Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή (1) [Νεότερα κείμενα: Γουδή (2)]

Γιατί "Γουδή" και όχι "Γουδί"

.Έχει έκταση 4.900 στρ. Ο Οργανισμός Αθήνας έχει αναθέσει μελέτη στο ΕΜΠ (καθ. Κ. Πολύζος).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί, με τεκμηριωμένη ανακοίνωση. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας. (Οικοτοπία, Οκτ. 1999).

Επιστροφή στην αρχή

Από το 1977 που έχει απελευθερωθεί από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν έχει γίνει ούτε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και πρασίνου. Ιδιοκτησιακά τα 400 στρ. ανήκουν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, 550 στρ ανήκουν στο Υπουργείο Εθν. Άμυνας εκ των οποίων 330 αποτελούν το πάρκο του στρατού και τα υπόλοιπα 110 στρ στρατόπεδο. Η μελέτη Πολύζου προτείνει 19 παρεμβάσεις από τις οποίες οι 12 μέχρι το 2004. Η μελέτη δεν έχει εγκριθεί και θεσμοθετηθεί. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να "αξιοποιήσει" το στρατόπεδο για οικιστικά προγράμματα και εμπορική χρήση. Χώρο στο πρώην στρατόπεδο δίνει το Υπ Εθν. Άμυνας για να φύγει το ΚΤΕΟ από το Χολαργό για να γίνει πάρκινγκ. Η Εκκλησία διεκδικεί μερίδιο όταν της παραχωρήθηκε έκταση 600 τ.μ. για το ναό της Αγ. Φωτεινής και τώρα ζητάει άλλα 1.000 τ.μ. Ο Δήμος Ζωγράφου προωθεί την αξιοποίηση 2 κτιρίων 800 τ.μ. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να ζητείται καν η έγκριση του αρμόδιου Οργανισμού της Αθήνας (Ελευθεροτυπία 15-10-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί επικρατεί απόλυτη σιωπή. Η τεράστια έκταση παραμένει κλειστή για τους δημότες, "ανοιχτή" ωστόσο, σε κάθε λογής επέμβαση και εκμετάλλευση". Ο Δ. Αθηναίων παραχώρησε 20 στρ. για 15 χρόνια δωρεάν στη SEAT για να κάνει Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΑΡΟΝ 10-12-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του στρατοπέδου Βαρούτη, συνολικής έκτασης για έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004. Πρόκειται για κτίρια 2.450 τ.μ., αποθήκες 4.300 τ.μ., στάβλοι 1950 τ.μ. Δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταολυμπιακή τους χρήση. (Αυγή 9-1-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει τη διαφωνία του για τη μεταφορά του ΑΘΗΝΑ 2004 στο Γουδί.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολ. Αγώνων του 2004 ενδιαφέρεται να αποσπάσει τμήματα του Άλσους Γουδιού για ολυμπιακές εγκαταστάσεις, παρά τις προβλέψεις της μελέτης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΜΠ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Συγκεκριμένα, το ΑΘΗΝΑ 2004 επιδιώκει να κατασκευάσει:

Τα σχέδια αυτά μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους (Συντονιστ. Επιτροπή Ελ. Χώρων Αθήνας, συνάντηση 11-1-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το γήπεδο του μπάντμινγκτον (Ολυμπιακοί 2004) να κατασκευαστεί στο Γουδί αντί στο Ελληνικό (ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ 2-2-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Tι σημαίνει “Mητροπολιτικό Πάρκο” νεοελληνιστί; Nα “φυτεύουμε”, απλώς, εκεί, όποια νέα τσιμεντένια κατασκευή δεν έχουμε πού αλλού να τη βολέψουμε... Kραυγαλέο παράδειγμα το Γουδί, όπου κάθε μέρα προκύπτει ή απειλείται και νέα χωροθέτηση τσιμεντένιου όγκου. Ως τώρα, έχουμε και λέμε -και πάρτε αναπνοή: Οψιμες επιλογές για ολυμπιακές εγκαταστάσεις: Kεντρικά γραφεία του “Aθήνα 2004”, Xωριό Δημοσιογράφων, γήπεδα 15.000 και 5.000 θέσεων για τα αγωνίσματα του πεντάθλου και του μπάντμιντον. Kαι επί πλέον: Tο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, νοσοκομείο της κυρίας M. Bαρδινογιάννη, Στρατιωτική Aκαδημία, έδρες υπουργείων, Γλυπτοθήκη, Aσκληπιείο Iδρυμα κ.ά. Διαμαρτύρονται, δικαίως, οι περίοικοι των όμορων δήμων (νέα σύσκεψη της Eπιτροπής Aγώνα απόψε στις 7, στο αμφιθέατρο του 7ου Διαμερίσματος, Πανόρμου 59, για να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις). Ποιος τους ακούει; (Γ.B. Ελευθεροτυπία, 1-3-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Ακολουθεί η τέταρτη με αριθμό 703/7.3.2001 επίκαιρη ερώτηση του
Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Φώτη Κουβέλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων σχετικώς με τον προγραμματισμό των έργων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, στο χώρο του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουβέλη έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, το μητροπολιτικό πάρκο Γουδί κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρο ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στο πάρκο προγραμματίζεται η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού δημοσιογράφων, τα κεντρικά γραφεία του "ΑΘΗΝΑ 2004", αθλητικές εγκαταστάσεις δεκαπέντε χιλιάδων θέσεων για το πένταθλο και πέντε χιλιάδων θέσεων για αντισφαίριση.
Είναι γνωστό ότι στον ίδιο χώρο επιθυμούν να εγκατασταθούν διάφορα Υπουργεία, αλλά και ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει ζητήσει χώρο για την κατασκευή νέων γηπέδων. Επειδή όλες αυτές οι χρήσεις και οι εγκαταστάσεις σε έκταση ενός, προ πολλών ετών, κηρυγμένου μητροπολιτικού πάρκου θα στερήσει από την Αθήνα έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Ποια έργα προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στο πάρκο αυτό; Θα μεριμνήσει για την προστασία του πάρου στο Γουδί;"
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Κύριε Πρόεδρε, η περιοχή στο Γουδί μετά από μελέτη που έχει κάνει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έχει προταθεί, να αναδειχθεί σε μητροπολιτικό πάρκο, σε οικολογικό πάρκο, έχοντας, όμως, ενσωματώσει υποδομές κοινωφελείς, αθλητικές και πολιτιστικές που ήδη υπήρχαν.
Αυτό είναι μία αλήθεια και είναι η πρώτη παραδοχή. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι αυτά που αναφέρει ο κ. Κουβέλης, μπορεί να αποτελούν αιτήματα κάποιων φορέων, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και πραγματικότητα.
Πρώτον, δεν μπορεί σε οριοθετημένο χώρο εντός του πάρκου, να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το έχουμε πει πολλές φορές και εδώ στη Βουλή, αλλά και στον ιστορικό Σύλλογο του Παναθηναϊκού, έχοντας υποδείξει άλλους χώρους μέσα στην Αττική.
Δεύτερον, δεν πρόκειται να γίνει ολυμπιακό χωριό για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων το 2004.
Τρίτον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα γίνουν, γιατί θα φιλοξενηθεί το μοντέρνο πένταθλο που περιλαμβάνει την κολύμβηση, την ιππασία, το δρόμο, τη σκοποβολή και τη ξιφασκία, θα αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές, όπως είναι το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων και όπως είναι το Κέντρο Ιππασίας του Ιππικού Ομίλου που υπάρχει σήμερα εκεί και ορισμένες άλλες εγκαστάσεις.
Η ξιφασκία και η σκοποβολή θα φιλοξενηθούν σε προσωρινό γυμναστήριο πέντε χιλιάδων θέσεων, όπου θα διεξαχθεί και το άθλημα της αντιπτέρυσης. Θα είναι προσωρινό. 'Αρα, δεν κινδυνεύει ο χώρος από τις ολυμπιακές εγκαστάσεις.
Επίσης, πιστεύω ότι ο κ. Κουβέλης θα πρέπει να αξιολογήσει την προσπάθεια που έχει κάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου τα τελευταία χρόνια, για να μην είναι μόνο στο χαρτιά -αλλά και να γίνει στην πράξη αυτή η μεγάλη περιοχή- ως οικολογικό μητροπολιτικό πάρκο της Αττικής. Εμείς έχουμε επιδείξει και την ευθύνη και την ευαισθησία που πρέπει γι' αυτήν την περιοχή και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας αυτού του μητροπολιτικού οικολογικού πάρκου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Φώτης Κουβέλης έχει το λόγο. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ σημαντικό το γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα δεσμεύεστε τουλάχιστον αναφορικά με το γεγονός, ότι δεν πρόκειται να γίνουν μερικά από εκείνα τα έργα για τα οποία υπάρχει η καταγεγραμμένη στον Τύπο φήμη και πληροφορία. 'Αλλωστε, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αυτήν τη δέσμευση επιδιώκει, τη δέσμευση της σαφήνειας.
Είναι, όμως, γνωστό, κύριε Υπουργέ, ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μία μελέτη. Η μελέτη αυτή έχει εκπονηθεί, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, Περιλαμβάνει και άλλες περιοχές και ομιλεί για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις επιμέρους δραστηριότητές του.
Το ερώτημα μου κατά συνέπεια είναι σαφές και συγκεκριμένο. Εάν υιοθετείται ή δεν υιοθετείται το ολοκληρωμένο κατά τη γνώμη μας σχέδιο που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και περαιτέρω, θα εγκατασταθεί στο πάρκο του Γουδιού για παράδειγμα η έδρα του "ΑΘΗΝΑ 2004", όπως ζητάει; Θα υπάρξουν περαιτέρω εγκαταστάσεις, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, για τη στέγαση του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης; Θα υπάρξει ένα τμήμα αυτού του ευρύτερου γηπέδου του Γουδιού που θα παραχωρηθεί για την ίδρυση στρατιωτικής ακαδημίας, όπως συγκεκριμένα έχει επίσης αναγραφεί στον Τύπο; Τα ερωτήματά μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Η υπόθεση αφορά εννιακόσια εξήντα πέντε στρέμματα, κύριε Πρόεδρε, που είναι δυνατόν αυτά τα εννιακόσια εξήντα πέντε στρέμματα, με ορθή και χρηστή διαχείριση και σε συνεργασία με άλλες όμορες περιοχές, πράγματι να αποτελέσουν ένα σημαντικό πνεύμονα για τη λειτουργία όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Αττικής. Αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις θέλουμε σήμερα. Ερχόμαστε επιμηθείς, κύριε Υπουργέ, για να μη γίνουμε προμηθείς όταν θα βλέπουμε να κατασκευάζονται τα έργα και τότε θα είναι αργά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι έχω απαντήσει με σαφήνεια στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κουβέλης. Επειδή όμως στη γραπτή του ερώτηση περιέγραψε μία κατάσταση που ενδεχομένως να γίνει, δηλαδή να εγκατασταθούν άλλες υποδομές, θα ήθελα να πω τα εξής:
Πρώτον, η μελέτη που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι μελέτη που έχει ανατεθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Καμιά μελέτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού να αξιολογήσει τη μελέτη. Δεν νομίζω ότι επειδή κάποιοι μελέτησαν, αξιόλογοι επιστήμονες, ότι το τελικό τους συμπέρασμα και η τελική τους πρόταση αποτελεί θέσφατο.
Δεύτερον, το μητροπολιτικό πάρκο εντάσσει και ενσωματώνει υφιστάμενες στην περιοχή λειτουργίες υγείας-πρόνοιας. Είναι τα νοσοκομεία, είναι οι υποδομές της Εκπαίδευσης, της Διοίκησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι Σχολή Χωροφυλακής και υπάρχουν και υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού και στρατιωτικές υποδομές υπάρχουν στην περιοχή.
Εμείς θα δεσμευόμαστε να κάνουμε το κάθε τι που να αποδίδει στο πάρκο το χαρακτήρα του μητροπολιτικού πάρκου, του οικολογικού πάρκου. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα εξετάζουμε με όρους και προϋποθέσεις και τις προτάσεις του 2004 για την εγκατάσταση της έδρας εκεί. Δεν έχουμε απαντήσει αλλά νομίζω ότι με όλα αυτά που είπα στην πρωτολογία μου και δευτερολογία μου ήμουν σαφής. www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=Es010312.txt

Επιστροφή στην αρχή

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν να κατασκευάζονται στο Γουδί οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας των δημοσιογράφων που θα καλύψουν την Ολυμπιάδα των Αθηνών. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του πάρκου στο Γουδί και επανέλαβε ότι στο χώρο αυτό δεν πρόκειται να μεταφερθεί ούτε και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι με ορθή και χρηστή διαχείριση μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικότατο πνεύμονα που θα αφορά όλη την Αττική. (Flash 13-3-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Το φεστιβάλ WOMAD (από τα αρχικά των λέξεων World of Music Arts and Dance - Κόσμος Μουσικών Τεχνών και Χορού) μια πολυεθνική, δημοκρατική γιορτή, ένα φεστιβάλ μουσικής απ' όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και παράδοσης και τέχνης και γεύσεων, εντάχθηκε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, και από αυτό το καλοκαίρι και τουλάχιστον για τα επόμενα δύο, επί ένα τριήμερο θα γίνεται στο Γουδί. Εδώ και δύο χρόνια η On Stage επιδίωκε τη διοργάνωση στην Ελλάδα του φεστιβάλ, κάτι που κατορθώνει τελικά φέτος με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - το κόστος ενός τέτοιου φεστιβάλ υπολογίζεται περί τα 300 εκ. δρχ. Ο χώρος θα πρέπει να πάρει τη μορφή ψυχαγωγικού πάρκου. Εξετάζονται δύο πιθανότητες: ο Ιππικός Ομιλος στο Γουδί και, ακόμα καλύτερα, το Πάρκο Στρατού στο Γουδί - η φιλειρηνική φύση του φεστιβάλ εγγυάται άλλωστε την ασφάλεια του χώρου. Στην τριήμερη διοργάνωση, Ελληνες και ξένοι μουσικοί θα εναλλάσσονται επί σκηνών απολύτως δημοκρατικά (ξεχάστε τον όρο support group ή headliner). Από Ελληνες θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των “βετεράνων” σε WOMAD του εξωτερικού, Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Σαβίνας Γιαννάτου. Συζητείται ακόμη η συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Μελίνας Κανά μαζί με τον Χάικ Γιαζιτζιάν. Από ξένους καλλιτέχνες συζητείται η συμμετοχή του Βαν Μόρισον, του Ρόμπερτ Πλαντ, των Μαντρεντέους, του Μπράιαν Ινο, του Τζέφρι Οριεμ, του εξαιρετικά δημοφιλούς Ισπανού Εβια, της Βραζιλιάνας Μπέμπε Ζιλμπέρτο, των 20 Ντράμερς από το Μπουρούντι, της Γιουνγκτσέν Λάμο από το Θιβέτ... Τουλάχιστον τρεις μουσικές σκηνές θα στηθούν στον επιλεγμένο χώρο κι εκεί θα εναλλάσσονται τα μουσικά σχήματα. Το δικό τους “παρών” θα δίνουν Ελληνες dj στα διαλείμματα. Παράλληλα θα λειτουργούν τα εργαστήρια, όπου μουσικοί από διάφορες χώρες θα παρουσιάζουν τη μουσική τους παράδοση, τα μουσικά τους όργανα και θα ανταλλάσσουν απόψεις με το κοινό. Δίπλα θα λειτουργούν κιόσκια όπου θα πωλούνται δίσκοι και αντικείμενα της παράδοσης κάθε χώρας, αλλά και κιόσκια με εθνικές κουζίνες. Και για τα παιδιά θα λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια. Στόχος των διοργανωτών είναι η τιμή του εισιτηρίου για τις (πιθανότατα) 7 συναυλίες κάθε ημέρας, να διατηρηθεί προσιτή, περί τις 10.000 δρχ. Θα υπάρξει βέβαια και πακέτο εισιτηρίων για το τριήμερο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/04/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο στις 5.30 μ.μ. οι φορείς της περιοχής των Αμπελοκήπων, ζητώντας υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρμοδίων για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, όπως προβλέπει και η μελέτη ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου που έγινε με εντολή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αθήνας. Σήμερα, στο χώρο των 4.500 στρεμμάτων λειτουργούν στρατόπεδα, το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ, η ιατρική βιβλιοθήκη, το κέντρο ιατρικής τεκμηρίωσης, το ψυχιατρικό χωριό, ενώ κοντά στο “Σωτηρία” κατασκευάζεται το ιατροβιολογικό κέντρο ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επιπλέον ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα παραχωρηθούν τμήματα του πάρκου για έργα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ προβλέπονται και χώροι για τα γραφεία της εταιρείας “Αθήνα 2004” και μάλιστα στη ζώνη Β' του Υμηττού, ενώ τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η κατασκευή ενός από τα δημοσιογραφικά χωριά. Οι νεότεροι σχεδιασμοί προβλέπουν ακόμη εγκαταστάσεις για το μοντέρνο πένταθλο με θέσεις για 15.000 άτομα, γήπεδο 5.500 θέσεων για το μπάντμιντον, καθώς και ένα άλλο 600 θέσεων για την αντισφαίριση. Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για παραχώρηση τμημάτων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, 60.000 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους. Εχουν γίνει επίσης εξαγγελίες για τη δημιουργία Ασκληπιείου Ιδρύματος, στρατιωτικής ακαδημίας, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, χώρων στάθμευσης για το μετρό, νέου νοσοκομείου εκτός από τα 13 που ήδη διαθέτει, καθώς και για κτίρια που θα στεγάσουν υπουργεία. Η επιτροπή αγώνα εκτιμά ότι αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας θα δεχθούν κατά μέτωπο επίθεση και καλούν τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, επιβάλλοντας έτσι στους αρμόδιους να πάρουν θέση για το μέλλον αυτού του χώρου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ανάσα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ζητούν επίσης να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα κτίσματα και όσα δεν προβλέπονται από τη μελέτη του Πολυτεχνείου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Τα πέντε “ορφανά” έργα των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν αισίως ...έξι και καταχωρίστηκαν πακέτο στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν στο νέο αθλητικό πόλο, στο πολύπαθο άλσος -στο τέλος θα απομείνει μόνον το ...όνομα- στο Γουδί. Σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν δύο ολυμπιακά αθλήματα που περίσσεψαν από τα ήδη γνωστά αθλητικά κέντρα. Πρόκειται για το μοντέρνο πένταθλο και την αντιπτέριση. Για το πρώτο θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις ώστε να διασφαλιστούν χώροι για την κολύμβηση με κερκίδες για 2.000 θεατές, για την ιππασία με χώρους για 5.000 άτομα και τους αγώνες δρόμου με υποδομή για 5.000 άτομα. Για τα υπόλοιπα δύο αγωνίσματα του πένταθλου, την ξιφασκία και τη σκοποβολή, θα κατασκευαστούν νέες αλλά προσωρινές εγκαταστάσεις με κερκίδες για 4.500 άτομα. Για την αντιπτέριση -αγώνισμα άγνωστο στη χώρα μας και γνωστότερο με την αγγλική του ορολογία (μπάτμιντον), που έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες χωροθέτησης στο λεκανοπέδιο, με προτελευταία θέση στο Ελληνικό, προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στο Γουδί, όπου θα δημιουργηθεί προσωρινή εγκατάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο και χώρους για 5.000 θεατές. Το πρώτο βήμα για τη χωροθέτηση των δύο νέων ολυμπιακών πόλων θα γίνει με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που προωθούν από κοινού τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία και διοργάνωση των Αγώνων. Οι τελευταίες διορθώσεις έγιναν την περασμένη Πέμπτη, σε σύσκεψη των υπουργών Βενιζέλου και Λαλιώτη, με στόχο να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσα σε αυτή την εβδομάδα και να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό. Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 30 δισ. δρχ. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζει τις προκαταρκτικές εργασίες, ώστε αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση των εγκαταστάσεων να προκηρυχθούν οι μελέτες και να ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων. Βεβαίως όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν έχουν ούτε ...μακρινή συγγένεια με τις πρόσφατες υποσχέσεις των αρμοδίων για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, όπως άλλωστε προβλέπει και η μελέτη ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού “Αθήνα 2004”. Το πάρκο στο Γουδί έχει μόνο το ...όνομα, αφού σήμερα στο χώρο των 4.500 στρεμμάτων λειτουργούν στρατόπεδα, το νέο κτίριο του ΕΚΑΒ, η ιατρική βιβλιοθήκη, το Κέντρο ιατρικής Τεκμηρίωσης, το Ψυχιατρικό Χωριό, ενώ κοντά στο “Σωτηρία” κατασκευάζεται το Ιατροβιολογικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Εκτός από τα τμήματα του πάρκου για έργα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπεται να παραχωρηθούν και χώροι για τα γραφεία της εταιρείας “Αθήνα 2004” και μάλιστα στη ζώνη Β' του Υμηττού, ενώ τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η κατασκευή ενός από τα πέντε δημοσιογραφικά χωριά. Κατά καιρούς έχουν επίσης διαρρεύσει πληροφορίες για παραχώρηση τμημάτων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, 60.000 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους. Εχουν γίνει εξαγγελίες για τη δημιουργία Ασκληπιείου Ιδρύματος, Στρατιωτικής Ακαδημίας, Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, χώρων στάθμευσης για το μετρό, νέου νοσοκομείου εκτός από τα 13 νοσηλευτικά κτίρια που ήδη διαθέτει, καθώς και για χώρους που θα στεγάσουν υπουργεία. (Ελευθεροτυπία 7-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάληψης της αρμοδιότητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που άνηκαν προηγουμένως στο Γουδί. Εκεί θα διεξαχθούν τα αθλήματα του Μοντέρνου Πεντάθλου, που περιλαμβάνει κολύμβηση, ιππασία, δρόμο 5.000 μ., σκοποβολή και ξιφασκία, καθώς και αντιπτέριση. Τα περισσότερα θα γίνουν σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που θα αναβαθμισθούν, ενώ θα τοποθετηθεί ένα κλειστό προσωρινό γήπεδο 5.000 θεατών. (Καθημερινή 21-5-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Αμεση ήταν η αντίδραση πολλών φορέων του Λεκανοπεδίου στο αίτημα του Παναθηναϊκού προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να του παραχωρηθούν 200 στρέμματα στο Γουδί για ν' ανεγείρει με δικά του κεφάλαια ένα μοντέρνο στάδιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αττικής - Πρωτοβουλία Πολιτών) και η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου με ανακοινώσεις τους προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς αν το αίτημα της πράσινης ΠΑΕ γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, γι' αυτό το λόγο προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 9 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στη θέση “Ρυθμός” στο Γουδί. Ακόμα έστειλαν επιστολές στον Κώστα Σημίτη (Κ. 4304/28-6-2001) και στον Ακη Τσοχατζόπουλο (6016/27-6-2001) στις οποίες μεταξύ των άλλων αναφέρουν:
1. Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα, ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία.
2. Την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων.
3. Οχι εκχωρήσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
4. Οχι στην τσιμεντοποίηση-τεμαχισμό με πρόσχημα ολυμπιακά έργα.
5. Οχι σε ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια διαχείρισης του χώρου των 965 στρεμμάτων.
Ο πρόεδρος της ΣΕΑ κ. Δημ. Γεωργακόπουλος, σ' επικοινωνία που είχε χθες με την “Ε”, τόνισε ότι ο ξεσηκωμός των κατοίκων της περιοχής, αλλά και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, δεν έχει να κάνει μόνο με το αίτημα του Παναθηναϊκού, αλλά με οποιονδήποτε θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την έκταση. Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του ΕΜΠ, σε μελέτη που έκανε, έχει αποφανθεί πως αν αυτή η έκταση δεντροφυτευθεί θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό κανάλι ανάσας για την Αθήνα, αφού θα μειώσει τη θερμοκρασία της πρωτεύουσας κατά 2-3 βαθμούς. Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν πολλές και δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου η έκταση αυτή να μην παραχωρηθεί για οικονομικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός όχι μόνο θα επιμείνει, αλλά και θα “πιέσει” προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά του και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο στάδιο που αποτελεί όνειρο δεκαετιών. Το γήπεδο της Λεωφόρου θεωρείται αναχρονιστικό, επικίνδυνο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των φιλάθλων του “τριφυλλιού”. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική ανάγκη να παραχωρηθεί ένας χώρος για να φτιάξει το δικό του γήπεδο. Η πρωτοβουλία της ανέγερσης ενός δικού του σταδίου ανήκει στον Γιώργο Βαρδινογιάννη που πρώτος απ' όλους θέλησε να βγάλει τον Παναθηναϊκό από τη μιζέρια της Λεωφόρου, αλλά και από την αβεβαιότητα του ΟΑΚΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/06/2001

Επιστροφή στην αρχή

Την εφαρμογή του Ν. 732/1977, δηλαδή ενός νόμου που έχει ψηφιστεί πριν από 24 χρόνια, ζητεί η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου (ΔΠΖ), η επιτροπή που έχουν συστήσει οι κάτοικοι της περιοχής, όσον αφορά την τύχη των 965 στρεμμάτων του Γουδιού. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Τι προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος; Οτι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, θα δενδροφυτευτεί σε ποσοστό 90% ενώ το υπόλοιπο 10% (μόλις 96,5 στρέμματα) θα παραχωρηθεί για την κατασκευή αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Οπως επισημαίνει στην “Ε” ο επικεφαλής της ΔΠΖ Βασίλης Αλεξανδράτος, “παρά την ύπαρξη του σχετικού νόμου, τίποτε απολύτως δεν έχει εφαρμοστεί. Ουδέποτε έγινε το παραμικρό για να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται σε αυτόν και για τα οποία όλοι οι υπεύθυνοι, κατά καιρούς, δεσμεύονται. Δυστυχώς, ο χώρος σταδιακά τεμαχίστηκε, εκτάσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί και τσιμεντοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 49 στρέμματα, που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ζωγράφου, ο τελευταίος έχει επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικής επιχείρησης με αντικείμενο το ποδόσφαιρο σε χώρο 1.250 μέτρων. Εχουν πέσει όλοι πάνω σαν τα κοράκια και προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν”. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του Ζωγράφου είναι κάθετα αντίθετα με την παραχώρηση έστω και της παραμικρής έκτασης από το Γουδί. “Ο Δήμος Ζωγράφου είναι ο πλέον πυκνοκατοικημένος στην Ελλάδα. Περισσότερο και από την Κυψέλη. Κι αυτό που σας λέω δεν είναι δικός μου ισχυρισμός. Αποδεικνύεται από μελέτες ότι στον Δήμο Ζωγράφου αντιστοιχούν οι περισσότεροι κάτοικοι ανά τετραγωνικό εκτάριο. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσθήκη ενός ακόμη”, προσθέτει ο κ. Αλεξανδράτος. Σύμφωνα με τη ΔΠΖ το δίκαιο της στάσης τους επιβεβαιώνεται και από “τη μελέτη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Πολύζου, ο οποίος επισημαίνει ότι εφόσον δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στο Γουδί αυτό θα σημάνει μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα κατά 3-4 βαθμούς. Είναι λοιπόν φυσιολογικό”, συνεχίζει ο κ. Αλεξανδράτος, “να μη δεχόμαστε την παραχώρηση των 200 στρεμμάτων στον Παναθηναϊκό. Είναι τεράστια έκταση. Αν φτιαχτεί γήπεδο στο Γουδί, θα καταστρέψει και το υπόλοιπο περιβάλλον. Εμείς αντιστεκόμαστε στην καταστροφή του χώρου, ο οποίος παλεύουμε να μείνει ενιαίος και να δενδροφυτευτεί”. Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της ΔΠΖ τονίζει πως “δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε σε μια απόφαση παραχώρησης έκτασης στο Γουδί. Δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε τέτοιες σκέψεις. Πέραν αυτού, θα είναι σημαντική και η υποβάθμιση της περιοχής αν γίνει γήπεδο, με την έννοια πως κάθε φορά που θα έχει αγώνα και ίσως όχι μόνον τότε, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, για τυχόν φασαρίες, να κλεινόμαστε στα σπίτια μας. Δεν υπάρχει καμία λογική σ' αυτό”. “Δεν είναι κάτι προσωπικό με τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο θα κάναμε αν ήταν κάποια άλλη ομάδα ή κάποιος άλλος φορέας”, υποστηρίζει ο κ. Αλεξανδράτος, “ο Παναθηναϊκός, ούτως ή άλλως, έχει εκτός Αθηνών εγκαταστάσεις και χώρους. Ας κάνει εκεί το γήπεδό του. Αυτό που έχει ανάγκη η Αθήνα δεν είναι ένα νέο γήπεδο αλλά πράσινο για ν' αναπνεύσει”. Στο πλευρό των κατοίκων του Ζωγράφου και της ΔΠΖ συντάσσεται και η ΣΕΑ Πρωτοβουλία Πολιτών Συλλόγων. Ηδη αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση που έχει προαναγγελθεί για τις 9 Ιουλίου στον χώρο του Ρυθμού στο Γουδί, ενώ με επιστολές της προς τον πρωθυπουργό (αρ. πρωτ. Κ4304/28.6.2001) και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας (αρ. πρωτ. 6016/27.6.2001) ζητεί να μην παραχωρηθεί η έκταση που ζητεί ο Παναθηναϊκός στο Γουδί. “Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε πολύ σκληρά και να μην επιτρέψουμε την τσιμεντοποίηση του Γουδιού”, δηλώνει στην “Ε” ο πρόεδρος της ΣΕΑ Δημήτρης Γεωργακόπουλος. “Είναι πάγια θέση μας, όλη η περιοχή να γίνει πάρκο. Η Αθήνα δεν αντέχει κι άλλο τσιμέντο. Θα προσφύγουμε όπου μπορούμε. Στον "Συνήγορο του Πολίτη" ή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου ν' αποτρέψουμε σχέδια παραχώρησης, ιδιωτικοποίησης ή τσιμεντοποίησης του Γουδιού. Αποτελεί την ύστατη ευκαιρία να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα σημαντικό κανάλι ανάσας”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

Γ. ΒΟΖΙΚΑΚΗΣ “Τεράστιο κοινωνικό κόστος” Κάθετα αντίθετος με την παραχώρηση της έκτασης που ζητεί ο Παναθηναϊκός για την κατασκευή του γηπέδου του, είναι ο οικολόγος Γ. Βοζικάκης, μέλος της Επιτροπής “Αγώνας για την προστασία του Γουδιού”. Οπως επισημαίνει σε δήλωσή του στην “Ε”, αν η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται, τότε το κοινωνικό κόστος που θα υποστούμε όλοι θα είναι τεράστιο. Η πλήρης δήλωση του Γ. Βοζικάκη είναι η εξής: “Μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η επιμονή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να της παραχωρηθούν 200 στρέμματα στο Γουδί, για να κατασκευάσει εκεί το γήπεδό της. Είναι τουλάχιστον παράλογο να εξισώνεται η εξοικονόμηση πόρων 30 δισ. με την ανυπολόγιστη αξία της έκτασης που ζητούν και μάλιστα όταν ο χώρος αυτός προορίζεται για πράσινο υπέρ-τοπικής σημασίας. Το κοινωνικό κόστος που θα υποστούμε, αν η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις, θα είναι τεράστιο και θα βαρύνει τις μέλλουσες γενιές. Ο χώρος του Πάρκου του Γουδιού αποτελεί μια όαση ζωής και είναι ζωτικά αναγκαίος για τους κατοίκους της Αθήνας. Η κατασκευή γηπέδου 45.000 θέσεων θα καταστρέψει το θαυμάσιο αυτό χώρο και θα επιβαρύνει την περιοχή με τεράστια προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει, άμεσα, να εφαρμόσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι ο χώρος του Γουδιού θα αναδειχθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο και ότι δεν μπορεί σε οροθετημένο χώρο να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ιδιωτική επιχείρηση και πρέπει να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο να κατασκευάσει το γήπεδό της. Η λύση του Ολυμπιακού Σταδίου, ώς τότε, είναι συμβατή με την ιστορία και το μέγεθος των υποχρεώσεων της ομάδας αυτής. Οσο για τον τελικό του ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων, το παραπάνω στάδιο μας αρκεί”. Π. ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

Εννέα βουλευτές τάσσονται με κοινή τους δήλωση-ανακοίνωση υπέρ του αιτήματος του Παναθηναϊκού για κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γουδί. Είναι οι Προκόπης Παυλόπουλος, Αθανάσιος Φλωρίνης, Βασίλης Παπάς, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Λέγκας, Κώστας Καρράς, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεοφάνης Δημοσχάκης, Βασίλης Μπαρμπαγιάνης. “Η πρόταση του Παναθηναϊκού, που είναι απολύτως τεκμηριωμένη και συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες, είναι αναφανδόν συμφέρουσα προς το ελληνικό δημόσιο”, τονίζεται μεταξύ άλλων, “διότι:
α. Η ανέγερση του γηπέδου, που θα ανέλθει στα 30 δισ. δρχ., θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΠΑΕ ΠΑΟ.
β. Ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει χώρος άθλησης και θα πάψει να είναι χώρος συγκέντρωσης τοξικομανών και απόρριψης σπουπιδιών.
γ. Με την κατάργηση χρήσης του σημερινού γηπέδου (Λεωφόρος), που βρίσκεται σε μία ασφυκτιούσα από κυκλοφορία, ρύπους και έλλειψη πρασίνου περιοχή, θα λυθούν πολλά προβλήματα των Αμπελοκήπων”.
Οι εννέα βουλευτές επικαλούνται επίσης οκτώ επιπροσθέτως λόγους “που επιβάλλουν την άμεση μέριμνα και παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού”. Αναλυτικά:
1. Ο Παναθηναϊκός, με την ιστορία των 93 ετών, είναι η μοναδική ομάδα που έχει χαρίσει στη χώρα μας διακρίσεις στο εξωτερικό και παράλληλα η μοναδική ομάδα που εκπροσωπεί την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
2. Εν όψει 2004, είναι αδιανόητο η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες να μην μπορεί να τελέσει τον τελικό του τουρνουά ποδοσφαίρου, λόγω του ότι στερείται αναλόγου προς την περίπτωση αθλητικού χώρου.
3. Ο ΠΑΟ δεν είναι δυνατόν να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο 14.000 θεατών, τη στιγμή που οι φίλαθλοί του είναι εκατομμύρια.
4. Στον Παναθηναϊκό που πάντα πρωτοπορούσε (δημιούργησε πρώτος κερκίδες, έβαλε προβολείς, έπαιξε σε χλοοτάπητα), δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να γυρίζει την πλάτη.
5. Η διεξαγωγή αγώνων στη Λεωφόρο δημιουργεί στην περιοχή κυκλοφοριακό πρόβλημα, ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, καταστάσεις που είναι φυσικό να ενοχλούν τους νοσηλευόμενους στα παρακείμενα νοσοκομεία (Αγ. Σάββας, Ελπίς).
6. Κάποιες προτεινόμενες λύσεις εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, για μεταφορά του γηπέδου στα Τουρκοβούνια ή στο Ελληνικό, δεν ευσταθούν.
7. Δεν είναι δυνατόν κάποιες ομάδες να ευνοούνται με μέτρα της πολιτείας, που παίρνονται φωτογραφικά και κατ' εξακολούθηση και ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής. Αυτό δεν είναι ισονομία, αξιοκρατία και ισοπολιτεία.
8. Το Γουδί είναι ένα ιδανικό μέρος, αφού δεν θα διαταραχθεί το περιβάλλον, ανήκει στην Αθήνα, είναι συγκοινωνιακά προσπελάσιμο, δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

Ο καβγάς για το Γουδί συνεχίστηκε χθες ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αγγελο Φιλιππίδη, με μόνη διαφορά ότι χαμήλωσαν οι τόνοι και χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν ηπιότερες εκφράσεις. Στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου του με θέμα τις ...κλιματικές αλλαγές, ο κ Λαλιώτης επανήλθε, αφού δέχτηκε σχετική ερώτηση, στη υπόθεση του υπό κατασκευήν γηπέδου του ΠΑΟ, τονίζοντας:
“Ο Παναθηναϊκός είναι ιστορικός σύλλογος και πρέπει να έχει σύγχρονο στάδιο. Το γήπεδο της Λεωφόρου είναι πολιορκημένο και πρέπει να φύγει. Εδώ και τρία χρόνια όμως λέμε ότι αυτός ο χώρος των 960 στρεμμάτων που ζητάει ο Παναθηναϊκός στο Γουδί, έχει χαρακτηριστεί πάρκο. Ο χώρος αυτός έχει τρεις ιδιοκτήτες: το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Ζωγράφου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εμείς έχουμε προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις στον Παναθηναϊκό: Μία έκταση 100 στρεμμάτων μέσα στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό και μία μεταξύ των περιοχών Καλογρέζας, Τουρκοβουνίων και Αμαρουσίου. Ο κ. Φιλιππίδης όπως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι οι ιδιοκτήτες της έκτασης των 960 στρεμμάτων αρνούνται να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Φιλιππίδης τις εναλλακτικές λύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκδηλώσει την ευαισθησία του σε αθλητικά θέματα. Ο κ. Φιλιππίδης όμως δεν παρενέβη όταν προ ημερών στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα για εμένα και την οικογένειά μου. Πιστεύω ότι ήταν ο εγκέφαλος αυτής της προσπάθειας που συνδέεται με τη φθορά του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κύριος Φιλιππίδης προσφέρει κακές υπηρεσίες στον Παναθηναϊκό, στο άθλημα, τους φιλάθλους και την οικογένεια Βαρδινογιάννη”. Απάντηση στα λεγόμενα του κ Λαλιώτη έδωσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού από την μπάντα των FM, συγκεκριμένα από τον “Πλάνετ-104,5 FM” (στην εκπομπή “Φουλ επίθεση” του Νίκου Ασημακόπουλου). “Δεν είμαι σε κόντρα με τον υπουργό, ο υπουργός μπορεί να είναι σε κόντρα μαζί μου”, ξεκαθάρισε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε: “Το υπουργείο του κ Λαλιώτη δεν είναι αρμόδιο για το αίτημά μας. Ο κ. Σημίτης με ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Φλωρίδη, τους οποίους θεωρεί προφανώς αρμόδιους. Και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει δήλωση ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει σύγχρονο, μοντέρνο γήπεδο στην Αθήνα. Το Γουδί έχει συγκοινωνία με Μετρό. Αν στο Γαλάτσι γίνει σταθμός του Μετρό, τότε μάλιστα να το εξετάσουμε. Ομως ο σταθμός του Μετρό αυτή τη στιγμή στο Γαλάτσι είναι στα 1.800 μέτρα. Κανείς δεν θα πάει σε ένα ματς όταν θα χρειάζεται να αφιερώνει 6-7 ώρες”.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο συζήτησης που είχαν προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον κ Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε: “Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο. Οι ίδιοι το γνωρίζουν και οι ίδιοι μπορούν να αναφερθούν σ' αυτή. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπήρξε συζήτηση για το Γουδί”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

Στη δέσμευση ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα αποκτήσουν χώρους για γήπεδα, όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό, προχώρησε την Τρίτη ο Κώστας Λαλιώτης. “Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτάσεις. Έχει και ευαισθησία και ευθύνη να λυθούν τα προβλήματα των ιστορικών συλλόγων, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής” τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς ο κ. Λαλιώτης δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στα Ολυμπιακά έργα που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. “Όλα προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε αναλάβει. Εμείς δεν έχουμε καθυστερήσεις.” (Πηγή: ΑΠΕ news.in.gr 19-9-01)

Επιστροφή στην αρχή

“Νόμος εν ισχύι που όμως παραμένει ανενεργός” έτσι χαρακτηρίζει το Ν. 732/77 που παραχωρούσε 965 στρέμματα στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Ζωγράφου, προκειμένου να γίνουν ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου, η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Η έκταση ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εδώ και 24 χρόνια ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι κινήσεις πολιτών, μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Η παραχώρηση στους δύο δήμους θα γινόταν σταδιακά κατ' αρχάς με την απομάκρυνση των στρατοπέδων που βρίσκονται εκεί. Η απομάκρυνση δεν έγινε όμως ποτέ. Ακόμα και όταν πριν από δύο χρόνια με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε η μεταφορά 77 στρατοπέδων. Την έκταση σήμερα εκμεταλλεύονται διάφορες υπηρεσίες που τη χρησιμοποιούν έως και χώρο στάθμευσης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σχέδια για την εκμετάλλευση του χώρου από πολλούς φορείς. Διάφορα ΑΕΙ (Ιατρική Σχολή, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) θέλουν να επεκταθούν εκεί. Επίσης, ο δήμος Ζωγράφου θέλει να κατασκευάσει παγοδρόμιο, αλλά και εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, υπάρχουν σχέδια και για την Ολυμπιάδα του 2004 με τη δημιουργία γηπέδων. Της αντιπτέρησης και του πεντάθλου, ενώ προσφάτως υπήρξαν σκέψεις για τη μεταφορά εκεί του γηπέδου του Παναθηναϊκού καθώς και για την ανέγερση νοσοκομείου. Τελικά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι πρόκειται να γίνει. Πάντως, πριν από λίγα χρόνια ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας είχε ζητήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να εκπονήσει μελέτη για την περιοχή. Την ανέλαβε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και ο πρόεδρός του Ι. Πολύζος. Οι μελετητές είχαν εντάξει στη μελέτη και άλλα 3.500 στρέμματα που ανήκουν στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, στο Πολυτεχνείο καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία. Εκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που τόσο χρειάζεται η πρωτεύουσα. Τα σχέδια έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά, αν και όπως όλοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα ανακούφιζε ολόκληρη την πρωτεύουσα σημαντικά επιφέροντας έως και πτώση της θερμοκρασίας (2 με 3 βαθμούς Κελσίου) κατά τη διάρκεια των καλοκαιριού. Ωστόσο, τελευταία το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ έκανε δεκτή την πρόταση του Αθήνα 2004 για την κατασκευή χωριού δημοσιογράφων και προσωπικού ασφαλείας μέσα στο χώρο της πολυτεχνειούπολης. Αυτό, όπως αναφέρουν οι κινήσεις πολιτών, έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο για τα ολυμπιακά έργα και με τη μελέτη του ίδιου του Τμήματος που δεν προβλέπει καινούργια κτίρια σε όλη την έκταση του πάρκου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ: Κινδυνεύει από τα μεγάλα συμφέροντα

Ιδιώτες και κυβέρνηση θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξή του ως Ενιαίου Πάρκου Υψηλού Πρασίνου, ανοιχτού για το λαό

Το πάρκο στο Γουδί δε βγαίνει από το στόχαστρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Μετά τις πιέσεις της για να οικοδομήσει εκεί γήπεδο για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τώρα σχεδιάζει να τσιμεντοποιήσει άλλα 10 στρέμματα όπου θα έπρεπε να αναπτυχθεί βλάστηση. Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, νομιμοποιεί τις ορέξεις των ιδιωτών. Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" αντιδρά στην κατάτμηση του χώρου και στην τσιμεντοποίησή του κομμάτι κομμάτι. Εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ικανοποιηθούν τα αντιπεριβαλλοντικά και παράλογα για τη λειτουργία της πόλης σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου. Επιμένει για την ανάπτυξη στα περίπου χίλια στρέμματα Ενιαίου Πάρκου Υψηλού Πρασίνου, ανοιχτού στο λαό.

Η Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του Ν. 998/1979 ("περί δασών"), προχώρησε σε "Πράξη Χαρακτηρισμού", που αφορά σε έκταση εμβαδού 9,6 στρεμμάτων στο Γουδί κι αποτελεί τμήμα από το τέως στρατόπεδο "Βαρύτη". Ουσιαστικά, πρόκειται για πράξη αποχαρακτηρισμού καθώς η έκταση χαρακτηρίζεται πλέον "μη δασική", ενώ παλαιότερα - τουλάχιστον στα χαρτιά - θεωρούνταν ή προοριζόταν για δάσος.

Από παλαιότερη κινητοποίηση για την ανάπτυξη πάρκου στο Γουδί

Αλλωστε, πριν 25 χρόνια, με το Ν. 732/77, οι κυβερνώντες όριζαν συνολικά τα 965 ελεύθερα στρέμματα της περιοχής να αποδοθούν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, για να αναδειχτούν σε ενιαίο πάρκο πρασίνου. Δεν έγινε τίποτα, παρά κατάτμηση, απαξίωση και τσιμεντοποίηση τμημάτων του χώρου. Μεγάλο κομμάτι πήρε η Πολυτεχνειούπολη. Τα 335 στρέμματα πήρε ο Δήμος Αθηναίων για να εγκαταστήσει τη Διεύθυνση Κηποτεχνίας. Αλλο τμήμα χρησιμοποιήθηκε για το κολυμβητήριο του Οργανισμού Νεολαίας-Αθλησης. Περίπου 135 στρέμματα καταλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μεγάλη έκταση έχει ο στρατός για το άλσος του, που όμως είναι απλά περιφραγμένο γκαζόν και όχι ψηλό πράσινο με ελεύθερη την πρόσβαση στους δημότες. Τέλος, στην περιοχή του - στα χαρτιά - πάρκου λειτουργεί στρατόπεδο που στεγάζει ειδική στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ, έργο της οποίας είναι η συγκέντρωση "πληροφοριών". Και ό,τι έμεινε ελεύθερο, έχει παρατηθεί στη μοίρα του, δίχως κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη και ανάδειξη πρασίνου.

Οπως έχουν επανειλημμένα τονίσει και στη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" - που επίσης αγωνίζεται για τη διάσωση της περιοχής - ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πριν τρία χρόνια ανακοίνωσε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, εξαίρεσε τα στρατόπεδα στο Γουδί, γεγονός σχετιζόμενο με την παρουσία στην περιοχή Αμερικανών πρακτόρων. Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εννοούν την "ανάδειξη" τέτοιων χώρων, οι προοδευτικοί Ζωγραφιώτες αναφέρονται στα 49 στρέμματα που το υπουργείο για "τα μάτια του κόσμου" παραχώρησε στο Δήμο Ζωγράφου. Η δημοτική αρχή, με τη στήριξη ή έστω ανοχή άλλων επίσης συμβιβασμένων δημοτικών κινήσεων, ασχολείται μόνο με την ανάδειξη αυτού του κομματιού και "ξεχνά" τα υπόλοιπα εκατοντάδες στρέμματα, αρνούμενη να τα διεκδικήσει και να τα αποδώσει στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που τόσο ανάγκη έχουν από πράσινο, αναψυχή και οξυγόνο. Επίσης, και από αυτά τα 49 στρέμματα, σχεδιάζει να παραχωρήσει κομμάτι σε ιδιώτη για να αναπτύξει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις με εισιτήριο.

Το Ιδρυμα "Ελπίδα"

Σύμφωνα με πηγές στη Διεύθυνση Δασών, την περιοχή ζήτησε το ίδρυμα "Ελπίδα", πρόεδρος του οποίου είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με σκοπό να οικοδομήσει εκεί νοσηλευτικό ίδρυμα για ανηλίκους που υποφέρουν από καρκίνο. Αλλες πηγές από την Περιφέρεια σημειώνουν ότι είναι εκφρασμένη η κυβερνητική βούληση να στηρίξει το αίτημα της οικογένειας. Οτι παλαιά δεν υπήρχε εκεί δάσος. Οτι σήμερα στην εν λόγω έκταση υπάρχουν ακόμα "τολ" και άλλα υπολείμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Και ότι καθένας μπορεί να υποβάλει ένσταση στις αρμόδιες αρχές για τον αποχαρακτηρισμό, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδείξει πως παλαιότερα υπήρχε εκεί δάσος.

Ομως, πέρα από τα "παραθυράκια" του εκάστοτε νόμου και τα τερτίπια της κάθε νομότυπης διαδικασίας, αναζητάται η ουσία. Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Μ. Δανδουλάκης σημειώνει: "Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έχει δώσει πολλές μάχες μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου τα 965 στρέμματα να διαμορφωθούν σε Ενιαίο Πάρκο Υψηλού Πρασίνου". Χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη την κίνηση της Διεύθυνσης Δασών και της κυβέρνησης, διότι επιχειρούν να μειώσουν τις αντιδράσεις "πατώντας" στην ευαισθησία όλων μας στα θέματα Υγείας. Επισημαίνει ότι η οικοδόμηση ενός ακόμα νοσοκομείου σε μια περιοχή, όπου ήδη λειτουργούν με πολλές δυσκολίες 13 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν έχει καμία "λογική" και σίγουρα δε βοηθά στην αναγκαία αποκέντρωση της πολύπαθης Αθήνας.

Υπογραμμίζει ότι η μετατροπή και των 965 στρεμμάτων στο Γουδί σε πάρκο υψηλού πρασίνου αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τους κατοίκους της περιοχής και συνολικά της πρωτεύουσας, που "πνίγονται" από το νέφος και το μπετόν. (Ριζοσπάστης 22-8-2002)

Επιστροφή στην αρχή

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για Ελληνικό και Γουδί η χρήση των χώρων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά το 2004 τι;Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η μετα-ολυμπιακή χρήση είναι πλέον το ζητούμενο για τα δύο πρώην "ορφανά" έργα στο Ελληνικό και το Γουδί, με δεδομένο ότι οι κατασκευές προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, όπως διαπίστωσαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους η Βάσω Παπανδρέου και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και οι δύο περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά φαίνεται πως θα συνοδευτούν τελικά με μπόλικο... τσιμέντο.

Επιστροφή στην αρχή

Εκκληση για το πάρκο στο Γουδί
Εκκληση προς την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες, τους φορείς και τους δήμους ώστε να μπει φρένο “στα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια του κ. Βενιζέλου” και να τα αποτρέψουν απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

Σε ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Επιτροπής τονίζεται:
“Ο κ. υπουργός, δρώντας ως υπερυπουργός, καταργεί προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και προτείνει να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Γουδιού, χωρίς να υπολογίζει ότι αυτό θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, που πλήττεται ήδη, επικίνδυνα, από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και από άλλες μη προβλεπόμενες χρήσεις. Πρόταση καταστροφική, επίσης, για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία είναι εγκατεστημένα 3 νοσοκομεία, δύο πανεπιστημιουπόλεις, είναι η πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Ευρώπης και μόνο το γήπεδο της έλειπε για την ολοκλήρωση του κακού.
Είναι εξοργιστικό να καταπατούνται νόμοι, όπως ο 732/77 που παραχωρεί τα στρατόπεδα του Γουδιού στους πέριξ δήμους με σκοπό να γίνουν πάρκο ή ο νόμος 1515/85 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που προβλέπει πράσινο στο χώρο με ήπιες εγκαταστάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

Πώς το Γουδή παρεφθάρη σε Γουδί (2 κείμενα)
1. Η αναγνώστρια της “Ε” Βασιλική Καραγιάννη (Υπάτης 15, Αθήνα), έστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, επιστολή που αναφέρεται στην ιστορία του τοπωνυμίου ΓΟΥΔΗ, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού:

“Κύριε υπουργέ,
Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας -με παρρησία και μετά λόγου γνώσεως- σε ένα γλωσσολογικό ατόπημα στο οποίο υποπέσατε στις 31/12/2003 όταν εξαγγείλατε τον μποναμά-καταστροφή του Πάρκου ΓΟΥΔΗ.
Σας παρακαλώ να δεχθείτε την έκφραση της οδυνηρής έκπληξής μου όταν σας παρακολούθησε το Πανελλήνιο να λέτε από τηλεοράσεως: "Με τη σύμφωνη γνώμη της κ. ΥΠΕΧΩΔΕ και της κ. Δημάρχου Αθηναίων το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα κατασκευασθεί σε έκταση της περιοχής Γουδίου"!*
Αξιότιμε κε καθηγητά, κε υπουργέ,
Γλωσσολογικά το "Γουδί", το "Γουδίου", το "Γουδιού" είναι απαράδεκτα. Δεικνύει ιστορική άγνοια και βαρύτατη έλλειψη γλωσσικής ευαισθησίας.
Σας γράφει, κ. υπουργέ, ένας ασήμαντος, ταπεινός, αλλά ευαίσθητος άνθρωπος αυτού του τόπου που έψαξε την ιστορία του τοπωνυμίου ΓΟΥΔΗ. Ξεκινά πριν από πολλά χρόνια και οφείλεται στο όνομα της οικογενείας ΓΟΥΔΗ και όχι στο αρχαίο "ιγδίον" δηλαδή στο σκεύος του φαγητού "γουδί". Σιγά σιγά παρεφθάρη η λέξη και κατέληξε σ' αυτή τη λεκτική ασχήμια.
Εγώ, κ. υπουργέ, με πολύ χρόνο και κόπο έρευνας σε πηγές και βιβλιοθήκες συνέλεξα τα στοιχεία που μιλούν για την περιοχή του ΓΟΥΔΗ, το πάρκο του ΓΟΥΔΗ κ.λπ. και δημιούργησα ένα μικρό τομίδιο. Το υπέβαλα τον Ιούνιο 2002 στη Δ/νση Αρχιτεκτονικού - Τμήμα Τοπωνυμίων του Δήμου Αθηναίων, όπου δυστυχώς εκκρεμούν ακόμα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.
Σας παραδίδω ένα αντίτυπο της έρευνάς μου με την ελπίδα ότι -έστω και την τελευταία στιγμή- θα σκεφθείτε όλες τις καταστροφικές παραμέτρους των ενεργειών σας εις βάρος του πρασίνου του ΓΟΥΔΗ”.
Με την αγωνία μου και τον μακρόχρονο αγώνα για το Πάρκο ΓΟΥΔΗ.
Υ.Γ.: Εικάζεται ότι η ψηφοπενία και η ψηφοθηρία σπρώχνουν το ΓΟΥΔΗ στα νύχια της ποδοσφαιρικής αλητείας των χουλιγκάνων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2004

Επιστροφή στην αρχή

2. ΓΟΥΔΗ

Η περιοχή ΓΟΥΔΗ βρίσκεται ανατολικά – βορειοανατολικά της πόλης της Αθήνας σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πλατεία Συντάγματος και έχει έκταση 1,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Είναι παλαιά ονομασία της περιοχής και επώνυμο της ερειπωμένης εκκλησίας της Παναγίας ΓΟΥΔΗ με αναφορά στα κτήματα της μεσαιωνικής οικογένειας ΓΟΥΔΗ.

Το τοπωνύμιο ΓΟΥΔΗ οφείλει την ονομασία του στην ιστορική οικογένεια των ΓΟΥΔΗ από τις Σπέτσες με την μεγάλη συνεισφορά τους στον αγώνα της Ελλάδας το 1821.

Σε αναγνώριση της προσφοράς τους η Πατρίδα τους αντάμειψε με την παραχώρηση της έκτασης που φέρει το όνομά τους.

Με την πάροδο των ετών, η λέξη ΓΟΥΔΗ παρεφθάρει σε γουδί, λέξη που παραπέμπει στο αρχαίο "ιγδίον" = το σκεύος του φαγητού, και έτσι δημιουργούνται τα απαράδεκτα γλωσσικά λάθη για το τοπωνύμιο ΓΟΥΔΗ (π.χ. το γουδί το γουδοχέρι, του γουδιού, του γουδίου).

Ο σεβασμός προς την Ιστορία απαιτεί την αποκατάσταση του ονόματος της οικογένειας ΓΟΥΔΗ. Τα τοπωνύμια της πόλης είναι μνημεία της Πόλης.                

Ιούλιος 2005     Βασιλική Καραγιάννη      τηλ./fax: 210-7776425

(σημείωση της σύνταξης: Με την επιμονή και τους αγώνες της κας Καραγιάννη ήδη ο ΟΑΣΑ άρχισε να αλλάζει τις ταμπέλες στις στάσεις από Γουδί σε Γουδή. Σύντομα έχουν υποσχεθεί και άλλοι φορείς ότι θα επαναφέρουν το σωστό «ΓΟΥΔΗ». 15-9-05)

Επιστροφή στην αρχή

“Ανοιχτό ενδεχόμενο” το γήπεδο στο Γουδί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη να γίνει το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Γουδί, μετά τη χτεσινή της συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα γίνει γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Γουδί, είπε ότι “το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι γήπεδο το οποίο πρέπει να γίνει. Εχουμε πάρα πολλές φορές τοποθετηθεί, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα έρθουν στο δήμο”. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι πολλές φορές στο παρελθόν η Ντ. Μπακογιάννη, με συνεντεύξεις της και δηλώσεις της στον Τύπο, είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας γηπέδου του ΠΑΟ, χωρίς να έχει αποκλείσει ακόμη και το χώρο του Γουδιού...

Κατά τα άλλα, αναφερόμενη για τη χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Γουδί, η δήμαρχος ισχυρίστηκε πως η πρόταση του δήμου είναι “να γίνει το Γουδί ένα πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους και βεβαίως με την πολιτεία”. Το ζήτημα, όμως, είναι πώς θα γίνει μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο αν κατασκευαστεί εκεί το γήπεδο του ΠΑΟ.

Και πρόσθεσε: “Ο Δήμος της Αθήνας είναι σε θέση να αναλάβει τα Ολυμπιακά ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Γουδί, να τα διαχειριστεί, υποστηρίζοντας έτσι οικονομικά το μητροπολιτικό πάρκο”! Δηλαδή, προσφέρεται να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα συντήρησης των Ολυμπιακών ακινήτων, δίνοντάς τους, παράλληλα, ανταποδοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να... λειτουργήσει το “μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο”!

Τη συνάντηση των δύο πολιτικών, απασχόλησε επίσης, το ζήτημα της κατάθεσης του προϋπολογισμού. Η Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, ζήτησε από τον υπουργό να πάψει η εξαίρεση των υπουργείων από τα δημοτικά τέλη. Ζήτησε δε, “ορισμένες δράσεις” - χωρίς να διευκρινιστεί ποιες - να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ριζοσπάστης 9-11-04

Επιστροφή στην αρχή

Δεν θέλει γήπεδο του ΠΑΟ ο Δήμος Παπάγου

Περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της πρωτεύουσας χαρακτηρίζει ο δήμος Παπάγου τα σχέδια για μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στην περιοχή Γουδί και ζητά την υλοποίηση των σχεδίων του Πολυτεχνείου για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που συνεδρίασε μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εκφράζεται ομόφωνα η αγανάκτηση των κατοίκων, ενώ επισημαίνεται ότι ανάλογη θέση έχουν εκφράσει οι Δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Χολαργού και Νέου Ψυχικού. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Παπάγου Β. Ξύδης διαμαρτύρεται γιατί ο κ. Σουφλιάς αρνείται να τους δεχθεί, όπως έχουν ζητήσει. Ο Δήμος Παπάγου καλεί τον υπουργό να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να αναζητήσει σε άλλη περιοχή χώρο για την εγκατάσταση του ΠΑΟ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

 

Σημαντικές παρεμβάσεις για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την περιοχή του Ρουφ και το Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή, έκανε ο Φώτης Κουβέλης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η άλλη Αθήνα" κάλεσε το δήμο της Αθήνας να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση και αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως είπε, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία τα ιστορικά αυτά κτίρια χαρακτηρίζονται πλέον διατηρητέα και δεν μπορούν να κατεδαφιστούν, πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση και ανάδειξή τους. Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ρουφ, ο Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι ενώ έχει μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών, καθημερινά ξεφυτρώνουν μεγαθήρια στον άξονα της Πειραιώς και εγγύς του άξονα. Αφού υπενθύμισε ότι ο άξονας της Πειραιώς είχε ονομαστεί "άξονας πολιτισμού", ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων να παρέμβει στο θέμα. Παράλληλα, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ο επικεφαλής της "Άλλης Αθήνας" επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόταση να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή. Πρόταση την οποία στήριξε και ο Σπ. Χαλβατζής. Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των χρήσεων γης στην πόλη ή τον ανακαθορισμό τους όπου χρειάζεται ώστε να ξεκαθαριστεί μια και καλή τι μπορεί να ισχύει σε κάθε περιοχή. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά παράπονα τόσο από κατοίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έντονη δραστηριότητα καταστημάτων, όσο και από καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Αυγή 09/11/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΚΤΗΜΑ ΓΟΥΔΙ: Στα χαρτιά μητροπολιτικό πάρκο, αλλά όλοι και κάτι τσιμπάνε

Οι πράσινοι θέλουν γήπεδο και το... πράσινο; Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Σε πάρκο... μπετόν κινδυνεύει να μετατραπεί το κτήμα Γουδί, παρ' όλο που είναι χαρακτηρισμένο από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ως μητροπολιτικό πάρκο και επιπλέον βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Στις φωτογραφίες οι προτεινόμενοι χώροι για γήπεδο του ΠΑΟ στο ΓουδίΔύο τοποθεσίες, τα στρατόπεδα Φακίνου (προς την πλευρά του Παπάγου) και Βαρύτη (προς την πλευρά της Αθήνας), με επιφάνεια περίπου 60 στρεμμάτων η κάθε μία, είναι υποψήφιες για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ, τουλάχιστον 35.000 θέσεων, σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής. Ηδη ο κ. Σουφλιάς παραχώρησε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μπάντμιγκτον για τις ανάγκες των ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ. Προβλέπονται συνεννοήσεις με το Δήμο Αθηναίων για ενδεχόμενη παραχώρηση του κολυμβητηρίου.

Η έκταση των 4.500 στρεμμάτων είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος μεγάλης κλίμακας μέσα στα όρια του λεκανοπεδίου και μάλιστα σε πολύ καίρια θέση για τον ανατολικό τομέα. Τα τριάντα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει ο αποδέκτης υλοποίησης των αιτημάτων φορέων.

Το πρώτο νομοθέτημα προστασίας είναι ο νόμος 732 του 1977 που φέρει την υπογραφή τού τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Αφορά δωρεά 955 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Στρατού προς τους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με σκοπό, όπως ρητά αναφέρεται, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και με πρόβλεψη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων με κάλυψη της τάξης του 10%. Είχε ήδη εκχωρηθεί το 50% της έκτασης στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του οικοδομικού συνεταιρισμού αξιωματικών για οικοπεδοποίηση έκτασης στη δεξιά πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη, οπότε το υπουργείο σταμάτησε την παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης.

Ενα χρόνο αργότερα εκδίδεται το διάταγμα προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 544 Δ' της 20.10.1978), το οποίο αφορά ολόκληρη την αδόμητη ζώνη του βουνού ώς τις παρυφές του Βύρωνα και της Ηλιούπολης. Η επίμαχη ελεύθερη περιοχή, δεξιά και αριστερά της Κατεχάκη, βρίσκεται στη ζώνη Β', στην οποία επιτρέπονται μόνον κοινωφελείς χρήσεις και κατονομάζονται εγκαταστάσεις αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομεία, διδακτήρια. Μόνον στην περιοχή του Βύρωνα μπορεί να υποδειχθεί χώρος για κάλυψη οικιστικών αναγκών.

Το Ρυθμιστικό του 1985 (άρθρο 15 του νόμου 1515) χαρακτηρίζει την περιοχή μητροπολιτικό πάρκο, επιτρέποντας ήπιες χρήσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Μάλιστα το 1998 είχε ανατεθεί μελέτη στο Πολυτεχνείο, η οποία παραδόθηκε τρία χρόνια αργότερα και προβλέπει τη δημιουργία πάρκου.

Αυτά στα “χαρτιά”, γιατί στην πράξη η πολιτεία έχει παραχωρήσει εκτάσεις σε διάφορους φορείς για ανέγερση κτιρίων με κοινωφελείς σκοπούς. Πίσω από το νοσοκομείο “Σωτηρία” λειτουργεί ήδη το Ιδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ πίσω από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατασκευάστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις για το μοντέρνο πένταθλο. Αποτράπηκε, ύστερα από κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων, η κατασκευή των γραφείων τού “Αθήνα 2004”. Αναδείχθηκαν όμως τα υπάρχοντα κτίρια του ιππικού ομίλου, ενώ δημιουργήθηκε γλυπτοθήκη και πάρκο στρατού.

Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει την επέκταση μεγάλων οδικών αξόνων, όπως η λεωφόρος Γ. Παπανδρέου, με τρόπο που διχοτομεί το μελλοντικό πάρκο. Στην προβλεπόμενη είσοδο του πάρκου η Εκκλησία ετοιμάζεται να χτίσει ναό αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Τα σχέδια για μεταφορά του γηπέδου του “τριφυλλιού” στο Γουδί προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Εκτός από την προχθεσινή καταγγελία της συντονιστικής επιτροπής ελεύθερων χώρων, ακολούθησαν χθες άλλοι δύο φορείς:

Η μόνη θεμιτή χρήση για το σύνολο του χώρου “Γουδή-Ιλισσός” είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία μητροπολιτικού πάρκου, με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου και τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τους κινδύνους για τους ελεύθερους χώρους και τη δημόσια περιουσία επισημαίνει η οργανωτική επιτροπή συνεργαζόμενων φορέων από 13 δήμους της πρωτεύουσας και οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 στην Αργυρούπολη.

8 καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ λένε “όχι”

“Πλήγμα για το περιβάλλον της Αθήνας” θεωρούν την ενδεχόμενη παραχώρηση τμήματος του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί για τις ανάγκες του γηπέδου του ΠΑΟ οκτώ καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου. Οι Ι. Πολύζος, Μ. Μαντουβάλου, Θ. Βλαστός, Κ. Χατζημπίρος, Ν. Μπελαβίλας, Δ. Πολυχρονόπουλος, Γ. Πατρίκιος και Μ. Καλαντζοπούλου, σε κοινή δήλωσή τους προς την “Ε” αναφέρουν:

“Από το 1975 οι κάτοικοι του Ζωγράφου, των Αμπελόκηπων, του Παπάγου και των γύρω περιοχών διεκδικούν το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα στο πράσινο και την ποιότητα ζωής. Μετά από έντονες κινητοποιήσεις, η πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977 προχώρησε στη θαρραλέα απόφαση να παραχωρήσει μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (υπουργός Ευ. Αβέρωφ) 965 στρέμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Γουδί στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου για τη "τη δημιουργία ελευθέρων χώρων πρασίνου..."”.

Από τότε η βούληση του νομοθέτη παραχαράσσεται συνεχώς, ενώ οι ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πρωτεύουσας για δημόσιους χώρους πρασίνου και ελεύθερης αναψυχής γίνονται πιεστικές.

Οπως σωστά αναφέρεται στη “Χάρτα της καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο” που διατύπωσε προεκλογικά η Ν.Δ., στην Αθήνα αναλογούν σήμερα 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο σε σύγκριση με τα 7, κατά μέσο όρο, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ως στόχο θέτει τον πενταπλασιασμό των ζωνών πρασίνου με μετατροπή ελεύθερων χώρων σε οάσεις πρασίνου.

Η περιοχή Γουδί δεν είναι απλά ένας τέτοιος χώρος. Είναι ο μόνος χώρος με ικανή έκταση για να αποτελέσει τον πνεύμονα της πόλης ευρισκόμενος ταυτόχρονα σε προνομιακή σχέση εγγύτητας με το κέντρο της:

**Καθορίζεται οικολογικά από τη σύνδεσή του με τον Υμηττό, αποτελώντας τον μόνο τρόπο διασύνδεσης αστικού και περιαστικού πρασίνου, και από τη ζώνη προστασίας του ποταμού Ιλισού, που διασχίζει ακάλυπτος ολόκληρη την έκταση.

**Στο εσωτερικό του έχουν γραφεί κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και η ιστορική μνήμη έχει διασωθεί μέσω πολλών κτισμάτων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

**Ολα αυτά ενώ οι χρήσεις που έχουν ζώσει τον ελεύθερο χώρο ποικίλλουν από τμήματα πυκνού αστικού ιστού, υπουργεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα μεγάλο αριθμό νοσοκομείων.

Θεσμικά ο χώρος διέπεται από μία σειρά ρυθμίσεων που μέχρι τώρα προδιέγραφαν τη βούληση για μετασχηματισμό του σε μητροπολιτικό πάρκο:

**Ο νόμος 732/77 προβλέπει τη δημιουργία χώρου πρασίνου με συμμετοχή αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων σε ποσοστό έως 10%, ποσοστό που έχει ήδη υπερκαλυφθεί, χωρίς να υπολογίζουμε το γήπεδο του μπάντμινγκτον.

**Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (Ν. 1515/85) προσδιορίζει την περιοχή ως χώρο πρασίνου μητροπολιτικού χαρακτήρα.

**Η περιοχή εντάσσεται στο σύνολό της (εκατέρωθεν της λ. Κατεχάκη και έως τη λ. Μεσογείων) στη Β' Ζώνη Προστασίας Υμηττού. Οι προσπάθειες ερμηνείας για τη δυνατότητα ένταξης χρήσεων εμπορίου, αναψυχής και υπερτοπικού αθλητισμού εντός αυτής είναι αυθαίρετες.

**Ο νόμος περί ολυμπιακών εγκαταστάσεων προβλέπει για το Γουδί την απομάκρυνσή τους και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

Η ποιότητα του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο και η απαίτηση για καλύτερη ζωή κάθε μέρα δεν μπορεί να παραμένουν μόνο στο επίπεδο του επιστημονικού ή του γενικού πολιτικού λόγου, αλλά κρίνονται και αποδεικνύονται με συγκεκριμένες επιλογές.

Η μόνη θεμιτή επιλογή για το Γουδί είναι η θεσμοθέτησή του ως χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες συμπληρωματικές χρήσεις πολιτισμού, μαζικού αθλητισμού και αναψυχής προς όφελος των κατοίκων όλου του Λεκανοπεδίου”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΓΟΥΔΙ: Η κερδοσκοπία απειλεί τις τελευταίες ανάσες της Αθήνας Του Πάνου Τότσικα

Νέα τροπή παίρνει το "θρίλερ" της εξεύρεσης χώρου για την εγκατάσταση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς με τους παράγοντες του Παναθηναϊκού "το θέμα μπήκε στην τελική ευθεία" για την εξεύρεση της λύσης του, όπως ανακοινώθηκε.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να υποβάλλουν την τελική τους άποψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για τους δύο χώρους που τους προτείνονται: το Γουδί ή το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ήδη ο Παναθηναϊκός έχει δηλώσει ότι προτιμά το Γουδί, αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς εκεί δεν μπορεί να γίνει μεγάλο γήπεδο (ποδοσφαίρου), ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν περιθώρια για εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες, δεδομένου ότι όλη η έκταση περιλαμβάνεται στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, όπου δεν επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις. Έτσι, όλα δείχνουν, ότι τελικά ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το νέο γήπεδό του στο Ελληνικό, σε τμήμα της έκτασης των 2.200 στρεμμάτων που πρόσφατα παραχώρησε η κυβέρνηση στην ΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Όμως, όπως ήδη αποφασίστηκε, στον χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Μπάτμινγκτον στο Γουδί θα στεγαστεί το γήπεδο του μπάσκετ και του βόλεϊ του Παναθηναϊκού, παρά την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΠΟ που προέβλεπε ότι "μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι προσωρινές εγκαταστάσεις θα πρέπει να απομακρυνθούν".

Αντιδράσεις στο Γουδί

Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών τόσο στην περιοχή γύρω από το Γουδί, όσο και στην περιοχή γύρω από το Ελληνικό. Όπως αναφέρει σε ψήφισμά της η "Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί", "η Πολιτεία, το επίσημο κράτος, η κυβέρνηση τα δίνει όλα, τα παραχωρεί όλα, τα ξεπουλάει όλα σε μια ανώνυμη εταιρεία για το εμποροαθλητικό της κέντρο"... "Ο κ. Σουφλιάς συνδιαλέγεται μόνο με τον κ. Βαρδινογιάννη και την "οικογένεια" αγνοεί τις εκκλήσεις μας... περιφρονεί τους νόμους που η ίδια πολιτεία θέσπισε και που προβλέπουν να γίνει η περιοχή Γουδί, Πάρκο." Περιφρονεί την απόφαση του Οργανισμού Αθήνας... γράφει στα παπούτσια του τους επιστήμονες, τη σύγκλητο του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, την ΤΕΔΚΝΑ, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που με αποφάσεις τους και επιχειρήματα τάσσονται κατά της εγκατάστασης γηπέδου στο Γουδί..." ΕΠΟΧΗ 25-12-2004

Επιστροφή στην αρχή

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί
Με αφορμή τη συζήτηση για την τύχη του αδόμητου χώρου πρασίνου στο Γουδί και την επιχειρούμενη χωροθέτηση του γηπέδου ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου 2005 κοινή συνέντευξη τύπου των εξής φορέων:
* Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
* Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
* Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Παν. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων
* Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
* WWF Ελλάς
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, η Αθήνα και γενικότερα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ασφυκτιούν από την έλλειψη ανοιχτών φυσικών χώρων που λειτουργούν ως καταφύγια βιοποικιλότητας και χώροι αναψυχής και ξεκούρασης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και συμβάλλουν σημαντικά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η Αθήνα διαθέτει το χαμηλότερο ανά κάτοικο ποσοστό πρασίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αδυνατεί να προσφέρει την πολυτέλεια χωροθέτησης μεγάλων αθλητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γιάννης Πολύζος, η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Βιβή Μπάτσου, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Τάκης Γεωργακόπουλος, η πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ Μάρθα Χουρσιανάκου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Βασίλης Δωροβίνης και ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας τόνισαν πως:
1. Ο προτεινόμενος χώρος κατασκευής των εγκαταστάσεων έχει χαρακτηρισθεί ως “Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου”, βάσει του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (1985) και έχει ενταχθεί στη “Β' ζώνη προστασίας Υμηττού”. Επιπλέον, βάσει του νόμου 732/77 η έκταση έχει παραχωρηθεί στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας.
2. Η περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ. της 31.8/20.10.1978 “Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού” (ΦΕΚ Δ' 544) και καθορίζεται ως Β Ζώνη Προστασίας. Σε αυτήν τη ζώνη επιτρέπεται μεν η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι κοινωφελείς (άρα μη-κερδοσκοπικές) και προφανώς θα πρέπει να είναι ήπιες ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω την περιοχή.
3. Πέριξ της προτεινόμενης περιοχής ήδη λειτουργούν εννέα νοσοκομεία, τρία υπουργεία, πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα. Με δεδομένο ότι η περιοχή περιβάλλεται από πυκνό οικιστικό ιστό πέντε δήμων, θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως υπερκορεσμένη.
4. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας έχει από το 1999 ολοκληρώσει μελέτη για δημιουργία του “Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί - Ιλισός”. Η ολοκληρωμένη πρόταση προβλέπει την οικολογική αναβάθμιση της περιοχής και μετατροπή της σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. για προστασία και αύξηση του αστικού πρασίνου και να θέσει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου “Γουδί - Ιλισός” ως προτεραιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

Επιστροφή στην αρχή

Μεταφορά του ΠΑΟ

Αστεγα είναι τα περισσότερα υπουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης στεγάζονται σε ...νοικιασμένα κτίρια, ενώ χωρίς ιδιόκτητη στέγη είναι στο μεγαλύτερο μέρος του και το πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στο νοίκι βρίσκεται και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία -τι ειρωνεία- έχει ως βασική αποστολή τη στέγαση των υπουργείων. Ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος θεωρεί την Εκκλησία ...άστεγη και σχεδιάζει τη μεταφορά της μητρόπολης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο χώρο που θα ελευθερωθεί με τη βέβαιη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού και όλοι οι άλλοι φορείς προτείνουν να διαμορφωθεί σε χώρο πράσινου. **Η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Λυρικής, που ασφυκτιά στο χώρο της οδού Ακαδημίας, ενώ η ενοικίαση του θεάτρου “Ακροπόλ” μόνον ως προσωρινή μπορεί να θεωρηθεί. Κατά καιρούς παρακολουθούμε διάφορες αντικρουόμενες προτάσεις, από την αγορά του “Ολυμπιά” ως τη δημιουργία σύγχρονης όπερας σε χώρο που έχει προβλεφθεί στο Γκάζι. Πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζει και η Εθνική Βιβλιοθήκη, για την οποία είχε προταθεί το στρατόπεδο Πλέσσα στη Μεσογείων.

Η λύση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για το γήπεδο του ΠΑΟ, για το οποίο η νέα πρόταση προβλέπει παραχώρηση έκτασης στο Γουδί, αλλά αυτή τη φορά στη δεξιά πλευρά της οδού Κατεχάκη. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση, με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνει χώρος πράσινου το σημερινό γήπεδο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το τελευταίο όμως διεκδικεί ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, σε συνδυασμό με το γειτονικό ακίνητο της Εκκλησίας που σήμερα στεγάζει βενζινάδικο, θέλει να χτίσει το νέο μητροπολιτικό ναό. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2004  

Επιστροφή στην αρχή

Στα χέρια του ΠΑΟ η επιλογή για το νέο γήπεδο στο Γουδί ή στο Ελληνικό  Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

“Πάσα” στον Παναθηναϊκό έκανε ο Γιώργος Σουφλιάς την επιλογή της θέσης του νέου γηπέδου. Φρόντισε όμως να κάνει “ντρίμπλα”, για να διευκολύνει τις αποφάσεις του “τριφυλλιού”, προτείνοντας τις εγκαταστάσεις του μπάντμιντον στο Γουδί για τις ανάγκες των ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ. Μένει να εξεταστεί από κοινού με τον Δήμο Αθηναίων η δυνατότητα παραχώρησης στον Ερασιτέχνη του υπάρχοντος κολυμβητηρίου, στη Λεωφόρο Κατεχάκη. Θερμή χειραψία Γ. Σουφλιά και Γ. Βαρδινογιάννη μετά τη σύσκεψη, υπό το βλέμμα του Π. Γιαννακόπουλου

Με αυτή τη λύση αποδεσμεύεται το γήπεδο ποδοσφαίρου, και ως εναλλακτικές θέσεις, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του ιστορικού συλλόγου, προτάθηκαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

* Το Γουδί, με υποψήφιες τοποθεσίες το στρατόπεδο Φακίνου (στην πλευρά του Παπάγου) και το στρατόπεδο πίσω από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτή τη λύση θέλει η ΠΑΕ και έχει ήδη γίνει προμελέτη.

* Το Ελληνικό, σε έκταση προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, βόρεια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έγινε σε καλό κλίμα και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο Παναθηναϊκός θα υποβάλει την πρότασή του ώς τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να θεσμοθετηθούν τα μέτρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σουφλιάς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να μεταφερθεί το γήπεδο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για το οποίο είπε ότι βρίσκεται δίπλα σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Σημείωσε ωστόσο ότι “κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει την ομάδα να φύγει από τη Λεωφόρο και να μεταφερθεί σε χώρο που δεν θα τον ικανοποιεί”. Σε ερώτηση όμως για το μέλλον του χώρου, αρνήθηκε να δεσμευτεί και αρκέστηκε να πει ότι “ο Οργανισμός Αθήνας έχει προτείνει να γίνει πράσινο”, κάτι που δεν αποκλείει τις βλέψεις του αρχιεπισκόπου για μεταφορά της Μητρόπολης. Συστάσεις Παρά τις επίμονες πιέσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σουφλιάς απέφυγε, ακόμη και ως φίλαθλος του “τριφυλλιού”, να πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης. Εμμέσως, όμως, λίγο πριν από τη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το γήπεδο της ΑΕΚ, διευκρίνισε ότι αυτό είναι θέμα που θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και πρόσθεσε με νόημα: “Ελπίζω να μην έχει ανάλογα προβλήματα ο Παναθηναϊκός”. Η αναφορά ήταν σαφής κατά της λύση στο Γουδί, που προστατεύεται από το διάταγμα του Υμηττού. Είναι θεσμοθετημένο πάρκο, όπου προβλέπονται ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και περιορισμένες εμπορικές δραστηριότητες, ενώ έχει ιδιαίτερα χαμηλούς όρους δόμησης.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι δηλώσεις των παραγόντων του “τριφυλλιού”. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με το υπουργείο και επικρότησε την πρόταση για μεταφορά του μπάσκετ και του βόλεϊ στο Γουδί, σημειώνοντας ότι βελτιώνει τα οικονομικά στοιχεία του ποδοσφαιρικού γηπέδου. “Υστερα από αρκετό καιρό, κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα όσον αφορά το πού θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Με την απόφαση που πήραν τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ, βελτιώνονται τα οικονομικά στοιχεία όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου, γιατί άλλο είναι να κάνεις ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου και να έχει από κάτω μπάσκετ, και άλλο να κάνεις ένα γήπεδο μόνο ποδοσφαίρου. Και βοηθάει και χωροταξικά, γιατί είναι μικρότερο το οικόπεδο που χρειάζεται για να κάνεις ένα γήπεδο μόνο ποδοσφαίρου”. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι “το νερό μπήκε στο αυλάκι”, ενώ για το μπάντμιντον διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις δυναμικότητας 6-7 χιλιάδων θέσεων. Από τη μεριά του, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟ, μίλησε για παραχώρηση του σημερινού γηπέδου με αντιπαροχή και προειδοποίησε ότι, αν απεμποληθούν τα δικαιώματα της ερασιτεχνικής ομάδας, θα κάνει αρνητική εισήγηση στη Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στη σύσκεψη ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να πάρει χρήματα ως αντιπαροχή για τη Λεωφόρο, ενώ η έκταση για την κατασκευή του νέου σταδίου θα παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη, ο οποίος με τη σειρά του θα τη δώσει στην ΠΑΕ που θα προχωρήσει στην κατασκευή του με αυτοχρηματοδότηση. Προβάδισμα Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως είναι πιο κοντά στη λύση του Ελληνικού, όπου θα μπορέσει σε μεγαλύτερο χώρο να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις του.

Υπάρχει μάλιστα σκέψη, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του Euro 2012, να εξασφαλίσει και κρατικά κονδύλια που θα του επιτρέψουν να αυξήσει τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου, από τις 35 στις 50 χιλιάδες θέσεις, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στις δηλώσεις του, ο Τζίγγερ τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά -και ξέρω τι λέω- που έχουμε συγκεκριμένα θέματα να επιλύσουμε. Εχουμε συγκεκριμένο χώρο, ξέρουμε συγκεκριμένα τι μπορούμε να έχουμε στον έναν ή στον άλλον χώρο”.

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία για το Γουδί Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή εξέδωσε ανακοίνωση-διαμαρτυρία για την πρόθεση της Πολιτείας να παραχωρήσει έκταση στον Παναθηναϊκό για την κατασκευή γηπέδου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Πάλι η Ηρωδιάς μαίνεται! Πάλι ζητούν το κεφάλι του Πάρκου επί πίνακι χριστουγεννιάτικα! Πάλι απειλείται με τσιμεντοποίηση και καταστροφή το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ανάσα ζωής για τη νεφόπληκτη Αθήνα και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Και η Πολιτεία; Το επίσημο κράτος, η κυβέρνηση; Τι κάνει; Τα δίνει όλα! Στο αφεντικό "Πού θέλετε; Γουδή ή Ελληνικό; Διαλέξτε και πάρτε". Τα παραχωρεί όλα. Τα ξεπουλάει όλα. Σε μια ανώνυμη εταιρεία για το εμποροαθλητικό της κέντρο. Ο,τι πράσινο έμεινε όρθιο από την προηγούμενη κυβέρνηση προσφέρεται για καταστροφή από την τωρινή. Να μην απομείνει ούτε πράσινο φύλλο! Ο κ. Σουφλιάς συνδιαλέγεται μόνο με τον κ. Βαρδινογιάννη και την "οικογένεια". Αγνοεί τις εκκλήσεις μας για τη διάσωση του μοναδικού ελεύθερου χώρου. Περιφρονεί τους πολίτες, τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους της περιοχής που αγωνιούν για την τύχη του Πάρκου. Γράφει στα παπούτσια του τους επιστήμονες, τη σύγκλητο του ΕΜΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την ΤΕΔΚΝΑ, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που με αποφάσεις τους και επιχειρήματα τάσσονται κατά της εγκατάστασης γηπέδου στο Γουδή. Περιφρονεί τους νόμους 732/77 και 1515/85, που η ίδια η Πολιτεία θέσπισε και που προβλέπουν ότι η περιοχή Γουδή πρέπει να γίνει πάρκο. Περιφρονεί την απόφαση του Οργανισμού Αθήνας 26/6/02 και την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ - Πολιτισμού 31/7/02 (ΦΕΚ 1002Δ /14/11/02) που προβλέπουν ότι "μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων οι προσωρινές εγκαταστάσεις θα πρέπει να απομακρυνθούν" και παραχωρεί τη λυόμενη και κατεδαφιστέα κατασκευή του γηπέδου Μπάντμιντον στον "ερασιτέχνη Παναθηναϊκό". Ας πάει και το παλιάμπελο! Ομως εμείς, κ. υπουργέ, δεν παραιτούμαστε από το όνειρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια, με προσφυγές και ό,τι άλλο χρειαστεί, για την ανάσα μας, τον περίπατο των ηλικιωμένων και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας. Το πραξικόπημα κατά του περιβάλλοντος δεν θα περάσει”.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

ΤΕΔΚΝΑ: “ΟΧΙ” στον Παναθηναϊκό Καταστροφική για το περιβάλλον της πολύπαθης Αττικής θα είναι η παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γουδί, υποστηρίζει η Τοπική Ενωση Δήμων-Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Η ΤΕΔΚΝΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Γουδί, ζητώντας να αξιοποιηθεί η περιοχή με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2005  

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικ.: 210 6980439, 2106913163 210 6915592  6977981601, 6932352572                      Αθήνα, Ιούνιος 2005

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συμπολίτες

Η έκταση Γουδή, ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος, είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί άμεσα, ως Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου, ανάσα ζωής για τη νεφόπληκτη Αθήνα.

Είναι σε όλους γνωστοί, οι αγώνες δεκαετιών των κατοίκων των όμορων Δήμων, και άλλων περιοχών, για τη διάσωση του ελεύθερου χώρου Γουδή.

Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, ήταν η ψήφιση των νόμων 732/77 και 1515/85. Ο μεν πρώτος, που εφαρμόσθηκε μερικώς, προέβλεπε να περιέλθουν στους Δήμους Ζωγράφου και Αθηναίων πάνω από 965 στρέμματα. Ο δε 1515/85 του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας καταπατείται συνεχώς.

Σήμερα ο πολύτιμος πνεύμονας Γουδή, βαριά τραυματισμένος από τα ολυμπιακά έργα (Μπάντμιντον, Ιππικός Όμιλος, Ολυμπιακό Χωριό Τύπου κ.ά.), κινδυνεύει με παραπέρα τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο «για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση, παρά την αντίθεση πολιτών, κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, χωρίς διάλογο, και μάλιστα σε πλήρη διαφωνία με παλιότερες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού (δηλώσεις 7/12/2004), προβλέπονται εκτός των άλλων δυσμενών συνεπειών (εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες κ.τ.λ.) για το Γουδή συγκεκριμένα: Η διατήρηση του Μπάντμιντον (ενώ με την υπάρχουσα νομοθεσία - ΦΕΚ 1002Δ/14-11-2002- ως προσωρινή εγκατάσταση έπρεπε ήδη να έχει αποξηλωθεί).

Αγαπητοί Συμπολίτες

Ήρθε η ώρα όλοι μαζί, φορείς και κάτοικοι, να συντονίσουμε τον αγώνα μας με στόχους:

1.      Να θεσμοθετηθεί επιτέλους νομοθετικά, το Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου, στην περιοχή Γουδή, με χρήσεις γης όπως ορίζει η μελέτη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, πάρκου ανοιχτού στους πολίτες, χωρίς εμπορευματοποίηση, σύμφωνα άλλωστε και με τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτείας (Νόμοι 732/77 και 1515/85)

2.      Να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του

3.      Να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την υλοποίησή του

4.      Να αποξηλωθεί άμεσα το γήπεδο του Μπάντμιντον. Η παραμονή της ογκώδους εγκατάστασης, μαζί με τις θέσεις στάθμευσης και τις απαραίτητες προσβάσεις, αποσπά ένα μεγάλο τμήμα του πυρήνα του Πάρκου και διασπά το ενιαίο της έκτασης.

5.      Να αποκλειστεί οποιαδήποτε κατασκευή στο χώρο (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, Εθνική Βιβλιοθήκη, νοσοκομείο, Γήπεδο Παναθηναϊκού κ.ά.). Άμεσα να εκδοθεί απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι αναγκαίο να οργανωθούν άμεσα, μαζικοί και πολύμορφοι αγώνες, στους οποίους καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, οι φορείς, τα κόμματα, και οι παρατάξεις, με όποιο τρόπο αυτοί κρίνουν.

Πρέπει να αγωνιστούμε με ενότητα και πάθος

·        Για να προστατευθούν οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι

·        Για να θεσμοθετηθεί επιτέλους το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Το χρωστάμε στα παιδιά μας, και στις επόμενες γενιές.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Γεωργιόπουλος Ν.,  Κλεφτοδήμος Δ.,  Κοσμά Μ.,  Πετρίδης Μ.,  Σεργίδου Κ.

Επιστροφή στην αρχή

Ολυμπιακές εγκαταστάσεις: Ποιο το μέλλον τους;

Συνέντευξη με τον καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο, από την Άννα Φιλίνη

Ερ. Ποιο είναι το κύριο πολεοδο­μικό ζήτημα για το μέλλον, σχετικά με τις υπάρχουσες ολυμπιακές ε­γκαταστάσεις;

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στις Περισ­σότερες περιπτώσεις λειτούργησαν ε­πιβαρυντικά ως προς τους εναπομεί­ναντες ελεύθερους Χώρους της Αθή­νας και δυστυχώς σε βάρος του πράσι­νου. Οι πολιτικές «πρασινίσματος»που Είχαν υποσχεθεί οι ιθύνοντες συρρικνώθηκαν. Αυτό που κυκλοφό­ρησε ότι »το ολυμπιακό πράσινο είνα το πιο σύντομο ανέκδοτο», είναι απο­λύτως σωστό. Φυτεύσαμε πολλά κτί­ρια με πολύ τσιμέντο και με εφήμερο πράσινο. Άρα το στοίχημα για την επόμενη μέρα των ολυμπιακών εγκατα­στάσεων είναι η καλύτερη πολεοδομι­κό τους ενσωμάτωση στον περιβάλλο­ντα ιστό, σε έναν ή περισσότερους γει­τονικούς δήμους: οφείλει να ενισχυ­θεί n προσβασιμότητα των κατοίκων και Π ανταπόκριση των εγκαταστάσε­ων στις ανάγκες τους.

Πρέπει να φτιαχτεί δίκτυο από πε­ζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, πρά­σινες φυτεύσεις. Να σχεδιαστούν έτσι οι δρόμοι ώστε να μπορεί να καταλή­γουν σε πρόσβαση με τα πόδια.

Μια άλλη μεγάλη πολιτική και οικονομική απόφαση για το μέλλον εί­ναι ο βαθμός οικονομικός ανταποδοτικότητας αυτών των εγκαταστάσεων. Δηλαδή, προκειμένου να εξασφαλι­στεί n οικονομικό τους επιβίωση, Θα παραχωρηθούν για εκμετάλλευση και άλλες επιφάνειες πέρα από τις υπάρ­χουσες; Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι επι­διώκουν ορισμένοι τοπικοί άρχοντες, π.χ. στο Μαρούσι φημολογείται ότι Ο Δήμος επιδιώκει την παραχώρηση και νέων Χώρων για οικονομικό εκμετάλ­λευση, στο Ελληνικό ότι μεθοδεύεται αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Ερ. Προβλέπονται συγκεκριμένες χρήσεις;

Αυτό είναι το Τρίτο μεγάλο ζήτημα, δηλαδή ποιες θα είναι οι κυρίαρχες

Χρήσεις. Είμαι υπέρ της μίξης των Χρήσεων, όχι μόνο Π.Χ. Χώρος εκθέ­σεων αυτοκινήτου κ.λ.π. Θεωρώ ανα­γκαίες και άλλες χρήσεις τοπικής ή υ­περτοπικής εμβέλειας για πολιτιστικές δραστηριότητες. Ελλοχεύει ο κίνδυ­νος μιας άκρατης εμπορικός εκμετάλ­λευσης με δραστηριότητες που θα α­ποβούν σε βάρος του περιβάλλο­ντος.

Ερ. Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις λέγανε ότι Θα εί­ναι λυόμενες κατασκευές.

Άρα Θα πρέ­πει να φύγουν.

Ρητώς είχε ειπωθεί για

πολλές εγκατα­στάσεις ότι την επόμενη των Αγώ­νων, το μεγαλύτερο τμήμα τους θα μετα­φερθεί και ο Χώρος θα ξα­ναγίνει ελεύθερος, π.χ. Το στε­γασμένο αθλητικά κέντρο στο Γουδί. Κίνδυνος είναι να ανατραπεί αυτή η απόφαση με ένα νέο προεδρικό διάταγ­μα ή με άλλη νομοθετικό ρύθμιση και να μετατραπεί σε Χώρο με υπερτοπική δραστηριότητα με απαιτήσεις για διά­νοιξη δρόμων, Χώρων στάθμευσης

κ.λ.π.

Ερ. Εκεί Ορισμένα από τα παλιά στρατιωτικά κτήρια δόθηκαν για τη νέα Γλυπτοθήκη.

‘Ένα καλό παράδειγμα επανάχρησης ιστορικών κτιρίων είναι η παραχώρηση 2 από τα 4 παλιά στρατιωτικά κτίρια για γλυπτοθήκη με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Και το διπλανό κτίριο του Αρτοποιείου θα μπορούσε

να παραxωρnθεί για παρεμφερή σκοπό.

Ερ. Τι έχει προβλεφθεί για τις πα­ραθαλάσσιες εγκαταστάσεις;

Σαφέστατα το μεγαλύτερο στοίχημα για την καλύτερη ενσωμάτωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ο σχεδιασμός απέναντι στο θαλάσσιο μέτωπο, που σε σύγκριση με το τι συμ­βαίνει στην Ευρώπη, π.χ. στην Κυανή Ακτή, θεωρείται ακόμα ήπιας ανάπτυξης.

Ο κύριος Χαρακτήρας του θαλάσ­σιου μετώπου πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος, Χωρίς περι­φράξεις που αποτρέ­πουν τον κάτοικο της πόλης να το Χρησιμοποιήσει ως περι­πατητής ή λουόμενος.

Το τραμ ε­νίσχυσε αυ­τή την κα­τεύθυνση.

Ερ. Υπάρ­χει περίπτωση να παρα­μείνουν εκεί όλες οι υπάρχου­σες εγκαταστάσεις;

Ορισμένες από αυτές έ­χουν δεσμευτεί να τις απομακρύνουν έστω και τμηματικά. Δυστυχώς όμως οι υποδομές Θα μείνουν. Τα λυόμενα πρέπει να φύγουν, τουλάχιστον όσα έχουν υποσχεθεί, δεν Πρέπει να μπουν άλλες Χρήσεις, π.χ. ξενοδοχει­ακές. Εγώ λέω φυτεύετε, ώστε να μείνει το πράσινο! Π.χ. οι εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ είναι συμβατές με το θαλάσσιο μέτωπο όποιου Χαρακτή­ρα. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις περιπτώσεις του σοφτ μπολ και του μπεϊζ μπολ που έχουν πάρα πολλές κερκίδες. Αυτά δεν εντάχθηκαν με κα­νένα τρόπο σ’ έναν σχεδιασμό για το Ελληνικό. Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις Πρέπει να φύγουν. (Η άλλη Αθήνα, Οκτώβριος 2004, Νο 1.)

Επιστροφή στην αρχή

Mητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί                ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Πάρκο έκτασης 308 στρεμμάτων με πολλαπλές χρήσεις φιλοδοξούν τα υπουργεία Άμυνας και Πολιτισμού να μετατρέψουν την περιοχή στο Γουδί όπου σήμερα βρίσκονται το Άλσος Στρατού, σειρά κτιρίων παλαιών στρατοπέδων και δύο σύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Στον ενοποιημένο χώρο θα λειτουργούν συνεδριακά κέντρα, αίθουσες ψυχαγωγίας και εκθέσεων, γλυπτοθήκη (υπάρχει ήδη), γήπεδα αθλητισμού, παιδικές χαρές, μουσείο ιστορίας, αναψυκτήρια κ.λπ., στην οικονομική εκμετάλλευση των οποίων θα συμμετέχουν εκτός από το Δημόσιο και οι Δήμοι Αθηναίων και Ζωγράφου. H διαχείριση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων badminton και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Το χρηματοδοτικό μέρος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, αυτό όμως θα προκύψει μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις, που όπως ανακοίνωσαν χθες η πολιτική ηγεσία του «Πενταγώνου» και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα υπογραφούν ύστερα από δίμηνο. Στο σχήμα αυτό συμμετέχει και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το όλο σχέδιο θα δρομολογηθεί από κοινοπρακτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα A.E. Για τον λόγο αυτό τα δύο υπουργεία υπέγραψαν χθες στο «Πεντάγωνο» Μνημόνιο Συνεργασίας.

«Οικονομικές απολαβές»

Από το όλο εγχείρημα εκτός από την προσφορά ενός πνεύμονα πρασίνου και ψυχαγωγίας για το κοινωνικό σύνολο, το υπουργείο Άμυνας προσδοκά, όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές. Για τη μεγιστοποίηση των εσόδων σε συνεχή και σταθερή βάση θα επιδιωχθεί οι όποιες προς εκμετάλλευση χρήσεις να μην είναι ανταγωνιστικές με άλλες.  ΤΑ ΝΕΑ , 02/12/2005

Επιστροφή στην αρχή

 ΓΟΥΔΗ. Αξιοποίηση με τους νόμους της αγοράς επιλέγει η κυβέρνηση. Κωφεύει ο ΥΠΕΧΩΔΕ-Μαγειρεύουν ...τα φιλέτα   Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ανάπτυξη των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου χωρίς σχεδιασμούς, αλλά με μόνον τους κανόνες αγοράς επιλέγει η κυβέρνηση, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λάμπει διά της... απουσίας του.

Το πρώτο βήμα έγινε πριν από μία εβδομάδα, με την υπογραφή μνημονίου για την αξιοποίηση του «φιλέτου» στην περιοχή Γουδή, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η «καρδιά» του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Το μνημόνιο, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, θα είναι «πολυλειτουργικός χώρος πρασίνου, αναψυχής, συνεδριακών και πολιτιστικών αρμοδιοτήτων».

Πρόκειται για τμήμα περίπου 560 στρεμμάτων στην πιο νευραλγική θέση του χώρου των 4.500 στρεμμάτων, που, σύμφωνα με την παλιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου, θα περιλαμβάνει την ευρύτερη ζώνη του μητροπολιτικού πάρκου. Βασικός ιδιοκτήτης είναι το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, που, παρά τις προβλέψεις του νόμου 732/1977, κατέχει 530 στρέμματα. Στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» έχουν παραχωρηθεί περίπου 27 στρέμματα στο χώρο των εγκαταστάσεων του μπάντμιντον, που κατασκευάστηκαν ως προσωρινές, αλλά μονιμοποιήθηκαν, επιβεβαιώνοντας το γνωστό κανόνα...
Στην περίπτωση του Ελληνικού έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ο χώρος που τις περιβάλλει. Η έκταση δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ με υπουργική απόφαση, που δεν έχει ανακληθεί, η εκχώρηση αφορά περίπου 2.200 στρέμματα, ενώ το σύνολο της έκτασης που προβλέπεται για μητροπολιτικό πάρκο και ήπια οικιστική ανάπτυξη υπολογίζεται σε 5.500 στρέμματα.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό, δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη για τους δύο τελευταίους μεγάλους χώρους του Λεκανοπεδίου. Ο κ. Σουφλιάς είχε προσφέρει στον ερασιτέχνη ΠΑΟ τον χώρο του μπάντμιντον, ενώ δεν υπάρχουν νεότερα για τη μελέτη του Πολυτεχνείου, που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας. Στην περίπτωση του Ελληνικού υπάρχει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, που είχε προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε ο σημερινός υπουργός. Στα τέλη του 2004 είχαν κληθεί οι μελετητές του πρώτου βραβείου να υποβάλουν πιο λεπτομερή πρόταση μέσα σε έξι μήνες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι μελέτες έχουν παγώσει.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι επικαιροποιείται το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και υποσχέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006. Το Ρυθμιστικό θεσμοθετήθηκε το 1985 και έχει ώς τώρα παραβιαστεί ουκ ολίγες φορές. Ειδικά για την περιοχή Γουδή, προβλέπει τη δημιουργία πάρκου οικολογικής ευαισθητοποίησης.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την τμηματική αξιοποίηση της περιοχής είναι να... χαθούν κάποια κομμάτια. Το πιο επίφοβο τμήμα είναι αυτό που βρίσκεται αριστερά της λεωφόρου Κατεχάκη προς την πλευρά του Παπάγου και ανήκει στο συνεταιρισμό των αξιωματικών. Πρόκειται για έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική από το ΣτΕ, αλλά ο συνεταιρισμός πάντα τρέφει βλέψεις για οικοδομική «αξιοποίηση», για να καλύψει τις ανάγκες δικαιούχων του.
Η τμηματική αξιοποίηση προϋποθέτει την ύπαρξη γενικού σχεδιασμού, ο οποίος δεν υπάρχει και η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

 «Εκτελούν» το Γουδί με εμπορικές χρήσεις - Δεν θα γίνει πάρκο 4.500 στρεμμάτων

Το όραμα Μητροπολιτικού Πάρκου 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί, μοιάζει πάλι να απομακρύνεται. Συμφωνία των υπουργείων Aμυνας και Πολιτισμού αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για αξιοποίηση μέρους του πάρκου, με ενδεχόμενη εκχώρηση των κτιρίων του ή ανέγερση νέων. Μια έκταση περίπου 650 στρ. θα δοθεί για εμπορικές - ψυχαγωγικές χρήσεις. Το κείμενο του μνημονίου (που παρουσιάζει η «Κ») κάνει σαφή αναφορά στη συνεκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου και του Αλσους Στρατού από κοινοπραξία, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Γουδί: επίθεση «αξιοποίησης» του Πάρκου

Μνημόνιο μεταξύ υπ. Αμυνας και Πολιτισμού προβλέπει συνεκμετάλλευση 650 στρεμμάτων

Ενας πολυχώρος, όπου θα συναντιούνται εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις φαίνεται ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στο Γουδί. Πρόσφατη συμφωνία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την περαιτέρω οικονομική αξιοποίηση του πάρκου στο Γουδί, με ενδεχόμενη εκχώρηση των κτιρίων του ή ανέγερση νέων. Το κείμενο του μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», κάνει σαφή αναφορά στη συνεκμετάλλευση του ολυμπιακού κέντρου στο Γουδί και του Αλσους Στρατού από κοινοπραξία, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Το μνημόνιο υπέγραψαν την 1η Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Οπως είναι αναμενόμενο, το μνημόνιο προτάσσει στο σκεπτικό του το κοινό συμφέρον και την προστασία του πρασίνου: είναι «η απαρχή για την ολοκλήρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση της έκτασης στο Γουδί προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος και του λεκανοπεδίου». Ταυτόχρονα δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη «για την προστασία και την ανάδειξη των ελεύθερων χώρων πρασίνου στον ευρύτερο ολυμπιακό πόλο «Γουδή», την ενοποίηση και διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου, την από κοινού διαχείριση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε και άλλοι κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς να καταστούν συμμέτοχοι και αρωγοί στη διαμόρφωση ενός χώρου πολιτισμού, ψυχαγωγίας, περιπάτου και μαζικού αθλητισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας». Και καταλήγει ότι «στόχος είναι η δημιουργία μιας όασης για την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, το μαζικό αθλητισμό».

Το «φιλέτο»

Ως εδώ καλά. Στη συνέχεια, όμως, το μνημόνιο αφήνει τα ευχολόγια και ενοποιεί σε μια έκταση προς αξιοποίηση το «φιλέτο» του πάρκου. Μια έκταση περίπου 650 στρεμμάτων που περιλαμβάνει:

α) Το Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί, όπου φιλοξενήθηκαν τα ολυμπιακά αθλήματα του μοντέρνου πένταθλου και της αντιπτέρισης. Περιλαμβάνει μια κλειστή αρένα μοντέρνας αρχιτεκτονικής (αντιπτέριση), το αναπαλαιωμένο Κέντρο Ιππασίας και δύο ανοιχτές αρένες.

β) Το «παλαιό αμαξοστάσιο», δυτικά του Ολυμπιακού Κέντρου, που περιλαμβάνει τα κτίρια του φρουραρχείου και του οδοντιατρείου, καθώς και δύο ακόμα κτίρια, και

γ) Το Πάρκο Ελληνικού Στρατού, στο οποίο βρίσκονται οι στρατιωτικοί φούρνοι, τα δύο κτίρια της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ), το πέτρινο κτίριο της διοίκησης του ΥΣΑ, τα δύο κτίρια που έχει μισθώσει έως το 2008 το Μουσείο Μοντέρνας Γλυπτικής, το «κτίριο φυλακής των εξ», ο βρεφονηπιακός σταθμός και ένα αναψυκτήριο.

«Συνεκμετάλλευση»

Εχοντας ορίσει τις περιοχές στις οποίες αναφέρονται, δηλαδή την «καρδιά» του πάρκου, τα δύο υπουργεία μιλούν ξεκάθαρα για μετατροπή του τόσο σε πνεύμονα πρασίνου, όσο και «σε χώρο φιλοξενίας ποικίλων και σημαντικών εκδηλώσεων πολιτισμού». Μια παράγραφο αργότερα, οι προθέσεις γίνονται πιο σαφείς: σκοπός της συνεργασίας είναι «ο από κοινού σχεδιασμός και η συνεκμετάλλευση των προαναφερομένων συγκροτημάτων».

Μάλιστα, για την επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργείται κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) και των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. Οι –έμπειροι στην αξιοποίηση κρατικής περιουσίας– ειδικοί της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» θα υποβάλουν εντός δύο μηνών από την υπογραφή του μνημονίου «σχέδιο διαμόρφωσης και λειτουργικής διαχείρισης του συνόλου της έκτασης στο ΤΕΘΑ και στα εποπτεύοντα υπουργεία». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι τα κτίρια που βρίσκονται στο «παλαιό αμαξοστάσιο» θα παραμείνουν στο ΥΕΘΑ για στέγαση υπηρεσιών.

Για τους χώρους που θα αποδοθούν σε κοινή χρήση «ώστε να δημιουργηθεί ο πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου», τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού διευκρινίζουν ότι θα επιδιώξουν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το συναρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Η σχετική σύμβαση θα βρίσκεται «στην κατεύθυνση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου» και θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων «τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων έργων ανάπλασης».

«Εκτός» ΥΠΕΧΩΔΕ - Παπάγου

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμφωνία αυτή παραγκωνίζονται δύο πλευρές: το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και ο Δήμος Παπάγου. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ, πρόκειται για πολιτική απόφαση. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, αγνοείται ουσιαστικά ολόκληρο το τμήμα του πάρκου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Κατεχάκη (από την πλευρά των στρατιωτικών νοσοκομείων). Η επιλογή αυτή ενδέχεται να μην είναι και τόσο τυχαία: Μεγάλο μέρος της έκτασης, που είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, διεκδικούσε ο αυτόνομος οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών, για τη δημιουργία οικιστικής ζώνης 500 - 600 στρεμμάτων. Η περιοχή είχε ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, αλλά έπειτα από προσφυγές χαρακτηρίστηκε αναδασωτέα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία που σταμάτησε πριν από πολλά χρόνια η παραχώρηση των εκτάσεων του στρατού», εξηγεί στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Eργαστηρίου Aστικού Περιβάλλοντος, καθηγητής Γιάννης Πολύζος, που με την επιστημονική του ομάδα ολοκλήρωσε (για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) το 1999 μελέτη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. «Σύμφωνα με το “νόμο Αβέρωφ” (732/1977) που είναι ακόμα σε ισχύ, ο στρατός θα έπρεπε να παραχωρήσει σταδιακά στους Δήμους Ζωγράφου, Αθηναίων και Παπάγου έκταση 945 στρεμμάτων, εκατέρωθεν της Κατεχάκη, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής. Με τις πρώτες παραχωρήσεις του στρατού δημιουργήθηκαν τα αθλητικά κέντρα του Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου στην περιοχή. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, όμως, σταμάτησαν απότομα έχοντας παραχωρήσει περίπου τη μισή έκταση από αυτήν που όριζε ο νόμος». Μέρος της έκτασης αυτής (περίπου 500 στρέμματα) αποτέλεσε τον πυρήνα του Αλσους Στρατού, η είσοδος του οποίου βρίσκεται επί της Κατεχάκη.

Ολόκληρη η περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως πάρκο Γουδί έχει χαρακτηρισθεί με το Pυθμιστικό Σχέδιο Aθήνας (1985) ως μητροπολιτικός χώρος πρασίνου, ενώ έχει ενταχθεί στη B΄ ζώνη προστασίας Yμηττού. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας –και ενώ οι γύρω περιοχές είχαν ήδη δομηθεί ολοκληρωτικά– υπήρξαν οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί. Tο 1994 ο τότε υπουργός ΠEXΩΔE κ. Kώστας Λαλιώτης εξήγγειλε τη δημιουργία του «Aσκληπιείου Πάρκου», ενώ το 1997 ο Oργανισμός Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας ανέθεσε στο EMΠ μελέτη για τη δημιουργία Mητροπολιτικού Πάρκου.

H μελέτη παραδόθηκε το 1999 και αφορούσε την αξιοποίηση 4.500 στρεμμάτων με πυρήνα τα 965 στρέμματα του κεντρικού αδόμητου χώρου, ωστόσο ουδέποτε θεσμοθετήθηκε. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξέτασε ακόμα και τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί, πρόταση που ευτυχώς απορρίφθηκε. Μετά την εξέλιξη αυτή, στα μέσα Ιουλίου, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς έσπευσε να δηλώσει και αυτός, όπως και οι δύο τελευταίοι προκάτοχοί του, τη δέσμευσή του για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.

Σε δύο μήνες η πρόταση από τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι πιέσεις για την κατάτμηση του χώρου. Η κυριότερη απώλεια ήταν η μονιμοποίηση και η υπό όρους εμπορική παραχώρηση του γηπέδου Mπάντμιντον, συνολικής έκτασης περίπου 25 στρεμμάτων. Πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ μάλιστα βλέπουν πίσω από την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και Αμυνας μια προσπάθεια επιχειρηματικής σύνδεσης τμήματος του πρώην στρατοπέδου με τους χώρους του Μπάντμιντον.

Ο κ. Πολύζος, που πρότεινε, με την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου 4.500 στρεμμάτων, πιστεύει ότι απομακρύνεται διαρκώς η πιθανότητα δημιουργίας ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου. «Στο μνημόνιο βλέπω τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γίνονται μοχλός αξιοποίησης του πιο σημαντικού τμήματος του πάρκου, που δείχνει να μετατρέπεται πλέον σε χώρο πολλαπλών χρήσεων. Ταυτόχρονα, ο στρατός μπαίνει στο εμπορικό παιχνίδι της διαμόρφωσης του χώρου και της από κοινού αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του. Με άλλα λόγια, τα Ολυμπιακά Ακίνητα “λοξοκοιτούν” έξω από τα 25 στρέμματα του Μπάντμιντον, με την έμπρακτη υποστήριξη του ΥΕΘΑ».

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και βάσει της συμφωνίας τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου. Μένει να διευκρινιστεί αν θα χτιστούν νέα κτίρια, αν θα αντιμετωπιστεί η μεταφορά της Εθνικής Γλυπτοθήκης ως προσωρινή λύση και τι είδους χρήσεις θα επιλεγούν (και με ποιους όρους ή παραχωρήσεις) στα ήδη υπάρχοντα κτίρια. Και φυσικά, αν το πάρκο θα εκτείνεται και στις δύο πλευρές της Κατεχάκη (και δεν θα... απολέσει την πλευρά του Παπάγου) και εάν θα προτιμηθεί το πράσινο από τις άψυχες (και συχνά άχρηστες) τσιμεντένιες «αναπλάσεις»... Καθημερινή 18-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

Εισήγηση ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ στις 23-1-2006 στο Πνευματικό Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του ΔΑ

Εισηγήτρια η εκπρόσωπος της Επιτροπής ΝΑΝΑ ΒΑΦΕΙΔΗ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ!!!

Το Πάρκο Γουδή, κομμάτι της προίκας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μπήκε κι αυτό στο χορό του θανάτου, που έχει στηθεί γύρω απ' τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις αλλά και τους ελεύθερους χώρους, και χώρους πρασίνου, που υπάρχουν γύρω απ' αυτές.

Εδώ που τα λέμε, σ' αυτό το έργο τα' χουμε δει όλα! Αλλεπάλληλες εξαγγελίες για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, που έφτασαν και μέχρι την εκπόνηση μελέτης από το ΕΜΠ, έστω και με τα προβλήματα που παρουσιάζει, η οποία φυσικά κόλλησε κι έμεινε στα χαρτιά γιατί στο μεταξύ ήρθε η "μεγάλη γιορτή" του 2004.

΄Ομως στο μεσοδιάστημα κατά "περίεργο" τρόπο και "σατανική" σύμπτωση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έλεγαν να ξεπερδέψουν, το πραγματικά δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς του Γουδή, ούτε να κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της απεμπλοκής από τα γρανάζια της συντρέχουσας αρμοδιότητας διαφόρων φορέων ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη διαμόρφωσης του.

΄Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο το δρόμο για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει ό,τι δεν πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ. Καταθέτει και ψηφίζει το καλοκαίρι του 2005 το Ν. 3342 "για τη βιώσιμη ανάπτυξη" και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αδειοδότηση χρήσεις και λειτουργίες τους. Στο Γουδή αλλά και όχι μόνο οι προσωρινές και λυόμενες εγκαταστάσεις δε φεύγουν αλλά μένουν και επιπλέον στο άρθρο 20 διαβάζουμε: "Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, όπως η περιοχή αυτή εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα 10 της παρ. 1 του άρθρου 9 είναι μόνιμες. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή επιτρέπονται πέραν των χρήσεων, που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι εξής λειτουργίες και χρήσεις:

α) Πολιτιστικές εκδηλώσεις

β) Χώροι εστίασης κοινού

γ) Υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού

Η καλυπτόμενη επιφάνεια και οριοθέτηση προσωρινών λυομένων κατασκευών (κι άλλες, κι άλλες !!!) στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΗΠΕΧΩΔΕ, Δημοσίων ΄Εργων και Πολιτισμού". Η λογική της παράγκας σ' όλο της το μεγαλείο.

Το γκρίζο φόντο επίσης συμπληρώνουν.

            Α) Ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, (ΣΔΙΤ), που στην περίπτωση μας θα μεταφραστεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος στους επιχειρηματίες για την εμπορευματοποίηση και τον κατακερματισμό του χώρου, με πρόσχημα τα έξοδα συντήρησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

            Β) Η επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος, που θάρθει να κατεδαφίσει ό,τι απόμεινε απ' την προστασία της δημόσιας γης στο άρθρο 24 αλλά και να θωρακίσει την επιχειρηματική ασυδοσία αφοπλίζοντας το ΣΤΕ από την οποία ακυρωτική του παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος. ΄Αλλωστε το πνεύμα είναι να καταργηθεί και αυτή ακόμα η έννοια του δημοσίου συμφέροντος. ΄Ολοι και όλα να εξυπηρετούν το ιδιωτικό. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης είναι μία από τις πιο βαθιές αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στις μέρες μας.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ...

Σ' αυτό το πλαίσιο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αναμέτρηση θα είναι σκληρή και μακροχρόνια. Χρειάζονται επίμονη διεκδίκηση με όλα τα μέσα νομικά και αγωνιστικά, συνδιασμό διαφόρων και εναλλασσόμενων μορφών πάλης, πολλή υπομονή και γερά νεύρα.

Αλλά είναι και κάτι άλλο ακόμα. Το αγωνιστικό μέτωπο που θα χρειαστεί να γίνει δεν θα περιλαμβάνει δυστυχώς αναγκαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν αυτονόητη σύμμαχο. Το δέλεαρ του 2% επί των εισπράξεων θα θεωρηθεί αρκετό για να διασκεδάσει την μόνιμη οικονομική καχεξία της Αυτοδιοίκησης και αποτρεπτικό για συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Γι' αυτό σιώπησε εκκωφαντικά στη μη αποξήλωση του "λυόμενου" και "προσωρινού" γηπέδου Μπαντμινιον. ΄Αλλωστε οι Δημοτικές πλειοψηφίες των όμορων στο Γουδή δήμων έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πολύ καλά ν' ανταποκρίνονται στο καινούργιο ρόλο τους σαν μοχλού και ιμάντα άσκησης αντιλαϊκών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών. ΄Εχουν μπει στο πετσί του ρόλου του τοπικού φορομπήχτη, επιχειρηματία και εργοδότη, που η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περιγράφουν. Δεν είναι δυνατόν να μας επιβληθεί να διαλέξουμε εάν το εισιτήριο ή τις συμφωνίες με τους επιχειρηματίες θα τα επιβάλουν οι Δήμοι ή η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ".

Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι το 2006 είναι ευτυχής συγκυρία γιατί είναι και έτος αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν μας επιτραπεί να έχουμε διαφορετική γνώμη θεωρούμε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο, για προεκλογική κατανάλωση θα περισσέψει η πλειοδοσία των υποσχέσεων και των διαβεβαιώσεων συμπαράταξης. ΄Αλλωστε δεν έχουν και τίποτα να χάσουν. Για μερικούς μήνες πρόκειται κι έπειτα ξαναρχίζουμε απ' την αρχή.

Η υπόθεση του μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή όμως δεν προσφέρεται για αναλώσιμο υλικό. Μάλλον για δρόμο αντοχής προσφέρεται.

΄Αρα οι ευκαιριακές συμπράξεις που δεν πατούν στο στέρεο έδαφος κοινών στόχων και επιδιώξεων μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην υπόθεση του Πάρκου. Εάν επιδίωξη κάποιων είναι ν' αναρριχηθούν αυτοί στη θέση κάποιων άλλων και ν' ασκήσουν την ίδια πολιτική δεν θα πρέπει να βοηθηθούν από τα κινήματα των πολιτών που πονάνε και αγωνίζονται για να σωθεί ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας.

Δεν είναι δυνατόν να μπει ταφόπετρα στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος, που όπως προαναφέραμε αποδομείται και βαίνει προς κατάργηση.

Αν ρίξουμε μιά ματιά στο τι συμβαίνει στον κόσμο θα δούμε ότι ο στόχος της επαναπόκτησης δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών ωδήγησε κάποιους λαούς στην εξουσία (ίδε το Λατινοαμερικάνικο Ντόμινο).

΄Αρα μοναδική κοινά αποδεκτή λύση γύρω από την οποία μπορεί και πρέπει να γίνει η πιό πλατιά και ανοικτή συμπαράταξη είναι η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, η διαμόρφωση του σαν χώρου πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση μετά από την αποξήλωση του γηπέδου Μπάντμιντον και η απόδοσή του στο μόνο φυσικό του ιδιοκτήτη. Στο λαό της Αθήνας και των γύρω Δήμων.

Κρατήσαμε για το τέλος δυό λόγια και για τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Η υπόθεση του Πάρκου Γουδή δεν προσφέρεται επίσης ούτε για πλατωνικές και ανέξοδες υποστηρικτικές δηλώσεις, ούτε για πρόχειρες και χωρίς αρχές συμπράξεις αλλά ούτε και για παράλληλους μονόλογους.

Η αγωνιστικότητα και η συνέπεια του καθένα κρίνεται δημόσια μπροστά στα μάτια των δημοτών κάθε ημέρα.

Για όσους αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων θα αντιστρέψουμε ένα στερεότυπο ισχυρισμό σχετικό με την τύχη του γηπέδου μπάντμιντον. Λένε ότι το κόστος αποξήλωσης του είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος παραμονής του.

Για μας το κόστος της δικής τους παραμονής στα δημοτικά πράγματα είναι πολύ πιο δυσβάστακτος από το κόστος απομάκρυνσής τους.

Προτείνουμε την έναρξη μεγάλης καμπάνιας για τη θεσμοθέτηση του Πάρκου Γουδή με τίτλο "Δώστε το πίσω" με συνέντευξη τύπου εκεί επί τόπου ώστε συμβολικά να τονιστεί η απόφαση διεκδίκησης και απόκτησής του, όπου θα ανακοινωθεί πρόγραμμα δράσης, το οποίο στο μεταξύ θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί και θα αποτελεί δέσμευση για όλους μας.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΔΗΜΩΝ

Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Επιστροφή στην αρχή

Ημερίδα Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή   23-1-2006

Πνευματικό Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δ. Αθηναίων, Πανόρμου 59

Εισήγηση Παναττικής Επιτροπής  κατά της Εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στου Γουδή

Εισηγητής: Η. Γιαννίρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων, υπεύθυνος για το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ www.asda.gr/elxoroi

Εισαγωγικά

Σήμερα έχει δημιουργηθεί  ένα διακομματικό νέο καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης της πόλης και της δημόσιας περιουσίας. Με κύρια αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες ασκήθηκε μια αντίστοιχη πολιτική. Απέναντι σε αυτό το καθεστώς, έγκαιρα, τα κινήματα πόλης εντόπιζαν τα αρνητικά σημεία  και εναντιώθηκαν.

Οι στόχοι που τέθηκαν από το νέο καθεστώς ήταν αντικοινωνικοί, αντιπολεοδομικοί-αντιπεριβαλλοντικοί και αντιλαϊκοί.

Στόχος 1ος: Να δημιουργηθεί τεράστιος οικονομικός τζίρος.

Στόχος 2ος: Να ενταχθεί η δημόσια και κοινόχρηστη γη μέσα στους μηχανισμούς της αγοράς. Η γη αποτελεί το μυστικό χρηματοδότη τόσο του Γ’ ΚΠΣ όσο και των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ειδικότερα για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις σήμερα δρομολογούνται τα υπόλοιπα των γραμματίων της διαπλοκής μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και τα άλλα Ολυμπιακά Έργα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με βάση  τις απαιτήσεις της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 αλλά και κατά παραγγελία των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στόχος 3ος: Να αλλάξει ο περιφερειακός ρόλος της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο που καθόριζε το ΡΣΑ. (Το νέο brand name του Ελ. Βενιζέλου και της Γιάννας Αγγελοπούλου)

Στόχος 4ος: Να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να διευκολυνθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστούν οι μεταολυμπιακές συνθήκες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Σε ειδικό παράρτημα στο τέλος της εισήγησης παρατίθενται τα δεδομένα που υπάρχουν για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και είναι δημοσιευμένα στο Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων (www.asda.gr/elxoroi)

Οι πολίτες αντιστάθηκαν και στου Γουδή και σε άλλες περιοχές, αλλά είχαν να κάνουν με έναν ισχυρό αντίπαλο, τους θεσμούς και ολόκληρη την πολιτεία, που χρησιμοποίησε δυο μεγάλα όπλα:

Στο εσωτερικό μέτωπο, μια τεράστια πολυμέτωπη προπαγάνδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εξόπλισε ιδεολογικά το διακομματικό καθεστώς,  αφόπλισε τους πολίτες και μείωσε τις αντιστάσεις τους.

Στη διεθνή σκηνή, τη μεθοδευμένη καλλιέργεια μιας συμπαιγνίας με το Ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο και τα διεθνή συμφέροντα που συνασπίζονται γύρω από την ΔΟΕ.

Οι μηχανισμοί του καθεστώτος άλωσης των ελεύθερων χώρων

Για να πετύχει το νέο αυτό διακομματικό καθεστώς τους στόχους του,  προώθησε τα εξής:

1. Έθεσε εκτός κοινωνικού ελέγχου (Βουλή, αυτοδιοίκηση, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα) όλο το μηχανισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

2. Δημιούργησε μέσα από ενδο-επιχειρηματικές και ενδο-καθεστωτικές οδύνες έναν πολιορκητικό κριό, την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004

3. Εξασφάλισε πόρους από δημόσιο χρήμα του λαού (ΛΑΦΚΑ, ΟΤΑ της περιφέρειας, κλπ) και από την ιδιωτικοποίηση ζωτικών δημοσίων και κοινόχρηστων εκτάσεων.

4. Μεθόδευσε την αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα και την κινητοποίηση του χρηματιστηρίου με στόχο την τήρηση των κατασκευών μέσα σε εθνικό έλεγχο. Δημιούργησαν τις χρηματιστηριακές κτηματομεσιτικές εταιρείες (Real Estate). Τεράστια οικονομικά συμφέροντα άλλων οικονομικών τομέων επεκτάθηκαν  στις κατασκευές και στον κτηματομεσιτικό τομέα (Πετρελαϊκό κύκλωμα και Λάτσης-Μαμιδάκης, τουριστικό κύκλωμα και ΕΤΑ-Μαρίνες-Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, ΙΝΤΡΑΚΟΜ-Κόκκαλης και Ολυμπιακός-Ιππόδρομος, κλπ). Οι ίδιες οι κατασκευαστικές απέκτησαν και κτηματομεσιτικές δραστηριότητες. Σήμερα, πολλές και διάφορες επιχειρήσεις βλέπουν ότι η λεία είναι τεράστια και επεκτείνονται στην μετα-Ολυμπιακή εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων.

5. Έκανε τυπικές θεσμικές αναπροσαρμογές του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου πολεοδόμησης.

6. Προώθησε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις που εξόπλισαν θεσμικά το καθεστώς και έλυσαν τα χέρια του για κατευθύνσεις ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και της προοπτικής για μια βιώσιμη πόλη.

Το καθεστώς της διαπλοκής

Σήμερα οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις έχουν τεθεί από το ίδιο αυτό το γνωστό καθεστώς της διαπλοκής, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, στην γνωστή Ολυμπιακή αρένα που είδαμε κατά την προ-Ολυμπιακή περίοδο, ως λεία προς αρπαγή.

Αυτό δεν είναι ευφυολόγημα αλλά το αποτέλεσμα μιας ιδιότυπης διακομματικής πολιτικής πρακτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.. Αν ρίξουμε μια ματιά στην πολιτική της ΕΤΑ μπορούμε να οριοθετήσουμε αυτή την πολιτική πρακτική που αφορά τη δημόσια περιουσία, τη δημόσια και κοινόχρηστη γη:

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης το 1998 με την επωνυμία "Ανώνυμος Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας ΕΟΤ". Τον Αύγουστο του 2000 μετονομάσθηκε σε "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε" (ΕΤΑ). Σκοπός της ΕΤΑ είναι η διοίκηση και εκμετάλλευση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 300 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και σημαντικό αριθμό εκμεταλλεύσεων.

Στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης αναγνωρίστηκε ψιλή κυριότητα το 2002 στην Εθνική Τράπεζα από την αρχική σύμβαση του 1976 (!).

Το ξεπούλημα της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ το 2002 στις HYATT REGENCY Ξενοδοχειακή & Τουριστική (Θεσσαλονίκη) Α.Ε. και Ελληνική Τεχνοδομική Τεχνική Επενδυτική Βιομηχανική Α.Ε. έγινε με Σύμβαση Μεταβίβασης του 49% των Μετοχών από την ΕΤΑ ΑΕ, και άνοιξε ένα όργιο κατασκευών μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στην περιοχή του Τελεφερίκ.

Στην περίπτωση της μαρίνας του Φλοίσβου τον Ιανουάριο 2003 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ETA), και της εταιρίας Lamda Technol Flisvos Marina για την αξιοποίηση της μαρίνας του Φλοίσβου στο Φάληρο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως επίσημη μαρίνα φιλοξενίας του 2004 (στην Lamda Technol Flisvos Marina κύριοι συμμετέχοντες είναι η Lamda Development A.E και η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε., συμμετέχουν επίσης οι εξής εταιρείες: Πόρτο Καρράς Α.Ε. του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, Τρίτων Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Θαλαμηγών Α.Ε., Τ. ΑΦ. Α.Ε., Intercontinental Real Estate and Development Co, Odyssey Fun Worlds and Entertainment Co, Floating Docks/ Greece, LLC και Marina Management Services Inc.) Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η εταιρεία Lamda Technol Flisvos Marina, θα έχει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Τα Μητροπολιτικά Πάρκα

Παρά τις πρωθυπουργικές και κυβερνητικές εξαγγελίες καμία κυβέρνηση δεν θεσμοθέτησε τα Μητροπολιτικά Πάρκα του Γουδή, του Ελληνικού, του Ελαιώνα. Η δημόσια γη σε αυτούς τους χώρους –ανάσες- για την πόλη κατακερματίζεται καθημερινά. Μελέτες του ΕΜΠ σταματάνε πριν την ολοκλήρωσή τους (Ελληνικό), ή δεν θεσμοθετούνται παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν (Γουδή, Ελαιώνας). Στην περίπτωση του Ελληνικού, αποκόπτεται στα δύο η φυσική συνέχεια μεταξύ του πρώην αεροδρομίου και του Αγ. Κοσμά καθώς έχει δρομολογηθεί η ξεχωριστή ιδιωτικοποίησή τους επειδή εκεί υπάρχουν διαφορετικές ομάδες και επιχειρηματικές κατευθύνσεις συμφερόντων. Στην ΕΤΑ παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση της έκτασης 170 στρεμμάτων του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού στο Ελληνικό με βάση το Ν.2941/2001. Με απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) τον Νοέμβριο του 2001 οριοθετήθηκε η έκταση για την ανάπτυξη του "Συνεδριακού Κέντρου Ελληνικού".

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία που ακολουθούν στο Παράρτημα, ειδικά στου Γουδή ο κατακερματισμός του χώρου είναι πολύ μεγάλος, δεν υπάρχει διαμπερής κυκλοφορία και συνεχώς παραχωρούνται τμήματά του για διάφορες χρήσεις. Το Γήπεδο του ΠΑΟ δεν έγινε (προς τη μεριά του Παπάγου) και ένας σημαντικός λόγος είναι ότι εκεί ενδιαφέρεται να χτίσει ο ΑΟΟΑ (Οικοδομικός οργανισμός των αξιωματικών). Μάλιστα, σταμάτησε η εφαρμογή του νόμου Αβέρωφ για παραχώρηση των εκτάσεων του Υπ Εθ Αμύνης στους γύρω δήμους μόλις το ΣτΕ απαγόρευσε στον ΑΟΟΑ την ανοικοδόμηση της περιοχής του Πάρκου Γουδή.   

Άλλες περιοχές

Σε άλλες μεγάλες ελεύθερες περιοχές (Τουρκοβούνια-Βεϊκου, περιαστικοί όγκοι, Πάρνηθα, παραλία) καταστρατηγείται ο νόμος για το ΡΣΑ. Για τους περιαστικούς όγκους και την παραλία προωθούνται ειδικά χωροταξικά Σχέδια από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Νέες χρήσεις προστίθενται. Ιδιαίτερη μέριμνα ιδιωτικοποίησης έχει δρομολογηθεί για τους Ολυμπιακούς πόλους (Ελληνικό, Μαρούσι, Γουδή, Φαληρικός Όρμος, Γαλάτσι).

Σε ορισμένες περιπτώσεις το καθεστώς έφτασε στο σημείο να βάλει τη Βουλή αντί της πολεοδομίας να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες. Σήμερα αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει στην αδειοδότηση από ειδικούς φορείς, όπως η ΓΓ Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

Η υποβάθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Αυτή η πολιτική κατεύθυνση απεικονίζεται φανερά στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο.

Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό έχει απωλέσει την θεσμική του δυνατότητα. Ακόμη και ο Φιλιππίδης του ΠΑΟ αναφέρει (βλέπε στοιχεία παραστήματος) ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι αρμόδιο για το γήπεδο του ΠΑΟ!

Οι αποφάσεις για τα Ολυμπιακά έργα και τη μεταολυμπιακή χρήση καθοδηγούνται και παίρνονται από το ΥπΠο (Βενιζέλος-Καραμανλής-Πετραλιά). Συνήθως ορίζονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι φορείς που τα διαχειρίζονται, και κυρίως η «Ολυμπιακά Ακίνητα» (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), είναι θεσμικά εξοπλισμένοι για απευθείας συνδιαλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους. Τα Υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι κοινωνικοί φορείς (ΟΤΑ, Νομαρχία κλπ) δεν έχουν λόγο στους φορείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί η δημόσια και κοινόχρηστη γη.  Παρομοίως, οι αποφάσεις για την παραλία Σαρωνικού καθοδηγούνται και παίρνονται στο Υπουργείο Τουρισμού μέσω του ΕΟΤ-ΕΤΑ. Οι αποφάσεις για τις ροές στην πόλη, τα δίκτυα, τις συγκοινωνίες και το σχεδιασμό τους παίρνονται από διάφορους άλλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ανατίθεται ο ρόλος να προσαρμόσει αυτές τις πολιτικές στο χώρο με κάθε μέσο.

Σήμερα το ΥΠεΧωΔΕ (Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου, Σουφλιάς) έχει καταντήσει χωροταξική και πολεοδομική καρικατούρα και όχι μόνο δεν ασκεί Χωροταξική και πολεοδομική πολιτική αλλά είναι θεσμικά αναγκασμένο να υλοποιεί τις χωροταξικές και πολεοδομικές αποφάσεις των άλλων υπουργείων αλλά και των ιδιωτικών φορέων (Αττικό Μετρό, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, Αττική Οδός κλπ). Το ΥΠεΧωΔΕ όλο και περισσότερο έχει μετακυλιστεί σε αρμοδιότητες Δημοσίων Έργων. Αλλά και εκεί, ακόμη και οι φορείς επίβλεψης των έργων είναι ιδιώτες, όπως καθαρά έδειξε η περίπτωση της πολύνεκρης κατάρρευσης της γέφυρας της Αττικής Οδού. Ίσως η κύρια περιβαλλοντική, χωροταξική και πολεοδομική αρμοδιότητα που ασκεί το ΥΠεΧωΔΕ είναι να  μεριμνά για την καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών-χωροταξικών και πολεοδομικών διατάξεων προς χάριν των Δημόσιων Έργων που σχεδιάζει, ή προς χάριν των σχεδιασμών άλλων υπουργείων, υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων. Φάνηκε καθαρά ο καθεστωτικός στόχος της ένωσης των δύο υπουργείων (ΥΧΟΠ και Δημοσίων Έργων) σε ένα υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με ιδιαίτερη μέριμνα το ΥΠΕΧΩΔΕ φρόντισε την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κατασευαστικών εταιρειών, την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, και σήμερα τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ).

Μάλιστα από τα στοιχεία του παραρτήματος προκύπτει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνει επικαιροποίηση του ΡΣΑ μετά την ανακοίνωση των σχεδίων χρήσεων γης από το Υπ Εθ Άμυνας.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα

Η κυβέρνηση πέρασε ένα νέο νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό είναι το κύριο όχημα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αλλά και της περιουσίας του ΕΟΤ (ΕΤΑ), καθώς και άλλες δημόσιες ιδιοκτησίες (π.χ. λιμανιών).

«Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε», επισημαίνει ο κ.Καραμανλής στο συνέδριο του Economist με θέμα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). (Πηγή: Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2005  http://www.athens24.gr/gr/index.phtml?modus=news_detail&id=13731&newsstil=homenews)

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι με τον νέο τρόπο θα δημιουργούνται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος οι υποδομές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας και που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανέφερε ότι δημιουργούνται πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις και συνεργασίες με σκοπό την αξιοποίηση των ολυμπιακών και τουριστικών ακινήτων αλλά και των ακινήτων των λιμανιών. Οπως ανάφερε ο κ. Σιούφας προχωρούν ήδη 5 διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλοι 8 διαγωνισμοί απο την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται σχετικές μελέτες απο οργανισμούς δημοσίου για την αξιποίηση των ακινήτων τους.  Μάλιστα, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλωστε έχει ήδη θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι με το Πρόγραμμα "Θησέας" έως σήμερα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν αξιολογηθεί 69 προτάσεις από 37 ΟΤΑ. Τα έργα κατανέμονται σε 15 κατηγορίες και περιολαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές, ορεινό και χιονοδρομικό τουρισμό, συνεδριακούς χώρους, θεματικά πάρκα, μαρίνες, αθλητικά κέντρα κλπ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι με συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής έχει ξεκινήσει στη σύγχρονη Ελλάδα με την υλοποίηση τριών μεγάλων έργων υποδομής μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα έργα του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, της Μόνιμης Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και της Αττικής Οδού και ότι "προχωρούμε στην κατασκευή με τη μέθοδο της παραχώρησης έξι οδικών έργων προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. ευρώ". Σχετικά με έργα ή υπηρεσίες προϋπολογισμού κάτω των 200 εκατ. Ευρώ, που αφορούν και τους ΟΤΑ, ο υπουργός είπε ότι το σύστημα ΣΔΙΤ θα διευκολύνει τόσο την υλοποίηση έργων υποδομής διαφόρων κατηγοριών όσο και την παροχή υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. "Οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να προωθούνται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι δημοσιονομικές δυσχέρειες", τόνισε.

Ο νέο νόμος για τις ΣΔΙΤ (Ν. 3389/2005 για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», που τέθηκε σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου)  αποτελεί την τελευταία μεταολυμπιακή καθεστωτική αναπροσαρμογή, αλλά και γενικότερα την νεοφιλελεύθερη ενσωμάτωση σε ενιαίο πλαίσιο των προηγούμενων συμπράξεων, με χαρακτηριστικότερα προηγούμενα παραδείγματα την Αττική Οδό, την Πάρνηθα και το Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σήμερα οι ΣΔΙΤ αναλαβαίνουν γενικότερο ενεργό ρόλο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκποίηση στις μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και για τον τρόπο μεταφοράς του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα.

Ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας συντονίστηκε γρήγορα, αλλά με ενδοκλαδικές τριβές και πολιτικές προεκτάσεις διαφθοράς και διαπλοκής, στο καθεστωτικό σκηνικό.

Το σημερινό επιχειρηματικό τοπίο και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Στις 19 Μαΐου 2005 (Νόμος 3342/2005, ΦΕΚ 131 Α΄ 6-6-2005), η κυβέρνηση παρουσίασε το νόμο για την «βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες κλπ)» Για να γίνει αντιληπτή η καθεστωτική διαδοχή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να θυμίσουμε ότι εν μέσω έντονων αντιδράσεων σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, ψηφίστηκε (19.4.2002) στη Βουλή η διάταξη για την σύσταση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση των ακινήτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το επίμαχο άρθρο 16 ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) ζήτησαν την απόσυρση του και απεχώρησαν από την ψηφοφορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε σθεναρά και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν εναντίον αυτού του νόμου. Ας εξετάσουμε που βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση αυτού του νόμου. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή καθεστωτική διακομματική, νεοφιλελεύθερη αναπροσαρμογή του Κράτους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και είναι το σημαντικότερο πεδίο αυτής της κατεύθυνσης.

Για Για το κέντρο μπάντμιντον στο Γουδή προεπελέγησαν δύο σχήματα:

-         Μ. Αδάμ, Γ. Γιώργας, Π. Γιώργας, Δ. Κοντογιάννης

-         Omikron Group

Αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι Vive Mar Βλ. Σταθοκωστόπουλος & Σία Ο.Ε., Νέα Κτηματική Α.Ε. και Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2005

Επίλογος

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καθεστωτική λαίλαπα κατά των ελεύθερων χώρων και γενικά κατά του δημόσιου χώρου και των δημόσιων λειτουργιών. Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως ανέπτυξε ο γεωγράφος Ντ. Χάρβεϋ στην Ακαδημία Αθηνών την Άνοιξη 2005, επιδιώκει την άλωση και κατάργηση του δημόσιου χώρου. Τα παραδείγματα από την Ελλάδα είναι υπεραρκετά και πολύ γνωστά σε όσους ασχολούνται με το κίνημα των ελεύθερων χώρων, με τοπικά ζητήματα και γενικότερα με σύγχρονα προβλήματα. Συνειδητοποιούνται και από ορισμένους ΟΤΑ, και από τους φορείς των εργαζομένων. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όπου μεθοδικά και συστηματικά κινήθηκαν οι δυνάμεις που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, είχαμε αποτελέσματα και νίκες. Ωστόσο, ο συντονισμός πρέπει να ανέβει σε ένα ανώτερο επίπεδο αν θέλουμε να μην αρκούμαστε σε περιστασιακές και αποσπασματικές νίκες.

 

Σημειώσεις:

(1)     (Η εταιρεία Babis Vovos-International Construction S.A. υπερηφανεύεται ότι είναι - η 1η ελληνική real estate εταιρία που εισήχθη στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη EPRA/ NAREIT Global Real Estate Index, από 1ης Απριλίου 2004. Επίσης, ευθύνεται για διάφορα έργα στο Μαρούσι, Πουνταζέζα Σουνίου (67.450 μ2), Οικόπεδο Ριζαρείου στο Δέλτα Φαλήρου (17.000 μ2), και αλλού. Πηγή: http://www.pressreleases.gr/news/company/34208652/18497.html) 

(2)     (Άνοιξε και λειτουργεί από 25 Νοεμβρίου 2005 το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο the Mall του ομίλου Λάτση. Ενοικιαστές είναι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Champion Μαρινόπουλος, Κωτσόβολος, Markw & Spencer κλπ). Η Lamda Development βρέθηκε να κτίζει ένα εμπορικό κέντρο σε «ξένη» ιδιοκτησία και μάλιστα κρατική. Ο ΟΕΚ είχε παραχωρήσει το 2001 το οικόπεδο σε εταιρεία που είχε συστήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με σκοπό να χτιστούν εκεί τα σπίτια που θα φιλοξενούσαν τους δημοσιογράφους την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε αυτοτελές κτίριο γραφείων 12.000 τ.μ. και 3 δισ. δρχ. σε μετρητά. Η Lamda Development στη συνέχεια εξαγόρασε τη δημοτική επιχείρηση και εκμεταλλευόμενη την αλλαγή του συντελεστή δόμησης (με νόμο το 2003) μπορούσε να χτίσει μέχρι και 75.000 τ.μ Έτσι, αγόρασε πρακτικά από τον Δήμο Αμαρουσίου την έκταση όπου τελικά μεταξύ άλλων κτίστηκαν οι κατοικίες του Χωριού Τύπου, αλλά και το εμπορικό κέντρο The Mall. Μέσω του νόμου για τις ολυμπιακές υποδομές εκδόθηκαν και οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Αρχικά κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε το έργο παράνομο, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη έκταση μπορούσαν να χτιστούν μόνο κατοικίες. Η ανέγερση όμως του εμπορικού κέντρου προχώρησε, καθώς το έργο θεωρήθηκε «ολυμπιακό έργο» (κομμάτι του Χωριού Τύπου που αναπτύχθηκε σε όμορη έκταση) και με το νόμο 3207/2003 άλλαξε ο συντελεστής δόμησης και επέτρεψε να γίνουν οι εμπορικές χρήσεις. Η Lamda, όμως, βρέθηκε τελικά να κτίζει το εμπορικό κέντρο σε έκταση που τυπικά δεν της ανήκε, γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η αντιπαροχή της έκτασης αυτής από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ολοκληρώθηκε μόλις προχθές, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο Αμαρουσίου. Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί και άλλη προσφυγή κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου και για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου έθεσε θέμα νομιμότητας για το «Mall» με επιστολή που κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου την περασμένη Τρίτη, οπότε και εγκρίθηκαν οι άδειες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα λειτουργήσουν εκεί. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 20/11/2005)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΜΠ,ΤΕΕ, WWf: Προωθήστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Την ανάκληση του μνημονίου για την "αξιοποίηση της έκτασης του Γουδή" με ευθύνη της "ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." περιοχή που προορίζεται απο το Ρυθμιστικό της Αθήνας (1985) για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου ζητούν το WWF Ελλάς,το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας .
Με κοινή επιστολή τους προς τους νέους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη και Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκη, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αν. Ανδρεόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Αλαβάνος και ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δ. Καραβέλλας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τους προκατόχους τους καθώς δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον της περιοχής. Οπως επισημαίνουν, η παράλειψη από το μνημόνιο της αναφοράς στην ανάγκη δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως αυτό περιγράφεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και εξειδικεύεται στην μελέτη που συντάχθηκε το 1999 για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας απομακρύνει τις πιθανότητες δημιουργίας αυτού του ζωτικής σημασίας πνεύμονα πρασίνου για το λεκανοπέδιο.
Πρόσθετο σημείο ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." έχει μέχρι σήμερα επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στην οικονομική εκμετάλλευση των ολυμπιακών ακινήτων και επιδιώκει αποκλειστικά εμπορικούς σκοπούς, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες αναψυχής, αθλητικές διοργανώσεις. Προτρέπουν τους δύο νέους υπουργούς να ξεκινήσουν τη θητεία τους δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο της Αττικής προχωρώνατς στην ανάκληση και τροποποίηση του μνημονίου, ώστε να γίνεται σαφής η δέσμευση για υλοποίηση των σχεδίων του Οργανισμού Αθήνας για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. ΕΜΠ, ΤΕΕ και wwf ελλάς υπενθυμίζουν ακόμη οτι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως "μητροπολιτικός χώρος πρασίνου" βάσει του ρθυμιστικού Σεχδίου Αθήνας(1985) και του Γενικού Πολεοδομικού Σεχδίου Αθήνας (1988).Εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ "περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασάις του όρους υμηττού " και καθορίζεται ως Β Ζώνη Προστασίας στην οποία επιτρέπεται η ανεγερση μόνον κοινωφελών εγκαταστάσεων.Η μελέτη που ολοκληρώθηκε το 1999 για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήανς προβλέπει την οικολογική αναβάθμιση της περιοχής και τη μετατροπή της σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου υψηλής ποιότητας, με χρήσεις αθλητισμούαναψυχής και χωρις καμμία προσθήκη δόμησης, πέραν της επανάχρησης των ιστορικών πρώην στρατιωτικών κτιρίων.Εκφράζουν παράλληλα την διαφωνία τους με την μονιμοποίηση των "προσωρινών" ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπάτμιντον υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή περιβάλλεται από πυκνό οικιστικό ιστό πέντε δήμων και για το λόγο αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως υπερκορεσμένη. Στην επιστολή επισημαίενται ακόμη ότι ο νομοθέτης του 1978 προνόησε για την εξασφάλσιη ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου σε μια πόλη με το χαμηλότερο ανά κάτοικο ποσοστό πρασίνου στην Ε.Ε ενω καλούν τους δύο υπουργούς να αντιμετωπίσουν ως προτεραιότηατ την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Σταυρογιάννη Λελούδα ΑΥΓΗ 2-3-06

Επιστροφή στην αρχή

Συνέχεια άρθρων για ΓΟΥΔΗ