Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Δήμος Αμαρουσίου: Διάφορα άλλα θέματα για το Μαρούσι -IBC, κυκλοφοριακά, χρήσεις γης κλπ   3

(προηγούμενα 1, προηγούμενα 2)

 

Κτήμα Συγγρού-Κτήμα Καρέλλα, Άλσος Μιμικόπουλου, Για ΟΑΚΑ  Το Χωριό τύπου-The Mall,

Λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα της περιοχής Αμαρουσίου (2001),

Ένα ενδιαφέρον κείμενο: Ολυμπιακοί αγώνες 2004: κερδοσκοπία και αυθαιρεσία στο Μαρούσι

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πλαστήρα 3 & Δήμητρος ΜΑΡΟΥΣΙ 15124

επικοινωνία τηλ. 6934443888, fax 210 6124350, e-mail: kontrastonkairo@yahoo.gr, site: www.kontrastonkairo.gr

 

ΜΑΡΟΥΣΙ 2009 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Αγαπητοί συμπολίτισσες / ες,

Η καινούργια χρονιά δεν μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς.

·        Σε διεθνές επίπεδο οι πόλεμοι, οι γενοκτονίες των λαών που αντιστέκονται, η οικονομική κρίση, η πείνα και η εξαθλίωση για μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας θα εξακολουθήσουν, δυστυχώς, να υπάρχουν και το 2009. Στη γειτονιά μας ο περήφανος Παλαιστινιακός λαός που 60 χρόνια τώρα αγωνίζεται για το δικαίωμά του να ζει ελεύθερος στο δικό του ανεξάρτητο κράτος, σφαγιάζεται από τους Σιωνιστές με τις ευλογίες των Η.Π.Α. και την ανοχή των κυβερνήσεων της Ευρώπης.  

·        Το 2009 βρίσκει τη χώρα μας σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Η Νεολαία εξεγείρεται, η οικονομική κρίση επηρεάζει όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας, τη στιγμή που οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Παράλληλα οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι (τραπεζίτες-χρηματιστές) προσπαθούν, με τη στήριξη της κυβέρνησης, να επωφεληθούν, από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που ξεπουλιέται ανενδοίαστα, με όρους αποικίας, σε ντόπιους και αλλοδαπούς «επενδυτές».  

·        Η χρονιά προβλέπεται εξ ίσου δυσοίωνη και σκοτεινή και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων θα συνεχισθεί, αφού 500 εκ. Ευρώ, για το 2008, δεν πρόκειται να τους αποδοθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Προγραμματίζονται επίσης περικοπές στις βασικές κοινωνικές παροχές (βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα πρόληψης, «βοήθεια στο σπίτι») καθώς και στο πρόγραμμα τεχνικών έργων «ΘΗΣΕΑΣ».

·        Στο Δήμο μας, η Δημοτική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι και η ίδια υπεύθυνη με την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει. Ο Δήμος κινδυνεύει άμεσα, να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στις τρέχουσες λειτουργικές του δαπάνες.

·        Το χειρότερο όμως για τη Δημοτική μας Αρχή είναι πως βρίσκεται προσανατολισμένη σε λάθος κατεύθυνση, έχοντας ως «όραμα» την ανάδειξη της πόλης σε «Υπερτοπικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας», αρνούμενη πεισματικά να συμμορφωθεί στην απαίτηση του συνόλου των Μαρουσιωτών – ακόμα και των υποστηρικτών της – που με κάθε τρόπο και μέσο φωνάζουν:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ !

 

Η Δημοτική Αρχή, κάτω από την πίεση τόσο των πολιτικών κύκλων που τη στηρίζουν όσο και οικονομικών συμφερόντων, προωθεί το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοσε και η προηγούμενη διοίκηση, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα: Ο Δήμος υπερχρεωμένος, το αστικό πράσινο κατεστραμμένο, η τοπική αγορά σε μαρασμό και μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης εκχωρημένες για εμπορική εκμετάλλευση (MALL, GOLDEN HALL).

Το αισιόδοξο σ’ αυτή την κατάσταση είναι πως οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι φορείς τους συμμετέχουν, αντιστέκονται, διαμαρτύρονται, απαιτούν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους και προτείνουν λύσεις. Η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση για τις αλλαγές στις χρήσεις γης, που είχε ως αποτέλεσμα την ματαίωσή τους, επιβάλλεται να συνεχιστεί περισσότερο συντονισμένα και δυναμικά, ώστε να αποσυρθεί οριστικά το σχέδιο αυτό.   

            Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»,  ιεραρχώντας τις ανάγκες της πόλης και έχοντας ως όραμά της την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μόνο σαν τόπο αμιγούς κατοικίας, προτείνει για την καινούργια χρονιά,τους παρακάτω άμεσους στόχους διεκδίκησης:

 

1.      Οικονομικά του Δήμου: Διεκδίκηση των χρεών της κεντρική Διοίκησης προς την Τ.Α. Ανάληψη από το κράτος μέρους των δανείων του Δήμου και νέος δανεισμός μόνο με κρατική εγγύηση. Περιορισμός των δαπανών της Διοίκησης σε κατ’ εξοχήν περιττές δραστηριότητες                  (αποζημιώσεις αιρετών, σύμβουλοι, έντυπα προβολής κ.λ.π.). Παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπευθύνων για ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών.

2.      Εργαζόμενοι του Δήμου: τακτοποίηση του εργασιακού καθεστώτος χωρίς απολύσεις – απομακρύνσεις, κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας και της μερικής απασχόλησης. Συμμετοχή των εργαζόμενων στις διαδικασίες, μεταφορά των εγκαταστάσεων των συνεργείων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

3.      Ανάπτυξη της πόλης: απόσυρση της πρότασης για αλλαγή των χρήσεων γης, ουσιαστικός, θεσμοθετημένος και όχι προσχηματικός διάλογος με τους πολίτες, για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) με σαφές περιεχόμενο, στάδια εφαρμογής και χρονοδιάγραμμα. Επανεξέταση από μηδενική βάση του σχεδίου ένταξης στο σχέδιο πόλης, της περιοχής Κάτω Σωρού-Μαρμαράδικα.

4.       Κυκλοφοριακό – Συγκοινωνίες: αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας από την πόλη. Ο νέος σταθμός ΜΕΤΡΟ να γίνει στη ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ, με δέσμευση από τώρα χώρων στάθμευσης ανατολικά του σταθμού. Κρατική επιδότηση της δημοτικής συγκοινωνίας   

5.      Παραδοσιακό κέντρο: δημιουργία χώρων στάθμευσης στην είσοδο της πόλης και στο οικόπεδο «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ», και όχι στις πλατείες «ΕΥΤΕΡΠΗΣ» και «ΓΑΡΔΕΛΗ». Ολοκλήρωση έργων επισκευής δρόμων και πεζοδρομίων. Χώρος στάθμευσης ποδηλάτων στον Η.Σ.Α.Π.

6.      Υπερτοπικό κέντρο: καμία άλλη νέα υπερτοπική χρήση στο Μαρούσι. Ενίσχυση από το Δήμο, του αγώνα των πολιτών σε όλες τις γειτονιές της πόλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οικονομική υποστήριξη των προσφυγών στο Συμβούλιο Της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.) για τα MALL,“GOLDEN HALLI.B.C.” και «ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ». Αυστηρή  τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μεγάλων υπερτοπικών επιχειρήσεων.  

7.      Περιβάλλον: επεξεργασία σχεδίου για την απόκτηση των δεσμευμένων χώρων. Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Διαφάνεια στα σχέδια αξιοποίησης του κτήματος «ΚΑΡΕΛΑ» Προστασία του «ΜΙΜΙΚΟΠΟΥΛΟΥ» από τους επίδοξους καταπατητές. Χωροθέτηση των ρεμάτων, πολιτική για τις αυθαίρετες καταπατήσεις. 

8.      Διαφημιστικές πινακίδες: αποφασιστικό ξήλωμα όλων των διαφημιστικών πινακίδων στην πόλη χωρίς προσχήματα και καθυστερήσεις.

9.      Έργα στις γειτονιές: έναρξη από τώρα των διαδικασιών ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2010. Οι πολίτες να καθορίσουν τις προτεραιότητες (Προϋπολογισμός των Πολιτών).

10.  Κοινωνική πολιτική: επεξεργασία πολιτικών και μέτρων δράσης για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, συντήρηση και επέκταση των κοινωνικών δομών, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών.

11.  Πολιτισμός – Αθλητισμός: στην πόλη που λειτουργούν εμπορικά κέντρα επιφάνειας μεγαλύτερης από 500.000 m2, επιβάλλεται η δημιουργία ενός τουλάχιστον σύγχρονου θεάτρου και αθλητικών υποδομών για τη νεολαία στις γειτονιές.

 

Στη διετία που πέρασε η Δημοτική Αρχή φανέρωσε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί σοβαρά θέματα της πόλης, αλλά και πως οι προσανατολισμοί της είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιθυμούν οι Μαρουσιώτες. Η προσπάθειά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα προβλήματα, κατέρρευσε κάτω από το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας. Οι πελατειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους και τους δημότες εξακολουθούν να αποτελούν εργαλείο διοίκησης. Ο συμβιβασμός με τα συμφέροντα θεωρείται «ρεαλιστική» πολιτική.

            Η ανάγκη για μια άλλη πολιτική στο Δήμο είναι φανερή. Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και απευθύνει κάλεσμα προς τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης για συνεργασία και κοινή πορεία στα πλαίσια προγραμματικών αρχών και πολιτικού προγράμματος.    

 

Μαρούσι 13/01/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Θέμα : ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΝΙΚΟΥ
Τη Δευτέρα 19/01/2009 ολοκληρώθηκε η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου Τζανίκο Παναγιώτη. Η δίκη αφορούσε σε μήνυση του Δορύλαου Κλαπάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, που έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16 και 24 Απριλίου του 2003.
Σε εκείνες τις συνεδριάσεις με αφορμή τη προσφυγή του Δορύλαου Κλαπάκη στο Συμβούλιο Της Επικρατείας για την παράνομη κατασκευή του “THE MALL”, ο τότε δήμαρχος είχε κατηγορήσει τον πολίτη πως «μισθοδοτείται από συγκεκριμένη εταιρία», πως «τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία» και πως «εξυπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματιών». Τα παραπάνω τα επανέλαβε πολλές φορές και προκάλεσε τον πολίτη να του κάνει μήνυση για να αποδείξει τα λεγόμενά του.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον Τζανίκο σε δώδεκα (12) μήνες φυλάκιση, εξαγοράσιμη. Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας η Ψάλτη Κατερίνα, ο Σαρηγιάννης Γιώργος, ο Νώντας Γαρδέλης και ο Κούκουζας Πέτρος. Ως μάρτυρες υπερασπίσεως κατέθεσαν οι Συκαμιώτης Γιώργος και Βλάχος Δημήτρης.
Ο Τζανίκος έχει καταδικαστεί ακόμα σε οκτώ (8) μήνες φυλάκιση, πρωτόδικα, για τα παράνομα υπόσκαφα κτίρια που κατασκεύασε η τότε Δημοτική Αρχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εκκρεμεί ακόμα η δίκη για την παράβαση καθήκοντος που κατηγορείται από τον σύλλογο «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ» και αφορά στην υπόθεση του άλσους ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΩΜΑΤΙΑΝΟΥ, επί της Λεωφόρου Κηφισίας στον Παράδεισο Αμαρουσίου.
Τα παραπάνω βάζουν τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στην πόλη μας και οπλίζουν τους ενεργούς πολίτες στον διαρκή αγώνα τους για την υπεράσπιση του δίκαιου, της ποιότητας της ζωής τους και της αξιοπρέπειάς τους.
Αποτελούν επίσης δεδικασμένο για όποιον δήμαρχο, υπουργό, βουλευτή ή δημοσιογράφο καταφέρεται με προσβλητικούς και αήθεις χαρακτηρισμούς προς τους ενεργούς πολίτες που ασκούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι απαραίτητο, μετά από τους ελέγχους των Ορκωτών Λογιστών που αποκάλυψαν πλήθος πράξεων κακοδιαχείρισης να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όλους όσους ενέχονται ποινικά χωρίς απόπειρες συμβιβασμού και συγκάλυψης. 

(ελήφθη 24-1-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συνδυασμός   `` ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ  ,,

12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  Την   19η .Ιανουαρίου  στο Τριμελές Εφετείο  Αθηνών  συζητήθηκε η  έφεση  του πρώην Δημάρχου Π. Τζανικου στη μήνυση του κ. Δορυλαου Κλαπάκη ( με δικηγόρο τον κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο) με αντικείμενο τα όσα ελέγχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  εξ` αφορμής της Ομόφωνης  αμετάκλητης Απόφασης 1528 / 03 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας  η οποία (  μετά από αίτηση ακυρώσεως του κ. Κλαπακη) έκρινε ως αντισυνταγματική την κατασκευή του Μall , ακυρώνοντας  ταυτόχρονα την Υπουργική Απόφαση στην οποία  είχε βασιστεί αυτό το αυθαίρετο κτίσμα .

  Η Δίκη στο μεγαλύτερο μέρος της περιεστραφη γύρω από την νομιμότητα  των πράξεων του Δημάρχου και όλων των άλλων εμπλεκομένων εκείνη την εποχή .

   Ακριβώς διότι η δίκη έθιξε τέτοια θέματα έντονης κοινωνικής σημασίας είμεθα υποχρεωμένοι να καταστήσουμε κοινωνούς της  τους πολίτες του Αμαρουσίου .

   Μετά δυο μέρες ακροαματικής διαδικασίας και αφού  αναλύθηκε  όλη η πορεία  κατασκευής  του Μall  ο π. δήμαρχος  καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση σε 12 μήνες  φυλακή .

   Οι    ισχυρισμοί που προέβαλε ο κατηγορούμενος Π. Τζανίκος εκτός των άλλων

      -  Ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι

-         Ότι το Μall  δεν προξένησε περιβαντολογικες  καταστροφές

-         Ότι  τα τεραστία χρέη του Δήμου δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο δεν έγιναν δεκτοί από το Δικαστήριο

  Αλλά και   η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου  για μείωση της ποινής  λόγω προτέρου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή  .

   Το Δικαστήριο απεδέχθη την πρόταση της Εισαγγελέως , η οποία αναφερόμενη στην ανέγερση του Μall αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τόσα παράνομα μεγαθήρια και κατέληξε με τις φράσεις

     «ΕΛΕΟΣ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»

και  διατήρησε ολόκληρη  την προτεινόμενη ποινή των 12 μηνών  απορρίπτοντας όπως προαναφέραμε όλους τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά του κατηγορούμενου κ. Π. Τζανικου .

   Στην ανωτέρω δίκη υπέρ της μήνυσης   του κ. Δορυλαου  Κλαπακης και κατά του π. Δημάρχου Π. Τζανικου κατέθεσαν , η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Ψάλτη  , ο καθηγητής Πολυτεχνείου κ. Γεώργιος Σαριγιαννης και ο  συμπολίτης μας Πέτρος  Κουκουζας .

  Ενώ υπέρ του κ. Τζανικου  οι κ.κ.  Γ. Σικαμιώτης και Δ. Βλάχος  

  Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του Μall  καθώς  έχουν προσδιορισθεί άλλες  5  δίκες και φυσικά και η Αγωγή  μας που δικάζεται την 30η Απριλίου του 2009 δια της οποίας ζητούνται 600 εκ. ευρω υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τους άμεσα υπαιτίους ( την Εταιρία Λάμδα και τον π. Δήμαρχο ) μέχρι της εφαρμογής  της ομόφωνης απόφασης  1528 / 03 της  Ολομελείας του Συμβουλίου της  Επικρατείας .

   Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις  συνεχείς αιτήσεις  μας  ,τώρα και δυο ολόκληρα χρόνια ,προς τον Δήμο Αμαρουσίου και προς την  άμεσα εμπλεκόμενη Εταιρία  «Αθμονον» , του αποκαλούμενου ``Ομίλου Δήμου Αμαρουσίου ``,  και οι δύο αυτοί φορείς αρνούνται να μας χορηγήσουν τα απαιτούμενα έγραφα. Η άρνησή τους αυτή υποδηλώνει περιφρόνηση προς τον πολίτη και στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δήμου Αμαρουσίου και κατ` επέκταση των Δημοτών  αυτής της πόλης και υπέρ του ιδιώτη .

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι διαφορές του The Mall και του νέου εμπορικού στην Παλλήνη
Οι όροι κατασκευής μεγάλων εμπορικών κέντρων έχουν αρκετές φορές τεθεί ενώπιον της κρίσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Η πιο γνωστή περίπτωση δεν αφορά άλλο από το The Mall, η νομιμότητα του οποίου θα κριθεί οριστικά τον Μάιο.
Η περίπτωση του The Mall έχει αρκετές σημαντικές διαφορές από εκείνη του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α. Ε.». «Oχημα» για τη δημιουργία του The Mall ήταν το Χωριό Τύπου στο Μαρούσι και το έδαφος προλείανε μια σειρά αποφάσεων: αρχικά άλλαξαν οι χρήσεις γης (με τον ν. 2947/01 περί ολυμπιακής φιλοξενίας) και κατόπιν ο συντελεστής δόμησης (2 από 1, τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα ρέματα).
Ομάδα κατοίκων και δημοτικών συμβούλων του Αμαρουσίου ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στο έργο, που κατέληξε το 2003 στην απόφαση 1528 του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του έργου επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Σε απάντηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε τον ν. 3207/03 με τον οποίο εγκρίθηκαν όλες οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις (οικοδομική άδεια κ. λπ.) για την κατασκευή του Mall. Εν τω μεταξύ, το εμπορικό κέντρο χτίστηκε και ώς σήμερα λειτουργεί κανονικά.
Η υπόθεση όμως δεν έχει λήξει, καθώς οι προσφεύγοντες επανήλθαν και στράφηκαν ενάντια στον ίδιο τον νόμο. Με την υπόθεση ασχολήθηκε αρχικά το Ε΄ Tμήμα του ΣτΕ, που τελικά έκρινε (391/2008) ότι ο νόμος με τον οποίο εκδόθηκαν οι ειδικοί όροι δόμησης και άλλες άδειες για την κατασκευή του The Mall είναι αντισυνταγματικός για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή περιόρισε το δικαίωμα του πολίτη να ζητήσει δικαστική προστασία.
Και δεύτερον, επειδή με την πρακτική αυτή δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή του κοινού σε αποφάσεις για έργα με σημαντικές συνέπειες, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Λόγω της τεράστιας σημασίας της, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια και θα δικαστεί στις 8 Μαΐου 2009. Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τον Μάιο αντισυνταγματικό το νομικό αυτό τέχνασμα της Πολιτείας, τότε κλείνει οριστικά ένα «παράθυρο» για την παράκαμψη του δικαστικού ελέγχου.

(ελήφθη από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ perivallon2007@gmail.com, 2-2-2009)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δημοσίευση: 10-02-2009 22:07 από Ομάδα TVXS
Προβολές: 1832 - Σχόλια: 19 - Κατηγορία: Περιβάλλον

Μία ακόμη από τις εξελίξεις που «θάφτηκαν», ελέω συμφερόντων: Στις 19 Ιανουαρίου, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου, Παναγιώτης Τζανίκος, καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 12 μήνες φυλάκιση. Αιτία, η επίμαχη οικοδόμηση του θηριώδους εμπορικού κέντρου, «The Mall».
Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα του κ. Τζανίκου, ο οποίος υποβαθμίζει τις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του έργου και κάνει λόγο, μάλιστα, για οφέλη στην πόλη του Αμαρουσίου. Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι μία από τις 6 που διεξάγονται το 2009 με αντικείμενο την αμφιλεγόμενη κατασκευή του συγκροτήματος, συμφερόντων Λάτση. Μία εκ των προσφυγών αξιώνει αποζημίωση, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, από τις κατασκευαστικές εταιρείες προς το δήμο Αμαρουσίου, επικαλούμενη «τεράστιες ζημιές» για την περιοχή.
Τοπικές οργανώσεις πολιτών, οι οποίες χαρακτηρίζουν το έργο παράνομο, δηλώνουν αισιόδοξες, ύστερα από τη σχετική δικαστική απόφαση, τόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι, όσο και στο επίπεδο της απρόσκοπτης απονομής δικαιοσύνης. Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν με έμφαση ότι η είδηση ουσιαστικά δεν δημοσιεύθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Συνδυασμός   `` ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ  ,,

12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  Την   19η .Ιανουαρίου  στο Τριμελές Εφετείο  Αθηνών  συζητήθηκε η  έφεση  του πρώην Δημάρχου Π. Τζανικου στη μήνυση του κ. Δορυλαου Κλαπάκη ( με δικηγόρο τον κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο) με αντικείμενο τα όσα ελέγχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  εξ` αφορμής της Ομόφωνης  αμετάκλητης Απόφασης 1528 / 03 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας  η οποία (  μετά από αίτηση ακυρώσεως του κ. Κλαπακη) έκρινε ως αντισυνταγματική την κατασκευή του Μall , ακυρώνοντας  ταυτόχρονα την Υπουργική Απόφαση στην οποία  είχε βασιστεί αυτό το αυθαίρετο κτίσμα .

  Η Δίκη στο μεγαλύτερο μέρος της περιεστραφη γύρω από την νομιμότητα  των πράξεων του Δημάρχου και όλων των άλλων εμπλεκομένων εκείνη την εποχή .

   Ακριβώς διότι η δίκη έθιξε τέτοια θέματα έντονης κοινωνικής σημασίας είμεθα υποχρεωμένοι να καταστήσουμε κοινωνούς της  τους πολίτες του Αμαρουσίου .

   Μετά δυο μέρες ακροαματικής διαδικασίας και αφού  αναλύθηκε  όλη η πορεία  κατασκευής  του Μall  ο π. δήμαρχος  καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση σε 12 μήνες  φυλακή .

   Οι    ισχυρισμοί που προέβαλε ο κατηγορούμενος Π. Τζανίκος εκτός των άλλων

      -  Ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι

-         Ότι το Μall  δεν προξένησε περιβαντολογικες  καταστροφές

-         Ότι  τα τεραστία χρέη του Δήμου δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο δεν έγιναν δεκτοί από το Δικαστήριο

  Αλλά και   η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου  για μείωση της ποινής  λόγω προτέρου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή  .

   Το Δικαστήριο απεδέχθη την πρόταση της Εισαγγελέως , η οποία αναφερόμενη στην ανέγερση του Μall αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τόσα παράνομα μεγαθήρια και κατέληξε με τις φράσεις

 

   «ΕΛΕΟΣ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»

και  διατήρησε ολόκληρη  την προτεινόμενη ποινή των 12 μηνών  απορρίπτοντας όπως προαναφέραμε όλους τους ισχυρισμούς και τα ελαφρυντικά του κατηγορούμενου κ. Π. Τζανικου .

   Στην ανωτέρω δίκη υπέρ της μήνυσης   του κ. Δορυλαου  Κλαπακης και κατά του π. Δημάρχου Π. Τζανικου κατέθεσαν , η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Ψάλτη  , ο καθηγητής Πολυτεχνείου κ. Γεώργιος Σαριγιαννης και ο  συμπολίτης μας Πέτρος  Κουκουζας .

  Ενώ υπέρ του κ. Τζανικου  οι κ.κ.  Γ. Σικαμιώτης και Δ. Βλάχος  

  Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του Μall  καθώς  έχουν προσδιορισθεί άλλες  5  δίκες και φυσικά και η Αγωγή  μας που δικάζεται την 30η Απριλίου του 2009 δια της οποίας ζητούνται 600 εκ. ευρω υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τους άμεσα υπαιτίους ( την Εταιρία Λάμδα και τον π. Δήμαρχο ) μέχρι της εφαρμογής  της ομόφωνης απόφασης  1528 / 03 της  Ολομελείας του Συμβουλίου της  Επικρατείας .

   Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις  συνεχείς αιτήσεις  μας  ,τώρα και δυο ολόκληρα χρόνια ,προς τον Δήμο Αμαρουσίου και προς την  άμεσα εμπλεκόμενη Εταιρία  «Αθμονον» , του αποκαλούμενου ``Ομίλου Δήμου Αμαρουσίου ``,  και οι δύο αυτοί φορείς αρνούνται να μας χορηγήσουν τα απαιτούμενα έγραφα. Η άρνησή τους αυτή υποδηλώνει περιφρόνηση προς τον πολίτη και στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δήμου Αμαρουσίου και κατ` επέκταση των Δημοτών  αυτής της πόλης και υπέρ του ιδιώτη .

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ;

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την παρουσίαση των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών για τον διαχειριστικό έλεγχο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις «ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε.», Κυκλοφορίας, Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανέδειξαν πλήθος ατασθαλιών, κακοδιοίκησης και αυθαιρεσίας στη διαχείριση του Δήμου χωρίς κανένα σεβασμό στο Δημόσιο πλούτο. Πράξεις που πιθανότατα παραβιάζουν τον αστικό και τον ποινικό κώδικα.

Περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή να μην περιοριστεί μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο και να ανακοινώσει δημόσια τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για την παραπομπή στη δικαιοσύνη, όποιων υποθέσεων ενέχουν ενδείξεις για την παραβίαση των νόμων. Σε αντίθετη περίπτωση θα δικαιούμαστε να πιστεύουμε πως δε θέλει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και την απονομή της δικαιοσύνης αλλά πως θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις περιπτώσεις στις επερχόμενες εκλογές, απαξιώνοντας και εκβιάζοντας τους αντιπάλους της.

Εκείνο που προκαλεί όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως η κοινωνία μας, εξοικειωμένη με την ιδέα μιας Δημόσιας Διοίκησης λάφυρο του εκάστοτε κόμματος ή παράταξης που τη νέμεται, δεν εξεγείρεται μπροστά στο βόρβορο των αποκαλύψεων και το πλιάτσικο που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση, όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε από δημοτικό σύμβουλο.

Ο αρχιδιαφθορέας Τζανίκος δεν άφησε κανέναν από τους συνεργάτες του αμόλυντο. Φρόντισε να δημιουργήσει παντού συνενόχους ώστε να υπάρχει μια ιδιότυπη «ομερτά».

Ιδιαίτερα οι ίδιοι οι αναφερόμενοι ονομαστικά, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη παρατάξεων, δημοσιογράφοι – εκδότες και άλλοι, δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν δημόσια εξηγήσεις. Δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπερασπίσουν την αξιοπρέπειά τους, αντικρούοντας ή διαψεύδοντας όσα καταγράφονται στους ελέγχους και να ζητήσουν συγνώμη εάν αυτά είναι αλήθεια.

Η Δημοτική Κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» δεν πρόκειται να συναινέσει στη σιωπή που επιχειρείται να επιβληθεί.

Θα περιμένει για μικρό ακόμα χρονικό διάστημα, μήπως εκδηλωθεί από κάποια πλευρά λίγη ευαισθησία. Αν αυτό δεν γίνει, θεωρεί ελάχιστη υποχρέωσή της προς τους Μαρουσιώτες να επαναφέρει το θέμα δημόσια απαιτώντας εξηγήσεις, που τότε θα υποχρεωθούν να δώσουν.

Θα περιμένουμε …    

Μαρούσι 12/02/2009 www.kontrastonkairo.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

www.kontrastonkairo.gr

ΚΟΨΑΝΕ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ

Η ανάπλαση της πλατείας ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ, περιλαμβάνει και την κοπή δέντρων. Αυτό προκύπτει από τις ακόλουθες φωτογραφίες. Την πρώτη την βγάλαμε τη Δευτέρα 16/2/2009 το βράδυ και τη δεύτερη την Τρίτη 17/2/2009 το απόγευμα.

Τα ερωτήματα σαφή :

Ήταν απαραίτητη η κοπή του δέντρου για την ανάπλαση ;

Γιατί έγινε στα κρυφά ;

Υπάρχει σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία ;

Τα ίδια σκοπεύουν να κάνουν και στο οικόπεδο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ( Ράλλη & Χατζηαντωνίου), που η Δημοτική Αρχή ήρε την  απαλλοτρίωση ;

Τα ίδια σκοπεύουν να κάνουν και στην πλατεία ΓΑΡΔΕΛΗ, όπου η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Οι πιο πολλές από τις ερωτήσεις είναι ρητορικές. Δε θα τους περάσει !

ΜΑΡΟΥΣΙ 19.2.2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τραμπουκισμοί Πατούλη για τις αλλαγές στην χρήση γης  26/02/2009 

Προπηλακισμοί και επίθεση σε δημοσιογράφο μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αλλαγή χρήσεων γης. "Αγανακτισμένοι πολίτες" επιτέθηκαν σε νεαρούς που διαμαρτυρήθηκαν για τα ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια του δημάρχου Γ. Πατούλη προς τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κόντρα στον Καιρό" Λευτέρη Μαγιάκη όταν αυτός ζήτησε να τεθεί σε συζήτηση άμεσα το ζήτημα των σχεδίων για την αλλαγή χρήσεων γης.

Ο δήμαρχος επιτέθηκε φραστικά στον Λ. Μαγιάκη κατηγορώντας τον ότι "δεν έχει διεκδικήσει ποτέ τίποτα στη ζωή του" και λέγοντάς του "να πάει να διεκδικήσει τα αιτήματά του από τον Τσίπρα".

Πολλοί παρευρισκόμενοι και μέλη της δημοτικής κίνησης αντέδρασαν και εκείνη την στιγμή άτομα, που καταγγέλλονται σαν άνθρωποι του δημάρχου, άρχισαν να τους σπρώχνουν και να τους χτυπούν. Επίσης απέσπασαν με τη βία και έσβησαν τα αρχεία της φωτογραφικής μηχανής της δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας Μ. Αντωνοπούλου. Στη συνέχεια φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα του δημαρχείου, ενώ η αντιπολίτευση του δήμου αποχώρησε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι νεαροί και η δημοσιογράφος που δέχτηκαν επίθεση κατέθεσαν μήνυση εναντίον αυτών που τους επιτέθηκαν στο Α.Τ. Αμαρουσίου. Η κατάληξη της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η έγκριση της πρότασης του Δήμου για την αναθεώρηση των χρήσεων γης.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της αλλαγής χρήσεων γης από τον δήμο έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών φορέων και περιβαλλοντικών κινήσεων της πόλης, που καταγγέλλουν τη συνέχιση από τη δημοτική αρχή της πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης Τζανίκου, που επέτρεψε την τσιμεντοποίηση του Αμαρουσίου με την κατασκευή τεράστιων εμπορικών κέντρων.

Ο Δήμος Αμαρουσίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι "υπάρχουν πρόσωπα τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και λειτουργούν κόντρα στους κανόνες της δημοκρατίας και του διαλόγου" και αποδίδει σε αυτούς "πρόθεση να ματαιώσουν τη συζήτηση με το να δημιουργήσουν επεισόδια, με τη βοήθεια κομματικών τους φίλων που είχαν μεταφέρει από άλλους δήμους", ενώ χαρακτηρίζει τα άτομα που επιτέθηκαν "πολίτες που επιθυμούσαν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου".

Στην ανακοίνωσή της για τα επεισόδια η Νεολαία Συνασπισμού κάνει λόγο για "συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης δημοτικής αρχής Τζανίκου που παρέδωσε τους ελεύθερους χώρους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Mall, Golden Hall, μεγαθήρια Βωβού στην Κηφισίας)" και υπενθυμίζουν παρόμοια περιστατικά κατά τα οποία "οι δημοτικές αρχές επιστρατεύουν είτε τις δυνάμεις καταστολής είτε τους 'αγανακτισμένους πολίτες' για να τρομοκρατήσουν τα κινήματα πόλης και τους αγωνιζόμενους κατοίκους".

Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης "Κόντρα στον Καιρό" μιλά για "προσχεδιασμένη επίθεση κατά ενεργών πολιτών", υποστηρίζει ότι "η δημοτική αρχή με τον 'ιδιωτικό' της στρατό έχει γίνει πλέον επικίνδυνη για την πόλη" και δηλώνει ότι "οι πρακτικές αυτές όχι μόνο δεν θα σταματήσουν τις διεκδικήσεις των πολιτών, αλλά θα τους ενεργοποιήσουν ακόμα περισσότερο."

Κ.Π.

 Συντάκτης : Παπαγιάννης Κώστας 

ΑΥΓΗ 26/2/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

www.kontrastonkairo.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου 2009 ο δήμαρχος κύριος Πατούλης διαβεβαίωσε το Σώμα πως δεν έχει κοπεί κανένα δέντρο σε καμιά πλατεία της πόλης μας. Εμείς ξαναδημοσιεύουμε τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 16/2/2009 και επαναδιατυπώνουμε τα ερωτήματα που είχαμε θέσει και τότε, χωρίς να πάρουμε απάντηση :

Ήταν απαραίτητη η κοπή των δύο κωνοφόρων δέντρων για την ανάπλαση ;

Γιατί έγινε στα κρυφά ;

Υπάρχει σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία ;

σήμερα προσθέτουμε και τέταρτο ερώτημα :

Μήπως τα δέντρα "αυτοκτόνησαν" ;

(ελήφθη 13-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

16 Φεβρουαρίου 2009

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΕΧΩΔΕ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Πανόρμου 2  11523 Αθήνα

ΥΠΕΧΩΔΕ Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού Αμαλιάδος 17  11523 Αθήνα

Μετά την καθολική αντίδραση των συλλόγων της πόλης στην μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/12/08 και την απόσυρση, τελικά, του θέματος «Τροποποίηση των χρήσεων γης στο Βασικό οδικό δίκτυο», εκλήθησαν εκ νέου οι φορείς των κατοίκων τμηματικά για την «από μηδενική βάση» συζήτηση των νέων χρήσεων. Στη συνέχεια δόθηκε, σε όσους συλλόγους το ζήτησαν, τροποποιημένη πρόταση οποία δεν περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της βιώσιμης πολεοδομικής λειτουργίας στη πόλη μας.

 Κατόπιν αυτού, και  τονίζοντας , για μία ακόμα φορά, ότι δεν μας έχουν δοθεί τα λεπτομερή στοιχεία που ζητήσαμε σχετικά με τις  ισχύουσες χρήσεις γης, επανερχόμεθα με τις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις:

 

Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η ποιότητα ζωής στο Μαρούσι έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις δυσμενείς επιπτώσεις βαρέων υπερτοπικών χρήσεων. Αυτή είναι επί λέξει και η διαπίστωση του μελετητή σας. Οι βαρείες υπερτοπικές χρήσεις είναι διεσπαρμένες σε ολόκληρη την πόλη με αιχμή την περί την Λ. Κηφισίας περιοχή. Σεις οι ίδιοι επισημαίνετε[1] ότι σήμερα εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις τόσον του ΓΠΣ του 1991 που ήθελε υπερτοπικό κέντρο παρά την Αττική οδό, όσο και της τροποποίησης που αυτό υπέστη το 1994, βάσει της οποίας οι υπερτοπικές χρήσεις χωροθετούνται περί την Κηφισίας. Οι δύο αυτοί άξονες, μαζί με τις υπόλοιπες οδούς του Βασικού Οδικού Δικτύου (ΒΟΔ) που έχουν ήδη χρήση Γενικής Κατοικίας, καθώς και τα λεγόμενα Τοπικά Κέντρα των γειτονιών, σχηματίζουν έναν πολύποδα βαρέων χρήσεων που απειλεί να καταπιεί τις περιοχές κατοικίας.

Επί πλέον, μέχρι σήμερα όπου ισχύει χρήση Γενικής Κατοικίας, Πολεοδομικού κέντρου, και σε αυτά ακόμα τα Τοπικά κέντρα γειτονιών, εγκαθίστανται χρήσεις Πολεοδομικού κέντρου υπερτοπικού χαρακτήρα με την ανοχή και υπόθαλψη της δημοτικής αρχής. 

Ειδικότερα τη τελευταία δεκαπενταετία διαπιστώνουμε:

α) τη καταστρατήγηση της χρήσης της «αμιγούς κατοικίας», που σύμφωνα με το ΓΠΣ[2] (1991) και το Ρ.Σ.(1993) είναι η κυρίαρχη χρήση του δήμου, ( ρύθμιση που προβλέπεται μόνο για το δήμο μας και για τους δήμους της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας, των Μελισσίων και των Βριλησσίων )

β) τη καταστρατήγηση των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (Ρ.Σ.Α.) - ν.1515/85 και 2052/92-, για την «αναστολή της επέκτασης των κεντρικών λειτουργιών κατά μήκος των δρόμων»,

γ) την έλλειψη εξειδίκευσης των κατευθύνσεων του Ρ.Σ.Α. όσον αφορά τις αναγκαίες χρήσεις στο δήμο Αμαρουσίου, σαν κέντρο δήμου υπερτοπικής σημασίας[3], σε σχέση πάντα και με τα υπόλοιπα αντίστοιχα  κέντρα του λεκανοπεδίου (Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νίκαια, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Κηφισιά, Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Αυλώνα, Ν. Μάκρη, Ραφήνα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, άρθρο 11 ν. 2052/92),

δ) την εγκατάσταση στις περιοχές Γενικής κατοικίας  όλων των άλλων χρήσεων πλην κατοικίας μη συμμορφούμενοι με το Π.Ε 287/1996 ΣΤΕ

ε) την απουσία καθορισμού ποσόστωσης για τις χρήσεις πλην της κατοικίας, σύμφωνα με τα σταθερότυπα του ΥΠΕΧΩΔΕ ( ΦΕΚ 284Δ΄/2004 ) και της φυσιογνωμίας του δήμου Αμαρουσίου ως  «προάστιο με κύρια χρήση τη κατοικία»,

στ) το γεγονός ότι χρήσεις υπερτοπικής κλίμακας, χωροθετούνται στο δήμο, ευκαιριακά, χωρίς τον υπερκείμενο σχεδιασμό και τους αναγκαίους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους[4] για τη βιώσιμη λειτουργία τόσο της κάθε πολοδοδομικής ενότητας (Π.Ε.), όσο και ολόκληρης της πόλης ( φέρουσα ικανότητα ),

ζ) την απουσία του απαιτούμενου πολεοδομικού σχεδιασμού για την εξασφάλιση χώρων για τις κοινωνικές υποδομές, που αφορούν την εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήμου), όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) σε επίπεδο πόλης και πολεοδομικών ενοτήτων, ( για εκπαίδευση, ελεύθερους χώρους, χώρους καθημερινής άθλησης, παιδική χαρά, πράσινο, πλατεία, πρόνοια, πολιτιστικές δραστηριότητες ),

η) την απουσία μελέτης «περιβαλλοντικών –πολεοδομικών – κοινωνικών» επιπτώσεων από τις υπάρχουσες χρήσεις υπερτοπικής κλίμακας. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η έλλειψη κατευθύνσεων και προϋποθέσεων σχεδιασμού, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ( 1985, 1992 ) για χρήσεις άγνωστες τότε στη χώρα μας, (π.χ. MALL),

θ)την απουσία συστηματικών μετρήσεων ρύπανσης κορεσμού καθώς και κατανάλωσης γης και πολύτιμων φυσικών πόρων- σε ολόκληρη την έκταση του δήμου[5], ( ΦΕΚ 209/Δ΄/2000, Προδιαγραφές ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΠΜ ),

ι) την απουσία μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με στόχο τη χρήση των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων του δήμου, κυρίως από τους ανθρώπους και όχι από τα οχήματα,

ια) την ύπαρξη σοβαροτάτων προβλημάτων για τη καθημερινή ζωή και την υγεία των κατοίκων του δήμου, από τις υπάρχουσες χρήσεις υπερτοπικής κλίμακας –νόμιμες και αυθαίρετες-, κυρίως σε περιοχές «γενικής κατοικίας», οι οποίες έχουν επιφέρει τη δραματική συρρίκνωση της κατοικίας και την συνεχώς επιδεινούμενη όχληση και ρύπανση σε ολόκληρη την έκταση του δήμου1

ιβ) τροποποίηση ή αναθεώρηση των ισχυουσών σε ορισμένη περιοχή  χρήσεων νοείται μόνον επί το ευμενέστερον (ΣτΕ 1027/99)

ιγ) τον  κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης των παραπάνω προβλημάτων, από τη μέχρι σήμερα τακτική

των Υπηρεσιών του Δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ ( καταστρατήγηση νόμων, προδιαγραφών, δικαστικών αποφάσεων).

Παραβλέποντας τα παραπάνω,  κατατίθεται προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο  μία εντελώς αποσπασματική, ατεκμηρίωτη και επομένως ανεπαρκής  και αντεπιστημονική μελέτη.

Προτείνεται  μετατροπή υφισταμένων χρήσεων σε δυσμενέστερες :

 - στην περιοχή περί την Λ. Κηφισίας   από   Αμιγή σε Γενική κατοικία  και από Γενική Κατοικία σε Πολεοδομικό Κέντρο

 -  παρά την Β. Σοφίας από αμιγή σε Γενική κατοικία.

Δεν μπορεί κανένας μελετητής να αγνοεί  ότι η προκύπτουσα από γραφεία, καταστήματα και διασκεδαστήρια κυκλοφοριακή επιβάρυνση είναι δεκαπενταπλάσια αυτής που προκύπτει από ένα ίσης επιφανείας κτίριο κατοικίας[6]. Με το ένα τρίτο του Αμαρουσίου να χρησιμοποιείται ήδη για επιχειρήσεις και εμπόριο κυρίως υπερτοπικής εμβέλειας, οι κατοικούντες στα υπόλοιπα δύο τρίτα κάτοικοι υφιστάμεθα επταπλάσιους ρύπους και κίνηση λόγω των γραφείων, Mall, κλπ., απ΄ όσους παράγομε όλοι εμείς οι ίδιοι μαζί!

Επισημαίνουμε ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις με στόχο τη διασφάλιση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης  στο μελετητικό γραφείο. Τούτο ήταν και είναι ιδιαίτερα επιτακτικό δεδομένου ότι το γραφείο αυτό έχει μια θλιβερή 15ετή ιστορία στο Μαρούσι και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί , δεδομένου ότι όλες οι έως σήμερα ουσιαστικές πολεοδομικές ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα δικών τους μελετών και εισηγήσεων.  Εξάλλου , είναι το ίδιο γραφείο που εμπνεύστηκε το σκάνδαλο του ΜΑLL , είχε δε αναλάβει εντελώς πρόσφατα την ανάπλαση του  GOLDEN HALL.

 

Β. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ 

Επειδή ως   μόνιμοι κάτοικοι της πόλης μας θεωρούμε ότι: Αρχή για τη βιωσιμότητα ενός δήμου είναι κατά προτεραιότητα η ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

 Επειδή από τη καθημερινότητα της ζωής μας στη πόλη μας, όπως και από τις μετρήσεις «ατμοσφαιρικής ρύπανσης» του ΥΠΕΧΩΔΕ ο δήμος Αμαρουσίου είναι σε οριακή κατάσταση ρύπανσης.

Επειδή το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας κατατάσσει το δήμο Αμαρουσίου στα  κέντρα δήμων υπερτοπικής σημασίας[7], όπως είναι και δήμοι:   Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι, Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νίκαια, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Κηφισιά, Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Ν. Μάκρη, Ραφήνα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, (άρθρο 11 ν. 2052/92),

   Επειδή το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου απαγορεύει την  εγκατάσταση υπερτοπικών χρήσεων και κτιρίων κεντρικών γραφείων εταιρειών με πανελλήνια ή διεθνή δραστηριότητα, πλην αυτών που από το μέγεθός τους περιορίζονται στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των αναγκών και  λειτουργιών της πόλης και περιοχών των ομόρων Δήμων (αποφ. ΣτΕ1027/1999 εδαφ.6)

 Επειδή η πόλη μας είναι υπερκορεσμένη με χρήσεις εκτός κατοικίας[8] ( βλέπε και απόφαση 1027/99 ΣτΕ ). Έχοντας άλλωστε υπερκαλύψει με υπερτοπικές χρήσεις, την εξυπηρέτηση των αναγκών και  λειτουργιών της πόλης και περιοχών των ομόρων δήμων ο δήμος Αμαρουσίου ουδεμία υποχρέωση έχει πλέον να διαθέτει γη για υπερτοπικες χρήσεις (από ένα μόνο σταθερότυπο του ΥΠΕΧΩΔΕ -λιανικό εμπόριο-, προκύπτει ότι ο δήμος μας με πληθυσμό 75000 κατ. χρειάζεται max 48750 τ. μ. σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ μόνο το Mall είναι 75000 τ.μ.!).

Επειδή η  χρήση της «αμιγούς κατοικίας», σύμφωνα με το ΓΠΣ (1991) και το Ρ.Σ.(1993) είναι η κυρίαρχη χρήση του δήμου.

Επειδή θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της χρήσης γης «κατοικία»

(απόφ. ολομέλειας ΣτΕ 3661/05 για το δήμο Κηφισιάς ), δεδομένου ότι  συνταγματικό προστατευόμενο αγαθό, δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το «οικιστικό», «αστικό» (απόφ. ΣτΕ 2242/1994 ).

   Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ τα εξής :

1. Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, για όλες τις χρήσεις εκτός αυτών που περιλαμβάνει η κατηγορία χρήσεων της αμιγούς κατοικίας, σε όλη την έκταση του δήμου (όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους, Κηφισιά, Θρακομακεδόνες, Φιλοθέη ).

2. Αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου , με τη τροποποίηση των όρων δόμησης σε όλη την έκταση του δήμου, κυρίως δε στο ΒΟΔ, όπως έχει προταθεί, ή  έχει γίνει σε άλλους δήμους ( Κηφισιά –γνωμοδότηση ΚΣΧΟΠ 14/2009-, Καλλιθέα, Μοσχάτο ).

3. απομάκρυνση, βάσει χρονοδιαγράμματος, όλων των αυθαίρετων και οχλουσών-ρυπογόνων χρήσεων μετά από καταγραφή

4. καθορισμός ποσόστωσης για τις χρήσεις εκτός της κατοικίας στη κάθε, Π.Ε[9]. στις περιοχές «αμιγούς κατοικίας» και «γενικής κατοικίας» και επιβολή περιορισμού στο είδος και στο μέγεθος των άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, ώστε να επιτρέπονται μόνο χρήσεις για την εξυπηρέτηση της Π.Ε. και να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η βιώσιμη λειτουργία της κατοικίας.

5. Στις περιοχές «πολεοδομικού κέντρου» καθορισμός ποσόστωσης τόσο για την κατοικία, όσο και για τις άλλες χρήσεις στη κάθε Π.Ε. και επιβολή περιορισμού στο είδος και στο μέγεθος των άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, ώστε να επιτρέπονται μόνο χρήσεις για την εξυπηρέτηση του δήμου Αμαρουσίου.

5εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων, σύμφωνα με τα σταθερότυπα που επιβάλλει ο νόμος, το ΓΠΣ και η πολεοδομική επιστήμη.

 

Γ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ζητούμε :

-Να αποσυρθεί η πρόταση τροποποίησης

-Να επιβληθεί αμέσως αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, για όλες τις χρήσεις εκτός αυτών που περιλαμβάνει η κατηγορία χρήσεων της Αμιγούς κατοικίας,( και μόνο για τις ανάγκες των κατοίκων της κάθε ΠΕ ), σε όλη την έκταση του δήμου (Κατοικία, Ξενώνες μικρού δυναμικού-περί τις 20 κλίνες-.Εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (π.χ. παντοπωλεία, φαρμακεία, χαρτοπωλεία κτλ) και που δεν θα ξεπερνούν τα 80 τ.μ. ανά ανεξάρτητη πολεοδομική ιδιοκτησία. Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας. Κτίρια Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Αθλητικές εγκαταστάσεις. Θρησκευτικοί χώροι Πολιτιστικά κέντρα και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις)

-Να  δοθούν κατευθύνσεις στους μελετητές σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα

-Να ανατεθεί νέα μελέτη με επιστημονικά κριτήρια, σεβόμενη τις ισχύουσες διατάξεις και τη νομολογία του ΣτΕ, με αντικείμενο:

1. την καταγραφή και απομάκρυνση –σφράγιση όλων των αυθαίρετων και οχλουσών-ρυπογόνων  χρήσεων εντός πενταετίας.

2. την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, με τη τροποποίηση των όρων δόμησης. σε όλη την έκταση του, δήμου, κυρίως δε στο ΒΟΔ, με κατ’ αρχήν περιεχόμενο:

Α). την αποκατάσταση του ισοζυγίου γης στις υπό ένταξη περιοχές, με τον καθορισμό περιοχών «αμιγούς κατοικίας», έκτασης αντίστοιχης της γης που αυθαιρέτως έχει καταναλωθεί για χρήσεις εκτός της κατοικίας, Β). στις περιοχές «αμιγούς κατοικίας» και «γενικής κατοικίας» να καθορίζεται ποσόστωση για τις χρήσεις εκτός της κατοικίας στη κάθε, Π.Ε και να επιβληθεί περιορισμός στο είδος και στο μέγεθος των άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, ώστε να επιτρέπονται μόνο χρήσεις για την εξυπηρέτηση της Π.Ε. και να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η βιώσιμη λειτουργία της κατοικίας.

Γ).-στις περιοχές «πολεοδομικού κέντρου» να καθορίζεται ποσόστωση τόσο για τη κατοικία, όσο και για τις άλλες χρήσεις στη κάθε Π.Ε. και να επιβληθεί περιορισμός στο είδος και στο μέγεθος των άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, ώστε να επιτρέπονται στο εξής μόνο χρήσεις για την εξυπηρέτηση του δήμου Αμαρουσίου.

Δ). ειδικότερα για τη Περιοχή Παραδοσιακού Πολεοδομικού Κέντρου της Πόλης: οι χρήσεις του Εμπορικού Κέντρου της πόλης πέραν της διαρθρώσεως τους κατά τρόπο που να εξυπηρετεί απολύτως τις ανάγκες για την λειτουργία της πόλης, πρέπει να υπηρετήσει αφ΄ ενός τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ιδίου και του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης, αφ΄ ετέρου να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κυριαρχικό παράγοντα της απασχόλησης και προσφέρουν άνω του 75% της απασχόλησης, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ε). να περιοριστούν οι εμπορικές και γραφειακές χρήσεις σε εκείνες που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μόνο των κατοίκων, προκειμένου να αποφύγουμε τα μειονεκτήματα από την δημιουργία στην πόλη καταστημάτων και δραστηριοτήτων που αποκοπούν στην προσέκλυση πελατείας από άλλες περιοχές, Πρέπει να περιορίσουμε το μέγεθος αυτών. Και είναι απολύτως λογικό να απαγορεύσουμε μεγέθη καταστημάτων στα όρια του Δήμου τα οποία απευθύνονται και στους δημότες πολλών Ομόρων Δήμων, αν όχι του λεκανοπεδίου.

ΣΤ) να εξασφαλιστούν οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, σύμφωνα με τα σταθερότυπα που επιβάλλει ο νόμος, η πολεοδομική επιστήμη και οι κατευθύνσεις του ισχύοντος ΓΠΣ που αφορούν την εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήμου, σε επίπεδο πόλης και πολεοδομικών ενοτήτων,  για εκπαίδευση, ελεύθερους χώρους, χώρους καθημερινής άθλησης, παιδική χαρά, πράσινο, πλατεία, πρόνοια, πολιτιστικές δραστηριότητες .

Ζ). να δεσμευτούν όλες οι αδόμητες εκτάσεις του δήμου για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, κυρίως δε οι δημόσιες και δημοτικές( π.χ. Α. Φιλοθέη) για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών της κατοικίας.

Η). να οριοθετηθεί και αναδειχθεί το ρέμα Σαπφούς ως φυσικός σχηματισμός-οικοσύστημα σε όλο το μήκος του στην Π.Ε. Σωρού, Εργ. Κατοικιών και σε τμήματα άλλων Π.Ε.

Θ) να εξασφαλιστεί η συνεργασία των μελετητών, με τους εκπροσώπους της κάθε ΠΕ, για την εξειδίκευση των παραπάνω στη κάθε γειτονιά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της, μετά από άκρως λεπτομερή μελέτη οικόπεδο ανά οικόπεδο, κυρίως στις περιοχές  πολεοδομικού κέντρου της πόλης, γενικής κατοικίας, τοπικών κέντρων γειτονιών, αλλά και στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ακραίες καταστάσεις, που είτε προκαλούνται από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις και πρακτικές, είτε έχουν δημιουργηθεί, αλλά και προς ορθότερη αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών, με την επί τόπου εξέταση προσωπικών απόψεων.

Οι σύλλογοι

 (ελήφθη 16-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

  1. Απειλείται με κατασκευή υπογείου παρκιγκ η πλατεία Γαρδέλη στον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Υπαρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, εχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από περιφέρεια.

 

  1. 60 στρ. του Δημοσίου μέσω "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ  δήμου και ΚΕΔ, σε αμιγή κατοικία, προορίζονται για "αξιοποίηση" -ανοικοδόμηση με επιβαρυντικές χρήσεις. Ως προσχημα χρησιμιποιείται η παραχώρηση 8 στρ. για κατασκευή σχολείου που ούτως ή άλλως υποχρεούται να κατασκευάσει το δημόσιο.

(ελήφθη 16-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΚΑΙ  ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τη ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για τον Οργανισμό Εργασίας και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σκόπιμα συγκεχυμένη από τη πλευρά της δημοτικής αρχής.

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι της διοίκησης που δεν ομολογούνται :

Ν` απομακρυνθούν από το Δήμο τόσοι εργαζόμενοι, ώστε στο τέλος να υλοποιηθούν οι υποδείξεις των συμβούλων της, για δήμο 1000 περίπου εργαζομένων. Οι υπόλοιποι, ιδιαίτερα οι «ενοχλητικοί», είτε να απολυθούν είτε να πάνε στο ευρύτερο  δημόσιο τομέα με τη «θέλησή» τους.

Να δημιουργηθεί ένας εργοδοτικός μηχανισμός ευνοιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει εκλογών, μέσω της απαξίωσης του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο και ενδυνάμωσης του αντίστοιχου εργοδοτικού.

Η Διοίκηση Πατούλη διατηρεί και αναπαράγει την αντίληψη «ιδιοκτησίας» του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου ακριβώς όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

Αντί της πλήρους αξιοποίησης και εκπαίδευσης των ήδη εργαζομένων, της επιβράβευσης της προσφοράς τους, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, βλέπουμε να υποβαθμίζονται σταδιακά οι υπηρεσίες του Δήμου και όλο και περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται από το γραφείο δημάρχου ύστερα από εισηγήσεις ακριβοπληρωμένων συμβούλων. 

Μέσω των υπεργολαβιών των ΣΔΙΤ και της αυτοχρηματοδότησης των έργων επιδιώκουν να οδηγηθεί ο Δήμος στην ιδιωτικοποίηση.

Αυτές είναι οι κύριες αιτίες που τελικά η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο φοβόμαστε πως το τέλος θα καταλήξει να είναι μονοπαραταξιακή. 

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους  στη δουλειά απαιτώντας:

Αξιοκρατία, ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, συμμετοχή στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Εκτέλεση των καθηκόντων τους χωρίς πιέσεις, με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας για το έργο που παράγουν.

Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων τόσο αυτών με μόνιμη σχέση εργασίας όσο και των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ίδια αμοιβή και ασφάλιση για ίδια δουλειά ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας,

Κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας   μέσω των προγραμμάτων stage του ΟΑΕΔ.

Αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών για όλους όσους το δικαιούνται.

Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους.

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» θα στηρίξει τους εργαζόμενους, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ώστε τελικά και τα δικαιώματά τους να γίνουν σεβαστά, ο Δήμος να γίνει ένας σύγχρονος  δημόσιος οργανισμός  και οι δημότες αυτής της πόλης να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως δικαιούνται.

www.kontrastonkairo.gr

Μαρούσι 19/03/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

www.kontrastonkairo.gr

ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ « ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ»

Για μια ακόμα φορά, η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Πατούλη, φάνηκαν επιεικώς κατώτερες των περιστάσεων, χωρίς συγκροτημένη πολιτική άποψη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 2009, μόλις δώδεκα (12) σύμβουλοι της πλειοψηφίας ενέκριναν την πώληση, από τη Δημοτική Επιχείρηση «ΑΘΜΟΝΟΝ» δεκαπέντε (15) διαμερισμάτων  του οικισμού «ΗΛΙΔΑ» - πρώην χωριό δημοσιογράφων της LAMDA DEVELOPMENT) - αξίας περίπου 6εκ. €,  στο Ίδρυμα «ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ».

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ακόμα και αν θεώρησαν αρχικά λογική την πράξη της πώλησης, στη συνέχεια,  αφού ενημερώθηκαν, από τον κ. Στάθη Ραγκούση και τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» κ. Λευτέρη Μαγιάκη, για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, θα έπρεπε να εκφράσουν τουλάχιστον τις επιφυλάξεις τους και να διερευνήσουν αναλυτικότερα το ζήτημα πριν αποφασίσουν.

Η Δημοτική Αρχή απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση 2196/2008 του Εφετείου Αθηνών βάσει της οποίας απαγορεύτηκε στη διοίκηση του ιδρύματος «ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ» να παραχωρήσει το χώρο του ορφανοτροφείου, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, για εμπορική χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ορφανοτροφείο βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Κηφισίας απέναντι από το “GOLDEN HALL” στα όρια των Δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου. Αποτελεί δηλαδή «φιλέτο», που ορέχτηκαν οι γνωστοί εργολάβοι – νεκροθάφτες της πόλης μας.

Η απόφαση του Εφετείου ελήφθη ύστερα από προσφυγή του συλλόγου κατοίκων Παραδείσου, του Δήμου Χαλανδρίου, του σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα και άλλων πολιτών. Το σκεπτικό της ήταν πως με την παραχώρηση για εμπορική χρήση και τη μεταστέγαση του ορφανοτροφείου σε άλλο ακίνητο, «δεν εκπληρούται πληρέστερα η βούληση του διαθέτη». Δηλαδή δε θα είναι προς όφελος των περίπου 80 παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.

Το ερώτημα λοιπόν που τέθηκε προς την δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ήταν :

Μήπως με την προγραμματιζόμενη πώληση επιχειρείται αφενός η ανατροπή της δικαστικής απόφασης εις βάρος των οικότροφων και αφετέρου η τσιμεντοποίηση ενός ακόμα ελεύθερου χώρου στην Λεωφόρο Κηφισίας, στα όρια του Δήμου μας ;    

Εύλογο ερώτημα, που θα έπρεπε να διερευνηθεί από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης, προτού λάβουν οριστική απόφαση.

 Ύστερα από μεταμεσονύκτια τηλεφωνική οδηγία του δημάρχου κ.Πατούλη, δώδεκα (12) δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποφάσισαν για την πώληση των διαμερισμάτων. Έχουν ακέραια την ευθύνη.

Είναι προς τιμή εκείνων που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία που θέλει το Δήμο επιχειρηματία να αποφασίζει με αποκλειστικό κριτήριο το οικονομικό όφελος, χωρίς να δίνει προτεραιότητα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Μέρα με τη μέρα, η πολιτική Πατούλη αποκαλύπτεται και αποδεικνύεται επικίνδυνη. Οι δημόσιες σχέσεις και οι Μπερλουσκονικές εμφανίσεις δεν μπορούν να  κρύψουν την πραγματικότητα που καθημερινά επιδεινώνεται.

Οι Μαρουσιώτες είναι απαραίτητο να ενημερωθούν και να αντιδράσουν. Είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο.

Μαρούσι 28/05/09 (ελήφθη 3-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΙΔΡΥΜΑ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ Νο 2

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Είναι αλήθεια πως τα διαμερίσματα της «ΗΛΙΔΑΣ», που ανήκουν στο Δήμο, είναι απαξιωμένα και δεν πουλιούνται εύκολα. Αλήθεια επίσης είναι, πως ο Δήμος δεν έχει διερευνήσει σε βάθος τους λόγους που συμβαίνει αυτό, όπως δεν έχει καλέσει τον εισαγγελέα να επέμβει καταλογίζοντας ευθύνες όπου υπάρχουν.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών του Δήμου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Η Δημοτική Αρχή το αντιμετωπίζει με βάση τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, δηλαδή του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας με κάθε μέσο.

Έχει απορρίψει τις προτάσεις της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», για ανάληψη μέρους των χρεών από το κράτος και το δανεισμό με εγγύηση του δημοσίου όπως γίνεται για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και ακολουθεί αδιέξοδες πολιτικές.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.

Όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της, η πλειοψηφία της διοίκησης δεν έχει την κοινωνική ευαισθησία να διερευνήσει τους λόγους που το ίδρυμα Χατζηκώνστα επιθυμεί να αγοράσει τα 18 διαμερίσματα ώστε :

Να μη δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το χτίσιμο ενός ακόμα τεράστιου εμπορικού κέντρου στα σύνορα του Δήμου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Να υπάρξουν  κατάλληλες συνθήκες στέγασης των παιδιών που φιλοξενεί το ίδρυμα.

Να μη ματαιωθούν τα σχέδια του Δήμου Χαλανδρίου για δημιουργία κοινωνικών υποδομών στο συγκεκριμένο χώρο.

Η πλειοψηφία της διοίκησης δρα ως απλός διαχειριστής και αντικειμενικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυκλώματος που θέλει τη μετατροπή του Χατζηκώνστα σε εμπορικό κέντρο. Απορρίπτει ακόμα και τις απόψεις μελών της που δυστυχώς μειοψηφούν.

Λόγια σταράτα και ξεκάθαρα για τα οποία η δημοτική αρχή αρνείται να τοποθετηθεί ευθέως. Όσο για τους υπαινιγμούς των πλουσιοπάροχα αμειβόμενων συντακτών της ανακοίνωσης της, για το ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», τους επιστρέφουμε. Παρόμοιους υπαινιγμούς εκτόξευε κατά κόρον και η προηγούμενη δημοτική Αρχή που καταδικάστηκε πολιτικά από τους Μαρουσιώτες και τελεσίδικα από την τακτική δικαιοσύνη.

Σχετικά με το «επιχείρημα» της πλειοψηφίας της διοίκησης, πως το «ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ» βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου, την πληροφορούμε πως η κοινή δράση των Δήμων, της Ν. Ιωνίας και του Γαλατσίου, έχει αποτρέψει τη μετατροπή του Παλαί Γαλατσίου, στη Λ. Βεϊκου, σε εμπορικό κέντρο συμφερόντων Χαραγκιώνη.

Τα προβλήματα των πολιτών είναι κοινά και δε σταματάνε στη διαχωριστική γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα των δήμων.

Μαρούσι 17/06/09   www.kontrastonkairo.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κόντρα στον Καιρό

www.kontrastonkairo.gr

ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΟΜΗΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μετά την τροποποίηση των χρήσεων γης προς το «εμπορικότερον», την παράδοση του οικόπεδου Παναγόπουλου για δημιουργία εμπορικού κέντρου, την τσιμεντοποίηση του Αμαλίειου, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση 80 στρεμμάτων δίπλα στο ΟΑΚΑ έρχεται τώρα και η παράδοση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου 66 περίπου στρεμμάτων ελεύθερης γης, για «αξιοποίηση».

            Αυτό γίνεται με προπέτασμα καπνού την παροχή 7 στρεμμάτων για την κατασκευή σχολείου. Λαμβανομένου υπόψη ότι για το σκοπό αυτό ο Δήμος είχε δεσμεύσει άλλο οικόπεδο, πού όμως ποτέ δεν παρέδωσε στον ΟΣΚ, εύλογα διερωτάται κανείς για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής, η οποία ασφαλώς δεν έχει σχέση με την καταλληλότητα ή όχι του συγκεκριμένου οικοπέδου όπως αναφέρθηκε.

Το περίεργο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι και η μείζων μειοψηφία (ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ) συμφώνησε με τη Διοίκηση του Δήμου, αλλάζοντας προηγούμενη στάση της και θέτοντας σε αμφιβολία την συνέπεια και την αξιοπιστία της.

Η Διοίκηση Πατούλη συνεχίζει να παραδίδει τον ένα μετά τον άλλο τους ελεύθερους χώρους της πόλης για τσιμεντοποίηση. Παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες της είναι απρόθυμη να υπερασπιστεί το περιβάλλον και την επιτακτική ανάγκη της πόλης για ανάσα, αδιαφορώντας αν η πόλη έχει έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, εκατοντάδες στρέμματα.

Συνεχίζει στα ίδια χνάρια με την προηγούμενη Διοίκηση που μετέτρεψε το Μαρούσι από προάστιο και τόπο κατοικίας σε ένα άναρχο πολεοδομικό μόρφωμα, με κερδισμένα μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοϊδιοκτητών γης και των μεγαλοεργολάβων.

            Τελικά και πίσω από τις λαμπρές εμφανίσεις και τα ωραία λόγια η πραγματική κατάσταση παραμένει το ίδιο ανυπόφορη όπως και στο παρελθόν. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου δεν αποκτήθηκε μέχρι τώρα από τη Διοίκηση Πατούλη και αυτό δεν μπορεί να το κρύψει καμιά επικοινωνιακή τακτική.

            Καλούμε τη Διοίκηση Πατούλη να ακυρώσει το μνημόνιο με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της ΚΕΔ για το συγκεκριμένο θέμα, ως άκρως επιβαρυντική για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

           

Μαρούσι 06/11/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βωβός: Deal 14,5 εκατ. ευρώ για κτίριο στο Μαρούσι
Την κατασκευή κτιρίου της Βωβός στο Μαρούσι «ξεμπλόκαρε» χθεσινή απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου έλαβε ομόφωνα απόφαση όσον αφορά την οριοθέτηση των γραμμών του ρέματος Σαπφούς. Ετσι, ξεμπλοκάρει η κατασκευή κτιρίου επιφανείας 3.000 τ.μ. επί Λ. Κηφισίας & οδού Σίνα στο Μαρούσι, ένα κτίριο του οποίου η κατασκευή είχε σταματήσει από το 2005. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση του project αναμένεται εντός εξαμήνου, ενώ η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα προσύμφωνο για την πώλησή του έναντι 14.500.000 ευρώ με τον Όμιλο Επιχειρήσεων Δάβαρη.

Εξάλλου, προχωράει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους ο αποχαρακτηρισμός οικοπεδικής έκτασης 2 στρεμμάτων επί Λ. Κηφισίας 338 στο Ν. Ψυχικό, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να κατασκευάσει κτίριο επιφανείας 2.500 τ.μ. περίπου, για το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον Πρεσβεία. Σημειώνεται ότι η αγοραία αξία του project υπολογίζεται στα 18.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται στην αναζήτηση μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων πάνω σε βασικούς οδικούς άξονες, με χρήση γενικής κατοικίας, αφού έχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για αγορά γραφειακών χώρων από διάφορους Ομίλους, που στο σύνολό τους αγγίζουν τις 30.000 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Διπλής Ανάπλασης οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού σε συνάντηση που είχαν με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπόλη, ζήτησαν εξασφαλίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στο Βοτανικό, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου εντός του χρονοδιαγράμματος. Από την πλευρά της η κυρία Υπουργός δεσμεύθηκε για την γρήγορη επίλυση του θέματος.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=860122

 

Επιστροφή στην αρχή

 [1] Κεφάλαιο Α1.2 αιτιολογικής έκθεσης προτάσεως Δήμου Αμαρουσίου

[2]Τον καθορισμό χρήσεων αμιγούς κατοικίας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 2 του από 23.2.87 Π.Δ. (Δ΄166) σε όλη την έκταση του δήμου εκτός από τις περιοχές»….»

[3] Σύμφωνα με το ΓΠΣ (Δ/734/1994) «εγένετο επαναφορά εις τους στόχους του ΡΣΑ( Ν 1515/85 το οποίο  προέβλεπε το Αμαρούσιον ως κέντρο Δήμου με υπερτοπική σημασία» όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΣΤΕ υπ΄αριθ.1027/1999 εδάφιο 6

[4] Σύμφωνα με τον οικιστικό νόμο 2508/97, το min των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να είναι 40% της έκτασης και όχι ο μέσος όρος. Δηλ. το 40% αφορά τη πλέον ήπια χρήση και πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με την ένταση της κάθε χρήσης. Πρέπει επίσης να καθορίζεται χωριστά το ποσοστό Κ.Χ. κυκλοφορίας καιτο ποσοστό Κ.Χ. πρασίνου.

[5]Το Μαρούσι αποτελεί παράδειγμα δήμου προς αποφυγή και όχι παράδειγμα προς μίμηση. Χαρακτηρίζεται η σύγχρονη Κυψέλη της Αττικής. Πρόσφατα παρατηρείται κυκλοφοριακή ασφυξία «στο δακτυλίδι Αττικής οδού-Κηφισίας», μετά τη λειτουργία και των νέων εμπορικών χρήσεων στο θεωρούμενο υπερτοπικό κέντρο. Κατατάσσεται στις περιοχές της Αττικής με τη μεγαλύτερη ρύπανση, σε θόρυβο, μικροσωματίδια, ρύπους οχημάτων κλπ.

[6] Παραγγελθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ έρευνα του ΕΜΠ για την Λ. Κηφισίας με τίτλο  ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

[7] Σύμφωνα με το ΓΠΣ (Δ/734/1994) «εγένετο επαναφορά εις τους στόχους του ΡΣΑ( Ν 1515/85 το οποίο  προέβλεπε το Αμαρούσιον ως κέντρο Δήμου με υπερτοπική σημασιά» όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΣΤΕ υπ΄αριθ.1027/1999 εδάφιο 6

[8] Διεθνούς εμβέλειας  (ΟΑΚΑ κλπ) εθνικής εμβέλειας (υπουργεία, ιδιωτικές κλινικές κλπ ), περιφερειακής εμβέλειας ( γραφεία, ασφάλειες,υπερκαταστήματα κλπ )..

[9]Σύμφωνα με το Π.Ε. 287.του Σ. τ. Επικρατείας, η χρήση Γενικής Κατοικίας, πρέπει να περιλαμβάνει  60%

κατοικία και 40% άλλων χρήσεων ( γι’ αυτό άλλωστε λέγεται έτσι), οι οποίες οφείλουν να εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες παροχής υπηρεσιών ( π.χ. γιατροί, μηχανικοί, σύμβουλοι, κλπ.).