Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ATTIKH EΚΤΟΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Κτηματολόγιο

Μετά την έναρξη της σύνταξης του κτηματολογίου διάφοροι δασάρχες έχουν αρχίσει να ποχαρακτηρίζουν διάφορες δασικές περιοχές της Αττικής, αλλά και της χώρας. (Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΕΔ ΤΕΕ 2036, 25-1-99).

Κόλαφος για την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία είναι η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν, που θέτει θέμα ακύρωσης του προγράμματος χρηματοδότησης του Εθνικού Κτηματολογίου. Ουσιαστικά η επιστολή αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για τη διακοπή του προγράμματος, αλλά και για την πολύ πιθανή πλέον διατύπωση απαιτήσεων επιστροφής των πόρων που έχουν απορροφηθεί... Στην επιστολή, υπογραμμίζεται ότι “η έλλειψη δέσμευσης πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα και σε συγκεκριμένα αποτελέσματα καθιστά αβέβαιη την ολοκλήρωση του έργου...”. Ο κ. Crausser που υπογράφει την επιστολή, καταμαρτηρεί στην ελληνική πλευρά ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις αναμενόμενες και στις υλοποιούμενες εργασίες στο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, δεν υπάρχει κανένας ορατός χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του και τέλος ότι ο προϋπολογισμός του έχει εντελώς εκτροχιαστεί από τις αρχικές προβλέψεις. Η επιστολή επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έχει υλοποιηθεί μόλις το 21% του προγραμματισμένου έργου, ενώ έχει απορροφηθεί το 83% των συνολικών πόρων χρηματοδότησης του έργου... Η επιτροπή παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν υπερδιπλασιαστεί τα αρχικά ποσά των αρχικών συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης και επιπρόσθετα διατυπώνονται έμπρακτες επιφυλάξεις για την ποιότητά τους. Η λίστα των προβλημάτων δεν σταματάει όμως ούτε εκεί, καθώς η επιστολή βγάζει “άχρηστη” την εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. που συστάθηκε για να “τρέξει” το πρόγραμμα. Της αποδίδει έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και κατ'αλληλου πληροφορικού συστήματος που να τροφοδοτείται με τα στοιχεία προόδου του προγράμματος. Αποτέλεσμα, τονίζει η επιτροπή, είναι “ότι τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα του κτηματολογίου”. Ο κ. Crausser αφού επισημάνει στο σημείο αυτό με την επιστολή του ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άμεση ευθύνη για τις κρατικές αρχές που εποπτεύουν το έργο “και ότι τα ποσά που απαιτούνται πλέον για την ολοκλήρωσή του τείνουν να καταστούν απαγορευτικά”, προσθέτει ότι “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι υπηρεσίες μου εκτιμούν ότι η παραπάνω κατάσταση ενδέχεται να συνιστά παρατυπία...”. Στη γλώσσα της Κομισιόν αυτό είναι το τελεσίγραφο πριν από την διακοπή αφενός της χρηματοδότησης και αφετέρου της απαίτησης για επιστροφή των πόρων. Το πρόβλημα με την αποτυχία του κτηματολογίου είναι διπλό. Η ακύρωση του προγράμματος σημαίνει χρηματοδότησή του μόνο από τον προϋπολογισμό και πολύ πιθανή επιστροφή (με συμψηφισμό) πόρων που έχουν απορροφηθεί στο ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφεριακής Ανάπτυξης). Σε κάθε περίπτωση πάντως στις 15 Μαρτίου το υπουργικό συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων στο Β' και στο Γ' ΚΠΣ είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στην Επιτροπή και να αναλάβει ή να “αποδώσει” ευθύνες... (Ελευθεροτυπία, 25-2-2001)

Σε λάθος υπολογισμούς της αρχικής μελέτης, αποδίδει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τις υπερβάσεις που σημειώθηκαν στο κόστος υλοποίησης των τριών πρώτων προγραμμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, τα τρία πρώτα προγράμματα του Εθνικού Κτηματολογίου κόστισαν περίπου 27,5 δισ δρχ περισσότερα από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί και μάλιστα, με αυτά τα χρήματα υλοποιήθηκε 70% λιγότερο έργο, καθώς καταγράφηκαν μόνο 8,5 εκ. στρέμματα έναντι 28,2 εκ. που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Εξαιτίας της υπέρβασης αυτής το ΥΠΕΧΩΔΕ, πρόσφατα "απειλήθηκε" από την ΕΕ, με πάγωμα των χρηματοδοτήσεων.ΑΠΕ (28/02/2001)

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακόψει τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κτηματολογίου της Ελλάδας από το Γ’ ΚΠΣ, ανακοίνωσε ο Επίτροπος της περιφερειακής πολιτικής κ. Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή (Ν.Δ.) κ. Κ. Χατζηδάκη. Παράλληλα ο Επίτροπος επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για να περιγράψει τις παρατυπίες και τις αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί στο έργο. Κατά τον κ. Μπαρνιέ, στο έργο δόθηκε κοινοτική ενίσχυση (μέσω του Β’ ΚΠΣ) ύψους 36 δις δρχ. και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν, έως το τέλος του 2001 να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση 28.200 τ.χλμ., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και ενώ έχει απορροφηθεί το 81% του προϋπολογισμού, μόνον το 21% του έργου έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. Πρόσθεσε ακόμη, ότι 6 χρόνια μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος δεν έχει τεθεί σε λειτουργία κανένα μέρος του προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, με την επιστολή της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση στις 19.01.2001 ζητούνται διευκρινίσεις, ενώ επισημαίνεται το άρθρο 24 του Κανονισμού 4253/98, που προβλέπει αναστολή ή μείωση της κοινοτικής συνδρομής σε περίπτωση σοβαρών παρατυπιών. Ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει, ότι η Επιτροπή θα λάβει τελικές αποφάσεις μετά μια ολοκληρωμένη ανάλυση της απαντήσεως της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Υπογραμμίζει δε, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Επιτροπή συμφώνησε με τις ελληνικές αρχές, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος “Περιβάλλον 2000 – 2006” και ότι αντίστοιχο ποσόν θα τοποθετηθεί στο εθνικό αποθεματικό, με την προοπτική επιστροφής στο πρόγραμμα σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος. [15/3/2001] Ιστοσελίδα της Παράταξης του ΤΕΕ www.synergasia.gr/)

Το παρθενικό ταξίδι στις Βρυξέλλες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, από το... 1981 που ανήλθε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: το πρόστιμο για το σκουπιδότοπο του Κουρουπητού θα συνεχιστεί, το θέμα του Σχινιά παραμένει ανοικτό και διατηρούνται οι κοινοτικές επιφυλάξεις για μια επιπλέον χρηματοδότηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι υπηρεσίες του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ για το ελληνικό αίτημα περί πρόσθετης χρηματοδότησης του Εθνικού Κτηματολογίου, θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα και θα απαντήσουν. Ο Κώστας Λαλιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά ο Γάλλος επίτροπος θα επιδείξει ευαισθησία και θα πει το “ναι” για την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα από την πλευρά της επιτροπής, είπε ο υπουργός, αλλά η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει με πειστικότητα. Οι κοινοτικοί, όμως, δεν έχουν ακόμη πειστεί... Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός, στις δηλώσεις του για το Κτηματολόγιο και τις δυσκολίες που προέκυψαν, χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση “Αυτή είναι η Ελλάδα...”. Τώρα γνωρίζει και το “Αυτές είναι οι Βρυξέλλες”... (Ελευθεροτυπία 24-4-2001)

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η Κομισιόν, σχετικά με την πορεία της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, με τη δεύτερη επιστολή που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. “Πιστεύουμε ότι οι διαπιστώσεις σας και ερωτήσεις, μαζί με τις δικές μας τεκμηριωμένες πειστικές απαντήσεις για την πορεία, τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο, με τη θετική αξιολόγηση της μεγάλης και πολύμοχθης προσπάθειας των πρώτων χρόνων” τονίζει στην επιστολή του ο Έλληνας υπουργός. Τα βασικά σημεία της απάντησης του κ. Λαλιώτη στα ερωτήματα της Κομισιόν αφορούν στην ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης για το Εθνικό Κτηματολόγιο από την Κτηματολόγιο ΑΕ, σε συνεργασία με το σύμβουλο διαχείρισης Ernst & Young SA. Έτσι, προβλέπεται ότι το συνολικό κόστος των μελετών σύνταξης του Κτηματολογίου θα ανέλθει σε 600 δισ. δραχμές, με απόκλιση της τάξεως του ±15%. Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζει ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην κτηματογράφηση των αγροτικών περιοχών και των κρίσιμων οικοσυστημάτων, ενώ τα αστικά κέντρα θα βρεθούν σε δεύτερη προτεραιότητα. (news.in.gr, 25-5-2001)

Ανεπαρκείς θεωρεί η επιτροπή τις απαντήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να "ξεπαγώσει" τη χρηματοδότηση του έργου του Κτηματολογίου -είχε ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον του Γ'ΚΠΣ με προϋπολογισμό 84 δισ. Και στη δεύτερη επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής με ημερομηνία 11.4.2001, επισημαίνεται ότι μόλις το 21% του προγράμματος απορρόφησε το 83% του προϋπολογισμού. Δηλαδή, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, παρατηρείται τετραπλασιασμός του κόστους και με τα στοιχεία που έχει καταθέσει η "Κτηματολόγιο Α.Ε." προκύπτει ότι το συνολικό εκτιμώμενο κόστος θα φτάσει τα 95 δισ., που οδηγεί σε εξαπλασιασμό του κόστους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ευθύνεται για τις σημαντικές υστερήσεις στην εξελιξη του έργου, ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού και διακοπής της χρημαδότησής του, ενδέχεται να οδηγήσει στη ματαίωσή του, αποδίδει με επιστολή του υπουργού στις 11 Μαϊου τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις του κόστους στο γεγονός ότι τα προγράμματα κτηματογράφησης αφορούσαν αστικές περιοχές με πλήθος ιδιοκτησιών "γιατί με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αυτοχρηματοδότηση του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα από τη ροή του ανταποδοτικού τέλους με την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας". (Αυγή 25-5-2001)

Δύσκολες ώρες για την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμη το σοβαρό θέμα της συνέχισης της χρηματοδότησης των μελετών από το Γ' ΚΠΣ. Η κρατική εταιρεία “Κτηματολόγιο Α.Ε.” οφείλει κονδύλια της τάξης πολλών δισ. δραχμών σε μελετητές, ενώ αναζητεί πόρους ακόμη και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της. Αύριο, στις 2 μ.μ., ο σύλλογος τοπογράφων μηχανικών οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο “Τιτάνια”, με βασικά αιτήματα τη συνέχιση του έργου και την εξόφληση των οφειλών προς τους μελετητές. * Ο υπεύθυνος Κτηματολογίου της Ν.Δ. Ν. Λέγκας, με χθεσινή γραπτή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι οι οφειλές προς τους μελετητές ανέρχονται σε 12,5 δισ. δραχμές, ενώ η κρατική εταιρεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έγκριση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 31 δισ. δραχμές. Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν πόροι ούτε για τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, που ανέρχονται σε 500 εκ. δραχμές το μήνα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2001)

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, αντί να απολογηθεί και να σκεφτεί πώς θα βρεθούν τα πρόσθετα κονδύλια άνω των 60 δισ. δρχ. που θα στοιχίσει η αδιαφανής πολιτική και κακοδιαχείριση που ακολουθήθηκε, με ευθύνη του, στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας, προτιμά με κινήσεις εντυπωσιασμού να αναστηλώσει την καταρρακωμένη του εικόνα ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ!.. Ετσι χτες παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για το “χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης για το Εθνικό Κτηματολόγιο” - όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, τόσο στον πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στους προϊσταμένους της εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών, στις Ενώσεις δικαστών και Εισαγγελέων, στον υπουργό Δικαιοσύνης και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όσο στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Τα στοιχεία αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχονται στην ουσία των διώξεων που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από τα δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 μηνών και οι Ερωτήσεις και Επερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, κατά το ίδιο διάστημα, που έκαναν λόγο για τα προβλήματα - όπως αποδείχτηκε και από τις δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, εντελώς υπαρκτά - της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Ολα αυτά, κατά τον Κ. Λαλιώτη, αποτελούν συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονικό της ποινικής δίωξης, για το ποιοι και πώς προανήγγειλαν, ποιοι και πώς υπαγόρευαν και δημοσιοποιούσαν τις πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα Γ. Γεράκη. Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη η ΝΔ που με δηλώσεις του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του φακέλου “κείμενο φαρσοκωμωδίας”, ενώ αναφέρεται πως “ο κ. Λαλιώτης όχι μόνο αγωνιά, αλλά έχει πανικοβληθεί”. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε με φράσεις του τύπου “είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον ολισθηρό δρόμο και το παραλήρημα των απελπισμένων της Ρηγίλλης”, για να εισπράξει νέα ανταπάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και να συνεχιστεί το γαϊτανάκι αυτό των ανούσιων αντιπαραθέσεων μέχρι και χτες το βράδυ... Στο μεταξύ οι εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον τους, ενώ η Ενωση Εισαγγελέων έχει προκηρύξει έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα αυτό στις 19 Οκτώβρη. Πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παρέλαβε το φάκελο Λαλιώτη θα αναθέσει την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.(Ριζοσπάστης 9-10-01)

Κτηματολόγιο: Ερχεται η λυπητερή για 1 εκ. Ιδιοκτήτες. Ανοίγουν και πάλι από σήμερα τα γραφεία κτηματογράφησης σε 346 δήμους και κοινότητες της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε το συμβούλιο των εκπροσώπων των μελετητών του Κτηματολογίου, οι οποίοι είχαν κλείσει τα γραφεία τους από την 1η του μηνός, διεκδικώντας την καταβολή 15 δισ. δραχμών για εργασίες που έχουν παραδοθεί στην κρατική εταιρεία “Κτηματολόγιο Α.Ε.”. Οι μελετητές εκτιμούν ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ στη χώρα μας. Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τους έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αρχίσει η εξόφληση των οφειλών με εθνικούς πόρους. Με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων στα δημόσια ταμεία για να καλυφθούν τα 50 δισ. δραχμές της υπέρβασης που δεν θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους, επισπεύδεται η δημιουργία κτηματολογικών γραφείων, τα οποία και θα χορηγούν στους ιδιοκτήτες τελεσίδικους τίτλους ιδιοκτησίας. Η αρχή θα γίνει από πέντε γραφεία, που θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου χρόνου σε πιλοτική βάση και θα αυξηθούν σε 39 στο πρώτο εξάμηνο του 2002, με στόχο να φθάσουν τα 95 ώς το τέλος του χρόνου. Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε όλους τους δήμους του πρώτου προγράμματος του Κτηματολογίου θα κληθούν να πληρώσουν τέλος εγγραφής, που θα κυμαίνεται από 10 έως 200 χιλιάδες δραχμές. Το ακριβές ύψος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και θα διαμορφώνεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τη Ν.Δ. ανέβηκαν και πάλι μετά την αποχώρηση του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ. Ο Κώστας Λαλιώτης καταθέτει σήμερα φάκελο στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας και τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, καλώντας τους να διερευνήσουν “το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ποινικής δίωξης”. Καταγγέλλει ότι η Ν.Δ. επί 15 μήνες υπονόμευε συστηματικά το Κτηματολόγιο. Αναφέρει ότι βουλευτές της Ν.Δ. προανήγγελλαν, υπαγόρευαν και δημοσιοποιούσαν τις πράξεις και τις ενέργειες του εισαγγελέα Γ. Γεράκη. Ο φάκελος θα αποσταλεί επίσης στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επικαλείται συζήτηση επερώτηση για το Κτηματολόγιο στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2000 κατά την οποία βουλευτές της Ν.Δ. προανήγγειλαν την άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα Γεράκη. Το θέμα της ανάκτησης κονδυλίων από τα ήδη διατεθέντα 45 δισ. από τα κοινοτικά ταμεία έχει ήδη ανατεθεί στις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το συμβούλιο των επιτρόπων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε “θεατρική παράσταση” τον φάκελο που στέλνει ο κ. Λαλιώτης. Πρόκειται για “παραλήρημα των απελπισμένων της Ρηγίλλης”, απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. (Χ. ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2001)

Μια προσφιλή φράση του Κώστα Λαλιώτη, “το Κτηματολόγιο είναι το πιο μεγάλο έργο”, χρησιμοποίησε χθες η Βάσω Παπανδρέου για να ανατρέψει σχεδόν ολόκληρη την πολιτική του προκατόχου της σε αυτόν τον τομέα. Από τις δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μετά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της κρατικής εταιρείας “Κτηματολόγιο Α.Ε.”, προκύπτουν τα εξής:
* Αναβάλλεται για μετά το 2003 η είσπραξη του λεγόμενου “κτηματόσημου”, του τέλους που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες με ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν ενταχθεί στις κτηματογραφήσεις.
* Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των δύο πιλοτικών προγραμμάτων του Κτηματολογίου, ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του έργου από το Γ' ΚΠΣ με κονδύλι 83 δισ. δραχμών.
* Θεωρείται βέβαιη η επιστροφή κονδυλίων που έχουν διατεθεί για το έργο στο πλαίσιο του Β' ΚΠΣ. Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί στο κολέγιο των επιτρόπων στις 20 Δεκεμβρίου. Το μισό ποσόν θα παρακρατηθεί άμεσα και το υπόλοιπο θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων.
* Το “άνοιγμα” των μελετών του Κτηματολογίου, που υπολογίζεται σε 46 δισ., θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Το ενδεχόμενο για χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που είχε αναγγείλει ο κ. Λαλιώτης, αποκλείστηκε από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η οποία διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δεν χρηματοδοτεί έργα για τα οποία υπάρχουν ερωτήματα.
* Αλλάζει η μεθοδολογία για την εκπόνηση του Κτηματολογίου. “Είναι πολύπλοκο έργο, κάνουμε μια καινούργια αρχή”, υπογράμμισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προανήγγειλε επιτάχυνση των ρυθμών.
Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος, όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον επίτροπο Μπαρνιέ για το θέμα του Κτηματολογίου και για άλλα έργα. Νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της κρατικής εταιρείας “Κτηματολόγιο Α.Ε.” ορίστηκε η Ζωρζέτα Λάλη, νομικός, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, και διευθύνων σύμβουλος ο Αλέκος Κρητικός, αρχιτέκτων, πρώην περιφερειάρχης Αττικής. Πλήρης ανανέωση και στο Δ.Σ., στο οποίο μετέχουν ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Αργυρός, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλοδήμος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος, ο Κυριάκος Ντηνιακός, δήμαρχος Χαϊδαρίου και πολιτικός φίλος της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο Τάσος Μπάνος, μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και η οικονομολόγος Ιωάννα Τριφύλλη. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2001)

Η κυβέρνηση, αλλά και η Ελληνίδα επίτροπος, επιχείρησαν χθες να μετριάσουν τους τόνους σχετικά με την προχθεσινή απόφαση του Κολλεγίου των επιτρόπων για το Κτηματολόγιο. “Θα μελετήσουμε την απόφαση και θα προχωρήσουμε ανάλογα με τα δεδομένα”, δήλωσε η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, η οποία από την ημέρα που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της είχε μιλήσει με ειλικρίνεια, διευκρινίζοντας ότι “η Επιτροπή καταλογίζει ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται σε ατασθαλίες.
“Το θέμα του Κτηματολογίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγάλη παρεξήγηση”, δήλωσε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών. Η Ελληνίδα επίτροπος διαβεβαίωσε με τη σειρά της ότι η Κομισιόν θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα ατασθαλιών ή απάτης, πως οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με δυσλειτουργίες και κυρίως με το πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ για το τελικό ύψος του “προστίμου” διευκρίνισε ότι θα γνωστοποιηθεί μετά το 2003 και με βάση την ειδική μελέτη εμπειρογνωμόνων.
Βέλη κατά του Κ. Λαλιώτη έριξε ο Σ. Τσιτουρίδης, υπενθυμίζοντας ότι, μέχρι πρότινος, δήλωσε ότι η χώρα μας δεν θα πλήρωνε πρόστιμο. Καταλογίζει ευθύνες στον πρώην υπουργό για κακοδιαχείριση και τον καλεί να απαντήσει για την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά της Δικαιοσύνης.
Απαντώντας ο Κ. Λαλιώτης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι “εσκεμμένα αγνοεί τις ελληνικές θέσεις, υιοθετώντας με άκριτο, αβασάνιστο και προκλητικό τρόπο τις θέσεις των υπηρεσιών της Ε.Ε.” και ότι “συνεχίζει να υπονομεύει το δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας μας για το Εθνικό Κτηματολόγιο”.
Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε:
“Ο Κ. Λαλιώτης οφείλει να απαντήσει σε ένα, τουλάχιστον, από τα πολλά ερωτήματα, για τα οποία, εκ συστήματος, ποιεί την νήσσαν. Οι χειρισμοί του στο Κτηματολόγιο ήταν εσκεμμένοι ή από άγνοια ζημίωσε τη χώρα με 20 δισ. δρχ. και διέσυρε την εικόνα της διεθνώς;”.
*Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος καλεί την κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αμφισβητώντας τη νομική βάση του προστίμου. Προαναγγέλλει ότι, αν δεν γίνει αυτό, θα ακολουθήσουν και άλλα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για άλλα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Κοινότητα. (Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2001) 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου συντάσσονται και δασικοί χάρτες για κάθε περιοχή που κτηματογραφείται. Το περιεχόμενο των δασικών χαρτών αναφέρεται στη μορφή των εκτάσεων (αν είναι δασικές ή όχι) το έτος 1945 και στη μορφή των εκτάσεων σήμερα. Οι διαφορές που προκύπτουν για την μορφή της έκτασης από το 1945 έως σήμερα είναι και οι μεταβολές που καταγράφονται στους δασικούς χάρτες. Με βάση αυτό το κριτήριο προωθήθηκαν οι δασικοί χάρτες ως απαραίτητο στάδιο στην σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, διότι ως γνωστόν για τα δάση ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (ό,τι είναι δασικό είναι κατ$ αρχήν δημόσιο) και ως εκ τούτου θα προκύπτανε άπειρα προβλήματα με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, εάν δεν προηγούταν η καταγραφή των δασικών εκτάσεων. Στην πορεία κάποιοι προσπάθησαν πάνω στην διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών και στο Εθνικό Κτηματολόγιο να επιλύσουν το δασικό πρόβλημα της χώρας. Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί τόσα χρόνια και που είναι καθαρά νομικό δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να λυθεί με παράπλευρες και έμμεσες διαδικασίες στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το Κτηματολόγιο καταγράφει ιδιοκτησίες και μεταξύ αυτών τις αγροτικές και τις δασικές. Για να διευκολυνθεί και να ξεμπλοκάρει το έργο του Κτηματολογίου και παράλληλα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του δημοσίου και να μην κινδυνεύουν από δηλώσεις δήθεν ιδιοκτητών, πρέπει οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν βοηθητικό στοιχείο επί τη βάσει του οποίου θα υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία, διότι αν δεν υποβληθούν δηλώσεις ιδιοκτησίας, θα μπορεί ο καθένας να δηλώνει ιδιοκτήτης δασικών εκτάσεων και να τρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες στις επιτροπές ενστάσεων. Φυσικά υπάρχει μία ολιγωρία στο ξεκαθάρισμα αυτών των διαδικασιών, που δεν είναι προς όφελος του έργου του Κτηματολογίου, και πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο. Οι απόψεις μας δεν έχουν να κάνουν ούτε με προώθηση συμφερόντων ούτε αντιπρόσωποι λογισμικών προγραμμάτων είμαστε ούτε χρησιμοποιούμε συλλόγους για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας. Είναι απόψεις που προκύψανε από εμπειρία και συζήτηση, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (νομικούς, τοπογράφους κ.λπ.), και στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου το οποίο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την κατοχύρωση των συμφερόντων του δημοσίου, ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο τομέα των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας. Ν. Χλύκας δασολόγος - περιβαλλοντολόγος (ΑΥΓΗ 24/1/2002 )

Καταπατημένη η μισή δημόσια γη
Περισσότερα από 1.750.000 στρέμματα της ελληνικής επικράτειας βρίσκονται στα χέρια καταπατητών.Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την καταγραφή της, αμφισβητούμενης και μη, δημόσιας περιουσίας, που φαίνεται να δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων αναζητούνται λύσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το θέμα της δημόσιας περιουσίας εξετάστηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Φωτιάδη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας υπάρχουν:
* 70.000 δημόσια κτήματα (αστικά και αγροτικά) συνολικής έκτασης 2 εκατ. στρεμμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και το υπουργείο Οικονομικών.
* 28.000 ανταλλάξιμα (από το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. στρεμμάτων.
Πάνω από το 50% αυτών, δηλαδή περισσότερα από 1,75 εκατ. στρέμματα, των 98.000 δημόσιων κτημάτων είναι καταπατημένα. Πρόκειται για το περίπου 1,5% της εδαφικής έκτασης της χώρας.
Ενδεικτικό είναι ότι για αρκετές από αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν αντιδικίες, μεταξύ Δημοσίου και καταπατητών εδώ και κάποιες δεκαετίες. Οπως για το κτήμα Βεΐκου, έκτασης 4.500 στρεμμάτων, στην περιοχή Ομορφοκλησιά Γαλατσίου, το κτήμα Νάστου, 5.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Ηλιούπολης-Αργυρούπολης-Αλίμου, ο συνοικισμός Παπανδρέου στο Αττικό Αλσος, γύρω στα 150 -200 στρέμματα, καθώς και άλλη μεγάλη έκταση στη Γλυφάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία αναζητεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα, ώστε να διευθετηθούν υποθέσεις που βρίσκονται χρόνια στα δικαστήρια.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της καθιέρωσης ενός συστήματος ανταλλαγής, έναντι αντιτίμου ανάλογου της παλαιότητας καταπάτησης. Διευκρίνιζε ότι μπορούν να δοθούν ακόμα και δωρεάν ή με ένα συμβολικό τίμημα ακίνητα, τα οποία καταπατήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, και όσο πιο πρόσφατη είναι η καταπάτηση τόσο υψηλότερο να είναι το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταπατητές. Οσο για τις νεότερες καταπατήσεις, εκτιμάται ότι οι εκτάσεις αυτές πρέπει να περάσουν οριστικά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου
Το νομοσχέδιο
Νομοσχέδιο, πάντως, το οποίο είχε επεξεργαστεί παλαιότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προέβλεπε το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλουν οι καταπατητές να καθορίζεται ανάλογα με τη χρήση της γης, το χρόνο της κατάληψης, την ύπαρξη ακινήτου και το είδος χρήσης αυτού, καθώς και να λαμβάνεται υπόψη αν είναι πρώτη κατοικία ή όχι, αν βρίσκεται σε παραμεθόριο περιοχή κ.λπ.
Σημειώνεται ότι σχετικός νόμος της μεταπολίτευσης προβλέπει σημαντικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης (από 6 μήνες έως 5 χρόνια) μη εξαγοράσιμες για όσους κατέχουν αυθαίρετα εκτάσεις του Δημοσίου. Και βέβαια, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όποιος δεν μπορεί να αποδείξει με τίτλους ότι κατείχε ένα ακίνητο μέχρι και το 1885, τότε αυτό περνά στο ελληνικό Δημόσιο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2002)

2,1 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ στο ταμείο μέσα στο 2003- 29 - 880 ευρώ, τα τέλη Κτηματολογίου
Από τις αρχές του 2003 προβλέπεται να αρχίσει η χορήγηση προσωρινών τίτλων σε 500.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν δηλώσει ακίνητα και άλλα εμπράγματα δικαιώματα (υποθήκες, δουλείες κ.λπ.) στους 66 δήμους και κοινότητες της χώρας που συμμετείχαν στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου θα ακολουθήσουν οι περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες του δεύτερου πιλοτικού και πρώτου κύριου προγράμματος. Οι τίτλοι θα γίνουν οριστικοί μετά την παρέλευση πενταετίας.
Μέσα στην επόμενη χρονιά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τέλος εγγραφής, το οποίο, όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα είναι ανεξάρτητο από άλλες επιβαρύνσεις και φόρους που ισχύουν για τα ακίνητα. Με τα έσοδα αυτά θα συγκεντρωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου προγράμματος.
Το ύψος του τέλους θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση. Από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θα κυμαίνεται από 29 έως 880 ευρώ (10 έως 300 χιλιάδες δραχμές). Η Βάσω Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα αποτελεί συνάρτηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Μελετάται το ενδεχόμενο να καταβληθεί το ποσό σε δόσεις, εφόσον υπερβαίνει ένα ορισμένο ύψος. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις αγροτικές ιδιοκτησίες, όπου υπάρχει μεγάλη κατάτμιση και επομένως θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για την ολοκλήρωση των πρώτων κτηματογραφήσεων, πολλές από τις οποίες απαιτούν και νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα:
* Θα ελεγχθούν από τα υποθηκοφυλακεία οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και αυτό γιατί διαπιστώθηκαν παρατυπίες (30.000 διπλοεγγραφές, καταπατήσεις κ.λπ.), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν δηλωθεί οι υποθήκες. Εγιναν επίσης δηλώσεις ακινήτων με επίκληση χρησικτησίας και με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει φόρους κληρονομιάς.
* Θα αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών εκδίκασης των ενστάσεων και θα διαχωριστούν οι προθεσμίες υποβολής ενστάσεων για κάθε περιοχή, ανάλογα με την πρόοδο της μελέτης.
* Οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας θα υποβάλουν για λογαριασμό του Δημοσίου δηλώσεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από την επικύρωση των επί χρόνια εκπονούμενων δασικών χαρτών. Υπολογίζεται ότι από τα 8 εκατ. στρέμματα των τριών πρώτων προγραμμάτων τα 3,5 εκατ. στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις.
* Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το δεύτερο κύριο πρόγραμμα του Κτηματολογίου σε 106 δήμους και κοινότητες, αφού διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες.
* Δημιουργούνται μέσα στον επόμενο χρόνο 103 κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα λειτουργούν υπό την ευθύνη των υποθηκοφυλακείων.
Είναι μέτρα που φιλοδοξούν να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες, για τις οποίες η χώρα μας έχει μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει “τιμωρηθεί” με την επιβολή προστίμου υπό τη μορφή περικοπής κονδυλίων ύψους 20 δισ. δραχμών. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι δόθηκε η πρώτη δόση, ενώ η δεύτερη θα εξαρτηθεί από το πόρισμα των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραγραφεί. “Δεν υπήρχε εμπειρία”, παραδέχθηκε η Βάσω Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι είναι φυσικό να γίνουν λάθη, καθώς επίσης να προκύψει ανάγκη για τροποποιήσεις, καλύπτοντας εμμέσως τον προκάτοχό της Κώστα Λαλιώτη. Ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν στους μελετητές 11 δισ. δραχμές και αναζητείται φόρμουλα ώστε να δοθούν και οι υπόλοιπες οφειλές.
Οι ρυθμίσεις αυτές παράλληλα θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση νέων προγραμμμάτων από το Γ' ΚΠΣ. Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στις 17 Απριλίου η διοίκηση της “Κτηματολόγιο Α.Ε.” θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στα τέλη του χρόνου προβλέπεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Στις επόμενες κτηματογραφήσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:
* Γίνεται υποχρεωτική η αξιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, που θα μηχανογραφηθούν και θα στελεχωθούν με νέο προσωπικό, πιθανότατα και με τοπογράφους.
* Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής ενστάσεων. Οι πρώτες ενστάσεις θα διορθώνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή, με τη βοήθεια των υποθηκοφυλακείων.
* Αξιοποιούνται όλες οι χαρτογραφήσεις που έχουν γίνει από διάφορες υπηρεσίες.
* Εξετάζεται το ενδεχόμενο τυποποίησης ορισμένων διαδικασιών που έχουν σχέση με μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατ'ευθείαν από το κτηματολόγιο.
* Συστηματοποιείται η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να βοηθήσει στην κτηματογράφηση και την ενημέρωση των ιδιοκτητών. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2002)

Nέα ήθη εισάγει στην προστασία των δασών νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που ήδη αξιολογείται από τη Nομοπαρασκευαστική Eπιτροπή της Bουλής και παρουσιάζει σήμερα η “K”. H σημαντικότερη αλλαγή συνδέεται με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας των δασικών εκτάσεων, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων και την οικοδόμησή τους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο “Προστασία δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις”, προβλέπει ότι δασική έκταση νοείται περιοχή μεγαλύτερη των τριών στρεμμάτων στην οποία τα φυτά καλύπτουν το 25% του εδάφους της. O προσδιορισμός αυτός από μόνος του δημιουργεί βάση αποχαρακτηρισμού εκτάσεων που σήμερα είναι δασικές και θα επιτρέψει, στον βαθμό που υπερψηφισθεί από το Kοινοβούλιο, σχετικές διεκδικήσεις από πολίτες.

Tαυτοχρόνως εισάγει νέο όρο τις “ομαδολοχμοπαγείς δασικές εκτάσεις”, τις οποίες θα δύνανται να ανταλλάξουν οι δασικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί με τις κατέχουσες δασικές, προκειμένου να κτίσουν. Mε τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι διεκδικήσεις των δασικών οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι αποτέλεσαν επί δεκαετίες τη βάση της καταπάτησης και οικοδόμησης του δάσους. Eπιπλέον, προβλέπεται πως και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών θα είναι δυνατή η αναμόρφωσή τους. Για τις περιπτώσεις δε κατά τις οποίες επιτραπεί η οικοδόμηση δασικών εκτάσεων για κοινωφελείς σκοπούς, προβλέπεται η καταβολή τιμήματος από τα ιδρύματα που οικοδομούν και η υποχρέωση αναδάσωσης άλλης περιοχής ή δημιουργίας δάσους κατ' αναλογία σε άλλη περιοχή. Καθημερινή 11-1-2003

Τακτοποίηση - Εσοδα και Κτηματολόγιο οι στόχοι του νομοσχεδίου Δρυ. 1,5 εκατ. πολίτες αποκτούν οριστικούς τίτλους

Νομοσχέδιο-σκούπα για ιδιοκτησιακά θέματα ετοίμασε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, με τρεις βασικούς στόχους.Να “βάλει” τάξη στο ιδιοκτησιακό χάος που επικρατεί σ' όλη τη χώρα. Παραχωρεί οικόπεδα, κτήματα, κτίσματα, χωράφια, βοσκοτόπια σε 1,5 περίπου εκατ. άτομα και δίνει οριστικούς τίτλους.
* Να “γεμίσει” τα ταμεία του κράτους. Ολες οι παραχωρήσεις των ανωτέρω θα γίνουν με την καταβολή τιμήματος που ποικίλλει από το ένα πέμπτο της αγοραίας αξίας του ακινήτου ώς το συν 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
* Να “διευκολύνει” τη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου, το οποίο έχει μπλοκάρει, από τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.
Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά που δεν μπορεί να καταγραφεί, αυτή τη στιγμή, από έναν μη γνώστη του θέματος, το τι αφορούν και πώς θα εφαρμοστούν. Μερικές απ' αυτές, είναι:
* Οι εκτός ρυμοτομικού σχεδίου εκτάσεις που παραχωρήθηκαν ή παραχωρούνται για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις της εν γένει αγροτικής νομοθεσίας, δεν εμπίπτουν στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης και την αρτιότητα των εκτάσεων.
* Η προστασία των κοινόχρηστων και διαθέσιμων εποικιστικών εκτάσεων του νομού Αττικής, που έχουν τη μορφή δάσους ή αποτελούν δασική έκταση ενεργείται με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
* Τα μέχρι σήμερα γενόμενα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από αμφότερες τις υπηρεσίες Γεωργίας και Δασών Αττικής, θεωρούνται ότι εκδόθηκαν νόμιμα. Οι μετά την έκδοση της με αριθμό 108424/1934 απόφασης του υπουργού Γεωργίας παραχώρησης εποικιστικών εκτάσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, που έγιναν σύμφωνα με τις διατάξεις της εν γένει αγροτικής νομοθεσίας θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές από τότε που εκδόθηκαν οι σχετικές πράξεις, εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Πενταετής παράταση
* Παρατείνονται για 5 χρόνια, οι προθεσμίες του β.δ. (βασιλικού διατάγματος) 229/1961 (ΦΕΚ 71Α) για τη συντέλεση της διά νομής του κοινού κτήματος “Σάλεσι - Μπούγα” Αυλώνας Αττικής. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια με απόφαση του υπουργού Γεωργίας.
Η παραπάνω είναι μια διάταξη (παράγ. 7 άρθρο 16) που χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις. Οι 4 λέξεις “της διά νομής του” είναι η απόλυτη ασάφεια. Εννοεί “διανομή” ή διά “της νομής”. Στη Βουλή θα ξεκαθαρίσει το θέμα.
* Αν είναι και οι δύο σύζυγοι γεωργοί, δικαιούχος κρίνεται ο έχων τη διοίκηση της γεωργικής εκμετάλλευσης.
* Οι κλήροι που παραχωρήθηκαν ή παραχωρούνται σε έγγαμους καλλιεργητές, εκποιούνται μετά από συναίνεση και του ή της συζύγου. Σε περίπτωση διαφωνίας, αποφασίζει το μονομελές Πρωτοδικείο.
* Δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών και καλύπτονται σε ποσοστό 25% από τα δασοπονικά είδη, μένουν ως προς το καλυπτόμενο μέρος, ως δάση που τα διαχειρίζονται οι δικαιούχοι τους σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
* Η διάθεση με οποιοδήποτε τρόπου του παραχωρηθέντος οικοπέδου, ακόμη και στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει ανεγείρει σπίτι, απαγορεύεται πριν παρέλθει δεκαετία, από την απόκτηση της κυριότητας.
* Για τις παραχωρήσεις οικοπέδων, των οποίων τα σχετικά παραχωρητήρια δεν έχουν μεταγραφεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ορίζεται προθεσμία δύο χρόνων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2003

Ανοίγουν πάλι οι κάνουλες για το κτηματολόγιο Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Υποσχέσεις ότι έπειτα από “πάγωμα” δύο ετών θα ενταχθούν τα νέα προγράμματα του Κτηματολογίου στις χρηματοδοτήσεις του Γ' ΚΠΣ έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη Βάσω Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Ζάππειο. Τη διαβεβαίωση αυτή έδιναν πηγές προσκείμενες στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Το νέο πρόγραμμα απαιτεί κονδύλια της τάξης των 283 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό και κυρίως από τις πρώτες εισπράξεις του “κτηματόσημου”, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το β' εξάμηνο του 2003.
Η Κομισιόν, όπως είναι γνωστό, έχει σταματήσει τα χρηματοδοτικά προγράμματα μετά τις καταγγελίες που είχαν υποβληθεί για ατασθαλίες και έχει ήδη παρακρατήσει την πρώτη δόση του προστίμου, ύψους 10 δισ. δραχμών. Μέσα στο τρέχον έτος, εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. θα κάνουν ελέγχους και θα αποφασίσουν αν θα πληρώσει τελικά η χώρα μας και τη δεύτερη δόση του προστίμου. “Κάνατε τα μισά προγράμματα με τα διπλάσια κονδύλια”, είχε πει το Μάρτιο του 2001 ο κ. Μπαρνιέ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, και είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκριθούν νέα προγράμματα αν δεν ξεκαθαρίσει το “τοπίο” με τα δύο πρώτα, πιλοτικά προγράμματα. Η δέσμευση αυτή ουσιαστικά υλοποιείται στις 15 Ιανουαρίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2003

Τακτοποίηση - Εσοδα και Κτηματολόγιο οι στόχοι του νομοσχεδίου Δρυ
1,5 εκατ. πολίτες αποκτούν οριστικούς τίτλους
Νομοσχέδιο-σκούπα για ιδιοκτησιακά θέματα ετοίμασε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, με τρεις βασικούς στόχους.

Να “βάλει” τάξη στο ιδιοκτησιακό χάος που επικρατεί σ' όλη τη χώρα. Παραχωρεί οικόπεδα, κτήματα, κτίσματα, χωράφια, βοσκοτόπια σε 1,5 περίπου εκατ. άτομα και δίνει οριστικούς τίτλους.
* Να “γεμίσει” τα ταμεία του κράτους. Ολες οι παραχωρήσεις των ανωτέρω θα γίνουν με την καταβολή τιμήματος που ποικίλλει από το ένα πέμπτο της αγοραίας αξίας του ακινήτου ώς το συν 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
* Να “διευκολύνει” τη σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου, το οποίο έχει μπλοκάρει, από τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.
Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά που δεν μπορεί να καταγραφεί, αυτή τη στιγμή, από έναν μη γνώστη του θέματος, το τι αφορούν και πώς θα εφαρμοστούν. Μερικές απ' αυτές, είναι:
* Οι εκτός ρυμοτομικού σχεδίου εκτάσεις που παραχωρήθηκαν ή παραχωρούνται για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις της εν γένει αγροτικής νομοθεσίας, δεν εμπίπτουν στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης και την αρτιότητα των εκτάσεων.
* Η προστασία των κοινόχρηστων και διαθέσιμων εποικιστικών εκτάσεων του νομού Αττικής, που έχουν τη μορφή δάσους ή αποτελούν δασική έκταση ενεργείται με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
* Τα μέχρι σήμερα γενόμενα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από αμφότερες τις υπηρεσίες Γεωργίας και Δασών Αττικής, θεωρούνται ότι εκδόθηκαν νόμιμα. Οι μετά την έκδοση της με αριθμό 108424/1934 απόφασης του υπουργού Γεωργίας παραχώρησης εποικιστικών εκτάσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, που έγιναν σύμφωνα με τις διατάξεις της εν γένει αγροτικής νομοθεσίας θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές από τότε που εκδόθηκαν οι σχετικές πράξεις, εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Πενταετής παράταση
* Παρατείνονται για 5 χρόνια, οι προθεσμίες του β.δ. (βασιλικού διατάγματος) 229/1961 (ΦΕΚ 71Α) για τη συντέλεση της διά νομής του κοινού κτήματος “Σάλεσι - Μπούγα” Αυλώνας Αττικής. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια με απόφαση του υπουργού Γεωργίας.
Η παραπάνω είναι μια διάταξη (παράγ. 7 άρθρο 16) που χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις. Οι 4 λέξεις “της διά νομής του” είναι η απόλυτη ασάφεια. Εννοεί “διανομή” ή διά “της νομής”. Στη Βουλή θα ξεκαθαρίσει το θέμα.
* Αν είναι και οι δύο σύζυγοι γεωργοί, δικαιούχος κρίνεται ο έχων τη διοίκηση της γεωργικής εκμετάλλευσης.
* Οι κλήροι που παραχωρήθηκαν ή παραχωρούνται σε έγγαμους καλλιεργητές, εκποιούνται μετά από συναίνεση και του ή της συζύγου. Σε περίπτωση διαφωνίας, αποφασίζει το μονομελές Πρωτοδικείο.
* Δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών και καλύπτονται σε ποσοστό 25% από τα δασοπονικά είδη, μένουν ως προς το καλυπτόμενο μέρος, ως δάση που τα διαχειρίζονται οι δικαιούχοι τους σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
* Η διάθεση με οποιοδήποτε τρόπου του παραχωρηθέντος οικοπέδου, ακόμη και στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει ανεγείρει σπίτι, απαγορεύεται πριν παρέλθει δεκαετία, από την απόκτηση της κυριότητας.
* Για τις παραχωρήσεις οικοπέδων, των οποίων τα σχετικά παραχωρητήρια δεν έχουν μεταγραφεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ορίζεται προθεσμία δύο χρόνων. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2003)

Με νόμο (!) στους καταπατητές τα δημόσια κτήματα

Πάνος Τότσικας

Τελικά, ούτε και το "τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου" άντεξε στο πέρασμα της λαίλαπας του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος "σοσιαλιστικού" κόμματος ψήφισαν στις 26/3 μια τροπολογία στα πλαίσια νομοσχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο βάσει της οποίας αφαιρείται το δικαίωμα από το ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει καταπατημένα δημόσια κτήματα, κάποιων κατηγοριών, εντός σχεδίου πόλεων και οικισμών.

Θολώνοντας τα νερά, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί να λύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε δομημένες πρώην δασικές περιοχές, και αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρο-οικοπέδων ή διαμερισμάτων, που τα αγόρασαν εν αγνοία τους από καταπατητές ή πήραν από τους κληρονόμους τους. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν ευνοούν ιδιαίτερα τους καταπατητές οι οποίοι κατάτμησαν και διατηρούν μέχρι σήμερα παράνομα δημόσια δασική γη στα όρια των μεγάλων πόλεων και οικισμών, την οποία δεν πρόλαβαν μέχρι σήμερα να πουλήσουν. Όλοι αυτοί σήμερα "δικαιώνονται".

Σε συνέντευξη Τύπου στις 25/2 στο Δικηγορικό Σύλλογο η "Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης", κατήγγειλε το ιστορικής σημασίας έγκλημα που συντελείται και το οποίο, πέραν της "σημαντικής μείωσης της περιουσίας του Δημοσίου", όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα έχει ολέθριες συνέπειες στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, στο Περιβάλλον, στην εκτέλεση των αναγκαίων Δημόσιων Έργων και σε πολλές άλλες δημόσιες λειτουργίες.

Στη συνέντευξη, μίλησε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχ. Δεκλερής, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ δασολόγος Βαγγ. Αποστόλου, ο νομικός Βασ. Δωροβίνης, ο πρ. δασάρχης Πάρνηθας Γ. Ντούρος, ο υποφαινόμενος κ.ά.

Κτηματολόγιο και δικαιώματα του δημοσίου*

* Το κείμενο αποτελεί εισήγηση της "Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης", στη Συνέντευξη Τύπου της 25/2 και διαβάστηκε από τον Γ. Ντούρο δασολόγο και πρώην δασάρχη Πάρνηθας.

Η κατάρτιση του Κτηματολογίου δεν είναι πλέον τεχνικό πρόβλημα όπως ήταν σε άλλες εποχές. Είναι κυρίως νομικό πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι το Κτηματολόγιο θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις αμαρτίες αλλά και τις αδυναμίες της διοίκησης.

Η πρώτη λαθροχειρία στους νόμους περί Εθνικού Κτηματολογίου είναι η μη πρόβλεψη για την καταγραφή των λεγόμενων χορτολιβαδικών εκτάσεων για τις οποίες ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πεδίο εύκολου σφετερισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας γης, ανεξάρτητα αν αυτές οι εκτάσεις υπάγονται ή όχι στη δασική προστασία.

Το πρόβλημα των δασικών εκτάσεων που έχουν περιληφθεί σε σχέδια πόλης δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα προκύψει στη διαδικασία της κτηματογράφησης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για θύλακες δασικών εκτάσεων που έχουν περιληφθεί σε προβληματικά σχέδια πόλεων που είτε εκδόθηκαν μονομερώς από το υπουργείο Δημοσίων Έργων παλαιότερα χωρίς τη σύμπραξη του υπουργείου Γεωργίας, είτε με επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου (Ν. 999/79, Ν. 1512/85), είτε και από αναρμόδια όργανα (οριοθετήσεις οικισμών προϋφιστάμενων του 1923 από νομάρχες οι οποίες κατέπεσαν στο ΣτΕ). Στη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου οι δασάρχες έχουν την υποχρέωση από το νόμο να αποδείξουν αυτά τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Η λύση που δίνεται με την επίμαχη τροπολογία είναι λύση της λογικής "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι" και μας κάνει να αμφιβάλουμε αν υπάρχει πολιτική βούληση για το Κτηματολόγιο.

Η εισηγητική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας θυμίζει δικόγραφο συνηγόρου καταπατητού. Δίνει την εντύπωση ότι το Δημόσιο στρέφεται κατά του Δημοσίου.

Κανένα Κτηματολόγιο δεν μπορεί να γίνει οριστικό και αποδεικτικό χωρίς επίλυση των διαφορών στα δικαστήρια.

Αν δεχτούμε ότι λόγω της δημιουργηθείσας μη ανατρέψιμης κατάστασης, της εξέλιξης και των κοινωνικών αναγκών, πρέπει να βρεθεί μία έστω και "φιλολαϊκή" λύση, υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Η κατάργηση του απαράγραπτου των δικαιωμάτων του δημοσίου που ισχύει εδώ και δύο αιώνες δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση για να περάσει σε μια τροπολογία, με αφορμή ένα πρόβλημα ήσσονος σημασίας το οποίο μπορεί να λυθεί με πολλούς άλλους τρόπους.

Το σημαντικότερο όμως είναι οι σκέψεις και οι προθέσεις για τη γενικευμένη κατάργηση του απαράγραπτου των δικαιωμάτων του Δημοσίου, καθώς και η γενικευμένη κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια όπως εκφράστηκαν στη Βουλή. Αν αυτές οι σκέψεις και προθέσεις γίνουν νομικές διατάξεις, τότε θα έχουμε ένα κτηματολόγιο των καταπατητών. Για να ικανοποιήσουμε τις αξιώσεις τους δεν αρκεί η χερσαία επιφάνεια της χώρας. Θα πρέπει να τους διαθέσουμε και θάλασσα. Ας μην μας φαίνεται περίεργο, εκτός από λιμναίες επιφάνειες διεκδικούν με συμβόλαια και θαλάσσιες επιφάνειες. Υπάρχουν συμβόλαια για νησιά και βραχονησίδες στα οποία περιλαμβάνεται και αιγιαλίτιδα ζώνη. Στον Υμηττό και στην Πεντέλη δεν υπάρχει ούτε τετραγωνικό μέτρο που να μην διεκδικείται με συμβόλαια. Υπάρχουν συμβόλαια με τα οποία δεν διεκδικούνται κατά τεκμήριο δημόσιες δασικές εκτάσεις αλλά εκτάσεις που κρίθηκαν με οριστικές δικαστικές αποφάσεις ως δημόσιες, καθώς και εκτάσεις που περιήλθαν προ πολλού στο δημόσιο με απαλλοτριώσεις. Με το καθεστώς της χρησικτησίας μπορεί να χαθούν και τέτοιες εκτάσεις. Υπάρχουν συμβόλαια που περιγράφουν κατάπυκνα δάση, φαράγγια και ορθοπλαγιές ως αγροτικές εκτάσεις. Σε μια τέτοια εξέλιξη τα βουνά θα γίνουν φέουδα ή αν προτιμάτε τσιφλίκια όπου η πρόσβαση για το κοινό δεν θα είναι ελεύθερη. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι χλεύη για τους νομοταγείς πολίτες.

Τι είναι όμως το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου; Εμείς θα λέγαμε ότι είναι η νεώτερη ιστορία μας. Είναι η ποτισμένη με αίμα ελληνική γη. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους καμία κυβέρνηση και καμία Βουλή δεν συναίνεσε ποτέ ούτε καν για την εκποίησή της. Πολύ περισσότερο δεν συναίνεσε για τη χαριστική διανομή της.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη αν καταργηθεί το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Δεν υπάρχει ασφαλέστερη δικλείδα για την προστασία των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και το απαράγραπτο των δικαιωμάτων του. Δεν υπάρχει για την ώρα καλύτερη προοπτική για τη χωροταξία και για τη διατήρηση της πολύτιμης φυσικής μας κληρονομιάς παρά τα όσα αντίθετα μεθοδεύονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Με τις προθέσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή δεν θα φτάσουμε ποτέ σε ένα οριστικό και αποδεικτικό κτηματολόγιο που θα καταργήσει τις ασάφειες και τις διεκδικήσεις.

Είναι γνωστό ότι πολλές κυβερνήσεις δεν θέλησαν το Κτηματολόγιο. Οι γνωστοί παράγοντες προτίμησαν να πλέουν σε θολά νερά. Ήρθε άραγε η ώρα που ο αγώνας τους τώρα δικαιώνεται;

Επιστολή του Δημάρχου Αργυρούπολης προς τον πρόεδρο της Βουλής

(...)

"Είναι γνωστό ότι στην περιοχή των Δήμων Αργυρούπολης - Ηλιούπολης - Αλίμου, έχουν καταπατηθεί από τον Α. Νάστο και τους κληρονόμους του άνω των 5.000 στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και ανήκουν σε χιλιάδες ανυποψίαστους ιδιοκτήτες οικοπέδων ή διαμερισμάτων.

Ωστόσο, ένα μέρος αδόμητων οικοπέδων, διεκδικούνται και σήμερα ακόμη από κληρονόμους Νάστου, με τους οποίους οι Δήμοι βρίσκονται σε δικαστική διένεξη.

Επειδή με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου υπάρχει κίνδυνος τα οικόπεδα αυτά να μην μπορούν πλέον να διεκδικηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο ή να προκύψουν σημαντικές δυσκολίες για την διεκδίκησή τους, παρακαλούμε όπως θέσετε υπόψιν των κ.κ. Βουλευτών τις επιφυλάξεις μας, επισημαίνοντας, ότι ο Δήμος μας ζητά την απόσυρση του άρθρου 4 από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και την ενδεχόμενη επαναφορά του, εφόσον προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με τους εμπλεκόμενους Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αργυρούπολης".

Συνάντηση για την υπεράσπιση των δημοσίων κτημάτων

Η "Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των δημόσιων κτημάτων και της δασικής γης" θα συναντηθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 8 μ.μ., στα γραφεία των Οικολόγων - Πράσινων, Κολοκοτρώνη 31, 2ος όροφος.

Θεωρείται αναγκαία η παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Τροποποίηση του Δασικού Νόμου.

ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Βάσω Παπανδρέου, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (Παρασκευή 21.2.03)

... Με το Κτηματολόγιο το κράτος έρχεται απέναντι στις αμαρτίες του για εκατόν εξήντα χρόνια...

... Οι λύσεις (που προβλέπονται από το νομοσχέδιο) είναι τομές που ανατρέπουν το μέχρι σήμερα νομικό καθεστώς...

... Ναι, ο θεσμός της χρησικτησίας είναι ένας θεσμός για υπανάπτυκτες χώρες, θα μπορούσαμε να πούμε... για χώρες που δεν έχουν Κτηματολόγιο... Δεν μπορούμε να ερχόμαστε τώρα και να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε το θεσμό της χρησικτησίας...

... Εγώ, ως κυβέρνηση, δεν δέχομαι να πάω την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στα δικαστήρια για αμαρτίες του κράτους, για τις οποίες δεν είχαν ευθύνη οι πολίτες...

... Κάποιοι πιθανόν να ευνοηθούν. Εγώ όμως ως πολιτεία προτιμώ κάποιοι να ευνοηθούν, λόγω της κακοδαιμονίας του ελληνικού κράτους παρά να ταλαιπωρήσω πολύ περισσότερους έντιμους, καλόπιστους πολίτες.

Ιωαν. Γιαννακόπουλος, εισηγητής ΠΑΣΟΚ (Τετάρτη 19.2.03)

... Δεν είμαστε κράτος που να μπορούμε να ελέγχουμε τους καταπατητές. Αν μπορούσαμε να τους ελέγξουμε, μπράβο και εγώ μαζί σας.

... Και εγώ που είμαι και εισηγητής μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκομαι σε μια αναστάτωση, για να μην πω ότι κοντεύω να γίνω διχασμένη προσωπικότητα ....... Ξέρετε τι κάνουμε εδώ; Λέμε ότι αυτοί που καταπάτησαν καλά έκαναν. Και ερχόμαστε τώρα και τους δικαιώνουμε. Κι απ' την άλλη πλευρά λέμε: "Τι θα γίνει, ρε παιδιά; Αν δεν το λύσουμε κατ' αυτό τον τρόπο, δεν θα φτιάξουμε ποτέ Κτηματολόγιο..."

ΕΠΟΧΗ 2-3-03

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ 250.317 τίτλοι ιδιοκτησίας στην α' φάση του Κτηματολογίου Στον αέρα 3 στα 20 ακίνητα
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Οι εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό στα εκτός σχεδίου ακίνητα έχουν μπλοκάρει την εξέλιξη του κτηματολογίου στους περισσότερους από τους 66 δήμους της πρώτης φάσης.

Είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο για να τακτοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις του έργου από το Β' ΚΠΣ και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για να ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν δηλωθεί περίπου 1,77 εκατ. δικαιώματα, από τα οποία τα 250.317 έχουν τίτλους που αμφισβητούνται, ποσοστό που φθάνει στο 14,16%. Αυτό σημαίνει ότι, με τα έως τώρα στοιχεία, είναι στον “αέρα” τρία στα είκοσι ακίνητα! Στη λίστα των πιο δύσκολων περιοχών περιλαμβάνονται δήμοι στους νομούς Γρεβενών (ποσοστό 47,64%), Θεσπρωτίας (36,27%), Λάρισας (36,88%), Φθιώτιδας (33,80%) και Κεφαλλονιάς (31,44%). Σ' αυτές τις περιπτώσεις οι προβληματικές ιδιοκτησίες είναι σχεδόν ένα στα δύο ή ένα στα τρία.
Από τα αμφισβητούμενα ακίνητα τα 53.946 αφορούν εντός σχεδίου περιοχές και έχουν αρχίσει να τακτοποιούνται με τη διάταξη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Ο “κόμπος” βρίσκεται στα 196.371 ακίνητα σε εκτός σχεδίου, όπου εδώ οι πιο δύσκολες περιοχές είναι οι Κυκλάδες, η Αττική, η Ευρυτανία και τα Χανιά. Και γι' αυτές τις κατηγορίες η Βάσω Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει ανάλογη ρύθμιση, την οποία και ετοίμασε επιτροπή καθηγητών της Νομικής και ειδικοί επιστήμονες. Η πρώτη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής, στην οποία υποβλήθηκε η πρόταση, έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη αναβλήθηκε. Στις αρχές Δεκεμβρίου ετοιμάζεται συζήτηση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος θα παρουσιάσει την εικόνα του ιδιοκτησιακού από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.
Η πρόταση των ειδικών που υποβλήθηκε στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι ιδιώτες μπορούν να διεκδικήσουν την κυριότητα εφόσον κατέχουν το ακίνητο με τίτλο τουλάχιστον για 10 χρόνια και χωρίς τίτλο τουλάχιστον 30 χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να τα κατέχουν “καλή τη πίστη”, που αποδεικνύεται από την καταβολή φόρων ή την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Παρά τη δυστοκία, έχουν ήδη συγκροτηθεί τα έξι πρώτα κτηματολογικά γραφεία στο Πολύκαστρο Κιλκίς, στο Αστρος Αργολίδας, την Αταλάντη, τη Δράμα, τη Βέροια και τη Λάρισα, ενώ ώς τον Ιανουάριο του 2004 θα έχουν καλυφθεί και οι υπόλοιποι 60 δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά αρχίζουν να υποκαθίστανται τα υποθηκοφυλακεία και οι συναλλαγές θα γίνονται από τα νέα γραφεία.
Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή του τέλους εγγραφής στο κτηματολόγιο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Βασικά στοιχεία για το “κτηματόσημο” θα είναι το εμβαδόν και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους αγρούς και ιδιοκτήτες με μικρό κλήρο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2003

“Ξέχασαν το Κτηματολόγιο”
“Εγκαταλείπεται το Κτηματολόγιο”, αφού ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της Βάσως Παπανδρέου δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία από τις νέες μελέτες για 56 δήμους που θα είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2003. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Αλαβάνος, του Δικηγορικού Συλλόγου Δ. Παξινός και του Συλλόγου Τοπογράφων Χρ. Ακριτίδης.
Αναφέρθηκε επίσης ότι για να προχωρήσει το έργο χρειάζεται να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2004 κονδύλι 55 εκ. ευρώ για να προχωρήσουν οι νέες μελέτες. “Δεν είναι ακριβό έργο” τόνισαν οι ομιλητές και ανέφεραν ότι το μέσο τελικό κόστος ανά εμπράγματο δικαίωμα υπολογίζεται το πολύ στα 80 ευρώ. Σημείωσαν επίσης ότι οι καθυστερήσεις των προγραμμάτων συνεπάγονται απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας. “Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τη σύνταξη του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα είναι περίπου όσο και το συνολικό κόστος της Αττικής Οδού ή το 70% του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου”, υπογράμμισαν και επισήμαναν ότι το Κτηματολόγιο είναι εσωτερικά αυτοχρηματοδοτούμενο. Υποστήριξαν επίσης ότι η συνέχιση του προγράμματος διακυβεύεται με ευθύνη της κυβέρνησης και της εταιρείας “Κτηματολόγιο Α.Ε.”, ενώ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την επιλογή της μετατροπής των υποθηκοφυλακείων σε γραφεία Κτηματολογίου. Να σημειωθεί πάντως ότι η μελέτη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση του Κτηματολογίου, που έχει καταλήξει σε σημερινά αδιέξοδα, έχει εκπονηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο και υιοθετήθηκε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2003

Βάσω: Σε ήρεμα νερά πλέον το Κτηματολόγιο - Αεροφωτογράφιση όλης της χώρας
“Πέρασε τρικυμίες, αλλά πλέον έχει μπει σε ήρεμα νερά”. Αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποίησε η Βάσω Παπανδρέου για το Κτηματολόγιο, κατά τη χθεσινή ομιλία της σε εκδήλωση της Ενωσης Ξένων Ανταποκτριτών.

Εδωσε έμφαση στην πρόσφατη ένταξη του σημαντικού έργου στο Γ' ΚΠΣ, ενώ σημείωσε ότι χάρη σε μια νέα μέθοδο που παρουσίασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, η κτηματογράφηση θα συνεχιστεί με ταχύτερες διαδικασίες και πολύ μικρότερο κόστος. Βασικό στοιχείο του νέου τρόπου είναι η αεροφωτογράφιση ολόκληρης της χώρας και όχι μόνον των τμημάτων που κτηματογραφούνται. Η “σάρωση” θα γίνεται κάθε δύο χρόνια και με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται και ο αποτελεσματικός έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης. Επίσης θα γίνει η καταγραφή όλων των δασικών εκτάσεων, καθώς και της ζώνης του αιγιαλού.
Αντιρρήσεις για τη νέα μέθοδο φαίνεται πως έχουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Σύλλογος Τοπογράφων, που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει το έργο. Οι τοπογράφοι οργανώνουν συγκέντρωση στις 28 του μηνός, ενώ εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι θα απολύσουν εργαζόμενους, παρ' όλο που πληρώνονται κανονικά για τις μελέτες.
Από τα στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ προκύπτει ότι προχωράει η εκδίκαση των ενστάσεων στις 29 από τις 30 μελέτες του πρώτου πακέτου και έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 10 περιοχές.
Στην ομιλία της η Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των ολυμπιακών έργων και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των επικείμενων εκλογών. Διευκρίνισε ότι μόνον το 37% των πιστώσεων διατίθεται στην Αττική, που μειώνεται στο 22% αν αφαιρεθούν τα ολυμπιακά έργα. Στον πίνακα που διένειμε το υπουργείο σημειώνεται ότι τα οδικά έργα θα παραδοθούνν σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
Ειδική αναφορά έκανε στην κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και γενικότερα στη διαχείριση των αποβλήτων, μιλώντας για καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας. Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων στις χωροθετήσεις και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα γιατί δεν έχει συμμορφωθεί στις κοινοτικές οδηγίες. (Χ. ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/01/2004)

 επιστροφή

Kτηματολόγιο με “μαύρες τρύπες”

 Tου Γιωργου Π. Tερζη

Στην εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα υποθηκοφυλακεία διολισθαίνει καθώς φαίνεται το έργο του Eθνικού Kτηματολογίου...

Σε συνέχεια του παγώματος ανάθεσης νέων μελετών, με την επίκληση τεχνικών ή νομικών δυσκολιών, αλλά και τη μείωση του τέλους εγγραφής, που ήδη έδειχναν εγκατάλειψη του προγράμματος, μία επίσημη επιστολή του Eυρωπαίου επιτρόπου Mισέλ Mπαρνιέ αποκαλύπτει ότι και στο ζήτημα της κτηματογράφησης η απελθούσα κυβέρνηση ΠAΣOK άλλα έλεγε και άλλα υλοποιούσε.

Eιδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Nέας Δημοκρατίας κ. K. Xατζηδάκη, ο κ. Mπαρνιέ αποκαλύπτει ότι το έργο του Kτηματολογίου, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία, είναι “η δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει τα εμπράγματα δικαιώματα που επί του παρόντος είναι καταγεγραμμένα σε χαρτί στα υποθηκοφυλακεία”. Eνδεικτικό της απόστασης που έχει αυτό το έργο “εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης” από το ουσιαστικό έργο της κτηματογράφησης είναι και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα “Kοινωνία της Πληροφορίας”, και εφόσον αυτό πρώτα αναθεωρηθεί.

H επιστολή Mπαρνιέ

Στην επιστολή Mπαρνιέ επισημαίνεται ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τη σύνταξη του Kτηματολογίου μέχρι το 2013 με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, “το νέο Kτηματολόγιο θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: πρώτον, τη δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει τα εμπράγματα δικαιώματα που επί του παρόντος είναι καταγεγραμμένα σε χαρτί στα υποθηκοφυλακεία, δεύτερον, τη νομική επικύρωση των εγγραπτέων αυτών δικαιωμάτων, ώστε να γίνει σαφής σύνδεση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων με τα γεωτεμάχια και τρίτον, την προετοιμασία και εμπορία δευτερευόντων προϊόντων και υπηρεσιών”.

Eυρωπαϊκή χρηματοδότηση

H ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον επίτροπο, θα περιορισθεί στην πρώτη ενότητα, στην ψηφιοποίηση δηλαδή των υποθηκοφυλακείων, ενώ το χαρακτηρίζει ως “έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”. O κατ’ εκτίμησιν προϋπολογισμός ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ και έχει ζητηθεί κοινοτική συνδρομή ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένης της κακής προϊστορίας που έχει η Eλλάδα στο ζήτημα του Kτηματολογίου, ο κ. Mπαρνιέ κρίνει σκόπιμο στην επιστολή του να επισημάνει ότι “η Eπιτροπή δεν προβλέπει, στο παρόν στάδιο, άλλη χρηματοδότηση για το έργο αυτό” ενώ εκτιμά τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διαβουλεύσεων στο φθινόπωρο του 2004. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_247833_18/03/2004_97700

 επιστροφή

H ανοιχτή πληγή του Kτηματολογίου

Aνοικτή πληγή για την Eλλάδα αποδεικνύεται το "μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα", αυτό του Kτηματολογίου.

Πέραν των 57,9 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους, τα οποία και αναγκάστηκε να επιστρέψει το ελληνικό κράτος προς τα Eυρωπαϊκά Tαμεία, δεν αποκλείεται -πολύ σύντομα- η ελληνική πολιτεία να κληθεί να επιστρέψει επιπλέον 42,2 εκατομμύρια (ή 14,4 δισ. δραχμές). Σύμφωνα με την απάντηση της Eπιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Kώστα Xατζηδάκη, "ποσό 42,2 εκατομμυρίων είχε αποφασισθεί να μην επιστραφεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση 8.446 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέχρι το Δεκέμβριο του 2003". Eπισημαίνεται, ωστόσο, ότι "σε ανεξάρτητο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Iανουάριο απεδείχθη ότι ο στόχος δεν είχε επιτευχθεί". Σύμφωνα με την Eπιτροπή, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο "ανάκτησης περαιτέρω πόρων" και η σχετική απόφαση αναμένεται στις αρχές καλοκαιριού.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Xατζηδάκης κάνει λόγο για "βαριά κληρονομιά που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση" και, ταυτόχρονα, επιτίθεται στην προηγούμενη ηγεσία του YΠEXΩΔE, η οποία ισχυριζόταν ότι θα αποτραπεί η δεύτερη δόση από τα αρχικά 57,9 εκατομμύρια. "H εξέλιξη αυτή όχι μόνον δεν απετράπη αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής και άλλων κοινοτικών κονδυλίων". Καθημερινή 6-5-2004

 επιστροφή

Η ΕΕ ζητεί πίσω χρήματα και από το Κτηματολόγιο;

Το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή δεν είναι ικανοποιητική η υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου και δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό επισημαίνει η Επίτροπος Danuta Hubner η οποία απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην απάντησή της αναφέρει μεταξύ άλλων:"Στο πλαίσιο του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 1994-1999, μόνο 7% περίπου του ελάχιστου στόχου 8.446 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταγράφηκε ως τα τέλη του 2003. ΄Ηδη επιστράφηκε, λόγω μη υλοποίησης του έργου, ποσό περίπου 57,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη μείωση της κοινοτικής συνεισφοράς. Δεδομένου ότι η εκτέλεση του αρχικού αυτού σχεδίου δεν θεωρείται καθόλου ικανοποιητική, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής υπολοίπου περίπου 42 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του κλεισίματος του επιχειρησιακού έργου "Περιβάλλον" στο οποίο συμπεριλήφθηκε το εν λόγω έργο στο 2ο ΚΠΣ".

Αφήνει, επίσης, να εννοηθεί ότι θα ζητήσει πίσω και τους τόκους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για τον τόκο που προέκυψε από το ποσό της συγχρηματοδότησης του σχεδίου".

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σχολίασε πως "το Κτηματολόγιο, ένα έργο κορυφαίας σημασίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει με κοινοτική συγχρηματοδότηση, καρκινοβατεί και παραπέμπεται ουσιαστικά στις καλένδες", τονίζοντας ότι την "κραυγαλέα διαχειριστική ολιγωρία των κυβερνήσεων καλούνται πλέον να πληρώσουν σε ευρώ οι Έλληνες πολίτες είτε άμεσα, με το γνωστό "τέλος" είτε έμμεσα ως φορολογούμενοι καθώς το σύνολο σχεδόν της δαπάνης του έργου θα καλυφθεί πλέον από εθνικούς πόρους". http://www.express.gr/showarticle.php?article=61062&categ=2&lang=1

 επιστροφή

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ και 2 δισ. ευρώ χρειάζονται για να ενταχθούν οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας-Κτηματολόγιο για κλάματα

Με ιδιαίτερη καθυστέρηση προχωρά το Εθνικό Κτηματολόγιο. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο το 10%. Απαιτούνται επτά χρόνια για να ενταχθούν οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας, ενώ η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου απαιτεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό προκύπτει από ημερίδα του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκη Τζακόπουλο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει Κτηματολόγιο.
Ο συντονιστής της διεπιστημονικής επιτροπής του ΤΕΕ κατέθεσε πλέγμα προτάσεων για την επιτάχυνση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 1,650 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωσή της, κατέθεσε στην ημερίδα ο συντονιστής της διεπιστημονικής επιτροπής του ΤΕΕ, Γιάννης Μαρούκης.
Το κόστος λειτουργίας του έργου μέχρι την εν λόγω ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθούν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Οπως είπε, το έργο εμφανίζει έλλειμμα εισροών με αντίστοιχη χρονική κλιμάκωση σε όλες τις φάσεις του. Προκειμένου να ισοσκελιστούν οι εισροές και εκροές του προγράμματος, το ΤΕΕ προτείνει την αύξηση του τέλους κτηματογράφησης ώστε να καλύπτει μέχρι και το 50% της κτηματογράφησης και σε επίπεδο τέτοιο που να αποδίδει το 100% του κόστους εγγραφής των δικαιωμάτων των αστικών περιοχών.
Προτείνεται, επίσης, η επιχορήγηση του υπόλοιπου ποσού της κτηματογράφησης από εθνικούς πόρους, η χρηματοδότηση των περιφερειακών δομών από το Δ' ΚΠΣ και η αύξηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των λοιπών προϊόντων του Εθνικού Κτηματολογίου κατά 35%.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/06/2005

 επιστροφή

Μόνο το 2,5% του κόστους του Εθνικού Κτηματολογίου θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους  28-09-2005

Το θέμα της δραστικής συρρίκνωσης της Κοινοτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία του εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα έθεσε προς την Κομισιόν, με ερώτησή του ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έθεσε το ζήτημα του δραστικού περιορισμού της κοινοτικής συνδρομής: "Τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν μόλις το 2,5% του συνολικού κόστους του έργου το οποίο υπολογίζεται σε 1,65 δις ευρώ. Πού οφείλεται αυτή η δραστική μείωση; "

 Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη η Επίτροπος Χούμπνερ σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι:  "Υπήρξε στο παρελθόν (2001) ένα πρόγραμμα για δημιουργία Ελληνικού εθνικού κτηματολογίου, το οποίο όμως απέτυχε-αν μπορώ να το έτσι-και για αυτό η Κομισιόν αποφάσισε να πάρει πίσω ολόκληρο το ποσό της συγχρηματοδότησης.

Αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σχέδιο κτηματολογίου όταν καταφέραμε να εντοπίσουμε το μέρος του προγράμματος το οποίο μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε χωρίς αμφιβολίες και προβλήματα. Η χρηματοδότηση από την Κομισιόν είναι 40 εκατ. ευρώ τα οποία χορηγούνται από το ΕΤΠΑ για την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την συγχρηματοδότηση του, κατά 50% και η Επιτροπή το ενέκρινε".

 Τέλος η Επίτροπος Χούμπνερ αναφερόμενη στη γενικότερη πορεία υλοποίησης του έργου ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου για έλεγχο και συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, και ότι "αν και η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί για ατασθαλίες θα ελέγξουμε την πορεία του έργου για καλό και για κακό".

 επιστροφή

Κτηματολόγιο στα... διαμερίσματα για εισπρακτικούς λόγους

Το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων, αυτό του Κτηματολογίου, στα δέκα ολόκληρα χρόνια από την έναρξή του ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ούτε ως το μεγαλύτερο ούτε όπως τα άλλα μεγάλα. Το πρόστιμο σε δύο δόσεις που επεβλήθη για κακοδιαχείριση το 2000 από την Κομισιόν, με αποτέλεσμα να χαθεί το σύνολο της κοινοτικής χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ του Β' ΚΠΣ το απαξίωσε και το δυσφήμισε όπως κανένα άλλο έργο. Επιπλέον, ενώ το σύνολο των έργων ήταν και είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών, εξ ου και επεβλήθησαν "οριζόντιες ποινές" χωρίς να στιγματιστούν, η Κοινότητα επέδειξε ιδιαίτερη αυστηρότητα στη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου (μόλις 40 εκατ. ευρώ, με ένταξή του στην Κοινωνία της Πληροφορίας). Επειδή ακριβώς είναι το ένα και μοναδικό έργο υποδομής που δεν είναι κατασκευαστικό, δεν... διασφάλισε υποστήριξη λόμπι εντός και στις Βρυξέλλες. Αξιοποιήθηκε όμως προεκλογικά με την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους, πολύτιμου πόρου για τη χρηματοδότησή του, που στον πρώτο νόμο για το Κτηματολόγιο, υποστηριζόμενο από όλα τα κόμματα της Βουλής, είχε καθοριστεί από 10.000 έως 300.000 δρχ. Αυθαίρετα καθορίστηκε στα 20 ευρώ. Επί 18 μήνες ούτε φωνή ούτε ψίθυρος για το μέλλον του Κτηματολογίου. Όπότε την Πέμπτη έρχεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και παρουσιάζει "το πρόγραμμα" για το Κτηματολόγιο χωρίς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωσή του, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς την κατανομή των πόρων ανά έτος. Πρόγραμμα που αποτελεί κακή αντιγραφή της τεκμηριωμένης μελέτης του ΤΕΕ "Άξονες Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου" και περιορίζεται στις αναγκαίες διαδικαστικού χαρακτήρα βελτιώσεις κατά την κτηματογράφηση και τη λειτουργία του Κτηματολογίου, όπως και στον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους. Ρυθμίσεις που θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου.
Ακολουθώντας πιστά τα βήματα της προκατόχου του, η οποία χάρισε τίτλους ιδιοκτησίας αδιακρίτως για τα εντός σχεδίου ακίνητα, ο Γ. Σουφλιάς προανήγγειλε ανάλογη ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου. Δηλαδή στα δάση και δασικές εκτάσεις, όπου, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα τους, ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Όπως είπε: "Σύντομα θα εισηγηθούμε τις αναγκαίες για την επίλυσή του ρυθμίσεις", καθώς οι "κρυμμένες αξιώσεις του δημοσίου δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένους και σαφείς τίτλους κυριότητας, οι οποίοι ουδέποτε ασκήθηκαν, ασκούνται για πρώτη φορά με αφορμή τη διαδικασία του Κτηματολογίου, προκαλώντας ανεπίτρεπτη κοινωνική αναστάτωση". Προφανώς γι' αυτό δεν έκανε ουδεμία αναφορά στην κύρωση των δασικών χαρτών, οι οποίοι έχουν εκπονηθεί και καλύπτουν 1.500.000 στρέμματα (μέχρι τώρα έχει αναρτηθεί και κυρωθεί μόνον ένας για την περιοχή του Άστρους), πολύτιμο εργαλείο για τη διασφάλιση της δημόσιας υπηρεσίας και την άπαξ διά παντός οριοθέτηση των δασικών οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, το ανταποδοτικό τέλος ανά εμπράγματο δικαίωμα προσδιορίζεται στα 35 ευρώ, 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), στο οποίο προστίθεται το 1,4 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Αυτό δεν θα ισχύει για ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 20.000 ευρώ. Το κτηματολογικό τέλος των 35 ευρώ στις αγροτικές περιοχές θα καταβάλλεται μόνο για δύο ιδιοκτησίες. Τα 35 ευρώ θα προκαταβάλλονται με την υποβολή δήλωσης για τα νέα προγράμματα, ενώ για τα περίπου 2 εκατ. δικαιώματα που έχουν εγγραφεί και άλλα περίπου τρία εκατ. δικαιώματα που απομένουν των τριών προγραμμάτων κτηματογράφησης που θα ολοκληρωθούν το 2006, παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός είσπραξης.
Τα νέα προγράμματα είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, πάντως μέσα στην επόμενη πενταετία "θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλων των δικαιωμάτων σε όλους τους δήμους των νομών Αττικής - Θεσσαλονίκης και σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας", τα οποία υπολογίζονται σε 7,2 εκατ. δικαιώματα και το κόστος σε 270 εκατ. ευρώ. Η εκπόνηση του Κτηματολογίου μόνον στα αστικά κέντρα γίνεται καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, ενώ τα δύσκολα, π.χ. υδρότοποι, εθνικοί δρυμοί ή περιοχές που δέχονται οικιστικές πιέσεις, φαίνεται να εγκαταλείπονται. Η κτηματογράφηση αποκλειστικά... διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δεν θα... αναστατώσει τους καταπατητές με "την αμφισβήτηση" των ιδιοκτησιών τους, ακυρώνει εκ των προτέρων βασικούς λόγους σύνταξης του Κτηματολογίου: την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας και τη λειτουργία του ως εργαλείου σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικής γης.
Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος κτηματογράφησης, εφεξής, για το σύνολο της χώρας, κατά τον υπουργό, προσδιορίζεται στα 1.390 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την είσπραξη 770 εκατ. ευρώ του σταθερού τέλους, 290 εκατ. ευρώ από το 1/4 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής άξιας, τα ψιχία της κοινοτικής χρηματοδότησης των 40 εκατ. ευρώ και τα άλλα τόσα της εθνικής συμμετοχής, τα 120 εκατ. ευρώ για την κτηματογράφηση των δικαιωμάτων του δημοσίου και την κρατική συνεισφορά στην κτηματογράφηση -μόλις 130 εκατ. ευρώ. Αυγή 9-10-05

 επιστροφή

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ χωρίς Δασικούς χάρτες!
Οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά για το Εθνικό Κτηματολόγιο επιβεβαίωσαν τις υποψίες της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συντάχθηκε πλήρως με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών. Κύριος στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η συνέχιση της μεθοδευμένης προσπάθειας για τη δραματική μείωση των Δασών και Δασικών εκτάσεων και της εκποίησης τους, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.
Σε όλο το κείμενο των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Σουφλιά, επιμελημένα απουσιάζει κάθε αναφορά στους δασικούς χάρτες. Αποδεικνύεται δε ότι, όλο αυτό το διάστημα, διεξάγονταν συζητήσεις γύρω από τους Δασικούς Χάρτες με φορείς εντελώς αναρμόδιους, αφού δεν έχουν γίνει δεκτοί ως συνομιλητές ούτε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ούτε κανένας άλλος φορέας δασολόγων αλλά ούτε καν η ίδια η Δασική Υπηρεσία.
Είναι προφανές ότι όλα όσα ισχυρίζεται ή υπονοεί ο υπουργός για το θεσμικό πλαίσιο, τις συνεργασίες και τη συνεννόηση των αρμοδίων φορέων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αντίθετα, παραπέμπουν σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την οριστική απαλλαγή από το «αγκάθι» των δασών και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα.
Η αναφορά σε «κρυμμένες αξιώσεις του δημοσίου» για τις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, καθώς και η διατύπωση ότι «η πολιτεία οφείλει να επιλύσει οριστικά κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον 21ο αιώνα» φανερώνει ότι αμφισβητείται ευθέως εκ μέρους της κυβέρνησης το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, με απώτερο σκοπό το «ξεπούλημα» των δασών και δασικών εκτάσεων στους επιτήδειους.
Οι φόβοι της Π.Ε.Δ.Ε.Ε. ενισχύονται ακόμη περισσότερο, λόγω της πρόθεσης της Κτηματολόγιο Α.Ε. για προκήρυξη, προ του νέου έτους, 6 μελετών οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων ύψους 7 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ, σε αντικατάσταση των δασικών χαρτών, με προδιαγραφές και ακρίβειες εντελώς απαράδεκτες, για τις οποίες έχει αντίρρηση όλος ο δασικός κόσμος και των οποίων το προϊόν που θα παραχθεί είναι παντελώς άχρηστο.
Εάν δε αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου ότι υφίσταται επιτροπή που επεξεργάζεται τα «περί δασών», τότε είναι πασιφανές ότι η τύχη του δασικού πλούτου της χώρας εξαρτάται από παρασκηνιακές κινήσεις αφού κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει γνώση αυτής. Εξάλλου, η παράκαμψη τόσο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για τα δασικά θέματα,  όσο και των λοιπών φορέων των δασολόγων, ούτε σύννομη είναι ούτε προς τιμήν όλων αυτών που σχεδιάζουν το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών θα επικαλεστεί κάθε νόμιμο μέσο, για την προστασία και ανάδειξη των Δασών και Δασικών εκτάσεων της χώρας κατ’ επιταγή του Συντάγματος και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 10/10/05
http://www.pedee.gr/

 επιστροφή

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Χαμένες πατρίδες, χαμένες εκτάσεις

Η πλήρης καταγραφή της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί αξεπέραστο -ακόμη- εμπόδιο για την πολιτεία, αφού σκοντάφτει στο νηπιακό Εθνικό Κτηματολόγιο (μέχρι τον Ιανουάριο είχε κτηματογραφηθεί μόλις το 4,1% της επικράτειας!), στην αποσαφήνιση του «αιγιαλού» (επί συνόλου 18.000 χιλιομέτρων ακτών έχει ορισθεί αιγιαλός και παραλία μόνο για τα 3.000 χιλιόμετρα) και, φυσικά, στο νέο ορισμό του «δάσους» και της «δασικής έκτασης» που θα προκύψει από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.» αφορά εκτάσεις που «δεν εμπλέκονται σε ερμηνείες περί δασικών εκτάσεων ή αιγιαλού». Περιλαμβάνουν, όμως, και «ανταλλάξιμα κτήματα», δηλαδή περιουσίες που προήλθαν από την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας.
Οι πρώτοι υπολογισμοί οδηγούν στα ακόλουθα στοιχεία:
* Επί συνόλου 97.029 δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων, τα 89.288 είναι καταπατημένα και απλώνονται σε έκταση 3.255.000 στρεμμάτων. (Τα υπόλοιπα 7.741 κτήματα που έχουν συνολική έκταση περίπου 245.000 στρεμμάτων είναι «ελεύθερα» και υποτίθεται ότι αξιοποιούνται από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.)
* Μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, το 45% των δημοσίων κτημάτων είναι καταπατημένα -ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου πόλης. Κατά τα ίδια στελέχη, οι καταπατητές κερδίζουν, τις δικαστικές αποφάσεις επειδή το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει επαρκή ιδιοκτησιακά στοιχεία: «Κατά κανόνα, το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας είτε με εφαρμογές διαγραμμάτων του στρατού από... την εποχή του Οθωνα, είτε με την ιδιότητα του μοναδικού κληρονόμου του τουρκικού Δημοσίου».
* Πώς κατανέμονται τα καταπατημένα στρέμματα ανά νομό; Κάποια παραδείγματα, όπως προκύπτουν από πίνακες του υπουργείου Οικονομίας: 783.000 στα Δωδεκάνησα, 65.250 στην Αν. Αττική, 32.190 στη Δυτ. Αττική, 66.000 στην Εύβοια, 28.940 στην Καβάλα, 151.750 στην Κορινθία, 69.570 στη Λακωνία, 18.212 στον Πειραιά, 63.480 στη Φθιώτιδα και 22.000 στις Σέρρες.
Σύμφωνα με οικονομικά στελέχη, πάντως, τα παραπάνω στοιχεία «είναι ενδεικτικά και όχι απολύτως ακριβή» εξαιτίας της έλλειψης μηχανοργάνωσης και προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών...  Μ. Μ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 05/03/2006

 επιστροφή

Αλλαγμένο κτηματολόγιο με δύο καινούργια τέλη

Του ΗΛΙΑ ΜΑΡΟΥΤΣΗ maroutsis@pegasus.gr

Χωρίς την ταυτόχρονη διαδικασία για την κατάρτιση δασικών χαρτών και τη χάραξη του αιγιαλού, το προσεχές διάστημα αναμένεται να επανενεργοποιηθεί το Eθνικό Kτηματολόγιο.

O υπουργός ΠEXΩΔE, Γιώργος Σουφλιάς, θα προωθήσει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την κτηματογράφηση της χώρας, το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση του έργου στο μεγαλύτερο μέρος του από δύο τέλη που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες. Πρόκειται για ένα σταθερό τέλος το οποίο θα ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα -αν δηλαδή πρόκειται για συνιδιοκτησία θα πληρωθεί από όλους τους συνιδιοκτήτες- και το οποίο θα καταβάλλεται κατά την εγγραφή στον κτηματολόγιο και ένα δεύτερο τέλος ανάλογο με το 1,4 τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αφού από αυτήν αφαιρεθούν 20.000.

Tο τέλος αυτό θα καταβάλλεται σε δεύτερη φάση με την ανάρτηση των πινάκων του κτηματολογίου. Tο σταθερό τέλος θα επιβαρύνει χωριστά κάθε συνιδιοκτήτη του ακινήτου. Θα καταβάλλεται δηλαδή εις διπλούν, αν για παράδειγμα ένα ακίνητο ανήκει σε δύο συζύγους ενώ για βοηθητικούς χώρους όπως οι αποθήκες το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Tο αναλογικό τέλος 1,4 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας θα επιμερίζεται σε όλους τους συνιδιοκτήτες.

Εως το 2010
Στη νέα αυτή φάση του κτηματολογίου και μέχρι το τέλος του 2010 θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων στους νομούς Aττικής, Θεσσαλονίκης και στις πρωτεύουσες των νομών. Yπολογίζεται ότι το έργο θα αφορά την καταγραφή 7,2 εκατομμυρίων δικαιωμάτων με κόστος 270 εκ. . Συνολικά το κόστος του κτηματολογίου όταν ολοκληρωθεί εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,39 δισ. .

Tο κτηματολόγιο είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια ακριβώς και από τον τεχνικό κόσμο της χώρας χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων. Παρ όλα αυτά μέσα σε αυτά τα χρόνια καταγράφηκε μόνο το 17% των συνολικών δικαιωμάτων ή το 6% της συνολικής έκτασης της χώρας, η χρηματοδότηση από την Eυρωπαϊκή Eνωση διακόπηκε και μάλιστα ζητήθηκε η επιστροφή 100 εκ. .

Πλέον η Eυρωπαϊκή Eνωση αρνείται να χρηματοδοτήσει το Eθνικό Kτηματολόγιο και προκειμένου να προχωρήσει το έργο, το κόστος έπρεπε να καλυφθεί είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από την επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Tο YΠEXΩΔE επέλεξε μια μεικτή λύση στην οποία όμως η κρατική συμμετοχή δεν ξεπερνάει στο σύνολο τα 130 εκ. ευρώ, ενώ από τα τέλη των ιδιοκτητών θα εισρεύσουν στα ταμεία του κτηματολογίου 1,06 δισ. .

H προηγούμενη κυβέρνηση του ΠAΣOK είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Γ KΠΣ 80 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις συμπληρωματικές του Kτηματολογίου, όπως είναι οι ενεργοί τίτλοι.

Τα κοινοτικά κονδύλια
Tο Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι αν δεν κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο της κτηματογράφησης υπάρχει κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων, αφού οι συμβάσεις για τα έργα που προβλέπονται πρέπει να υπογραφούν μέχρι το τέλος του 2006.

H ανακοίνωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γ. Σουφλιά, ο οποίος υποστήριξε ότι μόνο μία δράση από τις οχτώ που σχετίζονται με το κτηματολόγιο συναρτάται από το νομοσχέδιο και πως οι υπόλοιπες ή έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Επιφυλάξεις εκφράζονται ωστόσο, από τον τεχνικό κόσμο για το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την κατάρτιση δασικών χαρτών από το Yπ. Γεωργίας, τη χάραξη του αιγιαλού από το Υπουργείο Eθ. Oικονομίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του κτηματολογίου από το YΠEXΩΔE και το Υπ. Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα η κτηματογράφηση μιας περιοχής δεν θα αντιμετώπιζε πολλά από τα προβλήματα που ανακύπτουν αν υπήρχαν κυρωμένοι δασικοί χάρτες και είχαν χαραχθεί τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας. Aξίζει να τονιστεί ότι πέντε χρόνια μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων οι τίτλοι ιδιοκτησίας γίνονται οριστικοί. Aν μέσα σε αυτή την περίοδο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχοι δασικοί χάρτες ή δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αιγιαλός, όποια λάθη και να έχουν γίνει δεν μπορούν να αναγνωριστούν εκ των υστέρων.

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ
Χωρίς υποδομές

Oσον αφορά τη λειτουργία του κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 92 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία σε αντίστοιχα υποθηκοφυλακεία. Στην πρώτη φάση του έργου προβλεπόταν ότι τα αντίστοιχα υποθηκοφυλακεία θα εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες του κτηματολογίου. Oμως ο μηχανισμός λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων κρίνεται ως βραδυκίνητος για ένα σύγχρονο σύστημα όπως το κτηματολόγιο.

Tόσο το επίπεδο των τεχνολογικών υποδομών των υποθηκοφυλακείων όσο και η υπαλληλική κουλτούρα των εργαζόμενων σε αυτά έρχονται σε δυσαρμονία με το σχέδιο για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας.

Aπώτερος στόχος είναι η δημιουργία 16 - 18 αυτόνομων κτηματολογικών γραφείων σε όλη τη χώρα, που θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, όμως προς αυτή την κατεύθυνση δεν είχε γίνει ακόμα κάποια πιλοτική κίνηση. H δημιουργία τέτοιων γραφείων θα μπορούσε να ενταχθεί σε δράσεις χρηματοδοτούμενες από την E.E., μέσω του Δ KΠΣ, το οποίο μάλιστα θα δώσει έμφαση στη στήριξη της περιφέρειας. «Έθνος» 11/3/2006

 επιστροφή

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Μηχανικών για το ΤΕΕ

EΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΒΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ

Η τελευταία και πιο σοβαρή προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα μας Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκίνησε με μελέτη του ΤΕΕ η οποία έγινε δεκτή από την τότε κυβέρνηση και οδήγησε στη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρηματοδότηση που διακόπηκε το 2000. 'Εκτοτε καμία νέα περιοχή δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα σύνταξης κτηματολογίου αλλά και τα προγράμματα για τις ενταγμένες εξ' αρχής περιοχές συνεχίσθηκαν με μεγάλη δυσκολία εξ' αιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης η οποία είχε δραματικές επιπτώσεις κυρίως στους αναδόχους μελετητές.

Το ΤΕΕ ανέλαβε και πάλι πρωτοβουλία για να συνεχιστεί το έργο συντάσσοντας πλήρες στρατηγικό σχέδιο. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου είναι η εξασφάλιση πλήρους και έγκαιρης χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποδέχθηκε σχεδόν στο συνολό του τις προτάσεις μας. Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε ο νόμος 3481 ο οποίος επέφερε τις αναγκαίες βελτιωτικές ρυθμίσεις και κυρίως διασφάλισε την χρηματοδότηση του έργου.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προυποθέσεις: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη σύνταξη και τήρηση του εθνικού Κτηματολογίου .

--Προσδιορισμένες διαδικασίες και προδιαγραφές.

--Φορέα εκτέλεσης υπερεπαρκώς στελεχωμένο , την Κτηματολόγιο Α.Ε

--Έμπειρο μελετητικό δυναμικό

--Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Παρά ταύτα τίποτα δεν κινείται. Ούτε καν σε επίπεδο εξαγγελίας για κτηματογράφηση νέων περιοχών την ώρα που άπαντες συμφωνούν για την ανάγκη άμεσης συνέχισης του έργου και παρά την κατάσταση ανεργίας στην οποία έχει περιπέσει το σύνολο σχεδόν του μελετητικού δυναμικού…

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΑΚΟΜΗ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο και η παράταξή μας παρά τις επιφυλάξεις αποδέχθηκαν το νόμο 3316/2005 ο οποίος θεσπίζει νέο πλαίσιο ανάθεσης και εκπόνησης μελετών δημοσίων έργων.

Δεκαπέντε μήνες μετά οι ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση του συστήματος ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών στη χώρα μας διαψεύδονται παραγωδώς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο νέος νόμος είναι χειρότερος από τον 7160/1997 αλλά ότι καθιερώνει τόσο περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που τον καθιστούν σχεδόν ανεφάρμοστο. Αντί της επιδιωκόμενης απλούστευσης των διαδικασιών, θεσμοθετήθηκαν περίπλοκες διαδικασίες ανάθεσης με την απαίτηση υποβολής πλήθους εγγράφων, αυστηρά διατυπωμένων και ανούσιων έως φαιδρών τεχνικών προσφορών. Η διαδικασία διαχωρίστηκε σε στάδια, στις αποφάσεις των οποίων υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική αδυναμία πραγματοποίησης των αναθέσεων. Και φυσικά αποδείχτηκε ότι απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος για την ανάθεση σε σχέση με τον χρόνο εκπόνησης της μελέτης. Ελάχιστες μελέτες ανατέθηκαν μέχρι σήμερα. Έτσι φορείς ανάθεσης, τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμών και πολύ περισσότερο οι μελετητές που αντί να αμείβονται για μελέτες που εκπονούν, δαπανούν για τη σύνταξη των τεχνικών, βρίσκονται σε απόγνωση.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση επείγει να ληφθούν μέτρα προς δύο κατευθύνσεις:

--να εκθοδεί το συντομότερο ερμηνευτική εγκύκλιος για ουσιαστικό αντί του σχολαστικιστικού ελέγχου των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών όπως και οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα προσιορίζουν αυστηρά το περιεχόμενο των τεχνικών προσφορών και θα οριοθετούν την έκτασή τους. Επίσης να μελετηθούν και διατυπωθούν τροποιήσεις του Ν.3316/2005 προκειμένου να γίνει απλούστερος και λειτουργικότερος

 επιστροφή

GPS και για τα κτίρια

Με την εγκατάσταση συστήματος GPS -ανάλογο αλλά πιο εξελιγμένο σε σχέση με αυτό που διαθέτουν σήμερα ορισμένοι οδηγοί ταξί αλλά και Ι.Χ.- θα είναι εφικτό από τα τέλη του 2008 να βρει κανείς κάθε ακίνητο στην ελληνική επικράτεια και επιπλέον να έχει με αξιοπιστία χιλιοστού το εμβαδόν και τα άλλα γεωμετρικά στοιχεία του.

Το πρόγραμμα ύψους 4 εκ. ευρώ ξεκινά μετά την επιλογή αναδόχου που ανακοινώθηκε χθες από την κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Τα στοιχεία αυτά, που θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, θα δίνονται μέσω δορυφόρου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα υπάρχουν πλέον στη διάθεση των Αρχών όλες οι πληροφορίες για καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, καθώς και αξιόπιστα στοιχεία για ζημιές από καιρικά και φυσικά φαινόμενα.
Πρόκειται για ένα από τα υποστηρικτικά προγράμματα του Κτηματολογίου που είχαν ενταχθεί στα τέλη του 2003 στο Γ' ΚΠΣ, στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και είχαν εξασφαλιστεί κοινοτικοί πόροι της τάξης των 110 εκ. ευρώ. Ο κ. Σουφλιάς είχε ανακοινώσει ότι θα απορροφηθούν τελικά 80 εκατ. ευρώ, ενώ τρία χρόνια μετά έχουν ανακοινωθεί διαγωνισμοί για προγράμματα συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιανουαρίου είχε υπογραφεί η σύμβαση για το πρώτο -από τα τέσσερα συνολικά- προγράμματα αεροφωτογράφισης. Εχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, αφορά την από αέρος αποτύπωση του ενός τρίτου της συνολικής επιφάνειας της χώρας (περίπου 48.830 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008.
Με τα μέτρα αυτά θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς και μικρότερο κόστος το υπόλοιπο κομμάτι των κτηματογραφήσεων.
Το κυρίως πρόγραμμα του Κτηματολογίου, με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε 107 μεγάλες πόλεις της χώρας (πρωτεύουσες νομών, δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης κ.λπ.), δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από την άνοιξη του 2008. Θα προηγηθεί η προκήρυξη μελέτης για τους ενεργούς τίτλους που αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που αναφέρονται στα υποθηκοφυλακεία των συγκεκριμένων πόλεων. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα συμβόλαια που διαθέτουν καταβάλλοντας 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Χ. ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2007

 επιστροφή

«Κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες ; »

http://news.kathimerini.gr/, 16/03/2007

Τανια Γεωργιοπουλου

Λανθασμένη και τελικά αναποτελεσματική κρίνει τη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία θα υλοποιηθεί το έργο της «Οριοθέτησης Δασών και Δασικών Εκτάσεων» όπως αυτό έχει προκηρυχθεί από τη Κτηματολόγιο Α. Ε. το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Όπως εξηγεί, στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Φώτης Φασούλας «το έργο που προκηρύσσει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους δασικούς χάρτες. Είναι ένα προϊόν άχρηστο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη δασική υπηρεσία ως εργαλείο για την προστασία των Δασών και Δασικών εκτάσεων». «Ούτε βέβαια μπορεί να αποτελέσει το υλικό πάνω στο οποίο θα στηριχθούν στη συνέχεια οι δασικές υπηρεσίες, ώστε να καταρτίσουν το δασολόγιο», προσθέτει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ που συνεδρίασε, προκειμένου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, με ανακοίνωσή του συμπληρώνει ότι οι προδιαγραφές εκτέλεσης του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών πρέπει να καθοριστούν σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει εναλλακτικά με τα προβλεπόμενα για το συγκεκριμένο έργο κονδύλια, να πραγματοποιηθεί μια από τις παρακάτω δράσεις.

-Προσαρμογή των παλαιότερα συνταχθέντων κτηματικών χαρτών

-Τη σύνταξη πρόδρομων δασικών χαρτών (δηλαδή προσωρινών) για τους τρεις νομούς της χώρας που υπάρχουν έντονα προβλήματα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

-Τη σύνταξη πρόδρομων χαρτών για κάποιες περιοχές Natura 2000

-Να απεικονιστούν τα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι λοιπές εκτάσεις του 1945 σε όλη την επικράτεια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_16/03/2007_219723

.  επιστροφή

ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ οι θριαμβολογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού

3,5 χρόνια ούτε στρέμμα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μετ' εμποδίων και πολλών καθυστερήσεων προχωρά το επόμενο βήμα του Κτηματολογίου, με αποτέλεσμα τα τελευταία 3,5 χρόνια να μην έχει κτηματογραφηθεί ούτε ένα στρέμμα, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για το αντίθετο.

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση 107 δήμων στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) την περασμένη εβδομάδα, με επιστολή του προς τον κ. Σουφλιά, έκανε ευθέως λόγο για προσυνεννόηση μεταξύ των εταιρειών στον διαγωνισμό του Ιουλίου: επικαλείται το γεγονός ότι σε οκτώ από τα συνολικά δώδεκα προγράμματα κατατέθηκε μόνο μία προσφορά και θεωρεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες τού ανταγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ομάδα οκτώ δήμων της βόρειας Ελλάδας επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, γιατί δεν υποβλήθηκε ούτε μία προσφορά! Με αυτά τα δεδομένα, ο σύνδεσμος ζητεί την ακύρωση του διαγωνισμού και την προκήρυξη νέου. Με το ίδιο αίτημα, αλλά για διαφορετικούς λόγους, έχει υποβληθεί και προσφυγή στο ΣτΕ από τον Σύλλογο Πολεοδόμων-Χωροτακτών.
Οι μελέτες
Το πακέτο μελετών αφορά την καταγραφή περίπου 6,7 εκατ. δικαιωμάτων επί των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 42,4 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από τα τέλη του 2003 από κοινοτικούς πόρους και έχει ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 για να μη χαθούν τα κονδύλια. Η αρχική πρόβλεψη στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» αφορούσε 110 εκατ., αλλά πλέον γίνεται αγώνας δρόμου για να απορροφηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν νεότερα και για έναν άλλον διαγωνισμό σχετικά με την καταγραφή των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα. Προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο και αφορά 95,3 εκατ. στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 72% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Ωστόσο, το σημαντικό αυτό βήμα συνοδεύεται από ένα ανησυχητικό στοιχείο, αφού επίσημα η κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ζητεί από τους αναδόχους δύο καταγραφές: η μία θα γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και η άλλη με βάση νεότερα στοιχεία, όπου όμως οι επίμαχες εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 12,4 εκατ. στρέμματα και υπολογίζονται σε 82,9 εκατ. από την ίδια την εταιρεία.
Είναι μια θετική παρέμβαση, που προχωρά σε κενό νόμων, αφού, όπως παρατήρησε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος, η ρύθμιση του 2003 είναι «στον αέρα» λόγω της προσφυγής που έχει υποβληθεί και αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως προέρχεται από την εκπεφρασμένη θέληση της Ν.Δ., η οποία ακόμη και μετά τις μεγάλες πυρκαγιές επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 24, στην κατεύθυνση του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.
Οι δασικοί χάρτες
Αν δεν λυθεί αυτό το σημαντικό ζήτημα, και η νέα προσπάθεια θα είναι μετέωρη. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2003 παραδόθηκαν οι χάρτες για 3,5 εκατ. στρέμματα, αλλά ώς τώρα δεν έχουμε δασικούς χάρτες, αφού δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εγκύκλιος που θα δίνει οδηγίες στους δασάρχες για να υποβάλουν δηλώσεις για τις δημόσιες εκτάσεις.
Αμέσως μετά τις εκλογές, προβλέπεται να ξεκινήσει η καταβολή του κτηματόσημου των 35 ευρώ για 3,5 εκατ. δικαιώματα στους περίπου 380 δήμους της χώρας που είχαν κτηματογραφηθεί στην περίοδο 1996-99. Οσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους 107 δήμους που θα ακολουθήσουν, θα κληθούν να καταβάλουν το κτηματόσημο μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση του έργου που έχει αποκλειστεί από τα κοινοτικά προγράμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/09/2007

επιστροφή

Εν υπνώσει το κτηματολόγιο

Τον τρόπο και τις διαδικασίες είσπραξης του εφάπαξ ανταποδοτικού τέλους των 35 ευρώ ανά δικαίωμα, το οποίο θα καταβάλλεται με τη δήλωση για τις περιοχές που... θα κτηματογραφηθούν μελλοντικά, έσπευσε να προσδιορίσει με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Αφορά 107 αστικές περιοχές (Αθήνα - Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες νομών), για τις οποίες οι νέες μελέτες δεν έχουν καν προκηρυχθεί!

Ακόμη κι αν προκηρυχθούν αύριο και όλα "τρέξουν" κατ' ευχήν, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η κτηματογράφηση. Την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα η είσπραξη των 35 ευρώ για τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όταν τα πρώτα κτηματολογικά γραφεία λειτούργησαν από το 2003.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., μέχρι 17.11.2007 λειτουργούσαν 94 κτηματολογικά γραφεία και είχαν κτηματογραφηθεί 7.561.000 στρέμματα με καταχωρημένα δικαιώματα 5.866 εκατ. Το αποτέλεσμα είναι το έργο να στερείται πολύτιμους πόρους αφού δεν χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μετά τις γνωστές περιπέτειες του προστίμου.

Η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω απ' αυτό χωρίς να δώσει ουδεμία μάχη ενώ ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωσή του (20 Νοεμβρίου του 2006) ομολογούσε πως μόνον για το 2005 "ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό για την πληρωμή οφειλών παλαιών προγραμμάτων και για να καλυφθούν δαπάνες 75 εκατ. ευρώ από τα οποία εγκρίθηκαν 42 εκατ. ευρώ και δόθηκαν τελικά 18 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για το 2006 ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν 31 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 20 εκατ. ευρώ"!

Σύμφωνα με την απόφαση (ΦΕΚ Β 2452/31.12.2007) τα 35 ευρώ θα κατατίθενται είτε "σε λογαριασμό της 'Κτηματολόγιο Α.Ε. που τηρείται σε οποιοδήποτε νομίμως λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα και αναφέρεται στην απόφαση του ΟΚΧΕ με την οποία καλούνται οι έχοντες εγγραπτέα δικαιώματα στην υπό κτηματογράφηση περιοχή να υποβάλουν δήλωση, είτε με χρήση πιστωτικής κάρτας είτε με οποιονδήποτε άλλο αναγνωρισμένο στις συναλλαγές ασφαλή τρόπο".

Η παραλαβή της δήλωσης του εγγραπτέου δικαιώματος οριστικοποιείται με την κατάθεση στο αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης της απόδειξης καταβολής του οφειλόμενου ποσού. Η "Κτηματολόγιο Α.Ε." θα αποδίδει στον ΟΚΧΕ "στο τέλος κάθε διμήνου τα σχετικά ποσά με καταβολή στον υπ' αρ. 76763/3 λογαριασμό του, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος".

Η απόφαση προβλέπει ακόμη πως κατά την υποβολή δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος από τον ιδιοκτήτη το πάγιο ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης μπορεί να καταβάλλεται και τον αρμόδιο υποθηκοφύλακα, στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση καταχώρησης της πράξης στα τηρούμενα στο Υποθηκοφυλακείο βιβλία. Στη συνέχεια το κτηματολογικό γραφείο βεβαιώνει την είσπραξη. Ο υποθηκοφύλακας υποχρεούται να να αποδίδει στο τέλος κάθε μήνα τα σχετικά ποσά στον ΟΚΧΕ με καταβολή στον υπ' αρ. 76763/3 λογαριασμό του που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το συνολικό ανά μήνα αποδοθέν ποσό γνωστοποιείται από τον Υποθηκοφύλακα στην Κτηματολόγιο Α.Ε. "εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μηνός με την αποστολή συγκεντρωτικής κατάστασης των καταχωρισθεισών πράξεων, για τις οποίες υπεβλήθη δήλωση, στην οποία επισυνάπτονται φωτοαντίγραφα των σχετικών τραπεζικών παραστατικών. Η "Κτηματολόγιο Α.Ε." ελέγχει τις καταστάσεις αυτές για λογαριασμό του ΟΚΧΕ και ενημερώνει τον ΟΚΧΕ".

Το εφάπαξ τέλος μπορεί να καταβληθεί και "στο οικείο γραφείο Κτηματογράφησης κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης" με τις ίδιες διαδικασίες απόδοσης και ελέγχου.

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 10/2/08

επιστροφή

Κτηματολόγιο από τον Μάιο για 107 δήμους και κοινότητες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok @dolnet.grdolnet.gr)

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ τους πρέπει να αρχίσουν να ξεσκονίζουν 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 δήμους και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, αφού από τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κτηματολόγιο Α.Ε., θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα νέα Γραφεία Κτηματογράφησης. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 69 δήμους και κοινότητες στην Αττική, σε 15 δήμους στη Θεσσαλονίκη και σε 23 περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα- που αποτελούν τη δεύτερη γενιά των περιοχών που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο και καλύπτουν μια έκταση 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων- θα πρέπει να δηλώσουν τα 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα που τους αναλογούν στα νέα Γραφεία Κτηματογράφησης. Οι διευθύνσεις των νέων Γραφείων και οι νέες διαδικασίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφα συμβολαίων- τα οποία δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένα. Επίσης, αντίγραφα εγγραφής ή μετεγγραφής από τα Υποθηκοφυλακεία, καθώς και τοπογραφικά διαγράμματα. Όπως έλεγαν χθες πηγές της Κτηματολόγιο Α.Ε., τα τοπογραφικά διαγράμματα είναι προαιρετικά, ωστόσο όποιοι τα καταθέσουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ξεμπερδέψουν» πολύ πιο εύκολα με την όλη γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όσοι δεν έχουν αντίγραφα συμβολαίων θα πρέπει να απευθυνθούν στους συμβολαιογράφους που συνέταξαν τα συμβόλαιά τους. Επίσης, όσοι δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς θα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία. Οι ιδιοκτήτες ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να καταβάλουν και 35 ευρώ ανά δικαίωμα- με εξαίρεση τα γκαράζ και τις αποθήκες όπου το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης- δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία- θα κληθούν ξανά να καταβάλουν και το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας τού ακινήτου- που θα επιμεριστεί στους τυχόν συνδικαιούχους- αφού πρώτα αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι περιοχές

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει τον ερχόμενο Μάιο να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα νέα Γραφεία Κτηματογάφησης.

Στην Αττική 69 δήμοι και κοινότητες: Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Πειραιώς, Περιστερίου, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Παπάγου, Πεύκης, Ψυχικού, Αγ. Αναργύρων, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Ιλίου, Καματερού, Μάνδρας, Πετρούπολης, Φυλής, Χαϊδαρίου, Αγίου Στεφάνου, Διονυσίου, Δροσιάς, Εκάλης, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Νέας Ερυθραίας, Νέας Μάκρης, Νέας Πεντέλης, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας, Αλίμου, Αργυρουπόλεως, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ηλιουπόλεως, Μοσχάτου, Ταύρου, Υμηττού, Παλαιού Φαλήρου, Αναβύσσου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Καλυβίων, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Καλλιθέας. Κοινότητες: Ανθούσης, Πικερμίου, Σταμάτας, Αγ. Κωνσταντίνου, Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας.

NEA 18-2-08

επιστροφή

ΒΟΛΕΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ψάχνουν κόλπο για να «φάνε» το άρθρο 24

Με τις αεροφωτογραφίες του 1960 επιχειρεί ο κ. Σουφλιάς να παρακάμψει το άρθρο 24 του Συντάγματος που αφορά τα δάση.

Στη χθεσινή ομιλία του για το Κτηματολόγιο έκανε λόγο για «τεράστια υποκρισία» αυτών που ζητούν να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945. «Είναι ανεφάρμοστο και παράλογο» είπε και λίγο αργότερα μίλησε για «δογματισμούς» εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς το Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι με στοιχεία του 1945 θα έπρεπε να κατεδαφιστούν οικισμοί ακόμα και στην Αττική.

Με βάση τον νόμο του Δεκεμβρίου του 2003 ο χαρακτηρισμός μιας δασικής περιοχής γίνεται με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε όμως ότι το νομοθέτημα δίνει την ευελιξία να χρησιμοποιούν νεότερα στοιχεία σε περιπτώσεις που οι αεροφωτογραφίες του 1945 δεν είναι καθαρές. «Να βρούμε λύση τώρα» σημείωσε και απεθυνόμενος προς τα κόμματα πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρξουν άλλες σκοπιμότητες, μπορούμε να συμφωνήσουμε». Ο Β. Αποστόλου, στέλεχος του ΣΥΝ, δήλωσε στην «Ε» ότι «ο υπουργός μάς καλεί στην ουσία σε συνταγματική εκτροπή». Ζήτησε να καταγραφούν τα προβλήματα και με αυτό τον τρόπο, όπως τόνισε, δεν θα χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση.
Με τον επίμαχο νόμο, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση τον είχε καταψηφίσει, αλλά οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης έχουν εκδώσει ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή τους. Οι προσφυγές των δασολόγων στο ΣτΕ και η αναμενόμενη αποδοχή τους από το συνταγματικό δικαστήριο οδήγησε τον σημερινό υφυπουργό κ. Κιλτίδη να τις αποσύρει.

Χ. ΤΖ.

 

Ερωτήματα από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη σύνταξη δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και ζητεί να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση και με νομοθετική ρύθμιση δασικές εκτάσεις που έχουν αλλάξει χρήση. Διατυπώνει επίσης ερωτήματα για το χρόνο που επέλεξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να ανακινήσει το θέμα.
Οσο για το Κτηματολόγιο, θέτει θέμα διαδικασιών ανάθεσης των μελετών και επισημαίνει ότι η βιασύνη στην έναρξη των κτηματογραφήσεων θα οδηγήσει σε τέλμα. Κάνει επίσης λόγο για πολλαπλή καταβολή τελών κτηματογράφησης και ταλαιπωρία των πολιτών.

 

Βλέπουν παράταση ώς τον Δεκέμβριο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Παραθυράκι» για παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας χθες στην ημερίδα για το Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προθεσμίες είναι πιθανόν να επεκταθούν ώς το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Σουφλιάς παρομοίασε το ενδεχόμενο παράτασης με το γνωστό ανέκδοτο με τον γρύλο, αλλά πρόσθεσε: «Αν παρουσιαστούν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε διάλογο, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε το έργο». Κήρυξε επίσης και την έναρξη κτηματογράφησης σε 107 μεγάλους δήμους της χώρας, παρουσιάζοντας ένα σποτάκι με δύο αγρότες, ενώ προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν άλλα δύο προγράμματα και υποσχέθηκε πως το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία, δηλαδή ώς το 2018. Διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που ξεκινά την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μία τριετία.
Προς το παρόν υπάρχουν ερωτήματα και γκρίνιες:
* Υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που απευθύνονται σε τράπεζες για στεγαστικό δάνειο υποχρεώνονται να καταβάλουν και κτηματόσημο. Οπως είναι γνωστό, δήλωση στο Κτηματολόγιο υποβάλλουν και οι τράπεζες για ακίνητα που έχουν υποθηκευτεί. Οι καινούργοι συναλλασσόμενοι προπληρώνουν στα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα μετακυλήσουν το κτηματόσημο στους δανειολήπτες τους.
* Επιβεβαιώνονται και από την εταιρεία του Κτηματολογίου οι διπλές επιβαρύνσεις σε όσα ακίνητα θα μεταβιβαστούν (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) στη φάση της κτηματογράφησης, όπως αποκάλυψε χθες η «Ε». Μάλιστα έγινε γνωστό ότι έχει εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος. Στελέχη της εταιρείας πάντως διευκρίνιζαν ότι είναι δυνατόν το 35άρι να πληρωθεί μόνο από το νέο ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι στα συμβόλαια που συντάσσονται κατά τη φάση της κτηματογράφησης δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση της βεβαίωσης εγγραφής στο Κτηματολόγιο. Η σχετική εγκύλιος αναμένεται να εκδοθεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο μέσα σε ένα μήνα.
* Δήλωση στο Κτηματολόγιο θα είναι απαραίτητη από την Τρίτη για περιπτώσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας.
* Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στους 322 δήμους στους οποίους η κτηματογράφηση είχε γίνει την περίοδο 1996-98. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες, για διάφορους λόγους, δεν είχαν υποβάλει δήλωση και πλέον πρέπει να καταφύγουν στα δικαστήρια για να εξασφαλίσουν την ιδιοκτησία τους. Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί με το νόμο του 2005, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσουν από 500 έως και 3.000 ευρώ. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται καθώς σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Βριλήσσια) έχουν εντοπιστεί κρούσματα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων από επιτήδειους που είχαν με διάφορους τρόπους πληροφόρηση για «ορφανά» ακίνητα μεγάλης αξίας.
Διευκρινίζεται ότι οι Ελληνες απόδημοι και οι αλλοδαποί που έχουν ακίνητα στη χώρα μας μπορούν να υποβάλουν δήλωση ώς το τέλος του χρόνου. Για τη διευκόλυνσή τους, το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) συναντήθηκε χθες με αρμόδιους στην κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Στελέχη του ΣΑΕ θα εκπαιδευτούν για τη συμπλήρωση των δηλώσεων, ενώ θα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση των αποδήμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2008

επιστροφή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Εργαλείο αποχαρακτηρισμού δασών!

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ότι επιδιώκει - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - να χρησιμοποιήσει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, εκτός από εργαλείο χαρατσώματος του λαού και ως ένα μοχλό για τον αποχαρακτηρισμό και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Ο υπουργός μιλώντας σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Κτηματολόγιο ΑΕ, με την ευκαιρία έναρξης από την επόμενη Τρίτη του νέου προγράμματος κτηματογραφήσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και 23 πρωτεύουσες νομών της χώρας, δε δίστασε να δηλώσει ότι «για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και για να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αεροφωτογραφίες με τις εκτάσεις που ήταν δασικές τη δεκαετία του '60 και όχι του 1945». Σημειώνουμε ότι αν γίνει αυτό, αυτομάτως θα αποχαρακτηριστούν, σύμφωνα με τους δασολόγους, γύρω στα 12 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν...

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουν τελικά στις αεροφωτογραφίες του '60.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι το έργο που ανατέθηκε στην Κτηματολόγιο ΑΕ για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού πλούτου! Επιπλέον, και στις νέες κτηματογραφήσεις μπορεί να γίνει χρήση της ρύθμισης του ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Με το νέο πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση ιδιοκτησίας στα 76 Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ήδη ιδρυθεί, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, εκτός αν είναι κάτοικοι του εξωτερικού, οπότε η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκέμβρη. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Το χαράτσι των 35 ευρώ για κάθε ακίνητο ή των 20 ευρώ για κάθε αυτόνομο βοηθητικό χώρο (αποθήκη, γκαράζ κ.ά.) προκαταβάλλεται σε τράπεζα και το αποδεικτικό κατατίθεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1015 ή στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Ριζοσπάστης 12-6-608

επιστροφή

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ... ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Τσιμπίδα» για τα αυθαίρετα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αλαλούμ προέκυψε με τα αυθαίρετα και το Κτηματολόγιο, στη μέση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες και ενώ έχουν ήδη προσέλθει στα κτηματολογικά γραφεία πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες. Είναι πάντως σαφής ο κίνδυνος, τα αυθαίρετα να πιαστούν στην «τσιμπίδα» μέσω του Κτηματολογίου.

Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέστησε σαφές την περασμένη Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», ότι δηλώνονται μόνον τα νόμιμα και για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για το ενδεχόμενο να γίνουν έλεγχοι από τις Πολεοδομίες και να τιμωρηθούν οι αυθαιρετούχοι με τσουχτερά πρόστιμα. Μάλιστα, ο παριστάμενος κ. Γούλας, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.», διευκρίνισε ότι «το Κτηματολόγιο καταγράφει μόνον οικόπεδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το ενδιαφέρουν τα κτίρια, άρα και τα αυθαίρετα. Αυτό είναι σωστό και επιβεβαιώνεται από τα κτηματολογικά διαγράμματα της πρώτης φάσης, στα οποία σημειώνονται μόνον τα όρια των οικοπέδων. Γεννά όμως ερωτήματα, γιατί π.χ. δεν αρκούνται στην αναγραφή των χιλιοστών του κάθε διαμερίσματος στο ακίνητο, αλλά ζητούν να συμπληρωθούν διάφορα στοιχεία (τετραγωνικά διαμερίσματος, χρόνος κατασκευής κ.λπ.), καθώς και βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, γκαράζ κ.λπ.) ακόμη και αν δεν έχουν χιλιοστά.
Να σημειωθεί πάντως ότι στα έντυπα που παρέχουν πληροφορίες για το Κτηματολόγιο δεν υπάρχουν αναφορές για τα αυθαίρετα, παρά το γεγονός ότι στον έναν ή τον άλλο βαθμό το θέμα αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των υποχρέων. Στους 107 υπό κτηματογράφηση δήμους περιλαμβάνεται ολόκληρος ο νομός Αττικής, όπου οι οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια ξεπερνούν τις 300.000. Επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητα των πολυκατοικιών με ημιυπαίθριους και πυλωτές έχουν γίνει μικρές ή μεγάλες παρανομίες (κλεισίματα χώρων κ.λπ.).
Παρά την επίσημη σιωπή, από τις 17 Ιουνίου υπήρχε ανεπίσημη κατεύθυνση να αντιμετωπίζεται το θέμα με τους εξής τρόπους:
* Οι παράνομα κλεισμένοι χώροι να δηλώνονται στην ένδειξη «άλλοι χώροι» χωρίς χιλιοστά επί του ακινήτου.
* Τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα να δηλώνονται κανονικά, αφού δεν απαιτείται η αναγραφή του αριθμού αδείας.
Η τακτική αυτή, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται προτιμότερη, αφού στο έντυπο της δήλωσης υπάρχει σαφής δέσμευση της εταιρείας του Κτηματολογίου ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνον για την κτηματογράφηση. Εμπειροι μελετητές μάλιστα που μίλησαν στην «Ε» θεωρούν ότι είναι καλύτερο ο ιδιοκτήτης να δηλώσει το αυθαίρετο.
Αυτοί επιπλέον γνωρίζουν ότι το λογισμικό σύστημα της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» επιτρέπει πολύ εύκολα τον εντοπισμό ενός αυθαιρέτου που δηλώνεται ως οικόπεδο. Μας εξήγησαν ότι με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστούν όλα τα ακίνητα που δηλώνονται ως αδόμητα. Σε συνδυασμό με τους χάρτες που θα ακολουθήσουν, μπορεί να αποτυπωθούν με ακρίβεια όλοι οι δομημένοι χώροι.
Με μια αντιστοίχιση πληροφοριών των δύο καταγραφών, που είναι υπόθεση λίγων λεπτών, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ποιο κτίσμα δεν έχει δηλωθεί και επομένως είναι αυθαίρετο.
Αντίθετα, αν ένα αυθαίρετο κτίσμα δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, για να εντοπιστεί πρέπει να έχει γίνει μηχανοργάνωση των πολεοδομικών γραφείων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών και να ακολουθήσει αντιστοίχιση οικοδομικών αδειών και δηλώσεων Κτηματολογίου, που είναι σαφώς δυσκολότερη.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το Κτηματολόγιο θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο για την καταγραφή των αυθαιρέτων και τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των πολεοδομικών παραβάσεων στη χώρα μας.
* Η πορεία των κτηματογραφήσεων αποκαλύπτει άλλο ένα μικρό κρυφό χαράτσι. Με την υποβολή δήλωσης ο ιδιοκτήτης λαμβάνει μια απλή απόδειξη εγγραφής. Αν χρειαστεί όμως να κάνει μια μεταβίβαση (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.), χρειάζεται βεβαίωση, η οποία χορηγείται έναντι 5 ευρώ, όπως όλες οι αιτήσεις προς το Κτηματολόγιο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2008

επιστροφή

Το Κτηματολόγιο συρρικνώνει δάση και δασικές εκτάσεις (9-10-2008),

επιστροφή

ΣτΕ: θα κριθεί η κατάρτιση του Κτηματολογίου

Ø      προσφυγές που υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας το ΓEΩTEE και ο ΔΣΘ επιχειρείται η ακύρωση όλων των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάρτιση του Kτηματολογίου.

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη και του Kασσιανού Tζέλη

Mε προσφυγές που υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Eπικρατείας το Γεωτεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδος (ΓEΩTEE) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) επιχειρείται η ακύρωση όλων των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάρτιση του Kτηματολογίου.

Σύμφωνα με τους δύο φορείς, όλη η νομοθεσία από το 1995 μέχρι σήμερα, αλλά και οι τηρούμενες διαδικασίες είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και στις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναδάσωση (άρθρα 24 και 117), καθώς έπρεπε να είχε προηγηθεί η σύνταξη δασολογίου και σε δεύτερη φάση να γίνει η κτηματογράφηση.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι με τη διαδικασία κτηματογράφησης κινδυνεύει ταυτόχρονα όχι μόνο η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, αλλά και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ενόψει του «τεκμηρίου κυριότητας» που έχει το Δημόσιο επί των δασών και των δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με Bασιλικό Διάταγμα που ισχύει από το 1836.

Tο ΓEΩTEE και ο ΔΣΘ προσβάλλουν την πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων για την ακίνητη περιουσία που εξέδωσε η «Kτηματολόγιο A.E.» τον περασμένο Mάιο, την παράταση υποβολής των δηλώσεων μέχρι 30-10-2008, καθώς και την υπουργική απόφαση που καθόρισε τις υπό κτηματογράφηση περιοχές.

Mε την προσφυγή αποκρούονται ως αντισυνταγματικοί οι αρχικοί νόμοι 2308/95 και 2664/98 για την κτηματογράφηση γιατί δεν προβλέφθηκε η προηγούμενη κατάρτιση δασολογίου που επέβαλε η νομολογία του ΣτE και αργότερα το ίδιο το Σύνταγμα.

Γίνεται, μάλιστα, επίκληση απόφασης της Eπιτροπής Aναστολών ΣτE (202/05) που από το 2005 «πάγωσε» την κατάρτιση των δασικών χαρτών, καθώς μπορούσε να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος «δασονόμος» 3208/03 που άλλαξε τον ορισμό του δάσους, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, όπως είχε προειδοποιήσει το ίδιο το ΣτE.

Για την αντισυνταγματικότητα του ν. 3208/95 και 3147/03, που χαρακτηρίστηκαν «δασοκτόνοι», δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση της Oλομέλειας του ΣτE και συνεπώς είναι λογικά αδύνατο προς το παρόν να διακριθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις από τις υπόλοιπες προς κτηματογράφηση περιοχές, όπως αναφέρεται στην προσφυγή.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο παραπομπής του στην Oλομέλεια του ΣτE.

Δύσκολα θα γίνει δεκτή η προσφυγή

Πολύ δύσκολα, εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, το ΣτE θα κάνει δεκτή την προσφυγή, καθώς η κυβέρνηση και η «Kτηματολόγιο A.E.» θα επικαλεστούν εθνικούς λόγους για την υλοποίηση του έργου.

Aυτό μεταφράζεται ως εξής: Eάν η προσφυγή γίνει δεκτή και παγώσει το έργο, τότε χάνονται μια για πάντα τα κοινοτικά κονδύλια του έργου που έχουν ληφθεί για υποστηρικτικά έργα πληροφορικής, χωρίς τα οποία ουσιαστικά μπλοκάρεται όλη η κτηματογράφηση.

Eπιπλέον, υπάρχουν κι άλλα νομικά προβλήματα που ίσως έρθουν στην επιφάνεια στη συνέχεια, όπως το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκε σε ΦEK η απόφαση για την πληρωμή του κτηματοσήμου.

Eν τω μεταξύ, ο Oκτώβριος έχει κι άλλο δικαστικό ενδιαφέρον για το Kτηματολόγιο, αφού σε δύο εβδομάδες εκδικάζεται η υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Σ. Γαλιδάκη, ο οποίος κατηγορείται για απιστία.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9510&pubid=3445131

επιστροφή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Δεν κυρώθηκαν ούτε οι δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν!

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την αποκάλυψη για την ενιαία δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τις διαδικασίες σύνταξης του Κτηματολογίου

Ο «Ρ» αποκάλυψε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου πως κατά τις πρώτες κτηματογραφήσεις 331 περιοχών, που έγιναν από το 1995 έως το 2003, σε δεκάδες δήμους της χώρας ενεγράφησαν οι ιδιώτες ως δικαιούχοι σε δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα του τίτλου, ακόμα και σε περιπτώσεις που το Δημόσιο είχε υποβάλει δήλωση γι' αυτές τις εκτάσεις. Αποκάλυψε πως η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, με τον τρόπο που γίνεται και ενταγμένη σε μια ενιαία δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μόνο ως «λαχείο» για τους μεγαλοκαταπατητές και διεκδικητές δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σήμερα συνεχίζουμε με το εξής αποκαλυπτικό στοιχείο: Οι δασικοί χάρτες, το μόνο εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να προασπιστούν οι δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και να δηλωθούν ως τέτοιες από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συντάχθηκαν για 330 ΟΤΑ, δεν κυρώθηκαν ποτέ. Μάλιστα, την κύρωσή τους εμπόδισε νόμος του 2003. Πρόκειται για το δασοκτόνο νόμο 3208/2003, ο οποίος και την κύρωση των δασικών χαρτών κατέστησε αδύνατη και τις δασικές εκτάσεις συρρίκνωσε, αλλάζοντας τον ορισμό του δάσους!

Δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης

Ο μόνος τρόπος για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος, δασική ή χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια είναι η σύνταξη δασικών χαρτών. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο - κλειδί σε αυτό το σημείο: Ο δασικός χάρτης θα πρέπει να είναι κυρωμένος, να έχει δηλαδή αναρτηθεί, να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις και να έχει κυρωθεί από τον γραμματέα της Περιφέρειας. Τότε αυτά τα στοιχεία θα ήταν δεσμευτικά για την «Κτηματολόγιο ΑΕ», ότι, δηλαδή, αυτές οι εκτάσεις είναι δημόσιες επειδή είναι δασικές και χορτολιβαδικές και υποχρεούται να τις καταγράψει ως τέτοιες.

«Είναι πολύ σημαντικό να είναι κυρωμένοι οι δασικοί χάρτες. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πετύχει να κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης! Παρότι στις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν συνταχτεί 330 χάρτες στην Ελλάδα από το 1997, με τις πρώτες κτηματογραφήσεις», υπογραμμίζει ο Σταύρος Τσιλίκουνας, δασολόγος στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών.

Ενιαία «γαλαζοπράσινη» δασοκτόνα πολιτική

Η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι δασοκτόνα και ενιαία. Ολες οι προσπάθειες να μην υπάρξουν και χρησιμοποιηθούν δασικοί χάρτες, αλλά και να συρρικνωθούν οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές ήταν κοινές. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

·        Μέχρι το 2003 θεωρούνταν δασική η έκταση, αν η εδαφοκάλυψη ήταν μέχρι 15% με δασική βλάστηση. Με το ν. 3208/2003 (που βασίστηκε στη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος επί ΠΑΣΟΚ) η έκταση έπρεπε να καλύπτεται κατά 25% με δασικά είδη για να θεωρείται δάσος. Επίσης, όποια έκταση είναι κάτω από 3 στρέμματα δε θεωρείται πλέον δασική, ακόμη κι αν είναι καταφανώς τέτοια. Αρα και σε αυτές τις εκτάσεις το Δημόσιο χάνει τα δικαιώματά του.

·        Στο τέλος του 2003 ψηφίστηκε ο νόμος 3208. «Ο νόμος μας είπε: Αυτό που ήταν δάσος, ξέχνα το. Ορίζω διαφορετικά το δάσος. Επρεπε να τροποποιηθεί το περιεχόμενο των δασικών χαρτών για τους 330 ΟΤΑ. Στο μεταξύ έγινε προσφυγή στο ΣτΕ, διότι ο νόμος μείωνε τις δασικές εκτάσεις που προστατεύονταν από το Σύνταγμα. Ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε ούτε να αλλάξουμε τους χάρτες, ούτε να τους αναρτήσουμε», συνεχίζει.

Οπως εξηγεί στον «Ρ», με την κύρωση του δασικού χάρτη, το περιεχόμενό του είναι αποδεικτικό σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή. «Αυτό είναι καταστροφικό για κάποιους. "Κλειδώνουν" όλες οι διαδικασίες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σε δασική έκταση και δάσος. Ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να κάνει ένα έργο αυθαίρετα μέσα σε δασική έκταση, χωρίς να πληροί κάποιες προϋποθέσεις», συμπληρώνει. Με τη σύνταξη δασικών χαρτών οι καταπατητές και οι διεκδικητές βρίσκονται σε μεγάλο μειονέκτημα έναντι του Δημοσίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά εφαρμόζει τον παραπάνω δασοκτόνο νόμο, αλλά και η ίδια με τη σειρά της κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της σύνταξης δασικών χαρτών.

Ελένη ΜΑΪΛΗ Ριζοσπάστης 7-10-08

επιστροφή

Στο έλεος των καταπατητών η δημόσια δασική περιουσία

Ø      Το κυρίως βήμα, για να καταργηθεί στην πράξη το μαχητό τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου θα αποτελέσει το Εθνικό Κτηματολόγιο

Οπως ανέδειξε ο «Ρ» με προηγούμενα δημοσιεύματα, η δημόσια δασική περιουσία, με αφορμή και τη σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου, έχει υποστεί κατά τις πρώτες κτηματογραφήσεις μεγάλο πλιάτσικο, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα και κατά τις παρούσες κτηματογραφήσεις.

Σήμερα όπως όλα δείχνουν, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα αποτελέσει σε τελευταία ανάλυση το βασικό ιμάντα, ώστε με έμμεσο τρόπο να καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και να αναγνωριστούν ως ιδιοκτήτες και κύριοι των δημοσίων δασικών εκτάσεων όλοι οι μεγαλοκαταπατητές. Το μόνο όπλο στα χέρια του Δημοσίου θα ήταν οι δασικοί χάρτες. Αυτοί όχι απλά απουσιάζουν με διαχρονική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά φαίνεται η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που θα συρρικνώνουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να συνταχθούν, δηλαδή, χάρτες με τα νέα - σε βάρος των δασών - δεδομένα.

Ούτε στρέμμα καταγεγραμμένο ως δάσος

Σε υπόμνημά του με θέμα «Δασικές Εκτάσεις και Εθνικό Κτηματολόγιο», ήδη από την περίοδο 1995 - 97, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προειδοποιούσε σχετικά με την καταγραφή των δασικών εκτάσεων. «Είναι αδύνατο - επισήμαινε - να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο οριστικό και τελεσίδικο το ιδιοκτησιακό ζήτημα μιας έκτασης εάν δεν έχει προηγηθεί οπωσδήποτε ο χαρακτηρισμός της έκτασης αυτής ως δασικής ή μη, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και οριστικό».

Αυτός ο χαρακτηρισμός ως δασικών ή μη των εκτάσεων που κτηματογραφούνται σήμερα, απουσιάζει παντελώς. Για παράδειγμα: Η Πάρνηθα θεωρείται δημόσιο δάσος, χωρίς να έχει καταγραφεί ποτέ ως τέτοιο. Οπως λέει στον «Ρ» ο Βασίλης Πετρέλης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, υπάρχουν τόσες διεκδικήσεις, που αν καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου θα απομείνει να θεωρείται δασική έκταση μόνο ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας! Η Πεντέλη, ο Υμηττός, το ίδιο. Δεν υπάρχει εκεί τετραγωνικό μέτρο που να μη διεκδικείται, που να μην έχει συναφθεί κάποιο συμβόλαιο από ιδιώτες ή συνεταιρισμούς.

Ωστόσο: «Το 2006 και το 2007 υποβάλαμε πρόταση στο Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση του έργου Κατάρτιση Δασικών Χαρτών σε Αττική και ένα τμήμα της Χαλκιδικής. Κρίνουμε ότι η Αττική είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Και η Χαλκιδική έχει μεγάλο πρόβλημα και επιλέξαμε το δυτικό μέρος της. Η πρόταση απορρίφθηκε», λέει ο Σταύρος Τσιλίκουνας, δασολόγος στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών.

Τι γίνεται σήμερα

«Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κατά πόσο μπορεί να υπερασπίσει το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματά του ως προς τη δημόσια περιουσία, κυρίως όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις στις υπό κτηματογράφηση περιοχές», υποστηρίζει ο Β. Πετρέλης.

Ο Στ. Τσιλίκουνας από την πλευρά του θεωρεί, «ότι δε θα προλάβει το δημόσιο να εξασφαλίσει τα στοιχεία για να υποβάλει δήλωση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Πάντοτε λέγαμε ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να προηγούνται των κτηματογραφήσεων, όμως οι δασικές υπηρεσίες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Οι δασικοί χάρτες πρέπει να ανατεθούν σε μελετητικά γραφεία, όμως δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι. Οπως και να 'χει, ο σχεδιασμός δεν ήταν έγκαιρος, ώστε να έχουμε έγκαιρα τους δασικούς χάρτες».

Εδώ και δύο χρόνια έχουν κηρυχτεί υπό κτηματογράφηση 107 ΟΤΑ. Παράλληλα, υπάρχει η υποχρέωση από το νόμο (2664/98), όταν κηρύσσονται κάποιες περιοχές υπό κτηματογράφηση το ΥΠΕΧΩΔΕ (σ.σ. η Κτηματολόγιο ΑΕ) να προκηρύσσει και τη σύνταξη δασικών χαρτών. Ωστόσο, η δημοπράτηση των δασικών μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε φέτος τέλη Ιούλη, αντί για 2 χρόνια πριν!

Επιπλέον, μπορεί να ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι οι δηλώσεις του Δημοσίου για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές θα πρέπει να υποβληθούν τους επόμενους μήνες πριν τις αναρτήσεις των δικαιωμάτων, ωστόσο κανένας νόμος δεν προβλέπει, ότι, αν δεν έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες και δεν έχει κάνει δήλωση το Δημόσιο, δε θα γίνουν οι αναρτήσεις. Αντίθετα σε ό,τι αφορά τα δάση και τον αιγιαλό δίνει τη «δυνατότητα» ο νόμος να μην υποβάλλουν τώρα τα δικαιώματά τους οι Δασικές Υπηρεσίες.

Προσφυγή

Δεν μπορεί να γίνεται η σύνταξη του Δασολογίου χωρίς να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Αυτό επισημαίνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι προσφεύγοντες τονίζουν ότι η υπουργική απόφαση του 2007 για την κτηματογράφηση και οι σχετικές πράξεις του Οργανισμού Κτηματολογίου είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στη νομολογία του ΣτΕ, καθώς θα έπρεπε πρώτα να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες και στη συνέχεια η σύνταξη του Δασολογίου.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι εκκρεμεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα του νέου δασικού νόμου 3208/2003 και προσθέτουν ότι η συνέχιση της διαδικασίας θέτει σε κίνδυνο την προστασία δασών, δασικών εκτάσεων και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ενόψει του τεκμηρίου κυριότητας επί των δασών και δασικών εκτάσεων.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4756719&publDate=8/10/2008

επιστροφή

Περισσότερα από 200.000 «ορφανά» ακίνητα

Βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει από την πρώτη φάση του Κτηματολογίου, που διήρκεσε από το 1998 έως το 2006, υπάρχουν πάνω από 200.000 «ορφανά» ακίνητα σε 340 περιοχές.

Η εκτίμηση είναι ότι 70.000 από αυτά ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40.000 διαμερίσματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Όλα αυτά τα ακίνητα -μετά την παράταση τριών χρόνων που δόθηκε πέρυσι από το ΥΠΕΧΩΔΕ- οδεύουν προς την κατοχή του Δημοσίου ή επιτηδείων, εάν καταφέρουν με πλαστά συμβόλαια και εικονικές διαθήκες να αποδείξουν ότι τους ανήκουν.
Και αν εμφανιστε ί -έστω και καθυστερημένα- ο πραγματικός ιδιοκτήτης, εάν έχει γίνει μεταβίβαση, θα το έχει χάσει οριστικά. Με τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν «καθαρούς» τίτλους (η τροπολογία δεν αφορά οικόπεδα, αγροτεμάχια και μονοκατοικίες) μπορούν να αποφύγουν το δικαστήριο και να γλιτώσουν τα ακίνητά τους με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος.

Οι κομπίνες, σύμφωνα με ειδικούς, στήνονται ως εξής: Αυτός που έχει βάλει στο μάτι ένα «ορφανό» ακίνητο ή έκταση απλώς πάει στο δικαστήριο και κάνει αγωγή εις βάρος ενός γνωστού του ότι δήθεν αμφισβητεί την κυριότητά του. Στο δικαστήριο, ο γνωστός απλώς δεν έρχεται και η απόφαση βγαίνει υπέρ αυτού που έκανε την αγωγή. Και αυτή η απόφαση είναι δεκτή στο Κτηματολόγιο. Αυτές είναι οι λεγόμενες πρώτες εγγραφές. Έτσι, αν περάσουν 8 χρόνια (10 για τους κατοίκους εξωτερικού) και κανείς δεν αναζητήσει το ακίνητο, τότε κατοχυρώνεται υπέρ του απατεώνα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=968896&lngDtrID=244

επιστροφή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η δεύτερη φάση φέρνει νέα «χαράτσια»

Μετά τα 35άρια και 20άρια έρχεται και το «κτηματόσημο» του 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου

Μετά την ταλαιπωρία και τα χαράτσια, που ήδη έχουν υποστεί ιδιοκτήτες, έρχονται και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις

Μπορεί οι δηλώσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο να ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκέμβρη 2008, ακόμη και για τους κατοίκους του εξωτερικού, ωστόσο τα «χαράτσια» δεν τέλειωσαν. Οι 2.800.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν, προς το τέλος του χρόνου και αφού γίνει η ταυτοποίηση και ο λεπτομερής έλεγχος των στοιχείων που δηλώθηκαν, καθώς και ο ακριβής εντοπισμός των ακινήτων σε χάρτη και καταρτιστούν οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες, να πληρώσουν το δεύτερο «κτηματόσημο». Πρόκειται για το «χαράτσι» του 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αν αυτή υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ!

Ο νομικός και τεχνικός έλεγχος των δηλώσεων θα γίνει από άλλες εταιρείες από αυτές που τις συγκέντρωσαν σε πρώτη φάση, οι οποίες θα αναδειχτούν από διαγωνισμούς, που υπολογίζεται να προκηρυχτούν γύρω στα μέσα του χρόνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης κατάρτισης του Κτηματολογίου που αφορά τα αστικά κέντρα της χώρας, έχουν κατατεθεί 5.800.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας. Δηλώσεις για τα 5.100.000 από αυτά τα δικαιώματα κατατέθηκαν από 2,8 εκατ. πολίτες, ενώ τα υπόλοιπα 700.000 δικαιώματα από 17.000 νομικά πρόσωπα (τράπεζες, δήμοι, εκκλησία, εταιρείες κ.ά.).

Τα περισσότερα ιδιοκτησιακά δικαιώματα δηλώθηκαν στα όρια του Δήμου Αθηναίων (περίπου 920.000), ενώ ακολουθούν: Οι δήμοι Θεσσαλονίκης (περίπου 500.000 δικαιώματα), Πειραιά (215.000), Λαρίσης (187.000), Περιστερίου (150.000), Γλυφάδας (120.000), Βόλου (112.000), Αχαρνών (107.000), Λαμίας (92.000) και Ηλιούπολης (90.000). Στην Αττική, μεγάλος αριθμός δικαιωμάτων δηλώθηκαν επίσης: Στο Κορωπί (88.000 δικαιώματα), στο Αιγάλεω και τη Νέα Ιωνία (από 80.000), την Κηφισιά και την Κερατέα (από 70.000). Στις υπόλοιπες πρωτεύουσες νομών, η κατάθεση δικαιωμάτων είχε ως εξής: Στην Αλεξανδρούπολη και στην Κατερίνη κατατέθηκαν από 82.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα, στην Κοζάνη 72.000, στη Δράμα 64.000, στην Ξάνθη 63.000, στην Τρίπολη 59.000, στην Καρδίτσα 58.000, στη Λιβαδειά 49.000, στο Κιλκίς 48.000, στην Κόρινθο 44.000, στον Πύργο 42.000, στη Σπάρτη 37.000, στην Πρέβεζα 36.000, στην Εδεσσα 34.000, στον Πολύγυρο 34.000, στη Φλώρινα 28.000, στο Ναύπλιο 27.000, στην Ηγουμενίτσα 15.000, στη Ζάκυνθο 12.000 και στη Σάμο 8.000.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση   

επιστροφή

Ακίνητο το Κτηματολόγιο

Καθυστερεί η κατάρτιση των κτηματολογικών χαρτών, ενώ ταλαιπωρούνται όσοι ζητούν βεβαιώσεις για μεταβιβάσεις

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 δήμους της χώρας, που εντάχθηκαν στην δεύτερη φάση του κτηματολογίου.

Οσοι θέλουν να μεταβιβάσουν περιουσιακό τους στοιχείο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κ.λπ.) ή απλώς να πάρουν στεγαστικό δάνειο, πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση εγγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο που χορηγείται από το γραφείο ιδιώτη μελετητή, του οποίου όμως η σύμβαση έχει λήξει από τον Μάρτιο. Τα γραφεία συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους έστω και με μειωμένο ωράριο ώστε να μην προκληθεί χάος.

Το πρόβλημα έχει ανακύψει λόγω των καθυστερήσεων στην έναρξη της β' φάσης των κτηματογραφήσεων.

Από το καλοκαίρι και έως το Νοέμβριο του 2008 υποβλήθηκαν δηλώσεις γιά περίπου 5,8 εκατ. δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, κ.λπ.) και καταβλήθηκε το απαιτούμενο κτηματόσημο. Απ' αυτά 5,1 εκατ. δικαιώματα δηλώθηκαν από 2,8 εκατ. πολίτες, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν δύο δικαιώματα ανά πολίτη. Αλλα 700.000 δικαιώματα δηλώθηκαν από 17.000 νομικά πρόσωπα (δήμοι, τράπεζες, κ.λπ.).

«Βροχή» ενστάσεων

Στα ταμεία της κρατικής εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε., μέσω των δηλώσεων των ιδιοκτητών, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 210 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να διατεθούν για την δεύτερη και ουσιαστικότερη φάση. Αφορά την εκπόνηση των κτηματολογικών χαρτών όπου θα απεικονίζονται οι ιδιοκτησίες. Είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος, αφού απ' αυτούς τους χάρτες θα αναδειχθούν ενδεχόμενα λάθη και κυρίως αμφισβητήσεις για ιδιωτικά ακίνητα ή και δημόσια γη.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι ανάδοχοι της πρώτης φάσης θα παρέδιδαν την καταγραφή όλων των δηλωθέντων δικαιωμάτων σε ψηφιακή βάση δεδομένων ώς τον Μάρτιο και στη συνέχεια ώς το τέλος Ιουνίου.

Η σκυτάλη θα περνούσε στους μελετητές που θα είχαν επιλεγεί με νέο διαγωνισμό για τη δεύτερη φάση της κτηματογράφησης. Ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς εκδηλώθηκε μπαράζ ενστάσεων από ενδιαφερόμενους για την ανάληψη των έργων. Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το επόμενο δίμηνο θα υπογραφούν οι συμβάσεις και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Λόγω αυτών των καθυστερήσεων προέκυψε «κενό αρμοδιότητας». Δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των αναδόχων της πρώτης φάσης, γιατί πληρώνονται από κοινοτικούς πόρους και ήδη υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 50%. Στην αρχή έγινε προσπάθεια να δοθούν τα στοιχεία σε υπαλλήλους της εταιρείας του Κτηματολογίου, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο απλή υπόθεση.

Ετσι, επιστρατεύθηκε ο... πατριωτισμός των μελετητών, που φυσικά δεν μπορούν να διαθέσουν προσωπικό για κανονικό ωράριο λειτουργίας των γραφείων, πέρα από ορισμένες περιπτώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε έξι πρωτεύουσες νομών. Ευτυχώς λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων η έκδοση της βεβαίωσης δεν ξεπερνά ακόμη τις 5 έως 10 ημέρες.

Με τον ίδιο τρόπο εξυπηρετούνται όσοι απέκτησαν ακίνητο μετά τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Οι τελευταίοι, εκτός από κτηματόσημο είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και πρόστιμο.

Επιστροφή κτηματόσημου

Μια άλλη κατηγορία πολιτών που ταλαιπωρούνται είναι οι «καλοί στρατιώτες», που έσπευσαν να δηλώσουν δικαιώματα που δεν είχαν και να πληρώσουν κτηματόσημο που δεν όφειλαν! Υπολογίζονται σε 80.000 και είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας «κολλημένα» στο θεσμό της προίκας, που έχει καταργηθεί από το 1983.

Ενας σημαντικός αριθμός αφορά δηλώσεις για δικαιώματα που δεν υφίστανται. Πρόκειται για άτομα που έχουν κληρονομήσει την επικαρπία ακινήτων ή την ψιλή κυριότητα, αλλά για όσο διάστημα ζουν. Σημαντικό μερίδιο έχουν όσοι διαχειριστές έσπευσαν να δηλώσουν κοινόχρηστους χώρους που δεν αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες.

Στο Κτηματολόγιο έχει δημιουργηθεί ειδικό γραφείο από 4-5 υπαλλήλους που έχουν αναλάβει την επιστροφή των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών. Η υπόθεση δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς οι πιο πολλοί δεν δήλωσαν αριθμό τραπεζικού λογαριαμού. Γίνονται προσπάθειες να τους εντοπίσουν μέσω τηλεφώνου, ώστε να τους επιστραφεί το κτηματόσημο.

Οσοι έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους στο Κτηματολόγιο πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν εκ των υστέρων διορθώσεις σε τυπικά λάθη, όπως π.χ. αριθμός ταυτότητας. Οσοι υπέβαλαν δήλωση μέσω ταχυδρομείου είναι πιθανόν να κληθούν να αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία τους αν ο εντοπισμός της δεν είναι εύκολος από τα στοιχεία που έχει επισυνάψει. Χρειάζεται επίσης η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, με κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων και χωρίς πρόστιμο, σε όσες περιπτώσεις έχουν δηλωθεί ακίνητα χωρίς να έχει προηγηθεί αποδοχή κληρονομιάς.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/06/2009&id=54252

 

Τα αμφισβητούμενα δικαιώματα επί των ακινήτων

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΕΡΑΣ

Μερικοί δηλώνουν «δικαίωμα υψούν» θέλοντας να κατοχυρώσουν τον «αέρα» της οικοδομής

«Αέρας» είναι η δυνατότητα προσθήκης σε οικοδομή μέχρι να εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης. Στο Κτηματολόγιο δηλώνεται μόνον εφόσον αυτό προβλέπεται στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ως μελλοντικός όροφος και έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Δεν δηλώνεται στις μονοκατοικίες. Δεν δηλώνεται σε πολυκατοικία εάν δεν περιγράφεται ως αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ

Εάν επιθυμεί να μετατρέψει τον σημερινό «αέρα» σε «δικαίωμα υψούν» πρέπει να κάνει πράξη σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών ή τροποποίηση της υφιστάμενης πράξης σύστασης, ώστε το «δικαίωμα υψούν» να αποκτήσει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Στο Κτηματολόγιο θα δηλωθεί όταν η πράξη μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η σύζυγος δηλώνει επικαρπία στα ακίνητα που έχει σήμερα μόνο ο σύζυγος.

Σε πολλά συμβόλαια γονικής παροχής της ψιλής κυριότητας αναφέρεται ότι ο πατέρας παρακρατεί την επικαρπία για τον εαυτό του και για τη σύζυγο του εφ'όρου ζωής τους. Η σύζυγος θα αποκτήσει την επικαρπία μετά το θάνατο του συζύγου της. Οσο ο σύζυγος είναι εν ζωή εκείνη δεν έχει δικαίωμα στο ακίνητο.

Για να αποκτήσει η σύζυγος την επικαρπία πρέπει να αποδεχθεί τη δωρεά που της έγινε από τον σύζυγό της, με συμβολαιογραφική πράξη. Το δικαίωμα της επικαρπίας θα δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μετά τη μεταγραφή της αποδοχής της δωρεάς στο υποθηκοφυλακείο.

Ο σύζυγος δηλώνει την επικαρπία στα ακίνητα που πήρε σαν προίκα η σύζυγος.

Με το νόμο 1329/83 ο θεσμός της προίκας καταργήθηκε. Στα προικώα η σύζυγος έχει την πλήρη κυριότητα. Ο σύζυγος δεν έχει δικαίωμα στα ακίνητα αυτά.

Λόγω της παρέλευσης 25ετίας από την κατάργηση του θεσμού της προίκας το θέμα αφορά ζευγάρια που έχουν ήδη κάποια ηλικία, άρα η σχέση τους είναι δοκιμασμένη και δεν πρόκειται να διαταραχθεί από την αποκάλυψη ότι ο άνδρας δεν έχει κανένα δικαίωμα στα ακίνητα της συζύγου. Για να πάρει ο σύζυγος την επικαρπία πρέπει να γίνει συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς. Το δικαίωμα της επικαρπίας θα δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μετά τη μεταγραφή της αποδοχής της δωρεάς στο υποθηκοφυλακείό.

ΕΝΟΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δηλώνονται ενοχικά δικαιώματα που δεν μεταγράφονται στο υποθηκοφυλακείο.

Σε μερικές περιπτώσεις ο γονέας μεταβιβάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα ενάσκησης της επικαρπίας ενός ακινήτου στο παιδί του. Το δικαίωμα αυτό του παιδιού είναι ενοχικό και δεν δηλώνεται στο Κτηματολόγιο. Ο πατέρας έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και αυτήν πρέπει να δηλώσει.

Εάν ο γονέας επιθυμεί να δώσει το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας στο παιδί του, πρέπει να το μεταβιβάσει με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς. Το δικαίωμα της επικαρπίας θα δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μετά τη μεταγραφή της αποδοχής της δωρεάς στο υποθηκοφυλακείο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/06/2009&id=54253

επιστροφή

Έναν χρόνο πίσω είναι το Κτηματολόγιο

Προκόπης Γιόγιακας

Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε χθες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τον Σύλλογο των Συμβολαιογράφων. Όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, «μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης, ενώ η θεσμοθετημένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας δεν ξεπερνάει το 20%».

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, αυτοί που έχουν συνταχθεί καλύπτουν το 5,82% της επικρατείας7.688.985 στρέμματα, από τα οποία τα 3.578.299 είναι δάσος και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ κανείς από τους χάρτες δεν έχει κυρωθεί ως οριστικός (παρά μόνο για το Άστρος και τα Δολιανά). Επίσης, το Δημόσιο φαίνεται «ανήμπορο» να υπερασπιστεί την περιουσία του, αφού σήμερα 3 εκατομμύρια στρέμματα σε εκτός σχεδίου αμφισβητούμενες περιοχές διεκδικούνται από ιδιώτες.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί περίπου 6.300.000 δικαιώματα επί ακινήτων- χωρίς τα ακίνητα του Δημοσίου. Το νούμερο αυτό αφορά περίπου 2.900.000 ιδιοκτήτες που κατέβαλαν από 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για κάθε αποθήκη και πάρκινγκ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αυτοί οι ιδιοκτήτες επρόκειτο το 2011 να κληθούν προκειμένου να πληρώσουν το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής άξιας των ακινήτων τους μειούμενης κατά 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κτηματολόγιο Α.Ε., το ποσό αυτό αναμένεται να πληρωθεί αργότερα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμαπου κυμαίνονται από 70 έως 250 ευρώ- για όσους ιδιοκτήτες δεν πήγαν έως τις 21 Νοέμβριου να δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι στιγμής δεν έχουν βεβαιωθεί, ενώ η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου Α.Ε. δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της σχετικά με την επιβολή τους ή όχι.

Η 2η φάση της Κτηματογράφησης - αφορά την επεξεργασία των στοιχείων- παρουσιάζει καθυστέρηση τουλάχιστον έναν χρόνο, αφού έχουν μείνει πίσω οι μελέτες. Αυτή η φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δηλωθεί και οριοθετηθεί σωστά τα ακίνητά τους, προκειμένου να μη χάσουν μέτρα ή ολόκληρη την περιουσία τους.

Πλήρη κάλυψη

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Απόστολο Αρβανίτη για το θέμα της συγγένειας του τελευταίου (είναι κουμπάροι) με τον υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. «Ο κ. Αρβανίτης ασκεί δημόσιο λειτούργημα (είναι καθηγητής στο ΑΠΘ). Δεν κρυβόταν. Παρακολουθείται από συναδέλφους και είναι πολύ μεγάλος γνώστης του αντικειμένου», τόνισε ο κ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός συμπλήρωσε πως «όλοι στην πράξη δοκιμάζονται».

Αγνώστου ιδιοκτήτη

Στην προηγούμενη κτηματογράφηση- αφορά την περίοδο 1995-1999 - έχουν δηλωθεί 340 περιοχές. Σε αυτήν, περίπου 100.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκτιμάται ότι γύρω στα 130.000 ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη». Με αφορμή αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, δόθηκε το 2007 από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ παράταση 3 χρόνων.

Τα περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα ακίνητά τους δεν θα καταβάλουν το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας (μειούμενης κατά 20.000 ευρώ). Θα καταβάλουν μόνο μέσω εφοριών 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για τα πάρκινγκ και τις αποθήκες. Ωστόσο, και γι΄ αυτούς, σύμφωνα με πηγές από την Κτηματολόγιο Α.Ε., δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πότε θα αρχίσουν να πληρώνουν.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4550405&ct=1

επιστροφή

Απροστάτευτη η δημόσια περιουσία

Καταγγελίες από τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων για τη διαδικασία της κτηματογράφησης

Του Γιωργου Λιαλιου

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που προστατεύεται η δημόσια περιουσία κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης εκφράζουν οι ειδικοί. Οπως αναφέρουν, το Δημόσιο και οι οργανισμοί του όχι μόνο δεν υποχρεώθηκαν να δηλώσουν την περιουσία τους, αλλά συχνά δεν είναι σε θέση να την προστατεύσουν. Κι αυτό γιατί ο νομικός έλεγχος της κυριότητας μιας έκτασης ιδίως στο παρελθόν ήταν πλημμελής, με αποτέλεσμα τα καταπατημένα οικόπεδα να «αλλάζουν χέρια», χωρίς η πολιτεία να το αντιληφθεί! Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια έχουν «φρακάρει» με χιλιάδες ενστάσεις σε σχέση με το κτηματολόγιο, ως αποτέλεσμα κακών μελετών κτηματογράφησης.

Τις σημαντικές αυτές καταγγελίες αυτές έκανε χθες ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το κτηματολόγιο. «Αν δεν ενδυναμωθεί το πλαίσιο για την προστασία της δημόσιας περιουσίας κατά την κτηματογράφηση, τότε θα εμφανιστούν και άλλα σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν ακόμα και με την εθνική κυριαρχία», εκτίμησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Κώστας Βλαχάκης.

Απόφαση της πολιτείας

Οι συμβολαιογράφοι υπενθύμισαν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη δασικών χαρτών και οριοθετημένου αιγιαλού, αλλά και από το γεγονός ότι η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει ένα κτηματολόγιο της δημόσιας περιουσίας πριν από την έναρξη της κτηματογράφησης. «Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρέμματα του Δημοσίου σε εκτός σχεδίου περιοχές διεκδικούνται από ιδιώτες. Επομένως, η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάμψει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (δηλαδή ότι δεν υπάρχει δικαίωμα χρησικτησίας σε δημόσια περιουσία) όπως έγινε το 2003 για τις εντός σχεδίου ιδιοκτησίες, οπότε θα συναινέσει στη μείωση της δημόσιας περιουσίας. Ή θα φροντίσει στην επόμενη φάση να καταγράψει την περιουσία του», τόνισε ο κ. Βλαχάκης. Τα νομικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά τις προηγούμενες φάσεις κτηματογράφησης υπέδειξε εκ μέρους των υποθηκοφυλάκων ο υποθηκοφύλακας Σπάτων κ. Χρήστος Δημητριάδης. «Ως αποδεικτικά της δήλωσης ιδιοκτησίας ενός πολίτη στην περίπτωση χρησικτησίας αρκούν ακόμη και λογαριασμοί», ανέφερε. Οπως επισημαίνουν οι υποθηκοφύλακες, αυτή η «αρχική» εγγραφή στο κτηματολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ιδιοκτησίας για συναλλαγές, επομένως ένα καταπατημένο δημόσιο οικόπεδο μπορεί να αλλάξει πολλές φορές χέρια χωρίς η πολιτεία να κληθεί να το διεκδικήσει και αν ποτέ το αντιληφθεί... να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα. Εκτός από τα σχετιζόμενα με τη δημόσια περιουσία, οι ειδικοί επισήμαναν και πλείστα όσα προβλήματα στις μελέτες κτηματογράφησης. «Πολλές χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις (λ.χ. λάθος αποτυπώσεις) που απευθύνονται για επίλυση στους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων και τα δικαστήρια. Γεγονός ενδεικτικό της αδυναμίας της διαδικασίας, αλλά και της ποιότητας των μελετών στις οποίες στηρίχθηκαν οι εγγραφές», ανέφερε ο κ. Βλαχάκης. «Αν ένας πολίτης προσφύγει σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για να ζητήσει τη διόρθωση ενός ακινήτου που καταγράφηκε ως αγνώστου ιδιοκτήτη, θα πάρει δικάσιμο σε 1,5 χρόνο από σήμερα», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Θοδ. Σχινάς. «Υστερα από πιέσεις μας, οι κτηματολογικοί δικαστές έγιναν πέντε, αλλά δεν επαρκούν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται».

Κακή λειτουργία

Ο ΔΣΑ πάντως κατηγόρησε τους υποθηκοφύλακες ότι «σαμποτάρουν» τη λειτουργία των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων (σ.σ. τα οποία αντικαθιστούν τα υποθηκοφυλακεία μετά την κτηματογράφηση μιας περιοχής), προκειμένου να δυσφημίσουν το κτηματολόγιο. «Εχουμε καθημερινές καταγγελίες στον δικηγορικό σύλλογο για την κακή λειτουργία των γραφείων», υποστήριξε ο κ. Σχινάς. «Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να καταχωρισθούν πράξεις (λ.χ. αγορές) στο κτηματολόγιο. Εκεί θα έπρεπε να είχε παρέμβει ο εισαγγελέας».

Οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κατέδειξαν τις ευθύνες της πολιτείας στη μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη των δασικών χαρτών, απέφυγαν ωστόσο να κατονομάσουν τον κύριο «υπαίτιο», δηλαδή τη «δασοκτόνο» ρύθμιση του 2003, που οδήγησε στο «πάγωμα» δασικών χαρτών για 5,8 εκατ. στρέμματα και τελικά αποσύρθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. «Αν δουλέψουμε συντονισμένα μπορούμε σε εφτά χρόνια να έχουμε τελειώσει με τους δασικούς χάρτες, μόλις με 200 εκατ. ευρώ κόστος», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100020_10/12/2009_382861

 

επιστροφή

Κτηματολόγιο: Πέντε προτάσεις για ολοκλήρωση το 2016

 Πέντε προτάσεις οι οποίες θα δώσουν άλλη ταχύτητα στην εκπόνηση και σύνταξη του Κτηματολογίου και θα βελτιώσουν τον σχεδιασμό του ώστε να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια, το 2016, διατύπωσαν από κοινού σε συνέντευξη Τύπου χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το ΓΕΩΤΕ και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων. Μέχρι τώρα, στα 15 χρόνια από την έναρξή του, "το μεγαλύτερο των μεγάλων έργων" προχωρά με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορέων, έχει ολοκληρωθεί μόνον το 17% του έργου, το οποίο αντιστοιχεί στο 6% της έκτασης της χώρας, ενώ το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης... πολυκατοικιών (αφορά 107 αστικά κέντρα) μέχρι το 2012 θα έχει γίνει μόνον κατά 40%.

Ουδεμία δημόσια δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, αφού δεν κυρώθηκε κανένας δασικός χάρτης, ούτε καν αυτοί του παρελθόντος, που καλύπτουν το 5,8 % της επικράτειας και περιλαμβάνουν 3,5 εκατ. στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Ουδείς όμως ανέφερε ότι αυτό οφείλεται και στην ψηφοθηρική αλλαγή του ορισμού της έννοιας του δάσους με τον νόμο Δρύ το 2003. Επιπλέον έχει καθορισθεί η γραμμή αιγιαλού και παραλίας μόλις για το 20% της ακτογραμμής, ενώ η εμπειρία από την πενταετή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων ως μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων είναι μάλλον αρνητική.

Σημείο, κλειδί των προτάσεων για την ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου είναι η αυτοχρηματοδότησή του, π.χ. από τα 240 εκατ. (35 εκατ. για 8 εκατ. δικαιώματα που εισπράχθηκαν με την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας το καλοκαίρι) και από τα παλαιά προγράμματα που η κτηματογράφηση έχει περαιωθεί, το τέλος των 35 ευρώ επί 6.700.000 δικαιωμάτων. Σε αυτά προστίθενται κατ' εκτίμηση και άλλα 80 εκατ. ευρώ οφειλές του δημοσίου για τα δικαιώματά του. Αναλυτικότερα η Διεπιστημονική Επιτροπή προτείνει:

Σύνταξη και κύρωση δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας και αντίστοιχο καθορισμός της γραμμής αιγιαλού. Η εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις διαδικασίες του Ν. 2664/98, μπορεί να συμβαδίζει με το πρόγραμμα κτηματογράφησης, ώστε η ανάρτηση των δασικών χαρτών να γίνεται ταυτόχρονα με την ανάρτηση της κτηματογράφησης, η δε κύρωσή τους να προηγείται, όπως και η θεσμοθέτηση των γραμμών αιγιαλού, των πρώτων εγγραφών.

- Ίδρυση οριστικών κτηματολογικών γραφείων υπό τον ΟΚΧΕ μέχρι το 2012, ενώ ο ΟΚΧΕ αναδεικνύεται ως φορέας λειτουργίας του ψηφιακού Εθνικού Κτηματολογίου.

- Λειτουργία ηλεκτρονικού Κτηματολογίου ώστε να εμφανίζονται τα "ενεργά" εμπράγματα δικαιώματα, η τήρηση και ενημέρωση της χωρικής πληροφορίας σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της πρόσβασης των συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων αλλά και πολιτών κατά περίπτωση.

- Βελτίωση των διαδικασιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών μέσω της υπαγωγής των προσωρινών κτηματολογικών γραφείων στον ΟΚΧΕ σε συνδυασμό με τη σύνταξη κανονισμού λειτουργίας τους

- Ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης των αστικών κέντρων μέχρι το 2012 και το συντομότερο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης για την υπόλοιπη χώρα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος, υπερασπίστηκε την τοποθέτηση του Απ. Αρβανίτη στη διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. λέγοντας ότι ασκεί δημόσιο λειτούργημα, είναι αξιόλογος επιστήμονας και καλός γνώστης του αντικειμένου. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, ότι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

AYΓΗ  Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/12/2009

επιστροφή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  Ή  ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΟΛΟΓΙΟ ;

 Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το Νομοσχέδιο «περί προστασίας δασών στις καμένες το 2009 περιοχές της Β.Α Αττικής», που κατέθεσε το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, τέθηκαν ουσιαστικά  μια σειρά ζητήματα που αφορούν την προστασία των δασών και των δημόσιων  εκτάσεων από καταπατήσεις, αλλαγή  χρήσεων γής και αυθαίρετη δόμηση.

Πιστεύω  ότι παρόλες τις καλές προθέσεις της υπουργού, το συγκεκριμένο «πιλοτικό» νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει ριζικά τα προβλήματα της υπεράσπισης της δημόσιας δασικής γής και γενικότερα της δημόσιας γης που έχουν τεθεί και αναζητούν επειγόντως λύσεις τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Με αυτή την έννοια, θεωρώ αναγκαίο να επικεντρωθεί η όλη συζήτηση γύρω από την ουσιαστική ανυπαρξία  Εθνικού Κτηματολόγιου και δασικών χαρτών, τους λόγους για τους οποίους δεν υφίστανται μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες και Εθνικό Κτηματολόγιο, τις περιορισμένες αναδασώσεις πυρπολημένων δασικών εκτάσεων και τους αποχαρακτηρισμούς που έπονται ύστερα από τις δασικές πυρκαγιές, την αυθαίρετη ιδιοποίηση και δόμηση δημόσιας γής, τις πολιτικές παραχώρησης δημόσιων δασικών και αγροτικών εκτάσεων σε καταπατητές και πολλά άλλα τα οποία συνδέονται με την σύνταξη Εθνικού Κτηματολόγιου.

Με δυό λόγια η σημερινή πολιτική ηγεσία πρέπει να απαντήσει  στο ερώτημα: Θέλει πραγματικά να προστατευτούν οι δημόσιες δασικές εκτάσεις ή αναζητά  προσχήματα μέσω ορισμών «περί του τι είναι δάσος» για να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης ώστε να αλλάξουν χρήση και να δομηθούν;  Θέλει δασικούς χάρτες για να κατοχυρωθεί η αυθαίρετη ή νομότυπη ιδιοποίηση δημόσιας δασικής  γής; Θέλει την προστασία των δημόσιων αγροτικών εκτάσεων; Θέλει, εν τέλει, Εθνικό Κτηματολόγιο ή Καταπατητολόγιο; 

Στη συνέχεια παραθέτω μια σειρά στοιχεία, χρήσιμα για την διαμόρφωση μιας συνολικότερης άποψης.

Πάνος Τότσικας

23.1 2010

                                                                 

 Στοιχεία από Συνέντευξη Τύπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών-Πειραιώς(1)

- Το σύνολο της χώρας υπολογίζεται σε 135 εκ. περίπου στρέμματα από τα  οποία  τα 95 εκ.  χαρακτηρίζονταν το 1945 ως δασικά. Στην απογραφή δασών του1992, μόνο 83 εκ. στρέμματα χαρακτηρίζονταν δασικά. Δηλαδή κατά την διάρκεια 47 ετών «εξαφανίστηκαν» 12 εκ στρ. δασικών εκτάσεων.

- Μέσω του  Κτηματολόγιου, έχουν καταγραφεί σε μια πρώτη φάση (1996-2002), οι ιδιοκτησίες σε

323 Δήμους της χώρας που καλύπτουν 7,69 εκ. στρ, από τα οποία τα 3,58 εκ. αφορούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Σε μια δεύτερη φάση (2008), οι ιδιοκτησίες σε 113 Δήμους καλύπτουν

3,53 εκ στρ . Δηλ. μέχρι σήμερα, μόνο 11,22 εκ στρ σε 436 Δήμους της χώρας έχουν κτηματογραφηθεί,

ενώ οι δασικοί χάρτες που έχουν εκπονηθεί καλύπτουν μόνο το 5,82 % της χώρας και βρίσκονται σε φάση σύνταξης δασικοί χάρτες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Ωστόσο ακόμη και οι υπάρχοντες δασικοί χάρτες δεν έχουν επικυρωθεί (με εξαίρεση το Άστρος και τα Δολιανά), με αποτέλεσμα να μην είναι κατοχυρωμένα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας και αυτό αποδείχθηκε ότι καθιστά ευάλωτα τα δημόσια ακίνητα για μια οκταετία. Ο επίδοξος καταπατητής

 με μια απλή δήλωση στο Κτηματολόγιο, μπορεί να ιδιοποιηθεί ένα δημόσιο ακίνητο και η παρανομία να εντοπιστεί μετά από οκτώ χρόνια.

Είναι προφανές ότι, για την κατοχύρωση της δημόσιας δασικής γης, σημείο - κλειδί είναι η σύνταξη

 και η επικύρωση των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας. «Η σύνταξη και η κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να προηγείται της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης κάθε περιοχής», δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον ορισμό του δάσους, οι χάρτες της πρώτης φάσης του Κτηματολογίου, που έχουν εκπονηθεί με βάση τις

προδιαγραφές του Ν. 998/78, μπορούν άμεσα να αναρτηθούν για να υποβληθούν ενστάσεις και να ακολουθήσει η επικύρωσή τους.

Με την καθυστέρηση της σύνταξης δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, κινδυνεύουν από καταπατητές 3 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας

 

 Το Κτηματολόγιο ως… «εργαλείο» καταπατητών (2)

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων  Κώστας Βλαχάκης, «οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση ενός κτηματολογικού γραφείου, οι εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο θεωρούνται οριστικές. Ύστερα από δεκαετία μετατρέπονται σε ακαταμάχητο τεκμήριο, άρα την ιδιοκτησία τεκμαίρεται αυτός που έχει εμφανιστεί στην αρχική εγγραφή. Με δεδομένο ότι χρησικτησία επί ακινήτων του Δημοσίου δεν γίνεται, ο

καταπατητής ενός δημόσιου κτήματος τυπικά δεν αποκτά κυριότητα. Όμως μετά την δεκαετία, το Δημόσιο στερείται από τις εμπράγματες αξιώσεις του, δηλαδή δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την καταπατημένη έκταση. Άρα πρακτικά την παραχωρεί στον καταπατητή»

Επιπλέον το Δημόσιο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία κτηματογράφησης για να υπερασπίσει την

περιουσία του, παρά μόνο όταν κληθεί ή για ιδιοκτησίες που έχουν αρχικά καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. «Πλην όμως, ένας καταπατητής εμφανίζει συνήθως πλαστούς τίτλους ή ψεύτικες μαρτυρίες,

άρα δεν προσφεύγει στη διαδικασία άγνωστου ιδιοκτήτη, άρα το δημόσιο δεν ειδοποιείται ποτέ ότι κάποιος διεκδικεί την περιουσία του. Αν ποτέ το αντιληφθεί, μπορεί εν τω μεταξύ η έκταση να έχει πωληθεί, να έχει χτιστεί, να υπάρχουν δηλαδή τετελεσμένα…», επισημαίνει ο κ. Βλαχάκης.

Από τον πρώτο κιόλας ιδρυτικό νόμο για το Κτηματολόγιο το 1995, έγινε σαφές πως η πολιτεία δεν

επρόκειτο να δηλώσει την περιουσία της. Το κράτος οχυρώθηκε νομικά πίσω από το τεκμήριο υπέρ

του Δημοσίου: ότι δηλαδή κάθε (εκτός σχεδίου) έκταση στην Ελλάδα είναι δημόσια έκταση, εκτός άν αποδειχτεί το αντίθετο. Η επιλογή αυτή, όμως, αποδείχθηκε τελικά ιδιαίτερα «βολική» για τους καταπατητές. Από τη μια πλευρά γιατί το Κτηματολόγιο δεν αποκαλύπτει τις συστηματικές καταπατήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Από την άλλη, γιατί (σύμφωνα με τους νομικούς) αφήνει περιθώρια νομιμοποίησης των καταπατήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αναδασμός γης στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας γίνεται παράνομα μέσω του Εθνικού Κτηματολόγιου…

 

 Ερώτηση του Περ.Κοροβέση (3)

Σύμφωνα με Ερώτηση του βουλευτή Περικλή Κοροβέση ( 17256/3.4.09):

«…η ολοκλήρωση της Α’ φάσης για την σύνταξη του Κτηματολογίου στην περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της διεκδίκησης από ιδιώτες δημόσιων δασικών εκτάσεων στον Υμηττό, τις οποίες θεωρούν «οικόπεδα» τα οποία τους ανήκουν. Παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων εις βάρος τους, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια όλο τον δασικό χώρο του Υμηττού, μέχρι την κορυφή του βουνού. Σήμερα, οι κληρονόμοι Νάστου έχουν αποστασιοποιηθεί και στη θέση τους εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δημόσιων δασικών εκτάσεων στον Υμηττό κάποιοι ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν κάποτε «οικόπεδα» από τους Κληρονόμους Νάστου.

Στην περιοχή της Ηλιούπολης, μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Δήμου πριν λίγα χρόνια, κατέγραψε πάνω από 100 άτομα ως διεκδικητές μικρών δασικών εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και τοπικούς παράγοντες. Πολλά απ’ αυτά τα άτομα, στην Α’ Φάση σύνταξης του Κτηματολογίου στην περιοχή, έσπευσαν να δηλώσουν ως ιδιοκτησία τους τμήματα του δημόσιου δασικού χώρου, ενώ η αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν έχει μέχρις στιγμής αντιδράσει».

Ακόμη ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης στην Ερώτησή του είχε επισημάνει ότι: « Στην περιοχή των δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης- Αλίμου υπήρχε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το λεγόμενο “Τσιφλίκι Καρά” συνολικής έκτασης το πολύ 1000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την απόφαση 23/1997

του τότε Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Γεώργ. Σανιδά. Το 1922 η έκταση αυτή η αγοράστηκε από τον κτηνοτρόφο Αλέξιο Νάστο και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους κληρονόμους του, οι οποίοι έχουν

ήδη πουλήσει πάνω από 6.000 στρέμματα στην εντός και εκτός σχεδίου περιοχή των δήμων αυτών.

Στις 10 Οκτωβρίου 2006 ξεκίνησε- και συνεχίζεται – στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δίκη μεταξύ των κληρονόμων Νάστου και του Ελληνικού Δημοσίου, οι υπηρεσίες του οποίου “…εκ πλάνης και από ασυγχώρητη αμέλεια παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους των κληρονόμων Νάστου, με αποτέλεσμα

τεράστια ζημία του Δημοσίου”, σύμφωνα με την απόφαση 4910/1977 του Εφετείου Αθηνών…»

Κατόπιν τούτων ο Περ, Κοροβέσης ρωτούσε – μεταξύ άλλων - αν έγιναν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι απαιτούμενες Δηλώσεις ιδιοκτησίας στην προαναφερόμενη δασική περιοχή του Υμηττού.

Στην απάντησή της η αρμόδια Δ/ση Δασών Αν. Αττικής (6.2.09) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…οι Δηλώσεις του Δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις των Ο.Τ.Α  Αργυρούπολης – Ηλιούπολης που συμπεριλαμβάνουν τον ορεινό όγκο του Υμηττού… προϋποθέτουν την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών των συγκεκριμένων Ο.Τ.Α …η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης στους αναδόχους μελετητές», ενώ ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζονταν τις εν λόγω δασικές εκτάσεις, στην απάντησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Από τις εν λόγω μελέτες θα αντληθούν τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η  δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου»,(ενώ)

«…κατά την επεξεργασία των στοιχείων της κτηματογράφησης…δεν δεσμεύονται οι υπηρεσίες που ήδη έχουν στοιχεία,  να υποβάλλουν Δήλωση και σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής δασικών χαρτών…».

Κατά τά άλλα, ακόμη και σε καραμπινάτες περιπτώσεις ιδιοποίησης Δημόσιας δασικής γής, όπως αυτή που αναφέρει ο Περικλής Κοροβέσης, δεν δηλώνεται η ιδιοκτησία του Δημοσίου  και παραπέμπεται  στην διαδικασία κατάρτισης Κτηματολογίου και δασικών χαρτών.

 

Οι απόψεις του ΤΕΕ (4)

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), έχοντας εκπονήσει το 1994 την αρχική μελέτη για την δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, παρουσίασε το 2005 ένα επιχειρησιακό σχέδιο ολοκλήρωσης της σύνταξης και της λειτουργίας του έως το 2016. Τμήματα αυτού του σχεδίου θεσμοθετήθηκαν με την ψήφιση του Ν.3481/06 και σήμερα προωθείται η επικαιροποίηση αυτού του σχεδίου με βάση τα πορίσματα και τις προτάσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής Κτηματολογίου που έχει συγκροτηθεί.

Βασικά απολογιστικά δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου:

Στα 15 χρόνια από την έναρξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί μόνο το 17% του έργου, σε έκταση που ανέρχεται στο 6% περίπου της χώρας. Με το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης των αστικών κέντρων, υπολογίζεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2012 μόνο το 40% του έργου, σε έκταση της χώρας περίπου 10%.

Στα 30 και πάνω χρόνια από την ψήφιση του Ν.248/76 «περί οριοθεσίας των δασικών εκτάσεων και προστασίας των δημόσιων δασικών εκτάσεων» και του Ν.998/79 «περί προστασίας των δασών

Και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», δεν έχει τελεσίδικα οριοθετηθεί καμία δημόσια δασική έκταση, δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στο σύνολο της χώρας.

Στα 70 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου καθορισμού αιγιαλού και παραλίας,    υπάρχει θεσμοθετημένη γραμμή το πολύ για το 20% της ελληνικής ακτογραμμής.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων ως Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων,

Αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε ως μεταβατική λύση στο θεσμό.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο …είναι μια ισχυρή θεσμική και πραγματική ασπίδα απέναντι σε κάθε επίδοξο καταπατητή δημόσιας ή ιδιωτικής έκτασης…Η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της

χώρας και η προοπτική της… επιβάλλει την επίσπευση  της καταγραφής της περιουσίας του Δημοσίου επί της γης και έτσι την αποτίμησή της…Η εθνική καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 επιβάλλουν άλλη ταχύτητα και αναπροσαρμογές στο σχεδιασμό της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Στα πλαίσια του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου, προτείνεται  από την Διεπιστημονική Επιτροπή Κτηματολογίου, μεταξύ άλλων:

Ίδρυση Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων υπό τον ΟΚΧΕ με τοπική αρμοδιότητα τους νομούς της χώρας.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο

Μέτρα βελτίωσης διαδικασιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών

Σύνταξη δασικών χαρτών και οριογραμμών αιγιαλού στο σύνολο της χώρας, στο πλαίσιο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολόγιου.

Η εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις διαδικασίες του Ν.2664/98…μπορεί να συμβαδίζει

με το πρόγραμμα κτηματογράφησης, ώστε η ανάρτηση των δασικών χαρτών να γίνεται ταυτόχρονα με την ανάρτηση της κτηματογράφησης, η δε κύρωσή τους να προηγείται…

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 (1) βλ. Ελευθεροτυπία 10/12/09, Χαρά Τζαναβάρα

 (2) βλ. Καθημερινή 5/1/10, Γιώργος Λιάλιος

 (3) βλ. Ερώτηση στη Βουλή του Περικλή Κοροβέση και σχετική απάντηση

 (4) βλ. Δελτίο ΤΕΕ Νο 2565 – 21/12/09

επιστροφή

Όλα τα ακίνητα στο e-Κτηματολόγιο

Δορυφορικές φωτογραφίες από κάθε γωνιά της χώρας στο Διαδίκτυο

Δωρεάν πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσω μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Κτηματολόγιο ΑΕ προσφέρει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία του Κτηματολογίου θα δίνει τη δυνατότητα περιήγησης σε χαρτογραφικό υλικό απ΄ όλη τη χώρα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα απλό κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή του θα μπορεί να βλέπει φωτογραφίες αποτέλεσμα λήψεων από αεροπλάνο ή δορυφόρο (ορθοφωτογραφίες)- σε πολύ υψηλή ανάλυση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gis.ktimanet. gr/wms/ktbasemap/default.aspx, η οποία όμως, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί σε... χαμηλές ταχύτητες.

Οι δορυφορικές εικόνες αφορούν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με εξαίρεση ορισμένες παραμεθόριες περιοχές και διαβαθμισμένες εγκαταστάσεις, για τις οποίες ισχύουν περιορισμοί και απαγορεύσεις από τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας. Η χωρική ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών είναι 20 εκατοστά για τις αστικές περιοχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά) και 50 εκατοστά για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ελήφθησαν κατά την περίοδο 2007-2009 και αποτελούν το πλέον πρόσφατα ενημερωμένο χαρτογραφικό υλικό, με την υψηλότερη δυνατή ανάλυση.

Η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο, το οποίο η Κτηματολόγιο ΑΕ υλοποίησε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ήδη αξιοποιείται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον ιδιωτικό τομέα τόσο για την υποστήριξη υπηρεσιών όσο και για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η λειτουργία της βρίσκεται για την ώρα σε πιλοτικό στάδιο και σχεδιάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα η αναβάθμισή της με επιπλέον δεδομένα

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=333687&dt=26/05/2010

επιστροφή