Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Φιλοπάππου 3     προηγούμενα: (Φιλοπάππου 1 , (Φιλοπάππου 2)

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου

 Δελτίο Τύπου 21/10/2009

 Έχει πάτο η κατρακύλα του Δήμου Αθηναίων;

 Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο 20/10/09 η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου, με αφορμή τη συνέλευση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο λόφο του Φιλοπάππου έθεσε προ ημερεσίας το θέμα της κακής κατάστασης της βλάστησης του λόφου. Μετέφερε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την αποχή του Δήμου από τη φροντίδα του λόφου, το ψήφισμα της συνέλευσης καθώς και έκθεση έξι γεωπόνων, που εξασφάλισαν οι κάτοικοι, και στην οποία οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βλάστηση του ιστορικού λόφου της Αθήνας.

 Η Απάντηση του αντιδημάρχου κυρίου Μοσχονά αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη αλλά και πρόκληση κατά των ενεργών πολιτών της περιοχής μας. Ανέφερε ότι είμαστε «πολίτες» εντός εισαγωγικών καθώς αυτός έχει γεννηθεί στην περιοχή και ενδιαφέρεται για τον λόφο περισσότερο από όλους [Δείτε σχετικά]. Πριν μερικές ημέρες μάλιστα σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τη Διπλή Ανάπλαση οι δικαιωμένοι από το ΣτΕ 130 πολίτες τοποθετήθηκαν επίσης εντός εισαγωγικών.

 Ως δημότες Αθηναίων και κάτοικοι των περιοχών γύρω από του Φιλοπάππου, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε, όχι απλώς την αλήθεια που γνωρίζουν ακόμα και τα τετράποδα που περπατούν στο λόφο μας:  Ότι  δηλαδή η βλάστηση είναι εγκαταλελειμμένη και φθίνει ταχύτατα, το έδαφος διαβρώνεται και ο λόφος είναι βρώμικος και παρατημένος στην τύχη του.

 Δυστυχώς πια πρέπει να υπερασπιστούμε την ίδια τη δημοκρατία και το σύνταγμα. Δηλαδή να ενημερώσουμε το Δήμαρχο της Αθήνας και τον αντιδήμαρχο κύριο Μοσχονά, ότι η ιδιότητα του πολίτη δεν είναι πτυσσόμενη. Την διαθέτουν άπαξ όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, άσχετα με το αν συμφωνούν με την πολιτική της δημοτικής αρχής της Αθήνας ή όχι.

 Η τοποθέτηση του κ Μοσχονα δείχνει ότι η σημερινή δημοτική αρχή θεωρεί τους ενεργούς και ανησυχούντες δημότες αυτής της πόλης εχθρούς της. Αμφισβητώντας τους εμμέσως την ιδιότητα του πολίτη, επιχειρεί στην ουσία να αμφισβητήσει τα ενοχλητικά για τη δημοτική αρχή δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Και αυτό με τη σειρά του δείχνει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση να ακούσει και  κατά συνέπεια ούτε και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης όπως τα ζουν και τα επισημαίνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της. Κρίμα για τον ιστορικό δήμο της Αθήνας.

 Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου

Βlog: filopappou.wordpress.com

Επιστροφή στην αρχή

Αναβλήθηκε σήμερα στο ΣτΕ η δίκη για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Λιάπη με την οποία καθορίζονται ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος οι Λόφοι Φιλοπάππου, Πνύκας, Νυμφών, Αστεροσκοπείου. Ο εισηγητής θεώρησε ορθό να χαρακτηριστεί ο χώρος οργανωμένος αλλά ζήτησε να δοθεί 24ωρη πρόσβαση σε αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι ο χώρος θα είναι ανοικτός μόνο την ημέρα.

 Η δίκη αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του εισηγητή διότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει χορηγήσει στο ΣτΕ τα κανονικά πρακτικά της αντίστοιχης συνεδρίασης του ΚΑΣ αλλά ένα σχέδιο πρακτικών. Υπενθυμίζουμε ότι Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ τότε ήταν ο κ. Χρήστος Ζαχόπουλος και ότι μετά την πτώση του ο νέος ΓΓ του ΥΠΠΟ αρνείται να υπογράψει πρακτικά που αφορούν τον προκάτοχό του. Τώρα όμως φαίνεται ότι ο κ. Ζαχόπουλος υπογράφει αναδρομικά.

 Επιπλέον, και σε αυτό ζητάμε να δώσετε προσοχή, την αναβολή της δίκης την ζήτησε και το ΥΠΠΟ για να προσκομίσει τον ποινικό φάκελο των αιτούντων την ακύρωση.  Ποινικό φάκελο για τους αιτούντες προσπαθούν με ιδιαίτερο ζήλο να δημιουργήσουν οι αρχαιολόγοι που είναι υπεύθυνοι για τον λόφο Φιλοπάππου και διακαώς επιθυμούν να τον κλείσουν στους κατοίκους και συγκεκριμένα οι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου και ο νυν έφορος κος Μάντης. Για την ώρα υπάρχουν μηνύσεις κατά ορισμένων εκ των αιτούντων την ακύρωση της ΥΑ

(α) για δενδροφυτεύσεις (....)

(β) για ηθική αυτουργία και συναυτουργία όσον αφορά τίς πτώσεις της περίφραξης

και δεν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων.

 Θεωρούμε απαράδεκτη την κίνηση αυτή του ΥΠΠΟ διότι προσβάλει κατευθείαν τα ατομικά δικαιώματα εφόσον στο ΣτΕ δικαίωμα να προσφύγει κανείς έχει ανεξάρτητα ποινικού μητρώου.  Σε αυτό το ζήτημα θα δώσουμε την απαραίτητη έκταση και βαρύτητα που του αναλογεί

 .......πριν μας αναγκάσουν κάποιοι γραφειοκράτες να δείχνουμε πιστοποιητικό φρονημάτων για να ψηφίζουμε.

 Στέλλα Μαρκαντωνάτου

Μία εκ των 11 αιτούντων την ακύρωση της ΥΑ Λιάπη και μία εκ των κατοίκων των οποίων

ο ποινικός φάκελος ετοιμάζεται με περισσή φροντίδα από τους συγκεκριμένους αρχαιολόγους

(ελήφθη 11-11-09)

Επιστροφή στην αρχή

Η απάντηση των κατοίκων στην αδιαφορία Δήμου Αθηναίων και Εφορείας Αρχαιοτήτων για το πράσινο του Φιλοπάππου (15-11)

 Επιστροφή στην αρχή

συμφέροντα της νύχτας δεν έχουν θέση στη γειτονιά μας

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ο Γιάννης Γιαννατσής και η οικογένειά του δέχθηκαν τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στην πολυκατοικία στην οποία διαμένουν. Παρ’ όλο που η φωτιά κατασβέστηκε σχετικώς έγκαιρα δημιουργώντας μόνον υλικές ζημιές, εν τούτοις κινδύνευσαν πολύ σοβαρά ανθρώπινες ζωές από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

Ο Γιάννης Γιαννατσής είναι γνωστός από τις κοινωνικές του δράσεις απέναντι σε συμφέροντα ιδιωτών και αυθαιρεσίες του δημοσίου. Έχει ενεργή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες πολιτών για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης των Λόφων Φιλοπάππου, των επικίνδυνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και υπερ της υπογειοποίησης του προαστιακού και της απόδοσης των δημοσίων χώρων στους πολίτες. Έχει επίσης ενεργή συμμετοχή στις δράσεις αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα που, καθώς είναι γνωστό, δέχτηκε εγκληματική και εκφοβιστική ενέργεια σε βάρος της ζωής της και πάλι στην γειτονιά των Πετραλώνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τρομοκρατικό αυτό κτύπημα έρχεται αμέσως μετά την συμμετοχή του Γιάννη Γιαννατσή στις δράσεις των κατοίκων των Πετραλώνων ενάντια στην ασύδοτη επέκταση και κατάληψη δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια, οδοστρώματα) των νυχτομάγαζων που με γοργό ρυθμό επεκτείνονται στην γειτονιά αυτή ακολουθώντας την ανάλογη “αξιοποίηση” του Θησείου, του Ψυρρή και του Γκαζιού.

Ούτε είναι τυχαίο ότι έγινε στόχος ένας αγωνιστής που έχει διαθέσει τον εαυτό του ανιδιοτελώς σε κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία. Ο προφανής σκοπός τους είναι να εκφοβίσουν όλους όσους πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι για τις ζωές μας και το διεκδικούμε.

Δεν λογαριάζουν σωστά όμως. Οι γειτονιές μας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και να οργανώνονται και να διεκδικούν και να φέρνουν αποτελέσματα. Απέναντι μάλιστα σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους.

 -να Στηρίξουμε την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων-Φιλοπάππου για διαδήλωση την Κυριακή  29-11 στις 12 μμ από την πλατεία Μερκούρη

 Επιστροφή στην αρχή

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους συναγωνιστές Γιάννη και Τρισεύγενη Γιαννατσή και θεωρεί ότι είναι επίθεση κατά όλων των κινημάτων πόλης.
Ηλίας Γιαννίρης

 Επιστροφή στην αρχή

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ - ΠΝΥΚΑΣ

Εισήγηση υπέρ της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου

Νόμιμη είναι η περίφραξη που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού στους Λόφους Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών, ενώ αντίθετα η απαγόρευση πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες είναι παράνομη. Αυτό πρότεινε στη χτεσινή συνεδρίαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής Ι. Μαντζουράνης. Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την εισήγηση, αυτό θα σημάνει ότι θα απαγορευτεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε περίφραξη όλου του χώρου με τη δημιουργία εισόδων (πύλες), με πρόσχημα την καλύτερη φύλαξη του χώρου.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ, ο εισηγητής Ι. Μαντζουράνης ανέφερε ότι η περίφραξη είναι νόμιμη και έγινε για την προστασία των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για να αποτραπούν καταπατήσεις. Οσον αφορά την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο τις νυκτερινές ώρες, σημείωσε ότι αντίκειται στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009   

 Επιστροφή στην αρχή

Με την ευκαιρία της Kαθαράς Δευτέρας, χιλιάδες πολίτες θα ανέβουν στου Φιλοπάππου. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να τους ενημερώσουμε, αφού η δημοτική αρχή αποκλείεται να το κάνει, για τα έργα και ημέρες του Δήμου στου Φιλοπάππου, ως προς το πράσινο.

Πρόσφατα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το πράσινο του Φιλοπάππου, ο αντιδήμαρχος κύρος Μοσχονάς, έσκιζε τα ιμάτια του για το πόσο αγαπά τον λόφο, πόσο ενδιαφέρεται και πόσες φυτεύσεις έχει κάνει. Μέτα από αυτό έφτασαν στα χέρια μας απαντήσεις της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου [ΕΔΩ] για το πόσες ακριβώς φυτεύσεις έχουν γίνει και πότε, στου Φιλοπάππου από το 2002 μέχρι και το 2009. Δηλαδή για 8 χρόνια.

Θαυμάστε:

Συνολικά στα 700 στρέμματα του Φιλοπάππου, σε διάστημα 8 ετών φυτεύτηκαν 1221 δέντρα και 2500 θάμνοι.

Φυτεύσεις δέντρων:
2002 Δέντρα: 0
2003 Δέντρα: 490
2004 Δέντρα: 345
2005 Δέντρα: 359
2006 Δέντρα: 27
2007 Δέντρα: 0
2008 Δέντρα: 0
2009 Δέντρα: 0
————————
Σύνολο 1221
Αναλογικά:

0,21 δέντρα ανά στρέμμα το χρόνο

Φυτεύσεις θάμνων:
2002 Θάμνοι: 0
2003 Θάμνοι: 0
2004 Θάμνοι: 574
2005 Θάμνοι: 1886
2006 Θάμνοι: 40
2007 Θάμνοι: 0
2008 Θάμνοι: 0
2009 Θάμνοι: 0
————————
Σύνολο 2500
Αναλογικά:

0,44 θάμνοι ανά στρέμμα το χρόνο

Σε αυτά να προσθέσουμε:

Με απλά λόγια…

Αν το δούμε σε επίπεδο οκταετίας, έχουν φυτευτεί ελάχιστα και σίγουρα λιγότερα από όσα χάσαμε. Άρα το πράσινο του λόφου φθίνει ταχέως.. Αν δε το δούμε στα τρία τελευταία χρόνια (2007-2009) της σημερινής δημοτικής αρχής…

Επί δημαρχίας Κακλαμάνη το διάστημα (2007-2009)

Φυτεύσεις δέντρων: 0
Φυτεύσεις θάμνων: 0

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Από το Blog Φιλοπάππου: filopappou.wordpress.com

(12-2-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Στην εκδίωξη των αστέγων που έχουν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή του αναψυκτηρίου του Πηκιώνη στον Λουμπαρδιάρη προχώρησε η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων εν όψει των εκδηλώσεων για τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Οι περίπου 10-15 άστεγοι που διαβιούν στη γύρω περιοχή αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας το πρωϊ της Παρασκευής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης, δηλώνει στο tvxs πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας ενώ όπως υποστηρίζει υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς στο πάρκο του Φιλοπάππου ενώ συνεχή ήταν και τα παράπονα των κατοίκων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν περίοικοι είναι πάγια τακτική του Δήμου να απομακρύνει τους άστεγους πριν από την Καθαρά Δευτέρα, για να υπάρχει “καλύτερη εικόνα της περιοχής στα Κούλουμα”.
Πάντως από την πλευρά του Δήμου, ο κ. Παπαδάκης τονίζει στο tvxs πως στους συγκεκριμένους άστεγους είχε γίνει κατά καιρός πρόταση να μεταφερθούν στο ξενοδοχείο αστέγων του Δήμου, στο Μεταξουργείο, αλλά εκείνοι το είχαν αρνηθεί.
Για απαράδεκτη πρακτική και για την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της μόνο τη “βιτρίνα” κάνει λόγο στο tvxs η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ελθήνα Αγγελοπούλου καλώντας τον Δήμο και προσωπικά τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από ένα υπαρκτό πρόβλημα, που όμως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπισή του.
Διαψεύδουν τις κατασχέσεις
Σύμφωνα με καταγγελίες των περιοίκων, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με τη συνοδεία ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις δεν βρήκαν τους ίδιους τους άστεγους παρά μόνο τα προσωπικά τους αντικείμενα (κουβέρτες, ρούχα κτλ) τα οποία και κατέσχεσαν.
Τις καταγγελίες αυτές διαψεύδει πάντως ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης και τονίζει πως πράγματι οι άστεγοι εκδιώχθηκαν αλλά δεν έχει κατασχεθεί το παραμικρό. “Εξάλλου και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας φοβούνται να πιάσουν τα ρούχα και τα σκεπάσματα αυτά, για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών”, λέει χαρακτηριστικά. Πάντως οι περίοικοι και οι ίδιοι οι άστεγοι επιμένουν στην καταγγελία για τις κατασχέσεις ενώ μία άστεγη γυναίκα φέρεται να έχει χάσει και τα χαρτιά της τα οποία ήταν μέσα στα υπόλοιπα προσωπικά της αντικείμενα που “έκαναν φτερά”.

http://tvxs.gr/node/52012

(Ελήφθη 13-2-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Η ΕΤΑ χωρίς να πάρει άδεια ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την πολεοδομία, ως υποχρεούτο, προχωρά σε παράνομη εγκατάσταση δύο κουβούκλιων. Αλλά και οι δύο”υπεύθυνες” υπηρεσίες, Α’ ΕΠΚΑ και Πολεοδομία του Δήμου δεν ασχολήθηκαν καν να μάθουν πως σε τόσο σημαντικούς χώρους ευθύνης τους ξεφύτρωσαν τα δύο κουβούκλια.

ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ τις ενοχλήσεις πολιτών και το δημοσίευμα και με καθυστέρηση μηνών από την εγκατάσταση, ο έφορος ακροπόλεως κ. Μάντης δίνει εκ των υστέρων(!) άτυπη(!) άδεια! Όμως η πολεοδομία δίνει το ακριβώς αντίθετο! Διαπιστώνει την αυθαιρεσία και επιβάλει πρόστιμο στο κουβούκλιο του πάρκινγκ για το οποίο είχαν ρωτήσει οι πολίτες.

Εν τω μεταξύ η σύμβαση του “μεγάλου έργου” της διαχείρισης πούλμαν έχει λήξει με το τέλος του χρόνου και απ’ ότι φαίνεται τα πούλμαν που τόσο χρειάζονταν διαχείριση πριν, τώρα πια δεν τη χρειάζονται. Μάθανε από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν και …αυτοδιαχειρίζονται. Ή, κατά μία άλλη εκδοχή, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ είχε δίκιο όταν άφηνε αιχμές για υπόθεση κυκλοφορίας όχι πούλμαν αλλά κονδυλίων και ο νοών νοείτω… Όπως και να έχει η μπίζνα με το κωδικό όνομα “Διαχείριση Πούλμαν” ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα και τρεις δημόσιες υπηρεσίες* συνέβαλαν ενεργητικά ή παθητικά σε διαπιστωμένη παρανομία. Τουλάχιστον κάποιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, έστω και κατόπιν εορτής, έκαναν αυτό που έπρεπε. Αλλιώς πολύ πιθανά αυτό το κουβούκλιο να στοίχειωνε για χρόνια εγκαταλελειμμένο.

Με αυτά τα ωραία να συμβαίνουν σε έναν χώρο που υποτίθεται ότι χαίρει της υψηλότερης δυνατής προστασίας, τελειώνει η φαρσοκωμωδία μας και τώρα δεν ξέρουμε που να πρωτοδώσουμε το βραβείο υποκριτικής για να μην αδικήσουμε. Ήταν όλοι τόσο καλοί…

Σημειώσεις:

Διαβάστε το διδακτικό έργο στο blog του Φιλοπάππου.. Φαρσοκωμωδία στη σκιά της Ακρόπολης

 (ελήφθη 18-2-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Διαβάστε να νέα κατορθώματα της δημοτικής αρχής:

1.      S.O.S. για τα πεύκα στου Φιλοπάππου filopappou.wordpress.com

  1. Ο Δήμος Αθηναίων αντί να συγχαίρει, κυνηγά τους πολίτες που φυτεύουν! indy.gr

(ελήφθη 24-2-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Έργα ανάδειξης στο πλέγμα Ακρόπολη-Φιλοπάππου, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Αίτημα-έκκληση στην πολιτεία

Την άμεση αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλέγμα Ακρόπολη-Φιλοπάππου, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καταγγέλλοντας την πολιτεία για ανεπαρκή πολιτική που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τόσο τα έργα του Δημήτρη Πικιώνη όσο και τον σημαντικό μεσογειακό βιότοπο της περιοχής.

«Προφανώς δεν έγινε ακόμη αντιληπτό από πλευράς πολιτικής και πολιτικών ότι το σύμπλεγμα των έργων του λόφου Φιλοπάππου και της περιοχής έως την είσοδο της Ακρόπολης δεν συνιστά μόνο ένα από τα σπανιότερα δείγματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, λόγω της υψηλής πυκνότητας μνημείων της κλασικής και της νεώτερης ιστορίας μας, αλλά ένα σπάνιο δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος, βιότοπου πανίδας και χλωρίδας και ένας από τους μοναδικούς ελεύθερους χώρους υψηλής αισθητικής της Αθήνας, περιπάτου και αναψυχής, μνήμης και ανάτασης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Θεματικές Ομάδες Πολιτισμού και Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν όλους τους πολίτες να απαιτήσουν την άμεση αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του λόφου Φιλόπαππου υπογράφοντας την σχετική έκκληση της Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια και το Δήμο Αθηναίων, στην διεύθυνση, με τα εξής αιτήματα:
* Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες συντήρησης και προστασίας των διαμορφώσεων Ακροπόλεως - Φιλοπάππου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.
* Να εφαρμοσθεί άμεσα η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του κλειστού από το 2005 καφενείου - αναπαυτήριου στου Λουμπαρδιάρη.
* επαναλειτουργήσει ως λιτό ελληνικό καφενείο όπως το οραματίστηκε ο δημιουργός του.
* Να μπουν προστατευτικές μπάρες σε όλες τις εισόδους των χειροποίητων λιθόστρωτων και να εφαρμοστεί επιτέλους η απαγόρευση -από το 1996- της εισόδου αυτοκινήτων.
* Να μπει επίσημη σήμανση για το κηρυγμένο, ως Nεότερο Mνημείο, έργο του Δημήτρη Πικιώνη.

ΤΑ ΝΕΑ (ελήφθη 13-4-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Με τις καταγγελίες και τις κινήσεις μας αναγκάσαμε την Εφορία Ακροπόλεως - Α' ΕΠΚΑ να κάνει την δουλειά της.

Αναφερόμαστε στην καταγγελία για μαζική νυχτερινή εκφόρτωση οικοδομικών υλικών 6/4/2010 στην εκκλησία του Αγίου Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και την συνεπακόλουθη εκτίμηση, ότι βρισκόμασταν μπροστα στην πιθανότητα εκτέλεσης παράνομων οικοδομικών εργασιών στο μνημείο του Πικιώνη. Η επιφυλακή και πίεση των πολιτών απέδωσε!

(ελήφθη 26-4-2010)

 Επιστροφή στην αρχή

Κείμενο κατοίκων σχετικά με διώξεις τριών γειτόνων μας για δεντροφύτευση στου Φιλοπάππου

Από τον Νοέμβριο του 2002 οι κάτοικοι γύρω από τον Λόφο Φιλοπάππου ξεσηκώθηκαν, οργανώθηκαν μέσω Λαϊκών Συνελεύσεων και προχώρησαν σε πολλαπλές δράσεις για να αποτρέψουν την αλλαγή χρήσης και πρόσβασης στον Λόφο.

Σήμερα 3 από τους γείτονές μας που συμμετείχαν σε αυτές τις δράσεις, διώκονται για παράνομες δενδροφυτεύσεις.

 

Μετά τις 17 «περίεργες» πυρκαϊές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2003 στον Λόφο και το πλήγμα καταστροφής που δέχθηκε ο ένας από τους δύο «πνεύμονες» πρασίνου της Αττικής με εκείνη την φοβερή πυρκαγιά στην Πάρνηθα το 2007, οι γείτονές μας αυτοί στήριξαν τις αποφάσεις κατοίκων και άλλων κοινωνικών ομάδων που αποφάσισαν να ενισχύσουν το πράσινο του Λόφου με διάφορες δράσεις (δενδροφυτεύσεις, πότισμα, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια συντήρησης και ενίσχυσης του πράσινου από τους αρμόδιους  Δήμο Αθηναίων, Α’ ΕΠΚΑ κ.λ.π.).

 

Στις υπεύθυνες όμως αρχαιολόγους του Λόφου κα Λαζαρίδου Κ. και κα Βογιατζόγλου Ο., στους χώρους που θεωρούν ότι είναι «τσιφλίκι» τους, αυτές οι δράσεις των κατοίκων λειτούργησαν ως «κόκκινο πανί» και μαζί με τις εμμονές που εδώ και χρόνια έχουν απέναντι σε κάποιους γείτονές μας από την αγωνιστική τους δράση ενάντια σε κάθε εμπορευματοποίηση του Λόφου, στάθηκαν ικανές να αποφασίσουν να τους στείλουν (με την βοήθεια των δικαστικών αρχών) στο σκαμνί του κατηγορούμενου.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι κάτοικοι είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους και στο Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί πολλάκις έχουν ελέγξει την «πολιτεία» τους ως δημοσίων υπαλλήλων με ονομαστικές μηνύσεις και έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο εστιατόριο «Διόνυσος» και την καταπάτηση μέρους της Πνύκας από την Κανέλλου. Στην ουσία, οι αρχαιολόγοι και το Υπουργείο στοχοποιούν αυτούς τους κατοίκους για να θέσει η δίωξή τους αναχώματα στον αγώνα μας για έναν ελεύθερο Λόφο, όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε.

 

Η επίθεση όμως σε κάποιους από τους κατοίκους που αγωνίζονται για έναν ελεύθερο Λόφο, είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Και αν το κράτος θέλει να εξατομικεύσει το συλλογικό μας αγώνα, σέρνοντας 3 κατοίκους στις δικαστικές αίθουσες, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι που μας πέταξε και θα αποδείξουμε ότι στο κοινωνικό πεδίο χτίζονται σχέσεις και κερδίζονται πράγματα.

 

Το χυδαίο στην σκέψη και εκτέλεση του σχεδίου των κ.κ. Λαζαρίδου-Βογιατζόγλου, είναι οι ψεύτικες και κατασκευασμένες κατηγορίες για την «δήθεν» καταστροφή αρχαίων ευρημάτων μετά από δενδροφύτευση που έκαναν κάτοικοι των περιοχών μας.

 

Η στάση και  συμπεριφορά των αρχαιολόγων αυτών, που θυμίζει άλλες εποχές χαφιεδισμού, κατασκευασμένων κατηγοριών και καταστολής κάθε αντίδρασης των κατοίκων ενάντια στην εμπορευματοποίηση και διαπλοκή συμφερόντων που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα στο Λόφο μας υπό την ανοχή ή ακόμη και την συγκάλυψη των αρμοδίων αρχών (Α’ ΕΠΚΑ, Πολεοδομία, Υπ.Πο.), ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

 

Όλοι εμείς οι κάτοικοι που εδώ και σχεδόν 8 χρόνια σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Λόφου μας,

στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους που διώκονται,

καθώς και σε κάθε άλλον που θα βρεθεί στο στόχαστρο χυδαίων εκβιασμών

και δηλώνουμε σε όλους αυτούς τους «χαρτογιακάδες»,

ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθειά τους για την αλλαγή χρήσης και πρόσβασης του Λόφου μας.

 

Ενάντια στις διώξεις ούτε βήμα πίσω !

Κάτοικοι από τις γειτονιές γύρω από το Λόφο Φιλοπάππου.

filopappou.wordpress.com

 Επιστροφή στην αρχή

Αύριο Τετάρτη 5 Δεκέμβρη δικάζονται τρία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοπάππου.

Κατηγορούνται για «ηθική αυτουργία» σε   καταστροφές (αφαιρέσεις) της περίφραξης που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς από κατοίκους της περιοχής.

Βάση για το κατηγορητήριο είναι τα δημοσιευμένα  κείμενα της Επιτροπής Κατοίκων με τα οποία καταγγέλονται οι περιφράξεις και η παράνομη εκμετάλευση από ιδιώτες του δημόσιου χώρου του Φιλοπάππου.

Οι κατηγορούμενοι επελέγησαν μεταξύ των μελών της επιτροπής με κριτήριο τις ονομαστικές καταγγελίες και δικαστικές προσφυγές που έφεραν τις υπογραφές τους.

Παρ' ότι υπάρχει στάση των δικαστικών μετά τις 10.30, η δίκη μάλλον θα γίνει μιας και είναι 5η στο αυριανό πινάκιο (έχουν γίνει πολλές αναβολές της δίκης) και τμήμα των κατηγοριών πάει για παραγραφή.

Να είμαστε όλοι-ες εκεί για συμπαράσταση στους συντρόφους που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα για το δικαίωμα ολων μας να χαιρόμαστε ανοιχτούς και ελεύθερους τους δημόσιους χώρους της πόλης μας.

Οι λόφοι του Φιλοπάππου αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους.

Τα σχέδιά τους για περιφραγμένους λόφους δεν πέρασαν. Να μην επιτρέψουμε να περάσει και η εκδίκησή των επίδοξων εκμεταλλευτών.

Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012,  ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ώρα 9 πμ κτίριο 8

ΝΜ

 Επιστροφή στην αρχή

Μια δίκη-μοντέλο; Καταδίκη τριών κατοίκων του Φιλοπάππου για ηθική αυτουργία στο... ρίξιμο κάγκελων

Ημερομηνία: 20/05/2013 23:56

Έγινε την Πέμπτη 16 Μάη η δίκη τριών κατοίκων του Φιλοπάππου -που κατέληξε μάλιστα σε καταδίκη τους σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή- επειδή, κατά το κατηγορητήριο, παρακινoύσαν με πειθώ και φορτικότητα άλλους να ρίξουν τα κάγκελα που θα περιόριζαν την πρόσβαση στο λόφο του Φιλοπάππου.

Η ενημέρωση ωστόσο από κατοίκους του ΦΙλοπάππου και των γύρω περιοχών θέτει ορισμένα ουσιώδη ερωτήματα περιγράφοντας το ιστορικό της δίκης. Παραθέτουμε μερικά σημεία:

Τρεις κάτοικοι κατηγορούνταν με μηνυτήρια αναφορά του πρώην εφόρου ακροπόλεως Αλέξανδρου Μάντη ότι "με πειθώ και φορτικότητα" εξωθούσαν τους κατοίκους να καταστρέφουν τα κάγκελα. Είναι προφανές ότι η κατηγορία αυτή είναι απολύτως αφηρημένη και μη αποδείξιμη καθώς ουδέποτε οι συνελεύσεις των κατοίκων έλαβαν απόφαση να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε περίφραξη. Ο δημόσιος χαρακτήρας τους είναι αυτός που καθόριζε και τα όρια εντός των οποίον κινούνταν οι αποφάσεις τους.

Συνεπώς η "απόδειξη" της ηθικής αυτουργίας ήταν αποκλειστικά η διαβεβαίωση ότι αυτοί οι τρεις κάτοικοι, σε συνελεύσεις ή κατά μόνας είχαν εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να περιφραχτεί του Φιλοπάππου, δηλαδή πρέπει η πρόσβαση να παραμείνει ως είχε από πάντα. Απ΄ ότι φαίνεται η άποψη και όχι η πράξη είναι από μόνη της αδίκημα τόσο για τους αρχαιολόγους όσο και για το τριμελές.

Μάταια οι τρεις και η δικηγόρος προσπάθησαν να αποδείξουν την ηράκλεια προσπάθεια των κατοίκων για την προστασία των λόφων που περιλαμβάνει χιλιάδες έγραφα, νίκες σε δίκες κατά καταπατητών, εκδηλώσεις, ημερίδες, καθαρισμούς, πυρασφάλειες, αποκλεισμούς τροχοφόρων από το λόφο, παρεμβάσεις ενημέρωσης και άλλα. Ακόμα και το γεγονός ότι κανείς από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν μπορούσε να συνδέσει τους τρεις με παράνομες πράξεις, ή δεν τους είχε ακούσει καν να μιλάνε σε συνελεύσεις δεν ήταν αρκετό για την αθώωση τους. Ούτε ότι η μία εκ των τριών ήταν αποδεδειγμένα απούσα στο εξωτερικό κατά την μοναδική συνέλευση μετά την οποία έγινε καταστροφή μιας εσωτερικής και παράνομης περίφραξης, δεν ήταν αρκετό για να την απαλλάξει. Φαίνεται ότι η πειθώ και η φορτικότητα της ήταν παρούσα παρά την απουσία της ίδιας.

Δυστυχώς στην σκιά της Πνύκας μάθαμε ότι για τους αρχαιολόγους όσο και για τους δικαστές που έλαβαν αυτή την απόφαση, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε συνελεύσεις δεν μπορεί παρά να είναι υποχείρια κάποιων "τριών" που τολμάνε με πειθώ -αλλά όχι με φορτικότητα-, να έχουν την άποψη τους, να την τεκμηριώνουν και να την διατρανώνουν δημόσια.

 Μάθαμε ότι οι εντεταλμένοι για την προστασία των μνημείων μπορεί να καλύπτουν αυθαιρεσίες και καταπατήσεις αλλά η δράση κατά αυτών των αυθαιρεσιών από τους πολίτες είναι πράξη ενοχλητική και παράνομη που χρήζει κάποιας εκδίκησης. Ένα δείγμα της αντίληψης περί δημοκρατίας ήταν ότι η μία εκ δύο υπευθύνων αρχαιολόγων μεταξύ άλλων κατηγόρησε τους κατοίκους γιατί άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα τους να προσφύγουν στο ΣτΕ! Σημειωτέων ότι η εισήγηση στο ΣτΕ προτείνει την δικαίωση των κατοίκων ως προς το κρίσιμο σημείο της προσφυγή τους.

Αυτοί που καταδικάστηκαν δεν ήταν μόνο ενεργά μέλη του κινήματος κατοίκων αλλά και οι άνθρωποι που τα ονόματα τους ήταν γνωστά, λόγω του τεράστιου νομικού τους αγώνα που είχε αποκαλύψει σωρεία παραβιάσεων και καταπατήσεων που θα όφειλε να έχει σταματήσει η αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό ήταν που ενόχλησε περισσότερο τους αρχαιολόγους.

Το πρόβλημα, τέλος, δεν είναι η έτσι κι αλλιώς μικρή καταδίκη (10 μήνες) των τριών.

Είναι ότι αυτή η καταδίκη σημαίνει ότι κάθε μέλος κάποιου κινήματος που εκφράζει δημόσια άποψη και αίτημα, μπορεί  να συνδεθεί με τα φανταστικά δεσμά της ηθικής αυτουργίας με οποιαδήποτε πράξη τελέσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Κάντε την αναγωγή στην περίπτωση της Ιερισσού και θα καταλάβετε.

Ένοχοι επειδή... φωτογράφιζαν

Όπως σημειώνεται σε άλλη ενημέρωση από ανθρώπους που είδαν τη διαδικασία στο δικαστήριο:

 Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής τους. Ούτε ένας μάρτυρας κατηγορίας δεν κατέθεσε ότι τους είδε ή τους άκουσε να παρακινούν άλλους να ρίξουν κάγκελα. Παρ'όλα αυτά η εισαγγελέας τους έκρινε ενόχους διότι...  φωτογράφιζαν τις συγκεντρώσεις κατοίκων και τα πεσμένα κάγκελα...

Το αποτέλεσμα της δίκης είναι ανεξάρτητο από ό,τι έγινε στην ακροαματική διαδικασία. Έτσι δημιουργείται νομολογία για να καταδικάζεται ως ηθικός αυτουργός οποισδήποτε εκφέρει διαφορετική γνώμη από αυτή που είναι αρεστή στο Κράτος. Στο δικαστήριο αυτό δικάστηκαν και καταδικάστηκαν όχι οι πράξεις των κατοίκων αλλά η γνώμη τους. Οι καταπατητές και ο κρατικός μηχανισμός που τους υποστήριξε είναι ελεύθεροι και δικαιωμένοι. Με τις δίκες για τις Σκουριές, την Κερατέα και τον Προαστειακό, ο κίνδυνος για τα κινήματα κατοίκων είναι προ των πυλών.

Πηγή: http://left.gr/news/mia-diki-montelo-katadiki-trion-katoikon-toy-filopappoy-gia-ithiki-aytoyrgia-sto-riximo

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Καταδικαστική και πολύ ανησυχητική απόφαση

Βωβός Π.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση για τους τρεις κατοίκους του Φιλοπάππου κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της δίκης σχετικά με ηθική αυτουργία στην πτώση περιφράξεων. Μετά την ανακοίνωση της ποινής (10 μήνες και τα δικαστικά έξοδα), ασκήθηκε έφεση. Οι τρεις κατηγορούνταν με μηνυτήρια αναφορά του πρώην έφορου Ακροπόλεως, Αλέξανδρου Μάντη, ότι "με πειθώ και φορτικότητα" έπειθαν τους κατοίκους που συμμετείχαν στις συνελεύσεις στον λόφο να καθαιρούν τις περιφράξεις που έβαζε το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των έργων της ενοποίησης.

Η δίκη αφορούσε περίοδο δύο ετών, από τα μέσα περίπου του 2006. Κατά τη διαδικασία, οι μάρτυρες κατηγορίας, αρχαιολόγοι και αρχαιοφύλακες, κατέθεσαν σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων, των συνελεύσεων και των γεγονότων στους λόφους, χωρίς, όμως, σε καμιά περίπτωση να μπορέσουν να αποδείξουν τη βασιμότητα της κατηγορίας, αφού το μόνο που συνέδεε τους κατηγορούμενους με τις καθαιρέσεις περιφράξεων ήταν η άποψή τους ότι οι λόφοι Φιλοπάππου πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι στο κοινό, όπως ήταν πάντα. Το αδίκημα των κατηγορουμένων, κατά τους αρχαιολόγους, ήταν ότι πρωτοστατούσαν στο κίνημα κατοίκων και ότι βομβάρδιζαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αιτήματα για παροχή εγγράφων. Μάλιστα η αρχαιολόγος κ. Βογιατζόγλου, για να στοιχειοθετήσει την "ενοχλητική" για την ίδια και την υπηρεσία της δράση των τριών, τούς κατηγόρησε, γιατί, μεταξύ άλλων, έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του 2008 που κηρύσσει τους λόφους οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, αναβαθμίζοντας το νομικό οπλοστάσιο για την επιβολή τόσο ωραρίου όσο και εισιτηρίου για τα 700 στρέμματα των λόφων.

Οι κατηγορούμενοι μάταια παρέθεσαν πλήθος νομικών ενεργειών τους που αποδείκνυαν την πολύπλευρη δράση τους για την προστασία των λόφων, μεταξύ άλλων και από την αδράνεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε καταπατήσεις στο εστιατόριο του "Διονύσου" και το κλειστό πια αναψυκτήριο του Πικιώνη.

Το ανησυχητικό στην απόφαση είναι ότι ουσιαστικά καταδικάζεται η άποψη, το αίτημα του κινήματος των κατοίκων, σκεπτικό που αν το μεταφέρει κανείς π.χ. στην περίπτωση των Σκουριών, θα μπορούσε να ποινικοποιήσει συνολικά τα κινήματα πολιτών. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την αρνητική απόφαση για την επανενεργοποίηση του τοπικού κινήματος για του Φιλοπάππου.

http://www.avgi.gr/article/329879/katadikastiki-kai-polu-anisuxitiki-apofasi

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Δίκες γειτόνων για τον αγώνα του Φιλοπάππου -Προοίμιο για νέα απόπειρα σαλαμοποίησης και ξεπουλήματος του λόφου μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

Στις 16 Μαϊου 2013 καταδικάστηκαν στο τριμελές πλημ)κείο τρεις κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου για ηθική αυτουργία σε καταστροφές περιφράξεων απο 3-3-06 εως 4-4-08. Οι κατήγοροι τους, αρχαιολόγοι της εφορίας Ακροπόλεως (Α`ΕΠΚΑ), δεν έφεραν κανένα στοιχείο και καμία μαρτυρία που να βεβαιώνει την κατηγορία, γι`αυτό και η τελείως αδικαιολόγητη απόφαση προκαλεί αγανάκτηση και σκέψεις.
Άλλωστε όχι το 2006 και 2007, αλλά από τον Νοέμβριο του 2002 που οι κάτοικοι στην πρώτη συγκέντρωσή τους έριξαν τα κάγκελα, δεν έπαψαν να το κάνουν μέχρι το τέλος, χωρίς να χρειάζεται να τους υποκινήσει κανένας.
Αυτός ο αγώνας που είναι νικηφόρος δεν είχε υποκινητές, αρχηγούς, ιεραρχίες και καπέλα.Ήταν η γνήσια έκφραση της κοινωνίας της περιοχής και όχι μόνο, γιατί ο λόφος Φιλοπάππου είναι κομμάτι της ζωής όλων μας. Οι τρεις που απομονώθηκαν τεχνητά και στοχοποιήθηκαν είχαν ασχοληθεί με την τεκμηρίωση των θεμάτων και με δικαστικές ενέργειες εναντίον ιδιωτών καταπατητών, (Λουμπαρδιάρης -καταπάτηση Πνύκας και κερδοσκοπικές συνεστιάσεις, αλλοίωση μνημείου και Διόνυσος -τεράστια παράνομη εκσκαφή του αρχαιολογικού χώρου 400κοσίων κυβικών και αυθαίρετες οικοδομικές επεκτάσεις 600κοσίων τετραγωνικών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλοπάππου και σφετερισμός του δημοτικού χώρου στάθμευσης).
Όλα αυτά συνεπάγονταν βαρειές ευθύνες των ιδίων των κατηγόρων για αποσιώπηση όταν γίνονταν και συγκάλυψη αργότερα, ενώ πληρώνονται με δημόσιο χρήμα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Οι δύο από τους τρεις και άλλος ένας κάτοικος, είναι επίσης κατηγορούμενοι σε δίκη που θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2013 στο Β` Μονομελές πλημμελειοδικείο, Κτίριο 8 Ευελπίδων για…..δενδροφύτευση στο λόφο.
Η ηθική αυτουργία πλέον γίνεται η κατηγορία λάστιχο που ταιριάζει παντού σε όποιον έχει γνώμη που δεν συμφωνεί με την πολιτική ενος κράτους που ξεπουλάει σε ιδιωτικά συμφέροντα όλα τα δημόσια αγαθά.
Όσοι συμμετείχαμε στο κίνημα των κατοίκων για τον Φιλόπαππο, είχαμε καλύτερες δουλειές να κάνουμε από το να χειροκροτάμε τις απατεωνιές του Βενιζέλου και του Ζαχόπουλου η να σκύβουμε το κεφάλι στο βαθύ κράτος που εκφράζουν οι γραφειοκράτες της Α`ΕΠΚΑ. Όλοι αυτοί έτρωγαν τα κοινοτικά κονδύλια με άχρηστα έργα και μοίραζαν τον Φιλόπαππο.

Έχει σημασία να ξέρει ο κόσμος πως θα ήταν ο λόφος σύμφωνα με τα σχέδιά τους, αν δεν υπήρχε το κίνημα των κατοίκων:

Πήραμε λοιπόν την ζωή μας και την τύχη του λοφου μας που είναι σημαντικό κομμάτι της, στα χέρια μας και δεν την αφήνουμε που να χτυπιέστε!

Λαϊκή Συνέλευση Κυριακή 16 Ιουνίου 6:30μ.μ. στο πάρκο Βουτιέ απέναντι από την Δώρα Στράτου

Όλοι στη νέα δίκη την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 9μμ Ευελπίδων κτίριο 8

Πρωτοβουλία κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου

Kείμενο για τις δίκες γειτόνων για τον αγώνα του Φιλοπάππου

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

video για την υπόθεση του Φιλοπάππου

Αναδημοσιεύουμε από το blog:  Ελεύθερος να σκέφτεσαι

Κίνημα Λόφος Φιλοπάππου: Βίντεο με ένα από τους εναγόμενους στην δίκη που έγινε πρόσφατα.

Λόφος Φιλοπάππου, ένα κίνημα που κρατά περίπου μια δεκαετία, και

χαρακτηρίζεται  ως κίνημα ανοικτών χώρων. Με υψηλή συμμετοχή από πλευράς των

κατοίκων , με δράσεις και αντιδράσεις.

        * Ποίο είναι το κίνημα, τι έχει γίνει μέχρι τώρα, πως εξελίχθηκε η δίκη;

        * Ποίος ο ρόλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας;

        * Πόσο κινδυνεύει ο Λόφος από το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα ο Διόνυσος;

        * Γιατί κανείς δεν «είδε» τα70  φορτηγά με υλικά από την εκσκαφή από τον αρχαιολογικό χώρο;

http://filopappou.wordpress.com/

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Για τον Λόφο Φιλοπάππου στην ΕΡΑ,

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 στο Δίκτυο της ΕΡΑ ο Άκης Παπασαράντης μίλησε με την Μαρία Κουτσιμπύρη για τον Λόφο Φιλοπάππου και τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να κρατήσουν τον ιστορικό λόφο σε ελεύθερη χρήση.

Ολόκληρο το ηχητικό αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα του Λόφου του Φιλοπάππου μπορείτε να βρείτε εδώ .

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Χρόνος: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 9πμ

Τόπος: Γ' Τριμελές Εφετείο Αθηνών, 2ος όροφος, Κ. Λουκάρεως 14 και Λ. Αλεξάνδρας

Τι : Δίκη Φιλοπάππου - Εφετείο

Πρωτόδικη απόφαση: Καταδικαστική και για τους τρεις κατηγορούμενους και για όλες τις κατηγορίες. (Νίκος Κανάρης, Στέλλα Μαρκαντωνάτου, Ακης Παπασαράντης,)

Κατηγορητήριο: Ηθική αυτουργία για πράξεις αγνώστων κατοίκων (αφαίρεση περίφραξης πάρκου λόφων Φιλοπάππου) που έγιναν σε ξεχωριστές μεταξύ τους ενέργειες από το 2004 ως το 2007.

Αποδεικτικά Στοιχεία Κατηγορητηρίου: α) Κατάθεση προσφυγών, μηνύσεων κλπ κατά διαφόρων κρατικών υπηρεσιών από τους κατηγορουμένους. β) Ενεργή παρουσία τους σε Λαϊκές Συνελεύσεις και άλλες συγκεντρώσεις. 

Η καταδίκη ανευ στοιχείων είναι πρόκριμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις με πρώτη και καλύτερη εκείνης των Σκουριών Χαλκιδικής. Βέβαια εμείς γλυτώσαμε το κακούργημα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) γιατί το κατηγορητήριο αφορά γεγονότα προγενέστερα της ψήφισης του σχετικού νόμου.

Στην πρωτόδικη δίκη που κράτησε 2 μέρες τα πράγματα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, μιας και δεν καταδείχτηκε τίποτα από τους μάρτυρες που έλεγαν άλλα αντ’ άλλων. Για παράδειγμα μία μάρτυς παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους ούτε φυσιογνωμικά ούτε κατ’όνομα , αλλά ότι της υπαγορεύτηκε το περιεχόμενο της κατάθεσης -και τα ονόματα- από τον αξιωματικό υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος.

Την 2η όμως μέρα, ο εφησυχασμός μας αποδείχτηκε κακός σύμβουλος καθώς είμαστε μόλις 20 άτομα για συμπαράσταση στους γειτόνους μας. Κρίνεται ότι αυτό ήταν αποφασιστικός παράγων για την καταδίκη τους.

Ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση όλων σας. Με τη φυσική σας παρουσία στο Εφετείο και με άλλες –κατά την κρίση σας- ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν. Εχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι το ξεμπρόστιασμα το φοβούνται ακόμα.

 

Επιστροφή στην αρχή

23/01/2014
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ:

Σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεση απόφασης κατεδάφισης αυθαίρετων  κατασκευών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης

 

Προς τους Υπουργούς  Εσωτερικών - Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου, απέναντι από την  Ακρόπολη και την είσοδο του Παρθενώνα, σε χώρο του δήμου Αθηναίων που  προοριζόταν για άλσος και πλατεία, λειτουργεί από το 1961 το πολυτελές  εστιατόριο με την επωνυμία "Διόνυσος".

Η εταιρεία "ZONARʼS ΑΒΕΕ"  λειτουργεί το συγκεκριμένο εστιατόριο κατʼ ανάθεση, όλα αυτά τα χρόνια 

Όσον αφορά την νομιμότητα του κτιρίου, μόλις το 1993 με διαπιστωτική  πράξη επιχειρήθηκε ένα είδος νομιμοποίησης του τότε υφισταμένου  κτιρίου, που αντιστοιχεί σε μέρος μόνο του σημερινού. Η διαπιστωτική  αυτή πράξη έχει εκδοθεί από τον έχοντα παρανομήσει ΕΟΤ (δηλαδή ο  παρανομών νομιμοποίησε τις παρανομίες του χωρίς καμία απόφαση και  άδεια είτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είτε της Πολεοδομίας).

Η Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε προς  την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής την υπʼ αριθμ. πρωτ.  196779/19-09-2012 Εντολή Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στο  εστιατόριο "Διόνυσος", επί της οδού Ροβέρτου Γκάλι 43. Μέχρι σήμερα  δεν έχει κατεδαφιστεί ούτε μία αυθαίρετη κατασκευή. Αξίζει να  σημειωθεί ότι η προαναφερόμενη εντολή είναι σε συνέχεια της υπʼ αριθμπρωτ. 3/1Β/17-01-2012 απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, με την οποία 
ολοκληρώθηκε, έπειτα από οκτώ χρόνια κινητοποίησης των πολιτών*, η  εκδίκαση των ενστάσεων και διαπιστώθηκαν 430 τ.μ. αυθαιρέτων  κατασκευών εκ των οποίων τα 126 τ.μ. είναι υπόσκαφα. Τέλος, και πέρα  από τις αιθαίρετες κατασκευές. το εν λόγω εστιατόριο εκμεταλλεύεται  παράνομα τον παρακείμενο χώρο στάθμευσης, ο οποίος είναι ελεύθερος για  όλους.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η ίδια η πολιτεία, ενώ έχει  χαρακτηρίσει τον λόφο του Φιλοπάππου «προστατευμένο αρχαιολογικό  χώρο», δεν εκτελεί τις αποφάσεις κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί,  αμελώντας αν μη τι άλλο να πράξει τα δέοντα,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Γιατί δεν έχει εκτελεσθεί η Εντολή Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών  στον χώρο απέναντι από την είσοδο του ιστορικού χώρου της Ακρόπολης,  επί της οδού Ροβέρτου Γκάλι 43;

2.Τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα  και να δοθεί η εν λόγω έκταση και πάλι σε δημόσια χρήση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρά Καφαντάρη

Νίκος Βούτσης

Επιστροφή στην αρχή

Φιλοπάππου: 4 θέματα γιατί πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση

Ο ΕΟΤ και η ΖΟΝΑΡΣ
(η εταιρεία που νοικιάζει τον Διόνυσο) με τη σιωπηρή συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Tον Ιούλιο 2014, παραχάραξαν το νομικό καθεστώς της περιοχής
Aπέκρυψαν τα 600 τμ που έχουν χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία “αυθαίρετα εντός αρχαιολογικού χώρου”.
ΓΙΑΤΙ όλα αυτά; Για να μπορεί να πουληθεί ο Διόνυσος μέσω ΤΑΙΠΕΔ (το πραγματικό του νομικό καθεστώς αποκλείει αυτή τη πώληση)
---
Οι αρχαιολόγοι του Φιλοπάππου δεν τα έχουν παρατήσει: θέλουν σώνει και καλά να καγκελώσουν τον Λόφο.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπάθησε να κλείσει με κάγκελα ολόκληρο το λόφο της Πνύκας (δηλαδή πάνω από 100 στρέμματα) τον Γενάρη δύο μέρες πριν από τις εκλογές (τυχαίο;). Τα κάγκελα τα αγόρασαν με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων! Δηλαδη δημόσιο χρήμα που προοριζόταν για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Και όμως, φυλάκιο με φύλακα όλο το 24ωρο υπάρχει στα τριάντα μέτρα από το μνημείο της Πνύκας!
---
Τα Έργα του Πικιώνη στου Φιλοπάππου (ο Λουμπαρδιάρης, το καφενείο και τα λιθόστρωτα), αν και κηρυγμένα μνημεία, μαραζώνουν. Το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη, κλειστό εδώ και 10 χρόνια, έχει σοβαρές αλλοιώσεις που του προξένησαν οι ενοικιαστές. Οι ίδιοι δεν άφησαν να προχωρήσει η προγραμματισμένη αποκατάσταση του στο πλαίσιο των έργων ενοποίησης (2002-2004) γιατί είχαν καταπατήσει ένα στρέμμα στη Πνύκα και κάνανε δεξιώσεις με το αντίστοιχο κέρδος. Στα δικαστήρια τους πήγαν οι κάτοικοι, όχι οι αρχαιολόγοι του Λόφου.
Το καφενείο, ο Λουμπαρδιάρης και τα λιθόστρωτα πρέπει να συντηρηθούν ΧΘΕΣ.
Το καφενείο πρέπει να ξαναλειτουργήσει όπως τόχε σχεδιάσει ο δημιουργός του Δημήτρης Πικιώνης:
να είναι λιτό και προσιτό σε όλον τον κόσμο.

---
Πράσινο
Όπως πάντα, ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί για το πράσινο. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επιτρέπει από πέρισυ τις δενδροφυτεύσεις πράγμα που βολεύει ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων που πέρισυ έκοψε 164 ξερά δέντρα και φύτεψε μόνο 20. Τα δρομάκια και τα σκαλοπάτια καταρρέουν. Υπάρχει ανάγκη για κάδους σκουπιδιών. Τα τροχοφόρα, κυρίως δίτροχα, και τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της εκκλησίας, αλωνίζουν στον Λόφο
που είναι αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύονται όλα τα ΙΧ.

 

Θα τα πούμε σύντομα σε συνέλευση κατοίκων

 

H καλύτερη προστασία του λόφου είναι η αγάπη των κατοίκων
ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

(ελήφθη 5/4/2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Η Κονίστρα δεν πωλείται - δεν νοικιάζεται»: Νέα κινητοποίηση από τους κατοίκους για την ιστορική παιδική χαρά στα Άνω Πετράλωνα

Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο άνοιγμα της Κονίστρας (μετά τις 29 Μαρτίου). Της ιστορικής παιδικής χαράς στα Άνω Πετράλωνα (Δημοφώντος & Κυμαίων) που λειτουργεί αδιάλειπτα, ανοιχτή για όλα τα παιδιά από το 1923 και που σήμερα εν έτη 2015 κινδυνεύει να περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Δεκάδες γονείς και ακόμα περισσότερα παιδιά συμμετείχαν, έπαιξαν, έφαγαν και ήπιαν σε μια δράση διεκδίκησης του χώρου. Στις 3μμ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση-συνέλευση για το θέμα της Κονίστρας καθώς τα νέα δεν είναι καλά. Παρά την τυπική ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αθηναίων να παραμείνει ο χώρος δημόσιος με την φροντίδα του Δήμου, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και το Συμβούλιο Ελληνίδων που εμφανίζεται ως ο διαχειριστής ή κάτοχος του χώρου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ενοικίαση του σε ιδιώτες με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για την ελεύθερη πρόσβαση όσο και για οικοδόμηση και οχλούσες χρήσεις μέσα στην ίσως πιο όμορφη παιδική χαρά της Αθήνας.

Στην συνέλευση τους οι κάτοικοι δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του χώρου. Να υπερασπιστούν τον χώρο στον οποίο μεγάλωσαν σαν παιδιά οι ίδιοι και σήμερα φέρνουν τα δικά τους παιδιά. Θα τον υπερασπιστούν με όλα τα μέσα. Από νομικές ενέργειες, από πιέσεις στους θεσμούς (Δήμο, περιφέρεια, υπουργείο γεωργίας), με πλατιά δημοσιοποίηση του ζητήματος, αλλά και με κινηματικές ενέργειες και δράσεις επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν γεννήθηκε η γενιά που μετά από 92 χρόνια θα παραδώσει "τις κούνιες της Βαρβάρας" σε ιδιώτες. Και αυτό το μήνυμα θα πάει παντού.

Στην συνέλευση τους αποφασίστηκε ο καθαρισμός του χώρου την ερχόμενη Κυριακή (μεθαύριο), η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σε συνάντηση με τους υπευθύνους του Δήμου την Δευτέρα το πρωί στο Δημαρχείο της Λιοσίων, η μαζική παρουσία έξω από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 14 του Μάη και νέα συνέλευση κατοίκων το επόμενο Σάββατο 9 Μάη. Συγκροτήθηκε ανοιχτή συντονιστική επιτροπή, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους και φορείς της περιοχής. Θα υπάρξει ευρεία ενημέρωση της γειτονιάς με στόχο η επόμενη συνέλευση να είναι ακόμα πιο μαζική για να σταλεί και το μήνυμα σε επίδοξους ιδιώτες ότι είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από την ιστορία της περιοχής μας.

Η ΚΟΝΙΣΤΡΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

 

- See more at: http://left.gr/news/i-konistra-den-poleitai-den-noikiazetai-nea-kinitopoiisi-apo-toys-katoikoys-enimerosi-fot#sthash.gHrloJ2L.dpuf

From: panattiko@googlegroups.com [mailto:panattiko@googlegroups.com]
Sent: May 01, 2015

Επιστροφή στην αρχή

 

Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους

Το Σάββατο 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κονίστρα Πετραλώνων Συνέλευση κατοίκων, φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής με θέμα τη στοχοποίηση ελεύθερων χώρων και σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής.
Η παιδική χαρά της Κονίστρας αφού έκλεισε κάτω από περίεργες συνθήκες, βρέθηκε να "ενοικιάζεται" σε ιδιώτες με αγγελία που ανάρτησε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων το οποίο και διαχειρίζεται τον χώρο με παραχωρητήριο. Εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε τη διεκδίκηση από την «ΓΕΧΑ» του κτιρίου που στεγάζεται το 73ο Δημοτικό Σχολείο. Είναι γνωστά τέλος τα προβλήματα της «Αργέντειου Παιδικής Στέγης που στεγάζεται σε παρακείμενο χώρο και διαχειρίζεται το ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί».

Είναι απαράδεκτο δημόσιοι χώροι στους οποίους μεγάλωσαν, έπαιξαν και πήγαν σχολείο γενιές και γενιές κατοίκων σήμερα να βρίσκονται ανοχύρωτοι στο στόχαστρο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Είναι επίσης απαράδεκτο τόσο ο Δήμος της Αθήνας όσο και το Ελληνικό Δημόσιο να μην παρεμβαίνουν για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής.

Ο χώρος της Κονίστρας ειδικά είχε πάντα δημόσιο χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση και λειτουργία. Η συντήρηση και οι όποιες εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης έγιναν τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν με χρήματα του Δήμου, δηλαδή με χρήματα των δημοτών. Είναι μία από τις ελάχιστες παιδικές χαρές σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε εκατοντάδες παιδιά και μια όαση πρασίνου στον πυκνό αστικό ιστό.


• Απαιτούμε να γίνουν από τις υπηρεσίες σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τεχνικές εργασίες, ώστε ο χώρος να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί, για να αποδοθεί το συντομότερο δυνατό στους κατοίκους και στα παιδιά της περιοχής. Ζητάμε άμεσα να καθαριστεί ο χώρος, να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα παιχνίδια, να καθαριστούν και να καταστούν ασφαλή όλα τα κτίσματα, να απομακρυνθούν μπάζα και άλλα υλικά και να αποκατασταθούν οι ζημιές στην κερκίδα και στους ήδη ανοιχτούς χώρους άθλησης.

• Ζητάμε να εγκριθεί άμεσα κονδύλι από τον προϋπολογισμό του Δήμου ικανό για την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς και να ζητηθεί με προγραμματική σύμβαση η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες δαπάνες και το έργο που ήδη υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2015 να ξεκινήσει άμεσα.

Σαν κάτοικοι της περιοχής δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία άλλη χρήση της «Κονίστρας», ενός χώρου που αποτελεί μέρος της Ιστορίας της περιοχής μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο χαρακτήρα συνολικά της έκτασης που περικλείεται από της οδούς: Τρώων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Κυμαίων & Στησικλέους, παιδική χαρά, αθλητικούς χώρους, σχολεία, καθώς και κάθε δημόσιου χώρου της περιοχής μας.

Καλούμε τέλος το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων να σταματήσει την προσπάθεια οικειοποίησης μιας έκτασης που στη συνείδηση των κατοίκων είναι δημόσια και την οποία απλώς διαχειρίζεται και να εγκαταλείψει την διαφαινόμενη απόπειρα ενοικίασης σε επενδυτή. Δηλώνουμε σε τυχόν υποψήφιο επενδυτή πως η έκταση είναι δημόσια και θα βρει τους κατοίκους και τις συλλογικότητες της περιοχής απέναντι σε κάθε απόπειρα.

Συνέλευση κατοίκων

Κονίστρα 9/5/15

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ (κι όχι μόνο) ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Κάθε πράγμα στον καιρό του….

Η προσέγγιση του Πρασίνου σε ένα χώρο που είναι χαρακτηρισμένος «ιστορικός» είναι μία πολυδιάστατη  , μελετημένη  και αέναη πρόκληση:  δεν αποτελεί απλά τη διαχείριση at hawk ή έστω και με στοιχειώδη προγραμματισμό εργασιών και παρεμβάσεων, αλλά την τήρηση στην πραγματικότητας μίας «συμφωνίας» του διαρκούς διαλόγου του δημιουργού με το χώρο και τη συμμετοχή των ανθρώπων σε αυτόν εις το διηνεκές.

Η διαδρομή στην «περίμετρο» της Ακρόπολης,  ο Αγ. Δημήτριος Λουμπαδιάρης και το Περίπτερο Πικιώνη, είναι μνημεία της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής , ακόμα ακόμα και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Ο δημιουργός τους, σεβάστηκε απόλυτα την τοπική βλάστηση, δεν την υποκατέστησε με  τίποτα ξένο και ως αρχή άφησε την ομαλή εξέλιξή της.   Φυσικά, ήλπιζε ότι οι «ειδικοί» του μέλλοντος θα έκαναν τη δουλειά τους έστω και στοιχειωδώς με τον ορθό τρόπο, αφού δεν τους άφησε και κάτι πολύπλοκο: τη διατήρηση της απλότητας και τη Φύση την ίδια να εξελίσσεται μέσα από το έργο.

 Φαίνεται όμως πως τελικά, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε την «απλότητα». Σε μία εποχή που τα πάντα πρέπει να απεικονίζονται σε «κέρματα»,  άνθρωποι που φέρουν εξουσία,  τη χρησιμοποιούν λάθος και με επιτακτικό τρόπο. Τον  Μάιο και τον Ιούνιο, δεν κλαδεύονται ελιές, και μάλιστα «επιλεκτικά» ως προς κλάδους  πλάγιους, αφήνοντας πληγές και «κακοσυγκορμισμένα»  δένδρα  να τα κοιτούν οι τουρίστες με απορία…Τα κλαδιά πεθαίνουν από έρωτα… όχι από πριόνια με το έτσι θέλω. Τα ξυλοφάγα θα «ανοίξουν γραφεία» και φυσικά δεν θα σταματιούνται με τίποτα.  Οι ελιές του Λουμπαδιάρη , εκατέρωθεν της πλακόστρωσης Πικιώνη,  κακομεταχειρισμένες, δεν έχουν αφεθεί στο νατουραλιστικό τους  πρότυπο, άγνωστο γιατί, ενώ την ίδια ώρα, ξενικά και παράταιρα είδη δεν έχουν απομακρυνθεί.  Οι κύριοι και οι κυρίες της Εφορίας Αρχαιοτήτων, οφείλουν να προσεγγίσουν το θέμα όπως πρέπει κι όχι με αντιεπιστημονικούς και αντικοινωνικούς τρόπους: ο Πικιώνης άφησε πίσω του «ελληνική Φύση», «Αττικό τοπίο», ανοικτό σχολείο «ελληνικής κηποτεχνίας»…. Οι εκτός εποχής ενέργειες φθείρουν το ήδη παραμελημένο έργο και πριν είναι αργά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μελέτη και εφαρμογή της «επιστροφής» της λογικής του τοπίου στο χώρο, με γεωπονική και τοπιοτεχνική ορθοπραξία και ανάδειξη του έργου Πικιώνη. Αυτό είναι έργο για την Εφορία Αρχαιοτήτων και όχι η «επιβολή» στο Δήμο να κάνει (πιθανά και χωρίς να θέλει να εμπλακεί) τσαπατσουλιά και ασέβεια…

Και …κάτω τα χέρια από το πεύκο που βρίσκεται στην εκκλησία…. Είναι σε άριστη κατάσταση  και υπάρχει εκεί και πριν τον Πικιώνη…. Σε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης με τη λογική που είπαμε, θα συντηρηθεί θαυμάσια για πολλά πολλά χρόνια. Όπως και όλα, αν γίνει ορθά.

ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ

(ελήφθη 14-6-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Περιφερειακός Φιλοπάππου: να μην υλοποιηθεί το έργο που προτείνει η προμελέτη που κατατέθηκε στον Δήμο Αθηναίων

Οι κάτοικοι της οδού Φιλοπάππου και της γύρω περιοχής ζητούμε να μην υλοποιηθεί το έργο που προτείνει η προμελέτη που κατατέθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το Τεχνικό Γραφείο του κου Τριποδάκη για τους πιο κάτω λόγους:

Το βασικό επιχείρημα της προμελέτης αναφέρεται σε πρόταση προς τον Δήμο Αθηναίων της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού για «τη μονοδρόμηση του Περιφερειακού Φιλοπάππου με στόχο την διευκόλυνση της προσπέλασης των τουριστικών πούλμαν που σταθμεύουν στην περιοχή του θεάτρου Δώρα Στράτου κλπ στο Μουσείο της Ακρόπολης». Όμως, η λύση που προτείνεται για την οδό Φιλοπάππου μόνο είναι αποσπασματική και πρόχειρη. Το πρόβλημα της προσέλευσης των τουριστικών λεωφορείων στην Ακρόπολη και στο Νέο Μουσείο είναι πρόβλημα μεγάλης κλίμακας και θέλει συνολική, επιστημονική αντιμετώπιση η οποία θα λάβει υπόψη της όλες τις εξαιρετικά περίπλοκες παραμέτρους. Αυτή η πρόχειρη αντιμετώπιση δεν μας δημιουργεί την εμπιστοσύνη ότι η γειτονιά μας και, ειδικότερα η οδός Φιλοπάππου, θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει όταν υλοποιηθούν οι όποιες αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Β. Η προμελέτη ισχυρίζεται ότι ο δρόμος έχει μεγάλη ροή πεζών και μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και ηχορύπανση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο δρόμος έχει μικρή κίνηση πεζών και οχημάτων, ενίοτε όμως κάποια οχήματα αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, πράγμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ απλά με σαμαράκια.

Γ. Η προμελέτη προβλέπει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Τα πεζοδρόμια στην οδό Φιλοπάππου έχουν επαρκές πλάτος στο μέγιστο μήκος της οδού. Ορισμένα πεζοδρόμια έχουν κακοτεχνίες οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν. Η διαπλάτυνση, όμως, δεν είναι επιθυμητή διότι αποτελεί φυσική προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως έχει η δείξει η εμπειρία των Πετραλώνων, του Θησείου, του Ψυρρή και, γενικά, όλου του κέντρου της Αθήνας όπου έγιναν πεζοδρομήσεις και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων. Η οδός Φιλοπάππου βρίσκεται μέσα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, όμως γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί μικρή προστασία πλέον γιατί το καθεστώς αυτό μπορεί να αρθεί εύκολα βάσει του Χωροταξικού του 2014.

Δ. Η προμελέτη προβλέπει μέτρα ελεγχόμενης στάθμευσης. Στο Θησείο το μέτρο εφαρμόστηκε 8.00πμ-8.00μμ και Σαββατοκύριακα 8.00πμ-3.00μμ και δεν προστατεύει τους κατοίκους τις ώρες αιχμής των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι ο χώρος στάθμευσης δεν θα επαρκεί. Κακώς ισχυρίζεται ότι μπορούμε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι από ιδιωτικά πάρκινγκ γιατί αυτά βρίσκονται σε απαγορευτική απόσταση από την οδό Φιλοπάππου.

Ε. Η προμελέτη προβλέπει «αποκατάσταση του ετερόκλητου των εναπομεινάντων δέντρων». Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κοπή των υπαρχόντων δέντρων, αρκετά από τα οποία είναι απολύτως υγιή. Δεν θέλουμε να κοπούν υγιή δέντρα.

ΣΤ. Δεν μας έχει διευκρινίσει ο Δήμος το ποιος θα χρεωθεί το κόστος των έργων. Στα Πετράλωνα ο Δήμος χρέωσε τους κατοίκους.

Ζ. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον κ. Τριποδάκη τον Μάϊο 2015 συνοδευόμενη από περίπου 40 υπογραφές. Στη συνέχεια έκανε μια περίπλοκη διαδρομή στα όργανα του Δήμου χωρίς να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και η αναγκαία διαβούλευση. Χαρακτηριστικά, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (15/12/2015) ζητήθηκε χρόνος για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και για να συζητήσουν το θέμα, και παρά το γεγονός ότι η 1η Κοινότητα είχε καταψηφίσει το έργο, δεν δόθηκε αναβολή.

 Ζητούμε να

-εκπονηθεί συνολική και επιστημονικά άρτια κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την περιοχή των Ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων

-στην οδό Φιλοπάππου να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια, να μπουν σαμαράκια και να συμπληρωθεί η φύτευση

-όλες οι διαδικασίες του Δήμου που αφορούν τις γειτονιές μας να γίνονται με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαφάνεια

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ Ή ΕΜΜΕΣΑ

ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

(ελήφθη 17-12-2015)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τι επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων στον περιμετρικό του Φιλοπάππου; Ενημέρωση για τη σημερινή συνέλευση (20/12) των κατοίκων.

"Είχαμε τελικά σήμερα την ευκαιρία, στην συνέλευση κατοίκων που έγινε στο Κουκάκι να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτή η υπόθεση με την διαπλάτυνση πεζοδρομίων της οδού Φιλοπάππου. Μπορεί να ακούγεται όμορφο αλλά πρόκειται για τον ορισμό του τοπικού συμφέροντος ενός από τους πιο προνομιούχους και ακριβούς δρόμους κατοικίας της Αθήνας. Στόχος του έργου είναι στην ουσία η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής για τα προνομιούχα σπίτια του δρόμου και μαζί η εξασφάλιση παρκαρίσματος μόνο για τους κατοίκου του! Το κόστος του έργου είναι το 1/4 του συνολικού ποσού που δίνει ο Δήμος της Αθήνας για την 1η κοινότητα. 230.000 ευρώ από τα 800.000 για 300 μέτρα διαπλάτυνση 40 cm σε κάθε πλευρά του πεζοδρομίου. Στόχος του έργου να γλιτώσει ο δρόμος τον κυκλοφοριακό φόρτο που βέβαια θα τον φορτωθούν οι παρακείμενοι δρόμοι αφού η παρέμβαση είναι σημειακή χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη. Πιθανό μέλλον άλλη μία περιοχή πρόσφορη για άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συμπέρασμα κάποιοι στο δήμο είναι διαθέσιμοι να ξοδέψουν το 1/4 του προϋπολογισμού για να κάνουν μια ρουσφετολογική παρέμβαση που συμφέρει αποκλειστικά τους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου και δεν συνδέεται με τις ευρύτερες ανάγκες της γειτονιάς και της περιοχής.

Οι αντιδράσεις όμως ξεκίνησαν και κάτοικοι της περιοχής μετά την συνέλευση συλλέγουν υπογραφές απόρριψης της παρέμβασης και αιτήματος για συνολικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού λόγω της υπαρκτής επιβάρυνσης της περιοχής από τον τουρισμό (πούλμαν) και τους επισκέπτες των μαγαζιών καθώς και την επικείμενη επιβάρυνση από το άνοιγμα του Μουσείου μοντέρνας τέχνης στο Φιξ.”

είναι στην ουσία η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής για τα προνομιούχα σπίτια του δρόμου και μαζί η εξασφάλιση παρκαρίσματος μόνο για τους κατοίκου του! Το κόστος του έργου είναι το 1/4 του συνολικού ποσού που δίνει ο Δήμος της Αθήνας για την 1η κοινότητα. 230.000 ευρώ από τα 800.000 για 300 μέτρα διαπλάτυνση 40 cm σε κάθε πλευρά του πεζοδρομίου. Στόχος του έργου να γλιτώσει ο δρόμος τον κυκλοφοριακό φόρτο που βέβαια θα τον φορτωθούν οι παρακείμενοι δρόμοι αφού η παρέμβαση είναι σημειακή χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη. Πιθανό μέλλον άλλη μία περιοχή πρόσφορη για άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συμπέρασμα κάποιοι στο δήμο είναι διαθέσιμοι να ξοδέψουν το 1/4 του προϋπολογισμού για να κάνουν μια ρουσφετολογική παρέμβαση που συμφέρει αποκλειστικά τους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου και δεν συνδέεται με τις ευρύτερες ανάγκες της γειτονιάς και της περιοχής.
Οι αντιδράσεις όμως ξεκίνησαν και κάτοικοι της περιοχής μετά την συνέλευση συλλέγουν υπογραφές απόρριψης της παρέμβασης και αιτήματος για συνολικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού λόγω της υπαρκτής επιβάρυνσης της περιοχής από τον τουρισμό (πούλμαν) και τους επισκέπτες των μαγαζιών καθώς και την επικείμενη επιβάρυνση από το άνοιγμα του Μουσείου μοντέρνας τέχνης στο Φιξ."είναι στην ουσία η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής για τα προνομιούχα σπίτια του δρόμου και μαζί η εξασφάλιση παρκαρίσματος μόνο για τους κατοίκου του! Το κόστος του έργου είναι το 1/4 του συνολικού ποσού που δίνει ο Δήμος της Αθήνας για την 1η κοινότητα. 230.000 ευρώ από τα 800.000 για 300 μέτρα διαπλάτυνση 40 cm σε κάθε πλευρά του πεζοδρομίου. Στόχος του έργου να γλιτώσει ο δρόμος τον κυκλοφοριακό φόρτο που βέβαια θα τον φορτωθούν οι παρακείμενοι δρόμοι αφού η παρέμβαση είναι σημειακή χωρίς καμία κυκλοφοριακή μελέτη. Πιθανό μέλλον άλλη μία περιοχή πρόσφορη για άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συμπέρασμα κάποιοι στο δήμο είναι διαθέσιμοι να ξοδέψουν το 1/4 του προϋπολογισμού για να κάνουν μια ρουσφετολογική παρέμβαση που συμφέρει αποκλειστικά τους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου και δεν συνδέεται με τις ευρύτερες ανάγκες της γειτονιάς και της περιοχής.
Οι αντιδράσεις όμως ξεκίνησαν και κάτοικοι της περιοχής μετά την συνέλευση συλλέγουν υπογραφές απόρριψης της παρέμβασης και αιτήματος για συνολικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού λόγω της υπαρκτής επιβάρυνσης της περιοχής από τον τουρισμό (πούλμαν) και τους επισκέπτες των μαγαζιών καθώς και την επικείμενη επιβάρυνση από το άνοιγμα του Μουσείου μοντέρνας τέχνης στο Φιξ."

Επιστροφή στην αρχή