Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Κηφισός

Monday, November 20, 2006

Learning from Seoul (δείτε ολόκληρο το άρθρο με φωτογραφίες)

Για περισσότερα από 600 χρόνια, ο χείμαρρος Cheonggyecheon διέσχιζε το κέντρο της πόλης της Σεούλ, αποτελώντας χώρο παιγνιδιού, ψαρέματος ή ακόμη και πλύσης ρούχων. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σεούλ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες, ενώ με την ανάπτυξη της πόλης τα νερά του χειμάρρου άρχισαν να μολύνονται. Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων τα οποία προέβλεπαν την κάλυψη του χειμάρρου. Το τέλος του Cheonggyecheon γράφτηκε κατά τη δεκαετία του 1970 όταν επάνω από την καλυμμένη κοίτη κατασκευάστηκε ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Κορέα, η αναπτυσσόμενη οικολογική συνείδηση προκάλεσε τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποκατάστασης του χειμάρρου. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο διένεξης στις τοπικές εκλογές του 2002 όταν ένας από τους υποψηφίους το προέβαλε ως βασικό άξονα του προεκλογικού του προγράμματος. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος επικράτησε και προχώρησε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του.
Ο υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος Cheonggye –ένα ισχυρό σύμβολο νεωτερικότητας κατά τον προηγούμενο αιώνα- κατεδαφίστηκε, προκειμένου η πόλη να ανακτήσει τη χαμένη οικολογική δομή της. Η νέα μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ έκρινε ότι το έργο μπορεί να επηρεάσει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη των γύρω περιοχών που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο εμπορικές δραστηριότητες και χώρους γραφείων. Ακόμη όμως περισσότερο έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να προωθήσει μια νέα ταυτότητα της πόλης, άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της, και να προβάλει ένα φιλικό προς το περιβάλλον, διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2005. Ένα γραμμικό πάρκο διατρέχει πλέον το κέντρο της πόλης, ανάμεσα από τους χαρακτηριστικούς πύργους της Σεούλ. Πολύ σύντομα ο Cheonggyecheon κατόρθωσε όχι μόνο να προσελκύσει τους εργαζόμενους της περιοχής αλλά και να γίνει ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της πόλης. Το υλοποιημένο έργο –συνολικής επιφάνειας 5,8 χλμ- είχε 10.000.000 επισκέπτες σε δύο μόλις μήνες. Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ και ήδη πολλές πόλεις της Κορέας έχουν αρχίσει να μελετούν αντίστοιχα προγράμματα.

Τα στοιχεία είναι από το UPwords, Vol. 11 Number 2, Fall 2005.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ.

http://www.urban.uiuc.edu/SPO/UPwords
http://www.metro.seoul.kr/kor2000/chungaehome/en/seoul/main.htm
http://www.pubs.asce.org/ceonline/ceonline04/0104feat.html
http://www.cheonggyecheon.or.kr/

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο στις 29-10-2007 από την Κίνηση Πολιτών Κηφι-sos)

 

επιστροφή

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ- Εικόνα της σύγχρονης περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας

            Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, για την προστασία του Κηφισού ποταμού που κακοποιείται βάναυσα από την ρύπανση και την αυθαιρεσία,  ο υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Καλογιάννης  παραδέχτηκε  ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης και Προστασίας  και ότι δεν έχουν γίνει  βήματα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιοτεχνιών και βιομηχανιών ενώ διαβεβαίωσε τον βουλευτή του ΣΥΝ ότι το Υπουργείο κινεί τώρα τις διαδικασίες για την μετεγκατάστασή τους.

Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι το  σχετικό Π.Δ με σαφήνεια όριζε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης βιομηχανιών και βιοτεχνιών, το οποίο ουδέποτε τηρήθηκε, και αναρωτήθηκε ποια είναι τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει, αφού ο αρμόδιος Φορέας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα, ο  Φώτης Κουβέλης ανέφερε:

            «Είναι προφανές ότι, από υπηρεσίες και οργανισμούς ο χορός καλά κρατεί. Αλλά δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σ’ αυτόν τον πολύπαθο Κηφισό, η εικόνα του οποίου είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας.

Το Π.Δ. στο οποίο αναφερθήκατε, του έτους 1994, με σαφήνεια ορίζει «ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών δεν μπορεί πάντως να  υπερβαίνει τη δεκαετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος». Δώδεκα χρόνια και ο Κηφισός, επαναλαμβάνω, είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας. Τώρα μου λέτε ότι έχετε κινήσει διαδικασία για να χρηματοδοτήσετε τον φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης του ποταμού. Κι έρχεστε εδώ να δώσετε απάντηση σε μια επίκαιρη ερώτηση λέγοντας ότι έχουν κάποιοι φάκελοι διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα ποινικής δίωξης για να ασκήσει την σχετική ποινική δίωξη και να ελεγχθούν αυτοί οι οποίοι ρυπαίνουν. Και λοιπόν; Ποια είναι τα έργα ανάπλασης που έχετε κάνει; Πείτε μου αν έχετε δώσει έστω και ένα ευρώ μέχρι σήμερα, σ’ αυτόν τον φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του ποταμού.

Εγώ περιδιάβηκα τον Κηφισό και δεν είδα να έχει γίνει ούτε ένα έργο ανάπλασης. Αν εξαντλείτε τη δραστηριότητα του Υπουργείου στο γεγονός ότι, διαβιβάσατε στον αρμόδιο εισαγγελέα 10 φακέλους, τότε μελαγχολώ στη σκέψη ότι θα περιμένουμε τουλάχιστον άλλα δώδεκα χρόνια για να δούμε έργο ανάπλασης και απομάκρυνσης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων απ’ αυτόν τον πολύπαθο Κηφισό.»

 Δεν αντέχει άλλο το όλο θέμα κε Υφυπουργέ.

Ταχύτατα πρέπει να κινηθείτε. Να υπάρξουν τα έργα ανάπλασης και να προστατευθεί ο Κηφισός, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής».

30.11.06

 

επιστροφή

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΔ΄
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006

Αθήνα, σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Θα συζητηθεί η με αριθμό 113/27-11-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κύριου Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σχετικά με τα μέτρα προστασίας και ανάπλασης του Κηφισού ποταμού κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ του Κηφισού ποταμού, αφού η ρύπανση και η δυσοσμία από τα απορρίμματα και τα κάθε λογής απόβλητα από οχλούσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν τις όχθες και την κοίτη του.
Ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρων του» ο οποίος έχει συσταθεί σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 346/02 και ο οποίος θεωρείται αρμόδιος για την προστασία του ποταμού δεν έχει λειτουργήσει στην πραγματικότητα ποτέ, αφού δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε στελεχωθεί ακόμα.
Στα τέλη του 2006, δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος με το οποίο καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, όροι και περιορισμοί δόμησης και τέσσερα χρόνια μετά τη σύσταση Φορέα Προστασίας, ο Κηφισός ποταμός κακοποιείται βάναυσα και καθημερινά με απόρριψη λυμάτων και απορριμμάτων, με καταπατήσεις και με αυθαίρετες κατασκευές.
Επιπλέον, όπως τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, ο κίνδυνος των πλημμύρων δεν έχει εκλείψει, ενώ ο οδικός άξονας πάνω από τον ποταμό πρόσθεσε ρύπανση, θόρυβο, κινδύνους ατυχήματος, αισθητική ασχήμια. Ο όγκος τσιμέντου πάνω και γύρω από το ποτάμι άλλαξε το μικροκλίμα, κατακερμάτισε τον κοινωνικό ιστό και απέκοψε τους κατοίκους του Μοσχάτου από τους κατοίκους του Νέου Φαλήρου και του Ρέντη.
Επειδή ο Κηφισός από πολυτραγουδισμένος ποταμός και θεός της αρχαιότητας σηματοδοτεί πλέον τη σύγχρονη αθλιότητα και την τραγική υποβάθμιση που επικρατεί στην καρδιά της πρωτεύουσας, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την προστασία και ανάπλαση του ποταμού Κηφισού και στην αρμοδιότητα ποιου Υπουργείου υπάγεται η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του;
Γιατί ο ήδη συσταθείς Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρων του δεν έχει στελεχωθεί και χρηματοδοτηθεί έως σήμερα;»
Ο κ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για την προστασία του Κηφισού ποταμού εκδόθηκε το 1994 το προεδρικό διάταγμα περί καθορισμού ζώνης προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρων του. Με προεδρικό διάταγμα του 2002 έχει ιδρυθεί ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού ο οποίος έχει ένα μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή ευθύνης του.
Με το ν. 3199/2003 για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με τον οποίο ουσιαστικά ενσωματώθηκε η κοινοτική οδηγία 2000/60, οι Διευθύνσεις Υδάτων της κάθε περιφέρειας καθίστανται αρμόδιες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ανά περιφέρεια.
Για τον Κηφισό ποταμό αρμόδια είναι η Διεύθυνση Υδάτων την περιφέρειας Αττικής η οποία σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αναβάθμιση και αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων της περιοχής, για την εφαρμογή προγράμματος μέτρων προστασίας από τη ρύπανση, καθώς και για την απορρύπανση, όπου αυτή απαιτείται.
Η κεντρική Υπηρεσία Υδάτων η οποία έχει συσταθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υδάτων και βεβαίως του Φορέα Διαχείρισης
Με σκοπό την ποιο αποτελεσματική εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κηφισού, τόσο από αυθαίρετες κατασκευές όσο και μπαζώματα και από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και λειτουργία βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθεωρήσεων σε έργα και δραστηριότητες που βρίσκονται κατά μήκος του Κηφισού. Η διαδικασία γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έχουν γίνει δεκαέξι διαφορετικοί έλεγχοι σε δραστηριότητες της περιοχής και έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα οι φάκελοι των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί οι παραβάσεις. Η υπηρεσία δε έχει εισηγηθεί αρμοδίως την επιβολή προστίμων ύψους 180 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης θα πρέπει να πω ότι στους επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν κοινοποιηθεί στοιχεία που αφορούν τελεσίδικες αποφάσεις αυθαιρέτων κατασκευών στη ζώνη προστασίας του Κηφισού και αρμόδιες για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων αυτών είναι οι πολεοδομικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού.
Τέλος να σας ενημερώσω ότι έχει κινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., του φορέα διαχείρισης του Κηφισού και ότι υπάρχει μια εξαιρετικά καλή συνεργασία μεταξύ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, είναι προφανές ότι από υπηρεσίες και οργανισμούς ο χορός καλά κρατεί. Δεν υπάρχει όμως κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σ' αυτό τον πολύπαθο Κηφισό, η εικόνα του οποίου είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας.
Το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο αναφερθήκατε, του έτους 1994, με σαφήνεια ορίζει ότι ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών –προφανώς αναφέρεται στις εγκαταστάσεις του Κηφισού- δεν μπορεί πάντων να υπερβαίνει τη δεκαετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος. Δώδεκα χρόνια κύριε Υφυπουργέ, και ο Κηφισός, επαναλαμβάνω, είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας. Τώρα μου λέτε ότι έχετε κινήσει διαδικασία για να χρηματοδοτήσετε το φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του ποταμού. Και έρχεστε εδώ να δώσετε απάντηση σε μια επίκαιρη ερώτηση λέγοντας ότι έχουν διαβιβαστεί κάποιοι φάκελοι στον αρμόδιο εισαγγελέα ποινικής δίωξης για να ασκήσει τη σχετική ποινική δίωξη και να ελεγχθούν αυτοί οι οποίοι ρυπαίνουν. Ε, και; Ποια είναι τα έργα ανάπλασης που έχετε κάνει; Πείτε μου αν έχετε δώσει και μια δραχμή, ένα ευρώ – για να μιλήσω με το σύγχρονο νόμισμά μας- μέχρι σήμερα σ' αυτό τον φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του ποταμού.
Εγώ περιδιάβηκα τον Κηφισό και δεν είδα να έχει γίνει έστω και ένα έργο ανάπλασης, κύριε Πρόεδρε. Εάν εξαντλείτε τη δραστηριότητα του Υπουργείου στο γεγονός ότι διαβιβάσατε στον αρμόδιο εισαγγελέα δέκα φακέλους, ε, τότε μελαγχολώ στη σκέψη ότι θα περιμένουμε τουλάχιστον άλλα δώδεκα χρόνια για να δούμε έργο ανάπλασης και απομάκρυνσης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από αυτόν το πολύπαθο Κηφισό. Δεν αντέχει άλλο το όλο θέμα κύριε Υφυπουργέ. Πρέπει να κινηθείτε ταχύτατα, να υπάρξουν και τα έργα ανάπλασης και να προστατευτεί ο Κηφισός, ο οποίος –θα συμφωνήσετε- αποτελεί βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κύριος Υφυπουργός, έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν επιτρέψτε μου να αναφέρω, στα όσα είπε ο κύριος συνάδελφος, ότι το Προεδρικό Διάταγμα όντως όριζε δεκαετία εντός της οποίας θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιοτεχνίες, βιομηχανίες. Δεν είχε γίνει κύριε συνάδελφε, απολύτως τίποτα την προηγούμενη δεκαετία. Απολύτως τίποτα. Τον Ιούνιο –αν θυμάμαι καλά- του 2004 έληγε αυτή η δεκαετής προθεσμία που είχε οριστεί από το Προεδρικό Διάταγμα. Το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε μια παράταση σε αυτές τις βιοτεχνίες τις βιομηχανίες και κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουν οι εγκαταστάσεις αυτές να μετεγκατασταθούν σε περιοχές όπου θα υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, οι κατάλληλοι χώροι υποδοχής.

Επιτρέψτε μου να πω, επίσης, ότι τα αποτελέσματα για τη βελτίωση του Κηφισού ποταμού και του οικοσυστήματος είναι μικρά μεν, ορατά δε. Και θα σας παρακαλούσα να μην απαξιώνουμε τους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο ότι διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα οι φάκελοι, είναι και τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί και ο φόβος ο οποίος υπάρχει σε όλες τις δραστηριότητες, ότι ανά πάσα στιγμή γίνονται έλεγχοι. Σας διαβεβαιώνω δε κατηγορηματικά, ότι έχουν προγραμματιστεί και νέοι έλεγχοι σε νέες και παλαιότερες δραστηριότητες στη περιοχή. Συνεπώς είναι μία παράμετρος την οποία οφείλουμε οπωσδήποτε να πάρουμε υπόψη.
Τέλος, να σας πω ότι η διαδικασία χρηματοδότησης του φορέα έχει και αυτή συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Είμαστε σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του φορέα και σας είπα, ότι έχει κινηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης. Πιστεύω ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

επιστροφή

 

Τέλος στα λόγια. Ωρα για έργα!

Του Ντινου Λασκαρη *

Ητεράστια αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας, μετά το 1945 και η δραματική μεταβολή των χρήσεων γης (αύξηση αστικού χώρου 287,80%, μείωση γεωργικής γης 93,26%, μείωση δασικών εκτάσεων 30,85%) συνοδεύτηκαν και από κλείσιμο 500 περίπου χιλιομέτρων ρεμάτων. Ο Κηφισός και ιδιαίτερα οι Ζώνες Προστασίας συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το λεκανοπέδιο της Αθήνας γιατί συνδέουν το περιαστικό πράσινο (Πάρνηθα και Πεντέλη) με το πυκνά δομημένο οικιστικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και ωφελούν το κλίμα της με ευεργετικά ρεύματα αέρα και μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η υγεία των κατοίκων της πόλης και η προοπτική να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα αναψυχής και περιπάτου στο ποτάμι τους. Καταπατήσεις, ρύπανση και μπαζώματα θα συνεχίζονται όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού που σύστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002, δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του.

* Ο κ. Ντ. Λάσκαρης είναι γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100041_04/03/2007_218155

 

επιστροφή

 

 

Νέα μήνυση για μόλυνση στον Κηφισό ποταμό

Σπυρος Καραλης

Eνα νέο κρούσμα ρύπανσης υδάτων στο τμήμα του Κηφισού, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας σημειώθηκε χθες, κάνοντας για μια ακόμη φορά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων από την αφόρητη δυσοσμία. Επειτα από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το χρώμα των υδάτων είχε γίνει σκούρο με έντονη θολερότητα και χαρακτηριστική ελαιώδη οσμή, ενώ το ακριβές σημείο της ρύπανσης εντοπίστηκε βορειότερα, κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες για μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων της ΕΥΔΑΠ, τη διαχείριση της οποίας, όμως, έχει αναλάβει ιδιώτης. Κι αυτό διότι περίπου 200 μέτρα μετά τις δεξαμενές της καταγράφονται συνήθως τα πιο σοβαρά περιστατικά ρύπανσης, που συνήθως είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού και εύλογα διερωτάται κανείς τι είδους καθαρισμός γίνεται σε αυτή μονάδα;

Ηδη, ο αντιδήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Ζαχαρίας Χωρινός κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Αθηνών, η οποία επίσης διερευνά την ίδια υπόθεση.

«Μας προβληματίζει η νέα ρύπανση και αυτό διότι αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται, πλέον, όλο και πιο συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φαίνεται ότι μερικοί συνεχίζουν να καταλύουν το κράτος, μολύνοντας ανεξέλεγκτα τον ποταμό γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διωχθούν για τις παρανομίες που διαπράττουν σε βάρος της δημόσιας υγείας και του φυσικού τοπίου. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει ατιμωρησία και καθόσον δεν ξεκινούν έργα για την ανάπλαση του ποταμού», τονίζει ο γραμματέας του Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Κηφισού κ. Ντίνος Λάσκαρης και συμπληρώνει: «Ειδοποιήθηκα από κατοίκους και όταν έφθασα ο ποταμός είχε πολύ σκούρο χρώμα. Αργότερα έφθασε και ο υπεύθυνος της εταιρείας καθαρισμού KARCHE που συμμετέχει στην εκστρατεία της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» για τη διάσωση του Κηφισού για να προχωρήσει σε δειγματοληψία προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής σύνθεση της ρύπανσης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων καθώς επίσης και την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του ποταμού». Την ίδια ώρα οι κάτοικοι κάνουν λόγο για σοβαρότατες ευθύνες του ιδιώτη υπευθύνου της μονάδας της Μεταμόρφωσης και για πλημμελείς ελέγχους και τονίζουν ότι πρόκειται είτε για βιομηχανικά απόβλητα που λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ψυττάλεια χύνονται από βυτιοφόρα στον αγωγό της Μεταμόρφωσης και από εκεί στον Κηφισό, είτε για μη επαρκή επεξεργασία των οικιακών αποβλήτων. Ολα αυτά φυσικά εν κρυπτώ και με απόντες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΥΔΑΠ.

Καθημερινή 19-4-07

 

επιστροφή

 

Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ευαισθησίας

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΗ εκστρατεία «Καθημερινής» και «ΣΚΑΪ» απάλλαξε τον Κηφισό από 1.000 τόνους απορριμμάτων και η προσπάθεια θα συνεχισθεί

Του Σπυρου Καραλη

Με τη συμμετοχή και την εθελοντική εργασία των πολιτών που ανταποκρίθηκαν μαζικά στην πρόσκληση για τον καθαρισμό των εκβολών του Κηφισού στην παραλία Μοσχάτου, και με τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώθηκε χθες, η πρώτη φάση της εκστρατείας του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής» για τη διάσωση του ποταμού. «Ηταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ για το περιβάλλον», σημείωσε ο γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού κ. Ντ. Λάσκορης, προσθέτοντας ότι «η κινητοποίηση του κόσμου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι επιτέλους, κάτι καλό αρχίζει να διαφαίνεται στο μείζον θέμα της προστασίας του φυσικού τοπίου». Στην εκδήλωση, πολίτες κάθε ηλικίας, μέλη φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες και αθλητές δήλωσαν δυναμικό «παρών», ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προάσπιση του περιβάλλοντος. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος της εκστρατείας: να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά περιβαλλοντικά ζητήματα και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σε εκείνους που με καταπατήσεις και άλλες αυθαιρεσίες οδήγησαν το ποτάμι σε άθλια κατάσταση.

«Χαιρετίσματα στην εξουσία»

Η εκστρατεία του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής» δεν έστειλε όμως, μόνον το μήνυμα ότι η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι στο χέρι όλων μας, αρκεί να το θελήσουμε, αλλά προχώρησε και στην έμπρακτη προσπάθεια απορρύπανσης που απέφερε την αποκομιδή περίπου 1.000 τόνων μπάζων και σκουπιδιών από διάφορα σημεία του Κηφισού θέλοντας να δείξει ότι ο καθαρισμός του ποταμού δεν αγγίζει τα όρια του φανταστικού, αλλά μπορεί να γίνει άμεσα, φθάνει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη δουλειά τους. «Κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος είναι αξιέπαινη. Οχι μόνο γιατί βελτιώνεται το περιβάλλον μας, αλλά επίσης γιατί ενισχύεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σημαντικά θέματα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος. «Είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας να δραστηριοποιηθούμε για το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωβουλευτής κ. Κ. Χατζηδάκης, ενώ η κ. Βάσω Παπανδρέου, παραδέχτηκε ότι η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης καθυστέρησε σημαντικά. «Ο Κηφισός θυμίζει σώμα θαμμένο που ευτυχώς όμως, μπορεί να σωθεί», σημείωσε ο κ. Κ. Γείτονας ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσει ο αρμόδιος φορέας, καθώς όπως είπε «τα χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάσταση δεν είναι πολλά». «Ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να διαπομπεύουμε όσους το καταστρέφουν», τόνισε η νομαρχιακή σύμβουλος, Φωτεινή Πιπιλή. Παρόντες μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», ήταν και οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη, Π. Μελάς, Α. Λοβέρδος, Χ. Πρωτόπαππας και Δ. Λιντζέρης, οι δήμαρχοι Πειραιά, Μοσχάτου, Ελληνικού και Ρέντη, καθώς επίσης και οι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι που υπογράφουν τα σχέδια ανάπλασης τμήματος του Κηφισού στη Νέα Φιλαδέλεφεια.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, αυτήν τη φορά από σκηνής και υπό το φως των προβολέων, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους μουσικούς του να στέλνουν «χαιρετίσματα στην εξουσία» υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων. Οι εκδηλώσεις του ΣΚΑΪ και της «Κ» για τον καθαρισμό του Κηφισού άρχισαν στις 6 Μαΐου, όπου περίπου 1.500 πολίτες συγκεντρώθηκαν στις Αδάμες. Ακολούθησε καθαρισμός στο ρέμα της Πύρνας, στη Μεταμόρφωση, και στο ρέμα Χελιδονούς, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα νερά του για να διαπιστωθεί, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, η περιβαλλοντική αθλιότητα, καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων και μικροβιακό φορτίο έως και 340 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Ιδρύεται οργανισμός που θα εποπτεύει τη διαδικασία της ανακύκλωσης

Στην ίδρυση εποπτικού οργάνου για την πορεία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ, με καθυστέρηση έξι ετών. Ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) θα εισηγείται τα νέα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης, την έκδοση κανονισμών, τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση, τους ποσοτικούς στόχους, την απαγόρευση ή περιορισμό της χρήσης ορισμένων υλικών, την επιβολή κυρώσεων, τη λήψη αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων καθώς και προγραμμάτων επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, ο ΕΟΕΔΣΑΠ θα χωρίζεται στις διευθύνσεις Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης. Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού είναι η έγκριση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και η οργάνωση τακτικών και έκτακτων ελέγχων για την τήρηση και εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους. Η ίδρυση του φορέα προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 2939/2001, ωστόσο παρέμενε σε εκκρεμότητα. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Καθημερινή 15-5-07

 

επιστροφή

 

Στην Κομισιόν το αίτημα για τη σωτηρία του Κηφισού

11-05-2007

 

Στην Κομισιόν φέρνει το αίτημα της προστασίας και της σωτηρίας του Κηφισού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται στη συνεχιζόμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στη σχετική εκστρατεία σωτηρίας που έχει αναληφθεί από τους πολίτες με τη συνδρομή της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» και διατυπώνει σειρά σχετικών ερωτημάτων ζητώντας την κινητοποίηση και την παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ο Κηφισός, ο σημαντικότερος ποταμός της Αττικής, έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές αλλοιώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική της ΕΕ για προστασία και βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος και οι οποίες έχουν οδηγήσει  σημαντικά Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΚΑΪ», αλλά και πολίτες να κινητοποιηθούν ξεκινώντας εκστρατεία  και αναλαμβάνοντας δράση για την προστασία του.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι στοιχεία διαθέτει για τα τεχνικά έργα, την οικοδομική δραστηριότητα και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων παραπλεύρως του ποταμού; Έχει κατατεθεί στην Επιτροπή έκθεση για την κατάσταση του Κηφισού και για τα  σχέδια διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού;

Έχει λάβει η Επιτροπή γνώση για τον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού που συστάθηκε το 2002; Διαθέτει στοιχεία για τη στελέχωση, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του εν λόγω φορέα;

Η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στις όχθες του Κηφισού, η σημαντικότατη χλωρίδα και πανίδα που διατηρείται ελάχιστα σε λίγα σημεία του, το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω των αντιπλημμυρικών έργων και την κατασκευή των λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας που έχουν σαν αποτέλεσμα ο πυθμένας του ποταμού να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και να λιμνάζουν τα ύδατα, η υπερχείλιση του ποταμού κάθε χειμώνα λόγω των βροχών και τέλος ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από τη μόλυνση και τη δυσοσμία καταδεικνύουν τη σημασία του προβλήματος. Η οδηγία 2000/60/ΕΚ προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας ενός κράτους επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των υδάτων του μπορεί να το αναφέρει στην  Επιτροπής. Έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο από τις Ελληνικές Αρχές; Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.»

 

επιστροφή

 

Με απόφαση της Επιτροπής η υπόθεση του Κηφισού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο        02-08-2007

  Επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα -στην οποία εμπίπτει και το θέμα του Κηφισού- «στις 21 Μαρτίου 2007, η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο». Αυτό απάντησε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την συνεχή υποβάθμιση του Κηφισού και της γύρω περιοχής, η οποία κατατέθηκε με αφορμή και την εκστρατεία πολιτών και φορέων με την συνδρομή της εφημερίδας «Καθημερινή» και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος, στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του Κηφισού.» και διευκρινίζει ότι: «Στα έγγραφα που έχουν υποβάλει ...οι ελληνικές αρχές βεβαιώνουν ότι η ποιότητα υδάτων του ποταμού Κηφισού πληροί τα βασικά γεωπονικά κριτήρια για την άρδευση. Από ακρετούς σταθμούς στον ποταμό Κηφισό παρέχονται κάποια στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση των χημικών παραμέτρων αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση του ποταμού, όπως αναγνωρίζεται ρητά στην έκθεση.»

Όσον αφορά συνολικά την εφαρμογή της οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) στην Ελλάδα, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι: «τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση των λεκανών απορροής των ποταμών και να διαβιβάσουν περιληπτική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι τον Μάρτιο του 2005. ...Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει την ενδεδειγμένη περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση που απαιτεί η ΟΠΥ. Ειδικότερα, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες προσδιορισμού των υδατικών συστημάτων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ΟΠΥ.»

Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα προσεχή μέτρα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και την εξελισσόμενη διαδικασία παράβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα όσον αφορά την ΟΠΥ, η Επιτροπή θα φροντίσει να εκτελεστεί η ενδεδειγμένη περιβαλλοντική ανάλυση με την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης της λεκάνης των ποταμών και για το πρόγραμμα μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που ορίζονται στην οδηγία.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης της ξηρασίας και των φαινομένων λειψυδρίας, είναι μεγάλες και προφανείς. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι προκλητική η καθυστέρηση στην στελέχωση και λειτουργία της «Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων» καθώς και των αντίστοιχων περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς την λειτουργία των οποίων είναι εντελώς αδύνατη η αποτελεσματική εφαρμογή και ο έλεγχος μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Η ουσιαστική ανυπαρξία της εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτων αποτελεί δείγμα αφροσύνης και εξακολουθητικό περιβαλλοντικό έγκλημα."

http://www.papadimoulis.gr/fullarticle.php?id=1355

 

επιστροφή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  (20/11/2007) 

ΚηφιSOS "Ώρα για Δράση" - Παρουσίαση Σχεδίων Ανάπλασης...

 Σημαντικού ενδιαφέροντος εκδήλωση παρουσίασης σχεδίων μελέτης για την “Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού & Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας” πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ) “Ανδρέας Παπανδρέου”, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπεύθυνος για την παρουσίαση, ήταν ο διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μελέτες του σχετικά με την ανάπλαση αστικών ποταμών (Τάμεσης), καθηγητής Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος, μαζί με την ομάδα των νεαρών αρχιτεκτόνων James Hall, Ναταλίας Κοκοτού, Κλαίρης Ξενοφώντος και Δημήτρη Σοφού (τη μελέτη είχαν συνδράμει επιστημονικά και οι ειδικοί σύμβουλοι Chris Gilbert και Μυρτώ Κολίρη).

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης & Ανάπλασης Κηφισού Κωνσταντίνος Λάσκαρης και ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Σπύρος Κάραλης, ενώ συντονιστής-παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας Κώστας Ευαγγελινός.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση-προσέλευση του κόσμου καθώς και εκπροσώπων δεκάδων τοπικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, που έδωσαν δυναμικά το παρών, και είχαν την ευκαιρία μετά το πέρας της παρουσίασης, να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις απορίες τους.

Το διοργανωτή Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνος Βατίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας James Brun, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η Διευθύντρια του ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση Ειδικών Έργων) Παναγιώτα Καπερώνη συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής Παρασκευή Παπαπάσχου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας Γιώργος Τσοπανίδης και η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Λίτσα Αμανατίδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων Μανώλης Πούλιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Σκοπελίτης, ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης Προκόπης Μπελεχρής, η Δημοτική Σύμβουλος Μοσχάτου Βάσω Σταυροπούλου, το μέλος του Δ.Σ του φορέα “Κηφισός” και πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής Παναγιώτης Τσίτουρας, ο Πρόεδρος του EcoCity Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS Απόστολος Αλωνιάτης, εκπρόσωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΛΑΟΣ και πλήθος κόσμου.

 

επιστροφή

 

«Αυτόν τον Κηφισό θέλουμε, μπορεί να γίνει»

Του Σπυρου Καραλη

Με ενθουσιασμό και ελπίδες ότι «κάτι αλλάζει», υποδέχτηκαν οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας την παρουσίαση των σχεδίων για την ανάπλαση του τμήματος του Κηφισού ποταμού που διατρέχει την περιοχή τους. Τα σχέδια παρουσίασαν οι δημιουργοί τους Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σοφός, νέοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, μέλη του «Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, BGS», με συντονιστή τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βασίλη Ζώτο, σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρέας Παπανδρέου». Θυμίζουμε ότι η πρόταση ανάπλασης δημοσιεύτηκε αρχικά στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κ» και «ΣΚΑΪ» για τη διάσωση του ποταμού. Το αίτημα πλέον, όπως άλλωστε εκφράστηκε από όλους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι σαφές, «τα σχέδια να γίνουν άμεσα πράξη». «Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κηφισό. Ας μην πάει χαμένη», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Σταύρος Κόντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συμβολή της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» στην ανάδειξη του προβλήματος. «Είναι αδιανόητο να μην τολμάμε να αποκαταστήσουμε τον ποταμό της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Βασίλης Ζώτος επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μόνον η πολιτική βούληση για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου».

Η αρχιτεκτονική πρόταση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Αρχικά εξετάζονται περιοχές καθ’ όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίζονται ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και προβλήματα. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε ακριβώς επειδή πρόκειται για μια παραμελημένη ελεύθερη ζώνη εντός του αστικού ιστού, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Για το συγκεκριμένο τμήμα, η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει: δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμιο Ν. Φαλήρου - Βάρκιζας, δημιουργία αστικού πρασίνου πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής και παραποτάμιου μονοπατιού καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού, καθώς επίσης παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την πρόσβαση του ποταμού. Περιλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες), δημιουργία πόλων πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής, χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και μείωση της ηχορύπανσης από παρακείμενες οδούς μέσω πυκνής φύτευσης δένδρων και θάμνων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/11/2007_249900

 

επιστροφή

 

Πνίγουν περιοχές με ... αντιπλημμυρικό έργο!

Την αγωνία των κατοίκων του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Ν. Φαλήρου, λόγω της πρόθεσης του ΥΠΕΧΩΔΕ να κατασκευάσει έργο εκτροπής μέρους των αστικών λυμάτων του Δήμου Αθηναίων στον Κηφισό σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων, μετέφερε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, ζητώντας από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν τα έργα της εκτροπής «για να απαλλαγεί η πόλη από την επιφανειακή ρύπανση» λυμάτων σε περιόδους βροχοπτώσεων. Τότε, υποστήριξε, θα μπορεί να κατασκευαστεί και «ένα χωριστικό σύστημα». Πρόσθεσε επίσης ότι θα «υπάρξει γενική περιβαλλοντική διαχείριση του τμήματος από τις Τρεις Γέφυρες και κάτω με καθαρισμούς και βελτίωση οδικών στοιχείων». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «το επιπλέον νερό δε θα μπορεί να μπει στον Κηφισό και πράγματι θα πλημμυρίζουν κάποιες χαμηλές περιοχές»! Ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων...

«Δε θα υπάρξει μόνο ρύπανση του Σαρωνικού, αλλά και υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών» από το σχέδιο της εκτροπής, τόνισε ανταπαντώντας η Βέρα Νικολαΐδου. «Εμείς πιστεύουμε - πρόσθεσε - ότι από τη μια πλευρά η πιο σωστή λύση είναι το χωριστικό σύστημα αποχέτευσης, το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει προχωρήσει». Θύμισε ότι «το 2002 δεσμευόταν το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει μελέτη περιβαλλοντικής προστασίας, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχει λοιπόν ένας κίνδυνος. Αυτός ο συμπληρωματικός αγωγός που θα πάρει τα λύματα που θα εκτραπούν έχει υπολογιστεί εντελώς αυθαίρετα για 20 χρόνια επαναφοράς και όχι για 50 (η μεγαλύτερη πλημμυρική παροχή που μπορεί να συμβεί μέσα σε περίοδο 50 χρόνων) που προβλεπόταν στην προμελέτη και που είναι και επιστημονικά διεθνώς ο πιο σωστός».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12/1/2008

 

επιστροφή

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΗΦΙΣΟΥ (13-12-07) μετά από ερώτημα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας
»Ασχολούμαι πράγματι με τον Κηφισό μέσω της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής που είναι Σύλλογος στην Κηφισιά αλλά και ως Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού που έχει συστήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2003.
Μελέτη διαχείρισης του Κηφισού δεν υπάρχει ακόμα, προωθούμε μελέτες και ελπίζουμε στη χρηματοδότηση που όμως δεν έχει έρθει.
Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του 1994 το οποίο ορίζει Α και Β Ζώνη Προστασίας και καθορίζει όρους δόμησης (η μη δόμησης) και χρήσης.
Η προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια σε ότι αφορά τον Κηφισό είναι να γίνει σεβαστό το Προεδρικό Διάταγμα και να μη γίνονται αυθαιρεσίες. Μέχρις ενός σημείου αυτό έχει επιτευχθεί. Κατά τα άλλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε και τη λειτουργία του Φορέα αλλά "δει χρημάτων"…
Υπάρχει διαθέσιμο το  Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Κηφισού (ΠΔ «Καθορισμός ζώνης προστασίας Κηφισού ποταμού και των παραχειμάρων του»,  ΦΕΚ 632Δ/27-6-1994 και το  Προεδρικό Διάταγμα Ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης (ΠΔ 346, ΦΕΚ 287Α/ 28-11-2002).
Ντίνος Λάσκαρης, dinoslaskaris@yahoo.gr ,  2102312531,  6977287596»

 

επιστροφή

 

Γκρεμίστε τα τείχη

Σκέψεις για τη λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας πάνω από τον Κηφισό, μεταξύ Μοσχάτου και Ν. Φαλήρου

 Αφορμή γι’  αυτές τις σκέψεις μου έδωσαν δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η παραδοχή της ήττας από το πιο δραστήριο μέλος της επιτροπής κατοίκων Κηφισού, που δήλωσε σε συνέλευση ότι δεν γίνεται τίποτα, το οδικό έργο έγινε, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι άθλια – τριτοκοσμική , αυτός παρατάει τον αγώνα και θα κοιτάξει να πουλήσει το σπίτι του και να μετακομίσει σε άλλη περιοχή. Ήταν μια τοποθέτηση που άφησε οδυνηρά συναισθήματα σε όλους μας. Και το πιο οδυνηρό είναι ότι μας  έδειξε κατάμουτρα τα αδιέξοδα της πολιτικής μας.

Η ιστορία μας- αμαρτία μας, ξεκινά  σχεδόν πριν τριάντα χρόνια, όταν  άρχισαν να γίνονται κουβέντες για την ανάγκη οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας στον Κηφισό.

Η πολιτική αυτή διογκώθηκε από την πολιτική του επί είκοσι ένα  χρόνια δημάρχου Μοσχάτου,  με το απατηλό όραμα της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης των κεντρικών οδών Μακρυγιάννη και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Τελικά το έργο και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων έγινε και ολόκληρες γειτονιές του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου ενταφιάστηκαν και την περίφημη αποσυμφόρηση  δεν είδαμε ποτέ. Οι νέοι μεγάλοι άξονες της Αθήνας «φράκαραν» τρία μόλις χρόνια μετά την κατασκευή τους. Μέση ταχύτητα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα.

Έτσι, μετά τη χούντα που πρόσφερε στο Μοσχάτο το «τείχος του αίσχους» στην παραλία, η δημοκρατία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, πρόσφερε ένα ακόμα τείχος στον Κηφισό. Σύμφωνα με μελέτη το οδικό έργο έχει ήδη προκαλέσει έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής στις περιοχές του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Ο κλειστός αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση έχει ύψος περίπου εννέα μέτρα. Τα επίπεδα ηχορύπανσης  είναι πέρα των θεσμοθετημένων ορίων στις προσόψεις των πολυκατοικιών, οι οποίες απέχουν δώδεκα περίπου μέτρα από τα πλευρικά τμήματα του έργου. Το μικροκλίμα της περιοχής έχει μεταβληθεί από το ογκώδες και ασύμβατο για την κλίμακα της περιοχής έργο από μπετόν και άσφαλτο, με αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.  Ο Κηφισός είναι ανοικτός και ανήλιαγος οχετός σκιασμένος από τη λεωφόρο, με τα προβλήματα οσμών και εντόμων πιο έντονα. Σμήνη κουνουπιών ταλαιπωρούν τους κατοίκους και μεταφέρουν τη μόλυνση του ποταμού στη γύρω περιοχή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη και οι συνέπειες για τους κατοίκους προς το παρόν απρόβλεπτες. Δυστυχώς, η κατάσταση του έργου ως προς την ύπαρξή του μοιάζει  να είναι μη ανατρέψιμη.  Έτσι ο αγώνας των κατοίκων περιορίζεται στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών, που τις περισσότερες φορές, είναι  πολύ λίγο αποτελεσματικές, παρά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις του δυσκίνητου  γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού. Αδιέξοδο!

Το δεύτερο γεγονός, που έγινε αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι η ανάγνωση του άρθρου της Ευρυδίκης Μπέρση στην εφημερίδα Καθημερινή ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το άρθρο έχει τίτλο «Μια μεγαλούπολη γκρεμίζει δρόμους…» και αναφέρει: …«Σε μία υπερ- κορεσμένη από αυτοκίνητα πόλη, χρειάζεται θάρρος για να κατεδαφίσεις έναν δίπατο αυτοκινητόδρομο που καθημερινά μεταφέρει 160.000 μποτιλιαρισμένα οχήματα. Χρειάζεται όραμα για να αναδείξεις, κάτω από το τσιμέντο, το ρέμα που κάποτε διέσχιζε την πόλη. Το 2005 ο πρώην δήμαρχος της Σεούλ τα έκανε όλα αυτά…    …Το πείραμα της κατάργησης του αυτοκινητόδρομου πέτυχε θεαματικά, καθώς συνοδεύτηκε από παράλληλα μέτρα σημαντικής ενίσχυσης του δικτύου λεωφορείων. Ο συγκοινωνιολόγος που τόλμησε να προτείνει το γκρέμισμα του αυτοκινητόδρομου κάνει λόγο για το « παράδοξο του Μπρες», δηλαδή για τη διαπίστωση ότι αν λείψουν κάποιοι δρόμοι, η κίνηση των αυτοκινήτων μπορεί να είναι ταχύτερη, ενώ η προσθήκη περισσότερων δρόμων επιδεινώνει την κυκλοφορία γιατί ενισχύει τη χρήση του αυτοκινήτου». Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως διαβάζουμε στο άρθρο, είναι η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής καθώς η θερινή θερμοκρασία έπεσε ως και τρεις βαθμούς Κελσίου.

Τελικά μήπως δεν πρέπει να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα; Αντί να εγκλωβίζουμε την σκέψη μας και την πολιτική μας σε αδιέξοδες αναζητήσεις για εξωραϊσμό, μήπως ήρθε η στιγμή να γίνουμε ρεαλιστές και να ζητήσουμε να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής, που να προβλέπει το γκρέμισμα της υπερυψωμένης λεωφόρου;

«Κάτω από την άσφαλτο, η παραλία». (Σύνθημα από το Γαλλικό Μάη)

Μπάμπης ΜΠΙΛΙΝΗΣ

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»

Μέλος γραμματείας Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου

«Πολίτες εν δράσει…»

(ελήφθη 14-1-2008)

 

επιστροφή

 

Δεξαμενές αποβλήτων στον Κηφισό

Του Σπυρου Καραλη

Πρόβλημα όμως, και μάλιστα αρκετά σοβαρό, προκύπτει και από τις δύο τσιμεντένιες δεξαμενές υποδοχής των αποβλήτων του νοσοκομείου που οι υπεύθυνοι του έργου επέλεξαν να κατασκευάσουν στην κοίτη του Κηφισού και σε ελάχιστη απόσταση από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω του οποίου γίνεται η υδροδότηση της Αθήνας από τη λίμνη του Μαραθώνα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε, αφού στον χώρο που είχε αρχικά προβλεφθεί, πλησίον του κεντρικού κτιρίου, διαπιστώθηκε πρόβλημα σταθερότητας του εδάφους. Ωστόσο, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αυτή.

«Με τη λειτουργία του νοσοκομείου στις δεξαμενές θα καταλήγουν ραδιενεργά απόβλητα. Ας μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο είναι ογκολογικό. Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς τι θα γίνει σε περίπτωση διαρροής από κάποιο σεισμό ή ατύχημα και πού θα καταλήξουν τα νοσοκομειακά απόβλητα; Στον Κηφισό ή, ακόμη χειρότερα, στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ και εν συνεχεία στις βρύσες μας; Δεν κινδυνολογούμε, αλλά είναι τουλάχιστον παράδοξο αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς κ. Πάνος Μπόζος και συνεχίζει. «Είναι επίσης περίεργο ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη προσκομίσει οικοδομική άδεια από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο. Στην Πολεοδομία Κηφισιάς δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για τις συγκεκριμένες κατασκευές». «Στον Φορέα Διαχείρισης Κηφισού δεν έχουν υποβληθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει άδεια από κάποια αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή των κτισμάτων, ούτε άλλα σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη. Δεν υπάρχει επίσης καμία γνωμοδότηση του Φορέα για το συγκεκριμένο έργο. Τα δύο κτίσματα βρίσκονται στο όριο της προστατευόμενης ζώνης και σαφέστατα δεν συνάδουν με τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα σταματήσει η υποβάθμιση του παρακηφίσιου τοπίου», σημειώνει ο γραμματέας του Φορέα κ. Ντίνος Λάσκαρης. Από την πλευρά της η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) με έγγραφο τονίζει ότι η θέση των κτισμάτων βρίσκεται μέσα στα όρια του οικοπέδου και εκτός της ζώνης προστασίας του Κηφισού και ότι η όδευση των αγωγών αποχέτευσης λυμάτων δεν κατευθύνεται προς τη ζώνη προστασίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/02/2008_260076

 

επιστροφή

 

Πρόγραμμα 1ης Επιστημονικής Διημερίδας για τον Κηφισό ποταμό «Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού»

Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

 

13 Μαρ. ΄08 Ημέρα Πρώτη

09:00 - 09:30 Προσέλευση

09:30 - 11:30 Πρώτη Συνεδρία: Χαιρετισμοί

09:30 - 09:40 Έναρξη – Εισαγωγή εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής

09:40 - 09:50 Χαιρετισμός Πρύτανη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη

09:50 - 10:00 Χαιρετισμός Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή

10:00 - 10:10 Χαιρετισμός αν. Πρόεδρου Φ.Δ.Α.Κ. κ. Ευτ. Παναγιωτοπούλου

10:10 - 11:30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Κοινοβουλίου, Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων

11:30 - 12:00 Διάλειμμα - Καφές

12:00 - 13:30 Δεύτερη Συνεδρία: Εισαγωγή - Ιστορική αναδρομή

12:00 - 12:20 Κηφισός ποταμός: Από τα προβλήματα στις προοπτικές Κ. Λάσκαρης Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού (ΦΔΑΚ)

12:20 - 12:40 Η εικόνα της περιοχής του κάτω ρου του Κηφισού όπως αναδύεται μέσα από τις αρχαίες πηγές και τα μνημεία Μ. Πετριτάκη Αρχαιολόγος, ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ

12:40 - 13:00 Αρχαία μνημεία και καθεστώς θεσμικής προστασίας Ν. Βαλάκου Δ/ντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ

13:00 - 13:20 Το Αδριάνειο υδραγωγείο, ο Κηφισός ποταμός και η υδρογεωλογική τους συνάφεια Σ. Χιώτης Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός, πρ. Διευθυντής & Σύμβουλος ΙΓΜΕ

13:20 - 13:30 Ερωτήσεις - Συζήτηση

13:30 - 15:00 Γεύμα

15:00 - 16:30 Τρίτη Συνεδρία: Οικολογική - Περιβαλλοντική διάσταση

15:00 - 15:20 Η οικολογική διάσταση των αστικών ρεμάτων -Η περίπτωση του Κηφισού Κ. Χατζημπίρος Αν. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ

15:20 - 15:40 Το φυσικό οικοσύστημα του Κηφισού Ποταμού Η. Αποστολίδης Θ. Αδαμόπουλος Δασολόγος Δασολόγος

15:40 - 16:00 Τα υπόγεια νερά της λεκάνης του Κηφισού Π. Μαρίνος Δ. Παπούλη Μ. Παντελιάδου Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Γεωλόγος, MSc Υδ. Πόρων Γεωλόγος, MSc Υδ. Πόρων

16:00 - 16:20 Εκβολή του Κηφισού στον Φαληρικό Όρμο:Οικολογική ποιότητα του θαλάσσιου αποδέκτη και προοπτικές για το μέλλον Π. Παναγιωτίδης Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

16:20 - 16:30 Ερωτήσεις - Συζήτηση

16:30 - 17:00 Διάλειμμα - Καφές

17:00 - 18:15 Τέταρτη Συνεδρία: Θεσμικό καθεστώς u960 προστασίας - Αυθαίρετες δραστηριότητες

17:00 - 17:20 Το νομικό καθεστώς προστασίας του Κηφισού (αδυναμίες, αντιφάσεις, προτάσεις) Μ. Χαϊνταρλής Δικηγόρος, Δρ. Νομικής

17:20 - 17:40 Από τη νομική αντιμετώπιση της προστασίας στη διαχείριση Α. Χαροκόπου Δικηγόρος

17:40 - 18:00 Η δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Γ. Δερμιτζάκης Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), ΥΠΕΧΩΔΕ

18:00 - 18:15 Ερωτήσεις - Συζήτηση

18:15 - 19:30 Προβολή Ντοκιμαντέρ με θέμα τον Κηφισό

 

14 Μαρ. ΄08 Ημέρα Δεύτερη

09:00 - 09:30 Προσέλευση

09:30 - 11:30 Πέμπτη Συνεδρία: Υδραυλικά προβλήματα

09:30 - 09:55 Κριτική επισκόπηση του υδραυλικού σχεδιασμού του Κηφισού Σ. Δάλλας Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων

09:55 - 10:15 Τα έργα αναδιευθέτησης του κάτω ρου του Κηφισού Λ. Λαζαρίδης Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων

10:15 - 10:35 Ποταμός Κηφισός - Αντιπλημμυρικήπροστασία Λεκανοπεδίου Α. Νικολόπουλος Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων

10:35 - 10:55 Εκτροπή Κυκλοβόρου - Ιλισού (μερική) - Πρ. Δανιήλ στον Κηφισό Ν. Μαυρομιχάλης Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Υδραυλικών Έργων

10:55 - 11:15 Εργαλεία διαχείρισης του υδροσυστήματος του Κηφισού ποταμού: Υδρομετρικό δίκτυο και δίκτυο παρακολούθησης ποιότητος ύδατος

Α. Κούσης Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:15 - 11:30 Ερωτήσεις - Συζήτηση

11:30 - 12:00 Διάλειμμα - Καφές

12:00 - 13:30 Έκτη Συνεδρία: Προβλήματα ρύπανσης

12:00 - 12:20 Προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης του Αττικού Κηφισού Α. Ανδρεαδάκης Κ. Νουτσόπουλος Δ. Μαμάης Ν. Μαμάσης Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Επίκ. Καθηγητής Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Λέκτορας Σχ. Πολ. Μηχ. ΕΜΠ

12:20 - 12:40 Τοξικές χημικές ουσίες στο νερό το Κηφισού Λ. Εβρένογλου Πολιτικός Μηχανικός, Υγιεινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 12:40 - 13:00 Παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Κηφισού Β. Τσελέντης Αν. Καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιου Πειραιά

13:00 - 13:20 Ο μύθος των τοξικών ορίων Π. Νικολοπούλου Αν. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

13:20 - 13:30 Ερωτήσεις - Συζήτηση

13:30 - 15:00 Γεύμα

15:00 - 16:50 Έβδομη Συνεδρία: Αναπλάσεις - Διεθνείς τάσεις

15:00 - 15:20 Δυνατότητες αισθητικής και αρχιτεκτονικής παρέμβασης στις παραρρευμάτιες εκτάσεις του ποταμού Κηφισού Θ. Λώλης Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, ΥΠΕΧΩΔΕ

15:20 - 15:40 Ο σχεδιασμός του Κηφισού στα πλαίσια των θεσμικών ρυθμίσεων u964 του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας Θ. Ψυχογιός Τοπογράφος Μηχανικός, Οργανισμός Αθήνας, ΥΠΕΧΩΔΕ

15:40 - 16:00 Οι αστικοί χείμαρροι ως δίκτυα δημόσιων χώρων: Επισκόπηση των διεθνών τάσεων στον αστικό σχεδιασμό και διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους στην Αθήνα Π. Δραγώνας Επίκ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού,  Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

16:00 - 16:20 Δυνατότητες παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και στην προστασία των ποταμών Δ. Αντωνάκου Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών & μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ

16:20 - 16:40 Κηφισός: Τα σφάλματα του παρελθόντος μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον Ι. Πολύζος Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

16:40 - 16:50 Ερωτήσεις - Συζήτηση

16:50 - 17:20 Διάλειμμα - Καφές

17:20 - 19:00 Όγδοη Συνεδρία: Συζήτηση - Συμπεράσματα

17:20 - 19:00 Συμμετέχουν: Από ΕΜΠ: Ι. Πολύζος, Γ. Χριστοδούλου, Κ. Χατζημπίρος,

από ΕΜΠ/ΦΔΑΚ: Δ. Κουτσογιάννης,

από Νομ. Αν. Αττ.: Νομάρχης Λ. Κουρής,

από ΦΔΑΚ/Νομ. Αθηνών: Αντινομάρχης Δ. Αντωνάκου.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων Φορέων και πολιτών.

 

επιστροφή

 

ΚΗΦΙΣΟΣ

Αντιπλημμυρικά που προκαλούν... πλημμύρες!

Ο Κηφισός ποταμός, έχει κακοποιηθεί και παρά την υποτιθέμενη θεσμική προστασία του και τα έργα διευθέτησής του, εξακολουθεί να αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτά, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκαν σε επιστημονική διημερίδα που συνεχίζεται και σήμερα στο ΕΜ Πολυτεχνείο, με θέμα «Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού».

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις:

Είναι μύθος ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων διευθέτησης του Κηφισού, το ποτάμι θα αντέχει σε βροχές 50ετίας. Η άποψη αυτή αντιστοιχεί σε προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από 35 χρόνια, όταν άρχισε η μελέτη και εκτέλεση των έργων.

Ομως η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη επέκταση της πόλης, οι καταστροφικές πυρκαγιές κ.ά. έχουν ανατρέψει τις προβλέψεις αυτές. Από τα υφιστάμενα και μη επικαιροποιημένα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο Κηφισός θα μπορεί να διοχετεύει πλημμύρες το πολύ 20ετίας, γεγονός που σημαίνει πως τα φαινόμενα πλημμύρας θα είναι ακόμη πιο συχνά. Γι' αυτό απαιτείται, κατά τους επιστήμονες, νέα μελέτη διαχείρισης και επικαιροποιημένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού.

Το νερό του ποταμού είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο και μολυσμένο από βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό και εξασθενές χρώμιο) που προέρχονται από χερσαίες βιομηχανικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες που δρουν ανεξέλεγκτες. Για το λόγο αυτό απαιτείται πρόγραμμα απορρύπανσης των νερών του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14/3/08

 

επιστροφή

 

Ο Κηφισός θα πλημμυρίζει σε 20 χρόνια

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΣε πολλά σημεία η διοχετευτικότητά του είναι οριακή

Του Σπυρου Καραλη

Ο Kηφισός, ο κυριότερος αποδέκτης των ομβρίων υδάτων του Λεκανοπεδίου, με έκταση λεκάνης απορροής 381,10 τ.χλμ. και μήκος διαδρομής 22 χλμ. δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Και κυρίως, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στα αντιπλημμυρικά του καθήκοντα, όπως τονίστηκε στην επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τον Φορέα Διαχείρισης Κηφισού για τα προβλήματα, περιβαλλοντικά και άλλα, που αντιμετωπίζει το ποτάμι της Αθήνας. «Οι σχεδιασμοί των αντιπλημμυρικών έργων στο Λεκανοπέδιο, έχουν εκτιμηθεί παλαιότερα χωρίς να έχει επαληθευθεί εκ των υστέρων εάν ανταποκρίνονται στις συνθήκες που εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί, όπως λογου χάρη, άναρχη αστικοποίηση, πυρκαγιές, κλιματολογικές αλλαγές, με επακόλουθο σήμερα να είναι αδήριτη η ανάγκη εκπόνησης επικαιροποιημένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας», τόνισε ο Πολιτικός Μηχανικός και Μελετητής Υδραυλικών Εργων κ. Ανδρέας Νικολόπουλος.

Η διευθέτηση του Κηφισού άρχισε πριν από δεκαετίες και ολοκληρώθηκε σταδιακά σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Λεωφόρου Κηφισού, μόλις το 2004. Συγκεκριμένα, ο ποταμός Κηφισός από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι και την εκβολή του είναι οριστικά διευθετημένος και δεν επιδέχεται καμία επέμβαση, για αύξηση της διοχετευτικότητάς του. Η διοχετευτικότητα στο διευθετημένο οριστικά Κηφισό, στην αρχή του κλειστού τμήματος στις Τρεις Γέφυρες ανέρχεται σε 400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και στο πέρας του κλειστού τμήματος στην Αγ. Αννης σε 700 μ3/δλ. Στο ανοικτό ανάντη στην Αγ. Αννης σε 1.100 μ3/δλ και κατάντη μέχρι την εκβολή του σε 1.400 μ3/δλ.

Από Τρεις Γέφυρες έως Αγ. Αννης

Από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την Αγ. Αννης ο ποταμός είναι πλήρως καλυμμένος και επ’ αυτού έχει δημιουργηθεί η Λεωφόρος Κηφισού. Σημειώνεται ότι σε όλο το έργο, από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την εκβολή του, δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαιτούμενα και προβλεπόμενα από τις σχετικές μελέτες φρεάτια επισκέψεως, αερισμού, έργα εισόδου προσωπικού και μηχανημάτων κ.ά. με επακόλουθο να μην γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στο υδραυλικό έργο και να είναι αδύνατος ο έλεγχος, η συντήρηση και επισκευή ζημιών κ.λπ. στον ποταμό και τις συμβολές των συμβαλλόντων ρεμάτων. «Η άποψη που επικρατεί, ότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων διευθέτησης του Κηφισού, το ποτάμι θα αντέχει βροχές 50ετίας δεν είναι ακριβής. Η άποψη αυτή αντιστοιχεί σε προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από 35 χρόνια, όταν άρχισε η μελέτη και εκτέλεση έργων στον Κηφισό. Ομως η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη επέκταση της πόλης και οι καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις. Από τα υφιστάμενα και μη επικαιροποιημένα σχετικά στοιχεία, εκτιμάται ότι ο Κηφισός θα μπορεί να διοχετεύσει πλημμύρες το πολύ για τα επόμενα 20 χρόνια», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η μελέτη Διαχείρισης του Κηφισού που έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση του έργου (υδραυλικού και οδικού) και παράλληλα να γίνουν τα απαραίτητα έργα για την ανανέωση των στάσιμων νερών στις εκβολές του ποταμού. Σε αυτό τμήμα η κατάσταση είναι δραματική και ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Καθημερινή 14-3-08

 

επιστροφή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Οργανωτικής Επιτροπής της 1ης Επιστημονικής Διημερίδας για τον Κηφισό ποταμό με θέμα:

«Ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού»

που διεξήχθη στις 13 & 14 Μαρτίου 2008 στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και τον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού (ΦΔΑΚ).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα αργά το βράδυ της Παρασκευής 14 Μαρτίου. Οι επιστημονικές συμμετοχές ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πολύπλευρες, καλύπτοντας πολλές πτυχές και διαστάσεις των προβλημάτων του Κηφισού και των ενδεδειγμένων λύσεων στις θεματικές ενότητες:

Ιστορική αναδρομή

Οικολογική & περιβαλλοντική διάσταση

Θεσμικό καθεστώς προστασίας

Αυθαίρετες δραστηριότητες

Υδραυλικά προβλήματα

Προβλήματα ρύπανσης

Αναπλάσεις

Διεθνείς τάσεις

Κυρίαρχη πρόταση αναδείχτηκε η μετατροπή του Κηφισού σε Μητροπολιτικό Πάρκο της Πρωτεύουσας. Αξιόλογη ήταν η συμμετοχή Φορέων και κοινού. Από τις εργασίες προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις για τη διαχείριση του ποταμού και για τη βελτίωσή του στο μέλλον. Η Οργανωτική  Επιτροπή της Διημερίδας επεξεργάστηκε τα συμπεράσματα και τα εισηγήθηκε στην 8η Συνεδρία της Διημερίδας. Η παρούσα τελική μορφή περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις και μεταβολές που έγιναν κατά τη συζήτηση και έτυχαν της ομόφωνης αποδοχής των συνέδρων.

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Α. Ιστορικό

Τον 20ο αιώνα οι δημόσιες παρεμβάσεις στον Κηφισό αφορούσαν μονομερώς το υδραυλικό/αντιπλημμυρικό σκέλος

Παράλληλα η έκταση που καταλαμβάνει ο Κηφισός θεωρήθηκε ιδανική για την ανάπτυξη οδικών αξόνων

Ο Κηφισός αφέθηκε απροστάτευτος από κάθε μορφής παραβιάσεις ιδιωτών αλλά και δημόσιων φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης

Δε δόθηκε σημασία στην αρχαιολογική-ιστορική και στην περιβαλλοντική διάσταση

Τα πιο πρόσφατα (Ολυμπιακά) έργα αποτελούν εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον Κηφισό και αλλοίωσαν τον ποταμό και τις εκβολές του

Β. Σημερινή κατάσταση

Ως σύνολο ο Κηφισός είναι σοβαρά υποβαθμισμένος

Το κατώτερο τμήμα του είναι οδικός άξονας συνδυασμένος με αντιπλημμυρικό οχετό/κανάλι

Η επιλογή της εκβάθυνσης της κοίτης του κάτω Κηφισού (αντί της διαπλάτυνσης) προκαλεί επιπλέον προβλήματα ρύπανσης και όχλησης

Το ανώτερο τμήμα του αποτελεί άξονα ανάπτυξης παντοειδών δραστηριοτήτων και υποδοχέα απορριμμάτων και ρύπων

Τα τμήματά του που διατηρούν φυσικό κάλλος δεν έχουν αναδειχθεί και είναι ελάχιστα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό

Γ. Νομικό καθεστώς προστασίας

Τα διατάγματα για τις ζώνες προστασίας και για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης αποτελούν κατά βάση θετική εξέλιξη

Ωστόσο παρουσιάζουν προβλήματα και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών

Η θέσπιση των διαταγμάτων υποκρύπτει αδιέξοδα δεδομένου ότι δεν προέβλεψαν κανένα κονδύλιο για την υλοποίησή τους

Ο Φορέας έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, ενώ οι κανονιστικές αρμοδιότητες ανήκουν στην κεντρική και περιφερειακή διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, που όμως δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς

Δ. Άμεσα μέτρα βελτίωσης σε επίπεδο μελέτης

Ανάπτυξη και συστηματική λειτουργία συστήματος μετρήσεων για την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας του νερού στον Κηφισό (με τη μορφή συνεχών χρονοσειρών)

 Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης κάθε δραστηριότητας στον Κηφισό με έμφαση στην άμεση και πλήρη δημοσιοποίηση των συλλεγόμενων πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου

Κατασκευή μοντέλων υδρολογίας, υδραυλικής λειτουργίας και ποιότητας νερού του Κηφισού

Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την αντιπλημμυρική λειτουργία του λεκανοπεδίου πριν υλοποιηθεί οποιοδήποτε νέο μεμονωμένο υδραυλικό έργο που επηρεάζει τον Κηφισό

Οριοθέτηση του ποταμού βασισμένη σε σύγχρονη υδρολογική και υδραυλική μεθοδολογία

Κτηματογράφηση των παρακηφίσιων ζωνών προστασίας (Α και Β)

Περιβαλλοντική μελέτη του Κηφισού με στόχο την καταγραφή της κατάστασης και την τεκμηριωμένη κατάρτιση μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ενδημικών ειδών)

Ε. Άμεσα μέτρα βελτίωσης σε επίπεδο έργων

Κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και απομάκρυνση των αυθαίρετων δραστηριοτήτων 

Μετεγκατάσταση των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των προβλημάτων και των ενδεδειγμένων λύσεων

Πιλοτικά έργα ανάπλασης τμημάτων του Κηφισού και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου

Κατασκευή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε κατάλληλο χώρο δίπλα στον Κηφισό

Ανάδειξη των ιστορικών περιοχών και των αρχαιολογικών ευρημάτων

Αντιμετώπιση του προβλήματος των στάσιμων νερών στο κατώτερο τμήμα του Κηφισού

ΣΤ. Όραμα για τον Κηφισό

Ο Κηφισός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ποταμός με την πλήρη ιστορική, περιβαλλοντική και υδρολογική του διάσταση

Το ακάλυπτο τμήμα του Κηφισού πρέπει να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο της πρωτεύουσας

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει ανάλογης κλίμακας χρηματοδότηση με χρονική κλιμάκωση

Η επιλογή της κάλυψης του κατώτερου τμήματος του ποταμού και της δημιουργίας αυτοκινητόδρομου απαιτεί επαναθεώρηση στα πλαίσια της έννοιας του διαρκούς ανασχεδιασμού, με τελική προοπτική την ένταξη και αυτού του τμήματος στο Μητροπολιτικό Πάρκο Κηφισού

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Εκ μέρους των οργανωτών χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης, ο Νομάρχης Ανατολ. Αττικής κ. Λ. Κουρής και η αν. Πρόεδρος του ΦΔΑΚ κ. Ευτ. Παναγιωτοπούλου. Στις εργασίες παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής βουλευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Ν. Καντερές και του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Οικονόμου, ο πρ. βουλευτής Μ. Γλέζος, ο Γεν. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζής, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ και προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Γ. Δερμιτζάκης καθώς και ο Γεν. Δ/ντής Υδραυλικών Έργων κ. Ν. Τυπάλδος, η εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αθηνών Αντινομάρχης κ. Δ. Αντωνάκου, ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πειραιά, Αντινομάρχης κ. Π. Τριανταφύλλου, ο  Αντινομάρχης Αν. Αττ. κ. Χ. Δαμάσκος, ο Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Μοσχάτου Αντιδήμαρχος κ. Ανδρ. Ευθυμίου, η αρχαιολόγος κ. Μ. Πετριτάκη ως εκπρόσωπος της Γεν. Δ/ντριας Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ κ. Β. Βασιλοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Α. Στάμου, ο Δ/ντής του ΙΓΜΕ κ. Π. Τσόμπος και ο Δ/ντής του ΕΚΠΑΑ κ. Π. Σίσκος. Τις εργασίες παρακολούθησαν πολλοί καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού του ΕΜΠ, τεχνικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι Οικολογικών Φορέων και οργανώσεων και ενδιαφερόμενοι πολίτες. Οι επιστημονικές ομιλίες διεξήχθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα (συνημμένο στο παρόν) ενώ πολλοί από τους πάνω από 200 συνέδρους που παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις σε όλες τις συνεδρίες και ειδικότερα στην τελευταία συνεδρία που ήταν αφιερωμένη σε συζήτηση και συμπεράσματα.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δ. Κουτσογιάννης, Αν. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ & μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ

Γ. Χριστοδούλου, Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ

Κ. Χατζημπίρος, Αν. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ

Δ. Μαμάης, Επ. Καθηγ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ

Σ. Αζοράκος, Λέκτ., Σχ. Πολ. Μηχ., ΕΜΠ

Κ. Λάσκαρης, Γραμματέας του ΦΔΑΚ

Δ. Αντωνάκου, Αντινομάρχης Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ

Χ. Δαμάσκος, Αντινομάρχης Χωροταξ. & Περιβάλλ., Νομ. Αυτοδ. Ανατολ. Αττικής

Γραμματειακή υποστήριξη: Κ. Σούλιου

Τεχνική υποστήριξη: Σ.Μ. Παπαλεξίου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γ.Φ. Σαργέντης

Διεύθυνση ιστοχώρου Διημερίδας (όπου θα αναρτηθούν όλες οι ομιλίες και παρεμβάσεις): http://www.itia.ntua.gr/kephisos

Αθήνα - Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

 

επιστροφή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πειραιάς, 15 Μαίου 2008

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

Στις 14/5/2008 στο Δημαρχείο του Μοσχάτου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκέντρωση για τον Κηφισό που οργάνωσε η Δημοτική Κίνηση  Μοσχάτου «Πολίτες εν δράσει» και το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Με Εισηγητές: τον Γιάννη Πολύζο, αντιπρύτανη Ε.Μ.Π. Νίκο Μπελαβίλα, λέκτορα Ε.Μ.Π. και δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, Νίκο Σελλά, χημικό μηχανικό Ε.Μ.Π. Μαρία Σταθάκη, δικηγόρο, μέλος της ομάδας περιβάλλοντος το Λιμανιού της Αγωνίας,. Συντόνισε ο Αχιλλέας Μαρκόπουλος δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου.

Επίσης παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δριτσας, ο Δήμαρχος Αγ. Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης ο αντιδήμαρχος Μοσχάτου Αντρέας Ευθυμίου ο δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου Άρης Κρεμίδας ο επικεφαλής της ΑΚΙΚΑΠ, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Νίκος Λεγάκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου Ρούλα Λαγκαδιανού και πολλοί δημότες του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεσο και αυστηρό έλεγχο της υλοποίησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων ειδικά στις περιοχές Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου.

Επίσης κάθε περαιτέρω ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία των κατοίκων της περιοχής

Η ανάγκη  οι πολίτες του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου να κινητοποιηθούν άμεσα και προς την κατεύθυνση του δικαστικού αγώνα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ

Απαραίτητη  θεωρείται η συμπαράταξη του Δήμου του Μοσχάτου με τους κατοίκους σε κινητοποίηση έως και την ανάληψη ενεργειών για δικαστικό αγώνα.

Το θέμα θα το φέρουν στα δημοτικά συμβούλια των δήμων τους η Δημοτική Κίνηση  Μοσχάτου «Πολίτες εν δράσει» και το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο

Το Λιμάνι της Αγωνίας

Γραφείο Τύπου

 

επιστροφή

 

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον Κηφισό και τον Ιλισό ήταν ο Ηριδανός, που πήγαζε στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Λυκαβηττού. Διέσχιζε το κέντρο της πόλης, συνέχιζε βόρεια από την Ακρόπολη και αφού χανόταν υπογείως για μερικές εκατοντάδες μέτρα στρεφόταν προς Νότον όπου ενωνόταν με τον Ιλισό. Ήταν ο μόνος ποταμός που διέσχιζε εντός των τειχών την Αρχαία Αθήνα. Σύμφωνα με τις έρευνες του καθηγητή Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Σταύρου Παπαμαρίνου, η κοίτη του Ηριδανού στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων και το πλάτος της κυμαίνεται από 15 έως 20 μέτρα συνεχίζοντας κάτω από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την οδό Μητροπόλεως, την πλατεία Μοναστηρακίου, το Δημοπρατήριο και την οδό Ερμού. Στον Κεραμεικό εμφανίζεται στην επιφάνεια για λίγα μέτρα όμως ξαναβυθίζεται και χάνεται κάτω από την οδό Πειραιώς. Η κοίτη του αρχαίου ποταμού πέρα από τον Κεραμεικό

Σύνδεση με το δίκτυο

Όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδάτων που ρέουν ακόμα στον αρχαίο ποταμό, στις 5 Ιουνίου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών για τη σύνδεση με το αρδευτικό δίκτυο, ώστε να αξιοποιηθούν για την άρδευση του αστικού πρασίνου της Απ. Παύλου, της Ερμού και του πάρκου στο χώρο της πρώην Κορεάτικης Αγοράς. Η ποσότητα των υδάτων, περίπου 300 κυβ. μ. την ημέρα, θα υποκαταστήσει αντίστοιχη ποσότητα υδάτων της ΕΥΔΑΠ, εξοικονομώντας νερό για άλλες περιοχές. Στην αρχαία Αθήνα έγινε η μετατροπή του Ηριδανού σε οχετό αλλά υπήρχε και ο νόμος περί βυρσοδεψών που απαγόρευε τη διάθεση αποβλήτων στον Ιλισό

Η καταστροφή

«Στη σύγχρονη Αθήνα, αναμφίβολα έχει γίνει κατάχρηση της πρακτικής της κάλυψης των ρεμάτων. Συνδυάστηκε δε πολύ καλά με το ψαλίδισμα του δικτύου των φυσικών ρεμάτων. Το ρέμα της Φιλοθέης- ο Ποδονίφτης - είναι καλυμμένο πάνω από την Κηφισίας έως τον Υμηττό και την Πεντέλη. Μέσα στη Φιλοθέη είναι ακάλυπτο και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δροσίζει την περιοχή. Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι να προστατευτούν τα μέρη του Κηφισού που έχουν μείνει ακάλυπτα. Το κράτος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Κηφισός από τον Κόκκινο Μύλο έως τις πηγές του στην Πάρνηθα να γίνει μητροπολιτικό πάρκο», σημειώνει ο κ. Κουτσογιάννης.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080620&nid=8931624&sn=&spid=876

 

 

Σε τρεις βραχίονες μέχρι το Φάληρο

ΣΥΜΦΩΝΑ με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, οι εκβολές του Κηφισού, όπου κατέληγαν και τα νερά του Ιλισού και του Ηριδανού, βρίσκονταν στη μέση περίπου του Φαληρικού Όρμου. «Μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν κατά τον 19ο αιώνα πάρθηκε η απόφαση να γίνει εκτροπή του ποταμού, δυτικά από την αρχαία κοίτη του», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης. Ο Κηφισός είχε θεοποιηθεί από τους Αρχαίους Αθηναίους, ενώ λέγεται ότι στην κοίτη του υπήρχε το άγαλμα της Μνησιμάχης, κόρης του Δεξαμενού που ήταν βασιλιάς του Ωλενού.
«Ο ποταμός είχε τρεις βραχίονες και στον βασικότερο βραχίονα που διέρχεται από την Ιερά Οδό, πλησίον της Γεωπονικής Σχολής, υπήρχε γέφυρα για τη μετάβαση των Αθηναίων στην Ελευσίνα. Βέβαια, σήμερα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την κοίτη του, αφού και κατά τον προπερασμένο αιώνα, επί κυβερνήσεως Βούλγαρη, είχε γίνει καινούργια κοίτη και μέχρι σήμερα έγιναν επιχωματώσεις και επικαλύψεις», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Κουτρούμπας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εργασία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Αρχαία Αθήνα. «Πρέπει, κατόπιν μελετών, να προσδιοριστούν τα κομμάτια των ποταμών που βρίσκονται κάτω από ελεύθερους χώρους και να αναδειχθούν- όχι βέβαια να γκρεμίσουμε την μισή Αθήνα. Σαφώς τα κομμάτια των αρχαίων κοιτών θα αποτελούσαν οάσεις της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, υπάρχουν κομμάτια του Ιλισού και της παλαιάς κοίτης Κηφισού στα νότια που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδειχθούν», συμπληρώνει

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080620&nid=8931663&sn=&spid=876

 

 

Το παράδειγμα του Λονδίνου και της Σεούλ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου κ. Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ανάδειξη των χαμένων παραποτάμων του Τάμεση κάτω από το τσιμέντο των προαστίων και, σε περίπτωση που είναι εφικτό, του κεντρικού μέρους της πόλης. Έτσι, υποστήριξε, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκων θα δροσίζονται περισσότερο τα τμήματα του Λονδίνου που υποφέρουν από ζέστη το καλοκαίρι.

Όμως, το πλέον κλασικό παράδειγμα είναι της Σεούλ, όπου στις αρχές της δεκαετίας γκρεμίστηκαν κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι για να ξαναβρεί η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας το χαμένο της ποτάμι. Ο τότε δήμαρχος, αν και η πόλη υποφέρει από κυκλοφοριακά προβλήματα, δεν υποχώρησε στην απόφασή του- σήμερα οι κάτοικοι κάνουν μέχρι και μπάνιο στο ποτάμι αυτό.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080620&nid=8931639&sn=&spid=876

 

επιστροφή

 

Αλλάζει πάλι η λεωφόρος Κηφισού

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει νέα έργα για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Νέα έργα προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στη λεωφόρο Κηφισού, προκειμένου να βελτιωθεί το σχεδόν καθημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τα νέα έργα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν βελτιώσεις και διαπλατύνσεις στο οδόστρωμα, στους κόμβους και στις εξόδους της λεωφόρου Κηφισού, δηλαδή σε σημεία όπου οι μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου που κάνει καθημερινά το ΥΠΕΧΩΔΕ χτυπούν «κόκκινο». Η κεντρική αυτή λεωφόρος της πρωτεύουσας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κατασκευαζόταν επί περίπου 25 χρόνια με συνολικό κόστος περί τα 470 εκατ. ευρώ, είναι συνεχώς μπλοκαρισμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, καύσιμα και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις ώρες αιχμής οι οδηγοί χρειάζονται ως και μία ώρα για να διασχίσουν ένα χιλιόμετρο της λεωφόρου Κηφισού! Οσο για τα 11 χιλιόμετρα που είναι το συνολικό μήκος της, ο χρόνος διαδρομής ποικίλλει, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Υπό κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας, τα 11 χλμ. διανύονται σε περίπου 12-15 λεπτά με μέση ταχύτητα 60 χλμ. Οι χρόνοι αυτοί δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ στη λεωφόρο Κηφισού!

Προκειμένου να γίνει μια συνολική παρέμβαση στα προβλήματα που δημιουργούνται στη λεωφόρο Κηφισού, το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε τη μελέτη διαχείρισης Κηφισού για το τμήμα από την εκβολή στο Φάληρο ως την περιοχή του Κόκκινου Μύλου, με προεκτιμώμενη αμοιβή που φθάνει περίπου τα 2 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 27 Ιανουαρίου. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, σε περίπου ενάμιση χρόνο, θα προκύψουν επακριβώς τα αναγκαία έργα. Μετά θα χρειαστούν και ένα-δύο χρόνια για να γίνουν αυτά τα έργα, δηλαδή περίπου σε τρία-τέσσερα χρόνια αναμένεται να βελτιωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κηφισού! Η μελέτη που δημοπρατήθηκε αποσκοπεί στα εξής:

-       Στη σύνταξη ενιαίου λειτουργικού ηλεκτρονικού μητρώου του έργου του Κηφισού, που θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση υφισταμένων μελετών του οδικού και υδραυλικού έργου, κατασκευαστικών σχεδίων κτλ.

-       Στη μελέτη διαχείρισης του οδικού έργου Κηφισού, στην οποία περιλαμβάνονται επιθεώρηση οδικής ασφαλείας, έκθεση απαιτούμενων πρόσθετων έργων, εγχειρίδιο ελέγχου των κατασκευών, εγχειρίδιο συντήρησης των κατασκευών, εγχειρίδιο κυκλοφοριακής διαχείρισης και εγχειρίδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

-       Στη μελέτη διαχείρισης του υδραυλικού έργου Κηφισού, με στόχο να μην πλημμυρίζουν περιοχές από τις οποίες διέρχεται και ιδιαίτερα στο σημείο που ενώνεται με τον Ιλισό ποταμό.

Τ α προβλήματα της λεωφόρου Κηφισού οφείλονται στον σχεδιασμό της, αλλά και στην κακή διαχείρισή της, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι η διατομή της ποικίλλει κατά περιοχές, καθώς σε ορισμένα σημεία έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και σε άλλα σημεία τέσσερις ή πέντε λωρίδες, γεγονός που συμπιέζει την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ έχει πολλές ανεξέλεγκτες εισόδους και κακοσχεδιασμένους κόμβους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση δημιουργείται και από την υπερβολική κίνηση που διοχετεύεται στη λεωφόρο Κηφισού και ως εκ τούτου χρειάζεταιο έλεγχος των εισόδων με ρυθμιζόμενους σηματοδότες, ενώ το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να καθορίζει μια μέση ταχύτητα συνεχούς ροής των οχημάτων.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=249670

 

επιστροφή

 

Αδειαζε μπάζα στο ρέμα της Χελιδονούς

Στο αυτόφωρο οδηγός φορτηγού που έριχνε υλικά στον Κηφισό.

Εν ώρα… μπαζώματος στο ρέμα της Χελιδονούς συνέλαβαν χθες το πρωί τον οδηγό ενός φορτηγού μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού. Η ώρα 10.30 και ο Παναγιώτης Τσίτουρας, πρόεδρος της Επιτροπής Καταγραφής και Ελέγχου του Φορέα, με τον Κωσταντίνο Λάσκαρη, γραμματέα του Δ.Σ., πραγματοποιούσαν αυτοψία στην περιοχή, όταν ανακάλυψαν πως εντός της Α’ Ζώνης Προστασίας του ποταμού κάποιοι είχαν πραγματοποιήσει εκτεταμένες εργασίες, μπαζώνοντας έκταση 100x50 μέτρων. «Προσεγγίσαμε τον χώρο και ύστερα από λίγο εμφανίστηκε φορτηγό, το οποίο άδειασε μπροστά μας έναν όγκο μπάζων. Πράξαμε τα νόμιμα και καλέσαμε την Αμεση Δράση, αφού, σύμφωνα με το διάταγμα του ’94 περί προστασίας του Κηφισού, στην Α’ Ζώνη επιτρέπεται μόνο γεωργική χρήση και δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση ή περίφραξη ή ακόμη και απλή εναπόθεση υλικών. Ο οδηγός του φορτηγού οδηγήθηκε στο αυτόφωρο καθώς επίσης κλήθηκε και ο ιδιοκτήτης του. Οπως υποστήριξε ο τελευταίος σε εμάς, η έκταση ήταν νοικιασμένη και επρόκειτο να φτιάξουν εκεί εργοτάξιο», λέει ο κ. Λάσκαρης, ενώ ο Χρήστος Χατζηπέτρος, ιδιοκτήτης του κτήματος, εξηγεί: «Το περιβόλι ήταν δικό μου και καλλιεργούσα μέχρι πρόσφατα προϊόντα που πουλούσα στη λαϊκή. Ο εν λόγω κύριος εμφανίστηκε ως ενοικιαστής και του ξεκαθάρισα πως αν του το δώσω δεν θα πειράξει τίποτα. Μου είπε πως μόνο μια μικρή διαμόρφωση ήθελε να κάνει για να βάλει κάποια πράγματα. Ηρθα σήμερα και το βρήκα μπαζωμένο. Κατάστρεψε τα πάντα. Τις τριανταφυλλιές, τις ελιές, τις πασχαλιές». Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά ιστορία ρύπανσης και αυθαιρεσιών στον μοναδικό ποταμό της Αττικής. «Το έγκλημα στον Κηφισό γίνεται με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών και των δήμων. Από τη Χελιδονού μέχρι τη Φιλαδέλφεια, ενώ είναι η φυσική κοίτη του ποταμού, το μόνο που βλέπεις είναι εργοστάσια, αυθαίρετα, βοσκοτόπια και χωματερές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτούρας, ενώ ο κ. Λάσκαρης συμπληρώνει: «Στόχος του Φορέα είναι με τη νέα χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον”, να αναπλαστεί εξολοκλήρου η κοίτη του ποταμού και να δημιουργηθεί εδώ ένα μητροπολιτικό πάρκο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να προλαβαίνουμε κάθε τέτοια απόπειρα μπαζώματος».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,19-3-2009

 

επιστροφή

 

Ο Κηφισός μπορεί να γίνει Τάμεσης

Σε έκταση 70 στρεμμάτων, αρχιτέκτονες εισηγούνται τη δημιουργία ενός πόλου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Στις μπαζωμένες όχθες «βλέπουν» ποδηλατοδρόμους και πάρκα.

Της Στέλλας Xαραμή

Θ α μπορούσε ο Κηφισός να γίνει ο Τάμεσης της Αθήνας;  Ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος, ο ιθύνων νους της αναγέννησης του Τάμεση τη δεκαετία του ’60, εκτιμά πως το όνειρο μετατρέπεται σε όραμα και πως ο Κηφισός από αποχετευτικός αγωγός της πόλης μπορεί να μεταμορφωθεί σε υδάτινη ζωογόνο αρτηρία της. Εκεί που σήμερα προβάλλουν παράνομα μπαζώματα, σωροί απορριμμάτων και αυθαίρετα κτίσματα, η ομάδα Ζώτου βλέπει πάρκα, χώρους αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η μελέτη «σπάει» τον Κηφισό σε τρεις ενότητες, πραγματοποιεί περιβαλλοντική ανάλυση και εν τέλει εστιάζει στο τμήμα του ποταμού που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον οικιστικό ιστό. Το μοναδικό τοπίο των πηγών του μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας - που μετράει τις λιγότερες πληγές – αντιμετωπίζεται ως φυσικός δρυμός 12 χλμ., του οποίου η χλωρίδα ενισχύεται και βελτιώνεται η προσβασιμότητα των επισκεπτών. Προχωρούμε νοτιότερα, εκεί όπου η κοίτη του Κηφισού συναντάει την πόλη - η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία αστικών πάρκων, την επανασύνδεση του ποταμού με την κατοικημένη περιοχή μέσα από διαβάσεις πεζών, ποδηλατοδρόμους και χώρους άφθονου πρασίνου – και καταλήγει στις εκβολές του, στο σημείο όπου ο Κηφισός γίνεται ένα εγκιβωτισμένο κανάλι. Στόχος εδώ είναι η αναβάθμιση του τοπίου, η πυκνή φύτευση που θα προφυλάξει τον περιβάλλοντα χώρο από τον εκκωφαντικό θόρυβο της διέλευσης των αυτοκινήτων, ενώ προτείνεται η διαμόρφωση της έκτασης κάτω από τον αυτοκινητόδρομο με πλατφόρμες πολιτιστικών δραστηριοτήτων. «Μέχρι σήμερα ο Κηφισός βρίσκεται στο περιθώριο της Αθήνας, δεν υφίσταται ως κομμάτι της πόλης. Εμείς προτείνουμε ένα πλαίσιο χωροταξικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων οικονομικά βιώσιμο. Ενα πλαίσιο που θα μπορεί να εφαρμοστεί τελικώς σε ολόκληρο τον ποταμό», εξηγεί ο κ. Ζώτος. Η πρόταση – που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Eco Week 2009 - ασχολείται λεπτομερώς με την περιοχή του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με δεδομένο ότι οι υδάτινες επιφάνειες αποτελούν πάντοτε ένα ιδιαίτερα γοητευτικό στοιχείο για τους κατοίκους μιας πόλης, μια οπτική φυγή που ξεκουράζει τις αισθήσεις. Σε μια έκταση 70 στρεμμάτων και μήκους 1.5 χλμ., με τον Κηφισό να ρέει μέσα στην πόλη, οι αρχιτέκτονες εισηγούνται τη δημιουργία ενός πόλου πρασίνου, τη διαμόρφωση των οχθών, την οργάνωση ενός δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλατών, την διευθέτηση κίνησης των οχημάτων, την ανάπτυξη χώρων πολιτισμού και ήπιων μορφών ενέργειας. Είναι το κομμάτι εκείνο στο οποίο θα μπορούσε να γίνει πιλοτική εφαρμογή της μελέτης ώστε «να καταλάβει ο απλός Αθηναίος περί τίνος πρόκειται». Αν η ανάπλαση του Κηφισού γίνει πραγματικότητα, τότε η Αθήνα θα έχει κερδίσει πίσω το ποτάμι της. Θα έχει αποκτήσει ένα επίμηκες πάρκο 25 χλμ., έναν διάδρομο κλιματισμού μέσα στην πόλη, που θα βελτιώσει το μικροκλίμα της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και παράλληλα «έναν πόλο τουρισμού που θα τονώσει την αξία γης των ζωνών που διασχίζει», όπως επισημαίνει η ομάδα Ζώτου. Προηγουμένως, ο Κηφισός θα πρέπει να απαλλαγεί από όσα έχουν συμβάλει στη βάρβαρη κακοποίησή του και που τελικά τον διαμορφώνουν ως μποτιλιαρισμένη οδική παρά σαν υδάτινη αρτηρία. Η ρίψη μπαζών, η μόλυνση των νερών, η διάβρωση και οι επιχωματώσεις των οχθών, η εγκατάλειψη των ιστορικών μνημείων, οι καταπατήσεις από Δημόσιο και ιδιώτες, πράξεις που πασπαλίζονται επιμελώς από ένα καθεστώς γενικής ατιμωρησίας, είναι αναγκαίο να εκλείψουν. Την ίδια ώρα, «το κόστος της ανάπλασης είναι ρεαλιστικό αφού δεν έχουν επιλεγεί στοιχεία εντυπωσιασμού. Τα χρήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκά ή κρατικά κονδύλια», διαπιστώνει ο κ. Ζώτος.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 27-4-2009

 

επιστροφή

 

Οικολογικό πάρκο στον Κηφισό

Τέλος στις ρυθμίσεις του νόμου του 2005 για τον Φαληρικό όρμο βάζει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και προβλέπει τη δημιουργία υπερτοπικού παράκτιου πόλου, που αφορά:
* Το συγκρότημα του τάε κβον ντο, που πλέον μπορεί να αποκτήσει τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων.
* Το οικολογικό πάρκο στις εκβολές του Κηφισού, σε έκταση περίπου 230 στρεμμάτων, που εκτός από πράσινο θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, παρατηρητήριο περιβαλλοντικής πληροφόρησης, χώρους εστίασης και εκδηλώσεων, καθώς και πάρκινγκ.
* Τη μαρίνα με τα υπάρχοντα κτίρια, που θα φιλοξενεί αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, θα στεγάζει τους ναυταθλητικούς ομίλους.
Οι αλλαγές που γίνονται στο διάταγμα του 2002 θα κατοχυρωθούν με νέο διάταγμα.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/04/2010&id=150819
ΕΛΕΥΕΘΡΟΤΥΠΙΑ, 13-4-2010

 

επιστροφή

 

Κηφισός: Δείτε τις τελευταίες αυτοψίες με φωτογραφίες της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής στο ιστολόγιο http://oikoinfo.wordpress.com
Κ. Λάσκαρης
αν. Γεν. Γραμματέας Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής

(ελήφθη 8-6-2010)

 

επιστροφή

 

Πουθενά ο Κηφισός στο πρόγραμμα Αθήνα – Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ

Μεγάλο, φιλόδοξο και ιδιαίτερα απαιτητικό σε οικονομικούς πόρους πρόγραμμα παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τον τίτλο «Αθήνα-Αττική 2014».

Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων (Ελληνικού – Γουδή και Ιλισσίων) και η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» ως ενιαίου χώρου αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ως προτεραιότητα η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων της Αττικής.

Κανείς λόγος όμως δε γίνεται για τον Κηφισό ποταμό και για τα 12.500 στρέμματα των Ζωνών προστασίας του που λόγω της έκτασης, της θέσης και του προσανατολισμού τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το κλίμα της Πρωτεύουσας. Η πρόταση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ο Κηφισός ποταμός, που διατυπώθηκε και ως ψήφισμα στις επιστημονικές ημερίδες του Φορέα Κηφισού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δε φαίνεται να ενδιαφέρει την ηγεσία του Υπουργείου.

Πληθώρα παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης, ανακατασκευή πλατειών, μέριμνα για δασικές εκτάσεις της βορείου Αττικής και αναπλάσεις στο Φαληρικό όρμο και στο παραλιακό μέτωπο δείχνουν ένα πολύ φιλόδοξο, εκτεταμένο και πολυέξοδο σχέδιο που μοιάζει περισσότερο ως σχέδιο προθέσεων. Αυτό που εκπλήσσει όμως σε αυτό το εκτεταμένο σχέδιο προθέσεων είναι η απουσία κάθε αναφοράς στον Κηφισό ποταμό και στις Ζώνες Προστασίας του.

Ποια θα είναι άραγε η αντιμετώπιση του Κηφισού από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τώρα μάλιστα που εδώ και έξι μήνες έχουν λήξει οι παρατάσεις και οι διορίες για τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσα στην Α΄ Ζώνη Προστασίας;

http://oikoinfo.wordpress.com/

14-6-2010

 

Επιστολή προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μπιρμπίλη έστειλε η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής σχετικά με το πρόγραμμα "Αθήνα - Αττική 2014" και την παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στον Κηφισό ποταμό.
Επίσης έστειλε επιστολές στους Νομάρχες Αθηνών και Αν. Αττικής προκειμένου να ενεργήσουν αρμοδίως καθώς έληξαν όλες οι παρατάσεις για τις άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων μέσα στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του Κηφισού
Επιστολή επίσης εστάλη και προς τους Δημάρχους όλων των παρακηφίσιων Δήμων (Συνημμένο πρότυπο προς Δήμαρχο Κηφισιάς) προκειμένου να ενδιαφερθούν για την ένταξη του Κηφισού στο πρόγραμμα ΥΠΕΚΑ και στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας 2020.
21-6-2010
Πληροφορίες και στο ιστολόγιο http://oikoinfo.wordpress.com

Kωνσταντίνος Λάσκαρης
αν. Γεν. Γραμματέας
Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής

 

επιστροφή

 

Ο ποταμός Κηφισός αναπνέει

Από τους Δρ. Σταμάτη Ζόγκαρη (Γεωγράφο -Βιολόγο), Λεωνίδα Βαρδάκα (Ιχθυολόγο) και τον Νίκο Κούτσικο (Ιχθυολόγο)
Παρά τη έντονη ρύπανση του ποταμού και τα προβλήματα υποβάθμισης του παραποτάμιου τοπίου, ο Κηφισός αντιστέκεται. Ένα ψάρι μήκους 31 εκατοστών (αλλά και αμέτρητα ακόμα μικρότερα) το αποδεικνύει.

Αν ρωτήσεις έναν Αθηναίο κατά που πέφτει το ποτάμι θα σε στείλει στην Πέτρου Ράλλη και την Ιερά Οδό. Η Εθνική Οδός έχει αποτυπωθεί στην συνείδηση όλων ως το Ποτάμι, και τωρα που μετατρέψαμε τον Κηφισό σε έναν μεγάλο αστικό υπόνομο, θεωρούμε οτι εξαφανίστηκε. Πράγμα αναληθές.
Ύστερα από 2 δειγματοληπτικές επισκέψεις της ιχθυολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (12/6/2010 και 16/6/2010) στον ποταμό Κηφισό, αποδείχθηκε οτι το ποτάμι ακόμα αναπνέει. Στο ύψος από το Νοσοκομείο των Αγίων Ανάργυρων και πάνω εντοπίστηκαν μεγάλοι πληθυσμοί από ποταμοκέφαλους (Squalius sp.) και μπριάνες (Barbus sp.), αλλά δυστυχώς πουθενά το απειλούμενο ενδημικό είδος, που είχε καταγραφεί κατα το παρελθόν στον Κηφισό, το Αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus). Προς το παρόν, δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια οτι το Αττικόψαρο εξαφανίστηκέ καθώς επίσης δεν μπορεί να πεί κάποιος με σιγουριά το πότε και πώς βρέθηκαν τα άλλα είδη στο ποτάμι. Ενδεχομένως, κάποιοι εισήγαγαν τα ψάρια στο σύστημα. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να βρίσκονται και άλλα είδη ακόμα και το Αττικόψαρο σε άλλα σημεία του ποταμού.

Έως και σήμερα η Πολιτεία δεν γνώριζε πώς και τι να ερευνήσει στον Κηφισό και τα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει επικάλυπταν την οικολογική σπουδαιότητα του. Ο Κηφισός έχει στιγματιστεί αρνητικά λόγω της σοβαρής υποβάθμισης και των πολεοδομικών συγκρούσεων που σκιάσανε τις ευκαιρίες ανάπτυξης μιας προστατευόμενης φυσικής περιοχής μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Αντί να ερευνηθεί και να αναγνωριστεί η σημασία της φύσης, για να αποκατασταθεί και να βρεθούν τρόποι οργάνωσης ενός νέου πάρκου - όλοι απλά πονάμε ή ξεχνάμε τον Κηφισό.
Ωστόσο, ο Κηφισός δεν είναι μια χαμένη υπόθεση -  αξίζει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις φυσικές ομορφιές του και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που τον υποβαθμίζουν! Τώρα όλοι γνωρίζουμε πως ο Κηφισός αναπνέει.

(όλο το άρθρο με φωτογραφίες στο «Ο ποταμός Κηφισός αναπνέει-Βρήκαν ψάρι 31 εκατ.»

 

επιστροφή

 

Οι τριάντα πιο σημαντικές αυθαιρεσίες κατά μήκος του Κηφισού

Στην Αθήνα υπήρχαν τρεις ποταμοί, ο Κηφισός, ο lλισσός και ο Ηριδανός.

Ο Κηφισός είναι ο κυριότερος ποταμός της Αττικής (στην αρχαιότητα θεωρούνταν ως τοπική θεότητα). Πηγάζει από το Πεντελικό, κοντά στην Κηφισιά. Παλιά, βρισκόταν δυτικά και σε αρκετή απόσταση από την πόλη.

http://www.greenapple.gr/articlesdesc.php?id=383

Οι τριάντα πιο σημαντικές αυθαιρεσίες κατά μήκος του Κηφισού

1. Νέα Φιλαδέλφεια. Εκτεταμένα μπαζώματα των πρανών σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

2. Γέφυρα Βρυούλων (Ν. Φιλαδέλφεια). Μαρμαράδικο στην ανατολική όχθη ρυπαίνει με απόβλητα και τεμάχια μαρμάρων.

3. Νεκροταφείο Νέας Φιλαδέλφειας. Το κλείσιμο της κοίτης από κτίσματα στη δυτική όχθη απειλεί το παρακείμενο νηπιαγωγείο!

4. Εγκαταστάσεις ΗΛΠΑΠ. Επέκταση μεγάλης τσιμεντένιας πλατφόρμας στάθμευσης οχημάτων μέσα στην κοίτη.

5. Ξενοδοχείο «Ανεση». Εκτεταμένα μπαζώματα στην πίσω πλευρά, όπου βρίσκεται και ιστορικό εκκλησάκι του 16ου αιώνα.

6. Τσιμέντα Κούρος, Μεταμόρφωση. Εκτεταμένα μπαζώματα μέσα στην κοίτη, τοποθέτηση τοιχίων αντιστήριξης, στένεμα ποταμού και μετατόπιση της κοίτης.

7. Συμβολή ρέματος Πύρνας και Κηφισού. Μαρμαράδικο, μαντρί και παλιατζίδικο μέσα στην κοίτη.

8. Ρέμα Πύρνας. Κατάληψη εκτάσεων εντός ζώνης προστασίας από παλιά οχήματα και άχρηστα υλικά.

9. Επιχείρηση «Σκιαδάς», θέση Χαμόμηλο. Εκτεταμένο μπάζωμα στο απότομο και υψηλό πρανές του ποταμού. Τοποθέτηση μαρμάρων, μηχανημάτων και οχημάτων.

10. Επιχείρηση «Μάρμαρα Ψωφάκης», Μεταμόρφωση. Επέκταση στην κοίτη του ποταμού, ρίψη τεμαχίων μαρμάρων, περιφράξεις, επέκταση προς οδό Τατοΐου.

11. Επιχείρηση «Ιντερφίλ». Εκτεταμένο μπάζωμα δυτικής όχθης και μέρους της κοίτης.

12. Επιχείρηση τσιμέντων «Στάμος». Εκτεταμένο μπάζωμα και ρίψη αποβλήτων και τσιμέντων μέσα στην κοίτη. Πλήρης αλλοίωση του τοπίου.

13. Επιχείρηση «Ντούρος». Παράνομη κατάληψη όχθης και τοποθέτηση μηχανημάτων μέσα στη ζώνη προστασίας.

14. Ρέμα Σουνά. Επιχειρήσεις κατά μήκος του ρέματος. Μπαζώματα.

15. Ρέμα Παλιάγιαννη, Μελίσσια. Μπαζώματα και περιφράξεις ώς την κοίτη.

16. Ρέμα Αγίου Αθανασίου, Ανοιξη. Απόβλητα από διάφορα εργοστάσια.

17. Ρέματα στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, Ανοιξη. Μπαζώματα και υποκατάσταση της κοίτης με σωλήνες.

18. Ρέμα Κοσμοσωτήρας, Κρυονέρι. Μπαζώματα, νεόδμητο κτίριο επάνω στο ρέμα.

19. Βασιλικό ρέμα, Κρυονέρι. Κλείσιμο ρέματος, υποκατάσταση της κοίτης με σωληνώσεις, μπαζώματα δίπλα στις εταιρείες «Μοτορπρές», «ΕΛΤΑ» και «Ακζονοβέλ».

20. Ρέμα Κρυονερίου. Εργα της κοινότητας μέσα στη ζώνη προστασίας χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες. Μπάζωμα, εκτροπή της κοίτης, κόψιμο δέντρων, κατασκευή δρόμου προς εξυπηρέτηση οικοπεδούχων.

21. Βαφεία «Τσολάκη». Αυθαίρετα κτίσματα μέσα στην κοίτη.

22. Διασταύρωση Βαρυμπόμπης. Εγκατάσταση υπαίθριας έκθεσης βαρέων μηχανημάτων σε πευκόφυτη έκταση εντός Β΄ Ζώνης Προστασίας. Επιχωματώσεις και επιβάρυνση του πρασίνου.

23. Νεκροταφείο Νέας Ερυθραίας. Αυθαίρετα κτίσματα και επέκταση της μάντρας προς παραχείμαρρο του Κηφισού.

24. Νέα Κηφισιά. Εκτεταμένα μπαζώματα και κτίσματα.

25. Ρέμα Χελιδονούς, διασταύρωση με Κηφισό. Εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ. Μπαζώματα και περίφραξη βαριάς κατασκευής πάνω στην κοίτη.

26. Πανόραμα Κηφισιάς (εκκλησία Αγιοι Ανάργυροι). Εργοστάσιο έχει επεκταθεί στο πρανές της κοίτης παραχειμάρρου του Κηφισού με διάφορες κατασκευές (μεταλλικό σιλό κ.ά.).

27. Κηφισιά, ανατολική όχθη. Μαντριά σε λειτουργία. Εκτεταμένα μπαζώματα στο πρανές του Κηφισού, διάφορα κτίσματα εγκαταλελειμμένα και περιφράξεις.

28. Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Εκτεταμένα μπαζώματα από τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου έχουν εναποτεθεί στις κορυφές των πρανών.

29. Κηφισιά. Αυθαίρετες περιφράξεις βαρέος τύπου από την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Κηφισιάς μέσα στη Ζώνη Προστασίας. Εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης σκουπιδιών από τον Δήμο.

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΦΔΑΚ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ισμήνη Γάτου
Τηλ.: 210 6984350 & 210 6984210
Fax: 210 6984730

 

επιστροφή

 

Ο Κηφισός ανήκει στην πόλη του και στο φυσικό του περιβάλλον

18 Μαίου 2015

Την προγραμματισμένη της εξόρμηση στις περιοχές της κοίτης του Κηφισού, που παρατηρούνται διαχρονικά, σοβαρά, περιβαλλοντικά προβλήματα, πραγματοποίησε η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Οικολόγων Πράσινων Αττικής την Τετάρτη 13 Μαίου. Η εξόρμηση διοργανώθηκε από τον αναπληρωτή συντονιστή της ΣΓ, Γ.Δελή.

Τα μέλη της ΣΓ Γ.Δελής, Γ.Δημητρίου, Σ.Τσιώρης και  Δ.Χρυσαφίδης, συνοδευόμενα από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μεταμόρφωσης Δημήτρη Καραβάκο και την κ.Ν.Τσίτουρα από την «Παρέμβαση για την Αισθητική Ανάπλαση Κηφισού», επισκέφτηκαν την κοίτη του Κηφισού ποταμού σε τρία σημεία:

1. Στα όρια των Δήμων Αχαρνών και Μεταμόρφωσης, στο ύψος της τομής του ποταμού με την οδό Αγίου Φανουρίου, όπου καταγράφηκαν παράνομες κατασκευές και απορροές υγρών αποβλήτων άγνωστης προέλευσης ενώ μέσα στο ποτάμι παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός ψαριών και καταγράφηκε και η παρουσία λευκού ερωδιού.

2. Στη θέση Μποφίλια όπου παρατηρήθηκαν επιχωματώσεις (πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε παιδική χαρά από τοπικό σύλλογο), ενώ λίγο πιο νότια καταγράφηκαν παράνομες ρίψεις μπαζών.

3. Στα λεγόμενα "μαρμαράδικα" όπου καταγράφηκε καταγγελία πως η μαρμαρόσκονη μετατρέπεται με τα νερά της βροχής σε λάσπη που τελικά επιβαρύνει το ποτάμι επιρρεάζοντας καθοριστικά το pH του ποταμού και κατά συνέπεια την επιβίωση της πανίδας και της χλωρίδας του οικοσυστήματος.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Οικολόγων Πράσινων Αττικής προσκαλεί κάθε αρμόδιο και κάθε αρμόδια υπηρεσία να μην προχωρήσει στην έκδοση καμίας νέας άδειας που απαιτεί αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά στην απομάκρυνση των δραστηριοτήτων από την κοίτη του ποταμού (ζώνη Α και Β) και να προχωρήσει άμεσα η εξάλειψη των παράνομων απορροών είτε από βιοτεχνίες είτε από «ξεπλύματα» βροχής προβληματικών για το περιβάλλον εγκαταστάσεων (μαρμαράδικα). Παράλληλα, θεωρεί ότι η πρέπει να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό ένα συνολικό σχέδιο φυσικής, λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης του ποταμού και των περιοχών γύρω από την κοίτη του, έτσι ώστε να αποδοθεί στην πόλη και στους κατοίκους της, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

επιστροφή