Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή (3)    [Προηγούμενα κείμενα Γουδή (1), Γουδή (2)]

Γαλαζοπράσινη συμφωνία για 69.000 τ.μ. μπετόν

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ø      Στον... κάλαθο των αχρήστων έστειλαν οι σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη Νομαρχία Αθηνών τις εκκλήσεις της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για να κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο, τύπου «The Mall», επιφάνειας 69.000 τετραγωνικών, στην «καρδιά» του Ελαιώνα, σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο από το διάταγμα του 1995. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές παραδέχονται ότι το συγκρότημα θα δέχεται 34.000 επισκέπτες την ημέρα!

Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη «διπλή ανάπλαση», που με τον μανδύα του γηπέδου του ΠΑΟ μετατρέπει σε μπετόν μια μεγάλη έκταση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας. Η σχετική ρύθμιση που τροποποιεί το διάταγμα προωθήκε πριν από δύο χρόνια από τον κ. Σουφλιά, με την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής της Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, λόγω της μεγάλης κλίμακας της δόμησης απαιτείται να εκπονηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και να ακολουθήσει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως άλλωστε επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αντί για όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας εκλήθη να γνωμοδοτήσει για ένα μέρος της παρέμβασης, που αφορά το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού, όταν στην ίδια περιοχή προβλέπεται, εκτός από το συγκρότημα του ΠΑΟ (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), να κατασκευαστούν άλλο ένα κτίριο εμπορικών χρήσεων, δημαρχιακό μέγαρο και νέος σταθμός για τα ΚΤΕΛ.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι σε σχέση με το προωθούμενο κτίριο πολλαπλών χρήσεων τύπου Mall στον Ελαιώνα», υπογραμμίζουν στην κοινή έκκλησή τους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Πολύζος και Γεράσιμος Σπαθής, ζητώντας -χωρίς ανταπόκριση, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε- να μην σπεύσει το νομαρχιακό συμβούλιο να εγκρίνει τη μελέτη, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για ολόκληρη την περιοχή ανάπλασης. «Θεωρούμε ότι η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων στρέφεται σαφώς κατά της περιβαλλοντικής προστασίας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία», τονίζουν οι τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο της έκκλησης του Γιάννη Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζει πως «με δεδομένο ότι δεν έχουν υποβληθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα στρέφεται κατά της προστασίας του».

«Με κλειστά αυτιά στους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους, με ανοικτές αγκάλες στους επιχειρηματικούς ομίλους», αναφέρει η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας. Μάλιστα σε αναλυτική παρουσίαση πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, η επιτροπή είχε επισημάνει συγκεκριμένες αδυναμίες της μελέτης.

Η κριτική της επιτροπής εστιάζεται στα εξής σημεία:

* Μειώνονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που θα προκύψουν, ενώ διαφοροποιούνται κάποια στοιχεία για να καταδειχθεί ότι οι δρόμοι της περιοχής θα αντέξουν την αναμενόμενη κίνηση.

* Εκπτώσεις στην κυκλοφορία παρατηρείται και σε δρόμους του Βοτανικού, όπως Αγίου Πολυκάρπου, Αμφιπόλεως, Βουτσαρά και Δημαράκη. Σήμερα σε αυτούς τους δρόμους παίζουν παιδιά, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ορισμένοι δεν έχουν διαμορφωθεί, παρ' όλα αυτά στη μελέτη εκτιμάται ότι θα μπορούν να δεχθούν από 500 έως και 700 οχήματα την ώρα.

* Αποσιωπώνται οι επιβαρύνσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως Κηφισού, Αθηνών, Κωνσταντινουπόλως και Π. Ράλλη. Ακόμα και αν γίνουν τα έργα που έχει υποσχεθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι ουρές στις ήδη φορτωμένες λεωφόρους θα φτάνουν ώς την Ομόνοια.

* Απουσιάζουν οι μετρήσεις για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υπολογίζεται σε 15-17%, αλλά στην πραγματικότητα και σε συνδυασμό με το γήπεδο του ΠΑΟ αναμένεται να εκτοξευθεί στο 40%.

* Ως αντιστάθμισμα προβλέπεται να φυτευθούν 610 δένδρα και μάλιστα μικρά, αφού η διάμετρος κορμού θα είναι 10-12 εκατοστά και το προβλεπόμενο ύψος χώματος θα είναι μόλις ένα μέτρο.

Η επιτροπή τονίζει ότι εμπορικό κέντρο δεν χωράει στον Ελαιώνα και υπενθυμίζει ότι για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώνατς να ανακληθεί η ρύθμιση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τη διπλή ανάπλαση. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=80485488 (13-7-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου στη Βουλή για το Πάρκο στο Γουδή

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτιμώ ότι η σημερινή συζήτηση δεν αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας. Και η αναγκαιότητά του και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί και τα αιτήματα των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καθόλα σεβαστά. Όμως το σημερινό νομοσχέδιο δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν αφορά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο εισηγητής μας και οι συνάδελφοι που μίλησαν ήταν πολύ σαφείς και δεν θα επαναλάβω τις λεπτομέρειες με τις οποίες αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια μεθόδευση οριακής νομιμότητας, ώστε να προχωρήσουμε σε μετατροπή ενός συγκεκριμένου χώρου υψηλού πρασίνου σε δομημένη ζώνη.
Δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ σε μια τέτοια επιλογή στη συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάνει σαφή τη θέση μας για την ανάγκη δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, το οποίο συνδέεται με τον Υμηττό, τα Τουρκοβούνια και το Λυκαβηττό.
Κάποιες φορές δε χρειάζεται να είμαστε ούτε πολύ αναλυτικοί, ούτε να λέμε πολλά πράγματα. Θα τοποθετηθώ μέσα σε ένα λεπτό και θα είμαι πολύ σαφής.
Ως Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ πιστεύω ότι όταν μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη υπάρχει σε αυτή τη λογική ένα δόγμα, ένα σαφές νέο για την ελληνική πολιτική σκηνή δόγμα. Το δόγμα αυτό λέει ότι όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε οικονομικές ή και πολιτιστικές δραστηριότητες και στο περιβάλλον, επιλέγω το περιβάλλον.
Ως Βουλευτής Α’ Αθήνας θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρξει πια ένα απόλυτο τέλος στην τσιμεντοποίηση μιας πόλης η οποία είναι πλέον αβίωτη και δεν πρόκειται να συναινέσω στην απώλεια ούτε ενός τετραγωνικού εκατοστού πρασίνου εάν αυτό δεν αντικαθίσταται σε σημείο εντός της πόλης.
Ως εκ τούτου η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν έχει καμία δυνατότητα να είναι θετική από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τους Βουλευτές του.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και ουκ εν τω πολλώ το ευ κ.λπ.

(Βουλή 16-7-08)

Άλλες παρεμβάσεις της Αννας Διαμαντοπούλου για τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας μπορείτε να βρείτε στο www.athinazoi.gr

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο από τον Yiannis Mastrogeorgiou ymastro@diamantopoulou.gr στις 18-7-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ: Βάρβαρη τσιμεντοποίηση με 28.000 τετραγωνικά και ελικοδρόμιο!

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ενα κτίριο... UFO σχεδιάζει να «φυτέψει» η κυβέρνηση στο μελλοντικό πάρκο Γουδή, τορπιλίζοντας την προοπτική να αποκτήσει το Λεκανοπέδιο μια «ανάσα» περίπου 4.000 στρεμμάτων.

Ενα μήνα μετά την αποκάλυψη της «Ε» (18/6/2008) και εν όψει της συζήτησης της επίμαχης διάταξης στη Βουλή, έχει γίνει γνωστό ότι θα χτιστούν 28.000 τετραγωνικά, ότι το νέο κτίριο θα έχει ύψος 27 μέτρα και θα διαθέτει... ελικοδρόμιο, αλλά δεν αναφέρεται λέξη για τον χρήστη. Η βάρβαρη επέμβαση σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας γίνεται στο όνομα άγνωστων αναγκών της διοίκησης!

Στις έντονες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής προστέθηκαν από χθες η Ντίνα Μπέη, υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, και το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, που καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροποποίηση του διατάγματος του 2001 και να ζητήσουν την άμεση προώθηση μέτρων για τη δημιουργία πάρκου. «Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου τίθενται σοβαρά εμπόδια στη θεσμοθέτηση του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή, οδηγεί στον κατακερματισμό του χώρου και δημιουργεί τετελεσμένα», επισημαίνει η κ. Μπέη, που κάνει λόγο για «εγκληματικές αντιφάσεις που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αττική».

Η ομάδα ερευνητών του εργαστηρίου του Πολυτεχνείου, με χθεσινή ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι η αύξηση των προβλεπόμενων τετραγωνικών και η ειδική ρύθμιση για το ύψος του νέου κτιρίου δείχνουν την ύπαρξη σχεδιασμού που δεν αποκαλύπτεται στο σχέδιο νόμου. Στα αρνητικά των προωθούμενων μέτρων περιλαμβάνουν τη δημιουργία δρόμων, αλλά και ελικοδρομίου, που προβλέπεται να κατασκευαστούν μέσα σε θεσμοθετημένο χώρο πρασίνου! «Η όλη διαδικασία, με τα νέα κτιριακά έργα, τη δέσμευση κοινόχρηστου χώρου, τους νέους δρόμους και το ελικοδρόμιο, τις απαιτούμενες ανάγκες φύλαξης, εκτιμάται ότι θα καταλήξει στη σταδιακή απόσπαση της έκτασης στον χώρο του μητροπολιτικού πάρκου, θέτοντας σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίησή του», υπογραμμίζεται στην έκθεση του Πολυτεχνείου, που συντάχθηκε με ευθύνη του καθηγητή Γ. Πολύζου και των ερευνητών Ν. Μπελαβίλλα και Γ. Πατρίκιου.

Στην καρδιά του πάρκου

Ο χώρος ανέγερσης του νέου κτιρίου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου, βρίσκεται στην καρδιά του μελλοντικού πάρκου, και μάλιστα στην κύρια είσοδο προς την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, στη λεωφόρο Μεσογείων.

Σύμφωνα με το διάταγμα του 2001, στον συγκεκριμένο χώρο προβλεπόταν η κατασκευή δύο κτιρίων, 15.000 και 20.000 τετραγωνικών αντίστοιχα, με ρητή αναφορά ότι ο περιβάλλων χώρος χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο. Το πρώτο κτίριο, που καλύπτει τις ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει χτιστεί από χρόνια. Μάλιστα, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων θεωρούσαν ότι έχει εγκαταλειφθεί το δεύτερο κτίριο. Με την προωθούμενη ρύθμιση, που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το πολιτιστικό κέντρο της Αστυνομίας, αυξάνονται στις 28.000 τα προβλεπόμενα τετραγωνικά, προβλέπεται αυξημένο ύψος περίπου κατά 10 μέτρα σε σχέση με τα ισχύοντα στην περιοχή. Είναι πιθανόν αυτό το «πριμ» των τετραγωνικών, που συνυπογράφεται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, να συνδέεται με την προοπτική της κατασκευής του κτιρίου με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, τις γνωστές ΣΔΙΤ, και να ξεφυτρώσει ένας πύργος γραφείων και εμπορικών χρήσεων σε μια περιοχή όπου το πράσινο είναι σε διωγμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τσιμέντο 28.000 τ.μ.

«Χέρι» στην έκταση όπου πρόκειται να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή βάζει η κυβέρνηση, με αφορμή την ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) που θα στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο της πρώην Σχολής της Χωροφυλακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας χρήση Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργίας ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη (2001) επιδιώκει να ανεγείρει στην ίδια έκταση κτίριο όπου θα στεγαστεί η Διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, το Π.Δ. προέβλεπε χρήση 20.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά, όπως είπε ο υπουργός, στα 8.000 νέα τετραγωνικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα υφιστάμενα παραπήγματα που στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Παυλόπουλου βρήκαν κάθετα αρνητική την αντιπολίτευση χθες στη Βουλή. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε τη στάση, και παρά τη θετική άποψη που είχε εκφράσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, χθες, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Χρήστου Παπουτσή ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο κ. Παπουτσής επικαλέστηκε και την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση γίνεται κατ' απόκλιση από τη συνήθη διοικητική διαδικασία του Κώδικα Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Για έγκλημα σε βάρος των κατοίκων αυτής της τσιμεντούπολης έκανε λόγο η Μαρία Δαμανάκη, ενώ και η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην απώλεια ούτε ενός τετραγωνικού εκατοστού. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των αγορευτών και των άλλων κομμάτων, που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση από 20 σε 27 μέτρα του κτιρίου της Διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την κατασκευή ελικοδρόμιου.
Ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει. Οξύτατος ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι, αν δομηθούν τα 28 στρέμματα, καταστρέφεται το μελλοντικό πάρκο, ενώ αναφερόμενος στο ΠΟΚΕΑ αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο επικεφαλής του κέντρου θα πρέπει να έχει προσόντα ανάλογα με εκείνα των υπευθύνων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Τέλος, και ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ) ζήτησε διευκρινίσεις για τη μεγάλη έκταση που θα καταλάβει το κτίριο της Διοίκησης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6974888323, 6977230154, 6972408401, 6972284208

Αθήνα, 18/7/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ακόμη βήμα προς την καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ολοκληρώθηκε. Ποιό θα είναι άραγε το επόμενο;

Σήμερα, ολοκληρώθηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΔΑ που προβλέπει την παραπέρα τσιμεντοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με την προσθήκη επιπλέον 28.000 τ.μ. κτιριών για την ανέγερση «Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας» (και με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ), από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ουσιαστικά, όπως δήλωσε ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ και Δημ. Τάξης κ. Προκόπης Παυλόπουλος πρόκειται για το νέο Διοικητήριο της Αστυνομίας.

Έτσι για μια άλλη φορά τηρήθηκε ευλαβικά η παράδοση, που θέλει όλες τις κυβερνήσεις, μαζί και τη σημερινή, να προωθούν για ψήφιση νομοσχέδια με αντιλαϊκό ,αντιεργατικό και περιβαλλοκτόνο περιεχόμενο στα τμήματα Διακοπών της Βουλής, πίσω από την πλάτη του Ελληνικού λαού, με συνοπτικες διαδικασίες.

Ενεργοποιώντας το Π.Δ. της 24/9/2001 (ΦΕΚ 871Δ/01) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ καταστρέφει ζωτικό χώρο του κεντρικού πυρήνα του Πάρκου και ακυρώνει ουσιώδη πρόβλεψη της μελέτης του ΕΜΠ για αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτιρίων για πολιτιστικές χρήσεις, την ίδια στιγμή, που σχύει η αναστολή έκδοσης αδειών στη Β’ Ζώνη Υμηττού.

Η καταστροφική αυτή ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της επιχείρησης τσιμεντοποίησης- επιχειρηματικής αξιοποίησης του Πάρκου σε αυθεντική έκφραση εκείνης της πολιτικής κατεύθυνσης που «προικίζει» το χώρο με χιλιάδες τετρ.μέτρα τσιμέντου, τσαλαπατά τους νόμους 732/77, 1515/85, ακυρώνει τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας- ΕΜΠ και στερεί την Αθήνα από έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου.

Μετά τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό είναι εγκληματικό να χωροθετούνται με νόμο νέα κτίρια στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, παρακάπτοντας τους πολίτες, την Υπερνομαρχία Αθηνών, τους επιστημονικούς φορείς (ΕΜΠ, ΤΕΕ κ.ά.), το ΥΠΕΧΩΔΕ, ακόμη και την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση γίνεται κατ’ απόκλιση από τη συνήθη διοικητική διαδικασία, τον κώδικα της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Αναρωτιούνται πλέον οι πολίτες ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται ή οι πυρκαγιές;

Η μόνη προοπτική που υπάρχει όσο αυτή η πολιτική δεν ανατρέπται είναι οι αβίωτες πόλεις, η ασφυξία, η έρημος του μπετόν με κάποιες «νησίδες» πρασίνου και η υποθήκευση της ζωής των μελλοντικών γενεών.

Η Επιτροπή  Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη ούτε αυτη ούτε και κάθε μελλοντική επίθεση και θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης του λαού της Αθήνας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φυτεύουν και άλλο τσιμέντο στο Πάρκο Γουδή

Στο όνομα του... αστυνομικού πολιτισμού η κυβέρνηση αποφάσισε να προστεθούν κτιριακοί όγκοι σε έναν πνεύμονα πρασίνου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

«Μπακλαβάς» έχει γίνει η έκταση στο Πάρκο Γουδή. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις την κόβουν κομμάτι κομμάτι και τη φορτώνουν με πάσης φύσεως εγκαταστάσεις, στερώντας από πράσινο τη δημόσια γη και «φυτεύοντας» τσιμέντο. Την περασμένη Τετάρτη, στο όνομα του... αστυνομικού πολιτισμού αυτή τη φορά, οι βουλευτές της ΝΔ παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ίδρυση «Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας» που προβλέπει νέους κτιριακούς όγκους σε έκταση 28.000 τ.μ. στο Πάρκο Γουδή.

Τα στρέμματα δίνονται «για την προβολή της ιστορίας των αστυνομικών σωμάτων» όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος ή για να δημιουργηθεί η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» σχετικά με την ιστορία των αστυνομικών σωμάτων, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στ. Σκοπελίτης και σε διάφορους τόνους τόνισαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στον αντιπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα. Το ΠαΣοΚ εγκατέλειψε την αρχική συναινετική του θέση - ήταν θετική η εισήγηση του κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή - και πρόβαλε εκ των υστέρων την αντίθεσή του στο κυβερνητικό σχέδιο για παράκαμψη του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και για αύξηση των προς δόμηση στρεμμάτων. Από το 2001, επί ΠαΣοΚ, υπήρχε πρόβλεψη σε προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 871/Δ/19.10.2001) να δομηθούν ως 20.000 τ.μ. στο Πάρκο Γουδή και τώρα η κυβέρνηση υλοποιώντας τη δυνατότητα αυτή προσθέτει άλλα 8.000 τ.μ.! Ετσι, αρχίζει να μαρσάρει η... τσιμεντιέρα για να ρίξει μπετόν - προς ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), ακόμα και για τη δημιουργία ελικοδρόμιου, δίπλα στα 15.000 τ.μ. που έχουν ήδη σήμερα δομηθεί στον χώρο.

«Ζητείται ανάσα» λένε κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιδρούν. «Για άλλη μία φορά ακολουθείται ευλαβικά η παράδοση των κυβερνήσεων να ψηφίζουν καλοκαίρι νομοσχέδια με αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο» λέει η κυρία Νανά Βαφείδη από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Και προαγγέλλουν κινητοποιήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο την ίδια στιγμή που ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Β' Ζώνη Υμηττού. «Οι εξελίξεις τόσο στο Πάρκο Γουδή όσο και στο Ελληνικό, αλλά και στον Ελαιώνα, δείχνουν ότι σε λίγο θα μιλάμε για "έρημο μπετόν με σκόρπιες οάσεις πρασίνου"» τονίζει η κυρία Βαφείδη.

Με τον Νόμο 732 του 1977 και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν. 1515/85), με βάση μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η έκταση οριοθετήθηκε ως Μητροπολιτικό Πάρκο. Προβλεπόταν έκταση 965 στρεμμάτων για υψηλό πράσινο και 4.500 στρέμματα ως χώρος με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με πράσινο. Αντ' αυτού, ιδού πώς «τρώγεται σιγά σιγά» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την περιγραφή της κυρίας Βαφείδη: «Το γήπεδο μπάντμιντον κατασκευάστηκε σαν λυόμενη και προσωρινή ολυμπιακή εγκατάσταση και στη συνέχεια ψηφίζεται ο Νόμος 3342/2005 που την κάνει μόνιμη και παραχωρεί 20 στρέμματα περιβάλλοντος χώρου γύρω από το γήπεδο για υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Αλλα 10 στρέμματα παραχωρήθηκαν στον Σύλλογο Ελπίδα για να γίνει το νοσοκομείο, άλλα 14 παραχωρήθηκαν πριν από 1,5 μήνα στον Δήμο Αθηναίων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να γίνει μονάδα απεξάρτησης, πίσω από το Νοσοκομείο Σωτηρία, με βάση το νόμο για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού φορέα σε συνδυασμό με το νόμο του υπουργείου Υγείας που βάζει ιδιώτες στη διαδικασία μονάδων απεξάρτησης. Υπολογίστε ότι έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση 50 στρέμματα στο Δήμο Ζωγράφου και λειτουργούν ήδη δύο εμπορευματοποιημένοι χώροι ψυχαγωγίας και εστίασης, όπως και γύρω στα 400 στρέμματα στο Δήμο Αθηναίων για το φυτώριό του».

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15414&m=A45&aa=1 (20-7-08)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

WWF: Αίσχος στου Γουδή

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

«Αίσχος», η λέξη που αποδίδει εν μέρει την ενέργεια -σχέδιο νόμου- κατατεμαχισμού του μητροπολιτικού πάρκου στου Γουδή για την ανέγερση «Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας».

«Με εξαιρετική ανησυχία αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου για το ΠΟΚΕΑ, διά του οποίου προωθείται η ανακατασκευή παλαιών και η χωροθέτηση κτηριακών εγκαταστάσεων σε χώρο αδόμητο, χώρο που έχει ενταχθεί στο ζωτικής σημασίας για την Αθήνα σχέδιο δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου», επισημαίνει σε επιστολή του το WWF προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ Οικονομικών, Πολιτισμού και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης.

Αντί λοιπόν ο χώρος για το πάρκο να θωρακιστεί νομικά, να διαμορφωθεί και να αποδοθεί για χρήση και προστασία στους ταλαιπωρημένους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, κατακερματίζεται εδώ και δέκα χρόνια και τώρα για... πολιτιστικούς λόγους!

Μοναδική εξαίρεση καλής στιγμής ήταν η προ εικοσαετίας ένταξη της περιοχής στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και η ολοκλήρωση πρωτοποριακής μελέτης, τονίζει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οικολογικής οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας.

Υπενθυμίζεται ότι πέριξ της περιοχής λειτουργούν εννέα νοσοκομεία, τρία υπουργεία, πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα κ.λπ. κ.λπ.

«Προ ολίγων ετών αποφασίστηκε (κατά παράβαση μάλιστα αρχικών σχεδιασμών και πολιτικών δεσμεύσεων του παρελθόντος), η μονιμοποίηση των αρχικά "προσωρινών" ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπάντμιντον. Με δεδομένο ότι η περιοχή περιβάλλεται από πυκνό οικιστικό ιστό πέντε δήμων, θεωρούμε πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως υπερκορεσμένη», τονίζεται στην επιστολή που έχει κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου και σε μια σειρά παράγοντες της δημόσιας ζωής, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.α.

«Ο νομοθέτης του 1978 προνόησε για την εξασφάλιση ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου σε μία πόλη που υπέφερε και υποφέρει από την ανεξέλεγκτη και ασφυκτική δόμηση, αξιότιμοι κύριοι υπουργοί», αναφέρεται στην επιστολή, με την προσθήκη: «Οπως και εσείς γνωρίζετε, η Αθήνα διαθέτει το χαμηλότερο ανά κάτοικο ποσοστό πρασίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει από το 1999 ολοκληρώσει μελέτη για τη δημιουργία του "μητροπολιτικού πάρκου Γουδή - Ιλισός" αλλά δυστυχώς προέχει σ' αυτή την περίοδο της ζωής μας το... πολιτιστικό κέντρο της Αστυνομίας.

Αίσχος, κύριοι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/07/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το όνειρο ενός ενιαίου μεγάλου πάρκου πληγώνεται ξανά, Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥΖΟΥ*

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ή, αλλιώς, πώς ένας κοινόχρηστος χώρος σταδιακά συρρικνώνεται, πώς η πόλη χάνει άλλη μία ευκαιρία περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Το πιο πρόσφατο πλήγμα ήρθε από την απόφαση της κυβέρνησης, επικαλούμενη προηγούμενες ρυθμίσεις, να χωροθετήσει στο χώρο των Σχολών Χωροφυλακής το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα νέο κτίριο 28.000 τετραγωνικών μέτρων, με ελικοδρόμιο... Κι όμως, ξέρει ότι αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στον περαιτέρω κατακερματισμό του χώρου. Το όνειρο ενός ενιαίου μεγάλου πάρκου πληγώνεται ξανά.

Ενας από τους κύριους παράγοντες υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και, παράλληλα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πόλης είναι η έλλειψη υπαίθριων δημόσιων χώρων και χώρων υψηλού πρασίνου γενικότερα. Οσον αφορά, μάλιστα, τους χώρους πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας, ο ρόλος τους είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Η περίπτωση του χώρου της πρώην «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» είναι ένα καλό παράδειγμα χαμένων ευκαιριών.

Δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό, μια και το Ποικίλον Όρος διεκδικείται, η Πεντέλη και το δάσος Διονύσου - Σταμάτας κάθε χρόνο καίγονται για τον ίδιο λόγο (δηλαδή το ασαφές του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος), ο Ελαιώνας συρρικνώνεται.

Ομως, το οδοιπορικό των χαμένων ευκαιριών στου Γουδή είναι εντυπωσιακό:

1977, ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, τότε Υπουργός Αμύνης, με νόμο χαρακτηρίζει την καρδιά της «Στρατιωτικής Πόλης» χώρο πρασίνου, με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού… Αλλά ξεχνάει τον πραγματικό «ιδιοκτήτη» του χώρου, τον Ελληνικό Στρατό, που αγνοεί τη βούληση του πολιτικού του προϊσταμένου και σταματάει τις παραχωρήσεις προς τους όμορους δήμους, επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτήρισε αναδασωτέα τα οικόπεδα που, με τον ίδιο νόμο, είχαν παραχωρηθεί στον οικοδομικό συνεταιρισμό των αξιωματικών στου Παπάγου.

1993, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εγκαινιάζει το Αλσος του Ελληνικού Στρατού, σε τμήμα της έκτασης… Ομως ξεχνάει την απόδοσή του στην πόλη, με αποτέλεσμα, σήμερα, απόστρατοι αξιωματικοί καθ' όλα άξιοι στη συντήρησή του να «διοικούν» έναν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

1997, το Γραφείο Ποιότητας Ζωής του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πιέζει να ανατεθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ μελέτη για το σύνολο της έκτασης, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός μητροπολιτικού χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας... αλλά ξεχνάει στην πορεία να τον νομοθετήσει.

2004, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα στην αποσπασματικότητα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, χωροθετεί το Κλειστό Γυμναστήριο του Μπάντμιντον στην καρδιά της έκτασης ως λυόμενης εγκατάστασης... όμως ξεχνάει ότι η «ιδιωτικοποίηση» ορισμένων αθλητικών υποδομών τελικά εξελίσσεται σε μία επικερδή υπόθεση.

Αν στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας διαπιστώνουμε καθημερινά κραυγαλέα παραδείγματα διαφθοράς, στα ζητήματα της μη προστασίας και της μη απόδοσης στην πόλη των τελευταίων ελεύθερων χώρων που της έχουν απομείνει, έχουμε κραυγαλέο έλλειμμα πολιτικής. Εδώ, στου Γουδή, ίσως πλέον πρέπει να το πιστέψουμε... οι παραχωρήσεις δημόσιας γης μετατρέπονται σε προνομιούχο πεδίο συναλλαγής μεταξύ διοικούντων.

* Ο κ. Γιάννης Πολύζος είναι καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ. Επικεφαλής της ομάδας μελέτης για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

http://www.eurocharity.org/article.php?article_id=4634 Ημερομηνία Δημοσίευσης: 4 Αυγούστου 2008

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

φωτιά στο Πάρκο Γουδή

δημοσιεύτηκε September 15 από γείτονας

κι όμως παρά τη ψιχάλα, έπιασε φωτιά σε αυτό που θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο!

  Πριν λίγο έπιασε φωτιά στο χώρο που κάποτε θα γίνει το μητροπολιτικό πάρκο στου Γουδή.

  Δϊπλα από το μπάτμιτον. Φαίνεται να ξεκίνησε από παρκαρισμένο αυτοκίνητο αλλά με αυτούς τους ελεύθερους χώρους που έχουν μείνει και θέλουν να τους χτίσουν ποτέ δε ξέρεις... τι θα σου βγει.

Σβίστηκε γρήγορα κυρίως από τους εθελοντές  του Υμηττού.

http://indy.gr/newswire/fotia-sto-goydi

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ 12 ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεδρίαση  Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ:  Μαρία Παπαφωτίου (Διευθύντρια Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας)

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Ευάγγελος Αναγνώστου, Αργύρης Γιαννόπουλος, Γεώργιος Δαβάκης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Ελευθερία Καπενή, Βίκυ Καραγεώργου, Ιωάννης Κουρής, Δημήτρης Λούμος, Δημήτρης Μπέης, Μαρία Νικολακοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Μαρία Παπαφωτίου, Ιωάννης Πολύζος, Ειρήνη Τσακιροπούλου.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Πατρίκιος.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Εισηγητές:

                  Ιωάννης Πολύζος (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου),

                  Γιώργος Πατρίκιος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωπος της Υπερνομαρχίας)

Απόφαση

Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

Με το ν. 732/1977 προβλέφθηκε η παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου έκτασης 965 στρεμμάτων των στρατώνων Γουδή για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Η έκταση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου,  αναψυχής και πολιτιστικών λειτουργιών στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν.1515/85) καθώς και στο θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) των Δήμων της Αθήνας και του Ζωγράφου.

Το 1997 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας ανέθεσε στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο (Τμήμα Αρχιτεκτόνων), το οποίο και συνέταξε μελέτη για τη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί-Ιλισσός». Στη μελέτη αυτή ενσωματώθηκε και η υφιστάμενη στη γύρω περιοχή πραγματική κατάσταση και προβλέφθηκε ένα ευρύ ενιαίο πάρκο πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας που περιλαμβάνει και  ήπιες χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε τελικά στους Δήμους έκταση μόνο 420 περίπου στρεμμάτων,  ενώ η  υπόλοιπη έκταση κατακρατείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τμήμα της έκτασης, στην καρδιά του Πάρκου, χρησιμοποιήθηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων για την κατασκευή των λυόμενων εγκαταστάσεων του Badminton, με την κυβερνητική δέσμευση ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο χώρος θα αποδεσμευόταν. Αντ’ αυτού το Badminton εκμισθώθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση.

Σε άλλο τμήμα της κατακρατούμενης έκτασης δημιουργήθηκε το ονομαζόμενο «Άλσος του Ελληνικού Στρατού» όπου κυριαρχεί το γκαζόν. Τέλος, σε κτίρια του κατακρατούμενου «στρατοπέδου Βαρύτη» είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές υπηρεσίες, ενώ σημαντική έκταση διαμορφώνεται σε υπαίθριο γκαράζ.

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι η Πολιτεία προχωρεί σταδιακά στον τεμαχισμό της έκτασης και στην οικοδόμηση ελεύθερων χώρων που γειτνιάζουν με τον κύριο κορμό του Πάρκου. Έτσι, με το ν. 3688/08 προβλέπεται η αύξηση του Συντελεστή Δόμησης και η κατασκευή οκταώροφου κτιρίου επιφανείας 28.000 τ.μ. για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) καθώς και Ελικοδρομίου στον όμορο ελεύθερο χώρο της πρώην Σχολής Χωροφυλακής,  Κινδυνεύουν, επίσης, με οικοδόμηση και οι ελεύθεροι χώροι των γύρωθεν νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων,  περισσότεροι των οποίων είναι δεντροφυτεμένοι, έχουν δε  ενταχθεί στη μελέτη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου και αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της ευρύτερης ζώνης πρασίνου.

Φθάνουμε ήδη  σε κρίσιμη στιγμή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, η δημιουργία του οποίου έχει καταστεί ιδιαίτερα επισφαλής.

Επισημαίνεται ότι το Πάρκο Γουδή αποτελεί και  το μοναδικό σημείο στο λεκανοπέδιο όπου αδόμητη έκταση πρασίνου του Υμηττού εισέρχεται στον αστικό ιστό.

Από το 1977, ο νομοθέτης προνόησε την εξασφάλιση ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου σε μία πόλη που υπέφερε και εξακολουθεί να υποφέρει από ανεξέλεγκτη και ασφυκτική δόμηση.

Η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία ως έργο άμεσης προτεραιότητας για την Αθήνα που θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Με τα δεδομένα αυτά η Επιτροπή εισηγείται:

Τη θεσμοθέτηση όλου του χώρου ως Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλής οικολογικής ποιότητας και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης, όπως άλλωστε προβλέπεται στο Ν. 2742/99, στον οποίο βασικά θα συμμετέχουν οι όμοροι Δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά.. Σκοπός του Φορέα θα είναι η εφαρμογή της μελέτης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση και υλοποίηση του Πάρκου.

Την παράδοση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου της κατακρατούμενης έκτασης του Πάρκου, όπως περιγράφεται στο ν.732/1977, και την ακύρωση κάθε επιπλέον τεμαχισμού της γης και παραχώρησης προς τρίτους (Badminton, Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κλπ).

Την ένταξη στον κορμό του Πάρκου της εκτός σχεδίου περιοχής του  Δήμου Παπάγου,  «ζώνη Β΄ Υμηττού» που φέρεται να ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει  χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Η έκταση αυτή περικλείεται από τις οδούς Κατεχάκη και Πίνδου και το δομημένο τμήμα Δήμου Παπάγου.

Την ένταξη στο Πάρκο Γουδή του χώρου όπου λειτουργεί ο Ιππικός Όμιλος, ο οποίος σήμερα έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή της Αττικής.

Τη διαφύλαξη όλων των γύρωθεν του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ελεύθερων χώρων που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου και την ενσωμάτωσή τους στο Πάρκο (πρώην χώρος Ιππικού Ομίλου κλπ).

Την οριστική απαγόρευση αποσπασματικών χωροθετήσεων  και οποιασδήποτε νέας οικοδόμησης τόσο στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, όσο και στους ελεύθερους χώρους των γύρωθεν νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων.

Η κατοχύρωση των ελεύθερων χώρων και η πραγματοποίηση των παραπάνω προτάσεων απαιτούν τη ψήφιση από τη Βουλή νόμου, τον οποίον ζητείται να ψηφίσουν όλα τα πολιτικά κόμματα.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα ακόμα βήμα προς την καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ολοκληρώθηκε με την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του Νόμου 3688/2008.

Για άλλη μία φορά τηρήθηκε ευλαβικά η παράδοση, που θέλει όλες τις κυβερνήσεις μαζί και τη σημερινή, να προωθούν για ψήφιση νομοσχέδια με αντιλαϊκό ή αντεργατικό ή περιβαλλοκτόνο περιεχόμενο στα τμήματα διακοπών της Βουλής πίσω από τη πλάτη του Ελληνικού Λαού με συνοπτικές διαδικασίες.

Αξιοποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα της 24.9.2001 (ΦΕΚ 871/Α/19.10.2001) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προέβλεπε την ανέγερση κτιρίου Διοίκησης δομήσιμης επιφάνειας 35.000 τ.μ., προστέθηκαν άλλα 8.000 τ.μ. σύμφωνα με το άρθρο 2 του παραπάνω αναφερομένου νόμου.

Η καταστροφική αυτή ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της επιχείρησης τσιμεντοποιήσης − επιχειρηματικής αξιοποίησης του πάρκου σε αυθεντική έκφραση εκείνης της πολιτικής κατεύθυνσης, που «προικίζει» το χώρο με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου, καταστρατηγεί τους νόμους 732/77 και 1515/85, ακυρώνει τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας − ΕΜΠ, και στερεί την Αθήνα από έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, ζωτικής σημασίας για την ίδια την ανάσα των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Η μόνη προοπτική που υπάρχει, όσο αυτή η πολιτική δεν ανατρέπεται, είναι οι αβίωτες πόλεις, η ασφυξία, η έρημος του μπετόν με κάποιες «νησίδες πρασίνου» και η υποθήκευση της ζωής των μελλοντικών γεννεών.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη ούτε αυτή την επίθεση − πρόκληση, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης του Λαού με τους ανυποχώρητους στόχους:

• Την άμεση θεσμοθέτηση με νόμο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

• Την αχρήστευση και την τελική κατάργηση του άρθρου 2 του ν. 3688/2008.

• Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του Μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου.

• Την ματαίωση της ανέγερσης του Ογκολογικού Νοσοκομείου.

• Την απόρριψη και ματαίωση κάθε σχεδιασμού, που προβλέπει τσιμεντοποίηση στον παραπάνω χώρο και στη Β΄ ζώνη Υμηττού.

• Την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών για ανέγερση νέων κτιρίων, νοσοκομείων κλπ. στο χώρο του Πάρκου.

Οι πολίτες της Αθήνας να πάρουμε την υπόθεση αυτή στα χέρια μας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Δ/νση διαδικτύου: www.parkostogoudi.org

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Να δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση του Πάρκου Γουδή χωρίς εμπορευματοποίηση

Να συγκροτήσει επιτέλους τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το Γουδή, η δημιουργία της οποίας έχει αποφασιστεί ομόφωνα από τον Απρίλιο αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη, κάλεσε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προωθούμενη ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στο χώρο. Ζήτησε ακόμη να δρομοληγηθεί η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, χωρίς οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση.

"Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μεγάλο πλήγμα, είναι έγκλημα κατά του αστικού περιβάλλοντος και κατά των Αθηναίων πολιτών. Είναι πλήγμα στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, η θεσμοθέτηση του οποίου εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες και το οποίο έχουν εξαγγείλει και οι δυο πιο πρόσφατοι πρωθυπουργοί, ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής", υπογράμμισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης". Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουνίου για το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας προβλέπεται το κτίσιμο νέων κτιριακών όγκων με ύψος που φτάνει και τα 27 μέτρα, με συνολική δόμηση που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 43.000 τ.μ., η κατασκευή γκαράζ, κτιρίων Η/Μ εγκαταστάσεων και ελικοδρομίου, μαζί με δρόμους "ήπιας κυκλοφορίας" και όλα αυτά μέσα σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, δίπλα και γύρω από το διατηρητέο κτίριο της παλιάς Χωροφυλακής, στη Β΄ ζώνη Προστασίας Υμηττού, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

"Ο δήμος τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση για την προώθηση της θεσμοθέτησης Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή. Επιπλέον, με την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης, μοιάζει να αποδέχεται τα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών στα 40 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου, και ιδιαίτερα στο ότι έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους πολίτες σε ένα χώρο χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο και στην ουσία έχει 'στρατιωτικοποιήσει' τον χώρο, με ελέγχους και άρνηση εισόδου σε πολίτες", παρατήρησε ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης". "Είναι χρέος του δήμου, πριν αρχίσουν οι όποιες κατασκευές του υπουργείου, να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των δημοτών, να διαμορφώσει ήπια τον χώρο, να τον εξοπλίσει με παγκάκια και διαδρομές, να το αποδώσει στους δημότες", υπογράμμισε.

Την ανάγκη ενεργοποίησης της διαπαραταξιακής επιτροπής αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα. Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι μόλις η επιτροπή καταλήξει σε μια πρόταση, τότε ο ίδιος μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο θα τη μεταφέρουν στον υπουργό Εσωτερικών.

Συντάκτης : Γαλανοπούλου Μ. ΑΥΓΗ 23/9/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Άννας Φιλίνη, περιέγραψε με σαφήνεια το όραμά του, καθώς και της κυβέρνησής του, για το Πάρκο Γουδή, που σταδιακά υλοποιείται. Δρόμοι παράνομοι, απέραντο πάρκιγκ, συρματοπλέγματα, παραχωρήσεις για τσιμεντοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση.

Μένει όμως μισοτελειωμένο το όραμα του κ. Υφυπουργού, γιατί δεν έχει κτιστεί ακόμη ο Υμηττός. Ούτε όμως ο Υφυπουργός Άμυνας ούτε η κυβέρνηση είναι πάνω από τους νόμους και τις ανάγκες των πολιτών.

Το ρυθμιστικό της Αθήνας (ν. 1515/1985) επιτάσσει να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο στην έκταση Γουδή. Κυρίως όμως η καθημερινή πραγματικότητα με τους ρύπους, την έλλειψη οξυγόνου και χώρων αναψυχής, επιβάλλει να αγωνιστούμε για τη διάσωση του πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου, ζωτικής σημασίας για την πόλη μας.

Τα κόλπα του καλού και του κακού δεν μας πείθουν. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρέπει να αναλάβει ο Πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη για την υλοποίησή του. Να αναθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη σειρά του να συγκαλέσει, γι’ αυτό, τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΤΕΘΑ, ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα και τους όμορους Δήμους), να τους ζητήσει να αποδεχτούν τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας − ΕΜΠ και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, όπως προβλέπει το ρυθμιστικό της Αθήνας.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, 7 μ.μ. στο Πάρκο Γουδή (Τέρμα οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου), για να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις και δράσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ούτε να παραιτηθούμε από τους στόχους μας, όσοι κόποι και θυσίες κι αν χρειαστούν.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης τηλ. 6972284208

Βαφείδη Νανά τηλ. 6977230154

Βοζικάκης Γιώργος τηλ. 6972408401

Μαυράκος Δημήτρης τηλ. 6974888323

Νταουντάκης Φώτης τηλ. 6937467951

Δ/νση διαδικτύου: www.parkostogoudi.org

 

Την έντονη αντίδραση της επιτροπής Αγώνα για το Μητρολιτικό Πάρκο Γουδή προκάλεσε η απάντηση του υφυπουργού Αμυνας Ι. Πλακιωτάκη μετά από ερώτηση  της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη,  ο οποίος εμφανίστηκε να μην έχει ούτε ακουστά ότι στην περιοχή  προβλέπεται η δημιουργία πάρκου. "Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη για την υλοποίησή του . Να αναθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη σειρά του να συγκαλέσει, γι' αυτό, τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΤΕΘΑ, ΚΕΔ, ολυμπιακά ακίνητα και τους όμορους δήμους), να τους ζητήσει να αποδεχτούν τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας - ΕΜΠ και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, όπως προβλέπει το ρυθμιστικό της Αθήνας", επισημαίνει η Επιτροπή. Καλεί δε σε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, 7 μ.μ. στο πάρκο Γουδή (Τέρμα οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου)" για να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις και δράσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή".

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. ΑΥΓΗ 5-10-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

«Συνεργασία των 12 φορέων για το Περιβάλλον»

Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας

Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Μετά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκη που έγιναν στη Βουλή στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 σε ερώτηση της Βουλευτή Α΄ Αθηνών κας Άννας Φιλίνη,

-ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δε θα παραχωρήσει περί τα 450 στρέμματα που ο ν. 732/1977 προβλέπει για το Πάρκο Γουδί, χαρακτηρίζοντας αυτοβούλως ανενεργό το ν. 732/1977,

-ότι το ΥΠΕΘΑ όχι μόνο δεν αποδέχεται τη μελέτη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου για το Πάρκο Γουδί αλλά σε συνεργασία με τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» συγκρότησε κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του χώρου που προβλέπεται για Πάρκο και

-ότι το ΥΠΕΘΑ πλέον των άλλων προγραμματίζει την κατασκευή σε έκταση 7 στρεμμάτων εντός του χώρου του Πάρκου ενός ακόμη κτιρίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις,

η «Συνεργασία  των 12 φορέων για το Περιβάλλον» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας τα αισθήματα και το αίτημα των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά, αξίωσε από την Κυβέρνηση:

α) την παράδοση ολόκληρου του χώρου που με το ν. 732/1977 προορίζεται για πράσινο και την ακύρωση κάθε τεμαχισμού του πάρκου (Badminton κλπ).

β) τη θεσμοθέτηση του χώρου ως Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλής οικολογικής ποιότητας

γ) τη δημιουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, όπως ρητά προβλέπει ο ν. 2742/1999

δ) την ένταξη στον κορμό του πάρκου της δασικής έκτασης μεταξύ του Πολυτεχνείου και οικιστικού ιστού του Δήμου Παπάγου

ε) τη διαφύλαξη όλων των δεντροφυτεμένων και μη ελεύθερων χώρων των όμορων προς το πάρκο που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου

στ) την πλήρη και οριστική απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδόμησης στον κορμό του πάρκου και στους ελεύθερους χώρους τους όμορους προς το πάρκο.

Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για το Περιβάλλον» καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι, σε κάθε απόπειρα κατασκευής νέου κτιρίου στο χώρο του Πάρκου, οι 12 φορείς που τη συγκροτούν θα αγωνιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο για να αποτρέψουν ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Να σημειωθεί ότι στην εισαγωγική ομιλία  της η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη, τόνισε, εκ μέρους των 12 φορέων, ότι η Συνεργασία αναμένει την αγωνιστική συμπαράσταση των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τους αγώνες των Συλλόγων και των Κινήσεων Πολιτών που κράτησαν το θέμα του Πάρκου πάντοτε ψηλά στην επικαιρότητα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Συνεργασίας για το Περιβάλλον που μετείχαν στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ήταν οι εξής:

Κα. Χριστίνα Θεοχάρη, Γραμματέας Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ

Κος. Δημήτρης Δαμιανίδης, Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Κος. Χρήστος Σπίρτζης, Αντιπρόεδρος ΤΕΕ

Κος. Δημήτρης Παξινός, Πρόεδρος ΔΣΑ

Κος. Στέλιος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΔΣΠ

Κος. Χρήστος Κίττας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

Κος. Γιάννης Πολύζος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ

Κος. Μόσχος Πολυσίου, Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Κα. Σταύη Σαλουφάκου, Πρόεδρος ΕΚΑ

Κος. Πέτρος Κυριακού, Πρόεδρος ΕΚΠ

Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης Τύπου με τις παρεμβάσεις όλων των εκπροσώπων & των φορέων μπορείτε να το αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypernomarhia.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου κ. Ανδρέα Μαραθιά στα τηλέφωνα 6979981216, 2106913374, 2106920266.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

13- 10- 2008

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ 12 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» μετά τις πρόσφατες υπουργικές δηλώσεις ότι η Κυβέρνηση

αρνείται να παραδώσει τους χώρους για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

σχεδιάζει την οικοδόμηση εντός του Πάρκου και νέου τεράστιου κτηρίου οχτώ στρεμμάτων και

έχει συγκροτήσει «Κοινοπραξία με τα Ολυμπιακά Ακίνητα» για την εκμετάλλευση των χώρων του Πάρκου (όπως το Badminton)

πραγματοποιεί ειδική Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008 ώρα 12.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60)

ΓΙΑ να διαμαρτυρηθεί

να καταγγείλει

να κινητοποιήσει τους πολίτες

Οι φορείς:

Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο Αθηνών, Εργατικό Κέντρο Πειραιώς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου κ. Ανδρέα Μαραθιά στα τηλέφωνα 6979981216 & 2106913374, press@ypernomarhia.gr.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2008

«Τα Πάρκα είναι η ανάσα

της πόλης. Η Πόλη δεν

έχει ζωή χωρίς πάρκα»

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ ΤΩΡΑ

Α. Η αναγκαιότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η Αθήνα διαθέτει το χαμηλότερο ανά κάτοικο πράσινο, ανάμεσα στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα αναλογούν 2,5 μ2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ είναι επίσης μία από τις

ελάχιστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δε διαθέτουν Μητροπολιτικό Πάρκο, δηλαδή ένα μεγάλο σε έκταση χώρο, με υψηλό και πυκνό πράσινο, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες

ψυχαγωγίας.

Ιδιαίτερα σήμερα ύστερα από την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου από τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό η αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης του πρασίνου στην πόλη μας έχει γίνει επιτακτική. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή, Ελληνικού και Ελαιώνα μπορεί να αντισταθμίσει ευεργετικά τις συνέπειες των καταστροφών από τις πυρκαγιές του προπέρσινου καλοκαιριού στα δάση της Αττικής.

Β. Γουδή, ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος της Αθήνας Είναι ευτύχημα για την Αθήνα, που η μανία “αξιοποίησης” δεν πρόφτασε να καταβροχθίσει τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο χώρο στο Γουδή, περίπου 4.000 στρεμμάτων, σχεδόν στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης μας, αν και έγιναν και γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του τεμαχισμού και της τσιμεντοποίησής του.

Από το 1985 είχε προβλεφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Στην προοπτική αυτή ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), που εποπτεύεται

από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανάθεσε (Νοέμβριος 1997) στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και έγινε δεκτή από τον ΟΡΣΑ.

Ο χώρος Γουδή βρίσκεται ακόμη, σε ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων, εντός του οποίου κυριαρχεί ο ελεύθερος χώρος. Στα 2.500 περίπου από τα 4.000 στρέμματα έχουν εγκατασταθεί μια σειρά από δραστηριότητες (όπως νοσοκομεία, Υπουργείο, το Πολυτεχνείο, ερευνητικά κέντρα κ.ά.). Παρόλ’ αυτά, το μέγεθος και η φύση των εγκαταστάσεων αυτών έχουν επιτρέψει να μείνουν ελεύθεροι κατασκευών σε κατάσταση φυσική ή αναστρέψιμη, χώροι που αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό αυτής τηςέκτασης.

Σε έκταση 1.500 στρεμμάτων περίπου, στα οποία από τις αρχές του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκαν στρατόπεδα, οι κατασκευές είναι ακόμη λιγότερες και οι ελεύθεροι χώροι και φυσικοί χώροι κυριαρχούν. Τα 965 στρέμματα από τη στρατιωτική έκταση έχουν παραχωρηθεί με νόμο (ν. 732/1977) στους όμορους δήμους με στόχο τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου, ήπιου αθλητισμού και αναψυχής.

Από την παραπάνω έκταση ένα μέρος μόνο παραχωρήθηκε στους δήμους, ενώ η παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης αμφισβητείται συστηματικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που επιδιώκει την “αξιοποίησή” της με διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και με διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων (Πάρκο Στρατού).

Γ. Ο κατακερματισμός και η τσιμεντοποίηση του ελεύθερου χώρου Γουδή δεν έχει τέλος.

Παρά τα νομοθετήματα και τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων της πολιτείας, η προοπτική της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή κινδυνεύει να ακυρωθεί από τις διεκδικήσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που αναζητούν κεντρικούς χώρους για την εγκατάστασή τους. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ο χώρος Γουδή κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Κτίρια φιλοξενίας  δημοσιογράφων σε μεγάλη έκταση παράπλευρα στην οδό Κοκκινοπούλου. Με ειδική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας (ν. 2947/2000) χωροθετήθηκε κατ’ εξαίρεση προσωρινό λυόμενο κλειστό στάδιο για το αγώνισμα του Μπάντμιντον. Η χωροθέτησή του συνοδευόταν από ρητή υποχρέωση για απομάκρυνση της κατασκευής 6 μήνες μετά το τέλος των αγώνων.

Παραβιάζοντας την υποχρέωση αυτή, η κυβέρνηση της Ν.Δ., ψήφισε ειδική διάταξη (ν. 3342/2005) για τη μονιμοποίησή της και την παραχώρησή της για ιδιωτική αξοποίηση από την “Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.”. Στη συνέχεια είχαμε την πολυετή παραχώρηση της χρήσης του Μπάντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία για τη μετατροπή του σε μουσικό θέατρο. Στην ίδια κοινοπραξία παραχωρήθηκαν για αποκλειστική χρήση, ως περιβάλλων χώρος της εγκατάστασης 20 ακόμη στρέμματα από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του πάρκου παραχωρήθηκαν και 10 στρέμματα για την κατασκευή του ογκολογικού νοσοκομείου, συνέχεια του Νοσοκομείου Παίδων.

Πρόσφατη ενέργεια κατά της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι η ψήφιση του ν. 3688/2008. Αξιοποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα στις 24.9.2001 (ΦΕΚ 871/Α΄/9.10.2001),

ενεργοποιήθηκε η κατασκευή νέου κτιρίου δομήσιμης επιφάνειας 28.000 τ.μ. για κτίρια διοίκησης (κτίριο Αστυνομίας). Μάλιστα, στον περιβάλλοντα χώρο, που είχε χαρακτηρισθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας δρόμων και ελικοδρομίου.

Αρνητική εξέλιξη συνιστούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκη στη Βουλή ο οποίος, αρνείται την παραχώρηση 450 περίπου στρεμμάτων, που ο νόμος 732 προέβλεπε για ελεύθερο χώρο πρασίνου, κηρύσσει ανενεργό το νόμο 732 και εξάγγειλε την ανέγερση ενός ακόμη κτιρίου σε έκταση 6,8 στρεμμάτων για τη δημιουργία “Κέντρου Φροντίδας και εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ικανότητες. Δήλωσε ακόμη ότι η υλοποίηση της μελέτης ΟΡΣΑ − ΕΜΠ δεν είναι αποδεκτή από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Εκτός από τις παραπάνω επιθέσεις και μεθοδεύσεις στην έκταση Γουδή, που προβλέπεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, έχουν κτιστεί παράνομοι ναοί, κέντρα διασκέδασης, παιδικοί σταθμοί κλπ. που κατακερματίζουν και τσιμεντοποιούν το χώρο.

Δ. Οι θέσεις μας

Κάθε είδους παραχωρήσεις ή χωροθετήσεις που κατακερματίζουν και τσιμεντοποιούν το χώρο που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελούν ακραία αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική πράξη. Αφαιρούν από τους κατοίκους της πόλης μας, ένα τεράστιας αξίας, κοινωνικό αγαθό. Κατάστρέφουν μια έκταση αστικού και περιαστικού πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνωσης και  θερμοκρασιακής ισορροπίας κάτι που με κανένα τρόπο, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Σήμερα ύστερα από τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές που συντελέστηκαν στο δρυμό της Πάρνηθας και στην Πεντέλη, κανένας δεν μπορεί να είναι απαθής. Δεν υπάρχουν περιθώρια στην παραμικρή καταστροφή οποιουδήποτε ελεύθερου χώρου της Αθήνας. Απεναντίας είναι αναγκαίο να φυτευτούν όσοι χώροι έχουνχαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο και να απαγορευτεί η μελλοντική δόμησή τους.

Ο μόνος τρόπος, για να μη συνεχιστεί η λεηλασία της έκτασης Γουδή είναι η άμεση θεσμοθέτηση με νόμο του Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ χωρίς εμπορευματοποίηση.

Απαραίτητος όρος για τη σωτηρία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι η δράση και η κινητοποίηση των πολιτών, Να αναλάβουν δράση όσοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Ε. Απαιτούμε

• Να μην εφαρμοστεί το άρθρο του ν. 3688/2008 για την ανέγερση του κτιρίου της Ελληνικής Αστυνομίας.

• Να τηρηθεί η υπόσχεση, που έδωσε στην επιτροπή μας ο Υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ κος Καλογιάννης στη συνάντησή μας την 11.6.2008. Να μη δοθεί καμία οικοδομική άδεια για τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Μπάντμιντον, τουλάχιστον, μέχρι την έκδοσης απόφασης επί της προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα ενώπιον του Σ.τ.Ε. κατά της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του Μπάντμιντον, όπως και στη Β΄ ζώνη Υμηττού.

• Να προχωρήσει άμεσα η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, όπως επιτάσσει το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Θεωρούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί άλλο να προτάσσει το θέμα της “επίλυσης του ιδιοκτησιακού” αντίθετα έχει υποχρέωση να καλέσει σε σύσκεψη τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΥΕΘΑ, ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα και όμοροι δήμοι), να τους ζητήσει να αποδεχτούν την μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας − ΕΜΠ και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό της Αθήνας.

• Να απαγορευτεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο Πάρκο Γουδή. Καμία οικοδομική άδεια να μην εκδοθεί για την ανέγερση νέων κτιρίων, λυόμενων και λοιπών εγκαταστάσεων, κατασκευής γηπέδων κλπ.

• Να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του Μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν.

• Να μην ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στο Πάρκο Γουδή.

• Να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου και να ξηλωθούν παλαιές και νέες περιφράξεις και να ματαιωθεί κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του χώρου από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό Φορέα.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα

Δ/νση διαδικτύου: www.parkostogoudi.org

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 125 – 127,  115 24 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210.6911981 FAX: 210.6914402

                                            Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου  2008

                                           Προς τον  Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Κύριε Δήμαρχε,

Θέλω να σας γνωρίσω ότι όπως με πληροφόρησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Πάρκο Γουδί αλλά και επιβεβαιώθηκε από ανακοινώσεις της εταιρείας BADMINTON, η παραπάνω εταιρεία προγραμματίζει τη διάθεση 4.000.000 € για την κατασκευή στο χώρο του Πάρκου Γουδί εστιατορίου, θερινού κινηματογράφου, μουσικής σκηνής κλπ.

Κύριε Δήμαρχε,

ο χώρος BADMINTON βρίσκεται στην καρδιά του πάρκου των 965 στρεμμάτων τα οποία σύμφωνα με το ν. 732/1977 πρέπει να παραδοθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου για τη δημιουργία πρασίνου. Η παράδοση όμως του χώρου δεν ολοκληρώθηκε και οι Οργανισμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυθαίρετα και παράνομα παρακρατούν περί τα 400 στρέμματα. Σε τμήμα του κατακρατούμενου τμήματος του Πάρκου Γουδί κατασκευάστηκε, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η λυόμενη προσωρινή κατασκευή του Badminton με την υποχρέωση απομάκρυνσής της 6 μήνες μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Δεκέμβριο όμως του 2005 τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την «αξιοποίηση», των προσωρινών εγκαταστάσεων του Badminton. Στη συνέχεια, με το ν.3342/2005, η προσωρινή αυτή εγκατάσταση που καταλάμβανε περί τα 5 στρέμματα, έγινε μόνιμη και μαζί με 20 ακόμη στρέμματα παραχωρήθηκε στα «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» τα οποία τα εκμίσθωσαν για εκμετάλλευση στην ιδιωτική επιχείρηση Badminton .

Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι αυθαίρετες και προφανώς παράνομες και ο Δήμος Αθηναίων διεκδικώντας την παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης των 400 στρεμμάτων, στην οποία εντάσσεται και η έκταση των 25 στρεμμάτων του Badminton, θα έχει την ενεργό συμπαράσταση της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς και των κατοίκων. Με πρότασή μας μάλιστα, η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΦΟΡΕΩΝ για το περιβάλλον» (Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΤΕΔΚΝΑ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά) έχει λάβει ομόφωνη απόφαση με την οποία αξιώνει να θεσμοθετηθεί το Πάρκο Γουδί και να απαγορευτεί κάθε απόπειρα ανέγερσης οποιουδήποτε νέου κτίσματος.

Κύριε Δήμαρχε,

η πρόθεση της εταιρείας Badminton για νέες οικοδομικές δραστηριότητες πρέπει να αποτραπεί, δεν πρέπει να περάσει.

Υπενθυμίζω ότι με την υπ’αριθ. 15508/08 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έχει ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή του όρους Υμηττού, στην οποία ανήκει και το Πάρκο Γουδί. Επομένως και με βάση την Υπουργική απόφαση, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να απορρίψει κάθε αίτηση της επιχείρησης του Badminton για οικοδομικές εργασίες στο χώρο του Πάρκου Γουδί.

Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε αυτές τις μέρες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η πόλη, και ιδιαίτερα το κέντρο της, από τα πρόσφατα θλιβερά για όλους μας γεγονότα και να σας ευχηθώ υγεία και ευτυχία εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων.

Φιλικότατα

Η Πρόεδρος

Ντίνα Μπέη

Κοινοποίηση: - «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ 12 ΦΟΡΕΩΝ για το περιβάλλον»

                       - Επιτροπή αγώνα για το  Πάρκο Γουδί

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ - AΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Γνωμοδότηση Παρέδρου Διοικήσεως για την έκταση ΑΟΟΑ στο Γουδή.

Με το με Φ.900α/7010/9975/9.12.2008 έγγραφό σας, σε απάντηση της με αρ.πρωτ. 370/11.11.2008 Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων του Ελληνικού Κοινοβουλίου μας γνωστοποιήσατε ότι το αιτηθέν έγγραφο του ΓΕΕΘΑ (ερώτηματα προς τον Νομικό Σύμβουλο), που αφορά τη συνταγματικότητα του Ν.732/1977, έχει ήδη καταστραφεί λόγω παρέλευσης εικοσιπενταετίας.

Στην με αριθ. γνωμ. 577/1983/25.7.1983 γνωμοδότηση της Νομικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ που μας αποστείλατε με το Φ.900α/6033/9877/16.10.2008 έγγραφό σας γίνεται μνεία «στις πράξεις του ΤΕΘΑ, οι οποίες είναι νόμιμες και ισχυρές» και αναφέρονταν στο έγγραφο που καταστράφηκε.

Επίσης σχετικά με την αιτηθείσα γνωμοδότηση αναφέρεται ότι δεν υποβλήθηκε ερώτημα στη Συνέλευση των Νομικών Συμβούλων και ότι υιοθετήθηκε η γνωμοδότηση του Παρέδρου Διοικήσεως κ. Αναστάσιου Σοφού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε προτείνει.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποια απόφαση η τότε ή μεταγενέστερη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Παρέδρου Διοικήσεως κ. Αναστασίου Σοφού;

Υιοθετεί η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τη γνωμοδότηση του Παρέδρου Διοικήσεως κ. Αναστασίου Σοφού;

Σκοπεύετε να αποστείλετε το ερώτημα της εν θέματι γνωμοδότησης στην Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ., όπως άλλωστε εισηγούνταν και ο Πάρεδρος Διοικήσεως κ. Αναστάσιος Σοφός;

Παρακαλούμε όπως μας κατατεθούν:

Οι πράξεις του ΤΕΘΑ που αναφέρονται στην με αριθ. πρωτ. 4197/717/25.7.1983 γνωμοδότηση της Νομικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ.

Η διάταξη του κανονισμού Στρατιωτικής αλληλογραφίας των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με την οποία καταστρέφονται δημόσια έγγραφα με την παρέλευση εικοσιπενταετίας.

Η βουλευτής

Άννα Φιλίνη

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τσιμέντο και αυτοκίνητα αντί για πράσινο στο Γουδή

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Σε πάρκινγκ έχει μετατραπεί η έκταση, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος οικοδομικών δραστηριοτήτων.

Αντιδρούν κάτοικοι, τοπικοί φορείς. Το «μπαλάκι» στο υπ. Αμυνας

Του ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΝΕΛΛΗ

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια και άλλα σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση, αγνοώντας τις σχετικές πινακίδες. Δεν πρόκειται για εικόνες από κάποιον κεντρικό δρόμο της Αθήνας αλλά για τα δρομάκια του χώρου στο Γουδή, που αντί για μητροπολιτικό πάρκο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Ο Γιώργος δουλεύει στη Μεσογείων απέναντι από το πάρκο. «Αρχισα να

παρκάρω εδώ γιατί δυσκολευόμουν να βρω θέση στα στενάκια κοντά στη δουλειά μου», λέει. Την ίδια τακτική,ωστόσο, φαίνεται πως ακολουθούν όλο και περισσότεροι οδηγοί. Οπως εξηγεί ο Γιώργος: «Σιγά σιγά αναγκάζομαι να παρκάρω όλο και πιο μακριά από την είσοδο». Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες γωνιές του πάρκου, το οποίο, αντί να αποκτήσει πράσινο και να παραδοθεί στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, έχει γεμίσει συρματοπλέγματα και τσιμέντο και έχει παραδοθεί στα

αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν τους ελεύθερους χώρους του. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί επιτέλους το μητροπολιτικό πάρκο. Οσο συνεχίζει να εκκρεμεί το ζήτημα όλο και περισσότερα στρέμματα κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά», εξηγεί ο Γιώργος Μαυράκος, μέλος της διαδημοτικής επιτροπής για τη δημιουργία πάρκου. Πράγματι, ο χώρος είναι γεμάτος από υπηρεσίες του Στρατού, τα γραφεία του Κτηματολογίου, παλιά κτίρια, το θέατρο Badminton, ένα εργοτάξιο και πολλές περιφραγμένες εκτάσεις. «Επικρατεί σχιζοφρένεια συρματοπλεγμάτων, ενδεικτικό πως κάποιοι ετοιμάζονται να χτίσουν με την πρώτη ευκαιρία», εξηγεί η περνομάρχης

Αθηνών – Πειραιώς Ντίνα Μπέη. Η Υπερνομαρχία και άλλοι έντεκα φορείς έχουν συστήσει τη λεγόμενη «Συμμαχία των 12» και πιέζουν τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για μητροπολιτικό πάρκο. Οπως εξηγεί η κ. Μπέη: «Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή απώλεια εκτάσεων. Πρόσφατα, πετύχαμε να αποφευχθεί η επέκταση του Badminton». Σύμφωνα με την υπερνομάρχη, η εταιρία Badminton Α.Ε. ετοιμαζόταν να κατασκευάσει στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου εστιατόριο, θερινό κινηματογράφο και μουσική σκηνή. Τελικά, τα σχέδια πήραν αναβολή, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, χάρη στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στη Β’ Ζώνη Υμηττού, που περιλαμβάνει και το Γουδή, η οποία έχει ισχύ μέχρι τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, η μελέτη που έχει εκπονήσει το ΕΜΠ για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας παραμένει αναξιοποίητη τα τελευταία δέκα χρόνια. Οπως εξηγεί ο Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης του ΕΜΠ και καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών: «Απομακρύνεται η προοπτική να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Ο χώρος έχει διχοτομηθεί και όσο δεν λύνεται το ιδιοκτησιακό υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργη

θούν νέα κτίρια». Λίγα μέτρα μακριά από το θέατρο του Badminton υπάρχει ήδη ένα εργοτάξιο για τη δημιουργία μονάδας θεραπείας παιδιών που πάσχουν από νεοπλαστικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες, ενώ κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διάφορες σκέψεις για κατασκευή ενός Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας, νέου κτιρίου για τη Διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και για το νέο κτίριο της Βουλής. Η πηγή των προβλημάτων είναι η άρνηση του υπουργείου Αμυνας  να παραδώσει στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου την έκταση των 473

στρεμμάτων που του ανήκουν στην «καρδιά» του πάρκου, όπως αποκάλυψε και η τοποθέτηση στη Βουλή του υφυπουργού Αμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Φιλίνη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οπως εξηγεί η κ. Φιλίνη: «Παρόλο που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ

της δημιουργίας πάρκου, το υπουργείο Αμυνας αρνείται να εφαρμόσει το νόμο». Σύμφωνα με τη βουλευτή, απαιτούνται πολιτική βούληση και πίεση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο δήμαρχος Ζωγράφου Ιωάννης Καζάκος: «Οι δήμοι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες για να

πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στη δημιουργία του πάρκου». Το μεγαλύτερο κομμάτι από την έκταση του ΥΠΕΠΘΑ, ωστόσο, διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων. Τους τελευταίους δύο μήνες, μάλιστα, έχει συσταθεί ειδική  διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία καθορίζει τη στάση του δήμου. Ο επικεφαλής της Θεόδωρος Μπεχράκης είναι αισιόδοξος. Οπως εξηγεί: «Το ζήτημα προχωράει

γρήγορα και ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις». Σύμφωνα με τον κ.

Μπεχράκη: «Η ανάγκη της πόλης για πράσινο είναι επιτακτική, με συνέπεια

να απαιτούνται άμεσες δράσεις και όχι ατέρμονες διαβουλεύσεις για συνολική διευθέτηση του προβλήματος».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ 21-1-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο συρτάρι η εναλλακτική λύση

Πρόταση για ένα πάρκο υγείας που θα αφορά το σύνολο του αθηναϊκού πληθυσμού

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Μια εναλλακτική λύση αξιοποίησης των εκτάσεων στο Γουδή είναι η δημιουργία ενός Σύγχρονου Ασκληπιακού Πάρκου (ΣΑΠ). Πρόκειται για μια φιλόδοξη ιδέα που γεννήθηκε σχεδόν μια δεκαπενταετία πριν, ωστόσο παραμένει ακόμα στα συρτάρια των αρμόδιων φορέων. Οι εμπνευστές της δημιουργίας ενός πάρκου προαγωγής Υγείας και Πολιτισμού -κατά το παράδειγμα των αρχαίων Ασκληπιείων-, εξακολουθούν παρ’ όλα αυτά να ενημερώνουν για την πρότασή τους τα αρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς για την ώρα να έχει προχωρήσει το σχέδιο – παρά το χαμηλό του κόστος και τη σχετική ευκολία στην υλοποίησή του.

Ο Δημήτρης Σωτηρίου, καθηγητής Ιατρικής και ένας από τους πρωτεργάτες της πρότασης, εξηγεί: «Το Γουδή είναι ένας αδόμητος χώρος που περιβάλλεται από επτά μεγάλα νοσοκομεία. Θα ήταν παράλογο να αξιοποιηθεί με ασύμβατες χρήσεις. Εμείς προτείνουμε ένα πάρκο υγείας που θα αφορά το σύνολο του αθηναϊκού πληθυσμού.

Στην ολοκληρωμένη πρότασή μας δεν προβλέπεται κανενός είδους επιπλέον δόμηση, ενώ και ο προϋπολογισμός είναι σχετικά μικρός - σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα

σχέδια». Οπως μας εξηγεί ο κ. Σωτηρίου, θα προσφέρει στους Αθηναίους δραστηριότητες ήπιας άθλησης, εργαστήρια τεχνών, ανοιχτή διάδοση πληροφοριών μέσα από τις νέες τεχνολογίες, επαφή με τη φύση και το περιβάλλον, χώρους κοινωνικής εργασίας. Το σχέδιο έχει κατά καιρούς εξετασθεί από τα υπουργεία Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, ωστόσο, η απαραίτητη ενοποίηση των εκτάσεων σκοντάφτει στην πολυϊδιοκτησία, εμπόδιο που

θα ξεπεραστεί μόνο με απόφαση αντίστοιχη της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, λέει: «Εδώ και ένα χρόνο φροντίζουμε το χώρο που ανήκει στο Λαϊκό και στο Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει ένα πάρκο που θα συνδυάζει το πράσινο με μια περιήγηση στην ιστορία

της ελληνικής Ιατρικής - μέσα από αγάλματα, επιγραφές. Θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι αντίστοιχο σε ολόκληρη την έκταση που ενώνει τα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, ανάλογες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από την Πολιτεία». Αντίστοιχα, η ομάδα Μπλάνκο, μια λέσχη προβληματισμού για την πόλη και το περιβάλλον, παίρνει θέση υπέρ της ιδέας, υποστηρίζοντας πως «τα μεγαλεπήβολα μητροπολιτικά πάρκα ακυρώνονται πριν καν γίνουν, λόγω της διασταύρωσης γραφειοκρατικών πυρών, ενώ ακόμα κι αν γίνουν είναι σίγουρο ότι θα ρημάξουν από την έλλειψη σχετικής κουλτούρας». Ο Στάθης Κεφαλούρος, ιδρυτικό μέλος της ομάδας, λέει: «Ενα πάρκο στο Γουδή με θέμα την Υγεία και το Περιβάλλον θα είναι πιο χρήσιμο. Θα εξοικειωθεί ο κόσμος με θέματα που μόνο σε κλειστά ιατρεία και με αμοιβή μπορούσε να μάθει».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ 21-1-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To σχέδιο του προεδρικού διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό, που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους δήμους της περιοχής για διαβούλευση, προβλέπει τρεις ζώνες (Α΄, Β΄, Ε΄) και οκτώ (8) υποζώνες, μεταξύ δε αυτών την Β4 με την ένδειξη στο υπόμνημα «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» για το οποίο όμως ..... μελλοντικά θα εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα για τη θεσμοθέτησή του.

Παίρνοντας υπόψη τις διατάξεις του π.δ/τος και τα «παραθυράκια» που αφήνει για νέα δόμηση στον Υμηττό, ανησυχούμε βαθύτατα για την «σαλαμοποίηση» που επιχειρείται στο Πάρκο Γουδή, με το Μπάντμιντον να παραμένει και να προγραμματίζει επιπλέον τσιμεντοποίηση στο χώρο των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν, την κατασκευή του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων, τα κτίρια της αστυνομίας, τις συνεχείς περιφράξεις του χώρου κ.α. καταστρατηγώντας το ν. 732/1977, το Ρυθμιστικό της Αθήνας ν. 1515/1985 καθώς και τη μελέτη του ΟΡΣΑ−ΕΜΠ (1997−2001) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Η Αθήνα με το λιγότερο πράσινο, που αντιστοιχεί ανά κάτοικο απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και μετά τις οικολογικές καταστροφές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και στον Υμηττό, δεν έχει κανένα περιθώριο στην παραμικρή απώλεια ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

Η επιτροπή μας μαζί με τους πολιτιστικούς − περιβαλλοντικούς, συλλόγους γονέων, με τους πολίτες της Αθήνας − Ζωγράφου, Ν. Ψυχικού, Παπάγου διοργανώνουν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 24 Φεβρουαρίου 2009 ημέρα Τρίτη.

α) Στο Μετρό Πανόρμου − Αμπελόκηποι − ώρα 6.30 μ.μ.

β) Στην Πλατεία Ελευθερίας − Γουδή − ώρα 6.30 μ.μ.

και στη συνέχεια πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ − Αμαλιάδος όπου και θα συγκλίνουν οι πορείες με αιτήματα:

• Άμεση θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π. χωρίς εμπορευματοποίηση.

• Ακύρωση της σύμβασης με την οποία παραχωρήθηκαν το Μπάντμιντον και τα 20 στρέμματα που το περιβάλλουν σε ιδιωτική εταιρεία, υποστηρίζοντας συγχρόνως την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται στις 6.3.2009, και στη συνέχεια κατεδάφιση και απομάκρυνση του Μπάντμιντον.

• Να μην εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια και ν’ ανασταλούν οι υπάρχουσες άδειες καθώς και τυχόν εργασίες μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης τηλ. 6972284208 Βαφείδη Νανά τηλ. 6977230154 Βοζικάκης Γιώργος τηλ. 6972408401 Μαυράκος Δημήτρης τηλ. 6974888323 Νταουντάκης Φώτης τηλ. 6937467951

Δ/νση διαδικτύου: www.parkostogoudi.org

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ και ο Επιτάφιος της Αθήνας

            Ξεσκίζονται τα σπλάχνα του Υμηττού.

            Δολοφονούνται τα δένδρα.

            Ξεπουλιούνται δημόσιες εκτάσεις – ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ.

            Στον βωμό ανίερων μεγαλοσυμφερόντων καταστρέφεται το Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ, και παρά τις πολύχρονες πιέσεις δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ενώ ολοένα εξαγγέλλονται αόριστες υποσχέσεις μελετών.

            Οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ της πολύπαθης Αθήνας εξοντώνονται.

            Τσιμέντα, μεγαθήρια, άσφαλτος, τεράστιες γυάλινες επιφάνειες, καυσαέρια, ηχορύπανση κ.λπ. τσουρουφλίζουν ΑΝΑΝΔΡΑ τους κατοίκους.

            Η ανάσα των ανθρώπων στερεύει αργά και μεθοδικά.

            Οι αρμόδιοι – αναρμόδιοι πατούν πάνω στο πτώμα του Περιβάλλοντος.

            ΒΑΝΔΑΛΟΙ ανενόχλητοι και ατιμώρητοι καταστρέφουν την δύσμοιρη πατρίδα.

ΕΛΕΟΣ

            Για την Επιτροπή Δημιουργίας και Προστασίας του Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ

            Οι φίλοι του Πάρκου

            Βασιλική Καραγιάννη

            18/2/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πρωτοβουλία Badminton για να «πρασινίσουν» 20 στρέμματα στο Γουδή

Η πρόταση που καταθέτει η Athens Badminton Cultural Development έχει σκοπό τη δημιουργία πάρκου περιπάτου και αναψυχής σε έκταση 20 στρεμμάτων γύρω από το Θέατρο

Προσκλητήριο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τη νομαρχία και τους φορείς για την προστασία και ανάδειξη του πάρκου στο Γουδή, απευθύνει η εταιρεία που διαχειρίζεται το ολυμπιακό ακίνητο του Badminton το οποίο λειτουργεί ως σύγχρονη πολιτιστική σκηνή υψηλών προδιαγραφών.

Η ABCD ζητά από όλους τους φορείς να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για να «πρασινίσει» η έκταση, αρχής γενομένης από τον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γηπέδου. Βασικός σκοπός της διαχειρίστριας εταιρείας είναι να ξεκινήσει η ίδια δενδροφύτευση στο χώρο που της έχει παραχωρηθεί έτσι ώστε να υπάρξει κινητοποίηση και να βγει η περιοχή από το τέλμα των τελευταίων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιστορία με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε έκταση 965 στρεμμάτων στο Γουδή έχει ξεκινήσει από το 1994 και μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει. Μάλιστα, προβλέπεται με νόμο που έφερε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, η τσιμεντοποίηση σημαντικού μέρους της έκτασης για την κατασκευή κτιρίου 28.000 τ.μ. στο χώρο της πρώην σχολής χωροφυλακής.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από πολίτες της περιοχής οι οποίοι βλέπουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης θα καταστραφεί αφού το κτήριο θα ενωθεί με το υφιστάμενο υπουργείο Εσωτερικών, θα υπάρξουν δρόμοι, ελικοδρόμιο κ.λπ.

Προεδρικό Διάταγμα

Πριν από μερικές εβδομάδες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε το Προεδρικό Διάταγμα για τη Ζώνη του Υμηττού και ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα φέρει Π.Δ. για το Γουδή. Οι Πρωτοβουλίες Πολιτών αναμένουν με ενδιαφέρον το Π.Δ. καθώς φοβούνται ότι θα αφήνει «παράθυρα» και για άλλες χρήσεις στην έκταση.

Η πρόταση που καταθέτει η Athens Badminton Cultural Development έχει σκοπό τη δημιουργία πάρκου περιπάτου και αναψυχής με δραστηριότητες για τα παιδιά, ανοικτό σε όλους τους πολίτες σε έκταση 20 στρεμμάτων γύρω από το Θέατρο. «Από αυτό το χώρο θα ξεκινήσουμε μαζική δενδροφύτευση ώστε να κινητοποιήσουμε τους ενεργούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση του μητροπολιτικού πάρκου στα χέρια τους», τονίζει ο κ. Μ. Αδάμ, επικεφαλής της ABCD.

Η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα 16 εκατ. ευρώ για την μετασκευή του ολυμπιακού ακινήτου σε σύγχρονη πολιτιστική σκηνή η οποία από το 2007 έχει υποδεχθεί πάνω από 450.000 επισκέπτες, έχει παρουσιάσει πάνω από 18 μεγάλα σχήματα σε περισσότερες από 248 παραστάσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Επιτροπή Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ζήτησε την άμεση εφαρμογή της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για δημιουργία πάρκου, την ακύρωση οποιωνδήποτε αδειών για νέες χρήσεις στην έκταση ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτεία διότι ενώ είχε κατασκευάσει το γήπεδο Badminton με σκοπό μετά τους Ολυμπιακούς να απομακρύνει το κτήριο, στη συνέχει προχώρησε σε διαγωνισμό αξιοποίησής του.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=12773&pubid=6671111

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Aθήνα 6 Μαΐου 2009

Σήμερα 6 Μαΐου 2009 όλοι και όλες εμείς που συμμετείχαμε στην ημερίδα για την αναγκαιότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά το αίτημα της άμεσης θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή υψηλού και πυ− κνού πρασίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), χωρίς εμπορευματοποίηση και όπως επιτάσσουν οι νόμοι 732/77 και 1115/85.

Η άμεση θεσμοθέτηση επιβάλλεται, διότι συνεχώς διάφοροι φορείς δημόσιοι ή ιδιω− τικοί διεκδικούν μέρος της αδόμητης έκτασης Γουδή, αλλά και γιατί τα διάφορα περι− βαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας συνεχώς μεγεθύνονται: υπερδόμηση, μόλυνση της ατμόσφαιρας, καταστροφή του περιαστικού πρασίνου κ.λ.π.

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) στο σχέδιο π.δ/τος για την προστασία του ορεινού όγκου Υμηττού, σε ότι αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, είναι προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα θε− σμοθέτησης με νόμο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή καθώς και του ενιαίου δημόσι− ου φορέα διαχείρισής του. Πριν εκδοθεί το π.δ/γμα αυτό ζητούμε στη διαβούλευση για το περιεχόμενό του να πάρουν μέρος η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Ε.Μ.Π., μέχρι δε την έκδοσή του να υπάρχει αναστολή εργασιών στη Β΄ Ζώνη Υμηττού (να παραταθεί η υπάρχουσα αναστολή).

Το π.δ/γμα όμως για την προστασία του Υμηττού δεν προστατεύει τον Υμηττό, που απειλείται από το προτεινόμενο δίκτυο αυτοκινητόδρομων, επιχειρείται, ακόμη, η αλλα− γή του δασικού χαρακτήρα του και η μετατροπή του σε «περιαστικό πάρκο» κάτι που επιτρέπει την εμπορευματοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση.

Ζητούμε γι’ αυτό:

• Την τροποποίηση του ισχύοντος π.δ/τος στην κατεύθυνση της απόλυτης προστα− σίας, με επέκταση της Α΄ ζώνης σε όλο τον Υμηττό.

• Κανένας αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό.

 Να απαγορευτεί κάθε δομική δραστηριότητα στη Β4 Ζώνη. Καμιά οικοδομική άδεια να μην εκδοθεί για την ανέγερη νέων κτιρίων, λυομένων και λοιπών εγκαταστάσεων, κατασκευή γηπέδων κ.λ.π.

• Να μην εφαρμοστεί το άρθρο του ν. 3688/2008 για την ανέγερση του κτιρίου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Να απομακρυνθεί το Μπάντμιντον και να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησής του.

 Να μη αναγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο στην έκταση του Πάρκου Γουδή.

 Να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου και να ξηλωθούν παλαι− ές και νέες περιφράξεις και να ματαιωθεί κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του χώρου από οποιοδήποτε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα.

 Ζητούμε να μη υλοποιήσει τα σχέδια του ο Δήμος Αθηναίων για την κατασκευή του κέντρου απέξαρτησης στο χώρο δίπλα από το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», διότι τούτο αντίκειται στη μελέτη του Ε.Μ.Π. και στις «Γενικές κατευθύνσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ζώνη Β4) και επειδή η κατασκευή αυτή θα τσιμεντοποιήσει μέρος της έκτασης που προβλέπεται για τη δημι− ουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

 Να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό, να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των προβλεπόμενων από το ν. 732/77 εκτάσεων.

Το Προεδρείο της Ημερίδας

 Κωνσταντινίδη Μπέτη Μαυράκος Δημήτρης Νταουντάκης Φώτης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Γουδή με «πράσινη» προοπτική

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η θεσμοθέτηση και κυρίως η υλοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, και Κλιματικής Αλλαγής. 

Με οδηγό την «ξεχασμένη» μελέτη του Πολυτεχνείου, που χρειάζεται, όμως, επικαιροποίηση, θα κινηθεί το υπουργείο

 Η Τίνα Μπιρμπίλη θεωρεί πως ο αναξιοποίητος και κατακερματισμένος σήμερα χώρος των περίπου 4.500 στρεμμάτων θα αναδειχθεί, ώστε να αποτελέσει την πιο πολύτιμη «ανάσα» στο Λεκανοπέδιο, κυρίως λόγω της θέσης του.

**Είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Αθήνας, στα συρτάρια του οποίου «αραχνιάζει» εδώ και χρόνια η αναλυτική μελέτη του Πολυτεχνείου, που πλέον χρειάζεται επικαιροποίηση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν πολλά έχουν αλλάξει, δυστυχώς, προς το χειρότερο.

Οι πιο πρόσφατες απόπειρες δόμησης αφορούν τους ξενώνες για αξιωματικούς σε δασική ζώνη στο στρατόπεδο Σακέττα και το κτίριο διοίκησης, επιφάνειας 28.000 τ.μ. και ύψους 27 μέτρων, που διαθέτει και ελικοδρόμιο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη. Είναι άλλη μια «καυτή πατάτα» που παραλαμβάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

**Η πολύτιμη αυτή έκταση ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου διαθέτει ιστορικές εκκλησίες, λιθόκτιστα δημόσια κτίρια με αρχιτεκτονική αξία, αλλά κυρίως γωνιές με οικολογική αξία. Εδώ βρίσκεται η μόνη ακάλυπτη κοίτη παραποτάμων του Ιλισού, με πλούσια βλάστηση.

Λειτουργεί, όμως, και ένα βενζινάδικο, το οποίο δεν μπορεί, φυσικά, να συνυπάρξει με το μελλοντικό πάρκο.

**Πάνω από 1.000 στρέμματα καλύπτουν τα εννέα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και τα στρατόπεδα, για τα οποία, κατά καιρούς, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα απομακρυνθούν. Στις παρυφές των αδόμητων χώρων βρίσκονται τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο, καθώς και το Κέντρο Ιατρολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

**Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αποτελεί «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες»: Ο βασικός πυρήνας αποτελείται από 965 στρέμματα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας.

Με διάταγμα του 1977, που φέρει την υπογραφή του Ευάγγ. Αβέρωφ, η έκταση έχει παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, αλλά από το 1981 ώς το 1989 είχαν μεταβιβαστεί μόνον 435 στρέμματα.

«Φιλέτα» στην υπόλοιπη έκταση διεκδικούν επίσης η Κτηματική Εταιρεία (ΚΕΔ), πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Εκκλησία.

Η αναλυτική μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου προβλέπει τα ακόλουθα:

1 Κεντρικό πυρήνα 1.450 στρεμμάτων, με σημείο αναφοράς τις όχθες του Ιλισού, που θα καλυφθεί από υψηλό πράσινο και μικρά φράγματα, όπου θα συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των δέντρων. Στη ζώνη αυτή δεν προβλέπεται νέα δόμηση, αλλά η ανάδειξη των 15 στρατιωτικών κτιρίων που ήδη υπάρχουν και είναι εγκαταλειμμένα. Εξαίρεση αποτελούν τα δύο κτίρια που ανασκευάστηκαν και στεγάζουν την Εθνική Γλυπτοθήκη.

Προτείνονται διαμορφώσεις μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, καθώς και δημιουργία μικρών ξύλινων χώρων στάσης. Πρόκειται για έναν «πράσινο δακτύλιο» που θα συνδέει τον Υμηττό με τη Μονή Θεολόγου και θα καταλήγει στα όρια των Αμπελοκήπων.

2 Ελεγχόμενη ζώνη 2.400 μέτρων, στην οποία θα διατηρηθούν τα ήδη λειτουργούντα νοσοκομεία, καθώς και τα ιδρύματα εκπαίδευσης και έρευνας. Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνεται το στρατόπεδο Πλέσσα, που, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό του 1985, μετά την απομάκρυνσή του προβλέπεται να γίνει χώρος πρασίνου. Προτείνεται επίσης η διατήρηση των υπηρεσιών διοίκησης που ήδη λειτουργούν, με πλήρη απαγόρευση, όμως, νέων εγκαταστάσεων.

**«Το θέμα είναι ώριμο και πλέον δεν δικαιολογούνται άλλες καθυστερήσεις», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο πολεοδόμος Γ. Πατρίκιος, επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που συμμετείχε στην πολυμελή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, η οποία είχε συγκροτηθεί στα μέσα του 2008 και είχε προχωρήσει σε ομόφωνες προτάσεις, αλλά από την περασμένη άνοιξη, η δράση της έχει ατονήσει.

Την ίδια περίοδο είχε ασχοληθεί με το θέμα και ο εποπτευόμενος από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ Οργανισμός Αθήνας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Στο σχέδιο, που είχε παρουσιαστεί στους φορείς, γίνεται λόγος για μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, αλλά οι προτάσεις αξιοποίησης παραπέμπονταν σε επόμενο διάταγμα.

**Σε κάθε περίπτωση, το πάρκο Γουδή κρίνεται ως το πιο καθοριστικό μέτρο στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα, με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στο μικροκλίμα του ανατολικού τμήματος του Λεκανοπεδίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-11-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή σας προσκαλεί στη σύσκεψη, που διοργανώνει στις 14 Δεκεμβρίου 2009 ημέρα Δευτέρα και ώρες 6 − 9 μ.μ. στο Πολυδύναμο Κέντρο Αμπελοκήπων (Πανόρμου 59)

Θέματα:

1) Ενημέρωση από την επιτροπή Αγώνα για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

2) Κατάθεση σκέψεων και προτάσεων για μορφές παραπέρα δράσης με στόχο τη θεσμοθέτηση και τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή σε χώρο υψηλού πρασίνου χωρίς εμπορευματοποίηση.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε και με την παρέμβασή σας να συμβάλετε στην επιτυχία των στόχων μας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αντωνίου Ιουλία τηλ. 6942517093

Γεωργιόπουλος Νίκος τηλ. 6974477388

Μαυράκος Δημήτρης τηλ. 6974888323

Νταουντάκης Φώτης τηλ. 6937467951

Πετρίδης Μιχάλης τηλ. 6946012191

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αυθαίρετο το... Παίδων

Αυθαίρετο κτίσμα το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης!!! Στη χώρα όπου ιερές μονές και ιδιωτικά συμφέροντα διεκδικούν και επιτυγχάνουν ανταλλαγές και αποχαρακτηρισμούς δημόσιων και δασικών εκτάσεων, το νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει επί δεκαετίες χωρίς νόμιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ως «αυθαίρετο εντός αναδασωτέας έκτασης» μετατρέπει κάθε εργασία ανακαίνισης-εκσυγχρονισμού-επέκτασης σε παράνομη πράξη...
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ των «αρμοδίων υπηρεσιών», το αίτημα για να πάψει το νοσοκομείο να είναι αυθαίρετο κτίσμα έρχεται από τη δεκαετία του '80. Η τελευταία προσπάθεια τακτοποίησης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 -περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσίες είχαν προφανώς «φορτσάρει» για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Μονής Βατοπεδίου.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έφθασε στο σημείο να κάνει τη νύχτα εργασίες περίφραξης επειδή το έργο ήταν αυθαίρετο...
Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή:
- Εννέα μέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 19 Οκτωβρίου 1940, θεμελιώνεται στην Πεντέλη από τον Ιωάννη Μεταξά το «Ασκληπιείον Παίδων» ΠΙΚΠΑ για τη θεραπεία «των κλειστών φυματιώσεων».
- Η έκταση έχει μισθωθεί από τη Μονή Πεντέλης αλλά θεωρείται ήδη από το 1911 «δημόσια διακατεχόμενη», δηλαδή το Δημόσιο έχει την ψιλή κυριότητα αλλά δεν έχει βγει τελεσίδικη απόφαση για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης (εκκρεμεί έως σήμερα!). Επίσης, έχει χαρακτηρισθεί αναδασωτέα από το 1934.
- Τα εγκαίνια γίνονται το 1957, παρουσία της Φρειδερίκης.
- Τον Ιούνιο του 1984 και τον Μάρτιο του 1995, το υπουργείο Υγείας «ζητά την παραχώρηση της δημόσιας έκτασης από το υπουργείο Υγείας χωρίς όμως να εύρει ανταπόκριση στο αίτημά του», όπως διαβάζουμε στην ιστορική αναδρομή που συνέταξε στις 11/3/08 ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος, πρόεδρος του νοσοκομείου από το 2008 έως σήμερα.
- Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε επανέλθει το 2002 ζητώντας την παραχώρηση «έκτασης 35 περίπου στρεμμάτων, επί της οποίας έχει κτισθεί το νοσοκομείο, για να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης των κτιριακών του εγκαταστάσεων»!!!
- Ο κ. Παπασταυρόπουλος καταθέτει (Μάρτιος 2008) και πρόταση σχεδίου νόμου «για να αποκτήσει επιτέλους το νοσοκομείο νόμιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς».
- Τον Μάιο του 2008 ξεκινά υπηρεσιακή αλληλογραφία. Το υπουργείο Γεωργίας (Διεύθυνση Προστασίας Δασών) εμφανίζεται σύμφωνο και παραπέμπει το θέμα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επισημαίνοντας «το κατεπείγον του ζητήματος»!
Τον Σεπτέμβριο απευθύνεται για το ίδιο θέμα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο πρόεδρος του νοσοκομείου «επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την υποβολή του αιτήματος».
- Λίγες μέρες μετά και ενώ έχει φουντώσει για τα καλά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (Δ. Νομοθετικού Εργου) παραπέμπει το θέμα στον Οργανισμό της Αθήνας μιλώντας για έκταση 35 στρεμμάτων «που πρόκειται να παραχωρηθεί στο νοσοκομείο».
Το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ επανέρχεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2009 προς τον Οργανισμό Αθήνας.
- Ομως, ο Οργανισμός Αθήνας διά του προϊσταμένου του Μ. Παπανικολάου ανθίσταται και με έγγραφο από τον Απρίλιο του 2009 επιμένει ότι στις ζώνες προστασίας της Πεντέλης «δεν προβλέπονται κοινωφελείς χρήσεις», «απαιτείται τροποποίηση του διατάγματος του 1988» και υπάρχουν «δυσκολίες τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως γράφαμε στις 3/4/2007, ο ίδιος προϊστάμενος του Οργανισμού Αθήνας εισηγείτο αναστολή εφαρμογής προεδρικού διατάγματος του 2004 για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζητούσε ρύθμιση για να συνεχίσει να λειτουργεί το νυκτερινό κέντρο Ακρωτήρι ώστε να μη χάσει τα έσοδα από τα μισθώματα το Ταμείο των Κληρικών...
Στο παρελθόν, πάντως, ο Οργανισμός Αθήνας δεν είχε εμποδίσει τη ρυμοτόμηση προστατευομένων εκτάσεων στην Πεντέλη και τον Υμηττό...
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=133700

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ερώτηση του προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τις απαντήσεις των Υπουργείων

Δείτε την ερώτηση στο http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=17508
Δείτε τις απαντήσεις  http://anoihtipoli.gr/eggrafa/goudi-erotisiTsipra-apantiseis.pdf

(ελήφθη 6-3-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Αθήνα, 9 Απριλίου 2010

Σεβαστοπούλου 30 115 24 Αθήνα Τηλ. επικοιν.: 6974477388, 6974888323

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Κυρία Υπουργέ

Στις 17.3.2010 πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση ότι με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ΦΕΚ 463/23.10.2008 εγκρίθηκε η ανέγερση κτιρίου 9.240,39 τ.μ. και ύψος 22 μ. από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε έκταση που βρίσκεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων (Ο.Τ. 162 − περιοχή 81) με μία απλή υπουργική απόφαση, απαξιώνοντας και καταπατώντας ακόμη και αυτές τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες που απαιτούν έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Η προαναφερθείσα έκταση παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ στο ΙΙΒΕΑΑ σε χώρο ο οποίος προβέπεται στην μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (Μ.Π.Γ.).

Για άλλη μία φορά γινόμαστε στο ίδιο “έργο θεατές” αντιμετωπίζοντας και πάλι διεκδίκηση έκτασης που προορίζεται για το Μ.Π.Γ. (περιοχή ελέγχου) τσιμεντοποιώντας έκταση 10 στρ. για να πραγματοποιήσει το ΙΙΒΕΑΑ τα σχέδιά του.

Την ίδια στιγμή που εκπονούνται σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τη θεσμοθέτηση του Μ.Π.Γ. προωθείται ο κατακερματισμός και η τσιμεντοποίηση του τελευταίου μεγάλου αδόμητου χώρου της Αθήνας στον οποίο οι νόμοι της πολιτείας ακόμη από την εποχή του Ε. Βενιζέλου και το 1976 επιτάσσουν να δημιουργηθεί εκεί Μητροπολιτικό Πάρκο.

Δεν είμαστε αντίθετοι και συμφωνούμε απόλυτα με την ανέγερση ερευνητικών κέντρων, νοσοκομείων ή άλλων κτιρίων που εξυπηρετούν κάποιο κοινωνικό αγαθό. Διαφωνούμε όμως απόλυτα με την φιλοσοφία ότι πρέπει να θέσουμε σε αντιπαράθεση την δυνατότητα απόκτησης κοινωνικών αγαθών καταστρέφοντας το ένα προς όφελος του άλλου.

Είμαστε αντίθετοι στην τεχνητή αντιπαράθεση κοινωνικών αναγκών όπως: Υγεία − Περιβάλλον, Πολιτισμός − Αθλητισμός − Περιβάλλον. Γι’ αυτό εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας για την κατασκευή κτιρίου του ΙΙΒΕΑΑ σε έκταση η οποία προορίζεται για την δημιουργία του Μ.Π.Γ.

Για να σταματήσουν επιτέλους οι απόπειρες λεηλασίας του Πάρκου Γουδή που γίνονται από διάφορους δημόσιους, εκκλησιαστικούς και ιδιωτικούς φορείς, ζητάμε:

1. Άμεση θεσμοθέτηση του Μ.Π.Γ. σύμφωνα με την μελέτη του Ε.Μ.Π. χωρίς εμπορευματοποίηση.

2. Έλεγχος όλων των πράξεων παραχώρησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ανέγερση του κτιρίου του ΙΙΒΕΑΑ.

3. Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και έκδοση οικοδομικών αδειών στο χώρο που προβλέπεται για το Μ.Π.Γ.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αντωνίου Ιουλία Γεωργιόπουλος Νίκος Μαυράκος Δημήτρης Νταουντάκης Φώτης Πετρίδης Μιχάλης

Κοιν.: 1. Πολιτικά κόμματα

2. Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Αθηναίων

3. ΟΡΣΑ κ. Πολύζο

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κτήριο 10.000 τ.μ. στην έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή!

 

Ø                           Την παρέμβαση της υπουργού ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, ζητεί η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή προκειμένου να σταματήσουν ο κατακερματισμός και η τσιμεντοποίηση του τελευταίου μεγάλου αδόμητου χώρου.

Όπως καταγγέλλει, "με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ ΦΕΚ 463/23.10.2008 εγκρίθηκε η ανέγερση κτηρίου 9.240,39 τ.μ. και ύψος 22 μ. από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε έκταση που βρίσκεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων (Ο.Τ. 162 - περιοχή 81) με μία απλή υπουργική απόφαση, απαξιώνοντας και καταπατώντας ακόμη και αυτές τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες που απαιτούν έκδοση προεδρικού διατάγματος".

Η έκταση των 10 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στο ΙΙΒΕΑΑ, περιλαμβάνεται στη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή σημειώνει η Επιτροπή. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει: "Συμφωνούμε απόλυτα με την ανέγερση ερευνητικών κέντρων, νοσοκομείων ή άλλων κτηρίων που εξυπηρετούν κάποιο κοινωνικό αγαθό. Διαφωνούμε όμως απόλυτα με τη φιλοσοφία ότι πρέπει να θέσουμε σε αντιπαράθεση τη δυνατότητα απόκτησης κοινωνικών αγαθών καταστρέφοντας το ένα προς όφελος του άλλου".

Η επιτροπή ζητεί το συντομότερο θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ χωρίς εμπορευματοποίηση, έλεγχο όλων των πράξεων παραχώρησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ανέγερση του κτηρίου του ΙΙΒΕΑΑ και απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και έκδοση οικοδομικών αδειών στον χώρο που προορίζεται για Πάρκο. Επιπλέον προγραμματίζει σύσκεψη, σήμερα, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου Διαμερίσματος, Πανόρμου 57, 4ος όροφος, με αντικείμενο τη διοργάνωση κινητοποιήσεων υπεράσπισης της έκτασης από τον κατακερματισμό και την τσιμεντοποίηση.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=536436

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διπλή «ανάσα» με μητροπολιτικά πάρκα

Ø                           Δύο καινούργια μητροπολιτικά πάρκα για την πρωτεύουσα, στην περιοχή Γουδή αλλά και στην ευρύτερη ζώνη του Ιλισού, περιλαμβάνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό, που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας και αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση.

Στον ορεινό όγκο του Υμηττού, συνολικής επιφάνειας 81.230 στρεμμάτων, παραμένουν οι δύο ζώνες, παρά το αίτημα των φορέων των όμορων δήμων να ενταχθεί ολόκληρη η περιοχή σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή Α' ζώνη, με επιφάνεια 18.500 τετραγωνικά, θα τριπλασιαστεί. Στη Β' ζώνη όμως θα προβλέπεται η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας και αναψυχής, αλλά μόνο με ευθύνη των δήμων.

Στο νέο σχέδιο περιλαμβάνεται το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, που και αυτό θα είναι δύο «ταχυτήτων». Θα θεσμοθετηθεί ο πυρήνας που θα φτάνει τα περίπου 1.200 στρέμματα και θα υπάρχει υψηλό πράσινο τουλάχιστον σε 900 στρέμματα, καθώς και ελαφριές κατασκευές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το νέο στοιχείο του σχεδίου διατάγματος θα είναι το μητροπολιτικό πάρκο Ιλισού, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων, που θα φτάνει ώς το άλσος Συγγρού στα Ιλίσια και τις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ. Σε αυτό θα ενταχθούν οι όχθες του Ιλισού που θα βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αλλά και η Πανεπιστημιούπολη, όπου όμως θα επιτρέπεται η δόμηση αλλά μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα αποτελέσει τη σημαντικότερη παρέμβαση στο Λεκανοπέδιο, αφού φέρνει νέες νησίδες πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σε συνδυασμό με το πάρκο Γουδή θα ανεβάσουν το αστικό πράσινο και θα αποτελέσουν ουσιαστική παρέμβαση στο μικροκλίμα και στην αντιμετώπιση των αιωρούμενων σωματιδίων, που αποτελούν το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της πρωτεύουσας.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/04/2010&id=152163

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το (προσωρινό) γήπεδο μπάντμιντον των 27 εκατ. Ευρώ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ
«Θα κατεδαφιστεί μετά την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήξη της τρέχουσας  σύμβασης με τον ανάδοχο». Ετσι δήλωσε για το γήπεδο μπάντμιντον χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Πότε θα λήξει αυτή η σύμβαση; Ισως και σε 15 χρόνια. Η ολυμπιακή κατασκευή που δημιουργήθηκε στο Πάρκο Γουδή για να είναι προσωρινή αλλά καλά κρατεί ως τώρα- λειτουργεί ως μουσικό θέατρο- κόστισε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων 27 εκατ. ευρώ. Η ιστορία του μετά το 2004, σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα. Τον Δεκέμβριο του 2005 η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού εκείνη την εποχή κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά  και ο τότε υπουργός Αμυνας κ. Σπ.  Σπηλιωτόπουλος υπέγραψαν μνημόνιο για την αξιοποίηση του χώρου στο μπάντμιντον, παρά το ότι υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση δέσμευση- με υπουργική απόφαση- ότι θα κατεδαφιζόταν εντός έξι μηνών μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τον νόμο 3342/2005 έγινε εφικτή η παραχώρηση και η διαχείριση των πέντε στρεμμάτων του γηπέδου και άλλων 20 στρεμμάτων γύρω από αυτό στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία τα παραχώρησε σε ιδιώτες. Οπως δήλωνε τον Μάιο του 2006 ο πρόεδρος τότε της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ,  το οικονομικό όφελος που θα απεκόμιζε το ελληνικό Δημόσιο από την ενοικίαση σε ιδιωτική κοινοπραξία υπολογιζόταν σε 12,5 εκατ. ευρώ για 20 χρόνια. Παρά τις νέες εξελίξεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για το μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο κ. Γ. Βοζικάκης,  «απαιτούμε να παρέμβουμε στις  εξελίξεις γύρω από το Πάρκοδιότι βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο κατακερματισμός και η τσιμεντοποίηση και δεν ξέρουμε τις ακριβείς προβλέψεις των σχεδίων που  ετοιμάζονται».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=326722&dt=20/04/2010
ΒΗΜΑ, 20-4-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τρέχουν να «στρώσουν» με τσιμέντο το... πάρκο

Τριπλή «επίθεση» στο μελλοντικό πάρκο Γουδή, με έργα που απειλούν να καταστήσουν κενό γράμμα τις τελευταίες ανακοινώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος και τους σχεδιασμούς για τον πολύτιμο χώρο των περίπου 3.500 στρεμμάτων. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Τίνα Μπιρμπίλη, προβλέπει στη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου και την κατεδάφιση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μπάντμιντον, μετά όμως τη λήξη του συμβολαίου παραχώρησης. Για τις «προσωρινές» κατασκευές, που είχαν μετατραπεί σε μόνιμες με τον νόμο 3342/2005, εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η τελευταία κίνηση εντοπίστηκε στον χώρο των 22 στρεμμάτων που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Μπάντμιντον. «Επισκέφθηκα την περιοχή, ύστερα από καταγγελία της επιτροπή κατοίκων, και διαπίστωσα ότι έχουν μεταφερθεί μεταλλικά στοιχεία, πιθανότατα για την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου», αποκάλυψε στην «Ε» η υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Ντίνα Μπέη, η οποία μας ενημέρωσε ότι σήμερα θα ερευνήσει το θέμα και στην Πολεοδομία της Αθήνας, για να διαπιστώσει εάν έχει χορηγηθεί άδεια για τις εργασίες. Θα στείλει επίσης έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας να προχωρήσει στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Να σημειωθεί ότι έχει απαγορευθεί ώς τον Φεβρουάριο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη την περιοχή που εντάσσεται στο διάταγμα του 1978 για τον Υμηττό.

Η Ντίνα Μπέη μάς μίλησε και για άλλες δύο «επιθέσεις» δόμησης που έχουν εντοπιστεί μέσα στα όρια του μελλοντικού πάρκου:

* Με απόφαση του περασμένου καλοκαιριού, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» έχουν παραχωρήσει στην ΕΠΟ δύο κτίρια δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Κέντρου για τη στέγαση των υπηρεσιών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Πρόσφατα προχώρησαν στην ανακαίνισή τους, αλλά και στην προσθήκη νέων κτιριακών όγκων. Η άδεια δόμησης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει χορηγηθεί από τη ΔΟΚΚ, την υπηρεσία του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το θέμα με ένα καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί για τις ανάγκες των ολυμπιακών έργων», μας αποκάλυψε η υπερνομάρχης, η οποία ζητεί να μπει τέλος σε αυτό το μέτρο, που κακώς διατηρείται έξι χρόνια μετά τους Αγώνες. Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο του 2005 τα γραφεία δεν είναι επιτρεπόμενη χρήση στο ολυμπιακό κέντρο Γουδή, αλλά αυτά αντιμετωπίζονται ως «ψιλά γράμματα» από την πολιτεία, που έχει εκχωρήσει από χρόνια άλλο κτίριο για τη στέγαση της επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Λάρισα και τον Βόλο.

* Με παλιότερη υπουργική απόφαση έχει εκχωρηθεί στην Ακαδημία Αθηνών έκταση πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία» για την κατασκευή ερευνητικού κέντρου. Πρόκειται για ένα κτίριο 20.000 τετραγωνικών και ύψους 22 μέτρων, για το οποίο ώς τώρα δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. «Δεν βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου και αφορά επιστημονικό σκοπό, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο τσιμέντο σε αδόμητους δημόσιους χώρους στο Λεκανοπέδιο», δηλώνει κατηγορηματικά η υπερνομάρχης και προτρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το πάρκο ως χώρος υποδοχής "αστέγων" χρήσεων του Λεκανοπεδίου», μας είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά τις προτάσεις του υπουργείου για τον Υμηττό και την περιοχή Γουδή-Ιλισσός, ιδιώτες και φορείς σπεύδουν με έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, να δημιουργήσουν αρνητικά τετελεσμένα και να προκαταβάλουν τη διοίκηση και τους πολίτες», καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/04/2010&id=155408

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Αυθαιρεσίες στο Γουδή»

«Οι κάτοικοι, μέλη τοπικών επιτροπών πολιτών, έχουν αναλάβει την περιφρούρηση του πάρκου Γουδή και είναι αυτοί που ενημέρωσαν την Παρασκευή για τις εργασίες που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μπάντμιντον», υπογράμμισε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου, από την «Ανοιχτή Πόλη».

Τόνισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία αφορούν την επέκταση του θεάτρου.

Κατήγγειλε την τακτική του τεμαχισμού, με την οποία φορείς και ιδιώτες, με ειδικές ρυθμίσεις, αποσπασματικού χαρακτήρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να προκαταβάλουν τη διοίκηση και τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες που έγιναν σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» στην ΕΠΟ, καθώς και στο ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας. Υπογράμμισε ότι η εικόνα αυτή έγινε πιο αισθητή με τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για την προστασία του Υμηττού και την περιοχή Γουδή-Ιλισός. «Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων και τα συναρμόδια υπουργεία, με πρώτο το ΥΠΕΚΑ, να μην ανεχθούν αυτές τις αυθαιρεσίες», επισήμανε και έθεσε το θέμα της συνολικής διαχείρισης του χώρου, του φορέα εποπτείας, των αρμοδιοτήτων και των πόρων του.

Η «Ε», που πρόβαλε χθες το θέμα, απευθύνθηκε στους αρμόδιους για να πληροφορηθεί για το καθεστώς και τις διαδικασίες που διέπουν τα έργα, αλλά προσέκρουσε σε... συναρμόδιους που δήλωναν απλώς... αναρμόδιοι!

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/04/2010&id=155799

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Αθήνα, 6 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Eπιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και κοινωνικοί

φορείς, που συμπαρατάσσονται στο αίτημα της δημιουργίας του Μη−

τροπολιτικού Πάρκου Γουδή, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην

πλατεία Μετρό − Πανόρμου την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 6.30 μ.μ.,

θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΕΚΑ − (οδός Αμαλιάδος).

Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις για

το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, που αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα

κρίσιμες.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο δόθηκε για διαβούλευ−

ση την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 ανοίγει κάποια παράθυρα αισιοδοξίας,

ορισμένα όμως σημεία του μας βρίσκουν αντίθετους και άλλα μας δημι−

ουργούν επιφυλάξεις και ανησυχίες.

Τις ανησυχίες μας επιτείνουν οι πρακτικές ορισμένων διεκδικητών

της έκτασης Γουδή με τις οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τετε−

λεσμένες καταστάσεις και να νομιμοποιηθούν δραστηριότητες οι οποίες

όχι μόνο είναι ασύμβατες με τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου

Γουδή αλλά θα οδηγήσουν στον κατακερματισμό, στην τσιμεντοποίηση

και στη συρρίκνωσή του.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση

της 12ης Μαΐου για να κάνουμε δυνατή και αποτελεσματική την παρέμ−

βασή μας για ένα πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο, για να αποτρέψου−

με τους σχεδιασμούς όσων απεργάζονται τη συρρίκνωση του τελευταί−

ου μεγάλου αδόμητου ελεύθερου χώρου της Αθήνας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αντωνίου Ιουλία τηλ. 6942517093

Γεωργιόπουλος Νίκος τηλ. 6974477388

Μαυράκος Δημήτρης τηλ. 6974888323

Νταουντάκης Φώτης τηλ. 6937467951

Πετρίδης Μιχάλης τηλ. 6946012191

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30

ΤΚ 11524 Αθήνα                                                             

Τηλ. Επικοιν. 6974477388

   6937467951                                   Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010

                                    Προς  κ. Τίνα Μπιρμπίλη

                                        Υπουργό ΠΕΚΑ

                                     Αμαλιάδος 17

θΕΜΑ:   Αυθαίρετες κατασκευές στο περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Κυρία Υπουργέ

Με την επιστολή μας προς τον ΟΡΣΑ στις 10/05/2010 αναφέρουμε ότι « η Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το Μπάντμιντον επιχειρεί να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση προβαίνοντας σε εργασίες υπαίθριου θεάτρου»

Δυστυχώς οι φόβοι  μας αυτοί επαληθεύτηκαν όταν στις 2/06/2010 ώρα 19.00 πληροφορηθήκαμε και στη συνέχεια το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι ότι κτίζεται μπροστά από την είσοδο του Μπάντμιντον δίπλα στον υδατόπυργο, υπαίθριο θέατρο 400 θέσεων από σιδηροκατασκευή, παρά την απαγόρευση και αναστολή των οικοδομικών εργασιών έως 19/02/2011 σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποξηλωθεί και να απομακρυνθεί η υπάρχουσα σιδηροκατασκευή  του υπαίθριου θεάτρου.

Με ιδιαίτερη τιμή

Η Γραμματεία της Επιτροπής

         Αντωνίου Ιουλία

        Γεωργιόπουλος Νίκος

       Μαυράκος Δημήτρης

     Νταουντάκης Φώτης

Πετρίδης Μιχάλης

Κοινοποίηση:

-κ. Ι. Πολύζο Πρόεδρο ΟΡΣΑ Πανόρμου 4

-Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ. Καραβαβασίλη Μεσογείων 119

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Σεβαστοπούλου 30

ΤΚ 11524 Αθήνα                                                             

Τηλ. Επικοιν. 6974477388

   6937467951                                   Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010

                                    Προς  κ. Παύλο Γερουλάνο

                                               Υπουργό Πολιτισμού

                                             Μπουμπουλίνας 22

θΕΜΑ:   Αυθαίρετες κατασκευές στο περιβάλλοντα χώρο του Μπάντμιντον εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Κυρία Υπουργέ

Με την επιστολή μας προς τον ΟΡΣΑ στις 10/05/2010 αναφέρουμε ότι « η Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το Μπάντμιντον επιχειρεί να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση προβαίνοντας σε εργασίες υπαίθριου θεάτρου»

Δυστυχώς οι φόβοι  μας αυτοί επαληθεύτηκαν όταν στις 2/06/2010 ώρα 19.00 πληροφορηθήκαμε και στη συνέχεια το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι ότι κτίζεται μπροστά από την είσοδο του Μπάντμιντον δίπλα στον υδατόπυργο, υπαίθριο θέατρο 400 θέσεων από σιδηροκατασκευή, παρά την απαγόρευση και αναστολή των οικοδομικών εργασιών έως 19/02/2011 σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποξηλωθεί και να απομακρυνθεί η υπάρχουσα σιδηροκατασκευή  του υπαίθριου θεάτρου.

Με ιδιαίτερη τιμή

Η Γραμματεία της Επιτροπής

         Αντωνίου Ιουλία

        Γεωργιόπουλος Νίκος

       Μαυράκος Δημήτρης

     Νταουντάκης Φώτης

Πετρίδης Μιχάλης

Κοινοποίηση:

-Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Ι. Πυργιώτη

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Θέατρο Badminton διευκρινίζει

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Απαντώντας σε δημοσιεύματα για αυθαίρετες κατασκευές στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου Badminton, οι Μιχάλης και Βανέσσα Αδάμ (ADaM Productions) και οι Γιώργος και Παναγιώτης Γεώργας (Half Note Jazz Club) εξέδωσαν δελτίο Τύπου που διευκρινίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Αφορμή αποτέλεσε η λυόμενη εξέδρα που θέλησαν να τοποθετήσουν στο προαύλιο του θεάτρου με σκοπό να δημιουργήσουν «ένα καλοκαιρινό Half Note».

Το δελτίο Τύπου διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι έπειτα από διεθνή διαγωνισμό το 2006 οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες εκμίσθωσαν για 20 έτη από την εταιρεία του Δημοσίου Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. την αρένα του Badminton και τον 20 περίπου στρεμμάτων χώρο που την περιβάλλει, επενδύοντας 15 εκατ. στη μετατροπή του σε υπερσύγχρονο θέατρο. Σημειώνουν ότι πρόκειται για «ένα από τα δύο ολυμπιακά ακίνητα που έχουν αξιοποιηθεί μεταολυμπιακά» και ότι η σύμβασή τους με την «Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε.» «προέβλεπε για να μπορεί να σταθεί επιχειρηματικά η επένδυση, εκτός από το θέατρο, ένα εστιατόριο, ένα υπαίθριο κινηματοθέατρο και άλλες ήπιες αξιοποιήσεις του περιβάλλοντος χώρου που συνάδουν με την ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου». Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και ενώ «εμείς έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, με πολεοδόμους, πυροσβέστες, υγειονομικούς κ.λπ., έχει γνωμοδοτήσει θετικά, ακόμη περιμένουμε την κοινή υπουργική απόφαση των τριών υπουργείων (Πολιτισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος) για την άδεια του Θεάτρου Badminton και τις χρήσεις του περιβάλλοντος χώρου». Όσον αφορά την εξέδρα, «πήραμε, ως οφείλαμε, την έγκριση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε.», αλλά επειδή «η ενέργειά μας αυτή δημιούργησε τον φόβο στην επιτροπή κατοίκων για το Μητροπολιτικό Πάρκο, πως προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις και να δημιουργήσουμε κάτι μόνιμο, αν και δεν είχαμε καμία τέτοια πρόθεση,... για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, κατανοώντας την ευαισθησία αυτή, αποσυναρμολογήσαμε και απομακρύναμε τη λυόμενη εξέδρα...

Δεν είμαστε καταπατητές, αλλά επιχειρηματίες που δυστυχώς συμβληθήκαμε με το ελληνικό Δημόσιο και επενδύσαμε στον πολιτισμό στηριζόμενοι στα εισιτήρια των θεατών και όχι στις κρατικές επιχορηγήσεις».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_15/06/2010_404501

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Golden Hall και Badminton - Οι μοναδικοί που πληρώνουν

Μόλις δύο από τις έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έχουν από χρόνια μισθωθεί αποδίδουν έσοδα. Το θέατρο Badminton και το εμπορικό κέντρο Golden Hall (πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο IBC) είναι οι μόνοι «καλοπληρωτές», αποδίδοντας στα ταμεία της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» περίπου 8,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι όμως και οι μόνοι που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και να υλοποιήσουν την επένδυσή τους, ακόμη κι αν χρειάστηκε, όπως στην περίπτωση του Badminton, να λειτουργήσουν χωρίς άδεια!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε.», κ. Γιώργο Παναγιώτου, η άδεια λειτουργίας του Badminton εκδόθηκε τελικά πριν από ένα μήνα. «Πώς λειτουργούσε έως τώρα; Με την ανοχή της πολιτείας, καθώς η έλλειψη της άδειας δεν ήταν ευθύνη του επιχειρηματία, που έκανε μια πολύ μεγάλη και επιτυχημένη επένδυση», λέει ο κ. Παναγιώτου, αποκαλύπτοντας... τη σουρεαλιστική πλευρά της μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης. Στο τελευταίο σχέδιο για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, πάντως, προβλέπεται ότι μόλις λήξει (για οποιονδήποτε λόγο) η σύμβαση που έχει υπογραφεί, το γήπεδο (που ανεγέρθηκε στην καρδιά του πάρκου) θα κατεδαφιστεί. Αλλά ούτε και στην περίπτωση του Golden Hall το πεδίο είναι εντελώς ανέφελο, καθώς (εις βάρος της απόφασης να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο) εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τον εμπορικό σύλλογο του Αμαρουσίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε και πλέον αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2010_416728

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ                                                                                           

                                                                                       ΑΘΗΝΑ   12-11-2010

 

                                               Δ Ε Λ Τ Ι Ο       Τ Υ Π Ο Υ

     Εν μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών, η κοινοπραξία που εκμεταλ-λεύεται το  Μπάντμιτον  ξανακτύπησε στήνοντας κατασκευές οι οποίες καταλαμβάνουν  τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, χωρις άδεια, οπως διαπιστώθηκε και απο αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Αμπελοκήπων,  , κατά την διάρκεια αυτοψίας τους που έγινε σήμερα 12-11-2010, παρουσία μελών της επιτροπής μας.                                        

     Για  δεύτερη φορά η Κοινοπραξία  επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις σέ βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.  

    Ζητούμε όλοι  οι αρμόδιοι  φορείς να πράξουν τα δέοντα, ωστε να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να προστατευτεί ο χώρος απο παρόμοιες μεθοδεύσεις.

                                                    Η Γραμματεία της Επιτροπής

                                                  Αντωνίου Ιουλία            τηλ.6942517093

                                                             Γεωργιόπουλος Νίκος  τηλ.6974477388

                                                            Βαφείδη Νανά                τηλ.6977230154

                                                           Βοζικάκης Γιώργος        τηλ.6972408401

                                                             Βεϊνόγλου Φιλοκτήτης τηλ.6944370931

 

Επιστροφή στην αρχή