Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Γκράβα-Λόφος του Παιδιού

Ο αγώνας για τη σωτηρία του Λόφου του Παιδιού είχε αποτελέσματα. Το Σ.τ.Ε. δέχτηκε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΣΚ. Οι μπουλντόζες σταμάτησαν. (Εποχή 28-1-2001)

(Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δική τους ιστοσελίδα. Ανοίξτε την: http://www.geocities.com/protobulia/)

Χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου έκτασης 4,5 στρεμμάτων από το 1985. Αποχαρακτηρίστηκε το 1994 με απόφαση Νομάρχη. Προγραμματίζεται από τον ΟΣΚ να γίνει σχολείο. Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι καταγγέλλουν: "Νοιώθουμε αγανάκτηση αλλά και ντροπή γιατί στην σύγχρονη κοινωνία μας του 2001 ένας δημόσιος φορέας συμπεριφέρεται σαν κοινός εργολάβος. Και είναι πολύ περισσότερο εξοργιστικό και θλιβερό το γεγονός ότι η αδιαλλαξία και η προκλητική απειλή προέρχεται από ένα φορέα του υπουργείου Παιδείας του κατά τεκμήριο ταγμένου στην προαγωγή της παιδείας και της μόρφωσης. Αυτή την παρακαταθήκη θα αφήσει στα παιδιά μας. Το τονίζουμε και πάλι. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο να χτιστούν σχολεία στη γειτονιά μας. ΄Ομως το σχολείο αυτό δεν είναι για τις δικές μας ανάγκες. Εμείς σχολεία έχουμε, που μάλιστα εξυπηρετούν ήδη και άλλες περιοχές. Γιατί λοιπόν να μας κόψουν το δασάκι μας; Επειδή κάνουν στραβά τη δουλειά τους ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα; " (Γκράβα, 11/1/2001 Γείτονες του Λόφου του Παιδιού)

Ο Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών αναφέρει ότι από το 1991 έχει ξεκινήσει η μεταφορά συντελεστή της έκτασης αυτής. Κατόπιν ο Δήμος το εκχώρησε στον ΟΣΚ. Επομένως η έκταση δεν μπορεί να χτιστεί αφού ο συντελεστής δόμησης έχει μεταφερθεί αλλού. (Συνεδρίαση Συντονιστικού Αθήνας, 11-1-2001)

Στις 22/1/2001, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ. αρ. Ε΄ 207/01 προσωρινή διαταγή του, διέταξε να ανασταλούν οι εργασίες του ΟΣΚ στο Λόφο του Παιδιού, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασής του. Στον λόφο αυτό, λίγο πιο πάνω από την γνωστή Γκράβα, ο ΟΣΚ αποφάσισε να χτίσει ένα ακόμη σχολείο, ύστερα από παραχώρηση του Δήμου Γαλατσίου. Για τον λόγο αυτό αποχαρακτηρίσθηκε από κοινόχρηστο πράσινο ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην τσιμεντογειτονιά μας δασάκι. Πρόκειται για λανθασμένη λύση, αφού όχι μόνο υπερκαλύπτονται από τα υπάρχοντα σχολεία, οι ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και μιας ευρύτατης περιοχής. Ενώ το πευκοδάσος και ο ελεύθερος χώρος του Λόφου του Παιδιού είναι τα μοναδικό για μια εκτεταμένη περιοχή, εκεί που συναντιώνται η Κυψέλη με το Γαλάτσι και τα Πατήσια. Στο Σ.τ.Ε. είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής αγανακτισμένοι για την μεγάλη και αναίτια καταστροφή, -φρουρώντας- παράλληλα τον λόφο καθημερινά για να μην μπουν οι μπουλντόζες ΄Ηδη είχαν ξεκινήσει οι εκχωματώσεις, αφού κόπηκαν 50-60 δένδρα, ενώ έχουν προγραφεί άλλα 200 τουλάχιστον. (Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση του Λόφου του Παιδιού) για πληροφορίες: Θεανώ Ποτήρη τηλ. 3333621, 2230441, Μόνικα Διαμαντοπούλου, τηλ. 2235673,fax.:2235796, η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.geocities.com/protobulia, και το e-mail μας: protobulia@yahoo.com

Νέο Οικολογικό Έγκλημα στην Γειτονιά μας ! !

Αλεπότρυπα-Αθήνα, 13.1.2001 Ανακοίνωση 1/2001

Γείτονες,

Μετά την κατασκευή και λειτουργία του τερατώδους ποδοσφαιρικού γηπέδου στον λόφο "Αλεπότρυπα" της Κυψέλης (πρώην νταμάρια) με όλες τις επώδυνες συνέπειες στην ζωή και στο περιβάλλον, η γειτονιά μας, και η Αθήνα δέχθηκαν νέο θρασύτατο οικολογικό κτύπημα από ασύδοτους και ανόητους :

Δίπλα ακριβώς από τον λόφο "Αλεπότρυπα", στην απέναντι πλευρά της οδού Κέας, στον λεγόμενο "Λόφο του Παιδιού", ένα πρωί πριν λίγες ημέρες, εμφανίσθηκαν ξαφνικά μπουλντόζες, έκοψαν περί τα 50 πεύκα και έσκαψαν για να θεμελιώσουν ένα σχολείο. Προβλέπεται να κοπούν και πολλά άλλα δένδρα αφού ο χώρος που θα καταληφθή από το σχολείο είναι 4,5 στρέμματα!

Οι γείτονές μας κινητοποιήθηκαν αμέσως και απέτρεψαν -προσωρινά- το χειρότερο. Απειλούνται όμως με Εισαγγελέα και Αστυνομία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.

Ο Λόφος του Παιδιού αποτελούσε συνέχεια του δικού μας νταμαριού πριν διαμορφωθή η οδός Κέας. Δενδροφυτεύθηκε από τον Δήμο Γαλατσίου εδώ και πολλά χρόνια. Τα πεύκα που φυτεύθηκαν μεγάλωσαν και σχημάτισαν ένα θαυμάσιο άλσος που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα και για την Αλεπότρυπα.

Αγαπητοί γείτονες, επειδή το οξυγόνο δεν γνωρίζει Δημοτικά ή άλλα όρια, και παρ' ότι δεν βρήκαμε εμείς την δέουσα συμπαράσταση από τους γείτονές μας όταν τους είχαμε ανάγκη, καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής Αλεπότρυπας και της Αθήνας να συμπαρασταθούν με όλα τα μέσα στον αγώνα των γειτόνων μας του Λόφου του Παιδιού. Είναι βέβαιο ότι αν από το 1998 που αρχίσαμε τον δικό μας αγώνα είχαμε συμπήξει ένα κοινό μέτωπο, θα είχαν αποθαρρυνθή οι ανόητοι που κάνουν τέτοια πράγματα. Ας μην ξεχνάμε ότι και στον δικό μας τον Λόφο επικρέμεται η απειλή για κατασκευή σχολείου!

Η Ομάδα μας δυστυχώς δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τα γεγονότα δίπλα μας και αυτό δείχνει πόσο απομονωμένοι και αδιάφοροι είμαστε οι πολίτες αυτής της πόλεως για όσα συμβαίνουν στην διπλανή μας πόρτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είμαστε βέβαιοι ότι αν αγωνισθούμε όλοι μαζί για τα προβλήματά μας, κανένας Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος ή Πρόεδρος Διαμερίσματος δεν θα τολμήσει να μας βλάψει!

Ενημερώνεσθε για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής του Λόφου του Παιδιού και συμπαρασταθείτε στον αγώνα τους!!!

Πρωτοβουλία μέλους της Ομάδας Σωτηρίας του Λόφου "Αλεπότρυπα" Κυψέλης-Γαλατσίου. Τηλ. 8649263 (& φαξ), 3203022, 0977-327802

e-mail: dtrianta@hol.gr

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

Λόφος του Παιδιού

Δικαιώθηκε στο ΣτΕ, αλλά ακόμη απειλείται...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέτρεψε την καταστροφή του άλσους και του βράχου του Λόφου του Παιδιού, ακυρώνοντας τις αποφάσεις του Δήμου Γαλατσίου, του Νομάρχη Αθηνών και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ύστερα από προσφυγή του πολιτιστικού- εξωραϊστικού συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής. Όμως, κινδυνεύουν και άλλα τμήματα του Λόφου του Παιδιού: η παλιά ασβεστοκάμινος "Αττική", παρότι η αρμόδια Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προτείνει να κηρυχθεί διατηρητέα, και η "οδός Κύθνου" που στην πραγματικότητα είναι μια καταπράσινη πλαγιά, της οποίας την καταστροφή ο σύλλογος με τις παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχει προσωρινά αποτρέψει. Εις βάρος του φυσικού ανάγλυφου, της βλάστησης και του ελεύθερου χώρου της άκρης αυτής του λόφου σχεδιάζεται, αναίτια και για κερδοσκοπικούς λόγους, η εκτρωματική επέκταση της υπαρχούσης οδού Κύθνου. (http://www.geocities.com/protobulia)

SOS για την "Αττική"

Είναι ένα ασβεστοκάμινο που επί έναν αιώνα πρόσφερε ασβέστη στις οικοδομές του Λεκανοπέδιου, δουλειά στους ανθρώπους, μουτζούρα στις μπουγάδες και στα πνευμόνια των περιοίκων... ΄Αντεξε στο χρόνο, ούτε καν οι σεισμοί δεν το νίκησαν.

Σε λίγο, δεν θα υπάρχει! Η Εκκλησία και το Ε΄ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων το βλέπουν για οικόπεδο. ΄Όπως δεν υπάρχει πια ένα άλλο μοναδικό στοιχείο της φυσιογνωμίας των Πατησίων, το εργοστάσιο του Φιξ.

Ασβεστοποιϊα "Αττική". Δεσπόζει με την ασυνήθιστη τετράγωνη καμινάδα της - θλιμμένος γίγαντας - πάνω από το πασίγνωστο απρόσωπο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και σηματοδοτεί το Λόφο του Παιδιού, εκεί στο συναπάντημα της πιο πυκνοκατοικημένης συνοικίας του κόσμου, της Κυψέλης, με τα Πατήσια, και το Γαλάτσι.

Σήμερα όμως η "Αττική" κινδυνεύει άμεσα από την κερδοσκοπική λογική που σηκώνει ανεμπόδιστα πολυόροφα κτίρια, στη θέση των διόροφων της περιοχής και πολύ φοβούμαστε ότι θα έχει την μοίρα της "γειτόνισσάς" της Ασβεστοποιϊας Οικονομάκη, που μόνο μια μικρή φωτογραφία απέμεινε να θυμίζει ότι κάποτε και αυτή ήταν εκεί.

Και ερωτούμε: Ποιος σήμερα είναι τόσο σοφός ώστε να μαντεύει ότι δεν έχουν μελλοντική αξία ακόμη και τα πιο καθημερινά δείγματα της σύγχρονής του εποχής; Ποιος δικαιούται να στερεί από τις επόμενες γενιές τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ιστορική μνήμη; Ποιος δικαιούται να τις καταδικάζει σε μουντή, γκρίζα ζωή, γεμάτη μονοτονία και ισοπέδωση; Ένα καμίνι δεν είναι δα και η Ακρόπολη! ΄Η μήπως είναι; (Θεανώ Ποτήρη)

Επιστροφή στην αρχή

Πόσες εκκλησίες θα χτιστούν ακόμη; Θεανώ Ποτήρη theanw@gmail.com

Δεν έχουν περάσει καλά καλά τρία χρόνια αφότου δόθηκε -και κερδήθηκε- η μάχη για να μην ισοπεδωθεί και χτιστεί η κορυφή του Λόφου του Παιδιού ενός μικρού λοφίσκου στην καρδιά της Αθήνας, στα όρια Γαλατσίου-Κυψέλης-Πατησίων, και το λοφάκι απειλείται εκ νέου… ή σωστότερα δεν έπαψε ποτέ να απειλείται. Κομμάτια του λιγουρεύονται ενορίτες του Αγίου Λουκά Πατησίων και μεθοδεύουν να χτίσουν εκεί …παράρτημα του.
Πρόσφατα έκριναν πως στο ένα "πέταλο" του Λόφου υπάρχει χώρος που είναι ό,τι πρέπει για εκκλησία και πήγαν στο Ε΄ Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων για να τους παραχωρηθεί -ξεχνώντας όμως να αναφέρουν ότι το κομμάτι που γλυκοκοιτούν είναι
από πάρα πολλά χρόνια παιδική χαρά. Αλλά και πολύ μικρό. Τα σχέδια τους όμως είναι μεγάλα και δεν κινδυνεύει μόνο η παιδική χαρά μα και η γεμάτη ψηλά δέντρα πανέμορφη πλαγιά που ξεκινά από εκεί.
Μπορεί και να το κέρδιζαν αν δεν παρευρίσκοντο στο διαμερισματικό συμβούλιο πολίτες που αντέδρασαν. Αλλά κι αν αναδιπλώθηκαν προσωρινά, ο κίνδυνος να ακρωτηριαστεί κι άλλο το λοφάκι δεν εξέλιπε. ΄Αλλωστε, ως τώρα εποφθαλμιούσαν, στο άλλο του "πέταλο", τον χώρο που στέκει ακόμη όρθια η "Αττική", ένα από τα μόλις τέσσερα ασβεστοκάμινα που έχουν διασωθεί στην άλλοτε "γειτονιά των καμινιών", σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Λες και δεν τους φτάνουν 7-8 εκκλησίες τρίγυρα στο Λόφο, δεκάδες στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδες σ΄όλη την Αθήνα. Λες και έχει άφθονες παιδικές χαρές, πλατείες, δέντρα, χώμα αυτή η τσιμεντούπολη. Λες και μόνο εκκλησίες, πολυκατοικίες, πάρκινγκ και γήπεδα χρειάζεται… Κι όλοι εφορμούν σαν τα πιράνχας να "κατασπαράξουν" το πολύπαθο σώμα της...
ΕΠΟΧΗ 3/4/05

Επιστροφή στην αρχή