Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

κεραίες κινητής τηλεφωνίας  και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

επόμενα άρθρα ΙΙ, ΙΙΙ

Παναττική επιτροπή κατά των κκτ http://www.dsi.gr/antennas/panattikh.htm

ενημερωτικό κείμενο για τις Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας: http://keraies.files.wordpress.com/2008/01/keraieswordpresscom_v02.pdf

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας 4.000 κεραίες σε όλη τη χώρα: Αντιμέτωπα με τη γραφειοκρατία βρίσκονται τα σχέδια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση νέων κεραιών. Ακόμη όμως και όταν ξεπεράσουν τη διαδικασία των αιτήσεων, πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπες με οργανώσεις πολιτών και τοπικούς φορείς που δεν δέχονται την τοποθέτηση μιας κεραίας στην περιοχή τους. Οπως ορίζει η νομοθεσία, για την εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτείται μια σειρά από εγκρίσεις από διάφορους φορείς. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία που επιθυμεί να τοποθετήσει κεραία σε κάποιο σημείο θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις τοπικές υπηρεσίες της Πολεοδομίας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), η οποία εποπτεύει και το χώρο των τηλεπικοινωνιών συνολικά. Μέχρι πρότινος, λόγω του χρονοβόρου της διαδικασίας, οι εταιρείες υπέβαλαν ελλιπή φάκελο στην ΕΕΤΤ με τη δέσμευση να τον συμπληρώσουν με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρόσφατα καταργήθηκε αυτή η ελαστική μεταχείριση των εταιρειών, οι οποίες πλέον καλούνται να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ πλήρη φάκελο.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, από τον Ιανουάριο του 2001 και σε διάστημα 13 μηνών δόθηκαν άδειες για 854 κεραίες, απορρίφθηκαν 90 αιτήσεις, ενώ τουλάχιστον 6 περιπτώσεις κεραιών που εγκαταστάθηκαν παράτυπα βρίσκονται στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα περισσότερες από 4.000 κεραίες.
Το θέμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες έχει προκαλέσει διαμάχη, η οποία καλά κρατεί. Κάθε φορά που οι εταιρείες εμφανίζουν μια έρευνα, η οποία κατά τις ίδιες “αθωώνει” τις κεραίες, η απέναντι πλευρά παρουσιάζει άλλη έρευνα, που βεβαιώνει για το αντίθετο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαμάχες των εταιρειών με τοπικούς φορείς, έστω και αν οι κεραίες -όπως λένε οι ίδιες οι εταιρείες- λειτουργούν εντός των εθνικών ή/και κοινοτικών ορίων. Σε σχετικό ερώτημα της “Ε”, η CosmOTE απαντά ότι η συγκεκριμένη κεραία ήταν απολύτως νόμιμη και ότι είχε εγκατασταθεί εκεί από το '98. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2002)

επιστροφή στην αρχή   

Κινητές” κεραίες: Το Μεταφορών τις “διώχνει”, το ΥΠΕΧΩΔΕ τις κρατάει
Τελικά, πού επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πού όχι; Αν βασιστούμε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες -που ακόμη δεν έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να απειλεί με κυρώσεις- όλες οι κεραίες που βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 300 μ. από σχολεία και νοσοκομεία θα πρέπει να ξηλωθούν. Το ΥΠΕΧΩΔΕ από την άλλη πλευρά στο πολυνομοσχέδιο για τα αυθαίρετα καταργεί εμμέσως πλην σαφώς κάθε περιορισμό, εγκρίνοντας την εγκατάσταση κεραίας με την προϋπόθεση να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το πολυδαιδαλώδες της ελληνικής νομοθεσίας έχει μπερδέψει ακόμη και έμπειρους νομικούς που ασχολούνται με τα τηλεπικοινωνιακά θέματα και οι νέες αντικρουόμενες διατάξεις μάλλον δεν βοηθούν.
Ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης φτάσαμε στο μακρινό 1955 και στο νόμο 3.188 που προέβλεπε ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση σε ακτίνα 300 μ. από τις ραδιοφωνικές κεραίες της ΕΡΤ. Προφανώς οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών θεώρησαν ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν την ίδια ακτινοβολία με εκείνη των ραδιοφωνικών, πράγμα που ακόμη και οι φανατικότεροι της απομάκρυνσης των πρώτων από κατοικημένες περιοχές δεν υποστηρίζουν.
Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ προσθέτει άρθρο που ορίζει ότι η εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας γίνεται κατά παρέκκλιση των προηγούμενων (δηλαδή των “ραδιοφωνικών”) διατάξεων, “αν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κεραίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής το επιτρέπουν”.
Οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Μεταφορών δεν επηρεάζουν μόνο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αλλά και εκείνα της ασύρματης σταθερής πρόσβασης, τα οποία διαθέτουν ορισμένες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις των ασύρματων δικτύων που σταδιακά επεκτείνονται. Οι εταιρείες ισχυρίζονται πως αν ισχύσει τελικά το όριο των 300 μ., θα πρέπει να απεγκαταστήσουν το 70-80% των κεραιών που λειτουργούν στις πόλεις της Ελλάδας. ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2003

επιστροφή στην αρχή   

Το μεγάλο βιολογικό πείραμα με τα κινητά! Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Κινδυνεύουμε “να πνιγούμε σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων”; Είναι στην πραγματικότητα τα κινητά τηλέφωνα το μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα στο οποίο έχει υποβληθεί ποτέ ο άνθρωπος; Ακούγεται άκρως εκφοβιστικό, όμως πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο συνηγορούν αρκετοί επιστήμονες. Δεκαπέντε χιλιάδες έρευνες ψάχνουν για σίγουρες απαντήσεις, ενώ μόνο το 2002 η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σε συνεργασία με τις εταιρείες κατασκευής, χρηματοδότησε έρευνες με 9,5 εκατ. λίρες. Τα αποτελέσματα όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς οι επιδημιολογικές μελέτες χρειάζονται το χρόνο τους.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ακίνδυνη και σε αυτό συνηγορούν τόσο η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων FDA), όσο και νόρμες που έχει θεσμοθετήσει η Ε.Ε.

Τι λένε όμως ανεξάρτητες έρευνες, που και σ' αυτές μένει να αποδειχθεί η βασιμότητά τους:

1. Το 80% της ακτινοβολίας των κινητών απορροφά άμεσα ο ανθρώπινος εγκέφαλος, συμπέρανε η επιτροπή περιβαλλοντικής υγείας της Αγγλίας.

Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών επί μερικά λεπτά μπορεί να μετασχηματίσει έναν καρκινικό όγκο από 5% σε 95%.

2. Στις ΗΠΑ, ο δρ. Henry Lai (Εργαστήριο Βιοηλεκτρομαγνητικής Ερευνας του University of Washington) ανακάλυψε ότι το DNA καταστρέφεται σε πειραματόζωα που δέχθηκαν ποσότητα ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου κάτω και από τα θεωρούμενα “ασφαλή” επίπεδα.

3. Συμπτώματα όπως κούραση, πονοκεφάλους, αίσθηση καψίματος στο δέρμα, παρουσιάζουν οι χρήστες που πραγματοποιούν μεγάλης διάρκειας τηλεφωνήματα. Στην έρευνα συμμετείχαν 11.000 χρήστες κινητών και πραγματοποιήθηκε από τον δρα Kjell Hansson Mild του Πανεπιστημίου Ορέμπρο της Σουηδίας.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια περιπτωσιολογική έρευνα σε 3.000 χρήστες. Πιο συχνό παράπονο του 38% αυτών των χρηστών οι ημικρανίες.

4. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Γεωργίου “τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, οι πυλώνες της ΔΕΗ, εκπέμπουν μια μορφή ακτινοβολίας άγνωστη πριν από 100 χρόνια για τον άνθρωπο. Επομένως, ο οργανισμός μας δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας απέναντί της. Είναι προφανές ότι τα κινητά και οποιαδήποτε άλλη πηγή τέτοιας ακτινοβολίας προκαλούν ανωμαλίες στις λειτουργίες του οργανισμού μας με σοβαρές επιπτώσεις”.

5. Τον περασμένο Οκτώβριο, έρευνα του νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας σε 750 άτομα έδειξε: Τα 150 είχαν ακουστικό νεύρωμα (καλοήθης αρχικώς όγκος που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και να εξελιχθεί σε καρκίνωμα). Εξ αυτών τα 14 ήταν χρήστες κινητού τηλεφώνου για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα και η διάρκεια χρήσης του κινητού.

6. Οι συχνοί χρήστες κινητών παρουσιάζουν πτώση των επιπέδων της αντικαρκινικής ορμόνης μελατονίνης, με κίνδυνο την αύξηση κατά δυόμισι φορές του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο.

Το διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ και ο δρ. Lennart Hardel του Ογκολογικού Κέντρου Ορέμπρο της Σουηδίας.

7. Η πίεση του αίματος των συμμετεχόντων εθελοντών ανεβαίνει κατά μιάμιση μονάδα, με το που ενεργοποιείται το κινητό, αποκάλυψε το ιατρικό περιοδικό “Lancet”. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε κάποιον με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα (π.χ. ανεύρυσμα).

8. Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων έχει και επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα σε έντομα.

Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Μαργαρίτης και ο δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος μελέτησαν την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων (GSM 900 MHz) στην αναπαραγωγική ικανότητα της φρουτόμυγας. Διαπίστωσαν ότι μειώθηκε κατά 50%-60% η αναπαραγωγή των εντόμων που βρίσκονταν δίπλα σε κεραία εκπέμποντος ήχο κινητού τηλεφώνου για 6 λεπτά κατά τις πρώτες 2-5 ημέρες της ζωής τους. Οπως μας διευκρίνισε ο κ. Μαργαρίτης: “Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπάρχουν αντίστοιχες επιδράσεις στον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα όμως υπαγορεύουν την όσο το δυνατό λιγότερη χρήση των κινητών.

9. Δεκαπενταετής έρευνα στο νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας καθώς και μελέτη του καθηγητή Henry Kues του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου John Hopkins των ΗΠΑ έδειξε ότι η ακτινοβολία των κινητών καταστρέφει τα ενδοθηλιακά κύτταρα του κερατοειδή χιτώνα και τα φωτοκύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Επίσης, προκαλεί τρεμόπαιγμα (το γνωστό τικ) και θολή όραση. Η ακτινοβολία, διαπιστώνει η έρευνα, προκαλεί προσωρινή μείωση της ακοής, αίσθηση θέρμανσης-καψίματος στο αφτί, ζαλάδες, ναυτία και προβλήματα ισορροπίας.

10. Το 1997 αυστραλιανή μελέτη συμπέραινε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών απορροφά 3,3 φορές περισσότερη ακτινοβολία από αυτόν των ενήλικων.

“Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο, λιγότερα ανεπτυγμένο αμυντικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτέλεσμα της χρήσης κινητών είναι να εκδηλώνουν πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης αλλά και επιθετική συμπεριφορά. Ακόμα κι ένα τηλεφώνημα 2 λεπτών μπορεί να αλλοιώσει την ηλεκτρική δραστηριότητα του παιδικού εγκεφάλου έως και μία ώρα”, παρατηρεί ο δρ. Gerard Hyland, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα κινητής τηλεφωνίας.

11. Το 2000 βρετανική ερευνητική ομάδα προειδοποιούσε ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον ίδιο χρόνο, ο υπουργός Παιδείας της Αγγλίας ζήτησε από τα σχολεία να περιορίσουν τη χρήση τους σε παιδιά μέχρι 16 ετών, και να εξασφαλίσουν ότι οι παρακείμενες κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν εκπέμπουν ισχυρής έντασης ακτινοβολία. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 05/12/2004

επιστροφή στην αρχή   

Παράνομες περισσότερες από 1.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας Παράνομα και άρα ανεξέλεγκτα λειτουργούν περισσότερες από 1.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης) στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση επίσημων στοιχείων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πρωταθλήτρια στην αυθαιρεσία φαίνεται να είναι \η Cosmote\ αφού δηλώνει ότι οι σταθμοί βάσης της ξεπέρασαν τους 2.200 το Σεπτέμβριο 2001, ενώ οι αδειοδοτημένοι σταθμοί της από την ΕΕΤΤ στο τέλος Μαρτίου 2002 δεν ξεπερνούσαν τους 1.142. \Η Panafon - Vodafone\ δηλώνει ότι το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο περιλάμβανε 1.450 σταθμούς βάσης στο τέλος Μαρτίου 2001, ενώ ένα χρόνο αργότερα άδεια διέθεταν οι 1.310. \Η Telestet\ αποφεύγει να γνωστοποιήσει τον αριθμό των σταθμών βάσης της τόσο στον ετήσιο απολογισμό 2000 όσο και στη σελίδα της στο Διαδίκτυο, ωστόσο οι αδειοδοτημένοι σταθμοί της στο τέλος Μαρτίου 2002 ανέρχονταν σε 977. "Αρκετές κεραίες συνήθως μπαίνουν, χωρίς να το πάρει είδηση κανείς, χωρίς έγκριση και μετά έρχονται σε μας να ζητήσουν την έγκριση. Αυτό γίνεται παγίως σε όλη την Ελλάδα" αναφέρει ο αρχιτέκτονας της Πολεοδομίας του Δήμου Βούλας κ. \Αναστάσιος Προυσαλιάδης\. Μόνο σε 20 περιπτώσεις παράνομης κατασκευής κεραιών έχει επιβάλει μέχρι σήμερα διοικητικά πρόστιμα η ΕΕΤΤ η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. "Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού υπάρχουν αυθαίρετες (κεραίες), εάν δεν δεχθούμε καταγγελία από πολίτες, από ενδιαφερόμενους. Όπου υπάρχει καταγγελία, ακολουθείται ένας προγραμματισμός σιγά - σιγά να πάμε κατά γειτονιά, διότι είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις και πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πράγματι λειτουργεί" λέει ο επικεφαλής του τμήματος κεραιών της ΕΕΤΤ κ. \Κωνσταντίνος Σταματογιάννης\. Επίσης παρατηρείται συχνά καμουφλάρισμα των κεραιών από τις εταιρίες ώστε να μοιάζουν π.χ. με ηλιακούς θερμοσίφωνες, καμινάδες, απολήξεις καυστήρων, ή πίσω από διαφημιστικές πινακίδες. "Το καμουφλάρισμα δεν είναι καλή εξέλιξη όταν πας να καμουφλάρεις ένα παράνομο, αλλά όταν δεν είναι παράνομο δηλαδή δεν είναι πέραν των ορίων και δεν είναι παράνομη η κεραία, βοηθάει στο να μην φαίνεται, στο να μην ενοχλεί" αναφέρει πηγή του υπουργείου Μεταφορών. Το γεγονός ότι για την τοποθέτηση σταθμών βάσης δεν απαιτείται έγκριση από τον αντίστοιχο δήμο ή κοινότητα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεργασία των εταιριών με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αναζητείται πάντα η βέλτιστη χωροταξική λύση. "Οι κεραίες δεν τοποθετούνται με βάση μια επιστημονικά ορθή επιλογή, αλλά σε συνδυασμό με την οικονομικότερη επιλογή. Μπορεί ένα κτήριο να είναι καλύτερο από τεχνικής πλευράς, η κεραία να πιάνει καλύτερα και τον κόσμο να ενοχλεί λιγότερο, αλλά να μην διατίθεται και έτσι να προτιμάται ένα άλλο που είναι χειρότερο, είναι ίσως πιο φθηνό και που δημιουργεί προβλήματα" επισημαίνει ο ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη κ. \Κώστας Παπαδημητρίου\. Η συννενόηση των εταιρειών με τις τοπικές κοινότητες, πριν από την εγκατάσταση σταθμών βάσης, όχι απλώς είναι δυνατή, αλλά και έχει θεσμοθετηθεί στη Βρετανία από το 2001. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βρετανικών σχολείων και κολεγίων απαγορεύτηκε να πέφτει η μέγιστη ένταση της ακτινοβολίας σε χώρους και κτήρια του σχολείου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης και των γονέων. Προκειμένου να μειώσει την περιβαλλοντική και αισθητική ενόχληση από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη συνεγκατάσταση κεραιών διαφορετικών εταιριών στον ίδιο ιστό. "Η χρήση από κοινού εγκαταστάσεων εκπομπής μειώνει τη διασπορά και τον πολλαπλασιασμό των κεραιών μέσα στην πόλη. Θα λύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων και παράλληλα θα συντελέσει στην ανάπτυξη των δικτύων" έχει δηλώσει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. \Αλέκος Βούλγαρης\. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν συνεχώς τα δίκτυά τους με πρόσθετους σταθμούς βάσης, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αυξανόμενων χρηστών κινητής τηλεφωνίας, ενώ και για τα δίκτυα τρίτης γενιάς θα χρειαστούν αρκετές νέες κεραίες. Είναι, όμως, οι σταθμοί βάσης επικίνδυνοι για την υγεία όπως φοβούνται οι εκατοντάδες πολίτες που από το 1993 έως σήμερα διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα συναρμόδια υπουργεία, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, έκαναν αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη, έφεραν το θέμα στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια και βομβάρδισαν με ερωτήματα την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας; "Πέρασαν 11 μήνες από την εποχή που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί η εν λόγω κεραία και ήδη αισθανόμαστε τα πρώτα σημάδια σε βάρος της υγείας μας, όπως πονοκέφαλοι, δυσφορία, νευρικότητα κλπ., εξαιτίας του γεγονότος ότι βομβαρδίζεται συνεχώς η οικογένειά μου με την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πέραν τούτου η συνεχής και αναγκαστική θέα της αποκρουστικής εικόνας της κεραίας έχει αρχίσει να υπονομεύει και την ψυχική μας ισορροπία" έγραψε στον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου \το 1995\ ο κάτοικος κ. \Γιάννης Βαρελίδης\. "Υπάρχει σοβαρή ανησυχία από πλευράς του κόσμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και βέβαια έχει να κάνει και με τη μη σωστή ενημέρωση. Να βλέπεις μία κεραία δίπλα στο σπίτι σου σε απόσταση 10 - 15 μέτρων, ακόμα και μακριά να είναι στα 100 μέτρα, άμα βλέπεις ένα θηρίο τεράστιο που υπάρχει και ένας μύθος γύρω από αυτό, προφανώς δημιουργούνται κάποιες φοβίες" λέει ο ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη κ. \Κώστας Αντωνιάδης\. Βέβαια η επιβάρυνση του ανθρώπου από τον σταθμό βάσης είναι πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού τηλεφώνου λόγω της ελάχιστης απόστασης του κινητού από το κεφάλι, αλλά και επειδή κανείς δεν πλησιάζει στην κεραία του σταθμού βάσης περισσότερο από μερικά μέτρα.  Οι επιπτώσεις στην υγεία  Αποδεδειγμένες επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, κάτω από τα οποία δεν μπορούν να προκύψουν αυτές οι επιπτώσεις. "Τα όρια έχουν πολύ μεγάλους συντελεστές ασφαλείας. Είναι δεκάδες, εκατοντάδες φορές κάτω από τα διαπιστωμένα βιολογικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα πήρε τα ευρωπαϊκά και τα έχει κατεβάσει ακόμα πιο κάτω από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" αναφέρει ο υπεύθυνος του γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. \Ευθύμιος Καραμπέτσος\. Από μετρήσεις που έχει κάνει η επιτροπή σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, ενώ αντίθετα οι τιμές εκπομπής σε μέρη προσιτά στο κοινό ήταν πολύ μικρότερες από τα όρια. "Ενώ τεχνικά μπορεί να γίνει, δεν έχει νόημα να αυξήσουν παραπάνω την ισχύ γιατί θα μεγαλώσουν τα όρια της κυψέλης (περιοχής που ορίζει ο σταθμός), αυτή θα παρεμβληθεί στη διπλανή της και θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ίδιου του δικτύου" τονίζει ο κ. Καραμπέτσος. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων θεωρείται ότι δεν είναι καρκινογόνα αλλά δεν αποκλείεται να ευνοεί την ανάπτυξη όγκων που δημιουργήθηκαν από άλλη αιτία, πράγμα όμως που δεν έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής. Για τη διάγνωση τέτοιων κινδύνων, πραγματοποιούνται εκτεταμένες έρευνες παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ότι μόλις προκύψουν νέα δεδομένα θα αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς τα θέματα έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και θα καταρτίσει έως το 2004 έκθεση για το σύνολο της Κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. (ΑΥΓΗ 12-5-2002)

επιστροφή στην αρχή   

Πετράλωνα: Εκατοντάδες κάτοικοι των Πετραλώνων απέκλεισαν χθες συμβολικά τη λεωφόρο Χαμοστέρνας στο ύψος των Κάτω Πετραλώνων διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των ιδίων και της έλλειψης ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο αποκλεισμός της λεωφόρου των... κεραιών, όπως χαρακτηρίζουν τη Χαμοστέρνας, έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, του δημου Ταύρου, κοινωνικών φορέων και κομματικών οργανώσεων. Η κεραία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Τέλεστετ εγκαταστάθηκε σε κτίριο της οδού Χαμοστέρνας και Πανδώρου -είναι η τρίτη που λειτουργεί- σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και πολύ κοντά στο 62ο Γυμνάσιο Αθήνας και στάθηκε η αφορμή της κινητοποίησης. Στην περιοχή ήδη λειτουργούν τρεις κεραίες συνολικά και εκκρεμεί η λειτουργία και άλλων. Κατόπιν τούτου η συντονιστική επιτροπή και οι κάτοικοι υπόσχονται και άλλες δυναμικότερες κινητοποιήσεις. (Αυγή 16/3/2001) επιστροφή στην αρχή   

ΠΑΡΝΗΘΑ Από την Πάρνηθα θα εκπέμπουν τελικά οι ραδιοσταθμοί με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Την απόφαση αυτή έλαβε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έπειτα από τις αντιδράσεις των δήμων της δυτικής Αττικής να μη μετεγκατασταθούν οι κεραίες τους στο όρος Αιγάλεω. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι κεραίες εκπομπής των 28 ραδιοσταθμών, οι οποίοι θα αδειοδοτηθούν προσεχώς από το υπουργείο Τύπου, από την 28η Μαρτίου θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα από τον Υμηττό, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρεμβολές στην επικοινωνία των αεροσκαφών που κινούνται από και προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έπειτα από σειρά επαφών που είχε με τους εκπροσώπους των δήμων της δυτικής Αττικής, που αντιτάχθηκαν στη μεταφορά των κεραιών στο όρος Αιγάλεω, και εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΡΑ). Για τις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών θα ληφθούν αργότερα αποφάσεις, ωστόσο, οι δέκα συνολικά σταθμοί, στους οποίους θα χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, θα εκπέμπουν και αυτοί από την Πάρνηθα. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το μεσημέρι οι κάτοικοι από δήμους της δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών ζητώντας να μην εγκατασταθούν οι κεραίες στο όρος Αιγάλεω. Εντός του Μαρτίου θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή του πάρκου κεραιών της Πάρνηθας στη θέση “Αέρας”, κόστους οκτώ δισ. δρχ., ποσό από το οποίο το 1/3 θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες των σταθμών και τα 2/3 από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. (ΑΠΕ 13-3-2001) Tο υπουργείο Μεταφορών επιχειρεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση, με αποτέλεσμα να εξετάζει θετικά τις προτάσεις των σταθμών. Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής είχε δεσμευθεί στο προεδρείο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής για μετεγκατάσταση των κεραιών. Θέση που τώρα επανεξετάζεται. Ειδικότερα, το θέμα που θα εξετασθεί είναι η μεταφορά των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό, όπου βρίσκονται τώρα, στην Πάρνηθα. Οι εκπρόσωποι των σταθμών συμφωνούν ουσιαστικά με τη μελέτη της ΥΠΑ για τις παρεμβολές των κεραιών στα συστήματα του αεροδρομίου, αλλά εκτιμούν ότι με τη μείωση της ισχύος εκπομπής τους από τα 20 στα έως και 5 KW δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σε αυτό θα συντείνει και το “ξεκαθάρισμα” των ερτζιανών από τους μη αδειοδοτημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κατά συνέπεια δεν επιθυμούν την, όπως είναι φυσικό, κοστοβόρα μετεγκατάσταση των κεραιών τους. Αντίθετα, αίτημα της ΥΠΑ είναι οι κεραίες να μεταφερθούν από τον Υμηττό, ενώ η υπηρεσία ζητεί αντί των 28 αδειών να δοθούν 23 άδειες. (Καθημερινή 15/3/2001)

επιστροφή στην αρχή   

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε χτες το πρωί η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Μενιδίου, σχετικά με την εγκατάσταση των κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στη θέση “Αέρας” της Πάρνηθας. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ η κατάσταση παρέμενε τεταμένη μέχρι την ώρα που ο “Ρ” όδευε προς το τυπογραφείο. Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ άρχισε στις 5 το πρωί, όταν ομάδες αστυνομικών άρχισαν να στήνουν μπλόκα κατά μήκος της λεωφόρου Πάρνηθας, από το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή, μέχρι τη θέση “Αέρας”, αλλά και στους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας τους κατοίκους της περιοχής να πάνε στο 18ο χιλιόμετρο, όπου από την περασμένη Τρίτη στήνουν το δικό τους μπλόκο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι κεραίες. Γύρω στις 10 το πρωί έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας στο 18ο χιλιόμετρο. Τρία άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι δύο εισαγγελείς που ήταν στο σημείο των επεισοδίων και οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, απειλούσαν με παραπέρα ένταση της αστυνομικής βίας με τη χρήση χημικών, ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Συλληφθέντες είναι οι Γιώργος Σπανός, Νίκος Κυριακός και Παύλος Γεροντίδης. Ο δήμος και οι κάτοικοι του Μενιδίου αντιδρούν στην εγκατάσταση “πάρκου κεραιών” στην Πάρνηθα, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής τους. Και αυτό γιατί, όπως λένε, γίνεται μέσα στον εθνικό δρυμό, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Καταγγέλλουν επίσης ότι η κυβερνητική απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι αυθαίρετη και υλοποιείται χωρίς καμιά συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αργά το μεσημέρι συνεργείο της Πολεοδομίας Μενιδίου πήγε στο χώρο των εργασιών για να διενεργήσει αυτοψία. Η Πολεοδομία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εργασιών και με έγγραφό της ζήτησε τη διακοπή τους. Ετσι, με εντολή του παριστάμενου εισαγγελέα οι εργασίες σταμάτησαν. H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα για να ξεκαθαρίσει το ραδιοφωνικό - τηλεοπτικό τοπίο, χρησιμοποιώντας την αναρχία που επικρατεί στο χώρο για τα δικά της πολιτικά παιχνίδια. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, μπήκε επί τάπητος το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών από τον Υμηττό. Κυριολεκτικά στο “παραπέντε” της έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου, για την ασφαλή λειτουργία του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση τόσο των νόμιμων όσο κυρίως των παράνομων κεραιών, η κυβέρνηση εσπευσμένα προσπαθεί να βρει λύση και να αντιμετωπίσει, με τη μορφή του επείγοντος, προβλήματα 10 και πλέον, χρόνων. Αρχικά επιλέχτηκε η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης στο Αιγάλεω και το Ποικίλο Ορος, μέχρι να δημιουργηθεί το “πάρκο κεραιών” στην Πάρνηθα. Η “λύση” αυτή όμως προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δήμων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών (ΕΙΙΡΑ). Στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εκπροσώπους της ΕΙΙΡΑ αποφασίστηκε η παραμονή των κεραιών των 28 νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών, για έναν ακόμη μήνα στον Υμηττό, αλλά με μείωση της ισχύος εκπομπής τους στο 1/10 περίπου της σημερινής. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Πάρνηθα με έξοδα του υπουργείου. Οσο για το μεγάλο αριθμό κεραιών που εκπέμπουν παράνομα, η απόφαση είναι να κλείσουν και να γίνονται διαρκείς έλεγχοι με πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια δραχμές σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες λειτουργίας. Η οριστική λύση του προβλήματος με την εγκατάσταση των κεραιών σε ένα συγκεκριμένο ελεγχόμενο χώρο, αλλά και το ξεκαθάρισμα της μπάντας των FM, θα επιτρέψει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να χρησιμοποιούν μόνο την απαραίτητη ισχύ εκπομπής και δεν θα εξαναγκάζονται, μέσα στον άναρχο ανταγωνισμό όπου ο ένας “πέφτει πάνω στον άλλο”, να τη μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα για να “ακούγονται”. (Ριζοσπάστης, Σάββατο 24 Μαρτίου 2001)

επιστροφή στην αρχή   

Η βιασύνη της κυβέρνησης να λειτουργήσει το αεροδρόμιο των Σπάτων την ωθεί σε παράνομες ενέργειες προκειμένου να μεταφέρει τις κεραίες από τον Υμηττό. Οι κάτοικοι όμως δεν θέλουν τις κεραίες φοβούμενοι για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους. Χθες στην Πάρνηθα συνελήφθησαν τρεις πολίτες, ενώ η Πολεοδομία και ο εισαγγελέας, όπως είπε στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο δήμαρχος Μενιδίου Δ. Παπανίκας, αποφάσισαν να μην εκτελεστούν τα έργα που αιφνιδιαστικά επεχείρησε να πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο εργολάβος -και μάλιστα χωρίς να έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδεια εκτέλεσης. Ο δήμαρχος υπέβαλε ένσταση, ο νομάρχης την έκανε δεκτή και αποφάσισε την αναστολή των εργασιών, όμως ο εργολάβος προσέφυγε στον διορισμένο περιφερειάρχη που διέταξε την αναστολή της... αναστολής. Ο δήμαρχος προχώρησε σε προσωρινά διοικητικά μέτρα και χθες η Πολεοδομία με έγγραφό της διαπιστώνει ότι οι εργασίες είναι παράνομες, ενώ ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην προχωρήσουν οι εργασίες και έδωσε εντολή να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιώργος Αμπατζόγλου κατήγγειλε τις παρανομίες του υπουργείου και τις συλλήψεις των πολιτών. "Αντί να ζητηθούν ευθύνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συλλαμβάνονται αθώοι πολίτες που υπερασπίζονται την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος" δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες έγιναν χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενώ υπάρχουν "βάσιμες υποψίες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την εγκατάσταση κεραιών". (Αυγή 25/3/2001)

επιστροφή στην αρχή   

Αλλοι πέντε εκπρόσωποι ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ στη διένεξη με τις κεραίες προστέθηκαν χτες και δύο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα των Θρακομακεδόνων. Στο ΣτΕ προσέφυγαν χτες οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί “Μέλλον”, “Ατλαντίς”, “Πειραιάς”, “Κάρμα” και “Ράδιο Ενα”, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων ζητούν την ακύρωση και αναστολή των σχετικών αποφάσεων για οριστική εγκατάσταση των κεραιών στη θέση “Αέρας” της Πάρνηθας. Η συζήτηση της προσφυγής καθορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Σεπτέμβρη 2001 στην επταμελή σύνθεση του Δ` Τμήματος του ΣτΕ. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι παράνομη, γιατί δεν υπάρχει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μελέτης ραδιοεκπομπών για τις κεραίες, χωροταξική προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς και η θέση του Οργανισμού Αθήνας. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30-3-2001)

επιστροφή στην αρχή   

ΑΙΓΑΛΕΩ Θα πάνε τελικά στο Αιγάλεω ή όχι οι κεραίες των ραδιοσταθμών του λεκανοπεδίου; Οι πληροφορίες που υπάρχουν, λένε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Το τι θα γίνει ακριβώς, είναι πιθανόν να το μάθουμε μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που έχουν σήμερα, Δευτέρα, στις 12.30 μ.μ. και στις 14:00 μ.μ., οι εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων εννέα δήμων γύρω από το Αιγάλεω και οι εκπρόσωποι των ραδιοσταθμών Αθηνών, με την πολιτική ηγεσία (Χρ. Βερελή - Αλ. Βούλγαρη) του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτήν την ώρα, κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, στην οδό Αναστάσεως στον Χολαργό. Επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ αντίστοιχες ερωτήσεις κατέθεσαν την Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης επανακατέθεσε σχετική ερώτησή του, ενώ εκκρεμεί ακόμα μία από ομάδα έξι βουλευτών της ΝΔ. Την έντονη αντίδρασή της στην μετεγκατάσταση των πομπών στο όρος Αιγάλεω έχει εκφράσει και η Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών (Φλάς 12-3-2001).

επιστροφή στην αρχή   

ΠΕΝΤΕΛΗ Το μοναστήρι... τρώει το δάσος Συντάκτης : Φίλης Νίκος Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, για το εναπομείναν δάσος της Πεντέλης, το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί οριστικά. Οι αυθαίρετες επεκτάσεις της Μονής Αγίου Παντελεήμονα σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, οι κεραίες τηλεπικοινωνιών και ραδιοφώνου, αμφιβόλου νομιμότητας, που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αλλά και τα μικρά περιφραγμένα οικόπεδα, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά τις φωτιές του $95 και $98 σε καμένες περιοχές του δάσους, συντελούν στη σταδιακή υποβάθμιση και καταστροφή του προστατευόμενου βουνού της Πεντέλης. Κανείς δεν τους σταματά Αναφορικά με τις επεκτάσεις της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα, υπόθεση που ήρθε στο φως έπειτα απο τις προσπάθειες του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας "Ρομπέν των Δασών", αλλά και του βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, οι χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται εδώ και καιρό έχουν αλλοιώσει μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση τεράστιων ειδικών μηχανημάτων, ανοίγεται ο δρόμος για την κατασκευή νέων κτισμάτων και χώρων όπως αυτός της στάθμευσης αυτοκινήτων. Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα γεννάται είναι γιατί μέχρι στιγμής ο Δήμος Κηφισιάς, η Δασική Υπηρεσία, η Πολεοδομία, αλλά περισσότερο από όλους ο ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού), που είναι η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία για θέματα όπως αυτό, αφήνουν να συνεχίζεται ένα τέτοιο έγκλημα. Είναι γνωστό πως, εκτός απ' τις καταγγελίες και τις μηνύσεις που έχουν γίνει, υπήρξε και σχετική εντολή κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων της Μονής, καθώς η δασική έκταση στην οποία εκτελούνται οι εργασίες δεν έχει χαρακτηριστεί ως ιδιωτική, αλλά παραμένει περιουσία του δημοσίου. Εντούτοις, η επέκταση του μοναστηριού όχι απλώς δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς! Με πρόφαση τις κατολισθήσεις Από τη δική τους πλευρά, οι υπεύθυνοι της Μονής δεν παραδέχονται πως η δασική έκταση στην οποία γίνονται οι εργασίες ανήκει στο δημόσιο και προσπαθούν με υπεκφυγές να καλύψουν την υπόθεση. Ειδικότερα, έπειτα από σχετική συζήτηση με τον πατέρα Ισαάκ, ο οποίος έχει την εποπτεία του έργου, φάνηκε πως η δικαιολογία που χρησιμοποιείται είναι πως έχει γίνει κατολίσθηση σε ένα κομμάτι του βουνού. Έτσι, με πρόφαση τις εργασίες για την κατολίσθηση, συνεχίζονται και οι εργασίες επέκτασης της Μονής, χωρίς την ύπαρξη ίχνους ευαισθησίας για την υποβάθμιση του πεντελικού δάσους. Εξάλλου και οι κεραίες ραδιοτηλεόρασης -περίπου δέκα στο σύνολο- που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν, αλλά και η εμφάνιση οικοπέδων ασυνείδητων ιδιωτών είναι εχθροπραξίες κατά του δάσους. Κανείς, όμως, αρμόδιος δεν παρεμβαίνει. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΕΡΟΝΤΑΣΙΟΥ ΑΥΓΗ 6-9-03

επιστροφή στην αρχή   

ΥΜΗΤΤΟΣ Πυρκαγιές-εμπρησμοί, καταπατήσεις, αγοραπωλησίες δημοσίων δασικών εκτάσεων, οικοπεδοποιήσεις, αυθαίρετα κτίσματα ιδιωτών, παράνομες εγκαταστάσεις δήμων, εκκλησίας, στρατού, ΔΕΗ κ.α. κεραίες Ρ/Σ και κινητής τηλεφωνίας συνιστούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τον Υμηττό, το οποίο κλιμακώνεται με την κατασκευή της περιφερειακής Λεωφόρου. Το βουνό είναι σε κίνδυνο (ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

επιστροφή στην αρχή  

“Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης η ΔΕΗ, δενδροφύτευση εμείς”
Συνεχίζεται η κατάληψη του χώρου εισόδου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ηλιούπολη από τη Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, ενώ σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση έγινε φανερό ότι η μάχη για να μην γίνουν κέντρο υπερυψηλής τάσης τα 135 στρέμματα θα συνεχιστεί, με πρώτη ενέργεια τη δενδροφύτευση από τους κατοίκους. “Τα τελευταία 30 χρόνια κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Για τον Υμηττό, αντί για κεραίες και αιολικά πάρκα, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι τα πνευμόνια μας. Οι επιπτώσεις στην υγεία από το ΚΥΤ είναι σοβαρές και αντισυνταγματικός ο νόμος που το χωροθετεί εκεί”, είπε στην εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης ο Γ. Χριστοφορίδης από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος που εκπροσώπησε τον Μ. Δεγλερή, πρώην πρόεδρο του Ε' τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έχει αποφανθεί ότι η κατασκευή του ΚΥΤ είναι χρήση ασυμβίβαστη με την προστασία του Υμηττού.
“Είναι ζήτημα κεντρικής και πολιτικής επιλογής η προστασία του Υμηττού. Προβλήματα με τη ΔΕΗ υπάρχουν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και φαίνεται να έχει καταργηθεί στην πράξη η έννοια του δημόσιου συμφέροντος και η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού”, είπε στην εκδήλωση η βουλευτής ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
Η επιτροπή αγώνα, που σημειωτέον είναι διαπαραταξιακή, τονίζει ότι η έκθεση σε μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, ενώ τα διηλεκτρικά υγρά (κλοφέν) αποτελούν κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος για τους κοντινούς δήμους. (Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2003)

επιστροφή στην αρχή       

Καταργείται η απόσταση των 300 μέτρων για τις κεραίες κινητής

Συντάκτης : Σεντεμέντες Γιώργος

Καταργείται το όριο της απόστασης των 300 μέτρων από νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται αυστηρότερα όρια για την εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες καθορίζονται σε ποσοστό 30% υψηλότερα σε σύγκριση με όσα προβλέπει η Ε.Ε., από 20% που είναι σήμερα στη χώρα μας τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Το ν/σ ρυθμίζει επίσης θέματα της αγοράς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία πέντε κοινοτικές οδηγίες, ενώ για τις κεραίες κινητής δεν καθορίζει το όριο της απόστασης ασφαλείας των 300 μέτρων από κτίρια όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., που είχε το αντίστοιχο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και που δεν πρόλαβε να καταθέσει στη Βουλή.

Πάντως, ορίζει ότι "σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση". Παράλληλα, απαγορεύει την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, ενώ προβλέπει την απομάκρυνση των υφιστάμενων κεραιών εντός έξι μηνών από την ισχύ του νέου νόμου.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες χαρακτήριζαν πως είναι θετική η βούληση της κυβέρνησης για ρύθμιση του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού τοπίου και η εναρμόνιση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου με το κοινοτικό.

* Πάνω από 5.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν σήμερα στη χώρα, από τις οποίες οι 4.000 έπρεπε να έχουν απαγορευτεί γιατί δεν τηρούν το όριο των 300 μέτρων από νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.

Αυτό καταγγέλθηκε χθες από τους ομιλητές στη συνέντευξη που έδωσε η Παναττική Επιτροπή κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τονίστηκε ότι οι 4 εταιρείες κινητής περιφρονούν τους θεσμούς, τους πολίτες και την επιστημονική εξέλιξη στο θέμα, με παραπλανητικές τοποθετήσεις για τις θέσεις των διεθνών οργανισμών, ενώ επιμένουν για την εγκατάσταση κεραιών όπου εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ηλεκτρομαγνητικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Λιολιούσης, ο δερματολόγος και διοικητής το νοσοκομείου Νικαίας Α. Παπαχριστόπουλος, ο γυναικολόγος Ν. Τσάτσαρης κ.ά., που υπογράμμισαν την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών επί του θέματος. Η Παναττική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες. ΑΥΓΗ 26-5-05

επιστροφή στην αρχή

Ξήλωσαν κι άλλη κεραία κινητής τηλεφωνίας

Σε ξήλωμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας προχώρησε ο Δήμος Νίκαιας εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του πολεοδομικού ιστού. Παρουσία του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, του αντιδημάρχου Γ. Αγγελινιάδη, τη μαζική συμπαράσταση κατοίκων της πόλης και μαθητών παρακείμενων σχολείων, συνεργεία του Δήμου «κατέβασαν» την κεραία επί της οδού Δόξης 57, στην Ανω Νεάπολη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά και επιτέλους να προστατέψει την υγεία του λαού και του περιβάλλοντος, τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος. Η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι της πόλης καλούν κάθε υπεύθυνο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να ελευθερωθεί η πόλη από τις κεραίες του θανάτου». Σημειώνουμε ότι η παραπάνω κεραία ήταν η 14η που απομακρύνθηκε με παρέμβαση του Δήμου Νίκαιας το τελευταίο διάστημα.   Ριζοσπάστης 17-6-05

επιστροφή στην αρχή

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από τις γραμμές υψηλής τάσης

Αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, όπως αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης. Βάσει της μελέτης, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης διατρέχουν 69% περισσότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν λευχαιμία, αντίθετα, στην περίπτωση που η απόσταση από τους πυλώνες είναι μεταξύ 200-600 μέτρων, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 23%.
Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, υπογράμμιζε ότι:
\α)\ "Τον Ιούλιο του 1999 το συμβούλιο εξέδωσε σύσταση περί περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία" καθορίζοντας όρια ασφαλείας για την έκθεση του κοινού σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία και τόνισε ότι: "Οι αρχές των κρατών-μελών είναι αρμόδιες να εξασφαλίζουν την τήρηση των ορίων αυτών".
\β)\ Ετοιμάζει ενημερωμένη έκθεση, η οποία θα λαμβάνει υπ' όψη τις επιστημονικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα από την έκδοση της σύστασης το 1999, όπως προβλέπεται στο σχέδιο δράσης για τη σχέση περιβάλλοντος και υγείας 2004-2010.
Στις περιοχές της Δ. Αττικής, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, οι πυλώνες υψηλής τάσης βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τα δε σύρματα περνούν πάνω από τα σπίτια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να πληροφορηθεί από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Μεταφορών τα εξής:
Αν είναι ενήμεροι για τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την προστασία των πολιτών από την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και αν τηρούνται τα όρια που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. (Αυγή, 27/9/2005)

επιστροφή στην αρχή

Κι άλλη κεραία κινητής, ντυμένη ...θερμοσίφωνας

Μία κεραία κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένη σε... ηλιακό θερμοσίφωνα ανακάλυψαν στην ταράτσα τους οι ένοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Σαρρή 30, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το ακίνητο ανήκει στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Ενα τζάμι χωρίς κυψέλες στο εσωτερικό του, τοποθετημένο στο δάπεδο ξεγελά τα μάτια των περιοίκων. Από την ταράτσα, μέσω του ακάλυπτου χώρου κατεβαίνουν τα καλώδια (καλυμμένα σε σωλήνα) μέχρι το υπόγειο, όπου συνδέονται με το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας. Το κτίριο στεγάζει βιοτεχνίες, με περίπου 20 μόνιμους εργαζομένους. «Την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από τη διαχειρίστρια τα κλειδιά της ταράτσας για να καθαρίσουν. Το ανακαλύψαμε δύο μέρες αργότερα. Τηλεφωνήσαμε στον υπεύθυνο ιερέα Δημήτριο, στην αρχή έδειξε άγνοια. Καλέσαμε τεχνικό και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να το αποδεχθούν», επισημαίνει η κ. Ρετέλλα από το κατάστημα του ισογείου.
«Σαββατοκύριακο και μετά τα μεσάνυχτα μετέφεραν τα μηχανήματα», όπως βεβαιώνει η Νίκη Αναστασίου, κάτοικος της απέναντι πολυκατοικίας, που διαπίστωσε πρώτη την εγκατάσταση. Επισημαίνει ότι στο πίσω μέρος του κτιρίου στεγάζεται η σχολή ΑΚΤΟ και σε μικρή απόσταση δημοτικός παιδικός σταθμός.
Πρόκειται για παραβίαση χώρου και κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρουν και άλλοι κάτοικοι, δείχνοντας τη γραπτή καταγγελία που υπέβαλαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου και όπως υποστηρίζουν, ακόμα περιμένουν τους αστυνομικούς για να διαπιστώσουν το μέγεθος της παρανομίας! Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα έχουν εντοπιστεί κι άλλες «καμουφλαρισμένες» κεραίες στην Αργυρούπολη και τον Κορυδαλλό. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2005

επιστροφή στην αρχή

Σεπόλια - Θυμαράκια: οι κάτοικοι κατά του δάσους κεραιών

Καθόλου εύκολη δεν αποδείχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας για την κ. Μπακογιάννη την προηγούμενη Δευτέρα. Εκτός ημερησίας διατάξεως θα συζητιόταν αίτημα κατοίκων από τα Σεπόλια και τα Θυμαράκια για απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Όμως στην Πλατεία Κοτζιά δεν προσήλθε - ως συνήθως - μόνο μια επιτροπή αλλά πέντε γεμάτα με κόσμο πούλμαν – παιδιά και γονείς – που πλημμύρισαν την είσοδο του Δημαρχείου φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας υπόμνημα με αιτήματα.

Στο Δ.Σ. μπήκε το θέμα αυτό εκτάκτως για δεύτερη φορά ενώ δεν είχαν τηρηθεί οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί. Ένας ακόμη ελιγμός από την κ. Μπακογιάννη που επέρριπτε τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ αποτύγχανε, ύστερα από τη δυναμική και πολύ πειστική επιχειρηματολογία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων των 163 - 144 Δημ. Σχολείων. Η κ. Δήμαρχος υποχρεώθηκε να δεσμευθεί - τουλάχιστον μπροστά στον κόσμο - για άμεση κατεδάφιση των κεραιών που έχουν πολεοδομικές παρατυπίες. Αυτές βέβαια είναι μόνο μικρό μέρος τους. Ο αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης, συγχρόνως δεσμεύτηκε για συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου την Παρασκευή (προχθές) με αντικείμενο το θέμα τους.
Ο Φώτης Κουβέλης, από την «Άλλη Αθήνα» παρενέβη υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων Σεπολίων – Θυμαρακίων δυσκολεύοντας έτσι τα περιθώρια ελιγμών της Δημάρχου. Το ίδιο και ο Σπ. Χαλβατζής. Αντίθετα ο Χρ. Παπουτσής του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα μελετήσει το ζήτημα! Ποια μελέτη όμως χρειάζεται, ιδίως για τις κεραίες των Σεπολίων όταν είναι γνωστό ότι λόγω της απαγόρευσης εγκατάστασής τους στο γειτονικό Δήμο Περιστερίου, υπάρχει πλέον δάσος κεραιών;
Οι Σεπολιώτες με σαφήνεια και με συνείδηση συνολικά των προβλημάτων τους, στο υπόμνημά τους, σημειώνουν:
«Ζούμε σε μια περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, που ακόμα και τα στοιχειώδη έργα υποδομών, αποχετευτικό ομβρίων – πλατείες – πράσινο – αθλητικοί χώροι και χώροι πολιτισμού είναι ανύπαρκτοι.
Στις τελευταίες μας επιστολές εμπεριστατωμένα και με σαφήνεια σας θίγουμε ένα επιπλέον πρόβλημα που εμφανίζεται στις γειτονιές μας και αφορά την ανεξέλεγκτη, ακόμα και χωρίς την τυπική άδεια, εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Την Τρίτη 4-10-05, το θέμα μπήκε για συζήτηση στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, μετά από υπόμνημα των κατοίκων και δεσμευτήκατε να το φέρετε προς συζήτηση στο επόμενο ΔΣ, μαζί με πρότασή σας για μια κανονιστική πράξη που θα αφορούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα όρια του Δήμου. Μας προτάθηκε μάλιστα να συμμετέχουμε σε κάποια επιτροπή την οποία θα συνιστούσατε για να συζητήσει την κανονιστική πράξη.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και μάλιστα ούτε καν υπάρχει σαν θέμα συζήτησης σήμερα.
Η παραπάνω στάση σας, δημιουργεί εύλογα στον καθένα απορίες αλλά και οργή, γιατί ένα ΔΣ εκλεγμένο από τους Δημότες, τουλάχιστον θα έπρεπε τέτοια ζητήματα να τα συζητά και να δίνει λύσεις στις αιτιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων».
Οι Σεπολιώτες θεωρούν την τακτική της Δημοτικής Αρχής παρελκυστική και πιστεύουν ότι η όποια παραπέρα καθυστέρηση λειτουργεί προς όφελος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Γι’ αυτό στη βάση των αρχών προστασίας και προφύλαξης αλλά και της διαμορφωμένης συνείδησής τους απευθύνονται στο Δήμο και ζητούν:
«1. Να ξηλωθούν άμεσα όλες οι κεραίες από τις υπηρεσίες σας (συνεργείο κατεδαφίσεων της Δ/νσης Πολεοδομίας), αυτές που τουλάχιστον εσείς έχετε καταγράψει ως αυθαίρετες – παράνομες, λόγω έλλειψης ακόμα και της αδείας που υποχρεώνονται οι εταιρείες να βγάζουν από την πολεοδομία.
2. Να ανακαλέσετε όλες τις άδειες που έχετε χορηγήσει και βρίσκονται σε εκκρεμοδικία, μετά από παρέμβαση των κατοίκων (όπως Λαοδάμαντος, Σερήνου 5, Ρόδου 192, Ρόδου και Παχυμέρη, κ.α.)
3. Να μην χορηγηθούν άλλες άδειες σε κατοικημένες περιοχές.
4. Να ανακληθεί οριστικά η άδεια για το κτίριο επί των οδών Σερήνου και Ρόδου, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία και ο ιδιοκτήτης κατέθεσαν ψευδή δικαιολογητικά για να παραπλανήσουν τις υπηρεσίες σας, αλλά και γιατί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, κατοικίες και το κτίριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου όπου εργάζονται πάνω από 150 εργαζόμενοι του Δήμου (υπάρχει σχετική θετική απόφαση και του Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου).
5. Να απομακρυνθούν όσες είναι σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από σχολεία – νηπιαγωγεία – Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς – μαζικούς χώρους εργαζομένων και κατοικίες. Τηλ.: 512-1431».
Βέβαια, τα πέντε πούλμαν που έφθασαν τη Δευτέρα στο Δημαρχείο δεν ξεφύτρωσαν ως δια μαγείας. Υπάρχει πίσω τους μια πολύ ενδιαφέρουσα και μεστή οργανωτική προσπάθεια και αγωνιστική διαδρομή. Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, μια με πάνω από 750 πολίτες έξω από το σταθμό του μετρό Σεπολίων (στις 8 Απριλίου 2005) και μία που έκλεισε τη Δυρραχίου (στις 15 Φεβρουαρίου), μία έμπρακτη ομαδική ανυπακοή που κατέληξε να μην εγκατασταθεί, τελικά, κεραία στη γωνία Ρόδου και Σερήνου (στις 25 Σεπτεμβρίου) όπου πάνω από 250 άτομα έμειναν εκεί για 2.30 ώρες, έφεραν την αντιδήμαρχο κ. Βαλσαμάκη επί τόπου και ανέβηκαν μαζί της σε μια ταράτσα πολυκατοικίας για να δει ιδίοις όμασι το δάσος των κεραιών, κτλ, κτλ.
Στα Σεπόλια, πώς στάθηκε δυνατό, άραγε, οι Σύλλογοι Γονέων των Δημοτικών Σχολείων 144 – 163 να γίνουν ευρύτερα οι οργανωτές των αγώνων των κατοίκων της συνοικίας τους, διεκδικητές των αιτημάτων τους; «Η πρώτη επανάκτηση δημόσιων χώρων, των σχολείων, αποτέλεσε τη μήτρα για να ξεκινήσουν πολλά» σημειώνουν σε μια διακήρυξή τους αναφερόμενοι στην επιτυχία τους να ανοίγουν οι αυλές των Σχολείων και το απόγευμα, και προσθέτουν. «Μάθαμε να οργανώνουμε συνελεύσεις και ανακλητές επιτροπές για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους. Μάθαμε τη χαρά της διαδήλωσης. Μάθαμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και όχι στις υποσχέσεις των ειδικών της αντιπροσώπευσης». Η πολύ φροντισμένη – πέρα από αισθητικά και δημοσιογραφικά– εφημερίδα των Συλλόγων «Το Μήνυμα για όλους» είναι ένα ακαταμάχητο τεκμήριο ότι αυτά που λένε τα εννοούν.
Στα Σεπόλια, ως φαίνεται, μια γειτονιά που οι ποικίλες εξουσίες την ωθούν στην όλο και περισσότερη υποβάθμιση, κάτι έχει αλλάξει. «Αντιστεκόμαστε» λένε «σ’ αυτούς που θεωρούν τους δημόσιους χώρους κρατική ιδιοκτησία που την μετατρέπουν, όταν θέλουν, σε ιδιωτική». Το ότι τώρα ομαδικά χαίρονται τις πρώτες μικρές τους νίκες, ότι θέλουν να συναντηθούν – και πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί – με όσες ζωντανές κινήσεις ξεφυτρώνουν στις γωνιές αυτής της πόλης που δύει – δικά τους τα λόγια – μήπως δεν μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους. ΕΠΟΧΗ 4-12-2005

επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Κατέβασαν άλλες τρεις κεραίες

Στην αποξήλωση τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Ατταλείας 98, που είχαν τοποθετηθεί απέναντι από τον 4ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου, προχώρησε χτες το πρωί η δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας, εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του πολεοδομικού ιστού.

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος της Νίκαιας έχει απομακρύνει 17 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην αποξήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης με τη μαζική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά και να προστατέψει την υγεία του λαού και του περιβάλλοντος», τόνισε στη διάρκεια της επιχείρησης ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, επισημαίνοντας πως η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της πόλης θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να ελευθερωθεί η πόλη από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, κάλεσε κάθε υπεύθυνο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ριζοσπάστης 10-12-2005

επιστροφή στην αρχή

Παναττική επιτροπή κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Θεσσαλονίκης κατά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολία

Έκκληση στους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Εν κρυπτώ και χωρίς τις αρχικές τυμπανοκρουσίες συζητιέται αύριο Τρίτη 17.1.06 στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες, που υιοθετεί σχεδόν στο σύνολό τους τις απόψεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν παίρνουν υπόψη τους την αγωνία της κοινωνίας για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από αυτές. Με την αναλυτική κριτική των Επιτροπών μας, όπου συμμετέχουν ή στηρίζουν εκατοντάδες Σύλλογοι Γονέων και επιτροπές πολιτών και φορέων, ήδη από το Μάιο έχουμε αποδείξει ότι πρόκειται για ρυθμίσεις κινούμενες προς την κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο τομέα.

Παρά τις κάποιες αλλαγές του, και στη νέα του μορφή το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και παραπλανητικό, και αν ψηφιστεί ως έχει, θα καταπέσει σίγουρα δικαστικά, όπου και θα προσφύγουν οι επιτροπές πολιτών. Κι αυτό, γιατί το νομοσχέδιο δεν μεριμνά για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά επιδιώκει να δώσει συμφέρουσες λύσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στα ανακύψαντα προβλήματα από τις διογκούμενες διαμαρτυρίες, τις διεργασίες στα θεσμικά όργανα των τοπικών κοινωνιών και τις σημαντικές (αλλά αρνητικές για τις εταιρείες) δικαστικές αποφάσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει και να εφησυχάσει την κοινή γνώμη.

Η επικινδυνότητα που πηγάζει από τη χρήση ασύρματων μέσων επικοινωνίας για την ανθρώπινη υγεία δεν βάρυνε στη σκέψη τους, ούτε η προστασία του συλλογικού συμφέροντος αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δυστυχώς το νέο νομοσχέδιο, από την εισηγητική του κιόλας έκθεση σηματοδοτεί το πνεύμα που το διέπει. Αναφέρει σχετικά ότι «Η κινητή τηλεφωνία (…) συναντά αντιδράσεις, που προδίδουν τεχνοφοβία, και οφείλονται σε έλλειψη έγκαιρης, έγκυρης και πλήρους ενημέρωσης του κοινού, καθώς και άγνοια, αλλιώς παραγνώριση των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό». Από τις δηλώσεις μάλιστα του αρμόδιου υφυπουργού κ. Αν Νεράντζη, διαφαίνεται πλήρης υποτίμηση κάθε διαφορετικής επιστημονικής προσέγγισης των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, στις 28/3/1999, δήλωνε επερωτώντας: «1. Προτίθενται, επιτέλους, να λάβουν μέτρα, πότε και ποια, προκειμένου να απαγορευθεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, και μάλιστα σε τόσο κεντρικά σημεία; 2. Πως αντιμετωπίζουν, εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα των κινδύνων, που εγκυμονεί η λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της δημόσιας υγείας; 3. Τέλος γιατί δεν χρησιμοποιούνται προς τον σκοπό αυτό, τα υψηλά σημεία, περιμετρικά των πόλεων και εκτός οικιστικών ιστών

Τι λέει σήμερα ο ογκολόγος ιατρός (και τώρα υπουργός Υγείας) κ. Νικήτας Κακλαμάνη, που το 2000 (που κατέθεσε ως μάρτυρας σε δίκη)  «Βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα κακώσεις στους ιστούς του σώματος και καρκίνο του Δέρματος προκαλούν οι κεραίες της PANAFON και της TELESTET, όταν τοποθετούνται σε κατοικημένες περιοχές….Οι βλάβες από ακτινοβολίες τέτοιου είδους είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά»

          Δεν είμαστε γενικώς αντίθετοι στην κινητή τηλεφωνία, παρότι πληθαίνουν τα στοιχεία για δυσμενείς επιδράσεις από την αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως σε παιδιά. Αλλά υπάρχουν τρόποι προστασίας, όπως το hands free κτλ. Και επιπλέον, αυτό είναι ατομική επιλογή και ο καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεων του.

Δεν μπορούμε όμως ακούσια να υφιστάμεθα πολλαπλάσια βλάβη στην υγεία μας από επιλογές τρίτων και εν προκειμένω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας με την εγκατάσταση των κεραιών, όπου αυτές θέλουν, χωρίς συγκεκριμένη και κοινωνικά συμφέρουσα επιλογή.

Απαιτούμε:

- να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο

- να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι δικαστικές αποφάσεις μέσω του μηχανισμού των τεχνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης,

- να δοθούν κονδύλια για έρευνα και να μην αφήνεται το ζήτημα σε χρηματοδοτούμενα από τις εταιρείες πανεπιστημιακά εργαστήρια,

- να μην επιτρέπεται να διαφημίζονται και να χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα από παιδιά,

- να γίνουν αποδεκτές οι διαπιστώσεις των πιο ευαίσθητων επιστημόνων, οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και υπέρτατων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος και με βάση την αρχή της προφύλαξης,

- να συνδιαμορφώσουν οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα το νομοθετικό πλαίσιο.

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ «Θερμή» η συμπαράσταση των κατοίκων

Αποσύρθηκε χτες το κατηγορητήριο κατά του δημάρχου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του αντιδημάρχου για την αποξήλωση και καταστροφή καλωδίων κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Στο αρχείο μπήκε τελικά χτες από τον εισαγγελέα, η υπόθεση «της αποξήλωσης και καταστροφής καλωδίων κεραίας κινητής τηλεφωνίας» για την οποία είχαν ασκηθεί κατηγορίες κατά του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κορομπίλη και του αντιδημάρχου Γιάννη Αγγελινιάδη και τριών εργαζομένων του δήμου.

Εξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της πόλης προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Δημοτική Αρχή, που το αδίκημά της ήταν ότι, εφαρμόζοντας ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και υπακούοντας στο αίτημα των κατοίκων, των φορέων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, διέκοψε τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πλατεία Κρήνης.

«Παρά την απόσυρση του κατηγορητηρίου, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, η Δημοτική αρχή σύρθηκε στα δικαστήρια γιατί στοχεύει στην προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αυτό φανερώνει ξεκάθαρα ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης όλο και θα εντείνεται καθώς θα υπάρχουν φωνές αντίστασης και απειθαρχίας».

Υπενθυμίζουμε ότι χάρη στις κινητοποιήσεις και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της πόλης έχουν απομακρυνθεί περισσότερες από 15 κεραίες από την πόλη και συνεχίζεται με περισσότερη ένταση ο αγώνας για την απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τα όρια της πόλης.

Την 1η Φλεβάρη δικάζεται και πάλι ο δήμαρχος, επειδή, προστατεύοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των κατοίκων, απενεργοποίησε κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν εντός των ορίων της πόλης. Ριζοσπάστης 19-1-2006

επιστροφή στην αρχή

 

«H αλήθεια για τις κεραίες, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες»

 Tα δικτυα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ενημέρωσης για τις  επιπτώσεις από τη γειτνίαση και της αδιαφορίας της πολιτείας  Tου Φωτη Kολλια

 O πρόσφατος σεισμός με επίκεντρο την περιοχή των Kυθήρων έφερε  και πάλι στην επικαιρότητα τις –πεπερασμένες όπως  αποδεικνύεται– δυνατότητες λειτουργίας των δικτύων κινητής  τηλεφωνίας υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης (θεομηνίες, σεισμοί,  κ.λπ.). Tα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η αντιπολίτευση και οι  καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν για μια ακόμα φορά ότι αδυνατούσαν  να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους λίγα λεπτά μετά τη  σεισμική δόνηση. Για μια ακόμα φορά άνοιξε (για μία - δύο  ημέρες.) η κουβέντα περί των υπηρεσιών που πρέπει να  παρέχουν οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε  τέτοιες περιστάσεις.

Tα στελέχη των εταιρειών, όπως ο τεχνικός  διευθυντής της Vodafone N. Mαστοράκης, υποστηρίζουν ότι  υπάρχουν υπηρεσίες που είναι τεχνικά δυνατόν να παρασχεθούν,  αλλά και πράγματα που δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί. Για  παράδειγμα, ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μπορεί να δεχθεί  συγκεκριμένο αριθμό ταυτόχρονων κλήσεων ανά περιοχή. Eίναι  μαθηματικά βέβαιο ότι σε περίπτωση που χιλιάδες άνθρωποι  καλέσουν ταυτόχρονα (όπως συμβαίνει π.χ. σε έναν σεισμό)  κάποιοι δεν θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν.

 H αλήθεια είναι ότι και υπό κανονικές συνθήκες αρκετοί  διαμαρτύρονται πως σε πολλές περιοχές δυσκολεύονται να  χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο. Eν μέσω του  παραλογισμού που επικρατεί για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας,  την έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από τη γειτνίαση με  μία εξ αυτών και την αδιαφορία της πολιτείας (βλέπε πολιτικό κόστος), τα δίκτυα υπολειτουργούν σε αρκετές περιοχές.

 Eκατοντάδες κεραίες έχουν ξηλωθεί τα τελευταία χρόνια είτε  έπειτα από αντιδράσεις τοπικών αρχών, είτε ύστερα από  γιουρούσια «αγανακτισμένων πολιτών».

 Σύμφωνα με τον κ. Mαστοράκη, μόνο η Vodafone στη διετία  2004-2005 αναγκάστηκε να ξηλώσει 170 κεραίες οι οποίες είχαν  κανονική άδεια. «Σήμερα υπάρχουν νομάρχες, οι οποίοι αρνούνται  να παραλάβουν ακόμα και την αίτηση για τοποθέτηση κεραίας  κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους», λέει ο τεχνικός  διευθυντής της Vodafone. Tην ίδια στιγμή ορισμένοι δήμαρχοι  επέλεξαν άλλο δρόμο: Eπιτρέπουν στην εταιρεία να εγκαθιστά  κεραίες, «αλλά έχουν τοποθετήσει ανιχνευτές για να μετρούν ανά  πάσα στιγμή τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας». Oι  ανιχνευτές τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Eρμής»  που προωθεί η Vodafone, αλλά την επιστημονική ευθύνη έχουν το  Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο και το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 Tα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι είναι η ώρα για μια  ουσιαστική συζήτηση τόσο των δυνατοτήτων των τηλεπικοινωνιακών  δικτύων υπό συνθήκες κρίσης, όσο και των κεραιών κινητής  τηλεφωνίας. Oυδείς μπορεί να προβλέψει τι θα δείξει η  επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής  ακτινοβολίας (όχι μόνο από τις κεραίες, αλλά και από τα  ψυγεία.). Mέχρι τότε, όμως, πρέπει να λειτουργήσουν και τα  δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Για να κατανοήσει κάποιος το  μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την υποκρισία των υπευθύνων,  αρκεί να αναλογιστεί ότι για να λειτουργήσουν πλήρως τα δίκτυα  τρίτης γενιάς (γνωστά ως 3G) απαιτείται η εγκατάσταση  εκατοντάδων νέων κεραιών. Oπως λέει ο κ. Mαστοράκης, η  Vodafone έχει σήμερα εν λειτουργία περί τις 2.000 κεραίες και  χρειάζεται άλλες 500 για να υπάρχει πλήρης κάλυψη με το δίκτυο  δεύτερης γενιάς.

 Oμως και οι εταιρείες απέφυγαν τόσα χρόνια να ενημερώσουν  συστηματικά τους πολίτες για τις επιπτώσεις των κεραιών,  αφήνοντας ελεύθερο χώρο για την άσκηση λαϊκισμού από  υπεύθυνους ή μη φορείς. Oύτε και η πολιτεία ασχολήθηκε υπό τον  φόβο του πολιτικού κόστους. Aποκορύφωμα ήταν το τελευταίο  νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες με το οποίο  καθορίστηκε ελάχιστη απόσταση (300 μέτρα) μεταξύ μιας κεραίας  και «χώρων ευπαθών ομάδων (σχολεία, γηροκομεία, κ.λπ.)».

 Tα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ότι αν δεν έκαναν κάτι τέτοιο,  (έστω και αν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι η  ακτινοβολία δεν συνδέεται με την απόσταση αλλά με την εκπομπή  ισχύος της κεραίας), θα δέχονταν άγρια επίθεση από την  αξιωματική αντιπολίτευση. Στο τέλος, ακόμα και ο αρμόδιος  υφυπουργός Mεταφορών Aναστ. Nεράντζης παραδέχθηκε, σε πρόσφατη  συνέντευξή του, ότι η ρύθμιση έχει «περισσότερο ψυχολογικό  χαρακτήρα, παρά ουσία» και πρόσθεσε ότι οι κοινοί θνητοί  πρέπει να μάθουν την αλήθεια «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και  εφόσον δεν υπάρχει πολιτικό κόστος»! Oυδείς ασχολείται με την  ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα η οποία  συνδέεται με την απόσταση που τα χωρίζει από την κεραία. «Oσο  λιγότερες κεραίες, τόσο μεγαλύτερη ακτινοβολία για όσους  χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο» υποστηρίζουν τα στελέχη των  εταιρειών.

 Oσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής  τηλεφωνίας, όπως ο κ. Mαστοράκης, προβλέπουν ότι θα περάσουν  ακόμα πιο δύσκολες ημέρες. O ίδιος λέει ότι σε σεισμογενείς  περιοχές (όπου απαιτούνται περισσότερες κεραίες για αυξημένη  χωρητικότητα, ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός  ταυτόχρονων κλήσεων), όπως η Aττική, η Kρήτη και τα Eπτάνησα  «καταθέσαμε την τριετία 2003-2005 περίπου 280 αιτήσεις για  νέες κεραίες». Aπό αυτές εγκρίθηκαν οι 81, οι 32 απορρίφθηκαν  και 167 εκκρεμούν. H Vodafone έχει την υποδομή (δίκτυο  μεταγωγής, κ.λπ.) για να καλύψει τη διπλάσια κίνηση, αλλά δεν  έχει δίκτυο κεραιών, καταλήγει. Προκειμένου να εγκαταστήσουν  νέες κεραίες (με βάση τον νέο νόμο) οι εταιρείες πρέπει να  περιμένουν την υπουργική απόφαση του υπουργείου ΠEXΩΔE για το  πώς θα συντάσσσονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  (MΠE). Tο υπουργείο έχει έξι μήνες προθεσμία για να την  εκδώσει, με βάση τις προβλέψεις του νόμου.

 Tι μπορεί να γίνει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης  Oι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποστήριξαν σε πρόσφατη  συνάντηση με την Eθνική Eπιτροπή Tηλεπικοινωνιών και  Tαχυδρομείων (EETT) ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να  διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των αρχών σε συνθήκες  έκτακτης ανάγκης, αλλά και να καλυφθούν όσοι αντιμετωπίζουν  σοβαρό πρόβλημα π.χ. έπειτα από σεισμό. O κ. Mαστοράκης λέει  ότι «έχουμε τα μέσα για να δώσουμε προτεραιότητα π.χ. στις  κλήσεις προς το 112 (τον τριψήφιο αριθμό που καλούν όσοι  χρειάζονται βοήθεια). Aκόμα και όταν το δίκτυο βρίσκεται σε  κατάσταση συμφόρησης, μπορούμε να κόψουμε κάποιους άλλους,  αυτόματα, ώστε να επικοινωνήσουν όσοι καλούν το 112». Πρέπει,  όμως, να δημιουργηθεί από την πολιτεία ο μηχανισμός που θα  υποδεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων σε μια τέτοια περίπτωση.

 O τεχνικός διευθυντής της Vodafone υπενθυμίζει την εμπειρία  από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο όπου  «βραχυκύκλωσαν» όχι μόνο τα δίκτυα κινητής, αλλά και η σταθερή  τηλεφωνία. Mε βάση τη συγκεκριμένη εμπειρία, οι εταιρείες  υποστηρίζουν πως μπορούν να προμηθεύσουν υπηρεσίες του  Δημοσίου με τηλέφωνα που διαθέτουν ειδικές κάρτες και μπορούν  να καλούν κατά προτεραιότητα. Oσο για το γνωστό ζήτημα της  εθνικής περιαγωγής, δηλαδή της σύνδεσης των δικτύων, έτσι ώστε  όταν κάποιο από αυτά αδυνατεί να εξυπηρετήσει μια κλήση αυτή  να δρομολογείται σε ένα άλλο δίκτυο, οι άνθρωποι της αγοράς  υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο. Kατά την άποψή τους θα  οδηγήσει σε «φαινόμενο ντόμινο», με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν  όλα τα δίκτυα, έστω και αν μόνο ένα από αυτά έχει πρόβλημα. Θα  στέλνει τις κλήσεις στα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να  «βραχυκυκλώσουν» όλα.

 Mέχρι, πάντως, να αρχίσει η ουσιαστική κουβέντα για το τι  πρέπει να πράξουν τα δίκτυα σε περίπτωση κρίσης, πρέπει να  εγκατασταθούν οι κεραίες που θα υποστηρίξουν την καθημερινή  λειτουργία των εταιρειών. Γι’ αυτό και χρειάζεται ακόμα  μεγαλύτερη συζήτηση για τις επιπτώσεις από την ανάπτυξη των  ασύρματων δικτύων, τα οποία προβλέπεται ότι θα πυκνώνουν, με  την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. (Καθημερινή 29-1-2006) 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ
Ξηλώθηκε κεραία στην Tερψιθέα Γλυφάδας

Tάσος Ταστάνης, μέλος Δημοτικής Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Γλυφάδας»

Οι αγώνες και η αντίσταση των κατοίκων της Τερψιθέας στην πλατεία Καραϊσκάκη, είχαν αποτέλεσμα. Με μαζικούς αγώνες και συλλογική αντίσταση, οι κάτοικοι της πλατείας Καραϊσκάκη κατόρθωσαν να ξηλώσουν κεραία κινητής τηλεφωνίας που είχε τοποθετηθεί χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, σε κτίριο της οδού Λιβύης, απέναντι από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, στην οδό Αττικής. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με δικά της συνεργεία και μπροστά στη μαζική αντίσταση των κατοίκων, ξήλωσε την κεραία που είχε τοποθετήσει σε κτίριο της οδού Λιβύης. Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα των παιδιών τους να ζήσουν, να μορφωθούν και να ονειρευτούν σε ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, μόλις διαπίστωσαν την ύπαρξη της κεραίας, που εδώ πρέπει αν σημειωθεί, ήταν καλυμμένη με διαφημιστική πινακίδα, προχώρησαν σε αγωνιστικές; κινητοποιήσεις, πραγματοποιώντας τέσσερις μαζικές συγκεντρώσεις στο χώρο του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας.
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο που υπήρχε η κεραία, με μαζική συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας και σε τοποθέτηση πανώ στους γύρω χώρους. Κάτω από την πίεση αυτών των αγώνων καθώς επίσης και με τους κατάλληλους χειρισμούς από την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου, έκθεση αυτοψίας, καθορισμός προστίμου αυθαίρετου κτίσματος, πρωτόκολλο κατεδάφισης, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ξήλωσε την κεραία. Οι αγώνες των κατοίκων της Τερψιθέας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς ακτινοβολίες και περιβαλλοντική βαρβαρότητα, έφεραν αποτέλεσμα. Η αντίσταση στη λογική που βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές έστω για μια φορά νίκησε.
Ας είναι λοιπόν αυτή η νίκη των απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας στην Τερψιθέα, αρχή και ξεκίνημα για μια πόλη απαλλαγμένη από ακτινοβολίες, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική, πιο αλληλέγγυα, πιο οικολογική. ΕΠΟΧΗ 5-2-06

επιστροφή στην αρχή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 Γαζή 216,  382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS Tel-Fax:  ++30 4210  20620 / 38387 site: // www.eco-net.gr

Βόλος 24/2/2006 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πληροφορίες: Νίκος Μόσχος 6945-667834

Το Πανελλήνιο  Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη, κ. Δημ. Αβραμόπουλο, Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., το ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και τον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ το παρακάτω Υπόμνημα, σχετικά με το νέο νόμο για τις κεραίες:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Στη συνεδρίαση της 17/1/2006 ψηφίστηκε  από την Ολομέλεια της Βουλής o Ν. 3431/06 «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών» στον οποίο συμπεριλαμβάνονται  οι νέες διατάξεις που θα ρυθμίζουν εφεξής την εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών βάσης και των  κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Το πρόβλημα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας (συνήθως καμουφλαρισμένων) με παράνομο και αυθαίρετο τρόπο, ειδικά μέσα στα αστικά κέντρα, έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια.  

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ειδικών επιστημόνων η επιστημονική γνώση για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πρόσκαιρη ή η μακροχρόνια έκθεση στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως είναι αυτή που εκπέμπεται από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας (υψίσυχνη ηλεκτρονική ακτινοβολία - «Non-Ionizing Radiation» [NIR]), είναι ακόμα αναμφισβήτητα ελλιπής. Ειδικότερα, παρατηρείται επιστημονική αβεβαιότητα ως προς το εύρος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς και ως προς την ανεκτή ποσότητα έκθεσης και τις αναγκαίες αποστάσεις από τις πηγές ακτινοβολίας.

Το προηγούμενο νομικό καθεστώς για την εγκατάσταση και τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο, αντιφατικό με αποσπασματικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις εντείνοντας το παραπάνω πρόβλημα, γι’ αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη η θεσμοθέτηση ενός νέου νομικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό προσπαθήσαμε, ως ΠΑΝΔΟΙΚΟ, να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας, στα πλαίσια της «Δημόσιας Διαβούλευσης» του Υπουργείου Μεταφορών, επί του νομοσχεδίου που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι. Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι καμία πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή, το νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν απλοποιήθηκε και δεν ξεκαθάρισε, αλλά έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο και  εν τέλει δημιουργήθηκε ένα απολύτως ευνοϊκό πλέγμα για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να γεμίσουν απρόσκοπτα με κεραίες κάθε γειτονιά, σε αντίθεση με τα όσα εξαγγέλλονταν νωρίτερα από τους αρμοδίους του νομοθετούντος Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα επί των ρυθμίσεων του νέου νόμου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

1.                  Ο νέος νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση  εγκατάστασης κεραιών σε απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο των νοσοκομείων, σχολείων, γηροκομείων κλπ. τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα της ΚΥΑ 53571/3839/2000. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις σχολείων, νοσοκομείων και γηροκομείων. Το Υπουργείο δηλαδή παραβλέπει τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο ως μόνο μέτρο προφύλαξης την καθιέρωση απόστασης από κατοικημένες περιοχές, συνεχίζει να επιτρέπει την εγκατάσταση αυτών ακόμη και δίπλα σε σχολεία και αναιρεί στο σύνολό του παλαιότερο νομοσχέδιο (Οκτώβριος 2003), το  οποίο καθιέρωνε το κριτήριο της απόστασης των 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές,  παραβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχει η δυνατότητα μετρήσεων της ακτινοβολίας ή κάποιου άλλου ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου όντως να διαπιστώνεται ότι οι εταιρίες θα τηρούν τα όρια.  Σημειώνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι τα όρια της Κ.Υ.Α. 53571/3839/2000 δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές κριτήριο προστασίας, και «σχετική μόνο αξία έχουν», αφού βασίζονται μόνο στις θερμικές επιπτώσεις και στις αποδεδειγμένες επιδράσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και τις μη θερμικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και γενικότερα τους πιθανολογούμενους κινδύνους από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.    

2.                   Με το νέο νόμο ορίζεται ότι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας δεν θα θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής της κεραίας, εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής ή την ασφάλεια του κτιρίου και υπό την προϋπόθεση ότι το κτίριο ή το δώμα επί του οποίου τοποθετείται η κεραία δεν στερείται αδείας. Η έλλειψη ελέγχου της νομιμότητας του ακινήτου έχει ως συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις  την εγκατάσταση κεραιών σε ακίνητα που θα έχουν αυθαίρετες κατασκευές, αν και απαγορεύονται από το  Γ.Ο.Κ. οικοδομικές εργασίες σε ακίνητα με αυθαιρεσίες.

3.                  Η  διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η οποία  έως σήμερα γινόταν από το Νομάρχη μετά την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλάζει πλήρως.  Πλέον η Μ.Π.Ε. θα κατατίθεται στην οικεία Γ.Γ. Περιφέρειας, η οποία θα αποφαίνεται μετά την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Αυτό σημαίνει ότι παρακάμπτεται η τοπική κοινωνία, η οποία πλέον δεν θα έχει λόγο σε ζητήματα που την αφορούν και που άπτονται της δημόσιας υγείας  και του περιβάλλοντος. Ωστόσο η γνωμάτευση της Ε.Ε.Α.Ε. δεν μπορεί να αξιολογήσει και με περιβαλλοντικά κριτήρια τη κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση των σταθμών βάσης και να περιγράφει τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι επιπτώσεις στο ανθρωπογενές, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον από την εγκατάσταση των κεραιών. Επίσης δεν καταρτίσθηκαν ειδικές προδιαγραφές για τις Μ.Π.Ε που αφορούν εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να αντιμετωπισθούν κατά τρόπο ειδικό και εμπεριστατωμένο τα κρίσιμα ζητήματα που συνάπτονται με τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

4.                   Στις ήδη εγκατεστημένες παράνομες κεραίες δίνεται η δυνατότητα εκ των υστέρων υποβολής Μ.Π.Ε. και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ανοίγοντας το δρόμο της νομιμοποίησης χιλιάδων παράνομων κεραιών μέσα στις πόλεις. Πέρα όμως από αυτό, η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε αντιδιαστολή με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία η έλλειψη της Μ.Π.Ε και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν μπορεί να καλυφθεί με την τήρηση εκ των υστέρων της παραπάνω διαδικασίας.

5.                  Ο νόμος συνεχίζει να εξαιρεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των επιπτώσεων της δημόσιας υγείας. Και δεν ελήφθησαν υπόψη οι πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επικινδυνότητα της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά τα όρια της επιτρεπόμενης έκθεσης και να θεσπισθούν ελάχιστες αποστάσεις.

6.                  Δεν υιοθετήθηκε η αρχή της προφύλαξης η οποία ενσωματώθηκε στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992),  άρθρα 130Ρ-Τ και στο αρ.174 παρ.2 της Ε.Συνθ.Ε.Κ. και θεωρείται (και από το Δ.Ε.Κ.) δεσμευτικός κανόνας δικαίου άμεσης εφαρμογής και συνεπώς σύμφωνα και με το αρ. 28παρ.1 του Συντάγματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.  Σε διεθνές επίπεδο το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης είναι η καθιέρωση απόστασης από κατοικημένες περιοχές. Αυτό ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ιταλία κλπ.) δεδομένου ότι δεν υφίστανται όρια ασφαλείας, αλλά όρια επικινδυνότητας. Επίσης δεν εφαρμόζεται ούτε η  αρχή της συνετής αποφυγής.

Επειδή είναι  σαφές ότι αφαιρούνται πλέον  ακόμη και  αυτές οι περιορισμένες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανοίγει ο δρόμος γι’ ακόμη περισσότερες κεραίες μέσα στις πόλεις χωρίς πλέον δυνατότητα άμυνας των πολιτών.

Επειδή πολλές ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την νομολογία του ΣτΕ.

Επειδή  ο νέος νόμος δεν διαφυλάσσει τη δημόσια υγεία ενώ είναι σίγουρο ότι και η κοινωνική ειρήνη θα διαταραχθεί σημαντικά.

Επειδή τέλος είναι αντίθετος με το Κοινοτικό Δίκαιο το οποίο οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει η χώρα μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να τροποποιηθεί άμεσα ο νέος νόμος σύμφωνα με τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τη νομολογία του ΣτΕ αλλά και με τις δικές μας όπως κατατέθηκαν το καλοκαίρι του 2005 στο Υπουργείο Μεταφορών στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης επί του δημοσιευθέντος νομοσχεδίου.

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6977-606820, ΚΑΡΑΤΖΟΣ ΚΙΜΩΝ 6977-303202, ΜΙΧΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6944-862254, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6974-640419, ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  6938-712638 (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 1-3-06)

επιστροφή στην αρχή

Σε μπέρδεμα με απρόβλεπτες συνέπειες έχουν οδηγήσει οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται στον νόμο για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ που έφτασε στα χέρια των εταιρειών πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίζει εμμέσως «παράνομες» όλες τις κεραίες που τοποθετήθηκαν κατά το τελευταίο τετράμηνο. Πρόκειται για περισσότερους από 150 σταθμούς βάσης σε όλη τη χώρα, η νομιμότητα εγκατάστασης των οποίων αμφισβητείται σήμερα από το υπουργείο.
Η διερεύνηση της υπόθεσης οδηγεί σε διαφορετικές ερμηνείες του νόμου για τις τηλεπικοινωνίες, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει ώς τον Σεπτέμβριο να εκδώσει υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη σύνταξη των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη σχετική διαδικασία.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης προβλέπεται ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο οι εταιρείες μπορούν μεν να συνεχίσουν να εγκαθιστούν κεραίες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την εκάστοτε αρμόδια Γενική Γραμματεία Περιφέρειας. Η τελευταία αποστέλλει την περιβαλλοντική μελέτη στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που γνωμοδοτεί σχετικά, και ακολούθως ενημερώνεται η εταιρεία για το αν της επιτρέπεται η εγκατάσταση της κεραίας ή όχι.
Αυτά ισχύουν στη θεωρία. Οι περιφέρειες, όμως, επικαλούνται αναρμοδιότητα για την παραλαβή των μελετών και όλη αυτήν την περίοδο δεν τις έστελναν στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αγνωστο πώς, όμως, η τοποθέτηση των κεραιών προχωρούσε κανονικά, μέχρι που βγήκε η επίμαχη εγκύκλιος. Σύμφωνα με αυτήν, για κάθε νέα εγκατάσταση κεραίας οι υπηρεσίες της περιφέρειας ή της εκάστοτε αρμόδιας νομαρχίας πρέπει να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του νόμου. Για τις παλαιότερες κατασκευές όμως θα πρέπει να περιμένουν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, πράγμα που τελικά σημαίνει πως όποια κεραία τέθηκε σε λειτουργία τούς τελευταίους μήνες, είναι παράνομη.
Οι εταιρείες έχουν αναγκαστικά «παγώσει» το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του δικτύου τους παρά την αύξηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης στην περιφέρεια, λόγω των θερινών διακοπών. Στελέχη των εταιρειών ισχυρίζονται πως έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και ότι το (νέο) πρόβλημα οφείλεται κατά πρώτο λόγο στη στάση των περιφερειών. Οι ίδιοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η εγκύκλιος να αποτελέσει άλλοθι για τη μαζική απεγκατάσταση κεραιών, που σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα δίκτυα.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/07/2006

επιστροφή στην αρχή

 

Δάση κεραιών τηλεφωνίας στις αθηναϊκές ταράτσες

Κρυφτούλι εταιρειών - πολεοδομίας για την τοποθέτηση και «αποκαθήλωσή» τους

Της Ελενας Καρανατση

Φαίνεται ότι το μόνο δάσος που τρομάζει τον πολίτη είναι το δάσος των κεραιών... Περισσότερες από 3.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες στην Αττική, εκ των οποίων περίπου 150 εξακολουθούν να λειτουργούν παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις ή ανακλήσεις αδειών.

Κάθε άλλο παρά αρμονική είναι η συνύπαρξη των πολιτών της Αθήνας με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα σπίτια τους. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά, κάθε λίγο, ομάδες κατοίκων αποφασίζουν να αποξηλώσουν την κεραία που γειτονεύει με το σπίτι τους, φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει στην υγεία τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια, όπου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσβάλλουν αποφάσεις της πολεοδομίας για κατεδάφιση κεραιών ή ζητούν να ανασταλούν αποφάσεις με τις οποίες είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους. Συνήθως το πετυχαίνουν.

Εγκατεστημένες σε ταράτσες πολυκατοικιών –στα φανερά ή στα κρυφά, δηλαδή καμουφλαρισμένες– οι κεραίες έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων εκείνων που ζουν σε απόσταση αναπνοής από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας...

Δίπλα σε σχολείο

«Δεν πάει άλλο», λέει ο κ. Μηναδάκης, κάτοικος Ηλιούπολης, δείχνοντάς μας την κεραία που είναι εγκατεστημένη στην ταράτσα της πολυκατοικίας του. «Εδώ δίπλα υπάρχει σχολικό συγκρότημα, γήπεδα, το θέατρο Βράχων. Ποιος μας λέει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι ακίνδυνη;».

Πριν από ενάμιση χρόνο, η διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κατασκευή κεραιών αυθαίρετη και διέταξε την κατεδάφισή της εντός 30 ημερών καθώς και την επιβολή προστίμων. Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είχε επιβάλει διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για παράνομη εγκατάσταση κεραίας στη συγκεκριμένη πολυκατοικία. Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση, η υπόθεση έφτασε στο διοικητικό εφετείο και τελικά η εταιρεία δικαιώθηκε. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εκτελεστότητα των αποφάσεων, ένα θέμα που δεν επιλύθηκε με το νέο νομοσχέδιο» λέει στην «Κ» ο δικηγόρος της Παναττικής Επιτροπής κατά των κεραιών, κ. Κώστας Διάκος. «Οι δήμοι δεν έχουν δικαιοδοσία να κατεβάζουν τις κεραίες και έτσι η κατεδάφισή τους γίνεται κατά ευρεία ερμηνεία από τις πολεοδομίες».

«Εγιναν λάθη»

Δυστυχώς δεν υπάρχει «κινητή τηλεφωνία βουνών», ώστε να εξαλειφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών. Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής επικοινωνίας της ΤΙΜ κ. Γιώργος Τσαπρούνης και εξηγεί ότι «σε όλες τις χώρες και σε όλα τα αστικά κέντρα, οι κεραίες τοποθετούνται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες ακολουθούν ό,τι λέει η επιστημονική κοινότητα. Αν αλλάξουν τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα συμμορφωθούμε με τα νέα όρια. Σίγουρα η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έγινε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να γίνουν και ορισμένα λάθη».

Απειλούνται παιδιά, ηλικιωμένοι

Διίστανται οι επιστημονικές απόψεις για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λουκά Μαργαρίτη οι περισσότερες επιδράσεις της έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, όπως κεφαλαλγίες, απώλεια βραχύχρονης μνήμης είναι ήπιας μορφής και τα υγιή κύτταρα έχουν συνήθως την ικανότητα με τους μηχανισμούς άμυνας να προσαρμόζονται σε αυτές χωρίς να παθαίνουν εκφυλιστικές βλάβες (καρκίνο). Αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού είναι περισσότερο ευαίσθητες στην ακτινοβολία (π.χ. παιδιά, ασθενείς, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς με βηματοδότες).

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο γραφείου μη - ιονιζουσών ακτινοβολιών της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, δρ Ευθύμιο Καραμπέτσο, η αξιολόγηση της έκθεσης των ανθρώπων στο περιβάλλον σταθμών κεραιών εκπομπής πρέπει να γίνεται μέσω της εκτίμησης της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης σε όλες τις θέσεις στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του κοινού. Ακόμη πρέπει να εξακριβώνεται κατά πόσο τηρούνται τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης. Ο αυθαίρετος καθορισμός οριζόντιων αποστάσεων από τους σταθμούς κεραιών ως μέτρο προφύλαξης του κοινού δεν έχει καμιά επιστημονική βάση. Καθημερινή 1-10-06

επιστροφή στην αρχή

 

«Ακίνητη» η κεραία παρά τις αποφάσεις

Το αλαλούμ, ακόμα και με αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που προκαλεί μια κεραία της εταιρείας Vodafone η οποία, όπως καταγγέλλεται, βρίσκεται «μεταμφιεσμένη» στη συμβολή των οδών Αιγύπτου και Κριμαίας στη Γλυφάδα, καλείται να ξεδιαλύνει εισαγγελέας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παν. Πούλιος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ.Ε.», σύμφωνα με το οποίο:
-Η κεραία βρίσκεται «καμουφλαρισμένη σαν θερμοσίφωνας», δίπλα σε νηπιαγωγείο και σε απόσταση 250 μέτρων από δύο δημοτικά σχολεία. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ευθύνεται για προβλήματα υγείας, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε ένα μικρό κοριτσάκι.
-Δύο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και 136 κάτοικοι της περιοχής πέτυχαν με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ανασταλεί η άδεια εγκατάστασης που έδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.
-Με αντίστοιχη προσφυγή της, η εταιρεία πέτυχε αναστολή τής... αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.
-Το θέμα έφτασε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλη, ο οποίος είπε: «Είναι προφανές ότι για την έκδοση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ εκτιμήθηκε ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση. Ομως, παρά το γεγονός ότι κοινοποιήθηκε νομίμως, παραμένει ανεκτέλεστη». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2006

 

επιστροφή στην αρχή

Επειδή ακούμε πολλά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επιτέλους γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα μετά από έρευνες χρόνων:

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1172
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1173
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1175
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1174

(Ελήφθη στις 26-3-07)

επιστροφή στην αρχή

 

Οι κάτοικοι ξήλωσαν κεραία της κινητής

Στο ξήλωμα της παράνομα τοποθετημένης και κρυμμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Vodafone, επί της οδού Τριών Ιεραρχών 86, προχώρησαν χθες οι κάτοικοι των Άνω Πετραλώνων, ύστερα από μεγάλη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν για το θέμα. Στην συνέλευση που διοργάνωσε η Παρέμβαση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Μεταξουργείου συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη της "Ανοιχτής Πόλης", με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο Άννα Φιλίνη.
Η "Ανοιχτή Πόλη" είχε θέσει το θέμα από την προηγούμενη ημέρα με πρωτοβουλία του διαμερισματικού συμβούλου του 3ου Διαμερίσματος Νίκου Μουμούρη στη διαπαραταξιακή επιτροπή που είχε συγκληθεί. Η διαπαραταξιακή αποφάσισε να καλέσει την αρμόδια επιτροπή ελέγχου για να ελέγξει και να αποφανθεί για την νομιμότητα η όχι της εγκατάστασης.
Η συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε και πραγματοποίησε το ξήλωμα της παράνομης κεραίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη συμβολή των οδών Καλλισθένους και Τίμωνος, επίσης στα Άνω Πετράλωνα, όπου υπάρχει δεύτερη κεραία. Η διαμαρτυρία έληξε με την υπόσχεση ότι σύντομα οι κάτοικοι θα ξαναβρεθούν στους δρόμους για το ξήλωμα όλων των παράνομων κεραιών που μολύνουν τις γειτονιές της πόλης.
Στο μεταξύ, προσπάθεια συντονισμού των κινήσεων που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα με θέμα τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη δημόσια υγεία, ξεκινά με συνάντηση το Σάββατο 31 του μήνα, στις 11 το πρωί, στο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη), στην αίθουσα 101 του κτιρίου Τοσίτσα. Σκοπός της συνάντησης, στην οποία καλούν οι Κινήσεις Πολιτών από Μετς, Νέο Κόσμο, Σεπόλια, Θησείο, Νέα Σμύρνη, είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και ενημέρωσης.

ΑΥΓΗ 29-3-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΛΑΡΙΣΑ: Πρωτοποριακή απόφαση για Υποστολή κεραίας

Πρωτοποριακή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, με την οποία διατάσσεται η αποβολή κεραίας κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί κοντά στην πλατεία του Αμπελώνα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αγωγή 18 κατοίκων της περιοχής και απαγορεύει τη λειτουργία της, αποδεχόμενο ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.
Το δικαστήριο, με εισηγητή τον πρωτοδίκη Σπύρο Μελά, ουσιαστικά στηρίζεται στην αρχή τής προφύλαξης. Δέχεται δηλαδή ότι «κρατούσα φαίνεται να είναι η άποψη ότι προκαλούνται βλάβες στον άνθρωπο, όταν αυτός εκτίθεται συνεχώς στην ακτινοβολία και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την πηγή της. Αποψη η οποία βέβαια δεν διαθέτει πλήρεις αποδείξεις, γι' αυτό και το ζήτημα είναι ακόμη ανοικτό στην επιστημονική έρευνα. Εκείνο όμως το οποίο αποδεικνύεται πλήρως είναι ότι από τη διάσταση απόψεων της επιστημονικής κοινότητας προκαλείται εύλογη και όχι φανταστική αβεβαιότητα του πληθυσμού, ο οποίος κατοικεί στην περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη η κεραία.
Η αβεβαιότητα αυτή δεν αίρεται από σχετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία ούτε κατά την εξέταση της μελέτης που της υπεβλήθη διενήργησε έλεγχο, ούτε στη συνέχεια απεδείχθη ότι προέβη σε μετρήσεις, ούτε αποδεικνύεται ότι η εκπομπή τής κεραίας, καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, δεν υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς έκθεσης. Επικαλούμενη δε την αρχή τής προφύλαξης, που εισήχθη στο Κοινοτικό Δίκαιο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αναφέρει ότι "μόνη η ύπαρξη ενδείξεων ως προς πιθανούς κινδύνους σοβαρής βλάβης, μη δυναμένους να αποκλεισθούν με βάση τα επιστημονικά πορίσματα, επιβάλλει τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία αγαθών ή στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων..."».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/04/2007

 

επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η συνάντηση των 16 κινήσεων πολιτών και της παναττικής επιτροπής κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21-4-2007 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη), στην αίθουσα 101 στο κτίριο Τόσιτσα.

Η συνάντηση αυτή θα αφορά το συντονισμό των ενεργειών μας με σκοπό τη διακίνηση ενός ενημερωτικού και διεκδικητικού κειμένου. Επιδιώκουμε την προσυπογραφή του κειμένου αυτού από συλλόγους, οικολογικές οργανώσεις, θεσμικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιστημονικές οργανώσεις, ΜΚΟ κ.α. έτσι ώστε να δοθεί δημοσιότητα και να καταγραφεί κοινωνικά το πρόβλημα της προστασίας του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, το πάσχον θεσμικό πλαίσιο και η ανάγκη αλλαγής του νόμου 3441/2006.

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Της κεραίας το ανάγνωσμα
Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
Εντατικά μαθήματα περιβάλλοντος και οικολογίας καλούνται να κάνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μετά την υπουργική απόφαση του Γ. Σουφλιά σχετικά με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης περίπου 7.000 κεραιών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Η απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί (βάσει του νόμου-πλαισίου για τις τηλεπικοινωνίες) από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι εταιρείες θεωρούσαν πως η καθυστέρηση οφειλόταν σε κάποιες προσπάθειες του ΥΠΕΧΩΔΕ να απλοποιήσει τη διαδικασία. Αντί απλοποίησης όμως, διαπιστώνεται πως το υπουργείο επέλεξε να υιοθετήσει μια μέθοδο που, κατά τις εταιρείες, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ενισχύει τη γραφειοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αδειοδότηση μιας κεραίας στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να αναφέρονται ακόμη και τα επίπεδα θορύβου (;) τα οποία θα παράγονται από τη λειτουργία της. Εκπρόσωποι των εταιρειών σημειώνουν ότι, πέρα από το πολυσυζητημένο θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν έχουν ποτέ ακούσει για κεραία που ήταν πηγή ηχορρύπανσης.
Προσθέτουν, επίσης, πως η απόφαση εκδίδεται τη στιγμή που οι περιφέρειες έχουν σηκώσει κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά, καθώς δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα οι περιφέρειες δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αδειοδοτήσουν περισσότερες από 10 κεραίες, αριθμός που είναι βέβαια μηδαμινός σε σύγκριση με την έκταση των ασύρματων δικτύων. Αν και ο νόμος δίνει προθεσμία στις εταιρείες 12 μήνες για την υποβολή όλων των μελετών, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότησή τους, το σχεδόν βέβαιο είναι πως οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών θα υποχρεωθούν να δώσουν παράταση. Αλλωστε, όσο και να βιαστεί κανείς, δεν είναι βέβαιο πως θα προλάβει το ανωτέρω διάστημα. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για κάθε μελέτη ολοκληρώνεται σε δύο με τρεις μήνες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως στο μεταξύ οι εταιρείες θα προσθέτουν και νέες κεραίες στο δίκτυό τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον χρόνο το έχουν βέβαια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν και τις περισσότερες κεραίες. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας, αφού και αυτές υποχρεώνονται στην υποβολή μελετών αν διατηρούν ασύρματες υποδομές.
Υποχρεώσεις και για τη ραδιοτηλεόραση
Την ίδια διαδικασία πρέπει επίσης να ακολουθήσουν και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του δικού τους εξοπλισμού.
Μεταξύ άλλων, για κάθε φάκελο κεραίας πρέπει να υπάρχει αναλυτική καταγραφή του περιβάλλοντος σε περιοχή που εκτείνεται ώς και ένα χιλιόμετρο από το σημείο εγκατάστασης. Στην περίπτωση που η κεραία τοποθετείται σε προστατευόμενη περιοχή, πρέπει να μελετηθεί το σύνολο της τελευταίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές πηγές η εταιρεία θα υποχρεώνεται στην εκπόνηση ειδικής μελέτης, που χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εκφράζουν, για την ώρα, μόνο τη δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο, στελέχη τους επισημαίνουν πως οι κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον εξαιρούν από την υποχρέωση της υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τις τηλεπικοινωνιακές κεραίες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη συνδρομή των Βρυξελλών.
nmou@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/04/2007

 

επιστροφή στην αρχή

Καρκίνος από κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Daniel Foggo  από Sunday Times 22 Απριλίου 2007

Επτά εμφανίσεις καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες έχουν ανακαλυφθεί γύρω από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνολογίας στην υγεία.

Οι μελέτες αφορούν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά σε εμφανίσεις καρκίνου, εγκεφαλικών αιμορραγιών και υψηλής πίεσης αίματος σε μια ακτίνα 360 μέτρα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Μια από τις μελέτες, στο Warwickshire, αποκάλυψε παρουσία 31 καρκίνων γύρω από έναν και μόνο δρόμο. Το ένα τέταρτο από τα 30 άτομα προσωπικού σε σχολείο που βλέπει ο 27μετρος ιστός κεραίας έχει αναπτύξει όγκους από το 2000, ενώ άλλο ένα τέταρτο έχει σημαντικά προβλήματα υγείας.

Η κεραία ξηλώνεται με παρουσία πραγματογνώμονα μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Η εταιρία με το όνομα «Ο2» που είχε την κεραία απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύνδεση της κεραίας με τα προβλήματα αναγνώρισε ότι η απόφαση για το ξήλωμα της κεραίας ήταν «σαφώς σπάνια και ασυνήθιστη».

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία με χιλιάδες ανθρώπους να αντιδρούν κάθε εβδομάδα σε προγραμματισμένες εγκαταστάσεις κεραιών. Υπάρχουν περίπου 47.000 τέτοιες κεραίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δόκτορας John Walker, ο επιστήμονας που σύνταξε τις μελέτες για τους καρκίνους, με τη βοήθεια των τοπικών ακτιβιστών πολιτών στο Devon, Lincolnshire, Staffordshire και τα West Midlands, είπε ότι ήταν πεπεισμένος για την πιθανή σύνδεση μεταξύ της ακτινοβολίας των κεραιών και τις ασθένειες που αποκαλύφθηκαν στους γύρω κατοίκους. «Οι κεραίες πρέπει να απομακρυνθούν από τις πόλεις και τα σχολεία» είπε.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ήδη ότι μια τέτοια σύνδεση (ανάμεσα στις κεραίες και τις ασθένειες) υπάρχει και μελέτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν μια άνοδο στους καρκίνους κοντά σε κεραίες.

Το 2005 ο Sir William Stewart, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Υγείας (Health Protection Agency), είπε ότι βρήκε τέσσερις τέτοιες μελέτες που ανησυχούν για το φαινόμενο, αλλά ότι ο κίνδυνος για την υγεία παραμένει μη αποδεδειγμένος.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1687491.ece

 

Daniel Foggo and Maurice Chittenden  από The Sunday Times April 22, 2007

Τα θύματα του καρκίνου ρωτούν: «Ευθύνονται οι κεραίες;»

Η κυρία Margaret Hines-Randle μάχεται τον καρκίνο, αλλά δεν είναι μόνη στην προσπάθειά της. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από τους γείτονες στο δρόμο της μάχονται παράλληλα με αυτήν, δεδομένου ότι έχουν την ίδια ασθένεια. Στην πιο πρόσφατη μέτρηση, 30 από τους άμεσους γείτονες της είτε υπέφεραν από καρκίνο, είτε είχαν ήδη πεθάνει.

«Είμαστε όλοι σε μια γραμμή, είναι απίστευτο» είπε η 64χρονη, στην οποία εντοπιστικέ  καρκίνος τους στήθους πριν οκτώ χρόνια. «Είναι μια πολύ δραματική περίπτωση καρκίνου. Οι άνθρωποι στο σπίτι πίσω μας και αυτοί στο πλάι, έχουν επίσης. Και οι άνθρωποι στα πρώτα και δεύτερα σπίτια του δρόμου είχαν καρκίνο και πέθαναν. Τώρα το άτομο που μετακόμισε εκεί, έχει καρκίνο του στήθους και αυτό».

Πιο κάτω στο δρόμο στο Καθολικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης St Edward’s, οι τσέπες του Pat Ward είναι γεμάτες χαρτομάντιλα, αλλά δεν έχει συνάχι. Ο αναπληρωτής διευθυντής τα χρησιμοποιεί για τις αιμορραγίες στις μύτες των μαθητών του: διαπιστώνει ότι η αιμορραγία στις μύτες είναι με τέτοια συχνότητα που χρειάζεται να είναι διαρκώς εφοδιασμένος με χαρτομάντιλα.

Η επόμενη στάση μας είναι στο σχολείο Woodlands. Eπτά από τα 30 άτομα του προσωπικού έχουν αναπτύξει όγκους τα τελευταία χρόνια. Δύο έχουν πεθάνει. Στον επιστάτη έχει εντοπιστεί όγκος στον προστάτη μόλις στην ηλικία των 37. Ακόμη και η κυρία που εκτελούσε χρέη σχολικού τροχονόμου πέθανε από καρκίνο.

Τα αίτια όλων αυτών των ασθενειών στο Coleshill δεν είναι σαφή. Αλλά πολλοί από εκείνους που ζουν στην εύπορη κωμόπολη της περιοχής Warwickshire της κεντρικής Αγγλίας, θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος μπορεί να αποδοθεί σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που δεσπόζει πάνω από το νότιο τμήμα της πόλης. Τα σχολεία, που είναι δίπλα στη 27μέτρη κεραία, βρίσκονται στη σκιά της για σχεδόν 15 χρόνια.

Πιο ανησυχητικό ίσως είναι ότι παρ’ ότι η περίπτωση των καρκίνων στο Coleshill είναι δραματική, δεν είναι η μοναδική. Καρκίνοι και άλλες ασθένειες έχουν καταγραφεί γύρω από κεραίες και σε άλλα μέρη της χώρας, και οι φόβοι γι’ αυτές είναι πολύ διαδεδομένοι.

Ήδη είναι αποδεκτό ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα καλώδια ρεύματος υψηλής τάσης και της παιδικής λευχαιμίας - κάτι που συζητήθηκε επίσης για πολλά χρόνια. Οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στο σχετικό ζήτημα υπολογίζουν ότι σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν περισσότερες από 1000 ενεργές προσφυγές που αφορούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Υπάρχουν ήδη 47.000 κεραίες, αλλά οι τηλεφωνικές επιχειρήσεις βάζουν κι άλλες καθημερινά και οι φόβοι για την ασφάλειά της υγείας αυξάνονται γοργά.

Η Eileen Ο’ Connor, μία ακτιβίστρια ενάντια στον πολλαπλασιασμό των κεραιών και μέλος επιτροπής προστασίας της υγείας από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, είπε: «Απλά δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τίθεται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Είναι τελικά οι κεραίες ασφαλείς; Είναι τα επίπεδα επιτρεπόμενης ακτινοβολίας σωστά και θα έπρεπε υπουργοί και νόμοι να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους;

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας δημοσιογράφος από τους Sunday Times ως ιδιοκτήτη σπιτιού πλησίασε τους πέντε κύριους κατασκευαστές τηλεφωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας των εταιριών Ο2, 3, T-Mobile και Vodafone - για να διερευνήσει για τη δυνατότητα να εγκατασταθεί κεραία στο σπίτι του.

Όλοι εκτός από τη Vodafone άρπαξαν την ευκαιρία και είπαν ότι θα πλήρωναν για τη συμφωνία και ακόμα ότι θα μεταμφίεζαν την κεραία, ώστε να μη ενοχλήσουν τους γείτονες.

Ο Kevin Hull, ένας σύμβουλος δικτύων της Ο2, είπε: «Πληρώνουμε υψηλότερα μισθώματα στα κέντρα πόλεων και χαμηλότερα μισθώματα στην επαρχία βασισμένα στην αναμενόμενη απόδοση. «Ακολουθούμε έναν κώδικα πρακτικής ο οποίος περιλαμβάνει κοινωνική διαβούλευση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια σειρά λύσεων για να μεταμφιέσουμε τις κεραίες. «Οι τυποποιημένες κεραίες τείνουν να μοιάζουν με στήλες φωτισμού οδών. Χρησιμοποιούμε επίσης αντίγραφα τηλεγραφικών στύλων φτιαγμένους από ίνες γυαλιού και πλαστικά δέντρα σαν κυπαρίσσια» .

Ο Mike Yates, διευθυντής αγορών στην εταιρίας Orange, είπε ότι η επιχείρησή του θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. «Θα χρειαστεί πιθανώς την άδεια, ανάλογα με την κεραία, και οι γείτονες θα ξέρουν. Τις βάζουμε στα σπίτια ως σωλήνες αποχέτευσης, αλλά υπάρχουν αρκετές δαπάνες εάν πρέπει να τις καλύψουμε».

Είναι αυτός ο συνδυασμός οικονομικής ανταμοιβής και απόκρυψης που έχει επιτρέψει στις τηλεφωνικές εταιρίες της Μεγάλης Βρετανίας για να βάλουν τόσο πολλές κεραίες, τόσο γρήγορα. Εξηγεί επίσης γιατί τόσες πολλές τοπικές κοινότητες μόλις τώρα ξυπνούν λόγο πιθανής απειλής υγείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των επιστημόνων, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του τύπου που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε υψηλές εντάσεις μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και γενετική ζημία. Εντούτοις, η επιστημονική κοινότητα διχάζετε για το πέρα από ποια ένταση η ακτινοβολία είναι ασφαλής.

Η βιομηχανία στη Μεγάλη Βρετανία υπόκειται σε όρια οδηγιών για τις εκπομπές ακτινοβολίας, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να λειτουργούν οι κεραίες. Αλλά μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα όρια έχουν τεθεί πάρα πολύ υψηλά. Δείχνουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ειδικότερα το Σάλτζμπουργκ στην Αυστρία, το οποίο έχει  αποδεκτά όρια ακτινοβολίας που είναι κάτω από τα επίπεδα που επιτρέπονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Sir William Stewart, πρόεδρος της επιτροπής προστασίας υγείας (Health Protection Agency), δημοσίευσε μια έκθεση το 2000 που έλεγε ότι δεν υπήρξε κανένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο επιπτώσεων στην υγεία των ενηλίκων, μια άποψη που αναπαρήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Εντούτοις, το 2005, παρουσίασε μια περαιτέρω έκθεση «Κινητά τηλέφωνα και υγεία», στην οποία είπε ότι τα μικρά παιδιά πιθανά δεν πρέπει να εκτίθενται στα κινητά τηλέφωνα. Είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι κεραίες να μην κατευθύνουν τις ισχυρότερες ακτίνες τους προς σχολεία. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στα παιδιά από τριών ως οκτώ ετών μπορεί να δικαιολογηθεί η κατοχή κινητού τηλεφώνου» είπε. Για τα κινητά γενικώς πρόσθεσε: «Επειδή απλά υπάρχουν 50εκατομύρια κινητά στη χώρα, δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλή».

Παρά αυτές τις ανησυχίες, μια έρευνα του BBC πριν τρία χρόνια διαπίστωνε ότι ένα στα 10 σχολεία είχε κοντά κεραία. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα στο Λονδίνο σχεδόν κάθε σχολείο έχει μία κοντινή κεραία.

Στην περίπτωση του St Edward’s, -ένα από τα κορυφαία σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα- και το σχολείο του Woodlands, τα παιδιά και οι δάσκάλοι περνούν την καθημερινότητα τους κάτω από την ακτινοβολία μιας ύποπτης κεραίας εγκατεστημένης μόλις 40 μέτρα μακριά. Δύο χρόνια πριν - παρακινούμενοι από εκθέσεις για ανθρώπους που ανέπτυξαν καρκίνο- οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο St Edward’s, μαζί με τις σχολικές αρχές και μια ομάδα κατοίκων, άρχισαν να πιέζουν για την απομάκρυνση της κεραίας.

Οργάνωσαν έρευνες για τα προβλήματα υγείας μεταξύ των μαθητών, των δασκάλων και των κοντινών κατοίκων. «Υπήρξε πολύ αργή πρόοδος με πόρτα-πόρτα δουλεία και κουβέντα σε ανθρώπους στην είσοδο των σχολείων, αλλά αυτά που ανακαλύψαμε μας συγκλόνισαν», είπε ο Jacqui Slater, ένας από τους διοργανωτές της έρευνας. Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι τρομακτικά. Εκτός από το μεγάλο αριθμό καρκίνων, πάνω από τα μισά παιδιά που εξετάστηκαν είχαν ναυτία και υπέφεραν από πονοκεφάλους και περισσότερα από το ένα τέταρτο ανέφεραν τακτικές αιμορραγίες της μύτης. Μεταξύ του προσωπικού και στα δύο σχολεία σχεδόν όλοι εκείνοι που ρωτήθηκαν αισθάνονταν κουρασμένοι και είχαν τα προβλήματα ύπνου και σχεδόν οι μισοί υπέφεραν από ζαλάδες και βουητό στα αυτιά τους.

Μια έρευνα σε 1.300 κατοίκους της κοντινής περιοχής οδήγησε  πάνω σε μια μεγαλύτερη έκπληξη. Σε μια μόνη οδό την Castle Drive και κάποιους παρακείμενους δρόμους, βρέθηκαν συνολικά 31 περιπτώσεις καρκίνου, ένας σε κάθε δεύτερο άτομο στην άμεση περιοχή. «Όταν είδα τα αποτελέσματα αισθάνθηκα άρρωστος ο ίδιος», είπε ο Pat Jones, ένας άλλος κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στην έρευνα. «Παίζονται πολλά χρήματα στην κινητή τηλεφωνία και οι επιχειρηματίες δεν φαίνεται ακόμα να θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στους ανθρώπους».

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν δόθηκαν στον Δόκτορα John Walker, ένα φυσικό και μέλος σχετικής ερευνητικής ομάδας (Electromagnetic Radiation Research Trust) που έχει μελετήσει διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις ομαδικών καρκίνου γύρω από άλλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι κεραίες συνήθως εκπέμπουν ακτινοβολία σε τρεις κατευθύνσεις, και εκεί όπου οι ακτίνες χτυπούν το έδαφος είναι πού θα βρείτε συνήθως τη εμφάνιση των καρκίνων ή άλλων ασθενειών», είπε και προσέθεσε «Η περιοχή του Coleshill έχει τη μεγαλύτερη ομαδική εμφάνιση καρκίνων που έχω δει μέχρι τώρα, και αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι στην οδό Drive Castle βρίσκετε το σημείο όπου συγκλίνει ακτινοβολία από δύο κεραίες, μία από την πλευρά του σχολείου και μία από την άλλη πλευρά της πόλης. Οι κάτοικοι και οι δάσκαλοι είναι πιθανότερο να έχουν τα προβλήματα υγείας επειδή εκτίθενται στην ακτινοβολία για περισσότερα χρόνια από τους μαθητές, οι οποίοι εγκαταλείπουν κάποια στιγμή το σχολείο».

Για κάποιο διάστημα υπήρξε μεγάλη ένταση στην κοινότητα. Οργανώθηκαν διαμαρτυρίες γονέων που κράτησαν για μία μέρα τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο.

 

Για 12 μήνες η καμπάνια συνεχίζεται

Επιστολές που δηλώνουν πρόθεση να μηνύσουν την εταιρία «Ο2» εάν τα ιατρικά στοιχεία γίνουν ισχυρότερα στο μέλλον στάλισαν στην επιχείρηση, ενώ η επισκοπή έστειλε επίσης επιστολές διαμαρτυρίας. Ο Mike Ο’ Brien, βουλευτής της περιοχής, κλήθηκε από αυτούς που έκαναν την καμπάνια να βοηθήσει. Πλησίασε τους επιχειρηματίες αλλά σκόπιμα κινήθηκε επιφυλακτικά όσων αφορά την εκπροσώπηση των ανησυχιών των κατοίκων για την υγεία τους.

«Είπα στην Ο2 ότι δεν επρόκειτο να θέσω το ζήτημα σε ιατρική βάση –την οποία έτσι κι αλλιώς η εταιρία δεν αποδέχεται ως ζήτημα- αλλά να βασιστώ στο γεγονός ότι το σχολείο θέλει το χώρο που βρίσκετε η κεραία, και ότι η κεραία είναι παλιά και μάλλον άσχημη και καλύτερα να αντικατασταθεί» τους είπε ο βουλευτής.

Η προσέγγισή του, μαζί με τις φωνές των κατοίκων και της εξαιρετικής έρευνάς τους, έχει οδηγήσει τώρα την Ο2 να συμφωνήσει στο κατέβασμα της κεραίας. Οι εναλλακτικές περιοχές έχουν βρεθεί για τη νέα κεραία και είναι μακριά από τα δύο σχολεία.

Αλλά οι διαμαρτυρίες για τις υπάρχουσες κεραίες και αυτές που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν αυξάνονται καθώς η εξάπλωση της νέας τεχνολογίας «3G» των κινητών τηλεφώνων, που επιτρέπει στα κινητά πρόσβαση στο διαδίκτυο, απαιτεί κι άλλες κεραίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εντούτοις, μερικοί θεωρούν ότι αμοιβαία ικανοποιητικές συμφωνίες μεταξύ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και των διαμαρτυρόμενων κατοίκων μπορούν να γίνουν εάν ακολουθηθεί το πρότυπο του Coleshill. Ο βουλευτής είπε: «Υπάρχει ίσως ένα προηγούμενο εδώ. Το πρόβλημα προέρχεται από τους κατοίκους που θεωρούν ότι κάτι γίνεται εδώ για το οποίο είναι απληροφόρητοι και για το οποίο δεν έχουν λόγο.»

Εντούτοις, για την κυρία Ηines-Randle -που αναφερθήκαμε στην αρχή- και τους γείτονές της που έχουν ήδη αναπτύξει όγκους, η μάχη με την ασθένεια συνεχίζεται. «δεν ξέρω εάν ο καρκίνος μου προκλήθηκε από τις κεραίες», μας είπε την προηγούμενη εβδομάδα. «Αλλά αξίζει να εξεταστεί το θέμα περαιτέρω».

Η προέλαση των κεραιών

Περίπου 60 εκατομμύρια κινητά  χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υποστηρίζονται από περίπου 47.000 κεραίες, γνωστές και ως «σταθμοί βάσης». Υπολογίζεται ότι σήμερα οι πραγματοποιούμενες διαμαρτυρίες κατοίκων που ζουν δίπλα σε κεραίες είναι περισσότερες από 1.000 σε οποιαδήποτε στιγμή στην Μεγάλη Βρετανία.

Δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '80, η αγορά είναι μεγάλη. Οι άδειες για να λειτουργήσει η τρίτη γενιά κινητών γνωστή ως 3G, πωλήθηκε από την κυβέρνηση για £22.5 δισεκατομμύρια λίρες πριν επτά χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις οδηγίες που εκδίδονται από τη διεθνή Επιτροπή για την προστασία από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία (ICNIRP) που προβλέπει ότι οι σταθμοί βάσης (οι κεραίες) δεν πρέπει να εκπέμπουν περισσότερα από 10 Watt ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη συχνότητα. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εκπέμπουν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του ορίου.

Εντούτοις μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει, τα όρια που θέτει η ICNIRP να μειωθούν περισσότερο από το υποχιλιαπλάσιο δεδομένου ότι τα στοιχεία που δείχνουν σχέση της ακτινοβολίας με καρκίνους είναι πια αρκετά  ακόμα και αν οι κεραίες εκπέμπουν χαμηλότερα από τα σημερινά όρια.

Ο Sir William Stewart, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Υγείας (Health Protection Agency), έχει καλέσει για περισσότερη συζήτηση σχετικά με το ζήτημα και έχει προωθήσει μια «προληπτική προσέγγιση» στην τεχνολογία. Αλλά δεν δέχεται ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε αποδεδειγμένες συνδέσεις με τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν. Η ύπαρξη των κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία έχει γίνει πεδίο ιδιαίτερης αντιπαράθεσης. Η ένωση επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας λέει ότι λιγότερες από το 2% των κεραιών εγκαθίστανται στα σχολεία, αλλά πολλές τοποθετούνται κοντά. Μια πρόσφατη έρευνα υποστήριξε ότι κάθε σχολείο στο Λονδίνο έχει κοντά του μία κεραία.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1687357.ece The Sunday Times April 22, 2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

εκδήλωση: ΠΟΛΙΧΝΗ: Κινητά, Κεραίες, Γραμμές Μεταφοράς Ρεύματος. Μερικά συμπεράσματα από την εκδήλωση ßκάντε κλίκ για περισσότερα

2 Μαίου 2007

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στην παραπάνω εκδήλωση, της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2.5.2007, καταγράφηκε η έντονη ανησυχία των κατοίκων της Πολίχνης Θεσ/νίκης, για τις επιπτώσεις του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος. Η συνοικία διατρέχεται από Γραμμές Μεταφοράς και διαθέτει πολλές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Κυριότερα σημεία, που επισημάνθηκαν:

1. Δεν επηρεαζόμαστε μόνο από μία πηγή, που συνήθως μετράται, αλλά από τη σύνθεση όλων μαζί. Άρα πρέπει να καταμετράται το ηλεκτρομαγνητικό υπόβαθρο, και μάλιστα διαχρονικά. Οι 6γωνες κυψελίδες (cells) της κινητής ούτε συμμετρικές είναι ούτε “καθαρές”, υπάρχει μεγάλη επικάλυψη δικτύων με ανεξέλεγκτα πεδία.

2. Τα τιθέμενα όρια από τους κανονισμούς της ΕΕ, αφορούν συνήθως την επικινδυνότητα, πιο σπάνια την “ασφαλή” έκθεση σε πεδία και ποτέ τη συνεχή μακροχρόνια έκθεση.  Για το λόγο αυτό εμφανίζονται επιστημονικές ομάδες, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν, και μερικοί φορείς υιοθετούν υποπολλαπλάσια όρια, που δύσκολα επιτυγχάνονται.

  Με όριο ΕΕ π.χ Ηλεκτρικού Πεδίου 10 KV/m και μαγνητικού 100 μΤ (για Ηλ. γραμμές), το Salzburg στην Αυστρία επέβαλε, όρια μαγνητικού 0,4 μΤ (250 φορές μικρότερο) και ανάγκασε τις εταιρείες να προσαρμοστούν.

3. Για τις Ηλ. Γραμμές αντιμετώπιση : Συνετή αποφυγή, (να ζούμε μακρυά τους), υπογείωση (αμφισβητείται ακόμα), μετατόπιση δικτύων (με το πρόβλημα ποιος θα τις δεχτεί), ή εξαγορά κοντινών οικοπέδων στις γραμμές από τις ηλεκτρικές εταιρείες (π.χ Ισπανία). Για την Ελλάδα η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη όσο η ΔΕΗ ΑΕ ιδιωτικοποιείται, 49% σήμερα, οι υπεύθυνοι των γραμμών αλλάζουν και κυρίως αλλάζει το νομικό καθεστώς. Πολύ πιθανόν, πλην της ΔΕΗ ΑΕ των γραφείων, που θα σπάσει σε πολλές εταιρείες, να σπάσει όμοια και το δίκτυο (πρακτική διεθνής).

4. Σημαντικό λόγο σ’ όλα αυτά έχει η μαχητική παρουσία ενεργών πολιτών, (τίποτα δεν είναι “ακριβό” όταν μιλάμε για το δικαίωμα “υγεία”), καθώς επίσης η αντικαταναλωτική στάση των κοινωνιών, ο περιορισμός της αλόγιστης κατανάλωσης ρεύματος (ως 5% ετήσια αύξηση, όταν το ΑΕΠ κινείται στο +1,5% το πολύ, παγκόσμια ιδιαιτερότητα!!!) και η απεξάρτηση από το κινητό. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται 1 Υποσταθμό 150KV/20KV ανά 3-4 χρόνια, μέσα στον ιστό της.

Η τιμή ρεύματος θα πολλαπλασιασθεί σύντομα, όσο στο χώρο της ενέργειας μπαίνουν ιδιώτες και από “αγαθό” γίνεται “εμπόρευμα”. Ήδη η ΔΕΗ ΑΕ αγοράζει από τους ιδιώτες 73 €/ΜWh και πουλά …42 €/ΜWh, στα πλαίσια του …ανταγωνισμού (ήτοι διάλυσης κρατικών εταιρειών). Όπως στην ΕΕ στην τηλεφωνία βασιλεύουν Vodafone, TIM (2-3 δηλαδή, προς δόξαν του.. ανοίγματος της αγοράς -ολιγοπωλιακή αυτοκρατορία) έτσι και στο ρεύμα, σύντομα. Το πανηγύρι με τα χρώματα, τις μαρκίτσες και τις προσφορούλες είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς του Κορτέζ. Αλήθεια, πώς ξεχάσαμε Vodafone και Τσαλικίδη, εμείς οι “μοντέρνοι” αλλά αμνήμονες;

5. Τα κινητά, πέρασαν τα 12 εκ στη χώρα μας. Με ευθύνη μας, βέβαια. Με τιμές 10πλάσιες του παλιού ΟΤΕ (8 δρχ/ μονάδα-λεπτό). Οι κεραίες τους δεν φεύγουν, όσο εμείς με τη στάση μας και το πορτοφόλι μας τις έλκουμε….

Νίκος Τακόλας

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μιχάλης Τρεμόπουλος        Εισήγηση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι ο Ν. 2801/2000 σε συνδυασμό με το Ν. 3431/2006, όπως τροποποιήθηκε ήδη με το Ν.3534/2007 (άρθρο 24).

Ως Συντονιστική Επιτροπή και Ομοσπονδία Γονέων ασκήσαμε έγκαιρα κριτική στο νομοσχέδιο αλλά αυτό δεν απέτρεψε την υιοθέτηση του περσινού νόμου «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών», που στη φιλοσοφία του, στη δομή του, τους στόχους του και τις επιλογές του είναι απαράδεκτος και ευνοεί μόνον τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Κι αυτό γιατί ο νόμος δε μεριμνά για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά επιθυμεί να δώσει συμφέρουσες λύσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στα ανακύψαντα προβλήματα από το διογκούμενο κίνημα των πολιτών, τις διεργασίες στα θεσμικά όργανα των τοπικών κοινωνιών και τις σημαντικές (αλλά αρνητικές για τις εταιρείες) δικαστικές αποφάσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραπλανήσει και να εφησυχάσει την κοινή γνώμη.

Δυστυχώς οι εμπνευστές του ο νόμου δεν έλαβαν υπόψη τους την αγωνία της κοινωνίας για την ασφαλή λειτουργία των κεραιών λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας απ’ αυτές. Η επικινδυνότητα που πηγάζει από τη χρήση ασύρματων μέσων επικοινωνίας για την ανθρώπινη υγεία δεν βάρυνε στη σκέψη τους, ούτε η προστασία του συλλογικού συμφέροντος αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πρόκειται για ρυθμίσεις κινούμενες προς την κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο τομέα, σε βάρος της προστασίας του κοινωνικού συνόλου και της υγείας των πολιτών, στο πλαίσιο της χωρίς όρια ανταγωνιστικότητας της ελεύθερης οικονομίας.

Αποτελείται από 69 άρθρα, που ρυθμίζουν θέματα τηλεπικοινωνιών, η κριτική όμως εστιάζεται στα άρθρα 30 και 31. Το άρθρο 30 αφορά τη «συνεγκατάσταση» και το άρθρο 31, με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών», παράγραφοι 1 έως 22, αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία επίγειων κεραιών.

Πιο αναλυτικά:

1) Ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη του τη διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή της προφύλαξης, η οποία κατοχυρώνεται και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ελληνικό.

Η αρχή αυτή βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το άρθρο 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αρχή της προφύλαξης απαιτεί τη ρυθμιστική παρέμβαση του νομοθέτη με την υποχρέωση λήψης θετικών -ως επί το πλείστον- μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν βλαβερές ή/ και μη αναστρέψιμες συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, ακόμη και στην περίπτωση που ο κίνδυνος είναι ενδεχόμενος. Η επιστημονική αβεβαιότητα σχετικά με τους πιθανολογούμενους κινδύνους από τις εν λόγω ακτινοβολίες δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος.

 Στο νόμο θεσπίζονται «όρια επιτρεπόμενης έκθεσης» για την ασφαλή έκθεση του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με βάση μόνον τις θερμικές επιδράσεις, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μη θερμικές /αθερμικές επιπτώσεις. Όμως είναι σήμερα αποδεδειγμένο ότι η πλειονότητα των βιολογικών επιδράσεων από τα ΗΜΠ της τεχνολογίας στις συνήθεις τιμές έντασης που δέχεται ο μέσος άνθρωπος, είναι μη-θερμικά φαινόμενα, δεν συνοδεύονται δηλαδή από αύξηση θερμοκρασίας του εκτιθέμενου οργανισμού.

Επομένως, τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, αφού έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της προφύλαξης του Συντάγματος και μπορεί να ασκηθεί εναντίον του αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας -ΣτΕ.

2) Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται (παρ. 10) να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της ΚΥΑ 53571/3839/06.09.2000 ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει καμιά πρακτική αξία, σύμφωνα με υπολογισμούς του αν. καθηγητή Θωμά Ξένου. Πράγματι, το όριο του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 50166/2  για GSM900 είναι 4,5 W/m2. Το 60% αυτού είναι 0,60χ4,5 =2,7 W/m2, που για ισχύ εκπομπής 15W και κεραία κέρδους 15 dB (συνήθεις τιμές πράξεως) αντιστοιχεί σε απόσταση 3,75 m από την κεραία. Εφόσον το 60% αναφέρεται στο ελληνικό πρότυπο, που ελαττώνει το όριο στο 80%, δηλ 2,16 W/m2, η απόσταση αυξάνει στα 4,14 m. Επομένως η απόσταση ασφαλείας από την κεραία, αυξάνεται κατά 39 εκατοστά!!!

Προφανώς δεν αλλάζει τίποτε ενώ, αντίθετα, προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει να γίνουν παραδεκτές σε επίπεδο προτύπου πλέον οι μη θερμογόνες επιδράσεις των ραδιοκυμάτων. Εφόσον γίνει αυτό, τότε δεν αναφερόμαστε σε όρια της τάξεως των 4,5 W/m2 αλλά σε 0,01 W/m2 ή σε 0,001 W/m2. Τα πρώτα ισχύουν ήδη στη Γαλλία (Παρίσι) ενώ τα δεύτερα είναι η πρόταση των ειδικών MUM (memorandum of understanding) του συνεδρίου ειδικών απ' όλον τον κόσμο στο Salzburg το 2000.

Tα λεγόμενα «όρια ασφαλείας» υπολείπονται λοιπόν κατά πολύ από πολλά ευρωπαϊκά. Χάνεται έτσι μια ακόμη ευκαιρία να μειωθούν και αντίστοιχα να μειωθεί η εκπεμπόμενη ακτινοβολία που δεχόμαστε από τις κεραίες βάσης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη την υπό εξέλιξη έρευνα και τις επιδημιολογικές μελέτες, μειώνουν συνεχώς τα όρια επικινδυνότητας, με σκοπό την πρόληψη βλαπτικών επιπτώσεων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το όριο της ομόσπονδης πολιτείας του Salzburg στην Αυστρία είναι 3.600 φορές μικρότερο απ’ αυτό που ισχύει στην Ελλάδα και ήδη εκκρεμεί πρόταση να κατέβει άλλες 100 φορές πιο κάτω!

Επιπλέον, δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για ασφαλείς αποστάσεις από τη βάση της όποιας κεραίας.

Επίσης καμία μέριμνα για τις κεραίες που εκπέμπουν από στέγες σπιτιών, δώματα και πολλές φορές βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα από κατοικίες όπου κατοικούν παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι κλπ ενώ υποκριτικά λαμβάνονται δήθεν μέτρα για κεραίες, απαγορεύοντας την τοποθέτησή τους, πάνω σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και μάλιστα αναφερόμενοι οι συγκεκριμένοι χώροι περιοριστικά (άρθρο 31 παρ. 20). Σαν να μην υπάρχουν άλλοι χώροι που να συγκεντρώνονται συχνά οι άνθρωποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησίες, μουσεία κ.α. Αν όμως τίθεται θέμα προστασίας ορισμένων χώρων λόγω της ακτινοβολίας, όπως ομολογεί ο νόμος με την ειδική ρύθμιση του, σημαίνει ότι υπάρχει έντονη επικινδυνότητα για την υγεία όλων μας ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευόμαστε από την ακτινοβολία όχι μόνο στους προαναφερόμενους χώρους αλλά παντού.

3) Θετικό στοιχείο είναι ο ετήσιος αυτεπάγγελτος έλεγχος εκπομπής (δειγματοληπτικά)  της ακτινοβολίας από την ΕΕΑΕ καθώς και ο έλεγχος μετά από  αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου. Όμως όπως διατυπώνεται (για κάθε κεραία), είναι ουσιαστικά ατελέσφορος, λαμβάνοντας αφενός υπόψη τα πολύ ψηλά όρια που έχουν θεσπισθεί και αφετέρου ότι θα πρέπει να γίνεται συνολική μέτρηση της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές εκπομπής (κεραίες, υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καλώδια υψηλής τάσης κλπ) και όχι μεμονωμένα κατά κεραία, δεδομένου ότι η ακτινοβολία είναι αθροιστική.

4) Ανισότητα ενώπιον του νόμου

Υπάρχει μια ιδιότυπη εύνοια υπέρ των ιδιοκτητών κεραιών, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και άνιση αντιμετώπιση του νομοθέτη έναντι των διοικούμενων:

α) όταν δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια για τις εγκαταστάσεις υποστήριξης κατασκευής κεραιών (οικίσκοι, φωτοβολταϊκά στοιχεία κλπ) ενώ οποιαδήποτε ιδιωτική κατασκευή (παλαιότερα και η τοποθέτηση κλιματιστικού) απαιτεί άδεια (άρθρο 31 παρ. 14),

β) όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ/267/98 περί αυθαιρέτων κατασκευών (άρθρο 31 παρ. 16),

γ) όταν παρατείνεται επί δωδεκάμηνο η υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης με δυνατότητα παράτασης με ΥΑ, αναιρώντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, υπ’ αρ.1264/2005, που καθιστούσε όλες τις κεραίες χωρίς περιβαλλοντική μελέτη παράνομες (άρθρο 31 παρ. 18),

δ) όταν οι διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας επιταχύνονται και διευκολύνονται εντυπωσιακά υπέρ των εταιριών. Οι υπηρεσίες, ακόμη και ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ), υποχρεούνται να «τρέξουν» σε πρωτόγνωρους ρυθμούς για «χάρη» των ιδιοκτητών των κεραιών (άρθρο 31 παρ. 16).

5) Στην παρ. 14 αναφέρει ότι επιτρέπεται τοποθέτηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 20 KW και μάλιστα χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας. Τα 20 KW είναι ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο νούμερο για μια εταιρεία, αφού μπορεί πια σε μια ταράτσα να καλύψει πολύ περισσότερους από έναν πομπούς. Εξάλλου, αυτός είναι και ο αντικειμενικός σκοπός του νόμου, δηλ. η ομαδοποίηση των κεραιών.

6) Έλλειψη εκτελεστότητας στην εφαρμογή του Νόμου

Το βασικό χαρακτηριστικό του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου είναι η μη εφαρμογή του, όταν παραβιάζεται. Και αυτό επαναλαμβάνεται από το νόμο.

Αν μία κεραία κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί παράνομα, είτε χωρίς άδεια, είτε έχει ανακληθεί από την ΕΕΤΤ, είτε υπάρχει δικαστική απόφαση ποιος και με ποια διαδικασία την αποξηλώνει, όταν δεν το πράττει η παρανομούσα εταιρία;

Προτείνουμε ότι αν εντός 10 ημερών από την αποδεδειγμένη γνώση της κατόχου εταιρίας για το αμετάκλητα (και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα δικονομικά δεδομένα) παράνομο της λειτουργίας μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, αυτή δεν πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες για την απόσυρσή της, το δικαίωμα αυτό να παρέχεται στον αρμόδιο διοικητικά Δήμο, που μπορεί να αποξηλώσει την κεραία εντός 5 ημερών με σχετική ενημέρωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Σε περίπτωση τεχνικής αδυναμίας της (όποιας θεσμοθετηθεί τελικά) Διοικητικής Αρχής, το ίδιο δικαίωμα να παρέχεται στον ιδιώτη που έχει έννομο συμφέρον, εξόδοις της ιδιοκτήτριας εταιρίας με αντίστοιχη (βεβαία και έγγραφη) ενημέρωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

7) Όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), που έχει γίνει υποχρεωτική (με την, με αριθ. 1264/2005, απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ) για την εγκατάσταση οποιασδήποτε κεραίας, δυστυχώς ο μόνος αρμόδιος φορέας για να προσδιορίσει το περιεχόμενο και τη διαδικασία εκπόνησής της φέρεται αποκλειστικά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ενώ θα έπρεπε να συμμετέχει και το Υπουργείο Υγείας, ως πλέον αρμόδιο για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Ενώ όμως ο νόμος αποδέχεται το προαπαιτούμενο της Μ.Π.Ε., η προβλεπόμενη διαδικασία την καθιστά άνευ αντικειμένου, εκφυλίζοντάς την σε μια τυπική νομική προϋπόθεση, γιατί:

- Η αρμοδιότητα για έγκριση της Μ.Π.Ε. από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας μεταφέρθηκε στη διορισμένη Περιφέρεια και σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας και το μικρό αριθμό υπαλλήλων (και μάλιστα μη εξειδικευμένων στο αντικείμενο), καθιστά βεβαία την έγκριση των Μ.Π.Ε. 

- Αυτό συνδυάζεται με την απαίτηση της σύμφωνης γνώμης της ΕΕΑΕ, που, με βάση τη μέχρι τώρα πρακτική της, είναι σχεδόν πάντα θετική.

- Η εκδίκαση αίτησης ακύρωσης της απόφασης για Μ.Π.Ε. σε τόσο σύντομες διαδικασίες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου καθιστά από ανέφικτη ή ελλιπή την αποδεικτική διαδικασία, αφού ο προσβάλλων πολίτης χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο για τη συγκέντρωση των απαιτουμένων προς απόδειξη εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, προτείνουμε:

1.- Την καθιέρωση του κριτηρίου της απόστασης των 300 μέτρων από τα όρια των κατοικημένων περιοχών και των 500 μέτρων από κτίρια που στεγάζουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία κ.λπ.)

2.- Την καθιέρωση ελάχιστης απόστασης 300 μέτρων μεταξύ περισσότερων κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που είναι εγκατεστημένες στην ίδια περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η αθροιστική συσσώρευση ακτινοβολίας.

3.- Αν επιμένουν να αγνοούν την απόσταση, προτείνεται ως όριο ασφαλείας το όριο της πολιτείας του Salzburg στην Αυστρία.

4.- Να προστεθεί στο άρθρο 31/2 ότι μετρήσεις μπορούν να κάνουν και διαπιστευμένα εργαστήρια ΑΕΙ (ή ΤΕΙ), που διεξάγουν έρευνα επικινδυνότητας και διαθέτουν τον σχετικό εξοπλισμό.

5.- Να απαγορευτεί η εγκατάσταση κεραιών κοντά σε βιότοπους γιατί έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι επηρεάζεται η πανίδα των περιοχών και τα ζώα που ζούσαν εκεί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, διαταράσσοντας έτσι την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

6.- Να υποχρεώνονται οι εταιρίες να κοινοποιούν στην ιστοσελίδα τους τη θέση και την ισχύ κάθε κεραίας που έχουν εγκαταστήσει ώστε οι πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

7.- Τα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης να επανεξετάζονται ανά διετία ανάλογα με τα διεθνή ερευνητικά πορίσματα και να εκδίδεται νέα ΚΥΑ των 3 συναρμόδιων Υπουργείων.

8.- Να αναφερθεί στο νόμο η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων με ευθύνη των κατασκευαστικών εταιριών (π.χ. σύσταση για χρήση hands free, ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, παιδιά, ασθενείς, κ.λ.π.).

9.- Στη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει απαραίτητα να συμμετέχει ειδικός επιστήμονας βιολόγος-βιοφυσικός ασχολούμενος με τις συγκεκριμένες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

10.- Στους όρους και περιορισμούς πρέπει να υπαχθούν και οι εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και, εφόσον δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, να παρασχεθεί εύλογος χρόνος για τη μετεγκατάστασή τους, όπως άλλωστε έχει κριθεί σε ανάλογες περιπτώσεις από τη νομολογία (ΣτΕ 3381/2001)

11.- Η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών σταθμών ραδιοεπικοινωνίας πρέπει να προηγείται χρονικώς της άδειας κατασκευής (εγκατάστασης) κεραίας, που χορηγείται από την ΕΕΤΤ και να αποτελεί στοιχείο του υποβαλλόμενου φακέλου, ώστε να ελέγχονται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των κεραιών αλλά και η νομιμότητα των κτιρίων επί των οποίων αυτές τοποθετούνται και να προλαμβάνονται μη αναστρέψιμες πραγματικές καταστάσεις.

12.- Την πλήρη και αναλυτική καταγραφή όλων των εγκατεστημένων (παράνομων και μη) κεραιών και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους σε ειδική βάση δεδομένων, στην οποία θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος.

13.- Το βασικό ρόλο ελέγχου να μην έχει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας –ΕΕΑΕ, εφόσον η παρεχόμενη γνωμοδότηση σχεδόν πάντοτε θέτει τρεις προϋποθέσεις βασικές για την ασφάλεια του πολίτη, που δεν εγγυάται αλλά αφήνει την εφαρμογή τους, ανεξέλεγκτα απ’ αυτήν, στις ίδιες τις εταιρίες ενώ οι έλεγχοί της, όταν ζητηθούν από πολίτες, οδηγούν πάντα στο αποτέλεσμα της νομίμου λειτουργίας. Να γίνει σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής, την οποία θα στελεχώσουν και επιστήμονες της ΕΕΑΕ αλλά και άλλες ειδικότητες, κυρίως πιο συναφείς σε θέματα υγείας, όπως βιολόγοι, βιοφυσικοί, βιοκυτταρολόγοι, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο ακτινολόγοι, υγιειονολόγοι κλπ. Να λειτουργεί με Κανονισμό που θα νομοθετηθεί και να της παρασχεθούν τα τεχνικά μέσα, ώστε να λειτουργήσει όχι μόνο ελεγκτικά της εφαρμογής αλλά και ερευνητικά (θεσμοθετημένα και κοινωνικά έγκυρα), στον τομέα αυτό χάριν ασφαλέστερων συμπερασμάτων για την κοινωνική υγεία.

Η Επιτροπή αυτή να ορίζει επιστημονικά τα όρια της «επιτρεπόμενης έκθεσης» (και όχι «ασφαλούς έκθεσης», όπως επικαλούνται οι εταιρίες) στις ακτινοβολίες των κεραιών και σε συνεργασία με την πολιτεία, με Κ.Υ.Α. (που έχει μεγαλύτερη ευλυγισία από το Νόμο) των συναρμοδίων Υπουργών Επικοινωνιών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αλλά και Υγείας, να θεσμοθετούνται ανάλογα των επιστημονικών εξελίξεων.

Επομένως:

Ζητούμε την αλλαγή του νόμου.

Η διαμόρφωση ενός νέου νομοθετήματος με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας χωρίς διακρίσεις σε απόψεις και κλάδους, της κοινωνίας των πολιτών και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι αναγκαία για ένα τόσο σοβαρό (και διεθνώς) θέμα, ώστε να προκύψει ένα νομοθέτημα κοινωνικής σύνθεσης, που μπορεί να μην περιλαμβάνει ομοφωνίες, θα περιέχει όμως ένα πνεύμα της κοινωνίας, η οποία καλείται να το εφαρμόσει ή να το υποστεί.

Κατανοούμε ότι αν πάψουμε να αντιστεκόμαστε σε τέτοιου είδους μονόπλευρες νομοθετικές ρυθμίσεις, η ποιότητα ζωής μας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

 

Εισαγωγή

Το κείμενο που επισυνάπτεται επιδιώκουμε να υπογραφεί από θεσμικούς φορείς (δήμους, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ κ.λ.π.), από κοινωνικές, συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.λ.π.), από φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, οικολογικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ΜΚΟ και κάθε άλλο κοινωνικό σχήμα , όπως και πολίτες ( δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη διοικητικών συμβουλίων , διανοούμενοι , καλλιτέχνες κ.λ.π.) έτσι ώστε να δοθεί δημοσιότητα και να καταγραφεί κοινωνικά το πρόβλημα της προστασίας του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, το πάσχον θεσμικό πλαίσιο και η ανάγκη αλλαγής του νόμου 3431/2006..

 

Βλαπτικές Επιδράσεις Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων και Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Στις αβίωτες και μολυσμένες πόλεις του 21ου αιώνα στις πόλεις του τσιμέντου ,του νέφους, των σκουπιδιών, της έλλειψης πρασίνου προστέθηκε η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας . 

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν μια σημαντική διαφορά σε σχέση με άλλες κεραίες (πχ. ραδιόφωνου, τηλεόρασης, ραντάρ) η οποία δημιουργεί εύλογα ανησυχίες για πιθανές βλαβερές συνέπειες: Εγκαθίστανται σε αμιγώς κατοικημένες περιοχές και συχνά σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες (πχ. στα δώματα πολυκατοικιών). Έτσι χιλιάδες πολίτες που κατοικούν σε πολύ κοντινή απόσταση από τις κεραίες εκτίθενται σήμερα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεκάδες φορές ισχυρότερη από τους υπόλοιπους. Πολλοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η μαζική έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στα πεδία αυτά αποτελεί το μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα στην ιστορία.

Τις τελευταίες δεκαετίες συσσωρεύονται πάρα πολλά επιστημονικά δεδομένα για τις βλαπτικές επιδράσεις στους ζωντανούς οργανισμούς  της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ειδικά για πεδία με συχνότητες που χρησιμοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει προτείνει όρια αποδεκτής έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ παράλληλα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε τη σύσταση 1999/519/EΚ με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της διεθνούς επιτροπής για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες  (ICNIRP). Με τη σύσταση αυτή καλούνται τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα πλαίσιο βασικών περιορισμών και επίπεδα αναφοράς, ώστε να διασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όπως είναι φανερό την κύρια ευθύνη των ορίων ασφαλείας έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. Κάθε κράτος σταθμίζει την τρέχουσα έρευνα μετά απο εισηγήσεις ειδικων επι του θεματος και οχι περιφερειακα εμπλεκομενων. Με άλλα λόγια οι σύμβουλοι καλόν θα είναι να έχουν διαπιστευμένη ερευνητική δραστηριότητα στο αντικείμενο πράγμα που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα σε καμμία επιτροπή που εισηγείται και ελέγχει την επικινινδυνότητα των ακτινοβολιών, όπως π΄χ΄είναι οι επιτροπές Ε.Ε.Τ.Τ. ΚΑΙ Ε.Ε.Α.Ε.

Σήμερα υφίσταται μεγάλη ετερογένεια ως προς τα όρια αποδεκτής έκθσης όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Το γεγονός οτι αρκετές χώρες και μεγαλουπόλεις έχουν θεσπίσει πολύ αυστηρά όρια (όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα) αποδεικνύει οτι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν υπερπηδηθεί τα εμπόδια των διαπλεκομένων συμφερόντων ανάμεσα στις βιομηχανίες κινητής τηλεφωνίας και στις αρμόδιες αρχές θέσπισης των ορίων.

 

Χώρα

Όριο Ασφαλούς Έκθεσης (V/m)

ΠΟΥ

33-45

Ελλάδα

22-33

Ελβετία

4-6

Αυστρία

0,6

Κίνα

6

Βουλγαρία

6

Βέλγιο

3 (απόφαση για μελλ. μείωση σε 0,6)

Ρωσία

1

 

Τα όρια που ισχύουν στη χώρα μας (λίγο αυστηρότερα από αυτά του ΠΟΥ) θεωρούνται από πολλούς ερευνητές (οι καθηγητές Λ.Χ. Μαργαρίτης (Παν\μιο Αθηνών),Κ.Λιολούσης (Παν\μιο Αθηνών), Κ.Τριανταφυλίδης και Ι.Μάγρας (Παν\μιο             Θεσσαλονίκης) ως υπερβολικά υψηλά. Οι ερευνητές αυτοί υποστηρίζουν ότι τα όρια θεσπίστηκαν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους μόνο μια κατηγορία βιολογικών επιπτώσεων (θερμικές επιπτώσεις). Παρόλα αυτά πολλές έρευνες τόσο μέσω στατιστικής όσο και εργαστηριακές αναδεικνύουν και άλλες κατηγορίες επιπτώσεων από τις οποίες δεν προστατεύουν τα όρια αυτά.

Παρατηρούμε επίσης ότι τα όρια διαφέρουν κατά πολύ από χώρα σε χώρα. Οι διαφορές αυτές καταδεικνύουν ότι υπάρχει τμήμα της επιστημονικής κοινότητας το οποίο διαφωνεί με τα όρια του ΠΟΥ και κάποια κράτη επέλεξαν να θέσουν πολύ αυστηρότερα όρια βασισμένες στις έρευνες που προαναφέραμε. Επίσης ο ίδιος ο Π.Ο.Υ. σε συνέδριο στη Μόσχα το 2004 διαπίστωσε ότι η έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους πρέπει να συνεχισθεί (αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα τα όρια που έχουν τεθεί να είναι ανεπαρκή). Παρόμοια πολιτική είχε ακολουθηθεί σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. κάπνισμα, διοξίνες, αμίαντος) των οποίων η επικινδυνότητα είχε υποτιμηθεί από τμήμα της τότε επιστημονικής κοινότητας.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι τα όρια που ισχύουν στη χώρα μας πρέπει να μειωθούν δραστικά καθώς και να ληφθούν μέτρα επανασχεδιασμού του δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας ώστε να επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 

Θεσμικό Πλαίσιο

Στην Ελλάδα λειτουργούν 7000-10000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι περισσότερες εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών. Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ελέγχονται (όσο αναφορά τις εκπομπές) από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) ενώ τη γενική αρμοδιότητα για την αδειοδότησή τους έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες εγκατεστημένες κεραίες οι οποίες λειτουργούν χωρίς κανενός είδους άδεια, εν γνώσει των αρμόδιων αρχών. Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις γνωστές σε όλους παραβαίνουν ανοικτά και κατ’ εξακολούθηση τους νόμους του κράτους χωρίς να υφίστανται σημαντικές κυρώσεις, αποτελεί σαφώς προσβολή της δημοκρατίας,  οδηγεί στον εκφυλισμό των θεσμών και  εξωθεί τους πολίτες στην αυτοδικία. Σε πολλές περιοχές του Δήμου Αθηναίων (π.χ. Σεπόλια, Πετράλωνα, Θησείο) οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με την απραξία των αρμοδίων και αναγκάζονται να εκτελέσουν οι ίδιοι την αποξήλωση των παράνομων κεραιών.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θεωρούμε ότι πάσχει σε πολλά σημεία:

Η διαδικασία για την απομάκρυνση κεραιών που λειτουργούν καταφανώς παράνομα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες προβάλλουν είτε μη αρμοδιότητα είτε έλλειψη αντικειμενικής δυνατότητας να απομακρύνουν  τις παράνομες κεραίες.

Οι έλεγχοι για τυχόν υπερβάσεις των ορίων επιτρεπτής έκθεσης (μετά την εγκατάσταση της κεραίας) είναι σπάνιοι.

Οι διαδικασίες για επιβολή ποινών σε περίπτωση παράβασης είναι πολύ αργές και οι ποινές που επιβάλλονται μικρές (σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρίες αρνούνται να συμμορφωθούν με ρητές υποδείξεις των αρχών χωρίς μεγάλες επιπτώσεις).

 

Αιτήματα

Καθώς πρόκειται για σημαντικό θέμα με σοβαρές πιθανές επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας ζητάμε αλλαγή του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006), ώστε να επιτευχθούν  τα εξής:

Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία θα μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Θέσπιση ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300m. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία καθώς και από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ..

Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και υποχρεωτική σήμανση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων και συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στους παραπάνω μηχανισμούς.

Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε κάθε εταιρία που θα εγκαθιστά κατ’ εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια.

Νομιμοποίηση του καθενός που έχει έννομο συμφέρoν (πχ. των περιοίκων) να διενεργήσει απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (με χρήση εξειδικευμένων συνεργείων) σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς και η εταιρία που την εγκατέστησε  δεν την απομακρύνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Δ. Ε. Η. να υποχρεούται να διακόπτει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διατάξουν τη διακοπή λειτουργίας (προσωρινή ή μόνιμη) κάποιας κεραίας.

Επειδή ο εφησυχασμός μας κάνει πειραματόζωα σε ένα πείραμα του οποίου τα αποτελέσματα θα γνωρίζουμε σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, είναι απαραίτητη η ενημέρωση, η αφύπνιση και η συμμετοχή των πολιτών.

Κινήσεις πολιτών:


Μετς

Ν. Κόσμος

Σεπόλια

Κουκάκι

Ηλιούπολη

Μεταμόρφωση

Αγ. Δημήτριος

Π. Φάληρο

Άνω Κυψέλη

Παγκράτι

Εξάρχεια

Ζωγράφου

Γλυφάδα

Χολαργός

Θησείο

Πετράλωνα

Αμπελόκηποι

Ν. Κηφισιά

Ν. Φιλαδέλφεια

Υμηττός

Ν. Ιωνία

Καλλιθέα

Ν. Σμύρνη


Γκύζη

Νίκαια

Περιστέρι

Ιλίσια

Μαρούσι

Λυκόβρυση


 

Email filippos@dsi.gr         elpida.alev@gmail.com     Τηλ.        Ελπίδα Αλεβίζου 2109226316            Τούλα Μπάρμπα 2107518767     Fax 2107520550

επιστροφή στην αρχή

Πετράλωνα: Οχι πολιτών στις κεραίες

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Ενα μήνυμα διαφορετικό, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έστειλαν προχθές το βράδυ οι κάτοικοι των Πετραλώνων διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία δεκάδων κεραιών, που έχουν εγκατασταθεί παράνομα, χωρίς άδεια, όπως υποστηρίζουν, σε κτίρια που βρίσκονται πολύ κοντά σε σχολεία και σπίτια.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της οδού Θεσαλονίκης, μπροστά από το χώρο αποβίβασης των επιβατών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, όχι τυχαία, αφού στο στέγαστρο του σταθμού βρίσκονται «διακριτικά» τοποθετημένες τρεις κεραίες. Οι κάτοικοι της συνοικίας διαμαρτύρονται για πολλοστή φορά για το γεγονός της συνεχιζόμενης λειτουργίας κεραιών σε ακατάλληλα σημεία, παρά τις κατά καιρούς γνωματεύσεις αρμόδιων υπηρεσιών (Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών, Πολεοδομίες, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Δημόκριτος κ.ά.).
Οι οργανωμένοι σε κίνηση παρέμβασης κάτοικοι, που πρόσφατα έχουν εντείνει την κινητικότητά τους, υπενθύμισαν στους συμπολίτες τους τις βλαπτικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό και κατήγγειλαν όσους δεν διστάζουν να νοικιάσουν χώρο για τις εγκαταστάσεις στα σπίτια τους, αγνοώντας πως ο κίνδυνος απειλεί πρώτα τους ίδιους και τις οικογένειές τους!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ένα πραγματικό «λαβράκι» που κάτοικος αλίευσε από κάδο σκουπιδιών μιας εκ των αρμοδίων υπηρεσιών: ένα έγγραφο, εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Μεταφορών με την Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών με οδηγία-προτροπή στους εργαζόμενους των υπηρεσιών να αποφεύγουν όσο μπορούν εργασίες σε ανάλογες εγκαταστάσεις λόγω του κινδύνου για την υγεία τους, δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, γεγονός ενδεικτικό της παντοδυναμίας των εταιρειών οι οποίες, εκμεταλλεύονται «δανεικό χρόνο», δηλαδή την εμπλοκή της εκδίκασης των καταγγελιών στους γνωστούς «σκοπέλους» της γραφειοκρατίας. Καταγγέλθηκε επίσης ο ρόλος, ως τώρα, της διοίκησης των ΗΣΑΠ και των περισσότερων κρατικών φορέων που «σφυρίζουν αδιάφορα», τη στιγμή που το φαινόμενο των μεταμφιεσμένων κεραιών λαμβάνει διαστάσεις.
Προχθές πάντως, αναγνώσθηκε νέα επιστολή του προέδρου των ΗΣΑΠ που υποσχέθηκε να ξηλώσει όσες κεραίες στερούνται άδειας και να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τις εταιρείες (σύντομα εκπνέει), ενώ η εκδίκαση καταγγελιών των κατοίκων έχει ορισθεί για τις 18 Ιουνίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2007

επιστροφή στην αρχή

 

Παναττική επιτροπή κατά των κκτ http://www.dsi.gr/antennas/panattikh.htm