Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τα “νομίμως” παράνομα στις κορυφογραμμές της Αττικής

"Κάπου, στον Μυριβήλη νομίζω, προ πολλών ετών διάβαζα ότι τις κορυφογραμμές που περιβάλλουν την Αθήνα και διαμορφώνουν τον ορίζοντά της τις ξαναβρίσκουμε στα αετώματα του Παρθενώνα και των άλλων αρχαίων ναών. Μετά ήρθαν αυτές οι τούρτες με τις ροζ σαντιγί και με αφάνταστη βαρβαρότητα κατέστρεψαν τις κορυφογραμμές της Αττικής. Γιατί όχι! θα έλεγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Εκεί δεν υπάρχει ίχνος δάσους, δεν φυτρώνουν ούτε αφάνες! Και όμως όλα τα κτίσματα που βλέπετε είναι παράνομα που όμως κτίσθηκαν...“νόμιμα”. Είναι φορτωμένα με σωρεία παραβάσεων (ύψους, συντελεστού δόμησης, πρασιάς κ.ά.) αλλά κτίσθηκαν με άδεια της Πολεοδομίας και όταν αποπερατώθηκαν, με “άδεια νομιμότητος” της Πολεοδομίας εξασφάλισαν παροχή ρεύματος και νερού. Χρειάζεται ολόκληρος τόμος για να περιγράψει κανείς τα κόλπα και τα χονδροειδή προσχήματα με τα οποία οι εργολάβοι και οι “αρμόδιες υπηρεσίες” παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τις ισχύουσες οικοδομικές διατάξεις. Π.χ. από τις πολυκατοικίες που βλέπετε, μόνον οι δύο επάνω όροφοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν “νόμιμοι”, οι άλλοι προέκυψαν... από την επεξεργασία του οικοπέδου. Δεν πρόκειται μόνο για το Πανόραμα της Βούλας (...όπου το τετραγωνικό τιμάται προς 1.100.000 δρχ.!). Τις ίδιες “τούρτες” θα συναντήσετε στα “ορεινά” της Εκάλης, σε ολόκληρη την Πεντέλη, στην Πάρνηθα, τελευταία και στο Αιγάλεω, στο Πέραμα, σε όλα τα νησιά μας, στον Παρνασσό πολυώροφα “σαλέ”. Παραδέχομαι ότι η καταστροφή του ελληνικού τοπίου είχε αρχίσει δεκαετίες πριν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό το ηθικό και αισθητικό ξεχείλωμα της Ελλάδος το χρωστάμε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που αφού γιγαντώθηκε ως συνασπισμός ποικίλων, μεγάλων και μικρών, αλλά αντιφατικών, συμφερόντων, τώρα παραδέρνει στην εγγενή αντιφατικότητά του, ανίκανο να εμπνεύσει, να αντισταθεί και να δράσει. Παλαιότερα υπαινίχθηκα ότι στο Πανόραμα Βούλας η Εκκλησία πούλησε τις εκτάσεις της και τις έκανε οικόπεδα. Ηταν λάθος. Το κράτος, πριν από δεκαετίες, πήρε μια έκταση από την Εκκλησία και την έδωσε σε κάποιον “οικοδομικό συνεταιρισμό” και στη συνέχεια αυτοί οι “αναξιοπαθείς” πούλησαν τα οικόπεδα. Αυτή τη διαδικασία της καταστροφής την οποία πιστά υπηρετεί η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος από τον κ. Βενιζέλο, θα τη συναντήσετε παντού στην Ελλάδα. Είναι η “φιλοσοφία” του ΠΑΣΟΚ χαραγμένη με καφτό σίδηρο στο σώμα της άτυχης χώρας. (Αντ. Καρκαγιάννης, Καθημερινή 11-2-2001)

Επέκταση του Σχεδίου Πόλεως

Οι διαδοχικές επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξη της πόλης και την εξασφάλιση πολεοδομικών προδιαγραφών. Η ποιότητα των αυθαίρετων κατοικιών που εντάσσονται στο σχέδιο είναι κακή και συχνά η πυκνή δόμηση εμποδίζει την εξασφάλιση των απαιτούμενων κοινόχρηστων λειτουργιών και ελεύθερων χώρων, και τη δημιουργία δικτύων υποδομής. Σήμερα η κτηματαγορά πιέζει για εντάξεις στο σχέδιο. "Το θέμα των 6.000 στρεμμάτων που είχαν εξαγγελθεί πέρσι από την κυβέρνηση, ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο δεν έχει προχωρήσει. Όπως δεν έχει προχωρήσει η μελέτη... όσον αφορά και τις χρήσεις γης... Άρα λοιπόν, αυτή η μόδα του real estate που θα καταλήξει; Που θα βρουν αντικείμενο, που θα βρουν γη για να χτίσουν; Πιστεύω ότι η πολιτεία ...έπρεπε να είχε δει το πρόβλημα πολύ παλιότερα, ώστε τώρα που έχει γίνει εντονότερο να προχωρούσε σε ανεύρεση λύσεων όπως άμεσες εντάξεις στο σχέδιο και άμεσες χρήσεις γης" Γ. Ρεβύθης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ακινήτων Ελλάδας (άρθρο του Γ. Ζώτου, Ναυτεμπορική, 2-12-99)

Το Σ.τ.Ε. ακυρώνει την εκπόνηση μελετών ένταξης στο Σχέδιο από τις νομαρχίες, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η ένταξη 200.000 περίπου στρεμμάτων σε 20 νομούς της χώρας. Στις 4 νομαρχίες της Αττικής οι εντάξεις αφορούν, για τη Νομαρχία Αθηνών 17 περιοχές, για τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής 28, για τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής 7, και για τη Νομαρχία Πειραιώς 5 περιοχές. (Κυριακάτικη 12-12-99)

 

Οικόπεδα εκτός σχεδίου στην οριογραμμή

Εξετάζονται από το ΣτΕ τα οικόπεδα που βρίσκονται στην οριογραμμή του οικοδομικού τετραγώνου η οποία δεν οριοθετείται από δρόμο, και θεωρούνται εκτός σχεδίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με ειδική ρύθμιση τα οικόπεδα αυτά τα θεωρεί εντός σχεδίου. Με αυτή τη διαδικασία μια αλυσιδωτή σειρά οικοπέδων εκτός σχεδίου θα μπορεί να εντάσσεται στο σχέδιο πόλης και η επέκταση μα γίνεται οικόπεδο-οικόπεδο και χωρίς εντάξεις, για μεγάλα τμήματα των εκτός σχεδίου που συνορεύουν με το σχέδιο πόλης. (Πηγή: Βήμα 4-7-99)

Συνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η διάταξη του ΓΟΚ που επιτρέπει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται στην οριογραμμή του Σχεδίου Πόλης να χτίζονται ως εντός σχεδίου, αρκεί να περιβάλλοντια από οδούς μεπροβλεπόμενες εκατέρωθεν ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές. (Ελευθεροτυπία 6-3-2000)

Το Κτήμα Καμπά

Με κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη η Εθνική Τράπεζα αποπειράθηκε να μετατρέψει σε οικόπεδα το Κτήμα Καμπά. Ξεσηκώθηκε ορθώς το ΠΑΣΟΚ ("το Λεκανοπέδιο δεν σηκώνει άλλη μετατροπή αγροτικής γης σε αστική") και το απέτρεψε. Τώρα το παρέδωσε για τσιμεντοποίηση σε τέσσερις μεγαλοεργολαβικές εταιρείες. (Γ. Βότσης, Ελευθεροτυπία 13-12-1999)

Η εταιρεία Μεσογαία ΑΕ έχει υπό την κατοχή της την εταιρεία "Καμπάς" διαθέτοντας το 54%. Για την τροποποίηση του Σχεδίου πόλης της Παλλήνης, ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο ένα από τα κτήματα Καμπά στην Κάντζα, συνηγόρησε ο Οργανισμός της Αθήνας. Η θέση είναι προνομιακή για την δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου με εμπορικά καταστήματα, αναψυχή, υπηρεσίες κλπ εξυπηρετήσεις του νέου αεροδρομίου των Σπάτων. Ο όμιλος των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ και ΑΚΤΩΡ θα αξιοποιήσουν επίσης το 50% της κτηματικής εταιρείας Πείρα, και το 100% των οικοπεδικών εκτάσεων στην Πέτρου Ράλλη, ενδιαφέροντος Continent. (Πηγή: Ελευθεροτυπία, 25-5-99)

Την πλειοψηφία των μετοχών της Μεσογαίας ΑΕ έχουν οι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ, η ΤΕΒ και η ΑΚΤΩΡ (87,5%), που το Μάιο 99 συγκρότησαν όμιλο. Η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ κατέχει το 12,5%. Το Μάνατζμεντ θα γίνεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση, την Οικογένεια Μπόμπολα και την οικογένεια Τρίχα.

Η Καμπάς ετοιμάζεται για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με νέα κεφάλαια ύψους 4,7 δισ δρχ που θα χρησιμοποιηθούν για την απόδοση εισφοράς σε χρήμα για το κτήμα στην Κάντζα Παλλήνης, για μελέτες και ως κεφάλαια κίνησης. Υπάρχει και άλλο κτήμα στους Γιαλούς που επίσης θα τύχει οικιστικού προγράμματος. (Κ. Στεριώτης, "Στα ρετιρέ της Σοφοκλέους οι εισηγμένες της κτηματαγοράς", Real Estate Show, Νοέμβριος 99).

Στο ΦΕΚ 859Δ/30-11-99 δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση, υπογραφής Κ. Λαλιώτη, για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Παλλήνης, και την ένταξη των 250 στρ. του Κτήματος Καμπά, για οικιστική χρήση και δυνατότητα ανέγερσης και άλλων κτισμάτων. Ο συντελεστής δόμησης ορίστηκε στο 0,4, που αντιστοιχεί σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κτιστεί εμπορικό κέντρο, το μεγαλύτερο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, με τη συνεργασία ξένου οίκου. Η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 50 έως 100 δισ. Δρχ, με φορέα διαχείρισης τη "Μεσογαία". (Ελευθεροτυπία, 7-12-99).

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στο Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης της 10-11-99 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Λαλιώτη με την οποία τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παλλήνης. (ΑΥΓΗ 19-12-99)

Η εταιρεία Καμπάς αποφάσισε την εξαγορά μικρής εταιρείας του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής έναντι 15 εκατ. στην οποία θα δώσει το ακίνητο στην Κάντζα 300 στρ. Στα σχέδια του ομίλου της Ελ. Τεχνοδ. Περιλαμβάνεται η ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στην περιοχή σε συνεργασία μάλλον με την αυστραλιανή LendLease μέσω της Reds ΑΕ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να είναι έτοιμο το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και ο φάκελος των αδειών σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η Καμπάς έχει ήδη συμφωνήσει με την ΚΕΔ για ανταλλαγή εκτάσεων που ελέγχει η ΚΕΔ (σιδηροδρομική γραμμή). Στο κτήμα Καμπάς στη Γιαλού αναμένεται να δημιουργηθεί γραφειακό συγκρότημα, ενώ εκεί έχει προταθεί και η δημιουργία του Χωριού Τύπου για το 2004. (Ελευθεροτυπία 19-12-2000)

Διόνυσος

Στρατόπεδο ΝΤΟΥΝΗ. Προέρχεται από δασική έκταση η οποία παραχωρήθηκε στο Υπ. Εθ. Άμυνας. Μετά την αποχώρηση του Υπ. Εθ. Άμυνας οφείλει να επανέλθει στο Υπ. Γεωργίας. Παρανόμως ρυμοτομείται και πωλείται σε οικόπεδα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Επίσης, η επέκταση του Ρυμοτομικού Σχεδίου είναι παράνομη δεδομένου ότι είναι δασική "διακατεχόμενη" και δεν μπορεί να ρυμοτομηθεί. Το ίδιο ισχύει και για οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις της περιοχής (ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου συνέχισε την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων στο Διόνυσο με άλλα 140 στρ με τιμή εκκίνησης 7 δις δρχ. σε εταιρείες που θα ενεργήσουν ως μεσίτες για την πώληση της περιουσίας του δημοσίου. Η κοινοπραξία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ-ΕΝΤΕΧΝΟΣ-ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ προσέφερε 11 δις. Δρχ, η ΜΠΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ 10,1 δις δρχ, η ΜΗΧΑΝΙΚΗ 9,8 δις δρχ. Έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ έχει δηλώσει ότι θα κάνει ιδιωτική πολεοδόμηση στην περιοχή. Προσφορές επίσης υπέβαλλαν οι ΜΕΤΚΑ, Ολυμπιακή Τεχνική, ΒΑΚΩΝ, και ΚΑΜΠΑΣ. (Πηγή: Καθημερινή 6-10-99, Ελευθεροτυπία 6-10-99).

"Τα οικόπεδα των 1.600 τ.μ. οι κτηματομεσίτες τα διαφημίζουν από 80 έως 100.000.000 το οικόπεδο. Η τιμή που το πήρε η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ μαζί με τους φόρους θα της έρθει γύρω στα 140-150 εκατ. Δεν λέω ότι δεν θα έχει κέρδος... Αυτό που λέω όμως σε αυτό το παράδειγμα είναι ότι η έλλειψη γης ανεβάζει τις τιμές των οικοπέδων" Γ. Ρεβύθης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ακινήτων Ελλάδας (άρθρο του Γ. Ζώτου, Ναυτεμπορική, 2-12-99)

Η Κοινοπραξία Θεμελιοδομή-Έντεχνος-Αναστηλωτική μαζί με τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας συνέστησαν εταιρεία εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων με την επωνυμία ΘΕΑ Α.Ε. Το οικιστικό σύνολο στο Διόνυσο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2003. Η ΘΕΑ ΑΕ θα αξιοποιήσει και άλλα ιδιόκτητα ακίνητα (Ελευθεροτυπία 8-3-2000)

Κηφισός-Ποταμός αυθαιρεσίας και αναποτελεσματικότητας της Διοίκησης

Μεταξύ 1990-94, 7 εκθέσεις αυτοψίας στον Κηφισό εισηγούνται κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε. Μια από αυτές ήταν η ΡΙΚΟΜΕΞ που "κατεδαφίστηκε" από το σεισμό. Η νομοθεσία για την προστασία του Κηφισού υπάρχει μέσω του Ρυθμιστικού Αθήνας από το 1985 και ειδικά για τον Κηφισό με ΠΔ από το 1994 (ΦΕΚ 6323/94). (Πηγή: Βήμα 15-9-99)

ΚΗΦΙΣΟΣ: Πληγή αυθαιρεσίας και ρύπανσης Οχτώ χρόνια μετά το Διάταγμα προστασίας του!

Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 1994 που θεσμοθετούσε τις ζώνες προστασίας του Κηφισού και η κυβέρνηση ομολόγησε χτες, διά της πλέον αρμόδιας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ότι όχι μόνο το ποτάμι δεν προστατεύεται, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε είδους αυθαιρεσίας, μπαζώματος, μόλυνσης και ρύπανσης, κυρίως από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις! Η υπουργός παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι βρίσκονται ακόμη στη θέση τους και πολλές βιομηχανίες, οι οποίες έπαθαν ζημιές κατά το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999 και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, είχε δηλώσει ότι θα μπουν σε πρόγραμμα απομάκρυνσης... Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, εξήγγειλε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης του Κηφισού, παρουσιάζοντας και σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Μία από τις σημαντικότερες διατάξεις του Σχεδίου αυτού προβλέπει ότι μία από τις πηγές των πόρων του φορέα μπορεί να είναι η επιβολή ανταποδοτικών ή άλλων τελών, που θα επιβληθούν στους κατοίκους των παραρεμάτιων περιοχών του Κηφισού και, συγκεκριμένα, στους κατοίκους των Δήμων Μενιδίου, Κηφισιάς, Ανοιξης, Κρυονερίου, Ν. Ερυθραίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Εκάλης και Μεταμόρφωσης... Στη συνέχεια, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι το υπουργείο μόλις από τις 15 Απρίλη 2002 άρχισε να πραγματοποιεί ελέγχους με αυτοψίες των υπηρεσιών του, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συμβαίνουν στον Κηφισό και έχουν σχέση με την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων στο ποτάμι ή την ανεξέλεγκτη διάθεση στον Κηφισό στερεών αποβλήτων και μπαζών. Από τους ελέγχους αυτούς σε 11 βιομηχανίες, διαπιστώθηκε ότι όλες παραβιάζουν τη νομοθεσία και ρίχνουν ανεξέλεγκτα υγρά απόβλητα στον Κηφισό και γι' αυτό τους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 926.000 ευρώ. Πρόκειται συγκεκριμένα για μεγάλες βιομηχανίες, όπως: "Κλωστοϋφαντουργία Μεταμόρφωσης ΑΕ", "TESSUTO ΑΒΕΕ", "Παντελίδης", "Νίκας", "ΒΕΚΚΑ", "DEMO", "BIC", "TASTY FOODS", "3E", "Μεταξάς ΑΒΕΕ" και "ΒΙΟΡΥΛ". Επίσης διάφορα πρόστιμα για ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και μπαζών επιβλήθηκαν στις εξής 7 βιομηχανίες: "Γ. Σκιαδάς", "Χαμηλοθώρης - Κωνσταντινάρας", "ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ", "Αφοί Θηβαίου", "Β. Θηβαίος" και "Ψωφάκης ΑΕ". Τέλος, έχουν διαπιστωθεί 64 περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος του ρέματος και των παραρεμάτιων περιοχών του Κηφισού, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει και, όπως εξήγγειλε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας να κατεδαφίσει, με χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, με άλλη εργολαβία μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει το έργο του καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Επίσης, η υπουργός εξήγγειλε τη διάθεση 2.900.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τμήματος του Κηφισού, που αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Δακτυλίου, που, όμως, είναι σκεπασμένος, αφού έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο... (Ριζοσπάστης 23-5-2002)

ΚΗΦΙΣΟΣ Δύο γκρεμίζουν, 8 φυτρώνουν Λερναία Υδρα τα αυθαίρετα
“Σκούπα” για 500 αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί στην κοίτη του Κηφισού ξεκίνησαν από χθες οι υπηρεσίες της περιφέρειας με στόχο να έχουν απομακρυνθεί όλα τα κτίσματα ώς τις αρχές του καλοκαιριού και να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στην περιοχή. Ηδη ξεκίνησε η κατεδάφιση για τις πρώτες 65 περιπτώσεις, όπου έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ ετοιμάζονται άλλες 145, που αφορούν κτίσματα αλλά και παράνομα μπαζώματα της κοίτης.
Ενα γαλβανιστήριο, μια στάνη με πρόβατα, γουρούνια, αλλά και ελάφια, καθώς και μερικά μικρά κτίσματα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης αποτελούν από χθες παρελθόν.
Η έναρξη των κατεδαφίσεων για τη νέα χρονιά “σημαδεύτηκε” από τα νομικίστικα τερτίπια κάποιων θιγόμενων ιδιοκτητών. Οπως μας ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Μιχάλης Κυριακίδης, κάποιοι επιχείρησαν να κερδίσουν χρόνο με προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο. Χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρέμβει η ίδια η Βάσω Παπανδρέου για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα ανάπλασης του Κηφισού που έχει εκπονήσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Το διάβημά της στον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλινικο απέδωσε και τα σχέδια ναυάγησαν. “Δεν θέλουμε να στερήσουμε το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις της διοίκησης”, μας είπε ο κ. Κυριακίδης και πρόσθεσε: “Αν δικαιωθούν, θα αποζημιωθούν, όπως προβλέπουν οι νόμοι”.
Ο περιφερειάρχης μάς μίλησε επίσης για τους 20 (!) δικηγόρους που ασχολούνται με την υπεράσπιση των αυθαιρετούχων της περιοχής και διευκρίνισε ότι από τον εντοπισμό του παράνομου κτίσματος έως την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. Σε αυτό το διάστημα επιστρατεύονται κάθε λογής τερτίπια.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα αυθαίρετα θυμίζουν τη... λερναία ύδρα. Ο κ. Κυριακίδης μας είπε ότι ή “ξεφυτρώνουν” νέα ή οι υπηρεσίες της πολεοδομίας δεν έχουν πάρει το θέμα “ζεστά”. Μας ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση της εταιρείας “Ατέρμων”. Πριν από τις γιορτές γκρεμίστηκαν δύο κτίρια, αλλά όταν πήγαν τα συνεργεία κατεδάφισης διαπίστωσαν ότι υπήρχαν άλλα... οκτώ, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να πειραχθούν για τυπικούς λόγους: Δεν είχαν γίνει πρωτόκολλα κατεδάφισης! Ετσι, οι ιδιοκτήτες κερδίζουν χρόνο...
Τα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την κοίτη του Κηφισού, από την Πάρνηθα ώς τις Τρεις Γέφυρες, αφορούν έκταση περίπου 12.000 στρεμμάτων. Η περιοχή έχει χωριστεί σε δύο ζώνες. Η πρώτη, όπως προβλέπει το διάταγμα, είναι η ζώνη της απόλυτης προστασίας και δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Οι υπάρχουσες νόμιμες κατασκευές πρέπει να απομακρυνθούν ώς το 2004, ενώ οι παράνομες θα κατεδαφιστούν. Στα όρια της ζώνης απόλυτης προστασίας θα κατασκευαστεί ένα μονοπάτι για περίπατο. Στη Β' ζώνη επιτρέπονται δραστηριότητες ήπιας μορφής. Ηδη με απόφαση της Βάσως Παπανδρέου συγκροτήθηκε ο φορέας διαχείρισης του Κηφισού, που θα αναλάβει την υλοποίηση των μέτρων και την αστυνόμευση της προστατευόμενης περιοχής, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, τους δήμους και την Αστυνομία. (ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2003) 

Οι μπουλντόζες σταμάτησαν σε μάντρα της πρεσβείας των ΗΠΑ
Ακόμα και... μπουλντόζα φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει η εθιμοτυπία! Χθες, παρ' όλο που τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής είχαν προγραμματίσει να κατεδαφίσουν αυθαίρετη μάντρα στην κοίτη του Κηφισού που ανήκει στην αμερικανική πρεσβεία, τράβηξαν χειρόφρενο.

Η απόφαση για το αυθαίρετο είναι τελεσίδικη αλλά οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια που έχουν την αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε ένα χαρτί του τμήματος Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως αναφερόταν στο έγγραφο, οι εργασίες κατεδάφισης αναστέλλονται με εντολή υπουργού μέχρι να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς. Απορίας άξιον είναι πώς αφού η απόφαση έχει περάσει από τη δικαστική οδό και έχει τελεσιδικήσει, πρέπει να διευκρινιστεί το οτιδήποτε... Νωρίτερα, τα συνεργεία της περιφέρειας πήγαν στο εργοστάσιο μαρμάρων του Στέλιου Ψοφάκη για να επιβλέψουν την κατεδάφιση δύο αυθαίρετων κτισμάτων έκτασης 1.100 τ.μ., που ο ίδιος ο επιχειρηματίας με δικούς του εργάτες κατεδάφιζε, έπειτα από συμφωνία που έκανε με το Δημόσιο.
Οι υπάλληλοι συνέχισαν το “καθάρισμα” του Κηφισού απομακρύνοντας παράνομη περίφραξη κεραίας της εταιρείας “Cosmote”, καθώς και περίφραξη και μπαζώματα της κατασκευαστικής εταιρείας “Θηβαίος”. Σήμερα θα κατευθυνθούν προς τα φυτώρια “Καντούνια” για να συνεχίσουν το έργο τους.
(Λ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/01/2003)

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

ΜΟΣΧΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμείς σήμερα δεν γιορτάζουμε.

Αφήνουμε τις γιορτές και τα πανηγύρια για το υπουργείο Δημοσίων Έργων, Χωροταξικής Αναρχίας και Δολοφονίας Περιβάλλοντος, την Επιτροπή Ολυμπιακής Μάσας και Καταστροφής 2004 Α.Ε. και τους επιχορηγούμενους επιστήμονες και δημοτικούς άρχοντες.

Σε όλους αυτούς, και ειδικά στην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και τους κ.κ. επιστήμονες, αφήνουμε να μας εξηγήσουν τόσο επιστημονικό είναι ένα ποτάμι, ο Κηφισός, να έχει πλάτος κατά την διαδρομή του 32,60 μέτρων (γέφυρα Φλέμιγκ Μοσχάτο Ν. Φάληρο) πεντακόσια μέτρα πριν τις εκβολές του και στις εκβολές του (γέφυρα παλαιάς παραλιακής Ποσειδώνος) το πλάτος του να γίνεται 31,50 μέτρα στα οποία να περιλαμβάνεται και μεσόβαθρο 2,5 μέτρων, κατεβάζοντας το πλάτος κίνησης νερού στα 29,00 μέτρα.

Ας μας εξηγήσουν πως μπορούν οι μελετητές και κατασκευαστές της υπερυψωμένης λεωφόρου πάνω από τον Κηφισό να ξεπερνούν τους νόμους της φυσικής και της φύσης που θέλουν τα ποτάμια στις εκβολές τους να έχουν μεγαλύτερο πλάτος από το πλάτος τις διαδρομής τους.

Για μας υπάρχούν πολλές απαντήσεις

1. Ότι πρόκειται για ένα ακόμη κατασκευαστικό λάθος, μέσα στα τόσο που γνωρίσαμε, και πληρώσαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

2. Ότι έχουν αποφασίσει ότι η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες μας αξίζουν λιγότερο από την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου. Έτσι αποφάσισαν να την φτιάξουν και ας πνιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο.

3. Ότι ο Κηφισός δεν είναι ποτάμι αλλά ένας ανοιχτός οχετός, και έτσι κάνουμε ότι θέλουμε σε αυτόν

4. Ότι....................

Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής περιμένουμε μια απάντηση και αγωνιζόμαστε ακόμη και σήμερα για:

* Να τελειώσει το υδραυλικό έργο στον Κηφισό για να μην πνιγόμαστε.

* Να μην γίνει η υπερυψωμένη λεωφόρος, που καταστρέφει το ποτάμι και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων (βλέπε πρόσφατο ατύχημα με την νταλίκα στην λεωφόρο Κηφισού).

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους της πόλης μας

Υπερασπιζόμαστε την ιστορία και την φυσιογνωμία της πόλης μας

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην ζωή.

Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ _ SOS

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της επιστολής της Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και ειδικότερα του πρόεδρο της Eπιτροπής Aναφορών του Eυρωκοινοβουλίου κ. Nino Gemelli, ο αθηναϊκός τύπος ασχολήθηκε για μία ακόμη φορά με το Κηφισό την Κυριακή 21/12/2003.

Αναδημοσιεύουμε τα σχετικά άρθρα από τις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & ΑΥΓΗ των δημοσιογράφων Γιώργου Τερζή και Σταυρογιάννης Λελούδας αντίστοιχα.

O Kηφισός είναι και επισήμως υπόνομος!

Mε έγγραφό τους προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή οι ελληνικές αρχές χαρακτηρίζουν τον ποταμό τμήμα του αποχετευτικού δικτύου της Aθήνας

Tου Γιώργου Π. Tερζή

“Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν τον ποταμό Kηφισό ως υπόνομο”. H διατύπωση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε έγγραφο κάποιου εκ των “μονίμως παραπονούμενων” κατοίκων των παρακηφισίων περιοχών. Περιλαμβάνεται σε επίσημο κείμενο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, στο οποίο περιγράφεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των καταγγελιών για μόλυνση του Kηφισού! Mακριά από τις τυπικού χαρακτήρα και επικοινωνιακής, μόνον, διάστασης εξαγγελίες για την προστασία του ποταμού, την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας και τη συγκρότηση Eιδικού Φορέα Eποπτείας, η ουσία της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση συνίσταται στη χρησιμοποίηση του Kηφισού ως τμήματος του αποχετευτικού δικτύου, ώστε να καταλήγουν τα λύματα της πρωτεύουσας στην Ψυττάλεια.

H ενασχόληση της “K”, προ μηνός, με τη συνεχιζόμενη μόλυνση της κοίτης του Kηφισού, προκάλεσε την αντίδραση πολλών απλών πολιτών και οργανώσεων. Oχι, όμως, και της ελληνικής κυβέρνησης –κυρίως δε του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος– ή των υπολοίπων εμπλεκομένων οργανισμών, όπως ο Φορέας Διαχείρισης αλλά και η επιβλέπουσα τον ποταμό (έστω και ως... υπόνομο) EYΔAΠ. H αλληλογραφία της ελληνικής κυβέρνησης με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και τον πρόεδρο της Eπιτροπής Aναφορών του Eυρωκοινοβουλίου κ. Nino Gemelli αποτυπώνει ανάγλυφα τους λόγους της ένοχης σιωπής. H επίσημη Eλλάδα, στην οποία προφανώς δεν περιλαμβάνονται όσοι –δυστυχώς– κατοικούν κοντά στον Kηφισό, αντιμετωπίζει την κοίτη του ποταμού ως οχετό, τουλάχιστον από το τμήμα από το Περιστέρι μέχρι τις εκβολές στον Φαληρικό όρμο. Για το υπόλοιπο τμήμα, από τις πηγές, υπάρχει η προστασία των προεδρικών διαταγμάτων και του φορέα. Tουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο. Γιατί στην πράξη και τα απόβλητα των βιομηχανιών συνεχίζουν να καταλήγουν στην κοίτη και το μπάζωμα της “απολύτως προστατευόμενης” ζώνης προστασίας συνεχίζεται ακάθεκτο.

Πολιτικά αδύναμη και πολλαπλώς εκτεθειμένη η κυβέρνηση και οι ανεπαρκείς κρατικοί μηχανισμοί απλώς παρακολουθούν την καταστροφή, ώστε να την αναγνωρίσουν... εκ των υστέρων. Aυτή ακριβώς η διολίσθηση, ενδεικτική της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα, ακολουθήθηκε και στην περίπτωση μιας καταγγελίας Eλληνα πολίτη που έφθασε στην Eπιτροπή Aναφορών του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και αφορούσε την ανεξέλεγκτη ροή βιομηχανικών αποβλήτων στην κοίτη του Kηφισού.

H αναφορά κατετέθη το 1996 και αναφέρεται στην απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων στον ποταμό καθώς και στα σχέδια για τα έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου πάνω από την κοίτη του. Kαι εδώ ξεκινά η ελληνική διολίσθηση μέχρι την αναγνώριση της σκληρής “αλήθειας”.

- Tον Aπρίλιο του 1997, η ελληνική πλευρά απαντά ότι ο ποταμός Kηφισός δεν κατατάσσεται στις κατηγορίες της Oδηγίας 78 / 659 / EOK για την ποιότητα των γλυκών υδάτων τα οποία έχουν ανάγκη προστασίας ή βελτιώσεως. Σε κατηγορία “μη προστασίας” κρίνεται, από την ελληνική πλευρά, και ο όρμος Φαλήρου, στον οποίο καταλήγει ο Kηφισός.

- Στις 19 Iουνίου 1997, σε απάντησή τους προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν βιομηχανίες που απορρίπτουν επικίνδυνες ουσίες. Oλοι οι ρύποι περιγράφονται ως βιοαποικοδομήσιμοι και ως εκ τούτου αβλαβείς για το περιβάλλον. Eπιπλέον, δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρύπανση του Kηφισού από απορρίψεις της βιομηχανίας. H ελληνική πλευρά κάνει, στο ίδιο έγγραφο, αναφορά και στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, η οποία ως γνωστόν –ακόμη και μέχρι σήμερα– κάνει μηχανικό καθαρισμό (δηλαδή απομακρύνει λάσπη, ξύλα, φερτά υλικά) και όχι χημικό καθαρισμό των λυμάτων.

- 13 Mαΐου 1998. H Eπιτροπή επανέρχεται και, με νέα επιστολή, ζητεί πληροφορίες για το είδος των ρύπων που απορρίπτονται στον Kηφισό και, για πρώτη φορά, θέτει ερωτήματα για τη λειτουργία της Ψυττάλειας. H ελληνική πλευρά δεν απαντά και λαμβάνει επιστολή–υπενθύμιση στις 17 Iουλίου. Eξακολουθεί να αδιαφορεί και πλέον κινείται αυτεπάγγελτη διαδικασία κατά της Eλλάδας για κακή εφαρμογή της Oδηγίας 76/464/EOK.

- Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους η Eπιτροπή, με νέα επιστολή της, ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της χώρας για εκπόνηση προγραμμάτων μείωσης της ρύπανσης του Kηφισού.

- Σεπτέμβριος 1999. Σε απευθείας συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους, οι εκπρόσωποι του YΠEXΩΔE αμφισβητούν τις καταγγελίες για μόλυνση του Kηφισού, αναφέρονται στο σύστημα παρακολούθησης του ποταμού από την EYΔAΠ και κάνουν την πρώτη “υποχώρηση”. Xαρακτηρίζουν τον Kηφισό χείμαρρο και θεωρούν ότι δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας.

B Tον Φεβρουάριο του 2000 η Eπιτροπή επανέρχεται καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς περί χειμάρρου. “H Oδηγία”, σημειώνεται, “εφαρμόζεται στα ύδατα επιφανείας, μη αποκλειομένων και των χειμάρρων· ο Kηφισός, κατά συνέπεια, καλύπτεται από την Oδηγία”.

- 21η Mαρτίου 2000. Tο YΠEXΩΔE απαντά γραπτώς, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα παρακολούθησης του Kηφισού από την EYΔAΠ, ενώ από τα στοιχεία που δίδονται προς την Eπιτροπή επισημαίνεται ότι “το επίπεδο μόλυνσης είναι περιορισμένο”.

- H E.E. διαπιστώνει ότι η μόλυνση βρίσκεται σε “οριακές τιμές ακόμα και για λύματα που ρίχνονται σε υπόνομο και, συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές για λύματα που απορρίπτονται σε ποταμό”. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, “οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να έχουν ορίσει την παρακείμενη στον Kηφισό ζώνη ως ευαίσθητη σύμφωνα με το άρθρο 5 της Oδηγίας 91/271”.

- Tο θέμα τίθεται σε συζήτηση στην ετήσια συνάντηση Eυρωπαίων και Eλλήνων αξιωματούχων, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2000. H πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά, η οποία ακόμη χαρακτηρίζει τον Kηφισό χείμαρρο, είναι έντονη. Kαι διαπράττεται το δεύτερο ολίσθημα. O ποταμός, που μετατράπηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 σε χείμαρρο, ονομάζεται από την ελληνική πλευρά... υπόνομος.

- Στις 31 Iανουαρίου 2001, η Eπιτροπή ζητεί με επιστολή της γραπτή επιβεβαίωση των ελληνικών θέσεων. Aυτή έρχεται την 21η Mαΐου 2001. Σε αυτήν αναφέρεται ότι “ο Kηφισός δεν είναι ποταμός καθώς στερείται φυσικών υδάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Aφετέρου, αποτελεί μέρος των υπονόμων που κατευθύνουν τα λύματα στην Ψυττάλεια”. H λογική της ελληνικής κυβέρνησης είναι τόσο απλή όσο και επικίνδυνη: “Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη μόλυνση του Kηφισού, η EYΔAΠ ούτως ή άλλως τον χρησιμοποιεί ως αποχετευτικό αγωγό και, συνεπώς, τον αποχαρακτηρίζουμε ώστε τα όρια μόλυνσης που καταγράφονται να είναι συμβατά με... υπονόμους”.

Oλως τυχαίως, βέβαια, το καλοκαίρι του 2002, ένα χρόνο μετά τον χαρακτηρισμό του Kηφισού ως υπονόμου “καθώς στερείται φυσικών υδάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”, ο ποταμός πλημμύρισε με τα φυσικά ύδατα της βροχής, πνίγοντας πολλές περιοχές και δίδοντας τη δυνατότητα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναθέσουν σημαντικού προϋπολογισμού έργα για τη “διευθέτηση της κοίτης του ποταμού”. Δίχως, ποτέ, να χαρακτηρίσει δημοσίως τον Kηφισό “υπόνομο”, η πολιτική ηγεσία –προκειμένου να προωθήσει τα έργα και να καλύψει τις ευθύνες– έκανε επίκληση στα “ακραία φυσικά φαινόμενα”. Eστω και εάν η ιστορία βιασμού του Kηφισού βρίθει ακραίων φαινομένων πολιτικού στρουθοκαμηλισμού.

Mια περιήγηση στις πηγές του Kηφισού, στη Mεταμόρφωση και την Kηφισιά αποκαλύπτει την ομορφιά της φύσης και την ασκήμια των ανθρώπων. Παρά τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα προστασίας, τη δημιουργία του φορέα και τις προσπάθειες λίγων ρομαντικών, η καταστροφή του μόνου τμήματος του Kηφισού που παραμένει σε φυσική μορφή συνεχίζεται. Oι παράνομες αποθήκες, οι στάνες και τα κοτέτσια πάνω στην κοίτη αποτελούν μόνον την “παρωνυχίδα”. Πίσω από τις υψηλές περιφράξεις και τους μεγαλόσωμους σκύλους που φυλούν τις εισόδους κρύβονται, επίσης, παράνομες εγκαταστάσεις κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων ενώ αδιάφοροι και άφοβοι έναντι των κρατικών ελέγχων οι καθ‘ έξιν καταπατητές επεκτείνουν με κάθε ευκαιρία τα όρια των “ιδιοκτησιών” τους.

H υπόθεση καταπάτησης της A΄ ζώνης προστασίας του Kηφισού (50 μέτρα εκατέρωθεν της κοίτης και των χειμάρρων του) δεν αφορά, βέβαια, μόνον κάποιους “φτωχοδιάβολους”. Περιλαμβάνει τοπικούς άρχοντες, που βρίσκουν στις εκτάσεις εκατέρωθεν του Kηφισού χώρους αποκομιδής απορριμμάτων και μπάζων ή προχωρούν σε παράνομες διευθετήσεις των, επίσης προστατευόμενων, χειμάρρων. Aφορά ιδιώτες που επιδιώκουν την κατασκευή μιας όμορφης κατοικίας σε ένα –μέχρι τώρα– όμορφο περιβάλλον, χωρίς το φόβο κυρώσεων. Περιλαμβάνει ακόμη επιχειρηματίες και φορείς, λιγότερο και περισσότερο γνωστούς αλλά αρκετά ισχυρούς ώστε να μπορούν να αποχαρακτηρίσουν δασικές εκτάσεις και να τις μετατρέπουν σε... οικοδομήσιμες ή ακόμη και να προτείνουν στους βουλευτές της περιοχής την εξαγορά της σιωπής τους έναντι του κόστους της προεκλογικής τους εκστρατείας. Στην πεζοπορία μας στον Kηφισό συναντήσαμε και μία χειροποίητη πινακίδα, δίπλα στην κοίτη, πάνω σε ένα κομμένο δέντρο. H επιγραφή ήταν “τα ξύλα έχουν αφεντικό”. Kαι ο Kηφισός βρίθει αφεντικών...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 21/12/2003.

Υπόνομος ο Κηφισός για το ΠΕΧΩΔΕ!

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα

Ανοικτό κρατά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα της ρύπανσης του Κηφισού, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός της με επιστολή του τα μέλη της Κίνησης "Κηφισός SOS", οι οποίοι έχουν καταθέσει από το 1996 καταγγελία για τη ρύπανση του ποταμού, αλλά και τη μετατροπή τους στα τρία χλμ. πριν από τις εκβολές του σε αυτοκινητόδρομο. Την Επιτροπή απασχόλησε το θέμα κατά τη συνεδρίασή της στις 11.9.2003 και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρωματικές πληροφορίες, πληροφορώντας τους προσφεύγοντες πως "η εξέταση της αναφοράς θα επαναληφθεί μόλις λάβουν τις απαιτούμενες πληροφορίες". Από το 1996 που ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, οι ελληνικές αρχές, το ΥΠΕΧΩΔΕ εν προκειμένω, είτε αρνούνταν να απαντήσουν είτε ισχυρίζονταν ότι το ποτάμι είναι... πεντακάθαρο, οπότε δεν έχει εφαρμογή η οδηγία 76/464 περί ρύπανσης που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον. Όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να ζητήσει περισσότερα στοιχεία αποστέλλοντας επιστολές όχλησης, τότε το ποτάμι μετατράπηκε σε χείμαρρο ή υπόνομο κατά περίπτωση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν, στις 22 Απριλίου 2002, "οι ελληνικές αρχές απάντησαν με επιστολή της 21ης Μαϊου 2001, επιβεβαιώνοντας αφενός ότι ο Κηφισός δεν είναι ποταμός, καθώς στερείται φυσικών υδάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και αφετέρου ότι αποτελεί μέρος των υπονόμων που κατευθύνουν λύματα στην Ψυττάλεια. Επιπλέον διαβιβάζουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα των αναλύσεων της ΕΥΔΑΠ και πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός δικτύου παρακολούθησης των επικίνδυνων ουσιών των καταλόγων της οδηγίας 76/464. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής εξετάζουν επί του παρόντος όλα τα ανωτέρω στοιχεία και θα αποφασίσει για τη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων". Από τον Μάρτιο του 2000 η Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές ότι τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ "αντιστοιχούν σε οριακές τιμές σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά λύματα που απορρίπτονται σε υπόνομο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές για λύματα που απορρίπτονται σε ποταμό"! Από την αλλη, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου στις 25 Μαϊου 2000 για παραβίαση της οδηγίας 76/464, "μη καταρτίζοντας προγράμματα μείωσης της ρύπανσης όσον αφορά τις επικίνδυνες ουσίες. Η Επιτροπή, φρονώντας ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, απηύθυνε στην Ελλάδα επιστολή όχλησης. Επομένως η υπόθεση του Κηφισού ποταμού εξετάξεται στο πλαίσιο της οριζόντιας διαδικασίας παράβασης". Ήτοι, ξεκινούν διαδικασίες παραπομπής και η μη συμμόρφωση οδηγεί σε δεύτερη καταδίκη συνοδεία χρηματικού προστίμου. Αναπάντητο... όμως παραμένει το ερώτημα πώς ένας υπόνομος όπως ο Κηφισός πλημμυρίζει απανωτά... ΑΥΓΗ Κυριακή 21/12/2003.

Σε Κηφισό - Ασωπό οι “ράμπο” του ΥΠΕΧΩΔΕ Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Ετοιμο για εξορμήσεις είναι και το νεοσύστατο Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος, οι γνωστότεροι ως “ράμπο”, που θα επιθεωρούν το φυσικό και το δομημένο χώρο και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα σε παραβάτες, ιδιώτες αλλά και στο Δημόσιο. Προχθές, η Βάσω Παπανδρέου υπέγραψε την απόφαση σύστασης του νέου φορέα, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί με 15 εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ ώς το τέλος του μήνα θα ενισχυθεί με άλλα 15 άτομα από διάφορα υπουργεία. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των περιφερειών και των νομαρχιών.
Δύο είναι οι άμεσοι στόχοι των παρεμβάσεων:
*Ο Κηφισός, όπου συνεχίζονται οι παρανομίες, κυρίως στην περιοχή του Κρυονερίου και της Πύρνας. Τα μπαζώματα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η νέα Υπηρεσία διαπίστωσε ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα που δεν έχουν εισπραχθεί. Επιπλέον, με βάση το διάταγμα προστασίας, έως τον Ιούλιο του 2004 θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί όλες οι βιομηχανίες και δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για τη μετεγκατάστασή τους.
*Ο Ασωπός ποταμός, που ξεκινά από τη Βοιωτία και καταλήγει στις ακτές του Ευβοϊκού. Καταμετρήθηκαν 220 επιχειρήσεις, που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στον ποταμό. Επιλέχθηκαν 16 εργοστάσια όλων των κλάδων και ξεκινούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
“Δεν έχουμε στόχο να επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά να βρούμε λύσεις και να πείσουμε τους επιχειρηματίες και τους πολίτες ότι έχουμε χρέος να προστατέψουμε το περιβάλλον”, μας λέει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η επικεφαλής αυτής της Υπηρεσίας. Αρχιτέκτων - πολεοδόμος, που στο ενεργητικό της μια γόνικη θητεία στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το 1979, με σταθμούς τις μελέτες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Την τελευταία τριετία ήταν σύμβουλος περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πρώτη “ράμπο” περιβάλλοντος, που διαμαρτύρεται έντονα και στο άκουσμα της λέξης, φιλοδοξεί να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και, έχοντας θητεύσει στις Βρυξέλλες, τάσσεται υπέρ της διαφάνειας. Μας ενημερώνει ότι σύντομα θα υπάρχει ειδικός κόμβος στο Διαδίκτυο με όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
“Εχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες, με βάση τις τελευταίες Κοινοτικές Οδηγίες”, επισημαίνει, και υπόσχεται ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν μόνον στοιχεία αλλά όλες οι εκθέσεις και αυτοψίες με τα πρόστιμα, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Αξονες της δουλειάς της νέας Υπηρεσίας είναι η προστασία του αιγιαλού και έχει ήδη γίνει αεροφωτογράφηση των ακτών της Χαλκιδικής, της Πιερίας, του Νομού Λάρισας και της Κρήτης. Με την ηλεκτρονική επεξεργασία θα εντοπιστούν οι παράνομες εγκαταστάσεις και θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.
“Το σημαντικό με τη νέα νομοθεσία, μας λέει η κ. Καραβασίλη, είναι ότι οι εκθέσεις θα εκδικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο και οι αποφάσεις θα είναι τελεσίδικες, ώστε να μπει τέρμα στο σημερινό κυκεώνα των διαδικασιών”, μας ενημερώνει και προσθέτει ότι οι εκθέσεις θα υποβάλλονται και στον εισαγγελέα ώστε να ασκούνται διώξεις και για άλλου είδους παραβάσεις.
Με ρυθμούς εντατικούς ετοιμάζεται και η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος για το 2003, που έπρεπε να υποβληθεί από τη χώρα μας. “Μελανό” σημείο οι χωματερές, για τις οποίες ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα. Η νέα Υπηρεσία θ' αποκτήσει σύντομα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, που θα έχει αρμοδιότητα για τις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2004)

 

Το Ολυμπιακό Χωριό (βλέπε και: παλιότερα κείμενα του Παρατηρητηρίου για το Ολυμπιακό Χωριό)

Ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαπας απέπεμψαν τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Γιώργο Ιωαννίδη στις 10-1-2001. Κατά το υπουργείο ο Πρόεδρος του ΟΕΚ είχε συμφωνήσει να μην χρησιμοποιηθούν στελέχη του ΟΕΚ στη θυγατρική εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού με παράλληλη απασχόληση αλλά να προσληφθούν στελέχη από την αγορά. Η ανεπίσημη δικαιολογία εκ μέρους του ΟΕΚ ήταν ότι τα κονδύλια είναι των εργαζομένων και προορίζονται για κατασκευές εργατικών κατοικιών και μέσω της διαδικασίας διατήρησης ορισμένων αρμοδιοτήτων στον ΟΕΚ και μη εκχώρησης τους στην θυγατρική θα μπορούσε να ελέγχεται το κόστος και να μην φτάσει τα 150 δισ. δρχ. από τα προϋπολογισθέντα 120 δισ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα "επεκτάσεις και παρατάσεις συμβάσεων" μεταφράζεται σε κονδύλια και έργα που ανατίθενται χωρίς νέο διαγωνισμό και μάλιστα στο ίδιο ύψος που αναλήφθηκε το αρχικό τμήμα του έργου (Ελευθεροτυπία 11-1-2001)

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με το σκεπτικό ότι το Πολεοδομικό Σχέδιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας διαφέρει ουσιωδώς από εκείνο της γαλλικής Architecture Studio, απέρριψε την αίτηση της γαλλικής εταιρείας που ζητούσε να σταματήσουν οι διαδικασίες γιατί είχαν χρησιμοποιηθεί τα δικά της σχέδια (Απόφαση 276/2001) Ανάβει έτσι το πράσινο φως για την υλοποίηση του Σχεδίου του ΟΕΚ (Ελευθεροτυπία 29-1-2001)

Ξεκίνησε το...“ξεσκαρτάρισμα” των κατασκευαστικών εταιριών και κοινοπραξιών που υπέβαλαν προσφορές για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Την περασμένη Τετάρτη, 1 Απρίλη, αποκλείστηκαν τρεις κοινοπραξίες (συνολικά υπέβαλαν προσφορές 15 κοινοπραξίες) από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης της εταιρίας “Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ”, επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα (έλλειψη εμπειρίας, χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα). Οι κοινοπραξίες που αποκλείστηκαν είναι οι εξής: 1. Walter Baua.G. 2. PSJ Holding - Αφοι Μεσοχωρίτη - Ekoklima A.S. και 3.Irti Lavori - Τεχνική Εταιρία Χρ. Κωνσταντινίδης - ΓΕΝΕΡ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, πριν κατατεθούν οι προσφορές των κοινοπραξιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των εταιριών, στα γραφεία μιας εκ των 15, προκειμένου να “μοιράσουν” οι επιχειρηματίες το έργο μεταξύ τους! Και αυτό, προκειμένου αφ' ενός μεν να μην κατατεθούν πολλές προσφορές για τις τέσσερις εργολαβίες του Ολυμπιακού Χωριού αφ' ετέρου να αποφευχτούν τυχόν “παρατράγουδα” κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού (ενστάσεις). Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για “αποτυχία της συνάντησης”, που είχε σαν αποτέλεσμα ορισμένοι εκπρόσωποι εταιριών να φύγουν “εκνευρισμένοι”. Λίγες μέρες μετά κατατέθηκαν 15 προσφορές για το έργο... Στις 19 και 20 Απρίλη αναμένεται να ανοιχτούν οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές (η προθεσμία υποβολής έληξε την προηγούμενη Δευτέρα 9 Απρίλη) θα εξεταστούν από την επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού και κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο της “Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ” θα αποφασίσει για τις αναθέσεις. Οι ανάδοχοι του έργου θα ανακηρυχτούν τέλη Απριλίου. Οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές είναι οι εξής: 1. ΑΕΓΕΚ - ΕΚΤΕΡ - ΜΕΤΩΝ 2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΑΛΤΕ - ΓΕΚΑΤ 3. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΑΡΝΩΝ - Χ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ LIMITED 4. ΓΝΩΜΩΝ - ΕΛΤΕΡ - ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 5. ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) Co SA 6. Κ.Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Χ.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ - ΓΕΤΕΜ 7. ALPINE MAYREDER BAUGES mbh 8. ΑΒΑΞ - ΒΙΟΤΕΡ - ΓΕΚ 9. ΑΤΤΙΚΑΤ - ΣΙΓΑΛΑΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 10. ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ 11. WALTER BAUA.G 12. PSJ HOLDING - ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ - EKOKLIMA AS 13. ΔΙΕΚΑΤ - ΟΔΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ - ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ 14. IRTI LAVORI - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - ΓΕΝΕΡ 15. ΕΝΤΕΧΝΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ. Οπως προαναφέραμε οι υπ αριθμ. 11, 12 και 14 κοινοπραξίες αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό. (Ριζοσπάστης 18-4-2001)

Ανακηρύχτηκαν οι 4 κοινοπραξίες - προσωρινοί μειοδότες στον διαγωνισμό για τις 4 εργολαβίες του Ολυμπιακού χωριού, συνολικού προϋπολογισμού 98 δισ. δρχ : 1)Ελληνική Τεχνοδομική -ΑΛΤΕ- Γεκατ, 2)ΑΒΑΞ- Βιοτερ-Γεκ, 3)Αττικάτ-Σιγάλας-Προοδευτική, 4)Μηχανική-Τεxν. Ολυμπιακή-Θεμελιοδομή. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός γιατί οι εκπτώσεις που δόθηκαν είναι μικρές και φτάνουν στο 6,4%, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές του ΟΕΚ. Η κατακύρωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. (e-go/ 23/04/2001, 14:27)

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΕΚ τόνισε στο Flash.gr ότι με τις υπάρχουσες οικονομικές προσφορές δεν εξαντλήθηκε ο ανταγωνισμός, αφού οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν κατώτερες των προσδοκιών ενώ όλες κυμαίνονταν κοντά στο 6,4%. “Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος εξετάζεται σοβαρά αλλά παράλληλα κατανοούμε και το κατεπείγον του ζητήματος” έλεγε το ίδιο πρόσωπο αποκαλύπτοντας το δίλημμα που έχει τεθεί στους κόλπους του Οργανισμού. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται ακόμη περισσότερο ενώ αυξάνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά τη διαπίστωση ότι για το διαγωνισμό του Ολυμπιακού χωριού δεν είχε συσταθεί από τον ΟΕΚ, όπως ορίζει ο νόμος, Επιτροπή Εισήγησης για Ανάθεση. Η παράλειψη οφείλεται στην αρχική εκτίμηση της διοίκησης του ΟΕΚ ότι τόσο ο Οργανισμός όσο και η θυγατρική του, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν έχουν αυτή την υποχρέωση. ΄Ομως η εκ των υστέρων σύσταση της επιτροπής είναι πολύ πιθανό να επιφέρει και νέες ενστάσεις από τις κοινοπραξίες, οι οποίες αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό με συνέπεια να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της επιλογής των τελικών αναδόχων. ΄Αλλωστε βροχή ενστάσεων είχε ακολουθήσει και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, όταν συνολικά δέκα από τις δεκαπέντε κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατέθεσαν ενστάσεις πριν ακόμη ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ακύρωσης του διαγωνισμού οι τέσσερις κοινοπραξίες, οι οποίες αναδείχθηκαν προσωρινοί μειοδότες του έργου, προτίθενται --σύμφωνα με πληροφορίες-- να βελτιώσουν τις οικονομικές προσφορές τους, καταθέτοντας πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 3%. Οι βελτιωμένες προτάσεις θα κατατεθούν στην φάση της επαναδιαπραγμάτευσης των οικονομικών προσφορών, διαδικασία η οποία έπεται της ανακήρυξης των προσωρινών αναδόχων. Έτσι το συνολικό ύψος των εκπτώσεων θα φτάσει το 9,4%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόθεση των τεσσάρων κοινοπραξιών (Ελληνική Τεχνοδομική ΑΛΤΕ, ΓΕΚΑΤ, ΑΒΑΞ - ΒΙΟΤΕΡ, ΓΕΚ, ΑΤΤΙΚΑΤ - Σιγάλας Προοδευτική και Μηχανική - Τεχνική Ολυμπιακή, Θεμελιοδομή) έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εμπλέκονται στις διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής δημοσίων έργων. Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις εργολαβίες του ολυμπιακού χωριού εξελίσσεται υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς την Τετάρτη επισκέπτεται ξανά την Αθήνα η Συντονιστική επιτροπή της ΔΟΕ υπό τον Ζακ Ρογκ και η κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να επιδείξει συγκεκριμένο έργο στον αξιωματούχο της ΔΟΕ (και εκ των υποψηφίων προέδρων). (flash.gr/30-4-2001)

Βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 3% κατέθεσαν και οι τέσσερις κοινοπραξίες που είχαν ανακηρυχθεί προσωρινοί μειοδότες στο διαγωνισμό για την κατασκευή του ολυμπιακού χωριού. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Flash.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας “Ολυμπιακό Χωριό”, θυγατρικής του ΟΕΚ, ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας την εξέταση όλων των ενστάσεων κάνοντας αποδεκτές τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και ανακηρύσσοντας τις τέσσερις κοινοπραξίες (η Ελληνική Τεχνοδομική--ΑΛΤΕ--ΓΕΚΑΤ, η ΑΒΑΞ--ΒΙΟΤΕΡ--ΓΕΚ, η ΑΤΤΙΚΑΤ--Σιγάλας-- Προοδευτική και η Μηχανική Τεχνική Ολυμπιακή--Θεμελιοδομή) ως οριστικούς αναδόχους. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ύψος των εκπτώσεων για τις τέσσερις εργολαβίες του ολυμπιακού χωριού κυμαίνεται στο 9%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό για το μέγεθος του έργου και επιτρέπει στην ηγεσία του ΟΕΚ να ολοκληρώσει με επιτυχία τον διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των χαμηλών εκπτώσεων που είχαν αρχικά κατατεθεί είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Όπως τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΕΚ στο Flash.gr, με τις αρχικές οικονομικές προσφορές δεν είχε εξαντληθεί ο ανταγωνισμός, αφού οι εκπτώσεις που δίνονταν ήταν κατώτερες των προσδοκιών, ενώ όλες κυμαίνονταν κοντά στο 6,4%. Σήμερα, Τρίτη, το ΔΣ της “Ολυμπιακό Χωριό” συνεδρίασε εκ νέου και κατοχύρωσε και τυπικά τις τέσσερις εργολαβίες του διαγωνισμού στις αντίστοιχες κοινοπραξίες καθώς ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας αφιερώθηκε στην εξέταση και απόρριψη των ενστάσεων. Κατά συνέπεια, την πρώτη εργολαβία που προβλέπει την κατασκευή 555 κατοικιών με προϋπολογισμό 24,1 δισ.δρχ αναλαμβάνει Ελληνική Τεχνοδομική-- ΑΛΤΕ--ΓΕΚΑΤ, την δεύτερη εργολαβία για την κατασκευή 600 κατοικιών με προϋολογισμό 25,3 δισ δρχ αναλαμβάνει η Μηχανική Τεχνική Ολυμπιακή--Θεμελιοδομή, την τρίτη εργολαβία για την κατασκευή 602 κατοικιών με προϋπολογισμό 25,5 δισ η ΑΤΤΙΚΑΤ--Σιγάλας--Προοδευτική και την τέταρτη εργολαβία για την κατασκευή 535 κατοικιών με προϋπολογισμό 23,2 δισ αναλαμβάνει η ΑΒΑΞ--ΒΙΟΤΕΡ--ΓΕΚ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις εργολαβίες του ολυμπιακού χωριού εξελίχθηκε υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς την Τετάρτη επισκέπτεται ξανά την Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ υπό τον Ζακ Ρογκ, και η κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να επιδείξει συγκεκριμένο έργο στον αξιωματούχο της ΔΟΕ (και εκ των υποψηφίων προέδρων). Flash.gr 30/4/2001

Επικυρώθηκαν τελικά χθες οι τέσσερις μειοδότες που θα αναλάβουν την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Τα προβλήματα με το διαγωνισμό -κυρίως οι χαμηλές εκπτώσεις, κατά... σύμπτωση πανομοιότυπες και για τις τέσσερις κοινοπραξίες- ξεπεράστηκαν με την πρόσθετη αύξηση κατά 3% του ποσοστού. Με τις βελτιωμένες προσφορές, οι εκπτώσεις διαμορφώνονται λίγο πάνω από το 9%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό με δεδομένους τους ασφυκτικούς χρόνους πάράδοσης των έργων, που επιδρούν και στο κόστος. Η αναδίπλωση των κατασκευαστών διέσωσε κυριολεκτικά στο “παραπέντε” τις διαδικασίες, που κινδύνευαν να κηρυχθούν άγονες για τρίτη φορά. Η πρόοδος στο διαγωνισμό για το Χωριό είναι ένα από τα “χαρτιά” της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης Ρογκ. Σήμερα το απόγευμα τα σχέδια θα παρουσιαστούν από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαπα στον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 110 δισ. δραχμές, που θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αφού μετά τους Αγώνες θα διατεθούν στους δικαιούχους του. Προβλέπεται η κατασκευή 2.300 διαμερισμάτων των δύο και των τριών υπνοδωματίων, που θα διαταχθούν σε ένα οικιστικό σύνολο 366 μικρών πολυκατοικιών, με δύο έως και τέσσερις ορόφους. Οι κοινοπραξίες που ανέλαβαν την κατασκευή είναι οι εξής:
Α. “Ελληνική Τεχνοδομική”, ΑΛΤΕ και ΓΕΚΑΤ
Β. ΑΒΑΞ, ΒΙΟΤΕΡ και ΓΕΚ
Γ. ΑΤΤΙΚΑΤ, “Σιγάλας” και “Προοδευτική” και,
Δ. “Μηχανική”, “Τεχνική Ολυμπιακή” και “Θεμελιοδομή”.
Εκκρεμεί ο διαγωνισμός για τη διεθνή ζώνη, την περιοχή εξυπηρέτησης του Ολυμπιακού Χωριού (εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, χώροι άθλησης, κ.λπ.). Πρόκειται για το “φιλέτο” της υπόθεσης και οι αρμόδιοι προωθούν την κατασκευή του με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, δηλαδή με ιδιωτικά κεφάλαια. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/05/2001)

Εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο των διοργανωτών των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας να γίνει η διεθνής ζώνη του Ολυμπιακού χωριού (160 στρέμματα) εμπορική ζώνη, με μόνιμες κατασκευές. Αντί αυτού -όπως αποδεικνύεται από την προμελέτη για τις Ολυμπιακές προσαρμογές (Olympic overlays) που ολοκληρώθηκε από την εταιρεία “Δέκαθλον” για λογαριασμό της Οργανωτικής επιτροπής “Αθήνα 2004”- προωθείται η δημιουργία λυόμενων (στην συντριπτική πλειονότητά τους) εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση, περίθαλψη και ψυχαγωγία αθλητών και συνοδών. “Οι μελετητές προσανατολίζονται στην χρήση λυόμενων κατασκευών, με δεδομένη την εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϋ αλλά και τις ανάγκες και κινήσεις των ατόμων που θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό χωριό”, τονίζει στο Flash gr. ο πρόεδρος του ΟΕΚ Γιώργος Παπαβασιλείου, διευκρινίζοντας ότι μέσω των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων θα υπάρξει μείωση του κόστους, ενώ θα χρειαστούν μόλις 6 μήνες για να κατασκευαστούν. Η προμελέτη, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, προβλέπει την κατασκευή μόνο δύο μόνιμων εγκαταστάσεων στη διεθνή ζώνη:

· Πολυκλινική και κτήριο πλήρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιφάνειας 3.000 τ.μ. (μόνιμη κατασκευή), στο οποίο θα μπορούν να γίνονται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, θα υπάρχουν έξι κλίνες διανυκτέρευσης και οι κατάλληλοι χώροι διαμονής. Η μεταολυμπιακή χρήση του κτηρίου θα παραμείνει η ίδια.
· Κτήριο Διοίκησης, επιφάνειας 3-3.500 τ.μ. (μόνιμη κατασκευή), στο οποίο θα υπάρχουν γραφεία διοικητικού προσωπικού (200 άτομα), αίθουσα συνεδριάσεων, δυναμικότητας 200 ατόμων και το γραφείο του...“Δημάρχου” του Ολυμπιακού χωριού. Το κτίριο μετά το τέλος των αγώνων θα τροποποιηθεί στο βαθμό που χρειάζεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό σχολείο.

Πέρα από αυτά τα κτίρια, τα σχέδια της “Αθήνα 2004” προβλέπουν σε προσωρινές κατασκευές να φιλοξενηθούν οι εξής λειτουργίες:
· Εμπορικό κέντρο, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ. (λυόμενη κατασκευή), στο οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί να στεγαστούν τράπεζα, ταχυδρομείο, τηλεπικοινωνιακό κέντρο, courier, κομμωτήρια, κουρεία, κιόσκια διανομής εφημερίδων και περιοδικών, φωτογραφεία, ταξιδιωτικό πρακτορείο, ανθοπωλείο, στεγνοκαθαριστήριο και κλειδαράδικο. Η κατασκευή δεν θα είναι μόνιμη, οπότε δεν θα ανοίξουν στο εμπορικό κέντρο καταστήματα από μεγάλες φίρμες του εξωτερικού ή της χώρας μας. Αυτό θα γίνει μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, όταν θα κατασκευαστεί (ως το 2005) ένα καινούργιο κτίριο, στο οποίο θα στεγαστεί το εμπορικό κέντρο.
· Μουσείο, επιφάνειας 150 τ.μ. (λυόμενη κατασκευή), στο οποίο θα φιλοξενηθούν ορισμένα σημαντικά εκθέματα της ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων.
· Εστιατόριο, συνολικής έκτασης περίπου 35.000 τ.μ., από τα οποία 3.000 τ.μ. self service, 12.000 τ.μ. για καθήμενους (περίπου 5.000 άτομα), 4.000 τ.μ. για κουζίνες και 15.000 τ.μ. για αποθήκες.
· Θρησκευτικό κέντρο, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 2.500 τ.μ., όπου θα μπορούν οι αθλητές κάθε θρησκείας να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό αίθουσες σχολείων ή εκκλησία για τους χριστιανούς (εφόσον κατασκευαστούν εγκαίρως).
· Disco, στεγασμένης επιφάνειας 2-3.000 τ.μ., για την νυκτερινή διασκέδαση αθλητών και συνοδών, που έχουν ολοκληρώσει τις αθλητικές τους υποχρεώσεις.
· Κέντρο ανάπαυσης, αναψυχής και ψυχαγωγίας, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας περίπου 3.00 τ.μ., από τα οποία 1.200 τ.μ. για αίθουσες προβολής βίντεο, 500 τ.μ. για μπαρ και περίπου 1.000 τ.μ. για ηλεκτρονικά παιχνίδια.
· Κέντρο Τύπου, με αίθουσα εργασίας δημοσιογράφων 1.500 τ.μ., πέντε μικρές και μεγάλες αίθουσες συνεντεύξεων.
· Χώρος τελετών, μια πλατεία στην οποία θα μπορούν να συγκεντρωθούν περίπου 500 άτομα και στην οποία θα υπάρχουν περίπου 200 ιστοί, όπου θα γίνει η έπαρση των σημαιών όλων των αποστολών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.
· Χώροι προπόνησης, εκ των οποίων 30.000 τ.μ. υπαίθριοι (θα περιλαμβάνουν στάδιο χωρίς εξέδρες, 8 διαδρόμων και μήκους 400 μέτρων, χώρο για ρίψεις διαστάσεων 80Χ160 μέτρα, ανοικτή πισίνα διαστάσεων 20Χ25 και βάθους 3 μέτρων, 4 γήπεδα μπάσκετ, 6 γήπεδα τένις, 2 βόλεϊ) και 4.000 τ.μ., κλειστοί χώροι (γυμναστήριο, με όργανα ασκήσεων και χώρους ζύγισης των αθλητών).
· Χώροι εξυπηρέτησης και αθλητικών αποστολών, συνολικής επιφάνειας περίπου 11.000 τ.μ. Πρόκειται για τα γραφεία και τις αίθουσες συσκέψεων των μελών των αποστολών, τα ιατρεία και τις αίθουσες μασάζ, που θα χρειαστεί η κάθε ομάδα. Για αυτές τις υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθούν τα ημιυπόγεια των κατοικιών που θα κτιστούν από τον ΟΕΚ.

Σε διάφορα σημεία του Ολυμπιακού χωριού θα δημιουργηθούν ημιστεγασμένοι χώροι στάθμευσης για περίπου 1.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και mini λεωφορεία, για περίπου 200 λεωφορεία, 400 αυτοκίνητα επισήμων και ασφαλείας, καθώς και 800 δίκυκλα, ενώ φυσικά θα διαμορφωθεί πιάτσα ταξί και σταθμός επιβίβασης- αποβίβασης για την αστική συγκοινωνία. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενός ελικοδρομίου για έκτακτες ανάγκες, αν και είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό το γειτονικό αεροδρόμιο Δεκέλειας, με την εξασφάλιση άμεσης οδικής πρόσβασης προς αυτό.

Εξίσου αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την έκταση των 160 στρεμμάτων της “διεθνούς ζώνης” ήταν και ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Πρωτόπαππας. Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 και την εκπομπή “2004 πλην 3”, ξεκαθάρισε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα γίνει μόλις η Οργανωτική επιτροπή δώσει στον ΟΕΚ τις προδιαγραφές για τις Ολυμπιακές προσαρμογές (προθεσμία ως τα τέλη Ιουλίου). Μόλις οι κατοικίες παραδοθούν στην Οργανωτική επιτροπή στα τέλη του 2003, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την κατασκευή ενός μόνιμου εμπορικού κέντρου, το οποίο θα παραδοθεί το 2005 στους κατοίκους του Ολυμπιακού χωριού, δηλαδή στους δικαιούχους του ΟΕΚ. (Flash 25-5-2001)

Και όμως υπάρχουν ολυμπιακά έργα στα οποία δεν ταιριάζει η... γκρίνια, αφού προωθούνται με ρυθμούς ικανοποιητικούς και μάλιστα ταχύτερους από αυτούς που προβλέπουν τα επίσημα χρονοδιαγράμματα.

Ο λόγος για το Ολυμπιακό Χωριό, που ξεκίνησε με παρατράγουδα λόγω των αντιρρήσεων των εργολάβων, αλλά τώρα προχωρά ταχύτατα, όπως προκύπτει και από την έκθεση που ετοιμάστηκε εν όψει της αυριανής ενημέρωσης του κλιμακίου της ΔΟΕ. Οι τριβές αφορούσαν την απαίτηση της ανώνυμης εταιρείας “Ολυμπιακό Χωριό” να κατασκευαστούν οι οικοδομές με αντισεισμικό συντελεστή 0,52, που είναι ο υψηλότερος ο οποίος έχει ισχύσει στη χώρα μας. Οι εργολάβοι είχαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά τελικά υπέβαλαν μελέτες με τον προτεινόμενο συντελεστή. Ημερομηνία-ορόσημο είναι η 23 Ιανουαρίου 2002, οπότε πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κατασκευής. Ομως ήδη ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός, αφού -από τα στοιχεία της 12ης Νοεμβρίου- τα χωματουργικά έργα έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 99%, οι θεμελειώσεις κατοικιών έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 42% και είναι σχεδόν 30% μπροστά από τον επιθυμητό στόχο της 23ης Ιανουαρίου. “Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς, και στις άλλες δύο φάσεις θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα”, μας ενημέρωσε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, πρόεδρος του ΟΕΚ και της εταιρείας “Ολυμπιακό Χωριό”, προσθέτοντας ότι στα εργοτάξια απασχολούνται σήμερα 1.200 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Τα έργα, προϋπολογισμού 98,15 δισ. δραχμών, υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2003, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ολυμπιακές προσαρμογές. Το Χωριό θα περιλαμβάνει 2.292 κατοικίες κατανεμημένες σε 366 κτίρια. Για τα 361 έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, ενώ σε 152 έχουν “πέσει” και τα μπετά. Εχουν απορροφηθεί 41.000 κυβικά μπετόν και έως τις 23 Ιανουαρίου θα έχουν ξεπεράσει τις 60.000. Το Χωριό έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει 17.300 αθλητές και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να στεγάσει μόνιμα περίπου 10.000 δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Είναι το πρώτο οικιστικό σύνολο που θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του με φυσικό αέριο, ενώ στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του έχουν προβλεφθεί εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εκτεταμένες ζώνες πράσινου που θα καλύπτουν 496 στρέμματα σε σύνολο 1.240. Ωστόσο το σημαντικό αυτό έργο δεν θα διαθέτει, τουλάχιστον έως το 2004, τις απαραίτητες οδικές προσβάσεις και η διακίνηση θα γίνεται με... ζικ ζακ, μέσω της λεωφόρου Κύμης, της Αττικής Οδού, της εθνικής οδού και της νέας λεωφόρου προς την πλευρά των Θρακομακεδόνων. Τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν με τις απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, καθώς και η πίεση του χρόνου, οδήγησαν τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στη χρονική μετάθεση του έργου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2001)

Μόνο μερικούς μήνες διήρκεσε η ανάπαυλα των συγκρούσεων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Λιγότερο από ένας χρόνος πέρασε, όταν ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητούσε την παραίτηση του προέδρου του ΟΕΚ κ. Γ. Ιωαννίδη και όλα δείχνουν ότι σύντομα στο τιμόνι τόσο του ΟΕΚ όσο και της θυγατρικής του Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα, προκειμένου να εκτονωθεί η νέα κρίση. Καθώς το Ολυμπιακό Χωριό, το πλέον προωθημένο έργο από την άποψη της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της προετοιμασίας, αποτελούσε από την αρχή για την αγορά το “φιλέτο”, ο έλεγχός του αναδείχτηκε σε αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα σε ομάδες τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της κατασκευαστικής αγοράς, που ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν την άντληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίτας. Οσοι γνωρίζουν την πρόθεση του κ. Κ. Σημίτη για αντικατάσταση των κ. Παπαβασιλείου και Παπαντωνίου, από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Α.Ε. Ολυμπιακό Χωριό, μιλούν για ένα σύμπλεγμα πολιτικών μηχανικών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ (μηδέ εξαιρουμένων και ορισμένων εκ των ιστορικών του στελεχών) και γνωστών κατασκευαστικών εταιρειών. Ο κ. Σημίτης έχει γίνει αποδέκτης από τις αρχές του Οκτωβρίου επιστολών και εκθέσεων που απαριθμούν παρατυπίες και αθέτηση των υποχρεώσεων που έχει η θυγατρική έναντι της Γενικής της Συνέλευσης, η οποία δεν είναι άλλη από το Δ.Σ. του ΟΕΚ. Ταυτοχρόνως, διαδίδεται ότι υπάρχει μια απίστευτη γκρίνια από την πλευρά των κατασκευαστικών εταιρειών για τις δυσκολίες συνεννόησης με τον εξαιρετικά αυστηρό στις σχέσεις του με εργολάβους κ. Παπαντωνίου, ενώ τα προβλήματα για την κατασκευή της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού οδηγούν πλέον το έργο σε ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση από τον αρχικό προϋπολογισμό των 96 δισ. δρχ. και στη συνέχεια των 127 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του οικοπέδου. Εάν στη δαπάνη προστεθεί και αυτό το κόστος, η δαπάνη προσεγγίζει τα 147 δισ. δρχ. και το κόστος ανά κατοικία ενδέχεται να προσεγγίσει τα 70 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό ασύλληπτο για την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Ωστόσο, το έργο προχωρεί και μάλιστα με ρυθμούς εντατικούς και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σε αυτό το φόντο η θυγατρική εταιρεία φαίνεται ότι θεώρησε αυτονόητη την αθέτηση των υποχρεώσεων που έχει έναντι του ίδιου του Οργανισμού λειτουργίας της να εξασφαλίζει το προσωπικό της με συγκεκριμένες διαδικασίες και να θέτει υπό την τελική έγκριση του Δ.Σ. κάθε κίνηση που θα μετέβαλε το κόστος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό λειτουργίας της Α.Ε., η εταιρεία οφείλει να εξασφαλίζει το προσωπικό της “με προσλήψεις ή αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα” και να αναζητεί “το κατάλληλο προσωπικό από τους οργανισμούς του δημόσιου τόμεα, τα γραφεία ευρέσεων εργασίας καθώς επίσης και με ειδικές προσκλήσεις στον ημερήσιο Τύπο για εκδήλωση ενδιαφέροντος”. Το Δ.Σ. του ΟΕΚ δεν έχει εκχωρήσει στην Α.Ε. το δικαίωμα τροποποιήσεων επί της αρχικής σύμβασης. Αυτή η ασφαλιστική δικλίδα έχει κυρωθεί με νόμο και αποτέλεσε την αφορμή της αποπομπής του τέως προέδρου κ. Γ. Ιωαννίδη στις αρχές του 2001 από την ηγεσία του ΟΕΚ. Η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού θεωρήθηκε ως ένδειξη απειθαρχίας τόσο του προέδρου όσο και ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, έναντι των υπουργικών επιλογών να “τρέξει” όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο. Πάντως, η πρακτική τόσο των προσλήψεων όσο και των αμοιβών που προσφέρονται, αλλά και των εν γένει λειτουργικών δαπανών, επιβεβαιώνει όλους όσοι ανησυχούσαν και αναζητούσαν δικλίδες ασφαλούς ελέγχου των κεφαλαίων, που τοποθέτησαν εργοδότες και εργαζόμενοι στην κατασκευή του Χωριού. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25-11-2001)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Καθυστερεί η διεθνής ζώνη. Με λυόμενα και το “φιλέτο”;

“Τοπίο στην ομίχλη” θυμίζει η υπόθεση της διεθνούς ζώνης στο Ολυμπιακό Χωριό. Τα αρχικά χρονοδιαγράμματα προέβλεπαν προκήρυξη των έργων μέσα στο Φεβρουάριο, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Είναι το πιο “ζουμερό” τμήμα του Χωριού, καθώς περιλαμβάνει κέντρα αναψυχής, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κέντρο πληροφόρησης, γραφεία εξυπηρέτησης, ολυμπιακό μουσείο, θρησκευτικούς ναούς κ.ά. και προβλέπεται να χωριστεί σε δύο εργολαβίες: Η πρώτη αφορά το διοικητικό κτίριο, το οποίο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Με αυτό το δεδομένο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δημοπρατηθεί με τις διαδικασίες που ισχύουν για τα δημόσια έργα. Η δεύτερη εργολαβία θα έχει αντικείμενο το εμπορικό τμήμα του Χωριού και προβλέπεται να κατασκευαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια, με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και πλέον κερδίζει έδαφος η πρόταση για υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους των εγκαταστάσεων της διεθνούς ζώνης με λυόμενες κατασκευές. Η καθυστέρηση των αποφάσεων έχει δημιουργήσει εμπλοκές και στον καθορισμό των προϋπολογισμών του έργου. . (Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2002)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΖΩΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ- Σκανδαλώδης παραχώρηση σε ιδιώτες για 70 χρόνια!- Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Περιοχή - "φιλέτο" σε μια νέα πόλη που θα προκύψει μετά το 2004, είναι η περίφημη Διεθνής Ζώνη

Εξηγήσεις για τη χαριστική παραχώρηση σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες του "φιλέτου" της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είναι γνωστό, η εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 ΑΕ έχει προκηρύξει κλειστό διεθνή διαγωνισμό για "τη σύναψη παραχώρησης της διεθνούς ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004". Η προκήρυξη έχει ημερομηνία λήξης την 23η Απρίλη 2002. "Οπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης - καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ουσιαστικά πρόκειται για μια σκανδαλώδη σύμβαση, αφού προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης 100 και πλέον στρεμμάτων για 70 ολόκληρα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, της περιουσίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του Ολυμπιακού Χωριού. Το μέγεθος της χαριστικής σύμβασης γίνεται φανερό από τους όρους δόμησης που προσφέρονται στον "παραχωρησιούχο" για να κατασκευάσει ό,τι θέλει μετά τους Αγώνες: κάλυψη 0,40 - δηλαδή αξιοποιήσιμη επιφάνεια πάνω από 60 στρέμματα - με συντελεστή δόμησης 0,60".

Στην Ερώτηση σημειώνεται ακόμη ότι:

* Πρόκειται για το "φιλέτο" του Ολυμπιακού Χωριού, τη Διεθνή Ζώνη, που προορίζεται για Εμπορικό - Ψυχαγωγικό Κέντρο υπερτοπικού χαρακτήρα - δηλαδή για έργο με άμεση απόσβεση.

* Εκποιείται υπέρ του "παραχωρησιούχου" η μεταολυμπιακή υπεραξία της γης, που κανονικά ανήκει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της, δηλαδή στον ΟΕΚ.

* Η εκχώρηση γίνεται χωρίς πραγματικό όφελος για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 ΑΕ, που με το πρόσχημα του επείγοντος δεσμεύει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την περιουσία του ΟΕΚ.

"Οπως προκύπτει από την εμπειρία των προηγούμενων Ολυμπιάδων (λ.χ. στο Σίδνεϊ) - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - οι παρόμοιες εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των αγώνων για διάστημα 15 μέχρι 30 ημερών, αποτελούνται κυρίως από ενοικιαζόμενες τέντες που μετά το τέλος των Αγώνων απομακρύνονται και η παραχωρημένη - για 70 χρόνια - έκταση "αξιοποιείται" από τον "παραχωρησιούχο""!

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ, απευθύνουν προς τους υπουργούς, τα εξής καίρια ερωτήματα:

* Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποτραπεί αυτή η ουσιαστικά χαριστική παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΚ;

* Οι προβλεπόμενες στην προκήρυξη υποχρεώσεις του "παραχωρησιούχου" (δηλαδή το εστιατόριο των αθλητών, το εμπορικό κέντρο και οι χώροι των χορηγών "συνολικής επιφάνειας στεγασμένων χώρων 20.000 τ.μ.") πρόκειται να κατασκευαστούν με συμβατική κατασκευή ή με εγκατάσταση τεντών, όπως λ.χ. έγινε στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ; (Ριζοσπάστης 10-4-2002)

Και τρίτος εργάτης έχασε τη ζωή του στις ανεγειρόμενες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Ο 45χρονος Βαγγέλης Ιμέρι σκοτώθηκε προχθές το απόγευμα στη Ζ' Εργολαβία. Οι συνθήκες του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία αύριο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους των εργοταξίων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2002)

Πέμπτος οικοδόμος νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό

Σπύρος Τερζάκης Οικοδόμος, Μέλος Δ.Σ. παραρτήματος Ν. Ιωνίας

Οργή και θλίψη επικρατεί στους οικοδόμους που δουλεύουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Θλίψη για τον πέμπτο συνάδελφό μας που χάσαμε, και ανείπωτη οργή, γιατί δεν είναι μόνο αυτοί, είναι οι 10 νεκροί των Ολυμπιακών έργων και οι πάνω από 100 νεκροί εργάτες της φετινής χρονιάς. Τα κέρδη τους δεν είναι βγαλμένα μόνο από τον ιδρώτα μας αλλά είναι βουτηγμένα στο αίμα της εργατιάς.

Ο 32χρονος οικοδόμος Αλέξι Μπάτσι πλήρωσε με τη ζωή του τα κέρδη της εργοδοσίας. Άφησε ορφανό το 5χρονο παιδί του για ένα μεροκάματο πείνας. Ο Μπάτσι μαζί με ένα συνάδελφό του έφτιαχνε πεζοδρόμιο όταν μία μπετονιέρα, που ο οδηγός της είχε κατέβει, πέρασε κυριολεκτικά από πάνω του.

Οι συνάδελφοί του λένε ότι, η συγκεκριμένη μπετονιέρα είχε πρόβλημα στην εκκίνηση, γι' αυτό και ο οδηγός της δεν την έσβηνε. Είχε γίνει στο μηχάνημα η προβλεπόμενη συντήρηση;

Είναι βέβαιο ότι στο όνομα της ταχύτερης παράδοσης των έργων, θα έχουμε πολλά ακόμη ατυχήματα. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στη σύμβαση με τους κατασκευαστές πριμοδότηση με 13 εκατομμύρια ευρώ για να τελειώσουν νωρίτερα το έργο.

Την Πέμπτη νέκρωσε το Ολυμπιακό Χωριό από μία απόλυτα πετυχημένη απεργία, ελάχιστος φόρος τιμής για τον χαμό του συναδέλφου, αλλά και μια πρώτη ένδειξη της αγανάκτησης και της οργής απέναντι στην εργοδοσία. Το συνδικάτο θα πρέπει να βάλει ως πρώτη προτεραιότητα τις ζωές μας.

Στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μας, που θα γίνει την Κυριακή 19 Οκτώβρη στο θέατρο Περοκέ στις 9 π.μ., θα πρέπει να ξανανοίξει το θέμα του ωραρίου και της εντατικοποίησης. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν περισσότερες από δώδεκα ώρες. Κανένας έλεγχος στην πραγματικότητα δεν γίνεται στα θέματα της ασφάλειας. Το συνδικάτο θα πρέπει να μπει μπροστά και να άνοιξη το θέμα με απεργιακό αγώνα. ΕΠΟΧΗ 12-10-03

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ετοιμος ο υποδειγματικός οικισμός Παραδόθηκε ένα μήνα νωρίτερα
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Ενας υποδειγματικός οικισμός, ο πρώτος που ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ο μόνος με υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι έτοιμος στους πρόποδες της Πάρνηθας. Ο λόγος για το Ολυμπιακό Χωριό, που παραδόθηκε ένα μήνα πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Το μεγάλο του όμως “ατού” είναι οι ζώνες πρασίνου, που θα καταλαμβάνουν μαζί με τους ελεύθερους χώρους περίπου 700 στρέμματα σε σύνολο 1.240. Ο κύριος όγκος είναι το μεγάλο πάρκο των 180 στρεμμάτων, που ξεκινά από το Αδριάνειο υδραγωγείο και διατρέχει ολόκληρο τον οικισμό.
Το μόνο ερώτημα είναι αν θα προλάβουν να είναι έτοιμοι ώς τον ερχόμενο Ιούλιο, δεδομένου ότι απέμειναν μόνο δύο φυτευτικές περίοδοι και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το 30% των φυτών συνήθως δεν ευδοκιμεί.
Οι 366 διώροφες, τριώροφες και τετραώροφες κατοικίες, με τα 2.292 διαμερίσματα των δύο και τριών υπνοδωματίων, είναι έτοιμες και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες μετατροπής τους σε ξενώνες που θα φιλοξενήσουν 17.500 αθλητές. Μετά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στις αρχές του 2005, θα στεγαστούν 2.292 οικογένειες δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Πολλά από τα σπίτια έχουν κεραμοσκεπή, ενώ ο σχεδιασμός τους έχει υψηλές προδιαγραφές. Η θέρμανση θα γίνεται από δίκτυο φυσικού αερίου. Μοναδική παραφωνία είναι τα κλιματιστικά που τοποθετήθηκαν ύστερα από υπόδειξη του “2004” και είναι αραδιασμένα στις στέγες.
Εκτός από το Χωριό, στη λεγόμενη διεθνή ζώνη κατασκευάζονται και αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά ώς το Μάιο άλλα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά στη συνέχεια θα είναι μέρος της υποδομής του οικισμού.
Πρόκειται για τα συγκροτήματα που θα στεγάσουν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΓΜΕ, την πολυκλινική, τον πυροσβεστικό σταθμό και το αθλητικό κέντρο, καθώς και δύο Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο-Λύκειο.
“Είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό ολυμπιακό έργο” δήλωσε ο Αθ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος του ΟΕΚ και της εταιρείας “Ολυμπιακό Χωριό”, κατά τη χθεσινή ξενάγηση των δημοσιογράφων και των εκπροσώπων του ΤΕΕ και των συλλόγων των μηχανικών στον οικισμό. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απόκλιση από τον προϋπολογισμό, αλλά είναι γνωστό ότι οι κατασκευαστές έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας σημαντικά ποσά για διάφορες εργασίες.
Η μηχανικός Γωγώ Κοτίδου παρουσίασε στοιχεία για τις υψηλές προδιαγραφές στην κατασκευή των κατοικιών, τονίζοντας ότι το Χωριό έχει τον υψηλότερο αντισεισμικό συντελεστή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/11/2003

Αλαλούμ με τις αποζημιώσεις
Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, κατέβα, φανερώσου και πλήρωσε τη γη των νόμιμων συνιδιοκτητών στις Αχαρνές Αττικής που απαλλοτρίωσες για να χτίσεις ολυμπιακό χωριό.

Η ιστορία ξεκινάει το 1999 όταν 1.240.000 τ.μ. του κτήματος Πάτημα Δήμογλη κηρύσσονται απαλλοτριωτέα για την ανέγερση του ολυμπιακού χωριού.
Μέχρι σήμερα, και με το ολυμπιακό χωριό να έχει ολοκληρωθεί, οι περίπου 3.000 συνιδιοκτήτες δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που είναι και υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις, τα λεφτά έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά επειδή υπάρχουν καταπατητές, αδυνατούν να εντοπίσουν την έκταση των νόμιμων δικαιούχων.
Για το λόγο αυτό συστάθηκε μια Διοικητική Επιτροπή η οποία εντός εξαμήνου (που λήγει στις 12/12/03, αλλά υπάρχει δυνατότητα δίμηνης παράτασης) έπρεπε να εντοπίσει τους νόμιμους διεκδικητές και την έκτασή τους και να δώσει αυτά που τους αναλογούν.
“Ξένα κόλλυβα...”
Ο ΟΕΚ, όμως, σήμερα καλεί τους δικαιούχους για να τους πουλήσει τα σπίτια του ολυμπιακού χωριού που, σύμφωνα με τον Φίλιππο Δημόπουλο, πρόεδρο Επιτροπής Αγώνα 3.000 συνιδιοκτητών, “είναι πολιτική με ξένα κόλυβα... παίζουν παιχνίδι εφησυχασμού και μας δίνουν μια λύση που είναι μη-λύση”.
Στην πλειονότητά τους, οι συνιδιοκτήτες είναι χαμηλοεισοδηματίες, βιοπαλαιστές, σεισμόπληκτοι και κανένας από αυτούς δεν έχει εισπράξει την αποζημίωση της γης του. “Μολονότι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι αποζημιώσεις θα έχουν δοθεί, φοβόμαστε ότι θα διαψευθούν... η αδιαφορία της πολιτείας μάς έχει φέρει όλους εμάς σε απόγνωση”, συνεχίζει ο κ. Δημόπουλος. Η θέση του ΟΕΚ πάνω σε αυτό είναι ότι ο όγκος της δουλειάς τούς καθυστερεί και όχι η άρνηση της κυβέρνησης για διευθέτηση του προβλήματος.
Οι συνιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς του ολυμπιακού χωριού, κόμβων του εθνικού οδικού καθώς και του σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης, εντός ημερών, θα στείλουν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας σε όλους τους αρμοδίους αλλά και στους αθανάτους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πιστεύοντας ότι θα είναι ευθύνη της πολιτείας άμα αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών έχει ταχθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των δημοτών που διεκδικούν αποζημίωση.
Το 1954 είχε γίνει η πρώτη απαλλοτρίωση σε μέρος του κτήματος για την κατασκευή του αεροδρόμιου του Τατοΐου. Οι τότε δικαιούχοι για αποζημίωση ήταν 1.000, και σήμερα ως νόμιμοι διεκδικητές χαρακτηρίζονται οι κληρονόμοι αυτών που ανέρχονται στους περίπου 3.000.
Με τις καταπατήσεις, όμως, υπάρχει μια κατάσταση που οι μεν διεκδικούν “τα του καίσαρος” και οι δε ψάχνουν για τον καίσαρα. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2003

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ανεπίτρεπτες "τσαπατσουλιές" στις σωληνώσεις για το φυσικό αέριο διαπιστώνουν οι ειδικοί- Δουλειές του αέρα με το αέριο Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ασφαλέστερη εγκατάσταση δικτύων φυσικού αερίου ζητούν διπλωματούχοι μηχανολόγοι και εγκαταστάτες-υδραυλικοί.

Κιβώτια με μετρητές κατανάλωσης φυσικού αερίου, σωληνώσεις με συγκόλληση μπροστά από παράθυρα σπιτιών στο Ολυμπιακό Χωριό. Αν τέτοιες "ομορφιές" συμβαίνουν σε ένα τόσο κρίσιμο δημόσιο έργο, ποιος θα ελέγξει τις εγκαταστάσεις στις ιδιωτικές κατοικίες;

Διαπιστώνουν ανεπίτρεπτη "τσαπατσουλιά" στον τρόπο με τον οποίο δρόμοι και σπίτια "ζώνονται" με σωληνώσεις, τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτεται, ο δαίμων της κακοτεχνίας χτύπησε και ένα από τα σημαντικότερα έργα οικιστικής ανάπτυξης: το Ολυμπιακό Χωριό με τις 2.300 κατοικίες.

Οπως αποκάλυψε στο τεύχος Απριλίου 2004, το κλαδικό περιοδικό "Ο υδραυλικός", για την τροφοδοσία των οικιών του Ολυμπιακού Χωριού έχουν τοποθετηθεί μετρητές μέσα σε κιβώτια, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε παράθυρα. Η τοποθέτηση αυτή οδηγεί στην ανάγκη να περάσουν και οι σωληνώσεις μπροστά από παράθυρα. Οι σωληνώσεις καθίστανται έτσι ευάλωτες (εκτός από αντιαισθητικές) ενώ μια πιθανή διαρροή μπορεί να οδηγήσει το φυσικό αέριο στο εσωτερικό της κατοικίας. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, διαπιστώνεται ότι οι σωληνώσεις που βγαίνουν από τους μετρητές είναι σε πολλές περιπτώσεις πάχους 0,8 χιλιοστών αντί 1,5 χιλιοστών που προβλέπεται και τη στιγμή που μέσα στα σπίτια οι σωλήνες είναι πάχους 1,2 ή 1,4 χιλιοστών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί εδώ και τρεις μήνες αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Ολυμπιακό Χωριό, τους εργολάβους που το κατασκεύασαν (ΑΚΤΩΡ, ΑΛΤΕ, Εμπεδος) και την ΕΠΑ Αττικής (Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής).

Τα σημεία SOS

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του Ολυμπιακού Χωριού πρόκειται σήμερα να καταγράψουν τις κακοτεχνίες και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση στα σημεία όπου διακυβεύεται η ασφάλεια. Οι ίδιοι αρμόδιοι θεωρούν ότι τα επικίνδυνα σημεία είναι λίγα σχετικά με τον αριθμό των 2.300 κατοικιών που κατασκευάστηκαν με τα πλέον σύγχρονα μέσα. Σχετικά με τη διαφορά στο πάχος των σωλήνων όμως δεν παίρνουν θέση, καθώς θεωρούν ότι είναι θέμα της ΕΠΑ Αττικής, που τα έχει ελέγξει κιόλας για πιθανές διαρροές.

Ποια είναι όμως η ΕΠΑ Αττικής; Είναι μία από τις εταιρείες που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) το 2000 για να αναπτύξουν και να εκμεταλλευθούν επί 30 χρόνια δίκτυα φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας. Στην ΕΠΑ Αττικής συμμετέχουν με 49% οι εταιρείες Cinergy και Shell Gaz έχοντας καταβάλει για τη δημιουργία της το ποσό των 60 δισ. δραχμών. Το Δημόσιο κράτησε το 51% αλλά παραχώρησε τη διοίκηση στους ξένους επενδυτές που τοποθέτησαν ως γενικό διευθυντή τον Δημήτρη Ζήση. Εννοείται ότι για το πρόβλημα που εντοπίστηκε στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά και για τις υπόλοιπες κρίσιμες επισημάνσεις που καταγράφουμε, ζητήσαμε από προχθές την άποψη του κ. Ζήση, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε επικαλούμενος μέσω τρίτων ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Τρέχουν τώρα να διορθώσουν τις κακοτεχνίες που δημιουργούν προβλήματα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Χωριό. Μηχανολόγοι και εγκαταστάτες-υδραυλικοί μιλούν για τσαπατσουλιές στο έργο της ΕΠΕ Αττικής και ζητούν να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος και να γίνονται τα έργα από ειδικευμένο προσωπικό

Για να δημιουργηθεί δίκτυο φυσικού αερίου, η ΕΠΑ Αττικής ανέθεσε το έτος 2002 εργολαβίες σε σειράν εταιρειών. Η διαδικασία όμως που ακολουθήθηκε ειδικά για την κεντρική περιοχή Αθηνών (απόρριψη προσφοράς και διαπραγματεύσεις) προκάλεσε αντιδράσεις στον τεχνικό κόσμο και ανακοινώσεις από τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και την Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), απαντήσεις από την ΕΠΑ, ενώ προσφάτως (1/4/2004) παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ζητάει εντός διμήνου διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα έργα προχωρούν καθώς πιέζουν οι προσθεσμίες, ενώ δεν λείπουν τα περιστατικά διαρροών λόγω λανθασμένων χειρισμών, χωρίς ευτυχώς να προκαλούνται πυρκαγιές ή τραυματισμοί. Οπως μας δήλωσε ο Απόστολος Ευθυμιάδης, διδάκτωρ μηχανικός και β' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, "προσπάθησα ο ίδιος σε αρκετές περιπτώσεις να εντοπίσω τον επιβλέποντα μηχανολόγο στα συνεργεία που βάζουν σωλήνες αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα". Ο κ. Ευθυμιάδης ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι πριν δοθούν άδειες λειτουργίας δικτύων και να μη γίνονται από την ΕΠΑ (η οποία αναθέτει εργολαβίες και ενδιαφέρεται να πουλήσει αέριο) αλλά από ανεξάρτητους φορείς. "Πρέπει και οι εργολάβοι που σκάβουν για χίλιους λόγους στον δρόμο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι μπορεί από κάτω να περνά αγωγός φυσικού αερίου αλλά και η ΕΠΑ να διασφαλίζει ότι έχει γίνει σωστή αποτύπωση του υπόγειου δικτύου. Το φυσικό αέριο είναι πολιτισμός αλλά πρέπει όλοι να προσέξουμε για να μη γεννηθούν επιφυλάξεις στους καταναλωτές".

Είναι άγνωστον εάν τέτοιου είδους επιφυλάξεις ή λάθη στην εμπορική πολιτική είναι αυτά που κρατούν καθηλωμένο τον αριθμό των συνδρομητών (περίπου 11.000 στην Αττική μαζί με τους 8.500 που ήταν συνδεδεμένοι στο παλαιό δίκτυο προ τριετίας). Η χαμηλή διείσδυση προκαλεί αντεγκλήσεις μεταξύ της ΕΠΑ και των εταιρειών που έχουν αναλάβει την εμπορική διανομή (ΕΚΟ, ΑΚΤΩΡ-ΕΥΔΑΠ).

"Ανειδίκευτοι"

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υδραυλικών Τέλης Παπακονδύλης μας καταγγέλλει ότι τα συνεργεία χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργάτες και ότι στα έργα απασχολούνται μόλις 100 από τους 600 τεχνίτες που έχουν ειδική άδεια στην Αττική. Στον ίδιο φθάνουν συχνά καταγγελίες για χρήση ακατάλληλων υλικών (π.χ. σωλήνες λεπτού πάχους) σε οικιακές εγκαταστάσεις, όπου κατά τον ίδιο είναι ανεπίτρεπτο να τοποθετούνται σωλήνες πάχους 0,8 χιλιοστών. Εάν πάντως, σε ένα τεράστιο έργο όπως το Ολυμπιακό Χωριό με τέτοια σημασία και επίβλεψη καταγράφονται κακοτεχνίες, ποιος μπορεί να διασφαλίσει τις εγκαταστάσεις που δημιουργούνται μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες; ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2004

Ολυμπιακά Χωριά Τύπου

Την ανάγκη ανέγερσης ενός ακόμη Ολυμπιακού Χωριού, για τη φιλοξενία των Δημοσιογράφων, ανακάλυψαν από κοινού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το "Αθήνα 2004". Στο Σίδνεϋ ο αριθμός των δημοσιογράφων θα φτάσει τους 18.000 και στην Αθήνα εκτιμώνται σε 20.000. Ακόμη δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες (χωρητικότητα ή τοποθεσία) για το Δημοσιογραφικό Χωριό, ωστόσο θα πρέπει να στεγάσει τουλάχιστον τους μισούς δημοσιογράφους. Στο φάκελο της υποψηφιότητας αναφερόταν ότι οι δημοσιογράφοι θα φιλοξενούντο στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα και στις φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου. Όμως οι στρατιωτικοί απαιτούν ένα υπέρογκο ποσό αποζημίωσης ενώ οι φοιτητικές εστίες δεν πληρούν τις ολυμπιακές προδιαγραφές. (Ελευθεροτυπία 23-10-99).

Στην περιοχή των 200 στρεμμάτων της ανάπλασης της Καισσαριανής έχει προταθεί από το Δήμο της Καισαριανής σε συνεργασία με τους 14 ομίλους να γίνει Χωριό Τύπου για τις ανάγκες των δημοσιογράφων στους Ολ. Αγώνες του 2004. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το ρυμοτομικό σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2001, προκειμένου να παρουσιαστεί στους κατοίκους (Ελευθεροτυπία 4-5/11/2000)

Παρεμβάσεις κόστους 100 δισ. Δρχ. προτείνονται από το Δήμο Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Multi Development Corporation (Θυγατρική της ABN AMRO) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα χωριά Τύπου 5.000-12.000 ατόμων σε έκταση δίπλα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 300 εκατ ευρώ. Εκτός από τις προτάσεις που αφορούν το Μαρούσι (δήμος, Hyatt, Sanyo) στα χέρια του "Αθήνα 2004" υπάρχουν και άλλες προτάσεις όπως των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, της έκτασης του ΟΤΕ στην Παλλήνη, του ξενοδοχείου που σκοπεύει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ στον Πειραιά, έκτασης στο Φλοίσβο, άλλης στους Αγίους Αναργύρους, του Δήμου Μενιδίου, των κτημάτων Καμπά (Ελληνική Τεχνοδομική), του Λαγονησιού (Άβαξ), του Δήμου Καισαριανής, της Γλυφάδας (Αγροτική Τράπεζα και τεχνικές εταιρείες) και άλλες (Ελευθεροτυπία 11-11-2000).

Μεταξύ τριών κατασκευαστικών εταιρειών θα επιλέξει ο ΟΤΕ τον συνέταιρό του για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Παλλήνης που θα φιλοξενήσουν δημοσιογράφους οι οποίοι θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία. Οι τρεις καλύτερες προσφορές από τις οποίες ο ΟΤΕ θα επιλέξει τη μία, είναι των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική, ΑΒΑΞ και ΑΛΤΕ. Ο συνέταιρος του Οργανισμού στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει την κατασκευή του δημοσιογραφικού χωριού ( συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. δρχ.) και θα εγγυηθεί την πώληση των κτιρίων, μετά τους Ολυμπιακούς. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του θα διαθέσει το 120 στρεμμάτων οικόπεδό του στην Παλλήνη, ενώ το κέρδος του θα προκύψει από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν από την πώληση των κτιρίων. (Flash 14/3/2001)

Η κοινοπραξία Ακτωρα - Ελληνικής Τεχνοδομικής ανέλαβε να κατασκευάσει το πρώτο από τα πέντε δημοσιογραφικά χωριά σε έκταση του ΟΤΕ στην Παλλήνη προϋπολογισμού 20 δισ. δρχ. Η κατασκευή του έργου θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση και το απαιτούμενο ποσό θα καλυφθεί κατά 50% από την ελληνική κοινοπραξία και το υπόλοιπο 50% από την ξένη εταιρεία real estate Bovis Land Leaze. Οι εταιρείες του ΟΤΕ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής και του Ακτωρα προχώρησαν στη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση του ακινήτου, ιδιοκτησίας του ΟΤΕ και έκτασης 123 στρεμμάτων, με ποσοστό συμμετοχής 33% για κάθε μέρος. Το δημοσιογραφικό χωριό θα διαθέτει 1800 κλίνες και θα παραχωρηθεί για την περίοδο των αγώνων στην Οργανωτική επιτροπή με χαμηλό μίσθωμα. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το Μάιο, η έγκριση των σχεδίων από τα συναρμόδια υπουργεία θα γίνει το Νοέμβριο του 2001, η έναρξη των εργασιών τον Φεβρουάριο του 2002 και η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2004. Η Ελληνική Τεχνοδομική και ο Ακτωρας θα αναλάβουν την αναπτυξη, κατασκευή και διαχειριση του έργου και εγγυώνται στον ΟΤΕ συνολικό τελικό έσοδο 6,35 δισ. δρχ. εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση της λογιστικής του αξίας, η οποία ανέρχεται στα 260 εκατ. δρχ., κατά 24 φορές. Με τη συμφωνία αυτή ο ΟΤΕ εγκαινιάζει την δραστηριοποίηση του στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, μέσω της εκμετάλλευσης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του, ενώ οι Ελληνική Τεχνοδομική και Ακτωρας αναλαμβάνουν την ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση του έργου. Πρόκειται για ένα νέο βήμα του ΟΤΕ, ο οποίος έχει προχωρήσει και στη σύσταση της θυγατρικής ΟΤΕ Estate, προκειμένου να αναδείξει τις κρυφές αξίες της ακίνητης περιουσίας του, η συνολική λογιστική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 150 δισ. δρχ. (Flash.gr 2-5-2001)

Σε καταλύματα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς και εταιρείες δημοσίου συμφέροντος θα φιλοξενηθούν κατά κύριο λόγο οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρατήσει κατά το δυνατόν τον “ολυμπιακό” της προϋπολογισμό καθόρισε τις αποφάσεις. Αποφάσεις που αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης των υπουργών Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου και ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη, τις προηγούμενες εβδομάδες. Μάλιστα, η καθυστέρηση της κατάθεσης του ολυμπιακού νομοσχεδίου οφείλεται, όπως λέγεται, σε μεγάλο βαθμό στις εν λόγω διαφωνίες. Το υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε ένα μινιμαλιστικό μοντέλο, εντάσσοντας στα Χωριά Τύπου περιοχές όπου υφίστανται οι κατασκηνώσεις διαφόρων υπουργείων, όπως των Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας των Δήμων Αθηναίων και Νέας Μάκρης, το Στρατόπεδο Παπαστάθη του Δήμου Αχαρνών, την περιοχή ΣΕΛΕΤΕ του Δήμου Αμαρουσίου και έκταση του ΟΤΕ στην Παλλήνη Αττικής. Αντίθετα στην πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ καθορίζονταν ως περιοχές που μπορούν να κατασκευαστούν χώροι φιλοξενίας εκπροσώπων ΜΜΕ ευρύτερες εκτάσεις της περιοχής Αμαρουσίου, ιδιοκτησίας ΣΕΛΕΤΕ, του Δήμου Αμαρουσίου και ιδιωτών, έκταση που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς και έκταση της Ριζαρείου Σχολής στο Δήμο Χαλανδρίου. Αν και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναλάβει το θέμα των Χωριών Τύπου, εδώ και έξι μήνες, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η λογική της οικονομικότερης λύσης έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της πρότασης του υπουργείου Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό περίπου 6.000-7.000 άτομα θα φιλοξενηθούν σε ήδη υφιστάμενενς εγκαταστάσεις (κατασκηνώσεις και στρατόπεδα) αφού προηγηθούν επισκευές και μετασκευές. Περίπου άλλα 1.000 - 1.500 άτομα θα φιλοξενηθούν στο Χωριό που θα κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση η θυγατρική εταιρεία επενδύσεων ακινήτων του ΟΤΕ στο Κτήμα Παλλήνης και οι υπόλοιποι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια και άλλα τουριστικά καταλύματα. Η τελική επιλογή των Χωριών Τύπου θα επικυρωθεί από τη Διυπουργική μετά την ψήφιση του Ολυμπιακού Νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εισηγητής των περιοχών που θα φιλοξενηθούν οι εκπρόσωποι του Τύπου θα είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης, ενώ το τελικό κόστος των έργων θα έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος που έχει χρεωθεί, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων κ. Κ. Καρτάλη την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού των Αγώνων. Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής “κράτησε αποστάσεις” και στο θέμα της αλλαγής χωροθέτησης της Εγκατάστασης του Κανό Σλάλομ στο Ριζάρι Μαραθώνα, αποφεύγοντας να στηρίξει ευθέως την πρόταση Βενιζέλου. Ο κ. Λαλιώτης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης της εταιρείας “Ολυμπιακό Χωριό” με τους αναδόχους του έργου μετά και τη χθεσινή απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει αποκλεισθείσες κοινοπραξίες. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Χ. Πρωτόπαπας ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον πρωθυπουργό για την πρόοδο και τον τελικό προϋπολογισμό του έργου ύψους 90 δισ. δρχ. Τέλος, οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας ότι ο τρόπος αξιοποίησης της Διεθνούς Ζώνης κατά τη μεταολυμπιακή χρήση θα αποφασισθεί έπειτα από ενάμισι έτος. (Της Νατάσσας Γ. Μάνου Καθημερινή 16-5-2001)

Το από πολύ καιρό αναμενόμενο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, εννέα περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα “δημοσιογραφικά χωριά”. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, το στρατόπεδο Παπαστάθη στο Μενίδι, το χώρο της ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι, που θα ενταχθεί στο σχέδιο και θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά τους Αγώνες, εκτάσεις του δήμου, του ΟΕΚ και ιδιωτών στο Μαρούσι, που θα ενταχθούν στο σχέδιο, ακίνητο του ΟΤΕ στην Παλλήνη, ακίνητο της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, ακίνητα του ΟΛΠ στο λιμάνι, το Παλατάκι και την ακτή Βασιλειάδη, που θα αξιοποιηθούν τουριστικά μετά τους Αγώνες, έκταση του Ταμείου Πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων στο Νέο Φάληρο, καθώς και η Ριζάρειος Σχολή στο Χαλάνδρι. Για όλες αυτές τις περιοχές δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ειδικών -προφανώς αυξημένων- όρων δόμησης με αποφάσεις των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)  

Οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Έργων

Όχι σε απευθείας αναθέσεις ζητάει ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου (Καθημερινή 13-2-2000).

Τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του έργου κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού δίνει στον ΟΕΚ νομοσχέδιο που προωθείται και αφορά τη σύσταση ΑΕ. Παράλληλα, για τη νομική στήριξη της ανάθεσης των "ορφανών" Ολυμπιακών Έργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δυνατότητα να ανατίθενται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες η ευθύνη της κατασκευής τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς (Ελευθεροτυπία 16-2-2000)

Για τις διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα έχουν αποπεμφθεί ή εξαναγκαστεί σε παραίτηση από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων οι Κώστας Λιάσκας και Πέτρος Συναδινός και από τη θέση του Προέδρου του ΟΕΚ ο Γιώργος Ιωαννίδης.

Μεταξύ τριών κατασκευαστικών εταιρειών θα επιλέξει ο ΟΤΕ τον συνέταιρό του για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Παλλήνης που θα φιλοξενήσουν δημοσιογράφους οι οποίοι θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία. Οι τρεις καλύτερες προσφορές από τις οποίες ο ΟΤΕ θα επιλέξει τη μία, είναι των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική, ΑΒΑΞ και ΑΛΤΕ. Ο συνέταιρος του Οργανισμού στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει την κατασκευή του δημοσιογραφικού χωριού ( συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. δρχ.) και θα εγγυηθεί την πώληση των κτιρίων, μετά τους Ολυμπιακούς. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του θα διαθέσει το 120 στρεμμάτων οικόπεδό του στην Παλλήνη, ενώ το κέρδος του θα προκύψει από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν από την πώληση των κτιρίων. (Flash 14/3/2001)

Παράνομες διαδικασίες καταγγέλλουν ΤΕΕ - μηχανικοί: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις και παράνομες διαδικασίες επιστρατεύει η κυβέρνηση σε διαγωνισμούς για Ολυμπιακά έργα, με πρόσχημα τον επείγοντα χαρακτήρα τους, στην πραγματικότητα όμως με προφανή στόχο το μοίρασμα των έργων σε μια δράκα μεγαλοεργολάβων με “σημαδεμένα χαρτιά”. Μάλιστα η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τις διάτρητες αυτές διαδικασίες, δε διστάζει να επιστρατεύσει ακόμη και δυνάμεις των... ΕΚΑΜ! Αυτό αποκαλύφθηκε χτες με αφορμή την τρίωρη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει η μηχανικοί του Δημοσίου, με αίτημα το μη “συμψηφισμό” και περικοπή διακριτών τους επιδομάτων που δρομολογεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους οι μηχανικοί του Δημοσίου έκαναν παρέμβαση για τη ματαίωση των παράνομων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στο διαγωνισμό για το “Κέντρο Κολύμβησης ΟΑΚΑ - έργα ανακαίνισης - αναβάθμισης”, προϋπολογισμού 9,8 δισ. δρχ. Την παρέμβαση αυτή επιχείρησε να αποτρέψει η κυβέρνηση με βίαιο τρόπο στέλνοντας δυνάμεις των ΕΚΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν μετά από επικοινωνία του προέδρου του ΤΕΕ Κ. Παναγιωτόπουλου με το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και επιτράπηκε σε αντιπροσωπεία των μηχανικών να εισέλθουν στην αίθουσα όπου εξελισσόταν η διαδικασία του διαγωνισμού. Οταν όμως έγινε αυτό, τόσο η αρμόδια επιτροπή, όσο και οι συμμετέχοντες εργολήπτες είχαν φύγει από την “πίσω πόρτα”! Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ όσο και το προεδρείο της Ενωσης των Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) κατήγγειλαν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, ενώ απέστειλαν έγγραφη καταγγελία προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, την πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γ. Αγγελοπούλου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους Κ. Ρίζο και τις Ενώσεις των εργοληπτών. Στην καταγγελία τονίζεται πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε αντίκειται στο εσωτερικό και κοινοτικό δίκαιο, καθώς και στους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις προσβολής του στα αρμόδια δικαστήρια και ακύρωσής του. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός εξελίχθηκε παράνομα σε δύο φάσεις, δηλαδή στις 30 του Γενάρη κατατέθηκαν μόνο τα τυπικά δικαιολογητικά συμμετοχής των υποψηφίων εργοληπτών και χτες αυτοί κλήθηκαν να καταθέσουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους, όταν σε κάθε περίπτωση στους ανοιχτούς διαγωνισμούς η προσφορά πρέπει να κατατίθεται ενιαία. Τέλος, με την επιστολή ζητείται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να επαναληφθεί με νόμιμο τρόπο. Οι μηχανικοί του Δημοσίου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, ενώ απόλυτη επιτυχία σημείωσε πανελλαδικά η χτεσινή στάση εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ματαιώθηκαν συνολικά 22 δημοπρασίες διαφόρων δημοσίων έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 8 δισ. δρχ. (Ριζοσπάστης 14-2-2002)

 Θριάσιο Πεδίο

(βλέπε και: Παλιότερα κείμενα του Παρατηρητηρίου για το Θριάσιο Πεδίο)

Δείτε την κινηματογραφική Ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ

Στοιχεία για την ΠΕΤΟΛΑ

 

Υφιστάμενη κατάσταση

Μελλοντική

Εγκαταστημένη ισχύς σε HP

27.631

99.000

Κατανάλωση μαζούτ -kg/h

10.179

18.007

Κατανάλωση αερίου Kg/h

8.580

28.864

Αέρια απόβλητα Nm3/h

174.298

908.176

Δυιλιστική Ικανότητα (βαρέλια/ημέρα)

100.000

100.000

Παραγωγική ικανότητα

80.000

100.000

Μονάδες-δραστηριότητες

16

32

Ερώτηση για την επέκταση της Πετρόλα κατέθεσαν οι Λ. Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκος, Ορ. Κοκοζώφ (ΚΚΕ) (Ριζοσπάστης 29-12-2000)

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Αμπατζόγλου (ΣΥΝ) ανέφερε ότι το υπουργείο του συμφωνεί και έχει ήδη υπογράψει τη νέα επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. (Ελευθεροτυπία 19-1-2001)

Στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου πρόκειται να εγκατασταθεί η παραγωγική μονάδα της νέας εταιρείας παραγωγής εξειδικευμένων προϊόντων αλουμινίου, που συστήνουν από κοινού οι όμιλοι Λάτση και Βιοχάλκο (Νέα, 13-14/1/2001)

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ Θα κορυφωθούν στις 2 Φλεβάρη, με αποκλεισμό της Ανατολικής Εισόδου της Ελευσίνας. Τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς - ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης - έχει υπογράψει την άδεια για την κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας καταστροφική επέκταση. Ηδη, προχτές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του προγράμματος κινητοποιήσεων της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, που θα κορυφωθούν την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, με αποκλεισμό της Ανατολικής Εισόδου της πόλης στο ύψος της “Χαλυβουργικής” (Εθνική Οδός). Επίσης αποφασίστηκε να καλέσουν τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην έκδοση καμιάς πράξης παρέκκλισης από το ΠΔ 84/84, που θα επιτρέπει το επιχειρούμενο έγκλημα της ΠΕΤΡΟΛΑ. Την προσεχή Παρασκευή 26 Γενάρη, οι τέσσερις δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής (Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλος, Μάνδρας Α. Μαραγκός, Ασπροπύργου Γ. Λιάκος, Μαγούλας Δ. Μίχος) και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Η. Ματζουράτος προσκαλούν στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Ελευσίνας όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Θριασίου, τους νομαρχιακούς συμβούλους Δυτικής Αττικής και τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε σύσκεψη. Μοναδικό θέμα της σύσκεψης αυτής θα είναι η καλύτερη προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 2 Φλεβάρη. Σήμερα, εξάλλου, με το σύνθημα “Μη μας κλείνετε το δρόμο της αναβάθμισης και της προόδου”, μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα υποδεχτούν στο Θριάσιο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκφωνήσει προγραμματισμένη ομιλία στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο “Παλλάς” της Ελευσίνας. Η Επιτροπή θα επιδώσει στον υπουργό πλήρη φάκελο με τις επιπτώσεις των παλιών και νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην περιοχή και το ψήφισμα κατά των επεκτάσεων με τις 10.000 υπογραφές που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί. Παράλληλα, θα του ζητήσουν να μην υπογράψει - ως συναρμόδιος υπουργός - την υπουργική απόφαση με τις παρεκκλίσεις που ζητά η ΠΕΤΡΟΛΑ.

Δραματικό SOS για τη σχεδιαζόμενη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ εκπέμπουν, με διακήρυξή τους, 188 γιατροί που ζουν και εργάζονται στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση προς κάθε αρμόδιο να μη συνυπογράψει οποιαδήποτε απόφαση για την αδειοδότηση των νέων επεκτάσεων. “Από παλιότερες μελέτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δήμου Ελευσίνας - τονίζουν οι 188 γιατροί - είχαν διαπιστωθεί και αποδόθηκαν στο υποβαθμισμένο περιβάλλον αυξημένες αναπνευστικές, δερματολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές παθήσεις στα παιδιά και τους εργαζομένους. Η τυχόν υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επεκτάσεων - σημειώνουν - όχι μόνο θα δημιουργήσει νέους Κινδύνους για τυχόν Ατυχήματα σαν αυτό του '92 που κόστισε τη ζωή 14 εργαζομένων στην ΠΕΤΡΟΛΑ και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον”. (24 Ιανουαρίου 2001, Ριζοσπάστης)

Kι ενώ οι τρεις συναρμόδιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Aνάπτυξης, Eθν. Οικονομίας και ΠEXΩΔE) τόσο καιρό τηρούν αιδήμονα σιγή ή μασούν τα λόγια τους, ανέλαβε ένας υφυπουργός να βγάλει το φίδι από την τρύπα: Ορθά-κοφτά, χθες στη Bουλή, ο υφυπουργός Aνάπτυξης Aλ. Kαλαφάτης είπε ότι το υπουργείο συμφωνεί κι έχει ήδη υπογράψει τη νέα επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠETPΟΛA Aπαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Aττικής (ΣYN) Γ. Aμπατζόγλου, ο οποίος και στην αγόρευσή του μετέφερε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις και την αγωνία της ανάστατης τοπικής κοινωνίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Θριάσιο από τη γιγάντια επέκταση της ΠETPΟΛA (ενώ διεξαγόταν η συζήτηση στη Bουλή, στα χέρια μου έφτανε δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει κι άλλο την ποιότητας ζωής στην περιοχή. Tην υπογράφουν 188 γιατροί -αυτοί ξέρουν- που ζουν και εργάζονται στο Θριάσιο...). Kαμιά έκπληξη για την εξέλιξη. Mια απορία μόνο: Aφού έχει ήδη αποφασίσει (και υπογράψει;) την, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, αδειοδότηση ο υπουργός Aνάπτυξης N. Xριστοδουλάκης, προς τι έκλεισε ραντεβού για τη Δευτέρα να δεχτεί (επιτέλους!) την “Eπιτροπή Aγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠETPΟΛA;”: Για τα... συχαρίκια; (Ελευθεροτυπία 19-1-2001)

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΝ Γ. Αμπατζόγλου και Π. Λαφαζάνη σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής της ΠΕΤΡΟΛΑ στο ΧΑΑ, την αξιοπιστία του ενημερωτικού της δελτίου και την προστασία του επενδυτικού κοινού, ...παρά την απάντηση που του έδωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στην εν λόγω απάντηση το ΥΠΕΘΟ σημειώνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη της την εξώδικο πρόσκληση των δήμων της περιοχής, τη διαβίβασε στην ανάδοχο EFG EURΟBANK. H ανάδοχος απάντησε καταθέτοντας την εκτίμηση του νομικού Συμβούλου κ. Αλεξίου, που έχει διενεργήσει τον ανεξάρτητο έλεγχο. Μετά τη συμπλήρωση του Ενημερωτικού Δελτίου με τα παραπάνω στοιχεία, αυτό θα υποβληθεί εκ νέου στο ΧΑΑ και στην Ε.Κ., προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο νομικός σύμβουλος της αναδόχου παραθέτει τις άδειες που είναι απαραίτητες προκειμένου η ανάδοχος να προβεί στην επέκταση που επιθυμεί και σημειώνει ότι "η σχετική αίτηση ακυρώσεως της επιτροπής κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ θα απορριφθεί". Οι δύο βουλευτές του ΣΥΝ σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι καμία από τις ανωτέρω αποφάσεις και εγκρίσεις δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ενώ για το θέμα των δασικών εκτάσεων υπάρχουν μόνον εκτιμήσεις και καθόλου δεν είναι βέβαιο ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την αίτηση της Επιτροπής κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. (Αυγή 24-1-2001)

Aρχισαν χθες (20-2-2001) οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των διυλιστηρίων της Πετρόλα στο Xρηματιστήριο. ...Xίλιες οκτακόσιες είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την περίοδο κατασκευής και διασφαλίζονται οι υπάρχουσες. ...Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη μετατροπή του μαζούτ σε ντίζελ αλλά και σε λιπαντικά πλησίστια με τα συνθετικά, η Eλλάδα θα παράγει εδώ μέρος του ντίζελ, που τώρα αναγκάζεται να εισάγει, ενώ ολόκληρη την παραγωγή λιπαντικών θα αγοράζει η Σεβρόν για τις ανάγκες της στο εξωτερικό... Tο πρόβλημα που ετέθη, για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τοπικούς φορείς του Θριασίου Πεδίου (αυτού του ήδη βεβαρημένου πολλαπλώς από οχλούσες βιομηχανίες), δεν είναι ασφαλώς αμελητέο. ...είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί (που προσλαμβάνουν μερικές φορές και έντονο χαρακτήρα) τω κατοίκων του Θριασίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης της Πετρόλα. Bεβαίως, η εταιρεία προβάλλει περιβαλλοντική μελέτη του Mετσοβίου Πολυτεχνείου, που έγινε σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή οίκο, που αποδεικνύει ότι η επένδυση θα είναι και περιβαλλοντική, με την έννοια ότι καταδεικνύει περικοπή των ρύπων κατά 70%. ...Δεν είναι δυνατόν σε μια και την αυτή περιοχή να λειτουργούν τα τρία μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας (EΛ.ΠE, Πετρόλα, Mότορ Οϊλ) να διακινείται μέσω αυτής πετρέλαιο και βενζίνη για ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και το Θριάσιο Πεδίο να παρίσταται ως φτωχός συγγενής, έναντι άλλων περιοχών. Aν η Πολιτεία για λόγους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβάλει τον “φόρο της ενέργειας” ή τον λεγόμενο “περιβαλλοντικό φόρο”, καλό θα ήταν να καταβάλλει ανάλογα “τέλη” στους δήμους από τον Kρατικό Προϋπολογισμό. Kαι να παράσχει, μέσω πόρων, στους δήμους τη δυνατότητα να ιδρύσουν, στελεχώσουν και λειτουργήσουν σε μόνιμη βάση εργαστήρια ελέγχου των ρύπων. (K. TΣΟYΠAPΟΠΟYΛΟΣ Ελευθεροτυπία 21-2-01)

Tραγελαφικά όσα μου καταγγέλλει, επισυνάπτοντας τα σχετικά στοιχεία, ο τέως βουλευτής Aττικής (ΣYN) και νυν νομαρχιακός σύμβουλος Θαν. Λεβέντης: Kαταφώρως παράνομα λειτουργούν στον Aσπρόπυργο οι νέες εγκαταστάσεις (επεκτάσεις και νέες μονάδες) των EΛΔA (Eλληνικά Πετρέλαια) με ισχύ 35 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, τις οποίες μάλιστα εγκαινίασε πανηγυρικά το 1998 η υπουργός Eσωτερικών Bάσω Παπανδρέου. Στην τελευταία συνεδρίασή του το Nομαρχιακό Συμβούλιο Δυτ. Aττικής, με εισήγηση του νομάρχη κ. Παπαπέτρου, απεφάσισε ομοφώνως: Nα αποπέμψει τη Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων, που, κατά τρόπο προκλητικά πρωθύστερο, του ζητούν οψίμως να εγκρίνει και να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις για την παράνομη λειτουργία του διυλιστηρίου των EΛ.ΠE. Tι να πει, πια, κανείς: Οταν το ίδιο το κράτος, με τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του, περιφρονεί, παραβιάζει και καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας, στο πολύπαθο Θριάσιο (και όχι μόνο) τι να περιμένει κανείς από τους ιδιώτες κερδοσκόπους; (Γ.B. Ελευθεροτυπία 24-2-2001)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται πλέον η μάχη κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων της Πετρόλα, καθώς η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και άλλοι τοπικοί φορείς ζητούν με προσφυγή τους να σταματήσει κάθε σχετική εργασία ως παράνομη και αντισυνταγματική. Με τις προσφυγές που υπέβαλαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι της Κεντρικής και Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, οι Δήμοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας και η Κοινότητα Μαγούλας, καθώς και σωματεία, σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, επιδιώκουν να ακυρωθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και η επέκταση ουσιαστικά του διυλιστηρίου. Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες, “οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι υφιστάμενες αλλά και οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου είναι κατά ένα μεγάλο τμήμα, αμφισβητούμενες ή μη, δασικές περιοχές”. Ειδικότερα σημειώνουν ότι από τα 1.536 στρέμματα που καλύπτει το διυλιστήριο, τα 900 είναι αγροτικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα δασικές, στις οποίες εκ του Συντάγματος απαγορεύεται να αλλάξει η χρήση γης. Στην περιοχή Τουρκολίμανο, μάλιστα, όπου σχεδιάζεται να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις, περιλαμβάνεται και έκταση 166 στρεμμάτων, ο χαρακτήρας των οποίων αμφισβητείται και αποτελεί ήδη αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Επιπλέον, η Νομαρχία, οι δήμοι και οι άλλοι φορείς της περιοχής με τις προσφυγές επικαλούνται: Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο από την ανάπτυξη βιομηχανιών, που επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. “Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής αναφέρουν έχει εξαντληθεί προ πολλού και χρειάζεται η απομάκρυνση βιομηχανικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων και όχι εγκατάσταση νέων”. Το γεγονός ότι της κοινής υπουργικής απόφασης για την επέκταση της Πετρόλα δεν προηγήθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, “έγκριση που απαιτείται από τη στιγμή που η απόφαση δεν αφορά τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά την επέκταση του διυλιστηρίου και την ίδρυση και λειτουργία νέων αυτοτελών μονάδων...”. Οι προσφυγές κατά της επέκτασης της Πετρόλα είναι πιθανόν να παραπεμφθούν απευθείας στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σπουδαιότητας. (ΤΑ ΝΕΑ , 17-04-2001) 

Με συλλογική αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πρώτης πράξης των συναρμοδίων υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκε, κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία, το πρόγραμμα επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ συνεχίζουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι του Θριασίου. Η αίτηση ακυρώσης υπεβλήθη από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, του δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου, την κοινότητα Μαγούλας, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Θριασίου Πεδίου, την ΤΕΔΚΝΑ, την ΚΕΔΚΕ, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δυτικής Ατιικής, το Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, την Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του δήμου Ελευσίνας, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας και έντεκα πολίτες. Να σημειωθεί ότι στις 15 Μαΐου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή που έχει καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, καθώς ο εδαφικός χώρος της σχεδιαζόμενης κατασκευής νέου διυλιστηρίου (η ζώνη ασφαλείας μεταξύ ΠΥΡΚΑΛ και ΠΕΤΡΟΛΑ) πρόκειται για δασική έκταση 130 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι του Θριασίου φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. (ΑΥΓΗ 18-4-2001)

Επιτροπή Αγώνα, οι φορείς και οι κάτοικοι του Θριάσιου είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους για την αποτροπή της γιγάντωσης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, σε πείσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης, που σπεύδει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ομίλου Λάτση, παίζοντας με την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, δεν αφήνουν κανένα άλλο πρόσφορο μέσο που ενισχύει τον αγώνα τους. Στο πλαίσιο αυτό υπέβαλαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της πρώτης πράξης των τριών υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, με την οποία εγκρίθηκε το πρόγραμμα επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ “κατά παρέκκλιση” από την κείμενη προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία. “Παράλληλα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας - τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα - θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας για τη διαπίστωση της έλλειψης νομιμότητας της σχεδιαζόμενης γιγάντωσης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στο πλαίσιο τόσο του Εθνικού Δικαίου, όσο και του Δικαίου της ΕΕ, υποβάλλοντας αιτήσεις ακυρώσεως ή αναστολής, καταγγελίες και αναφορές, όπου χρειάζεται”. Να σημειώσουμε ότι η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ υποβλήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής, τους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου, την Κοινότητα Μαγούλας, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Θριάσιου Πεδίου, την ΤΕΔΚΝΑ, την ΚΕΔΚΕ, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δυτικής Αττικής, το Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας “ΘΡΙΑΣΙΟ”, την Α` Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, την Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ελευσίνας, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας και έντεκα πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι η παρέκκλιση που δόθηκε δε συνιστά άδεια εγκατάστασης. Επίσης ότι ο εδαφικός χώρος της σχεδιαζόμενης επέκτασης - δηλαδή η Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ ΠΥΡΚΑΛ και ΠΕΤΡΟΛΑ - τελεί ήδη υπό δικαστική εμπλοκή και η συζήτηση στο ΣτΕ έχει οριστεί να γίνει στις 15 Μάη. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι υφιστάμενες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά ένα μεγάλο τμήμα είναι αμφισβητούμενες, ακόμη και δασικές. Συγκεκριμένα, στην προσφυγή αναφέρουν ότι από τα 1.536 στρέμματα που καλύπτει το διυλιστήριο, τα 900 είναι αγροτικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα δασικές, στις οποίες - σύμφωνα με το Σύνταγμα - απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης. Παράλληλα, οι φορείς που κατέθεσαν την προσφυγή επικαλούνται την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο από την ανάπτυξη βιομηχανιών, που επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Επίσης, ισχυρίζονται ότι πριν από την κοινή υπουργική απόφαση για επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ δεν προηγήθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, “έγκριση που απαιτείται από τη στιγμή που η απόφαση δεν αφορά τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά την επέκταση του διυλιστηρίου και την ίδρυση και λειτουργία των νέων αυτοτελών μονάδων”. Μέσα στις προσεχείς μέρες οι κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Θριάσιο θα ενταθούν, με αποκορύφωμα νέα μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται να γίνει με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. “Δε θα επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή εκκίνηση των έργων που θα υλοποιούν τις νέες επεκτάσεις - τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα. Καλούμε την ΠΕΤΡΟΛΑ να αποσύρει αμέσως τα παράνομα και παράλογα σχέδια γιγάντωσης του Διυλιστηρίου της. Η πρωτοφανής κινητοποίηση των κατοίκων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Θριάσιου και της Επιτροπής Αγώνα, στέλνει ένα ανυποχώρητο και σαφέστατο μήνυμα Πάνδημης Κατακραυγής, πρωτίστως προς την κυβέρνηση, την οποία καλούμε:

Να αναλογιστεί τις βαρύτατες ευθύνες που αναλαμβάνει και να μην προχωρήσει σε καμία αδειοδότηση της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Να εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια "φωτογραφικής" νομιμοποίησης της γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, είτε μέσω της επιχειρούμενης τροποποίησης του ΠΔ 84/84, είτε με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Το Θριάσιο ολόκληρο έχει ήδη ξεσηκωθεί και απαιτεί ό,τι δικαιούται: Να αναβαθμιστεί και να ζήσει με ασφάλεια σε ένα βιώσιμο περιβάλλον”! (Ριζοσπάστης 18-4-2001)

Με βασικό σύνθημα “Μη δίνετε άδειες στην ΠΕΤΡΟΛΑ για τη γιγάντωση του διυλιστηρίου της στην Ελευσίνα - Κίνδυνος για την ασφάλειά μας και το περιβάλλον”, πρόκειται από την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων του Θριάσιου Πεδίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης 16 Οκτώβρη, η Επιτροπή Αγώνα με την παρουσία του νομάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων φορέων θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, κατά τις ώρες της κινητοποίησης, θα παραμείνουν κλειστά η Νομαρχία και τα Δημαρχεία του Θριασίου. Στο μεταξύ με μία ακόμη επιστολή τους ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Π. Παπαπέτρου, οι δήμαρχοι Ελευσίνας Γ. Γεωργακόπουλος, Ασπροπύργου Γ. Λιάκος, Μάνδρας Αλ. Μαραγκός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας Δ. Μίχας, καθώς και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γ. Νικολακάκης, ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στο συνολικό περιβαλλοντικό πρόβλημα του Θριάσιου και διαπιστώνονται οι προφανείς αναλογίες του Θριάσιου με την περιοχή της Τουλούζης, όπου την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη συνέβη το πιο φονικό και βίαιο βιομηχανικό ατύχημα της τελευταίας δεκαπενταετίας στην Ευρώπη. Επισημαίνεται επίσης ότι στη “διακεκαυμένη ζώνη” του Θριασίου, πάνω από 15 δραστηριότητες (2 διυλιστήρια, 1 πυριτιδοποιείο - καλυκοποιείο, δεξαμενές υγρών και αερίων καυσίμων, εγκαταστάσεις μορφοποίησης και αποθήκευσης φυτοφαρμάκων κ.ά.) περικυκλώνουν τους οικισμούς 100.000 κατοίκων και υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο ΙΙ περί βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Ταυτόχρονα, οι πολίτες παραμένουν απληροφόρητοι, οι ασκήσεις ετοιμότητας σε πραγματική κλίμακα είναι ανύπαρκτες, όπως και οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι, ενώ δεν εφαρμόζεται καμιά πολιτική πρόληψης και καμιά πολιτική χρήσεων γης γύρω από τις επικίνδυνες δραστηριότητες. Τέλος, στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζεται: “η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι παράνομη και παράλογη και αν αδειοδοτηθεί θα ακυρώσει την προοπτική ενός βιώσιμου και ασφαλούς μέλλοντος στο Θριάσιο”. (Ριζοσπάστης 9-10-01)

“Επιστολή όχλησης” προς τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, απηύθυνε προσφάτως η γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική κυβένηση έχει, σύμφωνα με την επιστολή, προθεσμία 2 μηνών προκειμένου να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνθήκες παροχής της αδείας για την επέκταση των εγκαταστάσεων. Η “επιτροπή αγώνα” θα θεωρήσει “αιτία πολέμου κατά των συμφερόντων της Ελευσίνας την άδεια εγκατάστασης στην εταιρεία για γιγάντωση του διυλιστηρίου”. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2001)

Τα φουγάρα της διπλανής πόρτας (Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ Φωτ.: ΝΙΚΟΣ ΠΗΛΟΣ)
Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, και σε κάποιες περιπτώσεις μια μεσοτοιχία να τα χωρίζει, εξακολουθούν να λειτουργούν επί χρόνια μεγάλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες σε πολλές γειτονιές της Αττικής.
Στον Ασπρόπυργο, στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα, στη Μαγούλα, στον Ελαιώνα, στη Μεταμόρφωση, στο Κρυονέρι λειτουργούν οι περισσότερες και μεγαλύτερες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Κατά καιρούς υπήρξαν υπουργικές δεσμεύσεις ότι θα μετεγκατασταθούν μακριά από κατοικίες σε ειδικά διαμορφωμένα βιομηχανικά πάρκα. Υποσχέσεις που παρέμειναν ανεκτέλεστες. Κι όταν κάτι πήγαινε να γίνει τότε ανακάλυπταν ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες μελέτες και οι υποθέσεις έφταναν στα δικαστήρια και τα χρόνια περνούσαν...
Αλλωστε η βιομηχανική ανάπτυξη στην Αττική έχει συνδεθεί με την αυθαιρεσία. Οικοδομές χωρίς άδειες, κτίρια που δεν εκπληρώνουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ούτε για τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους κατοίκους που ζουν σε απόσταση αναπνοής. Φτωχογειτονιές που με τα χρόνια έγιναν ακόμη πιο φτωχές και που οι κάτοικοι επιμένουν σε πείσμα πολλών να θέλουν να ζήσουν εκεί, στις πατρογονικές εστίες τους, ακόμη κι αν η ζωή τους έχει γίνει δύσκολη.
“Ενα μέγαλο πλήθος από βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στον αστικό ιστό σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Οι μονάδες αυτές αποτελούν ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα αφενός γιατί γειτνιάζουν με τους χώρους κατοικίας και αφετέρου, γιατί η παρακολούθησή τους αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο από πλευράς ελέγχου και κυρίως προσπάθειας απομάκρυνσης και ένταξής τους σε συγκεκριμένες περιοχές” αναφέρει έκθεση του τμήματος Βιομηχανίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αν και συντάχθηκε το 1985, ακόμη και σήμερα παραμένει επίκαιρη. Αλλωστε από τότε έχει να συνταχθεί ανάλογη μελέτη!

Επιπλέον κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί δεν γίνονται επιδημιολογικές έρευνες στις περιοχές της Αττικής στις οποίες υπάρχει υπερσυγκέντρωση βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
“Η κατάσταση είναι απελπιστική και τα συμφέροντα τεράστια, πώς περιμένετε το κράτος να παρέμβει, όταν έχουν απλώσει τα πλοκάμια παντού”, διερωτάται ο Χρήστος Χρηστάκης, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας.
“Περιμένω εδώ και 6 μήνες να μάθω πόσοι πεθαίνουν ετησίως από καρκίνο στην περιοχή μου. Το ΤΕΙ έκανε έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κρύβουν. Ολα τα καλύπτει ένα τεράστιο πέπλο μυστηρίου”.
Το 1985 ήταν που έγινε η μόνη και τελευταία επιδημιολογική μελέτη στο Θριάσιο Πεδίο από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σχετικά με την επίδραση της βιομηχανικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας στο δέρμα και στα μάτια παιδιών σχολικής ηλικίας.
“Το Θριάσιο Πεδίο αποτελεί κτυπητό παράδειγμα μολυσμένης περιοχής, όπου τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα είναι μέχρι 7 φορές υψηλότερα από τη μέση τιμή που είναι αποδεκτή από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας” έγραφαν στην μελέτη τους οι γιατροί του Ινστιτούτου Ε. Βαρράκη και Φ. Βραχνή. “Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 17% των παιδιών έχει διάφορες δερματοπάθειες και το 38,9% είχαν βλάβες από ερεθισμό στα μάτια (επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, κ.λπ.)”.
“Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι δύσκολο να τα βάζεις με τα μεγάλα συμφέροντα” υπογραμμίζει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περικλής Παπαπέτρου, “αφού με τις ευλογίες του υπουργείου Ανάπτυξης χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων”. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χ. Θεοδώρου στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Αμπατζόγλου.
Ο υφυπουργός είπε ότι “είναι δυνατό να χορηγείται κατά παρέκκλιση άδεια εγκατάστασης, εφόσον πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις και ιδίως για εγκατάσταση βιομηχανιών που συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας”. Ο βουλευτής του ΣΥΝ, πάντως, υποστήριξε ότι βάσει του ισχύοντος νόμου “αυτό που επιτρέπεται στην Αττική είναι νέες μονάδες χαμηλής όχλησης μέχρι 150 κιλοβάτ.
Τα τελευταία χρόνια η λύση του προβλήματος ακούει στη λέξη “μετεγκατάσταση” βιομηχανιών και βιοτεχνιών σε συγκεκριμένους χώρους. Αλλά σε όλη την Αττική έχουν καταγραφεί ιστορίες απίστευτες που έχουν γίνει τελικά ανέκδοτα σχετικά με τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Μια τέτοια είναι και η μεταφορά των βυρσοδεψείων της Αττικής. Εδώ και χρόνια έχει οριστεί ως βυρσοδεψικό πάρκο περιοχή στη Δάφνη Βοιωτίας. Η μετακίνηση όμως έχει “εμπλακεί” σε απίθανα γραφειοκρατικά ζητήματα και ανολοκλήρωτες μελέτες.
*Η Νομαρχία Αν. Αττικής αντέδρασε σχετικά με τον αγωγό μεταφοράς επεξεργασμένων αποβλήτων στον τόπο διάθεσής τους στον Ωρωπό. Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πέτυχε την ακύρωση της εκδοθείσας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
*Στη συνέχεια παρενέβη στο θέμα ο νομάρχης Βοιωτίας, που ζήτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να κάνει μελέτη και να υποδείξει ένα άλλο σημείο διάθεσης των αποβλήτων.
*Το ΕΜΠ πρότεινε έναν όρμο βόρεια του Πόρτο Γερμενό στον Κορινθιακό.
*Το ΥΠΕΧΩΔΕ όμως ζήτησε να καταθέσει και ωκεανογραφική μελέτη, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, οπότε το έργο έχει παγώσει.
Και το πρόβλημα στην Αττική εξακολουθεί να υφίσταται. Και είναι μεγάλο, όπως παραδέχεται σε έγγραφο του 2001 το ΥΠΕΧΩΔΕ:
“Οι περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές και χωροταξικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μονάδων αυτών οφείλονται στην παρουσία τους μέσα στον οικιστικό ιστό (...). Στην παλαιότητα των μονάδων, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φαίνεται δυνατό να ανατραπεί με επενδύσεις εκσυγχρονισμού (...) Δυστυχώς στα πιο πάνω προβλήματα πρέπει να προστεθεί και το καθεστώς αβεβαιότητας των μονάδων από πλευράς αδειοδότησης, που οφείλεται σε μία σειρά νομικών κωλυμάτων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να λειτουργούν υπό το κράτος ανοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας”. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/03/2002)

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα περιστατικά της έντονης δυσοσμίας “αερίου” που διαφεύγει από τις εγκαταστάσεις της “ΠΕΤΡΟΛΑ”. Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, πάνω από 40 περιστατικά μακράς διάρκειας καταγράφηκαν τις τελευταίες 20 μόλις μέρες, τα οποία έχουν προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση και οργή των κατοίκων της Ελευσίνας, του οικισμού Εργατικών Κατοικιών, της Μάνδρας και της Μαγούλας που υφίστανται καθημερινά μια διαρκή απειλή κατά της υγείας τους. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 120 περιστατικά έντονης δυσοσμίας μεγάλης διάρκειας, ενώ οι συνεχείς άπνοιες εγκλωβίζουν τις οσμές ακόμη και μέσα στα σπίτια, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας με ομόφωνη απόφασή του:

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα “εκσυγχρονισμένα και γιγαντωμένα” ΕΛ.ΠΕ, όπου εκτός από τις καθημερινές δυσοσμίες, την Τετάρτη 27 του Φλεβάρη, κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης, διέρρευσε υδρόθειο, με αποτέλεσμα 7 εργαζόμενοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να μεταφερθούν επειγόντως στο “Θριάσιο” Νοσοκομείο. Μάλιστα, ένας εργαζόμενος χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί την κυβέρνηση να πάρει αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της δυσοσμίας και να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο για τη γιγάντωση της “ΠΕΤΡΟΛΑ”, τα οποία προσκρούουν στην καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, προαναγγέλλει νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθούν οι επεκτάσεις μέσω “παρέκκλισης της... παρέκκλισης”! (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-3-2002)

Πρόκληση τα προβλήματα της Ελευσίνας Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Τα τελευταία 28 χρόνια ο Γιώργος Αμπατζόγλου έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Θριασίου, μη διστάζοντας να αναμετρηθεί και με ισχυρότατους επιχειρηματικούς παράγοντες. Οι συμπολίτες του τον τίμησαν για τη συνεπή παρουσία του δίνοντάς του τη δυνατότητα να αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους από τα έδρανα της Βουλής. Στη συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο βουλευτής του ΣΥΝ αποκαλύπτει την πρόθεσή του να επαναδραστηριοποιηθεί στα δημοτικά πράγματα της Ελευσίνας μέσα από ευρύτατο εκλογικό σχήμα. Στόχος του η Ανθρώπινη Ελευσίνα.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ο συγκεντρωτικός, ενίοτε και καθεστωτικός, τρόπος άσκησης της εξουσίας από την κυβέρνηση και η ανοχή της προς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τον έφεραν σε πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με άλλους πολίτες κατέφυγε στην Ε.Ε. για την προστασία του κόλπου της Ελευσίνας, άσκησε πίεση στους υπουργούς προκειμένου τα κονδύλια για το Θριάσιο να μην απορροφηθούν για τις ανάγκες του 2004 και προώθησε σημαντικά έργα (αποχέτευση λυμάτων, βιολογικός καθαρισμός, ανισόπεδοι κόμβοι κ.ά.).

Χτυπήματα

- "Το κακό κλίμα για την κυβέρνηση μπορεί να αντιστραφεί μόνο εάν αντιστραφούν οι κυβερνητικές επιλογές και όχι ο επικοινωνιακός μανδύας τους..."

- "Η αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση βάλτωσε από την αρχή στην επικοινωνιακή λογική της κυβέρνησης..."

- "Το ασφαλιστικό, είτε με τις προτάσεις Γιαννίτση είτε με τις προτάσεις Ρέππα, απέδειξε περίτρανα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής..."

 * Η συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές βρίσκει την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη σχέση της με τα λαϊκά στρώματα. Από την επαφή σας με τους πολίτες της Αττικής εκτιμάτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δυνατότητες να αντιστρέψει το κλίμα.

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 υποσχέθηκε ότι τη νέα 4ετία

- θα έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και σταθερή οικονομία

- η σφικτή οικονομική πολιτική ήταν αναγκαία για την είσοδό μας στην ΟΝΕ και θα αλλάξει

- η πτώση του Χρηματιστηρίου έχει ημερομηνία λήξεως τις εκλογές του 2000

- ο λαός θα γνωρίσει το λαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης

Δύο χρόνια μετά ο λαός διαπιστώνει ότι συμβαίνουν τα αντίθετα.

Οι προϋπολογισμοί είναι πλεονασματικοί λόγω της δημιουργικής λογιστικής, δηλαδή με αλχημείες των αριθμών.

Η σφικτή οικονομική πολιτική συνεχίζεται γιατί οι δείκτες σταθερότητας είναι ευμετάβλητοι.

Η πτώση του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται, τα αποθεματικά των ταμείων που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά για να στηρίξουν τον δείκτη έχουν απαξιωθεί και η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου, ύψους πλέον των 35 τρισ. δρχ. από τους πολλούς στους λίγους και ημέτερους έγινε από το Χρηματιστήριο.

Το ασφαλιστικό είτε με τις προτάσεις Γιαννίτση είτε με τις προτάσεις Ρέππα απέδειξε περίτρανα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι βασικοί τομείς της κοινωνικής πολιτικής, παιδεία, υγεία, πρόνοια, εργασία, ασφάλιση έχουν τεράστια κενά και ελλείμματα.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές δεν επιτρέπουν τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

Ο συγκεντρωτικός και πολλές φορές καθεστωτικός τρόπος άσκησης της εξουσίας, σε συνδυασμό με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα, δεν επιτρέπει την αλλαγή των δομών και την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Η κυβέρνηση αντί να αλλάξει πολιτική αναζητεί σωσίβιο στην επικοινωνιακή της τακτική. Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο πολίτης, δεν μπορεί να αλλάξει με τον επικοινωνιακό μανδύα.

Το κακό κλίμα για την κυβέρνηση μπορεί να αντιστραφεί μόνο εάν αντιστραφούν οι κυβερνητικές επιλογές και όχι ο επικοινωνιακός μανδύας τους.

* Την Πέμπτη η χώρα παρέλυσε από τη μεγάλη απεργία για το Ασφαλιστικό. Τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι επανειλημμένως έχουν υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους αντιστεκόμενοι στις διάφορες κυβερνητικές προτάσεις. Ωστόσο το Ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Σε ποια κατεύθυνση;

Οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, γιατί οδηγούν σε μια λύση του Ασφαλιστικού με χαρακτηριστικά: λιγότερα, αργότερα, χειρότερα.

Κομβικό σημείο αποτελεί πλέον η κρατική χρηματοδότηση, η οποία είναι ασαφής και αβέβαιη. Αρνείται να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα συμβάλει με το 1/3 των αναγκαίων πόρων.

Η αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση για την εξεύρεση πόρων βάλτωσε από την αρχή στην επικοινωνιακή λογική της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΝ διά του προέδρου του πριν από ένα χρόνο κατέθεσε τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό. Προτάσεις για την τριμερή χρηματοδότηση, για την αναπλήρωση του ποσού της σύνταξης από την κύρια και επικουρική, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας.

 Τι καταφέραμε στη Βουλή

 * Η περιοχή της Ελευσίνας και του Θριάσιου Πεδίου είναι μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας. Οι πολίτες αντέδρασαν δυναμικά και μαζικά σε επεκτάσεις ρυπογόνων βιομηχανιών όπως στην περίπτωση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, που στηρίζονται στη λαϊκή συμμετοχή, είσαστε από τους πρωταγωνιστές. Από την κοινοβουλευτική σας εμπειρία θεωρείτε ότι υπάρχουν δράσεις που μπορούν να αναληφθούν και η κυβέρνηση έχει διάθεση να ενισχύσει τέτοιες πολιτικές;

Σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται οι έντονα υποβαθμισμένες περιοχές της Ελευσίνας και του Θριάσιου Πεδίου.

Με άλυτα τα υφιστάμενα προβλήματα της βιομηχανικής ρύπανσης δέχονται σήμερα έναν πρόσθετο τεράστιο φόρτο από τις μεταφορές και την κυκλοφορία.

Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες.

Οι μακρόχρονες προσπάθειες των κατοίκων και της Αυτοδιοίκησης έχουν αναδείξει τα προβλήματα ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από τη Βουλή προσπάθησα να προωθήσω μερικά σημαντικά έργα, όπως η αποχέτευση των λυμάτων και ο αναγκαίος βιολογικός καθαρισμός, η κατασκευή πέντε ανισόπεδων κόμβων από τον Κηφισό μέχρι την Ελευσίνα ώστε να μην υπάρχει η σημερινή τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ασύδοτη ρύπανση με τοξικά απόβλητα, η προστασία και αναβάθμιση της θάλασσας ώστε να γίνει κατάλληλη η κολύμβηση, η οργάνωση των βιομηχανικών περιοχών.

Οι προσφυγές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρέωσαν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον Κόλπο της Ελευσίνας ως ευαίσθητη περιοχή, ενώ παραπέμπεται στο Δικαστήριο γιατί δεν έχει κατασκευάσει βιολογικό καθαρισμό και επιτρέπει τη συνέχιση της ρύπανσης με βιομηχανικές τοξικές ουσίες.

Οι υπουργοί αναγκάζονται να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα των έργων, όμως παρουσιάζουν χρονοδιαγράμματα που δεν υλοποιούνται και πόρους που δεν είναι διαθέσιμοι.

Η πίεση πρέπει να συνεχιστεί ώστε τα κονδύλια για τα έργα αυτά να μην απορροφηθούν από τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα προβλήματα της περιοχής της Ελευσίνας σήμερα αποτελούν μια πρόκληση.

Είναι δυνατόν με τις αναγκαίες παρεμβάσεις η Ελευσίνα να αποτελέσει πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ή να συνεχίσει να υποβαθμίζεται και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.

* Μιλάτε με θέρμη για τα προβλήματα της περιοχής σας. Τον Οκτώβριο έχουμε δημοτικές εκλογές και θυμάμαι ότι στο παρελθόν είχατε αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων. Είχατε μάλιστα δημιουργήσει και τον πρώτο δημοτικό σταθμό για τον έλεγχο της ρύπανσης. Σήμερα έχετε προσωπικό ενδιαφέρον για τη θέση του δημάρχου;

Με τα δημοτικά δρώμενα στην Ελευσίνα ασχολούμαι από τη μεταπολίτευση, από το 1978 εκλέγομαι δημοτικός σύμβουλος, ενώ έχω ηγηθεί και του δημοτικού συνδυασμού ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε 18%.

Για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές εκδήλωσα πρόθεση να ηγηθώ και πάλι ενός ευρύτατου εκλογικού σχήματος.

Η υποψηφιότητα αυτή έγινε αποδεκτή από τη δημοτική μας κίνηση αλλά και από την Ελευσινιακή Κίνηση Πολιτών στην οποία έχουν συγκλίνει άτομα διαφόρων πολιτικών τοποθετήσεων.

Υπάρχει η δυνατότητα και η αίσθηση ότι στις ερχόμενες εκλογές θα δημιουργήσουμε ένα ευρύτατο εκλογικό συνδυασμό από ενεργούς πολίτες, οι οποίοι έχουν υπερβεί τα κομματικά φράγματα, ικανό όχι μόνο να αναδειχτεί σε νικητή των εκλογών αλλά και να αλλάξει τη μορφή της πόλης. (Αυγή 21-4-2002)

Τα μπαζωμένα ρέματα έκαναν πάλι λίμνη την Εθνική Αθηνών - Κορίνθου
Επτά φορές τα τελευταία 40 χρόνια έχει μετατραπεί σε ...λίμνη η εθνική οδός στο ύψος της “Χαλυβουργικής”. Οπως και χθες, η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε γειτονικές επιχειρήσεις και άλλα κτίρια.

Αιτία; Ως συνήθως, τα μπαζωμένα ρέματα. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει και ένα κατασκευαστικό λάθος, που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και δεν έχει διορθωθεί.
Το 1992, σε αυτό το σημείο κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά με απόκλιση από αυτή που υπήρχε από χρόνια στην εθνική οδό. Αυτό είχε αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η συνέχεια του ρέματος. Βλέπετε, τότε υπήρχε περίοδος ξηρασίας και οι αρμόδιοι δεν είχαν προβλέψη ενδεχόμενο πλημμύρας! Το ρέμα σε αυτό το σημείο κάνει ζιγκ ζαγκ και τα νερά της βροχής για να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις εκβολές πρέπει να βγάλουν ...φλας.
Πριν από οκτώ χρόνια, όλως ...τυχαίως, στις 27 Ιανουαρίου του 1996, η εθνική οδός Αθηνών -Κορίνθου, στο ύψος της “Χαλυβουργικής”, είχε μετατραπεί και πάλι σε αφρισμένο ποτάμι. Ενας μαντρότοιχος του εργοστασίου είχε ανακόψει την πορεία των νερών της βροχής προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία πάνω από 24 ώρες. Σοβαρές ζημιές είχαν καταγραφεί σε δεκάδες επιχειρήσεις και κατοικίες στη γύρω περιοχή.
Δεν ήταν η πρώτη -δυστυχώς ούτε η τελευταία- φορά που πλημμύριζε η περιοχή γύρω από τη “Χαλυβουργική”. Το 1963 είχε ξεχείλίσει το ρέμα Σούρες και είχε αφήσει μάλιστα πίσω του ένα νεκρό. Το 1977 είχαν καταστραφεί σπίτια και περιουσίες στην παραλία Ασπροπύργου. Ενδιαμέσως ο Σαρανταπόταμος είχε ξεχειλίσει άλλες τρεις φορές, αλλά με μικρότερες ζημιές.
Η πρώτη μελέτη ξεκίνησε το 1978, αλλά εγκρίθηκε μόλις το 1982 και έμεινε στα συρτάρια γιατί δεν υπήρχαν κονδύλια. Χρειάστηκε να πληγεί και πάλι η περιοχή το 1996 για να ξεκινήσει η εκπόνηση νέας μελέτης, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των μικρότερων ρεμάτων του Θριασίου.
Το έργο, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, δημοπρατείται τελικά το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, λίγο πριν από τις εκλογές. Σοβαρές καθυστερήσεις προέκυψαν και πάλι, αυτή τη φορά λόγω των αντιρρήσεων και των δικαστικών προσφυγών των κατοίκων της περιοχής για την προώθηση των απαλλοτριώσεων. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2004

 Το ΣτΕ για Πετρόλα

 

Να ακυρωθεί η μελέτη ασφαλείας του διυλιστηρίου της Πετρόλα, θα εισηγηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η σύμβουλος Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου. Σύμφωνα με την εισήγηση, η μελέτη ασφάλειας που εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το Φεβρουάριο του 2003, πρέπει να ακυρωθεί, αφενός διότι έχουν προηγηθεί αποφάσεις του δικαστηρίου που έχουν ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της Πετρόλα και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, και αφετέρου διότι είναι πλημμελής.

Κατά την κ. Θεοφιλοπούλου η μελέτη δεν αξιολόγησε τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων που εγκυμονεί η γειτνίαση της Πετρόλα με την ΠΥΡΚΑΛ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κ.λπ., ενώ δεν έλαβε υπόψιν της τις συνέπειες που θα έχει ένα πιθανό ατύχημα στους κατοίκους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στους διερχόμενους από την εθνική οδό. Με αυτό το σκεπτικό η σύμβουλος θα ζητήσει να γίνει δεκτή η προσφυγή που έχουν καταθέσει εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτ. Αττικής, ο Δήμος Ελευσίνας κ.λπ., κατά της μελέτης ασφάλειας για την Πετρόλα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2004

Άνω Λιόσια

 

 

 

η εξέλιξη του Σχεδίου Πόλης των Άνω Λιοσίων.

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Ο Γεράκης χτύπησε στα Ανω Λιόσια

Ποινική δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση και απιστία ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Γεράκη σε βάρος των υπευθύνων της δημοτικής επιχείρησης Ανω Λιοσίων σχετικά με την κατασκευή του βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή. Ο εισαγγελέας μετά από καταγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης "για κακοδιαχείριση και κακοτεχνίες στην κατασκευή του" σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των:

* Θρασύβουλου Μπολώτση, πολιτικού μηχανικού και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης τεχνικών έργων Ανω Λιοσίων για απάτη (κακούργημα) σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Δημήτρη Ραφτόπουλου, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ανω Λιοσίων και παντός άλλου υπευθύνου για απιστία περί την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η κατασκευή του βιοτεχνικού πάρκου, έκτασης 360 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαν οι βιοτεχνίες του νομού Αττικής ξεκίνησε το 1997. Τον προϋπολογισμό των 6 δισ. δραχμών θα κάλυπταν κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκή Ενωσης. Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 1/4/1999 κάτι το οποίο δεν έγινε και δόθηκε παράταση για τις 31/12/2001. Η νέα καθυστέρηση οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης να αποστείλει ερώτημα στον εισαγγελέα για τυχόν κακοδιαχείριση και κακοτεχνίες στην κατασκευή. Την υπόθεση θα διερευνήσει ο 9ος ειδικός ανακριτής. (Παν. Στ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2002)

Eφιάλτης για την κ. Mπακογιάννη η διαχείριση των απορριμμάτων λόγω της ανεπαρκούς χωματερής

Tης Πικιας Γαλατη

Mε τη δήμαρχο Aθηναίων κ. Nτόρα Mπακογιάννη συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Kαραμανλής και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για την ολυμπιακή προετοιμασία. Πρωταρχικής σημασίας θέμα τόνισε η δήμαρχος Aθηναίων αποτελεί η κατασκευή του Σταθμού Mεταφόρτωσης Aπορριμμάτων, σημειώνοντας ότι για να είναι καθαρή η Aθήνα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των έργων η δήμαρχος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, γι’ αυτό χρειάζονται γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις και εξαιρετικός συντονισμός.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που αφορούν το δήμο Aθηναίων ανέφερε ότι όλα θα ολοκληρωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν γίνει (Eνοποίηση Aρχαιολογικών Xώρων, έργα του YΠEXΩΔE στην πόλη) ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού Eυάγγελου Bενιζέλου στις οποίες επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της προετοιμασίας των Oλυμπιακών Aγώνων είπε “αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Bενιζέλος θα πρέπει να πει κάτι, γιατί άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά οι Oλυμπιακοί Aγώνες χρειάζονται τη συνεργασία όλων, είναι λάθος η αντίληψη να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε διαφορές”. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_248733_18/03/2004_97714

επιστροφή

Στα… χαρτιά κολλημένες οι εντάξεις 300.000 στρεμμάτων

Παναγιώτης Ευθυμιάδης

Στον αέρα και στα… χαρτιά κολλημένες σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και στην έλλειψη χρημάτων βρίσκονται οι εντάξεις 300.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα. Ακόμη και προγράμματα που ανακοινώθηκαν πριν από δύο χρόνια και χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν και να μπουν νέες περιοχές στο σχέδιο πόλεως. Στην όλη επιβαρημένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί τόσο η έλλειψη χρηματοδότησης όσο και η πολιτική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να βάλει μπλόκο στις νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλεως, ζητώντας αποτροπή της επέκτασης του αστικού ιστού.

Πάντως, βασικότερη αιτία για τις καθυστερήσεις είναι η αδυναμία χρηματοδότησης, καθώς ορισμένοι δήμοι έχουν σπαταλήσει τα χρήματα σε άλλες δραστηριότητες.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα 300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα είναι να χρησιμοποιηθούν πόροι από το «πράσινο ταμείο», το οποίο θα έχει συμμετοχή σε ανάλογες δράσεις.

Μόνο στην Αττική εκκρεμούν εντάξεις για πάνω από 150.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν αυθαίρετα, να μένουν σε υψηλές τιμές τα ακίνητα και να πωλούνται ιδιαίτερα ακριβά οι λίγοι ελεύθεροι χώροι. Αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι υπό ένταξη γύρω στα 150.000 στρέμματα, με τα 104.000 από αυτά στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την Αττική περιοχές στις οποίες εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες εντάξεις νέων περιοχών είναι περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως ο Ελαιώνας αλλά και τμήματα των Δήμων Αθηναίων, του Ταύρου, του Αιγάλεω και του Περιστερίου, μέχρι δήμους της Αττικής που ζητούν λύση επί σειρά ετών.

Ειδικότερα, με βάση τις πολεοδομικές μελέτες μεγάλο μέρος των εντάξεων αφορούν σε περιοχές της Αττικής.

Πρόκειται για 1.100 στρέμματα στην Ανάβυσσο, 960 στον Ωρωπό, 340 στη Σκάλα Ωρωπού, 2.450 στο Μαραθώνα, 1.659 στην Κηφισιά, 490 στην Αγία Κυριακή, 735 στα Καλύβια, 2.800 στρέμματα στο Μενίδι, 2.281 στη Μάνδρα Αττικής, 3.100 στο Κάλαμο και 700 στην Ελευσίνα. Επίσης, υπάρχουν περιοχές στο Μαρούσι, στην Ελευσίνα, στη Ραφήνα και σε δεκάδες ακόμη σημεία τόσο της Αττικής όσο και όλης της χώρας.

Οι χρονοβόρες διαδικασίες

Για να ενταχθεί μια περιοχή στο σχέδιο πόλεως συνήθως χρειάζονται πάνω από 20 χρόνια. Πρέπει να υπάρχουν γενικά πολεοδομικά σχέδια. Συγκεκριμένα, ξεκινά η ανάθεση της μελέτης στην υπό ένταξη περιοχή, ώστε να υπάρχει αποτυπωμένη η κατάσταση. Στη συνέχεια, και αφού καταγραφούν οι ιδιοκτησίες, πραγματοποιείται ανάρτηση της μελέτης και υποβάλλονται ενστάσεις.

Συνήθως αφορούν στα όρια των ιδιοκτησιών. Οι ενστάσεις εκδικάζονται και ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που αφορά στην πολεοδόμηση της, υπό ένταξη, περιοχής, με τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, τη χάραξη οδικού δικτύου, κοινόχρηστων και λοιπών κοινωφελών χώρων. Μόλις ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση, τα σχετικά διαγράμματα αναρτώνται και υποβάλλονται εκ μέρους των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών νέες ενστάσεις υπάρχουν. Αυτές εκδικάζονται και σύμφωνα με τα αποτελέσματα γίνεται νέα μελέτη, η οποία και αναρτάται. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη πολεοδόμησης εκδίδεται Διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο πρέπει να περάσει από το Σ.τ.Ε., να πάρει υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, τέλος, να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Τέλος, οι νομαρχίες αναλαμβάνουν να περάσουν τη μελέτη στην πράξη και επί της ουσίας να καθοριστούν τα τελικά όρια. Η τελική πράξη εφαρμογής πηγαίνει πάλι για ΦΕΚ και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

http://www.apogevmatini.gr/?p=67451 9-3-2010

επιστροφή