Επιστροφή στην αρχική σελίδα

κυκλοφοριακοί κόμβοι στην Κηφισίας-Κηφισιά

ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΙ ΚΟΜΒΟΙ. Εκτός από τους οριστικά κομμένους (“Χίλτον”, Αμπελόκηποι κ.λπ.), απολύτως επισφαλείς θεωρούνται άλλοι δύο από τους τρεις κόμβους της λεωφόρου Κηφισίας. Οι κόμβοι στο ύψος της Φιλοθέης και της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου, παρ' όλο που παίρνουν το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πλέον σίγουρο πως δεν θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν προλαβαίνουν να παραδοθούν ώς τους Αγώνες και επομένως η έναρξή τους απλώς θα επιβαρύνει την ήδη προβληματική κίνηση στη λεωφόρο. Ολο το βάρος θα πέσει στον κόμβο στο Φάρο, όπου όμως οι εργασίες έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πακέτο των τριών κόμβων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημοπράτησης. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου σε διάσκεψή της άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή των τριών ανισόπεδων κόμβων που περιλαμβάνονται στον ολυμπιακό δακτύλιο κατά το μήκος της λ. Κηφισίας και συγκεκριμένα στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, του Αμερικανικού Κολεγίου στη Φιλόθεη και στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου. Οι δικαστές απέρριψαν με οριακή πλειοψηφία τις προσφυγές του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και κατοίκων που ζητούσαν να μην κατασκευαστούν οι κόμβοι. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

Υπεγράφη χθες ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τις εταιρείες J&P Hellas και ΕΤΕΘ -θυγατρικές και οι δύο του ομίλου "Αβαξ"- η σύμβαση για το έργο κατασκευής του ανατολικού κλάδου του ολυμπιακού δακτυλίου, δηλαδή των τριών ανισόπεδων κόμβων κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, στην Αγία Βαρβάρα και στη Φιλοθέη.

Από τους τρεις κόμβους, μόνο αυτός στον Φάρο Ψυχικού θα είναι έτοιμος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι δύο άλλοι θα αρχίσουν να κατασκευάζονται αμέσως μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας και αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία περί τα τέλη του 2006. Αντικείμενο του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 39,6 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.), είναι η σύνταξη των μελετών και η κατασκευή των τριών κόμβων, καθώς και δύο υπόγειων διαβάσεων πεζών, των απαραίτητων δικτύων αποχέτευσης και των έργων πρασίνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες του ομίλου "Αβαξ", είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπραξία με άλλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, έχουν ήδη αναλάβει την κατασκευή εφτά έργων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ (περίπου 285 δισ. δρχ.).

Εκτός των τριών ανισόπεδων κόμβων της λεωφόρου Κηφισίας, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου (49,26 εκατ. ευρώ), το Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (214,7 εκατ. ευρώ), το Σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια (45,99 εκατ. ευρώ) το Κλειστό της Πάλης στα Α. Λιόσια (84,15 εκατ. ευρώ), μία από τις εργολαβίες του προαστιακού σιδηρόδρομου (331,62 εκατ. ευρώ) και ένα από τα τέσσερα τμήματα του ολυμπιακού χωριού (68,09 εκατ. ευρώ). (Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ταλαιπωρία για 120.000 οδηγούς από τη λειτουργία έξι εργοταξίων- Κηφισίας: 6 "εμφράγματα" ώς το 2006

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Εξι εργοτάξια, από τα οποία ένα λειτουργεί ήδη, ένα θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και τα άλλα τέσσερα θα ακολουθήσουν, θα είναι τουλάχιστον ώς το 2006 ο καθημερινός Γολγοθάς των οδηγών που κινούνται στην Κηφισίας.

Η κυκλοφορία στην υπόλοιπη λεωφόρο δεν θα είναι πολύ καλύτερη, αφού ο οδικός αυτός άξονας βρίσκεται από χρόνια πολύ κοντά στα όρια κορεσμού και πολλές φορές ένα τυχαίο γεγονός, π.χ. ένα αυτοκίνητο που σταματά για 1-2 λεπτά μπροστά σε ένα περίπτερο, αρκεί για να προκαλέσει το μεγάλο μποτιλιάρισμα. Η εικόνα στον πιο σημαντικό κυκλοφοριακό άξονα της πρωτεύουσας, με μέση ημερήσια κίνηση της τάξης των 120.000 αυτοκινήτων και σημαντικό μήκος λεωφορειόδρομων, έχει ως εξής:

* Αυτή την εποχή γίνονται εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο της λεωφόρου με την Αττική Οδό, λίγο πριν από τον ΟΤΕ. Στο ρεύμα της ανόδου και έως τη Δευτέρα η κυκλοφορία γίνεται από μία λωρίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ουρά. Το θετικό είναι ότι ώς τις γιορτές του Πάσχα θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα μέρος του κόμβου και η κίνηση θα είναι πλέον ομαλή και μάλιστα καλύτερη από αυτή που είχαν πριν ξεκινήσουν τα έργα, αφού στο σημείο αυτό θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία βοηθητική ανά κατεύθυνση. Ολόκληρος ο κόμβος προβλέπεται να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου, μαζί με το τμήμα της Αττικής Οδού από τον κόμβο της λεωφόρου Κύμης έως τη λεωφόρο Πεντέλης.

* Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στον κόμβο στο Φάρο Ψυχικού, που πρέπει να παραδοθεί πριν από τους Αγώνες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ανάθεση του έργου, που έχει προϋπολογισμό 39,9 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.). Το κόστος αυτό περιλαμβάνει και τους άλλους δύο κόμβους στην Αγία Βαρβάρα Ψυχικού και την είσοδο της Φιλοθέης, που όμως θα ξεκινήσουν μετά το 2004.

* Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κόμβου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, που θα εξυπηρετήσει το δημοσιογραφικό χωριό και το κέντρο τηλεόρασης, που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα του ΟΑΚΑ. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία της Αττικής Οδού, με απευθείας ανάθεση.

Υστερα από πολλές μελέτες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να καταργήσει τα σχέδια για τον κόμβο στη συμβολή της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μονοδρόμηση της Φειδιππίδου, με κατεύθυνση την Αλεξάνδρας.

* Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ένα νέο κόμβο στη διασταύρωση που οδηγεί προς το κέντρο του Αμαρουσίου. Με τα έργα που γίνονται κατά μήκος της Κηφισίας και τους υπάρχοντες κόμβους (Κατεχάκη, Καποδιστρίου και Ολυμπιακό Στάδιο), η λεωφόρος μετατρέπεται πλέον σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και είναι πιθανόν τα αυτοκίνητα να μπλοκάρουν στην αριστερή αυτή στροφή. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)

Τελειώνει από αύριο ο "Γολγοθάς" των οδηγών στη λεωφόρο Κηφισίας, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό στο ύψους του Μεγάρου του ΟΤΕ, στο Μαρούσι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, το έργο παραδίδεται έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Με την παράδοση του έργου, η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου θα "βυθίζεται", χωρίς να υπάρχουν σηματοδότες. Πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του κόμβου με την Αττική Οδό, ενώ το δεύτερο επίπεδο -η ίδια Αττική Οδός- κατασκευάζεται ένα επίπεδο χαμηλότερα.

Η λεωφόρος θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση -δύο για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς- ενώ στη μέση κατασκευάζεται η νησίδα για τη διέλευση του προαστιακού σιδηρόδρομου. (Αυγή 14-4-2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΚΗΦΙΣΙΑ

Εμείς, οι κάτοικοι,ιδιοκτήτες, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι της οδού ΧαριλάουΤρικούπη και των καθέτων (Αθηνάς - ΔρακοντοπούλουΝταλιάνη- Δημοκρατίας), πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, στην εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση της Χαρ. Τρικούπη».

Συγκεκριμένα, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για την ανακατασκευή της νησίδας και του οδοστρώματος. 

Η ανακατασκευή της νησίδας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκρίζωση ή κοπή όλων των δένδρων που υπάρχουν στις σημερινές νησίδες και την αντικατάστασή τους από άλλο είδος φύτευσης.

Επειδή, δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επέμβασης σε μια εποχή όπου έχει γίνει συνείδηση πως κάθε δένδρο είναι πολύτιμο για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας,

Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά πόσα χρόνια απαιτήθηκαν για να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα δένδρα που αναβαθμίζουν τη γειτονιά μας και την καθιστούν πρότυπο και για άλλες,

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλουμε το σχεδιασμό των Δημοτικών Υπηρεσιών που θυσιάζει παληά δένδρα στο βωμό της  - δήθεν – ανάπλασης.

Καταγγέλουμε

 την άσκοπη δαπάνη δημόσιου χρήματος για ενέργειες όπως αυτή που μεθοδεύεται.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης και καταγγέλουμε τις Δημοτικές Υπηρεσίες για τη χρονική στιγμή που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο αφού, είναι βέβαιο ότι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα κατά την επερχόμενη περίοδο των εορτών, θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις στις εργασίες ασφαλτοστρώσεων  λόγω των βροχών, με επιπτώσεις στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους.

Διαμαρτυρόμαστε για την πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή εφ΄όσον μάλιστα η προτεινόμενη εκτροπή των οχημάτων μέσω των οδών που προτείνονται είναι προφανώς ανεπαρκής και οι δρόμοι αυτοί ήδη κορεσμένοι.

Ζητούμε:

να μετατεθούν χρονικά οι προγραμματισμένες εργασίες, να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων και αναθεώρηση της μελέτης.

Να προστατευτούν και να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δένδρα και να γίνουν μόνο οι εντελώς απαραίτητες επεμβάσεις όπου αυτό αποδεδειγμένα απαιτείται.

Εκφράζουμε τη διάθεση όλων μας να υπερασπιστούμε αυτό που αποτελεί φυσικό περιβάλλον για την περιοχή μας και αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Τέλος, επιφυλασσόμεθα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

(ακολουθούν υπογραφές) (Νοέμβριος 2007)

Επιστροφή στην αρχή