Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή (2)    [Προηγούμενα κείμενα Γουδή (1)]

Γιατί "Γουδή" και όχι "Γουδί"

"Όχι" του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα κτίρια στο Γουδή

Την αντίθεσή του στο μνημόνιο που υπέγραψαν τα υπουργεία Εθνικής ’μυνας και Πολιτισμού, το οποίο αφορά την ανέγερση νέων κτιρίων, τη δημιουργία λυόμενων εγκαταστάσεων και την εμπορική εκμετάλλευση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών.
Όπως επισημαίνεται από το νομαρχιακό συμβούλιο, το προβλεπόμενο από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, υψηλού πρασίνου και έκτασης 4.500 στρεμμάτων, όπως σχεδιάστηκε από τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελεί μια από τις τρεις, μαζί με το Ελληνικό και τον Ελαιώνα, μεγάλης κλίμακας "ανάσες ζωής" του πυκνοδομημένου και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένου Λεκανοπεδίου. Για τον λόγο αυτόν και μετά από εισήγηση της εντεταλμένης νομ. συμβούλου Δανάης Αντωνάκου, το νομαρχιακό συμβούλιο προτείνει τη θεσμοθέτηση και δημιουργία δημόσιου χαρακτήρα Μητροπολιτικού Πάρκου και ζητεί την άρση των αιτίων κατακερματισμού του χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Γαλανοπούλου Μαρία          ΑΥΓΗ 16-3-2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στοίχειωσε

Ø      Αναξιοποίητη δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ επειδή η πολιτεία αδυνατεί να βρει οικόπεδο για την ανέγερση μεγάρου

Tης Oλγας Σελλα

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ μένουν στα αζήτητα! Tο Iδρυμα Nιάρχου προσφέρει όλο το ποσόν για την ανέγερση της νέας Eθνικής Bιβλιοθήκης, αλλά η πολιτεία αδυνατεί, εδώ και πολλά χρόνια, να βρει το κατάλληλο οικόπεδο. Αντ’ αυτού, περιφέρει, εδώ και χρόνια, τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη από την Πανεπιστημιούπολη στο στρατόπεδο Πλέσσα και από εκεί στο Γουδί, ανακοινώνοντας, κάθε φορά, μεγαλόστομα σχέδια για το νέο κτίριο... Αλλά νέα Εθνική Βιβλιοθήκη δεν βλέπουμε ούτε καν επί χάρτου.

Εν τω μεταξύ, το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της Βαλλιανείου Βιβλιοθήκης, αναπόσπαστο μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας, στην οδό Πανεπιστημίου, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης Εθνικής Βιβλιοθήκης. Με χιλιάδες τόμους κλεισμένους σε αποθήκες, με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του 1930, με παρωχημένη πυρασφάλεια, με τον εξωτερικό κήπο πνιγμένο στα αγριόχορτα, με τους νοικιασμένους αποθηκευτικούς χώρους να μπάζουν νερά, η διοίκηση της Βιβλιοθήκης πασχίζει να κατατάξει το τεράστιο νέο υλικό και να ψηφιοποιήσει τον εθνικό θησαυρό.

Η προσωρινή στέγαση σ’ ένα νέο κτίριο και η αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου της Βαλλιανείου Βιβλιοθήκης είναι οι δύο απαραίτητες κινήσεις που επέλεξε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς, προσπαθώντας να διαχειριστεί αυτόν τον κυκεώνα. Τα χρήματα για την αγορά του νέου κτιρίου έχουν εξασφαλιστεί – 6 εκατομμύρια ευρώ. Τα σχέδια για την αισθητική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτιρίου που σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν υπάρχουν· όχι όμως και το κονδύλι που απαιτείται. Εν τω μεταξύ, η δωρεά των 200 εκατομμυρίων ευρώ περιμένει αδρανής και αναξιοποίητη και ο 21ος αιώνας μάς βρίσκει ανίκανους να διαχειριστούμε ακόμη και τα κληροδοτήματα των εθνικών ευεργετών του 19ου αιώνα...

«Θέλουμε η Βαλλιάνειος να γίνει στολίδι της Aθήνας»

Ενας άνθρωπος που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό, ο ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς, καθηγητής στην έδρα Ισαάκ Νεύτωνος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέλαβε το τιμόνι της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με μόνο κίνητρο να ανταποδώσει στην πατρίδα τις πολλές τιμές που του έκανε. Πριν από ένα χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Μέχρι να βρεθεί το περίφημο οικόπεδο για την ανέγερση της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης προσανατολίστηκε στην απόκτηση ενός κτιρίου για να εξυπηρετηθεί στοιχειωδώς το ίδρυμα· μια κίνηση εκ των ων ουκ άνευ ώστε να αρχίσει η Εθνική Βιβλιοθήκη να επιτελεί τον ρόλο που αρμόζει σ’ ένα ίδρυμα εθνικής σημασίας. Γι’ αυτήν την προσωρινή λύση ανακούφισης, το εποπτεύον υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε 6 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση & Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση»), για την αγορά κτιρίου εμβαδού 10.000 τ.μ. προκηρύσσοντας εντός των ημερών διεθνή διαγωνισμό.

Η ανάληψη της ευθύνης

«H σχέση μου με τη Bιβλιοθήκη είναι τυχαία», λέει στην «Κ» ο Aθανάσιος Φωκάς. «Tον Δεκέμβριο του 2004, στη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Kαραμάνος, μου έκανε για πρώτη φορά την πρόταση. Δεν είχα χρόνο για τέτοιες ευθύνες. “H απάντησή μου είναι όχι. Aν νομίζετε όμως ότι κάτι άλλο μπορώ να προσφέρω, ευχαρίστως”, του απάντησα».

H πρόταση επαναλήφθηκε και ο άνθρωπος που έδωσε στον Αθανάσιο Φωκά την τελική ώθηση ήταν ο δάσκαλός του Iσραελ Γκέλφαντ, ο μεγαλύτερος εν ζωή μαθηματικός. «“Aν είναι να κάνεις ένα πράγμα στην Eλλάδα, να ασχοληθείς με τη Bιβλιοθήκη”, μου είπε ο καλός μου φίλος. Σκέφτηκα ότι η Eλλάδα, τα τελευταία χρόνια, μου έκανε όλες τις τιμές που υπάρχουν: έγινα ακαδημαϊκός, επίτιμος διδάκτορας σε αρκετά πανεπιστήμια, τιμήθηκα με το Aριστείο της Aκαδημίας Aθηνών, παρασημοφορήθηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Oλα αυτά βάρυναν στον προβληματισμό μου και, εν τέλει, δέχθηκα. Aνέλαβα τον Mάρτιο του 2005, χωρίς να γνωρίζω τίποτα για τα θέματα και τα προβλήματα της Eθνικής Bιβλιοθήκης. Πρώτη μας μέριμνα ήταν η διαφύλαξη του υπάρχοντος θησαυρού της. Aπό κει και πέρα αρχίσαμε να εξετάζουμε τα προβλήματα».

Τα προβλήματα

— Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και ποιες ήταν οι προτεραιότητες που βάλατε;

— Tα προβλήματα είναι όσα αντιμετωπίζει μια βιβλιοθήκη στην καθημερινότητά της, αλλά και μερικά βασικά μεσαία θέματα για τη σωστή λειτουργία μιας Eθνικής Bιβλιοθήκης. Π.χ. το ISBN (ο διεθνής αριθμός έκδοσης που χορηγεί η Εθνική Βιβλιοθήκη σε κάθε βιβλίο), η ακριβής γραφή των τίτλων των εκδόσεων στην καταλογογράφηση (πολυτονικό όπου υπήρχε), το θέμα των πολλαπλών αντιτύπων, κ.λπ. Ακόμα κι αν προχωρούσαν όλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα παρέμενε: ο χώρος. Mια μέρα, σ’ ένα Eφορευτικό Συμβούλιο είπα: «Mέχρι τώρα ήμασταν στην άμυνα, τώρα θα περάσουμε στην επίθεση». Yπάρχουν δύο κτίρια, στη Νέα Xαλκηδόνα και στην Aγία Παρασκευή. Eίναι όμως κτίρια με προβλήματα: έχουν μικρή έκταση, υψηλό ενοίκιο, το ένα μπάζει νερά, από το άλλο θέλουν να μας διώξουν...

— Σε ποια φάση ήταν το κτιριακό τότε;

— Είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η αναζήτηση χώρου για ανέγερση νέου κτιρίου. Εκείνη την περίοδο είχε δρομολογηθεί χώρος στο Γουδί, δίπλα στο Νοσοκομείο Αεροπορίας. Εν τω μεταξύ, το Ιδρυμα Νιάρχου είχε ήδη διατυπώσει την πρόθεση ότι αναλαμβάνει το κόστος –ύψους 200 εκατ. ευρώ– της ανέγερσης της νέας Eθνικής Bιβλιοθήκης. Oμως, ακόμα κι αν βρισκόταν αμέσως ο νέος χώρος και η ανέγερσή του προχωρούσε απρόσκοπτα, θα χρειάζονταν 5-7 χρόνια για να έχουμε τη νέα Eθνική Bιβλιοθήκη. Tότε πρότεινα να βρούμε ένα καινούργιο μεγάλο χώρο, για αγορά ή ενοικίαση.

— Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση;

— Πρώτον, να αδειάσουμε τις υπάρχουσες αποθήκες και να μετακομίσουμε το υλικό που φυλάσσεται εκεί σε καλύτερες συνθήκες· δεύτερον –και αυτό ήταν ιδέα της κ. Kορδούλη– να λειτουργούν εκεί αναγνωστήρια εφημερίδων και περιοδικών. Τρίτον, και σημαντικό, η αριστερή πτέρυγα του παλιού κτιρίου αδειάζοντας από τα βιβλία, θα μπορούσε να συντηρηθεί, να ανακαινιστεί και να γίνει χώρος εκδηλώσεων. Στην αρχή υπήρχαν επιφυλάξεις, αλλά όταν έγινε γνωστό ότι ναυάγησε και η λύση της Bιβλιοθήκης στο Γουδί, το έδαφος ήταν πρόσφορο. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου πρότεινε να αγοραστεί το νέο κτίριο και αυτήν τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί, μέσω του EΠEAK, 6 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του νέου κτιρίου.

«Αναζητούμε χορηγούς»

— Εχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαιτούμενα κονδύλια γι’ αυτά τα σχέδια;

— Δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα χρήματα για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου. Aυτήν τη στιγμή στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου υπάρχει πυρασφάλεια, η οποία λειτουργεί με νερό. Oι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι του 1930 και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι κάθε στιγμή άμεσος. Eχει ολοκληρωθεί η στατική αποκατάσταση του κτιρίου· απομένει η αισθητική και η αρχιτεκτονική. Θέλουμε το κτίριο να γίνει ένα στολίδι της Aθήνας. O αρχιτέκτονας Kωνσταντίνος Στάικος έχει ήδη εκπονήσει τα σχέδια και αναζητούμε χορηγούς για την πραγματοποίησή της.

Eχει πολλές ιδέες ο Aθανάσιος Φωκάς για τη νέα ζωή του παλιού κτιρίου. Mία από αυτές την εμπιστεύεται στην «K»: Nα προτείνει σε δέκα μεγάλους εικαστικούς να διαμορφώσουν με τα έργα τους τον εσωτερικό χώρο. Μέχρι τότε, όμως, δει δη χρημάτων τόσο για την αποκατάσταση της Βαλιανείου Βιβλιοθήκης, όσο και για την ανακατασκευή του νέου κτιρίου που πρόκειται να αγοραστεί.

Tο Eφορευτικό Συμβούλιο

Tο νέο Eφορευτικό Συμβούλιο της Eθνικής Bιβλιοθήκης διορίστηκε στις αρχές του 2005. Πρόεδρος είναι ο Aθανάσιος Φωκάς, αντιπρόεδρος ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών Xρήστος Kίττας και μέλη οι: Δεμέστιχας Παναγιώτης, Παξιμαδοπούλου–Σταυρινού Mιράντα Xαρίκλεια, Mπότσος Aπόστολος, Mπουζίκου Bούλα, Aγραφιώτης Aθανάσιος, Nτούβρη–Ξένου Xριστίνα, Mπότσιου–Πετροπούλου Kωνσταντίνα, Mπιλάλης Nικόλαος, Tρουπιώτης Πέτρος, Δημάκη Mαρία, Mπασμπάνος Aντώνης, Mοσχονά Παναγιώτα. Για όλα τα μέλη του Eφορευτικού Συμβουλίου προβλέπεται αποζημίωση 30 ευρώ ανά συνεδρίαση, την οποία ουδείς εισπράττει. Tο ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα μέλη του Δ.Σ. των «Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης», πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάννης Καιροφύλας.

Εν αναμονή διαγωνισμών και έργων

Tα τελευταία χρόνια έχουν εξαγγελθεί τρεις διαφορετικοί χώροι, οι οποίοι θα υποδέχονταν την Eθνική Bιβλιοθήκη: μια έκταση 50 στρεμμάτων στην Πανεπιστημιούπολη στου Zωγράφου, το στρατόπεδο «Πλέσσα» επί της λεωφόρου Mεσογείων (απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία») και μια άλλη έκταση στο Γουδί. Oλοι οι χώροι ανακοινώθηκαν πανηγυρικά στον Tύπο, κάθε φορά όλοι ήλπιζαν ότι θα λυθεί η αναχρονιστική κατάσταση και όλοι, κάθε φορά, διαψεύδονταν. Η απόσταση από το κέντρο της πόλης, η ανυπαρξία επικοινωνίας με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, η ακαταλληλότητα των χώρων ήταν μερικοί από τους πραγματικούς λόγους των ναυαγίων.

Tα προβλήματα όμως εξακολουθούσαν. Eτσι, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί και έργα, που εντάσσονται στα ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ και αφορούν:

- Την αγορά κτιρίου εμβαδού 10.000 τ.μ.

- Tην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση ενός επιλεγμένου συνόλου χειρογράφων κωδίκων και ομοιοτύπων (περίπου 400) με στόχο τη φυσική διατήρηση της συλλογής και την επιστημονική της αξιοποίηση.

- Tην εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού του Kέντρου Mικροφωτογράφησης και Ψηφιοποίησης.

- Tην επιμόρφωση του προσωπικού.

- Tη μετατροπή σε ηλεκτρονική μορφή του γενικού αλφαβητικού καταλόγου των συλλογών της. Tον Aύγουστο του 2007 θα έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η πλήρης καταλογογράφηση όλου του υλικού που διαθέτει η Eθνική Bιβλιοθήκη!

- Τον διεθνή διαγωνισμό, που θα γίνει τον Aπρίλιο, για τη βιβλιοδεσία του έντυπου υλικού (εφημερίδες και περιοδικά).

- Την ολοκλήρωση της καταγραφής της εθνικής βιβλιογραφίας σε cd rom των χρόνων 1989–2000.

Eργα και προγράμματα, που καλύπτουν ένα μέρος των εργασιών υποδομής που χρειάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, και για τα οποία δεν θα έπρεπε, ασφαλώς, να συζητάμε στον 21ο αιώνα.

70 εργαζόμενοι αντί των 400!

Τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας της Βιβλιοθήκης ανέλαβε, έπειτα από ομόφωνη πρόταση του Εφορευτικού Συμβουλίου, η κ. Αικατερίνη Κορδούλη, αφού τα τελευταία δύο χρόνια προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή δεν έχει γίνει. Πρόκειται για άνθρωπο που ζει από χρόνια τα προβλήματα της Bιβλιοθήκης, αφού από το 1986 ήταν επιμελήτρια στο Tμήμα Xειρογράφων της Βιβλιοθήκης. «H αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους χρήστες είναι το βασικό μας μέλημα» για το οποίο, όμως, χρειάζονται όλα τα προηγούμενα βήματα. «Tο προσωπικό μας είναι πάρα πολύ λίγο, είναι περίπου 70 εργαζόμενοι». Aπό τον Aπρίλιο του 2000 η «K» είχε δημοσιεύσει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη χρειάζεται τουλάχιστον 400 άτομα προσωπικό για να λειτουργεί κανονικά! Παρ’ όλα αυτά, με κόπο και συχνά με αυτοθυσίες, ο τεράστιος θησαυρός της αρχίζει να γίνεται κτήμα και εργαλείο για πολλούς ανθρώπους, μέσω του ηλεκτρονικού κόμβου (www.nlg.gr), των ψηφιακών συλλογών (όσων έχουν πραγματοποιηθεί), της παρουσίας σημαντικών χειρογράφων ή εντύπων σε διεθνείς εκθέσεις, τα πολλαπλά δε αντίτυπα δωρίζονται σε έδρες ελληνικής γλώσσας του εξωτερικού.

Eίναι φανερό ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, ότι η Eθνική Bιβλιοθήκη, σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η φτωχή συγγενής σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών και ασφαλούς συντήρησης των συλλογών της. Aς ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα διαψευσθούμε... Να σημειώσουμε μόνο ότι από τον περασμένο Νοέμβριο υπάρχει απόφαση του Δήμου Αθηναίων ότι αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του κήπου επί της οδού Ακαδημίας, αλλά κοντεύει να περάσει η άνοιξη και ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου και ανάπαυσης, στο κέντρο της πόλης, παραμένει εγκαταλελειμμένος. (Καθημερινή 9-4-06)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΝΤΜΙΓΚΤΟΝ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Πρεμιέρα στο Ολυμπιακό ξεπούλημα

Σε ...τσίρκο χωρίς ζώα και σε χώρο παρεμφερών θεατρικών υπερπαραγωγών, μετατρέπεται η εγκατάσταση του μπάντμιγκτον στο Γουδί, η πρώτη Ολυμπιακή εγκατάσταση, που από χτες παραδόθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στο πλαίσιο του μεγάλου ξεπουλήματος που «οραματίστηκε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ, υποχρεώνοντας το λαό να πληρώνει πανάκριβα και τη χρήση τους.

Από χτες, λοιπόν, και επίσημα η εγκατάσταση αυτή (μαζί με 20 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου που θα λειτουργεί ως υπαίθριο γκαράζ) για 20 χρόνια παραχωρείται στην κοινοπραξία των Γ. και Π. Γεώργα, Δ. Κοντογιάννη και Μ. Αδάμ, οι οποίοι το επινοικιάζουν αντί πινακίου φακής, δηλαδή με 12,5 εκατ. ευρώ (52.083 ευρώ το μήνα). Το υπαίθριο γκαράζ μπορεί να καταργηθεί, αν το Δημόσιο κατασκευάσει υπόγειο γκαράζ, το οποίο, φυσικά, θα παραχωρήσει και αυτό στους ιδιώτες. Οπως παραδέχτηκε ο Μ. Αδάμ, ένας από τους επινοικιαστές, η συγκεκριμένη ολυμπιακή εγκατάσταση τού είχε μπει από την πρώτη στιγμή «στο μάτι». Και, φυσικά, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς του, προδιαγράφοντας συγκεκριμένες χρήσεις στο μετα-ολυμπιακό νόμο, κι ας επρόκειτο για λυόμενη εγκατάσταση κατά τους αρχικούς σχεδιασμούς...

Οπως δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια της σχετικής φιέστας, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, ο πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» Χ. Χατζηεμμανουήλ, σήμερα θα αναδειχτεί ανάδοχος στο δεύτερο Ολυμπιακό ακίνητο που βγαίνει «στο σφυρί», δηλαδή του Γαλατσίου, και έπονται τα επόμενα... (Ριζοσπάστης 16-5-06)

Επιστροφή στην αρχή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ  11ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της  ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 για  το  ΄΄ Μητροπολιτικό Πάρκο Αθήνας ΄

ΘΕΜΑ : Οι ελεύθεροι, δημόσιοι, κοινόχρηστοι, αστικοί και περιαστικοί χώροι πρασίνου της Αθήνας, η τελευταία πρόταση / μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για το «Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού», καθώς και οι αντίστοιχες για τους χώρους στο Γουδί. Στον Ελαιώνα και αντίστοιχες στην υπόλοιπη χώρα.

 

 

 α.-   Μετά το σεισμό της "Πάρνηθας " στις 07-09-1999 και την ομόφωνη απόφαση της 3ης  Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 02-10-1999, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

« Τα στρατόπεδα, που αποτελούν μεγάλους ελεύθερους πνεύμονες, όπως και οι χώροι του Αεροδρομίου του Ελληνικού που θα απελευθερωθούν είναι απαράδεκτο να οικοδομηθούν».

β.-   Τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, για το «Διεθνή Διαγωνισμό Ιδεών για το Μητροπολιτικό Πάρκο και την Πολεοδομική Ανάπτυξη του Ελληνικού, Αθήναι» και τη τοποθέτηση του για το θέμα στην ημερίδα του ΤΕΕ στις 22-04-2004. Τα ειδικά σχετικά τεύχη στο περιοδικό του 'αρχιτέκτονες'.

γ.-   Όλα τα σημερινά δυσμενέστατα δεδομένα που διαρκώς χειροτερεύουν σε ότι αφορά το χαμηλό ποσοστό αστικού πρασίνου (2μ2 / κάτοικο) κι όχι μόνο, στη πόλη των Αθηνών κι άλλες πόλεις της χώρας.   

δ.-   Τα αποτελέσματα όλων των καταστροφικών πυρκαγιών.

ε.-   Τις γενικές επιπτώσεις κλιματικών αλλαγών και καιρικών φαινομένων και τη ρύπανση και καταστροφή της βιόσφαιρας στο πλανήτη και τις ειδικές ανάλογες επιπτώσεις σ' όλες τις περιοχές της χώρας,

ζ.-   Τις πρόσφατες αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Νομαρχίας Αθηνών <οβ των 4 Δήμων (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού), σχετικά με τη τελευταία πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ γα το «Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού» και της παραλίας. Επίσης και τα σημαντικά συμπεράσματα από τη σχετική διημερίδα που έκαναν οι ίδιοι, στις 18 & 19 Ιανουαρίου 2008. μαζί με τη πολύ σημαντική παρουσία & τοποθέτηση στο θέμα, του Επίτροπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, κ. Σταύρου Δήμα και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για το ίδιο θέμα. " Την Πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών – Πειραιώς για δημιουργία (νομοθετική ρύθμιση) του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί.

η.-   Την σχετική ομόφωνη απόφαση για τα θέματα της Αθήνας , που πήρε η Γενική Συνέλευση των Μελών της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ στις 28-02-2008.                                                 

θ.-    Ανάλογες πρωτοβουλίες, προτάσεις, μελέτες και συμπεράσματα που έχουμε από σχετικούς φορείς και για τους άλλους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας όπως π.χ. το Γουδί και τον Ελαιώνα, καθώς και ανάλογους χώρους και σε άλλες πόλεις της χώρας.                                                                             

Καταγγέλλουμε γενικά τη πολιτική γης που εφαρμόζουν τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, λεηλατώντας τους λίγους εναπομείναντες δημόσιους ελεύθερους χώρους, της χώρας, που για χάρη αποκλειστικά της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ισοπεδώνουν την αειφορία και τη προστασία του περιβάλλοντος και στερούν του πολίτη το δικαίωμα στη πόλη και στη ζωή.

Απορρίπτουμε τη πολύ γνωστή πλειάδα ψευτοδιλημμάτων μεγέθους, χρήσεων, ανταποδοτικότητας, περιβαλλοντικού "ισοζυγίου", χρηματοδότησης, κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης "πάρκων" που έχουν στόχο την οικοπεδοποίηση, εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων.

Προτείνουμε στη πολιτεία γενικά (και το ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικά) τα ακόλουθα :

1.-   Να εντάξει άμεσα με απόλυτη προτεραιότητα όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους, όπως το Γουδί, τον Ελαιώνα και το Ελληνικό, αλλά κι όλους τους μικρότερους χώρους  που κινδυνεύουν να χαθούν είτε γιατί δεν απαλλοτριώνονται άμεσα,  είτε γιατί δεν χαρακτηρίζονται αναγκαίοι στον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για ν' αποκτήσει και η πόλη των Αθηνών το ελάχιστο αναγκαίο "πράσινο1 των 8μ2-9μ2/κάτοικο.

2.-   Να δώσει άμεση προτεραιότητα στην δημιουργία / κατασκευή μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ. προαστιακός), για την άμεση βελτίωση του απαράδεκτου κυκλοφοριακού αδιέξοδου στην Αττική και αλλού.

3.-   Να προστατευθεί και να αποκατασταθεί το περιαστικό πράσινο (ορεινοί όγκοι του λεκανοπεδίου κ.λ.π.).

Απορρίπτουμε τις προτεινόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές επιλογές του ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τη παραλία και αντιπροτείνουμε :

4.-   Την ενιαία ανάπτυξη όλου του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και όλης της ευρύτερης ελεύθερης περιοχής, μέχρι τη θάλασσα, για να γίνει έτσι η υπόγεια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

5.-   Την κατοχύρωση του Δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα και τη δημιουργία συνολικά του χώρου σε Πάρκο υψηλού πρασίνου (20μ2—25μ2 / μεγάλο δένδρο), με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ενταχθούν σε αυτό και όλες εκείνες οι πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας, κανόε-καγιάκ σλάλομ, γήπεδα κ.α.), κι ο πρώην ανατολικός αερολιμένας, με χρήσεις που δεν θα επιβαρύνουν ή θα αλλοιώνουν, τον κύριο χαρακτήρα του ως αστικό πάρκο υψηλού / πυκνού πρασίνου.

6.-  Να παραμείνει όλη η έκταση δημόσια περιουσία. Τη κατασκευή, διαχείριση καθώς και το κόστος συντήρησης & λειτουργίας του Πάρκου να την αναλάβει άμεσα ενιαίος αλλά πολυσχιδής κρατικός φορέας.

7.-   Να αξιοποιηθεί το πάρκο και οι αρμονικά ενταγμένες σε αυτό ήπιες εγκαταστάσεις προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με στόχο την ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού που θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές τους ανάγκες.

8.-   Να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των ολυμπιακών και τουριστικών εγκαταστάσεων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας και όχι μόνο.

9.-  Να προκηρυχθεί άμεσα νέος Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Τοπίου και σχετική Κηπευτική Μελέτη αυτή τη φορά, γι' όλο το χώρο του πρώην αεροδρομίου, της παραλίας και του γκολφ της Γλυφάδας Το παρόν να κοινοποιηθεί άμεσα: Στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στον Ο.Ρ.Σ.Α. Στους 32 φορείς της ″δημόσιας διαβούλευσης , που έστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ για το «Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού».    Σε όλα τα Μ.Μ.Ε.

11ο Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό  Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, Ξενοδοχείο " Aldemar " του Νομού Ηλείας στις 13, 14 και 15 Μαΐου 2008.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε ιδιώτες 25,5 στρέμματα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το πρώτο «καμπανάκι» για τους τελευταίους μεγάλους αδόμητους χώρους στο Λεκανοπέδιο χτυπάει σήμερα στην περιοχή Γουδή. Χωρίς γενικότερο σχέδιο και καθορισμένες χρήσεις για το μητροπολιτικό πάρκο από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ανακοινώνεται σήμερα από τον υπουργό Πολιτισμού και την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» η σαλαμοποίησή του με την παραχώρηση 25,5 στρεμμάτων για ιδιωτική εκμετάλλευση με χρονική διάρκεια που μπορεί να κυμαίνεται από 12 έως και 20 χρόνια.

Αλλωστε είχε προηγηθεί ο Γ. Σουφλιάς που έσπευσε να προσφέρει 60 στρ. στο στρατόπεδο Φακίνου προς την πλευρά του Παπάγου ή στο στρατόπεδο Βαρύτη προς την πλευρά της Αθήνας για τον ερασιτέχνη ΠΑΟ. Ευτυχώς το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω άρνησης του «τριφυλλιού»...
Στη δεξιά πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη, έχουν κατασκευαστεί οι κλειστές ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μπάντμιντον, που καταλαμβάνουν έκταση 8,2 στρεμμάτων και ύψους 16 μέτρων. Διαθέτει 2.000 σταθερές θέσεις, οι οποίες μπορεί να διπλασιαστούν με προσωρινές λύσεις. Το γήπεδο είχε «βαφτιστεί» προσωρινό και έπρεπε να κατεδαφιστεί έξι μήνες μετά τη λήξη των Αγώνων, τελικά όμως μονιμοποιήθηκε και δημοπρατήθηκε με διεθνή διαγωνισμό για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Επιτρέπεται επίσης να κατασκευαστούν χώροι εστίασης, καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις για διάφορες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, η συνολική έκταση των 4.900 στρ. είναι «χώρος πρασίνου μητροπολιτικού χαρακτήρα». Ανήκει στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού και επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς χρήσεις. Μάλιστα το 1998 ο εποπτευόμενος από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ Οργανισμός Αθήνας ανέθεσε σε ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο την εκπόνηση μελέτης που παραδόθηκε το 2001, εγκρίθηκε, αλλά δεν θεσμοθετήθηκε. Προέβλεπε τη δημιουργία πάρκου στις δύο πλευρές της Κατεχάκη.
Εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις που ανήκουν σε νοσοκομεία, ο πυρήνας του πάρκου προβλέπεται στο ακίνητο των 965 στρ. που ανήκε στο Στρατό και με νόμο του 1977 έπρεπε από χρόνια να έχει παραχωρηθεί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Η διαδικασία ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο οργανισμός στέγασης των αξιωματικών θεωρεί ότι είχε συνδεθεί με την οικοπεδοποίηση εκτάσεων προς την πλευρά του Παπάγου, η οποία όμως έχει χαρακτηριστεί δασική. Η Εκκλησία διαθέτει επίσης 600 στρέμματα γύρω από το ναό της Αγίας Φωτεινής και διεκδικεί άλλα 1.000.
Η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωσή της θεωρεί ανησυχητικές τις εξελίξεις στην περιοχή Γουδή και ζητεί την εφαρμογή της μελέτης του Πολυτεχνείου. Σημειώνει όμως ότι και άλλοι ελεύθεροι χώροι στην πρωτεύουσα, όπως το κτήμα Τατοΐου, ο Εθνικός Κήπος, τα άλση Κηφισιάς και Ριζάρη, το ΚΑΠΑΨ, ο λόφος Φιλοπάππου και το κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, κινδυνεύουν από εγκατάλειψη και ζητούν να προστατευθούν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην Adam Productions το Ολυμπιακό Κέντρο Mπάντμιγκτον

Του Κασσιανού Τζέλη

Tα κλειδιά του Oλυμπιακού Kέντρου Mπάντμιγκτον στο Γουδί, του πρώτου Oλυμπιακού Aκινήτου που περνάει σε χέρια ιδιωτών και τίθεται σε πλήρη επαναλειτουργία, παίρνει τη Δευτέρα η κοινοπραξία «Adam Productions- Γ. Γιώργας- Π. Γιώργας - Δ. Kοντογιάννης».

Eικοσιένα μήνες μετά τους Aγώνες, η «Oλυμπιακά Aκίνητα» AE, σε ειδική τελετή στο Bασικό Kέντρο Tύπου, στο Mαρούσι, θα «γιορτάσει» την ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού για την μετά-ολυμπιακή αξιοποίηση των Oλυμπιακών εγκαταστάσεων, παραδίδοντας το Kέντρο Mπάντμιγκτον στην ανάδοχο κοινοπραξία.

Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη επαναλειτουργία όλων των εγκαταστάσεων φαίνεται ότι θα είναι ακόμη μακρύς. H «Oλυμπιακά Aκίνητα» έχει δρομολογήσει διαγωνισμούς για έξι εγκαταστάσεις. Για το Παγκρήτιο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον Δήμο Hρακλείου, το Σπίτι της ’ρσης Bαρών θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Bασικό Kέντρο Tύπου στο υπουργείο Yγείας. Tο κλειστό Tαε Kβον Nτο έχει αποφασιστεί να γίνει συνεδριακό κέντρο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία. Για όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις δεν αναμένονται εξελίξεις σύντομα.

Tο Kλειστό του Mπάντμιγκτον στο Γουδί είναι το πρώτο Oλυμπιακό Aκίνητο που φεύγει από την ευθύνη του δημοσίου, παύοντας να επιβαρύνει τα ταμεία του και πρόκειται να αξιοποιηθεί από την ανάδοχο κοινοπραξία για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι εστίασης.

Την ερχόμενη Tρίτη, αναμένεται να αναδειχθεί και ο ανάδοχος για το Kλειστό του Γαλατσίου, το οποίο διεκδικούν οι κοινοπραξίες EΛTEB-AKTΩP και Acropole Charagionis-Sonae Sierra. Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη οι διαγωνισμοί για το Σλάλομ Kανόε Kαγιάκ στο Eλληνικό, το Kέντρο Pαδιοτηλεόρασης στο Mαρούσι, το Kέντρο Iστιοπλοϊας στον ’γιο Kοσμά που βρίσκονται σε τελική φάση και το Kέντρο Mπιτς Bόλεϊ στο Φάληρο που προκηρύχθηκε τον Mάρτιο και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

http://www.imerissia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&pubid=235894

 

Επιστροφή στην αρχή

Για πολιτιστικές χρήσεις

Ο πολιτισμός κέρδισε μία από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας. Το γήπεδο του ολυμπιακού αθλήματος του μπάντμιντον στο Γουδί μισθώνεται για 20 χρόνια για πολιτιστικές χρήσεις. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και οι ανάδοχοι που το απέκτησαν είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει στην Ελλάδα θεάματα όπως «Οι γάτες», «Τάιγκερ Λίλις», «Les Arts sauts», «Holiday On ice», «Κογιανισκάτσι», «Fosse, the musical» κ.ά.

Ο Μιχάλης Αδάμ της Adam Productions, τα αδέλφια Γιώργος και Παναγιώτης Γεώργας του Half Note Jazz Club και ο Δημήτρης Κοντογιάννης υπόσχονται να μετατρέψουν το γήπεδο σε «έναν πολυχώρο πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών».
Σήμερα και σε ένα άλλο ολυμπιακό ακίνητο, το Κέντρο Γραπτού Τύπου στο Μαρούσι, θα ανακοινώσουν τα σχέδιά τους παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη και του προέδρου της Εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» Χρήστου Χατζηεμμανουήλ. Εκεί θα γίνει και η τελετή παράδοσης και παραλαβής.
Οι άλλοι χώροι
Εν τω μεταξύ, εύλογη ανησυχία εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την τύχη των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, και ιδιαίτερα της περιοχής Γουδί. Γιατί, δύο χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζει να επικρατεί σχετική ασάφεια για την τύχη της. Μπορεί να ανατέθηκε το γήπεδο του μπάντμιντον σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά ο διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Δημ. Δημόπουλος εκφράζει τους φόβους του για την «απουσία ενός σφαιρικού σχεδιασμού και, ειδικότερα, την αποσιώπηση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως περιγράφεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και εξειδικεύεται στη μελέτη του ΕΜΠ».
«Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες προτάσεις για την "αξιοποίηση" της εν λόγω περιοχής. Επειδή η περιοχή αποτελεί έναν από τους τελευταίους μείζονες ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, η ελληνική εταιρεία είχε αδιαλείπτως εναντιωθεί και ζητήσει την αποφυγή κάθε είδους δόμησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μείζων χώρος πρασίνου και αναψυχής, ακριβώς όπως έχει προτείνει η μελέτη του ΕΜΠ, η οποία έχει εκπονηθεί με ανάθεση από τον Οργανισμό Αθήνας το 1999. Γι' αυτό, ζητούμε από τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη να διασαφηνίσει τις προθέσεις του υπουργείου του σχετικά με το μέλλον της περιοχής». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε ιδιώτες το πρώτο ολυμπιακό ακίνητο

Yπεγράφη χθες η πρώτη σύμβαση παραχώρησης ολυμπιακού ακινήτου σε ιδιώτες, του Ολυμπιακού Κέντρου Badminton, από την οποία το Δημόσιο θα αντλήσει έσοδα 20 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο Badminton παραχωρείται για 20 χρόνια στην κοινοπραξία Adam Productions, Αφοί Γεωργά (Half Note jazz club) και Δημήτρη Κοντογιάννη (Allou! Fun Park), η οποία προγραμματίζει αρχική επένδυση 6 εκατ ευρώ για την μετατροπή της αρένας σε «πολυχώρο» πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αναδειχθεί ανάδοχος και για την ολυμπιακή εγκατάσταση του Γαλατσίου. ΕΞΠΡΕΣ 16/05/2006 - 08:32

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτέλους, κάτι αξιοποιείται

Σε ένα υπερσύγχρονο κλειστό θέατρο 2.500 θέσεων θα μετατραπεί το γήπεδο του μπάντμιντον στο Γουδή. Το πρώτο ολυμπιακό ακίνητο που αξιοποιεί η ελληνική πολιτεία δύο χρόνια μετά τους Αγώνες παραδίδεται στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Χθες, με έκδηλη ικανοποίηση ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ υπέγραψαν την 20ετή σύμβαση με τους αναδόχους Μιχάλη Αδάμ (Adam Productions), Γιώργου και Παναγιώτη Γεώργα (Half Note Jazz Club) και Δημήτρη Κοντογιάννη (Allou Fan Park).

Ενα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο αντίστοιχο της «La Vilette» του Παρισιού είναι το ιδεατό για τους αναδόχους που θα ιδρύσουν ανώνυμη εταιρεία για τη διαχείριση των 25 συνολικά στρεμμάτων που τους εκμισθώνει το ελληνικό Δημόσιο. Αλλωστε, εκτός από το συνολικό ποσόν των περίπου 12,5 εκατ. ευρώ (με σημερινές τιμές, χωρίς τις προσαυξήσεις και τις αναπροσαρμογές) που θα καταβάλουν στην Πολιτεία την επόμενη 20ετία, αναλαμβάνουν και τη ρητή δέσμευση να συμβάλουν με την επένδυσή τους στη δημιουργία του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ενός «μοναδικού χώρου πολιτισμού, ψυχαγωγίας, περιπάτου και μαζικού αθλητισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας», όπως το χαρακτήρισε και ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης.
Ετσι, εκτός από την εγκατάσταση του γηπέδου των 5 στρεμμάτων, δεν μπορούν να οικοδομήσουν περαιτέρω το χώρο ενώ οφείλουν να εντάξουν οργανικά και τον ακάλυπτο χώρο που τους εκμισθώνεται στις ανάγκες του Μητροπολιτικού Πάρκου. Στα σχέδιά τους, εκτός από τη διαμόρφωση του κλειστού θεάτρου, που αναμένεται να υποδεχθεί το κοινό τον Ιανουάριο του 2007, εντάσσεται και η δημιουργία ενός μικρότερου ανοιχτού θεάτρου 1.500 θέσεων, η διαμόρφωση πρασίνου, παιδικής χαράς, εστιατορίου, ακόμη και η πραγματοποίηση -εκτός από παραστάσεις και συναυλίες- και εκθέσεων. Αλλωστε γειτνιάζουν με τη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης και μπορούν κάλλιστα να επωφεληθούν και οι δύο από τις δράσεις τους. Ενας μεγάλος χώρος προβλέπεται να διατεθεί για το πάρκινγκ. Αν όμως στο μέλλον μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μελέτη για την υπογειοποίηση του πάρκινγκ, τότε ο χώρος θα φυτευθεί, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Χρ. Χατζηεμμανουήλ.
Εκτός από τα ενοίκια που θα καταβάλλουν, οι ανάδοχοι υπολογίζουν το ύψος της επένδυσής τους στα 6 εκατομμύρια ευρώ, «ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα αυτού του πολιτισμού», όπως τόνισε ο Μιχάλης Αδάμ. Η εταιρεία παραγωγής, η οποία φέρει το όνομά του, ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1994. Το 1999 συμπορεύτηκε με τους αδελφούς Γιώργο και Παναγιώτη Γεώργα, οι οποίοι για περισσότερα από 30 χρόνια διευθύνουν το έγκυρο «Half Note Jazz Club». Τα τελευταία χρόνια στην παρέα προστέθηκε και ο Δημήτρης Κοντογιάννης του Allou Fan Park.
Μέχρι σήμερα, οι ανάδοχοι του γηπέδου του μπάντμιντον έχουν παρουσιάσει με επιτυχία (χρησιμοποιώντας τις περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας!) παραγωγές όπως «The musical» του Bob Fosse, τις «Γάτες» του Αντριου Λόιντ Βέμπερ, το De La Guarda, καθώς και τα Holiday on Ice, Cirque Eloize, Les Arts Sauts, τους Tiger Lillies, τον «Ωρίωνα» του Φίλιπ Γκλας κ.ά. συγκεντρώνοντας την τελευταία 10ετία, όπως υποστηρίζουν, περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θεατές!

Αλλα οκτώ ετοιμάζονται
Εκτός από τα 12, 5 εκατ. ευρώ που υπολογίζει να λάβει η Πολιτεία από την αξιοποίηση του γηπέδου του μπάντμιντον, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το 1,2 εκατ. ευρώ που γλιτώνει ετησίως για τη συντήρηση και τη φύλαξη του ακινήτου, κονδύλι που βαραίνει τώρα τους αναδόχους, οι οποίοι επιπλέον θα πρέπει να απομακρύνουν τις περιφράξεις.
Αυτό το μήνα, όπως τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση άλλων οκτώ Ολυμπιακών Ακινήτων. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι (αποσφραγίζονται σήμερα το απόγευμα οι οικονομικές προσφορές), το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι, οι εγκαταστάσεις Κανό Καγιάκ στον Αγιο Κοσμά, του Beach Voley και του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου στο Φάληρο, το Ολυμπιακό Κέντρο στη Νίκαια (που θα στεγάσει το Πανεπιστήμιο Πειραιά) και το Κέντρο Γραπτού Τύπου (MPC) στο οποίο θα στεγαστεί το υπουργείο Υγείας.
Στην Κρήτη, τέλος, αναμένεται εντός των ημερών να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην Πολιτεία και το Δήμο Ηρακλείου για την αξιοποίηση του Παγκρήτιου Σταδίου και του παραλιακού μετώπου της πόλης. ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/05/2006

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαμαρτύρονται για Γουδί

Την έντονη αντίδρασή της στην κυβερνητική απόφαση περί της παραχώρησης 22,5 στρεμμάτων από το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί για ιδιωτική εκμετάλλευση εκφράζει η νομαρχία Αθηνών.
Το νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας έχει από καιρό προτείνει τη θεσμοθέτηση και δημιουργία δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου, την άρση των αιτιών κατακερματισμού του χώρου στο Γουδί και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ' αυτό. Η νομαρχία Αθηνών θεωρεί ότι ένα πάρκο υψηλού πρασίνου σε έκταση 4.500 στρεμμάτων, όπως σχεδιάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα αποτελούσε μεγάλης κλίμακας «ανάσα ζωής» στο πυκνοδομημένο και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο λεκανοπέδιο Αττικής. Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι η νομαρχία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον πολύτιμο αυτό «πνεύμονα» πρασίνου και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να αφυπνιστούν, πριν είναι αργά.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2006

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ; Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την εκχώρηση των 25,5 στρ. στο Γουδί

και για το νομοσχέδιο που προβλέπει ιδιωτικές χρήσεις για τα άλση του Ζαππείου.

Με δεδομένο το έλλειμμα της Αθήνας σε ελεύθερους χώρους και τις πιέσεις που δέχεται και το λίγο πράσινο που υπάρχει, θα περίμενε κανείς ότι όλες οι προσπάθειες θα συγκεντρώνονταν στην προστασία και την επέκτασή του. Δυστυχώς όμως η απλή αυτή λογική δε φαίνεται να βρίσκει απήχηση στις επιλογές όσων αποφασίζουν για την πόλη μας.

Στο Γουδή η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υπονομεύεται με την πρόσφατη παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Μπάντμιντον για ιδιωτική εκμετάλλευση, μαζί με υπαίθρια έκταση συνολικά 25,5 στρεμμάτων (όσο ολόκληρο το ’λσος Παγκρατίου). Το συγκρότημα βρίσκεται στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, όπου επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς χρήσεις. Είχε χωροθετηθεί με τον Ολυμπιακό Νόμο 2947/2000 ως λυόμενη προσωρινή κατασκευή αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, με υποχρέωση να απομακρυνθεί 6 μήνες μετά το τέλος τους. Η αναίρεση της υποχρέωσης αυτής (όπως και για τις άλλες προσωρινές κατασκευές των Αγώνων) με τον περσινό νόμο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αποτελεί άμεση επιδείνωση των περιβαλλοντικών όρων της περιοχής και παραμένει μετέωρη από νομική άποψη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Αθήνας ζητάμε:

  • Την ανάκληση της παραχώρησης του Μπάντμιντον, ως μη νόμιμης, και τη μετεγκατάσταση όλων των προσωρινών ολυμπιακών κατασκευών εκτός Αττικής, για να καλυφθούν αθλητικές ανάγκες της υπόλοιπης χώρας.
  • Τη θεσμοθέτηση της μελέτης του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, όπως εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, και την άμεση προώθηση των έργων για την υλοποίησή της.

Από την πλευρά μας συμπαρατασσόμαστε με τις αντιδράσεις των κατοίκων και των άλλων φορέων, και δηλώνουμε πρόθυμοι να συμβάλουμε και στη διερεύνηση της δυνατότητας για νομική προσφυγή κατά της παραχώρησης.

Αν στο Γουδή η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου παραμένει σε εκκρεμότητα από το 1977, ο κήπος του Ζαππείου υπάρχει από το 19ο αιώνα στα πλαίσια κληροδοτήματος που περιλαμβάνει επίσης τους λόφους Αρδηττού και ’γρας, γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προωθείται για ψήφιση και στην Ολομέλεια, όλοι αυτοί οι υπαίθριοι χώροι θα μπορούν να παραχωρούνται «σε ιδιωτικούς φορείς…για τη διοργάνωση εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εορτών, αγορών…».

Οι εμπορικές αυτές χρήσεις αντιστρατεύονται ανοικτά τη σημερινή δημόσια χρήση του πάρκου ως χώρου περιπάτου, αναψυχής και παιχνιδιού, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι συμβατές με το σκοπό του κληροδοτήματος, που απολαμβάνει μάλιστα αυξημένη συνταγματική προστασία. Όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που οι σημερινές πηγές εισόδων του Ζαππείου καλύπτουν πλήρως τα έξοδα για τη λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.

Παράλληλα παραμένει η απειλή κατασκευής υπόγειου γκαράζ μέσα στο πάρκο, που προβλεπόταν από παλαιότερο ολυμπιακό νομοσχέδιο, ενώ ήδη λειτουργεί επί πληρωμή και αυθαίρετο υπαίθριο πάρκινγκ της «Αίγλης».  

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Αθήνας ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία, να καταργηθεί η πρόβλεψη για το υπόγειο γκαράζ και να αποδοθεί και πάλι στη δημόσια χρήση των πολιτών ο χώρος του πάρκου που χρησιμοποιείται αυθαίρετα για στάθμευση ΙΧ.

Παράλληλα, όμως, ζητάμε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους δημόσιους χώρους της Αθήνας, με επίκεντρο τη συντήρηση, επέκταση και αναβάθμισή τους. Κριτήριο δε μπορεί να είναι η στενή ταμειακή λογική (ή, πολύ περισσότερο, οι πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων), αλλά οι ανάγκες των πολιτών και της πόλης.      30.5.2006

Η Πολιτική Κίνηση Αθήνας των Οικολόγων Πράσινων

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το Πάρκο Γουδή

Το "αυτί" της διοίκησης του Οργανισμού Αθήνας "τραβά" ο Συνήγορος του Πολίτη, διότι αρνείται να δώσει στοιχεία για το τι ακριβώς θα γίνει στις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Μπάτμιντον, στην καρδιά του σχεδιαζόμενου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Στην αναφορά της Επιτροπής Πολιτών για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και του Πολιτιστικού Συλλόγου ’νω Αμπελοκήπων για την έλλειψη "συγκεκριμένης ενημέρωσης σχετικά με την μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ιδίως για την αξιοποίηση της Αρένας Αντιπτέρισης (γήπεδο Μπάτμιντον)" με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου, καλεί τόσο την πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου όσο και τον πρόεδρο της "Ολυμπιακά Ακίνητα" να ενημερώσουν και τους ενδιαφερόμενους και τον Συνήγορο για τα εξής: "Τις όποιες πράξεις - αποφάσεις τους αφορούν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κρίσιμων εγκαταστάσεων και των προβλεπόμενων χρήσεων της Αρένας Αντιπτέρισης και ως προς την τυχόν εκπόνηση του προβλεπόμενου από τον νόμο 2730/99 Προεδρικού Διατάγματος για τον χώρο ή και της προβλεπόμενης στο άρθρο 20 του νόμου 3342/2005 ΚΥΑ σχετικά με τις προσωρινές - λυόμενες κατασκευές στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή".
Στο έγγραφο του Συνηγόρου υπογραμμίζεται ότι "οι αναφερόμενοι επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής ’μυνας δεν συνάδουν με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που προβλέπει, βάσει του νόμου 732/77 και του νόμου 1515/85, τη χρήση του χώρου ως πάρκου χώρου πρασίνου". Όπως είναι γνωστό, αποφασίστηκε να δοθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση του Μπάτμιντον για 20 χρόνια προκειμένου να μετατραπεί "στη μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη θεατρική σκηνή της χώρας". Ο Συνήγορος καθιστά σαφές πως οι αρμόδιοι υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία, διότι αυτά συνιστούν "περιβαλλοντική πληροφορία" ενόψει των κρίσιμων νομικών διατάξεων και του υφιστάμενου χαρακτήρα της περιοχής, η οποία έχει άλλωστε ενταχθεί στη Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, βάσει του οικείου Προεδρικού Διατάγματος 31/8/1978. Και εξηγεί ότι: σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο σχετική κοινοτική νομοθεσία "που ορίζει ως περιβαλλοντική την πληροφορία σχετικά με "την κατάσταση των στοιχείων του περιβάλλοντος... μέτρα... όπως οι πολιτικές, η νομοθεσία, τα σχέδια, τα προγράμματα, οι περιβαλλοντικές συμφωνίες και δραστηριότητες που επηρεάζουν...", οι υπηρεσίες σας οφείλουν να ενημερώσουν την αρχή και τους αναφερόμενους ως προς τις ενέργειες και αποφάσεις των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών για την μεταολυμπιακή χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου Γουδή". Ειδικά προς την "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.", υπενθυμίζει ότι το γήπεδο αντιπτέρισης, σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2002 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, είχε χαρακτηρισθεί προσωρινή εγκατάσταση. Το 2005, με τον νόμο 3342, γίνεται μόνιμη. Όμως, ο ίδιος νόμος ορίζει ότι η καλυπτόμενη επιφάνεια και η οριοθέτηση προσωρινών, λυόμενων κατασκευών κ.λπ., καθορίζονται με ΚΥΑ".
Επίσης, κατά τον ολυμπιακό νόμο του 1999, στις περιοχές των ολυμπιακών έργων οι ρυθμίσεις για τους όρους και περιορισμούς δόμησης, οι περιβαλλοντικοί όροι, οι ειδικές μεταολυμπιακές χρήσεις προϋποθέτουν "ειδικά σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης περιοχών ολυμπιακών έργων" τα οποία εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα. ΑΥΓΗ 1-10-06

Επιστροφή στην αρχή

 

Κοινή σύσκεψη για το Πάρκο Γουδή

ο συντονισμός δράσης προκειμένου να θεσμοθετηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή 4.500 στρεμμάτων υψηλού πρασίνου σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, την οποία καλεί η Επιτροπή Αγώνα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59. Και προσκαλεί κόμματα, υπερνομαρχία, Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους, το ΕΜΠ και το ΤΕΕ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά τους πολίτες. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, "παρά τους πολύχρονους αγώνες της επιτροπής μας, φορέων και πολιτών για τη διάσωση του χώρου Γουδή, τη θεσμοθέτηση και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, δυστυχώς η πολιτεία κατασκευάζει το γήπεδο Μπάντμιντον στην αρχή ως προκατασκευή, όπου προβλέπεται η κατεδάφιση σε 6 μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, στη συνέχεια προσπαθεί να το νομιμοποιήσει παρά τον χαρακτήρα του χώρου ως χώρου υψηλού πρασίνου (άλσους) Νόμος 732/77 και 1515/85 και τέλος το παραχωρεί σε ιδιώτες και με μια επιπλέον έκταση 20 στρεμμάτων. Διάφοροι δημόσιοι, εκκλησιαστικοί και ιδιωτικοί φορείς ορέγονται επίσης την έκταση. Συντελείται έτσι κατακερματισμός και καταστροφή αυτού του μοναδικού σε μέγεθος και αξία ελεύθερου χώρου, οπότε ακυρώνεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου".

Αυγή 26-11-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 29 Νοεμβρίου 2006 όλοι και όλες εμείς που συμμετείχαμε στη σύσκεψη φορέων και πολιτών την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στο κτίριο του 7ου Δημοτ. Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αταλάντευτη θέλησή μας να αγωνιστούμε, ώστε να θεσμοθετηθεί και να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υψηλού και πυκνού πρασίνου σύμφωνα με την μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση.

Συγχρόνως εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το γεγονός της παραχώρησης από την «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» του Μπάντμιντον και 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες μεθόδους, που χρησιμοποιεί η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Η εν λόγω εταιρεία αποκρύπτει τις συμβάσεις που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και με τις οποίες καταστρατηγούνται οι Ν.1515/85 και 732/77 καταπατώντας έτσι το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση για ζητήματα που τους αφορούν και εμποδίζεται το δικαίωμα της χρήσης ένδικων μέσων, όταν κρίνουν (οι πολίτες) ότι ενέργειες διαφόρων συμφερόντων έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής τους.

Καταγγέλλουμε την συνειδητή απραξία ή και συνηγορία των Δημοτ. Αρχών των όμορων Δήμων οι οποίες δεν αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίηση του πάρκου.

Επειδή από πολλές πλευρές βάλλεται ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες μεγάλος ελεύθερος χώρος της Αθήνας και επειδή πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πόλης μας, ζητούμε από την πολιτεία:

1.         ’μεση θεσμοθέτηση και διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή πυκνού και υψηλού πρασίνου 4500 στρεμ., σύμφωνα με την μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση.

2.         Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο Πάρκο Γουδή. Καμία οικοδομική άδεια να μην εκδοθεί για την ανέγερση νέων κτιρίων, γηπέδων κ.λ.π. στο χώρο αυτό.

3.         Ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Μπαντμιντον και των 20 στρεμ. που το περιβάλλουν, την οποία σύνηψαν η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» με ιδιωτικά συμφέροντα.

4.         Απόρριψη κάθε σχεδιασμού που προβλέπει την τσιμεντοποίηση στο χώρο που προβλέπεται το Μητροπολιτικό Γουδή και στη Β’ ζώνη Υμηττού (Μητροπολιτικός ναός, συνοδικό Μέγαρο, ιδιωτικοποίηση, μέρος του χώρου στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ κ.ά.).

Δηλώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις προτάσεις, που έγιναν στη σημερινή εποικοδομητική σύσκεψη, προς την κατεύθυνση

i) μαζικών εκδηλώσεων-πορειών και δράσεων (πολιτιστικών κ.ά.) στον χώρο ρου Πάρκου Γουδή αλλά και προς τους αρμόδιους φορείς

ii) του συντονισμού με φορείς εργαζομένων (μηχ/κων δημοσίου, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών κά.) με δημοτικές παρατάξεις, με πολιτιστικούς συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λ.π.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, Δεκέμβριος 2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αφού επεξεργάστηκε τις προτάσεις των φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη της 29ης Νοεμβρίου 2006 στο 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, αποφάσισε ότι:

Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε (κινητοποιήσεις, ένδικα μέσα, παραστάσεις σε αρμόδιους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, υπογραφές κ.λ.π.) τον κίνδυνο κατακερματισμού, εμπορευματοποίησης και καταστροφής του τελευταίου, μοναδικού σε μέγεθος και αξία, ελεύθερου χώρου της Αθήνας στη περιοχή Γουδή.

’μεσες προτεραιότητες του αγώνα μας είναι:

Η ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν, την οποία υπέγραψαν τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» με εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων.

Η άμεση θεσμοθέτηση και διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή πυκνού και υψηλού πρασίνου των 4.500 στρεμμάτων σύμφωνα με την μελέτη του Ε.Μ.Π. χωρίς εμπορευματοποίηση.

Απόρριψη και ματαίωση κάθε σχεδιασμού που προβλέπει την τσιμεντοποίηση στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και στη Β΄ζώνη Υμηττού (Μητροπολιτικός Ναός, Συνοδικό Μέγαρο, ιδιωτικοποίηση μέρους του χώρου του νοσοκομείου Σωτηρία, Υπουργείων κ.α.)

Η επιτροπή μας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης στο χώρο Γουδή κοντά στο χώρο του Μπάντμιντον την 31 Ιανουαρίου 2007.

Για την καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης μας, σας καλούμε σε σύσκεψη την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007, ώρα 7:30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ν. Καζαντζάκης», οδός Βακχυλίδου 1 & Γρηγορίου Αυξεντίου 2.

Στη σύσκεψη αυτή επιπλέον θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν τρόποι δράσης που σταδιακά θα πραγματοποιηθούν μέχρι την επίτευξη των στόχων μας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Γεωργιόπουλος Ν.,Κλεφτοδήμος Δ.,Κοσμά Μ, Πετρίδης Μ., Σεργίδου Κ.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ  ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, Γενάρης 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο  Γουδή διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων της, στην οποία καλούνται να παραστούν οι δημοτικές παρατάξεις των όμορων στο πάρκο Δήμων και άλλοι φορείς.

Πέμπτη 25/1/2007, ώρα 13.00μ.μ

Κτίριο ΟΝΑ Δήμου Αθηναίων

Λ. Αλεξάνδρας 152 (απέναντι από τον ’ρειο Πάγο)

Συνημ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Επιτροπης

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Ν. Γεωργιόπουλος, Δ. Κλεφτοδήμος,

Μ. Κοσμά, Μ. Πετρίδης, Κ. Σεργίδου

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από «Λίμνη των κύκνων», νύχτα... ταλαιπωριών

Περίπου 100 άτομα προχθές το βράδυ «έφραξαν» την είσοδο του πάρκινγκ του θεάτρου Μπάντμιντον στο Πάρκο Στρατού, διαμαρτυρόμενα για την «παράνομη κυβερνητική παραχώρηση του ολυμπιακού ακινήτου σε ιδιώτη». Με πανό και πλακάτ στα χέρια και συνθήματα όπως «πολιτισμός δεν είναι μόνο το θέατρο, είναι και το πράσινο, η αναπνοή», απαιτούσαν την «κατεδάφιση και απομάκρυνση του θεάτρου» και την «άμεση θεσμοθέτηση και διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή».

Μόνο που εκείνο το βράδυ ήταν τα εγκαίνια του θεάτρου. Και 2.400 άτομα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να μπουν στο θέατρο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο. Και για τους θεατές αλλά και για όσους πήγαιναν στις δουλειές ή τα σπίτια τους από τη Λ. Κατεχάκη. Και η Αστυνομία (αυτή κι αν ήταν θεατής) έδιωχνε απλώς τα αυτοκίνητα!
Περιττό να πω ότι η διαμαρτυρία της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή» μόνο αποτελεσματική δεν κρίνεται. Η απαγόρευση της πρόσβασης -με το έτσι θέλω- στο θέατρο έφερε μάλλον τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ναι, φταίμε όλοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αλλά προχθές, αμφιβάλλω εάν έστω κι ένας από τους 2.400 θεατές που πλήρωσαν εισιτήριο για τη «Λίμνη των κύκνων» συμμερίστηκε τη φωνή διαμαρτυρίας τους.
Τα επίθετα που ακούσαμε στο φουαγιέ ήταν όλα... «κοσμητικά»! Δεν σχολίαζε κανείς τη ρητή υποχρέωση της πολιτείας για απομάκρυνση του λυόμενου κλειστού σταδίου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ούτε την ειδική διάταξη που ψήφισε η Ν.Δ. για τη μονιμοποίηση της κατασκευής και πολύ περισσότερο τη διοικητική πράξη παραχώρησης που κράτησε μυστική για ν' αποφύγει τις προσφυγές των πολιτών. Οι περισσότεροι από τους ιδιώτες συμπονούσαν που κέρδισαν ένα διαγωνισμό και ξόδεψαν 32 εκατομμύρια ευρώ για ένα (πράγματι) υπερσύγχρονο θέατρο, που 20 χρόνια αργότερα θα παραδοθεί στην πολιτεία. Ασχολίαστο δεν έμεινε και το γεγονός ότι το Μπάντμιντον καταλαμβάνει 20 στρέμματα (όλα τσιμεντοποιημένα, αλλά όχι από τους ενοικιαστές) μέσα στα 4.500 του Πάρκου, τα οποία καθόλου ελεύθερα για το κοινό δεν είναι. Ανήκουν στο Στρατό. Οσο για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αποτελούσε κι αυτό αίτημα των διαδηλωτών, ευτυχώς εκείνη την ώρα η Βουλή το καταψήφιζε.
Και μέσα πάντως στο θέατρο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Το «test drive» της λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου θεάτρου είχε πολύωρες στάσεις: οι πόρτες της θεατρικής αίθουσας παρέμειναν κλειστές μέχρι τις 9.40, όταν η παράσταση έπρεπε να αρχίσει στις 9 μ.μ! Χρειάστηκε περίπου μία ώρα μέχρι να κάτσουν όλοι.
Η αυλαία σηκώθηκε τελικά στις 10.30 και έπεσε 1.15 μετά τα μεσάνυχτα. Το 15λεπτο διάλειμμα έγινε 40λεπτο (!), ενώ ένα τεχνικό λάθος στην (play back) μουσική του Τσαϊκόφσκι, λίγο πριν το φινάλε, διέκοψε για άλλη μία φορά την παράσταση. Πολλοί βρήκαν τότε την ευκαιρία να πάνε σπίτια τους.
Ο Μάθιου Μπορν, πάντως, ο (ασεβής) δημιουργός της πανέξυπνης και αισθητικά εντυπωσιακής «Λίμνης των κύκνων» μαζί με τους 40 χορευτές του (που μάλλον για πρώτη φορά χόρευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες), κατάφερε να υποκλιθεί και αποθεώθηκε απ' όσους υπομονετικούς Αθηναίους παρέμειναν στις θέσεις τους...
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως 11 Φεβρουαρίου. ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

(σημείωση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ: το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στο Ρ/Σ 105,5.  Η ίδια ακριβώς  διαφήμιση μεταδίδεται και στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.)

Για τη διαφήμιση του Μπάντμιντον στο Ρ/Σ 105,5 «στο Κόκκινο»

Ένας από τους ραδιοφωνικούς που ακούω καθημερινά είναι το <<Κόκκινο>>.

 Χάρηκα όταν άκουσα τις πρώτες διαφημίσεις διότι πάντα υπάρχει η ανάγκη χρημάτων.

 Δεν δέχομαι όμως να διαφημίζει κάτι στο οποίο αντιδρούν : Πολίτες, δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει ο Συν όπως <<Ανοικτή Πόλη>>, <<Μαζί για τη πόλη>> (υπεύθυνες για την περιοχή) ακόμη <<Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας>> , <<Πολίτες σε δράση>> αφού έχουν κάνει αγώνα για τα Ολυμπιακά ακίνητα, η Επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδιού (που την φιλοξενήσατε στο σταθμό του Κόκκινου), το Κίνημα στη Πόλη του Ζωγράφου που το στήριξαν οι ψηφοφόροι του Ζωγράφου και  άλλοι .

 Καταλαβαίνω την ανάγκη χρημάτων αλλά δεν πρέπει να διαφημίζετε οτιδήποτε.

Δεν δέχομαι επίσης τις φήμες ότι ο Συνασπισμός (ήταν ακριβό ακούστηκε) προσπάθησε να κάνει το Διαρκές Συνέδριο του στο χώρο που υπέβαλλε επερωτήσεις στη Βουλή.

 Θα ήθελα διάψευση των φημών και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

 Οι Δημοτικές εκλογές πέρασαν (έρχονται όμως οι βουλευτικές) και θα έπρεπε στην εκδήλωση που έγινε να υπήρχαν περισσότεροι από τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους από όλους τους Δήμους μιάς και λέμε ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.

 ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ.

 ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΧΡΟΝΗΣ CHRONIS VOYA <chronis_voya@yahoo.gr>

ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Υ.Γ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ του «θεάτρου» ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Η πολιτεία επιμένει να συντηρεί το λυόμενο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αν και είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί στην περιοχή το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη στάση; Η ανάγκη αποπληρωμής των ολυμπιακών δανείων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Η Ελλάδα δεν ανακάλυψε το μπάντμιντον από τα χτυπήματα της μικρής μπάλας με τη φούντα πάνω στη ρακέτα αλλά από το ανορθόδοξο πινγκ πονγκ των κυβερνήσεων στο μεγάλο τερέν της δημόσιας γης. Αυτό ανέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων στο Πάρκο Γουδή έξω από το μουσικό θέατρο όπου παρουσιαζόταν «Η Λίμνη των Κύκνων». Το γήπεδο μπάντμιντον, η προσωρινή ολυμπιακή κατασκευή, μετατράπηκε σε μόνιμη και παραχωρήθηκε προς χρήση σε ιδιωτική κοινοπραξία που στέγασε στον χώρο μουσικό θέατρο. Προηγήθηκε βέβαια η παράδοση δημοσίων εκτάσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ - όπου υπήρχαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις - για διαχείριση στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία τις διένειμε προς χρήση σε ιδιώτες. Η παραχώρηση στην ιδιωτική κοινοπραξία με επίκεντρο το γήπεδο μπάντμιντον αφορά συνολικά 25 στρέμματα στην καρδιά της έκτασης περίπου 965 στρεμμάτων που προορίζονταν, σύμφωνα και με νομοθετικές δεσμεύσεις, για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Πίσω από το γήπεδο μπάντμιντον ξετυλίγεται μια ιστορία αφερεγγυότητας της πολιτείας, που κρατά χρόνια τώρα, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον της Αθήνας. Κάτοικοι και τοπικοί φορείς έχουν ενώσει τη φωνή τους με επιστήμονες ώστε να μη χαθεί ο τελευταίος ενιαίος αδόμητος χώρος στην κεντρική περιοχή της Αθήνας. Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κατέθεσε, τέλος Ιανουαρίου, αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για παράλειψη της διοίκησης να επαναφέρει τον χώρο της «λυόμενης» κατασκευής του μπάντμιντον στην προγενέστερη κατάσταση (ελεύθερος χώρος). Οπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Κώστας Διάκος, δικηγόρος - νομικός περιβάλλοντος, ο οποίος κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης, προσβάλλεται δικαστικά και η ανακατασκευή του γηπέδου μπάντμιντον, επισημαίνοντας την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι αναγκαία προκειμένου να γίνει παρέμβαση σε έναν χώρο που έχει κριθεί νομοθετικά προστατευόμενος (Δάσος Γουδί). Μάλιστα τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν οχυρωθεί πίσω από την άποψη ότι είναι εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι διαχειρίζονται δημόσια έκταση και το μετοχικό κεφάλαιό τους είναι 100% του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Η εταιρεία στηριζόμενη σε αυτή τη λογική αρνείται να πληροφορήσει τους αρμόδιους φορείς, τους πολίτες, τα θεσμικά όργανα και τον Συνήγορο του Πολίτη για τη δημόσια περιουσία που διαχειρίζεται και να παράσχει τα έγγραφα προκειμένου να ελεγχθεί αν ενεργεί νόμιμα ή παράνομα» παρατηρεί ο κ. Διάκος.

Η κυβέρνηση με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις μονιμοποίησε την εγκατάσταση του μπάντμιντον και ιδιωτικοποίησε τον διαχειριστικό φορέα της δημόσιας περιουσίας που είναι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οπως τονίζει ο κ. Διάκος, «κατά πληροφορίες μας, η επιμονή για αξιοποίηση του μπάντμιντον στηρίζεται στο ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως ακίνητο που μπήκε υποθήκη για το δάνειο από τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το Πάρκο Γουδή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εκχώρησης δημοσίου χώρου, παραγνώρισης του θεσμικού πλαισίου, ακύρωσης των οργανισμών που θα έπρεπε να εξασφαλίζουν την ενότητα του σχεδιασμού και στέρησης από τον πολίτη οποιασδήποτε δυνατότητας παρέμβασης, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργο Πατρίκιο. Ιδού πώς περιγράφει ο κ. Πατρίκιος τη μεθόδευση της κατάτμησης του δημοσίου χώρου χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να υπάρχει κάπου το όραμα για μητροπολιτικό πάρκο: «Ενα κομμάτι έχει παραχωρηθεί από τον Στρατό παρανόμως (ισχύει ο νόμος του 1977) για να φτιαχτεί νοσοκομείο για παιδιά με καρκίνο - εξαιρετικός ο σκοπός αλλά σε ποιον σχεδιασμό έχει ενταχθεί; Διερευνούν να δώσουν ένα κομμάτι για μητροπολιτικό ναό. Απέναντι από το μπάντμιντον φτιάχτηκε ένας ναός - δίπλα στο εκκλησάκι - σε χώρο που δεν ανήκει στην Εκκλησία. Πιο δίπλα υπάρχει χώρος πρασίνου και το Αλσος Στρατού (ο Στρατός αποφάσισε να το κάνει κάποιο είδος πάρκου), δύο κτίρια στεγάζουν μέσα σε χώρο του Στρατού την Εθνική Γλυπτοθήκη και τα υπόλοιπα κτίρια είναι παροπλισμένα, ενώ υπάρχει και ένα αναψυκτήριο. Στη μέση του χώρου, πίσω από τη Γλυπτοθήκη, υπάρχουν ημιτελείς κατασκευές από το 1980. Σιγά σιγά θα το χάσουμε ολόκληρο το Πάρκο. Και θα μείνουμε με μόνο πράσινο τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Αρεως, όπως μας παραδόθηκαν πριν από έναν αιώνα. Ολες οι μεγάλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη και διεθνώς δημιουργούν νέα πάρκα και εμείς τίποτα...».

Πώς φθάσαμε στο κτίριο-εξάμβλωμα

Το κουβάρι της ιστορίας ξεκινά μετά τη χούντα, όταν κάποιο κίνημα στην περιοχή Ζωγράφου απαίτησε να γίνει πάρκο η «στρατιωτική πόλις Γουδή» σημειώνει ο κ. Πατρίκιος. Το 1977 η τότε κυβέρνηση προχώρησε με τον νόμο 732/77 στην παραχώρηση 965 στρεμμάτων στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου για να γίνουν μητροπολιτικό πάρκο. Στον νόμο προβλεπόταν επίσης ότι μια περιοχή στον Υμηττό, στα όρια του Δήμου Παπάγου, θα ρυμοτομούνταν για να δοθούν οικόπεδα σε αξιωματικούς. Ηταν όμως μέσα στη ζώνη Β' του Υμηττού και κάτοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ότι αυτό είναι παράνομο. Η κυβέρνηση τότε εξέλαβε ως «εκπεσόντα» όλον τον νόμο - αν και η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο το σκέλος της δόμησης στον Υμηττό - και, αντί να φέρει άλλον, τον πάγωσε. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός ισχύει ως και σήμερα αλλά είναι ανενεργός.

Το 1985 το ΠαΣοΚ καταρτίζει και θεσμοθετεί το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (μεγάλες χρήσεις για όλο το Λεκανοπέδιο) με τον Ν. 1515/85, όπου προβλεπόταν η δημιουργία μητροπολιτικού χώρου πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή Γουδή. Δημιουργείται και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για να εφαρμόσει τον νόμο. Οταν ανακοινώνεται η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας εκτιμά ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την πρωτεύουσα και να ενταχθούν ορθολογικά στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αναθέτει στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ τη διερεύνηση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στα 965 στρέμματα στην περιοχή Γουδή. Επρόκειτο για μια έρευνα στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι κ.ά.).

Η έρευνα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: στα 965 στρέμματα μπορεί να δημιουργηθεί πυρήνας δημοσίου πάρκου υψηλής οικολογικής ποιότητας για την αναψυχή όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα να ενοποιηθεί με μια δεύτερη ζώνη που περιελάμβανε δασικές εκτάσεις και πράσινο στις όμορες ιδιοκτησίες (υπουργείο Δικαιοσύνης, νοσοκομεία Παίδων και Αγλαΐα Κυριακού, νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά, οι εκτάσεις του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη). «Ετσι θα διαμορφωνόταν ένας ενιαίος πράσινος χώρος 4.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων 965 στρέμματα δημόσιο μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου. Θα λειτουργούσε ως οικολογική σφήνα του ορεινού όγκου του Υμηττού στον αστικό ιστό, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μοναδικό τμήμα του Ιλισού ποταμού που παραμένει ακάλυπτο στην περιοχή των πηγών του» σημειώνει ο κ. Πατρίκιος, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Το πρόγραμμα παρελήφθη μετ' επαίνων από την επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ, ΟΤΑ, εκπρόσωποι ΓΕΣ) και στη συνέχεια σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα ξεκίνησε η προσπάθεια για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για να θεσμοθετηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Τότε όμως αλλάζει η πολιτική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο την επίσπευση των έργων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι σαφές ποια ολυμπιακά έργα θα γίνουν πού. «Το Πάρκο τούς ήταν εμπόδιο. Κάποια στιγμή, ύστερα από πολλές παλινωδίες, καταλήγουν στο μοντέρνο πένταθλο (συμβατό με το Πάρκο) και στο μπάντμιντον (ήταν ασύμβατο ως δραστηριότητα αλλά με κάποιον σχεδιασμό μπορούσε να ενσωματωθεί). Αποφασίζουν να είναι προσωρινή εγκατάσταση. Φτιάχνεται χωρίς καμία αρχιτεκτονική αξία (ένα υπόστεγο βιομηχανικού τύπου) και δεν οργανώνονται σαφείς προσβάσεις γιατί θεωρούν ότι θα είναι προσωρινό. Μετά από παραστάσεις των επιτροπών κατοίκων και υπόμνημα του Εργαστηρίου προς τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Αλευρά υπήρξε σαφής προσωπική διαβεβαίωση ότι την επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων το γήπεδο του μπάντμιντον θα απομακρυνόταν και θα υλοποιείτο ο σχεδιασμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο» παρατηρεί ο καθηγητής.

Τον Δεκέμβριο του 2005 η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού εκείνη την εποχή κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο τότε υπουργός Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφουν μνημόνιο για την αξιοποίηση του χώρου στο μπάντμιντον, επισημαίνει ο κ. Γ. Βοζικάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Με τον νόμο 3342/2005 γίνεται πλέον εφικτή η παραχώρηση και η διαχείριση των πέντε στρεμμάτων του γηπέδου μπάντμιντον και άλλων 20 στρεμμάτων γύρω από αυτό στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία τον περασμένο Ιούνιο τα έδωσε για χρήση σε ιδιώτες.

Ετσι καταλήγουμε στο κέντρο της Αθήνας να παραμένει σήμερα «ένα κτίσμα-εξάμβλωμα, με πάρκινγκ και δρόμους πρόσβασης παράνομους, αφού δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο θεσμοθετημένο ρυμοτομικό σχέδιο» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πατρίκιος. Ο περιβάλλων χώρος οριοθετείται με ένα συρματόπλεγμα. Οσοι βρέθηκαν ως διαδηλωτές ή ως θεατές στο μουσικό θέατρο μπάντμιντον είδαν την προσπάθεια των επενδυτών να βρουν κάτι το... ωραίο να φωτιστεί στον χώρο. Οι δέσμες φωτός εστίασαν αμήχανα - παίζοντας με κίτρινο, κόκκινο, μπλε - σε δύο υδατόπυργους που είχαν μείνει από το παλαιό στρατόπεδο.

Το ΒΗΜΑ, 11/02/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ        

Αθήνα, 30 Μαΐου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα ΅έλη της Επιτροπής Αγώνα χαιρετίζουν τους αγώνες, που διεξάγονται σε πολλά ση΅εία της Αθήνας, για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής. Στo Ελληνικό, στον Υ΅ηττό, στο Γαλάτσι, στο Πεδίο του ’ρεως, στους Α΅πελόκηπους, στου Φιλοπάππου, στο Γουδή οι πολίτες έρχονται αντι΅έτωποι ΅ε την πολιτική της κυβέρνησης, που αδιαφορεί για την ποιότητα της ζωή ΅ας και παραδίδει δη΅όσιους χώρους σε ιδιωτικά συ΅φέροντα για εκ΅ετάλλευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγ΅α αυτής της πολιτικής είναι η περίπτωση της έκτασης Γουδή, που σύ΅φωνα ΅ε τους νό΅ους 732/77 και 1515/85 προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο.

 Σ’ αυτό το χώρο, για τις ανάγκες των Ολυ΅πιακών Αγώνων του 2004 χωροθετήθηκε κατ’ εξαίρεση, ΅ε ειδική διάταξη (ν. 2947/2000), προσωρινό λυό΅ενο κλειστό στάδιο για το αγώνισ΅α του ΅πάντ΅ιντον. Η χωροθέτηση συνοδευόταν από ρητή υποχρέωση για απο΅άκρυνση της κατασκευής 6 ΅ήνες ΅ετά το τέλος των αγώνων.

Παραβιάζοντας την υποχρέωση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισε ειδική διάταξη (ν. 3342/2005) για τη ΅ονι΅οποίησή της και την παραχώρησή της για ιδιωτική αξιοποίηση από τα «Ολυ΅πιακά Ακίνητα Α.Ε.». Τον περασ΅ένο Ιούνιο ανακοινώθηκε επίση΅α η πολυετής παραχώρηση της χρήσης του Μπάντ΅ιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία για τη ΅ετατροπή του σε ΅ουσικό θέατρο, στην ίδια κοινοπραξία παραχωρήθηκαν για χρήση, ως περιβάλλων χώρος της εγκατάστασης, 20 ακό΅η στρέ΅΅ατα από την έκταση που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του πάρκου παραχωρήθηκαν 10 στρέ΅΅ατα για την κατασκευή ογκολογικού νοσοκο΅είου, συνέχεια του Νοσοκο΅είου Παίδων, και πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια ανέγερσής του. Συγχρόνως ΅ε τα παραπάνω, διάφορα δη΅οσιεύ΅ατα προαναγγέλλουν τη βούληση διαφόρων, δη΅όσιων ιδιωτικών και εκκλησιαστικών φορέων για κατασκευή οικοδο΅η΅άτων στο Γουδή.

To Πάρκο Γουδή δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ελεύθερος χώρος. Είναι περίπου 4.500 στρέ΅΅ατα αστικού και περιαστικού πρασίνου, που και στη ση΅ερινή του κατάσταση, αποτελεί πνεύ΅ονα οξυγόνωσης και θερ΅οκρασιακής ισορροπίας, ανάσα για τις γύρω πυκνοδο΅η΅ένες περιοχές.

Σε ΅ια πόλη, όπως η Αθήνα, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι η χα΅ηλότερη της Ευρώπης και που οι ρύποι σε διοξείδιο του αζώτου, σε όζον και σε ΅ικροσω΅ατίδια ξεπερνούν κάθε προβλεπό΅ενο (και ανεκτό) όριο, απαιτού΅ε το αυτονόητο, δηλαδή την ά΅εση θεσ΅οθέτηση και δια΅όρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, πυκνού και υψηλού πρασίνου, σύ΅φωνα ΅ε τη ΅ελέτη του Ε.Μ.Π., χωρίς ε΅πορευ΅ατοποίηση, υπό έναν ενιαίο φορέα.

Αυτό προϋποθέτει:

- Να ακυρωθεί η σύ΅βαση παραχώρησης του Μπάντ΅ιντον και των 20 στρε΅΅άτων που το περιβάλλουν

- Να ΅ην ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκο΅είο στο χώρο που προβλέπεται το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή.

- Να απορριφθεί και να ΅αταιωθεί κάθε σχεδιασ΅ός που προβλέπει τσι΅εντοποίηση στον παραπάνω χώρο και στη β΄ Ζώνη Υ΅ηττού.

- Να ΅ην εκδοθεί κα΅ία οικοδο΅ική άδεια για ανέγερση νέων κτιρίων, γηπέδων, νοσοκο΅είων στο χώρο αυτό.

Για τη σωτηρία του πάρκου Γουδή καλού΅ε τους κοινωνικούς φορείς, τις δη΅οτικές παρατάξεις και τα κό΅΅ατα να οργανώσου΅ε και να συντονίσου΅ε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι πολίτες της Αθήνας να πάρου΅ε την υπόθεση αυτή στα χέρια ΅ας.

Η Γρα΅΅ατεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μελέτη του ΕΜΠ για το Πάρκο Γουδή

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα        

Το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση θεσμοθέτηση και τη διαμόρφωση των 4.500 στρεμμάτων σε Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, πυκνού και υψηλού πρασίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, χωρίς εμπορευματοποίηση, υπό έναν ενιαίο φορέα, θέτει και πάλι με υπόμνημά της στο σύνολο των αρμοδίων η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτό προϋποθέτει:

- Να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του Μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν.

- Να μην ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο στην έκταση του Πάρκου Γουδή.

- Να απορριφθεί και να ματαιωθεί κάθε σχεδιασμός που προβλέπει τσιμεντοποίηση στον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και στη β' Ζώνη Υμηττού.

- Να μην εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια για ανέγερση νέων κτιρίων, γηπέδων, νοσοκομείων, στον χώρο αυτόν. Ούτε να παραχωρηθεί τμήμα του για οποιαδήποτε χρήση. Η Επιτροπή υπενθυμίζει και αναδεικνύει την επιχειρούμενη σαλαμοποίηση του ζωτικού αυτού χώρου σύμφωνα με τους νόμους 732/77 και 1515/85 και τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η ελεύθερη έκταση Γουδή έχει χαρακτηριστεί Μητροπολιτικό Πάρκο.

Σ' αυτόν τον χώρο, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, χωροθετήθηκε κατ' εξαίρεση, με ειδική διάταξη (Ν. 2947/2000), προσωρινό λυόμενο κλειστό στάδιο για το αγώνισμα Μπάντμιντον. Η χωροθέτηση συνοδευόταν από ρητή υποχρέωση για απομάκρυνση της κατασκευής έξι μήνες μετά το τέλος των Αγώνων.

Παραβιάζοντας την υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε ειδική διάταξη (Ν. 3342/2005) για τη μονιμοποίησή της και την παραχώρησή της για ιδιωτική αξιοποίηση από τα "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.". Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε επίσημα η πολυετής παραχώρηση της χρήσης του Μπάντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία για τη μετατροπή του σε μουσικό θέατρο, στην ίδια κοινοπραξία παραχωρήθηκαν για χρήση, ως περιβάλλων χώρος της εγκατάστασης, 29 ακόμη στρέμματα από την έκταση που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του πάρκου παραχωρήθηκαν 10 στρέμματα για την κατασκευή ογκολογικού νοσοκομείου, συνέχεια του Νοσοκομείου Παίδων, και πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια ανέγερσής του".

Δεν είμαστε αντίθετοι και συμφωνούμε απόλυτα με την ανέγερση νοσοκομείων ή άλλων κτιρίων που εξυπηρετούν κάποιο κοινωνικό αγαθό, επισημαίνει η Επιτροπή και εκφράζει την έντονη διαφωνία της "με τη φιλοσοφία ότι πρέπει να θέτουμε σε αντιπαράθεση τη δυνατότητα απόκτησης κοινωνικών αγαθών, καταστρέφοντας το ένα προς όφελος του άλλου". 

ΑΥΓΗ 1/7/07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Στις 2 Νοέμβρη 2007 εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η από 24-1-2007 προσφυγή της Επιτροπής μας, αλλά και πολιτών περιοίκων του Πάρκου Γουδή, με αίτημα την ακύρωση της εκμίσθωσης-παραχώρησης του γηπέδου Μπάντμιντον σε Ιδιωτική Κοινοπραξία, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

            Προσβλέπουμε στη θετική έκβαση της προσφυγής μας χωρίς παράλληλα να σταματάμε να διεκδικούμε αγωνιστικά τη θεσμοθέτηση με Νόμο Μητροπολιτικού Πάρκου πυκνού και υψηλού πρασίνου στην έκταση του Γουδή, σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π., χωρίς εμπορευματοποίηση υπό ενιαίο δημόσιο φορέα και να μη λησμονούμε ότι:

            Σ’ αυτό το χώρο, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χωροθετήθηκε κατ’ εξαίρεση, με ειδική διάταξη (ν. 2947/2000), προσωρινό λυόμενο κλειστό στάδιο για το αγώνισμα του μπάντμιντον. Η χωροθέτηση συνοδευόταν από ρητή υποχρέωση για απομάκρυνση της κατασκευής 6 μήνες μετά το τέλος των αγώνων.

            Παραβιάζοντας την υποχρέωση αυτή, η κυβέρνηση της Ν.Δ., ψήφισε ειδική διάταξη (ν. 3342/2005) για τη μονιμοποίησή της και την παραχώρησή της για ιδιωτική αξιοποίηση από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε επίσημα η πολυετής παραχώρηση της χρήσης του Μπάντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία για τη μετατροπή του σε μουσικό θέατρο, στην ίδια κοινοπραξία παραχωρήθηκαν για χρήση, ως περιβάλλων χώρος της εγκατάστασης, 20 ακόμη στρέμματα από την έκταση που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

            Από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του πάρκου παραχωρήθηκαν 10 στρέμματα για την κατασκευή ογκολογικού νοσοκομείου, συνέχεια του Νοσοκομείου Παίδων, και πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια ανέγερσής του. Συγχρόνως με τα παραπάνω, διάφορα δημοσιεύματα προαναγγέλλουν τη βούληση διαφόρων, δημόσιων ιδιωτικών φορέων για κατασκευή οικοδομημάτων στο Γουδή, συμπεριλαμβανομένου και αυτού ακόμα του Κοινοβουλιου.

            Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι η χαμηλότερη της Ευρώπης, οι ρύποι σε διοξείδιο του αζώτου, σε όζον και μικροσωματίδια ξεπερνούν κάθε προβλεπόμενο και ανεκτό όριο, το πάρκο Γουδή δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ελεύθερος χώρος. Πρόκειται για 4.500 στρέμματα αστικού και περιαστικού πρασίνου, που και στη σημερινή του κατάσταση αποτελεί πνεύμονα οξυγόνωσης και θερμοκρασιακής ισορροπίας, ανάσα για τις γύρω πυκνοδομημένες περιοχές, ζωτικής σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του Μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν.

-Να μην ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο στο χώρο που προβλέπεται το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή.

-Να απορριφθεί και να ματαιωθεί κάθε σχεδιασμός που προβλέπει τσιμεντοποίηση στον παραπάνω χώρο και στη β’ Ζώνη Υμηττού.

-Να μην εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια για ανέγερση νέων κτιρίων, γηπέδων, νοσοκομείων στο χώρο αυτό.

            Οι πολίτες της Αθήνας να πάρουν την υπόθεση της σωτηρίας του Πάρκου Γουδή στα χέρια τους.

            Στις 2 Νοέμβρη κρίνεται στο ΣτΕ η ανάσα της Αθήνας.

Αθήνα, 29 Οκτώβρη 2007

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ

Οι Φίλοι του Πάρκου  Αθήνα, 25/9/2007

Υπάτης 15  115 26 Αθήνα

τηλ./Fax: 210-7776425

Προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Κηφισίας 1 Αθήνα 115 23

Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά,

Η Επιτροπή μας είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει πλήρως το καθεστώς που διέπει το Στρ/δο «ΙΛΑΡΧΟΥ ΝΙΚ. ΒΑΡΥΤΗ» όπου βάσει του Ν.2742/99 άρθρ. 15 παρ. 9 (Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη) προβλέπεται η σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. μεταξύ των άλλων και για την ίδρυση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή. Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε ανυπέρβλητα προβλήματα κακοδιοίκησης και λαμβάνοντας υπόψη και την αριθ. ΓΕΔΔ/Φ.65.07/464/17.01.07 επιστολή σας με την οποία μεταξύ άλλων μας ενημερώσατε ότι στην αρμοδιότητα σας βάσει άρθρ. 1 Ν.3074/2002 εμπίπτει και ο εντοπισμός των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, ζητάμε τη βοήθειά σας προς άρση των φαινομένων ή έμμεσα έχουν σχέση με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή:

            1. Με δεδομένο ότι όλη η περιοχή του Στρατοπέδου σύμφωνα και με το αριθ. Φ.913.603/14/95360/Σ2242/14.8.2007 έγγραφο του 1ου Γραφ. Δ/νσης Υποδομής του Γενικού Επιτελείου Στρατού (επισυνάπτεται φωτ/φο) είναι εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή, σας αποστέλλουμε συνημμένα απόσπασμα χάρτου κλ. 1:25000 του Γερμανικού αρχαιολογικού Ινστιτούτου, όπου περί το 1882 ο Γερμανός Τοπογράφος Kaupert που τον συνέταξε, καθορίζοντας τις χρήσεις γης που βρήκε τότε, αποτύπωσε την συγκεκριμένη περιοχή, ως περιοχή δάσους βραχυκόρμων (θαμνώνων) ήτοι ως δασική περιοχή, μαζί με συνεχόμενες ευρύτερες δασικές εκτάσεις που σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένα: πότε εγκαταστάθηκε το πρώτον το στρατόπεδο στην περιοχή και αν εγκαταστάθηκε με παραχωρητήριο του κράτους ως επί Δημοσίας Δασικής Εκτάσεως ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το ΤΕΘΑ ως παραχωρησιούχος, δεσμεύεται προφανώς (και αυτό ισχύει για όλες τις δασικού χαρακτήρα παραχωρήσεις) να χρησιμοποιεί την έκταση που του παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό, σε περίπτωση δε που εν όλω ή εν μέρει δεν του αναγκαιοί πλέον έκταση, οφείλει να την επιστρέψει στο Δημόσιο και στον φυσικό φορέα διαχείρισης Δασικών Εκτάσεων, το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτ. και Τροφίμων. Στην περίπτωση που η περιοχή περιήλθε στο ΤΕΘΑ ύστερα από απαλλοτρίωση, και πάλι η αποδέσμευση εκτάσεων λόγω μη αναγκαιότητος χρήσης των, συνεπάγεται κατά την άποψή μας την παράδοση τους στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ) η οποία από τον ιδιωτικό της Νόμο, είναι ο φυσικός συνεχιστής της διαχείρισής τους. Παρόμοια άλλωστε διαδικασία τηρήθηκε και για το Στρατόπεδο Ντούνη στον Διόνυσο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν διευκρινισθούν τα ανωτέρω, τίθεται το ερώτημα αν αποτελεί φαινόμενο κακοδιοίκησης εκ μέρους του ΤΕΘΑ (Υπ. Εθν. ’μυνας), η διαχείριση των εκτάσεων για σκοπούς άλλους πέραν των στρατιωτικών αναγκών και η διάθεσή τους προς τρίτους.

            2. Σε περίπτωση που το Στρατόπεδο έγινε σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, αυθαίρετα και με την ανοχή της διοίκησης, έχουν ή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις άρθρ. 117 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος σε συνδυασμό με τις διατάξεις άρθρ. 38 Ν.998/79, για υποχρεωτική κήρυξή τους ως αναδασωτέων;

            3. Σύμφωνα με σχετικές γνωμοδοτήσεις για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκαταστάσεις που έγιναν σε χώρους του Στρατοπέδου, προς εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών αγώνων (εγκαταστάσεις αντιπτέρισης, Μοντέρνου Πεντάθλου και Badminton), όλες οι εγκαταστάσεις χαρακτηριζόταν προσωρινές και τέθηκε όρος να απομακρυνθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με επιμέλεια και ευθύνη της Γ.Γ.Α. και του ΥΠΠΟ, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί κακοδιοίκηση όχι μόνο η παραμονή των κτισμάτων 3 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και η συνομολόγηση μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και του Υπουργείου Πολιτισμού; (επισυνάπτεται φωτ/φο). Σε ποιες διατάξεις, στηρίζονται οι συμφωνίες αυτές και ποιες δυνάμεις αναστέλλουν την τήρηση των τεθέντων περιβαλλοντικών όρων;

Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά,

            Ελπίζουμε στην βοήθειά σας, για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, τα οποία ήδη σε σας έπρεπε να έχουν απαντηθεί κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό.

Με εκτίμηση,

            Για τις Επιτροπές του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

            Βασιλική Καραγιάννη

Συνημμένα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.         ΤΕΘΑ

2.         ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΘΗΝΑΣ

3.         Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

            με την παράκληση να μας ενημερώσει

            σχετικά με ερωτήματα που εμπίπτουν

            στην αρμοδιότητάς της να απαντηθούν

4.         Συνήγορο του Πολίτη

5.         Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

            Υπ’ όψιν: Καθηγητού κ. Γ. Πολύζου

6.         Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παρκο Γουδή: Αναπάντητα ερωτήματα

Σταυρογιάννη Λελούδα

"Κανένα νεότερο στοιχείο", το οποίο θα ενεργοποιούσε την ελεγκτική του αρμοδιότητα δεν είδε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στα ερωτήματα περί του δασικού χαρακτήρα της καρδιάς του υποτιθέμενου πάρκου Γουδή που έθετε η Επιτροπή Πολιτών για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού πάρκου και αποφάσισε στις 24.12.2007 να βάλει στο αρχείο την αναφορά. Η Επιτροπή ζητούσε τη συνδρομή του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του Στρατοπέδου Βαρύτη καταθέτοντας χάρτη του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Η αναφορά με ημερομηνία 26.9.2007 μεταξύ άλλων υπογράμμιζε "Τότε (1882) αποτύπωσε τη συγκεκριμένη περιοχή, ως περιοχή βραχυκόρμων (θαμνώνων) ήτοι ως δασική περιοχή, μαζί με συνεχόμενες ευρύτερες δασικές εκτάσεις που σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίου. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένα: πότε εγκαταστάθηκε το πρώτο στρατόπεδο στην περιοχή και αν εγκαταστάθηκε με παραχωρητήριο του κράτους ως επί Δημοσίας Δασικής Εκτάσεως η όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το ΤΕΘΑ ως παραχωρησιούχος, δεσμεύεται προφανώς (και αυτό ισχύει για όλες της δασικού χαρακτήρα παραχωρήσεις) να χρησιμοποιεί την έκταση που του παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό, σε περίπτωση δε που εν όλω η εν μέρει δεν του ήταν αναγκαία πλέον έκταση, οφείλει να την επιστρέψει στο Δημόσιο και στον φυσικό φορέα Διαχείρισης Δασικών Εκτάσεων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην περίπτωση που η περιοχή περιήλθε στο ΤΕΘΑ ύστερα από απαλλοτρίωση και πάλι η αποδέσμευση εκτάσεων λόγω μη αναγκαιότητας χρήσης των, συνεπάγεται κατά την άποψή μας την παράδοσή τους στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία από τον ιδρυτικό της νόμο είναι ο φυσικός συνεχιστής της διαχείρισής τους. Παρόμοια άλλωστε διαδικασία τηρήθηκε και για το στρατόπεδο Ντούνη στον Διόνυσο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν διευκρινισθούν τα ανωτέρω τίθεται το ερώτημα αν αποτελεί φαινόμενο κακοδιοίκησης εκ μέρους του ΤΕΘΑ (υπουργείο Εθνικής ’μυνας), η διαχείριση των εκτάσεων για σκοπούς άλλους πέραν των στρατιωτικών αναγκών και η διάθεσή τους προς τρίτους". Θέτουν δε και το εξής ερώτημα: "Σε περίπτωση που το στρατόπεδο έγινε σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, αυθαίρετα και με την ανοχή της διοίκησης, έχουν ή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Νόμου 998/79, άρθρο 38 για υποχρεωτική κήρυξή τους ως αναδασωτέων;" Το άλλο ερώτημα αναφέρεται στη "μονιμοποίηση" των προσωρινών ολυμπιακών εγκαταστάσεων και σε ποιες διατάξεις στηρίζεται η παραχώρησή τους σε ιδιώτες, καθώς "σύμφωνα με σχετικές γνωμοδοτήσεις για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων, οι οποίες έγιναν σε χώρους του στρατοπέδου, προς εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων (εγκαταστάσεις αντιπτέρισης, Μοντέρνου Πεντάθλου και Badminton), αυτές χαρακτηρίζονταν προσωρινές και τέθηκε όρος να απομακρυνθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με επιμέλεια και ευθύνη της ΓΓΑ και του ΥΠΠΟ, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί κακοδιοίκηση όχι μόνο η παραμονή των κτισμάτων τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και η συνομολόγηση μνημονίων συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εθνικής ’μυνας και του υπουργείου Πολιτισμού;"

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=479705&-w=&-V=hpress_int&-P ΑΥΓΗ 26-1-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Τρώνε" και το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή

"Πετσοκομμένο" θα είναι (όποτε γίνει...) και το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδέχεται ως τετελεσμένη και ανεπίστρεπτη την παραχώρηση μεγάλων τμημάτων από τα 975 στρέμματα που έπρεπε να γίνουν πράσινο. "Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να θεσμοθετήσουμε το πάρκο", τόνισε χθες στη Βουλή η ’ννα Φιλίνη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσουν τον χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή του Γουδή έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία από το 1977 και ότι αυτό προβλέπει η μελέτη του Πολυτεχνείου, που αποδέχθηκε ο Οργανισμός Αθήνας το 2001. Όμως χθες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι "προκύπτει ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης", καθώς βασικές αρχές της μελέτης άλλαξαν και στο χώρο του πάρκου έχουν εγκατασταθεί το Μπάντμιγκτον (που μάλιστα είχε κατασκευαστεί ως προσωρινή κατασκευή και μετά έγινε μόνιμη...), η Γλυπτοθήκη και το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων. "Υπάρχουν δεδομένα που δεν μπορούμε να μην τα δούμε. Ο νόμος για το πάρκο ατόνησε", υποστήριξε ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι "θα επικαιροποιήσουμε τη μελέτη στην κατεύθυνση της δημιουργίας του πάρκου".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι δυσμενείς αλλαγές για το πάρκο προκύπτουν από αποφάσεις που ελήφθησαν μετά το 2005 (δηλαδή επί κυβερνήσεως Ν.Δ.), ενώ υπογράμμισε ότι η μετατροπή του Μπάντμιγκτον από προσωρινή σε μόνιμη κατασκευή "είναι μία από τις παρανομίες του υπουργείου Πολιτισμού" που θα πρέπει να εξεταστούν -διευκρίνισε ωστόσο ότι η δημιουργία της Γλυπτοθήκης ήταν σε σωστή κατεύθυνση. "Φτιάχνετε πάρκα που στο κέντρο τους θα έχουν πολυκατοικίες, όπως στο Ελληνικό, εμπορικά κέντρα, όπως στο Γουδή, και τσιμεντένιες εγκαταστάσεις, όπως στον Ελαιώνα", είπε χαρακτηριστικά η Α. Φιλίνη. Επεσήμανε ακόμη ότι "οι πολίτες ελπίζουν στο ΣτΕ, παρά το ότι η κυβέρνηση το υπονομεύει επειδή συμπαραστέκεται στα αιτήματά τους". 

Πουλακίδας Κώστας         ΑΥΓΗ 15/2/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

διαμαρτυρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και Βίλα Ζωγράφου

Γράφει ο/η athinapoli   

26.02.08

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26-2-2008 στις 12:00 στο ΥΠΕΧΩΔΕ διαμαρτυρία από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
με αιτήματα:
Την θεσμοθέτηση με νόμο του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί και
Την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του κτήματος Ζωγράφου (Βίλα) σε κοινόχρηστο χώρο υψηλού πρασίνου.
Παρότι το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση δεδομένου ότι στον Δ.Ζωγράφου π.χ. αναλογούν   0,4 τετραγωνικά πράσινου ανά κάτοικο, οι ιθύνοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ προφασιζόμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις αρνήθηκαν τη συνάντηση με τις επιτροπές, μεταθέτοντας για την άλλη Δευτέρα.

Kάτοικοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δύο επιτροπών και παρά το απαγορευτικό της ώρας, περικύκλωσαν σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ. ’φησαν στην είσοδό του, τσιμεντένια κουτιά με καμένα κλαριά και μπετόβεργες καταδεικνύοντας έτσι την άρνηση του υπουργείου να χαρακτηρίσει νέους χώρους ως κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου και να βρει τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τσιμεντοποίση των τελευταίων ελεύθερων χώρων του λεκανοπεδίου. Χώρων απαραίτητων όσο ποτέ μετά τις φωτιές του Καλοκαιριού.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ονειρα για 4.500 στρ. πρασίνου

Περπάτησαν στη γη, αισθάνθηκαν το χώμα, ανέπνευσαν καθαρό αέρα και ονειρεύτηκαν εκεί, στην έκταση των 4.500 στρεμμ., στον χώρο Γουδή, τη δημιουργία -με νόμο- μητροπολιτικού πάρκου πυκνού και υψηλού πρασίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, που πραγματοποίησαν χθες το πρωί ενημερωτικό περίπατο στον χώρο Γουδή, αντιδρούν στα σχέδια οικοδόμησης και υποστηρίζουν ότι ένα πάρκο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην ήδη επιβαρημένη με ατμοσφαιρική ρύπανση πρωτεύουσα. Μίλησαν για την αναγκαιότητα πρασίνου στην Αθήνα, που έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Η ενημέρωση έγινε από τον Γιώργο Πατρίκιο, από την ομάδα του Πολυτεχνείου που είχε εκπονήσει το '99 τη μελέτη για να γίνει ο χώρος Γουδή πάρκο. Μελέτη που είχε ανατεθεί στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ από τον Οργανισμό Αθήνας στον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, και έχει παραδοθεί από το 2002 στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Ο περίπατός μας δεν έχει μόνον ενημερωτικό, αλλά και αγωνιστικό χαρακτήρα. Δεν θα επιτρέψουμε περιβαλλοντοκτόνα σχέδια οικοδόμησης του χώρου. Εχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σ' ένα καλύτερο περιβάλλον. Είναι ανεπίτρεπτο εντός του χώρου να υπάρχουν περιφράξεις», είπε στην «Ε» ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Ο χθεσινός περίπατος ήταν μόνον η αρχή, αφού τα μέλη της επιτροπής έχουν προγραμματίσει για τις 16 Απριλίου παναθηναϊκή συγκέντρωση στον χώρο Γουδή, ενώ σήμερα, στις 5.30 μ.μ., έχουν ραντεβού με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Βαγγέλη Μπαλτά, στο κτίριο του υπουργείου, στην Αμαλιάδος και Πουλίου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=69320488 3-3-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εριξε το μπαλάκι

«Εριξε το μπαλάκι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λέγοντάς μας ότι στο χώρο υπάρχουν 3 στρατόπεδα που καταλαμβάνουν συνολικά 1.450 στρέμμ. και αρμόδιος είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όχι το ΥΠΕΧΩΔΕ», είπε στην «Ε» η Νανά Βαφείδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Βαγγέλη Μπαλτά, στο κτίριο του υπουργείου, στην Αμαλιάδος και Πουλίου. Μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν χθες με τον κ. Μπαλτά για να συζητήσουν μαζί του το πολυπόθητο αίτημά τους: να γίνει στο χώρο Γουδή (συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμ.), με νόμο μητροπολιτικό πάρκο πυκνού και υψηλού πρασίνου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΕΜΠ.
«Ο κ. Μπαλτάς δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό κ. Μεϊμαράκη, ώστε να του ζητήσει να δοθεί λύση στο θέμα», μας είπε η κ. Βαφείδη.

ΝΑΥ.ΚΑΡ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ καλεί τους πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στην Παναθηναϊκή συγκέντρωση την Τετάρτη 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα 6 μ.μ. στο ’λσος Χωροφυλακής (Μεσογείων) και στην πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος).

• Για να αποτρέψουμε την πρακτική της κυβέρνησης για τον ελεύθερο χώρο Γουδή η οποία είναι απαράδεκτη, καταχρηστική και αντιπεριβαλλοντική. Καταστρατηγεί το νόμο 732/77, τις επιταγές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ν. 1515/85) καθώς και τη μελέτη ΟΡΣΑ − ΕΜΠ (1997 − 2001).

• Για να υποστηρίξουμε την προσφυγή μας, η οποία εκδικάζεται στις 8 Μαΐου 2008 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σύμβασης, με την οποία παραχωρήθηκαν το Μπάντμιντον και 20 στρέμματα του περιβάλλοντα χώρου σε ιδιωτική κοινοπραξία, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Υ.Α. 83132/31.7.02 που επέβαλε την απομάκρυνση ή κατεδάφιση του Μπάντμιντον μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

• Για να διεκδικήσουμε την άμεση θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, με υψηλό και πυκνό πράσινο 4.500 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χωρίς εμπορευματοποίηση. Μόνο έτσι θα σταματήσει ο κατακερματισμός και η λεηλασία, του τεράστιου σε αξία κοινωνικού αγαθού, από κάθε λογής συμφέροντα, επιδιώξεις και «αξιοποιήσεις».

• Για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ακραία αντικοινωνική πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο Γουδή, του πιο σημαντικού, σε μέγεθος και αξία, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, για οικονομική εκμετάλλευση από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Καταστρέφει μια έκταση αστικού και περιαστικού πρασίνου, που αποτελεί, και στη σημερινή του κατάσταση, πνεύμονα οξυγόνωσης και σημαντικό παράγοντα θερμοκρασιακής ισορροπίας, εν δυνάμει χώρο αναψυχής και καταφύγιο σε περιόδους καύσωνα ή σεισμού.

Σήμερα ύστερα από τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές, που συντελέστηκαν στο δρυμό της Πάρνηθας και στην Πεντέλη, κανένας δεν μπορεί να είναι απαθής.

Δεν υπάρχουν περιθώρια στην παραμικρή απώλεια ελεύθερου χώρου της Αθήνας.

Απεναντίας επιβάλλεται να φυτευτούν όσοι έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου και να απαγορευθεί η μελλοντική δόμησή τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ζοφερό μέλλον αυτής της πόλης, χωρίς την ανάπτυξη πρασίνου, χωρίς τη μετατροπή σε πάρκα μεγάλων ελεύθερων χώρων, όπως του Γουδή, του Ελληνικού, του Ελαιώνα. Τα πάρκαείναι ανάσα της πόλης, η πόλη δεν έχει ζωή χωρίς πάρκα.

Ο μοναδικός τρόπος, να υποχρεωθούν Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν αποφάσεις χρήσιμες για την ποιότητα της ζωής μας, είναι οι κοινητοποιήσεις των πολιτών του Λεκανοπεδίου, οι οποίες να είναι μαζικές και να υποστηρίζονται ολόπλευρα.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

09- 04- 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 10 Απριλίου και ώρα 16.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Διοίκησης - Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου)  συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς με θέμα:

«Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή»

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί από την Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, ’μυνας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Ζωγράφου κ. Γιάννης Καζάκος και Παπάγου κ. Βασίλειος Ξύδης, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος  Μουτζούρης και ο αντιπρύτανης κ. Ιωάννης Πολυζος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και η Επιτροπή Κατοίκων Γουδή.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ: Η διάσωση άργησε 31 χρόνια...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τριάντα ένα χρόνια μετά την απόφαση του τότε υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ να παραχωρήσει στρατόπεδα για να γίνει πάρκο πρασίνου στο Γουδή, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ξεκινά εκστρατεία για τη διάσωση του χώρου και την εφαρμογή μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Για το θέμα συνεδριάζει στις 16.00 το νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς, ενώ η υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη έχει καλέσει τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, τους δημάρχους Αθηνών, Παπάγου και Ζωγράφου, τον πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουντζούρη και τον αντιπρύτανη Ι. Πολύζο (επικεφαλής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος που εκπόνησε τη μελέτη για το πάρκο), το ΤΕΕ και την Επιτροπή Κατοίκων Γουδή.
Απομάκρυνση Μπάντμιντον
Η μελέτη του ΕΜΠ παραμένει εδώ και χρόνια στα χαρτιά ενώ οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, που πράσινο ακούν και πράσινο δεν βλέπουν, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με σχέδια τοπικής ανάπτυξης και τα ολυμπιακά έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κτίριο για το αγώνισμα μπάντμιντον, που έγινε ως προσωρινή κατασκευή και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση και ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη. Η υπερνομαρχία αναμένεται να ζητήσει ακύρωση πράξεων που αφορούν εμπορική εκμετάλλευση χώρων του πάρκου, όπως αυτή του Θεάτρου (πλέον) Μπάτμιντον.
Θα αξιώσει επίσης άμεση θεσμοθέτηση του πάρκου στο οποίο θα επιτρέπονται μόνον ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα ζητήσει απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας. Οι μελετητές του Πολυτεχνείου προσπάθησαν να βγάλουν μια άκρη στις χρήσεις των εκτάσεων δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στο υπουργείο Αμυνας, αλλά κομμάτια έχουν κατά καιρούς παραχωρηθεί σε διάφορους φορείς χωρίς να έχει προχωρήσει η εφαρμογή της παραχώρησης.
Στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί αμέσως είναι να προχωρήσει η ενοποίηση κάποιων χώρων, να πέσουν φράχτες και συρματοπλέγματα, να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική ανάπτυξης του πρασίνου και να αξιοποιηθούν κτίρια που μένουν ανενεργά ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα. Ο διαθέσιμος χώρος σήμερα μοιράζεται:
- Κατά το ένα τέταρτο (25%) σε νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
- 12% σε αθλητικές εγκαταστάσεις τοπικού χαρακτήρα
- 10% σε εκτάσεις του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, που είναι εκτός σχεδίου και μη οικοδομήσιμες κατόπιν απόφασης του ΣτΕ
- 9% σε ενεργά στρατόπεδα (Φακίνου-Ζορμπά)
- 8% σε εκπαίδευση και έρευνα
- 8% σε κτίρια άλλων υπηρεσιών όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ΕΡΤ
- 2% μόνον σε μικρά περιμετρικά άλση
- 8% σε δρόμους μεγάλο μέρος των οποίων είναι παράνομοι, χωρίς πεζοδρόμια και επίσημη χάραξη!
- 18% σε χώρους πρασίνου που θεωρούνται «λανθάνον δυναμικό» καθώς είναι διασπασμένο με συρματοπλέγματα, κτίρια στρατιωτικά, ασαφές καθεστώς χρήσεων γης. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται το Αλσος Στρατού και το Θέατρο Μπάντμιντον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μητροπολιτικό Πάρκο- Γουδή

Δράση για την άμεση θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή αναλαμβάνει η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Σε χθεσινή του συνεδρίαση, το διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο αξιώνει να γίνει το Γουδή χώρος υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και ζητεί να απαγορευτεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως αυτός οριοθετείται στη σχετική μελέτη του ΕΜΠ.

Στο ψήφισμα, το διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη στάση των υπουργείων ’μυνας και ΠΕΧΩΔΕ, που εμποδίζει τη δημιουργία του πάρκου. Ζητεί την ακύρωση του μνημονίου μεταξύ των υπουργείων ’μυνας και Πολιτισμού για την εμπορική συνεκμετάλλευση των χώρων του πάρκου και την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Badminton και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν. Ακόμη, καλεί τους πολίτες, όπως επίσης και τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση για το θέμα.

Την εισήγηση στο διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο έκανε ο Σπ. Λυκούδης από τους "Ενεργούς Πολίτες", πράγμα που αποτελεί σημαντική πολιτική αναγνώριση των αγώνων της νομαρχιακής κίνησης στο ζήτημα. Ο Σπ. Λυκούδης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση του πάρκου, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Την πρόταση για δημιουργία Μητροπολιτικού Φορέα Πρασίνου που μπορεί να λειτουργεί "με το συντονισμό της υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος με βάση τη διανομαρχιακή και διαδημοτική συνεργασία", επανέφερε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη. Τόνισε ακόμη ότι είναι ώρα να υπάρξει κοινό πλαίσιο πρωτοβουλιών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, τον Ιππόδρομο και την παραλία των Τζιτζιφιών, την απόδοση του ΚΕΒΟΠ και του στρατοπέδου Αγ. Αναργύρων στην Αυτοδιοίκηση, την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, τις ανοιχτές παραλίες σε όλη την Αττική και για να λυθεί το πρόβλημα της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια.

Στη συνεδρίαση του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των δήμων Αθηναίων, Παπάγου, Ζωγράφου, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γ. Πολύζος που παρουσίασε και τη μελέτη του Εργαστήριου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (1997) για το πάρκο, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Μ.Γ.  ΑΥΓΗ 10/4/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παναθηναϊκή συγκέντρωση για το Πάρκο Γουδή

Τους πολίτες της Αθήνας καλεί η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, να συμμετάσχουν μαζικά στην παναθηναϊκή συγκέντρωση την Τετάρτη 16 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ. στο ’λσος Χωροφυλακής (Μεσογείων) και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος).

Οι λόγοι συμμετοχής πολλοί ενόψει και της συζήτησης στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης. Τους εξηγεί η επιτροπή στο κάλεσμά της: "Για να αποτρέψουμε την πρακτική της κυβέρνησης για τον ελεύθερο χώρο Γουδή, η οποία είναι απαράδεκτη, καταχρηστική και αντιπεριβαλλοντική. Καταστρατηγεί τον νόμο 732/77, τις επιταγές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (Ν. 1515/85), καθώς και τη μελέτη ΟΡΣΑ - ΕΜΠ (1997-2001).

Για να υποστηρίξουμε την προσφυγή μας, η οποία εκδικάζεται στις 8 Μαΐου 2008 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σύμβασης, με την οποία παραχωρήθηκαν το Μπάντμιντον και 20 στρέμματα του περιβάλλοντα χώρου, σε ιδιωτική κοινοπραξία, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Υ.Α. 83132/31.7.02 που επέβαλε την απομάκρυνση ή κατεδάφιση του Μπάντμιντον μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για να διεκδικήσουμε την άμεση θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, με υψηλό και πυκνό πράσινο 4.500 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χωρίς εμπορευματοποίηση. Μόνο έτσι θα σταματήσει ο κατακερματισμός και η λεηλασία, του τεράστιου σε αξία κοινωνικού αγαθού, από κάθε λογής συμφέροντα, επιδιώξεις και 'αξιοποιήσεις'.

Για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ακραία αντικοινωνική πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο Γουδή, του πιο σημαντικού, σε μέγεθος και αξία, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, για οικονομική εκμετάλλευση από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Καταστρέφει μια έκταση αστικού και περιαστικού πρασίνου, που αποτελεί, και στη σημερινή του κατάσταση, πνεύμονα οξυγόνωσης και σημαντικό παράγοντα θερμοκρασιακής ισορροπίας, εν δυνάμει χώρο αναψυχής και καταφύ­γιο σε περιόδους καύσωνα ή σεισμού". 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 13/4/08

 

ΓΟΥΔΗ- Συγκέντρωση για το μητροπολιτικό πάρκο

Την απομάκρυνση κάθε λογής εγκαταστάσεων (στρατόπεδα, γήπεδο Μπάντμιγκτον κ.ά.) από το λεγόμενο Αλσος Χωροφυλακής (Μεσογείων) απαίτησαν χτες κάτοικοι της περιοχής μαζί με την «Επιτροπή Αγώνα για το Γουδή». Η Επιτροπή διεκδικεί το αυτονόητο, τη δημιουργία ενός πραγματικού πάρκου. Συγκεκριμένα, απαιτεί να δοθούν στους κατοίκους όχι μόνο τα 965 στρέμματα που προβλέπει ο νόμος 732/77 και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, αλλά όλο το πάρκο 4.500 στρέμματα (Δήμος Αθηναίων, Παπάγου, Ψυχικού) να θεσμοθετηθεί ως μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή. Στη συγκέντρωση και στην πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη και ο Μαν. Δανδουλάκης από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Ο Μαν. Δανδουλάκης, με αφορμή την παρουσία με πανό πλειάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτοί που μαζί με τη ΝΔ χρόνια τώρα στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα στις πλάτες των εργαζομένων και των κατοίκων, με αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, έρχονται σαν σωτήρες να δηλώσουν ότι δεν ευθύνονται για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια εφιαλτική πόλη».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε μετά από πρόταση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη να γίνει συνάντηση του υφυπουργού με βουλευτές και με την Επιτροπή Αγώνα το επόμενο διάστημα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17/4/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

«Ματαιώστε κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης»

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες στο Αλσος Χωροφυλακής μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή για να εκφράσουν -για μια ακόμα φορά- την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο Γουδή: θα γίνει επιτέλους στη συνολική έκταση των 4.500 στρεμμ. με άμεση θεσμοθέτηση Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ ή θα οικοδομηθεί ο χώρος;

Τα μέλη της επιτροπής έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την τύχη του χώρου, αφού το γήπεδο Badminton έγινε μόνιμο, ενώ, με το νόμο 3342/05, παραχωρήθηκαν για χρήση ως περιβάλλων χώρος του γηπέδου 20 ακόμη στρέμμ. Αυτό, τη στιγμή που κοινή υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Πολιτισμού (83132/31.7.02) επέβαλλε την απομάκρυνση ή κατεδάφιση του Badminton μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέλη της επιτροπής έκαναν στις 15/10/07 προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκαν το Badminton και τα 20 στρέμμ. του περιβάλλοντος χώρου σε ιδιωτική κοινοπραξία. Η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 8/5. Αντιδρούν και στην κατασκευή Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στο χώρο, αφού, όπως υποστηρίζουν, στην περιοχή λειτουργούν ήδη 16 μεγάλα νοσοκομεία και 7 μεγάλες κλινικές. «Ζητάμε τόσο την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο χώρο, όπως και τη ματαίωση κάθε απόπειρας τσιμεντοποίησης του χώρου, απαιτούμε ενιαίο κοινόχρηστο πάρκο», είπε στην «Ε» ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μέλος της επιτροπής.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπου αντιπροσωπεία της επιτροπής συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος του υπουργείου, Βαγγέλη Μπαλτά.

Ναυ. Καρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/04/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αδιαφορία για χρηματοδότηση δημιουργίας πάρκων

Η αδιαφορία της κυβέρνησης να εντάξει προς χρηματοδότηση τη δημιουργία πάρκων, όπως το μητροπολιτικό στου Γουδή, αποκαλύπτεται από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Η κ. Χούμπνερ απαντά πώς "Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αυτό το Ταμείο θα μπορούσε, κατ' αρχήν, να συγχρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή του Γουδή υπό την αιγίδα ενός από τα επιχειρησιακά προγράμματα που περιλαμβάνει το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013. Ο ενδεικτικός κατάλογος με τα έργα των ελληνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 δεν συμπεριλαμβάνει έργο για το Γουδή".

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για την περιοχή, αναφέρει: "Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες να καθορίσουν τη χρήση γης που υπάγεται στην αρμοδιότητά τους, καθώς και τη θέση και την έγκριση των επόμενων έργων, σύμφωνα με τη σχετική εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία. Επομένως, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καμία υποχρέωση να ενημερώσουν την Επιτροπή, ενώ από την άλλη η Επιτροπή δεν μπορεί να πάρει θέση σε τέτοια ζητήματα, εκτός αν υπάρχει ένδειξη παραβίασης του δικαίου της Ε.Ε.". 

: Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 14/5/08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της μαζικής συγκέντρωσης της 16ης Απριλίου 2008 και της συνάντησης που ακολούθησε με το Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά μετά από πολλές προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνα να συναντήσει τον Υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη, που όμως δυστυχώς δεν καρποφόρησαν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11.6.2008, ημέρα Τετάρτη ύστερα από μεσολάβηση της βουλευτή του ΚΚΕ κας Λίλας Καφαντάρη.

Από την Επιτροπή Αγώνα τέθηκε σε συζήτηση το πρόβλημα της μη θεσμοθέτησης του Μητροποπολιτικού Πάρκου, που σχετίζεται με τη μη επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας με άμεση συνέπεια τη μη εφαρμογή των νόμων 732/77 και 1515/85 (Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας).

Η Επιτροπή Αγώνα εξέφρασε την έντονη ανησυχία και αντίθεσή της για την εγκατάσταση ασύμβατων λειτουργιών, εγκαταστάσεων και νέων περιφράξεων στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, οι οποίες συντελούν στην απομείωση, την απαξίωση και την εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης που παρουσιάζει σήμερα.

Υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί καμία εγκατάσταση τελειωμένη υπόθεση ούτε καν αυτή του γηπέδου Μπάντμιντον που από προσωρινή λυόμενη κατασκευή έγινε μόνιμη με το νόμο 3342/2005.

Ζήτησε να μη δοθεί καμία οικοδομική άδεια για τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Μπάντμιντον τουλάχιστον μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα ενώπιον του Σ.τ.Ε. κατά της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του Μπάντμιντον από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην ιδιωτική εταιρεία που το εκμεταλλεύεται σήμερα.

Από τη πλευρά του ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει ανασταλεί για τη Β΄ ζώνη Υμηττού, και υποσχέθηκε ότι δεν θα εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια για τον περιβάλλοντα χώρο των 20 στρεμμάτων του γηπέδου Μπάντμιντον μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της Επιτροπής και την έκδοση απόφασης από το Σ.τ.Ε.

Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, δήλωσε ανέτοιμος να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και παρέπεμψε την επίλυσή τους στην επικείμενη αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, αλλά και στην επικαιροποίηση της μελέτης του Ε.Μ.Π. για την οποία είχε κάνει λόγο και στη Βουλή.

Η παραπομπή αυτή στην επικαιροποίηση της μελέτης του Ε.Μ.Π. και στην αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, εντείνει τους φόβους της Επιτροπής Αγώνα ότι οι διαδικασίες αυτές θα σημάνουν τη νομιμοποίηση των υφισταμένων ασύμβατων λειτουργιών και εγκαταστάσεων και την οριστικοποίηση του κατακερματισμού της έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Θεωρεί δε ότι μόνο η κινητοποίηση των πολιτών της Αθήνας μπορεί να επιβάλλει την άμεση θεσμοθέτηση με νόμο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, την απομάκρυνση των λειτουργιών και εγκαταστάσεων που το ακυρώνουν και το απαξιώνουν, καθώς και τη διαμόρφωσή του σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π. χωρίς εμπορευματοποίηση με ελεύθερη και δωρεάν είσοδο.

Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή Αγώνα θα δώσει όλες τις δυνάμεις και θεωρεί πολύτιμη κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και κινητοποίηση, που τυχόν θα γίνει από δημοτικές κινήσεις, κόμματα, μαζικούς φορείς κ.λπ.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Αθήνα, 17 Απριλίου 2008

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972408401, 6974477388,

6946012191, 6972284208

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 16 Απριλίου 2008 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6 μ.μ., πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία πολιτών της Αθήνας.

Ομόφωνη απαίτηση όλων των παρευρισκομένων ήταν η θεσμοθέτηση και δημιουργία άμεσα Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και να σταματήσει η λεηλασία και ο κατακερματισμός του ζωτικού ελεύθερου χώρου Γουδή.

Η πορεία κατέληξε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (οδός Αμαλιάδος) και μαζί με τους Βουλευτές Λίλας Καφαντάρη του Κ.Κ.Ε. και του Γρηγόρη Ψαριανού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνάντησαν τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προετοιμάσει συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με εκπροσώπους Βουλευτών και της Επιτροπής μας.

Στην συνάντηση αυτή θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την θεσμοθέτηση και δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Θ. Αγγέλου, Ι. Αντωνίου, Γ. Βοζικάκης

Ν. Γεωργιόπουλος, Μ. Πετρίδης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Ετοιμοι να φυτέψουν 43.000 τετραγωνικά και στο Γουδή

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μαζί με το πολιτιστικό κέντρο της Αστυνομίας, που προβλέπεται στην παλιά σχολή χωροφυλακής, στην αρχή της οδού Μεσογείων, «ποτίζεται» και το Δημόσιο, το οποίο ετοιμάζεται να φυτέψει ...μπετόν μέσα στο μελλοντικό πάρκο Γουδή. Στον πιο κρίσιμο για το Λεκανοπέδιο αδόμητο χώρο και μετά την καταστροφή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτίσει 43.000 τετραγωνικά, που ισοδυναμούν με μια 12ώροφη οικοδομή ύψους 36 μέτρων και με επιφάνεια άνω των 3,5 στρεμμάτων για κάθε όροφο!

Επιπλέον, προβλέπονται ελικοδρόμιο και δρόμοι ελεγχόμενης κυκλοφορίας που δεν ταιριάζουν με μητροπολιτικό πάρκο, όπως προβλέπει παλαιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου η οποία είχε εκπονηθεί από τον Οργανισμό Αθήνας, αλλά ουδέποτε θεσμοθετήθηκε. Και όλα αυτά, μέσα σε μια έκταση που εντάσσεται στη Β' Ζώνη Υμηττού και στο ισχύον ρυθμιστικό της πρωτεύουσας χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου και αναψυχής.
Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την τροποποίηση του Διατάγματος του 2001 που προέβλεπε γενικώς την κατασκευή δύο κτιρίων διοίκησης.
Η αρχική ρύθμιση έκανε λόγο για δύο κτίρια των 20.000 και 15.000 τετραγωνικών, και με την τροποποίηση αυξάνεται η επιφάνεια κατά 8.000 τετραγωνικά, που θα προωθηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με σκοπό να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες - κατά κύριο λόγο, το υπουργείο Εσωτερικών· έχει ήδη κατασκευαστεί το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι γνωστό αν έχουν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα τετραγωνικά.
Πρόκειται για νέο τεμαχισμό της έκτασης των περίπου 4.000 στρεμμάτων, η οποία προτείνεται από το Πολυτεχνείο αλλά και από τους τοπικούς φορείς να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Η σχετική μελέτη προβλέπει υψηλό πράσινο σε τμήμα 1.200 στρεμμάτων και ανάπτυξη ελαφρών κατασκευών στην υπόλοιπη έκταση. Εχει αφαιρεθεί έκταση 25 στρεμμάτων για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μπάντμιντον, που προωθήθηκαν ως «προσωρινές», αλλά το 2005 έγιναν μόνιμες, εκχωρήθηκαν έπειτα από διαγωνισμό και ήδη λειτουργούν ως χώρος πολιτισμού. Ηδη εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ, για να μην προχωρήσει η κατασκευή γκαράζ στον περιβάλλοντα χώρο.
Στα μέσα του 2005, είχε υπογραφεί μνημόνιο για την αξιοποίηση -εννοείται με δόμηση- και άλλου χώρου, κοντά στην Κατεχάκη. Μικρότερα τμήματα του μελλοντικού πάρκου έχουν παραχωρηθεί για τις ανάγκες νοσοκομείων, ενώ ετοιμάζεται και σχολή χορού.
Οι κάτοικοι
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από παρέμβαση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λίλας Καφαντάρη, η επιτροπή αγώνα συναντήθηκε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη· διαβεβαίωσε ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει ανασταλεί, αλλά δεν δεσμεύτηκε για την επικαιροποίηση και αξιοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα στη Βουλή. Δήλωσε, μάλιστα, ανέτοιμος να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων των Αμπελοκήπων, επικαλούμενος την επικείμενη αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/06/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πάρκο Γουδή: 7 χρόνια θαμμένη η πρόταση του ΕΜΠ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η πιο πολύτιμη, λόγω θέσης, αδόμητη έκταση στο Λεκανοπέδιο τεμαχίζεται και διαμοιράζεται, όταν η πρωτεύουσα «πνίγεται» από το νέφος και βρίσκεται στον πάτο του πίνακα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, με μόλις 2 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο.

Ο λόγος για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, μέσα στο οποίο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπογράφουν το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστούν κτίρια 43.000 τετραγωνικών, 8.000 περισσότερα από τα προβλεπόμενα στο διάταγμα του 2001 για τις ανάγκες του Δημοσίου! Προφανώς προβλέπουν να αναπληρώσουν το καμένο ελατόδασος της Πάρνηθας με «δάσος» μπετόν, και μάλιστα μέσα από ένα νομοσχέδιο που αφορά τον πολιτισμό των σωμάτων ασφαλείας...
Ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει καν μιλήσει για την έκταση των περίπου 4.000 στρεμμάτων, ούτε έχει ανακοινώσει κάποιο «θα» γι' αυτόν τον χώρο που εξασφαλίζει τη σύνδεση της τσιμεντούπολης με τον Υμηττό και δίνει ανάσα στους Αμπελόκηπους, μιας από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας.
Η σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί από το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας και με χρηματοδότηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αραχνιάζει όμως σε κάποια συρτάρια από το 2001!
Από τότε μόνο βήματα προς τα πίσω έχουν γίνει, αφού στο μελλοντικό μητροπολιτικό πάρκο χωροθετήθηκε το ολυμπιακό κέντρο του μπάντμιντον, με αποτέλεσμα να χαθεί μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Αλλά και μετά τους Αγώνες, η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική του τεμαχισμού και μόνον μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» έμεινε ανενεργό το μνημόνιο για «αξιοποίηση» και άλλου τμήματος ιδιοκτησίας του στρατού.
Το αδόμητο αυτό «διαμάντι» ανάμεσα στους Δήμους Αθήνας, Ζωγράφου και Παπάγου διαθέτει ιστορικές εκκλησίες, λιθόκτιστα κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, αλλά και γωνιές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, όπως παρακλάδια του Ιλισού.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι πολύπλοκο, αφού δικαιώματα έχουν ή διεκδικούν τμήματα της έκτασης φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η ΚΕΔ, υπουργεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.
Στον πυρήνα βρίσκεται έκταση 965 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, που με νόμο του 1977 παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου. Από το 1981 έως το 1989 εκχωρήθηκαν 435 στρέμματα και από τότε το θέμα «κόλλησε» λόγω των προβλημάτων με γειτονικά ακίνητα του συνεταιρισμού των αξιωματικών.
Η πρόταση του Πολυτεχνείου, που μένει στα... αζήτητα εδώ και επτά χρόνια, προβλέπει:
* Κεντρικό πυρήνα 1.450 στρεμμάτων, στον οποίο περιλαμβάνονται οι προσβάσεις προς τον Υμηττό και οι όχθες του Ιλισού, που θα καλυφθεί με υψηλό πράσινο. Προτείνεται απομάκρυνση των χρήσεων που δεν ταιριάζουν με τον οικολογικό χαρακτήρα του μελλοντικού πάρκου.
* Ελεγχόμενη ζώνη 2.400 στρεμμάτων, όπου διατηρούνται οι υπάρχουσες χρήσεις υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας. Το στρατόπεδο Πλέσσα θα γίνει χώρος πρασίνου, όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό. Προτείνεται η ριζική μείωση των λειτουργιών διοίκησης, αντίθετα από το πνεύμα του προωθούμενου νομοσχεδίου.
* Ο χώρος οργανώνεται γύρω από δύο διασταυρούμενους άξονες, ενώ θα υπάρχει και ένας τρίτος με μονοπάτια για περίπατο.
«Στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, που θα συνδέεται με διαμορφωμένες διαδρομές με τον Υμηττό, τα Τουρκοβούνια και τον Λυκαβηττό. Με χρονικό ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, είναι δυνατόν και από τα οικονομικά στοιχεία να δημιουργηθεί ένας χώρος υψηλής οικολογικής ποιότητας, εναρμονισμένος με το αττικό τοπίο», δήλωσε στην «Ε» ο πολεοδόμος Γ. Πατρίκιος, από την ομάδα μελέτης του Πολυτεχνείου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Μπουκίτσες» το πάρκο Γουδή

Συνεχίζεται ο τεμαχισμός του με τις ευλογίες της Πολιτείας – Ανέγερση μεγαθηρίου της αστυνομίας

Του Γιωργου Λιαλιου

Συνεχίζεται ο τεμαχισμός του πάρκου στου Γουδή, με τις ευλογίες της πολιτείας. Μετά τη «μονιμοποίηση» του γηπέδου του μπάντμιντον στην καρδιά του πάρκου, νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή επιτρέπει την ανέγερση οκταώροφου μεγαθηρίου 28.000 τ.μ. κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ χωροθετεί πολιτιστικό κέντρο της αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο υπογράφει και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι το μοναδικό πρόσκομμα για την ανακήρυξη του Γουδή σε μητροπολιτικό πάρκο -όπως προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας- είναι οι αντιρρήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας...

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από τα υπουργεία Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Πολιτισμού αφορά τη δημιουργία «πολιτιστικού κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας» (ΠΟΚΕΑ) σε υφιστάμενο κτίριο των πρώην «Σχολών Χωροφυλακής». Παράλληλα, όμως, τροποποιεί παλαιότερο προεδρικό διάταγμα (Π.Δ. 2409/01), το οποίο προέβλεπε την ανέγερση δύο κτιρίων, 15.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. στην περιοχή της Χωροφυλακής. «Από τα δύο αυτά κτίρια είχε χτιστεί το ένα, το σημερινό υπουργείο Δικαιοσύνης, καταλαμβάνοντας περίπου 10.000 τ.μ.», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Πατρίκιος. «Το δεύτερο κτίριο δεν είχε χτιστεί ποτέ και υπήρχε η αίσθηση ότι η Πολιτεία υπαναχώρησε. Τώρα επανέκαμψε και αυξάνει το δικαίωμα ανέγερσης από 20.000 τ.μ. σε 28.000 τ.μ., ορίζοντας κάλυψη 4.500 τ.μ. και ύψος 27 μέτρων, ενώ το ανώτατο στην περιοχή είναι τα 17 μέτρα».

Η χρήση του μεγαθηρίου των 28.000 τ.μ. δεν διευκρινίζεται στο σχέδιο νόμου, ωστόσο θα σχετίζεται με το πολιτιστικό κέντρο της Αστυνομίας. «Μάλιστα στον υπόλοιπο χώρο, που είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος στο παρελθόν, επιτρέπονται δρόμοι “χαμηλής” κυκλοφορίας και ελικοδρόμιο. Αρα στην ουσία αποσπάται οριστικά ο χώρος από το υπόλοιπο πάρκο Γουδή».

Η υπογραφή από το ΥΠΕΧΩΔΕ του σχεδίου νόμου αφήνει έκθετο το υπουργείο, το οποίο μέχρι σήμερα σε επερωτήσεις βουλευτών απαντούσε σταθερά ότι μοναδικό πρόσκομμα στην ανακήρυξη ολόκληρου του Γουδή σε μητροπολιτικό πάρκο (όπως προέβλεπε το ρυθμιστικό σχέδιο του 1985) είναι οι αντιρρήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Την τελευταία δεκαετία έχουν χωροθετηθεί στου Γουδή το γήπεδο μπάντμιντον, επεκτάσεις νοσοκομείων, ένα ερευνητικό ινστιτούτο και ένα κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ έχει χτιστεί αυθαίρετα μια εκκλησία στου Ζωγράφου», λέει ο κ. Πατρίκιος. «Ορισμένες από αυτές τις χρήσεις δεν είναι ασύμβατες με ένα μητροπολιτικό πάρκο. Το ζήτημα είναι ότι γίνονται μεμονωμένα και κάτω από πιέσεις, χωρίς να εντάσσονται σ’ έναν συνολικό σχεδιασμό. Το πάρκο Γουδή κρατιέται επίτηδες ως «εφεδρεία» για αργότερα, για όποιες χρήσεις επιθυμεί να στείλει εκεί η πολιτεία»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/06/2008_274637

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6974 88 83 23, 6977 23 01 54, 
6972 40 84 01, 6972 28 42 08

Αθήνα 23-06-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καινούρια επίθεση στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, με νέα "πολιτιστικά" κτίρια 43.000 τ.μ. της Ελληνικής Αστυνομίας, εξάγγειλε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραβλέποντας, για μια ακόμη φορά, την εγκεκριμένη από τον Οργανισμό της Αθήνας μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Αξιοποιώντας το προεδρικό διάταγμα της 24/09/2001 (Φ.Ε.Κ. 871/Δ/19-10-2001) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας όμως άλλα 8.000 τ.μ., απέδειξε πόσο "αποτελεσματικός" ήταν ο διάλογος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή με τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κο Καλογιάννη στη συνάντησή τους στις 11/06/2008.
Φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα προσκόμματα και οι αντιρρήσεις του Υπουργείου ’μυνας και μάλλον ξέχασε ο αρμόδιος Υφυπουργός να μας διευκρινήσει ότι αξεπέραστα εμπόδια και αντιρρήσεις προβάλλονται από το ΥΠΕΘΑ, μόνο, όταν πρόκειται για τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Σημειώνουμε ότι με το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε ο Υπουργός καταστρέφει ζωτικό χώρο του κεντρικού πυρήνα του Πάρκου και ακυρώνει ουσιώδη πρόβλεψη της μελέτης του Ε.Μ.Π. για αξιοποίηση των ήδη υφισταμένων κτιρίων για πολιτιστικές χρήσεις.
Επισημαίνουμε, ακόμη, ότι το Σχέδιο Νόμου αυτό κατατίθεται στη Βουλή την ίδια στιγμή που ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Β' ζώνη Υμηττού.
Είναι φανερό ότι οι προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ αντιστρατεύονται τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και στοχεύουν σε νησίδες πρασίνου ανάμεσα σε όγκους μπετόν.
Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 26/06/2008 ώρα 7 μμ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου ’νω Αμπελοκήπων (Σεβαστοπούλου και Ζαλίκη), για να οργανώσει τις αντιδράσεις απέναντι στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση στο περιβάλλον της Αθήνας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι πρώτες αντιδράσεις για το νεο τσιμέντο στο πάρκο Γουδή

Την Τετάρτη 26.6 στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου ’νω Αμπελοκήπων (Σεβαστοπούλου και Ζαλίκη) για να οργανώσει τις αντιδράσεις της κατά της "νέας επίθεσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, με νέα 'πολιτιστικά' κτίρια 43.000 τ.μ. της Ελληνικής Αστυνομίας, που προωθεί η κυβέρνηση, παραβλέποντας, για μια ακόμη φορά, την εγκεκριμένη από τον Οργανισμό της Αθήνας μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου".

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της "αξιοποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα της 24/09/2001 (ΦΕΚ 871/Δ/19.10.2001) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας όμως άλλα 8.000 τ.μ., απέδειξε πόσο 'αποτελεσματικός' ήταν ο διάλογος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη στη συνάντησή τους στις 11.06.2008.

Φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα προσκόμματα και οι αντιρρήσεις του υπουργείου ’μυνας και μάλλον ξέχασε ο αρμόδιος υφυπουργός να μας διευκρινίσει ότι αξεπέραστα εμπόδια και αντιρρήσεις προβάλλονται από το ΥΠΕΘΑ μόνο όταν πρόκειται για τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή".

Η Επιτροπή καταγγέλλει πως "με το Σχέδιο Νόμου καταστρέφεται ζωτικός χώρος του κεντρικού πυρήνα του πάρκου και ακυρώνει ουσιώδη πρόβλεψη της μελέτης του ΕΜΠ για αξιοποίηση των ήδη υφισταμένων κτιρίων για πολιτιστικές χρήσεις. Επιπλέον το Σχέδιο Νόμου αυτό κατατίθεται στη Βουλή την ίδια στιγμή που ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Β' ζώνη Υμηττού". Τα νέα σχέδια, καταλήγει, η επιτροπή, είναι φανερό ότι αντιστρατεύονται τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και στοχεύουν σε νησίδες πρασίνου ανάμεσα σε όγκους μπετόν.

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 24/5/08

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Αθήνα, 27 Ιουνίου 2008

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972408401, 6974477388,

6946012191, 6972284208

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στον Υμηττό κατάφερε νέο πλήγμα στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου. Είναι ο πικρός καρπός των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που παραδίδει δάση, ακτές, ορεινούς όγκους, ελεύθερους χώρους, πάρκα και πλατείες βορά στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και εξασφαλίζουν μ’ αυτό το τρόπο πάρτι κερδών.

Είναι η ίδια συνειδητά ασκούμενη πολιτική, που ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης Εθνικού Κτηματολογίου με άγρια εισπρακτικά χαράτσια, σε βάρος των εργαζομένων, ξεκινώντας από τις αστικές περιοχές και έχοντας κατά νου να φορτώσει τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάχρηση των κονδυλίων της κοινοτικής συμμετοχής στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα έχει στείλει στις ελληνικές καλένδες τη διαδικασία σύνταξης δασικού κτηματολογίου, ενώ θα έπρεπε τούτο να έχει προωθηθεί με απόλυτη προτεραιότητα. Γιατί άραγε; Μήπως, για να καταγράψει ότι έχει απομείνει απ’ τα δάση μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης τσιμεντοποίησης − επιχειρηματικής αξιοποίησης;

Είναι εκείνη η πολιτική κατεύθυνση και όχι οι «ιδιορρυθμίες» κάποιων υπουργών ή άλλων κυβερνητικών παραγόντων, που στην περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή «προικίζει» το χώρο με χιλιάδες τ.μ. τσιμέντου, εφευρίσκει ευτελή επικοινωνιακά προσχήματα, τσαλαπατά τους νόμους (732/77, 1515/85), ακυρώνει τη μελέτη του Ο.Ρ.Σ.Α. − Ε.Μ.Π. και καταστρέφει έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, που διαθέτει η Αθήνα.

Η μόνη προοπτική που υπάρχει, όσο αυτή η πολιτική δεν ανατρέπεται, είναι οι αβίωτες πόλεις, η ασφυξία, η έρημος του μπετόν και υποθήκευση της ίδιας της ζωής των μελλοντικών γενεών.

Υπάρχει όμως και η ελπίδα και αυτή βρίσκεται στις αντιστάσεις μας, που οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για να δυναμώσουν και να απλωθούν. Να πάρουν τέτοιες διαστάσεις και ένταση, ώστε να μας βρίσκει μπροστά του οποιοσδήποτε χρυσοκάνθαρος «Εθνικός Ευεργέτης» ή πολιτικός του εκφραστής επιχειρήσει να σηκώσει χέρι σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, βουνά, πάρκα και πλατείες.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή δε θα λυπηθεί κόπο και χρόνο, για να υπηρετήσει αυτό το στόχο.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Αθήνα, 3 Ioυλίου 2008

YΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομίας, Εθνικής Αμύνης), Υπερνομαρχία Αθηνών, Νομαρχία Αθηνών, Δήμους (Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου, Ν. Ψυχικού, Χολαργού), 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, Ε.Μ. Πολυτεχνείο, ΤΕΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, ΣΕΠΟΧ ΣΑΔΑΣ, Βουλευτές Αθηνών, ΜΜΕ, Κατοίκους.

Θέμα: Θεσμοθέτηση, νομοθετικά, Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Θέλουμε να τονίσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η έκταση Γουδή μεταξύ των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου, Ν. Ψυχικού είναι μια περιοχή που έχει διατηρήσει, σε μεγάλο βαθμό, τη φυσικότητά της και συνδέει το οικοσύστημα του Υμηττού με τον αστικό ιστό. Είναι ζωτικής σημασίας για το Λεκανοπέδιο να οργανωθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ώστε να αυξηθεί το πράσινο της Αθήνας, να υπάρχει διέξοδος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Ιδιαίτερα σήμερα ύστερα από την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου η αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης αυτού του πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα είναι πολύ πιο αναγκαία.

Η Πολιτεία έχει εκφράσει την πολιτική βούληση από το 1977 με το Ν. 732 για τη δημιουργία άλσους σε έκταση 965 στρεμμάτων, που θα ανήκει στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

Το Ρυθμιστικό της Αθήνας (Ν. 1515/85) χαρακτήριζε την περιοχή Γουδή ως υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Με το προεδρικό διάταγμα (544/Δ/1978) η περιοχή εντάχθηκε στη Β΄ ζώνη προστασίας Υμηττού. Στις 20 Νοεμβρίου 1977 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (Οργανισμός Αθήνας), ανέθεσε στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π. μελέτη με τίτλο: «Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί». Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και έγινε αποδεκτή από τον Οργανισμό της Αθήνας το 2001.

Παρά τα νομοθετήματα και τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων της πολιτείας ο χώρος Γουδή κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Ένα μικρό μέρος των προβλεπόμενων στρεμμάτων από τον ν. 732/77 έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου.

Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χωροθετήθηκε κατ’ εξαίρεση στο Πάρκο Γουδή, με ειδική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας (ν. 2947/2000), προσωρινό λυόμενο κλειστό στάδιο για το αγώνισμα του μπάντμιντον. Η χωροθέτηση συνοδευόταν από ρητή υποχρέωση για απομάκρυνση της κατασκευής 6 μήνες μετά το τέλος των αγώνων.

Παραβιάζοντας την υποχρέωση αυτή, η κυβέρνηση της Ν.Δ., ψήφισε ειδική διάταξη (ν. 3342/2005) για τη μονιμοποίησή της και την παραχώρησή της για ιδιωτική αξιοποίηση από την «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Στη συνέχεια είχαμε την πολυετή παραχώρηση της χρήσης του μπάντμιντον σε ιδιωτική κοινοπραξία για τη μετατροπή του σε μουσικό θέατρο. Στην ίδια κοινοπραξία παραχωρήθηκαν για αποκλειστική χρήση, ως περιβάλλων χώρος της εγκατάστασης 20 ακόμη στρέμματα από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Από την έκταση του κεντρικού πυρήνα του πάρκου παραχωρήθηκαν και 10 στρέμματα για την κατασκευή του ογκολογικού νοσοκομείου, συνέχεια του Νοσοκομείου Παίδων.

Πρόσφατη ενέργεια κατά της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή είναι το σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομίας, Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ με το οποίο, αξιοποιώντας το άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 871 Δ΄/19.10.2001, προβλέπεται ανέγερση κτιρίων 43.000 τ.μ. Εκτός από τα κτίρια σχεδιάζεται η κατασκευή γκαράζ, κτίρια Η/Ε εγκαταστάσεων, ελικοδρόμιο, δρόμοι «ήπιας κυκλοφορίας», μέσα σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τσιμεντοποίηση της έκτασης Γουδή πρέπει να σταματήσει, διαφορετικά ένα, τεράστιας αξίας, κοινωνικό αγαθό και ένας από τους τελευταίους αδόμητους ελεύθερους χώρους θα καταστραφεί.

Για να αποτραπεί αυτή η δυσμενέστατη συνέπεια σε βάρος των πολιτών της Αθήνας,

ζητούμε:

• Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας

• Να τηρηθεί η υπόσχεση, που έδωσε στην επιτροπή μας ο Υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ κος Καλογιάννης στη συνάντησή μας την 11.6.2008. Να μη δοθεί καμία οικοδομική άδεια για το περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μπάντμιντον, τουλάχιστον, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής της επιτροπής Αγώνα ενώπιον του Σ.τ.Ε. κατά της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης του μπάντμιντον, όπως και στη Β΄ ζώνη Υμηττού.

• Να προχωρήσει άμεσα η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, όπως επιτάσσει το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Θεωρούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί άλλο να προτάσσει το θέμα της «επίλυσης του ιδιοκτησιακού» αντίθετα έχει υποχρέωση να καλέσει σε σύσκεψη τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΤΕΘΑ, ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα και Όμοροι Δήμοι), να τους ζητήσει να αποδεχτούν τη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας − ΕΜΠ και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό της Αθήνας.

• Να απαγορευτεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο Πάρκο Γουδή. Καμιά οικοδομική άδεια να μην εκδοθεί για την ανέγερση νέων κτιρίων, λυόμενων και λοιπών εγκαταστάσεων, κατασκευής γηπέδων κλπ.

• Να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του μπάντμιντον και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν.

• Να μην ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στο Πάρκο Γουδή.

• Να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου και να ξηλωθούν παλαιές και νέες περιφράξεις και να ματαιωθεί κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του χώρου από οποιοδήποτε Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα.

Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω ζητούμε την υποστήριξη και τη συμπαράστασή σας με όποιο μέσο διαθέτετε.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης τηλ. 6972284208

Βαφείδη Νανά τηλ. 6977230154

Βοζικάκης Γιώργος τηλ. 6972408401

Μαυράκος Δημήτρης τηλ. 6974888323

Νταουντάκης Φώτης τηλ. 6937467951

Δ/νση διαδικτύου: www.parkostogoudi.org

 

Επιστροφή στην αρχή