Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Στερεά απόβλητα (5)  Απρ 2010 έως (θα συμπληρωθεί όταν κλείσει ο φάκελος 5)  (προηγούμενα 1, προηγούμενα 2. προηγούμενα 3, προηγούμενα 4)

Χωματερές και ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), ανακύκλωση        σύνδεση για υγρά απόβλητα-ληματολάσπη

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεται-Το χρειάζονται άλλοι

 

συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια  στο Σαρωνικό λόγω ΧΥΤΑ Φυλής-Λιοσίων, Βόμβα για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο μοναδικός οργανωμένος χώρος απόθεσης απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ(RDF) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ, Η κινητοποίηση των πολιτών στη Θήβα χάλασε μια «μεγάλη μπίζνα» του Μπόμπολα για καύση σκουπιδιών, ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ»: ΜΠΡΑΒΟ, ΑΛΛΑ...ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;, Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε "από την πίσω πόρτα" το ΥΠΕΚΑ περιέλαβε ρύθμιση για την εισαγωγή της μεθόδου της καύσης των απορριμμάτων, Το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε χωροθέτηση περιοχών για τοξικά απόβλητα, Σε ιδιώτες αναθέτει η κυβέρνηση και τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας, Ενα νέο και ιδιαίτερα κερδοφόρο μονοπώλιο φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται στη διαχείριση των απορριμμάτων, 60 % των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγουν στις χωματερές,  ο σύνδεσμος ΕΣΔΚΝΑ επιχειρεί υπογραφή «προγραμματικής σύμβασης» για 25! χρόνια!, Στα δικαστήρια η σύμβαση για τα 4 εργοστάσια,  Προς τη συντονιστική επιτροπή αγώνα Λαυρεωτικής-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, δήμαρχοι πολλών περιοχών "λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών", Από τους 330.000 τόνους τοξικών αποβλήτων μόνο 127.000 τόνοι υπόκεινται σε επεξεργασία,  ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Ο Σ.Μ.Α. ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α, Επιβάλλεται ριζική στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων, Γεμίζουν με σκουπίδια τα μητροπολιτικά πάρκα Ελληνικου και Γουδή, Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές, Διευρύνεται μέρα με την ημέρα η ανακύκλωση στο δήμο Αθηναίων, Με ΣΔΙΤ και "δικονομικό fast track" τα έργα της Αττικής, Διάτρητος ο ΧΥΤΑ Φυλής, κατά τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΣΕ ΝΕΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ,  Η Ε.Ε. δεν πετάει άλλα λεφτά στα σκουπίδια για την Ελλάδα, Νέα αθώωση για τον δήμαρχο Κερατέας για τον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ, Ευρωβουλευτές ερευνούν καταγγελίες για ΧΥΤΑ, Αναξιόπιστα στοιχεία για της ποσότητες των σύμμεικτων ΑΣΑ των δήμων της Αττικής και στο κόστος της διαχείρισής τους, ΥΠΕΚΑ: έχει ακυρωθεί ο ΧΥΤΑ Κερατέας, Νέο περιστατικό ρίψης ιατρικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής- Το τέταρτο μέσα σε δέκα ημέρες, διημερίδα 22-23/2/2014: «μόνη λύση για τα απορρίμματα: αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας, όχι των εργολάβων, με τον πολίτη συμμέτοχο»,  Υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης:  «Λύση για τα απορρίμματα δεν αποτελεί η δημιουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, αλλά η διαλογή στην πηγή», Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ),

 Επιστροφή

Υπόγεια περιβαλλοντική βόμβα για μια μεγάλη περιοχή του Νομού Αττικής και για τον Σαρωνικό Κόλπο αποτελεί πλέον η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών -με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Ευθύμιο Λέκκα- έδειξαν μόλυνση «στο κόκκινο». Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί -όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων.

Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. Δυτικά της χωματερής (στην Ελευσίνα) βρέθηκαν μολυσμένα. Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο κ. Λέκκας, «το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών –τα επικίνδυνα, δηλαδή, "κατακάθια" των απορριμμάτων- εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ώς τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο».

Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος, στην επιφάνεια του εδάφους», συμπληρώνει.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα, ωστόσο, αφορά στον Σαρωνικό. «Κρέμεται σε μια κλωστή η ποιότητα των υδάτων του», προειδοποιεί ο καθηγητής. «Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω -κάτι που θεωρείται πιθανό λόγω της διαπερατότητας του υπεδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή- και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί», συμπληρώνει.

Όπως λένε οι επιστήμονες, «βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρύποι θα είχαν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο –και προς τα ανατολικά- εάν δεν υπήρχε το Ποικίλο Όρος. «Το βουνό λειτουργεί ως φυσικό ανάχωμα, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών και μορφολογικών του χαρακτηριστικών και δεν επιτρέπει την εξάπλωση της υπόγειας ρύπανσης. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα αντέξει. Εάν οι ρύποι καταφέρουν και "περάσουν" αυτό το εμπόδιο, τότε το υπέδαφος ολόκληρου του Λεκανοπεδίου θα αντιμετωπίσει κίνδυνο πρώτου μεγέθους», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

*Newsroom ΔΟΛ* ( http://news.in.gr/greece/article/?aid=773016,  *Δημοσίευση:** **25 Ιαν. 2007,** **08:07 ) *

 Επιστροφή

«Ξεφυτρώνουν» σκάνδαλα στα σκουπίδια

Στοιχεία - σοκ από πόρισμα ελεγκτών που βρήκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, ακόμη και ανθρώπινα μέλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Βόμβα για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο μοναδικός οργανωμένος χώρος απόθεσης απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Στοιχεία- σοκ, ακόμη και για απόρριψη ανθρώπινων μελών στον ΧΥΤΑ Φυλής, περιλαμβάνει πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, αλλά και απαγορευμένα υλικά που μολύνουν το περιβάλλον φτάνουν καθημερινά παρανόμως στον ΧΥΤΑ. Στο μεταξύ, σε γειτονικούς χώρους γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονται στο πόρισμα που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», βάσει του οποίου ως υπεύθυνοι για την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ υποδεικνύονται υπάλληλοι του ΕΣΔΚΝΑ και ιδιωτικές εταιρείες. Ζητείται μάλιστα η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των υπαλλήλων, καθώς και περαιτέρω έλεγχοι για τη νομιμότητα λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών.
Ένα απλό κόλπο που καταγράφεται στο πόρισμα γινόταν με τις λεγόμενες εντολές μεταφοράς απορριμμάτων που δίνει ο ΕΣΔΚΝΑ προς τους συμβεβλημένους με αυτόν δήμους. Οι εντολές αυτές πρέπει να παρουσιάζονται από τους οδηγούς των οχημάτων κατά την είσοδο στον ΧΥΤΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προέλευση των σκουπιδιών και ο όγκος τους.
«Οι εντολές μεταφοράς απορριμμάτων δεν χορηγούνται στους δήμους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, αλλά κατόπιν αιτημάτων των δήμων που στηρίζονται σε υποκειμενικές, δικές τους, εκτιμήσεις» σημειώνεται στο πόρισμα.

Συνεργοί οι υπάλληλοι
Το γεγονός αυτό σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων τη μεταφορά απορριμμάτων. Συνεργούς βρίσκουν υπαλλήλους στον ΧΥΤΑ, οι οποίοι- όπως προκύπτει από τους επιθεωρητές- κάνουν συχνά τα... στραβά μάτια.
Έτσι, παρά τις σαφείς οδηγίες για τον τρόπο παραλαβής των εντολών μεταφοράς, από δειγματοληπτικό έλεγχο των επιθεωρητών προέκυψε σωρεία παρατυπιών στη συμπλήρωση των εντολών, οι οποίες παρ΄ όλα αυτά έγιναν δεκτές από τους εργαζομένους. Το αποτέλεσμα είναι ένα απορριμματοφόρο ιδιωτικής εταιρείας να διανύει την απόσταση Δροσιά- Σαλαμίνα σε μία μόλις ώρα! Διότι βάσει των εντολών μεταφοράς «φαίνεται να έχει φορτώσει απορρίμματα από τους δύο δήμους και να τα απορρίπτει την ίδια ημέρα στον ΧΥΤΑ, με διαφορά μίας ώρας, γεγονός που δεν δικαιολογείται από την απόσταση μεταξύ των δήμων» υποστηρίζει το Σώμα Ελεγκτών.
Η ιδέα για την επιχείρηση αυτή ήταν απλή: δίπλα στον ΧΥΤΑ οι ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούσαν μάντρες όπου έριχναν αρχικά χύμα τα σκουπίδια ή τα τοποθετούσαν σε κοντέινερ. Οι ιδιώτες καλύπτονταν από την πρακτική των δήμων να χορηγούν αφειδώς εντολές μεταφοράς. «Οι δήμοι έδιναν στους οδηγούς των ιδιωτικών εταιρειών πλήθος εντολών μεταφοράς ανεξέλεγκτα και μάλιστα όλες μαζί στην αρχή της εβδομάδας, ασυμπλήρωτες και όχι ανά δρομολόγιο, όπως έπρεπε» τονίζεται.
Η πρακτική αυτή είχε ένα ακόμη όφελος για τους ιδιώτες. Για τη συλλογή των σκουπιδιών από τους δήμους χρησιμοποιούσαν μικρά φορτηγά. Στις μάντρες έριχναν τα σκουπίδια σε μεγάλα κοντέινερ τα οποία γέμιζαν με απορρίμματα και από άλλους πελάτες (π.χ. επιχειρήσεις) και στη συνέχεια με την αρχική εντολή μεταφοράς από τον δήμο τα οδηγούσαν στον ΧΥΤΑ.

Χάνουν τα τέλη
«Ο κίνδυνος από την ύπαρξη ιδιωτικών μαντρών μεταφόρτωσης είναι να εισέρχονται στον χώρο του ΧΥΤΑ με εντολές μεταφοράς ιδιωτικά απορρίμματα σύμμεικτα με δημοτικά, χωρίς να καταβάλλονται τα απαιτούμενα τέλη, αφού καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος της προέλευσης των μεταφερόμενων απορριμμάτων» επιβεβαιώνουν οι επιθεωρητές.
Ακόμη και πλαστές εντολές μεταφοράς χρησιμοποιούσαν ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να μπαίνουν τα οχήματά τους στον ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα, είχαν φωτοτυπηθεί οι γνήσιες εντολές, αλλά οι υπάλληλοι του ΕΣΔΚΝΑ δεν ήλεγχαν εάν είχαν το απαιτούμενο υδατογράφημα επικαλούμενοι φόρτο εργασίας και έλλειψη ειδικού φακού ανίχνευσης. Και σε αυτή την περίπτωση το πόρισμα είναι σαφές: «Το υδατογράφημα είναι εμφανές και διά γυμνού οφθαλμού, ευρισκόμενο στο πίσω μέρος των εντολών μεταφοράς, ενώ από τις καταθέσεις προέκυψε ότι υπάλληλοι με τόσο μεγάλη εμπειρία θα έπρεπε να καταλάβουν την πλαστότητα των εντολών και μόνο από την υφή τους». Σε άλλη περίπτωση, στο πλαίσιο επέκτασης του ΧΥΤΑ, υπάλληλοι της κατασκευάστριας εταιρείας έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός επιτρέποντας κατά παράβαση την είσοδο απορριμματοφόρων από μια προσωρινή πύλη και εισπράττοντας αντίτιμο 15 ευρώ από κάθε όχημα.

ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΚΟΛΠΟ

Ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν τις άδειες μεταφοράς σκουπιδιών από τους δήμους, αλλά μεταφέρουν με το αζημίωτο μπάζα και απόβλητα


Απόβλητα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα
ΜΕΧΡΙ και επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ, κατά παράβαση κάθε νομοθετικής διάταξης που προβλέπει ειδική επεξεργασία, αποστείρωση και συλλογή πριν από τη μεταφορά τους στον ειδικό αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
«Απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων μετέφεραν και απέρριπταν στον ΧΥΤΑ επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (χρησιμοποιημένες σύριγγες, φιάλες με αίμα, ανθρώπινα μέλη κ.λπ.), αναμεμειγμένα με οικιακού τύπου απορρίμματα, γεγονός που εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία (τόσο πολιτών, όσο και εργαζομένων στον ΧΥΤΑ) και για το περιβάλλον», αναφέρουν οι ράμπο της δημόσιας διοίκησης.
Στο πόρισμά τους παραπέμπουν μάλιστα και σε σχετική έρευνα που είχε διενεργήσει ο ΕΣΔΚΝΑ, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία είτε δεν προχωρούν σε αποστείρωση και συλλογή σε ειδικές σακούλες, είτε απορρίπτουν τα απόβλητα σε κοινούς κάδους μαζί με τα οικιακά σκουπίδια και στη συνέχεια μεταφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες, τα οχήματα των οποίων δεν πληρούν τις προδιαγραφές ούτε έχουν ειδική άδεια κυκλοφορίας.
Το γεγονός της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων προκύπτει και από τις ποσότητες που φτάνουν στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ από τα συμβεβλημένα νοσοκομεία. «Καταστρέφουν στον αποτεφρωτήρα μικρό μόνο μέρος, ελάχιστο στην πλειονότητα των περιπτώσεων, των παραγόμενων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων», σημειώνεται.
Υπάρχουν μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων όπως «Αγία Όλγα» και «Σωτηρία».

Έφερναν μπάζα αντί για χώμα και γλίτωναν 500 ευρώ ανά φορτηγό
ΚΟΛΠΟ ΓΙΝΟΤΑΝ και με τη μεταφορά χώματος, που απαιτείται για την κάλυψη των σκουπιδιών. Με εντολή του επόπτη υγειονομικής ταφής δινόταν το «πράσινο φως» για την ανεξέλεγκτη είσοδο οχημάτων ιδιωτικών εταιρειών, τα οποία υποτίθεται πως μετέφεραν χώμα.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις υπαλλήλων, στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό περνούσαν μέσα στον ΧΥΤΑ απαγορευμένα υλικά, όπως μπάζα. «Δεν μετέφεραν χώμα, αλλά ξύλα, σακούλες πλαστικές με ελαφρά επικάλυψη χώματος για τα οποία θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου 500 ευρώ ανά φορτηγό». «Εισήλθαν οκτώ φορτηγά ιδιωτικών εταιρειών, μεταφέροντας απαγορευμένο υλικό (μπετόβεργες, κατεδαφίσεις, μπάζα, σκουπίδια και λάσπη) κατόπιν εντολής του επόπτη», αναφέρεται σε άλλο σημείο. Με διάφορα τεχνάσματα ο συγκεκριμένος επόπτης επιχειρούσε να επιτραπεί και η απόρριψη λάσπης από εργασίες του Μετρό, παρά τις ενστάσεις υπαλλήλων.
«Ο φύλακας... κατέθεσε ότι η λάσπη είναι απαγορευμένο υλικό για τον ΧΥΤΑ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επόπτης... του είχε πει ότι, όταν στέγνωνε, θα τη χρησιμοποιούσε σαν χώμα» υπογραμμίζεται στο πόρισμα, όπου επίσης αναφέρεται πως υπήρχε εντολή του ίδιου του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ «να μην εισέρχεται λάσπη από το Μετρό στον ΧΥΤΑ, διότι είναι ακατάλληλο υλικό για τη χωματοκάλυψη».
Σε... διευκολύνσεις προχωρούσαν υπάλληλοι του ΕΣΔΚΝΑ και προς τις εταιρείες οι οποίες είχαν αναλάβει τη μεταφορά των στραγγισμάτων από την επεξεργασία των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ, οι οποίες αμείβονταν βάσει ποσότητας.
Έτσι, βρέθηκε το ίδιο όχημα να έχει κάνει δύο δρομολόγια και να έχουν ζυγιστεί οι μεταφερόμενες ποσότητες με διαφορά ενός λεπτού!

«Μαϊμούδες» πάνε για καταστροφή και επιστρέφουν στην αγορά
ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΜΑΪΜΟΥ ή άλλα είδη κατασχεθέντα στα τελωνεία προβλέπεται να φτάνουν στον ΧΥΤΑ προκειμένου να καταστραφούν. Ωστόσο, αποδεικνύεται σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών πως κάποιοι υπάλληλοι του χώρου έφευγαν με... τσάντες τύπου Louis Vuitton. «Η καταστροφή γίνεται με μπουλντόζα, η οποία καταστρέφει τα διάφορα είδη, τα οποία στη συνέχεια επιχωματώνονται. Οι υπεύθυνοι καταστροφών στη συνέχεια χορηγούν πιστοποιητικό καταστροφής στον συνοδό του Τελωνείου, της ΔΟΥ ή της εταιρείας κατά περίπτωση», προβλέπει η νομοθεσία.
Αλλά όπως διαπιστώθηκε, ομάδα εργαζομένων «είχαν προβεί κατ΄ επανάληψη σε ρακοσύλλεξη ακατάλληλων προϊόντων, προοριζομένων για καταστροφή και πιθανώς τα είχαν επαναδιαθέσει στην αγορά».
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το πόρισμα, πως συγκεκριμένοι υπάλληλοι τοποθετούνταν από τον επικεφαλής φύλαξης επί σειρά ημερών στην πρωινή βάρδια, οπότε και γίνονταν οι καταστροφές των προϊόντων. Τα τοποθετούσαν μάλιστα προσωρινά και σε μία αχρηστευμένη αποθήκη και στη συνέχεια «τα διοχέτευαν εκτός ΧΥΤΑ με πολιτικά αυτοκίνητα ή και με το υπηρεσιακό τζιπ».

ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

 Επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ…..

ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ(RDF) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

τηλ 2223023322 e-mail gld@otenet.gr

         ΑΛΙΒΕΡΙ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤO ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ  ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ , ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ  ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ κ ΝΟΜΑΡΧΗ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (RDF) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Την στιγμή που ο αγώνας των κατοίκων της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του με την αναμενόμενη εκδίκαση στο Ε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της τεκμηριωμένης αίτησης ενάντια στην  επικίνδυνη καύση των σκουπιδιών (RDF)  από την ΑΓΕΤ – LAFARCE , θλίψη, οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νομάρχη κ. Μπουραντά στον Περιφερειακό τηλεοπτικό STAR-Λαμίας όπου ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και ενάντια στα λαϊκά, κοινωνικά,  τοπικά συμφέροντα.

Ο συμπατριώτης μας κ. Νομάρχης, δυστυχώς,

--- σε «ύποπτο» χρόνο όπου κατά πληροφορίες η ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι προετοιμάζεται πριν την εκδίκαση της υπόθεσης να προχωρήσει στην καύση των σκουπιδιών, αλλά και μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος αντίστοιχα σχεδιάζει ανάλογη επένδυση στην Περιοχή της Θήβας

---  «εκτός έδρας» , αφού διάλεξε να κάνει κοινωνούς των «προσωπικών» του  απόψεων τους Στερεοελλαδίτες και όχι τους Ευβοείς Πολίτες και συμπατριώτες του που εκφράζει

--- κόντρα στην ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Νομαρχιακού Συμβουλίου που προΐσταται και την βούληση του συνόλου των κοινωνικών φορέων της Εύβοιας (Εργατικό Κέντρο, Δικηγορικός και Ιατρικός Σύλλογος, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΔΚΕ, Δήμοι, Εμπορικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Μαζικοί φορείς ),

--- με αφορμή τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια στα πλαίσια της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της χώρας ( Καλλικράτης – Κατάργηση Νομαρχιών - Νέα Περιφερειακή Οργάνωση ) και σε βάρος των κοινωνικών -συλλογικών

επί τέλους «ξεκαθάρισε» (;) την θέση του:

Αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε λάμψει δια της προσωπικής του απουσίας, αλλά και δια της ολοσχερούς απουσίας οιασδήποτε εκπροσώπησης του θεσμού που εκφράζει,  από της μεγάλους περιβαλλοντικούς αγώνες των κατοίκων της Περιοχής του,  συμπαρατάχθηκε για άλλη μια φορά – μετά την ανοιχτή του θέση υπέρ του λιθάνθρακα -  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα,  ενάντια  στα συμφέροντα των συμπατριωτών του.

 Δικαίωμά του οι επιλογές του!!!

Το σαμποτάρισμα της επιλογής ως ΧΥΤΑ περιοχής στον τόπο καταγωγής του, που έχει φέρει σε τρομαχτικό αδιέξοδο την κατάσταση με την συσσώρευση των αστικών αποβλήτων την Καρυστία, παλαιοτερα  και τώρα η συστράτευσή του με το λόμπυ της καύσης των σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή δίνουν το στίγμα του.

Οι κάτοικοι όμως της Περιοχής Αλιβερίου έχουν κάνει την δική τους ΟΡΙΣΤΙΚΗ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Επέλεξαν να μείνουν, να δραστηριοποιηθούν και να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν, για αυτό και έχοντας  ενημερωθεί επιστημονικά πληρέστατα για τα αποτελέσματα της καύσης των σκουπιδιών στην υγεία τους και το περιβάλλον , όχι απλά την δαιμονοποιούν, όχι απλά «δεν θα πάρουν», αλλά και είναι αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να την ματαιώσουν.

 Και στον αγώνα τους αυτό , οπωσδήποτε, μετρούν «φίλους» και «εχθρούς»…

«Ο καθείς  λοιπόν εφ ό ετάχθη»!!!

 Επιστροφή

(Απόσπασμα από μήνυμα του Χ.Κ.)

μια σημαντική ΝΙΚΗ του κινήματος των πολιτών στη Θήβα και τη Βοιωτία, που δεν αφορά μόνο τη Βοιωτία αλλά εξίσου ή και περισσότερο το Λεκανοπέδιο.

Γιατί η καύση σκουπιδιών εκτός των άλλων θα σήμαινε και τριπλασιασμό των Δημοτικών τελών.

Η κινητοποίηση των πολιτών στη Θήβα χάλασε μια «μεγάλη μπίζνα» του Μπόμπολα, του Κακλαμάνη, του Φασούλα. Καθόλου τυχαία, η ανακύκλωση καρκινοβατεί στο Λεκανοπέδιο. Όσο πιο πολλά σκουπίδια για καύση, τόσο πιο μεγάλα κέρδη για τους επιχειρηματίες και πιο μεγάλες μίζες για τους «θεσμικούς» συνεργάτες τους.

μπράβο στη «Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον».

(28-4-2010)

 

ακολουθεί η είδηση:

 

Ηλέκτωρ: Αποσύρει το ενδιαφέρον για τη μονάδα στη Θήβα

Το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιομάζας στη Θήβα αποσύρει η Ηλέκτωρ
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση “η εταιρεία μετά και από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στις 20/4/2010 ημέρα Τρίτη απο βουλευτές της Βοιωτίας τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ καθώς και από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ (κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θέσεων του ΣΕΒΙΑΝ) σχετικά με τη δημιουργία μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιομάζας στη Θήβα, αποσύρει το ενδιαφέρον της για την επένδυση αυτή έχοντας σαν Αρχή και Πολιτική της, ότι καμία επένδυση και ειδικά περιβαλλοντική δεν μπορεί να επιβιώσει “με τα ΜΑΤ”. 
Άλλωστε επενδύσεις ανάλογου ενδιαφέροντος επιζητούνται εναγωνίως σε άλλες περιοχές της γης και τυγχάνουν καλύτερης υποδοχής. 
Σε περίπτωση που η τοπική κοινωνία, που εκπροσωπείται δια της δημοτικής αρχής, των πολιτικών κομμάτων και των λοιπών φορέων κατανοήσουν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καθώς και την τεραστίων διαστάσεων επένδυση που θα επιφέρει τη δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας για την περιοχή, η εταιρεία θα επενεξετάσει τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης αυτής” καταλήγει η ανακοίνωση.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=954741

 

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, NIKH ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΩΡ

 ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΆΖΟΥΜΕ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ

Η ανακοίνωση της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα), με την οποία αποσύρει το σχέδιο της κατασκευής της μονάδας καύσης απορριμμάτων, στη θέση Σέλτσι, αποτελεί μια σημαντική νίκη, αποτέλεσμα της καθολικής αντίδρασης των πολιτών της Θήβας και της Βοιωτίας.

Παρόλο που οι πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις έγιναν το 2007, η προώθηση της κατασκευής της μονάδας μεθοδεύτηκε, κυριολεκτικά, πίσω από την πλάτη των πολιτών. Παρά τις καταγγελίες μας, ήδη από το 2008, οι τοπικές αρχές προτίμησαν να αποσιωπήσουν το θέμα. Ακόμη περισσότερο,  η δημοτική αρχή της Θήβας με διαδοχικές εκδηλώσεις, ταξίδια και δηλώσεις επιχειρούσε να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής της καύσης στην επαρχία Θήβας. Όταν, πλέον, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, έγινε γνωστή η ύπαρξη προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με δημοσιεύματα, καταγγελίες, άρθρα και συγκεντρώσεις ενημέρωσης, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Νομάρχης Βοιωτίας  προσπάθησαν να την αποκρύψουν, διαψεύδοντας τις σχετικές καταγγελίες μας. Η συνέχεια υπήρξε τραγελαφική, καθώς ο Νομάρχης αναγκάστηκε μεν να παραδεχθεί ότι η μελέτη είχε φθάσει στη Νομαρχία, επικαλέστηκε δε ότι την επέστρεψε χωρίς να κρατήσει αντίγραφο!

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν για το μέγεθος της μονάδας καύσης και τις τεράστιες ποσότητες των αποβλήτων, που θα προέρχονταν κυρίως από αστικά απορρίμματα της Αττικής, οδήγησαν σε μια πρώτη εκδήλωση στη Θήβα με τους φορείς της πόλης που διοργανώσαμε τον Ιούνιο του 2009. Ακολούθησαν καταλυτικά γεγονότα. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε και όλοι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Θήβας συσπειρώθηκαν γύρω από το αίτημα να αποτραπεί με κάθε τρόπο η μονάδα καύσης. Η ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση που απλωνόταν στην τοπική κοινωνία, ανάγκασε τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες, αλλά ακόμη και τη  δημοτική αρχή, να δηλώσουν την αντίθεσή τους με το σχέδιο της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και σήμερα, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η προκαταρκτική μελέτη του συγκεκριμένου έργου της ΗΛΕΚΤΩΡ, ενώ σχετικές αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ, υποβλήθηκαν αποκλειστικά από την αντιπολίτευση και μέλη των επιτροπών και κινήσεων πολιτών. Η μονάδα που σχεδιάζονταν σε πλήρη ανάπτυξη να καίει, ετησίως, πάνω από 800 χιλ. τόνους αστικών, βιομηχανικών κλπ. αποβλήτων, αφορά μια πανάκριβη μέθοδο, που θα πληρωθεί από τους πολίτες, ενώ παράλληλα ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης και περιορισμού της παραγωγής απορριμάτων και αποβλήτων.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που κορυφώθηκαν με το συλλαλητήριο στις 12 Μαρτίου 2010, αλλά δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, οδήγησε στην αναστολή του σχεδίου. Είναι μια σημαντική νίκη, αλλά δεν σημαίνει ότι το θέμα έληξε. Αντίθετα, η ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ κάνει σαφές ότι μπορεί να επανέλθει, εάν οι συνθήκες αλλάξουν και οι τοπικές αρχές μεταβάλλουν άποψη. Γεγονός που όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι  καθόλου απίθανο, ιδιαίτερα μετά τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και με δεδομένο ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες για την περιοχή, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί εξαιρετικά, λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής κυρίως ρύπανσης.

 Σε κάθε περίπτωση, και παρόλο που δεν εφησυχάζουμε, δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι η νίκη των πολιτών απέναντι σε ισχυρά οικονομικά κέντρα και τους τοπικούς συμμάχους τους,  αποδεικνύει ότι «όταν οι πολίτες συμμετέχουν υπάρχει ελπίδα».

30/4/2010

ΘΗΒΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 Επιστροφή

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ»: ΜΠΡΑΒΟ, ΑΛΛΑ...ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Πέμπτη, 13 Μάιος 2010 12:30  |  Θεματικές - Περιβάλλον

Τώρα επαναφορά της νομιμότητας σε όλες τις παραλίες

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, αλλά και όλες οι παραλίες της χώρας, πρέπει να είναι ανοιχτές στην ελεύθερη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, πρόσβαση των πολιτών.

Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση τη χθεσινή κατεδάφιση του παλιού κέντρου διασκέδασης «Φαντασία» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.  Πρόκειται μάλιστα για κτίσμα που κατεδαφίζεται για... δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη απόπειρα είχε αποτύχει! Ίσως οι χθεσινές παρουσίες του πρωθυπουργού και της υπουργού Περιβάλλοντος στις εργασίες κατεδάφισης να έφεραν γούρι.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι, πάντως, να προχωρήσει συνολικά η απελευθέρωση των ακτών. Η χθεσινή κατεδάφιση ήταν μια σχετικά «εύκολη» περίπτωση, καθώς το κτίσμα ήταν από χρόνια εγκαταλειμμένο και κανείς δεν αμφισβητούσε το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης. Ελπίζουμε λοιπόν η κυβέρνηση να φανεί το ίδιο αποτελεσματική και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ισχυρά αντίθετα συμφέροντα, αποδεικνύοντας έτσι ότι η χθεσινή κίνηση δεν είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης, συλλογικά αγαθά όπως ελεύθερες και καθαρές ακτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εκφράσουμε παράλληλα και την ανησυχία μας για τη διαδικασία και τον τόπο διάθεσης των αποβλήτων από την κατεδάφιση.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, τεράστιες ποσότητες Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (σε συντομογραφία ΑΕΚΚ, τα γνωστά μας μπάζα) απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Πέρα από την μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, χρήσιμα υλικά που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν σε νέα οικοδομικά και κατασκευαστικά έργα, κυριολεκτικά πάνε χαμένα. Αποτέλεσμα είναι ότι οι αναγκαίες ποσότητες άμμου και χαλικιού αφαιρούνται συχνά από κοίτες ποταμών όπως ο Εύηνος και ο Πηνειός, οδηγώντας σε τεράστια επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η λύση στον παραλογισμό αυτό είναι ξεκάθαρη και λέγεται «Ανακύκλωση ΑΕΚΚ». Το «όνειρο» αυτό της ανακύκλωσης, σε άλλες χώρες αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα. Ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του θα μπορούσε να καλύψει το 20%-30% των αναγκών των δημοσίων έργων, γλιτώνοντας ταυτοχρόνα τα ποτάμια μας από καταστροφικές αμμο-χαλικοληψίες, το περιβάλλον μας από ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπάζων και το δημόσιο από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο οξείας οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Η ανακύκλωση ΑΕΚΚ μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2003 - όταν ολοκληρώθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «για την αξιοποίηση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, εκσκαφών και οικοδομών». Από τότε πάνω από 17 φορείς έχουν υποβάλλει σχέδια για δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης μπάζων. Έχουν περάσει, όμως, 7 χρόνια και παρά τις εξαγγελίες και της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και της σημερινής του ΥΠΕΚΑ το Προεδρικό διάταγμα δεν έχει ακόμη υπογραφεί και δεν έχει γίνει νόμος του κράτους.

Πρότυπα και προδιαγραφές για την ποιότητα των ανακυκλωμένων αδρανών, υπάρχουν.

Πολιτική βούληση;

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 Επιστροφή

17/05/2010

Σε διατεταγμένη υπηρεσία για ακόμη μια φορά το ΥΠΕΚΑ

Έμαθε γρήγορα η κα Μπιρμπίλη τα κοινοβουλευτικά "κόλπα". Εμαθε πολύ γρήγορα να εισάγει αιφνιδιαστικές τροπολογίες, να βαφτίζει το ψάρι κρέας, να ξεχνά και διαβουλεύσεις και open governement και τις λοιπές παρωδίες δημοκρατικής επίφασης αλλά και να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην κατεδάφιση γκρεμισμένων παραγκών. 

 Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε "από την πίσω πόρτα" κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ περιέλαβε ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο στην εισαγωγή της μεθόδου της καύσης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, η καύση των απορριμμάτων βαφτίζεται "ανανεώσιμη" πηγή ενέργειας(!) και εντάσσεται στο καθεστώς των αδρών επιδοτήσεων και οικονομικών κινήτρων.

 Με αυτό τον τρόπο, το ΥΠΕΚΑ ικανοποιεί το αίτημα των μεγαλο-επιχειρηματιών που επί χρόνια προσπαθούν να εισάγουν την καύση απορριμμάτων στην Ελλάδα και προωθεί μια επικίνδυνη και πανάκριβη μέθοδο διαχείρισης που βάζει ταφόπλακα στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης τους. Σε περιόδους άγριας λιτότητας, θεσμοθετείται ένα ακόμη μεγάλο φαγοπότι σε βάρος  του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

 Με την αιφνιδιαστική αυτή και πολιτικά απαράδεκτη κίνηση, το ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" και της "ανοιχτής διαβούλευσης" στην πραγματικότητα αποτελεί απλά επικοινωνιακή φούσκα - όταν δεν χρησιμοποιείται σαν προπέτασμα καπνού για να προωηθηθούν τα επενδυτικά σχέδια γνωστών ομίλων και επιχειρηματιών που επί χρόνια λυμαίνονται τη χώρα και το δημόσιο πλούτο.

 Αποδεικνύει ότι και στα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως και με τη συνολική της πολιτική η κυβένηση ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, παλεύει να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους να διαλύσει ό,τι με αγώνες είχε κατακτήσε ο ελληνικός λαός, να ρημάξει ό,τι είχε μείνει σχετικά ανέπαφο σε αυτή τη χώρα.

Θεματική «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ

Μειλ: perivallonsyriza@gmail.com, ιστότοπος: http://perivallon-syriza.gr

 Επιστροφή

Χώρα... απόβλητη

Σε αναζήτηση λύσης για την ασφαλή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οι έως τώρα σχεδιασμοί και δεσμεύσεις πήγαν στον... κάλαθο των αχρήστων και η χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η νέα παραπομπή, που δεν θα αργήσει, θα συνοδεύεται από την επιβολή προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα έχει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας παράγονται 330.000 τόνοι και μόλις το 38% οδηγούνται σε κάποια επεξεργασία, μαζί με τις ποσότητες που εξάγονται σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία, που είναι μόλις 2%. Υπολογίζεται ότι άλλοι 600.000 τόνοι βρίσκονται αποθηκευμένοι, χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ασφάλειας. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, εντοπίζουν βυτιοφόρα στα σύνορα με παράνομα φορτία, ενώ έχουν βρεθεί χωματερές με επικίνδυνη λυματολάσπη ανάμεσα σε οικιακά απορρίμματα. Υπάρχουν επίσης βιομηχανίες που με μια άδεια «προσωρινής αποθήκευσης» σωρεύουν επί 40 χρόνια επικίνδυνα απόβλητα.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι περιμένει ώς τις 30 Ιουλίου προτάσεις για μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, με δυνατότητα να επεξεργάζονται τουλάχιστον 150.000 τόνους τον χρόνο. Υποψήφιες θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί στη Δυτική Αττική, στη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Διευκρινίζει ότι αν δεν υπάρξουν βιώσιμες λύσεις μέσα σε έξι μήνες, τότε θα προχωρήσει σε χωροθέτηση κατάλληλων περιοχών.

Η προηγούμενη εξαγγελία για το πρόβλημα είχε γίνει την άνοιξη του 2007, με χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ότι όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα όφειλαν ώς το τέλος του ίδιου χρόνου να υποβάλουν σχέδια διαχείρισης. Ουδέν νεώτερον... Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι εγκαταλείπεται ο προηγούμενος σχεδιασμός που προέβλεπε τη λειτουργία 2 έως 3 μονάδων επεξεργασίας, από την οποία η μία στη Στερεά Ελλάδα, κοντά στην Αττική, όπου παράγεται το 48,5% των αποβλήτων αυτής της κατηγορίας. Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», κάθε επιχείρηση όφειλε να διαχειριστεί με δικά της μέσα το ζήτημα. Δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, ενώ για χρηματοδότηση γινόταν μια ανεπίσημη αναφορά σε πόρους από το ΕΣΠΑ.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων προέρχονται από τα διυλιστήρια, την παραγωγή αλουμινίου, τις χαλυβουργίες, την παραγωγή λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και οργανικών χημικών προϊόντων. Εντοπίζονται σε εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί ΟΣΕ, εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, κ.λπ. Στα στοιχεία που είχε δώσει το 2007 το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχαν εντοπιστεί 7.000 τόνοι επικίνδυνων ουσιών στα οικιακά απορρίμματα, ποσότητα που αναλογεί σε 600 κιλά ανά άτομο τον χρόνο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/06/2010&id=176542

 

 Επιστροφή

Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα -  Σε ιδιώτες η διαχείρισή τους

Σε ιδιώτες αναθέτει η κυβέρνηση και τη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, θα λειτουργήσουν με γνώμονα το κέρδος και όχι την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Πρώτο βήμα αποτελεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με την οποία καλεί ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες) να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Ακόμη και η χωροθέτηση, δηλαδή, της μονάδας διαχείρισης θα γίνει με βάση τις προτάσεις ιδιωτών και δε θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό...

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το αντικείμενο της πρόσκλησης αποτελεί προστάδιο της εκπόνησης μελετών, της κατασκευής, της συντήρησης και λειτουργίας υποδομών μιας «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΕΒΑ), που θα πρέπει να είναι ικανή για την ασφαλή διαχείριση τουλάχιστον 150.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ' έτος, και, τέλος, θα πρέπει να δύναται να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές ζώνες της Δυτικής Αττικής και Σχηματαρίου - Οινοφύτων. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα και για άλλες προτάσεις χωροθέτησης ΟΕΔΕΒΑ και σε άλλες περιοχές (Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλονίκη, Κεντρική Ελλάδα - Βόλος, Δυτική Ελλάδα - Πάτρα κλπ.). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι ελάχιστης δυναμικότητας 50.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ' έτος.

Οι ιδιώτες ειδικότερα θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για: Μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, λειτουργία και συντήρησή του και την ενδεχόμενη εγκατάσταση επεξεργασίας, μεταφόρτωση και ασφαλή τελική διάθεση των προϊόντων επεξεργασίας, περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και ενέργειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού!

«Είμαστε αντίθετοι γιατί οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος», τονίζει στον «Ρ» ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΚΚΕ. «Το Κόμμα μας είναι υπέρ της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη για: Τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας και επικινδυνότητας των επικίνδυνων αποβλήτων. Τη βέλτιστη διαχείριση, προεργασία, ανακύκλωση και αξιοποίησή τους. Την ασφαλή διακίνησή τους, με δραστικό περιορισμό της διασυνοριακής μεταφοράς τους σε διακρατικό επίπεδο. Την ασφαλή τελική τους διάθεση. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού με έσοδα που θα προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων και από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το μέρος που αφορά επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται από τη δραστηριότητα δημόσιων υγειονομικών και λοιπών μονάδων».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5715970&publDate=24/6/2010

 Επιστροφή

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σχέδιο πάρτα όλα και στα σκουπίδια

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα νέο και ιδιαίτερα κερδοφόρο μονοπώλιο φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μετά τους ΧΥΤΑ, που πλέον δεν επαρκούν για τα σκουπίδια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αθήνας, η μέθοδος που προτείνεται από τους μεγαλοεργολάβους είναι η δημιουργία εργοστασίων που θα επεξεργάζονται θερμικά τα απορρίμματα, πάντα με το δελεαστικότατο πρόσχημα της παραγωγής ενέργειας.

Η επεξεργασία αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κοστοβόρα και το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης μέσω των δημοτικών τελών, που αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 63%. Τον περασμένο Ιανουάριο τέσσερις οικολογικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τη διαχείριση μέσω καύσης «ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία».

Η εργολαβία οδηγεί σε μονοπώλιο, διότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις εκτάσεις και την υποδομή για να στήσουν τα 20-25 εργοστάσια που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι αυτές στις οποίες ανατέθηκαν πριν από μερικά χρόνια οι εργολαβίες για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Διαθέτουν επομένως και το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται δίπλα στην «πηγή» των υλικών. Πρόκειται για την «Ηλέκτωρ Α.Ε.» και τη «Μεσόγειος ΑΤΕΕ» που ανήκουν στον όμιλο «Ελλάκτωρ» με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η «Ακτωρ».

Ηδη οι δύο εταιρείες, κατά μόνας ή μέσω κοινοπραξιών, έχουν αναλάβει μαζί με την «Polyeco» (έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την «Ακτωρ»), να φτιάξουν τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Ρόδο, Κρήτη, Κορινθία, Θήβα), πάντα κοντά στους ΧΥΤΑ που ήδη διαθέτουν.

Με λεφτά του Δημοσίου

Αφού λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε για τη δημιουργία των ΧΥΤΑ, προσέφερε ταυτόχρονα και την υποδομή, την οποία επικαλέστηκαν οι εν λόγω εταιρείες για να διεκδικήσουν τη δημιουργία των εργοστασίων που θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια.

Ο τζίρος της διαχείρισης αυτής υπολογίζεται μόνο για την Αττική σε 600-800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ για όλη την Ελλάδα το ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ετησίως.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, αφού εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουμε ανεπιθύμητα σκουπίδια, εκείνοι βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερο κόπο. Είτε μέσω της ενίσχυσής τους από τα δημοτικά τέλη, είτε μέσω της πώλησης του καυσίμου που θα παράγουν από τα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, η παραγωγή SRF (Στέρεο Ανακτηθέν Καύσιμο) από τα σκουπίδια θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που μπορεί η αγορά (τσιμεντοβιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή σιδήρου κ.λπ.) για την ώρα να απορροφήσει.

«Καθίσταται άρα αυτονόητο πως η βιολογική ξήρανση που επικαλούνται αποτελεί τον προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν από την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης. Αν για οποιονδήποτε λόγο η καύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε επωμιζόμαστε ένα πολύ υψηλό άσκοπο κόστος, αφού το παραγόμενο SRF θα επιστρέψει στους ΧΥΤΑ και εκτιθέμενο στην υγρασία θα αποκτήσει τον όγκο που είχε πριν».

Οπως τονίζει Σ. Δανέλλης, πρόκειται για μια πανάκριβη επένδυση με πολλαπλάσιο λειτουργικό κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.), που θα βαρύνει εσαεί τους πολίτες με πολλαπλασιασμό των τελών καθαριότητας. «Το κόστος σήμερα είναι 25-30 ευρώ ο τόνος και με τη μέθοδο αποξήρανσης και καύσης που προωθείται θα φτάσει τα 250-270 ευρώ. Την κατακόρυφη αυτή άνοδο θα φορτωθούν οι δημότες».

Το ίδιο υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) Φίλιππος Κιρκίτσος, που μαζί με άλλες τρεις ΜΚΟ (Greenpeace, WWF και Μεσόγειος SOS) τάχθηκε εναντίον της καινούργιας μεθόδου «διαχείρισης» που προτείνουν οι μεγαλοεργολάβοι, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη περιβαλλοντικά λύση και εξαιρετικά κοστοβόρα.

«Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών από 32 έως 63%».

Οι τέσσερις οργανώσεις έχουν προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο έξι έως δέκα φορές πιο οικονομικό, ανάλογα με την περιοχή, και με μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Η αντιπρόταση περιλαμβάνει ανακύκλωση, κομποστοποίηση και έναρξη του προγράμματος που ισχύει σε πολλές χώρες «Πληρώνω όσο πετάω» ώστε να δοθούν και κίνητρα στους πολίτες.

spyropul@enet.gr

ΗΜΑΘΙΑ

Προσπαθούν να πάρουν επιδότηση 20 εκατ. ευρώ!

Οπως καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Βέροιας, η εταιρεία «Ηλέκτωρ» προσπάθησε να περάσει ως ερευνητικό πρόγραμμα τη μονάδα καύσης που θέλει να φτιάξει δίπλα στον Αλιάκμονα, με στόχο, εκτός των άλλων, να πάρει και επιδότηση από την Ε.Ε. «Με το πρόσχημα ότι συμμετέχει ένα Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας προσπαθούν να πάρουν επιδότηση στο 75% του έργου, το οποίο ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ευτυχώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι οκτώ σημεία της σύμβασης είναι μη νόμιμα ενώ και οι πολίτες ξεσηκώθηκαν με αποτέλεσμα η "επένδυση" να παγώσει», αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Κατά του έργου είχε ταχθεί και το WWF λόγω της χωροθέτησής του λίγα μέτρα μακριά από την κοίτη του ποταμού.

ΘΗΒΑ

Η κινητοποίηση των κατοίκων ματαίωσε το έργο

Οι ΜΚΟ και οι πολίτες φαίνεται ότι είναι η μόνη αντίσταση που συναντά η «Ηλέκτωρ». Αντίσταση ιδιαίτερα αποτελεσματική απ' ό,τι φαίνεται, αφού η εταιρεία αναγκάστηκε να κάνει πίσω τον περασμένο Απρίλιο και να ματαιώσει τα σχέδιά της για τη μονάδα καύσης στη Θήβα που περιελάμβανε ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας.

Εχοντας ήδη φτιάξει τον ΧΥΤΑ της περιοχής, είχε αγοράσει και τις εκτάσεις για το εργοστάσιο, αλλά η κινητοποίηση των κατοίκων ματαίωσε το έργο. Η «Ηλέκτωρ» αρκέστηκε τότε σε μια λιτή αλλά και αλαζονική ανακοίνωση, λέγοντας ότι «αρχή και πολιτική μας είναι ότι καμιά επένδυση δεν μπορεί να επιβιώσει με τα ΜΑΤ», αφήνοντας ταυτόχρονα ένα... παραθυράκι για το μέλλον: «Σε περίπτωση που η τοπική κοινωνία κατανοήσει τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και την τεραστίων διαστάσεων επένδυση που θα επιφέρει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, η εταιρεία θα επανεξετάσει τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης να μην προχωρήσει στην επένδυση».

ΡΟΔΟΣ

«Η χειρότερη πρόταση για την υγεία των πολιτών»

Μάχη για τη ματαίωση του έργου δίνουν οι κάτοικοι της Ρόδου, όπου εκεί μάλιστα η επένδυση έχει και τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών (αν και τον τελευταίο καιρό λόγω των εκλογών, κάποιοι άλλαξαν γνώμη).

Στην περιοχή Τσαίρι (ως εκ θαύματος πάλι δίπλα στον ΧΥΤΑ), η επένδυση θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Greenpeace και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης «είναι η χειρότερη πρόταση για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία». Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν ήδη προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το οποίο κοστίζει το 1/12 από το εργοστάσιο καύσης.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Το έργο στο ψυγείο λόγω αντιδράσεων, εκλογών

Στην Κορινθία δραστηριοποιείται η Polyeco, που με την «Ηλέκτωρ» έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το 2007 υπέγραψε από κοινού με την «Ακτωρ» συμβάσεις για το Κέντρο Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το 2009 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (δηλαδή σκουπίδια) από την Polyeco. Οι κάτοικοι στα Αθίκια Κορινθίας, όπου προβλέπεται η κατασκευή του εργοστασίου, ξεσηκώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο παγώνοντας το θέμα. Στην... παράταση παίζει ρόλο και εδώ η προεκλογική περίοδος, καθώς οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες αναγκάζονται να τοποθετηθούν αρνητικά στα σχέδια των εργολάβων, αν και κάποιοι από αυτούς πριν από ένα χρόνο δεν είχαν αντιδράσει.

ΚΡΗΤΗ

«Θέλουν να φτιάξουν άχρηστα εργοστάσια»

Ενας και μοναδικός εργολάβος έχει αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών των τριών από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και ακούει στο όνομα «Μεσόγειος».

Η εταιρεία, όπως προκύπτει και από τους ισολογισμούς της «Ηλέκτωρ», συνεργάστηκε με την επιχείρηση του Λ. Μπόμπολα για τη δημιουργία πολλών ΧΥΤΑ (Φυλής, Λασιθίου, Μαυρορράχης, Ταγαράδων κ.λπ.). «Ο ΧΥΤΑ και η χωματερή που διαχειρίζεται η "Μεσόγειος" βρίσκονται σε ιδιωτική έκταση, την οποία νοικιάζει ο δήμος επί 20ετία. Ολα έχουν γίνει με εθνικούς πόρους και τώρα οι ιδιώτες θέλουν να φτιάξουν και άχρηστα εργοστάσια που παράγουν ακριβά υλικά», λέει ο ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης που κατάγεται από την περιοχή. «Η βιολογική ξήρανση που επικαλούνται, αποτελεί προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης».

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

 Επιστροφή

60 % των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγουν στις χωματερές

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των νοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς ένα ποσοστό περίπου 60% εξ αυτών καταλήγει ανεπεξέργαστο στις χωματερές και δεν καταστρέφεται.

Σε αυτή τη διαπίστωση έχουν φτάσει οι επιστήμονες, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα τα ιατρικά απόβλητα που έγινε, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, στα Χανιά.

«Αυτή τη στιγμή το 40% των παραγόμενων ιατρικών αποβλήτων υποβάλλεται σε επεξεργασία. Το 1/3 των υγειονομικών μονάδων χρησιμοποιεί αποστείρωση, υπάρχουν στην Ελλάδα 5 εγκαταστάσεις αποστείρωσης και μία αποτέφρωσης στην Αττική κάποιες εντός των νοσοκομειακών μονάδων, και υπάρχει και ανεξέλεγκτη διάθεση από μικρούς παραγωγούς των οποίων τα απόβλητα καταλήγουν στις χωματερές» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Ε. Βουδριάς, καθηγητής του Δημοκρίτειου.

Επισήμανε πως η ελληνική νομοθεσία καθορίζει δύο μεθόδους επεξεργασίας, την αποτέφρωση και την αποστείρωση, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών σε αυτούς τους τομείς.  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/10/2010&id=212271

 Επιστροφή

Μια εβδομάδα προτού διαλυθεί ο σύνδεσμος ΕΣΔΚΝΑ, επιχειρεί να πάρει απόφαση για υπογραφή «προγραμματικής σύμβασης» με ιδιώτες, η οποία θα δεσμεύει τον διάδοχο φορέα για 25! χρόνια!

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

http://www.poeota.gr/index1.html

Η απάντηση του ΕΣΔΚΝΑ

http://www.esdkna.gr/edypa/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%A5%20%CE%95%CE%A3%CE%94%CE%9A%CE%9D%CE%91.pdf

  Επιστροφή

Στα δικαστήρια η σύμβαση για τα 4 εργοστάσια

Έναν πρωτοφανή δικαστικό και συνδικαλιστικό πόλεμο έχει προκαλέσει η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων μεγάλης δυναμικότητας στους ΧΥΤΑ Φυλής, Λιοσίων, στην Κερατέα και το Γραμματικό.

Πριν καλά καλά «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλία Λιακόπουλου, και του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), Νίκου Χιωτάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έδινε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 11 Φεβρουαρίου.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε και προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία ενέκρινε τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Σ' αυτήν επισημαίνει πλήθος παρατυπιών και ασαφειών και τη διαδικασία και το περιεχόμενο της σύμβασης.

Ανάμεσα στους λόγους της προσφυγής αναφέρεται η «έλλειψη αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ να λάβει τη σχετική απόφαση, καθώς δεν της έχει μεταβιβαστεί από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα». Επισημαίνεται ακόμη ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Αττικής στερείται νομικής προσωπικότητας και αυτοτέλειας και δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις.

Όσον αφορά την ουσία της σύμβασης, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι λείπει ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής της, ενώ ανοίγουν «κερκόπορτες» για τον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης.

Σε σχέση με την αποστολή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην προσφυγή τίθενται μια σειρά ερωτήματα. «Πώς απέστειλε ο ΕΣΔΚΝΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την οποία δεν υπήρχε απόφαση διοικητικού συμβουλίου; Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ελήφθη μετά την αποστολή του σχεδίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Γεννάται το ερώτημα αν το ανώτατο δικαστήριο έλεγξε το τελικό σχέδιο και όχι κάποιο από τα πολυάριθμα προγενέστερα». Σημειώνουμε ότι η οριστική απόφαση έγκρισης του σχεδίου της σύμβασης ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 10 Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετική κοινοποίηση στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις 17 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Λιακόπουλος, «αυτό το χαρτί ήταν μια απλή κοινοποίηση. Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει στείλει τη σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη. Θα δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Η επίμαχη σύμβαση έχει υποστεί από τον περασμένο Μάιο πάμπολλες τροποποιήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωνε πάντως προ εικοσαημέρου σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «η προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί»! Συμπλήρωνε μάλιστα ότι «για τις τεχνολογίες αποφασίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος». Την ίδια στιγμή το υπουργείο ενέκρινε περιβαλλοντικές μελέτες για βιοξήρανση, δηλαδή για καύση.

Η βιοξήρανση είναι μέθοδος ακριβή και ανταγωνιστική της ανακύκλωσης. Εντός Ελλάδος τη διαθέτουν δύο συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι είναι ανάδοχοι άλλων έργων του ΕΣΔΚΝΑ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=30/01/2011&id=246350

 Επιστροφή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τη συντονιστική επιτροπή αγώνα Λαυρεωτικής

Αγαπητοί φίλοι,

με ικανοποίηση και αισιοδοξία υποδεχτήκαμε την αποχώρηση των ΜΑΤ από το “μέτωπο” της Κερατέας και την επιλογή, από μέρους της κυβέρνησης, ενός στοιχειώδους διαλόγου με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αντί της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Ωστόσο, μας προξενεί απορία η μυστικοπάθεια με την οποία γίνεται η επεξεργασία της εναλλακτικής πρότασης, που προτίθεστε να καταθέσετε ή έχετε, ήδη, καταθέσει. Πρωτίστως, απέναντι στους κατοίκους της Λαυρεωτικής, αλλά και απέναντι στους κατοίκους των άλλων περιοχών (Φυλής, Γραμματικού), που στοχοποιεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός, αλλά και απέναντι στους αλληλέγγυους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τον αγώνα σας.

Αυτό, όμως, που μας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το περιεχόμενο της κυοφορούμενης πρότασής σας, έτσι όπως το προσλαμβάνουμε από τις αποσπασματικές αναφορές και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην ιδέα της θερμικής αξιοποίησης – αεριοποίησης, σαν πυλώνα της εναλλακτικής διαχείρισης που προτείνετε (ή σκέφτεστε να προτείνετε).

Δεν είναι σκοπός αυτής της επιστολής να αντικρούσει τα όσα παρουσιάζονται σαν πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής. Περιοριζόμαστε στις εξής τρεις επισημάνσεις:

Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι η προσπάθεια εισαγωγής αυτής της μεθόδου επεξεργασίας, ακόμη και με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος στη Φυλή, από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου Μπόμπολα), έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των πολιτών των δυτικών συνοικιών και όλης της Αττικής, σαν προάγγελος της καθολικής εισαγωγής της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντεταγμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εταιρειών για γενικευμένη εισαγωγή της ενεργειακής – θερμικής αξιοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλη την Ελλάδα, με πρόσφατο παράδειγμα τη μονάδα καύσης στην ΟΕΔΑ ΝΑ Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια που επιχειρείται να ολοκληρωθεί και με τη σκανδαλώδη επιλογή της καύσης τεράστιων ποσοτήτων (7.000.000 τόνων/έτος) εισαγόμενων από την Ιταλία απορριμμάτων στην ηλεκτροπαραγωγή και, μάλιστα, με το μανδύα των (επιδοτούμενων) ΑΠΕ.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι τα όσα σχεδιάζονται στην Κερατέα, αποτελούν τμήμα ενός συνολικού σχεδίου και μόνο σαν τέτοια μπορούν να αντιμετωπιστούν, μέσα από μια ενιαία στάση, σε επίπεδο Αττικής. Μια ενιαία στάση που έχει αρχίσει να αποκτά υπόσταση και στηρίζεται στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την κομποστοποίηση και την απόρριψη της βιολογικής ξήρανσης και της καύσης.

Αν, όντως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα γράφονται, πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά κακή εξέλιξη, που θα μας απογοητεύσει πλήρως. Ανάμεσα στα άλλα και για το γεγονός ότι θα έχετε αγνοήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, φιλικές στο περιβάλλον και απολύτως συμβατές με την τοπική – αποκεντρωμένη διαχείριση, σαν αυτή που έχει υποβάλλει στο δημόσιο διάλογο η πρωτοβουλία μας ή και άλλες συλλογικότητες αλληλέγγυων ενεργών πολιτών.

Εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη επιλογή αποστασιοποίησης και διάσπασης του αναγκαίου μετώπου, που πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη  την Αττική, και το δικό σας ιδιαίτερο αγώνα θα αποδυναμώσει και τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός διάτρητου περιφερειακού σχεδιασμού θα υπονομεύσει. Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από εμάς, ότι το ΥΠΕΚΑ και στη δημιουργία ΧΥΤΑ θα επιμείνει και στο μεγάλο μέγεθος της εγκατάστασης, που θα υπερβαίνει τις ανάγκες των δήμων της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα διαψεύσετε τις ελπίδες και την ολόθερμη συμπαράσταση που προκάλεσε ο πολύμηνος αγώνας σας σε ένα ευρύτερο ακροατήριο πολιτών. Και ότι, έστω και τώρα, θα κάνετε τις αναγκαίες κινήσεις συνεννόησης με όλους εκείνους που σας στήριξαν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και προτείνουμε μια συνάντηση με την πρωτοβουλία μας και, ενδεχομένως, με άλλες συλλογικότητες πολιτών, πριν από τη νέα συνάντησή σας με το ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε.

Αθήνα, 2/5/2011

“Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”

 Επιστροφή

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011

Αριθμ. Πρωτ.: 659

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Ο Σ.Μ.Α. ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα και να χάσει η χώρα μας κοινοτικά κονδύλια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ανευθυνότητας και των παλινωδιών που επιδεικνύει ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. τα τελευταία χρόνια ως αποκλειστικός φορέας υλοποίησης του έργου.

Η κατασκευή του Σ.Μ.Α. είχε ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής και είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Αθήνα και τους όμορους Δήμους. Αυτός ήταν και ο λόγος ένταξής του στο Ταμείο Συνοχής 2000-2006 με σκοπό τη συγχρηματοδότηση του έργου, με πρόβλεψη διαχείρισης 1.200 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων την ημέρα.

Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αντί να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου έδωσε προτεραιότητα στην καταβολή στο Δήμο Αιγάλεω αντισταθμιστικών ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2009-2010 και με την υπ’ αριθμ. 263/2010 απόφασή του (27 Οκτωβρίου 2010) ενέκρινε, σύμφωνα και με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, την μεταβολή της δυναμικότητας του Σ.Μ.Α. από 1.200 σε 400 τόνους την ημέρα. Ομοίως ζήτησε να πράξει και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τη στιγμή που αντίστοιχη μεταβολή δεν έχει προβλεφθεί ούτε για τον εξοπλισμό, ούτε για το ωράριο λειτουργίας.

Η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. το θέμα, με την ανοχή και τη συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οδηγεί σε απένταξη του έργου και την απώλεια των κοινοτικών πόρων, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου. Προκαλεί δε εύλογα ερωτήματα η συμπεριφορά και η τακτική της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. που ενώ έχει εξαντλήσει τη θητεία της, πρωτοστατεί στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την 25ετή ανάθεση σε ιδιώτες των μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές, κυρίως από την πλευρά της Διοίκησης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξέλιξη που θα καταστρατηγούσε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα επέφερε επιπλέον οικονομικά βάρη στους Δημότες σε περίοδο κρίσης και θα οδηγούσε σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και την εκλεγμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να γνωστοποιήσουν άμεσα στους εργαζόμενους τα σχέδια τα οποία εκπονούνται για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (διάδοχος του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.), ώστε να εκφράσουν εγκαίρως τη γνώμη τους συμμετέχοντας στην κατάρτισή του και να ακολουθηθεί επιτέλους μία υπεύθυνη στάση που θα προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είναι δε αποφασισμένη η Ομοσπονδία να προστατεύσει με κάθε τρόπο το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 Επιστροφή

Επιβάλλεται ριζική στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η πρόσφατη απόφαση του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ, με την οποία ζητείται η ανάκληση της 1/2011 απόφασης του 5ου τμήματος, που θεωρούσε ότι δεν υπήρχε κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, για τη δημοπράτηση των τεσσάρων μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 365.000.000 ευρώ, που είχε υποβληθεί για το σχετικό έλεγχο.

Το προφανές είναι ότι ακυρώνεται μια συγκεκριμένη προσπάθεια εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, ενώ, στη χειρότερη περίπτωση, μετατίθεται χρονικά και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια επιχειρηθεί. Εκείνο, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία είναι η επισήμανση της απόφασης πως, «επιχειρείται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών για την εκτέλεση των επίμαχων έργων, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.)» και πως, «η προβλεπόμενη στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 της 2527/2009 Υπουργική Απόφαση για τη δυνατότητα των ΦΟ.Δ.Σ.Α. να αναθέτουν και επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αφορά τις δραστηριότητες που συνδέονται εν στενή εννοία με τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να ανατίθενται με τις προβλεπόμενες στις κείμενες διατάξεις διαγνωστικές διαδικασίες και δεν παρέχει τη δυνατότητα εκχώρησης νομοθετημένων αρμοδιοτήτων, όπως η αρμοδιότητα διενέργειας διαγωνισμών κατασκευής εγκαταστάσεων».

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κόλαφο στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, να εξακολουθεί να στερεί από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και το νέο διαβαθμιδικό όργανο (που, ταυτόχρονα, θα έχει και το ρόλο του νέου ΦοΔΣΑ) τις αρμοδιότητες για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, είναι και μια έμπρακτη αποδοκιμασία της πρακτικής της πλειοψηφούσας παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία είναι συνένοχη σε αυτό το παιχνίδι της απεμπόλησης των αρμοδιοτήτων της, ακόμη και μετά την εξάμηνη μεταβατική περίοδο (έληξε στις 30/6) και παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 2/6. Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να είναι μετέωρη η συγκρότηση των νέων ΦοΔΣΑ, αφού το σχετικό ΠΔ εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά, αν και θα έπρεπε να έχει υπογραφεί εδώ και καιρό. Με λίγα λόγια, το σχέδιο της ανάθεσης των μεγάλων εργολαβιών, με διαδικασίες fast track, από την αποκεντρωμένη διοίκηση έχει, ήδη, ναυαγήσει.

Στη νέα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχουν δύο ακόμη σοβαρά δεδομένα:

·         Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού και της διαμόρφωσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει και στον αρχικό σχεδιασμό του 2006. Σε συνθήκες αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης για τα δεδομένα και τους στόχους, φυσικά. Πάλι από την αποκεντρωμένη διοίκηση, πάλι υποκαθιστώντας την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και πάλι με την ένοχη σιωπή της τελευταίας.

·         Το γεγονός ότι έχει λήξει η “διαβούλευση” και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου – πλαισίου για τα απόβλητα, το οποίο θα ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία 2008/98/ΕΚ για την ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται η εκπόνηση εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και ειδικών εθνικών σχεδιασμών (ΕΕΣΔΑ), στη βάση των ρυθμίσεων του νέου νόμου – πλαισίου, καθώς και ότι αυτοί λαμβάνονται υπόψη κατά την εκπόνηση των περιφερειακών σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ).

Με αυτά τα δεδομένα, στην κρίσιμη συγκυρία που διαμορφώνεται, αποκτούν πρωτεύουσα σημασία οι εξής επιδιώξεις:

·         Να κατοχυρωθεί η ουσία της ιεράρχησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, με την ενσωμάτωση ρύθμισης, στο νέο νόμο – πλαίσιο, σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής, της κοινής λογικής και της υπάρχουσας ευρωπαϊκής εμπειρίας, που θα προβλέπει ότι: προκειμένου να περάσουμε σε ένα στάδιο διαχείρισης, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που μας προσφέρουν τα προηγούμενα στάδια.

·         Η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού Αττικής πρέπει να ακολουθήσει τη ψήφιση του νόμου και την εκπόνηση του ΕΣΔΑ και των ΕΕΣΔΑ. Μέχρι τότε, “παγώνει” η εκτέλεση των νέων έργων του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού και δεν προκηρύσσονται νέα.

·         Η αιρετή περιφερειακή διοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη του σχεδιασμού της διαχείρισης, όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ συγκροτείται άμεσα και ο προβλεπόμενος διαβαθμιδικός σύνδεσμος, που θα έχει και τα καθήκοντα του ΦοΔΣΑ.

·         Η διαδικασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού και η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περνά στην περιφέρεια, παραμένει ανοιχτή στην κοινωνία, ενσωματώνει τα διδάγματα των αντιδράσεων που υπήρξαν (Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή) και εμπλέκει το σύνολο των δήμων της Αττικής, που οφείλουν να διατυπώσουν άποψη, αλλά και σχέδια διαχείρισης ανά δήμο.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η “Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων” θεωρεί αναγκαίο να υπογραμμίσει, για μια φορά ακόμη, την τεράστια σημασία που έχει η συγκρότηση ενός παναττικού μετώπου (πολιτών, τοπικών και θεματικών συλλογικοτήτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων κλπ.), που θα αποσκοπεί στη ριζική αναθεώρηση – ανατροπή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού και στην υιοθέτηση ενός νέου, τέτοιου ώστε:

·         Στη λογική των υπερδιαστασιολογημένων κεντρικών φαραωνικών εγκαταστάσεων, τύπου Φυλής – Γραμματικού – Κερατέας, θα αντιπαρατάσσει την αρχή της εγγύτητας και την ιδέα της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης

·         Στην επιλογή της διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση – καύση (με τη συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση) , θα αντιπαραβάλλει τις βιώσιμες πρακτικές της συνεχούς μείωσης των απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση

·         Στην επιδίωξη της πλήρους ασυδοσίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της εκτόξευσης του κόστους διαχείρισης, θα αντιτείνει την άμεση εμπλοκή των πολιτών, τον κοινωνικό έλεγχο, το δημόσιο χαρακτήρα και τις απλές μεθόδους χαμηλού κόστους για τον πολίτη.

18.07.2011

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

prosynat@gmail.com Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κεφαλάς 6942984299

 

 Επιστροφή

 

Ιατρικά απόβλητα από την τσέπη δημάρχων

Περίπου 7,5 τόνοι ιατρικών αποβλήτων καταλήγουν στη χωματερή Λιοσίων. Καταγγελία στη Βουλή ότι δήμαρχοι έπαιρναν μίζες. Συναγερμός για την υγεία

Μίκα Κοντορούση Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 01 2011 11:51 Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 01 2011 13:07

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις της ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτας Καραβασίλη ότι τα νοσοκομειακά απόβλητα καταλήγουν εδώ και χρόνια στις χωματερές μέσα από μία πορεία που περνά μέσα από τις τσέπες αρκετών δημάρχων.

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η κ. Καραβασίλη τόνισε χαρακτηριστικά ότι παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών "λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών". 

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σήμερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά το πρόβλημα στα νοσοκομεία παραμένει και ειδικά σε αυτά της περιφέρειας.

Η νομοθεσία επιβάλλει σε κάθε νοσοκομειακή μονάδα να διαθέτει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων που να λειτουργεί υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές αλλά σχεδόν τα μισά (το 40%) εμφανίζονται να έχουν παλιούς ή ανενεργούς κλίβανους αποτέφρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Ελλάδα παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυσματικών απόβλητων κάθε χρόνο, εκ των οποίων 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα. Οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.

Η κα Καραβασίλη στάθηκε και στην περίπτωση του Αττικού Νοσοκομείου, που είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, για το οποίο τόνισε ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τα επικίνδυνα απόβλητα μειώθηκαν κατά 40%, με παράλληλη εξοικονόμηση 150.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης εκτίμησε ότι "έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία, δεν είναι όμως αρκετά".

- www.news247.gr

 

 Επιστροφή

 

6 Σεπτεμβρίου 2011 7:56 μ.μ., ο χρήστης Greg Maltezos <maltezos@gmail.com> έγραψε:

ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο 330.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων. Μια μικρή ποσότητα τοξικών αποβλήτων εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης κυρίως για καύση.
Η μεγαλύτερη όμως ποσότητα, κάθε χρόνο καταλήγει ανενόχλητα στο περιβάλλον, μέσα σε ποτάμια, στις λίμνες, στη θάλασσα, σε οικόπεδα εταιριών και στις χωματερές των οικιακών απορριμάτων.
Στη χώρα μας, εκτός απ' αυτά τα απόβλητα παράγονται από τις χημικές βιομηχανίες τεράστιες ποσότητες γύψου που ορισμένες φορές περιέχει ψευδάργυρο και κάδμιο.
Εκτός από τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών και τα οικιακά απορρίματα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα αφού παράγουν υγρά, που είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα απόβλητα μιας ρυπογόνας βιομηχανίας. Στις πρόχειρες χωματερές καταλήγουν επικίνδυνα τοξικά υλικά, όπως φυτοφάρμακα, φάρμακα, μπαταρίες, χρώματα, αμίαντος από διάφορες οικιακές συσκευές, φρένα αυτοκινήτου, εντομοκτόνα, απόβλητα νοσοκομείων και εργαστηρίων, ραδιενεργά υλικά κ. α. Στις χωματερές των οικιακών απορριμάτων καταλήγουν πολλές φορές και τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα της βιομηχανίας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των τοξικών αποβλήτων της χώρας μας παράγεται από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν στο Νομό Αττικής, και στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Από τους 330.000 τόνους, μόνο 127.000 τόνοι υπόκεινται σε επεξεργασία, ενώ μόλις 1.550 τόνοι στέλνονται στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι τόνοι, θάβονται ή αποθηκεύονται προσωρινά στις χωματερές ή στους ανοιχτούς χώρους των βιομηχανιών.
Εκτός απ' αυτά εξακόσιες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων βρίσκονται εδώ και χρόνια θαμμένα για πολλές δεκαετίες στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας.
Τα πιο επικίνδυνα τοξικά απόβλητα είναι: ο αμίαντος, οι αρσενικούχες λάσπες, λάσπες με μόλυβδο, βαρέα μέταλλα, PCB (κλοφέν), διοξίνες από καμένα ορυκτέλαια, πεντοξείδιο του Βαναδίου, λάσπες με πετρελαιοειδή , λάσπες από ελαιουργεία, χλωροφθορουδρογονάνθρακες από απόβλητα ψυκτικών ουσιών. κ.α.
Είναι καιρός η χώρα μας να διαχειριστεί σωστά τα τοξικά απόβλητα που παράγουν οι μεγάλες βιομηχανίες, να ορίσει χώρους για τη διάθεση τους, να λύσει το πρόβλημα των 600.000 τόνων τοξικών αποβλήτων που για πολλά χρόνια είναι θαμμένα στις βιομηχανικές περιοχές, καθώς επίσης να κλείσουν οι 2000 και πλέον παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Αναρτήθηκε από greenappleforum 

 

 Επιστροφή

 

Γεμίζουν με σκουπίδια τα μητροπολιτικά πάρκα Ελληνικου και Γουδή

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

νίκη στους αγώνες του λαού ενάντια στο μνημόνιο

και την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ

Η κυβέρνηση σε έναν πρωτοφανή αντεργατικό παροξυσμό, απειλεί με απολύσεις και διώξεις τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Ανακοινώνει ότι θα τους κόψει τα μεροκάματα, βγάζει ιδιωτικές εταιρείες με συνοδεία της αστυνομίας να μαζέψουν σκουπίδια, αναθέτει στα ΜΑΤ να ανοίξουν τους ΧΥΤΑ και στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της συλλογής των απορριμμάτων.

Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η ωμή βία και η καταστολή είναι το απαραίτητο όπλο για να προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για το βάρβαρο κτύπημα κάθε εργασιακού δικαιώματος, τη διάλυση κάθε κοινωνικής υποδομής και την πλήρη παράδοση όλου του δημόσιου πλούτου και δημόσιων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση μαζί με την καταστολή χρησιμοποιεί τη συκοφαντία ενάντια σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται, ώστε να προωθεί τη διάσπαση των εργαζόμενων. Επικαλείται δήθεν προνόμια των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, όταν είναι φανερό πια ότι με τα ίδια επιχειρήματα επιτίθεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους. Επικαλείται κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επιστρατεύοντας την εισαγγελέα Ράικου, την ίδια ώρα που με την πολιτική της διαλύει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, προκαλεί λιποθυμίες μικρών μαθητών από ασιτία και οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων να μην μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα και να αδυνατούν να πληρώσουν την ελάχιστη καταβολή της επίσκεψής τους στο δημόσιο νοσοκομείο.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες και προκλητικές κυβερνητικές ενέργειες καθώς και του περιφερειάρχη Σγουρού, του δημάρχου Καμίνη και κάθε δημάρχου που συντάσσεται, προωθεί και υλοποιεί την αντεργατική, κατασταλτική και αντικοινωνική πολιτική.

Καταγγέλουμε τις απεργοσπαστικές τακτικές που η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι υλοποιούν συντεταγμένα ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων. Την απόπειρα ανοίγματος της χωματερής με την «αγαστή» συνεργασία των ΜΑΤ και των εισαγγελικών αρχών, την χθεσινοβραδυνή απόπειρα «ξεφορτώματος» των σκουπιδιών που μάζεψαν οι απεργοσπάστες στα «πάλαι ποτέ» μητροπολιτικά τους πάρκα από το Γουδί στο Badminton μέχρι και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στη περιοχή του ΚΤΕΟ, αποδεικνύοντας ότι και αυτή η «ανάπτυξη» τους έχει τη θέση που της αρμόζει, μέσα στα σκουπίδια.

Οι αγώνες όμως των εργαζομένων και του λαού ούτε συκοφαντούνται, ούτε καταστέλλονται και ήδη απέναντι σε όλους όσους προωθούν αυτέ τις αντιδραστικές πρακτικές η ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ, αλλά και οι εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο έδωσαν την απάντηση που αξίζει και στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αλλά και στους επίδοξους απεργοσπάστες.

Οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία έχουν ένα και μόνο δρόμο. Την ενότητα και το μαζικό - οργανωμένο αγώνα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων και της αντιλαϊκής επίθεσης, της κυβέρνησης και του σφαγείου ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και τις μασκαρεμένες απολύσεις-εργασιακή εφεδρεία. Ο αγώνας τους είναι αγώνας κάθε εργαζόμενου, είναι δίκαιος, μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια http://prwkat.blogspot.com/ - prwkat@gmail.com

(ελήφθη 16-10-2011)

Ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού: http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=35337:ektakth-e-&catid=1:2010-06-28-15-26-36&Itemid=56>
 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΩΡΑ

Ιδιωτικό συνεργείο προσπάθησε να μαζέψει σκουπίδια από κιτρικό δρόμο του δήμου

Εκδιώχτηκε από το σωματείο των εργαζομένων κατοίκους και αριστερούς δημοτικούς

συμβούλους  της πόλης (ελήφθη 15-10-2011)

Ονόματα ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την αποκομιδή των  απορριμμάτων

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει τα ονόματα των τριών (3) ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τα στοιχεία των εταιρειών θα αναρτηθούν και στη Διαύγεια.

1.. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΕΒΕ με δ.τ. Helesi

2.. Alpha Green ABEE

3.. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ A.Ε.

(ελήφθη 16-10-2011)

 

 Επιστροφή

 

Κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές

Η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για τις 82 παράνομες χωματερές

Η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι ξεπέρασε την προθεσμία που της είχε δοθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν 82 παράνομες χωματερές αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και μέλος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Σκυλακάκης, επικαλούμενος απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτησή του.
Οι ελληνικές αρχές με πρόσφατη έκθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "επιβεβαιώνουν ότι ξεπέρασαν την προθεσμία σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κλείσουν τα πάντα μέχρι 30 Ιουνίου 2011 και εξακολουθούν να υπάρχουν 82 παράνομες χωματερές που είναι ανοιχτές, από τις 361 που ήταν το 2009" τονίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι "το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί της απορρόφησης των πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υποστηρίζοντας: "Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι χωματερές αλλά ο ρυθμός απορρόφησης είναι περίπου 6 με 8 %". Όπως είναι γνωστό "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα task force για την Ελλάδα και ένα από τα καθήκοντά του είναι να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν άμεσα τους πόρους αυτούς για την αποκατάσταση των χωματερών."
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι παράνομες χωματερές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2012, διαφορετικά η επόμενη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή κυρώσεων.

19-10-2011 http://www.skai.gr/news/environment/article/183719/kindunos-parapobis-tis-elladas-sto-eurodikastirio-gia-tis-homateres-/

 

 Επιστροφή

 

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Γραφείο Τύπου

Τηλ.: 3722163-3722141                                                                            

press@cityofathens.gr

press.gkaminis@gmail.com                                                       

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου  2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διευρύνεται μέρα με την ημέρα η αλυσίδα ανακύκλωσης στο δήμο Αθηναίων και παρά τις ιδιαιτερότητες της νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, περισσότερα αλλά και νέα υλικά εντάσσονται στο χάρτη της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  η Διεύθυνση Καθαριότητας Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του δήμου Αθηναίων, για το πρώτο 8μηνο του 2012 προκύπτουν τα εξής:

* 29.709 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά συλλέχθηκαν από τους "μπλε" κάδους σε 7.593 δρομολόγια αποκομιδής. (στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης)

* 2.907,86 τόνοι γυαλιού συλλέχθηκαν από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ κ.λπ.)

*385,73 τόνοι χαρτιού συλλέχθηκαν μέσω στους μεγάλων κάδων συγκέντρωσης χαρτιού που έχει τοποθετήσει ο δήμος, σε 136 σημεία της πόλης. Από την πώληση αυτού ο δήμος εισέπραξε 55.921,15

*Ανακυκλώθηκαν 1.600 λίτρα ελαιολιπαντικών, κυρίως από οχήματα του δημοτικού στόλου.

 

Επίσης συλλέχθηκαν:

*85.630 kgr ηλεκτρικές συσκευές

*24.005 kgr χρησιμοποιημένα ελαστικά κυρίως από οχήματα του δήμου και από διάφορα σημεία της πόλης

 *4.560 kgr μπαταρίες οχημάτων  

*6.330 kgr ξύλινες παλέτες

*5.420 kgr σκραπ σιδήρου και 3.550 Kgr πλαστικού

*1.003 οχήματα που έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους , 163 μoτοσυκλέτες, 20 Ι.Χ με ξένες πινακίδες, καθώς και 5 φορτηγά & μηχανήματα .

Η Διεύθυνση Καθαριότητας, ευχαριστεί τους Αθηναίους πολίτες για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν, βελτιώνοντας τους γενικούς δείκτες της ανακύκλωσης, και θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και τον ίδιο ενθουσιασμό την προσπάθεια για ακόμη καλύτερη συνεργασία και ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. 

 

 Επιστροφή

 

Με ΣΔΙΤ και "δικονομικό fast track" τα έργα της Αττικής

From: Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

October 25, 2012

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στο tovima.gr.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=481147

 

Από τα όσα αναφέρονται, τα περισσότερα προδιαγεγραμμένα, αξίζει να σημειώσουμε τα περί «δικονομικού fast track».

Για να επιταχυνθούν τα έργα  θα επιχειρηθεί, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ένα «δικονομικό fast track». Ειδικότερα, όπως

είπε ο υπουργός «θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η δικονομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών

συχνά δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για

το θέμα περιπλέκει επενδύσεις αυτού του τύπου και κινδυνεύει να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης». Και κατέληξε

ο κ. Στυλιανίδης: «Θα πρέπει να καθετοποιηθεί με κάποιο  θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευσθεί η εκδίκαση

των υποθέσεων σε όποιο δικαστήριο κι αν βρίσκονται (Εφετεία, ΣτΕ ή Ελεγκτικό Συνέδριο) ώστε να έχουμε αποτέλεσμα

Ένα δικονομικό fast track θα έλεγα. Έτσι μόνο θα ήμασταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ώστε να μην χάσουμε χρήματα».

 

Η είδηση επιβεβαιώνεται και με επίσημο δελτίο τύπου της περιφέρειας Αττικής.

http://www.patt.gov.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=5831%3A-4-&catid=3%3A2008-09-06-21-42-59&Itemid=31&lang=el

 

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση στο blog:

Με ΣΔΙΤ και "δικονομικό fast track" τα έργα της Αττικής

http://prosynat.blogspot.gr/2012/10/fast-track.html

 

 Επιστροφή

 

Διάτρητος ο ΧΥΤΑ Φυλής, κατά τους επιθεωρητές περιβάλλοντος

Από το 2011 η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 

στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», σε θέσεις κατάντη του ΧΥΤΑ, είχαν βρεθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Με αφορμή 

το γεγονός αυτό, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν κάνει δειγματοληψία στον αγωγό ομβρίων, που οδηγεί στο ρέμα «Μαύρη

Ώρα», στις 10/11/2011. Επειδή ενοχοποιούνταν ο ΧΥΤΑ Φυλής για διαρροές, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος 

(ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε μερικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις (δηλαδή, μόνο στο ΧΥΤΑ) Φυλής, στις 7/12/2012, οπότε και συνέταξαν 

τη σχετική έκθεση αυτοψίας. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον αρμόδιο φορέα ΕΔΣΝΑ, 

που δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που κλήθηκε σε απολογία.  

Νοέμβριος 5, 2012

Περισσότερα εδώ:

http://prosynat.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5.html

 

 Επιστροφή

 

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση

21 Μαρτίου 2013
Τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης των "15" και σε ακόμη χειρότερη θέση από χώρες που μπήκαν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27", όπως η Τσεχία, είναι η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνει "αγγίζει" μόλις το 18% με 20% επί των παραγόμενων σκουπιδιών, τη στιγμή που ο γενικότερος στόχος για την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων είναι 50% έως το 2020.
Ειδικότερα, σε δεκάδες δήμους της χώρας δεν λειτουργεί ακόμη και σήμερα κάποιο οργανωμένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Το επικρατέστερο σύστημα είναι εκείνο των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τα υλικά συσκευασιών, από το οποίο απουσιάζουν 84 δήμοι σε σύνολο 325 και συμμετέχουν 241, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕΑΑ, δεν διαθέτουν μπλε κάδους μεγάλες πόλεις, όπως η Δράμα, η Τρίπολη, η Καβάλα και η Ξάνθη ενώ απουσιάζουν από το σύστημα ακόμη και ολόκληροι νομοί (περιφερειακές ενότητες), όπως εκείνοι της Αρκαδίας, της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης και της Χίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Ρόδος, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, που παράγει ετησίως 120.000 τόνους απορρίμματα το χρόνο και διαθέτει μόνο κάποια σημεία συγκέντρωσης συσκευασιών που λειτουργούν από εθελοντές.
Οι λόγοι της κατάστασης αυτής αναζητούνται ανάμεσα στον βαθμό ευαισθητοποίησης των πολιτών, την έλλειψη συστηματικότητας και οργάνωσης εκ μέρους των Δήμων και της Πολιτείας, τη μη επέκταση των όποιων προγραμμάτων εφαρμόστηκαν αλλά και τις επιλογές που προβάλλουν ισχυρά οικονομικά κέντρα.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=219267&catID=5

 

 Επιστροφή

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Αλιβέρι 01/04/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΣΕ ΝΕΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ

                 

Η κερκόπορτα για τη μετατροπή της Εύβοιας σε χωματερή – αποτεφρωτήρα έχει ανοίξει προ πολλού και διατηρείται ανοιχτή. Και βέβαια οι «Εφιάλτες» όχι μόνο σιωπούν, αλλά ενήργησαν κιόλας: την ώρα, που στο Περιφερειακό συζητιόταν η απόφαση της  ΑΓΕΤ-LAFARGE να κλείσει το εργοστάσιο της Χαλκίδας,  με τη φυσική αυτουργία του Δ/ντή Ανάπτυξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας κ. Δ Γιαννάκου και κατ εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά, οι μάσκες έπεσαν. Τα κροκοδείλια δάκρυα της υποκρισίας στέρεψαν.  Ο προσανατολισμός τους σαφής, η στάση τους, η δράση τους σαφέστατη.

Οι εν λόγω κύριοι με τις υπογραφές τους ,  παρά την παλαιότερη αλλά και πρόσφατη αντίθετη ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, και των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής μας εισηγήθηκαν, ενέκριναν και τελικά εξέδωσαν άδεια λειτουργίας για την καύση RDF, βάζοντας πάνω από το συμφέρον της Περιοχής του Αλιβερίου, του Περιβάλλοντος  και της υγείας των κατοίκων του, τα συμφέροντα της Πολυεθνικής LAFARCE.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να αποδείξει πως οι «παλληκαρισμοί» ορισμένων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «στάχτη στα μάτια των Πολιτών». Έρχεται δε να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά την παρέμβαση του κ. Μπουραντά, τον Μάιο του 2012, υπέρ της καύσης του RDF.

Ο πρόσφατος εκβιασμός της LAFARGE – ΑΓΕΤ με το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Χαλκίδα έχει τον ίδιο στόχο: Την εγκατάσταση των πρώτων αντιδραστήρων καύσης σκουπιδιών στην Εύβοια. Επιμένουμε. Στόχος στρατηγικός της LAFARGE – ΑΓΕΤ παραμένει η μετατροπή των τσιμεντάδικων της στην Ελλάδα σε αποτεφρωτήρες πάσης φύσεως σκουπιδιών (οικιακών, βιομηχανικών κλπ)

Η εκ των υστέρων ανάκληση αυτής της αχαρακτήριστης απόφασης κάτω από την πολιτική θύελλα και την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας και στην τοπική κοινωνία,  που ξεσήκωσε, μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικό γεγονός, αλλά δεν μας εφησυχάζει! Χαιρετίζουμε και επικροτούμε  την στάση  του Περιφερειάρχη και όλων όσων συνέβαλλαν με την καθοριστική παρέμβασή τους, για την διαμόρφωση αυτών των θετικών εξελίξεων . Ελπίζουμε την ίδια στάση να κρατήσουν και στο μέλλον, έως την οριστική παύση του ενδιαφέροντος της LAFARGE – ΑΓΕΤ.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, ως φυσικός ενδιαφερόμενος,   αν  θέλει να μην μπει  στο «κάδρο της συνυπευθυνότητας» με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες, οφείλει να ηγηθεί του κινήματος ενάντια οποιασδήποτε λογικής υιοθετεί την καύση στο τσιμεντάδικο Μυλακίου με στόχο την οριστική ακύρωση της.

Το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων έχοντας δεδομένο πως,  ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με την οριστική και τελεσίδικη απαγόρευση της καύσης των σκουπιδιών σύμμεικτων η επεξεργασμένων (RDF) στην περιοχή μας:

·         Καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις μεθοδεύσεις αδιαφάνειας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να «εξυπηρετήσει» πάση θυσία   την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ όσον αφορά την καύση RDF  και ζητά την πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, να θέσει οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

·         Αποφασίζει να προσφύγει στον Ελεγκτή Νομιμότητας και στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας και να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης αυτής, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεξάρτητα από την πράξη ανάκλησης.

·         Συγκαλεί την Επιτροπή κατά της καύσης του RDF για να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, την ενημέρωση – κινητοποίηση των κατοίκων της Περιοχής και στην παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη

·         Ζητά την ενεργό συμπαράσταση των κοινωνικών μας εταίρων και συναγωνιστών και όλων των πολιτών πού στέκονται με ευθύνη απέναντι στο ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών.

·         Ενεργοποιεί το ήδη συγκροτημένο  από παλιά  Πανευβοικό Μέτωπο ενάντια στην χρήση του RDF ως καυσίμου στο τσιμεντάδικο.

 

Συμπαραστεκόμαστε στον ιερό αγώνα  των εργαζομένων και του Σωματείου τους στα Τσιμέντα Χαλκίδος ενάντια στην ΑΓΕΤ LAFARGE , ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει ταχθεί υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιθυμούμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόοδο των βιομηχανιών στην περιοχή μας. Όμως η καύση των σκουπιδιών ούτε οδηγεί στην ανάπτυξη, ούτε προσθέτει θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα μειώνει τις προοπτικές άλλης μορφής ανάπτυξης, υποβαθμίζει το περιβάλλον και καταστρέφει την υγείας όλων μας.

 

Ζητάμε άμεσα,

·         από τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και τον Ευβοέα Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πίσχινα να φέρουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα  του RDF, να υιοθετήσουν  τα όσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας είχε αποφασίσει αλλά και τηρώντας τα όσα ο ίδιος είχε υποσχεθεί σε παλαιότερη συνάντηση στο Γραφείο του για να μην υπάρξουν  αιφνιδιασμοί προ της αμετάκλητης δικαστικής κρίσης για το θέμα από στο ΣτΕ , όπου έχουν προσφύγει οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

·         Από τον Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου κ. Θωμά να συγκαλέσει Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων, με βάση την ξεκάθαρα εκφρασμένη βούληση του λαού της Περιοχής που εκπροσωπεί.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

 

Για Το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Γ. Λαγανάς                                                                             Ε Σπίθας

 Επιστροφή

 

Η Ε.Ε. δεν πετάει άλλα λεφτά στα σκουπίδια για την Ελλάδα

28 Μαΐου 2013

Η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. να χορηγείται κατά προτεραιότητα σε δράσεις για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

 

Βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» σε υπερμεγέθη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως τα τέσσερα που χωροθετούνται σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια, τονίζει:

 

* «Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής (σ.σ. που διαθέτουν κοινοτικά κονδύλια) θα πρέπει να συμμετέχουν σε έργα υποδομών καύσης ή ανάκτησης ενέργειας μόνο εφ' όσον εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σύνολο διαχείρισης αποβλήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επαρκείς υποδομές που θα εξασφαλίζουν προηγουμένως τη διαλογή, τον καθαρισμό και την ανακύκλωση των συλλεχθέντων αποβλήτων» αναφέρει η γνωμοδότηση. Δηλαδή, πριν πάμε σε υποδομές καύσης ή ανάκτησης ενέργειας, πρέπει προηγουμένως να έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=2384&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%91%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1%2C+fast+track+%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82%2C+%CE%A6%2F%CE%92%3A+%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CE%BB%CF%80_&utm_campaign=20130527_m116167128_%CE%91%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1%2C+fast+track+%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82%2C+%CE%A6%2F%CE%92%3A+%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CE%BB%CF%80_&utm_term=_CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1#

 

 Επιστροφή

 

Νέα αθώωση για τον δήμαρχο Κερατέας για τον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ

27/05/2013

Όπως ενημέρώνει το μπλογκ Forkeatea:

Δύο δίκες συμπολιτών μας είχαμε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο τ. δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού αθωώθηκε για τη μία από τις τρεις κατηγορίες, ενώ οι άλλες δύο κρίθηκαν απαράδεκτες από το δικαστήριο!

Η υπόθεση της Ελευθερίας Ψυχογιού για άλλη μία φορά δεν εκδικάστηκε, αφού ο νέος νομικός εκπρόσωπος της κ. χριστοφάκη ζήτησε ματαίωση της δίκης.
Ο αγώνας μας δικαιώνεται παντού. Έχει δικαιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, έχει δικαιωθεί από την πρώτη στιγμή στα δικαστήρια για το Οβριοόκαστρο και συνεχίζει να δικαιώνεται κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας αθωώνεται, μέχρι και τον τελευταίο.
Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας.
Συνεχίζουμε για την τελική αθώωση όλων των αδίκως κατηγορουμένων συμπολιτών μας.
Συνεχίζουμε μέχρι να σώσουμε οριστικά τον τόπο μας.
ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΘΩΟΣ Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤ. ΙΑΤΡΟΥ.
Εκδικάστηκε την Παρασκευή 24/5 στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η υπόθεση της οργάνωσης της αντίστασης της Κερατέας στο χώρο του Οβριοκάστρου, με τα φυλάκια και την καθημερινή φύλαξη καθώς και τον αποκλεισμό του χώρου από 2007-2010 από την Δημοτική Αρχή Κερατέας και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κατηγορούμενος ήταν ο τ. Δήμαρχος Κερατέας που αθωώθηκε πανηγυρικά.
Η δίκη αυτή την οποία παρακολούθησαν πολλοί Κερατιώτες, ήταν ίσως η πλέον συμβολική δίκη του αγώνα της Κερατέας, αφού αφορούσε την οργάνωση του Οβριοκάστρου σε χώρο αντίστασης και αγώνα. Για ένατη φορά λοιπόν ο «μόνιμος κατηγορούμενος» για τον αγώνα της Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού αθωώθηκε.
Ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη δίκη έκανε η υπερασπιστική γραμμή τόσο του κατηγορούμενου στην απολογία του, όσο και στην αγόρευση της υπεράσπισης, όπου με σαφήνεια και τόλμη ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη της αντίστασης και των συγκεκριμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (εγκατάσταση φυλακίων στο Οβριόκαστρο, αποκλεισμός του χώρου, καθημερινή φύλαξη).

Όπως μας δήλωσε μετά την αθώωση ο τ. Δήμαρχος Κερατέας απομένει μόνο μια δίκη ακόμα για όσα αφορούν τα πριν του αγώνα γεγονότα.

Σε ότι αφορά τα δικαστήρια του αγώνα των 128 ημερών έχει γίνει μόνο μία δίκη όπου οδήγησε σεαθώωση συμπολίτη μας και επιπλέον έχει εκδοθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βούλευμα της εισαγγελίας Εφετών που απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις συμπολίτες μας. Αναμένονται βεβαίως οι υπόλοιπες δίκες για τους υπόλοιπους συναγωνιστές που έχουν κατηγορηθεί και έχουν περάσει ήδη από το γραφείο του ανακριτή. Ο ίδιος ο τ. Δήμαρχος έχει μπροστά του 4 ακόμα δίκες που αφορούν τα γεγονότα των 128 ημερών.
Όμως δήλωσε αισιόδοξος για όλες τις επικείμενες δίκες και τους κατηγορούμενους, αφού ως σήμερα όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί κανένας από την Κερατέα αλλά έχουν εκδοθεί και σημαντικά – ιστορικά τα χαρακτήρισε, απαλλακτικά βουλεύματα. Σύμφωνα με τον κ. Ιατρού αλλά και τους δικηγόρους του κ. κ. Κωνσταντόπουλο και Σαραφιανό, σημαντικά και ουσιαστικά επιχειρήματα σε όλες τις δίκες αποτελούν οι 4 δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα, οι οποίες δικαίωσαν νομικά τον αγώνα της Κερατέας.
Υπενθυμίζουμε:
11-12-2010 Επέμβαση ΜΑΤ και εργολάβων.
13-12-2010 Προσωρινή διαταγή υπέρ Κερατέας από Ειρηνοδικείο.
28-12-2010 Ασφαλιστικά Μέτρα υπέρ Κερατέας και κατά Υπουργείων και εργολάβων όπου το έργο κρίθηκε παράνομο.
28-02-2011 Απόρριψη έφεσης ΕΣΔΚΝΑ, Υπουργείων και Εργολάβων κατά της Κερατέας από Ειρηνοδικείο.
24-06-2011 Ομοίως, απόρριψη(τελική) νέας έφεσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.Απόφαση μέρος 1ο, Απόφαση μέρος 2ο

Με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις αυτή ειδικά την κρίσιμη περίοδο, το έργο του ΧΥΤΑ κρίθηκε παράνομο, όπως παράνομη κρίθηκε η παρουσία των εργολάβων και η αστυνομική τους προστασία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι λόγω αυτών των δικαστικών αποφάσεων επί 128 ημέρες δεν σκάφτηκε ούτε ένας πόντος γης και το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο ανένδοτος αγώνας της Κερατέας και το αδιέξοδο κράτους – εργολάβων με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, οδήγησαν στη αποχώρηση ΜΑΤ και εργολάβων.
Ο κ. Ιατρού μετά την αθώωση του για ένατη φορά σε δίκη για τον αγώνα, απευθυνόμενος στους συμπολίτες του που βρέθηκαν στη δίκη, ευχαρίστησε τους δικηγόρους του που στήριξαν αφιλοκερδώς τον αγώνα και τους μάρτυρες υπεράσπισης. Επισήμανε ότι όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε αλλά τώρα εντείνουμε τον αγώνα μας για την οριστική δικαίωση, ιδίως με δικαστικές προσφυγές κατά του ΕΔΣΝΑ και όσων πρόσφατα έβαλαν πάλι στο κάδρο την Κερατέα, με τον διαγωνισμό αλλά και την κατάπτυστη «τροπολογία».
«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσφυγή κατά του παράνομου διαγωνισμού του ΕΔΣΝΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του κ. Σγουρού. Έχουμε το νου μας και τη προσοχή μας τόσο στις ενέργειες του ΕΔΣΝΑ του κ. Σγουρού αλλά και της Δημοτικής Αρχής της Λαυρεωτικής που έχει συμβιβαστεί πλήρως με τον κ Σγουρό. Η συνεργασία τους είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Ο αγώνας μας συνεχίζεται ως την οριστική δικαίωση», δήλωσε ο κ. Ιατρού.

Περισσότερα στο forkeratea.com

 Επιστροφή

Ευρωβουλευτές ερευνούν καταγγελίες για ΧΥΤΑ

Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, με «ειδική εντολή» να ερευνήσουν καταγγελίες πολιτών «για ΧΥΤΑ που κατασκευάζονται με κοινοτική χρηματοδότηση και γίνονται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, χωρίς αξιόπιστες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Τη σοβαρότητα των καταγγελιών επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους ευρωβουλευτές. 
Τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, που κατέφθασαν πριν από μερικές μέρες, έκαναν αυτοψία σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας (Γραμματικό, Αρκαδία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα). Ηρθαν στη χώρα κατόπιν σχετικών υπομνημάτων-καταγγελιών που απέστειλαν στα ευρωπαϊκά όργανα χιλιάδες πολίτες από τις προαναφερθείσες περιοχές. 
Μία κίνηση που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει τη δύναμη που μπορεί να έχει η συντονισμένη αντίσταση-αντίδραση των πολιτών, σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν με δραματικό τρόπο το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής τους.
Ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής Οπως εξηγεί στην «Ε» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος συμμετείχε στις αυτοψίες που πραγματοποίησαν τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, «η Επιτροπή Αναφορών διερευνά με σοβαρότητα τις καταγγελίες, τις οποίες σε ένα πρώτο επίπεδο θεωρεί ότι είναι παραδεκτές, άρα βάσιμες». Και προσθέτει: «Αλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι η υγειονομική ταφή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων-αποβλήτων». 
Προσθέτει, δε, ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την υγειονομική ταφή ως την τελευταία και πλέον ακατάλληλη λύση και προκρίνει ως αποδεκτές μεθόδους άλλους τρόπους διαχείρισης, πιο αποδοτικές και οικονομικά συμφέρουσες, όπως η διαλογή στην πηγή, δηλαδή η ολοκληρωμένη ανακύκλωση, και η επαναχρησιμοποίηση». 
Ο ευρωβουλευτής στρέφεται ευθέως κατά του τρόπου που κατασκεύζονται αυτά τα έργα μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «η λογική των έργων fast track με μελέτες copy-paste στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Δεν μπορούν οι αρχές να συνεχίσουν μια καταστροφική και πρόχειρη πολιτική εις βάρος του περιβάλλοντος και εν τέλει και της οικονομίας. Τι θα γίνει όταν αυτά τα έργα θα λειτουργήσουν; Ποιος θα φταίει για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κατασπατάληση των πόρων; Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν πλέον να μένουν αναπάντητα». 
Η αναλυτική αναφορά-καταγγελία από Γραμματικό-Μαραθώνα υπογράφεται από 2.220 πολίτες και σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Επιτροπής Αναφορών. Αφορά το ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων που χωροθετήθηκε στην προαναφερθείσα περιοχή και επισημαίνουν «τα πρόδηλα σφάλματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλά και συγκεκριμένες παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». 
Η «Ε» παρουσιάζει το περιεχόμενο της αναφοράς για το Γραμματικό, με τις αιτιάσεις των πολιτών, οι οποίες στηρίζονται σε επιστημονικές γνωματεύσεις και σε εκθέσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ο συντάκτης της αναφοράς Ο κ. Κώστας Παπαδιγενόπουλος, που συνέταξε την αναφορά, στο ερώτημά μας «τι είδαν και τι άκουσαν οι ευρωβουλευτές», σχολίασε τα εξής: «Η σχεδόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση των στελεχών του ΥΠΕΚΑ με τους καταγγέλλοντες πολίτες αποκάλυψε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ξένων ευρωβουλευτών, ότι κατασκευάζεται στο Γραμματικό Αττικής μια από τις πιο ρυπογόνους δραστηριότητες διεθνώς. Ενας ΧΥΤΑ, που μαζί με εργοστάσιο που προβλέπεται να εγκατασταθούν στον ίδιο χώρο θα κοστίσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν έχει ούτε μια δειγματοληπτική διερευνητική γεώτρηση, που κοστίζει γύρω στα 5.000 ευρώ, για να βεβαιώσει ότι το υπέδαφος είναι κατάλληλο για μια τέτοια δραστηριότητα. Μάλιστα, δεν έγινε τέτοια γεώτρηση ούτε στο στάδιο της μελέτης το 2003, όταν εγκρίθηκε το έργο, ούτε το 2009 όταν άρχισε η κατασκευή του έργου ούτε και τώρα που η κατασκευή του κυττάρου του ΧΥΤΑ κοντεύει να ολοκληρωθεί. Παρά το γεγονός ότι μελετητές, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι ίδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (που είναι η αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού κράτους) τονίζουν ότι το έδαφος είναι ακατάλληλο γιατί είναι υδατοπερατό και ότι υπάρχουν ρέματα μέσα στο χώρο του ΧΥΤΑ, γεγονός που απαγορεύεται απολύτως από τη νομοθεσία, κάποια κυβερνητικά στελέχη αλλά και η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθούν να προσπαθούν να κρύψουν αυτά τα στοιχεία που δεν μπορούν να κρυφτούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους εμπόδισαν να γίνουν γεωτρήσεις στο χώρο με έξοδα των κατοίκων και με επίβλεψη καθηγητών Πανεπιστημίου, πράγμα που θα αποδείκνυε ποια είναι η σύνθεση του υπεδάφους αλλά και άλλα εγκλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γραμματικό». 
Σύμφωνα με την αναφορά των πολιτών, τα πρόδηλα σφάλματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) συνίστανται σε τέσσερις παραμέτρους: Πρώτον, δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για τις συνέπειες που μπορεί να είναι τραγικές, από την ύπαρξη δύο ρεμάτων μέσα στο χώρο του ΧΥΤΑ. Δεύτερον, δεν έχουν διερευνηθεί τα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής, για τα οποία η ΜΠΕ περιέχει ανακρίβειες. Τρίτον, η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ έγινε ακριβώς πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα, τα οποία ενώ η ΜΠΕ τα αποτυπώνει σε χάρτη, η χωροθέτηση και η κατασκευή του ΧΥΤΑ γίνεται ακριβώς πάνω σε αυτά. 
Θέμα μόλυνσης του Μαραθώνα 

Στο υπόμνημά τους, οι πολίτες του Γραμματικού αναφέρουν ότι πέραν της ΜΠΕ, που όπως υποστηρίζουν βρίθει σφαλμάτων, υπάρχουν κομβικά σημεία τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί. «Οπως η πιθανότητα τα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται υπό τον χώρο του ΧΥΤΑ να επικοινωνούν με τη λίμνη του Μαραθώνα που βρίσκεται στον ίδιο δήμο και αποτελεί μια από τις πηγές υδροδότησης της Αττικής. Η ΜΠΕ όχι μόνο δεν διασφαλίζει πως δεν υπάρχει επικοινωνία του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά δεν εξετάζει καν την πιθανότητα μέσω των ρεμάτων που υπάρχουν στο χώρο του ΧΥΤΑ ή των υπογείων να υπάρχει πιθανότητα ρύπανσης της λίμνης του Μαραθώνα». 
Τονίζουν, επίσης, ότι υφίσταται μεγάλο νομικό ζήτημα, καθώς η ανανέωση της άδειας του έργου το 2009 έγινε χωρίς να επέλθει κάποια αλλαγή στο περιεχόμενό της και κυρίως χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις κοινοτικές οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ από το 2003, που εγκρίθηκε το έργο, ώς το 2009, όπως έπρεπε. 
Οι «ελεγμένοι» 

Οι υπογράφοντες την αναφορά τονίζουν ότι «τις ανησυχίες μας επαληθεύουν γεγονότα που συνέβησαν σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, των οποίων οι ΜΠΕ είχαν εγκριθεί και υποτίθεται ελεγχθεί για την ορθότητά τους από τους αρμοδίους». Στην αναφορά τους, μάλιστα, οι 2.220 πολίτες αναφέρουν συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες υπήρξε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση. Σε όλες επιλέχθηκε ως μέθοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων η δημιουργία ΧΥΤΑ, η λειτουργία των οποίων στηρίχτηκε επιπροσθέτως σε σαθρές ΜΠΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν τις εξής περιπτώσεις: 

* ΧΥΤΑ Κατερίνης: τοξικά διαρρέουν και μολύνουν τη θάλασσα - επιβολή προστίμου από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. 

* ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου: χτίστηκε σε ακατάλληλο έδαφος - διακοπή λειτουργίας λόγω καθίζησης του εδάφους - διερεύνηση από Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων
* ΧΥΤΑ Λευκίμμης: κατά τις εργασίες κατασκευής ο χώρος πλημμύρισε με καθαρό και γλυκό νερό και σχηματίστηκε λίμνη όπου μπορούσε να πλεύσει βάρκα, ενώ η ΜΠΕ δεν έκανε καμία σχετική αναφορά! Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών-ΙΓΜΕ πραγματοποίησε πραγματογνωμοσύνη που αποδεικνύει ότι πρόκειται για υδροφόρο ορίζοντα που επικοινωνεί με το σύνολο των κοντινών σημείων υδροληψίας και συμπεραίνει ότι η θέση αυτή εγκυμονεί κίνδυνο για την τροφική αλυσίδα. 

* ΧΥΤΑ Ζακύνθου-Λαγανάς: τοξικά απόβλητα από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ του κόλπου εκχύθηκαν λόγω υπερχείλισης, ρυπαίνοντας τη θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, το οποίο είναι τόπος αναπαραγωγής προστατευόμενων σπάνιων ειδών, για την προστασία των οποίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει πολυάριθμα ψηφίσματα.

www.enet.gr 5-10-2013

Αναρτήθηκε από ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 

 Επιστροφή

Επεξεργασία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ: Αναξιόπιστα στοιχεία για της ποσότητες των σύμμεικτων ΑΣΑ των δήμων της Αττικής και στο κόστος της διαχείρισής τους

Πολλαπλά χρήσιμη αποδεικνύεται η επεξεργασία στοιχείων των ΕΣΔΚΝΑ και ΕΔΣΝΑ, που αφορούν στις ποσότητες των σύμμεικτων ΑΣΑ των δήμων της Αττικής και στο κόστος της διαχείρισής τους στην εγκατάσταση της Φυλής (ΕΜΑΚ και ΧΥΤΑ Φυλής). Επεξεργασία που έγινε από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και δημοσιοποιήθηκε πλατιά. Αποδείχθηκε χρήσιμη, όχι μόνο για τα άμεσα συμπεράσματα, που προκύπτουν από την απλή ανάγνωση και ερμηνεία των σχετκών πινάκων, αλλά και για τις προεκτάσεις της.

Αναφερόμαστε, κυρίως, στη διασταύρωση των στοιχείων των ΕΣΔΚΝΑ - ΕΔΣΝΑ και αυτών που τηρούν, όσοι τηρούν, οι δήμοι της Αττικής. Δεν διακινδυνεύουμε, ιδιαίτερα, αν ισχυριστούμε ότι:

·       Οι περισσότεροι δήμοι δεν τηρούν αρχεία των σύμμεικτων ΑΣΑ, που οδηγούνται στη Φυλή.

·       Στις περιπτώσεις που οι δήμοι τηρούν κάποια αρχεία, τα στοιχεία τους (ποσότητες ΑΣΑ) βρίσκονται σε μεγάλη αναντιστοιχία με τα στοιχεία των ΕΔΣΝΑ - ΕΔΣΝΑ.

·       Ακόμη μεγαλύτερη άγνοια επικρατεί στο πεδίο του κόστους διαχείρισης, με τους περισσότερους δήμους να έχουν πλήρη άγνοια για τα τέλη εισόδου στη Φυλή και, φυσικά, να μην έχουν συγκεκριμένη πολιτική μείωσής τους.

Περισσότερα εδώ: http://prosynat.blogspot.gr/2013/10/blog-post_19.html

--

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

e-mail επικοινωνίας: prosynat@gmail.com

ιστολόγιοhttp://prosynat.blogspot.com 

(ελήφθη Οκτ 2013)

 

 Επιστροφή

 

ΥΠΕΚΑ: έχει ακυρωθεί ο ΧΥΤΑ Κερατέας

November 24, 2013

Σε υπόμνημα του ΥΠΕΚΑ προς την επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (α.π. 4909/30.10.2013), που υπογράφει η γενική γραμματέας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, διαβιβάζονται τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την επιτροπή, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 18-20/9/2013. Στο έγγραφο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, το ΥΠΕΚΑ κάνει έμμεση αναφορά στο ΧΥΤΑ Κερατέας 

σε δύο σημεία, υπερασπιζόμενο τις κυβερνητικές επιλογές στην υπόθεση κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Στο πρώτο σημείο αναφέρεται:

«Για την υλοποίηση των τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη Φυλή, ΧΥΤΑ ΝΑ Αττικής στην Κερατέα, ΧΥΤΑ ΒΑ Αττικής στο Γραμματικό) διασφαλίστηκε το 2004 χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής 2000-2006, τα έργα όμως αυτά παρουσίασαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, καθυστερήσεις και εμπλοκές, με αποτέλεσμα το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας να ακυρωθεί, το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού να υλοποιείται ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά την ένταξή τους προς χρηματοδότηση και ο ΧΥΤΑ Φυλής να αποτελεί τη μόνη νόμιμη εγκατάσταση διάθεσης για το σύνολο των προς διάθεση αποβλήτων της Αττικής».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:

«Είναι γεγονός ότι η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής (ακύρωση Κερατέας και εμπλοκές στο Γραμματικό) είναι χαρακτηριστική».

Περισσότερα (και το πρωτότυπο έγγραφο) εδώ: http://prosynat.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4028.html

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

 Επιστροφή

 

Νέο περιστατικό ρίψης ιατρικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής

Το τέταρτο μέσα σε δέκα ημέρες - Συναγερμός στις Αρχές

Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εντόπισαν το πρωί της Τετάρτης οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες είχαν μεταφερθεί με δημοτικά απορριμματοφόρα και το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα υπήρχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, οροί κλπ.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛΑΣ και η αρμόδια Εισαγγελία.
Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ έχουν εντοπίσει περισσότερους από 20 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από δέκα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.
Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Ιω. Σγουρός, καλεί το υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία της Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναμένει σχετική απάντηση από τον υπουργό Υγείας, καθώς -όπως σημειώνει- τα περιστατικά απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Στο μεταξύ, ο ΧΥΤΑ Φυλής διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του λόγω αθρόας εισόδου ρακοσυλλεκτών.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=550210

 

 Επιστροφή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) σας καλεί στην πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων

με θέμα:

«μόνη λύση για τα απορρίμματα: αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας, όχι των εργολάβων, με τον πολίτη συμμέτοχο»

το Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014, από 12.00 - 16.00 για τα σχέδια του κράτους, τις εξελίξεις και τις εναλλακτικές λύσεις

την Κυριακή 23 Φλεβάρη, από 10.00 - 14.00 για τις κοινωνικές αντιστάσεις, τα πεδία συγκλίσεων και τις κοινές μας δράσεις

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

http://prosynat.blogspot.gr

Παρακαλούμε, ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας και τη θεματική στην οποία επιθυμείτε να παρέμβετε, στη διεύθυνση prosynat@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942984299.

 

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) καλεί σε πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων το διήμερο 22 και 23 Φλεβάρη 2014

Τρία χρόνια, από τη συγκρότηση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, έχουν περάσει μέσα σε ένα περιβάλλον υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προσπάθειας επιβολής πανάκριβων, αντιπεριβαλλοντικών, φιλοεργολαβικών λύσεων, με απούσα την κοινωνία. Αλλά και σε ένα περιβάλλον σημαντικών αντιστάσεων και παρεμβάσεων, προσπαθειών ευρύτερης συνεννόησης και προβολής ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης και κοινών κινηματικών δράσεων.

Αισθανόμαστε την ανάγκη την αποτίμηση αυτών των εξελίξεων και των δράσεων να μην την κάνουμε μόνοι μας, σαν ΠΡΩΣΥΝΑΤ, αλλά μαζί με όλες εκείνες τις συλλογικότητες, τους φορείς και τους πολίτες, που μας συνδέει μια στοιχειώδης κοινή κινηματική αντίληψη στον τρόπο της παρέμβασής μας.

Διαμορφώσαμε το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει χρόνος για ουσιαστική συζήτηση και, ταυτόχρονα, να διευκολυνθεί η συμετοχή συλλογικοτήτων και πολιτών από περιοχές εκτός Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητήσουμε:

το Σάββατο 22 Φλεβάρη, από 12.00 - 16.00

για τα σχέδια του κράτους, τις εξελίξεις και τις εναλλακτικές λύσεις

την Κυριακή 23 Φλεβάρη, από 10.00 - 14.00

για τις κοινωνικές αντιστάσεις, τα πεδία συγκλίσεων και τις κοινές μας δράσεις

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

Οι συλλογικότητες που έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν ή (και) να κάνουν οργανωμένες παρεμβάσεις, διάρκειας 10΄, θα ήταν χρήσιμο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τη θεματική στην οποία επιθυμούν να παρέμβουν, στη διεύθυνση prosynat@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942984299.

Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε έξοδα μετακινήσεων. Μπορούμε, όμως να αναλάβουμε τη φιλοξενία των συναγωνιστών-τριών από τις περιοχές εκτός Αττικής, αρκεί αυτό να μας δηλωθεί έγκαιρα.

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

http://prosynat.blogspot.gr - prosynat@gmail.com

 

 Επιστροφή

 

ΥΠΑΠΕΝ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2015                         

Υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης:  «Λύση για τα απορρίμματα δεν αποτελεί η δημιουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, αλλά η διαλογή στην πηγή».

 

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντονης ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής, η οποία προέκυψε από παρανόηση αναφορικά με την προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπ. αν. ΠΑΠΕΝ, «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η βούληση του Υπουργείου είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από την λειτουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Στοχεύουμε στην πρόληψη, στην διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση».

«Δεν είναι αποτελεί σε καμία περίπτωση δική μας αρμοδιότητα το να χωροθετούμε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ», πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και της κας Δούρου. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία ανησυχία.

Επιπλέον, πολιτική του Υπουργείου είναι η εξεύρεση λύσεων με κοινωνική συναίνεση και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο».

Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολύ σύντομα θα παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος θα τεθεί στην διαβούλευση των πολιτών.

Ο υπ. αν. ΠΑΠΕΝ έχει την πεποίθηση ότι ο νέος Σχεδιασμός θα ικανοποιήσει τους πολίτες και θα ανοίξει τον δρόμο για πολύ μεγαλύτερη ανακύκλωση και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Οι κάτοικοι με τη σειρά τους κάλεσαν τον υπουργό αναπληρωτή να επισκεφθεί το έργο προκειμένου να αποκτήσει  ίδια αντίληψη για την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε να μεταβεί στο σημείο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την ελπίδα για ενεργοποίηση των πολιτών, «Θέλουμε να διαχειρίζονται τα απορρίμματα σαν περιουσιακό τους στοιχείο, να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των σύμμικτων απορριμμάτων, να προτιμούν τις μη ρυπαίνουσες συσκευασίες, ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το χρόνιο πρόβλημα», είπε τέλος.         

 

 Επιστροφή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

3/6/15

Ένας πραγματικά νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με σεβασμό σε οικολογικές αρχές

Με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνική ενεργοποίηση, στην προοπτική μιας κοινωνίας Μηδενικών Αποβλήτων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που έδωσε χθες σε διαβούλευση το ΥΠΑΠΕΝ, ο οποίος ενσωματώνει βασικές προτάσεις της Πολιτικής Οικολογίας και του οικολογικού κινήματος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΔΑ –σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από μια δημιουργική διαδικασία διαλόγου και σύνθεσης, ο ΕΣΔΑ που παρέδωσε η απελθούσα Κυβέρνηση αξιολογήθηκε με βάση τις αρχές για έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, τις αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, τη δημόσια διαχείριση αλλά και την κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή. Με συναίσθηση επίσης ότι πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις σε προβλήματα και ο χρόνος είναι ασφυκτικός, αλλά ότι έχουμε παράλληλα χρέος να προχωρήσουμε χωρίς  ταλαντεύσεις σε ένα  νέο  μοντέλο  διαχείρισης απορριμμάτων, στην προοπτική μιας Κοινωνίας Μηδενικών Αποβλήτων.

Με βάση και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που άνοιξε, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στο να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), μέσα από συνεργασία με το ΥΠΑΠΕΝ και τον Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, μέσα από τους εκλεγμένους μας στην Αυτοδιοίκηση, αλλά  και στο πλάι περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ

                                                                                       

Ακολουθεί αναλυτικότερη τοποθέτησή μας σε σχέση με το νέο ΕΣΔΑ αλλά και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων προς μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε καταρχήν την κρίσιμη πραγματικότητα στην οποία έχει φθάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων σχεδιασμών και εφαρμογής πολιτικών στον τομέα, αλλά και λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται από τα εξής:

-      Τα υψηλά ποσοστά ταφής και ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων, τα υψηλά πρόστιμα για τους ενεργούς ΧΑΔΑ για τα οποία υπάρχει ανάγκη ανάσχεσης, τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και τα ακόμη μικρότερα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων αλλά και την κατά τόπους μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον με τη χρήση δεματοποιητών

-      Τους μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η υφιστάμενη κατάσταση

-      Τη σπατάλη και αδιαφάνεια των διατεθέντων μέχρι  σήμερα σημαντικών εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων στον τομέα, αλλά και τις πελατειακές σχέσεις -διαφθορά που σχετίζονται με τη διαχείρισή τους

-      Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης

-      Την αστοχία επίτευξης των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων της εφαρμοζόμενης επίσημης διαλογής στην πηγή και ειδικότερα στον τομέα των συσκευασιών

-      Την καθυστέρηση και αδράνεια στην αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών

-      Την πορεία και τους επαχθείς όρους των διαγωνισμών για μεγάλα περιφερειακά έργα διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ

-      Την επείγουσα ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014 -2020

-      Τον περιορισμό  των διαθέσιμων πόρων και την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ για διαχείριση απορριμμάτων με βάση την αναθεώρηση του Δημοτικού Κώδικα

-      Την επείγουσα ανάγκη για αξιοποίηση /διάχυση της υφιστάμενης εμπειρίας /καλών πρακτικών ώστε να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις /διέξοδοι περιορισμού του κόστους

 

Η πρότασή μας βασίζεται σε ένα τρίπτυχο βασικών αξόνων:

-          Στη  φιλοσοφία της ιεράρχησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας , στις βασικές δηλαδή προβλέψεις του ν. 40242/2012 και της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προς πιο φιλόδοξους στόχους ανάκτησης.

-          Στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα από τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού 

-          Στην παράλληλη ενεργοποίηση του τρίτου οικονομικού τομέα,  της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη συμμετοχή των πολιτών αλλά και η εξασφάλιση συμπληρωματικών χρηματικών και μη πόρων πόρων, του λεγόμενου κοινωνικού κεφαλαίου, ως αντιστάθμισμα στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης και της «επιχειρηματικότητας» μέσω ΣΔΙΤ

 

Με βάση τους παραπάνω άξονες, η βασική μας κατεύθυνση σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020  είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σχεδιασμού από τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων, την ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση σε:

- πρόληψη /μείωση με ενεργοποίηση και μελλοντική αναθεώρηση του σχεδιασμού (επίσης παραδοθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση)

-  προώθηση της διαλογής στην πηγή, της επανάχρησης  και της κομποστοποίησης, έτσι ώστε η προδιαλογή των ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων  να εφαρμόζεται σε 50% τουλάχιστον του συνόλου των αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ)

-  διασφάλιση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε η μετάβαση σε επόμενο στάδιο διαχείρισης να προϋποθέτει την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγουμένων σταδίων: ειδικότερα η ανάκτηση ενέργειας (όπως η καύση βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης  εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ

 

Στην κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε με αναλυτικότερες προτάσεις, με στόχο το 2020:

1.    Την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, με εφαρμογή τουλάχιστον της χωριστής συλλογής τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό).

2.    Την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης αλλά και την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων με ειδικό «καφέ» κάδο και αξιοποίηση των πράσινων απορριμμάτων, ως πρωταρχικού βήματος του νέου συστήματος διαχείρισης. Ανάπτυξη κατά προτεραιότητα μικρής κλίμακας αποκεντρωμένων μονάδων ανάκτησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων προς παραγωγή άριστης ποιότητας αξιοποιήσιμου οργανικού λιπάσματος είτε εδαφοβελτιωτικού υλικό (με διαδημοτική συνεργασία και εμπλοκή των κατοίκων /μεγάλων παραγωγών).

3.    Την κατάργηση της επιλογής για απευθείας καύση των απορριμμάτων ή η καύση δευτερογενών προϊόντων (π.χ. SRF/RDF) από επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων.

4.    Την καθιέρωση υποχρέωσης από την πλευρά των Δήμων να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τοπικά δημοτικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και πρόβλεψη για ευρεία κοινωνική συμμετοχή, στο πλαίσιο των εθνικών και των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών (Συνοπτικός οδηγός για τη σύνταξη των τοπικών σχεδίων  επισυνάπτεται σε παράρτημα). Παράλληλος προσδιορισμός όλων των απαραίτητων ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα της ΤΑ να αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης (θέματα προσλήψεων, διάθεσης ανακυκλώσιμων και χωροθέτησης ήπιων υποδομών διαχείρισης εντός του πολεοδομικού ιστού). Ειδική αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων των απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

5.    Τη ριζική αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ με βάση την κατεύθυνση υπέρ της ανακύκλωσης και των ανώτερων μορφών διαχείρισης, την  ιδιαίτερη έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας συμμείκτων. Απαραίτητα στοιχεία της αναθεώρησης η ενσωμάτωση των τοπικών δημοτικών σχεδίων αποκεντρωμένης διαχείρισης αλλά και η επαναξιολόγηση των έργων με ΣΔΙΤ, ειδικά αυτών που αφορούν επεξεργασία συμμείκτων. Πρόβλεψη παράλληλης επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών.

6.    Βασικό εργαλείο των τοπικών αποκεντρωμένων σχεδίων προτείνεται να είναι η δημιουργία δικτύου Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), τουλάχιστον ένα ανά Δήμο με χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια (ενδεικτικό μέγεθος: ανά 10.000-20.000 κατοίκους). Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα προσκομίζονται από πολίτες, επιχειρήσεις, κοινωφελείς οργανισμούς, σχολεία (με τη μέθοδο της σακούλας) ή από  τον Δήμο, με στόχο την καλύτερη ποιότητα προδιαλεγόμενων υλικών, τη μείωση του λειτουργικού κόστους με παράλληλη παροχή κινήτρων για τους πολίτες. Τα ρεύματα διαλογής των αστικών απορριμμάτων στους χώρους αυτούς θα είναι τουλάχιστον εννέα. Τη λειτουργία των ΚΑΕΔΙΣΠ αναλαμβάνουν  Δήμοι ή κοινωνικές επιχειρήσεις .

Τα ΚΑΕΔΙΣΠ θα πρέπει να στεγαστούν κυρίως σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις ή ελεύθερους χώρους που ανήκουν στους Δήμους και μόνο στην περίπτωση που εξαντλούνται αυτές οι δυνατότητες να σχεδιάζονται νέες εγκαταστάσεις, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους.  Πρότυπες μελέτες των κέντρων αυτών θα πρέπει να εκπονηθούν από τον ΕΟΑΝ, με στόχο να μειωθεί το κόστος περαιτέρω αλλά και να είναι δυνατή η προσαρμογή των μελετών στα δεδομένα του κάθε Δήμου από τις ίδιες τις  Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Η λειτουργία των ΚΑΕΔΙΣΠ θα επεκταθεί προοδευτικά και στους τομείς της κομποστοποίησης αλλά και της επανάχρησης, δημιουργώντας πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας έως το 2020 και κάνοντας ρεαλιστικούς του στόχους για μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης /ανάκτησης.

7.    Την παράλληλη ενεργοποίηση του τρίτου οικονομικού τομέα,  της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη συμμετοχή των πολιτών αλλά και η εξασφάλιση συμπληρωματικών χρηματικών και μη πόρων πόρων, του λεγόμενου κοινωνικού κεφαλαίου. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ή άλλης μορφής Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη λειτουργία των Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης με Διαλογή στην Πηγή (ΚΕΑΔΙΣΠ) μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες δεν θα έχουν κόστος για τους Δήμους αλλά αντίθετα αντισταθμιστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δήμο. Για τη δημιουργία των κέντρων οι Δήμοι θα ενοικιάσουν (με συμβολικό τίμημα) χώρους ή δημοτικά ακίνητα μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις (όπου θα καθορίζονται και οι υπόλοιποι όροι συνεργασίας κατά περίπτωση). Για τη δυνατότητα απευθείας συνεργασίας των ΟΤΑ με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σε θέματα διαλογής στη πηγή (αλλά και γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων) θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Η σύσταση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων  θα προωθηθεί μέσα από πανελλαδική καμπάνια ευαισθητοποίησης αλλά και σε συνεργασία με τα υλοποιηθέντα ή υλοποιούμενα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ενίσχυσης της Απασχόλησης.

Σημειώνεται εδώ ότι τα προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας διαθέτουν, από πόρους του ΕΣΠΑ μόνο στο Υπουργείο Εργασίας, 1 δις για την εκπαίδευση ανέργων και τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ.  Επιπλέον προβλέπονται πόροι του ΕΤΠΑ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δικαιούχοι των οποίων είναι και οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Η διαθεσιμότητα των πόρων επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας των ΚΑΕΔΙΣΠ, δηλαδή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει ο ΕΣΔΑ  και βοηθάει στην αποτροπή δημιουργίας νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό δεν αποκλείει και τη συμμετοχή άλλων Συνεταιριστικών σχημάτων στη δημιουργία των ΚΑΕΔΙΣΠ.

 

Με τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ (σε συνεργασία των ΟΤΑ), όχι μόνο επιταχύνεται το σύστημα διαλογής στην πηγή αλλά δημιουργούνται μέχρι το 2020 τουλάχιστον 10.000 μόνιμες θέσεις εργασίας πανελλαδικά που δεν θα επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Η βιωσιμότητα των σχημάτων είναι εξασφαλισμένη μέσα από την πώληση των ανακυκλώσιμων προϊόντων και τη συνεργασία τους με τα υφιστάμενα Σχήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

8.    Τον εξορθολογισμό του κόστους υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση οικονομικά βιώσιμων και περιβαλλοντικά αποδεκτών επενδύσεων, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων από διαθέσιμη δημόσια χρηματοδότηση, κοινωνικό έλεγχο και με το ελάχιστο κόστος για τους πολίτες. Στόχος η αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας με διαφορετικές χρεώσεις ανά ζώνη /χρήση αλλά και αντισταθμιστική μείωση για την ενθάρρυνση της μείωσης - συμμετοχή στη διαλογή στην πηγή. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει αναπτυχθεί ένα μοντέλο κοστολόγησης τελών διαχείρισης απορριμμάτων προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

9.    Διασφάλιση της καλής λειτουργίας των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, ενίσχυση της κεντρικής παρακολούθησης, υποστήριξη των φορέων λειτουργίας και τους τεχνικού προσωπικού τους, συστηματικό έλεγχο και μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ.

10.              Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΦοΔΣΑ (με βάση τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης) και του μεγέθους τους (στη βάση των γεωγραφικών/διαχειριστικών ενοτήτων εντός των οποίων θα αναπτύσσονται διαδημοτικές υποδομές (όπως ΧΥΤΥ, διαχείριση αδρανών κλπ)

11.              Την αναβάθμιση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με διεύρυνση αρμοδιοτήτων του σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης βιοαποβλήτων, και με την ευθύνη εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού, συντονισμού των δράσεων διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και τη διαχείριση του δημόσιου πόρου του τέλους ανακύκλωσης) ώστε να λειτουργεί ανταποδοτικά και να αποτελεί επενδυτικό κονδύλι για την ανάπτυξη των συστημάτων της νέας διαχείρισης αποβλήτων.  

12.              Την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου και της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (δημοσιοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων των ΣΕΔ και της οικονομικής τους διαχείρισης μέσω κρατικού λογιστικού συστήματος) και ενσωμάτωση των δράσεων και πόρων τους στο σύστημα διαλογής στην πηγή των ΟΤΑ Την ενθάρρυνση ίδρυσης νέων συλλογικών /κοινωνικών συστημάτων για την εναλλακτική διαχείριση για όλες τις κατηγορίες ειδικών αποβλήτων και από τους ΟΤΑ αλλά και κοινωνικές επιχειρήσεις.

13.              Τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τα ειδικά εθνικά σχέδια για τα επικίνδυνα απόβλητα και για τα επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων και να γίνει εξειδίκευση δράσεων και υποδομών, που θα ενσωματωθούν στα, υπό αναθεώρηση, περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ). Επίσης να προβλεφθεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, με πρωτοβουλία και σχεδιασμό από την πλευρά της πολιτείας ώστε να διασφαλιστεί αφενός η βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική πρακτική και αφετέρου  η ασφαλής χρησιμοποίηση των αποβλήτων ως πόρων κατά την παραγωγική διαδικασία.

14.              Την υποστήριξη για την εφαρμογή στην πράξη της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων, τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα των απορριμμάτων ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

15.              Τη δημιουργία Κρατικού Κέντρου Ερευνών για την Ανακύκλωση, όπου νέοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν πιλοτικά καινοτόμες ιδέες, με στόχο να επιλεχθούν αυτές οι οποίες μπορεί να προωθηθούν σε υλοποίηση. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων προϊόντων εξάγονται ως πρώτη ύλη στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα ως τελικό προϊόν. Με την αύξηση της ποσότητας και της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων προϊόντων λόγω του συστήματος διαλογής στην πηγή, μπορούν να δημιουργηθούν νέες μικρές βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες περιφερειακά για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων.