Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή (5)   

[Προηγούμενα κείμενα Γουδή (1), Γουδή (2), Γουδή (3) , Γουδή (4) ]

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΚΑΙ ΙΛΙΣΙΩΝ

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010», Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 3-12-2010 για τη Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 4  Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ., με αφορμή τη  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 29 / 11  -   10 / 12/ 2010. Συμμετείχε στους διοργανωτές και η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

 

Μετά από πολυετείς αγώνες του κινήματος  το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, με την προσθήκη του Πάρκου Ιλισίων, περιλαμβάνεται στο ΠΔ για τον Υμηττό και βρίσκεται στη διαδικασία θεσμοθέτησης από το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα στο στάδιο του ελέγχου συνταγματικότητας.

Βασικά σημεία που αποσκοπούν στο περιεχόμενο του ΠΔ και στην υλοποίηση στην πράξη του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι  :

1.     Καμία δόμηση πέραν της υφιστάμενης γενικά και περιορισμένες εξαιρέσεις κατά περίπτωση , εφόσον τίθεται σοβαρό θέμα εξυπηρέτησης κοινωνικών λειτουργιών.

2.   Εξειδίκευση των γενικών αρχών σε στάδια και διαδικασίες εφαρμογής, ώστε να αρθεί η σημερινή εικόνα του κατακερματισμένου χώρου.

3.  Συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΚΑ – ΟΡΣΑ και συναρμόδιων υπουργείων με τους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου ώστε να στηριχθεί η υλοποίηση  και ο  δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου.

4.   Δημιουργία φορέα οργάνωσης και διαχείρισης του Πάρκου.

5.  Διαδικασίες διαβούλευσης άμεσα μεταξύ των δημοσίων φορέων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής κατεύθυνσης, ώστε να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό και να ενσωματωθούν οι διάσπαρτοι και ιδιοκτησιακά τεμαχισμένοι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι σε ενιαίο σχέδιο. Συγκεκριμένα :

Επειδή στην έκταση του Πυρήνα, το Υπουργείο ’μυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Πολιτισμού (Τουριστικά Ακίνητα), το Υπουργείο Οικονομικών (ΚΕΔ) κλπ., έχουν δεσμεύσει και νέμονται κατά το δοκούν μεγάλο μέρος της έκτασης, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο (αφού εμπλέκεται το μισό υπουργικό συμβούλιο), η παραχώρηση του χώρου για τη δημιουργία του Πάρκου να γίνει άμεσα. Για παράδειγμα η έκταση περί την Σχολή Χωροφυλακής είναι χαρακτηρισμένη ως ΚΧ από το 2001 και θα έπρεπε να προχωρήσει η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης.

6.    Πρόβλεψη  και άμεση διάθεση τουλάχιστον μέρους των αναγκαίων πόρων που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Πάρκου. 

Ειδικότερα σημεία :

7.    Από τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου μπορούν να παραμείνουν τα κτίρια διοίκησης, με απομάκρυνση, όμως, των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που δεν συνάδουν με το Πάρκο.

8.   Η χωροθέτηση του Σταθμού  Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δίπλα σε νοσοκομεία και στον πυκνό αστικό ιστό του δήμου Παπάγου, δεν είναι ορθή λύση. Στην περίπτωση που ο ΣΜΑ δεν μετακινηθεί, πρέπει να ισχύσει μόνο ως προσωρινή λύση μέχρι την επέκταση της ανακύκλωσης, όχι όμως στη προτεινόμενη θέση αλλά στην εναλλακτική που προβλέπεται από τον Νόμο του 2003, δηλαδή στο πρώην εργοτάξιο της Αττικής Οδού και υπό αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά στη  λειτουργία του.

9.   Το προγραμματιζόμενο από τον Δήμο Αθηναίων «Κέντρο Απεξάρτησης», πρέπει να χωροθετηθεί στο ίχνος του κατεδαφισθέντος , παρανόμως, κτιρίου, να μελετηθεί με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να έχει το απαιτούμενο ύψος ώστε να μειωθεί η κάλυψη και να μη κοπούν δέντρα.

10.   Είμαστε αντίθετοι στον Ν.3638/08 όπου, στην έκταση που ρύθμιζε το Π.Δ. 19.10.01, προβλέπει την ανέγερση κτιρίου στέγασης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ (αντί για Υπ. Εσωτερικών), με αύξηση της δόμησης από 20.000 τ.μ. σε 28.000 τ.μ., κατάργηση του περιγράμματος δόμησης και απόδοση του κτιρίου της Σχολής Χωροφυλακής σε «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας – ΠΟΚΕΑ», με συνοδές χρήσεις ελικοδρόμιο και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Γενικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι χρήση ασύμβατη με το πάρκο γι’ αυτό προτείνουμε την εξέταση της μεταφοράς του στην Αμυγδαλέζα.

11.   Ενοποίηση των δύο τμημάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου που διασπώνται από την οδό Κατεχάκη.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Mετά από, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά τον αριθμό αναβολές, εκδικάζεται, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή για την ακύρωση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη μεταξύ των Ολυμπιακών Ακινήτων και ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το Μπάντμιντον στο Γουδή.

Όπως είναι γνωστόν, η προσωρινή εγκατάσταση, που θα απομακρυνόταν μετά την Ολυμπιάδα του 2004, εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκε. Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ζητεί επιτέλους να συζητηθεί η προσφυγή του στο ΣτΕ και να θεσμοθετηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι "Η κατάσταση σχετικά με την προοπτική της θεσμοθέτησης και δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ) γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συνεχίζουν να προσπαθούν να κατασκευάσουν ακόμη και αυθαίρετες εγκαταστάσεις και να διεκδικούν διάφορες εκτάσεις, παρά το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό (ΜΠΓ Ζώνη Δ1), το οποίο πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εκδοθεί". Προγραμματίζει δε συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του μετρό Πανόρμου.

Υμηττός

Τις νέες απειλές του Υμηττού επιχειρεί να "εντοπίσει" η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» και διοργανώνει συνάντηση για σήμερα, στις 6 μ.μ. (στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, Αλεξιουπόλεως 27, Αργυρούπολη).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες των: Χ. Καφαντάρη: Τροποποίηση Π.Δ. προστασίας Υμηττού, Π. Τότσικας: Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό, Παρέμβαση Χρ. Κορτζίδη, δημάρχου Αργυρούπολης - Ελληνικού, Ν. Βαρουχάκη: Δασικοί χάρτες - Κτηματολόγιο - Αναδασώσεις - Δασαρχείο Yμηττού, Β. Στογιάννης: Εθελοντική Δασοπροστασία.

Των γενικών εισηγήσεων θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πολίτες δήμων που "ακουμπούν" τον ορεινό όγκο (Τ. Ταστάνης Γλυφάδα - Βάρη, Γ. Φραγκιαδάκης Βύρωνας- Καισαριανή, Π. Ζήκας Χολαργός - Παπάγου - Αγ. Παρασκευή, Σπ. Σταύρου περιοχή Ανατολικού Υμηττού).

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνάντησης περιλαμβάνει παρεμβάσεις φορέων, δημοτικών παρατάξεων, κινήσεων πολιτών και συζήτηση.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=595865 (30-1-2011)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η περίπτωση του γηπέδου Μπάντμιντον στου Γουδή

Μαύρα σύννεφα δείχνουν να καλύπτουν τη σχέση των Ολυμπιακών Ακινήτων με την εταιρεία που έχει μετατρέψει το γήπεδο του Μπάντμιντον στου Γουδή σε χώρο εκδηλώσεων. Η περίπτωση του Μπάντιμιντον, όμως, είναι ειδική, καθώς το νέο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του Υμηττού (που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ και οδεύει προς υπογραφή) προβλέπει ότι σε περίπτωση διακοπής ή λήξης της παρούσας σύμβασης, το Μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων, η εταιρεία που έχει μισθώσει το Μπάντμιντον έχει σταματήσει να καταβάλει ενοίκια εδώ και 1,5 έτος.

Επιπλέον χρωστάει 390.000 από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ανεβάζοντας το συνολικό της χρέος προς το Δημόσιο σε 1,7 εκατ. ευρώ. «Ζητήσαμε από τον μισθωτή να προσκομίσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις προβλέψεις του για την κατάστασή της στο μέλλον, ώστε να συζητήσουμε αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε σε κάποια ρύθμιση. Ομως δεν είχαμε ανταπόκριση». Η εταιρεία διαμαρτύρεται, καθώς δεν της έχει επιτραπεί η χρήση των εξωτερικών χώρων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση. «Υπάρχει απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή, ενόψει της θέσπισης του νέου προεδρικού διατάγματος», λέει ο κ. Παναγιώτου. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, το μόνο από τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα που αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο είναι το εμπορικό κέντρο Golden Hall...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_13/03/2011_435745

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αγαπητοί συμπολίτες,

Η έκταση Γουδή, ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος, η ανάσα ζωής και χώρος αναψυχής για τη νεφόπληκτη και τσιμεντοποιημένη Αθήνα, με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ελπίζουμε να υπογραφεί σύντομα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Όμως, αν και θεσμοθετείται το Πάρκο, η έκδοση, μόνο του Προεδρικού Διατάγματος δεν εξασφαλίζει και την υλοποίηση του, αφού από αυτό απουσιάζουν οι βασικές προϋποθέσεις  για να γίνει  αυτή εφικτή.

Γι΄αυτό απαιτούμε:

-   Να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό και να γίνει ενσωμάτωση κάθε ελεύθερου και πράσινου χώρου σε ένα ενιαίο σχέδιο. Το Υπουργείο ’μυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Πολιτισμού, (Ολυμπιακά Ακίνητα) το Υπουργείο Οικονομικών (ΚΕΔ), που έχουν δεσμεύσει και νέμονται μεγάλο μέρος της έκτασης πρέπει να παραχωρήσουν άμεσα το χώρο για τη δημιουργία του Πάρκου,  είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Επίσης είναι απαραίτητη και η συνεργασία των Δήμων.

-    Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση και ο συνεχής κατακερματισμός του Πάρκου. Το Μπάντμιντον  αυτή τη στιγμή είναι η κύρια πηγή υποβάθμισης του αφού για την πρόσβαση σε αυτό, δημιουργήθηκαν παράνομοι δρόμοι που το διασχίζουν και έχει επίσης καταντήσει ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Εμείς επιμένουμε στην κατεδάφισή του και ευελπιστούμε στη θετική δικαστική απόφαση στο ΣΤΕ στο οποίο έχουμε προσφύγει. Δυστυχώς η έκδοση του ΠΔ δεν συνεπάγεται κατάργηση του νόμου που αφορά το Μπάντμιντον ούτε και του νόμου που αφορά την οικοδόμηση του κτιρίου της Αστυνομίας. Ακόμα και άλλοι φορείς ή ιδιώτες συνεχίζουν να εγκαθιστούν  καινούργιες δραστηριότητες όπως η  ΕΠΟ η οποία έχει  εγκατασταθεί σε κτίριο του Πάρκου και επιπλέον έχει ανεγείρει παράνομα κτίρια, ενώ η λειτουργία της δεν συνάδει με τη λειτουργία του Πάρκου. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν.

-    Να προωθηθεί άμεσα η συγκρότηση δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την οργάνωση και διαχείριση του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και στη προστασία των ελεύθερων χώρων που απειλούνται με εμπορευματοποίηση, είναι αναγκαίοι μαζικοί και πολύμορφοι αγώνες.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή καλεί όλους τους πολίτες σε συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή ( Τέρμα Γεωργίου Παπανδρέου και Μεγάλου Αλεξάνδρου απέναντι από το κέντρο «Ρυθμός» Ζωγράφου ) στις 8 Μαΐου ημέρα Κυριακή  και ώρα  11.30 π.μ.      

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2012

ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 30 ΤΚ 115 24 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977230154 6974888323

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στα πλαίσια της δράσης της για τη σωτηρία του Πάρκου Γουδή αυτού του τελευταίου μεγάλου δημόσιου αδόμητου χώρου, ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:

“Ενημέρωση για το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και το θεσμικό πλαίσιο. Οι θέσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής”.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, στις 6 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο της 7ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, οδός Πανόρμου 59.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης, Βαφείδη Νανά, Βοζικάκης Γεώργιος, Δρεττάκη Μαρία, Μαυράκος Δημήτρης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 30  ΤΚ 115 24 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977230154 6974888323

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 15.3.2012 στο Πολυδύναμο Κέντρο Αμπελοκήπων μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ) ημερίδα με θέμα το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) για το ΜΠΓ.

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα έγινε η παρουσίαση του γενικού πλαισίου του ΣΓΔ από την κ. Μάρω Ευαγγελίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων του ΟΡΣΑ και κατόπιν παρουσίαση του ιδίου του ΣΓΔ με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από τον επικεφαλής της μελετητικής ομάδας του ΟΡΣΑ κ. Γιώργο Πατρίκιο, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Παραβρέθηκαν επίσης και έκαναν παρεμβάσεις ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αθηναίων Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Σοφιανός, και ο Κων/νος Κεχρής Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.

Τόσο στην εισήγηση, όσο και στην πολύ επoικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ιδιαίτερα από εκπροσώπους φορέων και κατοίκους ότι το γεγονός της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος καθώς και η μη σύσταση φορέα διαχείρισης του ΜΠΓ, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την πορεία υλοποίησης της διαμόρφωσης του Πάρκου. Διαιωνίζεται ο κατακερματισμός, συνεχίζεται η τσιμεντοποίηση με την προβλεπόμενη διάταξη της επέκτασης των υπαρχόντων κτηρίων κατά 5%, αλλά και τους σχεδιασμούς των όμορων δήμων για ανέγερση νέων κτιρίων (ΟΚΑΝΑ, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου) και για χώρο στάθμευσης σε δασική έκταση στην Αγία Σκέπη του Δήμου Παπάγου κ.λπ.

Καταδικάστηκε απ’ όλους η μακροχρόνια παραμονή του Μπάντμιντον και των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του Πάρκου και παράλληλα προτάθηκε η άμεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον να αποτελέσει κεντρικό σημείο αιχμής το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με την επιδίωξη της συζήτησης των προβλημάτων που σχετίζονται με το ΜΠΓ και των προοπτικών του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Καυτηριάστηκε η αδιαφορία της δημοτικής πλειοψηφίας του Δήμου Αθηναίων και εκφράστηκε έντονη διαφωνία με το σχεδιασμό υπογείου χώρου στάθμευσης στην κεντρική πλατεία του Πάρκου.

Η συζήτηση έκλεισε με την ανανέωση της υπόσχεσης της Επιτροπής Αγώνα για ακόμα πιο πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις για την επίτευξη του στόχου της πραγμάτωσης του ΜΠΓ ως πόλου υψηλού πρασίνου ήπιου αθλητισμού για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2012

ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 30 ΚΑΙ ΖΑΛΙΚΗ ΤΚ 115 24 ΑΘΗΝΑ Τηλ./FAX 2106923591 ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977230154 6974888323

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, καλεί σε σύσκεψη όλους τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου - Χολαργού, Ψυχικού που γειτνιάζουν με τον ελεύθερο χώρο Γουδή, για να συζητήσουν την οργάνωση αγωνιστικής συγκέντρωσης στις 5 Ιουνίου (ημέρα περιβάλλοντος).

Στόχοι της συγκέντρωσης: Η προβολή των περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης μας, καθώς και τα γενικότερα αιτήματά μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Κύριο θέμα της συγκέντρωσης προτείνουμε να είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, για το οποίο υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σοβαρές εξελίξεις, όπως το Προεδρικό Διάταγμα για το ορεινό όγκο του Υμηττού και το Σχέδιο Γενικής

Διάταξης. Επείγει μαζικός αγώνας για την υλοποίησή του και την προστασία του από τον κατακερματισμό και την τσιμεντοποίηση.

Ημερομηνία της σύσκεψης: Πέμπτη 26-4-2012 και ώρα 8μ.μ.

Χώρος της σύσκεψης: Τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου ’νω Αμπελοκήπων Σεβαστοπούλου 30 και Ζαλίκη.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης

Βαφείδη Νανά

Βοζικάκης Γεώργιος

Δρεττάκη Μαρία

Μαυράκος Δημήτρης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αυθαίρετο το κτίριο του Badminton στου Γουδή

Τρίτη, 29 Μάι. 2012

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αυθαίρετο το κτίριο του Badminton στου Γουδή, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια νίκη των πολιτών και των κινημάτων που υπερασπίζονται τη νομιμότητα, τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής. Η λυόμενη κατασκευή πρέπει τώρα να μετεγκατασταθεί εκτός Αθηνών, σε περιφερειακή πόλη που θα το χρειάζεται και να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης του Πολυτεχνείου, για διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου στου Γουδή».

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3358

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αθήνα: το θέατρο Μπάντμιντον κατεδαφίζεται για περιβαλλοντικούς λόγους

30 Μαΐου 2012,

Προς κατεδάφιση οδεύει το θέατρο Μπάντμιντον στο Ολυμπιακό Κέντρο στου Γουδή μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση μετατροπής του κτηρίου σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές πολιτιστικών και περιβαλλοντικών σωματείων όπως και κατοίκων οι οποίοι ζητούσαν την τήρηση των αρχικών διατάξεων που προέβλεπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν εντός εξαμήνου από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η λειτουργία του Μπάντμιντον επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει.

Υπόψη λήφθηκαν οι οι επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρηση του κτηρίου με τις νέες χρήσεις.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει πως το κτήριο έχει ανεγερθεί ως προσωρινή κατασκευή, σε χώρο που βρίσκεται εντός της ευρύτερης ζώνης προστασίας του Υμηττού και συνδέει τον ορεινό όγκο με τον αστικό ιστό. Προοριζόταν δε να καταστεί ελεύθερος χώρος πρασίνου.

Η σχετική έκταση του Μπάντμιντον προβλέπεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και όπου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η δόμηση μικρών περιπτέρων έως 30 τ.μ. για τις λειτουργικές ανάγκες του πάρκου και των επισκεπτών του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανέγερση του κτηρίου έχει στοιχίσει πάνω από 120 εκατ. Ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

econews

http://www.econews.gr/2012/05/30/badminton-katedafisi/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30, Αθήνα 11524, Τηλ. 210-6923591

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ και πορεία στο ΥΠΕΚΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ώρα 6.00 μ.μ. στην Πλατεία Μετρό Πανόρμου

 

Μετά από κοινή προσφυγή της επιτροπής μας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επι­κρατείας με την πρόσφατη υπ' αρ. 1970/2012 απόφαση 1) Έκρινε αντι­συνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου 3342/2005 που επέτρεψαν την μετατροπή του Badminton από λυόμενη σε μόνιμη κατασκευή, διότι δεν είναι συμβατή με το χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου, κι ακόμη επειδή με την παρουσία και λειτουργία του Badmin­ton, και τη συρρίκνωση του πάρκου, επιδεινώνονται οι συνθήκες δια­βίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολο­κλήρου του Λεκανοπεδίου Αττικής και 2) Ακυρώνει και τις δύο οικοδο­μικές άδειες με τις οποίες επιτράπηκαν οι ανάλογες διαμορφώσεις.

Η θετική αυτή απόφαση στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα, πως με τους επί­μονους ενωτικούς αγώνες μας, μπορούμε να αποκρούσουμε τις πολιτι­κές που καταστρέφουν και εμπορευματοποιούν τα πάρκα και ακυρώ­νουν προηγούμενες δεσμεύσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν επι­χειρηματικά συμφέροντα.

Όμως παρά το ότι η τωρινή απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την άμεση κατεδάφιση-απομάκρυνση του Badminton που κατακερματίζει τον πυρήνα του πάρκου και δημιουργεί μια εικόνα χάους και ετερόκλη­των λειτουργιών (απέραντο παρκινγκ, παράνομοι δρόμοι κλπ.) τα δύ­σκολα βρίσκονται μπροστά μας.   

Η σημερινή πραγματικότητα των αλλεπάλληλων μνημονίων έχει σαν βασικό συστατικό την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τμήμα αυτής της περιουσίας είναι και οι μεγάλοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι (δυστυχώς ελάχιστοι) της Αττικής όπως Γουδή, Ελληνικό, ελαιώνας. Ήδη με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο  (3ο Μνημόνιο) εκποιείται -σε ιδιώτες- έ­κταση 12 στρεμμάτων στον περίβολο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ανήκει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση οργανώνουμε Συγκέντρωση –Πορεία στις 5 Δεκεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ. στην Πλατεία Μετρό Πανόρμου

 

Α π α ι τ ο ύ μ ε:

· Να κατεδαφιστεί άμεσα το Badminton

· Να αποκλειστεί οποιαδήποτε επέκταση υφισταμένων ή ανέγερση νέων κτιρίων σε όλη την έκταση του πάρκου

· Να καταργηθούν όλοι οι παράνομοι δρόμοι (να υπάρχουν μόνο πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι)

· Να απομακρυνθούν τα γραφεία της ΕΠΟ (Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) από το Γουδή

· Να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιτροπής μας αλλά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το Badminton

         

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης

Γεωργιόπουλος Νίκος

Ζωίδης Μιχάλης

Μαυράκος Δημήτρης

Νταουντάκης Φώτης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2013

ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 30 ΚΑΙ ΖΑΛΙΚΗ

ΤΚ 115 24 ΑΘΗΝΑ

Τηλ./FAX 2106923591

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6944914529 6977230154

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 5η Ιουνίου 2013 παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι επέτειος είναι μάχη και μας θέλει όλους παρόντες, γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, ώρα 7 μ.μ. στο τέρμα των οδών Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου (στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου).

Τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν μία ειδικότερη έκφανση του αρπακτικού χαρακτήρα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Xαρακτηριστικές μορφές του: η λεηλασία των φυσικών πόρων του πλανήτη με άμεσο κίνδυνο εξάντλησης, η καταστροφή των δασών και βέβαια η τσιμεντοποίηση - εμπορευματοποίηση των μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Ειδικότερα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Φοβούμαστε όμως ότι λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής και της προφανούς έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων του Πάρκου, ακόμα και αυτό το προβληματικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα, ενώ η ίδια η υπόσταση του Πάρκου και ενιαίου χώρου αναψυχής περιπάτου και υψηλού πρασίνου να μείνει μόνο μακέτα, και η θετική απόφαση του ΣτΕ κενό γράμμα.

Αρνούμαστε να παρακακολουθήσουμε σαν παθητικοί θεατές το επικοινωνιακό παιχνίδι κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης της τεχνητής αντιπαράθεσης υπαρκτών κοινωνικών αναγκών και λειτουργιών προς τη μέγιστη αναγκαιότητα διαφύλαξης ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Απαραίτητος όρος για τη σωτηρία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι η δράση και η κινητοποίηση όλων μας. Δράση που θ’ αποκαλύπτει και θ’ αντιπαλεύει το πλέγμα των οικονομικών επιχειρηματικών συμφερόντων που αντιστρατεύονται την ίδια τη ζωή της πόλης και έχουν στο στόχαστρο τον τεμαχισμό και την τσιμεντοποίηση του Πάρκου.

Απαιτούμε:

● ’μεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον και ακύρωση της σύμβασης παραχώρησής του.

● Απομάκρυνση των στρατοπέδων και περιορισμός στο έλαχιστο της διέλευσης οχημάτων και μόνον για τις έκτακτες ανάγκες.

● Επίλυση του ιδιοκτησιακού και ολοκλήρωση της παραχώρησης των προβλεπομένων στο Ν. 732/77 εκτάσεων.

● Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στη Ζώνη Δ1 του π.δ. για τον Υμηττό καμία οικοδομική άδεια να μη εκδοθεί για την ανέγερση νέων κτιρίων, χώρων ψυχαγωγίας και

λοιπών εγκαταστάσεων.

● Ν’ απομακρυνθούν άμεσα τα γραφεία της ΕΠΟ από το Πάρκο.

● Να ξηλωθούν παλαιές και νέες περιφράξεις και να ματαιωθεί κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του χώρου απ’ οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

● Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος Φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισίων με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και πόρους.

● Να προχωρήσει άμεσα το Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το Πάρκο Γουδή - Ιλισίων με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση του

ειδικού Προεδρικού Διατάγματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισίων.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

Τα πάρκα είναι η ανάσα της πόλης. Η πόλη δεν έχει ζωή χωρίς πάρκα.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30, Αθήνα 11524, τηλ. 6944914529, 6972408401

                                                                                    ΑΘΗΝΑ 10-11-2013

                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Επειδή αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους αδόμητους χώρους εκτάσεως 4000 στρεμμάτων, από τα οποία περίπου τα 1400 στρέμματα αποτελούν τον πυρήνα, είναι υπερτοπικής σημασίας και ζωτικός χώρος για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, όπως χαρακτηρίζεται και στην υπ’ αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.

Σε καιρούς κρίσης, καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και μνημονίων αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις ορέξεις των επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να βάλουν πόδι μόνιμα και να διαιωνίσουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου. Τρανό παράδειγμα το Μπάντμιντον, η λειτουργία του οποίου έχει κατοχυρωθεί ανεμπόδιστα με το Π.Δ 187/2011 μέχρι το 2024!!

Τι κι αν έχουν κηρυχθεί άκυρες, με την παραπάνω απόφαση του Σ.τ.Ε., οι δύο οικοδομικές άδειες που ενέκριναν την επέκταση και την παραπέρα τσιμεντοποίηση του χώρου, ώστε να γίνει από προσωρινό και λυόμενο, μόνιμο. Προέχει η απρόσκοπτη είσπραξη εσόδων, η περίφημη «εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού προβλήματος».

Βρέθηκε έτσι το πρόσχημα, για να μην υλοποιείται το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να γίνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ζωντανή πραγματικότητα.

Ο Δήμος της Αθήνας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6-11-2013 επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την απουσία πολιτικής βούλησης για τη διεκδίκηση και την ουσιαστική αξιοποίηση της έκτασης, που του αναλογεί. Αρκέστηκε να αποφασίσει μόνο τη συγκρότηση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία πολύ αμφιβάλλουμε αν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες, παρότι η Επιτροπή Αγώνα θα την αξιοποιήσει ως βήμα και θα πιέσει ολόπλευρα, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικό έργο.

Μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί;

Οι αγωνιστές στις Σκουριές και στη Σκύρο απαντούν καταφατικά. Με τον συντονισμένο αγώνα τους κατόρθωσαν να παγώσουν τις υποτιθέμενες επενδύσεις, που θα κατέστρεφαν τη γη και τη ζωή τους. Παραμένουν όρθιοι παρά τις απηνείς διώξεις και την κατασυκοφάντηση τους από Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

l Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και πρώτα από όλα στην κυβερνητική πολιτική, που ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα να μας κόψει την ανάσα.

l Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή πρέπει να ζήσει και θα ζήσει!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

lΤην άμεση εφαρμογή της υπ.αρ. 1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.

ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.

l Να εγκριθεί το Σχέδιο Γενικής Διάταξης από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ  με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα για ματαίωση της κατασκευής γκαράζ 1000 θέσεων στην Κεντρική Πλατεία, σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου και επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος.

l ’μεση συγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου της Αθήνας, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, όχι μόνο για τη διαμόρφωση του Πάρκου αλλά και για την άμεση άσκηση της αρμοδιότητας του Δήμου για σφράγιση του Μπάντμιντον, ο οποίος παρότι υπόχρεος από το νόμο, αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου.

l Παύση και απομάκρυνση από το Πάρκο όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών, όπως π.χ. τα Γραφεία της ΕΠΟ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6μμ.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ

                                   

                                                Η Γραμματεία της Επιτροπής                    

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30 Αθήνα 11524, τηλ. 6944914529, 69724098401

                                                                       

Αθήνα 22-12-2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Κα Πρόεδρε,

Με απόφαση του Οργανισμού σας ( Πράξεις: 4/17-6-2013 και 7/21-10-2013) εγκρίνατε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/11.

Συγκεκριμένα:

1. Η παραπάνω διαμόρφωση αποτελεί νέα χρήση και επέκταση υφιστάμενης και έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 7(α) του άρθρου 4 του Π.Δ 187/Δ/11, διότι τούτο προϋποθέτει έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί.

2. Κάτι ανάλογο και οι χρήσεις που προβλέπονται με τις παραπάνω πράξεις, όπως δημιουργία χώρου στάθμευσης άρα και διέλευση αυτοκινήτων έρχονται σε αντίθεση με το Π.Δ 187/Δ/11 διότι προϋποθέτουν και πάλι την έγκριση του ΣΓΔ ( παράγραφος 5(α) άρθρο 7). Σημειώνουμε δε ότι το άρθρο 4 παρ. 6(δ) που επικαλείστε, αναφέρεται στο χώρο του κτιρίου που επιτρέπεται η συνάθροιση του κοινού και όχι στον περιβάλλοντα χώρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις σας, ευνοούνται οικονομικές δραστηριότητες που προκαλούν εξωτερικές επιβαρύνσεις και διάσταση μεταξύ ιδιωτικού και κοινωνικού οφέλους. Υπενθυμίζουμε για αυτό όσα αναφέρονται στο ΣΓΔ σελ.6 « Η χωροθέτηση του θεάτρου Badminton  κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες μεταολυμπιακές χρήσεις έφεραν το ΙΧ στην καρδιά του Πάρκου και προκάλεσαν νέα διχοτόμηση της έκτασης, πέραν αυτής που προκαλεί η Κατεχάκη» αλλά και στη σελίδα 8 οι διαπιστώσεις του  ΣΓΔ ,που παραθέτουμε επιτείνουν τους ισχυρισμούς μας: «Για την εξυπηρέτηση των προσβάσεων και των αναγκών στάθμευσης του νέου θεάτρου χρησιμοποιήθηκε το υφιστάμενο άτυπο δίκτυο στρατιωτικών δρόμων, το οποίο αναβαθμίστηκε, γεγονός που οδήγησε σε πρωτοφανή και αυθαίρετο κατακερματισμό της πάλαι ποτέ ενιαίας έκτασης…» Ο ΟΡΣΑ, ως αρμόδιος φορέας παρακολούθησης και προστασίας των ζωνών Δ Γουδή και Δ Ιλισίων (άρθρο 4 παρ.3) όφειλε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ.2(1)και παρ. 7(δ), που ρητά απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου σε μη εγκεκριμένες από το Πολεοδομικό Σχέδιο οδούς με παράλληλη κατάργηση των οδών ή μετατροπή τους σε πεζόδρομους/ ποδηλατόδρομους. Αντί αυτών των ενεργειών, που θα προστάτευαν και θα διευκόλυναν το σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ο Οργανισμός σας επιτρέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας “ Αthens Badminton cultural Development A.E.”που θα αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του κεντρικότερου σημείου του πυρήνα του Πάρκου καθώςκαι τη βασικότερη πολεοδομική λειτουργία του, δηλαδή του πρασίνου.

3. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι και με απόφασή σας που ελήφθη την Πέμπτη 26-4-2012 εγκρίνατε την εγκατάσταση δύο (2) λυόμενων οικίσκων στο ’λσος Ελληνικού Στρατού (Εθνική Γλυπτοθήκη) για τις ανάγκες της Εθνικής Πινακοθήκης.Και τούτο δεν είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/11, διότι προϋποθέτει έγκριση του ΣΓΔ.

Πρέπει ακόμη να ελεγχθεί η τοποθέτηση νέας περίφραξης σε χώρο που δραστηριοποιείται το εστιατόριο που βρίσκεται πίσω από την Γλυπτοθήκη στο Πάρκο του Ελληνικού Στρατού. Το άρθρο 4 παρ. 7(ζ) επιτάσσει την απομάκρυνση όσων περιφράξεων δεν σχετίζονται με την ασφάλεια στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να ανακληθούν οι αποφάσεις σας: (αρ. Πράξης :4 Συνεδρίαση: 9η/17-6-2013, Πράξη:7 Συνεδρίαση:15η/21-10-2013), γιατί όπως αναφέραμε, αντικρούουν στις διατάξεις του Π.Δ.187/Δ/11 και αν εφαρμοστούν θα εντείνουν τον κατακερματισμό και τη διχοτόμηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την πραγματοποίησή του, κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής και θα οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Αθήνας, όπως υποστηρίζεται και στην απόφαση του ΣτΕ 1970/2012 (σελ. 33).

 

                                                                        Η Γραμματεία της Επιτροπής

                                                                       

                                                                        Βαφείδη Νανά

                                                                        Βοζικάκης Γιώργος

                                                                        Δρεττάκη Μαρία

                                                                        Ζωίδης Μιχάλης

                                                                        Νταουντάκης Φώτης

                                                                                   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

1. ’μεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) 1970/12 για την κατεδάφιση του Badminton. Η πολεοδομία του Δήμου να προχωρήσει σε αυτοψία του αυθαιρέτου και σφράγισή του.

2. ’μεσο κλείσιμο των παράνομων δρόμων (άτυπων) όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/11 και επαναφορά της κατάστασης σχετικά με την  κίνηση των τροχοφόρων όπως ήταν πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

3.Απομάκρυνση της ΕΠΟ από το χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

4.Οριστικοποίηση και ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το ΜΠΓ. Έγκριση του ΣΓΔ, λαμβάνοντας τις θέσεις της Επιτροπής μας όπως κατετέθησαν κατά τη διαβούλευση για το ΣΓΔ με έγγραφό μας στις 9-2-2012 και έκδοση της προβλεπόμενης Υ.Α. Να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη και να θεσμοθετηθεί, με προεδρικό διάταγμα, ως επέκταση- αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης. Αν δεν προχωρήσουν τα παραπάνω βήματα για τη θεσμοθέτηση του ΜΠΓ, ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε πολεοδομική μελέτη και σε επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην έκταση που προβλέπει ο 732/77.

5.Ανάκληση των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας 4/17-6-2011και 7/21-10-2013 με τις οποίες εγκρίνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton.

6. Να αποτραπεί η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ( Π.Δ.187/Δ/11) που επιχειρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για να δοθεί η δυνατότητα  μετατροπή της εγκατάστασης του Badminton σε μόνιμη βάση, ( βλέπ. έγγραφο ΕΤΑΔ α.π.8574/25-9-2013 ).

7.’μεση παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου ο οποίος περιβάλλει το κτίριο της Σχολής Χωροφυλακής και ενσωμάτωσή του στο Πάρκο, αξιοποίηση γηπέδων από ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής.

8. ’μεση παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του δυτικού τμήματος του ανενεργού στρατοπέδου Βαρύτη και ενσωμάτωσή του στο Πάρκο.

9.’μεση αξιοποίηση του Φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και του αναξιοποίητου χώρου που βρίσκεται πίσω από αυτό, ώστε να γίνει χώρος επισκέψιμος.

10. Σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Σωτηρία, το γήπεδο που βρίσκεται εκεί να δοθεί στο Δήμο, για να το χρησιμοποιούν και τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής, καθώς και ο αδόμητος χώρος που το περιβάλλει και να λειτουργήσει ως ανοιχτό δημοτικό άλσος.

11. Ο χώρος του εργοταξίου να μη λειτουργήσει ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων αλλά ως χώρος κομποστοποίησης.

12. Να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας διαχείρισης του Πάρκου που θα αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας και λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

13. Λύση του ιδιοκτησιακού με άμεση παραχώρηση των εκτάσεων που προβλέπει ο 732/77 στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

14. Είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση υπόγειου ή υπέργειου χώρου στάθμευσης στο κέντρο του πυρήνα του Πάρκου.

                                                            Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Σεβαστοπούλου 30 – Αθήνα 11524 – τηλ. 2106923591, 6944914529

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ  12  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  ΑΠΟ  6μμ – 9.30

Στο Πολυδύναμο κέντρο της 7ης  Κοινότητας Πανόρμου 59

 Α.Εισηγήσεις:

1. Γεράσιμου Σκλαβούνου (Δρ. πολεοδόμος – χωροτάκτης) με θέμα: «Η αναγκαιότητα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας»

2. Νίκου Γεωργιόπουλου (Μέλος της Επιτροπής Αγώνα) με θέμα: «Κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή».

Β. Παρεμβάσεις πολιτών            .

Γ. Διευκρινίσεις εισηγητών.

Δ. Αποφάσεις – Ψήφισμα.

Είσοδος ελεύθερη. 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ     Σεβαστοπούλου 30 Αθήνα 11524, τηλ. 6944914529, 6972408401

Αθήνα 3-2-2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε σε Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 από 6μμ – 9.30 στην αίθουσα της 7ης  Κοινότητας Πανόρμου 59

Εισηγητές:

1.Γεράσιμος Σκλαβούνος (Δρ. πολεοδόμος-χωροτάκτης) «Η αναγκαιότητα του Μητροπολιτικού   Πάρκου στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας»

 2. Νίκος Γεωργιόπουλος (Μέλος της Επιτροπής Αγώνα) «Κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή».

Είναι αναγκαίο να σας ενημερώσουμε ότι παρά τους μακρόχρονους αγώνες μας, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ως ενιαίου χώρου αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, ανάσα ζωής στη νεφόπληκτη Αθήνα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Όχι μόνον δεν απομακρύνεται το Badminton, όπως επιτάσσει η απόφαση 1970/2012 του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά μεθοδεύεται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα) η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 187/Δ/11, ώστε η προσωρινή εγκατάσταση του Badminton να καταστεί μόνιμη.

Παράλληλα ο Οργανισμός της Αθήνας ( ΟΡΣΑ ) αποφάσισε στις 4/11/202013 να «αξιοποιηθεί» και ο περιβάλλων χώρος του Badminton (κατασκευή υπαίθριου θεάτρου 1.000 θέσεων, εστιατόριο, κινηματογράφος κλπ.), με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται και να επιτείνεται η κατάτμηση του πυρήνα του Πάρκου, η ανεξέλεγκτη στάθμευση και η διαμπερής κυκλοφορία. Αντίθετα ο ΟΡΣΑ δεν προχώρησε στην έγκριση του  Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις και οι λειτουργίες του Πάρκου.        

Είναι ιδιαίτερα αρνητικό, αντί να ενδυναμώνεται και να οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, να ενισχύονται όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό του.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και προκειμένου να διαφυλάξουμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους του Λεκανοπεδίου Αττικής από τον τεμαχισμό, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση, απαιτείται η συμμετοχή, η δράση και η κινητοποίηση όλων μας

Η Γραμματεία της Επιτροπής 

Βαφείδη Νανά, Βοζικάκης Γιώργος, Δρεττάκη Μαρία, Ζωίδης Μιχάλης, Νταουντάκης Φώτης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Αθήνα 12-2-2014

Σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη όλοι και όλες που συμμετείχαμε στην ημερίδα φορέων και κατοίκων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολι­τικό Πάρκο Γουδή στο Πολυδύναμο Κέντρο της 7ης  Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθη­ναίων:

l Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της επίθεσης στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όπως αυτή εκφράζε­ται ειδικότερα από:

Α. Την αναβολή της έγκρισης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), το οποίο καθορίζει τις χρήσεις και τις λειτουργίες του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εναρμονίζοντας το με την απόφαση 1970/2012 της Ολομέλειας του ΣτΕ, κάτι που θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την ενδυνάμωση και την οριστικοποίηση της θεσμοθέτησης του πάρκου.

Β. Αντί ο ΟΡΣΑ να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα για τη ματαίωση της κατασκευής υπόγειου γκαράζ 1000 θέσεων στην κεντρική πλατεία του πυρήνα του Πάρκου, ενέκρινε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 187/Δ/2011, που κηρύσσουν τη λειτουργία του Badminton ασύμβατη με το χαρακτήρα του Μητροπολι­τικού Πάρκου. Συγκεκριμένα ο ΟΡΣΑ αποφάσισε την έγκριση κατασκευής υπαίθριου θεά­τρου 1000 θέσεων, εστιατορίου, κινηματογράφου κλπ. με αποτέλεσμα να επιτείνεται η απαράδεκτη κατάσταση της ανεξέλεγκτης στάθμευσης, της ατέρμονης διαμπερούς κυκλο­φορίας, της κατάτμησης του χώρου, της ηχορύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

l Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και αποδοκιμασία μας για την απαράδεκτη με­θόδευση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία παίζοντας το ρόλο του πο­λιορκητικού κριού για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων και των ληστρικών συμ­βάσεων, όπου η δημόσια γη προσφέρεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που « φέρνει λεφτά», με απόφαση-πρόκληση υπέβαλε προσφορά για εκπόνηση μελέτης τροποποίησης του Π.Δ 187/Δ/2011 με στόχο την «αιτιολογική τεκμηρίωση της δυνατότητας παραμονής του Badminton σε μόνιμη βάση».

l Οι προκλητικές αυτές μεθοδεύσεις όχι μόνον δε μας πτοούν, αλλά μεγαλώνουν το πείσμα και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο χώρο του Γουδή, να εντείνουμε τους αγώνες μας για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασί­νου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση, αποκρούοντας όλα τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια που εξυφαίνονται, από ΥΠΕΚΑ και ΟΡΣΑ, σε βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

l Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος στο ψήφισμά μας από τη διακή­ρυξη- Απόφαση των αγωνιστών στις Σκουριές: «Όλοι αυτοί που λεηλατούν τη φύση υπο­τάσσονται σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώ­ματα, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, παραβιάζουν βασικές αρχές δικαίου και προσπαθούν να μας καταντήσουν άβουλα και αναξιοπρεπή υποχείρια τους. Θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι».

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, Σεβαστοπούλου 30, 11524, τηλ. 6944914529, 6972408401

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα 562014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

<< Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΟ ΑΓΩΝΑ >>

Η δραματική αλλαγή του κλίματος συνιστά μείζον πολιτικό και οικολογικό  πρόβλημα. Ένοχες για αυτό είναι οι πολιτικές επιλογές, που αντιμετωπίζουν το  περιβάλλον ως ένα ακόμη εμπόρευμα και προκαλούν συνεχή επιδείνωση στην  κατάσταση των οικοσυστημάτων του πλανήτη αγνοώντας προκλητικά τις δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Μόνιμο πρόσχημα, για την ανελέητη σκληρή αυτή επίθεση, αποτελούν οι περίφημες "επενδύσεις" που δημιουργούν τάχα θέσεις εργασίας.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι επενδύσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αφού λεηλατήσουν τη φύση, μετακομίζουν αλλού αναζητώντας ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Οι τόσο διαφημισμένες θέσεις εργασίας είναι και αυτές προσωρινές, κακοπληρωμένες και ελαστικές, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και φυσικά χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, όπως απέδειξε, για μια ακόμη φορά, η τραγωδία στον ανθρακωρυχείο του Σότσι στην Τουρκία.

Με τα ίδια προσχήματα επιχειρείται να χρυσωθεί το χάπι και στην περίπτωση της επίθεσης στους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους χώρους .Η εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ως πολιορκητικός κριός και σε ρόλο μεσίτη, πρωτοστατεί στην εκποίηση και στην εμπορευματοποίηση ακτών, αιγιαλού, προστατευόμενων περιοχών, ορεινών όγκων και δασικών οικοσυστημάτων.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υπήρξε στόχος αυτής της επίθεσης, πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ξεκίνησαν χρόνια πριν. Στην περίπτωση Γουδή εκδηλώθηκε αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Φιλέτο δημόσιας γης αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις ορέξεις των επιχειρηματιών που επιδιώκουν να βάλουν πόδι και να διαιωνίσουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του πάρκου.

Με τους αγώνες των κατοίκων της Αθήνας, στους οποίους πρωτοστατούσε με την συνεπή και αγωνιστική δράση της η Επιτροπή Αγώνα, έχουν επιτευχθεί θετικά βήματα προς την κατεύθυνση θεσμοθέτησης και διαμόρφωσης του πάρκου όπως: Η υπ' αρ. 1970/2012 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για την κήρυξη ως παρανόμων των δύο οικοδομικών αδειών του Μπάντμιντον. Η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας στις 632014. Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος 187/Δ/2011, ως ένας κατ' αρχήν συμβιβασμός ανάμεσα στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή αφ' ενός και τη νομιμοποίηση ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών για μακρό χρονικό διάστημα αφ' ετέρου (2024 για το Μπάντμιντον και 2020 για την ΕΠΟ).

Παραμένουν άλυτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η προώθηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα για τη ματαίωση κατασκευής του γκαράζ των 1000 θέσεων στην κεντρική πλατεία του Πάρκου καθώς και του υπαίθριου θεάτρου επίσης 1000 θέσεων στον περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον.

Επείγον και επιτακτικό ζήτημα είναι η σύσταση ενιαίου Φορέα διαχείρισης του Πάρκου με αυτοτελή λειτουργία και πόρους όπως και η απόκρουση της απαράδεκτης αξίωσης της ΕΤΑΔ για μονιμοποίηση – νομιμοποίηση του Μπάντμιντον, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το Π.Δ. 187/Δ/2011.

Η αναγκαιότητα συνέχισης και έντασης του αγώνα για τη ματαίωση όλων των καταστροφικών σχεδίων, που επιχειρούν να ακυρώσουν τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, είναι προφανής.

ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και πρώτα από όλα στην κυβερνητική πολιτική, που ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα, να μην μας κόψει την ανάσα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

’μεση εφαρμογή της υπ' αρ. 1970/2012 απόφασης του ΣΤΕ.

ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Επίλυση του πολυσχιδούς ιδιοκτησιακού προβλήματος με κεντρική πρωτοβουλία .

Απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων λειτουργιών από το χώρο του Πάρκου όπως π.χ. Τα γραφεία της ΕΠΟ.

’μεση έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης με ματαίωση της κατασκευής του υπογείου γκαράζ και της επέκτασης των χρήσεων στο περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον (θέατρο 1000 θέσεων, αναψυκτήριο, εστιατόριο κλπ.)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203387104225627&set=a.10203387034543885.1073741838.1452377988&type=1&theater

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30 Τ.Κ 11524 Αθήνα                                                           Αθήνα 18-11-2014

Τηλ. Επικοινωνίας: 6977230154, 6974477388, 6972408401,

 

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Σας καλούμε σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 από 6μ.μ. - 9.30μ.μ. στην αίθουσα της 7ης Κοινότητας Πανόρμου 59, με θέμα «Κρίση-Περιβάλλον-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή».

Εισηγήσεις (20 λεπτά):

1.<<Χρήση γης και οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της Αθήνας>>

Νίκος Σοφιανός, Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο της Αθήνας.

2.<<Κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρίσης>>

Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος,Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

3.<<Στη σκιά της οικονομικής κρίσης: Η περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Νανά Βαφείδη, Μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχει ενταθεί η πολιτική επίθεση για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων- σχεδίων διάφορων φορέων για <<αξιοποίηση>> των ελεύθερων χώρων της Αττικής με πρόσχημα την ίδια την κρίση. Αν δεν εμποδιστούν, θα κατακερματίσουν και θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Ειδικότερα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι, αντί να ενδυναμώνεται και να οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ενισχύονται οι επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό του: Δεν προχώρησε η έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις και λειτουργίες του Πάρκου. Δεν πάρθηκαν υπόψη οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα αλλά ούτε και η απόφαση 522/6-3-2014   του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας. Δεν εφαρμόζεται η απόφαση 1970/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση του BADMINTON.                                                            Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις ακυρώνουν τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ως ενιαίου χώρου αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, που θα αποτελούσε ανάσα ζωής για τη νεφόπληκτη Αθήνα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να διαφυλάξουμε τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου Αττικής από τον τεμαχισμό, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση, απαιτείται η συμμετοχή, η δράση και η κινητοποίηση όλων μας.

                                                                                    Η Γραμματεία της Επιτροπής

                                                                                      Βαφείδη Νανά

                                                                                      Βοζικάκης Γιώργος

                                                                                      Γεωργιόπουλος Νίκος

                                                                                      Κουτσιλιέρη Βέρα

                                                                                      Μαυράκος Δημήτρης

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30 11524 τηλ. 6977230154, 6974477388, 6972408401

ΑΘΉΝΑ 10-12-2014

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 10Δεκεμβρίου 2014 όλοι και όλες εμείς που συμμετείχαμε στην ημερίδα φορέων και κατοίκων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ) στο Πολυδύναμο Κέντρο της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων με θέμα <<Κρίση και περιβάλλον-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή>>, δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της επίθεσης, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, σε όλη τη χώρα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Στην Αττική έχουν ενταθεί οι πολιτικές επιθέσεις για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, ιδιωτικοποιήσεις μικρών και μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων, όπως μεταξύ άλλων 50 ελεύθερων χώρων στην Αθήνα, του Αιγιαλού, του παραλιακού μετώπου Αττικής, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσια γης και στην εφαρμογή ληστρικών συμβάσεων.

Ειδικότερα για το Μ.Π.Γ. μετά την έκδοση του Π.Δ.187/Δ/11 ζητήματα ζωτικής σημασίας παραμένουν ακόμη εκκρεμή και απαιτούμε :

1. Έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης από το ΥΠΕΚΑ με ενσωμάτωση των προτάσεων  της Επιτροπής Αγώνα για το Μ.Π.Γ. και της απόφασης 522/6-3-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων.

2. Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος και ολοκλήρωση της παραχώρησης των εκτάσεων σύμφωνα με τον νόμο 732/77.

3. Σύσταση Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

4. Εφαρμογή της 1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία επιτάσσει την άμεση κατεδάφιση του Badminton.

5.Θεσμοθέτηση και κατασκευή του Μ.Π.Γ. υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, αποκρούοντας όλα τα σχέδια της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και ό,τι άλλο σχεδιάζεται σε βάρος του Μ.Π.Γ.

Δηλώνουμε όλοι και όλες εμείς που  συμμετείχαμε στη σημερινή ημερίδα ότι είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση- ξεπούλημα δημόσιας γης και εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας για τις απαράδεκτες και προκλητικές μεθοδεύσεις που γίνονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Θεωρούμε επείγον και αναγκαίο, για τη διάσωση του Μ.Π.Γ., την παρέμβαση των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Χολαργού-Παπάγου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ,καθώς και την διοργάνωση μαζικών και ενωτικών κινητοποιήσεων. Το Μ.Π. Γ. θα γίνει πραγματικότητα, αν γίνει υπόθεση όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου Αττικής.

 

                                                                        ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

           

                                                                        Νίκος Γεωργιόπουλος

                                                                        Δημήτρης Μαυράκος

                                                                        Φώτης Νταουντάκης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30  11524 Αθήνα 6977230154, 6972408401, 6974477388

Αθήνα 12-3-2015

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή σας προσκαλεί σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων και κινήσεων πολιτών την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 ώρα 8 μ.μ. στην καινούρια υπόγεια αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ Λάκωνος 9.

Δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της επίθεσης στους ελεύθερους χώρους σε όλη τη χώρα από εσωτερικά και εξωτερικά κέντρα, για το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση το ονομάζουν-της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης και την εφαρμογή ληστρικών συμβάσεων με πρόσχημα την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Μ.Π.Γ), ενώ η Πολιτεία έχει εκφράσει τη βούλησή της από το 1930, με παραχώρηση εκτάσεων με τον ν.732/77, με προεδρικά διατάγματα, με μελέτες του ΟΡΣΑ, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.ά για τη θεσμοθέτηση και δημιουργία του Μ.Π.Γ, αυτά δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά αντίθετα το Πάρκο συνεχώς συρρικνώνεται και κατακερματίζεται.

Γι΄αυτό σας καλούμε σε σύσκεψη με θέματα:

            Α. Ενημέρωση για τις εξελίξεις για το Μ.Π.Γ, έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ), απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων 522/6-3-2014, επίλυση του ιδιοκτησιακού, σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Μ.Π.Γ, εφαρμογή απόφασης του Σ.τ.Ε 1970/2012, θεσμοθέτηση του Μ.Π.Γ. χωρίς εμπο­ρευματοποίηση.

            Β. Οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, με άμεσο στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης για την αποφυγή κινδύνων που απειλούν το Μ.Π.Γ με συρρίκνωση και κατακερματισμό.

Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης επιβάλλει την οργάνωση ακόμη πιο επίμονων, μαζικών και ενωτικών αγώνων.

 

                                                                        Η Γραμματεία της Επιτροπής

                                                                           Βαφείδη Νανά

                                                                           Βοζικάκης Γιώργος

                                                                           Γεωργιόπουλος Νίκος

                                                                           Κουτσιλιέρη Βέρα

                                                                           Μαυράκος Δημήτρης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

                                             

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δραματική αλλαγή του κλίματος συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα. Ένοχες για αυτό είναι οι πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Οργανώνονται κάθε χρόνο διεθνείς συνδιασκέψεις-φιάσκο, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, που καταλήγουν σε ευχολόγια, ενώ επινόησαν και διαφημίζουν ως <<λύση>> το εμπόριο ρύπων μέσα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, λύση κομμένη κα ραμμένη  στους νόμους και στη λογική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σημερινό επίπεδο γνώσεων και επιστημονικών κατακτήσεων επιτρέπει άνετα την εναρμόνιση και την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών με τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όμως οι ισχύουσες σχέσεις παραγωγής στέκονται για μια άλλη φορά εμπόδιο. Οι λεγόμενες <<πράσινες>> λύσεις βρίσκονται και αυτές στα χέρια των κεφαλαιούχων και είναι προσιτές μόνο σε αυτούς που μπορούν να τις πληρώσουν και συγχρόνως συνεπάγονται αβάσταχτη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, εφόσον οι ανανεώσιμες πηγές είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες. (π.χ. η επιβάρυνση των καταναλωτών με το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ).

Μόνιμο πρόσχημα για την ανελέητα σκληρή επίθεση στο περιβάλλον αποτελούν οι περίφημες <<επενδύσεις>> που δημιουργούν τάχα θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις όμως αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αφού λεηλατήσουν τη φύση μετακομίζουν αλλού, αναζητώντας ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια, ενώ οι θέσεις εργασίας είναι και αυτές προσωρινές, ελαστικές και κακοπληρωμένες.

Αυτή όμως η πλύση εγκεφάλου προκαλεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, ψευτοδιλήμματα, ακόμη και φαινόμενα ταξικού κανιβαλισμού, όπως αυτό που παρακολουθούμε στις Σκουριές.                  

Η ELDORADO GOLD, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ορισμένων τοπικών διοικήσεων και των κυρίαρχων ΜΜΕ, καταστρέφει μια ολόκληρη περιοχή χρησιμοποιώντας και την τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους που υπερασπίζονται τη διατήρηση της ζωής. Εμείς στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων των Σκουριών και ζητούμε να σταματήσουν άμεσα η εξόρυξη χρυσού και η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.

Το δικαίωμα στη δουλειά και το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον δεν είναι <<μοιραία>> αλληλοαποκλειόμενα. Η ουσία βρίσκεται στις συστημικές επιλογές, που είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν κάθε δικαίωμα και να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες βιώσιμου και προστατευμένου περιβάλλοντος.

Με τα ίδια προσχήματα,με την ΕΤΑΔ σε ρόλο μεσίτη και με αρωγό το ισχύον νομικό πλαίσιο, επιχειρείται η εκποίηση και η εμπορευματοποίηση ακτών, αιγιαλών, προστατευμένων περιοχών, ορεινών όγκων και δασικών οικοσυστημάτων. Τα μηνύματα που έρχονται από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: Το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, αλλά του επιφυλάσσεται καινούριος ρόλος στα πλαίσια της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, φιλέτο δημόσιας γης, αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους επιχειρηματίες των οποίων οι επιδιώξεις διαιωνίζουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου.                                                                                                                              Εξακολουθεί να αγνοείται η κήρυξη του Μπάντμιντον ως αυθαιρέτου κτίσματος από την Ολομέλεια του ΣτΕ, να υπάρχει η ασύμβατη λειτουργία των γραφείων της ΕΠΟ. Αυτά βεβαίως προκαλούν κυκλοφοριακό χάος, δημιουργούν παράνομους δρόμους και υποβαθμίζουν τη βιοποικιλότητα του Πάρκου.                                                                                                                           Το πρόσχημα, περί λειτουργίας πολιτιστικού χώρου για το Μπάντμιντον, είναι διάτρητο. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις, που και αυτές δε λείπουν, αφού πραγματοποιούνται σε δεκάδες άλλους πολιτιστικούς χώρους, αλλά και η διατήρηση, η φροντίδα και η ανάδειξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ως χώρου ζωτικού όχι μόνο για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων της Αθήνας αλλά και για τη βιωσιμότητα ολόκληρου του Λεκανοπέδιου Αττικής.

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μετά τον ανεκδιήγητο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κινδυνεύουν να καταλήξουν στον Όμιλο Λάτση με συμφωνία παραχώρησης για 99 χρόνια. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

Το Πεδίο του ’ρεως, με ημιτελή την ανάπλαση, που υπερδιαφημίστηκε μετά <<βαϊων και κλάδων>> από την Περιφέρεια Αττικής, μαραζώνει και κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως από την απουσία σωστής φροντίδας, συντήρησης και καθαριότητας.

Το Πάρκο Τρίτση 980 στρεμμάτων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και υποβάθμισης με στόχο την εμπορευματοποίηση κομματιών του Πάρκου, όπως επιχειρήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Πάρκου και αποτράπηκε από την παρέμβαση των κατοίκων.

Όλοι οι πιο πάνω κίνδυνοι και απειλές για τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, οι οποίοι αναφέρθηκαν ενδεικτικά, στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα να περάσει σε ανώτερο επίπεδο η πάλη για την υπεράσπιση και τη διεκδίκησή τους από το φυσικό τους ιδιοκτήτη, τον ελληνικό λαό.

Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αποτελούν δημόσια κοινά αγαθά, υπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.

                                    ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Απαιτούμε :                               :

Ÿ’μεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ           ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.

ŸΕπίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με κεντρική πολιτική πρωτοβουλία.

ŸΑπομάκρυνση όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών στο Πάρκο Γουδή (π.χ. ΕΠΟ) και κλείσιμο των παράνομων δρόμων.

ŸΣύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

ŸΟλοκλήρωση της θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με ενσωμάτωση των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα.

ŸΝα καταργηθεί άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ.

ŸΝα ακυρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

ŸΦύλαξη, καθαριότητα, επισκευή των παιδικών χαρών και συντήρηση του Πεδίου του ’ρεως με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού κηπουρών φυλάκων κλπ.

Ÿ’μεση χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του, Πάρκο ελεύθερο-προσβάσιμο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου

ŸΝα εφαρμοστεί ο προηγούμενος σχεδιασμός για τον Ελαιώνα που προέβλεπε Μητροπολιτικό Πάρκο.

ŸΝα διατεθούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΩΡΑ 7μ.μ.

ΤΕΡΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ)

 

                                                       Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή