Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πατήσια 3

(προηγούμενα: Πατήσια 1 Πατήσια 2)

Γαζία, Πάτμου και Καραβία, Μιναϊδη-Φωτιάδη, Παγοποιείο ΦΙΞ, Πρακτορεία οδού Λιοσίων, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Α - Β», Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Κτήμα Δρακόπουλου,  Διάφορα Δημοτικά, Πλατεία Αμερικής

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων www.epitropi.blogspot.com

άλλη διεύθυνση: www.kiproukaipatision.blogspot.com

Γαζία:

Επιστροφή στην αρχή

Πάτμου και Καραβία:
 

 Επιστροφή στην αρχή

Μιναϊδη-Φωτιάδη:

Επιστροφή στην αρχή

Παγοποιείο ΦΙΞ:

Επιστροφή στην αρχή

Πρακτορεία οδού Λιοσίων:

Επιστροφή στην αρχή

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Α - Β»  

Επιστροφή στην αρχή

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

H Περιβαλλοντική Ομάδα  του γειτονικού 41ου ΓΕΛ, πραγματοποίησε εργασία με τίτλο  «Δημόσιοι χώροι πρασίνου στην πόλη, Πάρκο Κύπρου και Πατησίων». Η Εργασία δημοσιεύεται στο http://www.scribd.com/doc/15553743/-teliki και περιέχει κείμενα και σειρά φωτογραφιών.

Επιστροφή στην αρχή

"Το πάρκο Κύπρου και Πατησίων δεν ήταν ποτέ πάρκο..."

Μορφονιός Ν.

Το πάρκο Κύπρου και Πατησίων δεν ήταν ποτέ πάρκο, αλλά οικοδομήσιμος χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων!! Τον ανεκδιήγητο αυτόν ισχυρισμό χρησιμοποίησαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου οι νομικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ισοπέδωση του πάρκου στις 26 Γενάρη 2009, όταν και οι μπουλντόζες εισήλθαν ξημερώματα στον χώρο και έκοψαν δεκάδες αιωνόβια δέντρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδίκασης της προσφυγής 63 κατοίκων της περιοχής για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας κατασκευής του πάρκινγκ, επιδόθηκαν σε μια σειρά από “νομικά τερτίπια”, όπως τα χαρακτήρισε η συνήγορος των κατοίκων. Ειδικότερα, ο ισχυρισμός τους ότι ο χώρος δεν ήταν ποτέ πάρκινγκ στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στο ΦΕΚ η απόφαση 830/89 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία είχε χαρακτηρισθεί ο χώρος ως κοινόχρηστος πρασίνου, παιδικής χαράς και Κέντρου Νεότητας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Δήμου, η παραπάνω απόφαση εκλαμβάνεται ως «ανυπόστατη»....

Ο ισχυρισμός του δήμου προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση της προέδρου του Εφετείου, η οποία αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν για μια αβλεψία ενός υπαλλήλου (πρόκειται για τη μη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ) να επιχειρείται να καταργηθεί απόφαση του Δ.Σ από τον ίδιο μάλιστα τον δήμο!

Οι κάτοικοι, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου, αντέταξαν ότι μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του για την οικοδόμηση μιας από τις τελευταίες πράσινες γωνιές της Κυψέλης και να υλοποιήσει την παλαιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημιουργία χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, ο χώρος είναι σε κοινή χρήση για τους δημότες του 6ου διαμερίσματος εδώ και δεκάδες χρόνια!

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθούν συμπληρωματικά υπομνήματα των δύο πλευρών, όμως η απόφαση θα εκδοθεί σε 4 περίπου μήνες. Να θυμίσουμε ότι οι εργασίες έχουν ανασταλεί προσωρινά με δικαστική απόφαση και οι κάτοικοι διαχειρίζονται το πάρκο τους.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=504163 12-11-2009

 

Κρίνεται στο Εφετείο το παρκάκι στην Κύπρου

Συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Εφετείο η προσφυγή 63 δημοτών για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων. «Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων ισχυρίστηκαν ότι ο χώρος αυτός δεν ήταν ποτέ πάρκο, αλλά οικοδομήσιμο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου.

Οσο για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 830/89, με την οποία είχε χαρακτηριστεί ο χώρος κοινόχρηστος, πρασίνου, παιδικής χαράς και Κέντρου Νεότητας, λόγω της μη δημοσίευσης σχετικού διαγράμματος στο ΦΕΚ, χαρακτήρισαν την ίδια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου "ανυπόστατη", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων. Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου... Το θετικό είναι ότι μέχρι τότε ισχύει η απόφαση αναστολής εκτέλεσης των εργασιών του έργου κατασκευής υπόγειου γκαράζ στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12-11-2009

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ  ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

26.1.2009  - 26.1.2010

ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ 6ουΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ: ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο «ΔΗΜΟΣ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ 45 ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ!

ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤ, ΣΤΙΣ   ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!              

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΝΙΚΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ!

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΕΡ-ΠΡΙΟΝΗ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ!

ΣΤΙΣ 26.1.2010, ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 13.30

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ,  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΟΥΤΕ ΜΕΤΡΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ  ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

 

Επιστροφή στην αρχή

Οι μαθητές αγκαλιάζουν το πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Ενας χώρος 2,5 στρεμμ. έμελλε να γίνει σύμβολο αντίστασης κατοίκων που αγωνίζονται για την προάσπιση των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων στην πολύπαθη Αττική, όταν, στις 26 Ιανουαρίου του περασμένου χρόνου, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων έκοψε τα δένδρα του πάρκου για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ στον χώρο. 

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Αθηνών επί το έργον, ένα χρόνο μετά την κοπή των δένδρων από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων

 Η αντίδραση τότε των κατοίκων της περιοχής, που ξεσηκώθηκαν από την πρώτη στιγμή, ύπηρξε μαζικότατη.

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Αθηνών επέλεξαν -όχι τυχαία- τη χθεσινή μέρα για να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση στο πάρκο. Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το «περιβαλλοντικό έγκλημα» του Δήμου Αθηναίων, όπως το έχουν χαρακτηρίσει. Θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να περάσουν το μήνυμα ότι επιθυμούν το πάρκο να παραμείνει χώρος πρασίνου και να μην κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ. Μαζί με καθηγητές τους φύτεψαν κυκλάμινα, πανσέδες, γεράνια, λεβάντες και βιολέτες. Στη δενδροφύτευση συμμετείχαν και οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 41ου Λυκείου Αθηνών.

Και τα δύο σχολεία είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αθήνας, αφού οι περισσότεροι μαθητές είναι αλλοδαποί. «Ερχόμουν και έπαιζα στο παρκάκι πριν κόψουν τα δένδρα, πρέπει να προστατεύουμε χώρους πρασίνου, μας δίνουν οξυγόνο», λέει στην «Ε» ο Φλορίν Ντουμιτράκη από τη Ρουμανία, μαθητής της Α' Λυκείου.

Μαθητές του 41ου Λυκείου είχαν συμμετάσχει δυναμικά πέρυσι τον Ιανουάριο -την αμέσως επόμενη μέρα της κοπής των δένδρων- σε πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής προς το δημαρχείο. Οι μαθητές τότε κρατούσαν συμβολικά κλαδιά από τα κομμένα δένδρα του πάρκου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να βγει η απόφαση επί της αιτήσεως κατοίκων της περιοχής για την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας, ισχύει η απόφαση του ΣτΕ της προσωρινής αναστολής εργασιών του έργου κατασκευής υπόγειου γκαράζ. Η υπόθεση για την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας εκδικάστηκε τον Νοέμβριο και αναμένεται η απόφαση. Ενώ τον Φεβρουάριο εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση κατοίκων να χαρακτηριστεί το παρκάκι αποκλειστικά κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

«Είμαστε αισιόδοξοι και για τις δύο αποφάσεις. Επειτα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τον χώρο, να αναλάβει τη φύλαξη και τον καθαρισμό του και να τον αποδώσει στους δημότες, αποτρέποντας την κατάληψή του και την παράνομη διακίνηση στον χώρο από τον οποιονδήποτε», λέει στην «Ε» ο Χρήστος Ρουμπάνης από την Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27-1-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέρμα στα σχέδια για υπόγειους χώρους στάθμευσης κάτω από πάρκα

Δύο χρόνια μετά την καταγγελία προς τους  Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης (ενέργεια παράλληλη με τις προσφυγές των κατοίκων στο Διοικητικό Εφετείο) συντάχθηκε στα τέλη Μαρτίου και κοινοποιήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς σχετική έκθεση. Η έκθεση αποδίδει ευθύνες στις υπηρεσίες που συνέβαλαν με την υπογραφή τους στο περιβαλλοντικό, κατασκευαστικό και οικονομικό έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων.

Συγκεκριμένα, δικαιώνοντας πλήρως τα επιχειρήματα της καταγγελίας, οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, στην κατακλείδα της πολυσέλιδης έκθεσής τους, καταγράφουν τις ενέργειες στις οποίες υποχρεώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες:

·        Ο Δήμος Αθηναίων υποχρεούται να ακυρώσει την υπ’ αριθμ. 91/2009 οικοδομική (άδεια κατασκευής του γκαράζ), να προσαρμόσει το συνοδευτικό διάγραμμα στο κείμενο της απόφασης 830/89 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου καταργώντας (λόγω της ασυμβατότητας συνύπαρξης) πάρκινγκ με υπερκείμενο χώρο πρασίνου καθώς και να αποκαταστήσει άμεσα τη βλάστηση στην έκταση του κοινοχρήστου χώρου πρασίνου και να βελτιώσει και να εγκαταστήσει σύστημα πυροπροστασίας και άρδευσης.

·        Η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας- πρώην Οικονομίας) να ανακαλέσει την απόφαση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο της ΔΟΜΟΤΕΚΑ ΑΕ, η οποία θα ενισχυόταν με 1,3 εκατ. Ευρώ (!!!!) για τη δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ κατά παράβαση του νόμου.                 

·        Το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο- οδηγία που να κατοχυρώνει τη διαχείριση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (η οποία ήδη εκδόθηκε από 08.04.2011). Σύμφωνα με αυτή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση τους ως χώρων πρασίνου, το υπέδαφος πάρκων και αλσών υπόκειται στις περιοριστικές διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και απαγορεύεται να διατίθεται για τη δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ (αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ για ασυμβατότητα υπόγειου χώρου στάθμευσης με υπερκείμενο χώρο πρασίνου).

Οι παραπάνω εξελίξεις αφενός δικαιώνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του πάρκου και αφετέρου δημιουργούν θεσμική παρακαταθήκη για τα κινήματα πόλης όσον αφορά την υπεράσπιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Απαιτούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να εφαρμόσει άμεσα τα υποδεικνυόμενα από την έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σεβόμενο το πράσινο και τους ελεύθερους δημόσιους χώρους στο πλαίσιο των εξαγγελιών περί αναβάθμισης των υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας.

Πρωτοβουλία Κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων

(ελήφθη 19-4-2011)

Επιστροφή στην αρχή

ΝΙΚΗ: Την Τετάρτη 7-3-2012 στην Λιοσίων 22 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηνας μετά από εισήγηση του Γεωργακαράκου, νομικού συμβούλου του Δήμου για την άσκηση άίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής, που κήρυξε το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων αναδασωτέα έκταση. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του περιφερειάρχη είναι πολύ θετική για

την υπόθεση του Πάρκου και αν ισχύσει κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα. Τελικά η Οικονομική Επιτροπή δεν ακολούθησε τον εισηγητή και αποφάσισε ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ.  Όταν πριν μήνες είχε συζητηθεί το θέμα στο κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Καμίνη εμφανίστηκε  σαφώς διασπασμένη σε δύο στρατόπεδα και το ψήφισμα υπέρ του

Πάρκου ως χώρου αποκλειστικά πρασίνου το εμπόδισε να υιοθετηθεί ο ίδιος ο Καμίνης.

Επιστροφή στην αρχή

Κτήμα Δρακόπουλου

Κτήμα Δρακόπουλου

 

Συντονιστικη Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

Blog: http://epitropiktimadrakopoulou.blogspot.com / Ε-mail: EpitropiKtimaDrakopoulou@gmail.com

 

Το κτήμα Δρακόπουλου εκτείνεται σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται επί της οδού Πατησίων στους αριθμούς 356 και 358. Είναι έκτασης 8 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην υπερκορεσμένη από τσιμέντο περιοχή των Πατησίων. Είναι ένα κομμάτι από την Αθήνα μιας άλλης εποχής, όταν τα Πατήσια ήταν ακόμη προάστιο και στην περιοχή υπήρχαν επαύλεις, κήποι και βιοτεχνίες. Η Βίλα Δρακόπουλου αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα εξοχικής κατοικίας ενώ τα υπόλοιπα κτίρια, αποτελούν δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1880, αφού στέγασαν το πρώτο εργοστάσιο Εριουργίας, στο οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 8ωρο, γεγονός που από μόνο του αρκεί για να το χαρακτηρίσει σημαντικό ιστορικό χώρο, ευρύτερης σημασίας.

 

Ποια η ιστορία του Κτήματος

 

Μετά το θάνατο του κου Δρακόπουλου το 1977, το κτήμα πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού

Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) ως κληροδότημα.

Το 1981 στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας και μετά από μεγάλους αγώνες των κατοίκων πρωτοποριακούς για την εποχή τους, το κτήμα Δρακόπουλου χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου με σκοπό να προστατευθεί από την οικοδόμηση. Ένα χρόνο αργότερα τα τρία από τα τέσσερα κτίρια (έπαυλη, βοηθητικό και γραφεία) του κτήματος χαρακτηρίζονται διατηρητέα από το ΥΧΩΠ. Το 1983, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει και αυτό «έργο τέχνης» την έπαυλη

Δρακόπουλου και «τόπο ιστορικής σπουδαιότητας» τον περιβάλλοντα στην έπαυλη χώρο, με όλα τα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου που εξαιρέθηκε από το ΥΧΟΠ.

Ο Ερυθρός Σταυρός πετυχαίνει τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων της εριουργίας το 1991 από την τότε αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2003 επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη τροποποιείται το ρυμοτομικό αίροντας τον χαρακτηρισμό του χώρου του εργοστασίου ως χώρου πρασίνου. Το 2004, η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό παραχωρώντας

επιπρόσθετα ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή στον Ερυθρό Σταυρό. Με την πάροδο των ετών η βίλα εγκαταλείπεται και σταδιακά λεηλατείται, απογυμνώνεται από όλα τα αρχιτεκτονικά της στολίδια. Την ίδια απαξίωση συναντούν και τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος. Τον Νοέμβριο του 2007

ξεσπά φωτιά στη βίλα Δρακόπουλου, αφήνοντάς την σχεδόν ετοιμόρροπη. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κάνει απολύτως τίποτα για την προστασία των κτιρίων, διατηρητέων και μη. Αντίθετα ζητά και πάλι την κατεδάφιση του εργοστασίου για να εκμεταλλευτεί τον χώρο, αναζητώντας συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Το 2006 η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καλείται να γνωμοδοτήσει. «Η ΕΠΑΕ δεν συμφωνεί για την κατεδάφιση των κτισμάτων λόγω της ειδικής χρήσης τους (εργοστάσιο), του μεγέθους του κεντρικού κτιρίου και των μορφολογικών τους στοιχείων και λόγω της γειτνίασής τους με

διατηρητέα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου». Τον Ιούλιο του 2009, αγνοώντας την ΕΠΑΕ, η σημερινή δημοτική πλειοψηφία υπερψηφίζει «μνημόνιο συνεργασίας» με τον Ερυθρό Σταυρό, το οποίο δίνει το πράσινο φως στην κατεδάφιση τον κτιρίων του εργοστασίου εντός του κτήματος

Δρακόπουλου και στην έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης του πολυώροφου κτιρίου.

Στις 11 Αυγούστου 2009, εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης για τα κτίρια της Εριουργίας και τα ξημερώματα της επόμενης, τρεις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, μπουλντόζες κατεδαφίζουν τα ιστορικά κτίρια. Η κατεδάφιση έγινε από τον Ερυθρό Σταυρό με την στήριξη του Δήμου

Αθηναίων προκειμένου να κατασκευαστεί πολυώροφο κτίριο 9.000 τετραγωνικών μέτρων και υπόγειο πάρκινγκ.

 

Τι θα χτιστεί στο οικόπεδο

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης σε συνέντευξη του στην Καθημερινή στις 27/09/2009 εξηγεί:

«Τελικά επιλέξαμε τη λύση της αντιπαροχής: να χτιστούν δύο κτίρια, 4.000 τ.μ. για τον Ερυθρό Σταυρό και τον Δήμο Αθηναίων και 5.000 τ.μ. για τον κατασκευαστή. Στο πρώτο, θα κατασκευαστεί

1.000 τ.μ. δημοτικού θεάτρου με πάρκινγκ 300 θέσεων κι 3.000 τ.μ. γραφείων για τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού. Ο ιδιώτης δεν θα πρέπει να κάνει εμπορικό κέντρο,

αλλά μαγαζιά στο ισόγειο και από επάνω κατοικίες ή γραφεία. Έχουμε ήδη κάνει επαφές με επιλεγμένους μεγάλους κατασκευαστές.»

Το μνημόνιο επίσης δίνει τη δυνατότητα κατασκευής υπόγειου parking κάτω από το υφιστάμενο πάρκο, ενώ στη διαθήκη του κου Δρακόπουλου το σημερινό πάρκο αναφέρεται ως «πρασιά». Είναι προφανές ότι η κατασκευή τεράστιων κτιρίων στο χώρο του οικοπέδου θα επηρεάσει δραστικά και το υφιστάμενο πάρκο περιορίζοντάς το, λόγω του ανοίγματος δρόμων – προσβάσεων. Ήδη στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στην κατασκευή πεζόδρομου πλάτους 5 μέτρων ο οποίος θα γίνει εντός του υφιστάμενου πάρκου.

 

Ποια η θέση της Επιτροπής μας

Η Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου συστάθηκε στα μέσα Ιουλίου από κάτοικους της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για περαιτέρω τσιμεντοποίηση της γειτονιάς μας.

Καταγγέλλουμε την πρακτική του Ερυθρού Σταυρού για την ξαφνική κατεδάφιση του κτιρίου της παλαιάς εριουργίας στις 12 Αυγούστου (ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι των Πατησίων βρίσκονταν σε διακοπές) με σκοπό την ανέγερση πολύ-όροφων κτιρίων. Πρόκειται για μια πράξη που δεν έλαβε υπόψη την ιστορικότητα του χώρου και το πάγιο αίτημα των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής για την επισκευή, αποκατάσταση και τελική απόδοση των συγκεκριμένων κτιρίων στους πολίτες.

Η οικοδόμηση πολυώροφου κτιρίου, στα 3 από τα 8 στρέμματα του κτήματος Δρακόπουλου, αποτελεί πράξη απαράδεκτη που στρέφεται ενάντια στην ανάγκη για πράσινο αλλά και στην ίδια

τη μνήμη της πόλης. Για την εξέλιξη αυτή θεωρούμε υπεύθυνη τη δημοτική αρχή του κ. Κακλαμάνη που με την υπογραφή του περίφημου «μνημονίου συνεργασίας», άνοιξε το δρόμο στα

επιχειρηματικά σχέδια του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για μια συμφωνία σε βάρος των Αθηναίων καθώς καταργείται ένας κοινόχρηστος χώρος σε μια πυκνοδομημένη περιοχή,

κατεδαφίζεται το παλιό εργοστάσιο, κόβονται δένδρα πολλών ετών, επιβαρύνεται από κάθε άποψη η γειτονιά και οι επαγγελματίες, με νέους χώρους εμπορίου και γραφείων, που θα εγκατασταθούν στο κτίριο.

Σήμερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική η ανάγκη όχι μόνο για διατήρηση αλλά για επέκταση του πρασίνου μέσα στη γειτονιά μας που ασφυκτιά από το τσιμέντο, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, όπως και η ανάγκη για ελεύθερους χώρους όπου όλοι οι πολίτες της περιοχής (παιδιά, συνταξιούχοι, μετανάστες) θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν για αναψυχή, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Όλοι οι κάτοικοι των Πατησίων και των γύρω περιοχών πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για να αποτρέψουμε την πλήρη τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της περιοχής μας!!!

 

Παλεύουμε για:

• Την κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Ε.Ε.Σ.

• Την άμεση απαλλοτρίωση του ισοπεδωμένου χώρου από το Δήμο Αθηναίων

• Τον χαρακτηρισμό ολόκληρου του κτήματος Δρακόπουλου ως πάρκο υψηλού πρασίνου

• Την αποκατάσταση και απόδοση των διατηρητέων κτιρίων στους κατοίκους για πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις

 

Τι έχουμε κάνει ως τώρα

Ως τώρα έχουμε κάνει πολλές δράσεις και έχουμε συνεχή παρουσία στο κτήμα Δρακόπουλου. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 με την μαζική παρουσία μας και παρά τις προκλήσεις από «φουσκωτούς» οι οποίοι κατά δήλωση τους είχαν προσληφθεί από τον Ε.Ε.Σ., προχωρήσαμε σε δενδροφύτευση περίπου 70 δένδρων μέσα στην διεκδικούμενη έκταση στο κτήμα Δρακόπουλου.

Τα επόμενα σαββατοκύριακα οργανώσαμε δράσεις για τα παιδιά της γειτονιάς, συνεχίσαμε τις εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο του κτήματος (άνοιγμα προσβάσεων, καθαρισμός του χώρου, δημιουργία graffiti, πότισμα των υπαρχόντων και φύτευση ακόμα 20 δένδρων) και πραγματοποιήσαμε στο χώρο του κτήματος Λαϊκό Γλέντι με ζωντανή μουσική και φαγητό.

Ταυτόχρονα έχουμε εκκινήσει κάθε απαραίτητη νομική διαδικασία (προσφυγές , αιτήσεις αναστολής εργασιών) ώστε να υπερασπίσουμε και με ένδικα μέσα τα δικαιώματα μας απέναντι σε συμφέροντα που δεν τηρούν καν τις στοιχειώδεις αρχές της νομιμότητας.

Τις δράσεις μας και την παρουσία μας τις συναποφασίζουμε κάθε Τετάρτη στις 7μ.μ στην εβδομαδιαία μας συνέλευση στο χώρο του κτήματος Δρακόπουλου. Καθημερινά 6μ.μ. - 8μ.μ. συγκεντρώνουμε υπογραφές (μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 2000)

 

Τι προγραμματίζουμε στο εξής...

Στα πλαίσια της διεκδίκησης ολόκληρου του κτήματος Δρακόπουλου ως χώρου πρασίνου θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις και δράσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έτσι λοιπόν προγραμματίζουμε: την πραγματοποίηση συναυλιών, πορειών για να ακουστούν στην περιοχή τα αιτήματά μας και συνέχιση των εργασιών διαμόρφωσης που έχουμε ξεκινήσει.

Παρά τις μέχρι τώρα δράσεις μας εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης του κτήματος Δρακόπουλου παραμένει σημαντικός. Η συνεχής παρουσία της γειτονιάς στις εκδηλώσεις μας, μας γεμίζει ελπίδα ότι ο ανιδιοτελής αγώνας που πρόσφατα ξεκινήσαμε θα έχει συνέχεια, μέχρι την τελική νίκη: Την κατοχύρωση του κτήματος ως χώρου υψηλού πρασίνου και μόνο, τη διατήρηση των κτιρίων και την απόδοσή τους στους πολίτες της περιοχής, για πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν μαζικά και στις επόμενες εκδηλώσεις – συνελεύσεις που θα ανακοινωθούν. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να μην περάσει η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στα Πατήσια. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και φυσικά ανοικτός σε κάθε κάτοικο της περιοχής, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία του με τα αιτήματά μας.

Θεωρούμε τους ελεύθερους χώρους απαραίτητη προϋπόθεση για μια ανθρώπινη διαβίωση και όχι ευκαιρίες Real Estate για αποκόμιση όσο δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους!

Επιστροφή στην αρχή

«Στα μαχαίρια» για τη Βίλα Δρακοπούλου

Δήμος Αθηναίων- Ερυθρός Σταυρός συμφώνησαν και αντιδρά η «Ανοιχτή Πόλη»

Σε μήλον της Εριδος ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και στην «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) μετατρέπεται η Βίλα Δρακοπούλου στα Πατήσια. Αφορμή, το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέα Μαρτίνη για τη δημιουργία δημοτικού θεάτρου στο Κτήμα Δρακοπούλου, υπό την επωνυμία «Αννα και Μαρία Καλουτά».

Από τη μία πλευρά ο δήμος τονίζει ότι θα αποκτήσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σύγχρονο θέατρο 300 θέσεων υπό την αιγίδα του, καθώς και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου για 99 χρόνια- μαζί και 30 θέσεις στάθμευσης. Υπογραμμίζει δε ότι θα περιέλθουν στην κυριότητά του 6 στρέμματα στα Πατήσιαχώρος αναψυχής και πρασίνου-, καθώς και 3 στρέμματα μελλοντικού πρασίνου στον Προμπονά (σε αντάλλαγμα ανάλογου κοινοχρήστου χώρου στα Πατήσια). Σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα αξιοποιήσει το διώροφο διατηρητέο κτίριο 320 τ.μ. καθώς και τη μικρή Βίλα Δρακοπούλου, 155 τ.μ. (σε προνοιακές και διαπολιτισμικές δράσεις), ενώ προτίθεται να παραχωρήσει σε κοινή χρήση τα έξι στρέμματα πρασίνου, κυριότητας του Δήμου Αθηναίων, ως Δρακοπούλειο Πάρκο Δήμου Αθηναίων.

Στην άλλη όχθη, η «Ανοιχτή Πόλη» βάλλει κατά του μνημονίου (δεν το ψήφισε άλλωστε, όπως και η παράταξη του ΚΚΕ), επιμένοντας ότι η αρχική ρύθμιση είναι εν πολλοίς προβληματική. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2003) και στην ακόλουθη υπουργική απόφαση (2004), βάσει της οποίας έχουν αποχαρακτηριστεί 3 από τα συνολικά 8 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου της βίλας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=278586&dt=15/07/2009

Επιστροφή στην αρχή

Δεκαετίες εξαγγελιών και υποσχέσεων

...«Σύντομα θα αρχίσει η μελέτη για την αξιοποίηση των 3.500 τ.μ. του εργοστασίου Δρακόπουλου στο τέρμα Πατησίων, καθώς είναι ένας ιδανικός χώρος για την ανέγερση ενός πολιτιστικού κέντρου πολλαπλών χρήσεων»... «Ε»-17/1/1997

Το ρεπορτάζ της «Ε», δώδεκα χρόνια πριν, συνοδεύεται από φωτογραφία στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης βραβεύει τον Ανδρέα Μαρτίνη, πρόεδρο -νυν και τότε- του Ερυθρού Σταυρού, για «την πολύπλευρη ανθρωπιστική προσφορά του». Οταν γίνονταν εκείνες οι εξαγγελίες, δεν ήταν διόλου προφανές και νομικά ξεκαθαρισμένο το αν έχει δικαίωμα το σωματείο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» (ΕΕΣ) να χτίσει οτιδήποτε μέσα στον χώρο του κτήματος Δρακόπουλου. Ο χώρος, συνολικής έκτασης 9 στρεμμάτων, ήταν χαρακτηρισμένος από το 1981 «κοινόχρηστο πράσινο».

Φρόντισε όμως σχετικά η Ντόρα Μπακογιάννη, επί δημαρχίας της οποίας (Ιούλιος 2003) έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού αίροντας οριστικά τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε τμήμα του κτήματος. Το επόμενο βήμα έγινε από τον διάδοχό της Νικήτα Κακλαμάνη, που πέρασε στις 13 Ιουλίου 2009 «Μνημόνιο Συνεργασίας» με τον ΕΕΣ μέσα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο αρχείο της «Ε», οι αναφορές στο κτήμα Δρακόπουλου ξεκινούν και από παλαιότερα:

- Στις 6/4/1990, ο τότε πρόεδρος του ΕΕΣ Γ. Αποστολάτος εξαγγέλλει ότι στην «έπαυλη Δρακόπουλου» θα εγκατασταθεί το Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών «Ερρίκος Ντυνάν».

- Τον Δεκέμβριο του 1995, σε συνεργασία με το τότε Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, εγκαθίσταται στη «βίλα Δρακόπουλου» κέντρο για την υποστήριξη της νοσηλείας ασθενών με AIDS.

- Τον Αύγουστο του 1998, η συνεργασία για τους ασθενείς με AIDS παραπαίει με τον ΕΕΣ να κατηγορεί το ΚΕΕΛ.

- Στις 12 Μαρτίου 2001, ο Ανδρέας Μαρτίνης εξαγγέλλει τη δημιουργία ενός κέντρου τεχνών στο κτήμα Δρακόπουλου, στα Πατήσια, όπου «η τέχνη και το πνεύμα θα συναντούν τον άνθρωπο με γέφυρα τον εθελοντισμό».

- Τον Φεβρουάριο του 2006, ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι μέσα στα κτίρια του κτήματος, που έχουν στο μεταξύ μετατραπεί σε αποθήκες, σαπίζουν τεράστιες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού που είχαν συγκεντρωθεί από την εποχή του σεισμού της Καλαμάτας. Ο Α. Μαρτίνης παραδέχεται: «Δυστυχώς, ολιγωρήσαμε».

- Στις 28/5/06, όμως, ο Α. Μαρτίνης επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι «έχουμε δικαίωμα να κτίσουμε 9.000 τ.μ.» και συμπληρώνει: «Θα προσπαθήσουμε να μη γίνει εμπορική εκμετάλλευση, αλλά κάτι που δεν θα τσιμεντώνει το χώρο: συνεδριακό κέντρο, δημοτικό θέατρο, κινηματογράφος»...

Σημειωτέον ότι στο μακρόστενο κτίριο του εργοστασίου, που απειλείται να αντικατασταθεί από πολυώροφο κτίριο, είχε λειτουργήσει το 1981 μια από τις πρώτες καταλήψεις κατοίκων. Ο Θεμιστοκλής Καραλής, κάτοικος της περιοχής και μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ρομπέν των Δασών», θυμάται εκείνες τις εποχές και τους αργαλειούς που υπήρχαν ακόμη στο εργοστάσιο, που εγκαταλείφθηκε πριν το 1960. Μας ενημερώνει επίσης ότι «η εριουργία είχε ιδρυθεί το 1883 από τον Δημήτρη Βεζάνη και εκεί είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά οκτάωρο και μέτρα προστασίας των εργαζομένων». Μήπως, λοιπόν, επίκειται κατεδάφιση ενός μικρού μνημείου του σοσιαλισμού;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 5-8-2009

Επιστροφή στην αρχή

«ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ»: 9.000 Τ.Μ. ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

7ώροφο τσιμέντο στα Πατήσια

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 Ηταν τέτοια η ένταση που επικράτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 13ης Ιουλίου που, αν και στην αρχή ο δήμαρχος την αντιμετώπισε επιθετικά εκτοξεύοντας κατηγορίες στην αντιπολίτευση «που θέλει να κωλυσιεργήσει» και απειλές για ονομαστική ψηφοφορία, «ώστε να μάθουν οι Αθηναίοι ποιοι θέλουν να αναβαθμιστεί μια περιοχή και ποιοι όχι», στο τέλος υποσχέθηκε ενημέρωση για τα σχέδια ανάπλασης. 

Εδώ θα ρίχνει τη «σκιά» του το πολυώροφο κτίριο των 9.000 τ.μ. Τι να κάνεις πέργκολες και δέντρα που μαζεύουν και... σκουλήκια; (μεγάλη φωτογρ.) Η κατεστραμμένη αν και διατηρητέα βίλα Δρακόπουλου θα παραμείνει απέναντι από το πολυώροφο κτίριο. Ομως, ο Ερυθρός Σταυρός δεν δεσμεύεται ότι θα καταφέρει να την αναπαλαιώσει

 Την υπόσχεση απηύθυνε ειδικά στην εκπρόσωπο του 5ου Διαμερισματικού Συμβουλίου Αθηνά Ζαφειροπούλου, που καλύπτει την περιοχή των Πατησίων. Η κ. Ζαφειροπούλου, ζήτησε αναβολή λίγων ημερών για να ενημερωθεί ο κόσμος «να μη δουν ότι φτιάχνουμε κάτι, γκρεμίζουμε ή κόβουμε κάποιο δέντρο και δημιουργηθεί μια νέα πλατεία Κύπρου». Μετά την ψηφοφορία που έγινε και αφού το θέμα πέρασε με τις 25 ψήφους της πλειοψηφίας (σε σύνολο 45 μελών), ο δήμαρχος χαρακτήρισε την τοποθέτηση της κ. Ζαφειροπούλου «πολύ υπεύθυνη και σοβαρή». Περίπου μία ώρα νωρίτερα όμως, όταν η συζήτηση ξεκινούσε, τα πράγματα ήταν διαφορετικά...

Τότε, ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης» (ΚΚΕ), ο Γ. Αναγνωστόπουλος από την παράταξη Σκανδαλίδη και ο Ρ. Αξελός από την παράταξη Τσίπρα ζήτησαν αναβολή της συζήτησης, παρατηρώντας ότι η εισήγηση είναι ελλιπής, δεν συνοδεύεται από σχέδια για το τι θα γίνει στην επίμαχη περιοχή και δεν έχει την έγκριση του 5ου διαμερισματικού συμβουλίου. Ο Ν. Κακλαμάνης ξεσπάθωσε λέγοντας ότι ούτε καν ο Ερυθρός Σταυρός γνωρίζει τα σχέδια, αφού εκείνος θα τα εκπονήσει και θα τα πληρώσει. Θεώρησε μάλιστα περιττή και τη συζήτηση στο διαμερισματικό συμβούλιο, αφού εκείνο είχε εγκρίνει προηγούμενο σχέδιο με χειρότερους όρους παραχώρησης!

Καλουτάκια εναντίον... πρασίνου

 Σύμφωνα με τον κ.Κακλαμάνη, ο δήμος και η πόλη θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, καθώς στο κτίριο που θα κατασκευάσει με δικά του έξοδα ο Ερυθρός Σταυρός, θα περιλαμβάνεται δημοτικό θέατρο έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα δοθεί και το όνομά των ηθοποιών Αννας και Μαρίας Καλουτά. Είπε επίσης ότι θα περάσουν στην κυριότητα του δήμου τα υπόλοιπα έξι στρέμματα του κτήματος και ένα ακόμη οικόπεδο τριών στρεμμάτων στην περιοχή Προμπονά. Η πρόταση Κακλαμάνη δέχθηκε όμως συντονισμένα πυρά. Ο Π. Μπέης από την παράταξη Σκανδαλίδη τόνισε ότι το ζητούμενο για την Αθήνα και ειδικά τα Πατήσια δεν είναι ένα ακόμη κτίριο αλλά περισσότερο πράσινο, περισσότερο οξυγόνο.

«Καταπέλτης» η Ελένη Πορτάλιου (Ανοιχτή Πόλη) χαρακτήρισε τον χώρο σπάνιο, θύμισε το «αρκετά μελανό παρελθόν» και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού αλλά και την πολεοδομική ιστορία του κτήματος από το 1981, που χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστο πράσινο έως το 2004, που μέρος του μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο. Επανερχόμενος, ο Στ. Λάμπρου παρατήρησε ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για διάνοιξη πεζοδρόμου, χωρίς να διευκρινίζεται πόσα μέτρα θα «φάει» από το κοινόχρηστο πράσινο και ότι ενώ παλιότερα γινόταν λόγος μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, τώρα επιτρέπονται όσα προβλέπει για την περιοχή η πολεοδομική νομοθεσία

Ενδεικτική για τις προθέσεις του δήμου να διεκδικήσει ελεύθερους χώρους είναι και η αναφορά του αντιδημάρχου Βασίλη Κορομάντζου στη συζήτηση: «Τι περιμένει ο Αθηναίος από το δημοτικό συμβούλιο; Πλήρη απραξία; Αδράνεια; Περιμένει να βρούμε χρήματα να δώσουμε, να αγοράσουμε ό,τι ακίνητο έχουμε δεσμεύσει, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνει;"...

* Αναζητήσαμε τηλεφωνικά τον Α. Μαρτίνη για διευκρινίσεις επί των σχεδίων αξιοποίησης αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 5-8-2009

Επιστροφή στην αρχή

Διαβάζω στο ithaca12830.wordpress.com

O Oμέρ Πριόνης ξαναχτυπά: Κατεδαφίζουν τη βίλα Δρακόπουλου
Την πιο ήσυχη εβδομάδα του χρόνου διάλεξε ο Ομέρ Πριόνης για να καταστρέψει ύπουλα έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου των Πατησίων. Την ώρα που οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν αφήσει το κλεινόν άστυ, ενώ οι ελάχιστοι εναπομείναντες ρομαντικοί είναι ακόμη εδώ κάνοντας όνειρα θερινής νυκτός για επέκταση των ελεύθερων χώρων, οι μπουλντόζες του Ερυθρού Σταυρού (στον οποίο ανήκει το κτήμα) κατεδαφίζουν από τα άγρια χαράματα τη βίλα Δρακόπουλου για να υψώσουν στη θέση της άλλο ένα τσιμεντένιο μεγαθήριο.

Εντύπωση προκαλεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των καταστροφέων καθώς, όπως μεταδίδει ο ραδιοσταθμός “Στο Κόκκινο”, η απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα! Το έργο τους είχε σχεδόν ολοκληρωθεί (παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εννοείται) πριν τις 9 το πρωί – προτού καν προλάβουν ν’ αντιληφθούν τι συμβαίνει για ν’ αντιδράσουν οι κάτοικοι της περιοχής…

Τις αθλιότητες ενός δημάρχου που ξεκίνησε με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές για να αποδειχθεί ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών, τις έχουμε πια συνηθίσει.
Όσο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, πρωταγωνιστή σε πολλά σκάνδαλα στο παρελθόν, τίποτα δεν μας εκπλήσσει...
Θυμόσαστε μήπως εκείνο το τσιμεντένιο μεγαθήριο στη Μεσογείων που κατεδαφίστηκε αφού είχε ρουφήξει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων; Ήταν του Ερυθρού Σταυρού
Γνωρίζετε τι υπάρχει σήμερα εκεί; Το "Ερρίκος Ντυνάν" και το... Mega (!!!) Ποιός πλήρωσε το λογαριασμό;
Στην πιο τσιμεντένια πρωτεύουσα της Ευρώπης κάθε δέντρο είναι πολύτιμο. Κάθε ελεύθερος χώρος θησαυρός... Είναι ανεπίτρεπτο για έναν άνθρωπο που θέλει να λέγεται δήμαρχος αυτής της πόλης να τα χαρίζει όλα στο βωμό του κέρδους...
Και έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να μην αφήσει δέντρο για δέντρο!
Η δικαιολογία για την απόκτηση θεάτρου σε μια πόλη που έχει περισσότερα θέατρα από τη... Νέα Υόρκη, είναι απολύτως γελοία και ταιριάζει στο νεό ήθος που εισήγαγε ο Νικηταράς ο Δενδροφάγος.
Το τραγικό είναι ότι έχει γίνει πάγια τακτική να καταστρέφονται πάρκα και διατηρητέα κτίρια τον Αύγουστο. παρόμοια απόπειρα είχε γίνει στο παρελθόν στο εργοστάσιο Δουζένη στο Χαλάνδρι, ενώ όλοι φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με το κτήμα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή.

(ελήφθη 8-8-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

Σε εφαρμογή σχέδιο εμπορευματοποίησης - τσιμεντοποίησης

Καταγγελία των Κομματικών Οργανώσεων 5ου και 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ

Αυτός ο χώρος - ανάσα για την περιοχή προορίζεται για τσιμεντοποίηση  

Ενας ακόμα ελεύθερος χώρας της Αθήνας παραδίδεται βορά σε σχέδια εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης, αυτή τη φορά του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Συγκεκριμένα, χτες, ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης κτιρίου στο κτήμα Δρακοπούλου, στα Πατήσια, προκειμένου να ανεγείρει εκεί ο ΕΕΣ νέο κτίριο μεγαθήριο.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να υλοποιήσει μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον ΕΕΣ, με το οποίο εγκρίνεται η ανέγερση από τον ΕΕΣ κτιρίου - μεγαθηρίου, σε έκταση τριών στρεμμάτων, με αντάλλαγμα την κατασκευή από αυτόν Δημοτικού Θεάτρου. Προφανώς, η Διοίκηση του του Δήμου κρίνει ότι «η δημιουργία ενός δημοτικού Θεάτρου που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του οικείου Δήμου και θα συμβάλλει στην... εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της» - όπως σημειώνεται στο μνημόνιο - είναι πιο σημαντική από τη διάσωση του ελάχιστου πρασίνου που υπάρχει στην πόλη, αλλά και των διατηρητέων κτιρίων του εν λόγω κτήματος.

Κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν χτες στο χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες κατεδάφισης και επανέλαβαν το αίτημά τους να γίνουν τα τρία στρέμματα χώρος πρασίνου και να παραμείνουν τα διατηρητέα κτίρια. Φόβοι εκφράζονται ότι στο πλαίσιο των εργασιών θα κοπούν και δέντρα.

Για το θέμα εξέδωσαν χθες ανακοίνωση οι Κομματικές Οργανώσεις της Α' Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων να απαλλοτριωθεί το χώρος των τριών στρεμμάτων και να γίνει πράσινο, ώστε να εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες.

«Οχι» στα επιχειρηματικά σχέδια

Η ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων της Α' Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Οι Κομματικές Οργανώσεις του 5ου - 6ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ καταγγέλλουν το Δήμο της Αθήνας, που σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, προχωρά στην εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση ενός ακόμα χώρου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 13/7/2009, εγκρίθηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), όπου προβλέπεται η τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου σε τμήμα του ακινήτου μεταξύ των οδών Πατησίων, Λ. Πορφύρα, Ηρακλείου και πεζοδρόμου, ώστε ο ΕΕΣ να χτίσει οτιδήποτε (π.χ. κτίριο γραφείων, εμπορικό κέντρο, κλπ.). Ο χώρος αυτός με απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 513Δ/81) χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, ενώ παράλληλα καθορίστηκε και χώρος πεζοδρόμου. Οι μαζικοί φορείς της περιοχής, πολλά χρόνια, διεκδικούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς και για άλλες κοινωνικές υποδομές τα κτίρια του κτήματος Δρακοπούλου που από 1/11/83 με το ΦΕΚ 573/83 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, όπως και η έπαυλη Δρακοπούλου που χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης (ΦΕΚ 621Β/83). Παρά τους αγώνες των κατοίκων, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βήμα βήμα προχωρούσαν σε αλλαγές, ώστε να μπορέσει να εμπορευματοποιηθεί και να κτιστεί αυτός ο χώρος.

Με απόφαση υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 282 Β/ 3/5/91) αποχαρακτηρίστηκε ο χώρος του εργοστασίου από κοινόχρηστο πράσινο.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τον αποχαρακτηρισμό

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, τον Ιούλη του 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό 3 στρεμμάτων και προτείνει οικοδομήσιμο το χώρο. Την απόφαση αυτή ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισε μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 12/1/2004 με την 673 απόφαση της υφυπουργού Ροδούλας Ζήση (ΠΑΣΟΚ) αποχαρακτηρίζει το χώρο από κοινόχρηστο πράσινο και ορίζει συντελεστή δόμησης 3 και κάλυψη 70%, χωρίς περιορισμό χρήσης (ΦΕΚ 2Δ/12/1/2004), που σημαίνει ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Ιούλη 2009 ο ΕΕΣ θα χτίσει στην περιοχή 9.000 τ.μ, δηλαδή ένα κτίριο μεγαθήριο.

Η «Συμπαράταξη», η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας, καταψήφισε το μνημόνιο του Δήμου Αθηναίων - ΕΕΣ. Τονίζει ότι συνυπεύθυνο για τη σημερινή εξέλιξη είναι και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ είναι αφερέγγυος και διπρόσωπος και στο θέμα αυτό, όπως και σε όλη την πολιτική του. Αφού το 2003 ψήφισε τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από κοινόχρηστο πράσινο σε οικοδομήσιμο, τώρα δήθεν σηκώνει τη σημαία της αντίστασης μπροστά στο λαό, εκεί όμως που παίρνονται οι αποφάσεις, τις ψηφίζει - όπως έκανε και για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Αλλωστε, το ίδιο κάνουν και σε όποιους άλλους Δήμους συμμετέχουν, όπου από κοινού παίρνουν τις αποφάσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ και η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη» καλεί τους κατοίκους του 5ου Διαμερίσματος να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους. Θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, μαζί με τον αγώνα τους για να απαλλοτριωθεί ο χώρος των 3 στρεμμάτων από το Δήμο για κοινόχρηστο πράσινο, να παραμείνουν τα διατηρητέα κτίρια και να παραχωρηθούν στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Επιστροφή στην αρχή

ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τσιμεντοποιείται με τις υπογραφές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Το μεγάλο κενό που χωρίζει τις πράξεις από τα λόγια απέδειξε η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, καθώς οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «ξέχασαν» αποφάσεις τους με τις οποίες συνέβαλαν στον κίνδυνο τσιμεντοποίησης του κτήματος Δρακοπούλου, στα Ανω Πατήσια, που δρομολογεί η Δημοτική Αρχή (ΝΔ).

Με αφορμή, λοιπόν, την κατεδάφιση, στις 12 Αυγούστου, του εργοστασίου εριουργίας στο κτήμα Δρακοπούλου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας του δήμου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), ώστε να κατασκευάσει εκεί κτίριο μεγαθήριο, έκτασης 9.000 τ.μ., ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. εμφανίστηκε ως ο υπερασπιστής του πρασίνου στην πόλη. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρέμβαση του δήμου στο κτήμα, και ζήτησε ο δήμαρχος και όλες οι παρατάξεις να δεντροφυτεύσουν το χώρο.

Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», θύμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 12/1/2004, με απόφαση της υφυπουργού Ροδούλας Ζήση (ΠΑΣΟΚ) αποχαρακτήρισε το χώρο από κοινόχρηστο πράσινο. «Αν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος, ο δήμος δε θα μπορούσε να γκρεμίσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για να συμπληρώσει ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει όχι μόνο τα λόγια, αλλά και τις πράξεις.

Αλλωστε, και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που χτες χαρακτήρισε το μνημόνιο δήμου και ΕΕΣ ως το έναυσμα για το γκρέμισμα του εργοστασίου, τον Ιούλη του 2003, επί δημαρχίας Ντ. Μπακογιάννη, ψήφισε τον αποχαρακτηρισμό 3 στρεμμάτων στο χώρο.

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Χ. Ακριτίδης ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο γκρέμισε ο ΕΕΣ και όχι ο δήμος, ενώ υπερασπίστηκε το μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, δεν επιφέρει πολεοδομικές τροποποιήσεις. Θυμίζουμε ότι με το μνημόνιο, ο δήμος εγκρίνει την ανέγερση από τον ΕΕΣ του κτιρίου με αντάλλαγμα την κατασκευή από αυτόν δημοτικού Θεάτρου.

Το θέμα θα συζητηθεί, εκ νέου, στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του δημάρχου, Ν. Κακλαμάνη.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Χρ. Παλαιολόγου, πρώην δημάρχου Λιβαδειάς και πρώην γενικού γραμματέα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 Σεπτέμβρη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

Με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν οι πολίτες απουσίαζαν σε διακοπές, τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Αυγούστου οι μπουλντόζες κατεδάφισαν διατηρητέα κτίσματα του κτήματος Δρακόπουλου. Η κατεδάφιση έγινε από τον Ερυθρό Σταυρό με την στήριξη του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να κατασκευαστεί πολυώροφο κτίριο 9.000 τετραγωνικών μέτρων και υπόγειο πάρκινγκ.

Είναι χρέος μας να αντιδράσουμε, 

τα Πατήσια δεν αντέχουν άλλο τσιμέντο!

Όχι στην καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα 

πρασίνου της περιοχής μας!

Ενάντια στα σχέδια του Ερυθρού Σταυρού και του Δήμου Αθηναίων απαιτούμε:

Άμεση απαλλοτρίωση του ισοπεδωμένου χώρου από το Δήμο Αθηναίων

Πάρκο υψηλού πρασίνου σε όλο το Κτήμα Δρακόπουλου

Αποκατάσταση και απόδοση των διατηρητέων κτιρίων στους κατοίκους για πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις

Όλοι οι κάτοικοι των Πατησιών και των γύρω περιοχών πρέπει να αγωνιστούμε μαζί για να αποτρέψουμε την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής μας.

(ελήφθη 9-9-09)

Επιστροφή στην αρχή

Δελτίο Τύπου Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

Το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου και καταγγέλλει την πρακτική του Ερυθρού Σταυρού για την ξαφνική κατεδάφιση του κτιρίου της παλαιάς εριουργίας στις 12 Αυγούστου (ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι των Πατησίων βρίσκονταν σε διακοπές) με σκοπό τη δρομολόγηση της ανέγερσης πολυόροφου κτιρίου. Πρόκειται για μια πράξη που δεν έλαβε υπόψη την ιστορικότητα του χώρου και το πάγιο αίτημα των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής για την επισκευή, αποκατάσταση και τελική απόδοση του συγκεκριμένου κτιρίου στους πολίτες.

Για την εξέλιξη αυτή θεωρούμε συνυπεύθυνη τη δημοτική αρχή του κ. Κακλαμάνη που με την υπογραφή του περίφημου «μνημονίου συνεργασίας», άνοιξε το δρόμο στα επιχειρηματικά σχέδια του Ερυθρού Σταυρού.

Σήμερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική η ανάγκη όχι μόνο για διατήρηση αλλά για επέκταση του πρασίνου μέσα στη Αθάνα που ασφυκτιά από το τσιμέντο, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Συνεπώς απαιτούμε:

Την κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αθήνας με τον ΕΕΣ.

Τον χαρακτηρισμό του κτήματος Δρακόπουλου ως πάρκο υψηλού πρασίνου.

• Την ενοποίησή του με το υπόλοιπο πάρκο.

Τον ανακαινισμό των 3 διατηρητέων κτιρίων και την απόδοσή τους στους      πολίτες για πολιτιστικές ή  και αθλητικές χρήσεις. (Ελήφθη 17-9-09)

Επιστροφή στην αρχή

Κόντρα στο τσιμέντο

Ο αγώνας των κατοίκων στα Πατήσια που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής συνεχίστηκε και χθες το πρωί στο Κτήμα Δρακοπούλου, αποδεικνύοντας ότι όπου σχεδιάζεται να γίνει τσιμέντο στην περιοχή τους εκείνοι θα αντεπιτίθενται με πράσινο!

Ετσι και χθες φύτεψαν δενδρύλλια στην έκταση των 3 στρεμμ. του κτήματος όπου ο Ερυθρός Σταυρός -στον οποίο ανήκει ο χώρος- σχεδιάζει την κατασκευή πολυώροφου κτιρίου και πότισαν τα δενδρύλλια που είχαν φυτέψει την προηγούμενη Κυριακή. Ακόμα, συνέχισαν το γκρέμισμα του τείχους που χωρίζει τα 3 στρέμμ. με το υπόλοιπο κτήμα. Οσο για τα παιδιά, έπαιζαν και ζωγράφιζαν με μαρκαδόρους σε ένα μεγάλο άσπρο χαρτόνι!

Στους κορμούς των δένδρων του κτήματος ανάρτησαν χαρτόνια όπου έγραφαν: «Οι δράκουλες του πάρκου δεν θα περάσουν», «Φωτιά στα μπατζάκια των δασοκτόνων», «Μαρτίνη και Κακλαμάνη ακούστε το καλά, δεν θέλουμε τσιμέντο, θέλουμε φυτά» και «Γελαδάκη το πάρκο δεν είναι για άρμεγμα». Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Βασίλη Γελαδάκη, εκτός από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, αφού θεωρούν τον δήμο συνυπεύθυνο: ο δήμος έδωσε στον Ερυθρό Σταυρό άδεια να κατεδαφίσει ιστορικά κτίρια που βρίσκονταν στον χώρο όπου σχεδιάζεται η ανέγερση του κτιρίου και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό με αντάλλαγμα σε αίθουσα του κτιρίου να γίνει δημοτικό θέατρο, όπως και να δώσει στον δήμο ο Ερυθρός Σταυρός οικόπεδο 3 στρέμμ. σε άλλη εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή.

* Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «δεκάδες τοπικά κινήματα ενεργών πολιτών υπάρχουν παντού, αφού δεν έχουν να περιμένουν από τα δύο κόμματα εξουσίας και τους δήμαρχους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα βρουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-9-2009

Επιστροφή στην αρχή

Πώς η διατηρητέα έπαυλη Δρακόπουλου από στολίδι αρχιτεκτονικής, έφθασε στα πρόθυρα κατάρρευσης και έγινε μπάζα για μπουλντόζες-

Του Γιωργου Λιαλιου

Δεν έχουν απομείνει πολλά σημεία αναφοράς στα Ανω Πατήσια. Με την έννοια αυτή, η είδηση της κατεδάφισης των κτιρίων της εριουργίας Δρακόπουλου προκαλεί σχεδόν ανακλαστικά τη θλίψη. Κι ας μην ήταν εύκολο να δεις τι κρυβόταν πίσω από τη δίμετρη μάντρα που τα περιέβαλλε. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η μάντρα διατηρήθηκε στη θέση της, προστατεύοντας τον άδειο πλέον χώρο από ανεπιθύμητες «καταλήψεις».

Το μόνο δεδομένο στην υπόθεση είναι πως οτιδήποτε γράφεται σήμερα, έρχεται πλέον εκ των υστέρων, εν είδει νεκρολογίας. Πολλά όμως αξίζει ακόμα να ειπωθούν. Οπως ο τρόπος που ένα σύνολο κτιρίων -το εργοστάσιο, τα γραφεία, το βοηθητικό κτίριο και η έπαυλη Δρακόπουλου- σταδιακά απαξιώθηκε, πώς το εργοστάσιο του 1882 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και κατόπιν αποχαρακτηρίστηκε και αφέθηκε να καταρρεύσει. Επίσης, πώς ένα από τα ελάχιστα δείγματα εκλεκτικισμού του 19ου αιώνα στην Αθήνα, όπως η έπαυλη με τον χαρακτηριστικό εξαγωνικό πύργο, οδηγείται στην κατεδάφιση και φυσικά, τι θα χτιστεί στη θέση τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Πατήσια ήταν ένα τοπίο γεμάτο χωράφια με κριθάρι, αμπέλια και μερικές διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες με κήπους. Την περιοχή διατρέχει από τα 1885 το περίφημο Θηρίο, δηλαδή το τρένο στη διαδρομή του οποίου τρέχει σήμερα ο «ηλεκτρικός».

Σε αυτή την περιοχή, στα 1882 ξεκινά τη λειτουργία του το εργοστάσιο εριουργίας της εταιρείας Σ. Βεζανής και Σελάς. Οπως μας πληροφορεί η αρχαιολόγος Ολγα Δακούρα-Βογιατζόγλου (περιοδικό Τεχνολογία, έκδοση Πολιτιστικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς - Τεύχος 9, 1999, Βιομηχανική Κληρονομιά στα Βόρεια της Αθήνας) ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο Δημήτρης Βεζάνης, τον οποίο διαδέχθηκε ο γιος του Σωτήρης. Χαρισματική προσωπικότητα, σπούδασε κλωστοϋφαντουργία και πολιτικές επιστήμες στην Ευρώπη και ήταν ένας από τους πρώτους που έθεσαν τα θέματα της οκτάωρης εργασίας, της αργίας της Κυριακής και της εισαγωγής του θεσμού των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η επιχείρηση πουλήθηκε το 1922 στην Ομόρρυθμη Εταιρία Κ. & Α. Δρακόπουλου, που συνέχισε τη λειτουργία του εργοστασίου με στροφή στη βαμβακουργία. Δίπλα από το εργοστάσιο ο Δρακόπουλος ανήγειρε μια έπαυλη και μερικές δεκάδες μέτρα πιο εκεί ένα βοηθητικό κτίριο σε νεοκλασικό ρυθμό, καθώς και ένα κτίριο γραφείων. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο Δρακόπουλος πέθανε το 1977 σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας τις μετοχές του και όλη την ακίνητη περιουσία του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ).

Εν τω μεταξύ τα Πατήσια έχουν ακολουθήσει την τύχη της πρωτεύουσας, γνωρίζοντας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ραγδαία αστικοποίηση. Οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται συνεχώς, οι Αθηναίοι ζητούν βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Το 1981, στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας από τον υπουργό ΥΧΩΠ Γεώργιο Πλυτά (ΦΕΚ 513/16.9.81) το κτήμα Δρακόπουλου χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου με σκοπό να προστατευθεί από την οικοδόμηση. Ενα χρόνο αργότερα τα τρία από τα τέσσερα κτίρια (έπαυλη, βοηθητικό και γραφεία) του κτήματος χαρακτηρίζονται διατηρητέα από τον υπουργό ΥΧΩΠ Αντώνη Τρίτση (ΦΕΚ 573/1.11.83). «Το πιο ενδιαφέρον από τα κτίρια είναι η έπαυλη Δρακόπουλου, αξιόλογο δείγμα εκλεκτικισμού του τέλους του 19ου αιώνα», περιγράφει στις 8 Δεκεμβρίου 1982 το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, στην εισήγησή του προς τον υπουργό. «Είναι κεραμοσκεπές με δίρριχτη με μεγάλες κλίσεις στέγη. Νοτιοδυτικά του κτιρίου υπάρχει εξαγωνικός πύργος και γύρω από αυτόν στεγαστός εξώστης ξύλινης κατασκευής με ξύλινο κιγκλίδωμα (...). Ενα δεύτερο ενδιαφέρον κτίριο βρίσκεται στην πλευρά της Πατησίων. Είναι νεοκλασικό με συμμετρία αξονική στις όψεις. Εχει κεραμοσκεπή που καταλήγει σε απλό γείσο και κάτω από αυτό, ανάμεσα στα ανοίγματα, φέρει διακοσμητικές σταγόνες απλής μορφής (...). Το τρίτο ενδιαφέρον κτίριο έχει την κύρια όψη στην οδό Πατησίων. Είναι διώροφο νεοκλασικό με συμμετρία αξονική. Στο μέσο της κύριας όψης φέρει αξονικό κιγκλίδωμα απλής μορφής και μαρμάρινα φουρούσια (...)».

Το 1983, ένα μήνα πριν από το ΥΧΩΠ, το υπουργείο Πολιτισμού (επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη) χαρακτηρίζει και αυτό «έργο τέχνης» την έπαυλη Δρακόπουλου και «τόπο ιστορικής σπουδαιότητας» τον περιβάλλοντα στην έπαυλη χώρο, με όλα τα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου (ΦΕΚ 621/Β/27.10.1983) που εξαιρέθηκε από το ΥΧΩΠ.

Ο αποχαρακτηρισμός

Οι κάτοικοι όμως πιέζουν για ελεύθερους χώρους. Επί δημαρχίας Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ, συνεργεία του δήμου γκρεμίζουν τη μάντρα που περιέβαλλε το κτήμα και μετατρέπουν τον χώρο που περιβάλλει την έπαυλη σε πλατεία. Η πλατεία αυτή γρήγορα γίνεται μέρος της ζωής των κατοίκων των Πατησίων. Ο Ερυθρός Σταυρός διαβλέπει τις κινήσεις του δήμου και προτείνει ανταλλαγή της έπαυλης Δρακόπουλου με ακίνητο του δήμου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά η ανταλλαγή ουδέποτε υλοποιείται. Στη συνέχεια ζητά τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων της εριουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού και το αίτημά του γίνεται δεκτό το 1991 από την τότε αναπληρωτή υπουργό Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη (ΦΕΚ 282/Β/3.5.1991): «Αποχαρακτηρίζουμε τα κτίρια που περικλείονται από τις οδούς Πατησίων, πάρκο (προς έπαυλη) Ηρακλείου και την πίσω πλευρά των κτιρίων της οδού Λασκαράτου, διότι τα κτίρια αυτά έχουν υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις, έχουν στατικά προβλήματα και δεν είναι μοναδικά, επειδή υπάρχουν πολύ πιο αξιόλογα μορφολογικά παραδείγματα βιομηχανικών κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών - Πειραιώς», αναφέρει η απόφαση. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2003 επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη τροποποιείται το ρυμοτομικό αίροντας τον χαρακτηρισμό του χώρου του εργοστασίου ως χώρου πρασίνου.

Τα χρόνια περνούν. Από το 1995 έως το 1998 εγκαθίσταται στη βίλα Δρακόπουλου κέντρο για την υποστήριξη ασθενών με AIDS. Κατόπιν η βίλα εγκαταλείπεται και σταδιακά λεηλατείται, απογυμνώνεται από όλα τα αρχιτεκτονικά της στολίδια. Την ίδια απαξίωση συναντούν και τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος. Τον Νοέμβριο του 2007 ξεσπά φωτιά στη βίλα Δρακόπουλου, αφήνοντάς την σχεδόν ετοιμόρροπη. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν κάνει απολύτως τίποτα για την προστασία των κτιρίων, διατηρητέων και μη. Αντίθετα ζητά και πάλι την κατεδάφιση του εργοστασίου για να εκμεταλλευτεί τον χώρο, αναζητώντας συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Οπως υποστηρίζει, έχει άμεση ανάγκη εξεύρεσης πόρων.

Το 2006 η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καλείται να γνωμοδοτήσει. «Η ΕΠΑΕ δεν συμφωνεί για την κατεδάφιση των κτισμάτων λόγω της ειδικής χρήσης τους (εργοστάσιο), του μεγέθους του κεντρικού κτιρίου και των μορφολογικών τους στοιχείων και λόγω της γειτνίασής τους με διατηρητέα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου». Η υπόθεση δεν προχωρά, όμως ο Ερυθρός Σταυρός επανέρχεται το 2009 ζητώντας και πάλι την κατεδάφιση. Ο Δήμος Αθηναίων αγνοεί (όπως άλλωστε έχει το δικαίωμα) την ΕΠΑΕ και μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που η πόλη έχει αδειάσει, ανακοινώνει τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για την αξιοποίηση του οικοπέδου και εκδίδει απόφαση κατεδάφισης. Οι κάτοικοι της περιοχής, που επί χρόνια αγωνίζονταν υπέρ του πάρκου και ενάντια στην απαξίωση των κτιρίων από περιθωριακά στοιχεία, βλέπουν με αμηχανία τις μπουλντόζες να μπαίνουν ταχύτατα και να «ξυρίζουν» μέσα σε λίγες ημέρες τον χώρο, διατηρώντας μόνο τη μάντρα. Το εργοστάσιο του 1882 είναι πλέον παρελθόν.

Η επόμενη ημέρα

Τι θα σημάνει η επόμενη ημέρα στο κτήμα Δρακόπουλου; Κατ’ αρχάς, η έπαυλη Δρακόπουλου, τελευταίο τοπόσημο της περιοχής, θα πρέπει πιθανότατα να κατεδαφιστεί εξαιτίας της άθλιας στατικής της κατάστασης. Οντας διατηρητέα, στη θέση της θα πρέπει υποχρεωτικά να χτιστεί κτίριο με τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αν, βέβαια, χτιστεί κάτι. Πρόθεση του ιδιοκτήτη του χώρου είναι να τον δώσει αντιπαροχή, προκειμένου να χτιστούν δύο κτίρια, συνολικά 9.000 τ.μ., για γραφεία, καταστήματα και ένα δημοτικό θέατρο.

Τι χρειάζονται τελικά περισσότερο τα Ανω Πατήσια (το πράσινο, τα γραφεία ή το δημοτικό θέατρο;) και με ποια κριτήρια ορίζεται; Ποιο είναι το νόημα των πλαισίων προστασίας, όταν αυτά αίρονται κατά περίπτωση; Ή όταν το προστατευόμενο αντικείμενο αφήνεται στην τύχη του; Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Οι μόνοι που δεν έχουν λόγο τελικά είναι οι περίοικοι, αυτοί που επί μισόν αιώνα ζούσαν δίπλα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και τώρα θα ζήσουν με τις συνέπειες των επιλογών του Ερυθρού Σταυρού και του Δήμου Αθηναίων.

Τι θα χτιστεί στο οικόπεδο

Τι θα χτιστεί στη θέση του εργοστασίου Δρακόπουλου; Ο πρόεδρος (από το 1987) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαρτίνης εξηγεί στην «Κ» τα σχέδια του ιδρύματος: «Είχαμε δίλημμα, αν θα πωλούσαμε τον χώρο ή θα τον αξιοποιούσαμε. Υπήρξαν κάποια αρχικά σχέδια για τη δημιουργία ενός μοντέρνου πολιτιστικού χώρου στο πρότυπο της Αθηναΐδας, αλλά εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε 34 εκατ. ευρώ και δεν βρέθηκε επενδυτής. Τελικά επιλέξαμε τη λύση της αντιπαροχής: να χτιστούν δύο κτίρια, 4.000 τ.μ. για τον Ερυθρό Σταυρό και τον Δήμο Αθηναίων και 5.000 τ.μ. για τον κατασκευαστή. Στο πρώτο, θα κατασκευαστεί 1.000 τ.μ. δημοτικού θεάτρου με πάρκινγκ 300 θέσεων κι 3.000 τ.μ. γραφείων για τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού.

Ο ιδιώτης δεν θα πρέπει να κάνει εμπορικό κέντρο, αλλά μαγαζιά στο ισόγειο και από επάνω κατοικίες ή γραφεία. Εχουμε ήδη κάνει επαφές με επιλεγμένους μεγάλους κατασκευαστές. Η λύση της επέκτασης των υπογείων χώρων στάθμευσης κάτω από την υπόλοιπη πλατεία εγκαταλείφθηκε, παρότι η περιοχή έχει μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα συναντούσε αντιδράσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_27/09/2009_330621

Επιστροφή στην αρχή

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2009

Αμετανόητος ο κ. Κακλαμάνης συκοφαντεί τώρα και  τους αγώνες των κατοίκων της Βίλλας Δρακοπούλου

 Φίλες και φίλοι, κάτοικοι του 5ου Διαμερίσματος,

  Ο κ. Κακλαμάνης ο Δήμαρχος που τα έβαλε με τα πάρκα στην Αθήνα, με το κόψιμο των δένδρων, με την κατεδάφιση  της βίλλας Δρακοπούλου, ο Δήμαρχος που τα έβαλε με τους πολίτες σε όλη τη πόλη,  ξανακτύπησε .

 Τώρα στο στόχαστρο  του Δήμου Αθηναίων βρέθηκε η Επιτροπή κατοίκων για τη Βίλα Δρακοπούλου.  Στη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στις  20.10.2009, μας  καταδίκασε διότι αγωνιζόμαστε για ελεύθερους χώρους για πράσινο πάρκο για να μην υπάρξει νέο τσιμέντο στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας.

Η Δημοτική αρχή με αφορμή την παρουσία  της Επιτροπής μας στο συμβούλιο του 5ου διαμερίσματος, στην συνεδρίαση του στις 14.10.2009 η οποία επιθυμούσε να υπάρξει συζήτηση για  το ζήτημα του κτήματος Δρακοπούλου, ο πρόεδρος του διαμερίσματος κ Γελαδάκης Βασίλειος, κατηγόρησε του πολίτες που παραβρέθηκαν στο διαμερισματικό συμβούλιο ότι άσκησαν βία, ότι προχώρησαν σε προπηλακισμούς, ότι υπήρχε  επιθετική συμπεριφορά και  παρακωλύθηκε η συνεδρίαση, απέδωσε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς για τους κατοίκους όπως μαλλιάδες, άνομους, αλήτες και για στοιχεία αντικοινωνικής συμπεριφοράς  κλπ.

Εμείς τον πολιτισμό μας και την Δημοκρατική μας συμπεριφορά μας την δείχνουμε  σε όλες τις ανοικτές διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Την αποδείξαμε και στον ίδιο το πρόεδρο του διαμερίσματος όταν πείρε μέρος σε αυτές. Αντίθετα την ιδία ευαισθησία δεν έδειξαν απέναντι στην Επιτροπή στο διαμερισματικό συμβούλιο δείχνοντας την απαξίωση με χαρακτηρισμούς απαράδεκτους θεωρώντας το Δημοτικό διαμέρισμα ιδιόκτητο χώρο και όχι χώρο συμμετοχής και δράσης των πολιτών.

Αν με τέτοιες μεθόδους και με τέτοιες προβοκάτσιες πιστεύουν ότι θα μας ακυρώσουν στην γειτονιά, ότι θα  κάμψουν την θέληση μας, γελιούνται οικτρά. Διότι το πρόβλημα δεν είναι οι κάτοικοι και οι ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται.  Το πρόβλημα είναι ο Κακλαμάνης που μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό θέλουν ένα νέο κτηριακό μεγαθήριο στη γειτονιά.  Αυτό κύριοι  δεν θα μπορέσετε να το πραγματοποιήσετε με όσες καταγγελίες και μέτρα πάρετε στο Δήμο. Ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι και δεν πείθεται ότι και να κάνετε όσο και να του χρυσώνεται το χάπι με κάποιο θέατρο .

Μας ξάφνιασε και μας προξένησε αλγεινή εντύπωση η ταύτιση και της παράταξης του κ. Σκανδαλίδη  σε αυτή την σκηνοθετημένη προβοκάτσια,  να επιχειρηματολογεί και να ψηφήσει  χέρι – χέρι με τον Κακλαμάνη. Πότε λένε αλήθεια όταν μιλάνε  για δίκαια αιτήματα  στους κατοίκους η όταν τους τραβάει το αυτί  ο κ. Κακλαμάνης.

Έτσι κτίζουν την αντιπολίτευση τους απέναντι στο Κακλαμάνη. Αντί να βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους, να συμμετέχουν και να υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους στο διαμερισματικό συμβούλιο, αυτοί στήνουν δικομματικές συναινέσεις καθώς, ακόμα και στο τελευταίο διαμερισματικό συμβούλιο (20/10/09), συνέχισαν να απειλούν με ξυλοδαρμό και να αποδίδουν ανεπίτρεπτους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς για γυναίκες και κοπέλες που είναι μέλη της επιτροπής μας.

 Α Ι Σ Χ Ο Σ!

 Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

τηλ. επικοινωνίας:  Θέμης Καράλης 6977248651

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα σε εφημερίδες του ημερήσιου τύπου τα οποία αναφέρονται στη συνάντηση που είχε Δημοτική Παράταξη της Αθήνας με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. κύριο Α. Μαρτίνη έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

1. Τα αναφερόμενα από τον πρόεδρο του ΕΕΣ αποδεικνύουν, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος της Αθήνας, το παράνομο των ενεργειών τους, το απόλυτο δίκαιο των αιτημάτων μας.

2. Οι αποφασιστικοί αγώνες των κατοίκων και στα Πατήσια, όπως και σε άλλες περιοχές, μπορούν να κερδίζουν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο δυνατά και αν φαντάζουν, ακόμα και «αν φέρουν τα ΜΑΤ». Φυσικά και δεν εφησυχάζουμε με τις δηλώσεις Μαρτίνη, όπως και δεν τρομάξαμε από τις καταγγελίες της πλειοψηφίας του Δημοτικού και του Διαμερισματικού Συμβουλίου. Δηλώνουμε σε όλους ότι θα συνεχίσουμε, με κάθε νόμιμο μέσο, μέχρι την τελική νίκη.

3. Κάθε δημοτική παράταξη έχει τη δική της δράση και μπορεί ελεύθερα να πραγματοποιεί τις συναντήσεις της. Τους αγωνιζόμενους κατοίκους των Πατησίων για το κτήμα Δρακόπουλου τους εκπροσωπεί η επιτροπή μας, η οποία πραγματοποιεί έναν αγώνα ο οποίος είναι ακηδεμόνευτος και ανοικτός σε κάθε κάτοικο της περιοχής.

Η Επιτροπή μας καλεί το Δήμο της Αθήνας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν σεβαστά τα αιτήματά μας για διαφύλαξη του χώρου του κτήματος ως χώρου υψηλού πρασίνου και μόνο, την απαλλοτρίωσή του και την απόδοσή του στους κατοίκους. Στα πλαίσια αυτά εκτός από τις δράσεις που διοργανώνουμε το επόμενο διάστημα (όπως τοπική πορεία στις 14 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι) καλούμε σε συνάντηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να τους εκθέσουμε τα αιτήματά μας.

Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου

http://epitropiktimadrakopoulou.blogspot.com/

E-mail: epitropiktimadrakopoulou@gmail.com

 

Επιστροφή στην αρχή

Κτήμα Δρακοπούλου

Η «συνωμοσία» του μπετόν

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Απίστευτα μυστικά και ψέματα θα σκέπαζαν τα 9.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν, με τα οποία ετοίμαζαν να φορτώσουν στα Πατήσια Δήμος Αθηναίων και Ερυθρός Σταυρός στο κτήμα Δρακοπούλου, εάν δεν συναντούσαν εμπόδιο στις αντιδράσεις των κατοίκων και της δημοτικής αντιπολίτευσης.

 Οι τοίχοι που κάποτε στέγαζαν την ιστορική υφαντουργία κατεδαφίστηκαν τα χαράματα της 12ης Αυγούστου, αλλά την ίδια μέρα αποκαλύπτεται ότι άρχισε να τυλίγεται το κουβάρι που μπλέκει όλο και περισότερο τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, εργολάβους, Πολεοδομία, δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους.

Μια περίεργη αίτηση

Την ημέρα εκείνη, που οι λιγοστοί λόγω θερινών διακοπών κάτοικοι στα Πατήσια κοιτούσαν με απόγνωση τις μπουλντόζες να καθαρίζουν από παλιά κτίσματα τον χώρο, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων δεχόταν μια περίεργη αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 24032: Την υπέβαλε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανέγερση του κτιρίου με αντιπαροχή, αφού είχε ολοκληρώσει την κατεδάφιση. Τι ζητούσε; Να αποσυρθεί η αίτηση που είχε υποβάλει πριν από δύο ημέρες (στις 10/8/09 με αρ. πρωτ. 23921) για να λάβει άδεια οικοδομής! Φοβήθηκε ο εργολάβος από τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Οικολόγων; Διαπίστωσε λάθος στα σχέδια; Κατάλαβε ξαφνικά ότι υπήρχε νομικό πρόβλημα με τις ανταλλαγές και το πολεοδομικό καθεστώς, όπως είχε αναλύσει ένα μήνα πριν η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και δημοτική σύμβουλος, Ελένη Πορτάλιου; Ισως...

Φόβοι συνεπειών

Αν πιστέψουμε πάντως τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Α. Μαρτίνη, «ο εργολάβος απέσυρε την αίτηση διότι την είχε υποβάλει χωρίς να μας ενημερώσει, χωρίς να έχουμε υπογράψει συμβόλαια και φοβήθηκε τις συνέπειες». Πώς είναι δυνατόν να έκανε τέτοια κίνηση ένας σοβαρός κατασκευαστής απέναντι σε ένα έργο που αφορά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και μια τόσο σημαντική κοινωνική οργάνωση; Εδώ ο κ. Μαρτίνης απαντά με «ουδέν σχόλιον»...

Ουδέν σχόλιον απαντά και στο γιατί δεν συζήτησε να πουλήσει το κτήμα Δρακοπούλου στον δήμο, αντί να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου που τον έβαζε ενδιάμεσο σε μια περίπλοκη μπίζνα με ακίνητα. Το μόνο που μας λέει με σαφήνεια, είναι ότι ο ΕΕΣ είχε εξαρχής τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου, διότι το διαχειρίζεται ως μέρος της περιουσίας του και όχι ως κληροδότημα.

Τη δυσκολία να πιστέψουμε τέτοια «γκέλα» προκαλεί όχι μόνο η πολύχρονη εμπειρία του κ. Μαρτίνη (επί 20ετία στη διοίκηση του ΕΕΣ, που διαχειρίζεται τεράστιο πλήθος ακινήτων από δωρεές), αλλά και η εμπλοκή του κ. Κακλαμάνη, έμπειρου πολιτικού και εποπτεύοντος του ΕΕΣ στο μακρύ χρονικό διάστημα που ήταν υπουργός Υγείας. Οι πιο κακές γλώσσες, πάντως, θεωρούν μια τέτοια σύμπραξη ικανή από μόνη της να εξηγήσει την κατάληξη του εγχειρήματος...

Προσκήνιο και παρασκήνιο

Τίποτε δεν προμήνυε την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους πριν από τέσσερις μήνες, όταν ο πρόεδρος του Ερυθρού ερχόταν να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το μνημόνιο, που πλέον μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν αναβολή γιατί η εισήγηση δεν περιελάμβανε καν σχέδια για το τι θα κατασκευαστεί, αλλά ο δήμαρχος μίλησε για προφάσεις με στόχο την καθυστέρηση ενός σημαντικού έργου - παρέμβασης. Κατά την προσφιλή του τακτική, απείλησε με ονομαστική ψηφοφορία για να φανεί «ποιοι δεν θέλουν να γίνει έργο στην πρωτεύουσα».

Στις αντιδράσεις των κατοίκων δεν αντέδρασε με αντίστοιχο δυναμισμό. Ακόμη και στα τηλεφωνήματα που έκανε ο κ. Μαρτίνης, όταν άρχισε να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είναι σοβαρά (έπαιξε τον ρόλο της και η κυβερνητική αλλαγή τον Οκτώβριο), συνεργάτες του δημάρχου έλεγαν στον πρόεδρο του ΕΕΣ ότι «δική του περιουσία είναι και ας κάνει ό,τι νομίζει»!

Αναζητώντας διέξοδο στο αδιέξοδο, όπως λέει ο κ. Μαρτίνης, προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου. Τότε κηρύχθηκε ανοικτός πόλεμος. Η πλευρά Κακλαμάνη άρχισε να λέει ότι ο Μαρτίνης δεν τιμά την υπογραφή του και ο ίδιος ο δήμαρχος να δηλώνει άγνοια.

Επιστολή

Στις 8 Νοεμβρίου, όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΕΕΣ, έλαβε μια επιστολή από τον δήμαρχο. Είχε επισυναπτόμενο απόσπασμα από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στις 2/11, όπου ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρ. Αξελός ενημέρωνε για την πρόθεση του Ερυθρού Σταυρού να πουλήσει το ακίνητο στην αντικειμενική τιμή. Ο δήμαρχος τόνιζε ότι αυτό αναιρεί τη συμφωνία, την οποία δεν είχε επιδιώξει ο δήμος, και ζητούσε γραπτή ενημέρωση.

«Θα απαντήσω στον δήμαρχο μόλις πάρω τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του διαμερισματικού συμβουλίου όπου πήγα να εξηγήσω τα δεδομένα και να αμβλύνω τις αντιθέσεις, αλλά αντιμετώπισα απαράδεκτες για τον θεσμό που εκπροσωπώ εκφράσεις από σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου. Τα πρακτικά αυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της απάντησής μου», καταλήγει ο κ. Μαρτίνης, αν και φοβάται αλλοιώσεις στο περιεχόμενό τους....

Προσφυγές

Στο διάστημα που οι πρώην «συνέταιροι» ανταλλάσσουν επιστολές, η Επιτροπή Κατοίκων περιμένει τα αποτελέσματα των προσφυγών της στη Δικαιοσύνη. Οπως μας λέει ο δικηγόρος της Κ. Γιαννούλης, κατατέθηκαν μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο αιτήσεις για να ακυρωθούν:

- Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (1991), που αποχαρακτήριζε μέρος των κτισμάτων από διατηρητέα.

- Η απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (2004), που μετέτρεψε μέρος του κοινόχρηστου χώρου σε οικοδομήσιμο.

Βασικό όπλο, πρόσφατο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ (36763-9/9/2009), όπου αναφέρεται σαφώς ότι «δεν έχει ανακληθεί» το Προεδρικό Διάταγμα του 1983, που χαρακτήριζε το κτήμα Δρακοπούλου κοινόχρηστο χώρο... *

!Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα της οργανώνει η Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακοπούλου» αύριο Κυριακή 22/11, στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21-11-09

Επιστροφή στην αρχή

 

Διάφορα

 

Απόφαση ΣτΕ: Παράνομες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στον Προμπονά

  Παράνομη και ως εκ τούτου άκυρη κριθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του 2007 με την οποία προβλέπονταν πολεοδομικές ρυθμίσεις για την περιοχή Προμπονά του Δήμου Αθηναίων. Με την εξέλιξη αυτή δικαιώνονται οι κάτοικοι της περιοχής που υποστήριζαν ότι η εφαρμογή της απόφασης θα επιδείνωνε σημαντικά τους όρους διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με την υπʼ αριθμ. 3649/2009 απόφαση, το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφγυγή 22 κατοίκων, κρίνοντας ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση θα επέρχονταν αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Κι αυτό καθώς η περιοχή Προμπονά, έκτασης 57 στρεμμάτων (κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη), έχει χαρακτηριστεί "Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση" και πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε αυτό διάσπαρτες βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης από τη γύρω περιοχή.

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του ΣτΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέφθηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης στην περιοχή (από 1,2 αυξήθηκε στο 1,6), δεν προηγήθηκε της έκδοσης της υπουργικής απόφασης η διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου» όπως απαιτεί η πολεοδομική νομοθεσία και εκδόθηκε σε συντομότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο (πενταετία) από την προηγούμενη τροποποίηση που είχε γίνει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της περιοχής.

ΑΥΓΗ 24/11/09

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΜΠΟΝΑ

Απόφαση ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

«Μπλόκο» στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων για το λεγόμενο «Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση» βάζει το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις επιβαρυντικές πολεοδομικές ρυθμίσεις του Δήμου Αθηναίων για την περιοχή Προμπονά, που προβλέφθηκαν το 2007 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και καθόριζαν τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης της περιοχής.

Στην περιοχή Προμπονά (σε μια έκταση 57 στρεμμάτων από το γήπεδο Απόλλωνα μέχρι τα όρια του Δήμου Νέας Ιωνίας), με απόφαση του Δήμου Αθηναίων μετατράπηκε ο συγκεκριμένος χώρος από «Βιοτεχνικό Πάρκο» σε «Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση», που σημαίνει ένταξή του στο Σχέδιο Πόλης και κατ' επέκταση την τσιμεντοποίησή του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ως παράνομη, γιατί προβλέφτηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης στην περιοχή Προμπονά (από 1,2 αυξήθηκε στο 1,6). Επίσης, στην απόφαση του ΣτΕ (3649/2009) επισημαίνεται ότι για την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν τηρήθηκε η διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου», όπως απαιτεί η πολεοδομική νομοθεσία αλλά και ότι τροποποιήθηκε ξανά ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός της περιοχής πριν την προβλεπόμενη 5ετία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24 Νοέμβρη 2009

Επιστροφή στην αρχή

Δικαίωση κατοίκων του Προμπονά

         Παράνομες έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επιβαρυντικές πολεοδομικές ρυθμίσεις για την περιοχή Προμπονά του Δήμου Αθηναίων που προβλέφθηκαν το 2007 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η περιοχή Προμπονά, έκτασης 57 στρεμμάτων (κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη), έχει χαρακτηριστεί «βιοτεχνικό πάρκο προς εξυγίανση» και πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε αυτό βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης από τη γύρω περιοχή. Με την υπουργική απόφαση του 2007 καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης της περιοχής Προμπονά. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 3649/2009 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση 22 κατοίκων της περιοχής Προμπονά. Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η εφαρμογή της θα είχε ως συνέπεια την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων διαβίωσής τους.

ΒΗΜΑ, 24-11-09

Επιστροφή στην αρχή

Η 1η συνάντηση (15/12/2010) του Δημάρχου, των εκλεγμένων διαμερισματικών συμβούλων και συνεργατών του με φορείς και κατοίκους του 5ου είχε – κατά γενική ομολογία – επιτυχία.

Συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος (σχεδόν 50 άτομα εκπρόσωποι φορεών, όπως σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι για την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό κα ) και ακούστηκαν οι απόψεις σχεδόν όλων των παρευρισκομένων μέσω των εκπροσώπων τους. Ήταν μάλλον η καλύτερη συνάντηση, απ' ότι έλεγαν οι σύμβουλοί του ΔσΠ που ήταν και σε άλλες.

Η συζήτηση κράτησε περίπου 2 ώρες στη διάρκεια των οποίων ο Καμίνης όρθιος άκουγε προσεκτικά και κριτικά τους ομιλιτές και ένας συνεργάτης του κρατούσε σημειώσεις για τα θέματα/προτάσεις.   

Τα θέματα που φαίνεται ότι απασχολούν τους κατοίκους του 5ου διαμερίσματος αφορούν σε:

και άλλα.

Οι τοποθετήσεις των φορέων και των κατοίκων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας με τη νέα δημοτική αρχή με την προϋπόθεση να υπάρχει τακτική επαφή με τους συμβούλους και να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις και οι απόψεις των κατοίκων. Αρκετοί πρότειναν συστηματοποίηση της συνεργασίας με το Διαμέρισμα (ανοικτές συνεδριάσεις, τακτικές συναντήσεις με τους φορείς κα), και "θεσμοθέτηση" των συναντήσεων μεταξύ δημάρχου και φορέων μια φορά στο εξάμηνο ή το χρόνο. Κάποιοι - μεταξύ άλλων και εμείς - καταθέσανε γραπτά τις προτάσεις τους.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου, αναγνωρίζοντας στο διαμερισματικό συμβούλιο την αρμοδιότητα να λύνει τα τοπικά προβλήματα χωρίς να χρειάζεται να φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο απαραίτητα.Είπε χαρακτηριστικά "κανονικά δεν θα έπρεπε να ξαναέρθω εγώ γιατί τα θέματα του διαμερίσματος θα έπρεπε να λύνονται από το Διαμέρισμα"

Δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους και να προωθήσει την αξιοκρατία και διαφάνεια, αντιμετωπίζοντας τα σοβαρά προβλήματα της καθαριότητας, του φωτισμού των δημόσιων χώρων, της ασφάλειας με μικτές βραδυνές περιπολίες δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ.

Ζήτησε όμως και τη συμμετοχή των πολιτών με εγρήγορση και κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων και συμμετοχή μας στα διαμερισματικά συμβούλια τα οποία επιβάλλεται να είναι ανοικτά.

Ο Νίκος μοίρασε στους παρευρισκόμενους το κείμενο που είχαμε ετοιμάσει ως ΟΠ Άνω Πατησίων -το πήραν όλοι με ενδιαφέρον – και τοποθετήθηκε στη λογική ότι οι προτάσεις όλων θα πρέπει να συντονιστούν και να προγραμματιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι θέλουν να γίνονται συαντήσεις πιο δομημένες ώστε να διαμορφώνονται ένα σχέδιο, δράσεις για ένα θέμα (πχ παιδεία/σχολεία) και να αναλαμβάνει κάθε φορέας πρωτοβουλίες και ευθύνες στο πλαίσιο όμως ενός συνολικού σχεδιασμού (πχ σύλλογοι γονέων, Δήμος, κοινωικοί φορείς κα). Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί μας πλησίασαν και ζήτησαν συνεργασία. Ο ίδιος ο Καμίνης ζήτησε δημόσια τη βοήθεια μας.

Ελπίζουμε αυτό το καλό κλίμα με διάθεση συνεργασίας να συνεχιστεί. Χρειάζεται και εμείς να παίξουμε ένα ρόλο γέφυρας και συνεργασίας τω φορέων μεταξύ τους και με τη νέα δημοτική αρχή.

Από τα "αρνητικα", χαρακτηριστικό λίγο της ανοργανωσιάς μας ως κοινωνία, είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος που να αναλάβει να κάνει έναν κατάλογο με όλους τους συμμετέχοντες, με στοιχεία για τον φορέα που εκπροσωπούσαν, τηλ και εμαιλ επικοινωνίας ώστε να δημιουργηθεί μια βάση αναφοράς που να εμπλουτίζεται. Η "αυτοργάνωση" στο 5ο Διαμέρισμα λειτούργησε καλά, αλλά σε άλλα Διαμερίσματα υπήρξε πιο περιορισμένη συμμετοχή λόγω ανυπαρξίας παρόμοιων καταλόγων, απότι έλεγαν κάποιοι του ΔσΠ που ήταν σε όλες τις συναντήσεις. 

Νάγια Παπαλιάκου, Νικος Χρυσόγελος (ελήφθη 16-12-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή

Πλατεία Αμερικής

4/3/2010: Η συγκέντρωση των ακροδεξιών στην Πλατεία Αμερικής άρχισε αλλά η αστυνομία παρενέβη βάσει σχεδίου για να εμποδίσει τη συνάντηση με τις ομάδες αντιεξουσιαστών κ αριστερών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί στο παρκάκι δίλα στην πλ. Αμερικής. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν οι ακροδεξιοί απο την αστυνομία στη μια πλευρά της πλατείας όπου και  φάνηκε το πραγματικά μικρό αριθμητικό μέγεθος των συγκεντρωμένων.

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ 2 ΚΟΠΕΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23/3/10

Πλατεία Αμερικής τριτη μεσημερι, λιγο πριν τη συγκεντρωση για τους μεταναστες:
Eγώ με μια κοπέλα, στα πλαίσια ενός σεμιναρίου για θεατρικο παιχνιδι σε παιδιά, βγαίνουμε στην πλατεία Αμερικής, με σκοπό να μαζέψουμε παιδιά και να τα φέρουμε στην αίθουσα που γινόταν το σεμινάριο, η οποία ήταν πολύ κοντά στην πλατεία. (το σεμιναριο & η δικη μας συμβολη, ηταν καθαρα επαγγελματικη & όχι εθελοντικα σε καποια ΜΚΟ)
Βγηκαμε ντυμενες ως ξωτικα & επιχειρησαμε να προσεγγισουμε γονεις με παιδια με καποια τυπικα δωρακια. Κατσαμε περιπου μιση ωρα & βρηκαμε μονο μεταναστες στη πλατεια & ετσι προσεγγισαμε μια αφρικανη μαμα με 4 παιδακια. Θα καθόμασταν κι άλλο εαν δεν μας διέκοπτε μια παρέα 4 φασιστοειδών 25αρηδων, οι οποίοι μόλις μας είδαν να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά και τους γονείς τους, άρχισαν να μας βρίζουν, να μας λένε πουλημένες Ελληνίδες και πουτάνες και αφού εμείς ανταποδώσαμε τις βρισιές, μας πήραν στο κυνήγι και μας πέταγαν ό,τι κρατούσαν στα χέρια τους (μπουκαλάκια νερού δλδ) εκ των οποίων το ένα βρήκε την άλλη κοπέλα στο κούτελο. Η κοπέλα φοβήθηκε και έτρεξε να προστατευτεί, πίσω απο κάτι μπάτσους που βρίσκοταν εκεί κοντά, ενώ εμένα συνέχιζαν να με κυνηγάνε μεχρι που μπήκα σε ένα μαγαζί που είχε λίγο κόσμο κι εκεί σταμάτησαν, αφού έφαγα και κανα δυο κλωτσίδια.
Πέρασε λίγη ώρα κι υστερα πήγα εκεί που γινόταν το σεμινάριο να τους πω τί έγινε και να δω αν επέστρεψε και η κοπέλα. Η κοπέλα επέστρεψε με ρητή διαταγή απ τους μπάτσους, στους οποίους πήγε να προστατευτεί, να μην τολμήσουμε να το ξανακάνουμε αυτό γιατί προκαλέσαμε και ότι αυτοί δε θα είναι άλλη φορά εκεί για να τη "σώσουν". Ενας μάλιστα της είπε ότι με το δίκιο τους αγρίεψαν και ότι δεν είναι δουλειά μιας Ελληνίδας να ψυχαγωγεί αλλοδαπούς. Οι κοπέλες βέβαια που έκαναν το σεμινάριο, φοβηθηκαν και μόλις τους είπα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι εγώ θα ξαναπήγαινα να παίξω με παιδιά αλλοδαπών, με κοίταξαν περίεργα και μου απαγόρευσαν να πάω με στολές του γραφείου που διοργανώνει τις εκδηλώσεις.  
Καταγγελω ολο αυτό το συμβαν που είναι καθημερινο φαινομενο σε πολλες γειτονιες της Αθηνας.

(Ελήφθη 23-3-2010)

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr

 ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ

 29 Μαρτίου 2010

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΒΙΑ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 Τετάρτη 31 Μαρτίου, ώρα 18.00 συγκέντρωση, ενάντια στη βία, στη λεωφόρο Ιωνίας και Βυζαντίου,  Κ. Πατήσια, στο σημείο όπου σκοτώθηκε από τη βόμβα ο νεαρός Αφγανός

 Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Πατησίων – Κυψέλης εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αυξανόμενη βία στην περιοχή μας, ως αποτέλεσμα σειράς εγκληματικών πράξεων, τοποθέτησης βομβών ή ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων. Το πρόσφατο περιστατικό της έκρηξης  βόμβας που είχε “τοποθετηθεί” σε κάδο σκουπιδιών και στέρησε τη ζωή σ' ένα 15χρονο παιδί που αναζητούσε στη χώρα μας ασφαλές καταφύγιο για να ξεφύγει από τις βόμβες στο Αφγανιστάν, υπενθυμίζει, με εξαιρετικά δραματικό τρόπο, ότι η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και όποια δικαιολογία κι αν χρησιμοποιεί παραμένει πάντα επαχθής.

   Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πατησίων – Κυψέλης καλούν τους πολίτες σε έμπρακτη διαμαρτυρία για την προσπάθεια δημιουργίας στη χώρα μας “συνθηκών Αφγανιστάν και Ιράκ” με τις σφαίρες να πέφτουν σαν το χαλάζι και τις βόμβες να υποκαθιστούν την πολιτική αντιπαράθεση. Η κοινωνία πρέπει να δείξει ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχεται τις πρακτικές απομονωμένων ομάδων που επιδιώκουν να μιλάνε στο όνομά της με βόμβες και σφαίρες.

  Ως δημοκρατικοί πολίτες αντιδράμε είτε αφαιρείται η ζωή Έλληνα πολίτη, όπως στην περίπτωση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού,  είτε μετανάστη, όπως του Αλβανού που έχασε τη ζωή του στο Βύρωνα από τους αστυνομικούς που πυροβολούσαν εναντίον κακοποιών ή του 15χρονου Αφγανού που διαμελίστηκε από τη βόμβα κάποιων «επαναστατών».

     Ο τραγικός θάνατος του 15χρονου Αφγανού και ο τραυματισμός της μητέρας και της αδελφής του, ενώ έψαχναν μέσα στους κάδους σκουπιδιών για ανακυκλώσιμα υλικά, για να διασφαλίσουν τα ελάχιστα μέσα για την επιβίωσή τους, φέρνει στην επιφάνεια μια άλλη πραγματικότητα :χιλιάδες συμπολίτες μας – Έλληνες και μετανάστες –  ψάχνουν την ελπίδα στα σκουπίδια εκεί που αρκετοί από μας με μεγάλη ευκολία πετάμε τα “προϊόντα” της καταναλωτικής μας κοινωνίας. 

    

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πατησίων-Κυψέλης λέμε:

- Όχι στη βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, ναι στη διεύρυνση και στην ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας. Απαιτούμε από τις ομάδες που έχουν επιλέξει να ασκούν βία να παρατήσουν τις βόμβες και τα όπλα, δεν είναι παιχνίδια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί ζωές.

- Όχι στο φοβικό κράτος που στηρίζεται στην καταστολή και την απόγνωση των πολιτών.

- Όχι στη ξενοφοβία και το ρατσισμό,  ναι σε μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική προς όφελος και των Ελλήνων πολιτών και των μεταναστών.

- Ναι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην αναβάθμιση των γειτονιών, στην ασφάλεια για όλους, και για τους Έλληνες πολίτες και για τους μετανάστες. Μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε για να μετατρέψουμε τις γειτονιές μας σε χώρους επικοινωνίας, συνάντησης, ανθρώπινης διαβίωσης.