Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δήμος Καισαριανής

Με το κολοσσιαίο ποσό των 300-350 δις δρχ και με πρωτοβουλία του Δήμου Καισαριανής θα γίνει ένα τεράστιο ιδιωτικό εγχείρημα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές, Ολυμπιακή Τεχνική, Μοχλός, ΤΕΡΝΑ, μαζί με τις κτηματομεσιτικές Κέκρωψ και Newmark Homes θα αναλάβουν όλα τα έργα εκπόνησης των μελετών και τη συγκέντρωση των απαιτουμένων κεφαλαίων για το έργο. Οι κάτοικοι από τα παλιά προσφυγικά θα μεταφερθούν σε σύγχρονες κατοικίες που θα κατασκευαστούν. Θα υπάρξει πλήρης ανάπλαση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του τριγώνου που ξεκινάει από το Κάραβελ και φτάνει μέχρι την Υμηττού καθώς και διάφορους θύλακες του Δήμου Καισαριανής. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής αποφάσισε (1-2-2000) την προώθηση των σχετικών διαδικασιών για να προχωρήσει σε πολεοδομικές και τεχνικές αναπλάσεις, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα των ανωτέρω εταιρειών. (Ναυτεμπορική 5-2-2000)

Ο Δήμος ανέθεσε το έργο στην Δημοτική Επιχείρηση η οποία με τη σειρά της προχώρησε στη σύμβαση με τις 8 εταιρείες. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2001. Η πρώτη φάση του έργου έχει προϋπολογισμό πάνω από 100 δις δρχ. Η ανάπλαση είχε αναληφθεί στις αρχές της 10ετίας του 80 από τη ΔΕΠΟΣ η οποία μετά από πολλή προσπάθεια είχε καταλήξει σε αδιέξοδο. (Βήμα 27-2-2000)

Το έργο αφορά έκταση 200 στρεμμάτων και πληθυσμό 3.500 ατόμων (1.200 οικογένειες). Βρίσκεται μεταξύ του ξενοδοχείου Κάραβελ και του Δημαρχείου, στο ύψος της οδού Κλαζομενών. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο κατάλογος των οκτώ αρχικών εταιρειών να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τον όμιλο Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ, από την εταιρεία ΕΝΤΕΧΝΟΣ, που συμμετέχει στην Κοινοπραξία οικιστικής ανάπτυξης του Διονύσου, και από εταιρείες δημιουργίας αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων τραπεζικών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θετική είναι η ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ενδιαφέρεται και για την ανάπλαση και άλλων περιοχών της Αττικής (π.χ. Αλεξάνδρας, Νέος Κόσμος, Ταύρος, Καλλιθέα, Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι κ.α.), αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ν. Ιωνία Βόλου, Πάτρα, Θήβα, Καλαμαριά κ.α.). Παρόμοιου χαρακτήρα προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις (Σίδνεϋ, Βαρκελώνη). Ψυχή του σχεδίου της Καισαριανής είναι ο νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Κατημερτζής. Το πρόγραμμα θα βασιστεί στην παλιότερη μελέτη της ΔΕΠΟΣ σε συνεργασία με το δήμο. Εμπορικά κέντρα, γραφεία, καταστήματα, υπόγεια πάρκινγκ, κινηματογράφοι, χώροι αναψυχής, ξενοδοχειακές μονάδες, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα και πολυθεματικά πάρκα ψυχαγωγίας αποτελούν ορισμένους μόνο από τους επιχειρηματικούς τομείς που θα αναπτυχθούν στην περιοχή και θα πλαισιώσουν το οικιστικό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα συμμετάσχει και ο Δήμος. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της αντιπαροχής σε χρήμα ή νέα κατοικία. Οι κάτοικοι θα οργανωθούν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και η δημοτική αρχή επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των κατοίκων της περιοχής. (Ελευθεροτυπία 1-3-2000)

Στην περιοχή έχει προταθεί από το Δήμο της Καισαριανής σε συνεργασία με τους 14 ομίλους να γίνει Χωριό Τύπου για τις ανάγκες των δημοσιογράφων στους Ολ. Αγώνες του 2004. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το ρυμοτομικό σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2001, προκειμένου να παρουσιαστεί στους κατοίκους ((Ελευθεροτυπία 4-5/11/2000)

Βλέπε και Προσφυγικά

Σκοπευτήριο: Την ακύρωση διάταξης νόμου του 1987 με την οποία το Δημόσιο αφαίρεσε από την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία στην Καισαριανή έκταση 700 στρεμμάτων, ζητά με εισήγησή του στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Δ. Κατσιρέας. Η διάταξη κατά τον εισαγγελέα είναι αντισυνταγματική γιατί έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

"Το Σκοπευτήριο ανήκει στην Ιστορία"

"Την απόδοση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στην Ιστορία" ζήτησαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καισαριανής, Αθανάσιος Μπαρτζώκας, και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

"Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι πλέον πολιτικό καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λύση του", τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: "Ο δήμος δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του χώρου. Εκείνο που επιζητούμε είναι η ανάδειξη του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου".

"Πρόκειται για λυπηρό γεγονός που μας εκθέτει διεθνώς", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Φώτου, από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, για να συμπληρώσει: "Οταν μια χώρα ξεχνάει τους ήρωές της, χάνει την ουσία της ως έθνος. Είναι ντροπή να έχουμε το άγαλμα του Τρούμαν σε περίοπτη θέση και να μη θυμόμαστε τους δικούς μας ήρωες, για τους οποίους θα έπρεπε όχι μόνο να υπάρχει ήδη μνημείο στο κέντρο της πρωτεύουσας και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να διδάσκεται η ιστορία τους στα σχολεία".

Για αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων έκανε λόγο ο Στέλιος Ζαμάνος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. "Δεν νοείται ολόκληρο κράτος να μην μπορεί να δαμάσει μια σκοπευτική εταιρεία", ανέφερε.

Για "παγκόσμια μοναδικότητα εθνικής αναισθησίας" έκανε λόγο ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης. "Είναι απίστευτο να διεκδικείται από μια σκοπευτική εταιρεία ο χώρος όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τις δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής", σημείωσε, ενώ ζήτησε: "Να μνημονεύονται όλοι όσοι εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο -οι οποίοι είναι εκατοντάδες- κάθε φορά που γίνονται σχετικές εκδηλώσεις, και όχι μόνο οι 200 κρατούμενοι των φυλακών της Ακροναυπλίας".

Στο μεταξύ, εκδηλώσεις προς τιμήν των τελευταίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκτέλεσή τους, την Πρωτομαγιά του 1944, ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανώμαλου δρόμου, λαμπαδηδρομία, τρισάγιο στο χώρο της εκτέλεσης, κατάθεση στεφάνων και συναυλία με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βαγγέλη Κορακάκη και Γιώτα Νέγκα, ενώ θα δοθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στην οδό πίσω από το σχολικό συγκρότημα της Καισαριανής.

Β.Διον. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Σκουπιδότοπος η «ανάσα», και οι φορείς σκοτώνονται -Το δάσος χάνεται στις αλληλοκατηγορίες

Πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, μπάζα παρατημένα, ξεχαρβαλωμένοι καναπέδες, ακόμα και πεταμένα εσώρουχα, έχουν αρχίσει να μετατρέπουν σιγά σιγά το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής στον Υμηττό, έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, σε έναν σύγχρονο σκουπιδότοπο, ενώ οι υπεύθυνες αρχές αλληλοκατηγορούνται για το «τις πταίει», σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τελειωμό.

Μέσα σε 4.460 στρέμματα, που απλώνονται από την άκρη της Αθήνας μέχρι και τις βραχώδεις περιοχές του Υμηττού στα 760 μέτρα υψόμετρο, το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής μόνο αισθητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μία απλή βόλτα, μπορεί κανείς να δει, από την είσοδο κιόλας, πυροβολημένες πινακίδες και σακούλες παραφουσκωμένες με μπάζα και απορρίμματα, ενώ στα περιπατητικά μονοπάτια συναντά μπουκάλια, ποτήρια και χαρτιά, κρυμμένα κάτω από πέτρες ή ανάμεσα σε θάμνους, αποδεικνύοντας, όπως αναφέρουν και οι εθελοντές του Δήμου για την προστασία του Αισθητικού Δάσους, ότι η ανάγκη για περιβαλλοντική παιδεία είναι επιτακτική για όλες τις ηλικίες.

Σαν το σκύλο με τη γάτα
Ακόμα και η Δημοτική Καφετέρια καθώς και η κτιστή λίμνη, οι οποίες βρίσκονται κοντά στη Μονή Καισαριανής, τόπος μεγάλης θρησκευτικής αξίας και επισκεψιμότητας, θεωρούνται από πολλούς πηγές μόλυνσης για το δάσος και τους επισκέπτες. Γύρω από το αναψυκτήριο, τα σκουπίδια είναι μία καθημερινότητα, ενώ μέσα στη λίμνη, οι μόνιμοι κάτοικοι -χελώνες και χρυσόψαρα- έχουν μάθει να συνυπάρχουν με τα πεταμένα μπουκάλια και τις σακούλες.
Και ενώ τα σκουπίδια έχουν γίνει πια μια πραγματικότητα για το δάσος, οι δύο κύριοι αρμόδιοι φορείς, η Φιλοδασική Εταιρεία Αθηνών (ΦΑΕ) -η οποία διαχειρίζεται το Αισθητικό Δάσος, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα- και ο Δήμος Καισαριανής -που διαχειρίζεται τη Δημοτική Καφετέρια- όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά αλληλοκατηγορούνται, αφήνοντας το δάσος έρμαιο της τύχης του.
Ο πρόεδρος της ΦΑΕ Μιχάλης Μελάς καταγγέλλει ότι «στην περιοχή της Δημοτικής Καφετέριας της Καλοπούλας βασιλεύει ένα ειδικό καθεστώς αυθαιρεσίας. Ο Δήμος Καισαριανής έχει "καταλάβει" αυθαίρετα εκείνη την περιοχή και τη διαχειρίζεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα». Οσο για τα σκουπίδια της περιοχής, «αυτά προέρχονται και από τη λειτουργία της καφετέριας, η ύπαρξη της οποίας αντίκειται σε κάθε δεοντολογία, και ο καθαρισμός της κτιστής λίμνης εκτελείται από τον δήμο κάθε δύο χρόνια», ενώ τονίζει ότι τα σκουπίδια κατά μήκος τους επαρχιακού δρόμου είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και, φυσικά, του δήμου.
Στο άλλο άκρο, ο νυν δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας στρέφεται κατά της ΦΕΑ, τονίζοντας ότι «η ΦΕΑ αποκαλεί το δάσος "δασόκτημά" της. Αυτό τα λέει όλα. Την ενοχλούν οι επισκέπτες και οι λάτρεις του δάσους, αλλά και όλοι που μπαίνουν εμπόδιο στις αυθαιρεσίες της στη διαχείριση του δασικού πλούτου. Ο χώρος της καφετέριας, που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Γεωργίας, καθημερινά αποτελεί σημείο διέλευσης, γι' αυτό και η φροντίδα του δήμου είναι καθημερινή». ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2006

Επιστροφή στην αρχή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ    ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Υμηττός, το δάσος και τα μνημεία του αποτελούν ενότητα αναπόσπαστη, πολύτιμη, ιερή και αναντικατάστατη για την κοινωνία μας. Το μέγιστο κοινωφελές έργο που μας παρέχει η φύση.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες του Δήμου Καισαριανής, του λαού της Καισαριανής, των εργαζόμενων του Δήμου μας και κυρίως της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας του Δήμου μας, που νυχθημερόν και σε βάρος της προσωπικής ζωής των μελών της ήταν ασπίδα του δάσους, αποφύγαμε αυτό το καλοκαίρι τα χειρότερα  όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα.

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές αυτή τη σημαντική κληρονομιά. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε με πράξεις ή παραλείψεις το μέλλον των παιδιών μας.

   Με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού δεν συμμερίζεται τις αγωνίες αυτές του λαού μας και συνεχίζει με τρόπο προκλητικό τις ενέργειές της για την τσιμεντοποίηση του περιβόλου της Μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θέση που ομόφωνα εναντιώθηκε  το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής.

    Την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνει τη  ματαιωθείσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις δημοπράτηση του έργου με τρόπο ανοίκειο και εκβιαστικό, καθώς:

α) Η διαδικασία για προφανείς λόγους δεν διεξάγεται στην Καισαριανή, αλλά στο κέντρο της Αθήνας.

β) Η ενημέρωση στον αιρετό εκπρόσωπο του Δήμου μας ήρθε την Παρασκευή πριν τις εκλογές.

γ) Η δημοπράτηση διεξάγεται αμέσως μετά τις εκλογές για την αποφυγή του όποιου πολιτικού κόστους και, κυρίως,

δ) η διαδικασία γίνεται σε χρόνο που δεν θα έχει σχηματισθεί η Κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

   Η αντίθεσή μας αυτή θα εκφραστεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας με στόχο την οριστική  ματαίωση του έργου. Συγκεκριμένα:

α) Συγκέντρωση στο χώρο που επιχειρείται η δημοπράτηση του έργου και ματαίωση αυτής. Τα τρία λεωφορεία του Δήμου μας θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Καισαριανής στις 8.30 το πρωί  για  το  χώρο της δημοπράτησης του έργου.

β) Κατάληψη του χώρου στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το πρωί, δενδροφύτευση αυτού και γενικά πράσινη αναβάθμισή του,

γ) Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη νομιμότητα του έργου.

δ) Ενημέρωση και κινητοποίηση του ΣΠΑΥ, ως διαδημοτικού φορέα προστασίας του Υμηττού,

ε) Κήρυξη του περιβάλλοντος  χώρου της Μονής ως αισθητικού δάσους και αναβάθμισή του.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ,  ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Επιστροφή στην αρχή

Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της δημοτικής αρχής Καισαριανής (ΣΥΝ), με το οποίο συναινεί και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, για ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, εξέφρασαν χτες με πικετοφορία διαμαρτυρίας οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Καισαριανής και κατέληξε στο δημαρχείο, όπου αργότερα πραγματοποιήθηκε «λαϊκή συνέλευση» για το θέμα.

Εκ μέρους της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας Καισαριανής» παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Αγκαβανάκης, και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμος Λάττας. «Εμείς αντιδρούμε στην ιδιωτικοποίηση, αφού θεωρούμε πως η ανακύκλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από έναν ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο φορέα. Πρέπει να αγωνιστούμε, έτσι ώστε το ζήτημα της ανακύκλωσης, στην πόλη μας και όχι μόνο, να είναι υπόθεση δημόσιου φορέα, για πραγματική ανακύκλωση, που θα δώσει μόνο οφέλη στο περιβάλλον και την πόλη», τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 16/10/07

Επιστροφή στην αρχή

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου

Λέμε ΟΧΙ στην ανακύκλωση απάτη που φέρνει κι  άλλα κέρδη στις πολυεθνικές και στο κεφάλαιο.

Λέμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση για τους κατοίκους .

Για εμάς το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι ΝΑΙ στη δημιουργία δημόσιου φορέα ανακύκλωσής ή ανάθεση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες;

Ως πότε θα ανεχόμαστε οι εταιρείες να αποφασίζουν για μας, πριν από μας; Γιατί η ανάγκη να προστατεύσουμε το χώρο που ζούμε να γίνεται κέρδος στις τσέπες των ιδιωτών; Πέρα από ψεύτικα διλήμματα και μικροπαραταξιακές λογικές…

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Εκδήλωση-Συζήτηση στο Δημαρχείο Καισαριανής

Τετάρτη 21/11, 6.30 μμ

Ομιλητές:    Γιάννης Ελαφρός, δημοσιογράφος της εφημ.  Καθημερινή

Χρήστος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Μιχάλης Χριστοφής, πρόεδρος των εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

 (Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είναι συλλογικότητα η οποία δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της  πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου  να στηρίξει την τσιμεντοποίηση του Υμηττού με την οικοδόμηση του δάσους του Αϊ Γιάννη από τον Δανιήλ. Συμβάλαμε στην ανατροπή της απόφασης αυτής και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια του Δανιήλ που επιδοτούνται από τον κρατικό και κοινοτικό προϋπολογισμό με 3 εκατομμύρια Ευρώ, την ώρα που 1 στους 5 Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας…)

 

Το παραμύθι της ανακύκλωσης

(για μεγάλους που δεν μπόρεσαν να παραμείνουν παιδιά και θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με παραμύθια)

Είναι μέρες τώρα που στην πόλη μας εξελίσσεται μια ιστορία, η …ιστορία της ανακύκλωσης  που δυστυχώς φαίνεται να καταλήγει σε …παραμύθι.

Είναι αλήθεια ότι, όταν παραλάβαμε εκείνες τις μεγάλες μπλε τσάντες με την ανακοίνωση ότι αρχίζει η ανακύκλωση στην πόλη μας, χαρήκαμε γιατί επιτέλους θα συμμετείχαμε στην επίλυση του προβλήματος των 6.500 τόνων σκουπιδιών κάθε μέρα στο λεκανοπέδιο που θάβονται και έχουν καταντήσει τις χωματερές λοιμογόνες περιοχές και μολυσματικές εστίες του εδάφους.

Η χαρά μας όμως σταμάτησε απότομα όταν το σωματείο των εργαζομένων του δήμου παρουσίασε προς τα έξω μια άλλη πλευρά του ζητήματος για την οποία δεν ήμασταν  ενημερωμένοι: Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει την ανακύκλωση! Η εταιρεία αυτή απαιτεί το κόστος λειτουργίας του συστήματος συλλογής και διακίνησης των ανακυκλώσιμων, δηλαδή εργατικό δυναμικό και λειτουργικά έξοδα, να τα επιβαρύνεται ο δήμος. Έτσι αρχίσαμε να ξετυλίγουμε την «κόκκινη κλωστή δεμένη και με χίλιους κόμπους μπερδεμένη» του παραμυθιού:

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) είναι μια εταιρεία που συστήθηκε με ελληνικό νόμο (Ν2939/01) κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάπτυξη συστήματος ανακύκλωσης των συσκευασιών κ.ά. προϊόντων στην Ελλάδα και αποτελείται κατά 65% από ιδιωτικές εταιρείες τροφίμων και ειδών συσκευασίας, στην πλειοψηφία τους μεγάλες πολυεθνικές όπως Coca Cola, Unilever, Procter & Gamble κ.ά. Τα έσοδα της ΕΕΑΑ προέρχονται  από την είσπραξη τέλους με το οποίο επιβαρύνονται οι συσκευασίες των προϊόντων των εταίρων πολυεθνικών της  για την ανακύκλωσή τους. Ενώ ο νόμος υποχρεώνει τους Δήμους να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, το κράτος δεν προχώρησε στη σύσταση Δημόσιου Φορέα. Αντίθετα, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας) συμμετέχει  με ποσοστό 35% στην ΕΕΑΑ. Στo πλαίσιο της «συνεργασίας» της Ε.Ε.Α.Α. με τους Δήμους, στο Δήμο μας καταρτίστηκε σύμβαση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία συμμετέχει οικονομικά παρέχοντας μπλε κάδους για συλλογή όλων μαζί των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και ειδικό απορριμματοφόρο, ενώ υποδεικνύει και τον τόπο συλλογής των ανακυκλώσιμων με σκοπό τη διαλογή τους από κέντρα διαλογής, τα Κ.Δ.Α.Υ. Στη συνέχεια διαχειρίζεται την παραπέρα αξιοποίησή τους. Απαιτεί από το Δήμο τα λειτουργικά έξοδα του απορριμματοφόρου και προσωπικό για τη λειτουργία του, τη συλλογή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων στον υποδειχθέντα τόπο διαλογής τους. Ο Δήμος αναλαμβάνει την «ευαισθητοποίηση» και την «πληροφόρηση» των δημοτών με υλικό που του παρέχει η εταιρεία. Όμως κατά πόσο η ΕΕΑΑ συμμετέχει οικονομικά στο σύστημα ανακύκλωσης;

Οι πολυεθνικές εταίροι της έχουν φροντίσει ήδη ώστε τα τέλη  ανακύκλωσης της συσκευασίας των προϊόντων τους (έσοδα  ΕΕΑΑ), να πληρώνονται από τους πολίτες-καταναλωτές, όταν τα αγοράζουν λόγω της γνωστής μεθόδου μετακύλισης του τέλους στην τιμή του προϊόντος.

Όταν ο Δήμος υποχρεώνεται από τη σύμβαση να πληρώσει σημαίνει ότι πληρώνουν οι δημότες  γιατί αυτοί επιβαρύνονται με τα δημοτικά τέλη (στο γνωστό σε όλους μας λογαριασμό της ΔΕΗ που όλο φουσκώνει και φουσκώνει…).

Όταν η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει τη διαλογή και την ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σημαίνει ότι διαλέγει εκείνα τα ανακυκλώσιμα (κυρίως τα κουτιά  αλουμινίου) που χρειάζονται οι πολυεθνικές εταίροι της για επαναχρησιμοποίησή τους ως πρώτη ύλη στις συσκευασίες των προϊόντων τους μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

 

Τελικά γίνεται ανακύκλωση; Σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στο Δήμαρχο Καισαριανής, (01-10-07) είναι υπερβολικά πενιχρές οι επιδόσεις του φορέα ανακύκλωσης που έχει ήδη συσταθεί (Ε.Ε.Α.Α.). Εξάλλου, μαρτυρίες δημοτών όπου εφαρμόζεται το σύστημα, εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, αλλά και έρευνες ραδιοσταθμών και άλλες που δημοσιεύτηκαν στον γραπτό τύπο (Καθημερινή 12/10, Ελευθεροτυπία κ.ά.) απέδειξαν ότι η ανακύκλωση της ΕΕΑΑ είναι παραμύθι. Τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων καταλήγουν χωρίς καμιά διαλογή (αν γίνει, γίνεται μόνο για το αλουμίνιο) στα κοινά απορριμματοφόρα και στη χωματερή στους ήδη επιβαρυμένους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Και ενώ από το παραμύθι της ανακύκλωσης στους πολίτες μένει η βρωμιά του εμπαιγμού: «Βάσει του νόμου της Πολιτικοαλχημείας η υπόθεση της ανακύκλωσης λέγεται εμπαιγμός, χαμένα λεφτά, χαμένη τιμή…» (Παντελής Μπουκάλας, εφημερίδα Καθημερινή) για τις εταιρείες ανοίγει μια κερδοφόρα αγορά που πατάει στις επιθυμίες και τις ευαισθησίες των πολιτών: Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται στην αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι ως το 2015 ο ετήσιος τζίρος θα ανέρχεται στα 500 εκατ. Ευρώ (13-5-07 οικον. σελ. εφημ. Καθημερινή).

 

Όμως το πρόβλημα των σκουπιδιών καθώς και η μόλυνση που προκαλεί στο υπέδαφος η «υγειονομική» ταφή στους ΧΥΤΑ αφορά τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να ανατεθεί στους ιδιώτες που μοναδικός τους σκοπός είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση και όχι η απορρύπανση και η πραγματική ανακύκλωση. Εξάλλου η μόλυνση του Ασωπού από τα λύματα των τοπικών εργοστασίων είναι πρόσφατο παράδειγμα στη μνήμη μας, ενδεικτικό της «ευαισθησίας» που έχουν οι ιδιώτες για το φυσικό περιβάλλον. 

Επιτέλους ας σταματήσει το παραμύθι

Ανακύκλωση σημαίνει τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό ώστε να είναι δυνατή η διαλογή στην πηγή. Στη συνέχεια διακίνηση του υλικού σε ΚΔΑΥ και σύγχρονα Εργοστάσια Επεξεργασίας ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και προπάντων ελέγχονται από δημόσιο φορέα ώστε να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών. Μόνο τα αδρανή πια υπολείμματα της επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων εναποτίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ώστε να απορρυπανθεί το υπέδαφος. Τα κοινά οικιακά απορρίμματα συλλέγονται σε διαφορετικούς κάδους, προωθούνται για κομποστοποίηση και το προϊόν αξιοποιείται αναλόγως (κυρίως για λίπασμα).

Η πλειοψηφία των παρατάξεων του Δήμου μας (προσκείμενες σε ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αποδέχονται την ψεύτικη μορφή της ανακύκλωσης που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ. Άλλος προσωρινά για «λόγους διαπαιδαγώγησης των παιδιών» και μέχρι να υπάρξουν κρατικοί φορείς (Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής), άλλοι μόνιμα με το πρόσχημα ότι έτσι και αλλιώς ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει υπηρεσίες του Δήμου (Καισαριανή Δημιουργία, Νέα Καισαριανή). Σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου μεταθέτουν την ευθύνη. Ζητούν από τους κατοίκους με δημοψήφισμα να αποδεχτούν με τη ψήφο τους να πληρώνουν δυο φορές για την ανακύκλωση που δε γίνεται.

Στο δημοψήφισμα αλλά και μετά η απάντησή μας είναι:

Να ανακληθεί αμέσως η απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου και να ακυρωθεί η συμφωνία με τις πολυεθνικές, όπως μετά την αντίδραση των κατοίκων της Καισαριανής ανακλήθηκε η απόφαση η οποία στήριζε την οικοδόμηση του δάσους του Αϊ Γιάννη (ναι στην οικοδόμηση γηροκομείου στο δάσος) και σήμερα ο Δήμος συμμετέχει στις κινήσεις ενάντια στα σχέδια του Δανιήλ και της εταιρείας του να τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό.

Μαζί με άλλους δήμους και τα σωματεία των εργαζομένων που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης να δημιουργήσουμε δημόσιο φορέα, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Απαντάμε στην ανακύκλωση-απάτη των εταιρειών με διαλογή για ανακύκλωση στην πηγή, τοποθετούμε χωριστούς κάδους για τα υλικά (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στα πάρκα  και στις υπηρεσίες του Δήμου.  Μέχρι να δημιουργηθεί το ΚΔΑΥ συγκεντρώνει ο Δήμος τα υλικά και τα προωθεί απευθείας στο εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά βιώνουν την ανακύκλωση και ο Δήμος ενισχύεται οικονομικά από τα έσοδα της ανακύκλωσης.

(Παρελήφθη 15-11-07),

 

Επιστροφή στην αρχή

Δημοψήφισμα για πρόγραμμα ανακύκλωσης

Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή κάτοικοι και δημότες της Καισαριανής όχι για να εκλέξουν δήμαρχο, αλλά για να αποφασίσουν την τύχη που θα έχει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην περιοχή τους.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια, διεξάγεται σε δήμο της χώρας δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι καθοριστικά για την απόφαση που θα λάβει ο δήμος.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας καλεί τους δημότες να αποφασίσουν αυτοί εάν θέλουν να εφαρμοστεί η ανακύκλωση στην περιοχή τους. Στην περίπτωση που συμφωνήσουν, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως». Εάν όχι, τότε θα σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και αν το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει κατά πλειοψηφία τη σχετική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική παράταξη που πρόσκεινται στο ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ανακύκλωση κaι αυτό γιατί αντιτίθεται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Ο δήμαρχος, αν και συμμερίζεται εν μέρει τις απόψεις της συγκεκριμένης παράταξης, αναφέρει ότι προς το παρόν στη χώρα μας υπάρχει μόνο ένας φορέας που εφαρμόζει ανάλογο πρόγραμμα.

«Το επιχείρημα ότι δίνουμε την ανακύκλωση σε ιδιώτες δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει δημόσιος φορέας. Η άποψή τους, ωστόσο, είναι σεβαστή και γι αυτόν τον λόγο ζητάμε την άποψη του λαού, χωρίς να θέλουμε με αυταρχισμό να εφαρμόσουμε τη δική μας απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Τζόκας.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν παραληφθεί από τον δήμο 250 κάδοι ανακύκλωσης, καθώς κι ένα απορριμματοφόρο, που, όμως, θα επιστραφούν στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Καισαριανής πουν όχι στην ανακύκλωση.

Ο δήμαρχος Καισαριανής ανέφερε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία - περισσότερο και από το αποτέλεσμα- είναι η συμμετοχή του κόσμου. «Εάν το ποσοστό συμμετοχής προσεγγίζει το 50%, θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», τόνισε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ στο κτίριο του δημαρχείου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν κάτοικοι και δημότες άνω των 16 ετών. Ειδικά οι κάτοικοι θα χρειαστεί να συμπληρώσουν έγγραφο με το οποίο θα βεβαιώνουν ότι διαμένουν στον συγκεκριμένο δήμο.

ΑΦΡ. ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΕΘΝΟΣ 7/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ

Το δάσος στον Αι Γιάννη ανήκει στους κατοίκους

Δενδροφύτευση: Κυριακή 24/2, 11π.μ. στον Αι Γιάννη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 80% και  ο κρατικός προϋπολογισμός με 20% επιδοτεί με 3.000.000 Ευρώ την Μητρόπολη Καισαριανής για να  τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό, την ώρα που 1 στους 5 Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η Περιφέρεια Αττικής δίνει άδεια στη Μητρόπολη για να οικοδομήσει αρχονταρίκι στο δάσος της Καισαριανής.  Το Δασαρχείο Πεντέλης αντί να προστατέψει το δάσος από την τσιμεντοποίηση καλεί τις κατασταλτικές δυνάμεις για να «προστατέψουν την έννομο τάξη» από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Στον Καρέα, στο δάσος του Υμηττού, η αρχιεπισκοπή χρόνια επιδιώκει να χτίσει συνεδριακό κέντρο… Στην Κρήτη η Μονή Τοπλού πούλησε σε τουριστικές επιχειρήσεις το μοναδικό φοινικόδασος στην Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Καισαριανής βιάζεται να ξεκινήσει την τσιμεντοποίηση στο δάσος του Αι Γιάννη για να προλάβει την προθεσμία που λήγει στο τέλος του 2008 και να πάρει τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄ αυτό προκλητικά ξερίζωσε τα πεύκα που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και στη θέση τους φύτεψε ελιές, όπως κάνουν οι καταπατητές για να οικειοποιηθούν δασικές εκτάσεις. Έβαλε σύρματα, αγκαθωτά πλέγματα και πόρτες με λουκέτα που εμποδίζουν την πρόσβαση στο δάσος. Είναι έτοιμος να αρχίσει την καταστροφή του Υμηττού… Στις 10/2 το Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε να ρίξει μέρος της περίφραξης χωρίς να καλέσει το λαό της Καισαριανής σε κινητοποίηση. Η ενέργεια, αν και εκφράζει την αντίθεση τού ΔΣ στα σχέδια της Μητρόπολης, δε δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η συλλογική δυναμική των κατοίκων. Αντίθετα αναπαράγει την αντίληψη της ανάθεσης στους ειδικούς και τους αρμόδιους  να διαμεσολαβούν για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Υμηττός, όμως, δε θα καταστραφεί. Δε μένουμε παθητικοί θεατές, αντιστεκόμαστε συλλογικά στην τσιμεντοποίησή του.

Καλούμε τους κατοίκους να φυτέψουμε ξανά τα δέντρα που ξερίζωσε ο Μητροπολίτης την Κυριακή 24/2 στις 11π.μ. στον Αι Γιάννη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

Μόνο η μαζική παρουσία των  πολιτών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Μητρόπολης και να σώσουμε το δάσος στον Αι Γιάννη.

Καλούμε,

όλους τους κατοίκους της Καισαριανής που ζούμε κάτω από το δάσος του Αι Γιάννη όπου επιχειρεί να χτίσει αρχονταρίκι ο μητροπολίτης,

όλους τους συμπολίτες μας όπου και αν κατοικούν που κατανοούν την ανάγκη να σώσουμε το δάσος από την τσιμεντοποίηση,

τους φοιτητές που ζουν στην Πανεπιστημιούπολη και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τη περιοχή του δάσους που επιχειρείται να τσιμεντοποιηθεί,

συλλογικότητες και κινήσεις πόλης που υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πράσινου που έχουν απομείνει στις πόλεις μας,

την Κυριακή 24/2 στις 11 π.μ. στον Αι Γιάννη της Καισαριανής, για να φυτέψουμε πάλι τα δέντρα που ξεριζώθηκαν.

Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την υπεράσπιση του δάσους του Αϊ Γιάννη και να δώσουμε ηχηρό μήνυμα:

 Το δάσος στον Αι Γιάννη ανήκει στους κατοίκους!

ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ!

Ο Υμηττός δε θα καταστραφεί. Δε μένουμε παθητικοί θεατές, αντιστεκόμαστε συλλογικά στην τσιμεντοποίησή του.

 Ας φέρουμε ένα πευκάκι ο καθένας και ας συναντηθούμε!

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρωτοβουλίας είναι ανοιχτή για προτάσεις συντονισμού: protovoulia.kaisarianis@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Καισαριανής αγωνίζονται να αποτρέψουν την οικοδόμηση σε έκταση δάσους 680 τ.μ.

Εριξαν τα σύρματα

Εριξαν τα συρματοπλέγματα από το αισθητικό δάσος Καισαριανής χθες το πρωί τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής.

Τα αγκαθωτά τεράστια συρματοπλέγματα είχαν τοποθετηθεί για να περιφράξουν την έκταση που περιβάλλει την Ιερά Μονή Ιωάννου Προδρόμου Καισαριανής. Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ θέλει να χτίσει εκεί, σε έκταση 680 τ.μ., νέα πτέρυγα -«πολιτιστικό κέντρο»- στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.
Για την ανέγερση της νέας πτέρυγας η Μητρόπολη Καισαριανής πήρε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία μάλιστα απάλλαξε τη Μητρόπολη Καισαριανής από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων αγωνίζονται για να αποτρέψουν την οικοδόμηση στην έκταση των 680 τ.μ. Ετσι δεν έριξαν μόνο τα συρματοπλέγματα αλλά φύτεψαν και 5 πεύκα: η χθεσινή δενδροφύτευση ήταν η δική τους απάντηση στη δασοκτόνα, όπως τη χαρακτήρισαν, ενέργεια του μητροπολίτη Δανιήλ να ξεριζώσει τα πεύκα που είχαν φυτέψει εκεί τον Σεπτέμβριο οι κάτοικοι μαζί με το δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα και να τοποθετήσει συρματοπλέγματα. Στη δενδροφύτευση τότε, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ο μητροπολίτης είχε φέρει την Αστυνομία, κάτι που έγινε και χθες.
Οι κάτοικοι μαζί με το δήμαρχο πριν από 10 περίπου μέρες είχαν αφαιρέσει τα συρματοπλέγματα που είχε τοποθετήσει τότε ο μητροπολίτης, τα οποία όμως εκείνος ξανάβαλε λίγες μέρες αργότερα και οι κάτοικοι χθες τα ξανάεριξαν!

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2008

Επιστροφή στην αρχή

Καλούμε τα σχήματα και τις πρωτοβουλίες από όλο το λεκανοπέδιο να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και να τις μετατρέψουν σε δράσεις αγώνα για την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικήςκαι την απόδοση του χώρου στους κατοίκους!

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

(η πορεία θα ξεκινήσει από το Παλιό Δημαρχείο της Καισαριανής επί των οδών Υμηττού και Σκοπευτηρίου στις 10 π.μ.)

 

ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
  «Να δείτε που στο τέλος θα το κάνουν οικόπεδα - έξι μέτρα φάτσα και δώδεκα βάθος το καθένα, τσίμα τσίμα όσο επιτρέπεται για να είναι άρτιο. Για οικόπεδα θα συμφωνήσουνε όλοι…Πιθανόν να μείνει κι η ονομασία "Σκοπευτήριο", ουδέτερα όμως, χωρίς καμία ειδική σημασία, αλά πλατεία Συντάγματος, θα φέρνει στα μυαλά των ανθρώπων τους αργόσχολους που κάναν βολή σε χάρτινους στόχους, σε πιατάκια πήλινα και σε περιστέρια. Σε ανθρώπους, ποτέ. Κατά τη γερμανική κατοχή; Μα συνέβηκε ποτέ τέτοιο πράγμα;»            "Σκοπευτήριο Καισαριανής", Μάριος Χάκκας, 1972.

Από το 1972 που ο Μάριος Χάκκας έγραψε το διήγημα έχουν περάσει 36 χρόνια και μπορεί να γίνεται πια μνημόσυνο στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων αγωνιστών και να έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμή τους αλλά… Αλλά η Σκοπευτική Εταιρεία παραμένει στο χώρο ως ιδιοκτήτρια και εξακολουθεί να προσβάλλει την ιστορική μνήμη πυροβολώντας και σκοπεύοντας τα δικαιώματα των κατοίκων αυτής της πόλης. Τα ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως το διώροφο προπύργιο των ΕΛΑΣιτών στα Δεκεμβριανά του 1944, κατεδαφίζονται και γίνονται πολυκατοικίες…

Οι δημοτικές αρχές διεκδίκησαν  όλα αυτά τα χρόνια την απόδοση του χώρου στο Δήμο Καισαριανής, αλλά η Σκοπευτική με τις πλάτες των μηχανισμών του καθεστώτος συνεχίζει να καταπατά το χώρο. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θεωρείται νίκη η κατάθεση στεφάνου από δεξιό πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης και η τέλεση της επιμνημόσυνης λειτουργίας από μητροπολίτη που ονειρεύεται αρχονταρίκια στο δάσος. Ενώ ο χώρος του μνημείου παραμένει όλο το χρόνο κλειστός για τους κατοίκους, οι μπράβοι της Σκοπευτικής σημαδεύουν την ιστορική μνήμη στο Σκοπευτήριο…

Ο Δήμος Καισαριανής οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και ζητά την απομάκρυνση της Σκοπευτικής και την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο εγκατειλημμένο κτίριο της Σκοπευτικής. Στις 8/5 οι κάτοικοι της Καισαριανής με την κινητοποίηση στο χώρο αυτό διεκδίκησαν την απελευθέρωση του κτιρίου από τη Σκοπευτική. Βρήκαν μπροστά τους τούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους μπράβους της Εταιρείας, οι οποίοι με μηνύσεις επιχειρούν να σταματήσουν την κινητοποίηση.  

Τώρα ήρθε η ώρα να διώξουμε τη Σκοπευτική. Δεν μπορεί το κτίριο όπου στεγάζεται και ο χώρος που χρησιμοποιείται για σκοποβολή να μένουν στο απυρόβλητο!

Οι κάτοικοι έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν την Εταιρεία και να μετατρέψουν το σκοπευτήριο σε σύγχρονο χώρο αντίστασης και ελεύθερης έκφρασης. Ούτως ή άλλως ο χώρος της δόθηκε το 1930 με παραχώρηση από το δημόσιο, και όσο και αν τα δικαστήρια  έχουν κρίνει ότι είναι «παράνομη» η απομάκρυνσή της από το χώρο, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Καισαριανής μπορούν στην πράξη να ακυρώσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων τιμώντας την αντίσταση των εκτελεσθέντων αγωνιστών.

Σήμερα ο αγώνας για την απομάκρυνση της Σκοπευτικής σημαίνει αφενός υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης της αντίστασης απέναντι στο φασισμό και αφετέρου υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη με την απομάκρυνση των εταιρειών και ανάδειξή τους σε χώρους συλλογικής έκφρασης  των κατοίκων.

Καλούμε τους κατοίκους της Καισαριανής αλλά και αγωνιστές από όλο το λεκανοπέδιο να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και να τις μετατρέψουν σε δράσεις αγώνα για την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικής και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους.

«Μας δέχτηκε ο γραμματέας της Σκοπευτικής Εταιρείας, δε συγκράτησα όνομα, όμως μπορώ να τον ξεχωρίσω μέσα σε χίλιους, λεπτός, μάλλον κοντός και ψαρομάλλης. Μας δέχτηκε στ' αντρίκελα, βολή περιστρόφου τριάντα μέτρα και τσίριζε "ποιο μνημόσυνο;", κι έκανε χειρονομίες, το λαιμουδάκι του εύθραυστο, κυρίως τη στιγμή που έλεγε "αν δηλαδή πέσει η οροφή του σπιτιού σας και σκοτώσει δέκα δώδεκα ανθρώπους, θα 'χουν την απαίτηση οι συγγενείς τους να κάνουν κάθε χρόνο μνημόσυνο μέσα στο σπίτι σας;". Το λαιμουδάκι του προσφερόταν πολύ για καρύδωμα, έτσι τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια να βάλεις τον αντίχειρα και να πιέζεις εκεί, να πιέζεις μέχρι να σταματήσει να βγαίνει η φωνή απ' το λαρύγγι. Ή να τον βάλεις μέσα στη μάντρα με τ' αντρίκελα, τριάντα μέτρα βολή περιστρόφου, "κρύψου λέχρα" να του φωνάζεις, και να σκοπεύεις κάπου κάτω απ' τα πόδια του, να τραβάς και να ντιντινίζουν οι σφαίρες πάνω στ' αντρίκελα, "χόρεψε και μη φοβάσαι, θα επιτρέψω στους δικούς σου να κάνουν μνημόσυνο κάθε χρόνο κι ας είναι ατύχημα, πού να βρω την οροφή σ΄αυτόν τον ακάλυπτο χώρο;».                                             "Σκοπευτήριο Καισαριανής", Μάριος Χάκκας, 1972.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΗ 10π.μ.                     (Παλιό Δημαρχείο, Υμηττού και Σκοπευτηρίου)

ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑ Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com

protovoulia.kaisarianis@gmail.com

                                                                                       ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 8/5/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ζητούν να φύγει η Σκοπευτική

Την οριστική απομάκρυνση της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρίας (ΠΣΕ) από τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου στο άλσος της Καισαριανής αξιώνουν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της μαρτυρικής συνοικίας της Αθήνας.

Χθες το πρωί δημότες και δημοτική αρχή κατέλαβαν το νεοκλασικό κτίριο που ανήκει στην ΠΣΕ, ζητώντας να αναπαλαιωθεί ώστε να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Μηχανήματα του δήμου γκρέμισαν τέσσερα στέγαστρα σκόπευσης και καθάρισαν τον χώρο, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
Τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, όπου είχαν εκτελεστεί την Πρωτομαγιά του 1944 200 πατριώτες κομμουνιστές, είχαν υποσχεθεί τον Ιούνιο του 2005 τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός κατά την τελετή των εγκαινίων του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.
Ωστόσο μετά την πάροδο περίπου τριών χρόνων η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε.
«Εμείς συνεχίζουμε τις μάχες. Στον ιερό αυτό χώρο δεν θα επιτρέψουμε στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία να εκτελεί καθημερινά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατάληψης εκπρόσωπος της ΠΣΕ κάλεσε την αστυνομία, η οποία οδήγησε τον δήμαρχο Καισαριανής στο αστυνομικό τμήμα, όπου υπεβλήθη εναντίον του μήνυση για «αυτοδικία και διατάραξη οικιακού ασύλου». Επειτα από τρεις ώρες ο δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος, αφού ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο.
Τη συμπαράστασή τους προς τον αγώνα του δημάρχου και των κατοίκων της Καισαριανής εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο Συνασπισμός και η νεολαία του ΣΥΝ.
* Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα γίνει πορεία προς τον χώρο της θυσίας των 200, όπου θα κατατεθούν στεφάνια και στις 8.30 το βράδυ συναυλία από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου δίπλα στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μ.Σ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/05/2008

Επιστροφή στην αρχή

Φρένο στην επέκταση της Μονής μέσα στο δάσος

Σταματάει, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου, η ανέγερση νέας πτέρυγας της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Καισαριανή μέσα σε δημόσια δασική έκταση.
Με αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής είχε ανάψει το πράσινο φως στη Μονή, να κατασκευάσει νέα πτέρυγα κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, ενώ απαλλασσόταν και από την υποχρέωση να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Κάτοικοι της Καισαριανής, επικαλούμενοι την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν οι επίμαχες αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι κατά παράβαση του Συντάγματος και της νομοθεσίας ο περιφερειάρχης Αττικής επέτρεψε στη Μονή να επεκτείνει το κτιριακό της συγκρότημα με τη δημιουργία ξενώνων, γραφείων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. μέσα σε προστατευόμενη δασική δημόσια έκταση του Υμηττού και να διανοίξει δασικό δρόμο.
Τονίζουν ότι η επέκταση της Μονής εντός δημόσιας έκτασης αισθητικού δάσους, θα επιφέρει δυσεπανόρθωτη βλάβη στο πολλαπλώς τρωθέν δάσος του Υμηττού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008

Επιστροφή στην αρχή

Κάτω τα χέρια από το δάσος του Υμηττού

 Στις 23 Ιούλη η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής σε συνεργασία με Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε το δάσος στον Αϊ-Γιάννη και την Πανεπιστημιούπολη. Πέντε μέρες πριν είχε γίνει ο εμπρησμός στο Λόφο του Αράπη. Όπως είδαμε όλοι όσοι πήγαμε εκεί για να βοηθήσουμε στο σβήσιμο της φωτιάς, είχε σύμμαχο σκουπίδια, γυαλιά, στρώματα, ξερά χόρτα και φρύγανα.

Δίπλα στο μοναστήρι βρεθήκαμε σε έναν απίστευτο σκουπιδότοπο, που είχε καλυφτεί από τις πευκοβελόνες. Οι φωτογραφίες του χώρου πριν και μετά τον καθαρισμό είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος: δεκάδες μπουκάλια, πλαστικά δοχεία από ορυκτέλαια, πανιά, χαρτιά, 10 λάστιχα αυτοκινήτων, παπούτσια, 2 λεκάνες τουαλέτας, 1 παρμπρίζ αυτοκινήτου, 2 σπασμένα ημιαξόνια φορτηγού… Όσο μαζεύαμε με τις τσουγκράνες, τόσο από κάτω έβγαιναν στην επιφάνεια η βρομιά και η εγκατάλειψη του εδάφους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι θα δηλώσουν και πάλι αναρμόδιοι… Πανεπιστήμιο και δήμος έχουν εγκαταλείψει το δάσος, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, έτοιμο για να καεί σε ελάχιστο χρόνο, όπως έγινε και στο Λόφο του Αράπη… Ο μητροπολίτης, ο οποίος ονειρευόταν αρχονταρίκια, ύψωνε αγκαθωτά πλέγματα γύρω από τη Μονή του Αϊ -Γιάννη και καλούσε τα ΜΑΤ ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, έχει αφήσει τις γερόντισσες καλόγριες στο… έλεος του θεού, καθώς ο χώρος γύρω από τη μονή ήταν χωματερή με μπάζα και απίστευτα στρώματα σκουπιδιών.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι 30 άτομα θα μπορούσαν μέσα σε ένα απόγευμα να καθαρίσουν μόνο 100 μέτρα δάσους μαζεύοντας 65 μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ότι αυτό θα ήταν μόνο μια συμβολική ενέργεια —που χρειάζεται να συνεχιστεί. Η συμβολή των νέων από την  Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ ήταν καθοριστική και η Πρωτοβουλία χαιρετίζει τη συμμετοχή τους και την απόφασή τους να συμβάλουν, για να πάψει το δάσος να είναι σκουπιδότοπος.

Να τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια…

Ο Λόφος του Αράπη, το Άλσος της Ζωοδόχου Πηγής, ο Κουταλάς, το πευκοδάσος του Καρέα αποτελούν ενιαίο χώρο πρασίνου. Το χώρο διεκδικεί η εκκλησία, ενώ η κυβέρνηση —που επιχείρησε πέρσι να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του συντάγματος, για να μπορούν οι καταπατητές να αποχαρακτηρίσουν τις δασικές εκτάσεις— με τον υπουργό Υ(ΠΕΧΩ)ΔΕ Σουφλιά έχει εξαγγείλει την καταστροφή του δάσους με την κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, που θα συνδέει το Αεροδρόμιο Σπάτων με τη λεωφόρο Ποσειδώνος και το παλιό αεροδρόμιο και θα έχει κόμβο εξόδου στο ύψος του Στρατοπέδου Σακέτα στην Κατεχάκη. Στο σημείο αυτό πέρσι κάψανε το δάσος στον Καρέα, φέτος κάψαν το δάσος του Υμηττού από τα Γλυκά Νερά, στις 18 Ιούλη το Λόφο του Αράπη.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να βρούμε ποιος είναι πίσω από τις φωτιές. Ούτε έχουν νόημα οι κραυγές για τους φυσικούς αυτουργούς… Κατασκευαστές αυτοκινητοδρόμων, εργολάβοι και εκκλησία είναι οι ηθικοί αυτουργοί και οι ουσιαστικοί εμπρηστές.

Να πάρει θέση,  λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο ενάντια στην κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, να σταματήσει η δημοτική αρχή να ζητά ως αντισταθμιστικά «οφέλη» την υπογειοποίηση του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης, που θα μεταφέρει την κίνηση στην είσοδο της πόλης καταστρέφοντας το άλσος των Ιλισίων, προκαλώντας τρομακτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ούλωφ Πάλμε και στην Μιχαλακοπούλου.

Να τελειώνουμε μια για πάντα με τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους που καταστρέφουν τη ζωή της πόλης. Λεωφορειόδρομοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, καθαρισμός και σεβασμός του δάσους: ποιότητα ζωής στην πόλη, όχι άλλους δρόμους, τσιμέντο και οικιστική επέκταση στα καμένα…

Απαιτούμε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δήμο Καισαριανής να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό του δάσους

Nα παλέψουμε μαζί με όσους αντιστέκονται σε όλες τις γειτονιές στους νέους αυτοκινητοδρόμους.

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

 

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής

http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/, email: protovouliakaisarianis@gmail.com                 24/07/2008

Επιστροφή στην αρχή

Η Καισαριανή στο «απόσπασμα»

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ø      Ο δενδρόφυτος πεζόδρομος της ζώνης του Ηριδανού, τα πάρκα των οδών Μισούντος και Ανδρέα Δημητρίου, οι λόφοι Αράπη και Αϊ-Γιάννη, όλα στο δήμο της Καισαριανής, είναι τα υποψήφια «θύματα» των νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής που προωθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Δημιουργεί επιπλέον έναν τεράστιο οδικό κόμβο στο στρατόπεδο Σακέτα, στην... προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού, απ' όπου προβλέπεται να ξεκινούν οι δύο σήραγγες που θα διατρέχουν το βουνό, με απολήξεις προς τα νότια προάστια και τα Μεσόγεια.

Την τελευταία δεκαετία, από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία η περιφερειακή Υμηττού, ο κεντρικός δρόμος της Καισαριανής αποτελεί τη μόνη διέξοδο για όσους κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας και προς ένα σημαντικό τμήμα του Πειραιά.

«Η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως είναι ένας τοπικός δρόμος που δεν επαρκεί για τέτοια κυκλοφορία, η οποία διχοτομεί την πόλη μας», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο δήμαρχος Σπ. Τζόκας.

Αύξηση των τροχαίων

Συνορεύει άμεσα με δημοτικό σχολείο, με το γυμναστήριο και την κεντρική πλατεία, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα τροχαία. Μελέτες που έχουν γίνει από την ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μ. Σανταμούρη έδειξαν ότι το 80% της κυκλοφορίας είναι διερχόμενα από την Καισαριανή και μόνο το υπόλοιπο 20% καλύπτει τοπικές ανάγκες.

Λόγω του μικρού πλάτους, αλλά και των παρκαρισμένων οχημάτων, οι ουρές είναι ατελείωτες τις ώρες αιχμής, ενώ πολλοί οδηγοί έχουν βρει διέξοδο χρησιμοποιώντας τον δρόμο που διατρέχει την Πανεπιστημιούπολη.

«Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, είχαμε υποβάλει μελέτη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για υπόγειο δρόμο μέσα στα όρια της Πανεπιστημιούπολης που θα κατέληγε στην περιοχή Κάραβελ-Χίλτον και δεν θα επηρεάζει την Καισαριανή», επισημαίνει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η λύση που προτείνει ο κ. Σουφλιάς είναι διαφορετική και μετατρέπει την πόλη μας σε πύλη εισόδου και εξόδου για ολόκληρο το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της Αττικής».

Εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι το νέο δίκτυο θα εξυπηρετεί περίπου 2 εκατ. μετακινήσεις την ημέρα, έναντι 320.000 σήμερα της Αττικής Οδού.

Τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνδεση του κέντρου της πρωτεύουσας με την Αττική Οδό και τις επεκτάσεις της, προβλέπουν νέο αυτοκινητόδρομο μέσα από τη ζώνη πρασίνου της Πανεπιστημιούπολης, μήκους 3,8 χλμ. (τα 1,6 χλμ. θα είναι υπόγεια).

Μάλιστα, ένα μικρό κομμάτι, περίπου 400 μέτρων, θα γίνει με τη μέθοδο cut and cover (σκάψιμο σε ανοικτό όρυγμα), που το ίδιο το υπουργείο ομολογεί ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη φάση κατασκευής.

Τέλος στο... πράσινο

Το πιο επιβαρυντικό, όμως, που διαφοροποιείται από την πρόταση του δήμου, είναι ότι το υπογειοποιημένο τμήμα θα είναι μικρότερο και θα σταματά λίγο πριν την οδό Ούλοφ Πάλμε, προκαλώντας έμφραγμα στους ήδη ανεπαρκείς τοπικούς δρόμους.

«Μετά τον Νικ. Κακλαμάνη που επιβουλεύεται το πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων, ο κ. Σουφλιάς με τους αυτοκινητόδρομους αφανίζει το πράσινο της Καισαριανής και του Υμηττού», μας είπαν οι αρχιτέκτονες Γ. Αδάμος και Αρτεμις Δραζίνου, που μετέχουν στην ομάδα του δήμου για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από τα έργα.

Από τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως μας επισήμαναν, προκύπτει η σοβαρή επιβάρυνση των σχεδιαζόμενων έργων:

1 Το τέλος της σήραγγας θα είναι στο ύψος της οδού Φιλαδέλφειας και θα έχει έξι κύριες λωρίδες κυκλοφορίας, γι' αυτό θα εξαφανιστεί ο πεζόδρομος της ζώνης του Ηριδανού, που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος της Πανεπιστημιούπολης και φθάνει μέσω του άλσους Συγγρού στην οδό Ευφρονίου, στο Παγκράτι. Μάλιστα για την κατασκευή του κόμβου θα καταληφθεί ένα μικρό κομμάτι του άλσους.

2 Η βύθιση της Ούλοφ Πάλμε και της Υμηττού, που σε αυτό το σημείο θα διαθέτει πλέον επτά λωρίδες κυκλοφορίας (!), διαλύει τον οικιστικό ιστό της Καισαριανής.

3 Η περιοχή του Ποσειδώνα μετατρέπεται σε κόμβο πολλαπλών διευθύνσεων, με αποτέλεσμα να χάνονται τα πεζοδρόμια της Υμηττού στο ύψος της Φορμίωνος. Καταστρέφεται επίσης το πράσινο στη Μισούντος για να διαπλατυνθεί η απόληξη της Φιλολάου και να αποκτήσει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

4 Ανισόπεδος κόμβος σχεδιάζεται σε ένα μέρος του λόφου Αράπη, ενώ η γέφυρα σύνδεσης με τον κόμβο Σακέτα, ανάμεσα στο νεκροταφείο και το γήπεδο, υποβαθμίζει και καταστρέφει το λόφο του Αϊ-Γιάννη.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.03.2009,id=90719284

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή