Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

 

Κυψέλη

Δημοτική Αγορά Κυψέλης 2 (προηγούμενα 1)

Άγιος Αθανάσιος, Εκβραχισμός Αντιόπης-Ακάστου, Κυψέλη-Ιστορία

Γειτονικές περιοχές: Πεδίον Άρεως-Πανελλήνιος   Αλεπότρυπα

 

Αγορά Κυψέλης

Κυκλοφορεί το εφημεριδάκι της Αγοράς κάθε μήνα. Για όσους δεν το έχετε πάρει από την Αγορά, το στέλνω συνημμένο σε μορφή pdf. Μπορείτε ακόμα να το βρείτε και στο site της Αγοράς www.indy.gr/community/agora-tis-kypselis

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ βρίσκεται στο site http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν   Μ Α Ϊ Ο Υ 2008

 Σάββατο 3 Μαΐου Συναυλία και πάρτι από την YRE «καμπάνια έχουμε ένα όνειρο» -

παίζουν group του Πολυπολιτισμικού Λυκείου Ελληνικού, Double Strike, BieBand, Outcast Excellence, Αντα- Μαριος

 Κυριακή 4 Μαΐου,18:00 Εκδήλωση και με προβολή video για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς με θέμα  «τα αιτήματα μας και η πολιτική τους» - διοργάνωση από την καμπάνια «όχι στον ρατσισμό από κούνια»

 Τετάρτη 7 Μαΐου, 21:00 Προβολή ταινίας από την ομάδα νέων της Αγοράς 

Πέμπτη 8 Μαϊου , 19:30 Λογοτεχνική Βραδιά – θα παρουσιαστεί και η πεζογράφος Ελένη Ζαχαριάδου

 Παρασκευή 9 Μαΐου, 19.30 Ενημέρωση για το ελεύθερο Λογισμικό

 Σάββατο 10 Μαΐου, 15:00 - 17:00 – τα παιδιά ζωγραφίζουν

 Σάββατο 10 – Κυριακή 18 Μαΐου Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων- διοργάνωση Διεθνής Αμνηστία (Σάββατο 10 Μαΐου πάρτι)

 Τετάρτη 14 Μαΐου, 21:30  Θεατρικό Παιχνίδι «Όλα του γάμου δύσκολα», από την θεατρική ομάδα του 7ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ΤΕΕ Αθηνών

 Σάββατο 17 Μαΐου – Συναυλία Blues

 Δευτέρα 19 – Δευτέρα 26 Μαΐου Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό από το ΚΕΔΕ  (Τρίτη 20 Μάιου Εγκαίνια)

 Τετάρτη 21 Μαΐου, 21:00 Προβολή ταινίας από την ομάδα νέων της Αγοράς

 Πέμπτη 22 Μαϊου, 19:30 Λογοτεχνική Βραδιά

 Σάββατο 24 Μαΐου, 19:30 Εκδήλωση «Μάης – Τέχνη – Κινήματα», θα ακολουθήσει η προβολή του δεκαπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ της ομάδας Newsreel «Off the Pig» (1968) - διοργάνωση εκδόσεις Α/συνέχεια - ΚΟΕ

 Κυριακή 25 Μαϊου 11:30 Ανοιχτή Συνέλευση των Κατοίκων

 Κυριακή 25 Μαΐου, 20:30 Κινηματογραφική Βραδιά – Παρουσίαση και προβολή της ταινίας «Η ώρα των υψικαμίνων» Φ. Σολάνας & Ο. Τσετίνο (Cine Liberation), 1968, Αργεντινή  - διοργάνωση εκδόσεις Α/συνέχεια - ΚΟΕ

 Τετάρτη 28 Μαΐου έως Τρίτη 3 Ιουνίου εκδηλώσεις για τον Μάη του '68 - διοργάνωση Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς

 Τετάρτη 28 Μαΐου, 18:00 Εκδήλωση – Συζήτηση «Οργανώσεις και κινήματα» από τη νεολαία του Συνασπισμού

 Κυριακή 1 Ιουνίου, 18:00 Εκδήλωση – Συζήτηση «Σεξουαλική απελευθέρωση - Φεμινισμός» από τη νεολαία του Συνασπισμού

  

Κάθε Δευτέρα 19:30 – 21:00 Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Τρίτη 20:00 – 21:30 Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες

Κάθε Πέμπτη 18:00 – 20:00 Εργαστήρι Κεραμικής

Κάθε Πέμπτη Λογοτεχνικές Βραδιές

Κάθε Σάββατο 9:00 – 14:00 Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00 Μαθήματα Σκακιού για μικρούς και μεγάλους

 Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη 19:00 – 21:00

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι Κυψελιώτες πέτυχαν το αδύνατο!

Ενα αυτοδιαχειριζόμενο Κέντρο Πολιτισμού λειτουργεί με επιτυχία στην Αγορά της Φωκίωνος Νέγρη

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους 18 μήνες στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης δεν έχει ξανασυμβεί στην Αθήνα. Ενας χώρος κατάκλειστος, ερημωμένος, με αβέβαιο παρόν και ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον, επέστρεψε στη ζωή της γειτονιάς χάρη σε δυναμικές πρωτοβουλίες των κατοίκων που διεκδίκησαν (και πέτυχαν) το αδύνατο: να δημιουργήσουν στην καρδιά της Φωκίωνος Νέγρη ένα αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο πολιτισμού, δημιουργίας και συναναστροφής.

Αδύνατο, για πολλούς λόγους. Η Φωκίωνος Νέγρη είναι ο εμπορικότερος δρόμος της Κυψέλης. Και, δεύτερον, παρόμοιες παρεμβάσεις δεν μακροημερεύουν γιατί αποτυγχάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο: δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Η διαφορά στην περίπτωση της Αγοράς είναι ότι όλα ξεκίνησαν «από τα κάτω», δεν υπήρξε οργανωμένη πολιτική καθοδήγηση και ο μοναδικός «χρωματισμένος» πολιτικά φορέας που έδωσε το παρόν, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», είχε την ωριμότητα να μην «καπελώσει» το εγχείρημα.

Ετσι, σήμερα έχουμε ένα ζωντανό κύτταρο, ακηδεμόνευτο κομματικά, πολυφωνικό και εξαιρετικά δραστήριο που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο στην Αθήνα. Στην Αγορά μπορείτε να πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας, να παρακολουθήσετε συζητήσεις, ένα φιλμ ή μία θεατρική παράσταση, να δείτε το αγαπημένο σας μουσικό συγκρότημα, να ψωνίσετε από τη σαββατιάτικη βιολογική αγορά, να μάθετε σκάκι ή να βελτιώσετε τα γερμανικά σας. Στο τέλος του μήνα οργανώνεται κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μάη του ’68 από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς».

Η Πρωτοβουλία Πολιτών, όπως ονομάζεται η συλλογικότητα που διαχειρίζεται την Αγορά, επιμένει στην κοινωνική διάσταση των εκδηλώσεων. Τα μαθήματα ελληνικών για ξένους δημιουργούν γέφυρες με το έντονο μεταναστευτικό στοιχείο της περιοχής. Στο σημερινό θεατρικό παιχνίδι «Ολα του γάμου δύσκολα» πρωταγωνιστεί ένας μαθητής αλβανικής καταγωγής του 7ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ΤΕΕ Αθηνών. Σημειώστε, επίσης, το «Παιδικό Δωμάτιο», έναν χώρο που μπορείτε να πάτε τα παιδιά σας για να ακούσουν παραμύθια, και τον θεσμό της Δανειστικής Βιβλιοθήκης που λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το ωράριο της Αγοράς δεν είναι αυστηρά καθορισμένο, επηρεάζεται συνήθως από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις που είναι σχεδόν καθημερινές. Σε κάθε περίπτωση, θα την βρείτε ανοικτή κάθε απόγευμα, από τις έξι και μετά. Και είναι η σταθερή λειτουργία που τη νομιμοποιεί στα μάτια της γειτονιάς. Σήμερα η Αγορά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο.

Η θέση του δήμου

Η Αγορά της Κυψέλης ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, που στην παρούσα φάση παρακολουθεί διακριτικά αυτή την ειρηνική «κατάληψη» της ιδιοκτησίας του. Πριν από ένα μήνα συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για να προσδιοριστεί το μέλλον του χώρου. Ανθρωποι σαν την κ. Μίτσι Βρασιβανοπούλου από την «Πρωτοβουλία Πολιτών» δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιτροπή. «Εμείς θέλουμε τον πρώτο λόγο να έχουν οι κάτοικοι».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_14/05/2008_269771

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ- ΕΝΑ ΠΕΊΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είχε κλείσει από το Δήμο εδώ και πέντε πλέον χρόνια. Και όπως όλοι ξέρετε εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Αλλά απ’ ότι φαίνεται ο Δήμος Αθηναίων είχε σχέδια για το κτήριο αυτό…

Τους πρώτους μήνες του 2005, οι κάτοικοι της Κυψέλης ξεσηκώθηκαν λοιπόν και συγκρότησαν ένα μεγάλο κύμα αντίστασης που είπε όχι στα (τότε) σχέδια της  Δημοτικής Αρχής να κατεδαφίσει την δημοτική αγορά της Κυψέλης και να «αξιοποιήσει» το χώρο στη θέση της ορθώνοντας ένα νέο πολυώροφο κτίριο (εμπορικό κέντρο, γραφεία και γκαράζ) εμβαδού 1180 m2!

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Κυψέλης αλλά και άλλων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, έφερε αποτέλεσμα και χάρις σε αρχιτεκτονική μελέτη του Πολυτεχνείου κερδίθηκε κάτι σπουδαίο : Στις 24 Οκτωβρίου 2005 λαμβάνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού  η Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/81792/2115 (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1580/Β/16-11-2005) που χαρακτηρίζει ως μνημείο – σύμφωνα με το Νόμο 3028/2002 – τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Το Δεκέμβριο του 2006, με τοπική πρωτοβουλία και με τη στήριξη της Ανοιχτής Πόλης η Δημοτική Αγορά ξανάνοιξε, καθαρίστηκε και φωτίστηκε για να φιλοξενήσει για ένα δεκαήμερο (15-24/12) ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τη μαζική συμμετοχή της γειτονιάς.

Η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς το δεκαήμερο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Αγορά να λειτουργεί μέχρι και σήμερα με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς προσέλκυσε όχι μόνο τους Κυψελιώτες, αλλά και Αθηναίους από κάθε γειτονιά. Επίσης πολλοί καλλιτέχνες με την ενεργή παρουσία τους στήριξαν την πραγματοποίηση αυτό του εγχειρήματος.

Σε αντίθεση με την δράση αυτή των πολιτών, η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί και αγνοεί τη θέληση τουλάχιστον 5.000 κατοίκων της Κυψέλης που έχουν υπογράψει ώστε το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς να αποδοθεί στους πολίτες και να γίνει πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο. Η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά επανειλημμένα τόσο με την παρουσία της όσο και με επιστολές προς τη Δημοτική Αρχή ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του κτηρίου χωρίς καμία ανταπόκριση.

Σε αντίθεση με τον Δήμο οι κάτοικοι καθαρίζουν, συντηρούν και λειτουργούν τον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Συντονίζονται μέσω  μηνιαίων Ανοιχτών Συνελεύσεων, όπου αποφασίζουν για τις δραστηριότητες και τη λειτουργία της. Πραγματοποιούνται  εκδηλώσεις από σχολεία της περιοχής, συναντήσεις κατοίκων για τα προβλήματα της γειτονιάς και της πόλης μας, όπως τα σκουπίδια, το περιβάλλον, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και παραμένουμε ενεργοί πολίτες για τα προβλήματα τόσο της γειτονιάς μας όσο και για την πόλη της Αθήνας. Τη στιγμή αυτή μπορεί κανείς να βρει σε σταθερή βάση στη Δημοτική Αγορά μαθήματα πηλού και κεραμικής, μαθήματα σκακιού και μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες καθώς και μαθήματα γερμανικών. Γίνονται λογοτεχνικές βραδιές και οι κινηματογραφικές Τετάρτες έχουν πια καθιερωθεί. Κάθε Σάββατο πρωί λειτουργεί Αγορά Βιοκαλλιεργητών, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί φρέσκα βιολογικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό τους. Λειτουργεί το ανταλλακτικό παζάρι, όπου φέρνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί για μικρούς και μεγάλους.

Οι πολίτες της Κυψέλης έκαναν ένα πείραμα και πέτυχαν. Στο παλιό και εγκαταλελειμμένο κτήριο έδωσαν ζωή και το μετέτρεψαν σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο ορόσημο όχι μόνο για την Κυψέλη, αλλά και για την Αθήνα ολόκληρη.

Μετά από αυτό έρχεται η Δημοτική Αρχή να αποδεχτεί πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα «ασχοληθεί» με το ζήτημα και το μέλλον της Αγοράς και μέσα σε διάστημα δύο μηνών θα κάνει πρόταση για την ανακαίνιση και τη λειτουργία της. Έτσι μέσα από θεσμικές διαδικασίες γίνεται προσπάθεια να «ελεγχθεί» ένα πείραμα διαφορετικό για τον ελληνικό χώρο (πολύ συνηθισμένο και απόλυτα επιτυχημένο και λειτουργικό στις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια), που προφανώς θεωρείται επικίνδυνο για τους υπερασπιστές της «τάξης και της ομαλότητας» της δικής μας χώρας.

Η Δημοτική Αγορά όμως είναι ένα πείραμα που λειτουργεί, είναι μια έμπρακτη κινηματική νίκη σε τοπικό επίπεδο.

Η Αγορά είναι του Δήμου και Δήμος είναι οι κάτοικοι!

Οι ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι ανήκουν στουςπολίτες!

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 29-5-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Τετάρτη 1 - Παρασκευή10 Οκτωβρίου

Έκθεση Ζωγραφικής από την ομάδα Ζωγράφων της Κυψέλης «Μαύρη Παλέτα»

 

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου

20:00 Παρουσίαση του βιβλίου «Τοιχοδρομίες Vol.2 – το στένσιλ στην Αθήνα» Θεοδόσης Δημήτρης, Καραθανάσης Περικλής

Κυριακή 5 Οκτωβρίου

12:00 – 17:00 Γιορτή Αφγανών

Κυριακή 5 Οκτωβρίου

19:00 – 21:00 'Ολυμπιάδα και αντιστάσεις: Αθήνα 2004 - Λονδίνο 2012'
Προβολή βίντεο από τις εργασίες προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο. Συζήτηση με μέλη οργανώσεων ενάντια στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου -  διοργάνωση Διεθνές Δίκτυο Έρευνας και Δράσης στην Πόλη

Τετάρτη 15 – Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Έκθεση φωτογραφίας «Το νερό στον 21ο αιώνα» από την φωτογραφική ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων Αττικής

Εγκαίνια Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, 19:30, ομιλία- εκδήλωση με θέμα «Το νερό στον 21ο αιώνα» από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γ. Στουρνάρα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου

20:00 θεατρική παράσταση « Δόνα Ροζίτα» του Φ. Γ. Λόρκα ,από την θεατρική ομάδα του Δήμου της Νέας Σμύρνης

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου

19:30 Συνάντηση της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ιταλίας

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου

Αφιέρωμα στα 20 χρόνια από τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη (υπεύθυνη διοργάνωσης Τιτίκα Βλαχοπούλου)

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου

19:30 παρουσίαση έρευνας από τα Babel

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου – Δευτέρα 10 Νοεμβρίου

Έκθεση φωτογραφίας «Ματιές στον χώρο και τον χρόνο» από την ομάδα No Limits

Εγκαίνια Παρασκευή 31 Οκτωβρίου με ζωντανή μουσική

 

 

 

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Δευτέρα20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες

Κάθε Πέμπτη 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες

Κάθε Σάββατο 09:00 – 14:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και μεγάλους

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Τρίτη και Πέμπτη 19.30-21.00

 

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 

 

Ανοιχτή Συνέλευση των Κατοίκων     Κυριακή 2 Νοεμβρίου 11:30

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Σάββατο 8

 

Νοεμβρίου

20:00 θεατρική παράσταση « Η Αρκούδα» και «Μία αίτηση σε Γάμο» μονόπρακτα του Τσέχωφ, από την θεατρική ομάδα του Δήμου της Νέας Σμύρνης

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

20:00 Προβολή  ταινίας ντοκιμαντέρ  για το Πολυτεχνείο

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

20:00 Εκδήλωση για την ενέργεια

«Ο Άγνωστος πόλεμος της Εναλλακτικής Ενέργειας»

Σάββατο 15 Νοεμβρίου

20:00 Γιορτή του Δικτύου Γυναικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου

20:00 Προβολή  ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα  «Δυτικά της Αθήνας» Ποικίλο Όρος – Θριάσιο Σκαραμαγκάς ΧΥΤΑ

Οργάνωση : ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου

Πέμπτη 20

Νοεμβρίου

Έκθεση φωτογραφίας από την Τσιάπας – Μεξικό

Σάββατο 22

Νοεμβρίου

19:30 Εκδήλωση από την Φιλοζωική Ομάδα «Αδεσποτολόγιο» Ενημέρωση – πληροφόρηση των δράσεων της ομάδας

 

Κυριακή 23

 

Νοεμβρίου

14:30 Γλέντι από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 Τετάρτη 26

 

Νοεμβρίου

20:00 Προβολή - Συζήτηση του χρονικού των αγώνων ενάντια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό «ΚΥΤ- Κινητοποίηση Υπερυψηλής Τάσης», του Μάριου Νόττα

Παρασκευή 28

Νοεμβρίου

 

Σάββατο 29

 

Νοεμβρίου

Παρουσίαση του Βιβλίου του Τέου Ρόμβου " Ένας Έλληνας Αναρχικός"

20:00 Πάρτι – Προβολή  από την  ΥRE της καμπάνιας «Έχουμε ένα όνειρο»

έναρξη προβολής 20:30

Κυριακή 30

 

Νοεμβρίου

11:30 Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά

 

19:00 Εκδήλωση – Συζήτηση

 «Πολιτικά Δικαιώματα» ομιλητής Δημήτρης Χριστόπουλος

«Τέχνη και Επιβίωση» ομιλητής Νίκος Μουρίκης

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα έως και Πέμπτη 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Σάββατο 09:00 – 14:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00: Αγώνες σκάκι και καλλιτεχνικό εργαστήρι καλλιτεχνικό εργαστήρι κάθε Κυριακή από τον Δεκέμβρη (για συμμετοχές επικοινωνήστε στο 6948730362 κα. Πέτρου)

 

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή  19.30-21.30

 

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 

(ελήφθη 16-11-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά αφιερωμένη στη Δημοτική Ποίηση- ποιήματα θα αναγνώσουν ο Ηλίας Γιαννίρης και ο Γιώργος Τσερούλης

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου

20:00 Πρόβα χορού από την ομάδα Athens Swing Cats

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

Συνέλευση του Συλλόγου Αρκάδων

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

19:30 Ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

«Μετανάστευση, φύλο, αστικός χώρος, ψυχική υγεία: αντανακλάσεις στη μεταβαλλόμενη καθημερινότητα της γειτονιάς. Η περίπτωση της Κυψέλης» - διοργάνωση  κέντρο ημέρας Βαβέλ για την ψυχική υγεία των μεταναστών

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

20:00 Πρόβα χορού από την ομάδα Athens Swing Cats

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

Rock συναυλία

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

11:00 Ανοιχτή Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ 6ου Διαμερίσματος «Διεθνής οικονομική κρίση – φτώχεια – κοινωνικές ανισότητες »

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

20:00 Προβολή ταινίας «Ο Άγιος Βασίλης είναι λέρα»

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά: παρουσίαση του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη και του βιβλίου του «Μέρες Αλεξανδρείας»

Παρασκευή 12 Δεκέμβρη

19:30 Εκδήλωση – Συζήτηση

«Η διατροφή στη ζωή μας» - θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού Οδυσσέα Πανδή «Διατροφή του μυαλού και της μνήμης» - ομιλητές: Οδυσσέας Πανδής, γιατρός και Σοφία Υφαντή, ψυχολόγος

21:00 Προβολή της ταινίας «Fast Food Nation»                                             

Δευτέρα 15 Δεκέμβρη

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά: παρουσίαση των ποιητών Γιώργου Νικολόπουλου και της ποιητικής του συλλογής «Γυάλινες Βάρκες» και της Άρτεμης Βαδιργιαντζίκη και των ποιημάτων της «Κορώνα Βορεάλις» και «Δήλος- το ιερό νησί των ανέμων»

Σάββατο 13–Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

Έκθεση φωτογράφων και εικαστικών

Σάββατο 13-Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

Αλληλέγγυο παζάρι για τις φυλακισμένες γυναίκες και τα παιδιά τους από την ομάδα «Ξεμπλοκάρισμα»-

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: το μπαζάρ ξεκινάει στις 19:00 και θα ακολουθήσει πάρτι

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου- το μπαζάρ θα λειτουργήσει από τη 13:00

Δευτέρα 15 – Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

Αλληλέγγυα Χριστούγεννα στη Δημοτική Αγορά

Θα πραγματοποιηθούν: χαριστικό παζάρι με ρούχα και άλλα αντικείμενα/ μουσική βράδια με πιάνο, κιθάρα και τραγούδι/ προβολή της ταινίας «Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων»/ Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά κάθε απόγευμα...

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου

20:00 Παράσταση χορού από την χορευτική ομάδα Athens swing cats

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου

19:30 Εκδήλωση από την εφημερίδα Εργατική Αριστερά και θα ακολουθήσει πάρτι

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

Μπαζάρ από το 78ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Κυψέλης

Θα πραγματοποιηθούν 2 παρουσιάσεις βιβλίων και προβολή ταινίας για τα παιδιά και θα υπάρχει και παντομίμα

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

12:00 Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Θα ακολουθήσει μεσημεριανό γλέντι

 

 

Δευτέρα έως και Παρασκευή 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Σάββατο 09:00 – 14:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Σάββατο 11:00 – 13:00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00: Αγώνες σκάκι και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή  19.30-21.30

 

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 

Η Αγορά θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009!

Καλές γιορτές και καλή χρονιά!

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Δευτέρα 02/02

19:00, συνάντηση φορέων για τον Άγιο Παντελεήμονα

 

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά – παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Τριανταφύλλου «Το διαμέρισμα της οδού Πατησίων», θα μιλήσουν η ζωγράφος Ηρώ Νικολοπούλου και ο συγγραφέας Δημήτρης Κούνδουρος και θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος

Παρασκευή 06/02

Κοπή πίτας της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ

Σάββατο 07/02

19:30 εκδήλωση για την Παλαιστίνη- προβολή βίντεο, ομιλητές: Ρισμάουι Νόρμα (Σύλλογος "Αλάουντα" για το Δικαίωμα Επιστροφής των Παλαιστινίων Προσφύγων), Αννίτα Μιχαηλίδου και Αλέξανδρος Παναγιωτάκης (Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα" ) και ο Νίκος Δούσης-Ρασιάς (Πρόεδρος των Γιατρών της Ειρήνης και μέλος της αποστολής στην Γάζα) Θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την πρόσφατη αποστολή του Συλλόγου "Ιντιφάντα" στη Γάζα

Κυριακή 15/02

19:30 Εκδήλωση – Συζήτηση

«Η διατροφή στη ζωή μας» - θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού Οδυσσέα Πανδή «Διατροφή του μυαλού και της μνήμης» - ομιλητές: Οδυσσέας Πανδής, γιατρός και Σοφία Υφαντή, ψυχολόγος

22:00 Προβολή ταινίας «Γλυκά 16»

Δευτέρα 16/02

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά - παρουσίαση του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά και του βιβλίου του «Ραγδαία επιδείνωση»

Πέμπτη 19/02

Γλέντι Τσικνοπέμπτης

Παρασκευή 20/02

19:30 Ανοιχτή Συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους

Σάββατο 21/02

19:30 Εκδήλωση της εφημερίδας Εργατική Αριστερά

Κυριακή 22/02

Αλληλέγγυο παζάρι και Πάρτι αποκριάτικο από το Ξεμπλογκάρισμα

22:30 Προβολή ταινίας «Λολίτα « (πρώτη ταινία)

Τετάρτη 25/02 έως Τρίτη 03/03

Έκθεση Ζωγραφικής από τους μαθητές του 41ου Γυμνασίου – Λυκείου Κυψέλης

Σάββατο 06/03

20:00 Ανοιχτή Συζήτηση για τη καταστολή και τους συλληφθέντες του Δεκέμβρη, θα μιλήσουν και μέλη από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Συλληφθέντων Λάρισας

Κυριακή 08 Μαρτίου

11:30 Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

 

 

Δευτέρα έως και Παρασκευή 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Τετάρτη 19.30 Μέρα Εργασίας

Κάθε Σάββατο 09:00 – 14:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00: Αγώνες σκάκι και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή  19.30-21.30

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η διγλωσσία της παράταξης Κακλαμάνη και η Αγορά Κυψέλης

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ιστορίες δημαρχιακής τρέλας! Την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης επιτίθεται και καταγγέλλει όσους βάζουν εμπόδια για τα έργα στον Βοτανικό (πολυκατάστημα-γήπεδο) και τη γωνία Κύπρου-Πατησίων (γκαράζ), η δική του παράταξη κατηγορεί «τα θηριώδη πολυκαταστήματα που τείνουν να εξαφανίσουν τις συνοικιακές αγορές»...

Το κείμενο που περιλαμβάνει την παραπάνω διατύπωση υπογράφεται από τρεις αντιδημάρχους του κ. Κακλαμάνη, τους Ν. Αβραμίδη (Πολεοδομίας), Ν. Βαφειάδη (Οικονομικών) και Ελ. Σκιαδά (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και αφορά την πρόταση της παράταξης για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.
Η Αγορά της Κυψέλης είναι ένα κτίριο του 1935 που σώθηκε από την κατεδάφιση και τη μετατροπή του σε πολυώροφο γκαράζ, όπως είχε συζητηθεί επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη. Τον Νοέμβριο του 2005, το υπουργείο Πολιτισμού και ο τότε υφυπουργός Π. Τατούλης την κήρυξε μνημείο διατηρητέο ως «εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου επί δημαρχίας Κ. Κοτζιά».
Από τον Δεκέμβριο του 2006, την αυτοδιαχείριση του χώρου ανέλαβε η Πρωτοβουλία των Κατοίκων, της οποίας η ανοιχτή συνέλευση συνεδριάζει κάθε μήνα. Εργα συντήρησης και η καθαριότητα γίνονται από τους ίδιους σε εθελοντική βάση, ενώ η συνέλευση και ένα συντονιστικό όργανο ρυθμίζουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που γίνονται.
Ο στεγασμένος χώρος είναι περίπου 1.000 τ.μ. και χωρίζεται σε περίπου 15 «μαγαζιά» και έναν ανοιχτό ενιαίο εσωτερικό χώρο, όπου έχουν οργανωθεί πλήθος πολιτιστικών-κοινωνικών εκδηλώσεων. Τα μέλη της συνέλευσης συμμετείχαν ενεργά και στις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της κοπής δέντρων στη γωνία Κύπρου-Πατησίων.
Επειτα από πρόταση του Τάκη Μπέη (παράταξη Κ. Σκανδαλίδη), συστήθηκε τον Μάρτιο του 2008 Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ώστε να καταγραφούν οι προτάσεις των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς. Η επιτροπή συνεδρίασε άπαξ, στις 29 Οκτωβρίου 2008, και σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις. Είναι άγνωστο εάν η συζήτηση θα οδηγηθεί σε απόφαση, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα επεισόδια για τα κομμένα δέντρα στην Πατησίων και τις δικαστικές αποφάσεις κόντρα στα έργα του Βοτανικού και αναμένεται θυελλώδης συνεδρίαση. Ιδού, πάντως, τι προτείνουν οι παρατάξεις:
Πλειοψηφία: Η παράταξη Κακλαμάνη αφού... κατακεραυνώνει τα «θηριώδη πολυκαταστήματα», λέει ότι «ο Δήμος Αθηναίων, εκμεταλλευόμενος την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την τοπική οικονομία, σε συνδυασμό με σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών χρήσεων». Να λειτουργήσουν δηλαδή μικρές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με πολιτιστικές-κοινωνικές χρήσεις.
Π. Μπέης: Εκ μέρους της παράταξης Σκανδαλίδη, ο Π. Μπέης προτείνει ανακαίνιση του κτιρίου από τον δήμο με πρωτοποριακά σχέδια (φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο κ.λπ.) και διοίκηση από ενδεκαμελή επιτροπή, της οποίας τρία μέλη θα ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα από το 6ο διαμερισματικό.
Ανοιχτή Πόλη: Η παράταξη Τσίπρα ζητά να επιχορηγείται από τον δήμο ως κοινωφελής δραστηριότητα, δηλώνει αντίθετη στις εμπορικές χρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει αγορές και αλληλέγγυα παζάρια όπως η αγορά των βιοκαλλιεργητών, που γίνεται τώρα κάθε Σάββατο.
Συμπαράταξη: Η σύμβουλος Βέρα Καραγιάννη προτείνει διαχείριση από τον δήμο χωρίς ενοικιάσεις και εμπορευματοποίηση του χώρου και δημιουργία χώρων για εκδηλώσεις, δημιουργική απασχόληση, συνάντηση νέων και ηλικιωμένων κ.λπ.
Ευτυχής για τα επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας των κατοίκων μάς δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου, μέλος της ανοιχτής συνέλευσης: «Τα όσα πετύχαμε εδώ δείχνουν ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να αποκτούν δυναμική, να αυξάνουν τις αντιστάσεις, να αναδεικνύουν τις δυνατότητες της αυτοδιαχείρισης. Θέλουμε η αγορά να μείνει χώρος ανοικτός, μακριά από εμπορικές χρήσεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2009

Προς: Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Θέμα: Ποτέ ξανά αγορά χωρίς εμας!!!

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

                        Αυτές τις ημέρες η Δημοτική Αγορά Κυψέλης συμπληρώνει 2 έτη λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό οι αγώνες των κατοίκων της Κυψέλης έπιασαν τόπο δημιουργώντας έναν χώρο ελεύθερο και αντιεμπορικό στον οποίο όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από διαδικασίες ανοιχτών συνελεύσεων. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πείραμα αυτοδιαχείρισης, όπου δημιουργήθηκε μια ανοιχτή κατάληψη, η οποία δεν κλείστηκε στον εαυτό της, αλλά αντίθετα ανοίχτηκε και ανοίγεται συνεχώς στην τοπική κοινωνία.

                        Η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ως αυτό που είναι σήμερα δεν προέκυψε ως παρθενογένεση. Αντίθετα είναι προϊόν των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Κυψέλης ενάντια στα προηγούμενα εχθρικά σχέδια της Δημοτικής αρχής για τον χώρο. Αυτά περιελάμβαναν από την κατεδάφιση και τη δημιουργία πάρκινγκ μέχρι τη λειτουργία φαραωνικού θεάτρου 400 θέσεων. Οι κάτοικοι πετύχαμε το κτίριο της Αγοράς να κηρυχτεί διατηρητέο και ο Δήμος βλέποντας ότι δεν μπορεί να το αξιοποιήσει έχοντας κάποιο κέρδος το άφησε για χρόνια να σαπίζει.

                        Σήμερα, η Δημοτική Αρχή Κακλαμάνη έρχεται να προτείνει την λειτουργία του χώρου ως εμπορικού με παραχώρησή των εσόδων στο Ίδρυμα Αστέγων για 50 χρόνια. Αυτή η πρόταση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να λάβουν γνώση ούτε κάν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, (η ύπαρξη της οποίας δεν θίχτηκε ούτε από την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης) που λειτουργεί το χώρο 2 χρόνια τώρα, καθιστώντας την κατεξοχήν αρμόδια.

                        Στην ουσία της, η πρόταση του Δήμου είναι τουλάχιστον προκλητική και προσχηματική. Η μέχρι τώρα άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο δεν είναι κατά κοινή ομολογία καν στοιχειώδης, τη στιγμή που οι πόροι του είναι άφθονοι και σπαταλούνται χωρίς καμία φειδώ (είναι χαρακτηριστικό πως καμία υπηρεσία δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο). Την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες αναξιοποίητοι χώροι τόσο του Δήμου όσο και κρατικοί οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έναν ανάλογο σκοπό. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, ειδικά μετά τα περιστατικά στη γειτονιά και ευρύτερα, όπως του πάρκου στην Κύπρου και Πατησίων, του Πεδίου του Άρεως, του Ελαιώνα κλπ. Η μόνη «κοινωνική» πολιτική που ασκεί ο δήμος είναι το ξεπούλημα και του τελευταίου ανεκμετάλλευτου (εμπορικά) χώρου με σκοπό την ικανοποίηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων

                        Στον αντίποδα όλων αυτών, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί καθημερινά πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως εκθέσεις, θεματικές συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικές βραδιές κλπ χωρίς κανένα αντίτιμο. Παράλληλα στον χώρο λειτουργούν σε μόνιμη βάση σχολείο ελληνικών για μετανάστες, μαθήματα ξένων γλωσσών, δανειστική βιβλιοθήκη, ανταλλακτήριο ρούχων, εργαστήρι εικαστικών για παιδιά επίσης χωρίς αντίτιμο. Εκτός των άλλων, η Αγορά χρησιμοποιείται συχνά από τους κατοίκους ως χώρος πολιτικού προβληματισμού μέσω ανοιχτών συζητήσεων και γενικότερων δράσεων γύρω από ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά και όχι μόνο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν  επανοικειοποίηση και λειτουργία του χώρου από τους ίδιους τους κατοίκους, κάτι που καμία υπηρεσία του Δήμου δεν πρόκειται να προσφέρει.

                        Είναι επομένως προφανές πως η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά για να σταματήσει ο χώρος αυτός να λειτουργεί ως έχει, στο πλαίσιο της γενικότερης εχθρότητας του Δήμου προς τους ελεύθερους χώρους. Εμείς δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η Αγορά, ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, ένας χώρος  ελεύθερης πολιτικής και καλλιτεχνικής δράσης, αντιεμπορικός και αυτοδιαχειριζόμενος δεν είναι διαπραγματεύσιμος με κανέναν, όποιο μανδύα φιλανθρωπίας και αν χρησιμοποιεί. Η απάντηση μας στα όποια βρώμικα σχέδια θα είναι μαζική, δυναμική και ανάλογη με αυτή που  δώσαμε στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων.   

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!!

Με την προσήκουσα εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ (Δεκέμβρης 2007-Γενάρης 2009)

 

ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 1. Λογοτεχνική Βραδιά

Φιλοξενούνται δεκάδες ποιητές και λογοτέχνες, παρουσιάζεται το έργο τους, διαβάζονται οι δημιουργίες τους

 1. Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν πάνω από 100 μαθητές και 15 άτομα διδάσκουν εθελοντικά

 1. Μαθήματα Γερμανικών

Σε εβδομαδιαία βάση παραδίδονται δωρεάν μαθήματα γερμανικών

 1. Δανειστική Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο

Με την προσφορά των κατοίκων και των λογοτεχνών που έρχονται στη Δημοτική Αγορά, έχει δημιουργηθεί δανειστική Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί τις αναγνώσεις μικρών και μεγάλων

 1. Κινηματογραφικές βραδιές
 2. Σκάκι για μικρούς και μεγάλους
 3. Αγορά Βιοκαλλιεργητών
 4. Ανοιχτές Συνελεύσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης για τον σχεδιασμό των δράσεων στη Δημοτική Αγορά
 5. Έκδοση μηνιαίου εντύπου

 

ΘΕΑΤΡΟ

 1. Δος μοι τούτον τον ξένο – ομάδα «Ανοιχτή Δράση»
 2. Θεατρικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Β. Κανελλόπουλο
 3. Ματωμένος Γάμος από το θέατρο της Νέας Σμύρνης
 4. Αραβοϊσραηλινός Τσελεμεντές – σκηνοθεσία Κ. Σπανού
 5. Όλα του γάμου δύσκολα – θεατρική ομάδα 7ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ΤΕΕ Αθηνών
 6. Θεατρική παράσταση – θέατρο Εντροπία
 7. «Ο Καραγκιόζης εκτός» θέατρο με ζωντανή μουσική και τραγούδι από την ομάδα open art
 8. « Δόνα Ροζίτα» του Φ. Γ. Λόρκα ,από την θεατρική ομάδα του Δήμου της Νέας Σμύρνης
 9. « Η Αρκούδα» και «Μία αίτηση σε Γάμο» μονόπρακτα του Τσέχωφ, από την θεατρική ομάδα του Δήμου της Νέας Σμύρνης

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 1. Τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο – συμμετέχουν Μ. Μενάχεμ, Β. Βλ.άχος, Χ. Κωττάκη, Σ. Καστάνης, καλλιτεχνική εταιρεία Αλεξάνδρεια
 2. Συναυλία 5 συγκροτημάτων νέων κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος
 3. Μουσική βραδιά με παραδοσιακούς ήχους και ρεμπέτικα τραγούδια – συμμετέχουν Μεσόηχος, Παραπεταμένοι, Ρεμπέτασκέρ
 4. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το 60ο Γυμνάσιο – Λύκειο Κυψέλης
 5. Τραγούδια για τον έρωτα – οργάνωση Παρασκευοπούλου Βίκυ
 6. Παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια από το συγκρότημα Εκτός Τροχιάς
 7. Παράσταση παραδοσιακών χορών
 8. Πρόβα χορού από την ομάδα Athens Swing Cats
 9. «Μια κυψέλη τραγούδια», πιάνο Λίνος Κόκκοτος, κιθάρα Ηλίας Καραγιάννης, μπουζούκι Νίκος Κρέτσης, τραγούδι Ανδριάνα Κόλλια και Βασίλης Βλάχος

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 1. Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών – κοινότητα Διάβαση
 2. Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους νέων ελλήνων σκηνοθετών – συμμετέχουν Θ. Κιάος, Γ. Γαϊτανίδης, Γ. Μπουγιούκας, Β. Γιάτσης, Κ. Πρέπης, Δ. Στρατάκης, Φ. Σκουρλέτης, Χ. Ραφτόγιαννης, Ν. Παπαθανασίου, Τ. Κουμούτση, Σ. Λιαροπούλου, Φ. Κουτσαφτής, Δ. Μυριοκεφαλιτάκη
 3. Προβολή σλάιτς για την Αλγερία από τους Κ. Ζηρίνη και Ι. Μπερτράν
 4. Προβολή  ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα  «Δυτικά της Αθήνας» Ποικίλο Όρος – Θριάσιο Σκαραμαγκάς ΧΥΤΑ
 5. Προβολή  ταινίας ντοκιμαντέρ  για το Πολυτεχνείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Η ελληνική φύση πριν και μετά την καταστροφή
 2. Το βλέμμα της πόλης
 3. Μεταμορφώσεις μιας πόλης – συμμετέχουν Η. Γιαννίρης, Ν. Μουρίκης, Α. Ρούπας, Β. Ρούπας, Α.Περάκη, Ν. Σιδέρης, Β.Τσόνογλου, Π. Χρισοστόμου, Yosebu
 4. Έκθεση 7 + 1
 5. Έκθεση από την ομάδα Μosaic
 6. Παρέμβαση Πολιτισμού – συμμετέχουν Κ. Αθανασίου, Η. Αναστασόπουλος, Α. Αραπάκης, Κ. Αραπάκη, Α. Βεϊνόγλου, Α. Λακίδης, Α. Λάριος, Γ. Μαυρίκος, Κ. Μονόπωλη, Π. Μπάτσιαρης, J. Nelson, Λ. Ξυδιά, Δ. Παναγιωτακοπούλου, Σ. Παναγιωτόπουλος, Λ. Παυλή, Β. Παφίλης, T. Short, J. Stokes, Ρ. Φώσκολος
 7. Έκθεση νέων καλλιτεχνών της Κυψέλης –από την ομάδα νέων της Αγοράς
 8. Έκθεση με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό – ΚΕΔΕ
 9. Έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα «Συμπλιγάδα»
 10. έκθεση φωτογραφίας από την φωτογραφική ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων Αττικής
 11. «Το νερό στον 21ο αιώνα» από την φωτογραφική ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων Αττικής
 12. «Ματιές στον χώρο και τον χρόνο» από την ομάδα No Limits
 13. Έκθεση φωτογραφίας από την Τσιάπας – Μεξικό

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 1. Δέβιση Κλιμάκιση – συμμετέχουν Γιαβρίδη, Γιαννόπουλος, Καραντινόπουλος, Λημναίος, Λιώση, Μίσιου, Μπαγιάος, Σούρμελης, Τζιβέλου, Φραγκούλη
 2. Ζήτω το χρώμα – Ομάδα Μαύρη Παλέτα ( Αναστασοπούλου Χ., Γιαννακάκης Γ., Μανούσου Σ., Μπατιστάκη Γ., Νικολακοπούλου Π., Φλόκα Α. )
 3. Έκθεση από το στέκι νεολαίας της ομάδας ΑΡΣΙΣ
 4. Έκθεση graffiti από την ομάδα ΑΡΣΙΣ
 5. Εικαστική περιπέτεια παράλληλα με την Μπιενάλε της Αθήνας Destroy Athens
 6. Έκθεση του Τζων Τενάσκο
 7. Athens Video Art Festival από Reconstruction Community
 8. Έκθεση ζωγραφικής Γυμνασίων και Λυκείων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος
 9. Έκθεση καλλιτεχνών της Κυψέλης – συμμετέχουν Κ. Μαρκοπουλιώτης, Κ. Δραγωμένη, Θ. Μαρκοπουλιώτης, Κ. Καρδαμίτσης, Χ Συράκος, Η. Γιαννίρης, Π. Γκότσης, Σ. Καλογεράτος
 10. Τα παιδιά ζωγραφίζουν – έκθεση από μαθητές δημοτικών σχολείων της Κυψέλης
 11. Ο ανανάς και ο λουκουμάς - Μαγειρεμένες Ωμότητες από Reconstruction Community ( Έλενα Ακύλα , Βάσω Βουγιούκα , Δημήτρης Γεωργακόπουλος , Ειρήνη Γιορονά , Νίκος Γκριτζώνας , Χαράλαμπος Δερμάτης , Γιώργος Διαμαντάκης , Αγγελική Δουβέρη , Θαλασσινή Δούμα , Μιχάλης Ζόργιας , Βασίλης Θέος , Γιάννης Καβαλάρης , Άγγελος Καλτσής , Μέλιννα Καμινάρη , Βασίλης Κανελλόπουλος , Άννα Κατσίμπρα , Καλή Κατσούρη , Χάρης Κοντοσφύρης , Μάνος Κορνελάκης , Αλέξανδρος Μαγκανιώτης , Κυριάκος Μπάνος , Φωτεινή Νάκου , Ιπποκράτης Ναυρίδης , Αθηνά Νικολάου , Αιμιλία Παπαφιλίππου , Γιάννης Παππάς , Ζωή Παππά , Φωτεινή Πολυδώρου , Christian Rupp , Παναγιώτης Σιδηρόπουλος , Θάνος Σταθόπουλος , Τζέλα Ταγκαλίδου , Γιώργος Ταξιαρχόπουλος , Σπύρος Τσακίρης , Άννα Τσουλούφη,  Δημήτρης Χαλάτσης , Γιώργος Χείλαρης , Ομάδα Cartel.)
 12. Η Κυψέλη των καλλιτεχνών – συμμετέχουν Ε. Αγγέλου, Α. Αμπατη , Τ. Ανταράκη, Κ. Ασίμης, Γ. Ηλιάκης, Μ. Κορρέ, Μ. Λώλη, Σ. Μυλωνάς, Κ. Πάτσιος, Κ. Πλέσσας, Ε. Τατάκη, Ι. Φραγκούλη
 13. 20 εικαστικοί παρουσιάζουν
 14. Έκθεση εικαστικών «Από που πάνε για την ουτοπία;»
 15. Έκθεση εικαστικού κοσμήματος και ζωγραφικής από ομάδες σπουδαστών των ΙΕΚ Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας
 16. Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Περί ανέμων και δασών» από καλλιτέχνες της Κυψέλης
 17. «Τα παιδιά ζωγραφίζουν» έκθεση ζωγραφικής με τα έργα που τα παιδιά ζωγράφισαν στη Δημοτική Αγορά
 18. έκθεση εικαστικών με τίτλο «Καταστασιακές αυτοπροσωπογραφίες», επιμέλεια: Iris de ath
 19. έκθεση Ζωγραφικής από την ομάδα Ζωγράφων της Κυψέλης «Μαύρη Παλέτα»

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 1. Το περιβάλλον και εμείς – εισηγητές Ε. Πορτάλιου, Η. Στροβολίδου
 2. Ο καραγκιόζης υπάρχει και επιμένει. Γιατί; - εισηγητής ομιλητής Η. Γιαννίρης
 3. Ημερίδα για το πρόβλημα των απορριμμάτων 
 4. Παιδεία – κρατική υποχρέωση, κοινωνική απαίτηση – εισηγητές Σ. Κωνσταντκόπουλος (πανεπιστημιακός), Μ. Κόκλας (καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης), Γ.Γκολφινόπουλος (φοιτητής)
 5. Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας
 6. Νέοι και εργασία - από την ομάδα νέων της Δημοτικής Αγοράς
 7. Κοίτα πίσω με οργή – διήμερο αφιερωμένο στην βρετανική κοινωνία του ’50 και ’60 – από την ομάδα νέων της Αγοράς
 8. Εκδήλωση από την Εθελοντική Εργασία Αθήνας – τρόπος δράσης
 9. Εκδήλωση για την οικολογία και τον οικοσοσιαλισμό από την πολιτική οργάνωση Κόκκινο
 10. Τριήμερο εκδηλώσεων για την  Παλαιστίνη- Σύλλογος Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό Intifanda
 11. Αριστερά και τέχνη – νεολαία Συνασπισμού
 12. Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων- Διεθνής Αμνηστία
 13. Όψεις του 1968 – Ινστιτουτο Ν.Πουλαντζάς
 14. Μάης- Τέχνη και κινήματα – εκδόσεις Α/συνέχεια
 15. Εκδήλωση για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς – «τα αιτήματά μας και η πολιτική τους» - Καμπάνια όχι στο ρατσισμό από κούνια
 16. Εκδήλωση «Σεξουαλική απελευθέρωση – Φεμινισμός» - νεολαία Συνασπισμού
 17. «Συνύπαρξη των πολιτισμών- το παράδειγμα της Ινδίας», ομιλητής ο Καναρέλλης Θεοκλής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 18. «Συνταγές για μια νέα πολεοδομία: Από τη νεωτερική στην παγκόσμια πόλη» με εισηγητές τους: Σταύρος Σταυρίδης, Φώτης Τερζάκης, Δήμητρα Σιατίτσα
 19. «Για μια κριτική των ιδεών της Καταστασιακής Διεθνούς» με εισηγητές τους Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Βανέσσα Θεοδωροπούλου και Δικαίο Ψυκάκο
 20. «Ουτοπικές πόλεις του χτες και του σήμερα», Κείμενα - Ντοκουμέντα από το γερμανικό περιοδικό du, Ιανουάριος 1972. Παρουσίαση: Δημήτρης Χαλάτσης – Κατερίνα Νασιώκα
 21. 'Ολυμπιάδα και αντιστάσεις: Αθήνα 2004 - Λονδίνο 2012'
  Προβολή βίντεο από τις εργασίες προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο. Συζήτηση με μέλη οργανώσεων ενάντια στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου -  διοργάνωση Διεθνές Δίκτυο Έρευνας και Δράσης στην Πόλη
 22. Αφιέρωμα στα 20 χρόνια από τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη (υπεύθυνη διοργάνωσης Τιτίκα Βλαχοπούλου)
 23. Εκδήλωση από την Φιλοζωική Ομάδα «Αδεσποτολόγιο» Ενημέρωση – πληροφόρηση των δράσεων της ομάδας
 24. «Η διατροφή στη ζωή μας» - παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού Οδυσσέα Πανδή «Διατροφή του μυαλού και της μνήμης» - ομιλητές: Οδυσσέας Πανδής, γιατρός και Σοφία Υφαντή, ψυχολόγος
 25. «Φωνή και δικαιώματα στους χωρίς φωνή»

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 1. Γιορτή από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών
 2. Παζάρι βιβλίου
 3. « Ένας χρόνος Ανοιχτή Πόλη» - εκδήλωση από τη δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη
 4. Παρουσίαση κλασσικών ινδικών χορών
 5. Πρωτομαγιάτικο γλέντι από την Ένωση Εργαζομένων
 6. Δράση σε αστικό τοπίο «Στον Πάγο» από την Μαρία Σόφτση
 7. Παρουσίαση του βιβλίου «Το αστικό μας μέλλον»
 8. Παράσταση χορού oriental
 9. Παρουσίαση του βιβλίου «Φυσάει Κόντρα» από Μ. Παπαμακάριος και Η. Αναστασόπουλος
 10. Εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
 11. Τσικνοπέμπτη 2007 και 2008 – γλέντι με ψήσιμο, μεζέδες και μουσική
 12. Ξενάγηση στην αρχαία αγορά της Αθήνας
 13. Τα παιδιά ζωγραφίζουν
 14. Γιορτή Αφγανών
 15. παρουσίαση έρευνας από τα Babel
 16. Αλληλέγγυο παζάρι για τις φυλακισμένες γυναίκες και τα παιδιά τους από την ομάδα «Ξεμπλοκάρισμα»- θα συμμετέχει και το εργαστήρι Λόγου και Υφάσματος από τις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών
 17. Μπαζάρ από το 78ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Κυψέλης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 1. Καλλιτεχνικές δημιουργίες από αντικείμενα που πετάμε – Ηλίας Γιαννίρης
 2. Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά – Μαρία Λεβεντάκη
 3. Κουκλοθέατρο
 4. Εργαστήρι λαμπάδας και αυγών για παιδιά
 5. Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά και μεγάλους
 6. Εργαστήρι πηλού και κεραμικής

 

ΦΟΡΕΙΣ (συναντιούνται στην Αγορά, συνεδριάζουν και πραγματοποιούν δράσεις)

 1. Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών
 2. Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών
 3. Επιτροπή πολιτών για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
 4. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκάδων Κυψέλης «Ο Παν»
 5. Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης
 6. Οι φίλοι της Κυψέλης
 7. Κοινότητα Διάβαση
 8. Συντονιστικό Ελεύθερων Χώρων
 9. Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών (Π.Ε.Ζ.Η.)
 10. Κοινότητα Ανοικοδόμησης Reconstruction Community
 11. Εθελοντική εργασία Αθήνας
 12. Τοπικές πολιτικές κινήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
 13. Σωματείο συμβασιούχων ΕΛΤΑ
 14. ΒΙΟΖΩ
 15. Στέκι Μεταναστών
 16. YRE «Καμπάνια: έχουμε ένα όνειρο»
 17. Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς
 18. Εκδόσεις Α/συνέχεια
 19. Εντός Εποχής
 20. Babel
 21. ΑΡΣΙΣ

(Ελήφθη 18-2-2009)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

14, 15 και 16 Μαρτίου 2009

Φωκίωνος Νέγρη 42 

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης γιορτάζει τα 2 και κάτι... χρόνια λειτουργίας της και οι κάτοικοι σάς προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις τριήμερες εκδηλώσεις της.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 14/03

20:00 Συναυλία με τους Δανάη Παναγιωτοπούλου και Σωτηρία Λεονάρδου, Στέλιο Μποτωνάκη και Βασίλη Γισδάκη

Μουσική παράσταση με τραγούδια κυρίως rock,- αλλά και με αποχρώσεις blues, jazz, ethnic, τραγούδια που κρύβουν μέσα τους τη συναρπαστική γοητεία του περιθωρίου, τραγούδια διαλεγμένα με πολλή αγάπη μέσα από την ελληνική και ξένη δισκογραφία, καθώς και τραγούδια από την καινούργια προσωπική δισκογραφική δουλειά  «Του Ανέμου οι Λέξεις», που κυκλοφορεί μετά από οκτώ χρόνια απουσίας της Σωτηρίας Λεονάρδου από την δισκογραφία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και από την προσωπική    δισκογραφία       των Βασίλη Γισδάκη και Στέλιου Μποτωνάκη.                                                                 

 

Κυριακή 15/03

11:00 – 14:00 «Χελιδονίσματα» με την Ορνιθολογική Εταιρεία και το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Δημοτικής Αγοράς -  «Φτιάχνουμε φωλιές πουλιών με πηλό» [Ορνιθολογική www.ornithologiki.gr ]

14:15 – 16:00 Παίζουμε σκάκι με ανθρώπους για πιόνια, με την ομάδα σκακιού της Δημοτικής Αγοράς 

--Σπιτικοί μεζέδες και φαγητά για το μεσημέρι.

--Θα παίξει η ομάδα κρουστών του Πολυτεχνείου

16:15 - 18:00 το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς παρουσιάζει τις δράσεις του                              

18:15 – 20:00 Λογοτεχνικό απόγευμα, με λογοτέχνες που έχουν παρουσιάσει το έργο τους   στην Αγορά (Ασημακόπουλος, Ασωνίτης, Καπλάνι, Λάδης, Παπουτσή, Πολενάκης, Στεφανάκης, Μ.Τριανταφύλλου, Τζαμιώτης, Χειμωνάς).                                                    

 20:30  «Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο» με τους:

Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλη Βλάχο, τραγούδι

Αντιγόνη Γιαννοπούλου, πιάνο

Βασίλη Μαντόγλου, μπουζούκι, φωνή

Λεωνίδα Χρονόπουλο, κιθάρα

 

Δευτέρα 16/03

19:30 Παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ για το κτίριο της Αγοράς,  των Χ.Γιαννοπούλου, Ι. Τσίμπου και Ε. Χαλκιαδάκη. Παρουσιάζει η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ελένη Πορτάλιου

Βραδιά τζαζ: Παντελής Μπενετάτος, πιάνο

                     Αλεξάνδρα Μπουσίου, τραγούδι

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει η έκθεση της μελέτης του ΕΜΠ για το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, η έκθεση των δημιουργιών του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Δημοτικής Αγοράς και χαριστικό παζάρι με ρούχα και άλλα αντικείμενα.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μετατρέπουν την Αγορά Κυψέλης σε χώρο εμπορικών καταστημάτων  04/04/2009 

 "Ποιος φοβάται τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης;". Το ερώτημα αυτό θέτει η "Ανοιχτή Πόλη" με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων να διακόψει το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα των κατοίκων της Κυψέλης στη νέα περίοδο, μετά την αποκατάσταση του κτιρίου, και να μετατρέψει τη Δημοτική Αγορά σε χώρο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.

Όπως επισημαίνει η "Ανοιχτή Πόλη", η απόφαση ελήφθη με ευθύνη και της παράταξης Σκανδαλίδη και της "Συμπαράταξης", ενώ δεν αξιολογήθηκε η εμπειρία των τελευταίων 25 μηνών κατά τους οποίους η εθελοντική εργασία της συνέλευσης των κατοίκων και του συντονιστικού μετέτρεψε την Αγορά από χώρο νεκρό σε δημιουργικό, συμμετοχικό πολιτιστικό και κοινωνικό εργαστήρι. "Η Δημοτική Αγορά σφύζει από ζωή, έχει γίνει ένας τόπος-υπόδειγμα για την Αθήνα και έχει αξιολογηθεί θετικά από το ευρύ κοινό και από όλα ανεξαιρέτως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλην των ακροδεξιών" επισημαίνει η "Ανοιχτή Πόλη". Παρατηρεί ότι τέτοια εγχειρήματα, που στηρίζονται στην ενεργοποίηση των πολιτών, στην αυτενέργεια και τη συλλογικότητα, αποτελούν εναλλακτικά υποδείγματα απέναντι, από τη μια, στην αγορά και, από την άλλη, στη γραφειοκρατική παροχή υπηρεσιών από το κράτος. "Πρέπει, λοιπόν, να στηριχθούν και να πολλαπλασιαστούν" σημειώνει.

"Η επέμβαση του δημοτικού συμβουλίου στο πείραμα της Αγοράς εκφράζει μια επικίνδυνη θέση για τη σχέση θεσμών και κοινωνίας. Αποδεικνύει ότι οι πράξεις ενεργοποίησης των πολλών και αυτοδιαχείρισης της καθημερινής ζωής τους θεωρούνται επίφοβες για τις διάφορες εξουσίες που αποδέχονται μόνο τον συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και τον αυταρχισμό" υπογραμμίζει τέλος η "Ανοιχτή Πόλη". Τονίζει δε ότι υποστηρίζει το εγχείρημα και θα αγωνιστεί για να διατηρηθεί ζωντανό και στο μέλλον.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ. ΑΥΓΗ 4/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Κυριακή 05/04

11:30  Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά

Σάββατο 11/04

18:00 Εκδήλωση της εκστρατείας «Έχουμε ένα όνειρο» από τη YRE με έκθεση φωτογραφίας, παζάρι, συναυλία και θεατρικά δρώμενα

Κυριακή 12/04

20:30 Προβολή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν

Τετάρτη 15/04

21:00 Προβολή 6 ταινιών μικρού μήκους του Πολάνσκι

 

Η Δημοτικής Αγορά θα παραμείνει κλειστή από τη Μ. Πέμπτη 16/04 μέχρι την Τετάρτη 22/04 για τις διακοπές του Πάσχα.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ+ΜΑΪΟΣ 2008 (συνέχεια)

Σάββατο 25/04

19:30 Εκδήλωση-συζήτηση των «Χωρίς Φωνή»

 

Κυριακή 26/04

11:30  Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά

20:00  Προβολή ταινίας «Μπουχτισμένος» και συζήτηση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Δευτέρα 27/04

19:30  Αφιέρωμα στον κυψελιώτη ποιητή Γ. Καραβασίλη- ομιλητές Γ.Βαρβέρης, Κ.Βούλγαρης και Γ.Μαρκόπουλος – θα διαβάσουν οι Ε.Κοταμανίδου και Β.Βλάχος

Τετάρτη 29/04

20:00 Εκδήλωση-συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους και τα κινήματα πόλης από την Αντ.Αρ.Συ.Α.

Πέμπτη 30/04

20:00 Εκδήλωση – συζήτηση για τον Joe Strummer, τραγουδιστή των Clash

Σάββατο 02/05

18:00 Γιορτή της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών

 

Δευτέρα 04/05

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά

 

Δευτέρα 04 έως Δευτέρα 18/05

Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής

Τετάρτη 06/05

20:30 Συναυλία με το συγκρότημα Salonumuz Klimalidir

Δευτέρα 11/05

19:30 Λογοτεχνική Βραδιά

Παρασκευή 15/05

19:30  Διήμερο εκδηλώσεων από τη νεολαία ΣΥΝ -  Συζήτηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων

Σάββατο 16/05

19:30  Συζήτηση για τον επισφάλεια και τις εργασιακές σχέσεις

 

 

Δευτέρα έως και Παρασκευή 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες  από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα 19:3021:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Τετάρτη 19.30: Ημέρα Εργασίας (συντήρηση και διαμόρφωση χώρου)

Κάθε Σάββατο 09:0014:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Κυριακή 11:0013:00: Αγώνες σκακιού και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  19.30-21.30

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 (ελήφθη 9-4-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ψάχνουν «ταυτότητα» για την Αγορά Κυψέλης

Νέες μελέτες από ΥΠΠΟ και ΚΕΔΚΕ για μετατροπή της σε εμπορικό κέντρο.

Αντιτίθενται μέρος κατοίκων και η μειοψηφία στο Δήμο.

Της Στέλλας Xαραμή

Το τέλος εποχής για το πείραμα αυτοδιαχείρησης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης προωθεί ο Δήμος Αθηναίων. Η, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεπάγεται την αναβίωση της παλιάς φυσιογνωμίας της ιστορικής Αγοράς και την απόδοση εμπορικών χρήσεων στο χώρο, τα έσοδα των οποίων θα διατίθενται επί πενήντα έτη στο Ιδρυμα Αστέγων. «Θα ιδρύσουμε μαγαζιά γειτονιάς μικρής κλίμακας που θα συνδυαστούν με κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Θέλουμε μια αγορά ανοιχτή για όλους, όχι για μια συγκεκριμένη ομάδα», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκπονούνται ήδη δύο μελέτες, η πρώτη για την αποκατάσταση του κτιρίου από το υπουργείο Πολιτισμού και η δεύτερη για τα τεχνικοοικονομικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Αν και τα σχέδια της δημοτικής αρχής φαίνεται να επικροτούνται από τους συλλόγους της Κυψέλης, βρίσκουν αντίθετες τόσο τις υπόλοιπες παρατάξεις όσο και την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων που  διαχειρίζεται την Αγορά. «Οταν ο δήμος είχε εκδηλώσει την πρόθεση να δημιουργήσει πάρκινγκ και εμπορικό κέντρο, είναι μοιραίο να δημιουργούνται υποψίες», τονίζει ο Παναγιώτης Μπέης της παράταξης Σκανδαλίδη. Η «Ανοιχτή Πόλη» διά του συμβούλου της Χάρη Κωνσταντάτου διαφωνεί με τη δημιουργία «ενός ακόμα πνευματικού κέντρου» και θέτει ως προϋπόθεση λειτουργίας τη συμμετοχή των πολιτών. Η «Συμπαράταξη» προτείνει να αποδοθεί στην αγορά ακραιφνής πολιτιστικός χαρακτήρας, απορρίπτει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης και εισηγείται τη λειτουργία της υπό δημοτική διοίκηση. «Φτιάξαμε ένα χώρο ζωντανό κύτταρο στην Αθήνα, που και την αποδοχή του κόσμου έχει και κοινωνικό έργο προσφέρει», λέει ο Δημήτρης Χαλάτσης εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων.

 

Επί του θέματος

Ναι στην επικοινωνία, όχι στο εμπόριο

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να λειτουργήσει τη Δημοτική Αγορά ως χώρο εμπορίου δεν παραπέμπει στην ιστορική λειτουργία του κτιρίου, γιατί το λαϊκό εμπόριο που στέγαζε η αγορά τροφίμων στο παρελθόν στηριζόταν σε σχέσεις οικειότητας που έχουν συνθλιβεί στη σύγχρονη εποχή. Η Κυψέλη δεν στερείται καταστημάτων αλλά χώρων επικοινωνίας και αυτενέργειας  των κατοίκων της. Το πνεύμα της Δημοτικής Αγοράς αναβιώνει εδώ και 25 μήνες χάρη στην εθελοντική εργασία της συνέλευσης των κατοίκων, που με το αυτοδιαχειριστικό τους εγχείρημα τη μετέτρεψαν, από χώρο νεκρό, σε δημιουργικό, συμμετοχικό, πολιτιστικό και κοινωνικό εργαστήρι. Προσπάθειες όπως αυτές χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν για να προσδώσουν ζωή και νόημα στην πόλη.

ΕΛΕΝΗ ΠΟΤΑΛΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠ

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 13-4-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Τρίτη 02/06

18:30 Εκδήλωση με τη χορωδία Λέσχης Φιλίας Αγίου Μελετίου

03 έως 10/06

Έκθεση φωτογραφίας, «Παιδιά»  φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο- Ελλάδα,Περού,Γουατεμάλα,Τουρκία

Κυριακή 07/06

20:00 προβολή ταινίας «Life is a miracle»

Τρίτη 09/06

20:00 Λογοτεχνική Βραδιά,

Παρασκευή 12/06

20:00 Χρυσοστόμεια ή αλλιώς … μια βραδιά γεμάτη ιδέες, χαβαλέ και συζήτηση. Από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε. Πάρε κι εσύ τη χρυσοστομειακή σκυτάλη κι έλα να μας πεις τη τρέλα σου: Πες τα χρυσόστομε! (xrysostomeia.blogspot.com)

13/6 έως 30/6

Έκθεση φωτογραφίας από την Γάζα

Κυριακή 14/06

20:00 προβολή ταινίας «Charlie Chaplin- Modern times»

Δευτέρα 15/06

Λογοτεχνική Βραδιά παρουσιάζεται ο Νίκος Κουνενής και το βιβλίο του «Ο μύθος του Ηρακλή Σπήλου»

Παρασκευή 19/06 

Ημερίδα για τα αδέσποτα – διοργάνωση Αδεσποτολόγιο

Σάββατο 20 –

 

Κυριακή 21/06

Διήμερο για τους μετανάστες

20:00 Γλέντι από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Δευτέρα 22/06

Λογοτεχνική Βραδιά παρουσιάζεται ο Γιάννης Ράγκος και το βιβλίο του «Μυρίζει αίμα», θα μιλήσει για τον συγγραφέα ο Γεράσιμος Καστανάς

Τετάρτη 24/06

Χορευτική παράσταση με θέματα από τον ελληνικό κινηματογράφο

Παρασκευή 26/06

19:30 Προβολή της ταινίας «Το Κύμα» και ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση, διοργάνωση τμήμα πολιτικής ψυχολογίας Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας με τη συνεργασία του τμήματος κινηματογράφου του ΑΠΘ, θα μιλήσουν οι κ.Χαρίτου- Φατούρου και Παύλος Πανταζής

Κυριακή 28/06

12:00 Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά

20:00 προβολή ταινίας «Caramel»

Δευτέρα 29/06

Λογοτεχνική Βραδιά

ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

04 & 05 / 7

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ από ομάδα χορευτών από την Ν. Υόρκη  

Δευτέρα έως και Παρασκευή 20:00– 22:00: Μαθήματα ελληνικών για μετανάστες  από το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς

Κάθε Δευτέρα19:30 – 21:00: Μαθήματα Γερμανικών

Κάθε Δευτέρα 19:30 – 21:30: Λογοτεχνική Βραδιά

Κάθε Σάββατο 09:00 – 14:00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Κυριακή 11:00 – 13:00: Αγώνες σκακιού και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  19.30-21.30

Η Αγορά είναι ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πρόγραμμα Αγοράς Κυψέλης - Ιούλιος 2009

 4,5 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ.  Καλλιτεχνικό δρώμενο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με τη νεοϋορκέζικη ομάδα modern dance awareness society,  σε συνεργασία με κοινότητες Ελλήνων και μεταναστών

 7 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. Ανοιχτή συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ 6ου Διαμερίσματος

11 Ιουλίου στις 9.00 Συναυλία : Νεανικά Ροκ συγκροτήματα  Rock Lips , 4Guns

 12 Ιουλίου στις 12.00 Ανοιχτή συνέλευση της Αγοράς

Το Ανοιχτό Σχολείο της Αγοράς και τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες τελείωσαν για φέτος. Θα ξαναρχίσουν το Σεπτέμβριο. Για πληροφορίες: 6977865606

Τα μαθήματα Γερμανικών θα συνεχίσουν κι αυτά τον Σεπτέμβριο. Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει με την Δανιά Δήμητρα 6973238240

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Αγοράς θα ξανανοίξει κι αυτό τον Σεπτέμβριο. Για πληροφορίες Σούλα Πέτρου 6948730362

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Κακλαμάνης στις 18 Μαρτίου έκανε την παρακάτω δήλωση για την Δημοτική Αγορά «Στην Κυψέλη, όμως, πρέπει να τηρήσω άλλη μία υπόσχεση. Μετά από πολλούς αγώνες, κυρίως δικούς σας, αλλά και δικής μας προετοιμασίας, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα γίνει, όπως εσείς την έχετε ονειρευτεί και όχι όπως την έχουν καταντήσει κάποιοι»

Η δήλωση Κακλαμάνη υπάρχει εδώ: http://www.cityofathens.gr/el/node/11137

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

Όποιος συμμετέχει στην Αγορά ακολουθεί τις αρχές της και σέβεται τον αυτοδιαχειριζόμενο και ανεξάρτητο από κάθε είδους πολιτικά υποκείμενα χαρακτήρα της. Η Αγορά είναι ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Κυριακής.

 

 • Συνέλευση

 

τακτική συνέλευση πραγματοποιείται την τελευταία (συνήθως) Κυριακή του μήνα στις 6 το απόγευμα.

*Είναι ανοιχτή και δικαίωμα συμμετοχής και λόγου έχουν όλες και όλοι. Στην αρχή της συνέλευσης ορίζεται πρόεδρος (για το συντονισμό) και γραμματέας (για την τήρηση των πρακτικών)

*Στη συνέλευση γίνεται αναλυτική ενημέρωση για το ταμείο, ορίζονται βάρδιες και τα μέλη του Συντονιστικού.

*Η ημερομηνία της επόμενης συνέλευσης ορίζεται στο τέλος της τρέχουσας.

*Οι αποφάσεις παίρνονται μ' ευρεία συναίνεση.

έκτακτη συνέλευση πραγματοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Αγορά ή αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Αγοράς ή υπάρχει κάποια πολιτική συγκυρία.

*Επειδή η Συνέλευση δεν έχει ορισμένο Σώμα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα ανεξαρτήτως προσέλευσης.

 

 • Συντονιστικό

 

*Το Συντονιστικό συνεδριάζει κάθε Τρίτη στις 8.30 (ανεξαρτήτως απαρτίας)

*Ορίζεται γραμματέας, ο οποίος κρατάει πρακτικά και ενημερώνει την ηλεκτρονική λίστα. Στα πρακτικά έχουν πρόσβαση όλοι όσοι συμμετέχουν στην Αγορά.

*Το Συντονιστικό έχει χαρακτήρα υλοποίησης των αποφάσεων της Συνέλευσης και όχι αποφασιστικό (πέρα του προγράμματος των εκδηλώσεων ή έκτακτων αναγκών καθώς και διαχείρισης των ζητημάτων προς τη Συνέλευση.

*Λειτουργεί παράλληλα επιτροπή για το site και το έντυπο πρόγραμμα της Αγοράς. Δημιουργείται e-mail της Αγοράς, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να κάνουν εκδήλωση.

*Τέλος λειτουργεί επιτροπή εργασιών και συντήρησης του χώρου.

 

 • Βάρδιες

 

*Όποιοι έχουν βάρδια, έχουν και την ευθύνη της Αγοράς. Δεν δικαιούται κανείς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της βάρδιας να ανοίγει την Αγορά.

*Η βάρδια καταγράφει τα έσοδα/έξοδα στο βιβλίο και παραδίδει τα χρήματα σε κάποιον ταμία ή στο Συντονιστικό.

*Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατεβαίνουν τα ρολά και ενημερώνονται όλοι οι συμμετέχοντες στην Αγορά για την περιφρούρηση του χώρου.

*Η βάρδια έχει κλειδιά απ' όλα τα λουκέτα του χώρου (αποθήκες, ψυγεία, είσοδος κλπ)

 

 • Εκδηλώσεις

 

*Κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αγορά πρέπει να έχει την έγκριση της Συνέλευσης ή του Συντονιστικού.

*Όλες οι εκδηλώσεις καταγράφονται στο πρόγραμμα, το οποίο είναι αναρτημένο στον πίνακα Ανακοινώσεων.

*Οι διοργανωτές έχουν την ευθύνη καθαριότητας του χώρου.

*Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν (χωρίς είσοδο ούτε πρόσκληση). Οι διοργανωτές μπορούν να έχουν κουτί οικονομικής ενίσχυσης, ύστερα από συνεννόηση με την Συνέλευση ή το Συντονιστικό.

*Την ευθύνη για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων έχει πρωτίστως η Αγορά

*Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας ενημερώνεται το Συντονιστικό.

*Όποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει εκδήλωση έρχεται στη Συνέλευση προκειμένου να θέσει το αίτημά του. Σε διαφορετική περίπτωση έρχεται στο Συντονιστικό.

*Η εκδήλωση πρέπει να είναι σαφώς συμφωνημένη με αναλυτικό περιεχόμενο και σύμφωνα με τις αρχές και κανόνες λειτουργίας της Αγοράς.

 

 • Ταμείο

 

*Το ταμείο είναι ενιαίο, βρίσκεται σε τραπεζικό λογαριασμό, που διαχειρίζονται 3 άτομα και για ανάληψη είναι απαραίτητη η παρουσία και των τριών.

*Κάθε βάρδια καταγράφει τα έσοδα/έξοδα και παραδίδει τα χρήματα στον ταμία ή το Συντονιστικό.

*Το Συντονιστικό καταγράφει το σύνολο των εσόδων και την επόμενη μέρα κατατίθενται στο λογαριασμό.

*Στη συνέλευση γίνεται ενημέρωση για τα οικονομικά της Αγοράς και εγκρίνονται τα επιπλέον έξοδα του επόμενου μήνα (εργασίες, συντήρηση, εξοπλισμός κλπ)

 

 • Καθαριότητα

 

*Την έγνοια για την καθαριότητα του χώρου την έχουν όλοι όσοι βρίσκονται ή/και συμμετέχουν στην Αγορά.

*Την ευθύνη την έχουν κάθε φορά οι διοργανωτές της εκδήλωσης προκειμένου να παραδώσουν τον χώρο όπως τον βρήκαν.

*Το Σάββατο οι υπεύθυνοι της Αγοράς βιολογικών προϊόντων πληρώνουν καθαρίστρια για την παράδοση του χώρου καθαρού (ώστε να μην επωμίζεται το βάρος η βάρδια του Σαββάτου).

 

Επιστροφή στην αρχή