Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

Αθήνα 2

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας :  -Σταθμοί Μετρο- Συνοπτική αναφορά στο ΜΕΤΡΟ

Σχετικό: Τα νέα γκαράζ στο κέντρο της Πόλης

 

Μετρό

για παλιότερα κείμενα της σελίδας κάντε "κλικ" εδώ

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής ανακοινώνει ότι "πληροφορήθηκε με αγανάκτηση τις δηλώσεις του Υπουργού Κ. Λαλιώτη και του Προέδρου του Αττικό Μετρό Λ. Κίκηρα ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της Αθήνας για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Πρόκειται για -τον χώρο του Θεάτρου στο Λυκαβηττό, -το ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους που πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Δήμο για να γίνει Πράσινο, -τον κήπο του Γηροκομείου, για τον οποίο οι ΓΓ των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει το κτίριο της ΔΕΗ, -τον ελεύθερο χώρο μπροστά στο Σωτηρία και τα 10 στρ δίπλα στο 401 Στρ. Νοσοκομείο, που ανήκουν στο υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί -τον χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο χώρο της οδού Αγορακρίτου στην πλατεία Αττικής

Επισημαίνουμε ότι το Μετρό έχει ήδη καταπατήσει και καταστρέψει πολλούς χώρους πρασίνου για τις εγκαταστάσεις του (Εθνικός Κήπος, Άλσος Ριζάρη, Ευαγγελισμός, Πάρκο Ελευθερίας). Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι πως το δίκτυο μετρό μπορεί να είναι χρήσιμο σε αυτή την ασφυκτικά δομημένη πόλη, μόνο αν συμβάλει στην ανακούφισή της από τα ΙΧ." (Ανακοίνωση 25-1-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Δεν θα υπάρχει πρόσθετη σύνδεση του Ολυμπιακού Σταδίου με νέα γραμμή του μετρό για την εξυπηρέτηση των θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως είχε ζητήσει και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο κ. Ρογκ. Τότε, ο κ. Λαλιώτης είχε πει στον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ ότι εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις. Χθες, είπε ότι ήταν μεγάλο το απαιτούμενο κονδύλι, της τάξης των 15 δισ. δραχμών, και δεν μπορούσε να αφαιρεθεί από άλλα προγράμματα. Χθες, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε ότι η σύνδεση αυτή διασφαλίζεται με τα ήδη δρομολογημένα έργα για την επέκταση του μετρό ώς το Σταυρό, την κατασκευή γραμμής προαστιακού σιδηρόδρομου κατά μήκος της Αττικής Οδού, την προσθήκη νέων λεωφορειακών γραμμών-εξπρές, καθώς και με τη λειτουργούσα γραμμή του ΗΣΑΠ. Ερωτήματα δημιουργούνται για το αν θα είναι έτοιμη ολόκληρη η επέκταση της γραμμής του μετρό από την Εθνική Αμυνα ώς το Σταυρό. Είναι ενδεικτικό ότι η μελέτη για τους εναλλακτικούς δρόμους προς το Ολυμπιακό Στάδιο σημειώνει τη λεωφορειακή γραμμή-εξπρές από το σταθμό της Πλακεντίας και όχι από το Σταυρό, παρ' ότι στο σημείο αυτό θα υπάρχει σύνδεση με τον προαστειακό. Προφανώς, το τμήμα μεταξύ των σταθμών Πλακεντίας και Σταυρού δεν θα είναι έτοιμο ώς το 2004.

Οι διαδικασίες γιά την επέκταση αυτή, σε αντίθεση με αυτή προς Αιγάλεω, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στις 7 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους για την κατασκευή της επέκτασης των περίπου 5 χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει μόνον ένα σταθμό, αυτό στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ενας ακόμη, αυτός του Σταυρού, κατασκευάζεται με απευθείας ανάθεση από την κοινοπραξία της Αττικής Οδού. Για τους υπόλοιπους σταθμούς, όπως έχει δηλώσει και στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν υπάρχουν κονδύλια. Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι από την ανακατανομή του Γ' ΚΠΣ, το 2002. Σύμφωνα όμως με νεότερες πληροφορίες, εξετάζεται η παραχώρηση της κατασκευής των υπόλοιπων τριών σταθμών (Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή) σε ιδιώτες, οι οποίοι ως αντάλλαγμα θα έχουν την εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών (ενοικίαση καταστημάτων, εκμετάλλευση χώρων από διαφημίσεις κ.λπ.). Με τον ίδιο τρόπο θα κατασκευαστούν και οι δύο σταθμοί (Δημαρχείο και Θηβών) της επέκτασης της γραμμής από τα Σεπόλια προς το Περιστέρι, όπου έχουν εξασφαλιστεί πόροι μόνο για τη σήραγγα και το σταθμό του Αγίου Αντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή οι σταθμοί των επεκτάσεων δεν θεωρούνται ιδιαίτερα προσοδοφόροι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί σε ιδιώτες η εκμετάλλευση και άλλων ήδη κατασκευασμένων σταθμών, όπως το Σύνταγμα και η Ομόνοια. Γι' αυτούς έχει γίνει διαγωνισμός τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να υπάρχουν ώς τώρα πλειοδότες. (Ελευθεροτυπία 23-2-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Xωρίς μετρό, τουλάχιστον έως το 2004, θα παραμείνει το Αιγάλεω, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα συγκοινωνιακά έργα της πρωτεύουσας που θα κατασκευαστούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την Παρασκευή, η προέκταση από το Μοναστηράκι έως το Αιγάλεω αποτελούσε έως πρόσφατα κύρια προτεραιότητα της εταιρείας Αττικό Μετρό. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προωθηθεί πριν από ένα χρόνο, αλλά έχει παγώσει από τον περασμένο Αύγουστο. Πάντως, η δημοπράτηση της επέκτασης στη γραμμή Σεπόλια - Δάφνη έως την Ηλιούπολη προχωρά. Οι γεωλογικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ προωθούνται οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι μετατοπίσεις δικτύων των ΔΕΚΟ. Σε τελική φάση περνούν οι μελέτες για την επέκταση της γραμμής από το σταθμό της Εθνικής Αμυνας έως το Σταυρό, μήκους πέντε χιλιομέτρων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού. Ακόμη, προχωρά η κατασκευή της γραμμής Σύνταγμα - Μοναστηράκι. Ωστόσο, η έναρξη της λειτουργίας της μετατέθηκε για το 2003. Με πολλές καθυστερήσεις προωθούνται οι προκαταρκτικές εργασίες για τη γραμμή Σεπόλια - Θηβών. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η λειτουργία της θα ξεκινήσει το Μάιο του 2004. (news.in.gr 4-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Σε επτά μέτωπα θα αναπτυχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο τα έργα κατασκευής των επεκτάσεων του μετρό, που φουλάρει τις “μηχανές” για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα δίκτυο άλλων οκτώ χιλιομέτρων, σχεδόν 50% περισσότερα από τα σημερινά, ενώ άλλα 7 χλμ. θα βρίσκονται υπό κατασκευή με στόχο να δοθούν στην κυκλοφορία μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτό σημαίνει ότι το μετρό ώς το 2004 θα διαθέτει 5 νέους σταθμούς που θα προστεθούν στους 19 σημερινούς, ενώ το 2006 το δίκτυο θα διαθέτει 33 χλμ. με 31 σταθμούς και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, θα φθάνει τις 800.000 μετακινήσεις την ημέρα.
“Δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς”, μας διαβεβαιώνει ο Λεωνίδας Κίκηρας, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας “Αττικό Μετρό” και μας δίνει την εικόνα σε όλα τα μέτωπα του έργου.
1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ τα τελευταία 50 μέτρα της σήραγγας στο τμήμα Σύνταγμα-Μοναστηράκι, το πιο δύσκολο χιλιόμετρο του έργου που τελικά κατασκευάστηκε χωρίς δυσάρεστα απρόβλεπτα. Οι εργασίες, που προχώρησαν με αργά αλλά σταθερά βήματα και χωρίς τη βοήθεια μετροπόντικα για λόγους ασφάλειας, αναμένεται να τελειώσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διάστρωση της σήραγγας με μπετόν καθώς και τα ηλεκτρομηχανολογικά, ώστε -εκτός απροόπτου- να παραδοθεί το έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

2. ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ με γοργούς ρυθμούς τα έργα στην επέκταση της γραμμής Σύνταγμα-Εθνική Αμυνα ώς το Σταυρό, προϋπολογισμού 66 δισ. δραχμών. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της σήραγγας και του σταθμού στην Πλακεντία βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος. Εχουν ήδη γίνει οι προκαταρκτικές εργασίες για το σταθμό της Πλακεντίας, ενώ τα έργα σε αυτό το τμήμα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου και να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2004. Η κατασκευή της σήραγγας θα γίνει με νέο μετροπόντικα, διαφορετικό από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο αρχικό έργο. Θα διαθέτει κεφαλή διπλής δράσης που μπορεί να αντιμετωπίσει και σκληρά και χαλαρά εδάφη. Εως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία της Αττικής Οδού για να αναλάβει, με απευθείας ανάθεση, την κατασκευή του σταθμού στο Σταυρό, προϋπολογισμού της τάξης των 6 δισ. δραχμών. Θα διαθέτει αμαξοστάσιο 60.000 τετραγωνικών, πάρκινγκ με 1.000 θέσεις και χώρους για τη στάθμευση λεωφορείων. Ο σταθμός θα είναι “δίδυμος” για να εξυπηρετεί τόσο το μετρό όσο και τον προαστιακό που σχεδιάζεται από το Μενίδι ώς το νέο αεροδρόμιο. Εχει ληφθεί πρόνοια και έξι από τους 17 νέους συρμούς που θα αγοράσει η Αττικό Μετρό θα μπορούν να κινούνται και στη γραμμή του προαστιακού, ώστε να υπάρχει απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” με το δίκτυο του μετρό.

3. ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΝΤΑΙ τα έργα στην επέκταση της γραμμής Σύνταγμα-Σεπόλια ώς την οδό Θηβών, στο Περιστέρι. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο υπάρχων μετροπόντικας θα αρχίσει την κατασκευή της σήραγγας την 1η Νοεμβρίου. Ως τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η μεταφορά των κομματιών του γιγαντιαίου μηχανήματος, που σήμερα βρίσκεται “παρκαρισμένο” σε ένα οικόπεδο κοντά στην Ιερά Οδό. Η μεταφορά θα γίνει μέσω της Ιεράς Οδού και της Θηβών και δεν θα χρειαστεί να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας, αφού τα κομμάτια μπορούν να μεταφερθούν με τις συνηθισμένες νταλίκες. Ηδη η κρατική εταιρεία “Αττικό Μετρό” έχει ξεκινήσει προληπτική συντήρηση των πιο σημαντικών κομματιών του μετροπόντικα. Με το μηχάνημα θα κατασκευαστεί η σήραγγα από τη Θηβών έως τον πρώτο σταθμό της επέκτασης, στον Αγιο Αντώνιο. Στην περιοχή των Σεπολίων, τα πρώτα 480 μέτρα της σήραγγας κατασκευάζονται, λόγω προβληματικών εδαφών, με παραδοσιακές μεθόδους. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα 90 μέτρα με ανοικτό όρυγμα και τα συνεργεία ετοιμάζονται να περάσουν κάτω από τον Κηφισό. Ως μέσο επιτάχυνσης, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η κατασκευή της σήραγγας ώς τον Αγιο Αντώνιο, τον πρώτο σταθμό της επέκτασης. Ο συγκεκριμένος σταθμός προωθείται με χωριστή εργολαβία, προϋπολογισμού 3,3 δισ. δραχμών. Τα δικαστικά εμπόδια ξεπεράστηκαν, η σύμβαση υπογράφηκε και ο ανάδοχος αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή στα τέλη του μήνα, με στόχο να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2004.

4. ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ οι προκαταρκτικές εργασίες για την επέκταση της γραμμής Σύνταγμα-Δάφνη ώς την Ηλιούπολη. Στο χώρο του μοναδικού σταθμού, που θα κατασκευαστεί στη διαχωριστική νησίδα της Βουλιαγμένης, στο ύψος του παλιού εργοστασίου “Δαρζέντα”, έχουν ξεκινήσει οι παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφέλειας και αρχαιολογικές ανασκαφές. Γι' αυτό το λόγο έχουν καταληφθεί δύο λωρίδες της λεωφόρου, μία σε κάθε κατεύθυνση. Για να διατηρηθούν οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε αυτό το σημείο έχει επεκταθεί ο δρόμος σε βάρος των πεζοδρομίων. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της σήραγγας και του σταθμού, προϋπολογισμού 18,7 δισ. δραχμών, θα γίνει στις 13 Ιουνίου.

5. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, μετά από “πάγωμα” ενός χρόνου, ο διαγωνισμός για την επέκταση προς Αιγάλεω. Μέσα σε αυτό το μήνα προβλέπεται να δοθούν -επιτέλους- στις οκτώ κοινοπραξίες, που είχαν προεπιλεγεί τον περασμένο Αύγουστο, τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να υποβάλουν τις τεχνοοικονομικές προσφορές τους. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 44 δισ. δραχμών, προβλέπεται να παραδοθεί το 2006.

6. ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ τα πρώτα βαγόνια του μετρό με κλιματισμό. Ο σχετικός διαγωνισμός, προϋπολογισμού 44 δισ. δραχμών, θα γίνει στις 4 Ιουλίου.

7. ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ μέσα στον Ιούλιο ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρομηχανολογικά όλων των επεκτάσεων προϋπολογισμού 90 δισ. δραχμών. Εχουν υποβάλει προσφορές δύο όμιλοι και ανάδοχος προβλέπεται να επιλεγεί στα μέσα Ιουλίου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ο 24ος σταθμός στη γραμμή του Ηλεκτρικού, της Νερατζιώτισσας, θα φέρει τη σφραγίδα του Σαντιάγκο Καλατράβα. Θα αποτελέσει έτσι ενιαίο σύνολο με το χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, τα σχέδια του οποίου έχει επίσης αναλάβει ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας. Ο νέος σταθμός παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ειρήνη και το Μαρούσι και θα σηκώσει το κύριο βάρος στη διακίνηση των θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων. “Είναι ο πρώτος σταθμός συνδυασμένων μεταφορών” τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, αφού στο σημείο αυτό θα συγκλίνουν οι γραμμές του ΗΣΑΠ και του προαστιακού σιδηρόδρομου, καθώς και η Αττική Οδός. Τη μακέτα του έργου, προϋπολογισμού 5 δισ. δραχμών, παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής και ο Σ. Καλατράβα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο από ατσάλι, γυαλί και τσιμέντο, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης. Η Αττική Οδός και η γραμμή του προαστιακού θα κινούνται κάτω από το έδαφος, ενώ στο σημερινό επίπεδο θα παραμείνει η γραμμή του Ηλεκτρικού και η οδός Νερατζιωτίσσης. Ο σταθμός θα συμπληρώνεται από τέσσερις πεζογέφυρες μήκους 55 μ. και θα “στεφανώνεται” από κεντρικό μεταλλικό τόξο με άνοιγμα 200 μέτρων, που θα συμβολίζει, σύμφωνα με τον Σ. Καλατράβα, την κίνηση των μέσων μεταφοράς. Βασικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι το μπετόν, το μπλε γυαλί που θα αντανακλά την ακτινοβολία του ήλιου και ο χάλυβας. Κύρια χαρακτηριστικά του σταθμού θα είναι η εύκολη πρόσβαση, η ασφάλεια και η δυνατότητα ένωσης των περιοχών που διακόπτονται από τον αυτοκινητόδρομο και το σιδηρόδρομο, ενώ θα αποτελέσει και σήμα κατατεθέν της περιοχής. Τα έργα κατασκευής του κυρίως σταθμού προβλέπεται να ξεκινήσουν το πρώτο δίμηνο του 2002 και να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αρχίσει η κατασκευή του στέγαστρου, που θυμίζει έντονα τις γνωστές συνθέσεις του Καλατράβα. Το έργο αυτό αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2003. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο όγδοος σταθμός που σχεδιάζει ο Ισπανός αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τους σταθμούς του αεροδρομίου της Λιόν, της ΕΧΡΟ στη Λισαβόνα, της Λουκέρνης, της Λιέγης, της Ζυρίχης κ.λπ. Προφανώς, απαντώντας σε κριτική που ακούγεται από Ελληνες αρχιτέκτονες, ο Σ. Καλατράβα επισήμανε ότι “η μοντέρνα αισθητική του σταθμού συνδέει τις σύγχρονες αντιλήψεις της αρχιτεκτονικής με την αρχαία ελληνική κληρονομιά”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

1 δισ. “πριμ” για να ξεκολλήσει το Μετρό. Και επισήμως πλέον το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει τις σοβαρές καθυστερήσεις στην επέκταση της γραμμής του Μετρό προς το Περιστέρι και καταφεύγει στην προσφιλή τακτική των “μέτρων επιτάχυνσης”, που σημαίνει πρόσθετα κονδύλια στους εργολάβους! Στην περίπτωση των έργων στο τμήμα Σεπόλια-Θηβών, που προωθείται με δύο εργολαβίες, μία για τη σήραγγα και μία για τον πρώτο σταθμό του Αγίου Αντωνίου, η αρχή έγινε από το δεύτερο εργολάβο. Εξι και πλέον μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του σταθμού (26 Μαρτίου 2001), προϋπολογισμού 3 δισ. δραχμών χωρίς τα απρόβλεπτα και τις τιμαριθμικές αναθεωρήσεις, το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει. Αρχισε όμως η ...αλληλογραφία μεταξύ της κοινοπραξίας και της κρατικής εταιρείας “Αττικό Μετρό”. Η τελευταία αποφάσισε να καταβάλει στον ανάδοχο περίπου ένα δισ. δραχμές με τη μορφή “μέτρων επιτάχυνσης και βελτιώσεων σε θέματα ασφάλειας”. Το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο μπροστά στα δεκάδες δισ. που δόθηκαν με τη συμπληρωματική σύμβαση και τα μέτρα επιτάχυνσης για το κυρίως έργο του Μετρό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 30%. Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας, δόθηκε για να παραδοθεί ο σταθμός σε 1.140 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, που προσδιορίζεται ...ασαφώς ως Μάιος-Ιούνιος του 2004. Ακόμα και αν τηρηθεί η προθεσμία -πράγμα δύσκολο αφού “η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί”- το έργο θα παραδοθεί οριακά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κοινοπραξία είχε ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον 925 εκατ. δραχμές για “μέτρα επιτάχυνσης” και άλλα 470 εκατ. για “βελτιώσεις σε θέματα ασφάλειας”. Τελικά αποφασίστηκε να της δοθούν μισό δισ. και 400 εκατ. αντίστοιχα, αφού το Δημόσιο αποδέχθηκε κάποιες αλλαγές στη μελέτη, οι οποίες θα θωρακίσουν το σταθμό σε περίπτωση πυρκαγιάς. Φαίνεται πως δεν αρκεί η εμπειρία από την κατασκευή 20 σταθμών στο ήδη κατασκευασμένο Μετρό για να υπάρχουν σωστές μελέτες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο εργολάβος θα υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση, μπαίνοντας έτσι στα μονοπάτια που έχει ανοίξει η κοινοπραξία του αρχικού έργου του Μετρό. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι με το πρόσθετο κονδύλι το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα κερδίσει 90 ημέρες από το ήδη χαμένο εξάμηνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δέσμευση για τα επόμενα βήματα, όπου οι χρόνοι πλέον είναι ασφυκτικοί: Το φθινόπωρο του 2002 πρέπει να διέλθει ο μετροπόντικας που θα κατασκευάσει τη σήραγγα από το έτοιμο “κουτί” του σταθμού, ενώ στις αρχές του 2003 πρέπει να παραδοθούν οι χώροι, ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών. Αυτά προβλέπει το επίσημο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της σήραγγας, όπου τα πράγματα έως τώρα είναι πολύ χειρότερα. Σχεδόν 15 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία του έργου ο απολογισμός είναι λίγο πάνω από το ...μηδέν. Χρειάστηκε να γίνει αναθεώρηση των χρόνων, που πάλι δεν τηρείται. Ο μετροπόντικας πρέπει να αρχίσει την εκσκαφή της σήραγγας στις αρχές Νοεμβρίου, όμως ακόμη δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένα κομμάτι από το τεράστιο μηχάνημα που έχει εναποτεθεί εδώ και μερικά χρόνια σε οικόπεδο κοντά στη Ιερά Οδό. Η “Ε” είχε αποκαλύψει πρόσφατα τις αλλεπάλληλες επιστολές της κοινοπραξίας προς την “Αττικό Μετρό”, μέσα από τις οποίες ο εργολάβος υποστηρίζει ότι ο μετροπόντικας έχει παρουσιάσει προβλήματα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητήσει και αυτή “μέτρα επιτάχυνσης”, που σημαίνει υπέρβαση τους αρχικού προϋπολογισμού των 12 δισ. δραχμών. Η “ρίζα” του κακού βρίσκεται στη μεγάλη έκπτωση, της τάξης του 50%, που είχε προσφέρει η κοινοπραξία κατά το διαγωνισμό. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/10/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Με μια γιγαντιαία επιχείρηση, που θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 12 νύχτες, προβλέπεται να μεταφερθεί η “Αθηνά”, ο νέος μετροπόντικας που θα κατασκευάσει την επέκταση του Μετρό από το σταθμό Εθνική Αμυνα ώς το Σταυρό, που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας. Η άφιξή του στο λιμάνι του Λαυρίου, χθες το μεσημέρι, έγινε με καθυστέρηση λίγων ημερών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει λειτουργία της νέας γραμμής το καλοκαίρι του 2004. Τα κομμάτια του μετροπόντικα θα μεταφερθούν με ειδικά φορτηγά, τα οποία θα κινούνται τις νυχτερινές ώρες στις λεωφόρους Λαυρίου και Μεσογείων, καθώς και σε μικρότερους δρόμους, με την παρουσία της Τροχαίας, η οποία θα αποφασίζει αν θα διακόπτει προσωρινά την κυκλοφορία ή θα κάνει άλλες ρυθμίσεις. Η συναρμολόγησή του, στο μελλοντικό σταθμό της Πλακεντίας, στο Χαλάνδρι, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά τις γιορτές προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του για την κατασκευή της σήραγγας των 3,5 χλμ. Το γιγαντιαίο μηχάνημα, μήκους 80 μέτρων και βάρους 1.100 τόνων, προβλέπεται να κατασκευάζει 13 μέτρα σήραγγας την ημέρα. Οι προκαταρκτικές εργασίες κατά μήκος της γραμμής από την Εθνική Αμυνα ώς το σταθμό της Πλακεντίας, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η μικρή μετατόπιση της Μεσογείων, λίγο μετά το Πεντάγωνο. Σε αυτό το ύψος η λεωφόρος θα κάνει ένα ελαφρό ζιγκ-ζαγκ για να κατασκευαστεί το φρεάτιο εξαερισμού της οδού Ξάνθου, αλλά θα διατηρήσει τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με την “επιστράτευση” των παράπλευρων δρόμων. Το μόνο εμπόδιο στη σημαντική αυτή επέκταση είναι ο εντοπισμός ευρημάτων της αρχαίας Μεσογαίας, για τα οποία θα κληθεί να πάρει θέση το ΚΑΣ. Αν χρειαστεί να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, είναι φανερό ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των έργων. Μετ' εμποδίων συνεχίζουν να κινούνται τα έργα στην άλλη επέκταση της γραμμής του Μετρό, από τα Σεπόλια ώς την οδό Θηβών, στο Περιστέρι. Ηδη σημειώνεται καθυστέρηση που ξεπερνά τους έξι μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι ο μετροπόντικας, η γνωστή μας “Δάφνη”, που είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή της γραμμής Σύνταγμα-Δάφνη και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε και εναποτέθηκε σε οικόπεδο κοντά στην Ιερά Οδό, βρίσκεται ακόμη στη θέση της. Την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκαν ορισμένα τμήματα της κεφαλής του μηχανήματος στο εργοτάξιο της οδού Αναπαύσεως. Βάσει του τελευταίου χρονοδιαγράμματος, το μηχάνημα έπρεπε να έχει ήδη μεταφερθεί και συναρμολογηθεί ώστε να έχει αρχίσει τις εκσκαφές την 1η Νοεμβρίου 2001 και να έχει φθάσει ώς τον πρώτο σταθμό της επέκτασης, τον Αγιο Αντώνιο, τον ερχόμενο Ιούλιο. Για το τι θα γίνει στην πράξη, μάλλον πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή... καφετζούς! Οι ελπίδες για επιτάχυνση των ρυθμών φαίνεται πως έχουν εναποτεθεί στα... “απρόβλεπτα”, όπως έχουν “βαφτιστεί” οι, απολύτως προβλέψιμες και τόσο συνηθισμένες, παροχές προς τους εργολάβους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση της “Αττικό Μετρό” προχώρησε σε σύναψη “συμπληρωματικής σύμβασης”, με βάση την οποία η κατασκευάστρια κοινοπραξία παίρνει επιπλέον 196 εκ. δραχμές για την κατασκευή ενός φρέατος εξαερισμού στην οδό Παπανδρέου, το οποίο είχε... ξεχαστεί! “Απρόβλεπτο” φρέαρ ύστερα από την εμπειρία τού κυρίως έργου βεβαίως δεν δικαιολογείται. Εκείνο όμως που κάνει το θέμα αυτό ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι το επιπλέον ποσόν δίνεται με συμπληρωματική σύμβαση η οποία φέρει αύξοντα αριθμό ένα, γεγονός που σημαίνει ότι προβλέπονται να ακολουθήσουν και άλλες... Με αργούς ρυθμούς -παρά τα οικονομικά μέτρα... επιτάχυνσης- προχωρά και η κατασκευή του σταθμού στον Αγιο Αντώνιο, το οποίο έχει ανατεθεί με χωριστή εργολαβία. Η κοινοπραξία πήρε επιπλέον 900 εκατ. δραχμές για να καλύψει τρεις από τους έξι μήνες που χάθηκαν, αλλά έως τώρα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα. Οι εργασίες βρίσκονται ακόμη στην παράκαμψη δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ τώρα ξεκίνησε η εγκατάσταση των εργοταξίων του αναδόχου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Εστω και με καθυστέρηση, το μετρό επεκτείνεται και προς τις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στην κρατική εταιρεία “Αττικό Μετρό” και την κοινοπραξία της ελληνικής εταιρείας “Ακτωρ” και της ιταλικής Impregilo για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμής προς το Αιγάλεω. Η γραμμή αυτή, που ξεκινά από την περιοχή του Πενταγώνου και σήμερα λειτουργεί ώς το Σύνταγμα, προβλέπεται να συμπληρωθεί ώς τα τέλη του 2003 με τον υπό κατασκευή σταθμό στο Μοναστηράκι και να φθάσει στο Αιγάλεω τον Ιούνιο του 2005. Απώτερος στόχος είναι να φθάσει ώς τον Πειραιά.
“Η επέκταση αυτή θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μίας από τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αττικής” δήλωσε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η γραμμή θα εξυπηρετεί εκτός από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, την Αγία Βαρβάρα, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι.
Η γραμμή θα έχει μήκος 4,7 χλμ. και προϋπολογισμό 69,2 δισ. δραχμές, χωρίς τις αναθεωρήσεις. Θα διαθέτει τρεις σταθμούς, στο Βοτανικό και συγκεκριμένα στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, τον Αγιο Σάββα, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την Αγίας Αννης, καθώς και την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Ειδικά στον Αγιο Σάββα προβλέπεται η κατασκευή αμαξοστάσιου, σε έκταση περίπου 80.000 τετραγωνικών, που εξυπηρετεί τους συρμούς της γραμμής Εθνική Αμυνα-Αιγάλεω.
Σε πρώτη φάση η γραμμή θα εξυπηρετεί 75.000 άτομα ημερησίως, ενώ αργότερα, όταν θα είναι έτοιμος ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) στον Ελαιώνα, η επιβατική κίνηση θα φθάσει τα 115.000 άτομα.
Μετ' εμποδίων προχωρούν τα έργα στην άλλη επέκταση προς τους δυτικούς δήμους, στη γραμμή από τα Σεπόλια ώς την οδό Θηβών στο Περιστέρι. Ηδη υπάρχει καθυστέρηση εννέα μηνών στην κατασκευή του πρώτου σταθμού στον Αγιο Αντώνιο, που πρέπει να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2004. Το κόστος του έργου ήταν 3 δισ. δραχμές, αλλά ήδη ο εργολάβος έλαβε σχεδόν ένα δισ. δραχμές επιπλέον, για “μέτρα επιτάχυνσης και βελτιώσεις σε θέματα ασφαλείας”. Οι πληροφορίες λένε πως πιέζει και για νέες αυξήσεις του προϋπολογισμού.
Εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται και η κατασκευή της σήραγγας ώς την οδό Θηβών. “Μήλον της έριδος” εμφανίζεται ο μετροπόντικας που έχει υποχρέωση να παραχωρήσει η “Αττικό Μετρό” στην ανάδοχο κοινοπραξία, αλλά είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να λάβει και αυτή ...“μέτρα επιτάχυνσης”, που μεταφράζεται σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι ο μετροπόντικας έπρεπε να βρίσκεται στο εργοτάξιο της οδού Θηβών από το Νοέμβριο...(ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/12/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Το μετρό ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλιά του, έχοντας στο ενεργητικό του μια σημαντική επιτυχία: Πέτυχε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, να αυξήσει την επιβατική του κίνηση κατά 48% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα μεταφέρει 415.000 επιβάτες, έναντι 255.000 που ήταν η αντίστοιχη επιβατική κίνηση κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, το 2000. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι το 35% των επιβατών του μετρό, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), άφησαν τα Ι.Χ. τους και στράφηκαν πρώτη φορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο χρόνο οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 24%. Υπολογίζεται ότι το 35% των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός και μετρό) προτιμούν τις κάρτες, ενώ το υπόλοιπο 65% επιμένει ακόμη στο παραδοσιακό εισιτήριο. Ειδικά όμως το επιβατικό κοινό του μετρό χρησιμοποιεί τις κάρτες σε ποσοστό 42%. Εχει μετρηθεί ότι από τις 100 μετακινήσεις που κάνει κάθε μήνα ο κάτοχος κάρτας δικτύου οι 45 γίνονται στο μετρό. Το μετρό απέδειξε ακόμη ότι είναι το μέσον που κερδίζει τους νέους, αφού η αύξηση στις κάρτες με μειωμένο τιμολόγιο, που αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές, φτάνει στο 47%. Είναι επίσης το μεταφορικό μέσον που συμβάλλει στην... ισότητα των δύο φύλων! Από παλιότερες μετρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες κινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ο αντρικός πληθυσμός επιμένει στο Ι.Χ. Η λειτουργία του μετρό αποδείχθηκε ότι αφήνει ανεπηρέαστα τα λεωφορεία, που διατηρούν σχεδόν σταθερή την επιβατική τους κίνηση. Μερικές γραμμές, όπως αυτές που εξυπηρετούν τη λεωφόρο Μεσογείων, έχασαν επιβάτες. Ομως άλλες, όπως αυτές που τροφοδοτούν σταθμούς του μετρό, γνωρίζουν άνθηση. Χαμένα είναι τα τρόλεϊ, τα οποία εξυπηρετούν κατά κανόνα τις περιοχές του κέντρου. Οι... δάφνες του μετρό οφείλονται κυρίως στην επέκταση της γραμμής προς τη Δάφνη, η οποία εξυπηρετεί σημαντικά τα νότια προάστια. Η επιβατική κίνηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο συγκεκριμένος σταθμός είναι τρίτος σε κίνηση ανάμεσα στους 18 του συστήματος, υποσκελίζοντας την Εθνική Αμυνα. Πρώτος και με μεγάλη διαφορά είναι ο σταθμός της Ομόνοιας, όπου πάνω από τα δύο τρίτα των διακινουμένων κινούνται με τον ηλεκτρικό. Ακολουθεί το Σύνταγμα, όπου ένας στους δύο αλλάζει γραμμή. Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση καταγράφεται τις πρωινές ώρες, δείγμα ότι το μετρό είναι το μεταφορικό μέσο των εργαζομένων. Τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζουν τα τμήματα Ομόνοια-Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα-Ευαγγελισμός. Ο Δεκέμβριος, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Ομως τον συναγωνίζεται -και αυτό είναι έκπληξη- ο Μάρτιος. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Αύγουστος, με κίνηση που είναι στο 53% του τυπικού μήνα του χρόνου. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/01/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Την απουσία από τα σχέδια του μετρό επέκτασης προς τις πολυπληθείς συνοικίες της Β$ Περιφέρειας Πειραιά αναδεικνύει ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης. Με ερώτησή του επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει συμπεριλάβει μέχρι τώρα την επέκταση του μετρό στις λαϊκές συνοικίες της Β$ Πειραιά. Αντιθέτως, προβλέπεται να φτάσει το 2006 στο Αιγάλεω και η επέκταση των γραμμών του στη Β$ Πειραιά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες". Ζητεί δε να πληροφορηθεί από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας αν έχουν την πρόθεση να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του μετρό, ώστε να συμπεριληφθεί άμεσα η επέκταση προς Πειραιά, και αν σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ανάγκη σύνδεσης της Β$ Πειραιά με τον σταθμό των ΗΣΑΠ στον κεντρικό Πειραιά. (ΑΥΓΗ 9-2-2002)

Επιστροφή στην αρχή

Την άμεση επέκταση του Μετρό και στις συνοικίες της Β' Περιφέρειας του Πειραιά ζητεί από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα έφερε το θέμα και στη Βουλή. Στην ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η επέκταση του Μετρό στις συνοικίες Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Ρέντη, Πέραμα και Δραπετσώνα είναι επείγουσας σημασίας αφού λόγω της υποβάθμισης των περιοχών οι κάτοικοί της ταλαιπωρούνται καθημερινά από τα συγκοινωνιακά προβλήματα, ενώ αντίστοιχη είναι η ταλαιπωρία τους και από τα περιβαλοντικά προβλήματα. Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΝ εκτός από την επέκταση του Μετρό, ζητεί από την κυβέρνηση την άμεση σύνδεση της Β' περιφέρειας με τον κεντρικό Πειραιά από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του ΗΣΑΠ, ο οποίος ως γνωστόν φτάνει μέχρι το πειραϊκό λιμάνι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την επέκταση του Μετρό έχουν ζητήσει και οι δήμαρχοι. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Επιτέλους πάει στο Περιστέρι. Με έξι μήνες καθυστέρηση, ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου σταθμού της επέκτασης του Μετρό από τα Σεπόλια στην οδό Θηβών, στο Περιστέρι. Οι προγραμματισμοί της “Αττικό Μετρό” προβλέπουν ότι το έργο θα λειτουργήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα εξυπηρετεί 52.000 επιβάτες την ημέρα, κατά μέσο όρο. Σε ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας αναφέρεται ότι για τις ανάγκες του εργοταξίου θα γίνουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στη γύρω περιοχή, που θα αφορούν τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Η έναρξή τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια, αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν ώς τη Δευτέρα. Ενα τμήμα της Εθνάρχου Μακαρίου, από το ύψος της Κύπρου ώς την Π. Τσαλδάρη, θα μονοδρομηθεί με κατεύθυνση το κέντρο και γι' αυτό το λόγο γίνονται τοπικές αλλαγές στις γραμμές των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς θα συνδέσει ουσιαστικά το Περιστέρι και τους γύρω δήμους με το δίκτυο του Μετρό. Σήμερα οι περιοχές αυτές είναι αποκλεισμένες από το Μετρό, αφού τόσο το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια όσο και η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας λειτουργούν ως εμπόδια για την πρόσβαση των κατοίκων. Ο Αγιος Αντώνιος θα είναι ο πρώτος “πράσινος” σταθμός του Μετρό, αφού έχει σχεδιαστεί ώστε να διαθέτει φυσικό φωτισμό ώς τις αποβάθρες, ενώ έχει προβλεφθεί και φύτευση. Τα “παρατράγουδα” ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οπότε ο εργολάβος άρχισε να ζητεί πρόσθετα κονδύλια, τα οποία και του δόθηκαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με τη γνωστή μορφή των “μέτρων επιτάχυνσης”. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο “αβάφτιστος” μετροπόντικας, η πρώην “Δάφνη”, η οποία ξεκινά με μεγάλη απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή της σήραγγας της επέκτασης του Μετρό προς Περιστέρι. Το εργοτάξιο έχει δημιουργηθεί στο ύψος της οδού Θηβών και το τεράστιο μηχάνημα θα κινείται με κατεύθυνση τον Αγιο Αντώνιο. Το τμήμα από τον Αγιο Αντώνιο ώς τα Σεπόλια θα κατασκευαστεί με παραδοσιακές μεθόδους. (Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Το μετρό πάει στα Σπάτα

Το μέτρο “φουλάρει” τις μηχανές για να φτάσει στο νέο αεροδρόμιο ώς το 2004 και είναι έτοιμο -αν κάτι δεν πάει καλά- να παίξει και το ρόλο του προαστιακού για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα εξυπηρετούνται με δρομολόγια που θα φθάνουν κατ' ευθείαν ώς το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και στον Πειραιά, με συχνότητα κάθε 15 λεπτά.
Τα σχέδια προβλέπουν ότι το μετρό, μέσω της υπό κατασκευήν επέκτασης της γραμμής από την Εθνική Αμυνα ώς το Σταυρό, θα μπορεί στη συνέχεια να μπαίνει στο δίκτυο του προαστιακού και να φθάνει ώς τα Σπάτα.
Νέοι σταθμοί
Τα δύο μέσα θα συνυπάρχουν για 21 χιλιόμετρα και θα έχουν δρομολόγια κάθε πέντε λεπτά, με συχνότητα δύο για τον προαστιακό και ένα για το μετρό.
Με αυτό το σύστημα θα εξυπηρετηθεί και η περιοχή των Μεσογείων, με ενδιάμεσες στάσεις στην Παλλήνη, την Κάντζα και το Κορωπί, που θα κατασκευαστούν στους αντίστοιχους ανισόπεδους κόμβους της Αττικής Οδού, όπου όμως δεν υπάρχει... πρόβλεψη.
Το “στοίχημα” καλείται να δώσει ο προαστιακός, ο οποίος έχει ακόμη πολύ “ανήφορο” να διανύσει. Ο πρώτος, από τους τρεις διαγωνισμούς για την κατασκευή του δικτύου του προαστιακού έχει ολοκληρωθεί. Αφορά τη γραμμή που πρέπει να στρωθεί κατά μήκος της Αττικής Οδού. Αυτό το έργο είναι εύκολο και ώς ένα βαθμό προετοιμασμένο κατά την κατασκευή της νέας λεωφόρου, αλλά υπάρχουν σοβαρά εμπόδια.
Το “αγκάθι” είναι ο διαγωνισμός για την ηλεκτροδότηση και τη σηματοδότηση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά κάθε καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις και στο μετρό. Είναι συστήματα σύγχρονα αλλά και πολύπλοκα, γι' αυτό ακριβώς θέλουν χρόνο δοκιμών.
Στην περίπτωση των δύο πρώτων γραμμών του μετρό χρειάστηκαν δοκιμές επί έξι μήνες. Επιπλέον απομένει να επιλυθεί το σημαντικό θέμα της ηλεκτροδότησης των συρμών. Το μετρό, μέσα στις σήραγγες, χρησιμοποιεί ρεύμα χαμηλής τάσης, μόλις 60 βολτ, ενώ ο προαστιακός χρειάζεται 25.000. Το θέμα αναμένεται να λυθεί με συρμούς διπλής ρευματοδότησης, που ήδη αγοράζει η Αττικό Μετρό.
Υπάρχει ωστόσο και δεύτερο ανοιχτό θέμα, αφού ο προαστιακός θα προμηθευθεί τα βαγόνια του από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πώληση της επιχείρησης σε γερμανική εταιρεία έχει κολλήσει ακριβώς στο αν θα πληρώσει η ελληνική πλευρά ή ο αγοραστής το κόστος του τροχαίου υλικού. Αν κάτι δεν πάει καλά όταν το δίκτυο θα έχει ολοκληρωθεί, έχουν εξεταστεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα επιστρατευθούν ντιζελάμαξες από το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΣΕ ώστε να λειτουργήσει ο προαστιακός.
Μέσα σε τόσα “αν” και “ίσως”, το μετρό καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος της σύνδεσης του αεροδρομίου με την πρωτεύουσα: Αν ο προαστιακός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τρένα, τότε θα κληθεί το μετρό να πάει όχι μόνον από το Σταυρό προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” αλλά και προς το νέο σιδηροδρομικό κέντρο (ΣΚΑ) του ΟΣΕ στο Μενίδι, κινούμενο κατά μήκος της Αττικής Οδού, γραμμή που προορίζεται μόνον για τον προαστιακό.
Η υπόθεση δεν είναι εύκολη, αφού εμπλέκονται τέσσερις φορείς: το Αττικό Μετρό, η Αττική Οδός, ο ΟΣΕ και η εταιρεία του αεροδρομίου. Εκπρόσωποι της τελευταίας μάλιστα, σε σύσκεψη που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν αρνήθηκαν να κατασκευάσουν το σταθμό στην προκαθορισμένη θέση μέσα στο χώρο του αεροδρομίου αλλά ζήτησαν επιπλέον κονδύλια! Είναι γνωστό ότι όταν η “Διεθνής Αερολιμήν” διεκδικεί λεφτά καταφεύγει στις χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες του δικαστηρίου του Λονδίνου...
*Η Αττικό Μετρό, στην ίδια σύσκεψη, ζήτησε από τον ΟΣΕ δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση όλων των έργων, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρομηχανολογικών, ώς τον Απρίλιο του 2004 ώστε να υπάρξει χρόνος για τις δοκιμές. Αναφέρει επίσης ότι θα παραδοθούν 11 συρμοί ώς τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
*Το μετρό δίνει έμφαση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα, όπου πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Είναι ενδεικτικό ότι το δύσκολο κομμάτι της σήραγγας προς το Μοναστηράκι έχει σχεδόν τελειώσει όμως νέο πρόβλημα ανέκυψε με το σταθμό: Το βυζαντινό εκκλησάκι της Παντάνασσας, στο κέντρο της πλατείας, αφού “χτυπήθηκε” από τις πρώτες εκσκαφές ίσως χρειαστεί να “σηκωθεί” για να κατασκευαστούν οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού. Είναι αυτά τα απρόβλεπτα που κάνουν αόριστο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της γραμμής, που δεν φαίνεται να γίνει νωρίτερα από το Μάρτιο του 2003. (Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/03/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η "Αθηνά", ο νέος υπερσύγχρονος μετροπόντικας, ο οποίος έχει ήδη κατασκευάσει τα πρώτα 400 μέτρα της γραμμής προς το Σταυρό. Μετ' εμποδίων η "Δάφνη", στην επέκταση προς Περιστέρι, όπου έχουν κατασκευαστεί μόλις 10 μέτρα σήραγγας. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/04/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Το πρώτο μουσείο του μετρό με πραγματικές αρχαιότητες και όχι αντίγραφα θα δημιουργηθεί στο σταθμό στο Μοναστηράκι: Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ποταμού Ηριδανού, καθώς και ένα μέρος από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αυτό το σημείο. Σε μικρό βάθος από την επιφάνεια της πλατείας προβλέπεται να διαμορφωθεί ένα ειδικό επίπεδο, επιφάνειας περίπου 150 τετραγωνικών, που θα φιλοξενεί τα πρωτότυπα ευρήματα, τα οποία θα προστατεύονται από γυαλί.Για να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, η Αττικό Μετρό δέχθηκε τις υποδείξεις των αρχαιολόγων και άλλαξε τρεις φορές τα σχέδια του σταθμού, κυρίως της εξόδου προς την οδό Αρεως. Σε αυτό το σημείο η κοίτη του ποταμού είναι εγκιβωτισμένη. Τα έργα πρέπει να έγιναν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο Ηριδανός θεωρείται ένας... ύπουλος ποταμός, γιατί ακολουθεί υπόγεια διαδρομή, άγνωστη σε πολλά σημεία ακόμη και σήμερα. Το μετρό το συνάντησε δύο φορές, την πρώτη στην οδό Αμαλίας και τη δεύτερη στο Μοναστηράκι και μάλιστα εκτός προγράμματος, αφού ξάφνιασε ακόμη και τους αρχαιολόγους. Ολα δείχνουν ότι το εγκιβωτισμένο ποτάμι, που συνεχίζει την πορεία του και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, διέσχιζε τις γραμμές του Ηλεκτρικού, όμως τα ίχνη έχουν καταστραφεί σε αυτό το τμήμα.

* Τα έργα του μετρό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο βυζαντινό εκκλησάκι της Παντάνασσας, που πολλαπλασιάστηκαν με το σεισμό. Με χρήματα της Αττικό Μετρό θα αναστηλωθεί και θα λειτουργήσει και πάλι μαζί με το σταθμό.

Εχουν γίνει εκσκαφές στο δάπεδο, όπου, όπως μας εξήγησε ο καντηλανάφτης του ναΐσκου, ο κυρ-Θανάσης, βρέθηκαν εικόνες, άμφια και σκελετοί. (Χ. ΤΖ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/04/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Χρηματοδοτούν τους ιδιώτες για το ..."Ολυμπιακό λίφτινγκ"!

Οσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες σκανδαλώδεις τροπολογίες προστίθενται στο περιβόητο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Ετσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να χρηματοδοτήσει τους δήμους, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιους ελεύθερους χώρους ανάσας στο τσιμεντόπληκτο και νεφόπληκτο Λεκανοπέδιο (πιο πρόσφατο παράδειγμα το Κτήμα Θων), με τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ιδιωτών, προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα αναπλάσεων, της γνωστής επιχείρησης "Ολυμπιακό λίφτινγκ"! Πρόκειται δηλαδή για χρηματοδοτήσεις που μοναδικό σκοπό έχουν να δείξουμε ένα επιφανειακά όμορφο πρόσωπο των δρόμων από όπου θα διέρχονται οι επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

"Η τροπολογία ισχύει για όλη την Ελλάδα, δήλωσε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου. Ηδη έχουμε το πρόγραμμα αναπλάσεων ενόψει του 2004, αλλά με το νέο πλαίσιο θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και σε άλλες περιοχές οι οποίες θα χαρακτηριστούν ότι είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν αισθητικά. Θέλουμε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε απερίφραστα, για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα των αναπλάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο για να κάνουμε την Αθήνα, αλλά και τις άλλες πόλεις όσο το δυνατόν πιο όμορφες".

Οι επιχορηγήσεις στους ιδιώτες θα εξαρτώνται και από το είδος της παρέμβασης και μπορεί να φτάνουν μέχρι και σε ποσοστό 50% του συνολικού κόστους της, ενώ, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο η Β. Παπανδρέου, το ύψος των χρημάτων που σκοπεύει να διαθέσει αυτή τη στιγμή το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέρχεται σε 6 δισ. δρχ., που μπορεί όμως να αυξηθεί. Στις εργασίες προς επιχορήγηση εντάσσονται οι εξωτερικές αναπλάσεις των κτιρίων (βαφές επιφανειών, κιγκλιδωμάτων, επισκευές, απομάκρυνση κεραιών και διαφημιστικών πινακίδων), αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.

Ξενοδοχεία στους ...βιότοπους!

Εξάλλου, με άλλη διάταξη-τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο καταργούνται οι περιορισμοί για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί βιότοποι και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας "NATURA"! Πρόκειται για ακόμη μία διάταξη, ανάμεσα στις πολλές άλλες που περιέχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με την οποία "φωτογραφίζονται" μεγάλα συμφέροντα και το οποίο εξηγεί γιατί μέχρι τώρα το πρόγραμμα "NATURA", προστασίας, δηλαδή, των μνημείων της φύσης στη χώρα μας, καρκινοβατεί (Ριζοσπάστης 18-7-2002)

Επιστροφή στην αρχή

Η επιδότηση για αναπλάσεις

Ολη την Ελλάδα και όχι μόνο την Αθήνα καλύπτει η επιδότηση για τις αναπλάσεις κτιρίων, διευκρίνισε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. "Με το νέο πλαίσιο θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα χαρακτηριστεί ότι είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν αισθητικά. Θέλουμε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα", σημείωσε η υπουργός. Σε απάντηση σχετικής ερώτησης η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από το Ειδικό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, ενώ αυτή τη στιγμή στα ταμεία του ΥΠΕΧΩΔΕ υπάρχει το ποσό των 6 δισ. δρχ. Το ποσοστό επιχορήγησης για τις αναπλάσεις θα φτάνει ώς και το 50% της δαπάνης. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/07/2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ - Δέλεαρ για τους επενδυτές-Ακίνητα “προίκα” για τους ιδιώτες      Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Τα ακίνητα γύρω από σημαντικούς σταθμούς του μετρό, που ανήκουν στο Δημόσιο, τους δήμους ή την “Αττικό Μετρό”, θα είναι το δέλεαρ προς τους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να χρηματοδοτήσουν τις επεκτάσεις προς το Μαρούσι, τον Πειραιά και το Γαλάτσι. Το κόστος των νέων έργων, μαζί με τη γραμμή προς Γλυφάδα που θα γίνει από τις δημόσιες επενδύσεις, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ μελετά τη θέσπιση κινήτρων, με τη μορφή των αυξημένων όρων δόμησης, ώστε να χτιστούν συγκροτήματα γραφείων με υπόγεια πάρκινγκ που θα εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες ως αντάλλαγμα για τα κονδύλια που θα διαθέσουν για να καλύψουν μέρος ή και το σύνολο του προϋπολογισμού των έργων. Τέτοια ακίνητα υπάρχουν στην Εθνική Αμυνα, την Αττική, τους Αμπελόκηπους και την Κατεχάκη, αλλά και στους μελλοντικούς σταθμούς στο Χαλάνδρι και την Πλακεντία, καθώς και στη Νερατζιώτισσα του Ηλεκτρικού. Οι τρόποι προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για τις επεκτάσεις του μετρό είναι το αντικείμενο του χρηματο-οικονομικού συμβούλου που θα προσλάβει η “Αττικό Μετρό”. Ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου και θα επιλεγούν έξι όμιλοι που θα υποβάλουν στη συνέχεια την οριστική προσφορά τους. Εκτός από τα πολεοδομικά πριμ, εξετάζονται σενάρια για εξασφάλιση ιδιωτικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα τη συνεκμετάλλευση των γραμμών ή τιτλοποίηση εσόδων από τα εισιτήρια. Ωστόσο οι δύο αυτοί δρόμοι δεν φαίνεται να είναι αποδοτικοί.
Εκτός από το διαγωνισμό για τον επενδυτικό σύμβουλο, ώς τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για το νομικό, τον τεχνικό και το γεωτεχνικό σύμβουλο, που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση των μελετών και την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα έργα. Οι πρώτες συζητήσεις με τους αρμόδιους της Ε.Ε. έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για τους συμβούλους, που είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η επέκταση των 7,5 χλμ. από το σημερινό σταθμό της Πανόρμου προς το Μαρούσι, κάτω από την Κηφισίας. Η μελέτη εκπονείται από την “Αττικό Μετρό” και αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τον Ιανουάριο, οπότε και θα οριστικοποιηθεί αν η γραμμή θα σταματά στο ύψος της Αττικής Οδού, κοντά στον ΟΤΕ, ή θα συνεχίζει άλλα 1.200 μέτρα και θα καταλήγει στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι. Η γραμμή αυτή θεωρείται πρώτης προτεραιότητας και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για τον προληπτικό έλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών για ακίνητα που “βλέπουν” στην Κηφισίας.
Εχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για τη συγκεκριμένη γραμμή, που διέρχεται από δήμους με πληθυσμό της τάξης των 82.000 κατοίκων στη ζώνη των 500 μέτρων γύρω από τους μελλοντικούς σταθμούς, αλλά και χώρους με μεγάλο αριθμό απασχολουμένων που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 50.000. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης γραμμής ανέρχεται στα 810 εκατ. ευρώ. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Aνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή των νέων επεκτάσεων του Mετρό προς το Eλληνικό και το Xαϊδάρι. H Eυρωπαϊκή Eνωση και τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν όλες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί -συνολικά 44!- και χθες ανοίχτηκαν από την Aττικό Mετρό οι οικονομικές προσφορές και αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι.

Tον Iανουάριο του 2006 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με πρόβλεψη το Mετρό να φτάσει στο Eλληνικό το 2009 και στο Xαϊδάρι το 2008.

O υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των πραγμάτων και τόνισε πως ο διαγωνισμός έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ συνεχάρη και την Aττικό Mετρό για τη συστηματική, όπως είπε, δουλειά που έκανε.

H επέκταση προς Eλληνικό θα γίνει σε μήκος 5,5 χιλιομέτρων υπογείως της Λεωφόρου Bουλιαγμένης, με τέσσερις νέους σταθμούς (Hλιούπολη, Aλιμος, Aργυρούπολη, Eλληνικό). O προϋπολογισμός του έργου είναι 330 εκατ. ευρώ. Aνάδοχος αναδείχτηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Aκτωρ - Siemens - Vinci Constructions, με προσφορά 270,6 εκατομμυρίων ευρώ.

H επέκταση προς Xαϊδάρι έχει μήκος 1,5 χιλιομέτρου, αποτελείται από έναν σταθμό (Xαϊδάρι), ενώ στην εργολαβία έχει ενταχθεί και η κατασκευή του αμαξοστασίου του Mετρό στον Eλαιώνα. O προϋπολογισμός ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Alpine - Tέρνα - Παντεχνική - Powell, με προσφορά 164,27 εκατ. ευρώ.

O κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο επέκτασης του Mετρό προς το Περιστέρι και την Aνθούπολη, που περιλαμβάνει δύο νέους σταθμούς. Δρομολογείται παράλληλα η επέκταση της γραμμής από το Xαϊδάρι προς τον Πειραιά και τη Zέα, μήκους 8,3 χιλιομέτρων, με 7 σταθμούς.

Tο YΠEXΩΔE έχει ζητήσει να χρηματοδοτηθεί το έργο από το Γ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από άλλους τομείς. H προμελέτη είναι ήδη έτοιμη και η Aττικό Mετρό θα ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. H συγκεκριμένη επέκταση θα ξεκινά από τον σταθμό Xαϊδαρίου και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Aγίας Bαρβάρας, Nίκαιας, Kορυδαλλού καθώς και τον Πειραιά με τρεις σύγχρονους σταθμούς.   Εθνος 2/12/2005

Επιστροφή στην αρχή

ΚΟΝΤΡΑ ΣΟΥΦΛΙΑ - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΚΑΙ «ΣΚΑΪ»

Στη σκιά σφοδρής αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων

Τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων για την «πίτα» των μεγάλων έργων σηματοδοτεί η σφοδρή αντιπαράθεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με το συγκρότημα «Καθημερινής» - «Σκάι», που χτες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, με αφορμή τις αποκαλύψεις των προαναφερόμενων μέσων σχετικά με τα «πανωπροίκια» δεκάδων εκατ. ευρώ και τις καθυστερήσεις στο τμήμα Μοναστηράκι - Αιγάλεω του μετρό της Αθήνας.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της «κόντρας», αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Καθημερινή» και ο «Σκάι» φέρνουν στο φως πολύ συχνά αποκαλύψεις που στρέφονται κατά συγκεκριμένων ομίλων, αποφεύγοντας, ωστόσο να θίξουν τη ρίζα του κακού, που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα και την πολιτική του δικομματισμού, ανεξαρτήτως χρώματος, που εξυπηρετεί πάντα το μεγάλο κεφάλαιο, ανεξάρτητα ποια μερίδα του τελευταίου ευνοείται.

Ο Γ. Σουφλιάς σε χτεσινή δήλωσή του καταλογίζει στην εφημερίδα «Καθημερινή» «κακόπιστη κριτική», και ότι «φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να γράφει ότι δήθεν υποστηρίζω μία εταιρία». Επίσης, επαναλαμβάνει ότι η επέκταση του μετρό προς το Αιγάλεω ξεκίνησε το 2002 με σύμβαση, που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επί των ημερών του δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός ούτε κατά ένα ευρώ. Τέλος, σημειώνει ότι «κανένα μέσο ενημέρωσης δε θα μου επιβάλει πολιτική στο υπουργείο είτε για να υποστηρίξει συμφέροντα είτε για να ικανοποιήσει επιθυμίες του εναντίον άλλων συμφερόντων» και αναφέρει ότι κατέθεσε καταγγελία κατά του «Σκάι» στο ΕΣΡ.

Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», το τμήμα Μοναστηράκι - Αιγάλεω, ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2005, τώρα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλη του 2007. Επίσης, το κόστος του, από 470 εκατ. ευρώ τώρα θα ανεβεί στα 553 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Καθημερινής», τα έργα πολιτικού μηχανικού ενώ προκηρύχτηκαν με προϋπολογισμό 123 εκατ. ευρώ, ανατέθηκαν με 217 εκατ. ευρώ. Ακόμη και από τις απαντήσεις που δίνουν ο υπουργός και η «Αττικό Μετρό» αφήνεται να αιωρούνται τα εξής ερωτήματα: Γιατί η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, εφόσον έβλεπε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις συμβάσεις που υπέγραψε, όπως ορθά λέει, η προηγούμενη κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια δε φρόντισε να τις αλλάξει ή να κηρύξει ακόμη και έκπτωτο τον ανάδοχο εφόσον καθυστερεί; Ριζοσπάστης 23-2-06

Επιστροφή στην αρχή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr   Κολοκοτρώνη 31, 10562 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ;

Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό. 

Η διακοπή είναι απαραίτητη για τα βασικά έργα του Σταθμού Αγίας Παρασκευής, που είχαν μείνει στα χαρτιά όταν κατασκευαζόταν η γραμμή. Όμως οι περιοχές μας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την ανευθυνότητα όσων επέβαλαν ή ανέχτηκαν να γίνει το μετρό όμηρος των προτεραιοτήτων της Ολυμπιάδας και ενός σχεδιασμού που το αναγκάζει τώρα να διακόψει τη λειτουργία του για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.  Φανταστείτε λοιπόν τι έχουμε να περιμένουμε:

Είναι η ώρα να ζητήσουμε ευθύνες, αλλά και να αναζητήσουμε λύσεις για να αποτρέψουμε το χειρότερο. Με δεδομένο ότι δε μπορούμε να ζητήσουμε να μείνει χωρίς μετρό η Αγ. Παρασκευή, διεκδικούμε τουλάχιστον όλα τα μέτρα που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή του μετρό Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε για διάλογο τρία βασικά σημεία-προτάσεις:

Για να έχει η παρέμβασή μας ουσιαστικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να συντονιστούμε, να διεκδικήσουμε. Καλούμε λοιπόν κατοίκους και φορείς από τις περιοχές μας σε

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ  Τετάρτη  16 Μαϊου  8 μμ αίθουσα Πάρκου ΤΥΠΕΤ (Μπακογιάννη και Πλαταιών, Βριλίσια)

Οικολόγοι Πράσινοι ΒΑ Αθήνας

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Αθήνα, 17 Μαϊου 2007  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πρωτοβουλία για τη μη διακοπή του μετρό» δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες στην ανοικτή σύσκεψη που οργανώθηκε στις 16/5 στα Βριλήσσια με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων της ΒΑ. Αθήνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι από τις κινήσεις «Αντί-σταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», «Δράση για μια άλλη πόλη» (Βριλήσσια) και «Συνεργασία Πολιτών Αγ.Παρασκευής», εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων όπως η ΔΡΑΣ.Ε. από την Αγ. Παρασκευή και η «Προστασία» από τα  Μελίσσια, και αρκετοί ακόμη πολίτες.  Ενδιαφέρον εκδήλωσαν και άλλοι τοπικοί φορείς από τις συγκεκριμένες περιοχές. 

Η διακοπή λειτουργίας του μετρό από Εθνική Άμυνα μέχρι Πλακεντία (για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα στο σταθμό Αγ. Παρασκευής) έχει ήδη προαναγγελθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και την οικονομική ζωή τουλάχιστον έξι δήμων: Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Παλιά και Νέα Πεντέλη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η διακοπή θα ξεκινήσει μέσα στο 2008 και θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι πολιτικές ευθύνες για τον προβληματικό σχεδιασμό του αρχικού έργου, όπου κυριάρχησαν οι προτεραιότητες των Ολυμπιακών Αγώνων αντί για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών που καλούνται τώρα να πληρώσουν το τίμημα. Κοινό τόπο αποτέλεσε η στήριξη της δημόσιας συγκοινωνίας και η ολοκλήρωση των σταθμών του μετρό, αλλά και η αντίθεση στο πολύμηνο κλείσιμο της γραμμής. Συμφωνήθηκαν επίσης οι βασικοί άξονες δράσης και τα πρώτα βήματα για το επόμενο διάστημα:

Η πρωτοβουλία παραμένει ανοικτή σε περαιτέρω διεύρυνση και ελπίζει, στην πορεία της, να συνδεθεί  με ευρύτερες δυνάμεις κοινωνικών φορέων και πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σπύρος Αρβανιτάκης,  Αγ. Παρασκευή   6973 340303

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Βριλήσσια   6979 952070

Πολύδωρος Τακόπουλος, Χαλάνδρι  6972 243243

Επιστροφή στην αρχή

Μετρό: μετ΄ εμποδίων στο Αεροδρόμιο

Δεν θα πραγματοποιούνται για έξι μήνες τα δρομολόγια από τον σταθμό Εθνική Άμυνα

Διακόπτονται από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για διάστημα έξι μηνών τα δρομολόγια του Μετρό από την Εθνική Άμυνα μέχρι το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω έργων κατασκευής του νέου σταθμού στην Αγία Παρασκευή και ολοκλήρωσης των σταθμών Χολαργός και Νομισματοκοπείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος

Ειδικότερα, η εξάμηνη διακοπή των δρομολογίων προς το αεροδρόμιο κρίνεται αναγκαία καθώς ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής πρόκειται να κατασκευαστεί εξ αρχής. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός αρχικά είχε προβλεφθεί να κατασκευαστεί στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όμως το σχέδιο ματαιώθηκε το 2000 λόγω αντιδράσεων των τοπικών φορέων.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ

Η διακοπή θα γίνει λόγω έργων κατασκευής του νέου σταθμού στην Αγία Παρασκευή και των σταθμών Χολαργός και Νομισματοκοπείο

Έτσι, η εταιρεία Αττικό Μετρό άλλαξε τη χάραξη της γραμμής, η οποία μετά τον σταθμό του Νομισματοκοπείου κατευθύνεται πλέον αριστερά προς το Χαλάνδρι και όχι προς την Αγία Παρασκευή, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια.

Με τη νέα χάραξη (2003), ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής χωροθετήθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από την πλατεία, επί της οδού Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Πλατεία Κέννεντυ στο Κάτω Χαλάνδρι. Όμως, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κέλυφος του σταθμού δεν κατασκευάστηκε ταυτοχρόνως με τη διάνοιξη της σήραγγας, όπως έγινε με τους υπόλοιπους σταθμούς. Για την εκ των υστέρων κατασκευή του θα χρειαστεί να διακοπεί η λειτουργία της γραμμής προς το αεροδρόμιο επί ένα εξάμηνο το 2008, από τον Φεβρουάριο ώς τον Αύγουστο. Στο διάστημα αυτό εξετάζεται οι επιβάτες του Μετρό να μεταφέρονται με λεωφορεία από την Εθνική Άμυνα μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας και στη συνέχεια να κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Εξάλλου, ασύμφορη θεωρείται από τη διοίκηση της εταιρείας του Μετρό (ΑΜΕΛ) η επέκταση των δρομολογίων την Παρασκευή και το Σάββατο κατά δύο ώρες τη νύχτα.

«Όχι Μετρό τη νύχτα»

Ανεφάρμοστη και οικονομικά ασύμφορη θεωρείται από τους υπευθύνους της ΑΜΕΛ η νυχτερινή λειτουργία του Μετρό,

έστω και σε πιλοτικό στάδιο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 12 ώς τις 2 τη νύχτα. Σύμφωνα με μελέτη της ΑΜΕΛ, η δίωρη επέκταση του ωραρίου για δύο ημέρες την εβδομάδα θα στοιχίσει περίπου 3,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 300.000 ευρώ τον μήνα. Εκτός αυτού, στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι θα είχε επιπτώσεις και στην ποιότητα εξυπηρέτησης του κοινού την ημέρα. Η νυχτερινή λειτουργία του Μετρό, όπως υποστηρίζουν, θα περιορίσει τον χρόνο συντήρησης και καθαρισμού των συρμών και των γραμμών, που γίνεται τις νυχτερινές ώρες. Εάν μάλιστα παγιωθεί το μέτρο μετά την πιλοτική περίοδο λειτουργίας, θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 45 τεχνικοί. Πάντως, το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει πιλοτικά τη νυχτερινή λειτουργία του Μετρό έως τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, κύκλοι της ΑΜΕΛ υποστηρίζουν ότι ιδανική περίοδος για την πιλοτική λειτουργία θα ήταν μετά τον Φεβρουάριο, όταν θα κλείσει το τμήμα του δικτύου από Εθνική Άμυνα έως Αεροδρόμιο. Σημειώνεται, ότι με την επέκταση του ωραρίου αντιδρούν και οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι στην εταιρεία, που ήδη απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΝΕΑ 2-11-2007

Επιστροφή στην αρχή

Σπάταλο ενεργειακά το μετρό

Συντάκτης : Μανιφάβα Δ.        

Αναμφίβολα το Μετρό είναι ένα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του νέφους, στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και φυσικά και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, καμιά κυβέρνηση -ούτε οι προηγούμενες ούτε η σημερινή- φρόντισαν ώστε στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας να εφαρμοστούν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτέλεσμα: σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 15.000.000 kWh, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 15.000 τόνων, μια οικονομική σπατάλη πάνω από 2.000.000 ευρώ ετησίως και σπατάλη ενέργειας της τάξης των 4.670 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου.

Μάλιστα, όταν ηλεκτρολόγος μηχανικός -ειδικευμένος στις ενεργειακές τεχνολογίες- αποκάλυψε αυτές τις ελλείψεις, η διοίκηση της επιχείρησης μετά το 2004 φρόντισε να "μπλοκάρει" την έρευνα αυτή. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Εάν, λοιπόν, υπήρχε η αντίληψη για την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας στο ΜΕΤΡΟ θα έπρεπε να είχαν γίνει οι ακόλουθες ενέργειες:

1) Θα είχαν εγκατασταθεί στο σύνολό τους ηλεκτρικοί κινητήρες υψηλού βαθμού απόδοσης (EFF1), γνωστοί ήδη από τη δεκαετία του 1980 και γνωστό ότι συμφέρουν οικονομικά.

2) Θα είχαν εγκατασταθεί λαμπτήρες υψηλού βαθμού απόδοσης, οι οποίοι επίσης είναι γνωστοί από τη δεκαετία του '80 και συμφέρουν οικονομικά.

3) Θα είχαν εγκατασταθεί συστήματα αντιστάθμισης που είναι γνωστή η αναγκαιότητά τους από την κλασσική βιομηχανική ηλεκτροτεχνία για να μην πληρώνονται μέχρι σήμερα ακόμη πρόστιμα στη ΔΕΗ.

4) Θα είχαν υπολογισθεί σωστά οι σταθμοί μετασχηματισμού και θα είχαν τοποθετηθεί παντού μετασχηματιστές υψηλού βαθμού απόδοσης.

5) Θα είχε χρησιμοποιηθεί η κλασική τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας της συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις επιφανείας.

6) Θα είχε χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο σε ευρύτερη κλίμακα.

7) Δεν θα είχαν επισημανθεί ελλείψεις από Κώδικες, Οδηγίες της Ε.Ε., νόμους και υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ενέργεια.

Απαντώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ -ουσιαστικά η Αττικό Μετρό- δεν αρνείται ότι υπάρχουν οι παραπάνω ελλείψεις. Απλώς υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ενσωματώνονται στις νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας, καθώς και στο υπό κατασκευή Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κάποια από τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας είναι η βελτιστοποίηση της μηκοτομής της χάραξης, αξιοποίηση της ανάκτησης ενέργειας από την πέδη των συρμών, πλήρως κεντρικός αυτοματοποιημένος έλεγχος των συρμών, εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης ηλεκτρικής ισχύος, μεγιστοποίηση της χρήσης κινητήρων μέγιστης απόδοσης σε όλα τα νέα έργα, μεγιστοποίηση του φυσικού αερισμού μέσω κίνησης των συρμών στις σήραγγες κ.ά.

Από την άλλη, βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε τα παρακάτω:

- Οι προδιαγραφές δεν ακολούθησαν την εξέλιξη της ενεργειακής πραγματικότητας κι επομένως θα συνεχισθεί η σπατάλη ενέργειας.

- Το σχεδιαζόμενο μεγάλου όγκου κτίριο της εταιρείας είναι ξεπερασμένο ενεργειακά και αν ίσχυε η οδηγία 91/2002/ΕΚ θα επρόκειτο περί ενεργειακού και οικολογικού “πλημμελήματος”.

- Στο οργανόγραμμα της επιχείρησης δεν υπάρχει υπεύθυνος για τις ενεργειακές τεχνολογίες και την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Τιμωρία αντί επιβράβευσης για τον ηλεκτρολόγο μηχανικό

Αυτό, βεβαίως, που έχει ειδική σημασία για τη γενικότερη αντίληψη λειτουργίας είναι η συμπεριφορά της διοίκησης της εταιρείας προς τον ηλεκτρολόγο μηχανικό, ο οποίος -όπως προαναφέρθηκε- ανέδειξε τις ελλείψεις. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στην ερώτησή του ο Φ. Κουβέλης, μετά τις εκλογές του 2004 η έρευνα του ηλεκτρολόγου μηχανικού μπλοκαρίστηκε με ευθύνη της διεύθυνσης μελετών και της ανακλητής ηγεσίας της Αττικό Μετρό. Από τον Φεβρουάριο του 2005 η διοίκηση της Αττικό Μετρό προέβη στον παροπλισμό, τιμωρία και απαξίωση του μηχανικού. Σημειώνεται ότι βαθμολογήθηκε για το 2004 με 76 όταν ο μέσος όρος της εταιρείας ήταν 84, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2005. Επιπλέον, δεν του δίνεται αντικείμενο δουλειάς, κάτι που όπως επισημαίνει και ο Φ. Κουβέλης, αυτό αποτελεί πράξη η οποία αντίκειται στις αρχές του εργατικού δικαίου και αγγίζει τα όρια πολιτικής διάκρισης. Η συμπεριφορά αυτή που δείχνει μη ισότιμη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι επιπλέον αντίθετη με το περιεχόμενο της Πράσινης Βίβλου του 2001 για την κοινωνική υπευθυνότητα της επιχείρησης.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τον άτυχο τελικά επιστήμονα, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε η Αττικό Μετρόέδωσαν απάντηση. 

ΑΥΓΗ 1/1/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ανακοίνωση παράτασης της λειτουργίας του μετρό κατά 2 ώρες Παρασκευή και Σάββατο:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=868307

Οι αντιδράσεις του συνδικάτου εργαζομένων:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=869074

Η πρωτοβουλία του γνωστού blog "Γενιά των 700 ευρώ" G700:
http://g700.blogspot.com

 

Δικαίωμα στη Μετακίνηση - Αντίσταση στον Αυταρχισμό των Βολεμένων*

Η μεταμεσονύκτια λειτουργία του Μετρό και του Ηλεκτρικού είναι ένα πάγιο αίτημα πολλών συμπολιτών μας. Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις και παράπονα πολλών ετών η Πολιτεία αποφάσισε επιτέλους το αυτονόητο (ίσως και το ελάχιστο): να επιμηκύνει δοκιμαστικά το ωράριο λειτουργίας των συρμών κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 02:00, για μια δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών.
Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό πολιτών, εάν με άλλα λόγια η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι κοινωνικά επιβεβλημένη και οικονομικά συμφέρουσα.
Το σωματείο των εργαζομένων ωστόσο αντιδρά. Όχι μόνο διαφωνεί με τη δοκιμαστική επιμήκυνση του ωραρίου, αλλά αποφασίζει και διατάζει τη μη-εφαρμογή της. Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 24:00 έως τις 02:00 κάθε Παρασκευή και Σάββατο επιχειρεί να επιβάλει αυταρχικά την άποψή της σε ολόκληρη την κοινωνία. Μας αρνούνται ακόμη και το δικαίωμά μας να «ψηφίσουμε» χρησιμοποιώντας το δίκτυο κατά τη δίμηνη δοκιμαστική περίοδο.
Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Η διεύρυνση της χρήσης τους –εφόσον κριθεί εφικτή- θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους μας: από τη μείωση της κίνησης των ΙΧ κατά τις ώρες της βραδινής εξόδου και τον περιορισμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μέχρι την οικονομική ελάφρυνση όλων εκείνων που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ταξί για τις αντίστοιχες μετακινήσεις τους.
Η Κοινωνία των Πολιτών δε μπορεί να μένει απαθής και αδρανής μπροστά σε αυτήν την πρόκληση.

Λέμε ΟΧΙ στην αντίληψη που θέλει τα δημόσια αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές της χώρας έρμαιο στα χέρια των συνδικαλιστών.

Λέμε ΟΧΙ στο βόλεμα και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Λέμε ΟΧΙ στη φίμωση της κοινωνίας, στην αποστέρηση του δικαιώματος όλων μας να δοκιμάσουμε μια νέα δυνατότητα.

Λέμε ΟΧΙ στην αυταρχική και κοινωνικά ανάλγητη στάση των Σωματείων Εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Καταλαμβάνουμε το Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 από τις 24:00 έως τις 02:00.
Δεν πληρώνουμε εισιτήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και απαιτούμε την κανονική εκτέλεση των δρομολογίων.

*ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

1.ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΞΕΧΥΛΩΝΕΙ" ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2.ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ

3.ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Επιστροφή στην αρχή

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι ξενύχτες

Προς μονιμοποίηση δείχνει να οδεύει η μεταμεσονύκτια λειτουργία του μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα, καθώς η επιβατική κίνηση έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές -και αρκετά μετριοπαθείς τελικά- προβλέψεις.

Με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε βράδυ ώς και 10.000 άτομα μετακινούνται με τους συρμούς του μετρό, αριθμός που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, που δεν περίμεναν περισσότερους από 3.000 επιβάτες.
Το ενδιαφέρον είναι πως ούτε προβλήματα στη συντήρηση του δικτύου έχουν εμφανιστεί ούτε θέματα ασφαλείας. Στελέχη της εταιρείας λειτουργίας σημειώνουν πως οι μόνες απώλειες ήταν μερικά... γκράφιτι σε δύο ή τρία βαγόνια και τονίζουν πως δεν έχει αναφερθεί κάποιο αξιόλογο περιστατικό που να τους δημιουργεί προβληματισμό.
Αν και το μέτρο έχει συμπληρώσει ένα μήνα δοκιμαστικής λειτουργίας, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν πως υπήρξε ένα Σάββατο, στο οποίο λόγω επεισοδίων το κέντρο της Αθήνας είχε σχετικά μειωμένη κίνηση, ενώ ακολούθησε το Σαββατοκύριακο του χιονιά, που επίσης επηρέασε τις νυχτερινές συνήθειες των κατοίκων της πόλης.
Ωστόσο, για να καλύψει τις δαπάνες λειτουργίας του το μετρό θα έπρεπε να μεταφέρει 40.000-50.000 επιβάτες στο διάστημα της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας, αριθμός που κρίνεται με τα σημερινά δεδομένα εξωπραγματικός.
Από την πλευρά τους κύκλοι του ΟΑΣΑ επισημαίνουν πως η επιβατική κίνηση έχει πολλά περιθώρια αύξησης, αν υποστηριχθεί από μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ.
Με μετρό για ποτό, με ΗΣΑΠ για δουλειά
Διαθέσιμα στοιχεία για την κίνηση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κατά τη μεταμεσονύκτια λειτουργία δεν υπάρχουν, αλλά διαφαίνεται μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το μετρό. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη χρήση των νυχτερινών δρομολογίων του ΗΣΑΠ κάνουν κυρίως εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, ενώ το μετρό χρησιμοποιείται κυρίως από εκείνους που βγαίνουν για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.
Οπως θα περίμενε κανείς, οι σταθμοί στο Σύνταγμα, το Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κίνηση, ενώ σχετικά αυξημένο αριθμό επιβατών καταγράφουν και οι σταθμοί σε Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Αμυνα και Συγγρού-Φιξ, όπου λειτουργούν χώροι στάθμευσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα. «Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να κατεβούν στο κέντρο το βράδυ με το μετρό, για να αποφύγουν την κίνηση, αλλά και το αλκοτέστ στην επιστροφή», λένε από την εταιρεία λειτουργίας του μετρό, προσθέτοντας πως αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση θα υπάρχουν στο τέλος Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου το αργότερο. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως, εφόσον παγιωθεί τελικά η μεταμεσονύκτια λειτουργία, είναι πιθανό ορισμένοι σταθμοί με μηδαμινή επιβατική κίνηση να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις χρονοαποστάσεις, καθώς οι συρμοί εκτελούν δρομολόγια ανά περίπου 15 λεπτά.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2008

Επιστροφή στην αρχή

Το νυχτερινό μετρό ...μονιμοποιείται

Της Αλεξανδρας Κασσιμη

Το μέτρο της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του μετρό και του ηλεκτρικού για δύο ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο μονιμοποιείται. Τα αποτελέσματα της δίμηνης πιλοτικής εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου φαίνεται ότι ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς το μετρό φαίνεται ότι επιλέγουν από 10.000 έως 22.000 επιβάτες το βράδυ, ενώ οι επιβιβάσεις στον ηλεκτρικό ξεπέρασαν ακόμη και τις 7.000. Παράλληλα με την ανακοίνωση της καθιέρωσης του μέτρου από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη, χθες έγινε επίσης γνωστό ότι διακόπτεται η λειτουργία του μετρό από τον σταθμό της Εθνικής Αμυνας έως το αεροδρόμιο, από την 1η Ιουλίου και για διάστημα έξι μηνών. Ο τερματισμός των δρομολογίων κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να κατασκευαστεί το κέλυφος του σταθμού της Αγίας Παρασκευής, που περιλαμβάνεται στους νέους σταθμούς που θα δοθούν στο επιβατικό κοινό. Η διακοπή της λειτουργίας του τμήματος από την Εθνική Αμυνα έως το Αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλειες για την ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το κόστος από τη νυχτερινή λειτουργία του μετρό εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ επιτακτική κρίνεται από στελέχη της ΑΜΕΛ η πρόσληψη 45 ατόμων τεχνικού προσωπικού για τις ανάγκες των μεταμεσονύχτιων δρομολογίων. Την ίδια στιγμή η διοίκηση των ΗΣΑΠ αναμένεται να συμπεριλάβει στο αίτημα για πρόσληψη προσωπικού το 2008 άλλα 20 άτομα για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων σε 300.

Εμφανή είναι τα αποτελέσματα του μέτρου ακόμη και στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΠΕΧΩΔΕ, κατά τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο ο κυκλοφοριακός φόρτος στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας εμφανίζεται, μετά τα μεσάνυχτα, μειωμένος κατά 6-8%, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Σίμος Σιμόπουλος.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένο εμφανίζεται το επιβατικό κοινό από την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών- Επικοινωνιών. Φανατικότεροι οπαδοί είναι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 95% αξιολογεί ως θετικό το μέτρο. Παράλληλα, 8 στους 10 επιθυμούν την πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών τις νυχτερινές ώρες. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα και η δήλωση του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «από εδώ και στο εξής μόνο αύξηση στην επιβατική κίνηση μπορούμε να περιμένουμε».

Καθημερινή 10-4-08

Επιστροφή στην αρχή

στέλεχος του Παρισινού μετρό απολογούμενος μιλάει για «λάδωμα» σε διαγωνισμό για το μετρό της Αθήνας (25-6-2008),

Επιστροφή στην αρχή

Με ιδιώτες στα έργα – φιλέτα

Ιδιώτες στα έργα εκσυχρονισμού του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου» (ΗΣΑΠ) βάζει η κυβέρνηση, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στα έργα εκσυγχρονισμού ΗΣΑΠ που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, περιλαμβάνονται: Η κατασκευή τριών νέων σταθμών, υπογειοποίηση τμήματος Πειραιάς - Φάληρο, κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, νέα επισκευαστική βάση στον Πειραιά και επέκταση της γραμμής προς Αγιο Στέφανο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση τεσσάρων υπόγειων χώρων στάθμευσης 1.010 θέσεων, στους σταθμούς Μαρούσι, Ηράκλειο, Φάληρο και Κηφισιά, καθώς επίσης και την υπογειοποίηση του τμήματος Πειραιάς - Φάληρο και την επισκευαστική βάση στον Πειραιά. Τα υπόλοιπα έργα είναι τα εξής:

- Νέοι σταθμοί μεταξύ Ηρακλείου και Ειρήνης, μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας και πριν το σταθμό του Πειραιά, κοντά στον σημερινό Κεράνη. Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα έτοιμοι μέσα στο 2010, ενώ ο τρίτος το 2011.

- Υπογειοποίηση του τμήματος Πειραιάς - Φάληρο, με ολοκλήρωση το 2011.

- Επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ προς Αγιο Στέφανο σε δύο φάσεις, μέχρι το 2017. Στην πρώτη φάση ο «ηλεκτρικός» θα φτάσει μέχρι την Εθνική οδό, το 2013.

- Κατασκευή 10 δεστρών ποδηλάτων σε κάθε σταθμό των ΗΣΑΠ, εκτός από το Μοναστηράκι και την Ομόνοια.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4811436&publDate=13/11/2008

Επιστροφή στην αρχή

«Εθνική Αμυνα - αεροδρόμιο» με... λεωφορεία

Οι επιβάτες θα πληρώσουν και με εξάμηνη ταλαιπωρία το «ράβε - ξήλωνε» της κατασκευής του σταθμού «Αγία Παρασκευή»

Με... λεωφορεία θα είναι αναγκασμένοι σε λίγο καιρό και για έξι ολόκληρους μήνες, να κάνουν οι επιβάτες του μετρό τη διαδρομή από το σταθμό της Εθνικής Αμυνας ως το Αεροδρόμιο Σπάτων! Αυτό θα γίνει υποχρεωτικά, ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός «Αγία Παρασκευή», τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε περικόψει από την εργολαβία, αλλά και για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στους σταθμούς «Νομισματοκοπείο» και «Χολαργός». Οι επιβάτες, δηλαδή, θα πληρώσουν και με ταλαιπωρία αυτό το πολύπαθο έργο, που κόστισε εκατοντάδες εκατ. ευρώ και το οποίο με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2006...

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διακοπής της κυκλοφορίας του μετρό στο τμήμα αυτό, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια. Πηγές, ωστόσο, της Αττικό Μετρό επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται το διάστημα αυτό να αρχίσει από το Φλεβάρη και να διαρκέσει ως το καλοκαίρι. Η εταιρεία ακόμη μελετά τις εναλλακτικές λύσεις για τη διαδρομή αυτή, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι η γραμμή αυτή να εξυπηρετείται από λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή των τριών σταθμών αποτελούσαν μέρος της επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό, ωστόσο δεν είχαν ανατεθεί με την αρχική εργολαβία, καθώς μέριμνα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η ολοκλήρωση, όπως- όπως της διαδρομής μέχρι το Αεροδρόμιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η κατασκευαστική εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει μόνο τα «κελύφη» των σταθμών «Χολαργός» και «Νομισματοκοπείο», ενώ ο σταθμός «Αγία Παρασκευή» είχε περικοπεί παντελώς από το σχεδιασμό, αφήνοντας μια ολόκληρη περιοχή χωρίς πρόσβαση στο μετρό. Το αίτημα των φορέων της περιοχής για την κατασκευή του, έγινε δεκτό τελικά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά το 2005 και έτσι συμπεριλήφθηκε στη νέα εργολαβία, μαζί με τους άλλους δύο σταθμούς.

Η διακοπή της κυκλοφορίας του μετρό στο σημείο αυτό, λοιπόν, και το «ράβε - ξήλωνε» κρίνεται πλέον αναγκαίο, καθώς πρέπει να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ο σταθμός «Αγία Παρασκευή», με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατεδάφιση της σήραγγας στο σημείο αυτό. Επίσης κρίνεται αναγκαία για την ολοκλήρωση κατασκευής ενός φρεατίου εξαερισμού στο ύψος του σταθμού «Χολαργός», ενώ ο σταθμός του «Νομισματοκοπείου» είναι σχεδόν έτοιμος και τώρα κατασκευάζεται υπόγειος σταθμός στάθμευσης 630 θέσεων.

Ριζοσπάστης Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008   

 

Επιστροφή στην αρχή

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Indymedia  27 Δεκεμβρίου 2008
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΗΣΑΠ
ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Σήμερα 27/12 καταλάβαμε τα κεντρικά γραφεία του ΗΣΑΠ σαν μια πρώτη απάντηση απέναντι στην δολοφονική επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι στο πρόσωπο η Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 23/12/2008 ενώ γύριζε από την δουλειά της.
Η Κωνσταντίνα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Ευαγγελισμού με σοβαρά προβλήματα στην όραση και το αναπνευστικό.
Ποια είναι η Κωνσταντίνα; Και γιατί χτυπήθηκε;
Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης. Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με ην εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι' αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα – ίσα.
Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ' αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.
Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.
Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ;
Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.
Η δολοφονική επίθεση ενάντια στη συναδέλφισσά μας είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού.
Ο στόχος δεν ήταν τυχαίος: Γυναίκα, μετανάστρια, μάχιμη συνδικαλίστρια, μητέρα ανήλικου παιδιού, όσο πιο ευάλωτη στα μάτια των αφεντικών.
Ο τρόπος δεν ήταν τυχαίος: Έρχεται από «σκοτεινές» εποχές και με σκοπό να σημαδέψει, να παραδειγματίσει και να τρομοκρατήσει.
Ο χρόνος δεν ήταν τυχαίος: Τη στιγμή που ΜΜΕ, κόμματα, εκκλησία, επιχειρηματίες και εργατοπατέρες προσπαθούν να λοιδορήσουν το κίνημα της κοινωνικής έκρηξης, που η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου μετασκευάζεται σε εξοστρακισμό, η επίθεση στην Κωνσταντίνα περνάει στα ψιλά.
Η εργοδοτική δολοφονική επίθεση ήταν προσεκτικά μελετημένη.
Η Κωνσταντίνα ήταν μία από εμάς. Ο αγώνας της για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι και ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ.

 

Οικονομική ενίσχυση για την συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα

 Αυτός είναι ο λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι από τους μπράβους των εργολάβων σαν τιμωρία για τη δράση της ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς

DECHEVA ELENA KUEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Η Κωνσταντίνα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, το οποίο είναι ίσως το πιο ζωντανό σωματείο των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα, που αγωνίζεται σκληρά και ηρωικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και τη μεγαλύτερη εργοδοτική τρομοκρατία, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες - κατά κύριο λόγο γυναίκες.

 Στη Βουλγαρία ήταν ιστορικός επιστήμονας και στην Ελλάδα ήρθε όταν ο γιος της χρειάστηκε να υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση. Σήμερα ζει μαζί του (πάει 5η δημοτικού) και με την μητέρα της στα Α. Πετράλωνα.

 Ας ενεργοποιήσουμε την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη μας και ας βοηθήσουμε ώστε τουλάχιστον η Κωνσταντίνα να μην έχει να ανησυχεί για τα λεφτά. Έχει εκατοντάδες άλλα πράγματα να απασχολούν αυτήν την οικογένεια και τις συναδέλφισσες της.

 Όμως ας μην νομίζουμε ότι βάζοντας μερικά χρήματα κάναμε το χρέος μας.

Η απάντηση πρέπει και θα δοθεί στους δρόμους, στους εργασιακούς χώρους και τα σωματεία.

Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δράση και όχι δάκρυα.

 

Για την εταιρεία που δούλευε η Κωνσταντίνα.

Η εταιρία αυτή φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά αεριτζίδικων εργολαβικών εταιριών που συστήθηκαν και ανέλαβαν υπ-εργολαβίες σε κρατικούς φορείς, όταν η κυβέρνηση Σημίτη άνοιξε αυτό το πεδίο λαμπρών ευκαιριών σε διάφορα λαμόγια. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε η αντιπρόεδρος του σωματείου των καθαριστριών, ότι ενώ είναι γνωστό ότι με απευθείας πρόσληψη ωρομίσθιων καθαριστριών, το έργο έρχεται φθηνότερα στους δημόσιους φορείς και παρ’ ότι πολλοί από αυτούς επανειλημμένα έχουν ζητήσει να σταματήσουν να έχουν την καθαριότητα σαν υπ’ εργολαβία και να προσλάβουν προσωπικό, το κράτος τους υποχρεώνει σε μια λύση που είναι οικονομικά ασύμφορη για το δημόσιο. 

ΓΙΑΤΙ? Η απάντηση είναι απλή. Για τον ίδιο λόγο που η ΔΕΗ υποχρεούται να αγοράζει ρεύμα ακριβότερα από ιδιώτες. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας!

Η εταιρία λοιπόν στην οποία δουλεύει η Κωνσταντίνα λέγετε ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. 

και εδρεύει στον Πειραιά, ενώ έχει διακριθεί στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία εδώ και χρόνια. Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον Ρρισζοσπάση 5 Αυγούστου 2004:

«….Χτες έγινε γνωστή μια ακόμα απόλυση εργαζόμενης από εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ. Πρόκειται για την ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία απέλυσε την Αγγελική Βουλγαροπούλου, επικαλούμενη το γνωστό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο τον τελευταίο καιρό, πρόσχημα ότι εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της.

Βεβαίως - όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ - ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι άλλος και σχετίζεται με την προσπάθεια της εταιρίας να εκδικηθεί τη συγκεκριμένη εργαζόμενη και να εκφοβίσει τους υπόλοιπους, ούτως ώστε να πάψουν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, το «αμάρτημα» της εργαζόμενης που προκάλεσε την απόλυσή της, είναι ότι ανέφερε στην Επιθεώρηση Εργασίας, που διενεργούσε επιτόπιο έλεγχο, τα πραγματικά στοιχεία όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις της επιχείρησης με τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ σημειώνεται ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι νομικός σύμβουλος της ΟΙΚΟΜΕΤ είναι ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Λ. Τζανής, ο οποίος και την υποστήριξε με πάθος κατά την τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην ανακοίνωση τέλος, τονίζεται η απαίτησή του να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση της εργαζόμενης και καλείται η διοίκηση του ΟΣΕ να προβεί σε κυρώσεις προς την εταιρία γιατί δεν εφαρμόζεται η σύμβαση.»

Πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία απασχολεί περί του 800 ασφαλισμένους εργαζόμενους και περίπου άλλους 1200 ανασφάλιστους κυρίως μετανάστες. 

Μάλιστα έχει φτιάξει και εργοδοτικό σωματείο, που την διοίκηση έχουν όλοι οι επιστάτες, ενώ τα μέλη είναι το πιο φτωχό και αμόρφωτο κομμάτι μεταναστών από Πακιστάν και Μπαγκλαντές που δεν μιλάνε καν την γλώσσα και υποχρεώνονται να υποκύπτουν σε κάθε πίεση της εργοδοσίας.

Το πραγματικό σωματείο στο οποίο η Κωνσταντίνα ήταν γραματέας, βρισκόταν συνεχώς στους χώρους δουλειάς. Επανειλημένες παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας, για απολύσεις, δεδουλευμένα, ωράρια, ένσημα.

Η εργοδοσία σε μια από αυτές σε "συνεργασία" με το εργοδοτικό σωματείο που έχει στήσει οργάνωσε αντισυγκέντρωση απειλόντας το σωματείο και την συγκεκριμένη εργαζόμενη.

Πριν λίγες μέρες η εργαζόμενη κατήγγειλε ότι έβαζαν εργαζόμενες να υπογράφουν για μεγαλύτερο ποσό στην είσπραξη του δώρου και ΄έπερναν λιγότερα στο χέρι

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/12/2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Την Δευτέρα στις 22/12/08 στις 12:10 περίπου το βράδυ η Κωσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού επιστέφοντας από την δουλειά της δέχτηκε Δολοφονική Επίθεση με ΟΞΥ. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και να έχει υποστεί μόνιμες βλάβες σε άλλα ζωτικά όργανα. Kινδυνεύει η ίδια η ζωή της.
Η Κωσταντίνα, είναι γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Δεν τις έφτανε όμως αυτό ήθελε και επέμενε να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για εργατικά δικαιώματα. Τέτοιο θράσος δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Έπρεπε να στοχοποιηθεί και να τιμωρηθεί!!
Η Κωσταντίνα και το σωματείο καθαριστριών προσπαθούν και επιμένουν τα τελευταία χρόνια να τραβάνε την κουρτίνα και να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Σιωπή!!  Το κράτος κοιμάται και δεν καταλαβαίνει! Οι διοικήσεις των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν.! Ο επίσημος συνδικαλισμός δεν καταλαβαίνει!
Συντελούνται κάθε μέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.. κανένας δεν καταλαβαίνει. Απαντούν με ένα στόμα ο υπουργός, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του οργανισμού «εμένα δεν με ενδιαφέρει». Μα καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε, μας βάζουν και υπογράφουμε λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν μας έδωσαν, υπογράφουμε με την πρόσληψη την οικιοθελή αποχώρηση, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα και δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και «μαύρες λίστες». Στήνουν εργοδοτικά σωματεία για να μας εκπροσωπήσουν οι Προσωπάρχες και οι υποτακτικοί τον εργολάβων.

Καταγγέλλουμε καθημερινά στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στο ΙΚΑ, στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα. Κατεβαίνουμε με αγωγές, ομαδικές και ατομικές. Ζητάμε στοιχεία που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις και επικαλούνται προσωπικά δεδομένα!! Όταν καταφέρνουμε, με χίλια ζόρια, να προσεγγίσουμε τα υπουργικά γραφεία για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα και να αλλάξει το νομικό καθεστώς που επιτρέπει στις δημόσιες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να επικρατούν από την εργοδοσία οι πρακτικές της cosa nostra, ούτε αυτοί καταλαβαίνουν και ας καταγγέλλουμε και στους υπουργούς ότι τα ίδια γίνονται με τις εργολαβίες καθαρισμού και μέσα στα υπουργεία τους!! Ίδια λίγο πολύ αντιμετώπιση, από τα ΣΕΠΕ και τα ΚΕΠΕΚ που καταφεύγουμε για επιθεωρήσεις στους τόπους εργασίας. Υπάρχει ένας τεράστιος φάκελος από τη δράση μας για την εγκληματική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Τα καταγγείλαμε και στα ΜΜΕ.Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!
Μα είναι δυνατόν; Μέσα στο υπουργείο σας, μέσα στο νοσοκομείο σας, μέσα στους ΗΣΑΠ που δούλευε η Κωνσταντίνα...να μην ισχύουν ούτε καν αυτοί οι λειψοί νόμοι και οι κανονισμοί, να υπάρχουν μαύρες νησίδες από τους εργολάβους; Η απάντηση τους είναι αφοπλιστική! «Εμείς αναθέτουμε και πληρώνουμε τους εργολάβους για να καθαρίζουν. Με ποιους δουλεύουν, πώς δουλεύουν, είναι δική τους δουλειά, εμάς δεν μας ενδιαφέρει». Με όλο αυτό το κατεστημένο τα έβαλε η Κωσταντίνα,  γι’ αυτό της έδωσαν αυτή την τόσο αποτρόπαια απάντηση!!

Η Κωσταντίνα κινδυνεύει είναι για τέταρτη μέρα στην εντατική και ακόμα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για να βρεθούν οι ένοχοι! Θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να απαντήσουν, «δεν μας ενδιαφέρει». Εμείς όμως θα επιμείνουμε και θα ξανατραβήξουμε την κουρτίνα όσες φορές χρειαστεί και θα αποκαλύψουμε όλα όσα κρύβονται.
Την Κωσταντίνα επιχείρησαν να την δολοφονήσουν. ΚΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους Έλληνες και Μετανάστες, τη νεολαία που έχει κατέβει στους δρόμους, κάθε έντιμο και αξιοπρεπή άνθρωπο σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Να αποκαλύψουμε τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, που κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της Κωσταντίνας.
Να αποκαλύψουμε όλους όσους μας σκοτώνουν κάθε μέρα γιατί όλους και όλες εμάς, Έλληνες και Μετανάστες ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της:
- Να βρεθούν άμεσα και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.
- Να εφαρμοστούν τα εργατικά δικαιώματα και να σπάσουν τα εργασιακά γκέτο των εργολαβιών καθαρισμού.
- Να πεταχτούν έξω από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες οι εργολάβοι δουλέμποροι.
- Καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλους τους φορείς και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ σε ενεργητική συμπαράσταση.
Η αποκάλυψη του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι χρέος τιμής για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.
Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!!
Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

THΛ 2108221083 – 6978844725 - 6978865730
EMAIL: pekop1999@gmail.com
FORUM http://pekop.formyjob.net

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κωσταντίνας.
Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA TODOR
KUNEVA KOSTADINA
5012-019021-277

 

Επιστροφή στην αρχή

Το μετρό ωφελεί την οικονομία και αυξάνει τις αξίες των ακινήτων

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Εκατομμύρια ευρώ κερδίζει κάθε χρόνο η εθνική οικονομία από τη λειτουργία του μετρό, ενώ η επέκτασή του σε μια περιοχή οδηγεί σε αύξηση της αξίας των ακινήτων, τονίζει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας ΑΕ (ΑΜΕΛ), αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό και α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Εμμ. Δρακάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ποιότητα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και στην αστική ανάπτυξη.

- Ποιος είναι ο προγραμματισμός των επεκτάσεων του μετρό για τα επόμενα χρόνια; Αυτό θα σημάνει και την επέκταση της πόλης της Αθήνας;

«Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευήν από την Αττικό Μετρό ΑΕ (ΑΜ) τέσσερις επεκτάσεις του δικτύου με 10 νέους σταθμούς. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ως το καλοκαίρι του 2010. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται κατ΄ αρχήν το έργο επέκτασης του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά (έξι νέοι σταθμοί), το οποίο βρίσκεται υπό δημοπράτηση με πρόβλεψη να ξεκινήσει η κατασκευή του πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς και η Γραμμή 4 (20 χλμ. με 20 σταθμούς), για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες.

Ωστόσο η επέκταση της αστικής ανάπτυξης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες και συνήθως τα μεταφορικά συστήματα έρχονται να καλύψουν τις νέες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αλήθεια ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ποιότητα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και στην αστική ανάπτυξη».

- Δημιουργούνται υπεραξίες στα ακίνητα γύρω από τους σταθμούς;

«Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές μελέτες από την ΑΜ για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη και η ανακοίνωση έλευσης του μετρό σε μια περιοχή, πόσο μάλλον η ίδια η κατασκευή του, οδηγεί σε αύξηση της αξίας των ακινήτων, ειδικά γύρω από τους σταθμούς του μετρό, καθώς πολλοί επιδιώκουν να εγκατασταθούν σε περιοχή με υψηλή ποιότητα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης».

- Τι αποδίδει το μετρό στον πολίτη και στην εθνική οικονομία;

«Το μετρό έχει ήδη αναγνωριστεί ως ο βασικότερος τρόπος βελτίωσης των συνθηκών καθημερινής μετακίνησης των πολιτών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι με την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας της γραμμής μετρό από την Εθνική Αμυνα στο Αεροδρόμιο ο χρόνος μετακίνησης στη λεωφ. Μεσογείων, από Σταυρό ως Εθνική Αμυνα, αυξήθηκε κατά 25%-30% στις ώρες αιχμής και στη λεωφ. Κηφισιάς, από Μαρούσι ως λεωφ. Αλεξάνδρας, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 15%.

Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, τα οφέλη από τη λειτουργία του μετρό είναι πολλά, κυρίως από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης, τη μείωση των οχηματοχιλιομέτρων των ΙΧ με συνέπεια τη μείωση κατανάλωσης βενζίνης, των ρύπων και των τροχαίων ατυχημάτων».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=265019&dt=24/04/2009

Επιστροφή στην αρχή

Καθίζηση στην είσοδο του μετρό στον Χολαργό

Γιώργος Λιαλιος

Καθίζηση υπέστη η είσοδος του σταθμού του μετρό στο Χολαργό, προκαλώντας πονοκέφαλο στις τεχνικές υπηρεσίες της εταιρείας. Στο εσωτερικό του ίδιου σταθμού, οι χρωματιστοί τοίχοι έχουν... διακοσμηθεί από την υγρασία.

Όλα αυτά, ενώ ο συγκεκριμένος σταθμός μετρά λιγότερους από τέσσερις μήνες λειτουργίας! Η διοίκηση της Αττικό Μετρό πάντως τονίζει ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τον σταθμό και πως το πρόβλημα οφείλεται στα υπόγεια νερά της περιοχής.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε ξαφνικά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Στη μία από τις δύο εισόδους του σταθμού, το πεζοδρόμιο άρχισε να υποχωρεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη λακκούβα και να «σπάσουν» τα τοιχία που οριοθετούν τον χώρο.

Αμέσως η Αττικό Μετρό επικοινώνησε με την κατασκευάστρια εταιρεία, που απέκλεισε το προβληματικό σημείο και ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης (χθες, ωστόσο, που επισκέφθηκε το σημείο η «Κ» το εργοτάξιο ήταν... άδειο).

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην είσοδο του σταθμού, αλλά και στο εσωτερικό του. Σε μεγάλα τμήματα των εσωτερικών τοίχων είναι εμφανή τα σημάδια της υγρασίας που έχει διαπεράσει το μπετόν, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν αρχίσει να αποκολλούνται οι σοβάδες. Όλα αυτά στον νεότερο σε ηλικία σταθμό, που δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις στις 23 Ιουλίου.

Η διοίκηση της Αττικό Μετρό, πάντως, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακή κατασκευή.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ που είχαν διαρροές, αλλά και στα υπόγεια νερά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Χρήστος Τσίτουρας.

«Ζητήσαμε να γίνουν νέες στεγανώσεις και να επισκευαστεί ο σταθμός και ήδη η κοινοπραξία που το κατασκεύασε έχει αποκλείσει το προβληματικό σημείο. Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για συνηθισμένα προβλήματα σε όλα τα μετρό του κόσμου και σε καμία περίπτωση δεν ενέχουν κινδύνους για τη στατική κατάσταση του σταθμού και την ασφάλεια των επιβατών. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, ο σταθμός θα είχε κλείσει την ίδια στιγμή». Έντονα προβλήματα υγρασίας εξακολουθούν να έχουν αρκετοί σταθμοί του μετρό, όπως οι σταθμοί στο Μοναστηράκι και το Νομισματοκοπείο.

Ο κ. Τσίτουρας, πάντως, εκτιμά ότι η ύπαρξη υπογείων υδάτων δεν αποτρέπει την κατασκευή μετρό. «Ο σταθμός του Πειραιά (σ.σ. περιλαμβάνεται στις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις) θα πρέπει να κατασκευαστεί ουσιαστικά μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, όπου όχι απλώς υπάρχει νερό, αλλά υφάλμυρο νερό. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στο στάδιο της κατασκευής».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/11/2010_422730

Επιστροφή στην αρχή

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Να λειτουργήσει άμεσα ο νέος σταθμός  του Μετρό, όπως και να λέγεται (Δρομοκαΐτειο είναι καλύτερα)

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Παρασκευή 1/4/2011, 8:00 μ.μ. στο Αιγάλεω

(συνάντηση στο σύλλογο δασκάλων, Ρήγα Φεραίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού)

 

Όμηροι στα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια, της διαπλοκής, της διαχρονικής μίζας είμαστε εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας. Ενώ η κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση επέβαλε δραματικές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Αυξήσεις πάνω από 40%  που οδηγούν στα όρια της απόγνωσης τους εργαζόμενους και φουντώνουν το κίνημα «Δεν πληρώνω».  Την ίδια στιγμή η επέκταση του Μετρό προς Χαϊδάρι και Πειραιά που θα εξυπηρετούσε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, χρόνια ολόκληρα έχει «κολλήσει».

 Ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» (πρώην Χαϊδάρι) ήταν προγραμματισμένος να λειτουργήσει από το 2008, η ημερομηνία μετατέθηκε για το 2009, μετά για τον Μάρτιο του 2010, στη συνέχεια για τον Μάιο του 2011.

Γνωρίζουμε ότι ο σταθμός είναι έτοιμος. Όμως σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και δεν διαψεύστηκαν  «οι επεκτάσεις του μετρό  προς τα νότια και δυτικά προάστια έχουν µπλοκάρει και χωρίς το σύστηµα της σηµατοδότησης, οι σταθµοί απλώς θα υπάρχουν με τις εγκαταστάσεις να φθείρονται από την αχρηστία.» (ΤΑ ΝΕΑ 4/3/2011).

Ο λόγος των συνεχών αναβολών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η εμπλοκή των κυβερνήσεων με τηSIEMENS για το σύστημα τηλεδιεύθυνσης, αναβολές για τις οποίες οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν έχουν καμία ευθύνη και συμμετοχή.  Η μόνη τους ευθύνη είναι ότι έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα ένα έργο που δε λειτουργεί. (Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η εμπλοκή της  SIEMENS, κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, δεν εμπόδισε τη λειτουργία του Μετρό στην Αγία Παρασκευή.)

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες της κυβέρνησης ασχολούνται, όχι με το σκάνδαλο της καθυστέρησης, αλλά με την ονοματοδοσία του νέου σταθμού. Εμείς τους χαρίζουμε το όνομα, το όνομα Χαϊδάρι έκανε τη δουλειά του προεκλογικά ας μη κοροϊδευόμαστε άλλο. Ας πάρει το όνομα μιας Αγίας, όπως και οι περισσότεροι σταθμοί. Έτσι κι αλλιώς στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της

διαφθοράς οι άγιοι περισσεύουν. Εμάς μας ενδιαφέρει η λειτουργία του νέου σταθμού και η επέκταση του ΜΕΤΡΟ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ προς Πειραιά και προς Ελευσίνα.

Η μη λειτουργία του έτοιμου σταθμού ΜΕΤΡΟ στο «τριεθνές» «Αιγάλεω – Αγία Βαρβάρα – Χαϊδάρι» θα λειτουργήσει ως ντόμινο καθυστερήσεων της επέκτασης των επόμενων σταθμών προς Πειραιά.

      Επειδή εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας έχουμε δικαιώματα στη δημόσια συγκοινωνία,

      Επειδή δεν μπορούμε να παραμείνουμε παρατηρητές στο «πολιτικοοικονομικό» παιχνίδι που παίζεται,

Καλούμε κάθε υπεύθυνο πολίτη που δεν θέλει να παραμείνει θεατής να συμμετάσχει στη συνάντηση συντονισμού την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, στις 8:00 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου δασκάλων Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού.

 

Για να λειτουργήσει επιτέλους ο νέος σταθμός (Δρομοκαΐτειο) και να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Για να τους «τρελάνουμε» στις διεκδικήσεις… Θέλουμε το ΜΕΤΡΟ «εδώ και τώρα»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Κώστας Φωτεινάκης (Χαϊδάρι), Θοδωρής Σπηλιόπουλος (Χαϊδάρι), Δημήτρης Τσουκάλης (Χαϊδάρι), Κώστας Λάμπος (Χαϊδάρι), Βασίλης Βασιλειάδης (Αιγάλεω), Χριστίνα Κούρκουλα (Αιγάλεω), Γιώργος Κουβίδης (Ακτινολόγος  στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο), Γιάννα Αγγελοπούλου (Κορυδαλλός), Κώστας Μασμανίδης (Κορυδαλλός), Χρήστος Καρχανίδης (Κορυδαλλός), Χαρούλα Αγκανάκη (Κορυδαλλός), Γεώργιος Ξυνογαλάς (Αγία Βαρβάρα), Ελευθερία Χατζηαναστασίου (Αγία Βαρβάρα)

Mail επικοινωνίας: xpolis@gmail.com

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τα BLOGS www.xpolis.blogspot.com και www.ieraodo.blogspot.com

 

Επιστροφή στην αρχή

Μια συνοπτική αναφορά στο ΜΕΤΡΟ

Σε σύγχρονο "Γεφύρι της Aρτας" που "χτίζεται" εδώ και 15 χρόνια, αλλά εξαντλείται διαρκώς στο σχεδιασμό και στις κυβερνητικές προθέσεις, έχει αναδειχθεί το μετρό Θεσσαλονίκης.

Tούτη τη φορά φαίνεται ότι το θέμα κινείται, καθώς η επόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη για την υλοποίηση του έργου. Eκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, της αναδόχου εταιρείας "Θεσσαλονίκη Mετρό A.E.", της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων (ETEπ), καθώς και του Oμίλου Eμπορικών Tραπεζών, συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν καταληκτικά τα δευτερογενή δάνεια που θα απαιτηθούν (ίδια συμμετοχή του αναδόχου), με άλλα λόγια, για να διαμορφωθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου, απαραίτητο στοιχείο για να υποβάλει αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση αίτηση συγχρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Tαμεία της E.E.

Eίχε προηγηθεί η υπόδειξη από το YΠEXΩΔE προς την ανάδοχο εταιρεία να υποβάλει μέχρι 30 Aπριλίου δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο αν δεν τηρούνταν, το υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της σύμβασης παραχώρησης. Aποφασίσθηκε να δοθεί παράταση μετά την επιστολή του αναδόχου προς το YΠEXΩΔE, με την οποία διαβεβαίωνε ότι εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούσε η ETEπ για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου και ζητούσε παράταση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τις 31/12/2002. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της "K", η ETEπ ζήτησε από τη "Θεσσαλονίκη Mετρό A.E." να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες των δανείων, τουτέστιν, να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο για τα δευτερογενή δάνεια. "Aγκάθι" παραμένει και η έκδοση απόφασης της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής να μην υπάρξουν ανεπίτρεπτες κρατικές ενισχύσεις στην κατασκευή του έργου. H ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και παραπέμπει στην Eπιτροπή την τελική ευθύνη.

Tο θετικό σενάριο

δούμε το θετικό σενάριο. Eάν οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα το χρηματοδοτικό σχήμα, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι μέχρι τον Iούλιο θα περάσει από την Eκτελεστική Eπιτροπή της ETEπ. Eφόσον εγκριθεί, πιστεύεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το φθινόπωρο. Θα απαιτηθεί, ωστόσο, και τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, καθώς άλλαξαν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το βάθος του έργου.

Kατά τις πρόδρομες εργασίες εντοπίσθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα σε βάθος 7,5 μ. και συνεπώς υπαγορεύθηκε από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες να γίνει εκσκαφή σε μεγαλύτερο βάθος, που δεν θα είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, πάνω από 9 έως 9.30 μ. για την οροφή του τούνελ. Στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται η επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου με επιπλέον ποσό μέχρι 5 δισ. δρχ.

H ιστορία του

Aξίζει να ανατρέξουμε, όμως, στην ιστορία του έργου. Tο σχέδιο κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1987 με την ανάθεση των πρώτων προκαταρκτικών μελετών. H πρόσκληση για υποβολή προσφορών για τη σύμβαση παραχώρησης έγινε το 1992. H Kομισιόν αναμίχθηκε για πρώτη φορά το 1997 μετά την καταγγελία του πρώτου μειοδότη, της "Mακεδονικό Mετρό", που είχε ήδη αποκλεισθεί και ενώ είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο μειοδότη. H Eπιτροπή εξέτασε την καταγγελία και αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση τον Aύγουστο 1998, απόφαση που αμφισβητήθηκε από το "Mακεδονικό Mετρό" και προκάλεσε την ανάμιξη του Eυρωπαίου Διαμεσολαβητή, που έκρινε μεν ότι δεν υπήρχε κακή διοίκηση σε σχέση με την απόφαση της Eπιτροπής, αλλά την επέκρινε για μη επαρκή αιτιολόγηση και γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία στον αναφέροντα να εκθέσει την άποψή του για την περάτωση της εξέτασης του φακέλου. Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό κράτος προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με τη "Θεσσαλονίκη Mετρό A.E." τον Φεβρουάριο 1999, η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό Kοινοβούλιο την 1η Aπριλίου 1999.

O ευρωβουλευτής της N.Δ. . Tρακατέλλης έφερε πολλές φορές στα αρμόδια όργανα της E.E. το όλο θέμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση για παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, ενώ σε δηλώσεις του στην "K" υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα "να αγοράσει πολιτικό χρόνο εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών". Yπέρ της κατασκευής του μετρό τάσσεται ο πρόεδρος του TEE/TKM Γ. Oικονομίδης, ο οποίος το χαρακτηρίζει έργο πνοής για την πόλη και εκφράζει την αισιόδοξη προοπτική ότι "αυτή τη φορά θα προχωρήσει".

Δεκατέσσερις σταθμοί

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, το μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 9,4 χλμ. υπόγειας γραμμής, από το δυτικό στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με 14 σταθμούς. Aπό το Nέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως την Παπαναστασίου η διαδρομή θα διαρκεί 18 λεπτά, προβλέπεται η διακίνηση 18.000 επιβατών ανά ώρα και προς κάθε κατεύθυνση στις ώρες αιχμής. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 657 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Περιφερειακής Aνάπτυξης εκτιμάται σε 122 εκατ. ευρώ, η εθνική δημόσια συνεισφορά ανέρχεται σε 122 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια του αναδόχου σε 413 εκατ. ευρώ.

χώροι στάθμευσης

H τεράστια έλλειψη θέσεων στάθμευσης που αντιμετωπίζει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (ένα αυτοκίνητο ανά 4 κατοίκους) έφερε, κυρίως μετά το 1990, μεγαλόστομες εξαγγελίες κατασκευής πάρκινγκ.

Σε πολλά συρτάρια του YΠEXΩΔE, αλλά και σε συρτάρια προεκλογικών γραφείων υπάρχουν αμέτρητες θέσεις πάρκινγκ.

νόμο που ψηφίστηκε πέρσι και ρυθμίζει κυρίως θέματα της Oλυμπιάδας παραχωρήθηκε στους Δήμους η δυνατότητα να μελετήσουν και να κατασκευάσουν υπόγειους χώρους στάθμευσης, με παραχώρηση χρήσης. Oλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης πρότειναν χώρους για την κατασκευή συνολικά 32 πάρκινγκ (11.000 θέσεις στάθμευσης). Tέσσερις μόνο δήμοι έχουν προχωρήσει κάποιες από τις διαδικασίες, καθώς οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές φρενάρουν τις... διαθέσεις των δημοτικών αρχόντων.

"Kαλώς εχόντων των πραγμάτων", δηλώνουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας που συνδράμουν τους δήμους σ' αυτήν την προσπάθεια κι εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, μέσα σε μια πενταετία, τα πάρκινγκ αυτά θα κατασκευαστούν. Tο YΠEXΩΔE πρόκειται να δημοπρατήσει τον ερχόμενο μήνα δυο πάρκινγκ στο "Iπποκράτειο" και στην οδό Aνθέων. (Καθημερινή 14-4-02)

Επιστροφή στην αρχή

Τόκοι υπερημερίας για τα υπόγεια γκαράζ

10 Δεκεμβρίου 2010

Έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 1.098.393,45 € του έργου: «Μελέτη – Κατασκευή –Χρηματοδότηση και Παραχώρηση της εκμετάλλευσης υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων στην περιοχή Αθηνών: α) Πλατεία Κάνιγγος, β) Πλατεία Αιγύπτου, γ) Οδού Ριζάρη και Βασ. Κων/νου, δ) Πλατείας Νοσ. Παίδων, αναδόχου Κοινοπραξίας: «ΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» (Κ/Ξ «ΑΒΑΞ Α.Ε.-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.-ΓΕΚ Α.Ε.-ΑΕΓΕΚ Α.Ε.»)

... Εγκρίνουμε τη διάθεση συμπληρωματικής πίστωσης ποσού μέχρι 1.098.393,45 € σε βάρος του ενάριθμου έργου 1996ΣΕ07300001 της ΣΑΕ 073/22-7-2010, για την κάλυψη της δαπάνης τόκων υπερημερίας για την πληρωμή της 19ης και της 20ης πιστοποίησης του έργου «Μελέτη – Κατασκευή - Χρηματοδότηση και Παραχώρηση της εκμετάλλευσης υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων στην περιοχή Αθηνών: α) Πλατεία Κάνιγγος, β) Πλατεία Αιγύπτου, γ) Οδού Ριζάρη και Βασ. Κων/νου, δ) Πλατείας Νοσ. Παίδων, αναδόχου Κοινοπραξίας: «ΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» (Κ/Ξ «ΑΒΑΞ Α.Ε.-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.-ΓΕΚ Α.Ε.-ΑΕΓΕΚ Α.Ε.»)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ. ΡΕΠΠΑΣ

Επιστροφή στην αρχή