Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Δήμος Αμαρουσίου: Κτήμα Συγγρού-Κτήμα Καρέλλα, Άλσος Μιμικόπουλου,

Διάφορα άλλα θέματα για το Μαρούσι Για ΟΑΚΑ  Το Χωριό τύπου-The Mall,

Λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα της περιοχής Αμαρουσίου (2001),

Ένα ενδιαφέρον κείμενο: Ολυμπιακοί αγώνες 2004: κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι

 

Κτήμα Συγγρού-Κτήμα Καρέλλα

Για το ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ η Παρέμβαση πολιτών Αμαρουσίου εξέδωσε το παρακάτω υπόμνημα:

"Στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφθηκε πρόσφατα μεταξύ του Υπ. Γεωργίας και των Δήμων Αμαρουσίου Κηφισιάς και Μελισσίων αναφέρεται οτι θα γίνει μελέτη και κατασκευή σειράς έργων για ψυχαγωγικές κ.ά. χρήσεις. Δεδομένου οτι με βάση την ασφυκτική κατάσταση του λεκανοπεδίου Αττικής ο δασικός χαρακτήρας του “Συγγρού¨ είναι το κύριο και μή αλλοιώσιμο χαρακτηριστικό του απ’ οπου εκπορεύεται και η ψυχαγωγική του λειτουργία, θεωρούμε περιττές και επιβλαβείς τις εξής αναφερόμενες στη σύμβαση

α) παρεμβάσεις: επεκτάσεις κτιριακών αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και πολύ περισσότερο την κατασκευή νέων, κατασκευές μονοπατιών και οδικών προσβάσεων-υπάρχουν σε υπερεπάρκεια-, ηλεκτροφωτισμός

β) προβλεπόμενες χρήσεις: “πραγματοποίηση εκδηλώσεων’ κ.ά. με μαζική προσέλευση κόσμου.

Παράλληλα δεν αναφέρεται στη σύμβαση η υποχρέωση αναδάσωσης και προστασίας του χώρου ως δασικόυ οικοσυστήματος. Ανησυχούμε οτι αντιμετωπίζετε τον χώρο σαν πάρκο που είναι τεχνητή κατασκευή και όχι σαν φυσικό δάσος, οπως και είναι.Ο σχεδιασμός μιας πόλης προβλέπει τους ανάλογους χώρους άθλησης πολιτισμού και ψυχαγωγίας, μέσα στα πλαίσια του οικιστικού ιστού και όχι στα εναπομείναντα δάση,καθυπέρβασιν της λογικής της αειφορίας και του νόμου. Για τους λόγους αυτούς καταθέτουμε κείμενο που καταρτίσθηκε πριν την υπογραφή της σύμβασης υπογεγραμμένο απο φορείς και πολίτες. Πιστεύουμε οτι οι προτάσεις που περιέχονται για τις θεμιτές παρεμβάσεις στο Δάσος Συγγρού, καθώς και η συμμετοχή των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής στη διαδικασία εκπόνησης της Μελέτης, θα συμβάλλουν στην διαφύλαξή του και στην αποφυγή υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων . (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 12-2-2000)

Επιστροφή στην αρχή

 

Η εγρήγορση για το Δάσος Συγγρού πρέπει να συνεχισθεί. Η τροπολογία Ανωμερίτη που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι (περί βοτανικών κήπων σε δασικές εκτάσεις, βλ. http://www.maroussiSOS.gr) ανοίγει την πόρτα για την έναρξη υλοποίησης των σχεδίων του Δήμου Αμαρουσίου. Κίνδυνο συνιστά επίσης και ο Νόμος περί ολυμπιακής φιλοξενίας σε συνδυασμό με την απόφαση περί δημιουργίας γηπέδου μπέϊζμπωλλ στο γειτονικό κτήμα Καρέλλα: Αν το κτήμα αυτό ορισθεί ως ολυμπιακός πόλος, τότε μπορεί νομίμως να αλλάξει η χρήση γης γύρω απ' αυτό σε απόσταση μέχρι 200μ. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει το τμήμα του Δάσους που βρίσκεται απέναντι από του Καρέλλα (βορειοανατολική πλευρά κατά μήκος του δρόμου που έρχεται από την Κηφισιά)! Ο αντιπρόεδρος του Ι.Γ.Ε. δηλώνει ότι το Δάσος δεν είναι για τους λίγους (εννοεί τους φυσιολάτρες) αλλά για όλους (εννοεί αυτούς που θέλουν χρήσεις αναψυχής). Υπενθυμίζομε ότι το Δάσος δίνει οξυγόνο σε ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ακόμη και αυτούς που θέλουν να το κτίσουν... Οι εθελοντές του Δάσους θα προτείνουν στο Ι.Γ.Ε. να δενδροφυτεύσουν την καθαρισθείσα από τα κατεδαφισθέντα θερμοκήπια έκταση στο νοτιοδυτικό άκρο του Δάσους. Αναμένεται η απάντηση του Ι.Γ.Ε. Οι εθελοντές του Δάσους θα καθαρίσουν το Δάσος στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Θα συγκεντρωθούμε τις 9 π.μ. στην είσοδο από Κηφισίας. Ειδοποιήστε σχετικά κάθε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει. Χρειάζονται γάντια εργασίας. (Πηγή: http://www.maroussiSOS.gr).

Επιστροφή στην αρχή

 

Εντονος όμως είναι ο προβληματισμός των κατοίκων και για την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο μέσα στο δάσος Συγγρού όσο και στο γειτονικό κτήμα Καρέλλα, καθώς “με το νόμο περί ολυμπιακής φιλοξενίας ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτη δόμηση”, όπως υποστηρίζει η Μαρία Παπασυμεών. Το κτήμα Καρέλλα έχει έκταση 128 στρέμματα, τα 27,5 εκ των οποίων αποτελούν δασική έκταση, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι καλυμμένος με χαμηλή βλάστηση και μπάζα. Την κυριότητά του έχουν από κοινού η Εθνική Τράπεζα, το Γηροκομείο Αθηνών και μέλη της οικογένειας Καρέλλα. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του κτήματος, ενώ το Μάιο του 2000 προκήρυξε διαγωνισμό για την “επιλογή επενδυτικού φορέα για την αναβάθμιση του κτήματος Καρέλλα”. Η προκήρυξη, αφού κάνει λόγο για προστασία των δασικών περιοχών, δηλαδή μόνο των 27,5 στρεμμάτων, αναφέρει ότι στόχος του δήμου μεταξύ άλλων είναι: “Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων που να συμβάλλουν στον τουρισμό συμπεριλαμβανομένου και αυτού που συνδυάζεται με επιχειρηματικές δραστηριότητες”. Η παραπάνω προοπτική, σε συνδυασμό με την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Φεβρουάριο να υποβάλει πρόταση για ανέγερση ξενοδοχείου εντός του κτήματος, εντείνουν τους φόβους των κατοίκων για τσιμεντοποίηση του κτήματος. Πρόσφατα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή γηπέδου μπέιζμπολ σε έκταση 11-12 στρεμμάτων μέσα στο δάσος, “γεγονός που όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για γενικότερη δόμηση στην περιοχή”, επισημαίνει η κυρία Παπασυμεών. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001) 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δάσος Συγγρού: Πρόκειται για έκταση 1.000 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς, τα 3/4 της οποίας είναι καλυμμένα με δένδρα υψηλής βλάστησης. Είναι ένα από λίγα εναπομείναντα φυσικά δάση της Αττικής -κληροδότημα της Ιφιγένειας Α. Συγγρού στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών του υπουργείου Γεωργίας- το οποίο κινδυνεύει να μετατραπεί από δάσος σε εμπορικό πάρκο ψυχαγωγίας. Το παραπάνω ενδεχόμενο κατέστη ιδιαίτερα πιθανό από τη στιγμή που το υπουργείο Γεωργίας ανέθεσε τη διαχείρισή του στους Δήμους Κηφισίας, Μελισσίων και Αμαρουσίου. Ο τελευταίος “οραματιζόμενος” την “αξιοποίηση” του δάσους, το οποίο όπως υποστηρίζει η Μαρία Παπασυμεών, πρόεδρος του συλλόγου “Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου”, “ουδέποτε φρόντισε για τη συντήρηση και την ανανέωση της βλάστησης”, ανέθεσε στην αγγλική εταιρεία Derek Lovejoy Partnership την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Η μελέτη αυτή, μεταξύ άλλων, προτείνει την κοπή δένδρων για να φυτευθούν λουλούδια, την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάζουν Κέντρο Επισκεπτών για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων του δήμου, συνεδριακό χώρο, πάρκινγκ, πολυτελή εστιατόρια, καφετέριες. Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη διαθήκη της Ιφιγένειας Α. Συγγρού, η οποία ορίζει ότι οι επιτρεπόμενες χρήσεις εντός του δάσους αφορούν “μόνο την εκπαίδευση γεωργών, αγροτών και κηπουρών”. Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με δηλώσεις του είχε αποκλείσει τις παραπάνω χρήσεις του δάσους, αφήνοντας όμως ένα ενδεχόμενο για δημιουργία μικρού αναψυκτηρίου. “Ετσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για τα υπόλοιπα”, εξηγεί η Μαρία Παπασυμεών. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Με στόχο τη σύνδεση του αστικού χώρου και του πληθυσμού με τη γεωργία (sic), την αγροτική παραγωγή και την αγροτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, το άνοιγμα του χώρου στο κοινό [σ.σ. το Δάσος Συγγρού είναι εδώ και χρόνια ανοικτό στο κοινό!], αλλά και την βελτίωση των οικονομικών του Ι.Γ.Ε., η προγραμματική σύμβαση-πλαίσιο μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας [Ι.Γ.Ε. - Ινσττούτο Γεωπονικών Επιστημών] και Δήμων Αμαρουσίου, Κηφισίας, Μελισσίων ευθέως δηλώνει ότι το Δάσος Συγγρού [σ.σ. επιμόνως αποκαλούμενο στην σύμβαση "κτήμα"] θα συνεχίσει να έχει χαρακτήρα Γεωργικό, Δασικό, Πολιτιστικό, Ψυχαγωγικό [ο χαρακτηρισμός "δασικό" είναι ένας μόνον από τα χρησιμοποιούμενα επίθετα] με προγραμματιζόμενα μεταξύ άλλων έργα Βοτανικό Κήπο [βλ. τροπολογία Ανωμερίτη για κατασκευή βοτανικών κήπων σε δασικές εκτάσεις - Σεπ. 2001], Μουσείο Φυσικής Ιστορίας [που διαθέτουν ήδη τόσο η Κηφισιά, όσο και το Μαρούσι!], κατασκευή μονοπατιών και οδικών προσβάσεων [υπάρχουν ήδη περισσότερα απ' όσα χρειάζεται το δάσος], συμπλήρωση των εγκαταστάσεων πολιτισμού [που επίσης υπερεπαρκούν δοθέντος ότι ακριβώς απέναντι κατασκευάζεται δημοτικό "πολυψυχαγωγικό κέντρο"(!)], και φυσικά τις απαραίτητες εκδηλώσεις Περιβαλλοντικής ευαισθησίας, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας [βλ. "πολιτιστικά κέντρα" μέσα στα πεύκα!].

Η σύμβαση υπεγράφη τον Μάρτιο του 2000 και νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων δια του άρθρου 25 του νόμου Ανωμερίτη που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001. Μία γεύση της πήραμε φέτος το καλοκαίρι: 2.000 θέσεις λυομένου (μέχρι στιγμής και άρα προσωρινώς απομεκρυνθέντος) θεάτρου μέσα στο γήπεδο των Αναβρύτων, βραδυνές μαζικές εκδηλώσεις με άφθονους ρύπους και άμεσο κίνδυνο πυρκαϊάς, κοπή δένδρων και θάμνων, διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων και εισόδων, ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων, κλπ. Βάσει της συμβάσεως ο Δήμος εξεπόνησε και ένα Γενικό Σχέδιο Διαχείρισης (Master Plan): προβλέπει λέϊζερ, τραμ, πάρκινγκ, εστιατόρια, καφέ, κατεδάφιση του πέτρινου περιμετρικού τοίχου, κέντρο επισκεπτών, τροπικά φυτά, και φυσικά δραματική μείωση του Δάσους! Για όλα τούτα επισκεφθείτε την σελίδα http://www.maroussisos.gr/Syggrou_forest%20SOS.htm

Το πλήρες κείμενο της συμβάσεως ευρίσκεται στην διεύθυνση http://www.maroussisos.gr/Syggrou_contract.htm

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο στις 16-11-2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ιστορία άρχισε το καλοκαίρι του 2000, όταν ο Δήμος με την άδεια του Ι.Γ.Ε. μπάζωσε το Δάσος εσωτερικά της νοτίου περιμέτρου του, από την είσοδο της Βορείου Ηπείρου μέχρι και κατά μήκος του νοτίου μαντροτοίχου του. Σε ερωτήσεις των περιοίκων εδηλώθη ότι επρόκειτο περί "διανοίξεως αντιπυρικού δρόμου". Αργότερα έγινε γνωστό ότι εχρησιμοποιήθησαν μπάζα από την κατασκευή του Πολυψυχαγωγικού Κέντρου ακριβώς απέναντι.

Μερικούς μήνες αργότερα σε Προεδρικό Διάταγμα περί τροποποιήσεως του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου όρων δόμησης και χρήσεων γης του Δήμου Αμαρουσίου, η μπαζωμένη αυτή έκταση εμφανίζεται ως επέκταση του σχεδίου πόλεως εντός του Δάσους! Οι περίοικοι έχουν προσφύγει στο Σ.τ.Ε. επειδή "η ρύθμιση αυτή καθ' εαυτή δεν είναι απλώς αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και άσκοπη, ενδέχεται δε να αποτελεί προοίμιο περαιτέρω αλώσεως του δάσους". Δείτε αναλυτικό σχεδιάγραμμα στο www.MaroussiSOS.gr/Syggrou_road.htm (Ελήφθη 15-1-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Μηχανικός κάτοικος Αμαρουσίου υπελόγισε τον όγκο του υπογείου ύδατος του Δάσους Συγγρού που απορρέει στους αγωγούς οβρίων: 720 κυβικά την ημέρα, δηλαδή, οι ανάγκες υδρεύσεως 3.600 κατοίκων, όσος ο πληθυσμός μιας μέσης κωμοπόλεως! Όσοι ενδιαφερόμενοι διαβάστε τα τεχνικά στοιχεία στην σελίδα http://www.maroussisos.gr/Syggrou_waters.htm (ελήφθη 4-2-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ορισμένοι ανυπόμονοι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες άρχισαν ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία. Στο Μαρούσι λάβαμε το πρώτο φυλλάδιο με υποσχέσεις περί "ρεαλιστικής, πραγματοποιήσιμης ανάπλασης" του Δάσους Συγγρού. Επειδή τέτοιου είδους "αναπλαστικές" υποσχέσεις μάς εμβάλλουν σε υποψίες (γιατί άραγε δεν μιλούν απλώς για αναδάσωση, προστασία και φύλαξη;), σάς καλούμε να επισκεφθείτε τον ιστοχώρο www.maroussiSOS.gr και δια της συμμετοχής σας στην ενημερωτική μας προσπάθεια να βοηθήσετε στην σωτηρία του τελευταίου περιαστικού δάσους του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και όλων των βορείων προαστίων. Ευχαριστούμε προκαταβολικώς όλους σας. Η διαχείριση του MaroussiSOS.gr (Ελήφθη 8-2-2002)

Η προεκλογική εκστρατεία στο Μαρούσι φαίνεται πως άρχισε - και μάλιστα από το Δάσος Συγγρού (κτήμα επιμένουν να το αποκαλούν οι πολιτικοί της περιοχής...). Ως ανταπόκριση σε σχετικό φυλλάδιο αποσταλέν από αρχηγό αντιπολιτευομένης τον νυν Δήμαρχο παρατάξεως, το www.MaroussiSOS.gr απέστειλε την εξής επιστολή (για πάντα ενδιαφερόμενο το e-mail του κ. Ιωσηφίδη είναι kyriazis@clemic.gr):

Αγαπητέ κύριε Ιωσηφίδη,

Εις απάντησιν του περί Δάσους - όχι Κτήματος - Συγγρού προεκλογικού φυλλαδίου σας και προς πληρέστερη ενημέρωσή μας, πολίτες από το Μαρούσι και τους γύρω Δήμους, παρακαλούμε ευγενώς να μάς απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

1. Αποδέχεσθε το περιεχόμενο και προσυπογράψατε εσείς και ο συνδυασμός σας την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας των τριών ομόρων Δήμων με το Ι.Γ.Ε. ή όχι;

2. Προσυπογράψατε την ανάθεση μελέτης προς την εταιρεία Derek Lovejoy Partnership, ναι ή όχι; Πόσον εστοίχισε στον Δήμο αυτή η μελέτη;

3. Συμφωνείτε με τις προτάσεις της ως άνω εταιρείας για μετατροπή του Δάσους σε Πάρκο αναψυχής με λέϊζερ, καφετέριες, εστιατόρια, τραινάκι, λιμνούλες, κλπ; Εάν όχι, με ποιές ακριβώς ενέργειές σας εκδηλώσατε την διαφωνία σας;

4. Ψηφίσατε υπέρ ή κατά των δωρεάν μαζικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται εντός του Δάσους κάθε καλοκαίρι;

5. Ψηφίσατε υπέρ ή κατά της κατασκευής του δευτέρου λυομένου θεάτρου εντός του γηπέδου του σχολείου των Αναβρύτων, το οποίον επέφερε διάνοιξη της περιφράξεως και μερική ασφαλτόστρωση του παρακειμένου δασικού δρόμου, χημικές τουαλέττες, αλλεπάλληλες εισόδους φορτηγών και λοιπών αυτοκινήτων και άφθονη ρύπανση λόγω της μαζικής προσελεύσεως θεατών από όλη την Αττική ελάχιστα ευαισθητοποιημένων στον σεβασμό του Δάσους;

6. Τι ακριβώς επράξατε για να εμποδίσετε τα μπαζώματα δρόμων εντός του Δάσους από τον Δήμο, την κατεδάφιση θερμοκηπίων και την χάραξη οδού εντός του Δάσους κατά μήκος του νοτίου άκρου του; (ΦΕΚ υπ.αρ. 130, 21/2/01);

7. Τι ακριβώς εννοείτε όταν υπόσχεσθε ότι "ξεκινάτε προσπάθεια για να δοθεί το κτήμα Συγγρού στους πολίτες"; Η είσοδος εις το Δάσος για τους περιπατητές είναι απολύτως ελεύθερη. Δεν το γνωρίζετε;

8. Τι χρειάζεσθε νέα "μελέτη ανάπλασης"; Δεν αρκεί κατά την γνώμη σας απλή αναδάσωση, φύλαξη και καθαρισμός τα οποία και ελάχιστα κοστίζουν και έχουν κατ'επανάληψιν μελετηθεί και προταθεί;

Είμεθα βέβαιοι ότι ως υπεύθυνος πολιτικός θα θελήσετε να απαντήσετε με ακρίβεια στις ερωτήσεις μας, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Οι απαντήσεις σας θα κοινοποιηθούν αυτούσιες στους συμπολίτες μας - μέλη της λίστας μας. Ελπίζομε επίσης ότι στις όποιες εκδηλώσεις σας για το Δάσος θα μάς ενημερώσετε και θα μάς δώσετε την δυνατότητα να εκφράστομε τις απόψεις μας στα πλαίσια ενός καλοπροαίρετου διαλόγου. Γι' αυτό και ευχαριστούμε προκαταβολικώς.

Με εκτίμηση, Από το MaroussiSOS.gr

ΥΓ. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την παραλαβή της επιστολής μας. (Ελήφθη 8-2-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ημέρα των υδάτων σήμερα και ο υδροφόρος ορίζων του Δάσους Συγγρού συνεχίζει να κατασπαταλάται διοχετευόμενος προς τους αγωγούς ομβρίων. Ενώ δένδρα του δάσους ξεραίνονται και οι προβλέψεις για την επάρκεια ύδατος κατά την Ολυμπιάδα του 2004 είναι δυσοίωνες... Εν τω μεταξύ νέα σχέδια περί "αξιοποιήσεως" του Δάσους Συγγρού υπεβλήθησαν στους Δήμους Κηφισιάς και Μελισσίων προς έγκρισιν. Αποτελούν μιαν ηπιώτερη - αλλ' εξ ίσου ανησυχητική - εκδοχή του περυσινού "μάστερ πλαν" του Δήμου Αμαρουσίου. Σχεδόν ταυτοχρόνως διορίσθηκε με ετήσια θητεία και το νέο επταμελές Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.): Οι τρεις Δήμαρχοι, δύο αρχιτέκτονες εκ των οποίων ο Πρόεδρος καθ. ΕΜΠ κ. Ι. Πολύζος, και δύο γεωπόνοι! Για δεύτερη χρονιά συμμετέχουν στο κρίσιμο αυτό Δ.Σ. οι Δήμαρχοι. (ελήφθη 22-3-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου διαφημίζει το προάστιό μας στους διεθνείς επενδυτές ακινήτων, όλο και περισσότερα κτίρια γραφείων συσσωρεύονται εδώ για το μεταολυμπιακό μας μέλλον. Τελευταία στην σειρά, τα 35.000 καινούργια τετραγωνικά μέτρα στην έκταση της ΣΕΛΕΤΕ, όπου θα στεγασθούν υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Θα γίνει και πάρκινγκ με σεβασμό του πρασίνου(!) Εν τω μεταξύ, ματαιώνεται τελειωτικώς η φύτευση των 100εκ. δενδρυλλίων που είχαμε ως χώρα υποσχεθεί στην ΔΟΕ λόγω ελλείψεως κονδυλίων και ύδατος. Εμείς αντιπροτείνομε φύτευση των ακαλύπτων χώρων του Δάσους Συγγρού όπου και άφθονο νερό υπάρχει και τα απαραίτητα κονδύλια. Για να δούμε, θα υλοποιηθεί; Διαβάστε λεπτομέρειες για τα παραπάνω στο www.maroussiSOS.gr (Ελήφθη 26-3-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέα προσπάθεια του Δήμου Αμαρουσίου για άλωση του Δάσους Συγγρού. Αυτή την φορά με συνεργάτη τον γλύπτη Θόδωρο και πρόσχημα - τι άλλο; - την Ολυμπιάδα. Η νέα μελέτη-πρόταση επιγράφεται "ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΟΑΣΕΙΣ - Αισθητικές παρεμβάσεις με ορίζοντα το 2004" και κατά τον δήμαρχό μας "συνδυάζει την αξιοποίηση της διαχρονικής αισθητικής ως μέσο (sic) για βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη του αστικού χώρου που μάς περιβάλλει". Πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται πέντε(!) "ενοποιητικές παρεμβάσεις στα όρια" του Δάσους Συγγρού, μία "ενοποιητική διαδρομή" που ξεκινά από την Ριζάρειο(!) και εισβάλλει μέσω της νοτίου πλευράς μέσα στο δάσος και... μία "πολιτισμική όαση"!!! Προσπαθήσαμε να βρούμε στο καλό δημοτικό μας περιοδικό τι ακριβώς σημαίνουν οι συγκεκριμένοι όροι, αλλά εις μάτην. Έτσι, ως νοήμονες αναγνώστες ερμηνεύομε την "ενοποιητική παρέμβαση στα όρια" ως κατεδάφιση της περιφράξεως, την "ενοποιητική διαδρομή" ως... δρόμο και την "πολιτισμική όαση" ως... αυθαίρετη κατασκευή μέσα στο Δάσος (διότι ένα καθαρό και περιποιημένο δάσος είναι όασις πολιτισμού από μόνο του...). Δείτε το σχέδιο της προτάσεως μαζί με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην κεντρική ιστοσελίδα του www.maroussiSOS.gr (ελήφθη 18-5-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Η επικοινωνιακή εκστρατεία των "αξιοποιητών" του φυσικού Δάσους Συγγρού αρχίζει με την πολυσυζητημένη πια "επιστημονική" ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) με θέμα "Μητροπολιτικά Πάρκα - Οι προοπτικές του Κτήματος Συγγρού" την Πέμπτη, 20/6, το βράδυ στο Ι.Γ.Ε., μέσα στο Δάσος Συγγρού από την πλευρά της Κηφισίας. Μεταξύ οκτώ και εννέα θα μιλήσουν οι κ.κ. Πολύζος και Πατρίκιος (αρχιτέκτονες), οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων και... ένας(!) δασολόγος!

Και μόνη η κατανομή των ομιλητών είναι ενδεικτική. Ένας δασολόγος έναντι δύο αρχιτεκτόνων και τριών δημάρχων! Αναμένονται προτάσεις για οριοθέτηση της δασικής περιοχής (ούτως ώστε να αλωθεί η υπόλοιπη), διαμόρφωση (δηλαδή... κατασκευές), πολιτισμό (δηλαδή, πλήθη και τροχοφόρα), κλπ.

Βοηθείστε το δάσος κάνοντας μια βραδυνή βόλτα στο ΙΓΕ την Πέμπτη. Ελάτε να διεκδικήσετε δένδρα αντί τυποποιημένης - και ευρωβόρου - αναψυχής. Μην αφήνετε τους δημάρχους και τους αρχιτέκτονες να καταστρέψουν - δήθεν επιστημονικώς - το τελευταίο μας εναπομένον φυσικό κομμάτι Αττικής φύσης... (Ελήφθη από http://www.maroussiSOS.gr στις 18-6-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι Πρόσκοποι Αμαρουσίου, οι οποίοι αφιλοκερδώς και με αυτοθυσία φυλάττουν το Δάσος Συγγρού καθ' όλην την διάρκεια του καλοκαιριού, ζητούν εθελοντές για νυκτερινή πυροπροστασία σε πενταμελείς ομάδες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αν είσθε νέοι (στο μυαλό και την διάθεση, όχι την ηλικία), ελάτε να περάσετε μια νύκτα στο πυροφυλάκιο του Δάσους. Θα σάς παρασχεθεί φαγητό, sleeping bag και εκπαίδευση σε θέματα πυροπροστασίας και πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πυρκαϊάς. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία και μια έμπρακτη βοήθεια σε ένα από τα τελευταία κομμάτια φύσης του Λεκανοπεδίου. Στείλτε τώρα το σχετικό μήνυμα στο admin@maroussiSOS.gr

Διαβάστε στο www.maroussiSOS.gr το ρεπορτάζ από την χθεσινή ημερίδα του ΙΓΕ με θέμα "Μητροπολιτικά πάρκα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών - Οι προοπτικές του Δάσους Συγγρού". (ελήφθη 26-6-2002)

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Να σώσουμε το δάσος!

Με αφορμή τα δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τη βούληση του υπουργού Γεωργίας κ. Γ. Δρυ να παραχωρήσει τη διαχείριση του κτήματος Συγγρού στους όμορους δήμους "ώστε να ανοίξει το κτήμα στο κοινό", η Δημοτική Κίνηση "Κόντρα στον Καιρό" δηλώνει ότι:

- Το κτήμα του Συγγρού είναι ήδη ανοικτό στο κοινό, αρκεί να είναι πεζή, και έτσι πρέπει να παραμείνει: ανοικτό στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα.

- Αξιοποίηση του δάσους, με στόχο να διατηρήσει το δασικό του χαρακτήρα, σημαίνει προστασία από τη φωτιά, καθαρισμό και αναδάσωση.

- Η σημαντικότερη προσφορά του δάσους είναι το πράσινο και το οξυγόνο που παρέχει σε όλους μας, σε μια περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρημένη.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

o Να μη δημιουργηθούν ασφαλτόστρωτοι ή πλακόστρωτοι δρόμοι, αλλά να διατηρηθούν οι χωματόδρομοι και να συντηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια.

* Να μη γίνει καμία παρέμβαση στην πανίδα του δάσους, ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία του υπάρχοντος οικοσυστήματος.

* Να επισκευασθεί ο υπάρχον μαντρότοιχος, με αποκλειστική χρήση πέτρας.

* Οι δεξαμενές νερού να είναι πάντα γεμάτες και οι κρουνοί πυρόσβεσης σε καλή κατάσταση.

* Να υπάρχουν είσοδοι μόνον για τους πεζούς εκτός από τις υπάρχουσες πυροσβεστικής και νοσοκομειακής κάλυψης.

* Να επισκευασθεί και να ολοκληρωθεί το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων.

* Να επισκευασθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια με προτεραιότητα στον ετοιμόρροπο ναό του Αγ. Ανδρέα.

* Η σύμβαση, που πρόκειται να υπογραφεί στις 20 Μαΐου, να περιέχει σαφείς και ρητούς περιοριστικούς όρους, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών, ως προς τη δυνατότητα "παρεμβάσεων" ή αλλαγής του δασικού χαρακτήρα του Κτήματος Συγγρού.

* Προτάσεις, όπως να χρησιμοποιηθεί το δάσος ως χώρος προπόνησης των αθλητών εν όψει της Ολυμπιάδας, που ακούγονται καλοπροαίρετες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε κατασκευή αποδυτηρίων, λουτρών, αναψυκτηρίων κ.λπ., να μη γίνουν σε καμιά περίπτωση δεκτές, χωρίς τα προαπαιτούμενα που διασφαλίζουν το δάσος και τη σημερινή του χρήση από τους πολίτες.

Δηλώνουμε πως θα είμαστε εκεί και θα επαγρυπνούμε, μαζί με τους κατοίκους των γύρω περιοχών, και θα προασπίσουμε το δασικό χαρακτήρα του κτήματος Συγγρού με κάθε τρόπο. Εποχή 11-5-03

Επιστροφή στην αρχή

 

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για το δάσος Συγγρού
Τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του δασοκτήματος Συγγρού ζητά η δημοτική κίνηση Αμαρουσίου, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Δημήτρη Ησυχο.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή: “Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι το ΙΓΕ με έγγραφό του ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων του Κτήματος Συγγρού που ξεπερνούν τα 20 στρέμματα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της δασικής έκτασης. Οπως έγινε απολύτως φανερό μετά την περίφημη τροπολογία "Πόρτο Καρράς", η μετατροπή μιας δασικής έκτασης σε αγροτική γίνεται εκ του πονηρού, διότι παύει πια να προστατεύεται η συγκεκριμένη περιοχή από τη δασική νομοθεσία και έτσι εύκολα γίνεται λεία στα χέρια επίδοξων αξιοποιητών”.
Συγκεκριμένα, τα τμήματα που το ΙΓΕ ζητά να αποχαρακτηριστούν είναι ο περίβολος του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα όπου υπάρχουν υπεραιωνόβια δασικά δένδρα (άρρηκτα συνδεδεμένη η όλη εικόνα του), ο περιβάλλων χώρος δύο αυθαίρετων κτισμάτων και ένας αμπελώνας, σε έκταση χαρακτηρισμένη αναδασωτέα από το υπουργείο Γεωργίας.
Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του συλλόγου “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 6.000 υπογραφές πολιτών, οι οποίοι ζητούν την πλήρη δάσωση του δασοκτήματος μέσω της προστασίας του από τη δασική νομοθεσία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2004

Επιστροφή στην αρχή

 

Κάτοικοι προς WWF: Αλλάξτε την καμπάνια για το Αλσος Συγγρού
Να αλλάξει τη στρατηγική και την καμπάνια που προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για το Αλσος Συγγρού σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου καλούν το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) τα μέλη της δημοτικής κίνησης “Κόντρα στον Καιρό”.

Οπως τονίζουν σε επιστολή προς το διευθυντή της οργάνωσης, κ. Καραβέλλα, το WWF με την εκστρατεία του για το Αλσος προωθεί χρήσεις για το κληροδότημα Συγγρού που “μπορεί να φαίνονται αθώες, μακροπρόθεσμα όμως θα αλλοιώσουν το πολύτιμο και μοναδικό του περιβάλλον”.
Μήλον της έριδος για τη διαφωνία των δύο είναι ένα ερωτηματολόγιο που διακινεί το WWF σε πολίτες και σχολεία για τη χρήση του κτήματος Συγγρού. Οπως υποστηρίζουν τα μέλη της δημοτικής κίνησης, ο σκοπός του κληροδοτήματος καθορίζεται με σαφήνεια από τη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού και έτσι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της δεδομένης κατάστασης. “Αυτή καθ' αυτή η διακίνηση του ερωτηματολόγιου είναι άτοπη, όπως άτοπο θα ήταν να ρωτήσει κανείς τους πολίτες για την καλύτερη χρήση του λόφου της Ακρόπολης ή του αιγιαλού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Η δημοτική κίνηση “Κόντρα στον Καιρό” αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό σε οποιαδήποτε αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς του κτήματος Συγγρού και σε οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αξιοποίησή του και δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας.
“Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση το κληροδότημα και σαφώς δεν επιθυμούμε την αλλαγή χρήσης γης στο κτήμα”, απαντά ο διευθυντής του WWF, Δημήτρης Καραβέλλας, επισημαίνοντας ότι η οργάνωσή του επιθυμεί απλώς να ρυθμιστούν οι υφιστάμενες χρήσεις γης ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία “χωρίς να στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα να χαίρονται τον περίπατό τους ή τις άλλες δραστηριότητες στο χώρο αυτό”.
Λ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2004

βλέπε επίσης: WWF Ελλάς για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, Φεβρουάριος 2004 - Κτήµα Συγγρού

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράνομες δραστηριότητες στο δάσος Συγγρού

Μία φιλότιμη προσπάθεια να επιβληθεί τάξη στο Κληροδότημα Συγγρού πνέει τα λοίσθια, διαπιστώνουν οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού στο Μαρούσι, μετά την παραίτηση, το καλοκαίρι, του προέδρου του ΙΓΕ Π. Πολίτη "εξ αφορμής της αρνήσεώς του να παραχωρήσει τη Βίλα Συγγρού στο MEGA για τα γυρίσματα των Μαγισσών της Σμύρνης". Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, "υπό τον νέο του πρόεδρο, δασολόγο-συνδικαλιστή, κ. Κ. Μπέση, οι προσκαίρως διακοπείσες εξυπηρετήσεις των καναλιών ξαναρχίζουν. Μετά το MEGA και τις Μάγισσες, στις 31.10 τη νύχτα, ο ΑΝΤ γύριζε στην καρδιά του δάσους τον Ήλιο του Αιγαίου. Με τεράστιο γερανό και προβολείς που έκαναν τη νύχτα μέρα, με νταλίκα, φορτηγά και πλήθος αυτοκινήτων. Και με την άδεια δασολόγου προέδρου! Κύριος οίδε τι έπεται". Και συνεχίζουν: "Η χρήση του Κληροδοτήματος ως χώρου γυρίσματος είναι ΚΑΙ παράνομη (ως ουδεμίαν έχουσα σχέσιν με τον ένα και μοναδικό σκοπό του, τη γεωργική εκπαίδευση) ΚΑΙ παράλογη. Σε ένα πλήρως κατεστραμμένο λεκανοπέδιο, το τελευταίο εναπομείναν ζωντανό κομματάκι δάσους θα έπρεπε να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού -και δη από έναν δασολόγο! Και όχι να εξυπηρετεί κανάλια". Οι φίλοι του Δάσους εξηγούν την προτίμηση των καναλιών στο Δάσος: "Διότι, σε αντίθεση με ένα ιδιωτικό κτήμα που θα κόστιζε πανάκριβα και θα εβαρύνετο με αυστηρότατες ρήτρες, το Κληροδότημα Συγγρού κοστίζει ελάχιστα, έως τίποτε, και χρησιμοποιείται πρακτικώς ανεξέλεγκτα. Το σημερινό χάλι της Βίλας Συγγρού οφείλεται εν πολλοίς στα ανεξέλεγκτα γυρίσματα, γι' αυτό και ο παραιτηθείς πρόεδρος είχε απορρίψει 26 αιτήσεις σ' έναν χρόνο! Σήμερα μία ορθώς διακοπείσα παράνομη πρακτική επανέρχεται. Γιατί το αρμόδιο υπουργείο (Γεωργίας) την επιτρέπει;".

ΑΥΓΗ 19-11-2005

επιστροφή

·         Για την φωτιά της Δευτέρας στο Δάσος Συγγρού - την τρίτη ήδη μέσα στο 2006 - μίλησαν τα ΜΜΕ. Όλοι πια ξέρουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να κάψουν το Δάσος. Το θέμα είναι ποιοί και γιατί τους διευκολύνουν.

·         Διότι εκείνο που κανένα ΜΜΕ δεν ανέφερε - ούτε η ΝΕΤ που το κατέγραψε από τα χείλη των βοηθούντων στην κατάσβεση της φωτιάς πολιτών - είναι ότι την Δευτέρα, 10 Ιουλίου, μεσοκαλόκαιρο με βορηάδες, το Δάσος Συγγρού ήταν εντελώς αφύλακτο. Οι θερινοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία, ο καθαρισμός από τα ξερόχορτα δεν είχε τελειώσει, πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν, οι επί τούτου προβλεφθείσες πύλες δεν άνοιξαν για να μπαίνουν από παντού και γρήγορα τα πυροσβεστικά, η περίφραξη ήταν και παραμένει διάτρητη, και ο καθένας - μαζί και οι εμπρηστές - μπορούσε να μπει και μπαίνει ακόμα στο Δάσος όποτε θέλει, κάνοντας απολύτως ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει.

·         Βαρύτατες οι ευθύνες του επί ένα χρόνο γνωρίζοντος το πρόβλημα, ακριβοπληρωμένου, full-time δασολόγου Προέδρου του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέση. Να παραιτηθεί. 

·         Και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μπασιάκος, να καταλάβει επί τέλους ότι η προτεραιότητα της Διοίκησης του Κληροδοτήματος Συγγρού δεν μπορεί να είναι οι μελέτες, τα παγκάκια και οι εξυπηρετήσεις στα κανάλια, όταν το δάσος κινδυνεύει.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ

(Ελήφθη στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στις 12-7-2006)

επιστροφή

Διαβάστε λεπτομέρειες και περισσότερες ειδήσεις  στο www.dasosygrou.gr

 

επιστροφή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Διονύσου 2-4 ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 210-6125532, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

Το δάσος του Συγγρού μας προσφέρει το πολυτιμότερο αγαθό: οξυγόνο!

      Δεν κρύψαμε την ικανοποίησή μας για την τοποθέτηση-δέσμευση του νέου Δημάρχου κ. Γ. Πατούλη, κατά το κόψιμο της πίτας μας, πως το Δάσος Συγγρού είναι δάσος και σαν τέτοιο θα αντιμετωπισθεί. Ύστερα από την «πολιορκία» που δέχτηκε τα προηγούμενα χρόνια και τις προσπάθειες για λογής-λογής «αξιοποιήσεις» του, ελπίζουμε πλέον ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα δείξει στο δάσος τον σεβασμό που του οφείλεται.

            Ασφαλώς βέβαια κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει πως όλοι αυτοί που τόσα χρόνια το επιβουλεύονταν, θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Το δάσος παραμένει πάντα ένα ελκυστικό «φιλέτο» και η ελεύθερη αγορά ελάχιστες οικολογικές ευαισθησίες διαθέτει. Γι’ αυτό κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν μας επιτρέπεται.

            Επειδή λοιπόν και κατά το παρελθόν όλες οι προσπάθειες άλωσης του δάσους ξεκίνησαν από διάφορες προτάσεις «ανάπλασης», «αξιοποίησης», «ανοίγματος στους πολίτες» πάντοτε δε με «καλές προθέσεις», θυμίζουμε τις απόψεις της Δημοτικής μας Κίνησης.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, τους συλλόγους, τους φορείς, το Δήμο, την Πολιτεία και όλους όσοι κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, είναι πως: Το δάσος αποτελεί από μόνο του ένα πολύτιμο, αναντικατάστατο και μοναδικό αγαθό για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας. Είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες και τους προσφέρει το πιο ζωτικό στοιχείο, που κανένας με άλλον τρόπο δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει: ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.

            Γι’ αυτό δεν χρειάζεται παρά μόνο την αγάπη και τη φροντίδα μας για να διατηρηθεί και να προστατευθεί από τους ποικίλους κινδύνους που το απειλούν, με πρώτο και μεγαλύτερο εκείνον της «αξιοποίησης», η οποία ακυρώνει την ίδια την ουσία του δάσους ως μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου και οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Οι απόψεις για την "αξιοποίηση" του δάσους και για "ψυχαγωγία" δεν οδηγούν παρά στην αλόγιστη χρήση, στην υπερεκμετάλλευση, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του. Για να σωθεί ένα δάσος και να διατηρηθεί ως δάσος  πρέπει να μείνει εντελώς παρθένο, μακριά από "ψυχαγωγικές" ρυπογόνες εκδηλώσεις και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Οι πολίτες μπορούν να χαίρονται το δάσος με το περπάτημα και μόνο.  Οι χώροι για τις θεατρικές παραστάσεις είναι τα θέατρα. Για τις αθλητικές εκδηλώσεις τα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Επομένως μέριμνα και υποχρέωση του Δήμου είναι η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, έξω από το δάσος.

            Προστασία, φροντίδα και κάποιες επεμβάσεις απαιτούνται λοιπόν, στις οποίες το ΙΓΕ, που αποτελεί και τον μοναδικό αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση του Κληροδοτήματος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα:

  1. Στη βελτίωση του συστήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, για όλη την έκταση του Δάσους. Η εκδήλωση τριών περιστατικών πυρκαγιάς την περασμένη χρονιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
  2. Στην άμεση κατεδάφιση του περίφημου αυθαίρετου «των προσκόπων», που κατασκευάσθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, υποτίθεται για τους Προσκόπους της περιοχής και έχει κηρυχθεί τελεσιδίκως αυθαίρετο και κατεδαφιστέο από την αρμόδια Πολεοδομία.
  3. Στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης για αποχαρακτηρισμό 20 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης, που είχαν κάνει οι προηγούμενες Διοικήσεις   του ΙΓΕ.
  4. Στη δενδροφύτευση χέρσων περιοχών. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια εθελοντές, έχοντας ήδη φυτέψει και περιποιηθεί πάνω από 5.000 δένδρα, συγκεκριμένες αποψιλωμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος, δεν δασώνονται.

 

Αν ο Δήμος Αμαρουσίου συνδράμει στα παραπάνω, προασπίζοντας πρωτίστως τους όρους του κληροδοτήματος, θα έχει προσφέρει τη σημαντικότερη υπηρεσία στους δημότες του και ο Δήμαρχος θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την δέσμευση του.

ΜΑΡΟΥΣΙ 17.04.2007

 

επιστροφή

 

Πάνω από τέσσερις μήνες έχουν περάσει αφ' ότου ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ (στο ανώτατο, δηλαδή, διαχειριστικό όργανο του Κληροδοτήματος και Δάσους Συγγρού), ο Δήμος Αμαρουσίου εκπροσωπείται ακόμα από τον κ. Π. Τζανίκο. Ασυγχώρητη αδράνεια της νέας δημοτικής αρχής  ή... απελθών και νέος Δήμαρχος συμφωνούν στα του Δάσους Συγγρού;  Εκτός αν το Δάσος Συγγρού καίει τόσο, ώστε κανείς δεν θέλει να το αγγίξει.   

Παρασκευή, 27η Απριλίου, ο ιδιώτης κ. Σ. Χαραλαμπίδης με γραπτή εντολή της Περιφέρειας αρχίζει να κατεδαφίζει το προσκοπικό αυθαίρετο που είχε παρανόμως κατασκευάσει μέσα στο Δάσος Συγγρού η απελθούσα Δημοτική Αρχή και είχε προεκλογικώς δεσμευθεί να κατεδαφίσει η νέα. Ο Δήμος Αμαρουσίου στέλνει εκσκαφέα, αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι, τον αποσύρει. Τι σημαίνει αυτό; Πνεύμα πρόθυμονσάρξ ασθενής ή... αποφυγή δημιουργίας προηγουμένου που θα οδηγήσει σε κατεδάφιση και άλλων δημοτικών αυθαιρέτων της πόλης;

Στις 2 Μαΐου, ο Δήμαρχος δηλώνει τηλεφωνικώς στον κ. Χαραλαμπίδη ότι , εάν τον βοηθήσει στην κατεδάφιση, απειλείται με μηνύσεις από συγκεκριμένο κατονομασθέν προφορικώς στον κ. Σ. Χαραλαμπίδη πρόσωπο. Ποιός απειλεί τον Δήμαρχο Αμαρουσίου επειδή θέλει να προστατεύσει το δάσος; Είναι εξωθεσμικός παράγων ή είναι το Δ.Σ. του ΙΓΕ και ο Πρόεδρός του, κ. Μπέσης; Όποιος και αν είναι, γιατί ο κ. Πατούλης δεν τον καταγγέλλει και γιατί δεν διεκδικεί την θέση του Δημάρχου Αμαρουσίου ως μέλους του Δ.Σ. του ΙΓΕ για να προασπίσει το δάσος , όπως έχει προεκλογικώς δεσμευθεί;

Οι πολυάριθμοι φίλοι του Δάσους Συγγρού ζητούμε καθαρές εξηγήσεις, πολιτική και μέτρα. 

 Δείτε ακόμα: 

 

Τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου εδώ.

Την ιστορία της μερικής κατεδάφισης του προσκοπικού αυθαιρέτου εδώ

 

επιστροφή

 

ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ2003

Τι λέει για αυτό ο πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. κ. Κώστας Μπέσης- Δασολόγος ;

Έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο του αμυγδαλεώνα, που στο παρελθόν είχε καεί, είχαν δενδροφυτεύσει εθελοντές του Δάσους Συγγρού και παιδιά του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Πεύκης το 2003.

Μια εθελοντική προσφορά σε όλους τους πολίτες του Αμαρουσιίου και της Αττικής.

Μια ενέργεια μικρών παιδιών παράδειγμα προς μίμηση και για τους μεγάλους.

Μια προσπάθεια που δεν έμεινε στα ωραία μεγάλα λόγια αλλά αποτελεί ουσιαστική παιδεία για όλους μας.

Κάμποσα δέντρα φυτεύτηκαν εκείνο το φθινόπωρο του 2003. Από μικρά παιδιά. Και τις επόμενες μέρες προστατεύθηκαν από το χειμώνα. Και όταν καλοκαίριασε ποτίζονταν κάθε μέρα, με μεγάλο κόπο. Από τους εθελοντές του Δάσους και τα παιδιά, που αυτό είχαν για παιχνίδι τους, αντίθετα με άλλα της ηλικίας τους. Για τέσσερα περίπου χρόνια τα δενδράκια μεγάλωναν με τη προσοχή των παιδιών και των εθελοντών του Δάσους Συγγρού.

Στα τέλη Μαΐου του 2007 οι υπηρεσίες του Ι.Γ.Ε. τα ξερίζωσαν. Δηλαδή ξερίζωσαν τα όνειρα, την ελπίδα και την ειλικρινή ανιδιοτελή προσφορά των μικρών παιδιών. Αποφάσισε δηλαδή να τα απογοητεύσει, να τα στείλει να παίζουν play station στην καλύτερη περίπτωση ή σε άλλους σκοτεινούς δρόμους στη χειρότερη. Τι έχει να πει ο κύριος Μπέσης γι’ αυτό ; Πάλι τις συνηθισμένες «συνδικαλιστικές» του αρλούμπες περί δασικού και γεωργικού τμήματος του Δάσους Συγγρού. Την στιγμή που αρνείται την πρόταση των «Φίλων του Δάσους Συγγρού» για δενδροφύτευση της περιοχής των θερμοκηπίων, ξεριζώνει τα λιγοστά δενδράκια που φυτεύτηκαν για να αποκτήσουμε λίγο περισσότερο οξυγόνο. Και είναι και δασολόγος.

Ας πάει να τα πει στα παιδιά αυτά και αν αντέξει το βλέμμα τους σημαίνει πως δεν του έχει μείνει ίχνος φιλότιμου πια. Αλλιώς ας δείξει έμπρακτα τις καλές του προθέσεις αποκαταστώντας τη ζημιά.

Γιώργος Τσόλης

Πέτρος Κούκουζας

Εθελοντές του δάσους Συγγρού

Μέλη της δ.κ. «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»  

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο στις 18-6-07).

 

επιστροφή

 

Ανάπλαση στο Κτήμα Συγγρού

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ του Κτήματος Συγγρού προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον καθαρισμό και την αποψίλωσή του αλλά και με τη συντήρηση του οδικού δικτύου και των πυροσβεστικών κρουνών. Τις σχετικές εξαγγελίες έκανε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Συγγρού, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κ. Κωσταντίνου Μπέση. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η αναστήλωση, η ανακατασκευή και η συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, ενώ ανακοινώθηκε ότι σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί η αναστήλωση και ανακατασκευή του Πύργου Συγγρού, αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070622&nid=5047859&sn=ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ&spid=631

23-6-2007;

 

επιστροφή

 

Αγαπητοί φίλοι,

 Σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητος πυρκαϊάς για την Αττική είναι μικρότερος του τέσσερα και το Δάσος θα κλείσει στις εννέα το βράδυ. Το ίδιο θα ισχύσει και αύριο. Μπορείτε να βλέπετε τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητος μέσω του http://www.civilprotection.gr/dailyfire.htm  και να προγραμματίζετε αναλόγως τις επισκέψεις σας στο Δάσος. Μέχρι τις 12:30 κάθε μέρα βλέπετε τον δείκτη της ίδιας ημέρας, από τις 12:30 και μετά, της επομένης.

 Όσον αφορά την πυροπροστασία, όσοι περπατούν ή αθλούνται στο Δάσος και παρατηρούν ελλείψεις, αν θέλουν, ας τις καταγράψουν εδώ. Θα τις θέσομε υπ' όψιν του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού, και θα τις επισημαίνομε μέχρι οι ελλείψεις αυτές να διορθωθούν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουν τυχόν απουσίες φύλακα από το πυροφυλάκειο, αδειανό πυροσβεστικό όχημα, σκουπίδια, αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, κλπ. Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε κάτι είναι να γρηγορούμε και να διεκδικούμε βάσει στοιχείων.

 Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλές βόλτες στο Δάσος,

 Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού

 

επιστροφή

 

Να απομακρυνθεί ο αμίαντος από το γυμναστήριο στο κτήμα Συγγρού

Η κατασκευασμένη με την επικίνδυνη, για την υγεία των κατοίκων, ουσία του αμιάντου σκεπή του κλειστού γυμναστηρίου στο κτήμα Συγγρού απασχόλησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκη που έφερε το ζήτημα στη βουλή.

Το γυμναστήριο που δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι απειλητικό λόγω του αμιάντου για την υγεία των πολιτών τόσο στο εσωτερικό του όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει στην εταιρεία που θα αναλάβει την απομάκρυνση να 'χει ειδική αδειοδότηση, κατάλληλο προσωπικό, προβλεπόμενη ασφάλεια και μέτρα προστασίας του χώρου και του πληθυσμού.

Ερωτώνται λοιπόν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας αν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και οι νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου όπως κι αν θα εφαρμοσθεί η σχετική με τον αμίαντο νομοθεσία για το περιβάλλον και τον πληθυσμό

ΑΥΓΗ 3/11/2007

 

επιστροφή

 

Χωρίς πυροφύλακες το Αλσος Συγγρού

 «Τον Ιανουάριο το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ζήτησε αρμοδίως, όπως κάθε χρόνο, την πρόσληψη πέντε εποχικών πυροφυλάκων για τη φύλαξη του Δάσους Συγγρού. Συνολικό κόστος 85 ευρώ, καλυπτόμενο από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Ινστιτούτου, άρα, χρήζον μόνον τυπικής εγκρίσεως», λένε σε επιστολή τους οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» και σημειώνουν ότι το αίτημα εγκρίθηκε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το ΥΠΕΘΟ χρειάστηκε 2 μήνες για να δώσει το πράσινο φως για μια δαπάνη ήδη προϋπολογισμένη. Το υπ. Εσωτερικών το σκέφτεται ακόμα». Οπως λένε, οι πυροφύλακες θα αναλάβουν υπηρεσία το νωρίτερο τέλη Ιουνίου, ενώ πρόπερσι ο πρώτος εμπρησμός έγινε 24/5.

ΕΘΝΟΣ 17/5/08

 

επιστροφή

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΓΙΑΚΗ

ΝΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΟΥΝ ΤΑ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΕΛΑ ΣΑΝ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ προτείνει την απαλλοτρίωση των 10 περίπου στρεμμάτων του κτήματος Καρέλα ως χώρου πρασίνου, υπέρ του όποιου Δικαιούχου, για τη δημιουργία ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι ο υπόλοιπος χώρος του κτήματος είναι υπεραρκετός για να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων. Απορρίπτουμε χρήσεις που έχουν ακουστεί τελευταία όπως χώρος αναψυχής ή δημιουργία κτιρίων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την ολιγωρία της νυν Δημοτικής Αρχής, αλλά και της προηγούμενης, που δεν φρόντισαν μετά και την 2092/2005 απόφαση του ΣτΕ, να κατοχυρώσουν με επαρκή νομικά μέτρα (π.χ. αναγνωριστική αγωγή), την ιδιοκτησία του Μαρουσιώτικου λαού, έτσι όπως αυτή είναι αποτυπωμένη και στο Κτηματολόγιο (αρ. εγγραφής 050140401017). Αδυνατούμε επίσης να κατανοήσουμε το διάγραμμα των Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου που διαφέρει του Κτηματολογίου.

Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε απόψεις που έχουν εμφανιστεί στον Τύπο και που φέρουν κάποιους να  διαπλέκονται με την ΕΛΕΗΜΟΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΕΑ),  προκειμένου αυτή να κατοχυρώσει  ιδιοκτησιακά δικαιώματα χωρίς να έχει τίτλους,  όπως  π.χ. για το κτήμα Μιμηκόπουλου αλλά και για την εν λόγω υπόθεση.

Καλούμε επίσης τη Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα, πριν από τις 14 Αυγούστου, ώστε να ακυρωθεί η εκποίηση από την ΕΕΑ και να πληροφορηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απαλλοτρίωση του  οικοπέδου των 10 στρεμμάτων.

Θα θέλαμε επίσης να καλέσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να αγνοήσουν τους ψυχολογικούς εκβιασμούς της Διοίκησης  της ΕΕΑ, που ασφαλώς δεν την ταυτίζουν με την Εκκλησία. Εδώ και πολύ καιρό, παρά τις έντονες πιέσεις Κυβέρνησης, Αντιπολίτευσης, Αυτοδιοίκησης, Εργαζόμενων, αλλά και  μερίδας του ίδιου του Συμβουλίου της ΕΕΑ δεν έχουν ληφθεί μέτρα εξυγίανσης ώστε οι συνάνθρωποι μας, που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του Ιδρύματος, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ιδιοτελείς συμπεριφορές των διοικούντων, αλλά και οικονομικά σκάνδαλα σχετικά με την ΕΛΕΗΜΟΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και έχουν απασχολήσει ακόμα και τη Βουλή, μετά από ερωτήσεις βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Η λύση δεν είναι η εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο για να μην πάρει μυρωδιά κανείς. Αυτές δεν είναι πρακτικές διαφάνειας και δεν τιμούν αυτούς που τις σχεδιάζουν, αφού με τον τρόπο αυτό και το πράσινο για τους Μαρουσιώτες θα χαθεί, προς όφελος κάποιων εργολάβων, αλλά και λύση στα προβλήματα  των συνανθρώπων μας και των εργαζόμενων στο Γηροκομείο δεν πρόκειται να δοθεί.

ΜΑΡΟΥΣΙ 11/08/2008

 

επιστροφή

 

Κτήμα Καρέλλα: Σύγκρουση για 11 στρέμμ. «φιλέτου»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εως τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φτάνει η σύγκρουση για το «φιλέτο» των 11 στρεμμάτων στο Κτήμα Καρέλλα (Μαρούσι), το οποίο επιμένει να πουλήσει το Γηροκομείο Αθηνών ενώ ο τοπικός δήμος προχώρησε πρόσφατα στην επαναπαλλοτρίωσή του.
Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ (20/8/08), ο χώρος που παραμένει ελεύθερος βρίσκεται στην άκρη του Κτήματος Καρέλλα (Ανάβρυτα) και έχει πρόσωπο μήκους 220 μέτρων στην οδό Φοινίκων. Ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκίνησε να τον απαλλοτριώσει το 2000 αλλά η πράξη ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή της «Ελεήμονος Εταιρείας» που διαχειρίζεται το Γηροκομείο Αθηνών. Ο χώρος χαρακτηρίζεται σήμερα από εγκατάλειψη με ψηλά ξερόχορτα, μπάζα και σκουπίδια να τον απειλούν.
Η «Ελεήμων Εταιρεία» προκήρυξε πλειστηριασμό την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου για να τον πουλήσει. Το γεγονός καταγγέλθηκε από το σωματείο Φίλοι Δάσους Συγγρού (σ.σ. το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Κτήμα Καρέλλα), ο δήμος κινητοποιήθηκε και στις 11 Αυγούστου αποφάσισε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο να τον απαλλοτριώσει για να τον μετατρέψει σε κοινόχρηστο χώρο ήπιων αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων. Τότε, η «Ελεήμων Εταιρεία» διαμαρτυρήθηκε έντονα απειλώντας ότι με αυτά τα δεδομένα και εφόσον εμποδίζεται να αξιοποιήσει τα ακίνητά της, θα διακόψει τη λειτουργία του Γηροκομείου σε δύο μήνες και θα μείνουν στον δρόμο 400 γέροντες και 280 εργαζόμενοι!
Οκτώ εκατομμύρια
Οι «Φίλοι Δάσους Συγγρού» ανακάλυψαν σε προχθεσινή εφημερίδα νέα προκήρυξη για την πώληση του ακινήτου: το Γηροκομείο θέτει τώρα και κατώτατη τιμή 8 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση του ακινήτου με ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 18η Σεπτεμβρίου 2008.
Αγνωστες παραμένουν οι δυνατότητες οικοδόμησης μέσα στο ακίνητο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσπάθεια απαλλοτρίωσης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ήθελε να χτίσει μέσα διάφορες εγκαταστάσεις και αυτό δεν επιτρεπόταν από τους ειδικούς όρους δόμησης (ΖΟΕ) της περιοχής. Για ποιο λόγο λοιπόν κάποιος να θέλει να πληρώσει 8 εκατ. ευρώ αν δεν μπορεί να χτίσει;
Ο πρόεδρος του ιδρύματος, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, δεν μας είχε δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο προηγούμενο ρεπορτάζ. Χθες μας δήλωσε πάντως ότι θα προσφύγει στον περιφερειάρχη ζητώντας ακύρωση της απαλλοτρίωσης επειδή η απόφαση ελήφθη χωρίς τις προβλέψεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μάς δήλωσε ότι εμμένει στην απαλλοτρίωση και ότι θα θέσει το ζήτημα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε συνάντηση που εκκρεμεί για σειρά θεμάτων. Το Γηροκομείο δεν ανήκει στην Εκκλησία, αλλά όπως είπε ο κ. Πατούλης, "θέλω να συζητήσω με τον Αρχιεπίσκοπο για τα δικαιώματα που έχει ένας κληρικός με τον συγκεκριμένο βαθμό, να βάζει μπροστά τους ανήμπορους γέροντες και να ασχολείται με τα οικονομικά και αγοραπωλησίες οικοπέδων ενός ιδρύματος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/08/2008

 

ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΩΝ 10.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ - 11 ΣΤΡΕΜΜ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Η «ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ»

Κτήμα Καρέλλα: Μνηστήρες, Δήμος και Γηροκομείο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κτήμα Καρέλλα: ξερόχορτα που φτάνουν σε ύψος τα δύο μέτρα, σωρούς από μπάζα και σκουπίδια, κορμούς καμένους από παλιότερες φωτιές συναντούμε καθώς περπατούμε δίπλα στο περιφραγμένο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι. Τέλη Αυγούστου και όσο τα Μποφόρ ανεβαίνουν τόσο περισσότερο αδιανόητη γίνεται η εικόνα της εγκατάλειψης σε συνδυασμό με τη διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Αμαρουσίου και το Γηροκομείο Αθηνών, που θέλει να πουλήσει 11 στρέμματα στην περιοχή.

Η «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», που διαχειρίζεται το Γηροκομείο, έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει ότι το ίδρυμα θα κλείσει έπειτα από δύο μήνες και θα βρεθούν στον δρόμο «τετρακόσιοι ανήμποροι γέροντες και οι 285 εργαζόμενοι» εάν ο Δήμος Αμαρουσίου επιμείνει να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση της έκτασης.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 11 Αυγούστου και αποφάσισε ομοφώνως απαλλοτρίωση ώστε ο χώρος να γίνει κοινόχρηστος «για εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς και αθλητικούς σκοπούς».
Γιατί εκτάκτως και γιατί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Διότι η «Ελεήμων Εταιρεία» είχε ανακοινώσει ότι θα άνοιγε τις προσφορές των ενδιαφερόμενων αγοραστών της έκτασης παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στις 14/8!
Η ιστορία, όμως, ξεκινά από αρκετά παλιά:
Ολυμπιακή παραζάλη
*Το 2000, την εποχή που το Μαρούσι είχε ήδη αρχίσει να τσιμεντώνεται αφειδώς για να μετατραπεί σε ολυμπιακή πόλη, το τότε δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για πρώτη φορά να απαλλοτριώσει τα 11 στρέμματα μαζί με τα υπόλοιπα που διαμορφώνουν το αποκαλούμενο Κτήμα Καρέλλα (σύνολο 128 στρέμματα).
*Η διαδικασία προχωρά και ολοκληρώνεται το 2002. Για την αγορά της γης ο Δήμος Αμαρουσίου προχωρά σε σύναψη δανείου 28 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται όμως ότι η «Ελεήμων Εταιρεία» ουδέποτε εισέπραξε τα 2,8 εκατ. που είχαν κατατεθεί για λογαριασμό της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
*Η τότε δημοτική αρχή Π. Τζανίκου προχωρά σε εξαγγελίες για την αξιοποίηση του χώρου με ανάπτυξη θεματικού πάρκου, ανέγερση κατοικιών, χώρους αναψυχής κ.λπ. Περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι προσφεύγουν δικαστικά κατά των σχεδίων του δήμου και δικαιώνονται το καλοκαίρι του 2003. Μία βδομάδα μετά εκδηλώνεται πυρκαγιά. Στον χώρο που η φωτιά «απελευθερώνει» αναπτύσσεται χώρος εναπόθεσης μπάζων και εργοτάξιο για την ολυμπιακή ανάπλαση της πόλης.
*Προσφυγή καταθέτει, όμως, και η «Ελεήμων Εταιρεία» και πετυχαίνει το 2005 ακύρωση της απαλλοτρίωσης. Πώς; Με το σκεπτικό ότι ο δήμος θέλει να χτίσει μέσα στην έκταση εγκαταστάσεις που δεν ταιριάζουν με τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής.

«Διέπραξαν κακούργημα»
Τι μπορεί να χτίσει, λοιπόν, εκείνος που θα αγοράσει τώρα την έκταση εφόσον ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης (ΖΟΕ) που ακύρωσαν την πρώτη απαλλοτρίωση; Υποβάλαμε το ερώτημα στον πρόεδρο του ιδρύματος «Ελεήμων Εταιρεία», αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα. Αλλά σαφή απάντηση δεν λάβαμε: «Αυτό είναι θέμα του αγοραστή... Μηχανικοί μάς είπαν ότι η περιοχή είναι πάνω στη ρυμοτομική γραμμή και μπορεί να πάρει συντελεστή δόμησης από την απέναντι πλευρά». Τον ρωτούμε αν εκδηλώθηκε τελικά ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης: «Είχαμε μόνον δύο προσφορές. Αλλά ενημερώθηκα ότι υπήρχαν ελλείψεις στα δικαιολογητικά των φακέλων και μάλλον δεν θα προχωρήσουμε. Το ζήτημα είναι σε εκκρεμότητα». Ο αρχιμανδρίτης μάς δηλώνει ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των ενδιαφερομένων. Κρίμα, διότι αν ήταν κάποιοι από τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είχαν ήδη εξασφαλίσει τροποποίηση των περιοριστικών όρων δόμησης...
Ο πρόεδρος του Γηροκομείου μιλά με απόγνωση για την τακτική του Δήμου Αμαρουσίου που δεν αφήνει το ίδρυμα να διαχειριστεί την περιουσία του. «Είμαστε ένα ίδρυμα που λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση. Εχουμε μόνο τα έσοδα από τα ακίνητά μας. Ειδικά στο Μαρούσι, όσα μεγάλα κτήματα είχαμε πάνω σε οδικούς άξονες μας τα αφαίρεσαν με το έτσι θέλω με διάφορες δικαιολογίες. Το συγκεκριμένο ακίνητο των 11 στρεμμάτων παραμένει γραμμένο στο Κτηματολόγιο ως ανήκον στον Δήμο Αμαρουσίου. Αυτό είναι κακουργηματική πράξη και θα καταθέσουμε σχετική αγωγή», λέει ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος και συμπληρώνει: «Είναι απαράδεκτο να επικαλείται ανάγκη χώρων άθλησης ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος λόγω 2004 απέκτησε πλήθος εγκαταστάσεων»...
«Ούτε ένα γήπεδο»
Και όμως... Μπορεί το Μαρούσι να απέκτησε τουλάχιστον 10.000 στρέμματα τσιμεντοστρωμένα αλλά ο δήμαρχός του, Γιώργος Πατούλης, μας διαβεβαιώνει: «Δεν μας έμεινε ούτε ένα γήπεδο για να παίζουν οι ομάδες μας. Χάσαμε ακόμη και ένα γήπεδο δίπλα στο ΟΑΚΑ που μετατράπηκε σε πάρκινγκ... υψηλών επισκεπτών. Γι' αυτό μια από τις πρώτες μας δράσεις στο Κτήμα Καρέλλα είναι να διαμορφώσουμε ένα γήπεδο χωρίς κερκίδες».
Μα, γήπεδο μέσα σε έναν χώρο πρασίνου που μάλιστα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης; ρωτούμε τον δήμαρχο καθώς του περιγράφουμε την εικόνα «ξέφραγου αμπελιού» που αντικρίσαμε. «Και πού να βλέπατε τον χώρο πριν ένα χρόνο. Μέχρι βυτία με καύσιμα υπήρχαν μέσα. Εχουμε ήδη απομακρύνει τριάντα φορτηγά με μπάζα και σκουπίδια. Υπάρχουν, όμως, ακόμη ασυνείδητοι που χρησιμοποιούν τον χώρο σαν χωματερή». Γιατί, λοιπόν, δεν προχωρά ένα πρόγραμμα συστηματικής φύλαξης και ανάπλασης του χώρου; Υπάρχουν γύρω του τρία μεγάλα σχολεία και θα μπορούσαν οι μαθητές μαζί με τους κατοίκους να τον απολαμβάνουν καθημερινά, ρωτούμε.
«Για να πετύχει η φύλαξη πρέπει ο χώρος να γίνει λειτουργικός», υποστηρίζει ο κ. Πατούλης. «Προωθούμε μελέτη γενικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει ήπια αθλητική - πολιτισμική ανάπτυξη με χώρους περιπάτου, σεβασμό στο περιβάλλον και αναδασώσεις. Από τον Οκτώβριο θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με λεπτομέρειες. Θα έχει γήπεδα και εγκαταστάσεις αναψυχής. Αλλά και χώρους όπου οι ηλικιωμένοι του δήμου θα μπορούν να οργανώσουν το δικό τους μποστάνι». Τι θα γίνει όμως με τους άλλους γέροντες, εκείνους του Γηροκομείου Αθηνών;
«Θα περίμενα από τη διοίκηση του Γηροκομείου πιο υπεύθυνη στάση», λέει ο δήμαρχος. «Γιατί αποφάσισαν να πουλήσουν σε ύποπτη ημερομηνία ενώ θα μπορούσαν να πάρουν τα 2,8 εκατ. ευρώ που τους είχαμε καταθέσει; Γιατί μας κατηγορούν τώρα για παράνομη εγγραφή στο Κτηματολόγιο ενώ θα μπορούσαν να είχαν ζητήσει αλλαγή από το 2005 που ακυρώθηκε η απαλλοτρίωση; Το ίδρυμα έχει τεράστια περιουσία, όπως μας ενημέρωσε και το σωματείο "Φίλοι Δάσους Συγγρού" που παρέστη στο δημοτικό συμβούλιο της 11/8, όπου είχαμε καλέσει και τον πρόεδρο του ιδρύματος».
Ανύπαρκτο δίλημμα
«Το δίλημμα "περιβάλλον - ελεύθεροι χώροι ή πεινασμένοι γέροντες" είναι ανύπαρκτο», μας λέει η πρόεδρος των «Φίλων του Δάσους» Αμαρυλλίς Δεληγιάννη. «Ομως, ανύπαρκτο κινδυνεύει να γίνει και το πράσινο στο Κτήμα Καρέλλα ύστερα από τόσα χρόνια καθυστερήσεων και παραλείψεων». Μας δείχνει το μπαζωμένο ρέμα, τα ψηλά αγριόχορτα και τρέμει στην απειλή μιας νέας πυρκαγιάς. «Το διπλανό Κτήμα Συγγρού καθαρίζεται και φυλλάσσεται συστηματικά αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πηγαίνουν και γκρεμίζουν την πέτρινη περίφραξη. Φανταστείτε εδώ που δεν υπάρχει τίποτε», επισημαίνει καθώς βαδίζουμε στο ψηλότερο σημείο της έκτασης, πάνω στην παλιά δεξαμενή του Κτήματος Βορρέ (μετά Κτήμα Καρέλλα), δίπλα στην ομώνυμη βίλα που κάηκε το 1981 και ανήκει σήμερα στον επιχειρηματία Εμφιετζόγλου. Στο βάθος του ορίζοντα ο αττικός τσιμεντόκηπος αχνίζει περασμένος «σουβλάκι» στο στέγαστρο Καλατράβα... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2008

 

επιστροφή

 

EMERGENCY EXIT ATHENS: ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 20009
14:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΜΑΡΟΥΣΙ (ΣΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΚΑΤ)
Ένα οικο-πικνικ στην άνοιξη
Sound installation:
Lo-Fi (14:00 – 16:00)
Bwana (16:00-18:00
Espeekay (18:00-20:00)
unsound, field recordings, non-music, eco-beats
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ GROUP RIDE ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ:

ΠΑΡΚΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ),

13:00 (ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ).

Όταν οι καταστασιακοί στο Παρίσι διακήρυτταν ότι «Κάτω από τους δρόμους τρέχουνε ποτάμια» σίγουρα δεν είχαν την Αθήνα στο μυαλό τους αλλά σ' αυτήν την περίπτωση έπεσαν διάνα!!
45 χρόνια μετά το μπάζωμα των κεντρικών ποταμών της Αθήνας, 35 χρόνια μετά τον ανελέητο βιασμό της Αττικής γης και την απαρχή της αδυσώπητης τσιμεντοποίησής της, 25 χρόνια μετά την είσοδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη ζωή της πόλης - του γνωστού «νέφους» (sic) - 15 χρόνια μετά τις πυρκαγιές στα δάση Πεντέλης (διπλή φωτιά) και Βορρέ, σε Γλυφάδα, Αιγάλεω και Υμηττό, και 1 χρόνο από τότε που ο κόσμος βγήκε να κάψει τη φύση μπας και χτίσει…
είμαστε ακόμα εδώ, κάτοικοι στο τσιμεντένιο δάσος, έχοντας εικόνα της πραγματικής Αττικής γης μόνο από γκραβούρες εποχής.
Το Δάσος Συγγρού είναι ένα μοναδικό φαινόμενο της πόλης. Έχει ηρωικά καταφέρει να αποφύγει «ανάπλαση» και «ανάπτυξη» ως κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού στην πάλαι πότε Γεωργική Εταιρία Αθηνών. Δεν είναι πάρκο ούτε άλσος, είναι ένα δάσος 950 στρεμμάτων. Είναι ένα κομμάτι γης ανέγγιχτο μέσα στην πάροδο του χρόνου, που δίνει μια αληθινή εικόνα του πως ήταν το πραγματικό τοπίο αυτής της γης… ξέρεις, τότε που ζούσαν στην Αθήνα λιοντάρια και υπήρχαν εξωτικά φαινόμενα όπως «ραχούλες» και «ποτάμια»…
Σε αυτόν τον τόσο μοναδικό χώρο η ομάδα λόκαλ σε προσκαλεί σε ένα χαλαρό, ανοιξιάτικο πικνίκ.
3 μουσικοί θα προσπαθήσουν να δέσουν ηχητικά με το φυσικό τοπίο. Γιατί αν η εικόνα της πόλης, το άστυ ή αλλιώς το «τοπίο υπό αιχμαλωσία» έχει ήχο πανκ, ντίσκο, τέκνο ή ροκ ποιος είναι ο ήχος του «ελεύθερου τοπίου», ποιος είναι ο «ήχος της φύσης»?
Ηχητική εγκατάσταση:
Lo-Fi (14:00 – 16:00)
Bwana (16:00 – 18:00)
Espeekay (18:00 – 20:00)
Οι ώρες έναρξης θα τηρηθούν αυστηρά. Αν θες να παρακολουθήσεις την μουσική έλα στην ώρα σου.
Πώς θα έρθεις:
Ποδήλατο: μπορείς να συμμετάσχεις στο group ride προς το δάσος. Δεν θα κάνουμε αγώνα, ούτε θα τρέχουμε όπως στο SAVVATOVRADO STIN PISTA. Το βήμα θα είναι χαλαρό και θα περιμένουμε όλους όσο αργοί και να είναι. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο πάρκο Αγίου Γεωργίου στον Ευαγγελισμό στις 13:00. Ο άγιος Γεώργιος είναι το εκκλησάκι απέναντι από τον Ευαγγελισμό και μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συμβολή των οδών Ριζάρη Β. Σοφίας και Β. Κωνσταντίνου. Θα είμαστε μέσα στο πάρκο για να αποφύγουμε τους μπάτσους.
HΣΑΠ: Θα κατέβεις στην στάση ΚΑΤ. Θα περπατήσεις γύρω στα εκατό μέτρα προς την Λεωφόρο Κηφισίας. Θα την διασχίσεις και θα μπεις στο δάσος από την είσοδο του πάρκινγκ της Γεωργικής Σχολής. Αφού περάσεις το πάρκινγκ ψάχνεις να βρεις τον ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ (δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στο δάσος). Ο δρόμος οδηγεί από την βίλα και το άγαλμα του Α. Συγγρού προς το νότιο τμήμα του δάσους. Ακολουθείς την κατηφόρα (λογικά προς τα δεξιά) και λίγο πιο κάτω θα μας δεις στο χορτάρι…
Σε αυτό το σημείο του δάσους θα υπάρχει ένας λόκαλ πάνω σε ένα ποδήλατο για να σε βοηθήσει να βρεις το σποτ.
Λεωφορεία: Μπορείς να πάρεις όλα τα λεωφορεία που έχουν τέρμα Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και ρώτα τον οδηγό για την στάση ΚΑΤ. Η στάση είναι ακριβώς πάνω στην προαναφερθείσα πόρτα. Ακολούθησε τις οδηγίες όπως παραπάνω. Μερικά από αυτά τα λεωφορεία είναι τα 550, Α7, Β7, Ε7.
Αυτοκίνητο: Μούφα! Καψ΄το καλύτερα και πάρε το τρένο….
Φέρε μαζί σου:
1. Φαγητό για σένα, τους φίλους σου (μπορείς φυσικά να το μοιραστείς και με τους υπόλοιπους) – προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε με λάδια, σάλτσες κτλ που χρειάζονται πλύσιμο κ νερό.
2. Ποτά – θα υπάρχει μόνο πάγος και ποτηράκια. Όλα τα υπόλοιπα θα τα φέρεις εσύ. Αν σκέφτεσαι μπύρες προτίμησε τα κουτάκια γιατί βολεύουν στην ανακύκλωση.
3. Κουρελού ή παρεό ή τέλος πάντων κάτι για να κάτσεις κάτω. Στο πάρκο θα έχει πολλά χόρτα, λουλούδια και ίσως να είναι λίγο υγρά – για να μην ξενερώσεις και να μπορέσεις να απολαύσεις το πάρκο έλα προετοιμασμένος/η.
Ετοιμάσου για:
1. Απόλυτη συμμετοχική προσοχή του δάσους. Δηλαδή ψώνισε υλικά/φαγητά/ποτά με τη λιγότερη συσκευασία.
2. Οι γόπες είναι σκουπίδια και δεν τις θέλουμε στο δάσος. Σβήσε το τσιγάρο σου στο τασάκι μιας χρήσης που μπορείς να προμηθευτείς από τους διοργανωτές.
3. Πριν φύγεις από το σπίτι σου πάρε μαζί σου μια πάνινη τσάντα ή μια τσάντα ώμου για να τη χρησιμοποιήσεις για τα ψώνια σου. ΜΗΝ ΦΕΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ! Δεν τις γουστάρουμε στο πάρτυ μας!
4. Συμμετοχική Ανακύκλωση. Το πικ-νικ αρχίζει στα 14.00 και τελειώνει στις 20.00. Μόλις τελειώσει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα ανακυκλώσουμε όλα τα υλικά, θα μαζέψουμε τα residual, θα τα πάμε στους κάδους και μετά θα φύγουμε/καβαλήσουμε πίσω (σακούλες κτλ τις βάζουμε εμείς). Κάτσε να βοηθήσεις, θα νιώσουμε όλοι καλύτερα που δεν θα τα κάνουμε πουτάνα!

πηγηhttp://www.localathens.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

Πυροφύλακες το χειμώνα ή κατάργηση της πυροφύλαξης;

17-06-2010

Ο εμπρησμός της 10ης Ιουλίου του 2006. Κάηκαν τότε 33 στρέμματα του Δάσους. Παρά τρίχα αποφεύχθηκε τότε η πλήρης καταστροφή του Δάσους Συγγρού Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Έχει γίνει πλέον αντί πρωτοτυπίας, καθεστώς, οι πυροφύλακες του Δάσους Συγγρού να προσλαμβάνονται στη μέση του καλοκαιριού και να πληρώνονται επί οκτάμηνο για να εργασθούν 2-3 μήνες και να κάθονται τους υπόλοιπους.
Φέτος και σ' αυτόν το τομέα τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η σχετική αίτηση που κάνει παγίως στις αρχές κάθε χρόνου το ΙΓΕ επεστράφη προ ημερών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Πάγκαλο, «διότι χρήζει περαιτέρω αιτιολόγησης». Προφανώς για τον κύριο Πάγκαλο δεν είναι αυτονόητη η ανάγκη πυροφύλαξης του μοναδικού εναπομένοντος και κατ' επανάληψη εμπρησθέντος φυσικού δάσους της ευρύτερης Αθήνας. Εκτός αν αναμένεται να φροντίσει και γι' αυτό το ΔΝΤ.
Εάν η αιτιολόγηση που ζητά ο κ. Πάγκαλος δεν είναι προσχηματική για την πλήρη κατάργηση της πυροφύλαξης στο Δάσος Συγγρού, τότε το σήριαλ «Πυροφύλακες τον Χειμώνα» αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος με νέα επεισόδια που θα γυριστούν … τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και το Πάσχα. Μέχρι να πεισθεί ο κ. Πάγκαλος ότι το Δάσος Συγγρού χρειάζεται πυροφύλαξη, θα έχει περάσει το καλοκαίρι και οι πυροφύλακες δεν θα δουλέψουν πραγματικά ούτε έναν μήνα.
Εκτός αν αυτό ακριβώς θέλει ο ευφυής και έμπειρος κ. Πάγκαλος: να παρέλθει το καλοκαίρι ώστε η δαπάνη να μην έχει πλέον νόημα και να ακυρωθεί.

Η πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού θα αφεθεί φέτος εξ ολοκλήρου στο φιλότιμο των ολίγων υπαλλήλων του ΙΓΕ και των εθελοντών.

 

www.dasosygrou.gr

 

επιστροφή

 

Αγαπητοί φίλοι του Δάσους Συγγρού

Θα σας παρακαλούσαμε να διαβάσετε την σχετική τοποθέτησή μας πάνω στο θέμα αυτό και να συμβάλλετε -αν συμφωνείτε- στη διάδοσή της,στέλνοντας και εσείς το μειλ αυτό σε γνωστά και φιλικά σας πρόσωπα. Οι καιροί απαιτούν από όλους εμάς εγρήγορση, ορθή ενημέρωση και διάδοση των θέσεών μας.

  

Περί δάσους ή περί οικονομικών ο λόγος;

27-01-2011

Η μόλις ανακαινισθείσα από το Υπ. Γεωργίας με την επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού, νεοκλασσική Βίλλα Συγγρού, κατοικία του Ανδρέα και της Ιφιγένειας Συγγρού, έργο του Τσίλλερ. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Ο περί Δάσους Συγγρού δημόσιος διάλογος τον οποίον επωφελώς για όλους συντηρεί ο Δήμος Αμαρουσίου δίδει την ευκαιρία να επαναπροβληθεί το καθεστώς του Δασοκτήματος Συγγρού: Ιδιοκτησία κοινωφελούς ιδιωτικού κληροδοτήματος με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Τίποτε άλλο.
Το καθεστώς αυτό είναι πασίγνωστο στους ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό εύλογον απορίαν γεννούν τα δημοτικά δελτία τύπου, διά των οποίων το Δασόκτημα διεκδικείται (έναντι ποίου, αν όχι του Κληροδοτήματος Συγγρού;) ως δημόσια περιουσία, έστω και αν με την προσθήκη της λέξεως «δάσος» επιχειρείται να αποκτήσει η διεκδίκησις αυτή φιλολαϊκόν χαρακτήρα.
Το διακύβευμα εδώ είναι ο έλεγχος και οι χρήσεις του Δασοκτήματος. Σε μιαν ιδιοκτησία ιδιωτικού Κληροδοτήματος με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό - επιστημονικό σκοπό δεν έχουν θέση ούτε δημοτικοί άρχοντες ως διαχειριστές ούτε άσχετες με τον σκοπό χρήσεις. Αντιθέτως μια οποιαδήποτε δημόσια περιουσία μπορεί ευκολότατα να παραχωρηθεί προς αξιοποίησιν σε τρίτους – Δήμους, επιχειρηματίες, κλπ. Το μεθοδεύουν αυτήν την στιγμή με πρόσχημα την κρίση οι πολιτικοί μας, ενώ έχει από χρόνια συμβεί στις «αξιοποιημένες» και κλειστές στο κοινό παραλίες μας. Εντάσσεται σε παρόμοια σχέδια και το σήμερα πανέμορφο και ανοικτό στο κοινό Δάσος Συγγρού με τα προσφάτως ανακαινισθέντα διατηρητέα του κτίρια; Το αιφνιδιαστικό περί δημοσίου χαρακτήρα δημοτικόν αίτημα εγείρει ανησυχίες.
Το ζήτημα είναι καθαρώς οικονομικό. Το καθεστώς του συγκεκριμένου κληροδοτήματος στο Δασόκτημα Συγγρού σημαίνει κάποιες λογικές κρατικές δαπάνες συντήρησης και διατήρηση του ανεκτίμητου φυσικού περιβάλλοντος, όπως βλέπομε να συμβαίνει επί δεκαετίες. Αντιθέτως καθεστώς «αξιοποιημένης» δημόσιας περιουσίας σημαίνει ροές χρήματος – με όχι απαραιτήτως διαφανή προορισμό – και αναπόφευκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Το βλέπομε χρόνια στις παραλίες μας.

 

Ο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, παρεκκλήσι της οικογένειας Συγγρού. Ανακαινίσθηκε από το Υπ. Γεωργίας υπό την επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Πριν από τις εκλογές του 2006, ο Δήμαρχος, κ. Πατούλης, είχεν εγγράφως ταχθεί υπέρ του Κληροδοτήματος. Τον χειροκροτήσαμε τότε όλοι. Ελπίζομε τα πρόσφατα δημοτικά δελτία τύπου να μην σημαίνουν αλλαγή πολιτικής υπαγορευόμενη από τα μεγάλα δημοτικά, και όχι μόνον, ελλείμματα.
Είθε η Δημοτική Αρχή να επανέλθει στις εξαγγελίες του 2006, αφήνοντας την Διοίκηση του κοινωφελούς εκπαιδευτικού Κληροδοτήματος Συγγρού στους επαϊοντες και συνεχίζοντας, όπως ορθώς κάνει κάθε χρόνο, να βοηθά το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στην θερινή πυροπροστασία του Δάσους. Ειδικά για το τελευταίο αυτό και αξιέπαινο, δεν χρειάζεται καμμία αλλαγή νομικού καθεστώτος και ούτε βεβαίως συμμετοχή του Δήμου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.
ΥΓ. Οι άστοχες επιθέσεις των δελτίων τύπου προς τους Φίλους του Δάσους Συγγρού θεωρούμε ότι συνιστούν στιγμιαία απωλεία ψυχραιμίας και δεν αντιπροσωπεύουν το ήθος των αρχόντων της πόλης.

 όλο το κείμενο

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΦΙΛΟΙ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ"

 Πρόεδρος Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου  210 8066 319     210 6149 349 Μυκάλης 2, 15126 Μαρούσι

                        .

επιστροφή

 

Άλσος Μιμικόπουλου

Αμεση συνάντηση με το δήμαρχο Αμαρουσίου για το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του άλσους “Μιμικόπουλου” και του Ιππικού Ομίλου ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής. Στις τοποθεσίες αυτές “η δημαρχιακή επιτροπή έχει καταρτίσει κατάλογο εργολάβων, οι οποίοι θα ανεγείρουν μονάδα φιλοξενίας VIPS για το 2004, και στη συνέχεια θα τα εκμεταλλευτούν ως κτίρια γραφείων”. Πολλοί είναι εκείνοι (σ.σ. έχει συστηθεί μια άτυπη συντονιστική επιτροπή) που βλέπουν “το Μαρούσι μέρα τη μέρα να γίνεται βουβή πόλη”. Ειδικότερα για τον Παράδεισο Αμαρουσίου, η επιτροπή καταγγέλλει τον “παλαιό ομώνυμο σύλλογο ότι με τη στάση του συνέβαλε στην υποβάθμιση της περιοχής. Και με κίνδυνο τώρα να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο”. Η επιτροπή αποφάσισε να αρχίσει κινητοποιήσεις και ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/05/2001)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανησυχία κατοίκων για την τύχη δάσους στο Μαρούσι

Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων του Παραδείσου Αμαρουσίου όσον αφορά την τύχη του δάσους Μιμηκόπουλου. Πρόκειται για έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, δενδρόφυτη στη μεγαλύτερη έκτασή της για την οποία εμφανίζονται ως διεκδικητές τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και το Γηροκομείο Αθηνών.

Το πρώτο μάλιστα δικαιώνεται από την τελευταία απόφαση του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο, στις 13 Ιουνίου 2003, έκανε δεκτή την ένσταση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της εγγραφής του Δήμου Αμαρουσίου ως δικαιούχου της εν λόγω έκτασης στο κτηματογραφικό απόσπασμα της β' ανάρτησης του Κτηματολογίου.

Λίγους μήνες, μάλιστα, πριν από την απόδοση οριστικών τίτλων κυριότητας στο Μαρούσι, το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα καθώς τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή που είχε υποβάλει, το 2000, το Γηροκομείο Αθηνών κατά του Δήμου Αμαρουσίου και η οποία αφορά την απαλλοτρίωση 15 στρεμμάτων του δάσους για δημιουργία υπογείου γκαράζ, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. “Το Γηροκομείο τότε διαφώνησε με την ορισθείσα τιμή, γι' αυτό το λόγο προσέφυγε στο ΣτΕ. Στην πραγματικότητα, όμως, ο δήμος όχι μόνο δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση αφού η έκταση αυτή είναι δημόσια, αλλά ούτε η χρήση της, όπως προσδιορίζεται από το ΓΠΣ (ελεύθερος χώρος πρασίνου) συνάδει με τέτοιες χρήσεις”, υποστηρίζει ο Στέλιος Ασημακόπουλος, πρόεδρος του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραδείσου Αμαρουσίου.

Διαφορετική άποψη έχει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Αμαρουσίου, Κωνσταντίνος Χωραφόπουλος, ο οποίος, αφού δηλώνει την πεποίθησή του για την κυριότητα του Γηροκομείου επί του δάσους Μιμηκόπουλου, εξηγεί ότι: “Προκειμένου να διαφυλάξει ο δήμος τους χώρους αυτούς και να διατηρήσει το χαρακτήρα τους ως ελεύθερων χώρων άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προχωρά σε απαλλοτριώσεις. Επειδή, όμως, το κόστος των τελευταίων δεν μπορούμε να το φορτώσουμε στους δημότες, προσελκύουμε επενδυτές οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις και τα υπόγεια πάρκιν, τα οποία άλλωστε δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα του χώρου”.

Από την πλευρά του ο δασάρχης Πεντέλης, Δημήτρης Ντινόκας, στο οποίο υπάγεται το δάσος, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν νομικές δίοδοι, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να παρέμβει στην εκδίκαση της Δευτέρας, αλλά θα καταθέσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εν όψει της απόδοσης των οριστικών τίτλων κυριότητας, όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους. Η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το ζήτημα. http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=83038056

 

επιστροφή

 

Κινδυνεύει με αφανισμό δασάκι του Παράδεισου

Με αφανισμό κινδυνεύει το δασάκι στον Παράδεισο Αμαρουσίου, απέναντι από τον Ιππικό Ομιλο, μεταξύ των οδών Αλσους - Ασπασίας - Αρτέμιδος.

Το γνωστό ως δασάκι «Μιμικόπουλου», απομεινάρι μιας μεγάλης δασικής έκτασης το οποίο πολλοί καραδοκούν να το οικειοποιηθούν από τη στιγμή που η περιοχή χαρακτηρίστηκε, παράνομα όπως υποστηρίζουν οι περίοικοι, ως τόπος αμιγούς κατοικίας. Κάποιοι δε εξ αυτών το εποφθαλμιούσαν για να αναβαθμίσουν την περιοχή με την κατασκευή υπόγειου... γκαράζ με πράσινο άνωθεν.

Προσπάθειες, όμως, ετών από τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Παραδείσου Αμαρουσίου Στέλιο Ασημακόπουλο καρποφόρησαν και αποκάλυψαν την αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αλσυλλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του και βάσει κτηματολογίου (από τον Ιούλιο του 2006) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την προστασία του. Από το σύνολο περίπου 52 στρεμμάτων τα 38 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο στο τμήμα Δασών, τα 9,5 σε άγνωστο ιδιοκτήτη και τα 3,5 στον Δήμο Αμαρουσίου για διάνοιξη δρόμου και παιδική χαρά.

Κόβουν δένδρα
Δυστυχώς σήμερα και ύστερα από δεκάδες εκκλήσεις προς κάθε αρμόδιο φορέα των εκπροσώπων του Συλλόγου το δασάκι εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο μιας μεγάλης καταστροφής καθώς: άγνωστοι κόβουν δέντρα και κλαδιά, πετούν σκουπίδια και μπάζα ή εγκαταλείπουν αυτοκίνητα, παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στο δάσος και επιπλέον ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος μιας φωτιάς κυρίως κατά τους θερινούς μήνες από διάφορες αιτίες, ακόμη και από τα σταχτοδοχεία των παρκαρισμένων αυτοκινήτων τα οποία ορισμένοι αδειάζουν στα ξερά χόρτα.

Σχετικά έχει από καιρό ενημερωθεί το Δασαρχείο Πεντέλης, στο οποίο υπάρχει και σχετικός φάκελος όπου καταγράφονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία του αλσυλλίου.

Απαιτείται: καθαρισμός από σκουπίδια, μπάζα και ξερά χόρτα, απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και τροχόσπιτων, άμεση αναδάσωση, χτίσιμο περιμετρικά ενός χαμηλού τοίχου με εισόδους μόνο για περιπατητές και να τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί, παγκάκια για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά καθώς και κάποια φώτα προκειμένου κάποιος να απολαμβάνει έναν περίπατο και κατά τις βραδινές ώρες.

«Δεν ζητάμε καφετέρια και κέντρο αναψυχής μέσα στο δάσος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να το προστατέψουμε για να μας προστατέψει κι αυτό. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη μας. Το χρειαζόμαστε. Ζητάμε μόνο μια ήπια παρέμβαση για χρήση από τους κατοίκους. Κάποια μικρά δεντράκια που βρίσκονται στη μία είσοδό του τα ποτίζει ένας ιδιώτης που μένει απέναντι. Μόνο με τις δικές μας πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής πορευόμαστε. Στις περσινές μεγάλες φωτιές συνέβαλε και ο Δήμος Αμαρουσίου με περιπολίες που τοποθέτησε για την προστασία του δάσους. Μόνοι μας βάλαμε και τα αναχώματα για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα μέσα στο αλσύλλιο και κάτω από τα δέντρα όπου έχει δροσιά», λέει στο «Εθνος» ο κ. Ασημακόπουλος.

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται το δασάκι «Μιμικόπουλου» βρίσκονται διάφοροι φορείς και επιτροπές πολιτών που έχουν στείλει εκατοντάδες επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχία Αθηνών, στον Δήμο Αμαρουσίου, στο Δασαρχείο Πεντέλης, αλλά δεν έλαβαν καμιά απάντηση.

Επειδή όλες οι προσπάθειες των πολιτών αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να προβούν σε κάθε είδους κινητοποιήσεις και καταγγελίες ακόμα και να υποβάλουν και αγωγές εναντίον των αρμοδίων για παράβαση καθήκοντος. «Είναι επιβεβλημένο για την προστασία της ίδιας μας της ζωής και των παιδιών μας να διατηρηθεί και να συντηρηθεί το αλσύλλιο με κάθε τρόπο», συμπληρώνει ο κ. Ασημακόπουλος.

Στέλλα Κεμανετζή ΕΘΝΟΣ 4/10/2008

 

επιστροφή

 

Τo Μαρούσι της πολιτικής αμαρτίας και της διαπλοκής- Οι συστημικοί επιχειρηματίες και το ... πλήρωμα του χρόνου

Παναγιώτης Αποστόλου
20/12/2012

Εμβρόντητοι έμειναν προ ημερών οι Μαρουσιώτες και όχι μόνο, όταν πληροφορήθηκαν τη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία και κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, λόγω μεγάλων χρεών προς το Δημόσιο. Ο επιχειρηματίας Βωβός είναι ο κύριος υπεύθυνος της κτηριακής υαλοποίησης του Αμαρουσίου, σε εποχές που άνθιζε η ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση.
Δυστυχώς, όμως, γι΄αυτούς τους συστημικούς επιχειρηματίες, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και εν μέσω της οικονομικής κρίσεως, χάθηκαν και τα συστημικά κυβερνητικά στηρίγματα, τα οποία τους παρείχαν την όποια ασυλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ένταλμα σύλληψης, κατά του κατασκευαστή εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη προς το Δημόσιο, που το συνολικό τους χρέος φτάνει το 1.009.666,11 ευρώ. Έτσι, οι δικαστικές αρχές, έπειτα από σχετικό ένταλμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψή του.
      Οι δραστηριότητες, βέβαια, του κ. Βωβού, έφταναν και εκτός της πόλεως του Αμαρουσίου. Τρανταχτότερη εξ όλων, η επιχειρηματική συμμετοχή του στην ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, εκτός του εμπορικού κέντρου, προβλεπόταν η ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου, χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και δημοτικού κτηρίου (Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων).
      Η ιστορία αυτή είναι άκρως ανησυχητική και φανερώνει την πολιτική διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. Πιο συγκεκριμένα. Όταν το νομοσχέδιο έφτασε στην Ελληνική Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, όλα τά κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, το ψήφισαν στο σύνολό του. Επίσης, το νομοσχέδιο είχε λάβει προηγουμένως και την έγκριση του Δήμου Αθηναίων.
      Στη συνέχεια, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τρία χρόνια μετά, με την υπ αριθ. 3059/2009 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματική η ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, όπως συνταγματική είναι και η ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, γιατί δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα (Λ. Αλεξάνδρας), λόγω της διπλής ανάπλασης. Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτηρίου (Δημαρχιακού Μεγάρου) και εμπορικού κέντρου από την εταιρεία του Μπάμπη Βωβού, γιατί επιφέρει μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων που καθιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Νόμου 3481/2006. Στην απόφαση υπογραμμίζεται επίσης, ότι λόγω της αντισυνταγματικότητας, δεν είναι εφαρμοστέες οι νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου κ.λπ. με συντελεστή δόμησης 1,6.
      Το τραγελαφικό που προκύπτει από την μερική ακύρωση του Νόμου 3481/2006 από το ΣτΕ, είναι πως ο κ. Βωβός είχε πάρει οικοδομική άδεια, με βάσει την ψήφιση του νόμου από τους φωστήρες του Ελληνικού κοινοβουλίου και είχε ρίξει τα μπετά του εμπορικού κέντρου. Λογικά, λοιπόν, εκ των υστέρων ζητούσε αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη ύψους 150 εκ ευρώ.
      Στην παραπάνω περίπτωση, εκφράζεται απόλυτα η αναλγησία και η ρουσφετολογία αυτού του ευτελισμένου και πτωχευμένου πολιτικού συστήματος με τα συνεχή δωράκια στους επιχειρηματικούς φίλους.
      Σ΄αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, της επιχειρηματικής δραστηριότητας όλοι αυτοί οι καλοί επιχειρηματίες αγόραζαν ομάδες προκειμένου να πωλήσουν το εμπόρευμά τους διά μέσω της οπαδικής ασυλίας που εισέπρατταν από τις ομάδες τους. Γι΄ αυτό από το πουθενά έγιναν λάτρεις του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης, οι Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης, Κόκκαλης και Μαρινάκης στον Ολυμπιακό, οι Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος και Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό, ο Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ κ.α. Έτσι, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο κ. Βωβός, ο οποίος αγόρασε σε κάποια φάση, επί σειρά ετών το μπασκετικό Μαρούσι.
      Ωστόσο, το Μαρούσι, από τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες βιάσθηκε κατά το παρελθόν. Ποιος θα ξεχάσει το τερατούργημα του συγκροτήματος «The Mall» της οικογένειας Λάτση, η κατασκευή του οποίου προκάλεσε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και διέλυσε τα μικρομεσαία μαγαζιά του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου. Χαρακτηρίζεται δε ως κόλαφος για την κατασκευή του υπερσυγκροτήματος, η εκδίκαση της 19ης Ιανουαρίου 2009 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών όπου, εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου Τζανίκου ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής Mall) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου «The Mall». Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση. Το δικαστήριο, επίσης, δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην Δημάρχου, ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι και ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές καθώς και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή. Η συγκεκριμένη δίκη ήταν η πρώτη δίκη εντός του 2009 που είχε σχέση με την κατασκευή του «The Mall» καθώς είχαν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητούσε 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. Λάτση και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη ο Δήμος Αμαρουσίου.     

Στα αξιοπερίεργα που συμβαίνουν στο Δήμο Αμαρουσίου, είναι η πιθανή επιχωμάτωση μέρους αρχαιολογικού χώρου που περικλείεται από το «Golden Hall», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, το νοσοκομειακό συγκρότημα «Ιασώ» και του συγκροτήματος «Blue Land», συμφερόντων Γιάννας Αγγελοπούλου (προέδρου Ολυμπιακής Επιτροπής 2004). Και αναφέρω, πιθανή επιχωμάτωση μέρους αρχαιολογικού χώρου, γιατί αυτός που υπάρχει περιφραγμένος σ΄ αυτό το χώρο, δεν είναι δυνατόν να μην είχε άλλη έκταση και να περιοριζόταν στην ήδη υπάρχουσα. Πάντως από τα αξιοσημείωτα είναι πως αυτός ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος είναι μονίμως κλειστός και δεν παρέχεται η πρόσβαση επίσκεψής του στους πολίτες. Άλλο αξιοπερίεργο είναι πως ο αρχαιολογικός χώρος περιστοιχίζεται από το χώρο στάθμευσης του κτηρίου «Blue Land», της κ. Αγγελοπούλου και εγείρει εύλογα ερωτηματικά όσων ισχυρίζονται πως ενδεχομένως να έγιναν κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, μπαζώματος αρχαιοτήτων.
Επιπρόσθετα, θα έπρεπε κάποιος ανευθυνο-υπεύθυνος κυβερνητικός εκπρόσωπος να μας απαντήσει αν η μεγάλης εμβέλειας κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει πλησίον του «Ιασώ», πληροί όλες εκείνες τις συνθήκες, από τη στιγμή που στο συγκρότημα «Ιασώ» υπάρχει μαιευτήριο.
Συνεπώς, θα περιμένουμε από τα εμπλεκόμενα συναρμόδια υπουργεία, να απαντήσουν κάποια στιγμή για όλες τις παραπάνω αυθαιρεσίες.

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=58752&type=1&kata=0

 

επιστροφή

 

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

Αυτό το «φιλέτο» ποιος θα το πάρει;

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 21-3-2013

“Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού, κάτοικοι του Αμαρουσίου αλλά και επιστήμονες και προσωπικό του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, φοβούμενοι ένταξή τους στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», μαζί με το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας. Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), κληροδότημα Ιφιγένειας Συγγρού, βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας 182 στα σύνορα Αμαρουσίου – Κηφισιάς, σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.

Το ΙΓΕ διαχειρίζεται το κληροδότημα Συγγρού και το δάσος και προσφέρει σεμινάρια γεωργικής εκπαίδευσης: κηπουρικής, δενδροκομίας, αμπελουργίας κ.λπ., με 1.462 μαθητές, ενώ πραγματοποιούνται και σεμινάρια για 50 ανέργους, διάρκειας 500 ωρών.

Η διαθήκη

Στο κληροδότημα περιλαμβάνονται 3 σχολικά κτήρια εντός του κτήματος, νοικιασμένα στο υπουργείο Παιδείας, ο 3ος όροφος κτηρίου επί της Συγγρού 745 τ.μ. νοικιασμένος στη ΔΕΗ κι άλλο κτήριο επί της Πειραιώς.

Στο κτήμα υπάρχει και ο μοναδικός ελληνικός ορθόδοξος γοτθικού ρυθμού ναός, που σχεδίασε το 1880 ο Ερνεστ Τσίλερ, μαθητής του Θεόφιλου Χάνσεν. Παρουσιάζει ομοιότητες με τον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Νέο Ηράκλειο (σχέδια Χάνσεν) αλλά και με το παρεκκλήσι του νεκροταφείου των Ευαγγελιστών στη Βιέννη. Στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού αναγράφονται τα εξής: «Επ’ ουδενί λόγω ή προφάσει, επιτρέπω την πώλησιν του κτήματος τούτου, είτε οιονδήποτε μέρος αυτού, καθ’ ότι επιθυμώ να χρησιμεύει διαρκώς εις την μόρφωσιν καλών γεωργών και κηπουρών…».

Πηγές αναφέρουν πως σε νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη για συγχώνευση των δύο Ινστιτούτων (Κονιάρειου-Γεωπονικών Επιστημών) με τον υπεροργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που περιλαμβάνει και ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ.

Το σενάριο που φοβίζει είναι ότι: «Με τον οργανισμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” δύναται να καταργούνται ή να συγχωνεύονται οι μεταφερόμενες υπηρεσίες», ενώ με το άρθρο 3: «Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα, επί του συνόλου της κινητής κι ακίνητης περιουσίας των φορέων, που καταργούνται ως αυτοτελείς, περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”».

Επιφυλάξεις

Παρ’ ότι διατυπώνονται επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για «δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες», εν τούτοις ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» «έχει στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων φορέων». Κάτω από το τραπέζι, είναι διάχυτος ο φόβος μήπως με τις διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κτήματος από ιδιώτες, αφού και παλιότερα είχε γίνει στόχος ιδιωτικών συμφερόντων, αφού θεωρείται κτήμα-φιλέτο, σε ωραιότατη τοποθεσία της Αττικής.

Το ερώτημα που τίθεται από φορείς είναι γιατί, ενώ πρόκειται για κληροδότημα, με διαφορετικό νομικό καθεστώς από το Κονιάρειο (το ΙΓΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), ελαφρά τη καρδία, μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα υπόλοιπα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ, αντί να διαφοροποιηθεί, όπως συμβαίνει με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς, αλλά προεδρεύει λόγω διαθήκης Μπενάκη, ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς;

Κατόπιν τούτου, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να συνταχθεί άμεσα έκθεση του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για το κληροδότημα.”

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ a.stergiou@eleftherotypia.net

http://dasosygrou.gr.s85244.gridserver.com/?p=1959

 

επιστροφή

επιστροφή