτίθεται περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη με μόνες διαφορές τις βυθίσεις σε όρυγμα των γραμμών σε δυο μικρά κομμάτια στο 4ο και 3ο Διαμέρισμα. Αυτή η πρόταση του ΟΣΕ πολύ σωστά απερρίφθη απο το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Παρ όλα αυτά εξεδόθη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Μεταφορών, ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, η οποία επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών με επίγεια χάραξη.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα το πρωϊ όταν κάτοικοι της περιοχής σταθμού Λαρίσης, είδαν έκπληκτοι (μετά απο σχεδόν 4 χρόνια διακοπής) συνεργεία να δουλεύουν στην περιοχή. Ηδη απειλείται το παρκάκι στη συμβολή Μαρωνείας και Κωνσταντινουπόλεως.

Θα υπάρξει συνεχής ροή ενημέρωσης. Αναμένονται κινητοποιήσεις των κατοίκων.

 

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΖΩΕΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Οι νόμοι του κράτους από το 1985, οι αποφάσεις όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Ε.Ε, Συμβούλιο της Επικρατείας, Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση) δείχνουν το σωστό δρόμο, που είναι η πλήρης υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου και μόνο η κυβέρνηση επιμένει σε έργα καταδικασμένα στην συνείδηση όλων.

Η κοινή Υπουργική απόφαση της 10-6-2008 είναι σε ευθεία αντίθεση με την νομιμότητα και το περί δικαίου αίσθημα, δίνει το δικαίωμα στους ασύδοτους εργολάβους να καταπατούν την νομοθεσία, εργαζόμενοι από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ, φέρνοντας σε απόγνωση τους περιοίκους που δεν μπορούν να βρουν την ησυχία στο σπίτι τους, που πρέπει να περπατήσουν εκατοντάδες επιπλέον μέτρα για τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, επειδή έκλεισαν αυθαίρετα τους δημόσιους δρόμους.

 Η εξυπηρέτηση των εμπορικών συμφερόντων δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών πολιτικών, σε μια Ελλάδα με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη.

Οι κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι αντιστέκονται και απαιτούν να σταματήσουν τα παράνομα έργα και να ξεκινήσουν τα έργα της βέλτιστης λύσης, της πλήρους υπογειοποίησης των γραμμών, της δημιουργίας άξονα πρασίνου, ποδηλατοδρόμων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18-6-2008 ΣΤΙΣ 6.30 ΜΜ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

Ζητούν υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ

Η πλήρης υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ σε όλο το μήκος του αστικού ιστού παραμένει αίτημα αδιαπραγμάτευτο της Επιτροπής Πολιτών 4ου Διαμερίσματος για την Υπογειοποίηση του Προαστιακού.

Το απέδειξαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μαρωνείας στον Κεραμεικό, πίσω από τις γραμμές του τρένου στον σταθμό Λαρίσης, όπου και έριξαν τα μεταλλικά περιφράγματα και μπήκαν μέσα στον χώρο του εργοταξίου. Τα μέλη της Επιτροπής εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ. Είχαν κάνει προσφυγές στο ΣτΕ ενάντια της περιβαλλοντικής μελέτης που είχε καταθέσει ο ΟΣΕ και είχε εγκρίνει τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το 2004 το ΣτΕ έβγαλε απόφαση που τους δικαίωσε, αφού δεν ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του ΟΣΕ και έτσι σταμάτησε η κατασκευή του έργου το οποίο δεν προέβλεπε την πλήρη υπογειοποίηση. Ομως, ο ΟΣΕ πέρυσι το καλοκαίρι κατέθεσε νέα περιβαλλοντική μελέτη, η οποία, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής, δεν έχει ουσιαστική διαφορά από την προηγούμενη. «Θα κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια της κοινής υπουργικής απόφασης, απόφαση τουλάχιστον επιζήμια για εμάς τους κατοίκους γιατί οι υπέργειες γραμμές θα χωρίσουν τις γειτονιές μας στη μέση», είπε στην «Ε» Βασίλης Τσατήρης, μέλος της επιτροπής. «Το κόστος κατασκευής δεν είναι μεγαλύτερο αν γίνει πλήρης υπογειοποίηση, στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο το κόστος για υπέργεια χρήση λόγω των επιπλέον έργων διευθέτησης της κυκλοφορίας των οχημάτων», μας είπε το μέλος της επιτροπής Κώστας Ρασπόγλου. «Η υπέργεια χρήση επιτρέπει στους σταθμούς την κατασκευή εμπορικών κέντρων, γι' αυτό δεν κάνουν πλήρη υπογειοποίηση, γιατί οι υπέργειες γραμμές εξυπηρετούν τα ιδιωτικά εμπορικά συμφέροντα», είπε στην «Ε» ο αγρότης Θεόδωρος Νεοκλής, κάτοικος στα Σεπόλια.

Ναυ. Καρ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/06/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ξεκίνησαν τα έργα για τον προαστιακό

Συζητήθηκε το θέμα στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Την ανάγκη ο Δήμος Αθήνας να προσφύγει έναντι της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία προχωρά το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου «κόβοντας» την πόλη στα δύο, αφού ένα μεγάλο τμήμα του έργου θα είναι υπέργειο, επισήμανε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιούνη, υπεγράφη η ΚΥΑ των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει η κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου. Πρόκειται για το έργο του ΟΣΕ με τίτλο «αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού διαδρόμου από Σταθμό Πελοποννήσου προς Πειραιά και Τρεις Γέφυρες».

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, εγκρίνεται η τροποποιημένη περιβαλλοντική μελέτη, η οποία όμως είχε απορριφθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και η οποία προβλέπει την κατασκευή του προαστιακού με ένα μόνο μέρος υπογειοποιημένο, κόβοντας την πόλη στα δύο.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εξετάζοντας παλιότερη προσφυγή που κατέθεσε ο δήμος Αθήνας και Πολιτιστικοί Φορείς και Σύλλογοι της περιοχής, αποφάσισε την πλήρη υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ετσι, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της ΚΥΑ, στις 12 Ιούνη, ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του προαστιακού με βάση αυτή την απόφαση.

Ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε πως ο δήμος Αθήνας, πρέπει να υπερασπιστεί την απόφαση του ΣτΕ για πλήρη υπογειοποίηση του προαστιακού και κάλεσε τη διοίκηση του δήμου Αθήνας, να μην επιτρέψει την υλοποίηση του έργου με αυτό τον τρόπο. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη να προχωρήσει σε νέα προσφυγή, κατά της νέας ΚΥΑ.

Ριζοσπάστης 26 Ιούνη 2008

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Σήμερα το πρωϊ έκοψαν ξαφνικά και χωρίς καμμιά άδεια τη συστοιχεία των δέντρων κατά μήκος των γραμμών και πάνω στο πεζοδρόμιο.

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΤΣΙ

Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

- ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ Ο ΛΙΑΠΗΣ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ

- ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ Η SIEMENS ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Σ.τ.Ε

Δείτε όλη την είδηση και φωτογραφίες εδώ: (αν αντέχετε)

http://indy.gr/newswire/egklima-pano-apo-50-dentra-kopikan-piso-apo-to-stathmo-larisis

 Επιστροφή στην αρχή

Προαστιακός: καλές οι μηνύσεις χρειάζονται όμως και δημόσιες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Μήνυση σε βάρος του ΟΣΕ και κατά παντός υπευθύνου θα υποβάλλει ο Δήμος Αθηναίων

Γράφει ο/η athinapoli

Μήνυση σε βάρος του ΟΣΕ και κατά παντός υπευθύνου θα υποβάλλει ο Δήμος Αθηναίων, μετά από εντολή του Δημάρχου κ Νικήτα Κακλαμάνη  με αφορμή  την κοπή  71 δέντρων  σε δύο διαφορετικά σημεία επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στα Σεπόλια .

Συγκεκριμένα  ο Ο.Σ.Ε μέσω εργολάβου  προχώρησε στην κοπή  17 μουριών (δενδροστοιχία) 15 πεύκων, 32 σοφόρων , 4 κυπαρισσιών , 3 σφενδάμων  και μεγάλων θάμνων στην περιοχή των Σεπολίων  λόγω έργων του Οργανισμού.

 Έντονη ήταν η αντίδραση του  Δήμαρχου Αθηναίων κ. Νικήτα  Κακλαμάνη  ο οποίος δήλωσε:

 « Η Διοίκηση του Ο.Σ.Ε  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πολύ περισσότερο έγκριση (ίσως γιατί ήξεραν την απάντηση…) από τον Δήμο της Αθήνας, προέβη μέσω εργολάβου σε κοπή  71 δένδρων, και μεγάλων θάμνων στην περιοχή των Σεπολίων,  λόγω έργων του Οργανισμού …

 Η ενέργειά τους κρίνεται απαράδεκτη, γι’ αυτό και έδωσα εντολή υποβολής μηνύσεως κατά του Ο.Σ.Ε, αλλά και κατά παντός υπευθύνου. Παρότι θεωρώ, ότι η πολιτική ηγεσία αγνοούσε το θέμα, ζητώ την άμεση παρέμβαση του  κ. Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο απαράδεκτο γεγονός.

  Η  υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου  μετά από εντολή μου  θα προχωρήσει σε άμεση δενδροφύτευση  της  περιοχής .

 Τέλος, ήρθε η ώρα όλο το αστικό πράσινο να περιέλθει στη δικαιοδοσία αλλά και την περιουσία  του Δήμου της Αθήνας.»

02.07.08 http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=1168&Itemid=9

 

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν ξανά τα έργα για τον προαστιακό βασισμένα σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αν και απερρίφθη από το νομαρχιακό συμβούλιο, εγκρίθηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς Κυβέρνησης με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Την Τετάρτη (02.07.2008) το πρωί, οι εργολάβοι του έργου έκοψαν δεκάδες δέντρα στις δεντροστοιχίες στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης.
διαβάστε την ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης
διαβάστε ρεπορτάζ στο indy.gr

Επιστροφή στην αρχή

Κορυφώνονται στις 16 Ιούλη οι διαμαρτυρίες για την κοπή των 71 δένδρων από τον ΟΣΕ στο εργοτάξιο του Προαστιακού και για την προώθηση των έργων με τη νέα Μελέτη, που δεν προβλέπει την πλήρη υπογείοποίηση και διατηρεί τις φαραωνικές υπέργειες κατασκευές στο Σταθμό Λαρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα Μελέτη είναι παράνομη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ζητήσει α) να γκρεμιστούν οι κατασκευές που έχουν γίνει και που παραμένουν με τη νέα Μελέτη β) είχε ζητήσει να εξετασθεί το βέλτιστο ενδεχόμενο της ολικής υπογειοποίησης ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΘΑ ΜΟΡΟΥΣΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ. Αλλά δεν υπάρχει στη νέα Μελέτη καμμιά τεκμηρίωση ούτε καν εξέταση αυτού του ενδεχόμενου, άρα η νέα Μελέτη είναι παράνομη.
Η αλληλεγγύη της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα είναι δεδομένη. Πρέπει να εκφρασθεί και με την παρουσία στην κινητοποίηση: 16 Ιούλη, Χαιρωνείας και Κωνσταντινουπόλεως, ώρα 7:30 μμ. Βάλτε μαύρα και ελάτε
Ενημερώνω επίσης για κάτι που δεν είναι γνωστό. Όταν οι Επιτροπή του Προαστιακού πήγε να καταθέσει μήνυση, εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Αρσένης του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος συμφερόντων Βαρδινογιάννη,  που πήγε κι αυτός να υπογράψει. Οι άνθρωποι από την Επιτροπή του Προαστιακού του είπαν τότε ότι εσένα δεν σε θέλουμε μαζί μας, διότι εσύ ψηφισες υπέρ της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα.
Χρειάζεται αυτή η Αλληλεγγύη να προβάλλεται και να δυναμώσει μεταξύ μας. Ελπίζω ότι και πάλι, όταν και όπου εμφανίζονται άνθρωποι "εκπρόσωποι" τύπου "Αρσένης", ή όπως ζήσαμε στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο τύπου Σγουρός, Κεφαλίδου ή Πασβαντίδης, να έχουν την κατάλληλη "υποδοχή". Θέλουμε τους πάντες και τις πάσες να μας συμπαραστέκονται, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΑΡΆΣΤΑΣΗ εκτός από αυτήν που προέρχεται από ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ εκ συστήματος ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
ΧΚ

(ελήφθη 13-7-08)

Επιστροφή στην αρχή

Στις 31-7-08 στάλθηκε Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκη από το δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ.

Εκεί περιέχεται και το σημείο 7 το οποίο επι λέξει αναφέρει:

«7. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αφού αντιμετωπιστεί νομοθετικά η θωράκιση του Ομίλου ΟΣΕ απέναντι στις παράλογες αξιώσεις και αυθαίρετες παρεμβάσεις μπλοκαρίσματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιοίκων (πχ Σταθμός Αθηνών) που παρεμποδίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, χωρίς να δέχονται καν να συμμετάσχουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο.».

Την επιστολή αυτή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΒΑΤΗ Επιβάτης.

 Αν δεν τη βρείτε μπορώ να σας τη στείλω. Ζητείστε την στο igiann@tee.gr

 Τα συμπεράσματα δικά σας. ΗΓ

Επιστροφή στην αρχή

Κόβουν δέντρα, φυτεύουν ράγες!

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα δεν κατασκευάζεται ούτε ένα τεχνικό έργο χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή. Οπως δεν είναι τυχαίο που δεν καταφέραμε να «πρασινίσουμε» την Αθήνα με τα ολυμπιακά έργα. Στην γκρίζα πρωτεύουσα συνεχίζουμε να ψαλιδίζουμε το πράσινο και να φυτεύουμε μπετόν. Απόδειξη; Ενα ακόμη έργο που αφαιρεί 537 δένδρα.

*Και πού; Στον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, στην καρδιά της Αθήνας, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές!
*Γιατί; Ο ΟΣΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ (με κοινοπραξία εκτέλεσης των έργων την Aκτωρ-Tέρνα-Siemens) αποφάσισαν, για να προστεθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο μία ακόμη γραμμή (η τέταρτη), να θερίσουν παλαιές δενδροστοιχίες μουριάς και ευκάλυπτους ηλικίας πάνω από 50 χρόνων. Μάλιστα το «έγκλημα» άρχισε στις 2 Ιουλίου μετά από «νυχτερινή» επιχείρηση και 71 δέντρα έπεσαν «νεκρά» στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Επονται άλλα 466.

Υπογειοποίηση
«Πρόκειται για δολοφονία» λένε οι κάτοικοι της περιοχής, που δημιούργησαν την Επιτροπή Πολιτών 4ου διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων και έχουν επανειλημμένα διατυπώσει με επιχειρήματα τη θέση τους για πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δύο φορές απέρριψε τα επίγεια έργα και μιλάει ευθέως για επιλογή της εναλλακτικής λύσης της υπογειοποίησης. Να τονιστεί ότι τα έργα μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί στα χρονικά διαστήματα μέχρι την έκδοση των ακυρωτικών αποφάσεων των πράξεων της διοίκησης από το ΣτΕ ή ακόμα και μετά την έκδοσή τους!
Ο ΟΣΕ ισχυρίζεται ότι η κοπή των δέντρων έγινε σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 105.043/10-6-2008 των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Μεταφορών. Βάσει της ΚΥΑ εγκρίθηκε η υλοτόμηση των δέντρων από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής με το αρ. πρωτ. 1.565/30-6-2008 έγγραφο».

*Ο Βασίλης Τσατήρης, γεωπόνος εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Πολιτών, εκφράζει ερωτηματικά ακόμη και για το κατά πόσον είναι σωστό να προστεθεί ακόμη μία γραμμή στον σιδηροδρομικό διάδρομο Ρέντης-Ρουφ-Αθήνα-Τρεις Γέφυρες:
«Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα τις συγκοινωνιακές μελέτες, όμως ούτε μελέτες ούτε απάντηση πήραμε. Το έργο εκτελείται αλλά δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα για τον καθορισμό Ζωνών Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) ή αν βρίσκεται νομικά στον αέρα! Πάντως είναι σίγουρο ότι η επιπλέον γραμμή είναι αυτή που καταστρέφει τη δενδροστοιχία από το Ρουφ μέχρι το σταθμό».
*Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη αναφέροντας ότι στην περιοχή θα φυτευθούν 20.000 δένδρα.
*Ομως η Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Γεωπόνων Εργων Πρασίνου κρίνει ότι οι υπουργικές υποσχέσεις υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων.
Ο Μιχάλης Στογιάννος, πρόεδρος της ένωσης, αναφέρει ότι η κοπή των δέντρων αυτών δεν είναι μονόδρομος από τεχνική άποψη. «Η ένωσή μας προτείνει εναλλακτικές λύσεις, με τις οποίες ένα μεγάλο μέρος των δέντρων δεν κόβεται. Οσα διατείνονται για τη φύτευση είναι απαράδεκτα. Αν τοποθετηθούν σε δενδροστοιχία τα 20.000 δέντρα με απόσταση 4 μέτρα μεταξύ τους, απαιτούνται 80.000 μέτρα, φύτευση που θα φθάνει μέχρι Κόρινθο, και, αν τοποθετηθούν οριζόντια, θα χρειαστούν 320.000 τετρ. μέτρα. Αν ο ΟΣΕ δεν μπορεί να συντάξει μια σοβαρή μελέτη ανάπλασης, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε στη σύνταξή της χωρίς χρήματα».
Ο δήμαρχος
Ομως εντύπωση προκαλεί και η στάση του δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη. Στην αρχή έδειχνε εξοργισμένος με το κόψιμο δέντρων, όμως στη συζήτηση με την παρουσία εκπροσώπων του ΟΣΕ, στις 14 Ιουλίου, δείχνει συμβιβαστική διάθεση, απαντώντας ότι η εμμονή σε αλλαγές του έργου που θα επιβαρύνουν οικονομικά τον ΟΣΕ δεν τον βρίσκει σύμφωνο και ότι ο δήμος θα παρακολουθεί την καλή εκτέλεση των εργασιών.
*Η Ενωση Εργοληπτών μαζί με τους κατοίκους «υιοθέτησαν» το μοναδικό δέντρο που κατόρθωσε, παρά την κοπή του, να επιβιώσει.Ο Β. Τσατήρης συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι θεωρούν ότι τελούν υπό διωγμόν μέσα στα ίδια τα σπίτια τους. «Οι λίγες εξαιρέσεις των ανθρώπων της πολιτικής δυστυχώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα της αδιαφορίας, ιδιαίτερα από την κυβερνώσα σήμερα παράταξη, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στον Δήμο Αθηναίων».

rpsoul@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/08/2008

Επιστροφή στην αρχή

ΟΣΕ: «ΣΚΟΝΤΑΦΤΟΥΝ» ΣΤΑ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ

Λειψά πράσινο, υπογειοποίηση λόγω κόστους

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μια ζώνη πρασίνου, επιφάνειας αντίστοιχης με αυτήν του Εθνικού Κήπου, θα μπορούσε να ήταν το «δώρο» του ΟΣΕ προς τις υποβαθμισμένες δυτικές γειτονιές της πρωτεύουσας. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, αφού οι αρμόδιοι του Οργανισμού «σκοντάφτουν» στα 10 εκατ. ευρώ που θα επιβαρύνει το συνολικό κόστος των έργων η πλήρης υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου.

«Είναι προσβολή για τους Αθηναίους να μας λένε ότι η αλλαγή αυτή θα καθυστερήσει τα έργα και θα αυξήσει το κόστος τους, από έναν Οργανισμό που έχει κατηγορηθεί για υπερβάσεις και κακοδιαχείριση», δήλωσε στην «Ε» η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου. Με την ιδιότητα και της δημοτικής συμβούλου, με την παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης», υπενθυμίζει ότι το έργο έπρεπε να είχε τελειώσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά ώς τώρα δεν είναι σαφές ούτε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ούτε το τελικό κόστος. «Με την πλήρη υπογειοποίηση δεν θα ωφεληθούν μόνον οι γύρω περιοχές αλλά ολόκληρο το λεκανοπέδιο, που πνίγεται κάθε τόσο στο νέφος. Αφού ο ΟΣΕ μας λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τη διαφορά, ας το κάνει ο δήμος από τα κονδύλια που έχει για απόκτηση χώρων πρασίνου», συμπληρώνει.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, ο ΟΣΕ με τους εργολάβους του είχε προχωρήσει στο κόψιμο δένδρων, αλλά οι κάτοικοι επαγρυπνούσαν και σταμάτησαν την καταστροφή. «Θα δεχτούμε τις εξηγήσεις των υπευθύνων του Οργανισμού, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΟΣΕ είναι δημόσιος και κοινωφελής φορέας που οφείλει να προστατεύει και να βελτιώνει το περιβάλλον», υπογραμμίζει η κ. Πορτάλιου και επικαλούμενη στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού αποκαλύπτει ότι στην περιοχή εκτέλεσης των έργων έχουν καταγραφεί 1.716 δένδρα, από τα οποία προβλέπεται να κοπούν συνολικά 1.464. Πραγματικός αφανισμός...
«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει αντικατάστασή τους με 2.310 νέα δένδρα και 2.250 θάμνους αλλά, με δεδομένο ότι το προβλεπόμενο βάθος του χώματος είναι μόλις 60 εκατοστά, μάλλον δεν μιλούν για υψηλό πράσινο», συμπληρώνει και παρατηρεί ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για διάσωση και μεταφύτευση των δένδρων που υπάρχουν.


Αλλεπάλληλες προσφυγές

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες προσφυγές κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ για να υιοθετηθεί η πλήρης υπογειοποίηση. Μάλιστα, στο παρελθόν η δημοτική αρχή είχε σταθεί στο πλευρό τους. Τα νέα σχέδια του ΟΣΕ προβλέπουν μερική υπογειοποίηση, κάτι σαν ...ασανσέρ. Από τα 5.249 μέτρα της γραμμής, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Αθήνας, ο Οργανισμός δέχτηκε να υπογειοποιηθούν τα 1.844, κάτι παραπάνω από το 35%.

Εκτός από το επιπλέον κόστος των 10 εκατ. ευρώ, ο ΟΣΕ προβάλλει τεχνικούς λόγους για να αιτιολογήσει γιατί απορρίπτει την υπογειοποίηση σε ορισμένα τμήματα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει τα εξής:

*Θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση με ρύπους που θα προέρχονται από τους ντιζελοκίνητους συρμούς, παρά το γεγονός ότι αποσύρονται σταδιακά και μάλον δεν θα κινούνται όταν παραδοθούν τα έργα.

*Θα δημιουργηθούν προβλήματα με υπόγειους αγωγούς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, παρόλο που από τεχνική άποψη υπάρχει η δυνατότητα «ταπείνωσης».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά οι αρμόδιοι του ΟΣΕ διστάζουν να υιοθετήσουν την πλήρη υπογειοποίηση εξαιτίας του ενδεχομένου να χρειαστεί να κατεδαφιστούν έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί παράνομα, χωρίς εγκεκριμένες μελέτες», αποκαλύπτει η κ. Πορτάλιου.

Η εκπρόσωπος της «Ανοιχτής Πόλης» επισημαίνει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία του έργου που έχουν επιπτώσεις στην περιοχή. Μας μίλησε για τη μετατόπιση του σταθμού στο Ρουφ, που απέχει 700 μέτρα από στη στάση του μετρό στο Βοτανικό, για τον αριθμό των γραμμών, που προβλέπεται να φθάσουν τις 11, αριθμός που δεν υπάρχει σε άλλους πολύ μεγαλύτερους σταθμούς του εξωτερικού, αλλά και την ειδική πλατφόρμα φόρτωσης Ι.Χ. που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί στο σταθμό Λαρίσης και να χαθεί πολύτιμος χώρος ενώ η εξυπηρέτηση αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί σε πιο απομακρυσμένο σημείο του Λεκανοπεδίου.

Σοβαρά ερωτηματικά διατυπώνει για το κτιριακό πρόγραμμα, για το οποίο ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά. Το ιστορικό κτίριο του Τσίλερ θα διατηρηθεί και θα αναδειχθεί, προβλέπονται όμως τρία νέα, συνολικού εμβαδού 55.000 τετραγωνικών. Σήμερα ο σταθμός διαθέτει μόλις 1.500 τετραγωνικά. «Ακόμη και αν δεκαπλασιαστούν οι ανάγκες, τα προβλεπόμενα τετραγωνικά είναι πολλά και μάλλον δείχνουν ότι ο ΟΣΕ ετοιμάζει εμπορευματοποίηση του χώρου σε συνεργασία με ιδιώτες», μας καταγγέλλει και σημειώνει ότι τα θέματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι για τα σχέδια του ΟΣΕ. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ευθύνες, για χαμένες ζωές, για χάσιμο χρόνου, χρήματος και αξιοπιστίας, για εκσυγχρονισμό χωρίς ντηζελομηχανές, για άμαξες που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν γιατί δεν έχουν ρόδες, για άμαξες που προστίθενται για την κονόμα κάποιων και προκαλούν ατυχήματα, για αφύλαχτες διαβάσεις του θανάτου, για «εθελουσία» έξοδο των εργασιακών  δικαιωμάτων, για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για ράγες και βαγόνια με καρκινογόνο αμίαντο και για χρησιμοποίηση του προαστιακού σε ένα ανίερο αλισβερίσι ξεπουλήματος των δημοσίων εκτάσεων.

Ας μιλήσουμε για μελέτες του 1985 που δεν βρίσκουν προφάσεις με κυκλοβόρους και αποχετευτικούς αγωγούς και θεωρούν εφικτή λύση την πλήρη υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Πειραιά έως το Μενίδι, όπου ορθότατα τοποθετείται και ο σταθμός μεταφόρτωσης και ας αναλογιστούμε ποιοι και γιατί απαξίωσαν την ιδανική λύση.

Το όραμα της Χρυσής Ολυμπιάδας δεν φώτισε ώριμες σκέψεις. Αντί να επικαιροποιήσουν την ήδη υπάρχουσα μελέτη, προτίμησαν να συντάξουν νέα μελέτη, να δαπανήσουν χρόνο και χρήμα, να δημιουργήσουν ένα θίασο απολογητών της κυβερνητικής προπαγάνδας των μεσοβέζικων λύσεων, με αποτέλεσμα να εισπράξουν ένα ηχηρότατο όχι για συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε και να ολοκληρωθεί έτσι μια χαμένη δεκαετία.

Το πάθημα, όμως, δεν έγινε μάθημα και ο νέος αιώνας ξεκινά με το ίδιο παραμύθι οικονομικών στενωπών που οδηγούν στην ανάγκη μεσοβέζικων λύσεων εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004, με αποτέλεσμα ένα ημιτελές ΜΕΤΡΟ που έσωσε τα προσχήματα, την γιγάντωση των οδικών αξόνων και τη λήψη μέτρων ταχείας κυκλοφορίας, που έδωσαν κάποιες ανάσες στο κυκλοφοριακό, αλλά ταυτόχρονα κατέστρεψαν περιβαλλοντικά μεγάλες οικιστικές περιοχές και σήμερα ανοίγουν νέα πεδία φορομπηχτικών πολιτικών. Η προχειρότητα σχεδιασμού του ΤΡΑΜ το απαξίωσε πριν ακόμη ξεκινήσει και ο προαστιακός έκλεισε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του με νέα απόρριψη αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εδώ έχει σημασία να αναλύσουμε το σκεπτικό της απόφασης. Συστήνει στους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς τη βέλτιστη λύση της πλήρους υπογειοποίησης, βέλτιστης και ως προς το δικό τους σκεπτικό, πολύ περισσότερο διότι θα αποφύγουν πολλαπλάσιες μελλοντικές δαπάνες, θα αποφύγουν περιττές δαπάνες για αερογέφυρες, πεζογέφυρες και θα σώσουν γειτονιές που θα συνεχίσουν να έχουν ροή 300 και όχι 5000 οχημάτων την ημέρα.

Δεν θα κουραστούμε να προβάλλουμε τις ιδέες μας, μέσα από πολύμορφα κινήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τον άνθρωπο του καθημερινού μόχθου, που υφίσταται τα αποτελέσματα των άδικων νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Δεν θα κουραστούμε γιατί γευόμαστε τους πρώτους καρπούς των κόπων μας.Αγώνες που ένωσαν εργάτες, υπαλλήλους, καλλιτέχνες, γεωπόνους, μηχανικούς, γιατρούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, νοικοκυρές και όλες τις πολιτικές τάσεις της περιοχής μας. Αγώνες και ώριμα αιτήματα που έγιναν η βάση των αποφάσεων του Νομαρχιακού συμβουλίου της Αθήνας, του 4ου διαμερισματικού συμβουλίου της Αθήνας, έχουν αποτελέσει τη βάση ερωτήσεων στο Εθνικό κοινοβούλιο και στις Ευρωπαϊκές επιτροπές.

Δεν θα κουραστούμε, γιατί ξέρουμε ότι η δράση μας δημιουργεί προοπτικές για έναν ΟΣΕ στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, σε αντίθεση με τη δική τους δράση που οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών και το ξεπούλημα όλων των κερδοφόρων κομματιών του, μαζί και τις δημόσιες εκτάσεις γης.

 Δεν θα κουραστούμε μέχρι να υλοποιήσουμε την απόφαση μας για προστασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου που έχει απομείνει στις πόλεις, αλλά και για ανακούφιση των πυκνοδομημένων περιοχών. Η εντεινόμενη οικοδομική υπερεκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του αστικού χώρου καθιστά το ζήτημα ιδιαίτερα επείγον.

 Δεν θα κουραστούμε γιατί είμαστε μέρος μιας ομάδας οραματιστών, που δύο χρόνια κοντράρει θεούς και δαίμονες και με μηνύσεις, αλλά πολύ περισσότερο με παραστάσεις διαμαρτυρίας, δεκάδες συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, θεματικά συνέδρια, συχνότατες ενημερώσεις χιλιάδων συμπολιτών μας για όλες τις εξελίξεις.

Δεν θα κουραστούμε, γιατί η δράση μας εμπνέει συμπολίτες μας να σταματούν στις 6 τα ξημερώματα τα πριόνια των δολοφόνων της φύσης, να αποκαλύπτουν Υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν αυθαιρεσίες ( κλείσιμο δημόσιου δρόμου και έναρξη εργασιών χωρίς άδειες ), που εκδίδονται στο όνομα νέων μελετών και ένα μήνα μετά επιδεικνύουν την απορριφθείσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας μελέτη.

Δεν θα κουραστούμε να φυτεύουμε όπου αυτοί γκρεμίζουνε, να ποτίζουμε την ξεραμένη γη μέχρι να βγάλει άνθη, να ζητάμε ισότιμη μεταχείριση από παντού, γιατί είναι δικαίωμα μας. Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με τον καθρέφτη μας, για να επιβεβαιώσουμε πόσο ωραίοι και σοφοί είμαστε. Θα συνεχίσουμε με όσους ασφυκτιούν μέσα στο στενό κοστούμι του νεοφιλελευθερισμού, με όσους δε βολεύονται να είναι επιβάτες στο τραίνο της μεγάλης φυγής και της άγνωστης πορείας.      

Σεπτέμβρης 2008

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Επιστροφή στην αρχή

Συγκέντρωση την Κυριακή, 9.11.2008 στις 11 το πρωί, στο τείχος του αίσχους Κωνσταντινουπόλεως και Μαρωνείας.

Το θέμα του προαστιακού και η αναβάθμιση του σημερινού σιδηροδρόμου απασχολεί σοβαρά τον πληθυσμό των δήμων από τους οποίους διέρχονται τα τρένα. Τοπικά κινήματα πολιτών και δημοτικές κινήσεις, δημοτικές αρχές και φορείς έχουν αμφισβητήσει το έργο και έθεσαν αιτήματα ανασχεδιασμού του με πλήρη υπογειοποίηση. Εχουν δοθεί αγώνες, έχουν κερδηθεί ορισμένοι επί μέρους στόχοι. Όμως ο κύριος στόχος της πλήρους υπογειοποίησης φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, παρά τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ. Το αίτημα της δημιουργίας ενός «πράσινου» διαδρόμου που θα διασχίζει και θα αναβαθμίζει αισθητικά και περιβαλλοντικά την πόλη μας δεν φαίνεται να απασχολεί του αρμόδιους φορείς.

Η κρατική εξουσία (Υπουργείο Μεταφορών, ΟΣΕ) με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 10/6/2008, Χατζηδάκης, Σουφλιάς, Λιάπης και Κιλτίδης), η δημοτική αρχή (Δήμαρχος Κακλαμάνης και η πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου), τα εύκολα κέρδη των εργολάβων (ΑΚΤΩΡ, SIEMENS κλπ), η γραφειοκρατία και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κρατικού μηχανισμού, η εθελοτυφλία της Δικαιοσύνης (καταστρατήγηση της απόφασης του ΣτΕ 3520/2006 για πλήρη υπογειοποίηση στα όρια του Δήμου Αθηναίων χωρίς ίχνος αντίδρασης) συγκροτούν μια συμμαχία σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση των κατοίκων της περιοχής αλλά και με αποφάσεις φορέων (Νομαρχ. Συμβούλιο, Διαμερισματικό Δημοτικό Συμβούλιο).

Η εξυπηρέτηση συμφερόντων δεν μπορεί να είναι ο άξονας κυβερνητικών πολιτικών σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι αντιστέκονται και απαιτούν να σταματήσουν και να κατεδαφιστούν τα παράνομα έργα και να ξεκινήσουν τα έργα της βέλτιστης λύσης της πλήρους υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου που διέρχεται μέσα από την πόλη μας, της δημιουργίας άξονα πρασίνου, ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Διεκδικούν την πόλη τους χωρίς διαχωριστικά τσιμεντένια τείχη και χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  για να δούμε από κοντά και για να «ξεναγηθούμε»  στα τσιμεντένια τείχη και τις κατασκευές του αίσχους, που με περισσή σπουδή και ταχύτητα εκτέλεσης που θα ζήλευαν πολλά άλλα δημόσια έργα, εμφυτεύονται στο κέντρο της πόλης μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 4ΟΥ ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Email: epitropipoliton4@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαραίτητη η πλήρης υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Άννα Φιλίνη προς τον Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, αναφέρθηκε στην επί μακρόν -περισσότερο από ένα χρόνο- άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων της σχετικά με το ζήτημα της υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων, η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν κατατέθηκαν ποτέ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης οι εγκεκριμένες μελέτες των έργων του ΟΣΕ, τις οποίες και ζήτησε ξανά, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται από την πολιτεία βάσει της Οδηγίας Άαρχους της Ε.Ε.

Η Άννα Φιλίνη  υποστήριξε επίσης την ανάγκη της πλήρους υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς και της λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτική ηγεσία για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και τροχοφόρων. Δυστυχώς, όπως ανέφερε η βουλευτής, περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το ίδιο θέμα και παρόλες τις εξαγγελίες του τότε Υπουργού, σχεδόν καμία βελτίωση δεν έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα όπως ανέφερε, κάνοντας και η ίδια αυτοψία σήμερα στην περιοχή από το ύψος της γέφυρας Πέτρου Ράλλη ως την οδό Αγίου Μελετίου διαπίστωσε τις σοβαρότατες ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις διαβάσεις πεζών και οχημάτων, ελλείψεις που δυστυχώς έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Εκτός των παραπάνω διαπίστωσε ότι τα μόνα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα αφορούν την περιοχή μεταξύ των σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου, όπου πρόκειται να ετοιμαστεί ένα ακόμα τεράστιο εμπορικό κέντρο, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ανέφερε ότι τα έργα για την υπογειοποίηση δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, όπως ζητούν επιμόνως οι πολίτες της Αθήνας, ενώ είναι ανεπίτρεπτο, όπως είπε, το 2009 πρωτεύουσα χώρας της Ε.Ε. να παρουσιάζει αυτήν την κατάσταση στο κέντρο της, με την ισόπεδη διάβαση πεζών πάνω στις γραμμές του τραίνου.

Ο κ. Υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μπεκίρης δεν απάντησε στην άρνηση του Υπουργείου για την κατάθεση όλων των εγκεκριμένων μελετών, ενώ ισχυρίστηκε ότι όλες οι ισόπεδες διαβάσεις είναι φυλασσόμενες, γεγονός το οποίο αντέκρουσε άμεσα η βουλευτής Άννα Φιλίνη αποδεικνύοντας με σχετικό φωτογραφικό υλικό ότι όλες οι διαβάσεις είναι αφύλακτες, ενώ μόνο σε ένα φυλάκιο υπάρχει φύλακας.

Ο κ. Υφυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της υπογειοποίησης έκανε λόγο για «σχέδιο ανακαίνισης», στο οποίο σύμφωνα με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπογειοποιείται μέρος του σιδηροδρομικού διαδρόμου εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, αφήνοντας στη σημερινή ισόπεδη κατάσταση το τμήμα μεταξύ των οδών Λένορμαν και Σεπολίων.

27.1.2009

Επιστροφή στην αρχή

Ερώτηση στη Βουλή από την Άννα Φιλίνη για τα έργα του ΟΣΕ στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα που ακολούθησε απάντηση-παρωδία του νέου Υφυπουργού Μεταφορών  & Επικοινωνιών κ. Μ. Μπεκίρη στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η ίδια Βουλευτής για το ίδιο θέμα (βλέπε www.filini.gr ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ - 27/01/2009). Εκτελούνται έργα χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο και όταν ερωτάται σχετικά στη Βουλή η κυβέρνηση ο αρμόδιος υφυπουργός κρύβει (δεν εμφανίζει) τα σχέδια -αν υπάρχουν- εκεί που εκτελούνται τα έργα! Μοιάζει, από την κατάσταση που υπάρχει στα τεκτενόμενα της πολιτείας σήμερα, κανένας να μην ενδιαφέρεται για τίποτα.

 Κανείς; ΟΧΙ εμείς συνεχίζουμε!!!

 Βασίλης Τσατήρης

Μέλος Επιτροπής Πολιτών 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ                                                                                                            17/2/2009

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ΑΘΗΝΑΣ                        

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών

Θέμα: Υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίκαιρης ερώτησης για το έργο της υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων που συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο, ο Υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μ. Μπεκίρης κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής του ΟΣΕ, που αφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού διαδρόμου από το σταθμό Πειραιά μέχρι τις Τρεις Γέφυρες και εγκρίθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 105043/10.6.2008.

Όμως κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητήθηκε να κατατεθεί το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών των έργων του ΟΣΕ που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων και όχι μόνο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι στα Πρακτικά της Βουλής ακόμα και από την εγκεκριμένη  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων μετά την υπ’αριθμ. 3520/2006 απόφαση του ΣτΕ, κατατέθηκαν από τον κ. Υφυπουργό μόνο 2 οριζοντιογραφίες του σιδηροδρομικού διαδρόμου για τα τμήματα Ρουφ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών (σχ. 5) και Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών – 3 Γέφυρες (σχ. 7).

Λείπει συνεπώς η οριζοντιογραφία που αφορά στο τμήμα του σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών (σχ. 6). Πρόκειται μάλιστα για  το μόνο τμήμα του σιδηροδρομικού διαδρόμου όπου σήμερα εκτελούνται οι εργασίες του ΟΣΕ (γκρέμισμα υφιστάμενης πλατφόρμας κ.α.) με αποτέλεσμα να δημιουργείται τετελεσμένο, χωρίς να είναι σαφές στη βάση ποιων εγκεκριμένων μελετών πραγματοποιούνται αυτές. Επιπλέον πρόκειται για περιοχή που κατασκευάζονται τεχνικά έργα και θα κοπούν πολλά δένδρα, ενώ δεν φαίνεται από τα εγκεκριμένα σχέδια να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη φύτευση νέων.

Επίσης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης διαπιστώσαμε από τα λεγόμενα του κ. Υφυπουργού ότι τα έργα υπογειοποίησης δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες μελέτες προκηρύχθηκαν και σε ποια τμήματα για την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου στα όρια του Δήμου Αθηναίων;

Με βάση ποιων κριτηρίων και κυκλοφοριακών μελετών αυξάνεται κατά 1 γραμμή ο σιδηροδρομικός διάδρομος εντός του αστικού ιστού;

Σε ποιο χώρο φυτεύονται τα 1.500 δένδρα στο τμήμα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών;

Επίσης παρακαλούμε όπως μας κατατεθούν :

Το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών (μελέτες εφαρμογής) των έργων του ΟΣΕ που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών (σχ. 6), καθώς και των σχετικών μηκοτομών, τομών και κατόψεων που αφορούν στο σύνολο του εν θέματι έργου.

Η σχετική άδεια για την κοπή των δένδρων.

 Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη

Επιστροφή στην αρχή

20.000 ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ Ή ΤΙΠΟΤΑ;

Α) Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης μετά από την «νυχτερινή» επιχείρηση (02-07-2008) κοπής 71 δένδρων στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης για έργα ΟΣΕ και ΥΠΕΧΩΔΕ (με κοινοπραξία εκτέλεσης έργων την ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ – Siemens) είπε:

«Στην περιοχή θα φυτευτούν20 χιλιάδες δένδρα, επαναλαμβάνω όχι είκοσι (20), 20 χιλιάδες δένδρα!»

Στην περιοχή συνολικά προγραμματίζονται να κοπούν 537 δένδρα (τα περισσότερα ηλικίας άνω των 50 χρόνων, χαρακτηριστικές παλαιές δενδροστοιχίες μουριάς του Δήμου Αθηναίων, ευκάλυπτοι σχεδόν αιωνόβιοι, κλπ. Υπάρχει στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου η «Έκθεση Υφιστάμενης Βλάστησης» από 11-08-2005 με βάση την οποία προτείνεται η κοπή. Χαρακτηριστικά σ’ αυτήν σημειώνονται:

«Προτείνεται η κοπή 537 δένδρων εκ των οποίων:

- 211 με περίμετρο κορμού 0,05 – 0,50 μ. (5 εξ αυτών ήδη ξερά)

- 270 με περίμετρο κορμού 0,51 – 1,10 μ. (3 εξ αυτών ήδη ξερά)

- 44 με περίμετρο κορμού 1,11 – 2,00 μ. (1 εξ αυτών ήδη ξερό)

- 12 με περίμετρο κορμού άνω των 2μ.»    …!!! (Τα θαυμαστικά δικά μου!)

Επίσης σημειώνεται να μεταφερθούν (??) 15 (μεταξύ των οποίων και μια πισάρδεια

ύψους 20-25 μέτρων). Δηλαδή από την υπάρχουσα βλάστηση προτείνεται να μείνει

το … τίποτα!!!

Για να δούμε ποιο είναι το «όραμα» του Ο.Σ.Ε. και του ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης όταν τελειώσουν τα έργα κατασκευής των προβλεπομένων αποβάθρων και των λοιπών έργων σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου. Τα εξαγγελθέντα για να κατασκευαστούν κτίρια στην ίδια περιοχή είναι συνολικού εμβαδού περίπου 90.000 μ2.

Η περιοχή των έργων του ΟΣΕ στο Σταθμό Λαρίσης, πριν από την τελευταία «επέλαση» (από 12-06-2008) των κατασκευαστών δείχνει ότι το Πράσινο των 537+15= 552 δένδρων, παρ’ όλη την υποβαθμισμένη του κατάσταση, είναι σαφώς ανώτερο από αυτό των «20.000 δένδρων» της αεροφωτογραφικής μακέτας + τα κτίρια 90.000μ2 + το υπερμέγεθες στέγαστρο. Για να είμαι και πιο ακριβής τα 552 δένδρα δεν υπάρχουν όλα σήμερα. Αυτό γιατί κατά την προηγούμενη φάση εκτέλεσης των έργων και όσο «αναμενόταν» (περισσότερο από δέκα μήνες) η έκδοση και η εφαρμογή στην πράξη της απόφασης 3520/2006 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), και παρά την ισχύουσα τότε προσωρινή απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευε την κοπή δένδρων, κάποιος αριθμός αυτών είχε καρατομηθεί…).

Βασίλης Τσατήρης

Γεωπόνος

(Τηλ. 6977749143)

Υ.Γ. Εμείς κάτοικοι και φορείς της περιοχής «για καλό και για κακό» έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της συνέχειας των απαράδεκτων περιβαλλοντικά αλλά και αναπτυξιακά έργων!

 

(Σημείωση του Παρατηρητηρίου: Δυστυχώς δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες της τεκμηριωμένης παρουσίασης που κάνει ο κ. Τσατήρης. Οι αναγνώστες ας ζητήσουν όλη την εισήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα)

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΣΕ

Μνημόνιο συνεργασίας για τον Προαστιακό

Σε μη αναστρέψιμη κατάσταση οδηγείται το κέντρο της Αθήνας, μετά την έγκριση, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, από τη διοίκηση του δήμου «Μνημονίου Συνεργασίας» με τον ΟΣΕ, για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - που καταψήφισαν το «Μνημόνιο» - δεν υπογειοποιείται το σύνολο των σιδηροδρομικών γραμμών, όπως είχε προτείνει το ΣτΕ, μετά τις προσφυγές της «Συμπαράταξης», του δήμου και φορέων και κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, επέρριψαν ευθύνες στη διοίκηση του δήμου για τις οπισθοχωρήσεις που έκανε σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το «Μνημόνιο», υπογειοποιούνται πλήρως μόνον 1.850 μέτρα, ενώ υποβιβάζονται (σ.σ.: δεν υπογειοποιούνται πλήρως, άρα, θα είναι στην ουσία ημιεπίγεια και θα εξακολουθούν να «κόβουν» την πόλη στα δύο) 3.992 μέτρα. Στο δε τμήμα από Λένορμαν ως οδό Σεπολίων, δημιουργούνται ανισόπεδοι κόμβοι και υπόγειοι οδικοί κλάδοι. «Καμιά φερεγγυότητα δεν μπορεί να έχει το μνημόνιο με τον ΟΣΕ», επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου, «μιας και η κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς την ιδιωτικοποίησή του και τα ιδιωτικά συμφέροντα θα εκμεταλλευτούν την περιουσία του, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των κατοίκων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 17 Μάρτη 2009   

Επιστροφή στην αρχή

Οι δυο μεγάλες αστικές φυλλάδες του τόπου διαφωνούν. Διαβάστε...
...στην Ελευθεροτυπία:
http://new.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=26629
...και στα Νέα:
http://digital.tanea.gr/PrintForm.aspx?nid=11966779
Για όσους δεν παροικούν τη Ιερουσαλήμ και δεν γνωρίζουν το θέμα, ας γνωρίζουν οτί προφανώς το ζήτημα δεν έχει λυθεί, προφανώς το μνημόνιο ψηφίστηκε στα τυφλά τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους Κακλαμαναίους και ΠΡΟΦΑΝΩΣ το τμήμα που δε θα υπογειοποιηθεί (μεταξύ Λένορμαν και Σεπολίων) θα υποβαθμίζεται απλώς και θα φιλοξενήσει το σταθμό επιβίβασης αυτοκινήτων...
ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ μέσα σε μια συνοικία ΦΟΥΛ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ, ΚΙΝΗΣΗ, ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ και... 20.000 τ.μ. πρασίνου (μας δουλεύουν έτσι;)

 

Ο Προαστιακός και το όλο έργο θα γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας και όλης της πόλης κατά συνέπεια. Οι Χιλιάδες τόνοι μπετόν στην επιφάνεια και στα εναέρια τμήματα που θα κατασκευαστούν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Ομόνοια, ο συνεχής και διαρκής θόρυβος σ' όλο το κέντρο από τα τρένα και η δημιουργία ουσιαστικά γκέτο στον Κολωνό θα αποδιοργανώσουν την πόλη. Θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της. Ο σταθμός μετεπιβίβασης των αυτοκινήτων στα τρένα του ΟΣΕ μέσα στο κέντρο της πόλης θα αυξήσει το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της αλλά και στον περιφερειακό της δακτύλιο. Θα κοπούν και τα τελευταία δένδρα που έχουν απομείνει στην περιοχή και στη θέση τους θα "φυτρώσει" μπετόν, άσφαλτος και χιλιόμετρα από ράγες τρένου (ιδιαίτερα στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης). Σαφέστατα θα μεταβληθεί το μικροκλίμα στην περιοχή.

 Όχι μόνο περιβαλλοντικά που οφείλουμε σήμερα να το θεωρούμε ως το μείζον ζήτημα, αλλά ακόμα και

-συγκοινωνιακά,

-οικονομικά ως κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας και κεφαλαίων,

-τεχνικά ως έργο "πρότυπο" του προπερασμένου αιώνος,-

-κοινωνικά με τα τείχη ή τις τάφρους που θα κατασκευαστούν κόβοντας την πόλη στα δύο -από τα 4,5 χιλιόμετρα στο Δήμο Αθηναίων θα υπογειοποιηθούν, δηλαδή ΘΑ μπορεί να υπάρξει συνένωση περιοχών μόνο τα 1,2 χιλιόμετρα μοιρασμένα στις δύο άκρες του Δήμου-

-ιστορικά με το ξερίζωμα ή και το θάψιμο των πολλών αρχαιοτήτων, διαφορετικών ιστορικών περιόδων στην περιοχή των έργων

το έργο όπως προγραμματίζεται να γίνει θα επιβαρύνει καίρια την Αθήνα όπως κανένα άλλο έργο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ίσως να είναι αυτό το έργο που θα δώσει το τελικό χτύπημα στην έννοια "της πόλης" στην Αθήνα. Αυτό πιστεύω, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητό στο βαθμό που απαιτείται σχεδόν από κανένα. Ας μην επαληθευτώ.

 Η μεγαλύτερη "πλάκα" θα είναι να μην γίνουν ούτε αυτά τα λίγα μέτρα υπογειοποίησης που λένε ότι ΘΑ κάνουν. Γιατί:

1)Μόνο στα χαρτιά το γράφουν. Μετά από 10 μήνες που το αποφάσισαν τι έχουν κάνει; Τίποτα

2)Τα οικονομικά φθάνουν για αυτά τα έργα που το τρένο αλλάζει επίπεδα σαν να είναι του Λούνα-Πάρκ;

3)Μια υπουργική απόφαση είναι βρε παιδιά, άμα συμβεί κάτι μπορεί να ... αλλάξει. Εξ άλλου σήμερα τα έργα που εκτελούνται στο σταθμό Λαρίσης όχι μόνο κάποια κανονική άδεια δεν έχουν αλλά ούτε ένα σχέδιο δεν υπάρχει που να δείχνει τι γίνεται. Παίζεται το έργο: "Ελάτε να αυτοσχεδιάσουμε! Λαέ έχουμε μπουκώσει πολύ κόσμο!" Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα σχέδια των εκτελούμενων έργων ο Υφυπουργός καταθέτει στα πρακτικά τα σχέδια για εκεί που ΔΕΝ γίνονται έργα!! Γιατί λοιπόν, να μην αλλάξει, ... άμα υπάρξει ανωτέρα βία ... βρε αδελφέ(!).Μια ΚΥΑ είναι στο κάτω – κάτω της γραφής! Σιγά το πρόβλημα!

 Τέτοιο ξεπούλημα Δήμου σε Δημότες δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει. Ίσως μόνον στον Δήμο Αγ. Αναργύρων για το ίδιο έργο!

 Βασίλης Τσατήρης

Μέλος της Επιτροπής Πολιτών 4ου Δ.Δ. της Αθήνας

(ελήφθη 17-3-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

O σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου του ΟΣΕ «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Σιδηροδρομικού Διαδρόμου», χαρακτηρίζεται από την αρχή από μεγάλη προχειρότητα. Ο ΟΣΕ, ως δημόσιος φορέας, οφείλει όχι μόνο να κατασκευάζει έργα της αρμοδιότητάς του με το ελάχιστο δυνατό κόστος αλλά και να μεριμνά ευρύτερα για το δημόσιο συμφέρον και την περιβαλλοντική αναβάθμιση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς πολεοδομικού σχεδιασμού και σε διάλογο με την τοπική κοινωνία. Τα έργα και οι ημέρες του ΟΣΕ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας 10ετίας, μας πείθουν ότι οι προσανατολισμοί και οι πρακτικές του οργανισμού κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση  από αυτή των προηγούμενων προσεγγίσεων.

Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου του ΟΣΕ, δεν έχει εξαντλήσει τις τεχνικές δυνατότητες μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, υπό τον διττό στόχο της προώθησης ενός φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μετακίνησης και της αναβάθμισης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων της Αθήνας.

Απ’ αυτή την άποψη, αν η διάσταση της συνολικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, μέρος της οποίας είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης ΙΧ, είχε ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, το έργο Αναβάθμισης του Σιδηροδρόμου από Μενίδι – Πειραιά, θ’ αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία πόλων αστικής ανάπλασης περί τους νέους σταθμούς και εκτεταμένων ζωνών πρασίνου, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, χώρων συναθροίσεων και παιχνιδιού, που ανακουφίζουν το καταρρέον οικολογικά Λεκανοπέδιο Αττικής και, ταυτόχρονα, διαπαιδαγωγούν τον πολίτη στην απεξάρτηση από το ΙΧ και στην προτίμηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, του ποδηλάτου και των πεζών μετακινήσεων.

Κινδυνεύουμε, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα του μέσου σταθερής τροχιάς να αναιρεθούν από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η ένταξή του στην πόλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική μελέτη έγινε υπό το κράτος της πίεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ευτυχώς η παρέμβαση του ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων ( απόφαση 2006), αποδείχθηκε καταλυτική, καθώς έγινε κατανοητό ότι ο σχεδιασμός του έργου πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες της εναλλακτικής λύσης της υπογειοποίησης ώστε να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα για το περιβάλλον και την ενότητα της πόλης.

Ο ΟΣΕ επανήλθε με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία επιχειρηματολογεί αναλυτικά, επικαλούμενη το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ), το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και συναφείς μελέτες πολεοδομικής αναβάθμισης, για να στηρίξει όσες τροποποιήσεις υιοθετεί το νέο έργο, παρατάσσοντας το σύνολο των επιχειρημάτων που, επί χρόνια, οι διαφωνούντες με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου προβάλλουν (σελ. 27 -29). Αυτό μας πείθει ότι αν δεν υπήρχαν σκοπιμότητες άσχετες με τα  τεχνικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, θα είχε γίνει αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων των ενισταμένων.

Η ΜΠΕ, αν και αναγνωρίζει αρκετές πλημμέλειες της προηγούμενης μελέτης, δεν εξαντλεί και πάλι  όλες τις δυνατότητες επίτευξης της βέλτιστης λύσης. Πρώτ’ απ’ όλα τα σχέδια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στο Δήμο Αθηναίων, τη Νομαρχία Αθηνών και τις επιτροπές κατοίκων είναι μόνο αυτά που συνοδεύουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είναι ελλιπή. Η οριζοντιογραφία σε κλίμακα 1:1000 επιτρέπει μια προσέγγιση επιπέδου master plan του έργου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προμελέτη, οριστική μελέτη ή μελέτη εφαρμογής. Κανείς, λοιπόν, πέραν του ΟΣΕ και του αναδόχου δεν γνωρίζει με ποιά σχέδια συνεχίζονται τα έργα σήμερα, αν υπάρχουν σχέδια κατατεθειμένα στον ΟΣΕ ή απλώς σχέδια του αναδόχου, πως ελέγχεται ο ανάδοχος, κ.λπ.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι όσα εμφανίζονται στη ΜΠΕ και αφορούν, για παράδειγμα, το εύρος των πράσινων χώρων, τη διαφύλαξη σημερινών δενδροστοιχιών, τον χαρακτήρα των διαβάσεων ή κτιριακές εγκαταστάσεις στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών (σημειωτέον ότι τα σχέδια του Σ.Σ.Α. κυκλοφορούν ως τρισδιάστατες απεικονίσεις στο site του μελετητικού γραφείου και δεν δίνονται επίσημα από τον ΟΣΕ), αποτελούν, στο καλό σενάριο, ευγενείς (πλην, πιθανόν, μη υλοποιήσιμες) προθέσεις και, στο δυσμενές, ωραίες εικόνες που μπορεί να μην εφαρμόζονται στο έδαφος αλλά χρησιμοποιούνται  για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Μ’ άλλα λόγια, τα σχέδια της ΜΠΕ δεν εγγυώνται εφαρμοστέες λύσεις ακόμα και στα σημεία που οι γραμμές υπογειοποιούνται. Για παράδειγμα, η φυτοτεχνική μελέτη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με την παράσταση του τεχνικού συμβούλου του ΟΣΕ ενώπιον του ΣτΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής εργασιών, δεν επαρκεί από πλευράς κλίμακας και επεξεργασίας να καλύψει τον σχεδιασμό που αφορά στη διατήρηση του υπάρχοντος πρασίνου και στην υλοποίηση της νέας φύτευσης.

 

Σε κάθε περίπτωση αντικρούουμε την προβαλλόμενη λύση της μερικής υπογειοποίησης στα σημεία που ακολουθούν.

 

1.      Επιλογή υπογειοποίησης μέρους μόνο των γραμμών στα τμήματα Ζορμπά – Σεπολίων και Ιεράς Οδού – Ορφέως, συμπεριλαμβανομένων των οδών Σεπολίων και Ιεράς Οδού.

Το μήκος αυτό είναι 1844 μ., μόλις το 35,20 % του συνολικού μήκους γραμμών = 5.249 μ. Στην πραγματικότητα, η ανορθολογική επιλογή ν’ ανεβοκατεβαίνει το τρένο εντός της μικρής απόστασης των 5.249 μ. , επιβάλλει να δημιουργηθούν ράμπες 2.148 μ. Έτσι, ένα μεγάλο  τμήμα των γραμμών είναι μεν υποβιβασμένο , χωρίς να μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν υπερκείμενες ενοποιητικές του αστικού ιστού, πράσινες επιφάνειες. Τα υποβιβασμένα τμήματα τέμνουν, επίσης, τον αστικό ιστό. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει μελετηθεί τουλάχιστον η μέση λύση μερικής ταπείνωσης των γραμμών στο χώρο του Σ.Σ.Α.– 3 ή 4 μ. κάτω από το επίπεδο εισόδου - ώστε να επιμηκυνθούν τα υπογειοποιημένα τμήματα (στο βόρειο προστίθεται τμήμα από τη Σεπολίων προς τον σταθμό και στο νότιο τμήμα από την Ιερά Οδό προς τον σταθμό).

Η επιχειρηματολογία περί ανυπέρβλητων εμποδίων που αφορούν στις επεμβάσεις στα τεχνικά έργα ομβρίων και ακαθάρτων, η οποία αναπτύχθηκε και στη συνάντηση του ΟΣΕ με το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων,  δεν πείθει.

Πρωτ’ απ’ όλα, στην ίδια τη ΜΠΕ (σελ 30-34) αναφέρονται 4 λόγοι που συνηγορούν στη μη υπογειοποίηση του Σ.Σ.Α. : εμπειρία άλλων πόλεων με υπέργειους σταθμούς, σημαντικές επεμβάσεις (όχι ανυπέρβλητες) σε υφιστάμενα τεχνικά ομβρίων και ακαθάρτων, σημαντική επιβάρυνση με ατμοσφαιρικούς ρύπους στο υπόγειο τμήμα όσο θα χρησιμοποιούνται μηχανές καύσης Diesel, σημαντική αύξηση του χρόνου κατασκευής. Στους επίγειους σταθμούς αντιπαραθέτουμε εξ’ ίσου αξιόλογα παραδείγματα υπόγειων σταθμών, οι μηχανές καύσης Diesel αποσύρονται, όσο για τον χρόνο κατασκευής, δεν θεωρούμε ότι η επιμήκυνση της δεκαετίας, που άφησε να περάσει άπρακτη ο ΟΣΕ, κατά μερικούς μήνες θα δημιουργήσει πρόβλημα.  Όσον αφορά τη δυσκολία των τεχνικών ομβρίων και ακαθάρτων, καθώς δεν μας έχει δοθεί μηκοτομή του σταθμού, δεν έχουμε πλήρη εικόνα των διερχομένων εγκάρσια προς τον σταθμό αγωγών αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ταπείνωση τους είναι απολύτως εφικτή όπου αυτοί και αν υπάρχουν. Σχετικά με τον κυκλοβόρο, το έργο που θα κατασκευαστεί και εμφανίζεται στα σημερινά σχέδια του ΟΣΕ, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ταπείνωση των γραμμών στον Σ.Σ.Α.

 

 

 

2.      Η μετατόπιση του Σ.Σ. Βοτανικού στο Ρουφ και η κατάργηση του Σ.Σ. Θυμαρακίων

Η μετατόπιση του Σ.Σ. Βοτανικού στο Ρουφ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Στο σημείο αυτό το τρένο τέμνεται με τον βασικό άξονα του μετρό, έχει μάλιστα προβλεφθεί η διέλευση του μετρό σε τέτοιο βάθος ώστε να μπορεί να περάσει το τρένο υπογειοποιημένο στη ράχη του. Η άμεση ανταπόκριση τρένου – μετρό στο σταθμό Βοτανικού (και όχι 700 μ. μακρύτερα στο Ρουφ), που είναι στοιχειώδης αρχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών, είναι επιβεβλημένη και μπορεί να πραγματοποιηθεί εφ’ όσον υπάρξει ορθός σχεδιασμός (οριζόντιο τμήμα στο ύψος του σταθμού).

Ο Σ.Σ. Θυμαρακίων εξυπηρετεί την περιβάλλουσα περιοχή και πρέπει να παραμείνει. Ο λόγος της κατάργησής του οφείλεται στο συγκεκριμένο σχεδιασμό , ο οποίος  μπορεί , επίσης, να τροποποιηθεί.

 

3.       Η πλατφόρμα επιβίβασης ΙΧ αυτοκινήτων στο τρένο.

Η επιβίβαση αυτοκινήτων στο τρένο είναι μια χρήσιμη υπηρεσία που ευνοεί τον περιορισμό χρήσης του ΙΧ στις μετακινήσεις αλλά δεν δικαιολογείται, κατά κανένα τρόπο, να γίνεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου υπάρχει στενότητα χώρου, τόσο στο σταθμό όσο και στον περιβάλλοντα αστικό ιστό στον οποίο τα προς επιβίβαση ΙΧ θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όπως διδάσκει και η διεθνής εμπειρία, η υπηρεσία αυτή μπορεί να παρέχεται σε άλλο εκτός κέντρου σταθμό. Ο επιβάτης του ΙΧ μπορεί να αφήσει σε σταθμό εκτός κέντρου το αυτοκίνητό του για να μεταφερθεί από τον ΟΣΕ και να επιβιβαστεί στο τρένο από τον σταθμό αυτό ώστε ΙΧ και επιβάτης να ταξιδεύσουν ταυτόχρονα, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία.

Με τη σημερινή λύση επιμηκύνεται ο σταθμός προς τη Σεπολίων, σπαταλώντας ωφέλιμο χώρο και επιμηκύνοντας τον χώρο του σταθμού.

 

4.      Αριθμός γραμμών

Μήκος και αριθμός αποβαθρών

Η αναγκαιότητα του προτεινόμενου αριθμού γραμμών (4 και 3) δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς για όλα τα σημεία της διαδρομής. 

Επίσης, το ίδιο ισχύει για τον αριθμό και το μήκος των αποβαθρών που καταλαμβάνουν το σύνολο του διαθέσιμου εύρους της υφιστάμενης σιδηροδρομικής ιδιοκτησίας ανάμεσα στις οδούς Δεληγιάννη και Κωνσταντινουπόλεως (4 αμφίπλευρες, 2 πλευρικές αποβάθρες, σύνολο 10 γραμμές + 1 εφεδρική = 11 γραμμές). Γιατί είναι απαραίτητες τόσες αποβάθρες και γραμμές, όταν σε σταθμούς του εξωτερικού με πολύ μεγαλύτερη κίνηση  είναι λιγότερες ; 

 

5.      Πράσινο

Η ΜΠΕ αναφέρεται ρητά στις σοβαρές ελλείψεις σε πράσινο της Αθήνας (αναφέρει 2 και 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο) έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και διεθνών προτύπων. Υπολογίζει ότι θα αποψιλωθούν 1.464 δένδρα – θάμνοι, ύψους μεγαλύτερου των 2 μ. ( ελ. 141) από τα 1.716 που υπάρχουν εντός της άμεσης περιοχής μελέτης ( σελ. 88). Δηλαδή δεν θα μείνει κανένα σχεδόν δένδρο. Οι απώλειες υποθέτει ότι θα αντισταθμιστούν με υπερδιπλάσιο πράσινο στη διαμήκη ζώνη των υπογειοποιημένων τμημάτων–30 στρέμματα – και άνωθεν του Κυκλοβόρου μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λένορμαν καθώς και εντός του Σ.Σ.Α. ( σελ 143) . Εκτιμάται φύτευση 2.310 δένδρων και 2.250 θάμνων, αλλά γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη συγκεκριμένη φυτοτεχνική μελέτη (σελ. 188). Η φυτοτεχνική μελέτη, όμως, που η ύπαρξή της ήρθε σε γνώση μας κατά την παράσταση ενώπιον του ΣτΕ, δεν λύνει, όπως ήδη αναφέραμε, από μόνη της το πρόβλημα. Απαιτούνται ειδικές μελέτες εφαρμογής σε κλίμακα που να επιτρέπει αντίληψη του αναγλύφου, συγκεκριμένο σχεδιασμό και αξιολόγηση των δυνατών λύσεων της χάραξης ώστε να αποτρέπονται οι κοπές υφισταμένων δένδρων και να προβλέπονται  εφαρμόσιμες εναλλακτικές δυνατότητες φυτεύσεων. Επίσης, πρέπει να επιλεγούν χώροι, όπως το Ρουφ, στους οποίους είναι δυνατή πολύ εκτεταμένη δενδροφύτευση λόγω ύπαρξης μεγάλων αδόμητων εκτάσεων (μεγάλο άλσος στο Ρουφ).  

Τα αναφερόμενα περί πρασίνου στη ΜΠΕ δεν τεκμηριώνονται από καμία ακριβή μελέτη.  Επίσης, στη ΜΠΕ δεν αναφέρεται το σύνολο των επιφανειών άνωθεν των υπογειοποιημένων τμημάτων ως πράσινες, αντίθετα, η αναφορά σε χώμα φύτευσης ύψους 0,60 μ. (σελ. 191) πείθει ότι  ακόμα και στις επιφάνειες που θα προβλεφθεί τελικά πράσινο αυτό δεν θα είναι  υψηλό. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, με τον σημερινό σχεδιασμό, δεν αντισταθμίζονται οι απώλειες πράσινων χώρων υψηλής, κατά την ίδια τη ΜΠΕ, αξίας, όπως αυτές της οδού Κωνσταντινουπόλεως και του Πάρκου Ηρώων πλησίον της συμβολής της σιδηροδρομικής γραμμής με την οδό Πέτρου Ράλλη (σελ. 85).

Το θέμα της μεταφύτευσης των δένδρων που βρίσκονται στο χώρο των έργων δεν εξετάζεται επαρκώς ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μελέτες. Από την ανάγνωση της μοναδικής οικείας παραγράφου (σελ. 191) προκύπτει ότι θα  απωλεσθούν οριστικά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τις συνήθεις πρακτικές απέναντι στο πράσινο των δημόσιων φορέων. Αλήθεια τα δένδρα που έκοψε παράνομα, τον περασμένο Ιούνιο ο ΟΣΕ, δεν μπορούσαν να μεταφυτευτούν ;

 

6.      Αντισταθμιστικά έργα

Δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά έργα του ΟΣΕ, όπως είθισται πλέον διεθνώς σε όλες τις παρεμβάσεις επιβάρυνσης στο πλαίσιο μιας πολιτικής κοινωνικής ευθύνης και συνεργασίας των τομεακών φορέων με τους τοπικούς. Τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι π.χ. η φύτευση μερικών χιλιάδων δένδρων στις περιοχές που υφίστανται την επιβάρυνση των έργων, η απόδοση του ακαλύπτου χώρου ιδιοκτησίας του ΟΣΕ περί το Μουσείο Σιδηροδρόμων 7,5 στρεμμάτων, ως κοινόχρηστου πράσινου στην πόλη, όπως, επίσης, η απόδοση των κτιρίων που, δεν απαιτούνται για το μουσείο,  ώστε να αξιοποιηθούν για κοινωνικές χρήσεις.

 

7.      Η παρόδια στάθμευση, η κυκλοφορία των οχημάτων πριν και μετά την εκτέλεση του έργου, το κυκλοφοριακό των ευρύτερων περιοχών που περιβάλλουν τις γραμμές,  οι συγκεκριμένες λύσεις των υπέργειων και επίγειων διαβάσεων καθώς και τα θέματα ρύπανσης και θορύβου κατά την εκτέλεση του έργου, πρέπει ν’ αξιολογηθούν ειδικότερα. Δεν διαθέτουμε, όμως, ανάλογες μελέτες. Είναι απαράδεκτο οι μελέτες εφαρμογής να μην έχουν ήδη αναρτηθεί και να είναι γνωστές στους φορείς και τους κατοίκους ώστε να επακολουθήσει ουσιαστική διαβούλευση. Επισημαίνουμε ότι η ίδια η ΜΠΕ αναφέρει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα (περιοχή Καλλάρη) όπως και προβλήματα θορύβου και ρύπανσης κατά την εκτέλεση του έργου.

 

8.      Ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον 

Στη ΜΠΕ (σελ. 113-116, 158) αναφέρονται τα γειτνιάζοντα αρχαία και νεότερα μνημεία και τα περί γνωμάτευσης στη διαδικασία έγκρισης της ΜΠΕ και της οικοδομικής άδειας των αρμοδίων φορέων του ΥΠΠΟ – δηλαδή των εφοριών - οι οποίες θα θέσουν τους όρους για την υλοποίηση του έργου. Δεν έχουν γίνει αυτές οι διαδικασίες. 

Η γειτνίαση του χώρου του έργου με σημαντικούς  αρχαιολογικούς χώρους και νεότερα μνημεία δεν έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό του συνολικού έργου και ειδικότερα τον επίγειων επιφανειών που θα προκύψουν και οι οποίες  θα πρέπει να ενταχθούν στο ευρύτερο αστικό (πολιτιστικό και άλλο) περιβάλλον. Όταν η σύγχρονη διεθνής πρακτική, που γίνεται επιτέλους αντιληπτή και σε ορισμένες ελληνικές πόλεις, είναι αυτή των δικτύων (πράσινων, ελεύθερων, αρχαιολογικών κ.λπ. χώρων), πως είναι δυνατόν τα γειτνιάζοντα μνημεία να μην επηρεάζουν τον σχεδιασμό του ευρύτερου χώρου που καταλαμβάνει το τρένο ; 

 

9.      Κτιριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Σ.Σ.Α.

Αφήσαμε τελευταίο το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων γιατί θέλουμε να τονίσουμε τη σοβαρότητά του. Παρ’ ότι δεν αναφέρεται στη ΜΠΕ, στον Σ.Σ.Α. σχεδιάζεται να χωροθετηθούν, κατά δήλωση του ΟΣΕ, 1 κτίριο 20.000 τ.μ. και 2 κτίρια 55.000 τ.μ. Το πρώτο, ύψους 15 μ., διαγράφεται αχνά στα προοπτικά του μελετητικού γραφείου του Σ.Σ.Α., κάτω από μεγάλης έκτασης στέγαστρο, ύψους 27μ.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το υφιστάμενο κτίριο του Σ.Σ. Λαρίσης (1.500 τ.μ.) διατηρείται,  ενώ κατεδαφίζονται το κτίριο του εμπορευματικού σταθμού, αποθήκες δυτικά του σταθμού και toll, συνολικού εμβαδού 4.350 τ.μ.

Για την κατασκευή του κτιριακού όγκου των 20.000 + 55.000 τ.μ., ο ΟΣΕ επικαλείται τις κτιριακές ανάγκες ενός σύγχρονου σταθμού. Ακόμα, όμως, και αν δεκαπλασιαστεί το σημερινό εμβαδόν του κτιρίου του σταθμού (1.500 τ.μ.), το νέο κτίριο δεν χρειάζεται να υπερβεί τα 15.000 τ.μ. Επομένως, όλη η κατασκευαστική δραστηριότητα, αφορά κερδοσκοπική ανάπτυξη σε δημόσιο χώρο που έχει παραχωρηθεί ή απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες της δημόσιας συγκοινωνιακής υποδομής και δεν είναι, ως εκ τούτου, αποδεκτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κτίρια δεν εμφανίζονται στα σχέδια της ΜΠΕ και έτσι δεν προσμετράται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργούν.

Σημειώνεται ότι για το πρόγραμμα αυτό δεν εκκρεμεί μόνο μια απλή διαδικασία αδειοδότησης αλλά απαιτείται ειδική πολεοδομική ρύθμιση με το καθεστώς της ΖΕΑ (Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης), δηλαδή η έκδοση ΠΔ/τος, την θεσμική ευθύνη του οποίου έχει ο αρμόδιος φορέας πολεοδομικού σχεδιασμού (Οργανισμός Αθήνας) και όχι ο ΟΣΕ. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει προ του 2004 αλλά έχει αδρανήσει για άγνωστους λόγους.

 

Το έργο του ΟΣΕ θα δεσμεύσει την Αθήνα σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της εκατονταετίας. Αξίζει να υλοποιηθεί με τον επωφελέστερο περιβαλλοντικά και πολεοδομικά τρόπο ώστε να προκύψει μόνο όφελος για την πόλη. Ως εκ τούτου απαιτούνται πλήρεις μελέτες σε όλες τις κλίμακες γενικής προσέγγισης και εφαρμογής, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιας κλίμακας έργο και μάλιστα δημόσιο να εκτελείται με τη συνήθη ελληνική οικοδομική πρακτική του «ξεκινάμε και βλέπουμε», η οποία απαξιώνει τη μελέτη ως απαραίτητο εργαλείο στην κατασκευή ενός έργου και έχει οδηγήσει στο σύγχρονο υποβαθμισμένο αρχιτεκτονικά αστικό περιβάλλον. Επιμένουμε ότι, λόγω της προχειρότητας του σχεδιασμού, δεν έχει εξαντληθεί ο έλεγχος της βέλτιστης λύσης της πλήρους υπογειοποίησης , που υποστηρίζουμε ότι είναι απολύτως εφικτή.

Η αναστολή εργασιών, ώστε να υπάρξει εις βάθος και συνολική μελέτη του έργου, θα εξοικονομήσει χρόνο και δημόσιο χρήμα και θα οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή μορφή του συζητούμενου έργου. 

Ελένη Πορτάλιου

αρχιτέκτων , αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

6/4/2009 

Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ για τις εξελίξεις στα ΕΡΓΑ ΟΣΕ (Προαστιακός)

 

Οι πολίτες που υπέβαλλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατά του υπεύθυνου του συνεργείου που πραγματοποίησε την κοπή των δένδρων στις 02-07-2009, στις 5μμ πριν το ξημέρωμα, στον Κολωνό (στην περιοχή πίσω από τον σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ) έχουν κλιθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στις 20-05-2009 στο Πταισματοδικείο Αθηνών (Σταδίου 65, 3ος όροφος, γραφείο 301) στις 9πμ. Υπενθυμίζω ότι η κοπή είχε μια γενική άδεια από το Δασαρχείο Αθηνών και δεν υπήρχε άδεια του Δήμου Αθηναίων. Κόπηκαν τουλάχιστον 71 δένδρα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν δενδροστοιχίες και παρτέρια των δρόμων που από δεκαετίες ο Δήμος Αθηναίων φρόντιζε (κλαδέματα, ποτίσματα, καθαρισμοί). Υπενθυμίζοντας το όλο θέμα στέλνω ένα σχετικό κείμενο που είχα φτιάξει εκείνη την περίοδο και μερικές εικόνες από τα κομμένα τότε δένδρα. Να ξαναθυμίσω πάλι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων υπέβαλλε μήνυση, χωριστά από εμάς, για τις συγκεκριμένες κοπές δένδρων. Απ' ότι πληροφορούμεθα το μόνο που έχει γίνει σχετικά είναι να καταθέσουν εκ μέρους του Δημάρχου Δημοτικοί Σύμβουλοι και το θέμα έχει παγώσει. Για μια ακόμη φορά οι πολίτες αναλαμβάνουν τον θεσμικό ρόλο της προστασίας των δικαίων ενός συγκροτημένου(?) θεσμού και βέβαια της διατήρησης της ελάχιστης ποιότητας ζωής τους και εν κατακλείδι της προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Που είναι ο Δήμος με την με δεκάδες δικηγόρους νομική του υπηρεσία;

Καλώ κάθε πολίτη και γεωτεχνικό που πιστεύει ότι δεν πρέπει τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες να πραγματοποιούνται σε βάρος του πράσινου να στηρίξει την προσπάθειά μας:

1. Με την αποστολή κάθε σχετικού στοιχείου νόμων ή νομολογίας που να φαίνεται ότι για την κοπή δένδρων παρτεριών του Δήμου και Δενδροστοιχιών σε δρόμους είναι απαραίτητη η ύπαρξη άδειας του Δήμου (της αρμόδιας υπηρεσίας του)

2. Με την παρουσία τους στο δικαστήριο και στην σχετική διαδικασία το εγχείρημά μας προκειμένου να καταδικαστούν όσοι ανεύθυνα, χωρίς άδεια αλλά και χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής συνείδησης κόβουν δένδρα στο κέντρο πόλεων (και τόσο βεβαρημένων περιβαλλοντικά όπως η Αθήνα)

Επίσης ενημερώνω ότι στις 06-04-2009 συζητήθηκε η αίτηση αναστολής των έργων του Ο.Σ.Ε. στο Δήμο της Αθήνας μέχρι την συζήτηση της αίτησης μας για ακύρωση της απαράδεκτης περιβαλλοντικά Μ.Π.Ε. και της ΚΥΑ του Ιουνίου 2008 που την κάνει αποδεκτή για την συνέχιση των έργων. Να ληφθεί υπόψη ότι την συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. είχε ομόφωνα (πλην ενός) απορρίψει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Περιμένουμε λοιπόν πάνω από ένα μήνα την ανακοίνωση της έκδοσης από τον Πρόεδρο του ΣτΕ της συγκεκριμένης αίτησης αναστολής. Στη συγκεκριμένη συζήτηση της αίτησης αναστολής κατέθεσε από πλευράς μας ως τεχνικός μας σύμβουλος η Ελένη Πορτάλιου (Καθηγήτρια στο ΕΜΠ στην Αρχιτεκτονική σχολή) και παρέδωσε σχετική τεχνική έκθεση (βλέπε συνημμένα). Ελπίζουμε στην δικαίωση του αγώνα μας για άλλη μια φορά από την δικαιοσύνη. Θα είναι η τρίτη φορά!

Βασίλης Τσατήρης

Γεωπόνος

(ελήφθη 13-5-09)

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή