Επιστροφή στην αρχική σελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

 

ΚΑΜΕΡΕΣ

 

………….ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ…………. Ενάντια στην επιτήρηση και τον έλεγχο της ζωής μας

ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στο site αυτο μπορειτε να βρειτε καταγεγραμένες 593 κάμερες διαφόρων τύπων.

Μπορειτε να κατεβάσετε έναν κατάλογο με τις κάμερες και τη περιγραφή του σημείου στο οποίο βρισκονται στο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ.

Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε έναν ηλεκτρονικό χάρτη της Αττικης με σημειωμένες τις κάμερες στο ΧΑΡΤΗΣ.

Οποιος θέλει να πληροφορηθεί για τις κάμερες μιας περιοχής δεν πρέπει να βασιστεί απόλυτα σε αυτόν τον κατάλογο.
Πρέπει ο ίδιος να ανιχνεύσει την περιοχή.

 

Οι τύποι των καταγεγραμένων καμερών χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

256 κάμερες πάνω σε πράσινo στύλο  

Αυτές οι κάμερες είναι τύπου PTZ (pan-tilt-zoom). Το όνομα προκύπτει από τις δυνατότητες περιστροφής, κλίσης και εστίασης που έχουν. Οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε στύλο ύψους 12 μέτρων.

Δίπλα στο στύλο υπάρχει ένα πράσινο καφάο (πολύ συχνά θα το δείτε παραβιασμένο και καμένο), στο οποίο περιέχεται ο εξοπλισμός λειτουργίας. Ο εξοπλισμός αποτελείται από ένα σύστημα επεξεργασίας ήχου και εικόνας (video/audio encoder), σύστημα αναγνώρισης της κυκλοφοριακής κατάστασης, σύστημα αναγνώρισης ήχων, έναν δρομολογητή (router ή switch) δικτύου και ένα UPS.

Επίσης πάνω στο στύλο υπάρχει ηχείο και μικρόφωνo (περίπου στη μέση του στύλου, μια μεταλλική επιφάνεια με οριζόντιες σχισμές, χρυσαφί χρώμα). Περίπου μισό μέτρο πάνω από το έδαφος οι στύλοι έχουν ένα πορτάκι στερεωμένο με δυο βίδες (τύπου άλεν, νούμερο 6). Αν το αφαιρέσει κάποιος έχει πρόσβαση στην καλωδίωση εντός της κολώνας. Τα δεδομένα που συλλέγονται μεταφέρονται στο κέντρο διαχείρισης μέσω δικτύου τύπου WAN.

Το σύστημα επεξεργασίας και αναγνώρισης ήχων έχει την δυνατότητα ( σύμφωνα με τους κατασκευαστές του έργου) να μπορεί να διακρίνει ήχους που προέρχονται από εκρήξεις ή πυροβολισμούς και αυτόματα να στέλνει ειδοποίηση στο κέντρο ελέγχου.

Στον κατάλογο περιγράφονται ως «συνηθισμένες πράσινο κουτί».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα πράσινο τετραγωνάκι.

137 κάμερες τύπου Dome

Αυτές οι κάμερες έχουν τη μορφή μισής σφαίρας και βρίσκονται πάνω σε μπεζ τσιμεντένιες κολόνες, εκτός από δύο περιπτώσεις (βλέπε κάμερες 281 και 465 στον κατάλογο). Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου καμερών είναι ότι είναι πιο διακριτικές (από πολλούς και μη αντιληπτές) αλλά κυρίως ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να δεις προς τα πού είναι στραμμένες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κοιτάνε παντού. Κάτω από το ημισφαιρικό κάλυμμα υπάρχει μια περιστρεφόμενη κάμερα. Άμα την παρατηρήσεις από κοντινή απόσταση μπορείς να καταλάβεις προς τα που κοιτάει. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει στις συγκεκριμένες λόγω της μεγάλης απόστασής τους από το έδαφος και του σκούρου χρώματος προστατευτικού. Δίπλα σε αυτές τις κάμερες υπάρχει ένα μπεζ καφάο. Έχουν τη δυνατότητα περιστροφής και μάλλον δεν καταγράφουν ήχο. Στον κατάλογο περιγράφονται ως «Dome, μπεζ κουτί».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα κόκκινο τετραγωνάκι.

 

69 κάμερες πάνω σε μπεζ κολώνα

Συνηθισμένου τύπου κάμερες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε μπεζ τσιμεντένιες κολόνες. Με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες βρίσκονται πάνω σε κοντούς. στύλους (βλέπε κάμερες 36, 87, 112 στον κατάλογο). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι στύλοι προϋπήρχαν των καμερών για άλλες χρήσεις και απλά βόλευαν και για τις κάμερες.

Δίπλα σε αυτές τις κάμερες υπάρχει ένα μπεζ καφάο. Μόνο σε μια περίπτωση (κάμερα 119 στον κατάλογο) υπάρχει άλλου τύπου καφάο ή το πραγματικό της καφάο δεν είναι εμφανές. Έχουν τη δυνατότητα περιστροφής και μάλλον δεν καταγράφουν ήχο.

Αυτές οι κάμερες ανήκουν στο ίδιο δίκτυο (”μπεζ”) με τις κάμερες τύπου Dome. Αυτό το δίκτυο χαρακτηρίζεται από τα μπεζ καφάο και τις μπεζ κολόνες. Επί των μπεζ κολόνων, σε απόσταση περίπου δυο μέτρων από το έδαφος, υπάρχει ένα πορτάκι στερεωμένο με δύο βίδες (τύπου αστέρι, νούμερο 30). Αν το αφαιρέσει κάποιος έχει πρόσβαση στην καλωδίωση εντός της κολώνας. Επίσης, αυτό το δίκτυο καμερών, έχει και κάποιες άλλες εγκαταστάσεις τεχνικής υποστήριξης , τα «συγκεντρωτικά καφάο» . Σε αυτό το δίκτυο ανήκουν και δύο υποδομές για κάμερες, στις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι κάμερες και τα καφάο (κάμερες 398 και 506 στον κατάλογο), στο δήμο Νίκαιας.

Στον κατάλογο περιγράφονται ως «συνηθισμένες μπεζ κουτί».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα μοβ τετραγωνάκι.

50 κάμερες «παλαιού τύπου»

Συνηθισμένου τύπου κάμερες. Αυτές οι κάμερες προϋπήρχαν των ολυμπιακών αγώνων, γι’ αυτό τις ονομάζουμε έτσι. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαρχαιωμένες απλά δεν έχουν τις έξτρα “σούπερ” «δυνατότητες που έχουν οι καινούριες». Δεν καταγράφουν ήχο. Δίπλα σε αυτές τις κάμερες υπάρχουν πράσινα και λεπτά καφάο. Το χαρακτηριστικό αυτών των καφάο είναι ότι κλείνουν με δύο λουκέτα.

Έχουν τη δυνατότητα περιστροφής, κλίσης και πιθανόν εστίασης. (Pan-Tilt-Zoom)

Στον κατάλογο περιγράφονται ως «παλαιού τύπου».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα πορτοκαλί τετραγωνάκι.

 

73 Autoscope

Συνηθισμένου τύπου κάμερες. Πάνω σε αυτές τις κάμερες υπάρχει η λέξη Autoscope, γι’ αυτό τις ονομάζουμε έτσι. Προϋπήρχαν των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι τοποθετημένες στην Εθνική Οδό Aθηνών – Λαμίας (από το ύψος της Κηφισιάς μέχρι τον Πειραιά), στην Συγγρού, στην Κηφισίας, στην Αλίμου-Κατεχάκη, στην Αλίμου-Καρέα και στην Ποσειδώνος.

Δεν έχουν τη δυνατότητα περιστροφής (όταν αλλάζουν οπτική γωνία σε τέτοια κάμερα χρησιμοποιούν γερανό). Δεν καταγράφουν ήχο. Δίπλα σε αυτές τις κάμερες υπάρχουν μικρά μπεζ κουτιά.

Στον κατάλογο περιγράφονται ως «Autoscope».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα μαύρο τετραγωνάκι.

6 κάμερες άλλου τύπου

Επίσης καταγράφηκαν και έξι κάμερες διαφορετικού τύπου. Δύο στην Κηφισίας με δορυφορικό πιάτο δίπλα τους (κάμερες 301και 308 κάμερες 318 και 320 στον κατάλογο). Άλλες δύο, πάλι στην Κηφισίας, στον ανισόπεδο κόμβο στο ύψος του Βασιλόπουλου (κάμερες 318 και 320 στον κατάλογο).

Και, τέλος, δύο στον ανισόπεδο κόμβο που ενώνει την Mεσογείων με τη Μαραθώνος, στο ύψος της Λαυρίου (κάμερες 427 και 428).

Στον κατάλογο περιγράφονται ως «άλλου τύπου».

Στον ηλεκτρονικό χάρτη περιγράφονται με ένα καφέ τετραγωνάκι. 

Πηγη http://kameres.wordpress.com/

 

επιστροφή