Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Φιλοπάππου 2     προηγούμενα: (Φιλοπάππου 1)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr   http://filopappou.wordpress.com/    6945535623 & 6977220391

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε μια Διαφορετική Ξενάγηση Λόφοι Φιλοπάππου, Κυριακή 21 Οκτ.07, ώρα 11:30

Αγαπητοί,  Αγαπητές,

Η συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου, σας καλεί σε μια διαφορετική ξενάγηση στους λόφους Φιλοπάππου.

Με αυτόν το τρόπο θα θέλαμε να γιορτάσουμε μαζί σας, την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), στις 9 Οκτωβρίου 2007, που ανακηρύσσει και επισήμως πια, την επιτροπή μας, καθώς και κάθε δραστήριο πολίτη της περιοχής μας σε: «λούμπεν στοιχεία που δεν σέβονται τίποτε. Ατομα του Νεάντερταλ που δεν ξέρουν τι θα πει πολιτισμός. Ψευτοεπαναστάτες που φορούν κουκούλες και καταστρέφουν κάτι που έχει πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».  (Ελευθεροτυπία - 11/10/2007)

Το γεγονός αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μας, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής μας, καθώς μέχρι σήμερα η επιτροπή μας είχε κηρυχθεί μόνο «βάνδαλοι» και «30 οικολόγοι» και δυστυχώς όχι επισήμως. Η νέα απόφαση του ΚΑΣ ήρθε επιτέλους να καλύψει το κενό και να απαντήσει με τον πιο πλήρη τρόπο στο ερώτημα: Τι είναι όσοι και όσες δεν επιθυμούν κάγκελα, ωράρια, εισιτήρια, καταπατήσεις και ιδιωτικές χρήσεις στους ελεύθερους χώρους της πόλης μας;

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή, καλούμε δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, την ‘Α ΕΠΚΑ, τη διοίκηση του ΥΠΠΟ, προσωπικά τον γ.γ. Χ. Ζαχόπουλο, τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, προσωπικά τους αρχαιολόγους, Α. Μάντη, Λαζαρίδου, Βογιατζόγλου, Χωρέμη, όλους τους εργαζόμενους στους λόφους Φιλοπάππου, την ΕΑΧΑ, τους γείτονες των λόφων, κάθε Αθηναίο πολίτη και τα κινήματα πόλης, να συμμετάσχουν στην ξεχωριστή ξενάγηση που θα κάνουμε στους λόφους.

Τον  τίτλο της ξενάγησης δανειστήκαμε από την φράση του κ. Ζαχόπουλου στο ΚΑΣ:

«Η πολιτεία θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα»

Θα παρουσιάσουμε:

- Τις καταπατήσεις-επεκτάσεις του Διόνυσου-Zonars, χωρίς καμία απολύτως άδεια και με την ανοχή-συγκάληψη της ‘Α ΕΠΚΑ.

- Το παρασκήνιο γύρω από το πωλητήριο αρχαίων αντιγράφων.

- Την καταπάτηση της κ. Κανέλου (Μ. Βρετάνια) στο λόφο της Πνύκας για 10(!) χρόνια και την ανοχή-συγκάληψη της  Α’  ΕΠΚΑ.

- Τις απαράδεκτες επεμβάσεις της κ. Κανέλου, στο σύγχρονο μνημείο αναπαυτήριο του Δ. Πικιώνη με την ανοχή-συγκάληψη της Α’  ΕΠΚΑ.

- Τους βανδαλισμούς στα λιθόστρωτα του Δ. Πικιώνη από την είσοδο αυτοκινήτων, με την βοήθεια των αρχαιοφυλάκων και με τη συμμετοχή της Α’ ΕΠΚΑ και των αρχαιολόγων της, που δίνουν το παράδειγμα.

- Τον βανδαλισμό της αυθαίρετης κατασκευής της έκθεσης Γλυπτικής στο ένα νταμάρι του λόφου Φιλοπάππου.

- Το πιο σύγχρονο έργο τέχνης στους λόφους, δηλαδή τα ξεχωριστής ομορφιάς, κοντέινερ της Α’  ΕΠΚΑ, μαζί με τις τσιμεντένιες τους βάσεις, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας.

- Τον  παραλογισμό της περίφραξης και τα νομικά της κενά.

- Θα πούμε επίσης τα πάντα γύρω από την επιβολή εισιτηρίου και το ψέμα της άρνησης του από το ΥΠΠΟ.

- Τέλος θα σας γυρίσουμε για λίγο στην 7ετία της χούντας διαβάζοντας σας στον χώρο της Πνύκας, τις αναφορές του προϊστάμενου αρχαιοφύλακα προς την υπηρεσία του, στις οποίες καταγράφει με ζήλο πρακτικογράφου κάθε φράση και ποιος την είπε, από τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων.

Όσα θα σας πούμε για τα παραπάνω, αποτελούν ένα σκάνδαλο ολκής, και θα είχαμε μηνυθεί επανειλημμένως αν δεν διαθέταμε, όλα τα αδιάσειστα στοιχεία, με βάση τα οποία έχουμε καταθέσει σειρά από μηνυτήριες αναφορές εδώ και χρόνια.

Στο τέλος θα λύσουμε 2 γρίφους:

Α. Πως γίνεται η περίφραξη ενός χώρου για να προστατέψεις τα αρχαία, να δικαιολογείται με τη φράση «καταστρέφουν κάτι που έχει πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο». Εκτός και αν η φράση εννοεί τον αρχαίο Έλληνα φορολογούμενο.

Β. Πόση σχέση έχει η απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει του Φιλοπάππου οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, με την προστασία των αρχαίων. Εδώ θα αναλύσουμε την πρώτη παράγραφο του σχετικού άρθρου της Καθημερινής (11-10-07): «Τα κάγκελα, οι προστριβές μεταξύ των κατοίκων, των αρχαιοφυλάκων και των αρχαιολόγων και οι αλλεπάλληλες μηνύσεις μεταξύ τους, οδήγησαν προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην κήρυξη του Φιλοπάππου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου.»

Ελάτε στην ξενάγηση μας να θαυμάστε τα σύγχρονα μνημεία υποκρισίας στους λόφους Φιλοπάππου.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το «Παναττικό Δϊκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών» στο οποίο η Επιτροπή μας είναι μέλος.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ώρα 11:30 π.μ  στην είσοδο Λουμπαρδιάρη, (συμβολή οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου).

Συντονιστική  Επιτροπή Λαϊκής  Συνέλευσης  Λόφων Φιλοπάππου

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:

 ΗΣΑΠ σταθμός ΘΗΣΕΙΟ. ΜΕΤΡΟ σταθμός ΑΚΡΟΠΟΛΗ.

Με ΙΧ, παρκάρουμε στο δημόσιο πάρκινγκ, δίπλα στο Διόνυσο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:   6977220391      e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr   

ΤΑΚΤΙΚΗ  ΡΟΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: http://filopappou.wordpress.com/

Επιστροφή στην αρχή

Ασφυξία στην οδό Δημητρακοπούλου

* Ενας δρόμος, κανένα δέντρο

Κουκάκι! Αν και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθεί να διατηρεί τη ζεστασιά της γειτονιάς. Η οδός Δημητρακοπούλου, ο ένας από τους δύο κεντρικούς δρόμους της περιοχής, σε τίποτα δεν θυμίζει τους απρόσωπους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.
Ομως, οι κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου αισθάνονται ότι κάτι λείπει από τον ζωντανό, γεμάτο μαγαζιά, δρόμο τους: πράσινο! Θεωρούν αδιανόητο, σε έναν τόσο πυκνοκατοικημένο δρόμο, με επιβαρημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση, να μην είναι φυτεμένο ούτε ένα δέντρο, έτσι, έστω για δείγμα! Επιθυμούν μια ανάσα οξυγόνου στον πολυσύχναστο δρόμο τους, που καθημερινά επιβαρύνεται από αυτοκίνητα, 3 γραμμές του τρόλεϊ (3, 5 και 15), αλλά και από τους οδηγούς που κατευθύνονται προς το κέντρο από Καλλιθέα και Πειραιά και επιλέγουν τη Δημητρακοπούλου αντί της λ. Συγγρού. (Η Δημητρακοπούλου -το μήκος της ξεπερνάει το 1 χλμ.- είναι παράλληλη της λ. Συγγρού).
Αποφάσισαν, λοιπόν, ότι κάτι έπρεπε να κάνουν γι' αυτό: έστειλαν το αίτημά τους, αρχές Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο διαμερισματικό συμβούλιο του Πρώτου Διαμερίσματος και στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου, μαζί με την υπογραφή 325 κατοίκων.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κατοίκου Στέλλας Μαρκαντωνάτου. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, οι υπογραφές μαζεύτηκαν μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες», λέει στην «Ε» η κ. Μαρκαντωνάτου.
Ωστόσο, η αντίδραση του δήμου μόνο θετική και θερμή δεν ήταν. «Μου τηλεφώνησε ένας κύριος από την Υπηρεσία Οδοποιίας του δήμου και μου είπε ότι πριν από 10 χρόνια ο δήμος είχε μελετήσει όλη την περιοχή Κουκακίου και αποφάσισε πως ό,τι φύτεψε, φύτεψε, και ότι όλα τα υπόλοιπα σημεία είναι ακατάλληλα για φύτευση. Μου είπε ότι τα πεζοδρόμια είναι στενά, κάτι που δεν επιτρέπει τη δενδροφύτευση. Οταν όμως του απάντησα ότι τα πεζοδρόμια έχουν οδοντώσεις για τους κάδους απορριμμάτων, για να μην βγαίνουν οι κάδοι στο πεζοδρόμιο, και ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και για να φυτευτούν δέντρα, άρχισε να μου φωνάζει», λέει η κ. Μαρκαντωνάτου.
Οι κάτοικοι όμως δεν το βάζουν κάτω και θα συνεχίσουν να διεκδικούν το αυτονόητο - μια ανάσα οξυγόνου στη γειτονιά τους. Τον Νοέμβριο, θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα για το μείζον θέμα της δενδροφύτευσης στη Δημητρακοπούλου.
«Περιμένουμε την απάντηση του αντιδημάρχου Κοινόχρηστων Χώρων και Πρασίνου, Αγγελου Μοσχονά», λέει στην «Ε» η κ. Μαρκαντωνάτου.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2007

Επιστροφή

«Αυθαιρεσίες και παρανομίες»

Κυριακή πρωί στον λόφο του Φιλοπάππου, για μια ξενάγηση διαφορετική από τις άλλες... Με γνώμονα όχι τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα μνημεία αλλά «τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες που επιτρέπει χρόνια η πολιτεία».

Αφορμή γι' αυτή την ιδιόμορφη ξενάγηση, που διοργανώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου, αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της πολιτείας «να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, κηρύσσοντας τον χώρο "οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο"» και να δημιουργήσει γύρω του περίφραξη.
«Νομιμότητα δεν σημαίνει να μπουν κάγκελα στον λόφο του Φιλοπάππου. Εξάλλου, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε πρακτικά ούτε νομικά. Οποιαδήποτε απόφαση για περίφραξη των 700 στρεμμάτων τού λόφου θα πρέπει να λύσει, πρώτον, το πρόβλημα της διέλευσης της περίφραξης από χώρο κοινόχρηστο του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή Διονύσου και, δεύτερον, να γίνουν απαλλοτριώσεις ιδιωτικών χώρων οι οποίες συμπίπτουν με την περίμετρο του λόφου, και στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει περίφραξη στα συγκεκριμένα σημεία αν αυτοί οι ιδιωτικοί χώροι δεν απαλλοτριωθούν», υπογραμμίζει ο Γαβριήλ Παπασαράντης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου.
«Υπάρχουν σοβαρές παρανομίες και αυθαιρεσίες», συνεχίζει ο κ. Παπασαράντης, «που το κράτος τις επιτρέπει επί δεκαετίες κλείνοντας τα μάτια. Επιτρέπει να γίνονται αυθαίρετα κτίσματα, προεκτάσεις και εκμεταλλεύσεις μέσα σε προστατευόμενους και αρχαιολογικούς χώρους. Για ποια νομιμότητα μιλάμε;».
Τα μέλη, κρατώντας στα χέρια τους έγγραφα που έχουν συγκεντρώσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και πέντε χρόνια, κατήγγειλαν ακόμη:
* Τις καταπατήσεις-επεκτάσεις του «Διόνυσου»-Zonars που έχουν γίνει χωρίς καμία απολύτως άδεια και με την ανοχή-συγκάλυψη της Α'ΕΠΚΑ.
* Το παρασκήνιο γύρω από το πωλητήριο αρχαίων αντιγράφων.
* Την« καταπάτηση της κ. Κανέλου («Μ. Βρετάνια») στον λόφο της Πνύκας για 10 χρόνια και την ανοχή-συγκάλυψη της Α' ΕΠΚΑ».
* «Τις απαράδεκτες επεμβάσεις της κ. Κανέλου στο αναπαυτήριο του Δ. Πικιώνη, σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής, με την ανοχή-συγκάλυψη της Α' ΕΠΚΑ».
* Τους βανδαλισμούς στα λιθόστρωτα του Δ. Πικιώνη από τα αυτοκίνητα που μπαίνουν με τη βοήθεια των αρχαιοφυλάκων και με τη συμμετοχή της Α' ΕΠΚΑ και των αρχαιολόγων της, που δίνουν το παράδειγμα.
* Τον βανδαλισμό της μοναδικής αλάνας της γειτονιάς, με την αυθαίρετη κατασκευή έκθεσης Γλυπτικής στο μεγάλο νταμάρι του λόφου Φιλοπάππου.
* Το πιο σύγχρονο έργο τέχνης στους λόφους, δηλαδή τα ξεχωριστής ομορφιάς κοντέινερ της Α' ΕΠΚΑ, μαζί με τις τσιμεντένιες τους βάσεις, πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας.

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΡΗ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr  Blog:http://filopappou.wordpress.com

Ενημέρωση-Καταγγελία

23/10/2007

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου η ξενάγηση που οργάνωσε η Συντονιστική Eπιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου στις αυθαιρεσίες και καταπατήσεις που υφίσταται ο αρχαιολογικός αυτός χώρος.

Στην ξενάγηση, εκτός από τους δημοσιογράφους, τους φίλους και περιοίκους, αλλά και τα κινήματα πόλης, είχαν προσκληθεί οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του ΥΠΠΟ, καθώς και –με ιδιαίτερη έμφαση– οι αρμόδιοι φορείς: Α’ ΕΠΚΑ, ΚΑΣ, ΔΙΠΚΑ, ΕΑΧΑ , ΥΠΠΟ, ο έφορος της Ακρόπολης Α. Μάντης, οι αρχαιολόγοι Π. Λαζαρίδου, Ο. Βογιατζόγλου, Α. Χωρέμη και όλοι οι εργαζόμενοι στους λόφους του Φιλοπάππου.

Αυτό έγινε γιατί θέλουμε να προκαλέσουμε δημόσιο διάλογο – σε αντίθεση με τις εν κρυπτώ σημαντικές για την περιοχή μας αποφάσεις, που παίρνονται χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους, σε κλειστές συνεδριάσεις, όπως αυτές του ΚΑΣ.

Δυστυχώς, κανένας από τους αρμοδίους δεν παρέστη στην ξενάγηση, είτε με την ιδιότητά του είτε ως απλός πολίτης, ούτε για να ενημερωθεί ούτε για να εξηγήσει δημόσια, σε έναν ανοιχτό διάλογο, την άποψή του. Και αυτό, παρόλο που ήταν ξεκάθαρο ότι θα μιλούσαμε για καταπατήσεις σε αρχαιολογικό χώρο και, μάλιστα, με αδιάσειστα στοιχεία από δημόσια έγγραφα.
Είναι φανερό ότι κάποιοι γνωρίζουν και συγκαλύπτουν ή δεν γνωρίζουν αλλά και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τι συμβαίνει στο πεδίο ευθύνης τους και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τελικά, όμως, την απουσία των προσκεκλημένων αρμοδίων και αρχαιολόγων κάλυψαν οι απρόσκλητοι (από μας) αστυνομικοί. Σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης μας ακολουθούσαν τρεις ένστολοι, δύο με πολιτικά και, όπως πάντα, δύο αρχαιοφύλακες. Όλοι αυτοί για μία ξενάγηση!

Και τίθεται το ερώτημα: Αφού η ενημέρωση για την ξενάγηση είχε γίνει μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ποιος κάλεσε την αστυνομία; Είναι ηλίου φαεινότερον, και βέβαια το καταγγέλλουμε, ότι οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν, αλλά και κάποιοι απ’ αυτούς ζήτησαν από την αστυνομία να μας παρακολουθεί.

Είναι, επίσης, άξιον απορίας πώς μπορεί ο ευγενής σκοπός της προφύλαξης του αρχαιολογικού χώρου να «υπηρετείται» με την απουσία των αρμοδίων –τη στιγμή που καταγγέλλονται καταπατήσεις– και με την ταυτόχρονη (αγενή) παρουσία αστυνομικής συνοδείας.

Τι προσπαθούν να προστατέψουν οι αρμόδιοι και από ποιον, τη στιγμή που καταγγέλλονται αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε αρχαιολογικό χώρο; Ο κίνδυνος κρύβεται πίσω από τους πολίτες της περιοχής μας ή πίσω απ’ αυτούς, αυτούς που –ενώ είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν– παραβιάζουν κατάφωρα τους νόμους και αφήνουν ασύδοτους εαυτούς και καταπατητές;

Το αφήνουμε στην κρίση σας.

Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ελεύθερος τύπος, καθώς και σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα και κάποιους ραδιοσταθμούς.

Για περισσότερη ενημέρωση, επισκεφθείτε το blog μας στο http://filopappou.wordpress.com

Επιστροφή στην αρχή

Συζήτηση της Παρέμβασης Κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου

Γράφει ο/η athinapoli   

01.11.07

Η Παρέμβαση κλείνει 5 χρόνια δράσης στις γειτονιές μας. Το γιορτάζουμε προσπαθώντας να οργανωθούμε καλύτερα. έρθουμε σε επαφή με περισσότερους γείτονες και γειτόνισσες.

Χάρη στη δράση και τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων της περιοχής μας, υπερασπιστήκαμε με επιτυχία έναν ανοιχτό λόφο Φιλοπάππου, χωρίς κάγκελα και εισιτήριο, σώσαμε την παλιά κορεάτικη αγορά από τσιμεντοποίηση, διώξαμε μια σειρά από κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Όμως, πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και άλυτα. Η υπόθεση του Φιλοπάππου δεν έχει κλείσει. Το παλιό Σεράφειο κολυμβητήριο κινδυνεύει από τσιμεντοποίηση. Στον Ελαιώνα τεράστια συμφέροντα πιέζουν για περισσότερο τσιμέντο και λιγότερο πράσινο. Αρκετές κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να μας απειλούν. Τα τραπεζοκαθίσματα και τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να καταπατούν τους πεζόδρομους, και πολλά άλλα.

Γι’ αυτό...

Ελάτε να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να συντονιστούμε, για να οργανώσουμε τη δράση στις γειτονιές μας

Παρασκευή 2 Noεμβρίου 7:30 μ.μ. και μετά γλέντι ρεφενέ  Στο στέκι μας, Ανω Πετράλωνα Θερρικλειδών 20

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας ενημερώνουμε για συζητήσεις και δράσεις
Τηλ: 210 3460933
e-mail: paremvasi_katoikon@yahoo.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
blog: paremvasi2007.wordpress.com

ΠΗΓΗ: http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=9

(αλιεύτηκε στις 6-11-07)

Επιστροφή στην αρχή

Φιλοπάππου: Θέλουν και πάλι να περιφράξουν το μοναδικό Χώρο πρασίνου της περιοχής μας ...

Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) που ζητά να "χαρακτηριστεί" ολόκληρος ο Λόφος Φιλοπάππου, «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος» μας γυρίζει στο 2001. Τότε, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου, επιχειρήθηκε να περιφραχθεί όλος ο Λόφος, δηλαδή 700 στρέμματα!!! Ήδη από τότε ο στόχος ήταν να γίνει ο Λόφος αρχαιολογικός χώρος αποκομμένος από τη ζωή της πόλης. Σε μια περιοχή που δεν διαθέτει κανέναν άλλο μεγάλο χώρο πρασίνου.

Ταυτόχρονα με την περίφραξη εισέβαλαν στου Φιλοπάππου εργολαβικά συμφέροντα. Με πρόσχημα την "ανάδειξη" και την «πολιτιστική αναβάθμιση», ροκάνισαν ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα άχρηστα και καταστροφικά για το οικοσύστημα του Λόφου και τη χρήση του ως ελεύθερου χώρου για περίπατο και αναψυχή. Αν λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις αυτές, οι τριγύρω γειτονιές θα γίνονταν σταδιακά αβίωτες, όπως συμβαίνει με το Θησείο, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο και το Γκάζι.

Αυτό τα σχέδια  ανατράπηκαν από την άμεση αντίδραση των κατοίκων που αγαπούν τις γειτονιές τους και τον Λόφο Φιλοπάππου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, για τους οποίους o Λόφος είναι απλώς ένα φιλέτο ανεκμετάλλευτο, αποφάσιζαν μόνοι τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Η αντίδραση όμως, των κατοίκων της περιοχής δεν ήταν μια απλή εκτόνωση χωρίς βάθος και προοπτική. Άντεξε στο χρόνο και έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Εξελίχθηκε σε μια μόνιμη λαϊκή συνέλευση, χωρίς μεσάζοντες και εκπροσώπους’, συνέλευση ανθρώπων με πολλές και διαφορετικές απόψεις και καταβολές συντονισμένων όμως σε έναν κοινό στόχο.

Από αυτή τη Συνέλευση εκπορεύονται πρωτοβουλίες και δράσεις για:

Να προστατευτεί ο Λόφος από τις καταπατήσεις στις οποίες επιδίδονται εδώ και χρόνια οικονομικά συμφέροντα όπως η Μεγάλη Βρετάνια και ο Διόνυσος-Ζόναρs ΑΕ

Να προστατευτούν και να συντηρηθούν τα έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη και να ξαναλειτουργήσει το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη

Να αντιμετωπισθούν τα τωρινά κυκλοφοριακά προβλήματα από τα πούλμαν αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου μουσείου

Να προστατευτεί ο Λόφος από τις πυρκαγιές

Να είναι ο Λόφος καθαρός: οι κάτοικοι εξανάγκασαν τον Δήμο Αθηναίων να καθαρίζει τον χώρο

Να μην κυκλοφορούν οχήματα μέσα στον Λόφο

Τίποτα δεν έχει κάνει για όλα αυτά το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) που διά στόματος του ΓΓ. κ. Ζαχόπουλου διατείνεται ότι θα αποκαταστήσει τη ‘νομιμότητα’. Αλλά συμπεριφέρεται υποκριτικά και συγκαλύπτει σοβαρές παρανομίες: οι υπάλληλοι της Εφορείας Ακροπόλεως (A’ EΠKA} κ.κ. Βογιατζόγλου και Λαζαρίδη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον Λόφο Φιλοπάππου, καθώς και η πρώην διευθύντρια της A’ ΕΠΚΑ κ. Χωρέμη, επί δέκα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια για την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την κ. Κανέλλου, ενοικιάστρια του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη. Η κ. Κανέλλου διοργάνωνε στην Πνύκα γαμήλιες δεξιώσεις με το αζημίωτο. Ταυτόχρονα, κρυφά υπενοικιαζόταν ο καταπατημένος χώρος στη Μεγάλη Βρετάνια. Οι ίδιες κυρίες έχουν κάνει τα στραβά μάτια για τις κατά συρροή παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου από την εταιρεία Διόνυσος-Ζόναρς ΑΕΒΕ που, από το 1995 και μετά, έχει επεκτείνει και διπλασιάσει τις εγκαταστάσεις της χωρίς καμία άδεια από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (Α' ΕΠΚΑ).

Η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. θέλει το κλείσιμο του Λόφου όχι διότι ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και τις αρχαιότητες αλλά διότι πρέπει να τον αφαιρέσει από την κοινωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευσή του. Έτσι ακριβώς συμβαίνει τώρα με τις παραλίες και με άλλους μεγάλους ελεύθερους χώρους, τους οποίους είτε ήδη εκμεταλλεύονται είτε επιζητούν να εκμεταλλευτούν εταιρείες, όπως η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ETA) ΑΕ και μαζί τους διάφοροι μεγαλοεπενδυτές όπως αυτοί που θέλουν να ιδρύσουν 2(!) MALL στον Ελαιώνα. Αυτά συμβαίνουν πάντα σε βάρος δημόσιων χώρων που προορίζονται για πράσινο.

Τους χαλάμε όμως τη σούπα και το μονόλογό τους με έναν νέο παράγοντα: τον άνθρωπο που δεν είναι ούτε χειροκροτητής ούτε ηττημένος, αλλά παίρνει τα πράγματα στα χέρια του, ελέγχει καλόπιστα και δρα μελετημένα και αποφασιστικά. Όταν η κοινωνία δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και αυτοοργανώνεται, σκέφτεται και δρα, τότε τα όποια σχέδια γίνονται ερήμην της, δεν έχουν καμία τύχη.

Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Κυριακή 11 Νοέμβρη 12 το μεσημέρι, στο Λουμπαρδιάρη

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου

Τηλ 6977220391, e-mail: lofoi_fllopappou@yahoo.gr , Blog: filopappou.wordpress.com

Επιστροφή στην αρχή

Τήν Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, θα γίνει συγκέντρωση στις 12 π.μ., στην Αποστόλου Παύλου, μπροστά στην είσοδο τού λόφου τού Φιλοπάππου (τόν λιθόστρωτο δρόμο ο οποίος περνά μπροστά από τόν Λουμπαρδιάρη).  Η συγκέντρωση οργανώνεται από επιτροή τών κατοίκων τής περιοχής, μέ στόχο να αποτραπεί (γι' άλλη μια φορά!) η απόπειρα περίφραξης τού λόφου και απαγόρευσης τής ελεύθερης εισόδου.  Καλό θα είναι να δώσουν ένα χεράκι και οι ποδηλάτες, αφού ο λόφος αποτελεί και προσφιλή τόπο για ποδηλατικές βόλτες.
Ναπολέων Βραχνάς
Γεφυροποιός
Υ.Γ.
Πριν από μερικά χρόνια απετράπη παρόμοια απόπειρα περίφραξης τού Φιλοπάππου, όταν επιτροπή κατοίκων, μέ τή βοήθεια και άλλων πολιτών ξήλωσε τμήμα τής περίφραξης η οποία είχε τοποθετηθεί τότε.  Ας μην τούς αφήσουμε τώρα αβοήθητους.

Επιστροφή στην αρχή

Συντονιστική επιτροπή της λαϊκης συνέλευσης για τυς λόφους Φιλοπάππου
Blog: www.filopappou.wordpress.com

Δελτίο Τύπου
12/11/07

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατοίκων των περιοχών γύρω από του Φιλοπάππου, με αφορμή την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) 9/10/2007 να κηρυχτεί του Φιλοπάππου οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, δηλαδή να περιφραχτεί, να κλείνει μετά τη δύση του ηλίου και να εφαρμοστούν σε αυτόν όλες οι απαγορεύσεις που ισχύον σε αρχαιολογικούς χώρους.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν να αφαιρεθεί από την περιοχή ο μοναδικός πνεύμονας αναψυχής, ενώ κατήγγειλαν το πλήθος καταπατήσεων που υπάρχουν στους λόφους με την ανοχή και συγκάλυψη των αρμόδιων υπηρεσιών. Αναλυτικότερα διαβάστε το ψήφισμα παρακάτω.
Στη διάρκεια της συνέλευσης και ενώ αυτή μετακινήθηκε από το Λουμπαρδιάρη προς την Πνύκα, κάτοικοι, οργισμένοι με το γεγονός ότι εδώ και 10 μήνες οι αρχαιολόγοι κλείνουν την Πνύκα μετά τη δύση του ηλίου, γεγονός πρωτοφανές για την ιστορία του λόφου, ξήλωσαν μέρος της αυθαίρετης και αντιαισθητικής συρμάτινης περίφραξης που είχε τοποθετηθεί από την γαλλική εταιρία που πραγματοποιούσε το θέαμα «ήχος και φως» από το 1958 με στόχο να εισπράττει το αντίτιμο. Δηλαδή επρόκειτο για μια αυθαίρετη και χωρίς αρχαιολογικό κριτήριο οριοθέτηση του χώρου. Μέχρι πριν 10 μήνες που άρχισαν μετά από δεκαετίες να κλείνουν τις πόρτες δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα πέραν τις αισθητικής προσβολής και της ενότητας του λόφου. Όμως η προσπάθεια να αφαιρεθεί σταδιακά ο χώρος από την ελεύθερη επίσκεψή εξόργισε του λάτρεις της μοναδικής τοποθεσίας. Άλλωστε είναι πέραν πάσης λογικής εσωτερική περίφραξη τέτοιας έκτασης μέσα σε ενιαίο αρχαιολογικό χώρο. Η Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να σημαίνει ευκολότερη και φιλικότερη πρόσβαση και όχι κάγκελα εισιτήρια, απαγορεύσεις και εμπορευματοποίηση.
Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε το κοινωνικό αγαθό ενός ανοιχτού και προστατευμένου λόφου. Κάθε προσπάθεια επεμβάσεων χωρίς να λαμβάνει υπʼ όψιν τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής θα μας βρει αντίθετους. Η ανησυχία μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας είναι δεδομένη αφού είμαστε εμείς, οι κάτοικοι που έχουμε προσφύγει επανειλημμένος στην δικαιοσύνη και τους αρμόδιους φορείς για τις καταπατήσεις του χώρου και τα τροχοφόρα στους λόφους.

Επιστροφή στην αρχή

Αυτή την Τετάρτη (21/11) εκδικάζεται η μήνυση που είχε υποβάλει γειτόνισσα μας, που κάνοντας βόλτα στο λόφο Φιλοπάππου και συγκεκριμένα στην Πνύκα στις 15 Αυγούστου 2007, εξυβρίστηκε και απειλήθηκε από φύλακα, ο οποίος μάλιστα τοποθέτησε κλειδί στη γροθιά του, απειλώντας την κοπέλα και ένα φίλο που ήταν μαζί της ότι θα τους ξυλοκοπήσει βίαια αν δεν φύγουν. Οι δύο φίλοι μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλαν μήνυση. Ο φύλακας είχε εξαφανιστεί.
Την επόμενη μέρα 16 Αυγούστου, ξαναβρέθηκαν στην Πνύκα και ο ίδιος νεαρός φύλακας για να κάνει τον ζόρικο, φώναξε αστυνομικούς που συμπτωματικά βρίσκονταν στο λόφο εκείνη την ώρα για να τους διώξουν από την Πνύκα (πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν στέκει νομικά).Η βλακεία του νεαρού φύλακα ήταν αμίμητη, αφού εκκρεμούσε μήνυση εναντίον του χωρίς να έχει παρέλθει το αυτόφωρο Έτσι οι αστυνομικοί ήταν υποχρεωμένοι να τον συλλάβουν. Ο πανέξυπνος φύλακας μπροστά στην κατάσταση είχε τη φαεινή ιδέα να υποβάλει και αυτός μήνυση. Για ποιό λόγο; Μα γιατί την προηγούμενη μέρα του είχαν επιτεθεί οι δύο περιπατητές, γεγονός που το θυμήθηκε την επόμενη!
Το γελοίο του πράγματος συμπληρώνεται από το γεγονός, ότι υπέβαλε μήνυση (με μία μέρα καθυστέρηση) για επίθεση από μία μικρόσωμη κοπέλα και ένα άντρα με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, που δεν του επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και μόλις έμαθε το δεύτερο απέσυρε την μήνυση προς τον άντρα για να αποφύγει τον περαιτέρω διασυρμό. Στο δικαστήριο ο εν λόγο φύλακας φέρνει για ψευδομάρτυρα άλλον φύλακα.
Να προσθέσουμε εδώ ότι η φίλη και γειτόνισσα που δεν είναι από τα άτομα της συντονιστικής επιτροπής, δηλαδή δεν έχει το βαθμό εμπλοκής στη υπόθεση που έχουν άλλοι και άλλες, δέχθηκε την περαιτέρω απειλή τύπου «μπράβος της νύχτας», από τον ίδιο φύλακα που έχει μηνύσει όταν πριν μερικές μέρες έκοβε βόλτες για ώρα έξω από το σπίτι της στον περιφερειακό του Φιλοπάππου στις 12 το βράδυ και μάλιστα κοίταζε τα κουδούνια.
Το σημαντικό για εμάς είναι όχι μόνο να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να χαιρόμαστε το λόφο χωρίς απειλές, αλλά και να υπερασπιστούμε την φίλη μας , που ο περίπατος της στου Φιλοπάππου, από αναψυχή και ηρεμία, έχει μετατραπεί σε ένα διαρκές αίσθημα απειλής που καταρρακώνει την ψυχολογία της. Γι' αυτό και σε ένδειξη αλληλεγγύης πρέπει όσοι και όσες μπορούμε, παρά το απαγορευτικό της ώρας, να περάσουμε από τα δικαστήρια. Να δείξουμε ότι κανείς και καμία μας δεν είναι μόνη σε αυτή τη μάχη, που μας αφορά όλους και όλες το ίδιο.
Έχει νόημα να είμαστε στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, από τις 11π.μ. και μετά, στο κτίριο 8 και αίθουσα 3.
Βάλτε τα δυνατά σας και πείτε το και σε φίλους που πιθανά μπορούν.

Επιστροφή στην αρχή

Οι Αθηναίοι δείχνουν τον δρόμο του πράσινου στον δήμο

Η οδός Δημητρακοπούλου, ο ένας από τους 2 κεντρικούς δρόμους του Κουκακίου, είναι γυμνή από πράσινο, δεν έχει ούτε ένα δέντρο!

Οι κάτοικοι, λοιπόν, της περιοχής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους: χθες το πρωί μαζεύτηκαν στη Δημητρακοπούλου και Γεωργίου Ολυμπίου και φύτεψαν 4 δέντρα: 2 αγριομουριές και 2 μανταρινιές! Επέλεξαν αυτόν τον τρόπο να απαντήσουν στον Δήμο Αθηναίων, αφού όσες φορές έχουν απευθυνθεί μέχρι τώρα, ζητώντας να δεντροφυτευθεί ο πολυσύχναστος δρόμος τους, έχουν εισπράξει αδιαφορία.
Η δεντροφύτευση έγινε στο οικοδομικό τετράγωνο ανάμεσα στις κάθετες στη Δημητρακοπούλου οδούς Αναστασίου Ζίννη και Ζαν Μωρέας.
Οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην πέσουν σε υποδομές νερού, τηλεφώνου, όπως και τα δέντρα να τοποθετηθούν σε σημείο που να μην εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών.
Και αυτό ήταν μόνο η αρχή! Μετά το τέλος της δεντροφύτευσης φώναζαν «να τα εκατοστίσουμε» και «να τα χιλιάσουμε»! Ετσι, συστάθηκε και Επιτροπή Κατοίκων για τη δεντροφύτευση της Δημητρακοπούλου με στόχο τη δεντροφύτευση σε όλο το μήκος του δρόμου και από τις δύο πλευρές του.
«Ο δήμος ενδιαφέρεται μόνο για τσιμέντο, μίζες, κέρδη και διακοσμητικό πράσινο», είπε στην «Ε» ο 35χρονος Παναγιώτης Τουμπάνης, κάτοικος της περιοχής.
«Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε και ζούμε σε αυτόν τον δρόμο, η Δημητρακοπούλου ήταν πάντα καταθλιπτική. Προτιμούσαμε να περπατάμε στον άλλο κεντρικό δρόμο, τη Βεΐκου, που έχει δέντρα», μας λέει ο κ. Τουμπάνης.
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν μέλη από τη Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους του Φιλοπάππου και από την Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου, όπως και 2 διαμερισματικοί σύμβουλοι του 1ου διαμερίσματος, η Ελευθερία Παπουτσάκη της Ανοιχτής Πόλης και ο Θανάσης Ανανίδης της Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα.

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

Φιλοπάππου Του Λευτέρη Π. Παπαδόπoυλου

Πηγαίνω κάθε μέρα στον λόφο του Φιλοπάππου, για «στρατιωτικό περπάτημα» μιας ώρας, λόγω εμφράγματος. Εδώ και μια εβδομάδα, βλέπω κολλημένη στα δέντρα, με σελοτέιπ, μια φωτοτυπία φωτογραφίας με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη, τον γεν. γραμματέα Χρ. Ζαχόπουλο και τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή. Επάνω από τα κεφάλια των τριών υπάρχει ένα κειμενάκι σε κύκλο, στο οποίο κανείς διαβάζει: «Οι κάτοικοι του Φιλοπάππου απειλούν να τα κάνουν λίμπα, αν δεν τους πείτε ποιος τους είπε λούμπεν και Νεάντερταλ».

Σε πολλά δέντρα, επίσης, αλλά και σε παγκάκια, υπάρχει ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο που δείχνει τον λόφο του Φιλοπάππου να βγάζει την κραυγή «Θέλω παρέα και φροντίδαΌχι κάγκελα». Κι αποκάτω: «Φιλοπάππου. Ανοιχτός και ζωντανός για τους πολίτες και όχι καγκελόφρακτο μουσείο για τουριστική και ιδιωτική εκμετάλλευση». Τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις αν προχωρήσει κάποιος από τον Λουμπαρδιάρη και φτάσει στο Αστεροσκοπείο: ένα κιγκλίδωμα μήκους 200 μέτρων έχει καταστραφεί από οργισμένους κατοίκους της περιοχής!

Να τα πάρουμε απ΄ την αρχή: αδυνατώ να πιστέψω ότι Λιάπης, Ζαχόπουλος και Παντερμαλής μίλησαν για λούμπεν και Νεάντερταλ. Πιστεύω, όμως, απολύτως ότι οι συμπολίτες που κάνανε όσα κάνανε, προκλήθηκαν. Δεν σηκώθηκαν ένα πρωί και, χωρίς λόγο, αποφάσισαν να ξηλώσουν τα κιγκλιδώματα του παλιού Αστεροσκοπείου και της πίσω μεριάς της Πνύκας. Δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι...

Επειδή παρακολουθώ από χρόνια αυτή την ιστορία, γνωρίζω τα εξής: οι διάφορες κυβερνήσεις, με πρόσχημα την φύλαξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, βάζουν, κάθε τόσο, καμιά δεκαριά εργάτες με πασσάλους, τσιμέντα και «συρματοπλέγματα», να περιφράξουν όλον αυτό τον χώρο. Μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα η φήμη ότι οι «αρμόδιοι» προχωρούν στην περίφραξη, για να πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο, αν θέλει να πάει μια βόλτα στου Φιλοπάππου! Το ΠΑΣΟΚ- νομίζω η Β. Παπανδρέου- διέψευσε αυτές τις φήμες. Αλλά η περίφραξη περίφραξη! Οπότε, μια και δυο, μια ομάδα από κατοίκους έκανε ντου και το κιγκλίδωμα πήγε για βρούβες!

Τελευταία, έγινε καινούργιο κιγκλίδωμα. Αυτό, βέβαια, κάτι σήμαινε. Αποτέλεσμα: νέο ντου, νέο ξεχαρβάλωμα! Στο μεταξύ, αρχαία δεν υπάρχουν! Υπάρχει το μνημείο του Φιλοπάππου και τα χνάρια ενός αρχαίου δρόμου που οδηγούσε στην Ακρόπολη. Τον δρόμο και το μνημείο και ό,τι άλλο, ας τα περιφράξουν. Αλλ΄ όχι και να κλείσουν απ΄ όλες τις μεριές τον λόφο, που τον χαίρονται ελεύθερα, εδώ και δεκαετίες, παιδιά, νέοι και γέροντες. Έχουμε πολλά δασάκια στην Αθήνα, για να ανασαίνουμε, χωρίς να πληρώνουμε;

Σημειώνω ότι τον λόφο ουδείς τον φυλάει! Τον προστατεύουν οι περίοικοι.

Οι οποίοι, πρόπερσι, κινητοποιήθηκαν και τον έσωσαν από πυρκαγιά! Σημειώνω επίσης ότι οι «αρμόδιοι» αντί να «φυτεύουν» κιγκλιδώματα, καλό θα ήταν να ποτίζουν λίγο τα δέντρα, που τα περισσότερα ξεραίνονται, και να καθαρίζουν τα αυλάκια γύρω από τα μονοπάτια- αυλάκια που έχουν γεμίσει χώμα και σκουπίδια.

ΝΕΑ 16-12-07

Επιστροφή στην αρχή

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ - «Moυσείο» ή ανασα;

Του ΠΕΤΡΟΥ ΣΗΦΑΚΗ
Τα κάγκελα που σχεδιάζεται να μπουν στο λόφο του Φιλοπάππου με το πρόσχημα της «προστασίας» του αρχαιολογικού χώρου, θα κλείσουν απ' έξω κάθε ίχνος ζωής -λες κι αυτή είναι η απειλή για τα μνημεία- και θα μετατρέψουν μια πολύτιμη ζωντανή κυψέλη, μια ανάσα για τους κατοίκους της Αθήνας, σε αποστειρωμένο μουσείο.

Αν περπατήσει κανείς περιφερειακά στο λόφο του Φιλοπάππου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, θα συναντήσει νέους που κάνουν τζόγκιγκ, ηλικιωμένους που περπατούν στα μονοπάτια την βόλτα που τους σύστησε ο γιατρός, ποδηλάτες, αναρριχητές, παρέες που απολαμβάνουν ένα πικ- νικ στα ξύλινα τραπέζια στα πλατώματά του. Συχνά, μάλιστα, τα καλοκαίρια θα δείτε κυρίως ηλικιωμένους να κρατούν ένα μπουκάλι με νερό- «για να μην ξεραθούν οι δαφνούλες», θα σας εξηγήσουν. Μπορεί ο λόφος να έχει μόλις 120 υψόμετρο, αλλά οι κάτοικοι που τον απολαμβάνουν, τον αποκαλούν βουνό. Και όχι άδικα. Στις δασωμένες πλαγιές του έχουν καταγραφεί 53 είδη δέντρων και θαμνώδους βλάστησης, 31 φυτά και μία αξιόλογη ορνιθοπανίδα 88 πουλιών, τέσσερα είδη λεπιδόπτερων και τέσσερα ερπετών, πολλά από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. Τα 700 στρέμματα του λόφου είναι ο μεγαλύτερος και από τους τελευταίους ελεύθερους προσβάσιμους χώρους πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Ανάλογα με την ώρα, για τους μόνιμους υπάρχουν οι «βάρδιες». Τα μέλη κάθε βάρδιας γνωρίζονται μεταξυ τους. Η βόλτα εκεί, με ή χωρίς δίτροχο ή τετράποδο, είναι μια κοινωνική συναναστροφή - σπάνια για τη μοναξιά μιας μεγαλούπολης. Ολοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από τα κάγκελα, ως απειλή για τις αρχαιότητες. Γιατί εκτός από όαση στην έρημο του τσιμέντου, ο λόφος του Φιλοπάππου είναι και αρχαιολογικός χώρος, με χαρακτηριστικότερο μνημείο την Πνύκα.

Τα πρώτα σχέδια για περίφραξη

Η συμβίωση των… αρχαίων, ακριβέστερα των αρχαιολόγων, με τους Νεοέλληνες υπήρξε αρμονική τις τελευταίες δεκαετίες από το 1902 που κηρύχθηκε η Πνύκα αρχαιολογικός χώρος μέχρι που προέκυψε το σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας το 2001. Το σχέδιο προέβλεπε τη συνολική περίφραξη του λόφου περιμετρικά -με τα γνωστά κάγκελα που υπάρχουν εκατέρωθεν στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου- συγκεκριμένες εισόδους και επιβολή ωραρίου. Οι πόρτες θα έκλειναν μετά τη δύση του ηλίου. Η ίδια μελέτη επισήμαινε ότι η περίφραξη του χώρου θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό και τη χρήση του ως περιβάλλοντος αναψυχής. Ωστόσο, η Α΄ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων), που έχει στην ευθύνη της όλο το λόφο, ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα προστατευθούν τα αρχαία.

Η κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς ότι θα οδηγήσει και στην επιβολή εισιτηρίου. Κάτι τέτοιο ανέφερε, άλλωστε, σε ομιλία τους ο εκπρόσωπος της μελέτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, αρχιτέκτονας Αριστείδης Ρωμανός: «προβλέπεται ανάδειξη των αρχαίων διαδρομών, εκτεταμένη περίφραξη του συνόλου του χώρου, με νέα φυλάκια και περίπτερα εισόδου και έκδοσης εισιτηρίων…»

Αυτό σήμανε συναγερμό στις γειτονιές γύρω από τον λόφο. Οι κάτοικοι άρχισαν να κάνουν λαϊκές συνελεύσεις και να αντιδρούν δυναμικά. Επί δύο χρόνια, από το 2002 έως το 2004, ο εργολάβος έστηνε τα κάγκελα, έπειτα από μερικές μέρες οι κάτοικοι διαδήλωναν και στη συνέχεια τα έριχναν. Μέχρι που τελείωσαν τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια.

Τον προηγούμενο χειμώνα, οι φύλακες άρχισαν να κλείνουν με τη δύση του ήλιου το χώρο της Πνύκας. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν πριν από δύο μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ) ζήτησε να χαρακτηριστεί ολόκληρος ο λόφος -ο οποίος είναι ήδη κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος- και «οργανωμένος», δηλαδή να μπει ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του που θα αλλάξει ριζικά τον σημερινό του χαρακτήρα. Στην τελευταία κινητοποίηση, αρχές Δεκεμβρίου, έπεσε και το συρματόπλεγμα που χώριζε την Πνύκα από τον υπόλοιπο λόφο. Τώρα, οι κάτοικοι είναι επί ποδός πολέμου, περιμένοντας αν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπογραφεί από τον υπουργό Πολιτισμού.

Μόνο περιπατητές με ωράριο

Αν εφαρμοστούν οι όροι που ισχύουν σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους στο λόφο θα απομείνουν μόνο κάποιοι περιπατητές - με ωράριο. Οι προθέσεις των αρχαιολόγων έχουν ξεκάθαρους περιορισμούς για τον λόφο. «Οπως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, έτσι και στο λόφο πρέπει να μπουν κάποιες προϋποθέσεις. Κάποια πράγματα επιτρέπονται και κάποια όχι. Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι ούτε '

πλατείες ούτε παραλίες. Δεν πρόκειται για ελεύθερους χώρους. Δεν είναι χώροι για πικ - νικ. Προφανώς απαγορεύονται τα σκυλιά να μπαίνουν μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά μέσα στο λόφο και μπορεί να προκληθούν ατυχήματα», υποστηρίζει η αρχαιολόγος κ. Λαζαρίδου, που μαζί με την αρχαιολόγο κ. Βογιατζόγλου είναι υπεύθυνες για τους λόφους. «Αν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιες δραστηριότητες «να πάνε στα βουνά και στα λαγκάδια, στην εξοχή», τονίζει με έμφαση η κ. Λαζαρίδου. Φαίνεται πως τα ποδήλατα κατατάσσονται στους μεγάλους εχθρούς των αρχαιοτήτων. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την άποψη της κ. Βογιατζόγλου ότι και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που είναι και αυτός αρχαιολογικός χώρος, θα έπρεπε να απαγορευθούν εφόσον δεν έγιναν ποδηλατόδρομοι.

Ποιοι είναι, εν τέλει, οι σκοποί της αρχαιολογικής υπηρεσίας για το λόφο; «Να γίνει αρχαιολογικό άλσος, όπως είναι το Δίον», λέει η κ. Λαζαρίδου. «Πρόκειται για μια ορολογία που δεν υπάρχει μέσα στον αρχαιολογικό νόμο, αλλά καλύπτεται από τον νόμο του Βενιζέλου περί οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων. Δείτε για παράδειγμα τη θαυμάσια αξιοποίηση της Αρχαίας Αγοράς», η οποία όμως λειτουργεί σαν τουριστικό αξιοθέατο έναντι εισιτηρίου και όχι σαν πάρκο. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι απολύτως αναγκαία η περίφραξη και το κλείσιμο των εισόδων το βράδυ για λόγους ασφαλείας. «Δεν θέλουμε χώρους αποτρεπτικούς και απαγορευτικούς, αλλά οι φύλακες δεν αρκούν για την προστασία των αρχαίων, καθώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα εγκληματικότητας στο λόφο. Το σχέδιο που προτείνουμε, λαμβάνει υπ' όψιν ότι είναι και χώρος πρασίνου και αναψυχής και προβλέπει 26 εισόδους πρόσβασης στο λόφο με φύλακες, όχι για την έκδοση εισιτηρίων, αλλά για πληροφόρηση, σήμανση και περιφρούρηση της περιοχής. Εμείς δεν έχουμε πει ποτέ ότι θα μπει εισιτήριο». Στην πραγματικότητα όμως, κανείς δεν εγγυάται ότι κάποια στιγμή δεν θα μπει εισιτήριο, αφού ο αρχαιολογικός νόμος για τους οργανωμένους χώρους αναφέρει τη συγκεκριμένη δυνατότητα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού.

Πρέπει να βρεθεί ένα ειδικό καθεστώς για το λόφο, υποστηρίζει ο κ. Ακης Παπασαράντης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Λαϊκής Συνέλευσης των Κατοίκων. «Το υπουργείο Πολιτισμού να περιοριστεί αποκλειστικά στην προστασία των αρχαίων και νεότερων μνημείων και η καθαριότητα, η ήπια άθληση, τα τραπεζάκια του πικ - νικ και οι υπόλοιπες δραστηριότητες να περιέλθουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων. Πιστεύουμε ότι εάν οι αρχαιολόγοι έρχονταν σε συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής, που πραγματικά αγαπούν το λόφο, θα απελευθερώνονταν τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις και θα υπήρχε μια τόσο γόνιμη συνεργασία που ο λόφος θα γινόταν παράδεισος», καταλήγει ο κ. Παπασαράντης

Kατέστρεψαν τη βλάστηση

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος εξυγιάνθηκε και αναδείχθηκε (αρχαιολογικά) με δικές τους παρεμβάσεις από το 1996 και μετά. «Ο λόφος ήταν μία από τις χωματερές των Αθηνών, όπου κυριαρχούσε το πράσινο και η ασυδοσία», υποστηρίζει η κ. Λαζαρίδου. «Είπαμε, λοιπόν, να εξισορροπήσουμε τη διττή ιδιότητα. Δηλαδή να γίνει αρχαιολογικό άλσος. Καθαρίσαμε το λόφο, κάναμε τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ανασκαφές και καταφέραμε να πάρουμε πίσω 55 στρέμματα, από το Αστεροσκοπείο και τη «Δόρα Στράτου» που τα είχαν καταπατήσει. Σιγά σιγά βάλαμε τάξη, δημιουργήσαμε διαδρομές και αρχίσαμε να ελέγχουμε την περιοχή με φύλακες. «Προφανώς, οι αρχαιολόγοι αγνοούν ότι ο λόφος υπήρχε και πριν το 1996», λέει η κ. Μαρκαντωνάτου, κάτοικος της περιοχής. «Ξαφνικά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ακόμα πεδίο δράσης, διαγράφοντας την αξία του λόφου ως πνεύμονα πρασίνου».

Παράλληλα, μία από τις πρώτες κινήσεις των αρχαιολόγων ήταν και η κήρυξη των έργων και της βλάστησης Πικιώνη ως νεότευκτων μνημείων προστασίας.

Πόσο προστατεύτηκε, όμως, στην πραγματικότητα η βλάστηση Πικιώνη; «Η κατάστασή της σήμερα είναι τραγική», εξηγεί ο γεωπόνος Κώστας Τάτσης, γέννημα - θρέμμα της περιοχής. «Η παλιά φύτευση που είχε κάνει ο Πικιώνης με χρυσοελιές, μηδική, πικροδάφνες και θάμνους έχει μειωθεί στο 30%. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με τους θάμνους καθώς δεν συγκρατούνται τα εδάφη. Δυστυχώς, με τα έργα του 2002, η χαμηλή βλάστηση στην κυριολεξία ξυρίστηκε. Το πιο παράλογο απ' όλα όμως συνέβη με το φυτό άκανθες, που η εικόνα του βρίσκεται στα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι είναι ζιζάνιο και τα έκοψαν», λέει ο κ. Τάτσης. Οι τελευταίες μεγάλες δεντροφυτεύσεις έγιναν το 2002 από τους προσκόπους (περίπου 500 δέντρα) και το 2004 λόγω των έργων της ενοποίησης. Και οι δύο έγιναν στο δυτικό τμήμα του λόφου. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, το δάσος έχει χάσει το 20% της φυτομάζας του λόγω των ξηρασιών της δεκαετίας του '90 και χρειάζεται πύκνωση.

Χρήματα για κάγκελα κι όχι για την πυρόσβεση

Μείζον πρόβλημα είναι και το σύστημα πυρόσβεσης. «Δόθηκαν τόσα πεταμένα χρήματα για τα κάγκελα και δεν τελείωσε το ζωτικό έργο της πυρόσβεσης», λέει η κ. Στέλλα Μαρκαντωνάτου. Το 2003, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα έργα περίφραξης, οι κάτοικοι της περιοχής σε συνεργασία με ένα όχημα της πυροσβεστικής, που βρισκόταν μόνιμα σε κάποιο σημείο του λόφου, έσβησαν 17 φωτιές. Εκείνο το καλοκαίρι πολλοί από τους κατοίκους περιπολούσαν κάθε βράδυ στο λόφο. Το ίδιο έκαναν και φέτος.

Οσο για την εγκληματικότητα στο λόφο, κανένα κάγκελο δεν πρόκειται να εμποδίσει εκείνους που θέλουν να βλάψουν το χώρο, λένε οι κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνοντας το βανδαλισμό που υπέστη η «Κοιμωμένη» του Χαλεπά στον πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο του Α' Νεκροταφείου. Εξ άλλου όσο περισσότεροι Αθηναίοι περιπατούν και «ζουν» το λόφο, τόσο ασφαλέστερος είναι. Γιατί είναι παράλογο κάποιος να θέλει να καταστρεψει ή να μην προστατεύσει κάτι που απολαμβάνει.

«Τελικά, η περίφημη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σημαίνει έναν περίπατο ανάμεσα σε κάγκελα… που καταλήγει στις γνωστές καφετέριες του Θησείου, καταλήγει ο κ. Παπασαράντης, προσθέτοντας: «Με το ίδιο σκεπτικό έκλεισαν και δεκάδες στρέμματα γύρω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, στο Ολυμπιείο, όπου ούτε καν τουρίστες δεν μπαίνουν…»

(ελήφθη 16-1-08)

Επιστροφή στην αρχή

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τον Λόφο Φιλοπάππου ζήτησαν χτες από το ΚΑΣ να πραγματοποιήσει αυτοψία στον Διόνυσο. filopappou.wordpress.com

Ο Διόνυσος,το γνωστό πολυτελές εστιατόριο με το βρώμιο κρέας φάτσα στην Ακρόπολη, είναι ένα αυθαίρετο του ΕΟΤ που χτίστηκε χωρίς άδεια το 1961 σε δημοτικό χώρο που προορίζεται για άλσος και πλατεία. Τον Διόνυσο νοικιάζει τα τελευταία 45 τόσα χρόνια η ίδια εταιρεία κατʼ ανάθεσιν, πρόκειται για την ΖONARʼS ABEE, της οποίας τα γραφεία βρίσκονται κατά σύμπτωσιν μέσα στα γραφεία της ΕΤΑ ΑΕ που διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ και συνάπτει τα ενοικιαστήρια… Ο Διόνυσος με το βρώμιο κρέας, έχει άδεια λειτουργίας εστιατορείου και ζαχαροπλαστείου, πλην όμως και ως catering, έχοντας στήσει μια βιομηχανία με φουγάρα μεγέθους υψικαμίνου σε πλήρη οπτική επαφή με τον Παρθενώνα…

Οι δουλειές πηγαίνουν καλά και για αυτό η ZONARʼS ABEE, μετά το 1995, χτίζει και όλο χτίζει με αποτέλεσμα το αρχικό (πολύ ενδιαφέρον, είναι αλήθεια) κτήριο να έχει μετατραπεί σε ένα περίεργο σύνολο, διπλάσιο του αρχικού. Ούτε καν μπήκε στον κόπο η υπεύθυνη για τον χώρο Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως να τον σταματήσει. Εκεί που συστηματικά χτίζει από το 1995 η ZONARʼS ABEE ούτε κεραμίδι δεν μπαίνει χωρίς άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία, κατά την μέχρι το 2006 Διευθύντρια της Εφορείας Ακροπόλεως κα Χωρέμη, απολαμβάνει “κυβερνητικού ενδιαφέροντος” και βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Έτσι, η φοβερή και τρομερή Εφορεία Ακροπόλεως έχει βάλει τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει ενάμισυ εκατομμύριο Ευρώ για να καγκελοφράξει τον Λόφο Φιλοπάππου, έχει κουβαλήσει στρατιές ΜΑΤ και αστυφυλάκων γιατί οι κάτοικοι τόλμησαν να κάνουν ένα τσιμπούσι στον Λόφο, αλλά για την ZONARʼS ABEE η μόνη απάντηση που έχει είναι ότι είναι κράτος εν κράτει. Θαυμάζει κανείς την γενναιότητα, την ακεραιότητα και το ήθος των δημοσίων υπαλλήλων που εισηγήθηκαν να γίνει ο λόφος Φιλοπάππου οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, απομονωμένος από την πόλη και τους κατοίκους, και με σειρά εγγράφων τους έδωσαν πρώτη ύλη στον κο Ζαχόπουλο για να αποκαλέσει σε συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Οκτώβρη του 2007 τους κατοίκους λούμπεν στοιχεία” και “ανθρώπους του Νεάντερταλ και να τους προειδοποιήσει ότι ο ίδιος θα επέβαλε την νομιμότητα.

17 Iουνίου 2007: H περιήγηση της συνέλευσης Φιλοπάππου στις καταπατήσεις στο λόφο, αντιμετώπισε αλυσίδα των MAT μπροστά από το Διόνυσο. Δηλαδή και η αστυνομία προστατεύει τον καταπατητή, ενάντια στους κατοίκους και τη “νομιμότητα”.

Οι κάτοικοι έχουν λιώσει πολλά παπούτσια πηγαίνοντας στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, στο ΥΠ.ΠΟ., σε διάφορα δικαστήρια και ελεγκτικές αρχές και είναι σε θέση να τεκμηριώσουν πολύ καλά το σύνολο των αυθαιρεσιών της ZONARʼS ABEE. Υπάρχουν μάλιστα και σοβαρές ανησυχίες ότι εκτός από τις εξωτερικές επεμβάσεις, η εταιρεία έχει κάνει και παράνομη εκσκαφή (διάβαζε ανασκαφή) στα υπόγεια του Διονύσου για να μεγαλώσει τον ζωτικό χώρο της επιχείρησης. Η αίτηση που απευθύνουν στο ΚΑΣ περιγράφει τις αυθαιρεσίες της ZONARʼS ABEE, την σκανδαλώδη κάλυψη που της παρέχει η Εφορεία Ακροπόλεως και ζητά

ζητήσει το ΚΑΣ την αποξήλωση των παράνομων κατασκευών

ελέγξει την άδεια λειτουργίας του Διονύσου σε σχέση με τις δραστηριότητες catering

Δύο χρόνια πριν, η τέως Έφορος Ακροπόλεως κα Χωρέμη, η οποία χαρακτήριζε τον Διόνυσο “κυβερνητικού ενδιαφέροντος”, ήταν μέλος του ΚΑΣ και έφυγε διότι συνταξιοδοτήθηκε. Ο σημερινός διάδοχος της κας Χωρέμη, ο κος Μάντης, που απεφάνθη ότι κανείς Αθηναίος δεν θα ξαναπετάξει αετό στου Φιλοπάππου την Καθαρά Δευτέρα διότι κάνει κακό στον αρχαιολογικό χώρο, θα έχει άραγε το κουράγιο να κοιτάξει στα μάτια τους κυρίους μετόχους της ZONARʼS ABEE και ταυτόχρονα να καταμετρά τις αυθαιρεσίες τους?

Ιδού η Ρόδος για το αναβαπτισθέν ΚΑΣ, που άφησε πίσω του τον “κακό” κο Ζαχόπουλο… για να δούμε, άφησε πίσω του και το “κυβερνητικό ενδιαφέρον” για την ZONARʼS ABEE?

Διαβάστε την αίτηση

(ελήφθη 24-1-08)

Επιστροφή στην αρχή

Διαβάζοντας την κατά τα άλλα εξαιρετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ για το Ελληνικό και έχοντας πρώτο χέρι εμπειρία των αποτελεσμάτων της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων περί την Ακρόπολη θα ήθελα να προκαλέσω μία ανοιχτή συζήτηση με το Εργαστήριο στο πλαίσιο του Παναττικού Δικτύου.

Συγκεκριμένα δηλώνεται ότι η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων αναβάθμισε τους χώρους πρασίνου γύρω από την Ακρόπολη. Ενδιαφέρει εδώ το πώς γίνεται κατανοητή η έννοια "αναβαθμίζω". Γιατί όσοι ζούμε στην περιοχή και έχουμε αναλώσει χρόνια αγώνων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Α. Το μόνο θετικό είναι η πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου, η οποία όμως έχει τα εξής ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ τα οποία μόνο ακροθιγώς παρουσιάζω εδώ:

(1) δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα πούλμαν της Ακρόπολης που το καλοκαίρι (μακρύ στην Αθήνα...) φτάνουν στα 600 την ημέρα, έχουν καταστρέψει το μνημειακό χώρο στάθμευσης στον Διόνυσο και καταταλαιπωρούν Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Πετράλωνα και Όλγας

(2) δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα πούλμαν του Νέου Μουσείου, πράγμα που θα κάνει την κατάσταση τρισχειρότερη

(3) δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κίνηση που δημιουργεί το Ηρώδειο

(4)  δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των Έργων Πικιώνη, τα οποία μετατρέπονται σε πάρκιγκ των αυτοκινήτων του Ηρωδείου και άλλων...

Σε περίπτωση που ανοίξει αυτή η συζήτηση, αυτά τα θέματα μπορούν τεθούν αναλυτικότερα.

Β. Πράσινο: Η ενοποίηση έκανε τις εξής ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ σε χώρους πρασίνου:

(1) μέσα στον Λόφο Φιλοπάππου χτίστηκε με βαριά, αναντίστρεπτη κατασκευή άχρηστος εκθεσιακός χώρος και ευτυχώς που υπήρχε κίνημα κατοίκων γιατί αλλοιώς θα κτίζαν και θέατρο 1000 θέσεων καθώς και δρόμους και καφενεία για την εξυπηρέτηση των ως άνω ευρωβόρων κατασκευών

(2) στα ριζά του Αρείου Πάγου (ναι, ακριβώς εκεί) το Υπουργείο Πολιτισμού ξεχέρσωσε χώρο και έχει κάνει πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων του

(3) κτίστηκε πωλητήριο αρχαιολογικών ειδών μέσα σε ζώνη πρασίνου στον Λόφο Φιλοπάππου

(4) γέμισε ο χώρος της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς με τσιμεντένια φυλάκια

Γ. Για ποιόν είναι το πράσινο? Όχι πάντως για τους πολίτες αφού η Ενοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα

(1) να κλείσει οριστικά ο χώρος μεταξύ Ολυμπιείου, Λεωφόρου Αμαλίας και Αγίας Φωτεινής

(2) να κλείσει το δρομάκι που ένωνε την Αρδηττού με την Όλγας

(3) να καγκελοφραχτούν ελεύθεροι χώροι όπως οι υπώρειες του Αρείου Πάγου και ο Λόφος Φιλοπάππου (για τον τελευταίο όμως υπάρχει το γνωστό κίνημα κατοίκων που τον κρατά ζωντανό)

Δηλαδή, η Ενοποίηση συμποσούται σε  ένα ρεύμα που αρχίζει στην Συγγρού και τελειώνει στις καφετέρειες του Θησείου περνώντας μέσα από κάγκελα ύψους 2,5 μέτρων

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό για όσους αγωνίζονται στην περιοχή καθώς θέτει πολλά ζητήματα για τη ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης και το πώς αντιλαμβάνονται αυτά τα θέματα οι ειδικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι κλπ, προτείνω να διοργανωθεί μια ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη του Εργαστηρίου στο πλαίσιο του Παναττικού Δικτύου. Σαν τόπο συζήτησης προτείνω το Αναπαυτήριο Πικιώνη (το καφενείο στον Λουμπαρδιάρη) στην καρδιά της Ενοποίησης, για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα!!!!

Καλή μας μέρα

Στέλλα Μαρκαντωνάτου Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον Λόφο Φιλοπάππου

(ελήφθη 24-1-08)

Επιστροφή στην αρχή

Δενδροφύτευση διαμαρτυρίας στου Φιλοπάππου

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου βρέθηκαν χθες στις 12 μ. στο λόφο Νυμφών, πάνω από την περιοχή των Ανω Πετραλώνων, για να φυτέψουν συνολικά 130 δενδρύλλια και θάμνους.

Επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή γιατί η βλάστηση είναι αραιή, κάτι που οφείλεται και στις 2 πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει εκεί το 2003.
Στη δεντροφύτευση συμμετείχαν και παιδιά. «Φυτεύω, γιατί αν δεν έχουμε δέντρα, δεν αναπνέουμε, έτσι μας έχει πει η δασκάλα στο σχολείο», είπε στην «Ε» ο 11χρονος Γιώργος Μαρτέν, κάτοικος Κεραμεικού, μαθητής της 6ης Δημοτικού, που βρέθηκε στο λόφο Νυμφών μαζί με τους γονείς του και την 8χρονη αδερφή του.
«Βρίσκομαι εδώ γιατί η συμμετοχή όλων εμάς των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας στο να αποτρέψουμε όλους εκείνους που βλέπουν τους λόφους ως φιλέτα», μας είπε η 50χρονη ερευνήτρια Αγγελική Φωτοπούλου, κάτοικος Κουκακίου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Η κ. Φωτοπούλου βρέθηκε εκεί μαζί με την αδερφή της και την 7χρονη ανιψιά της. «Ολα ξεκινούν από την παιδική ηλικία συμμετέχοντας η ανιψιά μου αποκτά οικολογική συνείδηση», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, «το προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνο για τον καθαρισμό των λόφων, έχει μειωθεί, ενώ το σύστημα άρδευσης από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είναι κλειστό», είπε στην «Ε» ο Ακης Παπασαράντης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και κάτοικος του Ν. Κόσμου.

Ναυ.Καρ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/02/2008

Επιστροφή στην αρχή

Χάος κάτω από την Ακρόπολη

Αυθαιρεσίες και παρανομίες αμαυρώνουν τον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος αποτελεί τη «βιτρίνα» της Αθήνας, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τα έργα ανάπλασης

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Δεινοπαθεί από τις παρανομίες. Τα πολυδάπανα έργα που εκτελέστηκαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και όσα πολύ σημαντικά βρίσκονται σε εξέλιξη ακυρώνονται καθημερινώς υπό το βάρος των αυθαιρεσιών, της έλλειψης φύλαξης και της ανεπάρκειας ή της αδιαφορίας των κρατικών φορέων. Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή κάτω από την Ακρόπολη, ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο συνυπάρχουν αναγκαστικά τα μνημεία με τη σύγχρονη ζωή, δεν τιμά κανέναν. Κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, αδυνατεί να βάλει τάξη σε μια περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Την ημέρα τα πούλμαν συνωστίζονται το ένα πίσω από το άλλο προκειμένου να αποβιβάσουν τους τουρίστες. Οι παρκαδόροι ρυθμίζουν με αυστηρότητα την «κυκλοφορία» των αυτοκινήτων. Η εικόνα είναι από το πάρκινγκ του Διονύσου. Με την Ακρόπολη απέναντι απλώς να παρατηρεί από την ασφαλή απόσταση αιώνων. Το βράδυ αυτοκίνητα στολισμένα με άνθη επιμένουν να πατούν τον πεζόδρομο του Πικιώνη προκειμένου οι επιβάτες τους - η νύφη, ο γαμπρός, οι λοιποί συγγενείς - να φθάσουν εποχούμενοι ως την είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Γάμος γαρ. Η Ακρόπολη αποτελεί την ιδανική νότα για το «ντεκόρ» του.

Κατά τα άλλα τις νύχτες κάποιοι βανδαλίζουν φυλάκια και κάγκελα της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει τους λόφους του Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών. Κάποιες ημέρες μάλιστα διοργανώνονται και εκδηλώσεις αντίδρασης από «αγανακτισμένους» κατοίκους της γύρω περιοχής εναντίον ακριβώς αυτής της περίφραξης, την οποία έχει τοποθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πάντα όμως ύστερα από προσκλήσεις στα ΜΜΕ και κάτω από τις τηλεοπτικές κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές. Η Ακρόπολη απέχει. Το υπουργείο Πολιτισμού όμως δικαιούται;

Τα έργα αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, τα οποία θεωρούνται και διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της προστασίας των αρχαιοτήτων, το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως που ολοκληρώνεται στο ορατό μέλλον και, τέλος, η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, καθώς και οι επεμβάσεις στους λόφους, παρά τις δυσκολίες και κάποιες διαφωνίες που έχουν εκφρασθεί, αποτελούν την κατάθεση της σύγχρονης Ελλάδας στην αρχαία κληρονομιά της. Το τεράστιο κόστος επιπλέον αυτών των δράσεων επιβάλλει τη διατήρηση και προστασία τους και λειτουργεί απαγορευτικά στην καθ' οιονδήποτε τρόπο απαξίωσή τους. Πολύ μακράν όλων αυτών, ωστόσο, όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή.

Το αναψυκτήριο «Διόνυσος» λειτουργεί εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το κτίσμα αλλά και το πάρκινγκ κατασκευάστηκαν από τον ΕΟΤ το 1961 κατόπιν «άνωθεν» αδείας, δεδομένου ότι περιελήφθη στο πρόγραμμα των διαμορφώσεων γύρω από την Ακρόπολη που έγινε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ετσι, διαμαρτυρίες δεν υπήρξαν για την καταστροφή αρχαιοτήτων, ενώ μόνοι αψευδείς μάρτυρες είναι οι παναθηναϊκοί αμφορείς που ήρθαν στο φως. Η μίσθωση του εστιατορίου στη Zonar's ΑΒΕΕ το 1995 από τον ΕΟΤ επιβάρυνε εκ νέου την κατάσταση λόγω επεκτάσεων του υπάρχοντος κτίσματος, παράνομων φυσικά. Οσο για τον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων αποτελεί πραγματική προσβολή για τον ιστορικό χώρο.

«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων έχει καταγγείλει τις αυθαιρεσίες στα αρμόδια όργανα του κράτους, την Πολεοδομία και την Αστυνομία, αλλά δεν υπήρξε επέμβαση για την αποκατάσταση της νομιμότητας» επισημαίνει η αρχαιολόγος της Α´ Εφορείας κυρία Ολγα Βογιατζόγλου. Εκκρεμεί εξάλλου και το θέμα της διάρκειας του μισθωτηρίου του «Διονύσου» καθώς το ΥΠΠΟ έχει εισηγηθεί την απελευθέρωση του χώρου με την απομάκρυνση κάθε εγκατάστασης. Το επιχείρημα της θέας στην Ακρόπολη και της φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών της χώρας, που χρησιμοποιήθηκε κατά την τελευταία εξέταση του θέματος παραμονές του 2004, άραγε ισχύει ακόμη;

 

Το μνημείο του Φιλοπάππου

Η συγκρότηση και η οργάνωση των τριών λόφων έναντι της Ακρόπολης σε μια ενότητα με διπλό χαρακτήρα - αρχαιολογικό, χώρο πρασίνου και αναψυχής - υπήρξε στόχος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Οι λεγόμενοι δυτικοί λόφοι της Αθήνας, έκτασης 700 στρεμμάτων, σηματοδοτούνται άλλωστε από γνωστά μνημεία και κυρίως τους τρεις αρχαίους δήμους: της Μελίτης, της Κοίλης και του Κολυττού. Είναι αυτονόητο επομένως ότι η σημερινή «πράσινη» εικόνα των λόφων είναι μεταγενέστερη και κατασκευασμένη με φύτευση επάνω στις αρχαιότητες.

Οι διαμορφώσεις του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, αποενοχοποιημένες πλέον - έγιναν και αυτές επί αρχαίων -, με ιδιαίτερη αισθητική εξάλλου ώστε να έχουν αναχθεί σε νεότερα μνημεία, υπόκεινται σε διαρκή ταλαιπωρία από τη σύγχρονη χρήση τους. Τα περίφημα λιθόστρωτα, προοριζόμενα αυστηρώς για πεζούς, καταστρέφονται από τα αυτοκίνητα, το ταπεινό εκκλησάκι υφίσταται τα «μεγαλεία» των κοινωνικών εκδηλώσεων και το κατά Πικιώνη «Αναπαυτήριο» είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας, με κάποιους άστεγους μόνον να καταφεύγουν ενίοτε σε αυτό. Το θετικό είναι ότι στο άμεσο μέλλον πρόκειται να τοποθετηθεί απαγορευτική μπάρα στην αρχή του λιθόστρωτου, όπως λέει η κυρία Βογιατζόγλου. Αλλά δεν αρκεί αυτό.

Διαρκές τα τελευταία χρόνια εξάλλου σημείο σύγκρουσης των κατοίκων της περιοχής με το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί η περίφραξη του Φιλοπάππου, η οποία τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των έργων της ενοποίησης. Οι μεν κατηγορούν το δε για απαγόρευση της ελεύθερης εισόδου στον χώρο, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι ο αρχαιολογικός χαρακτήρας του επιβάλλει περιορισμούς. Το ΥΠΠΟ, από την πλευρά του, θεωρεί απαραίτητη τη φύλαξη για την προστασία των αρχαίων - ανασκαφές ουδέποτε έχουν γίνει στην περιοχή -, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εισιτήριο εισόδου, ενώ οι πύλες κλείνουν μόνον το βράδυ. Είναι παράλογο όμως να μην έχει βρεθεί ακόμη πεδίο συνεννόησης και μοιάζει σαν κάποιοι να επιθυμούν τη διατήρηση της έντασης.

Αλλά το θέμα είναι ότι η Ακρόπολη και η γύρω από αυτήν περιοχή αποτελούν τη βιτρίνα της Αθήνας. Ενδιαφέρεται άραγε κανείς για αυτό;
Link άρθρου : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15278&m=C08&aa=1 ΤΟ ΒΗΜΑ 4-2-08

Επιστροφή στην αρχή

Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008, η Ομάδα του Οικολογίου (www.oikologio.gr) και η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλοπάππου (http://filopappou.wordpress.com/) καλούμε τους συμπολίτες μας σε δράση ου Φιλοπάππου για την επανοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Κατά τη διάρκεια της δράσης θα γίνει δεντροφύτευση από τους κατοίκους στο γυμνό πρώην νταμάρι Κωνσταντέλου (δίπλα από τη Δώρα Στράτου), καθώς και περιβαλλοντικό παιχνίδι για παιδιά (από 5-15 ετών) με θέμα "Δεντροφύτευση - Το πράσινο στην πόλη" από την Ομάδα του Οικολογίου. Η δράση θα περιλαμβάνει ζωγραφική, παιχνίδια και συζήτηση-ενημέρωση των παιδιών για την αναγκαιότητα του πράσινου στην πόλη και θα ολοκληρωθεί με συμμετοχή στη δεντροφύτευση.
Τόπος συνάντησης: Λουμπαρδιάρης
Ώρα προσέλευσης: 11:00 π.μ.
Όσοι προσέλθουν με οχήματα, παρακαλούνται σε καμία περίπτωση να μην τα φέρουν εντός του λόφου αλλά να τα παρκάρουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ πάρκινγκ μπροστά από τον Διόνυσο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με e-mail στα lofoi_filopappou@yahoo.gr και joinaction@oikologio.gr ή στα τηλέφωνα 6946805590 Βέρα και 6977220391 Άκης.
Συζήτηση: http://www.oikologio.gr/forum/b36/1007/0/
Δελτίο Τύπου: http://www.oikologio.gr/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=244&Itemid=102

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Ομάδα του Οικολογίου

www.oikologio.gr  info@oikologio.gr

Επιστροφή στην αρχή

Δενδροφύτευση στο Νταμάρι

Παιδικές ζωγραφιές, παιχνίδια με οικολογική συνείδηση και μια δεντροφύτευση ζωντάνεψαν χθες τον λόφο του Φιλοπάππου, παρά το τσουχτερό κρύο.

Η Ομάδα του Οικολογίου (www. oikologio.gr) και η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλοπάππου (http://filopappou. wordpress.com/) πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη δράση με στόχο την επανοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων. Στο γυμνό, πρώην νταμάρι Κωνσταντέλου, ένα μικρό ύψωμα, κάτοικοι και φίλοι του Οικολογίου προχώρησαν σε μια συμβολική δεντροφύτευση. Λίγα μέτρα μακριά οι λιλιπούτειοι οικολόγοι άκουγαν με προσοχή τα μέλη του Οικολογίου να τους μιλούν για την αναγκαιότητα του πρασίνου και της δεντροφύτευσης στην πόλη. Μέσα από μια πρωτότυπη δράση, με θέμα «Δεντροφύτευση - Το πράσινο στην πόλη», τα παιδιά ζωγράφισαν, έπαιξαν και κουβέντιασαν, αποκτώντας γνώσεις για το τι σημαίνουν οικολογία, δάσος και πράσινο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ποιος απαξιώνει το λόφο Φιλοπάρπου;

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέλεξε το νέο διοικητικό του Συμβούλιο. Η αθρόα συμμετοχή στις κάλπες (από τα 850 μέλη ψήφισαν τα 700) προσδίδει πράγματι στο Δ.Σ. ευρύτατη νομιμοποίηση, καθιστώντας το "πανίσχυρο στους αγώνες για τα μνημεία, τους ίδιους τους αρχαιολόγους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία" όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Φίλτατοι οι αρχαιολόγοι, εξαιρετικά πολύπλοκο και κοπιώδες το έργο τους. Σε κάθε περίπτωση όμως η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να θεωρείται πάντοτε φιλτάτη. Το λέμε αυτό με αφορμή την "πρώτη πράξη", ή αλλιώς το πρώτο θέμα που απασχόλησε το νέο Δ.Σ. και το οποίο εισήχθη για συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ποιο είναι το κατεπείγον θέμα;

Μα η "σύγκρουση" ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (Α' ΕΠΚΑ) και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Φιλοπάππου, οι οποίοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις αυθαίρετες καταπατήσεις (Ρεστοράν "Διόνυσος", καταστροφή πλακόστρωσης Πικιώνη κ.ά.) ενώ παράλληλα εμποδίζουν και την καγκελόφραξη των τριών λόφων.

Αφορμή για την κατεπείγουσα ανακίνηση του θέματος από τον ΣΕΑ είναι η δενδροφύτευση που επεχείρησαν μέσω της Συντονιστικής τους Επιτροπής την Περασμένη Κυριακή και η προαναγγελία ότι θα την επαναλάβουν και αυτήν την Κυριακή.

Παρότι αναγνωρίζουμε πως κάθε δενδροφύτευση μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο είναι εξαιρετικά λεπτή υπόθεση, οι κάτοικοι όμως δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να αποκαθιστούν τη βλάστηση που κατεστράφη από τις αναφλέξεις του 2003. Αναφλέξεις που προκλήθηκαν από κρατικά συνεργεία που περιέφραζαν το χώρο και τον οποίο χώρο, ουδείς αρμόδιος φρόντισε μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει!

Δεν αμφισβητούμε την προσπάθεια των αρχαιολόγων ώστε να διαμορφωθούν, να οργανωθούν οι τρεις λόφοι (Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών) να αναδειχθεί η σχέση τους με τα πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας.

Εκείνο που μας προκαλεί έκπληξη είναι οι προτεραιότητες του κορυφαίου συλλογικού τους οργάνου.

Δεν θάταν προτιμότερο για το Δ.Σ. αντί να "κηρύξει πόλεμο", να επεδίωκε μια φόρμουλα διαλόγου με τις κινήσεις των πολιτών;

Δεν θάταν καλύτερο αντί να τα βάζει μαζί τους με αφορμή τις δενδροφυτεύσεις και την άρνηση να δεχθούν τα κάγκελα, αιτήματα που συναντούν ευρύτερη αποδοχή, να αναρωτηθούν μήπως οι κάτοικοι έχουν κάποιο μερίδιο στο δίκιο;

Μήπως η καταστρατήγηση της νομιμότητας και η απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου δεν γίνεται από τους πολίτες που αντιδρούν αλλά από μεγαλόσχημους καταπατητές;

Μήπως θάταν προτιμότερο οι αρχαιολόγοι να προσφύγουν (και αυτοί) στο ΚΑΣ (όπως έκαναν πρόσφατα οι κάτοικοι) και να αξιώσουν την αποβολή όσων πραγματικά καταπατούν και όχι να μάχονται εναντίον εκείνων που θέλουν τους λόφους χωρίς κάγκελα και με αποκατεστημένο το φυσικό τους περιβάλλον;

Μήπως τέλος, η καλύτερη προστασία του χώρου είναι να υπάρχουν πολίτες που τον αγαπούν και που θα έκαναν τα πάντα για να τον προστατέψουν και να τον χαίρονται ελεύθερα;

Με αυτούς τους πολίτες πρέπει να συναντηθούν οι αρχαιολόγοι και ο σύλλογός τους, γιατί επί της ουσίας και οι δύο πλευρές για το ίδιο πράγμα (πρέπει να) αγωνιούν και μάχονται.

 Μαυροειδής Σταμάτης     ΑΥΓΗ 7/2/08

Επιστροφή στην αρχή

From: "Παρέμβαση κατοίκων" <paremvasi_katoikon@yahoo.gr>
18-2-08

Φίλοι και φίλες του Παναττικού Δικτύου

Με αφορμή συζήτηση που οργανώνεται την Τετάρτη 20 Φβρουαρίου στο Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ σχετικά με το θέμα του Φιλοπάππου θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Στην τελευταία δενδροφύτευση που πραγματοποιήσαμε στου Φιλοπάππου την Κυριακή 13 Φλεβάρη, και σε διάλογο  -αντιπαράθεση με τις δύο υπεύθυνες αρχαιολόγους του λόφου Ο. Βογιατζόγλου και Π. Λαζαρίδη, ζήσαμε μια από τις σπάνιες στιγμές που μας γίνεται πρόταση για διάλογο. Δια στόματος Λαζαρίδη προτάθηκε ημερίδα για το θέμα του Φιλοπάππου, πρόταση που επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους/ες.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, μέλος της συντονιστικής Φιλοπάππου έλαβε τηλέφωνο από φιλικό πρόσωπο στο οποίο είχε μιλήσει άλλο πρόσωπο για να μεταφέρει  πρόσκληση για διάλογο με τις δύο αρχαιολόγους στο «ουδέτερο έδαφος» του Πολυτεχνείου. Δηλαδή η πρόσκληση ήταν πολλαπλώς έμμεση και σε καμία περίπτωση άμεση προς τη Συντονιστική  Φιλοπάππου, ούτε διά ζώσης ούτε καν γραπτά. Το μέλος λοιπόν της επιτροπής που έλαβε αυτή την έμμεση πρόσκληση, την επέστρεψε, και ορθώς, γιατί δεν συνάδει με το πνεύμα λειτουργίας μιας ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής. Δεν είμαστε άτομα, δεν είμαστε παράγοντες. Είμαστε ένα κίνημα κατοίκων με 5 χρόνια ιστορία και μαζικές δημόσιες διαδικασίες. Κάθε τι που απευθύνεται στην επιτροπή πρέπει να τηρεί τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και βασικά τον ανοιχτό και δημόσιο χαρακτήρα.

Αλλά ακόμα και αν όλα είχαν γίνει με τον πρέποντα τρόπο, η συντονιστική θα απέρριπτε την πρόσκληση γιατί αυτή καλεί σε διάλογο με τις δύο υπεύθυνες αρχαιολόγους του λόφου, που η σχέση τους με το θέμα είναι υπηρεσιακή και όχι πολιτική. Δηλαδή δεν εκπροσωπούν, εκ της θέσης τους, τον πολιτικό σχεδιασμό του ΥΠΠΟ, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, μια επιστημονική αρχαιολογικο-κεντρική  οπτική για το θέμα του Φιλοπάππου. Εν τέλει, εκτός από το να προβάλλουν, για πολλοστή φορά για εμάς, το έργο τους στο λόφο και τις ιδέες τους για  το χαρακτήρα του χώρου, δεν μπορούν να δεσμευτούν απέναντι στα αιτήματα του κινήματος πολιτών της γειτονιάς μας για τίποτα. Ακόμα και αν το ήθελαν, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

Είναι δε εντελώς πρόσφατες οι έμπρακτες τοποθετήσεις τους με την εισήγησή τους, που εγκρίθηκε και από το ΚΑΣ στις 9/10/07, για να μετατραπεί του Φιλοπάππου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο πλημμυρίδας περιορισμών της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των λόφων από τους πολίτες.

Τις θέσεις τους επανέλαβαν και στην εφημερίδα «Καθημερινή» ( 08-01-08 ) όταν δήλωσαν ότι του Φιλοπάππου «δεν είναι χώρος για πικ-νικ, σκυλιά, ποδήλατα και όσοι θέλουν τέτοιες δραστηριότητες να πάνε στα βουνά και τα λαγκάδια» (επί λέξει!). Τέτοια μάλιστα είναι η κοινωνική τους ευαισθησία, που η κ. Βογιατζόγλου πρότεινε απαγόρευση των ποδηλάτων και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου! Το τελευταίο δείγμα θέσεων των δύο αρχαιολόγων ήταν το κείμενο επίθεσης στους κατοίκους, που υπαγόρευσε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων η κυρία Λαζαρίδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΑ δεν έχει ξανα-ασχοληθεί με το θέμα. Απλώς υπέγραψε συνοπτικά ένα κείμενο, στα πλαίσια της κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

Σε αυτά δεν προσθέτουμε την αδράνεια (στην καλύτερη περίπτωση) ή τη συγκάλυψη (στη χειρότερη) από τους  υπεύθυνους αρχαιολόγους του Φιλοπάππου στην επί δεκαετία καταπάτηση στην Πνύκα από τους ενοικιαστές του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη και στις συνεχιζόμενες καταπατήσεις και αυθαιρεσίες του Διόνυσου που τώρα πιστοποιούνται και πολεοδομικά μετά από προσφυγή των κατοίκων. Και υπάρχουν και πολλά ακόμα παρόμοια ζητήματα που δεν μας επιτρέπει ο χώρος να αναφέρουμε.

Όλα αυτά τα γράφουμε για να εξηγήσουμε γιατί του Φιλοπάππου ούτε είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι, θέμα διαλόγου ανάμεσα στο τοπικό κίνημα πολιτών και δύο υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ακόμα και αν είχαν τις καλύτερες προθέσεις.

Για τη Συντονιστική, και πάντα έτσι το αντιμετώπισε, το θέμα Φιλοπάππου είναι θέμα ποιότητας ζωής και ελεύθερων χώρων της τσιμεντούπολης μας. Είναι η διελκυστίνδα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πολίτες που δεν θέλουν να χάσουν έναν ζωτικό χώρο αναψυχής και την πολιτεία που δεν θέλει να διατηρεί ελεύθερους χώρους χωρίς να είναι ανταποδοτικοί. Η επιδίωξη αυτή της πολιτείας, για αξιοποίηση και ιδιωτικές χρήσεις, δυστυχώς συναντιέται με την αντίληψη κάποιων αρχαιολόγων που ταυτίζει το κάγκελο και τις απαγορεύσεις με την προστασία, όπως κάποιοι άλλοι ταυτίζουν τις κάμερες με την ασφάλεια. Μόνο που και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αδιαφορία για τα ζωτικά δικαιώματα των πολιτών που χάνονται.

Έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για την συμβίωση πολιτιστικής κληρονομίας, περιβάλλοντος και πολιτών. Διεκδικούμε απαντήσεις που δεν φέρνουν το ένα κοινωνικό αγαθό, ενάντια στο άλλο.

Τέλος, να πούμε για την συνάντηση της Τετάρτης στο εργαστήρι αστικού σχεδιασμού του ΕΜΠ ότι μας προξενεί αρνητική εντύπωση και πολλά ερωτηματικά  η βιασύνη για πάση θυσία συζήτηση, χωρίς τους στοιχειώδεις όρους και επαφές, έστω και για να βρούμε τις διαφωνίες μας. Μας προξενεί εντύπωση ότι ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά τους πολίτες της πόλης μας και ειδικά των περιοχών γύρω από του Φιλοπάππου, γίνεται σε αδόκιμο χώρο και ώρα για τη συμμετοχή μη επαγγελματιών συζητητών και εργαζόμενων πολιτών. Γιατί τόση βιασύνη για ένα θέμα που υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια; Γιατί χωρίς επίσημη πρόσκληση στη συντονιστική; Τι εξυπηρετεί αυτή η προχειρότητα;

Οι πολίτες της περιοχής μας έχουν και φωνή και οργάνωση. Και 5 χρόνια τώρα (ακόμα και μπροστά στον οδοστρωτήρα των ολυμπιακών σχεδιασμών) αντιστάθηκαν στα σχέδια περίφραξης και εισιτηρίου στου Φιλοπάππου από την Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, το ΥΠΠΟ, μια ντουζίνα υπουργούς πολιτισμού, τα ιδιωτικά συμφέροντα του Διονύσου και άλλων, ακόμα και στα ΜΑΤ. Αυτό το κίνημα έχει κάνει και διάλογο, αλλά και έμπρακτή αντίσταση, που αν δεν είχε γίνει, σήμερα ο Φιλοπάππου θα είχε τη μορφή όλων των αρχαιολογικών χώρων της δήθεν ενοποίησης, που σήμαινε χιλιόμετρα από κάγκελα και εισιτήρια μαζί με τα συμπαραμαρτούντα. Θα ήταν χώρος με ιδιωτικές χρήσεις, και τους πολίτες θα τους είχε υποβιβάσει στο ρόλο του πελάτη. Αυτό το κίνημα είναι διατεθειμένο για δημόσιο διάλογο, αλλά μόνο με τα κινήματα πόλης, τους επιστημονικούς συλλόγους, ή  τους πολιτικούς προϊστάμενους και φορείς.

Στέλλα Μαρκαντωνάτου

Παναγιώτης Βωβός-Τουμπάνης

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου

Επιστροφή στην αρχή

Ματιές Φιλοπάππου

Την Καθαρά Δευτέρα ο ήλιος άστραφτε τόσο πολύ, που ζαλιζόντουσαν οι χαρταετοί και πέφτανε πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Την Τρίτη τη νύχτα, καθώς ξημέρωνε Τετάρτη, έπιασε να βρέχει ασταμάτητα. Και τα μπουμπουνητά, κανονιοβολισμοί! Το πρωί σταμάτησε να βρέχει, ο καιρός καλοσύνεψε και πήρα τα πόδια μου για του Φιλοπάππου- για την καθιερωμένη, λόγω εμφράγματος, ημερήσια βόλτα μου. Μπαίνοντας στον λόφο, από τη μεριά που είναι η ταβέρνα της Μίνας, είδα κολλημένη σε μια κολόνα μια πρόσκληση για συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής, αύριο Κυριακή, έξω από το θέατρο της Δώρας Στράτου.
Διάβασα ότι η συγκέντρωση γίνεται για να σταματήσουν οι αρμόδιοι- το υπουργείο Πολιτισμού- να σκέφτονται να περιφράξουν το δασάκι- το έχουν κάνει πολλές φορές, αλλά ο κόσμος δεν άφησε τίποτε όρθιο- ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι πολίτες να πηγαίνουν βόλτα, να κάθονται στα παγκάκια, να βγάζουν τα σκυλιά τους, ν΄ ανασαίνουν λίγο καθαρόν αέρα. Στο κάτω κάτω, το δασάκι αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Αθήνα και ξέρω πολύ καλά ότι πρόπερσι, που κάποιο δέντρο έπιασε φωτιά, οι περίοικοι τρέξανε να τη σβήσουν. Αγαπούν τον λόφο, θέλω να πω. Τον θεωρούν κάτι δικό τους, αυλή τους, σπίτι τους.
Περπάτησα ώς την άκρη του δρομίσκου που οδηγεί στο Αστεροσκοπείο και γύρισα, για να μπω στην Πνύκα. Ήταν υπέροχα. Η Ακρόπολη στο βάθος, ανθισμένες αμυγδαλιές ολόγυρα και μυρωδιά ανοιξιάτικη στο νοτισμένο χώμα και το γρασίδι. Έφτασα ώς το βήμα απ΄ όπου μίλησαν κάποτε ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Αισχίνης, ο Δημοσθένης. Ιερός τόπος. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει τοποθετήσει, στην είσοδο, αριστερά, ένα κιόσκι, για να μπαίνουν μέσα και να προφυλάσσονται από το κρύο και τη βροχή, οι φύλακες. Πολύ σωστά.
Έριξα μια ματιά και σε διάφορες ταμπελίτσες με σχεδιαγράμματα. Έπεσα πάνω σε τρεις «αναλημματικούς τοίχους». Αναρωτήθηκα: υπάρχει κανείς, ιδίως από τη νεολαία, που γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη «ανάλημμα»; Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν κάνουν τα πράγματα πιο λιανά; Γιατί δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις «αντέρεισμα», «υποστήριγμα», που είναι πιο βατές; Κι ας εξηγήσουν μ΄ έναν αστερίσκο, αν θέλουν, ότι τα αντερείσματα αυτά τα φτιάξανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να αποτρέπουν κατολισθήσεις στο επικλινές έδαφος της περιοχής.
Τώρα, μερικές σκέψεις για τις περιφράξεις:
πράγματι, χρειάζονται προστασία και περίφραξη η Πνύκα, το μνημείο του Φιλοπάππου, το παλιό (1931) τηλεσκόπιο κ.λπ. Όχι, όμως, και ολόκληρος ο λόφος! Προστασίας, όμως, έχει ανάγκη και το μοναδικό πλακόστρωτο του Πικιώνη, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες φθορές, από τη διέλευση και το παρκάρισμα οχημάτων, ιδίως τις μέρες που γίνονται γάμοι πλουσίων και «αρχόντων» στον Άγιο Δημήτρη Λουμπαρδιάρη- εκκλησία του 12ου αιώνα, μη το ξεχνάμε. Βεβαίως, υπάρχει «απαγορευτικό» στην είσοδο του λόφου. Υπάρχει και φύλακας. Ωστόσο, κατά... ανεξήγητο τρόπο, πολλά αυτοκίνητα, περνούν, παρκάρουν και ξαναπερνούν!
Κάτι ακόμη: γιατί ο δήμος δεν κάνει τις δέουσες επισκευές στο καταπληκτικό καφενείο- επίσης του Πικιώνη- ώστε να το θέσει και πάλι σε λειτουργία; Κάποτε- ώς και τη δεκαετία του ΄70- λειτουργούσε και ήταν πάντοτε γεμάτο, από νέες και νέους.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα ΝΕΑ 15-3-08

Επιστροφή στην αρχή

Διαβάστε οπωσδήποτε το πολύ σημαντικό και εμπεριστατωμένο κείμενο που δημοσιεύσαμε στο blog του Φιλοπάππου σχετικά με τις καταπατήσεις του Διονύσου και την στάση των αρμόδιων αρχών.

Το κείμενο που αποτελεί μια σύνοψη της υπόθεσης του Διονύσου/ΖΟΝΑRʼS ABEE.
Δηλαδή ένα ιστορικό:
α) των απίστευτων καταπατήσεων του αρχαιολογικού χώρου από την ΖΟΝΑRʼS ABEE
β) της προκλητικής αδιαφορίας-συγκάλυψης εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Εφορείας Ακροπόλεως και
γ) του αγώνα των κατοίκων για να μην παγιωθούν οι καταπατήσεις.
Παρακαλούμε διαδώστε το κείμενο

http://filopappou.wordpress.com (Ελήφθη 28-3-08)

Επιστροφή στην αρχή

March 28, 2008 1:34 AM

Σάββατο: Δεντροφύτευση στο Κουκάκι

Αυτό το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα, Α. Ζίννη και Δημητρακοπούλου, υπάρχει ραντεβού κατοίκων στο Κουκάκι για δεντροφύτευση επί της Δημητρακοπούλου.

Για όσους και όσες δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται την υπόθεση, περισσότεροι από 300 κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου, έχουν υπογράψει αίτηση προς τον Δήμο για να δεντροφυτευτεί ο τελείς στεγνός από πράσινο δρόμος. Ο Δήμος όμως αρνείται. Έτσι στις 9 του περασμένου Δεκέμβρη κάτοικοι μετά από συνέλευση ξήλωσαν τέσσερις πλάκες πεζοδρομίου και φύτεψαν αντίστοιχα δέντρα.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε και τώρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γι' αυτό όσοι και όσες θέλετε και μπορείτε, άσχετα αν είστε κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου, έλάτε το Σάββατο το απόγευμα στις 5 στο ραντεβού μας για ενημερωθείτε και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται η πόλη μας και μας αρνείται ο Δήμος. Να φυτέψουμε.


Περιβολή αθλητική… :ο)

Επιστροφή στην αρχή

Έγινε η δενδροφύτευση στο Κουκάκι, πέντε νέα δεντράκια: περγαμοντιά, γκρέιπ-φρουτιά(!), μανταρινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά.

Τα προηγούμενα του Δεκέμβρη (τρεις μουριές και μια μανταρινιά) έχουν πετάξει και μας έχουν συγκινήσει όλους, και όσους ακόμη κάναν τους αδιάφορους...

 

Φυτέψαμε ξανά, ύστερα από συζήτηση με την κηποτεχνία του Α' Διαμερίσματος Δ.Α., συγκεκριμένα τον κο Τσαγκαρόπουλο, που μας είπε συναισθηματικούς και ότι δεν καταλαβαίνουμε από επιστήμη και συμπλήρωσε:

--σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα δεν ταιριάζει οι δεντροστοιχίες να έχουν κενά (όταν του είπαμε ότι ας βάλουν δέντρα όπου παίρνει και όπου είναι πραγματικά στενά τα πεζοδρόμια ας μη βάλουν)

--σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα δεν ταιριάζει οι δεντροστοιχίες να έχουν διαφορετικά δέντρα...εμείς όμως βάλαμε αυτά που μας αρέσουν και θα έχουν ποικιλία και θα τα προσέχουμε περισσότερο γιατί τα δέντρα μας έχουν μπαμπάδες και μαμάδες και άλλους διάφορους συγγενείς και εραστές που τα χαϊδεύουν, τα κανακεύουν και τα καμαρώνουν καθημερινά...δεν ξέρω αν αυτό ταιριάζει σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα

ο Δήμος Αθηναίων σολάρει εμφανώς...να σημειώσω ότι ο αντιδήμαρχος πρασίνου κ. Μοσχονάς δεν μας δέχτηκε (325 υπογραφές από ένα δρόμο!!!) ούτε για να μας αρνηθεί την χάρη...σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα 325 δημότες δεν μπορούν να μιλήσουν με τον αντιδήμαρχο...

στην Δημητρακοπούλου επικρατεί χαρά μεγάλη και οι δενδροφυτεύσεις θα συνεχιστούν το φθινόπωρο...

 Στέλλα Μαρκαντωνάτου

(ελήφθη 31-3-08)

 Επιστροφή στην αρχή

Αυτή την Κυριακή 4-5-08 έχουμε προγραμματίσει  μοίρασμα φυλλαδίου σχετικά με τις καταπατήσεις του εστιατορίου του Διόνυσου στου Φιλοπάππου.

Το μοίρασμα θα γίνει Κυριακή στις 11:30 στην είσοδο του Φιλοπάππου (Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Όσοι και όσες μπορείτε ελάτε. Σας στέλνουμε και το κειμενάκι για να δείτε για τι πρόκειται.

Η παρέμβαση σχετικά με το θέμα των καταπατήσεων του Διόνυσου γίνεται γιατί έχουμε μια σειρά από θετικών για εμάς εξελίξεις.
Πρώτα είναι η απόφαση του διοικητικού εφετείου (μετά από προσφυγή πολίτη) που ακυρώνει πολεοδομική άδεια στο Διόνυσο ως παράνομη.

Έπειτα είναι το ολοσέλιδο αφιέρωμα στις καταπατήσεις από την Κυριακάτικη Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Και τρίτον είναι η κατάθεση επερώτησης στη βουλή σχετικά με το θέμα των καταπατήσεων του Διονύσου από τον βουλευτή Περικλή Κοροβέση.

Πέραν του ότι αγωνιζόμαστε για να μην παγιωθούν οι καταπατήσεις και να τι δούμε μία μέρα να γκρεμίζονται, η περίπτωση του Διόνυσου έχει μεγάλη σημασία για τον αγώνα μας να μείνει ανοιχτός ο Φιλοπάππου γιατί αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα το υπουργείο πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι δεν θέλουν να περιφράξουν το λόφο για να τον προστατέψουν όπως λένε, αφού έχουν αφήσει και συγκαλύψει τις καταπατήσεις του Διονύσου λέγοντας μάλιστα ότι είναι κυβερνητικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε πολύ περισσότερα στο blog μας.

 Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1) Πολιτισμού 2)Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων

Θέμα: Εστιατόριο Διόνυσος στο Λόφο Φιλοπάππου

Απέναντι από την Ακρόπολη και την είσοδο του Παρθενώνα, συμβόλου του Πολιτισμού ανά τους αιώνες, σε δημοτικό χώρο που προοριζόταν για άλσος και πλατεία, λειτουργεί από το 1961 το πολυτελές εστιατόριο Διόνυσος χωρίς άδεια, σύμβολο με τη σειρά του της αυθαίρετης σύγχρονης Ελλάδας. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, ο Διόνυσος στεγάζει και βιοτεχνία catering, πράγμα που δεν προβλέπεται από την μισθωτήρια σύμβαση. Η εταιρεία ZONAR’S ΑΒΕΕ  λειτουργεί το συγκεκριμένο εστιατόριο κατ’ ανάθεση, όλα αυτά τα χρόνια  Όσον αφορά την νομιμότητα του κτηρίου,  μόλις το 1993 με διαπιστωτική πράξη επιχειρήθηκε ένα είδος νομιμοποίησης του τότε  υφισταμένου κτηρίου που αντιστοιχεί σε μέρος μόνο του σημερινού. Η διαπιστωτική αυτή πράξη έχει εκδοθεί από τον έχοντα παρανομήσει ΕΟΤ (δηλαδή ο παρανομών νομιμοποίησε τις παρανομίες του χωρίς καμία απόφαση και άδεια είτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είτε της Πολεοδομίας!)  Η εταιρεία ZONAR’S ΑΒΕΕ από το 1961 μέχρι το 1995 είχε κάνει ελάχιστες επεκτάσεις στο κτήριο καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν το επέτρεπε διότι θεωρούσε ότι θα προσέβαλε το μοναδικό ιστορικό τοπίο. Κατά τη σύναψη νέου μισθωτηρίου με τον Ε.Ο.Τ. το 1995 είχε όντως ζητήσει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, προβλεπόταν όμως εκ νέου προηγούμενη άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Πολεοδομία, άδειες που η εταιρεία δεν αιτήθηκε τελικά. Αντ’ αυτών η ZONAR’S ΑΒΕΕ  το 2005 υπέβαλλε αίτηση στην Πολεοδομία για «εσωτερικές επισκευές για λόγους υγιεινής και χρήσεως » και ταυτόχρονα κατέθεσε τοπογραφικό με τις χωρίς άδεια επεκτάσεις των εγκαταστάσεων της και το τοπογραφικό αυτό υπογράφηκε παράνομα από την Υπηρεσία σε μια ατυχή προσπάθεια νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών. Οι επεκτάσεις αυτές αφορούν προσθήκες μονάδων του εστιατορίου που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες  αρχαιολογικού και δασικού χώρου. Χάρη στη προσφυγή  κατοίκου της περιοχής στις 11 Φεβρουάριο του 2008 η άδεια αυτή της Πολεοδομίας ακυρώθηκε στο Εφετείο. Όμως και  το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με έκθεση του ήδη από το Νοέμβριο του 2004 είχε συμπεράνει ότι κακώς δεν είχε γίνει αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Διονύσου από  την αρμόδια Πολεοδομία. Κατόπιν αυτού η Πολεοδομία είχε προβεί επιτέλους σε καθυστερημένη αυτοψία επιβάλλοντας πρόστιμο διατήρησης για τις αυθαίρετες κατασκευές αντί να τις κηρύξει κατεδαφιστέες όπως θα όφειλε, λόγω της ιδιαίτερης θέσης  του Διονύσου.

Δυστυχώς, ούτε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο   ούτε εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού έχει γίνει μέχρι στιγμής αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Διόνυσος και ούτε έχει δοθεί απάντηση στα σχετικά αιτήματα  των κατοίκων της περιοχής (προς τον Υπουργό Πολιτισμού ΑΠ 338/23.1.2008 και προς ΔΙΠΚΑ ΑΠ. 6449/23.1.2008). Αντιστοίχως ούτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία  δεν έχει προβεί σε επαρκείς ενέργειες παρεμπόδισης των αυθαιρεσιών του εστιατορίου αλλά αντίθετα δηλώνεται στο έγγραφο με αριθμό πρωτοκ. 6459 της 1/11/2005 ότι θεωρείται «αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτη δημόσια  υπηρεσία (Α΄ΕΠΚΑ) γιατί δεν προσέφυγε εναντίον άλλης (ΕΟΤ) για ένα τόσο νομικά σύνθετο και  πολύπλοκο θέμα, κυβερνητικού ενδιαφέροντος.» (!) Τις αυθαιρεσίες στην περιοχή διαπιστώνει και η νομική έκθεση Ασημακόπουλου από το γραφείο του καθηγητή Παπαδημητρίου (1999), έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Α΄ΕΠΚΑ και της ΕΑΧΑ, αλλά που δεν αξιοποιήθηκε έκτοτε.

Με βάση τα προαναφερθέντα:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι προτίθενται να πράξουν περί αποκατάστασης της νομιμότητας στο χώρο του Διονύσου, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του Παρθενώνα και δίπλα στο λόφο της Πνύκας;

2.Προτίθενται να δώσουν οδηγίες περί κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων επεκτάσεων του εστιατορίου εφόσον αυτές διαπιστωθούν, αλλά  και παλαιότερων ώστε να υπάρξει έμπρακτη αλλά και συμβολική λύση στο πρόβλημα ;

3.Προτίθενται να ελέγξουν αν και κατά πόσο λειτούργησαν εύρυθμα  σε σχέση με τις δραστηριότητες  της εταιρείας ZONAR’S ΑΒΕΕ οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες;

                                                                        /2008

                                                      Ο ερωτών Βουλευτής

                                                       Περικλής Κοροβέσης

 Επιστροφή στην αρχή

H αβάσταχτη μικρότητα των αρχαιολόγων του Φιλοπάππου

Στα πλαίσια του τριημέρου εκδηλώσεων στου Φιλοπάππου (διαβάστε παρακάτω γι’ αυτό) δεχτήκαμε αυτή την ενημέρωση: “το πρωί (7.30) της Κυριακής 1/6 μια ομάδα από αρχαιολόγους - αρχαιοφύλακες, έψαχναν προσεκτικά τους χώρους και εντόπισαν μερικές κηλίδες χρώματος πάνω στα μαρμάρινα δάπεδα (από ένα πανό που έφτιαχναν τις προηγούμενες μέρες κάποια παιδιά). Όταν τις είδαν και αφού έκαναν τις απαραίτητες χαρούλες, έφυγαν και επέστρεψαν σε λίγο με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα και κατέγραφαν για πολύ ώρα”.
Δεν χρειάζονται και πολλές ερμηνείες για αυτή την πράξη. Οι αρχαιολόγοι του λόφου βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους και η δράση τους έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια του επιστημονικού τους καθήκοντος και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Και γιατί το λέμε αυτό:
Το αναπαυτήριο του Πικιώνη έχει υποστεί βάρβαρες επεμβάσεις από την μισθώτρια του μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Πολλές τρύπες στα μάρμαρα, επάλειψη της λίθινης στέγης με μονωτικά υλικά, προσθήκη στέγης από αλουμίνιο και πολλά ακόμα (φωτό [1] και [2]). Αυτά συνέβαιναν περίπου 10 μέτρα από τα γραφεία των αρχαιολόγων. Σε σχέση με αυτές τις καταστροφές οι κάτοικοι έκαναν ειδική ερώτηση στον υπουργό πολιτισμού (Ιανουάριος 2007).
Τα λιθόστρωτα του Πικιώνη δέχονται κάθε μέρα την πίεση δεκάδων αυτοκινήτων που απαγορεύεται να κυκλοφορούν πάνω τους. Στη διάρκεια του τριημέρου και σε μία συγκεκριμένη στιγμή μετρήσαμε 27 αυτοκίνητα μέσα στο λόφο. (δείτε σχετικές φωτό και ζημιές στα λιθόστρωτα)
Λίγο πιο κάτω υπάρχουν οι καταπατήσεις του Διονύσου μέσα στον αρχαιολογικό και δασικό χώρο κατά των οποίων αγωνίζονται οι κάτοικοι ενώ οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι του λόφου κάνουν πως δεν τις βλέπουν.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δείγματα που δείχνουν ότι οι κυρίες Βογιατζόγλου και Λαζαρίδου, υπεύθυνες αρχαιολόγοι του λόφου, έχουν ξεχάσει προ πολλού την υποχρέωση τους για την προστασία του λόφου από συγκεκριμένα προβλήματα και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά φανταστικών απειλών και πολέμου κατά των κατοίκων. (δείτε κείμενα παρακολούθησης των κατοίκων)

Θα οργιζόμασταν αν η στάση τους δεν ήταν τόσο θλιβερή και επιζήμια για την πολιτιστική κληρονομιά. Για αυτό και η έρευνα των επίδοξων «Κλουζώ» για κηλίδες χρώματος δεν μπορούν παρά να προκαλούν γέλια σε όσους και όσες γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα του Φιλοπάππου.

Φυσικά τα ίχνη (υδρο)χρωμάτων τα οποία με χαρά ανακάλυψαν, έχουν καθαριστεί, όπως και γενικά ο χώρος του αναπαυτηρίου όταν έφυγε ο κόσμος την Κυριακή το απόγευμα. Οι απαράδεκτες όμως επεμβάσεις στο μνημείο και στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, συνεχίζουν να υπάρχουν ελέω των δύο εν λόγω αρχαιολόγων και της Α’ ΕΠΚΑ.

2/6/08

ΠΗΓΗ http://filopappou.wordpress.com/

 

 Επιστροφή στην αρχή

 

Προσφυγή κατά της περίφραξης του λόφου Φιλοπάππου

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι τα καταστήματα που λειτουργούν στον λόφο εξαιρούνται των αυστηρών διατάξεων που ισχύουν για τον αρχαιολογικό χώρο

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που περιορίζει (με περιφράξεις και επιβολή ωραρίου) την ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο του Φιλοπάππου και της Πνύκας ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι της περιοχής.

Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν αδικαιολόγητο και δυσανάλογα επαχθή περιορισμό στο δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και αρχαιολογικούς χώρους, επισημαίνοντας ότι ο λόφος Φιλοπάππου εκτός από αρχαιολογικός ήταν ανέκαθεν ένας από τους σπάνιους χώρους αναψυχής και περιπάτου όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας.

Τονίζοντας ότι με τις ενέργειες αυτές ανατρέπονται ουσιαστικά ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση που είχε γίνει από τον αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη τη δεκαετία του 50 στη λογική της ελεύθερης πρόσβασης στον χώρο και ένταξής του στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της, η προσφυγή υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού αγνόησε όλα αυτά. Αντίθετα, δε, θεώρησε το υπουργείο ότι μοναδικός τρόπος προστασίας των πολιτιστικών αγαθών είναι η «μουσειοποίηση» του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτά βρίσκονται και ο αποκλεισμός των πολιτών ως εν δυνάμει απειλής για αυτά.

Κάνοντας λόγο για επιλεκτική «μουσειοποίηση» οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι έχει εξαιρεθεί του αρχαιολογικού χώρου το εστιατόριο «Διόνυσος», που έχει χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια και έχει διάφορες αυθαίρετες κατασκευές (σημειώνοντας ότι ο όλος χώρος περίπου 13 στρεμμάτων στο λόφο έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων ύστερα από αποζημίωση που δόθηκε το 1958 στους θιγόμενους ιδιοκτήτες), ενώ προσθέτουν ότι η αυστηρότητα εξαντλείται στους επισκέπτες και περιπατητές της περιοχής, αλλά όχι και στους θαμώνες του αναψυκτηρίου Πικιώνη, που θα μπορεί να λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες ύστερα από σχετική άδεια και με άγνωστο προς το παρόν τρόπο, αφού προβλέπονται περίφραξη και ελεγχόμενη είσοδος σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση θίγει το δικαίωμα να απολαμβάνει ο καθένας ελεύθερα τα κοινά αγαθά, όπως είναι οι κοινόχρηστοι και αρχαιολογικοί χώροι, χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις και παρά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2001 (για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου), που προτείνει περιορισμό της περίφραξης γύρω από τα αρχαία και ιστορικά μνημεία, ώστε ο υπόλοιπος χώρος να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα ως κοινόχρηστος.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ  Έθνος 20-6-08

 Επιστροφή στην αρχή

Αυθαιρεσίες στου Φιλοπάππου

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, χαρακτήρισε τον λόφο του Φιλοπάππου «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο», απόφαση που απαγορεύει όλες τις δραστηριότητες αναψυχής που γίνονται εκεί. Αυτές ενοχλούσαν την κυβέρνηση, αυτές απαγόρευσε. Τι κι αν στον λόφο «βγάζει μάτι» το πολυτελές εστιατόριο «Διόνυσος».

Ενα «σύμβολο της αυθαίρετης σύγχρονης Ελλάδας», όπως το χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΝ Περ. Κοροβέσης, το οποίο χτίστηκε «σε δημοτικό χώρο που προοριζόταν για άλσος και πλατεία».
*Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1961 από τον ΕΟΤ, «παρανόμως και χωρίς άδεια», και λειτουργούσε ανενόχλητα επί δεκαετίες, όπως αναφέρει η έκθεση Ασημακοπούλου (1999) του νομικού γραφείου Παπαδημητρίου.
*Τον Νοέμβριο του 2002 και με αφορμή την περίφραξη που προέβλεπε η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, οι κάτοικοι άρχισαν να κινητοποιούνται. Οι πρώτες, όμως, επίσημες καταγγελίες πολιτών έγιναν το 2004 και αφορούσαν επεκτάσεις του εστιατορίου. Αρχικά η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων (Α' ΕΠΚΑ) διαπίστωσε «μόνο εργασίες ανακατασκευής δαπέδου» και καμία παρανομία.

*Μόλις δέκα μέρες μετά, η ίδια υπηρεσία (!) απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και την Πολεοδομία σχετικά με «παράνομες εργασίες επέκτασης» του εστιατορίου. Ανέφεραν την «κατασκευή στεγάστρου βαρέος τύπου, προφανώς για τοποθέτηση υαλοπινάκων και νέα επέκταση». Σε άλλο σημείο έγινε τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής, ενώ διαπίστωσαν ότι «γίνονταν εργασίες επίστρωσης μπετόν και αυθαίρετης διάνοιξης».
*Εκτοτε η εφορεία αρχαιοτήτων περιέργως διέταξε «σιγήν ασυρμάτου» και στις αιτήσεις των κατοίκων, έδωσε την απίστευτη απάντηση: «Είναι αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτες μια δημόσια υπηρεσία (Α' ΕΠΚΑ) γιατί δεν προσέφυγε εναντίον μιας άλλης (ΕΟΤ) για ένα τόσο σύνθετο και πολύπλοκο θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος». Η πλήρης ομολογία δηλαδή.

Δήμος και Πολεοδομία
Εκτός από την εφορεία αρχαιοτήτων οι κάτοικοι έκαναν καταγγελία και προς την πολεοδομία Αθηνών. Με τα χίλια ζόρια σχηματίστηκε ένας φάκελος της υπόθεσης χωρίς να πραγματοποιηθεί αυτοψία.
*Αυτό οδήγησε τους πολίτες στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Στην έκθεσή του -τον Νοέμβριο του 2004- αναφέρει ότι κακώς ο υπάλληλος του Τμήματος Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας δεν πραγματοποίησε αυτοψία στο εστιατόριο. Επιπλέον, ότι υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος.
Επίσης, το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από την τότε δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως προϊσταμένη του υπαλλήλου. Μάλιστα προγραμματίστηκε και άμεση αυτοψία. Ωστόσο, η υπόθεση είχε πάρει ήδη άλλη τροπή. Κι αυτό γιατί η Πολεοδομία είχε ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια «για εσωτερικές επισκευές στο τουριστικό κέντρο για λόγους υγιεινής και χρήσεως», ενώ εκκρεμούσαν οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες κατασκευές.
*Το 2006 κάτοικος της περιοχής προσέβαλε την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Τελικά, δικαιώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια δεν εκδόθηκε νομίμως και πρέπει να ακυρωθεί». Ολο αυτό το διάστημα, η Πολεοδομία αγνοούσε τις αιτήσεις για αυτοψία.
*Ο πρώτος έλεγχος στο εστιατόριο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, τρία χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκαν αυθαίρετες επεκτάσεις (τουαλέτα, χώροι, τέντα) και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης 267.799 ευρώ και διατήρησης 133.899. Για κατεδάφιση, που προβλέπει ο νόμος, ούτε λόγος.
Στη συνέχεια οι εκμισθωτές του «Διόνυσου» υπέβαλαν ένσταση και η επιτροπή της Πολεοδομίας αποφάσισε να κάνει νέα αυτοψία, η οποία ακόμη αναμένεται.

«Καμία αυτοψία»
«Δυστυχώς, ούτε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ούτε εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού έχει γίνει μέχρι στιγμής αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου "Διόνυσος" και ούτε έχει δοθεί απάντηση στα σχετικά αιτήματα των κατοίκων» αναφέρει στην επερώτησή του ο Περ. Κοροβέσης.
*Ωστόσο, στην απάντησή του, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, επιμένει πως η «Α' ΕΠΚΑ δεν έπαψε να ελέγχει και να προασπίζεται τις αρχαιότητες και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον στην περιοχή και κυρίως να εμποδίζει τις τάσεις επέκτασης του "Διονύσου" στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».
Επειτα από την κήρυξη του Φιλοπάππου ως «οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου» οι κάτοικοι φοβούνται πως θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί τουριστικά ο λόφος και δεν θα μπορούν να έχουν καμία δραστηριότητα από αυτές που παραδοσιακά είχαν επί πολλά χρόνια (τζόκινγκ, βόλτες με κατοικίδια, νυχτερινούς περιπάτους κ.λπ.).
Κατά καιρούς, επιχειρείται να περιφραχθεί ο λόφος, αλλά οι κάτοικοι ξηλώνουν τα κάγκελα και συγκρούονται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που στέλνονται να τους διαλύσουν.
Ανησυχούν ότι η περίφραξη του χώρου είναι η αρχή για την επιβολή εισιτηρίου ακόμη και για περίπατο. Τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/08/2008

 Επιστροφή στην αρχή

Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του αρχαιολόγου και καθηγητή του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον Γιάννη Χαμηλάκη με τίτλο “Η δημόσια αρχαιολογία και τα κάγκελα”.

Το άρθρο γράφτηκε με σημείο αναφοράς την υπόθεση του Φιλοπάππου και τον αγώνα των κατοίκων και δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2008 στο περιοδικό του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου “εφ”.

Δείτε μέσω του blog ή κατευθείαν το άρθρο.

Blog Φιλοπάππου: filopappou.wordpress.com

 Επιστροφή στην αρχή

Ιδιώτες διεκδικούν την περιοχή της Δώρα Στράτου!

Δραματική επιβεβαίωση όσων καταγγείλαμε πριν 8(!) ημέρες
Όταν πριν από μερικές μέρες δημοσιεύαμε κείμενο στο οποίο αποδεικνύαμε ότι η κήρυξη του Φιλοπάππου, ως Οργανωμένου Αρχαιολογικού Χώρου (ΟΑΧ), είναι πέραν των άλλων και νομικά αίολη, δεν φανταζόμασταν ότι η πραγματικότητα ήταν ακόμα χειρότερη.
Διαβάστε περισσότερα στο blog μας Blog Φιλοπάππου: filopappou.wordpress.com (29-10)

 

Τεχνικές δημιουργικής λογιστικής από την Α’ ΕΠΚΑ

Άλλη μια αποκάλυψη για το πώς παραμύθιαζαν το ΚΑΣ λέγοντας ότι έχουν προσγράψει στου Φιλοπάππου 55 καταπατημένα στρέμματα ενώ ήταν μόλις 2,7.

Διαβάστε : Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Τα ψέματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η απόκρυψη των άλυτων ζητημάτων οδηγούν τώρα το λόφο σε νέες περιπέτειες διεκδικήσεων.

Blog Φιλοπάππου: filopappou.wordpress.com

(ελήφθη 30-10-08)

 Επιστροφή στην αρχή

Ελληνική Εταιρεία

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2008                  

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι το  Θέατρο Δόρας Στράτου στον λόφο του Φιλοπάππου απειλείται με έξωση από κάποιους φερόμενους ως ιδιοκτήτες αυτού του ιστορικού τόπου που βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον της Ακρόπολης .

 Το Θέατρο, που επί μια πεντηκονταετία έχει καθιερωθεί στον χώρο αυτό με σημαντική και αναγνωρίσιμη προσφορά για την διάσωση και την διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών,  είναι πλέον θεσμός και χρόνια τώρα αποτελεί στον τομέα του σημείο αναφοράς τόσο του ελληνικού κοινού όσο και ενός ποιοτικού τουρισμού .

 Ενδεχόμενη απομάκρυνση του Θεάτρου θα πλήξει ανεπανόρθωτα και το ίδιο το Ίδρυμα Δόρας Στράτου που λειτουργεί στην Πλάκα και αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό για τη μελέτη και την έρευνα  στο χώρο των παραδοσιακών χορών, της ενδυμασίας και της μουσικής .

 Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Ιδρύματος να διαφυλάξει  την συνέχεια σε ένα τόσο μοναδικό τομέα παραγωγής πολιτισμού .

 Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την έκβαση αυτής της περίεργης πράγματι υπόθεσης .

 

Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας

 Ο Πρόεδρος,

 Παναγιώτης Παρασκευόπουλος

 Επιστροφή στην αρχή

Σαν σήμερα πριν από 6 χρόνια, 3 Νοεμβρίου του 2002, γκρεμίστηκαν για πρώτη φορά τα κάγκελα στου Φιλοπάππου, από την πρώτη συνέλευση κατοίκων.
Διαβάστε σχετικά στο blog, και απολάυστε και το δώράκι μας  :ο) 
http://filopappou.wordpress.com/2008/11/03/76-2

 Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητόι φίλοι,

Η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων για τους Λόφους Φιλοπάππου, στα πλαίσια των δράσεων προστασίας του οικοσυστήματος των λόφων, (το οποίο βρίσκεται στο κόκκινο αυτήν την στιγμή) οργανώνει το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008, δίωρη περιήγηση στους Λόφους. Στην περιήγηση αυτή έχουν κληθεί ειδικοί της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας,  σχετικές Aρχές και δημοσιογράφοι για να δουν το άλσος και να διατυπώσουν γνώμη για την κατάσταση του αυτήν την στιγμή και για τα μέτρα προστασίας και αναζωογόνησης που πρέπει να ληφθούν. Η περιήγηση αρχίζει στις 11:00. Σημείο συνάντησης ο Άη Δημήτρης Λουμπαρδιάρης.

Εδώ και έναν χρόνο οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναδασώσεων με ίδιους πόρους (δείτε στο ιστολόγιο μας στην ετικέτα «δενδροφυτεύσεις») και σε συνθήκες που γίνονται πιο δύσκολες από την ξηρασία και από το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει κόψει την παροχή νερού στον Λόφο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι πότιζαν τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν πέρισυ (περίπου 200) όλο το καλοκαίρι και αυτά επιβιώνουν, μεγαλώνουν  και αποδεικνύουν ότι το Άλσος έχει την δυνατότητα να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση με λίγη μόνον φροντίδα.

Η παρουσία σας στην παραπάνω δραστηριότητα θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα και θα ενισχύσει την προσπάθειά μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Επικοινωνία:

Ιστοσελίδα: http://filopappou.wordpress.com

Στέλλα Μαρκαντωνάτου, τηλ: 6945535623,  e-mail: <markants@tellas.gr>

Άκης Παπασαράντης, τηλ: 6977220391

Νικος Μαρτέν, τηλ: 210-3453877, e-mail: <nmrt@ath.forthnet.gr>

συλλογικό e-mail: <lofoi_filopappou@yahoo.gr>

 Επιστροφή στην αρχή

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Νοέμβρη ώρα 12:00 στο χώρο του κλειστού καφενείου του Αη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη, θα γίνει η τακτική φθινοπωρινή Λαϊκή Συνέλευση Φιλοπάππου.

Ειναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και κυρίως ΕΝΕΡΓΗ συμμετοχή φίλων που κατοικούν στην περιοχή ή που εμπλέκονται με τα κινήματα πολιτών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν (πέρα απ όσα αναφέρονται στην αφίσα - πρόσκληση) και οι ανάλογες δράσεις που θα αποφασιστούν έχουν να κάνουν με μια νεα σειρά μεγάλων ζητημάτων που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες, όπως:

1. Χτες: Κλήθηκαν σε απολογία απο τον εισαγγελέα κάτοικοι της περιοχής με το ερώτημα της συμμετοχής τους στην δενδροφύτευση του περασμένου Φλεβάρη. Απ όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη φορά που μέλη συλλογικοτήτων διώκονται με τέτοια πρόφαση. Το ζήτημα προβλέπεται να αναδειχθεί σε μείζον το επόμενο χρονικό διάστημα.

2. Σήμερα: Πληροφορηθήκαμε (και παραβρέθηκε μέλος της Σ.Ε) σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων, όπου και συζητήθηκε υποτιθέμενη "συντήρηση" του κλειστού καφενείου Λουμπαρδιάρη (εργο Πικιώνη και κηρυγμένο μνημείο). Στην πραγματικότητα τα σχέδια που υπέβαλε η ΕΤΑ ΑΕ αφορούσαν επεκτάσεις με υαλοπίνακες κλπ που στην ουσία αποτελούν νέα διαφορετικά κτίσματα που θα χτιστούν παράπλευρα με το υπάρχον ώστε να το μεταβάλλουν ριζικά τοσο στην οψη οσο και στη χρηση του.

Και τα δυο παραπάνω θέματα είναι πολύ σοβαρά και αναμένεται να μας απασχολήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

- Επισκεφτήτε την ιστοσελίδα της Σντονιστικής Επιτροπής: http://filopappou.wordpress.com

- Αφίσα υπάρχει και διατίθεται τόσο σε ηλεκτρονική (για ανατύπωση) όσο και έντυπη (Α3, Α4) μορφή. Ζητήστε να σας σταλεί.

- Ο καιρός το μεσημέρι της Κυριακής προβλέπεται συννεφιασμένος, χωρίς βροχή το μεσημέρι, με ελαφρό νοτιά, μέτρια υγρασία και θερμοκρασία 17 βαθμών.

 Ναστεκαλά

Νικος Μαρτέν

210 3453877  nmrt@ath.forthnet.gr

 Ενημέρωση από το blog μας, για τη συνέλευση κατοίκων για του Φιλοπάππου που έγινε σήμερα Κυριακή 30 Νοέμβρη στο λόφο.

"Πραγματοποιήθηκε η συνέλευση κατοίκων για του Φιλοπάππου"

Ελήφθη 30-11-2008)

 Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή 14/12/2008

 Κάτοικοι σταματούν παράνομες εργασίες του «Διονύσου»

 Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008 το βράδυ κάτοικοι της περιοχής Διονύσου στου Φιλοπάππου είδαν να εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες στον Διόνυσο, το τουριστικό περίπτερο απέναντι από την Ακρόπολη. Το Σαββάτο 13 Δεκεμβρίου το πρωί κάλεσαν την αστυνομία και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε η  εκ του αρχαιολογικού νόμου αυστηρά  προαπαιτούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού ούτε η συνακολούθως απαιτούμενη άδεια της Πολεοδομίας. Τα έργα διακόπηκαν εκείνη την στιγμή αλλά την Κυριακή το πρωί, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι οι εργάτες συνέχισαν να δουλεύουν την νύχτα με καλυμμένα παράθυρα  και έφυγαν από το εργοτάξιο μόλις κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί.  Αν και είχε ειδοποιηθεί (ανεπίσημα λόγω Σαββατοκύριακου) η Εφορεία Ακροπόλεως, οι νυχτοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι σταθμεύουν δίπλα ακριβώς στο χώρο των εργασιών, δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια.  Οι κάτοικοι  θα κινήσουν όλες τις σύννομες διαδικασίες για τον έλεγχο της οικοδομικής δραστηριότητας ιδιωτών σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 Ο Διόνυσος έχει, μετά το 1995, διπλασιάσει το εμβαδόν και τον όγκο του εντελώς αυθαίρετα   με την σιωπηρή κάλυψη της Εφορείας Ακροπόλεως και την ανοιχτή κάλυψη της Πολεοδομίας Αθηνών.  Δυστυχώς, για άλλη μια φορά  η Εφορεία Ακροπόλεως φαίνεται ανεπαρκής για την κατά νόμον φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων της αρμοδιότητάς της από τα ιδιωτικά συμφέροντα . Η δουλειά αυτή πέφτει στους ώμους των πολιτών που στη συνέχεια συκοφαντούνται ως “βάνδαλοι” από τόσο επίσημα χείλη όσο του τέως γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κου Ζαχόπουλου.

 Συντονιστική Επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για του λόφους Φιλοπάππου

www.filopappou.wordpress.com – e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr

Για επικοινωνία: 6945535623

Blog Φιλοπάππου: filopappou.wordpress.com

 Επιστροφή στην αρχή

Οδός Ορλώφ: το πάρκο που ορέγονται οι καταπατητές

          Η τελευταία όαση πρασίνου στο Κουκάκι βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ορλώφ, πολύ κοντά στον λόφο του Φιλοπάππου. Πλατάνια και ευκάλυπτοι συνιστούν έναν μικρό παράδεισο, τον οποίο έχουν εκτιμήσει και τα μικρά παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής. Ολα αυτά όμως υπό την απειλή των καταπατητών. Αν και το πάρκο έχει καταχωρισθεί ήδη στο Κτηματολόγιο, ως περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, εγείρονται αξιώσεις από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που υποστηρίζει ότι έχει αγοράσει το πάρκο από τη... νόμιμη ιδιοκτήτρια. Αυτή, από την πλευρά της, λέει ότι το πάρκο τής ανήκει από την εποχή που ο παππούς της... έβοσκε εκεί το κοπάδι του!

«Μιλάμε για περίπτωση που θυμίζει...χρυσόβουλο» σημειώνει η κάτοικος της περιοχής και μέλος της άτυπης επιτροπής για τη σωτηρία του πάρκου κυρία Βίκυ Δούλη. Και συμπληρώνει: «Το πάρκο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και στον Δήμο Αθηναίων έχει παραχωρηθεί η συντήρησή του».

Πέρυσι η κατασκευαστική εταιρεία, έχοντας σχετική άδεια της Πολεοδομίας Αθηνών, περιέφραξε τον χώρο, απαγορεύοντας την είσοδο στους περιοίκους. «Το εκπληκτικό στοιχείο είναι ότι, μόλις καταφύγαμε στον δήμο και απειλήσαμε με μηνύσεις, μας παρουσίασαν έγγραφο με ίδια ημερομηνία και δύο ώρες διαφορά στον αριθμό πρωτοκόλλου, όπου η Πολεοδομία αναιρούσε την άδεια» περιγράφει η κυρία Δούλη. Το δεύτερο όμως αυτό έγγραφο δεν είχε διαβιβαστεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να ληφθούν μέτρα, λόγω... αβλεψίας, όπως παρουσιάστηκε η κατάσταση στην επιτροπή των κατοίκων. Στην παρούσα φάση, εκκρεμεί η δίκη, έπειτα από τις μηνύσεις των κατοίκων κατά της εταιρείας. Επειτα από δύο διαδοχικές αναβολές έχει οριστεί δικάσιμος για τις 13 Μαρτίου. Οι κάτοικοι όμως καταλογίζουν αδιαφορία στις νομικές υπηρεσίες του δήμου. «Δεν ξέρουμε πώς θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, αρνούνται κάθε συνεργασία με εμάς και τους νομικούς συμβούλους μας» υποστηρίζει η κυρία Δούλη.

Την ίδια στιγμή, το πάρκο μαραζώνει. «Εχει αφεθεί στην τύχη του, έπειτα από το γκρέμισμα της περίφραξης που πραγματοποιήσαμε οι κάτοικοι και έχει καταντήσει σκουπιδότοπος. Παλαιότερα έβλεπα τακτικά τα παιδιά των νηπιαγωγείων εκεί στις τακτικές εκδρομές τους, τώρα δεν πλησιάζουν. Το ίδιο και οι τουρίστες που αναζητούσαν λίγη ξεκούραση όταν πορεύονταν από την Ακρόπολη προς του Φιλοπάππου ή τη δική μας γειτονιά» περιγράφει η κυρία Δούλη και θυμάται ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο: «Προσφάτως παρατηρούσα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Γερμανών που μόλις πλησίασαν στο πάρκο απομακρύνθηκαν αέσως, αποδοκιμάζοντας την εικόνα του και έχοντας μια έκφραση αηδίας στο πρόσωπό τους».

ΒΗΜΑ, 31-1-2009

 Επιστροφή στην αρχή

 

Α’ ΕΠΚΑ - Αστυνομία - Πολεοδομία: Τρεις δημόσιες υπηρεσίες συντονίστηκαν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος!

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008 το βράδυ, κάτοικοι της περιοχής είδαν να εκτελούνται εκτεταμένες εσωτερικές οικοδομικές εργασίες στο Διόνυσο, το διαβόητο τουριστικό περίπτερο στου Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη. Οι εργασίες συνεχίστηκαν ολόκληρο το σαββατοκύριακο, μέρα και νύχτα! Γινόταν γενική ανακαίνιση στο εσωτερικό της αίθουσας στο νότιο μέρος του κτηρίου, η οποία είναι μία από τις αυθαίρετες επεκτάσεις που έγιναν μετά το 1995 από την εταιρεία ΖΟΝΑΡ’Σ ΑΒΕΕ. Μάλιστα, η (καινούργια) διεύθυνση του Διονύσου (υπό τον κύριο Σταθοκωστόπουλο),  για να κρύψει τις εργασίες, έβαψε τις  τζαμαρίες της συγκεκριμένης αίθουσας (και μόνον αυτής) με λευκό σπρέϊ και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά!!

Πού είναι το πρόβλημα;

Η αίθουσα αυτή είναι αυθαίρετη

Οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει αυτήν την αυθαιρεσία και στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΑΣ, υπουργό, αρμόδιες Εφορείες) και στην Πολεοδομία πάρα πολλές φορές

Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες της Πολεοδομίας και του Υπουργείου Πολιτισμού

Για να πραγματοποιηθούν εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου απαιτείται η προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, ακόμα και αν οι εργασίες αφορούν εσωτερικούς χώρους

Έτσι οι κάτοικοι κατήγγειλαν το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008. Ήρθε η Αστυνομία, έκανε έλεγχο, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άδεια και συνεπώς διέκοψε τις εργασίες.

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ….

Με το που έστριψαν γωνία η Αστυνομία και οι κάτοικοι, οι εργασίες ξανάρχισαν και συνεχίστηκαν πυρετωδώς όλη τη νύχτα του Σαββάτου. Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι κάλεσαν πάλι την αστυνομία και κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονται παρά την διακοπή.  Και τότε έγινε το εξής απίθανο…(ή φυσιολογικό;): Ήρθε ένας αστυνομικός για να κάνει έλεγχο και αρνήθηκε με πάθος να μπει μέσα στην αίθουσα γιατί ήταν «ιδιωτικός χώρος»!!! Ούτε καν σαν πελάτης δε δέχτηκε να μπει στο Διόνυσο, στη διπλανή αίθουσα από όπου τραβώντας μια κουρτίνα φαινόντουσαν όλα!!!

Τη Δευτέρα το πρωί η αίθουσα ήταν έτοιμη!

Καταγγελίες έγιναν φυσικά και στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, την Α’΄ΕΠΚΑ επίσης διαβόητη για την «κατανόησή» της για τις παράνομες οικοδομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του Διονύσου. Και βέβαια, είχαμε μία από τα ίδια: αυτοψία έκανε η αρχαιολόγος κα Όλγα Βογιατζόγλου και βρήκε μόνο εργασίες αποκατάστασης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που χάλασαν από τη βροχή. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας παροιμιώδη άγνοια (ή περιφρόνηση;) του αρχαιολογικού νόμου που αυστηρά απαιτεί άδεια του Υπουργού Πολιτισμού για οποιαδήποτε εργασία εντός αρχαιολογικού χώρου, ο έφορος κ. Αλέξανδρος Μάντης όχι μόνο δεν έκρινε παράνομες τις περατωθείσες εργασίες, αλλά και αδειοδότησε προκαταβολικά, χωρίς φυσικά να έχει την αρμοδιότητα να το πράξει, μελλοντικές εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Πάμε, τώρα, και στην Πολεοδομία. Σύμφωνα με το νόμο, το αστυνομικό τμήμα ρώτησε την Πολεοδομία.  Και αυτή, βέβαια, έκανε αυτοψία αφού τελείωσαν οι εργασίες. Γράφει, λοιπόν, στο σχετικό ραπόρτο ότι «είδε» μόνο εργασίες για την αποκατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης που χάλασε από την βροχή. Άρα, ούτε γάτα ούτε ζημιά: και προστατεύουμε και την ασφάλεια του κτηρίου, των πελατών και του άλσους….εννοείται ότι το παραμύθι το είχανε στο τσεπάκι όλοι μαζί. Η αστυνομία είχε, βέβαια, διαπιστώσει και τοποθέτηση γυψοσανίδων

Και θα πει τώρα κανείς, ρε παιδιά να ρημάξει το μαγαζί; Να βλέπουμε, δηλαδή, λεπρά ερείπια; Αφήστε να γίνει και τίποτε καλό εκεί, στο κάτω-κάτω της γραφής εσωτερικές εργασίες κάνανε οι αθρώποι.

Και βέβαια να γίνονται καλά πράγματα…να γίνονται, όμως, ΝΟΜΙΜΑ. Γιατί εδώ έχουμε την περίπτωση που μία εταιρεία έχει κάνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ σωρεία (κακάσχημων) ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ κτηριακών προεκτάσεων  φάτσα στην Ακρόπολη, μέσα στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Όμως,  έχουν αδρανοποιηθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλοι οι θεσμοθετημένοι και πάρα πολύ αυστηροί τρόποι για να σταματήσει το χτίσιμο, η συνεχής αναδιαμόρφωση και η λειτουργία του αυθαιρέτου. Και επιπλέον, τα αυθαίρετα έχουν καταπατήσει δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που προορίζεται για πλατεία και άλσος, δηλαδή, έχουν πάρει ελεύθερο χώρο από τον πολίτη που έχει πληρώσει για την απαλλοτρίωσή του.

Έξι χρόνια τώρα, καλύπτοντας την παλαιά διεύθυνση του Διονύσου,  Πολεοδομία και Υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν συστηματικά τις αιτήσεις, καταγγελίες και μηνύσεις των πολιτών για αυτοψίες, απόδοση ευθυνών  και γενικά για την εφαρμογή των νόμων. Και όλα αυτά ενώ  το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τους κατοίκους (απόφ. 214/2008) που προσέφυγαν εναντίον του Διονύσου για παλιότερες εσωτερικές εργασίες επιβεβαιώνοντας τον αρχαιολογικό νόμο που ορίζει σαφώς ότι «η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργο ή εργασίας, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού». Τώρα καλύπτουν και την νέα.

[Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα συμβαίνουν με το Διόνυσο]

Επιπλέον, ο δήμαρχος Αθηναίων κος Κακλαμάνης, όντας μάλλον εξαιρετικά απασχολημένος με το ρίξιμο τσιμέντων και την υλοτομία σε άλλες περιοχές του Δήμου του, δεν έχει ασχοληθεί καθόλου ώστε να ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων τα δικαιώματά του στον χώρο και στον Διόνυσο. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την νομιμότητα στην περιοχή του Διονύσου.

Οι κάτοικοι που ανέδειξαν το θέμα αντιμετωπίζοντας προκλητική αδιαφορία και πάμπολλη λάσπη και έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο που ο Διόνυσος δεν μπορεί πλέον να επεκταθεί, δεν εγκαταλείπουν. Κρατηθείτε συντονισμένοι μαζί τους…

(ελήφθη 6-2-09)

 Επιστροφή στην αρχή

Ποιος είπε ότι ο Κακλαμάνης δεν πήγε φέτος Φιλοπάππου;

Η παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων στα κούλουμα στου Φιλοπάππου είναι παράδοση. Και φέτος αυτή η παράδοση, όχι μόνο τηρήθηκε αλλά και στο πολλαπλάσιο. Δεν ήρθε μόνο ένας Νικήτας Κακλαμάνης αλλά μια ντουζίνα από δαύτους! Από τις 11 π.μ. και με την προσεκτική φροντίδα φίλων της συντονιστικής του Φιλοπάππου, περισσότεροι από ένας δήμαρχοι Αθηναίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους, για πρώτη φορά όχι εξοργίζοντας αλλά διασκεδάζοντας τους πολίτες της Αθήνας.

Ο κλωνοποιημένος μας δήμαρχος, κρατώντας πριόνια καλωσόριζε και κατεβόδωνε τους επισκέπτες κάνοντας χρήσιμες ανακοινώσεις, διαπιστώσεις, προτάσεις όπως: «Τα δάση εμποδίζουν την αναδάσωση». «Πως μπορώ να φυτέψω αν πρώτα δεν καθαρίσω τα πάρκα από τα δέντρα;» «Είδα σε δορυφορική φωτογραφία έναν πράσινο λεκέ στην Κυψέλη και τον καθάρισα». «Θα ανακαλύψω τα δέντρα ακόμα και αν κρυφτούν στην Κυψέλη». «Βοήθα τον δήμαρχο να ολοκληρώσει το έργο του. Γίνε εθελοντής υλοτόμος. Κόψε και εσύ ένα δέντρο μπορείς!» «Όσοι κρύβουν δέντρα στα σπίτια τους θα συλλαμβάνονται». «Τα δέντρα λερώνουν με ξερά φύλλα και τα περιστέρια κουτσουλάνε τα αυτοκίνητα μας». «Η πόλη μας δεν χρειάζεται πράσινο αλλά πάρκινγκ και εμπορικά κέντρα για να μπορέσουν οι πολίτες να ξοδέψουν τα χρήματα που τώρα δεν έχουν τι να κάνουν». «Οξυγόνο πωλείται στα φαρμακεία». «Δεν είναι βόας δεν είναι κροταλίας. Είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Μισός Δήμαρχος, μισός μπετονιέρα». Αυτά και άλλα ανάλογα ακούστηκαν από τα χείλη του δημάρχου μας.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετικά θετική, γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Δήμαρχος μπορεί αν θέλει να αποτελεί εκτός από πληγή για την πόλη και πηγή γέλιου για τους πολίτες της. Υπήρξαν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις πολιτών που η αγάπη τους για τον κ Κακλαμάνη, ξεπερνά την αγάπη τους για την πόλη που ζουν!

Στον κόσμο μοιράστηκε και κείμενο που εξηγούσε το πώς το Υπουργείο Πολιτισμού σε στενή συνεργασία με το Δήμο, φροντίζουν ώστε του Φιλοπάππου σε μερικά χρόνια να θυμίζει από την ξεραΐλα νησί των Κυκλάδων χωρίς θάλασσα. Γύρω κολλήθηκαν αφισάκια για του Φιλοπάππου και ένα που αφορούσε τη νέα μεγαλειώδη ιδέα του Δημάρχου μας. Δηλαδή την προσπάθεια του να μετατρέψει-καταστρέψει το τελευταίο αεριο-φυλάκιο του της Τεχνόπολης του Γκαζιού, από βιομηχανικό μνημείο σε εξαώροφο κτίριο που θα στεγάζει άλλο ένα εστιατόριο που τόσο λείπει από την πόλη μας… Η παρέμβαση έληξε με φαγητό στο περίπτερο Πικιώνη στου Λουμπαρδιάρη.

Πληροφορίες που λένε ότι ο Δήμαρχος φέτος δεν πάτησε στου Φιλοπάππου γιατί φοβήθηκε γιούχα από τους πολίτες είναι απολύτως αναληθείς. Με τόσο πολύ και σπουδαίο έργο που όπως λέει έχει κάνει μόλις σε δύο χρόνια, τι είχε να φοβηθεί; Στα χέρια θα τον σηκώνανε οι πολίτες. Το θέμα είναι που και πως θα τον άφηναν…

Δείτε φωτογραφίες στο blog Φιλοπάππου (ελήφθη 3-3-09)

 Επιστροφή στην αρχή

Οδός Ορλώφ: το πάρκο που ορέγονται οι καταπατητές

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 ΤΟ ΒΗΜΑ

Η τελευταία όαση πρασίνου στο Κουκάκι βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ορλώφ, πολύ κοντά στον λόφο του Φιλοπάππου. Πλατάνια και ευκάλυπτοι συνιστούν έναν μικρό παράδεισο, τον οποίο έχουν εκτιμήσει και τα μικρά παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής. Ολα αυτά όμως υπό την απειλή των καταπατητών. Αν και το πάρκο έχει καταχωρισθεί ήδη στο Κτηματολόγιο, ως περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, εγείρονται αξιώσεις από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που υποστηρίζει ότι έχει αγοράσει το πάρκο από τη... νόμιμη ιδιοκτήτρια. Αυτή, από την πλευρά της, λέει ότι το πάρκο τής ανήκει από την εποχή που ο παππούς της... έβοσκε εκεί το κοπάδι του!

«Μιλάμε για περίπτωση που θυμίζει...χρυσόβουλλο» σημειώνει η κάτοικος της περιοχής και μέλος της άτυπης επιτροπής για τη σωτηρία του πάρκου κυρία Βίκυ Δούλη. Και συμπληρώνει: «Το πάρκο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και στον Δήμο Αθηναίων έχει παραχωρηθεί η συντήρησή του».

Πέρυσι η κατασκευαστική εταιρεία, έχοντας σχετική άδεια της Πολεοδομίας Αθηνών, περιέφραξε τον χώρο, απαγορεύοντας την είσοδο στους περιοίκους. «Το εκπληκτικό στοιχείο είναι ότι,μόλις καταφύγαμε στον δήμο και απειλήσαμε με μηνύσεις,μας παρουσίασαν έγγραφο με ίδια ημερομηνία και δύο ώρες διαφορά στον αριθμό πρωτοκόλλου, όπου η Πολεοδομία αναιρούσε την άδεια» περιγράφει η κυρία Δούλη. Το δεύτερο όμως αυτό έγγραφο δεν είχε διαβιβαστεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να ληφθούν μέτρα, λόγω... αβλεψίας, όπως παρουσιάστηκε η κατάσταση στην επιτροπή των κατοίκων. Στην παρούσα φάση, εκκρεμεί η δίκη, έπειτα από τις μηνύσεις των κατοίκων κατά της εταιρείας. Επειτα από δύο διαδοχικές αναβολές έχει οριστεί δικάσιμος για τις 13 Μαρτίου. Οι κάτοικοι όμως καταλογίζουν αδιαφορία στις νομικές υπηρεσίες του δήμου. «Δεν ξέρουμε πώς θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, αρνούνται κάθε συνεργασία με εμάς και τους νομικούς συμβούλους μας» υποστηρίζει η κυρία Δούλη.

Την ίδια στιγμή, το πάρκο μαραζώνει. «Εχει αφεθεί στην τύχη του, έπειτα από το γκρέμισμα της περίφραξηςπου πραγματοποιήσαμε οι κάτοικοι και έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.Παλαιότεραέβλεπα τακτικά τα παιδιά των νηπιαγωγείων εκεί στις τακτικές εκδρομές τους,τώρα δεν πλησιάζουν.Το ίδιο και οι τουρίστες που αναζητούσαν λίγη ξεκούραση όταν πορεύονταν από την Ακρόπολη προς του Φιλοπάππου ή τη δική μας γειτονιά» περιγράφει η κυρία Δούλη και θυμάται ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο: «Προσφάτως παρατηρούσα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Γερμανώνπου μόλις πλησίασαν στο πάρκο απομακρύνθηκαν αμέσως,αποδοκιμάζοντας την εικόνα του και έχοντας μια έκφραση αηδίας στο πρόσωπό τους».


 

Σουρεαλισμός στο παρκάκι της οδού Ορλώφ – Μουσών

δημοσιεύτηκε April 19, 2008 από NMRT

ΠΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας του αρχαιολόγου Σλήμαν που με το θάνατό του πέρασε σαν κληρονομιά στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Αργότερα –το 1917- ένα μέρος της οικοδομήθηκε για να δοθεί στέγη σε αναπήρους πολέμου του 1912. ο υπόλοιπο παρέμεινε άχτιστο σαν «αλάνα» στην οποία έπαιζαν οι παπούδες μας και οι γονείς μας. 

Τη δεκαετία του ’80 (επι δημαρχείας Μπέη) ο Δήμος Αθηναίων το φυτεύει, βάζει παγκάκια, φωτισμό κλπ και γενικά το διαμορφώνει σε σύγχρονο χώρο αναψυχής. Αυτά γίνονται χωρίς να μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Δηλαδή το Δημόσιο παραμένει ο ιδιοκτήτης του αλλά το φροντίζει ο Δήμος Αθηναίων.

Αυτό το καθεστώς συνεχίζεται αδιατάρακτα μέχρι σήμερα και υπάρχουν όλα τα δημόσια έγγραφα που το πιστοποιούν.

Η ιστορία αρχίζει πριν μερικά χρόνια όταν εμφανίζονται στην περιοχή κάποιοι περίεργοι τύποι που αρχίζουν να το μετράνε κλπ. Στους γείτονες που έσπευσαν περίεργοι για το τι κάνουν εκεί, δίνεται προφορικά η απάντηση ότι είναι εκπρόσωποι «των ιδιοκτητών» και σκοπεύουν να οικοδομήσουν. Οταν τους ζητούνται έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, τα μαζεύουν και εξαφανίζονται.

Λίγο καιρό αργότερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται, μόνο που τώρα ως επίδοξοι ιδιοκτήτες εμφανίζονται οι εκπρόσωποι κάποιου εργολάβου, οι οποίοι όταν τους ζητούνται έγγραφα, εμφανίζουν κάποιο πρόσφατο συμβόλαιο αγοροπωλησίας, στο οποίο η εταιρεία τους εμφανίζεται ως αγοραστής και σαν πωλητές κάποιοι άγνωστοι. Σε αυτό το συμβόλαιο δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό «ιστορικό» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πάρκου – οικοπέδου. Δηλαδή δεν εξηγείται πως ο πωλητής βρέθηκε να το έχει στην ιδιοκτησία του. (Λέγεται ότι αναφέρει ότι: «εκεί έβοσκε τα πρόβατά του ο παππούς μας» και άλλα ευτράπελα).

Προφανώς πρόκειται για μια κλασσική στη μεθόδευσή της ιστορία καταπάτησης δημόσιας έκτασης. Δηλαδή ο καταπατητής βρίσκει κάποιον αχυράνθρωπο, με τον οποίο συντάσσει κάποιο συμβόλαιο τάχα μου μεταξύ τους αγοροπωλησίας, προκειμένου ο καταπατητής να έχει στα χέρια του κάποιο έγγραφο, έστω και σαθρό, που θα χρησιμοποιήσει σαν «μαγιά» και το οποίο φροντίζει σιγά-σιγά να το εμπλουτίσει και με άλλα όμοια ή διαφορετικά έγγραφα με τον ίδιο ή παραπλήσιο τρόπο. Ετσι μια εμφανώς δημόσια έκταση βρίσκεται στο καθεστώς της «διαμφισβητούμενης» και της «διεκδικούμενης».

Ολα αυτά βέβαια δεν γίνονται έτσι απλά. Πάντα υπάρχει ένας ή περισσότεροι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν τα στραβά μάτια ή που εφοδιάζουν τους καταπατητές με «γνωματέυσεις» ή «άδειες» ή άλλα εκ πρώτης όψεως αθώα σχετικά έγγραφα, τα οποία οι καταπατητές θα αξιοποιήσουν κατάλληλα ενώπιον Δικαστηρίων ή άλλων Αρχών.

Στη συνέχεια, πριν μερικούς μήνες, οι καταπατητές κάνουν το επόμενο βήμα τους. Κάνουν αγωγή στο Δήμο Αθηναίων, τον οποίο εγκαλούν γιατί τάχα μου έχει καταλάβει το «χώρο τους» και τον έχει κάνει πάρκο χωρίς να είναι ιδιοκτήτης του. Αυτό έγινε –προφανώς κατόπιν συννενόησης- με κάποιους υπαλλήλους του Δήμου, απο τους οποίους θα είχαν εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος δεν θα εμφανιστεί καθόλου στο δικαστήριο, ή αν εμφανιστεί κάποιος υπάλληλος θα διαβεβαίωνε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δέν είναι εγγεγραμμένος στη δημοτική περιουσία. Πράγμα το οποίο θα ήταν και αληθές, αφού ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο Δήμος αλλά το Δημόσιο. Βέβαια –και εδώ είναι το πονηρό σημείο- ο εκπρόσωπος του Δήμου θα «παρέλειπε» να ψάξει ή να αναφέρει όλα τα πραγματικά περιστατικά και ιστορία της υπόθεσης. Ετσι η υπόθεση θα κατέληγε σε μια δικαστική απόφαση που θα ανέφερε ότι ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτητης και κακώς νέμεται τον χώρο (αυτό μόνο το σημείο της απόφασης θα τους ήταν χρήσιμο και για περαιτέρω αξιοποίηση).

Σε αυτό το σημείο όμως παρεμβαίνουν οι κάτοικοι και τους χαλάνε τη σούπα και τη διαπλοκή. Μαθαίνουν που και πότε θα γίνει η δίκη και αφού φροντίζουν να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία έγγραφα, παρουσιάζονται και κάνουν εμφανές ότι θα παρέμβουν και θα καταθέσουν οι ίδιοι υπέρ του Δημοσίου. Αυτό εκτός απο το που θα εξέθετε τους διαπλεκόμενους υπαλλήλους, θα ανέτρεπε και τους σχεδιασμούς των καταπατητών, καθώς με την απόφαση που θα έβγαινε η προσπάθεια τους αντί να πάει ένα βήμα εμπρός θα πήγαινε 100 βήματα πίσω.

Οι εργολάβοι αποφασίζουν ενώπιον του δικαστηρίου να υποχωρήσουν προσωρινά και μέχρι να «ησυχάσουν» τα πράγματα. Ετσι συνέβει το εξωφρενικό και το παράδοξο οι ενάγοντες να ζητήσουν –και να πετύχουν- αναβολή της δίκης, προκειμένου να αποφύγουν τη δυσμενή της έκβαση.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ η υπόθεση «εκκρεμοδικεί» (έστω και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους) προχωράνε στο επόμενο τους βήμα.

Εξασφαλίζουν μια «άδεια περίφραξης» απο την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Βέβαια ο πονηρός υπάλληλος που τους την εξέδοσε (άγνωστο το όνομα του μέχρι αυτή τη στιγμή – θα το ξέρουμε όμως τη Δευτέρα το πρωϊ) φρόντισε  - με γελοίο ομολογουμένως τρόπο- να «εξασφαλίσει» τα νώτα του αν κάτι προέκυπτε και ακολουθούσε κανας έλεγχος.  Δηλαδή παράλληλα με την άδεια περίφραξης που υπέγραψε, φρόντισε αμέσως μετά να εκδόσει και ένα δεύτερο έγγραφο με το οποίο ανακαλούσε το πρώτο («...κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου προέκυψε») και άλλα τέτοια αηδιαστικά.

Την μεν πρώτη άδεια παρέδωσε στους καταπατητές (απο το 2007 !!!) την δε ανάκλησή της όμως δυστυχώς την έχασε και δεν τους την έστειλε ποτέ, ενώ στο οικείο αστυνομικό τμήμα την έστειλε (ως ώφειλε) μόλις ...χτες!!!  Ακριβώς μάλιστα δυο ώρες αργότερα απο την εκτέλεση των έργων περίφραξης !!!

Καταλαβαίνετε το μέγεθος της ασυδοσίας και της διαπλοκής που υπάρχει σε αυτή την υπηρεσία που ονομάζεται «Πολεοδομία Δήμου Αθηναίων».

Ετσι, και με βάση την άδεια περίφραξης οι εργολάβοι / καταπατητές πήγαν χτες –Παρασκευή απόγευμα- να περιφράξουν το χώρο του πάρκου.

Οταν οι κάτοικοι και παρά τις ελπίδες τους επενέβησαν, οδηγήθηκαν όλοι μαζί στο τμήμα για να δοθούν εξηγήσεις. Εκεί και ενώ εκράυγαζαν «για το δίκιο τους» κραδαίνωντας την άδεια περίφραξης της Πολεοδομίας και αφού τα πράγματα άρχισαν να «σκουραίνουν» και για τους μπάτσους που τους υποστήριζαν καθώς ήταν φανερό ότι και ευθύνες θα προέκυπταν για τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας αλλά και για τους μπάτσους που δήλωναν άγνοια για την ανάκληση και ενώ βέβαια οι «εργασίες περίφραξης» συνεχίζονταν κάτω απο την προστασία μπράβων και αστυνομικών....

ξαφνικά και αφού ειδοποιήθηκαν ότι τα έργα περίφραξης ολοκληρώθηκαν...!

.... Φτάνει ξαφνικά στο αστυνομικό τμήμα.... η ανάκληση της απόφασης περίφραξης !!!

Ενώπιον της απρόσμενης αυτής εξέλιξης.

Περιχαρείς όλοι, (μπάτσοι, μπράβοι, καταπατητές, εργολάβοι) δήλωσαν στους κατοικους ότι:

- Η περίφραξη που μόλις είχε ολοκληρωθεί , είχε γίνει κατά λάθος.

- Για το λάθος αυτό δεν προέκυπτε ευθύνη υπαλλήλου, καθώς αυτός που πήρε την λάθος απόφαση ....την είχε ανακαλέσει !!!

- Η περίφραξη που είχε υψωθεί στο μεταξύ ήταν νόμιμη καθ όλη τη διάρκεια των έργασιών, ...κατέστη όμως παράνομη ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους και δεν μπορούσε να καθαιρεθεί με άλλο πλην του νομίμου τρόπου, της προσφυγής των ενδιαφερομένων κατοίκων ενώπιων των αρμοδίων δικαστηρίων,  Αρχών κλπ κλπ. Διότι ήτο πασιφανές, ότι, το αδίκημα που διέπραξαν οι εργολάβοι, αφ ενός μεν ήταν καθ όλα νόμιμο κατα τη διάρκεια εκτέλεσής του αφ ετέρου δε, ίσχυε η πάλαι ποτέ συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή «περι στιγμιαίου» όπου ως γνωστό η παρανομία μιας πράξης αίρεται όλως προσωρινώς και για το εξαιρετικά  περιορισμένο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωσή της, επανέρχεται δε (η παρανομία) δριμύτερη και εν τω μεγαλείω της ευθύς αμέσως μετά. Συνεπώς: Οποιος τολμούσε εφεξής να παρανομήσει πειράζοντας ή υπερπηδώντας τον περιφραγμένο απο τους καταπατητές δημόσιο χώρο, θα αντιμετώπιζε βαρειές τις συνέπειες του Νόμου και την αποφασιστική στάση της Αστυνομίας η οποία με συχνές περιπολίες θα επέβλεπε στενά πλέον το χώρο, συνεπικουρούμενη και απο μια ολιγομελή ομάδα αγνώστων φουσκωτών οι οποίοι παρέμειναν επι τόπου σε μια επίπονη προσπάθεια διατήρησης της νομιμότητας.

Μετά απ όλα αυτά οι κάτοικοι συγκλονισμένοι απο τη μεγαλωσύνη των επιχειρημάτων που τους εκσφενδονίστηκαν κατακούταλα  απεχώρησαν απο το αστυνομικό τμήμα και επέστρεψαν στο πάρκο όπου είχε αρχίσει στο μεταξύ να μαζέύεται κόσμος.

Εκεί όμως και ενώ συνεχιζόταν η μεταξύ μας συζήτηση, η περίφραξη η οποία μας άκουγε σιωπηλή και ακίνητη όλο αυτό το διάστημα χωρίς να βγάζει άχνα και χωρίς ούτε κατ ελάχιστο να κάνει κάτι που θα μας έκανε να υποψιαστούμε τις προθέσεις της, με μια ξαφνική κίνηση -και προφανώς ευρισκόμενη υπο το καθεστώς κάποιου ισχυρότατου αυτοκτονικού ιδεασμού- ξεριζώθηκε απο το έδαφος, συμπαρασύρωντας ακόμα και τους πασάλους της και βγάζοντας μια ανατριχιαστική κραυγή απόγνωσης που έμοιαζε με συριγμό, άρχισε να κατρακυλάει την κατηφόρα, με μεγάλη ταχύτητα, εξαφανιζόμενη μετά απο λίγο απο τα μάτια μας στα στενά του Κουκακίου, τόσο γρήγορα που κανείς απο μας δεν πρόλαβε να κάνει κάτι για τη διάσωση τοσο της ίδιας της περίφραξης, αλλά και της διατήρησης της έννομης τάξης, η σοβαρότης της οποίας εκινδύνευε να δεχτεί σφόδρό πλήγμα γελοιοποίησης.

Η ανατριχιαστική σκηνή της οποίας γίναμε όλοι αψευδείς μάρτυρες, αλλά και η έγκαιρη ομολογουμένως άφιξη των αστυνομικών δυνάμεων που προσέτρεξαν στο χώρο του τραγικού συμβάντος επέβαλαν τη σύνταξη –επι τόπου- κάποιου εγγράφου – αναφοράς για το τραγικό γεγονός.

Και αφού η περίφραξη ανεζητήθη επιμόνως πλην επι ματαίω ώστε να δόσει τις προσήκουσες εξηγήσεις , αλλά ακόμα και αν ανευρίσκετο η  αποκατάστασή της ήταν πλέον αδύνατος –μιας και είχε παρέλθει το ομολογουμένως ισχνόν χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να γίνει νόμιμα-

...καταλήξαμε (σε μια σπάνια περίπτωση ομοψυχίας λαού και αστυνομίας) ότι: ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΚΑΘΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ στον χωρο αυτο

Η επόμενη πράξη αυτής της απρόσμενης τραγωδίας πρόκειται να παιχτεί τη Δευτέρα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, όταν θα τεθεί –εκτός Ημερησίας Διάταξης- απο την «Ανοιχτή Πόλη» το θέμα των ευθυνών της Πολεοδομίας που εξέδοσε την παράνομη άδεια περίφραξης (κακώς βέβαια γιατί ο άνθρωπος αναγνώρισε το λάθος και το ανακάλεσε),  αλλά και των ευθυνών της Δημοτικής Αρχής Κακλαμάνη ο οποίος απασχολημένος ολημερίς να βάζει μπουλντόζες να γκρεμίζουν οικοδομικά τετράγωνα για να τα κάνει πάρκα, δεν φρόντισε να προχωρήσει στις συνεννοήσεις με το Δημόσιο που θα κατοχύρωναν το χώρο σαν κοινόχρηστο.

Οποιος απο σας θέλει να διασκεδάσει τζάμπα να πάει στη συνεδρίαση,  αφού φροντίσει να εξασφαλίσει πρόσκληση – έχουν γίνει ανάρπαστες-  και αν μπορεί να έχει και κανα μαγνητόφωνο. 

Να το βάζουμε μετά να γελάμε, γιατί η άνοιξη μας μπήκε λίγουλάκι μελαγχολικά φέτος...

 Επιστροφή στην αρχή

Από το blog Φιλοπάππου

Τελικά η αρχαιολόγος είχε δίκιο… υπάρχουν ανώμαλοι στου Φιλοπάππου!

Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από τότε που η υπεύθυνη αρχαιολόγος του λόφου Φιλοπάππου κ. Λαζαρίδη, πρωτο-επιχειρηματολογούσε υπέρ της περίφραξης. Ένα από τα “επιστημονικά” της επιχειρήματα ήταν ότι του Φιλοπάππου είχε γίνει «ενδιαίτημα περιθωριακών», αστέγων, ναρκομανών, ανώμαλων κ.ο.κ. Εμείς οι αφελείς λέγαμε τότε ότι τέτοιου τύπου φαινόμενα είναι, συγκριτικά με αντίστοιχους χώρους της Αθήνας, ελάχιστα και σπάνια.

Να όμως που τόσα χρόνια μετά η κ. Λαζαρίδη δικαιώνεται! Σε μια εποχή που ανώτερη αξία είναι τα ΙΧ, τα πάρκινγκ, τα Mall και οι καφετέριες, υπάρχουν “ανώμαλοι” που ασχολούνται εθελοντικά με το πότισμα στου Φιλοπάππου!

Την ίδια στιγμή που το ΥΠ.ΠΟ., θεματοφύλακας του πολιτισμού στου Φιλοπάππου μαζί και ο Δήμος Αθηναίων κάνουν τα πάντα για να αφήσουν την αναχρονιστική και παρωχημένη βλάστηση του λόφου να εξαφανιστεί, κάποιοι “ανώμαλοι” επιμένουν, όχι μόνο να φυτεύουν αλλά και καλοκαιριάτικο, με καύσωνες, να ανεβαίνουν σε βάρδιες στο λόφο δύο φορές την εβδομάδα για να ποτίσουν τα νεαρά φυτά κουβαλώντας δεκάδες λίτρα νερού με πλαστικά μπουκάλια και καρότσια…

Ναι αυτοί είναι οι πραγματικοί “ανώμαλοι” του Φιλοπάππου από τους οποίους θα ήθελε να απαλλαγεί η Εφορεία Ακροπόλεως περιφράσσοντας τον λόφο και εντάσσοντας τον στο εισιτήριο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Δυο φορές την εβδομάδα, μπορεί να του δει κανείς να κουβαλάνε νερό, απέναντι από τα πέτρινα, στα νταμάρια ή ακόμα και στην κορυφογραμμή του λόφου!

Μα είναι στα καλά τους; Πρόοδος και πολιτισμός είναι οι 17 φωτιές του καλοκαιριού του 2003. Τότε που τα συνεργεία της περίφραξης δούλευαν στο λόφο. Τότε που δεκάδες δέντρα χάθηκαν και ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Πρόοδος και πολιτισμός είναι να μην φυτεύεις, να μην ποτίζεις, να μην ελέγχεις για ασθένειες τα δέντρα, να μην κάνεις αντιδιαβρωτικά έργα. Δηλαδή όλα αυτά που ΔΕΝ κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Πρόοδος και πολιτισμός είναι να κάνεις τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις του Διονύσου, να αφήνεις τα αυτοκίνητα στο λόφο, να θέλεις περίφραξη και εισιτήριο. Τα υπόλοιπα είναι “ανωμαλίες”…

και κάποιες αποδείξεις για το τι κάνει ή καλύτερα τι ΔΕΝ κάνει ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠ.ΠΟ. στο λόφο. Στη φωτογραφία βλέπουμε μερικά από τα λίγα δέντρα που φυτεύτηκαν εν όψη του 2004. Από τότε εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και σήμερα μόνο το ξύλο στήριξης με ένα ξερό κλαδάκι απομένει για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί φυτεύτηκε ένα δέντρο.

Και αυτό είναι ή καλύτερα ήταν ένα μονοπάτι που οδηγεί από το μεγάλο νταμάρι προς την έξοδο της Δώρα Στράτου. Η πλήρης απουσία αντιδιαβρωτικών έργων το έχει μετατρέψει σε δύσβατο χαντάκι με πέτρες. Καθότι κατηφορικό θέλει μεγάλη προσοχή στο κατέβασμα. Αλλά ποιος νοιάζεται? Ο Δήμος έχει σοβαρότερες δουλειές. Να φτιάχνει Mall, πάρκινγκ και πενταώροφα πολιτισμού…

(ελήφθη 30-7-09)

 Επιστροφή στην αρχή

Τα σχέδιά τους είναι εδώ… αλλά και οι κάτοικοι επίσης!

Με πρόφαση την προστασία του διατειχίσματος στην Πνύκα, η Εφορεία Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) για άλλη μια φορά προσπαθεί να περάσει τα σχέδιά της για περίφραξη.

Με πρόσφατη σχετική συζήτηση και απόφαση στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), αλλά και με προσπάθεια εμπλοκής  του προέδρου της Bουλής κ. Σιούφα, η Εφορεία Ακροπόλεως προσπαθεί να συνδέσει την προστασία του διατειχίσματος της Πνύκας με την απουσία φύλαξης! Ζητά στέγαστρο προστασίας του διατειχίσματος, αλλά και θέτει θέμα περίφραξης.

Αλήθεια, γιατί η φύλαξη έχει σχέση με την περίφραξη του Φιλοπάππου και όχι με την απουσία αρχαιοφυλάκων;

Και τι σχέση έχει η προστασία του διατειχίσματος με την  ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Πνύκα;

Πολύ απλά ΚΑΜΙΑ!

Η Εφορεία Ακροπόλεως προσπαθεί να μπλέξει την αυτονόητη δουλειά της, που είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, με τα αποτυχημένα σχέδια περίφραξης του Φιλοπάππου ή της Πνύκας και τη μετατροπή ενός ιστορικού χώρου και παραδοσιακά κοινόχρηστου άλσους της πόλης μας σε τουριστικό εμπόρευμα.

Η υποχρέωση της Εφορείας Ακροπόλεως είναι η προστασία των αρχαιοτήτων.

Η υποχρέωση των πολιτών να προστατεύουν και να φροντίζουν το λόφο και φυσικά να τον κρατούν πράσινο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, όπως δηλαδή τον παρέλαβαν.

Οι λόφοι Φιλοπάππου μαζί με τα Έργα του Δημήτρη Πικιώνη (λιθόστρωτα, Λουμπαρδιάρης) που τους κοσμούν, είναι υπόδειγμα ένταξης αρχαιολογικού χώρου στην ζωή της πόλης.

Ο λόφος μας δεν θα γίνει ΠΟΤΕ τουριστικό εμπόρευμα!
Περίφραξη και εισιτήριο, ξεχάστε τα!

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για του Λόφους Φιλοπάππου

(ελήφθη 31-7-09)

 Επιστροφή στην αρχή

Απο χτες καλούνται τηλεφωνικά στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν (όχι ένορκα) διάφοροι κάτοικοι της περιοχής Φιλοπάππου. 

Η προανάκριση που διεξάγεται μετά απο εισαγγελική εντολή, αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενης ηθικής αυτουργίας τους σε καταστροφές δημόσιας περιουσίας. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται τηλεφωνικά το πρόσωπο που τους καλεί.

Οι «καταστροφές δημόσιας περιουσίας» αφορούν προφανώς τις κατά καιρούς (απο το 2003) αφαιρέσεις περίφραξης του λόφου και η «ηθική αυτουργία» τεκμέρεται (υποθέτουμε) για τους ανακρινόμενους απο:   α) τη συμμετοχή τους σε λαϊκές συνελεύσεις (με έγγραφες – επώνυμες αναφορές παριστάμενων σε αυτές χαφιέδων),   β) από επώνυμες δηλώσεις τους σε ΜΜΕ (αποκόμματα εντύπων, ηχογραφημένα αποσπάσματα εκπομπών, παραπομπές σε ιστοσελίδες, κλπ) με τις οποίες δηλώνουν την αντίθεσή τους στις περιφράξεις και   γ) από τις υπογραφές τους σε αναφορές – καταγγελίες που κατέθεσαν οι πολίτες αυτοί ενώπιον διαφόρων Αρχών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα το πως θα εξελιχθεί το θέμα. Αν δηλ. θα προχωρήσει ο εισαγγελέας σε διατύπωση κατηγοριών ή αν η υπόθεση (οι καταθέσεις εν προκειμένω) θα παραμείνουν «παγωμένες» προς «αξιοποίηση» σε προσφορότερο χρόνο. Η ακόμα και αν η υπόθεση καταλήξει στο αρχείο ως αβάσιμη.

Αν όμως πολίτες βρεθούν κατηγορούμενοι με την τόσο ασαφή και νεφελώδη κατηγορία «περί ηθικής αυτουργίας σε παράνομες ενέργειες» με μοναδικό τεκμήριο ενοχής τη δημόσια διατυπωμένη αντίθεσή τους σε διάφορες πράξεις – παραλήψεις Αρχών, καταλαβαίνεται ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ανάλογες διώξεις οποιουδήποτε πολίτη τολμήσει να κατακρίνει και μάλιστα οργανωμένα το οτιδήποτε.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σοβαρό και εξόχως πολιτικό. Και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και ανεξάρτητα απο τις υπερασπιστικές ενέργειες των ανακρινομένων.

Αυτή είναι η πρώτη ενημέρωση. Ανάλογα με την πορεία του πράγματος, θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για τις εξελίξεις. 

(ελήφθη 7-8-09)

 Επιστροφή στην αρχή

Σαλόνι αυτοκινήτου στου Φιλοπάππου με την ευγενική αδιαφορία της Α’ ΕΠΚΑ

Φωτo-ντοκουμέντο: Ο διπλασιασμός του Διονύσου

(ελήφθη 31-8-09)

 Επιστροφή στην αρχή

ΨΥΡΡΗ-Ρυθμίσεις για ... ευχάριστη αναψυχή

Με πρόσχημα την ασφάλεια των πεζών και την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης στου Ψυρρή, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων, προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν πριν απ' όλα την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής ως πολυδιασκεδαστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως βασικός στόχος προβάλλεται «η δημιουργία ενός ευχάριστου και προσιτού περιβάλλοντος για αναψυχή τις βραδυνές ώρες, όταν δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα». Ακολούθως και οι ρυθμίσεις που προτείνονται έρχονται να εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο τα νυχτερινά μαγαζιά και τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες της περιοχής. Ενδεικτικό είναι ότι δε γίνεται πουθενά λόγος για τις περίπου 400 βιοτεχνίες που υπάρχουν, ενώ για τους κατοίκους θεωρείται ότι «προσπαθούν να συνυπάρξουν με τις υπόλοιπες χρήσεις της περιοχής».

Η μελέτη αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να εγκριθούν και να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις της. Με αυτό το πρόσχημα και δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας του περιεχομένου της. Στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Αποκλείεται η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην περιοχή, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται με ειδική κάρτα, με το ανάλογο αντίτιμο. Προτείνεται τέλος καλή και συστηματική αστυνόμευση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009

 Επιστροφή στην αρχή

***Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 12.00, στην πλ. Μερκούρη **Άνω Πετράλωνα*- *Θα γίνουν τα Άνω Πετράλωνα σαν το Γκάζι ή του Ψυρρή;*

*Ακόμα μπορούμε να προλάβουμε.*

Το τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και γίνεται αισθητή μία αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς των Άνω Πετραλώνων από φαινόμενα τύπου Ψυρρή και Θησείου. Η γειτονιά μας μέχρι τώρα διατηρούσε πολλά καλά χαρακτηριστικά της παλιάς αθηναϊκής συνοικίας: σχετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης, ήπια κυκλοφορία οχημάτων, κοινωνικό ιστό με ζωντανές ανθρώπινες σχέσεις και έναν λογικό αριθμό από παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία που όχι μόνο δεν ενοχλούσαν, αλλά υπογράμμιζαν αυτόν τον χαρακτήρα της γειτονιάς που έχει επιπλέον την τύχη να είναι δίπλα στο λόφο του Φιλοπάππου.

Αυτά όλα είναι «αγαθά», δηλαδή πολύτιμα συστατικά της ποιότητας ζωής μας. Το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» κάποιων κάνει την μοιραία σκέψη ότι αυτά τα «αγαθά» θα μπορούσαν να «πουληθούν» και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, καταλαμβάνοντας με επιθετικό τρόπο το δημόσιο χώρο. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε και εδώ στη γνωστή συνταγή που μετατρέπει τα αγαθά σε κατάρα, για

όσους ζουν στη γειτονιά, και σε χρηματομηχανή για τους δαίμονες της επιχειρηματικότητας.

Για αυτά τα φαινόμενα πρέπει όλοι εμείς να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να δράσουμε, όχι μόνο για να προστατέψουμε τη δική μας ποιότητα ζωής, αλλά και την ποιότητα της φιλοξενίας που παρέχει η γειτονιά μας σε όσους αγαπούν να την επισκέπτονται

*Λαϊκή Συνέλευση την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 12.00, στην πλ. Μερκούρη.*

Αποτελέσματα: Συνέλευση και δράση κατοίκων ενάντια στην μετατροπή των Άνω Πετραλώνων σε Γκάζι και Ψυρρή 9-11-09

 Επιστροφή στην αρχή

 Επιστροφή στην αρχή