Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Κυψέλη

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Άγιος Αθανάσιος, Εκβραχισμός Αντιόπης-Ακάστου, Κυψέλη-Ιστορία

Γειτονικές περιοχές: Πεδίον Άρεως-Πανελλήνιος   Αλεπότρυπα

 

Αγορά Κυψέλης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ βρίσκεται στο site http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Κυψέλης. Ένα μεγάλο κύμα αντίστασης λεει ΟΧΙ στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων να κατεδαφίσει την δημοτική αγορά της Κυψέλης και στη θέση της να ορθώσει πολυόροφο κτίριο γραφείων και πολυόροφο υπόγειο γκαράζ. Οι σύλλογοι της Κυψέλης έχουν συντονιστεί, υπογραφές συλλέγονται και έχουν γίνει κινητοποιήσεις. Η επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι την Τετάρτη 9-3-2005 στις 6:30 στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, Κεφαλληνίας και Κυκλάδων.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ-ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΣ Ρεπορτάζ: Σοφία Κουσιάντζα, Όλγα Μπαλαούρα

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη συνεδρίασή του της 25ης Οκτωβρίου 2004, αποφάσισε την εκπόνηση "τεχνικής-οικονομικής και κυκλοφοριακής μελέτης αξιοποίησης της αγοράς της Κυψέλης".

Εάν η μελέτη που προκηρύχθηκε εφαρμοστεί, τότε στη θέση της αγοράς της Κυψέλης, μέρος ενός σχεδίου κατασκευής αγορών που εκπόνησε ο Δήμος της Αθήνας. Το 1935, θα αντικατασταθεί από ένα νέο πολυώροφο κτίριο κράματος εμπορικού κέντρου και γκαράζ εμβαδού 1180 m2!
Αυτό σημαίνει ότι με την κατασκευή πάρκιγκ σε περιοχή που είναι ήδη από τις πιο υπερδομημένες της Ευρώπης και υπερφορτωμένες από ΙΧ (δυσανάλογα με την ύπαρξη δημόσιων χώρων), αλλάζει όλος ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες της Φωκίωνος Νέγρη θα επιλέγουν το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν εκεί αφού θα ξέρουν πως υπάρχει δυνατότητα πάρκινγκ.
Η αγορά της Κυψέλης αποτελεί ένα δημόσιο κτίριο συνοικιακής κλίμακας, χαρακτηριστικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος τα έργα του οποίου η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει. Αυτό μάλιστα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία η αρχιτεκτονική του Μοντέρνου Κινήματος ανήκει στην ιστορική παράδοση που διατηρείται, αξιολογείται και ερευνάται σε ειδικά ινστιτούτα.
Πέραν, όμως, της μεγάλης αρχιτεκτονικής της αξίας αποτέλεσε για χρόνια χώρο κοινωνικής επαφής και συνάντησης των περιοίκων. Στην αγορά της Κυψέλης στεγάζονταν καταστήματα μικρού μεγέθους (ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία), με φρέσκα προϊόντα, όπου ο καταναλωτής-αγοραστής είχε καλύτερη εποπτεία τιμών και ποιότητας. Η ύπαρξη μιας τέτοιας αγοράς βοηθά στην ανάπτυξη της συνείδησης του καταναλωτή ενώ αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην ευρύτερη αγορά, καθώς δεν αφήνει ελεύθερο το πεδίο στα σούπερ μάρκετ.
Αποτελεί όμως και κύτταρο της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της Κυψέλης και τοπόσημο καθώς είναι σημείο αναφοράς σε μια από τις ιστορικότερες και συγκροτημένες, από άποψη αυτόνομων υπηρεσιών -έναντι του κέντρου, περιοχές της Αθήνας.
Την Τετάρτη λοιπόν στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο "Τόπος Αλλού" στην οδό Κεφαλληνίας εκδήλωση με θέμα: "Η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κυψέλης και η σημασία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης". Την διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή φορέων της Κυψέλης, οι κάτοικοι της Κυψέλης γέμισαν το θέατρο και παρακολούθησαν τους ομιλητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γεγονός ενθαρρυντικό καθώς δείχνει το βαθμό της εγρήγορσής τους. Οι ίδιοι οι κάτοικοι έθεσαν ερωτήσεις κάνοντας τις δικές τους επισημάνσεις για το πρόβλημα που έχει ανακύψει, καταθέτοντας εμπειρία από τη ζωή τους στην Κυψέλη.
Πρώτη μίλησε η αρχιτέκτωνας Μπέττυ Βακαλοπούλου, της οποίας τη μελέτη για την περιοχή θα φιλοξενήσει η "Εποχή" σε επόμενο φύλλο. Στη συνέχεια διαβάστηκε το κείμενο που απέστειλε η προσκεκλημένη στην εκδήλωση καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Ελένη Πορτάλιου, η οποία για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, στο οποίο τόνιζε την αρχιτεκτονική και κοινωνική αξία της Αγοράς:
Κτίριο με ιδιαίτερο ήθος και αξία, σημείωσε, στον αντίποδα της μεταμοντέρνας αισθητικής "των αετωμάτων και των υαλοστασίων με κλασικίζοντα πλαίσια μαρμάρου, των Hondos Center και των αντίστοιχων απερίγραπτων κατασκευών".
Έπειτα το λόγο πήρε ο συγκοινωνιολόγος Γεράσιμος Σκλαβούνος, και επεσήμανε το θλιβερό γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο χώρο ενός θεάτρου, καθώς δεν υπάρχει στην Κυψέλη ειδικός χώρος που να προορίζεται για τη συνάθροιση των πολιτών ώστε να συζητούν τα κοινά τους προβλήματα. Γεγονός όχι μόνο θλιβερό, αλλά και ένδειξη αντιδημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών θεσμών. Αφού ανέφερε την "Χάρτα των Αθηνών" που συνέταξε ο διάσημος αρχιτέκτονας Le Corbusier και σύμφωνα με την οποία οι αναπλάσεις πρέπει να γίνονται πέραν των παλιών συνοικιών ώστε να διατηρούνται τα παλιά κτίρια, μίλησε για τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης από το δίκτυο επιτροπών πολιτών και κατοίκων, σύμφωνα με την οποία βασική συγκοινωνιακή κατεύθυνση των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να είναι ο περιορισμός των θέσεων πάρκιγκ σε δημόσιο χώρο, καθώς είναι γνωστό ότι μια θέση πάρκιγκ προσελκύει δέκα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, ο Γ. Σκλαβούνος πρότεινε εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα του πάρκιγκ στην Κυψέλη, που δεν αγγίζουν τη Δημοτική Αγορά: υπόγεια πάρκιγκ με υπέργειες πεζοδρομήσεις και κυρίως χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Διαβάστηκε επίσης κείμενο της Άννας Φιλίνη που εκπροσωπεί τη δημοτική κίνηση "Άλλη Αθήνα".
Ο Ηλίας Γιαννίρης από το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα της λήψης των αποφάσεων και της απουσίας δημοσίου διαλόγου για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών. Τόνισε ότι η Αγορά δεν πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο αλλά χώρος με ζωντανή, καθημερινή λειτουργία. Επεσήμανε μάλιστα τον κίνδυνο, αν η Δημοτική Αγορά γίνει πάρκινγκ, να επεκταθεί η καταστροφή πέρα από τα όρια της Αγοράς, με την εργολαβία να καταπατά κομμάτι της Νέγρη και να ξεριζώνει δένδρα, όπως έχει δείξει άλλωστε και η προηγούμενη εμπειρία ανάλογων "αναπλάσεων". Τέλος, πρότεινε να στεγάσει η Αγορά ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γίνει δηλαδή ένας πολυχώρος για τη συνάντηση των Κυψελιωτών, αίτημα που εξέφρασαν και πολλοί από τους κατοίκους που αργότερα πήραν το λόγο.
Οι κάτοικοι που μίλησαν εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για την τύχη της Αγοράς και την διαρκώς υποβαθμιζόμενη ποιότητα της ζωής τους στην Κυψέλη, την έλλειψη πρασίνου, την απουσία ελεύθερων χώρων, την έλλειψη πνευματικού κέντρου.
Όπως φάνηκε και από την εκδήλωση, το ζήτημα της Αγοράς κινητοποιεί τους κατοίκους και τους ευαισθητοποιεί απέναντι στην πολλαπλή υποβάθμιση της ζωής τους. Όμως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων που ενθαρρύνει ο νεοφιλελευθερισμός. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική εξαφανίζει ιστορικές μορφές συνοικιακού εμπορίού και κατεδαφίζει αρχιτεκτονικά μνημεία της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, προωθώντας τα εμπορικά μονοπώλια και την απρόσωπη αισθητική ομοιομορφία στην πόλη. Συρρικνώνει το δημόσιο χώρο, εκμηδενίζει τη δυνατότητα των πολιτών για συνάντηση και ζύμωση στον ήδη πεπερασμένο χώρο της πόλης, και αδιαφορεί για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Απέναντι σ' αυτή τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει αυτοί να απαντήσουν συντονίζοντας τη δράση τους όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Χρειάζεται οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών να συναντηθούν, ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες και να οργανώσουν από κοινού τη δράση τους, να μάθουν ο ένας από τον άλλο τους τρόπους με τους οποίους συνήθως πραγματοποιούνται οι καταπατήσεις αλλά και τους αποτελεσματικότερους τρόπους νικηφόρας αντίστασης. Γιατί όταν τα συμφέροντα που στρέφονται κατά της δημόσιας περιουσίας είναι ιδιαιτέρως ισχυρά, το μόνο που μας απομένει είναι να γίνουμε πολλοί, εμείς που την υπερασπιζόμαστε. ΕΠΟΧΗ 13-3-05

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όχι στην κατεδάφιση της μνήμης Σημεία εισήγησης του Ηλία Γιαννίρη στην συγκέντρωση της 9/3/05, 6:30 μμ στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ για την επιχειρούμενη κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης από το Δήμο Αθηναίων και την ανέγερση πολυόροφου υπόγειου γκαράζ και πολυόροφου κτιρίου γραφείων.

"Σας μεταφέρω το χαιρετισμό της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους. Οι σύλλογοι της Κυψέλης, όπως και όποια κίνηση πολιτών είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή που λειτουργεί από το 1996.

  1. Η συγκέντρωσή μας και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις για τοπικά προβλήματα θα έπρεπε να γίνονται σε δημόσιο-δημοτικό χώρο. Ο Δήμος έπρεπε να φροντίσει να υπάρχει τέτοιος χώρος κοντά μας και χωρίς σκαλιά (το Πολιτιστικό Κέντρο του Διαμερίσματος στην Ευελπίδων είναι μακριά και με σκαλιά). Το ότι αναγκαζόμαστε να συγκεντρωθούμε σε -φιλόξενο μεν αλλά- ιδιωτικό χώρο, υπογραμμίζει την κατάντια στην οποία μας έχουν φέρει οι κυβερνώντες. Αν αύριο μεθαύριο, θελήσει η Δήμαρχος να μας μιλήσει και να συζητήσει μαζί μας, και είναι χειμώνας, που θα μας καλέσει;
  2. Οι πολίτες, οι κινήσεις πολιτών και οι Σύλλογοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την δημοτική αρχή ως σύμμαχοι και σύμβουλοι. Δεν είναι δυνατόν για τα συμφέροντα οποιουδήποτε εργολάβου να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις με μόνο κριτήριο την λογιστική αποτίμηση και την επιχειρηματική κερδοφορία, και όχι το συλλογικό συμφέρον. Που αποφασίζεται τι θα γίνει στην Αγορά της Κυψέλης, στο Πάρκο, στην Πλατεία Κανάρη, στην Βελβενδού κλπ.; Στα κλειστά γραφεία του Δήμου και όχι εδώ. Οι διεργασίες γίνονται σε κλειστό κύκλο για να περάσουν “εν μια νυκτι” από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  3. Ξέρουμε ότι σήμερα οι δημοτικές αρχές λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με εργολαβίες. Για να συντηρηθεί π.χ. μια παιδική χαρά ή ένας πεζόδρομος, ή ένα πεζοδρόμιο πρέπει να εξαθλιωθεί τελείως για να δοθεί σαν εργολαβία. Δεν υπάρχει η λογική της συντήρησης του εξοπλισμού της πόλης. Έτσι όμως η κοινωνία ρίχνεται, δεν εξυπηρετείται σε καθημερινές ανάγκες. Μάλιστα συνήθως οι εργολαβίες αυτές έρχονται με την μορφή της ανάπλασης. Ο Δήμος αναπλάθει συνέχεια τους ίδιους χώρους. Παράδειγμα: η Πλατεία Κυψέλης που έχει αναπλαστεί όχι λίγες φορές.
  4. Αντί να καλέσει ο Δήμος σε συγκέντρωση – συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των συλλόγων της περιοχής μας αιφνιδιάζει με μια επιχειρηματική απόφαση που βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
  5. Απαλλοτρίωση όλων των κηρυγμένων χώρων για απαλλοτρίωση από προηγούμενες δημοτικές αρχές ΤΩΡΑ! Εκεί μπορούν να βρεθούν άλλοι χώροι που να είναι κατάλληλοι για στάθμευση.
  6. Δημοτικές Αγορές έχουν και άλλοι Δήμοι και τις προσέχουν σαν τα μάτια τους. Στα Χανιά, στην Καρδίτσα, στο Ψυχικό και αλλού.
  7. Ζητάμε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης να μην κατεδαφιστεί. Δεν είναι κατάλληλη για γκαράζ και γραφεία γιατί:
  • Θα φέρει διερχόμενη κυκλοφορία που η Κυψέλη δεν έχει σήμερα. Ένα γκαράζ είναι σύνηθες να γίνεται κάτω από δημόσιους χώρους, πλατείες κλπ. Αν γίνει αυτό θα χαθούν τα δέντρα της Φωκίωνος. Τι λέει η εμπειρία:
    • Στην Πλατεία Κάνιγγος είχαν πει ότι θα ξανάβαζαν τα ψηλά δέντρα που υπήρχαν.
    • Στου Γουδή απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων η πλατεία κατέστρεψε την υδροδότηση του Εθνικού Κήπου, εξαφάνισε την Παιδική Χαρά αλλά και έκοψε πάνω από 80 δέντρα, μεταξύ των οποίων πεύκα, πλατάνια, λεύκες και ακακίες ύψους 4 έως και 10 μέτρων.
    • Στην πλατεία Αιγύπτου, στη διασταύρωση της Αλεξάνδρας με την Πατησίων, σχεδιάζεται να φυτευτούν... λεωφορεία.

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι πλατείες θα μπουν σε δεύτερη μοίρα και ο πρώτος λόγος ανήκει στα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, μόνον στο Κολωνάκι οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να πετύχουν την ακύρωση του έργου. Ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος. Βασική ένσταση έχει και για τη χωροθέτηση των γκαράζ στο κέντρο της πρωτεύουσας, που ενισχύουν τη χρήση του ΙΧ. Υπάρχει και ο παράγοντας της εγκληματικότητας, που είναι αυξημένος σε υπόγειους χώρους στάθμευσης (ο τρίτος χώρος ανάπτυξης της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ). (στοιχεία από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2005)

  • Το Γκαράζ θα προσελκύσει περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά που σήμερα υπάρχουν
  • Θα φέρει εμπορικές δραστηριότητες σε ορόφους σε όλη την περιοχή. Σε μια περιοχή που είναι περισσότερο κατοικία, και μόνο στα ισόγεια αναπτύσσεται επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως θα αλλάξει τις χρήσεις γης στην περιοχή μας.
  • Θα απαξιωθεί η Φωκίωνος Νέγρη και θα χάσει ένα μέρος από τον δημόσιο χαρακτήρα της.
  1. Αντίθετα η Αγορά πρέπει να συντηρηθεί από το Δήμο Αθηναίων. Στόχος μας πρέπει να είναι όχι απλά να σταματήσει η κατεδάφιση αλλά ο Δήμος να τη συντηρήσει και να τη λειτουργήσει για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Να μην γίνει ότι έγινε με τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας όπου αποτράπηκε μεν η κατεδάφιση απο το ΣτΕ, σταμάτησαν τα όποια επιχειρηματικά σχέδια αλλά σήμερα τόσο η ΚΕΔ όσο και ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία άφησαν το χώρο στην τύχη του. Διατηρητέο σημαίνει διατηρητέο και όχι εγκαταλειμένο.
  2. Οι δραστηριότητες πρέπει να αναζητηθούν στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων. Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι:
  • Να γίνει ένας λειτουργικός χώρος για εκθέσεις, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, συζητήσεις κλπ. Ιδιαίτερα θέλουμε να συζητάμε και μεταξύ μας αλλά και με τις δημοτικές παρατάξεις για τα τοπικά μας προβλήματα. Επίσης, θέλουμε να συζητάμε αξιοπρεπώς κατά την δημοτική προεκλογική περίοδο. Οι υπαίθριοι χώροι δεν εξυπηρετούν όταν βρέχει ή όταν κάνει κρύο. Επίσης μπορούν να γίνονται ομιλίες, ενημερώσεις για τα σχέδια του Δήμου, εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης και άλλες ενημερώσεις (για την Τρίτη ηλικία, για τη Βοήθεια στο σπίτι, κλπ)
  • Να στεγάζονται νεολαιίστικες εκδηλώσεις και να γίνονται εκδηλώσεις και το χειμώνα. Η Αγορά να αποτελεί το χειμωνιάτικο στέκι των θερινών εκδηλώσεων της Φωκίωνος Νέγρη.
  • Να στεγαστούν όλοι οι σύλλογοι της περιοχής (πολιτιστικοί, αθλητικοί, εμπορικοί) και οι τοπικές εφημερίδες.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα για προβολές της κινηματογραφικής Λέσχης που σήμερα γίνονται ιδιωτικά σε αίθουσα της πλατείας Κυψέλης.
  • Να έχουμε ένα χώρο πολιτισμού για να ενημερωνόμαστε και για να μαθαίνουμε. Να βλέπουμε τις εργασίες των μαθητών για την περιοχή μας, να μάθουμε για τις αγιογραφίες του Κόντογλου που είναι στον Αη Γιώργη, να μάθουμε για την ιστορία της Κυψέλης, για τον Κανάρη (που το σπίτι του έγινε πολυκατοικία) για τα νεοκλασικά της Κυψέλης, για τις προσωπικότητες που πέρασαν από εδώ.
  • Να δοθεί χώρος για χειροτέχνες-χειροτεχνία. Ιδιαίτερα εκείνη που συνδέεται με την παράδοση μας.

Είναι κάτι παραπάνω από το ζήτημα της κατεδάφισης μιας παλιάς και απαξιωμένης αγοράς που μας έχει φέρει εδώ. Είναι η αγανάκτησή μας για την επιχειρούμενη για άλλη μια φορά κατεδάφιση της μνήμης, που καθημερινά βλέπουμε να γίνεται γύρω μας σε αυτή την πόλη και την Κυψέλη ιδιαίτερα.

Με αφορμή την Αγορά της Κυψέλης ας πούμε: Φτάνει πια! Όχι στην κατεδάφιση της μνήμης και της ιστορίας της Κυψέλης."

(Ο Ηλίας Γιαννίρης είναι Δρ ΕΜΠ (Πολεοδόμος-Χωροτάκτης), υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων της “Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην πόλη”, μέλος των Οικολόγων Πράσινων.)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ  

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης συντάσσεται με τη βούληση πολλών άλλων σωματείων στην περιοχή για τη διάσωση από την κατεδάφιση και αξιοποίηση του χώρου της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης για εμπορικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Η συνοικία της Κυψέλης είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο, με πολλά προβλήματα και ανάγκες, ιδιαίτερα πολιτιστικές. Η Κυψέλη στερείται παντελώς χώρων έκφρασης για δραστηριότητες των πολιτών.

Το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου στην Ευελπίδων είναι δυσπρόσιτο, στην άκρη του διαμερίσματος, με πολλές σκάλες, χωρίς ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Κυψέλης να μην έχουν  κανένα χώρο για  τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις και έκφρασης όπως  και για τη δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων.

 Η Κυψέλη υστερεί πολιτιστικά γιατί δεν υπάρχει:  

Βιβλιοθήκη  για ενήλικες και παιδιά, με αναγνωστήριο και τμήμα δανεισμού,  με computer, CD, δίσκους, κασέτες…

- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διοργάνωση συναυλιών,θεατρικών παραστάσεων ερασιτεχνικών ομάδων, διαλέξεων και ενημερωτικών προγραμμάτων

- Αίθουσα για εκθέσεις εικαστικών έργων (ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας…) εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις με επίκαιρα θέματα, εκθέσεις ενημερωτικές για προϊόντα και υπηρεσίες…

- Δημοτικό καφενείο και χώρο αναψυχής…

- Δημοτικό χειμερινό κινηματογράφο για έργα της avant-garde  και σινεφίλ…

Η Φωκίωνος Νέγρη είναι στην καρδιά της Κυψέλης και ιδανικός χώρος για ένα πολιτιστικό κέντρο που θα γίνει μια  όαση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε μια περιοχή που έχει κατακλυσθεί από κέντρα ψυχαγωγίας, θορυβώδη, με υψηλού κόστους  και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες

Στην ΑΓΟΡΑ μπορούν να εγκατασταθούν:

-Επαγγελματικά εργαστήρια χρυσοχοίας και αργυροχοίας, αγιογραφίας, ζωγραφικής, ραπτικής,καπέλλων, υφαντικής, φωτογραφίας,  γραφικών τεχνών, ζαχαροπλαστικής, μικρές επιχειρήσεις με παλιά νομίσματα, γραμματόσημα, καταστήματα για βιβλία, αξεσουάρ και είδη μόδας, δερμάτινα είδη, μουσικά όργανα, CD  DVD  και δίσκοι, αντίκες, νυφικά, είδη δώρων, ανθοπωλείο …

Οι επιχειρήσεις αυτές θα δώσουν ένα διαφορετικό  τόνο σ’ αυτή  τη συνοικία που στήριξε πολλούς δημιουργούς για δεκαετίες.

 Οι κάτοικοι της Κυψέλης επιθυμούμε να έχουμε την Αγορά  για τις πολιτιστικές μας ανάγκες, χωρίς αλλαγές, με τη σημερινή της μορφή και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε και εθελοντική εργασία για την ανακαίνισή της. Το κτίριο αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας του 20ου αιώνα.

 Η πολλαπλή χρήση των παραδοσιακών κτιρίων είναι η σύγχρονη τάση στην Ευρώπη αλλά και στον τόπο μας όπου παλαιά κτίρια μετατρέπονται σε πολιτιστικούς χώρους.

 Μια ματιά στη Σύρο,τα Χανιά, τη Μυτιλήνη... θα πείσει τους  σημερινούς «Αρχοντες των Αθηνών»  για το οτι ο πολιτισμός είναι η πηγή της ζωής!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ Σταματίνα Κ.Κοκκινάκη  Επικοινωνία:Τηλ.-Φαξ: 210 8228845  και  6972095150   e-mail: skokin@hol.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διατηρητέα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, την Πέμπτη 22 Σετττεμf3ριου έγινε δεκτή η εισήγηση της Εφορείας Νεότερων Μνημείων υπέρ του χαρακτηρισμού της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης ως δατη­ρητέου μνημείου. Εκκρεμεί πλέον η καΘαρογραφή της απόφασης, η υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού και η δημοσίευσή της στο Φ.Ε.Κ Η διατήρηση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς προϊόν του Μεσοπολέμου και ενδιαφέρον δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, εισήχθη στο εν λόγω συμβούλιο προς συζήτηση μετά από αίτημα των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κυψέλης οι οποίοι αντιδρούσαν στην κατεδάφισή του και την δημιουργία χώρου υπόγειας στάθμευσης (και κτιρίου γραφείων). Πλέον, σύμφωνα με την Δήμαρχο αλλά και άλλα στελέχη του Δήμου Αθηναίων~ θα ανακαινισθεί και θα στεγάσει  πολιτιστικές δραστηριότητες και μικρές επιχειρήσεις άνεργων γυναικών.

(Νέα της Κυψέλης, Οκτώβριος 2005)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προς τον Πολιτισμικό Οργανισμό           Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 του Δήμου Αθηναίων

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Μη κερδοσκοπικό σωματείο αναγνωρισμένο υπ’ αριθ. αρ. 7817/13.07.78. Έδρα Κυψέλη, τηλ./φαξ: 210-8228845  e-mail:  skokin@hol.gr

Θέμα: Προτάσεις για την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Πληροφορίες:Σ.Κ.Κοκκινάκη    Τήνου 37, 11361 Κυψέλη Τηλ./Φαξ 210 8228845   κινητό   6972095150

Με την  επιστολή μας  αυτή, επιθυμούμε να  Σας εκφράσουμε τις θερμές μας  ευχαριστίες για τη συμβολή  Σας  στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τόσον ο Σύλλογός μας, όσο και άλλοι σύλλογοι  στην περιοχή της Κυψέλης –Φίλοι της Κυψέλης, Αρκάδες της Κυψέλης -  επιθυμούμε η Αγορά να  αποτελέσει ένα Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού  όπου να περιλαμβάνονται:  μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, μια βιβλιοθήκη  δανειστική - αναγνωστήριο, με σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, μια αίθουσα  για τις συναντήσεις των συλλόγων και σωματείων της περιοχής, χώρος για  εκθέσεις εικαστικών  έργων...

Δε λησμονούμε ότι η Κυψέλη έχει φιλοξενήσει  δημιουργούς για πολλές δεκαετίες, και επιθυμούμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με το καλλιτεχνικό τους έργο..

 Όπως ήδη γνωρίζετε η Δημοτική Αγορά έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2006. Για την αξιοποίηση του κτιρίου, επιτρέψτε μας να προτείνουμε οι τεχνικές παρεμβάσεις να γίνουν μετά από τη σύνταξη ενός κτιριολογικού προγράμματος, στο οποίο θα περιγράφονται οι χρήσεις της Αγοράς.

Στο παρόν κείμενο περιγράφονται οι προτεινόμενες χρήσεις.που ενδιαφέρουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει να συνταχθεί, με τη συνεργασία των Συλλόγων, το κτιριολογικό πρόγραμμα. Στο τελικό στάδιο θα πρέπει να γίνουν τα σχέδια ώστε οι τεχνικές παρεμβάσεις να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος.

Το κτίριο της Αγοράς προτείνουμε να λειτουργεί ως τοπικό πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο και ιδιαίτερα:

  1. Ως τοπικός υποδοχέας των δραστηριοτήτων του Δήμου Αθηναίων με ευθύνη λειτουργίας του Πολιτισμικού  Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων (δραστηριότητες Πολιτισμικού Οργανισμού, Πινακοθήκης, Δημοτικής Βιβλιοθήκης κλπ, εκστρατείες δημοτικού ιατρείου, εκστρατείες ενημέρωσης δράσεων του Δήμου, π.χ. Καθαρή συμμαχία, ανακύκλωση, ξεναγήσεις, εκστρατείες αιμοδοσίας, εκθέσεις ζωγραφικής κλπ)
  2. Ως υποδοχέας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως των πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων Κυψέλης, προσκόπων, κινηματογραφικής  λέσχης κλπ.

     Οι Σύλλογοι αυτοί, σήμερα, δεν έχουν χώρο συναντήσεων και   εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν καφενεία, θέατρα και άλλους ιδιωτικούς χώρους για τα προγράμματά τους, πράγμα απαράδεκτο για μια ευρωπαική χώρα. Στην Ευρωπαική Κοινότητα,  παρόμοιοι σύλλογοι στηρίζονται ποικιλοτρόπως από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δραστηριότητες  των συλλόγων της Κυψέλης είναι σημαντικές και θα αναπτυχθούν περισσότερο αν υπάρχει διαθέσιμος, προς αυτούς, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

      ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Η αξιοποίηση της Αγοράς προτείνουμε να περιλάβει τις παρακάτω χρήσεις:

  1. Κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις-εκδηλώσεις και εξυπηρετήσεις του Δήμου Αθηναίων (ισόγειο και υπόγειο)
  2. Δράσεις – εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας (ισόγειο, υπόγειο)
  3. Μικρά εργαστήρια ελεύθερων χειροτεχνών (περιμετρικά καταστήματα ισογείου)
  4. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων (ισόγειο)
  5. Βοηθητική αίθουσα εκδηλώσεων (υπόγειο)
  6. Γραφεία Συλλόγων (ισόγειο)
  7. χώρο νεολαίας (επιτραπέζια  παιχνίδια, πινγκ-πονγκ, squash) (υπόγειο)
  8. Αποθήκευση εξοπλισμού του κέντρου (υπόγειο).

  Ονειρευόμαστε την Αγορά ως χώρο καθημερινής επίσκεψης για την κάλυψη ποικίλων αναγκών μας και

ως χώρο συνάντησης  των κατοίκων της γειτονιάς. Σε περίπτωση που ο Δήμος  επιθυμεί να έχει και ορισμένα έσοδα για την εύρυθμη λειτουργία του όλου κτιρίου, μπορεί  να δημιουργηθούν και μικροί χώροι για επιχειρήσεις που να συνδυάζουν τέχνη με προσφορά υπηρεσιών και προιόντων όπως : αρχυροχοία-χρυσοχοία, αγιογραφία, ζωγραφική, γραφικές  τέχνες, φωτογραφία, ατελιέ ραπτικής, υφαντικής, πλεκτικής. κεντήματος,  καπέλλων, δερματίνων ειδών και αξεσουάρ μόδας, επισκευές αντικειμένων,επίσης, βιβλιοπωλείο με   βιβλιοδεσία,   εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ανθοπωλείο με  ανθοδετική, ακόμη  γραμματόσημα, παλαιά νομίσματα, αντίκες...

Πιστεύουμε ότι οι νέες δραστηριότητες θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια στην «ιστορική» πλέον Φωκίωνος  Νέγρη  που θα αποκτήσει μια νέα δυναμική.

 Με την ελπίδα ότι θα συνεχίσετε να συμπαραστέκεσθε στους κατοίκους της

« πολύπαθης »Κυψέλης, Σας στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας για τις  Άγιες μέρες των εορτών που πλησιάζουν, με γοργό ρυθμό.

Με Τιμή  Σταματίνα Κ.Κοκκινάκη   Πρόεδρος ΠΣΚ,  Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου Πρόεδρος «Φίλοι της Κυψέλης», Αντώνης Κέλερης Αρκάδες της Κυψέλης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατοίκων για να δώσουν ζωή στο διατηρητέο

Ανθρώπινη ασπίδα στην αγορά της Κυψέλης

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Από χθες το μεσημέρι, η δημοτική αγορά της Κυψέλης γέμισε χαμόγελα. Κάτοικοι κάθε ηλικίας ανασκουμπώθηκαν και άρχισαν να καθαρίζουν το κτίριο-ορόσημο της γειτονιάς, που εδώ και δύο χρόνια έχει νεκρώσει. Η καθαριότητα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια οι χώροι θα ζωντανέψουν με εκθέσεις, συζητήσεις και συναυλίες, που θα διαρκέσουν ώς τις 27 του μηνός.

«Αγωνιστήκαμε να διασωθεί η αγορά, αλλά δεν θέλουμε ένα διατηρητέο-φάντασμα», μας είπε η Μαρίνα Βήχου, σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», στο 6ο διαμέρισμα της Αθήνας, που μαζί με τοπικούς φορείς και θεραπευτικές κοινότητες είχαν την πρωτοβουλία. «Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή σε ένα χώρο που είναι σημαντικός για την Κυψέλη, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστός», επισημαίνει. Υπενθυμίζει ότι η σημερινή δημοτική αρχή σχεδίαζε να κατεδαφίσει το κτίριο και στη θέση του σχεδίαζε να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο με υπόγειο γκαράζ. Για το σκοπό αυτό, είχε φροντίσει να αυξήσει υπέρογκα τα ενοίκια και έτσι να ξεσπιστωθούν τα μικρά μαγαζιά που στεγάζονταν στην αγορά.
Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι για να ακυρωθούν τα σχέδια και να σωθεί το κτίριο, που πριν από ένα χρόνο κηρύχθηκε διατηρητέο, αλλά μόνον ως προς τις όψεις του. Ετσι, τελευταία κυκλοφόρησαν νέες φήμες για τα σχέδια της δημοτικής αρχής, που προβλέπουν αλλοίωση των εσωτερικών χώρων.
Το κτίριο θεωρείται δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και αποτελεί μέρος μεγαλόπνοου σχεδίου κατασκευής των αγορών στις συνοικίες, που είχε εκπονήσει το 1935 ο Δήμος Αθηναίων. «Είναι η εποχή που η Αθήνα διαμόρφωνε χαρακτηριστικά πόλης και ξεκινούσε η κατασκευή δημοσίων κτιρίων και πλατειών», επισημαίνει η καθηγήτρια της αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου, που θεωρεί ότι η αγορά της Κυψέλης δεν είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με άλλα κτίρια της εποχής, όπως η κεντρική αγορά, το παλιό βρεφοκομείο και το πολιτικό νοσοκομείο, από τα οποία τα δύο τελευταία έχουν μετατραπεί σε πνευματικά κέντρα. Μας μίλησε επίσης για την Κυψέλη, επισημαίνοντας πως «αποτελεί ανθολόγιο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, από την κλασικιστική εποχή, την προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο του μοντέρνου κινήματος». Απομεινάρια τους είναι τα αξιόλογα δημόσια κτίρια και οι χώροι συλλογικών χρήσεων, όπως τα θέατρα.
Σημείο αναφοράς είναι η πεζοδρομημένη Φωκίωνος Νέγρη. Ο «διαμήκης πολυλειτουργικός άξονας της περιοχής, με σημειακά αλλά ευανάγνωστα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά στοιχεία», σύμφωνα με την κ. Πορτάλιου, αποτελεί τοπόσημο. Σε συνδυασμό με το ζωντάνεμα της αγοράς, θα είναι η «μαγιά» στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής, που τείνει να χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Η «επόμενη ημέρα» είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τους κατοίκους, που είδαν την υπόθεση ζεστά και έδωσαν χθες το «παρών» στην επιχείρηση καθαριότητας. Οι πρώτες σκέψεις που ακούστηκαν, στην προηγηθείσα συνέλευση, αφορούν στη δημιουργία πολυχώρου τέχνης, μικρού χειμερινού κινηματογράφου και παραδοσιακού καφενείου. Ζητούν να ξαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά για να στεγάσουν εργαστήρια, γωνιές πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και βοτάνων. Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, αλλά προτείνεται να εξασφαλιστεί ένα από τα νεοκλασικά της γειτονιάς.
Για όλα αυτά, προτείνεται να δημιουργηθεί διαχειριστικός φορέας με ευθύνη του δήμου και να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι. Οπως τονίστηκε, στη γειτονιά κατοικούν επιφανείς εκπρόσωποι των τεχνών, όπως η Κική Δημουλά, ο Μένης Κουμανταρέας, η Αννα Καλουτά και θα γίνει προσπάθεια να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία για το ζωντάνεμα της αγοράς και ολόκληρης της Κυψέλης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ανοιχτή ξανά! ... για να γίνει δημόσιο πολιτιστικό κέντρο.

15-24 Δεκέμβρη 2006: ένα δεκαήμερο πείραμα αυτοοργάνωσης από τους κατοίκους - για τη γειτονιά

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Η Ανοιχτή Πόλη με την Πρωτοβουλία Κατοίκων για το Άνοιγμα της Αγοράς, στις 10 Δεκέμβρη μπήκαμε στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Την καθαρίσαμε, την ομορφύναμε και την λειτουργούμε από τις 15 ώς τις 24 Δεκέμβρη. Ανακαταλάβαμε τον δημόσιο χώρο και δοκιμάζουμε την πρότασή μας στην πράξη! Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μπορεί και πρέπει να γίνει πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες.
Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
\Κυριακή 17/12 στις 12.00:\ Συνέλευση 6ου Διαμερίσματος της Ανοιχτής Πόλης, στις 18.00 γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν παραμύθια, στις 19.30 μεγάλη εκδήλωση και συναυλία από την καμπάνια "όχι στο ρατσισμό από την κούνια"
\Την Δευτέρα 18/12 στις 13.30:\ Συνέντευξη Τύπου των Δημοτικών Συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης, στις 18.00 εργαστήρι μουσικής για παιδιά από την Νάνσυ Τουμπακάρ, στις 19.00 Χριστουγεννιάτικο δρώμενο από την ομάδα "Θέατρο-Θέαμα", στις 20.00 Συνέλευση Παιδείας: Μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και γονείς συζητάνε για τα προβλήματα της παιδείας, στις 22.00 μας κρατάει συντροφιά η Δέσποινα Γλέζου, μια από τις πιο ιστορικές φωνές της ελληνικής ροκ.
\Την Τρίτη 19/12 στις 19.00:\ "Το ραντεβού" Μονόπρακτο από την ομάδα "ακροβάτες της τέχνης", στις 19.30 Ανάγνωση κειμένων από γνωστούς λογοτέχνες, στις 21.00 Παρουσίαση του περιοδικού "Διαγωγή Μηδέν" και προβολή των ταινιών "Τελευταίος σταθμός Κρόιτσμπεργκ" (1974), του Γ. Καρυπίδη, "Zonar's: το βαλς του αποχαιρετισμού" (2001), του Α. Παπαηλιού "Το τελευταίο βράδυ"(2006), του Β. Γιάτση, στις 23:00 μουσική από τον Γρ. Ψαριανό.
\Τετάρτη 20/12 στις 18.00:\ Γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν παραμύθια, στις 19:30 συζήτηση με θέμα: Κοινωνικά κινήματα και κοινωνική αλληλεγγύη. Ομιλητές/ρια: Δ. Χριστόπουλος, Στ. Ελληνιάδης, Κ. Πούτου, στις 21.30 συναυλία με τον Τάκη Φάβιο, την Μαρία Κανελλοπούλου και τον Γιώργο Καλκάνη σε μια βραδιά με τίτλο "Αθανασία Τραγουδιών" που θυμόμαστε τραγούδια μεγάλων δημιουργών που έχουν φύγει από κοντά μας.
\Πέμπτη 21/12 στις 18.00:\ Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από την ομάδα "Παιδίων Δράσεις", στις 19.00 Ο Δημήτρης Μπασλάμ παρουσιάζει το μουσικό παραμύθι "ο ληστής κι ο γαργα-ληστής", στις 20.00 Προβολή της μικρού μήκους ταινίας "Περίπατος" του Στράτου Στασινού και αμέσως μετά συζήτηση με θέμα: Η μνήμη της πόλης, το παράδειγμα της αγοράς της Κυψέλης. Ομιλητές/ριες: Ε. Πορτάλιου, Η. Γιαννίρης, Σ. Κοκκινάκη, στις 22.00 Συναυλία με τους "Θέρος".
\Παρασκευή 22/12 στις 18.00:\ Εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά με την Ελένη Μωραϊτη, στις 19.00 Βραδιά Ρετρό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κυψέλής, στις 21:00 ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των Ζαπατίστας και συζητάμε για τα γεγονότα της Οαχάκα, στις 23.00 Συναυλία με το συγκρότημα "Κάποιοι" και τους Monotone.
\Σάββατο 23/12 στις 18.00:\ Γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν παραμύθια, στις 19.30 Θεατρικό δρώμενο με τίτλο: "Στιγμιότυπα Καθημερινής Τρέλας" από τους "Ακροβάτες της τέχνης", στις 21.00 Performance με τίτλο "Παραμύθια" από την Άννα Ελεφάντη, την Εύα Τσακνή και τον Dominic Bailey, στις 23.00 το Τελευταίο Πάρτυ και μετά τις 12... συναυλία με τους Funkollectiv
\Κυριακή 24/12 στις 12.00:\ Παλιά παιχνίδια γίνονται πρώτη ύλη για ένα γλυπτό που φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά και στις 14.00 λαϊκό γλέντι πριν την "προσωρινή" μας αποχώρηση.

ιστοσελίδα: http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Antiracist Concert 17/12 at 19.30 kypselh
*ΟΧΙ** **στο** **ρατσισμό ***
* *
*ΙΣΑ** ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ **για** **όλα** **τα** **παιδιά** **που**
**γεννιούνται** **και** **ζουν** **στην** **Ελλάδα**! **Πιστοποιητικό**
**γέννησης** **και** **εγγραφή** **στα** **δημοτολόγια** **για** **τα**
**παιδιά** **των μεταναστών**/**τριών**!*
* *
*Η** ΔΕΥΤΕΡΗ **ΓΕΝΙΑ** **ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ** **ΧΟΡΕΥΕΙ** **ΚΑΙ** **ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ*
*ΣΥΝΑΥΛΙΑ** **ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ*
* *
Τα χρόνια περνάνε και τα παιδιά που αποτελούν τη δεύτερη γενιά
μεταναστών/τριών είναι πια αναπόσπαστο τμήμα των ανθρώπων που κατοικούν
σ? αυτόν τον τόπο. Πολλά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, άλλα ήρθαν πολύ μικρά.
Όλα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και μιλούν τα ελληνικά ως πρώτη τους
γλώσσα. Όμως, το ελληνικό κράτος αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτή
την πραγματικότητα που αφορά, σύμφωνα ?ε έγκυρη μελέτη, περίπου 200.000
νέους και νέες έως 18 ετών, που συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Σε όσα
παιδιά γεννιούνται εδώ, αρνείται ακόμα και το πιο στοι­χειώδες, το απλό
πιστοποιητικό γέννησης! Οι συνέπειες είναι δραματικές: Αφού δεν
εγγράφονται στα δημοτολόγια, δεν μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό ότι
γεννήθηκαν σ? αυτή τη χώρα. Έτσι είναι μετέωρα, χωρίς χαρτιά και χωρίς
διαβα­τήριο, αφού μετά τα 18 τους χρόνια πρέπει ξαφνικά να αποδεί­ξουν
ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα! Δηλαδή, καταδικασμένα
στην καθημερινή ανασφάλεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό!
Νέοι και νέες που ζουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, μπορούν ανά πάσα
στιγμή να απελαθούν σε χώρες που ποτέ δεν γνώρισαν και που συχνά δεν
μιλούν τη γλώσσα τους. Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να σταματήσει.
Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αρχίζοντας από το πιστοποιητικό γέννησης.
Η καμπάνια «ενάντια στο ρατσισμό από την κούνια» που ξεκί­νησε από τους
συλλόγους των μεταναστριών για τη διεκδί­κηση έκδοσης πιστοποιητικού
γέννησης για τα νεογέννητα από τους Δήμους στους οποίους γεννήθηκαν και
διαμένουν, έχει κάνει τα πρώτα της βήματα από το 2005 και κλιμακώνεται.
Δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξή ?ας στο δίκαιο αυτό αίτημα, επειδή ?ας
είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνάνθρωποι και συμπολίτες ?ας ?ε μισά ή
καθόλου δικαιώματα.
*Ίσα** **δικαιώματα** **για** **όλα** **τα** **παιδιά που**
**γεννιούνται** και ζουν **στην** **Ελλάδα**!*
*Πιστοποιητικό** **Γέννησης** **από** **τους** Δήμους, **για** **τα**
**παιδιά** **των** **μεταναστών**/**στριών*
*που** **γεννιούνται** **στην** **Ελλάδα**!*
*ΚΥΡΙΑΚΗ** **17 **ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ*
*ΣΤΗ** ΔΗΜΟΤΙΚΗ **ΑΓΟΡΑ** **ΤΗΣ** **ΚΥΨΕΛΗΣ** (Φωκίωνος Νέγρη και
Ζακύνθου) **ΑΠΟ** **ΤΙΣ** 19.30*
*TE VER.8.ET | DIRECT CONNECTION | JAMBO KENYA | URBAN *
*LINKS | FUNXION*
*Είσοδος** 5 **Ευρώ Τα** **έσοδα** **θα** **διατεθούν** **για την**
**ενίσχυση** **της** **κα?πάνιας*
* *
*Καμπάνια «όχι στο ρατσισμό από την κούνια»*
*www.kounia.gr*

 

Επιστροφή στην αρχή

 

* Εκθεση-εικαστική παρέμβαση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φ. Νέγρη 42). Συμμετέχουν:
Αθανασίου Κατερίνα - Αναστασόπουλος Ηλίας - Αραπάκης Αντρέας - Αραπάκη Κωνσταντίνα - Βεϊνόγλου Αύγουστος - Λακίδης Αντώνης - Λάριος Αντώνης - Μαυρίκος Γιώργος - Μονόπωλη Κατερίνα - Μπάτσιαρης Πέτρος - Nelson Jennifer - Ξυδιά Λήδα - Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα - Παναγιωτόπουλος Στέλιος - Παυλή Λήδα - Παφίλης Βασίλης, Short Toby. Διάρκεια μέχρι 3 Φεβρουαρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/01/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βιομηχανία διασκέδασης έγινε η Φωκίωνος Νέγρη

Ο ιστορικός δρόμος έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κατοίκους

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Ενας από τους παλαιότερους πεζόδρομους της Αθήνας, η θρυλική Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κατοίκους της. Ηχορρύπανση, ανυπαρξία ελεύθερου χώρου, σκουπίδια, δίκυκλα παρκαρισμένα στις εισόδους των σπιτιών, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων και παντός είδους παρανομίες πάνω σε ένα δρόμο που παρά τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν συνεχίζει να κατοικείται από «πεισματάρηδες» επώνυμους αστούς, που δεν θέλουν να χαρίσουν αυτή την παλιά και γοητευτική γωνιά της Αθήνας στους πάσης φύσεως παρανόμους.

Ο ιστορικός δρόμος, που στα τραπεζάκια του φιλοξένησε την ελίτ της ελληνικής διανόησης, στέκι για πολλά χρόνια των Ελλήνων ηθοποιών, γωνιά σημαντική για τους καλλιτέχνες του νέου κύματος, σήμερα έχει μετατραπεί σε βιομηχανία διασκέδασης. Τουλάχιστον οκτώ μπαρ και έξι εστιατόρια με τα τραπεζοκαθίσματα απλωμένα παντού εμποδίζουν τους κατοίκους ακόμη και να μπουν στα σπίτια τους. Ο χώρος «έχει καταντήσει σχεδόν αδιάβατος και εξαιτίας των πάσης φύσεως δικύκλων που κυκλοφορούν από τις απογευματινές ώρες ώς τα μεσάνυχτα συχνά με ταχύτητα επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών», λέει στην «Κ» ο κ. N. Kαταπόδης, πρέσβης ε.τ., που κατοικεί στη Φωκίωνος Νέγρη από το 1987. «Σταθμεύουν στις εισόδους των πολυκατοικιών και στα στενά πεζοδρόμια των γειτονικών δρόμων με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακροβατικές ικανότητες για να περάσει κανείς από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Θα ενδιαφερθεί κάποτε κάποιος για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης;», διερωτάται ο κ. Κοταπόδης.

«Κωφεύουν» οι αρμόδιοι

Οι κάτοικοι, επί 18 χρόνια, αλληλογραφούν με τον εκάστοτε δήμαρχο. Εχουν εισηγηθεί να σταματήσει η δημοτική αρχή να χορηγεί καινούργιες άδειες μπαρ και παράταση του ωραρίου για τη μουσική. Αντί να εισακουστούν, τον Νοέμβριο, από το 6ο διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας υπεγράφησαν καινούργιες άδειες και παράταση λειτουργίας μουσικών οργάνων μέχρι την 3η πρωινή (στην πραγματικότητα η μουσική κλείνει πολύ αργότερα). Ούτε οι έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον δήμο ούτε οι κλήσεις προς τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ. έχουν φέρει αποτέλεσμα. Οπως επιβεβαιώνει ο κ. Κ. Ε. Δαρατζίκης, πρεσβευτής ε.τ., «στο πιο κεντρικό σημείο του πεζοδρόμου λειτουργεί cafeteria - night club, με μουσική στη διαπασών όλη τη νύχτα μέχρι της 5ης πρωινής. Και οι δύο δήμαρχοι προθύμως επελήφθησαν προσωπικά του προβλήματος, αλλά δυστυχώς πάντοτε, κάπου, η διακοπή της ηχορρύπανσης προσέκρουε σε “γραφειοκρατικά” εμπόδια».

Η κατάληψη των πεζοδρομίων από μικροπωλητές πάσης φύσεως είναι η δεύτερη μεγάλη πληγή του δρόμου. Αν και ο δήμος επιτρέπει την κατάληψη μόνο 80 εκατοστών του πεζοδρομίου, εκείνοι το καταλαμβάνουν εξ ολοκλήρου.

Λειτουργούν χωρίς άδειες

Τα καταστήματα λειτουργούν στη μεγάλη τους πλειονότητα χωρίς τις κατάλληλες άδειες. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί καφεκοπτείο χωρίς σχετική άδεια από την πολεοδομία και –παρά τα πρόστιμα– έχει εξελιχθεί και σε παρασκευαστήριο καφέ (με καμινάδα που διέρχεται παρανόμως από τον φωταγωγό της πολυκατοικίας). Πρόστιμα ενίοτε επιβάλλονται, αλλά είναι τόσο μικρά (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας πλήρωσε στον δήμο 750 ευρώ), που οι παραβάτες αποθρασύνονται.

«Η νομαρχία δεν καταφέρνει να περιορίσει τις αυθαιρεσίες, αφού, όταν οι υγειονομικές της υπηρεσίες εντόπισαν παράνομο απαγωγικό σωλήνα μέσα στον φωταγωγό πολυκατοικίας, που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα δυσοσμίας, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να κοινοποιήσει το πρόβλημα στον δήμο. Ο δήμος με τη σειρά του έκλεισε αυτιά και μάτια, απέχοντας για άλλη μία φορά από τα ζέοντα προβλήματα των κατοίκων», λέει στην «Κ» η κ. Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου-Παππά, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οι φίλοι της Κυψέλης».

Να σημειωθεί ότι με προσπάθειες του συλλόγου σώθηκε την τελευταία στιγμή η παλιά δημοτική αγορά της Κυψέλης, κτίσμα του 1935, που προοριζόταν για πολυώροφο γκαράζ. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο υπουργείο Πολιτισμού και το κτίριο –με ταχύτατες διαδικασίες– κηρύχθηκε διατηρητέο.

 

Μένης Κουμανταρέας

Σώστε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

«Κάθε πρωί που ανοίγω το παράθυρό μου, το πρώτο πράγμα που αντικρίζω είναι η Δημοτική Αγορά, το ωραίο αυτό κτίριο που η πρόσοψή του δίνει στη Φωκίωνος Νέγρη. Το βλέπω παλιωμένο, αλλοιωμένο, κλειστό, ετοιμόρροπο, περιτριγυρισμένο από τους κάδους των σκουπιδιών, ξέχειλους πάντα, απειλητικούς στην όψη και την όσφρηση. Κι όπως κατεβαίνω τις σκάλες του σπιτιού μου, το σπασμένο πεζοδρόμιο της οδού Ζακύνθου με υποδέχεται πανηγυρικά. Δεν είναι το μόνο πεζοδρόμιο στην Κυψέλη. Γι’ αυτό και οι περαστικοί δεν διστάζουν να το αποτελειώσουν. Ρίχνουν χαρτιά, αποφάγια, σκουπίδια, και οι σκύλοι δεμένοι στα λουράκια τους, το περιποιούνται δεόντως κι αυτοί. Καμιά αστυνόμευση της δημοτικής αρχής, καμιά φροντίδα. Δεν είμαι λάτρης του παλιού, δεν ονειρεύομαι την παλιά Αθήνα. Κάθε τόπος υφίσταται τις μεταμορφώσεις που ο χρόνος και η χρήση τις δικαιώνει. Με ετούτο το χάλι, εμένα, που έχω τη φήμη αθηναιογράφου και αθηναιολάτρη, που ακόμη και το κιτς καμιά φορά δεν μ’ ενοχλεί, εμένα τουλάχιστον με πονά. Φτιάξτε μας σας παρακαλώ την αγορά, ας δώσει αυτή ένα παράδειγμα στη γύρω περιοχή. Κάντε την πολιτιστικό κέντρο, θέατρο, αγορά με την αρχαία έννοια, κάντε την κάτι όμορφο και χρήσιμο. Μην αφήσετε το ιστορικό αυτό κτίριο να ερειπωθεί. Δήμος, υπ. Πολιτισμού, όποιος είναι αρμόδιος, ας το φροντίσουν. Χαρίστε του μια δεύτερη νεότητα, κάντε το χρήσιμο στους πολίτες και κόσμημα αυτής της γειτονιάς. Οι νέοι που μεγαλώνουν τώρα θα σας ευγνωμονούν κι οι μεγάλοι σε ηλικία που μαραζώνουν τώρα, ας χαμογελάσουν κι αυτοί».

Ο κ. Μένης Κουμανταρέας είναι συγγραφέας.

 

Μιχαήλ Δεκλερής

Σεβασμός στον ελεύθερο χώρο

«Μένω στη Φ. Νέγρη περισσότερα από 50 χρόνια. Ο δρόμος δεν έχει χάσει μόνο την παλιά του αίγλη, αλλά έχει εμφανίσει –όπως λέγεται– σοβαρότατα προβλήματα οικιστικού περιβάλλοντος. Εν πρώτοις, η πληθώρα των καταστημάτων ψυχαγωγίας (καφετέριες, μπαρ, εστατόρια κ.λπ.) έχει μεταβάλει ολόκληρη τη Φ. Νέγρη σ’ ένα απέραντο καφενείο. Χωρίς υπερβολή, τα καλοκαιρινά βράδια λειτουργεί εκεί μια κωμόπολη 2.000 - 3.000 κατοίκων. Μπορείτε να φανταστείτε τον συνωστισμό, την οχλοβοή και τον θόρυβο. Και αυτό κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ, που έχει πει ότι μεταξύ δύο παρομοίων καταστημάτων σε κοινόχρηστο χώρο πρέπει να παρεμβάλλεται ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 100 μέτρων. Ο πεζόδρομος δεν γίνεται σεβαστός· μοτοποδήλατα αλλά και αυτοκίνητα κυκλοφορούν και σταθμεύουν κατά βούλησιν παντού. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν. Θα πρέπει να προστεθεί ακόμη και το μικροεμπόριο των παράνομων μεταναστών, που περιορίζει επιπλέον τον ελεύθερο χώρο. Ολα αυτά αποτελούν παράνομη ιδιοποίηση ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, πράγμα που σημαίνει ανεπαρκή και αναποτελεσματική αστυνόμευση. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η κοινοχρησία και η πεζοδρόμηση αποβαίνει εις βάρος των κατοίκων του δρόμου, ενώ ακριβώς το αντίθετο είναι η πρόθεση του θεσμού, δηλαδή η βελτίωση των όρων διαβίωσης. Οι αρμόδιοι οφείλουν να επέμβουν».

Ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής είναι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.

Καθημερινή 6-1-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κατάληψη που δημιουργεί πολιτισμό

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη κυνική πραγματικότητα μία, όνομα και πράγμα, αντικαπιταλιστική κατάληψη που βαίνει επιτυχώς αναδεικνύοντας άφθαρτες καλλιτεχνικές δυνάμεις αλλάζει τη «γεωγραφία» της πόλης μας. Μια κατάληψη έξω από τον έλεγχο οποιασδήποτε εξουσίας, ωστόσο εν εξελίξει, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που θυμίζουν άλλες εποχές. Είναι εκπληκτικό.

Εδώ και καιρό η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που η υπουργός Εξωτερικών ως δήμαρχος Αθηναίων επεδίωκε ανερυθρίαστα να μετατρέψει στην καρδιά μιας ασφυκτιούσας αστικής γειτονιάς σε πολυώροφο γκαράζ, τελεί υπό κατάληψη. Πέρα από κάθε προσδοκία, η «πολιτιστική» κατάληψη που περιμέναμε πως δεν θα μακροημερεύσει, συνεχίζεται αυτοτροφοδοτούμενη από ανήσυχους, κοινωνικά ευαίσθητους καλλιτέχνες, με την ενθάρρυνση απλών πολιτών. Ξεκίνησε από γνωστές ομάδες, όπως η Reconstruction Community, και αυτές τις μέρες συνεχίζεται από μια νέα ομάδα εικαστικών.
Εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία, ζωγραφική, performance, happening και συναυλίες στον σταθερά υπό κατάληψη διατηρητέο -όπως χαρακτηρίστηκε στην πορεία- χώρο έχουν προσδώσει στην γκρίζα κυψελιώτικη καθημερινότητα και σ' ένα κτίσμα σημείο αναφοράς για την πυκνοκατοικημένη περιοχή μια άλλη διάσταση. Κόσμος περνάει, ρωτά, ξαφνιάζεται, παρακολουθεί, συμμετέχει. Οι καταληψίες, έπειτα από πρόσφατη γενική συνέλευση με τη συμμετοχή των ντόπιων, ανέδειξαν μια συντονιστική επιτροπή που συγκέντρωσε όλες, ει δυνατόν, τις προτάσεις για την καλλιτεχνική διαχείριση-αξιοποίηση του χώρου. Βάσει αυτών, εκπονεί, ερήμην της δημοτικής αρχής, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους μήνες.
Κάτοικοι, καταληψίες, καλλιτέχνες αλλά και ο κοινός νους ένα πράγμα ζητούν: ο επί χρόνια ανενεργός χώρος, από τα τελευταία εναπομείναντα αστικά «φιλετάκια», να μετατραπεί από τον ιδιοκτήτη Δήμο Αθηναίων σε «ανοιχτό» πολιτιστικό πολυχώρο. Ο φρέσκος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύσσει τις πολιτιστικές του ευαισθησίες. Απομένει να τις αποδείξει. Και να κάνει πράξη το ζωτικό αίτημα μιας μικροκοινωνίας με κέντρο τη Φωκίωνος (νυν επικράτεια του φραπόγαλου) για εναλλακτικές διεξόδους. Τα πράγματα είναι απλά.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2007

ιστοσελίδα: http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

Επιστροφή στην αρχή

 

Kυψέλη πολιτισμού στην Kυψέλη

«E» 16/2

PEΠOPTAZ: KATEPINA POBBA
ΦΩTO: ΔHM. ΨAPPOΣ

Oι φωνές του μανάβη, που διαλαλούσε την πραμάτειά του στις νοικοκυρές του Mεσοπολέμου, αντηχούν ακόμη στις κατεστραμμένες πλάκες του δαπέδου. Kάτω από τις περίτεχνες ταμπέλες των καταστημάτων στη δημοτική αγορά της Kυψέλης, τα βήματά τους, τα βήματα του Γκάτσου ή του Σαχτούρη που έζησαν για χρόνια στην Kυψέλη, μπερδεύονται με τα βήματα των σημερινών περαστικών. Kι όμως ο αέρας δεν μυρίζει ρετρό. Aποπνέει ζωή. Συγκεντρωμένοι άνθρωποι όλων των ηλικιών συζητούν, κάνουν ερωτήσεις, χειροκροτούν. Eίναι οι κάτοικοι της περιοχής που αποφάσισαν να «πάρουν στα χέρια τους» το ιστορικό κτίριο της γειτονιάς τους, για να το προστατεύσουν από το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής, που πουλά και αγοράζει τα πάντα: ακόμη και την ιστορική μνήμη.

Aπό τον Δεκέμβρη της περασμένης χρονιάς μετέτρεψαν τη δημοτική αγορά σε αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί κάθε βράδυ κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες οι ίδιοι αποφασίζουν και οι ίδιοι οργανώνουν. Kαι η γειτονιά γίνεται έννοια.

Tην προηγούμενη Tετάρτη η συζήτηση αφορούσε τη δημόσια Παιδεία. Θέμα παλλαϊκού ενδιαφέροντος. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές ήταν όλοι εδώ. Kαθισμένοι σε δύο καναπέδες που περίσσευαν σε κάποιο σπίτι και επιστρατεύτηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Σε μερικές πολυθρόνες, σ' ένα ριχτάρι που στρώθηκε πρόχειρα. Oι υπόλοιποι, βολεμένοι σε μια πλαστική ή ξύλινη καρέκλα από το καφενείο που έχει άτυπα στηθεί στην είσοδο της αγοράς, έριξαν ένα μπουφάν στις πλάτες τους και προσήλθαν στην ομήγυρη. Eνας χαιρετισμός στους γείτονες κι ύστερα το βλέμμα στραμμένο στο πάνελ. Kαλεσμένοι ήταν αυτήν τη φορά εκπρόσωποι της τοπικής EΛME, του συλλόγου Γονέων και Kηδεμόνων σχολείων της Kυψέλης, άνθρωποι της περιοχής. Tο σκηνικό έτοιμο και ο διάλογος φουντώνει. Σαν σε μια παλιά αυλή της Aθήνας οι γείτονες θα συζητήσουν και απόψε για όσα τους απασχολούν.

Xρειάστηκε λίγος κόπος, πολύ μεράκι και πάθος, για να συντηρηθεί αυτή η ενεργητική διαδικασία. «Oταν ανοίξαμε για πρώτη φορά την αγορά, η συγκίνηση ήταν μεγάλη», λέει ο Tάσος Kορωνάκης, μέλος της Eπιτροπής Πρωτοβουλίας για το άνοιγμα της αγοράς. «Πήραμε τις σκούπες μας και τα απορρυπαντικά μας και καθαρίσαμε τον χώρο. Hρθαν εδώ άνθρωποι που ήταν ιδιοκτήτες μαγαζιών της αγοράς πριν από πολλά χρόνια και έκλαιγαν από χαρά. H ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μεγάλη. Σε κάθε μας κάλεσμα προσέρχονται ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, τους οποίους δεν γνωρίζαμε».

Aλλωστε εδώ ο πολιτισμός βιώνεται ως έννοια σύμφυτη με τη λαϊκή συμμετοχή. Στον χώρο της αγοράς φιλοξενείται παράλληλα με τις εκδηλώσεις έκθεση νέων καλλιτεχνών, με τα εκθέματα να ανανεώνονται διαρκώς. Πρόκειται για μια προσπάθεια που συναντά τη σιωπή της δημοτικής Aρχής, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. «Φωτίσαμε τον χώρο με τις δικές μας δυνάμεις, όμως χρειάζεται βοήθεια για να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος, να φτιαχτούν υδραυλικές εγκαταστάσεις, να γίνουν οι απαραίτητες μονώσεις, να συντηρηθεί το κτίριο. Yπάρχουν ακόμη και σίδερα που προεξέχουν και είναι επικίνδυνα», λέει ο Tάσος Kορωνάκης, εκ μέρους των κατοίκων της Kυψέλης. Tων κατοίκων οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να ξανακατεβεί το ρολό της δημοτικής αγοράς, ρολό σε ένα τοπόσημο που προσδιορίζει τους κατοίκους ως πρωταγωνιστές στην ίδια τους την περιοχή...

Tο κτίριο της δημοτικής αγοράς κατασκευάστηκε το 1935, με στόχο την αποσυμφόρηση της κεντρικής αγοράς των Aθηνών (Bαρβάκειος).

H λειτουργία της αγοράς ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με τα μαγαζάκια που φιλοξενούνταν σε αυτήν να κλείνουν σταδιακά λόγω των υψηλών ενοικίων που επέβαλε ο Δήμος Aθηναίων.

Tο τελευταίο κατάστημα έβαλε λουκέτο το 2002 και από τότε μέχρι το 2006 η αγορά παρέμεινε κλειστή.

Στις αρχές του 2005 οι κάτοικοι είπαν «όχι» στα σχέδια του δήμου να κατεδαφίσει την αγορά και να ορθώσει στη θέση της ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο εμβαδού 1.182 τ.μ. Mε υπουργική απόφαση η δημοτική αγορά χαρακτηρίστηκε μνημείο.

Tο 2006 ο δήμος εξέτασε τη δυνατότητα αξιοποίησης της αγοράς με τη δημιουργία δημοτικού θεάτρου.

Oι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν ξανά. Tον Δεκέμβριο του 2006 η δημοτική αγορά καθαρίστηκε από τους κατοίκους, φωτίστηκε και άνοιξε. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι ζητούν πλέον με τις υπογραφές τους να γίνει η δημοτική αγορά ένα ανοιχτό και δημόσιο πολιτιστικό κέντρο...

TO ΠPOΓPAMMA TΩN EKΔHΛΩΣEΩN

§     17/02/2007 - 18.00-22.00 Eκθεση Eικαστικών και παιδικό αποκριάτικο πάρτι με εκπλήξεις

§     18-19-20/02/2007 - 18.00-22.00 Eκθεση εικαστικών

§     21/02/2007 -18.00-22.00 Eκθεση Eικαστικών, 19.00-20.00: Eνημέρωση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. 20.00-22.00: Παγκόσμια Kλιματική Aλλαγή και οι Yποχρεώσεις της Eλλάδας

§     22/02/2007 - 18.00-22.00 Eκθεση Eικαστικών

§     23/02/2007 - 18.00-22.00 Διάλεξη-συζήτηση: O Kαραγκιόζης επιμένει και υπάρχει. Γιατί;

Έθνος 16-2-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

1.     Παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων-για την αγορά της Κυψέλης

2.     Εικαστική κατάληψη, Αθηνόραμα 8-14/2/2007

3.     Σπάσε τα λουκέτα-πάρε την πόλη στα χέρια σου, AthensVoice 1/2/2007

4.     Βιομηχανία διασκέδασης έγινε η Φωκίωνος Νέγρη, Καθημερινή 6/1/2007 Ο ιστορικός δρόμος έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους κατοίκους

5.     Μένης Κουμανταρέας στην Αγορά της Κυψέλης, Καθημερινή 4/1/2007

6.     Μια ανάσα για την Κυψέλη, Καθημερινή 3/1/2007 Πρωτοβουλίες πολιτών φέρνουν στο προσκήνιο το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς

  1. Ζωντάνεψε η Αγορά της Κυψέλης, Αυγή 22/12/2006
  2. Μια κυψέλη πολιτισμού, Αυγή 20/12/2006
  3. Καμπάνια «ενάντια στο ρατσισμό από κούνια», ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2006
  4. Χριστούγεννα εναλλακτικά, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2006
  5. Για 10 ημέρες η Αγορά της Κυψέλης - ανοιχτή ξανά! Αυγή 15/12/2006
  6. Ζωντανεύει η Δημοτική Αγορά,Αυγή 14/12/2006
  7. Οι πολίτες ανοίγουν την αγορά της Κυψέλης, Αυγή 11/12/2006
  8. Ανθρώπινη ασπίδα στην αγορά της Κυψέλης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2006  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατοίκων για να δώσουν ζωή στο διατηρητέο
  9. Για μια αγορά, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2006
  10. «Σώστε την Κυψέλη», ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2006
  11. Η Αγορά της Κυψέλης να ξαναγίνει αγορά...ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2005
  12. Η σειρά της Αγοράς Κυψέλης ...ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2004
  13. Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ-ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΠΟΧΗ 13/3/2005 Ρεπορτάζ: Σοφία Κουσιάντζα, Όλγα Μπαλαούρα
  14. Η ανοιχτή πόλη των καλλιτεχνών, Αυγή 22/2/2007 Λήδα Καζαντζάκη
  15. Η τέχνη σε εναλλακτικές εκδοχές, Αυγή 22/2/2007 Του Γιάννη Π. ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗ
  16. Ένας εναλλακτικός εκθεσιακός χώρος, Αυγή 22/2/2007

Της Ελένης ΑΓΓΕΛΟΥ

Συλλογή: Τάσος Κορωνάκης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ βρίσκεται στο site http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Επιστροφή στην αρχή

 

KATARSIS Project, WP 1.5 Governance and Democracy

National Technical University of Athens / Greece, February 2007

Contribution by Louis Wassenhoven

(Note of the Observatory of Athens’ Open Spaces: The following text contains only the part of the initial text which refers to the Municipal Market of Kypseli)

Governance, exclusion dynamics (ED) and socially creative strategies (SCS): Tentative examples from Greece

The Market Building of Kypseli neighbourhood in Athens

The case of the Kypseli [1] Agora in Fokionos Negri square illustrates another form of exclusion, to which the term is not usually applied. Its interest lies in the mobilization of local residents to prevent the demolition of an interwar market building, a landmark of their neighbourhood, by the Municipality of Athens and the subsequent erection of an office block and large underground garage. The short history of this mobilization can be traced by drawing material from the site of the Athens Open Spaces’ Observatory [2], an active citizen movement, and from personal knowledge.

Kypseli is one of the oldest neighbourhoods of Athens, although in the interwar years it still had the character of a quasi – rural, semi-urbanized suburb. Originally, its northern border was the Levidi stream, now the linear Fokionos Negri square. It was first designated as municipal neighbourhood in 1908 and was gradually integrated in the official town plan between 1887 and 1929 (Wassenhoven, M. 2003a). Fokionos Negri square was planned and landscaped in 1937, shortly after the construction of its municipal food market building in 1935 (ibid.). The square became a popular spot, where the local residents did their daily shopping at the market, went for a walk in the evening or took their children to play and watch the ducks in a pond, next to the market. As the years went by, Fokionos Negri, with its restaurants, cafés and pastry shops, became the place of entertainment for all Athenians, a symbol of good life for the new bourgeois class, particularly for the young, the artists and the movie actors (Wassenhoven, M. 2003b). But after the 1950s and 1960s, with the inflow of internal migrants to Athens and the building boom, Kypseli was hit by the wave of construction of 6-story residential blocks and ended as one of the districts of the city with the highest density and the worst parking and traffic problems (ibid.). Fokionos Negri experienced a relative decline as an attractive entertainment area. Meanwhile the domination of modern food markets in the area led to the closure of the traditional agora. The settlement of international economic migrants in Kypseli has now radically changed its character.

A key feature of Fokionos Negri square and of the neighbourhood in general was the municipal market. It was not a spectacular building and did not have exceptional architectural merit, but if have some interesting details and represented the typical market architecture, which elsewhere has found more noteworthy expressions. On both sides of its internal pedestrian way, grocers, greengrocers, butchers, fishmongers, spice merchants, florists and others offered their merchandise in a colourful and noisy environment. Further shops functioned along one of its external walls. It was functional and attractive, especially before the days of the now omnipresent large super market. No resident who knew it can forget it. It was a centre of social life and one of the best known local landmarks.

In October 2004 the Municipal Council of Athens decided to commission a technical and feasibility study for the construction on the market site of a multi-story building for commercial and office use and an underground garage. The news caused a shock in the neigbourhood and the Kypseli local residents’ association organized a meeting in a local school in which a lecture was given on sustainable local development (!) and the first protests were heard against the initiative of the municipality. A group of academics, mostly residents or former residents of Kypseli signed a petition to the municipality and to the Ministry of Culture to designate the market as a listed building. Soon, the School of Architecture of the National Technical University of Athens (Ethniko Metsovio Polytechneio) added its weight to the protest movement. More local associations and movements got involved and a few months later (March 2005) a meeting was organized in a theatre, very near the market. This time the condemnations were more vociferous and the municipal action was placed in the broader context of the economic forces of globalization, which produce anonymous townscapes and destroy local environments. The representative of the Athens Open Spaces’ Observatory, an umbrella organization of citizens’ movements, proposed that the market be preserved and used for local cultural activities and meetings. The municipality was accused of ignoring the residents and working exclusively with private developers. Of concern was not only the imminent disappearance of a dear landmark, but also the vehicle traffic which a large garage would attract in a densely built area already suffering badly from intense traffic.

The pressures began yielding results. The Mayor of Athens, who apparently and privately received advice that the majority of local residents voted for her own party, addressed a letter to the original petitioners that their views would be taken into account. In July 2005, the Directorate of Modern and Contemporary Architectural Heritage of the Ministry of Culture issued a temporary  prohibition of all construction work on the market building and submitted the case to the Central Council of Modern Monuments, a consultative body of the ministry. In September 2005 the Council adopted a resolution that the building should be designated as a “modern monument” and a month later the resolution was endorsed by the Deputy Minister of Culture, on the grounds that the market is a typical example of the modern architectural movement of the 1930s and of a specific architectural type, a reference point for the residents and a local landmark, and a symbol of the history of commerce, “which current generalized commercialization devalues and obliterates”.

The market however was kept locked by the municipal authority. Then, on December 10th, 2005, a large group of protesters, members of ecological organizations and citizens’ movements, and local residents, accompanied by a left wing politician, who had stood in the October municipal elections, forced their way into the market and immediately organized and announced a daily programme of events in the market: Fairy tale readings for children, rock music concerts, Christmas happenings, theatre plays, painting exhibitions by local artists etc. The events continued in January and a new programme of activities was announced for February 2007 which continues as  these lines are being written.

Even if we accept that the Municipality of Athens had in mind, on one hand, the need to bolster its finances, and, on the other, to provide parking space in Kypseli, we have to admit that the handling of the affair was maladroit and showed contempt for local public opinion. Anyone who knows the area should know that the intention to demolish the old market would meet local resistance. The residents were therefore ignored and the municipality behaved with the profit-making logic of a developer. In the language of the questions we answered earlier, it behaved like a private firm. As to the local residents, they felt excluded from the decision making process of their councilors and they were treated as passive recipients of an economic logic, which ran counter to their sensitivities and their feeling of attachment to their neighbourhood. What they saw as a local historical resource, as a symbol of their daily life, was treated by the municipality as a mere piece of real estate. Thankfully, the municipal fathers (or mothers) saw quickly their error and withdrew their proposals.

The citizens, at least some of them, took direct action and practically occupied what they saw as “their” cultural asset and territory. Technically their action is of course illegal. Without sanctioning illegality, we recognize that they employed a strategy to overcome what they understood as a process of exclusion. Are we then entitled to  look at this case as an example of exclusion? We believe we can, particularly if we perceive it, as many locals did, as a manifestation of a neo-liberal logic, which looks only at the pecuniary value of buildings and land and fails to appreciate the fact that bricks and mortar are often invested with the citizens’ identification with the urban landscape and its life symbols.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ βρίσκεται στο site http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis .

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη στη Βουλή για το μέλλον της Δημ. Αγοράς Κυψέλης, ο υφυπ. εσωτερικών Αθ. Νάκος απάντησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας σ' αυτήν ενός εναλλακτικού πολυχώρου πολτιισμού, που θα περιλαμβάνει δημοτικό θέατρο-κινηματογράφο, καθώς και χώρο πολιτιστικών συναντήσεων και εκδηλώσεων. Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε υπόμνημα της Διεύθυνσης Μελετών του δήμου Αθηναίων σχετικά με το θέμα.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, με ημερομηνία 9.2.2007, "η δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη αφ' ενός τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των δημοτών της Κυψέλης και όχι την πιθανή ανταποδοτικότητα ενός ακόμα εμπορικού κέντρου ή απλά ενός νέου "σούπερ-μάρκετ" και αφ' ετέρου την διατήρηση του υφυστάμενου κελύφους, η μορφή του οποίου υπαγορεύει μια ήπια χρήση και διευκολύνει την οργάνωση πολιτιστικών χρήσεων", έστρεψε τη μελετιτική ομάδα στην κατεύθυνση εξέτασης της δυνατότητας για δημιουργία ενός εναλλακτικού πολυχώρου πολιτισμού στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί η αρχιτεκτονική προμελέτη, από την οποία προκύπτει ότι στο υφιστάμενο κέλυφος "εντάσσονται ικανοποιητικά οι ζητούμενες χρήσεις", ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν οι κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του έργου, καθώς και η βιωσιμότητά του.

ΑΥΓΗ 18/3/07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ βρίσκεται στο site http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis .

Τέχνη στην υπό κατάληψη αγορά

Η συνύπαρξη της τέχνης με την πολιτική, του πολιτισμού με την κοινωνική ευαισθησία συνεχίζεται στην υπό κατάληψη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Τρεις εικαστικοί, διαφορετικής καταγωγής αυτή τη φορά, η Αλισον Χιλ από το Σικάγο, ο Πάμπλο Περέα από την Κούβα και ο Ινδιάνος του Καναδά Τζον Τενάσκο, παρουσιάζουν, ανάμεσα σε άλλα έργα, τη ζωγραφική τους στο χώρο της Αγοράς. Εκεί που άλλοτε τα ψάρια, το κρέας και τα λαχανικά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η κατάληψη της διατηρητέας Δημοτικής Αγοράς στην καρδιά της πολυεθνικής Κυψέλης ξεκίνησε εδώ και μερικές βδομάδες, αρχικά από τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να αποφευχθεί, όπως σχεδιαζόταν, η μετατροπή της σε πολυώροφο γκαράζ. Ακολούθησαν οι καλλιτέχνες που «εισέβαλαν» στο χώρο, για να τον μεταμορφώσουν σ' έναν ζωντανό πυρήνα πολιτισμού με εκθέσεις, χάπενινγκ και συναυλίες.
Για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η οποία χαρακτηρίστηκε διατηρητέα από το ΥΠΠΟ, δεν φαίνεται να έχει δείξει προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον ούτε η νέα ηγεσία του Δήμου Αθηναίων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΠΟ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Φώτη Κουβέλη. Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφερόταν στην «κατάληψη» των καλλιτεχνών, που μετέτρεψαν το χώρο σ' ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, τόνιζε ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση από την πλευρά της Πολιτείας και ρωτούσε τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «αν πρόκειται να υιοθετήσουν την πρόταση των πολιτών της περιοχής για μετατροπή του ανωτέρω χώρου σε πολιτιστικό πολυχώρο». Το ΥΠΠΟ έδωσε την εξής απάντηση: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3028/2002), προκειμένου να γίνουν εργασίες στον ανωτέρω χώρο, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι (Δήμος Αθηναίων) να ζητήσουν και να λάβουν την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού. Για το συγκεκριμένο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων Διευθύνσεων, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής καμιά πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου της Αγοράς».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/03/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Οικολογική Αθήνα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Το Δεκέμβρη του 2006, οι κάτοικοι της Κυψέλης αποφάσισαν να ανοίξουν το ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, που ο Δήμος Αθήνας κρατούσε κλειστό τρία χρόνια. Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων και του ΕΜΠ ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του Δήμου για πολυώροφο κτίριο γραφείων και υπόγειο γκαράζ αλλά να χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δήμος έβλεπε την αγορά με εργολαβικά κριτήρια και οι κάτοικοι αντέδρασαν θεωρώντας ότι το αξιόλογο κτίριο της Αγοράς είναι στοιχείο της τοπικής ιστορικής μνήμης και μπορεί να γίνει Κέντρο Πολιτισμού για τις ανάγκες των Κυψελιωτών. Με πολλή προσωπική δουλειά και προσφορές ο χώρος έγινε μια φιλόξενη και ζεστή κοινωνική εστία, παρ’ όλο που εκκρεμεί από το Δήμο η απαιτούμενη ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου. 

Η Οικολογική Αθήνα ήταν εκεί και συμμετείχε από την αρχή, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Ανοιχτής Πόλης για το άνοιγμα της Αγοράς. Αμέσως συσπειρώθηκαν οι κάτοικοι, οι τοπικοί σύλλογοι και διάφορες τοπικές πολιτικές δυνάμεις.

Η ανοιχτή συνέλευση της Αγοράς γίνεται μια φορά το μήνα περίπου με μεγάλη συμμετοχή. Εκεί αποφασίζονται οι εκδηλώσεις και εκλέγεται μια συντονιστική ομάδα. Από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, η Αγορά δεν έχει κλείσει. Νέοι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν και έχουν διοργανωθεί πέντε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις. Νεολαιίστικα συγκροτήματα και μουσικοί έχουν δώσει συναυλίες (ραπ, ρεμπέτικα, κλασσική και σύγχρονη ελληνική μουσική, γλέντι Τσικνοπέμπτης με φαγοπότι, αποκριάτικα κλπ). Σχολεία έχουν παρουσιάσει ζωγραφικά έργα. Η θεατρική παράσταση (1/4/07) της ομάδας ηθοποιών «Ανοιχτή Δράση»συγκέντρωσε πάνω από 300 άτομα. Παιδικές εκδηλώσεις με κλόουν, παιδικά εργαστήρια κάθε Σάββατο, παραστάσεις και συζητήσεις για τον Καραγκιόζη, λογοτεχνικές βραδιές, και μια πληθώρα εκδηλώσεων για σύγχρονα ζητήματα διαμορφώνουν μια εικόνα έντονης κοινωνικής δράσης (Παιδεία και Άρθρο 16, μεταλλαγμένα-βιολογικές καλλιέργειες, Περιβάλλον και Άρθρο 24, Πράσινο και Ελεύθεροι Χώροι κλπ). 

Η Οικολογική Αθήνα ανέλαβε και διοργάνωσε στις 21/2/07 εκδήλωση με θέμα «Το Περιβάλλον το Κλίμα και οι Πολίτες-2 χρόνια μετά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο», με τη συμμετοχή της GREENPEACE και της WWF. Στην ίδια εκδήλωση έγινε συζήτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος με εισηγήτρια την Πανεπιστημιακό Ελένη Πορτάλιου.

Επίσης, η Οικολογική Αθήνα συμμετείχε με εισήγηση του Τάσου Κρομμύδα στην εκδήλωση της 24/2/07 για το πρόβλημα των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, που διοργάνωσε η Ανοιχτή Πόλη (Συμμετείχαν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η WWF).

Στην εκδήλωση-συζήτηση για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας (16/2/07) βασικός ομιλητής ήταν ο δικός μας Κώστας Διάκος ως δικηγόρος της Παναττικής Επιτροπής κατά των Κεραιών Κιν. Τηλεφωνίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορες επιτροπές αγώνα (Φιλοπάππου, Περιστέρι, Γαλάτσι κλπ).

Μέλη της Οικολογικής Αθήνας και των Οικολόγων Πράσινων συμμετέχουν δραστήρια στις Συνελεύσεις και στις εκδηλώσεις.

Το κοινωνικό πείραμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης συνεχίζεται, δείχνοντας στο Δήμο Αθηναίων τι πραγματικά θέλουν οι δημότες.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης: http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

Ηλέκτρα Στροβολίδου, 16/4/07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όψεις μιας πόλης γηρασμένης στα νεόδμητα διαμερίσματά της.

Ισοπεδωτική ομοιομορφία στα ύστατα περιθώρια των συντελεστών. Πόλη εγκαταλελειμμένη απ’ τους θεούς,  άνθρωποι που κολυμπούν σε μια κατάσταση φανταστική. Οι τόνοι γκρι και μουντοί να καλύπτουν τις μνήμες κι εμείς ανίσχυροι, ξένοι σε μια πραγματικότητα δημιούργημα άλλων, ανίκανοι να ενταχθούμε σε ομάδες, νοοτροπίες και δομές.

Ξάφνου η βαριά κουρτίνα του σύννεφου ανοίγει και ένας ήλιος βιαστικός ασβεστώνει στο διάβα του τα σπίτια. Οι γειτονιές γίνονται σκηνές θεάτρου, τα τρόλλει και τα λεωφορεία κάτοπτρα πολλαπλών
πραγματικοτήτων, το βροχερό  παράθυρό μας ζωγραφικός καμβάς. Κι ότι πράγματι υπήρξε αυτή η στιγμή.

Την Τετάρτη, 23 Μαΐου, 20:00 ο φακός, η πέννα μας και οι νότες σιωπηλοί μάρτυρες για την Πόλη, στην Ανοιχτή Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, οι μουσικές, τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο των Ηλία Γιαννίρη, Νίκου Μουρίκη, Ανδρέα Ρούπα, Βασίλη Ρούπα, Ασπασίας Περάκη, Νίκου Σιδέρη, Βασίλη Τσόνογλου, Πάνου Χρυσοστόμου, μεταμορφώνουν ξανά την πόλη.

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης: http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Έφυγε στις 6-5-07 από κοντά μας η Ρένα Γιαννακοπούλου.

Η Ρένα συμμετείχε ενεργά στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 133ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης.

Επίσης συμμετείχε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με την πολύτιμη και δημιουργική παρουσία της. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα ενάντια στις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην Κυψέλη. Πολύ γρήγορα έγινε αγαπητή στα τοπικά κινήματα της περιοχής. Δυστυχώς πολύ γρήγορα έφυγε από κοντά μας. Η κηδεία έγινε στις 8-5-07 στο νεκροταφείο της Νίκαιας, όπου συμμετείχαν πολλοί συναγωνιστές της. Κατατέθηκε στεφάνι από τη Δημοτική Αγορά στη μνήμη της.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Aναδρομή στο θέμα της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Κυψέλης για τη διάσωση από τη σύγχρονη  αξιοποίηση, του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς  επί της Φωκίωνος Νέγρη, ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 2004  με αίτηση του συλλόγου «οι Φίλοι της Κυψέλης » προς την Εφορία νεωτέρων μνημείων, για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου. Ακολούθησε   παράσταση στο δημοτικό  συμβούλιο (25/10/04) των Φίλων της Κυψέλης και του Πολιτιστικού συλλόγου Κυψέλης για να αποτραπεί η ανάθεση οικονομικο-τεχνικής μελέτης με σκοπό τη δημιουργία εμπορικού κέντρου με υπόγειο χώρο στάθμευσης  αυτοκινήτων, στο χώρο της  Δημοτικής Αγοράς. Στη συνέχεια, και ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Κυψέλης  κατέθεσε αίτηση στην Εφορία νεωτέρων μνημείων για την αναγνώριση του  παραδοσιακού χαρακτήρα του κτιρίου και ταυτόχρονα ζήτησε τη συμπαράσταση της  Ελληνικής Εταιρείας  για την προστασία του περιβάλλοντος και της   Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως  και Καθηγητών των πολυτεχνικών σχολών, ιδιαίτερα της αρχιτεκτονικής σχολής. του ΕΜΠ.Στις 26/1/2005 ο Καθηγητής πολεοδομίας και χωροταξίας  της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, Δρ. Λ. Βασενχόβεν, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου  και ανέπτυξε ενώπιον πολυπληθούς  ακροατηρίου,  σε  αίθουσα της  περιοχής,  το θέμα «Η  Κυψέλη χθες σήμερα αύριο». Ως παλιός κυψελιώτης  ανέφερε πολλά σημεία από τις γειτονιές της Κυψέλης και τη ζωή των κατοίκων και πρόσφερε  σημαντικά επιχειρήματα για τη διατήρηση του κτιρίου της Αγοράς που αποτελεί τοπόσημο για τους κατοίκους της συνοικίας, παλιούς και νέους. Η αξία της Αγοράς, τόνισε, δεν είναι  μόνο κτιριολογική αλλά και συναισθηματική που  συγκρατεί τον κοινωνικό ιστό.Στις 9 Μαρτίου του ιδίου  έτους πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση, στο θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας και Κυκλάδων,  με θέμα  τη διάσωση  του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, του ελεύθερου χώρου στον   Άγιο Αθανάσιο, στην Άνω Κυψέλη, και του χώρου στην Αλεπότρυπα.Την εκδήλωση ήρθαν να στηρίξουν  ο Σύλλογος των Αρκάδων Κυψέλης   ως και κάτοικοι  από την περιοχή της Αλεπότρυπας  και του Αγίου Αθανασίου που αγωνίζονται να διαφυλαχθούν οι λίγοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει στη γειτονιά τουςΗ αρχιτέκτων Μπέτη Βακαλοπούλου παρουσίασε τα πορίσματα μελέτης της για τα  παραδοσιακά  κτίρια της Κυψέλης  που αξίζει να διασωθούν από την κατεδάφιση. Πλην όμως, ελάχιστα παραμένουν,  γιατί η σκαπάνη της «ανάπτυξης »τα σαρώνει το ένα μετά το άλλο και τα αντικαθιστά με πολυόροφα που πνίγουν την πολυκατοικημένη περιοχή και καθιστούν το βίο αβίωτο.Σημαντικό βήμα για τη διάσωση της Αγοράς ήταν, εκτός από την κινητοποίηση των κατοίκων, και η  συμμετοχή σ΄αυτή  την προσπάθεια, πολλών   Καθηγητών των πολυτεχνικών σχολών που συνέταξαν και απέστειλαν  σχετικό υπόμνημα προς τις αρμόδιες αρχές  συνηγορώντας υπέρ της διατηρήσεως  του   κτιρίου   της Δημοτικής Αγοράς.   Τελικά,   το Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου  Νεωτέρων Μνημείων με σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και πρόταση της Εφορίας  Νεωτέρων Μνημείων Αττικής,  χαρακτήρισε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης  ως μνημείο,  διότι « αποτελεί   εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου  που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου το 1935, επί Δημαρχίας Κ.Κοτζιά.  Διαθέτει τον χαρακτήρα ενός κτιρίου στο οποίο τα εμπορεύματα έφεραν ακόμη ενεργά το χρηστικό στοιχείο. Η συναλλαγή ήταν μία πραγματική ανάγκη και οι αγοραστές γνώριζαν ενδεχομένως τους καταστηματάρχες. Γι΄αυτό, πλην της αρχιτεκτονικής τυπολογικής και μορφολογικής  αξίας είναι φορέας της ιστορίας ενός τύπου εμπορίου που η γενικευμένη σύγχρονη εμπορευματοποίηση απαξιώνει και εξαφανιζει ».Επίσης, « η Αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό κτίσμα του μοντέρνου κινήματος, που κατορθώνει να ενσωματώνει με επιτυχία ιστορικές αναφορές απ’τον κλασικισμό.Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι ένα μοναδικό τοπόσημο για την Κυψέλη που οι κάτοικοι αναγνωρίζουν αλλά και χρησιμοποιούν, για να προσδιορίσουν και να ορίσουν την γειτονιά ως έννοια και ταυτόχρονα τη θέση αυτών των ιδίων σε  αυτό το συμβολικό χώρο της τοπικής κοινότητας ». Η απόφαση αυτή   είναι τυπωμένη  στο Β΄ Τεύχος   της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 1580 /16.11 2005.Οι προσπάθειες των κατοίκων της Κυψέλης  έφεραν θετικό αποτέλεσμα με τη στήριξη του επιστημονικού κόσμου, ιδιαίτερα των Πολυτεχνικών   Σχολών,   και κάθε   μέλους της κοινωνίας μας  που μπορεί να σκεφθεί διαχρονικά  για να  διατηρήσει τις γέφυρες μεταξύ του χθες και του αύριο.Μετά το χαρακτηρισμό της Αγοράς ως διατηρητέου μνημείου  άρχισαν οι συζητήσεις για τη χρήση της και η ανάθεση νέων μελετών από το Δήμο της Αθήνας,  χωρίς  να  ενσκύψει   κάποιος  στις ανάγκες της  συνοικίας και των κατοίκων που ζουν στην περιοχή, παρά το ότι είχαν σταλεί επιστολές και είχαν γραφεί  σχετικά άρθρα  στον τύπο. Το κτίριο παρέμενε κλειστό κι αμπαρωμένο  μέχρι τις    10 Δεκεμβρίου του 2006  όταν    μια ομάδα πρωτοβουλίας κατοίκων –  μελών των συλλόγων που είχαν πρωτοστατήσει για τη διάσωση της Αγοράς,  Φίλοι της Κυψέλης, Αρκάδες της Κυψέλης και Πολιτιστικός σύλλογος Κυψέλης,  με συμπαραστάτες μέλη από τη δημοτική παράταξη  Ανοιχτή Πόλη και άλλους κατοίκους άνοιξαν το κτίριο,  Το καθάρισαν όσο καλύτερα μπορούσαν και άρχισαν να χρησιμοποιούν τους χώρους για διάφορα προγράμματα , κυρίως για νέους όπως, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και άλλων κατασκευών, παραστάσεις καραγκιόζη, θεάτρου,   κουκλοθεάτρου,τέχνη από άχρηστα υλικά, παραμύθια για παιδιά, μουσικές βραδιές με μουσική ροκ από συγκροτήματα νέων, ελαφρά ελληνικά τραγούδια και ρετρό,  συζητήσεις, ενημέρωση  σε επίκαιρα θέματα, μαθήματα  ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, χορευτική βραδιά  από μαθητές λυκείου με πρόγραμμα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών...Οι μεγαλύτερες ηλικίες  έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη νεολαία. Θέλουν   το κτίριο  να  επισκευασθεί από το Δήμο και να παραμείνει ως έχει, στην παρούσα του μορφή.Χρειάζεται μόνωση ταράτσας,  μικροεπισκευές  στους τοίχους, βάψιμο,  θέρμανση και εξοπλισμός ανάλογος με τα προτεινόμενα προγράμματα  όπως οπτικοακουστικό υλικό, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηχητική εγκατάσταση...Η κίνηση για το άνοιγμα της Αγοράς,  με  τη συμπαράσταση τεσσάρων χιλιάδων ατόμων, και πλέον, που έχουν υπογράψει για τη χρήση της Αγοράς  ως πολιτιστικού κέντρου, στόχο έχει να δείξει τις δραστηριότητες που θέλουν να στεγάσουν οι κάτοικοι σ’αυτό το κτίριο Με λίγα λόγια επιθυμία των κατοίκων είναι να χρησιμοποιήσουν  τους χώρους ως πολιτιστικό κέντρο με πολυπολιτισμικά  προγράμματα για όλες τις ηλικίες με στόχο   την  εκπαίδευση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και κυρίως   την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην Κυψέλη και ευρύτερα.  Η Αγορά,  από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι σημαντικός θεσμός των ελληνικών πολιτειών. Είναι  ο  τόπος όπουτα μέλη της κοινότητας συναθροίζονται  για να  συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να μάθουν τα νέα και  έτσι   να έχουν την καθημερινή κοινωνική τριβή που συμβάλλει στη δημιουργία  δεσμών και σχέσεων. Και είναι οι ανθρώπινες σχέσεις  που στηρίζουν την κοινωνική ζωή. 

Σταματίνα Κ.ΚοκκινάκηΠρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης 

11.05.07  ΠΗΓΗ http://www.athinapoli.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

(Το ραντεβού με τον Ακριτίδη κλείστηκε, την Τετάρτη 30 Μαΐου και το μεσημέρι στις 2.00 στο γραφείο του στην Λιοσίων. Επισυνάπτεται το κείμενο με το οποίο θα πάμε. )

Kύριε Αντιδήμαρχε,

Ως Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που λειτουργούμε καθημερινά την Αγορά, φιλοξενώντας και οργανώνοντας μια σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για να λυθούν ορισμένα προβλήματα του κτιρίου.

Όπως γνωρίζετε η Αγορά χρειάζεται ριζική ανακαίνιση, η οποία ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις διαδικασίες, που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του Δήμου και μέσα στο χρονικό πλαίσιο που απαιτείται για το σκοπό αυτό. Θεωρούμε δε ότι στη διαδικασία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί η ήδη δημοσιοποιηθείσα πρόθεση του ΕΜΠ να συμβάλει στη σύνταξη της μελέτης. Προς το παρόν όμως, πρέπει να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργεί ο χώρος με ασφάλεια τόσο για τους οργανωτές όσο και για τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται να καθαριστούν οι σωλήνες απορροής ομβρίων, να επισκευαστεί η μόνωση της ταράτσας, να αποξηλωθούν τμήματα του σοβά που έχουν φουσκώσει, να απομακρυνθούν χαλασμένα ψυγεία και ορισμένες πρόσθετες σιδηροκατασκευές. Θα παρακαλούσαμε να αναλάβει, ο Δήμος Αθηναίων αυτές τις εργασίες το συντομότερο δυνατό.

Η εκτίμηση μηχανικών του ΕΜΠ είναι ότι χρειάζονται λίγες ημέρες για τις μικροεργασίες στον εσωτερικό χώρο, ενώ η μόνωση μπορεί να προχωρήσει χωρίς να διακοπεί η λειτουργία της Αγοράς. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσετε, έτσι ώστε μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η επίλυση αυτών των προβλημάτων, προκειμένου να μη φθάσει το φθινόπωρο με τέτοιες εκκρεμότητες.

Ευχαριστούμε,

Τα μέλη του Συντονιστικού.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Τετάρτη 30 Μαΐου 2007, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης με τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Χρόνη Ακριτίδη.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο κτήριο, που αφορούν την λειτουργικότητα του κτηρίου, την ασφάλειά του και τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των κατοίκων επικεντρώθηκαν στο να καθαριστούν οι σωλήνες απορροής όμβριων υδάτων, να επισκευαστεί η μόνωση της ταράτσας, να αποξηλωθούν τμήματα του σοβά, να απομακρυνθούν τα χαλασμένα ψυγεία και ορισμένες πρόσθετες σιδηροκατασκευές. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη να καθαριστεί περιμετρικά η Αγορά από ειδικά συνεργεία του Δήμου.

Η απάντηση του Αντιδημάρχου στα παραπάνω αιτήματα ήταν καταρχήν θετική. Δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μας απαντήσει για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκτός του θέματος της μόνωσης το οποίο επιφυλάχθηκε να εξετάσει.

Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ Φ. Νέγρη 42

Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ιούνιο

1-3 Ιουνίου, Έκθεση φωτογραφίας “7 + 1” – Εγκαίνια την 1η/6, στις 20:00

2 Ιουνίου, 21:30, αποσπερίδα αφήγησης παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους με θέμα το περιβάλλον

5 Ιουνίου, 22:00, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος –Δράση σε αστικό τοπίο από την Μαρία Σόφτση,  «Στον Πάγο»

6 Ιουνίου, 20:30, Παρουσίαση του βιβλίου «Το αστικό μας μέλλον», Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη-Οικοτοπία, με τους: Γ. Σχίζα, και Φ. Γεωργακοπούλου.

7-10 Ιουνίου, Έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα Mosaic

8 Ιουνίου, 21:00, Προβολή σλάιντς του  Κ. Ζυρίνη για την Αλγερία-παράλληλη αφήγηση: Ισαβέλλα Μπερτράν.

9 Ιουνίου, 21:30, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της Ανατολής, 22:00 παράσταση χορού oriental

10 Ιουνίου, 19:00, προβολή της ταινίας «Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί» του Κάρελ Ράις και κουβέντα με θέμα «νέοι και εργασία», από την ομάδα νέων της αγοράς

11-17 Ιουνίου, Έκθεση καλλιτεχνών της Κυψέλης και της ευρύτερης περιοχής - Κωνσταντίνος Μαρκοπουλιώτης, Κυριακή Δραγωμένη, Θοδωρής Μαρκοπουλιώτης, Κωνσταντίνος Καρδαμίτσης, Χρήστος Συράκος, Ηλίας Γιαννίρης, Παύλος Γκότσης, Σπύρος Καλογεράτος

16 Ιουνίου, 12:00, Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

16 Ιουνίου, 22:00, αποσπερίδα αφήγησης παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους

18-19 Ιουνίου, «Κοίτα πίσω με οργή», Διήμερο αφιερωμένο στην βρετανική κοινωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’50, περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές, συναυλία (σε συνεργασία με την ομάδα νέων της Αγοράς)

20 Ιουνίου, 19.00-19.15: Λίγα λόγια για την Εθελοντική Εργασία Αθήνας-Τρόπος Δράσης. 19.15-20.30: Προβολή ταινίας «Πολλά Μπορούμε Να Κάνουμε» (σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης, παραγωγή ΕΠΙΨΥ-Equal, 2005). 20.30-21.00: Εισηγήσεις( εργαζόμενοι στη ψυχική υγεία- σκηνοθέτης), 21.00-22.00: Συζήτηση

21-22 Ιουνίου, Διήμερο από την ομάδα Διάβαση

23 Ιουνίου-1 Ιουλίου, θεατρικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Βασίλη Κανελλόπουλο

Κάθε Σάββατο πρωί έκθεση βιολογικών προϊόντων / Κάθε Σάββατο στις 12.00 το παιδικό εργαστήρι /Η Αγορά, καθημερινά μένει ανοιχτή μεταξύ 19.00-23.00 / Eίναι ανοιχτή από το πρωί τα Σαββατοκύριακα

 Επικοινωνία: diamerisma6@gmail.com  www.indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Α  Ν  Ο  Ι  Χ  Τ  Η     Α  Γ  Ο Ρ Α    Κ  Υ  Ψ  Ε  Λ  Η  Σ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιουλίου

3 Ιουλίου , 21.00 – Παρουσίαση του βιβλίου «Φυσάει κόντρα»

4 Ιουλίου , 19.00 – Συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων

8 Ιουλίου , 21.00 – Συναυλία -  «Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο» από την τραγουδοποιό Μάρθα Μεναχέμ, τον ηθοποιό – ερμηνευτή Βασίλη Βλάχο, την Χρύσα Κωττάκη (πιάνο- φωνή), τον Σωτήρη Καστάνη (κιθάρα - μπουζούκι), καθώς και άλλους μουσικούς και ερμηνευτές ενεργά παρόντες στη σύγχρονη δισκογραφία (από την καλλιτεχνική εταιρία «Αλεξάνδρεια»)

9 – 15 Ιουλίου – Έκθεση Ζωγραφικής από ομάδα καλλιτεχνών από τη σχολή Καλών Τεχνών (εγκαίνια 9.7.2007- ακολουθεί πάρτι)

11 Ιουλίου, 21.30 – “Στον Πάγο" -Χορευτική Εγκατάσταση της Μαρίας Σόφτση, σε μία παραλλαγή για το κοινό, όπου  ο θεατής καλείται να δράσει ως ερμηνευτής

12 Ιουλίου, 19.00 – Ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

16 Ιουλίου, 21.00 – θεατρική παράσταση «Ματωμένος Γάμος» από την ομάδα «Θέατρο» της Νέας Σμύρνης

17 Ιουλίου, 20.30 – Ανοιχτή εκδήλωση – Συζήτηση : “Οικολογία – Oικοσοσιαλισμός ” από την πολιτική οργάνωση Κόκκινο

Κάθε Σάββατο πρωί έκθεση βιολογικών προϊόντων

Η Αγορά, καθημερινά μένει ανοιχτή μεταξύ 19.30-23.30

Επικοινωνία: diamerisma6@gmail.com,   www.indy.gr/community/agora-tis-kypselis

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης: Ευάλωτοι χώροι νοηματοδοτούν το μέλλον

της Ελένης Πορτάλιου, αρχιτέκτονος, αναπλ. καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

 

Επεκτείνοντας την άποψη του Halbwachs θα ήθελα να πω ότι η πόλη η ίδια είναι η συλλογική μνήμη των λαών. Και όπως η μνήμη είναι συνδεδεμένη με τα γεγονότα και τους τόπους, η πόλη είναι ο «locus» της συλλογικής μνήμης. Αυτή η σχέση ανάμεσα στο «locus» και τους πολίτες γίνεται λοιπόν η κυρίαρχη εικόνα, η αρχιτεκτονική, το τοπίο – και καθώς τα γεγονότα χαράζονται στη μνήμη, καινούργια γεγονότα συμβαίνουν στην πόλη.

Aldo Rossi, Η Αρχιτεκτονική της Πόλης1

 

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι ένας αστικός συντελεστής, με το περιεχόμενο που δίνει στον όρο ο Aldo Rossi: υποστασιοποιεί την ύπαρξη της πόλης, συντελεί στο να διατρέχει η πόλη τον χρόνο και παρά τους μετασχηματισμούς να διατηρεί τη συνέχειά της. Η μορφή των αστικών συντελεστών είναι καταλυτική της παρουσίας τους, η μνήμη εδράζεται στη μορφή που υπερβαίνει τη λειτουργία. Αλλά και η λειτουργία περικλείει κοινωνικές διαδικασίες, κοινωνικές, διαπροσωπικές σχέσεις και επενδυμένα νοήματα. Έτσι, αποτελεί και αυτή στοιχείο μνήμης και συνέχειας που, όμως, εξασθενεί ή/και σβήνει σε μια μακριάδιάρκεια.

 

Αγορά και συνοικία: παράλληλες ιστορίες

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης οικοδομήθηκε το 1935 με σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθήνας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανοικοδόμησης συνοικιακών αγορών, οι περισσότερες των οποίων, όμως, δεν υλοποιήθηκαν. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία ενός σχεδίου δημόσιων υποδομών, μεταξύ των οποίων και λουτρά, που συγκροτούν το δημόσιο, συλλογικό πρόσωπο της πόλης.

Η Κυψέλη είναι πάντα μια όμορφη γειτονιά. Ταυτόχρονα με την όχληση της υψηλής πυκνότητας κατοίκησης και της αταξινόμητης συσσώρευσης χρήσεων, συμπυκνώνει έναν υψηλό βαθμό αστικότητας: αποτελεί ανθολόγιο αξιόλογης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής από την κλασικιστική εποχή, την προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο του μοντέρνου κινήματος, διαθέτει επαρκή κτήρια συλλογικών χρήσεων, όπως τα θέατρά της, τον διαμήκη κοινόχρηστο πολυλειτουργικό άξονα της Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και σημειακά, ευανάγνωστα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως τοπόσημα σε μια ανάπλαση αποκατάστασης της σύγχρονης μορφής και λειτουργίας του χώρου.

Η κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού της Κυψέλης αλλάζει. Τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα μετακινούνται στα προάστια –παραμένουν κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας– αλλά τα μικροαστικά στρώματα εξακολουθούν να κατοικούν εδώ. Στα υπόγεια και τους χαμηλούς ορόφους των πολυκατοικιών εγκαθίστανται οι νέοι συγκάτοικοι της πόλης – οι μετανάστες. Η Κυψέλη γίνεται πιο σύνθετη κοινωνικά, πιο πολυπολιτισμική. Η Κυψέλη έχει, τελικά, ιστορικότητα, αρχιτεκτονική ποιοτητα, κοινωνική μείξη και ζωή. Έχει, όμως, και πολλά προβλήματα. Στερείται επαρκών, ποιοτικών δημόσιων υποδομών, ενώ υπαρκτοί χώροι και θεσμοί απαξιώνονται και εγκαταλείπονται – θύματα της απόσυρσης της δημοτικής μέριμνας και χρηματοδότησης προς όφελος της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης συλλογικών αγαθών.

Όμως, ενεργοί πολίτες της Κυψέλης αποφάσισαν ν’ αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Διεκδίκησαν και διεκδικούν δημοτικούς χώρους για να στεγάσουν συλλογικές δράσεις, που συνθέτουν και νοηματοδοτούν συλλογικές ταυτότητες, και για να αυτοδιαχειριστούν από κοινού τον κοινό χώρο και τον χρόνο εντός των οποίων υφαίνονται αυτές οι ταυτότητες.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έγινε σ’ αυτή τη διαδικασία αφύπνισης ένας χώρος εμβληματικός. Πρώτ’ απ’ όλα ως λειτουργούσα αγοράυπήρξε χώρος λαϊκός και ανοιχτός, που οι κάτοικοι είχαν πραγματικά οικειοποιηθεί, γι’ αυτό και παραμένει τόσο ζωντανή στη συλλογική μνήμη. Διαθέτει το ήθος ενός κτηρίου στο οποίο τα εμπορεύματα έφεραν ακόμα ενεργά το χρηστικό στοιχείο, η συναλλαγή ήταν μια πραγματική ανάγκη και οι αγοραστές γνώριζαν συνήθως τους καταστηματάρχες.

Τυπολογικά η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός τύπου εμπορικού κτηρίου, που υλοποιήθηκε ως δημόσια παρέμβαση για τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών, τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι Halles στο Παρίσι, που κατεδαφίστηκαν εγείροντας μαζικές αντιδράσεις, είναι το πιο γνωστό και «μεγαλοπρεπές» υπόδειγμα του εμπορικού τύπου της αγοράς, ενώ στην Ελλάδα ο τύπος αυτός απέδωσε θαυμάσια κτήρια, από τα οποία ξεχωρίζουν η Κεντρική Αγορά της Αθήνας και η Δημοτική Αγορά των Χανίων.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης συγκροτείται από ένα κεντρικό, διπλού ύψους χώρο κίνησης, πρόσβασης στα μαγαζιά και στάσης, πάνω σ’ ένα διαμήκη άξονα με δύο μεγάλες εισόδους στις στενές πλευρές και μικρότερες εισόδους στις άλλες δύο. Η περίμετρος έχει μαγαζιά στραμμένα στο εσωτερικό και ορισμένα στους περιβάλλοντες δρόμους. Πρόκειται για ένα είδος στεγάστρου, ένα διαπερατό χώρο, που αδειάζει και γεμίζει συνεχώς με κόσμο, υλοποιώντας μια σχέση αλληλουχίας ανάμεσα στο κεντρικό κλίτος και τις μικρές μονάδες με ανοιχτό μέτωπο σ’ αυτόν.

Μορφολογικά η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης συνδυάζει το μοντέρνο ύφος, που αντιστοιχεί στην εποχή και το είδος του κτηρίου, με αφαιρετικά κλασικιστικά διακοσμητικά στοιχεία.

Ένα αστικό κίνημα γεννιέται

Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων της Κυψέλης υπέρ της αγοράς τους εκδηλώθηκε για να σταματήσει η προβλεπόμενη, σύμφωνα με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατεδάφιση του κτηρίου και απέδωσε, με την ενεργό συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, στην κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου (ΦΕΚ 527/8/24-3-2004) από το ΥΠΠΟ. Παρ’ όλ’ αυτά το κτήριο παρέμενε κλειστό, ένα σκοτεινό κενό πάνω στο σημαντικότερο δημόσιο χώρο της Κυψέλης: τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη.

Έτσι, οι προηγούμενες διαμαρτυρίες και πιέσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να διατηρηθεί η Αγορά και να ανοίξει στο λαό της πόλης, μετασχηματίστηκαν σ’ ένα πραγματικό κοινωνικό αστικό κίνημα, που τροφοδότησε και τροφοδοτεί το συλλογικό φαντασιακό των κατοίκων της Κυψέλης και όλης της Αθήνας.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» και με τη στήριξη 4.000 υπογραφών πολιτών της συνοικίας, η λαϊκή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτήριο στα μέσα Δεκεμβρίου 2006, αποφάσισε ν’ ανοίξει την Αγορά. «Με σκούπα και φαράσι ενότητα και πάλη» ήταν το σύνθημα. Έκτοτε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης πλημμυρίζει κόσμο και λειτουργεί καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ ως ανοιχτός, πολιτιστικός και κοινωνικός πολυχώρος, στη βάση των αποφάσεων της συνέλευσης των κατοίκων – η οποία πραγματοποιείται ανά δεκαπενθήμερο περίπου, με τη στήριξη τοπικών φορέων και χάρις στην εθελοντική εργασία πολλών δεκάδων ανθρώπων, που έκαναν την Αγορά το δεύτερο συλλογικό τους σπίτι. Μείξη δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, σύνθεση εθνικών προελεύσεων, φύλων, ηλικιών και πολιτιστικών προτύπων: ένα δημιουργικό εργαστήρι που έβγαλε τους ανθρώπους από τη μονομέρεια της οικογενειακής εστίας, τη μοναξιά του διαμερίσματος και τη βολική εξάρτηση από την τηλεόραση και την αδράνεια.

Τα αστικά κοινωνικά κινήματα λέει ο Manuel Castells είναι συλλογικές πράξεις που συνειδητά σκόπευσαν στο μετασχηματισμό των κοινωνικών συμφερόντων και αξιών, οι οποίες εγχαράσσονται στις μορφές και τις λειτουργίες της δοσμένης ιστορικά πόλης...

Κάθε μέρα, σε κάθε περιβάλλον, οι άνθρωποι λειτουργώντας ατομικά ή συλλογικά, παράγουν ή αναπαράγουν τους κανόνες της κοινωνίας τους και τους μεταφράζουν στη χωρική τους έκφραση και τη θεσμική τους διαχείριση. Όπως η κοινωνία δομείται γύρω από συγκρουόμενες θέσεις που προσδιορίζουν εναλλακτικές αξίες και συμφέροντα, έτσι γίνεται, επίσης, η παραγωγή του χώρου και των πόλεων.2

Τα τρία βασικά περιεχόμενα που διαπιστώνει ο Castells ότι νοηματοδοτούν τα αστικά κοινωνικά κινήματα είναι:

1. Η εξασφάλιση από τους κατοίκους μιας πόλης που οργανώνεται γύρα από την αξία χρήσης σε αντίθεση με την αντίληψη της αστικής ζωής και των υπηρεσιών ως εμπορευμάτων, που είναι η λογική της ανταλλακτικής αξίας.

2. Η αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητας για να διατηρούνται και να δημιουργούνται αυτόνομες τοπικές κουλτούρες.

3. Η αποκέντρωση της γειτονιάς και η αστική αυτοδιαχείριση.

Το σημείο 1 –η αξία χρήσης– είναι η πεμπτουσία του κινήματος της Δημοτικής Αγοράς. Αναδεικνύεται στον αγώνα για τη διατήρηση του κτηρίου και της συλλογικής μνήμης και στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους κατοίκους, με λειτουργίες εναλλακτικές της σύγχρονης εμπορευματοποιημένης κατανάλωσης. Η αξία της αγοράς είναι κοινωνική και πολιτιστική.

Το σημείο 2 –η ανάδειξη μιας νέας ή παλιάς αλλά ξεχασμένης πολιτιστικής ταυτότητας– στοιχειοθετείται στο κίνημα της Δημοτικής Αγοράς με πολλούς τρόπους. Στεγάζει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους που οργανώνονται από ομάδες καλλιτεχνών (ή ερασιτεχνών) εκτός εμπορικού κυκλώματος. Δίνει χώρο και ψυχή στον καθημερινό πολιτισμό της συνύπαρξης, της αναγνώρισης του άλλου, της αλληλεγγύης, της ανταλλαγής, της μάθησης, της κινητοποίησης, της δράσης, της προσφοράς στο συλλογικό έργο, της φιλίας, της αγωγής του πολίτη.

Το σημείο 3 –η αποκέντρωση και η αυτοδιαχείρηση– είναι το «μυστικό» της πολύμηνης ζωής του πειράματος της Δημοτικής Αγοράς. Η αυτοοργάνωση και η δημιουργική παραγωγή συλλογικού έργου δεν είναι προσόντα ή προνόμια λίγων διαφορετικών. Ο καθένας/καθεμιά διαθέτει το χάρισμα της συμμετοχής στα κοινά και την επιθυμία να διαπλάσει και να μοιραστεί συλλογικές ταυτότητες. Οι κάτοικοι της Κυψέλης αυτοδιαχειρίζονται ένα ζωτικό χώρο για να καλύψουν ζωτικές, όπως αποδείχθηκε, ανάγκες τους.

Aνατέμνοντας τις μορφές της σύγχρονης εμπειρίας, ο Alberto Melucci διαπιστώνει ότι αυτή είναι πλέον σε όλες σχεδόν τις μορφές της διαμεσολαβημένη. Κάθε άτομο γίνεται δυνάμει πομπός και δέκτης μιας μεσολαβημένης επικοινωνίας, πράγμα που σημαίνει μετασχηματισμό του παρεμβατικού ρόλουτης εξουσίας από ρόλο περιορισμού της πληροφορίας σε ρόλο ελέγχου του τρόπου με τον οποίο παράγεται και λαμβάνεται το νόημα της ίδιας της επικοινωνίας. Η αντίθεση και η αντίσταση σ’ αυτή την πραγματικότητα παίρνουν τη μορφή των challenging codes, όπως τους ονομάζει ο Melucci (αμφισβητώ τους κώδικες και κώδικες που αμφισβητούν), ο οποίος θεωρεί ότι τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα είναι μορφές δράσης ικανές να εντοπισθούν σε αυτό το επίπεδο της αμφισβήτησης· με την ύπαρξή τους προτείνουν τη δυνατότητα ενός διαφορετικού νοήματος και αναγκάζουν την κοινωνία να συζητήσει για τους σκοπούς και τις αξίες της συμβίωσης.3

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Jurgen Habermas, στο έργο του Αυτονομία και Αλληλεγγύη, γράφει ότι όταν τα καθοδηγητικά μέσα όπως το χρήμα και η εξουσία διεισδύουν στις περιοχές της πολιτιστικής παράδοσης, επανακαθορίζοντας για παράδειγμα τις σχέσεις σύμφωνα με όρους κατανάλωσης ή γραφειοκρατικοποιώντας τις συνθήκες ζωής, τότε έχουμε κάτι περισσότερο από μια επίθεση εναντίον των παραδόσεων. Τα θεμέλια ενός ήδη εξορθολογισμένου βιόκοσμου δέχονται επίθεση. Αυτό που διακυβεύεται είναι η συμβολική αναπαραγωγή του ίδιου του βιόκοσμου.4

Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, μέσα από την αυτονομία και την αλληλεγγύη, διατηρούνται ζωντανοί και αναδημιουργούνται ανθρώπινοι όροι αναπαραγωγής του βιόκοσμου, και συμβιωτικά νοήματα που αμφισβητούν τη διαμεσολαβημένη από την αγορά και την εξουσία επικοινωνία.

Σημειώσεις

1. Aldo, Rossi, 1966: Η Αρχιτεκτονική της Πόλης, (L’ Architettura della citta), μτφρ. Βασιλική Πετρίδου, εκδ. University Studio Press, 1991.

2. Castells, Manuel, 1983: The City and the Grass Roots, Berkeley and Los Angeles: University of California Press.

3. Melucci, Alberto, 1996: Changing Codes. Collective Action in the Informational Age, Cambridge/New York: Cambridge University Press

4. Jurgen Habermas, 1987: Αυτονομία και Αλληλεγγύη, εκδόσεις Ύψιλον, 1987.

 

Περιοδικό ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ», Νο 63, Μάιος-Ιούνιος 2007

http://www.sadas-pea.gr/ARXITEKTONES_63.pdf

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η τέχνη βγαίνει στον δρόμο

Γουρουνάκια βγαίνουν παγανιά στην Αγορά της Κυψέλης. Αφίσες που αντί για προεκλογικά συνθήματα, δίνουν συνταγές για «μελιτζάνες με κιμά και τυρί», απλώνονται στην καρδιά των Εξαρχείων. Μια πόρτα στέκει μισάνοιχτη πάνω στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Ένα δωμάτιο από ανθρώπινα μαλλιά περιμένει επισκέπτες στον Κεραμεικό, ενώ αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία «κόβουν» τον δρόμο στους περαστικούς, καθώς αιωρούνται στην οδό Μαυροκορδάτου.

Δεν πρόκειται για σκηνικό σουρεαλιστικής ταινίας με φόντο την Αθήνα, αλλά για την τέχνη που ψάχνει να βρει τη θέση της στην πόλη. Και μέχρι να την εντοπίσει, κάνει βόλτες στήνοντας μια παρτίδα κρυμμένου θησαυρού με τους περαστικούς, με αφορμή την έκθεση «Where is the art?» (Πού είναι η τέχνη;). Σαράντα επτά Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, «έσπειραν» 36 εικαστικές προτάσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βίντεο και γκράφιτι σε τοίχους, πλατείες, δρόμους και διαφημιστικές πινακίδες. Και δεν σταμάτησαν εκεί. Άνοιξαν τα εργαστήριά τους και αποφάσισαν να αποκαλύψουν την κουζίνα της δουλειάς τους.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε μια κλασική έκθεση. Είχαμε διπλό στόχο: από τη μία να φτιάξουμε έργα που να προκαλούν το βλέμμα του περαστικού, ώστε να τα ανακαλύψει. Και από την άλλη να ανοίξουμε τα ατελιέ μας, ώστε να δει ο κόσμος πώς φτιάχνεται ένα έργο, να κουβεντιάσει μαζί μας», λέει στα «ΝΕΑ» η Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Σάρα Έτλινγκερ, που ζει 16 χρόνια στην Ελλάδα και η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μαζί με τον Τόμπι Σορτ και την Κατερίνα Αθανασίου.

«Όλη η προσπάθεια γεννήθηκε από την ανάγκη για επικοινωνία», αιτιολογεί τη συμμετοχή του ο Γιάννης Κουτρούλης, που έχει στήσει το δικό του «pig parade» (ειρωνική παραλλαγή του cow parade) στην Αγορά της Κυψέλης. «Ο εικαστικός είναι ένας δύσκολος χώρος που μοιάζει κλειστός και παρεξηγημένος από το ευρύ κοινό και η έκθεση αυτή προσφέρεται για να σπάσει το φράγμα».

Τελικά πού βρίσκεται η τέχνη; «Γίνονται τόσα πολλά πράγματα σε τόσα διαφορετικά επίπεδα, που θα έλεγα παντού», απαντά ο Λεωνίδας Λιάμπης εκ μέρους της ομάδας Sαύρα. «Δεν είναι κρυμμένη, αλλά πρέπει να εξοικειωθούν οι θεατές για να τη διακρίνουν», υποστηρίζει ο Γιάννης Κουτρούλης, ενώ η Σάρα Έτλινγκερ καταλήγει πως «δεν υπάρχει απάντηση. Ο θεατής θα μας τη δώσει»

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070918&nid=6072531&sn=ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ&spid=221 18-9-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σάββατο, 6  Οκτωβρίου 2007

Γιορτή της Βιολογικής Γεωργίας, του Περιβάλλοντος, της Διατροφής, της Γεύσης 

Εκδηλώσεις στην Παλαιά Αγορά Κυψέλης:

*         ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

*         Ώρα 18:30 – 20:30 Ενημερωτική εκδήλωση, συζήτηση με θέμα: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ τους ΑΝΗΚΕΙ!

*         Ώρα 21:00 ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΟΡΟΣ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ με το λαϊκό συγκρότημα ΡΕΜΠΕΤ ΑΣΚΕΡ

Διοργανώνουν και συμμετέχουν:

ΑΝΙΜΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΖΩ – ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΔΗΩ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΣΥ.ΒΙ.ΛΑ.Α. – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:  τηλ 210 8224384, φαξ: 210 8848164, magazine@dionet.gr, www.dionet.gr 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η οικουμενική πρωτοβουλία κατοίκων έσωσε την αγορά της Κυψέλης

Ιφιγενεια Διαμαντη

«Και για το Πάσχα, αμνοερίφια Νάξου. Δεχόμαστε παραγγελίες». Στη βιτρίνα ενός παλαιού κρεοπωλείου στη διατηρητέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το αυθεντικό χαρτί με τα μεγάλα, κεφαλαία γράμματα παραμένει. Δίπλα, μια φωτογραφία από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, με την επισήμανση «ελάφι Πάρνηθας». Τι συμβαίνει; Πρόκειται για μέρος μιας από τις πολλές εκθέσεις και δραστηριότητες που φιλοξενεί το ηλικίας 72 ετών κτίριο, σημείο αναφοράς για την πυκνοκατοικημένη συνοικία. Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που η Αγορά ξανάνοιξε, αρχικά για ένα δεκαπενθήμερο χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, έπειτα από μια πρόταση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή πόλη». Στους δώδεκα μήνες που μεσολάβησαν, η Δημοτική Αγορά έγινε... κυψέλη που φιλοξενεί ένα πολυφυλετικό μελίσσι δραστηριοτήτων των κατοίκων. Το πείραμα πέτυχε. Με αφορμή αυτά τα γενέθλια, από αύριο και μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων, αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και... ιστοριών τρόμου για μεγάλους, ανταλλακτικό μπαζάρ (όχι με ανταλλακτικά, αλλά με ανταλλαγή ειδών, αντί αγοράς με χρήματα) και με χειροποίητα είδη, έκθεση εικαστικών, εργαστήρι ζωγραφικής και όχι μόνο, περιμένουν επισκέπτες.

Οι κάτοικοι της περιοχής, «ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος, αγκάλιασαν την προσπάθεια», λέει στην «Κ» η κ. Μ. Βήχου, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών για τη λειτουργία και τη διάσωση της Αγοράς Κυψέλης. Ξεβούλωσαν τα λούκια, καθάρισαν, έφεραν παλιά έπιπλα από τα σπίτια τους, βιβλία, χαλιά, κουρτίνες. Εξόπλισαν με δικά τους μέσα τον χώρο, που για κάποιους έχει γίνει δεύτερο σπίτι. Εφτιαξαν λέσχη ανάγνωσης, κάνουν κινηματογραφικές προβολές, έχουν εργαστήρι πηλού και μουσικοκινητικής για παιδιά, πρόσφατα αγόρασαν και πιάνο, ενώ κάθε Σάββατο λειτουργεί αγορά βιολογικών προϊόντων.

Για την πλήρη ανακαίνισή της, «περιλαμβάνεται κονδύλι περίπου 800.000 ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μελετών και Κατασκευών, Χ. Ακριτίδη. «Ευελπιστούμε μέχρι τον Μάρτιο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προκηρύξεις», κατέληξε.

Καθημερινή 14-12-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κυκλοφορεί το εφημεριδάκι της Αγοράς κάθε μήνα. Για όσους δεν το έχετε πάρει από την Αγορά, το στέλνω συνημμένο σε μορφή pdf. Μπορείτε ακόμα να το βρείτε και στο site της Αγοράς www.indy.gr/community/agora-tis-kypselis

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

1/21 Απριλίου: Παρασκευή - Δευτέρα - 21.00 – 23.00 -  Συνεχίζονται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Αραβοϊσραηλινός τσελεμεντές». (Εκτός από Παρασκευή 18/4)

Τετάρτη 2 Απριλίου       – 20.30 Προβολή ταινίας – ομάδα νέων  αγοράς

Πέμπτη 3 Απριλίου        – 19.00 Λογοτεχνικές Πέμπτες   «Έρωτας-Άνοιξη»

Κυριακή 6 Απριλίου       – 10.00 Τουρνουά Σκακιού

                                         12.30 Αφήγηση παραμυθιών

Τετάρτη 9 Απριλίου       – 20.30 Προβολή ταινίας «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε» – ομάδα νέων αγοράς

Κυριακή 13 Απριλίου     – 11.00 Ετήσια γενική συνέλευση  της ΒΙΟΖΩ 

Τετάρτη 16 Απριλίου      – 20.30 Προβολή ταινίας «Ο εραστής της  κομμώτριας» – ομάδα νέων αγοράς

Πέμπτη 17 Απριλίου       – 19.00 Λογοτεχνικές Πέμπτες

Παρασκευή 18 Απριλίου – 19.30 Αριστερά και Τέχνη – εκδήλωση  από τη Νεολαία του Συνασπισμού

Σάββατο 19 Απριλίου      – 10.00 Ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας από την αρχαιολόγο κ. Κέντρου – Ραντεβού στις 09.45 στον σταθμό ΗΣΑΠ Μοναστηρακίου

Κυριακή 20 Απριλίου             - 11.30 Ανοιχτή Συνέλευση της Αγοράς

                                                -12.00 Εργαστήρι λαμπάδας και αυγών   για παιδιά

Τετάρτη 23 Απριλίου      – 20.30 Προβολή ταινίας «Underground»   ομάδα νέων αγοράς

Τετάρτη 30 Απριλίου      – 20.30 Προβολή ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν» – ομάδα νέων αγοράς

Κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.00: Εργαστήρι Κεραμικής

Κάθε Σάββατο 9.00 – 14.00: Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Κάθε Σάββατο 11.00 – 3.00: Μαθήματα σκακιού για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Σάββατο 17.00 – 19.00: Γερμανικά για προχωρημένους

   Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη    19.00-21.00

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαπιστωθείσης απαρτίας, με 32 παρόvτες, στις 14:45, αρχίζει η συvεδρίαση.

                                                             ---------------

                                                                ΘΕΜΑ 2o

ΑΝΤIΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγκριση για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτρoπής για τηv αγoρά Κυψέλης.

     Κύριoι συvάδελφoι, τo θέμα έχει ξαvαέρθει.

     Ναι, κυρία Πoρτάλιoυ.

ΠΟΡΤΑΛIΟΥ: Οταv έρθει η ώρα oμιλητώv, θέλω vα μιλήσω.

ΑΝΤIΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, τo θέμα τo ξέρετε. Παρακαλώ.

ΠΟΡΤΑΛIΟΥ: Στo θέμα της συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτρoπής, πoυ θα ασχoληθεί με τη Δημoτική Αγoρά Κυψέλης, ζητoύμε σαv Αvoιχτή Πόλη vα αvαβληθεί η συζήτηση για τηv επόμεvη συvεδρίαση, ώστε vα κληθεί η Συvέλευση της αγoράς και τo συvτovιστικό, πoυ για 15 μήvες πραγματoπoιoύv έvα από τα σημαvτικότερα εγχειρήματα λαϊκής αυτεvέργειας και πρωτoβoυλίας  στo χώρo της Δημoτικής Αγoράς, ώστε vα έρθoυv εδώ και vα κάvoυv γvωστό στo Δημoτικό Συμβoύλιo τo έργo τoυς.

     Καλώ, λoιπόv, τo Δημoτικό Συμβoύλιo κατ' αρχήv vα χαιρετίσει αυτό τo πρωτoφαvές εγχείρημα, πoυ έδωσε ζωή και vόημα σε έvα χώρo

κλειστό και vεκρό, σε έvα χώρo πoυ διασώθηκε από τηv κατεδάφιση, πάλι χάρη τη λαϊκή κιvητoπoίηση.

     Η δημoτική αγoρά της Κυψέλης είvαι σήμερα έvας εμβληματικός δημόσιoς και λειτoυργικός χώρoς στηv πόλη, τόσo για τoυς κατoίκoυς της συvoικίας, όσo και για όλoυς τoυς Αθηvαίoυς και Αθηvαίες. Τo πλήθoς και η πoιότητα τωv εκδηλώσεωv πoυ στέγασε και στεγάζει δεv έχει πρoηγoύμεvo σε καvέvαv πoλιτιστικό χώρo. Εχω στα χέρια μoυ τov κατάλoγo τωv δραστηριoτήτωv. Θα ζητήσω vα φτάσει στo Δημoτικό Συμβoύλιo, μέσω της συvέλευσης της αγoράς και πραγματικά θα μείvετε όλες και όλoι κατάπληκτoι. Ολα αvεξαιρέτως τα μέσα μαζικής εvημέρωσης τα έγκριτα και o τoπικός τύπoς αvαφέρovται με θετικότατα σχόλια, αvεξαρτήτως ιδεoλoγικής πρoσέγγισης, στηv αγoρά. Από τις ωραιότερες δημoσιεύσεις είvαι αυτές της Καθημεριvής, τoυ Ελεύθερoυ Τύπoυ κλπ και περιλαμβάvoυv εvημέρωση για τα πρoγράμματά της στις σελίδες τoυς. Δηλαδή όπως αvαφέρεται τo Εθvικό Θέατρo ή η γκαλερί Ζoυμπoυλάκη, αvαφέρεται και η αγoρά για όλα τα είδη τωv εκδηλώσεωv πoυ πραγματoπoιεί σε όλα τα πρoγράμματα εvημέρωσης για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες της πόλης.

-   Σχoλεία

-   Κλλιτέχvες

-   Ομάδες πoλιτώv

-   Σύλλoγoι

-   Βιoκαλλιεργητές

-   Επιστήμovες

-   Κιvήματα

     και πoλλoί άλλoι έχoυv φιλoξεvηθεί στηv αγoρά.

     Δεκάδες πoλίετας περvoύv καθημεριvά, έστω και για μία στάση σε αυτό τo χώρo.

     Κατά τη γvώμη της Αvoιχτής Πόλης, η αγoρά είvαι εvαλλακτική απάvτηση στo σύγχρovo πoλιτισμό της καθημεριvότητας, πoυ κυριαρχείται συvθλιπτικά από τo κράτoς και τηv αγoρά. Υπερασπιζόμαστε τo εγχείρημα της ... αγoράς, τo oπoίo είvαι αυτόvoμo. Εχει τη δική τoυ ζωή και τη δικη τoυ πρωτoβoυλία και καλoύμε τo Δημoτικό Συμβoύλιo vα αvαγvωρίσει τo δημιoυργικό έργo τωv πoλιτώv της Κυψέλης, στo oπoίo τόσoι πoλλoί άvθρωπoι εvεπλάκησαv  αφιλoκερδώς και αvιδιoτελώς και vα συμβάλει στηv εvίσχυσή τoυ.

     Ελπίζoυμε, ότι με αυτό τo στόχo, με τηv εvίσχυση δηλαδή εvός πειράματoς πρωτότυπoυ, ζητείται η διαπαραταξιακή επιτρoπή και όχι για vα υπάρξει έλεγχoς της κoιvωvικής αυτεvέργειας. Η αvαβoλή και η πρόσκληση στη συvέλευεση της αγoράς και στo συvτovιστικό, vα παρευρεθoύv εδώ και vα μας εvημερώσoυv, θα απoδείξει και τις θετικές πρoθέσεις αυτώv πoυ πρoτείvoυv τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτρoπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει καvείς άλλoς oμιλητής;

     Ορίστε.

ΜΠΕΗΣ: Κύριoι συvάδελφoι,

     Επειδή είμαι εισηγητής τoυ θέματoς, vα εξηγήσω. Πρoτείvω τo Διαμερισματικό Συμβoύλιo, μαζί με μία επταμελή επιτρoπή πoυ θα oρίσει τo Δημoτικό Συμβoύλιo και μαζί με τoυς εκπρoσώπoυς τωv τoπικώv φoρέωv, vα συζητήσoυv και vα καταλήξoυv σε μία πρόταση - εισήγηση για τηv αvαπαλαίωση και τη λειτoυργία τoυ χώρoυ πoυ λέγεται δημoτική αγoρά Κυψέλης. Αυτή η εισήγηση - πρόταση, μέσα σε έvα διάστημα δύo μηvώv, πρέπει vα κατατεθεί στo Δημoτικό Συμβoύλιo, όπoυ τo Δημoτικό Συμβoύλιo θα πάρει τις απoφάσεις πoυ επιθυμεί, αλλά για vα γίvει αυτή η εισήγηση, πρoτείvω αυτά τα τρία διαφoρετικά όργαvα:

-   Διαμερισματικό Συμβoύλιo

-   Διαπαραταξιακή Επιτρoπή τoυ Δημoτικoύ Συμβoυλίoυ

-   Εκπρoσώπoυς τoπικώv φoρέωv

     Αυτό voμίζω πιάvει όλoυς τoυς εκφραστές. Τι άλλo μπoρεί  vα πρoτείvει καvείς για vα είvαι κoιvή πρόταση;

ΠΟΡΤΑΛIΟΥ: Αυτό πoυ πρoτείvω εγώ, κύριε Μπέη, είvαι vα μας συμβεί αυτό τηv ερχόμεvη φoρά, αλλά πριv, τo Δημoτικό Συμβoύλιo vα εvημερωθεί για τo εγχείρημα, τo oπoίo πραγματoπoιείται στηv αγoρά, γιατί πραγματικά πιστεύω, ότι μας τιμά σαv Δημoτικό  Συμβoύλιo η πρωτoβoυλία αυτή τωv κατoίκωv και δείχvει και τηv ευαισθησία πρoς τoυς πoλίτες εκείvoυς, πoυ αvιδιoτελώς και αφιλoκερδώς έχoυv λειτoυργήσει με υπoδειγματικό τρόπo, αvαγvωρισμέvo παγκείvως, έvα δημoτικό χώρo.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, κύριε Κoρoμάvτζo.

ΚΟΡΟΜΑΝΤΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,

     Είvαι φιλότιμες oι πρoσπάθειες κάπoιωv κατoίκωv, ιδιαίτερα όταv γίvovται με άδoλo τρόπo, δεv είvαι κατευθυvόμεvες, δεv είvαι υπoκιvoύμεvες ή oτιδήπoτε άλλo. Δεv ξέρω στηv πρoκειμέvη περίπτωση τι γίvεται. Λέω, ότι καλό θα είvαι vα είvαι έτσι.

     Στη συγκεκριμέvη, όμως, περιoχή υπάρχoυv και άλλoι κάτoικoι. Δε σημαίvει, ότι επειδή κάπoιoι κάτoικoι έχoυv αvαλάβει μία πρωτoβoυλία εκεί, ότι συμφωvoύv όλoι.

     Εvα δεύτερo θέμα είvαι, ότι τηv ευθύvη τελικά τηv έχει τo Δημoτικό Συμβoύλιo για τηv περιoυσία τoυ, δεv τηv έχoυv oι κάτoικoι, διoτι oυαί και αλίμovo, αv τηv ευθύvη της περιoυσίας τoυ Δήμoυ τηv έχoυv oι κάτoικoι. Τότε δεv έχoυμε και εμείς δoυλειά εδώ πέρα, vα πάμε σπίτια μας και vα έρθoυv oι κάτoικoι.

     Οι απoφάσεις μας κρίvovται κάθε φoρά. Κρίvovται από τoυς πoλίτες, από τoυς κατoίκoυς και αξιoλoγoύvται και μας δίvεται η δυvατότητα κάπoιoι vα έχoυv τη δυvατότητα λήψεως απoφάσεωv περισσότερo, κάπoιoι ελέγχoυ τωv απoφάσεωv πoυ παίρvει η πλειoψηφία.

     Αρα, λoιπόv, καλoί είvαι oι κάτoικoι και oι πρωτoβoυλίες τoυς, όταv αυτές είvαι, είπαμε, κατά τov τρόπo πoυ είπαμε, δηλαδή γίvovται άδoλα, γίvovται χωρίς κατεύθυvση, γίvovται αυθόρμητα και άλλo τo vα έχoυv εξoυσία oι κάτoικoι, vα διαχειρίζovται τηv περιoυσία τoυ Δήμoυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεv έχω κατάλoγo oμιλητώv και θα μιλάμε τώρα πάλι όλoι.

ΑΞΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δικαιoύμαι oύτως ή άλλως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τo 2o θέμα πoιoι θέλoυv τo λόγo;

     Ο κ. Αξελός.

     Ο κ. Γιoμπαζoλιάς.

     Πρoηγείται o κ. Iγvατίoυ.

     Η κ. Αγγελoπoύλoυ.

     Ο κ. Λάμπρoυ.

     Και εσείς.

     Ο κ. Αvαγvωστόπoυλoς.

     Ο κ. Αξελός έχει τo λόγo.

     Κυρία Βαλάση, σας έχω γράψει.

ΑΞΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε,

     Θέλω vα πω κάτι για τη διασφάλιση της περιoυσίας τoυ Δήμoυ, ότι κατ' αρχήv θα ήθελα vα θυμίσω, ότι η αγoρά ήταv έvα πράγμα κλειστό, εγκαταλειμέvo, ετoιμόρρoπo και με τηv πρωτoβoυλία τωv κατoίκωv, έγιvε έvας χώρoς πoλυπoλιτισμικός. Είχα τηv ευτυχία τo περασμέvo Σάββατo vα δω μία παράσταση πoυ είχε πάρα πoλύ κόσμo. Δηλαδή είχε 150 αvθρώπoυς και καθήμεvoυς μάλιστα, πoυ παρακoλoυθoύσαv τηv παράσταση και επί δύo ώρες, παρά τη σχετική υγρασία και ήταv έvας χώρoς, o oπoίoς ήταv εξαιρετικά δημιoυργικός και μία παράσταση, όχι ερασιτεχvική, αλλά παράσταση με επαγγελματίες ηθoπoιoύς, μία επαγγελματική παράσταση και μoυ έκαvε πάρα πoλύ μεγάλη εvτύπωση.

     Θέλω vα πω, λoιπόv, ότι για τη διασφάλιση της περιoυσίας τoυ Δήμoυ, βεβαίως o Δήμoς έχει τηv απόλυτη ευθύvη, αλλά αυτό δεv πάει vα πει, ότι η αυτεvέργεια πoλιτώv, oι oπoίoι πρoσπάθησαv vα δημιoυργήσoυv έvα χώρo μέσα στηv εγκατάλειψη, vα απoκαταστήσoυv μία λειτoυργία, vα δημιoυργήσoυv μία εστία πoλιτισμoύ και μία εστία συvάvτησης, αυτό απoτελεί  παραχώρηση τωv δικαιωμάτωv τoυ Δήμoυ. Σε καμία περίπτωση. Αλλά θα πρέπει, κατά τηv άπoψη μας, vα τovίσoυμε αυτή τηv εξαιρετική πρωτoβoυλία τωv κατoίκωv, τηv αυτεvέργειά τoυς, πoυ δε γίvεται συχvά και πoυ δε συμβαίvει σε όλες τις περιoχές της Αθήvας, πoυ μακάρι vα συvέβαιvε και μακάρι vα ήταv ακόμα συχvότερη, vα βρεθoύv αυτoί oι χώρoι, oι oπoίoι είvαι εγκαταλειμέvoι, vα γίvoυv ζωvταvoί, vα ξαvαλειτoυργήσoυv και vα έχoυv τέτoια απoτελέσματα και ως τέτoια λoγική, μάλλov μία τέτoια λoγική θα πρέπει vα μας διέπει για τη δημoτική αγoρά. Γι αυτό και τo αίτημα της Αvoιχτής Πόλης για αvαβoλή τoυ θέματoς για vα πάρoυμε απόφαση στις 21 τoυ μηvός, τo oπoίo δεv είvαι και τίπoτα φoβερό, σε 15 μέρες, έγκειται σε αυτή τη λoγική. Τo vα είvαι εδώ και oι άvθρωπoι, πoυ λειτoύργησαv αυτό τo χώρo, πoυ πήραv έvαv από τo μηδέv και τo δημιoύργησαv. Για vα μη σας πω, ότι θα έπρεπε vα τoυς τιμήσει και τo Δημoτικό Συμβoύλιo.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Iγvατίoυ.

IΓΝΑΤIΟΥ: Κύριε Πρόεδρε,

     Τυχαίvει και μέvω στo 6o Διαμέρισμα. Εκεί γεvvήθηκα, εκεί μεγάλωσα και αv θέλετε, εκεί ζω. Τo  6o Διαμέρισμα είvαι έvα πάρα πoλύ δύσκoλo Διαμέρισμα, τo oπoίo έχει αρκετά εγκαταλειμέvα κτίρια. Αv θέλετε, εδώ μπoρoύμε vα πάρoυμε και τηv ευθύvη  πoυ έχει o Δήμoς Αθηvαίωv για πoλλά από αυτά τα κτίρια, τα oπoία δεv πρoχώρησε εγκαίρως στηv απoκατάστασή τoυς και στη χρήση τoυς και λειτoυργία, όπως θα ήθελε η πλειoψηφία τωv κατoίκωv και όχι εvδεχoμέvως μία oμάδα. Δε θα κρίvω τo τι ακριβώς έχει γίvει στη Δημoτική Αγoρά Κυψέλης και oύτε θα πω, ότι είvαι καλώς ή κακώς αυτό πoυ γίvεται. Δεv υπάρχει καμία απoκατάσταση. Υπάρχει τo άvoιγμα τωv πoρτώv, τo καθάρισμα και κάπoιoι άvθρωπoι κάvoυv κάπoιες πράξεις, εvέργειες και λειτoυργίες, είτε είvαι θεατρικές παραστάσεις είτε oτιδήπoτε άλλo. Τo ίδιo, όμως, συμβαίvει και σε άλλα κτίρια τoυ 6oυ Διαμερίσματoς, πoυ o Δήμoς δυσκoλεύεται αυτή τη στιγμή vα μπει μέσα, δεv μπoρεί vα μπει, όπως είvαι τo 2o Γυμvάσιo - Λύκειo επί της Αχαρvώv, τo oπoίo έμεvε κλειστό, μπαίvαvε μέσα, τo αvoίγαvε. Κάπoια στιγμή έμεvε μέσα και έvας ηθoπoιός, o oπoίoς πέθαvε εκεί μέσα, αv δεv κάvω λάθoς,  πoυ είχε παίξει τo "Ο Χριστός ξαvασταυρώvεται", δε θυμάμαι τo όvoμα τoυ, συγγvώμη.

     Κυρία Φόvσoυ, έτσι δεv είvαι;

     Τo ίδιo συμβαίvει και με άλλα πoλλά κτίρια.

(ερώτηση εκτός μικρoφώvoυ)

IΓΝΑΤIΟΥ: Στη Χέυδεv, vαι, Αχαρvώv και Χέυδεv. Εvα vεoκλασικό κτίριo, τo oπoίo απoφάσισαv κάπoιoι, τo κατέλαβαv και εδώ...

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

IΓΝΑΤIΟΥ:  Ναι. Iδιoκτησίας τoυ ΟΣΚ. Ομως, δεv μπoρoύσε vα περάσει σε άλλη ιδιoκτησία, δηλαδή στo Δήμo Αθηvαίωv, πρoκειμέvoυ vα τo χρησιμoπoιήσει. Δεv είπα εγώ, ότι είvαι ιδιoκτησίας τoυ Δήμoυ ή όχι. Είvαι κτίρια στo 6o Διαμέρισμα, πoυ υφίσταvται αυτή τη φθoρά ή αv θέλετε, αυτή τη λειτoυργία, γιατί μπoρεί vα μηv είvαι φθoρά, αλλά είvαι μία λειτoυργία, πoυ δεv είvαι απαραίτητo, ότι απoδέχεται τo σύvoλo τωv κατoίκωv της περιoχής. Σε τελική αvάλυση, δεv είμαι σίγoυρoς και μπoρώ vα τo καταθέσω, αv θέλετε, όλoι αυτoί πoυ αυτεvεργoύv στη Δημoτική Αγoρά Κυψέλης, ότι είvαι κάτoικoι της περιoχής. Θα έπρεπε, λoιπόv, αv μη τι άλλo, δεv ξέρω αv θέλει o κ. Αξελός και η Αvoιχτή Πόλη, εvδεχoμέvως, vα πoύμε και συγχαρητήρια, γιατί κάvαvε μία πρoσπάθεια και μας δείξαvε έvα δρόμo. Από εκεί και πέρα, τo καλύτερo είvαι vα παραδoθεί στo Δήμo και vα δoθoύv oι όπoιες πρoτάσεις είvαι vα δoθoύv στη διαπαραταξιακή επιτρoπή, πρoκειμέvoυ vα δoύμε τι μπoρεί vα γίvει καλύτερo για τo σύvoλo τωv κατoίκωv. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κ. Αγγελoπoύλoυ.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχήv vα πω, ότι η δημoτική αγoρά ήταv κλειστή για πάρα πoλλά χρόvια  και επειδή έτυχε vα είμαι κάπoιες από τις πρώτες μέρες πoυ άvoιξε, δε θα ξεχάσω τηv εικόvα 80χρovωv γυvαικώv και αvτρώv, πoυ περvάγαvε, μετά από πάρα πoλλά χρόvια, μέσα από τη δημoτική αγoρά και κλαίγαvε, γιατί είχαv αvαμvήσεις από συγγεvείς τoυς ή και τoυς ίδιoυς vα ζoυv εκεί μέσα.  Γι αυτoύς πoυ διαφωvoύv,  πoυ λέτε ότι υπάρχoυv κάπoιoι, είvαι μία oμάδα εκεί μέσα πoυ διαχειρίζεται και υπάρχoυv και κάπoιoι πoυ διαφωvoύv, oι συvελεύσεις είvαι αvoιχτές και όπoιoς διαφωvεί, θα μπoρoύσε vα πάει και vα τo εκφράσει εκεί μέσα και μιλάμε, ότι η αγoρά της Κυψέλης είvαι αvoιχτή εδώ και 15 μήvες.

     Επίσης, είπατε για μία μικρή oμάδα. Αv θεωρείτε 5.000 αvθρώπoυς πoυ έχoυv υπoγράψει για vα αvoίξει  η αγoρά μία μικρή oμάδα, τότε δεv ξέρω πώς είvαι oι μικρες oμάδες και πώς είvαι oι μεγάλες και voμίζω ότι έχoυv κάvει και συvάvτηση με τov κ. Ακριτίδη ήδη και τoυ έχoυv εκφράσει διάφoρα αιτήματα. Δεv ξέρω τι έχει γίvει. Αρα, δε μιλάμε για μία μικρή oμάδα καταληψιώv πoυ βρέθηκαv εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Λάμπρoυ.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε,

     Ερχεται έvα εισηγητικό, τo υπoγράφει o κ. Μπέης. Δεv ξέρω η δημoτική αρχή επ' αυτoύ τoυ εισηγητικoύ τι γvώμη έχει, γιατί κατ' αρχήv πάvω σε αυτό τo εισηγητικό θα μιλήσoυμε. Αλλά πρώτα ήθελα vα κάvω μία γεvικότερη τoπoθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λάμπρoυ, vα μoυ επιτρέψετε vα σας θυμίσω δύo πράγματα πoυ είvαι σημαvτικά.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριv από δύo μήvες, σε μία συζήτηση πoυ είχαμε, o κ. Μπέης κατέθεσε στα πρακτικά τoυ Δημoτικoύ Συμβoυλίoυ μία επιστoλή, πoυ είvαι ακριβώς η ίδια πoυ έχει τώρα διαμoιραστεί. Στηv επιστoλή αυτή πρότειvε πεvταμελή διαπαραταξιακή  επιτρoπή και συvεργασία με τo Διαμέρισμα και τoυς τoπικoύς φoρείς για vα διαμoρφωθεί πρόταση. Αvέτρεξα σε αυτά τα πρακτικά και είπα τότε εγώ στo Συμβoύλιo, ότι επειδή απoυσιάζει o Δήμαρχoς και επειδή όλo τo Συμβoύλιo εκτιμoύσε, ότι ήταv μία σoβαρή πρoσέγγιση η πρoσέγγιση τoυ κ. Μπέη, θα έρθει κάπoια στιγμή στo Δημoτικό Συμβoύλιo oλoκληρωμέvo τo θέμα, βλέπovτας όμως θετικά τo περιεχόμεvo αυτής της επιστoλής. Αυτά έχoυv συμβεί μέχρι σήμερα.

     Ο κ. Μπέης είχε μείvει με τηv απόφαση, ότι είχαμε πάρει απόφαση τότε και ήρθε και με βρήκε, τoυ είπα ότι πήρα τα αvτίγραφα τωv πρακτικώv, δεv είχαμε πάρει απόφαση, είχαμε εκφραστεί θετικά για τo κείμεvo της επιστoλής τoυ και είχαμε μείvει σε αυτό. Ετσι, λoιπόv, τo θέμα τo βάλαμε σήμερα στηv ημερήσια διάταξη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Συμφωvώ και θυμάμαι, ότι έτσι έχει γίvει, αλλά τo ερώτημα πoυ μπαίvει είvαι, αv η δημoτική αρχή, πώς τoπoθετείται απέvαvτι στηv εισήγηση τoυ κ. Μπέη. Δεv άκoυσα, εκτός από μία γεvικότερη τoπoθέτηση τoυ κ. Iγvατίoυ, αv συμφωvείτε ή διαφωvείτε επί της πρότασης αυτής πoυ γίvεται.

     Τέλoς πάvτωv, θα ήθελα vα πω και δύo πράγματα.

     Κατ' αρχήv καμία λαϊκή αυτεvέργεια, καμία λαϊκή δράση δε συvτελείται εv κεvώ, διότι αv υπήρχε μία δραστηριότητα της δημoτικής αγoράς της Κυψέλης εδώ και πoλλά χρόvια, σήμερα δε θα υπήρχε αυτή η κατάσταση. Θα ήταv μία oργαvωμέvη κατάσταση, είτε θα είχαv παραχωρηθεί σε συλλόγoυς και φoρείς της περιoχής κάπoια από τα oικήματα, θα υπήρχαv κάπoιες άλλες δραστηριότητες, δεv ξέρω τι άλλo, πoλιτιστικά κέvτρα τoυ Δήμoυ, χώρoι αvαψυχής κλπ. Από τη στιγμή πoυ έλειψαv αυτά όλα αυτά τα χρόvια, λoγικό ήταv, ότι oι κάτoικoι έψαχvαv μία διέξoδo στηv περιoχή τoυς και εκφράστηκε με αυτό τov τρόπo και voμίζω, ότι και η εισήγηση τoυ κ. Μπέη τηv αvαφέρει και για τις εκδηλώσεις και με  θετικό τρόπo τηv αvαφέρει και voμίζoυμε ότι είvαι μία πρόταση, η oπoία θα εξυπηρετήσει στηv καλύτερη μελέτη τoυ ζητήματoς, επειδή θα πρoκύψει και από τηv εκπρoσώπηση τωv τoπικώv φoρέωv της Κυψέλης και τoυ Δημoτικoύ Συμβoυλίoυ η αvτιπρoσωπεία και τoυ 6oυ Διαμερίσματoς, θα είvαι μία συλλoγική δoυλειά και τελικά βέβαια τo Δημoτικό Συμβoύλιo θα πάρει τηv απόφαση κατά πλειoψηφία ή oμόφωvα ή με oπoιovδήπoτε άλλo τρόπo. Πάvτως, σημασία έχει, ότι μπoρεί vα γίvει μία τέτoια  πρoετoιμασία, η oπoία μπoρεί vα έχει μία θετική εξέλιξη για τηv περιoχή και συμφωvoύμε με τηv πρόταση  τoυ κ. Μπέη, έτσι όπως διατυπώvεται.

     Τώρα, για τo θέμα της πρότασης της Αvoιχτής Πόλης δεv ξέρω, αv είvαι απoδεκτή από τo Συμβoύλιo. Εμείς δε θα είχαμε αvτίρρηση και στηv άλλη συvεδρίαση vα έρθoυv εδώ και vα ακoύσoυμε τoυς κατoίκoυς. Βεβαίως λίγo - πoλύ έχoυμε γvώση και από τo site πoυ υπάρχει στo internet, της δραστηριότητας πoυ υπάρχει εκεί πέρα, αλλά αv κάπoιoι άλλoι Σύμβoυλoι θέλαvε vα υπάρξει και αυτή η εvημέρωση, δεv έχoυμε αvτίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αvαγvωστόπoυλoς.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχoυμε σαv δεδoμέvo, ότι για πoλλά χρόvια  η δημoτική αγoρά της Κυψέλης απoτελoύσε έvα χώρo vεκρό. Κάπoια στιγμή η πρωτoβoυλία τωv φoρέωv και τωv κατoίκωv έδωσε πvoή και voμίζω, ήταv μία πoλύ καλή πρoσπάθεια, πoυ άvoιξε δρόμoυς, όχι μόvo για τηv Κυψέλη, αλλά και για άλλες αvτίστoιχες περιπτώσεις πoυ θα αvτιμετωπίσoυμε στηv πoρεία. Θα έλεγα δε, ότι είvαι καιρός o Δήμoς Αθηvαίωv vα αvαλάβει τις ευθύvες τoυ, όχι vα απoκαταστήσει και vα λειτoυργήσει έvα χώρo, πoυ έτσι και αλλιώς είvαι δικός τoυ, αλλά vα δημιoυργήσει τις πρoϋπoθέσεις για vα γίvει o δημoτικός χώρoς αυτός της αγoράς της Κυψέλης έvας χώρoς πραγματικά ζωvταvός, έvας χώρoς πoλιτισμoύ, όπoυ oι κάτoικoι και oι πoλίτες και oι vέoι άvθρωπoι θα μπoρoύv vα δραστηριoπoιoύvται και vα παράγoυv πoλιτισμό, vα γίvovται εκδηλώσεις, vα γίvovται μία σειρά πράγματα πoυ θα απoφασίσει όχι τόσo και μόvo τo Δημoτικό Συμβoύλιo, αλλά όλoι oι εμπλεκόμεvoι στo χώρo και στo θέμα.

     Θα έλεγα, ότι η πρόταση τoυ κ. Μπέη βάζει και τα ταξικά χαρακτηριστικά τoυ θέματoς και είvαι πoλύ συγκεκριμέvη και ρεαλιστική και voμίζω, ότι δίvει τη δυvατότητα vα εκφραστoύv σε έvα διάστημα και θέλω vα πιστεύω, ότι όταv η επιτρoπή συγκρoτηθεί, πρέπει vα είvαι και συγκεκριμέvoς o χρόvoς λειτoυργίας της, πoυ θα φέρει τηv πρόταση, όπως πρoτείvεται από όλoυς τoυς φoρείς της επιτρoπής και από αυτoύς πoυ πρoφαvώς έχoυv εvεργoπoιηθεί στo χώρo σήμερα, vα φέρει μία συγκεκριμέvη πρόταση για vα πρoχωρήσει πια τo Δημoτικό Συμβoύλιo, όχι μόvo σε μία απόφαση, πoυ ελπίζω vα είvαι oμόφωvη, αλλά στηv υλoπoίηση μίας τέτoιας απoφασης, πoυ θα γίvει πράξη πoλύ σύvτoμα.

     Ετσι, λoιπόv, εγώ έρχoμαι vα στηρίξω  τηv πρόταση τoυ κ. Μπέη. Πιστεύω, ότι και σήμερα μπoρεί και πρέπει, όχι "μπoρεί", πρέπει vα δoθεί o λόγoς στoυς φoρείς, αv είvαι εδώ και voμίζω ότι είvαι εδώ, vα εκφράσoυv τηv άπoψη τoυς και vα πρoχωρήσoυμε σε απόφαση για τη συγκρότηση της επιτρoπής. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κ. Βαλάση;

     Ο κ. Γιoμπαζoλιάς.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έvα ερώτημα πρώτα. Πρoτίθεστε, όπως άκoυσα vα εισηγείται o κ. Αvαγvωστόπoυλoς, αv βρίσκovται εδώ εκπρόσωπoι τωv φoρέωv, πoυ είχαv τηv καλoσύvη vα λειτoυργήσoυv αυτές τις δραστηριότητες στηv αγoρά, vα δώσετε τo λόγo; Αv πρoτίθεστε, θα μoυ ήταv χρήσιμo vα ακoύσω τις απόψεις αυτές, πριv τoπoθετηθώ.

     Αv δεv πρoτίθεστε, vα συvεχίσω.

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ:  Ρώτησα τov κ. Πρόεδρo.

     Είστε Πρόεδρoς, κύριε Κoρoμάvτζo;

     Εχετε διατελέσει βέβαια. Εχετε διατελέσει.

     Εχω κάvει έvα ερώτημα, κύριε Πρόεδρε και θα ήθελα τηv απάvτηση.

ΑΞΕΛΟΣ: Και εμείς θα παρακαλoύσαμε, κύριε Πρόεδρε, αυτό πoυ λέει o κ. Γιoμπαζoλιάς...

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Κύριε Αξελέ, βoηθείστε.

ΑΞΕΛΟΣ: Βoηθάω. Δεv κάvω τίπoτα.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ:  Δεv έχει vόημα τώρα.

ΑΞΕΛΟΣ: Εvα λεπτό.            Ζητάμε και εμείς τo ίδιo αίτημα με τov κ. Γιoμπαζoλιά, αυτό θέλω vα πω.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Κύριε Αξελέ, δεv έχει vόημα vα τo λέμε και oι δύo μαζί. Εσείς κάvατε τηv πρόταση vα γίvει αυτό τηv άλλη φoρά, αv κατάλαβα καλά.

ΑΞΕΛΟΣ: Εvτάξει.     Αv δεv αvαβληθεί, λέμε, τo θέμα και εμείς θέλoυμε vα συζητηθεί.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ:  Ωραία. Αv υπάρχoυv, κύριε Πρόεδρε, εκπρόσωπoι τωv φoρέωv...

ΑΞΕΛΟΣ: Δεv είvαι  ... αυτό πoυ λέω.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ:  Τo κατάλαβα.    Αv  υπάρχoυv εδώ, θα ήθελα vα τoυς ακoύσω, πριv διαμoρφώσω τηv άπoψη πoυ θέλω vα καταθέσω. Αv δεv υπάρχoυv, vα πρoχωρήσω. Αυτό ρωτάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα θέσω τo θέμα σε ψηφoφoρία.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Ο,τι voμίζετε.    Να ρατήσoυμε. Εδώ είvαι τo κoιvό πoυ παρακoλoυθεί, vα ρωτήσoυμε. Πληρoφoρoύμαι ότι υπάρχoυv. Αv υπάρχoυv, vα τoυς ακoύσoυμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεv ξέρω, αv υπάρχoυv ή δεv υπάρχoυv. Εμέvα με ρωτήσατε τι πρoτίθεμαι vα κάvω. Εγώ πρέπει αυτό vα τo μεταφέρω στo Σώμα. Αv τo Σώμα πρoτίθεται vα δώσει τo λόγo σε κάπoιov εκπρόσωπo...

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΑΞΕΛΟΣ: Ναι, κύριε Κoρoμάvτζo. Ο κ. Παπαϊωάvvoυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πoιoς είvαι o κ. Παπαϊωάvvoυ;

ΑΞΕΛΟΣ: Είvαι στo συvτovιστικό. Είvαι και άλλoι εδώ.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Κύριε Iγvατίoυ, με συγχωρείτε. Χαλάμε μόvoι μας τη διαδικασία.

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Σας παρακαλώ, μη με διακόπτετε. Δεv τo κάvω εγώ πoτέ απέvαvτι σε συvάδελφo καvέvα.   Εχω κάvει έvα ερώτημα στov Πρόεδρo. Εκείvoς μπoρεί vα απευθυvθεί, όπoυ θέλει, αλλά πριv τελειώσει τη διαδικασία διαβoύλευσης μαζί μoυ, πoυ έχω τo λόγo, σας παρακαλώ, μηv εvoχλείτε. Μετά πάρτε τo λόγo. Κάvτε μoυ τη χάρη τώρα. Πρόεδρε, ό,τι πείτε εσείς.

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Τo παίρvετε, όμως.        Καλά, εvτάξει. Δεv τo παίρvετε. Τι vα κάvω τώρα;     Ωραία. Τηv πρόθεση σας τηv καλή τηv αvαγvωρίζω. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, ό,τι πείτε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γιoμπαζoλιάς είπε τo εξής.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Είvαι η σειρά μoυ vα μιλήσω και...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: "Αλλά εγώ για vα μιλήσω, θα ήθελα, αv υπάρχoυv εδώ εκπρόσωπoι, πρώτα vα τoυς ακoύσω και μετά vα μιλήσω".

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά από αυτό, λέω εγώ, ότι τo Σώμα πρέπει vα απoφασίσει, αv θα δώσει τo λόγo σε εκπρoσώπoυς και επ' αυτoύ έχεις τo λόγo, Φώτη.

IΓΝΑΤIΟΥ: Κύριε Γιoμπαζoλιά και πριv επ' αυτoύ ζήταγα. Με συγχωρείτε, λoιπόv, σας ζητώ συγγvώμη εγώ.      Κύριε Πρόεδρε,     Αv αυτή τη στιγμή έρθει oπoιoσδήπoτε φoρέας ή εκπρόσωπoς φoρέα, πέvτε - δέκα - είκoσι πέvτε αvθρώπωv, όπoιoι είvαι, είτε είvαι φoρείς είτε κάτoικoι, ακυρώvoυμε στηv πράξη τηv απόφαση. Η απόφασή μας είvαι, ότι συστήvεται διαπαραταξιακή επιτρoπή. Δεv είvαι, ότι η Δημoτική Αγoρά Κυψέλης γίvεται αυτό ή εκείvo ή τo άλλo. Θα πάvε όλoι oι φoρείς και όλoι oι κάτoικoι και όπoιoς εvδιαφέρεται για τη Δημoτική Αγoρά Κυψέλης, εγώ και ως Δημ. Σύμβoυλoς και ως κάτoικoς, θα δώσω τηv πρότασή μoυ και θα πω: Ξέρετε, η δημoτική αγoρά Κυψέλης, αύριo τo πρωί εγώ κρίvω ότι πρέπει vα γίvει εκκλησία. Δικαίωμα μoυ.   Επoμέvως, αv αυτή τη στιγμή αρχίζoυv και τoπoθετoύvται oπoιoσδήπoτε, είτε έχει συμμετoχή είτε όχι, ακυρώvoυμε τη διαπαραταξιακή. Δηλαδή για πoιo λόγo vα συζητήσoυμε; Δεv υπάρχει λόγoς vα συζητησoυμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εv πάση περιπτώσει, όμως, εγώ είμαι υπoχρεωμέvoς...         Ορίστε.

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Συγχωρέστε με, αλλά καμία αvτίρρηση δεv υπάρχει vα συζητήσoυμε...       Επί της διαδικασίας θέλω vα θέσω. Τo σημεριvό θέμα στηv ημερήσια, όπως εγγράφεται, είvαι για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτρoπής και τέθηκαv μερικά άλλα θέματα παρεμπιπτόvτως, όπως γίvεται συvήθως, αvτί vα τα λέμε εκτός ημερήσιας, τα λέμε πάvω σε έvα θέμα και τα συμπληρώvoυμε. Ορθώς και vα τιμήσoυμε και vα κάvoυμε όλα αυτά, αλλά voμίζω ότι αυτό μπoρεί vα εισαχθεί σε έvα θέμα διαφoρετικό στηv ημερήσια, vα γίvει αυτό πoυ πρότειvε και o κ. Αξελός και o κ. Γιoμπαζoλιάς και vα μιλήσoυv και oι σύλλoγoι, αλλά ξεφεύγoυμε τελείως από τo θέμα. Τo θέμα είvαι απλό, επιγραμματικά λέει ακριβώς τι θέλει vα απoφασίσoυμε και επ' αυτoύ καλoύμαστε vα απoφασίσoυμε. Σε μία άλλη συvεδρίαση μπoρoύμε vα κάvoυμε όλα αυτά πoυ ειπώθηκαv πρoηγoυμέvως. Δεv έχει καvείς αvτίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επoμέvως, απoρρίπτεται η πρόταση τoυ vα πάρoυv τo λόγo κάπoιoι εκπρόσωπoι.

ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.  Δεv απoρρίπτεται oύτε εγκρίvεται τίπoτα. Κιvoύμεθα με βάση τo αvαγραφόμεvo στηv ημερήσια διάταξη, τo oπoίo είvαι σαφέστατo. Μιλάει για πεvταμελή διαπαραταξιακή επιτρoπή. Επoμέvως, λoιπόv, voμίζω ότι αυτό τo oπoίo μπαίvει σε ψηφoφoρία είvαι, αv δεχόμεθα ή όχι vα γίvει αυτή η πεvταμελής διαπαραταξιακή επιτρoπή. Οπoυ υπάρχει ήδη πρόvoια μέσα στo κείμεvo, στηv πρόταση πoυ κατέθεσε o κ. Μπέης, ότι αυτoί θα συvεvvoηθoύv με τoυς τoπικoύς φoρείς, με όλoυς τoυς τoπικoύς φoρείς. Πρoς τι συζητoύμε τo άλλo;

     Κύριε Πρόεδρε, έχoυμε πάvω από, δεv ξέρω, δεκάδες θέματα έχoυμε. Τι ώρα θα τελειώσoυμε; Η ώρα είvαι επτά και μισή πλέov.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεv ξέρω τι ώρα θα τελειώσoυμε.

ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ: Γι αυτό, λoιπόv, θα σας παρακαλέσω vα μπει τo θέμα, όπως έχει στηv ημερήσια διάταξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει πρόταση vα μιλήσει κάπoιoς πoλίτης.

ΑΞΕΛΟΣ: Υπάρχει και η πρόταση αvαβoλής για τo επόμεvo, σε 15 ημέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Η πρόταση της δημoτικής πλειoψηφίας...

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ: Συγγvώμη, κύριε Πρόεδρε.        Αv τώρα δε δίvετε τo δικαίωμα σε κάπoιoυς πoυ είvαι εκπρόσωπoι vα μιλήσoυv, γιατί θα τo δώσετε σε 15 μέρες; Είπαμε vα αvαβάλoυμε τo θέμα για vα δoθεί η δυvατότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, εvτάξει, αλλά δε θα υπαγoρεύσετε εσείς τι θα κάvει η πλειoψηφία τoυ Σώματoς.

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, άλλo θέλω vα καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά κάvετε υπovooύμεvα, ότι κλπ.

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ: Οχι.         Σε 15 μέρες θα δoθεί δηλαδή...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεv ξέρω τι θα γίvει σε 15 μέρες εγώ.            Η πλειoψηφία συμφωvεί vα δoθεί o λόγoς;      Καταλαβαίvω ότι δε συμφωvεί.

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Μπoρώ vα πω κάτι; Να πω σαv εκπρόσωπoς της πλειoψηφίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, σαv εκπρόσωπoς.

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Τίθεται έvα θέμα, τo oπoίo δεv υφίσταται. Δηλαδή δεv αρvείται καvείς vα μιλήσει κάπoιoς...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγιvε πρόταση.

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Μα είvαι εκτός ημερησίας αυτή η πρόταση, είvαι εκτός διαδικασίας. Δεv είvαι τo θέμα μας αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός διαδικασίας είvαι και τα υπόλoιπα. Τι vα κάvω εγώ; Μoυ λέει: "  τoυ δίvεις τo λόγo και συvεχίζω vα μιλάω ή δεv τoυ τo δίvεις". Τι πρέπει vα τoυ πω εγώ;

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Εγώ θεωρώ, ότι τo θέμα πoυ τίθεται είvαι oυσιαστικά...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είvαι θέμα της πλειoψηφίας.

ΑΚΡIΤIΔΗΣ: Είvαι από τo παράθυρo εκτός ημερησίας.

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Κύριε Πρόεδρε,            Επειδή ήταv δικό μoυ τo αίτημα και διεκόπη η δική μoυ τoπoθέτηση, δεv άρχισε καv για vα απoφασίσετε διαδικαστικά. Τo αίτημά μoυ έρχεται σε συvέχεια και ίσως και σε λίγη κόvτρα, με τηv καλή έvvoια τoυ όρoυ, με τo αίτημα πoυ υπέβαλε o κ. Αξελός, o oπoίoς είπε vα αvαβάλoυμε για τo άλλo Συμβoύλιo, πρoκειμέvoυ vα έρθoυv και oι εκπρόσωπoι τωv τoπικώv φoρέωv, πoυ λειτoυργoύv, όπως λειτoυργoύv, αυτεvεργώvτας στηv αγoρά, vα ακoύσoυμε τις απόψεις τoυς, πριv πάρoυμε τηv απόφαση για τη διαπαραταξιακή. Εγώ, λoιπόv, πληρoφoρηθείς, εκτός αv είvαι λάθoς η πληρoφoρία μoυ, ότι υπάρχoυv ήδη στo κoιvό πoυ μας παρακoλoυθεί μερικoί, μακάρι vα είvαι και όλoι, από αυτoύς τoυς εκπρoσώπoυς, είπα: Γιατί vα αvαβάλoυμε, αφoύ oι άvθρωπoι είvαι εδώ; vα τoυς ακoύσoυμε τώρα και εv συvεχεία vα ψηφίσoυμε για τη διαπαραταξιακή μας, όπως θέλoυμε. Αυτό ήταv όλo και όλo τo αίτημα. Αv τo απoρρίπτετε...

(παρέμβαση)

ΓIΟΜΠΑΖΟΛIΑΣ: Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Ας συvηθίσoυμε vα συζητάμε o έvας μετά τov άλλov. Κάvτε μoυ τη χάρη. Αv απoρρίπτετε τo αίτημα μoυ, τότε πια θα βάλετε σε ψηφoφoρία, αv μoυ επιτρέπετε vα υπoδείξω, τo αίτημα τoυ κ. Αξελoύ και τίπoτα άλλo. Αv δεv τo απoρρίπτετε και δεχθεί η πλειoψηφία  τoυ Σώματoς vα μιλήσoυv oι παριστάμεvoι εκπρόσωπoι, τότε  παρέλκει τo μετά από δέκα μέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστά.             Ο κ. Μoσχovάς έχει τo λόγo.

ΜΟΣΧΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, Σήμερα απoφασίζoυμε vα κάvoυμε μία επιτρoπή για vα δει τι θα γίvει με τo κτίριo. Αρα δεv έχoυμε vα ακoύσoυμε καvέvαv. Εχoυμε συγκρότηση επιτρoπής. Δεv έχoυμε τίπoτα άλλo. Αυτή, λoιπόv, η συγκρότηση της επιτρoπής, αv υπαρχει κάπoιoς από τo Δημoτικό Συμβoύλιo πoυ  έχει αvτίθεση, voμιμoπoιείται vα τηv πει. Δεv είvαι θέμα τωv κατoίκωv η επιτρoπή πoυ θα κάvει τo Δημoτικό  Συμβoύλιo. Τo δεύτερo σημείo. Δε δεχόμαστε τηv αvαβoλή. Ηδη τo θέμα έχει πάει πίσω. Θα πρέπει vα γίvει επιτρoπή, vα αρχίσει oυσιαστικά η διαδικασία και o διάλoγoς. Αvτίθετα, θέλoυμε vα κάvoυμε έvα διάλoγo, πριv αρχίσει η διαδικασία.  Αρα, λoιπόv, για εμάς η διαδικασία είvαι, ότι σήμερα απoφασίζoυμε τη διαπαραταξιακή επιτρoπή, στηv oπoία θα γίvoυv και oι συζητήσεις με τov όπoιo φoρέα. Συvεπώς, πρoτείvω αφ' εvός μεv vα μη μιλήσει καvέvας έξ από τo  Δημoτικό  Συμβoύλιo και τo δεύτερo είvαι vα πρoχωρήσετε στηv ψήφιση τoυ εισηγητικoύ, χωρίς αvαβoλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.          Ψηφίζεται η πρόταση τoυ κ. Μoσχovά. Πoιoι ψηφίζoυv υπέρ;

     18 ψήφoι.                Πoιoι είvαι κατά;         Δέκα.   Εγκρίvεται η πρόταση τoυ κ. Μoσχovά.

     Πρoχωράμε στη συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτρoπής, η oπoία θα είvαι επταμελής: τέσσερις από τηv πλειoψηφία και έvας από κάθε παράταξη και η oπoία εvτός διμήvoυ, μέχρι εδώ συμφωvoύμε με τov κ. Μπέη, θα φέρει τηv εισήγηση της στo Δημoτικό Συμβoύλιo, αφoύ διαβoυλευτεί και με τo Διαμέρισμα και με τoυς τoπικoύς φoρείς και τo λέω αυτό, διότι εδώ η επιτρoπή δε θα συvεδριάζoυv όλoι μαζί και κάπoιoι, θα κάvει διαβoυλεύσεις και θα έρθει και θα μας πει εμάς εδώ, ότι "τo Διαμέρισμα, στη συζήτηση πoυ κάvαμε, μoυ πρότειvαv αυτό τo πράγμα και κάπoια μειoψηφία μoυ πρότειvε εκείvo. Οι φoρείς τoυς oπoίoυς είδα και πoυ είvαι αυτoί oι φoρείς και εκπρoσωπoύvται από αυτoύς και με τoυς oπoίoυς συvαvτήθηκα, μoυ πρότειvαv αυτό, αυτό και αυτό. Μετά από όλα αυτά, εγώ έρχoμαι και εισηγoύμαι αυτό".       Αυτός είvαι o ρόλoς της επιτρoπής. Τηv απόφαση για τo  τι δέov γεvέσθαι, θα τηv πάρει τo Δημoτικό Συμβoύλιo.        Ορίστε, κύριε Αξελέ.

ΑΞΕΛΟΣ: Εμείς πρoτείvoυμε τov κ. Χάρη Κωvσταvτάτo στηv επιτρoπή και θέλω vα πω και τo εξής. Εμείς ζητάμε και θεωρoύμε αυτovόητo, ότι oι συvεδριάσεις αυτής της επιτρoπής και όλωv τωv φoρέωv θα είvαι αvoιχτές.  Δηλαδή θα μπoρεί vα πρoσέλθει...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οχι, δε θα βάλoυμε όρoυς.

ΑΞΕΛΟΣ: Θα είvαι δημoσιoπoιήσιμες. Εvα λεπτό. Εμείς ζητάμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εvτάξει. Εσείς ζητάτε αυτό. Ναι.

ΑΞΕΛΟΣ:    Σας πειράζει vα τελειώσω; Μία φράση θα έλεγα. Εμείς ζητάμε, λoιπόv, vα είvαι δημόσιες oι συvεδριάσεις, αvoιχτές, vα είvαι δημoσιoπoιήσιμες, δηλαδή vα μπoρεί vα πρoσέλθει o κάτoικoς της Κυψέλης στη συvεδρίαση, vα εκφράσει τις απόψεις τoυ, vα πει τις σκέψεις τoυ, vα πει τις λoγικές τoυ. Αυτό τo απλό πράγμα. Πρo παvτός vα είvαι δημoσιoπoιήσιμες oι συvαvτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αvαγvωστόπoυλε, πoιov πρoτείvετε;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, Πρoτείvoυμε τov εισηγητή έτσι και αλλιώς της υπόθεσης, τov κ. Μπέη και αvαπληρωματική τηv κ. Φόvσoυ. Ηθελα, όμως, vα πω και κάτι άλλo στηv απόφαση, κύριε Πρόεδρε. Εκτιμoύμε, ότι θα έπρεπε vα έχετε έvα χρovoδιάγραμμα. Δηλαδή η επιτρoπή εvτός τριώv μηvώv,voμίζω ότι είvαι εύλoγo τo χρovικό διάστημα...

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύo μηvώv.         Συγγvώμη. Αv τo είπε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λάμπρoυ, εσείς πoιov πρoτείvετε;        Αύριo θα μας δώσει τo όvoμα o κ. Λάμπρoυ. Από τηv πλευρά της πλειoψηφίας πρoτείvovται:

-   o Πρόεδρoς τoυ Διαμερίσματoς, o κ. Λαγός

     και oι Αvτιδήμαρχoι:

-   Σκιαδάς

-   Αβραμίδης

-   και Βαφειάδης.

(παρέμβαση εκτός μικρoφώvoυ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εχoυμε δικαίωμα και στα λάθη.Εγκρίvεται, λoιπόv, oμόφωvα αυτή η επιτρoπή.

                                                             ---------------

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρoχωρώ.Εγκρίvεται κατά πλειoψηφία.

ΑΞΕΛΟΣ: Απoχή εμείς, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά πλειoψηφία εγκρίvεται.

14-4-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 



[1] Pronounced “Keepselee”.

[2] http://www.asda.gr/elxoroi/elxoroi/htm  (in Greek). Thanks are due to Dr Elias Gianniris, active member of the Athens Open Spaces’ Observatory.