επιστροφή      

ΠΑΡΝΗΘΑ

Εκτός Υπ. Γεωργίας η Διαχείριση των Δασών

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό (Αγ. Παρασκευής, Βουλιαγμένης, Βάρης, Βούλας, Βύρωνα, Γλυκών Νερών, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κορωπίας, Παιανίας, Παπάγου, Χολαργού, Γλυφάδας και Αργυρούπολης) ως πρώτο βήμα "αποκρατικοποίησης" των περιαστικών δασών. Στη σειρά περιμένουν η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Αιγάλεω, το Σέιχ-Σού στην Θεσσαλονίκη και δάση σε 100 ακόμη πόλεις. Τα περιαστικά δάση θα δίνονται, δήλωσε ο Υπουργός, για ανάπτυξη και προστασία σε δήμους, μη-κυβερνητικούς φορείς και συνεταιρισμούς. Θα μπορούν να γίνονται και δασοτεχνικά έργα, δηλαδή "έργα αναψυχής, αντιπυρικής προστασίας, δασονομικών χειρισμών και καταπολέμησης ασθενειών". Ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν αναψυκτήρια στο πλαίσιο των αισθητικών μέτρων και προφανώς μικρού μεγέθους.

Προτάσεις αξιοποίησης και προστασίας του Υμηττού και άλλων βουνών της Αττικής έχει υποβάλει εδώ και δύο χρόνια, στην κυβέρνηση ένας φορέας μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ανήκει στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και έχει πρόεδρο τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ Αδαμάντιο Πεπελάση. (Ελευθεροτυπία, 10-12-99).

Επιστροφή

Κλιμάκια του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά από ελέγχους που έκαναν στα 4 δασαρχεία της Αττικής ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 230.000 στρ δασικής έκτασης κινδυνεύουν να γίνουν τσιμέντο, αφού σχεδόν όλες οι υποθέσεις που φτάνουν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων χαρακτηρίζονται αγροτικές. Στο Δασαρχείο Πεντέλης από Σεπτ 97 έως Φεβ 99 είχαν υποβληθεί 1442 αιτήματα για χαρακτηρισμό εκτάσεων, εκδόθηκαν 130 πράξεις και τελεσιδίκησαν 250 αιτήματα. Στο Δασαρχείο Λαυρίου δεν τηρείται βιβλίο (!) και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Στο Δασαρχείο Καπανδριτίου έχουν υποβληθεί 542 αιτήσεις, και έχουν ικανοποιηθεί οι 172. Στο Δασαρχείο Πάρνηθας έχουν υποβληθεί 171 αιτήσεις (Σεπτ 97-Ιούλ 98) και έχουν εξεταστεί οι 69 (αφορούν 35.580 στρ). (Βήμα 5-9-99).

Επιστροφή

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο συνθέτουν το συναινετικό δίδυμο στην αναθεωρητική διαδικασία για το άρθρο 24 και ξεσπαθώνουν κατά του ΣτΕ. Ο Π. Παυλόπουλος φέρεται ως συνήγορος όλων των μεγαλοκατασκευαστών, των καταπατητών και των διεκδικούντων αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Είναι συνήγορος στο ΣτΕ του Μπ. Βωβού (κτήμα Θών), του Μεγάρου Μουσικής (Πάρκο Ελευθερίας), της Ιπποκράτειου Πολιτείας (δάσος Πάρνηθας), του Κισσού (δάσος Χορτιάτη), ΣΑΝΗ ΑΕ (δάσος Σταυρονικήτα Χαλκιδικής) της Εστρέλια (Γλυφάδα). Ελευθεροτυπία 26-10-2000)

Επιστροφή

Μετά την επιχειρούμενη αναθεώρηση του Άρθρου 24 θα ξεκινήσει η οικοπεδοποίηση τουλάχιστον 300.000 στρ. σε παλιότερες υποθέσεις: Μπαίκερ στην Εύβοια (42.936 στρ), Μονής Τοπλού στην Κρήτη-Βάι (30.000 στρ), Ηλιόπουλου στη Β. Αττική (26.000 στρ), Αμαλίειου Ορφανοτροφείου σε Σκάλα Ωρωπού-Μαλακάσα-Συκομάνου-Κάλαμο (26.625 στρ), Ασύλου Ανιάτων στο Θορικό Αττικής (6.540 στρ), Κτήμα Καραπάνου στον Υμηττό από Ηλιούπολη έως Βάρη (35.000 στρ), Συνεταιρισμός Υπα. Τραπ. Ελλάδας στην Π. Φώκαια Αττικής (7.350 στρ), πληθώρα Οικοδομικών Συνεταιρισμών στα Βίλια, Μάνδρα, Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττό, Πόρτο Γερμενό, Παπάγου. (Ελευθεροτυπία 29-1-2001)

Επιστροφή

Πολλά συγκροτημένα δάση στην περιοχή της Πάρνηθας και της Πεντέλης καταστράφηκαν από επανειλημμένες πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες και επίσης, πολλές αναδασωτικές προσπάθειες είχαν άδοξο τέλος για τον ίδιο λόγο.

β. ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Οι εδαφικές συνθήκες, κατά το πλείστον, είναι εξαιρετικά δύσκολες έως απαγορευτικές για την ανάπτυξη βλάστησης και οι δυνατότητες βελτίωσης στα εδάφη πολύ περιορισμένες. Οι αρδεύσεις, επίσης. Έχουν, κατ’ επανάληψη, καεί μεγάλες επιφάνειες και η φυσική τους αναγέννηση είναι προβληματική ή απαιτεί πολύ χρόνο. Συγκροτούνται, στις καλύτερες περιπτώσεις, από νεαρές συστάδες, που δεν είναι κατάλληλες για αναψυχή (εξαίρεση αποτελούν το δάσος του Τατοΐου και το δάσος Καισαριανής). Μεγάλες επιφάνειες καλύπτονται από υποβαθμισμένους θαμνώνες, φρύγανα και βράχια. Διατρέχουν μεγάλους κινδύνους από τις πυρκαγιές, τις καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, και τις βοσκές. Υπάρχουνε, επίσης, σοβαρές υπόνοιες για σημαντικές βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση (όζον, που παρατηρήθηκε σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή της Πάρνηθας). Οι νεαρές αναδασώσεις προσβάλλονται από την πυτιοκάμπη. Έχουν ικανοποιητική προσπέλαση και η βλάστησή τους είναι αυτόχθονη και φυσική.

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, οι περαστικές δασικές εκτάσεις ακόμα και ως υποβαθμισμένοι θαμνώνες, φρυγανότοποι ή και γυμνά βράχια, είναι ένας υπαίθριος φυσικός χώρος, που μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες αναψυχής και άλλες λειτουργίες στο αστικό σύστημα.

(14/3/2001 από τον Δασολόγο Γιώργο Ντούρο) ολόκληρο το κείμενο για Αστικό-Περιαστικό Πράσινο

Επιστροφή

Από την Πάρνηθα θα εκπέμπουν τελικά οι ραδιοσταθμοί με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Την απόφαση αυτή έλαβε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έπειτα από τις αντιδράσεις των δήμων της δυτικής Αττικής να μη μετεγκατασταθούν οι κεραίες τους στο όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι κεραίες εκπομπής των 28 ραδιοσταθμών, οι οποίοι θα αδειοδοτηθούν προσεχώς από το υπουργείο Τύπου, από την 28η Μαρτίου θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα από τον Υμηττό, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρεμβολές στην επικοινωνία των αεροσκαφών που κινούνται από και προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έπειτα από σειρά επαφών που είχε με τους εκπροσώπους των δήμων της δυτικής Αττικής, που αντιτάχθηκαν στη μεταφορά των κεραιών στο όρος Αιγάλεω, και εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΡΑ). Για τις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών θα ληφθούν αργότερα αποφάσεις, ωστόσο, οι δέκα συνολικά σταθμοί, στους οποίους θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, θα εκπέμπουν και αυτοί από την Πάρνηθα. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το μεσημέρι οι κάτοικοι από δήμους της δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών ζητώντας να μην εγκατασταθούν οι κεραίες στο όρος Αιγάλεω. Εντός του Μαρτίου θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή του πάρκου κεραιών της Πάρνηθας στη θέση “Αέρας”, κόστους οκτώ δισ. δρχ., ποσό από το οποίο το 1/3 θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες των σταθμών και τα 2/3 από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. (ΑΠΕ 13-3-2001) Tο υπουργείο Μεταφορών επιχειρεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση, με αποτέλεσμα να εξετάζει θετικά τις προτάσεις των σταθμών. Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής είχε δεσμευθεί στο προεδρείο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής για μετεγκατάσταση των κεραιών. Θέση που τώρα επανεξετάζεται. Ειδικότερα, το θέμα που θα εξετασθεί είναι η μεταφορά των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό, όπου βρίσκονται τώρα, στην Πάρνηθα. Οι εκπρόσωποι των σταθμών συμφωνούν ουσιαστικά με τη μελέτη της ΥΠΑ για τις παρεμβολές των κεραιών στα συστήματα του αεροδρομίου, αλλά εκτιμούν ότι με τη μείωση της ισχύος εκπομπής τους από τα 20 στα έως και 5 KW δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σε αυτό θα συντείνει και το “ξεκαθάρισμα” των ερτζιανών από τους μη αδειοδοτημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κατά συνέπεια δεν επιθυμούν την, όπως είναι φυσικό, κοστοβόρα μετεγκατάσταση των κεραιών τους. Αντίθετα, αίτημα της ΥΠΑ είναι οι κεραίες να μεταφερθούν από τον Υμηττό, ενώ η υπηρεσία ζητεί αντί των 28 αδειών να δοθούν 23 άδειες. (Καθημερινή 15/3/2001)

Επιστροφή

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε χτες το πρωί η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Μενιδίου, σχετικά με την εγκατάσταση των κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη θέση “Αέρας” της Πάρνηθας. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ η κατάσταση παρέμενε τεταμένη μέχρι την ώρα που ο “Ρ” όδευε προς το τυπογραφείο. Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ άρχισε στις 5 το πρωί, όταν ομάδες αστυνομικών άρχισαν να στήνουν μπλόκα κατά μήκος της λεωφόρου Πάρνηθας, από το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή, μέχρι τη θέση “Αέρας”, αλλά και στους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας τους κατοίκους της περιοχής να πάνε στο 18ο χιλιόμετρο, όπου από την περασμένη Τρίτη στήνουν το δικό τους μπλόκο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι κεραίες. Γύρω στις 10 το πρωί έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας στο 18ο χιλιόμετρο. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι δύο εισαγγελείς που ήταν στο σημείο των επεισοδίων και οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, απειλούσαν με παραπέρα ένταση της αστυνομικής βίας με τη χρήση χημικών, ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Συλληφθέντες είναι οι Γιώργος Σπανός, Νίκος Κυριακός και Παύλος Γεροντίδης. Ο δήμος και οι κάτοικοι του Μενιδίου αντιδρούν στην εγκατάσταση “πάρκου κεραιών” στην Πάρνηθα, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής τους. Και αυτό γιατί, όπως λένε, γίνεται μέσα στον εθνικό δρυμό, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Καταγγέλλουν επίσης ότι η κυβερνητική απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι αυθαίρετη και υλοποιείται χωρίς καμιά συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αργά το μεσημέρι συνεργείο της Πολεοδομίας Μενιδίου πήγε στο χώρο των εργασιών για να διενεργήσει αυτοψία. Η Πολεοδομία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εργασιών και με έγγραφό της ζήτησε τη διακοπή τους. Ετσι, με εντολή του παριστάμενου εισαγγελέα οι εργασίες σταμάτησαν. H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα για να ξεκαθαρίσει το ραδιοφωνικό - τηλεοπτικό τοπίο, χρησιμοποιώντας την αναρχία που επικρατεί στο χώρο για τα δικά της πολιτικά παιχνίδια. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, μπήκε επί τάπητος το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών από τον Υμηττό. Κυριολεκτικά στο “παραπέντε” της έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου, για την ασφαλή λειτουργία του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση τόσο των νόμιμων όσο κυρίως των παράνομων κεραιών, η κυβέρνηση εσπευσμένα προσπαθεί να βρει λύση και να αντιμετωπίσει, με τη μορφή του επείγοντος, προβλήματα 10 και πλέον, χρόνων. Αρχικά επιλέχτηκε η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης στο Αιγάλεω και το Ποικίλο Ορος, μέχρι να δημιουργηθεί το “πάρκο κεραιών” στην Πάρνηθα. Η “λύση” αυτή όμως προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δήμων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών (ΕΙΙΡΑ). Στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ αποφασίστηκε η παραμονή των κεραιών των 28 νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών, για έναν ακόμη μήνα στον Υμηττό, αλλά με μείωση της ισχύος εκπομπής τους στο 1/10 περίπου της σημερινής. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα με έξοδα του υπουργείου. Οσο για το μεγάλο αριθμό κεραιών που εκπέμπουν παράνομα, η απόφαση είναι να κλείσουν και να γίνονται διαρκείς έλεγχοι με πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια δραχμές σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες λειτουργίας. Η οριστική λύση του προβλήματος με την εγκατάσταση των κεραιών σε ένα συγκεκριμένο ελεγχόμενο χώρο, αλλά και το ξεκαθάρισμα της μπάντας των FM, θα επιτρέψει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να χρησιμοποιούν μόνο την απαραίτητη ισχύ εκπομπής και δεν θα εξαναγκάζονται, μέσα στον άναρχο ανταγωνισμό όπου ο ένας “πέφτει πάνω στον άλλο”, να τη μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα για να “ακούγονται”. (Ριζοσπάστης, Σάββατο 24 Μαρτίου 2001)

Επιστροφή

Η βιασύνη της κυβέρνησης να λειτουργήσει το αεροδρόμιο των Σπάτων την ωθεί σε παράνομες ενέργειες προκειμένου να μεταφέρει τις κεραίες από τον Υμηττό. Οι κάτοικοι όμως δεν θέλουν τις κεραίες φοβούμενοι για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους. Χθες στην Πάρνηθα συνελήφθησαν τρεις πολίτες, ενώ η Πολεοδομία και ο εισαγγελέας, όπως είπε στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο δήμαρχος Μενιδίου Δ. Παπανίκας, αποφάσισαν να μην εκτελεστούν τα έργα που αιφνιδιαστικά επεχείρησε να πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο εργολάβος -και μάλιστα χωρίς να έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδεια εκτέλεσης. Ο δήμαρχος υπέβαλε ένσταση, ο νομάρχης την έκανε δεκτή και αποφάσισε την αναστολή των εργασιών, όμως ο εργολάβος προσέφυγε στον διορισμένο περιφερειάρχη που διέταξε την αναστολή της... αναστολής. Ο δήμαρχος προχώρησε σε προσωρινά διοικητικά μέτρα και χθες η Πολεοδομία με έγγραφό της διαπιστώνει ότι οι εργασίες είναι παράνομες, ενώ ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην προχωρήσουν οι εργασίες και έδωσε εντολή να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιώργος Αμπατζόγλου κατήγγειλε τις παρανομίες του υπουργείου και τις συλλήψεις των πολιτών. "Αντί να ζητηθούν ευθύνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συλλαμβάνονται αθώοι πολίτες που υπερασπίζονται την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος" δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες έγιναν χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενώ υπάρχουν "βάσιμες υποψίες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την εγκατάσταση κεραιών". (Αυγή 25/3/2001)

Επιστροφή

Αλλοι πέντε εκπρόσωποι ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ στη διένεξη με τις κεραίες προστέθηκαν χτες και δύο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα των Θρακομακεδόνων. Στο ΣτΕ προσέφυγαν χτες οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί “Μέλλον”, “Ατλαντίς”, “Πειραιάς”, “Κάρμα” και “Ράδιο Ενα”, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων ζητούν την ακύρωση και αναστολή των σχετικών αποφάσεων για οριστική εγκατάσταση των κεραιών στη θέση “Αέρας” της Πάρνηθας. Η συζήτηση της προσφυγής καθορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Σεπτέμβρη 2001 στην επταμελή σύνθεση του Δ` Τμήματος του ΣτΕ. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι παράνομη, γιατί δεν υπάρχει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μελέτης ραδιοεκπομπών για τις κεραίες, χωροταξική προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς και η θέση του Οργανισμού Αθήνας. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30-3-2001)

Επιστροφή

Για αναφορά στην Πάρνηθα βλέπε Δεπτίο Τύπου και Συνέντευξη Συντονιστικών

Επιστροφή

Ολυμπιακό Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ (Σεπτ. 2001)

Χωροθετούνται προσωρινές εγκαταστάσεις απροσδιόριστης χρήσης, στο Μετόχι Πάρνηθας σε δασική έκταση (άρα η χωροθέτηση του ολυμπιακού χωριού στις παρυφές του ορεινού όγκου, του μοναδικού στο Λεκανοπέδιο που έχει μείνει άθιχτο από την οικιστική αξιοποίηση" ήταν η αρχή)

Επιστροφή

Στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ο Δήμος Μενιδίου λειτουργεί παράνομη χωματερή και παρά το γεγονός ότι το δασαρχείο έχει κάνει μήνυση στη Δημοτική Τεχνική Επιχείρηση, τα φορτηγά εξακολουθούν να αδειάζουν μπάζα. Μάλιστα το Δασαρχείο Πάρνηθας, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής με έγγραφό του προς τον δήμο, τη νομαρχία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια ζητώντας να παρέμβουν. Στο σχετικό έγγραφό του αναφέρει χαρακτηριστικά "διαπιστώθηκε από τα όργανα της υπηρεσίας μας ότι στη θέση 'Κατζανά' στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας σε αγροτική έκταση που περιβάλλεται πανταχόθεν από δασική έκταση από το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2001 μέχρι και σήμερα γίνεται συνεχώς απόρριψη μπαζών, σκουπιδιών και γενικά άχρηστων υλικών από αυτοκίνητα του δήμου Αχαρνών με συνέπεια τη δημιουργία ανεξέλεγκτης χωματερής η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον Εθνικό Δρυμό, από έκρηξη πυρκαγιών, απειλεί με κλείσιμο το παρακείμενο ρέμα καθώς και την υγεία των κατοίκων δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτόν. Η υπηρεσία μας για τις επιχωματώσεις που έγιναν γύρω από τη νέα χωματερή σε δασικές εκτάσεις έχει διενεργήσει σε βάρος των υπευθύνων τα νόμιμα". (ΑΥΓΗ 2-12-2001)

Επιστροφή

Τον συντονισμό δράσης των οικολογικών οργανώσεων, των εντύπων και των φορέων για την προστασία του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας επιδιώκουν ο ΣΥΝ και οι συνεργαζόμενοι οικολόγοι με την σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη. Με την ευκαιρία της ιδιωτικοποίησης του Καζίνο Πάρνηθας η κυβέρνηση, διά της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.", παραχωρεί στους επιεχειρηματίες το "φιλέτο" του δρυμού - περίπου 3.000 στρέμματα. Μάλιστα ο \Παναγιώτης Λαφαζάνης\ στις ερωτήσεις του στο Κοινοβούλιο έχει επισημάνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης γίνονται κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας για τους εθνικούς δρυμούς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και επιβάλλεται ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΝ (πλ. Κουμουνδούρου) στις 12 μ.μ. Για πληροφορίες: Χρήστος Πιλάλης (τηλ. 010-3378439), Γιάννης Σακιώτης (010-3212531). (ΑΥΓΗ 27-1-2002)

 Ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Πάρνηθας

Επιστροφή

 

Στην πρώτη της δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας προχωρά την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Πάρνηθας. Καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Αττικής να δώσουν το παρών στο ραντεβού, έξω από τα γραφεία της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε. (Βουλής 7), στις 12 το μεσημέρι. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προστασία του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του καζίνο του Μον Παρνές και από την τουριστική "αξιοποίηση" 3.100 στρεμμάτων δάσους, που έχουν δρομολογηθεί από την ΕΤΑ Α.Ε. Αποφασίστηκε δε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, με τη συμμετοχή πολλών ενεργών πολιτών της Αττικής.
Στη συνάντηση έγιναν εισηγήσεις σε σχέση με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές διαστάσεις του προβλήματος από τον βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, τον Μ. Σταύρου και την Κατερίνα Γιατρά. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο καζίνο Πάρνηθας, Β. Τσικνή, ο οποίος αναφέρθηκε στις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει στους κατοίκους της Αττικής η επέκταση του καζίνο.
Στη συνάντηση προχθές συμμετείχαν με εκπρόσωποί τους οι εξής φορείς: Δημοτική Κίνηση "Άλλη Αθήνα", Δημοτική Κίνηση "Πολίτες Χαλανδρίου", Δημοτική Κίνηση "Συνεργασία Αγίας Παρασκευής", Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών, Επιθεώρηση Θρακομακεδόνων, ΕΠΟΙΖΩ, Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατολικής Αττικής, Εφημερίδα "Ανατολική Αττική", Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Στεμνίτσας, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μακεδονία, Οικολογική Εξόρμηση Αττικής, Οικολογική Κίνηση Πεύκης, Οικοτοπία, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας, Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης, Πολίτες Εν Δράσει, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής "Οι Φιλόξενοι", Ρομπέν των Δασών, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης, Συντονιστική Επιτροπή για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής, Σωματείο Γκρουπιέρηδων Καζίνου Πάρνηθας, WWF. Η 25μελής Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Πάρνηθας- η οποία είναι ανοιχτή στη συμμετοχή περισσοτέρων μελών- προς το παρόν αποτελείται από τους: Κατερίνα Γιατρά, Χρ. Διονυσόπουλο, Ν. Καίσαρη, Θ. Καράλη, Μαρίτα Κουρούπη, Ντ. Λάσκαρη, Π. Λαφαζάνη, Μαρία Μήλα, Γ. Μητρόπουλο, Πόπη Μπάκα, Νάσια Μπουλούκου, Κωνσταντίνα Ναθαηλίδου, Θεοδότα Νάντσου, Σοφία Νικολάου, Γ. Νικολόπουλο, Δέσποινα Κουρουπάκη, Μαρία Παπαϊωάννου, Χρ. Πιλάλη, Γ. Σακιώτη, Ιλεάνα Σακκά, Μ. Σταύρου, Δ. Στεφώση, Γ. Τσιακμάκη, Άννα Φιλίνη, Δ. Χρυσαδάκο. Η γραμματεία της συντονιστικής επιτροπής θα στεγάζεται στα γραφεία της εφημερίδας "Ανατολική Αττική" στους Αμπελόκηπους (Δημ. Σούτσου 24, ισόγειο, τηλ: 010 6464835, 0945 204949). (ΑΥΓΗ 16-2-2002 )

 

Επιστροφή

 

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη παραχώρηση 3.100 στρεμμάτων ελατοδάσους στους νέους ιδιοκτήτες του καζίνου της Πάρνηθας εξέφρασαν χθες εκατοντάδες συμπολίτες μας που ανέβηκαν στο βουνό για να διαμαρτυρηθούν. Εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, ορειβατικών συλλόγων, δημοτικών κινήσεων, αλλά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εφοδιασμένοι με πανό έκαναν πορεία αρκετών χιλιομέτρων στον εθνικό δρυμό και δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την εναντίωσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το καζίνο της Πάρνηθας. Οπως υποστηρίζουν, στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, προβλέπεται -σύμφωνα με σχετικές προκηρύξεις της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων- η παραχώρηση στους ιδιοκτήτες του καζίνου 3.100 στρεμμάτων ελατοδάσους στην καρδιά του εθνικού δρυμού. Στην έκταση αυτή θα γίνουν εγκαταστάσεις (ξενώνες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα) με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2002)

 Ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Πάρνηθας

Επιστροφή

 

* Υπαίθριες εκμεταλλεύσεις και ζωολογικός κήπος "εσωτερικού χώρου", μια παγκόσμια πρωτοτυπία
* Οι αλήθειες που δεν λέγονται από την "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε."
Της Πόπης ΜΠΑΚΑ*
Τον τελευταίο μήνα γίνεται πολύς λόγος για την "αξιοποίηση" του Καζίνου της Πάρνηθας. Οι πολίτες που πυροβολούνται από τα ΜΜΕ έχουν ήδη αντιληφθεί ότι η Εταιρεία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα", που από το 1998 διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ, σχεδιάζει την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας της στην Πάρνηθα, με την ιδιωτικοποίηση του καζίνου και άλλα τινά. Έχουν επίσης αντιληφθεί ότι κάποιοι φορείς πολιτών αντιδρούν γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΤΑ Α.Ε. κρύβει άλλες προθέσεις, όχι και τόσο αγνές, ως προς τον Εθνικό Δρυμό. Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα, αρχίζοντας από το... τέλος.
Στην "Καθημερινή" της 27.2.02 σε μονόστηλο με τον τίτλο "Οικονομική ενίσχυση του δασαρχείου Πάρνηθας" διαβάζουμε: "Τη διάθεση ποσού 500.000 ευρώ, ετησίως, στο δασαρχείο της Πάρνηθας ανακοίνωσε, χθες, η 'Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.' για τη συντήρηση και την προστασία της έκτασης που περιβάλλει το καζίνο και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού". Προς τι λοιπόν οι κινητοποιήσεις της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πάρνηθας"; Η απάντηση στο ερώτημα είναι μία: "scripta manent", δηλαδή όσα λένε τα μέχρι τώρα "scripta" της ΕΤΑ Α.Ε., ενώ "verba volent", δηλαδή όσα δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΕΤΑ στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής. Βεβαίως, η ΕΤΑ μπορεί να προχωρεί σε... ξαφνικές ευεργεσίες που μεταφράζονται σε 500.000 ευρώ ετησίως, δεν μπορεί όμως να καταφεύγει σε αναφορές που απέχουν πολύ από την αλήθεια.
Τα 3.100 στρέμματα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού αποτελούν πρώην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και νυν ιδιοκτησία της ΕΤΑ Α.Ε., σύμφωνα με τον Ν. 2837/2000, με τον οποίο "ως επιχειρηματικές μονάδες του ΕΟΤ νοούνται οι τουριστικές μονάδες και ιδίως οι ξενοδοχειακές μονάδες... των επιχειρήσεων Καζίνο Πάρνηθας...". Ο νόμος αυτός τροποποίησε τον Ν. 2636/1998, ο οποίος προέβλεπε ότι "όλα τα ακίνητα (ξενοδοχειακά συγκροτήματα και λοιπά κτίρια, γήπεδα, τουριστικά δημόσια κτήματα, σταθμός τελεφερίκ, χώροι στάθμευσης και λοιπές εγκαταστάσεις) και γενικά οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας" και ακόμη "τα ακίνητα, οι εγκαταστάσεις και γενικά η επιχειρηματική μονάδα του καζίνου της Πάρνηθας" δεν υπάγονται στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας (ΕΤΑ Α.Ε.). Αυτά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 3.100 στρεμμάτων του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος προστατεύεται με σειρά νόμων του ελληνικού κράτους (από το 1937 μέχρι και τη σύγχρονη νομοθεσία), καθώς και της οδηγίας της Ε.Ε. "Natura 2000", που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1997...
Το δημοσίευμα της Ε.Τ.Α. Α.Ε. αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έχει δοθεί εδώ και 4 μήνες στους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση του καζίνου, "στην έκταση δεν προβλέπονται τουριστικές ή οικιστικές χρήσεις". Η αλήθεια είναι ότι στο κεφάλαιο "Στρατηγική ανάπτυξης καζίνου Πάρνηθας" (σελ. 18) του ενημερωτικού δελτίου με τον τίτλο "Υπαίθριες εκμεταλλεύσεις" προβλέπονται:
* Αναβάθμιση των υπαρχόντων υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπλουτισμός τους με νέα γήπεδα.
* Δημιουργία συμπληρωματικών υπαίθριων εκμεταλλεύσεων εντός του δασικού χώρου της ιδιοκτησίας.
* Δημιουργία οικολογικών οικίσκων εντός της δασικής περιοχής της ιδιοκτησίας.
Ακόμη, στην απάντηση που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκη (η οποία παρέπεμπε σε επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ Α.Ε. κ. Α. Χωμενίδη) στις δύο σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη (12.7.01 και 23.8.01) γίνεται αναφορά και στη δημιουργία ζωολογικού κήπου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και όσα στρέμματα χρειαστούν για την κατασκευή του. Δηλαδή, κατά την ΕΤΑ Α.Ε., πρόκειται να κατασκευαστεί ζωολογικός κήπος, χωρίς να επιβαρυνθεί το ευρύτερο περιβάλλον των υπαρχόντων κτιρίων (καζίνο και Ξενία). Προφανώς θα πρόκειται για ζωολογικό κήπο... εσωτερικού χώρου.
Η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Πάρνηθας επισκέφθηκε τον κ. Χωμενίδη στις 21.2.02 και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας για τα όσα σχεδιάζονται από την Ε.Τ.Α. Α.Ε. στην Πάρνηθα. Επίσης στις 26.2.02 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Συμπέρασμα: "Eτοιμάζεται" Προεδρικό Διάταγμα (αρμοδιότητας ΠΕΧΩΔΕ) για τις "χρήσεις γης και όρους δομήσεως" στην Πάρνηθα!
Ερευνάται το ενδεχόμενο να γίνει "πράξη παραχώρησης κατά χρήση" προς το υπουργείο Γεωργίας των χώρων της ευρύτερης ιδιοκτησίας της Ε.Τ.Α. Α.Ε., δηλαδή μέρους του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, αφού το Π.Δ. θα καλύπτει "ολόκληρη την περιοχή της Πάρνηθας". Υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή ειδικού "οικολογικού φόρου", ο οποίος θα καταβάλλεται από τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού! Η άποψη του Οργανισμού Αθήνας είναι ότι "η αναψυχή δεν επιβαρύνει την χρήση του Δρυμού"... Τέλος, χρήσιμο είναι να αναφερθεί το τι συμβαίνει σήμερα στα πανέμορφα βουνά και τα δασωμένα τοπία της Γιούτα, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται κοντά στο Σολτ Λέικ, που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού και η Αθήνα μπήκε πια στην τροχιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: "Δεν έχει κλείσει μήνας από τότε που κατετέθη πρόταση για την 'αξιοποίηση' 6.400 στρεμμάτων στην περιοχή από την εταιρεία Bonanza Flats, με σκοπό να φτιάξει ένα θέρετρο διακοπών. Στην επένδυση περιλαμβάνεται πρόταση για 160 οικογενειακά σπίτια, 70 μεγαλύτερα συγκροτήματα, ένα τεράστιο καταφύγιο 3.720 τ.μ., γήπεδο γκόλφ και ελαφρύ τελεφερίκ" (από το άρθρο του Γ. Ελαφρού "Σολτ Λέικ: μετά την Ολυμπιάδα... Ρίαλ εστέϊτ. Η περιοχή στα γρανάζια της 'αξιοποίησης' με αμφίβολες επιπτώσεις για το περιβάλλον". (Καθημερινή 24.2.02). Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που η Συντονιστική Επιτροπή συνεχίζει την αγωνιστική δράση της. Για να μην φτάσουμε στο "Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: και μετά την Ολυμπιάδα Κτηματομεσιτικές - Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις – πωλούνται οικόπεδα"...

Η Πόπη Μπάκα είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πάρνηθας (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ 3-3-2002)

 Ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Πάρνηθας

Επιστροφή

Τέσσερα καυτά ερωτήματα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του καζίνο της Πάρνηθας από την ΑΕ “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα”, που βρίσκεται σε έκταση 2.800 στρεμμάτων εντός του Εθνικού Δρυμού, θέτουν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Ορ. Κολοζώφ, στους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας - Οικονομικών.Πιο συγκεκριμένα, ρωτούν:

Επιστροφή

Ερήμην του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας αλλά και με την ΕΤΑ να αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα πλήρη σχέδια της β' φάσης Διακήρυξής της προωθείται η ιδιωτικοποίηση του καζίνο στην Πάρνηθα και η "αξιοποίηση" του ελατοδάσους του εθνικού δρυμού όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αρμοδίων σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΝ Γ. Αμπατζόγλου, Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη και Π. Λαφαζάνη. Στην απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη αναφέρεται ότι ουδέποτε έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία και στις αρμόδιες Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες "κανένα σχετικό αίτημα με την εκποίηση των Δημοσίων Τουριστικών Κτημάτων ούτε αίτημα επεμβάσεων επί δασικών εκτάσεων για επεκτάσεις των εγκαταστάσεων από τον ΕΟΤ ή την ΕΤΑ Α.Ε.". Ταυτόχρονα διευκρινίζεται ότι βάσει του Σχεδίου Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού για τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και του τοπίου επιτρέπεται η οργάνωση μόνον ήπιας αναψυχής, "ενώ στις μη συμβατές δραστηριότητες εντάσσεται η παραχώρηση εκτάσων για άλλους σκοπούς". Επιπλέον η τρισέλιδη απάντηση καταλήγει ότι οι προβλεπόμενες δραστηριότητες είναι παράνομες αφού "τόσο η εκποίηση των ανωτέρω Δημοσίων Κτημάτων όσο και η επέκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων του ΕΟΤ ή η δημιουργία νέων, εντός του πυρήνα του Δρυμού έρχεται σε αντίθεση με τις περί Εθνικών Δρυμών διατάξεις (ιδιαίτερα με το άρθρο 54 του Δασικού Κώδικα) με τους στόχους ίδρυσης του Δρυμού και με τις κοινοτικές οδηγίες". Όπως είναι γνωστό οι πυρήνες των Εθνικών Δρυμών έχουν περιληφθεί στον Εθνικό κατάλογο των περιοχών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της οδηγίας 92/43. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος στην απάντησή του υποστηρίζει ότι η έκταση των 3.100 σρεμμάτων "δεν σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του καζίνο, βρίσκεται δηλαδή εκτός συναλλαγής, γεγονός που προκύπτει άλλωστε ξεκάθαρα και από τη διακήρυξη της β' φάσης του σχετικού διαγωνισμού" και προσθέτει ότι "σε κάθε περίπτωση η ΕΤΑ ούτε προτίθεται ούτε και μπορεί να αποτελέσει φορέα διαχείρισης πολύ δε περισσότερο αδειοδότησης και επεμβάσεων στον Εθνικό Δρυμό, δεδομένου ότι η διαχείριση παραμένει στο κράτος και τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο Πάρνηθας)". Όμως η χθεσινή απάντηση της ΕΤΑ προς τον βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη παραθέτει μόνον ένα απόσπασμα του σχεδίου πρόσκλησης όπως "έχει δοθεί στα υποψήφια σχήματα", ενώ τα "σχέδια διακήρυξης β' φάσης της θα αποτελέσουν επίσημα κείμενα της ΕΤΑ μετά την έγκρισή τους από τη ΔΕΑ".  (ΑΥΓΗ 12-3-2002 )

Επιστροφή

Βλέπε αναφορά στην Πάρνηθα στο Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής

Επιστροφή

 

Tζόγος με το δάσος της Πάρνηθας Mετά το καζίνο θέλουν να "αξιοποιήσουν" και τον εθνικό δρυμό

Tου Γιάννη Eλαφρού

Οικολογικοί οικίσκοι και εγκαταστάσεις για ιππασία μέσα στο δάσος. Νέα γήπεδα, με στόχο τη διαμόρφωση χώρου συγκέντρωσης αθλητών για προπονήσεις και ψυχαγωγία. Δημιουργία συμπληρωματικών υπαίθριων εκμεταλλεύσεων εντός του δασικού χώρου της ιδιοκτησίας. Κι όλα αυτά με στόχο την αύξηση των εσόδων του συγκροτήματος και την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού. Πού προβλέπεται αυτή η... κοσμογονία; Μα, σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, στην καρδιά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας! Ποιοι είναι οι ευφάνταστοι τζογαδόροι, που οραματίζονται να κόψουν χιλιάδες δένδρα, να ρίξουν τόννους μπετόν για να διαμορφώσουν μια "οικολογική" και πάνω απ' όλα κερδοφόρα Πάρνηθα-λαντ; , η "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε.", θυγατρική της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, η οποία ανέλαβε να ξεπουλήσει την ιδιοκτησία του ΕΟΤ. παραπάνω στόχοι περιέχονταν στο Προκαταρκτικό Ενημερωτικό Τεύχος που απευθύνεται προς τους επενδυτές.

Στην προίκα που έδωσε το Δημόσιο στην ΕΤΑ περιλαμβάνονται το καζίνο και το ξενοδοχείο "Ξενία" της Πάρνηθας, καθώς και 3.100 στρέμματα δάσους, που βρίσκονται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας της Ε.Ε. "Natura 2000".

Eνα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιδράσεις. Hδη έχει συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Πάρνηθας, με τη συμμετοχή δεκάδων τοπικών, περιβαλλοντικών και φυσιολατρικών οργανώσεων, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει αρκετές ερωτήσεις στη Bουλή. Η ΕΤΑ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ολοσέλιδη καταχώριση στις εφημερίδες, όπου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να κοπεί "ούτε φύλλο" από το δάσος της Πάρνηθας.

Κι όμως, στο επόμενο βήμα της πορείας προς το διαγωνισμό, στα τεύχη δημοπράτησης Α΄ φάσης, περιελήφθηκε η επέκταση του χώρου στάθμευσης γύρω από το καζίνο, η προσθήκη επίγειου τελεφερίκ (με συνέπεια το κόψιμο πολλών δένδρων), η αύξηση της οδικής προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων με εναλλακτικές οδούς (άρα χάραξη νέων δρόμων μέσα στο δάσος) και η μεταφορά επισκεπτών με εναέρια μέσα, κάτι το οποίο σημαίνει φυσικά κατασκευή ελικοδρομίου, αφού μάλλον στις πιθανές αθλητικές δραστηριότητες δεν προβλέπεται η πτώση με... αλεξίπτωτα.

Δεν τελειώσαμε... Οι υπεύθυνοι της ΕΤΑ σκέπτονται να κατασκευάσουν και ζωολογικό κήπο! Κι αυτό μέσα στον εθνικό δρυμό, που αποτελεί ένα καταφύγιο πολύτιμης βιοποικιλότητας, με πάνω από 1.000 είδη φυτών, 113 είδη πουλιών και πολλά ζώα, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 100 ελάφια! "Oταν συναντηθήκαμε με τον κ. Αναστάσιο Χωμενίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ", μας λεει η κ. Πόπη Μπάκα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, "υποστήριξε ότι ο ζωολογικός κήπος δεν πρόκειται παρά να επηρεάσει μόνο τους περιβάλλοντες χώρους του Μον Παρνές και του "Ξενία". Θα πρόκειται άραγε για ζωολογικό κήπο... εσωτερικού χώρου;" Οι ανησυχίες των πολιτών μεγαλώνουν καθώς αισθάνονται ότι δεν παίρνουν καθαρές απαντήσεις. "Η Πάρνηθα δεν πρόκειται να γίνει σαν την Πεντέλη και τον Υμηττό", τονίζουν. Η πιο ανησυχητική πληροφορία που μας μεταφέρει η κ. Μπάκα από τη συνάντηση με τους υπευθύνους της ΕΤΑ, είναι ότι "ετοιμάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δομήσεως στην Πάρνηθα"! Ταυτόχρονα, οι ταμίες της ΕΤΑ δεν φείδονται ιδεών για να αυξήσουν τα έσοδα. Μία απ' αυτές είναι η θέσπιση "οικολογικού φόρου", δηλαδή εισιτηρίου για να μπει κανείς στο βουνό!

Και η κυβέρνηση τι λέει για όλα αυτά; Απαντώντας, στις 8 Μαρτίου 2002, σε ερώτηση βουλευτών του Συνασπισμού (Γ. Αμπατζόγλου, Α. Ξηροτύρη και Π. Λαφαζάνη) ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλης σημειώνει με σαφήνεια ότι "...τόσο η εκποίηση των ανωτέρω δημόσιων τουριστικών κτημάτων όσο και η επέκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων του ΕΟΤ ή η δημιουργία νέων εντός του πυρήνα του δρυμού έρχονται σε αντίθεση με τις περί εθνικών δρυμών διατάξεις και με τις κοινοτικές οδηγίες". Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι "η έκταση των 3.100 στρεμμάτων δασικής έκτασης εντός του εθνικού δρυμού Πάρνηθας δεν σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του καζίνο, βρίσκεται δηλαδή εκτός συναλλαγής". Αν και το τρίτο υπουργείο στο οποίο απευθυνόταν η ερώτηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν απάντησε, οι δύο κυβερνητικές τοποθετήσεις... αδειάζουν πλήρως τις μέχρι τώρα κινήσεις της ΕΤΑ και της "Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας Α.Ε.", οι οποίες είναι εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο. περιλαμβάνουν άραγε τα τεύχη δημοπράτησης φάσης, τα οποία αποτελούν το τελευταίο βήμα πριν από το διαγωνισμό;

"Πάντως, εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση", ξεκαθαρίζει η κ. Μπάκα. Η Πάρνηθα αποδεικνύεται σκληρό καρύδι για τους επίδοξους καταπατητές... (Καθημερινή 14-4-2002 )

 Ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Πάρνηθας

Επιστροφή

Μόλις 31,3 δισ. δρχ. "κοστολογήθηκε" από το δημόσιο η Πάρνηθα, η οποία πωλήθηκε με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του καζίνου. Ήδη ένας από τους δύο υποψήφιους αγοραστές καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, που είναι θυγατρική του ΕΟΤ, πώλησε το 49% του καζίνο στην κοινοπραξία Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική (συμφερόντων Μπόμπολα) έναντι 92 εκατ. ευρώ, ενώ ο έτερος υποψήφιος αγοραστής, κοινοπραξία "Καζίνο Αττικής" (Καζίνο Λουτρακίου - Τράπεζα Πειραιώς), κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως παράτυπη και κάνει λόγο για πρώιμη διακοπή και αποκλεισμό. Το "Καζίνο Αττικής" (ισραηλινών συμφερόντων και Τράπεζας Πειραιώς) έδωσε χθες συνέντευξη τύπου και ζητεί την επανάληψη της β$ φάσεως του πλειοδοτικού διαγωνισμού σημειώνοντας ότι η προσφορά της, που δεν ανοίχθηκε λόγω υποβολής ένστασης από την Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική, υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλό τίμημα δημιουργεί και πολιτικό πρόβλημα στον υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς τα καθαρά κέρδη του καζίνου μόνο για το 2001 εκτιμάται ότι είναι περίπου 25 δισ. δρχ., ενώ και στην περίπτωση του καζίνου του Φλοίσβου, που απασχόλησε την επικαιρότητα το 1996, οι υπολογισμοί ξεκινούσαν από τα 200 δισ. δρχ... Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα πρέπει να το εγκρίνει η συνέλευση της ΕΤΑ, που είναι κρατική εταιρεία, και στη συνέχεια η Διυπουργική Επιτροπή Απκρατικοποιήσεων από την οποία η σύμβαση θα σταλεί προς κύρωση στη Βουλή.

Στο συνολικό τίμημα των 31,3 δισ. δρχ. συμπεριλαμβάνονται εκτός του καζίνο, τα δύο ξενοδοχεία, το τελεφερίκ και η "εκμετάλλευση" του εθνικού δρυμού. Ήδη η κοινοπραξία Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των εγκαταστάσεων με στόχο να δημιουργήσει "υπερπολυτελές κέντρο φιλοξενίας και αναψυχής". Περίπου 3.000 στρ. δάσους και δασικών εκτάσεων εκτιμάται ότι θα καταστραφούν προκειμένου να γίνουν γήπεδα, κέντρα υδροθεραπείας, χώροι ιππασίας, αναρρίχησης κ.ά. Την όξυνση του κοινωνικού πρόβληματος με την επέκταση των καζίνων, αλλά και την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση έχει επισημάνει ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με ερώτησή του στις 23 Αυγούστου 2001. (Αυγή 4-6-2002)

 Επιστροφή

Βλέπε αναφορά στην Πάρνηθα στο Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής

 Επιστροφή

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: Επανάληψη διαγωνισμού ζητούν Λουτράκι - Πειραιώς: Εξακολουθεί να χοροπηδάει η μπίλια για το καζίνο της Πάρνηθας, τρεις μέρες μετά τον επεισοδιακό και εντόνως αμφισβητούμενο από τη μία εκ των δύο πλευρών διαγωνισμό της Παρασκευής. Το καζίνο Λουτρακίου και η Τράπεζα Πειραιώς (καζίνο Αττικής), που ανακηρύχθηκαν από την επιτροπή δεύτεροι μειοδότες, διαμήνυσαν χθες διά του αντικλήτου της κοινοπραξίας Αντώνη Βγόντζα ότι στην περίπτωση που δεν επαναληφθεί ο διαγωνισμός εξ αρχής ή και από τον τρίτο γύρο προσφορών που διακόπηκε υπέρ της Hyatt θα καταφύγουν στα ένδικα και θεσμικά μέσα.. Με επιστολή προς τους υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο και στη διοίκηση της ΕΤΑ, η κοινοπραξία χαρακτηρίζει "παρωδία" την εξέλιξη του διαγωνισμού και αξιώνει την ορθή επανάληψή του για να μη ζημιωθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Επανάληψη του διαγωνισμού ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς με ερώτησή του και ο βουλευτής Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από την πλευρά της η κοινοπραξία της Hyatt-Ελληνική Τεχνοδομική, που ανακηρύχθηκε προσωρινή πλειοδότρια, δηλώνει πανέτοιμη να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του καζίνου της Πάρνηθας.

"Δεν αποχωρήσαμε. Υπήρξε αποβολή", υπογράμμισε ο κ. Βγόντζας επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για εσφαλμένες αποφάσεις, αφού κακώς και παρανόμως, όπως είπε, αποδέχτηκε τις ενστάσεις της Hyatt. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η δεύτερη αντιπροσφορά της κοινοπραξίας Λουτρακίου-Πειραιώς που δεν ανοίχτηκε ήταν "σημαντικά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ" (σ.σ. σε 92,1 εκατ. ευρώ ή περίπου 31,3 δισ. δρχ. είχε φθάσει η προσφορά της Hyatt που έγινε αποδεκτή) με αποτέλεσμα η ΕΤΑ και εν τέλει το Δημόσιο να απολέσει τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ (δηλ. 4,1 δισ. δρχ., δύο φορές πάνω από αυτά που θα βγάλει το Δημόσιο από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) από τη μη αποδοχή της προσφοράς. Η όλη υπόθεση αποτελεί "βόμβα στα θεμέλια της ΕΤΑ", υπογράμμισε ο κ. Βγόντζας που δεν μπόρεσε, πάντως, να φωτίσει επαρκώς το τι συνέβη σε εκείνο το επίμαχο πεντάλεπτο, κατά το οποίο ο ίδιος φέρεται (δεν το αρνήθηκε άλλωστε) να έχει εγκαταλείψει το χώρο που ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της Επιτροπής παίρνοντας μαζί του και το φάκελο της προσφοράς, κάτι που απαγορεύεται από τη διαδικασία. Ακριβώς εκεί φαίνεται να "πάτησαν" οι νομικοί εκπρόσωποι της Hyatt-Ελλ. Τεχ. κερδίζοντας έτσι τη μάχη των ενστάσεων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2002)

Επιστροφή

Με ετήσια κέρδη που πλησιάζουν τα 25 δισ. δρχ. το καζίνο της Πάρνηθας ξεπουλήθηκε στην τιμή των 31,3 δισ. δρχ. (92 εκατ. ευρώ). Μαζί με το καζίνο ο "προσωρινός πλειοδότης" Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική (συμφερόντων Μπόμπολα) απέκτησε δύο ξενοδοχεία ("Μον Παρνές", "Ξενία") και 3.000 στρ. δάσους και δασικής έκτασης, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται εντός του εθνικού δρυμού. Και όμως η κοινοπραξία Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για να αναπτύξει το καζίνο στην Πάρνηθα, αλλά να το μετατρέψει σε καζίνο Αθηνών. Στους σχεδιασμούς της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μετακίνηση της έδρας του καζίνου στο Μαρούσι και σ' αυτούς εντάσσεται η πρόσφατη πρόταση για αλλαγή της έδρας του ΟΤΕ από το Μαρούσι στο "κτήμα Καμπά" (ενδιαφερόντων του ομίλου Μπόμπολα). Έτσι η κοινοπραξία θα μεταφέρει το καζίνο στο κέντρο της Αθήνας σ' ένα έτοιμο συγκρότημα, που διαθέτει έτοιμες τις μεγαλύτερες και υψηλότερες αίθουσες στην Ελλάδα, ικανές να χωρέσουν το 2004 τις δεκάδες χιλιάδες των παικτών και των παιχνιδιών, ενώ θα διαφύγει της κριτικής ότι καταστρέφει το περιβάλλον!

Για τους πολίτες, όμως, που βλέπουν την "καζινοποίηση" της Ελλάδος και την ιδιωτικοποίηση εθνικών δρυμών παρά τις συνταγματικές επιταγές, το ζητούμενο είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και γι' αυτό οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν εύλογες. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε την "κοινωνική πληγή" από την μετατροπή της Ελλάδος σε καζινοχώρα και ζήτησε να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να κατατεθούν όλα τα έγγραφα στη Βουλή (προκήρυξη, τεύχη δημοπράτησης, όλες οι προσφορές), ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές όλων των κομμάτων. Επίσης αντέδρασε και η κοινοπραξία Καζίνο Λουτρακίου (ισραηλινών συμφερόντων) - Τράπεζα Πειραιώς, που ζήτησε να συνεχισθεί ο διαγωνισμός από το σημείο που διεκόπη λόγω υποβολής ένστασης - η κοινοπραξία είχε προσφορά άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το ευτελές τίμημα που πέτυχε ο διαγωνισμός των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Α.Ε. (εταιρεία κρατική, θυγατρική του ΕΟΤ) είναι προφανές ότι ούτε το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζει ούτε εύλογο είναι, καθώς είναι ίσο με τα κέρδη ενός έτους λειτουργίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι το υπό νέα ιδιοκτησία καζίνο θα δουλεύει με διπλάσιο αριθμό μηχανών, τριπλάσιο συνολικά αριθμό επιτραπέζιων αριθμών και σε 24ωρη βάση. Ενδεχομένως δε να μην είναι ούτε ανταγωνιστικό, αφού μία υψηλότερη προσφορά βρίσκεται στα χέρια της επιτροπής χωρίς να ανοίγεται, σίγουρα πάντως δεν είναι συγκρίσιμο ούτε με τον διαγωνισμό Λιβανού του 1994 για αντίστοιχης άδειας καζίνο της Αθήνας, αφού είναι υποπολλαπλάσιό του. Ωστόσο και ο τρόπος που "ολοκληρώθηκε" ο διαγωνισμός είναι ενδεικτικός της προχειρότητας που "συνοδεύει" το ξεπούλημα. Οι διαδικασίες που είχαν ορισθεί λειτούργησαν ως φύλλο συκής, αφού ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός με τρία συνολικά χτυπήματα εκατέρωθεν. Η ETA όμως ανακήρυξε "προσωρινό πλειοδότη" που τον καλεί να βελτιώσει το τίμημα. Πρόκειται για μία διαδικασία μη προβλεπόμενη στα τεύχη του διαγωνισμού και στην εφημερίδα της Ε.Ε. Οι διαδικασίες και το τίμημα αποτελούν και πολιτικό πρόβλημα για τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, που πρέπει να ζητήσουν από τη Βουλή να εγκρίνει τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Μετά δε και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τίθενται σε δοκιμασία και οι αντοχές της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στην Αμερική λένε ότι τα παιχνίδια των καζίνων αποτελούν τη "φορολογία των ηλιθίων", επειδή πάντα κερδίζει το κράτος. Μάλλον δεν είναι η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του καζίνου της Πάρνηθας. (Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ Αυγή 9-6-2002)

 Επιστροφή

Οξύνεται η επιχειρηματική αντιπαράθεση για την Πάρνηθα, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος θα ξεπουλήσει το "φιλέτο" του καζίνο, των δύο ξενοδοχείων και των 3.000 στρ. δάσους και δασικής έκτασης. Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται το υψηλότερο τίμημα (162 εκατ. ευρώ) για το οποίο δεσμεύεται η κοινοπραξία "Καζίνο Αττικής" (Τράπεζα Πειραιώς - Καζίνο Λουτρακίου) και προτιμά να διαπραγματεύεται (αν και δεν προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού...) με την προσωρινή πλειοδότρια Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική (συμφερόντων Μπόμπολα) προκειμένου να ανεβάσει την προσφορά της από τα 92 εκατ. στα 110 εκατ. ευρώ. Χθες το μεσημέρι η "Καζίνο Αττικής" κατέθεσε στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (θυγατρική του ΕΟΤ, που ξεπουλά το καζίνο) την τραπεζική εγγυητική επιστολή για τα 162 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της ΕΤΑ επί 45 λεπτά αρνούνταν να παραλάβουν και να πρωτοκολλήσουν την επιστολή και χρειάσθηκε να φθάσει δικαστικός επιμελητής... Η στάση των υπαλλήλων της ΕΤΑ εξηγείται ύστερα από τη δήλωση του πολιτικού τους προϊστάμενου Άκη Τσοχατζόπουλου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είπε ότι οι επιστολές που κατατίθενται εξωδιαδικαστικά δεν έχουν σχέση με τη θεσμική διαδικασία και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την προσφορά των 162 εκατ. ευρώ και ο τρόπος που δρομολόγησε τον διαγωνισμό προκαλούν την αντίδραση της Ν.Δ. "Η διακήρυξη του διαγωνισμού, διαμορφωμένη αντιδεοντολογικά, αντιφατικά και φωτογραφικά, εξεδίωξε τους 35 από τους 37 σοβαρούς ενδιαφερόμενους επενδυτές" επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Σαλαγκούδης και Αναστάσιος Λιάσκος, οι οποίοι κατηγορούν τους υπουργούς ότι είναι "επικίνδυνοι στη διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού λαού".΄ Χθες οι εκπρόσωποι της Hyatt - Ελληνική Τεχνοδομική ισχυρίσθηκαν ότι η προσφορά της "Καζίνο Αττικής" προσβλέπει στον τορπιλισμό της ιδιωτικοποίησης και είναι "απεγνωσμένη κίνηση εντυπωσιασμού, με ποσό εξωφρενικό ακόμη και για απεγνωσμένο επιθετικό επενδυτή που προσπαθεί να περισώσει την υψηλή κερδοφορία και τη διαιώνιση του οιονεί μονοπωλιακού χαρακτήρα του Καζίνου Λουτρακίου προς βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου". Η απάντηση του Καζίνου Λουτρακίου ήταν μία πρόσκληση στα εγκαίνια του ξενοδοχείου του την Τετάρτη... (Αυγή 15-6-2002)

 Επιστροφή

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 9Αμήνου 2002 αναδεικνύουν το σχήμα Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ-Ακτωρ, ως ένα από τα ισχυρότερα της ελληνικής αγοράς. Μετά τη συμφωνία που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999 η Ελληνική Τεχνοδομική απέκτησε τις μετοχές της Ακτωρ (σ.σ. σήμερα ελέγχει το 76,04% των μετοχών) και οι μέτοχοι της Ακτορ μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Σήμερα, κυριότεροι μέτοχοι της Ελλ. Τεχ.-ΤΕΒ είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας με 21,986% (σ.σ. από το Φεβρουάριο του 1996 μεταβίβασε τις μετοχές της εκδοτικής Πήγασος Α.Ε. στους Φώτη και Μαρία Μπόμπολα, για να επικεντρωθεί στις κατασκευές) καθώς και οι Δημήτριος και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης με 7,89% και 6,94% αντίστοιχα. Πέραν του ότι το σχήμα δηλώνει “παρών” σε όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη χώρα, πρόσφατα μπήκε -σε συνεργασία με την Hyatt- και στο Καζίνο της Πάρνηθας. (Ελευθεροτυπία- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 19/01/2003)

Επιστροφή

Λας Βέγκας στην... Πάρνηθα

Καζίνο υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ολίγη από Λας Βέγκας, σχεδιάζουν για την κορυφή της Πάρνηθας (και πιο κάτω ίσως, αν στο μέλλον "κατρακυλήσει" ο ναός του τζόγου) οι υπεύθυνοι της Hyatt και του Ακτορα που κέρδισαν το διεθνή διαγωνισμό, ευελπιστώντας ότι σύντομα η κυβέρνηση και, εν τέλει, η Βουλή θα δώσουν την επικύρωσή τους.

Για τους κατασκευαστές που μετέχουν στο πλειοδοτήσαν κοινοπρακτικό σχήμα (Ελληνική Τεχνοδομική - ΤΕΒ - Ακτωρ) μπορεί μεν το καζίνο της Πάρνηθας να αποτελεί απλώς το κερασάκι στην πλούσια τούρτα των δραστηριοτήτων τους -πάνω από 111 δισ. δρχ. έφθασε ο κύκλος εργασιών τους στο πρώτο εξάμηνο φέτος και κοντά στα 19 δισ. δρχ. τα κέρδη τους, με όλα τα μεγάλα ολυμπιακά, τεχνικά και οδικά έργα που έχουν αναλάβει σε πλήρη εξέλιξη -πλην όμως οι ρουλέτες και τα πράσινα τραπέζια του μπακαρά φαίνεται ότι ασκούν τη δική τους μαγεία ακόμη και στους πλέον καταξιωμένους και μετρημένους επιχειρηματίες.

Αλλωστε, όπως έλεγαν χαριτολογώντας σε δημοσιογραφική συντροφιά οι τρεις εκ των ηγητόρων της ΕΛΛ-ΤΕΧ (Κούτρας, Καλλιτσάντσης, Τρίχας), η δεύτερη άδεια καζίνου για το νομό Αττικής εξακολουθεί πάντα να "παίζει" (αφού ουδέποτε έχει καταργηθεί διά νόμου), ενώ οι δρόμοι που κατασκευάζει η κοινοπραξία τούς οδηγούν "τσιφ" στην Ανάβυσσο, όπου δηλαδή μπορεί να γίνει το δεύτερο καζίνο της πρωτεύουσας. Τόσο απλά και τόσο νοικοκυρεμένα. (Γ.ΜΕΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2002)

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2003, στην Βουλή, θα γίνει συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις".

Η επίθεση της κυβέρνησης επί του φυσικού περιβάλλοντος συνεχίζεται με ένα νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντελώς ξαφνικά με διαδικασίες συνοπτικές, θυσιάζοντας στον βωμό της Χαρτοπαιξίας, δάση, φυσικό περιβάλλον, τοπίο και ηθική.

Όλα είναι ένα Καζίνο

Για την κυβέρνηση, ανώτατη αξία στην άσκηση της πολιτικής της, είναι η Χαρτοπαιξία, η Ρουλέττα, τα Ζάρια, το Πόκερ, οι Κερματοφάγοι και κάθε άλλο παιχνίδι τζόγου, που θα παιχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αυτή την υπέρτατη αξία:

* Οι εκτάσεις που θα εξυπηρετούν τον τζόγο, θα θεωρούνται, για πάντα, εκτός πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Η θεσμοθέτηση μιας εστίας διαφθοράς μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, θεωρείται Εθνική ανάγκη, και γίνονται τα πάντα για την εξυπηρέτηση αυτής της νέας Εθνικής ιδέας.

* Διατηρούνται ως χώροι τουρισμού και αναψυχής, όλες οι εκτάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την λειτουργία του καζίνου.

* Αλλάζει η θέση των πυλώνων του Τελεφερίκ, χωρίς να εξετάζονται οι επιπτώσεις στο δάσος και το τοπίο.

* Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων και για τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Με αυτή την διάταξη το δάσος μπαίνει σε νέες περιπέτειες, αφού δεν αναφέρεται σαφώς ποιες εκτάσεις θα απαλλοτριωθούν, για (να ονομαστούν Τουριστικά Κτήματα και) να παραδοθούν στους καζινάρχες.

* Επιτρέπεται η διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί στο καζίνο, αδιαφορώντας για το τοπίο, την ιστορία του δρόμου και τις επιπτώσεις στο δάσος. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη βαρβαρότητα, από ανθρώπους αγράμματους και απολίτιστους.

* Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, για όλα τα έργα, θα θεωρείται ότι είναι και έγκριση επέμβασης. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την δασική νομοθεσία, αφού κάθε επέμβαση σε δάσος απαιτεί ειδική έγκριση επέμβασης από την δασική υπηρεσία. Οι άμυαλοι συντάκτες, με τον τρόπο αυτό, ίσως θέλουν να περάσουν την αδειοδότηση μόνο μέσα από το πρόθυμο Υπουργείο Δημοσίων Έργων(και κατ ευφημισμό Περιβάλλοντος).

Εθνικός Δρυμός

Ειδικότερα για τον Εθνικό Δρυμό, το νομοσχέδιο προβλέπει:

* Χώρους ενημέρωσης από το καζίνο, που θα τοποθετηθούν στους σταθμούς του τελεφερίκ.

* Κάθε χρόνο, διάθεση 300.000 ευρώ, από την εταιρεία του καζίνου, προς στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, στον οποίο όμως δεν μετέχει το Δασαρχείο. Το τελευταίο είναι από τα κατορθώματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που μισεί τόσο πολύ την Δασική υπηρεσία και ευνοεί τόσο πολύ τους αυλοκόλακές του, που κατάφερε να μην συμμετέχουν στους φορείς διαχείρισης των δασών, η δασική υπηρεσία και οι δασολόγοι.

Όμως και από αυτά τα χρήματα, ορισμένα, που δεν προσδιορίζεται, θα χρησιμοποιούνται για εκτέλεση έργων στην περιουσία (δάσος) του καζίνου.

Νέες πόρτες

Εκτός των παραπάνω, με το ίδιο νομοσχέδιο, ακίνητα του Ελληνικού δημοσίου, χωρίς διαδικασίες, θα ονομάζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, θα παραδίδονται στην ΕΤΑ και θα γίνονται ιδιωτικά ξενοδοχεία, καζίνο, χιονοδρομικά ή ότι άλλο θέλει ο κάθε ιδιώτης αναπτύκτης.

Συμπέρασμα: Ποτέ δεν ξέρεις ποια είναι τα χειρότερα, αν δεν δεις τις επόμενες πράξεις μια καταρρέουσας, διεφθαρμένης, μικρόψυχης και απολίτιστης κυβέρνησης.

Αποστολίδης Ηλίας- Δασολόγος

Επιστροφή

συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου "Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις".

"Το νομοσχέδιο περιέχει σκανδαλώδεις διατάξεις τόσο για τα καζίνα, αλλά κυρίως για την ίδια την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) και τις θυγατρικές της", υποστήριξε η Μαριλένα Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. "Επιχειρείται η αποδέσμευση της ΕΤΑ Α.Ε. από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το ανέλεκτο της ΕΤΑ Α.Ε. εντείνεται και με τις διατάξεις που προβλέπουν έγκριση τόσο του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας όσο και του κανονισμού μισθώσεων, πωλήσεων κ.λπ. της ΕΤΑ Α.Ε. από την ίδια και καταργούν τις μέχρι τώρα απαιτούμενες κυβερνητικές εγκρίσεις… "Το ξεπούλημα έχει ήδη ξεκινήσει", συμπλήρωσε. "Εχουν ήδη πουληθεί 115 στρέμματα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας καθώς και 119 στρέμματα από το εκπληκτικού κάλλους δάσος στο Μικρό Καβούρι. Εκτεταμένη είναι δε η καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας για την επέκταση του τελεφερίκ και τη διαπλάτυνση του δρόμου που εξυπηρετεί το καζίνο, ενώ είναι εξαιρετικά σκανδαλώδης η διάταξη που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων υπέρ του καζίνο, με τις εξαιρετικές διατάξεις του ολυμπιακού νόμου 2730/99"… (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/03/2003)

Επιστροφή

Βλέπε αναφορά στην Πάρνηθα στο Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής

Επιστροφή

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΤΟΜΗ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας * Πάνω από το 1/3 της Ελλάδας δίνεται για κάθε μορφής "αξιοποίηση" Και "χάρτα" δασών με 50 εκατ. στρέμματα

Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

Περισσότερο από το ένα τρίτο της έκτασης της Ελλάδας, γύρω στα 50 εκατ. στρέμμ., "βγαίνουν" από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και "δίνονται" για κάθε μορφής αξιοποίηση (οικοπεδοποίηση, αγρογή, βοσκότοποι κ.ά.).

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο (το έκτο της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η προσπάθεια για τους δασικούς αποχαρακτηρισμούς ξεκίνησε το 1983 όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης) του υπουργείου Γεωργίας που συζητήθηκε χθες στο Μαξίμου και αύριο εξετάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο αν και αποτελεί μια βασική προσπάθεια να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της χώρας.

Εχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την αριστερή αντιπολίτευση, το ΣτΕ, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής (τα 2/3 του νομοσχεδίου χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις) και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

… Δίνεται λύση στα ρητινευόμενα δάση. Προτείνεται η παραχώρηση της κυριότητας σ' όσους είχαν το δικαίωμα ρητίνευσης (αφορά μεγάλες εκτάσεις στην Αττική, από την Πάρνηθα μέχρι την Περαχώρα Λουτρακίου). ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/09/2003

Επιστροφή

Σκούπα” ανοικτών πολεοδομικών θεμάτων με πολυνομοσχέδιο

·         Νέο τσιμέντο, και μάλιστα για τις ανάγκες της ολυμπιακής φιλοξενίας, ετοιμάζεται και στις κατασκηνώσεις στο Μετόχι της Πάρνηθας, όπου μπορεί να αυξηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις κατά 10% και να καλυφθεί το 5,5% της συνολικής έκτασης με μονώροφα και διώροφα κτίρια. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2003

Επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Η ΕΛΛΑΣ A.E.

Την Τρίτη η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ψήφισε για τέταρτη φορά την ιδιωτικοποίηση ακτών,νησίδων, βουνών, δασών, σπηλαίων, ιαματικών πηγών, οικολογικών και πολιτιστικών θησαυροί, με την είσοδο της ΕΤΑ Α.Ε. στο Χρηματιστήριο

Η όλη υπόθεση συνιστά μέγιστο οικολογικό, κοινωνικό αλλά και εθνικό έγκλημα, καθώς περιέρχονται σε χέρια ιδιωτών για την πιό καταστροφική εμπορική εκμετάλλευση, αποκλείονται από την ελεύθερη χρήση των πολιτών, ενώ περιορίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα του ίδιου του Ελληνικού Κράτους.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΑ Α.Ε.είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, καθώς το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ Α.Ε. συμπεριλαμβάνει ζωτικά τμήματα της δημόσιας κτήσης πού είναι αναπαλλοτρίωτη, όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κ. Μιχαήλ Δεκλερής

Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ Α.Ε. περιλαμβάνει 70.000 στρέμματα φιλέτα, όπως αναλύουμε παρακάτω και τα Καζίνο Πάρνηθας και Κέρκυρας. Περιλαμβάνονται τα  Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, 115 στρ (Καζίνο), Δάσος 262 στρ στην Αμυγδαλέζα Πάρνηθας (τελεφερίκ). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής εξαιρούνται από την είσοδο στο Χρηματιστήριο ο  Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, 2.985 στρέμματα.

 

Επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Δελτίο Τύπου 8-1-2004         

Αντισυνταγματική τροπολογία για την ΕΤΑ Α.Ε.

Την Τρίτη 13-1-2004, γίνεται ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, σχετικά με σκανδαλώδες νομοσχέδιο που αφορά την "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε." οποίο κατετέθη υπό μορφήν τροπολογίας. α)Επικυρώνει νομοθετικά ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΑ Α.Ε. με το οποίο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο είναι μόλις 301.850.000 ευρώ (100 δισ δρχ ) ενώ η την πραγματική αξία των 70.000 στρεμμάτων -φιλέτων που ανήκουν στον ΕΟΤ, ανέρχεται σε δεκάδες τρισεκατομύρια δρχ στα οποία πρέπει να προσθέσουμε και την αξία του 51% του Καζίνο Πάρνηθας και του 100% του Καζίνο Κέρκυρας.

ζ) Επιτρέπει οι μετοχές των θυγατρικών (Καζίνο Πάρνηθας και Κέρκυρας, Αγροτουριστική ) να διατίθενται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου , ο οποίος θα ελέγχεται από το στρατηγικό επενδυτή αντί για τη Γενική Συνέλευση στην οποία προς το παρόν την πλειοψηφία έχει το Δημόσιο.     (Όλη η ανακοίνωση)

Επιστροφή

Tσιμέντο μέσα - έξω... Χρήστος Μανωλάς

H Αθήνα χάνει τις... περιαστικές “ανάσες” της. Μετά το “πράσινο” μέσα στην πόλη - που έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες - τώρα αποδεικνύεται ότι μειώνεται και το πράσινο γύρω από αυτήν.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και το “Σχέδιο Μητροπολιτικής Περιφέρειας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, που συντάσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγράφουν με τον πλέον έντονο τρόπο τη ραγδαία μείωσή του, η οποία έφθασε το 35% μέσα στην τελευταία 20ετία.

“Τα όρια της πόλης περικλείουν πλέον έκταση πολλαπλάσια εκείνης του 1980, ενώ το "πράσινο" γύρω από αυτή μειώθηκε σημαντικά”, παραδέχεται και ο Οργανισμός της Αθήνας. “H εξάπλωση, ιδιαίτερα της τελευταίας δεκαετίας, έγινε χωρίς να υπάρχει συνολικό πλαίσιο σχεδιασμού, χωρίς γενική κατεύθυνση και οργάνωση, με συνέπεια τη συρρίκνωση του ελεύθερου χώρου, του "πρασίνου" και της γεωργικής γης. H Αθήνα σήμερα απλώνεται από το Θριάσιο Πεδίο έως και τα Μεσόγεια. Και καθώς δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνολικό πολεοδομικό σχέδιο, η εξάπλωση των τελευταίων 20 χρόνων είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του "πρασίνου" σε Πεντέλη, Πάρνηθα, Αιγάλεω και Υμηττό”, αναφέρεται συγκεκριμένα.

Στην Πάρνηθα, που παραμένει ο κυριότερος “πνεύμονας” της Αττικής, οι καλύτερες, από εδαφική άποψη, εκτάσεις στους πρόποδες έχουν “καταληφθεί” από οικισμούς και ό,τι απέμεινε, σε μεγάλο ποσοστό είναι βραχώδεις εκτάσεις με περιορισμούς στην ανάπτυξη αξιόλογης βλάστησης. Πολλά συγκροτημένα δάση στην περιοχή του βουνού καταστράφηκαν από επανειλημμένες πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πολλές αναδασωτικές προσπάθειες είχαν άδοξο τέλος. http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18172&m=N15&aa=1

Επιστροφή

Νέα “κατηγορώ” για το καζίνο Πάρνηθας
Δυο νέα αδικήματα, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, έβγαλε η προανάκριση για τις διαδικασίες πώλησης του καζίνου της Πάρνηθας.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημ. Ασπρογέρακας, ο οποίος είχε αναλάβει τη διενέργεια προανάκρισης μετά την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων για την υπόθεση, σε βαθμό πλημμελήματος τότε, προχώρησε στην άσκηση συμπληρωματικών διώξεων για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημόσιου χρήματος (κακούργημα).
Οι νέες διώξεις είναι in rem, δηλαδή κατά παντός υπευθύνου, και είναι πελον στην ευθύνη του ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση να διερευνήσει προς την κατεύθυνση της προσωποποίησης των αδικημάτων. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η διαδικασία πώλησης του καζίνου της Παρνηθας είχε τεθεί υπό δικαστική διερεύνηση με αφορμή μηνυτήρια αναφορά του νομικού συμβούλου του καζίνου Λουτρακίου, Αντ. Βγόντζα, ο οποίος είχε καταγγείλει “παρατυπίες στην επιτροπή διαγωνισμού και ενστάσεων και πλέγμα αδιαφανών διαδικασιών”.
Το καζίνο Λουτρακίου και η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσαν την κοινοπραξία “Καζίνο Αττικής”, που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πώληση του 49% των μετοχών του καζίνου της Πάρνηθας. Μάλιστα, η εν λόγω κοινοπραξία είχε προσφύγει και στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι “μεθοδεύσεις και παρατυπίες την είχαν αποκλείσει από τη δεύτερη φάση για την ανάδειξη του πλειοδότη, σε αντίθεση με την κοινοπραξία "Χαγιάτ-Ελληνική Τεχνοδομική" που είχε προκριθεί”.
Τα ποινικά
Τότε, σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος, είχε ασκηθεί δίωξη για “παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση από κοινού” κατά μελών των επιτροπών διαγωνισμού, καθώς και της επιτροπής ενστάσεων και για “ηθική αυτουργία” στην πράξη αυτή κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ Α.Ε.
Παράλληλα, είχε δοθεί εντολή στον εισαγγελέα που θα διενεργούσε την προανάκριση να διερευνήσει ενδελεχώς εάν προκύπτουν κι άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως της απάτης και της απιστίας.
Στη συνέχεια, βέβαια, το μάνατζμεντ και το 49% των μετοχών του καζίνου της Πάρνηθας και του ομώνυμου ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέρασε και τυπικά στον έλεγχο της αμερικανικής “Χαγιάτ” (ξενοδοχεία πολυτελείας-καζίνα) και της “Ελληνικής Τεχνοδομικής” (Ακτωρ-Μπόμπολας). Είχε προηγηθεί πάντως θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το σύννομο της διαδικασίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2004

Επιστροφή

Βλέπε αναφορά στην Πάρνηθα στο Ομιλία για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2004

Επιστροφή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΙΚΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Είναι η ιστορία του Ολυμπιακού Χωριού, για την οποία κατ’ επανάληψη έχει ασχοληθεί και τα μέσα ενημέρωσης. Εκεί αποδείχθηκαν αρνητικές πλευρές της προετοιμασίας και λόγω της εντατικοποίησης των εργασιών είχαμε αυξημένο δείκτη εργατικών ατυχημάτων και θανατηφόρων. Η χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας, χωρίς να υπολογισθούν οι επιπτώσεις από τη μεταφερόμενη εκεί δευτερογενή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Α. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ Και έτσι έχουμε χώρους όπως το Μαρούσι, το Φάληρο, το Ελληνικό εννοώ, το Γουδί, το μέτωπο του Φαλήρου, την Πάρνηθα, τον Σχοινιά, να είναι χώροι ελεύθεροι, χώροι που είναι δυνατόν να γίνουν επισκέψιμοι, χώροι πνεύμονας οξυγόνου και πρασίνου για το επιβαρημένο λεκανοπέδιο και αυτοί οι χώροι καταπλακώθηκαν μπορεί να πει κανείς. Η πρόταση έγινε. Δεν έγινε τίποτα δεκτό

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2004

Επιστροφή

ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ Ζήτησαν έγκριση κατεδάφισης για να φτιάξουν νέο κτίριο καζίνο Θέλουν να το γκρεμίσουν Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με κατεδάφιση κινδυνεύει το κτιριακό συγκρότημα Μον Παρνές, στην Πάρνηθα, που μαζί με το “συνομήλικό” του ξενοδοχείο “Χίλτον” σημάδεψαν τη φυσιογνωμία της πρωτεύουσας στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Η υποδειγματικά μοντέρνα κατασκευή φαίνεται πως δεν κρίνεται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της αρκετή για να στεγάσει τις ανάγκες του καζίνου.
Το κτίριο, που φέρει την υπογραφή του πρόσφατα θανόντος (21 Απριλίου 2005) ακαδημαϊκού και καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, Παύλου Μυλωνά, και τις εικαστικές παρεμβάσεις κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στο εξωτερικό και αποτέλεσε το “σήμα κατατεθέν” της τουριστικής άνοιξης της χώρας μας στη δεκαετία του ,60.
Η αρχική πληροφορία για κατεδάφιση έφτασε στην “Ε” από την επιστημονική επιτροπή αρχιτεκτονικής προστασίας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Επισημαίνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί αρνητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταστροφών και κακοποιήσεων επώνυμων και σημαντικών έργων της μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής, δηλώνοντας ότι θα αντιδράσει έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επιβεβαίωση ήρθε από τις αμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι κατά 51% το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της εταιρείας “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα”, ενώ το υπόλοιπο 49% πουλήθηκε πριν από μερικά χρόνια, μετά από διεθνή διαγωνισμό, σε κοινοπραξία των εταιρειών Hayatt και “Ελληνική Τεχνοδομική” του ομίλου Μπόμπολα, η οποία διαθέτει και το μάνατζμεντ. Από τη σύμβαση παρέχεται η δυνατότητα στην κοινοπραξία να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 2%. Τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι προωθείται η πλήρης πώληση του συγκροτήματος σε ιδιώτες, με “προίκα” τις προβλεπόμενες άδειες για την οικιστική ανάπτυξη του χώρου.
Σε πρώτη φάση ζητείται η έγκριση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων, καθώς και η ολοσχερής κατεδάφιση του σημερινού κτιρίου με στόχο την ανέγερση νέου στην ίδια επιφάνεια που καταλαμβάνει το υπάρχον.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπως και η περίπτωση του “Χίλτον”, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις πριν από την κατασκευή του γιατί είχε θεωρηθεί ως πράξη που επιβαρύνει το αττικό τοπίο. Το ίδιο το κτίριο όμως αποτέλεσε ένα από σπουδαία δείγματα του μοντέρνου κινήματος και περιλαμβάνεται σε έγκυρους καταλόγους του εξωτερικού, ενώ διδάσκεται σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Ο Παύλος Μυλωνάς και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα έργο μεγάλης κλίμακας που καταφέρνει όμως να μην ενοχλεί χάρη στη διάσπαση των όγκων του. Λάτρης του Αγίου Ορους, ειδικά του μοναστηριού της Σίμωνος Πέτρας, αλλά και της υδραίικης αρχιτεκτονικής, δεν δίστασε να επιστρατεύσει στοιχεία που έδωσαν ελαφράδα στο κτίριο. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η χρωματική παρέμβαση του Γιάννη Τσαρούχη στις εξωτερικές όψεις, αλλά και οι εικαστικές διαμορφώσεις που φιλοτέχνησαν στο εσωτερικό επώνυμοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Γιάννης Μόραλης.
Το κτίριο, παρ' όλο που είναι ενιαίο, “παίζει” με τα διαφορετικά ύψη και διαθέτει τέσσερις πτέρυγες, από τις οποίες μόνον η μία φθάνει τα 200 μέτρα ύψος. Η πρόσοψη είναι χαμηλή και χαρακτηρίζεται από γείσο με δύο πτέρυγες που ενώνονται με ελαφρά κλίση ώστε να θυμίζουν ανοιχτές φτερούγες. Υπάρχουν επίσης μια τριώροφη πτέρυγα υπνοδωματίων και δύο χωριστές με πρόβλεψη για νυχτερινά κέντρα. Από την κατασκευή του ώς σήμερα έχουν γίνει πολλές μετατροπές, κυρίως για τις ανάγκες του καζίνου, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η εξωτερική φυσιογνωμία του κτιρίου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/04/2005

Επιστροφή

υπόγειες διαδρομές των συμφερόντων

δαιδαλώδεις διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών, που μονοπωλούν τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου και ελέγχουν τα MME

- Στην Eλληνική Tεχνοδομική Kυριότερος μέτοχος είναι ο Λεωνίδας Mπόμπολας (18,811%), υιός του εκδότη του “Eθνους” Γ. Mπόμπολα, ο οποίος μέσω της ΠHΓAΣOΣ EKΔOTIKH A.E. είναι και βασικός μέτοχος (21,030%) της THΛETYΠOΣ (MEGA). H Tεχνοδομική ελέγχει σειρά εταιρειών, AKTΩP (66,58%), ATTIKH OΔOΣ (40%), ΓEΦYPA A.E. (15,48%) και έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στα μεγάλα οδικά έργα.

Eπίσης, μεταξύ άλλων, συμμετέχει:

- στην Athens Resort Casions A.E., που απέκτησε το 49% της Eλληνικό Kαζίνο Πάρνηθας A.E. σε κοινοπραξία με την HYATT

 

Επιστροφή

Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ETA

* H διετής επενδυτική απραξία και οι εξώδικες απαιτήσεις από τους εκμισθωτές πνίγουν στις ζημιές την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

ΣΠ. ΚΤΕΝΑΣ

H εκχώρηση του καζίνου της Πάρνηθας το 2003 ήταν η τελευταία επένδυση στον τομέα αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων.

τα κέρδη του 2003 δεν είναι λειτουργικά κέρδη, αφού σε αυτά περιλαμβάνεται και το αντίτιμο από την πώληση του καζίνου της Πάρνηθας. Δεύτερον, οι ζημιές του 2004 δεν είναι ζημιές αλλά κέρδη, αφού η παρούσα διοίκηση της ETA υπό τον κ. K. Ζαχαρόπουλο μετέφερε τα κέρδη από το 2004 στην επόμενη χρονιά, για να αποδείξει ότι η δική της χρήση ήταν κερδοφόρα. Αδίκησε έτσι την προηγούμενη διοίκηση υπό τον κ. N. Χαριτάκη. Με δυο λόγια, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον κ. Ζαχαρόπουλο ότι διέγραψε από τον ισολογισμό του 2004 ληξιπρόθεσμες οφειλές ως ανασφαλείς και ενέγραψε, αφού έκανε ρυθμίσεις, τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές τις ρυθμίσεις στο 2005. Επίσης ότι το μέρισμα των 5 εκατ. ευρώ από το καζίνο της Πάρνηθας το εμφανίζει στον ισολογισμό του 2005.

Οποια ερμηνεία όμως και να επιλέξει κανείς, το βέβαιο είναι ένα: τα οικονομικά αποτελέσματα και η ρευστότητα της ETA εμφανίζουν καθοδική πορεία. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας μειώθηκε από 52 εκατ. ευρώ σε 4 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις αποζημιώσεων διαφόρων επενδυτών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ETA αλλά δεν υλοποιούνται ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Με δυο λόγια, στα θεμέλια της ETA έχει ήδη τοποθετηθεί μια ωρολογιακή βόμβα.  Το ΒΗΜΑ, 27/11/2005

Επιστροφή

Πάρνηθα: Ένας εθνικός δρυμός σε ασφυκτικό κλοιό Της Λούλης ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Μισό αιώνα... παρά κάτι από το 1961, οπότε με Βασιλικό Διάταγμα έγινε η κήρυξη του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, με το οποίο καθορίστηκαν τα όρια του πυρήνα 38.000 στρ. και της περιφερειακής ζώνης 250.000 στρ., το ελληνικό κράτος εμφανίζει, διά του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενδιαφέρον για την προστασία του ορεινού όγκου, παρότι όλα αυτά τα χρόνια με την υπογραφή του οι οικισμοί αναρριχήθηκαν στο βουνό συναινώντας επιπλέον σε κάθε είδους κακοποίησή του.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο οδεύει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου και οι επιτρεπόμενες χρήσεις στο βουνό, που δέχεται ετησίως πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες. Η περιοχή προστασίας φτάνει τα 300.000 στρέμματα και η περιοχή απόλυτης προστασίας, ο νυν πυρήνας δηλαδή υπερδιπλασιάζεται σε έκταση.
Ο ίδιος, βέβαια, με τροπολογία στον νόμο για το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων 3263/2004, με τον υπουργό Ανάπτυξης, διεκπεραίωσε το αίτημα επενδυτών για χωροθέτηση τεχνολογικού πάρκου εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για 7.000 εργαζόμενους σε έκταση 500 στρεμμάτων στους πρόποδες του βουνού. Έτσι ολοκλήρωσε το έργο της προκατόχου του, καθώς το κομμάτι αυτό, στον αυχένα σύνδεσης Πάρνηθας - Πεντέλης στο ύψος του 25ου χλμ. της εθνικής Αθηνών -Λαμίας, εξαιρέθηκε των ορίων προστασίας, παρότι η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, στην οποία στηρίχθηκε το σχέδιο Π.Δ., το θεωρούσε αναγκαίο για λόγους προστασίας του τοπίου και του περιβάλλοντος να παραμείνει αδόμητο και ελεύθερο από εντατικές χρήσεις.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος διεκπεραιώνει και ένα άλλο ρουσφέτι. Της Εκκλησίας αυτή φορά, όπως αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2003. Στη Ζώνη Α2 Απολύτου Προστασίας του ορεινού όγκου επιτρέπει στη Μονή Κλειστών να προσθέσει νέα κτίσματα, υπέργεια και υπόγεια, 4.000 τ.μ.! Εννοείται ότι ούτε αυτό το μέτρο... προστασίας περιλαμβανόταν στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2003.
Στη μελέτη αυτή, οι προτάσεις της οποίας αποτυπώνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου ως σημαντικότερου βιότοπου της Αττικής, δίδεται ιδιαίτερο βάρος στον σημαντικό ρόλο της σύνδεσης του ορεινού όγκου με το περιαστικό πράσινο (σύνδεση με Αιγάλεω, Πεντέλη κ.λπ.) και το αστικό (Κηφισός ποταμός) για "την αδιάκοπη πορεία βορείων ανέμων μέσω περιοχών με πράσινο και χαμηλή δόμηση μέχρι το κέντρο της πόλης" και της αποτροπής μεταφοράς αερίων ρύπων από τη μια περιοχή στην άλλη.
ΠΛΑΓΙΟΙ
Αυξάνεται η έκταση του προστατευόμενου τμήματος, συγχρόνως όμως διάφοροι οικισμοί - σφήνες κατατρώνε τα άκρα του δρυμού...
Η έκταση που χαρίζεται για το "τεχνολογικό πάρκο" αποκόπτει την Πάρνηθα από την Πεντέλη, ενώ δίνεται άδεια στη Μονή Κλειστών για κατασκευή κτιρίου 4.000 τ.μ.!

 

Οι ασύμβατες χρήσεις που παραμένουν

Με τον νόμο... έχουν χωροθετηθεί ασύμβατες προς την προστασία του βουνού εγκαταστάσεις. Ήτοι:
- Ζώνη Ε1 πάρκο κεραιών ραδιοφωνίας-τηλεόρασης έκτασης 12.500 τ.μ. με ΚΥΑ το 2000.
- Ζώνη Ε2 ξενοδοχείο Μον Παρνές και Ξενία.
- Ζώνη Ε3 κατασκηνώσεις Τραπέζης Ελλάδος.
- Ζώνη Ε4 λατομική περιοχή Ξηρορέματος, ΚΥΑ του 1996, έκτασης 4.500 στρ.
Στη μελέτη αναφέρεται επί λέξει: "Επειδή αυτές οι χρήσεις δημιουργούν προβλήματα στα σημαντικά οικοσυστήματα του ορεινού όγκου, σκόπιμη θα ήταν η σταδιακή μείωση της δραστηριότητάς τους και η μετεγκατάστασή τους με προτεινόμενες, χρήση αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση". Έργο βαρύ που πέφτει στις πλάτες του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που συγκροτήθηκε το 2003, "πάγωσε" στη συνέχεια και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ανοιχτές πληγές

Η δόμηση έχει ζώσει την Πάρνηθα, αν και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους ορεινούς όγκους της Πεντέλης και του Υμηττού. Διαθέτει όμως μια πόλη στα σπλάχνα της και έναν οικισμό σ' επαφή με τον πυρήνα του εθνικού δρυμού, που ουδέποτε πήραν την έγκριση του υπουργείου Γεωργίας.
Η \Ιπποκράτειος Πολιτεία\ στην Αγία Τριάδα εντάχθηκε στο σχέδιο με 4.120 στρέμματα να καλύπτονται από δάσος Χαλεπίου Πεύκης, 780 στέμματα δασικής έκτασης και άλλα 1.490 δασικά και χορτολιβαδικά, σύνολο 6.510. Σε αυτά προστίθενται 1.126 που χαρακτηρίζονται αγροτικά.
Ο οικισμός των \Θρακομακεδόνων\ εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1953 και στη μελέτη του ΟΡΣΑ περιγράφεται ακόμη ως συμπαγές δάσος. Το βόρειο τμήμα μάλιστα σε υψόμετρο 700 μ. εισέρχεται σαν σφήνα στο όριο του πυρήνα του Δρυμού.

Οι ζώνες ανά χρήση

Ζώνη Α1
Περιλαμβάνει την επέκταση του σημερινού ορίου του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού προς Βορρά προκειμένου να περιλάβει τα δάση Σαλονίκης, Λοιμικού, Μήλεσι - Τσαπόχθι, το βορειοδυτικό τμήμα του τμήματος Τατοϊου και τμήμα του δάσους Βουτήματος. Η περιοχή αποτελεί την υποζώνη Α1 του πυρήνα με χαρακτηριστικά απόλυτης προστασίας επειδή αποτελεί σημαντικό βιότοπο τροφοληψίας και διαβίωσης της άγριας πανίδας. Εδώ το φυσικό περιβάλλον έχει ελάχιστα επηρεαστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες, εντός των ορίων της προβλέπονται ο χρήσεις που προτείνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης του Δρυμού, το οποίο ολοκλήρωσε το 1997 το Δασαρχείο Πάρνηθας και έμεινε στα αζήτητα. Δηλαδή περιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, επιστημονική έρευνα, διέλευση των επισκεπτών μόνο από καθορισμένες διαδρομές -μονοπάτια πεζοπορίας σε ορισμένες εποχές και με καθορισμένο τρόπ. Η αναψυχή θα είναι δυνατή μόνον σε συγκεκριμένα σημεία των παραπάνω διαδρομών.
Ζώνη Α2
Ο υπάρχων πυρήνας επεκτείνεται προς νοτιοδυτικά σύμφωνα με την πρόταση του Δασαρχείου και σχεδιάζεται ώστε να υποδέχεται δραστηριότητες αναψυχής και ικανή ανθρώπινη παρουσία. Εκτός των υπαρχόντων σημείων οργανωμένης αναψυχής προβλέπεται και η λειτουργία δύο ορειβατικών καταφυγίων, κτιρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολλαπλών και επιστημονικών ερευνών των εγκαταστάσεων του ΣΕΓΑΣ μόνο για μαθητικές εκδηλώσεις και του αναψυκτηρίου Κυκλάμινα. Στόχος όμως είναι η σταδιακή απομάκρυνση των δραστηριοτήτων αυτών από την περιοχή προκειμένου να αποκτήσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ζώνης απόλυτης προστασίας. Το πρώτο μέτρο θα είναι η οριοθέτηση του νέου πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και η ελεγχόμενη πρόσβαση σ' αυτόν με τη δημιουργία όσων εισόδων σε οδούς πρόσβασης κριθούν απαραίτητες. Το δεύτερο μέτρο είναι ο κανονισμός λειτουργίας, που θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις ώρες, τις μέρες, τις εποχές αλλά και τους χώρους επίσκεψης του κοινού.
Ζώνη Β
Η περιφερειακή ζώνη που αγκαλιάζει τον διευρυμένο πυρήνα με χαρακτήρα αναψυχής υπαίθριου αθλητισμού και υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στην οποία θα εκτονωθεί η ζήτηση που εκδηλώνεται στον πυρήνα. Επιτρέπονται έργα για την οργανωμένη αναψυχή των επισκεπτών καθώς και χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
Ζώνη Β1
Περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ του πυρήνα του εθνικού Δρυμού και των ορίων του Νομού Βοιωτίας με τμήματα των δασών της Χασιάς και του Βουτήματος και είναι από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα τοπία της Αττικής. Υπάρχουν ελάχιστες διάσπαρτες γεωργικές καλλιέργειες και χέρσα μέσα σε δάση ελάτης, πεύκης και φυλλοβόλων. Χαρακτηρίζεται υψηλής προστασίας και προτείνονται δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής. Γεωργική χρήση και σε τμήματά της ελεγχόμενη πρόσβαση.
Ζώνη Β2
Σε αυτήν προβλέπονται ενισχυμένες δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού προσδιορισμένες σε κομβικά σημεία στις εισόδους του δρυμού και του ορεινού όγκου Αγία Παρασκευή στη Χασιά, Μετόχι, Μάλιζα, και είναι περιορισμένης έκτασης.
Ζώνη Β3
Εκτείνεται στην περιοχή του κτήματος Τατοϊου ανατολικά και νότια των συγκροτημάτων μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Χαλκίδας, ενώ περιλαμβάνει και κομμάτι του δασοκτήματος Βαρυμπόμπης με χρήσεις αναψυχής, γεωργίας και υπαίθριου αθλητισμού. Το κομμάτι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεση του αστικού με το περιαστικό πράσινο παρότι είναι εγκλωβισμένο από τον οικιστικό ιστό και, πρέπει να διατηρήσει τα σημερινά χαρακτηριστικά του με την προσθήκη ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού.
Τατόι
Ζώνες Δ
Στην περιοχή του κτήματος Τατοϊου προβλέπεται η δημιουργία υπερτοπικού πόλου χρήσεων αναψυχής με αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και παραδοσιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποκλειστικά στα υπάρχοντα κτίρια, τα οποία χρειάζονται επισκευή καθώς έχουν πληγεί και από τον σεισμό του '99. Η κτισμένη επιφάνειά τους συνολικά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000 τ.μ. Επισκευή και συντήρηση χρειάζονται και οι εγκαταστάσεις, τα δίκτυα υποδομής -δρόμοι, υδραγωγεία- όπως και οι τάφοι της πρώην βασιλικής οικογένειας, τα βοηθητικά κτίσματα.
Δ1
Οριοθετείται εκατέρωθεν του δρόμου από Βαρυμπόμπη προς Άγιο Μερκούριο και σε μικρό βάθος από αυτόν προτείνεται να φιλοξενήσει χρήσεις υπαίθριας αναψυχής, υπαίθριας διημέρευσης κοινού, υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, στάθμευση Ι.Χ. Δραστηριότητες και χρήσεις εντός των υπαρχόντων κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου, π.χ. φυλάκια, κτίρια καταυλισμού στρατιωτών εφόσον αναπαλαιωθούν.
Ζώνη Δ2
Εδώ βρίσκεται το ανάκτορο και τα βοηθητικά κτίσματα που το περιβάλλουν. Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες είναι η φιλοξενία πολύ περιορισμένου αριθμού προσωπικοτήτων, η διοργάνωση διεθνών συμβουλίων, εκδηλώσεων, εκθέσεων ειδικής θεματολογίας, η χρήση μουσείου.
Ζώνη Δ3
Το συγκρότημα των βοηθητικών κτιρίων καθορίζεται ως περιοχή χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης με λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, έκθεσης ιστορίας Τατοϊου, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσείου, εγκατάστασης ιππικού ομίλου. Επίσης προτείνεται η αξιοποίηση των κτηνοτροφικών και γεωργικών εγκαταστάσεων με επιχειρηματικές δραστηριότητες προώθησης τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ερευνητικού χαρακτήρα. Η χρήση κάθε κτιρίου και οι επισκευές θα προσδιοριστούν μετά από μελέτη των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Γεωργίας μετά από γνώμη του Οργανισμού Αθήνας. Τα τμήματα τα οποία ανήκουν στις ζώνες Δ2 και Δ3 θα διαχειρίζεται ειδικός φορέας του οποίου η σύσταση προβλέπεται στο άρθρο 6 του σχεδίου Π.Δ.
Ζώνη Γ
Εντός των ορίων του ορεινού όγκου καθορίζεται, εκτός της αναψυχής, χρήση κατοικία στη Βαρυμπόμπη και τη Δροσοπηγή πριν από τον Άγιο Στέφανο ενώ εκ των υστέρων, χωρίς να το προβλέπει η μελέτη, προστέθηκαν και δυο περιοχές της Φυλής. Ελάχιστο εμβαδόν ορίζονται τα 20 στρ. και μέγιστη επιφάνεια για κατοικία τα 160 τ.μ.
Ζώνη Γ1
Στα διοικητικά όρια της κοινότητας Αφιδνών, η οποία έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης από το 1979 (οικοδομικός συνεταιρισμός "Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία"), προτείνεται για τη μείωση της αλλοίωσης του ανάγλυφου του τοπίου και την αποτροπή κοπής πεύκων η μείωση του συντελεστή δόμησης από 0,20 σε 0,15 καθώς και ο συνυπολογισμός στην επιτρεπόμενη κάλυψη (10%) όλων των κατασκευών, π.χ. πέργκολες, δεξαμενές, αντλιοστάσια, πισίνες κ.λπ.
Ζώνη Ε5
Είναι ζώνη γεωργικής γης εντός της οποίας επιτρέπεται η χωροθέτηση νεκροταφείου για την εγκατάσταση νεκροταφείου της κοινότητας Αγίου Στεφάνου.

ΑΥΓΗ 26-2-06

Επιστροφή

ΠΑΡΝΗΘΑ - ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Ο εθνικός δρυμός εμπορευματοποιείται

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την ανάπτυξη πολύπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους μοναδικούς φυσικούς πνεύμονες του Λεκανοπεδίου

Την ουσιαστική και τυπική κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, του μοναδικού αυτού φυσικού πνεύμονα της Αττικής, και την παράδοσή του - μαζί με το κτήμα Τατοΐου - στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, προβλέπει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Πρόκειται για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την ...Προστασία του Ορεινού Ογκου της Πάρνηθας και την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου», το οποίο συντάχθηκε το 2003 επί ΠΑΣΟΚ και υπογράφηκε από τον νυν υπουργό, αφού πλέον επί κυβέρνησης ΝΔ το «χτένισαν» προς το χειρότερο. Σημειώνουμε, πάντως, ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μια πρώτη γενική παρατήρηση επί του σχεδίου είναι ότι μέσα από αυτό γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί το νομοθετικό πλαίσιο απολύτου προστασίας που διέπουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ενώ τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τόσο της δόμησης σε ορισμένα τμήματά του, αλλά και πολύπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο Εθνικός Δρυμός, δηλαδή, εμπορευματοποιείται! Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσφατη τροπολογία ένα σημαντικό τμήμα δίπλα στη ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας παραδόθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να κατασκευαστεί η περιβόητη «Τεχνόπολις». Επίσης, στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδόθηκε το καζίνο της Πάρνηθας και γίνονται προσπάθειες για να επεκταθούν οι δραστηριότητές του με νέα ξενοδοχειακή μονάδα και άλλου τέτοιου τύπου τουριστικές υποδομές.

Τώρα, με το Προεδρικό αυτό Διάταγμα όλες αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες νομιμοποιούνται, ενώ προστίθενται κι άλλες. Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται, μάλιστα, ίδρυση και σχετικού Φορέα Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου, ο οποίος προφανώς θα αναλάβει το μοίρασμα της «πίτας». Παράλληλα, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, και η ίδρυση νέου ειδικού φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση ολόκληρης της έκτασης των 300.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνεται στο προεδρικό Διάταγμα...

Ριζοσπάστης 17-2-06

Επιστροφή

χωματερές της Πάρνηθας

Kονσερβοκούτια, μπάζα, ρούχα και παλιές ηλεκτρικές συσκευές δίπλα στα έλατα   Μάνος Χαραλαμπάκης
 Σαραβαλιασμένα ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες, παλιοσίδερα, ξεχαρβαλωμένα ποδήλατα, διάφορα σκουπίδια δίπλα στα έλατα: η εικόνα θυμίζει χωματερή, αλλά είναι από την καρδιά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.
Το προπονητικό κέντρο του ΣΕΓΑΣ που βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 1.048, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Οι πόρτες και τα παράθυρα των ξενώνων είναι σπασμένα και παραβιασμένα. Μόνο η πινακίδα «ξενώνες ΣΕΓΑΣ» θυμίζει τι ήταν εκεί κάποτε.
Πρόκειται για μία από τις πολλές ανοιχτές πληγές της Πάρνηθας. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που πρόσφατα υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο εντάσσονται στον δρυμό άλλα 50.000 στρέμματα, δεν πρόκειται να περάσει χωρίς προβλήματα - κατ' αρχάς αναμένονται προσφυγές από ιδιοκτήτες ακινήτων σε αμφισβητούμενες περιοχές κυρίως στις περιοχές Σαλονίκης και Λοιμικού, στα σύνορα βόρειας Πάρνηθας και Αυλώνα ενώ, παράλληλα, βρίσκει το βουνό «τραυματισμένο».
Μίνι χωματερές
Σε πολλά σημεία της Πάρνηθας κάτω από έλατα ή πεύκα έχουν δημιουργηθεί μίνι χωματερές. «Δυστυχώς αυτή την εικόνα τη βλέπουμε σε πολλές περιοχές, όπου είναι εύκολη η πρόσβαση του κόσμου. Έρχονται, τρώνε, διασκεδάζουν και αφήνουν τα σκουπίδια... Θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας επιφορτισμένος με την καθαριότητα» λέει στα «NEA» το μέλος του Ομίλου Φίλων του Δάσους και εθελοντής πυροσβέστης κ. Γιάννης Χαρμπίλας. Γυάλινα μπουκάλια - πρώτης τάξεως κίνδυνος για πρόκληση φωτιάς το καλοκαίρι - πλαστικά, κονσερβοκούτια, μπάζα ακόμα και παλιόρουχα και καλτσόν (!) μπορεί να δει κανείς ανάμεσα στα έλατα, τις ανεμώνες και τα ελάφια καθώς κάνει τον περίπατό του στο δάσος. Σε αρκετά σημεία μάλιστα υπάρχουν σκουπίδια παρατημένα εδώ και δεκαετίες...
Οι μειωμένες βροχοπτώσεις ήταν η κύρια αιτία για τις νεκρώσεις περίπου 250.000 ελάτων την τριετία 2000-2002. Όπως λένε όμως οι δασολόγοι, σ' αυτές τις περιοχές μπορεί να μην υπάρχει φυσική αναγέννηση των ελάτων, φυτρώνουν όμως πεύκα. Ωστόσο, δεκάδες είναι τα ξερά πεύκα κυρίως στους πρόποδες της Πάρνηθας αλλά και μετά το ύψος του τελεφερίκ, τα οποία έχουν προσβληθεί από βαμβακίαση. Όπως λέει ο εντομολόγος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών κ. Πάνος Πετράκης, μία από τις κύριες αιτίες για τις νεκρώσεις, «είναι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί που είχαν γίνει στα πεύκα με το έντομο marchalina hellenica». Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πευκόμελου, καθώς το έντομο εθεωρείτο χρήσιμο για την παραγωγή μελιού. Σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη αναζητούν λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες για να αποκατασταθεί το δάσος.
Εγκατάλειψη
Αναξιοποίητα και έτοιμα να καταρρεύσουν παραμένουν εδώ και χρόνια δύο κτίρια στην Πάρνηθα. Το ένα είναι το Ξενία, οι εγκαταστάσεις του οποίου τα τελευταία χρόνια λεηλατούνται συνεχώς. Όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικοί σύλλογοι, στο πρώην ξενοδοχείο επιτήδειοι έχουν αφαιρέσει από παράθυρα και έπιπλα μέχρι μάρμαρα! Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η πρώην στρατιωτική βάση στην κορυφή Αέρας. Εδώ και μια πενταετία τα οικήματα της βάσης έχουν εγκαταλειφθεί και καταρρέουν. «Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει εκπληκτική θέα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ως καταφύγιο, είτε ως ενημερωτικό κέντρο», επισημαίνουν μέλη των περιβαλλοντικών συλλόγων. http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18481&m=N57&aa=1

Επιστροφή

Διατηρητέο το «Μον Παρνές»

Απόφαση, μετά την αυτοψία από το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων     Δημητρης Pηγοπουλος

Θετική αναμένεται να είναι η εισήγηση της αρμόδιας εφορείας νεοτέρων μνημείων προς το υπουργείο Πολιτισμού στο αίτημα χαρακτηρισμού του «Mον Παρνές» ως διατηρητέου μνημείου. Tο θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερησία διάταξη του Kεντρικού Συμβουλίου Nεοτέρων Mνημείων την περασμένη εβδομάδα (21/2) αλλά η εξέτασή του αναβλήθηκε, προκειμένου τα μέλη του Συμβουλίου να προβούν σε αυτοψία του χώρου. Eνδεχόμενος χαρακτηρισμός του εμβληματικού κτιρίου του αρχιτέκτονα Παύλου Mυλωνά (1915-2005) θα υποχρεώσει την εταιρεία, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του, να επανεξετάσει το επενδυτικό της πρόγραμμα που προέβλεπε την κατεδάφιση του κτιρίου και την ανέγερση νέας μονάδας. Aπό την άλλη πλευρά, το ξενοδοχείο πέρασε τον Iανουάριο σε άλλα χέρια, καθώς η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) BC Partners προχώρησε στην απόκτηση του 51,57% της Hyatt έναντι 480 εκατ. ευρώ. Το 2003, η Ηyatt Regency είχε αποκτήσει το 34,4% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του συγκροτήματος του «Μον Παρνές», καθώς επίσης και το 100% των μετοχών της διαχειρίστριάς του εταιρείας. Hταν η Ηyatt που είχε ανακοινώσει την κατεδάφιση του «Mον Παρνές», αλλά ουδείς είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει τις προθέσεις των Bρετανών.

H εισήγηση της 1ης Eφορείας Nεοτέρων Mνημείων πιθανότατα θα προτείνει την κήρυξη μόνο του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος. Oπως είναι ήδη γνωστό, στην πορεία του χρόνου, από τον Iούνιο του 1961, όταν εγκαινιάστηκε, έως την πώλησή του στη Hyatt, υπήρξε πλήθος προσθηκών που αλλοίωσαν τη ρηξικέλευθη, μοντέρνα όψη του Παύλου Mυλωνά. Eξάλλου, σε μία μεταγενέστερη κατασκευή εντοπίστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα μετά τον σεισμό του 1999 με επίκεντρο την ίδια την Πάρνηθα. H σεισμικότητα της περιοχής είναι ένα φαινομενικά λογικό επιχείρημα στη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν την κατεδάφιση του κτιρίου. Oμως το κεντρικό κτίριο του «Mον Παρνές» επέδειξε πολύ καλή αντισεισμική συμπεριφορά· αν υπήρχε ουσιαστικό στατικό πρόβλημα το καζίνο δεν θα λειτουργούσε κανονικά όπως συμβαίνει σήμερα.

Tο «Mον Παρνές» δεν είναι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο. Eχουμε συνηθίσει να το ταυτίζουμε με τη μεταπολεμική αισιοδοξία και τις πρώτες, άγουρες φιλοδοξίες της τουριστικής Eλλάδας. όμως. Tο «Mον Παρνές» ήταν κάτι πολύ περισσότερο απ’ όλα αυτά. H ανέγερσή του συσπείρωσε κατ’ αρχάς την πνευματική πρωτοπορία της εποχής: από τον Γιάννη Tσαρούχη και τον Nίκο Xατζηκυριάκο Γκίκα έως τον Γιώργο Mαυροΐδη και τον Γιάννη Mόραλη, πλήθος καλλιτεχνών συνεισέφεραν στη διακόσμηση του νέου ξενοδοχείου. Eπιπλέον, η κατασκευή ενός κτιρίου αυτής της κλίμακας στην άκρη ενός οροπεδίου της Πάρνηθας κατέγραψε ένα άλμα της ελληνικής τεχνογνωσίας καθώς εμπεριείχε προκλήσεις που την κατατάσσουν στα τεχνικά επιτεύγματα της εποχής.

Tο ενδεχόμενο κατεδάφισης του «Mον Παρνές» είχε κινητοποιήσει τον ζωγράφο Παναγιώτη Tέτση, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Π. Mυλωνά στο «Mον Παρνές» και με επιστολή του στην «K» ευχόταν «να αποφευχθεί η ύβρις. Kαι στο τέλος τέλος γιατί; Yπάρχει απάντηση; Aυτά τα κτίρια τα έχουμε πληρώσει εμείς που όλοι φορολογούμεθα. Tο έργο ενός δημιουργού και τόσων συνεργατών μέσα σε λίγες ημέρες να το σκοτώσει η μπουλντόζα!». http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_28/02/2006__175454 (Καθημερινή 28-2-2006)

Επιστροφή

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ εντάσσεται στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας * Δημιουργούνται μουσείο, ξενώνες, συνεδριακοί χώροι και χώροι άθλησης * Ερωτήματα προκαλούν οι όροι δόμησης που αφορούν οικιστικούς θυλάκους, αλλά και ζώνες αναψυχής

Αναψυκτήρια στα ανάκτορα και στα πέριξ τριώροφα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αναψυκτήρια, χώροι άθλησης και περίπτερα περιβαλλοντικής ενημέρωσης προβλέπεται να γίνουν τα 39 βοηθητικά κτίσματα του περίφημου «βασιλικού κτήματος» στο Τατόι, ενώ τα παλιά ανάκτορα θα μετατραπούν σε μουσείο, συνεδριακούς χώρους και ξενώνες για τη φιλοξενία προσωπικοτήτων.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά -το «λουκέτο» μπήκε τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου 1967- το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προωθεί Σχέδιο Διατάγματος για την προστασία των ορεινών όγκων της Πάρνηθας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα παραπάνω μέτρα για το πρώην βασιλικό ακίνητο. Τα περισσότερα κτίρια έχουν λεηλατηθεί, ενώ οι φθορές υπολογίζονται στο 80%.
30.000 στρέμματα
Η σημαντικότερη ίσως ρύθμιση αφορά την ένταξη του μεγαλύτερου μέρους του κτήματος, που υπολογίζεται σε 30.000 στρέμματα, στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η πιο επίφοβη όμως διάταξη αναφέρεται στην προώθηση χωριστού φορέα για την αξιοποίηση του κτήματος, που γεννά υποψίες ότι ο χώρος θα γεμίσει... τραπεζοκαθίσματα. Προβλέπεται η ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, αλλά χωρίς αύξηση της δομημένης επιφάνειας.
Η συνολική έκταση των 300.000 στρεμμάτων των ορεινών όγκων της Πάρνηθας φθάνει ώς τις εκτός σχεδίου περιοχές Ασπροπύργου, Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Αυλώνα, Φυλής, Αγίου Στεφάνου, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας και Αφιδνών. Σύμφωνα με το Σχέδιο Διατάγματος που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς, αυτή χωρίζεται σε 16 διαφορετικές ζώνες. Προβλέπονται από περιοχές απόλυτης προστασίας, όπου ακόμη και ο περίπατος απαιτεί ειδική άδεια, μέχρι οικιστικοί θύλακοι, όπου μπορούν να χτιστούν κατοικίες 160 τετραγωνικών και μάλιστα τριώροφες, αφού το ύψος μαζί με τη στέγη φθάνει στα 9 μέτρα!
«Είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος της Αττικής, με σημαντικό ρόλο στο αστικό και περιαστικό πράσινο», τονίζει στις δηλώσεις του κ. Σουφλιάς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 815 είδη φυτών, 30 είδη θηλαστικών και 60 πηγές, ενώ είναι αναρίθμητα τα εκκλησάκια. Ωστόσο δεν αναφέρεται τι θα γίνει με άλλα δύο διατάγματα, για τη βορειοανατολική και τη βορειοδυτική ζώνη, που θα ολοκληρώσουν την προστασία σε ολόκληρη την Αττική.

Πυρήνας είναι ο Εθνικός Δρυμός, που έχει έκταση 38.120 στρέμματα και θα αυξηθεί με την ένταξη του πρώην βασιλικού κτήματος. Είναι ανοικτός μόνο για επιστημονική έρευνα και επιστημονικές εργασίες. Η πρόσβαση του κοινού επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες διαδρομές, που καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το σχέδιο προβλέπει διπλασιασμό του δρυμού, που θα φθάσει στα 120.000 στρέμματα. Το νέο τμήμα θα είναι απολύτου προστασίας, αλλά θα επιτρέπονται η υπαίθρια αναψυχή και η διημέρευση του κοινού. Στη χωρική αυτή ενότητα υπάρχουν δύο καταφύγια, οι εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ και ένα αναψυκτήριο. Η κίνηση των οχημάτων υπόκειται σε περιορισμούς που καθορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού.
Ερωτηματικά προκαλούν οι όροι δόμησης, που αφορούν οικιστικούς θυλάκους, αλλά και ζώνες αναψυχής. Συγκεκριμένα:
- Το ελάχιστο εμβαδόν των οικοπέδων ορίζεται στα 20 στρέμματα, όπως στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής. Δεν διευκρινίζεται αν διατηρούνται οι παρεκκλίσεις για γήπεδα που θα προϋπάρχουν του διατάγματος, οπότε ακυρώνεται σε μεγάλο μέρος η αυστηρή αυτή ρύθμιση.
- Επιτρέπεται η κατασκευή αναψυκτηρίων σε καθορισμένες ζώνες. Τα κτίσματα θα είναι μονώροφα, αφού το ύψος ορίζεται στα 3 μέτρα, ενώ η επιφάνεια φθάνει τα 120 τετραγωνικά.
9 μέτρα ύψος
- Για κατοικίες, στις ζώνες που επιτρέπονται, το ύψος φθάνει τα 7 μέτρα, και μάλιστα αυξάνεται στα 9 με την προσθήκη στέγης, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι τριώροφες. Το εμβαδόν τους φθάνει τα 160 μέτρα, έναντι 200 που επιτρέπονται κατά κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές.
- Ειδικοί όροι δόμησης προβλέπονται για ναούς και μονές. Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθενται όμως στην ίδια, ευνοϊκή κατηγορία και οι χώροι... πολιτιστικών εκδηλώσεων (!), χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Το Σχέδιο Διατάγματος ουσιαστικά διαιωνίζει το καθεστώς τής «Ιπποκράτειου Πολιτείας». Αναφέρει μόνο ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 0,15, το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου 10% και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 7 μέτρα, χωρίς να αναφέρει κάτι για σκεπή.
Διατηρείται η περιοχή τού «Μον Παρνές» χωρίς να καθορίζεται αν γίνονται δεκτά τα σχέδια του καζίνο για κατεδάφιση τμήματος του κτιρίου και κατασκευή μεγαλύτερου συγκροτήματος ξενοδοχείων. Τέλος παραμένουν οι ανακαινισμένες λόγω Ολυμπιακών Αγώνων κατασκηνώσεις της Εθνικής Τράπεζας, το πάρκο κεραιών και η λατομική ζώνη στο Ξηρόρεμα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2006

Επιστροφή

 

Nέα αναβολή για το «Mον Παρνές», σύσταση επιτροπής και αυτοψία

Δεν λέει να πάρει απόφαση το Kεντρικό Συμβούλιο Nεωτέρων Mνημείων για τον χαρακτηρισμό ή μη ως διατηρητέου μνημείου του ξενοδοχείου «Mον Παρνές». Στην προχθεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαμε εκ νέου οριστική ετυμηγορία· αντ’ αυτού αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει την υπόθεση και θα προβεί σε αυτοψία.

Yπενθυμίζουμε ότι το ίδιο θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερησία διάταξη του Kεντρικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η εξέτασή του είχε αναβληθεί. Eίναι μέχρι ενός βαθμού αναμενόμενη η αμηχανία που προκαλεί το «Mον Παρνές», έργο του αρχιτέκτονα Παύλου Mυλωνά (1915 - 2005), δεδομένης και της θετικής εισήγησης της αρμόδιας εφορείας νεωτέρων μνημείων. Aν το Συμβούλιο επιβεβαιώσει την εισήγηση, τότε η ιδιοκτήτρια εταιρεία (η «BC Partners») θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανακατασκευής του ξενοδοχειακού συγκροτήματος που πιθανότατα ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό του επενδυτικού προγράμματος. H «Ηyatt Regency», της οποίας το 51,57 % απέκτησε η «BC Partners» στις αρχές του χρόνου, είχε κοινοποιήσει τις προθέσεις της για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου, δίνοντας, ταυτόχρονα, στη δημοσιότητα και τα αρχιτεκτονικά σχέδια των νέων εγκαταστάσεων. Tο διάδοχο σχήμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, αναμένοντας, προφανώς, τις αποφάσεις του Kεντρικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της 1ης Eφορείας προτείνει την κήρυξη μόνο του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, καθώς από τον Iούνιο του 1961, όταν εγκαινιάστηκε το «Mον Παρνές», έως την πώλησή του στη «Hyatt», υπήρξε πλήθος προσθηκών που δεν παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_26/05/2006_185345

Επιστροφή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                     10 Νοεμβρίου 2006

Τατόι: Φύση και Πολιτισμός

Θεωρώντας το κτήμα του Τατοΐου έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας καθώς και τόπο ιστορικό που πρέπει να διασωθεί, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ να επισκεφθούν το Τατόι, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006. Ο κόσμος έσπευσε να παραλάβει το ειδικό έντυπο που διένειμαν εθελοντές με τις προτάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για νέες χρήσεις, οικονομικά βιώσιμες, ήπιες και φιλικές στο περιβάλλον. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του κτήματος και στα κτήρια από τον κ. Κώστα Σταματόπουλο, αντιπρόεδρο της Εταιρείας και συγγραφέα του βιβλίου: «Το χρονικό του Τατοΐου».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που

  1. επωμίσθηκε, έργω και χρήμασι, την εκπόνηση πλήρους φακέλου αποτυπώσεων και φωτογραφιών των περίπου 40 κτηρίων του Τατοΐου με σκοπό την διευκόλυνση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που
  2. υποστήριξε και επέτυχε ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων (μαζί με 20.000 στρέμματα δάσους), τέλος
  3. συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή που συνέταξε μελέτη λειτουργικού σχεδιασμού την οποία  δημοσίως παρουσίασε παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΟ,

είχε την έκπληξη, ενημερώνοντας το ΥΠΠΟ για την πρωτοβουλία της να διανείμει το φυλλάδιο της την Κυριακή 5/11/06, να προσκρούσει στην απαγόρευση οποιασδήποτε δράσης της μέσα στο κτήμα, έως ότου το ΥΠΠΟ περατώσει τα όσα προγραμματίζει για το Τατόι. Σημειωτέων ότι μέσα στα τρεισήμισι χρόνια από της στιγμής που το Τατόι περιήλθε στο δημόσιο, τα μόνα ορατά στον επισκέπτη έργα στην κτιριακή του υποδομή είναι: η τοποθέτηση προστατευτικής στέγης από ελενίτ στο ξενοδοχείο, η στήριξη της πέτρινης ράμπας στο οινοποιείο και η πρόχειρη αποκατάσταση του φυλακίου των ευζώνων στην εσωτερική πύλη του κτήματος. Όλα τα υπόλοιπα κτήρια, με εξαίρεση το ανάκτορο, καταρρέουν και συνεχίζουν να κακοποιούνται.

Στην παράνομη αυτή απαγορευτική εντολή που καταδεικνύει την αντίληψη που ορισμένες κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν για την κοινωνία των πολιτών φυσικά και δεν υπάκουσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταγγέλλοντας εγγράφως το γεγονός στον Υπουργό Πολιτισμού, περιορίστηκε στο να διανείμει το έντυπο στις εισόδους του κτήματος, προς αποφυγήν ανεπιθύμητου επεισοδίου με την αστυνομία. Δεν παύει όμως η απαράδεκτη αυτή επίδειξη αυταρχισμού να θίγει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και να καταμαρτυρεί στους κόλπους της διοίκησης ένα σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας.

Επιστροφή

 

Μπλόκο ΣτΕ στην οικοπεδοποίηση της Πάρνηθας

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων της Πάρνηθας, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να επεκτείνει τη νομοθετική προστασία του εθνικού δρυμού, που καταλαμβάνει 300.000 στρέμματα. Το Ε' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας έκρινε εκτός νόμου βασικές διατάξεις του, οι οποίες άφηναν ανοχύρωτες στην τσιμεντοποίηση μεγάλες εκτάσεις στην Πάρνηθα.
Συγκεκριμένα, οι δικαστές απαγορεύουν στη διοίκηση να βαφτίσει ζώνες κατοικίας τις περιοχές της Βαρυμπόπης και της Δροσοπηγής καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν είναι δυνατόν μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας να υπάρχουν περιοχές που προορίζονται για δόμηση, ακόμη και με χρήση μόνον κατοικίας. Οι περιοχές αυτές ξεκίνησαν ως περιοχές παραθεριστικών κατοικιών και ήδη τείνουν να αλλάξουν χαρακτήρα και να μεταβληθούν σε μόνιμης κατοικίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο 25σέλιδο πρακτικό τους. Επίσης, αξιώνουν να περιληφθεί στο καθεστώς προστασίας και έκταση 500 στρεμμάτων στις Αφίδνες (Κιούρκα), που παλαιότερα ήταν λατομείο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, και ρητά αναφέρουν ότι μέχρι τότε δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση στην έκταση αυτή με υπουργικές ή νομαρχιακές αποφάσεις.
Ακόμη απαγορεύουν:
* Στο ιστορικό κτήμα Τατοΐου να επεκταθεί, παρά μόνον να επισκευαστεί.
* Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών να εγκαταστήσει παιδικές κατασκηνώσεις μέσα στο δασόκτημα των 110 στρεμμάτων που έχει η Μονή Πετράκη στην Πάρνηθα.
* Στη Μονή Κλειστών να επεκτείνει το κτίριό της κατά 4.000 τ.μ.
* Στην Τράπεζα της Ελλάδος να επεκτείνει τις παιδικές κατασκηνώσεις της.
Παράλληλα, το ΣτΕ απαιτεί την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη δασαρχείου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που κατ' εξαίρεση επιτρέπονται στην Πάρνηθα, ενώ ζητεί να προβλεφθεί διάταξη που θα αναφέρει σαφώς ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους, παρά μόνον εκεί που επιτρέπει η αρχαιολογική νομοθεσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/11/2006

 

Επιστροφή

 

Πηγαίνω συχνά πυκνά στην Πάρνηθα το σαββατοκύριακο για περπάτημα και έχω παρατηρήσει ότι οι δασικοί δρόμοι εντός του Εθνικού Δρυμού και συγκεκριμένα από Κατσιμίδη έχουν γίνει πίστες moto-cross από διάφορους που περνάνε τις μπάρες και κάνουν το κέφι τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού δεν επιτρέπεται:

Για τους παραβάτες εφαρμόζονται οι διατάξεις των Νομοθετικών Διαταγμάτων 86/1969, 996/1971 και του Νόμου 998/1979.

 Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τι μπορώ να κάνω ;  Σε ευχαριστώ
Kostas Kalantzis MSc
Information Eng / System Design Eng
WIRELESS SYSTEMS & TECHNOLOGIES DEPT
INTRACOM S.A.
email : kalk@intracom.gr
URL : www.intracom.gr

 

Επιστροφή

 

ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ - Το πληρώσαμε 13.200.000 ευρώ, γιατι δεν το χαιρόμαστε;

Tης ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ
Ενα μοναδικό αμάλγαμα Φύσης, πολιτισμού και ιστορίας βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Παρ' όλα, αυτά το Τατόι παραμένει σχεδόν άγνωστο στους κατοίκους της πρωτεύουσας και παντελώς αναξιοποίητο από την πολιτεία.

Eίναι απίστευτο πόσες ομορφιές και πόσα μυστικά μπορεί να κρύβονται στα 42.000 στρέμματα του Τατοΐου. Eνα φυσικό τοπίο με οργιώδη βλάστηση και πλούσια πανίδα, βασιλικά ανάκτορα μοναδικής αρχιτεκτονικής, εργατόσπιτα και βοηθητικά κτίρια, πέτρινες εκκλησίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, μηχανήματα και τεχνολογίες των προηγούμενων αιώνων. Το ΟΙΚΟ βρέθηκε εκεί με ξεναγό την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν επιβάλλεται στη Φύση

Εδώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι η κυριαρχία της Φύσης πάνω στο δομημένο περιβάλλον. Δεν θα βρούμε τα τεράστια επιβλητικά ανάκτορα που έχουμε επισκεφθεί στην Ευρώπη, ούτε τοπία δαμασμένα από την κηπουρική τέχνη ώστε να εξυμνούν την μεγαλοπρέπεια του εκάστοτε άρχοντα. Το Τατόι δεν φτιάχτηκε ποτέ με αυτή τη λογική. Αντίθετα, η έπαυλις κρύβεται πίσω από ψηλά δέντρα και ο οικισμός όπου έμενε και εργαζόταν το προσωπικό θυμίζει παραδοσιακό ελληνικό χωριό που δεν επιβάλλεται στην Φύση αλλά αντίθετα υποτάσσεται στα δικά της τερτίπια.

Αυτά προς μεγάλη απογοήτευση του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που σχεδίαζε να φτιάξει μιαν επιβλητική βασιλική πολιτεία ανάλογη των ευρωπαϊκών. Να σημειωθεί ότι με την παρότρυνση του Τσίλερ αγοράστηκε το κτήμα από τον τότε βασιλιά, Γεώργιο Α΄ ενώ τα αρχικά μεγαλεπήβολα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα φυλάσσονται σήμερα στην εθνική πινακοθήκη και στο εθνικό ιστορικό μουσείο, στην Παλιά Βουλή. Το μοναδικό κτίριο που έχτισε τελικά ο Τσίλερ ήταν το πρώτο παλάτι της βασιλικής οικογένειας, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πια γιατί κάηκε στην πυρκαγιά του 1916.

Ενα αληθινό δάσος

Η προτεραιότητα λοιπόν δόθηκε στο φυσικό περιβάλλον την φροντίδα του οποίου μοιράστηκαν τέσσερις διευθυντές του κτήματος στα 100 χρόνια λειτουργίας του. Ο πρώτος ήταν ο Δανός δασολόγος Λουδοβίκος Μύντερ που εργάστηκε στο κτήμα από το 1873 μέχρι το 1892 και προς τιμήν του δεν προσπάθησε να αλλάξει το τοπίο σύμφωνα με τα βορειοευρωπαΐκά πρότυπα, αλλά να αναδείξει την τοπική χλωρίδα. Οι δενδροφυτεύσεις και οι επεμβάσεις που έγιναν τότε στιγμάτισαν για πάντα τη φυσιογνωμία του κτήματος.

Δημιουργήθηκαν εκτάσεις όπου άλλοτε κυριαρχούν τα πανύψηλα δέντρα και άλλοτε εμφανίζονται μικρά και μεγαλύτερα ξέφωτα - εκτάσεις χορταριασμένης γης χωρίς φυτά και δέντρα κατάλληλες για παιχνίδι και εξοχικές συνευρέσεις. Η διασπορά αυτών των τύπων βλάστησης στους λόφους και στις ρεματιές έγινε έτσι ώστε να υπάρχει συχνή εναλλαγή τοπίων, αλλά να φαίνεται και η θέα της Αθήνας και του Σαρωνικού. Μέχρι πρότινος υπήρχαν και δύο δεξαμενές νερού με νούφαρα αλλά πλέον έχουν καταστραφεί και αδειάσει.

Το είδος των δέντρων που κυριαρχεί στο δάσος του Τατοΐου είναι η χαλεπή πεύκη, ενώ υπάρχουν μεγάλες συστάδες από έλατα. Διάσπαρτα στο δάσος, αλλά κυρίως κοντά στα κτίσματα θα βρείτε πολλά πλατάνια, οξιές, κυπαρίσσια, υδροχαρείς δρυς, μερικούς λιβανέζικους κέδρους, περιτριγυρισμένα από κουμαριές, χαρουπιές, πικροδάφνες και άλλα θαμνώδη. Οταν φύγεις από τον οικισμό και χαθείς στους λόφους η βλάστηση είναι τόσο οργιώδης που τα αναρριχητικά φυτά σκαρφαλώνουν στους χονδρούς κορμούς των δέντρων. Ενα αληθινό δάσος, δηλαδή, στο οποίο αν είσαι τυχερός μπορεί να δεις ελάφια, ασβούς, λαγούς, πέρδικες και πολλά από τα προστατευόμενα είδη της Πάρνηθας - εδώ απαγορεύεται το κυνήγι.

Οδικό δίκτυο του 19ου αιώνα

«Το χαρακτηριστικό του δάσους είναι πως έχει ώριμες συστάδες -δέντρα μεγάλης ηλικίας που έχουμε χάσει σε πολλές περιπτώσεις- και πολύ ομαλά εδάφη», λέει ο δασάρχης της Πάρνηθας, κος Αμοριαννιώτης.

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν και οι εκδρομείς που μιλούν με ενθουσιασμό για τους καλούς δρόμους περιπάτου στους οποίους είναι δυνατόν να προχωράς ώρα ανάμεσα σε επικλινή -άλλοτε ανηφορικά και άλλοτε κατηφορικά εδάφη- χωρίς να κουράζεσαι. Αυτό όμως δεν έχει γίνει τυχαία. Παράλληλα με τη διαχείριση του τοπίου, ο φωτισμένος διευθυντής Μύντερ κατασκεύασε έργα αντιστήριξης, πέτρινα γεφύρια, έκανε επιχωματώσεις όπου χρειάστηκε και έφτιαξε ξερολιθιές για να κρατήσει τα εδάφη.

Το μεγάλο μυστικό του οδικού δικτύου όμως δεν το έχουμε αποκαλύψει ακόμα. Τα εξήντα -από τα 200 συνολικά- χιλιόμετρα δρόμων του κτήματος «έχουν χαραχθεί το 1872 - 73 από τον πρώτο διευθυντή», μας λέει ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, που έχει ερευνήσει την ιστορία του κτήματος και έχει εκδώσει ένα δίτομο έργο με τίτλο «Το χρονικό του Τατοΐου». Πρόκειται, λοιπόν, για το μοναδικό εν λειτουργία οδικό δίκτυο που έχει σωθεί αυτούσιο από τον 19ο αιώνα! Εν ολίγοις αποτελεί μια μοναδική κληρονομιά, ένα ανοιχτό μουσείο οδοποιίας και περιπάτου. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα που να ενημερώνει τους περιηγητές για την ιστορία του δρόμου στον οποίο βαδίζουν! Ούτε καν στοιχειώδης σήμανση για να τους βοηθήσει να βγουν από αυτό το δαιδαλώδες οδικό δίκτυο!

Τα μουσεία που ΔΕΝ έχουμε

Το δομημένο περιβάλλον του Τατοΐου προκαλεί έκπληξη και απορία. Σαράντα θαυμάσια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανάμεσα στο 1873 - 74 και το 1954 - 55 μένουν σχεδόν εγκαταλελειμμένα!

Η βασιλική έπαυλη είναι το πιο γνωστό και φωτογραφημένο αλλά η μικρή «πολιτεία» του Τατοΐου έχει να επιδείξει και άλλα μεγάλης ιστορικής σημασίας όπως το μοναδικό σωζόμενο ελληνικό βουτυροκομείο και το πρώτο οινοποιείο που φτιάχτηκε στη χώρα. Και τα δύο βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, αν και η πατίνα του χρόνου έχει πάντα τη δική της γοητεία.

Η ψηλή, επικλινής στέγη στο βουτυροκομείο είναι αμφίβολο αν θα αντέξει ένα ακόμα χιόνι. Σε περίπτωση πτώσης θα χαθούν τα υπέροχα «αιωνόβια» κεραμίδια που έχουν μείνει σε πολύ λίγα κτίρια. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το οινοποιείο με τους τοίχους έτοιμους να καταρρεύσουν και μαζί τους να καταστραφούν μηχανήματα με τα οποία δούλευαν το σταφύλι τον 19ο αιώνα. Σήμερα σκουριάζουν.

Γιατί όμως; Ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες γάλακτος και κρασιού θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά, ώστε να δημιουργηθούν δύο πρωτότυπα μουσεία τεχνολογίας που όμοιά τους δεν θα υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα. Σήμερα, πάντως, έχουν αφεθεί στα «αμείλικτα» χάδια του χρόνου, όπως και τα 3 εργατόσπιτα και το σπίτι του αρχικηπουρού που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα κατοικιών του 19ου αιώνα.

Ανάμεσα στα γκρεμισμένα κτίρια βλέπεις και κάποια από τα παλιά αυτοκίνητα της συλλογής των Βασιλιάδων. Ο Κώστας Σταματόπουλος είχε την τύχη να μπει σε κτίρια που είναι απαγορευμένα για το κοινό για την έρευνά του. Εκεί υπάρχουν κι άλλα συλλεκτικά αυτοκίνητα, βασιλικές άμαξες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, αλλά και εργαλεία από το κτήμα.

Δεν θα μπορούσαν αυτά να αποτελέσουν έναν πόλο έλξης ανθρώπων που θα ήθελαν να συνδυάσουν τη βόλτα στη Φύση με πολιτιστικές δραστηριότητες;

Οι Γερμανοί στην Κατοχή το σεβάστηκαν, εμείς το εγκαταλείψαμε.

Αντίθετα από τη σημερινή αδιαφορία, στην πρώτη αβασίλευτη δημοκρατία (1924-1935), οι κυβερνήσεις αξιοποιούν το Τατόι. Κανένας υπάλληλος δεν απολύεται, το ανάκτορο μετατρέπεται σε θερινή κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάποια κτίρια ενοικιάζονται και άλλα μετατρέπονται σε ορφανοτροφείο για παιδιά από τη Μικρά Ασία. Ακόμα και οι Γερμανοί στην Κατοχή σεβάστηκαν το χώρο. Η παρακμή ξεκίνησε στη χούντα, αλλά το μεγάλο πλιάτσικο έγινε τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό οφείλεται η διασπορά των μαρμάρινων αντικειμένων σε διάφορα σημεία του κτήματος. Σήμερα παρ' ότι έχουμε πληρώσει 4,6 δισ. δρχ. (13,2 εκατ. ευρώ) για να περιέλθει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, τώρα αρχίσαμε να συζητάμε την αξιοποίησή του, με το ΥΠΕΧΩΔΕ να το βλέπει σαν φιλέτο και το ΣτΕ να κρίνει παράνομες βασικές διατάξεις του Π.Δ.

ΟΙΚΟ της Καθημερινής 04-12-06

 

Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ-Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ: «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ  ΤΟΥ  ΤΑΤΟΪΟΥ»

Το Σάββατο  3.2.2007  και ώρα  10.00πμ οι συνεργάτες και φίλοι του περιοδικού «Οικοτοπία» θα έχουμε ραντεβού  στην είσοδο του αεροδρομίου Τατοϊου, από όπου και θα μεταβούμε στο χώρο των ανακτόρων Τατοϊου και στη συνέχεια στην πηγή «Κιθάρα».

Στόχος μας θα είναι η γνωριμία με τους οικολογικούς  θησαυρούς του Τατοϊου, που παραμένουν άγνωστοι και αζήτητοι από την ευρύτερη κοινωνία....

Πληροφορίες :

Γ.Σχίζας      6944 805 739

Γ.Σακιώτης 6977 712 420

 

Επιστροφή

 

ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ- Το κτήμα Τατοΐου στο λαό

Συγκέντρωση - συναυλία, την Κυριακή 3/6, στις 11 π.μ., στην κεντρική είσοδο του Τατοΐου

Τον ορατό κίνδυνο, η οικονομική ολιγαρχία του τόπου να βάλει στο χέρι το κτήμα Τατοΐου, έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την Αττική, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ και καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση - συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 3/6, στις 11 π.μ. στην κεντρική είσοδο του Τατοΐου, διατρανώνοντας: ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ».

Στην ανακοίνωση των δύο ΚΟ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται: «Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής με 42 χιλ. στρέμματα, (μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας) παρότι τα χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός με 120 χρόνια μοναρχίας και 4,5 δισ. δρχ. στον Γλίξμπουργκ, εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, διευκολύνουν την ολιγαρχία του τόπου να βάλει στο χέρι ένα από τα ελάχιστα δάση της Αττικής, έναν τεράστιο χώρο σημαντικού φυσικού κάλλους, ανάσα ζωής για το Λεκανοπέδιο».

«Ηδη - τονίζεται στην ανακοίνωση - υπάρχουν σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, από ιδιωτικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιεύματα στον Τύπο που δηλώνουν τις προθέσεις της ολιγαρχίας για την εκμετάλλευση του Τατοΐου.

Ο,τι απέμεινε από ελεύθερους χώρους επιχειρούν να το παραχωρήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

«Το ΚΚΕ παλεύει:

Να αποτραπούν τα σχέδια για κάθε επιχειρηματική δράση από ιδιώτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απορρίπτει κάθε σκέψη και ιδέα που οδηγεί στην ανταποδοτικότητα.

Από χώρος τσιμέντου και ιδιωτικής εκμετάλλευσης που τον προορίζει η κυβέρνηση και τον διεκδικεί η ολιγαρχία, να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου.

Να είναι δημόσια λαϊκή περιουσία, ενταγμένη στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να σχεδιαστεί και να αναμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη νεολαία και το λαό της Αττικής.

Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των χώρων και η λειτουργία του να είναι δωρεάν.

Οι χώροι του να αξιοποιηθούν για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα υπάρχοντα κτίρια να συντηρηθούν και να διατηρηθούν ως αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες

Το ΚΚΕ σε καλεί να καταδικάσεις με τον αγώνα και την ψήφο σου τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συμπλέουν και σε αυτό το ζήτημα, αφού είναι υπεύθυνοι για το ότι παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο το κτήμα Τατοΐου, παρότι το πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

Η πολιτική τους είναι η ίδια, απλά αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Και τα δύο κόμματα σχεδιάζουν και δουλεύουν για την πλουτοκρατία.

Μην περιμένεις να αλλάξουν. Καταψήφισε και τους δύο.

Οσο πιο αδύναμοι γίνουν τόσο πιο δυνατός θα είσαι εσύ.

Προσπέρασε το Συνασπισμό. Είναι αναξιόπιστος, γιατί απ' τη μια μεριά θέλει να παρουσιάζεται κόμμα της οικολογίας και από την άλλη εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα οποία οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του Τατοΐου.

Με ταξικό κριτήριο και εμπιστοσύνη στη δύναμή σου ψήφισε ΚΚΕ, για ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί τα δικαιώματά σου, θα αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Κάνε το βήμα, ενίσχυσε τώρα το δρόμο της ανυπακοής, της λαϊκής αντεπίθεσης, ΨΗΦΙΣΕ ΚΚΕ».

Ριζοσπάστης 31-5-07

 

Επιστροφή

 

Με την πολύ γενική εξάλλου και αόριστη διατύπωση ότι η πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμό, απάντησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης και στην ερώτηση του βουλευτού του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκου, αν θα «μπουν» ιδιώτες -άρα και εισιτήριο- στις εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση προεδρικό διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, στα όρια του οποίου περιλαμβάνεται και το Τατόι. Προβλέπεται όπως είπε να λειτουργήσει ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, αφού χωριστεί σε πέντε ζώνες- ενότητες.

Η πρώτη που αφορά την ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή του κτήματος δυτικά της οδού Βαρυμπόμπης - Αγίου Μερκουρίου θα είναι απολύτως προστατευόμενη με δυνατότητα πρόσβασης μόνον για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Η δεύτερη ενότητα ανατολικά και νότια των κτιριακών συγκροτημάτων μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Χαλκίδας θα περιλαμβάνει ελαφρές χρήσεις αναψυχής και υπαίθριου αθλητισμού και θα είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση μικρού αναψυκτηρίου με τη χρησιμοποίηση αποκλειστικά των υφισταμένων κτιρίων του κτήματος. Χώροι αναψυχής θα είναι στην τρίτη ενότητα εκατέρωθεν της οδού Βαρυμπόμπης, χώροι αναψυχής, αθλητισμού και εκθέσεων στην τέταρτη ενότητα γύρω από τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και χρήσεις αθλητισμού και αναψυχής στην τελευταία ενότητα στους βοηθητικούς χώρους του συγκροτήματος. Ο ερωτών βουλευτής διατήρησε τις επιφυλάξεις του, υπογραμμίζοντας ότι υποσχέσεις για μητροπολιτικό πάρκο δίνονταν και για το Ελληνικό. Καθημερινή 8-6-07

 

Επιστροφή

 

Επισκέψιμο σε μια πενταετία το Τατόι

Επισκέψιμος σε μία πενταετία θα είναι ο ιστορικός χώρος του Τατοΐου, προέβλεψε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού στο άλλοτε θερινό ανάκτορο. Εκεί διενεργούνται και οι εργασίες που αφορούν την καταγραφή και τη συντήρηση έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων.

Ο κ. Βουλγαράκης πρότεινε να συσταθεί Οργανισμός Διαχείρισης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Γεωργίας και Πολιτισμού, ο οποίος θα διαχειρίζεται όλους τους τομείς που αφορούν το κτήμα. Υπενθυμίζεται ότι το Τατόι έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικός χώρος».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για την καταγραφή και τη συντήρηση των αντικειμένων που βρίσκονται στοιβαγμένα μέσα στα ανάκτορα και τους στάβλους, αρκετά από τα οποία χρειάζονται άμεση συντήρηση, εξαιτίας των κακών κλιματολογικών συνθηκών και της υγρασίας.

Μέχρι να αδειάσουν οι χώροι από τα αντικείμενα, τα ανάκτορα θα παραμείνουν κλειστά. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 900 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ζωγραφικοί πίνακες του Γύζη και του Βολανάκη που θεωρούνταν χαμένοι. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι είναι η πρώτη συστηματική, επιστημονική καταγραφή των αντικειμένων της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Επίσης, ομάδα συντηρητών και αρχαιολόγων βρίσκεται στον χώρο των ανακτόρων και επιχειρούν σωστικές επεμβάσεις σε έργα τέχνης και αρχαία αντικείμενα.

Τις 201 φτάνουν οι αρχαιότητες που εντοπίστηκαν και συντηρήθηκαν μαζί με τις θρησκευτικές εικόνες. Ανάμεσά τους κλασικές υδρίες, πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες, κυπριακές και τέσσερα χάλκινα κράνη.

Ο Γ.Βουλγαράκης δήλωσε ότι το υπουργείο θα συστήσει άμεσα γραφείο που θα αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη μελέτη και συντήρηση έργων τέχνης σε μνημεία μείζονος σημασίας. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=809230&lngDtrID=253

 

Επιστροφή