Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Ελεύθεροι Χώροι-Ποιότητα Ζωής σε Άλλες Πόλεις

 

ΚΟΖΑΝΗ

ΛΕΣΒΟΣ

 ΚΡΗΤΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΛΑΜΙΑ

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΒΟΛΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-Κορινθιακός

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2014

ΧΑΛΚΙΔΑ

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

 

 

επιστροφή

 

ΚΟΖΑΝΗ: Ελευθερώστε το Δημόσιο Χώρο!!!

«Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για την κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα και τα περίπτερα.»

 

   Ο Δημόσιος Χώρος μιας πόλης αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της στοιχείο, την κατεξοχήν εικόνα της στα μάτια πολιτών και επισκεπτών, είναι ο τόπος που προσλαμβάνεται και ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και την αντίληψη που διαθέτει για την πόλη και τη ζωή του μέσα σ’ αυτήν. Παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί, ο δημόσιος χώρος μιας πόλης εξακολουθεί να αποτυπώνει και να διατηρεί τη συλλογική συνείδηση και μνήμη.

    Η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου της πόλης από τους πολίτες της αποτελεί το πρωταρχικό ζητούμενο σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό τοπίο της νέας αστικότητας.

   Σήμερα βιώνουμε την παρακμή του δημόσιου χώρου που στην πιο καίρια έκφανσή του -την πολιτική- δείχνει να αλλάζει φύση. Από τόπος διαλόγου, επιχειρηματολογίας και αντιπαράθεσης, μετατρέπεται σε χώρο κατανάλωσης.

   Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Δημόσιος Χώρος»;

   Όταν αναφερόμαστε σε πόλεις, Δημόσιο χώρο αποτελούν οι Αστικοί Κοινόχρηστοι Χώροι, δηλ. δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα-άλση, κήποι.

   Στην πόλη μας, εδώ και πολλά χρόνια, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, βιώνουμε τη συστηματική υποχώρηση και υποβάθμιση του Δημόσιου Χώρου, ο οποίος θυσιάζεται στο βωμό των μικροσυμφερόντων και του κέρδους. Αργά και μεθοδικά, συχνά με τις ευλογίες των Αρχών, παρατηρούμε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παράνομες προσκυρώσεις, περίεργους αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις αναδασωτέων εκτάσεων, μπαζώματα, καταλείψεις δημόσιων χώρων (πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια) και άλλα.  Τείνει άλλωστε να αποτελέσει εθνικό σπόρ στη χώρα μας, η κυριαρχία με κάθε μέσο του ιδιωτικού, σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος.

   Σήμερα μαζί με το παλιό μοντέλο διακυβέρνησης που χρεοκοπεί και δείχνει ότι η κουλτούρα της ιδιώτευσης, το πρότυπο της ατομικότητας και η υπερκατανάλωση δεν οδηγούν πουθενά, αναδεικνύεται πολύ πιο επιτακτική η ανάγκη να  επαναπροσδιορίσουμε τη συλλογικότητα, το δημόσιο και ελεύθερο χώρο.

   Τα παραπάνω αποτελούν εισαγωγή για το πώς αντιλαμβανόμαστε το Δημόσιο Ελεύθερο Χώρο. Στο παρόν σημείωμα θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην κατάσταση που επικρατεί στη πόλη μας σε σχέση με την παρουσία τραπεζοκαθισμάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια και την ανεξέλεγκτη επέκταση διαφόρων περιπτέρων-σουπερμάρκετ.

   Στο δήμο Κοζάνης, εδώ και πολλά χρόνια έχει εμπεδωθεί, έως και έχει ηθικοποιηθεί το δικαίωμα επέλασης στους δημόσιους χώρους, σχεδόν παντού. Η δε κατάσταση με τα κάθε λογής αντικείμενα,  τραπεζοκαθίσματα, κιόσκια, ψυγεία κλπ. έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Κανένας σεβασμός στους πολίτες που κινούνται καθημερινά στην πόλη, στα ΑΜΕΑ, στους ηλικιωμένους, στις μητέρες με καροτσάκια. Αγνοείται χαρακτηριστικά το αυτονόητο, πως η άσκηση κάθε δικαιώματος του καθενός φτάνει μέχρι εκεί που ξεκινά το δικαίωμα του άλλου. Η δημοτική  αρχή αρνήθηκε εδώ και χρόνια, αρνείται και σήμερα, να βάλει τάξη στο χάος που η ίδια ανέχθηκε, αν δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί, είτε για λόγους πελατειακούς είτε από ανικανότητα.

   Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους επαγγελματίες που θέλοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός της γειτνίασής τους με κάποιον δημόσιο χώρο να  χρησιμοποιήσουν μέρος αυτού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται άναρχα. Εξάλλου η άναρχη επέκταση και χρήση δημόσιου χώρου από κάποιους επαγγελματίες δημιουργεί φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Κάποιοι έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο της πλατείας, κάποιοι άλλοι γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τις κίτρινες γραμμές, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι επαγγελματίες είτε για αντικειμενικούς είτε για υποκειμενικούς λόγους παραμένουν νόμιμοι. Αυτό δεν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού; Δεν «νομιμοποιεί» κάθε επαγγελματία να ζητά και αυτός επέκταση σε πεζοδρόμια και πλατείες;          

   Πριν από λίγες βδομάδες, καταθέσαμε στην επιτροπή ποιότητας ζωής παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Αποστολίδη υπόμνημα με προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ζητήσαμε τη σαφή τήρηση του κανονισμού και του νόμου. Δυστυχώς, καμιά επί της ουσίας αντίδραση από τη δημοτική αρχή. Δεν είδαμε ούτε ένα μέτρο να λαμβάνεται.

   Επανερχόμαστε, καθώς με αφορμή την αίτηση επαγγελματιών του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης έχει ανακύψει ένας σχετικός με το θέμα διάλογος. Ήδη, σιωπηρά έχει επιτραπεί η μερική κατάληψη του κεντρικού πεζόδρομου, καθώς βλέπουμε την εμφάνιση κάποιων τραπεζοκαθισμάτων σ’ αυτόν. Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, αλλά με αιτία και τη γενικότερη κατάσταση, καταθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:

   1.Καμιά κατάληψη από τραπεζοκαθίσμτα στον κεντρικό πεζόδρομο. Εδώ και 30 χρόνια  αυτός ο χώρος είναι ελεύθερος για τους πολίτες και πρέπει να παραμείνει στη διάθεση των πεζών πολιτών, Οι πεζόδρομοι είναι χώροι ζωντανοί και πέρα από τη συγκεκριμένη χρήση έχουν σημαντική κοινωνική αναφορά. Είναι σημαντικό σε ένα ασφυκτικά πιεσμένο αστικό περιβάλλον να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για περπάτημα.

   2.Εκπόνηση πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο της πόλης, (αίτημα που έχει να κάνει με την οργάνωση της κυκλοφορίας σε όλη τη πόλη, θέμα  στο οποίο θα επανέλθουμε ειδικά) που θα θέτει προτεραιότητες για τη χρήση οδών και πεζοδρομίων σε όλο το αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

   3.Λήψη από τη δημοτική αρχή όλων των αναγκαίων μέτρων για αποκατάσταση της νομιμότητας σε όλη την πόλη. Απελευθέρωση όλων των ελεύθερων χώρων από όλα τα παράνομα αντικείμενα (κιόσκια, σκέπαστρα, μόνιμες ή μη μόνιμες κατασκευές, τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, κατάχρηση δικαιωμάτων των περιπτέρων κλπ).

   4.Είναι επίσης προφανές πως διαφωνούμε κάθετα με τη δημιουργία αναψυκτηρίου στο δημοτικό κήπο. Πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν αποτελούν τα πάντα γύρω μας αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Ας αφήσουμε τον κήπο  στους πολίτες και στα παιδιά της πόλης μας.  

   Δυστυχώς δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. Παρότι βλέπουμε μεμονωμένες και αποσπασματικές προσπάθειες να περιοριστεί το πρόβλημα,  η Δημοτική Αρχή φοβούμενη το πολιτικό κόστος αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους η ανακατάληψη του Δημόσιου Χώρου.

   Ελπίζουμε σύντομα ο Δήμος να αναθεωρήσει στάση. Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πιέσουμε ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά της δημοτικής αρχής για τη μη επιβολή του νόμου.

Δημοτική Κίνηση Κοζάνης «Τόπος να ζεις»

Ελήφθη 30-6-2011

 

επιστροφή

 

ΛΕΣΒΟΣ

Οικολόγοι Πράσινοι- ΠΟΛΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ

www.lesvosgreens.blogspot.com

Μυτιλήνη 29 Νοεμβρίου 2013

Φάκελος: Ελεύθεροι χώροι στην πόλη

Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να απελευθερωθούν από τα τραπεζοκαθίσματα και τις πλαστικές κατασκευές.

Οι πόλεις εξελίσσονται στο χρόνο και αλλάζουν μορφές αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση σε όλο το μήκος της προκυμαίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια και δεν αφήνουν χώρο για τους πεζούς, πλαστικά περιτυλίγματα “στεγάζουν” δημόσιους χώρους επεκτείνοντας επιχειρήσεις, η κεντρική πλατεία της πόλης έχει γίνει πάρκινγκ για μηχανάκια και στην δυτική μεριά της προκυμαίας οι ψαράδες πρέπει να περάσουν ανάμεσα από τα τραπέζια χώρων εστίασης για να πάνε στη βάρκα τους. Το αποτέλεσμα είναι να θυσιάζεται  η εικόνα της πόλης στο βωμό μετρημένων στα δάχτυλα ιδιωτικών συμφερόντων, να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των πεζών, να μην υπάρχει καμία φροντίδα για την ασφαλή μετακίνηση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (μητέρες με καρότσια, ΑΜΕΑ) και να αλλοιώνεται η όψη ενός από τα ομορφότερα λιμάνια στην Ελλάδα.

Η σύγκρουση του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής με τους μαγαζάτορες στην παραλία θέτει τα πράγματα στην θέση τους. Επιτέλους, μετά από 2 και πλέον χρόνια προσπαθειών συνεννόησης έρχεται η ελάχιστη απαίτηση να ελευθερωθεί χώρος για τους πεζούς που έχει καταληφθεί από τους μαγαζάτορες έτσι ώστε να διαμορφωθεί χώρος 1.70 κατά μήκος του πεζοδρομίου στην προκυμαία, επί της οδού Κουντουριώτη, καθώς και η απελευθέρωση χώρου ενός μέτρου κατά μήκος του πεζοδρομίου, μπροστά από τα καταστήματα.

Έχοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής, αναμένουμε παρόμοιες πιέσεις να ασκηθούν και στους μαγαζάτορες στο υπόλοιπο μέρος της προκυμαίας που αποτελούν χώρους ευθύνης του (ειδικά στο ανατολικό κομμάτι) δίνοντας τη δυνατότητα στους πεζούς να περιφέρονται ανεμπόδιστα σε όλο μήκος της παραλίας, από το τελωνείο έως και το εμπορικό λιμάνι.

Διεκδικούμε δηλαδή το αυτονόητο, υπερασπίζουμε το δημόσιο χώρο δρόμων και πεζοδρομίων και αντιδρούμε στην υποβάθμισης της τουριστικής αξίας της πόλης με τις πλαστικές κατασκευές και τις φυτεμένες ομπρέλες στα πεζοδρόμια.

Περιμένουμε και από άλλες υπηρεσίες, ειδικά από το Δήμο Λέσβου, να ευαισθητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πράξεις, απαιτώντας να καταργηθούν άμεσα οι αυθαίρετες πλαστικές κατασκευές και  η κατοχή δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, εξασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα πεζοδρομίων που έχουν καταληφθεί και παραδίδοντας τα ξανά σε χρήση των πολιτών.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

Περισσότερες πληροφορίες: Στέλιος Κραουνάκης 6949286355

 

επιστροφή

 

Μάχη δίνεται στο κέντρο της Μυτιλήνης για την απελευθέρωση του πεζοδρομίου από τους μαγαζάτορες της προκυμαίας. Ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου αγωνίζεται μόνος του με μόνο πολιτικό κόμμα που έχει ταχθεί ανοιχτά για ξήλωμα των τραπεζοκαθισμάτων τους ΟΠ.

Το καινούργιο επεισόδιο είναι ότι η υποψήφια περιφερειάρχης από ΝΔ δεν δίστασε να ακυρώσει την απόφαση του λιμενικού ταμείου (με την ιδιότητα της γραμματέας της αποκεντρωμένης) με σκοπό να μείνουν τα πλαστικά και τα τραπεζοκαθίσματα στη θέση τους.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΠΟΛΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ, www.lesvosgreens.blogspot.com

Μυτιλήνη 17 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ.

Η ΣΙΩΠΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

Με μία απόλυτα άστοχη απόφαση η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προσπαθεί να σταματήσει την επιχείρηση ανάκτησης δημόσιου χώρου που έχουν καταλάβει οι καφετέριες στην παραλιακή οδό, ακυρώνοντας την σχετική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου. Στην ουσία, η απόφαση της Αποκεντρωμένης μιλάει για εργασίες διαμόρφωσης πεζοδρομίου ενώ το λιμενικό ταμείο δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες αλλά ουσιαστικά διεκδικεί απελευθέρωση χώρου αρμοδιότητας του από πλαστικά, τραπεζοκαθίσματα και άλλες αυθαίρετες κατασκευές. Επίσης, ενώ η απόφαση του λιμενικού ταμείου έχει παρθεί στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013, ακυρώνεται στις 15/1/2014, ενώ υπηρεσιακά τέτοιου είδους ακυρώσεις γίνονται εντός 15νθήμερου από την έκδοση. Τι αποσκοπεί η κα Χριστιάνα Καλογήρου εκδίδοντας μία απόφαση την τελευταία ημέρα προθεσμίας που είχαν οι μαγαζάτορες για να απελευθερώσουν το δημόσιο χώρο;

Οι πολίτες δεν είναι τόσο χαζοί όσο νομίζει η πολιτική εξουσία και μπορούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Φοβούμαστε ότι στην ουσία, συνεχίζεται να παίζεται το ίδιο παιχνίδι εξυπηρέτησης συμφερόντων. Κάποιοι μαγαζάτορες της προκυμαίας, ενθαρρυμένοι από αυτή την κατάσταση, τις τελευταίες μέρες έχουν κόψει κάθε πρόσβαση των διερχόμενων πεζών στο πεζοδρόμιο, ενσωματώνοντας το δημόσιο χώρο τελείως στην ιδιωτική τους επιχείρηση. Όσοι έχουν αφήσει περιθώριο 1,7 μέτρα στο πεζοδρόμιο από την μεριά της παραλίας έχουν καταργήσει τον εσωτερικό διάδρομο τους ενός μέτρου στο εσωτερικό κομμάτι του πεζοδρομίου μπροστά από το μαγαζί τους, κόβοντας έτσι οποιαδήποτε δυνατότητα κυκλοφορίας πεζού στο πεζοδρόμιο. Το αποτέλεσμα είναι πολίτες να μην μπορούν να διασχίσουν το πεζοδρόμιο  και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στο δρόμο για να προσπεράσουν το μέρος της προκυμαίας που έχει γίνει άνδρο των μαγαζατόρων.

Το λιμάνι πρέπει να καθαρίσει από τα πλαστικά και τις άλλες παράνομες κατασκευές που με την κρυφή ή φανερή βοήθεια πολιτικών και λοιπών διαπλεκομένων εκμεταλλεύονται το χώρο ιδιώτες και τον στερούν από τους πολίτες. Από την μεριά του εξωτερικού χώρου του πεζοδρομίου θα πρέπει να ανοίξει ένας διάδρομος πλάτους τουλάχιστον 1,7 μέτρων και στον εσωτερικό χώρο του πεζοδρομίου να απελευθερωθεί ενιαίος διάδρομος πλάτους τουλάχιστον ενός μέτρου που επιβάλλεται, εκτός των κυκλοφοριακών και για λόγους ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου έχει αναλάβει ένα αγώνα με την στήριξη πολλών πολιτών αλλά με τη μηδενική δημόσια στήριξη από κόμματα, παρατάξεις και οργανώσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τάχτηκαν αμέσως υπέρ της απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων, καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο για το σύνολο της παραλιακής ζώνης. Όσα κόμματα, περιφερειακές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις συνεχίσουν να σιωπούν, παλιοί και νέοι, σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση απέχουν από αυτή τη μάχη για την διαμόρφωση της όψης του κέντρου της πόλης και στην χειρότερη ότι έχουν λόγους να μην κοντραριστούν με τα συγκεκριμένα συμφέροντα.

  ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

Περισσότερες πληροφορίες: Στέλιος Κραουνάκης 6949286355, Μιχάλης Μπάκας 6944654785

 

επιστροφή

 

Οικολόγοι Πράσινοι ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ

www.lesvosgreens.blogspot.com

Μυτιλήνη 6 Οκτωβρίου 2014

Φάκελος: Ελεύθεροι χώροι στην πόλη

Η πόλη χρειάζεται ελεύθερους χώρους για τους πολίτες από μηχανάκια, αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα. Συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ Αλβανόπουλο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου για μια ακόμη φορά εκφράζουν την αγανάκτηση τους  για την εικόνα της οδού Κομνηνάκη, της οδού Ερμού και της πλατείας Σαπφούς που σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, μηδενικού ελέγχου και γενικότερης ανοχής παρουσιάζουν μία παγιωμένη κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια των κατοίκων της πόλης, μειώνει το βιοτικό τους επίπεδο και ταυτόχρονα πλήττει τουριστικά το νησί. Μετά από 4 δήμαρχους και δέκα (10) χρόνια ταλαιπωρίας των κατοίκων της πόλης μας η πολύπαθη οδός Κομνηνάκη κηρύχθηκε «πεζόδρομος», μπήκαν και οι σχετικές πινακίδες αλλά ο δρόμος δεν ανήκει ούτε κατά διάνοια στους πεζούς. Έχει καταληφθεί από μηχανάκια, αυτοκίνητα (διασχίζουν το δρόμο και παρκάρουν στο πεζοδρόμιο ανενόχλητα), τραπεζοκαθίσματα και άλλες κατασκευές καταστηματαρχών που ανάγκασαν πριν από κάποιους μήνες τους κάτοικους της οδού Κομνηνάκη να διαμαρτυρηθούν δημόσια με επιστολή για την συνεχή φασαρία που δεν τους αφήνει να ηρεμήσουν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην οδό Ερμού που τα τροχοφόρα δεν διστάζουν να περάσουν ακόμα και τις ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα ενώ τις υπόλοιπες ώρες πέρα από το πάρκινγκ όπου επιθυμεί ο καθένας αναπτύσσουν και μεγάλες ταχύτητες κάνοντας την διέλευση του δρόμου ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η δε πλατεία Σαπφούς έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο πάρκινγκ για μηχανάκια που μαρσάρουν δίπλα στα παιδάκια των τεσσάρων και πέντε χρονών που προσπαθούν να βρουν ένα χώρο να παίξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι  με τον νέο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Αλβανόπουλο, έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα, εισπράττοντας  κατανόηση αλλά όχι συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης που μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο εκρηκτική. Ελπίζουμε να δούμε άμεσα κάποια αντίδραση από την πλευρά του Δήμου υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών και προς αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζεται συνάντηση και με το νέο Δήμαρχο Λέβου κ. Σ. Γαληνό.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση των Οικολόγων Πράσινων για απελευθέρωση των τραπεζοκαθισμάτων από τα πεζοδρόμια σε όλο το μήκος της προκυμαίας και την 24ωρη πεζοδρόμηση των οδών Ερμού και Κομνηνάκη, δίνοντας  χώρο στους πολίτες, περιορίζοντας την κυκλοφορία των τροχοφόρων στο κέντρο και ομορφαίνοντας την καθημερινότητα στην πόλη μας.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

Περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Μπάκας 6944654785, Στέλιος Κραουνάκης 6949286355

 

επιστροφή

ΑΓΡΙΝΙΟ

8 Δεκεμβρίου 2013 στις 11 π.μ., στο χώρο του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί περιήγηση, συζήτηση και ενημέρωση με θέμα τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής αξίας των δημοσίων χώρων.

Έχουν προσκληθεί και πρόκειται να ταξιδέψουν στην πόλη του Αγρινίου για να μιλήσουν:

- Δημήτρης Παπαδήμας, Γεωπόνος - τ. Διεθυντής της υπηρεσίας Κηποτεχνίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων

- Μιχάλης Στογιάννος, Γεωπόνος - Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου

- Κώστας Τάτσης, Γεωπόνος - Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου

- Κώστας Φαρμακίδης, Δικηγόρος - Ένας από τους προσφεύγοντες στην υπόθεση του πάρκου του Πεδίου του Άρεως

Σας προωθώ τρεις διαδικτυακούς συνδέσμους προκειμένου να ενημερωθείτε για την υπόθεση της "ανάπλασης" του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου - SOS PARK https://parkoagriniou.wordpress.com/2013/09/08/sos-park/

- H μεταφύτευση του Δήμου Αγρινίου https://parkoagriniou.wordpress.com/2013/10/22/metafiteysi-video/

- Πάρκο Αγρινίου: Περιήγηση - Συζήτηση – Ενημέρωση https://parkoagriniou.wordpress.com/2013/10/22/metafiteysi-video/

Ο αγώνας για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου συνεχίζεται...για ένα πάρκο που είναι στην άκρη της πόλης και στο κέντρο της ζωής μας.

Παρακαλείσθε όσες κι όσοι βρίσκεστε κοντά στο Αγρίνιο ή σε γειτονικές περιοχές, να έρθετε στο χώρο του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου στις 11 το πρωΐ της Κυριακής. Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Γερονίκος dimitrisgeronikos@gmail.com στάλθηκε στη λίστα του agroselliniko

 

επιστροφή

 

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ

Κοπεγχάγη - Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2014

Η Κοπεγχάγη στέφεται επίσημα η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014, λαμβάνοντας τον τίτλο από τη Νάντη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης στις Βρυξέλλες. Στην πρωτεύουσα της Δανίας απονεμήθηκε ο τίτλος μετά από ένα εντατικό ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις που είναι στην πρώτη γραμμή της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης. Σε Έξι πόλεις έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας από την έναρξή του θεσμού το 2010. Η Στοκχόλμη κέρδισε τον εναρκτήριο τίτλο, ακολουθούμενη από το Αμβούργο το 2011, τη Vitoria - Gasteiz το 2012 και το 2013 τη Νάντη. Στη συνέχεια η Κοπεγχάγη θα περάσει τον τίτλο στο Bristol το 2015.

Η Κοπεγχάγη διαθέτει πολλά «πράσινα» διαπιστευτήρια που βοήθησαν στο να κερδίσει τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2014 , όπως είναι τα εξής:

Το 36% των εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά και το 55% των πολιτών ποδηλατεί στη δουλειά ή το σχολείο/κολέγιο,

Η Τηλεθέρμανση εξυπηρετεί το 98% των νοικοκυριών.

Το 90% των αποβλήτων των κτιρίων επαναχρησιμοποιείται.

Υπήρξε μια μείωση 24% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 2005 και 2012.

Το 96% των κατοίκων ζουν σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από ένα χώρο αναψυχής.

Η Κοπεγχάγη έχει ψηφιστεί δύο φορές πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο από το περιοδικό Monocle (2008 και 2013).

Το 2008, εμπειρογνώμονες σε θέματα μεταφορών ονόμασαν το αστικό σύστημα τρένων της πόλης «Το καλύτερο μετρό στον κόσμο».

Η Κοπεγχάγη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαθέσιμο χρόνο που θα είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για να τονίσει τη σημασία της εξεύρεσης κοινών λύσεων στις περιβαλλοντικές προκλήσεις . Θα φιλοξενήσει ένα νέο δίκτυο με την ιδιότητα μέλους που θα προσφέρονται σε πόλεις που έχουν προεπιλεγεί για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέψει στις πιο προοδευτικές πράσινες πόλεις στην Ευρώπη να μοιραστούν τις γνώσεις και να προωθήσουν τα περιβαλλοντικά προγράμματα από κοινού.

Πληροφορίες: http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm

 

επιστροφή

 

Η γειτονιά St. Kjeld της Κοπεγχάγης αναπλάστηκε προκειμένου να προσαρμοστεί στις απειλές από την αλλαγή του κλίματος, όχι με ακριβά έργα υποδομής αλλά ξηλώνοντας μεγάλα τμήματα ασφάλτου, επαναφέροντας έτσι χώμα και βλάστηση.

Πηγή: http://america.aljazeera.com/articles/2015/1/26/copenhagen-worlds-first-climate-adjusted-neighborhood.html (ελήφθη 1-3-2015)

 

επιστροφή

 

ΧΑΛΚΙΔΑ

 

MONUMENTA

Η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας είναι ένα μνημείο που δε σταματά να κινδυνεύει! Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του πολύπαθου μνημείου, στην οποία αντικατοπρτρίζεται η στάση της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτών  απέναντι στα ιστορικά κτήρια.

Γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης μιας αγοράς σε πλάτωμα που επί αιώνες λάμβανε χώρα υπαίθριο παζάρι σε σχήμα Π με πετρόκτιστες και κεραμοσκεπείς πτέρυγες στα όρια του τετραγώνου προς τις οδούς Αρεθούσης, Κριεζώτου, τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου. Το 1932 η Αγορά απέκτησε ένα νέο τμήμα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης μαζί με τον μηχανικό Γ. Βαγιανό, οι οποίοι κέρδισαν με το ψευδώνυμο «Νεοέλληνες» το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος. Το νέο κτήριο ενσωματώθηκε αρμονικά στο παλιό συγκρότημα δίνοντάς του μια νέα σύγχρονη μορφή, με στοιχεία του μοντερνισμού. Η εικόνα που έχει σήμερα το κτίσμα, τίποτα δεν θυμίζει από το ένδοξο παρελθόν. Εγκατάλειψη, φθορά, σκουπίδια είναι αυτό που βλέπουν καθημερινά οι κατοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκίδας, ένα απαξιωμένο μνημείο που ζητά προστασία και ανάδειξη και όχι κατεδάφιση.

Η σταδιακή εγκατάλειψη των καταστημάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να καταλήξει τη δεκαετία του 1990 με λιγοστούς ενοικιαστές και αρκετή υποβάθμιση. Ο Δήμος Χαλκίδας σχεδίαζε την κατεδάφισή της. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε τότε, μη έχοντας αρκετά στοιχεία τεκμηρίωσης της αξίας του, υπέρ του μη χαρακτηρισμού της ως συγκροτήματος το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας (πράξη αρ. 4/82.1990). Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η κατεδάφιση προτάσσεται και οι πολίτες της Χαλκίδας και άλλοι φορείς αρχίζουν μια προσπάθεια διάσωσης του Μνημείου.Το 2006 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ύστερα από αναπομπή του θέματος, γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού της ως μνημείου, με θετική εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων (ΦΕΚ 604/τ'Β/15.5.2006). Πολίτες και Φορείς παρέστησαν στο Συμβούλιο υποστηρίζοντας την κήρυξή της Αγοράς ως ενός διατηρητέου μνημείου με αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και ιστορικές αξίες. Η Δημοτική Αρχή ήταν κατά του χαρακτηρισμού της ως μνημείου. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, καταστηματάρχες ενοικιαστές καταστημάτων της δημοτικής αγοράς, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος πρωτοστάτησαν τότε στον αγώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Δήμος συνέταξε μελέτη αποκατάστασης η οποία, παρά τη συνολική κήρυξη του μνημείου, πρότεινε την καθαίρεση δύο εκ των πτερύγων του κτηρίου. Το ΚΣΝΜ συνεδρίασε και γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του πορίσματος του πρακτικού της Επιτροπής του άρθρου 41 του Νόμου 3018/02 και στην άμεση λήψη μέτρων υποστύλωσης των προβόλων, στην καθαίρεση κατόπιν μελέτης των ετοιμόρροπων τμημάτων των πλακών, δοκών και προβόλων καθώς και στην υποβολή μελέτης για τη μελλοντική αποκατάσταση και αξιοποίησης της Αγοράς. Η απαξίωση της Αγοράς συνεχίστηκε αφού κανένας καθαρισμός δεν έγινε, ενώ η αποψίλωση της ειδικά τον τελευταίο καιρό που το θέμα της προστασίας της έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ήταν η μόνη "φροντίδα" για το Μνημείο.

Το 2013 βγήκε απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωνε την απόφαση κήρυξης της Αγοράς ως μνημείου από το ΥΠΠΟ, για τυπικούς και μόνο λόγους, που αφορούσαν στη διαδικασία συνεδρίασης, λόγω της μη νόμιμης πρόσκλησης δύο μελών του ΚΣΝΜ. Την προσφυγή στο ΣτΕ έκανε πρώην δήμαρχος της Χαλκίδας. Η απόφαση του ΣτΕ όριζε την επανεξέταση του θέματος από το ΚΣΝΜ σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, και σύντομα αυτό προβλέπεται να γίνει. Ο επαναχαρακτηρισμός του συνόλου ως μνημείου δεν φαίνεται τόσο βέβαιος. Η Πρωτοβουλία Ομάδας Πολιτών για τη διάσωση και επαναλειτουργία της δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τον συνολικό χαρακτηρισμό του συγκροτήματος. Οργανώνει μάλιστα τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στις 7.30μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες για τη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας», που θα διεξαχθεί στο Θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.

Το ιστορικό των ενεργειών για τη Δημοτική Αγορά δείχνει από τη μια μεριά ότι η κυρίαρχη τάση των Δημοτικών Αρχών είναι η κατεδάφιση, μερίδας των πολιτών να απαλλαγούν από το απαξιωμένο μνημείο, άλλης μερίδας πολιτών -ευτυχώς αρκετά μεγάλης- να διασωθεί και να αποκατασταθεί και των Αρμοδίων Φορέων άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά του χαρακτηρισμού του. Μια συνολική μελέτη που να δείχνει πώς αυτό το αρχιτεκτονικό συγκρότημα θα μπορούσε να αποκατασταθεί, να εκσυγχρονισθεί και να καλύψει τις ανάγκες που έχει πραγματικά η πόλη δεν έγινε ποτέ. Όλη η ενέργεια αναλώνεται στο πως θα απαξιωθεί και κατεδαφισθεί. Οι τοπικές κοινωνίες στη σημερινή εποχή καλούνται να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας των πόλεων -οι κάτοικοι της Χαλκίδας το γνωρίζουν- μέσα από την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που για τη Χαλκίδα είναι λιγοστή η διατήρησή της.

Η MONUMENTA από την αρχή τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Δημοτικής Αγοράς και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, ένα από τα λιγοστά πια δείγματα της νεότερης ιστορίας της πόλης, ένα έργο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις να χαρακτηρισθεί μνημείο -ιστορικότητα, αρχιτεκτονικές αξίες, γνωστού αρχιτέκτονα, τοπόσημο- και πρέπει να χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο στο σύνολό της. Παρά τις φθορές μπορεί να γίνει μια μελέτη -που θα προκύψει από διαγωνισμό, όπως έγινε και στην εποχή του Κυδωνιάτη- που θα αποκαθιστά και θα εκσυγχρονίζει τα κτήρια μετατρέποντάς τα σε έναν χώρο σημείο αναφοράς, σε ένα κόσμημα της πόλης.

MONUMENTA

(ελήφθη 10-3-2014)

 

επιστροφή

 

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

 

Η Απάντηση του Αμβούργου για την αλλαγή του κλίματος- Η γερμανική πόλη σχεδιάζει ένα δίκτυο πρασίνου που θα καλύπτει το 40% της έκτασης της πόλης (31-10-2014),

 

επιστροφή

 

«Βιώστε» την έξυπνη πόλη

8/5/2015

Όσο οι ενεργειακές ανάγκες των μητροπόλεων αυξάνονται, τόσο μεγαλώνει και η απαίτηση για εξυπνότερη διαχείριση των πόρων και της ενέργειας. Μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη λειτουργεί ακριβώς έτσι, έχοντας σκοπό τη δημιουργία του ιδανικότερου περιβάλλοντος για τον άνθρωπο.

σύγχρονες πόλεις δεν αποτελούν απλά τις πηγές των εξελίξεων, αλλά και πηγές των περισσότερων αρνητικών για το περιβάλλον φαινομένων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, αφού περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης σήμερα ζει, εργάζεται και μετακινείται σε μητροπολιτικές περιοχές. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί στο 70% μέχρι το 2050!

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πόλεις παγκοσμίως είναι υπεύθυνες για:

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η αποκέντρωση δεν συνιστά μια ρεαλιστικά εφαρμόσιμη λύση, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και να βρούμε τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και πόρων, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και χρήμα.

 

Γιατί πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε «έξυπνα»
πάρουμε ως δεδομένο ότι η αστικοποίηση αυξάνεται, με το 66% της ενέργειας παγκοσμίως να καταναλώνεται στις πόλεις, αναπόφευκτα δημιουργείται έντονη απαίτηση από τις υποδομές για ενέργεια, παροχή νερού, κτλ.

Συγκεκριμένα, τα κτίρια ανά τον κόσμο ευθύνονται για:


Ακολούθως, η υπέρμετρη αυτή αστικοποίηση, προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις, όπως η αύξηση των απαιτήσεων για τις μετακινήσεις. Το 10% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων θερμοκηπίου οφείλεται στις αστικές συγκοινωνίες και μετακινήσεις, με τον αριθμό των αυτοκινήτων να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και, φυσικά, η μόλυνση του αέρα να αυξάνεται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η παροχή επαρκούς ενέργειας δυσκολεύει όλο και περισσότερο, παρόλο που το ποσοστό των ΑΠΕ συνεχώς αυξάνεται, αφού η ενέργεια γενικότερα περνάει όλο και πιο συχνά από διακυμάνσεις. Μεγάλα ποσά ενέργειας πρέπει να παρέχονται σε μικρές περιοχές σε διαφορετικούς χρόνους, ενώ στις μητροπολιτικές περιοχές η ζήτηση ξεπερνά την κατανάλωση.

 

Τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης πόλης
Τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων κινούνται γύρω από τον άξονα του “smart city”, δηλαδή πόλεων που λειτουργούν με «έξυπνη οικονομία», «έξυπνη μετακίνηση», «έξυπνο περιβάλλον», «έξυπνους ανθρώπους», «έξυπνη διαβίωση» και «έξυπνη διακυβέρνηση»

Οι λύσεις αυτές πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, να αλληλεπιδρούν με την πόλη, να προσφέρουν στους κατοίκους διασυνδέσεις με την πόλη, να είναι επικεντρωμένες στο ολοκληρωμένο κτιριακό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριλαμβάνουν όλα τα πεδία που επηρεάζουν τη διαβίωση. Ας δούμε όμως τι σημαίνει ο καθένας από αυτούς τους άξονες.

Με τον όρο «έξυπνη οικονομία», εννοούμε την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, την αυξημένη παραγωγή, τη διαδικασία παραγωγής και διανομής προϊόντων με γνώμονα την ICT (Information & Communications Technology), δηλαδή την ενσωμάτωση των ενoποιημένων επικοινωνιών και ηλεκτρονικών συστημάτων στη σύγχρονη εποχή , την προσανατολισμένη στην ICT καινοτομία, όπως επίσης και νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Ακόμη, η «έξυπνη οικονομία» συνεπάγεται την τοπική και παγκόσμια διασύνδεση και ζύμωση με την φυσική και εικονική ροή των αγαθών, των υπηρεσιών και της γνώσης.

Η έννοια της «έξυπνης μετακίνησης» δίνει προτεραιότητα στις καθαρές και μη-μηχανοκίνητες επιλογές. Τα βιώσιμα, ασφαλή και διασυνδεδεμένα συστήματα μετακίνησης περιλαμβάνουν τραμ, λεωφορεία, μετρό, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς, τα οποία χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν τρόπους μετακίνησης. Επίσης, θα πρέπει να παρέχεται στο κοινό real-time ενημέρωση έτσι ώστε να εξοικονομούνται χρήματα και χρόνος, να βελτιώνεται η απόδοση των μετακινήσεων, για να μειωθούν οι εκπομπές CO2, αλλά και να βοηθήσει τους διαχειριστές του δικτύου μεταφορών να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προσφέροντας ένα καλό αποτέλεσμα στους πολίτες.

Το «έξυπνο περιβάλλον» συνοψίζεται στην έννοια της «έξυπνης ενέργειας». Σε αυτή περιλαμβάνονται οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα ενέργειας κινούμενα υπό την ICT, η μέτρηση της ενέργειας, ο έλεγχος της μόλυνσης, η ανακαίνιση των κτιρίων, η κατασκευή «πράσινων» κτιρίων, ο «πράσινος» αστικός σχεδιασμός, η αποδοτική χρήση των πόρων και τέλος, η επαναχρησιμοποίηση και αντικατάσταση των πόρων που εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς.

Αστικές υπηρεσίες όπως ο φωτισμός των δρόμων, η διαχείριση αποβλήτων, τα συστήματα αποχέτευσης και τα συστήματα υδάτινων πόρων που μειώνουν τη μόλυνση και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού είναι, επίσης, καλά παραδείγματα.
Οι «έξυπνοι άνθρωποι» δεν είναι αποκλειστικά οι ιδιοφυίες. Στα πλαίσια μιας έξυπνης πόλης, οι ηλεκτρονικές δεξιότητες, η δυνατότητα εργασίας στα πλαίσια της ICT, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ικανότητα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσα σε μια κοινωνία που προωθεί την ευρηματικότητα και την καινοτομία, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν κάποιον «έξυπνο άνθρωπο».

Τα στοιχεία αυτά θα εφοδιάσουν τους πολίτες και τις κοινότητες με την ικανότητα να διαχειρίζονται και να προσαρμόζουν δεδομένα μέσω εργαλείων ανάλυσης, έτσι ώστε να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες.
Η «έξυπνη διαβίωση» περιλαμβάνει τρόπους ζωής, συμπεριφορές και κατανάλωση προσανατολισμένα στις αρχές της ICT. Περιλαμβάνει, επίσης, μια υγιή και ασφαλή ζωή σε μια ενεργή πολιτιστικά πόλη, με ποικίλες πολιτιστικές επιρροές, αλλά και καλής ποιότητας κατοικίες και καταλύματα. Η «έξυπνη διαβίωση» συνδέεται, ακόμη, με τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής.
Τέλος, με τον όρο «έξυπνη διακυβέρνηση», νοείται η εντός και εκτός των τειχών διακυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες και διασυνδέσεις που συνδέουν τους δημόσιους, ιδιωτικούς, τοπικούς οργανισμούς και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με τρόπο ώστε η πόλη να λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσματικά σαν ένας οργανισμός.

Το βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι η ICT (υποδομές, υλικό και λογισμικό), η οποία καθίσταται εφικτή μέσα από έξυπνες διαδικασίες και διαλειτουργικότητα και τροφοδοτείται από δεδομένα. Διεθνείς, εθνικές και τοπικές συνδέσεις είναι επίσης σημαντικές, δεδομένου ότι η «έξυπνη πόλη» θα μπορούσε να περιγραφεί ως η πεμπτουσία ενός παγκοσμίως διασυνδεδεμένου κόμβου.

Τα απαραίτητα στοιχεία της έξυπνης πόλης
Για να λειτουργήσει μια έξυπνη πόλη χρειάζεται κάποια στοιχεία που θα την εφοδιάσουν με τις κατάλληλες δυνατότητες.

Το έξυπνο δίκτυο (Smart Grid) είναι ένα μοντέρνο Ηλεκτρικό Δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί ICT (Information and Communications Technologies) Τεχνολογίες Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων για τη συλλογή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά των παρόχων και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον ένα έξυπνο δίκτυο καθορίζει την ανταπόκρισή του ανάλογα με τις συλλεγόμενες πληροφορίες. Προκειμένου να λειτουργήσει ένα έξυπνο δίκτυο χρειάζονται κατάλληλες μετρητικές διατάξεις, οι οποίες θα συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο, τόσο την καταναλισκόμενη, όσο και την αποκεντρωμένα, παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των βασικών καταναλωτών μίας πόλης, δηλαδή τα κτίρια. Τέτοιες διατάξεις είναι οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι προσφέρουν το λεγόμενο smart metering.

Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν βασική παράμετρο για την ανάπτυξη και την λειτουργία των έξυπνων δικτύων. Ένας έξυπνος μετρητής είναι αμφίδρομης επικοινωνίας και μετατρέπει ένα παθητικό καταναλωτή σε ενεργό, αφού του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με το δίκτυο και κατά συνέπεια να συμμετέχει στην εξοικονόμηση ενέργειας της πόλης.

Ο ίδιος ο καταναλωτής θα επωφελείται εξοικονομώντας χρήματα, από τα επερχόμενα πολυζωνικά τιμολόγια χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αρκεί να έχει την υποδομή να τα αξιοποιήσει. Σε περίπτωση που σʼ ένα κτίριο υπάρχει εγκαταστημένο ένα σύστημα ΑΠΕ π.χ. ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, ένας έξυπνος μετρητής θα μεταδίδει τα χαρακτηριστικά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ.

 

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες των έξυπνων μετρητών είναι οι παρακάτω:

Τοέξυπνο κτίριο” (Smart-grid ready building)

Οι τεχνολογίες έξυπνων κτιρίων είναι παραπάνω από ικανές στο να παραδώσουν ένα smart-grid ready κτίριο παρόλο που το ενδιαφέρον της ευρύτερης αγοράς για έξυπνα κτίρια, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Ένα είναι σίγουρο, είναι αδύνατο να υπάρξει έξυπνη πόλη χωρίς έξυπνα κτίρια. Η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύ σπουδαίο πρώτο βήμα αλλά όχι αρκετό καθώς, μετρώντας μόνο την ηλεκτρική ενέργεια δεν σημαίνει ότι αυτή αξιοποιείται στο μέγιστο.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε μετρήσει την περίσσια ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από τα φωτοβολταϊκά σʼ ένα σημείο της πόλης αλλά με τι μηχανισμό αυτή θα καταναλωθεί από ένα άλλο σημείο της πόλης που υπάρχει έλλειψη ενέργειας προκειμένου να πετύχουμε μεγίστη αξιοποίηση των ΑΠΕ και μείωση της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μία από τις δυνατότητες ενός έξυπνου μετρητή είναι η λήψη εξειδικευμένων σημάτων, από τον διαχειριστή του δικτύου, που αφορούν την πολυζωνική τιμολόγηση, δηλαδή διαφορετική τιμολόγηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας του έξυπνου δικτύου.

Συμπερασματικά
Τελικά, ακριβώς επειδή οι ΑΠΕ θεωρούνται παγκοσμίως ο πλήρως απαλλαγμένος από τον Άνθρακα τρόπος παραγωγής ενέργειας, είναι και ο τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε αποσκοπώντας στη δημιουργίας μιας «έξυπνης πόλης».

Ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος για να το πραγματοποιήσουμε αυτό δεν είναι άλλος από τη διαχείριση των κτιρίων με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα το οποίο συνδέεται άμεσα την πράσινη μετακίνηση (ειδικά η ηλεκτρο-μετακίνηση, με ρεύμα που προέρχεται από τα κτίρια, στερείται ζημιογόνων εκπομπών, προσφέροντας ταυτόχρονα καθαρότερο περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας). Τα Smart Grid παρέχουν ολοκληρωμένη διαχείριση στις πόλεις, με αλληλεπίδραση πληροφοριών και συνδέουν την ενέργεια με την ICT, βάζοντας τα θεμέλια για την υλοποίηση των πόλεων του μέλλοντος.

http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/104963.asp

 

επιστροφή

 

Πράσινο φως για το εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ταξίμ

Ιούλ 17 2015

Η τουρκική δικαιοσύνη επέτρεψε στους τοπικούς αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης να προχωρήσουν και πάλι με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ, το οποίο είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, αναίρεσε την απόφαση που είχε λάβει διοικητικό δικαστήριο το οποίο είχε δώσει εντολή να σταματήσουν τα έργα σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης, γύρω από το εμβληματικό πάρκο Γκεζί.

Τον Ιούνιο του 2013, μία μαζική κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του πάρκου Γκεζί με την εκρίζωση δένδρων για την κατασκευή κτιρίων εξελίχθηκε σε μία πρωτοφανή εξέγερση κατά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος εκεί όπου βρισκόταν ένας παλιός οθωμανικός στρατώνας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν πρωθυπουργός το 2013 και αποτέλεσε τον κύριο στόχο των διαδηλώσεων οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία.

Πηγή: http://www.ered.gr/e...m/#.Vai07fntlBc

 

επιστροφή