Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Στερεά απόβλητα (4)  Περίοδος Δεκ 2008-Μαρτ 2010  (προηγούμενα 1, προηγούμενα 2. προηγούμενα 3)

Χωματερές και ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής), ανακύκλωση        σύνδεση για υγρά απόβλητα-ληματολάσπη

Χαρίστε ότι δεν σας χρειάζεται-Το χρειάζονται άλλοι    ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ που κάνουμε ανακυκλώνοντας,  Οδηγίες για ανακύκλωση: ενημέρωση του πολίτη αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης,

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Παραδίδεται στο κεφάλαιο, έγκριση ασαφούς συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών από τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, «Οπισθοδρομικό» χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι το σημερινό σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης, Σε έξι μήνες δημοπρατούνται νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ- Πλήρης ιδιωτικοποίηση και με πανάκριβη μέθοδο, Θυμήθηκε τους μπλε κάδους το ΥΠΕΧΩΔΕ, Την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων αναζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ, Τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας καταλήγουν στη Φυλή, Νέα εταιρεία στο παιχνίδι της ανακύκλωσης-Απορρύθμιση με πρωτοστάτη το Δ. Αθηναίων, Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ανακύκλωσης, Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;, Στην Ανατολική Αττική «ανοίγουν» και πάλι το θέμα της καύσης των απορριμμάτων, Κερδίζουν έδαφος τα δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης-«Πρωταθλήτρια» στη διαχείριση των απορριμμάτων η Ελευσίνα, Υπέρ της καρκινογόνας καύσης βιολογικών αποβλήτων η ΕΕ, Παρατυπίες ΥΠΕΧΩΔΕ καταγγέλλει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ που κάνουμε ανακυκλώνοντας, Παράνομο από το 2007 το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Φυλή, «Εχθρικές για το περιβάλλον» τελικά οι φωτοδιασπώμενες σακούλες, εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προτείνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Μεσόγειος SOS και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Σε αναστολή πληρωμών για τους νέους ΧΥΤΑ της Αττικής σε Κερατέα, Φυλή και Γραμματικό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Η ΕΕ απαιτεί να επιβληθεί και στη χώρα μας η καύση σκουπιδιών, με πρώτη την περιφέρεια Αττικής, Οδηγίες για ανακύκλωση: ενημέρωση του πολίτη αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εγκαίνια του Κέντρου ανακύκλωσης αποβλήτων στη Φυλή, πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΜΕΠΠ) της Βουλής προτείνει την καρκινογόνα και πανάκριβη καύση, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση του φορέα διαχείρισης, Σε εξέλιξη η μεθόδευση επιβολής της καύσης, Τελεσίγραφο ΕΕ: Οι χώρες της ΕΕ είχαν στη διάθεσή τους οκτώ χρόνια για να προσαρμόσουν τις χωματερές τους στις κοινοτικές προδιαγραφές, Επίκειται νέα καταδίκη για τα τοξικά απόβλητα, Μην πετάτε τα φάρμακα στα σκουπίδια-Πρόγραμμα διαχείρισης μελετά ο ΕΟΦ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα στις αρχές του 2010 στη δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας για την Αττική, Υπάλληλοι του ΧΥΤΑ Φυλής σταμάτησαν δημοτικό απορριμματοφόρο λίγο πριν αδειάσει 20 τόνους τοξικά στη χωματερή, Τα μαλλιά της κεφαλής μας θα πληρώσουμε για τα απόβλητα, Η κοινοπραξία του ΧΥΤΑ στη Κερατέα απειλεί ότι θα προχωρήσει σε ακύρωση σύμβασης, Έρχεται παρέμβαση της ΕΕ για τη μη διαχείριση των Απoβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, 13 Δήμοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας, Μέσω συμβάσεων παραχώρησης αλλά και ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Ανοικτή επιστολή προς την Υπ. Περιβάλλοντος

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Παραδίδεται στο κεφάλαιο

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων προωθεί η κυβέρνηση, «αναθέτοντας», παράλληλα, το κόστος όχι μόνο για τη συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών αλλά και για την υλοποίηση των σχετικών έργων υποδομής, στους εργαζόμενους. Στην πράξη, αυτό θα σημάνει το ακόμα πιο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες μάλιστα, με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική που προβλέπεται, θα καταλήγουν να πληρώνουν ίσως και περισσότερα απ' ό,τι αυτοί με τα υψηλά εισοδήματα που διαμένουν σε «πλούσιους» δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με σχετική κοινή απόφαση που υπέγραψαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ως ανώνυμες εταιρείες, θα μπορούν να ασκούν τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων - που από τον Κώδικα προβλεπόταν ότι ασκείται μόνο από τους δήμους - και αυτοί με τη σειρά τους να την αναθέτουν σε ιδιώτες. Με όρους, δηλαδή, που διέπονται από τους κανόνες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, θα διαχειρίζονται τεράστια ποσά που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Η εμπειρία από τη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, που λειτουργεί με τη μορφή ΑΕ δείχνει ότι χωρίς έλεγχο και χωρίς διαφάνεια, διασπαθίζονται τεράστια ποσά, που εμείς έχουμε πληρώσει ως καταναλωτές μέσα από την τιμή του προϊόντος. «Οι ΦΟΔΣΑ μπορούν να αναθέτουν και επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην υπουργική απόφαση.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να αναλάβει πλήρως την υπηρεσία διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι απλά ως κατασκευαστής, αλλά και ως ασκών τα καθήκοντα που σήμερα έχουν οι ΦΟΔΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κόστος διαχείρισης των ΦΟΔΣΑ υπολογίζονται μια σειρά από έργα επενδύσεων, εγκαταστάσεων και κατασκευών, που τώρα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Απαλλάσσεται δηλαδή το κράτος από την υποχρέωσή του αυτή, μετακυλίοντας το κόστος στους εργαζόμενους, αφού κύρια πηγή εσόδων των ΦΟΔΣΑ είναι τα ανταποδοτικά τέλη που αυτοί πληρώνουν. Μεθοδεύεται έτσι η χρεοκοπία των ΦΟΔΣΑ, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο ως σωτήρας να κληθεί να αναλάβει τα καθήκοντά τους, «αξιοποιώντας» και τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Θυμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας μπορεί, αν κρίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά τους, να αναθέσει αυτά σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Φτωχοί δήμοι θα πληρώνουν περισσότερα

Την ίδια ώρα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η τιμολογιακή πολιτική θα προσδιορίζεται, ανάμεσα σε άλλα, από την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και την αρχή της ανταποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά του κάθε δήμου στον ΦΟΔΣΑ που ανήκει, θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στη χωματερή. Αν δηλαδή σε ένα δήμο με κατοίκους υψηλών εισοδημάτων, εφαρμόζονται, για παράδειγμα προγράμματα ανακύκλωσης, και κατά συνέπεια έχει λιγότερα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, οι κάτοικοι αυτού του δήμου μπορεί να πληρώνουν λιγότερα από όσους κατοικούν σε «φτωχούς» δήμους. Μέχρι τώρα, ο κάθε δήμος πληρώνει με βάση τα τακτικά του έσοδα. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση του ΚΚΕ ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει συνολικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα από ένα σταθερό ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού που θα αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, εφόσον εφαρμοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεν αποκλείεται αυτή να επεκταθεί, στα πολυκαταστήματα, για παράδειγμα, καταλήγοντας έτσι να πληρώνουν ελάχιστα χρήματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008   

 Επιστροφή

Προωθούν νέο σύστημα ανακύκλωσης ανταγωνιστικό στους μπλε κάδους 

Την έγκριση ενός ασαφούς συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών ενέκρινε με απόφασή του ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, το οποίο θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με τους μπλε κάδους που δέχονται τα απόβλητα συσκευασίας, όταν τουλάχιστον στον δήμο της Αθήνας ο αριθμός τους δεν επαρκεί, ενώ ούτε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η ενδεδειγμένη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η δημιουργία τους είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση που είχαν προ μηνών ο υπουργός με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ".

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, διόλου διαφωτιστικό για την ανάπτυξη και διάρθρωση του νέου συστήματος, πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς εξαντλείται σε γενικολογίες, όπως "στηρίζεται στη μεθοδολογία της διαλογής στην πηγή μέσω των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία θα παραλαμβάνουν, αναγνωρίζουν και διαχωρίζουν τα υλικά τα οποία συμπιέζουν και τεμαχίζουν, ενώ παράλληλα αποδίδεται ανταποδοτικό κίνητρο".

Πάλι γενικώς και αορίστως προστίθεται πως προβλέπεται η συλλογή αποβλήτων συσκευασίας από λαϊκές αγορές, λαχαναγορές και σημεία υψηλής καταναλωτικής κίνησης. Στο νέο σύστημα μπορούν να συμμετέχουν Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν.

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Το νέο σύστημα φαίνεται να εγκρίθηκε εσπευσμένα χωρίς να συζητηθούν όλες οι παράμετροι στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ και κυρίως η αποτελεσματικότητά του. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μέλος της επιτροπής, η οποία εισηγείται θετικά ή αρνητικά επί του φακέλου των νέων συστημάτων, είχε καταθέσει σειρά παρατηρήσεων, επισημαίνει ο πρόεδρός της Φ. Κυρκίτσος, οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

Μεταξύ αυτών "δεν αποδεικνύεται ότι τα δεδομένα μηχανήματα μπορεί να πετύχουν πραγματική συλλογή του 40% των υλικών συσκευασίας μιας και οι αποδόσεις τους συγκρίνονται με ειδικές συνθήκες, π.χ. Φωκίωνος Νέγρη, πλατείες στην Αθήνα, εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και όχι με τις συνθήκες που επικρατούν σε απομακρυσμένες περιοχές και δήμους".

Κατά μέσον όρο θα αντιστοιχεί ένα κέντρο για 15.000 περίπου πολίτες, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η μεταφορά των συσκευασιών σε μεγάλες αποστάσεις όταν η εμπειρία δείχνει πως η ανακύκλωση "δεν μπορεί να είναι υπόθεση καθημερινής επιλογής αν οι αποστάσεις των σημείων όπου ο πολίτης μπορεί να αποθέσει τα προς ανακύκλωση υλικά ξεπερνάνε τα 200 μέτρα".

Στο έγγραφό της έθετε σειρά ερωτημάτων τα οποία αφορούσαν το κατά πόσον η έγκριση δεύτερου συστήματος διασφαλίζει το ενιαίο του σχεδιασμού και τη βιωσιμότητα του υπάρχοντος συστήματος, όπως: "Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον υπάρχοντα σχεδιασμό Ανάπτυξης Κέντρων Διαλογής Υλικών και άλλων Υποδομών; Πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανακύκλωση (υποδομές, κάδοι, φορτηγά, διαφορικό κόστος συλλογής και μεταφοράς κ.ά.) με βάση τον σχεδιασμό που έχει καταθέσει το σημερινό σύστημα 'Ανακύκλωση Α.Ε.', αφού προβλέπεται να 'αφαιρεθεί' το 40% των εισφορών των υπόχρεων; Θα αποσυρθούν κάδοι, εξοπλισμός, ή θα περιοριστούν τα προγράμματα σε διάφορες περιοχές;".  Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΗ 13/01/2009

 Επιστροφή

Ενα ακόμη ιδιωτικό σύστημα ανακύκλωσης

Ενα ακόμη ιδιωτικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών, το γνωστό με τους μπλε κάδους, ενέκρινε με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, κάνοντας δεκτό, όπως ανακοίνωσε, σχετικό αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τις αρχές της ανταποδοτικότητας και σε συνεργασία δήμων και βιομηχάνων, όπως και το ήδη υπάρχον με την ονομασία «ΕΕΑΑ - Ανακύκλωση», το οποίο έχει αποτύχει, αφού:

Εχει καλύψει λιγότερο του 40% του στόχου ανακύκλωσης για τον οποίον είχε δεσμευτεί.

Χαρατσώνει τους εργαζόμενους μέσω της αγοράς συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Αντί να επιδοτεί τους δήμους επιδοτεί τις βιομηχανίες που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν από το εμπόριο μεταχειρισμένων προϊόντων, όπως το χαρτί κ.λπ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14/01/2009

 Επιστροφή

Τους πνίγουν τα σκουπίδια

«Οπισθοδρομικό» χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι το σημερινό σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης. Τεράστια τα προβλήματα για μικρούς «καποδιστριακούς» ΟΤΑ 

Τη δυνατότητα να αναθέτουν οι ΟΤΑ σε ιδιώτες τις υπηρεσίες της ανακύκλωσης και της αποκομιδής απορριμμάτων, διεκδικούν οι δήμαρχοι της χώρας.

Την πρόταση αυτή επανέφερε χθες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε την άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας των δήμων από τρίτους.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει τροπολογία υπέρ του αιτήματος των δημάρχων, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στους ΟΤΑ που είχαν απειλήσει με κινητοποιήσεις.

Οι δήμαρχοι, ωστόσο, θεωρούν «οπισθοδρομικό» το ισχύον καθεστώς, το οποίο όπως υποστηρίζουν δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μικρούς «καποδιστριακούς» ΟΤΑ που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να συστήσουν δική τους υπηρεσία καθαριότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο δήμος Αθηναίων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης.

Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί οικονομικότερη προσφορά από ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πλαστήρα Δ. Τσιάντης -ο μοναδικός εκπρόσωπος «καποδιστριακού» ΟΤΑ στην ΚΕΔΚΕ- ανέφερε ότι εάν ο δήμος του σύστηνε δική του υπηρεσία καθαριότητας, τότε θα κόστιζε πέντε φορές παραπάνω απ ότι αν την ανέθετε σε ιδιώτη. Κι αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχουν οικισμοί και κοινότητες που δεν κατοικούνται τον χειμώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αιρετοί συμφώνησαν να ζητήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι δήμοι κάτω των 15.000 κατοίκων που είχαν αναθέσει το 2008 τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες να τη συνεχίσουν με το ίδιο καθεστώς και το 2009.

Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να ξεκινήσει διάλογος με προοπτική εξαμήνου για το θέμα και παράλληλα να ζητήσουν από την Εταιρεία Ελληνικής Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, να καταθέσει στην ΚΕΔΚΕ στοιχεία με τον οικονομικό απολογισμό.

Τελεσίγραφο

Σχετικά με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων (από 2% σε 0,5%), το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ομόφωνα χθες να μην προχωρήσει σε κανέναν διάλογο, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την εξαγγελία. Την πρόταση αυτή θα την καταθέσουν στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Μαρκόπουλο.

Εάν γίνει αποδεκτή, τότε θα αναθέσουν μελέτη στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ώστε μέχρι 30 Ιουλίου να ερευνήσει το πλαίσιο της αντικατάστασης και όχι της κατάργησης του συγκεκριμένου εσόδου των ΟΤΑ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ  ΕΘΝΟΣ 15/01/2009

 Επιστροφή

5 εργοστάσια για τα σκουπίδια της Αττικής

Σε έξι μήνες δημοπρατούνται νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)

Στην κατασκευή πέντε νέων εργοστασίων- συνολικού κόστους 349 έως 395 εκατ. ευρώ- μέσω των οποίων θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση 6.500 τόνων σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στον Νομό Αττικής, προχωρά ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής.

O διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή τους αναμένεται να αρχίσει έπειτα από 6 μήνες. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νίκος Χιωτάκης, «η τάση είναι τα εργοστάσια να κατασκευαστούν από ιδιώτες με τη μέθοδο της παραχώρησης, όπως έχει γίνει και με την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων».

Από τη μελέτη που ανατέθηκε από τον Σύνδεσμο- ύστερα από διαγωνισμό- με ζητούμενο την «αξιολόγηση των μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων στον Νόμο Αττικής» διαμορφώθηκαν πέντε σενάρια. Από αυτά, όπως λέει ο κ. Χιωτάκης, «προκρίθηκαν εκείνα που προβλέπουν τρεις εγκαταστάσεις στον χώρο της Φυλής και την κατασκευή δύο μονάδων Βιολογικής Ξήρανσης στην Κερατέα και το Γραμματικό».

 

Οι αντιδράσεις

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί η δημιουργία ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), οι οποίοι σταδιακά από το 2013 και μετά πρέπει να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ (σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), όπου θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα πλέον υπολείμματα των σκουπιδιών. Σημειώνεται ότι τόσο στην Κερατέα όσο και στο Γραμματικό έχουν εκδηλωθεί σφοδρές αντιδράσεις.

«Η εργοστασιακή λύση είναι απλώς ένα προκάλυμμα για να μη χαθούν χρήματα και επί της ουσίας οι χώροι θα λειτουργούν απλώς ως ΧΥΤΑ όπου θα θάβονται τα πάντα. Και οι ΧΥΤΑ δεν είναι αποδεκτοί από τον κόσμο», λέει ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Φυλής, όπου εκεί τα επεξεργασμένα υπολείμματα απλώς θάβονται, ενώ θα έπρεπε να προωθούνται στο εμπόριο ως καύσιμη ύλη».

Το πρόβλημα στη Φυλή παραδέχεται και ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκος Χιωτάκης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής (15 Ιανουαρίου 2009) «από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης παράγονται κάθε μέρα 300 τόνοι απόβλητα που πάνε για ταφή».

Με βάση τη σύμβαση, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χιωτάκης «το RDF, δηλαδή τα υπολείμματα από το πλαστικό και το χαρτί, θα έπρεπε να διατίθενται στην πρώην εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, επειδή δεν έχει δοθεί έγκριση από τη Νομαρχία Εύβοιας για την κατασκευή στην περιοχή Μυλάκη του κτιρίου όπου θα μπει ο κλίβανος».

 

Το σχέδιο

Για την Ανατολική Αττική: προβλέπεται η κατασκευή στη θέση Βραγόνι στην Κερατέα και στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό μίας Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας για τη διαχείριση (σε καθεμία ξεχωριστά)

127.500 τόνων απορριμμάτων τον χρόνο.

Για τη Δυτική Αττική: σχεδιάζεται η κατασκευή Εργοστασίου Μηχανικής Επεξεργασίας για τη διαχείριση 400.000

τόνων απορριμμάτων ετησίως, εγκατάσταση Αναερόβιας Χώνευσης/Μετακομποστοποίησης δυναμικότητας 67.000 τόνων ετησίως και κατασκευή Μονάδας Βιολογικής Ξήρανσης για τη διαχείριση 700.000 τόνων απορριμμάτων τον χρόνο.

Αυτές οι πέντε εγκαταστάσεις- όταν θα κατασκευαστούν - θα διαχειρίζονται συνολικά 1.422.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Αυτή τη στιγμή, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Χιωτάκης στη Βουλή, στην Αττική παράγονται καθημερινά πάνω από 6.500 τόνοι σκουπιδιών. Και ο μέσος όρος- ανάλογα με τη μέρα- ξεπερνά τους 7.000 τόνους. Κάθε κάτοικος της πρωτεύουσας παράγει 1,4 κιλά σκουπίδια την ημέρα.

Ανοιχτή πληγή οι 411 χωματερές

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ για την Ελλάδα αποτελούν οι 411 χωματερές, οι οποίες βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας θα έπρεπε να είχαν κλείσει από το τέλος του 2008. Έτσι, όπως αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος-πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, «από το καλοκαίρι και μετά κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή με πρόστιμο περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μέρα που θα είναι ανοιχτές οι χωματερές...». Όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος για το νερό και τη ρύπανση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Βαγγέλης Τερζής, «η τεχνολογία με τα εργοστάσια θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, εάν ήταν πιο ενισχυμένα η ανακύκλωση και ο διαχωρισμός των αποβλήτων από την πηγή. Στόχος πρέπει να είναι η γενικότερη μείωση των απορριμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα οι συσκευασίες».

«Οι χώροι θα λειτουργούν απλώς ως ΧΥΤΑ όπου θα θάβονται τα πάντα. Και οι ΧΥΤΑ δεν είναι αποδεκτοί από τον κόσμο», λέει ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

 

Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο ο τζίρος των σκουπιδιών

ΣΥΜΦΩΝΑ με πηγές από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, αρχικά θα οριστεί σύμβουλος ο οποίος θα ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει κάποια νομική εκκρεμότητα, ιδίως με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για τη Δυτική Αττική- σε αντίθεση με την Ανατολική- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα σε 6 μήνες θα έχουν δημοπρατηθεί τα τεύχη για τον διαγωνισμό.

Από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής δεν γίνεται πάντως ο παραμικρός λόγος για την αντιμετώπιση των μεγάλων αντιδράσεων σε Κερατέα και Γραμματικό, ενώ οι πάντες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Δυτική Αττική, όπου ήδη λειτουργεί το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

«Θεωρώ ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική είναι η αναξιοπιστία του Διαχειριστή Φορέα που είναι η ΕΣΔΚΝΑ», λέει ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, δίνοντας το στίγμα του πολεμικού κλίματος που επικρατεί. «Δεν είναι τυχαίο που 22 δήμοι στην Αττική δεν είναι μέλη της ΕΣΔΚΝΑ».

 

Το κόστος

«Τα σκουπίδια είναι χρήμα», λένε όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο... τιμοκατάλογος (σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ που δόθηκαν το 2007) είναι:

Υγειονομική ταφή, 50 ευρώ ο τόνος. Επεξεργασία και παραγωγή κομπόστ, 80 ευρώ ο τόνος. Η θερμική επεξεργασία μπορεί να φθάσει και τα 150 ευρώ ο τόνος. Η εκτίμηση είναι ότι σήμερα ο τζίρος από τη διαχείριση των σκουπιδιών (συλλογή και μεταφορά) είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο κάθε δήμος χρεώνεται με περίπου 150 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, το κόστος επεξεργασίας στην περίπτωση των εργοστασίων είναι 110 ευρώ ο τόνος - στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων.

«Είναι λοιπόν εύλογο το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών για την κατασκευή και λειτουργία αυτών των εργοστάσιων, επειδή τα σκουπίδια έχουν το περιθώριο για υψηλά κέρδη», λέει ο χημικόςπεριβαλλοντολόγος, γενικός γραμματέας των Εταιρειών Γραφείων Μελετών κ. Ανδρέας Λουκάτος.

ΝΕΑ, 22-1-2009

 Επιστροφή

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ- Πλήρης ιδιωτικοποίηση και με πανάκριβη μέθοδο

Μέχρι και τετραπλάσια ανταποδοτικά «χαράτσια» θα πληρώνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, αν υλοποιηθούν οι «συμβάσεις παραχώρησης» που προωθούν ΕΣΔΚΝΑ και κυβέρνηση

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με την κατασκευή 5 μονάδων επεξεργασίας με «συμβάσεις παραχώρησης» - κατά τα πρότυπα των οδικών αξόνων που φόρτωσαν «χαράτσια» στον ελληνικό λαό - προωθεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (συνδιοικείται από εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), σε συνεργασία προφανώς με την κυβέρνηση. Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκη.

Με τον τρόπο αυτό ο λαός του Λεκανοπεδίου δε θα φορτωθεί μόνο με το κόστος κατασκευής των μονάδων, που υπολογίζεται γύρω στα 350 με 400 εκατ. ευρώ, αλλά και με το τεράστιο κόστος λειτουργίας, λόγω των τεράστιων κερδών που θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα μονοπώλια που θα διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις αυτές. Αυτό θα συμβεί πολύ περισσότερο όταν προβλέπεται ότι οι τρεις από τις μονάδες αυτές θα είναι βιολογικής ξήρανσης (οι δύο από αυτές δυναμικότητας κάθε μια 127.500 τόνων το χρόνο, στο Γραμματικό και την Κερατέα, και η άλλη δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο, στη Φυλή), το λειτουργικό κόστος της οποίας, σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ, είναι και έως 5 φορές μεγαλύτερο από άλλες μεθόδους, όπως η αερόβια μηχανική - βιολογική επεξεργασία. Ειδικότερα, το λειτουργικό κόστος της μεθόδου αυτής υπολογίζεται έως και 240 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, έναντι 50 ευρώ της αερόβιας μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας!

Το κόστος βέβαια αυτό θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου με αντίστοιχη αύξηση των ανταποδοτικών τελών, προκειμένου να ωφεληθούν τα λίγα μονοπώλια (τρία διεθνώς) που την προωθούν. Μάλιστα, στην Ελλάδα την τεχνολογία αυτή της βιολογικής ξήρανσης κατέχει μόνο μια μεγάλη τεχνική εταιρεία, που την έχει αγοράσει από αντίστοιχη γερμανική...

Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι η μέθοδος αυτή είναι αδιέξοδη και αντιπεριβαλλοντική, καθώς το προϊόν της επεξεργασίας της δεν μπορεί να διατεθεί πουθενά, παρά μόνο σε... χωματερή! Δηλαδή, προωθείται μία μέθοδος επεξεργασίας με τεράστιο κόστος για να οδηγηθούν πάλι ουσιαστικά τα σκουπίδια, έστω αποξηραμένα, στους ΧΥΤΑ, δημιουργώντας με το τρόπο αυτό την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο καύσης, ώστε να λυθεί το αδιέξοδο. Η μέθοδος αυτή που επέλεξαν ΕΣΔΚΝΑ και κυβέρνηση λειτουργεί ως «λαγός» και προάγγελος της καρκινογόνας καύσης, την οποία και πάλι επιδιώκουν τα μεγάλα μονοπώλια διαχείρισης των σκουπιδιών...

Σημειώνουμε ότι ο ΕΣΔΚΝΑ προωθεί το διεθνή διαγωνισμό για τις πέντε μονάδες με ταχείς ρυθμούς, δηλαδή μέσα στο επόμενο 6μηνο. Εκτός από τις τρεις μονάδες βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή θα γίνουν 1 μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης δυναμικότητας 400.000 τόνων το χρόνο και 1 μονάδα αναερόβιας χώνευσης δυναμικότητας 67.000 τόνων το χρόνο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 23 Γενάρη 2009

 Επιστροφή

Θυμήθηκε τους μπλε κάδους το ΥΠΕΧΩΔΕ 

Τώρα ξύπνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει 8 δήμους προκειμένου να εγκαταστήσουν επιπλέον 5.500 κάδους για συλλογή υλικών  συσκευασίας  προς ανακύκλωση. Με ανεπαρκή ακόμη την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ποια υλικά οδηγούνται στους μπλε κάδους και προβληματικό το σύστημα αποκομιδής τους, η χρηματοδότηση αφορά: τον Δήμο Αθηναίων για την αγορά 2.000 κάδων,  Πειραιώς για την αγορά 1.500 κάδων, τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης για 1.000 κάδους, τον Δήμο Περιστερίου για 500, τον Δήμο Γαλατσίου για 200, τον Δήμο Κορυδαλλού για 200 και τον Δήμο Ικαρίας για την αγορά 100 κάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης (συμμετέχουν οι εισαγωγείς, οι παραγωγοί συσκευασιών και η ΚΕΔΚΕ) "δεσμεύτηκε να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους δήμους για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ανά ΟΤΑ θα είναι κλιμακωτή και θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση".

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το 2011 θα χρηματοδοτήσει την αγορά κι άλλων 14.500 κάδων. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση της Ελλάδας στον τομέα αυτόν είναι τεράστια, καθώς οι μπλε κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την επικράτεια είναι μόνον 52.000 όταν απαιτούνται τουλάχιστον 100.000.

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ

 ΑΥΓΗ  27/01/2009 

 Επιστροφή

Στα «αζήτητα» 660.000 τόνων επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων

Την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων αναζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υπάρχει απόκλιση στον αριθμό των ποσοτήτων που παρήγαγαν οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκεύονταν προσωρινά κατά την περίοδο 1998-2004.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα επικίνδυνα απόβλητα που ήταν αποθηκευμένα σε αυλές και χώρους βιομηχανιών το 2004 ανέρχονταν συνολικά σε 600.000 τόνους.

«Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους. Γι' αυτό το λόγο τέθηκε και το ζήτημα της παραπομπής της Ελλάδας για τα τοξικά απόβλητα. Προσωπικά πιστεύω ότι μεγάλο μέρος τους έχει καταλήξει σε χωματερές, όπου βρίσκονται αναμεμειγμένα με τα αστικά απορρίμματα» δήλωσε στα Νέα, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Ανθρωποι που ενεργοποιούνται στο χώρο μεταφοράς και συλλογής τοξικών καταλοίπων επισημαίνουν ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποεκτιμήσει τις ποσότητες που παράγει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30%.

«Η μόνη πηγή πληροφόρησης του υπουργείου για τις ποσότητες αποβλήτων είναι αυτά που δηλώνουν οι βιομηχανίες. Φυσιολογικό είναι λοιπόν να έχουν δηλωθεί λιγότερα από αυτά που παράγονται» αναφέρουν, σημειώνοντας ότι η ετήσια παραγωγή τοξικών αποβλήτων σήμερα ίσως να ξεπερνά τους 450.000 τόνους.

Σε Σχηματάρι και Αυλίδα

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού Θανάσης Παντελόγλου, τους τελευταίους πέντε μήνες δημιουργήθηκαν τοξικές λίμνες βάθους περίπου 4 μέτρων, στην περιοχή ανάμεσα στο Σχηματάρι και την Αυλίδα.

«Όταν τα τοξικά συσσωρεύονται στις αυλές των βιομηχανιών, το σίγουρο είναι ότι ενοχλούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι υπεύθυνοι βρίσκουν κάποιους και τους πληρώνουν για να τα ξεφορτωθούν- και δεν θέλουν να γνωρίζουν καν πού θα τα πάνε» προσθέτει.

Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση του χώρου, ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων, κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων, αφήνονται οι λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα.

«Όσον αφορά στα απόβλητα πετρελαιοειδών η μεγαλύτερη πληγή στον τομέα της διαχείρισης είναι οι βόθροι. Έχουμε μάθει για περιπτώσεις μη σοβαρών εταιρειών που απορρίπτουν στους αγωγούς κατάλοιπα πετρελαιοειδών, καθώς υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του νόμου από μέρους τους. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι από τέτοιου είδους ενέργειες» προειδοποιεί ο κ. Ηλίας Ορφανίδης από την εταιρεία Νorth Αegean Slops που εξειδικεύεται στη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων πετρελαιοειδών.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=982680&lngDtrID=252 4-2-09

 

 Επιστροφή

Ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ø            «Τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας καταλήγουν στη Φυλή», αποκάλυψε ο Γιώργος Χάρδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ), μπροστά στην αντιπροσωπεία βουλευτών όλων των κομμάτων της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, που επισκέφθηκε χθες τους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

«Κλείνουμε τις χωματερές για να αποφύγουμε τα πρόστιμα της Κομισιόν, αλλά δεν έχουμε πάρει μέτρα για τα σκουπίδια», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως μεταφορές γίνονται από την Αργολίδα, το Αίγιο, ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς. Ως «όχημα» αξιοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την αποκομιδή σκουπιδιών για λογαριασμό δήμων της Αττικής.

Ο κ. Χάρδας, με πολύ έντονο τρόπο, μίλησε για το νέο αδιέξοδο στα σκουπίδια που αναμένεται να προκύψει σε 2-2,5 χρόνια, όταν θα έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι χώροι στη Φυλή.

Στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί τέσσερα «κύτταρα». Το ένα άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη βρίσκεται στο τέλος του, ενώ κατασκευάζεται το νέο που θα καλύψει τις ανάγκες για ένα εξάμηνο. «Επρεπε να έχουμε ξεκινήσει από καιρό τις μελέτες για το νέο σύστημα διαχείρισης και να πάμε σε ταφή υπολειμμάτων, όπως κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν χρειάστηκαν 15 χρόνια μελέτες για να φτάσουμε στη νομοθετική ρύθμιση του 2003», προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ ο παριστάμενος δήμαρχος της Φυλής Δημ. Μπουραΐμης ζήτησε «να εφαρμοστεί πλήρως ο σχεδιασμός», εννοώντας τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σε Γραμματικό και Κερατέα.

Αν είχαν υλοποιηθεί και οι τρεις χώροι, οι υποδομές της Φυλής θα επαρκούσαν για επτά χρόνια, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η «ζωή» της θα μειωθεί στο μισό. Μίλησε, επίσης, για την ανακύκλωση και υπογράμμισε ότι ώς τώρα δεν έχει αποδώσει.

«Στη Φυλή υποδεχόμαστε κατά μέσο όρο 7.200 τόνους σκουπιδιών την ημέρα», ενημέρωσε τους βουλευτές ο Ν. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος του ΕΣΚΔΝΑ, κατά την ξενάγηση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων. Καταλαμβάνουν 3.000 στρέμματα, από τα οποία τα 400 αποτελούν την παλιά χωματερή Ανω Λιοσίων που σταμάτησε να λειτουργεί από το 1997 και 800 του πρώτου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) που επίσης έχει «γεμίσει».

Στον ΧΥΤΑ Φυλής σήμερα λειτουργούν:

Μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, που επεξεργάζεται 1.200 τόνους σκουπιδιών την ημέρα, από τους οποίους τελικά θάβονται 300. Σε ετήσια βάση το εργοστάσιο διαχειρίζεται 250.000 τόνους και εξασφαλίζει 100.000 τόνους σύμμικτου υλικού (RDF) που αποτελεί καύσιμη ύλη, αλλά σήμερα δεν αξιοποιείται. Παράγει επίσης 50.000 τόνους κομπόστ που χρησιμοποιείται από δήμους για φυτεύσεις, καθώς και 5.000 τόνους μέταλλα που αποδίδουν έσοδα στον ΕΣΚΔΝΑ.

Εγκαταστάσεις βιοαερίου, που αξιοποιεί το μεθάνιο, το πιο επικίνδυνο από τα αέρια του θερμοκηπίου, παράγοντας 40.000 κιλοβατώρες την ημέρα, ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες 30.000 οικογενειών. Το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στη ΔΕΗ, ενώ 9.000 κιλοβατώρες την ημέρα διατίθενται για ανάγκες του ΧΥΤΑ. Η παλιά χωματερή θα παράγει βιοαέριο για άλλα 40 χρόνια.

Μονάδα για τα νοσοκομειακά απόβλητα, που έχει δυνατότητα επεξεργασίας 30 τόνων την ημέρα, αλλά σήμερα διαχειρίζεται μόνον 11 τόνους. Διαπιστώνεται υποσυλλογή των επικίνδυνων απορριμμάτων, που αποδίδεται σε άγνοια για τον δημόσιο τομέα και σε τσιγκουνιά για τον ιδιωτικό, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που προέρχονται από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο με στόχο να φτάσει να αξιοποιεί 100.000 τόνους τον χρόνο και ανακτά χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό και μέταλλο από υλικά συσκευασίας. Ο εντοπισμός των υλικών γίνεται με τεχνολογία λέιζερ, χάρη στην οποία μπορεί να εντοπιστούν και να διαχωριστούν τρία διαφορετικά υλικά.

Στη χθεσινή επίσκεψη μετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος και οι βουλευτές Θοδωρής Ρουσόπουλος και Νίκος Καντερές (Ν.Δ.), Σπύρος Κουβέλης, Βασίλης Οικονόμου και Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΝ).

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=91453164 4-2-09

 Επιστροφή

Νέα εταιρεία στο παιχνίδι της ανακύκλωσης

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Στα δύο «σπάει» το ΥΠΕΧΩΔΕ το «σύστημα» της ανακύκλωσης, καθώς βάζει στο παιχνίδι μία ακόμα εταιρεία, την «Ανταποδοτική ανακύκλωση», που διεκδικεί: το 40% (αρχικώς) από τα 25 με 30 εκατομμύρια που εισπράττει σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) από τις βιομηχανίες ή εταιρείες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου, χαρτιού

Σε απορρύθμιση ή οπισθοδρόμηση των υπαρχόντων προγραμμάτων ανακύκλωσης αναμένεται να οδηγήσει η «αιφνιδιαστική» απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να εγκρίνει νέο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευαστικό (με τον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει και να συντονίζει την υποβολή και κατάθεση του φακέλου), επισημαίνει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που έβαλε τα θεμέλια της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ξεκινώντας με ένα μικρό βαν.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ με τους γνωστούς μπλε κάδους για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, διαχειριζόταν τον τομέα αυτό και συγκέντρωνε, όπως ορίζει ο νόμος, τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τη διαδικασία συμμετοχής και συγκέντρωσης των υλικών ανακύκλωσης. Την ΕΕΑΑ είχε καταγγείλει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης για κακή διαχείριση του συστήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος είπε: «Η έγκριση του νέου συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών βασίστηκε προφανώς σε άλλα κριτήρια και όχι τεχνοοικονομικά και όρους που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία και την τρέχουσα πρακτική της Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ), που εισηγείται στον υπουργό Γιώργο Σουφλιά την έγκριση ή μη ενός συστήματος ανακύκλωσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες ως πρωταγωνιστές στο νέο σύστημα Δήμοι δεν είναι αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις».

Η νέα εταιρεία «Ανταποδοτική ανακύκλωση» θα τοποθετήσει 900 «σπιτάκια», όπως αυτά που βλέπετε σε κεντρικά σημεία του δήμου Αθηναίων, σε ισάριθμα σημεία της χώρας.

Για το ζήτημα αυτό, η ΟΕΑ αναφέρει ότι δεν φτάνουν, καθώς θα αντιστοιχεί κάθε «σπιτάκι» σε 12 - 13.000 κατοίκους! Από την άλλη, αναρωτιέται για το ποιος θα διασφαλίσει να εισπράττει χρήματα η «Ανταποδοτική ανακύκλωση», ανάλογα με τις ποσότητες που συγκεντρώνει. Η σύμβαση που έχει η ΕΕΑΑ με τις εταιρείες, βιομηχανίες κ.λπ. που συμμετέχουν στην ανακύκλωση λήγει τον Μάρτιο. Στο μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ μετατρέπει την Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης σε οργανισμό. Ο Φίλιππας Κυρκίτσος δήλωσε ότι αν κάτι δεν πάει όπως θα έπρεπε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε κάτι άλλο για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Και εκτιμά: «Βλέπω να μειώνονται τα έσοδα των προγραμμάτων και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, τα χρήματα δηλαδή που καταβάλλουν οι υπόχρεες βιομηχανίες, αλλά και τα έσοδα από την πώληση των συλλεχθέντων και διαχωρισθέντων υλικών».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=3032780 (5-2-09)

 Επιστροφή

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ανακύκλωσης  05/02/2009 

Πλήθος επιφυλάξεων και ενστάσεων για την αποτελεσματικότητα, αλλά και για τα κριτήρια έγκρισης του νέου συστήματος "ανταποδοτικής ανακύκλωσης" από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παράλληλα με αυτό των μπλε κάδων, όπου οδηγούνται τα υλικά συσκευασιών, εκφράζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Όπως εξηγεί, στη χώρα μας λαμβάνονται αποφάσεις "που δημιουργούν τουλάχιστον απορία για τα κριτήρια και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Μια τέτοια απόφαση αφορά την υπογραφή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ -με πρωτοφανή, από άποψη ταχύτητας, αλλά και μεθόδου, διαδικασία- της έγκρισης του νέου Συλλογικού Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών με την ονομασία «ανταποδοτική ανακύκλωση», με τον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει και να συντονίζει την υποβολή και κατάθεση του φακέλου.

Η έγκριση, που βασίστηκε προφανώς σε άλλα κριτήρια και όχι στα τεχνοοικονομικά κριτήρια και όρους που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία και την τρέχουσα πρακτική της Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ), η οποία εισηγείται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την έγκριση ή μη ενός Συστήματος Ανακύκλωσης, δόθηκε χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων και συνολικά της ανακύκλωσης στη χώρα.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως "το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε η μη εκπλήρωση των στόχων που περιγράφονται στο φάκελο (δηλαδή συλλογή για ανακύκλωση με τα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του 40% των συσκευασιών!!!) είτε (ακόμη χειρότερα) η απορρύθμιση και οπισθοδρόμηση των υπαρχόντων προγραμμάτων ανακύκλωσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες ως πρωταγωνιστές στο νέο σύστημα δήμοι δεν είναι αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση (δεν έχουν ξεκινήσει προγράμματα ανακύκλωσης, είτε οι δημότες διαμαρτύρονται για την ποιότητα της δουλειάς τους)".

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης καλεί την ηγεσία και τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ "να επαναφέρουν το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία ή στον υπό δημιουργία Οργανισμό για να βρεθούν θετικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν. Εάν δεν αντιμετωπισθούν θετικά τα προβλήματα από την παράλληλη λειτουργία περισσότερων του ενός συστήματος για την ανακύκλωση των συσκευασιών θα οδηγηθούμε, δυστυχώς, σε σοβαρή οπισθοδρόμηση της ανακύκλωσης, που έτσι και αλλιώς δεν είναι η καλύτερη σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών και συγκριτικά με όλες τις χώρες της Ε.Ε.".

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.  ΑΥΓΗ 5/2/09

 

 Επιστροφή

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε?

Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.

Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού),

να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,

ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!!

Γιώργος Καρούντζος

Χημικός. Μηχ., PhD

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

(ελήφθη 6-2-09)

Σοβαρές επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί για την πρόταση της απόρριψης λαδιών μετά από τοποθέτηση σε πλαστικό μπουκάλι. Το λάδι θα βγεί στο περιβάλλον κάποτε. Το οικιακό λάδι πρέπει να συγκεντρώνεται και να ανακυκλώνεται. Οποιοδήποτε συνεργείο αυτοκινήτων ανακυκλώνει το λάδι. Μερικοί δήμοι συγκεντρώνουν τα τηγανόλαδα για ανακύκλωση. Αν πρόκειται για ελαιόλαδο μπορεί να γίνει οικιακό σαπούνι εύκολα.

Το Παρατηρητήριο.

 Επιστροφή

Επαναφέρουν τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης

Εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έβαλαν ξανά στο τραπέζι την καύση των απορριμμάτων

Στην Ανατολική Αττική «ανοίγουν» και πάλι το θέμα της καύσης των απορριμμάτων

Την προώθηση των επικίνδυνων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών, με ταυτόχρονη διάσπαση της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά νομαρχία, αναλαμβάνουν απροκάλυπτα οι αιρετοί εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη Νομαρχιακή και Τοπική Διοίκηση Ανατολικής Αττικής. Οι ξεκάθαρες διαθέσεις τους αποκαλύφτηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προχτές βράδυ για αυτό το θέμα.

Στη συζήτηση συντονισμένα και μεθοδευμένα επανέφεραν το αίτημα να διαχειριστεί μόνη της η νομαρχία τα απορρίμματά της, βάζοντας ταυτόχρονα ανοιχτά πλέον την καρκινογόνο καύση ως λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, το θέμα ανέλαβαν να αναδείξουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Την αρχή είχαν φροντίσει να κάνουν ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Θ. Μπαλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η νομαρχία πρέπει να διαχειριστεί μόνη της τα απορρίμματα και η καύση να εξεταστεί πλέον σαν νέα μορφή διαχείρισης. Αλλωστε, οι θέσεις αυτές έχουν αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Αττικής του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη του 2007 από βουλευτές, δημάρχους, νομάρχη και εκλεγμένους συμβούλους του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής. Ιδιαίτερα θερμός υπερασπιστής της καρκινογόνου καύσης ήταν και ο δήμαρχος του ΣΥΝ στην Κερατέα Σ. Ιατρού, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υποστηρίζουν διάφοροι τη μηχανική ανακύκλωση - η οποία είναι αποτυχημένη μέθοδος - και να κατακρίνουν άδικα την καύση, παρασυρόμενοι από συγκεκριμένους επιστήμονες.

Ξεκάθαρα οι σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις τοποθετήσεις τους επανέλαβαν τις θέσεις της παράταξης για: Ενιαία διαχείριση απορριμμάτων, εξεύρεση χώρου και εκτός Αττικής, καμία ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και πλήρη αντίθεση στα εργοστάσια καύσης.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το επιχείρημα που προβάλλεται συνεχώς για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στο θέμα των σκουπιδιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιβληθούν στη συνέχεια λύσεις όπως αυτή της καρκινογόνου καύσης και ιδιωτικοποίησης των τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων. Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες λύσεις και παλεύουμε να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που φορτώνει όλα τα σκουπίδια στο Θριάσιο και να αναζητηθεί χώρος και εκτός Αττικής».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009   

 Επιστροφή

Κερδίζουν έδαφος τα δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης-«Πρωταθλήτρια» στη διαχείριση των απορριμμάτων η Ελευσίνα.

Πρωτοβουλίες για οικιακή κομποστοποίηση. Δυσαρέσκεια δήμων για τους «μπλε» κάδους «E» 27/2

Με δειλά, αλλά σταθερά βήματα ολοένα και περισσότεροι δήμοι του Λεκανοπεδίου αρχίζουν να υλοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης, εκτός των καθιερωμένων «μπλε» κάδων που αφορούν μόνο την αξιοποίηση συσκευασιών. Η οικιακή κομποστοποίηση, ένας οικονομικός τρόπος ανακύκλωσης, κερδίζει έδαφος σιγά σιγά, ενώ και άλλες μέθοδοι αρχίζουν να γνωρίζουν ανάλογη υποδοχή από αρκετούς δήμους.

Την πρωτιά κατέχει η Ελευσίνα, ένας από τους πλέον επιβαρημένους περιβαλλοντικά δήμους του Λεκανοπεδίου, που στέλνει οικολογικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα (34%). Αλλά αρκετοί ακόμα ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου ξεκινούν ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η Πετρούπολη, που εφαρμόζει οικιακή κομποστοποίηση, «το μεγάλο στοίχημα στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί δήμαρχοι.

Σημειώνεται πάντως ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία είναι ενταγμένοι περίπου 450 δήμοι. Αρκετοί αφήνουν κατά καιρούς αιχμές για το αποτέλεσμα της ανακύκλωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι το περιεχόμενο των «μπλε» κάδων καταλήγει πολλές φορές στη χωματερή.

Κάποιοι στρέφονται σε δικές τους πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Βύρωνα, ο οποίος εφαρμόζει δικό του σύστημα ανακύκλωσης, ενώ ανάλογη δράση αναλαμβάνουν πέντε μεγάλοι δήμοι της χώρας, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ηράκλειο, οι οποίοι πρόκειται να συστήσουν την «ανταποδοτική ανακύκλωση».

 

400 ΚΑΔΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Περίπου 400 κάδοι κομποστοποίησης είναι μοιρασμένοι σε ισάριθμες κατοικίες της Ελευσίνας. Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στο συγκεκριμένο σύστημα οι δημότες «ανάγκασε» τον δήμο να διαθέσει άλλους 100 κάδους.

Η κυρία Μαρία Χριστάκη, που χρησιμοποιεί την οικιακή κομποστοποίηση εδώ και έναν χρόνο, μόνο καλά λόγια έχει να πει. «Φτιάχνουμε εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα, το οποίο ρίχνουμε στον κήπο μας. Μειώνουμε αρκετά τον όγκο των σκουπιδιών που πετάμε, αφού μέσα στον κάδο ρίχνουμε όλα τα οργανικά, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% των σκουπιδιών», εξηγεί η κ. Χριστάκη, η οποία προσθέτει ότι σήμερα με την ανακύκλωση συσκευασιών και την κομποστοποίηση πετάει την εβδομάδα 1-2 σακούλες σκουπιδιών, ενώ πριν από αυτές τις μεθόδους κατέληγαν στους κάδους 5 σακούλες απορριμμάτων.

Τσόφλια, φλούδες από φρούτα μαζί με κλαδιά αποτελούν το βασικό «υλικό» για να δημιουργηθεί το λίπασμα, ενώ χρήσιμες πληροφορίες δίνει στους κατοίκους και η γεωπόνος του δήμου κ. Σοφία Κάρδαρη.

Ολα τα υλικά τοποθετούνται στον ειδικά σχεδιασμένο κάδο και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση η φύση.

 

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ανακυκλώνει ετησίως 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας

Η Ελευσίνα των 30.000 κατοίκων έχει κατορθώσει αυτό που ολόκληρη η χώρα θεωρεί αδύνατο. Ανακυκλώνει ετησίως 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας (στοιχεία 2007), ενώ διαθέτει στους κατοίκους 400 κάδους κομποστοποίησης και σύντομα θα τους προμηθεύσει με άλλους 100. Επίσης, τα κλαδέματα των δέντρων μετατρέπονται σε λίπασμα, το οποίο μοιράζεται δωρεάν στους δημότες. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στο οποίο 100 οχήματα του δήμου μεταφέρουν καθημερινά ογκώδη οικιακά απορρίμματα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), όπου και τεμαχίζονται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται ο όγκος και το κόστος αποκομιδής από 150 ευρώ τον τόνο στα 100 ευρώ.

«Στην πόλη αυτή τίποτα δεν πάει χαμένο», λέει ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου ανακοινώνοντας ακόμη ένα πρόγραμμα του δήμου, μέσω του οποίου τα κλαδέματα και τα ογκώδη αντικείμενα θα γίνονται στερεό καύσιμο, το οποίο θα διατίθεται στα σχολεία της περιοχής. «Το πρόγραμμα είναι κοινοτικό, ύψους 1 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο δήμαρχος Ελευσίνας, προσθέτοντας τα υπέρ αυτής της κίνησης: «Τα σχολεία από το επόμενο έτος αντί για ντίζελ θα χρησιμοποιούν για θέρμανση βιομάζα, που είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Τα πρώτα βήματα στην ανακύκλωση η Ελευσίνα τα έκανε το 2005, όταν μάζευε μόλις 23 τόνους χαρτιού τον μήνα μ ένα τρίκυκλο, το οποίο οδηγούσε ένας συνταξιούχος του δήμου. «Πήγαινε πόρτα πόρτα στις τράπεζες και στα σχολεία και συγκέντρωνε τα πεταμένα χαρτιά. Σήμερα έχουμε κατορθώσει να μαζεύουμε μόνο από τα καταστήματα 100 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζόγλου.

Τον δρόμο προς την αξιοποίηση παίρνουν και τα μπάζα, τα οποία συγκεντρώνονται στο ΚΔΑΥ του δήμου και στη συνέχεια καταλήγουν σε λατομείο για ανάπλαση και όχι στη χωματερή, όπως κάνουν στην πλειονότητά τους οι δήμοι.

Επίσης, στον χώρο του ΚΔΑΥ καταλήγουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λυχνίες και μπαταρίες, ενώ στο Δημαρχείο συγκεντρώνονται μέχρι και τα μελάνια των εκτυπωτών.

Πριν από έναν μήνα άρχισε να λειτουργεί στην πόλη το διαδημοτικό ΚΔΑΥ για τα υλικά συσκευασίας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και αισιόδοξα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου το Κέντρο Διαλογής έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ημερησίως 100 τόνους και ετησίως 30.000 τόνους συσκευασιών.

Εκτός από την Ελευσίνα συμμετέχουν ακόμη 11 δήμοι: Ασπρόπυργος, Βίλια, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μείωσε κατά 25% τον όγκο των σκουπιδιών

Ενας από τους πρώτους δήμους που εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης είναι ο Δήμος Πετρούπολης, ο οποίος εκτός από τους καθιερωμένους μπλε κάδους διαχειρίζεται οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πετρούπολη Στ. Βλάχο, συνολικά 600 κάδοι κομποστοποίησης έχουν μοιραστεί στους δημότες, ενώ ο στόχος τον επόμενο χρόνο είναι να φτάσουν τους 1.500 χάρη στη μεγάλη αποδοχή που έχει το πρόγραμμα.

Το στοίχημα

«Το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε οι δήμαρχοι είναι εκείνο της διεύρυνσης της οικιακής κομποστοποίησης», τονίζει ο κ. Βλάχος, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Πετρούπολη παράγει 1.000 τόνους σκουπιδιών τον μήνα, ενώ με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης έχει κατορθώσει να τους μειώσει κατά 25%.

Επίσης, ο δήμος φτιάχνει λίπασμα από τα δημοτικά κλαδέματα που συγκεντρώνει σε δική του έκταση. Εκεί, και αφού ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία, δημιουργείται λίπασμα, το οποίο μοιράζεται στους δημότες.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

Αξιοποίηση συσκευασιών

Πρόσφατα ο δήμος ξεκίνησε να εφαρμόζει δικό του σύστημα αξιοποίησης υλικών συσκευασίας, εκτός από εκείνο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Με δική του υποδομή εφαρμόζει σύστημα επεξεργασίας των απορριμμάτων, τοποθετώντας σε 55 σημεία της πόλης ειδικούς κάδους, στους οποίους τοποθετούνται ξεχωριστά: χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βύρωνα παράγει καθημερινά 110 τόνους απορριμμάτων, ενώ με το συγκεκριμένο σύστημα στοχεύει να μειώσει αρκετά τον όγκο τους.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΕΘΝΟΣ 27/2/09

 Επιστροφή

Υπέρ της καρκινογόνας καύσης βιολογικών αποβλήτων

Την αντιπεριβαλλοντική στροφή υπέρ της μαζικής καύσης των αποβλήτων που υιοθέτησαν ήδη τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτεί η φιλοσοφία της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, η οποία συζητήθηκε πριν μερικές μέρες σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας είπε ότι με την «Πράσινη Βίβλο» θεσμοθετείται η δυνατότητα παρέκκλισης των σχετικών διαδικασιών για «ορισμένες ειδικές ροές αποβλήτων» και επιχειρείται ο αποκλεισμός της κομποστοποίησης η οποία παράγει υλικό «πλήρως εξυγιασμένο, κατάλληλο για μαζική χρήση σε αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ, ανενεργών λατομείων, σε φυτοτεχνικά έργα, σε αναδασώσεις, σε ενίσχυση αστικού και περιαστικού πρασίνου, σε εμπλουτισμό "φτωχών εδαφών" με οργανική ύλη, καθώς και στην άμβλυνση των πλημμυρικών φαινομένων». Εάν προωθηθούν τα όσα προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» και οδηγηθούμε σε μαζική καύση των αποβλήτων, τότε θα έχουμε σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γ. Ζιώγας κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2020 ο στόχος της ανακύκλωσης του 50% του χαρτιού και των πλαστικών που περιέχονται στα οικιακά απορρίμματα, αφού το 60% των απορριμμάτων «θα ήταν καλό να καίγεται» ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4992835&publDate=13/3/2009

 Επιστροφή

Παρατυπίες καταγγέλλει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης  18/03/2009 

 Απαράδεκτη και τουλάχιστον παράτυπη χαρακτηρίζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης "τη μεθόδευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να μην συμπεριλάβει στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο οποίος είχε προταθεί από την πλειοψηφία των οικολογικών οργανώσεων, διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία και είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει το υπουργείο".

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο υπουργός δεν τήρησε ούτε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, ούτε καν τα προσχήματα, και αποφασίζει μόνος του "ποιον θέλει να φαίνεται ως εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη γνώμη των πραγματικών οικολογικών οργανώσεων".

Και εξηγεί: "Με επιστολή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στις 12.1.2009, ζήτησε από έξι φορείς (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Greenpeace, ΔΙΠΕ, ΠΑΚΟΕ, ΕΚΒΥ) να προτείνουν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. Η πλειοψηφία των φορέων (4) υποστήριξαν τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ενώ το ΠΑΚΟΕ πρότεινε δικό του υποψήφιο και το ΕΚΒΥ υποστήριξε την άποψη της πλειοψηφίας. Φαίνεται ότι ο υπουργός δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση των φορέων και έτσι στις 24.2.2009 ζήτησε ξανά από επτά, αυτή τη φορά, φορείς ορισμό εκ νέου αντιπροσώπου.

Οι φορείς έπρεπε να απαντήσουν έως τις 24.3.2009. Πριν καν εκπνεύσει η προθεσμία και ενώ οι φορείς ήταν έτοιμοι να υποβάλουν ξανά την πρότασή τους για μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΕΔΣΑΠ τον εκπρόσωπο της ΟΕΑ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε τη σύνθεση του Δ.Σ., όπου στη θέση του εκπρόσωπου των οικολογικών οργανώσεων όρισε την εκπρόσωπο του 7ου φορέα, δηλαδή της Inten Synergy, που προστέθηκε στη 2η επιστολή".

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.  ΑΥΓΗ 18/3

 Επιστροφή

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Στα. Άδυτα των κάδων ανακύκλωσης  Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,
Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Το ΟΙΚΟ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Αθήνα και έμαθε... από τα λάθη μας. Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους κάδους ανακύκλωσης με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!
5. Ογκώδη αντικείμενα

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι κάδοι ανακύκλωσης- που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ
.   Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
.   Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
.   Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
.   Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
.   Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
.   Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
.   ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
.   Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
.   τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
.   τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
.   Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
.   Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
.   Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
.   Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
.   Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
.   Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
.   Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
.   Συσκευασίες τετραπάκ
.   Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
.   CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

(ελήφθη 21-3-09)

 Επιστροφή

«Παράνομο από το 2007 το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Φυλή»

Ø            Παράνομα λειτουργεί από το 2007 το νέο κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, δίπλα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, επικαλούμενοι την 1752/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους καταπατήθηκαν παράνομα από την κυβέρνηση και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), προκειμένου να λειτουργήσει το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Μετά την ως άνω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που, όπως υποστηρίζουν, τους αναγνώρισε «αποκλειστικούς κύριους νομείς και κατόχους» των εν λόγω εκτάσεων, έκαναν γνωστό στον ΕΣΔΚΝΑ και την περιφέρεια Αττικής ότι εάν σε έναν μήνα δεν αποκαταστήσουν τη σε βάρος τους αδικία, θα προχωρήσουν στην περίφραξη των χωραφιών τους.

Την καταγγελία υπογράφουν για λογαριασμό της επιτροπής των κατοίκων οι Σοφία Δέδε, Χρήστος Καμπόλης, Νίκος Λιόσης, Γιώργος Καμβάς και Μαγδαληνή Βλάχου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=48158204

 

 Επιστροφή

«Εχθρικές για το περιβάλλον» τελικά οι φωτοδιασπώμενες σακούλες

Της Λινας Γιανναρου

Αυτός ήταν έρωτας... Η «δωρεάν» πλαστική σακούλα στο πλάι του ταμείου του σούπερ μάρκετ μάς είχε καταγοητεύσει. Ο, τι και να μας έλεγαν -ότι δεν διαλύεται... ποτέ, ότι καταλήγει έτσι άθικτη στις θάλασσες, προκαλώντας ασφυξία σε συμπαθή θηλαστικά-, εμείς, εκεί, να γεμίζουμε όσο γίνεται περισσότερες, να παίρνουμε κι άλλες, μη μας λείψουν και δεν έχουμε να βάζουμε τα σκουπίδια μας. Ναι, ήταν μια θυελλώδης σχέση που τέλειωσε άδοξα όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια άλλη σακούλα, λυγερή, γερή και... διασπώμενη. Και τώρα έρχονται οι ειδικοί να μας ενσπείρουν την αμφιβολία και γι' αυτήν!

Για τη φωτοδιασπώμενη σακούλα ο λόγος, που διατίθενται σήμερα σε πολλά καταστήματα έναντι της συμβατικής διαφημιζόμενης ως η καλύτερη απάντηση της τεχνολογίας στο πρόβλημα της διαχείρισης του πλαστικού. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, οι σακούλες αυτές διαλύονται ως διά μαγείας μετά την επαφή με το φως εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε πολυαιθυλένιο. Κι όμως, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» τις χαρακτηρίζουν «εχθρικές για το περιβάλλον»! Οπως αναφέρουν, οι φωτοδιασπώμενες σακούλες δεν διασπώνται κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης. Σε πείραμα που πραγματοποίησαν, τοποθετώντας αυτού του τύπου τις σακούλες σε μηχανή κομποστοποίησης, βρέθηκε ότι ακόμα και μετά επτά μήνες, συνεχίζουν να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Επιπλέον, μολονότι χαρακτηρίζονται ανακυκλώσιμες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι, καθώς η ανάμειξη ενός υλικού από πολυαιθυλένιο με προ-οξειδωτικά πρόσθετα με ένα υλικό από σκέτο πολυαιθυλένιο ακυρώνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης καταστρέφοντας το παράγωγο υλικό.

Την ίδια στιγμή, επιβαρυντική για το περιβάλλον φαίνεται ότι είναι και η ίδια η εγγενής ιδιότητά τους να διασπώνται ταχύτερα χάρη στον χημικό καταλύτη που περιέχουν. Οπως αναφέρει το «Αρχιπέλαγος», με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και του αλατιού διασπώνται γρήγορα σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε διάστημα λίγων εβδομάδων, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους θαλάσσιους οργανισμούς (και όχι μόνον). Χαρακτηριστικά ήταν τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου για τη διασπορά του πλαστικού στις ελληνικές ακτές. Ολες οι παραλίες που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν στο ίζημά τους, άλλες σε μικρό και άλλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, μικροσκοπικές ίνες πλαστικού! Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε, τα πλαστικά αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τα σκουπίδια που εναποθέτει ο εγχώριος και ξένος τουρισμός στις ελληνικές παραλίες, αλλά κυρίως από τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στις «πίσω αυλές» των νησιών και παράκτιων περιοχών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/04/2009_310181

 Επιστροφή

Λύση για τα σκουπίδια

Ø            Ενα «πράσινο» σχέδιο, ρεαλιστικό στην εφαρμογή, που βασίζεται στην «Επαναχρησιμοποίηση, Κομποστοποίηση, Ανακύκλωση», παρουσίασαν 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Ενα εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον και ρεαλιστικό στην εφαρμογή του, προτείνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF, Μεσόγειος SOS και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στις πόλεις. Ενα μοντέλο που δημιουργεί 11.000 νέες θέσεις εργασίας και η υλοποίησή του προβλέπεται να απαιτήσει επενδύσεις ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία.

Με την εφαρμογή του συστήματος υπολογίζεται ότι ύστερα από 15 χρόνια στους Χώρους Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων θα καταλήγει μόνο το 10-15% των σημερινών απορριμμάτων.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υποστηρίζουν πως το προτεινόμενο μοντέλο «είναι πολύ πιο οικονομικό σε επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές που περιλαμβάνουν και τη θερμική επεξεργασία», ενώ «απαντά με τον καλύτερο τρόπο στις νομικές υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Παράλληλα, τονίζουν πως όσοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν υιοθετήσει έστω και εν μέρει το σχετικό μοντέλο, όπως ο Δήμος Ελευσίνας τα τελευταία 5 χρόνια, βλέπουν σημαντική μείωση των απορριμμάτων τους και του κόστους διαχείρισής τους ανά τόνο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις παρουσίασαν το στρατηγικό μοντέλο που βασίζεται στον κεντρικό άξονα Επαναχρησιμοποίηση - Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση και ακολουθεί δέκα βήματα:

Πρόληψη
Προτείνεται να επιτευχθεί με την υιοθέτηση από την πολιτεία δύο θεσμικών προτάσεων που θεωρούνται αυτονόητες στην ΕΕ: α) να πληρώνουμε δημοτικά τέλη όχι ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας μας αλλά με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε, ώστε να ισχύσει η αρχή της ανταποδοτικότητας και β) το ίδιο να ισχύσει και για τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνουν οι OTA.

Επαναχρησιμοποίηση
Ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα για επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών, παλαιών επίπλων, ρούχων και συσκευασιών.

Οικιακή κομποστοποίηση

Τα οικιακά οργανικά αποτελούν το 35-50% των απορριμμάτων και μπορούν εύκολα να κομποστοποιηθούν στις κατοικίες μας. Με έναν ειδικό κάδο σε κάθε νοικοκυριό μπορεί να παράγεται κομπόστ (λίπασμα) από τα οικιακά οργανικά και να χρησιμοποιείται στους κήπους και στις γλάστρες.

Διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων με 4 κάδους

Ο πρώτος κάδος να περιλαμβάνει το χαρτί, ο δεύτερος όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, ο τρίτος όσα υλικά δεν αξιοποιούνται για οικιακή κομποστοποίηση και ο τέταρτος όσα θα οδηγηθούν τελικά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων

Εφόσον εφαρμοστεί το μοντέλο των 4 κάδων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών θα οδηγείται τελικά το 20-25% των σημερινών ποσοτήτων. Οι ελάχιστες ποσότητες υπολειμμάτων που θα προκύπτουν από τα ΚΔΑΥ μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό καύσιμο σε τσιμεντάδικα ή μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης και επέκτασή της σε άλλα υλικά

Εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης υλικών για τα οποία σήμερα δεν προβλέπεται, όπως ληγμένα φάρμακα, έπιπλα, ρουχισμός και αλλαγές στα σημερινά συστήματα ανακύκλωσης.

Δημιουργία Διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα

Κάθε κέντρο θα πρέπει να εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στην περιφέρεια και μέχρι 200.000 κατοίκους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δημότες θα μεταφέρουν μόνοι τους τα υλικά στα Κέντρα.

Αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας, όπως καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση λόγω του υψηλού κόστους, των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την παρεμπόδιση της ανακύκλωσης.

Δημιουργία Μονάδων Κομποστοποίησης για οικιακά οργανικά και «πράσινα» υλικά των ΟΤΑ, όπως κλαδέματα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8773&pubid=3242788

 Επιστροφή

Εκλεισαν τη στρόφιγγα κονδυλίων για νέους ΧΥΤΑ

Αναστολή στη χρηματοδότηση εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόοδο των έργων αλλά και της παραβίασης της νομοθεσίας στη διαχείριση απορριμμάτων  «E» 22/4

Σε αναστολή πληρωμών για τους νέους ΧΥΤΑ της Αττικής σε Κερατέα, Φυλή και Γραμματικό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόοδο των έργων και της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχετική δήλωση έκανε η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Ντανούτα Χούμπνερ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με την επίτροπο, η κατάσταση της προόδου των εργασιών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική σε κανένα από τα τρία έργα.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, η πρόοδος των εργασιών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική σε κανένα από τα τρία έργα. Πέντε χρόνια μετά την έγκριση των αποφάσεων από την ΕΕ έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 16,2% των εργασιών, έχει δηλαδή απορροφηθεί ποσό περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ επί συνόλου 67,5 εκατομμυρίων που είναι η κοινοτική χρηματοδότηση. Μόνο στον ΧΥΤΑ της Φυλής σημειώνεται πρόοδος προς την ολοκλήρωση του έργου.

Αντίθετα στο έργο της Κερατέας η απορρόφηση είναι μηδενική, ενώ για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού έχουν απορροφηθεί μόνον οι προκαταβολές. Η επίτροπος επισημαίνει παράλληλα πως δεν εφαρμόζεται η Οδηγία 1999/31/ΕΚ και συγκεκριμένα η διαδικασία προεπεξεργασίας των απορριμμάτων που αυτή προβλέπει.

«Γι' αυτόν τον λόγο ανεστάλησαν προσωρινά οι πληρωμές για τα τρία έργα, προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τα εν λόγω τρία έργα επαρκεί για την επανέναρξη των πληρωμών», τονίζεται στην απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ.

Η χωροθέτηση των τριών ΧΥΤΑ της Αττικής έγινε με νόμο το 2003 και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία και είναι η αρμόδια Αρχή για τη χρηματοδότηση.

Εγκριση

Οπως είναι γνωστό υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις και προσφυγές από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο ο σχεδιασμός εγκρίθηκε πέρυσι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την πεποίθησή του ότι θα προχωρήσει κανονικά το έργο του ΧΥΤΑ της Φυλής εξέφρασε χθες ο Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που αποτελεί την επιβλέπουσα υπηρεσία για το συγκεκριμένο έργο.

Οπως μας πληροφόρησε, το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει 27 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί μέσα στις επόμενες μέρες από τα κοινοτικά κονδύλια. Επισήμανε όμως την ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι εργασίες και για τους άλλους δύο ΧΥΤΑ.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΘΝΟΣ 22/4/09

 Επιστροφή

Πλασάρει την καρκινογόνα καύση και με παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωμά και απροκάλυπτα ζητά από την κυβέρνηση να κατασκευαστούν σε πολλές περιοχές της χώρας εργοστάσια καύσης των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πανάκριβη μέθοδο και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Δεν διστάζει μάλιστα, προκειμένου να προσπεραστούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων από αυτή την απόφαση, η ΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ να ζητά να παρθούν μέτρα - ακόμα και κατασταλτικά - για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα!

Θυμίζουμε ότι η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ πρόσφατα ...αναβάθμισε την καρκινογόνα καύση σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Τώρα πλέον απαιτεί να επιβληθεί και στη χώρα μας, με πρώτη την περιφέρεια Αττικής.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατο έγγραφο - που αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - το οποίο υπογράφουν εκ μέρους της Επιτροπής ο Ντ. Αχνερ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και ο Κάρλ Φάλκεμπεργκ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Το έγγραφο το απευθύνουν στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ Β. Κασκαρέλλη, ενώ το κοινοποιούν και στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και στον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο «η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής». Υποδεικνύει σαφέστατα την καύση ως μέθοδο διαχείρισης. «Είναι συνεπώς αναγκαία - αναφέρει - η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφτεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Προκειμένου να υλοποιηθούν, απαιτείται, ενδεχομένως, η επικαιροποίηση του Σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Αττική, καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και στην προώθηση νέων τεχνολογιών».

Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση της Επιτροπής υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα του «λόμπι» της καύσης και των παρεμφερών μεθόδων. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών είναι η εξασφάλιση υπερκερδών από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για δεκαετίες. Πρόκειται για επιδίωξη που ήδη έχει βρει απήχηση στα κόμματα τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα έχουν αρχίσει να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez για την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης.

Εκτός αυτού, ασκείται πίεση για «ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των εθνικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος», που «θα υπογραμμίσει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης», ώστε να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων. Μέχρι στιγμής βέβαια το τι σημαίνει «δυναμική παρέμβαση» έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι κάτοικοι της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης: Καταστολή, ξύλο και δακρυγόνα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που στην περίπτωση της Κέρκυρας είχαν και ανθρώπινο θύμα!

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι αυτή η επίδειξη πυγμής «θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας με παρεμφερή προβλήματα (όπως π.χ. η Ηπειρος, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά). Πρόκειται, δηλαδή για περιοχές όπου υποδεικνύεται και εκεί - πέραν της Αττικής - η «λύση» της καύσης...

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5054924&publDate=26/4/2009

 

 Επιστροφή

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΕΝΑΣ ΜΠΕΛΑΣ!

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα μεγάλα εθνικά θέματα προς επίλυση και συνδέεται άμεσα με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές.

Η ενημέρωση του πολίτη αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το κλειδί για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και προσωπικής ενεργοποίησής του. Μόνον όταν ενσωματώσουμε την ανακύκλωση στην καθημερινή μας ζωή, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την προώθηση και τη γενίκευσή της, θα προστατεύσουμε το Περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.

Ο κάθε πολίτης αποτελεί την ουσιαστική δύναμη, που μπορεί να πετύχει αυτή την αναγκαία νέα στάση ζωής.

Τι ξέρουμε για την Ανακύκλωση;

Ανακύκλωση είναι η συλλογή των υλικών των απορριμμάτων, η  επεξεργασία τους σε νέα προϊόντα και η επαναχρησιμοποίηση τους. 

Αποσκοπεί στη μείωση της επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος με απορρίμματα, στην εξοικονόμηση πόρων, πρώτων υλών και ενέργειας.

Αποτελεί την καρδιά της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και έχει αρχίσει να περνάει στη συνείδηση των πολιτών ως μια εφικτή και ρεαλιστική λύση, μια θετική διέξοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με καλή θέληση και ομαδική προσπάθεια θα γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής του κάθε πολίτη.

Η ανακύκλωση αξίζει να γίνει τρόπος ζωής.

Τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι: 

Χαρτί, μέταλλα, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά είδη, βιοδιασπώμενα απορρίμματα (π.χ. σκουπίδια τροφίμων ή απόβλητα κήπων που ανακυκλώνονται μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης), μπαταρίες όλων των ειδών, μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές, καμένα λάδια μηχανών, ελαστικά, ακόμα και αυτοκίνητα.

Για να είναι αποδοτικό το σύστημα της ανακύκλωσης, πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οργάνωση και ανάπτυξη της αγοράς, έτσι ώστε να υπάρξει οικονομικό όφελος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος

Επαρκείς ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών

Ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών

Αποτελεσματική οργάνωση εκ μέρους των Δήμων και Κοινοτήτων

Εγώ, τι μπορώ να κάνω;

Ζητώ από τον Δήμο να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης στη γειτονιά μου, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν και προσέχω να εφαρμόζω τις σχετικές οδηγίες.*

Επιλέγω την αγορά προϊόντων με τη λιγότερο δυνατή συσκευασία.

Βεβαιώνομαι ότι οι συσκευασίες των προϊόντων που επιλέγω είναι ανακυκλώσιμες. Έχουν δηλαδή την ειδική σήμανση ().

Αγοράζω οικολογικά απορρυπαντικά και χρησιμοποιώ παραδοσιακούς τρόπους καθαρισμού (λεμόνι, ξύδι, «πράσινο» σαπούνι).

Αγοράζω εποχικά φρούτα και λαχανικά, από την τοπική αγορά και χρησιμοποιώ οικολογικές τσάντες.

Στηρίζω τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

Κρατώ, όταν βρίσκομαι σε εξωτερικό χώρο, οτιδήποτε άχρηστο έχω, μέχρι να βρω το κατάλληλο δοχείο απορριμμάτων.

Δεν πετάω αποτσίγαρα στο δρόμο, σε πάρκα ή σε παραλίες. Η προστασία και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος απαιτεί συλλογική προσπάθεια.

Γνωρίζω ότι, τα αποτσίγαρα είναι απορρίμματα. Το φίλτρο δεν είναι βιοδιασπώμενο. Για την ακρίβεια περιέχει πλαστικό και χρειάζονται πολλά χρόνια για να διαλυθεί.

Αναζητώ ειδικό χώρο για τη συγκέντρωση υλικών με τοξικές ουσίες, (μπαταρίες, καταλύτες αυτοκινήτων κ.λ.π.)

Συμμετέχω σε εκστρατείες καθαριότητας και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μου.

Μεταφέρω το μήνυμα και τις γνώσεις μου στην οικογένειά μου και στο κοινωνικό μου περιβάλλον.

Διαθέτω τα Απορρίμματα μου με Υπευθυνότητα:

Μειώνω, Ξαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω

Μειώνω

Αντιστέκομαι στην υπερκατανάλωση και επιλέγω να αγοράζω προϊόντα που βρίσκονται σε αρμονία με το Περιβάλλον και δεν είναι ζημιογόνα

Μαθαίνω ότι σήμερα η ετήσια κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα ξεπερνά τους 200.000.000 τόνους. Η παραγωγή ενός τόνου ανακυκλωμένου χαρτιού από παλιό, χρησιμοποιημένο χαρτί: εξοικονομεί 17 δένδρα, το 50% της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού, έχει ως αποτέλεσμα 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να κάνω οικονομία στη χρήση του χαρτιού.  Εκτυπώνω σε διπλή όψη, το ανακυκλώνω, αλλά και χρησιμοποιώ ανακυκλωμένο χαρτί.

Επιλέγω τις οικονομικές συσκευασίες προϊόντων και το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος ενός προϊόντος, γιατί έχει αναλογικά τη μικρότερη σε βάρος συσκευασία.

Προτιμώ απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή γιατί, αναλογικά, έχουν μικρότερη συσκευασία.

Αποφεύγω την αγορά πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως πλαστικά κύπελλα, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κ.ά.

Ξαναχρησιμοποιώ

Προτιμώ συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αποφεύγω να χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες και επιλέγω πάνινες ή ξαναχρησιμοποιώ αυτές που έχω. Οι 4.175 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες οι οποίες παραμένουν στο Περιβάλλον για 10 με 20 χρόνια είναι κατά μέσο όρο η «πλαστική κληρονομιά» που αφήνει ο καθένας μας πίσω του. Εκατό δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Αποφασίζω, λοιπόν, και χρησιμοποιώ γυάλινα δοχεία για μαρμελάδες, γλυκά, τρόφιμα, νερό κ.τ.λ.

Προσφέρω αντικείμενα (π.χ. ρούχα, περιοδικά, σκεύη, παιχνίδια κ.α.) που δε χρειάζομαι, σε οργανώσεις που τα επαναδιαθέτουν.

Σε μια περίοδο που κάθε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει με τον δικό της τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δύναμη της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων, διότι επιτυγχάνουμε:  

Μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων

Μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων

Εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή και μεταφορά της πρώτης ύλης

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα κέντρα συγκομιδής διαχωρισμού και ανακύκλωσης υλικών

Ευκαιρία για όλους τους πολίτες να δράσουν για το Περιβάλλον

Προϋποθέσεις καλύτερης ζωής για τις επόμενες γενιές

Προστασία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ανακυκλώνω και Κομποστοποιώ

Χρησιμοποιώ τους αντίστοιχους κάδους, που υπάρχουν στην πόλη για τη διάθεση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μας. Γιατί μαθαίνω ότι τα 1.000.000.000 αλουμινένια κουτιά για μπύρες και αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα, χρειάζονται για την παραγωγή τους 17.142 τόνους αλουμίνιο (ή 68.600 τόνους πρώτης ύλης βωξίτη) και 257.142.000 κιλοβατώρες σε ενέργεια. Αν καταλήξουν στα «άχρηστα», αυξάνεται ο όγκος των σκουπιδιών και εγώ σπαταλώ, άδικα, φυσικούς πόρους και ενέργεια, συμβάλλοντας άμεσα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων «παράγουν» οι Αθηναίοι ετησίως! Έχει υπολογιστεί ότι τα οργανικά υλικά αποτελούν το 35% των οικιακών απορριμμάτων. Άρα, επιλέγω την κομποστοποίηση (Composting), μετατρέπω δηλαδή, σε λίπασμα τα οργανικά υλικά των απορριμμάτων. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιώ ειδικούς οικιακούς κάδους και παρασκευάζω λίπασμα για τα φυτά μου, μειώνοντας αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων μου.

Αντίστοιχα, το 40% των απορριμμάτων είναι υλικά συσκευασίας, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, πλαστικές σακούλες, μέταλλα και αλουμίνιο. Επιλέγω την ανακύκλωσή τους.

Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν ένα κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό! Για τον λόγο αυτό, προτιμώ να αγοράζω επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, διαφορετικά ανακυκλώνω τις αλκαλικές στους ειδικούς κάδους.

Φροντίζω κατά την απομάκρυνση παλαιών συσκευών και αυτοκινήτων να επικοινωνήσω με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην διαδικασία της Ανακύκλωσης:*

Βρόμικες συσκευασίες

Σφιχτοδεμένες σακούλες

Ελλιπής διαχωρισμός

Λάθος υλικά

Ογκώδη αντικείμενα

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, πέρα από το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο κράτος, είναι αναγκαία:

Η αλλαγή της νοοτροπίας μας

Ο επαναπροσδιορισμός των επιθυμιών μας

Η επιδίωξη περιβαλλοντικής αγωγής με συνεχή ενημέρωση

Η καθιέρωση της υποχρεωτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Χωρίς την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των πολιτών, οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι η άμεση βελτίωση της κατάστασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες, τις δράσεις και την εν γένει καθημερινή συμπεριφορά μας.  

*«Το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ», ΟΙΚΟ της Καθημερινής, Φεβρουάριος 2009  HYPERLINK "http://www.kathimerini.gr/oiko" www.kathimerini.gr/oiko

ΠΗΓΕΣ: «Φύση χωρίς σκουπίδια» Δίκτυο Π.Ε. της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης  HYPERLINK "http://www.eepf.gr" www.eepf.gr

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης  HYPERLINK "http://www.ecorec.gr" www.ecorec.gr

Ελλάδα Καθαρή www.cleanupgreece.org.gr

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ανακύκλωση Αυτοκινήτων ECO C.A.R.S. www.eco-cars.gr

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. www.electrocycle.gr

Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών Α.Ε. (Α.Φ.Η.Σ.)  HYPERLINK "http://www.afis.gr" \o "http://www.afis.gr" \t "_blank" www.afis.gr

Διαδημοτική Επιχείρηση για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων  HYPERLINK "http://www.dedisa.gr" \o "http://www.dedisa.gr" \t "_blank" www.dedisa.gr

Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  HYPERLINK "http://www.herrco.gr" \o "http://www.herrco.gr" \t "_blank" www.herrco.gr

Οικολογική Διαχείριση Ελαστικών  HYPERLINK "http://www.ecoelastika.gr" \o "http://www.ecoelastika.gr" \t "_blank" www.ecoelastika.gr

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης  HYPERLINK "http://www.ecorec.gr" www.ecorec.gr

Οργανισμός Πολιτειακής Προστασίας Πυρηνικών & Τοξικών Αποβλήτων  HYPERLINK "http://www.opppta.gr" \o "http://www.opppta.gr" \t "_blank" www.opppta.gr

Clean up the World  HYPERLINK "http://www.cleanuptheworld.org" www.cleanuptheworld.org

Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Δ.Σ.Α.)  HYPERLINK "http://www.eedsa.gr" www.eedsa.gr

Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) www.kedke.gr

Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων www.minenv.gr

Έργο Πολιτών / Περιβάλλον / Ενότητες του Προγράμματος – Πληροφοριακό Υλικό / Ολοκληρωμένη Διαχείριση Οικιακών Απορριμμάτων www.ergopoliton.gr

ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

(ελήφθη 7-5-09)

 Επιστροφή

Ετοιμο το πρώτο κέντρο διαλογής απορριμμάτων

Ø            Το πρώτο κέντρο διαλογής και ανάκτησης υλικών στην Αττική που επεξεργάζεται τα σκουπίδια των μπλε κάδων καθώς και εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα, βρίσκεται από χτες σε επίσημη λειτουργία.

Κασσιανός Τζέλης

Το πρώτο κέντρο διαλογής και ανάκτησης υλικών στην Αττική που επεξεργάζεται τα σκουπίδια των μπλε κάδων καθώς και εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα, βρίσκεται από χτες σε επίσημη λειτουργία. Η μονάδα αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τριτοκοσμικού τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής. Η δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως.

Τα εγκαίνια του Κέντρου που βρίσκεται μέσα στην επίσης πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στη Φυλή πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος.

Η ιδιόκτητη μονάδα έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο 28.300 τ.μ. και ανήκει στην εταιρεία ΕΠ.ΑΝ.Α. Α.Ε. Η κατασκευή της έγινε από την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κόστισε περί τα 10 εκατ., από τα οποία 2,1 εκατ. χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Τεχνολογία
Ο εξοπλισμός για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οπτικοί και μαγνητικοί διαχωριστές. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτώνται περιλαμβάνουν απόβλητα συσκευασίας από χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί και tetrapack. Μετά την ανάκτηση των υλικών αυτών, οδηγούνται προς δεματοποίηση και αποθηκεύονται, έως ότου προωθηθούν προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Συγχρόνως, η μονάδα είναι σε θέση να παράγει δευτερογενές στερεό καύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει συμβατικά καύσιμα σε ενεργειοβόρες βιομηχανίες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες ή μονάδες παραγωγής ρεύματος). Η μονάδα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της χώρας, καθώς εξυπηρετεί πολλούς δήμους, όχι μόνο του Λεκανοπεδίου.

Η λειτουργία της μονάδας συμβάλλει στον περιορισμό των αποβλήτων που οδηγούνταν στους ΧΥΤΑ, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Με την ανάκτηση των εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθησή τους προς ανακύκλωση εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια που απαιτούνται για την παραγωγή των υλικών αυτών και ενδυναμώνεται η αγορά δευτερογενών προϊόντων και τροφοδοτείται ένας νέος τομέας δραστηριοποίησης, για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=9525&pubid=10455177

 Επιστροφή

Προτείνει ιδιωτικοποίηση και καύση για τα σκουπίδια της Αττικής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση, αφού η σύνταξή του έγινε ερήμην των μελών της Επιτροπής

Την έντονη αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προκάλεσε ένα ψευδεπίγραφο υποτιθέμενο πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΜΕΠΠ) της Βουλής με προτάσεις και συμπεράσματα για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με το οποίο, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως μέθοδος διαχείρισης η καρκινογόνα και πανάκριβη καύση, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του φορέα διαχείρισης!

Οπως καταγγέλλουν, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της ΕΜΕΠΠ Κ. Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Γιάννης Ζιώγας και Διαμάντω Μανωλάκου, η σύνταξη του απαράδεκτου αυτού πορίσματος έγινε χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη της Επιτροπής, χωρίς να έχει οριστεί κάποια ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του σχεδίου και χωρίς να γίνει καμιά συζήτηση πάνω στο σχέδιο πορίσματος, ύστερα από μια εύλογη προετοιμασία των μελών της.

Καταγγέλλουν, επίσης, τη μεθόδευση που έγινε, αφού το πόρισμα αυτό στάλθηκε στις 7 Μάη (την προτελευταία μέρα της Συνόδου της Βουλής) στα μέλη της Επιτροπής, θέτοντας προθεσμία τρεις πλήρεις εργάσιμες μέρες να διατυπώσουν τη γνώμη τους, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου! Ταυτόχρονα, ζητούν: Να αποσυρθεί το κείμενο που παραπλανητικά αποδίδεται στην ΕΜΕΠΠ, αφού καμία συζήτηση δεν έγινε γι' αυτό, αλλιώς να ονομαστεί «Πόρισμα Κυριάκου Μητσοτάκη». Η επεξεργασία των συμπερασμάτων και προτάσεων της ΕΜΕΠΠ να γίνει σύμφωνα με την πάγια διαδικασία λειτουργίας των Επιτροπών της Βουλής σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Επί της ουσίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με το περιεχόμενο του κειμένου, καθώς, μεταξύ άλλων:

- Είμαστε αντίθετοι με το δόγμα «όλα τα σκουπίδια στην Αττική».

- Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη στήριξη που παρέχεται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, για τους παρακάτω λόγους: Αφήνει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα στην καρκινογόνα και πανάκριβη καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων, όχι μόνο με την παραδοσιακή της μορφή, αλλά και με τη «σύγχρονη» (μέσω της «βιοξήρανσης»). Διατηρεί τη Δυτική Αττική ως την αποκλειστική, σχεδόν, περιοχή συγκέντρωσης των απορριμμάτων (το 90% στα λόγια, 98% στην πράξη). Ακόμη χειρότερα, διατηρεί την υπερ-βεβαρημένη επί δεκαετίες περιοχή του Θριασίου Πεδίου ως αποδέκτη των απορριμμάτων, η οποία θα έπρεπε πλέον να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε υπερτοπική οχλούσα χρήση. Υιοθετεί και επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση, μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας, της ανακύκλωσης των δημοτικών απορριμμάτων συσκευασίας, που χρηματοδοτείται από όλους τους εργαζόμενους, ως αγοραστές συσκευασμένων προϊόντων και ταυτόχρονα τους επιφέρει πρόσθετα χαράτσια μέσω των αυξημένων ανταποδοτικών τελών.

- Σε σχέση με τον ΕΣΔΚΝΑ παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση να σταματήσει η μεθοδευμένη επί δεκαετία και πλέον από όλα τα άλλα κόμματα απαξίωσή του και να πάψει η ιδιωτικοποίηση τομέων του αντικειμένου του. Διαφωνούμε, επομένως και με την πρόταση του κειμένου να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής «από περιφερειακό σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο» και «συγκεκριμένες δράσεις και έργα που προβλέπονται» να περάσουν «σε έναν ισχυρό θεσμικό φορέα», δηλαδή σε μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία.

- Καταδικάζουμε τη νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, που προετοιμάζεται μέσα από γνωστές πια σε όλους διατυπώσεις, όπως: «Σύνδεση της παραγωγής απορριμμάτων με οικονομικά κίνητρα για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», που σημαίνει σκληρός κεφαλικός φόρος για τα πρώτα και χάρισμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία πολυεθνικών, βιομηχανίες κ.ά. «Ενσωμάτωση και ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους των απορριμμάτων», που σημαίνει έναρξη της επιβολής «πράσινης φορολογίας» σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.

- Θεωρούμε απαράδεκτη μεθόδευση την κραυγαλέα προώθηση της καύσης, με τη μια («mass burn») ή την άλλη («βιοξήρανση») μορφή, που επιχειρεί το κείμενο απέναντι στη μηχανική ανακύκλωση και αερόβια βιολογική επεξεργασία (δηλαδή κομποστοποίηση) του ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5128079&publDate=11/6/2009

 Επιστροφή

Σε εξέλιξη η μεθόδευση επιβολής της καύσης

Επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις του «Ρ» για τις μεθοδεύσεις ΕΕ, κυβέρνησης και των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη στιγμή που η οργή των κατοίκων του Γραμματικού από την άγρια καταστολή των κινητοποιησεών τους από τα ΜΑΤ δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει, οι αιρετοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ της περιοχής προσπάθησαν χτες να εκτονώσουν την κατάσταση και να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους της περιοχής, περιορίζοντας το όλο πρόβλημα σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το αν υπάρχουν οι άδειες για τα έργα του ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα όμως, αυτό που αποκάλυψαν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αιρετοί των διαφόρων κομμάτων, είναι πως υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία ότι, για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να προωθηθεί η «λύση» της καύσης των απορριμμάτων, μια μέθοδος που θεωρείται καρκινογόνος και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Χτες το πρωί ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, μαζί με το δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού και άλλους αιρετούς, βρέθηκαν στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών, ζητώντας να σταματήσει τα έργα, επειδή έχουν λήξει οι άδειες. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος επεδείκνυε στα κανάλια τα ΦΕΚ, με σημερινή ημερομηνία, που προβλέπουν την ανανέωση των αδειών για τα έργα στο Γραμματικό και Κερατέα. Είναι χαρακτηριστικό όμως, πως όταν χτες το πρωί σε εκπομπή του κρατικού καναλιού αντινομάρχης της Ανατολικής Αττικής ρώτησε τον υφυπουργό κ. Νάκο γιατί δεν εξετάζουν τη λύση εργοστασίου καύσης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι και βέβαια την εξετάζουν πλέον και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρά!

Αποκαλύπτεται έτσι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεθόδευση ώστε να παρουσιαστεί και να επιβληθεί τελικά ως μοναδική λύση η πανάκριβη και κυρίως επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων μέθοδος της καύσης.

Αλλωστε, αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει και η ΕΕ, όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 25 του Απρίλη του 2009 και το οποίο απευθυνόταν στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ποινικές διώξεις εναντίον επτά ατόμων, μεταξύ αυτών και στον κοινοτάρχη Γραμματικού, άσκησε χτες ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, σε βάρος του κοινοτάρχη και του οδηγού του, ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής ενώ οι υπόλοιποι, που είναι κάτοικοι της περιοχής, βαρύνονται με τις κατηγορίες για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 9 Ιούλη 2009   

 Επιστροφή

Τελεσίγραφο για τις χωματερές

Η Κομισιόν διέταξε να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές. Χθες ήταν η τελευταία ημέρα της διορίας για τη συμμόρφωση των χωρών της ΕΕ. Προειδοποίηση για προσφυγές «E» 17/7

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε χθες όλες εκείνες τις κοινοτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, να κλείσουν όλες τις χωματερές τους (τόποι εναπόθεσης σκουπιδιών) που δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα αρχίσει τις προσφυγές της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον όλων των χωρών που δε θα συμμορφωθούν προς την εντολή της.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν στη διάθεσή τους οκτώ χρόνια για να προσαρμόσουν τις χωματερές τους στις κοινοτικές προδιαγραφές Στην ίδια ανακοίνωσή της η Κομισιόν θυμίζει ότι η χθεσινή ημέρα, 16 Ιουλίου, συνιστά και το τέλος της διορίας που είχε δώσει στις κοινοτικές χώρες σύμφωνα με σχετική οδηγία του 1991, για να συμμορφωθούν στον τομέα αυτόν, θυμίζοντας ότι μόνοι τρεις χώρες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, έχουν πάρει παράταση για το κλείσιμο των χωματερών τους.

«Οι χωματερές που δεν υφίστανται μια σωστή διαχείριση των αποβλήτων που δέχονται, καθώς και αυτές για τις οποίες συχνά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Σταύρος Δήμας.

Οκταετής διορία

Οι κοινοτικές χώρες είχαν στη διάθεσή τους οκτώ ολόκληρα χρόνια να προσαρμόσουν τις χωματερές τους στις κοινοτικές προδιαγραφές, θύμισε ο ίδιος.

Στην ίδια ανακοίνωσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές μπορούν, εκτός της δυσοσμίας που αναπέμπουν στον αέρα, να μολύνουν τόσο τα νερά -ποτάμια, λίμνες κ.λπ.- όσο και τα υπόγεια ύδατα, τον υδροφόρο ορίζοντα, απειλώντας άμεσα την υγεία των κατοίκων.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να επισκέπτεται και να ελέγχει την ποιότητα διαχείρισης των χωματερών σε όλες τις κοινοτικές χώρες και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κάθε περίπτωση που θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται και λειτουργεί εκτός των αυστηρών κοινοτικών προδιαγραφών.

Από χθες επίσης οι χώρες-μέλη οφείλουν να μειώσουν στο μισό σε σχέση προς το 1995 την ποσότητα των δημοτικών και κοινοτικών βιοδιασπώμενων απορριμμάτων που κατευθύνονται στις χωματερές και που αντιπροσωπεύουν σήμερα, ακόμη, το 40% των συνολικών απορριμμάτων.

Για μια σειρά 15 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κομισιόν έχει δώσει παράταση μέχρι το 2013, προκειμένου να μειώσουν σταδιακά τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα που σήμερα ακόμη ρίχνουν στις χωματερές τους.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ήδη η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας πέντε κοινοτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ότι δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους ως προς την απομάκρυνση και την επεξεργασία των απορριμμάτων τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ

ΕΘΝΟΣ 17/7/09

 Επιστροφή

Νέα καταδίκη για τα απόβλητα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/07/2009

Στο μέγα κεφάλαιο της ανύπαρκτης διαχείρισης των πάσης φύσεως αποβλήτων εν Ελλάδι, εκκρεμότητα δεκαετιών, η οποία εξαντλείται μόνον στην τελική διάθεσή τους, και αυτή όπως-όπως (βλέπε ΧΥΤΑ), μια νέα καταδίκη βρίσκεται καθ' οδόν.

Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διότι η Ελλάδα κρύβει τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητά της στην κυριολεξία "κάτω από το χαλί", με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η διαδικασία επί παραβάσει ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2006 με προειδοποιητική επιστολή, καθώς, παρά τις υποσχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ουδέποτε εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα περιείχε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Εντέλει, με την ΚΥΑ 8666/2007 εγκρίθηκε ο πρώτος εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα σχέδιο διαχείρισης. Η επιτροπή εξέτασε το νομοθέτημα και έκρινε ότι τα προτεινόμενα μέτρα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ειδικότερα ο σχεδιασμός δεν ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις των διατάξεων του κοινοτικού Δικαίου.

Δηλαδή το σχέδιο είναι υπερβολικά γενικόλογο, δεν προβλέπει ορθολογικά συγκροτημένη στρατηγική, δεν προσδιορίζει επακριβώς τους κατάλληλους χώρους διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά ούτε διαθέτει λεπτομερή κατάλογο για όλες τις κατηγορίες επικίνδυνων αποβλήτων. Για τον λόγο αυτόν κατέθεσε προσφυγή τον περασμένο Ιούνιο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το who is who των αποβλήτων

Το μεγαλύτερο μέρος των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα σχετίζονται με έλαια και υγρά καύσιμα, παράγωγα της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, μπαταρίες, συσσωρευτές και χημικά. Στα επικίνδυνα κατατάσσονται και τα νοσοκομειακά απόβλητα. Κατά τον "Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων", οι παραγόμενες ποσότητες υπολογίζονται σε 330.000 τόνους ετησίως. Εξ αυτών μόνον οι 127.000 αξιοποιούνται ή υπόκεινται σε κάποιου είδους επεξεργασία, ενώ ελάχιστες ποσότητες, περί τους 1.550 τόνους, οδηγούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις του εξωτερικού προς ειδική επεξεργασία.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ό,τι πολλές φορές εντοπίζεται στα αστικά απορρίμματα αλλά και η "προσωρινή" αποθήκευσή τους. Περί τους 600.000 τόνους υπολογίζονται τα "αποθηκευμένα". Οι ποσότητες λογαριάζονται με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες, οι οποίες έχουν και την ευθύνη της επεξεργασίας, της δημιουργίας χώρων εναπόθεσης με τον καθορισμό ειδικών προδιαγραφών Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), αλλά και για την απορρύπανση των εκτάσεων που έχουν χρησιμοποιήσει ως "αποθήκες".

Φωνή βοώντος

Οι προειδοποιήσεις και οι πιέσεις από την Κομισιόν προς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το ιστορικό και οι ελλείψεις καταγράφονται στο δικόγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2008, με το οποίο ζητείται από το δικαστήριο να διερευνήσει την υπόθεση και να κρίνει.

Αναλυτικότερα, η Ε.Ε. αιτείται "να διαπιστώσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μην έχοντας συντάξει και υιοθετήσει εντός εύλογης προθεσμίας σχέδιο διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και μην έχοντας δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικινδύνων αποβλήτων που να επιτρέπει τη διάθεσή τους με χρησιμοποίηση των καταλληλότερων μεθόδων για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 1, παράγραφος 2, και 6 της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 5, παράγραφοι 1 και 2, και 7, παράγραφος 1, της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην Οδηγία 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 91/156/ΕΟΚ).

Να διαπιστώσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μη λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, την τήρηση των άρθρων 4 και 8 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην Οδηγία 75/442/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 91/156/ΕΟΚ), καθώς και των άρθρων 3, παράγραφος 1, 6, 7, 8, 9, 13 και 14 της Οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 1, παράγραφος 2, της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 8 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην οδηγία 75/442/ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 91/156/ΕΟΚ), καθώς και τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 3, παράγραφος 1, 6, 7, 8, 9, 13 και 14 της Οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων".

Συνήθης... διαχείριση η αποθήκευση

Ζητεί λοιπόν την καταδίκη της Ελλάδας, καθώς διαπίστωσε ότι "αυτά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των διατάξεων του κοινοτικού Δικαίου σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων". Και εξηγεί ότι "ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης παρουσιάζει ελλείψεις εφόσον περιορίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και δεν πληρούν την απαίτηση της 'επαρκούς ακριβείας', κατά παράβαση των άρθρων 1 παρ. 2 και 6 παρ. 1 της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 7 παρ. 1 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην 75/442/ΕΟΚ).

Επίσης, ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης δεν προβλέπει ένα ολοκληρωμένο κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης, εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το απαιτούμενο επίπεδο δυναμικότητας επεξεργασίας και υπάρχουν ελλείψεις σχετικά με τη δημιουργία και το γεωγραφικό εντοπισμό των κατάλληλων χώρων, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 2 της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ σε συνδυασμό και με το άρθρο 5 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην Οδηγία 75/442/ΕΟΚ).

Επιπλέον, διαπιστώνεται πως η συνήθης πρακτική διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα είναι η 'προσωρινή εναποθήκευση', η οποία, όμως, λόγω της ανανέωσης των σχετικών αδειών, ελλείψει κατάλληλων χώρων ταφής, έχει διαμορφωθεί σε μόνιμη. Συνεπάγεται ότι δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή τελική διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 2, της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 8 της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ (πρώην Οδηγία 75/442/ΕΟΚ), καθώς και των άρθρων 3, παρ. 1, 6, 7, 8, 9, 13 και 14 της Οδηγίας 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων".

ΑΥΓΗ 19/7/09

 Επιστροφή

Μην πετάτε τα φάρμακα στα σκουπίδια-Πρόγραμμα διαχείρισης μελετά ο ΕΟΦ, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Της Γαληνης Φουρα

Αντιβιοτικά, παυσίπονα, αντιβηχικά, δερματικές αλοιφές συσσωρεύονται στα φαρμακεία των ελληνικών νοικοκυριών επειδή περίσσεψαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν. «Ληγμένα» ή όχι πετάγονται στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση και γίνονται απόβλητα. Τότε, ακόμη και τα πιο αθώα, όπως τα παυσίπονα, ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και προστίθενται στο «κοκτέιλ» των τοξικών παραγόντων, που υπονομεύουν την ανθρώπινη υγεία.

Καθώς η δράση τους είναι σωρευτική, μιλάμε για τόνους επικίνδυνων ουσιών. Κάθε χρόνο διακινούνται στην Ελλάδα περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες (κουτιά) φαρμάκων. Από αυτά, το 5% - 10% πετιούνται αχρησιμοποίητα ή «ληγμένα».

Μετά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μελετάει την οργάνωση ενός προγράμματος που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009, για τη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστά στους ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα, τα οποία τους έχουν περισσέψει ή λήξει, να μην τα πετούν στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση, αλλά να απευθύνονται στις πιο κοντινές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καταστροφή ή αδρανοποίηση των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπήρξαν όμως πρωτοβουλίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε 400 φαρμακεία των νομών Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας με τη συνδρομή και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας.

«Εναπόκειται στις εθνικές αρχές πώς θα χειριστούν το θέμα», δήλωσε σχετικά στην «Κ», η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ΕΟΦ κ. Γιούλα Αθανασίου. «Από την πλευρά μας καταβάλλεται προσπάθεια να θεμελιωθεί ένα πρόγραμμα μέσα στο 2009, το οποίο θα αφορά μόνο τα φάρμακα οικιακής χρήσης, που είναι για καταστροφή ή ανακύκλωση (σ.σ.: όπου τα φάρμακα αδρανοποιούνται με συγκεκριμένες τεχνικές, παύουν να ρυπαίνουν και χρησιμοποιούνται ως πρόσμειξη για άλλες εργασίες).

Δεν αφορά φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και με οποιονδήποτε τρόπο (μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων για παράδειγμα) να δοθούν στην κατανάλωση. Οι πολίτες θα πετούν τις συσκευασίες σε ειδικούς κάδους “μιας χρήσης και μονής κατεύθυνσης”, που θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό των φαρμακείων. Κανείς δεν θα μπορεί να δει τι περιέχουν οι κάδοι ούτε να αφαιρέσει ιδιοσκευάσματα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των υγειονομικών αρχών».

Είναι ένα πρόγραμμα που εκτός των άλλων, απαιτεί μηχανισμούς ελέγχου από τη συλλογή έως την καταστροφή των φαρμάκων, η οποία προβλέπεται να ανατεθεί σε πιστοποιημένες από το ΥΠΕΧΩΔΕ εταιρείες, όπως γίνεται, ήδη, με τα νοσοκομεία.

«Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση», είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου. «Να υπάρξει διάκριση τι είναι φάρμακο και τι απόβλητο. Αυτό το οποίο εμείς πουλάμε ως φάρμακο, εάν δεν χρησιμοποιηθεί, γίνεται απόβλητο. Κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως όταν βρέθηκε θαμμένη σε βάθος 25 μέτρων μια αρκετά μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για την υπερλιπιδαιμία».

«Δεν έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις», υπογραμμίζει ο ίδιος, «για τη διαχείριση των ραδιενεργών και άλλων αποβλήτων των νοσοκομείων, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η δική μας εμπειρία από την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος “απόσυρσης” των οικιακών φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ θετική, όπως και η ανταπόκριση του κόσμου. Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται επιστημονική έρευνα, όχι μόνο για τη σύνθεση και παραγωγή νέων ιδιοσκευασμάτων, αλλά και για τις συνέπειες της αποσύνθεσής τους».

Στον τομέα αυτόν δεν έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες, οι οποίες έχουν προχωρήσει κυρίως στη Δανία και τη Σουηδία. Πριν από λίγους μήνες, Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες επισήμαιναν το ενδεχόμενο να είναι επιμολυσμένο το πόσιμο νερό.

Από το 2006 στα φύλλα οδηγιών πολλών φαρμάκων αναγράφεται η σύσταση «απαγορεύεται να τα πετάτε στις αποχετεύσεις και τα απορρίμματα».

«Η σήμανση αυτή πρόκειται να γενικευτεί σε όλα τα φάρμακα», δήλωσε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γιώργος Κιοσές.

«Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στη Δανία και τη Σουηδία, οι 27 από τις 100 πιο διαδεδομένες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα, ανιχνεύτηκαν στο περιβάλλον.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/07/2009_322757

 Επιστροφή

Από το... μηδέν η διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής

Εξι χρόνια πάλευαν στην Ανατολική Αττική για... ΧΥΤΑ, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ενωση 

Τον... δύσοσμο γόρδιο δεσμό των σκουπιδιών καλείται να λύσει η νέα κυβέρνηση. Το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που περιγράφηκε, εν πολλοίς, με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) το 2003 μένει έξι χρόνια μετά θαμμένο κάτω από τόνους ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Ετσι, η νέα κυβέρνηση καλείται να διανύσει μια... μαραθώνια διαδρομή με ταχύτητες σπριντ, καθώς ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής στη Φυλή απέχει περίπου τρία χρόνια από τον κορεσμό του (εκτίμηση Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και δέχεται «ακατέργαστα» σκουπίδια -ακόμη και από οικισμούς εκτός Αττικής- ενώ τα έργα για τις απαραίτητες μονάδες επεξεργασίας σε Κερατέα, Γραμματικό και Δυτική Αττική δεν έχουν καν δημοπρατηθεί.

Μέσα σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δεσμεύτηκε για ένα «σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με μείωση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων». Η ίδια ξεκαθάρισε πως στο Γραμματικό θα λειτουργήσει ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και όχι ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα στις αρχές του 2010 στη δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας για την Αττική.

Σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, οι εγκαταστάσεις που προκρίνονται για τη Δυτική Αττική είναι δύο μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας, στη Φυλή (700.000 τόνων/έτος) και στα Λιόσια (400.000 τόνων/έτος) σε συνδυασμό με μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης (67.000 τόνων/έτος).

Για την Ανατολική Αττική, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει αντίστοιχες εγκαταστάσεις (μία στην Κερατέα και μία στο Γραμματικό) δυναμικότητας 127.500 τόνων/έτος. Σύμφωνα, ωστόσο, με εκτιμήσεις του κ. Κωνσταντίνου Μνηματίδη, διευθυντή διάθεσης απορριμμάτων και αποκαταστάσεων του ΕΣΔΚΝΑ, οι μονάδες αυτές θα μπορούν να λειτουργούν σε περίπου 3,5 χρόνια από σήμερα αν δεν υπάρξουν σοβαρές δικαστικές εμπλοκές.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει η ανακάλυψη αρχαιοτήτων στην περιοχή του «Μαύρου Βουνού» στο Γραμματικό όπου γίνονται οι εργασίες για τον ΧΥΤΥ. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στον χώρο ευρέσεως των αρχαίων διεκόπη κάθε εκσκαφική εργασία, ενώ οι επιφανειακές εργασίες συνεχίζονται σε δύο μέτωπα σε αρκετή απόσταση από τις αρχαιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσίες που ασχολούνται με το έργο, οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχαιολόγων κάνουν λόγο για ρωμαϊκή κατοικία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι μεμονωμένη και δεν αποτελεί μέρος οικισμού.

Ζητείται τρόπος μείωσης του όγκου των απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, οι προγραμματιζόμενες μονάδες επεξεργασίας καθώς και η σημερινή υπάρχουσα στα Λιόσια καλύπτουν μια δυναμικότητα περίπου 4.500 τόνων απορριμμάτων ημερησίως, όταν σήμερα η Αττική παράγει 6.500 τόνους την ημέρα. Το «έλλειμμα» που προκύπτει θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να καλυφθεί - σημειώνουν οι ειδικοί- με ορθολογικότερη διαχείριση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Για παράδειγμα, αν οι δήμοι πληρώνουν ανάλογα με τις ποσότητες των σκουπιδιών που στέλνουν προς επεξεργασία / ταφή κι όχι με πάγιο ποσοστό επί των εσόδων τους όπως σήμερα -6%- θα αποκτήσουν οικονομικό κίνητρο μείωσης των απορριμμάτων και αύξησης της ανακύκλωσης.

Στη μείωση των απορριμμάτων θα βοηθούσε επίσης η προδιαλογή οργανικών υλικών για μονάδες κομποστοποίησης. Με άλλα λόγια, να υπάρχουν χωριστοί κάδοι όπου οι δημότες θα πετάνε τα οργανικά τους σκουπίδια (αποφάγια κ.ά.). Ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ προβλέπει τρεις μονάδες κομποστοποίησης, στη Φυλή, στην Κερατέα και στο Γραμματικό. Η υπουργός Περιβάλλοντος, άλλωστε, στις πρόσφατες δεσμεύσεις της, έκανε λόγο για «εθνικό σχέδιο μείωσης των αποβλήτων» και για «αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος ανακύκλωσης και προώθηση της διαλογής στην πηγή των οργανικών αποβλήτων».

 «Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να προλάβουμε πριν επέλθει ο κορεσμός στο ΧΥΤΑ της Φυλής, που αντέχει ακόμη 2-2,5 χρόνια», υπογραμμίζει ο ίδιος σχολιάζοντας πως «υπήρξε τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που προβλέπει το ΠΕΣΔΑ Αττικής», τονίζει ο Κ. Μνηματίδης από τον ΕΣΔΚΝΑ.

Εκτός όμως από τον γρίφο της Αττικής, οι ανοικτές πληγές των ανεξέλεγκτων χωματερών πληγώνουν ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόσφατη άλλωστε είναι και η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Απρίλιος 2009- με την οποία η Κομισιόν προειδοποιεί πως θα εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα επιβάλει πρόστιμα στη χώρα μας για τις περισσότερες από 400 ενεργές ανεξέλεγκτες χωματερές (34.000 ευρώ η καθεμία για κάθε μέρα λειτουργίας), που θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλες μέχρι το τέλος του 2008.

5 εκατ. τόνοι

Η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων στη χώρα μας ανήλθε το 2007 σε 5 εκατομμύρια τόνους.

Στο Λεκανοπέδιο παράγεται το 40% του συνόλου των απορριμμάτων - σχεδόν 2 εκατ. τόνοι ετησίως.

Μόνο το 56% αποτίθεται σε οργανωμένους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και το υπόλοιπο σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

400 χωματερές

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές ξεπερνούν τις 400 σε όλη την Ελλάδα.

Η κατά κεφαλή παραγωγή απορριμμάτων βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (448 kg ετησίως έναντι 522 kg στην Ε.Ε. των 27), αλλά συνεχώς αυξανόμενη (4,3% μέση ετήσια αύξηση για την περίοδο 1996 - 2004).

Ανακυκλώνουμε μόλις το 16%

Από το σύνολο των απορριμμάτων στη χώρα μας ανακυκλώνεται-αξιοποιείται (2007) το 16%. Συγκεκριμένα, το 14% του συνόλου των απορριμμάτων ανακυκλώθηκε και το 2% κομποστοποιήθηκε (Eurostat, 2008).

Στην Αττική λειτουργούν πέντε Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων, όπου καταλήγει το περιεχόμενο των μπλε κάδων ανακύκλωσης: Δύο στον Ασπρόπυργο, ένα στην Ελευσίνα, ένα στο Μαρούσι και ένα στα Λιόσια. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας καταλήγουν στη Φυλή.

Γιάννης Φώσκολος

«EΘΝΟΣ » 24/10/2009

 Επιστροφή

Θρίλερ με τοξικά απόβλητα στη Φυλή

Υπάλληλοι του ΧΥΤΑ σταμάτησαν δημοτικό απορριμματοφόρο λίγο πριν αδειάσει 20 τόνους τοξικά στη χωματερή 

Θρίλερ με 20 τόνους επικίνδυνα απόβλητα εκτυλίχθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Εκπληκτοι οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου θα εναπόθετε στις εγκαταστάσεις αντί για οικιακά απορρίμματα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

Το φορτίο που επιχείρησε να ξεφορτώσει το απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου περιείχε απόβλητα μεταλλουργίας.(φωτό αρχείου).

Το δημοτικό απορριμματοφόρο εισήλθε στον ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό φορτίο ήταν σε τσουβάλια σκεπασμένα με χώμα. Ομως, μόλις άρχισε να ξεφορτώνει, οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι το φορτίο ήταν «περίεργο» κι όταν το εξέτασαν διαπίστωσαν πως πρόκειται για καμουφλαρισμένα, αγνώστου ταυτότητας, απόβλητα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ Φυλής ειδοποίησαν την αστυνομία, καθώς και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης κινητοποίησε τις υπηρεσίες της νομαρχίας προκειμένου να εξακριβωθεί πώς βρέθηκε το επικίνδυνο φορτίο στο απορριμματοφόρο Ασπροπύργου.

Ο οδηγός του απορριμματοφόρου όταν ρωτήθηκε από τους υπεύθυνους της νομαρχίας για το επικίνδυνο φορτίο απάντησε ότι με τηλεφώνημα του υπέδειξαν συγκεκριμένη τοποθεσία και από εκεί παρέλαβε το φορτίο.

Aφαντος ο δήμαρχος

Η αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Δερμιτζάκης πήγαν στο σημείο που υπέδειξε ο οδηγός, αλλά δεν εντόπισαν τίποτα. Ο οδηγός συνελήφθη και το απορριμματοφόρο κατασχέθηκε, ενώ ο δήμαρχος Ασπροπύργου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της νομαρχίας.

Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος εξέτασε το φορτίο και επισήμανε ότι πρόκειται για απόβλητα μεταλλουργίας, από τα οποία πήρε δείγμα προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ταυτότητά τους και ο βαθμός επικινδυνότητας.

Η χώρα μας, όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτει μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και τα παραγόμενα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται με ασφαλείς συσκευασίες σε μονάδες του εξωτερικού. Η μεταφορά πραγματοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες και το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Χρειάστηκε παρέμβαση Πάγκαλου και Μπιρμπίλη

Σχεδόν η μισή κυβέρνηση χρειάστηκε να κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτραπεί το «φουντάρισμα» των τοξικών στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως μας εξηγεί η αντινομάρχης Δυτ. Αττικής Σταυρούλα Δήμου.

 «Στην προσπάθειά μας να βρούμε λύση για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων επικοινώνησα με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η απάντηση που έλαβα ήταν ότι δεν διαθέτει κονδύλια για τέτοιου είδους ζητήματα. Στη συνέχεια απευθύνθηκα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το ζήτημα και αμέσως ειδοποίησε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη και ακολούθως την υπουργό κ. Μπιρμπίλη, η οποία ενημέρωσε τον κ. Δερμιτζάκη.

Ολοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο πρόβλημα και πραγματικά είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι φορείς ανταποκρίνονται και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα σε αίτημά μας. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι χαοτική και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Παλεύουμε μόνοι μας με εκατοντάδες παράνομες βιοτεχνίες και εργαστήρια. Μας άφησαν δίχως στελέχωση και μέσα, για να μην μπορούμε να πραγματοποιούμε ελέγχους.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, όπως αποδεικνύεται και από το τελευταίο αυτό περιστατικό και δεν γνωρίζουμε αν έχει εναποτεθεί άλλο ή άλλα τέτοια επικίνδυνα φορτία στον ΧΥΤΑ Φυλής ή και κάπου αλλού».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

kallipateira@pegasus.gr

«EΘΝΟΣ» 1/11/09

 Επιστροφή

Τα μαλλιά της κεφαλής μας θα πληρώσουμε για τα απόβλητα

Σταυρογιάννη Λ.

Ακριβά, πανάκριβα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, όχι για μέτρα προστασίας και υλοποίηση στοιχειωδών υποδομών, αλλά για τη διαχρονική και δικομματική απραξία στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων ή η εφαρμογή ελάχιστων κανόνων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2009, προβλέπει διαδικασίες εξπρές όταν το κράτος - μέλος δεν συμμορφώνεται με την πρώτη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεύτερη καταδίκη σημαίνει καταβολή τσουχτερού κατ' αποκοπή προστίμου ή και ημερήσιου. Αυτά λογαριάζονται και τρέχουν από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση.

Με τη νέα συνθήκη καταργείται η αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης, το τελευταίο προδικαστικό στάδιο, και παραμένουν η επιστολή συμμόρφωσης και η προειδοποιητική επιστολή. Μετά κατευθείαν στο δικαστήριο. Άλλη διάταξη προβλέπει ότι όταν η συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία γίνεται εκπρόθεσμα, το δικαστήριο στην πρώτη του απόφαση μπορεί και πάλι να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Ο μέχρι τώρα κανόνας στο ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν η εκπρόθεσμη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και πάντα όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες παραπομπής ή μεσολαβούσε καταδίκη. Όσο για την εναρμόνιση, εξαντλούνταν σε μια κακή μετάφραση στα ελληνικά. Άρα τα ψέματα τελείωσαν. Ήδη η Ελλάδα κινείται στα χνάρια του Κουρουπητού. Ως γνωστόν, ήταν η πρώτη χώρα που πλήρωσε για την παραβίαση του περιβαλλοντικού δικαίου περιβάλλοντος κατά πώς όριζε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, διότι επί πολλά χρόνια λειτουργούσε ο σκουπιδότοπος. Έχει εισπράξει έξι τον αριθμό καταδίκες και εκκρεμεί η συμμόρφωση για κακή εφαρμογή, άρα παραβίαση.

Από τον Οκτώβριο η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν στην επιστολή συμμόρφωσης προς το υπουργείο προειδοποιεί για την "εκτέλεση της απόφασης της 10ης Σεπτεμβρίου του 2009", την πιο φρέσκια καταδίκη για την απουσία διαχείρισης των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, και έλλειψη χώρου διάθεσης. Μια εκκρεμότητα και πρόβλημα δημόσιας υγείας εκτός της ρύπανσης του περιβάλλοντος, που ξεκίνησε και επισήμως από το 1992 κι ακόμη βρισκόμαστε στο μηδέν. Ζητά λοιπόν να πληροφορηθεί "τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της χώρας προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου και να διαβιβαστούν αντίγραφα των εν λόγω μέτρων". Και επεξηγεί... για να αποφευχθούν παρανοήσεις:

"Όσον αφορά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ή συμπληρωθούν, παρακαλώ όπως οι αρχές σας, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ευθύνη της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή του κοινοτικού Δικαίου, την εφοδιάσουν με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσεως όσον αφορά την εφαρμογή τους καθώς και με τα κυριότερα ορόσημα (περιλαμβανομένων ενδείξεων για πρόβλεψη του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μέτρα που απαιτούν οικονομικές επενδύσεις)". Παρατίθεται ο αριθμός ανακοίνωσης της επιτροπής του 2007 για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου καθιστώντας σαφές πως η Κομισιόν υποχρεούται να διασφαλίσει είτε ότι η παράβαση "έχει πλήρως διορθωθεί είτε ότι έγινε δεύτερη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης εντός 12-24 μηνών από την πρώτη απόφαση".

Άρα, επειδή συμμόρφωση δεν έχει υπάρξει, ό,τι δεν έγινε σε 18 ολόκληρα χρόνια πρέπει να γίνει σε ένα με δύο χρόνια μετρώντας από την 10η Σεπτεμβρίου του 2009. Διαφορετικά πρόστιμο!

Οι επικίνδυνες εκκρεμότητες

* Εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου - συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο. Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 24ης Ιουνίου 2004 (υπόθεση C-119/02) λόγω έλλειψης συστήματος συλλογής και κατάλληλης επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου (κατά παράβαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα). H υλοποίηση των έργων καθυστερεί, γι' αυτό και η αιτιολογημένη γνώμη.

* Παράνομες χωματερές: Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 6ης Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03). Λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία (κατά παράβαση της Οδηγίας 75/442/ΕΟΚ για τα στερεά απόβλητα, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 91/156/ΕΟΚ). Κλείσιμο έως το τέλος του 2008. Έχει ήδη σταλεί προειδοποιητική επιστολή.

* Καθορισμός Ζωνών Ειδικής Προστασίας βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να καθορίζουν Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα διάφορα είδη άγριων πτηνών (μέρος του δικτύου Natura 2000). Το ΥΠΕΧΩΔΕ όφειλε να έχει χαρακτηρίσει 186 Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Μέχρι σήμερα έχουν καθοριστεί μόνον 151 και η έκτασή τους δεν καλύπτει όλα τα είδη πτηνών. Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε στις 25.10.2007 και έχει αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή.

* Εφαρμογή της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ. Έως τις 31.12.2000, 24 οικισμοί δεν διέθεταν ούτε δίκτυα αποχέτευσης ούτε βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματά τους. Η πρώτη καταδίκη εκδόθηκε στις 25.10.2007. Στάδιο προειδοποιητικής επιστολής.

* Ανεπαρκής προστασία ελλείψει θεσμικού πλαισίου των Ζωνών Ειδικής Προστασίας δυνάμει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ και 92/4392/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους. Η πρώτη καμπάνα χτύπησε στις 11.12.08. Επιστολή συμμόρφωσης.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=521085 (30-1)

 Επιστροφή

Στον αέρα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός;

Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη κατασκευή του ΧΥΤΑ στη Κερατέα απειλεί ότι θα προχωρήσει σε ακύρωση σύμβασης, αν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής.

06/03/2009 | 09:46 Τελευταία Ενημέρωση 13:30 06/03/2009

Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη κατασκευή του ΧΥΤΑ στη Κερατέα απειλεί ότι θα προχωρήσει σε ακύρωση σύμβασης, αν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής.
Σε περίπτωση ακύρωσης, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η χώρα μας θα χάσει 250 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που θα χρηματοδοτούσε το έργο.
Επίσης, το κράτος θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον εργολάβο, παρά το γεγονός ότι το έργο δεν θα έχει κατασκευαστεί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος δικαιολόγησε τη στάση της κοινοπραξίας. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν νομικές οδοί, προκειμένου να μην φτάσουμε στην ακύρωση. Δήλωσε επίσης ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία αμυδρή ελπίδα συνεννόησης με όσους αντιδρούν στην κατασκευή του έργου.
Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα και να τηρήσει τη νομοθεσία, δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Χιωτάκης πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

 

 Επιστροφή

 

Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ

Παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση προαναγγέλλει η Κομισιόν για τη διαχείριση τόσο των Απoβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), όσο και των υπόλοιπων κατηγοριών στερεών αποβλήτων.

Στη γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων  Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο απερχόμενος επίτροπος κ. Δήμας επιβεβαιώνει  ότι δεν έχει θεσπισθεί στην ελληνική νομοθεσία, καμία διάταξη της απόφασης 2003/33/ΕΚ για τον καθορισμό των κριτηρίων και των διαδικασιών αποδοχής των αποβλήτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής σύμφωνα με το άρθρο 16 και το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 1999/31/ΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση δεν αναφέρεται μόνο στα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων αδρανή υλικά, αλλά και σε όλα τα στερεά απόβλητα, ακόμη  και τα επικίνδυνα.....
Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αυτόματη νομική ισχύ σε πόλες τις χώρες μέλη και δεν χρειάζονται μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην απάντησή της ότι θα απευθύνει επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση, ρωτώντας:
• Με ποιόν τρόπο η Ελλάδα εξασφαλίζει στην πράξη την πλήρη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της απόφασης 2003/33/ΕΚ;
• Ποιες είναι οι συνέπειες από την μη έκδοση του ΠΔ για την Εναλλακτική Διαχείριση των ΑΕΚΚ, στην ορθή διαχείριση των αδρανών αποβλήτων στην Ελλάδα;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν την απάντηση αυτή ιδιαίτερα αποκαλυπτική, επισημαίνουν όμως ότι η Κομισιόν όφειλε να είχε παρέμβει πολύ πριν την ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου.
«Η απάντηση της Κομισιόν αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων της τελευταίας οκταετίας», δήλωσε ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ελπίζω οι διαδικασίες που κινήθηκαν με την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, να οδηγήσουν σύντομα σε κάλυψη του κενού στο θεσμικό πλαίσιο και να πάψει να είναι όλη η χώρα για μπάζωμα. Προκαλεί όμως ανησυχία ότι, παράλληλα με το συνολικότερο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η διαχείριση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων».
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος   6982 689868
Γιώργος Μπλιώνης         6944 869772

3 Μαρ 2010

 Επιστροφή

13 Δήμοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας

19 Μαρ. 2010 ... 13 Δήμοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας ... ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας κάνουν οι Δήμοι του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER ...
www.ebdomi.com/.../2219-13dimoi-apo-6-evropaikes-xores-enantia-ston-xyta-kerateas - Προσωρινά αποθηκευμένη

 

keratea.gr - Αρχική

Οβριόκαστρο Κερατέας 13 Δήμοι από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Έκκληση με επιστολή προς την ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει ...
www.keratea.gr/ - Πριν από 9 ώρες - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

 Επιστροφή

22 Μαρ. 2010 ... Μέσω συμβάσεων παραχώρησης αλλά και συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα προχωρήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα ...
www.plant-management.gr/index.php?id... - Προσωρινά αποθηκευμένη

Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ - Υλοποίηση Ολοκληρωμένου Συστήματος ...

Με βάση τη διεθνή πρακτική δημοπράτησης αντίστοιχων έργων ΣΔΙΤ, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός δημοπράτησης ενός έργου στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ...
www.sdit.mnec.gr/el/.../project0033.html - Προσωρινά αποθηκευμένη

v2.imerisia.gr - Ιδιώτες στη διαχείριση των απορριμμάτων ...

Ιδιώτες στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σχέδιο για την υλοποίηση έργων ανακύκλωσης και αξιοποίησης σκουπιδιών, όπως εργοστάσια κομποστοποίησης, μέσω ΣΔΙΤ ...
www.imerisia.gr/article.asp?catid...2... - Προσωρινά αποθηκευμένη

 Επιστροφή

ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Ανοικτή επιστολή προς την Υπ. Περιβάλλοντος...

19 Μαρ. 2010 ... Μπιρμπίλη και του κ. Κατρή. Να σημειώσουμε ότι πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θ. Κατρής είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ! ... ένας από τους τεχνικούς συμβούλους σας δεν είναι άλλος από τον κ. Ιωάννη Φραντζή, διευθυντή ιδιωτικής εταιρείας η οποία πραγματοποίησε σειρά μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ...
antixyta.blogspot.com/.../blog-post_19.html - Προσωρινά αποθηκευμένη

 

 Επιστροφή