Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

κεραίες κινητής τηλεφωνίας  και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ΙΙΙ (προηγούμενα άρθρα Ι, ΙΙ)

Παναττική επιτροπή κατά των κκτ http://www.dsi.gr/antennas/panattikh.htm

ενημερωτικό κείμενο για τις Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας: http://keraies.files.wordpress.com/2008/01/keraieswordpresscom_v02.pdf

 

Την αποξήλωση της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που ήταν εγκατεστημένη σε κτίριο στη συμβολή των οδών Πίνδου και Εφέσου επέφεραν οι άμεσοι και αποτελεσματικοί χειρισμοί της Δημοτικής αρχής και των κατοίκων της περιοχής, που έδρασαν συντονισμένα ώστε να εξαναγκαστεί η εταιρία κινητής τηλεφωνίας να προχωρήσει στην εσπευσμένη αποκαθήλωση της εν λόγω κεραίας.

Στο μεταξύ, δυναμικό παρών έδωσαν δεκάδες δημότες στην ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στον πολυχώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), την οποία συγκάλεσε η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της περιοχής περιμετρικά της παράνομης κεραίας.

Απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Λεμοντζόγλου, ανακοίνωσε την αποξήλωση της κεραίας, που είχε γίνει νωρίτερα της συγκέντρωσης, κάνοντας λόγο για δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά το Δήμαρχο της πόλης, Σταύρο Κόντο και τη Δημοτική Αρχή για την αμέριστη συμπαράσταση στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα των παραβρισκομένων εισέπραξε ο Δήμαρχος, που στάθηκε, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αρωγός στις προσπάθειες των κατοίκων ώστε να επιτευχθεί η απομάκρυνση της παράνομης κεραίας από το συγκεκριμένο σημείο. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κόντος υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την πάταξη φαινομένων παράνομης εγκατάστασης κεραιών θα είναι συνεχής και ζήτησε την εγρήγορση και την κινητοποίηση όλων των δημοτών και των εμπλεκόμενων φορέων. Ακόμα, προανήγγειλε την ανάρτηση στον δικτυακό τόπο του Δήμου (www.neafiladelfeia.gr) και την παράλληλη δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες, του χάρτη όπου θα διαφαίνονται οι νόμιμες κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες εντός των ορίων του Δήμου. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος θα είναι αυτός που θα μπει και πάλι μπροστά στις διεκδικήσεις των δημοτών σε περίπτωση νέου κρούσματος εγκατάστασης παράνομης κεραίας, ώστε οι όποιες νομικές συνέπειες να βαρύνουν αυτόν και όχι τους δημότες.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ακόμα, ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συλλόγου «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Ακτινοβολίες», Χρήστος Μακαρόνης, ο Πρόεδρος της Παναττικής Πρωτοβουλίας κατά των Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας, Αντώνης Πολυχρόνης, ο κάτοικος της περιοχής, Μηχανολόγος-Μηχανικός Χρήστος Βοϊδης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Συλλόγων. Το παρών έδωσαν ακόμη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρήστος Γεωργιάδης και Κώστας Ευαγγελινός, όπως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεραιών του Δήμου, Γιάννης Μάλλιος.

WWW.neafiladelfeia.gr

(ελήφθη 26-1-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η Παναττική πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχει καταθέσει σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου τις τροπολογίες που προτείνει για αλλαγή του νόμου 3431/2006 με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών

1)  Τροποποίηση της παρ.9 του άρθρ.31 του ν. 3431/06 στο μέρος που προσδιορίζει, τα ανεκτά όρια κινδύνου εκθέσεως στην Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, χρησιμοποιεί ως βάσεις μόνο τις αποδεδειγμένες επιδράσεις βλαβών και όχι τους πιθανολογούμενους κινδύνους σύμφωνα με την Αρχή της προφύλαξης που προβλέπεται από το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο.

Με βάση την Αρχή της προφύλαξης η επιστημονική αβεβαιότητα δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της Υγείας και του περιβάλλοντος.

Η Αρχή αυτή βρίσκεται σε  αρμονία με το αρθρ. 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της Αρχής της αειφορίας.

Επίσης δεν αμφισβητείται ότι τα θεσπιζόμενα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι όρια ασφαλούς έκθεσης,  αλλά όρια ανεκτού κινδύνου.

Τα θεσπιζόμενα στο νόμο όρια για την ασφαλή έκθεση του πληθυσμού στην Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στηρίζονται μόνον στις θερμικές επιδράσεις και  όχι στις μη θερμικές επιδράσεις οι οποίες προκαλούν βιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό .

Επίσης η ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚΒ 1105/6-9-2000) που προβλέπει τα μέτρα προφύλαξης του κοινού, διατηρείται ρητά σε ισχύ με το άρθρ. 31 παρ. 4 του Ν 3431/06 και αυτή πρέπει

να θεωρηθεί ανίσχυρη σύμφωνα και με την 1264/05 απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Η παραπάνω ΚΥΑ τα όρια τα έθεσε κατόπιν σύστασης και όχι οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αρκετές χώρες λαμβάνουν υπ΄ όψη τις υπό εξέλιξη έρευνες και τις επιδημιολογικές μελέτες και μειώνουν τα όρια επικινδυνότητας για την πρόληψη βλαπτικών επιπτώσεων και προστασία της Δημόσιας Υγείας

 

Χώρα                                 Όριο Αποδεκτής Έκθεσης (V/m)

Ελλάδα                                     22-33

Ελβετία                                    4-6

Αίγυπτος                                   4

Κίνα                                           6

Βουλγαρία                               6

Βέλγιο                                        3 (απόφαση για μελλ. μείωση σε 0,6)

Παρίσι                                        2

Αυστρία (Σάλτσμπουργκ)       0,2

Ρωσία                                         1

 

Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί και να γίνει δραστική μείωση των ορίων έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία θα μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Τροποποίηση της παρ. 10 του αρθ.31  του Ν. 3431/06 ως προς τις ευπαθείς ομάδες,

βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Σχολεία, Γηροκομεία , Νοσοκομεία ο Νόμος χρησιμοποιεί παραπλανητικό τέχνασμα, σύμφωνα με το οποίο, σε απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο των παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της παραπάνω ΚΥΑ, δηλαδή απλώς μειώνει τα Όρια και δεν προβλέπει ελάχιστες αποστάσεις από ευπαθείς ομάδες (Σχολεία, Νοσοκομεία, κλπ)

Καθ΄ όσον με τα σημερινά δεδομένα ελέγχου δεν είναι εφικτό να αποδειχθεί  ότι η εκπομπή της κεραίας καθ’  ‘όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, δεν υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς έκθεσης.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί και το εξής αντιφατικό, ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει από το έτος 2002 Π.Δ. 43/2002 για την ανέγερση Ξενοδοχείου  να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από κεραία κινητής τηλεφωνίας – και με το νεότερο νόμο να μην καθορίζει αποστάσεις από κατοικίες, για δε τις ευπαθείς ομάδες να μειώνει την απόσταση από 500 μέτρα στα 300 μ. και μάλιστα με τον παραπλανητικό τρόπο που προαναφέρθηκε.

Στο Νέο Νόμο (3431/06) δεν καθορίζονται αποστάσεις ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές .

Η παράγραφος  21 του άρθρου 31 του ν. 3431/06 απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις Σχολείων κ.λ.π.

Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο Νόμος δέχεται την επικινδυνότητα της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά.

Με αυτό το σκεπτικό όταν οι κεραίες τοποθετούνται περιμετρικά των Σχολείων σε μικρή  απόσταση απ΄ αυτά (10-20-40μ.) αυτομάτως δεν υφίσταται επικινδυνότητα;

Επίσης αφού απαγορεύεται να τοποθετούνται οι κεραίες επάνω  στα σχολεία για προστασία των παιδιών , γιατί να μην απαγορεύεται και στις γειτονιές όπου ζουν παιδιά και ακτινοβολούνται ακούσια,  24 ώρες καθημερινά (και χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα).

Λόγω της υπογεννητικότητας στη χώρα μας πρέπει η πολιτεία να φροντίζει για την καλή Υγεία της Νέας Γενιάς.

Ο Νόμος 3431/06 όπως προαναφέρθηκε δεν καθορίζει αποστάσεις ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές εν γένει, δεν λαμβάνει καμία ουσιαστική μέριμνα για ασφαλείς αποστάσεις από τη βάση της όποιας κεραίας που εκπέμπει από στέγες σπιτιών, δώματα πολυκατοικιών , μόλις μερικά μέτρα από Σχολεία αλλά και κατοικίες που κατοικούν παιδιά , ηλικιωμένοι , άρρωστοι κλπ.

Επίσης οι περίοικοι γύρω από μια κεραία επιβαρύνονται δυσανάλογα από την ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία σε σχέση με τους άλλους πολίτες και στην περίπτωση αυτή πρέπει η πολιτεία να διασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες. 

Την επικινδυνότητα  των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επιβεβαιώνει και η ίδια η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ Αριθ. 126884 (ΦΕΚ.Β’ 435/29-3-2007) με την υποχρεωτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προστασία όχι μόνο του ανθρώπινου περιβάλλοντος αλλά και του φυσικού (πανίδα- ορνιθοπανίδα) κλπ.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να θεσπιστεί όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης (300 μ.) από Σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς , νοσοκομεία κ.τ.λ. καθώς και από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία.

Κατάργηση ή έστω τροποποίηση  της παρ. 19 του αρθρ. 31 του Ν. 3431/06, για τους ίδιους παραπάνω λόγους και επιπλέον παρά τους κανόνες Δικαίου του κράτος και σεβασμό προς την Υγεία και Ασφάλεια των πολιτών χορηγεί προθεσμία πολλών μηνών για την υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (στις υφιστάμενες κεραίες), αντί να θέσει ρητά μικρή προθεσμία για να εφοδιαστούν με την επιβαλλόμενη Μ.Π.Ε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι προληπτική και δεν νοείται εκ των υστέρων Μ.Π.Ε.

Τροποποίηση του αρθρ.67 του Ν. 3431/06, που έχει μεταβάλλει αρμοδιότητες καθαρά ακυρωτικές σε ουσιαστικές,  μεταφέροντας τες από το ΣτΕ στο Εφετείο. Καθ΄ όσον σύμφωνα με τα αρθρ. 95 παρ.3 και 94 παρ. 1 του Συντάγματος όλες οι διαφορές που πηγάζουν από πράξεις της Ε.Ε.Τ.Τ. πρέπει να θεωρηθούν ακυρωτικές και να υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήδη όμως εκδόθηκε η Αριθμ. 1122/2008 Απόφαση του ΣτΕ. τμήμα Ε, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα άγεται σε κρίση περί Αντισυνταγματικότητας του Αρθ.67 παρ.1 του Ν.3431/2006 και παραπέμπει προς επίλυση στην Ολομέλεια.

Τροποποίηση της παρ. 14 του άρθρου. 31 του Ν. 3431/06, διότι απαιτεί από την Πολεοδομία έγκριση και όχι άδεια , όπως απαιτείται σε οποιαδήποτε ιδιωτική κατασκευή .

Τροποποίηση και της παραγρ. 16 (αρθρ. 31 του ίδιου Νόμου) διότι η έγκριση αυτή της πολεοδομίας πρέπει να χορηγηθεί εντός δύο μηνών από την υποβολή δικαιολογητικών και σε περίπτωση άπρακτης παρόδου του εν λόγω διαστήματος θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί η πολεοδομική έγκριση. Πρόκειται για σιωπηρή έγκριση (έκδοση σιωπηρής Διοικητικής πράξης που θίγει την  Αρχή της Διοικητικής διαφάνειας.

Επίσης  στην εν λόγω διαδικασία δεν προβλέπεται η τήρηση των απαραίτητων όρων δημοσιότητας με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αδυνατούν να τηρήσουν τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά τα εν λόγω σιωπηρής έγκρισης

Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 267/98 περί αυθαιρέτων κατασκευών (Αρθρ. 31,παρ.16)

Επίσης γίνονται οικοδομικές εργασίες για την τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οικήματα με πολεοδομικές αυθαιρεσίες ενώ αυτό απαγορεύεται από τον Γ.Ο.Κ.

Η παρ. 12 του Αρθρ. 31 του Ν3431/06 αναφέρει ότι οι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας Κιν. Τηλεφωνίας δεν θίγουν τη νομιμότητα της κατασκευής κεραίας κλπ. Αυτό αποτελεί εξαίρεση για τις κεραίες και δεν ισχύει σε καμία άλλη κατασκευή.

Τροποποίηση του Αρθ. 70 περ.Δ’&Ε’ Ν.3431/2006 ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία απομάκρυνσης παράνομης κεραίας, καθ’ όσον αναμένοντας η (υπόθεση απομάκρυνσης της παράνομης κεραίας) να καταστεί τελεσίδικη στο ΣτΕ, χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος της Υγείας των πολιτών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ορίζεται «ως τελεσίδικη» η πρώτη Δικαστική ή Διοικητική απόφαση. 

 

Να προστεθούν άρθρα στο νέο Νόμο για:

α) Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

β)Πλήρη καταγραφή των υπαρχουσών (νομίμων και παράνομων) κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη, υποχρεωτική σήμανση των κεραιών κιν. τηλεφωνίας και απαγόρευση «καμουφλαρίσματος» αυτών.

γ)Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία μηχανισμών αιφνιδιαστικών ελέγχων με   συμμετοχή και του Υπουργείου Υγείας.

9) Τροποποίηση του αρθρ. 6 της ΚΥΑ Αρ. 5357/3839/ ΦΕΚ Β1105/6-9-2000, (που διατηρείται, σε ισχύ με το άρθρο 31 παρ. 4 του ν.3431/06), στο σημείο που αναγράφει: πάντως εάν παρέλθει χρονικό διάστημα ενός  (1) μήνα από την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής μελέτης από την Ε.Ε.Α.Ε και δεν έχει ειδοποιηθεί η αρμόδια Υπηρεσία από την Ε.Ε.Α.Ε. για την ύπαρξη τυχόν σφάλματος στη μελέτη, χορηγείται άδεια με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του αρθρ.7.

10)  Να προστεθεί άρθρο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και οι Κανονισμοί των Πολυκατοικιών. Καθ όσον σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη  από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες (που αδειοδοτούν εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας) οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και οι Κανονισμοί των Πολυκατοικιών. Αποτέλεσμα οι πολίτες να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, να υφίστανται χρονοβόρα ταλαιπωρία, να ξοδεύονται και να προσθέτουν πολύ φόρτο εργασίας στα Δικαστήρια, για πράγματα αυτονόητα που είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ρυθμίσει.

(ελήφθη 15-2-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση (11/03/2009) της προσφυγής των κατοίκων για τις κεραίες της Τερπάνδρου στο Ν.Κοσμο. Η δίκη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί κρίνεται η αντισυνταγματικότητα του νόμου 3431/2006. Η κεραίες αυτές (επισυνάπτεται φωτογραφία) είναι από τις πρώτες κεραίες που τοποθετήθηκαν στην Αθήνα. Λειτουργούν από το 1993 ανενόχλητα με σωρεία παρανομιών εις βάρος της υγείας των περιοίκων και σε απόσταση 150 μέτρων από σχολικά συγκροτήματα (βρεφονηπιακούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία,Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια). Είναι απαράδεκτο μια τόσο μεγάλης ισχύος κεραία να λειτουργεί σε κατοικημένη περιοχή στο ίδιο ύψος και δίπλα σε υπνοδωμάτια παιδιών

    Το κίνημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα για να φύγουν οι κεραίες από τις γειτονιές είναι ζωντανό, δυναμικό και μαζικό, όμως τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κράτος εν κρατεί. Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας για τους κατοίκους των πόλεων υπάρχει εμπάργκο από τα Μ.Μ.Ε. λόγω των εσόδων που έχουν από τις διαφημίσεις.

   Η Παναττική πρωτοβουλία αγωνίζεται για την αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου ενώ στηρίζει όλα τα κινήματα πολιτών που δημιουργούνται στις γειτονιές.

   Επισυνάπτεται φυλλάδιο που μοιράζουμε στις κινητοποιήσεις καθώς και κείμενο που έχει προσυπογραφεί από Δήμους και Νομαρχίες όλης της Ελλάδας. Επίσης επισυνάπτονται οι τροπολογίες που προτείνουμε για την αλλαγή του νόμου 3431/2006,  μια πολύ σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από ομάδα της Παναττικής. Για τις τροπολογίες έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης .

 

επιστροφή στην αρχή

 

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας  την Τρίτη 17.3.2009, στις 12.00 το μεσημέρι, μπροστά από το 47ο Γυμνάσιο Αθηνών (Λευκωσίας 50, Πλατεία Αμερικής).

Για να διώξουμε τις δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Wind),  που είναι εγκατεστημένες σε δώμα ακινήτου (στις οδούς Λευκωσίας και  Νεμέσεως 1), σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το Σχολείο. Οι κεραίες βάσει του Ν. 3431/2006 είναι παράνομες και σύμφωνα με την υπ' αρ. 145/29.12.2008 συνεδρίαση του 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων και την  υπ.αρ. 015197/27.1.2009 γνωμάτευση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του  Δήμου Αθηναίων (Τμήμα ελέγχου κατασκευών) έχει αιτηθεί η απομάκρυνσή τους.
  μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής  ζητούν την άμεση κατεδάφιση των κεραίων κινητής τηλεφωνίας, γιατί η  υγεία όλων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 47ου Γυμνασίου Αθηνών.
Την εκδήλωση στηρίζουν η Κίνηση Κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος και η Ανοιχτή Συνέλευση Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

(ελήφθη 14-3-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Γαλλική έρευνα καταδεικνύει ότι η μέγιστη έκθεση του ανθρώπου στα κύματα των κεραιών αναμετάδοσης και κινητής τηλεφωνίας είναι όταν βρίσκεται σε απόσταση 280 μέτρων από αυτές. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει πάνω στους πραγματικούς κινδύνους των κεραιών στην υγεία των ανθρώπων.
Νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τον επιστήμονα Jean-François Viel, του Παν/μίου του Besançon και που δημοσιεύεται στο ακαδημαϊκό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, καταδεικνύει ότι η έκθεση στα κύματα των κεραιών αναμετάδοσης και κινητής τηλεφωνίας είναι πιο επικίνδυνη όταν το άτομο βρίσκεται σε σχετικά μακρινή απόσταση από αυτά από ότι όταν είναι ακριβώς από κάτω τους ή σε πολύ κοντινή απόσταση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μέγιστη έκθεση στα ραδιοκύματα των κεραιών είναι όταν το άτομο βρίσκεται σε απόσταση 280 μέτρων από την κεραία στις αστικές ζώνες και σε απόσταση περίπου 1 χλμ. σε ημιαστικές περιοχές. Φανερώνει, επίσης, ότι η ποσότητα της έκθεσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ακόμα και όταν οι αποστάσεις είναι οι ίδιες.
Από τη μεριά της, η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί κανένας κίνδυνος για την υγεία που να προκαλείται από τις κεραίες: «Δεν ξέρουμε κανέναν μηχανισμό από τον οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σε αυτό το φάσμα της ενέργειας και σε αυτές τις ζώνες συχνότητας, να λειτουργούν αρνητικά στην υγεία των ανθρώπων».
Για την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, η γαλλική κυβέρνηση διοργανώνει στις 23 Απριλίου μία συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» πάνω στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία οι κεραίες αναμετάδοσης και κινητής τηλεφωνίας.
Η έρευνα του Jean-François Viel διενεργήθηκε σε δείγμα 200 ατόμων, που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία για 24 ώρες.

http://www.tvxs.gr/v9122

(8-4-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Παρακαλώ να διαβάστε το άρθρο, σχετικά με το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το θέμα της έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Το ψήφισμα αποτελεί κόλαφο για την προπαγάνδα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τα κινήματα πολιτών κατά των κεραιών και της ασυδοσίας των εταιριών με τις κρατικές ευλογίες.

To Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για την προστασία από ακτινοβολίες και κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση κόλαφος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

(ελήφθη 8-4-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η Επιτροπή καλεί τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις πολιτικές για την προστασία των παιδιών όσον αφορά το περιεχόμενο.

22/04/2009

 

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 50% των 10-χρονων, το 87% των 13-χρονων και το 95% των 16-χρονων παιδιών στην ΕΕ έχουν κινητό τηλέφωνο, αλλά οι μισοί ευρωπαίοι γονείς ανησυχούν πως η χρήση του κινητού εκθέτει τα παιδιά τους σε εικόνες σεξουαλικού και βίαιου περιεχομένου (51%) ή σε εκφοβισμούς από άλλα παιδιά (49%). Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, υλοποιώντας όλα τα μέτρα του εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας, που υπέγραψαν 26 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το 2007. Από έκθεση που μόλις δημοσίευσε η Ένωση GSM, η επαγγελματική ένωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, προκύπτει ότι, με βάση την συμφωνία-πλαίσιο που προώθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν πλέον εθνικοί κώδικες αυτορύθμισης σε 22 κράτη μέλη, το 90% των οποίων ευθυγραμμίζεται με την συμφωνία του 2007, και ότι το 80% των εταιρειών έχουν λάβει μέτρα ελέγχου της πρόσβασης των παιδιών σε περιεχόμενο που προορίζεται μόνο για ενήλικες.

«Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ένωσης του κλάδου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες του κλάδου έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά τις ευθύνες τους όσον αφορά την προστασία των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα,» δήλωσε η κ.  Viviane  Reding, η αρμόδια για τις Τηλεπικοινωνίες και τα Μέσα Επικοινωνίας Επίτροπος της ΕΕ. «Ωστόσο, αναμένω ότι σύντομα θα υπογραφούν εθνικοί κώδικες δεοντολογίας στις τέσσερεις χώρες στις οποίες δεν υφίστανται ακόμη – δηλαδή στην Κύπρο, την Εσθονία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο – και αναμένω επίσης ότι ο θα αναθεωρηθεί ριζικά ο σχετικός κώδικας του Βελγίου. Η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου οι νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών να γίνουν αποδεκτές από τις ευρωπαϊκές μας κοινωνίες. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να είναι ακόμη πιο φιλόδοξες όσον αφορά τα μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για να καταστήσουν διαφανέστερη την ταξινόμηση του περιεχομένου. Οι 12 εταιρείες που συνεχίζουν να παρέχουν χωρίς κανένα έλεγχο πρόσβαση σε περιεχόμενο αποκλειστικά για ενήλικες πρέπει να διορθώσουν την κατάσταση. Διατηρώ το δικαίωμα να επανεξετάσω την κατάσταση αυτή, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διαπιστώσω κατά πόσο απαιτούνται περαιτέρω μέτρα.»

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ένωσης του κλάδου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος από τις 26 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που υπέγραψαν το «Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών τηλεφώνων από εφήβους και παιδιά» που προώθησε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2007 ( IP/07/139). Οι εν λόγω εταιρείες εξυπηρετούν περίπου 580 εκατομμύρια πελάτες, το 96% του συνόλου των πελατών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ.

Τα μέτρα προστασίας των παιδιών υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο μέσω εθνικών αυτορυθμιστικών κωδίκων δεοντολογίας οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνηθεί σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι εν λόγω εθνικοί κώδικες εφαρμόζουν κατά 90% τον ευρωπαϊκό κώδικα. Μόνον ο κώδικας του Βελγίου διαφέρει σημαντικά, ενώ δεν έχουν ακόμη υπογραφεί κώδικες στην Κύπρο, την Εσθονία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Από την έκθεση προκύπτει πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν συμμορφωθεί με τους τέσσερεις τομείς δράσης που προσδιόρισε ο κώδικας του 2007:

-       Το 80% των εταιρειών έχουν λάβει μέτρα ελέγχου της πρόσβασης των παιδιών σε περιεχόμενο που προορίζεται αποκλειστικά για ενήλικες. Ωστόσο, μόνο το 41% δήλωσαν ότι παρακολουθούν και επανεξετάζουν ενεργά την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης που εφαρμόζουν.

-       Πάνω από το 65% των υπογραφόντων παράγουν επιμορφωτικό υλικό ή οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αντίθετα, το 16% των υπογραφόντων δεν έχουν προγραμματίσει καμιά εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

-       Το 80% των εταιρειών ταξινομούν το εμπορικό περιεχόμενο σε τουλάχιστον δύο κατηγορίες: «περιεχόμενο για ενήλικες» και «άλλου είδους περιεχόμενο», αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένη ταξινόμηση σε εθνικό επίπεδο, όπως είχε συμφωνηθεί το 2007.

-       Οι περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεργάζονται στενά με εθνικά όργανα επιβολής του νόμου για να αναφέρουν παράνομο περιεχόμενο στα κινητά τηλέφωνα, αλλά οι σχετικές δραστηριότητες διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στις χώρες, επειδή διαφέρουν οι εθνικές νομοθεσίες και οι μηχανισμοί αναφοράς.

Ιστορικό

Στις 6 Φεβρουαρίου 2007, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υπέγραψαν συμφωνία με τίτλο «Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών τηλεφώνων από εφήβους και παιδιά» σχετικά με τρόπους προστασίας των ανηλίκων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ( IP/07/139). Το εν λόγω ευρωπαϊκό πλαίσιο καταρτίστηκε για να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα ζητήματα που θίχθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε η Επιτροπή το 2006 σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων ( IP/06/1059).

Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν καταρχάς οι εξής εταιρείες: Bouygues Telecom, Cosmote, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera και Vodafone Limited. Στη συνέχεια υπέγραψαν και οι εταιρείες: Tele2 AB, Mobitel EAD, Belgacom Mobile S.A., Mobilkom Austria A.G., TDC Mobil Norden, Wind Hellas Telecommunications SA, Alands Mobiltelefon Ab, BTC Mobile EOOD (Vivatel), CYTA, P&T Luxembourg και Mobitel d.d.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της ένωσης GSM (GSMA) περί της εφαρμογής της συμφωνίας πλαισίου για την «Ασφαλέστερη χρήση των κινητών από τους εφήβους και τα παιδιά στην Ευρώπη» παρέχονται στον ιστότοπο:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/phones/index_en.htm

 

επιστροφή στην αρχή

 

Χτες βράδυ πολίτες έθεσαν εκτός λειτουργίας τις δυστυχώς ιστορικές κεραίες-σταθμό βάσης της οδού Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο.
Διαβάστε σχετικά

http://indy.gr/newswire/abapebiosebb-i-keraia-teras-tis-odoy-terpandroy-sto-neo-kosmo

(ελήφθη 13-5-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εθνικό σπορ το κινητό

Ø  Πρωταθλητές στη χρήση αλλά και τις δαπάνες για τηλεφωνία οι Έλληνες

Κώστας Ντελέζος

Πρωταθλητές στην κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων αναδεικνύονται πλέον οι Έλληνες, παρ΄ ότι σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα τέλη στις εταιρείες, αλλά και την υψηλότερη φορολογία στο κράτος για τις υπηρεσίες που δέχονται!

Κάθε χρήστης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αφιερώνει σχεδόν τρεις ώρες τον μήνα για να μιλά στο κινητό του! Μάλιστα, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο συνολικός όγκος των κλήσεων μέσω των κινητών αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%.

Στη δεύτερη θέση

Παράλληλα, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τον περασμένο Δεκέμβριο στο 168%, ποσοστό που κατατάσσει τους Έλληνες κατόχους κινητών στη δεύτερη θέση των Ευρωπαίων χρηστών, μετά τους Ιταλούς! Συνολικά, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (καρτοκινητά και με συμβόλαιο) ανέρχονται σήμερα σε 18,85 εκατ., γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας έχει πλέον μπει σε φάση κορεσμού, καθώς στατιστικά κάθε χρήστης έχει στις τσέπες του τουλάχιστον δύο κινητά. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την πρώτη μεγάλη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε χθες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ΙCΑΡ Group.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά την εξοικείωσή τους με την κινητή τηλεφωνία, οι Έλληνες εξακολουθούν να επιμένουν στις παραδοσιακές υπηρεσίες (ομιλία, αποστολή SΜS), καθώς οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς (3G) εμφανίζουν ακόμα σημαντική υστέρηση στη χώρα μας. Αντίστοιχη υστέρηση παρατηρείται και στη διάδοση του γρήγορου Ίντερνετ μέσω των ευρυζωνικών δικτύων, καθώς αυτή δεν ξεπερνά το 9% στην Ελλάδα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 20%.

Ανησυχία για την ακτινοβολία

ΚΑΘΟΛΙΚΗ,σύμφωνα με τη μελέτη, είναι και η συμβολή της κινητής τηλεφωνίας στην εξοικείωση των χρηστών με τις νέες τεχνολογίες, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής (άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Παρά τα στοιχεία αυτά, το 86% των Ελλήνων ανησυχεί ότι η κινητή τηλεφωνία- κυρίως οι κεραίες- πιθανώς βλάπτει την υγεία, τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης βρίσκεται στο 48%. Τον φόβο επιτείνει η χαοτική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαδικασία στην οποία εμπλέκονται εννέα φορείς με αποτέλεσμα η διάρκειά της να ξεπερνά τα δυόμισι χρόνια, όταν στο εξωτερικό ο μέσος χρόνος για να αδειοδοτηθεί μια κεραία από δύο υπηρεσίες προσεγγίζει τους επτά μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μόλις 6% του συνόλου των κεραιών στην Ελλάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένες!

Πρώτοι και στη φορολογία

ΣΥΜΦΩΝΑμε τους μελετητές, ο χρόνος της μηνιαίας χρήσης του κινητού στην Ελλάδα φτάνει τα 157 λεπτά κατ΄ άτομο (κατά μέσο όρο), παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες χρήστες επιβαρύνονται με τη μεγαλύτερη φορολογία σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μηνιαίων λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 26%, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. (των 27) είναι περίπου 20%.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις 16 χώρες στον κόσμο στην οποία οι συνδρομητές συμβολαίου πληρώνουν πρόσθετο ειδικό φόρο (τέλος κινητής τηλεφωνίας), που κάθε χρόνο αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ! Μέσω του φόρου αυτού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που φορολογεί και το σερφάρισμα στο Ίντερνετ μέσω κινητού! «Πρόκειται για φόρο που δεν έχει καν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποβλέπει μόνο στην αύξηση των εσόδων του κράτους», τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γ. Δουκίδης, επικεφαλής της μελέτης για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποφεύγονται φορολογικές και κανονιστικές παρεμβάσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και οδηγούν σε κάμψη της ζήτησης».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4515463

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μάχη κάτω από την κεραία της Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο
Πριν λίγη ώρα στην οδό Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση κατοίκων από τη μία με άτομα της wind και της αστυνομίας από την άλλη. Προχθές βράδυ κάτοικοι έκοψαν την κεραία τέρας που λειτουργεί σε κτίριο εδώ και 16 χρόνια. Διαβάστε σχετικά εδώ. Χτες άτομα της εταιρείας πήγαν να μπουν στο κτίριο σαν διαρίκτες από φωταγωγό γιατί η πόρτα χάλασε… Οι κάτοικοι τους έδιωξαν και την δεύτερη φορά που ξανά εμφανίστηκαν τους πήγαν στην αστυνομία καθώς δεν διέθεταν καμία άδεια εργασιών. Τελικά δεν τους πήγαν αυτόφωρο καθώς  οι κάτοικοι είπαν ότι δεν ήθελαν να το κάνουν για απλούς εργαζόμενους.
Σήμερα γύρω στις 1, έσκασαν πάλι άτομα της wind μαζί με ΤΕΣΕΡΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ!!!!! Προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και οι λιγοστοί κάτοικοι που ήταν εκεί τους απώθησαν δυναμικά. Στην συνέχεια μαζεύτηκαν καμιά εικοσαριά κάτοικοι και κάτσανε μπροστά στην πόρτα. Η αστυνομία είπε ότι όποιος εμποδίσει την είσοδο θα τον πάρουν στο τμήμα αλλά οι κάτοικοι δεν δίστασαν και δήλωσαν ότι πρέπει να τους πάρουν όλους! Μπροστά στο αδιέξοδο τα άτομα της εταιρείας και τα τρία περιπολικά έφυγαν και λίγο μετά πέρασε και ΠΕΜΠΤΟ που το έδιωξε και αυτό ο  επικεφαλής. Τώρα οι κάτοικοι φυλάνε βάρδιες μέχρι τις 7 μμ που έχουν συνέλευση. Ας πάνε όσοι μπορούνε να βοηθήσουν.
Αυτά τα ολίγα για να λύσουμε την απορία μερικών «που είναι η αστυνομία;». Η αστυνομία είναι πάτα εκεί και σε μεγάλους αριθμούς όταν απέναντι της έχει πολίτες με δίκαια αιτήματα.
ΑΙΣΧΟΣ!!!!!

http://indy.gr/newswire/ma3c7i-kato-apo-tin-keraia-tis-terpandroy-sto-neo-kosmo
http://indy.gr/newswire/abapebiosebb-i-keraia-teras-tis-odoy-terpandroy-sto-neo-kosmo

(ελήφθη 14-5-09, 3:38μ.μ.)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κεραία Τερπάνδρου: Και νέα επιδρομή εταιρίας αστυνομίας. Όλοι την Πέμπτη στη συγκέντρωση

δημοσιεύτηκε χθες από anonymous
τροποποιήθηκε χθες

Και πάλι σήμερα το πρωί 6πμ, για τρίτη φορά, συνεργεία της wind έφτασαν στο κτίριο της οδού Τερπάνδρου μαζί με ΜΑΤ για να συνδέσουν τις κεραίες τέρας. Και πάλι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν και μετά από κάποια ώρα τους έδιωξαν.

Η αστυνομία έχει μετατραπεί προκλητικά σε ιδιωτική ασφάλεια της εταιρίας καθώς έρχεται για τρίτη φορά με τους τεχνικούς και τους φυλάει για να παραβιάσουν την πόρτα της πολυκατοικίας χωρίς καμία εντολή εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί μάλιστα δεν είχαν νούμερα. Ούτε καν ο επικεφαλής!

Φυσικά τα ποντίκια του Κακλαμάνη παραμένουν άφαντα, παρ’ ότι η πολεοδομία έχει κρίνει την κατασκευή κατεδαφιστέα.

Οι κάτοικοι και σήμερα σπρώχτηκαν με την αστυνομία που τους ακινητοποιούσε και έτρεχε από είσοδο πολυκατοικίας σε είσοδο πολυκατοικίας για να τους εμποδίσει να ανέβουν στο κτίριο από άλλες ταράτσες. Όμως τα κατάφεραν και έδιωξαν το συνεργείο.

Μιλάμε για πραγματική μάχη.

Μια μάχη που μας χρειάζεται όλους. Όλους την Πέμπτη στις 7μμ να είμαστε στον μικρό δρόμο του Νέου Κόσμου. Δεν είναι θέμα πια μόνο της γειτονιάς.

Η τρομοκρατία της εταιρεία και της αστυνομίας και η προκλητική αδιαφορία του δήμου πρέπει να απαντηθούν.

Όλοι και όλες την Πέμπτη στην Τερπάνδρου, Νέος Κόσμος 7μμ

Δείτε σχετικά:

 1. http://indy.gr/newsitem_icon.gifΑσπίδα τα... ΜΑΤ σε κεραία κινητής

τελευταία ενημέρωση yesterday

Μία διμοιρία ΜΑΤ και πέντε περιπολικά (!) κατέκλυσαν την οδό Τερπάνδρου στον Νέο Κόσμο, για να διαφυλάξουν συνεργείο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που έκανε εργασίες στην ταράτσα πολυκατοικίας.

 1. http://indy.gr/newsitem_icon.gifΤερπάνδρου – Νέος Κόσμος: ΜΑΤ στην υπηρεσία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας

τελευταία ενημέρωση May 15

Η μάχη κατοίκων του Νέου Κόσμου για να φύγουν οι κεραίες τέρας της οδού Τερπάνδρου συνεχίστηκε και σήμερα και μάλιστα αναβαθμισμένη από όλες τις πλευρές.

 1. http://indy.gr/newsitem_icon.gifΚεραίες Τερπάνδρου: Οι πολίτες παρόντες, ο δήμος απών

τελευταία ενημέρωση May 15

Δελτίο τύπου της Ανοιχτής Πόλης

 1. http://indy.gr/newsitem_icon.gifΜάχη κάτω από την κεραία της Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο

τροποποιήθηκε από Pav, τελευταία ενημέρωση May 14

 1. http://indy.gr/newsitem_icon.gif«Απεβίωσε» η κεραία-τέρας της οδού Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο

τελευταία ενημέρωση May 13

Χτες βράδυ πολίτες έθεσαν εκτός λειτουργίας τις δυστυχώς ιστορικές κεραίες-σταθμό βάσης της οδού Τερπάνδρου στο Νέο Κόσμο.

 

http://www.tvxs.gr/v12234     H KERAIA STIN TERPANDROY DEITE TO!

 

 

επιστροφή στην αρχή

 

Γκρέμισαν κεραία κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι της Βροντούς Πιερίας
16-Μάι-2009
“Άστραψε και βρόντηξε” σήμερα τα χαράματα στη Βροντού Πιερίας για μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που άρχισαν να τοποθετούν υπάλληλοι της εταιρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χωράφι κοντά στο χωριό. Γύρω όμως στις 5:30 το πρωί οι εργάτες της εταιρίας έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους της Βροντούς, οι οποίοι έσπευσαν να ειδοποιήσουν κι άλλους και αμέσως σήμανε “συναγερμός” στο χωριό και ξεσηκώθηκαν πάνω από 200 κάτοικοι που κατέφτασαν με άγριες διαθέσεις στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η κεραία, ενώ οι εργάτες του συνεργείου της εταιρίας που είχαν στήσει την κεραία έσπευσαν να εξαφανιστούν. Μέσα σε λίγη ώρα η κεραία γκρεμίστηκε και το ηχηρό μήνυμα που κάποιοι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

 

επιστροφή στην αρχή

 

 1. Ασπίδα τα... ΜΑΤ σε κεραία κινητής [18/05/2009]
  τοποθέτησης της κεραίας. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε προχωρήσει στην εφραμογή της απόφασης
 2. Αλλάξτε όρια στις κεραίες [17/05/2009]
  Η προειδοποίηση για τους κινδύνους από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι αγωνιώδης. Προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση-καταπέλτη με συντριπτική... είναι ότι σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και γηροκομεία πρέπει να βρίσκονται μακριά από κεραίες.

(ελήφθη 18-5-09)

επιστροφή στην αρχή

 

Video με κατέβασμα δύο κεραιών από συνέλευση κατοίκων στο Δήμο Σικεών, Θεσσαλονίκης
http://www.greektube.org/content/view/63539/2/

(ελήφθη 28-5-2009)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οι νέοι και οι κίνδυνοι από τα κινητά

Ø  Προβληματίζουν οι επιπτώσεις από την εξάπλωσή τους σε παιδιά

Το 80% των μαθητών Γυμνασίου- Λυκείου και το 12% των μαθητών Δημοτικού στη χώρα μας διαθέτει κινητό, ενώ σε ποσοστό 65% δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ανέπτυξε σε ομιλία της στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Προσωποποιημένη Ιατρική η επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυρία Λωρέττα Θωμαΐδου-Ηλιοδρομίτη. Δεδομένου ότι οι ως σήμερα σχετικές έρευνες στερούνται επαρκούς χρονικής διάρκειας, η κυρία Θωμαΐδου επισημαίνει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, μολονότι οι μέχρι σήμερα μελέτες και έρευνες δεν επιβεβαιώνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία».

Επειδή η μαζική χρήση κινητών είναι πρόσφατο φαινόμενο και εξελίσσεται με ταχύτητα που ξεπερνά τις βιολογικές μελέτες, οι επιστήμονες συνιστούν προληπτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους. Εκτιμάται ότι οι νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, διότι το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στο σύνολο της ζωής τους.

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Προσωποποιημένη Ιατρική με τίτλο «Υποχρεώσεις και προκλήσεις για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας» διεξήχθη στην Καππαδοκία της Τουρκίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου . Τη διοργάνωση διεκπεραίωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ποιότητα Ζωής σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του συμποσίου ήταν ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Καλοφούτης με επίτιμους προέδρους τους ακαδημαϊκούς καθηγητές κκ. Γρηγόριο Σκαλκέα και Αντώνιο Κουνάδη. Τις εργασίες του συμποσίου παρακολούθησε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος .

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=272987&dt=11/06/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε κεραίες της Vodafone και της Cosmote!

Καταχωρήθηκε: August 14, 2009, 5:34pm EDT από Σόφος

Δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθέτησαν σε οικίσκους με κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ενεργοποίησαν άγνωστοι χθες τα ξημερώματα στην αγροτική περιοχή «Τραπεζά» του δημοτικού διαμερίσματος Κερασιών του δήμου Παλιανής.
Οι κεραίες ήταν των εταιριών Vodafone και Cosmote και καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έκρηξη που προκλήθηκε. Οι εκρηκτική μηχανισμοί αποτελούνταν από μεγάλη ποσότητα αμμωνίοδυναμίτιδας και βραδύκαυστο φιτίλι.
Οι κεραίες που καταστράφηκαν βρίσκονταν η μία κοντά στην άλλη. Εκτίμηση της Αστυνομίας είναι ότι οι δράστες που τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς γνώριζαν καλά την περιοχή και από ποια μονοπάτια θα φτάσουν εκεί.
Στο σημείο βρέθηκαν πυροτεχνουργοί οι οποίοι περισυνέλλεξαν τα υπολείμματα προκειμένου να σταλούν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για εξέταση και αστυνομικοί της σήμανσης.
Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα Αγίου Μύρωνα κανείς δεν είχε εκφράσει ποτέ κάποιο παράπονο για τη λειτουργία των κεραιών στο συγκεκριμένο σημείο.
Στην περιοχή υπάρχουν κάποια εξοχικά, οι ιδιοκτήτες των οποίων απουσίαζαν και δεν αντιλήφθηκαν κάτι για το περιστατικό.
Πηγή:Πατρίς ΚΡΗΤΗΣ

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας στηρίζει την κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου, 4ου Λυκείου και 8ου Δημοτικού σχολείου Γλυφάδας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα σχολεία και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την
Κυριακή 29/11 6μμ στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, στο τέλος της οδού Γεννηματά, Αίθουσα Εκδηλώσεων (είσοδος από Δραγούμη).
ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ!
Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας
http://epitropiglyfadas.blogspot.com/
email: epitropi@gmail.com

(ελήφθη 27-11-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μόλις ειδοποιηθήκαμε πως αυτές τις μέρες ετοιμάζονται συμβόλαια για κεραίες  VODAFONE και WIND  επί τις οδού  ΦΩΚΑΙΑΣ  29 ΒΥΡΩΝΑ σε τριώροφο κτίριο ιδιόκτητο που διαμένουν ο ιδιοκτήτης με την σύζυγο του και την κόρη τους που πάει  στο δημοτικό.

Ο Πανελλήνιος  Περιβαλλοντικός – Οικολογικός – Πολιτιστικός  Σύλλογος «Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Υγειά και το Περιβάλλον»  θα είναι δίπλα σους κάτοικους τις περιοχής σε οτιδήποτε χρειαστούν. Χρήστος Μακαρώνης 693/29089

(ελήφθη 27-11-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

3.500 παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Αγγελική Γυπάκη

Από τις 8.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα οι 3.500 είναι παράνομες. Η προκατάληψη και η πελατειακή σχέση τοπικών αρχόντων και κατοίκων σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθιέρωσαν ένα καθεστώς που εκτός των άλλων θέτει εν αμφιβόλω τη δημόσια υγεία, αφού οι κεραίες αυτές δεν ελέγχονται από πλευράς ακτινοβολίας, όπως συμβαίνει με τις νόμιμες. Από την άλλη πλευρά θέτουν αναχώματα στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς η μη οργανωμένη χωροθέτηση των κεραιών απειλεί καθημερινά τις εταιρείες με 19.000 ευρώ πρόστιμο για καθεμία από αυτές, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί από την κινητή τηλεφωνία το «καλό σήμα» που χρειαζόμαστε όλοι μας για να κάνουμε, αν μη τι άλλο, τη δουλειά μας.

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Η αποκατάσταση της νομιμότητας στον ευαίσθητο αυτό τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η διοίκηση της οποίας συναντάται την Τετάρτη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τους εκπροσώπους των εταιρειών. Η Επιτροπή έχει κάνει της προτάσεις της, μεταξύ των οποίων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών τοποθέτησης, αλλά και αποξήλωσης, εφόσον διαπιστωθεί παρανομία με παράλληλη δυνατότητα επικαιροποίησης των ελέγχων ακτινοβολίας.

Οπτικές ίνες

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης για την Επιτροπή και το σχέδιο ανάπτυξης από τον ΟΤΕ οπτικών ινών μέχρι το καφάο (VDSL) και όχι μέχρι το σπίτι, που είναι η μέχρι τώρα πολιτική επιλογή σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη σύνδεση 2 εκατ. νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, Άγγελο Συρίγο, δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση στο σχέδιο αυτό, καθώς το ρυθμιστικό-νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται να κατατεθεί και εγκριθεί έως το Σεπτέμβριο του 2010. Ο κ. Συρίγος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το ύψος της επένδυσης, το οποίο για το Δημόσιο θα ανέλθει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 700 εκατ. ευρώ.

http://www.apogevmatini.gr/?p=54790 2-12-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Την Τρίτη 8/12 στις 20.00 βρισκόμαστε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου και οργανώνουμε τη δράση μας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά, δίπλα σε κάθε σχολείο του δήμου μας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ Α-ΚΕΡΑΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΙΜΟΥ
www.protovoulialimoublogspot.com
protovoulialimou@hotmail.com (ελήφθη 26-11-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΡΙΖΑ­­­­­­­­­­­­­­­­

10.12.2009                                     

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Προστασία πολιτών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο και πληροφορίες που αναρτώνται σε διαδικτυακούς τόπους (ιστοσελίδες) καταγράφονται νέες συστηματικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο και προς άλλες κρατικές υπηρεσίες από την πλευρά της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Ε.Ε.Κ.Τ.) με κύριο θέμα την αδειοδότηση εγκατάστασης κεραιών. Στα δημοσιεύματα αυτά αναφέρεται ότι οι εταιρείες ζητούν από το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες εγκατάστασης νέων σταθμών βάσης και κατ’ επέκταση οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό επίσης από δημοσιεύματα, αλλά κυρίως από τεκμηριωμένες καταγγελίες επιστημόνων και κινημάτων πολιτών, σχεδόν οι μισές από τις πάνω από 8000 εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι παράνομες και δεν ελέγχονται από πλευράς ακτινοβολίας και ασφαλούς χώρου εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η επαρκής κρατική πρόνοια για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα της υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Αυτά είναι ευρέως γνωστά, αποδεδειγμένα ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις και τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν αντικείμενο συγκεκριμένων  καταγγελιών από πολίτες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από πολιτικά κόμματα και βουλευτές συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ή και νυν Υπουργών όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, με βάση πλέον τη συσσωρευμένη πείρα από τον τρόπο που εγκαθίστανται και λειτουργούν τα συστήματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας τόσο από την πλευρά της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας και Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αναφορά για όλη την Ευρώπη, όσο και από την πλευρά της «Παναττικής Πρωτοβουλίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας» και άλλων Ενώσεων στη χώρα μας, έχουν τεθεί επίκαιρα και τεκμηριωμένα αιτήματα σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Μάλιστα, η προαναφερθείσα «Παναττική Πρωτοβουλία» έχει καταθέσει προς όλα τα ελληνικά κόμματα τεκμηριωμένο υπόμνημα με προτεινόμενες τροπολογίες στο Νόμο 3431/2006 και με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και με την έμπρακτη αναγνώριση και εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης η οποία προβλέπεται από το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο. Ήδη για το σκοπό αυτό η «Πρωτοβουλία» έχει ζητήσει συνάντηση, η συνάντηση αυτή όμως ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα πληροφορίες και φήμες αναφέρουν ότι συνάντηση για το ίδιο θέμα με αντίθετα όμως αιτήματα έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο με εκπροσώπους της   Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

            Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ.Υπουργός

Εντάσσεται στον άμεσο σχεδιασμό της νέας Κυβέρνησης και του Υπουργείου η αναθεώρηση, τροποποίηση ή συμπλήρωση διατάξεων των άρθρων του Ν.3431/2006 προς την κατεύθυνση της οριστικής κατάργησης των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Επικράτεια και ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση της απόλυτης και αποτελεσματικής προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με νομική, θεσμική, αλλά και έμπρακτη κατοχύρωση της Αρχής της Προφύλαξης όπως επιτάσσει το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο;

 Προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα της «Παναττικής Πρωτοβουλίας» για συνάντηση μαζί του με σκοπό τη διαβούλευση επί των προτάσεών της για τροπολογίες και αλλαγές στο νόμο 3431/2006;

Ο ερωτώντες  βουλευτές

      Θοδωρής Δρίτσας Φώτης Κουβέλης Παναγιώτης Λαφαζάνης Δημήτρης Παπαδημούλης  Γρηγόρης  Ψαριανός

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΝΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Από δημοσιεύματα των εφημερίδων η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας συναντήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Τα αιτήματα των εταιριών αφορούσαν την αδειοδότηση των κεραιών και τους φόρους στα κινητά.
Ζητούν την αναμόρφωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου ώστε να βάζουν κεραίες και μέσα στα σπίτια μας, γιατί κάτι άλλο δεν έμεινε.
Ζητούν ευνοϊκές ρυθμίσεις από τον ήδη ευνοϊκό για τις εταιρίες νόμο 34/31 του 2006 της Νέας Δημοκρατίας που ούτε αυτόν δε σεβάστηκαν οι εταιρίες τοποθετώντας ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα χιλιάδες παράνομες κεραίες. Υπενθυμίζουμε ότι το νόμο αυτό τον είχε καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη της ηγεσίας του σημερινού κυβερνητικού κόμματος κατήγγειλαν την επικρατούσα κατάσταση στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κάποιοι συμπαραστάθηκαν σε κινητοποιήσεις κατοίκων, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν κάνει ερωτήσεις για διάφορες περιπτώσεις κεραιών της περιφέρειας τους.
Όλα αυτά βεβαία όσο το ΠΑΣΟΚ κατείχε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή ωστόσο είναι κυβέρνηση. Τι πρόκειται να κάνει;

Θα ικανοποιήσει ο υπουργός κ. Ρέππας τα αιτήματα των εταιριών  αδιαφορώντας για το ψήφισμα της Ε.Ε. μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Η υπουργός παιδείας Διαμαντοπούλου και η υπουργός υγείας κ. Ξενογιανακοπούλου θα ενημερώσουν τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για τους κινδύνους που εγκυμονεί, η χρήση του κινητού για την υγεία των παιδιών;

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα δεχτούν κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με τα θέματα περιβάλλοντος;

Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει συνέπεια λόγων και έργων σε σχέση με τη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

ελήφθη 11-12-09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, η Διεύθυνση Πολεοδομίας υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου, Νίκου Αβραμίδη, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατεδάφισης αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ύστερα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, προχωρεί στην αποξήλωση αυτών σε οκτώ σημεία της Αθήνας, την Πέμπτη 21, την Δευτέρα 25 και την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010.

Οι αποξηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα εξής σημεία:

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

1) Κεραία επί της οδού Τριών Ιεραρχών 84, ώρα 08:00 (3ο Διαμέρισμα)

2) Κεραία επί της οδού Υμηττού 76, ώρα 10:30 (2ο Διαμέρισμα)

3) Κεραία επί της οδού Πρατίνου 58, ώρα 13:00 (2ο Διαμέρισμα)

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

1)Κεραία επί της οδού Μιχαλακοπούλου 59 & Παπαδιαμαντοπούλου, ώρα 08:00 (1ο Διαμέρισμα)

2) Κεραία επί της οδού Κηφισίας 46, ώρα 10:30 (7ο Διαμέρισμα)

3) Κεραία επί της οδού Αριστοτέλους 187, ώρα 13:00 (6ο Διαμέρισμα)

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

1) Κεραία επί της οδού Αθηνάς 67, ώρα 08:00 (1ο Διαμέρισμα)

2) Κεραία επί της οδού Πειραιώς 2, ώρα 11:00 (1ο Διαμέρισμα)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Φουντώνει ο πόλεμος της κεραίας

ΜΑΙΝΕΤΑΙ ο πόλεμος των κεραιών, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας! Από την περασμένη εβδομάδα έως και σήμερα, μόνο οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν προχωρήσει στο ξήλωμα συνολικά 8 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ σειρά... για άμεση κατεδάφιση παίρνουν άλλες 22 κεραίες!

Για όλες τις υπό κατεδάφιση κεραίες στην Αθήνα έχουν εκδοθεί σχετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες βασίστηκαν στο ότι οι εγκαταστάσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν διαθέτουν εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Στην ίδια μοίρα (χωρίς ΜΠΕ) βρίσκονται συνολικά άλλες 4.600 κεραίες σε όλη τη χώρα. Περίπου 1.600 από αυτές είναι εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο και οι υπόλοιπες 3.000 στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων Νίκος Ακριτίδης, ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχουν κατεδαφιστεί σταθμοί βάσης στις οδούς Υμηττού 76, Πρατίνου 58, Μιχαλακοπούλου 59 και Παπαδιαμαντοπούλου, Κηφισίας 46, Τριών Ιεραρχών 84 και Αριστοτέλους 187, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί το ξήλωμα κεραιών στις οδούς Αθηνάς 67 και Πειραιώς 2. Το ξήλωμα των κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας θα δημιουργήσει «μαύρες τρύπες» στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς θα είναι πλέον προβληματικό όχι μόνο το σήμα κάλυψης αλλά και η χωρητικότητα των δικτύων, προειδοποιεί η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) σε προχθεσινή κατεπείγουσα επιστολή της προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.
Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή της ΕΕΚΤ, ειδικότερα για τη νομιμότητα των κεραιών, ο νόμος 3431/2006 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει πλέον όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να συνοδεύονται από ΜΠΕ, τις οποίες εγκρίνουν οι Περιφέρειες. Παρά το γεγονός ότι η διάταξη για τις ΜΠΕ ισχύει από το 2006, οι περιφέρειες εξακολουθούν να είναι ανέτοιμες για ένα τέτοιο έργο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557614&ct=1

 

επιστροφή στην αρχή

 

(Σας επισυνάπτω το υπόμνημα που έστειλε η Παναττική Πρωτοβουλία και άλλοι σύλλογοι  για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε 38 φορείς. Οι  προϋποθέσεις για τη νόμιμη εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας αναφέρονται στις ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (παράνομο κεραιών κινητής τηλεφωνίας )άδεια από την ΕΕΤΤ, γνωμοδότηση της ΕΕΑΕ, έγκριση ΜΠΕ, και έγκριση από την αρμόδια πολεοδομία.     Σημαντικές είναι και οι νομολογιακές εξελίξεις πχ  η απόφαση αριθ. 9034/2009 που δίνει το δικαίωμα στους αιτούντες να  αποξηλώνουν αυτοί τις παράνομες κεραίες αν μέσα σε διάστημα 20 ημερών δεν έχουν απομακρυνθεί από τις εταιρίες.  Αναφέρονται δε και οι προτάσεις μας για τις οποίες σας έχω ενημερώσει σε προηγούμενο  e-mail.     

Χαιρετισμούς

Ελπίδα Αλεβίζου)

(Ελήφθη 24-1-2010)

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

Προς

Την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ι) Αρμόδιο Επίτροπο Επικοινωνιών

ιι) Αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος

ιιι) Αρμόδιο Επίτροπο Υγείας

ιv) Αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης

Κοινοποίηση:

1.      Γραφείο Πρωθυπουργού

2.      Γραφείο Υπουργού  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

3.      Γραφείο Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

4.      Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

5.      Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

6.      Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

7.      Γραφείο Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

8.      Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

9.      Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον

10.  Επιτροπή της Βουλής για τις Επικοινωνίες

11.   Επιτροπή της Βουλής για θέματα Δικαιοσύνης

12.  Πρόεδρο Αρείου Πάγου

13.  Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

14.  Πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας

15.  Πρόεδρο ‘Ε Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας

16.  Πρόεδρο Τριμελούς Επιτροπής Διοικητικού Εφετείου Αθήνας

17.  Πρόεδρο Τριμελούς Επιτροπής Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

18.  Πρόεδρο Τριμελούς Επιτροπής Εφετείου Αθήνας

19.  Πρόεδρο Τριμελούς Επιτροπής Εφετείου Πειραιά

20.   Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών

21.  Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά

22.  Πρόεδρος Τριμελούς Επιτροπής Πρωτοδικείου Αθήνας

23.  Πρόεδρος Τριμελούς Επιτροπής Πρωτοδικείου Πειραιά

24.  Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»

25.  Ανεξάρτητη Αρχή «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων»

26.  Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

27.  Περιφέρεια Αττικής

28.  Τμήμα Περιβάλλοντος Ν.Α. Αττικής

29.  Δήμαρχο Αθηναίων

30.  Πρόεδρο ΤΕΔΚΝΑ

31.  Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ

32.  Πρόεδρο ΕΝΑΕ

33.  ΠΑΣΟΚ

34.  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

35.  ΚΚΕ

36.  ΛΑΟΣ

37.  ΣΥΡΙΖΑ

38.  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Με αφορμή τόσο τις επιστημονικές όσο και τις νομολογιακές εξελίξεις αναφορικά με την εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε κατοικίες, αλλά και σε χώρους, όπου συγκεντρώνονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με την παρούσα κάνουμε σύντομη αναφορά στις θέσεις μας σχετικά με το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και σε σχέση με την ολοένα αυξανόμενη και άναρχη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού, δίχως κανένα προηγούμενο σχεδιασμό και ουσιαστικό έλεγχο από τη Διοίκηση.

 

Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

α) Παράνομο κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Οι προϋποθέσεις νόμιμης εγκατάστασης μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι οι ακόλουθες:

Άδεια της ΕΕΤΤ

Απαραίτητες Προϋπoθέσεις γι’ αυτήν είναι κυρίως:

 

Ø  Βεβαίωση της Υ.Π.Α. για ύψος της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

     Χρησιμεύει για την ασφάλεια της αεροπλοϊας

Ø  Γνωμοδότηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

     Γνωματεύει για το μέγεθος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας

Ø  Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων

         Δίδεται με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς (Ν. 3431/2006) από την αρμόδια Διοικητική Περιφέρεια

         Κατά το προηγούμενο καθεστώς (με ερμηνευτικές διαδικασίες και στη συνέχεια με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) από την αρμόδια διοικητικά Νομαρχία και κατά περίπτωση από την Περιφέρεια

 

         ‘Εγκριση Δομικών Κατασκευών από την αρμόδια πολεοδομία.

        Προϋποθέσεις γι’ αυτήν είναι κυρίως:

     

Ø  Πλήρης φακέλος αδειοδότησης με όλα τα παραπάνω έγγραφα και κατάθεσή  του

      Απαιτείται για τη βεβαίωση της νομιμότητας εγκατάστασης και λειτουργίας της υπό πολεοδομική έγκριση κεραίας

Ø  Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα για τη στατικότητα του κτιρίου

 

        ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δε δίδεται η κλασσική πολεοδομική άδεια, αλλά Εγκριση Δομικών Κατασκευών.

Παρά το γεγονός ότι ο Ν. 3431/2006 επιβάλλει την τήρηση σειράς προϋποθέσεων, περίπου το 1/3 των κεραιών, που εγκαθίστανται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια δε διαθέτει ούτε καν  τη Γνωμάτευση της ΕΕΑΕ.

 

β) Ανυπαρξία Εκτελεστικού Μηχανισμού

 

Δυστυχώς στο νέο Νόμο(3431/2006) δεν παρέχεται ευχερώς στη Διοίκηση, ήτοι στην Πολεοδομία, η δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης  αυθαίρετων και όλως παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

1. Έτσι οι Πολεοδομίες:

      με την έλλειψη σαφών εκτελεστικών διατάξεων στο νομοθετικό πλαίσιο και την άρνηση, κυρίως από ευθυνοφοβία, δεν εφαρμόζουν, ως οφείλουν, τις διοικητικές (από την ΕΕΤΤ π.χ.) ή δικαστικές - προσωρινές ή οριστικές) αποφάσεις.

      Έτσι στην περίπτωση αυτή άλλες Πολεοδομίες εφαρμόζουν το άρθρο 70 περ.δ & ε του Ν. 3431/2006 και αποξηλώνουν κεραίες και άλλες επικαλούνται αναρμοδιότητα, διαιωνιζομένης μια παράνομης λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

 

2. Η ΔΕΗ:

H Δ.Ε.Η. ειδικά στις περιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας:

      Δεν ελέγχει την εκ του νόμου προβλεπόμενη, προηγούμενη της λειτουργίας, ηλεκτροδότηση του μηχανισμού της, με επαγγελματικό τιμολόγιο.

      Δεν ελέγχει το παράνομο της ηλεκτροδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από οικιακό ρεύμα.

      Και στις περιπτώσεις νόμιμης υποχρέωσης της για διακοπή λειτουργίας του ρεύματος, αρνείται με διάφορες προφάσεις, την εφαρμογή των διατάξεων που εφαρμόζει σε όλες τις περιπτώσεις αυθαιρέτων (και κατεδαφιστέων μάλιστα) κατασκευών.

      Με την έλλειψη του ελέγχου αυτού, πολλές φορές χρησιμοποιείται για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας οικιακό ρεύμα που έχει διαφορετικό τιμολόγιο (σε βάρος της ΔΕΗ) ή ακόμα-ακόμα και κοινόχρηστο εν αγνοία των λοιπών του εκμισθωτή συνιδιοκτητών.

      Σε περίπτωση που μια κεραία δε διαθέτει ξεχωριστή παροχή άλλα πρακτορεία της ΔΕΗ προβαίνουν σε έλεγχο της εσωτερικής εγκατάστασης, προκειμένου να διαπιστώσουν από ποια παροχή λαμβάνει ρεύμα και άλλα όχι. 

      Ο Ν.3431/2006, όπως και ο Ν.2801/2000 προβλέπει ότι σε περίπτωση μη ηλεκτροδότησης μιας κεραίας με ξεχωριστή παροχή, είτε αυτή διαθέτει άδεια από την ΕΕΤΤ είτε όχι, οι  εγκαταστάσεις κατάσχονται και κινείται σχετική ποινική διαδικασία κατά αυτού που «διευκόλυνε» την ηλεκτροδότηση της κεραίας.

 

3. ΕΕΤΤ:

Η ΕΕΤΤ, όταν διαπιστώσει το παράνομο μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, σε όλες τις περιπτώσεις καλεί την εκάστοτε εταιρία κινητής τηλεφωνίας σε ακρόαση, επιβάλλοντας μηδαμινά διοικητικά πρόστιμα.

Αν και υφίσταται, βάσει του Κανονισμού της η δυνατότητα ανάκλησης χορηγηθείσας άδειας της σε περίπτωση εξακολουθητικών παραβάσεων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, εντούτοις δεν το κάνει ποτέ.

 

γ) Παραβάσεις Δικαστικών Αποφάσεων

Δυστυχώς, όταν η Απόφαση του Δικαστηρίου, ιδιαίτερα στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων δε δίνει το δικαίωμα στους εκάστοτε αιτούντες να εκτελέσουν οι ίδιοι την απόφαση του Δικαστηρίου, η απόφαση αυτή μένει ανεφάρμοστη, καθόσον ουδέποτε η εταιρία κινητής τηλεφωνίας την εφαρμόζει. Αποτέλεσμα της παρελκυστικής αυτής τακτικής των εταιριών είναι να διαιωνίζεται τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση της τακτικής αγωγής η παράνομη λειτουργία των κεραιοσυστημάτων εις βάρος της υγείας των περιοίκων.

 

δ) Πολιτική Αγωγή στα Ποινικά Δικαστήρια

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα προστασίας στην προσωπικότητά τους, κατ’ άρθρο 57 ΑΚ, εντούτοις παρανόμως οι πολίτες αποβάλλονται από την παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων. Το γεγονός αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, αφού ενώ επιτρέπεται η άσκηση αγωγής αποζημίωσης, εντούτοις όλως αυθαιρέτως η πολιτική αγωγή αποβάλλεται από Δικαστήρια, σχέση έχοντα με περιβαλλοντικά ζητήματα, εδράζοντας την εν λόγω απόφαση σε διάταξη αντιεισαγγελέα. Το θέμα αυτό δέον, όπως απασχολήσει τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθόσον πολύ σπάνια υφίσταται καταδικαστική Απόφαση για παραβάσεις της πολεοδομικής Νομοθεσίας, αλλά και της ευρύτερης Νομοθεσίας, που αφορά στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

 

ε) Αντιδεοντολογική και απηνής επίκληση ενστάσεως ελλείψεως πληρεξουσιότητας στο πρόσωπο του δικηγόρου.

Πάγια τακτική και των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας αποτελεί ιδιαίτερα σε ένδικες διαδικασίες με οικονομικό αντικείμενο η προβολή της εν λόγω ένστασης, με την οποία αμφισβητείται ευθέως η εντολή του εκάστοτε πολίτη στον πληρεξούσιό του δικηγόρο. Το θέμα αυτό πρέπει να οδηγηθεί στους Δικηγορικούς Συλλόγους, προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές στους δικηγόρους, που θέτουν δικονομικά κωλύματα και παρελκύουν την ουσία της υπόθεσης.

 

ΙΙ.ΔΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ-ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

α)  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

      Μόνο σχεδόν αυτό προσπαθεί να αποτελέσει «τη μύγα μεσ’ το γάλα», στη γενική γραμμή αντιμετώπισης του θέματος από πλευρά διοίκησης.

      Από διάφορα έγγραφα του σταχυολογούμε τα  κάτωθι αποσπάσματα:

      «…… Για περαιτέρω λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μέχρι την οριστικοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, το Υπ. Υγείας & Κοινων. Αλληλεγγύης κρίνει σκόπιμη την αποφυγή εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων (σ.σ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας) κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ και γενικότερα σε χώρους όπου παραμένουν άνθρωποι για μεγάλο χρονικό διάστημα….»

«….Ωστόσο για περαιτέρω λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μέχρι την οριστικοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κρίνει σκόπιμη την αποφυγή εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ και γενικότερα σε χώρους, όπου διαμένουν άνθρωποι για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα αναγκαίο τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία κινητής τηλεφωνίας….»

 

       ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ: Είναι το μοναδικό (και το πιο αρμόδιο…) που βρίσκεται εκτός των διαδικασιών διαμόρφωσης των προεδρικών διαταγμάτων για την εφαρμογή του Ν.3431/2006.

 

   β)     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

        Μετά από καταιγισμό αναφορών διευθυντών σχολείων ότι οι γονείς μεταγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία, όταν υπάρχουν κοντά σ’αυτά κεραίες κινητής τηλεφωνίας:

       Το 2006 (και μετά την ισχύ του ν. 3431/2006) με απόφαση του έκρινε κατάλληλα ως σχολικά κτίρια όσα απέχουν 500 μέτρα από εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που μειώνονταν στα 150 μέτρα για τα αστικά μπλόκ.

       Μόλις έγινε γνωστό το θέμα το Νοέμβρη του 2006, η απόφαση ανακλήθηκε αναιτιολόγητα, εν κρυπτώ εν μια νυκτί.

      

    γ)   ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

       Νησίδα γνώσης, πληροφόρησης και νομικής και διοικητικής αντιμετώπισης από τον πολίτη, αλλά και τον νομικό, αποτελεί η ειδική και πολύ εμπεριστατωμένη ειδική έκθεση της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής που επισημαίνει τα αρνητικά επιστημονικώς σημεία των ακτινοβολιών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όσο και τις ατέλειες του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα για το θέμα. Δυστυχώς ουσιαστικά το Κράτος κωφεύει. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και μια σειρά γνωμοδοτήσεων που αφορούν την εφαρμογή του ν. . 3431/2006 στον οποίο επισημαίνονται πλήθος νομικών προβλημάτων. Και εδώ το κράτος παρά το Σύνταγμα κωφεύει. 

 

δ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με τα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αναφέρει συντασσόμενο με την κοινοτική αρχή της προφύλαξης μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για το θέμα:

«……… Έχοντας μεταξύ άλλων υπόψη τα άρθρα 137, 152 και 174 της Συνθήκης ΕΚ που επιδιώκουν υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου, την προστασία της υγείας του ανθρώπου, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Έχοντας υπόψη τη σύσταση 1999/519/ΕΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 1999, περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz-300GHz) και την έκθεση της Επιτροπής, της 1ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης αυτής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διχογνωμία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν τα ΗΜΠ έχει ενταθεί μετά τη 12η Ιουλίου 1999 και τη θέσπιση ορίων έκθεσης του κοινού σε ΗΜΠ (0 Hz-300GHz) μέσω της σύστασης 1999/519/ΕΚ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απουσία οριστικών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα δεν έχει εμποδίσει ορισμένες εθνικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις, σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κίνα, την Ελβετία και τη Ρωσία, να θεσπίσουν όρια έκθεσης προληπτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου κατώτερα των ορίων που συνιστούν η Επιτροπή και η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή της, η επιστημονική επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι έρευνες σχετικά με τις ενδιάμεσες και τις πολύ χαμηλές συχνότητες, ούτως ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Για όλα τα ανωτέρω, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Ζητά να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι βιολογικές επιπτώσεις κατά την αξιολόγηση του ενδεχόμενου αντικτύπου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, ειδικότερα καθώς ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις στα χαμηλότερα επίπεδα. Ζητά τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων προβλημάτων για την υγεία, εξετάζοντας λύσεις που εκμηδενίζουν ή περιορίζουν τις επιπτώσεις της παλμοπλατικής διαμόρφωσης των συχνοτήτων (ΡΑΜ) που χρησιμοποιούνται για την εκπομπή.

Καλεί τις αρχές που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας να καταλήξουν σε συμφωνία από κοινού με τους παρόχους του συγκεκριμένου τομέα, για την κοινή χρήση των υποδομών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους και η έκθεση του πληθυσμού σε ΗΜΠ.

Καλεί τη Διεθνή Επιτροπή για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ και ανοιχτές στο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των προτύπων.       

 

ΙΙΙ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ-ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 

1.      Συμβούλιο της Επικρατείας

   Το Συμβούλιο της Επικρατείας (πρόσφατα με ορισμένες αποφάσεις επί αιτήσεων αναστολών καινοτόμησε εκ νέου με το Ε’ Τμήμα του))

      Επισημαίνουμε δύο αποφάσεις του:

      Τη με αριθ.741/2008,  η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Ø  δεν αρκεί η γνωμάτευση της Ε.Ε.Α.Ε. (λόγω της αοριστίας της) για τη νομιμότητα ως προς τις βλάβες της υγείας και ότι

Ø  γι’αυτό μόνο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την νομιμότητα της λειτουργίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας .

Ø  Κατά συνέπεια, ακόμα και σύμφωνα με τον Ν. 3431/2006 που προβλέπει την μεταβατική διάταξη της παρ. 17 του άρθρου 31, οφείλει να διακόψει τη λειτουργία της τουλάχιστον μέχρι την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια (κατά τον Ν. 3431/2006),  βάσει των παραπάνω διατάξεων.

      Τη με αριθ. 759/2008, η οποία  μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

Ø  δεν αρκεί η αναφορά στις αποφάσεις ότι δεν παραβιάζονται τα όρια της έκθεσης, που προβλέπονται από το Νόμο, εφ΄όσον δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,

Ø  δηλ. επιβεβαιώνεται η ρευστότητα των ορίων και τίθεται για την ασφάλεια περί τις βλάβες ως αποκλειστική προϋπόθεση για την εγκυρότητα λειτουργίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 

2.Διοικητικά Εφετεία

Τα Διοικητικά Εφετεία (κυρίως με την ακυρωτική τους διαδικασία) έχουν μια επαμφοτερίζουσα δικανική συμπεριφορά.

Όμως πρόσφατα έχουμε και εδώ μια θετική στροφή:

Αναφέρουμε μια πρόσφατη (τέλη του 2007) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, τη, με αριθ. 1030/2007:

Κρίνει ατ’ αρχήν αναγκαίο τον έλεγχο της πολεοδομίας για το σύνολο των προϋποθέσεων νομιμότητας για την έκδοση Έγκρισης Δομικών Κατασκευών: «….Συνακόλουθα η πολεοδομική αρχή, προκειμένου να χορηγήσει έγκριση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας πρέπει να ερευνά αν έχουν προηγουμένως χορηγηθεί αφ' ενός μεν η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον οικείο Νομάρχη, η οποία μάλιστα πρέπει να έχει προηγηθεί πριν από οποιαδήποτε εγκατάσταση της κεραίας αυτής, αφ' ετέρου δε η άδεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς και ότι με την απαιτούμενη κατασκευή για την εγκατάσταση της κεραίας δεν παραβιάζονται οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Στην περίπτωση δε που η εγκατάσταση της κεραίας έχει γίνει χωρίς κάποια από τις παραπάνω εγκρίσεις, που αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση, αλλά και το νόμιμο έρεισμα της εκδιδόμενης στη συνέχεια πράξης εγκρίσεως δομικών κατασκευών, η πολεοδομική αρχή δεν μπορεί να προχωρήσει, κατά το άρθρο 22 του ΓΟΚ (ν. 1577/1985} σε νομιμοποίηση των εν λόγω κατασκευών, έστω και αν αυτές δεν αντίκεινται στις ισχύουσες ουσιαστικές πολεοδομικές διατάξεις.

   Κρίνει ως μη εφαρμοζομένη την παράγραφο 19 του άρθρου 31 του Ν. 3431/2006, που επιτρέπει της εκ των υστέρων έγκριση ΜΠΕ όταν η υπό έγκριση εγκατάσταση δεν είναι καθ’ όλα τα λοιπά στοιχείανόμιμη: «…..Εξ άλλου με τη νεότερη διάταξη της παρ. 19 του άρθρου 31 του ν. 3431/2006 (φ. 13/3.2.2006 Α') δίνεται η δυνατότητα στους προϋφισταμένους του νόμου αυτού σταθμούς, που στερούνται της εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων, να προσκομίσουν σχετική μελέτη μέσα σε προθεσμία δώδεκα μηνών από την έκδοση της προβλεπόμενης από την παρ. 18 αποφάσεως του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Η εφαρμογή όμως της διατάξεως αυτής προϋποθέτει σταθμούς νομίμως υφιστάμενους μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, ενόψει και της σαφούς διατυπώσεως του τελευταίου εδαφίου της ίδιας παραγράφου σύμφωνα με το οποίο για τους πιο πάνω σταθμούς, που θα κάνουν χρήση    της    ευνοϊκής    αυτής    ρύθμισης,    διατηρούνται    σε    ισχύ    οι πολεοδομικές εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί.

 

3. Πολιτική Δικαιοσύνη

      Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η εφαρμογή του παρεπίμπτοντος ελέγχου για τα θέματα διοικητικού δικαίου είναι δυσχερής.

      Εχουμε υπ’όψη μας τρεις αποφάσεις στο Πολ. Πρωτ. Αθήνας, δύο στο αντίστοιχο του Πειραιά και δύο στην περιφέρεια που όχι μόνο διατάσσουν την αποξήλωση , αλλά επιδικάζουν και αποζημιώσεις, αρκετά υψηλές.

      Στη διαδικασία όμως των Ασφαλιστικών Μέτρων τα πράγματα είναι καλλίτερα. Συνεχώς αυξάνονται οι αποφάσεις προσωρινής ρύθμισης με διατακτικό τη διακοπή λειτουργίας της επίδικης κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

      Όμως το πρόβλημα είναι η αδυναμία εκτελέσεως, με βάση τα όσα παραπάνω αναφέραμε.

      Πρόσφατα όμως εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μια Απόφαση-Σταθμός, η με αριθ. 9034/2009, που δίνει το δικαίωμα στους αιτούντες πολίτες να «κατεβάζουν» αυτοί τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ορίζει: «…Υποχρεώνει την πρώτη των καθ' ων να προβεί, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την επίδοση σ' αυτήν της παρούσας, στην απομάκρυνση του παραπάνω σταθμού βάσης (κεραίας) μετά των βοηθητικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων του, διαφορετικά παρέχει την άδεια στους αιτούντες να προβούν στην παραπάνω ενέργεια με έξοδα της πρώτης των καθ' ων, στην τελευταία δε αυτή περίπτωση υποχρεώνει τους_αιτούντες να προβούν στην εν λόγω ενέργεια με την παρουσία τεχνικού της καθ' ης και να παραδώσουν στην τελευταία το σταθμό βάσης με τα βοηθητικά μηχανήματα και εξαρτήματα.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν και οι κάτωθι αποφάσεις Μονομελών Πρωτοδικείων σε όλη τη χώρα: 9034/2009 ΜΠρΑθ, 2061/2009ΜπρΑΘ, 4435/2009ΜπρΑθ, 34/2009ΜπρΧαν, 35/2009 ΜπρΧαν, 36/2009 ΜπρΧαν 106/2009 ΜπρΧαν και 36/2009 ΜΠρΧαν.

 

IV. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1.Αλλαγή Νομοθετικού πλαισίου

Στόχος

Κατ’ αρχήν: Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης (ΠΡΟΣΟΧΗ:όχι ασφαλείας, διότι δεν υπάρχουν τέτοια όρια)

 

 

      Ειδικότερα προτείνεται άμεσα:

Ι.  Άμεση εφαρμογή του μέτρου της απόστασης 300 μέτρων από δημόσιους χώρους που συχνάζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (όπως είναι παιδιά, υπερήλικες και ασθενείς). 

ΙΙ. Επανασχεδιασμό ενιαίου δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

ΙΙΙ. Πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και υποχρεωτική σήμανση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

ΙV. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε κάθε εταιρία που θα εγκαθιστά κατ’ εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια, χωρίς δικαίωμα επανέγκρισης.

 

 

 

      Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

      Υποχρεωτική και ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όχι γενικά αλλά για την συγκεκριμένη περιοχή

      Έγκριση από την αρμόδια ανώτερη Τοπική Αυτοδιοικητική Αρχή, στα διοικητικά όρια, της οποίας εμπίπτει η εκάστοτε κεραία.

      Στα πλαίσια της εν λόγω Μελέτης υποχρεωτική-δεσμευτική γνωμάτευση του αρμοδίου διοικητικά Δήμου ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση κεραίας δεν βρίσκεται κοντά σε χώρους ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δεν δημιουργεί κορεσμό στην περιοχή (είτε την ευρύτερη του Δήμου είτε και μερικότερη της συγκεκριμένης γειτονιάς).

      Κατάργηση της διάταξης της παρ. 19 του άρθρου 31 του Ν. 3431/2006 ως αντιβαίνουσα στο Σύνταγμα περί προληπτικού ελέγχου κατά το άρθρο 24 του Σ. 

      Έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας 

      Ενεργότερη συμμετοχή των αρμοδίων Πολεοδομιών που να μην περιορίζεται στον έλεγχο της πολεοδομικής νομιμότητας του χώρου της εγκατάστασης και της εγκατάστασης αυτής καθ’εαυτής, αλλά στο σύνολο των πολεοδομικών και οικοδομικών εγγυήσεων, όπως εφαρμόζεται και σε όποια άλλη κατασκευή σε ακίνητο.

      Υποχρεωτική έγκριση χρήσης επαγγελματικού ρεύματος πριν από την αδειοδότηση.

      Η Άδεια της ΕΕΤΤ πρέπει να είναι αιτιολογημένη για τη συγκεκριμένη κεραία στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι ένα πανομοιότυπο έγγραφο που δίδεται, χωρίς επισταμένο έλεγχο και βασισμένο σε απλές δηλώσεις του κάθε αιτούντα.

      Εφ’ όσον η κεραία εγκαθίσταται σε πολυκατοικία και έχουν τηρηθεί όλοι οι υπόλοιποι όροι που προτείνεται, απαιτείται και η ομόφωνη απόφαση έγκρισης της εγκατάστασης από τη Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών και συμμόρφωση προς τον Κανονισμό της, καθώς δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου η αλλαγή της κατά προορισμό χρήση της ταράτσας, που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, έστω κι αν κάποιος από τους συνιδιοκτήτες έχει την αποκλειστική χρήση αυτής.

      Θεωρουμένου του ακινήτου ως «ιστός» της κεραίας, εφαρμογή της σήμανσης στην είσοδο της πολυκατοικίας ότι «εδώ είναι εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας», ως εγγύηση της γνώσης του πολίτη για την εγκατάσταση αυτή.

 

      Για την Ε.Ε.Α.Ε.

      Κατάργηση της ευθύνης γνωμοδότησης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

      Αντικατάσταση με νέα επιτροπή που θα έχει χαρακτήρα Ανεξάρτητης Αρχής (βλ. Γαλλία) που:

      θα ερευνά με τη συμμετοχή και άλλων ειδικοτήτων (π.χ. υγειινολόγοι, βιοκυταρολόγοι κλπ.), επιστημονικά και ολοκληρωμένα

      με κριτήριο και την κοινωνική υγεία,

      θα ελέγχει προληπτικά την εγκατάσταση με συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών) κριτήρια

      θα επιβεβαιώνει με αιφνιδιαστικό έλεγχο τη νομιμότητα των αιτουμένων στοιχείων.

      Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη συγκρότηση της.

 

Εκτελεστικός Μηχανισμός 

      Σαφής προσδιορισμός του εκτελεστικού μηχανισμού για την εφαρμογή των διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων, εφ’ όσον κρίνονται παράνομες οι κεραίες. Προτείνουμε το μηχανισμό των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων.

      Νομιμοποίηση του καθενός που έχει έννομο συμφέρoν (πχ. των περιοίκων) να διενεργήσει απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που δεν πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις (με χρήση εξειδικευμένων συνεργείων) σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς και η εταιρία που την εγκατέστησε  δεν την απομακρύνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

      Άμεση μεταβατική διάταξη για την καταγραφή και αποξήλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που δε διαθέτουν ούτε καν άδεια της Ε.Ε.Τ.Τ. και άμεση εκτέλεση των (ήδη τελεσιδίκων, οριστικών και προσωρινής εφαρμογής) δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί προβλέποντας την αποξήλωση των κεραιών, εντός 30 ημερών maximum από τη δημοσίευση του νέου Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς δικαίωμα ενδίκων μέσων από την παρανομούσα εταιρία, με ευθύνη των  Δήμων.

Με βάση αυτό το γενικό σχεδιασμό προτάσεων σας επισυνάπτουμε και τις τροπολογίες-αιτήματα, που η Πρωτοβουλία μας κατέθεσε με δεδομένο το Νομοθετικό καθεστώς, που ισχύει σύμφωνα με το Ν. 3431/2006 και την υφιστάμενη σήμερα Νομολογία των Δικαστηρίων.

 

Τελειώνοντας ενόψει και της ενισχυμένης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, οφείλουμε να παρέμβουμε δυναμικά, εκφράζοντας τις θέσεις μας στους αρμόδιους για το θέμα κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Επικοινωνιών, στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων, που υφίστανται και τέθηκαν ανωτέρω, αλλά και στην κατεύθυνση της αλλαγής του Νόμου, βάσει των νέων επιστημονικών δεδομένων, που κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου από τις επιβλαβείς επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας.

 

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2010

 

 

Το ως άνω κείμενο συνυπογράφεται και υποστηρίζεται από τους κάτωθι φορείς και συλλογικότητες:

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αποξήλωση αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Στην αποξήλωση τεσσάρων αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, με εντολή του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.

Η επιχείρηση αποξήλωσης των αυθαίρετων κεραιών πραγματοποιήθηκε κατόπιν τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, επί των οδών Σταδίου (δύο κεραίες), Ιπποκράτους (μία κεραία) και Ασκληπιού (μία κεραία).

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 28 Απριλίου και την Πέμπτη 29 Απριλίου, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Νίκου Αβραμίδη, στα εξής σημεία:

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μία κεραία επί της οδού Υμηττού 144 & Νεοπτολέμου στις 08:00 (2ο Διαμέρισμα)

Μία κεραία επί της οδού Μουσών 7 στις 11:00 (2ο Διαμέρισμα)

Μία κεραία επί της οδού Λαέρτου 4 στις 13:00 (2ο Διαμέρισμα)

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μία κεραία επί οδού Μιχ. Βόδα 5 στις 08:00 (1ο Διαμέρισμα)

Μία κεραία επί της οδού Ψαρομηλίγκου 1 στις 11:00 (3ο Διαμέρισμα)

Μία κεραία επί της οδού Ιεροσολύμων 31 στη 13:00 (6ο Διαμέρισμα)

http://www.apogevmatini.gr/?p=75005 (27-4-2010)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μετά από πολυετείς αγώνες (από το 2006), συνελεύσεις και πορείες, δύο φορές που κάτοικοι έκοψαν τις 2 κεραίες και δικαστικό αγώνα, σήμερα το πρωί, συνεργεία της WIND πήγαν στην Καλλισθένους στα Άνω Πετράλωνα, αποσυναρμολόγησαν και πήραν τις δύο κεραίες.

Είναι μια μεγάλη νίκη κατά της εταιρείας αλλά και του άθλιου ιδιοκτήτη που είχε σηκώσει παράνομα και σε χαμηλό κτήριο κεραίες που με βάση τις μετρήσεις μας ήταν πάρα πολύ δυνατές.

(27/5/2010)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/01/2011&id=241751

(ελήφθη 16-1-2011)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την 14-4-2012, μετά από προηγούμενη παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Αττικής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης Κώστα Διάκου στην επιτροπή της περιφέρειας που ελέγχει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικού επιστημονικού συνεργείου για τον έλεγχο των εκπεμπομένων Ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μηπως ξερετε πως πρεπει να κινηθω για μια παρανομη κεραια διπλα στο σπιτι μας.

Υπαρχει καποιος οργανισμος να κανω καταγγελεια ?

Επισης για την μετρηση της ακτινοβολιας ποιος φορεας μπορει να κανει τετοιες μετρησεις?

31 Μαΐου 2013

 

1. Αρμόδια για την κινητή τηλεφωνία είναι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων). Αυτή αδειοδοτεί και έχει τους πλήρεις φακέλους όλων των "νομίμων" κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Είναι υποχρεωμένοι (και το κάνουν) να ενημερώνουν. Όμως είναι με το μέρος των εταιριών και πέρα από τις πληροφορίες ύπαρξης δεν είναι αξιόπιστη.

Για την νομιμότητα μιας ΚΚΤ απαιτούνται: ...ένα είδος περιβαλλοντικής Μελέτης (σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους Παπακωνσταντίνου & Βορίδη) μια γνωμάτευση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) , μια πολεοδομική άδεια περι αντοχής στατικότητας του ακινήτου για την εγκατάσταση της κεραίας και κάποια άλλα κατά περίπτωση (π.χ. Αρχαιολογία αν είναι κοντά σε αρχαιολογικό χώρο, δασική υπηρεσία αν είναι σε δασική περιοχή κλπ.)

2. Κατά Νόμο τον έλεγχο των ακτινοβολιών τον έχει η ΕΕΑΕ. Όμως είναι "κώλος και βρακί" με τις εταιρίες και έχει καταγγελθεί από σχεδόν όλες τις κινηματικές συλλογικότητες για την κινητή τηλεφωνία ως αναξιόπιστη. Υπάρχουν όμως ιδιωτικές επιχειρήσεις γι' αυτό, σχετικά φτηνές και τις βρίσκει κανείς μέσα από το interrnet. Είναι πιο.... αξιόπιστες. Υπάρχουν και μονάδες Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που όμως αποφεύγουν την παρέμβαση σε κοινωνικές αντιθέσεις προφυλάσσοντας, λένε, τον επιστημονικό τους χαρακτήρα. Δεν συμφωνώ βέβαια.

3. Το όλο παιχνίδι έχει σχέση με την τήρηση των ορίων. Ο ελληνικός Νόμος έχει από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη και τα πιο παλιά συστήματα κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπάρχει ουσιαστική προφύλαξη από την εκπομπή ακτινοβολιών στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αφού απλά μειώνει λίγο τις εκπομπές αυτές σε ΚΚΤ που είναι κοντά σε χώρους δράσης τέτοιων ομάδων.

4. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται συσπείρωση των ενδιαφερομένων κατοίκων και δραστηριοποίηση για την διαμόρφωση κοινωνικού κλίματος απομόνωσης του ιδιώτη εκμισθωτή και μέτρηση των ακτινοβολιών με μηχανάκια που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και είναι και φτηνά.

5. Αν τώρα κάποιος αποφασίσει την θεσμική σύγκρουση με τις εταιρίες για το θέμα υπάρχουν δύο διαδικασίες ανάλογα με το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει άδεια, η προσφορότερη είναι αυτή των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο. Αν είναι αδειοδοτημένη η ΚΚΤ τότε αρμόδιο να ακυρώσει την άδεια είναι το αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο εκτος αν υπάρχουν σαφείς περιβαλλοντικοί λόγοι ακύρωσης της άδειας και όχι γενικοί ισχυρισμοί  περί υγείας, περιβάλλοντος κλπ.) οπότε αρμόδιο είναι το Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Να επιβεβαιώσω τα όσα ανέφερε ο Λευτέρης. Υπάρχουν αποφάσεις θετικές, που στ'ήριζονται στην θεσμοθετημένη ευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα  "Αρχή της Προφύλαξης", την μη τήρηση των διαδικασιών, το αόριστο των γνωματεύσεων της ΕΕΑΕ κλπ. που όμως δυστυχώς με την Κρίση, όλο και λιγοστεύουν .....

6. Υπαρχουν συλλογικότητες με τις οποίες μπορεί να συντονιστεί. 'Η κυριότερη εναπομείνασα είναι ο σύλλογος "Πολίτες για την προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες",  με Πρόεδρο την κα Βάσω Τζαμαλούκα, φαρμακοποιό, (τηλ.: 210-2810626, δεν χρησιμοποιεί κινητό) και συμμετείχε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με την ΑΤΤΟΙΚΑ στον Βόρειο Τομέα. Είναι ας πούμε κοντά μας. Έχει πολύ καλές σχέσεις και με τους πανεπιστημιακούς που αντιτίθενται στην σημερινή εφαρμογή των ΚΚΤ. Υπάρχουν και στα ηλεκτρονικά δίκτυα ομάδες, σελίδες f/b κλπ. με τα οποια μπορεί κανείς να επικοινωνήσει.

Αν παρά ταύτα θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να την παραπέμψετε και σε μένα αλλά και σε ειδικούς επιστήμονες όπως ο καθηγητής Λολιούσης, ο καθηγητής του Πάτρας κ. Γεωργίου, το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης,  και ο εξειδικευμένος στα θέματα αυτά κ. Ζηνέλης που όμως έχει την έδρα του στην Κεφαλλονιά.Για όλους έχω τα στοιχεία τους αλλά μπορεί με τα ονόματα που έδωσα να τα βρει στο διαδίκτυο. Κι αν θέλει διαθέτω σ' αυτήν τόμο ολόκληρο ....!!! για το θέμα από τα στοιχεία που έχω μαζέψει για να διαβάσει σχετικά. Υπάρχουν στοιχεία που είναι στην διάθεση της.

Κ.Διάκος

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ενημέρωση για την κεραία της οδού Τερπάνδρου

Κεραίες Πρωτοβουλία κατοίκων Ν. Κόσμου

10 Jul 2013

Μετά από αίτηση αναίρεσης της εταιρίας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Πέμπτη 27/6/2013 εκδικάστηκε  ξανά στο Η΄ Τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών  η υπόθεση της παράνομης λειτουργίας του σταθμού βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τερπάνδρου 7, όπου  η εταιρεία αθωώθηκε παρά τις δυο προηγούμενες καταδικάστηκες αποφάσεις.

Το συγκρότημα κεραιών λειτουργούσε από το 1993  παρά τις κραυγαλέες περιπτώσεις καρκινογενέσεων όπως η παιδική λευχαιμία. Η ΕΕΤΤ αποφάσισε δύο φορές την άμεση διακοπή της λειτουργίας, όμως και τις δυο φορές πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις αποφάσεις και συνέχισαν να λειτουργούν. Η κεραία  έπαψε να λειτουργεί από τον Μάιο του 2009  μετά από παρέμβαση των κατοίκων. Αποτέλεσμα του δυναμικού κινήματος  που δημιουργήθηκε ήταν η εταιρεία να διακόψει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Μετά όμως την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο για τοποθέτηση κεραίας που θα επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία περιοχή μας.

Θέλουμε να επισημάνουμε τα έξεις.

·               Ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011 αναγκάστηκε μετά από επιστημονικά ευρήματα να κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες.

·               Ότι θα προσπαθήσουν οι εταιρίες να σπείρουν τη διχόνοια (κοινωνικός αυτοματισμός) ανάμεσα μας με ανακοινώσεις και ψέματα για προσλήψεις εργαζομένων. Μέχρι σήμερα όμως μονό απολύσεις γίνονται και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς.

·               Ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την αρχική μας θέση και το σύνθημα μας ΄΄έξω οι κεραίες από τις γειτονιές΄΄ και ότι η γειτονιά μας θα είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση. 

Πρωτοβουλία κατοίκων Ν. Κόσμου

Ιστοσελίδα που θα μπορούσατε να ενημερωθείτε http://oxikeraies.blogspot.gr

 

επιστροφή στην αρχή

 

"Αυτοί με τις κεραίες τους, εμείς με τη γειτονιά μας"

Παπαντωνίου Κώστας

10.07.2014

Την παράνομη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας εδώ και τρεις μήνες καταγγέλλουν κάτοικοι στην Κυψέλη. Παρ' ότι έχει βγει απόφαση από τον Δήμο Αθηναίων για απόσυρση της εγκατάστασης από την Πολεοδομία, οι κεραίες της Cosmote εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους, καθώς δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση από την Πολεοδομία. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι εδώ και τρεις μήνες "τρώνε" ακτινοβολία "με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία τους", ενώ εκφράζουν έντονους φόβους για μονιμοποίηση της εγκατάστασης "λόγω κωλυσιεργίας και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την εταιρεία".

Σημειώνεται ότι οι κεραίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και χώρους που πάνε κυρίως παιδιά. Σχεδόν δίπλα από το κτήριο της Ωρομέδοντος, όπου είναι οι κεραίες, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ στα 50 μέτρα, σχολικό συγκρότημα που περιλαμβάνει: δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά, ένα γυμνάσιο στα 135 μέτρα και τα σχολεία στην Κοκερέλ στα 230 μέτρα.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη, όταν και πάλι υπήρχε απόφαση από τη δημοτική αρχή για "ξήλωμα" των κεραιών άλλης εταιρείας (Vodafone), αυτή είχε γίνει πράξη. Οι κάτοικοι δεν ζητούν τίποτα από το να γίνει ό,τι και στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία επαρκούν και γι' αυτό άλλωστε εγκρίθηκαν ομόφωνα από τον δήμο.

Υποστηρίζουν ότι:

1. Η έγκριση για την εγκατάσταση έγινε στη βάση αναληθών και ανακριβών στοιχείων, καθώς παρουσιάστηκε ένας ιδιοκτήτης, ενώ υπάρχουν πολλοί.

2. Εφόσον έγινε παρέμβαση στην ταράτσα, "η οποία περιλαμβάνεται εκ της φύσεως της, δομικά αλλά και στην πράξη σύστασης της πολυκατοικίας", απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών.

3. Έγινε επέμβαση στον σκελετό του κτηρίου, ωστόσο δεν έγινε κανένας σχετικός έλεγχος από μηχανικούς στα διαμερίσματα και τις αποθήκες της πολυκατοικίας.

4. Στην ταράτσα της πολυκατοικίας, βάσει του κανονισμού, επιτρέπονται μόνο ηλικιακοί θερμοσίφωνες.

Για την απομάκρυνση των κεραιών "φωνάζει" όλη η γειτονιά, καθώς έχουν υπογράψει 300 κάτοικοι, ενώ υπάρχουν ακόμα ψηφίσματα-καταγγελίες από όλα τα σχολεία. Άπαντες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αφήσουν "η υγεία των παιδιών τους να θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους για την εταιρεία".

 

επιστροφή στην αρχή

 

Νίκη των πολιτών και της τεκμηριωμένης δουλειάς!
Κερδίσαμε σήμερα το αίτημα για προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Πυλαία (Βενιζέλου 26).
Την προσφυγή, που είχα την ευκαιρία να συντάξω, συνυπέγραψαν 313 πολίτες και ο Σύλλογος γονέων του κοντινού Δημοτικού σχολείου.
Η νίκη έχει πανελλαδική σημασία γιατί δε φαίνεται να υπάρχει άλλη σχετική απόφαση για κεραία που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες, μετά το θετικότατο για τις εταιρείες νομικό πλαίσιο του 2012-13.
Δείτε μία φωτό από τις κεραίες, που είναι καμουφλαρισμένες σαν καμινάδες, με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών, που θα λούζονταν στην ακτινοβολία γιατί το κτίριο είναι διόροφο και θα εξέπεμπαν κατευθείαν μέσα στα σπίτια τους.
Σήμερα οι πολίτες στις 8 μμ θα το γλεντήσουν σε ένα υπαίθριο γλέντι έξω από το σπίτι με τις κεραίες!
Μιχάλης Τρεμόπουλος,

δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος, πρώην ευρωβουλευτής

(ελήφθη 6-10-2014)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μεγάλη επιτυχία του κινήματος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ισχύον Νομοθετικό καθεστώς με την υπαγωγή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε "Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (βκ. "fast track ΜΠΕ) παραβιάζει την κοινοτική υπερνομοθετική αρχή της προφύλαξης

Ιστορικό

Κίνημα έχει συγκροτηθεί στου Παπαγού για την μαζική εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Ειδικότερα για την Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας στην οδό Ταϋγέτου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με νομική στήριξη του δικηγορικού γραφείου "Η Θέμις-Κώστας Διάκος και συνεργάτες".

Αποτέλεσμα
Τελικά εκδόθηκε η με ατιθ. 277/2014 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ (βλ. Ασφαλιστικά Μέτρα κατά την διοικητική δικονομία) που εν συμπεράσματι καταλήγει στην ουσιαστικά αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας του κύριου στοιχείου του Νόμου Βορίδη που για να εξυπηρετήσει τις εταιρίες, έχει μετατρέψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεν για τις ΚΚΤ, που καθιέρωσε η νομολογία του ΣτΕ σε απλή διεκπεραιωτική πράξη, συνήθως συντασσόμενη από αρμόδιο τμήμα της ίδιας της αιτουμένης την εγκατάσταση κεραίας.

Κ.Διάκος

Προσκομίζεται εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Γιάννη Δημητράκη

(22-10-2014)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Υπάρχει σημαντική τεκμηρίωση, που επιβάλλει την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών τόσο των κεραιών όσο και των κινητών.
Στο BioInitiative Report, ένα ντοκουμέντο 600 σελίδων, βασισμένο σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ' όλο τον κόσμο, τονίζεται ότι «υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και όταν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

 (19-11-2014)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή κατοίκων κατά της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένη περιοχή (Ν. Τέρμα στο Μαρούσι) και ο εξωραϊστικός σύλλογος "ο Άγιος Ιωάννης", ζητούμε την παρουσία σας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ, που οργανώνουμε για τηνΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2015 ΚΑΙ ΏΡΑ 6μμ.
στην πλατεία Στρ. Λέκκα & Αθαν. Διάκου στο Μαρούσι
Στη συζήτηση αυτή θα εκθέσουμε το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε με την ασύδοτη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μας (αμιγούς κατοικίας) κοντά στα Δημοτικά Σχολεία, στα Νηπιαγωγεία, στους παιδικούς σταθμούς και πάνω από
παιδική χαρά.
Η ασυδοσία αυτή προέκυψε μετά την τροποποίηση του σχετικού νόμου από τον υπουργό Βορίδη, οπότε και καταργήθηκαν οι περιορισμοί που υπήρχαν για απόσταση 300μ. από Σχολεία, Νηπιαγωγεία κτλ..
Γνωρίζουμε ότι εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις στην πολεοδομία του Δήμου για έγκριση.
Παρακαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση
και ζητούμε:
τη στήριξή σας για την άμεση κατάργηση της τροπολογίας και
τη συμβολή σας για την τροποποίηση του Νόμου, που αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μην είναι επιβλαβείς στην υγεία μας.
Πίτσα Κάτσικα τηλέφωνο:6944998697

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ακτινοβολίες ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ ρούτερ (Wi-Fi), tablet, laptop, smartphone: Επιπτώσεις υγείας - Τρόποι μείωσης έκθεσης - Ασφαλείς εναλλακτικές

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των ασύρματων μόντεμ, τηλεφώνων, τάμπλετ και λάπτοπ; Πως μπορείτε να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση; Πως θα αποφύγετε τις ακτινοβολίες από τους γείτονες; Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές χαμηλής ή μηδενικής ακτινοβολίας;

 

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi, WiMAX, Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT εκπέμπει Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, προτείνει να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτων" Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)[i]

Ακτινοβολία Ασύρματου Τηλεφώνου

 

Τα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν επικρατήσει στην αγορά είναι τύπου DECT (= Digital Enhanced Cordless Telecommunications) και εκπέμπουν συνήθως σε συχνότητα 1900ΜΗz.

Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, με ισχύ συνήθως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του κινητού τηλεφώνου, αφού η κεραία με την οποία πρέπει να επικοινωνήσει (βάση ασύρματου τηλεφώνου) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (σε αντίθεση με την συνήθως μακρινή απόσταση των κινητών τηλεφώνων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας).

Σε αντίθεση με τα ακουστικά των ασύρματων τηλεφώνων που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Η ισχύς των βάσεων κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο τηλεφώνου. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~250mW λόγω των ισχυρών περιοδικών παλμών (αντίστοιχα για ένα κινητό τηλέφωνο max=2W για GSM).

Σύμφωνα με έρευνες [vii] τα ασύρματα τηλέφωνα ευθύνονται για το 23% της καθημερινής μας έκθεσης σε τεχνητές ασύρματες ακτινοβολίες.

"Ασύρματα ρούτερ WiFi/WLAN, ασύρματα τηλέφωνα DECT και άλλες ασύρματες συσκευές όπως τα baby monitors, εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες που θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους και παιδιά και πρέπει να αποσυρθούν μέχρι να διερευνηθούν άλλες λιγότερο επιβαρυντικές επιλογές", Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών [vi]

Ακτινοβολία Ασύρματου Ίντερνετ (ασύρματο μόντεμ / ρούτερ – WLAN ή Wi Fi)

 

Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος κεραίας μέσα στα σπίτια είναι το μόντεμ του ασύρματου ίντερνετ (ή αλλιώς ασύρματο ρούτερ ή Wi-Fi ή WLAN = Wireless Local Area Network).

Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας συνήθως 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι τα 100mW.

Αφού δεν θέλετε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το σπίτι σας, γιατί να έχετε κεραίες μέσα σε αυτό;

 

Ακτινοβολία tablet, laptop και smartphone

Δυστυχώς αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι είναι ότι κεραίες Wi-Fi διαθέτουν και τα desktop, laptop, tablet και κινητά για να συνδεθούν ασύρματα με τα μόντεμ ρούτερ.

Αυτές είναι χαμηλότερης μεν ισχύος από τις κεραίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ ρούτερ, ωστόσο η οφειλόμενη σε αυτά έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες είναι συνήθως μεγαλύτερη λόγω της μικρότερης απόστασης τους από το σώμα μας.

Δίκτυα Wi-Max = ακτινοβολία Wi-Fi για όλους!

Τα δίκτυα Wi-Max είναι ασύρματα δίκτυα με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τα αντίστοιχα Wi-Fi.

Κεραίες Wi-Max εγκαθίστανται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε διάφορα σημεία σε κατοικημένες περιοχές για να παρέχουν ασύρματο ίντερνετ σε ολόκληρες πόλεις ή τμήματα πόλεων (εμβέλεια συνήθως >30χλμ).

Οι συνδρομητές υπηρεσιών WiMax θα μπορούν να έχουν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ σε όποιες περιοχές καλύπτονται, ωστόσο την ακτινοβολία των κεραιών θα την δέχονται και οι μη συνδρομητές.. (δείτε επιπτώσεις σε Σουηδία: Swedes hit hard by WiMAX waves)

Ήδη κεραίες Wimax έχουν εγκατασταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να καλύψουν περιοχές όπου οι εταιρείες έχουν ελλιπή ενσύρματα δίκτυα χαλκού ή οπτικών ινών, καθώς το κόστος εγκατάστασης WiMax είναι πολύ πιο οικονομικό για τις εταιρείες.

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες στις επιπτώσεις από τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ θεωρείται πιθανό ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αντίστοιχα με τις υπόλοιπες περισσότερο μελετημένες ασύρματες ακτινοβολίες (υψηλών συχνοτήτων).

Να σημειωθεί ότι οι ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ είναι παλμικού τύπου και θεωρούνται βιολογικά πιο ισχυρές σε σχέση με τα αναλογικού τύπου σήματα (π.χ. ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κλπ).

Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας BioInitiative Working Group, που έλαβε υπόψη πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών ήταν ότι:

«Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων» [viii]

Οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν πλέον ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα «πιθανά καρκινογόνες» και έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).

Τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μέσα στα σπίτια συχνά είναι μεγαλύτερα από αυτά που συναντώνται σε κατοικίες απέναντι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση των καρκίνων, αϋπνίας, πονοκεφάλων, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής, ναυτίας, ευερεθιστότητας, δερματικών, καρδιοαγγειακών και κινητικών προβλημάτων). Περισσότερα για τις επιπτώσεις από κεραίες κινητής τηλεφωνίας..

"Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς" The Freiburger Appeal, Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [ii]

Καρκίνος

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 220% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες ασύρματων τηλεφώνων και 440% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού(Hardell et al.[iii],[iv]).

"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ.David Carpenter, καθηγητής σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany, Νέας Υόρκης [vi]

Καρδιακές αρρυθμίες

Μια πρόσφατη έρευνα από την Δρ. Magda Havas δείχνει ότι η ακτινοβολία από τις βάσεις ασύρματων τηλεφώνων προκαλεί ταχυκαρδία και αρρυθμίες[v].

Υπογονιμότητα

Για τις κεραίες Wi-Fi των laptops υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, λόγω της κοντινής επαφής με την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πρόσφατη έρευνα [viii] έδειξε σημαντική μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος αντρών μετά την 4ωρη χρήση laptop συνδεδεμένου ασύρματα με το ίντερνετ.

Περισσότερα για την σύνδεση των ασύρματων ακτινοβολιών με την υπογονιμότητα..

Ηλεκτροϋπερευαισθησία

Οι ακτινοβολίες από τα ασύρματα τηλέφωνα και τα δίκτυα Wi-Fi σχετίζονται και με την πρόκληση ηλεκτροϋπερευαισθησίας: αλλεργικές αντιδράσεις στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, με συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα, ξηρότητα στα μάτια και την στοματική κοιλότητα, διόγκωση ιγμόρειων, βουητό στα αυτιά, ναυτία, ημικρανίες κ.α.

Τα άτομα που πλήττονται δυσκολεύονται να εργαστούν και να έχουν κοινωνική ζωή και γι’ αυτό η ηλεκτροϋπερευαισθησία αναγνωρίζεται πλέον ως αναπηρία στην Σουηδία (όπου θεωρείται ότι πλήττει το 3% του πληθυσμού!), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του το 2009: “καλεί τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών".

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές Hallberg και Oberfeld, μέχρι το 2017 το 50% του πληθυσμού θα έχει αναπτύξει συμπτώματα ηλεκτροϋπερευαισθησίας!

Μάθετε περισσότερα για την χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως «αλλεργία του 21ου αιώνα»..

Τι γράφει η Apple στις οδηγίες ασφαλείας των iPad

Σύμφωνα με την Apple, η χρήση των iPad θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες!

Να σημειωθεί ότι τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ακτινοβολίες από ασύρματες συσκευές είναι ήδη εκατοντάδες φορές υψηλότερα από όρια που προτείνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια (δείτε άρθρο για τα ασφαλή όρια έκθεσης εδώ).

Για το iPad η Apple αναφέρει τα εξής (http://manuals.info.apple.com/en_US/iPad_Important_Product_Information_Guide.pdf):

“Όταν είναι ανοιχτό το iPad στέλνει και λαμβάνει ραδιοκύματα μέσω των κεραιών του (...) Οι κεραίες Wi-Fi και Bluetooh βρίσκονται πίσω από την οθόνη στα αριστερά από το κουμπί Home και πίσω από το λογότυπο της Apple. Η κεραία δικτύου κινητής βρίσκεται στην πάνω άκρη του iPad (...) για να είστε σίγουροι ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα δεν υπερβαίνει αυτά που ορίζονται από FCC, IC και την Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα αυτές τις οδηγίες και προφυλάξεις:

Τοποθετήστε τη συσκευή κάθετα (portrait mode) έχοντας το κουμπί Home στο κάτω μέρος της οθόνης ή οριζόντια (landscape mode) έχοντας την κεραία δικτύου κινητής (που βρίσκεται κάτω από την μαύρη άκρη στο πάνω μέρος της συσκευής) μακριά από το σώμα σας ή άλλα αντικείμενα.

Αν ανησυχείτε για την έκθεση σας σε ραδιοκύματα, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω την έκθεση σας μειώνοντας τον χρόνο που χρησιμοποιείτε το iPad με ενεργές τις ασύρματες λειτουργίες, καθώς ο χρόνος αποτελεί παράγοντα στην ποσότητα της ακτινοβολίας που δέχεστε και να αυξήσετε την απόσταση από το iPad και το σώμα σας, καθώς τα επίπεδα έκθεσης μειώνονται δραματικά με την απόσταση.“

Στις ελληνικές οδηγίες των iPhone/iPad (http://manuals.info.apple.com/el_GR/iphone_user_guide_gr.pdf, http://manuals.info.apple.com/en/iphone_user_guide.pdf) επισημαίνονται και τα εξής:

“Αν φοράτε βηματοδότη, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστών μεταξύ του βηματοδότη σας και του iPhone/iPad.

Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από το iPhone/iPad (για παράδειγμα, επιληψία, σκοτοδίνες, πόνους στα μάτια ή πονοκεφάλους), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το iPhone/iPad."

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για παιδιά και εγκύους

Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, τα νεανικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες ενώ η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος.

Οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ (Wi-Fi) θεωρείται από επιστήμονες ότι παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού , συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία προειδοποιεί [x]:

“Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το Wi-Fi δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση για τον εγκέφαλο των παιδιών, των οποίων το σώμα είναι σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας νοητικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.”

Περισσότερα για τις επιπτώσεις των ασύρματων ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

 

Ασύρματο ίντερνετ (Wi-Fi) στα σχολεία. Είναι καλή ιδέα;

Τη στιγμή που δεκάδες επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις του WiFi στα παιδιά και σε πολλές προηγμένες χώρες ήδη έχουν αρχίσει να ξηλώνουν τα ασύρματα δίκτυα σε σχολεία και πανεπιστήμια, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης σχολεία επενδύουν σε ασύρματα δίκτυα υπολογιστών και είδους ασύρματες συσκευές (π.χ. βλέπε Επίδειξη της Εκπαίδευσης με το iPad από ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα)

 

Ντοκιμαντέρ BBC για τις επιπτώσεις από Wi-Fi και Wi-Max σε σχολεία και πόλεις

Δείτε στο ρεπορτάζ “BBC Panorama - Wi-Fi - A Warning Signal”:

Πότε υπερβαίνονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ;

"Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς έλεγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής" Δρ. Κλίνγκχαρτ, διευθυντής Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Ουάσιγκτον [ix]

Συμβουλές Μείωσης της έκθεσης στις ακτινοβολίες από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ

 

Υπάρχουν ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ακτινοβολίας;

Ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ή "μηδενικής" ακτινοβολίας, είναι συγκεκριμένα μοντέλα Gigaset ECO DECT που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+ για μηδενική ακτινοβολία σε κατάσταση αναμονής.

Ενεργοποιώντας την προαιρετική λειτουργία ECO+ η μετάδοση σήματος του σταθμού βάσης μηδενίζεται όταν δεν μιλάτε στο τηλέφωνο.

Ο σταθμός βάσης εκπέμπει σήμα μόνο όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν χτυπάει το τηλέφωνο, όταν προετοιμάζεστε για μία εξερχόμενη κλήση ή όταν ζητάτε κάποια στοιχεία από το σταθμό βάσης (π.χ αναπάντητες κλήσεις).

Όταν δεν υπάρχει καμία χρήση της συσκευής, τότε υπάρχει διακοπή κάθε επικοινωνίας του σταθμού βάσης με το ακουστικό. Αυτό ισχύει είτε το ακουστικό βρίσκεται στο σταθμό βάσης, είτε εκτός του σταθμού βάσης.

Κάποια ασύρματα Gigaset ECO DECT υποστηρίζουν και την λειτουργία ECO για 80% μειωμένη εκπομπή ακτινοβολίας και κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Για να εκπέμπουν τα συγκεκριμένα ασύρματα τηλέφωνα Gigaset μειωμένη ακτινοβολία θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιείσετε τις προαιρετικές λειτουργίες ECO και ECO+!

Τα παραπάνω τηλέφωνα επιπλέον εξοικονομούν έως 60% ενέργεια, σε σύγκριση με τα συμβατικά ασύρματα.

Η Gigaset βγάζει συνεχώς καινούρια μοντέλα τηλεφώνων που υποστηρίζουν τις λειτουργίες ECO+ και ECO. Ρωτήστε τον κατασκευαστή ή τα καταστήματα πώλησης για τα νέα ή/και πιο οικονομικά μοντέλα που δεν εκπέμπουν ακτινοβολία σε κατάσταση αναμονής (λειτουργία ΕCO+). Αν θέλετε να σιγουρευτείτε ψάξτε στις προδιαγραφές του κάθε τηλεφώνου στην ιστοσελίδα της Gigaset Παραδείγματα τηλεφώνων που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+: A220 (οικονομικό μοντέλο), AL110, AS180, A380, A580, C380, C590, C610, E490, S790, SL780 κ.α. Τα τηλέφωνα της Gigaset τα βρίσκετε στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών (Κωτσόβολο, Γερμανό, Πλαίσιο κλπ).


[i] Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2008/2211)

[ii] http://www.laleva.cc/environment/freiburger_appeal.html

[iii] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[iv] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[v] http://emf.mercola.com/sites/emf/archive/2011/01/12/cordless-phone-emfs-trigger-heart-rhythm-abnormalities.aspx [vi] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution

[vi] New, biological effects based, EMF / RF exposure guidelines, www.powerwatch.org.uk/news/20110203-biological-guidelines.asp

[vii]Temporal and spatial variability of personal exposure to radio frequency electromagnetic fields. Frei et al, Environ Res. 2009 Aug;109(6):779-85. doi: 10.1016/j.envres.2009.04.015. Epub 2009 May 23.

[viii] Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation, Conrado Avendaño, M.S t al, Nascentis Medicina Reproductiva, Córdoba, Argentina, Fertility and Sterility, Volume 97, Issue 1 , Pages 39-45.e2, January 2012

[ix] Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD, Why the U.S. Needs Pre-Conception Healthcare, http://www.youtube.com/watch?v=sSit3i_-z0w

 

(Πηγή: Ελήφθη 5/6/2015 μέσω του Παναττικού Δικτύου από Μαργαρίτα Λούτζη)

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή