Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΦΙΞ, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,

 

Eλκυστική μεταμόρφωση του ερειπωμένου Φιξ Δημητρης Pηγοπουλος

H κατάμεστη, σχεδόν, αίθουσα του Mεγάρου Mουσικής, η σιγουριά της Aννας Kαφέτση και οι ερεθιστικές εικόνες της αρχιτεκτονικής παρουσίασης μετέβαλαν σ' ένα απόγευμα το κλίμα δυσπιστίας που συνοδεύει την περιπετειώδη μεταμόρφωση του Φιξ σε έδρα του Eθνικού Mουσείου Σύγχρονης Tέχνης. “Tο μουσείο θα είναι έτοιμο τον Aύγουστο του 2007”, τόνισε η διευθύντριά του Aννα Kαφέτση, υπό το βλέμμα του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Tατούλη, στην προχθεσινή διάλεξη των αρχιτεκτόνων που απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του 2002 (3SK Στυλιανίδης Aρχιτέκτονες, Tim Ronalds Architectsm I. Mουζάκης & Συνεργάτες Aρχιτέκτονες EΠE).

Oι μελετητές είχαν να αντιπαρέλθουν πλήθος μικρών και μεγάλων παρεξηγήσεων· αλλά και εμποδίων, πραγματικών ή θεωρητικών. Γιατί μπορεί το Φιξ στα μάτια ενός εξειδικευμένου κοινού να αντιπροσωπεύει μια σπουδαία στιγμή της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας και του Tάκη Zενέτου (1926-1977), αλλά η πρόσληψη του παλιού εργοστασίου από το σώμα της κοινωνίας δεν ήταν πάντα το ίδιο ενθουσιώδης. H πολυετής εγκατάλειψη οδήγησε στη σταδιακή απαξίωση του Φιξ: τα πιο ουσιώδη συστατικά της μελέτης του Zενέτου, όπως οι λωρίδες των οριζόντιων υαλοπετασμάτων στην όψη της Συγγρού που χάριζαν στο κτίριο τη φευγαλέα εντύπωση ενός φωτεινού υπερωκεάνιου προσαραγμένου στην είσοδο της Aθήνας, είτε καλύφθηκαν με διαφημιστικές πινακίδες είτε έσπασαν· για να μην αναφερθούμε στην καταδικαστική έλλειψη φωτισμού.

Eπιπλέον, το κτίριο είναι μισό εδώ και λίγα χρόνια: ένα σημαντικό του τμήμα κατεδαφίστηκε για τις ανάγκες κατασκευής του μετρό. Eτσι, το ακρωτηριασμένο Φιξ των 20.000 τ.μ. δεν το ήθελε, θεωρητικά, κανείς: οι περίοικοι με ανακούφιση θα το έβλεπαν να κατεδαφίζεται, ενώ για τους αρχιτέκτονες συνιστά μία οδυνηρή υπενθύμιση της αδιαφορίας που επιφυλάσσει το επίσημο κράτος στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Eπρεπε, λοιπόν, οι μελετητές να τους “ικανοποιήσουν” όλους· να μεταγγίσουν στο μουσείο το πρωτοπόρο πνεύμα του Tάκη Zενέτου και, ταυτόχρονα, να δώσουν στην πόλη ένα αναβαπτισμένο αισθητικά, κτίριο, που δεν θα θυμίζει τον οικείο ξεχαρβαλωμένο ερειπιώνα του σήμερα.

Συμβολισμοί

Kι αυτός ο καθόλου αμελητέος στόχος επιτυγχάνεται. Oπως εξήγησε η αρχιτέκτων Kαλλιόπη Kοντόζογλου, βασική ομιλήτρια της διάλεξης, οι όψεις που σχεδίασε ο Tάκης Ζενέτος επί της Συγγρού και της Φραντζή διατηρούνται. H μετάβαση στο μέλλον “εγγράφεται”

στο μέτωπο της Kαλλιρρόης, κυρίως, όπου διατυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η “κεντρική ιδέα” της μελέτης. Eδώ επιχειρείται μία συμβολική υπόμνηση της τοπογραφίας της περιοχής: η “τομή” του γειτονικού Iλισού, που έρρεε μέχρι τη δεκαετία του '50 πριν καλυφθεί από τη λεωφόρο Kαλλιρρόης, “επανέρχεται” με την πέτρινη “κουρτίνα” που ντύνει την όψη της εισόδου του μουσείου, αναφορά στα ιζηματογενή πετρώματα της κοίτης του, και τον υδάτινο τοίχο στο επίπεδο του ισογείου, ανάμεσα στον όγκο των εκθέσεων και το έδαφος.

Tο σημαντικότερο, ίσως, μειονέκτημα του Φιξ, η έλλειψη υπαίθριων χώρων, διασκεδάζεται από τους μελετητές με την ανάπτυξη μιας εσωτερικής πλατείας στο “επικών” διαστάσεων ισόγειο του κτιρίου, ύψους σχεδόν 30 μ., και την πλήρη αξιοποίηση του δώματος· η υπαίθρια γλυπτοθήκη διαμορφώνεται στις ελικοειδείς διαδρομές ενός κήπου-λαβύρινθου, ενώ το εστιατόριο θα προσφέρει μοναδικές όψεις της πόλης. Oπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Kοντόζογλου στο τέλος της ομιλίας της, “το μουσείο ξαναδίνει στην πόλη αυτό που της πήρε”. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100013_24/02/2005_134975

Επιστροφή στην αρχή

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ το γκαράζ, αλλά δεν θα λειτουργήσει         Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το υπόγειο γκαράζ στον σταθμό του μετρό στο «Φιξ», 642 θέσεων για Ι.Χ. και 55 για δίκυκλα, εγκαινίασε χθες ο κ. Σουφλιάς.

Η πρωτοτοτυπία είναι ότι το έργο, που κόστισε 13,2 εκατ. ευρώ, θα παραμείνει κλειστό και θα λειτουργήσει... προσεχώς, αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί η κυβερνητική θέση για το τέλος στάθμευσης!
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του τεράστιου γκαράζ, του πρώτο υπογείου στο σύστημα του μετρό, έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες...
Η κατασκευή έγινε από την «Αττικό Μετρό», φορέα αρμοδιότητας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά η λειτουργία του γκαράζ είναι υπόθεση της ΑΜΕΛ, που ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών. Η τελευταία, εκτός από κάποιες διαδικασίες, θα αποφασίσει για το τέλος στάθμευσης, ενώ δεν αποκλείεται να παραχωρήσει την εκμετάλλευση σε ιδιώτη, οπότε θα χρειαστεί να γίνει διαγωνισμός και το γκαράζ να παραμείνει κλειστό.
Χθες ο κ. Σουφλιάς, που ρωτήθηκε πότε θα λειτουργήσει, είπε αορίστως: «Σε μερικές εβδομάδες», ενώ απέδωσε την καθυστέρηση σε δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι με το νέο γκαράζ το μετρό αποκτά 2.000 θέσεις που λειτουργούν σε χώρους δίπλα από πέντε σταθμούς, ενώ υποσχέθηκε ότι ώς το 2007 θα αυξηθούν σε 5.000. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με δύο κινήσεις:
* Την καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων που ήδη λειτουργούν στους σταθμούς Δ. Πλακεντίας, Χαλάνδρι, Εθνική Αμυνα και Κατεχάκη, με μεταλλικά συστήματα που θα διπλασιάσουν τη δυναμικότητα.
* Την κατασκευή πάρκινγκ στους νέους σταθμούς Νομισματοκοπείο, Ελαιώνας και Ανθούπολη.
Ανοικτό παραμένει το θέμα του τέλους στάθμευσης. Πηγές της «Αττικό Μετρό» έκαναν λόγο για μια πολιτική που θα ενθαρρύνει τη μακροχρόνια στάθμευση, ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους.
Το υπόγειο γκαράζ στον σταθμό του «Φιξ» διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και παρέχει πλήρως αυτοματοποιημένες υπηρεσίες. Εχει ξεχωριστή σημασία, αφού στην επιφάνεια του δρόμου θα δημιουργηθούν οι χώροι εξυπηρέτησης έξι λεωφορειακών γραμμών προς τα νότια προάστια, που θα απομακρυνθούν από το κέντρο. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα γίνει η μεταφορά.
Η μεγαλύτερη προσφορά του γκαράζ είναι ο χώρος των δύο στρεμμάτων, που προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πράσινο.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/08/2005

Επιστροφή στην αρχή

Ο Σουφλιάς για το κτίριο Ζενέττου

Μόνο στην υπουργική απόφαση για το κτίριο του Τάκη Ζενέττου αναφέρεται η επιστολή που έστειλε ο κ. Σουφλιάς, με αφορμή το ρεπορτάζ της «Ε» για το αναξιοποίητο ώς τώρα γκαράζ στο σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ», ενώ παρακάμπτει εντελώς την κόντρα με το υπουργείο Μεταφορών.

Στην επιστολή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα ως ...συνήθη περίπτωση, μεταξύ άλλων αναφέρει:
- Για την επισκευή και μετασκευή του κτιρίου του παλιού εργοστασίου «Φιξ» σε μουσείο προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός μελέτης το 2003, στον οποίο περιλαμβανόταν η επιθυμία του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και του υπουργείου Πολιτισμού να διατηρηθούν οι όψεις των Συγγρού και Φραντζή. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων (ΣΑΔΑΣ, ΤΕΕ, ΕΜΠ, κ.λπ.), που επικύρωσαν τη μελέτη, ενώ στις 12/5/2005 υποβλήθηκε αίτημα από το μουσείο να κριθούν διατηρητέες μόνο για τις δύο όψεις του κτιρίου.
- Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποδέχτηκε την πρόταση κρίνοντας ότι δύο είναι οι πλέον αξιόλογες όψεις, αντιμετωπίζοντας και το γεγονός ότι το σχέδιο πόλης προβλέπει τη δημιουργία στοάς προς την πλευρά της Συγγρού, καθώς και απότμηση του κτιρίου στη γωνία Συγγρού και Φραντζή. Επιτράπηκε η διάνοιξη δύο θυρών στη ...διατηρητέα όψη, γιατί θεωρήθηκε ότι δεν αλλοιώνεται η όψη του κτιρίου.
- Απαγορεύονται οι φωτεινές διαφημίσεις στις διατηρητέες όψεις -επιτρέπονται μόνο επιγραφές μικρών διαστάσεων, που δεν σημειώνεται στην επιστολή- ενώ στην τρίτη όψη επιτρέπονται με έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2005

Επιστροφή στην αρχή

 

Αρχίζουν τα έργα στο Φιξ

Τον Μάιο κατατίθενται οι προσφορές των εργοληπτών για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Tου Δημητρη Pηγοπουλου

Aπίστευτο κι όμως αληθινό: τον Iούλιο αρχίζουν τα έργα ανακατασκευής του εργοστασίου Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού σε έδρα του Eθνικού Mουσείου Σύγχρονης Tέχνης. Kαι τα τελευταία εμπόδια, λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένα στην κοινή θέα, ξεπεράστηκαν και στις 2 Mαΐου κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές των εργοληπτικών εταιρειών. H σχετική διαδικασία δεν είναι συνήθως χρονοβόρα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Iουνίου.

Eγκαίνια το 2008

«Mέσα στο καλοκαίρι οι Aθηναίοι θα δουν τις πρώτες μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά στο Φιξ», δηλώνει στην «K» η διευθύντρια του Mουσείου Aννα Kαφέτση, η οποία βλέπει μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και εξουθενωτική διαδικασία να φτάνει στο τέλος. H γραφειοκρατία, πάντως, έβαλε το χεράκι της καθώς παρουσιάζεται μια μικρή καθυστέρηση δύο μηνών στο (πολλάκις) επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Tο φθινόπωρο οι άνθρωποι του Mουσείου ήλπιζαν ότι στις αρχές Mαρτίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα έργα. O χρόνος που χάθηκε είναι δυνατόν τεχνικά να αναπληρωθεί στην πορεία, αλλά δύσκολα το EMΣT θα εγκαινιαστεί πριν από τα μέσα του 2008.

O Mεγάλος Περίπατος

H εγκατάσταση του εργολάβου είναι γεγονός που η διοίκηση του Mουσείου θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά καθώς συμπίπτει με τον «Mεγάλο Περίπατο», την πρώτη από τις δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που έχει προγραμματίσει το ΕMΣT στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Προ-Θυρανοίξια 2006-2007» εν όψει της ανακατασκευής του κτιρίου. O «Mεγάλος Περίπατος», από τις 17 Iουλίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου, παραπέμπει απευθείας στον πεζοδρομημένο άξονα της Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων με σημείο εκκίνησης το Nέο Mουσείο Aκροπόλεως και κατάληξη την Tεχνόπολη στο Γκάζι. H ιδέα θυμίζει τη μεγάλη έκθεση «Art Athina» το καλοκαίρι των Oλυμπιακών Aγώνων που είχε αναπτυχθεί περίπου στην ίδια περιοχή (Διον. Aρεοπαγίτου, Aπ. Παύλου, Eρμού, κ.ά.).

…Tον «Mεγάλο Περίπατο» θα διαδεχθούν το επόμενο καλοκαίρι οι «Θαλάσσιες Oδοί» στο λιμάνι του Πειραιά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_145386_15/04/2006_180962

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι ενστάσεις καθυστερούν την ανακαίνιση

Μια σπάνια κοινοβουλευτική στιγμή συναίνεσης και συνεργασίας χθες στη Βουλή, για χάρη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος είχε υποβάλει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, ανησυχώντας για την καθυστέρηση ανακαίνισης του Φιξ, οι εργασίες του οποίου, όπως έγραφε, «έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες». Αντιθέτως, όπως τόνιζε ο κ. Μπένος, «με τις συνεχιζόμενες κωλυσιεργίες και ενστάσεις κατά του έργου διαφαίνεται ο κίνδυνος να χαθεί περισσότερος χρόνος, αφ' ετέρου και τα κοινοτικά κονδύλια, που προορίζονται για την ολοκλήρωσή του».
Ο κ. Βουλγαράκης, απαντώντας, παρουσίασε το περιπετειώδες χρονικό του έργου, που λέγεται «Μελέτη, κατασκευή και εξοπλισμός του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και έχει ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο του 2005 -που ξεκίνησε η διαδικασία- μέχρι σήμερα, η εργοληπτική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» με συνεχείς προσφυγές της αμφισβητεί τη νομιμότητα ανάθεσης του έργου στην εταιρεία «ΒΙΟΤΕΛ Α.Ε.».
Τελευταία στη σειρά (7/11/2006) μια καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι κατά τη διαγωνιστική διαδικασία παραβιάστηκε το εθνικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε μέσα σε 15 μέρες διευκρινίσεις από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αυτό ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα και τώρα, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, «το ΥΠΠΟ αναμένει την απάντηση της Ε.Ε.». Επειδή, δε, θεωρεί ότι «το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό», μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα δράσει σύννομα και έγκαιρα».
Ο Σταύρος Μπένος δήλωσε στον κ. Βουλγαράκη ότι έχει την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο έργο και την ικανοποίησή του που το ΥΠΠΟ το θέτει ψηλά στις ιεραρχήσεις του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/02/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Kαθυστερήσεις στο Φιξ λόγω του αμίαντου

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για να εξετάσει τις προσφορές για την απομάκρυνση του αμίαντου που εντοπίστηκε, από την εταιρεία «Πλίνιος» του Δημόκριτου, σε ποσοστό 10% στο κτίριο του Φιξ, το οποίο ανακατασκευάζεται για να στεγάσει το μουσείο.

Οι εργασίες ανακατασκευής θα καθυστερήσουν ίσως ένα δίμηνο, μέχρι την απομάκρυνση του αμίαντου, παρότι η ποσότητά του είναι κάτω των επιτρεπτών ορίων.

Στο μεταξύ, αναμένεται η ανανέωση από τον υπουργό Πολιτισμού της θητείας (τετραετής) της διευθύντριας Αννας Καφέτση, καθώς λήγει τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Η κ. Καφέτση είναι από το 2000 η ιδρυτική διευθύντρια του ΕΜΣΤ. Πρόσφατα ο κ. Λιάπης αντικατέστησε τρία μέλη του Δ.Σ., (Κ. Βαρώτσος, Λ. Ταγματάρχης, Ερση Φιλιπποπούλου) με τους Μιχάλη Μανουσάκη, ζωγράφο και επίκουρο καθηγητή στην ΑΣΚΤ, Κων. Φιλιππίδη, μηχανολόγο-μηχανικό, και Κων. Σακελλαριάδη, δικηγόρο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8777&pubid=300492

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«ΑΣΤΕΓΗ» Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-Μουσείο ούτε το 2010!

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Την ώρα που έχει παγώσει η μετατροπή του Φιξ σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το μουσείο κάνει διπλά εγκαίνια σε προσωρινή στέγη

Ώρα μηδέν για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Μπορεί ο εργολάβος που αναδείχθηκε στον μειοδοτικό διαγωνισμό να μπήκε στο μισογκρεμισμένο εργοστάσιο Φιξ της Λεωφόρου Συγγρού το καλοκαίρι του 2007 και τα εγκαίνια να προγραμματίζονταν για το 2010, αλλά το πολύπαθο μουσείο ακόμη μία φορά βρίσκει εμπόδια. Αν και έχει καθαριστεί από τον αμίαντο τον Απρίλιο, οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει- αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως στο εσωτερικό αντιστοιχούν σε δουλειά δύο μηνών!- με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται στον αέρα, παρότι τα 40 εκατ. ευρώ που απαιτούνται είναι εξασφαλισμένα. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Βρισκόμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος», δηλώνει λακωνικά η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφέτση, και η μετατροπή του νεκρού εργοταξίου σε μουσείο προς το παρόν μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Και τα εγκαίνια, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο άργησαν δύο Ολυμπιάδες (χάθηκαν ήδη της Αθήνας και του Πεκίνου), αλλά με τον ρυθμό που γίνονται οι εργασίες μπορεί να αργήσουν και τρεις! Το οκτάχρονο μουσείο, παρότι άστεγο, δεν σταματά τη δράση του. Έχει βρει προσωρινή στέγη στους υπόγειους χώρους του Ωδείου Αθηνών, έχει απόψε διπλά εγκαίνια- αναδρομική της  Μπίας Ντάβου, μία από τις σημαντικότερες και πρωτοποριακές δημιουργούς της δεκαετίας του ΄70, και τις εντυπωσιακές ποπ βιντεοεγκαταστάσεις του «διδύμου» από την Κορέα ΥoungΗae Chang Ηeavy Ιndustriesκαι υποδέχεται τον Μάρτιο τη μεγάλη κυρία της βίντεο αρτ, την Ιρανή Σερίν Νεσάτ με έργα της από τον κύκλο «Γυναίκες χωρίς άνδρες».

Περισσότερα από 130 έργα - σχέδια, ζωγραφικές συνθέσεις, αντικείμενα και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις- ιχνηλατούν τη διαδρομή της καλλιτέχνιδος στα 30 χρόνια της πορείας της, η οποία εστίασε στην έρευνα, τον πειραματισμό, τον στοχασμό, τον νόστο, τον μύθο και το, θάνατο. Από το πρώτο έργο που μπήκε στη συλλογή του Μουσείου το 2000 (δωρεά του γιου της, Ζάφου Ξαγοράρη)- Σκάλες και Ιστίαέως έργα καμωμένα με εφημερίδες και πλέγματα από ζελατίνες, πλεξιγκλάς και μεταλλικούς συνδετήρες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4492683&ct=4 (27-12-2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την επικίνδυνη καθυστέρηση των έργων στο κτίριο ΦΙΞ για την εγκατάσταση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σε απάντησή του προς τη βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη το ΥΠ.ΠΟ. αναφέρεται στις δυσκολίες των έργων στο κτίριο του ΦΙΞ, χωρίς όμως να ανασκευάζει τους φόβους για τις επικίνδυνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ανέγερσης του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.  

Στις 19.12.2008 η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη κατέθεσε ερώτηση με θέμα την καθυστέρηση εργασιών ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για τη μόνιμη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τον κίνδυνο να αναβληθεί ξανά η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου.

Στην ερώτηση αναφερόταν ότι «ενώ ήδη από το 2007 έχει αναδειχθεί από μειοδοτικό διαγωνισμό εργολάβος και τα εγκαίνια του μουσείου είχαν προγραμματιστεί για το 2010, οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του δεν έχουν προχωρήσει, παρότι το απαιτούμενο χρηματικό ποσό των 40 εκ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Γ΄ ΚΠΣ, με κίνδυνο να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση δεδομένου ότι κλείνει στο τέλος του έτους». Δεδομένης της σημασίας του μουσείου ως θεσμού για τη σύγχρονη τέχνη και της προσωρινής στέγασής του στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, η βουλευτής έθεσε τα εξής τρία ερωτήματα: 1. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την υλοποίηση του έργου; 2. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ που πρόκειται να φιλοξενήσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; 3. Δεδομένης της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των εργασιών για την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ και τη μόνιμη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε ποιες ενέργειες  προτίθεται να προβεί το ΥΠ.ΠΟ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η παράδοση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου;  

 

Στην απάντησή του το ΥΠ.ΠΟ αναφέρει ότι:

«το έργο «Μελέτη, κατασκευή και εξοπλισμός του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και προϋπολογισμό, πλέον ΦΠΑ, 28.907.599, 16 ευρώ, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Πολιτισμός» στις 16.12.2004. Το έργο αφορά στην ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ προκειμένου να εγκατασταθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης, μελετητές, προκαταρκτικές εργασίες και την ανακατασκευή του κτιρίου». Στη συνέχεια της απάντησης αναφέρεται ότι «το έργο έχει δηλωθεί ως έργο γέφυρα, διότι δεν προβλέπεται η ολοκλήρωσή του εντός της περιόδου του Γ΄ ΚΠΣ. Αυτό συνέβη διότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω δικαστικής εμπλοκής κατά τη διαδικασία ανάθεσης του έργου και λόγω ανεύρεσης επικίνδυνων υλικών –αμίαντος και φελλός– στο κτίριο. Οι δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα είναι 6.172.201 ευρώ». Τέλος, αναφέρεται ότι «ο φορέας υλοποίησης κατέθεσε τροποποιημένο ΤΔΕ με αύξηση προϋπολογισμού κατά 1.716.015 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ο καθαρισμός του κτιρίου, ενώ μελετάται η τροποποίηση της απόφασης».

Και ενώ διαπιστώνουμε την ήδη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συνεχίζουμε να εκφράζουμε τους φόβους μας να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Οι αναφορές του ΥΠ.ΠΟ. για την ανεύρεση επικίνδυνων υλικών στο κτίριο ΦΙΞ δεν δικαιολογούν τις τεράστιες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων που είναι καθοριστικές για την υλοποίηση του έργου. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή λύση που έχει βρεθεί για τη στέγαση του μουσείου στο κτίριο του Ωδείου δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων στους χώρους του, παραμένει όμως το μεγάλο κενό από την έλλειψη της μόνιμης έκθεσης με έργα σύγχρονης τέχνης, κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών.

16.1.2009.

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή