Επιστροφή  

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Άμεση θεσμοθέτηση του φορέα διαχείρισης σε εφαρμογή του σχετικού Π.Δ. ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του. Να αποδοθεί η περιοχή Μαρκόνι 75 στρεμμάτων στο κοινό με ανάπλαση. Τα αμαξοστάσια του Βοτανικού και της Πέτρου Ράλλη πρέπει να αποχωρίσουν άμεσα. (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Η άγνωστη, παρατημένη, ζωντανή Αθήνα. Ιερά Οδός, Σπ. Πάτση, Π. Ράλλη, Κηφισού, μια περιοχή γεμάτη φορτηγά, νταλίκες, μάντρες, συνεργεία, σκόνη και πολλά σκουπίδια. Ο δρόμος μάς έχει βγάλει όλους κάποτε εκεί. Συνήθως είναι η διαδρομή που, εάν υπάρχει το περιθώριο, θα την αναβάλουμε για το τέλος της εβδομάδας. Ο προορισμός απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, κι όμως “ακούγεται” μακρινός· και όχι μόνο. Μολονότι εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας, για τους μη “μυημένους” παραμένει άγνωστο έως και... εχθρικό έδαφος. Ιερά Οδός, Καβάλας, Αγ. Αννης, Σπύρου Πάτση, Μαρκόνι, Ορφέως, Π. Ράλλη, Κηφισού. Η παράλληλη πραγματικότητα μιας άλλης Αθήνας· της παραγωγικής, της ζωντανής, της άσχημης, της παρατημένης. Τελικά, θα το πάρουμε απόφαση και θα την αναζητήσουμε. Πάντα για δουλειά, αφού κανείς δεν ζει εκεί. Δεν θα λοξοδρομήσουμε, ωστόσο, απ' την πορεία μας. Θα περιοριστούμε στους βασικούς οδικούς άξονες και δεν θα “κόψουμε” -επ' ουδενί- μέσα. Γιατί εάν οι κεντρικοί δρόμοι θυμίζουν ζούγκλα, “παραμέσα” κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης. Οσο πλησιάζουμε, τα οχήματα λες και... μεγαλώνουν. Καταλαβαίνεις ότι είσαι εκεί όταν γύρω σου δεν βλέπεις τίποτε άλλο από φορτηγά -από βανάκια μέχρι νταλίκες kingsize. Χαρακτηριστική είναι επίσης η ελλιπής έως ανύπαρκτη σηματοδότηση, η εικόνα της εγκατάλειψης, ο θόρυβος, το καυσαέριο... Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία από τις κύριες εισόδους της πόλης.

Η Γεωπονική Σχολή επί της Ιεράς Οδού αποτελεί τη μόνη διαφορετική ψηφίδα στο γκρίζο μωσαϊκό της περιοχής. Ενας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου σε μια άνιση μάχη με τις εξατμίσεις. “Ολες οι προσπάθειές μας στρέφονται προς την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής”, λέει στην “Κ” ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Καραμάνος. Πράγματι, όταν το '93 η Εθνική Τράπεζα είχε αποφασίσει να μετατρέψει σε πράσινο 58 στρέμματα που είχε στην ιδιοκτησία της, η Γεωπονική είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη. “Με έκπληξη, λοιπόν, είδαμε την "Αττικό Μετρό" πέρυσι να παίρνει την έκταση και να την κάνει εργοτάξιο”, λέει ο κ. Καραμάνος. Κατεβαίνοντας την Ιερά Οδό, θα συναντήσεις πρώτη την οδό Σπ. Πάτση. Αν είναι μεσημέρι, θα είναι απροσπέλαστη. Το μάτι θα βλέπει μόνο αυτοκίνητα -είτε παρκαρισμένα είτε ακινητοποιημένα στη λωρίδα τους. Δεξιά κι αριστερά του δρόμου, το ένα δίπλα στο άλλο, συνεργεία αυτοκινήτων. Κάποτε θα πρέπει να ήταν σπίτια. Στη μέση του δρόμου δεντροφυτεμένο διάζωμα. Κάποτε θα πρέπει να ήταν ένας από τους ομορφότερους δρόμους, ο οποίος θα όριζε μια παραδοσιακή συνοικία. Μετά τη Γεωπονική Σχολή, η Ιερά Οδός αλλάζει όψη. Αριστερά, χάσκει το ερείπιο του εργοστασίου της Softex. Συνεργεία, μάντρες αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά που δεν τα βρίσκεις αλλού, κάποια πρακτορεία κ.λπ. Από την Πειραιώς έως το ύψος της Μαρκόνι υπάγεται στο Δήμο Αθηναίων· η υπόλοιπη στον Δήμο Αιγάλεω. Προέκταση της Μαρκόνι είναι η Αγ. Αννης, ένας πολύ βασικός οδικός άξονας, ο οποίος ενώνει τη λεωφόρο Καβάλας με την Εθνική. Στα διάφορα στενά της, κυρίως πρακτορεία και μεταφορικές εταιρείες. Η κυκλοφορία στην Αγ. Αννης διεξάγεται επί 24ώρου βάσεως με ιδιαίτερη δυσκολία. Τη νύχτα ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, ενώ το πρωί οι ουρές από φορτηγά εκτείνονται σε όλο το μήκος της. Πού και πού ένα παλιό σπίτι, εγκαταλελειμμένο φυσικά, ή ένας μαραμένος κήπος προδίδουν την παλιότερη φυσιογνωμία της περιοχής. Ο κανόνας, όμως, είναι αναρχία, σκόνη, σκουπίδια, πολλά σκουπίδια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δρομολογήσει τη διαπλάτυνση της Αγ. Αννης, από τη λεωφόρο Καβάλας έως την Π. Ράλλη και ακόμη πιο πέρα, της Προφήτου Δανιήλ, όπως και της οδού Μακρυγιάννη που ενώνει τον Δήμο Ρέντη με τον Δήμο Ταύρου. “Είναι πολύ σημαντικός δρόμος. Εκεί βρίσκονται όλα τα πρακτορεία και έχει πολύ μεγάλη κίνηση”, λέει στην “Κ” ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Χρυσικόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα πριν από το 2004, ενώ ήδη έχουν ανατεθεί οι σχετικές μελέτες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι εξαγγελίες για την ανάπλαση του Ελαιώνα, κομμάτι του οποίου εξετάζουμε εδώ, έχουν ξεκινήσει από το 1994. Η περιοχή του Ελαιώνα είναι μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, η οποία απλώνεται σε πέντε δήμους: Αθηναίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Περιστερίου και Ταύρου. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1995. Ωστόσο, έξι χρόνια αργότερα, τίποτε δεν έχει γίνει πράξη. “Η αναβάθμιση του Ελαιώνα θα γίνει μόνο μέσω της σταδιακής χωροθέτησης χώρων πρασίνου”, τονίζει ο Πρύτανης της Γεωπονικής. Αυτό εξάλλου προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το προεδρικό διάταγμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, στους οικοδομήσιμους χώρους επιτρέπεται η χαμηλής ή μέσης όχλησης βιομηχανία ή βιοτεχνία, ενώ επιβάλλεται να απομακρυνθούν από την περιοχή οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βυρσοδεψείων, χυτηρίων επιμεταλλωτηρίων, κεραμοποιείων και έτοιμου σκυροδέματος. Τα αντίστοιχα γήπεδα θα χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι χώροι. Η μελέτη προβλέπει τόσο κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, χώρους πρασίνου κ.λπ.) όσο και εγκαταστάσεις για κοινωφελείς φορείς (Μετρό). Οπως μας είπαν άνθρωποι από τον αρμόδιο Οργανισμό της Αθήνας, ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι προκειμένου να εφαρμοστεί το διάταγμα απαιτούνται επιπλέον μελέτες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης. Οπως πληροφορηθήκαμε, μάλιστα, ορισμένες αλλαγές που γίνονται στο σχέδιο, θα καθυστερήσουν κι άλλο την εφαρμογή του. Προς το παρόν, “με επείγουσες διαδικασίες” δρομολογείται η διαπλάτυνση της Αγ. Αννης, καθώς και της Προφήτου Δανιήλ. “Μια περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη”, μας εξήγησαν. Υπεύθυνο για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τους μικρότερης σημασίας δρόμους υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. “Ενας Δήμος δεν μπορεί να ανοίξει αμέσως όλους τους δρόμους. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αιτήματα των ιδιωτών, πόσο θα... πιέσουν”. Οι κοινόχρηστοι, δε, χώροι θα αρχίσουν να διαμορφώνονται όταν αυτό είναι οικονομικά εφικτό για τον κάθε δήμο. Οπως μας επισημάνθηκε, το σχέδιο για τον Ελαιώνα μπορεί, εν τω μεταξύ, να εφαρμόζεται τοπικά από ιδιώτες, όπως έχει γίνει στον Δήμο Ρέντη, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες παρανομίες. Τη θέση, δηλαδή, δραστηριοτήτων που απομακρύνονται, καταλαμβάνουν δραστηριότητες που απαγορεύονται. Ενα παράδειγμα είναι η περίπτωση της Χαρτοποιίας Θράκης επί της Ιεράς Οδού, τη θέση της οποίας κατέλαβε εταιρεία διανομής τύπου, χονδρεμπορική. “Είναι λάθος να χτίζονται με τοπικές πράξεις εφαρμογής”, λέει στην “Κ” ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Ευτύχιος Γεωργακάκης. “Ενώ κάποιος εφαρμόζει το διάταγμα τοπικά, το συνολικό σχέδιο δεν εφαρμόζεται ώστε να εξυγιανθεί η περιοχή”. Σημειώνεται ότι τα 2.000 από τα 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων.

Πολλές ελπίδες για βελτίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής έχουν εναποτεθεί στην κατασκευή του Μετρό κατά μήκους της Ιεράς Οδού, καθώς και στην κατασκευή σταθμού υπεραστικών λεωφορείων. Ο σταθμός του Μετρό κατασκευαζόταν δίπλα στο Γκάζι στην Πειραιώς, ωστόσο ύστερα από παρέμβαση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, μετατοπίστηκε περίπου 300 μέτρα. “Προτείναμε τότε ο χώρος αυτός να γίνει πάρκο και από κάτω γκαράζ”, λέει ο κ. Γεωργακάκης. “Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ειδική νομοθετική ρύθμιση...”. Η εικόνα, πάντως, όπως σκιαγραφείται σήμερα, είναι τραγική. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, ενώ η σήμανση είναι περιορισμένη. Οδοί δεν αναγράφονται σχεδόν πουθενά. Οποιος ξέρει, ξέρει. Οι υπόλοιποι... δεν έχουν δουλειά σε αυτή τη γωνιά της Αθήνας. Συχνά, ο δύσμοιρος ταξιδιώτης θα αναγκαστεί να διασχίσει ανοιχτά πάρκινγκ ή συνεργεία αυτοκινήτων προκειμένου να φτάσει στον δρόμο που θέλει. Και όσοι τα καταφέρουν, τα κατάφεραν... Η περιοχή, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σφύζει από ζωή. Είναι ενδιαφέρουσα, παράξενη, ζωντανή. Ολα, όμως, θα αλλάξουν όταν πέσει η νύχτα. Οι δρόμοι θα ερημώσουν, στα ανύπαρκτα πεζοδρόμια δεν θα περπατάει κανείς, το σκοτάδι θα είναι τρομακτικό. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι “θαμώνες”, δραστηριοποιούνται ακόμα και αγέλες εξαγριωμένων σκυλιών. Μολονότι οι περιπολίες της αστυνομίας γίνονται όλο το 24ωρο και πολλά εργοστάσια έχουν φύλακες, οι μικροκλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο. Οπως εξάλλου μας είπαν από την αστυνομία, “σίγουρα δεν είναι τόπος να πάει κάποιος βόλτα”...

“Εμείς οι ίδιοι στρώνουμε τους δρόμους με άσφαλτο. Η Νάξου μέχρι κάτω έχει γίνει από ιδιώτες”. Ο κ. Βασίλης Σαμαράς, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας που εδρεύει σε κάποιο στενό της οδού Μαρκόνι, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών και της Ιεράς Οδού, βιώνει την “τρέλα” καθημερινά. “Να, αυτά που βλέπεις εκεί κάτω”, λέει και δείχνει ένα βουνό από παλιοσίδερα, “βρίσκονται εκεί χρόνια”. Η πρώτη σκέψη είναι ότι μόνο ένας ειδικός τύπος ανθρώπου θα μπορούσε να έρθει εδώ πάνω από μία φορά. “Συνήθεια είναι”, θα πει ο Παναγιώτης Τσιλιχρήστος, 26 χρόνων, επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, του οποίου το δρομολόγιο τον “βγάζει” καθημερινά στην εν λόγω περιοχή. Πράγματι, οι διάφοροι επαγγελματίες που συναντιούνται στην περιοχή έχουν διαμορφώσει τον δικό τους μικρόκοσμο, στον οποίο ισχύουν άλλοι νόμοι, κανόνες και κώδικες. “Οποιος έρχεται πρώτη φορά κάνει "μπαμ"”, λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης. “Πολλοί περνούν καθημερινά από τους κεντρικούς δρόμους, αλλά δεν έχουν μπει ποτέ μέσα. Αν καμιά φορά θελήσουν να κόψουν μέσα για να γλιτώσουν κίνηση, αυτό ήταν. Θα τρελαθούν”. “Υπάρχουν νόμοι τους οποίους σεβόμαστε. Επικρατεί ο νόμος της υπομονής. Τηρείται μια σειρά. Δεν πρέπει κανένας να κορνάρει και δεν κορνάρει κανένας. Οπως και δεν εκνευρίζεται κανένας”. Σε διαφορετική περίπτωση, “χάνεται η ηρεμία της τρέλας. Είμαστε όλοι στο τσακ να ξεσπάσουμε, αλλά δεν το κάνουμε”. Η εικόνα στη διασταύρωση Ορφέως και Αγ. Αννης είναι χαρακτηριστική. Γύρω από το -σαν σφραγισμένο στο έδαφος- εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας, φορτηγά τεραστίων διαστάσεων κάνουν ατελείωτες μανούβρες προκειμένου να καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Εγχείρημα δύσκολο, η ζέστη ανυπόφορη, η ώρα περασμένη. Ωστόσο δεν θα ακουστεί κιχ. Δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν μείνουμε εδώ καμιά ώρα... Εξάλλου, “γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας. Και αν δεν αναγνωρίζω το πρόσωπο, θα αναγνωρίσω το φορτηγό”, επισημαίνει ο Παναγιώτης. Μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, αλλά το περιβάλλον δεν κάνει καμιά προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση. “Οταν βρέχει λιμνάζουν τα νερά”, θα πει ο κ. Σαμαράς. “Υπάρχει μόνο ένας κάδος σκουπιδιών για τόσες εταιρείες και, να φανταστείς, τα απορριματοφόρα "αράζουν" λίγο πιο κάτω και περνούν συνέχεια από εδώ”. Μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι η έλλειψη φωτισμού. “Φοβάσαι να περάσεις από εδώ το βράδυ”, λέει. “Και να φανταστείς ότι η Ομόνοια απέχει μόλις 3 χλμ.”. Και τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν. Για τον Παναγιώτη, ένας από τους λόγους της αδιαφορίας είναι η εμπλοκή πολλών δήμων και το γεγονός ότι υπάρχει η προοπτική να απομακρυνθούν οι βιομηχανίες. “Υπάρχει βρωμιά, χάος, μικροί δρόμοι και μεγάλα φορτηγά”. (Της Λίνας Γιάνναρου Καθημερινή 7-10-01)

Επιστροφή στην αρχή

Για το πόσο θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί με όφελος ολόκληρο το Λεκανοπέδιο αρκεί μόνο να αναφέρουμε την έκταση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των δομημένων περιοχών στους Δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Αιγάλεω, Ρέντη και Ταύρου φτάνει τα 9.000 στρέμματα στα οποία υπάρχουν από αλάνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έως σκουπιδότοποι και προπαντός βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Από τις πιο επιβαρημένες περιοχές της πρωτεύουσας, αφού όλοι “έριχναν” εκεί όλες τις χρήσεις και λειτουργίες που δεν ήθελαν στο οικιστικό ιστό. Το 1996 είχε εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο καθόριζε τις χρήσεις γης και προέβλεπε ποσοστό πρασίνου και ελεύθερων χώρων 40%. Τι έγινε; “Μέχρι σήμερα τίποτα”, αναφέρουν οι κινήσεις πολιτών. Οχι μόνο το διάταγμα δεν έχει εφαρμοστεί αλλά γίνονται και καταστρατηγήσεις νόμιμες (κατασκευή γηπέδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) αλλά και παράνομες (επέκταση βιομηχανιών). (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Παρεμβάσεις με... ρυθμό χελώνας στον Ελαιώνα Κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για απομάκρυνση των βιομηχανιών - Στα ύψη οι τιμές των οικοπέδων (Του Νικου Χ. Ρουσανογλου). Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “κάλλιστον προάστειον” ευρισκόμενο πλησίον του Κεραμεικού, του νεκροταφείου της πόλης, και απέχοντας μόλις 2 χλμ. από την Ακρόπολη, του τόπου γύρω από τον οποίον συγκεντρωνόταν σχεδόν όλη η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της αρχαίας Αθήνας. Οφείλει το όνομά του στην πληθώρα των ελαιόδενδρων που περιελάμβανε, ενώ ήταν ο τόπος που επέλεξε ο Πλάτων για τη δημιουργία της περίφημης Ακαδημίας του. Ο λόγος για τον Ελαιώνα, τη μοναδική μεγάλη εκτός σχεδίου περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων Αθηνών, Κηφισού, Ιεράς Οδού, Π. Ράλλη, Πειραιώς, Κωνσταντινουπόλεως και Θηβών, καθώς και κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ. Σε όλη αυτήν την έκταση των περίπου 9.000 στρεμμάτων περικλείονται μεταξύ άλλων περιοχές των δήμων Αθηνών, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Αιγάλεω και Περιστερίου.

Σήμερα στον Ελαιώνα συγκεντρώνονται 2.400 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, πρακτορεία μεταφορών, οργανισμοί κοινής ωφελείας, στρατιωτικές μονάδες και ανώτατες σχολές, ενώ συνολικά απασχολούνται 50.000 άνθρωποι και ζουν μόνιμα 5.000. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, που στεγάζονται σε αυθαίρετα κτίσματα, είναι βυρσοδεψεία, σιδηρουργεία και μηχανουργεία και αρκετές άλλες οχλούσες βιομηχανίες. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν στον Ελαιώνα κυρίως μεταπολεμικά, όταν η περιοχή απώλεσε τον γεωργικό της χαρακτήρα. Τα περιθώρια ανάπλασης σήμερα είναι μεγάλα. Ωστόσο, χρειάστηκαν περίπου δέκα χωροταξικές μελέτες, μέχρις ότου καταλήξουμε στα Προεδρικά Διατάγματα του '95 και του '96 (ΦΕΚ 1049 Δ/95, ΦΕΚ 742Δ/96), τα οποία και οριστικοποίησαν τις χρήσεις γης του Ελαιώνα. Βάσει του σχεδίου ανάπλασης, ποσοστό γύρω στο 60% αφορά κοινόχρηστες, κοινωφελείς χρήσεις πρασίνου και ιδιωτικό πράσινο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την εγκατάσταση οικονομικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε χρήσεις βιοτεχνιών, βιομηχανιών, επιχειρησιακό κέντρο, που περιλαμβάνει γραφεία, εμπόριο, αποθήκες, εμπορικές εκθέσεις, κτίρια στάθμευσης, όπως επίσης και κάποιες χρήσεις κατοικίας. Από τότε και μέχρι σήμερα, πέντε και πλέον έτη μετά, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ελαιώνα, με στόχο την ανάπλασή του είναι αμελητέες. Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι οχλούσες βιομηχανίες. Επίσης δεν φαίνεται να έχει ληφθεί μέριμνα για την οργάνωση των βιοτεχνιών ελαφράς και μέσης όχλησης σε ολοκληρωμένους χώρους υποδοχής, εντός του Ελαιώνα, βάσει σχετικών ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης. Μερικές από τις συμβατικές υποχρεώσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, προκειμένου να παραμείνουν στον Ελαιώνα, είναι η εκπόνηση νέων περιβαλλοντικών μελετών και η υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές σχετίζονται άμεσα με την πολεοδόμηση και οργάνωση των βασικών υποδομών των Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Πάρκων, όχι μόνο στον Ελαιώνα, αλλά και στην υπόλοιπη Αττική, από την πλευρά κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης (σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ), η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Το μόνο κοντινό προς τον Ελαιώνα Βιοτεχνικό Πάρκο που έχει πολεοδομηθεί και ήδη εκτελούνται τα έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης) είναι το ΒΙΠΑ Λιοσίων. Ενα από τα θέματα που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο κ. Ν. Χατζητσόλης, προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων της Lambert Smith Hampton, είναι η οικονομική δυνατότητα πολλών από τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν.

Προς το παρόν, πάντως, για το σύνολο του Ελαιώνα έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης αδειών εγκατάστασης νέων βιοτεχνιών-βιομηχανιών. Γεγονός είναι ότι σήμερα, τόσο επί των βασικών οδικών αρτηριών, όσο και εντός του Ελαιώνα υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα προς διάθεση, αν και όπως επισημαίνεται από παράγοντες της κτηματαγοράς οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, έχοντας ενσωματώσει τις όποιες μελλοντικές υπεραξίες θα προκύψουν από την ανάπλαση. Ποιες είναι αυτές; Κατ' αρχάς, τα εκτελούμενα οδικά έργα και έργα υποδομών, όπως η κατασκευή της οδού Αγ. Αννης, οδικές προσβάσεις, η κατασκευή γέφυρας στη σιδηροδρομική γραμμή, η διευθέτηση του ρέματος στον Προφ. Ηλία και η αναβάθμιση της Μακρυγιάννη. Η περιοχή ευνοείται και από την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, καθώς πρόκειται να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα όλα τα μνημεία που βρίσκονται εντός του Ελαιώνα, αλλά και εκκλησίες και ιστορικά κτίσματα. Στον Ελαιώνα ενδέχεται να καταλήγει γραμμή μετρό και συγκεκριμένα στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω, ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω επεκτάσεις. Στο θέμα αυτό και την άμεση σύνδεσή του με τη δημιουργία σύγχρονου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, συνδυασμένου με εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια), αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής. Στόχος του υπουργείου είναι η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ από τον Κηφισσό, με νέα χωροθέτηση που έχει γίνει εντός του Ελαιώνα, κοντά στην επισκευαστική βάση του μετρό. Προς το παρόν, εκπονούνται οι μελέτες του νέου σταθμού.

Πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό σχέδιο των χρήσεων γης είναι η εγκατάσταση στον δήμο Ρέντη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Παράλληλα, χωροθετείται η έκταση μεταξύ της Αγ. Αννας και της περιοχής Περιβόλια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικά κέντρα για τα ολυμπιακά αθλήματα. Σημειώνεται ότι αυτές οι αλλαγές εκκρεμούν, καθώς έχουν σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικής αναφοράς χρήζει η έκταση που θα αξιοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικότερα, πρόκειται για τον χώρο όπου προβλεπόταν, και με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 28/8, να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο και αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού, που θα περιελάμβανε πέραν του γηπέδου ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο και πληθώρα εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και σημείων εστίασης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί καμία πρόοδος στην εξέλιξη του έργου. Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για την “ολυμπιακή φιλοξενία, έργα ολυμπιακής υποδομής και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 περιλαμβάνεται ρύθμιση, η οποία ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό των χρήσεων γης στο Στάδιο Καραϊσκάκη και συγκεκριμένα επιτρέπεται η χωροθέτηση συμπληρωματικών λειτουργιών, όπως “γραφείων, εστιατορίων και καταστημάτων αθλητικών ειδών”. . Αλλο ένα υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, προωθεί τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του στον Ελαιώνα, σε σύγχρονα γραφεία που κατασκευάζονται στο πρώην εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης (Λ. Θηβών). Ωστόσο και εκεί η πρόοδος είναι από εξαιρετικά μικρή, καθώς μάλιστα πολλοί είναι εκείνους που αναφέρονται σε ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ελαιώνας θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται τουλάχιστον από το 2004 και μετά, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί ορισμένα βασικά έργα υποδομής. (Καθημερινή 18-11-2001)

Επιστροφή στην αρχή

Σφραγίδα νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ταύρου στην πολεοδομική περιοχή του Ελαιώνα, προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Το διάταγμα, που κρίθηκε νόμιμο, χωρίζει τον Ελαιώνα σε δύο πόλους. Στην αθλητική περιοχή που θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις υποδοχής αθλητών και στην πολιτιστική περιοχή που βρίσκονται εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών κ.λπ. Οι δικαστές στο πρακτικό που εξέδωσαν ζητούν από την πολιτεία να περιλάβει στο Π.Δ. ειδική ρήτρα που να αναφέρει ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν πράγματι για τις ανάγκες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ότι επομένως θα έχουν κατασκευαστεί πριν από το χρονικό αυτό σημείο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Μετρό: Αυτονομία ελέω Ελαιώνα ΝΕΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ: "Πέφτουν" 32 κτίσματα. Στην ίδια περιοχή και τα ΚΤΕΛ

Τριάντα δύο (32) παλιά κτίρια στην "καρδιά" του Ελαιώνα κατεδαφίζονται για να κατασκευαστεί το νέο αμαξοστάσιο του μετρό, που θα εξυπηρετεί την επέκταση της γραμμής Εθνική Αμυνα - Σύνταγμα ώς την πλατεία του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Η νέα γραμμή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2005 και να εξυπηρετεί καθημερινά 115.000 επιβάτες.

Το νέο αμαξοστάσιο θα συνορεύει με το μελλοντικό σταθμό του Αγίου Σάββα, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί και μεγάλος χώρος στάθμευσης για Ι.Χ. Στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται επίσης η κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων, όπου θα μεταφερθούν και τα δύο ΚΤΕΛ που σήμερα λειτουργούν στον Κηφισό και στα Πατήσια. Σήμερα το μετρό διαθέτει ένα αμαξοστάσιο, στα Σεπόλια, και με τη δημιουργία του νέου στον Ελαιώνα κάθε γραμμή θα έχει τη δική της επισκευαστική βάση, επομένως μεγαλύτερη αυτονομία. Ο χώρος του νέου αμαξοστασίου είναι ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας "Αττικό Μετρό" και έχει συνολική έκταση 95 στρεμμάτων. Περικλείεται από τις οδούς Αγίας Αννης, Καστοριάς, Πιερίας και Πλούτωνος και βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο της "Σόφτεξ". Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 54,55 εκατ. ευρώ (περίπου 18,6 δισ. δραχμές) και καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δημοπράτηση θα γίνει στις 24 Ιουνίου, με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος ελληνικές και ξένες εργοληπτικές εταιρείες που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές της Η' τάξης. Θα ακολουθήσει η εξέταση των προσφορών και η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία υπολογίζεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 900 ημερολογιακές ημέρες, που σημαίνει ότι το αμαξοστάσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Μάρτιο του 2005. Η συνολική επιφάνεια των νέων εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει μονώροφα αλλά και διώροφα κτίρια, θα είναι 65.000 τετραγωνικά. Η ανάδοχος κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να κατεδαφίσει τα υπάρχοντα κτίσματα, τις δεξαμενές και την περίφραξη. Στο χώρο προβλέπεται να κατασκευαστούν χώροι συντήρησης, πλυντήρια συρμών του μετρό, αποθήκες, χώροι στάθμευσης συρμών, μηχανοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτροδότησης, συγκρότημα πυρόσβεσης, εσωτερικοί δρόμοι, γραφεία και πάρκινγκ για το προσωπικό, καθώς και νέα περίφραξη με πύργους φύλαξης. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου. Προβλέπεται η δημιουργία πράσινης ζώνης που θα καλύπτει τους ελεύθερους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις, η οποία θα φθάνει το 30% της επιφάνειας του ακινήτου και θα λειτουργεί ως "ασπίδα" που θα μειώνει την όχληση στις γύρω επιχειρήσεις (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/05/2002)

Επιστροφή στην αρχή

Οριστικά στον Ελαιώνα το νέο “πράσινο” γήπεδο
Στη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο μεγαλομέτοχος της “πράσινης” ΠΑΕ τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης λύσης και έως το τέλος του χρόνου θα κινηθούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή της. Για να συμβεί αυτό πρέπει, πάντως, να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν για να αποκτήσει το “τριφύλλι” ένα υπερσύγχρονο στάδιο.
Τα βασικά προβλήματα είναι δύο: 1) Η σχέση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με τις νέες εγκαταστάσεις. Η Λεωφόρος ανήκει στον Ερασιτέχνη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικούντες την ΠΑΕ επιθυμούν το νέο γήπεδο να ανήκει σε αυτήν. 2) Τι θα γίνει με τη Λεωφόρο; Θα δοθεί ως... αντιπαροχή για το νέο γήπεδο ή θα παραμείνει ως έχει; Στην ΠΑΕ δεν θέλουν να εμπλακεί στην κατασκευή του νέου σταδίου η Λεωφόρος, αλλά εάν η κυβέρνηση επιμείνει να γίνει “ανταλλαγή”, οι παράγοντες της ΠΑΕ θα βάλουν νερό στο κρασί τους, αφού δεν έχουν και άλλη λύση.
Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει την πολιτεία και τους ανθρώπους του “τριφυλλιού” είναι εάν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο που θα φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ. Και σε αυτό η ΠΑΕ διαφωνεί, αλλά δεν θα φέρει αντιρρήσεις εάν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για την κατασκευή κλειστού.
Οσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης του έργου, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 25 δισ. δραχμές, θα τεθούν δύο λύσεις. Η μία λύση είναι αυτή της αυτοχρηματοδότησης, την οποία θα προτείνει η ΠΑΕ στην πολιτεία, που θα πρέπει όμως να παραχωρήσει χωρίς ανταλλάγματα μια έκταση 55 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα. Εάν πάλι δοθεί ως... αντιπαροχή η Λεωφόρος, τότε οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό θα ζητήσουν έτοιμο γήπεδο χωρίς να δαπανήσουν ούτε μία δραχμή. Ολα αυτά βέβαια είναι υπό συζήτηση και θα οριστικοποιηθούν έπειτα από πολλές συζητήσεις και επαφές. Το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Λιάνη, οι οποίοι έχουν πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να δώσουν οριστικές λύσεις.
Στη συνάντηση του κ. Βαρδινογιάννη με τον υφυπουργό Αθλητισμού συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Τζίγκερ” τού ανέλυσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα βγάλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ο κ. Λιάνης δεν έκρυψε στο περιβάλλον του την ικανοποίησή του για τις θέσεις του Παναθηναϊκού και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες συναντήσεις. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2002)

Επιστροφή στην αρχή

20 χρόνια αναβαθμίζεται στα χαρτιά

Πάνω από 20 χρόνια ο Ελαιώνας “αναβαθμίζεται” με νομοσχέδια που κατά κανόνα μένουν στα χαρτιά. Δυστυχώς για την περιοχή, η ένταξή της στο σχέδιο πόλης και η ταυτόχρονη δημιουργία έργων υποδομής απαιτούσαν πολλά χρήματα, τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ.

* Μία συνοπτική αποκωδικοποίηση του πολυδαίδαλου νομοθετικού καθεστώτος που ισχύει για τον Ελαιώνα μπορεί να ξεκινήσει από το 1983. Ηταν τότε που ο Αντώνης Τρίτσης με νόμο πρόσφερε τη δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο πόλης με αντίτιμο εισφορά σε γη και χρήμα.

* Το 1991 ο Στέφανος Μάνος με προεδρικό διάταγμα εντάσσει την περιοχή με συγκεκριμένες χρήσεις γης και όρους δόμησης. Ακολουθεί το 1995 ένα βελτιωτικό τροποποιητικό διάταγμα από τον Κώστα Λαλιώτη. Προέβλεπε ότι το 44% του Ελαιώνα θα γινόταν πράσινο, οι βιομηχανίες θα συγκεντρώνονταν σε ειδικές ζώνες, ενώ οι πιο οχλούσες θα απομακρύνονταν. Τους επόμενους μήνες θα θεσμοθετηθούν και ορισμένες νέες τροποποιήσεις του σχεδίου της περιοχής.

* Σύμφωνα με την Ράνια Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, “με την μέθοδο της αντιπαροχής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα αλλά διογκώθηκε. Εάν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε και είχε πρωτοανακινηθεί το θέμα του Ελαιώνα, υιοθετούνταν συγκεκριμένοι μηχανισμοί ανάπλασης, όπως η ανάδειξη του πρασίνου και της ιστορικότητάς του, η σημερινή του εικόνα σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερη”.

Στην περίπτωση του Ελαιώνα, όμως, δεν τηρείται ούτε καν η υφιστάμενη νομοθεσία. Οι συνολικές πράξεις εφαρμογής, ανά δήμο, για τις οποίες είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΧΩΔΕ (από το 1996), έχουν “παγώσει”. Τι απαιτούν; Να βρεθούν τα συμβόλαια των ιδιοκτητών, να βγουν οι εισφορές τους, να γίνουν αλλεπάλληλες διαδικασίες ενστάσεων και να δοθούν αρκετά χρήματα.

Στην ουσία η περιοχή έχει μπει σε φάση “αυτοχρηματοδότησης”. Το μόνο που προχωράει προς το παρόν είναι μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Συντάσσονται με πρωτοβουλία και δαπάνες ιδιωτών ή του δήμου, μετά από σχετική απόφαση και έγκριση του νομάρχη.

* Η πρωτοκαθεδρία σε αυτή την πρακτική ανήκει στο Δήμο του Ρέντη, ο οποίος βελτίωσε την κατάσταση στο τμήμα που του ανήκει. “Εχουμε πολλά χρόνια που ξεκινήσαμε τις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Από το 70% των εκτάσεων που ήταν εκτός σχεδίου έχει μπει το 30%”, τονίζει ο δήμαρχος.

* Στους υπόλοιπους δήμους η κατάσταση κινείται με ρυθμούς χελώνας. “Μόλις αυτό το μήνα καταφέραμε να περάσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο την πρώτη πράξη εφαρμογής”, σημειώνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων, που έχει καλύψει με αυτό τον τρόπο το 15% της έκτασής του.

* Ο Δημήτρης Σούτος, δήμαρχος Ταύρου, επισημαίνει ότι “έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το τελευταίο νομοσχέδιο και η αξία της γης έχει πλέον εκτοξευθεί στα ύψη. Οι ιδιοκτήτες ζητούν τα μαλλιά της κεφαλής τους. Ετσι το κόστος των απαλλοτριώσεων είναι δυσβάστακτο. Είναι αδύνατον οι δήμοι να προχωρήσουμε μόνοι μας χωρίς την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία”. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/01/2005

Επιστροφή στην αρχή

Επιτροπή Πολιτών για την διάσωση του Ελαιώνα “Να αναβαθμιστεί ο ιστορικός Ελαιώνας - η καρδιά του λεκανοπεδίου

“Η περιοχή του Ελαιώνα (περίπου 9.000 στρ.) γνωστή από την αρχαιότητα με τα ίδιο τοπωνύμιο, εμπίπτει στα διοικητικά όρια των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου και Αγ. Ιωάννη Ρέντη και καταλαμβάνει κεντρική περιοχή του οικιστικού ιστού της Πρωτεύουσας (απέχει 3 χλμ. από την Ομόνοια). Συνδέει τις αναβαθμισμένες ανατολικές με τις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Αθήνας, επηρεάζει σημαντικά την οικονομική της ζωή και συγχρόνως διαθέτει ελεύθερη γη που θα μπορούσε με κατάλληλες ρυθμίσεις να ανακουφίσει την πνιγμένη με μπετόν νεφόπληκτη Αθήνα.” (ΑΤΤΙΚΗ S.O.S – ΥΠΕΧΩΔΕ, 1997)

Με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης στον Ελαιώνα και εν όψει της επαπειλούμενης νέας επιβάρυνσής της συγκροτήθηκε επιτροπή πολιτών για την διάσωσή του.

Παρά τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1996 η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή του, καμιά υποδομή δεν υλοποιείται και η κατάσταση επιδεινώνεται με νέες οχλούσες χρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ τα οποία δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του (www.minenv.gr), οι βιομηχανίες – βιοτεχνίες του Ελαιώνα στην δεκαετία του ΄80 συμμετείχαν στο νέφος με 18% ως προς τον καπνό, με 24% ως προς το διοξείδιο του θείου και με 15% ως προς τα οξείδια του αζώτου.

Επιπλέον επανέρχεται η πρόταση για την χωροθέτηση του γηπέδου το ΠΑΟ σε χαρακτηρισμένο χώρο πράσινου, το οποίο θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το νομοθετημένο πράσινο μετά τον αποχαρακτηρισμό χώρων στο μέτωπο της οδού Πειραιώς για μια σειρά εγκαταστάσεις (π.χ. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) και για τα αμαξοστάσια του ΜΕΤΡΟ.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Ελαιώνα κωφεύει και έχει περιέλθει σε κατάσταση αδράνειας ενώ οι περιβάλλοντες Δήμοι αδιαφορούν.

Οι πολίτες όμως κινητοποιούνται, ζητούν:

  1. Την άμεση εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος με την υλοποίηση των νομοθετημένων χώρων πράσινου,
  2. Τον αποκλεισμό χρήσεων που δεν προβλέπονται από αυτό (γήπεδο ΠΑΟ),
  3. Την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών - βιοτεχνιών,
  4. Την εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και
  5. Την δημιουργία απαραίτητων υποδομών (οδοποιία, αποχέτευση κ.λ.π.)

Ο Ελαιώνας είναι η καρδιά του Λεκανοπεδίου, τα 9.000 στρέμματά του μπορούν και πρέπει να αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν τους πνεύμονές τους.

Πρόταση ΥΠΕΧΩΔΕ (1997) για την διαμόρφωση πλατείας

Π. Ράλλη και Δ. Αγ. Ρέντη στον Ελαιώνα που δεν υλοποιήθηκε !!!

 

(Για περισσότερες πληροφορίες και για τον συντονισμό των ενεργειών για την διάσωση και αναβάθμιση του Ελαιώνα στα τηλ. 210 5989762, 210 8814717 και στο e – mail: prosanatolismoi@hotmail.com)

Επιστροφή στην αρχή

Η χαβούζα που λέγεται Ελαιώνας Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, σχεδόν 9.000 στρέμματα γης σχηματίζουν τον Ελαιώνα. Εκεί στην αρχαιότητα περπατούσαν και στοχάζονταν οι αθηναίοι πολίτες - ανάμεσά τους και ο Πλάτωνας.

Πέρασαν πολλοί αιώνες και λίγοι σεβάστηκαν αυτό τον χώρο που πλέον μεταλλάχθηκε σε μια “ουδέτερη ζώνη” όπου βασιλεύει το απόλυτο πολεοδομικό χάος:

**Εκατοντάδες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ορισμένες υπερσύγχρονες και άλλες αντιαισθητικές και ρυπογόνες.

**Μάντρες άχρηστων υλικών και πλήθος προχειροφτιαγμένων αποθηκών.

**Αναρίθμητες, μικρές και μεγάλες, μεταφορικές εταιρείες και πολλαπλάσια φορτηγά διαφόρων μεγεθών

Τοξικά απόβλητα

**Συνεργεία οχημάτων. Σιδεράδικα. Ερειπωμένα κτίρια που εναλλάσσονται με οικόπεδα με μπάζα. Ρέματα-οχετοί. Ανύπαρκτα οδικά δίκτυα (δρόμοι-πεζοδρόμια), το ίδιο ανύπαρκτα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, καθαριότητας. Λυόμενα με σεισμόπληκτες οικογένειες.

Μικρές συνοικίες στις οποίες προσπαθούν να “ζήσουν” λίγες χιλιάδες κατοίκων...

Στον Ελαιώνα ο καθένας αφήνει τα σκουπίδια και τα μπάζα του όπου και όπως τον βολεύει: “Μέχρι και τοξικά απόβλητα έχουμε βρει. Τα είχαν αφήσει τη νύχτα σε ένα κάθετο δρόμο κοντά στο γήπεδο του Φωστήρα. Πληρώσαμε πάνω από 10.000 ευρώ για να έρθει η ειδική εταιρεία και να τα απομακρύνει”, αποκαλύπτει ο Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος του Ρέντη.

Αυτό το μοναδικό μπάχαλο έχει και άλλες πτυχές, ολότελα διαφορετικές: πανεπιστημιακές σχολές, χώρους πρασίνου, υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πλήθος βυζαντινών και νεότερων μνημείων, όπως τα εκκλησάκια που συναντάς διασχίζοντας την Αγίας Αννης.

Ο Ελαιώνας είναι ένα διαδημοτικό “παζλ” γης, αποτελούμενο από πέντε κομμάτια, τα οποία κατέχουν οι δήμοι: Αγίου Ιωάννου Ρέντη (3.450 στρέμματα), Αθηνών (2.000 στρ.), Αιγάλεω (1.550 στρ.) Ταύρου (1.200 στρ.) και Περιστερίου (500 στρ.).

Αναπτύχθηκε κατά μήκος μεγάλων οδικών αξόνων όπως οι λεωφ. Αθηνών (Καβάλας), λεωφ. Κηφισού, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη και Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Ευάγγελος Καρδαμίτσης, 78 ετών, μένει στην περιοχή από τότε που γεννήθηκε. Την θυμάται ως “ένα τεράστιο περιβόλι με πάρα πολλά ζώα”. Τον πετύχαμε στην αυλή του σπιτιού του, ατάραχο, παρά τον απίστευτο θόρυβο που προκαλούν τα εκατοντάδες φορτηγά που περνούν: “Οσο και να σου φαίνεται περίεργο, εγώ δεν τους ακούω. Σαν να μην υπάρχουν. Εχω συνηθίσει τόσα χρόνια”.

Δείχνει ένα σημείο στο οποίο υπήρχε μία στέρνα της δεκαετίας του '50. “Εβγαζε μάλιστα τόσο καλό νερό που έρχονταν και από άλλες περιοχές για να πιουν και να πάρουν μαζί τους”, τονίζει.

- Τον γεωργικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα η περιοχή τον κράτησε μέχρι και τη δεκαετία του '60. Ηδη όμως είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και οι πιάτσες των βυρσοδεψείων (τα περισσότερα απομακρύνθηκαν τελευταία).

- Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα συγκροτήματα πολυεπιχειρήσεων των κλάδων τροφίμων, χημικών προϊόντων, ηλεκτρικών συσκευών και πλαστικών. Ηταν η εποχή που η χούντα της 21ης Απριλίου έδιωξε μέσα σε ένα μήνα τους κτηνοτρόφους.

Δίπλα στα μπάζα, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το απόλυτο μπάχαλο.Αυθαίρετα

- Σταδιακά ο Ελαιώνας επιβαρύνθηκε και με άλλες οχλούσες βιοτεχνίες αλλά και με πολλά αυθαίρετα κτίσματα. Ολα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε “δεκάρα τσακιστή” από την πολιτεία ώστε να γίνουν βασικά έργα υποδομής.

- Τη δεκαετία του '80 αναπτύχθηκαν με ξέφρενους ρυθμούς οι μεταφορικές εταιρείες (πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσες είναι, υπολογίζεται πάντως ότι ξεπερνούν τις 300). Το κόστος λειτουργίας τους ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ ελάχιστες έχουν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας.

- Τη δεκαετία του '90 αντιστράφηκε το κλίμα και εκδηλώθηκε η αποβιομηχάνιση της περιοχής. Πολλές επιχειρήσεις άφησαν πίσω τα έρημα κτίρια και έφυγαν για άλλες, φθηνότερες χώρες, παραγωγής. Σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται πάνω από 30.000 άτομα, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/01/2005

Επιστροφή στην αρχή

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Χαρίζει τον Ελαιώνα σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, να μεταφερθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και συγκεκριμένα στην περιοχή Ελαιώνα δίπλα ακριβώς από την περιοχή Μαρκόνι, δημοσιοποίησε χτες η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ένας χώρος, που θα μπορούσε να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής οδεύει προς τσιμεντοποίηση για χάρη μιας ποδοσφαιρικής εταιρίας.

Ο εν λόγω χώρος, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχουν προτείνει κυβέρνηση και δήμος για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ. Πρόκειται για το Γουδί και το Ελληνικό (σ.σ.: δύο από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας), το ίδιο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας - το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια θα επεκταθεί με αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθούν και οι γύρω χώροι - και τέλος ο Ελαιώνας.

Αναφορικά με την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, πρέπει να σημειωθεί ότι στην άλλη άκρη του Ελαιώνα - στην περιοχή του Ρέντη - έχει τις προπονητικές της εγκαταστάσεις η ποδοσφαιρική εταιρία του Ολυμπιακού... Συγκεκριμένα, η δήμαρχος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη περιοχή “βολεύει, διότι υπάρχει κοντά σταθμός του Μετρό, είναι κοντά στην Ομόνοια, και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί το νέο γήπεδο να γίνει πυλώνας αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης (!) για μια ολόκληρη περιοχή που είναι υποβαθμισμένη”. Είναι προφανές ότι η δήμαρχος “βλέπει” το γήπεδο ως αφορμή για την “ανάπλαση” μιας υποβαθμισμένης περιοχής. Το ζήτημα όμως, είναι ανάπτυξη προς όφελος ποιου και για ποιον...

Απαριθμώντας τα... πλεονεκτήματα του χώρου η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι πρόκειται για περιοχή όπου το γήπεδο είναι εφικτό να γίνει, ότι εκεί “δεν ενοχλεί κανέναν” (!) και ότι “θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, έτσι όπως το σκεφτόμαστε, δηλαδή ένα μεγάλο γήπεδο το οποίο θα είναι και αθλητικό κέντρο και θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή”. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ο χώρος του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του Παναθηναϊκού ήταν θετικές. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΠΑΟ Θ. Γιαννακόπουλος, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως “η κατάσταση έχει τελματώσει και βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν τρεις μήνες πριν” και... ευχαρίστησε την Ντ. Μπακογιάννη για τη νέα πρόταση που κατέθεσε. Ριζοσπάστης 17-3-05

Επιστροφή στην αρχή

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Π-αραχωρούμε Α-νευ Ο-ρων!

Με μια πρωτοφανή ενέργεια, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και δήμαρχος Αθηναίων απλώνουν στα πόδια της ποδοσφαιρικής εταιρίας του Παναθηναϊκού όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερις ελεύθερους χώρους, για να διαλέξει η οικογένεια Βαρδινογιάννη όποιον θέλει για το γήπεδό της...

Στη ...διακριτική ευχέρεια της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας (ΠΑΕ) “Παναθηναϊκός” αφήνει η κυβέρνηση την επιλογή του χώρου, όπου θα κατασκευάσει το νέο γήπεδό της, ώστε να εξυπηρετηθούν έτσι καλύτερα τα επιχειρηματικά της συμφέροντα! Στην ουσία, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να επιλέξει ποιον από τους τρεις ελεύθερους χώρους (Ελληνικό - Γουδί - Ελαιώνα), που ανήκουν στον ελληνικό λαό, θα τσιμεντοποιήσει και θα μετατρέψει, εκτός από ποδοσφαιρικό γήπεδο, και σε μια κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση.

Λίγες μέρες μετά και την τέταρτη, κατά σειρά, πρόταση - αυτή τη φορά από την Ντόρα Μπακογιάννη, στον Ελαιώνα - για κατασκευή γηπέδου, χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δήλωσε, επί λέξει: “Πλέον ο Παναθηναϊκός καλείται να επιλέξει μεταξύ του Ελληνικού, του Βοτανικού και την περίπτωση στο Γουδί”. Και συνέχισε: “Οταν συμφωνήσει η ομάδα, εμείς θα αποφασίσουμε τους όρους δόμησης, καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την αρμοδιότητα για τη χωροθέτηση”! Με αυτό τον τρόπο προσδιόρισε και το ρόλο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην όλη υπόθεση, ως υπαλλήλου της ΠΑΕ που θα υλοποιήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία...

Στην παραπάνω άποψη συμφώνησε και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία και υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι την τελική απόφαση “θα τη λάβει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς” και όχι το ΥΠΕΧΩΔΕ ή ο Δήμος μεμονωμένα. Ετσι, αφήνουν την ΠΑΕ να αποφασίσει τι εξυπηρετεί καλύτερα τα επιχειρηματικά της συμφέροντα.

Οι τέσσερις επιλογές

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος του Ελαιώνα είναι ο τρίτος μεγάλος ελεύθερος χώρος, που προτείνεται στην ΠΑΕ ΠΑΟ για την κατασκευή του γηπέδου της. Οι άλλοι δύο είναι το Γουδί και το Ελληνικό, οι οποίοι και αποτελούν, μαζί με τον Ελαιώνα, τις τελευταίες ελπίδες για πάρκο - ανάσα ζωής, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Η τέταρτη επιλογή που έχει δοθεί στην ΠΑΕ είναι η αναμόρφωση του ίδιου γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κατά τα άλλα, ο χώρος που προτείνει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων να μεταφερθεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ - συνολικής έκτασης 110 στρεμμάτων - βρίσκεται στα όρια του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ, όπου θα μεταφερθούν και οι απαραίτητες εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα το συνοδεύουν.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως ακολουθεί κατά πόδας εκείνη του ΠΑΣΟΚ, η οποία με μια σκανδαλώδη σύμβαση είχε παραχωρήσει το στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο “επινοικιάστηκε” στην ΠΑΕ “Ολυμπιακός” για 50 χρόνια, με την ΠΑΕ να έχει την αποκλειστική κυριότητα και χρήση του γηπέδου, το οποίο ανακατασκευάστηκε μόνο για τις δικές της ανάγκες! Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία, αν τελικά κατασκευάσει το νέο της γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια, θα χρειαστεί να θυσιαστεί μέρος του Αλσους. Πρόσφατη είναι και η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Γιακουμάτου, ο οποίος είχε προτείνει στην ΠΑΕ ΑΕΚ να της παραχωρήσει έκταση στην Αμυγδαλέζα.

Χρόνια εγκατάλειψης

Ακόμη, όμως και κάτοικοι της γειτονιάς Μαρκόνι, που συνορεύει με τον προτεινόμενο χώρο κατασκευής του γηπέδου στον Ελαιώνα, είναι αντίθετοι με την κατασκευή ενός γηπέδου τέτοιων προδιαγραφών, που στο ελάχιστο δεν εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες για λαϊκό αθλητισμό.

Ο “Ρ” βρέθηκε χτες στην περιοχή και μίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πλήρως εγκαταλειμμένοι, από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. “Θα είναι σα να χορεύουμε... καλαματιανό: Τρία βήματα πίσω, ένα εμπρός”, μας λέει χαρακτηριστικά ο Βαγ. Δαλιδάς, αναφορικά με την κατασκευή του γηπέδου, αφού μαζί με αυτό θα έρθουν πολυκαταστήματα και αντί να ελευθερωθεί ένας χώρος και να γίνει πράσινο, θα γίνει γήπεδο. Και αναρωτιέται, τι αξία θα έχει να φύγουν μερικές βιοτεχνίες και ένα έρθει ένα γήπεδο. “Αντί να κοιτάξουν να φτιάξουν δυο δρόμους και μια αποχέτευση (σ.σ.: το Μαρκόνι δεν έχει αποχέτευση) μας φέρνουν γήπεδο”, μας λέει η κ. Αλέκα κάτοικος της περιοχής.

Η Παναγιώτα Κοτοπούλη λέει: “Μας έχουν εγκαταλείψει και είμαστε πέντε βήματα από την Ομόνοια”. Πράγματι, η Ντ. Μπακογιάννη θυμήθηκε ότι το Μαρκόνι είναι λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο, τώρα που πρότεινε την κατασκευή του γηπέδου, αλλά τόσα χρόνια, η γειτονιά υπήρχε...

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, Γ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο “Ρ”, τόνισε: “Ολοι πολεοδομούν σήμερα: Υπουργοί, δήμαρχοι, πρόεδροι ΠΑΕ. Ετσι δε μας εκπλήσσει η πρόταση για να πάει το γήπεδο στον Ελαιώνα. Ελληνικό, Γουδί, Ελαιώνας και όπου αλλού υπάρχει αδόμητος αλλά δημόσιος χώρος, η γη κοστίζει ακριβά και το ιδιωτικό κεφάλαιο τη θέλει τσάμπα”.

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο

Την ανάγκη να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, για το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού και όχι να ενημερώνεται από τον Τύπο για τις δηλώσεις της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη, ζήτησε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της “Συμπαράταξης για την Αθήνα”, Σπύρος Χαλβατζής. Υπογράμμισε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υποβαθμίζεται, όταν η δήμαρχος προτείνει τη μεταφορά του γηπέδου στην τοποθεσία του Ελαιώνα, χωρίς νωρίτερα να υπάρχει συζήτηση στο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, “ακούμε διάφορα για το γήπεδο του ΠΑΟ και ζητήσαμε, εδώ και καιρό, να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, καμιά συγκεκριμένη συζήτηση δε γίνεται”. Και συμπλήρωσε: “Την ίδια στιγμή βλέπουμε στην τηλεόραση, διαβάζουμε στον Τύπο, δηλώσεις της Δημάρχου, η οποία και μετά τη συνάντησή της με τον ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, παρέπεμψε τον Παναθηναϊκό στον Ελαιώνα”. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό η “Συμπαράταξη” είχε καταθέσει στο Συμβούλιο την άποψή της για την περιφρούρηση και την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας.

“Αυτή η στάση - υπογράμμισε - υποβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου”. Και κατέληξε: “Θεωρούμε ότι το ΔΣ με ευθύνη πρέπει να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα και να λάβει μια απόφαση σε μια ειδική και καλά προετοιμασμένη συζήτηση”.

Από την πλευρά του ο Χρ. Ακριτίδης, ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Γ. Σουφλιά, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια πρόταση, η οποία όμως ακόμη δεν είναι ολοκληρωμένη και είπε ότι η τελική πρόταση θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο. Ριζοσπάστης 22-3-05

Επιστροφή στην αρχή

Αισιοδοξία των “πράσινων” παραγόντων, μετά τη συνάντηση με τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη Ελπίδες για Βοτανικό Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε και παρέδωσε εγγράφως στους παράγοντες του Παναθηναϊκού (Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Βλάσης Σταθοκωστόπουλος) την πρότασή της για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας στο Βοτανικό. Οι διοικούντες το “τριφύλλι” εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της δημάρχου και δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους ότι η συγκεκριμένη λύση μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

“Η δήμαρχος μας είπε ότι το σχέδιο... προσγειώθηκε σε μια περιοχή και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί, διότι μέχρι τώρα πέταγε από μέρος σε μέρος. Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή που μιλάμε, έχει τις προοπτικές να υλοποιηθεί. Τώρα εάν δεν θα γίνει, αυτό θα είναι ένα άλλο θέμα, θα υπάρχουν άλλα προβλήματα που δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε τώρα” δήλωσε ο Τζίγκερ, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το γηπεδικό του “τριφυλλιού” έγινε μπαλάκι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις: “Ο Παναθηναϊκός είναι η τελευταία ομάδα που δεν έχει λύση για το γηπεδικό της πρόβλημα. Γιατί και η ΑΕΚ έχει πάρει τη λύση στα χέρια της, άσχετα με το αν δεν μπορεί να την υλοποιήσει. Και την ευθύνη δεν την έχει ο Παναθηναϊκός κι αυτό το βλέπετε διότι είμαστε μαζί εδώ και πολλές βδομάδες και μήνες που προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Την ευθύνη την έχουν αυτοί που μέχρι τώρα πέταγαν μπαλάκι δεξιά και αριστερά το πρόβλημα του γηπέδου”.
Αυτό που κράτησε ο Τζίγκερ από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι “ο δήμος έχει διάθεση να βοηθήσει, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο χώρος υπάρχει. Είναι πάντως πολυσύνθετο πρόβλημα, διότι πρόκειται για ανάπλαση μιας ολόκληρης περιοχής. Θεωρητικά όμως είναι το πιο εύκολο, σε εισαγωγικά, project μέχρι τώρα”.

Επιτροπή
Τις λεπτομέρειες για να “τρέξει” η πρόταση της δημάρχου θα αναλάβει μια ολιγομελής επιτροπή (δύο εκπρόσωποι του δήμου, οι κ. Σκυλακάκης, Ακριτίδης, και από ένας της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του ερασιτέχνη) που θα αρχίσει τις συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα. “Αισθάνομαι την υποχρέωση να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δήμαρχό μας. Γιατί, πραγματικά ο Παναθηναϊκός βρίσκει στο πρόσωπό της τον άνθρωπο που και το εννοεί αλλά και το επιθυμεί να γίνει το αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού” υποστήριξε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε: “Στη συνάντηση πήγαμε πάρα πολύ καλά και βλέπω ότι το έργο αυτό θα λάβει σάρκα και οστά”.
EURO 2012
Στην πρόταση της δημάρχου περιλαμβάνεται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40-45.000 θέσεων και ένα κλειστό για το μπάσκετ και το βόλεϊ 8.000 θέσεων. Από την πλευρά του δήμου προτείνεται μάλιστα το γήπεδο να εφάπτεται με το κτίριο της ΕΤΜΑ, μέρος του οποίου θα γίνει σουίτες και εμπορικά καταστήματα. Στις προθέσεις του Παναθηναϊκού είναι το στάδιο να συμπεριληφθεί στο φάκελο της διεκδίκησης του EURO 2012 κι αν αυτό συμβεί, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του κόστους κατασκευής του να χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία.
Επιπλέον, στις προθέσεις του δήμου είναι να δώσει 6-7 στρέμματα στον ερασιτέχνη για να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα. “Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση η κυρία Μπακογιάννη να μας βοηθήσει. Ο Παναθηναϊκός, ενιαίος και αρραγής, προχωρά, είμαστε όλοι ενωμένοι και με τη βοήθεια της πολιτείας ελπίζω πολύ σύντομα να αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο αυτό project που λέγεται Στάδιο Παναθηναϊκού” ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΑΕ Παύλου Γιαννακόπουλου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της είπε:
“Ξεκαθαρίσαμε ότι η βούληση όλων των εμπλεκομένων παραγόντων είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασία στο Βοτανικό και ξεκαθαρίσαμε επίσης τα επόμενα βήματά μας. Δημιουργούμε άμεσα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναζητήσει τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο αθλητικό κέντρο στην περιοχή του Βοτανικού. Το όνειρο για το Δήμο Αθηναίων, αλλά πιστεύω για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει την περιοχή και βεβαίως θα είναι το νέο τοπόσημο της πόλης των Αθηνών”.
Αναφερόμενη για την οικονομική συμμετοχή του δήμου η κ. Μπακογιάννη ήταν σαφής επισημαίνοντας ότι “ο χώρος που θα γίνει το γήπεδο ανήκει στο δήμο”. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, είπε: “Μακάρι να τα βρει ο Παναθηναϊκός με το δήμο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα βοηθήσει όπου μπορεί και το κυρίαρχο ζήτημα είναι να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο”.
Χθες, το απόγευμα η δήμαρχος ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για την πρότασή της να κατασκευαστεί γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/04/2005

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Τηλ. 210. 8814717 – 5989762 – 3471121 – 3462717

Αθήνα 12-4-2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την χθεσινή συνάντηση της κας Μπακογιάννη με την διοίκηση του ΠΑΟ και τις δηλώσεις τους ότι προωθείται η κατασκευή του εμπορικο-αθλητικού κέντρου, γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα {Βοτανικό}, η Επιτροπή μας δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σ΄ αυτήν την προοπτική.

Ουδεμία τέτοια χρήση προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ελαιώνα {ΦΕΚ 1049Δ-95 και 742Δ-96}, ενώ αντίθετα ο χώρος τον οποίο παραχωρεί η κ.Μπακογριάννη σαν να είναι πατρική της κληρονομιά, είναι χαρακτηρισμένος πράσινος και διευρύνθηκε πρόσφατα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου {πράξη 463, 14-2-2005}. Περιλαμβάνει έτσι μεγάλο μέρος του οικοπέδου της ΕΤΜΑ, που έχει πάψει να λειτουργεί, και προσεγγίζει τα 110 στρέμματα, όταν ο Εθνικός Κήπος είναι 150 στρ.

Η κ.Μπακογιάννη ερήμην του Δημοτ.Συμβουλίου και σε αντίθεση με την παραπάνω απόφασή του, συζητάει κεκλεισμένων των θυρών με τον Παναθηναϊκό και θυσιάζει το μέλλον της περιοχής και την ανάσα της πόλης στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων.

Το θέμα είναι μείζον. Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων να τοποθετηθούν. Καλούμε επίσης τους όμορους Δήμους και Δημοτικά Συμβούλια να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερα τον Δήμο Αιγάλεω που συνορεύει με την ΕΤΜΑ. Το θέμα αφορά όλους. Η έκταση του Ελαιώνα είναι ενιαία και γι΄ αυτό όλοι οι Δήμοι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του “Οργανισμού Ελαιώνα” ο οποίος υπνώττει.

Επιστροφή στην αρχή

«Να γίνει πνεύμονας πρασίνου»

«Ο Ελαιώνας είναι ένας ζωτικός χώρος που θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε πνεύμονα πρασίνου και ανάσα ζωής. Ομως ούτε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 έχει ακόμα υλοποιηθεί».

Αυτό τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλλη Αθήνα» σε χθεσινή συζήτηση όσον αφορά την αξιοποίηση του Ελαιώνα. Ο Παναγιώτης Σκούτας, μέλος της γραμματείας της «Αλλης Αθήνας» και εκπρόσωπος στο 3ο Διαμέρισμα, τόνισε ότι «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τους όρους του Π.Δ. του '95 καθορίζονται χώροι πρασίνου στο 46% της συνολικής έκτασης του Ελαιώνα των 9.000 στρεμμάτων και κοινόχρηστοι χώροι στο 19%, δηλαδή τα 6.000 περίπου στρέμματα». Ομως, όπως είπε, «το τελευταίο διάστημα από κανένα επίσημο χείλι δεν ακούστηκε ότι στον Ελαιώνα θα διαμορφωθεί έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο πράσινο, τη στιγμή που, όταν αναφερόμαστε στο γήπεδο του ΠΑΟ, μέχρι και ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει για τη συντόμευση των διαδικασιών». Ο Νίκος Μπελαβίδας, λέκτορας τομέα Πολεοδομίας ΕΜΠ, αναγνώρισε ότι «το γήπεδο του ΠΑΟ πρέπει να φύγει από το Γουδί, μιας και δεν επιτρέπει να ενοποιηθεί ο χώρος με τον Λυκαβηττό και να δημιουργηθεί εκεί πάρκο πρασίνου, έτσι όπως είχε προγραμματιστεί από την εποχή Τρίτση». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «αν μεταφερθεί τελικά το γήπεδο του ΠΑΟ στον χώρο του Ελαιώνα, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ο συλλογικός σχεδιασμός, το αντισταθμιστικό πράσινο και ο περιορισμός των αιτούμενων εμπορικών χρήσεων που ζητάει η ΠΑΕ ΠΑΟ». Η Ράνια Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και επιμελήτρια του Ελαιώνα, αφού πρώτα υπογράμμισε ότι «το μόνο ολυμπιακό έργο που δεν υλοποιήθηκε ήταν το ολυμπιακό πράσινο, παρ' όλον τον πακτωλό χρημάτων που κατασπαταλήθηκε», υποστήριξε ότι «η θέση του Ελαιώνα στο Λεκανοπέδιο (χαμηλή κοιλάδα, κυκλοφορία βοριάδων και θαλασσινής αύρας) είναι που καθιστά αναγκαία τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2005

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΟ: "Πράσινο" φως για Βοτανικό

 

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα σχέδια για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και πήρε το "πράσινο φως" προκείμενου να προχωρήσει στην συγκεκριμένη περιοχή το έργο. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής και συμφώνησε με αυτή τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα του "πράσινου" συλλόγου.
Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε ότι το έργο εντάσσεται στον φάκελο διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012, ενώ σε ό,τι αφορά την χωρητικότητά του αυτή θα είναι στις 40.000 θεατές και άλλες 5.000 θέσεις προβλέπονται για τα ΜΜΕ και τους επίσημους.
Το έργο προβλέπεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2007, ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο 2008, και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Το κράτος δεν θα έχει συμμετοχή στην ανέγερση του γηπέδου, ούτε για την κατασκευή των περιβαλλόντων χώρων, αλλά θα συμβάλει για τη δημιουργία οδικών αρτηριών στην περιοχή. Υπεύθυνος για το έργο θα είναι φορέας, το ακριβές σχήμα του οποίου ακόμη δεν έχει καταρτιστεί. Ο Παναθηναϊκός φέρεται να συμφωνεί σε καταβολή ενοικίου για 20 χρόνια και θα έχει το γήπεδο γι' αυτό το χρονικό διάστημα.
Μεγάλο θέμα είναι πλέον κι ο τρόπος αξιοποίησης του χώρου του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο οποίος προορίζεται για χώρος πράσινου και ψυχαγωγίας, με την παράλληλη κατασκευή υπόγειου γκαράζ, που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες του μετρό.
Τέλος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον καμία σκέψη να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί, ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργηθεί εκεί το "Μητροπολιτικό Πάρκο". ΑΥΓΗ 29-6-2005

Επιστροφή στην αρχή

"Με αυτοχρηματοδότηση το γήπεδο..."      

 

Συντάκτης : Πανταζίδης Ν.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον "ΣΚΑΪ" έκανε ορισμένες διευκρινίσεις αναφορικά με το μνημόνιο συμφωνίας για δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό:
"Το γήπεδο θα κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση, με τη βοήθεια κατά βάση μισθώματος που θα πληρώνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που προσφέρει και τραπεζικές εγγυήσεις για ένα μίνιμουμ ποσό. Επίσης και από τα έσοδα από τις εμπορικές και άλλες χρήσεις οι οποίες θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο, συν το γκαράζ που θα έχουμε κάτω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όλα αυτά τα έσοδα αποτελούν τη βάση της αυτοχρηματοδότησης και έχουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που δείχνει ότι είναι βιώσιμος αυτός ο τρόπος κατασκευής".
Όσον αφορά τις συνέπειες αυτού του σχεδίου "ανάπλασης" στην περιοχή ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε: "Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο λεκανοπέδιο, στο κέντρο ακριβώς, όπου υπάρχουν παλιές βιομηχανικές χρήσεις που εγκαταλείπονται και γενική αθλιότητα. Αυτή η τρύπα θα γίνει ένα κομμάτι της Αθήνας με 46% πράσινο και θα μεταφερθούν εκεί γραφεία και εμπορικές χρήσεις, αλλά σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον. Στα επόμενα 20-30 χρόνια η περιοχή του Ελαιώνα θα είναι ίσως η πιο σημαντική της Αθήνας και σίγουρα μια καινούργια πόλη".  ΑΥΓΗ 1-7-05

Επιστροφή στην αρχή

Ο Παναθηναϊκός υπεράνω όλων    Του Γιάννη Σχίζα

Όταν η κυρία Μπακογιάννη προαναγγέλει στις 30.6 σε « κεντρικό» τηλεοπτικό κανάλι την παραχώρηση στον Παναθηναϊκό έκτασης - που κατά δήλωσή της ανήκει στον Δήμο Αθηναίων - ασφαλώς προδιαγράφει και τις «χωροταξικές» συζητήσεις που θα προταχθούν στην ατζέντα των Δημοτικών θεμάτων την προσεχή περίοδο. Η κατά δήλωση της Δημάρχου ιδιοκτησία του Δήμου είναι βεβαίως ένα θέμα που χρειάζεται διευκρίνηση, και μάλιστα σε μια χώρα όπου πολλοί όχι μόνο είναι αλλά και έχουν ό,τι δηλώνουν..... Ακόμη χρειάζεται διευκρίνηση για το κατά πόσο θα είναι επωφελής η οικονομική συναλλαγή με τον επαγγελματία και ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, δηλαδή το κατά πόσο η «αντιπαροχή» του δημοτικού οικοπέδου θα αποφέρει στο Δήμο προσόδους αντίστοιχους με την κεφαλαιακή αξία του περιουσιακού αυτού στοιχείου...
Η παρουσία του «παναθηναϊκού συγκροτήματος» με τα γήπεδα, τους χώρους αγοράς και αναψυχής, κλπ, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως αυτή του Βοτανικού, στον λεγόμενο Ελαιώνα (που όπως η συνοικία των «Αμπελοκήπων» έχασε τη χάρη και απέμεινε με το όνομα....) υποτίθεται ότι θα επιδράσει στον περιβάλλοντα χώρο θετικά. Υποτίθεται ότι θα πυροδοτήσει εξελίξεις αναβάθμισης, αναπροσαρμογής των γειτονικών χρήσεων, αποβολής των περισσότερο οχλουσών και πρόκρισης των περισσότερο ήπιων. Όλα αυτά πάντως είναι υποθέσεις που δεν επιβεβαιώνονται απόλυτα από τη διεθνή πείρα - όπου οι γιάλινοι πύργοι και οι ουρανοξύστες κάποιων πόλεων συνυπάρχουν μερικές φορές με παραγκότοπους και χωροταξικές αθλιότητες, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων. Όμως εάν υποθέταμε ότι στη δική μας περίπτωση η ανάπλαση θα είναι «κολλητική», ότι ο Παναθηναϊκός στον Ελαιώνα θα αποτελέσει έναυσμα για μια ανοδική εξέλιξη, πάλι θα είχαμε μπροστά μας το πρόβλημα της ενιαίας διαχείρισης αυτής της μεγάλης έκτασης - που ξεπερνάει τα 9000 στρέμματα και φτάνει σε μέγεθος την συνολική έκταση των ελεύθερων χώρων του λεκανοπεδίου. Σε αντίθεση με την αργή, αποσπασματική και ιδιωτική ανάπλαση, η ενιαία διαχείριση θα ήταν δυνατό να εξασφαλίσει ποιότητες που είναι αδύνατο να εξασφαλισθούν από «σαλαμοειδείς» πρακτικές. Και μια τέτοια ποιότητα θα ήταν η διαμόρφωση μητροπολιτικού πάρκου, που ως εκ της ανάδυσής του στη καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, θα είχε όχι μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη του «μητροπολιτικού»....
Στις 22.6.2005 ο Δημοτικός Συνδυασμός «Η άλλη Αθήνα» με τον Φώτη Κουβέλη, είχε την ευκαιρία να ανοίξει το φάκελλο του Ελαιώνα για μια ακόμη φορά. Στην εκδήλωση ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, παρουσιάσθηκε το ζήτημα του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε η περίσσεια αθλητικών εγκαταστάσεων στην μεταολυμπιακή περίοδο που μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν 10 παναθηναϊκούς, σημειώθηκε η «τσαμπουκοκρατική» συμπεριφορά διαφόρων παραγόντων του εν λόγω σωματείου απέναντι σε κάποιους μελετητές, έγιναν αναφορές στις προσπάθειες του περιοδικού ΑΝΤΙ στα τέλη της δεκαετίας του 80, στο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995, στη διαχρονική αντίρρηση της εξουσίας στις αναπλάσεις - με το σκεπτικό ότι αυτές στοιχίζουν... Η συζήτηση έθεσε διάφορα ζητήματα και επικαιροποίησε πολλά από αυτά, όμως δεν απάντησε σε όλα. Δεν απάντησε λόγου χάρη στο μεγάλο ζήτημα των προτεραιοτήτων και της έμφασης στις αναπλάσεις - μέσα σε ένα σκηνικό πολεοδομικού διχασμού, όπου το Νοτιο-Δυτικό Λεκανοπέδιο έχει σαφώς Πακιστανικά χαρακτηριστικά έναντι του Βορειο-Ανατολικού. Όπου διεκδικείται επίμονα η αναβάθμιση των ήδη αναβαθμισμένων περιοχών, χωρίς να γίνεται αναφορά στην ανάγκη ενός «αστικού αναδασμού»: Που θα μετέφερε χρήσεις και λειτουργίες προς τα δυτικά του λεκανοπεδίου, που δεν θα έκανε «χειρότερους» τους «καλύτερους», αλλά θα έδινε ανάσες ζωής εκεί όπου υπάρχει ασφυξία.....
Πολλοί και διάφοροι, ακτιβιστές-διεκπεραιωτές αλλά και μελετητές, θα έπρεπε να κατανοήσουν ότι οικολογία δεν σημαίνει μόνο τοπική δράση, αλλά και δράση με συνολικό σκεπτικό. Και θα το κατανοήσουν ή τουλάχιστον θα το ακούσουν ξανά και ξανά, μια και ο επικεφαλής της «Άλλης Αθήνας» κάλεσε την ομήγυρη να θεωρήσει την όλη διαδικασία «αφετηριακή», δηλαδή ξεκίνημα για νέες συζητήσεις... ΕΠΟΧΗ 3-7-05

Επιστροφή στην αρχή

ΤΕΕ: Ναι υπό προϋποθέσεις στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα    Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα      

Αφορμή για την ευρύτερη ανάπλαση και παρέμβαση στην περιοχή του Ελαιώνα, η οποία δεν πρέπει να εξαντληθεί στη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, θεωρεί το ΤΕΕ "την επιλογή του Βοτανικού για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση και μετατροπή τους σε πράσινο των 17 στρεμμάτων στη λεωφ. Αλεξάνδρας". Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ, η χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΡΣΑ και της αξιοποίησης των αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς θεωρείται σημαντική παρέμβαση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Υπενθυμίζει ότι με το ισχύον από το 1995 Π.Δ., θεσμοθετήθηκε η ανάπλαση της περιοχής προβλέποντας τη συγκέντρωση βιοτεχνιών και βιομηχανιών ήπιας όχλησης σε ειδικές ζώνες και ευρύτατες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου, με στόχο την ιστορική αναβίωση του Ελαιώνα.
Έως σήμερα, 20 χρόνια μετά το Ρυθμιστικό της Αθήνας και 10 χρόνια μετά το Π.Δ. του Ελαιώνα, η περιοχή εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη, με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης. Το ΤΕΕ επεισημαίνει ακόμη ότι "προκειμένου το γήπεδο των 35.000 θέσεων, με τις συνοδευτικές του εγκαταστάσεις και τις προτεινόμενες εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, να οδηγήσει στην τόνωση και αναζωογόνηση της περιοχής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναθεώρηση της Πολεοδομικής Μελέτης του Ελαιώνα και η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αφορούν την κατασκευή του σταθμού μετρό, τη διαπλάτυνση της οδού Αγ. Άννης, τα έργα αποχέτευσης κ.λπ. Επίσης επιβάλλεται η άμεση υλοποίηση του ισχύοντος Ρυμοτομικού Σχεδίου, όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο της Ιεράς Οδού, προκειμένου να διασφαλιστούν και να υλοποιηθούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου.
Με τις προϋποθέσεις αυτές η εξαγγελθείσα 'διπλή ανάπλαση' στις περιοχές των Αμπελοκήπων και του Ελαιώνα, εφόσον υλοποιηθεί, θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση των περιοχών αυτών προς όφελος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας". ΑΥΓΗ 1-9-05

Επιστροφή στην αρχή

Υπογραφές για Βοτανικό   Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Η Ντόρα Μπακογιάννη (Δήμος Αθηναίων), ο Θανάσης Γιαννακόπουλος (ερασιτέχνης Παναθηναϊκός) και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (ΠΑΕ Παναθηναϊκός) έβαλαν, χθες το απόγευμα, τις πρώτες υπογραφές σε μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό.

Για να υλοποιηθεί, όμως, το φιλόδοξο σχέδιο της δημάρχου Αθηναίων, πρέπει να βρεθεί ο χρηματοδότης του έργου, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα. Αν βρεθούν έγκαιρα τα κεφάλαια, οι μπουλντόζες πρόκειται να πιάσουν δουλειά την 1η Οκτωβρίου του 2006 και το στάδιο θα παραδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2008...
Στο μνημόνιο που υπεγράφη προβλέπεται ότι «οι σχετικές συμφωνίες θα αρχίσουν να δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων, το αργότερο μέχρι την 1/3/2006». Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού επισήμαναν στην κ. Μπακογιάννη ότι το θέμα του επενδυτή είναι και το πιο βασικό για να αποκτήσει η ομάδα μόνιμη έδρα στον Βοτανικό, εκφράζοντας με έμμεσο τρόπο την ανησυχία τους ότι τα σχέδιά της ενδέχεται να μείνουν στα συρτάρια του δήμου...
Η δήμαρχος επί 1 ώρα ενημέρωνε τους παράγοντες του «τριφυλλιού» για το πλαίσιο αρχών του σχεδίου διπλής ανάπλασης του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για την υλοποίηση του προγράμματος αστικής αναβάθμισης στον Βοτανικό, ο δήμος θα συγκροτήσει με την Εθνική Τράπεζα Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα έχει και τον έλεγχο της κατασκευής του γηπέδου. Η Εθνική εμπλέκεται, επειδή έχει μεγάλες εκτάσεις και ακίνητα στον Βοτανικό (μέρος αυτών θα δοθούν για τη δημιουργία του σταδίου) και ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της περιοχής, προκειμένου να πάρει μεγαλύτερη αξία η περιουσία της. Ενδεικτικά στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα «θα συνεισφέρουν στην ΕΕΣ κεφάλαια κίνησης και για 99 χρόνια ιδιοκτησιακά δικαιώματα οικοπέδων συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων στον Βοτανικό. Επιπλέον, ο δήμος θα συνεισφέρει για 99 χρόνια και τα δικαιώματα των 18,7 στρεμμάτων του παλιού γηπέδου της Λεωφόρου».
Το γήπεδο
Το γήπεδο θα είναι χωρητικότητας 35.000-40.000 θέσεων, θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIFA και της UEFA (4 αστέρων) και θα έχει βοηθητικούς χώρους. Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα εκμισθωθεί για 49 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εγγυηθεί ως ελάχιστη ετήσια καταβολή έναντι μισθωμάτων ποσό 3.300.000 ευρώ για 20 χρόνια. Παράλληλα, μεταξύ της ΕΕΣ και της ΠΑΕ θα υπάρξει συμφωνία «για το ετήσιο μίσθωμα που θα πληρώνει για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης βάσει των χρήσεων που παραχωρούνται».
Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα έχει για 99 χρόνια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνει τώρα στη Λεωφόρο, στο 50% του νέου γηπέδου και σε 40 στρέμματα οικοπέδου (μέρος γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου). Ως αντάλλαγμα θα παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων την έκταση της Λεωφόρου, καθώς και το 15% που εισπράττει από την ΠΑΕ από την πώληση των εισιτηρίων. Για τα λειτουργικά του έξοδα ο Ερασιτέχνης θα λαμβάνει από την ΕΕΣ ποσό το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου «δημιουργούνται ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις για αγωνίσματα κλειστής σάλας, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και υποδομές για εκγύμναση αθλητών, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Λεωφόρου».
Οσον αφορά το κλειστό του μπάσκετ (6.000-8.000 θέσεων), αυτό θα αρχίσει να κατασκευάζεται 5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των έργων του ποδοσφαιρικού γηπέδου! Ο χρόνος δεν πιέζει για το κλειστό και γι' αυτό ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παύλος Γιαννακόπουλος δεν υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη δήμαρχο.
Η κατασκευή αθλητικού κέντρου στον Βοτανικό θα συνοδευθεί με τα απαραίτητα έργα υποδομής (δίκτυο αποχετεύσεων, διευθέτηση ρέματος Πρ. Δανιήλ, διάνοιξη οδού Αγ. Αννης), «τα οποία η Πολιτεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΣ θα εντάξει στις δράσεις Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». Ολο το υπόλοιπο έργο (γήπεδο, εμπορικό κέντρο, γκαράζ, χώροι στάθμευσης) είναι αυτοχρηματοδοτούμενο «και θα καλυφθεί με προσφυγή στη διεθνή αγορά κεφαλαίων».
Στην περιοχή θα λειτουργήσει σε υπάρχον κτίριο, το οποίο έρχεται στην ιδιοκτησία του δήμου, εμπορικό κέντρο και θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης. Συνολικά πάντως στα 120 από τα 200 στρέμματα θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, ενώ στην έκταση του «Απ. Νικολαΐδης» θα γίνει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και χώροι αναψυχής και ένα μουσείο του Παναθηναϊκού.
Επένδυση
Η Ντόρα Μπακογιάννη υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους με ένα πλατύ χαμόγελο και στις δηλώσεις της τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός βρίσκει στέγη μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και δίνεται μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση στο γηπεδικό του ζήτημα. Θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής και 1.800 μετά την αποπεράτωση. Θα υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση για όλα τα μέσα μεταφοράς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αστικής παρέμβασης και αναβάθμισης που έχει γίνει στην Αθήνα».
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, δήλωσε βαθιά συγκινημένος, «γιατί σε μένα έλαχε να βάλω την πρώτη υπογραφή στο όνειρο. Πέρασαν δεκαετίες για να μπει το νερό στο αυλάκι. Ευχαριστώ τη δήμαρχο για την κατανόηση και τη θέληση που έδειξε για την εκπλήρωση του στόχου», ενώ ο Τζίγγερ από την πλευρά του είπε: «Η ημέρα αυτή ανήκει στον Δήμο και κυρίως στη δήμαρχο των Αθηνών που κατάφερε να φέρει εις πέρας το πιο δύσκολο θέμα που απασχολούσε εδώ και χρόνια τον Παναθηναϊκό. Απέδειξε ότι με ένα όραμα όλα γίνονται, ακόμη και στην Ελλάδα. Σήμερα μπήκε η πρώτη σημαντική βάση».  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2005

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ- Διπλή εμπορευματοποίηση για Ελαιώνα και Λ. Αλεξάνδρας

Του Παναγιώτη Σκούτα*

Οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα έχουν λιγοστέψει δραματικά και όσοι έμειναν αποτελούν την ελπίδα αυτής της πόλης. Την ώρα που η ΤΕΔΚΝΑ διαφημίζει και καλεί να αγωνισθούμε για την περιφρούρηση και την ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, ο δήμος της Αθήνας αντί να βρίσκεται επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας, δίνει νέους ελεύθερους χώρους στην περιοχή του Ελαιώνα και Λ. Αλεξάνδρας προς εμπορευματοποίηση.
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας επικύρωσε την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, και συγχρόνως ενός ολόκληρου συγκροτήματος εμπορικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα και στην Λ. Αλεξάνδρας. Αρνήθηκε ουσιαστικά την ανάπλαση του Ελαιώνα, και της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων. Μπακογιάννη και Παπουτσής συμφώνησαν σε όλα. Εξαίρεση αποτελεί η Αριστερά με τους Φώτη Κουβέλη και Σπύρο Χαλβατζή που καταψήφισαν την όλη πρόταση.

Επιβάρυνση για το περιβάλλον

Έχουμε επισημάνει ότι η δημιουργία ενός ακόμα γηπέδου στο κέντρο της Αθήνας θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Αθήνα. Διατυπώσαμε την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει προσθήκη νέου οικοδομικού κεφαλαίου σε αδόμητους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Ζητήσαμε να υπάρξει διάλογος και να συμφωνηθεί η δημιουργία του γηπέδου παίρνοντας υπόψη τις καλύτερες εφικτές λύσεις, και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έπρεπε να υπάρξουν από μια τέτοια κατασκευή.
Δεν τέθηκαν αποκλεισμοί και αντιρρήσεις ακόμα και στη δημιουργία του γηπέδου στο Βοτανικό, φτάνει αυτό να λειτουργούσε και να εντασσόταν δημιουργικά στην ανάπλαση της περιοχής. Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι όπου και να γινόταν, είτε στη Λεωφόρο, είτε στο Γουδή, στο Ελληνικό ή στον Ελαιώνα θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην Αθήνα. Εκείνο το οποίο θέλαμε να διασφαλίσουμε ήταν να προχωρήσει η ανάπλαση του Ελαιώνα και η υλοποίηση του π.δ. στις χρήσεις γης, και παράλληλα να προχωρήσουν όσο γίνετε πιο γρήγορα η δημιουργία του άλσους στο Γουδή και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Λ. Αλεξάνδρας.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε με ευθύνη της πλειοψηφίας του δήμου. Αρνήθηκε το διάλογο επί της ουσίας. Ο δήμος με προμετωπίδα το γήπεδο του Παναθηναϊκού άνοιξε το δρόμο να διαμορφωθούν μεγάλες εμπορικές χρήσεις στον Ελαιώνα, και στη Λ. Αλεξάνδρας που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά ανάπλασής τους.

Χάνονται χώροι

Η επένδυση αυτή καταστρέφει 200 στρέμματα χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου πράσινου στον Ελαιώνα, και 19 στρέμματα. στη Λ. Αλεξάνδρας. Ανατρέπει τις προοπτικές ανάπλασης των περιοχών. Στους Αμπελόκηπους χάνεται ακόμη μια ευκαιρία να γίνει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και να ενοποιηθούν με δίκτυο πεζοδρόμων από τον Άρειο Πάγο, τα προσφυγικά, το γήπεδο, Κουντουριώτικα, Λυκαβηττό, Μέγαρο Μουσικής, Πάρκο Ελευθερίας.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντίθετους για τη δημιουργία του γηπέδου, καταργώντας τη δυνατότητα της ανάπλασης, μεταφέροντας παράλληλα μεγάλες εμπορευματικές χρήσεις.
Τέτοιες αυτοδιοικητικές πολιτικές μετατρέπουν το δήμο από φορέα κοινωνικής συμμετοχής και αυτοδιοικητικής προσφοράς, από θεσμό εξυπηρέτησης του πολίτη, από θεσμό ανάπτυξης της πόλης, σε ένα θεσμό «επιχειρηματία» και ιδιωτικής κερδοφορίας. Σε επιλογές τέτοιες με μεγάλες οικονομικές, επιχειρηματικές δράσεις με τεράστια οικονομικά συμφέροντα σε αθλητικές, εργολαβικές, κατασκευαστικές και εμπορικές δραστηριότητες αναδεικνύεται με τον ποιο περίτρανο τρόπο η δικομματική συναίνεση και η σύμπλευση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Καταγράφεται το πώς καταλαβαίνουν την αυτοδιοίκηση ως θεσμό και λειτουργία. Ούτε ένα γήπεδο για τα ερασιτεχνικά σωματεία ούτε μια παιδική χαρά για παιδιά των Αθηναίων, όλα στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους. Αναδεικνύεται το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Το έργο που ονομάζεται «διπλής ανάπλασης» περιλαμβάνει έργα στο Βοτανικό και στην Λ. Αλεξάνδρας αντίστοιχα. Τα έργα που θα γίνουν σε δύο φάσεις περιλαμβάνουν γήπεδο ποδοσφαίρου 35 με 40 χιλιάδων θέσεων, εμπορικά καταστήματα 40.000 τμ, 2.500 θέσεις στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστό γήπεδο 6 με 8 χιλιάδων θέσεων, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, πάρκο αναψυχής (βλέπε «allou»). Στην Λ. Αλεξάνδρας τα έργα που προβλέπονται είναι υπόγειος χώρος στάθμευσης 900 θέσεων και 2.000 τμ εγκαταστάσεων για εμπορικές χρήσεις, για χρήσεις αναψυχής, πολιτιστικών χώρων του δήμου και του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Ο χώρος των 19 στρεμμάτων δεν θα παραδοθεί προς χρήση στους Αθηναίους εάν δεν υλοποιηθεί το έργο στο Βοτανικό. Τα έργα αυτά διατυμπανίζονται ότι συνοδεύονται με 120 στρέμματα πράσινου στο Βοτανικό όμως από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, είναι και αυτό σαν το ολυμπιακό πράσινο, και 17 στρέμματα υψηλού πρασίνου στη Λ. Αλεξάνδρας.

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης της επένδυσης αναφέρεται σε 246 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 100 εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο για έργα υποδομής.. Σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνετε η ιδιόκτητη γη που θα περάσει στα χέρια του δήμου. Το ύψος της επένδυσης αναλαμβάνεται από τον δήμο Αθηναίων και από επενδυτές εγχώριους ή ξένους. Καταλαβαίνει κανείς από το ύψος μιας τέτοιας επένδυσης περί τίνος πρόκειται. Αναρωτιέται καλόπιστα κάθε δημότης πώς βρίσκονται χρήματα για μια τέτοια επένδυση ενώ κονδύλια για κοινωνικές παροχές προς τους δημότες (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα) δεν υπάρχουν.
Ο δήμος θα πάρει σύμφωνα με το π.δ. του ’95 από τους ιδιώτες το 40% περίπου της έκτασης χωρίς αντιπαροχή, χωρίς να πληρωθούν με το κοινό πολεοδομικό σχέδιο, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα μπει συμμέτοχος με την απόδοση της ακίνητης περιουσίας της. Και αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η μεταχείριση προς την τράπεζα; Δεν ισχύουν για όλους οι ίδιοι νόμοι;
Ο δήμος με την Εθνική Τράπεζα θα συστήσουν και θα λειτουργήσουν μικτή δημοτική επιχείρηση «Εταιρείας Ειδικού Σκοπού» (ΕΕΣ) που θα είναι στην ουσία, ο φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων χρήσης γης, και υλοποίησης του έργου. Τμήματα του έργου θα εκχωρηθούν σε επενδυτές με διάρκεια παραχώρησης 30 χρόνια διατηρώντας ταυτόχρονα το διοικητικό και διαχειριστικό ρόλο. Η μετοχική σύνθεση της ΕΕΣ είναι αρχικά 50% ο δήμος και 50% η Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι 800.000 ευρώ, με δυνατότητα στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα να το αυξήσει στα 3.800.000 ευρώ.
Ο δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για 99 συν 5 χρόνια υλοποίησης του έργου δικαιώματα χρήσης σε έκταση 58.600 τμ του ακινήτου της ΕΤΜΑ. Ιδιωτικές εκτάσεις 74.560 τμ μετά την αποζημίωση των νομίμων ιδιοκτητών, 19 στρεμμάτων της Λ. Αλεξάνδρας, και 75.000 τμ ακινήτου στο Βοτανικό της Εθνικής Τράπεζας μετά την μεταβίβαση στον δήμο.
Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στον δήμο τα δικαιώματα χρήσης της Λ. Αλεξάνδρας που του είχαν παραχωρηθεί, και θα του καταβληθεί αποζημίωση 300.000 ευρώ ετησίως για διαφυγόντα κέρδη(ποια άραγε) από την αποχώρηση του από τη Λ. Αλεξάνδρας μέχρι την έναρξη του κλειστού στο Βοτανικό. Επίσης θα έχει τα ίδια δικαιώματα που είχε στο παλιό γήπεδο στο 50% του γηπέδου και σε 40 στρέμματα επί του οικοπέδου. Ταυτόχρονα παραχωρούνται επαρκείς εγκαταστάσεις για τις αθλητικές ανάγκες του. Η ΕΕΣ θα χρηματοδοτήσει το κλειστό γήπεδο με το 50% των κερδών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του τα επόμενα 10 χρόνια.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα χρησιμοποιεί το γήπεδο στο Βοτανικό για 49 χρόνια, και θα εγγυηθεί με τραπεζικά κριτήρια ένα σημαντικό τμήμα των ετήσιων εσόδων του έργου.
Το Δημόσιο θα συνεισφέρει με τη δημιουργία και συντήρηση έργων υποδομής (οδικά έργα, δίκτυο αποχετεύσεως, διευθέτηση ρέματος Προφήτη Δανιήλ) αλλά και χώρων αστικού πράσινου.

Συντονισμός δράσης

Είναι προφανές ότι για ένα τέτοιο έργο με τόσους εμπλεκόμενους, με πληθώρα συμβάσεων καθώς και διαφόρων διοικητικών διαδικασιών μένουν σε εκκρεμότητα να αποσαφηνισθούν δικαιώματα και υποχρεώσεις των εμπλεκομένων. Χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30.11.2006 ειδάλλως ακυρώνονται οι προγραμματικές συμφωνίες με την Εθνική Τράπεζα.
Προφανώς υπάρχει δρόμος μπροστά μας, όλοι αυτοί οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί ίσως ελεγχθούν με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει δυνατότητα για συντονισμό όλων των κινημάτων κοινωνικών, οικολογικών και μαζικών φορέων για τη διάσωση και την ανάπλαση όλων των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα. Επιβάλλεται να διαμορφώσουμε και να αναπτύξουμε παραπέρα την αυτοδιοικητική παρέμβαση στην Αθήνα με γνώμονα την ποιότητα ζωής αυτής της πόλης, για έναν δήμο στην υπηρεσία του πολίτη και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

* O Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος της Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, μέλος της Γραμματείας της ΑΛΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.  Εποχή 17-11-2005

Επιστροφή στην αρχή

300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ για τη «μεταφορά» του Παναθηναϊκού, που θα αλλάξει μια ζώνη 2.000 στρεμμάτων στην Αθήνα-Ενα γήπεδο - δύο αναπλάσεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή παρέμβαση στο λεκανοπέδιο αφορά τη μεταφορά του γηπέδου του «Παναθηναϊκού» από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο Βοτανικό, σε συνδυασμό με έργα υποδομής και ανάπλασης στις δύο περιοχές.

Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα όλοκλήρωσης το 2008. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με την Ντόρα Μπακογιάννη, θα εξασφαλίσει 127,6 εκατ. ευρώ από το Γ' και Δ' ΚΠΣ, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τις αλλαγές στο διάταγμα του Ελαιώνα χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα περισσότερα έργα.
Με τη μεταφορά του γηπέδου ο χώρος των 17,8 στρεμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας επανέρχεται στο δήμο, που σχεδιάζει τη δημιουργία πάρκου και την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων 600-700 τετραγωνικών, που θα στεγάσουν το μουσείο του ΠΑΟ αλλά και κάποιες εμπορικές χρήσεις, κυρίως καφέ και εστιατόρια. Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατεδαφιστούν, ενώ εγκαταλείφθηκαν οι αρχικές σκέψεις της δημοτικής αρχής για δημιουργία εμπορικού κέντρου της τάξης των 2.000 τετραγωνικών.

Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως αφορά τα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή, που επεξεργάζεται το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μέσω του Οργανισμού Αθήνας. Δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ η Εκκλησία διαθέτει ακίνητο, στο οποίο πόνταρε για την προσάρτηση και του χώρου του γηπέδου για τη μεταφορά της μητρόπολης. Τα σχέδια αυτά έχουν ακυρωθεί, αλλά παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της εμπορικής αξιοποίησης του οικοπέδου. Το υπουργείο πάντως μελετά τη «βύθιση» τμήματος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα σχέδια για τις προσφυγικές κατοικίες, από τις οποίες ένα μεγάλο μέρος έχει αγοραστεί από το Δημόσιο.
Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως σχεδιάζεται για τον Βοτανικό. «Οι παρεμβάσεις αφορούν δύο περιοχές της πρωτεύουσας με ιδιαίτερη σημασία. Τους Αμπελόκηπους, που είναι από τις πιο πυκνοδομημένες ζώνες του κέντρου και τον Βοτανικό που είναι το πιο παραμελημένο κομμάτι της», μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Θ. Σκυλακάκης και αναφέρει ότι τα έργα που θα γίνουν για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «τριφυλλιού» θα έχουν καθοριστική επίδραση σε ζώνη που ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα.
Υπογραμμίζει ότι στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την έγκριση του διατάγματος για τον Ελαιώνα μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της περιοχής που αφορούν κυρίως τη βιομηχανική ανάπτυξη. «Η μεταφορά του γηπέδου στον Βοτανικό είναι κάτι παραπάνω από ευτυχής συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή», διαβεβαιώνει και απορρίπτει τις ανησυχίες οικολογικών ομάδων για μείωση του προβλεπόμενου πράσινου. Περιγράφει τα έργα υποδομής που προβλέπονται, όπως η διευθέτηση του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, η κατασκευή αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων. Κυρίως όμως αφορούν την κατασκευή των οδών όπως η Πολυκάρπου και η Ορφέως, που σήμερα είναι ...χωματόδρομοι, αλλά και τη διαπλάτυνση της Αγίας Αννης ώς την Π. Ράλλη.
Οι προμελέτες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ συγκροτήθηκε ο φορέας διαχείρισης των παρεμβάσεων, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Σκυλακάκης. Το κόστος των μελετών που θα ολοκληρωθούν ώς το τέλος του χρόνου ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί, ενώ οι απαλλοτριώσεις θα απαιτήσουν κονδύλια 40 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το γήπεδο, ο Ελαιώνας θα δεχθεί σημαντική «ένεση» με την επέκταση του μετρό προς Αιγάλεω, που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2008 και θα καλύπτει την περιοχή με δύο σταθμούς, Βοτανικός και Αγιος Σάββας. Μάλιστα ο δεύτερος προβλέπεται να συνδεθεί και με το σχεδιαζόμενο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσει τις υποδομές των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και τις Τρεις Γέφυρες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2006

Επιστροφή στην αρχή

Ζήσε, Μάη μου, να φας «τριφύλλι»! Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ - ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Η «πράσινη μπίλια» στη... ρουλέτα της Αττικής πέρασε από το Γαλάτσι, τον Ελαιώνα, το Ελληνικό, το Γουδί και από τον περασμένο Φεβρουάριο έκατσε στον Βοτανικό.

Με πρόταση της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού θα κατασκευαστεί, εφόσον ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα έχουν εντοπιστεί, σε μία από τις υποβαθμισμένες και άναρχες πολεοδομικά περιοχές της Αθήνας, ενώ ο χώρος όπου κατασκευάστηκε η ιστορική έδρα του «τριφυλλιού» στην Αλεξάνδρας θα γίνει πάρκο.

Η πρώην δήμαρχος πιστεύει ότι η πρότασή της είναι εφικτή, ενώ σε επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή όσο και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη εξασφάλισε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις. Εδώ και 14 μήνες γίνονται βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου της κ. Μπακογιάννη, όμως οι διαδικασίες δεν προχωρούν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν.

*Ηδη από την 1η Μαρτίου έπρεπε να είχε υπογραφεί η σύμβαση που θα δέσμευε το δήμο, την ΠΑΕ και τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για την κατασκευή του γη-
πέδου στον Βοτανικό με ανάπλαση της Λεωφόρου.

*Οι υπογραφές φαίνεται πως θα καθυστερήσουν κι άλλο να «πέσουν». Κατ' αρχάς, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ που έως τώρα κοιτούσε από... απόσταση τις εξελίξεις.

*Επαφές με τον υπουργό Γ. Σουφλιά και τους συνεργάτες του είχαν γίνει και γίνονται με εκπροσώπους του δήμου και με την διοικητική ηγεσία του «τριφυλλιού», αλλά ακόμα το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο.

*Στο ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριζαν ότι περίμεναν τις προτάσεις του δήμου, οι οποίες τους υποβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Αν το σχέδιο νόμου δεν κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαΐου, τότε θα αρχίσουν να ζώνουν τα... φίδια την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη «μετακόμισή» της στο Βοτανικό, όπως παραδέχθηκε και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

*Στην περίπτωση που ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των νομοθετικών παρεμβάσεων, τότε πρέπει να βρεθεί και ο χρηματοδότης για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες και για να αρχίσει να χτίζεται το νέο σύγχρονο στάδιο του ιστορικού συλλόγου.

Οι χρηματοδότες

Στο Δήμο αφήνουν να «διαρρέει» ότι μία ελληνική τράπεζα και ένας ξένος πιστωτικός οργανισμός ενδιαφέρονται για το έργο που είναι ελκυστικό, καθώς δίπλα από το γήπεδο θα λειτουργήσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Επιπλέον, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι «νοικάρης» στο γήπεδο και θα καταβάλλει ετησίως 3,3 εκατ. ευρώ!

*Η «Κ.Ε.» παρουσιάζει σήμερα τη χωροταξική πολεοδομική έκθεση που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του δήμου Αθηναίων για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

*«Από τη σύλληψη του έργου προκύπτουν τα εξής στοιχεία συνέργειας των δύο χώρων.
* Και οι δύο περιοχές εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.

* Το ενιαίο έργο αποτελεί μετεγκατάσταση-εκσυγχρονισμό κοινωφελούς-αθλητικής υφιστάμενης χρήσης υπερτοπικού χαρακτήρα.

*Η επιλογή χωροθέτησης στοιχειοθετείται από την εξέταση εναλλακτικών λύσεων σε άλλες θέσεις (παραμονή και εκσυγχρονισμός στην ίδια θέση, εξέταση θέσης μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί).

* Διατηρείται το σχετικό ισοζύγιο κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην πρωτεύουσα, καθώς στην κεντρική περιοχή του δήμου, 17 στρέμματα κοινωφελή-αθλητισμού μετατρέπονται σε χώρο πρασίνου».

*Η τελική λύση που επιλέχθηκε έχει σοβαρά πλεονεκτήματα και γιά τις δύο περιοχές. Η ευρύτερη ζώνη της λεωφόρου Αλεξάνδρας κατά γενική ομολογία θα ευνοηθεί, καθώς όπως επισημαίνει η σχετική μελέτη:

*Η εξεύρεση χώρων πρασίνου είναι πρακτικά αδύνατη.

*Αποτελεί ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή με αυξημένες ανάγκες πρασίνου.

*Εξυπηρετεί τον υφιστάμενο πόλο διοίκησης και υγείας.

*Αναιρείται το στοιχείο διάσπασης (γήπεδο) της ενοποίησης των υφιστάμενων και θεσμοθετημένων χώρων, άρα μόνο με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η ενοποίηση.

*Σημαντικότατα όμως είναι τα οφέλη και στην περιφερειακή ζώνη του δήμου, στην καρδιά του Βοτανικού, όπου 40 στρέμματα μετατρέπονται από χώρο πρασίνου σε κοινωφελή-αθλητισμό. Παράλληλα όμως επιτυγχάνονται τα εξής:

*Με την ένταξη στο σχέδιο, υφίστανται σημαντικές εκτάσεις πρασίνου.

*Αποτελεί ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη περιοχή.

*Η χωροθέτηση του γηπέδου συμβάλλει στην άμεση υλοποίηση των χώρων πρασίνου και ενοποίησής τους.

*Το τελικό αποτέλεσμα δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό ότι η διπλή παρέμβαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Βοτανικό αποτελεί τη σημαντικότερη πολεοδομική παρέμβαση στη μετα-ολυμπιακή Αθήνα, αφού:

Αναβάθμιση περιοχών

* Απελευθερώνεται συντελεστής δόμησης που αντιστοιχεί σε νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 60.000 τετραγωνικών από την περιοχή της Αλεξάνδρας, ενώ στην περιοχή του Βοτανικού η δόμηση με την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αυξάνεται κατά το μέγιστο 35.000 τ.μ.

* Αποτελεί έργο διπλής αναβάθμισης καθώς στην κεντρική περιοχή του Δήμου:

-Δημιουργούνται 17 στρέμματα πρασίνου, αναιρείται ένα κύριο στοιχείο διάσπασης των κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών λειτουργιών, υλοποιείται η ενοποίηση του δικτύου πρασίνου.

-Αναιρείται η όχληση που δημιουργεί η λειτουργία του γηπέδου σήμερα ηχητικά (κατοικία, νοσοκομεία) στην κυκλοφορία και στη στάθμευση, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί ικανοί χώροι και αποστάσεις.

*Αλλά και στην περιφερειακή ζώνη του Δήμου στο Βοτανικό το έργο θα αποτελέσει καταλύτη στην αναβάθμιση της περιοχής καθώς:

*Αντίθετα με τη θέση της Αλεξάνδρας δεν δημιουργούνται οι αντίστοιχες οχλήσεις, καθώς δεν αποτελεί περιοχή κατοικίας και οι μικροί υφιστάμενοι θύλακες θα προστατευτούν, καθώς δημιουργούνται ικανού πλάτους περιφερειακές ζώνες εκτόνωσης των θεατών με βάση τις αρχές διαχείρισης πλήθους.

*Εντάσσεται σε δίκτυο χώρων πρασίνου, δημιουργούνται ικανοί χώροι στάθμευσης και η θέση διαθέτει άριστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, περιβάλλεται από δίκτυο υπερτοπικών κυκλοφοριακών αξόνων με άμεση πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο.

-Θα επισπεύσει τα έργα υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδίου, χώροι πρασίνου και τεχνική υποδομή.

-Αποτελεί πόλο έλξης ιδιωτικών κεφαλαίων και εγκατάσταση χρήσεων στην κατεύθυνση που ορίζεται από τον μητροπολιτικό χωροταξικό σχεδιασμό.

*Οπως σημειώνεται επίσης στην μελέτη: «Στην Αλεξάνδρας, η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων χώρου πρασίνου στο πλαίσιο των κύριων κατευθύνσεων του ρυθμιστικού σχεδίου και ένταξής τους στο σύστημα ενοποίησης του συνόλου των ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας εκφράζει το προφανές δημόσιο συμφέρον.

*Η ανάπλαση του Βοτανικού αποτελεί σύνθετο στόχο, καθώς η υλοποίησή της αναζητεί τον καθορισμό του χαρακτήρα, της κλίμακας, των πεδίων παρέμβασης και του χρόνου υλοποίησής της.

*Η ένταξη μητροπολιτικών λειτουργιών-ορόσημων για την πρωτεύουσα, όπως είναι το νέο γήπεδο, η δημιουργία ενός νέου ισχυρού εμπορικού κέντρου, συνεργώντας με ορισμένες υφιστάμενες (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμα (Χρηματιστήριο Αθηνών), την επέκταση του μετρό (2007) σηματοδοτεί την τάση ανάπτυξης της περιοχής και το μέλλον του Ελαιώνα.

Μητροπολιτικό κέντρο

*Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναμένεται να θεσμοθετήσει τον μητροπολιτικό ρόλο του Ελαιώνα και να εξειδικεύσει το χαρακτήρα του. Οι παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ανεξάρτητα από το ίδιο το έργο, αλλά είναι καθοριστικές για την επιτυχία του.

*Σε σχέση με το γήπεδο απαιτούνται έργα οδοποιίας διαμόρφωσης πορειών πεζών προς αυτό που να το συνδέουν με τον νέο σταθμό μετρό, τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και τις περιοχές κατοικίας.

*Σε σχέση με το εμπορικό κέντρο, ζητείται επίσης η βέλτιστη κυκλοφοριακή του σύνδεση, η ανάδειξή του από τους κυκλοφοριακούς άξονες και η εξυγίανση της περιοχής.
*Για την ανάπλαση της ευρύτερη περιοχής που ο δήμος θέτει στόχο, ζητείται η υλοποίηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ο εκσυγχρονισμός ή η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων χρήσεων.

*Επ' ευκαιρία του σχεδιαζόμενου έργου αλλά και της αναθεώρησης του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης, ο Ελαιώνας επανέρχεται στο προσκήνιο ως μείζον πολεοδομικό πρόγραμμα για την Αθήνα». http://www.enet.gr/online/online_text/c=115,dt=02.04.2006 Ελευθεροτυπία 2-4-06

Επιστροφή στην αρχή

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Τηλ.  8814717 – 3461321 – 3422651 – 5989762

Αθήνα 7-4-2006

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση εξέτασε τις πρόσφατες εξελίξεις και επιβεβαίωσε την θέση της για την ανάγκη διάσωσης , προστασίας και αναβάθμισης του Ελαιώνα , αυτής της τεράστιας έκτασης των 9000 στρεμμάτων , που βρίσκεται στην καρδιά του λεκανοπεδίου , και μπορεί και πρέπει να γίνει πνεύμονας για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας .

Το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 όχι μόνο δεν εφαρμόζεται , και ακόμα λιγότερο βελτιώνεται , αλλά καταστρατηγείται καθημερινά επιδεινώνοντας την κατάσταση ,  με :

1.      Την επέκταση των κτιρίων του ΤΕΙ Πειραιά , θυσιάζοντας τις τελευταίες ελιές που έχουν απομείνει .

2.      Την σχεδιαζόμενη μεταφορά των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων στην Ιερά Οδό , όπου προστίθεται πλήθος εμπορικών χρήσεων .

3.      Την λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων .

4.      Τα σχέδια κατασκευής του εμπορικού – αθλητικού συγκροτήματος του Παναθηναϊκού σε χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου καθώς και άλλων χρήσεων (π.χ. θρησκευτικών χώρων) επίσης σε ελεύθερους – κοινόχρηστους χώρους .

Καλούμε όλους τους αρμόδιους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι σ’ αυτή την πολύπαθη πόλη και τους κατοίκους της , και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους . Ιδιαίτερα καλούμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά να μην υπογράψει και να μη προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την κατασκευή του εμπορικού – αθλητικού συγκροτήματος του Παναθηναϊκού σε χώρο πρασίνου , αλλά αντίθετα να προστατεύσει τους ελεύθερους χώρους και την ανάσα των Αθηναίων , όπως έχει υποχρέωση ο υπουργός περιβάλλοντος .  Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επιστροφή στην αρχή

Ελαιώνας: Εξειδικευμένα σχέδια θέλει ο Σουφλιάς

Με σοβαρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα προχωρά η υπόθεση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ και της διπλής ανάπλασης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Χθες, στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έγινε πολύωρη συνάντηση του κ. Σουφλιά με τον δήμαρχο Αθηναίων Θ. Μπεχράκη, τον πρόεδρο της εταιρείας ειδικού σκοπού Θ. Σκυλακάκη και με αρμόδια στελέχη των δύο πλευρών, αλλά δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα βήματα.
Ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από την πλευρά του δήμου πιο εξειδικευμένα σχέδια για τη θέση του γηπέδου και τον χώρο των εμπορικών χρήσεων. Συμφωνήθηκε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των ειδικών των δύο πλευρών, ενώ μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη, παρουσία του υπουργού και του δημάρχου. «Αν όλα πάνε καλά, τότε η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ έκανε λόγο «για σεβασμό σε ορισμένους κανόνες».
Πιο αναλυτικός ο κ. Μπεχράκης, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να θεσμοθετηθούν το αργότερο ώς τον Μάιο. Υποσχέθηκε ανάπλαση του χώρου τής λεωφόρου Αλεξάνδρας, τόνισε ότι είναι σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος του θα αποφασιστεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
**Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα επισημαίνει ότι καταστρατηγείται το διάταγμα του 1995, με την επέκταση των ΤΕΙ Πειραιά, τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και την κατασκευή του αθλητικού-εμπορικού συγκροτήματος του ΠΑΟ, ενώ ακούγονται προτάσεις και για θρησκευτικούς χώρους (τζαμί). Η επιτροπή καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να συναισθανθεί τις ευθύνες του και να μην υπογράψει τη νομοθετική ρύθμιση, προστατεύοντας τους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/04/2006

Επιστροφή στην αρχή

Το τζαμί και ο Ελαιώνας,  Του Γιάννη Σχίζα

Τις ημέρες του Πάσχα αναγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση απέκλεισε την επαναλειτουργία του υπάρχοντος τζαμιού στο Μοναστηράκι (news.in.gr, 21.4.2006) και προσανατολίσθηκε στη περιοχή του Ελαιώνα – έχοντας μάλιστα και τη συγκατάθεση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Παρ’ όλα αυτά το περιοδικό «Ρεσάλτο» στο τελευταίο τεύχος του (Μάιος 2006) αναφερόταν στη θέληση κάποιων πολιτικών κύκλων να στήσουν Μουσουλμανικό τέμενος στην Ακρόπολη, μέσα στα πλαίσια των νεοταξίτικων σχεδίων για ένα «πολυ-πολιτισμικό χωνευτήρι», ή ακόμη πιο εύγλωττα και αηδιαστικά, για ένα «πολυ-πολιτισμικό πλαγκτόν»....
Κάθε άδικη μομφή υποβαθμίζει την αξιοπιστία αυτών που την εκφέρουν, ακόμη και όταν οι μεμφόμενοι βαρύνονται για σωρεία «ατοπημάτων». Γι αυτό και η συγκεκριμένη «άδικη κατάρα» έχει ως παράπλευρη απώλεια την αποδυνάμωση του καταγγελτικού λόγου περί ισοπέδωσης στα πλαίσια της Νέας Τάξης. Τώρα βέβαια, είναι άλλο θέμα το κατά πόσο οι εκτιμήσεις του περιοδικού περί «αλληλο-υποβλεπόμενων και αλληλο-συγκρουόμενων εθνικών γκέτο» στον ελληνικό χώρο(Δ.Τούμπανης,σελ.7) αντιφάσκουν με τη προοπτική της ισοπέδωσης και ομογενοποίησης. Μήπως η Νέα Τάξη «βολεύεται» όχι αποκλειστικά με το «πλαγκτόν» αλλά και με την ανταγωνιστική σχέση διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών συλλογικοτήτων; Ας υποθέσουμε όμως για μια στιγμή ότι διαχειριζόμαστε τη τρέχουσα κατάσταση, της υπαρκτής ανυπαρξίας μεταναστευτικών πολιτικών και πληθυσμιακής στρατηγικής.... Ας υποθέσουμε ότι δεν κυττάζουμε το φεγγάρι, αλλά το δάκτυλο... Η χωροθέτηση του τζαμιού στον Ελαιώνα δεν είναι και τόσο άσχημη λύση για τους Μωαμεθανούς της Αττικής, δεδομένου ότι το μειονέκτημα της απόστασης από το Αθηναϊκό κέντρο ισοφαρίζεται από την άνεση του χώρου και τη σχετικά εύκολη προσπελασιμότητα. Η λύση αυτή είναι επίσης συμβατή με μια μακρόπνοη λογική μετασχηματισμού του Ελαιώνα σε πεδίο «ήπιων» χρήσεων «ανα-ψυχής», με τη πιο ευρεία έννοια. Και για να σώσουμε κι εμείς τη ψυχή μας – που έλεγε ο αείμνηστος Μαρξ – ας σημειώσουμε ότι άλλο ζήτημα είναι το εάν η «ανα-ψυχή» (= ανανέωση ή ανακαίνιση της ψυχής) υπηρετείται από τον μεταφυσικό λόγο: Ή ακόμη και από τις προβλεπόμενες ποδοσφαιρικές πανδαισίες της συμπαθούς τάξεως των Παναθηναϊκών - με δεδομένο το ενδιαφέρον για τη δημιουργία συγκροτήματος γηπεδικών και άλλων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή...
Θα είναι συμβατές μεταξύ τους οι χρήσεις που θα εμφυτευθούν στον Ελαιώνα; Θα εντάσσονται σε ένα ολικό σχέδιο αξιοποίησης του χώρου, θα υπηρετούν την ποιότητα ζωής των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πέντε δήμων που τον περιστοιχίζουν; Ή μήπως οι ευκατάστατοι της Αττικής θα επιβάλουν τα δικά τους «χωρο-ταξικά» σενάρια και ο Ελαιώνας θα μείνει πεδίο πολεοδομικής ασυναρτησίας; ΕΠΟΧΗ 7-5-06

Επιστροφή στην αρχή

Αντιδρούν για γήπεδο ΠΑΟ - κατεδάφιση προσφυγικών

 

Οι πρώτες αντιδράσεις για την τροπολογία του Γ. Σουφλιά που αφορά τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό ήρθαν από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Ελαιώνα. Με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την τροπολογία και σημειώνει ότι ο χώρος του εμπορικού και αθλητικού συγκροτήματος είναι χαρακτηρισμένη ζώνη πρασίνου.

Θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή γίνεται με αποσπασματικό τρόπο, που αναιρεί το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 θα είχε καταθέσει για δημόσιο διάλογο το επικαιροποιημένο σχέδιο για το Ρυθμιστικό, στο πλαίσιο του οποίου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται η χωροθέτηση υπερτοπικών χρήσεων, όπως τα γήπεδα του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Είναι, επίσης, αρνητική με την πρόταση του κ. Σουφλιά για την κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θεωρεί, μάλιστα, ότι καταργεί κάθε έννοια δικαίου με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ και σημειώνει ότι αποτελεί περιφρόνηση της ιστορικής μνήμης της πόλης.

Επικριτική στα σχέδια του υπουργείου είναι και η «Ανοιχτή πόλη», ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με πρόσχημα την πραγματική ανάγκη εξασφάλισης γηπέδου για την ομάδα του ΠΑΟ, θα οικοδομηθεί δημόσια γη χαρακτηρισμένη ως ζώνη πρασίνου με το διάταγμα του 1995 και θα χτιστεί ένα συγκρότημα εμπορευματικών χρήσεων 42.500 τετραγωνικών. Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν διαφωνεί με την χωροθέτηση του γηπέδου στον Ελαιώνα με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί το ισοζύγιο πρασίνου που προβλέπεται στην περιοχή. Αναφέρει, ακόμα, ότι η ανάπλαση στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντισταθμιστική αφού πρέπει να γίνει στην ίδια περιοχή, δηλαδή στον Ελαιώνα. Διαφωνεί, τέλος, και με την κατεδάφιση των προσφυγικών. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54733268

Επιστροφή στην αρχή

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΟΧΙ στη δίωξη των βιοτεχνιών από το Βοτανικό

Ø      Η διοίκηση της ΟΒΣΑ καταγγέλλει, επίσης, ως «απάνθρωπη» φυλάκιση βιοτέχνη για χρέη προς τον ασφαλιστικό του φορέα ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σήμερα στις 7 το απόγευμα, αντιδρώντας στην τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τη χρήση γης - με το πρόσχημα της «ανάπλασης» και της δημιουργίας χώρων πρασίνου - σε μιαν έκταση 180 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο και να διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος για να δεχτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα. Συνακόλουθα, θα εκτοπιστούν από την περιοχή εκατοντάδες βιοτεχνίες, συνεργεία, μεταφορικές και συναφείς μικρές επιχειρήσεις!

Αντιπροσωπεία της ΟΒΣΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Π. Γαλανόπουλο, επισκέφθηκε χτες τους επαγγελματοβιοτέχνες στην περιοχή, τους ενημέρωσε για την τροπολογία και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και τους κάλεσε να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια. Στην ανακοίνωση που μοίρασε, σημειώνει ότι «η αλλαγή χρήσης για το συγκεκριμένο τμήμα του Ελαιώνα θα είναι η απαρχή για την τσιμεντοποίηση της περιοχής», ενώ καταγγέλλει «τόσο την κυβέρνηση, όσο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, γιατί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων θυσιάζουν το περιβάλλον, αλλά και τη δουλιά πολλών μικρών βιοτεχνιών».

Θέση της Ομοσπονδίας είναι η υλοποίηση παλαιότερης δέσμευσης για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, που σε ένα τμήμα του θα προβλέπει βιοτεχνικό πάρκο για τη φιλοξενία μικρών βιοτεχνιών, ώστε να μην πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες ΕΒΕ και εργαζόμενοι, αλλά και να διασφαλιστεί η δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου.

Καταγγελία

Επίσης, η διοίκηση της ΟΒΣΑ με δελτίο Τύπου - το κοινοποίησε στο υπουργείο Απασχόλησης, στον ΟΑΕΕ, στη Βουλή και άλλους φορείς - καταγγέλλει ως «απάνθρωπο» το γεγονός ότι συνάδελφός τους βιοτέχνης φυλακίστηκε στις αρχές Ιούλη για χρέη στον ασφαλιστικό φορέα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), «αφήνοντας σύζυγο και δυο ανήλικα παιδιά, ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδες ανάγκες επιβίωσης». Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης πως παρόμοια περιστατικά «συμβαίνουν συχνά» και πως «τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ». http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3466561&publDate=18/7/2006

Επιστροφή στην αρχή

Μπουμ στα ακίνητα του Ελαιώνα φέρνει ο ΠΑΟ-Ανέβηκαν 15% - 40% οι τιμές μέσα σε μόλις 4 μήνες

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Μπουμ στην αγορά ακινήτων φέρνει στην περιοχή του Ελαιώνα η μετακόμιση του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Οι τιμές σε μεγάλα οικόπεδα γύρω από τη θέση κατασκευής του γηπέδου έχουν ανέβει από 15% έως και 40% σε ένα μόλις τετράμηνο!

Οικόπεδο 13 στρεμμάτων στην Ιερά οδό με κτίσμα πωλείται 9.000.000 ευρώ, ενώ άλλο μικρότερο 600 τ.μ., πάλι στην Ιερά Οδό, στην πλευρά του δήμου Αιγάλεω, από 500.000 ευρώ πριν από τέσσερις μήνες σήμερα πωλείται 730.000 ευρώ. Όπως τονίζουν κτηματομεσίτες που ειδικεύονται στην περιοχή, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες δύσκολα αποφασίζουν να πουλήσουν εκτιμώντας πως, όταν ξεκινήσουν τα έργα υποδομής στην περιοχή, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν.

«Η περιοχή του Ελαιώνα πράγματι θα μπορούσε να γίνει το νέο εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλα προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Νίκος Γιανουλέλης, κτηματομεσίτης. «Η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει ντάουν τάουν σέντερ, όπως έχουν η Βουδαπέστη, η Βιέννη, η Μαδρίτη, και ο Ελαιώνας που είναι τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο θα ήταν ιδανικός. Η εμπορική ανάπτυξη στο Μαρούσι και γύρω από την Κηφισίας δεν ήταν σωστή. Αντίθετα, ο Ελαιώνας είναι σαν δείχνει από μόνος του ότι εκεί πρέπει να γίνει επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο. Αλλά βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν οι χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Τέλος πάντων, όλοι ελπίζουν ότι η μετακόμιση του ΠΑΟ θα δώσει σπίθα ανάπτυξης σ' αυτή την εγκαταλειμμένη περιοχή» συμπληρώνει ο κ. Γιαννουλέλης.

Τα μεγάλα οικόπεδα

Οι αυξήσεις τιμών αφορούν κυρίως μεγάλα οικόπεδα με εγκαταλειμμένα κτίσματα που προορίζονται κυρίως για εμπορική αξιοποίηση ή γραφεία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσφορά κτιρίου 4.300 τ.μ. εντός οικοπέδου 2.200 στρεμμάτων στην οδό Ορφέως μεταξύ Αγίας Άννης και Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο πριν από πέντε μήνες πωλούνταν για 4.300.000 ευρώ ενώ τώρα 4.800.000. «Παρά τις αυξήσεις όμως, η αγορά παραμένει παγωμένη, ίσως γιατί όλοι περιμένουν και νέες τιμές» τονίζει ο κ. Δημήτρης Γιαλόφας, συνεργάτης μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου με ειδίκευση στην περιοχή.

«Η περιοχή παίρνει αξία και εξαιτίας του γηπέδου αλλά και του μετρό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα περισσότερα οικόπεδα εκκρεμούν οι πράξεις εφαρμογής. Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει 8 στρέμματα, δεν ξέρει ακόμα πόσο πρέπει να δώσει για δρόμους και πλατείες ώστε να αποφασίσει αν θα πουλήσει ή θα επενδύσει. Γι' αυτό και έχουμε ανοδική τάση στις τιμές αλλά συγκρατημένα συμβόλαια», εξηγεί.

Εμπορικά κέντρα

Μοναδική, «εντυπωσιακή» την χαρακτήρισε η αγορά, κίνηση στην περιοχή ήταν η πώληση των κτιρίων των ΕΤΜΑ και Ελλατέξ στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός. Στα κτίρια αυτά, που γειτονεύουν με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, προβλέπεται να γίνουν εμπορικά κέντρα ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτήσει το όλο έργο.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΜΑ, το κτίριο της οποίας είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα του σχεδίου μετακόμισης του ΠΑΟ στον Βοτανικό, έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο αγοραπωλησίας του ακινήτου επί των οδών Αγίας Άννης και Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό, έκτασης οικοπέδου περίπου 75 στρεμμάτων έναντι 31.280.000 ευρώ και τα σχετικά συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν μέσα στον Οκτώβριο. Στο κτίριο της ΕΤΜΑ δόθηκαν ήδη εμπορικές χρήσεις, ενώ και τα περισσότερα από τα οικόπεδα που έχουν ταμπελάκι «πωλείται» προορίζονται επίσης για επαγγελματικές - εμπορικές χρήσεις.

129 εκατ. ευρώ για τις πρώτες υποδομές

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ γύρω από το γήπεδο έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 129.000.000 ευρώ για τα πρώτα αναγκαία έργα υποδομής που περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση της Αγίας Άννης και τη διευθέτηση του ρέματος του Αγίου Γεωργίου. Στην ίδια περιοχή αναμένεται ακόμα η επέκταση του μετρό από το Μοναστηράκι στο Αιγάλεω, με στάση στη συμβολή Ιεράς Οδού και Αγίας Άννης το 2007, αλλά και η δημιουργία του ενοποιημένου σταθμού των ΚΤΕΛ ολόκληρης της χώρας σε έκταση 90 στρεμμάτων με χρονοδιάγραμμα παράδοσης 17 μήνες από την έναρξη των εργασιών. ΤΑ ΝΕΑ , 02/10/2006

Επιστροφή στην αρχή

Ο ΠΑΟ: ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΕΝΑ» 40.000 ΘΕΣΕΩΝ - ΕΤΟΙΜΗ ΕΩΣ ΤΟ 2008
Γενέθλια σπίτι του    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΙΟΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την κατασκευή του νέου γηπέδου (40.000 θέσεων) του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και της σύμβασης με την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού από την «πράσινη» ΠΑΕ και τον Δήμο Αθηναίων, χθες στο δημαρχιακό μέγαρο. Μάλιστα, μετά τη θετική εξέλιξη ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης μίλησε για τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται από εδώ και πέρα, προκειμένου να προλάβουν να μπουν στο γήπεδο το 2008 και να εορταστούν στην «πράσινη αρένα» τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Ωστόσο, η διαφωνία του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Θανάση Γιαννακόπουλου σε ό,τι αφορά τη σειρά που έπρεπε να τηρηθεί στις συμβάσεις (πρώτα μεταξύ του Ερασιτέχνη και του δήμου, αφού δίνει το γήπεδο της Λεωφόρου) και η άρνησή του να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για να μην τη νομιμοποιήσει, όπως είπε, επισκίασαν κατά κάποιο τρόπο την εορταστική ατμόσφαιρα που είχε δοθεί. Παράλληλα, εξέφρασε κατά κάποιο τρόπο δυσπιστία αν το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2008, καθώς οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού Θ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «η σύμβαση με τον Ερασιτέχνη θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα». Και συνέχισε:

«Είναι λογικό ο κ. Γιαννακόπουλος να προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ερασιτέχνη, κανείς όμως δεν έχει την πρόθεση να χαλάσει ό,τι φτιάξαμε μέχρι σήμερα. Όλα πηγαίνουν καλώς, κατά τη γνώμη μου. Δεν έχει πρόθεση κανείς να μπλοκάρει τη διαδικασία. Έμεινε δεύτερος για λόγους τεχνικούς, έμεναν λεπτομέρειες για το κτιριακό του πρόγραμμα. Ο Ερασιτέχνης έχει εξασφαλίσει χρήματα περισσότερα από πριν, καλές νέες εγκαταστάσεις και το 50% ενός καινούργιου μεγάλου γηπέδου».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε:

«Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι πραγματοποιήσουν και δεσμευτούν να φτιάξουν όσα έχουν πει, τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά. Η σημερινή μέρα βάζει ένα τέλος στην περιπλάνηση του Παναθηναϊκού από περιοχή σε περιοχή στην Αττική και αρχίζει μια προσπάθεια, που θέλει δουλειά, θέλει κόπο. Θέλω να δω να μπουν οι μπουλντόζες και τα θεμέλια».

Το γήπεδο θα χωροθετηθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΜΑ. Η ηγεσία του Δήμου Αθηναίων διευκρίνισε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης και ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι απαλλοτριώσεις γειτονικών οικοπέδων. Τη συμφωνία επικύρωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπεχράκης με τον μεγαλομέτοχο κ. Βαρδινογιάννη, ενώ ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές του γηπέδου, που θα είναι 40.000 θέσεων, θα εκπονηθούν από την «πράσινη» ΠΑΕ.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής του γηπέδου ο ΠΑΟ θα παραχωρήσει τα δικαιώματά του επί του 15% των εισιτηρίων στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Ε.Ε.Σ.) έναντι ετήσιας καταβολής 600.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 4,5% ετησίως από την Ε.Ε.Σ.

Εξάλλου, από την έναρξη της μεταφοράς τμημάτων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από τη Λεωφόρο μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του γηπέδου στον Βοτανικό, οι «πράσινοι» θα λαμβάνουν σε ετήσια βάση το ποσό των 125.000 ευρώ ως κατ' αποκοπήν αποζημίωση για τις δαπάνες μετεγκατάστασής τους.  ΤΑ ΝΕΑ , 10/10/2006

Επιστροφή στην αρχή

Ετοιμος να πάρει... φωτιά ο Ελαιώνας

Πληθαίνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ανεβαίνουν οι τιμές, αυξάνονται οι πιέσεις για δημιουργία ενός ακόμη πόλου αναψυχής

Του Γιωργου Λιαλιου

Ελαιώνας 2006. Προ των πυλών το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δύο σταθμοί του Μετρό, ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ. Μεγάλες παρεμβάσεις που φιλοδοξούν να αναβαθμίσουν την περιοχή και ήδη βάζουν φωτιά στις τιμές των ακινήτων. Στις παρυφές, πολυκινηματογράφοι, μουσικές σκηνές και μπαρ αντικαθιστούν μηχανουργεία και αποθήκες, δημιουργώντας αναπτυσσόμενους πόλους αναψυχής. Γύρω όμως από τα λαμπερά επιχειρηματικά σχέδια εξακολουθούν να βρίσκονται οι 2.500 επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που λειτουργούν επί δεκαετίες. Οι ραγδαίες μεταβολές, λοιπόν, στην περιοχή φέρνουν στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: ποιο θα είναι το μέλλον του Ελαιώνα; Θα διαμορφωθεί μέσα από μια συνολική στρατηγική παρέμβαση, που θα βάλει σε τάξη την περιοχή ή θα αφεθεί στην τύχη του;

Η ανέγερση νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, χωρητικότητας 40.000 θέσεων, κλειστού γηπέδου 6.000 θέσεων και εμπορικού κέντρου 50.000 τ.μ. ανακοινώθηκε την άνοιξη και εγκρίθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (ν.3481/06). Πριν καν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στο δήμο Αθηναίων και τον Παναθηναϊκό (που δημιούργησαν μια εταιρεία «ειδικού σκοπού», την Διπλή Ανάπλαση), ήδη μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξεκίνησαν να αναζητούν ακίνητα στην περιοχή και οι τιμές σημείωσαν απότομη άνοδο, έως και 20% (βλ. Οικονομική Καθημερινή, 15.10.06). Η σημαντικότερη αγοραπωλησία ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες: η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» ανακοίνωσε την αγορά των δύο μεγάλων ακινήτων (συνολικά περί τα 100 στρ.) της ΕΤΜΑ και της θυγατρικής της ΕΛΛΑΤΕΞ στο χώρο της ανάπλασης, έναντι 50 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, η Διπλή Ανάπλαση προσπαθεί να δρομολογήσει τα πράγματα. «Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, ο δήμος αποκτά τις εκτάσεις της Εθνικής Τράπεζας (75 στρ. έναντι 20,3 εκατ. ευρώ) και της ΕΤΜΑ (περίπου 53 στρ., με ανταλλαγή με το περίφημο “οικόπεδο 45”)», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής της Διπλής Ανάπλασης, κ. Θοδ. Σκυλακάκης. «Ταυτόχρονα, στις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν να κηρύσσονται οι απαλλοτριώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στο χώρο της ανάπλασης».

Ατάκτως ερριμμένες σήμερα οι χρήσεις γης

Οι αλλαγές όμως ήδη «τρέχουν». Tην άνοιξη του 2007 θα εγκαινιαστούν οι δύο σταθμοί του Μετρό σε Βοτανικό (Γκάζι) και Ελαιώνα (Παναθηναϊκός). Παράλληλα, η Αττικό Μετρό έχει αναθέσει την κατασκευή αμαξοστασίου στον Ελαιώνα έκτασης 88 στρεμμάτων, που αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του επόμενου έτους.

Λίγο δυτικότερα, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ). «Στο νέο σταθμό θα συγκεντρωθούν τα 32 ΚΤΕΛ του Κηφισού και τα 11 της Λιοσίων και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 35 - 40 χιλ. επιβάτες», εξηγεί στην «Κ» ο προεδρος των ΚΤΕΛ Κηφισού, κ. Σοφοκλής Φάτσιος. «Ο σταθμός θα καταλαμβάνει 90 στρέμματα, από τα οποία τα 22 θα δοθούν για εμπορικές χρήσεις, έχει κόστος 50 εκατ. ευρώ και χρόνο κατασκευής 18 μηνών». Ολες οι μελέτες για το νέο σταθμό έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο η υπόθεση έχει «κολλήσει». «Οι μελέτες έχουν υποβληθεί από το 2004. Περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ τις αποφάσεις του». Τέλος, σε τμήμα έκτασης 121 στρ. του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην περιοχή έχει αποφασιστεί η κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους.

Οι επιπτώσεις

Οι παρεμβάσεις στο κέντρο μιας –κατά πολλούς σκοπίμως– υποβαθμισμένης περιοχής έχουν ήδη επίδραση στις τιμές των ακινήτων. Παράλληλα, η επέκταση προς τα δυτικά του νέου πόλου κατοικίας–αναψυχής από το Γκάζι προς Βοτανικό και Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και η δημιουργία ισχυρού πόλου αναψυχής στου Ρέντη έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. «Η εξυγίανση της περιοχής, που είχε αποφασιστεί με δύο προεδρικά διατάγματα (ΦΕΚ 1049 Δ/95, ΦΕΚ 742Δ/96), δεν προχώρησε. Οι εμπλεκόμενοι δήμοι (Αθηναίων, Ταύρου, Ρέντη, Περιστερίου, Αιγάλεω) προχώρησαν σε πολύ περιορισμένη εφαρμογή των Π.Δ. και ουσιαστικά η κατάσταση παρέμεινε ως είχε», λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Γρηγορίου, ειδική επιστήμονας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. «Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι δήμοι πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση: να αλλάξουν οι χρήσεις γης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι βιομηχανίες και να επιτραπεί η δημιουργία χώρων αναψυχής».

Να μείνουν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), ενδεχόμενη απομάκρυνση των επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις. «Δεν είναι ρεαλιστικό να ζητούμε να φύγουν από τον Ελαιώνα οι βιοτεχνίες», λένε στην «Κ» ο αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Θαν. Παπαδασκαλόπουλος και ο λέκτορας κ. Μανώλης Χριστοφάκης. «Η περιοχή του Ελαιώνα διατηρεί την οικονομική δυναμική της και εξακολουθεί να συγκεντρώνει επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στα εισοδήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο παραγωγικός χαρακτήρας της με παράλληλη αναδιάταξη των χρήσεων γης και την οργάνωση περιοχών εγκατάστασης κάθε δραστηριότητας».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Π.Δ. του 1995, θα πρέπει έως το Νοέμβριο του 2007 να απομακρυνθούν από τον Ελαιώνα βυρσοδεψεία, επιμεταλλωτήρια, κεραμοποιεία και τσιμεντοβιομηχανίες· η μελέτη των ΙΠΕ και ΙΟΒΕ όμως κρίνει ότι η υλοποίηση της απόφασης χωρίς προηγούμενη οργάνωση χώρου μετεγκατάστασης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Σύμφωνα με τη μελέτη, που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, στην περιοχή του Ελαιώνα δραστηριοποιούνται περί τις 2.500 επιχειρήσεις: από αυτές, περίπου το 40% είναι μεσαίου μεγέθους, ενώ ο μέσος χρόνος λειτουργίας τους ξεπερνάει τα 20 χρόνια.

Με διαφορετικά σχέδια

Με δεδομένες την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τη νέα δυναμική που δημιουργούν οι επεμβάσεις είναι επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης όχι μόνο του Βοτανικού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα. «Δεν υπάρχει οργανωμένη στρατηγική, αλλά πέντε δήμοι που πιέζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς έχουν διαφορετικά σχέδια για την περιοχή», λέει ο κ. Παπαδασκαλόπουλος. «Με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει σωστή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, ούτε να βρουν πρόσφορο έδαφος οι μεγάλες παρεμβάσεις».

«Σήμερα, στον Ελαιώνα έχουμε χρήσεις γης... ατάκτως ερριμμένες», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτων κ. Ηβη Νανοπούλου. «Η χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού δημιουργεί μια νέα δυναμική, ωστόσο είναι μια τοπική παρέμβαση που δεν εξασφαλίζει μιαν ευρύτερη ανάπτυξη. Εδώ πρέπει να έρθει η Πολιτεία και να αντιμετωπίσει ως σύνολο την περιοχή, όπως έγινε λ.χ. στο Λονδίνο με αφορμή το γήπεδο του Γουέμπλεϊ. Πρέπει να δημιουργηθεί το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα ακολουθήσει η αγορά και όχι να αφεθεί η αγορά να διαμορφώσει την περιοχή».

Δεν φεύγουμε από τον Βοτανικό

Ο σχεδιασμός της ανέγερσης του γηπέδου του Παναθηναϊκού δεν συνοδεύεται δυστυχώς από πρόβλεψη για την τύχη των περίπου 100 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον υπό ανάπλαση χώρο. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν περίπου 450 άτομα και βρίσκονται στην περιοχή κατά μέσον όρο είκοσι με τριάντα χρόνια.

«Δεν έχουμε ενημέρωση από κανέναν», διαμαρτύρεται ο κ. Γιάννης Ροζάκης, που διατηρεί βιοτεχνία στην περιοχή. «Είμαστε υπέρ της ανάπλασης, αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνει σβήνοντάς μας από τον χάρτη. Εχουμε απευθυνθεί παντού και μας στέλνει ο ένας στον άλλον. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη μετεγκατάστασή μας στον Ελαιώνα, ούτε μιλάει κανείς για αποζημίωση. Θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα». Την ίδια άποψη έχει και η οικογένεια Σκανδάλη, μία από τις λίγες που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή. «Οταν ζεις σε μια περιοχή υποβαθμισμένη για εξήντα χρόνια, ελπίζεις ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Επιτέλους, έρχεται το Μετρό, γίνεται ανάπλαση και τότε... μας διώχνουν με αναγκαστική απαλλοτρίωση!», λένε η κ. Αθηνά, ο κ. Νικόλαος Σκανδάλης και ο γιος τους Στέλιος. «Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι το τελευταίο μας όπλο απέναντι στην αδικία που υφιστάμεθα». Καθημερινή 22-10-06

Επιστροφή στην αρχή

Στο ΣτΕ κατά του γηπέδου ΠΑΟ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Ελαιώνα κατά των απαλλοτριώσεων που έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Οι ιδιοκτήτες, υποστηρίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ανάπλαση του Ελαιώνα είναι αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2006

Επιστροφή στην αρχή

Φωνές κατά γηπέδου ΠΑΟ στον Βοτανικό

Γιωργος Λιαλιος

Ο δρόμος για την ανάπλαση τμημάτων ή ολόκληρου του Ελαιώνα δεν είναι απαραίτητα στρωμένος... με τριφύλλι. Η μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Βοτανικού, με αφορμή τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού συναντάει ήδη τις πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις. Μάλιστα, ύστερα από προσφυγές ιδιοκτητών της περιοχής θα εξεταστεί ακόμα και η συμβατότητα της ρύθμισης για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Αλεξάνδρας, με τα προϋπάρχοντα Προεδρικά Διατάγματα για τον Ελαιώνα. Την ίδια στιγμή διαμορφώνονται δύο αντίρροπα μέτωπα: εκείνο των ιδιοκτητών 2.500 επιχειρήσεων του Ελαιώνα, που ανησυχούν ότι προγραμματισμένη ανάπλαση θα οδηγήσει στη σταδιακή τους εκδίωξη και εκείνο κατοίκων και φίλων του Ελαιώνα, που επιθυμούν περισσότερο πράσινο.

Ηδη μέσα στις επόμενες ημέρες, οι μικροϊδιοκτήτες (κάτοικοι και επιχειρηματίες) του Ελαιώνα πρόκειται να συναντηθούν προκειμένου να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους και να ζητήσουν λεπτομερή ενημέρωση από την Πολιτεία. Επίσης, μια επιτροπή πολιτών για τη διάσωση της περιοχής με χθεσινή της ανακοίνωση διαμαρτύρεται για την απαξίωση ή παραβίαση των όσων ορίζουν τα Προεδρικά Διατάγματα για τον Ελαιώνα και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Η σημαντικότερη εξέλιξη, ωστόσο, ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα: με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή στρέφονται κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Δήμου Αθηναίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας και ζητούν την ακύρωση των απαλλοτριώσεων που ξεκίνησαν για την κατασκευή του γηπέδου. Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο ο «σκόπελος» του ΣτΕ δεν αναμένεται να ξεπεραστεί εύκολα.

Τις αντιδράσεις τους, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, προετοιμάζουν και οι επιχειρήσεις της περιοχής. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι 60-70 επιχειρήσεις που καλούνται να απομακρυνθούν από την περιοχή της ανάπλασης και διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέριμνας για την αποζημίωση και τη μετεγκατάστασή τους. Δίπλα τους, όμως, βρίσκονται οι περίπου 2.500 επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, που εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς το γήπεδο του Παναθηναϊκού φέρνει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_351473_27/10/2006_203069

Επιστροφή στην αρχή

Ο Ελαιώνας και το γήπεδο του Παναθηναϊκού

(ο Στέφανος Μάνος - ο Αλέξανδρος Ασωνίτης και η θέα της Ακρόπολης από τον Ελαιώνα)
του Κώστα Φωτεινάκη

Η Επιτροπή για την Διάσωση του Ελαιώνα έχει υπογραμμίσει με Δελτία Τύπου τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την νωχέλεια των πέντε δήμων (Αθήνας - Αιγάλεω - Περιστερίου - Ρέντη - Ταύρου), που δεν εφάρμοσαν τα Προεδρικά Διατάγματα του 1995 και του 1996.
Υπενθυμίζω ότι βάση των παραπάνω ΠΔ δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί σήμερα το γήπεδο του ΠΑΟ. Γι΄ αυτόν λοιπόν το λόγο κατατέθηκε η σχετική τροπολογία από την κυβέρνηση η οποία και ψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε διαγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος θα εμφανιστεί περισσότερο υπέρμαχος για την κατασκευή του γηπέδου. ΕΥΓΕ! Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καταψήφισαν την σχετική τροπολογία καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μάνος (με διαφορετικό σκεπτικό από τα κόμματα της αριστεράς.)
Όμως η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ με όλες τις θλιβερές συνέπειες δεν κλείνει το θέμα του Ελαιώνα, αντίθετα το ανοίγει. Αναθερμαίνει τη συζήτηση και βάζει ξανά το θέμα της εφαρμογής των ΠΔ στο τραπέζι.
Πως δηλαδή και πότε η έκταση των 9.300 στρεμμάτων θα αξιοποιηθεί συνολικά με βάση τα ΠΔ τα οποία τα κρίνουμε θετικά.
Θα επαναλάβω την κατηγορία, ότι δηλαδή «η περιοχή του Ελαιώνα όλα αυτά τα χρόνια εγκαταλείφθηκε συνειδητά για να απαξιωθεί και για να «παιχτούν» διάφορα σενάρια που έχουν σχέση με την αγοροπωλησία γης».
Όμως ανεξάρτητα με το τι καταγγέλλουμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια είναι χρήσιμο να καταθέσουμε τις απόψεις των κ.κ. Στέφανου Μάνου και Αλέξανδρου Ασωνίτη (γνωστού λογοτέχνη από το Αιγάλεω που τιμά την Δυτική Αθήνα) για μια πληρέστερη ενημέρωση, γιατί προσεγγίζουν το θέμα με έναν διαφορετικό τρόπο και εμπλουτίζουν τη συζήτηση:
Αλέξανδρος Ασωνίτης:
«...Συμφωνώ ότι είναι απόλυτη ανάγκη η απόλυτη αξιοποίηση του Ελαιώνα, δηλαδή η μη εκσυγχρονιστική αξιοποίησή του. Να ξαναγίνει Ελαιώνας ο ελαιώνας, να δημιουργηθούν χώροι πράσινου, να φύγουν όλες οι επιβαρυντικές χρήσεις, τα εργοστάσια και το γκαράζ απορριμματοφόρων του ευπρεπούς Δήμου Αθηναίων, στα όρια του Δήμου Αιγάλεω μάλιστα, πάνω στην Ιερά Οδό, κι ας μην του φορτώνουμε σαν να ΄ταν σκουπιδότοπος όσες χρήσεις θέλει να ξεφορτωθεί το Κέντρο και η ευαγής βόρεια Αθήνα (γήπεδα, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.λ.π.)... Δεν είμαστε οι τελευταίοι κάτοικοι της Αθήνας, θα ΄ρθουν οι άλλοι μετά από εμάς. Αφήστε λοιπόν να βλέπουμε. Σεβαστείτε και σώστε τον Ελαιώνα, εύγναμπτοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.ά. Μπορεί και να ρεφάρετε.» ( περιοδικό highlights, Ιούλιος 2006)
Στέφανος Μάνος:
«Στη τροπολογία υπάρχει η πρόβλεψη ότι το κτίριο του γηπέδου ποδοσφαίρου θα έχει ύψος 35μ. προσαυξημένο κατά 8μ. για στέγαστρα κλπ. Σύνολο 43 μ. Όσο μια πολυκατοικία με 14 ορόφους. Η θέα του Παρθενώνα από την Ιερά Οδό και την οδό Πειραιώς είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η δημιουργία ενός κολοσσιαίου όγκου στο χώρο του Ελαιώνα μπορεί, επαναλαμβάνω μπορεί, να αποδειχθεί ένα ασυγχώρητο έγκλημα που δυστυχώς θα έχει διαπράξει η ίδια η Βουλή. Η σωστή διαδικασία για μια υπόθεση τέτοιας σημασίας θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ικρίωμα στη μελλοντική θέση του γηπέδου προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποια έκταση επηρεάζεται η εικόνα του Παρθενώνα και μετά να εγκριθούν οι όροι δόμησης. Ζητώ λοιπόν, ως ελάχιστη αλλαγή, να αφαιρεθεί από το εδάφιο γα της παραγράφου 2 της τροπολογίας η πρόβλεψη για το ύψος και να εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να το ορίσει με απόφαση του, μετά από αυτοψία. Στον Ελαιώνα θα χρειασθεί να γίνουν απαλλοτριώσεις. Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να ελεγχθούν οι αγοραπωλησίες των τελευταίων 6 μηνών για να διαπιστωθεί αν στα σχετικά συμβόλαια αναγράφεται η αντικειμενική αξία ή άλλες παλαβές τιμές που δημιουργούν συστηματικά τη βάση στην οποία θα στηριχθούν τα δικαστήρια που θα ορίσουν τις τιμές μονάδας στην περιοχή. Οι κερδοσκόποι και κομπιναδόροι, αν υπάρχουν, θα πρέπει να αποκαλυφθούν.» (www.bulls.gr)
Από τις παραπάνω τοποθετήσεις προκύπτουν δύο νέα και σοβαρά θέματα: Tο πρώτο αφορά την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής και το ύψος του γηπέδου (43 μέτρα) το οποίο θα κλείνει την θέα του Παρθενώνα από την Ιερά Οδό. Το δεύτερο θέμα αφορά την αξία της γης και το ενδεχόμενο ύπαρξης «κερδοσκοπίας» και «κομπιναδόρων» οι οποίοι «αν υπάρχουν θα πρέπει να αποκαλυφθούν».
Ίδωμεν αν η πρόταση του κ.Μάνου «να ελεγχθούν οι αγοραπωλησίες των τελευταίων έξι μηνών...» φτάσει στα αυτιά κανενός εισαγγελέα...
Ο αγώνας για την διάσωση του Ελαιώνα από τους κερδοσκόπους και την τσιμεντοποίηση προβλέπεται να είναι σκληρός αλλά αξίζει να συνεχιστεί, να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί με συλλογικές μορφές αγώνα αλλά και με ατομικό τρόπο.
ΥΓ: Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» 10/9/2006 αναφέρεται ότι «Μέγα σκάνδαλο εξελίσσεται η αύξηση του ορίου δόμησης στον Ελαιώνα με πρόσχημα την κατασκευή εκεί των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού... Δεν πρόλαβε καλά
- καλά να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η ψηφισθείσα (παρά τις αντιδράσεις) τροπολογία και αμέσως έπεσαν τα κοράκια... Με πρώτο τον γνωστό κ.Βωβό, που αγόρασε 60.000 τ.μ., αυξάνοντας την περιουσία του στο τριπλάσιο, με τον νέο συντελεστή που του επιτρέπει να καλύψει τριπλάσιο χώρο» Ερώτημα δικό μου: Μήπως γνώριζε κάτι σχετικό ο κ.Μάνος που ζητούσε «...να ελεγχθούν οι αγοροπωλησίες των τελευταίων έξι μηνών...»;

Κώστας Φωτεινάκης Μέλος της Επιτροπής για την Διάσωση του Ελαιώνα

www.prosanatolismoi.gr (έχει πληροφορίες για Δυτική Αθήνα)

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 9-11-06)

Επιστροφή στην αρχή

Πιάνουν πόστα - χρυσάφι στον Ελαιώνα
Τα σχέδια ανάπλασης του Ελαιώνα, μιας από τις τελευταίες αναξιοποίητες περιοχές της Αττικής, με έκταση που υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα, προσελκύουν έντονα το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων του real estate και του λιανεμπορίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή του Ελαιώνα, από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι τους νέους σταθμούς του Μετρό και του ΚΤΕΛ, αλλά και η επικείμενη μετεγκατάσταση του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχουν ήδη εκτινάξει τις τιμές των οικοπέδων στα ύψη. Τον τελευταίο χρόνο, και όσο πολλαπλασιάζονταν οι ενδείξεις ότι επίκειται η συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το νέο γήπεδο, οι ζητούμενες τιμές της γης ανέβηκαν από τα 500 στα 750 ευρώ το μέτρο (κατά 50%), ενώ σε οικόπεδα με πρόσοψη στις Λεωφόρους Ιεράς Οδού, Κηφισού και Αθηνών εκτινάχθηκαν στα 1.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της «τρελής» πορείας που ακολουθούν οι αυξήσεις της γης στην περιοχή, είναι και το γεγονός ότι οικόπεδο - φιλέτο 100 στρεμμάτων που προ διετίας επωλείτο προς 25 εκατ. ευρώ, αγοράστηκε προ ολίγων εβδομάδων, από μεγάλο τεχνικό όμιλο, έναντι 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε διπλάσια τιμή.

Είναι μόνο η αρχή

Και δεν είναι παρά μόνον η αρχή ενός νέου ράλι τιμών, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Αυτή η μάλλον εγκαταλελειμμένη βιομηχανική ζώνη, που υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα και απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, είναι μια από τις τελευταίες αναξιοποίητες περιοχές της Αττικής, και δικαιολογημένα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων του real estate και του λιανεμπορίου. Η πραγματική έκρηξη των τιμών θα έλθει, υποστηρίζουν στελέχη της κτηματαγοράς, όταν θα ξεκαθαρίσει εντελώς ο χαρακτήρας που θα αποκτήσει ο Βοτανικός, δηλαδή το αν θα μεταβληθεί σε έναν επιχειρηματικό πόλο ή σε ένα κέντρο εμπορίου με πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα συνέβη πριν από λίγα χρόνια με το Γκάζι.

Παίρνουν θέση

Τους τελευταίους μήνες έχουν σπεύσει να καταλάβουν θέσεις στην περιοχή η Μπάμπης Βωβός - θα ανεγείρει το νέο κτίριο γραφείων του Χρηματιστηρίου αλλά και δικό της εμπορικό κέντρο - η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει κτίριο γραφείων στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με τη Σπύρου Πάτση, αλλά και ο κυπριακός όμιλος J&Ρ που ετοιμάζεται να ανοίξει ιδιωτικό ΚΤΕΟ. Ταυτόχρονα, επί της Λεωφόρου Κηφισού ετοιμάζεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους ένα ακόμη Media Markt, στον ίδιο δρόμο (μεταξύ Π. Ράλλη και Ιεράς Οδού) θα ανοίξει στο πρώτο εξάμηνο του 2007 το δεύτερο ΙΚΕΑ στην Αθήνα (το τρίτο στην Ελλάδα), ενώ η αλυσίδα SATO πρόκειται να στήσει έκθεση επίπλων επί της Λ. Θηβών.

Η «μάχη του Ελαιώνα»

Το εναρκτήριο λάκτισμα, ωστόσο, για την πραγματική σύγκρουση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Ελαιώνα θα δοθεί όταν, στις αρχές του 2007 όπως εκτιμάται, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, μαζί με τις γύρω υποδομές και τα εμπορικά κέντρα. Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις όλων των εποχών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα αφορούν την κατασκευή και τη μετέπειτα εκμετάλλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, 40.000 θέσεων, καθώς και ενός εμπορικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων 42.000 τ.μ.

Η τεχνική εταιρεία Μπ. Βωβός θα ανεγείρει στην ίδια περιοχή δικό της εμπορικό κέντρο, 65.000 τ.μ. Παράλληλα με τη μεταφορά του γηπέδου στον Βοτανικό, το στάδιο «Απόστολος Νικολαΐδης», των σχεδόν 17,8 στρεμμάτων, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα επανέλθει στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων, για να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.

Μήλον της Έριδος

Τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου, ύψους 90 εκατ. ευρώ, και του εμπορικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, θα γίνουν με διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης και, όπως είναι φυσικό, θα αποτελέσουν το μήλον της Έριδος για όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Το «παρών» στον διαγωνισμό, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί μέσα στο 2007, αναμένεται να δηλώσουν επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΤΕΡΝΑ, η J&Ρ, η Lamda Development, η ελληνοπορτογαλική Sonae-Χαραγκιώνης, η ολλανδική Multi Development, η εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων Dimand κ.ά.

Σύγκρουση τεχνικών ομίλων θα υπάρξει και για τη διεκδίκηση της πίτας των αμιγώς κατασκευαστικών έργων, δηλαδή των υποδομών που πρόκειται να γίνουν γύρω από το στάδιο, ενός διόλου ευκαταφρόνητου προϋπολογισμού ύψους 128 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν την κατασκευή των πέριξ του γηπέδου οδών, σύμφωνα με στέλεχος της Dimand που συμμετείχε στον σχεδιασμό, όπως η Πολυκάστρου και η Ορφέως που σήμερα είναι χωματόδρομοι, αλλά και τη διαπλάτυνση της Αγίας Άννης έως την Πέτρου Ράλλη. Παράλληλα, πρέπει να γίνει η διευθέτηση του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ και η κατασκευή αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων.

Για την εκμίσθωση των εμπορικών χώρων τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες πολυσινεμά Ster και Village, ο όμιλος Φουρλή (όχι για το ΙΚΕΑ, αλλά για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του - π.χ. στην αθλητική ένδυση με την Intersport), το Praktiker, κ.ά. «Όλοι μας βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε στάση αναμονής, καθώς περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις: Πώς θα τρέξουν οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλου, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δεσμευτεί σε όσα έχει πει, τι θα κάνουν οι υπόλοιποι φορείς όπως ο δήμος κ.λπ.», λέει χαρακτηριστικά μεγαλομέτοχος κατασκευαστικού ομίλου που παρομοιάζει την ανάπλαση του Ελαιώνα με αυτό που επιχειρείται να γίνει νότια, στο παραλιακό μέτωπο.

Πόλος έλξης το νέο κτίριο γραφείων του Χρηματιστηρίου

Θέση στην αναδυόμενη περιοχή του Βοτανικού έχει λάβει ήδη η εταιρεία Μπάμπης Βωβός, με μια διπλή κίνηση: με τη συμφωνία με την ΕΧΑΕ, δηλαδή το ελληνικό Χρηματιστήριο, για την κατασκευή κτιρίου γραφείων που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της, και με την αγορά από την εταιρεία ΕΤΜΑ φιλέτου 100 στρεμμάτων πολύ κοντά στη θέση που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Τα γραφεία της ΕΧΑΕ

Η πρώτη κίνηση αφορά την ανάληψη από την Μπ. Βωβός, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, της κατασκευής - με τη μέθοδο της αντιπαροχής - του νέου κτιρίου γραφείων της ΕΧΑΕ σε ιδιόκτητο οικόπεδο της τελευταίας επί της Λεωφόρου Αθηνών, επιφάνειας 8 στρεμμάτων. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή κτιρίου γραφείων 6.700 τ.μ., που θα περιέλθει στην ΕΧΑΕ, ενώ με τη σειρά της η Μπ. Βωβός θα λάβει ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός ακόμη κτιρίου, επί του ίδιου οικοπέδου. Το νέο κτίριο θα είναι μεικτής επιφάνειας 17.000 τ.μ. και θα στεγάσει επίσης γραφειακούς χώρους.

Εμπορικό κέντρο

Με τη δεύτερη συμφωνία, η Μπ. Βωβός αγόρασε το ακίνητο 100 στρεμμάτων της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ, έναντι 50 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής πορείας που ακολουθούν οι τιμές της γης στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι προ διετίας κυπριακός κατασκευαστικός όμιλος που διαπραγματευόταν την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου προσέφερε περί τα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ο νέος ιδιοκτήτης αναμένεται να ανεγείρει εμπορικό κέντρο 65.000 τ.μ., ενώ περίπου στο ίδιο ύψος και δίπλα από την οδό Αγίας Άννης αναμένεται να συγκεντρωθεί το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπουν εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια περιοχή που ευνοείται και από τα νέα μέσα μεταφοράς. Απέναντι από το κτίριο της ΕΤΜΑ θα αναπτυχθεί ο νέος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων, που θα αντικαταστήσει τις υποδομές των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και τις Τρεις Γέφυρες. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο υπό σχεδιασμό σταθμός του Μετρό.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μετεγκατάσταση του Χρηματιστηρίου στη Λ. Αθηνών, πόσο μάλλον σε ένα μεγάλο κτίριο 17.000 τ.μ. και σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από την Ομόνοια, σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές μέσων μεταφοράς στην περιοχή του Βοτανικού, θα δημιουργήσει έναν νέο πυρήνα εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω του, χωρίς να αποκλείεται να αναζητήσουν στην περιοχή στέγη και αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες. Ούτως ή άλλως, η περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα μετακινούνται καθημερινά στο συγκεκριμένο σημείο. ΤΑ ΝΕΑ , 04/11/2006

Επιστροφή στην αρχή

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Αποφάσεις υπέρ μεγαλοεργολάβων

Προς όφελος των μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων αποδεικνύεται ότι γίνεται η περιβόητη «ανάπλαση» του Βοτανικού. Ετσι, εκτός από το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» να κατασκευάσει μια σειρά από κτίρια για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι ο δήμος θα αποδεχτεί ως «δωρεά» το οικόπεδο πρώην ιδιοκτησίας ΕΤΜΑ ΑΕ, το οποίο, όμως, στο μεταξύ, αγοράστηκε από τη «Βωβός ΑΕ» και η οποία ως... αντάλλαγμα θα μπορεί να χτίσει στο συγκεκριμένο χώρο. Ετσι, η διοίκηση, αποδεχόμενη αυτή τη δήθεν «δωρεά», στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να μπορέσει στη συνέχεια η εταιρεία να κατασκευάσει μεγαθήρια με συντελεστή δόμησης 1,6 σε συνολική έκταση 43 στρεμμάτων! Σε περίπτωση που ο δήμος δεν αποδεχόταν την αγορά αυτή, ο συντελεστής δόμησης θα ήταν 0,8.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», καταψήφισε το σύνολο των θεμάτων που αφορούσαν τη λεγόμενη ανάπλαση του Βοτανικού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η λογική που αναπτύσσεται για την προώθηση της ανάπλασης, δεν κάνει άλλο από το να ενισχύει την εμπορευματοποίηση». Και πρόσθεσε πως, στην προκειμένη περίπτωση, «δεν πρόκειται για γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά για μεγάλα εμπορικά κέντρα».

Ριζοσπάστης 7-11-06

Επιστροφή στην αρχή

«Σκοντάφτει» στο YΠEXΩΔE η μεταφορά δύο σταθμών

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει «κολλήσει», σύμφωνα με καταγγελίες των εκπροσώπων των KTEΛ, το ζήτημα της μετεγκατάστασης των δύο σταθμών υπεραστικών λεωφορείων (Kηφισού και Λιοσίων) στην περιοχή Eλαιώνα - Aγίου Σάββα).

Tο προεδρείο του κλάδου, ο οποίος επιθυμεί το έργο να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, επισημαίνει ότι εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ΠEXΩΔE χωρίς αυτή να έχει πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί από καθηγητές του EMΠ, η μεταφορά των δύο σταθμών KTEΛ θα γίνει σε μία έκταση 90 στρεμμάτων στον Eλαιώνα, πάνω από το αμαξοστάσιο της «Aττικό Mετρό», το οποίο αναμένεται να έχει παραδοθεί ως το 2008. Aναλυτικά στην έκταση αυτή πρόκειται να διαμορφωθούν:

§       Xώροι πρασίνου σε έκταση 45 στρεμμάτων.

§       O νέος σταθμός KTEΛ σε έκταση 23 στρεμμάτων.

§       Ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα και λοιπές εμπορικές χρήσεις σε έκταση 22 στρεμμάτων.

H σημερινή κίνηση των δύο σταθμών σε αναχωρήσεις και αφίξεις, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Yπεραστικών Λεωφορείων Σοφοκλής Φάτσιος, κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 ατόμων, ενώ εκτιμάται ότι η μετεγκατάστασή τους στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο θα εξυπηρετείται από το μετρό αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων, θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση ίσως και στους 40.000 ημερησίως.

O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος κατασκευής του από την έναρξη των εργασιών υπολογίζεται σε 18 μήνες.

M. ΛIΛIOΠOYΛOY

Έθνος 8-11-06

Επιστροφή στην αρχή