Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΠΑΡΗΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

www.asda.gr/elxoroi

 

 Κατάλογος των 73 περιοχών κοινωνικών αντιστάσεων (24-5-06)

                                                                                                                                  

(Συνοδεύει τον ΧΑΡΤΗ: Ελεύθεροι Χώροι και Κοινωνικές Αντιστάσεις)

 

(Ο χάρτης και ο κατάλογος δεν είναι καταγραφή των πολεοδομικών προβλημάτων. 

Αποτελούν καταγραφή των κοινωνικών αντιστάσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση,

στην απώλεια του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και υπέρ της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Παρατηρητήριο  Ελεύθερων Χώρων Αθήνας)

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΤΗ:  Ηλίας Γιαννίρης, Ελένη Παναγούλη

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων-Ηλίας Γιαννίρης igiann@tee.gr

(Ο Χάρτης και ο Kατάλογος αρχικά προετοιμάστηκαν από το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ μέσω της κίνησης πολιτών ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Εδώ παρουσιάζεται νεότερη επεξεργασία που έγινε για τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5-6-2006.

 

Κατάλογος των περιοχών κοινωνικών αντιστάσεων

 

α/α

Όνομα περιοχής

Αιτία κοινωνικής αντίστασης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

(στο Χάρτη είναι με κίτρινο χρώμα)

1.            

Τελεφερίκ-Καζίνο Πάρνηθας

Ιδιωτικοποίηση, προστασία Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

2.            

Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη πράσινου, έλλειψη υποδομών

3.            

The Mall, Μαρούσι

Δεν χρησιμοποιήθηκε για την Ολυμπιάδα. Σκανδαλώδης ιδιωτικοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας

4.            

ΚΥΤ Βριλησσίων

Απαγορεύει η Ολομέλεια του ΣτΕ την κατασκευή ΚΥΤ.

5.            

Πινγκ-Πογκ, Γαλάτσι

Απώλεια κοινόχρηστου χαρακτήρα. Έχει προκηρυχθεί η ιδιωτικοποίηση του.

6.            

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Ο χώρος κατακερματίζεται και ιδιωτικοποιείται. Μπορεί να γίνει Πάρκο 4.900 στρ.

7.            

Παλαί Νίκαιας

Πρόκειται για το Ολυμπιακό Κέντρο Άρσης Βαρών. Φαραωνική κατασκευή. Αντί ιδιωτικοποίησης προτείνεται η στέγαση του Παν/μίου Πειραιά

8.            

ΚΥΤ Κορυδαλλού

Τοκ κινήματα ζητούσαν τη μη κατασκευή του. Δεν υπάρχουν πληροφορίες στο Παρατηρητήριο για το αποτέλεσμα.

9.            

Παραλία Μοσχάτου

Σήμερα είναι αδόμητη. Προβλέπεται από ΠΔ (2002) χτίσιμο (κολυμβητικό κέντρο, 400 θέσεις στάθμευσης, κλειστά γήπεδα , εμπορικές χρήσεις, κάλυψη 2500 τ.μ. και ύψος 8,50 μ.) και ιδιωτικοποίηση. Τοπ. κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και κοινόχρηστη παραλία

10.        

Τζιτζιφιές-Παραλία Καλλιθέας

Τα γραμμικά κτίρια χτίστηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την Ολυμπιάδα. Χτίστηκαν 27.000 τ.μ. και με νέο νόμο (3342/2005) προγραμματίζονται άλλα 30.000 τμ και ιδιωτικοποίηση. Τοπ. κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση, κοινόχρηστη χρήση της ναυταθλητικής μαρίνας και κοινόχρηστη παραλία.

11.        

TAE-KWO-DO

Έχει προκηρυχθεί η ιδιωτικοποίησή του. Τοπ. κινήματα ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στέγαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

12.        

Ιππόδρομος (πρώην)

Σήμερα είναι αδόμητη με συνολική εναπομείνασα έκταση 180 στρέμματα. Από το νόμο προβλέπεται χτίσιμο 57.000 τ. μ. Τοπ. κινήματα ζητούν να μη χτιστεί και να γίνει χώρος πράσινου.

13.        

Μαρίνα Ζέας

Μετά την ιδιωτικοποίησή της τοπ. κινήματα πέτυχαν την αποτροπή της δόμησης της περιοχής.

14.        

ΚΥΤ Υμηττού

Μετά από σημαντικούς αγώνες τα τοπ. κινήματα απέτρεψαν την κατασκευή σταθμού υπερυψηλής τάσης.

15.        

Αεροδρόμιο Ελληνικού

Έχει έκταση 5.350 στρ. Έχει εξαγγελθεί Μητροπολιτικό Πάρκο.  330 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χτίσουν μπετόν, συνολικής επιφάνειας 1,32 εκ. τ. μ.. Υπάρχοντα και νέα κτίσματα θα καταλάβουν το 25% της έκτασης. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να παραμείνει ιδιοκτησία του δημοσίου με το χαρακτήρα και την ποιότητα του δημόσιου αγαθού και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο

16.        

Αγ. Κοσμάς

Είναι έκτασης 450 στρεμμάτων, έχει κτίρια  8.945,50 τ.μ. που μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 63.730 τ.μ. Έχει προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να αντιμετωπιστεί ενιαία με το παρακείμενο αεροδρόμιο Ελληνικού.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ (πλην Ολυμπιακών) και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

(Στο Χάρτη είναι με κόκκινο χρώμα)

17.        

Χωματερή Άνω Λιοσίων

Έχει προ πολλού γεμίσει. Πρόσφατα επιχειρήθηκε να μεταφερθούν εκεί τα λήμματα της Ψιττάλειας. Τα τοπ. κινήματα ζητούν απομάκρυνση.

18.        

Δάσος Συγγρού

Και παρακείμενο κτήμα Καρέλλα (128 στρ). Το Δάσος Συγγρού έχει  έκταση 1.000 στρ. Κατά καιρούς εμφανίζονται από τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση σχέδια χτισίματος των ελεύθερων χώρων. Τα τοπ. κινήματα ζητούν προστασία των εκτάσεων.

19.        

Όρος Πεντέλη

Υφίσταται τεράστιες οικιστικές πιέσεις. Δεν προστατεύεται αποτελεσματικά. Υπάρχουν συχνές πυρκαγιές. Η εκκλησία προωθεί το χτίσιμο. Τα τοπ. κινήματα κάνουν πυροφύλαξη και ζητούν αποτελεσματική προστασία.

20.        

Όρος Ποικίλο (Προέκταση όρους Αιγάλεω)

Η Μονή Λαμίας το διεκδικεί μαζί με πολλούς ελεύθερους χώρους των Δήμων Πετρούπολης-Περιστερίου. Δεν προστατεύεται αποτελεσματικά. Τα τοπ. κινήματα κάνουν δενδροφυτεύσεις και ζητούν αποτελεσματική προστασία.

21.        

Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Έχει έκταση 3.200 στρ. Έχει εξαγγελθεί χώρος πράσινου, αλλά σχεδιάζονται 4.500 κατοικίες και το χτίσιμο του 25 % του χώρου. Τα τοπ. κινήματα ζητούν Πάρκο.

22.        

Γήπεδο ΑΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας

Και το παρακείμενο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητά να χτίσει νέο γήπεδο μπαίνοντας μέσα στο Άλσος. Το άλσος έχει υποστεί υποβάθμιση και έντονες παρεμβάσεις. Τα τοπ. κινήματα ζητούν σωστή διαχείριση του Άλσους και αποτροπή των σχεδίων της ΠΑΕ ΑΕΚ. Εκκρεμεί νέα απόφαση του ΣτΕ.

23.        

Κολούμπια

Παλιό εργοστάσιο. Πρόσφατα κηρύχθηκε ένα κτίριο ως διατηρητέο επιτρέποντας τη δόμηση στην υπόλοιπη έκταση. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να προστατευτεί όλη η έκταση και να γίνει κέντρο πολιτισμού και μελέτης της ελληνικής μουσικής ιστορίας.

24.        

Βεϊκου-Τουρκοβούνια

Σημαντικός ορεινός όγκος για το Λεκανοπέδιο, με τεράστιες οικιστικές πιέσεις, τις οποίες διευκόλυνε η χωροθέτηση του Ολυμπιακού έργου Πινγκ-Πόγκ.  Τα τοπ. κινήματα ζητούν αποτελεσματική προστασία του ελεύθερου χώρου και δημιουργία πράσινου.

25.        

Κατάληψη Πάτμου και Καραβία

Οι κάτοικοι απέτρεψαν το χτίσιμο ενός διατηρητέου και του ελεύθερου χώρου του. Σήμερα το διαχειρίζεται  Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ που διεκδίκησε και πέτυχε την κατασκευή σχολείων στου Λαμπρόπουλου, και  ήταν παρών στους αγώνες για το Αλφα – Βητα, τη διάσωση του χώρου Δημητριάδη, τη Θερμίδα και την Γαζία.

26.        

Λόφος Παιδιού

Οι κάτοικοι απέτρεψαν το χτίσιμο του λόφου

27.        

Αττικό Άλσος

Ανήκει στη Νομαρχία. Δεν προστατεύεται αποτελεσματικά. Γίνονται νέα αυθαίρετα. Το άλσος εμπορρευματικοποιείται και κατακερματίζεται.

28.        

Αλεπότρυπα, Α. Κυψέλη

Λέγεται και Λόφος Ελικώνος. Ο Δ. Αθηναίων έχει περιφράξει το χώρο και κατασκευάζει συνεχώς αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Το πράσινο είναι ελάχιστο. Νέες πολυκατοικίες χτίζονται στις παρυφές. Οι κάτοικοι ζητούν αποτελεσματική προστασία του ελεύθερου χώρου και πράσινο.

29.        

Εκβραχισμοί οδού Αντιοπης στα Τουρκοβουνια Α.Κυψέλης

Ο Δ. Αθηναίων χαρακτηρίζει την περιοχή στα νταμάρια ως κοινόχρηστο πράσινο και εκπονει μελέτης αναπλασης που μένουν στα χαρτιά και παράλληλα  εκδίδει  διαγραμματα εφαρμογής και αμεσες και εμμεσες αποφάσεις  σε ιδιώτες να διανοίξουν δρόμους στο χείλος του γκρεμού, καθώς η Δ/νση Δασών δεν απαντά στις προσπάθειες των σωματείων - κινημάτων  για την αναδάσωση της περιοχής βάσει του ΒΔ των Τουρκοβουνίων

30.        

Άγιος Αθανάσιος

Έχει έκταση 5,5 στρ. και 150 μεγάλα δέντρα. Ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που το δίνει αντιπαροχή για να χτιστούν 19300 τμ., 585 θέσεις στάθμευσης και 146 κατοικίες. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να μείνει ο χώρος ελεύθερος και πράσινος.

31.        

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο Δ. Αθηναίων επιδίωξε την κατεδάφιση και κατασκευή κτιρίου γκαράζ και γραφείων. Τα τπο. Κινήματα ενήργησαν και κηρύχθηκε διατηρητέα. Εκκρεμεί η ανάπλαση της. Οι κάτοικοι ζητούν δραστηριότητες πολιτισμού.

32.        

Πανελλήνιος Γ.Σ.

Έχει έκταση που έχει παραχωρηθεί για χρήση. Με αφορμή την Ολυμπιάδα καταπάτησε και έχτισε 5,5 στρ από το Πεδίον του Άρεως. Τα κτίσματα κρίθηκαν αυθαίρετα κατεδαφιστέα. Το αδίκημα παραγράφτηκε λόγω πενταετίας. Πρόεδρος του Πανελληνίου είναι ο Μ. Κυριακού του ΑΝΤΕΝΝΑ, και σήμερα πρόεδρος της Ελλ. Ολυμπ. Επιτροπής.

33.        

Πεδίον του Άρεως

Έχει έκταση 277 στρ. Ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει αποτραπεί η σχεδιαζόμενη διάνοιξη δύο δρόμων και η περίφραξη του Πάρκου. Τα τοπ. κινήματα ζητούν να μην μπαίνουν ΙΧ, να γίνει φιλικό για τους πολίτες (WC, αδέσποτα) και φροντίδα στο πράσινο.

34.        

Πλ. Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων)

Βρίσκεται πάνω από το γκαράζ Ευελπίδων, και έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης ΙΧ. Το κέντρο ΔΕΛΕΑΡ έχει επεκταθεί πέραν του χώρου που νοικιάζει από το Δ. Αθηναίων. Δεν έχει καθόλου πράσινο.

35.        

Στρέφη

Λόφος, όπου το πράσινο μαραζώνει, το θεατράκι βρωμίζει, η παιδική χαρά είναι μισοκατεστραμμένη και στους δρόμους του παρκάρουν ΙΧ.

36.        

Πλ. Εξαρχείων

Η Πλατεία, χώρος ελεύθερος, ανοιχτός, δημόσιος και κοινωνικός, μπήκε στο στόχαστρο της Ολυμπιακής ανάπλασης. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων έγινα ήπια ανάπλαση και δεν κόπηκαν δέντρα.

37.        

Προσφυγικά Αλεξάνδρας

Επιχειρήθηκε η κατεδάφιση τους στα πλαίσια των επιχειρηματικών σχεδίων της ΠΑΕ ΠΑΟ. Το ΣτΕ κήρυξε και τις 8 πολυκατοικίες διατηρητέες. Οι κάτοικοι ζητούν ανάπλαση των προσόψεων και των ελεύθερων χώρων.

38.        

Γήπεδο ΠΑΟ

Περιοχή που έχει ζητηθεί από τα τοπ, κινήματα να γίνει χώρος πράσινου. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις για επέκταση ή μεταφορά στου Γουδή, στο Ελληνικό, στου Ρέντη, στον Ελαιώνα, τελικά στο χώρο θα γίνουν Μουσείο, αναψυκτήριο, υπόγειο γκαράζ και .. πράσινο πάνω από το τσιμέντο.

39.        

Κουντουριώτικα

εκτείνονται από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού έως και την οδό Κεδρηνού πίσω από το Νοσοκομείο «Ελπίς». Κινδυνεύει να θεωρηθεί η περιοχή οικοδομήσιμη από κακούς χειρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ.

40.        

Προσφυγικά Πανόρμου

Απειλήθηκαν με γκρέμισμα για να γίνει υπέργειο 6όροφο γκαράζ. Τα τοπ. κινήματα αντέδρασαν.

41.        

Πάρκο Ελευθερίας

24 στρέμματα πρασίνου. Κατελήφθησαν τουλάχιστον τα μισά από την επέκταση του Μεγάρου Μουσικής (δημουργία υπόγειου γκαράζ, Υπόγεια Όπερα). Κτίστηκαν  700.000 κυβικών μ. Πρόεδρος ο μεγαλοεκδότης Γρ. Λαμπράκης.

42.        

Πρεσβεία ΗΠΑ

Γίνεται επέκταση σε οικόπεδο 18.470 τ.μ., χαρακτηρισμένο πράσινο και καταπατήθηκε η οδός Ευζώνων. Η οδός Μακεδονομάχων, τμήμα του βασικού οδικού δικτύου, πεζοδρομήθηκε.

43.        

Ξενοδοχείο Εκκλησίας

Κάτω από το Λυκαβηττό η εκκλησία επιδιώκει να κάνει ξενοδοχείο πολυτελείας 750 κλινών. Αρχική αιτιολογία: Η φιλοξενία πολυτελείας για τους Ολ. Αγώνες. Τα τοπ. κινήματα μέχρι σήμερα το έχουν αποτρέψει.

44.        

Οικόπεδο ΔΕΗ, Αμπελόκηποι

αδόμητο οικόπεδο 10 στρεμμάτων κοντά στην Κηφισίας, πίσω από το γηροκομείο. Η ΔΕΗ θέλει να κτίσει γραφεία. Τα τοπ. Κινήματα ζητούν 4 στρ Πράσινο και 6 στρ σχολείο.

45.        

ΚΑΠΑΨ

εμβαδού 10 στρεμμάτων, στέγαζε το εθνικό ίδρυμα αναπήρων. Ο δήμος επιδιώκει τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ, οι κάτοικοι θέλουν πλατεία και πράσινο.

46.        

Θων

Πρωην κτήμα Θων, Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Είχαν απομείνει 8 στρ που έχτισε σταδακά ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός σε γη που απέκτησε από δημόσιους φορείς (Νοσόκ. Σωτηρία, ΕΥΔΑΠ). Τα τοπ. κινήματα ζητούσαν να γίνει η πλατεία των Αμπελοκήπων και υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας.

47.        

Πολυδιασκεδαστήριο

Επί της Κηφισίας, δίπλα από το Ιπποκράτειο. Κρίθηκε κατεδαφιστέο από το ΣτΕ μετά από παρέμβαση των τοπ. κινημάτων

48.        

Άλσος Ριζάρη

ο μόνος ελεύθερος χώρος στην κοίτη του Ιλισσού. Αρχικά είχε έκταση 115 στρέμματα, αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες οικοπεδοποιήσεις έμειναν μόνο 50 στρέμματα. Παραχωρήθηκαν 15 στρ με τρία νομοθετήματα, για να χτιστούν. Τα τοπ. κινήματα δεν έχουν επιτρέψει την υλοποίηση και ζητούν να αρθεί η παραχώρηση.

49.        

Ζάππειο

Έγιναν αυθαίρετες κατασκευές στην ΑΙΓΛΗ, και έχουν ανοίξει δύο χώροι στάθμευσης με τραμπούκους παρκαδόρους σε δημόσιο χώρο. Με το νόμο 2947/2001 έχει ψηφίστεί η κατασκευή υπόγειου γκαράζ για την Ολυμπιάδα,  που δεν έχει γίνει ακόμη.

50.        

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Έχει ονομαστεί “Υβρις προς την Ακρόπολη” . Υπάρχει εναλλακτική χωροθέτηση κοινά αποδεκτή που δεν δέχτηκε το ΥΠΠΟ.  Τελικά βρέθηκαν σημαντικά αρχαία που το Μουσείο κατέστρεψε. Θα έχει ύψος 24 μ. (ενώ το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής είναι 11 μ.), που στη νότια πλευρά του οικοπέδου φθάνει τα 30 μ.. Θα αποκρύψει εντελώς την Ακρόπολη.

51.        

Φιξ

Πρωτοποριακό βιομηχανικό κτίριο 20.000 τ.μ που ακρωτηριάστηκε για να γίνει υπόγειο γκαράζ. Προορίζεται για μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά δεν έχει λειτουργήσει. Το ΕΜΣΤ νοικιάζει χώρους στο Μέγαρο Μουσικής.

52.        

Άλσος Συγγρού

150 στρ. , πίσω από το Νοσοκ.  Συγγρού. Απεριποίητο Άλσος με κακότεχνες επεμβάσεις καλλωπισμού. Τα τοπ. κινήματα κάνουν παρεμβάσεις στο Δ. Αθηναίων.

53.        

Πάρκο Λαγουμιτζή

Είναι 22 στρ. στο Νέο Κόσμο. Ανήκε σε διάφορους ιδιοκτήτες. Οι κάτοικοι διεκδίκησαν ενιαίο πάρκο που τελικά υλοποιήθηκε μετά από 30 χρόνια αγώνων,

54.        

Φυλακές Κορυδαλλού

Παρά τις συνεχείς πολιτικές δηλώσεις ότι θα απομακρυνθούν για να αποκτηθεί ελεύθερος χώρος, οι φυλακές παραμένουν.

55.        

Δεξαμενές Καυσίμων

Πέραμα. Παραμένουν στη θέση τους παρά τις συνεχείς πολιτικές δηλώσεις ότι θα φύγουν, και παρά τις επί δεκαετίες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

56.        

ΔΕΗ

Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Τα τοπ. κινήπατα ζητούν την απόδοση του χώρου στην πόλη.

57.        

Λιπάσματα

Εργοστάσιο λιπασμάτων που έκλεισε. Υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές επιβουλές, γιατί βρίσκεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Τα τοπ. κινήματα ζητούν δημόσια χρήση του χώρου του εργοστασίου, πράσινο και βιομηχανικό μουσείο.

58.        

Κήποι Τερψιθέας

Μετά από παρέμβαση των τοπ, κινημάτων κρίθηκαν διατηρητέοι από το ΣτΕ και αποφεύχθηκε η ανάπλαση (χτίσιμο) της περιοχής και χώρος στάθμευσης.

59.        

ΧΡΩΠΕΙ

Παλιό εργοστάσιο επί της Πειραιώς, που αποδίδεται στην επιχειρηματική δράση αντί να γίνει, όπως ζητούσαν τα τοπ. κινήματα, ελεύθερος χώρος πράσινου και αναψυχής.

60.        

Σούδα

Παρακείμενη έκταση του Γηπέδου Καραϊσκάκη. Παραδόθηκε σε επιχειρηματικά σχέδια αντί να γίνει χώρος πράσινου.

61.        

Βοτσαλάκια

Ακτή κολύμβησης δημόσιας χρήσης που ο Δήμος Πειραιά επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, λόγω των αντιδράσεων των τοπ. κινημάτων

62.        

Τείχη Πειραιά

Καταστρέφονται καθημερινά. Πρόσφατα ο Δήμαρχος Πειραιά καταδικάστηκε μετά από παρέμβαση των τοπ. κινημάτων για πλημμελή προστασία τους.

63.        

Βιολ. Καθαρισμός Ψιττάλειας

Νησί, όπου υπήρχαν τάφοι Σαλαμινομάχων. Ισοπεδόθηκε για να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός. Η καθυστέρηση του δευτεροβάθμιου καθαρισμού και της μονάδας ξήρανσης των λημμάτων προκαλεί δυσοσμία. Η μεταφορά της λημματολάσπης αρχικά στη χωματερή Α. Λιοσίων δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Τελικά, εξάγεται στη Γερμανία!

64.        

Ρέμα Πικροδάφνης

Διατρέχει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Φαλήρου και Αλίμου, χαρακτηρισμένη “ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος”. Επιχειρήθηκε η τσιμεντοποίηση ολόκληρου του ρέματος. Ύστερα από προσπάθειες και πολύμορφους αγώνες Διαδημοτικών Επιτροπών, κατοίκων της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Π. Φαλήρου και του Αλίμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε το 2001 Προσωρινή Διαταγή για την αναστολή εκτέλεσης εργασιών στην Ηλιούπολη.

65.        

Υμηττός

Δέχεται τεράστιες πιέσεις για οικιστική επέκταση. Δεν προστατεύεται παρά την ύπαρξη ΠΔ. Τα τοπ. κινήματα αντιστέκονται στους καταπατητές όσο μπορούν.

66.        

Προαστιακός

Οι κάτοικοι αγωνίζονται για την υπογειοποίησή του σε πολλές περιοχές της διαδρομής του, για να μην χωριστούν οι γειτονιές στα δυο.

67.        

Ελαιώνας

Μπορεί να γίνει μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Κατακερματίζεται και εντάσσεται τμηματικά στο Σχέδιο Πόλης. Καθημερινά χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα

68.        

Νέο Γήπεδο ΠΑΟ

Πρόσφατα η τ. δήμαρχος Αθηναίων κα Μπακογιάννη προώθησε τη χωροθέτηση του στον Ελαιώνα, σε χώρο χαρακτηρισμένο πράσινο, εν αγνοία του Δημοτ. Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα σχέδιο για το αποτέλεσμα.

69.        

Κορεάτικη Αγορά

Με αγώνες των κατοίκων ελευθερώθηκε ο χώρος από την ΕΑΧΑ, εκτός από δύο εστιατόρια. Απειλείται με «ανάπλαση» που μπορεί να σημαίνει …τσιμέντο. Σχεδιάζεται ένα κτίριο που το ΚΑΣ ενέκρινε ως «έργο τέχνης»!!!

70.        

Γκαζοχώρι

Περιοχή με απομεινάρια παλιών αθηναϊκών σπιτιών (με την κοινή αυλή), όπου διαμένουν χαμηλά εισοδήματα και μετανάστες. Υπάρχουν διάφορες πιέσεις «ανάπλασης» (ανοικοδόμηση Όπερας, Μουσείων, πολυκατοικιών, εμπορ. Κέντρων κλπ)

71.        

Σεράφειο Κολυμβητήριο

Κληροδότημα. Ο Δ. Αθηναίων προωθεί ανοικοδόμηση του 70% του χώρου με πολλές πρόσθετες χρήσεις. Οι περίοικοι χάνουν ένα φιλικό χώρο ψυχαγωγίας, αναψυχής και αθλητισμού.

72.        

Θησείο

Περιοχή αδιάβατη από τα τραπεζοκαθίσματα. Έχει αφρόντιστους ελεύθερους χώρους. Η περίφημη Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων αγνόησε τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

73.        

Λόφοι Φιλοπάππου, έργα Πικιώνη, Διόνυσος

Επιδιώκεται η αποξένωσή της από τους περίοικους με κάγκελα. Οι λόφοι είναι απεριποίητοι. Τα ΙΧ περνούν από τα πλακόστρωτα του Πικιώνη. Το αναψυκτήριο δεν λειτουργεί. Το κέντρο Διόνυσος ιδιοποιείται δημόσιο χώρο στάθμευσης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ, 1/5/2006, αναθεωρημένο 24/5/06