Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Παπάγου-Χολαργός

Άλλες συνδέσεις: Γουδή

Το Μεγάλο Πάρκο

Έχει έκταση 76 στρέμματα. Ο Δήμος Παπάγου επιχειρεί να τροποποιήσει το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο για να φτιάξει ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες 520 θέσεων, κερκίδες 1000 θέσεων, γραφεία και αποδυτήρια γύρω από το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου, να αυξήσει τις θέσεις του υπάρχοντος θεάτρου από 500 σε 1650, να κατασκευάσει ένα νέο θέατρο 300 θέσεων και να προσθέσει γραφεία και βοηθητικούς χώρους στο υπάρχον γήπεδο τένις. (Ελευθεροτυπία, 10-2-2000)

Περιστοιχίζεται από τις οδούς Κορυτσάς, Παπάγου και Πεντέλης. Το αναψυκτήριο, 150 τ.μ. μέσα σε πυκνό πευκοδάσος ήδη κατασκευάζεται. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11 υπέρ, 5 κατά) το Άλσος Παπάγου επιχειρείται να αλλάξει χρήση και από χώρος υψηλής βλάστησης γίνεται "πράσινο πλαίσιο" για λογής δραστηριότητες. Η αντίληψη αξιοποίησης είναι της 10ετίας 60 και 70 και σήμερα, αντίθετα, ακολουθείται η εμφύτευση παραδείσων και άγριας βλάστησης εν μέσω αστικών περιοχών. (Καθημερινή 27-2-2000)

Το Σ.τ.Ε. δεν δέχτηκε την προσφυγή των κατοίκων ότι το Πάρκο είναι κοινόχρηστος χώρος και έχει δασικό χαρακτήρα και δικαίωσε το Δήμο. Με απόφασή του (Σ.τ.Ε. Δ' Τμ. 61/2000) δέχτηκε ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του 1953 το Πάρκο δεν αποτελεί δασική έκταση αφού παρείχετο η ευχέρεια ανέγερσης εμπορικών καταστημάτων. Έτσι δεν ακυρώνεται η άδεια της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθήνας για την κατασκευή αναψυκτηρίου από το Δήμο και Πράξη για την κοπή 11 δέντρων μέσα στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων (Καθημερινή 14-1-2001).

Επιστροφή στην αρχή

 

«Δεν αναδασώνουν τα καμένα στο Χολαργό»

«Η περιοχή που κάηκε στις 25 Αυγούστου στον Χολαργό και στου Παπάγου ακόμα δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα», τόνισε σε χθεσινή συνάντηση στο δημαρχείο Χολαργού ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, εκπρόσωπος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού (εκπροσωπεί 26 τοπικούς φορείς από 10 δήμους της ΝΑ Αττικής όμορους στον Υμηττό).

Οπως υποστήριξε, «έχουμε πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να μην κηρυχτούν αναδασωτέα τμήματα της καμένης περιοχής». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «στη χώρα μας μόλις το 10% των εκτάσεων που καίγονται αναδασώνονται».
Στη χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτών Χολαργού και της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι ομιλητές δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν να χτιστεί ούτε μια πιθαμή στην καμένη περιοχή, η οποία κινδυνεύει από την Εκκλησία, ιδιώτες και οικοδομικούς συναιτερισμούς.
Οι ομιλητές επισήμαναν ότι αν και ο Υμηττός είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για όλο το λεκανοπέδιο και μεγάλο μέρος του είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δόμηση, αφού είναι ασαφής και δασοκτόνος. Ετσι, υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση, δασολόγιο, όπως και δασαρχείο Υμηττού. «Επειδή η διάσωση του Υμηττού είναι για μας θέμα μείζονος σημασίας, θα συνεχίσουμε με δράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις», είπε στην «Ε» η Χαρά Καφαντάρη εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτών Χολαργού.
Τα αιτήματά τους θα τα υποβάλουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Χολαργού την Πέμπτη 18/10 στις 6 μ.μ., ενώ την Τετάρτη 17/10 στις 6 μ.μ. το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών διοργανώνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Καραγεώργη Σερβίας 4 και Σταδίου) ημερίδα με θέμα «Πάρνηθα - Υμηττός - Πεντέλη - Ποικίλο Ορος: Τα βουνά της Αττικής εκπέμπουν SOS - δράσεις για τη σωτηρία τους, κοινωνικός έλεγχος».   Ναυ.Καρ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

Ενας ελεύθερος χώρος λιγότερος

Ενας εργολάβος μετράει τους ελεύθερους χώρους. Βρέθηκε στο λόφο Τσακού στο Χολαργό ένα στρέμμα. Δεσμευμένο από το δήμο εδώ και 22 χρόνια. Οσα και τα χρόνια που οι ιδιοκτήτες του έχουν να δουν αποζημιώσεις. Τελικά δεν θα πάρουν μία, θα πάρουν όμως πίσω τη γη τους. Ενας ελεύθερος χώρος λιγότερος και αρκετοί ανήσυχοι δημότες που εγείρουν αντιδράσεις για το επερχόμενο τσιμέντωμα μιας κοινόχρηστα χαρακτηρισμένης έκτασης.

Ενταγμένη στο σχέδιο πόλης η εν λόγω έκταση και χαρακτηρισμένη απαραίτητη κοινωφελής για δημιουργία Δημοτικού Πολιτιστικού Περιπτέρου, αποδεσμεύτηκε από το Δήμο Χολαργού στις 24/7. «Δεν είναι παρά η αρχή των εξελίξεων», αναφέρει η Επιτροπή Κατοίκων Χολαργού που ήδη μαζεύει υπογραφές. «Ο Χολαργός έχει επτά διαθέσιμα οικόπεδα -όλα χαρακτηρισμένα και ενταγμένα στο ισχύον σχέδιο πόλης. Προβλέπουμε ότι με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμιά ενημέρωση θα πάρουν το δρόμο για την αποδέσμευση και την αξιοποίησή τους από τις μπουλντόζες των εργολάβων».
Είκοσι δύο χρόνια η έκταση καθόταν ανενόχλητη. Ωστόσο υπάρχει και το ζήτημα των ιδιοκτητών, των απογόνων τους δηλαδή, καθότι 22 χρόνια είναι πολλά. «Ο δήμος όφειλε να τους έχει πληρώσει για να το αποκτήσει και ήταν χρέος του να το έχει αγοράσει. Δεν έχουν άδικο οι ιδιοκτήτες. Δεν μπορεί ο δήμος να το έχει δεσμευμένο για 22 χρόνια και μόλις αποφασίζει ότι ούτε ελεύθεροι χώροι χρειάζονται ούτε χώροι πολιτισμού στη συνέχεια να το αποδεσμεύει αλλάζοντάς του χαρακτήρα», λένε Χολαργιώτες από την επιτροπή. Αυτό που απαιτούν είναι να παραμείνει ο χαρακτηρισμός και να ληφθούν μέτρα για την άμεση απόκτηση του οικοπέδου από το δήμο.   Α.Κ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/200
7

Επιστροφή στην αρχή

Το δάσος Παπάγου

Ο κ. Κ. Ζαφειράτος, καθηγητής ΕΚΠΑ, μέλος της Ελληνικής Προστασίας της Φύσεως, γράφει για το καμένο δάσος του Παπάγου: «Μέσα στο καμένο δάσος του Παπάγου έμεινε ανέπαφος (είναι λίγο περίεργο αυτό), ως όαση στην έρημο, ο όμιλος αντισφαιρίσεως Παπάγου, δηλαδή το τένις κλαμπ. Πριν από λίγες μέρες λοιπόν είδαμε μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα να μπαζώνουν έξω από το βορειοανατολικό τμήμα του τένις κλαμπ και να επιστρώνουν με τα κατάλληλα μηχανήματα χώματα στην καμένη γη. Ακόμη να τοποθετούνται συρματοπλέγματα για τις νέες οριοθετήσεις του κλαμπ. Βεβαίως ως μέθοδος είναι γνωστή, αφού αυτό συμβαίνει επί σειρά ετών, ούτως ώστε το κλαμπ να καταλαμβάνει σήμερα την τριπλάσια ή περισσότερη έκταση της αρχικής, νόμιμης (;) ή μη. Μας λέει, λοιπόν, το υπουργείο ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία σχετικά με την αναδάσωση του Υμηττού. Εμείς ξέρουμε ότι οι νόμοι δεν αναστέλλουν τις παρανομίες, αλλά επιβάλλουν κάποια πρόστιμα στους παρανομούντες δυστυχώς. Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο κ. δήμαρχος Παπάγου πραγματοποίησε αναδάσωση στην καμένη γη, γύρω από τις κατοικημένες περιοχές του δήμου μας, αλλά δεν ανέβηκε λίγο στο λοφάκι όπου βρίσκεται το τένις κλαμπ, ώστε να δει τι γίνεται εκεί. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν είχε αρμοδιότητα αλλά και αν είχε, γνωρίζω ότι αν και στρατιωτικός δεν είναι καταδρομέας, αλλά ένας καλός ναύαρχος.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι στον Δήμο του Παπάγου γίνονται και τα δύο μαζί, και αναδάσωση και ανοικοδόμηση».

NEA 12-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

Στου Παπάγου, στη Λεωφόρο Κύπρου κοντά στη Μεσογείων, σε περιοχή που βρίσκεται εντός της Β ζώνης προστασίας Υμηττού, υπάρχουν (στο ρεύμα ανόδου της Λ. Κύπρου) δυο άλση, Ελύτη και Σεφέρη, που ξεκινούν από τη Λ. Μεσογείων και φτάνουν ως το Δημοτικό Σχολείο Παπάγου.
Στην περιοχή αυτή υπάρχουν (πιθανώς παρανόμως?) κτίσματα και δραστηριότητες, όπως το πρώην Αναμορφωτήριο Θηλέων, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου. Εν πάσει
περιπτώσει, οι υπάρχουσες δραστηριότητες (αν και ανεπιθύμητες) είναι παγιωμένες και μάλλον ήπιες. Τα άλση δεν κινδυνεύουν από τις υπάρχουσες χρήσεις.
Όμως τα τελευταία 5-6 χρόνια τα άλση υφίστανται συνεχή και συντονισμένη επίθεση από τον ίδιο το Δήμο Παπάγου. Συγκεκριμένα
α) έχουν κατασκευαστεί εντός του άλσους δυο γήπεδα 5χ5 μαζί με "αναψυκτήριο"
β) έχει κατασκευαστεί, και συνεχίζει να λειτουργεί ενώ εκκρεμεί μήνυση του δασαρχείου, εργοτάξιο και σταθμός αυτοκινήτων καθαριότητας και
γ) ο Δήμος έχει ξεκινήσει ενέργειες για κατασκευή υπόγειου πάρκιγνκ στο χώρο του σημερινού γηπέδου και παρακείμενους χώρους. Για την κατασκευή αυτή θα
απαιτηθεί η αλλαγή χρήσης γης (παράκαμψη του ΠΔ για τη Β' ζώνη προστασίας Υμηττού) καθώς και κοπή μεγάλων, παλαιών δένδρων.

Σϋμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ για γνωμοδότηση πριν την έκδοσή του....
(επιπλέον, τα φυτά έχουν λίγο πολύ αφεθεί στην τύχη τους. Η βαμβακίαση σκότωσε πολλά πεύκα, και φυσικά ούτε λόγος για αναδάσωση).
Τι μπορούμε να κάνουμε; Πριν εναμιση χρόνο μαζέψαμε υπογραφές των περιοίκων, και κάναμε μια φασαρία για το θέμα. Μεσολάβησαν οι εκλογές, ο Δήμαρχος
δυστυχώς επανεξελέγη και συνεχίζει ακάθεκτος.
Μια μικρή ομάδα ανθρώπων ενδιαφερόμαστε να αφιερώσουμε χρόνο να πιέσουμε για το θέμα, αλλά θα θέλαμε αν είναι δυνατόν να έρθουμε σε επαφή με άλλες
ομάδες, πιο οργανωμένες ίσως, και να δώσουμε επίσης δημοσιότητα στο θέμα αυτό

επικοινωνία: savethetrees.papagou@gmail.com

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 25-3-08)

Επιστροφή στην αρχή

Τένις κλαμπ μέσα στο δάσος Υμηττού- Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες του Δήμου Παπάγου

Tης Ιωαννας Φωτιαδη

Η αγάπη του Δήμου Παπάγου για τα ευγενή αθλήματα δεν κρύβεται, αλλά μαζί με αυτό δεν κρύβεται και η αδιαφορία για τον πολύπαθο Υμηττό.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο παραχωρεί από το 1995 «προσωρινές» άδειες λειτουργίας στον «Αθλητικό Ομιλο Αντισφαίρισης Παπάγου», που φιλοξενείται σε 17 στρέμματα ιδιοκτησίας του ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών) σε σημείο της Β΄ Ζώνης Προστασίας Υμηττού, εκεί που σύμφωνα με τη νομοθεσία ανάλογες δραστηριότητες απαγορεύονται.

«Ο αθλητικός όμιλος λειτουργεί κυριολεκτικά μέσα στο δάσος χωρίς ωστόσο ποτέ να έχει προσκομίσει άδεια από την Πολεοδομία ή το Δασαρχείο» καταγγέλλει στην «Κ» η δημοτική σύμβουλος Παπάγου, κ. Χριστίνα Πολυκαλά, συμπληρώνοντας: «Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο για το πότε θα μας προσκομίσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, λαμβάνω εδώ και χρόνια αόριστες απαντήσεις». Πρόκειται για μια λέσχη «πριβέ», στην οποία –όπως η ταμπέλα στην είσοδο εξηγεί– «η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα μέλη», σε πολίτες δηλαδή που δεν είναι απαραίτητα δημότες Παπάγου, αλλά πληρώνουν ετήσια συνδρομή προκειμένου να γίνουν μέλη.

«Η νομοθεσία προβλέπει ότι στη Β΄ Ζώνη Προστασίας επιτρέπεται να χτίζονται κοινωφελή και κοινόχρηστα ιδρύματα, η επιφάνεια των οποίων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 τ.μ.» εξηγεί ο κ. Μάκης Βραχιολίδης, εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Ανεξάρτητος Παρατηρητής» και «το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

«Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρόλο που οι δημότες Παπάγου δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του “κλαμπ”, χρεώνονται πολλά από τα έξοδά του, όπως για παράδειγμα τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος», υπογραμμίζει ο κ. Βραχιολίδης. Δεν είναι τόσο η κοινωνική αδικία που έχει εξοργίσει πολλούς δημότες της περιοχής, όσο το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και οι χώροι του αναψυκτηρίου και του εστιατορίου, που συνιστούν βαριά χρήση δασικής έκτασης.

«Το 1999 υποβλήθηκαν μηνύσεις περί παράνομης λειτουργίας ρεστοράν», λέει στην «Κ» η κ. Πολυκαλά. «Τότε η Αστυνομία ενημέρωσε τον δήμο με σχετικά έγγραφα, ο οποίος όμως δεν έδωσε καμία σημασία. Μάλιστα λίγο αργότερα αδειοδότησε ο ίδιος “προσωρινά” το εστιατόριο», επισημαίνει η ίδια.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Υμηττό, τον Αύγουστο του 2007, η οποία έκαψε 900 στρέμματα δάσους στο τμήμα του Παπάγου και τέσσερα σπίτια –ο συγκεκριμένος δήμος ανακηρύχθηκε πυρόπληκτος– οι χώροι του Tennis Club… πήραν «τα πάνω τους». Οχι μόνο δηλαδή ανακατασκευάστηκαν οι καμένες εγκαταστάσεις –και δη με αδρή οικονομική ενίσχυση του δήμου σύμφωνα με καταγγελίες– αλλά επεκτάθηκαν κιόλας, μετατρέποντας και επισήμως το κυλικείο - αναψυκτήριο σε εστιατόριο για τους αντισφαιριστές και τους φίλους τους. «Ωστόσο, το μισθωτήριο μεταξύ Ομίλου και ΑΟΟΑ, που υπεγράφη το 2007 και ισχύει μέχρι το 2012, αναφέρει μόνο το κυλικείο», επισημαίνει η κ. Πολυκαλά. Φαίνεται, επομένως, ότι ο ΑΟΟΑ κάνει τα «στραβά μάτια», ενώ και ο δήμαρχος Παπάγου αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ευνοϊκά την επέκταση της δραστηριότητας του Ομίλου.

Ο δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλειος Ξύδης, ο οποίος καταγγέλλεται από δημότες για τη «μακροημέρευση» των κτισμάτων αυτών στον Υμηττό, αρνήθηκε να μιλήσει στην «Κ» δηλώνοντας ότι όσα του καταλογίζονται είναι «κακοήθειες». Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Παπάγου, κ. Ιωάννης Πέτρου ισχυρίζεται ότι ο σύλλογος ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες. «Οχι μόνο είμαστε νόμιμοι, αλλά το δικό μας κομμάτι είναι πιο πράσινο από τα υπόλοιπα σημεία του βουνού, αφού κάνουμε δενδροφύτευση» είπε ο κ. Πέτρου στην «Κ».

«Εδώ και δεκαετίες παράγουμε πολιτιστικό έργο μαθαίνοντας στους μαθητές του Παπάγου τένις. Οσοι μας κατηγορούν, το κάνουν επειδή μας φθονούν. Δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή και έτσι στερούνται του δικαιώματος να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, όμως, να γίνουμε ένα ανοικτό club, γιατί ο χώρος δεν μας αρκεί».

Οπως ισχυρίζεται ο κ. Πέτρου, ο Ομιλος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει στη διάθεσή του τη νόμιμη άδεια.

Τα επιχειρήματά του όμως δεν πείθουν πολλούς από τους κατοίκους. Από τον περασμένο Ιούνιο ομάδα πολιτών κατέθεσε έγγραφο στο Αστυνομικό Τμήμα, το Δασαρχείο και τη Νομαρχία Αθηνών με θέμα την «παράνομη κατασκευή εντός Αθλητικού Ομίλου Αντισφαίρισης Παπάγου», δηλαδή του εστιατορίου. Εκτοτε, περιμένουν από την πολιτεία να λάβει θέση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/05/2009_314121

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή