Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Υγρά απόβλητα-Λυματολάσπη              σύνδεση για στερεά απόβλητα-ΧΥΤΑ

ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά Βάσως για απόβλητα, λύματα, Βόμβα διοξίνης από την καύση της λάσπης, H λασπομαχία της Ψυττάλειας, Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νόμου, Πάει για “καμπάνα” 100.000 ευρώ η ΕΥΔΑΠ λόγω λάσπης, Δυναμικές αντιδράσεις στην Πετρούπολη και τα Λιόσια για τη λυματολάσπη, Λύση για Ψυττάλεια ΜΕ 6 ΕΚΑΤ. ευρώ, Ξεκίνησε η επεξεργασία της λυματολάσπης, Ζητούνται απαντήσεις για τη λυματολάσπη, Λουκέτο στη χωματερή λόγω λυματολάσπης, Ευρω-επίσκεψη κοροϊδία για τη λυματολάσπη, ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ: Ξανά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ (για τη μονάδα ξήρανσης), Κυβερνητικό «κρυφτούλι» για τη χωματερή, «Οχι» Βοιωτών στη λυματολάσπη, Στη Γερμανία η λυματολάσπη της Ψυττάλειας, Η λυματολάσπη μπορεί να πρασινίσει ξερονήσια, Κομισιόν:Να αρχίσει αμέσως η κατασκευή του συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο, Aνησυχία Γ. Mίχα για την Ψυττάλεια, ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ Δέσμευση ΕΥΔΑΠ για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, 

Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!, Επ' αόριστον αποκλεισμός του Ακροκέραμου από κατοίκους του Περάματος για τη λυματολάσπη, ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ 750 τόνους την ημέρα θα «τρώει» το ξηραντήριο, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ εμπόδισαν επίσκεψη στην Ψυτάλλεια, Ανασαίνει» η Ψυττάλεια,  Κυβερνητική έπαρση στην Ψυττάλεια ενώ η μονάδα υπολειτουργεί!, Κυβερνητική φιέστα στην Ψυττάλεια, Τέλος στην «Οδύσσεια» της λυματολάσπης, Ο πόλεμος της «λάσπης», "Βρωμάει" στην Ψυττάλεια, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα στις 23 πόλεις της ευρωκαταδίκης για τα λύματα, Μόνιμοι... κάτοικοι Ψυττάλειας θα παραμείνουν 300.000 τόνοι λυματολάσπης, «Φάμπρικα" απευθείας αναθέσεων στην Ψυττάλεια, «Καπέλο» στο νερό λόγω Ψυττάλειας, Χωρίς διαγωνισμό η ΕΥΔΑΠ επέλεξε το σύμβουλο για τη διαχείριση των έργων επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, Στον Μπόμπολα η συντήρηση της Ψυττάλειας, «Ψυτταλειόσημο» φωτιά για 2 εκατ. Καταναλωτές

επιστροφή

ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά Βάσως για απόβλητα, λύματα

Βολές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) Βάσως Παπανδρέου εξαπέλυσαν, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), με αφορμή τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ ότι:

* Μεθοδεύει τον αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με την περίεργη μέχρι τώρα ανοχή των οργάνων της), από την οργάνωση και λειτουργία ενός συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων των συσκευασιών και

* Προωθεί την πρόταση των πολυεθνικών, στην ανώνυμη εταιρεία των οποίων δίνει το δικαίωμα να προγραμματίζει, να κατασκευάζει και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αξιοποίησης δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας κατά παράβαση όλων των σχετικών νόμων, τα οποία αποτελούν το 80% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος έκανε λόγο για "αδιαφανείς και περίεργες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στην επιλογή του φορέα εναλλακτικής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων", τονίζοντας ότι "τα κριτήρια επιλογής του φορέα είναι προκαθορισμένα, αφού στην επιτροπή επιλογής συμμετέχουν και υποψήφιοι".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέστησε σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μεθοδεύσεις που ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης.

"Αν περάσει στους ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες δεν θα εκλέγονται στο μέλλον από τους πολίτες, αλλά από τις πολυεθνικές, και οι αιρετοί θα μετατραπούν σε μάνατζερ", είπε χαρακτηριστικά. "Το σκουπίδι έχει χρήμα και τους ιδιώτες τούς ενδιαφέρει μόνο το κέρδος. Τελικά, το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι δημότες, με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών", είπε ο γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γ. Στρατηγός, προσθέτοντας ότι την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να την έχουν δημόσιοι φορείς, μέσω ΝΠΔΔ.

Ο Γ. Χάρδας επέρριψε πολιτική ευθύνη στην κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτα για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών και επισήμανε τον κίνδυνο να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με σκουπίδια στους δρόμους, γιατί, όπως είπε, τα έργα κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) καθυστερούν σημαντικά. Ο σύμβουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, Μπάμπης Ζιώγας, τόνισε ότι "είναι τρελό να καθορίζουν οι ιδιώτες το χώρο κατασκευής των εγκαστάσεων ανακύκλωσης και τα προγράμματα λειτουργίας τους". (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2002)

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή

Βόμβα διοξίνης από την καύση της λάσπης Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΗ

Στην επιτρεπόμενη δόση που αφορά όλο τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου για ένα έως ογδόντα χρόνια -ανάλογα με την τεχνολογία καύσης- αντιστοιχούν οι ποσότητες εκπομπής διοξινών που θα εκλυθούν από την καύση των 120.000 τόνων λάσπης που είναι αποθηκευμένοι στην Ψυττάλεια!

Υπενθυμίζεται ότι η επιτρεπόμενη δόση για τον άνθρωπο, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό βάρους σώματος ημερησίως!

Σήμερα, οι πιο σύγχρονες μονάδες καύσης στην υπόλοιπη Ευρώπη (που δεν έχουμε δει ούτε στο όνειρό μας) με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι 0,4 μικρογραμμάρια (μg). Ενα μικρογραμμάριο ισούται με ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου!

Ετσι όπως εξελίσσεται η ιστορία στην Ψυττάλεια, “ούτε ανάλογη μονάδα καύσης μπορούμε να στήσουμε μέσα σε λίγους μήνες αλλά ούτε και μονάδα "αεριοποίησης", που είναι κάτι ανάμεσα σε καύση και πυρόλυση, διότι δεν είναι αρκετό το διάστημα των τεσσάρων μηνών για μελέτες και άδειες λειτουργίας”, είπε στην “Ε” ο Φίλιππος Κυρκίτσας (δρ Περιβάλλοντος), πρόεδρος της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης.

Θα πρέπει να πω, συνέχισε, ότι “δεν υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία ικανή να μας φωτίσει για την εγκατάσταση μονάδας αεριοποίησης, που δουλεύεται τα 10 τελευταία χρόνια σχεδόν πειραματικά. Ούτε υπάρχει, επίσης, κάποιος να μας πει με σιγουριά τις εκπομπές διοξινών που εκλύονται από αυτή τη μέθοδο.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το κόστος λάσπης από βιολογικούς καθαρισμούς στην Ευρώπη είναι περισσότερο από 100 ' ο τόνος. Ετσι ώστε να υπάρχει αξιοπιστία στο αποτέλεσμα και ελαχιστοποίηση της έκλυσης διοξινών”.

Πάντως, ο κ. Κυρκίτσος ακόμη και για τη μέθοδο “αεριοποίησης” ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το κόστος: τα 39 ' ανά τόνο λάσπης είναι αστείο ποσό. Η “αεριοποίηση”, αν και νέα μέθοδος, θα έλεγα όχι δοκιμασμένη, δεν είναι συνώνυμη με το φθηνό.

Αν δεν μπει το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρξει συναίνεση με τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποφασιστικότητα, τότε οι 120.000 τόνοι στην Ψυττάλεια θα πολλαπλασιαστούν και θα “πνίξουν” τους δημότες των γύρω περιοχών. “Αυτή είναι η πραγματικότητα”. http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=36492536

επιστροφή στην αρχή

H λασπομαχία της Ψυττάλειας Γιωργος Π. Tερζης

H εικόνα πλήρους σύγχυσης ως προς το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τα χαρακτηριστικά της προωθούμενης λύσης για τη συσσωρευμένη λάσπη στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας επιβεβαιώθηκε χθες. Στόχος της χθεσινής πρωτοβουλίας της EYΔAΠ, που προσκάλεσε για επίσκεψη στην Ψυττάλεια τους συντάκτες YΠEXΩΔE, ήταν να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής των λυμάτων στα νερά του Σαρωνικού. Eπί της Ψυττάλειας υπάρχουν σήμερα τέσσερις σκαμμένες περιοχές στις οποίες αποθηκεύονται οι ποσότητες λάσπης που δεν καταλήγουν στο XYTA Aνω Λιοσίων. Σύμφωνα με το γεν. διευθυντή Eγκαταστάσεων της EYΔAΠ κ. Aντ. Ξανθάκη, στο νησί βρίσκονται 120.000 τόνοι λάσπης, καθώς μεταφέρθηκαν στα Aνω Λιόσια μεγάλες ποσότητες μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου οπότε ο Eνιαίος Σύνδεσμος (EΣΔKNA) απαγόρευσε εκ νέου τη μεταφορά της.

H αδυναμία της κυβέρνησης του ΠAΣOK να κατασκευάσει στο παρελθόν και της νέας κυβέρνησης να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τη μονάδα ξήρανσης, φαίνεται ότι είναι μόνον η κορυφή ενός βουνού προχειρότητας σε ένα μείζον για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών θέμα. Aπό εκεί ξεκινά μία αλυσίδα αντικρουόμενων δηλώσεων και προχειρότητας:

- την Παρασκευή ο υπουργός Γ. Σουφλιάς δήλωνε ότι οι “αποθηκευμένοι” τόνοι λάσπης ανέρχονται σε 160.000 τόνους, με την EYΔAΠ να περιορίζει χθες το νούμερο σε 120.000

- το YΠEXΩΔE φέρεται να δηλώνει επισήμως ότι ο δευτεροβάθμιος (βιολογικός) καθαρισμός δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, η EYΔAΠ διαβεβαιώνει ότι λειτουργεί κανονικά και η Nομαρχία διαμαρτύρεται γιατί η εγκατάσταση δεν έχει την άδειά της!

- ο κ. Ξανθάκης αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς ότι η προωθούμενη, προσωρινή, λύση από την EYΔAΠ είναι μία μορφή καύσης, ο νομάρχης Γ. Mίχας την αποκλείει και ομιλεί για περιβαλλοντικό έγκλημα και η EYΔAΠ ανταπαντά ότι οι εκπομπές ρύπων θα είναι χαμηλότερες από αυτές της μονάδας που θα κατασκευάσει το YΠEXΩΔE και αποδέχεται η Nομαρχία

- η EYΔAΠ και το YΠEXΩΔE δηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την καύση και τα όρια που αυτή θέτει θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, την ίδια στιγμή που η οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η Eλλάδα έχει καταδικασθεί γι’ αυτό

- η νομαρχία και οι δήμοι του Πειραιά ζητούν την άμεση απομάκρυνση της λάσπης, την ίδια στιγμή που ως μέλη του EΣΔKNA αρνούνται τη μεταφορά της στα A. Λιόσια.

Σε κάθε περίπτωση, για να λειτουργήσει η προσωρινή λύση που προωθεί η EYΔAΠ απαιτείται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το YΠEXΩΔE, η αλλαγή του σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων από την Περιφέρεια αλλά και έκδοση άδειας από την Nομαρχία Πειραιά. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_804977_22/02/2005_134736

επιστροφή στην αρχή

Πάει για “καμπάνα” 100.000 ευρώ η ΕΥΔΑΠ λόγω λάσπης

Αποφασισμένοι να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αδιάλλακτη στάση της ΕΥΔΑΠ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εμμένουν στην προώθηση της καύσης δεκάδων τόνων λυματολάσπης στην Ψυττάλεια, είναι η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής.

Ηδη η Νομαρχία πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ μετά από σοβαρές παρεκκλίσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του έργου, που διαπιστώθηκαν σε αυτοψία στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Αυτή την περίοδο υπάρχουν στο νησί περίπου 130.000 τόνοι λάσπης και η δυσοσμία, που συνεχώς εντείνεται λόγω της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας, έχει κάνει τη ζωή των κατοίκων του Περάματος, του Κερατσινίου, της Σαλαμίνας, της Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αφόρητη.
Συν τοις άλλοις, οι δήμαρχοι και ο νομάρχης του Πειραιά δήλωσαν ότι τάσσονται στο πλευρό του δήμαρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκου, που θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης, επειδή μαζί με τους κατοίκους της περιοχής έκλεισαν τον δρόμο στο Πέραμα, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους για τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως λένε, “δεν μπορεί οι αγώνες των φορέων της Αυτοδιοίκησης να ποινικοποιούνται”. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι “ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την απομάκρυνση της λάσπης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προθεσμία που έχει ο προσωρινός μειοδότης για την έκδοση των σχετικών αδειών να λήγει στις 18 Ιουνίου 2005”. Ο κ. Μίχας συμπλήρωσε ότι “η Ε.Ε. έχει διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση και η ΕΥΔΑΠ προσπαθούν παράνομα να μετατρέψουν την Ψυττάλεια από μονάδα επεξεργασίας λυμάτων σε εργοστάσιο καύσης, απειλώντας με άμεση απόσυρση της χρηματοδότησης. Δυστυχώς το ΥΠΕΧΩΔΕ καλύπτει τις παράνομες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Η Νομαρχία Πειραιά θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς την ΕΥΔΑΠ για παράνομη αποθήκευση λυματολάσπης στην Ψυττάλεια”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2005

επιστροφή στην αρχή

Δυναμικές αντιδράσεις στην Πετρούπολη και τα Λιόσια για τη λυματολάσπη

Χορό αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση για μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς των Άνω Λιοσίων και της Πετρούπολης, που είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη λύση αυτή, ενώ σήμερα ο Γ. Σουφλιάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε συναντήσεις που θα έχει με το νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο Δυτ. Αττικής, καθώς και τους δημάρχους Πετρούπολης και Καματερού. Την ίδια ώρα, προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν σήμερα με την αποκομιδή των απορριμμάτων της πρωτεύουσας καθώς ο δήμος Άνω Λιοσίων προχωρά σε 24ωρο αποκλεισμό της χωματερής, όπως αποφασίστηκε σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης την περασμένη Παρασκευή.
"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον", "Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή. Έξω από το Θριάσιο η χωματερή", φώναζαν εκατοντάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων των Άνω Λιοσίων και της Πετρούπολης που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του \ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης\, ο \δήμαρχος Πετρούπολης Στ. Βλάχος\ και εκπρόσωποι της Διαδημοτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής συναντήθηκε με τον υφυπουργό Στ. Καλογιάννη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί παραπέμποντας στις σημερινές συναντήσεις με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, ανάμεσα στις οποίες και η φόρτωση της λυματολάσπης σε πλοία, τα οποία θα την κρατήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια.
Ο δήμαρχος Πετρούπολης Στ. Βλάχος
"Είμαστε κάθετοι στο ζήτημα του λατομείου Μουσαμά. Πρέπει να βγει από τη συζήτηση, να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε", δήλωσε στην "Α" ο δήμαρχος Πετρούπολης Στ. Βλάχος. "Σε ό,τι αφορά τον ΧΥΤΑ, πρέπει να υπάρξει συζήτηση σε νέα βάση, με χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης. Ο χώρος δεν επιδέχεται περαιτέρω επιβάρυνση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολίσθησης όπως το 2003", συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι έντονα έχει αντιδράσει και το νομαρχιακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής στην προοπτική μεταφοράς της λυματολάσπης στη χωματερή των Άνω Λιοσίων και το παλιό λατομείο Μουσαμά, καθώς μάλιστα δεν εκλήθη στη σύσκεψη όπου ελήφθη η σχετική απόφαση. Όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του για το θέμα, θα προσβάλει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία επιτρέπεται η μεταφορά 900 τόνων λυματολάσπης ημερησίως από την Ψυττάλεια στα Άνω Λιόσια, ενώ θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση τη χωροθέτηση και διαμόρφωση εκτός Δυτικής Αττικής χώρου για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου και της λυματολάσπης.
Στο μεταξύ, δεν λείπουν και οι φωνές κατά του δημάρχου Άνω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα για το θέμα. Ευθύνες στο δήμαρχο για τις εξελίξεις επιρρίπτει η Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η διοίκηση Παπαδήμα και άλλοι "πρόσφεραν και πρότειναν κατά καιρούς αυτού του είδους τις 'λύσεις' αντί πινακίου φακής και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα". Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άνω Λιοσίων, κάτοικοι της περιοχής κατηγόρησαν τον Ν. Παπαδήμα ότι έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για τη μεταφορά της λυματολάσπης στον XYTA και κάποιοι από αυτούς πέταξαν αυγά εναντίον του και εναντίον δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΓΗ 31-5-05

επιστροφή στην αρχή

Λύση για Ψυττάλεια ΜΕ 6 ΕΚΑΤ. ευρώ, το νωρίτερο αρχές του 2006 φεύγει η λάσπη Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Από τις 10 Ιουλίου θα αρχίσει -εκτός απροόπτου- η σταδιακή απομάκρυνση των “βουνών” λάσπης που έχουν σχηματιστεί στην Ψυττάλεια από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πρωτεύουσας την τελευταία διετία και υπολογίζονται σε 120.000 κυβικά.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υπό την προεδρία του κ. Σουφλιά και τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και το νομάρχη Πειραιά Π. Μίχα. Ολοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η διαχείριση της λάσπης, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με τις οσμές στις δυτικές συνοικίες του Πειραιά, προβλέπει τα εξής:
* Με νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώνεται ο ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια να δέχεται καθημερινά 900 τόνους. Η ημερήσια “παραγωγή” στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων ανέρχεται στους 700 τόνους και υπολογίζεται να αυξηθούν με τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων.
* Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων εδαφοποίησης για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε πρώτη φάση θα γίνεται επεξεργασία 200 τόνων την ημέρα. Στις 10 Ιουλίου, με την έγκριση των απαιτούμενων μελετών για τους περιβαλλοντικούς όρους, αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίηση του συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 1.280 τόνους την ημέρα. Η προσωρινή λύση προβλέπει μεταφορά της λάσπης στο ανενεργό λατομείο Μουσαμά στη δυτική πλευρά του Ποικίλου Ορους, στα διοικητικά όρια της Πετρούπολης. Η λάσπη θα ανακατεύεται με ροκανίδια ξύλου και με συνεχή αναμόχλευση και ζύμωση θα παράγεται ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό εδάφους ή στον ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια.
* Το Σεπτέμβριο αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος της οριστικής λύσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή ξηραντήριου πάνω στην Ψυττάλεια. Οι εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη του 2007.
Δεν λείπουν πάντως τα ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα. Η εταιρεία “Χρ. Κωνσταντινίδης”, που αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης από τον διαγωνισμό του Ιανουαρίου προσφέροντας 39,2 ευρώ ανά τόνο λυματολάσπης, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις μέσα στην προβλεπόμενη τετράμηνη προθεσμία. Ζήτησε παράταση, αίτημα που απέρριψε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία στη συνέχεια κήρυξε προσωρινό ανάδοχο τη δεύτερη κοινοπραξία.
Με τον όμιλο Μπόμπολα
Πρόκειται για τη γερμανική “Bilfiger”, συνεργαζόμενη με τον όμιλο Μπόμπολα, που θα αναλάβει τη διαχείρηση έναντι 41 ευρώ ανά τόνο λάσπης. Η διαδικασία αυτή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει δικαστικές εμπλοκές.
Ακόμη και αν όλα κυλήσουν χωρίς εμπόδια, η Ψυττάλεια θα απαλλαγεί από τις λάσπες το νωρίτερο στις αρχές του 2006, ενώ το κόστος της μεταφοράς θα ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/05/2005

επιστροφή στην αρχή

Ξεκίνησε η επεξεργασία της λυματολάσπης

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η επεξεργασία της λυματολάσπης με τη μέθοδο της εδαφοποίησης στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με ποσότητα 80 τόνων, η οποία η μέρα με την ημέρα θα αυξάνεται. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει πανηγυρικά τα συνήθη..."η διαδικασία απόθεσης χύδην και χωρίς επεξεργασία λάσπης στον ΧΥΤΑ που γινόταν επί τόσα χρόνια επιτέλους θα αντικατασταθεί οριστικά κι αμετάκλητα από τη διεθνώς αποδεκτή, άοσμη και φιλική προς το περιβάλλον επιστημονική διαδικασία της εδαφοποίησης. Και σε έξι μήνες, στα τέλη του 2005 όπως έχουμε δεσμευτεί, η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της, θα αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να συνεχιστεί η εδαφοποίηση. Το εξάμηνο αυτό θα αξιοποιηθεί για να υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση". ΑΥΓΗ 29-6-2005

επιστροφή στην αρχή

Ζητούνται απαντήσεις για τη λυματολάσπη

Τους φόβους για σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί τόσο η παραμονή 150 τόνων λυματολάσπης στο ΚΤΕ Ψυττάλειας όσο και η καθυστέρηση του έργου της μονάδας ξήρανσης εξέφρασε με επιστολή του χθες προς τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται, σύμφωνα με τον νομάρχη Πειραιά, στη δυσοσμία της λυματολάσπης που τους τελευταίους μήνες έχει κάνει αφόρητη τη ζωή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τους δήμους της Δυτικής Αττικής.
Τα βασικότερα ερωτήματα του νομάρχη προς τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, Κων. Κωνστούλα, είναι:
1 Αν η επεξεργασία της λυματολάσπης με τη μέθοδο της εδαφοποίησης αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.
2 Αν η ΕΥΔΑΠ συμφωνεί ότι η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά προέρχεται από την Ψυττάλεια, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής.
3 Γιατί δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα της οριστικής απομάκρυνσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Ποια η προτεινόμενη λύση της εταιρείας και τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Σε σχέση με το διαγωνισμό της ξήρανσης της λυματολάσπης επισημαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των νομιμοποιητικών στοιχείων των διαγωνιζόμενων και δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών. «Μήπως τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Εξακολουθεί το έργο της ξήρανσης να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ;» ρωτά ο κ. Μίχας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2005

επιστροφή στην αρχή

«ΛΟΥΚΕΤΟ» από τους εργαζομένους στη χωματερή για λυματολάσπη και απορρίμματα    Τυφώνας σκουπιδιών

«Σφραγίζει» από σήμερα και για τα σκουπίδια και για τη λυματολάσπη η χωματερή των Ανω Λιοσίων, με επώδυνες συνέπειες για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ύστερα από απόφαση των εργαζομένων να απέχουν επ' αόριστον από τα καθήκοντά τους.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες απασχόλησης που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, καταγγέλλουν ότι συνάδελφοί τους έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τις αναθυμιάσεις και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν υπάρξει επίσημη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το αρμόδιο υπουργείο για τη μεταφορά της λυματολάσπης σε άλλο χώρο.
Το κλείσιμο της χωματερής αναμένεται να προκαλέσει ...έμφραγμα στο Λεκανοπέδιο, αφού τουλάχιστον 6.000 τόνοι σκουπίδια κάθε ημέρα θα σωρεύονται στους δρόμους και 700 τόνοι λυματολάσπης θα συγκεντρώνονται στην Ψυττάλεια. Ηδη η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνει έκκληση στους Αθηναίους τα επόμενα 24ωρα να αποφύγουν να κατεβάσουν σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων.
Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν δηλώνουν οι εργαζόμενοι διά στόματος Γιώργου Χαρδά, που είναι ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Η κατάσταση είναι αφόρητη πλέον, λέει ο κ. Χαρδάς, καθώς οι κίνδυνοι από τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα με την απόφαση να μεταφέρεται στον ίδιο χώρο και η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια.
Οι εργαζόμενοι υποφέρουν από δύσπνοια, εμετούς και τσούξιμο στα μάτια από τις αναθυμιάσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένας εργαζόμενος την προηγούμενη εβδομάδα χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στην επίσημη γνωμάτευση των γιατρών αναφέρεται ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε εισπνοή αναθυμιάσεων από βιοαέριο που παράγεται κατά τη διαδικασία εδαφοποίησης της λυματολάσπης. «Εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση», προειδοποιεί ο κ. Χαρδάς, που ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι στη χωματερή δεν πρόκειται να δεχτούν το χρονοδιάγραμμα που δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της λυματολάσπης τοποθετείται ύστερα από συζήτηση στο τέλος του 2005. Την κάλυψη των εργαζομένων στη χωματερή σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να κινηθεί δικαστικά για τις κινητοποιήσεις τους αναλαμβάνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου της Θέμη Μπαλασόπουλου. Επίσης, στελέχη του αρμόδιου φορέα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων (ΕΣΔΚΝΑ) υπογραμμίζουν ότι η χωματερή μένει ανοιχτή εδώ και τέσσερις μήνες με την ανοχή των εργαζομένων, για να μην υπάρξει νέα μόλυνση του Σαρωνικού από τη λυματολάσπη, όμως πλέον οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2005

επιστροφή στην αρχή

Ευρω-επίσκεψη κοροϊδία για τη λυματολάσπη

 

Επισκέφτηκε την Ελλάδα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, του ευρωκοινοβουλίου για να «ελέγξει» τα προβλήματα που υπάρχουν σε ότι αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής ευρωπαικής νομοθεσίας.

«Καλεσμένοι» του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τζαμπάζη.

Η ομάδα λοιπόν (σοσιαλιστές , χριστιανοδημοκράτες) ταξίδεψε στην Αθηνα στις 24 και 25 Νοέμβρη για να επισκεφθεί –λέει το ανάλογο δελτίο Τύπου - εγκαταστάσεις μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, όπως αυτές της χωματερής στα Ανω Λιόσια, της Ψυτάλειας, και του Σχοινιά.

Παράλληλα το πρόγραμμα περιλάμβανε επαφές με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις κυρίως οικολογικές οργανώσεις) στη συνέχεια βόλτα στα Άνω Λιόσια, βόλτα στην Ψυταλεια, μετά συνάντηση με την Επιτροπή περιβάλλοντος και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής και --χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί οι επισκέψεις—ακολουθούσε, ω του θαύματος! συνέντευξη τύπου σχετικά με τα στοιχεία από την αυτοψία στις εγκαταστάσεις μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας.

Και η συνέντευξη τύπου αρχίζει…

Ο Πρόλογος γίνεται από τον ο αντιπρόεδρο Δανό ευρωβουλευτή της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Dan Jorgensen και το μέλος της επιτροπής από Βέλγιο Frederika Brepoels.

Οπως είναι φυσικό και εύλογο, κάνουν λόγο για μια άσχημη κατάσταση, αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικό σε ότι αφορά την μόλυνση, από απορρίμματα και λυματολάσπη, έκανε λόγω για μόλυνση στην ατμόσφαιρα, αλλά και πρόβλημα στην προστασία των υδάτων.

Τονισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 17 θέση της λίστας επι του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών) και ανέφερε ότι η απελπιστική αυτή κατάσταση μπορεί να επιφέρει και οικονομικές κυρώσεις. Κοινώς πρόστιμα η αλλιώς καμπάνες.

Έσπευσαν όμως να μας παρηγορήσουν λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι όμως η μόνη με προβλήματα, όπως ανέφεραν γιατι σχεδόν όλες οι χώρες στην ιδία κατάσταση ενώ σε χειρότερη βρίσκονται άλλες επτά πριν την Ελλάδα. Η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ηνωμ. Βασίλειο Πορτογαλία Γερμανία προπορεύονται.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον περιβαλλοντικό-πολιτικό πρόλογο του αντιπροέδρου της Επιτροπής…

«Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι γενικότερο και όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να το σώσουμε. Νόμοι και οδηγίες υπάρχουν αλλά δεν φτάνουν οι νόμοι όταν μένουν στα συρτάρια αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κιόλας και να τηρούνται από τους πολίτες που δεν είναι ενημερωμένοι.»

Είπε ακόμη ότι «οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για αλλά θέματα όπως αυτά που σχετίζονται με τα άτομα με ειδικές αναγκες και δείχνουν ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά(!) ενώ στα θεματα περιβάλλοντος δεν είναι ενημερωμένοι και δημιουργούν πρόβλημα στην κάθε χώρα η οποία όμως… πρόσθεσε δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία» (*1)

Και συνεχίζουμε … με τα συμπεράσματα από τις επισκέψεις σε εγκαταστάσεις μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας όπως είναι η Χωματερή στα Λιόσια.

Βόλτα στα Άνω Λιόσια…;

--Τελικά λογο βροχής, δεν επισκέπτονται πεζοί τη χωματερή Άνω Λιοσίων αλλά με πούλμαν, (!) οπού ξεναγούνται, κοιτώντας μέσα από τα τζάμια, συνομιλούν με τον καρεκλοκενταυρο και επικίνδυνο κυβερνητικό φερέφωνο, επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ στην πειραματική μονάδα αποξήρανσης κ. Ξανθάκη από τον οποίο ενημερώνονται για το πειραματικό εργο αποξήρανσης (*) αλλά μιλούν και με κάποιους δημάρχους και κατοίκους.

(*) Λίγα λόγια για την Ιστορία: Η συγκεκριμένη πειραματική μονάδα έχει την δυνατότητα να αποξηραίνει το ένα εικοστό -και αν- της συνολικής ποσότητας λυματολασπης 750 εως και 900 τόνοι επίσημα και ανεπίσημα-που έπεφταν καθημερινά στη «χωματερή» μεχρι πριν από 30 ημέρες.

Ο εν λόγο κύριος όχι μόνο είναι ο υπεύθυνος μιας ουσιαστικά ανεύθυνης και επικίνδυνης πειραματικής μονάδας αποξήρανσης, αλλά είχε το θράσος να δηλώνει κατηγορηματικά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δυσοσμίας από την αποσύνθεση της λυματολάσπης στην Πειραματική Μονάδας Αποξήρανσης.

Είχε δηλώσει μάλιστα ότι η ατμόσφαιρα είναι μια χαρά …αλλά να… μόνο που μερικές φορές φυσάει.

Είχε εμφανιστεί κιόλας χωρίς μάσκα προστασίας, όπως όλοι οι υπόλοιποι, ενώ την στιγμή που έλεγε τα καλύτερα λόγια για την ατμόσφαιρα και τον αέρα, υπήρχαν άνθρωποι (τουλάχιστον τρεις που έκαναν εμετό ακριβώς διπλα στα τηλεοπτικά συνεργεία και μεταφέρθηκαν άρον άρον, με ιδιωτικά και τηλεοπτικά αυτοκίνητα μακριά από την άοσμη λυματολασπη.)

Επίσης ειχε άρνηθει με απαξιωτικο τρόπο κιόλας, να απάντησε σε απανωτές ερωτήσεις ρεπόρτερ όλων των μέσων και κατοίκων για το αν ο ίδιος θα έφερνε βόλτα τα παιδιά του στο ανακαινισμένο περιβάλλον της χωματερής, για να τους δείξει το μεγάλο έργο. Και όλα αυτά χωρίς μάσκα προστασίας… μόνο και μόνο για να πείσει… για αυτό που θέλανε οι εργοδότες του.

Πάμε τώρα Βόλτα στην Ψυτάλεια…;

Από παλαιότερη διαμαρτυρία κατοίκων.

http://athens.indymedia.org/old/front.php3?lang=el&article_id=334924

--Τελικά δεν επισκέπτονται ούτε την Ψυτταλεια γιατί φοβήθηκαν μην και πνιγούν λογο πολλών μποφόρ αλλά παρέμειναν για φαγητό και ενημέρωση, σε ένα γνωστό γραφικό κατάστημα-καντίνα- κιλικίο στο Ακροκέραμο στο Πέραμα. (!!! Κάνουν χιούμορ κιόλας λέγοντας ότι «πολλοί συνάδελφοι μας, καραδοκούν για να μας αρπάξουν την θέση που κατέχουμε και δεν θέλαμε να τους κάνουμε τη χάρη. να πνιγόμαστε. Οπότε δεν επισκεφτήκαμε την Ψυτταλεια. Καθίσαμε και μας έκαναν το γεύμα σε ένα γραφικό ταβερνάκι στο Ακροκέραμο του Περάματος όπου ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα της Ψυτταλειας» !!!)

Ζούμε και αναπνέουμε σε μια πολύ η οποία δηλητηριάζεται από παντού με τις ευλογίες της κρατικής μηχανής και των εργολάβων της ζωής μας. Σε μια πόλη που πάει από το κακό στο χειρότερο, οπού οι κυβερνόντες δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα, παρά μόνο μεγάλα λόγια και πολιτικοί βερμπαλισμοί και χρήματα τα τρέχουν κανονικά …. Και φυσικά μετά από τόσους τόνους επικίνδυνης λυματολάσπης που επεσαν ξανά στο Σαρωνικό και μετά στο λάκκο των Άνω Λιοσίων …να υπογράφονται και επίσημα οι μεγάλες συμφωνίες –τύπου Σουδάν. (**)

(**)Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος λοιπόν, μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει επίσημα τι σκέπτονται να κάνουν και αν η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ θα … προχωρήσουν στην συμφωνία για το Σουδάν.

Σίγουρα όμως η οποία συμφωνία, μας λένε τα μέλη της Επιτροπής, θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού προσανατολίζονται να βάλουν ένα καράβι που θα μεταφέρει τη λυματολασπη αλλά θα πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο… την εβδομάδα.

Για το λόγω αυτό, ήδη έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή ενός μικρού λιμανιού στην Ψυταλεια.

Όμως οι εργασίες δεν ξεκίνησαν τώρα. Φαίνεται ότι ήταν καλά προμελετημένο το σχέδιο για την ανάθεση του έργου σε κάποιους φίλους επιχειρηματίες «μεταφοραί-μετακομίσεις... ο Θανάσης»

Οι εκχερσώσεις, οι μπουλντόζες και τα φορτηγά, είχαν πιάσει δουλειά ένα χρόνο πριν και όλα έδειχναν ότι κάτι πάνε να φτιάξουν στο σημείο που βρίσκεται δίπλα από τους αγωγού μεταφοράς της λυματολασπης. Στην Ψυταλεια (Την 1η Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε πάνω στις εγτακαστασεις στην ψυταλεια, διαδημοτική διαμαρτυρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής)

Ωστόσο μετά τις ανακοινώσεις και παρά την έντονη δυσφορία που προκάλεσε το γεγονός ότι η Συνέντευξη τύπου με τα στοιχεία από την «αυτοψία» δινόταν την στιγμή που η αυτοψία δεν είχε ολοκληρωθεί και θα συνεχιζόταν στην τρίτη κατά σειρά εγκατάσταση μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας … στο Σχοινιά, δικαιολογήθηκαν με ένα απλό δάγκωμα των χειλιών και ένα ναι έχετε δίκιο αλλά πετάξαν ένα μας πίεζε ο χρόνος…

…και μετά γεια σας, γιατί χάνουμε το αεροπλάνο της επιστροφής και πρέπει να πάμε και στο Σχοινιά και βιαζόμαστε…

Υ.Γ (*1) Μάλιστα στο ζήτημα, πολίτες, αναφέρθηκε με τον παραπάνω συσχετισμό «ενημερωμένοι πολίτες για τους ανάπηρους -βελτίωση της κατάστασης και ανενημέρωτοι πολίτες για το περιβάλλον - χειρότερη κατάσταση και η ευρωβουλευτής του Πασοκ Ευαγγελία Τζαμπάζη.

Η ίδια θεωρεί ότι στη χώρα μας προσφέρετε η καλύτερη αντιμετώπιση στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αυτό βέβαια οφείλεται στην ενημέρωση που έχει γίνει στα προηγούμενα χρόνια

Ωστόσο οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν απο συναδελφους της, μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο δείχνουν ανάγλυφα την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι τουαλέτες για τα άτομα αναπηρα (ΑΜΕΑ) Και προκαλούν ακόμη και την ίδια τη ευρωβουλευτή, που εξοργίζεται μεν , αλλά δεν θα τις παραδώσει στον αρμόδιο υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Ελεγκτικής Επιτροπής όπως μάθαμε από συνάδελφο της, για να μην εκτεθεί η χώρα, Θα τις παραδώσει στο πρόεδρο της βουλής…

Τι κρίμα. Θα περίμενε κανείς η κ Ευαγγελία Τζαμπάζη να είχε μια πιο πραγματική και γιηνη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα για τους αναπήρους και όχι μια πλασματική και ονειρικά πλασμένη που χωράει μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά παιχνίδια και απέχει παρασάγγας από την τραγική καθημερινότητα. Γιατί και όπως λέει ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος αφού και η ίδια αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ). Οπότε θα έπρεπε ίσως να ξέρει καλύτερα την κατάσταση.

Υ.Γ (2) Η Δημοσίευση είναι αφιερωμένη στον κ Παπαδημούλη στην κ Τζαμπάζη και στα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, που όχι μόνο μας κοροϊδεύουν εκτοξεύοντας φιλολαϊκές πολιτικές σε ταξιδάκια αναψυχής, αλλά γνωρίζοντας καλά το παιχνίδιτης επικοινωνιακής πολιτικής, πλέκουν τα εγκώμια δημοσιογράφων που ερωτεύονται τη φωνή τους, και βαυκαλίζονται με βερμπαλισμούς και σάλια, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ακούσει ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι σκληροί…

Όταν θα έρθετε ξανά μήπως μπορείτε να μας στείλετε μερικά στοιχεία ΜΟΝΟ για το χρηματικό ποσό που στοίχισε η κατασκευή του κάθε γραφείου που απασχολείται στο Ευρωκοινοβούλιο; θα μας βοηθούσατε πολύ στο λειτούργημα μας.

Εμείς πάντως εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε να μας φέρετε τις λίστες εξόδων του γραφείου σας, και να μας ενημερώσετε σε κάποια άλλη συνέντευξη τύπου, σχετικά με τα συμπεράσματα από την αυτοψία στο Σχοινιά. Εκτός αν είναι μυστικά συμπεράσματα, όπως «μυστικές» είναι άλλωστε και οι συμφωνίες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης αφού το έργο στο Σχοινιά έχετε ξεχάσει ότι δεν χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης…

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=6069, Σάβ 26 Νοέ, 2005

επιστροφή στην αρχή

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ: Ξανά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ (για τη μονάδα ξήρανσης)

Το Μάρτη του 2006 - στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρξουν ενστάσεις - υπολογίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων ξήρανσης της λυματολάσπης πάνω στην Ψυττάλεια, προϋπολογισμού 34,8 εκατ. ευρώ, για το οποίο χτες αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ», με έκπτωση 28,44%. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται να γίνει 14 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνουμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έφτιαξε ένα έργο όπως αυτό της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων στην Ψυττάλεια - ένα έργο που, από αρχικό προϋπολογισμό 128 εκατ. ευρώ, έφτασε στα 205 εκατ. ευρώ - χωρίς να κατασκευαστεί και η μονάδα ξήρανσης της λυματολάσπης, που θα περιόριζε δραστικά τον όγκο και το ρυπαντικό της φορτίο, αν και προβλεπόταν από τη σύμβαση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Επίσης σημαντικές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της.

Το πιο ωραίο είναι ότι προσωρινός ανάδοχος για το έργο αναδείχτηκε η ίδια κοινοπραξία που κατασκεύασε το δευτεροβάθμιο βιολογικό καθαρισμό!..  Ριζοσπάστης 17-1-2006

επιστροφή στην αρχή

 «Οχι» Βοιωτών στη λυματολάσπη

Γιωργος Λιαλιος

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για την τύχη της λυματολάσπης ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η μεταφορά της στη Γερμανία αντιμετωπίζεται λόγω κόστους ως... έσχατη λύση. Χθες όμως διεκόπη η πιλοτική μεταφορά και κομποστοποίηση της λυματολάσπης της Μεταμόρφωσης σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Αιτία, οι αντιδράσεις τοπικών αρχόντων.

Η μεταφορά περίπου 60 τόνων λυματολάσπης ημερησίως από τον Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ) στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Νέα Ανακύκλωση» στην περιοχή της Αλιάρτου ξεκίνησε πριν από περίπου 20 ημέρες. Η δημοσιοποίηση της πιλοτικής συμφωνίας της ΕΥΔΑΠ με την εταιρεία από την «Κ» (11.2.2006) και η αναπαραγωγή του θέματος από τα ΜΜΕ της Βοιωτίας προκάλεσαν την αντίδραση των τοπικών αρχόντων της περιοχής. «Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και κρίνοντας με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρείας, αποφασίσαμε ότι δεν επιθυμούμε πλέον τη συνέχιση της πιλοτικής επεξεργασίας της λυματολάσπης της Μεταμόρφωσης», περιορίστηκε να δηλώσει χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χαρ. Μυγιάκης, ανακοινώνοντας χθες τη διακοπή της συμφωνίας.

Από πλευράς της ΕΥΔΑΠ δεν υπήρξε χθες κάποιο επίσημο σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις. Πάντως στελέχη της ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται κανένα νομικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα για τη διακοπή της συμφωνίας, καθώς η «Νέα Ανακύκλωση ΑΕΒΕ» διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες (από τον Δήμο Αλιάρτου, τη νομαρχία Βοιωτίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) για τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.

Ομως, οι τοπικοί άρχοντες έσπευσαν χθες να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην παραγωγή εδαφοβελτιωτικού από τη λυματολάσπη στην περιοχή τους, φοβούμενοι πιθανότατα όχι τόσο τη μέθοδο της κομποστοποίησης, όσο... τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί εν όψει δημοτικών εκλογών. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Αλιάρτου κ. Αλεξ. Βίτσης, ανέφερε ότι «η ΕΥΔΑΠ παίρνει από τη Βοιωτία το νερό και της επιστρέφει ό,τι δεν χρειάζεται», ενώ ο δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Αριστ. Ρούσσαρης εξέφρασε επιφυλάξεις «προτού ερευνηθούν όλες οι πιθανές παράμετροι». Την ίδια στιγμή βέβαια η λυματολάσπη που παράγεται στους βιολογικούς καθαρισμούς της Θήβας, της Λιβαδειάς και άλλων κωμοπόλεων της Βοιωτίας θάβονται χωρίς καμία άλλη επεξεργασία (και διαμαρτυρία) στις κατά τόπους χωματερές.

Εν τω μεταξύ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον σχετικά με την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης της λυματολάσπης έως την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, από «υποψήφιους μνηστήρες». Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την (σκόπιμη) καθυστέρηση της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο του διαγωνισμού για τη μεταφορά της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια: πηγές της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν ότι η «λύση Γερμανίας» θεωρείται πολύ ακριβή (σ.σ. 142,85 ευρώ/τόνο), τόσο που διατηρείται ως ανοιχτή έσχατη λύση, όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η ακύρωση του διαγωνισμού. Πάντως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι προτάσεις για τη διαχείριση της λάσπης που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα έχουν υπαγορευθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν φαίνεται... να ενθουσιάζουν τους υπευθύνους της ΕΥΔΑΠ με την αποτελεσματικότητά τους. Καθημερινή 14-2-06

 επιστροφή στην αρχή

Στη Γερμανία η λυματολάσπη της Ψυττάλειας

Την ανάθεση σε κοινοπραξία του έργου της απομάκρυνσης 60.000 τόννων λυματολάσπης από την Ψυττάλεια έναντι 7,68 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΥΔΑΠ όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η σύμβαση μπορεί να επεκταθεί κατά 15.000 τόννους ακόμη. Το κόστος ανά τόννο διαμορφώθηκε στα 128 ευρώ.
Η μεταφορά θα γίνει στη Γερμανία, σε ειδικές μονάδες, που διαθέτουν τις προβλεπόμενες άδειες υποδοχής και επεξεργασίας λυμάτων, από το κοινοπρακτικό σχήμα LOBBE TZILALIS - ENVIROCHEM Ελλάς Α.Ε.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου θα υπογραφεί μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα Επιτρόπου Σταύρου Δήμα για το ασύμβατο της μεταφοράς στη χωματερή των Λιοσίων με την κοινοτική νομοθεσία.   Εθνος 8-3-06

 επιστροφή στην αρχή

 

Η λυματολάσπη πρασινίζει ξερονήσια- Η ΕΥΔΑΠ δεν λέει όχι στη λύση της μετατροπής των λυμάτων σε λίπασμα, όπως προτείνει ομάδα επιστημόνων

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Ξερονήσια μπορούν να πρασινίσουν με τη βοήθεια της λυματολάσπης της Ψυττάλειας αντί αυτή να συσσωρεύεται στο συγκεκριμένο νησί και να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον του Σαρωνικού. Η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητεί νέα λύση για το σύνολο της ποσότητας των 300.000 τόνων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ψυττάλεια και δεν λέει όχι στη λύση αυτή την οποία προτείνει ομάδα επιστημόνων αλλά ζητεί να της προσκομίσουν σχετική άδεια για την εκτέλεση ανάλογων εργασιών.

«Αυτό σημαίνει ότι, παρά τον φαινομενικό αγώνα δρόμου όπου έχουν επιδοθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων εδαφοποίησης ή ξήρανσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, κωλυσιεργούν και ουσιαστικά κλείνουν τα αφτιά σε μια ρεαλιστική οικολογική πρόταση» επισημαίνει ο καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σύμβουλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίων Εργων και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών κ. Νικόλαος Βερνίκος, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που εισηγούνται το όλο σχέδιο.

* Οικολογικά αποδεκτή λύση

Ειδικότερα στην πρόταση που κατατέθηκε από την ομάδα επιστημόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι δίδεται λύση οικολογικά αποδεκτή για τη μεταφορά και αποδόμηση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, η οποία θα υπόκειται σε φυσική επεξεργασία με τη βοήθεια του ήλιου, του αέρα και του νερού. Δηλαδή, η λάσπη θα μεταφέρεται με πλοία από την Ψυττάλεια σε βραχονησίδα του Αιγαίου. Εκεί θα υφίσταται φυσική επεξεργασία και θα μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για φύτευση τόσο στην ίδια τη βραχονησίδα όσο και σε άλλα σημεία της χώρας. Μάλιστα μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρει ότι οι στάχτες της ΔΕΗ μπορούν να αναμειχθούν με τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας και να δώσουν μια θαυμάσια πρώτη ύλη για φύτευση.

Με τη φυσική αποδόμηση θα περιορίζεται η ποσότητά της στο 30% του αρχικού όγκου, ενώ θα μετατρέπεται σε λίπασμα που μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά. Κατά τους ίδιους επιστήμονες, υπάρχουν διάφορες ερημονησίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων της Νομαρχίας Αττικής.

Η λύση αφορά το σύνολο της συγκεντρωμένης ποσότητας λυματολάσπης και επισημαίνεται ότι μπορεί να δώσει ανάσα στο πρόβλημα εντός 40 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Η λάσπη που μπορεί να μεταφερθεί ημερησίως είναι απεριόριστη.

Ειδικότερα η πρόταση υπεβλήθη στο ΥΠΕΧΩΔΕ στις 3.10.2005, χωρίς να έχει ως τώρα δοθεί επίσημη απάντηση, ενώ επιδόθηκε και εξώδικο στις 29 Μαρτίου 2006 στον αρμόδιο υπουργό. Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κινητικότητα σε επίπεδο συζητήσεων με τους αρμοδίους για την τύχη της προτεινόμενης λύσης, η οποία υπεβλήθη από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ν. Βερνίκο, ειδικό στη διαχείριση μικρών νησίδων της Μεσογείου.

Η πρόταση αναφέρει ότι είναι απόλυτα συμβατή με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οδηγίες (directives). Το υλικό της λυματολάσπης θα εδαφοποιείται και θα μετατρέπεται σε εδαφοβελτιωτικό. Η μελέτη της θαλάσσιας μεταφοράς στις ερημονησίδες σημειώνεται ότι είναι απόλυτα σύμφωνη με τον κώδικα BC του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας - ΙΜΟ (International Maritime Organization). Θεωρείται οικονομικά βιώσιμη, χωρίς να παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα.

* Ανάπλαση ερημονησίδων

Στο μέλλον θα γίνεται φυτοκάλυψη αλλά και θα αξιοποιούνται ερημονησίδες κατά τρόπο οικολογικά αποδεκτό δίνοντας λύση στο πρόβλημα της λυματολάσπης τόσο της Ψυττάλειας όσο και των άλλων παραλιακών, αστικών και τουριστικών κέντρων της χώρας που δεν ξέρουν πώς να απαλλαγούν από τη λυματολάσπη τοπικών εγκαταστάσεων.

Με τον προτεινόμενο τρόπο εκτιμάται ότι, εκτός από την επίλυση του προβλήματος της πρωτεύουσας, θα επιλυθεί και το πρόβλημα των ίδιων των ερημονησίδων, οι οποίες θα μπορέσουν να αναπλαστούν και να φυτευθούν ώστε αργότερα να αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση, θα γίνει στεγανοποίηση του εδάφους στην ερημονησίδα, θα κατασκευαστούν αναβαθμίδες με στεγανό πυθμένα και τάφροι, μονάδα λιπασματοποίησης της λάσπης, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει διαρροή στο θαλάσσιο περιβάλλον, κάτι που είναι τεχνικά εφικτό.

Παράλληλα θα διασωθούν όλα τα είδη της χλωρίδας και η μορφή της νησίδας και θα χρησιμοποιηθεί μέρος του υλικού για λίπασμα στην ανάπτυξη καλλιεργειών και δενδροφυτεύσεων.

Φορτηγίδες θα μεταφέρουν τη λάσπη και η εκφόρτωση θα γίνεται μέσω μικρής κλίμακας λιμενικών εγκαταστάσεων. Στην ερημονησίδα θα κατασκευαστεί μικρή μονάδα για τη συσκευασία και την πώληση της αδρανοποιημένης λάσπης ως λιπάσματος ή εδαφοβελτιωτικού. Παράλληλα θα γίνει φυτοκάλυψη στους χώρους εναπόθεσης και λιπασματοποίησης της λάσπης με φυτά μεσογειακού χώρου και της χλωρίδας του νησιού.

Κίνδυνος μόλυνσης του Σαρωνικού

«Καθημερινά η εισερχόμενη ποσότητα λυμάτων της Αττικής κυμαίνεται σε 600-700 τόνους. Η υπάρχουσα συσσωρευμένη στην Ψυττάλεια ποσότητα λυματολάσπης ξεπερνά τους 300.000 τόνους και συνεχίζει να αυξάνεται. Υπάρχει βεβαιωμένη αδυναμία αποθήκευσης νέων ποσοτήτων και υπάρχει κίνδυνος κατακρήμνισής τους στη θαλάσσια περιοχή Πειραιά και ταυτόχρονης μόλυνσης του Σαρωνικού» επισημαίνει ο κ. Βερνίκος. Και προσθέτει ότι η προσπάθεια θαλασσίων περιπλανήσεων και μεταφοράς της λάσπης, πέραν της αντιοικονομικής λύσης, φαίνεται ότι απέτυχε. Το φορτίο είναι επικίνδυνο και προκαλεί αναθυμιάσεις. Η κάθε μεταφερόμενη παρτίδα περιλαμβάνει μικρές ποσότητες, 3.000 τόνοι περίπου ανά ταξίδι διάρκειας 14 ημερών στο σύνολο της υποθηκευμένης λάσπης.

Εν τω μεταξύ δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο σημείο της Γερμανίας οδηγείται η μεταφερόμενη λυματολάσπη. Και αυτό την ώρα που πρόσφατα ξέσπασε διεθνές σκάνδαλο για τη μεταφορά μέσω Ολλανδίας επικίνδυνων λυμάτων σε χώρα της Αφρικής.

Οσο για το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων που κατασκευάζεται στην Ψυττάλεια, ο κ. Βερνίκος επισημαίνει ότι θα κάνει καύση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή εμπλοκή της λειτουργίας του αν τυχόν εκπέμπονται αέρια μέσα στην κατοικημένη ζώνη του Πειραιά.

Ηδη τα επιβληθέντα πρόστιμα της Νομαρχίας Πειραιώς είναι της τάξεως των 480.000 ευρώ, ενώ υπάρχει εμπλοκή της ΕΕ ύστερα από καταγγελία του νομάρχη Πειραιά κ. Γ. Μίχα προς τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα και έχουν γίνει καταγγελίες για παράβαση του κοινοτικού δικαίου από τον γενικό διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς της Επιτροπής κ. Alexander Schaub για τις υπογραφείσες συμβάσεις της ΕΥΔΑΠ.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14902&m=A42&aa=1

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Κομισιόν:Να αρχίσει αμέσως η κατασκευή του συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο

12-09-2006

  Άμεση έναρξη κατασκευής του συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων και μονάδας τριτογενούς επεξεργασίας για την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου ζητά η Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα, αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του επικαλούνταν την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02) του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα "μη λαμβάνοντας τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων από την περιοχή του Θριάσιου πεδίου και μη υποβάλλοντας αυτά τα αστικά λύματα σε πιο ενισχυμένη επεξεργασία από τη δευτεροβάθμια πριν την απόρριψή τους στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας, παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ". Παράλληλα ζητούσε από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν δύο χρόνια μετά την απόφαση του ΔΕΚ οι ελληνικές αρχές είχαν συμμορφωθεί προς αυτήν.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δήμα "βάσει του άρθρου 228 παράγραφος 1 της συνθήκης ΕΚ, η Ελλάδα καλείται να προβεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων συμμόρφωσης με την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02). Η συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου προϋποθέτει την κατασκευή συστήματος συλλογής των αστικών λυμάτων και μονάδας τριτογενούς επεξεργασίας για την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.  Παρόλο που το άρθρο 228 δεν προσδιορίζει την περίοδο εντός της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμόρφωση με την απόφαση, ωστόσο, σύμφωνα με πάγια νομολογία, η σημασία που έχει η άμεση και ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας επιβάλλει την άμεση έναρξη και τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης. Δεδομένου ότι η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής δεν είχε καν αρχίσει, η Επιτροπή κίνησε, τον Απρίλιο 2006, διαδικασία επί παραβάσει, δυνάμει του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ". Τότε μάλιστα με βάσει το ανακοινωθέν τύπου IP/06/479 ο Επίτροπος κ. Δήμας δήλωνε ότι «Η απόρριψη ελλιπώς επεξεργασμένων λυμάτων συνιστά κίνδυνο και για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον».

Κατά τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, μετά και τη δεύτερη όχληση εκ μέρους της Κομισιόν "οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή. Στα όρια των δικαιοδοσιών της και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 228 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 24ης Ιουνίου 2004".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με το άρθρο 228 παρ 2 εάν οι ελληνικές αρχές δεν λάβουν τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου μέσα στην προθεσμία που όρισε η Επιτροπή, τότε η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το ύψος του κατ' αποκοπήν ποσού ή της χρηματικής ποινής που οφείλει να καταβάλει το κράτος μέλος, εν προκειμένω η Ελλάδα. http://www.syn-europe.gr/fullarticle.php?id=1138

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Aνησυχία Γ. Mίχα για την Ψυττάλεια

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ψυττάλεια όπου έχουν συσσωρευτεί πάνω από 300.000 τόνοι λυματολάσπης, εκφράζει ο νομάρχης Πειραιά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της EYΔAΠ. Στην επιστολή ο κ. Mίχας αναφέρεται στις διαπιστώσεις των ελεγκτών της Nομαρχίας κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο νησί, αλλά και στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η Ψυττάλεια λειτουργεί σε οριακές περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετες εργασίες στο νησί προκειμένου να μπορεί να δεχτεί επιπλέον 55.000 τόνους λυματολάσπης». Παράλληλα, σημειώνεται ότι η διαδικασία μεταφοράς της λάσπης στη Γερμανία γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουν μεταφερθεί περίπου 30.000 τόνοι λυματολάσπης από τα τέλη Mαϊου. Tέλος υπογραμμίζεται ότι ενώ οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο μέχρι να τεθεί σε οριστική λειτουργία το 2007 δεν είναι δυνατόν όλα τα επεξεργασμένα απόβλητα του λεκανοπεδίου να συσσωρεύονται στην Ψυττάλεια. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Mίχας ζητά από τον πρόεδρο της EYΔAΠ συνάντηση με τη Nομαρχία, τους δημάρχους της περιοχής και τους φορείς προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 30/11/2006 8:30:03 πμ

 

  επιστροφή στην αρχή

 

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ Δέσμευση ΕΥΔΑΠ για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου

Δεν αντέχουν άλλο τη «λάσπη»

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Παρελθόν για τον Πειραιά και τους όμορους δήμους θα αποτελεί στο τέλος του 2007 η αλγεινή εικόνα των 220.000 τόνων της συσσωρευμένης τοξικής λυματολάσπης, αλλά και τα χιλιάδες σακιά που σήμερα περιέχουν 12.000 τόνους και βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στο νησί της Ψυττάλειας».

Τη διαβεβαίωση ότι στα τελετή του έτους η Ψυττάλεια θα αναπλαστεί και θα αλλάξει ζωή, έδωσε χθες παρουσία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά και Νήσων ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κώστας Κωστούλας, ο οποίος είχε κληθεί να παραστεί στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρόντων όλων των δημάρχων και του νομάρχη Γιάννη Μίχα.
Αναφερόμενος στο θέμα του εργοστασίου ξήρανσης, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε τους πάντες ότι από τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο κομμάτι της μονάδας, ενώ η πλήρης λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου 2007. Παράλληλα, ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ανακοίνωσε την κατασκευή στην Ψυττάλεια εργοστασίου θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και, απαντώντας σε ό,τι αφορά την περιβόητη εξαγωγή της λάσπης στη Γερμανία, δεν έκρυψε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η διαδικασία μεταφοράς, είπε ο κ. Κωστούλας, έχει διακοπεί προσωρινά και θα συνεχιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου που αναμένεται και το ειδικό πλοίο, που μαζί με τα υπόλοιπα πλοία έχουν μεταφέρει στη Γερμανία περίπου 30.000 τόνους λυματολάσπης. Ομως ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ υπεραμύνθηκε της μεθόδου της ασβεστοποίησης τονίζοντας ότι ήδη έχουν ασβεστοποιηθεί 60.000 τόνοι, ενώ με διαγωνισμό προβλέπεται η ασβεστοποίηση επιπλέον 100.000 -150.000 τόνων λάσπης, και παραδέχθηκε ότι η ασβεστοποιημένη λάσπη παραμένει ακόμα επάνω στο νησί της Ψυττάλειας.
Μιλώντας οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι πλέον η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί καθώς, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ΕΥΔΑΠ, η δυσοσμία ακόμα και τον χειμώνα τούς πνιγεί, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που μεταφέρονται ακόμα και στα νοσοκομεία. Ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, αν και θεώρησε καλό ότι η ΕΥΔΑΠ «σπάει την πολυχρόνια σιωπή» της, επισήμανε ότι ο ίδιος αλλά και οι δήμαρχοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους μέχρι την οριστική λύση της Ψυττάλειας που όπως τόνισε, είναι πλέον «πνιγμένη» στη λυματολάσπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2007

 

 επιστροφή στην αρχή

 

Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!

Δυσοσμία από νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων – Υποφέρουν χιλιάδες κάτοικοι σε Ρέντη, Μοσχάτο, Ν. Φάληρο

Του Σπυρου Καραλη

Συνεχίζουν να νικούν κατά κράτος την πολιτεία οι καταστροφείς του Κηφισού, απτόητοι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά περί παραδειγματικής τιμωρίας όσων ρυπαίνουν, περιφρονώντας με τη δράση τους κάθε έννοια νομιμότητας.

Καταγγελίες που κατέφθασαν στην «Κ», καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», έκαναν λόγο για νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων στον ποταμό, που «έπνιξαν» στη δυσοσμία τη Μεταμόρφωση, τη Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Φάληρο και άλλες περιοχές.

Καταγγελίες για μπαζώματα

Την ίδια ώρα ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας καταγγέλλει ευθέως, μιλώντας στην «Κ», ότι στην Ανοιξη και το Κρυονέρι τοπικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από τα μπαζώματα ρεμάτων που τις μέρες αυτές σημειώνονται στις περιοχές τους. «Είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Καταπατητές προχώρησαν στο μπάζωμα πέντε ρεμάτων στις περιοχές αυτές με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Προσέφυγα ήδη στα δικαστήρια μηνύοντας τον Δήμο Ανοιξης και την κοινότητα Κρυονερίου, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να επέμβει η πολιτεία, να εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς η αυθαιρεσία στον Κηφισό συνεχίζεται. Κάνουν ό,τι θέλουν οι παρανομούντες σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά ουδείς εξ αυτών διώκεται ποινικά», σημειώνει ο κ. Τσίτουρας και προσθέτει. «Η προστασία των ρεμάτων και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αυτών, αλλά και των παραρεμάτιων περιοχών θα έπρεπε να στοχεύει στην ένταξή τους στο ενιαίο δίκτυο των χώρων πρασίνου της Αττικής. Τα αναμενόμενα οφέλη θα ήταν η ανανέωση του αέρα των αστικών περιοχών, ηπιότερο κλίμα των περιοχών απ' όπου διέρχονται, αύξηση της φυτοκάλυψης και σύνδεση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Αντ' αυτών, έγιναν οικόπεδα, βιοτεχνίες, πολυτελείς κατοικίες ή βόθροι».

Δεν έχει τέλος η δυσοσμία

«Περιμέναμε ότι μετά την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών για τον Κηφισό και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων θα σταματούσαν οι παράνομες ρίψεις αποβλήτων. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες, στη Νέα Φιλαδέλφεια η δυσοσμία ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το παράδοξο δε είναι ότι αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύει το ποτάμι παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια κι αναρωτιώμαστε όλοι για την αιτία» λέει ο κ. Βασίλης Κακαλής, κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Σκέφτομαι να πουλήσω το σπίτι μου και να μετακομίσω, διότι έχω μικρά παιδιά». «Το φαινόμενο της δυσοσμίας σχετίζεται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Μεταμόρφωση. Από εκεί αρχίζει το πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επεκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού» τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, κάτοικος της περιοχής και μέλος της «οικολογικής εξόρμησης» και υπογραμμίζει. «Υποφέρουν χιλιάδες από την κατάσταση αυτή και κανείς εκ των αρμοδίων δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει από πού προέρχεται η δυσοσμία. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από πολίτες-μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Εισαγγελία Αθηνών για ρίψη αποβλήτων στον Κηφισό, που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στην Ψυττάλεια. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, δίχως υπερβολή πάντως, επί δύο χρόνια τηρείται σιγή ιχθύος».

Κωφεύουν οι αρμόδιοι

Η δυσοσμία, όμως, έπληξε και τις περιοχές του Μοσχάτου, καθώς και του Νέου Φαλήρου, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. «Ξυπνήσαμε τη νύχτα από τη μυρωδιά. Αραγε, πόσο τυχαίο είναι ότι η δυσοσμία σχεδόν πάντα αναδύεται τις νυχτερινές ώρες; Κλείσαμε τα πάντα. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά, οικοτεχνικά και διοικητικά μέτρα, όλα σε συνάρτηση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού», λέει η αρχιτέκτων κ. Ελίνα Σταμάτη, κάτοικος Ν. Φαλήρου και συνεχίζει. «Εμείς οι παροικούντες στο τελευταίο τμήμα του Κηφισού διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, η ποιότητα ζωής μετά την ολοκλήρωση των έργων υποβαθμίστηκε σημαντικά. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται. ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ κωφεύουν και διερωτώμαι.. Δεν τους απασχολεί καθόλου ότι χιλιάδες πολίτες από τις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και N. Φαλήρου υποφέρουν από τη μόλυνση του ποταμού; Γιατί συνεχίζουν να αφήνουν εκτεθειμένους τους κατοίκους στη δυσωδία και σε διάφορες ασθένειες; Πότε, επιτέλους, θα αποφασίσουν να κάνουν το καθήκον τους; Να προστατεύσουν δηλαδή άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη...»;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_164854_04/03/2007_218156

 

επιστροφή στην αρχή

 

Επ' αόριστον αποκλεισμός του Ακροκέραμου από κατοίκους του Περάματος για τη λυματολάσπη

Στον επ' αόριστο αποκλεισμό του Ακροκέραμου στο Πέραμα, απο το λιμάνι του οποίου αποπλέουν τα πλοιάρια με τους εργαζόμενους στην Ψυττάλεια προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι του Περάματος, με επικεφαλής την δημοτική αρχή.

Αίτημα των δεκάδων κατοίκων, αλλά και μικρών μαθητών, είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η ολοκλήρωση των τεσσάρων ξηραντήρων της συσωρευμένης λυματολάσπης, η οποία σήμερα ξεπερνάει τους 320.000 τόνους.

Απο την πλευρά του, το ΥΠΕΧΩΔΕ κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την σημερινή απαράδεκτη εικόνα της Ψυττάλειας, ενώ ο υπουργός Γ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι απο τις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ξηραντηρίου της λυματολάσπης.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός συνιστά τόσο στον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Γλύκα, όσο και στον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να σταματήσουν τα κομματικά παιχνίδια, την ώρα μάλιστα που το πρόβλημα της λυματολάσπης αντιμετωπίζεται -σύμφωνα με τον ίδιο- απο την κυβέρνηση. express.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ 17-5-07

 

επιστροφή στην αρχή

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ 750 τόνους την ημέρα θα «τρώει» το ξηραντήριο. Στην Κύπρο τα υπολείμματα- Ετοιμος ο... λασποφάγος

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Από χθες τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του ξηραντηρίου της λυματολάσπης πάνω στην Ψυττάλεια, ενώ ώς το τέλος του μήνα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσία του πρωθυπουργού, θα λειτουργήσει και το υπόλοιπο. Στόχος είναι ώς το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει ούτε δείγμα των «μυρωδάτων» βουνών που έχουν σχηματιστεί πάνω στο ξερονήσι και το βάρος τους ξεπερνά τους 300.000 τόνους.

Το εγχείρημα αποδείχτηκε δύσκολο, αλλά και πολυδάπανο, αφού την τελευταία τριετία έγιναν έξι διαγωνισμοί. Εως τώρα έχουν διατεθεί 1,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά 20.000 τόνων λάσπης στη Γερμανία που τελικά απέτυχε και διακόπηκε, άλλα 3 εκατ. για την ασβεστοποίηση περίπου 160.000 τόνων που σωρεύονται πάνω στο νησί. Υπάρχουν όμως άλλοι 160.000 τόνοι που ώς το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να καούν στο ξηραντήριο.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο, που επισκέφτηκε χθες ο Κ. Καραμανλής, κόστισε 27 εκατ. ευρώ. Θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 750 τόνων την ημέρα και με το έτοιμο τμήμα καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες. Εγινε όμως γνωστό από τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός, αυτή τη φορά για τα υπολείμματα της ξήρανσης, που θεωρούνται άριστη καύσιμη ύλη. Υπολογίζεται ότι από κάθε 1.000 κιλά λάσπης θα απομένουν τελικά 270. Για τη μεταφορά τους κατατέθηκαν δύο προσφορές. Η μία προτείνει, έναντι αμοιβής 125 ευρώ τον τόνο, να μεταφέρει τα υπολείμματα στην Κύπρο και να τα διαθέτει σε τσιμεντάδικο. Η άλλη ζητεί από την ΕΥΔΑΠ 199 ευρώ τον τόνο.
«Τον Μάρτιο του 2004 παραλάβαμε μια απαράδεκτη και απόλυτα αδιέξοδη κατάσταση», είπε στην ομιλία του ο Γ. Σουφλιάς και εξήγησε ότι στο νησί υπήρχαν χύδην 150.000 τόνοι, στους οποίους προστίθεντο καθημερινά 500 τόνοι. Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενοι σχεδιασμοί προέβλεπαν τη μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή Ανω Λιοσίων, αλλά στα μέσα του 2002 η διάθεση διακόπηκε, αφού θεωρήθηκε υπαίτια των προβλημάτων καθίζησης που σημειώθηκαν. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι δεν κατασκεύασαν το ξηραντήριο, παρ' όλο που είχε προβλεφτεί στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, για τις οποίες είπε ότι ξεκίνησαν με προϋπολογισμό 128 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 202 εκατ. ευρώ, ενώ παρακρατήθηκαν από την Κομισιόν 30 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την επεξεργασία της λάσπης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις του στον τομέα του περιβάλλοντος. Μίλησε για προγράμματα ανακύκλωσης, εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων και ενσωμάτωση 28 Οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, ομολόγησε όμως ότι η χώρα μας είναι υπόλογη για 28 περιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έναντι 52 το 2004.
Στο ίδιο θέμα επικεντρώθηκε στην ομιλία του και ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας εμμέσως στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Ημέρα Περιβάλλοντος. Μίλησε για ενίσχυση των προστατευόμενων περιοχών, για προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού και για μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, που ώς τώρα είναι μόνον ευχολόγια.
Για καθυστέρηση των έργων κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος για θέματα υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, και προαναγγέλλει ότι το ξηραντήριο θα λειτουργήσει πλήρως τον Δεκέμβριο.
Ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ αποκαλύπτει ότι την Ημέρα Περιβάλλοντος οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες του απαγόρευσαν να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις στην Ψυττάλεια. Καταλογίζει ευθύνες για την αργοπορία του έργου στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και επί της ουσίας σημειώνει ότι η κατασκευή του ξηραντηρίου ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των φορέων και των κατοίκων του Πειραιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2007

 Επιστροφή

ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ εμπόδισαν επίσκεψη στην Ψυτάλλεια

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΝ γιατί δεν επέτρεψαν χθες, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, "αυθαίρετα και απαράδεκτα, σε αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να επισκεφθεί την Ψυτάλλεια, προκειμένου να αποκτήσει από πρώτο χέρι μια εικόνα για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης που βασανίζει όλον τον Πειραιά". Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούταν από τον Παν. Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, τα μέλη της Ν.Ε. Πειραιά του ΣΥΝ Μαν. Σαρρή, Γ. Αλεβιζόπουλο, Δημ. Μέρκο, Σπ. Γενναδόπουλο, τον Θ. Δρίτσα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λιμάνι της Αγωνίας", την Εύη Καρακώστα, νομαρχιακή σύμβουλο Πειραιά και τον Δημ. Καρακώστα από την "Ανθρώπινη Πόλη" Κερατσινίου.

"Οι τεχνικοί λόγοι που προεβλήθησαν για την απαγόρευση ήταν απολύτως προσχηματικοί αφού η παρουσία της αντιπροσωπείας στην Ψυτάλλεια θα ήταν συμβολική και ειρηνική. Το ερώτημα είναι: Τι θέλουν να κρύψουν και γιατί οι αρμόδιοι;", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ν.Ε. Πειραιά του ΣΥΝ.  Αυγή 6-6-2007

 

 Επιστροφή

Ανασαίνει» η Ψυττάλεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χθες γιόρτασε τελικά το ΥΠΕΧΩΔΕ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τα εγκαίνια του εργοστασίου ξήρανσης στην Ψυττάλεια, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Επιτέλους αντιμετωπίστηκε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα μας, που ταλανίζει εδώ και 15 χρόνια τους κατοίκους των κοντινών δήμων και όλου του λεκανοπεδίου», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. «Με το εργοστάσιο ξήρανσης της Ψυττάλειας επιλύουμε οριστικά και με τον πιο ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης», τόνισε. Το εργοστάσιο λειτουργεί αυτή την περίοδο δοκιμαστικά, με δύο σειρές ξήρανσης και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα θα καλύπτει όλη την ημερήσια παραγωγή των λυμάτων που φθάνει τους 500 τόνους. Από τις αρχές του επόμενου μήνα θα μπουν σε λειτουργία οι υπόλοιπες δύο γραμμές και θα αποξηραίνονται σε ημερήσια βάση περισσότεροι από 750 τόνοι λυματολάσπης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, με το εργοστάσιο ξήρανσης και με την ασβεστοποίηση, που γίνεται ήδη, θα εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα της συσσωρευμένης λυματολάσπης. Από τη νέα χρονιά, δηλαδή, η μονάδα ξήρανσης θα υπερκαλύπτει την ημερήσια παραγωγή και θα μπορεί ακόμα και να εισάγει λύματα προς επεξεργασία. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ψυττάλεια 150 - 160.000 τόνοι λυματολάσπης, ενώ με τη μέθοδο της ασβεστοποίησης έχουν αδρανοποιηθεί πλήρως άλλοι 100.000 τόνοι. Η μεταφορά στο εξωτερικό έχει σταματήσει. Με την ξήρανση αφενός μειώνεται ο όγκος της λυματολάσπης (η αναλογία είναι μεγαλύτερη από 1 προς 4), αφετέρου παράγεται καύσιμο υλικό με τη μορφή άοσμων κόκκων, καλύτερο και από τον λιγνίτη. Προορίζεται να καεί από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Σε πρώτη φάση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες στην Κύπρο και στη συνέχεια αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Σε τελική φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός για τη διάθεση του υλικού αυτού. Οι τσιμεντοβιομηχανίες θα πληρωθούν για να το αγοράσουν, ώστε με το ποσό που θα εισπράξουν, να υλοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την καύση του.

Κόστος
Το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ (14 μήνες) με κόστος περίπου 26 εκατ. ευρώ. Κατασκευαστής είναι η κοινοπραξία των τεχνικών εταιρειών Ακτωρ - Αθηνά. Η ίδια κοινοπραξία υλοποιεί και το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, το οποίο αναμένεται να μειώσει εξαιρετικά το κόστος επεξεργασίας της λυματολάσπης.

Η βασική αναφορά στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ υπήρξε η προστασία του περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι ηγεσίες -πολιτικές, πνευματικές, θρησκευτικές, οικονομικές- και εξέφρασε τη λύπη του που οι 8 ηγέτες του πλανήτη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα...

Έθνος 8-6-2007

 Επιστροφή

Κυβερνητική έπαρση στην Ψυττάλεια ενώ η μονάδα υπολειτουργεί!

Ετεροχρονισμένα και με αφορμή την κατά... το ήμισυ και δοκιμαστική λειτουργία του ξηραντηρίου της λάσπης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησάκι επιχειρήθηκε να φιλοτεχνηθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που λύνει και περιβαλλοντικά προβλήματα "όπως όλα τα μεγάλα προβλήματα". Το νησάκι με τους 150.000 τόνους της συσσωρευμένης λάσπης, συγυρισμένο και "λουστραρισμένο" για να υποδεχθεί τους επισήμους χρησιμοποήθηκε ως ντεκόρ για εορτασμό ημέρας περιβάλλοντος από μια κυβέρνηση που διόλου δεν νοιάζεται γι' αυτό, με δύο ημέρες καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Γ. Σουφλιά από τις αρχές Ιουνίου λειτουργούν οι δύο γραμμές ξήρανσης. Σταδιακά έως το τέλος του μήνα "500 τόννοι της ημερήσιας παραγωγής θα μετατρέπονται σε άοσμους κόκκους κατάλληλους για καύση". Στις αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσουν και οι άλλες δύο γραμμές και το εργοστάσιο θα ξηραίνει "περισσότερους από 750 τόννους". Ο ΥΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε μάλιστα ότι σε 6 μήνες η συσσωρευμένη λάσπη, από τον Νοέμβριο του 2005 όταν σταμάτησε η διάθεσή της στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, "δεν υπάρχει ούτε σταγόνα διότι θα έχει επεξεργαστεί. Προηγουμένως είχε μιλήσει για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού καθώς δεν είχε προβλεφθεί η διαχείριση της λάσπης από το 1995, οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, ούτε και στη συνέχεια με τον δευτεροβάθμιο (ολοκληρώθηκε πέρυσι) παρότι το ξηραντήριο είχε ενταχθεί σε αυτά τα έργα με αρχικό προϋπολογισμό 128 που έφτασε τα 202 με 6 συμπληρωματικές συμβάσεις και κολοβός. Επιπλέον αφαιρέθηκαν 30 εκατ. ευρώ από την κοινοτική συνδρομή.

Ο Γ. Σουφλιάς λησμόνησε παντελώς τους πειραματισμούς με διάφορες μεθόδους για τη διαχείριση της λάσπης, αεριοποίηση, κομποστοποίηση, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν μετά τις αντιδράσεις, όπως και την εξαγωγή 60.000 - 70.000 τόνων στη Γερμανία. Εν τέλει εξήχθησαν μόνον 30.000 με δυσβάστακτο κόστος περί τα 4 εκατ. ευρώ και εφαρμόστηκε η μέθοδος της ασβεστοποίησης, η οποία και συνεχίζεται. Οπως κουβέντα δεν είπε για τη διάθεση της αποξηραμένης λάσπης η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πιθανόν σε τσιμεντοβιομηχανίες εκτός Ελλάδας. Ενεργειακά θεωρείται κάπως καλύτερη από τον λιγνίτη της Μεγαλόπολης και "ισότιμη" με αυτόν της Πτολεμαϊδας.

Θα πληρώσουμε πολλά

Οτι το κόστος θα το πληρώσει πάλι η ΕΥΔΑΠ, οι φορολογούμενοι δηλαδή επίσης αποσιωπήθηκε. Ηδη είναι εν εξελίξει διαγωνισμός και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ακτορας (συμμετείχε επίσης στην κατασκευή των έργων του βιολογικού καθαρισμού και του εργοστασίου ξήρανσης) και η Περιβαλλοντική. Το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό πέφτει στον Σαρωνικό και επίσης δεν έγινε κουβέντα για την επαναχρησιμοποίησή του. Ο πρωθυπουργός και ο Γ. Σουφλιάς ξεναγήθηκαν περί τη μια ώρα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, στον χώρο του εργοστασίου ξήρανσης όπως και στα κύτταρα που εναποτίθεται η λάσπη. Εκεί γεύτηκαν την ανυπόφορη δυσοσμία που γεύονται οι πέριξ δήμοι.

Ο Κ. Καραμανλής χαιρέτησε εγκάρδια τον Δ. Κούτρα, πρόεδρο του Ακτορα, του ομίλου του "εθνικού εργολάβου" προεκλογικά, ενώ ο Γ. Σουφλιάς είπε και τον καλό του λόγο ενώπιον του πρωθυπουργού, "είναι πολύ εξυπνος", αν και του αλλαξε ειδικότητα από μεταλλειολόγο σε χημικό μηχανικό. Πρωθυπουργός και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έβγαλαν και από έναν δεκάρικο περί αειφόρου ανάπτυξης με πρωτοτυπίες τύπου... "πρέπει να εργαζόμαστε 365 ημέρες για το περιβάλλον".

 

Π. Λαφαζάνης: Οι κινητοποιήσεις στον Πειραιά έφεραν το αποτέλεσμα

"Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην κατασκευή του Εργοστασίου Ξήρανσης δεν χρεώνεται στην κυβέρνηση της Ν.Δ., που καθυστέρησε τρία χρόνια, ούτε φυσικά στο ΠΑΣΟΚ, που, ως κυβέρνηση, είχε εγκληματικά εγκαταλείψει το έργο. Η πρόοδος για την κατασκευή του Εργοστασίου Ξήρανσης οφείλεται πρώτα απ' όλα και κυρίως στις κινητοποιήσεις και τις μεγάλες αντιδράσεις φορέων και πολιτών του Πειραιά, οι οποίες υποχρέωσαν την κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα και ενώ έχουν επισυμβεί σοβαρότατες ζημιές στο περιβάλλον, να προβεί σε ενέργειες" επισημαίνει ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ με δήλωσή του. Στηλιτεύει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση απαγόρευσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί την Ψυττάλεια και δηλώνει ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα εμμείνει στο αίτημά του και στην ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να ληφθούν όλα τα πρόσθετα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, αλλά και εκείνα τα ανταποδοτικά μέτρα που διεκδικούν οι γύρω δήμοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται από το έργο του βιολογικού καθαρισμού.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Αν. Λοβέρδος, αποσιωπώντας τις ευθύνες του κόμματός του, εγκαλεί την κυβέρνηση διότι με την "επικοινωνιακή της καμπάνια πρασπαθεί να αποκρύψει ότι αντί να εγαινιαστεί η λειτουργία του εργοστασίου τώρα τον Ιούνιο όπως είχε εξαγγελθεί, οργανώνονται παράτες για τη δοκιμαστική λειτουργία του".

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ  Αυγή 8-6-2007

 Επιστροφή

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ - Κυβερνητική φιέστα στην Ψυττάλεια

Χωρίς αιδώ η κυβέρνηση και με πρωτοστάτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έστησε χτες, ούτε λίγο - ούτε πολύ, φιέστα για τα εγκαίνια του ...μισού εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, προσπαθώντας, μάλιστα, να «πουλήσει» και φιλοπεριβαλλοντικές ευαισθησίες! Κι αυτό όταν εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε λίγους ακόμη μήνες με καθυστέρηση τριών τουλάχιστον ετών, ενώ στο μεταξύ ο λαός του Πειραιά, και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, έχει αναγκαστεί να ζει με τα δηλητήρια της λυματολάσπης και να πληρώνει επιπλέον τεράστια ποσά για τη διαχείρισή της.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι το έργο της ξήρανσης μπορεί και να μην είχε γίνει, αν δεν υπήρχαν οι διαρκείς κινητοποιήσεις του λαού που για χρόνια ολόκληρα υφίσταται τη δυσωδία της Ψυττάλειας. Παρ' όλα αυτά, χτες τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς επιχείρησαν να το αξιοποιήσουν ως επίτευγμα της κυβέρνησής τους. Εγκαινιάζοντας ειδικότερα τη δοκιμαστική λειτουργία - δυστυχώς των δύο μόνον από τους τέσσερις ξηραντήρες - με θριαμβολογίες επιχείρησαν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του διαρκούς αγώνα των κατοίκων, ως προσφορά της κυβέρνησής τους στους κατοίκους και στο περιβάλλον...

Σημειώνουμε ότι το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης παρότι είχε ενταχθεί το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ αφαίρεσε από συγχρηματοδότηση της εργολαβίας της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.

Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός δε δίστασε να δηλώσει ότι «μόλις σε τρία χρόνια κάνουμε και αυτή τη δέσμευσή μας πράξη»!..

Μιλώντας στον «Ρ», ο Γιάννης Πατσιλινάκος στέλεχος του ΚΚΕ, επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» και εκπρόσωπος του Συντονιστικού κατοίκων Κερατσινίου - Περάματος τόνισε: «Το εργοστάσιο ξήρανσης είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, που με συνεχείς κινητοποιήσεις ουσιαστικά το επέβαλε». Τόνισε, επίσης, ότι οι κάτοικοι απαιτούν την αξιοποίηση του νερού που παράγεται για πότισμα, τη μείωση των τιμολογίων νερού στους κατοίκους Κερατσινίου - Περάματος, αντισταθμιστικά έργα υποδομής στους δύο Δήμους και παράδοση σε αυτούς του 50% του ρεύματος που παράγεται στην Ψυττάλεια. Ακόμη ζητούν να δοθεί η πρώτη ύλη που παράγεται για εδαφοποίηση του όρους Αιγάλεω, ο κεντρικός προσαγωγός λυμάτων να σκεπαστεί και να έχει ελεγχόμενο άνοιγμα και, βέβαια, να απομακρυνθούν άμεσα οι 150 χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης που βρίσκονται σήμερα στο νησί».

Ριζοσπάστης 8-6-07

 Επιστροφή

Τέλος στην «Οδύσσεια» της λυματολάσπης

Της Διονυσίας Λάγιου
kallipateira@pegasus.gr

Τερματίζεται η «Οδύσσεια» διαχείρισης της λυματολάσπης με την κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 14 μήνες, του Εργοστασίου Ξήρανσης στην Ψυττάλεια, το οποίο θα μετατρέπει τα απόβλητα σε στερεό καύσιμο για ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) γίνεται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Οξυγόνο για το περιβάλλον και το ευαίσθητο οικοσύστημα του Σαρωνικού είναι η λειτουργία του εργοστασίου, καθώς από το 2003 μέχρι σήμερα είχαν συσσωρευτεί στην Ψυττάλεια περίπου 250.000 τόνοι λυματολάσπης.

Το Λεκανοπέδιο, και ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, θα ανασάνει, καθώς η βιολογική ιλύς «καθαρίζεται» τώρα από παθογόνα βακτηρίδια, ιούς και βαρέα μέταλλα, με τη μέθοδο της ξήρανσης - αεριοποίησης.

Το Εργοστάσιο Ξήρανσης Ιλύος στην Ψυττάλεια θα παραδοθεί στα τέλη του μήνα, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία και οι 4 γραμμές ξήρανσης, θα αποξηραίνει περίπου 800 τόνους λυματολάσπης, ενώ θα παρέχει δυνατότητα αφυδάτωσης και ιλύος που θα μεταφέρεται από γειτονικά ΚΕΛ.

Το έργο υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία των τεχνικών εταιρειών Ακτωρ - Αθηνά και το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ, δαπάνη η οποία καλύφθηκε κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής.

Από την 1η Ιουνίου τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία οι δύο γραμμές ξήρανσης, οι οποίες καλύπτουν τη σημερινή ημερήσια παραγωγή των 500 τόνων βιολογικής ιλύος.

Προηγμένη μέθοδος
Η λυματολάσπη διοχετεύεται στο εργοστάσιο στερεή σε ποσοστό 25-27% και μέσω προηγμένης μεθόδου θερμικής ξήρανσης αφυδατώνεται στους 400 έως 500 βαθμούς Κελσίου.

Το τελικό παραγόμενο προϊόν είναι στερεό σε ποσοστό 85-90%, έχει μορφή κόκκων σε μέγεθος χαλικιού και αυξημένο θερμικό δυναμικό ισοδύναμο με τους ελληνικούς λιγνίτες. Δηλαδή κατά τη διαδικασία ξήρανσης η ιλύς χάνει τα 2/3 του όγκου της. Για παράδειγμα από 1.000 τόνους υδαρούς ιλύος προκύπτουν 300 τόνοι αφυδατωμένης.

Το προϊόν αυτό θα αξιοποιείται για παραγωγή ενέργειας, ως στερεό καύσιμο στις τσιμεντοβιομηχανίες ή σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Εργοστασίου Ξήρανσης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σχολιάζοντας την επίλυση του πολύχρονου αδιεξόδου διαχείρισης της ιλύος του ΚΕΛ Ψυττάλειας μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Εμείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ θέσαμε ως βασική προτεραιότητά μας την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και το πετύχαμε. Με συστηματική δουλειά τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας: μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε το μεγαλύτερο Εργοστάσιο Ξήρανσης στην Ευρώπη. Επιπλέον, σε 6 μήνες από σήμερα δεν θα υπάρχει ούτε σταγόνα λυματολάσπης συσσωρευμένη στην Ψυττάλεια, γιατί η υπάρχουσα θα έχει επεξεργαστεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Κωστούλα, η εταιρεία θα καταβάλλει 120-130 ευρώ τον τόνο για την απομάκρυνση και αξιοποίηση του στερεού καυσίμου. Το μέτρο αυτό ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνονται με τον τόνο για να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους καύσιμα, διότι πρέπει να αναπτύξουν και τις ανάλογες υποδομές για την καύση του ή, ανάλογα αν η θερμογόνος δύναμη του προϊόντος είναι χαμηλή, να αναχαιτίσουν τον ρυθμό παραγωγής τους.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται εντός των ημερών, για τη διοχέτευση του προϊόντος προς καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αποψη των εγκαταστάσεων της κύριας επεξεργασίας των λυμάτων που καταλαμβάνουν 563.000m2 πάνω στο νησί και δέχονται 750.000m3 λυμάτων ημερησίως.

Οι εγκαταστάσεις του Εργοστασίου Ξήρανσης του ΚΕΛ στην Ψυττάλεια. Μέσω θερμικής ξήρανσης, στους 400-500 βαθμούς Κελσίου, η λυματολάσπη αφυδατώνεται και μεταβάλλεται σε κοκκώδες καύσιμο με θερμογόνο δύναμη ισοδύναμη του λιγνίτη.

Το Εργοστάσιο Ξήρανσης δίνει τέλος στο πολύχρονο αδιέξοδο διάθεσης των 500 τόνων βιολογικής ιλύος που παράγεται ημερησίως από τα 750.000m3 αστικά λύματα της πρωτεύουσας.

Το θρίλερ της επεξεργασίας των λυμάτων
Το Εργοστάσιο Ξήρανσης έπρεπε να είχε κατασκευαστεί από το 1995, οπότε άρχισε να λειτουργεί ο πρωτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός και παράγονταν 250 τόνοι λυματολάσπης ημερησίως. Το 1996 η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε σύμβαση με τον ΕΣΔΚΝΑ, η οποία προέβλεπε την υγειονομική ταφή 300 τόνων παχύρρευστης οργανικής λάσπης που παράγονταν τότε καθημερινά από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του Λεκανοπεδίου, στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων.

Η σύμβαση ανανεώθηκε το 1999 και ορίστηκε 10ετούς διάρκειας. Το 2001 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στις πρώτες προειδοποιήσεις προς τις ελληνικές Αρχές για την ανεπαρκή επεξεργασία της ιλύος.Το θρίλερ της διάθεσης της λυματολάσπης άρχισε τον Μάιο του 2003, οπότε κατακρημνίστηκε ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων εξαιτίας της ρευστότητας της λυματολάσπης, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εναπόθεσής της.

Τον Αύγουστο του 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατηγορώντάς την ότι δεν συμμορφώθηκε με σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία προέβλεπε την πλήρη επεξεργασία των λυμάτων. Ωστόσο η Κομισιόν έδωσε περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις επίλυσης του προβλήματος. Το 2005 με απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν η χώρα μας παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο, όμως η διαδικασία «πάγωσε» ύστερα από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι θα υλοποιήσει το εργοστάσιο ξήρανσης.

Από το 2003 μέχρι σήμερα το ζήτημα της διαχείρισης και διάθεσης της λυματολάσπης εξελίχθηκε σε μείζον πρόβλημα, αφού άρχισαν να δημιουργούνται βουνά λυματολάσπης πάνω στο νησί, ενώ ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ΕΥΔΑΠ - ΕΣΔΚΝΑ και ΕΥΔΑΠ - Νομαρχίας Πειραιά. Για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος εφαρμόστηκε ασβεστοποίηση στη συσσωρευμένη πάνω στο νησί λυματολάσπη. Λόγω της έλλειψης χώρου στην Ψυττάλεια ανατέθηκε η μεταφορά ιλύος με φορτηγά πλοία στη Γερμανία, λύση κατά την εφαρμογή της οποίας προέκυψαν αξεπέραστα κωλύματα διότι η ιλύς ήταν υδαρής σε ποσοστό περίπου 80%. Έθνος 10-6-07

 Επιστροφή

Ο πόλεμος της «λάσπης»

Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ και ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πόλεμος... λάσπης -εντός και εκτός εισαγωγικών- ξέσπασε χθες ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και τη Νομαρχία Πειραιά για το ξηραντήριο στην Ψυττάλεια, που εγκαινίασαν την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Δεν λειτουργούσε την Τρίτη, οπότε έγινε η αυτοψία των ελεγκτών δημόσιας υγείας της νομαρχίας, διαβεβαιώνει ο Γ. Μίχας. Για «ασύστολα ψέματα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της εταιρείας, Κ. Κωστούλας, και κατηγορεί το νομάρχη ότι λειτουργεί ως τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα, όπως μας ενημέρωσε ο Γ. Καρυτινός, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, το εργοστάσιο βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και υπολογίζεται ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε κανονική λειτουργία δύο από τις συνολικά τέσσερις γραμμές παραγωγής, που θα επεξεργάζονται 500 τόνους την ημέρα, περίπου τις ποσότητες που παράγονται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για τη λύση του προβλήματος της λυματολάσπης θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη διάθεση των υπολειμμάτων. Υπολογίζεται ότι από την επεξεργασία ενός τόνου λάσπης απομένουν 270 κιλά, τα οποία αποτελούν άριστο καύσιμο, αλλά πρέπει να μεταφερθούν σε τσιμεντάδικο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μόνο μία μονάδα που μπορεί να απορροφήσει 60 τόνους και για τις υπόλοιπες ποσότητες αναζητούνται λύσεις που φθάνουν ώς την Κύπρο! Το κόστος μεταφοράς θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ τον τόνο.

Οι ελεγκτές της νομαρχίας, κατά την προχθεσινή επίσκεψή τους στην Ψυττάλεια, βρήκαν το ξηραντήριο κλειστό. Υπολόγισαν ότι υπήρχαν περίπου 5,5 τόνοι επεξεργασμένης λάσπης σε πέντε νάιλον σακιά, τα οποία και φωτογράφησαν. Οι ποσότητες αυτές αποδεικνύουν, κατά τη νομαρχία, ότι οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς. Διαπίστωσαν επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία της ασβεστοποίησης και η αποθήκευση της λυματολάσπης γίνεται σε δύο από τα τέσσερα προσωρινά κύτταρα που έχουν διαμορφωθεί στο νησί. «Υπήρχε έντονη δυσοσμία κατά την προσέγγιση στο νησί», σημειώνεται στην ανακοίνωση της νομαρχίας, στην οποία μάλιστα προστίθεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι διαμαρτυρίες κατοίκων στο τηλεφωνικό της κέντρο. Νομαρχία, δήμος και φορείς του Πειραιά ζητούν πάντως να γίνει πράξη η υπόσχεση για πλήρη λειτουργία του ξηραντήριου, για το οποίο αγωνίζονται εδώ και 4 χρόνια, καθώς και χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των 320.000 τόνων λυματολάσπης που βρίσκονται στην Ψυττάλεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνει ότι το ξηραντήριο λειτουργεί και υποστηρίζει ότι το κλιμάκιο της νομαρχίας δεν μπήκε μέσα στο εργοστάσιο και δεν ζήτησε ενημέρωση από τους υπευθύνους. Δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα στοιχεία των ελεγκτών, αλλά παραδέχεται ότι το ξηραντήριο λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Ιουνίου. Διαψεύδει μόνον τις ποσότητες της συσσωρευμένης λάσπης και αναφέρει ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 150.000 τόνοι σε δύο κύτταρα.

Προσθέτει ωστόσο ότι υπάρχουν άλλα δύο κύτταρα, για τα οποία διαβεβαιώνει ότι έχουν εκκενωθεί και αναπλαστεί με τη διαδικασία της ασβεστοποίησης. Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σουφλιά, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αποδίδει ευθύνες στην προηγούμενη κυβάρνηση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ψυττάλεια και δεσμεύεται ότι ώς το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει σταγόνα λυματολάσπης στο νησί. Κατηγορεί τέλος το νομάρχη και τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά ότι έχουν «απίστευτο θράσος» και «κάνουν τους τιμητές σε ένα πρόβλημα που δημιούργησαν».   http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=16468660

 Επιστροφή

"Βρωμάει" στην Ψυττάλεια

Ότι όλα λειτουργούν ρολόι στην Ψυττάλεια επιχειρούν να μας πείσουν κατά καιρούς το ΥΠΕΧΩΔΕ και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, κυρίως μετά τα εγκαίνια της μονάδας ξήρανσης από τον πρωθυπουργό, τον Ιούνιο, παρότι οι κάτοικοι των γύρω δήμων δεν αντέχουν την αφόρητη δυσοσμία. Ότι κάτι δεν πάει καλά το επιβεβαιώνει το πρόστιμο που επέβαλαν οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ στον Άκτορα (κατασκεύασε και το ξηραντήριο), χθες, για "πρόκληση περιβαλλοντικών οχλήσεων".

Αν και το ποσό είναι μόλις 20.000 ευρώ, το σχετικό έγγραφο προς την κατασκευαστική εταιρεία είναι αποκαλυπτικό. Αναφέρει επί λέξει: "Η ΕΥΔΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη: \α)\ τη μη συμμόρφωσή σας στα οριζόμενα στη σύμβαση με αριθμό 07070602-3/28-6-07 για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων και \β)\ τις ρητές προφορικές εντολές της Διεύθυνσης Βιολογικών Καθαρισμών, σας επιβάλλει πρόστιμο 20.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα παρακρατηθεί από το τιμολόγιό σας, καθότι στις 28.9.2007 υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και από τον νομάρχη Πειραιά κ. Μίχα, ο οποίος απέστειλε έκκληση-επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό για την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη δυσοσμία που προερχόταν από την ασβεστοποίηση στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας".

 

Λ.ΣΤ.  ΑΥΓΗ 4/10/2007

 Επιστροφή

 

Κορωπί, Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα,

ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ επεξεργασία σε 23 πόλεις-Νέα ευρωκαταδίκη για τα λύματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ   Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Ελλάδα για παράλειψη επαρκούς επεξεργασίας των λυμάτων που προέρχονται από 23 πόλεις με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Πρόκειται για τις παρακάτω πόλεις και κωμοπόλεις: Χρυσούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Κορωπί, Λευκίμμη, Λιτόχωρο Πιερίας, Μάλια, Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Νέα Κυδωνία Κρήτης, Ναύπακτος, Νέα Μάκρη, Παροικιά Πάρου, Πόρος-Γαλατά, Ραφήνα, Θεσσαλονίκη (τουριστική ζώνη), Τρίπολη, Ζάκυνθος, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Εδεσσα, Κάλυμνος.
Η Ελλάδα βρέθηκε κατηγορούμενη στο Ευρωδικαστήριο ύστερα από άσκηση προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατόπιν σχετικής εισήγησης του επιτρόπου Σταύρου Δήμα (περιβάλλον), για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας περί επεξεργασίας των υγρών λυμάτων. Τα αστικά λύματα, τα οποία διοχετεύουν υπερβολικές ποσότητες ευτροφιστών, και ειδικότερα φωσφορούχων και αζωτούχων, σε ποταμούς και θάλασσες ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη φυκών και άλλων μορφών υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία αυτή, που είναι γνωστή ως «ευτροφισμός», οδηγεί με τη σειρά της σε μείωση των επιπέδων οξυγόνου, οπότε απειλείται η επιβίωση των ψαριών που εξαρτώνται από το οξυγόνο. Επίσης καθιστά το νερό ανασφαλές για πόση. Με την εισαγωγή βακτηριδίων και ιών που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς, οι απορρίψεις αποτελούν επίσης κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου σε νερά τα οποία χρησιμοποιούνται για κολύμβηση ή για οστρακοκαλλιέργεια.
Στην προσφυγή της Επιτροπής επισημαίνεται ότι στη Λούτσα (Αρτεμις), στο Κορωπί, στη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα δεν έχει καν αρχίσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.
Στο Δικαστήριο η κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε ότι όλοι οι οικισμοί άνω των 15.000 κατοίκων έπρεπε να διαθέτουν συστήματα αποχέτευσης των αστικών λυμάτων και να υποβάλλουν τα λύματα αυτά σε δευτεροβάθμια ή σε ισοδύναμη επεξεργασία το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2000. Και όμως, η κατασκευή δικτύων επεξεργασίας λυμάτων σε πόλεις και κωμοπόλεις μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό μέχρι και 85% από το κοινοτικό Ταμείο Συνοχής.
Το Δικαστήριο αφαίρεσε από τον κατάλογο των πόλεων που είχε συντάξει η Επιτροπή την Πρέβεζα θεωρώντας ότι ο ισχυρισμός της Κομισιόν ως προς την έλλειψη σύνδεσης του σταθμού επεξεργασίας της πόλης με μέρος του δικτύου αποχέτευσης των αστικών λυμάτων δεν στηρίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/10/2007

 Επιστροφή

Μόνιμος κάτοικος η λάσπη

Προκόπης Γιόγιακας

Μόνιμοι... κάτοικοι Ψυττάλειας θα παραμείνουν οι 300.000 τόνοι λυματολάσπης- ασβεστοποιημένης και ανεπεξέργαστης - που συσσωρεύτηκαν πάνω στο νησί πριν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου αποξήρανσης. Το εργοστάσιο επεξεργάζεται μόνο τις νέες ποσότητες λυματολάσπης που καταφθάνουν από το κανάλι εισόδου του Ακροκεράμου

Όπως προκύπτει από αυτοψία που πραγματοποίησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, η λυματολάσπη αυτή δεν πρόκειται να μεταφερθεί αφού από την ΕΥΔΑΠ δεν υπάρχει σχέδιο ούτε πρόθεση για την απομάκρυνσή της. Επιπλέον δεν πηγαίνει για επεξεργασία, όπως συμβαίνει με τις νέες ποσότητες λυματολάσπης, επειδή οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ξήρανσης φοβούνται μήπως υποστούν βλάβες οι περιστρεφόμενοι κύλινδροι - τα τύμπανα- όπου ζεσταίνεται και αφυδατώνεται η λυματολάσπη. «Προσπαθήσαμε να το κάνουμε αλλά έπειτα από πέντε ώρες λειτουργίας, το εργοστάσιο ξήρανσης μπούκωσε», έλεγαν χθες πηγές από το εργοστάσιο. Από τους 300.000 τόνους τις «παλιάς» λυματολάσπης, μέχρι στιγμής έχουν ασβεστοποιηθεί, δηλαδή αδρανοποιηθεί, περίπου 220.000 τόνοι και απομένουν ανεπεξέργαστοι άλλοι 80.000 τόνοι. Έτσι, οι κάτοικοι του Πειραιά και των γύρω περιοχών πρέπει να κάνουν... δέηση στον βοριά να φυσήξει συνεχώς επί 100 ημέρες προκειμένου να ασβεστοποιηθεί και η υπόλοιπη ποσότητα της ανεπεξέργαστης λυματολάσπης.

Αυτό πρέπει να γίνει επειδή μόνο όταν φυσάει βοριάς μπορεί να αναμειγνύεται με ασβέστη η λυματολάσπη χωρίς να μυρίζει έντονα για 24 ώρες- εξαιτίας της αμμωνίας που εκλύεται από την ανάμειξη- στις γύρω περιοχές. Η δυνατότητα ασβεστοποίησης είναι 800 τόνοι την ημέρα.

«Ανησυχούμε πολύ για την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών και για τον λόγο αυτό ζητούμε έγγραφες διαβεβαιώσεις από την ΕΥΔΑΠ ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», λέει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας. «Παράλληλα, διεκδικούμε το νερό που χύνεται στον Αργοσαρωνικό μετά την επεξεργασία της λυματολάσπης- περίπου 900 κυβικά μέτρα την ημέρα- έπειτα από έλεγχο του Γενικού Χημείου να μας παραχωρείται για να διατηρούμε το πράσινο, να ποτίζουμε το όρος Αιγάλεω και να πλένουμε τους δρόμους χωρίς να σπαταλάμε νερό που προορίζεται για την ύδρευση»

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080118&nid=7209580&sn=&spid=876

 Επιστροφή

"Φάμπρικα" απευθείας αναθέσεων στην Ψυττάλεια

Βροχή... απευθείας αναθέσεων συνοδεύει τη λειτουργία και συντήρηση των έργων της δεύτερης φάσης βιολογικού καθαρισμού Λυμάτων Ψυττάλειας στον "μοναδικό κατασκευαστή" κατά την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2006, που ακούει στο όνομα "Άκτωρ ΑΤΕ -Αθηνά Α.Ε"...

Απευθείας αναθέσεις σε επαναλαμβανόμενο μότο "για την κατεπείγουσα εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων Β' Φάσης του ΚΕΛΨ και για την αποφυγή του σοβαρού επικείμενου κινδύνου εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού και των ακτών με δυσμενείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις".

Όπως είναι γνωστό το εν λόγω έργο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2004, η πρώτη φάση πρωτολειτούργησε το 1994 και δέχεται προ επεξεργασία τα λύματα Αθήνας και του Πειραιά, ενώ το καλοκαίρι "προστέθηκαν" και οι εγκαταστάσεις για την ξήρανση της λυσματολάσπης που συσσωρεύονταν χύδην στο νησάκι.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Το έργο "Μελέτη-Κατασκευή Β' Φάσης βιολογικού καθαρισμού Ψυττάλειας" ανατέθηκε τέλη 1998 και κατασκευάστηκε από την Κοινοπραξία "Άκτωρ ΑΤΕ-Αθηνά ΑΤΕ - Passavant Roediger GmbH - Gutignano & Figli" αποτελούμενο από δύο κομμάτια. Το πρώτο περιελάμβανε τη μελέτη και κατασκευή, τον έλεγχο των επιμέρους τμημάτων, δοκιμαστική λειτουργία κ.ά. και το άλλο τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο με ημερομηνία περαίωσης των εργασιών 11 Οκτωβρίου. Δύο μέρες πιο μπροστά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του είχε χαρακτηρίσει το έργο "ειδικής φύσεως" και "μοναδικό κατασκευαστή" την Κοινοπραξία Άκτορα - Αθηνάς δικαιολογία για να ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό.

Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε παρέκκλιση από τις διατάξεις του Ν.1418/84 ώστε να αναλάβει η εν λόγω κοινοπραξία το έργο χωρίς τον περιορισμό των κατωτάτων ορίων προϋπολογισμού. Παρέκκλιση, την οποία "ακολουθούν " όλες οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ μέχρι σήμερα. Η εργολαβία ανατίθεται στην κοινοπραξία για δύο μήνες, από 12.10 έως 11.12.2006.

Ακολουθεί νέα απόφαση του υπουργού (28.11.2006) με την οποία εγκρίθηκε η ανάθεση, διάρκειας 11,5 μηνών, ενώ η σύμβαση υπεγράφη στις 10.1.2007. Εν τω μεταξύ τον περασμένο Νοέμβριο, στις 27, το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδίδει τη διαχείριση, χρήση και λειτουργία των έργων της Β' Φάσης στην ΕΥΔΑΠ, η οποία καλείται σε λιγότερο από ένα μήνα και ούτε (μέχρι 21 Δεκεμβρίου), να αναλάβει την ευθύνη των εγκαταστάσεων οπότε προκύπτει και το "κατεπείγον". Μαζί παραδίδεται και η... εργολαβία των απ' ευθείας αναθέσεων.

Κατά πλειοψηφία το συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στις 19 Δεκεμβρίου αποφασίζει την ανάθεση δύο εργολαβιών επί του ιδίου αντικειμένου. Ένα μεγαλύτερο έργο, το οποίο λόγω του προϋπολογισμού απαιτεί έλεγχο νομιμότητας από το ελεγκτικό συνέδριο πριν από την υπογραφή της σύμβασης και ένα μικρότερο. Το πρώτο είναι διάρκειας 12 μηνών με πίστωση 10.710.000 ευρώ και το δεύτερο 40 ημερών με πίστωση 1.187.620 ευρώ.

Η σύμβαση για τη δεύτερη εργολαβία υπογράφεται πάντα με τον ήδη εγκατεστημένο εργολάβο και "μοναδικό κατασκευαστή" στις 22.12.2007 και τελειώνει στις 30 Ιανουαρίου 2008. Όμως αποφασίζεται και η υπογραφή άλλης μιας σύμβασης, πάλι 40 ημερών, για την "εξασφάλιση της συνέχισης της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΚΕΛΨ" μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η αντίθεση του προέδρου Μ. Ζωίδη, του πενταμελούς τεχνικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει (θετικά κατά πλειοψηφία) για τις δύο εργολαβίες στις 13.12: "Υπήρχε η δυνατότητα και θα έπρεπε να διενεργηθεί διαγωνισμός με ανοικτή διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Ν.1418/84, όπως έγινε για το έργο λειτουργίας και συντήρησης Α' Φάσης και μάλιστα για το σύνολο των εγκαταστάσεων Α' και Β' Φάσης ως ενιαίο έργο".

Τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων της Α' Φάσης μετά από διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ μέχρι 26.1.2008 έχει η ίδια κοινοπραξία, ενώ σε αυτήν κατακυρώθηκε και το αποτέλεσμα νέου διαγωνισμού. Η σύμβαση (δαπάνης 60.465.133 ευρώ), τριετούς διάρκειας, έχει ήδη υπογραφεί (18.12.2008)... 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 26/1/2008

 Επιστροφή

«Καπέλο» στο νερό λόγω Ψυττάλειας

Ειδικό τέλος βιολογικών καθαρισμών ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΥΔΑΠ σε όλους τους καταναλωτές προκειμένου να καλύψει το κόστοςάνω των 10 εκατ. ευρώ ετησίως- που της κληροδότησε το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανάθεση της διαχείρισης της Ψυττάλειας. Αυτό αποκάλυψε χθες ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος επισκέφθηκε την ΕΥΔΑΠ ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠαΣοΚ.

Από πλευράς ΕΥΔΑΠ η είδηση δεν διαψεύστηκε. Αντιθέτως, πηγές της εταιρείας ουσιαστικά την επιβεβαίωσαν τονίζοντας ότι η ΕΥΔΑΠ έχει υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνέβαλε στη χρηματοδότηση των έργων της Ψυττάλειας, να εκπονήσει και να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και τιμολογιακής πολιτικής όλων των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας τις οποίες έχει παραλάβει και λειτουργεί η ίδια.

Από το σχέδιο αυτό θα προκύψει και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κόστος διαχείρισης και λειτουργίας της Ψυττάλειας.

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080206&nid=7390743&sn=&spid=

 Επιστροφή

Ευρώ κρυμμένα στη λυματολάσπη

Ø  Χωρίς διαγωνισμό και με την προσφιλή στους εκάστοτε κυβερνώντες διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην επιλογή συμβούλου για τη διαχείριση των έργων επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια. Η αντιμετώπιση του θέματος θυμίζει λίγο «προίκα», αφού η εταιρεία προτίμησε να ζητήσει τη βοήθεια του ίδιου γραφείου και με την ίδια πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το 1995, όταν ξεκίνησε η λειτουργία των πρώτων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Τα έργα στην Ψυττάλεια, που περιλαμβάνουν το συγκρότημα βιολογικού καθαρισμού και το ξηραντήριο της λυματολάσπης, έχουν κατασκευαστεί με ευθύνη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 2007 και από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραχωρήθηκαν στην ΕΥΔΑΠ.

Πρόσφατα έγινε διαγωνισμός και επιλέχθηκε το σχήμα (Ακτωρ, J&Ρ Αβαξ και Γκόλης) που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος για μία τριετία. Ο προϋπολογισμός ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και, με βάση την έκπτωση των αναδόχων, θα καταβληθούν 120 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ, μέσω των λογαριασμών νερού, εισπράττει τέλη έργων αποχέτευσης που από την 1η Οκτωβρίου επιβαρύνουν κατά 75% την τιμή και όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2009 θα προστεθεί και «Ψυτταλειόσημο» για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Ο παλιός, καλός σύμβουλος

Για τον σύμβουλο διαχείρισης η διοίκηση επέλεξε την απ' ευθείας ανάθεση, στηριζόμενη σε διάταξη του κανονισμού προμηθειών που αφορά επείγουσες ανάγκες, παρ' όλο που μεσολάβησε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που παρέλαβε επισήμως το έργο. Το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη σύμβαση που αφορά τη διάθεση των 476.645 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.

Το γραφείο θα έχει υποχρέωση επί μία τριετία να παρέχει τρεις εξειδικευμένους επιστήμονες που θα εργαστούν συνολικώς 760 ημέρες και ημερήσια αμοιβή από 332 έως 664 ευρώ.

Στα μέσα Απριλίου 2008, όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», σχεδόν ένα τετράμηνο από τότε που η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε τα έργα της Ψυττάλειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν επιστολή προς τους μελετητές, ζητώντας τους να υποβάλουν προσφορά για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Το γραφείο απάντησε, επισυνάπτοντας πίνακα με προεκτίμηση της αμοιβής, η οποία στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από την ΕΥΔΑΠ, και στην απάντησή του δεν παραλείπει να αναφέρει:

«Η πρότασή σας μας προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθ' ότι την εκλαμβάνουμε και ως αναγνώριση της προσφοράς μας κατά την τελευταία δεκαετία, σε συνεργασία με την υπηρεσία σας, στη συνολική προσπάθεια για την επιτυχή επίλυση των προβλημάτων και την αναβάθμιση των έργων στην Ψυττάλεια».

Αλλωστε, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, το ίδιο γραφείο μέσα στο 2008 έχει αναλάβει, με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, και άλλες μελέτες που αφορούν την Ψυττάλεια. Με νεότερη επιστολή (Σεπτέμβριος 2008) το μελετητικό γραφείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της αμοιβής, αφού κάνει λόγο για «αρχική εκτίμηση». Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=07.12.2008,id=43163748

 Επιστροφή

Στον Μπόμπολα η συντήρηση της Ψυττάλειας

Σταυρογιάννη Λ.

Για πέντε χρόνια ανατίθεται στην "εγκατεστημένη" κοινοπραξία των εταιρειών Άκτωρ ΑΤΕ - Αθηνά ΑΤΕ - Γ. & Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ, η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, στην οποία ανήκει από τον Νοέμβριο του 2007 η διαχείριση, χρήση και λειτουργία και των εγκαταστάσεων της β' φάσης του βιολογικού καθαρισμού, "το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 118 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και της εκτιμώμενης αναθεώρησης, η δε διάρκειά της ορίζεται σε 60 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 2.4.2009. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, ανέρχεται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και της αναθεώρησης. Δηλαδή, το έργο κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με έκπτωση 41%".

Όπως είναι γνωστό, Άκτορας και Αθηνά συμμετείχαν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία των έργων της β' φάσης και κατά το παρελθόν, με πρόσχημα άλλοτε "την ειδική φύση" των εγκαταστάσεων, άλλοτε το "κατεπείγον" της εξασφάλισης της λειτουργίας, είχαν αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία με απ' ευθείας αναθέσεις.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=447170

 

 Επιστροφή

«Ψυτταλειόσημο» φωτιά για 2 εκατ. Καταναλωτές

Νέο «φέσι» της τάξης των 23,6 εκατ. ευρώ το χρόνο ετοιμάζεται να μεταφέρει η ΕΥΔΑΠ στους περίπου 2 εκατ. καταναλωτές, αφού από τις 2 Απριλίου άρχισε η εφαρμογή της νέας σύμβασης που υπέγραψε με την κοινοπραξία «Ακτωρ»-«Αθηνά»-Γκολιόπουλος για τη λειτουργία και συντήρηση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Η εταιρεία περιμένει την έγκριση του κ. Σουφλιά για να μετακυλήσει το κόστος στους λογαριασμούς, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο «ψυτταλειόσημο» που θα αφορά τη λειτουργία του ξηραντήριου, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και κοστίζει περίπου 12 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η αύξηση των τιμολογίων αποχέτευσης είναι θέμα χρόνου, καθώς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δημοπρατεί τα έργα και μεταβιβάζει τα έξοδα λειτουργίας στην ΕΥΔΑΠ, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο που έχει μικρά περιθώρια κοινωνικής πολιτικής.

Δύο είναι τα σενάρια για το νέο τέλος. Το πρώτο προτείνει να θεσπιστεί ποσοστό επί του κόστους ύδρευσης ανάλογου με τα τέλη αποχέτευσης, ενώ το δεύτερο πάγια επιβάρυνση, για παράδειγμα 5 ευρώ ανά λογαριασμό που καλύπτει τριμηνιαία κατανάλωση.

Τα τέλη αποχέτευσης, λόγω των νέων έργων, έχουν ήδη αυξηθεί κατακόρυφα και από 60% το 2004 επί του κόστους ύδρευσης έχουν φτάσει φέτος στο 75%, ενώ από τον Ιανουάριο θα διαμορφωθούν στο 80%. Με τη θέσπιση και του «ψυτταλειόσημου» η επιβάρυνση της αποχέτευσης θα ξεπεράσει το 100% του κόστους του νερού, διπλασιάζοντας τους λογαριασμούς.

Η ανάθεση της λειτουργίας του κέντρου επεξεργασίας των λυμάτων έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ ήταν 200 εκατ. ευρώ και η ανάδοχος κοινοπραξία -εταιρείες της οποίας συμμετείχαν και στην κατασκευή του έργου- μειοδότησε με έκπτωση 41%.

Το τίμημα των 118 εκατ. ευρώ, που αφορά ολόκληρη την πενταετία (2/4/2009-1/4/2014), περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και τις προβλεπόμενες αναθεωρήσεις, αλλά δεν είναι σαφές αν αφορά και περιπτώσεις σημαντικής βλάβης στις εγκαταστάσεις.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=32830

 Επιστροφή

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ

Η λειτουργία του φέρνει νέα «χαράτσια» για το λαό

Σε ιδιώτες επιμένει να αναθέτει τη λειτουργία και συντήρηση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας η ΕΥΔΑΠ, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τα εκατομμύρια των καταναλωτών της στο Λεκανοπέδιο με το φάσμα επιβολής ενός ακόμη «χαρατσιού», του γνωστού και ως «ψυτταλειόσημου»!

Ηδη, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, μετά από διεθνή διαγωνισμό, μειοδότης για το έργο της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας αναδείχτηκε η κοινοπραξία «Ακτωρ ΑΤΕ - Αθηνά ΑΤΕ και Γ & Κ Γκολιόπουλος ΑΤΕ», προσφέροντας έκπτωση 41%. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ειδικότερα ανέλαβε το έργο για μια πενταετία (από 2 Απρίλη 2009 έως 1 Απρίλη 2014) με συνολικό τίμημα 118 εκατ. ευρώ, δηλαδή έναντι 23,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πρώτες εταιρείες συμμετείχαν στην κοινοπραξία που κατασκεύασε τα έργα της β' φάσης του βιολογικού καθαρισμού και από τότε η ΕΥΔΑΠ, αντί να ζητήσει να εκπαιδεύσουν δικό της προσωπικό που θα αναλάβει να το λειτουργήσει κοστίζοντας πολύ λιγότερο, το ανέθετε συνέχεια απευθείας στην ίδια κοινοπραξία προφασιζόμενη άλλοτε το «κατεπείγον» για την εξασφάλιση της λειτουργίας και άλλοτε "την ειδική φύση" της εγκατάστασης...

Στο μεταξύ επικαλούμενη και το κόστος αυτό η ιδιωτικοποιημένη από το 1999 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) ΕΥΔΑΠ έχει αυξήσει κατακόρυφα τα τέλη αποχέτευσης. Συγκεκριμένα από 40% επί του κόστους ύδρευσης σε κάθε λογαριασμό που ήταν το 1999, έφτασαν στις αρχές του μήνα στο 75% επί του κόστους ύδρευσης, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν!

Τώρα, μάλιστα, με αφορμή και τη νέα εργολαβία, αλλά και ενόψει της λειτουργίας του ξηραντηρίου της λυματολάσπης, το οποίο τώρα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και υπολογίζεται ότι θα κοστίζει 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις της ΕΥΔΑΠ για την επιβολή του «ψυτταλειόσημου», η οποία μάλιστα επικαλείται την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπεται να εφαρμόσει «κοινωνική πολιτική»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που μελετούν τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ, όσο και η κυβέρνηση είναι δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει ένα πάγιο «χαράτσι» 5, 10 ή και 20 ευρώ ανά λογαριασμό. Το δεύτερο προβλέπει νέα αύξηση του ποσοστού των τελών αποχέτευσης, ώστε σε πέντε χρόνια από τώρα αυτά να φτάσουν στο 100% επί του κόστους ύδρευσης! Οπως και να έχει, οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πάλι τη «νύφη» της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε αυτόν τον τομέα...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 22 Απρίλη 2009

 Επιστροφή

«Ψυτταλειόσημο» και ακριβότερο νερό αναλόγως κάλπης

Ø  Μετά τις ευρωεκλογές έρχονται και αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, αυτή τη φορά λόγω «Ψυτταλειόσημου» και Υλίκης.

Το σχετικό αίτημα έχει υποβάλει από καιρό η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά ο χρόνος υλοποίησης θα αποφασιστεί από τον κ. Σουφλιά και μάλιστα θα εξαρτηθεί από το «μήνυμα» της κάλπης.

Χθες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης για το πρώτο τρίμηνο του 2009, από τα οποία προκύπτει ότι τα κέρδη μειώθηκαν στο ένα τρίτο. Η ίδια η εταιρεία αποδίδει το γεγονός στο κόστος μεταφοράς νερού από την Υλίκη και στις πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες των εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για τις προσλήψεις «ημετέρων», που αμείβονται πλουσιοπάροχα, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που δεν έχουν υπογράψει ακόμη νέα σύμβαση εργασίας! Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενώ την Τετάρτη κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2009, με βάση τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών και έφτασε στα 85,409 εκατ. ευρώ έναντι 84,156 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν από 5,184 σε 1,630, ενώ μετά τους φόρους η μείωση ήταν από 3,579 σε 1,152 εκατ. ευρώ. Η σοβαρή αυτή απόκλιση αποδίδεται από την εταιρεία κατ' αρχήν στη μεταφορά νερού από την Υλίκη, που έσωσε την πρωτεύουσα τους άνυδρους μήνες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τιμολόγια της ΔΕΗ και κατανάλωση ενέργειας για τη μεταφορά 300.000 κυβικών την ημέρα, από τον Οκτώβριο του 2007 ώς την περασμένη Δευτέρα.

Η ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για πρόσθετες δαπάνες που αφορούν το σύνολο των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας, δηλαδή τη δεύτερη φάση επεξεργασίας των λυμάτων και το ξηραντήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για νέα επιβάρυνση που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «τσιμπημένα» τέλη αποχέτευσης.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/05/2009&id=49038

 Επιστροφή

Η λυματολάσπη και τα χαράτσια

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, δηλώνοντας υπερήφανος για την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικού έργου». Ας θυμηθούμε, όμως, λίγο την ιστορία:

- Το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης, παρότι είχε ενταχθεί από το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.

- Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η αλήθεια: Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ταλαιπώρησαν το λαό και τον ανάγκασαν να πληρώσει πανάκριβα αυτό το αναγκαίο έργο. Τώρα, μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και ένα ακόμη «χαράτσι» (σ.σ. «ψυτταλειόσημο») για τη λειτουργία του...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5124384&publDate=9/6/2009

 Επιστροφή

Αναδασώσεις με νερό από την Ψυττάλεια

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΗ μελέτη για την αξιοποίηση 80 εκατ. κ.μ. ετησίως στην Αττική, για συντήρηση πρασίνου, άρδευση, βιομηχανική χρήση

Του Γιωργου Λιαλιου

Το νερό από έξι μεγάλες «άγνωστες» πηγές στην Αττική, που θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 30% των αναγκών της, καταλήγει σήμερα στη θάλασσα και αυτό μοιάζει με παράλογη πολυτέλεια με δεδομένο το οξύ υδατικό πρόβλημα της πρωτεύουσας.

Ο λόγος για τις τεράστιες ποσότητες νερού που χύνονται σήμερα στη θάλασσα, μετά την επεξεργασία των λυμάτων στους έξι βιολογικούς καθαρισμούς της πρωτεύουσας. Η επαναχρησιμοποίησή του για την άρδευση πάρκων και καλλιεργειών, αλλά και για τη βιομηχανία είναι εφικτή μέσα σε μια πενταετία. Αυτό υποστηρίζει επιστημονική μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2009 για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων.

Ειδικότερα, το 80% του νερού, δηλαδή τα 420 εκατ. κυβικά μέτρα από τα 539 εκατ. κ.μ. που καταναλώνονται ετησίως στην Αττική, προορίζεται για την ύδρευση του πληθυσμού. Τα υπόλοιπα 119 εκατ. κ.μ. νερού χρησιμοποιούνται για την άρδευση πρασίνου και γεωργικών καλλιεργειών (99 εκατ. κυβικά), τη βιομηχανία (17,5 εκατ. κ.μ. νερό) και την κτηνοτροφία (2,5 εκατ. κυβικά νερό ετησίως).

Το νερό αυτό προέρχεται τόσο από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (με αποτέλεσμα τη σπατάλη πολύτιμου πόσιμου νερού) όσο και από γεωτρήσεις, προκαλώντας την εξάντληση και τελικά την υφαλμύρινση των υπόγειων υδροφορέων.

Αφού χρησιμοποιηθεί το νερό, καταλήγει σε ένα από τα έξι κέντρα επεξεργασίας λυμάτων της Αττικής (Ψυττάλεια, Μεταμόρφωση, Λαύριο, Κερατέα, Βίλια, Μέγαρα) και αφού καθαριστεί χύνεται στη θάλασσα. Οι ποσότητες του νερού αυτού υπολογίζονται σε 280 εκατομμύρια κυβικά ετησίως που θα αυξηθούν με την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο και την κατασκευή αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη νότια και ανατολική Αττική. Θα μπορούσε αυτό το νερό να αξιοποιηθεί;

Την απάντηση δίνει το «στρατηγικό σχέδιο (masterplan) «για την επαναχρησιμοποίηση των εκροών των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) της Αττικής» που εκπονήθηκε (από τη μελετητική εταιρεία Υδροηλεκτρική ΕΠΕ) για λογαριασμό του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως συμπεραίνει η μελέτη, με τα κατάλληλα έργα θα μπορούσαν να αξιοποιούνται περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως, κυρίως για τη συντήρηση πρασίνου, την άρδευση καλλιεργειών, αλλά και για τις ανάγκες της βιομηχανίας της Αττικής. Ολα αυτά με απόλυτη ασφάλεια, καθώς οι τεχνολογίες στον καθαρισμό λυμάτων έχουν βελτιωθεί πολύ, και με ένα ανεκτό κόστος. Τελικός στόχος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις αστικές περιοχές να καλύπτεται από επαναχρησιμοποιημένα λύματα το 20% - 30% των αναγκών σε νερό (όχι βέβαια για πόση).

Στρατηγικό σχέδιο

Με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό των βιολογικών καθαρισμών; Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά κύριο λόγο για να καλύψει ανάγκες της βιομηχανίας (43% του επεξεργασμένου νερού), της γεωργίας (26%), για αναδάσωση περιοχών (19%) και για την άρδευση αστικού πρασίνου (12%), ενώ το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναδάσωση του Ποικίλου Ορους και του όρους Αιγάλεω, καθώς και τμήματος της Σαλαμίνας (στους λόφους Τούρλα και Τσούμπα του δήμου Αμπελακίων). Για τον λόγο αυτόν μπορούν να διατεθούν έως και 16 εκατ. κυβικά νερού ετησίως.

Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση του σχεδίου; Το masterplan περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε δύο φάσεις (2015, 2025): όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να έχουν το ίδιο επίπεδο τριτοβάθμιας επεξεργασίας των υδάτων και να αποκτήσουν «Κέντρα Ανακύκλωσης Νερού», στα οποία θα γίνεται ο τελικός καθαρισμός και η απολύμανση, πριν δοθεί και πάλι σε χρήση. Επιπλέον απαιτείται η κατασκευή κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού (75 χλμ. έως το 2015 και 115 χλμ. έως το 2025) και αντλιοστασίων. Συνολικά το κόστος των απαιτούμενων έργων εκτιμάται σε 72 εκατ. ευρώ έως το 2015 (και 117 εκατ. ευρώ έως το 2025).

Οπως καταλήγει η μελέτη, η επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι τελικά συμφέρουσα: το κόστος «παραγωγής» καθαρού νερού από λύματα εκτιμάται στα 0,25 - 0,35 ευρώ ανά κυβικό, κόστος που θεωρείται λογικό σε σχέση με το κόστος του νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (0,50 - 1 ευρώ ανά κυβικό) ή από αφαλάτωση (1,50 ευρώ ανά κυβικό). Απαραίτητη, τέλος, κρίνεται και η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, η οποία ήδη μελετάται από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων.

Tι μας «διδάσκει» η διεθνής εμπειρία

Η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για πότισμα, για τη βιομηχανία ή για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή είναι δειλά, αλλά έχουν δώσει αποτελέσματα. Ενδεικτικά:

Καλιφόρνια. Η πιο έμπειρη χώρα στον καθαρισμό και την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων είναι οι ΗΠΑ. Ηδη τη δεκαετία του ’70 χρησιμοποιούνταν 216 εκατ. κυβικά επεξεργασμένων λυμάτων ετησίως, ενώ σήμερα η ποσότητα αυτή έχει φθάσει τα 555 - 715 εκατ. κυβικά ετησίως, τα οποία μεταφέρονται σε περισσότερες από 4.800 τοποθεσίες!

Iσραήλ. Ανάλογη εμπειρία διαθέτει και το άνυδρο Ισραήλ, όπου εκτιμάται ότι το 20% των αναγκών καλύπτεται σήμερα με επαναχρησιμοποιημένα λύματα. Το 1/3 του νερού αυτού χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών.

Κύπρος. Λόγω του οξύτατου υδατικού προβλήματος, η Κύπρος στράφηκε τα τελευταία χρόνια και στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, με στόχο να χρησιμοποιεί 10 εκατομμύρια κυβικά ετησίως για την άρδευση καλλιεργειών και χώρων αναψυχής.

Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχουν περί τα 15 παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, κυρίως για άρδευση. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές της Κω και της Χαλκίδας (που αρδεύουν συνολικά έκταση 560.000 στρ.), της Ψυττάλειας (όπου υπάρχει περιορισμένη επαναχρησιμοποίηση νερού για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων του νησιού) και της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη (για άρδευση).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/01/2010_388072

 Επιστροφή

βάση δεδομένων παρακολούθησης λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

το ΥΠΕΚΑ διαθέτει online βάση δεδομένων παρακολούθησης λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους.

Δείτε εδώ: http://ypeka.plexscape.com/Services/Pages/Browse.aspx

(ελήφθη 4-11-2013)

  Επιστροφή

 Επιστροφή