Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πατήσια (επόμενο: Πατήσια 2)

Γαζία, Πάτμου και Καραβία, Μιναϊδη-Φωτιάδη, Παγοποιείο ΦΙΞ, Πρακτορεία οδού Λιοσίων, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Α - Β», Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Διάφορα Δημοτικά,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων www.epitropi.blogspot.com

άλλη διεύθυνση: www.kiproukaipatision.blogspot.com

Γαζία:

Συγκροτήθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας για το οικόπεδο της "Γαζίας" στα Κάτω Πατήσια και έστειλε υπόμνημα με δεκάδες υπογραφές προς τον Δήμο για διαμόρφωση του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο. (ΠΑΤΗΣΙΑ, Οκτώβριος 1999)

Επιστροφή στην αρχή

Γαζία: ένα κυοφορούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στα Πατήσια
ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Τη στιγμή που ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Αθήνας, η καθημερινότητα των πολιτών εξακολουθεί να είναι γεμάτη από «μικρά προβλήματα», τα οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλα για αυτούς που τα βιώνουν. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της «Γαζίας».
Στα Κάτω Πατήσια μεταξύ των οδών Σκιάθου, Αιλιανού και Ευγενίου Καραβία υπάρχει ένας αδόμητος, κατάφυτος χώρος περίπου 2 στρέμματα γνωστός με το όνομα «Γαζία». Εδώ και 15 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν επανειλημμένα για να αποδοθεί αυτός ο χώρος πρασίνου σε κοινή χρήση, ως μια ανάσα οξυγόνου σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και όλης της Ευρώπης. Για την περιοχή υπήρχαν μελέτες του Δήμου της Αθήνας στο πρόγραμμα «Γειτονιές σε κρίση», που παρέμειναν στα συρτάρια και σ΄ αυτά τα δεκαπέντε χρόνια η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την ανέγερση πολυάριθμων πολυκατοικιών.
Ο Δήμος ανταποκρίθηκε στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και πριν δώδεκα χρόνια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 692/7-7-1994
παραμονές των τότε δημαρχικών εκλογών) τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης και χαρακτήρισε το χώρο της Γαζίας ως χώρο πρασίνου και υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, τη γωνία Ευγενίου Καραβία και Αιλιανού ως χώρο βρεφονηπιακού σταθμού και προέβλεψε ένα πεζόδρομο μεταξύ Σκιάθου και Καραβία. Ο χώρος κηρύχτηκε προς απαλλοτρίωση και τοποθετήθηκε σχετική επιγραφή του Δήμου. Από τότε όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα, παρ΄ όλο που στα προεκλογικά προγράμματα όλων των συνδυασμών και των δημάρχων που εκλέχτηκαν (Δ. Αβραμόπουλος, Ν. Μπακογιάννη) υπήρχε πάντα η υπόσχεση για το κοινόχρηστο πράσινο στη Γαζία.
Ο χώρος ήταν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, που, αφού ο Δήμος δεν προχωρούσε στην απαλλοτρίωση, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης και ταυτόχρονα διενεργούσε επανειλημμένους διαγωνισμούς για την πώληση του ακινήτου. Πριν λίγους μήνες ο αγοραστής βρέθηκε και πριν μερικές μέρες τοποθέτησε τη δική του επιγραφή στο χώρο. Πρόκειται για οικοδομική επιχείρηση.
Η δικαστική απόφαση επίκειται και εφ΄ όσον ο Δήμος δεν εγγράψει αμέσως σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του για τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης, σύντομα θα δούμε ένα μεγαθήριο από μπετόν (υπολογίζεται περίπου 7.000 τ.μ.).
Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ξανά. Συγκέντρωσαν 400 υπογραφές και παραβρέθηκαν σε δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα εισήχθη από τον κ. Φ. Κουβέλη και υποστηρίχτηκε από τον κ. Σ. Χαλβατζή και τους συμβούλους της μειοψηφίας κ.κ. Β. Γείτονα, Π. Μπέη και άλλους. Ο δήμαρχος κ. Θ. Μπεχράκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χ. Ακριτίδης δέχτηκαν το δίκαιο του αιτήματος και το ΔΣ αποφάσισε να ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες για ένα έτος και να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση η απαλλοτρίωση του χώρου με εισήγηση του κ. Ακριτίδη.
Αυτό όμως δεν έγινε. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν την 1/10 μεγάλη συγκέντρωση για τη σωτηρία του κηρυγμένου χώρου πρασίνου της Γαζίας. Τα αιτήματα των κατοίκων παρουσίασαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων και της Επιτροπής Κατάληψης του χώρου Πάτμου και Καραβία. Παραβρέθηκαν, μίλησαν και συμπαραστάθηκαν στους κατοίκους, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Αλ. Τσίπρας, ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Μπέης από το ψηφοδέλτιο του κ. Κ. Σκανδαλίδη, υποψήφιοι των συνδυασμών του Σ. Χαλβατζή και Γ. Μαυρίκου και εκπρόσωποι άλλων κινήσεων και επιτροπών. Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του συνδυασμού του κ. Κακλαμάνη.
Την περασμένη Πέμπτη 5/10 ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash (εκπομπή κ. Δ. Καλογεροπούλου) έκανε εκτεταμένο ρεπορτάζ για το θέμα και οργάνωσε μια ad-hoc δημόσια συζήτηση, στην οποία παρενέβη ο αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης και επιβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί ο χώρος. Οι κάτοικοι όμως είναι ανάστατοι. Πέρασαν δώδεκα χρόνια και ο νέος δήμαρχος θα είναι ο 4ος στη σειρά. Ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι να εντείνουν τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις τους για να σωθεί αυτός ο ελεύθερος χώρος, ανάσα πρασίνου για τη γειτονιά τους. ΕΠΟΧΗ 15-10-06

Επιστροφή στην αρχή

«Σώστε τη "Γαζία" από το μπετόν»

Ενας μικρός πράσινος παράδεισος, μόλις 2 στρεμμάτων, στα Κάτω Πατήσια, γεμάτος κυπαρίσσια που υψώνονται περήφανα και φτάνουν ίσαμε τους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών της περιοχής προσφέροντας ανάσα οξυγόνου στους ενοίκους, κινδυνεύει να χαθεί!

Πρόκειται για τη «Γαζία», έναν κατάφυτο χώρο ανάμεσα στις οδούς Σκιάθου, Αιλιανού και Ευγενίου Καραβία. «Βγαίνω στο μπαλκόνι και αγγίζω τα κυπαρίσσια, αναπνέω οξυγόνο», λέει στην «Ε» η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, κάτοικος της οδού Σκιάθου. Ωστόσο, για άλλη μία φορά ένας ακόμη χώρος πρασίνου κινδυνεύει από τον μεγαλύτερο εχθρό του, το μπετόν, με συμμάχους του το κέρδος αλλά και την αδράνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκαλώντας εύλογα την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για συστηματικό εμπαιγμό του Δήμου Αθηναίων. Οπως λέει στην «Ε» ο Κώστας Ζάμπας, κάτοικος της περιοχής, «η "Γαζία" από το '94, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου (7/7), χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου και υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, με την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Αθηνών στα Πατήσια. Επίσης, η γωνία Ευγενίου Καραβία και Αιλιανού χαρακτηρίστηκε ως χώρος βρεφονηπιακού σταθμού και προβλεπόταν η δημιουργία πεζόδρομου μεταξύ των οδών Σκιάθου και Καραβία. Παρ' όλα αυτά, για 12 ολόκληρα χρόνια ο δήμος αδρανεί, αφού, αν και ο χώρος κηρύχτηκε προς απαλλοτρίωση, δεν έχει καταβάλει το απαιτούμενο ποσό. Αυτό έχει ως συνέπεια η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει ο χώρος, να προσφύγει δικαστικά και να ζητήσει να αποχαρακτηριστεί ο χώρος, βγάζοντάς τον σε δημοπρασία. Τον Μάρτιο μάλιστα βρέθηκε αγοραστής, ονόματι Σπύρος Γεωργίου, ο οποίος, όπως μας είπε, αγόρασε τον χώρο για να χτίσει». Επειδή έφτασε ο κόμπος στο χτένι, οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο, με συμπαραστάτες τους τους Σπύρο Χαλβατζή και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι μίλησαν για τη «Γαζία» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αν και αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας και δεσμεύτηκε ο δήμος κατά την επόμενη συνεδρίαση, στις 18/9, να κατατεθεί πρόταση σύμφωνα με την οποία θα δοθεί το σχετικό κονδύλι για την απαλλοτρίωση της «Γαζίας», οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί...Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ  ΓΑΖΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ     (ΣΚΙΑΘΟΥ – ΑΙΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΚΑΡΑΒΙΑ)

Απόσπασμα επίσημου χάρτη. Δήμος Αθηναίων. Δ/νση Πληροφορικής (Δ.Α.Ε.Μ gis@daem.gr).

Με το όνομα «Γαζία» είναι γνωστός ένας αδόμητος κατάφυτος χώρος περίπου 2 στρέμματα στα Κάτω Πατήσια μεταξύ των οδών Σκιάθου, Αιλιανού και Ευγενίου Καραβία.

Ο Δήμος πριν από 12 χρόνια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 692/7-7-1994) τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης και χαρακτήρισε το χώρο της Γαζίας ως χώρο πρασίνου και υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, τη γωνία Ευγενίου Καραβία και Αιλιανού ως χώρο βρεφονηπιακού σταθμού και προέβλεψε ένα πεζόδρομο μεταξύ Σκιάθου και Καραβία.

Ο χώρος ήταν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επειδή ο Δήμος δεν προχωρούσε στην απαλλοτρίωση, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να γίνει αποχαρακτηρισμός του χώρου από χώρος πρασίνου σε οικοδομήσιμο οικόπεδο. Το καλοκαίρι του 2006 ο χώρος πουλήθηκε σε οικοδομική επιχείρηση, η οποία επέσπευσε τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού και προτίθεται να προχωρήσει αμέσως στην οικοδόμηση του χώρου.

Το προηγούμενο και το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις τους, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων, επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να παραμείνει χώρος πρασίνου και ενέγραψαν στον προϋπολογισμό του 2007 συγκεκριμένο ποσό για την απαλλοτρίωση του χώρου.Όμως οι σωστές ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου καθυστερούν αδικαιολόγητα με τον κίνδυνο να μείνουν απλές ευχές οι μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ενέργειες αυτές είναι βεβαίως αντικείμενο των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά ο συντονισμός και η επίσπευσή τους είναι στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του νέου Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να αποβούν  μοιραίες.

Στις 9 Μαρτίου 2007 εκδικάζεται στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγή του νέου ιδιοκτήτη για την ανάκληση του χαρακτηρισμού του χώρου.

Απώλεια του κηρυγμένου χώρου – ανάσας πρασίνου σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Ευρώπης, η οποία στερείται παντελώς το πράσινο,  θα ήταν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σε καμία περίπτωση..

Καλούμε λοιπόν όλους τους γείτονες αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την σωματική και ψυχική υγεία την δική του και των παιδιών του στην συγκέντρωση –διαμαρτυρία που θα κάνουμε την Κυριακή 4 Μαρτίου 2007 στις 12 το μεσημέρι στην διασταύρωση των οδών Αιλιανού και Σκιάθου και στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, 25ο Τμήμα (οδός Ριανκούρ, Αμπελόκηποι) την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2007 το πρωί στις 10 προκειμένου με την παρουσία μας στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για μια ζωή ποιοτικά καλύτερη.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΖΙΑΣ

ΕΠΕΙΓΟΝ: Καλούμε όλους τους γείτονες αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την σωματική και ψυχική υγεία την δική του και των παιδιών του στην συγκέντρωση –διαμαρτυρία που θα κάνουμε την *_Κυριακή 4 Μαρτίου 2007 στις 12 το μεσημέρι στην_* *_διασταύρωση των οδών Αιλιανού και Σκιάθου_* και στην εκδίκαση της υπόθεσης στο *_Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, 25^ο Τμήμα (οδός Ριανκούρ, Αμπελόκηποι)_* *_την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2007 το πρωί στις 10_* προκειμένου με την παρουσία μας στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για μια ζωή ποιοτικά καλύτερη.
τηλ. επικοινωνίας 210 2011523, 6934563601

Επιστροφή στην αρχή

Πάτμου και Καραβία:

Το κτήμα είναι ιδιοκτησίας Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και βρίσκεται σε κατάληψη από τους περίοικους, που αντιδρούν στη δημιουργία σχολείου. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΟΣΚ προχωράει σε έξωση των επιχειρήσεων Σαρακάκη από το οικόπεδο της Δευκαλίωνος και Αγ. Λουκά, για να στεγάσει το 79 δημοτικό σχολείο. Ο ΟΣΚ σκοπεύει να μετατρέψει το κτήμα Πάτμου και Καραβία όχι σε σχολείο αλλά σε Πολιτιστικό Πάρκο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων και κινήσεων (Πατήσια, Οκτώβριος 1999) Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Επιστροφή στην αρχή

14 χρονια ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

To κτήμα “Πάτμου και Καραβία”, είναι πλέον όχι μόνο πνεύμονας πρασίνου για τα Πατήσια, αλλά και χώρος συνάντησης και δημιουργίας, χώρος έκφρασης και επικοινωνίας, “ελεύθερος χώρος”.

Στην άστοχη απόφαση απαλλοτρίωσης του χώρου από τον ΟΣΚ, με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος σχολείων, απάντησαν οι κάτοικοι πριν από 14 χρόνια. Μπροστά στον κίνδυνο να στερηθούν το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή, κατέλαβαν το κτήμα αποτρέποντας έτσι την τσιμεντοποίησή του.

Το κτήμα αυτό είναι στην πραγματικότητα ο κήπος ενός διώροφου νεοκλασσικού κτίσματος, που με τα υποστατικά του και τον αύλιο χώρο του, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας των αρχών του αιώνα.

Στο χώρο αυτό, την “κατάληψη” για τους “φίλους” της, παίζουν τα παιδιά (παιδιά που συνήθως δεν μιλουν την ίδια γλωσσα), συναντιούνται οι γείτονες και επανειλημένα φιλοξενούνται εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, γιορτές γνωριμίας με τους μετανάστες και την κουλτούρα τους, συζητήσεις, παιδικά δρώμενα, μαθήματα ελληνικών, κ.λ.π. ενώ αποτελεί μόνιμο στέκι ομάδων όπως “η φυλή του Ποδήλατου” και οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ δεν στάθηκε στα στενά όρια της “Πάτμου και Καραβία”, αλλά διεκδίκησε και πέτυχε την κατασκευή σχολείων στου Λαμπρόπουλου, πρότεινε εναλλακτικούς χώρους για σχολεία στην περιοχή μας, όπως του Σαρακάκη και του Μ. Φωτιάδη, ήταν παρών στους αγώνες για το Αλφα – Βητα, τη διάσωση του χώρου Δημητριάδη, τη Θερμίδα και την Γαζία.

Το κτήμα “Πάτμου και Καραβία” διαμορφώνεται και συντηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους και με την λειτουργία του επί 14 χρόνια έχει καταφέρει να σηματοδοτήσει την ανασύνθεση της έννοιας της γειτονιάς, σε μια συνοικία που έχει απωλέσει από καιρό τη συνοχή του κοινωνικού της ιστού. Με λίγα λόγια, μια ομάδα ενεργών πολιτών, χωρίς κομματική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη κατάφερε να αναδείξει αξίες όπως αυτές της συλλογικότητας και της συμμετοχής, ανάγοντας το κτήμα “Πάτμου και Καραβία” σε αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό πάρκο.

Κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης του χώρου, θα μας βρει ενάντιους. Ζητάμε την συμπαράστασή σας στον αγώνα μας.

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΤΜΟΥ & ΚΑΡΑΒΙΑ

Με διήμερο εκδηλώσεων στις 4 & 5 Ιουνίου, γιορτάζει το κτήμα Πάτμου & Καραβία. (Ευγενίου Καραβία 23, κάτω Πατήσια), τον εορτασμό των 16 χρόνων της Κατάληψης του χώρου από τους κατοίκους της γειτονιάς.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

8.00: Συζήτηση με θέμα:

Η αυτοργάνωση των πολιτών στην καθημερινή ζωή – Ελεύθεροι χώροι – Καταλήψεις.

Ομιλητές: Ελένη Πορτάλιου: Αναπλ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Ηλίας Γιαννίρης: Από το παρατηρητήριο των ελεύθερων χώρων

Παναγιώτης Καλαμαράς: Εκδότης

9.30: Προβολή ταινίας μικρού μήκους με περιεχόμενο τις πρώτες καταλήψεις στέγης μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. “Their world time”

10.00: Μουσική βραδιά

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

2.00: Το μεγάλο φαγοπότι: “Η απονομή επάλθου, ενός τουρνουά ταβλιού, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ”

7.30: Μουσικό απόγευμα με τους ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ

9.00: Προβολή ταινίας: “American history”

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 20 11 523

 Επιστροφή στην αρχή

22-23-24/6/07 Πατήσια Κατάληψη Πάτμου και Καραβία,

«Μέρες αλληλεγγύης-μέρες αυτοοργάνωσης».

22/6,    19:00, «Ζούμε στην ίδια γειτονιά»-συζήτηση με τις κοινότητες μεταναστών

            22:00 Θεατρική Παράσταση «Διαδρομές αλήθειας» από την ομάδα μεταναστών ΠΥΡΑΚΑΝΘΟΣ

            22:30 Χορευτική παράσταση oriental «Είδα φώς και βγήκα» από την ερασιτεχνική ομάδα χορού της Γ. Λάσκου

23/6     13:00 Συζήτηση «Μύθοι και πραγματικότητα- ο ρόλος των καταναλωτών», από τους συλλόγους βιοκαλλιεργητών-βιοκαταναλωτών. Παρουσίαση του βιβλίου του Οδ. Πανδή «τσιμπούσι»

            19:00 Καταλήψεις σε …καταστολή, Συζήτηση -ενημέρωση από την κατάληψη της Μυλλέρου και Γερμανικού

            22:00 Μουσική βραδιά

24/6     12:00 Χαριστικό παζάρι

            19:00 Ελεύθεροι χώροι σε …εξαφάνιση. Συζήτηση -ενημέρωση για τους ελεύθερους χώρους

            22:00 ΛαΪκό γλέντι με τους Ρεμπέτ-Ασκέρ

 

 Επιστροφή στην αρχή

Στις 21 και 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Αντικαταναλωτικό Φεστιβάλ «Δημιουργικές Αντιστάσεις» στο κτήμα της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία στα Κάτω Πατήσια (χάρτης πρόσβασης). Οκτώ συλλογικότητες εξερευνούν εναλλακτικές κοινωνικές δομές για την ικανοποίηση των αναγκών μας με τρόπους που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και καλλιεργούν σχέσεις αμοιβαιότητας και ισοτιμίας ανάμεσα σε παραγωγούς και χρήστες.

Γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τις εταιρείες! Αντί για συγκεντρωτικές ιεραρχίες που κατασπαταλούν και καταδυναστεύουν με σκοπό το κέρδος, οικοδομούμε αποκεντρωμένα δίκτυα με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και την ήπια διαβίωση.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

συζήτηση: «Δημιουργικές αντιστάσεις. Νησίδες ή ορμητήρια ελευθερίας?»

εργαστήρια/παρουσιάσεις:

- Ποδήλατο, ένας κοινωνικός μη καταναλωτικός τρόπος ζωής... (Ποδηλάτισσες)

- Πολύχρωμο εργαστήριο μεταποίησης ρούχων από το χαριστικό παζάρι

- Παρουσίαση από το Κηπάκι της Τσαμαδού (Κηπάκι της Τσαμαδού)

- Αντιστέκεται η φωτογραφία? (Fotofraxia)

- Εγκατάσταση και πρώτη βόλτα στο gnu/linux (sid)

- Κατασκευή Αυτοσχέδιας (DIY) Ανεμογεννήτριας (Farma)

- Παρουσίαση του παιδικού στεκιού (άτομα από το παιδικό στέκι)

- Κατασκευή μουσικών οργάνων από μη λειτουργικούς υπολογιστές (ufu)

- Το καλάθι, άμεση σχέση παραγωγών-καταναλωτών αγροτικών προϊόντων (Σπόρος)

προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, βίντεο για την κουλτούρα της κατανάλωσης και τις δημιουργικές αντιστάσεις.

 Επιστροφή στην αρχή

Μηναϊδη-Φωτιάδη:

Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Ιωνίας και Ιακωβάτων, έρημος και ερειπωμένος. Στις 17-10-95 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει λέσχη φιλίας και παιδικής χαράς. Το '97 ο Δήμος αγόρασε το χώρο και εξήγγειλε τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ αποτρέποντας τον ΟΣΚ να προχωρήσει σε ανέγερση σχολείου. Λίγε ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές (Οκτ. 1998) ο Δήμαρχος εγκαινίασε το Σπίτι του Ηθοποιού. Έκτοτε ουδέν νεώτερον για το χώρο, ενώ οι Ηθοποιοί προσανατολίζονται σε άλλο χώρο.

Σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικών αθλοπαιδιών και νηπιαγωγείου, μετατρέπει ο Δήμος Αθηναίων μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στα Πατήσια. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο Μηναΐδη - Φωτιάδη, το οποίο είχε αγοράσει ο δήμος πριν από τέσσερα χρόνια έναντι του ποσού των 400 εκατομμυρίων δραχμών. Προοπτικά ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να δημιουργήσει στον εν λόγω χώρο και υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 450 θέσεων. Ηδη συνεργεία του δήμου άρχισαν την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δραχμές. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)

Το 1995 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι στο χώρο πρόκειται να χτιστεί σχολικό κτίριο, πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και μικρό υπόγειο γκαράζ. Μέχρι την κατεδάφιση του κτιρίου υπήρχε ταμπέλα που έγραφε ότι ο χώρος θα λειτουργούσε ως σπίτι του ηθοποιού. Μετά την κατεδάφιση έμεινε και υπάρχει ακόμη και σήμερα ταμπέλα που αναφέρει ότι στο χώρο θα γίνει τριώροφο υπόγειο γκαράζ. Αυτό αναφερόταν κα ιστα τεχνικά προγράμματα του Δήμου, μέχρι το φετινό τεχνικό πρόγραμμα (2002) που αναφέρει ότι εκεί πρόκειται να γίνει πλατεία, προϋπολογισμού .34 εκατ. Δρχ. (Εφημερίδα ΠΑΤΗΣΙΑ, Φεβ. 2002)

Επιστροφή στην αρχή

Παγοποιείο ΦΙΞ:

Κατεδαφίζεται από χτες και το υπόλοιπο του κτιρίου του παλιού Παγοποιείου Φιξ στην Πατησίων, αυτή τη φορά και με την έγκριση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Παγοποιείο ήταν χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο. Το καλοκαίρι του 2000 ο Δήμος Αθηναίων είχε επιχειρήσει παράνομα να το κατεδαφίσει. Τότε, οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν πετύχει τη διακοπή των εργασιών, αλλά ήδη είχε κατεδαφιστεί ένα μεγάλο τμήμα του οικοδομήματος. Στη συνέχεια η υπόθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο με οριακή πλειοψηφία 7-6 συνηγόρησε υπέρ του αποχαρακτηρισμού του κτιρίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την πλήρη κατεδάφισή του. Το Συμβούλιο έκρινε τότε πως δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν περί τα 3 δισ. από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του κτιρίου, τη στιγμή που το έργο είχε αποσυρθεί από τα περιφερειακά προγράμματα Αττικής του Γ' ΚΠΣ. Θεώρησαν υπερβολικό το ποσόν για ένα κτίριο για το οποίο δεν υπήρχε πρόθεση αξιοποίησης από το δήμο και το οποίο θα κατέληγε σε κτίριο-φάντασμα. Η πρόθεση του δήμου είναι να διαμορφώσει εκεί ένα πάρκο για την αναψυχή των πολιτών χωρίς νέα κτίρια και αναψυκτήρια. Να δούμε. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/03/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Πρακτορεία οδού Λιοσίων:

Τον Δεκέμβριο 2000 λήγουν οι άδειες λειτουργίας των Πρακτορείων. Ο Υπ. Μεταφορών ανέθεσε σε ομάδα ειδικών να υποβάλουν προτάσεις μεταφοράς τους σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Αθήνας. Ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των Κάτω Πατησίων οδεύει προς επίλυση. Θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν διαδικασίες απόκτησης του χώρου των πρακτορείων από το Δήμο, πριν ξεφυτρώσουν νέες πολυκατοικίες... (Πατήσια, Οκτώβριος 1999).

Επιστροφή στην αρχή

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Α - Β»  

 

Απειλείται με τσιμεντοποίηση   Πάκιας Μανόλης

Ο θερινός κινηματογράφος «Α-Β», ο οποίος απειλείται με τσιμεντοποίηση

Με τσιμεντοποίηση απειλείται ένας ακόμη ελεύθερος χώρος, από τους τελευταίους, στην πολύπαθη περιοχή των Πατησίων, μετά από πρωτοφανή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και μπροστά στην επίμονη διεκδίκησή του από μεγαλοεργολάβο. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο του πρώην κινηματογράφου «Α - Β», συνολικής έκτασης 3,2 στρεμμάτων.

Το κτίσμα του «Α - Β», αν και το ΚΣΝΜ το είχε αρχικά κηρύξει διατηρητέο ως νεοκλασικό, εντούτοις, με δεύτερη απόφασή του, το ...αποχαρακτηρίζει. Ετσι, ανοίγει το δρόμο για την τσιμεντοποίησή του, αφού πλέον αρκεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - του οποίου προΐσταται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής - να υπογράψει τη νέα απόφαση. Ο χώρος διεκδικείται εδώ και πολλά χρόνια από το μεγαλοεργολάβο Π. Ζέρβα, ο οποίος προβάλλει τίτλους ιδιοκτησιών και επιδιώκει να κατασκευάσει πολυκατοικίες.

Το ιστορικό έχει ως εξής: Τον Αύγουστο του 2000, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, ο χώρος είχε χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» (ΦΕΚ 1059 Δ'), μετά από συνεχείς αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Η απόφαση αυτή είχε έρθει σαν συνέχεια της κατά πλειοψηφία αντίστοιχης γνωμοδότησης του ΚΣΝΜ (Φλεβάρης του ίδιου έτους).

Ο μεγαλοεργολάβος Ζέρβας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση της απόφασης, το οποίο με απόφασή του (αριθμός 3906/2003), δικαίωσε το μεγαλοεργολάβο και ακύρωσε την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, διότι «παρέστησαν τόσο η πρόεδρος του ΚΣΝΜ, όσο και ο αναπληρωτής της, κατά παράβαση των διατάξεων».

Ετσι, πριν από περίπου δύο μήνες, το ΚΣΝΜ, ξανασυνεδρίασε με την τακτική του σύνθεση για την εξέταση του ίδιου θέματος. Και όμως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο «Ρ», αντί να επικυρώσουν την παλαιότερη απόφαση του ίδιου Σώματος, «αποφάνθηκαν» ότι ο χώρος πρέπει να αποχαρακτηριστεί από «ιστορικός τόπος». Στην ουσία, ανοίγουν το δρόμο στο μεγαλοεργολάβο να κατασκευάσει τις πολυκατοικίες, καταστρέφοντας έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής. Το μόνο που μένει, για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να συνυπογράψει την τελευταία απόφαση του ΚΣΝΜ.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση», δηλώνει στο «Ρ», ο Κ. Ιωαννάτος μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής. «Αντί να επικυρώσουν την παλιότερη απόφασή τους, έκαναν στροφή 180 μοιρών, ανοίγοντας το δρόμο στις ορέξεις του μεγαλοεργολάβου. Το γεγονός αυτό εγείρει τεράστια ερωτήματα»...  Ριζοσπάστης 29-6-2005

Επιστροφή στην αρχή

ΑΒ: Aνάσα ζωής για τα Πατήσια

Ανάσα ζωής για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής των Πατησίων αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, να προχωρήσει άμεσα στην αγορά του χώρου που βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος "ΑΒ" στην οδό Θεοτοκοπούλου 34 .
Πρόκειται για μία έκταση 3,5 στρεμμάτων στην "καρδιά" μίας από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας εδώ και 20 χρόνια ζητούσαν την παρέμβαση του Δήμου για την αξιοποίηση της. Όλο αυτό το διάστημα οι φορείς της περιοχής ζητούσαν να αποδοθεί η έκταση στους κατοίκους της και για το σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί αποφάσεις του Διαμερισματικού Συμβουλίου, ψηφίσματα συλλόγων ενώ είχαν γίνει και κινητοποιήσεις.
Στο χώρο των 3,5 στρεμμάτων βρίσκεται εκτός από τον παλιό θερινό κινηματογράφο ο οποίος δεν λειτουργεί εδώ και περίπου 15 χρόνια και ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό διώροφο διατηρητέο κτίριο.
Στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων είναι να ανακαινισθεί ο θερινός κινηματογράφος για να λειτουργήσει ξανά ως δημοτικός και να αναπαλαιωθεί το διώροφο κτίριο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες του Δήμου και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Παράλληλα η υπόλοιπη έκταση θα διαμορφωθεί σε ένα πάρκο αναψυχής για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους με στόχο να αποτελέσει συνέχεια του Πάρκου Φιξ έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων που έχει ανακαινισθεί ήδη από τον Δήμο Αθηναίων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αγορά της έκτασης έγινε έναντι του ποσού του 1.675.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 1.924.000 ευρώ, δηλαδή σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή αφού είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντικειμενική της αξία.
Η πρωτοβουλία του Δήμου έρχεται να διασώσει την τελευταία στιγμή τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού είχε αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό του. Πηγή: cityofathens.gr

Επιστροφή στην αρχή

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2006/2

Κυψελιώτη, Αθηναίε,

Σου κλέβουν τον χώρο σου! Το πράσινό σου! Την ανάσα σου!

Ο Δήμος Αθηναίων μέσα στον κερδοσκοπικό πυρετό του να αναθέτει έργα σε εργολάβους για να τα εκμεταλλεύονται, θέλει να καταστρέψει το πάρκο που βρίσκεται στην γωνία των οδών Πατησίων και Κύπρου για να κατασκευάσει γκαράζ.

Αυτό το πάρκο που έγινε μετά από αγώνες των κατοίκων, και προσφέρει έστω και μία μικρή ανάπαυλα πρασίνου μέσα στο ατελείωτο τσιμέντο της Αθήνας, της πόλεως με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις, θέλουν να σου το πάρουν!

Θέλουν να εκμεταλλευθούν κερδοσκοπικά κάθε ελεύθερο δημόσιο χώρο που είναι απαραίτητος για την υγεία μας, την αναπνοή μας, την ζωή μας!

Κυψελιώτη, Αθηναίε, οι ωραίες αναρτημένες μακέτες με φυτεμένο υψηλό πράσινο πάνω από τον υπό ανέγερση χώρο σταθμεύσεως είναι ψεύτικες και παραπλανητικές. Η αλήθεια βρίσκεται στον τεράστιο όγκο τσιμέντου με το λίγο γκαζόν και τους θνησιγενείς θάμνους που θα φυτρώνουν από πάνω -όπως συμβαίνει επάνω από όλα τα πάρκινγκ που έχουν κατασκευάσει μέχρι τώρα- και στο καυσαέριο που θα συγκεντρώνεται στην γειτονιά από τα επί πλέον αυτοκίνητα που θα πηγαινοέρχονται και θα σταθμεύουν!

Η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καλεί τον λαό του 6ου Διαμερίσματος αλλά και όλους τους πολίτες να πάρουν το θέμα στα χέρια τους και να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Πρόβλημα σταθμεύσεως ασφαλώς υπάρχει αλλά οι λύσεις είναι διαφορετικές.

Γράψτε τα στοιχεία σας στην κατάσταση που ακολουθεί και ξαναστείλτε μου το μήνυμα (triantafy@hotmail.com).

Ή τυπώστε την κατάσταση, γράψτε τα στοιχεία σας, υπογράψτε και προωθήστε την σε άλλους. Όταν γεμίσει η σελίδα παρακαλούμε τηλεφωνήστε στα τηλ. 210 8230173 (κα Βέρα Καραγιάννη) ή 210 8649263 (κος Δημήτρης Τριανταφύλλου).


ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι της Κυψέλης του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες καταδικάζουμε την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να καταστρέψει το πάρκο στην γωνία των οδών Πατησίων και Κύπρου για να κατασκευάσει χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων! Δηλώνουμε ότι θα αγωνισθούμε για να αποτρέψουμε αυτά τα αντικοινωνικά σχέδια! Απαιτούμε να μην θιγεί το πάρκο αλλά να αναβαθμισθεί και να επεκταθεί σε όλο τον διαθέσιμο χώρο.  Για πληροφορίες και παράδοση των υπογραφών: τηλ.: 2108649263 και 210 320 3032

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

         ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕ-ΦΩΝΟ

 

E-MAIL

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΔΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ

ΠΟΛΗ-ΤΑΧ.ΚΩΔ.

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΜΠΤΗ 17/5/07, 8:00 μ.μ., Συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατοίκων μετά μουσικής για να μη γίνει γκαράζ το Πάρκο Πατησίων και Κύπρου

Επιστροφή στην αρχή

ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ: 1.000 φωνές υπέρ του πάρκου

«Δεν υπάρχουν περιθώρια να θυσιάσουμε άλλο πράσινο» και «Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του πάρκου», ήταν συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, από δεκάδες πολίτες της περιοχής.

Το πάρκο, έπειτα από απόφαση του δήμου, πρόκειται να παραχωρηθεί για 30 χρόνια στην εταιρεία κοινοπραξίας ΔΟΜΟΤΕΚ Α.Ε., για τη δημιουργία τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ, ενώ παράλληλα θα ανεγερθούν παιδική χαρά «υψηλού», όπως λένε, πρασίνου και αναψυκτήριο.

Οι περίοικοι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το «ξήλωμα» των περίπου 45 αιωνόβιων δέντρων του πάρκου και την τσιμεντοποίησή του, έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο τη συλλογή υπογραφών. Μέχρι τώρα, αυτές ανέρχονται περίπου στις 1.000, δίνοντας έτσι οι πολίτες τον δικό τους αγώνα για τη διαφύλαξη των λιγοστών εναπομείναντων χώρων πρασίνου.

Η Βέρα Καραγιάννη, μέλος της αγωνιζόμενης επιτροπής κατοίκων και διαμερισματική σύμβουλος στο 6ο διαμέρισμα Κυψέλης, τονίζει το αίτημα για διαφύλαξη του πάρκου και βελτίωσή του μέσω νέας δενδροφύτευσης. Με δυσφορία επισημαίνει ότι η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Ακριτίδη στη διαμαρτυρία τους ήταν ότι «το πάρκο είναι βρώμικο, εγκαταλελειμμένο και αποτελεί χώρο παράνομης στάθμευσης».

Μέχρι στιγμής, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Το δασαρχείο «δεν δίνει άδεια για την κοπή των δέντρων», όπως υποστηρίζουν οι δημότες, ενώ «ο δήμος θα στραφεί στην πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του».

«Η Κυψέλη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή με το λιγότερο πράσινο», λέει η διαμερισματική σύμβουλος Μαρίνα Βήχου, «και υπ' αυτήν την έννοια ο αγώνας για να σωθεί ακόμα και ένα δέντρο είναι αγώνας για τη ζωή».

Γ. Σακ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2007

Επιστροφή στην αρχή

Για την προστασία του πάρκου Κύπρου & Πατησίων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ με θέμα την προστασία του πάρκου που βρίσκεται Κύπρου και Πατησίων απεύθυναν οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Παρακάτω σας παραθέτουμε το κείμενο και την ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Για την Αθήνα την πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ευρώπη, κάθε ελεύθερος χώρος που έχει απομείνει θα πρέπει να προφυλάσσεται σαν "κόρη οφθαλμού" από τους αρμόδιους. Ένας τέτοιος χώρος είναι και αυτός που βρίσκεται Κύπρου & Πατησίων, ο οποίος όταν το 1989 τροποποιήθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και δημιουργίας Κέντρου Νεότητας, υλοποιώντας σχετικό αίτημα των κατοίκων του 6ου διαμερίσματος που με αγώνες διεκδίκησαν ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων.Από τότε ο χώρος των 2.400 τμ, που έχει δεκάδες ψηλά αιωνόβια δέντρα, παρ' όλη τη συστηματική εγκατάλειψη και υποβάθμισή του από το Δήμο Αθήνας, παραμένει μια μικρή όαση πράσινου και ανάπαυλας τόσο αναγκαία για την κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή.Όμως εδώ και κάμποσα χρόνια ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει τον χώρο για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ. Μάλιστα το 2006 υπόγραψε τη σχετική σύμβαση με την Κοινοπραξία "ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε." και της παραχωρεί "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Μπορεί στις διάφορες μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από τον χώρο πάρκινγκ θα δημιουργηθεί υψηλό πράσινο, όμως όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) απέδειξαν το αντίθετο ακριβώς. Άλλωστε υπάρχει και η πικρή πραγματικότητα για τα υπόγεια πάρκινγκ της Ευελπίδων, πλ. Εθν. Αντίστασης, πλ. Κάνιγγος, Κλαυθμώνος κλπ. που η κατασκευή υψηλού πρασίνου έμεινε μόνο στα χαρτιά και τις μακέτες. Επιπλέον η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, ενδεχόμενα κυλικεία, καταστήματα κλπ., οπότε είναι καθαρό ότι θα απομείνει ελάχιστος χώρος για υψηλόπράσινο. Ενώ η δημιουργία χώρου στάθμευσης και όλων των σχετικά μ' αυτόν χρήσεων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο κυκλοφοριακά την ήδη φορτωμένη περιοχή και θα πολλαπλασιάσει τους ρύπους του περιβάλλοντος.Να σημειωθεί ότι επί της οδού Κύπρου (απέναντι από το σημερινό πάρκο και ενδεχόμενα το αυριανό υπόγειο πάρκινγκ) λειτουργούν δύο Δημοτικά Σχολεία (21ο και 165ο ) και δύο Νηπιαγωγεία.Αίτηματων κατοίκων της περιοχής είναι η ματαίωση του έργου και η λήψη άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων για την αναβάθμιση του πάρκου και την χρήση του προς όφελος των κατοίκων σαν χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και αναψυχής. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τους ελά-χιστους εναπομείναντες χώρους πρασίνου όπως αυτόν στην Κύπρου και Πατησίων ώστε να παραμείνει χώρος κοινόχρηστου πράσινου, παιδικής χαράς και δημιουργίας Κέντρου Νεότητας και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά παρέχοντας στους κατοίκους ένα ελεύθερο χώρο που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Αντώνης Σκυλλάκος

www.athinapoli.gr (29-5-2007)

Επιστροφή στην αρχή

«Σώστε τα δέντρα στην πλατεία Κύπρου»

Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι περίοικοι της πλατείας Κύπρου, προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή 12 υπεραιωνόβιων δέντρων (πεύκων και φοινίκων) από τον χώρο πρασίνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων. Σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής εναντίον του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας «ΔΟΜΟΤΕΚΑ». Η εν λόγω εταιρεία, με άδεια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, προχωρεί στην ανέγερση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην έκταση 2,5 στρεμμάτων της πλατείας Κύπρου, η οποία με αγώνες των κατοίκων έχει μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.
Στο χώρο αυτό ευδοκιμούν 46 αιωνόβια δέντρα και οι περίοικοι θεωρούν ότι με την κατ' αρχήν κοπή των 12 δέντρων δρομολογείται η εξαφάνιση και του ελάχιστου ίχνους πρασίνου στην περιοχή. «Ετσι αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου την "προστασία" του περιβάλλοντος και τους "καλύτερους όρους διαβίωσης των δημοτών;» ερωτούν οι κάτοικοι της πλατείας Κύπρου που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/09/2007

Επιστροφή στην αρχή

44 υπεραιωνόβια δένδρα στον βωμό του πάρκινγκ

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Οι προστατευόμενοι χώροι δεν προστατεύονται. Οι ελεύθεροι χώροι δέχονται διαρκή επίθεση. Μικρές νησίδες πρασίνου μέσα στη θάλασσα του μπετόν μετατρέπονται σε πάρκινγκ ή... πολυκατοικίες. Στην ακατασίγαστη επέλαση του τσιμέντου, αυτοί που μόνιμα αντιστέκονται είναι οι περίοικοι των «προς αξιοποίηση» ελεύθερων εκτάσεων. Που πνίγονται από την απουσία αέρα. Γι’ αυτό με τόση επιμονή συνασπίζονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν, προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Αυτές τις μέρες σε δυο διαφορετικά σημεία της Αττικής, στην Κυψέλη και στη Δραπετσώνα, κάτοικοι αγωνίζονται να σώσουν λίγα μέτρα, λίγα στρέμματα πρασίνου. με όλα τα μέσα.

Στην Κυψέλη

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδιάζει η Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του πάρκου στη γωνία των οδών Κύπρου και Πατησίων, το οποίο φιλοξενεί 44 υπεραιωνόβια δένδρα. Σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου Αθηναίων, τον Μάρτιο ξεκινούν οι εργασίες διαμόρφωσής του σε υπόγειο πάρκινγκ, αν και μέρος του ήδη χρησιμοποιείται -παρανόμως- σαν υπέργειος χώρος στάθμευσης. «Ρωτήσαμε την Τροχαία πώς επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό και μας απάντησε ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο (αυτή την ενημέρωση έχει). Απευθύναμε το ίδιο ερώτημα στη δημοτική Αστυνομία και μας απάντησε ότι αδυνατεί να κόψει κλήσεις, επειδή τα αυτοκίνητα είναι στο πάρκο... και όχι στον δρόμο», λέει στην «Κ» η κ. Μαρίνα Βήχου, εκπρόσωπος της Επιτροπής Διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα «Οδωνυμικά - Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας» του δήμου Αθηναίων (Μάρω Βουγιούκα, Βασίλης Μεγαρίδης, έκδ. 1993) το πάρκο Κύπρου και Πατησίων αναφέρεται ως «πάρκο Λέλας Καραγιάννη». Το σπίτι της ηρωίδας της Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στην ομώνυμη οδό.

Από την περασμένη Δευτέρα, καθημερινά, εκπρόσωποι της Επιτροπής συλλέγουν υπογραφές για να παραμείνει πράσινο το πάρκο στην πυκνοδομημένη Κυψέλη. Ας θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της Κυψέλης μετά από πολυετή αγώνα κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια του Δήμου που ήθελε την παλιά δημοτική αγορά Κυψέλης να μετατραπεί σε πάρκινγκ. «Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για αίτηση ακύρωσης, ενώ θα ζητήσουμε ασφαλιστικά μέτρα», προσθέτει η κ. Βήχου. «Επιθυμία μας είναι η ενεργοποίηση των φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, όπως σχολεία, σύλλογοι γονέων και δασκάλων, κλπ. προς την κατεύθυνση διάσωσης του πάρκου».

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας, η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αντίκειται στο άρ. 24 του Συντάγματος και των νόμων που απορρέουν από αυτό. «Δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δένδρου, ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου», αναφέρει σχετικά σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του δήμου Αθηναίων τον Μάιο του 2007.

Καθημερινή 1-2-08

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΤΗΛ.: 6974868736, 6977327802

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   ΩΡΑ 11:00 ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ !!!

ΟΧΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ !!!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!

ΝΑ ΦΥΤΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ   ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Επιστροφή στην αρχή

PARKO PATISIWN & KYPROY

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στη συμβολή των οδών Πατησίων & Κύπρου υπάρχει ένας μικρός χώρος πρασίνου απο τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην περιοχή. Στο πάρκο αυτό που αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο δροσιάς για τους κατοίκους της συνοικίας, υπάρχουν εκτός της χαμηλής βλάστησης και 45 δέντρα απο τα οποια 6 είναι υπεραιωνόβια πεύκα.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, ο καλύτερος φίλος των εργολάβων και πιστός στη λογική του «ό,τι παραμένει άχτιστο είναι χαμένα λεφτά»  θεωρεί ότι ακόμα και αυτός ο έσχατος ελεύθερος χώρος πρέπει να παραδοθεί για χτίσιμο και εκμετάλευση.

Ετσι αποφάσισε να τον παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία που θέλει να χτίσει εκεί ένα πολυόροφο γκαράζ. 

Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε -εδώ και δύο εβδομάδες- ότι στις αρχές Μαρτίου θα μπουν οι μπουλντόζες, προκειμένου να ξεριζωθούν τα δέντρα και να ξεκινήσει η οικοδόμηση και η μετατροπή του πάρκου σε ιδιωτικό πάρκινγκ υπερτοπικού χαρακτήρα. Που εκτός των άλλων δεν θα εξυπηρετεί βέβαια τις ανάγκες των περιοίκων, αλλά των πελατών των γύρω καταστημάτων και καφετεριών.

Στην Κυψέλη, την πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Αθήνας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να θυσιαστεί το ελάχιστο πράσινο που εχει απομείνει για χάρη του τσιμέντου.

Ηδη, μέλη της «Επιτροπής Αγώνα» που σχημάτισαν οι κάτοικοι,  βρίσκονται καθημερινά στο χώρο, ώρες 11:00 – 14:00, ενημερώνοντας και συγκεντρώνοντας υπογραφές σε μια προσπάθεια διάσωσης του τελευταίου αυτού χώρου πρασίνου της περιοχής τους.

Δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν αποφασιστικά στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια του Δημάρχου και στις ορέξεις των κερδοσκόπων φίλων του.

Μας καλούν όλους να βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή, έτσι ώστε όταν καταφθάσουν οι πρώτες μπουλντόζες (και θα το κάνουν αιφνιδιαστικά – και μαζί με τα ΜΑΤ, όπως έκαναν και στην «Κολούμπια») να είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

Τέλος, μας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας, στο χώρο του μικρού πάρκου, στη Πατησίων και Κύπρου, την επόμενη

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 11 π.μ.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ !

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων   για τη Διάσωση του πάρκου Πατησίων & Κύπρου

Επικοινωνία:  Μαρίνα Βήχου, τηλ. 210 86 70 150 και 6937 052 664  (ελήφθη 5-2-08)

Επιστροφή στην αρχή

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να μπλοκάρουν τις μπουλντόζες

Αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες φαίνεται τελικά πως θα έρθουν οι κάτοικοι της Κυψέλης, που για μία ακόμα φορά έδωσαν δυναμικό «παρών» μαζί με μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αθηνών, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, συνεχίζοντας τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει κατά της τσιμεντοποίησής του.

Η ανέγερση τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ, ιδιωτικής εκμετάλλευσης για 30 χρόνια, που σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην έκταση των 2,5 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το πάρκο με τα 45 υπεραιωνόβια δέντρα, βρίσκει αντίθετους όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τη Νομαρχία και τη Δασική Υπηρεσία Αθηνών που καταδικάζει οποιαδήποτε παρέμβαση υλοτομίας στο πάρκο, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Συντάγματος και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά σε περίπτωση καταπάτησης του πάρκου.
Οι περίοικοι, που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν ούτε ένα τ.μ. γης να γίνει τσιμέντο. Μάλιστα σε δύο εβδομάδες θα προχωρήσουν σε δενδροφύτευση στον χώρο της πλατείας, ενώ αύριο θα διαμαρτυρηθούν έξω από τα αυθαίρετα κτίρια του Πανέλληνιου Γ.Σ., όπου θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία πολιτικών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Αν ο Κακλαμάνης δεν κάνει πίσω και ξεκινήσουν οι εργασίες τον Μάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί, θα βγούμε μπροστά στις μπουλντόζες», είπε η Μαρίνα Βήχου, σύμβουλος στο 6ο διάμερισμα Κυψέλης με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Για ακρωτηριασμό ενός ακόμα ελεύθερου χώρου, που το μόνο που θα επιφέρει η κατασκευή χώρου στάθμευσης θα είναι επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολλαπλάσια ρύπανση στην ήδη επιβαρημένη και πυκνοδομημένη Κυψέλη, έκανε λόγο ο κ. Γεροντάσιος, μέλος της Αγωνιστικής Επιτροπής των κατοίκων. Οι κάτοικοι μιλούν για ένα σχέδιο (κατασκευή πάρκινγκ) που δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες κανενός, αφού τα ήδη υπάρχοντα πάρκινγκ στην περιοχή δεν λειτουργούν με πληρότητα λόγω του απαγορευτικού, για τις τσέπες τους, τιμήματος.
Παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, που μίλησε «για συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης ενός ακόμα ελεύθερου χώρου, εκ μέρους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δράσης και μεγαλύτερων μαζικών κινητοποιήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, οι καταστροφείς του οποίου φέρουν όνομα».

Γ.Σακ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

Επιστροφή στην αρχή

Στην Κύπρου και Πατησίων

Κινητοποίηση, όμως, πραγματοποίησαν και οι κάτοικοι της περιοχής στο πάρκο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Πατησίων (κοντά στην πλατεία Αμερικής) την περασμένη Κυριακή. Οι κάτοικοι απαίτησαν ο χώρος να παραμείνει πράσινο και να μη γίνει υπόγειο γκαράζ.

Στην κινητοποίηση τονίστηκε η αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ οι συγκεντρωμένοι, δήλωσαν δυναμικό «όχι» στους υπόγειους σταθμούς αυτοκινήτων, «που μετατρέπουν τις πλατείες σε πλακοστρωμένες ερήμους».

«Βαριές - τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση - είναι οι ευθύνες των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου». Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μια περιοχή που είναι ασφυκτικά γεμάτη με... τσιμέντο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος και επισήμανε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων.

Ριζοσπάστης 12-2-08

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων www.epitropi.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

 

Κυριακή 17/2, 11:00  Δενδροφύτευση και Διαμαρτυρία στο παρκάκι Κύπρου & Πατησίων

Προσοχή! Έρχονται οι μπουλντόζες!

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Κυψέλης διεκδικούν να προστατευθεί το πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή της Κύπρου και Πατησίων. Στο χώρο αυτό υπάρχουν υπεραιωνόβια πεύκα, πολλοί φοίνικες και ψηλοί θάμνοι.

Όμως ο δήμος, όχι μόνο έχει εγκαταλείψει το παρκάκι, την παιδική χαρά και έχει αφήσει ανενόχλητα τα αυτοκίνητα να παρκάρουν μεσ’ το πάρκο, αλλά πριν λίγο καιρό ο Νικήτας Κακλαμάνης αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ από ιδιώτη στο πάρκο.

Σημειώνουμε πως οι εργασίες που προαναγγέλλονται είναι σε πλήρη αντίθεση με σχετική απόφαση της 

Η επιτροπή κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου, μας καλεί αυτή την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στις 11.00 π.μ. για να δεντροφυτέψουμε το παρκάκι, εκεί, που έχει μετατραπεί σε χώρο παρκαρίσματος.

Έτσι, θα διεκδικήσουμε αυτός ο όμορφος χώρος (από τους λίγους που έχουν απομείνει την περιοχή) και να μην παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ.

Περισσότερες πληροφορίες: απο τη Μαρίνα Βήχου ή στη σελίδα:

http://indy.gr/newswire/proso3c7-pane-na-ar3c7isoyn-ta-erga-katastrofs-sto-parko-kyproy-patision

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αγώνα για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων www.epitropi.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΟΔΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

(Η Επιτροπή μας φιλοξενεί ευχαρίστως νέα του Πάρκου στην γωνία Πατησίων και Κύπρου).

 Βλέπε και www.epitropi.blogspot.com

15.4.2008

Ο Δήμος και η Εταιρεία ΔΟΜΟΤΕΚΑ έφεραν το θέμα στην ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού) της Νομαρχίας. Εκ μέρους του Δήμου παρέστη ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Ακριτίδης και εκ μέρους της Εταιρείας ο εκ των μετόχων κ. Ψαλτάκος, μηχανικοί κ.λπ. Εκ μέρους της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" παρέστη η σύμβουλος του 6ου Διαμερίσματος κυρία Βέρα Καραγιάννη. Εκ μέρους της "Ανοιχτής Πόλης" η κυρία Μαρίνα Βήχου επίσης σύμβουλος του 6ου Διαμερίσματος και ο μηχανικός κ. Σπύρος Πιλίτσης. Ακόμη παρέστησαν ως εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου και άλλοι κάτοικοι. Ο Δήμος και η Εταιρεία ισχυρίσθηκαν ότι -σύμφωνα με τις μακέττες τους- μετά την κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ ο χώρος θα επαναφυτευθεί και θα έχει υψηλό πράσινο. Ο κ. Πιλίτσης αμφισβήτησε την άποψη αυτή, ο κ. Τριανταφύλλου επεκαλέσθη την ανάγκη για υψηλό πράσινο και το άρθρο 24 του Συντάγματος, η κυρία Καραγιάννη και άλλοι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων επεκαλέσθησαν το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας που απαγορεύει ρητώς την κοπή οιουδήποτε  δένδρου. Ανάλογα επιχειρήματα ανέπτυξαν και οι υπόλοιποι παρόντες. Ο Δήμος, η Εταιρεία και η ΕΠΑΕ αρνήθηκαν την αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας επί του θέματος και έλαβαν ως απάντηση "τότε γιατί ο Δήμος είχε ζητήσει άδεια από αυτήν;" Μετά από συζήτηση, η ΕΠΑΕ απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι "συμφωνεί με την κοπή των δένδρων αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος το παραπέμπει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Νομαρχίας".

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ: Δικαιώνεται ο αγώνας των κατοίκων-Με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, δε θα κοπούν τα δέντρα

Δικαιώθηκε ο αγώνας των κατοίκων στα Πατήσια, πετυχαίνοντας να μην καταστραφεί ένας απ' τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων.

Η δημοτική αρχή Αθήνας (ΝΔ) απεργαζόταν τη μετατροπή του χώρου σε υπόγειο πάρκινγκ, ενώ, παράλληλα, ισχυριζόταν ότι ο υπέργειος χώρος θα παραμείνει πάρκο. Να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, ότι σε καμιά άλλη πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ (π.χ. Εθνικής Αντίστασης) δεν υπάρχει πράσινο.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δέντρα, κάτι που είχε αποφασίσει, πριν από περίπου ένα χρόνο και το δασαρχείο Αθήνας. Με αυτόν τον τρόπο ματαιώνεται προς το παρόν το σχέδιο του δήμου αλλά και της μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας που είχε αναλάβει την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης. Με βάση τη συμφωνία δήμου - εταιρείας, η κατασκευαστική θα εκμεταλλευόταν το πάρκινγκ για ...30 χρόνια.

«Η Αθήνα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, που κατοικείται από σκληρά εργαζόμενους και μετανάστες, δεν έχει άλλα περιθώρια ανάσας και οξυγόνου», σημείωσε στον «Ρ» η Βέρα Καραγιάννη, διαμερισματική σύμβουλος 6ου Διαμερίσματος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα». «Η "Συμπαράταξη", επισήμανε, τονίζει πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των κατοίκων μέσα και μαζί στον αγώνα τους μέχρι να σωθεί οριστικά αυτός ο μικρός πνεύμονας πρασίνου, από τα νύχια των μεγαλοκατασκευαστών και της δημοτικής αρχής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».

Ριζοσπάστης 1 Ιούλη 2008

Επιστροφή στην αρχή

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Τρίτη 27-1-2009 9:00 π.μ.

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

 

Έκοψαν και τα 45 δέντρα του πάρκου, τα τεμάχισαν και τα φόρτωσαν, ξήλωσαν την παιδική χαρά, εξαφάνισαν τα δέντρα που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και... «έτοιμο το οικόπεδό σας κύριε επιχειρηματία, των 2.400 τμ», για ιδιωτικό υπόγειο πάρκινγκ και από πάνω τσιμέντο, αεραγωγοί, καφετέρια, τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες κλπ.

 

Ποιος κατέστρεψε τα 45 δέντρα;

Η ίδια η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων (τι ειρωνεία!) κατ’ εντολή του Δήμαρχου κ. Κακλαμάνη, ενεργώντας για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΔΟΜΟΤΕΚ Α.Ε., στην οποία έχει παραχωρήσει το χώρο για 30 χρόνια για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ.

 

Τι έχει πει ο Δήμος πριν από χρόνια;

Αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης: «Το πάρκο είναι βρώμικο, εγκαταλελειμμένο και αποτελεί χώρο παράνομης στάθμευσης».

 

Και; Το καθάρισε;

Επί χρόνια είχε εγκαταλείψει την παιδική χαρά, με σπασμένο εξοπλισμό, και μέσα στις λάσπες. Κανένας γονιός δεν πήγαινε εκεί τα παιδιά του. Το πράσινο ήταν απεριποίητο. Δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός. Το βράδυ ήταν επικίνδυνο. Έτσι φρόντιζε ο Δήμος το μοναδικό πράσινο στην πυκνοδομημένη Πατησίων. Οι κάτοικοι αποκόπηκαν σιγά-σιγά από το Πάρκο. Αυτοκίνητα άρχισαν να σταθμεύουν. Δημιουργήθηκε επιτροπή των κατοίκων για την υπεράσπιση του Πάρκου.

 

Τι δεδομένα είχε ο Δήμαρχος;

·        Το 1989 τροποποιήθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το Πάρκο χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και δημιουργίας Κέντρου Νεότητας. Αυτή η αλλαγή χρήσης άνοιξε την όρεξη για ιδιωτικοποίηση.

·        Ο Δήμος το 2006 υπόγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε." και της παραχωρεί "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, κυλικεία, καταστήματα κλπ. Μπορεί στις διάφορες μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από τον χώρο πάρκινγκ θα δημιουργηθεί υψηλό πράσινο, όμως όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) απέδειξαν το αντίθετο ακριβώς. Άλλωστε υπάρχει και η πικρή τσιμεντένια πραγματικότητα στα υπόγεια πάρκινγκ της Πλατείας Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων), της Πλατείας Αιγύπτου (Πατησίων και Αλεξάνδρας), της Πλατείας Κάνιγγος, της Πλατείας Κλαυθμώνος,  της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, που η κατασκευή υψηλού πρασίνου έμεινε μόνο στα χαρτιά και τις μακέτες. Οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου.

·        Το δασαρχείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος, απάντησε με έγγραφό του ότι δεν επιτρέπει την κοπή ούτε ενός δέντρου! Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας, σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του δήμου Αθηναίων τον Μάιο του 2007, η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αντίκειται στο άρ. 24 του Συντάγματος και των νόμων που απορρέουν από αυτό. «Δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δένδρου, ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου»

·        Τότε ο Δήμος εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσει ...πλάγια οδό και θα στραφεί στην πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του, χωρίς να επαναφέρει το θέμα για διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του Δασαρχείου.

·        Έτσι, τον Απρίλη 2008, ο Δήμος και η Εταιρεία ΔΟΜΟΤΕΚΑ έφεραν το θέμα στην ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού) της Νομαρχίας. Εκεί ο Δήμος, η Εταιρεία και η ΕΠΑΕ αρνήθηκαν την αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Η ΕΠΑΕ απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι "συμφωνεί με την κοπή των δένδρων αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος το παραπέμπει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Νομαρχίας".

·        Η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο ανακοινώνει ότι έχει συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές κατά του έργου και προβαίνει σε δύο δενδροφυτεύσεις του χώρου.

·        Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, τον Ιούλιο 2008 έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δέντρα, κάτι που είχε αποφασίσει και το δασαρχείο Αθήνας.

·        Ο Δήμαρχος αφαίρεσε από τις μακέτες την καφετέρια και έφερε τα σχέδια για έγκριση πάλι στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, την Παρασκευή, αφού εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο Πρόεδρός της. Αυτή τη φορά η ΕΠΑΕ δεν παρέπεμψε το θέμα στη δευτεροβάθμια Επιτροπή, και παρ’ όλο που ήταν σε γνώση της η άρνηση της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, ενέκρινε τα σχέδια. Έτσι, φαίνεται, ότι ο Δήμαρχος αισθάνθηκε ότι έχει λυμένα τα χέρια για να καθαρίσει το «οικόπεδό του» και να το παραδώσει ελεύθερο στον ιδιώτη για να κάνει το γκαράζ του. Και δεν έκοψε τα 12 δέντρα που αρχικά έλεγε ότι θα κόψει, αλλά ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου, ξυρίζοντας ουσιαστικά όλο το χώρο των 2,4 στρ.

 

26-1-2009 ώρα 6:00 π.μ. Οι μπουλντόζες της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου που εδρεύει στου Γουδή, φτάνουν νύχτα στην Κύπρου και Πατησίων (οποίος συνειρμός με τα τανκς της χούντας που έφυγαν και αυτά από του Γουδή νύχτα, για να επιβάλουν τη δικτατορία του 1967!) και μέχρι να ξημερώσει κόβουν ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου. Οι πολίτες κινητοποιούνται και καταφθάνουν στο χώρο για να αντικρύσουν την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Εκεί τους περιμένει και αστυνομική δύναμη. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν επί ώρες τους υπεύθυνους του Δήμου, αλλά αυτοί είχαν εξαφανιστεί. Η δασική υπηρεσία που προσήλθε ανέφερε στους συγκεντρωμένους ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Δήμου. Αργότερα ήρθαν και τα ΜΑΤ και εξώθησαν τους συγκεντρωμένους στην Πατησίων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο κεντρικός αυτός δρόμος για ώρες, με υπαιτιότητα του εισαγγελέα που ήταν παρών. Σε συζήτηση με τον εισαγγελέα συμφωνήθηκε να ξεφορτώσουν τα φορτηγά τα κομμένα δέντρα και να φύγουν, να μείνουν οι εκσκαφείς και οι μπουλντόζες, και να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ. Τίποτε από αυτά δεν έγινε για αποκλιμάκωση της έντασης. Εν τω μεταξύ κατατέθηκαν από περίοικους μηνύσεις κατά του Δήμου Αθηναίων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Το απόγευμα, στις 5:00 μμ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ δημιούργησαν κλοιό για να φυγαδευτούν οι εκσκαφείς και τα φορτηγά του Δήμου, προφανώς για να μην κατασχεθούν με αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και για να μην μετρηθούν τα κομμένα δέντρα στα φορτηγά και αποδειχτεί ότι  δεν ήταν μόνο12. Έτσι με τα ΜΑΤ ο Δήμος έσβησε και τα ίχνη του εγκλήματος. Ακολούθησε ένταση και επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους.

Στις 7:00 μμ οι κάτοικοι προέβησαν σε αιφνιδιαστική δενδροφύτευση του πάρκου με 30 δέντρα.

 

27-1-2009 ώρα 7:30 π.μ. Στο χώρο συγκεντρώνονται δέκα-δώδεκα κάτοικοι για να ενημερώσουν τις πρωϊνές ζώνες των καναλιών, και απωθούνται έξω από το Πάρκο στο απέναντι πεζοδρόμιο από 4 διμοιρίες των ΜΑΤ (!) και εφτά κλούβες, ενώ τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών μεταδίδουν ζωντανά τη βίαιη απώθηση. Η Πατησίων κλείνει για άλλη μια φορά με την υπαιτιότητα του εισαγγελέα που δίνει τις εντολές.

(επικοινωνία: Ηλίας Γιαννίρης 6974185330)

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΥΜΟΣ ΟΡΓΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ! ! !

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα παρκάκι...

Το παρκάκι στην Συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, είναι ένα από τα παλιότερα στην πόλη. Γι’ αυτό και τα δέντρα του ήταν τεράστια και αιωνόβια. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αξία του πάρκου και για το πόσο αναντικατάστατη είναι αυτή η βλάστηση.      

Η Δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» καταγγέλλει με αγανάκτηση και θυμό, στους Μαρουσιώτες την παράνομη και  πραξικοπηματική ενέργεια του τσιμεντο-δήμαρχου της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη.         

Σήμερα (26/01/09) το πρωί τα συνεργεία του Δήμου Αθήνας έκοψαν 45 αιωνόβια δένδρα καταστρέφοντας μια πράσινη όαση, μέσα στην πολύπαθη οδό Πατησίων για να κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης, που το δίχως άλλο θα εκμεταλλευτεί κάποιος επιχειρηματίας. Μετά από αυτό το έγκλημα, ο «δολοφόνος» κάλεσε τα ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν.

Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να χωροθετούνται σωστά, πρέπει να γίνονται σε χώρους δομήσιμους και όχι σε χώρους κοινόχρηστους πρασίνου που μας λείπουν δραματικά.

            Στην πόλη μας, επειδή παρόμοιες σκέψεις έχουν διατυπωθεί και από τη διοίκηση Πατούλη (parking στις πλατείες Γαρδέλη και Αγ. Λαύρας) οφείλουμε να επαγρυπνούμε πριν βρεθούμε κάποια μέρα να αντικρύσουμε τις ίδιες εικόνες απελπισίας και καταστροφής.

            Ούτε σπιθαμή δημόσιου ελεύθερου χώρου δεν πρέπει να αφήσουμε να δοθεί για τσιμεντοποίηση όποια και αν είναι η αιτία που προβάλλεται.

Μαρούσι 26.01.2009

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄Αθήνας

26.1.2009

Δελτίο τύπου

“Ο κ. Κακλαμάνης προωθεί την  Χάρτα πρασίνου . “

Η  πόλη μας σήμερα 26 .1.2009 δέχτηκε μια ακόμα οικολογική επίθεση από τον ίδιο το Δήμο. Ο κ. Κακλαμάνης που θα έριχνε οικοδομικά τετράγωνα , κατέστρεψε ένα ακόμα πάρκο στη πυκνοδομημένη Κυψέλη (Πατησίων και Κύπρου) κόβοντας 44 δέντρα.

Η Δημοτική αρχή αυτό που εφαρμόζει δυο χρόνια τώρα  είναι η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, σε βάρος του περιβάλλοντος της πόλης . Ο Ελαιώνας,  το Γουδή , το άλσος Παγκρατίου , η Λ Αλεξάνδρας, ο Προμπονάς είναι στο μάτι του Κυκλώνα.

Ο κ. Κακλαμάνης κάτω από ένα πέπλο υποκρισίας και επικοινωνιακής τακτικής φέρνει τον αργό θάνατο στη πόλη.  Για την εξυπηρέτηση των επιλογών  του συκοφαντεί τον Σύριζα την Ανοιχτή πόλη ,τους ενεργούς πολίτες, λειτουργεί με αυταρχικότητα , καταργεί  την νομιμότητα , δεν  λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των πολιτών.

Καλούμε τους πολίτες να θέσουν τέρμα στην ανοχή , να  σταματήσουν τώρα αυτή τη πολιτική. 

Επιστροφή στην αρχή

Πως διαδόθηκε η είδηση σε διάφορα blogs στο διαδίκτυο

Τα ΜΑΤ χτυπάνε τους κατοίκους στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous
τροποποιήθηκε χθες

Με εντολή του εισαγγελέα, που τον φώναξαν οι κάτοικοι, τα ΜΑΤ τους απομακρύνουν βίαια τον κόσμο από την πλατεία τώρα 12:40

έκοψαν 45 δέντρα

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

Σήμερα τα ξημερώματα εμφανίστηκαν μπουλντόζες και φορτηγά του Δήμου Αθηναίων και ξεκίνησαν τη μαφιόζικη δουλειά τους. Εκοψαν 45 αιωνόβια δέντρα στηριζόμενοι σε απόφαση που πήραν μέσα στο Σαββατοκύριακο και χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να ασκήσουν έφεση επ' αυτής σε δευτοραβάθμιο σώμα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ακριβώς τις υπηρεσίες. Οποιος/α γνωρίζει κάτι περισσότερο ας συμπληρώσει την είδηση.

Ανεβάζω φωτογραφίες από την αποτελεσματική δουλειά που έκαναν οι μαφιόζοι του Δημάρχου. Και προς διάψευση του αντιδημάρχου Ακριτίδη ο οποίος βγήκε στα ραδιόφωνα και ισχυριζόταν ότι τα δέντρα θα μεταφυτευθούν... "Οπου ήταν πάρκο θα ξαναγίνει πάρκο" είπε ο Ακριτίδης...

Και στη συνέχεια έστειλαν τις διμοιρίες των ΜΑΤ να "απωθήσουν" τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ώστε να συνεχίσουν το έργο τους και να μαζέψουν άρον άρον τα κομμένα δέντρα, μια και αυτή η ενέργεια είναι αυτόφωρο. Ενώ στο αστυνομικό τμήμα της Θήρας εμπόδιζαν με διάφορες δικαιολογίες δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους να καταθέσουν μήνυση.

 

Ο Δήμαρχος του Τσιμέντου ξαναχτύπησε! Παρελθόν το πάρκο Κύπρου και Πατησίων.

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous
τροποποιήθηκε January 26

Το παρκάκι στην Συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, είναι ένα από τα παλιότερα στην πόλη. Γι’ αυτό και τα δέντρα του ήταν τεράστια και αιωνόβια. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αξία του πάρκου και για το πόσο αναντικατάστατη είναι αυτή η βλάστηση.

 Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα παρκάκι...

Στις 3 το βράδυ χτες, σαν τη μαφία εργάτες του δήμου άρχισαν να κάνουν προεργασία και περίπου στις 5 το πρωί έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες υπό την προστασία των ΜΑΤ. Ισοπέδωσαν το σύμπαν και οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας σοκάρουν. Σαν να έπεσε βόμβα!

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι πριν 2 μέρες είχαν πάει συνεργεία του δήμου και φύτευαν πανσέδες!!! Ποιος ξέρει. Ίσως για μια μίζα της τελευταίας στιγμής. Το άλλο κωμικοτραγικό είναι ότι πολλά από τα φορτηγά έγραφαν πάνω «Υπηρεσία κηποτεχνίας και πρασίνου του Δήμου Αθηναίων»!!!

Όπως ίσως γνωρίζουν πολλοί, το 2007 η δασική υπηρεσία είχε βγάλει έγγραφο με το οποίο έλεγε ότι απαγορεύει κάθε κοπή δέντρου στο συγκεκριμένο χώρο που είναι στην ευθύνη της. Όμως η μαφία του τσιμέντου του Κακλαμάνη, όπως απέδειξε και πρόσφατα βρίζοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπόθεση Βωβού) δεν καταλαβαίνει από νόμους. Γιατί το πάθος για μπετά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα χαρτιά. Έτσι με μια απόφαση στα κρυφά την περασμένη βδομάδα και μια άδεια από δευτερεύουσα υπηρεσία και πριν προλάβει να την μάθει και να την προσβάλει με άνεση οποιοσδήποτε προχώρησε σαν την μαφία της νύχτας στη σφαγή του πάρκου. Εκεί θέλει να χτίσει υπόγειο πάρκινγκ και δήθεν από πάνω θα βάλει δέντρα. Βρείτε εσείς ένα υπόγειο πάρκινγκ που να έχει κάτι περισσότερο από γρασίδια και θάμνους και δείξτε το μας. Επιπλέον όπως λέει και ο κόσμος της γειτονιάς υπάρχουν ήδη πάρκινγκ στην περιοχή τα οποία είναι μισό άδεια, λόγο τιμής. Αναρωτιόντουσαν οι κάτοικοι γιατί ο δήμος δεν επιδοτεί κάποιες θέσεις για να γεμίσουν αυτά τα πάρκινγκ. Επιπλέον λένε ότι υπάρχουν πολλά μεγάλα κτίρια στην περιοχή, εγκαταλελειμμένα, όπου θα μπορούσαν να τα γκρεμίσουν για να χτίσουν πάρκινγκ.

Από το πρωί πολύς κόσμος μαζεύτηκε και η οργή ήταν τεράστια. Οι λίγοι μπάτσοι τα βρήκαν σκούρα σε βαθμό μπροστά τους να βάφονται τα φορτηγά του δήμου και να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα τους και να μην τολμάνε να αντιδράσουν. Οι υπεύθυνοι του δήμου ήταν κριμένοι στη γωνία και πίσω από ένα περίπτερο και δεν τόλμαγαν να βγουν μπροστά, αφήνοντας τους εργάτες να κοιτάνε σαν χάνοι και να λένε, το κλασικό «εμείς υπάλληλοι είμαστε». Όχι ότι δεν είναι αλλά στην τελική, όλοι έχουν έναν από πάνω και αν ψάξεις να βρεις ευθύνες θα φτάσεις στο τέλος στον γ.γ. του ΟΗΕ. Όλοι μη υπεύθυνοι δήλωναν όταν τους ρώταγες.

Κάποιος κόσμος, ανάμεσα τους και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, περίμεναν περισσότερο από μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλουν μήνυση, αλλά δεν τους δεχόταν ο αξιωματικός υπηρεσίας, την ίδια στιγμή που μπαινόβγαινε διαμερισματικός σύμβουλος του Κακλαμάνη.

Σε κάποια φάση ήρθε ο εισαγγελέας, τον οποίο κάλεσαν οι κάτοικοι, αλλά κατά ένα «περίεργο» τρόπο μόνο με τους κατοίκους δεν μίλαγε. Όλο ήταν στις συνεννοήσεις με το νομικό σύμβουλο του δήμου και μίλησε και με κάποιος από την δασική υπηρεσία που είχαν έρθει για να δώσουν την απόφαση που είχαν βγάλει κατά της κοπής. Το περίεργο όμως είναι ότι ο φάκελος με τα χαρτιά κου κράταγαν, έγραφε απ’ έξω «PARKING»!

Το τραγικό ήταν να βλέπει τα πρόσωπα των ανθρώπων που έμεναν ακριβώς δίπλα στο πάρκο, οι οποίοι ήταν συντετριμμένοι. Κάποιοι ψέλλισαν «εδώ μεγάλωσα». Μια κυρία είπε «είμαι ξένη, αλλά το αγαπούσα το πάρκο» για να λάβει την απάντηση από κάποιον «ξένη δεν είσαι εσύ αλλά αυτοί που έκοψαν τα δέντρα». Μια άλλη κυρία κράταγε στ χέρι της μια φωλιά πουλιών, ενώ κάποιες κυρίες προσπαθούσαν να φτιάξουν πρόχειρα, ένα νέο σπίτι για τα γατάκια που φρόντιζαν στο πάρκο.

Μετά έφυγα να πάω δουλεία και δεν ξέρω τι έγινε αλλά άκουσα στο ράδιο (Κόκκινο 105,5) ότι 4 διμοιρίες ΜΑΤ απομάκρυναν βίαια τους παρευρισκόμενους. Να σημειώσω ότι ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν άτομα και από άλλες περιοχές του δήμου, που μάθανε ότι κόπηκαν τα δέντρα και έσπευσαν. Είδα σίγουρα κόσμο από επιτροπή Ελαιώνα και Φιλοπάππου.

Δεν μπορώ να σχολιάσω την αλητεία του Κακλαμάνη πια. Έχει ξεφύγει από κάθε όριο για να έχει νόημα να πεις οτιδήποτε. Ο άνθρωπος είναι διεφθαρμένος ως το τελευταίο κύτταρο του. Η στάση του δεν έχει προηγούμενο ούτε από τους άλλους δεξιούς δημάρχους της Αθήνας.

Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες….

Φωτογραφίες

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

 

Προκλητικός ο εισαγγελέας

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

Ο εισαγγελέας δήλωσε προκλητικά ότι δεν ασκεί αυτόφωρη δίωξη, ως όφειλε και αντιθέτως διατάσσει να περιφραχτεί ο χώρος! Μιλάμε ούτε ο εργολάβος να ήταν Εντωμεταξύ έχει κλείσει η Πατησίων και υπάρχουν πολλά και προκλητικά ΜΑΤ.

Μπάτσος των ΟΠΚΕ πήγε να βγάλει όπλο!

δημοσιεύτηκε January 26 από σπ-αλ

ρε, δεν πάνε καθόλου καλά, χρόνια τώρα...

Από τηλεφωνική επικοινωνία, 1.45 μ.μ.: Μπάτσος των ΟΠΚΕ πήγε να βγάλει όπλο απέναντι στους κατοίκους! Την ώρα που έβγαζε το όπλο από τη θήκη, τού την πέσανε ευτυχώς μερικοί - "βάλε το όπλο μέσα ρε" κ.λπ. - και σταμάτησε. Ηρθαν και οι διμοιρίτες του μετά και έγινε ψιλοπανικός.

Τα ΜΑΤ απωθούν κατά διαστήματα τον κόσμο με ξύλο. Κατάντια ενός δήμου και μιας «δημοκρατίας». Σαν κλέφτες κόβουν δέντρα, σαν τραμπούκοι και μαφιόζοι αντιμετωπίζουν όποιον ζητά το αυτονόητο, να '΄ναι λίγο ανθρώπινη η πόλη. 

Επιστροφή στην αρχή

Κοπή δένδρων στην περιοχή των Πατησίων
<javascript:void%20window.open('http://www.wwf.gr/index2.php?option=com_content&task=view&id=699&Itemid=159&pop=1&page=0',%20'win2',%20'status=no,toolbar=no,scrollbars=yes,titlebar=no,menubar=no,resizable=yes,width=640,height=480,directories=no,location=no');>
<javascript:void%20window.open('http://www.wwf.gr/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=699',%20'win2',%20'status=no,toolbar=no,scrollbars=yes,titlebar=no,menubar=no,resizable=yes,width=400,height=250,directories=no,location=no');>

Αθήνα, 26-01-09:

Κατάπληξη και αποτροπιασμό εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την αποψίλωση του σημαντικού πράσινου πνεύμονα της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής των Πατησίων.
Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή που εκλέγεται με εντολή από τους πολίτες για περιφρούρηση της ποιότητας ζωής στην υποβαθμισμένη πόλη προβαίνει σε καταστροφή πράσινου χώρου για να κατασκευάσει πάρκιγκ αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Ειρωνεία δε αποτελεί η ανακοίνωση συμμετοχής του υπαίτιου για αυτή την αχαρακτήριστη ενέργεια Δήμου Αθηναίων στη χθεσινή αναδάσωση του Δάσους Κοκκιναρά που πραγματοποιήθηκε από δεκάδες χιλιάδες περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες και οργανώσεις.
«Καλούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων να αλλάξει ρότα και να ενδιαφερθεί επί της ουσίας για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας. Είναι αδιανόητο στις δύσκολες μέρες μας, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, η ανάσα της κάθε γειτονιάς, να αντιμετωπίζονται σαν οικόπεδα για περαιτέρω οικοδόμηση», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς.
Δείτε παλαιότερη παρέμβαση του WWF Ελλάς για το αστικό πράσινο <http://politics.wwf.gr/images/stories/political/positions/wwf_assessmentgreenspacesFeb04.pdf> .
Θεοδότα Νάντσου
Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, Τηλ: 210 3314893, Φαξ: 210 3247578,
E-mail: tnantsou@wwf.gr <mailto:tnantsou@wwf.gr>

Επιστροφή στην αρχή

Πραξικοπηματική επίθεση στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη

δημοσιεύτηκε January 26 από www.anoihtipoli.gr

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής πόλης

Σήμερα, Δευτέρα 26 Γενάρη, από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεργεία και εργολάβοι του Δήμου ξεκίνησαν να επιβάλλουν πραξικοπηματικά τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ ιδιωτικών συμφερόντων στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων.
Περίπου 50 μεγάλα και πολυετή δέντρα και θάμνοι κόπηκαν μέσα σε λίγη ώρα, παρουσία δύναμης της αστυνομίας, ώστε να μη μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να αντιδράσουν.
Παρά τις προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις αρμόδιων οργάνων, ο Δήμος επέλεξε να παρακάμψει κάθε νόμιμη διαδικασία και με στημένες διαδικασίες-εξπρές, να καταστρέψει ολοσχερώς μια μικρή όαση πρασίνου, σε μια πολύ επιβαρημένη γειτονιά της πόλης.
Η στάση του Δήμου όπως εκφράζεται δημόσια: είναι πολιτική μας, είμαστε πλειοψηφία, δεν ρωτάμε κανένα, παρακάμπτουμε τυπικά τα όποια θεσμικά εμπόδια, επιστρατεύουμε τις δυνάμεις καταστολής για να απωθήσουν βίαια τους κατοίκους. Τους κατοίκους που το προηγούμενο διάστημα είχαν αναδείξει το θέμα και είχαν συλλέξει χιλιάδες υπογραφών περιοίκων, ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση και αυτού του ελεύθερου χώρου.
Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της και προσπαθεί άγαρμπα να «πάρει το αίμα της πίσω» από τα κινήματα της πόλης, τις επιτροπές πολιτών που αντιστέκονται, ασκούν κριτική και πετυχαίνουν νίκες για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής
Αντίθετα με τη ρητορική του Δήμου, το υπόγειο πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων, δεν προορίζεται για να εξυπηρετήσει τις οξυμένες ανάγκες της γειτονιάς, αλλά απευθύνεται κύρια στους επισκέπτες της περιοχής και την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης της Πατησίων. Αντί να λάβει μέτρα ώστε να αποθαρρύνεται η κίνηση των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, η δημοτική αρχή συνεχίζει να εμμένει στην κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικών πάρκινγκ που λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, όπως γνωρίζουμε και από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πάνω στα υπόγεια αυτά πάρκινγκ μπορούν να φυτευτούν μόνο μικρά καλλωπιστικά φυτά, και όχι υψηλό πράσινο, προσβάσιμο στους κατοίκους και ευεργετικό για το μικροκλίμα της γειτονιάς…
Για τις σημερινές ενέργειες του Δήμου και την παράνομη κοπή των δέντρων, πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Ανοιχτής Πόλης, έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά της δημοτικής αρχής και κάθε υπεύθυνου.   
Ως Ανοιχτή Πόλη προειδοποιούμε: Η υλοποίηση της πολιτικής της δημοτικής αρχής, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, δεν θα περάσει πάνω από τις ζωές των γειτονιών. Να μαζέψουν τις μπουλντόζες τους και να πάνε αλλού να παίξουν.

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

www.ecoathens.gr       e-mail: info@ecoathens.gr

27.01.2009

ΜΙΚΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΩΝ

Με έκπληξη, απελπισία και οργή εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων και την Οικολογικής Αθήνας, μαζί με τους κατοίκους της Κυψέλης και της Πλατείας Αμερικής  είδαν αιωνόβια δέντρα να ξεριζώνονται από τις μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων.

΄Ενα μικρό κομμάτι της φύσης είχε "ξεχαστεί" και επιζούσε στο παρκάκι της διασταύρωσης Κύπρου και Πατησίων στα κάτω Πατήσια. Εκεί μπορούσε ακόμη ένας πεζός να περπατήσει ήσυχος, μια μητέρα ή ένας πατέρας να πάει βόλτα το παιδί του.  

Αυτή όμως δεν είναι η επιθυμία του δημάρχου της Αθήνας, που προτιμάει την πόλη μας παραδομένη στα αυτοκίνητα κι επιθυμεί να προσελκύσει κι άλλα καταστρέφοντας το πάρκο για να γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων πιστεύοντας ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης.

Όμως, όχι μόνο το πρόβλημα δεν θα λυθεί, γιατί ως γνωστόν οι θέσεις παρκαρίσματος είναι πάντα λιγότερες από τη ζήτηση, αλλά η καταστροφή του πάρκου είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα στην ποιότητα της ζωής μας.    

Εκεί με τα ΜΑΤ να απωθούν βίαια  και να  συνετίζουν  "απείθαρχους πολίτες που τόλμησαν να θέλουν δέντρα στη γειτονιά τους"  πραγματοποιήθηκε από τα συνεργεία πρασίνου του δήμου Αθηναίων που εδρεύουν στο Γουδί μια πραγματική γενοκτονία δέντρων. Οι μπουλντόζες άρχισαν το σωφρονιστικό τους έργο πριν ξημερώσει, στις 6 το πρωί. για να αιφνιδιάσουν και να φέρουν τους κατοίκους προ τετελεσμένου.

Είναι εντυπωσιακό και δείγμα των προθέσεων τους πώς οι μηχανισμοί του Δήμου  και του κράτους λειτουργούν άψογα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αδυνατούν να εφαρμόσουν έστω και στοιχειωδώς τη νομιμότητα όταν πρόκειται για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης. Τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής τους, όπως ο θάνατος της δυστυχούς γιαγιάς και της εγγονής της πριν λίγες μέρες στη Λιοσίων, δε φαίνεται να τους συγκινούν καθόλου, γιατί τα «δικαιώματα» των ΙΧ είναι ιερά σε αυτή την πόλη και πάντως δεν μπορούν να απειληθούν από κάποια θύματα που δεν ανήκουν στις τάξεις των εργολάβων και των επιχειρηματιών real estate με τους οποίους κατά προτίμηση συνδιαλέγεται ο κ. Κακλαμάνης, όπως και οι προκάτοχοι του.

Απαιτούμε άμεσες και καθαρές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα:

Υπήρχε νόμιμη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοπή των δέντρων;

Ισχύει ότι το Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας αρνιόταν να δεχθεί την υποβολή μηνύσεων κατά των δημοτικών οργάνων όσο διαρκούσε το αυτόφωρο;

Γιατί αγνοήθηκαν οι 3.500 υπογραφές κατοίκων κατά του έργου;

Πυκνοκτισμένες συνοικίες όπως η Κυψέλη αδυνατούν να ζήσουν χωρίς πράσινο, και δεν αντέχουν τη θυσία ούτε ενός δέντρου από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Μπορούν όμως να ζήσουν χωρίς νέες θέσεις στάθμευσης, αν προωθηθεί με συνέπεια μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, περιορίζει τη δωρεάν στάθμευση στο 1ο ΙΧ των κατοίκων και αποθαρρύνει την πρόσβαση με ΙΧ από άλλες περιοχές. Αναλυτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή είχε καταθέσει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ στο δημοτικό της πρόγραμμα, και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Αν παρόλα αυτά ο κ. Κακλαμάνης θέλει οπωσδήποτε να συνδυάσει υπόγεια γκαράζ με υψηλό πράσινο, του προτείνουμε:

Να κάνει την αρχή από τις γειτονικές πλατείες Κάνιγγος και Αιγύπτου, όπου ήδη λειτουργούν υπόγεια γκαράζ με την επιφάνειά τους πνιγμένη στο τσιμέντο.

Να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για νέους χώρους πρασίνου με χορηγίες ιδιωτών, και να κάνει εκεί τα πειράματά του.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν άλλωστε ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων που στήριξε το κτίσιμο πολυώροφης πολυκατοικίας σε ήδη διαμορφωμένη πλατεία (στην οδό Αγ.Παρασκευής, την άνοιξη του 2007) λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της χθεσινής επίθεσης στο πράσινο.

΄Ο,τι και να φυτευτεί πάνω από το πάρκιγκ και τα μπετά δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το αιωνόβιο φυσικό τοπίο, ανάμιξη από μεγάλα πεύκα, φοίνικες, λεύκες και άλλα δένδρα που είχαν φυτέψει και οι ίδιοι οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι απόλυτα αντίθετοι με το έργο αυτό και θα σταθούν τόσο στο πλευρό των πολιτών όσο και θα αντιταχθούν σε κάθε είδος ανάπτυξης στην Αθήνα που καταστρέφει το πράσινο και τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.

Οι ελεύθεροι χώροι είναι το σημαντικότερο στοιχείο  που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στην πόλη μας, μια ανάσα στην καθημερινότητά μας, ένα σημείο για τις οικογένειες και τα παιδιά, ένα σημείο ηρεμίας που μπορεί να δώσει στη φαντασία μας λίγο χώρο.

Ζητάμε απλά το «έργο» να ματαιωθεί αμέσως. Ας μάθουμε επιτέλους να προσαρμόζουμε τη χρήση του ΙΧ (και τις προσδοκίες των εργολάβων) στις ανάγκες και τις αντοχές της πόλης, και όχι το αντίστροφο.

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Ολόκληρη η πρόταση της ΟΙΚΟΛOΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ για το κυκλοφοριακό της Αθήνας, παρουσιάζεται αναλυτικά στο www.ecoathens.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την παρακάτω δήλωση προς τους δημοσιογράφους έκανε η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, σήμερα το μεσημέρι, ενώ παρευρισκόταν μαζί με άλλους βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους στη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κυψέλης στο κατεστραμμένο από τις μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων πάρκο επί των οδών Πατησίων και Κύπρου.

«Με αγανάκτηση έγινα κι εγώ αυτόπτης μάρτυρας σήμερα το μεσημέρι του οικολογικού εγκλήματος του Δημάρχου κυρίου Κακλαμάνη εναντίον της πόλης μας και της πυκνοδομημένης περιοχής της Κυψέλης. Η καταστροφή με τους ριγμένους κορμούς στη γη 40 περίπου ψηλών δέντρων και ηλικίας πολλών ετών, πληγώνει τους πολίτες, πληγώνει όλους εμάς που με τα ίδια μας τα χέρια συμμετείχαμε από πέρυσι στη δενδροφύτευση του πάρκου προκειμένου να σωθεί από την απειλή του υπόγειου γκαράζ.

Η ενέργεια αυτή του Δημάρχου είναι παράνομη, πρώτον γιατί από το 2007 είχε υπάρξει απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής ότι δεν πρέπει να κοπεί κανένα δέντρο και δεύτερον γιατί το οικολογικό αυτό έγκλημα έγινε εν κρυπτώ, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες. Αντιθέτως, ενώ η οδηγία «ΑΡΧΟΥΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγκαστική διαβούλευση με τους πολίτες είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους, οι ενέργειες του Δήμου έγιναν τα χαράματα στο σκοτάδι και εν κρυπτώ. Η ενέργεια αυτή που γίνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά στιγμή για την Παιδεία μας και την ανεργία των νέων, αποτελεί πρόκληση για την πόλη μας.

Ο Δήμος οφείλει αμέσως να επανορθώσει ξαναφυτεύοντας τα ρημαγμένα δέντρα.»

Αθήνα, 26.1.09.

Επιστροφή στην αρχή

Καταστροφή, θυμός, οργή

Πατησίων 3:54

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

Έγιναν νέες συμπλοκές με τους μπάτσους οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών. Ξεκίνησαν όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν ένα από τα φορτηγά του Δήμου και συνάντησαν την αντίσταση των συγκεντρωμένων. Πέσανε πέτρες και έγιναν κάποιες αψιμαχίες σώμα με σώμα.

Όποιος μπορεί, να κατέβει τώρα.

Δεν ακολουθήθηκε το σχέδιο για πορεία, αφού θα ήταν εκτονωτικό τη στιγμή που τα ΜΑΤ έχουν καταλάβει το χώρο και προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Νομίζω ότι για πορεία ξεκίνησε ένα μικρό κομμάτι μαθητών, αλλά ο περισσότερος κόσμος παραμένει στην Πατησίων, έχοντας αποκλείσει το δρόμο με κλαδια και κορμούς δέντρων.

Από athens indymedia

Δείτε αν θέλετε και εδώ

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

tkoronakis.wordpress.com

Νέα ένταση

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που πληρώνουμε εμείς, πάνε τώρα να βάλλουν πασσάλους για περίφραξη κάνοντας τη δουλειά του εργολάβου και υπάρχει μεγάλη ένταση. Τα ΜΑΤ ήδη έδειξαν τις διαθέσεις τους. Είναι εκεί για να υπερασπιστούν το λαμόγιο των εργολάβων Κακλαμάνη. Δεν θα περάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση. Ο κλητήρας του Βωβού Κακλαμάνης θα το πληρώσει αυτό πολύ ακριβά.

Χημικά και κρότου-λάμψης/ας κατέβει κόσμος

δημοσιεύτηκε January 26 από ηλ

5.20 μ.μ.

Μόλις με πήραν τηλέφωνο: οι μπάτσοι έχουν επιδοθεί σε όργιο ρίψης χημικών. Πετάνε συνέχεια κρότου λάμψης και χημικά, πολλά χημικά. Ο κόσμος, για να έχετε μια ιδέα, έχει απωθηθεί ως την Πλατεία Αμερικής, στήνονται οδοφράγματα και κάθε που φεύγει πέτρα, οι μπάτσοι απαντάνε με όργιο χημικών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης κυρίως προσπαθούν να μιλήσουν με τους καριόληδες του δήμου, αλλά φαίνεται πως η εντολή Κακλαμάνη και όλου του σκυλολογιού είναι σαφης: η περίφραξη θα γίνει σήμερα...

 

ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΤΩΡΑ! 

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

Μεγάλη επίθεση με βροχή δακρυγόνα και κγλομπ έγινε από τις συμμορίες των ΜΑΤ ενάντια στον κόσμο με στόχο να βγάλουν οχήματα και να περιφράξουν το χώρο. Ο γείτονες έχουν βγει στα μπαλκόνια και φωνάζουν.

Τα ΜΑΤ δουλεύουν με πάθος, σαν εργάτες του εργολάβου, ενώ ο εισαγγελέας δουλεύει με πάθος σαν νομικός εκπρόσωπος του εργολάβου και λέει ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να περιφραχτεί ο δημόσιος χώρος.

Παρόν είναι και ο κ. Παπαδάκης από τον δήμο της Αθήνας που ειρωνεύεται τον κόσμο. Ο Παπαδάκης για να καταλάβετε είναι ο υπεύθυνος του δήμου για τα νυχτομάγαζα, Δηλαδή είναι αυτός που δουλεύει με την μαφία της νύχτας και τις δίνει τις άδειες μαϊμου.

Ο κόσμος βρίσκεται τώρα γύρω-γύρω και προσπαθεί να συγκροτηθεί.

Βράδυ μέχρι 9μμ Κύπρου και Πατησίων

δημοσιεύτηκε January 26 από anonymous

­ Πολύς κόσμος περί τα 300 άτομα , ωραίο κλίμα, φοβερά συνθήματα κατά του Κακλαμάνη. Υπήρχε πολύ αποφασιστικότητα, δεν φεύγουμε μέχρι την ήττα του Κακλαμάνη, δεν μπαίνει περίφραξη. Δεν συγκράτησα τα συνθήματα αλλά είχαν πολύ γέλιο και φυσικά ακούστηκε και «προσοχή, προσοχή, εργολάβοι με στολή».

Προς υποστήριξη του Κακλαμάνη είχαν προστρέξει καμιά εκατοσταριά, πράσινα και μπλε ΜΑΤ. Μιλάμε για πάρα πολλά ΜΑΤ.

Κάποια στιγμή έφτασαν εργαλεία και ο κόσμος μέσα στο σκοτάδι άρχισε να σκάβει. Όχι φυσικά για να βρει πάρκινγκ, αλλά για να φυτέψει τα περίπου 20 δέντρα που ήρθαν. Όταν ξεκίνησε η δεντροφύτευση φωνάχθηκε  το σύνθημα «Το πάθος για την δεντροφυτεψιά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα μπετά» και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Κάποια στιγμή απειλήθηκε επεισόδιο με ένα μπλε ΜΑΤα που μιλώντας στο κινητό και χωρίς να κοιτά γύρω του, άρχισε να διασχίζει το πλήθος. Κάποιοι του την έπεσαν, οι ψυχραιμότεροι παρενέβησαν και το επεισόδιο έληξε. Το αστείο είναι ότι όσοι άκουσαν τον ΜΑΤα να μιλάει στο τηλέφωνο είπαν ότι έβριζε τον Κακλαμάνη. «Κάνει μαλακίες αυτός και την πληρώνουμε εμείς». Η Πατησίων ήταν γεμάτη αποκαΐδια και σκόνη από δακρυγόνα.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και κάλεσαν σε συγκέντρωση αύριο 11πμ, που θα γίνει με πορεία σχολείων προς το δημαρχείο. Όσοι και όσες μπορούμε ας είμαστε γιατί οι περισσότεροι θα δουλεύουμε.

Δείτε VIDEO

δημοσιεύτηκε χθες από anonymous

VIDEO TVXS

Επιστροφή στην αρχή

52 αιωνόβια πεύκα έκοψε ο Κακλαμάνης στο κέντρο της Αθήνας

Παρακάμπτοντας κάθε νόμιμη διαδικασία, σε μια πρωτοφανή πραξικοπηματική ενέργεια, ο Δήμος της Αθήνας προχώρησε χθες στην ισοπέδωση της "μικρής όασης πρασίνου" μέσα στη τσιμεντούπολη της Κυψέλης, του πάρκου στη συμβολή Πατησίων και Κύπρου. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα μηχανήματα του δήμου έκοβαν 52 μεγάλα και πολυετή δέντρα ΧΩΡΙΣ την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κατοίκων χτύπησαν βάναυσα και έπνιξαν στα χημικά ηλικιωμένους και παιδιά που βρέθηκαν στο παρκάκι για να διαμαρτυρηθούν για την επιχείρηση εξαφάνισης ενός θύλακα οξυγόνου και αντικατάστασής του με ένα τσιμεντένιο πάρκινγκ.

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Ο πράσινος παράδεισος, συνολικής έκτασης περίπου 2 στρ., βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο στόχαστρο του δήμου και της ιδιωτικής κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή υπόγειου τριώροφου πάρκινγκ 250 θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2007 προς τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής αίτημα κοπής 35 δέντρων. Η απόφαση της Διεύθυνσης ήταν, φυσικά, αρνητική, με την απάντηση να αποτελεί κόλαφο για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο-απάντηση (10.05.2007) προς τη Δ/νση Κατασκευών του Δήμου Αθήνας "Είναι ανεπίτρεπτος η μεταβολή χρήσης και αλλαγής προορισμού της έκτασης των 2021 τ.μ. διότι είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 και αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 3 παρ. 4, όπως ισχύουν σήμερα, και την πάγια νομολογία (ΣτΕ 2588/ 92, 1118/93, κ.ά.). Μετά τα παραπάνω δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δέντρου ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης καθ' οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου".

Μετά την αρνητική απάντηση, δημοτική αρχή και ιδιωτική κοινοπραξία δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και κατέθεσαν από κοινού στην Πολεοδομία αίτηση για κοπή δέντρων. Η Πολεοδομία παρέπεμψε το θέμα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας, η οποία, αν και ενέκρινε το αίτημα, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος το παρέπεμψε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που στις 30 Ιουνίου έβγαλε απόφαση ότι δεν εγκρίνει την κοπή των δέντρων!

Όμως η συμμαχία δημοτικής αρχής-ιδιωτικής κοινοπραξίας δεν έμεινε πάλι άπραγη και απευθύνθηκε εκ νέου στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας με αναθεωρημένη, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων και αναπληρωτής δημάρχου Αθηναίων, Χρόνης Ακριτίδης, τη μελέτη του έργου, όπως και την αντίστοιχη της φύτευσης. Η έγκριση από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή δόθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας και με μια διαδικασία-εξπρές, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες, η δημοτική αρχή αποφάσισε μόνη της και εν κρυπτω να καταστρέψει ολοσχερώς έναν θύλακα πρασίνου στην περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή των Πατησίων.

Χ. Ακριτίδης: κόπηκαν μόνο 12 δέντρα!

Από την πλευρά, πάντως, της δημοτικής αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης παραδέχεται την κοπή μόνο 12 δέντρων μετά τη σχετική έγκριση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακριτίδης, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ σταθμό CITY FM, ανέφερε πως "δώδεκα δένδρα κόπηκαν και θα μεταφυτευτούν. Δεν πρέπει να κόβονται δέντρα. Αυτό όμως αφορά στην κατασκευή ενός έργου υπόγειου χώρου στάθμευσης τριών (3) ορόφων και την κατασκευή, επίγεια, ενός άλσους που θα έχει πάνω από 150 δένδρα φυτεμένα στην περιοχή αυτή. Για να προχωρήσουμε σʼ αυτήν την ενέργεια της μεταφύτευσης του συνόλου των δέντρων και της κοπής των δώδεκα, ο Δήμος Αθηναίων έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Και από την ειδική πολεοδομική και αρχιτεκτονική της νομαρχίας στην Πρωτοβάθμια, που ενέκρινε την κοπή των 12 αυτών δένδρων".

Πάντως, παραμένει το μεγάλο ερώτημα για το τι ακριβώς κατετέθη από τη δημοτική αρχή ως αναθεωρημένη μελέτη ή σχέδιο για την κατασκευή του πάρκινγκ, καθώς και γιατί η αρμόδια Επιτροπή παρέκαμψε την απόφαση της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής.

“Ανοιχτή Πόλη”: Πραξικοπηματική επίθεση στο παρκάκι

Για πραξικοπηματική επίθεση κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η “Ανοιχτή Πόλη”, υπογραμμίζοντας πως "ο δήμος επέλεξε να παρακάμψει κάθε νόμιμη διαδικασία και με στημένες διαδικασίες-εξπρές να καταστρέψει ολοσχερώς μια μικρή όαση πρασίνου, σε μια πολύ επιβαρυμένη γειτονιά της πόλης". Προσθέτει μάλιστα πως "αντίθετα με τη ρητορική του Δήμου, το υπόγειο πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων δεν προορίζεται για να εξυπηρετήσει τις οξυμένες ανάγκες της γειτονιάς, αλλά απευθύνεται κύρια στους επισκέπτες της περιοχής και την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης της Πατησίων. Αντί να λάβει μέτρα ώστε να αποθαρρύνεται η κίνηση των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, η δημοτική αρχή συνεχίζει να εμμένει στην κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικών πάρκινγκ που λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, όπως γνωρίζουμε και από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πάνω στα υπόγεια αυτά πάρκινγκ μπορούν να φυτευτούν μόνο μικρά καλλωπιστικά φυτά, και όχι υψηλό πράσινο, προσβάσιμο στους κατοίκους και ευεργετικό για το μικροκλίμα της γειτονιάς..." Η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση πως "η υλοποίηση της πολιτικής της δημοτικής αρχής, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, δεν θα περάσει πάνω από τις ζωές των γειτονιών. Να μαζέψουν τις μπουλντόζες τους και να πάνε αλλού να παίξουν".

Άννα Φιλίνη: Παράνομη η ενέργεια του δημάρχου

Παράνομη χαρακτηρίζει την ενέργεια της δημοτικής αρχής η βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη, που βρέθηκε και εκείνη στη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων. Παράνομη "πρώτον γιατί από το 2007 είχε υπάρξει απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής ότι δεν πρέπει να κοπεί κανένα δέντρο και δεύτερον γιατί το οικολογικό αυτό έγκλημα έγινε εν κρυπτώ, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους πολίτες. Αντιθέτως, ενώ η οδηγία «ΑΡΧΟΥΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγκαστική διαβούλευση με τους πολίτες είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους, οι ενέργειες του Δήμου έγιναν τα χαράματα στο σκοτάδι και εν κρυπτώ".

Στην ισοπέδωση του πάρκου αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του πολιτικού εκπροσώπου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του κόμματος, Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος τόνισε πως "ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου εξασφαλίζοντας προηγουμένως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την μη περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων".

Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του Συνασπισμού, που υπογραμμίζει πως "αυτό που εφαρμόζει δυο χρόνια τώρα η δημοτική αρχή είναι η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, σε βάρος του περιβάλλοντος της πόλης. Ο Ελαιώνας, το Γουδή, το άλσος Παγκρατίου, η Λ Αλεξάνδρας, ο Προμπονάς είναι στο μάτι του κυκλώνα".

Συντάκτης : Μορφονιός Ν    ΑΥΓΗ  27/1/09

Επιστροφή στην αρχή

Μήνυση κατά του δημάρχου 

Μήνυση κατά του δημάρχου Αθηναίων, του αντιδημάρχου υπεύθυνου πρασίνου, του αρμόδιου διοικητικού διευθυντή του τομέα και παντός άλλου υπευθύνου για την "εντολή κοπής 44 αιωνόβιων δασικών δέντρων στον χώρο-άλσος επί των οδών Κύπρου και Πατησίων", κατέθεσαν επτά κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους και η διαμερισματική σύμβουλος Κατερίνα Θεοχάρη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Πορτάλιου και Ελθήνα Αγγελοπούλου στο Α.Τ. Κυψέλης.

Όπως κατήγγειλαν οι μηνυτές και οι μηνύτριες, όταν το πρωί προσπάθησαν να εισέλθουν στο αστυνομικό τμήμα ώστε να κατατεθεί η μήνυση, δεν τους άφησαν λέγοντάς τους ότι έχουν δουλειά και δεν μπορούν εκείνη τη στιγμή, ενώ μέσα στο τμήμα βρισκόταν ο διαμερισματικός σύμβουλος της παράταξης τύυ Νικ. Κακλαμάνη. Η κατάθεση της μήνυσης επετεύχθη τελικά το μεσημέρι και αφού διαμαρτυρήθηκαν στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, Ν. Φιστόπουλο, που είχε φτάσει στο χώρο του πάρκου.

Συντάκτης : Ζώτου Έλλη  ΑΥΓΗ  27/01/2009 

Επιστροφή στην αρχή

Ανάπλαση με... ΜΑΤ  27/01/2009 

"Είναι εδώ για να εξασφαλίσουμε την τάξη, για την ασφάλεια", δήλωνε ένας από τους επικεφαλής όταν κάτοικοι και δημοσιογράφοι ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο έφτασαν δύο διμοιρίες των ΟΠΚΕ και μια των ΜΑΤ γύρω στις 11.30 το πρωί και ενώ στο πάρκο με τα ξεριζωμένα δέντρα βρίσκονταν κάτοικοι της περιοχής, η πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι.

Η πρώτη επίθεση των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ ξεκίνησε όταν απώθησαν με τις ασπίδες τους και με κλοτσιές τον κόσμο που βρισκόταν στο πάρκο. Λίγο αργότερα ξεκίνησε διαπραγμάτευση με τον αντιεισαγγελέα για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και την μη αποχώρηση των μηχανημάτων του δήμου που είχαν κόψει και συλλέξει μέρος των κομμένων δέντρων.

Όταν υπάλληλοι του δήμου προσπάθησαν να μετακινήσουν τα οχήματα, ένταση επικράτησε για άλλη μια φορά, καθώς, όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι, έπρεπε να κατασχεθούν αφού συμμετείχαν σε παράνομη πράξη, ενώ ζητούσαν να αδειάσουν τα κομμάτια των δέντρων που αποτελούσαν πειστήρια εγκλήματος. Άνδρες των ΟΠΚΕ στάθηκαν μπροστά από ένα όχημα του δήμου, όπου ένας από αυτούς κρατούσε επιδεικτικά το όπλο του πάνω από τη θήκη του, γεγονός που προκάλεσε φωνές από την πλευρά των συγκεντρωμένων.

Κατα την αποχώρηση ενός φορτηγού του δήμου, οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ενισχυθεί με δύο ακόμα διμοιρίες, επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την αποχώρηση με προπηλακισμούς, χρήση χημικών αλλά και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Σημειώνεται ότι ακόμα και ο δημ. σύμβουλος Ρήγας Αξελός δέχθηκε βίαια απώθηση από άνδρες των ΜΑΤ, όπως επίσης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, που τους απαγορεύθηκε αργότερα να προσεγγίσουν το πάρκο.

Η περίφραξη του πάρκου φάνηκε ότι αποτράπηκε, καθώς το φορτηγό που είχε φέρει τα απαραίτητα υλικά έφυγε χωρίς να τα ξεφορτώσει.

Λίγο αργότερα, και ενώ τα πράγματα είχαν ηρεμήσει, πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, που απώθησαν τους συγκεντρωμένους αναίτια, βίαια και με αλόγιστη χρήση χημικών  που δημιούργησαν ένα λευκό παραπέτασμα.

Νεαροί απάντησαν με πέτρες και άναψαν κάδους για να διαλυθούν τα δακρυγόνα, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στην Πατησίων έως την οδό Ιθάκης, όπου βρέθηκαν μπροστά σε νέα διμοιρία ΜΑΤ που τους απώθησε πίσω. Κατά την καταδίωξη, κάποιοι πέταξαν πέτρες στο Α.Τ. Κυψέλης και προξένησαν φθορές σε ένα περιπολικό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, επίθεση με πέτρες δέχθηκε και το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, καθώς επίσης έσπασαν τα τζάμια δύο καταστημάτων και δύο τραπεζών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, στο πάρκο, κάτοικοι "έπαιζαν κυνηγητό" με την αστυνομία, όπως μας μετέφερε η Ελθήνα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος. Τελικά μέχρι αργά το βράδυ κάτοικοι παρέμειναν στο πάρκο υπό το βλέμμα των ΜΑΤ για να μην περιφραχθεί. Σε συγκέντρωση καλούν σήμερα στις 11.30 στο πάρκο.

 Συντάκτης : Ζώτου Έλλη  ΑΥΓΗ  27/1/09

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Με ΜΑΤ και μπουλντόζες δημιουργούν τετελεσμένα

Για να φτιαχτεί πάρκινγκ με αυτοχρηματοδότηση, όπως θέλει ο Δήμος Αθήνας

Με μπουλντόζες και αλυσοπρίονα η υπηρεσία ...Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων εισέβαλε χτες, προτού καν ξημερώσει, στο πάρκο της οδού Κύπρου και Πατησίων και, με την προστασία της Αστυνομίας, έκοψε δεκάδες δέντρα. Αμεση ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, που εδώ και χρόνια με τους αγώνες τους κρατούν έναν απ' τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης, μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν στο χώρο να γίνει υπόγειο γκαράζ με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Οι κάτοικοι, από νωρίς το πρωί κατέλαβαν το χώρο και έκλεισαν την οδό Πατησίων. Ολοι μιλούσαν για έγκλημα. Χαρακτηριστική της πολιτικής του δήμου Αθηναίων και του ζήλου με τον οποίο υπερασπίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ήταν η εικόνα των ΜΑΤ, που έσπρωχναν και χτυπούσαν τους κατοίκους, ακόμα και γυναίκες και ηλικιωμένους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έμειναν για ώρες στο χώρο περικυκλώνοντας το πάρκο. Αργά το απόγευμα, ομάδες αγνώστων επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα. Η Επιτροπή κατοίκων, επισημαίνει πως δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα γεγονότα.

Κόπηκαν περίπου 40 αιωνόβια δέντρα, από τα οποία τα 15 ήταν πεύκα. Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από την έγκριση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της «νέας μελέτης» της εταιρείας και του Δήμου για τα έργα του πάρκινγκ, χωρίς να το παραπέμπει στη Β' βάθμια Επιτροπή, όπως είχε κάνει παλιότερα. Να σημειωθεί ότι η Β' βάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ανώτερη της Α' βάθμιας) είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να κοπούν δέντρα, ενώ πριν ένα χρόνο το δασαρχείο είχε επίσης απαγορέψει να μην κοπεί ούτε ένα.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά και αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη», «καταγγέλλει με αγανάκτηση την επιχείρηση της Δημοτικής αρχής του κ. Κακλαμάνη για τσιμεντοποίηση του πάρκου». Επισημαίνει ότι, «οι τόσο αναγκαίοι για την πόλη μας υπόγειοι χώροι στάθμευσης ΙΧ πρέπει να γίνουν σε οικόπεδα που θα απαλλοτριωθούν και θα κατασκευαστούν για το σκοπό αυτό από το Δήμο, χωρίς καμιάς μορφής αυτοχρηματοδότηση και με δωρεάν για τους δημότες κατοίκους, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Ομως σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε να καταστραφούν τα τελευταία πάρκα της πόλης μας όπως αυτό της Κύπρου και Πατησίων, για να γίνουν υπόγεια γκαράζ με αυτοχρηματοδότηση - εμπορευματοποίηση και απαγορευτικό αντίτιμο για τους κατοίκους. Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι, τα εναπομείναντα πάρκα της πόλης μας χρειάζονται τη συλλογική αγωνιστική δράση μας για την προστασία τους, διότι έχουν μπει στο στόχαστρο των εργολαβικών συμφερόντων με τις ευλογίες και τη στήριξη της Δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Γενάρη 2009   

Επιστροφή στην αρχή

Tα δέντρα... άναψαν φωτιές

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Oι διαμαρτυρίες κατοίκων κατέληξαν σε άγριες συμπλοκές. Δημοτικές παρατάξεις και δασαρχείο εναντίον του Δήμου Αθηναίων

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Περίπου σαράντα υπεραιωνόβια δέντρα προσπάθησαν να υπερασπιστούν χθες περισσότεροι από διακόσιοι κάτοικοι της Κυψέλης, «μαχόμενοι» εργολάβους και εργάτες του Δήμου Αθηναίων. Τα συνεργεία του δήμου συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ κατέφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο πάρκο της συμβολής των οδών Κύπρου και Πατησίων και ξεκίνησαν το «ξήλωμα» δέντρων και θάμνων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για κατασκευή τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ, στην επιφάνεια του οποίου -σύμφωνα με το δήμο- θα φυτευθεί πράσινο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα από τις μπουλντόζες του δήμου, ενώ ακολούθησαν εντάσεις και σοβαρά επεισόδια με τους αστυνομικούς, που κλιμακώθηκαν μέχρι αργά το βράδυ. «Το δασαρχείο είχε απαγορεύσει ρητά το κόψιμο των δέντρων. Ούτε η Β’βάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου είχε εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο», εξηγεί η κυρία Βέρα Καραγιάννη εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων για τη Σωτηρία του Πάρκου και διαμερισματική σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα». «Η Νομαρχία Αθήνας έδωσε όμως την άδεια την Παρασκευή το απόγευμα εν κρυπτώ και ο δήμος έσπευσε να την υλοποιήσει γρήγορα για να μη μαθευτεί», συμπληρώνει η ίδια, ενώ μας ενημερώνει ότι οι κάτοικοι κινήθηκαν ήδη νομικά εναντίον του δήμου. Σε μηνύσεις προχώρησαν και δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και από τη μεριά του δασαρχείου. «Το έγγραφο της διεύθυνσης δασών Αθηνών λέει ξεκάθαρα ότι είναι “ανεπίτρεπτη η μεταβολή χρήσης και αλλαγής προορισμού της έκτασης” και ως εκ τούτου “δεν εγκρίνει ούτε την υλοτομία οποιουδήποτε δασικού δέντρου ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης”», μας μεταφέρει η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, ενώ εξηγεί ότι η μήνυση είναι ήδη στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα έτσι ώστε να ενεργήσει καταλλήλως. Από την πλευρά του ο Σπύρος Κουβέλης, πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου εξασφαλίζοντας προηγουμένως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μη περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων». Η κυρία Ελπινίκη Θεοδωρίδου κατοικεί στην Κυψέλη πάνω από 30 χρόνια. «Ερχόμουν στο παρκάκι καθημερινά και διάβαζα την εφημερίδα μου. Μας κόψανε τα δέντρα, τώρα δεν υπάρχει τίποτα». Αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών λαϊκών αγορών της Αττικής Θόδωρος Αρβανίτης μαζί με κατοίκους τις περιοχής επιχείρησε να φυτέψει 30 πεύκα στο σημείο όπου κόπηκαν τα δέντρα.

Πάρκινγκ μεπράσινη ταράτσα

Ενα χρόνο πριν, όπως είχε αναδείξει ο ΕΤ με δημοσίευμά του, οι ιδιοκτήτες των 24 διαμερισμάτων της πολυκατοικίας που βρίσκεται ακριβώς στη γωνία του πάρκου Κύπρου και Πατησίων κλήθηκαν από το δήμο να πληρώσουν από 5.000 έως 7.000 ευρώ καθένας τους -ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα- επειδή ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πολυκατοικία τους θα απαλλοτριωνόταν και θα γινόταν χώρος πρασίνου. Σημειώνεται ότι ως «χώρος πρασίνου» νοείται εδώ η φυτεμένη ταράτσα του υπόγειου πάρκινγκ. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρόνης Ακριτίδης απαντώντας στον ΕΤ λέει ότι «το κομμάτι αυτό είναι καθαρά νομικό» και δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα κληθούν να πληρώσουν τα εν λόγω ποσά. «Κόπηκαν μόνο 12 δέντρα και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο φυτώριο του δήμου με σκοπό να μεταφυτευθούν στο ίδιον ή σε άλλο χώρο. Συνολικά η ανάπλαση περιλαμβάνει τη φύτευση 150 δέντρων και η κατασκευαστική μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση χώματος ύψους δύο μέτρων πάνω στο πάρκινγκ έτσι ώστε να επιτρέπει τελικά τη φύτευση υψηλού πρασίνου», εξηγεί ο κ. Ακριτίδης. Σύμφωνα πάντως με τον Παναγιώτη Νεκτάριο, επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου, «οι μεταφυτεύσεις δέντρων είναι μια διαδικασία περίπλοκη που χρειάζεται προετοιμασίες ετών, ενώ δεν είναι δυνατή για όλα τα είδη των δέντρων. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές είναι δυνατή η φύτευση υψηλού πρασίνου σε ταράτσες, γεγονός που αποδεικνύεται από τη φύτευση δέντρων 6, 8 και 10 μέτρων σε ταράτσες υπογείων στο Μέγαρο Μουσικής». Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να αμφιβάλλουν για τα σχέδια του δήμου, που έχει πολλές φορές υποσχεθεί το τελευταίο διάστημα ότι η Αθήνα θα γίνει σύντομα πιο πράσινη. Υπενθυμίζεται ότι και ο σχεδιασμός για πράσινες ταράτσες στο κέντρο της πόλης που είχε εξαγγελθεί πριν από αρκετούς μήνες δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Οπως λέει ο Νίκος Χιωτάκης, που συμμετείχε στη χθεσινή διαμαρτυρία, «οι υποσχέσεις των αρμοδίων συνήθως δεν κρατούν παρά μόνο μέχρι να τελειώσουν τα θριαμβευτικά εγκαίνια και οι φιέστες. Λίγο μετά ξεχνιούνται και η πόλη μένει στην ασχήμια της…»

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 27-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Επεισόδια με αγανακτισμένους κατοίκους και αστυνομικούς

Πολεμικό σκηνικό σε όλη την Πατησίων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΘΗ

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης επιχείρησαν χθες το απόγευμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να απωθήσουν μαθητές, φοιτητές και κατοίκους της Κυψέλης που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο πάρκο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου για την κοπή 45 δέντρων από συνεργεία του δήμου. Οι  συμπλοκές ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι, όταν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από το πάρκο το συγκεντρωμένο πλήθος, προκειμένου να διευκολύνουν τα φορτηγά που μετέφεραν τους κορμούς των κομμένων δέντρων. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας δύο συγκεκριμένων περιστατικών. Το ένα συνέβη νωρίς το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αστυνομικός έδειξε προκλητικά τη θήκη του όπλου του και τράβηξε λίγο προς τα έξω το πιστόλι. Οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν φραστικά κατά του αστυνομικού, τον οποίο απομάκρυναν οι συνάδελφοί του. Το απόγευμα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στην Κυψέλη,  διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι ένας άντρας με πολιτικά βγήκε από καφετέρια απέναντι από τον Αγιο Παντελεήμονα όπου υπήρχαν συγκεντρωμένοι πολίτες, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα. Ωστόσο, από το γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. έως αργά χθες το βράδυ δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, καθώς δεν είχαν φτάσει στα χέρια τους σχετικές πληροφορίες. Αργότερα το απόγευμα εκδηλώθηκαν εκ νέου συμπλοκές μεταξύ των κατοίκων και των αστυνομικών, οι οποίοι απώθησαν το πλήθος έως την οδό Μηθύμνης. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στα αστυνομικά τμήματα Κυψέλης και Αγ.Παντελεήμονα, έσπασαν τα τζάμια ενός περιπολικού και δύο καταστημάτων, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαλύθηκαν στα γύρω στενά για να συγκεντρωθούν και πάλι στο ύψος της πλατείας Αμερικής. Κλειστά έως αργά το βράδυ με έντονη την παρουσία πολιτών αλλά και αστυνομικών δυνάμεων παρέμεναν και τα δύο ρεύματα της οδού Πατησίων.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 27-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

ΜΑΤιασαν 45 αιωνόβια δέντρα

Κόπηκαν «παρουσία»... δακρυγόνων για να γίνει γκαράζ κοντά στην Πλατεία Αμερικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το πρωί η περιοχή κοντά στην Πλατεία Αμερικής, όταν οργισμένοι κάτοικοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον συνεργείου του Δήμου Αθηναίων που έκοβε δέντρα με σκοπό την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Η οδός Πατησίων στη συμβολή της με την Κύπρου έμεινε κλειστή για πολλές ώρες, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ που έσπευσαν στην περιοχή κατέφυγαν στη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήθελαν να εμποδίσουν τις εργασίες του συνεργείου. Σε αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης, το μικρό πάρκο που υπάρχει εκεί αποτελεί τη μοναδική όαση πρασίνου σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη από το μποτιλιάρισμα και το καυσαέριο. Ηλικιωμένοι άνθρωποι αλλά και γονείς με τα παιδιά τους επισκέπτονται το πάρκο καθημερινά και όταν χθες το πρωί είδαν τα συνεργεία του δήμου που έκοβαν τα δέντρα, η οργή τους ξεχείλισε. Προσπάθησαν να τους εμποδίσουν βάφοντας με μπογιά τα φορτηγά πάνω στα οποία υπήρχαν τα δέντρα και ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα από μπουλντόζες.

Εξαγριώθηκε ο κόσμος

Παρενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ- και δημιουργήθηκαν επεισόδια- ενώ στελέχη του δήμου προσπαθούσαν να πείσουν τους εξαγριωμένους κατοίκους ότι με την κατασκευή του γκαράζ ο χώρος θα αναπλαστεί και τα δέντρα θα ξαναφυτευτούν. «Θα γίνει ένα καινούργιο πάρκο από πάνω και θα φυτεύσουμε 150 δέντρα μικρά και μεγάλα στη θέση των 12 δέντρων που έπρεπε να κόψουμε ώστε να αρχίσουν οι εργασίες», υποστήριξε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Χρόνης Ακριτίδης. Πρόσθεσε ότι «όλες οι άδειες από την Πολεοδομία του Δήμου και από τη Νομαρχία που αφορούν την κοπή των δέντρων και την έναρξη των εργασιών κατασκευής είναι νόμιμες» και πως «πάνω από το γκαράζ το έδαφος θα έχει πάχος περίπου 2 μέτρα, ώστε να μπορούν να φυτευτούν μεγάλα δέντρα, αλλά και οι φοίνικες που μεταφέρθηκαν προσωρινά σε φυτώρια του δήμου».

Αργότερα το απόγευμα, ομάδες νεαρών- που δεν είχαν καμία σχέση με τους κατοίκους- επιτέθηκαν με πέτρες στα Αστυνομικά Τμήματα Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών της περιοχής, σε ένδειξη Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κατοίκων κοντά στην Πλατεία Αμερικής που είδαν τους άνδρες του Δήμου Αθηναίων να κόβουν 45 αιωνόβια δέντρα για να γίνει υπόγειο γκαράζ στην περιοχή. Για να ολοκληρωθεί το «έργο» του Δήμου παρενέβησαν τα ΜΑΤ και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα διαμαρτυρίας για το κόψιμο των δέντρων.

Καθολική καταδίκη

Οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή ότι έκοψε 45 δέντρα, πολλά από τα οποία ήταν αιωνόβια και πως «μετά την κατασκευή του γκαράζ δεν θα υπάρχει κανένα πάρκο στην περιοχή για να το επισκέπτεται ο κόσμος». Την κοπή των δέντρων καταδίκασε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ διά μέσου του εκπροσώπου του για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σπύρου Κουβέλη, που έκανε λόγο για ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων και την επιβεβλημένη έγκριση του Δασαρχείου.

Παράλληλα, η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» που πρόσκειται στο ΚΚΕ τόνισε ότι τα υπόγεια γκαράζ θα πρέπει να γίνονται σε οικόπεδα που θα απαλλοτριώνονται χωρίς αυτοχρηματοδότηση, ώστε οι δημότες να μην πληρώνουν χρήματα για τη στάθμευση του οχήματός τους. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο συνδυασμός «Ανοικτή Πόλη» του κ. Αλέξη Τσίπρα στην οποία επισημαίνεται ότι «όπως γνωρίζουμε και από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πάνω στα υπόγεια αυτά πάρκινγκ μπορούν να φυτευτούν μόνο μικρά καλλωπιστικά φυτά και όχι υψηλό πράσινο, προσβάσιμο στους κατοίκους και ευεργετικό για το μικροκλίμα της γειτονιάς». Η απόφαση του δήμου να κατασκευάσει γκαράζ στην περιοχή με αυτοχρηματοδότηση δεν είναι πρόσφατη, αλλά χρονολογείται ήδη από το 2000 και αφορούσε τη δημιουργία ενός ακόμη υπόγειου χώρου στάθμευσης, στη συμβολή των οδών Ψηλορείτη και Δηλιγιάννη. Και ενώ για το δεύτερο γκαράζ οι εργασίες έχουν αρχίσει, για εκείνο στην οδό Κύπρου ο διαγωνισμός έγινε το 2006 και η σύμβαση υπογράφθηκε το 2007.

NEA, 27-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Οργή για την κοπή των δέντρων

Συμπλοκές στα Πατήσια ανάμεσα σε αγανακτισμένους κατοίκους και ΜΑΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ |

          Επεισόδια, που έφθασαν ως τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκάλεσε χθες η κοπή περίπου 50 δέντρων στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, στο πλαίσιο εργασιών κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ. Κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα, όταν διαπίστωσαν το πρωί ότι συνεργεία του Δήμου Αθηναίων είχαν προχωρήσει ξημερώματα στην υλοτόμηση, παρουσία ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ. Σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό, οι κάτοικοι απέτρεψαν τόσο τη συνέχιση των εργασιών όσο και την περίφραξη της επίμαχης έκτασης, ενώ κατά τη διαμαρτυρία τους «νέκρωσαν» την Πατησίων, από το ύψος της Αγίου Μελετίου ως την οδό Καλλιφρονά. Το κλίμα ήταν τεταμένο σε τέτοιον βαθμό που ως αργά χθες το βράδυ δεν είχαν σταματήσει τα μικροεπεισόδια έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα Κυψέλης και Αγ. Παντελεήμονα, ενώ βροχή έπεφταν οι μηνύσεις κατά του δήμου.

« Δεν έχει μείνει δέντρο όρθιο, 3- 4 φοίνικες απέμειναν μόνον... » τόνιζαν κάτοικοι, χαρακτηρίζοντας « εγκληματική » την ενέργεια του δήμου. Με δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρ. Ακριτίδης κάνει λόγο για κοπή 12 αιωνόβιων πεύκων, ενώ διαβεβαιώνει ότι όλα τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο φυτώριο του δήμου για να μεταφυτευθούν στην επίγεια έκταση του μελλοντικού πάρκινγκ. Σύμβαση του 2007, κατά την έναρξη της θητείας του κ. Ν.Κακλαμάνη , δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή υπόγειου τριώροφου πάρκινγκ 180 θέσεων και «άλσους που θα έχει πάνω από 150 δέντρα, φυτεμένα στο επίμαχο σημείο».

Ο κ. Ακριτίδης επιμένει ότι η δημοτική Αρχή διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την κοπή, στην υπόθεση όμως υπάρχει... παρελθόν. Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Αθηναίων κινεί τα νήματα για το γκαράζ, καθώς την πρώτη, πριν από έξι μήνες, σχετικό αίτημά του είχε απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου- την οποία και συστήνει η Νομαρχία Αθηνών.

Η Επιτροπή αυτή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) καθώς και της Πολεοδομίας της οικείας νομαρχίας, είχε αποφασίσει την παραπομπή- λόγω σοβαρότητας- του ζητήματος στο δευτεροβάθμιο όργανό της, το οποίο και έκλεισε τελικά την πόρτα στον δήμο, λέγοντας «όχι» στην υλοτόμηση. Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Ακριτίδη, ο δήμος συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις που του έγιναν, ενώ παρουσίασε νέα μελέτη, η οποία και εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι η έγκριση κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής, έγγραφο της οποίας το 2007 απαγόρευε διά ροπάλου την υλοτομία.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανοιχτή Πόλη, αντιτέθηκε στην « πραξικοπηματική ενέργεια του δήμου ». Την αντίδρασή της εξέφρασε και η Συμπαράταξη (ΚΚΕ), μιλώντας για « απαράδεκτες μεθοδεύσεις ».

ΒΗΜΑ, 27-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Αγωγή για την κοπή των δέντρων

Η Διεύθυνση Δασών Αττικής κατέθεσε μήνυση κατά του Δήμου Αθηναίων

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ |

          Με μήνυση κατά του Δήμου Αθηναίων «απάντησε» χθες η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής στην κοπή περίπου 50 δέντρων από το μικρό πάρκο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων στο πλαίσιο εργασιών για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ 180 θέσεων.

Η σύγκρουση της εν λόγω διεύθυνσης με τη δημοτική αρχή της πόλης ήταν αναπόφευκτη, καθώς η πρώτη είχε απαγορεύσει διά ροπάλου την υλοτομία από το 2007 με σχετικό έγγραφο. Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των σχεδίων για το γκαράζ έδωσε τελικά η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (σ.σ.: τη συστήνει η Νομαρχία Αθηνών), αφότου ο δήμος συμμορφώθηκε με τις αρχικές- προ εξαμήνου- υποδείξεις της.

Χθες το πρωί προκλήθηκε πάλι ένταση στο συγκεκριμένο σημείο, με αφορμή και την τηλεοπτική κάλυψη του θέματος, όταν κάτοικοι ήλθαν σε σύγκρουση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Παρ΄ όλα αυτά, η πορεία προς το Δημοτικό Μέγαρο της οδού Αθηνάς δεν ήταν επεισοδιακή.

Παρέμβαση με ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στον City και στον δημοτικό σταθμό 9,84 έκανε επί του θέματος ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης. Με έμφαση στο γεγονός ότι η δημοπράτηση για το πάρκινγκ έγινε επί δημαρχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι θα φυτευτούν ξανά ψηλά δέντρα, χαρακτηρίζοντας ψέμα ό,τι λέγεται σήμερα για χαμηλό πράσινο.

« Υποτίθεται ότι φροντίζουν για το περιβάλλον και δεν σκέφτονται ότι η περιβαλλοντική ρύπανση από τα ΙΧπου γυρνούν για να βρουν μια θέση πάρκινγκ,κι αυτή παράνομη,είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε ο δήμαρχος, μειώνοντας ωστόσο τον αριθμό των πεύκων που κόπηκαν από 15 (σύμφωνα με τη χθεσινή μέτρηση) σε τρία.

«Αδιανόητη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη στάση του δήμου ο κ. Σκανδαλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Κοτζιά, ενώ σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αττικής αριθμούσε τις πλατείες που δεν είδαν ποτέ το πράσινο που τους υποσχέθηκαν.

ΒΗΜΑ, 28-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ * ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

«Μόνο πράσινο, όχι πάρκινγκ»

Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονται από τη Δευτέρα το πρωί οι κάτοικοι της Κυψέλης, ύστερα από την κοπή των δέντρων στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων από συνεργείο του δήμου, ξημερώματα της ίδιας μέρας. Τα δέντρα ήταν οι παράπλευρες απώλειες... της σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος με ιδιωτική κοινοπραξία για να κατασκευαστεί στο παρκάκι υπόγειο γκαράζ.

Οι κάτοικοι αμέσως κινητοποιήθηκαν, μόλις κάποιοι περίοικοι το αντιλήφθηκαν. Αφού πρώτα φύτεψαν (απόγευμα Δευτέρας) 30 δενδρύλλια, ως απάντηση στην ενέργεια του δήμου, έμειναν στο παρκάκι όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν τόσο τα ελάχιστα δέντρα που κατάφεραν να σώσουν ύστερα από δική τους δυναμική παρέμβαση όσο και τα δενδρύλλια που φύτεψαν οι ίδιοι.
Ομως χθες το πρωί τούς περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη... «Γύρω στις 7 το πρωί εμφανίστηκαν όχι μία ούτε 2, αλλά 10 διμοιρίες των ΜΑΤ. Μας έσπρωξαν και μας χτύπησαν. Ομως εμείς δεν υποχωρήσαμε, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε και με ένδικα μέσα να γίνει κανένα γκαράζ στον χώρο. Το πάρκο θα παραμείνει πάρκο, γι' αυτό και ύστερα από μισή ώρα έφυγαν τα ΜΑΤ», είπε στην «Ε» η Μαρίνα Βήχου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.
Οι κάτοικοι όλη μέρα και χθες προστάτευαν -με βάρδιες- το παρκάκι τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν είτε συνεργείο του δήμου είτε αστυνομικές δυνάμεις. Τα μέλη της επιτροπής κατοίκων ανάρτησαν και ένα τεράστιο πανό σε πολυκατοικία μπροστά στο παρκάκι, που έγραφε: «Μόνο πάρκο και πράσινο εδώ, όχι πάρκινγκ και τσιμέντο». Κρατούσαν και πικέτες που έγραφαν: «Το πάρκο για τα παιδιά και όχι για τους μπάτσους και τα χημικά», «Χ. Ακριτίδης, αντιδήμαρχος της ζαρντινιέρας και όχι του πρασίνου», «Λαέ της Λιλιπούπολης σήκωσε πια παντιέρα, με Κακλαμάνη δήμαρχο δεν βλέπεις άσπρη μέρα».
Η απογοήτευση των κατοίκων για την πολιτική του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη εκφράζεται και μέσα από τα λόγια του 61χρονου συνταξιούχου-εκπαιδευτικού Χρήστου Ρουμπάνη, μέλους της κίνησης κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος Κυψέλης: «Λίγη ντροπή δεν αισθάνεται ο δήμαρχος; Εκλέχτηκε από εμάς, τους Αθηναίους πολίτες, για να προσφέρει σε μας, όχι για να εξυπηρετεί τα εργολαβικά συμφέροντα. Ετσι ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον τίμησαν με την ψήφο τους; Κόβοντας δέντρα και στερώντας τους το οξυγόνο;», είπε στην «Ε» ο κ. Ρουμπάνης.
Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο, που ξεκίνησε γύρω στις 12.30. Το σύνθημα που φώναζαν ήταν: «Νικήτα, Βωβέ και Μπάμπη Κακλαμάνη σάς ένωσε το χρήμα και γίνατε χαρμάνι». Βέβαια, κάποιοι κάτοικοι έμειναν στο παρκάκι για να το φυλάνε!
Στην πρώτη γραμμή της πορείας ήταν παιδιά και μαθητές του 41ου Λυκείου που κρατούσαν κλαδιά από τα κομμένα δένδρα. Ενας 15χρονος μαθητής είχε τοπθετήσει μια τεράστια πικέτα πάνω του που έγραφε: «Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος του μπετόν και των μιζαδόρων».
Φτάνοντας στο δημαρχείο, αντιπροσωπεία των κατοίκων (μαζί με 2 δημοτικούς συμβούλους της Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης και της Ανοιχτής Πόλης και τη βουλευτή του ΚΚΕ Εύα Μελά) έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων, Χρόνη Ακριτίδη. «Ο κ. Ακριτίδης μάς είπε ότι δεν είχε ιδέα για την παρουσία των ΜΑΤ σήμερα το πρωί και όταν το πληροφορήθηκε έδωσε αμέσως εντολή να απομακρυνθούν», μας είπε η κ. Βήχου.
* Την κοπή των δέντρων καταδίκασε με ανακοίνωση που εξέδωσε και η Οικολογική Αθήνα - Δημοτική Παρέμβαση για Βιώσιμη Πόλη.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

Επιστροφή στην αρχή

Πώς παρέκαμψαν την άρνηση για την κοπή των δένδρων

«Οι πυκνοδομημένες περιοχές της Κυψέλης και των Πατησίων δεν έχουν ανάγκη από γκαράζ αλλά από χώρους πρασίνου», δήλωσε στην «Ε» η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου, που μας αποκάλυψε ότι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το αφανισμένο παρκάκι στη συμβολή της Πατησίων με την Κύπρου λειτουργούν έξι μεγάλα γκαράζ, τα οποία συνήθως είναι μισογεμάτα.

«Είναι μια περιοχή χαμηλών εισοδημάτων και οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν να διαθέσουν 150 έως 200 ευρώ τον μήνα για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους», μας εξηγεί και εκφράζει φόβους ότι με αυτά τα δεδομένα η επιχείρηση, που ύστερα από διαγωνισμό ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία του γκαράζ για 30 χρόνια, ευελπιστεί κυρίως στη σοβαρή επιδότηση των 3.000 ευρώ ανά θέση στάθμευσης που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
Για υπόγειες διαδικασίες κάνει λόγο ο Ηλίας Γιαννίρης, από το Παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας και επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που μαζί με την Ελένη Πορτάλιου και άλλους πέντε πολίτες έχουν καταθέσει μήνυση κατά του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη, του αντιδημάρχου Πρασίνου, των αρμόδιων υπηρεσιών και κατά παντός υπευθύνου για το οικολογικό έγκλημα στο παρκάκι της οδού Κύπρου. Εκτός από το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας που αποκάλυψε χθες η «Ε», μας περιέγραψε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να παρακαμφθεί η κατηγορηματική άρνηση στην κοπή των δένδρων. Από τα στοιχεία που μας έδωσε προκύπτουν τα εξής:
* Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου με διαδοχικές απαλλοτριώσεις και αρχικά είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Το 1989, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προστέθηκαν και άλλες χρήσεις, όπως παιδική χαρά και κέντρο νεότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση.
* Το 2006, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ιδιωτικό γκαράζ, η δημοτική αρχή προχώρησε τις διαδικασίες για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Απευθύνθηκε, όπως είχε υποχρέωση, στη Διεύθυνση Δασών που απαγόρευσε κατηγορηματικά την κοπή δένδρων, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη δασική νομοθεσία.
* Η δημοτική αρχή επιχείρησε να αποφύγει το «εμπόδιο» και απευθύνθηκε στην πρωτοβάθμια αρχιτεκτονική επιτροπή (ΕΠΑΕ) της Πολεοδομίας. Η υπηρεσία, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, συμφώνησε με την κοπή των δένδρων, αλλά παρέπεμψε το θέμα λόγω ιδιαιτερότητας στη δευτεροβάθμια επιτροπής που υπάγεται στη νομαρχία. Η τελευταία τον Ιούλιο του 2008, με βάση και το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας, έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δένδρα.
* Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η δημοτική αρχή άρχισε τις... αφαιρέσεις, καταργώντας την προβλεπόμενη καφετέρια. Η τροποποιημένη μελέτη εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, που είχε αλλάξει σύνθεση και αυτή τη φορά ενέκρινε το θέμα, χωρίς να το παραπέμψει στη δευτεροβάθμια επιτροπή και χωρίς να πάρει υπόψη της την κατηγορηματική απαγόρευση του Δασαρχείου.

Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

Επιστροφή στην αρχή

"Θα ολοκληρώσουμε το έργο του πάρκινγκ", δήλωσε κατηγορηματικά μιλώντας στην "Αυγή" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων και αναπληρωτής δημάρχου Αθηναίων, Χρόνης Ακριτίδης. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό και γι' αυτό θα συνεχίσουμε", πρόσθεσε, την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωνε ότι μόλις 3 πεύκα κόπηκαν(!) και πως οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται είναι μόλις 30-40 (!) και οι υπόλοιποι ήλθαν από... τα Εξάρχεια.

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Η γενική κατακραυγή για την κοπή 52 μεγάλων και πολυετών δέντρων σε μια επιβαρυμένη γειτονιά, όπως η Κυψέλη, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής δεν φαίνεται να πτοούν τη δημοτική αρχή, που δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει την ισοπέδωση του πάρκου στη συμβολή Πατησίων και Κύπρου. Ο κ. Ακριτίδης, μάλιστα, επιμένει "ότι τα δέντρα που κόπηκαν ήταν και σύμφωνα με την άδεια της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας 12, ορισμένα μεταφέρθηκαν κλαδεμένα στο φυτώριο του δήμου στο Γουδί, ενώ τα υπόλοποι που κόπηκαν ήταν θάμνοι, όχι δέντρα".

Στην ερώτησή μας γιατί η Επιτροπή της Νομαρχίας παρέκαμψε την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, που δεν ενέκρινε οποιαδήποτε μεταβολή χρήσης, ο κ. Ακριτίδης μάς απάντησε πως "προφανώς η Επιτροπή έλαβε υπόψη της αυτή την απόφαση, ωστόσο έκρινε πως η κοπή των δέντρων μπορεί να γίνει, γι' αυτό και εξέδωσε την άδεια".

 ΑΥΓΗ  28/1/09

Επιστροφή στην αρχή

Επιμένει η Δημοτική Αρχή για το πάρκινγκ παρά τις αντιδράσεις

Ν. Κακλαμάνης: Μόνο 3 πεύκα κόπηκαν!

Μόνο 3 πεύκα κόπηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη, που μίλησε χθες στο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84". Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε με πλήρως απαξιωτικό τρόπο πως οι κάτοικοι που αντιδρούν είναι ελάχιστοι και οι υπόλοιποι έχουν επιστρατευτεί από τη δεξαμενή των Εξαρχείων... Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προχθές "αυτοί που μαζεύτηκαν εκεί εκτός από τριάντα - σαράντα κατοίκους που ήταν, γιατί τόσοι ήταν, είναι κοινό μυστικό ότι άλλοι ήρθαν από τα Εξάρχεια, μετά από προσκλητήριό τους». Ο δήμαρχος Αθηναίων στοχοποίησε επίσης τη Μαρίνα Βήχου, διαμερισματική σύμβουλο μέχρι πριν λίγο καιρό με την Ανοιχτή Πόλη, λέγοντας πως "δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της στη μεγάλη πλειοψηφία".

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κακλαμάνης δεν λέει κουβέντα για την κοπή έστω και αυτών των 12 δέντρων, που ισχυρίζεται ο κ. Ακριτίδης ότι κόπηκαν, τονίζοντας πως "Όλα δε τα δέντρα -προσέξτε, πλην τριών πεύκων που τα πεύκα δεν μεταφυτεύονται όπως ξέρετε-, μεταφυτεύτηκαν στο φυτώριό μας στο Γουδί. Μπορεί να πάει οποιοσδήποτε να τα δει".

Α. Τσίπρας: Ο ανεκδιήγητος αυτός δήμαρχος έχει ένα μίσος με το πράσινο

Σκληρά λόγια επιφύλαξε για τον Νικήτα Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, που σε χθεσινές  δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή" τον χαρακτήρισε ανεκδιήγητο δήμαρχο με μίσος για το πράσινο. Τόνισε επίσης ότι "έχουμε μια δημοτική αρχή κι έναν δήμαρχο ο οποίος εκλέχτηκε υποσχόμενος στους πολίτες της Αθήνας ότι θα γκρεμίσει οικοδομικά τετράγωνα για να κάνει πράσινο. Και βλέπουμε ότι σε όποιο μέτωπο έχει αναδειχθεί υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου, είναι αντιμέτωπος με τους πολίτες, είναι με την πλευρά των συμφερόντων".

Συντάκτης : Μορφονιός Ν  ΑΥΓΗ  28/1/09

Επιστροφή στην αρχή

"Φτου σας... δεν είναι το πάρκο του παπού σας!"  28/01/2009 

"Νικήτα Βωβέ και Μπάμπη Κακλαμάνη, σας ένωσε το χρήμα και γίνατε χαρμάνι", φώναζαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι της Κυψέλης και μαθητές από το 41ο Λύκειο Αθηνών καθώς κατευθύνονταν με πορεία διαμαρτυρίας από τον χώρο του "εγκλήματος", το ρημαγμένο πάρκο της Κύπρου και Πατησίων προς το δημαρχείο. Δυνάμεις των ΜΑΤ προπορεύονταν της πορείας, ενώ όσο η πορεία βάδιζε στην Πατησίων διαβαζόταν το κείμενο διαμαρτυρίας της κίνησης των κατοίκων.

Μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα από την Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Αττικής

Στο δημαρχείο, τετραμελής επιτροπή πολιτών συναντήθηκε με τον Χ. Ακριτίδη, ο οποίος επιμένει στην τσιμεντένια ανάπλαση και δεν απάντησε γιατί κόπηκαν όλα τα δέντρα, όταν είχαν άδεια για 12. Όπως ενημέρωσε η επιτροπή, έχουν καταθέσει μηνύσεις για τα χημικά και τα κομμένα δέντρα, γεγονός που κατήγγειλαν στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου κατέθεσε η Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, ζητούν από την Πολεοδομία αυτοψία του χώρου.

Νωρίτερα, γύρω στις 6.30 το πρωί, τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια 10 ηλικιωμένες γυναίκες που βρίσκονταν στο πάρκο.

Συντάκτης : Ζώτου Έλλη ΑΥΓΗ  28/1/09

Επιστροφή στην αρχή

Η σφαγή των δέντρων και της νομιμότητας  28/01/2009 

Η καταστροφή του μικρού πάρκου με τα αιωνόβια δέντρα στην Κυψέλη δεν αποτελεί  μεμονωμένο και τοπικό πρόβλημα. Δράστης της περιβαλλοντικής σφαγής είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο τρόπος που μεθόδευσε το έγκλημα αυτό επιβεβαιώνει γενικότερες επιλογές του εις βάρος του περιβάλλοντος, της καθημερινής ζωής των πολιτών και της νομιμότητας. Σηματοδοτεί την περιβόητη "ανάπτυξη Κακλαμάνη".

Η κοπή των δένδρων έγινε παρά την απαγορευτική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2007, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δήμος. Δεν τους άρεσε η απάντηση της αρχής που οι ίδιοι είχαν αναγνωρίσει ότι είναι αρμόδια και απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας, η οποία τον Ιούνιο σε δεύτερο βαθμό δεν ενέκρινε την κοπή των δένδρων. Δεν τους άρεσε η απόφαση αυτή και ξαναπήγαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπής της Νομαρχίας, η οποία τελικώς κάμφθηκε και στα κρυφά αποφάσισε να συναινέσει στο έγκλημα.

Οι αναλογίες με την υπόθεση του Βοτανικού είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Δεν αρέσει στον κ. Κακλαμάνη η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, οργανώνει ανοικτό εκβιασμό προκειμένου να αλλάξει η απόφαση στην Ολομέλεια. Μετά... κάπου αλλού θα προσφύγει! Η νομιμότητα δεν μετράει! Νόμος είναι το δίκιο των μεγαλοεργολάβων, αφού και στην περίπτωση του πάρκινγκ στην Κυψέλη ενδιαφερόμενη και επειγόμενη ήταν η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

"Το μοντέλο ανάπτυξης" που επιχειρεί να επιβάλει στην πόλη ο κ. Κακλαμάνης οδηγεί στην παράδοση των ελεύθερων χώρων, ακόμα και των φυτεμένων, σε ιδιωτικά συμφέροντα με την προσχηματική επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Για το θέμα του Mall είχαν μιλήσει περί δημοσίου συμφέροντος! Στην περίπτωση Κυψέλης προβάλλεται η ανάγκη στάθμευσης των Ι.Χ. της περιοχής. Ποιος, όμως, αποφασίζει ότι το "δίκαιο του Ι.Χ." είναι υπέρτερο του συνταγματικά κατοχυρωμένου περιβάλλοντος; Σε κάθε κάτοικο της Κυψέλης αντιστοιχεί το λιγότερο πράσινο που υπάρχει σε αστικό ιστό σε παγκόσμιο επίπεδο! Ποιος αποφασίζει να ξεριζώσει τα εναπομείναντα δένδρα;

Οι συγκοινωνιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μεγαθήρια - γκαράζ στο κέντρο της πόλης δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά λειτουργούν ως μαγνήτες Ι.Χ. από την ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο ότι το τελευταίο χρόνο μπήκαν στην κυκλοφορία 200.000 νέα Ι.Χ. και κατασκευάστηκαν μόνο 5.000 θέσεις πάρκινγκ, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο της λογικής, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα των Ι.Χ. είναι πρόβλημα γκαράζ.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε ότι είναι όλα αυτά για ένα δήμαρχο που επιδιώκει την "αναβάθμιση της πόλης" με τη ληστρική επιδρομή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα τα μικρομεσαία ιδιωτικά - εγωιστικά συμφέροντα.

Δεν είναι μόνος του ο κ. Κακλαμάνης σ' αυτόν τον "αγώνα". Του συμπαραστέκεται το κεφάλαιο των μεγαλοεργολάβων και των βαρώνων - ιδιοκτητών ΠΑΕ, η σιωπούσα αξιωματική αντιπολίτευση στην περίπτωση της Νομαρχίας Αθηνών και η λαλίστατη στην υπόθεση Βοτανικού, αλλά και μερίδα του Τύπου που στην προχθεσινή κινητοποίηση των κατοίκων έσπευσε να διακρίνει και να "φωτογραφήσει" το στερεότυπο του "κουκουλοφόρου που όλα τα σπάει"! Πιο χαρακτηριστική η πρωτοσέλιδη φωτογραφία χθες, στο "Βήμα", όπου δείχνει φωτιές και σιλουέτες με τον τίτλο: "Τα κομμένα δένδρα βάζουν φωτιά στα Πατήσια". Και παραπλεύρως, στο κύριο άρθρο, τεχνηέντως παραλληλίζονται τα "έκτροπα στους δρόμους της Αθήνας" με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς, υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα, χώρα επικίνδυνη;".

ΑΥΓΗ  28/1/09

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

28-01-2009: Απάντηση στην “Ανοιχτή Πόλη”

Η "Ανοιχτή Πόλη", η δημοτική παράταξη της Αθήνας που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επανεμφανίστηκε με αφορμή τις εργασίες για την κατασκευή ενός παρκινγκ στην περιοχή της Κυψέλης (Κύπρου και Πατησίων), κάνοντας για μία ακόμα φορά επίδειξη των ιδιότυπων αντιλήψεών της περί Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά με δελτίο τύπου που αναφέρεται σε φανταστικά γεγονότα.
Μιλά περί δήθεν τραμπουκισμών εναντίον κατοίκων, ενώ στην πραγματικότητα το ίδιο το περιεχόμενο των ανακοινώσεών της συνιστά τραμπουκισμό κατά τη Δημοκρατίας και της νοημοσύνης των δημοτών.
Είναι πια προφανές ότι κάθε τι που δεν τους αρέσει το καταγγέλλουν ως αντιδημοκρατικό. Και θεωρούν Δημοκρατικό ότι τους είναι αρεστό. Αδιαφορώντας, μάλιστα, για το αν είναι ή όχι νόμιμο. Ακριβώς όπως αδιαφορούν για το αν είναι ή όχι νόμιμο ένα έργο ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Κυψέλης, που και ο τελευταίος δημότης αυτής της πόλης ξέρει ότι υποφέρει, εκτός των άλλων, από το πρόβλημα της στάθμευσης. Ενός έργου που έχει αδειοδοτηθεί απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και που θα συμβάλει στην ανακούφιση της καθημερινότητας του πολίτη. Ενός έργου που επιπλέον θα αποδώσει στους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης ένα πάρκο με 150 δέντρα, κάτω από το οποίο θα έχει δημιουργηθεί ένα υπόγειο παρκινγκ 200 περίπου θέσεων. Ενός έργου που είχε επανειλημμένα εξαγγελθεί από παλαιότερες Δημοτικές Αρχές, είχε γίνει προγραμματική δέσμευση του Νικήτα Κακλαμάνη, εγκρίθηκε από τον αθηναϊκό λαό και υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Αντί, λοιπόν, να καλύπτει τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές της περιουσίας του Δήμου και τους προπηλακισμούς στους οποίους επί δύο ολόκληρες μέρες επιδίδονται διάφοροι "γνωστοί και άγνωστοι μπαχαλάκηδες", η "Ανοιχτή Πόλη" είναι καιρός να σοβαρευτεί, να ηρεμήσει και κυρίως να πάψει να θεωρεί δημοκρατικό μόνο ότι είναι σ' αυτήν αρεστό.
Η Αθήνα έχει ανάγκη ηρεμίας και έργων και η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση, ενέργεια ή πρωτοβουλία συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι επιθέσεις, οι βανδαλισμοί, οι θεατρινισμοί προς δημιουργία εντυπώσεων δεν αγγίζουν τον αθηναϊκό λαό που με τη στάση του έχει αποδείξει ότι όλα αυτά τα καταδικάζει και τα απορρίπτει. Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες έχουν κοντά πόδια. Και δεν πρόκειται να προκαλέσουν την ανοχή έναντι όσων θέλουν να κάνουν την Αθήνα μπάχαλο.
Όπως το Δεκέμβριο, έτσι και σήμερα και αύριο και πάντα, η Δημοτική Αρχή θα σταθεί στο πλάι των Αθηναίων πολιτών υπερασπιζόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη νομιμότητα και την αξιοπρέπεια της πόλης μας.

Επιστροφή στην αρχή

«Μην πετάτε τα δέντρα στα σκουπίδια»

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΧΘΕΣ, ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Συμπλοκές με αστυνομικούς, που ήταν εκεί για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τα πουλιά τριγυρίζουν σαν χαμένα ψάχνοντας τις φωλιές τους στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων. Μοιάζουν να διαμαρτύρονται μαζί με τους κατοίκους για την κοπή των 40 υπεραιωνόβιων δέντρων, προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι τα περισσότερα δέντρα έχουν εκριζωθεί και έχουν μεταφυτευθεί σε φυτώρια του δήμου, ώστε να επιστρέψουν μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Προχθές το βράδυ οι κάτοικοι φύτεψαν 30 δέντρα. Χθες οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν. Από νωρίς το πρωί, χθες, κάτοικοι της Κυψέλης και των όμορων περιοχών συγκεντρώθηκαν στο παρκάκι της συμβολής των οδών Κύπρου και Πατησίων για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να διαδηλώσουν για την κοπή των 40 αιωνόβιων δέντρων του πάρκου από το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να κατασκευαστεί τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ. Τα ΜΑΤ ήταν ήδη εκεί για να αποτρέψουν την πορεία που είχε προγραμματιστεί για τις 11.30 το πρωί. Ακολούθησαν ένταση και συμπλοκές μεταξύ των κατοίκων και των αστυνομικών. Η Μαργαρίτα Γέρου, κάτοικος της Κυψέλης, μιλώντας για το περιστατικό μάς είπε: «Μας έσπρωχναν σαν να είμαστε ζώα». Εντονη είναι η αντίδραση της Ελένης Τζιρτζιλάκη (αρχιτέκτονας) για το γεγονός της κοπής των δέντρων και τόνισε ότι έχει κάνει προσωπικά μήνυση, ενώ και το Δασαρχείο έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Η πορεία ξεκίνησε στις 12.30 μ. και κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, όπου επιτροπή κατοίκων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» και η Συμπαράταξη για την Αθήνα συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Χρόνη Ακριτίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν ευθύνεται ο δήμος για την παρουσία των ΜΑΤ», δίνοντας εντολή να φύγουν. Η Βέρα Παύλου από την Επιτροπή Κατοίκων Εξαρχείων μάς είπε: «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε τι έγινε. Εδώ κόβουν δέντρα κι εμείς περιμένουμε να κάνουν το οικόπεδο της Ναυαρίνου πάρκο». Η ζωγράφος Ισμήνη Μπονάτσου, η οποία μεγάλωσε στην Κυψέλη, καταγγέλλει ότι αυτό που έγινε είναι εγκληματική ενέργεια. «Εχουμε πέντε δέντρα σε αυτήν τη γειτονιά. Σε άλλη χώρα θα επιβαλλόταν ποινή. Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει πράσινο πάνω από το πάρκινγκ».

Τι είπε ο δήμαρχος στον City 99,5

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας χθες στον City 99,5 και τη Λιάνα Κανέλλη δήλωσε: «Το πρώτο ψέμα που έχει ειπωθεί είναι ότι θα γίνει τσιμέντο πάνω από το πάρκινγκ. Για όσους λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει υψηλή βλάστηση… Σας ερωτώ, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπάρχει ή δεν υπάρχει πάρκινγκ από κάτω; Οσο για τα δέντρα, πλην των τριών πεύκων, τα οποία δεν μεταφυτεύονται, μεταφυτεύτηκαν στο φυτώριό μας, όπως θα μεταφυτευθούν και οι φοίνικες».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 28-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

«Θα μας βρίσκουν απέναντί τους»

Οργισμένοι οι κάτοικοι στην Πατησίων για τα κομμένα δένδρα, ετοιμάζουν προσφυγές στο ΣτΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr

Αντιμέτωποι με τους άντρες των ΜΑΤ βρέθηκαν χθες- για δεύτερη συνεχόμενη μέρα- οι κάτοικοι της Κυψέλης και των γύρω περιοχών, που αντιδρούν στο κόψιμο δένδρων για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στη θέση του πάρκου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή του πρασίνου οι κάτοικοι στην Πατησίων, το έδειξαν χθες με αρκετή δόση φαντασίας Oι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να μην επιτρέψουν στα συνεργεία του Δήμου να προχωρήσουν στις εργασίες, κάνουν λόγο για οικολογικό έγκλημα από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων και δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν επί 24ώρου βάσεως τον χώρο, ενώ ετοιμάζουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

«Περίπου στις επτά και μισή το πρωί, και χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, οι δυνάμεις των ΜΑΤ μας επιτέθηκαν και μας απώθησαν βίαια στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ήμασταν 30 άτομα και οι περισσότεροι από εμάς γυναίκες και ηλικιωμένοι. Το λάθος μας ήταν, μάλλον, ότι προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Πρωτοψάλτης.

«Θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους. Θα ερχόμαστε καθημερινά στο πάρκο, μέχρι να σταματήσει αυτή η καταστροφή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την πόλη μας σε τσιμεντότοπο», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαργαρίτα Γέρου, κάτοικος της περιοχής και συμπληρώνει: «Για ποια πράσινη Αθήνα μας λένε συνέχεια, όταν κόβουν τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου;». Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το πρωί συνεργεία του Δήμου είχαν προχωρήσει στην κοπή 45 δέντρων, κάτι που είχε προκαλέσει την έκρηξη κατοίκων, οι οποίοι όταν κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των συνεργείων δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα.

Μοναδικός πνεύμονας

Όπως λένε οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται, το συγκεκριμένο πάρκο αποτελούσε μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την ήδη επιβαρημένη από την άναρχη δόμηση και το καυσαέριο περιοχή και δεκάδες άνθρωποι- κυρίως ηλικιωμένοι- συνήθιζαν να το επισκέπτονται καθημερινά. Μάλιστα, αρκετοί δηλώνουν ότι το πάρκο είναι το μέρος όπου πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια. «Σε αυτό το πάρκο μεγάλωσα και πέρασα ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Ποιοι πήραν την απόφαση να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ, χωρίς να ρωτήσουν τους κατοίκους της περιοχής;», λέει ο κ. Αντώνης Κουγιαγκάς. «Αν ένας πολίτης κόψει ένα δέντρο, τότε πάει αυτόφωρο.

Για αυτούς που αποφάσισαν να κόψουν 45 αιωνόβια πεύκα δεν πρέπει να γίνει το ίδιο; Ποιο είναι τελικά το δημόσιο συμφέρον;», λέει στα «ΝΕΑ» η σύμβουλος στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα με την παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» κ. Κατερίνα Θεοχάρη, η οποία σημειώνει παράλληλα πως μερίδα κατοίκων θα προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του Δήμου.

Δεν πρόκειται να αφήσουν τα συνεργεία του δήμου να μετατρέψουν το πάρκο σε υπόγειο πάρκινγκ, οι κάτοικοι της Κυψέλης και των γύρω περιοχών. «Θα μας βρουν απέναντί τους», λέει η κ. Μαργαρίτα Γέρου Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Πρωτοψάλτης

Ρυπαίνουν περισσότερο τα Ι.Χ. που δεν βρίσκουν πάρκινγκ

«ΑΥΤΟΙ που διαμαρτύρονται δεν σκέπτονται ότι η περιβαλλοντική ρύπανση με το να γυρνάνε τα αυτοκίνητα γύρω γύρω για να βρουν μία θέση - κι αυτή παράνομη- για να παρκάρουν, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε από την πλευρά του στον Αθήνα 9,84 ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης. «Όλα τα δένδρα, πλην τριών πεύκων, μεταφυτεύθηκαν στο φυτώριό μας, στο Γουδή», πρόσθεσε, απαντώντας στις κατηγορίες για κοπή 45 δένδρων στο πάρκο. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό διαμέρισμα.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Χρ. Ακριτίδης δήλωσε ότι ο Δήμος μελετά την επιδότηση της στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του πάρκινγκ. Έδωσε μάλιστα χρονοδιάγραμμα 12-14 μηνών από την έναρξη των εργασιών.

ΝΕΑ, 28-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Ψάχνοντας τα δέντρα που… έφυγαν

Ο ΕΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ ΒΡΗΚΕ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ

Εκοψαν δώδεκα μεγάλα πεύκα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, ενώ αγνοείται η τύχη δεκατριών

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Στη θέα του ρημαγμένου πάρκου και των πουλιών που αναζητούν τις ξεριζωμένες φωλιές και τα χαμένα νεογνά τους, οι κάτοικοι της Κυψέλης αδυνατούν να ξεπεράσουν το σοκ από την κοπή των δέντρων. Ο δήμος, από τη μεριά του, απαντά ότι «τα δέντρα δεν πέθαναν, μεταφυτεύτηκαν στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων». Ωστόσο μια απλή αριθμητική πράξη αποδεικνύει ότι… αγνοείται η τύχη δεκατριών δέντρων. Μια τοπογραφική αποτύπωση, που έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν, δείχνει ότι ο ακριβής αριθμός των δέντρων του πάρκου ήταν 46. Μια επίσης πρόσφατη (Οκτώβριος 2007) βεβαίωση από το γεωπόνο Εμμανουήλ Δανδουλάκη αναφέρει ότι «τα δέντρα που είναι φυτεμένα στο πάρκο είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπερδεκαετούς ηλικίας και πλήρους ανάπτυξης, ενώ κάθε προσπάθεια μεταφύτευσης και επαναφύτευσης ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο ξήρανσης». Σύμφωνα με το δήμο, όμως, από το πάρκο κόπηκαν ή μεταφυτεύθηκαν 33 -συνολικά- δέντρα και κάποιοι «κάθε άλλο παρά υπεραιωνόβιοι» θάμνοι. Ο ΕΤ επισκέφθηκε το δημοτικό φυτώριο στο Γουδή και περιηγήθηκε στα μεταφυτευμένα δέντρα. Σε μια ξεχωριστή γωνιά του φυτωρίου (που στο σύνολό του καλύπτει έκταση 90 στρεμμ.) βρίσκονται παραταγμένα τα άρτι αφιχθέντα φυτά. Πέντε φοίνικες, πέντε ακακίες, μία χαρουπιά, ένας βραχυχίτωνας και κάποια θαμνώδη φυτά που στόλιζαν το πάρκο, όπως δάφνες, πικροδάφνες, τούγιες κ.λπ. «Τα δώδεκα μεγάλα πεύκα ηλικίας 70 - 80 ετών ήταν αδύνατο να μεταφυτευθούν και δυστυχώς δεν σώθηκαν», μας λέει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Γιώργος Ξεπαππαδάκος, και συνεχίζει: «Κρατήσαμε όμως όλα τα υπόλοιπα, ηλικίας 15 και 20 χρόνων, ενώ υπολείπονται ακόμα έξι φοίνικες και τρεις βραχυχίτωνες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο χώρο του πάρκου». Σύμφωνα όμως με τον Γιώργο Μάρραιη, πολιτικό μηχανικό από την επιτροπή σχεδίου πόλεως και απαλλοτριώσεων του δήμου που δημιούργησε τον τοπογραφικό χάρτη, στον ελεύθερο χώρο της Κύπρου και Πατησίων υπήρχαν δεκατρία πεύκα, έξι βραχυχίτωνες, πέντε φοίνικες, έντεκα ακακίες, τέσσερις φίκοι και επτά χαρουπιές. «Ηταν ένα οικολογικό έγκλημα αυτό που διαπράχθηκε με την κοπή των 46 δέντρων. Το θεωρώ αδύνατο να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου πάνω στην επιφάνεια του πάρκινγκ. Τα μέχρι τώρα παραδείγματα των πλατειών Αιγύπτου, Πρωτομαγιάς, Κλαυθμώνος κ.λπ. δείχνουν ότι φυτεύονται μόνο τριανταφυλλιές, θάμνοι και γκαζόν. Επιπλέον, θεωρώ ότι ένα τέτοιο πάρκινγκ σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει τέτοια κυκλοφοριακή συμφόρηση περισσότερο κακό θα κάνει παρά καλό». Να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Φιλίνη, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το πάρκο και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Εμμένει ο δήμος, επιμένουν οι κάτοικοι

Με απόλυτη συνέπεια ως προς την προχθεσινή «υπόσχεση» ότι «το έργο θα συνεχιστεί κανονικά» -του αντιδημάρχου Χρόνη Ακριτίδη προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους-, νωρίς χθες το πρωί τα εργολαβικά συνεργεία κατέφθασαν στο πάρκο και, σε μια προσπάθεια να περιφράξουν το εργοτάξιο, ήρθαν αντιμέτωπα με μια μικρή ομάδα κατοίκων που περιφρουρούσε το χώρο. Τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί και τρεις τραυματισμοί κατοίκων συμπλήρωσαν το πολεμικό σκηνικό των τελευταίων ημερών. Οπως καταγγέλλει η Μαρίνα Βήχου της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, «τα επειΑ και δύο διαμερισματικών συμβούλων της ίδιας παράταξης, οι οποίοι όφειλαν να παρέμβουν». «Οι προπηλακισθέντες», συνεχίζει η κυρία Βήχου, «καταθέτουν ήδη μηνύσεις. Μπορεί να μην υπήρχαν ΜΑΤ αυτή τη φορά αλλά το ξύλο δεν έλειψε από συγκεκριμένα άτομα με πολιτικά». Απαντώντας, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε έκπληκτος για όσα ειπώθηκαν, αφού όπως λέει δεν είδε ο ίδιος καμία απολύτως φασαρία, κάτι το οποίο αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων. «Μάλιστα», εξηγεί, «όταν κατέφθασε το φορτηγό με τις λαμαρίνες για την περίφραξη, οι πολίτες που βρίσκονταν εκεί μπήκαν μπροστά και, για να μη δημιουργηθούν επεισόδια, το φορτηγό αποχώρησε άπραγο». Για τα τελευταία επεισόδια ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, σύμφωνα με την οποία στο χώρο εμφανίστηκε οργανωμένη ομάδα άγνωστων ατόμων που, «με τρόπο που θυμίζει παρακρατικές συμμορίες, επιτέθηκε με βιαιοπραγίες και προπηλακισμούς στους κατοίκους που περιφρουρούσαν με την παρουσία τους το χώρο του ρημαγμένου πάρκου».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 29-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Συνεχίζεται η ένταση στα Πατήσια

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

          Αγριο παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εκτυλίχθηκε χθες, τρεις ημέρες μετά την κοπή περίπου 50 δέντρων στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων με στόχο την κατασκευή υπόγειου γκαράζ.

Κάτοικοι κατήγγειλαν τραμπουκισμούς από άγνωστη ομάδα ατόμων παρουσία τουλάχιστον δύο εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, του κ. Ανδρέα Παπαδάκη, αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας, και του κ. Κ.Λαγού, προέδρου του οικείου δημοτικού διαμερίσματος.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» έκανε λόγο για «τρόπο που θυμίζει παρακρατικές συμμορίες» , αλλά και «βιαιοπραγίες και προπηλακισμούς προς τους κατοίκους». «Εγκυρες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι παρόντες υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής σιγοντάριζαν ή και συμμετείχαν ευθέως στις βιαιότητες ενάντια στους περιοίκους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα όλων των παραπάνω, έκανε λόγο για φανταστικά γεγονότα, αλλά και για επίδειξη ιδιότυπων αντιλήψεων περί δημοκρατίας από την πλευρά της «Ανοιχτής Πόλης».

«Καθετί που δεν τους αρέσει το καταγγέλλουν ως αντιδημοκρατικό» σημείωσε. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρ.Ακριτίδης επέμεινε και χθες στη δέσμευση για επιδότηση ως προς τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, με δεδομένο ότι ο δήμος δικαιούται το 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων και των δύο πάρκινγκ της σύμβασης, τόσο του επίμαχου στην Κύπρου όσο και ενός δεύτερου στον σταθμό Λαρίσης.

Σύμφωνα πάντως με την κυρία Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλο της «Ανοιχτής Πόλης», η άδεια που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή παρουσιάζει δύο σοβαρά προβλήματα: δεν εμπεριέχει σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια δείχνουν τομή 22 εκατοστών, η οποία είναι αδύνατο να φέρει το σχεδιαζόμενο βάρος υπερκείμενου χώματος για υψηλό πράσινο. «Απομένει μόνον να δούμε και τα στατικά» κατέληξε η ίδια.

ΒΗΜΑ, 29-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Πάνω από τα πάρκινγκ φυτρώνει τσιμέντο

Λίγο γκαζόν και ελάχιστοι θάμνοι καλύπτουν τις πλατείες που- υποτίθεται- θα ξαναγίνονταν πράσινες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Οι πλατείες είναι γεμάτες... τσιμέντο: σημαντικοί χώροι πρασίνου στην Αθήνα έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια για να δώσουν τη θέση τους σε υπόγεια πάρκινγκ.

Στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Κλαυθμώνος, στου Γουδή, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην Πλατεία Αιγύπτου ή στην Πλατεία Κοτζιά, οι μελέτες όριζαν πως μετά τις εργασίες για την κατασκευή υπόγειων γκαράζ, θα φυτεύονταν ξανά μεγάλα δέντρα. Ωστόσο είτε λόγω κακοτεχνιών, που δεν επέτρεψαν τελικά την φύτευση παρά μόνον μικρών θάμνων ή γκαζόν, είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν τα αρχικά σχέδια, οι πλατείες δεν πρασίνισαν ποτέ.

Στα περισσότερα από 4 στρέμματα της Πλατείας στου Γουδή, στην περιοχή του νοσοκομείου Παίδων, υπήρχαν 80 μεγάλα δέντρα- πεύκα, λεύκες, πλατάνια κ.ά.- τα οποία όμως πριν από μερικά χρόνια κόπηκαν για τις ανάγκες κατασκευής του γκαράζ. Οι προδιαγραφές του έργου δεν άφηναν περιθώρια για επαναφύτευσή τους, με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα της πλατείας να περιλαμβάνει μικρές εκτάσεις χαμηλού πράσινου. Στην περίπτωση της Πλατείας Κάνιγγος είχαν δοθεί εγγυήσεις πως όσα δέντρα αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων θα φυτεύονταν και πάλι στην ίδια θέση με την ολοκλήρωση του πάρκινγκ. Ωστόσο το πράσινο έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σε απέραντο χώρο τσιμέντου μετατράπηκε και η κάποτε κατάφυτη Πλατεία Κοτζιά. Μετά την κατασκευή του γκαράζ, ελάχιστο μόνο τμήμα της έχει μικρούς θάμνους και δεντράκια. Αλλά και η δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Αιγύπτου είχε δημιουργήσει προσδοκίες πως θα οδηγούσε σε ανάπλαση και φύτευση και του υπερκείμενου χώρου, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν. Την ίδια τύχη είχαν και πλατείες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν σταθμοί του Μετρό, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Πλατεία Ομονοίας και την Πλατεία Κοραή.

Δρόμοι- αποθήκες

«Το κέντρο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο πάρκινγκ, ενώ θα έπρεπε να είναι μια πεζοδρομημένη έκταση» τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος Θάνος Βλαστός. «Τον δρόμο τον θεωρούσαμε αποθήκη. Δεν σκέφτηκε κανείς την κοινωνική και λειτουργική αξία του δρόμου» επισημαίνει, τονίζοντας ότι «επιμένουμε να έχουμε αυτοκίνητα σε πόλεις που δεν τα χωράνε». Ωστόσο, όπως τονίζει, παρά την εκτεταμένη χρήση αυτοκινήτων, δεν ελήφθησαν ούτε καν μέτρα που να βοηθούν στην καλύτερη διαχείρισή τους. Ειδικότερα αναφέρει πως αν και από τα μέσα του 1980 υπήρξαν πολιτικές κινήτρων προς ιδιώτες για τη δημιουργία γκαράζ, «είναι αστεία τα νούμερα εάν αναλογιστεί κανείς πως κάθε χρόνο κυκλοφορούν 200.000 καινούργια αυτοκίνητα και φτιάχνουμε 1.000- 2.000 θέσεις πάρκινγκ».

Προσθέτει μάλιστα πως η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ δεν λύνει το πρόβλημα στάθμευσης. «Στόχος ήταν να τα γεμίσουμε με τα αυ τοκίνητα που στάθμευαν στην επιφάνεια γύρω τους, αλλά τελικά οι περιοχές επιβαρύνονται γιατί τα γκαράζ προσελκύουν περισσότερα αυτοκίνητα» δηλώνει. «Έτσι, ενώ θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες στην επιφάνεια, όπως να φαρδύνουμε τα πεζοδρόμια ή να κάνουμε πεζοδρομήσεις, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει» καταλήγει.

Τεράστιο βάρος

Ερωτηματικά υπάρχουν από επιστήμονες και σχετικά με την αντοχή των υπόγειων κατασκευών. «Θεωρητικά γίνεται, πρακτικά όμως δεν είναι εφικτό», σημειώνει ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Τάτσης, διευκρινίζοντας πως μπορεί να φυτευτεί και να αναπτυχθεί κάποιο δέντρο- ακόμη και μεγάλο- αλλά το πρόβλημα είναι το πόσο θα αντέξει η κατασκευή.

«Στην ταράτσα του σπιτιού σας θα βάζατε ένα μεγάλο πεύκο;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η επιβάρυνση που θα δεχθεί η οροφή ενός υπόγειου γκαράζ τεσσάρων ορόφων θα είναι ανάλογη. Ειδικότερα, ο κ. Τάτσης αναφέρει πως «για δύο μέτρα χώμα κορεσμένο με νερό όπως για παράδειγμα ύστερα από δύο ημέρες βροχής, το βάρος φτάνει τους 3 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο».

«Αν προσθέσουμε ένα μεγάλο δέντρο, το βάρος μπορεί να φτάσει τους 20 τόνους» υποστηρίζει και αναρωτιέται: «Ποιος μηχανικός θα βεβαιώσει για ένα τέτοιο βάρος;». Τονίζει μάλιστα πως η αντοχή της όποιας κατασκευής επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εάν προστεθούν και άλλες παράμετροι, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα του αέρα ή σεισμικές δονήσεις.

«Είναι καθαρά θέμα προδιαγραφών και μελέτης» αναφέρει για τη δυνατότητα φύτευσης πάνω από υπόγειο πάρκινγκ ο καθηγητής Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Χρονόπουλος. «Από πλευράς τεχνικής και γεωπονικής είναι εφικτό» δηλώνει, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η τελευταία πλάκα.

Σύγχρονα υλικά

«Δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί χώμα, μπορεί να είναι άλλο μείγμα, που δεν θα είναι τόσο βαρύ και μετά να τοποθετηθούν δέντρα και να μεγαλώσουν κανονικά» σχολιάζει, παραπέμποντας σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ακολουθήσει αυτό το μοντέλο. Μια από τις πρωτοπόρες χώρες - όπως λέει- είναι η Γερμανία, όπου ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ και η δημιουργία χώρων πρασίνου από πάνω τους. Αλλά και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, υπάρχουν σε κεντρικότατα σημεία υπόγεια πάρκινγκ που δεν είναι καν ορατά, τα οποία από πάνω είναι πλήρως καλυμμένα με πράσινο και δέντρα.

Αίτηση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας καταθέτουν οι κάτοικοι

ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ αίτησης για τη διακοπή εργασιών και την ανάκληση της οικοδομικής άδειας απαντούν κάτοικοι της Κυψέλης, οι οποίοι αντιδρούν στην κοπή των δένδρων στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων και στη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ.

Οι κάτοικοι αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η άδεια κοπής των δένδρων, επικαλούμενοι την αρχική απόρριψη του αιτήματος από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού Ελέγχου. Ωστόσο, από πλευράς δήμου παραδέχονται πως τον περασμένο Ιούνιο η δευτεροβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού Ελέγχου απέρριψε το έργο, αλλά παραπέμπουν στην αναμορφωμένη φυτοτεχνική μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος Αθηναίων πριν από μερικές ημέρες.

Η μελέτη αυτή εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού Ελέγχου, αλλά αφορά την κοπή μόνο 12 δένδρων «λόγω του ότι αυτά βρίσκονται εντός του περιγράμματος του προς ανέγερση θεσμοθετημένου υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων». Παράλληλα, διευκρινίζεται πως «τα 12 δένδρα που θα κοπούν σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης θα αντικατασταθούν με πολλαπλάσιο αριθμό δένδρων που θα φυτευτούν εις την υπό διαμόρφωση επιφάνεια».

«Δεν αντέχει τέτοιο βάρος»

Οι κάτοικοι πάντως αμφισβητούν και τη δυνατότητα φύτευσης στην επιφάνεια του γκαράζ. «Είναι αδύνατον μια πλάκα 22 εκατοστών να φέρει αυτό το βάρος» υποστηρίζει η δημοτική σύμβουλος και αρχιτέκτονας Ελένη Πορτάλιου.

Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση του δήμου, «το βάθος του εδάφους στις περιοχές φύτευσης, στο συγκεκριμένο έργο, είναι περίπου 1,50-2,50 μέτρα». Παράλληλα, αναφέρεται πως «δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των προτεινόμενων δένδρων και θάμνων».

ΝΕΑ, 29-1-2009

Επιστροφή στην αρχή

Και προπηλακισμοί κατοίκων από «ιδιωτικούς στρατούς»

Μπουλντόζες αποτέλειωσαν το πάρκο

«Η τρομοκρατία δήμου - εργολάβων - αστυνομίας δε θα περάσει» έγραφε ένα από τα πανό που κρέμασαν χθες το απόγευμα μέσα στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων κάτοικοι της περιοχής, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το πανό το είχαν στηρίξει στην κολόνα μιας λάμπας από τη μια πλευρά και από την άλλη στον έναν από τους 4 φοίνικες που σώθηκαν από το συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ξημερώματα Δευτέρας έκοψε 44 δέντρα που βρίσκονταν στο παρκάκι.
Με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το ότι χθες «ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στις 6 το πρωί έστειλε τα "τανκς" του να ολοκληρώσουν το οικολογικό τους έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων.
Αυτή τη φορά αντί να μας στείλει 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, μας έστειλε έναν "ιδιωτικό στρατό" από Χρυσαυγίτες και παρακρατικούς που προπηλάκισαν κατοίκους», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων για τη Σωτηρία του πάρκου Κύπρου και Πατησίων. Ακόμα, υποστηρίζουν ότι «ο πρόεδρος του 6ου διαμερίσματος Κωνσταντίνος Λαγός, ο διαμερισματικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Πλατόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Δημοτικής Αστυνομίας Ανδρέας Παπαδάκης ήταν παρόντες στους προπηλακισμούς και ενώ τους ζητήθηκε να παρέμβουν δεν έκαναν τίποτα».
Ο 30χρονος Μιχάλης Αλεξάκης ηλεκτρολόγος -μηχανικός, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος βρισκόταν στο παρκάκι χθες το πρωί όταν συνέβη το περιστατικό, δήλωσε στην «Ε»: «Την ώρα που ήρθα στο παρκάκι, στις 7 το πρωί, είχαν ήδη ξεριζώσει τα δενδρύλλια που εμείς οι κάτοικοι είχαμε φυτέψει τη Δευτέρα ως απάντηση στην κοπή των δέντρων. Με χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο, ήταν 3, ίσως και 5 άτομα. Με έριξαν κάτω, μου έσπασαν τα γυαλιά, μου ποδοπάτησαν την τσάντα και μου φώναζαν αν ξαναπατήσεις εδώ θα σε λιώσουμε. Σε 20 μέτρα απόσταση ήταν ο Λαγός και ο Πλατόπουλος. Υπέβαλα μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Ηταν γύρω στα 60 άτομα με πολιτικά και 20 από αυτούς ήταν που μας χτυπούσαν, δρούσαν λες και είχαν πάρει εντολή για ό,τι έκαναν».
Επίθεση δέχτηκε και η διαμερισματική σύμβουλος του 6ου διαμερίσματος της Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα Βέρα Καραγιάννη. «Στις 8 το πρωί μού πήραν τη φωτογραφική μηχανή με τη βία, ο Λαγός ήταν μπροστά. Υστερα από μία ώρα, με χτύπησαν και μου πήραν το κινητό, ενώπιον του Πλατόπουλου. Υπέβαλα μήνυση στο Α.Τ. Κυψέλης για ληστεία», δήλωσε στην «Ε» η κ. Καραγιάννη.
Ο πρόεδρος του 6ου διαμερίσματος Κωνσταντίνος Λαγός κατέθεσε αίτημα προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ζητώντας «συνεχή φρούρηση του οικήματος του 6ου διαμερίσματος για ικανό χρονικό διάστημα» γιατί, όπως αναφέρει, «συνεχώς λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα για την πυρπόληση του 6ου διαμερίσματος».

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009

Επιστροφή στην αρχή

Νέα επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των κατοίκων

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Σε νέα προκλητική επίθεση κατά των κατοίκων της Κυψέλης, οι οποίοι και περιφρουρούσαν το παρκάκι Κύπρου και Πατησίων, προχώρησαν χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, στο χώρο βρίσκονταν ...έξι κλούβες (!) της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί επιχείρησαν να απωθήσουν βίαια από το χώρο τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Παράλληλα, οι κάτοικοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες, προχώρησαν σε δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Αθήνας, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στο χώρο του πάρκου. Επιπλέον, κατήγγειλαν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διοίκησης του δήμου, με στόχο την προώθηση του έργου και την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή παραμένει ανένδοτη, μετά από συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή δημάρχου Χρόνη Ακριτίδη.

Χτες, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της τσιμεντοποίησης του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου. «Ο Δήμος Αθηναίων», σημειώνεται εξαρχής στην Επίκαιρη Ερώτηση, «επιχειρεί την τσιμεντοποίηση του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, προκειμένου να δημιουργηθεί υπόγειο γκαράζ με αυτοχρηματοδότηση, παρά την εναντίωση σε αυτήν των κατοίκων της περιοχής, που με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις απέτρεψαν τους προηγούμενους μήνες την καταστροφή ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους πράσινου στο κέντρο της Αθήνας».

Και συνεχίζει: «Παρόλο που η αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας εξέδωσε απόφαση, η οποία απαγόρευε οποιαδήποτε εργασία κοπής δέντρων, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις η Πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε άδεια εργασιών στον εργολάβο την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σκαπτικά μηχανήματα και υπηρεσίες του Δήμου εισέβαλαν στο πάρκο και έκοψαν μέσα σε ελάχιστη ώρα τα δέντρα. Μάλιστα, αντί της άμεσης παρέμβασης της αστυνομίας για την προστασία του πράσινου, όπως όφειλε (και ιδιαίτερα μετά και από τις μηνύσεις που υπέβαλαν άμεσα κάτοικοι κατά των υπευθύνων του Δήμου Αθηναίων), οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ με αυταρχικό τρόπο απομάκρυναν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους από το χώρο. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τη γη και έχει μετατρέψει την Αθήνα σε μια πολύπαθη τσιμεντούπολη, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και σε βάρος του περιβάλλοντος».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσουν άμεσα οι σκαπτικές εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, ώστε να παραμείνει χώρος ελεύθερος για τους κατοίκους της περιοχής και να μετατραπεί ξανά σε υψηλού πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση   

Επιστροφή στην αρχή

Μετά τα ΜΑΤ, φουσκωτοί και Χρυσαυγίτες στην υπηρεσία του δήμου

Με την αρωγή παρακρατικών ομάδων, που ξυλοκόπησαν κατοίκους της Κυψέλης, οι οποίοι αντιδρούν στη λεηλασία των ζωών τους, ολοκλήρωσε χθες η δημοτική αρχή της Αθήνας την ισοπέδωση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Τον ρόλο των ΜΑΤ των προηγούμενων ημερών ανέλαβαν χθες το πρωί ομάδες παρακρατικών τραμπούκων, που χτύπησαν βάναυσα 3 κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για την επιχείρηση της δημοτικής αρχής να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο εναπομείναν πράσινο του πάρκου. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Κατοίκων για τη σωτηρία του πάρκου, παρόντες στον χώρο τη στιγμή της επίθεσης ήταν ο πρόεδρος του 6ου διαμερισματικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Λαγός, ο διαμερισματικός σύμβουλος Κων/νος Πλατόπουλος και ο αντιδήμαρχος καταστημάτων και ασφάλειας της πόλης Ανδρέας Παπαδάκης, όλοι αιρετοί με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι παρακρατικοί έφθασαν ακόμη στο σημείο να ληστέψουν ένα από τα τρία θύματα, το μέλος της Επιτροπής και της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" (πρόσκειται στο ΚΚΕ) Βέρα Καραγιάννη, της οποίας αφαίρεσαν το κινητό και τη φωτογραφική μηχανή, με την οποία βιντεοσκοπούσε την επίθεση των τραμπούκων.

Τη δράση της παρακρατικής ομάδας, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κλήθηκε για την περιφρούρηση του χώρου, προκειμένου ανενόχλητες οι μπουλντόζες του δήμου να ολοκληρώσουν την ισοπέδωση, περιγράφει μιλώντας στην "ΑΥΓΗ" ένα εκ των θυμάτων και κάτοικος της περιοχής, ο Μιχάλης Αλεξάκης. Όπως αναφέρει "στις 7 μ.μ. το πρωί ειδοποιηθήκαμε ότι τα μηχανήματα του Δήμου ξηλώνουν και τα τελευταία δέντρα που έχουν απομείνει, μεταξύ των οποίων και εκείνα που φυτέψαμε τη Δευτέρα. Όταν πλησιάσαμε το παρκάκι. υπήρχε μια ομάδα 20-25 ατόμων, χωρίς αστυνομικές στολές, που απαγόρευαν την πρόσβαση στον χώρο. Τη στιγμή που η μπουλντόζα του δήμου επιχειρούσε να ξηλώσει και το τελευταίο δέντρο, μια κοπέλα, η Μαρία Σόφτση, έτρεξε και το αγκάλιασε, προκειμένου να εμποδίσει την κοπή του. Τότε η ομάδα των παρακρατικών άρχισε να την χτυπά και να την σέρνει στο χώμα, μέσα στο πάρκο. Αυθόρμητα κινήθηκα για να την βοηθήσω και τότε ήταν που δέχτηκα πολλαπλά χτυπήματα με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και το σώμα από τα άτομα αυτά, εκ των οποίων τον έναν τουλάχιστον τον έχω αναγνωρίσει και η φωτογραφία του έχει παραδοθεί στην αστυνομία. Πραγματικά, δεχόμουν χτυπήματα απ' όλες τις μεριές, ενώ μου έσπασαν και τα γυαλιά".

Ο Μιχαλής Αλεξάκης είναι κατηγορηματικός, πως τη στιγμή της επίθεσης στον χώρο βρίσκονταν "τόσο ο πρόεδρος του 6ου Διαμερισματικού Συμβουλίου Κων/νος Λαγός, όσο και ο διαμερισματικός σύμβουλος Κων/νος Πλατόπουλος, υπό την ανοχή των οποίων έδρασαν οι παρακρατικοί".

Τα τρία θύματα, αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό τους, πήγαν στο Α.Τ. Κυψέλης και κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστων, των οποίων ωστόσο τα πρόσωπα απεικονίζονται σε φωτογραφίες, τις οποίες παρέδωσαν στην αστυνομία. Οι μηνυτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, καλούν επιπλέουν και τον Κων/νο Λαγό να καταθέσει για τα γεγονότα, καθώς -παρ' ότι ο ίδιος το αρνείται- επιμένουν ότι ήταν παρών την ώρα της επίθεσης.

Την παρουσία του κ. Λαγού όσο και των κ. Πλατόπουλου και Παπαδάκη επιβεβαιώνει και το μέλος της Επιτροπής Μαρίνα Βήχου, που μιλώντας στην "ΑΥΓΗ" ανέφερε χαρακτηριστικά πως "την ώρα της επίθεσης φωνάζαμε με την ντουντούκα προς το μέρος τους να τους σταματήσουν, ωστόσο εκείνοι χαμογελούσαν ειρωνικά...."

Να σημειώσουμε πως, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή των Κατοίκων κάνει λόγο για την παρουσία Χρυσαυγιτών μεταξύ των παρακρατικών, υπογραμμίζοντας πως "αυτή τη φορά (ο Νικήτας Κακλαμάνης) αντί μας στείλει 10 (δέκα) διμοιρίες ΜΑΤ, όπως χθες (σ.σ.: προχθές), για να μας προπηλακίσουν και να μας τρομοκρατήσουν, μας έστειλε έναν "ιδιωτικό στρατό" από Χρυσαυγίτες και παρακρατικούς, που προπηλάκισαν κατοίκους που αγκάλιαζαν τα εναπομείναντα δέντρα και αφαίρεσαν δια της βίας φωτογραφικές μηχανές και κινητά".

Συντάκτης : Μορφονιός Ν. 

ΑΥΓΗ  29/1/09

Επιστροφή στην αρχή

Ο συνδυασμός που υπόσχεται ο δήμαρχος, δεν γίνεται  30/01/2009 

Την ίδια στιγμή που ο δήμος ευαγγελίζεται περιβαλλοντική ανακούφιση και κυκλοφορική αποσυμφόρηση, προβάλλοντας ως λύση το υπόγειο πάρκινγκ των 200ων θέσεων και των 150 δένδρων και ενώ παράλληλα έχει κόψει ήδη πάνω από 40, οι Γιώργος Πατρίκιος, πολεοδόμος και Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, συγκοινωνιολόγος, μιλώντας στην “Α”, καταρρίπτουν με λίγες μόνον λέξεις, τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής.

“Φαντάζει λογική μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένας υπόγειος χώρος”, διαπίστωσε ο Γ. Πατρίκιος. “Θα είχε νόημα εφόσον ήταν σχετικά μεγάλος ο χώρος, και θα υπήρχε καλός συνδυασμός των σκληρών επιφανειών με τις μαλακές επιφάνειες. Εδώ, που ο χώρος είναι μικρός τα υφιστάμενα δένδρα που είναι πολύ παλιά δεν θα αντικατασταθούν ποτέ στην ίδια πυκνότητα το μέγεθος”, επεσήμανε στη συνέχεια. “Και αυτό γιατί θα χρειαζόταν 1.5 με 2 μέτρα χώμα τουλάχιστον, που όταν θα ποτιστεί θα γίνει πολύ βαρύ και μόνο σε ειδικά σημεία και με κολώνες θα μπορούσε να στηριχθεί αυτή η... ζαρντινιέρα” επεξήγησε και προς επίρρωση της θέσης τους, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κλαυθμώνος: “Είναι μια τεράστια πλατεία, που στο μισό μέρος της έχει πολύ ψηλά δένδρα, αλλά στην επιφάνεια πάνω από το χώρο στάθμευσης, δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο. Στο πάρκο της Κυψέλης, δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα”.

Στην αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και τη... διαχείρισή της από τις δημοτικές αρχές αναφέρθηκε στη συνέχεια και τόνισε ότι “εδώ ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, είναι το πώς πολιτεύεται ο δήμος και πως/αν επιδιώκει τη συναίνεση των πολιτών. Δεν εξηγεί και δεν ζητάει τη γνώμη των κατοίκων, αλλά δρα ερήμην τους, λες και διαχειρίζεται ένα ατομικό οικόπεδο. Έχει όμως να διαχειριστεί μια δημόσια περιουσία, προς όφελος του δημοσίου, με τη συναίνεσή τους”, υπογράμμισε καταλήγοντας.

Ο Δ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι “οποιαδήποτε αύξηση της προσφοράς αυτών των οδικών υποδομών, πολλαπλασιάζει τη ζήτηση” και ότι “οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται προς τα ΜΜΜ”. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι “στο πλαίσιο της αποθάρρυνσης της χρήσης Ι.Χ., δεν θα πρέπει να ενισχύουμε τις υποδομές που τη στηρίζουν”, ενώ σημείωσε ότι “η στάθμευση δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και πεδίο για κέρδος, αλλά θα πρέπει να αποτελεί περιβαλλοντικό εργαλείο. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας νέος χώρος στάθμευσης”, ανέφερε εμφατικά.

Όσον αφορά στο θέμα της κάλυψης των αναγκών στάθμευσης των κατοίκων της περιοχής, ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι συνιστά ένα διαφορετικό θέμα. “Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι ανάλογα με τις χρήσεις, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει και προβλέψει και χώρο στάθμευσης”, εξήγησε. “Συχνά λέγεται ότι θα κάνουμε θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους”, υπενθύμισε και συνέχισε: “Αυτό θα προϋπέθετε μικρά γκαράζ αποκλειστικής απεύθυνσης προς αυτούς και περίπου μηδενικό κόστος χρήσης. Απέναντι σε αυτή τη λογική, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκαν προς την εμπορευματοποίηση, μακριά από την περιβαλλοντική ανακούφιση, αφού προσέλκυαν νέα αυτοκίνητα”.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι σε θεσμικό επίπεδο, θα έπρεπε να υπάρξει μια ιδιαίτερη αστυνόμευση για κάθε νέα οικοδομική άδεια όσον αφορά την πρόβλεψη χώρου στάθμευσης.

Συντάκτης : Καλυβιώτη Μαρία  ΑΥΓΗ  30/1/09

Επιστροφή στην αρχή

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση

Την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Κυψέλης και η διαμερισματική σύμβουλος Βέρα Καραγιάννη, προχτές το πρωί, στο χώρο του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι «τραμπούκοι προπηλάκισαν, άρπαξαν το κινητό και τη φωτογραφική μηχανή της Β. Καραγιάννη και εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι». Οπως σημειώνει η «Συμπαράταξη», «πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια του αντιδημάρχου, υπεύθυνου της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Παπαδάκη και του προέδρου του 6ου Διαμερίσματος κ. Λαγού, οι οποίοι παρακολούθησαν απαθείς»...

Η «Συμπαράταξη» τονίζει «προς πάσα κατεύθυνση ότι παρόμοιες ενέργειες δε μας τρομάζουν, αλλά μας πεισμώνουν να συνεχίζουμε τους αγώνες μας στο πλευρό των εργαζομένων κατοίκων της πόλης, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας για μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας». Ακόμα, επισημαίνει ότι «είναι παραπλανητικές οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ότι θα ξαναδιαμορφωθεί το πάρκο πάνω από το υπόγειο γκαράζ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 30 Γενάρη 2009

Επιστροφή στην αρχή

Συνέντευξη του μπετοφρενή δημάρχου στο γνωστό δημοσιογράφο Γ. Λοβέρδο

Απίστευτες λασπολογίες Κακλαμάνη κατά των πολιτών. Δεν το βάζει ο νους του ανθρώπου για τι αλήτη μιλάμε. Ο Κακλαμάνης θα σπάσει όλα τα ρεκόρ μίσους προς έναν πολιτικό. Είναι απίστευτα αυτά που λέει, Θα έκανε ακόμα και τον Γκέμπελς περήφανο για τον καλό του μαθητή. Διαβάστε αλλά όχι αν έχετε καρδιά ή πίεση.

 

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε στις 30/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Λοβέρδο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη δημιουργία πάρκινγκ στην Κυψέλη:

«Καταρχάς να σας πω ότι το έργο θα γίνει. Διότι στις δημοκρατίες κυβερνούν οι νόμοι, οι θεσμοί και οι πλειοψηφίες και όχι κάποιοι περιφερόμενοι θίασοι εκατό περίπου ατόμων που μια τους βρίσκεις στο Βοτανικό, μια στην Κυψέλη, μια στο Παγκράτι, μια στα Πατήσια. Δεύτερον, το έργο είχε επικοινωνηθεί πλήρως από την προεκλογική περίοδο, στο πρόγραμμά μου για το έβδομο διαμέρισμα σε περίοπτη θέση και οι κάτοικοι της Κυψέλης -γιατί κατά τύχη εκεί τα ποσοστά που πήρε ο συνδυασμός μου είναι πάνω από 50%- ενέκριναν αυτό το πρόγραμμα. Τρίτον, πού είδατε κατοίκους της Κυψέλης να διαμαρτύρονται; Η Κυψέλη είναι κάπου 500 χιλιάδες κόσμος και αυτοί που διαμαρτύρονται είναι ο περιφερόμενος θίασος. Και επειδή ήταν τόσοι λίγοι, φώναξαν τους φίλους τους από τα Εξάρχεια -αναφέρομαι στην πρώτη μέρα, έτσι;- για να κάνουν τα γνωστά επεισόδια. Ούτε εμείς καλέσαμε τα ΜΑΤ και κατά την άποψη μου ορθώς απέκλεισαν το χώρο. Δηλαδή θα αφήναμε πάλι τους Εξαρχιώτες -όχι κατοίκους βεβαίως, καταλαβαίνετε τι εννοώ-, επειδή τους φώναξαν οι πενήντα που ήταν εκεί, να κάψουν την περιοχή;».

Γ. Λοβέρδος: Δημιουργήθηκαν όμως εντυπώσεις...

Ν. Κακλαμάνης: «Όχι. Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν είναι από τα γνωστά "παπαγαλάκια" σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, που ενώ είχαν στα χέρια τους τα σχέδια, απαξίωσαν τελείως να τα περιγράψουν. Γιατί εσείς που το είδατε, λέτε "αν γίνει έτσι και σωστό είναι και χρήσιμο"».

Γ. Λοβέρδος: Όποιος έχει περάσει από εκεί ήξερε πως αυτό δεν είναι πάρκο. Δεν πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους εκεί.

Ν. Κακλαμάνης: «Πέραν αυτού που είπατε -διότι έχετε απόλυτο δίκιο- και επειδή οδεύω προς την κρατική τηλεόραση, θα δείξω φωτογραφίες περσινές του πάρκου, με παρκαρισμένα μέσα αυτοκίνητα -φαίνονται και οι αριθμοί-, που τα περισσότερα ήταν αυτών που διαμαρτύρονται. Στην ουσία εκτελώ ένα έργο που το βρήκα υπογεγραμμένο και συμβασιοποιημένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σας λέω όμως ότι κι εγώ να ήμουν θα το είχα υπογράψει, γιατί είναι σωστό».

Γ. Λοβέρδος: Έχει να κάνει με την αναβάθμιση της περιοχής, πρέπει να γίνει το έργο. Και θα έπρεπε ακριβώς γι' αυτό το λόγο να μην αδικείται αυτό το έργο...

Ν. Κακλαμάνης: «Προσέξτε να δείτε τώρα τα ασύστολα ψεύδη. Το ξέρετε ότι ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί από το 1982 επί εποχής κ. Μπέη, όχι να γίνει πάρκινγκ υπόγειο, να γίνει υπέργειο κτίσμα, βεβαίως για αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΝΑ, 600 τετραγωνικών. Και η προηγούμενη δημοτική αρχή ορθώς το άλλαξε και είπε θα γίνει υπόγειο γκαράζ -και έχει βγει γι' αυτό Προεδρικό Διάταγμα-, με πάρκο από πάνω.

Κι αυτό με βάση απόφαση δικαστηρίου -γιατί αυτοί οι οποίοι φωνασκούν και λένε "αιφνιδιαστήκαμε" μα είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα γι' αυτό και καθυστέρησε η έναρξη του έργου. Τα ασφαλιστικά μέτρα ο δήμος τα κέρδισε με απόφαση δικαστηρίου που λέει: "αυτά τα δώδεκα δέντρα δυστυχώς πρέπει να κοπούν, αλλά θα αντικατασταθούν με πολλαπλάσια". Σαράντα τρία δέντρα συνολικά είχε το πάρκο αυτό. Θα φυτευτούν εκατόν σαράντα. Τα υπόλοιπα που δεν κόπηκαν, οι κύριοι και οι κυρίες που φωνασκούν χωρίς να έχουν τίποτα άλλο να κάνουν, γιατί δεν πάνε στο φυτώριό μας να δουν αν έχουν μεταφυτευτεί ή όχι;».

Γ. Λοβέρδος: Αυτή η κατηγορία που ακούστηκε και το είδαμε και στα κανάλια ότι μεταφέρατε τραμπούκους...

Ν. Κακλαμάνης: «Ακούστε να δείτε. Εγώ κρατώ με το ζόρι το σωματείο των εργαζομένων να μην υποβάλλει μηνύσεις. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι εργαζόμενοι στα ειδικά συνεργεία και στη καθαριότητα που πήγαν με τα φορτηγά του δήμου να πάρουν τα κλαδιά και να καθαρίσουν το κομμάτι, προκειμένου να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα τα έργα του ο εργολάβος. Εάν λοιπόν μου πουν ονομαστικά κάποιον και δω ότι δεν ήταν εργαζόμενος του δήμου, είναι δική μου δουλειά τότε τι θα κάνω. Αλλά να μου πουν έστω και έναν. Τώρα αυτά που έκαναν αυτοί την πρώτη μέρα που έσπασαν τα λάστιχα των φορτηγών και των άλλων αυτοκινήτων του δήμου, που έκοψαν τα λαστιχάκια των φρένων -προσέξτε, αυτό είναι στην ουσία απόπειρα ανθρωποκτονίας, ευτυχώς που το είδαν οι άνθρωποι και τα πήραμε με γερανούς-, που έβαψαν τα αυτοκίνητα - γι' αυτά θα επέμβει κανείς; Και βεβαίως η δήθεν ευαίσθητη επικεφαλής μέχρι πρότινος διαμερισματική της "Ανοιχτής Πόλης" κ. Βήχου, που έχει παραιτηθεί εδώ και μερικούς μήνες - δεν ξέρω γιατί έχει παραιτηθεί, ακούγονται διάφορα, δικό τους εσωτερικό θέμα είναι εν πάση περιπτώσει, δεν με απασχολεί αυτό. Η δήθεν λοιπόν ευαίσθητη κ. Βήχου αυτά γιατί δεν βγήκε να τα καταγγείλει; Αλλά αντίθετα στον αέρα στην κρατική τηλεόραση είπε δεν είναι ότι θέλουν να κάνουν πάρκινγκ για το καλό της Κυψέλης, αλλά γιατί πήραν κάποιοι μίζες. Επειδή λοιπόν όπως σας είπα εγώ το βρήκα υπογεγραμμένο το έργο, θα μηνυθεί η κ. Βήχου για να έρθει στο δικαστήριο να πει ποιοι πήραν τις μίζες. Η κ. Μπακογιάννη; Ο κ. Μπεχράκης; Συνεργάτες τους; Για να δούμε ποιοι πήραν τις μίζες, όπως είπε η κ. Βήχου. Θα μηνυθεί λοιπόν. Έχω δώσει ήδη εντολή να μηνυθεί γι' αυτό το θέμα και μόνο. Που θα μπορούσα και για άλλα αδικήματα».

Γ. Λοβέρδος: Το έργο θα γίνει;

Ν. Κακλαμάνης: «Βεβαίως το έργο θα γίνει. Και ήδη τελειώνει γιατί αυτά ήταν μια εργολαβία - πακέτο για δύο γκαράζ. Το ένα επίσης περίπου διακοσίων θέσεων είναι στην οδό Δεληγιάννη, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης το οποίο τελείωνε. Και το άλλο ήταν αυτό το οποίο καθυστέρησε δύο χρόνια εξαιτίας των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κάνει και τα οποία τα έχασαν. Γιατί το δικαστήριο επείσθη ότι η μελέτη είναι σωστή, εφαρμόσιμη και θα διασφαλίσει περισσότερο πράσινο. Παρότι σας είπα νομίμως υπάρχει συντελεστής δόμησης για υπέργειο κτίσμα, το οποίο είχε βγει το 1982 επί κ. Μπέη. Και μου κάνει εντύπωση που και ο κ. Σκανδαλίδης έδειχνε έκπληξη για το έργο και έδειχνε ανημέρωτος. Γιατί αν δεν κάνω λάθος ο ίδιος έχει δηλώσει ότι εκείνη την εποχή που ο κ. Μπέης ήταν δήμαρχος, δούλευε στο δήμο ως εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μπέη».

Γ. Λοβέρδος: Αυτό είναι αλήθεια.

Ν. Κακλαμάνης: «Ε, αυτό είναι αλήθεια, το ένα είναι αλήθεια, το άλλο είναι αλήθεια, ε, πού είναι το ψέμα για να καταλάβω;».  

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Το χρονικό ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος  01/02/2009 

"Πως ο κ. Κακλαμάνης και η κοινοπραξία του γκαράζ... ξεγέλασαν τη Νομαρχία, που είχε απορρίψει τη μελέτη, και πήραν άδεια να κόψουν μόνο 12 δένδρα, ενώ τελικά έκοψαν πάνω από 40!"

Εδώ και εννέα χρόνια περίπου έχει ανοίξει η όρεξη του Δήμου Αθηναίων να "αξιοποιήσει" το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, μετατρέποντας σε τσιμεντένιο πάρκινγκ αυτή την πράσινη γωνιά, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, στην πυκνοδομημένη Κυψέλη. Οι κάτοικοι, ωστόσο, με κάθε τρόπο προσπάθησαν να υπερασπιστούν τον πολύτιμο για την περιοχή, ελεύθερο αυτό χώρο και να σώσουν τα αιωνόβια δένδρα.

Το θέμα του πάρκινγκ ανέκυψε για πρώτη φορά το 2000, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου. Τότε, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ στο πάρκο, πράγμα που σήμαινε και κόψιμο των δένδρων. Την απόφαση καταψήφισε η Άννα Φιλίνη, δημοτική σύμβουλος τότε της "Πρωτεύουσας Δύναμης" και η "Συμπαράταξη για την Αθήνα". Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.

Το 2004, επί δημαρχίας Μπακογιάννη, τροποποιήθηκαν κάποια από τα στοιχεία της προκήρυξης για την κατασκευή του γκαράζ. Το 2007, επί δημαρχίας Κακλαμάνη πλέον, ο δήμος Αθηναίων καταθέτει αίτημα για την κοπή δένδρων στο πάρκο προς τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής. Η απάντηση που λαμβάνει είναι αρνητική.

"Είναι ανεπίτρεπτος η μεταβολή χρήσης και αλλαγής προορισμού της έκτασης των 2021 τ.μ. διότι είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 και αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 3 παρ. 4, όπως ισχύουν σήμερα, και την πάγια νομολογία (ΣτΕ 2588/ 92, 1118/93, κ.ά.)" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων, με ημερομηνία 10.05.2007. "Μετά τα παραπάνω δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δέντρου ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης καθ' οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου".

Την ίδια χρονιά, συγκροτείται η Επιτροπή για τη Σωτηρία του πάρκου Κύπρου και Πατησίων. Οι κάτοικοι μαζεύουν υπογραφές και διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες και δεντροφυτεύσεις στον χώρο, διακηρύσσοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί το πάρκο τους.

Η δημοτική αρχή, όμως, και η ιδιωτική κοινοπραξία ΔΟΜΟΤΕΚΑ που είχε αναλάβει στο μεταξύ την κατασκευή υπόγειου τριώροφου πάρκινγκ 250 θέσεων δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια και καταθέτουν από κοινού αίτημα για κοπή των δένδρων στην Πολεοδομία. Από την υπηρεσία αυτή, το θέμα παραπέμπεται στην πρωτοβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία εγκρίνει μεν το αίτημα αλλά λόγω της σπουδαιότητάς του, το παραπέμπει στη δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ.

Ωστόσο, η δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ στις 30 Ιουνίου του 2008 απορρίπτει το αίτημα επειδή αφορούσε 44 δένδρα. Οι κάτοικοι πανηγυρίζουν για τη νίκη τους και τη διάσωση του πάρκου και η δημοτική αρχή της Αθήνας έκτοτε σιωπά. Τουλάχιστον δημόσια, γιατί μαζί με την κοινοπραξία επανέρχεται στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ με "αναθεωρημένη" μελέτη, που αφορά την κοπή 12 δένδρων και παίρνει την πολυπόθητη έγκριση.

Ερωτήματα, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ δεν έκρινε με βάση την περιβαλλοντική μελέτη (αδιευκρίνιστο παραμένει αν ζητήθηκε καν η μελέτη αυτή, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της οικοδομικής άδειας). Επίσης, δεν έκρινε, ως όφειλε, τουλάχιστον με περιβαλλοντικά κριτήρια, δηλαδή δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι τα αιωνόβια αυτά δένδρα ήταν ένας ζωτικός "πνεύμονας" για την περιοχή. Το μόνο που φαίνεται πως έλαβε υπόψη ήταν ότι τα 12 δένδρα "ενοχλούσαν" γιατί βρίσκονταν εντός του περιγράμματος που θέλει η κοινοπραξία να οικοδομήσει.

Όσο για το ίδιο το πάρκινγκ; Η οικοδομική άδεια αποκαλύπτει ότι μόνο στάχτη στα μάτια των κατοίκων αποτελούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ότι το πάρκο θα ξαναφυτευτεί και μάλιστα με μεγάλα δένδρα, αφού πάνω από τη δομή θα παραμείνουν 1-2 μέτρα χώμα. "Η πλάκα, επί της οποίας θα μπει το χώμα, όμως, εμφανίζεται στην αρχιτεκτονική δομή ως δοκιδωτή, πάχους 22 εκατοστών. Μια τέτοια πλάκα είναι αδύνατον να φέρει τόσο όγκο χώματος" υπογραμμίζει στην "Κ.Α." η δημοτική σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης" Ελένη Πορτάλιου. Η ίδια κάνει λόγο και για εγκληματική αμέλεια στον σχεδιασμό του έργου, αφού όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αν προβλεπόταν να κατασκευαστεί ασανσέρ στο πάρκινγκ και όχι ράμπες για να κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα, τότε και οι θέσεις στάθμευσης θα έμεναν ίδιες και δεν θα χρειαζόταν να κοπεί κανένα από τα αιωνόβια δένδρα.

Μετά την άδεια κοπής, πάντως, λύθηκαν τα χέρια δημοτικής αρχής και κοινοπραξίας. Έτσι, χωρίς καμία διαβούλευση με τους κατοίκους και χωρίς καμία προειδοποίηση, την προηγούμενη Δευτέρα τα ξημερώματα μηχανήματα του δήμου Αθηναίων εισέβαλαν στο πάρκο και στην κυριολεξία το ισοπέδωσαν. Όχι 12 αλλά 52 δένδρα συνολικά -44 μεγάλα και 8 που είχαν φυτεύσει οι κάτοικοι- έπεσαν στο χώμα ή ξεριζώθηκαν βάναυσα για να "μεταφυτευτούν", όπως διατείνεται η δημοτική αρχή. Ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα στην τσιμεντούπολη...

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ. ΑΥΓΗ 1-2-2009

Επιστροφή στην αρχή

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Δευτέρα 2-2-2009 1:00 π.μ.

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων (ΝΕΟΤΕΡΑ μεταξύ 27-1 και 1-2 2009) (κάντε κλικ για Προηγούμενη ενημέρωση)

Τρίτη, 27-1-2009 ώρα 7:30 π.μ. Στο χώρο συγκεντρώνονται δέκα-δώδεκα κάτοικοι για να ενημερώσουν τις πρωϊνές ζώνες των καναλιών, και απωθούνται έξω από το Πάρκο στο απέναντι πεζοδρόμιο από διμοιρίες των ΜΑΤ (!) και έξη κλούβες, ενώ τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών μεταδίδουν ζωντανά τη βίαιη απώθηση. Η Πατησίων κλείνει για άλλη μια φορά με την υπαιτιότητα του εισαγγελέα που δίνει τις εντολές. Υπήρξαν 2 τραυματισμοί κατοίκων Κυψέλης (Ηλέκτρα, Λήδα). Η Πατησίων μένει κλειστή για 2 ώρες (8-10 π.μ). Στόχος είναι, φαίνεται, και να κλείσει η Πατησίων για να δημιουργηθεί κοινωνική αγανάκτηση από τον κόσμο που πήγαινε το πρωί στη δουλειά του. Οι περίοικοι κινητοποιούνται και συγκεντρώνεται κόσμος για περιφρούρηση του Πάρκου. Τα ΜΑΤ αποχωρούν. Γίνεται πορεία προς το Δημαρχείο από περίοικους που κρατούν κομμένα δέντρα. Καταγγέλλεται από τους περίοικους ότι έχουν λάβει από το Δήμο Αθηναίων ειδοποιήσεις για να πληρώσουν τεράστια ανταποδοτικά ποσά ανά διαμέρισμα για την «ανάπλαση» που θα κάνει ο Δήμος στο χώρο του Πάρκου. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει.  Οι κάτοικοι οργανώνονται και ορίζουν τις πρώτες βάρδιες για τη φύλαξη του χώρου. Αποφασίζεται κάθε μέρα στις 7:00 μμ να γίνεται ανοιχτή συνέλευση κατοίκων για την περιφρούρηση του Πάρκου και την οργάνωση της αντίστασης απέναντι στο Δήμο Αθηναίων.

Τετάρτη, 28-1-2009: Νωρίς το πρωί εμφανίζονται συνεργεία του δήμου για εξαφάνιση των κομμένων δέντρων, ισοπέδωση και περίφραξη του χώρου. Συγκεντρώνονται κάτοικοι. Εμφανίζονται ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδάκης,  ο πρόεδρος του Διαμερισματικού Συμβουλίου κ. Λαγός και ο διαμερισματικός σύμβουλος κ. Πλατόπουλος περιστοιχιζόμενοι από καμιά εικοσαριά μπράβους (μάλλον δημοτικούς υπαλλήλους) που ξυλοφορτώνουν τους συγκεντρωμένους Κυψελιώτες. Τραυματίζονται τρία άτομα (Βέρα Καραγιάννη-διαμερισματική σύμβουλος, Μιχάλης, Μαρία). Οι μπράβοι κλέβουν κινητά και φωτογραφικές μηχανές για να μην υπάρχουν οι φωτογραφίες τους. Τελικά, αναρτώνται στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες των μπράβων. Ο Δήμος βγάζει κατάπτυστη ανακοίνωση και ο Δήμαρχος αναφέρεται σε περιφερόμενους Εξαρχειώτες. Τα κανάλια της TV προβάλλουν αφειδώς τις θέσεις του Δημάρχου που είναι περιληπτικά: «Θα φυτέψουμε περισσότερα δέντρα, δεν κόψαμε δέντρα αλλά τα μεταφέραμε εκτός από τρία (εννοεί τα τεράστια υπεραιωνόβια μεγάλα πεύκα του Πάρκου), αυτοί που αντιδρούν δεν είναι Κυψελιώτες αλλά έχουν έρθει από τα Εξάρχεια». Το απόγευμα οι κάτοικοι πληθαίνουν. Σημαντικό κύμα μηνυμάτων αγανάκτησης και συμπαράστασης έρχεται από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου. Φουντώνει η αλληλεγγύη. Τα blogs στο διαδίκτυο έχουν πάρει φωτιά. 

Πέμπτη 29-1-2009: Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι βρίσκονται στο Πάρκο. Υπάρχουν φόβοι ότι ο Δήμος θα εμφανιστεί για να περιφράξει το χώρο, όπως είχε ανακοινώσει. Με τραπεζάκια και ανακοινώσεις οι κάτοικοι μοιράζουν ανακοινώσεις και ενημερώνουν τους Αθηναίους για τα γεγονότα.

Παρασκευή 30-1-2009: Ορίζεται δικάσιμος την Πέμπτη 5-2-09 για να εξεταστεί η αίτηση ακύρωσης του έργου. Μέχρι τότε επιβάλλεται στο Δήμο Αθηναίων αναστολή εργασιών. Το νέο διαδίδεται γρήγορα σε όλο το λεκανοπέδιο. Νέο κύμα συμπαράστασης και εγρήγορσης φτάνει στο Πάρκο από όλο το Λεκανοπέδιο.

Σάββατο 31-1-2009: Όλη την ημέρα οι κάτοικοι βρίσκονται στο Πάρκο και ενημερώνουν τους περαστικούς. Το βράδι είχε προγραμματιστεί συναυλία που όμως, αναβάλλεται  λόγω βροχής.

Κυριακή 1-2-2009: Γίνεται δενδροφύτευση σε τμήμα του Πάρκου. Το μεσημέρι διοργανώνεται φαγοπότι με φαγητά και κρασιά που φέρνουν οι κάτοικοι. Εκατοντάδες πολίτες από όλο το Λεκανοπέδιο διέρχονται και το πάρκο γεμίζει από κόσμο όλων των ηλικιών και πολλές μανάδες με παιδιά. Στήνεται μικροφωνική και μεταδίδονται τραγούδια και μηνύματα. Διακρίναμε γνωστούς από Πειραιά, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Παγκράτι, Ν. Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Εξάρχεια, Πατήσια, Αμπελόκηπους, Ν. Κόσμο, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι καθώς και πολλούς μουσικούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, και πανεπιστημιακούς. 

Δευτέρα 2-2-2009: Ώρα 2:00 μμ. Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Κατοίκων διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών από όλο το Λεκανοπέδιο έξω από το Δημαρχείο, όπου συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερησία διάταξης το θέμα της Κύπρου και Πατησίων. Οι Κυψελιώτες και Πατησιώτες έρχονται με πορεία από το Πάρκο μέχρι το Δημαρχείο. Οι πόρτες του Δημαρχείου είναι κλειστές και υπάρχουν ΜΑΤ. Σε απόπειρα να μπουν οι συγκεντρωμένοι τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. Τραυματίζονται άλλα τρία άτομα, μεταξύ τους πολύ σοβαρά και ένας δημοσιογράφος. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για περιφερόμενους μπαχαλάκηδες εξαρχειώτες και υπεραμύνεται της κοπής των δέντρων. Ανακοινώνει ότι θα υποβάλει πάλι υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων!

Οι εκτιμήσεις είναι ότι την Πέμπτη το Δικαστήριο θα δικαιώσει τους κατοίκους και την τοπική Επιτροπή Αγώνα και θα επιβάλει ακύρωση του έργου στο Δήμο Αθηναίων.      

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ-ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κατοίκων της Κυψέλης για τη διάσωση του Πάρκου Κύπρου-Πατησίων. Καταδικάζουμε την δήμια πρακτική του δήμου και του κράτους που στο όνομα του κέρδους, και της αλόγιστης «ανάπτυξης» κόβει δέντρα, φυτεύει τσιμέντο και βάζει τα ΜΑΤ να δέρνουν και να τραυματίζουν σοβαρά κατοίκους που μάχονται για την προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων, το πράσινο, το οξυγόνο και τη ζωή.

Οι τοπικές αρχές έχουν δείξει εδώ και πολλά χρόνια πως εννοούν την ανάπλαση. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Γκύζη-Πολυγώνου έχουν πολύ πικρή εμπειρία από τα τσιμεντένια εκτρώματα της Πλατείας Πρωτομαγιάς (το έργο προχώρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με τα ΜΑΤ να δέρνουν τους κατοίκους οι οποίοι εμπόδιζαν τις μπουλντόζες) και της Πλατείας Αιγύπτου, από την καταπάτηση και το κόψιμο δέντρων στο Πεδίο Άρεως στον Πανελλήνιο του Κυριακού, από την τσιμεντοποίηση της περιοχής των πρώην φυλακών Αβέρωφ (Άρειος Πάγος), αλλά και την εγκατάλειψη του λόφου Φινόπουλου της οδ. Βαλτινών, όπως και από τις πυρκαγιές στο Αττικό Άλσος, στο Άλσος Γκύζη και στο Άλσος Πολυγώνου. Έτσι και τώρα, το κράτος έκοψε και τα τελευταία δέντρα της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του Δημ. Αθηναίων, την Κυψέλη, για την παράνομη κατασκευή parking. 44 αιωνόβια δέντρα αποτελούν παρελθόν στο όνομα του κέρδους, της μίζας και της διαφθοράς. Το κράτος (δήμος κλπ.), οι εργολάβοι και η αστυνομία είναι όλοι συνένοχοι στο έγκλημα αυτό!

􀂾 Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων.

􀂾 Θέλουμε πραγματικά πάρκα, όχι τσιμεντένια πάρκα με ζαρντινιέρες και πλαστικά φυτά. Κανένα άλλο δέντρο κομμένο!

􀂾 Ανοιχτά πάρκα για όλους τους κατοίκους

􀂾 Όχι στην εμπορευματοποίηση του πρασίνου

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ-ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ

Web site: http://katoikoi-gizi.blogspot.com Email: katoikoi_gizi_poligono@yahoo.gr

Επιστροφή στην αρχή

Αθήνα, 5.2.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Με ασφυκτική παράσταση 8 αντιδημάρχων, του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, του προέδρου του 6ου διαμερίσματος, τους διαμερισματικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, τους διευθυντές πολεοδομίας, οικονομικών υπηρεσιών και πρασίνου, καθώς και άλλων κατώτερων υπαλλήλων του δήμου, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκδίκασης εν συμβουλίω της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων του Δήμου Αθηναίων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Μέχρι την Τρίτη 10.2.2009 θα κατατεθούν έγγραφα υπομνήματα και στοιχεία υπ’ όψιν των δικαστών και θα περιμένουμε απόφαση των δικαστών στο άμεσο μέλλον. Μέχρι την έκδοση απόφασης ισχύει η προσωρινή διαταγή για την αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Έχει κατατεθεί και νέα αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης με νέους λόγους, την οποία αναμένεται να προσδιορίσουν να δικαστεί στο επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ! ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Επιστροφή στην αρχή

Διάφορα

 

H μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στα Πατήσια

Σε 3,5 χρόνια πέραν των 10.000.000 (ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) ευρώ επενδύθηκαν από τον Δήμο της Αθήνας στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα για ελεύθερους χώρους.
Οι απαλλοτριώσεις είχαν δυο άξονες:
1)Παλαιοί χώροι που είχαν ήδη διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο πράσινο, σήμερα αποζημιώθηκαν εξαλείφοντας τις υποψίες, αλλά και τα τυπικά προβλήματα (άμεσος κίνδυνος να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες). Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν καταλυτικός και καταληκτικός. Μια σοβαρή δουλειά καταγραφής, χρονικών ορίων αποζημίωσης ύστερα από προτάσεις του συμβουλίου του 5ου ΔΔΑ, άμεσης απόφασης της διαπαραταξιακής του Δήμου, καθώς και σύμφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
2)Νέοι χώροι μεταξύ των οποίων:
α)Η θερμίδα 8 στρεμμάτων στη Ριζούπολη (2.600.000 ευρώ)
β)Ο παλαιός κινηματογράφος ΑΒ στην οδό Θεοτοκοπούλου (1.675.000 ευρώ)
γ)Ο παλαιό "κουμπάδικο" Καβάφη και Αχαρνών (1.400.000 ευρώ)
δημιουργούν μια νέα τάξη πραγμάτων στο κοινόχρηστο πράσινο, στο χώρο του πολιτισμού και των αθλοπαιδιών.
Σημεία που στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα αναδείχθηκαν από τις αρχές του 2003 και φτάσαμε σήμερα στην θετική κατάληψή τους. Η "συνέπεια", η συγκροτημένη "δουλειά", η θέση που παίρνει σάρκα και οστά οδήγησε μια υπευθυνότητα που έδειξε το συμβούλιο του 5ου ΔΔΑ, αλλά και η ενσάρκωση της σκέψης και της δέσμευσης της πρώην Δημάρχου της Αθήνας, της ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.
Οι απαλλοτριώσεις χώρων είναι ίσως ότι πολυτιμότερο έχει να αναδείξει μια δημοτική αρχή και να προσφέρει στους δημότες της πόλης, αλλά και στις επόμενες γενιές. Θα ήταν ευχής έργον το μέγεθος αυτό που σήμερα και μέσα σε ελάχιστα χρόνια επιτεύχθηκε να ακολουθηθεί και τα επόμενα χρόνια, όποια και αν είναι η δημοτική αρχή. Ο δημότης απαιτεί καλύτερη ποιότητα ζωής, που δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μια ασφυκτική τσιμεντούπολη. Η εύρεση νέων χώρων, η υλοποίηση του οράματος και του σχεδιασμού του κατοίκου πρέπει να κατευθύνει την πορεία μας και να προσδιορίζει τις επόμενες κινήσεις μας. Όσοι ασχοληθήκαμε με αυτές τις επενδύσεις, αισθανόμαστε περήφανοι ότι προσφέραμε στον συνδημότη και συμπολίτη μας, ότι προσφέραμε στα παιδιά μας.
Σλήμαν-Βλαστού-Ρενιέρη
Κοινόχρηστο πράσινο
Τσούντα μεταξύ Λαμπάκη και Βουτυρά
Διάνοιξη οδού
Πατησίων-Ιακωβάτων-Πλ. Αγίου Λουκά
Λ. Ιωνίας- Βλαστού-Ραβινέ
Kοινόχρηστο πράσινο και πεζόδρομος
Λ.Ιωνίας και Δαιρπφελδ
Κοινόχρηστο πράσινο και βρεφ. Σταθμός
Ίστρου- Κρώμνης- Ζήλων- Πηλουσίου
Καβάφη και Αχαρνών
Πασσώβ-Δρίσκου- Σκιάθου- Καστελίου
Kοινόχρηστος χώρος
Γαδίλων
Kοινόχρηστο πράσινο
Θερισσού- Σταθάτου- Ζολώτα Kοινόχρηστο πράσινο
Πασσώβ
Kοινόχρηστο πράσινο
Πανσελήνου
Διάνοιξη οδού
Βόλβης
Διάνοιξη οδού
Ερμωνάσης- Πιτιούντος- Οφιούντος πρώην "Θέρμις Α.Ε"
Θεοτοκοπούλου 34
Παλαιός κιν/φος "Α.Β"

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, Αρ. Φύλ. 10 • Έτος 1ο, Σεπτέμβριος 2006, http://www.athinapoli.gr

Επιστροφή στην αρχή

Φωνή βοώντος εν τη… ερήμω Αθήνα

Είναι ειλικρινά λυπηρό για τους κατοίκους μιας κεντρικής περιοχής της πρωτεύουσας της χώρας μας να προβαίνουν σε δημοσιεύματα όπως αυτό που παραθέτουμε. Δυστυχώς όμως προβαίνουμε στην ενέργεια αυτή αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέταμε.
Η περιοχής μας βρίσκεται γύρω από μια μικρή πλατεία στην οδό Λευκωσίας 40, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Αμερικής. Είναι γεγονός ότι από κοινωνικής άποψης αποτελεί μια από τις πιο προβληματικές περιοχές της πόλης μας καθώς σήμερα η σύνθεση του πληθυσμού έχει αλλοιωθεί και η διαβίωση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών από όλο τον κόσμο είναι μια πραγματικότητα. Η εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών έχει γίνει ανεξέλεγκτη και πάμπολλα παιδιά αργοπεθαίνουν από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων που οι τοπικοί άρχοντες αρνούνται να επιλύσουν.
Μπροστά στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα υπάρχει ένα παμπάλαιο κιβώτιο της ΔΕΗ με σαπισμένα καλώδια, το οποίο τροφοδοτεί με ρεύμα όλη την ευρύτερη περιοχή. Με το παραμικρό φύσημα του αέρα το ρεύμα κόβεται και τα σπίτια και οι δρόμοι βυθίζονται στο σκοτάδι. Χρειάζονται να γίνουν 150 τηλεφωνικές κλήσεις κάθε βράδυ για να έρθει κάποιος να αποκαταστήσει προσωρινά τη βλάβη. Η απάντηση του υπευθύνου που επιθεώρησε το κουτί ήταν ότι χρονολογείται από τον καιρό του Όθωνα άρα δεν μπορεί άλλο να αντέξει. Η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν να βαφεί το σκουριασμένο κιβώτιο καλωδίων σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στον 21ο αιώνα και στο τελευταίο απομακρυσμένο ορεινό χωριουδάκι στην άκρη της Ελλάδας έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα δίκτυα που το ηλεκτροδοτούν. Όπως επίσης ότι στην Αθήνα δαπανώνται τεράστια ποσά (κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε πριν τις δημοτικές εκλογές) σε έργα " βιτρίνας".
Στην ίδια κατάσταση με το απαρχαιωμένο κιβώτιο της ΔΕΗ βρίσκεται και ολόκληρη η μικρή πλατεία, με σπασμένα τα περισσότερα πλακάκια της, σκουριασμένα παγκάκια και εγκαταλειμμένα παρτέρια.
Αν αυτή η εικόνα της γειτονιάς μας ευχαριστεί όσους εκλέχθηκαν για να προσφέρουν σ αυτή την περιοχή μπορούν να συνεχίσουν να την παραμελούν.
Αν όμως υπάρχει έστω και ένας δημοτικός άρχοντας που να πονάει αυτό τον τόπο, τον παρακαλούμε να συνδράμει το έργο των κατοίκων της περιοχής που δεν μπορούν άλλο να τη βλέπουν να αργοπεθαίνει μαζί με τα παιδιά της.

Οι κάτοικοι της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ http://www.athinapoli.gr/# Αρ. Φύλ. 11 • Έτος 1ο

Επιστροφή στην αρχή

 

Στις φλόγες βίλα-στολίδι των Ανω Πατησίων

Είναι γερασμένη, στα νιάτα της ήταν στολίδι. Είναι εγκαταλειμμένη, ερειπωμένη, πλευρές της «χάσκουν», αλλά παρ' όλα αυτά, η βίλα Δρακοπούλου στα Ανω Πατήσια, με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποτελεί σημείο αναφοράς για το ομώνυμο κτήμα στο τέρμα της οδού Πατησίων και την αρχή της Λ. Ηρακλείου. Xθες το μεσημέρι, όμως, καπνοί και φλόγες ξεπήδησαν από τον χαρακτηριστικό πυργίσκο που είναι ορατός από την πλευρά της οδού Ηρακλείου και γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε, δίχως, όμως, να κάψει τα νωπά από τη βροχή κυπαρίσσια και πεύκα. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής που έσπευσε με έξι οχήματα, το κτίσμα δεν κάηκε ολοσχερώς, υπέστη όμως εκτεταμένες φθορές, καθώς μέρος της οροφής και του πυργίσκου κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, στο κτίσμα, το οποίο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό όπως και ολόκληρο το τριών στρεμμάτων κτήμα Δρακοπούλου που περιλαμβάνει άλλα δύο κτίρια, γίνεται χρήση ουσιών. Οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον ΕΕΣ να προστατεύεται καλύτερα η περιοχή γύρω από το κτίριο, χωρίς, όμως αποτέλεσμα, και επιθυμούν να αποδοθεί όλο το πάρκο ως χώρος πρασίνου. Σημειώνεται, ότι η δημοτική αρχή είχε συμπεριλάβει το κτήμα Δρακοπούλου στο πρόγραμμά της, προαναγγέλλοντας την ίδρυση Δημοτικού Θεάτρου.

Καθημερινή 7-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην περιοχή Κυπριάδου (Άνω Πατήσια) λειτουργεί το 142ο Δημοτικό Σχολείο. Τελευταία έγινε επέκταση του κτιρίου για την προσθήκη νέων αιθουσών διδασκαλίας. Ο κατασκευαστής όμως, προφανώς έπειτα από υπόδειξη υπευθύνου του Σχολείου, μέτρησε το πλάτος του πεζοδρομίου της οδού Κρυστάλλη και με την προσθήκη μέρους της πρασιάς, δημιούργησε αυθαίρετα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Μάλιστα, έβαλε και δυο ταμπέλες με την ένδειξη «ιδιωτικό πάρκινγκ Σχολείου». Έτσι στο σημείο εκείνο, οι πεζοί πρέπει να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να βαδίσουν στο οδόστρωμα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από διερχόμενα οχήματα. Τουλάχιστον οι ιδιώτες χρησιμοποιούν, ΝΕΑ 14-11-2007

Επιστροφή στην αρχή

Εκκένωση κατάληψης στα Πατήσια

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

άλλος ένας ελεύθερος χώρος αφαιρέθηκε βίαια απο τον κόσμο που τον στήριζε, για να μετατραπεί σε τσιμέντο, πολυκατοικίες και ανθρώπινες αποθήκες (αφορά την κατάληψη της οδού Θεοτοκοπούλου 34, πρώην Salamandra)

OXI ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ!
 Ζητάμε τη χρήση και την ελεύθερη πρόσβαση στο κτήριο και τον κήπο της οδού Θεοτοκοπούλου 34. Η έκταση αυτή ανήκει στο δήμο και δεν χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Είμαστε μια συλλογικότητα διαφορετικών ατόμων που ενδιαφέρεται για την καθαριότητα και διατήρηση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της μοναδικής περιοχής πρασίνου που έχει απομείνει πλέον στη γειτονιά.
 Σε μια γειτονιά κορεσμένη από την ανεξέλεγκτη, αδηφάγα οικοδόμηση, διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην ελεύθερη πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο.
 Σκοπός μας είναι η διαφύλαξη και η διατήρηση του τελευταίου εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου, μετατρέποντάς τον σε ένα ανοιχτό χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας.
 Όλα αυτά με τη βοήθεια της γειτονιάς, με την οποία διατηρούμε άριστες σχέσεις και για την οποία θα είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες.
Για τους παραπάνω λόγους γίνεται σαφές ότι μόνο καλό μπορεί να αποφέρει η παραμονή μας στο χώρο αυτό.
      Εφόσον η συγκεκριμένη ιδιοκτησία ήταν για πολλά χρόνια σε αχρηστία, μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο κατάληψης έχουμε ολοκληρώσει ένα κύκλο εργασιών συντήρησης, καθαρισμού της. Επόμενο βήμα μας θα είναι η μεθοδική καλλιέργεια του κήπου, δημιουργία εργαστηρίων π.χ. κεραμικής, ζωγραφικής, καθώς και η λειτουργία βιβλιοθήκης.
      Λαμβάνοντας υπόψη μας τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα, βεβαιώνουμε ότι αυτό που λείπει δεν είναι νεκροί χώροι π.χ. γραφεία, αλλά χώρους πρασίνου και δημιουργικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
 Απορούμε γιατί από τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δήμου Αθηναίων, επιλέχθηκε η κατάληψη της οδού Θεοτοκοπούλου 34 για την εγκατάσταση των γραφείων του 5ου δημοτικού διαμερίσματος.
 Τέλος, καταγγέλουμε την παράνομη και οργανωμένη επιχείρηση της Δημοτικής Αρχής και της Αστυνομίας, η οποία έγινε χωρίς κανενός είδους ειδοποίηση, γραπτή ή έστω προφορική. Η εισβολή συνοδεύτηκε από την πολύωρη κράτηση ενός συντρόφου καλλιτέχνη και τις επόμενες μέρες ακολούθησε η συνεχής παρακολούθηση του χώρου από αστυνομικές δυνάμεις.
 Τουλάχιστον οι επόμενες γενιές αξίζουν ένα πιο ανθρώπινο μέλλον και όχι ένα στείρο και μολυσμένο παρόν.
 
Colectivo Salamandra και αλληλέγγυοι/ες.
apo
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=824812

Επιστροφή στην αρχή

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Γράφει ο/η athinapoli   

13.03.08

οι κάτοικοι της πλατείας Πάφου Κάτω Πατησίων και της πέριξ αυτής περιοχής, ιδρύσανε Σύλλογο που φέρει την επωνυμία “ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΩΝ “.

Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου γενικά είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της ιδέας προστασίας του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία κοινωνικού ιστού και η ανάπτυξη της ιδέας της γειτονιάς, η ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς  και η υποβοήθηση και στήριξη επικουρικά του έργου των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Αναλυτικά οι σκοποί του Συλλόγου περιγράφονται στο Καταστατικό του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συγκροτείται από 9 μέλη και αυτά είναι οι Δημήτριος Μαργαρίτης, Δημήτριος  Ανδριόπουλος, Ελίνα Δερβέντζα, Έφη Ματzούτσου, Νίκος Καψής, Παραδείσης Γιδάρης, Αντώνης Καλογεράκης, Θεόδωρος Αγγελίδης, και Γεωργία Αναγνωστέλλια.

  Δ/νση  Πάφου  5  104-46  Κάτω Πατήσια T.K 104-46. Τηλ. 210/8610809  Κιν. 6932/401185 . 210/8671464  Κιν. 6934/898661

Fax : 210/8610809 .e-mail : dimmarga@otenet.gr  

Επιστροφή στην αρχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο χώρο της Εριουργίας στα Ανω Πατήσια πραγματοποίησαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων για να εκφράσουν την επιθυμία τους να γίνουν εκεί σχολεία και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής.
Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, από το '96, έχει αγοράσει 9.800 τ.μ. στο χώρο της Εριουργίας, με αντίτιμο 882.583,00 ευρώ, για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Ομως, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής σχολείων, αλλά, αντ' αυτού, ο ΟΣΚ νοικιάζει το χώρο σε ιδιώτη για χρήση parking με ενοικίο 4.200,00 ευρώ!«Απαιτούμε στην έκταση των 9.800 τ.μ. την άμεση κατασκευή του 139ου Δημοτικού Σχολείου, του 68ου Γυμνασίου και του 8ου Ειδικού Σχολείου με τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία. Ο υπόλοιπος χώρος να αποδοθεί ως χώρος πρασίνου στους κατοίκους της περιοχής», είπε στην «Ε» ο Ανδρέας Θεολόγου γενικός γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας.
«Μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσουμε η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Διαμερίματος Δήμου Αθήνας μαζί με τη Γ' ΕΛΜΕ αγωγή κατά του ΟΣΚ για παράνομη χρήση του χώρου», είπε στην «Ε» ο κ. Θεολόγου.  Ναυσ. Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/05/2008

Επιστροφή στην αρχή