Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ηράκλειο-Λυκόβρυση-Μεταμόρφωση

ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Άλλος ένας χώρος-πνεύμονας πρασίνου που διεκδικείται εδώ και χρόνια από τους πολίτες κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Πρόκειται για την έπαυλη των Φίξ στο δήμο Ηρακλείου Αττικής που βρίσκεται στα όρια με τη Λυκόβρυση, πίσω από τον Άγιο Λουκά των καθολικών.

Η έπαυλη-με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία-όπως και ο περιβάλλοντας χώρος έχουν κριθεί διατηρητέοι. Στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού-επί υπουργείας του κ. Ε.Βενιζέλου αρχικά και μετά της κ. Φ.Π.Πετραλιά είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες/κληρονόμοι των Φίξ επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου με προφανή στόχο την «αξιόποιηση» του χώρου σε συνεργασία με μεγαλοκατασκευαστές. Η υπόθεση εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 21-2-2007.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου αποφάσισε να παρέμβει στο Σ.τ.Ε. ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο το ιστορικό κτίριο και το πάρκο. Πολίτες  έχουν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές με αίτημα να αποδωθεί ο χώρος στο Δήμο και να είναι προσβάσιμος σε όλους.    

Η συνολική επιφάνεια του πάρκου είναι 27000,50 τ.μ. Μέσα στα όρια του βρίσκονται το κύριο κτήριο που ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας  Φίξ, τρία βοηθητικά κτήρια και δύο αποθήκες.

Το κύριο κτήριο έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και υπερδώμα με συνολική επιφάνεια  726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής-εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής , κτισμένο μεταξύ 1920-1930. Η κατασκευή του είναι μεικτή-φέροντες τοίχοι από λιθοδομή και πλάκες από σκυρόδεμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν εντός αυτών  κάποια δοκάρια και κολώνες. Μετά την εγκατάλειψη του από τους πρώην ιδιοκτήτες έχει υποστεί πολλές ζημιές από βανδάλους που αφαίρεσαν οτιδήποτε πολύτιμο αλλά και από τους σεισμούς.

Η πρόσβαση είναι δυνατή από 3 οδούς με αντίστοιχο αριθμό εισόδων. Το κύριο κτίσμα  είναι τοποθετημένο κοντά στο νοητό κέντρο του κτήματος. Από τις εισόδους  της λεωφ. Ηρακλείου και της οδού του Άγιου Λουκά ξεκινούν δύο εσωτερικοί δρόμοι που καταλήγουν στην κεντρική αυλή που περιβάλλει την έπαυλη. Το κτήμα έχει 1563 δέντρα-κυρίως πεύκα-και οι αυλές είναι στρωμένες με ακανόνιστες πλάκες. Λόγω της φυσικής κλίσης υπάρχουν τοίχοι αντιστήριξης που σχηματίζουν επίπεδες και κεκλιμένες  επιφάνειες.

Η παρέμβαση της αρχιτεκτονικής κοινότητας και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι απαραίτητη και μπορεί να συμβάλλει στην διάσωση του χώρου και του κτίσματος.

Λευκιμμιάτης Δ. Χαράλαμπος κάτοικος Ηρακλείου Αττικής-αρχιτέκτονας

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 12-2-07)

Επιστροφή στην αρχή

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ στο Ηράκλειο Αττικής για τα 1.500 δέντρα

SOS για το κτήμα Φιξ

Πάνω από 1.500 δένδρα, κυρίως πεύκα και κυπαρίσσια, καθώς και μια έπαυλη, λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής στη δεκαετία του '20, αγωνίζονται να σώσουν οι κάτοικοι στο Ηράκλειο Αττικής. Ο λόγος για το κτήμα Φιξ των περίπου 27 στρεμμάτων, που αποτελεί την τελευταία όαση πράσινου στον δήμο.

Τόσο το κτήμα όσο και ο περιβάλλων χώρος έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι, αλλά οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό τους. Οι κάτοικοι ανησυχούν και οργανώνουν συγκεντρώσεις, ενώ παράλληλα μαζεύουν υπογραφές για την προστασία του ακινήτου.

Το επικίνδυνο είναι ότι το ακίνητο έχει ενταχθεί από το 1937 στο σχέδιο και, επομένως, με την πρώτη «στραβή» μπορεί να χτιστεί. Το 1985 το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων είχε αποφανθεί ότι 13 στρέμματα ανήκουν στους κληρονόμους Φιξ λόγω χρησικτησίας. Μία δεκαετία αργότερα, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Ηρακλείου προβλέπεται ότι τα 17 στρέμματα αποτελούν κοινόχρηστο πράσινο και το δικαίωμα δόμησης σε αυτό το κομμάτι μεταφέρεται στην υπόλοιπη έκταση.

Η έπαυλη και ο περιβάλλων χώρος προστατεύονται από τον νόμο 3028/2002, αλλά το θέμα μπλέχτηκε, αφού μία ημέρα πριν εκδόθηκε απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο και αναφέρει ότι ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, ενώ λίγους μήνες πριν είχε αποφασιστεί, με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, η κατεπείγουσα απαλλοτρίωση του κτήματος στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Με άλλα λόγια, εμφανίζεται το κράτος να πληρώνει για ακίνητο που θεωρεί ότι του ανήκει, αντίφαση την οποία αξιοποίησαν οι κληρονόμοι που κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το Πρωτοδικείο, πάντως, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε σε 16,05 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος και τον Μάιο του 2004 εκδίδεται νέα απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία παύει να ισχύει η απαλλοτρίωση.
Η πολύχρονη αυτή διαδικασία ήταν άγνωστη τόσο στους κατοίκους όσο και στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, οι οποίοι πλέον αποφάσισαν να κινητοποιηθούν.

Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 12.00 το μεσημέρι ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Αγ. ΛΟΥΚΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

«ΠΙΚ-ΝΙΚ» ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ!

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ;

 

 Η έπαυλη-με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία-όπως και ο περιβάλλοντας χώρος (27 στρ.)  έχουν κριθεί διατηρητέοι. Στο πρόσφατο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού-επί υπουργείας του κ. Ε.Βενιζέλου αρχικά και μετά της κ. Φ.Π.Πετραλιά είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της προηγούμενης δημοτικής αρχής..

 Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες/κληρονόμοι των Φίξ επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό της έπαυλης και του περιβάλλοντος χώρου με προφανή στόχο την «αξιόποιηση» του χώρου σε συνεργασία με μεγαλοκατασκευαστές. Η υπόθεση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ κ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ;

 

 Η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια από πέρυσι ώστε  να προχωρήσει η υπόθεση-υπήρχε πρόβλημα «επικοινωνίας» με τον κ. Βουλγαράκη όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος. Πέρα όμως από τις ευθύνες της κυβέρνησης ( όπως και των προηγούμενων), ευθύνες έχει και η τωρινή διοίκηση του Δήμου. Όταν μάλιστα αποδεσμεύει χώρους που προορίζονταν για πράσινο όπως η Ηράκλειος Σχολή είτε αφήνει άλλους στις ορέξεις ποικίλων συμφερόντων, περίπτωση Ερυθρού Σταυρού.    Τότε είναι ευνόητο γιατί στο στόχαστρο «καλοθελητών» μπαίνει και το κτήμα Μαγκουφάνα Φίξ όπου γίνεται απόπειρα να αποχαρακτηριστεί τμήμα της δασικής έκτασης-φύτεψαν ελιές προκειμένου να την χαρακτηρίσουν αγροτική και να μετατρέψουν το δάσος σε αγροτεμάχια!

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ;

 

Δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να χάσουμε ούτε ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ-το επιβαρυμένο περιβάλλον στο Λεκανοπέδιο του νέφους και του μπετόν μετά  και την καταστροφή της Πάρνηθας δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ  ΑΙΤΗΜΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ  ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΙΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

 

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 12.00 το μεσημέρι ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Αγ. ΛΟΥΚΑ  ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Επιστροφή στην αρχή

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε μια περίοδο που οι όροι ζωής στις πόλεις επιδεινώνονται συνεχώς, η ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο, θα προκύψει μόνο από την ενεργοποίηση όλων όσων βιώνουμε τις συνέπειες αυτών των αρνητικών επιλογών. Αυτές οι επιλογές, που έγιναν χωρίς τη δική μας γνώμη, συσσώρευσαν ανυπόφορα πλέον βάρη στις «πλάτες» μας.

Έτσι, λοιπόν, πολίτες του Ηρακλείου συγκροτήσαμε την «Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας». Αιτία υπήρξε η πολύχρονη υποβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου μας και αφορμή τα όσα πρόσφατα κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναδιαμόρφωσή της (δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, αλλαγές στη ρυμοτομία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.).

Σκοπός μας είναι η ουσιαστική και πολυεπίπεδη αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης μας. Φιλοδοξία μας είναι η κινητοποίηση και η συσπείρωση των συμπολιτών μας, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη δράσεων, που θα αποτελέσουν αφετηρία για την αλλαγή της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής με στόχο την ποιοτική ανάδειξή της.

Άποψή μας είναι ότι μέσα από μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων η Κεντρική Πλατεία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό χώρο για την πόλη μας. Δυστυχώς, η υφιστάμενη κατάσταση μόνο ενθαρρυντική δεν είναι. Την εικόνα συνθέτουν η χαμηλή πυκνότητα πρασίνου, το ισχνό αισθητικό αποτέλεσμα και η έλλειψη λειτουργικότητας. Αν, λοιπόν, επιδιώκουμε την ανατροπή αυτής της μίζερης πραγματικότητας, όποιες παρεμβάσεις συντελεστούν από εδώ και στο εξής είναι κρίσιμο να συνεκτιμούν το διττό χαρακτήρα της πλατείας, τόσο ως τόπου καθημερινής και συνεχούς διέλευσης ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, όσο και ως χώρου συνάντησης και επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης μας.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας «πράσινης» πλατείας, που θα διακρίνεται για τον υψηλό βαθμό προσβασιμότητάς της απ’ όλους, αλλά και για την αυξημένη δεκτικότητά της ως προς την εκδήλωση πολύμορφων δράσεων.

Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οφείλουμε να δούμε εκ νέου  ορισμένα ζητήματα, όπως η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, η  δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κίνηση των πεζών και των «ελαφρών οχημάτων» όπως τα ποδήλατα, η αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας και η κατά το δυνατόν ικανοποιητική επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία πάρκινγκ στη πλατεία Ηρακλείου, γιατί θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης μας.

Παράλληλα, όμως, είναι ουσιαστικό να αναμετρηθούμε και με λογικές που εξωθούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου που ο καθένας και η καθεμιά από εμάς διαθέτει στο χώρο της Πλατείας. Μεταξύ άλλων επιδίωξή μας είναι η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της και αυτό δεν εξυπηρετείται αν δεν τεθούν φραγμοί σε ορισμένες έκνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στο χώρο της. Σίγουρα οι βαθιές τομές σε νοοτροπίες και πρακτικές απαιτούν και σύγκρουση με παγιωμένες συμπεριφορές, που εκούσια ή ακούσια πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Τα οφέλη που θα προκύψουν, όμως, από την αμφισβήτηση των επιζήμιων για το κοινωνικό σύνολο συμπεριφορών, θα είναι ευεργετικά για όλους.

Η ποιοτική αναμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στη συνολική βελτίωση των όρων ζωής όλων των πολιτών του Ηρακλείου. Εναπόκειται πλέον σ’ εμάς τους ίδιους η προώθηση εκείνων των μορφών δράσης που θα αποφορτίσουν την Κεντρική Πλατεία από τα χρόνια  βάρη της και θα επιτρέψουν σε όλους μας να απολαμβάνουμε ένα δημόσιο χώρο αισθητικά άρτιο και λειτουργικό, χώρο συνεύρεσης και  χώρο πολιτισμού.

«Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας»


ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας»

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 

α/α

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛ.

Ε-ΜΑΙL

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

Παρατήρηση: Στο κείμενο που λάβαμε δεν αναφέρεται η διεύθυνση ή φαξ της επιτροπής. Δυστυχώς δεν διαθέτουμε περισσότερα στοιχεία. Μόλις υπάρξουν θα τα δημοσιοποιήσουμε.

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Αντιδράσεις για το έργο ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου

Στο... πόδι βρίσκονται κάτοικοι της περιοχής του Πράσινου Λόφου στο Ηράκλειο, εξαιτίας του έργου που εκτελείται από τη Νομαρχία αυτό το διάστημα στην πλατεία Θεάτρου-Μινωτή (συμβολή οδών Ευτυχίας και Κολοκοτρώνη).

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως στην πλατεία “πέφτει” πολύ τσιμέντο από τον εργολάβο κάτι που δεν συνάδει με το φυσικό κάλλος αυτού του πνεύμονα πρασίνου, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Οι βασικές τους αντδράσεις αφορούν το ύψος της μάντρας που έχει γίνει γύρω από την πλατεία, το τσιμέντο που έπεσε μπροστά από την παιδική χαρά στο κάτω πλευρά του πάρκου, τους τσιμεντοδιαδρόμους, την κεντρική είσοδο και τις πόρτες που έγιναν οι οποίες, όπως καταγγέλλουν,  κλειδώνονται από το Δήμο.   

Επιτροπή κατοίκων βρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα. Και βέβαια εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και στο παρελθόν ερωτήσεις και παρεμβάσεις είχαν γίνει από Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Στάθης Αγγελινάς και ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης. Στη συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου, εκ μέρους της επιτροπής μίλησε ο κ. Μιχάλης Ορνιθόπουλος, ο οποίος αρχικά είπε πως τα έργα ανάπλασης που γίνονται εκεί είναι περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά άσχημα. Ο κ. Ορνιθόπουλος τόνισε πως, έπειτα από έλεγχο που έκανε στη μελέτη, αποκάλυψε πως αυτά που γίνονται στο χώρο δεν έχουν σχέση με αυτά που προβλέπονται και κατήγγειλε πως στο έργο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ τσιμέντο. “Μας ενοχλεί αυτή η παρέμβαση. Είναι ενοχλητικό να βλέπεις έναν πράσινο χώρο να γεμίζει τσιμέντο και να κλειδώνεται... Η μελέτη μιλάει για ξύλινα υλικά και περιορισμένο τσιμέντο”, δήλωσε ο κ. Ορνιθόπουλος, που ζήτησε να παρέμβει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει θέση ούτως ώστε να σταματήσουν τα έργα. Τέλος γνωστοποίησε πως οι κάτοικοι έχουν ζητήσει και την επέμβαση της Πολεοδομίας. 

• Αντιπαράθεση κατοίκων και Δημοτικής Αρχής 

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αρχικά σημείωσε πως το έργο εκτελείται από τη Νομαρχία, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως το έργο που γίνεται αναβαθμίζει την περιοχή. Σημείωσε, όμως, πως τα θέματα που βάζουν οι κάτοικοι θα τεθούν υπόψη του Νομάρχη και των αρμόδιων υπηρεσιών. Ωστόσο, στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση με τους κάτοικους όταν ο Δήμαρχος μίλησε για “οργανωμένη μειοψηφία που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος”. “Είναι προσβλητικό αυτό”, του απάντησε εκνευρισμένος ένας εκ των παρισταμένων κατοίκων.   

Το θέμα, πάντως δεν έκλεισε εκεί, αφού υπήρξαν και παρεμβάσεις Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως κανένα έργο της Νομαρχίας δεν εκτελείται ερήμην του οικοδεσπότη. Για αυτό τον λόγο και ζήτησε από τη Διοίκηση να καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον πολιτικό προϊστάμενο της Νομαρχίας και τον αρμόδιο μηχανικό προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα, παρουσία και κατοίκων. Μέχρι τότε, ο κ. Μπάμπαλος τόνισε πως θα πρέπει να ζητηθεί η αναστολή των εργασιών. Πάντως, και ο ίδιος παρουσιάστηκε σύμφωνος με τη θέση των κατοίκων ότι έχει πέσει πολύ μπετόν στην πλατεία. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησε  να δοθούν εξηγήσεις από τον Αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ζήτησε από τους κατοίκους να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις και προτάσεις τους στο Δήμο και τους κάλεσε να πάρουν αντίγραφο της μελέτης. Την αντίθεση της με την παρέμβαση που γίνεται στην είσοδο της πλατείας εξέφρασε η κα Μαρία Παντερή. “Δεν ταιριάζει αυτή η είσοδος με τον περιβάλλοντα χώρο... Είναι σαν αέτωμα” δήλωσε χαρακτηριστικά

Ο κ. Παπαδημητρίου, παίρνοντας τον λόγο, υποστήριξε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει αποσκοπεί να πραγματοποιηθεί ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια, σημείωσε κάποια στοιχεία του έργου, όπως την πετρόχτιστη επένδυση της μάντρας, τον εξοπλισμό που θα υπάρχει στο πάρκο για τα παιδιά και τους αθλούμενους, ενώ τόνισε κατηγορηματικά πως το πάρκο δεν είναι κλειστό, καθώς υπάρχουν 3 πόρτες ανοιχτές για τους πολίτες. Τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Νόρα Κατέχη, τόνισαν πως η μελέτη του έργου είναι στη διάθεση των πολιτών. Η κα Κατέχη κάλεσε τους κατοίκους, αν διαπιστώσουν παρεκκλίσεις,  να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους προς το Δήμο.

Οι κάτοικοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν και συνέχισαν να ζητούν τη διακοπή των εργασιών, ενώ δεν αποφεύχθηκε και πάλι η ένταση, αυτή τη φορά μεταξύ του κ. Ορνιθόπουλου και του κ. Παπαδημητρίου. 

Εν τέλει, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να δώσει τη μελέτη στους κατοίκους και να  γίνει σύσκεψη για το θέμα στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ υποσχέθηκε πως θα θέσει άμεσα το θέμα στον Νομάρχη.  Εκεί έκλεισε και η  συζήτηση επί του θέματος.

• Αίτημα έκτακτης σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης, οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται και ήδη στο χώρο του πάρκου έχουν αναγραφεί συνθήματα κατά του έργου. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση των κατοίκων, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους. Εκεί αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα κείμενο, με το οποίο να ζητείται έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την παύση των εργασιών, την ενημέρωση των κατοίκων σε σχέση με τα έργα που έχουν γίνει αλλά και αυτά που θα γίνουν, και την λήψη απόφασης για διατήρηση, διαφύλαξη και αύξηση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου. Το κείμενο επρόκειτο να υπογραφεί από κατοίκους της περιοχής, προκειμένου στη συνέχεια να επιδοθεί στο Δήμο.

http://www.xtypos.gr/xt/-mainmenu-43/5483-2010-03-05-08-18-36.html

ΧΤΥΠΟΣ ΟΝ ΛΙΝΕ Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επιστροφή στην αρχή

ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ Ο.Τ. 216 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΟΠΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΑΡΩΝ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ PARKOUR

Πάρκο Υψηλού...Κινδύνου 

Μπάζα, σκουπίδια και γυαλιά, γκράφιτι και εγκαταλελειμμένα οχήματα  συνθέτουν ένα αποκρουστικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σκηνικό γύρω από το παλαιό κτίριο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 216 του Δήμου Ηρακλείου.

Ομάδες νεαρών επιδίδονται στο αγαπημένο τους parkour μέσα και έξω από το κτίσμα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Περίοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ο χώρος από το Δήμο ώστε να εξαλειφθεί αυτή η εστία μόλυνσης που υποβαθμίζει το πάρκο και την ευρύτερη περιοχή.

Τη χρήση του ακινήτου για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες  εξετάζει η νέα Δημοτική Αρχή. 

ΧΤΥΠΟΣ 17-12-2010

Επιστροφή στην αρχή

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ- ΠΕΥΚΑ

Μάιος 23, 2013

Tο δημοτικό συμβούλιο πήρε μία απόφαση να κόψει 3 πεύκα που έχουν φυτευτεί το 1950 επειδή είναι στο δρόμο 1 μέτρο (αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πεζοδρόμια εκεί). Οι κάτοικοι ξεκίνησαν τη διαδικασία συλλογής υπογραφών για να μην γίνει. Ενεργοποιήθηκαν και  νέα παιδιά γιατί ήταν στη γειτονιά τους και έχουν μεγαλώσει με τα Πέυκα και σε 4 ημέρες συγκεντρώθηκαν 178 υπογραφές. Κατατέθηκε  ένσταση στην επιτροπή ποιότητας και στο γραφείο δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, ζητήθηκαν πληροφορίες και από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 22/5 έγινε χαμός. Προσπάθησαν να διακόψουν τους κατοίκους. Έφτασαν στο σημείο δημοτικοί σύμβουλοι να λενε ότι άλλο ψήφισαν στην επιτροπή ποιότητας ζωής και άλλα γράφτηκαν στην απόφαση. Τελικά, επειδή οι κάτοικοι  τους απείλησαν με εξώδικα και δημοσιότητα ακόμα και στα μεγάλα κανάλια, αποφάσισαν να μην ισχύσει η απόφαση και να έρθει ξανά ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επιστροφή στην αρχή