Επιστροφή  

ΕΛΑΙΩΝΑΣ- 7

(προηγούμενα: Ελαιώνας 1, Ελαιώνας 2, Ελαιώνας 3, Ελαιώνας 4, Ελαιώνας 5 , Ελαιώνας 6)

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα

Τηλ.: 210 3459882 6976 266387   6932 424547 e-mail: elaionas@yahoo.gr,  http://elaionas.wordpress.com

Επιστροφή στην αρχή

Ευθύνη του δήμου και της ΠΑΕ η άμεση έναρξη κατασκευής του γηπέδου  07/02/2009 

Στο χέρι του δήμου Αθήνας και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου στον Βοτανικό, δήλωσε χθες, ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Α. Τσίπρα.

Ο υπουργός, αν και είπε πως δεν αποσυνδέει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Βωβού με το γήπεδο, στη συνέχεια το ανέτρεψε λέγοντας πως ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κέντρου έχει δοθεί ως αποζημίωση για τα υπερκείμενα κτίσματα (της ΕΤΜΑ που κατεδαφίστηκαν) και για την απόκτηση γης, αλλά υπάρχει και η επιλογή της αποζημίωσης σε χρήμα. Κάτι που αφορά τον Δήμο και την ΠΑΕ, συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Σύμπτωση απόψεων μόνο για το γήπεδο

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μετά τη συνάντηση σημείωσε πως ,αν και με τον υπουργό "έχουμε διαφορετικές αφετηρίες ιδεολογικές και διαφορετική οπτική και διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα, στο ζήτημα της διπλής ανάπλασης υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο ότι θέλουμε να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Και ως εκ τούτου νομίζω ότι η συζήτησή μας ήταν χρήσιμη.

Θα δούμε τις πτυχές, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Ήδη δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης το master plan με σημερινή ημερομηνία του φύλλου του ΦΕΚ.

Και νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει και η αντίστοιχη προτεραιότητα από την πλευρά του δήμου, ώστε να βγει η άδεια εκσκαφών, να ξεκινήσουν οι εργασίες και να βγει και η οικοδομική άδεια, ανεξάρτητα από τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης στο ΣτΕ που θα κρίνει το εμπορικό κέντρο".

Παρατήρησε πως από εδώ και στο εξής ο δήμος, ο Παναθηναϊκός και ο ιδιοκτήτης πρέπει να βρουν μια λύση, ενώ επανέλαβε πως "η διαδικασία ανέγερσης του γηπέδου και με βάση το πρόκριμα της απόφασης του ΣτΕ είναι ανεξάρτητη από την εκδίκαση και από την τελική απόφαση του ΣτΕ.

Και λέμε ότι θα ήταν κρίμα να περιμένουμε ένα και δύο χρόνια -όσο θα κάνει για να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ- και ο κόσμος του Παναθηναϊκού να μην βλέπει να προχωράνε οι εργασίες".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την έγκριση του Μaster Plan, καθώς δίνει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες με την άδεια εκσκαφής και "ελπίζουμε σύντομα και με την οικοδομική άδεια" κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς Δ. Κατσιγιάννης και Ευ. Μπαλτάς όπως και η πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας A. Συκιανάκη. Ο ΥΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε τα περί διπλής ανάπλασης, που αποτελεί "το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Αθήνα", αλλά και ό,τι ήταν να κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ το έπραξε, ενώ είπε πως περιμένει τον φάκελο για την έγκριση της οικοδομικής άδειας.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως η μέθοδος της ανταποδοτικότητας (επιπλέον συντελεστής δόμησης) στον πολεοδομικό σχεδιασμό εφαρμόζεται διεθνώς, προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 για τον Ελικώνα και έχει εφαρμοστεί σε δήμους της περιοχής εκτός του Δήμου Αθηναίων για "την απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων".

ΑΥΓΗ 7/2/09

Επιστροφή στην αρχή

Παρουσίαση δημοσκόπησης της VPRC για Δήμο, Ελαιώνα, παρκάκι Κυψέλης

— Δημοσιεύτηκε 11/02/2009

Η Ανοιχτή Πόλη παρουσίασε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, τα ευρήματα της δημοσκόπησης με θέμα «Η «Διπλή Ανάπλαση», το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και η εικόνα της Αθήνας», που διεξήγαγε η εταιρεία VPRC.

[δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης πατώντας εδώ]

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναλύθηκαν από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, επιστημονικό σύμβουλο της VPRC.

Αρχικά ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ρήγας Αξελός αναφέρθηκε στους στόχους για την παραγγελία της συγκεκριμένης έρευνας κοινής γνώμης:

Στόχος της έρευνας που παρήγγειλε η Ανοιχτή Πόλη, είναι να δοθεί μια πλήρης εικόνα, για τις απόψεις των κατοίκων της πόλης, σχετικά με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα, επικεντρώνοντας κύρια στη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση», δηλαδή στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι, το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή επιστρατεύει όλα τα δυνατά μέσα, ώστε να υποβαθμίσει και να λοιδορήσει κάθε αντίθετη άποψη και προσέγγιση, τόσο για το ζήτημα του Βοτανικού, όσο και άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αθήνας (όπως για παράδειγμα το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων).

Ειδικότερα όμως, μας έχουν προξενήσει εντύπωση, δύο δημοσκοπήσεις που είχε παραγγείλει ο «9.84», ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός, σχετικά με το θέμα του Βοτανικού και παρουσιάστηκαν πρόσφατα.

Η Ανοιχτή Πόλη δεν αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια και τη μεθοδολογία των εταιρειών που διεξήγαγαν τη δημοσκόπηση. Αμφισβητούμε όμως τον τρόπο που οι υπεύθυνοι του «9.84» και της Δημοτικής Αρχής παρουσίασαν αυτές τις έρευνες. Με τρόπο ελλειπτικό, χωρίς να δίνονται τα πλήρη στοιχεία. Με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα του «9.84» που δεν διαφωτίζουν επαρκώς τους πολίτες και το ευρύ κοινό για την πλήρη διάρθρωση των ερωτημάτων που τέθηκαν και των απαντήσεων των ερωτηθέντων, αλλά ούτε και για άλλα ποιοτικά και τεχνικά στοιχεία των ερευνών. Με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις.

Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες έρευνες από τον «9.84», καθώς και τα ερωτήματα που τέθηκαν (υπεύθυνος για τα οποία είναι ο παραγγέλνων), δεν επιτρέπουν να συναχθούν επαρκή συμπεράσματα και να ενημερωθούν οι πολίτες του δήμου για τα κρίσιμα ζητήματα, που υποτίθεται «ερευνώνται» στις δημοσκοπήσεις αυτές.

Θέσαμε τα παραπάνω ζητήματα προχθές, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία αυτών των ερευνών, αλλά πάλι δεν πήραμε καμία απάντηση. Επαναφέρουμε το αίτημα και καλούμε, έστω και καθυστερημένα, η δημοτική αρχή να δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έγιναν για λογαριασμό του «9.84».

Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ενημερώνει πλήρως τους πολίτες της Αθήνας, ιδιαίτερα καθώς οι πολίτες, όλοι εμείς, έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας αυτές τις δημοσκοπήσεις, καθώς ο «9,84» επιχορηγείται αδρά από τον δημοτικό προϋπολογισμό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων της σημερινής διοίκησης του Δήμου.

Σήμερα παρουσιάζουμε τη συγκεκριμένη έρευνα που επιμελήθηκε το επιστημονικό δυναμικό της VPRC, δημοσιοποιώντας τα ευρήματα, ώστε ο καθένας να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Για μας, τόσο αυτή όπως και όλες οι επιστημονικές έρευνες της κοινής γνώμης αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που δίνουν μια εικόνα των προσδοκιών και των απόψεων των κατοίκων της Αθήνας για την πόλη μας. Τις μελετάμε με προσοχή, αλλά δεν καθορίζουν την πολιτική μας, η οποία βασίζεται στις πάγιες αρχές μας, αλλά και στη δράση και τις επεξεργασίες των κινημάτων των ενεργών πολιτών.

Ακούσαμε επίσης ότι με τις δημοσκοπήσεις του «9.84» η δημοτική αρχή εγκαινίασε «διάλογο με τους πολίτες»… Κατά την άποψή μας, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να θεσμοθετεί ουσιαστικές δομές οργανωμένου και διαρκούς διάλογου με τους κατοίκους της Αθήνας, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα κινήματα της πόλης. Την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να προωθεί μέτρα αποκέντρωσης του σημερινού δημαρχοκεντρικού μοντέλου και δομές που να επιτρέπουν την διαβούλευση και η συναπόφαση στο επίπεδο της γειτονιάς. Την υποχρέωση της σημερινής δημοτικής αρχής να εγκαταλείψει άμεσα το αυταρχικό μοντέλο διοίκησης που έχει επιλέξει για την Αθήνα.

Όλες οι αυτονόητες προϋποθέσεις μιας δημοκρατικής διοίκησης δεν υποκαθίστανται από τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα καθώς αυτές γίνονται με κύριο, αν όχι μοναδικό, στόχο την χρησιμοποίησή τους από τη δημοτική αρχή για ίδιον πολιτικό όφελος.

Ο Παναγιώτης Βωβός, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Ανοιχτής Πόλης, έκανε ένα σχολιασμό των στοιχείων της έρευνας:

Γενικά για την εικόνα των πολιτών για την ζωή στην Αθήνα:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων, όχι μόνο δεν είναι ευχαριστημένη από την ζωή στην Αθήνα, αλλά θεωρεί ότι αυτή χειροτέρευσε τα 2 τελευταία χρόνια. Μάλιστα τη γνώμη αυτή μοιράζονται κατά πλειοψηφία ψηφοφόροι όλου του πολιτικού φάσματος. Η δυσαρέσκεια κατά 70% προς την σημερινή δημοτική αρχή συμπληρώνει αυτή την εικόνα, δυσαρέσκεια που εκφράζουν ψηφοφόροι όλου του πολιτικού φάσματος, πάλι με πλειοψηφικά ποσοστά. Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι ο κ. Δήμαρχος χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για να δυσαρεστήσει τους πάντες.

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες για τη «Διπλή Ανάπλαση»;

Η θέση των πολιτών απέναντι στη Διπλή Ανάπλαση αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό στοιχείο αυτό καθεαυτό. Επειδή όμως η λέξη «ανάπλαση» από μόνη της αποτελεί ένα μαγνήτη θετικής προσδοκίας, οι απαντήσεις γι’ αυτή, δεν μπορούν να μας δώσουν το ποιοτικό βάθος τους αν δεν συνεκτιμηθούν με το βαθμό ενημέρωσης των πολιτών που απαντούν.

Σε αυτή την έρευνα, θελήσαμε να αποφύγουμε μια επιφανειακή ερώτηση περί «ανάπλασης» γενικώς, και να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε αν οι πολίτες γνωρίζουν πραγματικά τι αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη «διπλή ανάπλαση» του Δήμου Αθηναίων.

Γι’ αυτό τα γενικά ερωτήματα, διαδέχτηκαν εξειδικευμένα, και φτάσαμε στη διαπίστωση ότι περίπου ένας στους τρεις πολίτες δεν έχει ακούσει τίποτα για την πιο διαφημισμένη και μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή επέμβαση στην Αθήνα. Επιπλέον, από τους δύο στους τρεις που έχουν ακούσει οτιδήποτε σε σχέση με τη «διπλή ανάπλαση», μόνο ο ένας θεωρεί, κατά δήλωση του, ότι είναι ενημερωμένος. Αυτή η εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έχει πληροφορηθεί πιο συγκεκριμένα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στον Βοτανικό, τις κυκλοφοριακές ή περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν.

Όμως αναρωτιόμαστε: Πως θα μπορούσαν οι πολίτες να δώσουν μια ουσιαστική απάντηση για το θέμα της οικοδόμησης του «μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα», όταν δεν γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις;

Το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει είναι ότι η δημοτική αρχή είτε απέτυχε, είτε απέφυγε να ενημερώσει επί της ουσίας τους δημότες, αρκούμενη σε επιφανειακές εξαγγελίες και σε -πάντα ευχάριστες στο μάτι- μακέτες. Με αυτόν τον τρόπο άφησε την «Διπλή Ανάπλαση» να αποτελεί το φανταχτερό περιτύλιγμα ενός άγνωστου περιεχόμενου.

Συγκεκριμένα για τα έργα που προβλέπονται:

Κοινή διαπίστωση της έρευνας της VPRC με τη δημοσκόπηση του «9.84» είναι ότι ένα συντριπτικό ποσοστό, πάνω από 90%, των πολιτών επιθυμεί πάρκο στη σημερινή θέση του γηπέδου στην Αλεξάνδρας. Επιπλέον στη δημοσκόπηση του «9.84» ένα 75% επιθυμεί ο Δήμος να δώσει προτεραιότητα στους ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο, τα αποτελέσματα μας είναι ριζικά διαφορετικά όταν πάμε στο θέμα του Βοτανικού. Στη δημοσκόπηση όπως την παρουσίασε ο «9.84», το 93% των πολιτών που θέλουν πάρκο στην Αλεξάνδρας ή το 75% που θέλει προτεραιότητα στο πράσινο, απαντάνε κατά 46% ότι θεωρεί «χρήσιμο το εμπορικό κέντρο ακόμα και αν επιβαρύνει το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό της περιοχής» ενώ «χρήσιμο και ενδιαφέρον» (sic) το αξιολογεί το 41%!

Από την έρευνα της VPRC, είναι φανερό ότι από όλα τα οικοδομικά έργα που σχεδιάζονται στο Βοτανικό το εμπορικό του Βωβού είναι ελάχιστα επιθυμητό. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες και για το νέο Δημαρχείο με το άλλο εμπορικό κέντρο, μια πλευρά των σχεδίων του Δήμου που αποτελεί ακόμη θεωρητικό επίδικο και δεν έχει συζητηθεί ευρέως δημόσια.

Σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε σαν κριτήριο ότι οι πολίτες ενημερώνονταν για μήνες ότι το εμπορικό κέντρο Βωβού και το γήπεδο είναι έργα αλληλένδετα, γεγονός που αμφισβήτησε ευθέως η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ. Αυτό το γεγονός έχει τη σημασία του γιατί πιστεύουμε ότι πολλοί πολίτες απαντούν υπό το κράτος του «εκβιασμού» των αλληλένδετων έργων. Γι’ αυτό το λόγο στην έρευνα μας φροντίσαμε να περιλάβουμε δύο ερωτήσεις ιδιαίτερης σημασίας στη σύγκριση τους:

Η μία καλεί τον κόσμο να τοποθετηθεί με δεδομένο το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, όπως διαμορφώθηκε από τον Δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Δηλαδή με βάση τη λογική της άρρηκτης σχέσης μεταξύ γηπέδου και εμπορικού Βωβού. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ένας στους δύο πολίτες φαίνεται να υποστηρίξει την υλοποίηση του έργου ως έχει.

Στην αμέσως επόμενη ερώτηση όμως, και αφαιρώντας των «εκβιασμό» των άρρηκτα συνδεδεμένων έργων, λιγότεροι από ένας στους τρεις επιμένουν για την ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο.

Αυτή θα μπορούσε να αποτελεί και μια απάντηση για τα αίτια των εξαιρετικά αντιφατικών απαντήσεων που αναφέραμε από την παρουσίαση της δημοσκόπησης του «9.84». Όταν θέτεις τους πολίτες μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα, πολύ πιθανά θα πάρεις την απάντηση που θέλεις. Γιατί στην ουσία τους καλείς να διαλέξουν ανάμεσα στο κάτι (το σύνολο των έργων) και στο τίποτα!

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης ότι στο Βοτανικό μπορεί να δημιουργηθεί μόνο το γήπεδο και πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, βρήκε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στους πολίτες (ένας στους δύο), ενώ η πολιτική της Δημοτικής Αρχής απέσπασε την υποστήριξη ενός στους πέντε πολίτες. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν φύγουμε από την ταμπέλα «διπλή ανάπλαση» και πάμε στην ουσία, η εικόνα αλλάζει ριζικά. Και δυστυχώς για τον κ. Δήμαρχο η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι το επίσημο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης όπως προωθείται εξυπηρετεί περισσότερο οικονομικά συμφέροντα, παρά το συμφέρον της πόλης…

Για την προσπάθεια χειραγώγησης των φιλάθλων του ΠΑΟ

Είναι αξιοσημείωτα ακόμη δυο ευρήματα: Οι πολίτες και μάλιστα και οι οπαδοί όλων των ομάδων, θεωρούν κατά συντριπτικό ποσοστό, ότι το κόστος του γηπέδου πρέπει να επιβαρύνει τον Παναθηναϊκό, και όχι το Δήμο.

Επιπλέον, θεωρούμε εξαιρετικό εύρημα της έρευνας το γεγονός ότι οι απόψεις των πολιτών ανά ομάδα που υποστηρίζουν δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά και αυτό αποδεικνύει ότι η συστηματική προσπάθεια να χειραγωγηθούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και «να γίνουν ποτάμι που θα μας πνίξει», έπεσαν στο κενό. Στην έρευνα οι οπαδοί αποδείχτηκαν πιο ώριμοι και νηφάλιοι από τον ίδιο το Δήμαρχο.

Οι πολίτες ζητάνε πάρκο στην Κύπρου και Πατησίων

Ως προς το θέμα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, που προσθέσαμε εμβόλιμο στα ερωτήματα της έρευνας, λόγω των γνωστών γεγονότων των τελευταίων ημερών, είναι φανερό ότι και συνολικά οι κάτοικοι της Αθήνας, αλλά και περισσότερο οι κάτοικοι του 6ου διαμερίσματος, δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Δημάρχου. Θα δούμε αν θα τους εγκρίνει και η Δικαιοσύνη…

Σημειώνουμε ότι τα ποσοστά των απόψεων ειδικά στο 6ο διαμέρισμα δεν ανταποκρίνονται στα εκλογικά ποσοστά των δημοτικών παρατάξεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής («αφού μας ψηφίσανε και το είχαμε στο πρόγραμμά μας, αυτό θέλουνε»…) για τη βίαιη επέμβαση στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων.

Ολόκληρη η παρουσίαση της δημοσκόπησης δημοσιεύεται εδώ

Επιστροφή στην αρχή

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

elaionas.wordpress.com

13/02/2009

Περί “συμβιβαστικής” λύσης στο θέμα του εμπορικού στο Βοτανικό

Το τελευταίο διάστημα μέσω του τύπου διαδόθηκαν συστηματικά φήμες περί ύπαρξης συμβιβαστικής λύσης για το εμπορικό Βωβού και διαπραγμάτευσης πάνω σ' αυτή. Οι φήμες πήραν και πιο αναλυτική μορφή (αν και παραμένουν φήμες) μετά από συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟ, Βωβού την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με αυτές λύση είναι η μείωση του εμπορικού κέντρου από 70.000 σε 60.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου. Επιπλέον ο κ. Βωβός προτίθεται να αγοράσει και χώρο 20 στρεμμάτων για να κάνει «δώρο» πάρκο!

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο διαδίδονται αυτά τα σενάρια και τι σχέση μπορεί να έχουν είτε με χρηματιστηριακά παιχνίδια, είτε με πιέσεις προς τράπεζες σχετικά με τα δάνεια, είτε με επικοινωνιακή γραμμή άμυνας υπέρ του εμπορικού, είτε με όλα τα παραπάνω μαζί.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι εποχές που οι αποικιστές μοίραζαν καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς έχουν παρέλθει προ πολλού. Όσοι ανακάλυψαν ξαφνικά, ότι λίγο λιγότερο τσιμέντο και λίγο περισσότερο πάρκο είναι θετική πρόταση, ας προχωρήσουν λίγο πιο πέρα και ας αναγνωρίσουν ότι καθόλου τσιμέντο και μόνο πάρκο είναι μια ακόμα θετικότερη πρόταση. Το μόνο που κρατάμε από την ανεπίσημη πρόταση Βωβού είναι το πάρκο των 20 στρεμμάτων και του προτείνουμε να το φτιάξει στο Μαρούσι, χωρίς ανταλλάγματα, ως ελάχιστη συγγνώμη για τη μετατροπή, με τα γυάλινα μεγαθήριά του, της όμορφης αυτής πόλης σε πρωταθλητή του λεκανοπεδίου σε ρύπους και υψηλές θερμοκρασίες.

Η Επιτροπή μας είναι ξεκάθαρη. Το θέμα του εμπορικού στο Βοτανικό, βρίσκεται υπό την κρίση του ΣτΕ. Αυτό θα κρίνει αν 70.000 ή 60.000 τ.μ. τσιμέντου, τοποθετήθηκαν νόμιμα ή μη σε χώρο που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο. Όποιος σπεύδει να προτείνει σενάρια συμβιβασμού, απλώς προδικάζει το αποτέλεσμα.

Όσο για τη θλιβερή ρητορική του χειρότερου δημάρχου που είχε η Αθήνα από τη μεταπολίτευση, η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Βωβό. Όταν ένας επιχειρηματίας κάνει σκόντο στο τσιμέντο και «χαρίζει» ένα πάρκο 20 στρεμμάτων, λόγο των δικαστικών πιέσεων από τους πολίτες, τότε αποκαλύπτεται περίτρανα ότι ο Δήμαρχος, δεν έκανε καν διαπραγμάτευση υπέρ της πόλης. Αποδείχτηκε Βωβότερος του Βωβού!

Τέλος δηλώνουμε ότι για το θέμα του γηπέδου θα πρέπει να απολογηθούν αυτοί που έντεχνα το συνέδεσαν με το εμπορικό μεγαθήριο για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα και όχι όσοι αγωνίζονται να το αποσυνδέσουν υπέρ του πρασίνου.

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Αλαζόνες και ατζαμήδες στον ΠΑΟ!»

Με αφορμή το θέμα της κατασκευής τουγηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και για τους χειρισμούς στο θέμα του Παναθηναϊκού με τον Βοτανικό μίλησε ο νομικός σύμβουλος της ΑΕΚ για το θέμα του γηπέδου Αντώνης Βγόντζας στον «Sentra 103,3» και την εκπομπή «Γκολ από τη Σέντρα» με τον Ανδρέα Δημάτο.

 

«Μεγαθήρια όπως είχε οραματιστεί ο κύριος Γρανίτσας δεν είναι εφικτά», τόνισε για την πιθανότητα να κατασκευαστεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ όσον αφορά εκείνο του Παναθηναϊκού, ανέφερε: «Με τον Παναθηναϊκό έμπλεξαν πολλοί ατζαμήδες και πολλοί αλαζόνες. Μπορεί να ναυαγήσει αυτό το πολύ καλό σχέδιο γιατί πολύ νόμιζαν ότι θα μίλαγαν με τσαμπουκάδες στο πιο ιστορικό δικαστήριο της χώρας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το πόσο είναι εφικτό να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Το ΣτΕ προσδιόρισε κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να σχεδιάσει το γήπεδο της ΑΕΚ. Με τις προϋποθέσεις του κ Γρανίτσα το ΣτΕ έβαλε όρους προστασίας του γηπέδου και της περιοχής. Αυτό είναι πεντακάθαρο. Είναι μαι αλήθεια που πρέπει να κατανοήσουν όλοι. Και η ερασιτεχνική, και ο κόσμος της Φιλαδέλφειας. Μεγαθήρια όπως είχε οραματιστεί ο κύριος Γρανίτσας δεν είναι εφικτά. Είναι πλέον θέμα συνάντησης όλων των φορέων να συναντηθούν και να βρουν μια λύση. Μέχρι σήμερα η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δικό της σπίτι.»

Για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ: «Δημόσια μπορώ να πω ότι η λύση είναι να κινηθούν όλοι μαζί, να βγουν όταν είναι κοινά όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τεχνικά μπορούμε μόνο μέσω τεχνικών διαδικασιών να βρούμε λύση. Στο Παναθηναϊκό, στην ανεύρεση λύσης, δεν είχαν τηρηθεί κανόνες διαφάνειας οπότε αντιδρούν. Έχουν εργαστεί μερικοί από τους καλύτερους νομικούς της Ελλάδας, αλλά δεν είχε προσεχθεί ότι δεν είχαν συμμετάσχει όλοι στο θέμα των αποφάσεων. Μόνο εάν καταφέρουν οι κρίσιμοι παράγοντες να μιλήσουν την ίδια γλώσσα μπορεί να βρεθεί μια λύση. Εγώ θα υποδείξω τις εφικτά νομικές λύσεις. Μη ξεχνάτε ότι εμείς οι νομικοί έχουμε την ελευθερία του νόμου να κινούμαστε στο πλαίσιο των εντολών που έχουμε. Δεν είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω ο,τιδήποτε αλλά είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω το νομικά εφικτό. Πολλές φορές υποστηρίζουμε θέσεις για να αποτρέψουμε κινδύνους.»

Για το ΣτΕ και το γήπεδο: «Το ΣτΕ είπε μην καταστρέψετε τον οικιστικό ιστό της Φιλαδέλφειας. Με αυτό που οραματιζόταν ο κύριος Γρανίτσας κατέστρεφε τη πόλη. Όταν διάβαζε ότι θα έχουν 16.000 τετραγωνικά μέτρα για εμπορικές χρήσεις ξέρετε τι σήμαινε αυτό; Γίνεται να βάζεις τόσα τετραγωνικά χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη; Βάζεις γήπεδο 45 μέτρα ύψος όταν τα διώροφα της προσφυγικής συνοικίας δεν ξεπερνούν τα 8 μέτρα; Αυτοί που αγαπάνε τη Φιλαδέλφεια, αυτοί που αγαπάνε την ΑΕΚ πρέπει να τα βρουν, δεν μπορούν να χωριστούν σε οπαδούς της ερασιτεχνικής και στους οπαδούς της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αυτοί που θα σκεφτούν ότι θα τροποποιήσουν τα αρχικά σχέδια του γηπέδου για να κοροϊδέψουν το ΣτΕ δεν θα περάσει.»

Για το πώς μπορεί να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Ας μπουν οι προτάσεις στο τραπέζι και μετά να το συζητήσουμε. Υπάρχουν διαστάσεις γηπέδου που δεν μπορούν να είναι βιώσιμες, υπάρχουν διαστάσεις που δεν μπορούν να είναι περιβαλλοντικά ανεκτές. Να μην προχωρήσουμε τη συζήτηση σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Αν βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι να μιλήσουμε θα τα δούμε».

Για τη κατεδάφιση του παλιού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Ρωτάω πολύ απλά. Μην προχωράτε διότι θα πέσουν οι περιβαλλοντικοί όροι και κάποιοι φέραν μπουλντόζες. Ως νομικός λέω ότι υπάρχουν λύσεις παντού και στη Φιλαδέλφεια αρκεί να δεχθούμε τους νόμους. Να είναι όλοι ειλικρινείς στις αποφάσεις τους.»

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Με τον Παναθηναϊκό έμπλεξαν πολλοί ατζαμήδες και πολλοί αλαζόνες. Μπορεί να ναυαγήσει αυτό το πολύ καλό σχέδιο γιατί πολύ νόμιζαν ότι θα μίλαγαν με τσαμπουκάδες στο πιο ιστορικό δικαστήριο της χώρας. Ένα δικαστήριο που έφαγε κλωτσιές από τους δικτάτορες και δεν λύγισαν οι δικαστές. Έχουμε φτάσει στο σημείο που σε ορισμένους χώρους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, υπάρχει η νοοτροπία της παράγκας. Δεν νομίζω ότι έχει φτάσει η Ελλάδα στο σημείο που γίνονται όλα μέσω της παράγκας. Ακόμα και τώρα υπάρχουν δικαστήρια. Υπάρχουν κάποια δικαστήρια που τιμούν τον όρο δικαιοσύνης, που τιμούν τον όρο δικαστικού. Με μαγκιές και αλαζονείες δεν μένει τίποτα άλλο, πάρα να πεις ότι υπάρχουν τόσο ατζαμήδες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι μπορεί ο νόμος να μην είναι σοβαρή λέξη στην Ελλάδα, όταν όμως προκαλεί, ο νόμος εφαρμόζεται». goalday.gr

(ελήφθη 18-2-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Ελεύθερος, δημόσιος, κοινωνικός και πράσινος

Βοτανικός - Ελαιώνας

Μια περιοχή φορτωμένη με βιοτεχνικές και μεταφορικές δραστηριότητες κάθε είδους, ακόμη και με Δημοτικά σκουπίδια. Οι κάτοικοι ελάχιστοι. Κάποιοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με τρόπο άλλες φορές δόλιο και άλλες βίαιο (τσιγγάνοι) για να προωθηθούν τα σχέδια του Βωβού και του Κακλαμάνη.

Ένας χώρος 9000 στρεμμάτων υπό τα σχέδια “ανάπλασης” που τα οικονομικά λόμπι μετά της Δημοτικής Αρχής εκπονούν εδώ και δεκαετίες. Χωρίς ίχνος ορθολογισμού άγονται και φέρονται από συμφέρον σε συμφέρον, ενώ σχέδιο πραγματικό δεν υπήρξε ποτέ. Υπάρχει μόνο απόφαση για “ανάπλαση”. Τα εταιρικά προϊόντα του υπερπλουτισμού βλέπουν τον Ελαιώνα ως φιλέτο και τον Δήμαρχο ως γραμματέα τους. Όμως είναι καιρός να δούνε και οι πολίτες τον Ελαιώνα. Οι κάτοικοι των γύρω από αυτόν περιοχών είναι καιρός να δούνε τον Ελαιώνα ως δυνατότητα αναπνοής, ως δυνατότητα ελευθερίας και επικοινωνίας μέσα στην ασφυκτική και ελεγχόμενη μητροπολιτική ζωή. Οι κάτοικοι όλης της Αθήνας είναι καιρός να δούνε τον Ελαιώνα ως την ανάσα της.

Η διαμάχη εταιριών - πολιτών

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή μέχρι τις 06/03/2009 (ημέρα εκδίκασης της κυρίως προσφυγής) όλων των εργασιών που αφορούν την ανέγερση του νέου «MALL» στο Βοτανικό από την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» έγινε αφορμή να αναζωπυρωθεί το ζήτημα του Ελαιώνα.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε από τις υπερβολικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την προσπάθεια άσκησης πίεσης και συκοφάντησης στο ΣτΕ από το θιγόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και το Δήμο Αθηναίων.

Προσφεύγοντες και ΣτΕ δεν θεωρούν αλληλένδετα την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και το εμπορικό κέντρο. Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι ακύρωση των σχεδίων για το εμπορικό, ακυρώνει και σχέδια για το γήπεδο, ίσως κι επειδή μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ (Βγενόπουλος) συζητά την εξαγορά της κατασκευαστικής του Βωβού, εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι το καθεστώς απόκτησης τίτλων του επίμαχου οικοπέδου από τον Βωβό και η μεσολάβηση του Δήμου και μεθόδευση τεχνικών που απέβησαν ευεργετικές για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες αλλά ζημιογόνες για το δήμο και κατά συνέπεια εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Η διαμάχη δημόσιου - ιδιωτικού

Πέρα όμως από τις περιβαλλοντικές συνέπειες, τις γραφειοκρατικές παρατυπίες, και την απροκάλυπτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που θίγονται με την προσφυγή, το ζήτημα του Ελαιώνα αναδεικνύει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: αυτό της διαμάχης δημόσιου – ιδιωτικού το οποίο προφανώς δεν επιλύεται στα δικαστήρια αλλά επιζητάει την απάντηση της ίδιας της κοινωνίας.

Ένας χώρος πρασίνου δεν είναι μόνο ένας ζωντανός πνεύμονας, αλλά κυρίως, όντας άμορφος (ή εν-μέρει μορφοποιημένος) και χωρίς προκαθορισμένη χρήση αποτελεί ένα χώρο ελευθερίας που μεταμορφώνεται δυναμικά ανάλογα με τα υποκείμενα που κάνουν χρήση του την εκάστοτε στιγμή. Μέσα σε αυτόν το άτομο, απαλλαγμένο από χωρικά και χρονικά όρια της παραγωγής και της κατανάλωσης, έχει το περιθώριο να αποφορτιστεί και να αυτό-καθοριστεί. Επιπλέον σε τέτοιους χώρους το άτομο έχει την ευκαιρία να συνευρεθεί με άτομα διάφορων κοινωνικών ομάδων, να συζητήσει και ενδεχομένως να αντιπαρατεθεί ή να αναπτύξει σχέσεις μαζί τους. Μέσω αυτής συνύπαρξης και της τριβής ενδυναμώνεται ο κοινωνικός ιστός της πόλης, πράγμα το οποίο είναι ευεργετικό για τη ζωή και την επιβίωση της.

Να μη γίνει γήπεδο – μαγαζί στον Ελαιώνα αλλά μικροί χώροι – αλάνες όπου το παιχνίδι μπορεί να επανακτήσει την κοινωνική του διάσταση.

Ένα γήπεδο, από την άλλη, εν δυνάμει έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά ενός δημόσιου χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο βυζαντινός ιππόδρομος όπου συναθροίζονταν όλες οι κοινωνικές ομάδες και αποτελούσε το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης αφού από εκεί αγόρευαν οι βασιλείς, πραγματοποιούνταν δίκες, θρίαμβοι στρατηγών, θανατικές εκτελέσεις, επιθυμούνταν ή αποδοκιμάζονταν άρχοντες και ξεκινούσαν στάσεις. Δυστυχώς όμως η μεταστροφή του ενδιαφέροντος του αθλητισμού στις επιχειρήσεις, κατήργησε την ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα, προήγαγε στον τυφλό ανταγωνισμό των αντιπάλων κι υποβίβασε τους οπαδούς σε απλούς θεατές με αποτέλεσμα τα στάδια να χάσουν τη δυναμική τους και να περιοριστούν ως επί των πλείστων σε χώρους οπαδικής αντιπαράθεσης, άνδρα σεξισμού και φανατισμού.

Νομίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται ναούς του χρήματος με τυφλούς πελάτες – οπαδούς, αλλά ό,τι είναι απαραίτητο για να ικανοποιεί ως παιχνίδι.

Η δημιουργία εμπορικών κέντρων περιχαρακώνει το χώρο ενώ αναδεικνύει ένα μονολιθικό και κουραστικό τρόπο ζωής. Αφυδατώνει τον πολίτη υποκαθιστώντας η χαρά του δημόσιου χώρου.

Ένα εμπορικό κέντρο δεν πρέπει να ιδωθεί μόνο ως ναός της κατανάλωσης και μια καπιταλιστική υπερβολή αλλά και ως ένας φαντασιακά επενδυμένος χώρος, όπου η αυστηρά καθορισμένη και κλειστοφοβική δομή του και η πρωτοκαθεδρία των εικόνων έχουν επιβληθεί ολοκληρωτικά στην σκέψη και στην αυθόρμητη επιθυμία, εγκλωβίζοντας το άτομο στην τυποποίηση και την προβλεψιμότητα. Το άτομο απολαμβάνει μια πλαστή ελευθερία επιλογών αφού ουσιαστικά είναι προκαθορισμένο τι θα αγοράσει, πώς θα διασκεδάσει, τι μουσική θα ακούσει, τι θα διαβάσει, πώς θα συμπεριφερθεί… Αυτός ο ετερο-καθορισμός σε συνδυασμό με την απαλοιφή κάθε κοινωνικής διά-δρασης δεν δρα αλλοτριωτικά μόνο για το ίδιο το άτομο αλλά διαρρηγνύει και τον κοινωνικό ιστό μετατρέποντας το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης σε ένα σύνολο ατομικοτήτων.

Υπό αυτή τη σκοπιά η δική μας πρόταση για τον Ελαιώνα και την Αθήνα είναι να μετατραπεί σε ένα ελεύθερο, δημόσιο, κοινωνικό και πραγματικά πράσινο χώρο συνεύρεσης και συνδιαμόρφωσης.

Τι εννοούμε χώρο ελεύθερο, δημόσιο, κοινωνικό:

Ο Ελαιώνας είναι ένα σημαντικό σημείο για την Αθήνα. Μπορεί να συνδέσει τεράστιες μητροπολιτικές περιοχές: την Ομόνοια, την αγορά, το Θησείο, τον Κεραμεικό, το Ρέντη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, τον Ταύρο, τον Κορυδαλλό, το Αιγάλεω, τη Νίκαια, τα Εξάρχεια κλπ. Απέναντι σε αυτή τη δυνατότητα σύνδεσης και επικοινωνίας προβάλλεται και επιχειρείται η δημιουργία ενός πλατό κοινωνικού ελέγχου και οικονομικής εκμετάλλευσης. Αγνοείται και αποκρύπτεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός ελεύθερου χώρου – χώρου ελευθερίας. Ένα μητροπολιτικό πάρκο ανοικτό σε όλους. Ας το φανταστούμε με υπαίθρια θεατράκια, μικρά υπόστεγα αρμονικά με το περιβάλλον, μικρές καντίνες μεταναστών με φτηνές τιμές και γεύσεις από όλο τον κόσμο, σημεία ξεκούρασης με πηγές , μικρούς παιδικούς κήπους. Με τη διατήρηση κάποιων κτιρίων της πρώην βιομηχανίας – βιοτεχνίας για ανοιχτή κοινωνική χρήση κάθε είδους, με τη διατήρηση αρχιτεκτονικών δειγμάτων της σημερινής περιοχής. Με ενεργειακή αυτονομία από εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την πραγματοποίηση κάθε είδους κοινωνικής δραστηριότητας. Υποδομές και διαμόρφωση ανοιχτού περιβαλλοντικού σχολείου, φυσική χλωρίδα και πανίδα χωρίς κανένα στοιχείο εγκιβωτισμού, ούτε έκθεση φυλακισμένων ζώων. Ένας δημιουργικός χώρος 3500 χιλιάδων στρεμμάτων (όπως έχει οριστεί ο χώρος πράσινου) ανοικτός σε όλους χωρίς σημεία ελεγκτικού φιλτραρίσματος. Ένας χώρος όπου η μητρόπολη δύναται να αναπνεύσει.

Αντ' αυτού επιχειρείται ο θανάσιμος εναγκαλισμός των οικονομικών λόμπι με τη δημοτική αρχή. Θανάσιμος για την κοινωνία, για όλους.

Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε ότι πριν μια πόλη αποφασίσει να «επενδύσει» σε ένα πάρκο, γήπεδο ή εμπορικό κέντρο πρέπει να απαντήσει πρώτα στα εξής: θέλει οι κάτοικοι να είναι δυναμικά της κύτταρα και να συμμετέχουν στις εξελίξεις ή να είναι απλοί, ακίνδυνοι κι αδιάφοροι θεατές; Θέλει αντίστοιχες αποφάσεις να παίρνονται από τη τυπική κι άτυπη ηγεσία της ερήμην της ή από την πόλη στο σύνολό της έπειτα από διάλογο και συμφωνία;

Συνέλευση κάθε 1η και τελευταία Τρίτη του μήνα, ώρα 20:00 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια)

urbi et orbi

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ -

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

http://www.urbi-et-orbi.gr

urbi-et-orbi@nosotros.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Ελαιώνα               01 Μάρτη 2009

Σήμερα το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε η εισήγηση του ΣτΕ. Για την ακρίβεια δόθηκε στους δικηγόρους, όπως συνηθίζεται. Το ότι βγήκαν φωτοτυπίες δεν είναι απολύτως σύννομο. Συναφής και η στοχοποίηση του εισηγητή. Όλοι πια ξέρουν εκτός από τους 131 και το Σύμβουλο Επικρατείας κ. Σπ. Μαρκάτη. Νέο μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών ετοιμάζεται.

Η εισήγηση είναι θετική ως προς την Αίτηση Ακύρωσης. Μας δίνει δίκιο. Αλλά δεν είναι η απόφαση. Και θα κυλήσει πολύ νερό μέχρι την απόφαση σε αυτήν τη δίκη.

Πιο συγκεκριμένα η εισήγηση είναι 77 σελίδες, έχει μελετηθεί από τους δικηγόρους μας αρκετά και μπορούμε να πούμε τα εξής:

Είναι πολύ αξιόλογο κείμενο. Όπως και το σκεπτικό της απόφασης Αναστολής είναι κείμενο με βάθος και ουσία. Δεν προσφέρεται σε ευκολίες, που ως γνωστόν ήδη άρχισαν

Η εισήγηση αν γίνει απόφαση «τελειώνει» το Εμπορικό Κέντρο. Απορρίπτει τον απλό συντελεστή, απορρίπτει και τον πρόσθετο συντελεστή, με αξιόλογα σκεπτικά.

Παράλληλα η εισήγηση «τελειώνει» και το Δημαρχιακό Μέγαρο και το Εμπορικό Κέντρο του Κακλαμάνη.

Ως προς το γήπεδο, η εισήγηση ελέγχει παρεμπιπτόντως την νομιμότητα του και αποφαίνεται θετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέχεται ως συνταγματική ακόμη και την παραβίαση του ισοζυγίου πρασίνου αν πρόκειται για το γήπεδο. Δέχεται ακόμη και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ελαιώνα, ζυγίζοντας την με την ελάφρυνση της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Απλά και με σαφήνεια. Επίσης με αξιόλογο σκεπτικό. Λέγαμε εμείς για ξεχωριστές πολεοδομικές ενότητες αλλά αυτά δεν γίνονται δεκτά. Προτείνω σε όλες και όλους να διαβάσουν την εισήγηση και να ξανασκεφθούν επί του ζητήματος αυτού.

Επίσης πολλούς λόγους ακύρωσης που έχουμε ζητήσει δεν μας τους δίνει. Θα προσπαθήσουμε να τους κερδίσουμε στο ακροατήριο. Το ίδιο θα κάνουν και οι αντίδικοι. Θα γίνει μάχη κυριολεκτικά και το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Φυσικά όμως είμαστε αισιόδοξοι

Με δυο λόγια η εισήγηση λέει: «μόνον το νέο γήπεδο στον Ελαιώνα». Ούτε κρίνει το σύνολο του νόμου αντισυνταγματικό ούτε τίποτα. Η έκπληξη είναι ότι τελειώνει όλα του Κακλαμάνη.

Επειδή από το πρωι έχουμε ακούσει πολλά, καλό είναι όπου τοποθετούμαστε να βασιζόμαστε στα ανωτέρω. Είναι έγκυρα και δπλο-ελεγμένα. Επίσης ας μη θεωρούμε «με τη μια» σωστό ότι γράφεται. Επιτρέψτε μου την απολυτότητα, αλλά πλέον είναι πολιτικό ζήτημα το τι πιστεύουμε: ό,τι λέει η Επιτροπή είναι το σωστό. Τόσες δικαιώσεις αρκούν.

Επίσης σήμερα έγινε η Διάσκεψη του ΣτΕ για την απόφαση επί του αιτήματος Βωβού για Ανάκληση της Αναστολής. Έχουμε αισιοδοξία για την απόφαση υπέρ μας.

...

Βαδίζουμε σταθερά για να νικήσουμε. Ποιος θα το πίστευε πριν ένα χρόνο !

Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κινήματος – αλληλεγγύη -μεθοδική και δημιουργική δουλειά.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

http://www.in.gr/sports/article.asp?lngEntityID=991753&lngDtrID=246
http://sportnews.flash.gr/articles/2009/3/3/100641/
Μάλλον μπλοκάρει κ το γήπεδο του ΠΑΟ.... διαβάστε παραπάνω (ελήφθη 3-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όχι άλλη παραπληροφόρηση.

Όχι νέοι εκβιασμοί προς το ΣτΕ.

Όχι συνέχιση της προσπάθειας διάσωσης του παράνομου Εμπορικού Κέντρο Βωβού μέσω του γηπέδου

Το γήπεδο του ΠΑΟ μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει, έχει κριθεί κατά την εισήγηση, συνταγματικό.

«φαίνεται ο νομοθέτης να ευρίσκεται αντιμέτωπος με επείγουσα ανάγκη μεταφοράς του γηπέδου από τη Λεωφ. Αλεξάνδρας στο Βοτανικό, η οποία απέκλειε τη συνήθη διαδικασία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Ουδόλως όμως στα κείμενα παρατίθενται στοιχεία από τα οποία να συνάγονται λόγοι τέτοιας επείγουσας ανάγκης και να δικαιολογούν την εξαιρετική περίπτωση θεσπίσεως με τυπικό νόμο ατομικών ρυθμίσεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».

Από αυτήν την περικοπή στη σελ 22 διάβασε κάποιος νομομαθής και συμπέρανε: τέλος ο νόμος, αντισυνταγματικός, συνολικά μάλιστα, τέλος συνεπώς και το γήπεδο.

Πρέπει να είναι κανείς άριστος μαθητής του Γκαίμπελς για να συμπεριφερθεί έτσι. Γιατί, όμως; Διότι πολύ απλά η άποψη της εισήγησης είναι άλλη. Ο εισηγητής καταλήγει στο αντίθετο ακριβώς συμπέρασμα από την παραπάνω περικοπή. Με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό της περικοπής ή πιο σωστά με επίκληση άλλου επιπέδου επιχειρηματολογίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η εισαγωγή των ρυθμίσεων με τυπικό νόμο και όχι με την συνήθη διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων. Λέει δε παρακάτω ότι αν η επιχειρηματολογία μου αυτή δεν γίνει δεκτή, τότε όντως δεν στέκει καμμιά άλλη επιχειρηματολογία για να γίνει η ρύθμιση με τυπικό νόμο.

Ο άριστος μαθητής του Γκαίμπελς λοιπόν στην παραπάνω πρόταση κάνει το εξής χειρισμό:

Αφαιρεί το: αν η επιχειρηματολογία μου αυτή δεν γίνει δεκτή,

Και κρατάει μόνον το: τότε όντως δεν στέκει καμμιά άλλη επιχειρηματολογία για να γίνει η ρύθμιση με τυπικό νόμο.

Εξοργιστικό, πολύ εξοργιστικό, άκρως εξοργιστικό.

Να λοιπόν τι λέει ο εισηγητής, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ήδη έχει στοχοποιηθεί από τις ανακοινώσεις του Βωβού και βέβαια από αυτά που γράφουν τα sites.

Γράφει λοιπόν (σελ 20):

«Μέρος των ρυθμίσεων αποτελεί η δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 12 του νόμου για την έναντι αυξημένου συντελεστή δόμησεως και ορισμένων χρήσεων σε συγκεκριμένο ακίνητο μεταβίβαση, χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, του ακινήτου της ΕΤΜΑ ΑΕ στο Δήμο Αθηναίων. Η δυνατότητα αυτή (ασχέτως αν την επιτρέπει το Σύνταγμα, πρόκειται περί διαφόρου ζητήματος), δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και , επομένως, μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτή η επιλογή, ως μέρος της όλης χωροταξικής και πολεοδομικής ρυθμίσεως επιτρέπει στην προκειμένη περίπτωση την προσφυγή στην δια του νόμου θέσπιση της όλης αυτής ρυθμίσεως. Είναι, επομένως, αβάσιμος ο σχετικώς προβαλλόμενος λόγος ακύρωσης».

Πόση μεγαλύτερη σαφήνεια χρειάζεται;

Συνεχίζει δε αμέσως μετά (σελ 21):

«Αν η άποψη μου αυτή δεν γίνει δεκτή…»

και καταλήγει στην αρχικώς προαναφερθείσα περικοπή.

Μόνον που πριν καταλήξει, έχει πει –το ξαναγράφω: «Αν η άποψη μου αυτή δεν γίνει δεκτή…».

Ο εισηγητής παρακάτω παίρνει σαφή, ρητή και κατηγορηματική θέση υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης για το γήπεδο.

Αφού σημειώσει (σελ 40) ότι «σχετικός λόγος ακύρωσης» δεν προβάλλεται, ισχυρίζεται ότι η αιτιολόγηση που γίνεται για τη μεταφορά του γηπέδου στο Ελαιώνα «παρίσταται επαρκής», ακόμη και δοθέντος ότι «χωροθετήθηκε σε νομοθετημένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου».

Στη δε σελ 41 καταλήγει:

«Επομένως, κατά τη γνώμη αυτή, μόνη η μείωση η μείωση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου που επέρχεται με τις επίμαχες ρυθμίσεις στην περιοχή υποδοχής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων δεν τις καθιστά αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Πόσο πιο καθαρά να το πει;

Συνεχίζει δε:

«Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών χρήσεων και των αναγκαίων χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπονται και πλείστες άλλες χρήσεις στο δημοτικό πολυλειτουργικό κέντρο. Οι χρήσεις αυτές δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι επιπλέον αυτές χρήσεις συνεπαγόμενες τη μείωση των κοινοχρήστων χώρων καθιστούν τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 12 αντίθετες στον προεκτεθέντα κανόνα (σημ. ΧΚ: αντισυνταγματικές)».

Συμπέρασμα: συνταγματικό ό,τι σχετίζεται με το γήπεδο, αντισυνταγματικό όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή αυτονόητα το Εμπορικό Κέντρο (που εδώ δεν το αναφέρει γιατί το έχει εξετάσει αλλού) αλλά ακόμη και το Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Δημαρχείο και Δεύτερο Εμπορικό Κέντρο). Τέλος ο σχεδιασμός Κακλαμάνη.

Εν κατακλείδι, αν χρειάζεται μια νέα νομοθετική ρύθμιση, αυτή είναι τυπικού χαρακτήρα για το γήπεδο. Η ουσία είναι δεδομένη: συνταγματική η μεταφορά του, όπως γίνεται με το νόμο. Προσοχή, όχι γενικά, αλλά όπως γίνεται με τον νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι το γήπεδο μπορεί άνετα να προχωρήσει και όταν βγει η απόφαση, πχ σε 1 χρόνο ή σε 2 χρόνια, τότε αν προκύψει ανάγκη κάποιας ρύθμισης αυτή άνετα θα μπορεί να γίνει και δεν έχει κανένα κίνδυνο, γιατί ήδη έχει ελεγχθεί η συνταγματικότητα της (παρότι δεν έχει προβληθεί σχετικός λόγος ακύρωσης, παρεμπιπτόντως έγινε ο έλεγχος) και έχει κριθεί –το ξαναγράφω- συνταγματική.

Χρ. Καραμάνος

04 Μάρτη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Θολό τοπίο για Βοτανικό και Αλεξάνδρας

Δεν μπορεί να κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ, θα εισηγηθεί σύμβουλος Επικρατείας

Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Θολό παραμένει το τοπίο για τα έργα στον Βοτανικό, αλλά και η διπλή ανάπλαση στον Ελαιώνα και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και αυτό γιατί μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Σπ. Μαρκάτης θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού από την τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

Ο σύμβουλος Επικρατείας θα υποστηρίξει ότι ο Ν. 3481/2006 που επιτρέπει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα είναι αντίθετος στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική νομοθεσία, καθώς και στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτη η κατασκευή του εμπορικού κέντρου είναι αντίθετη στην κοινοτική οδηγία 2001/42 ΕΚ, με την οποία καθιερώθηκε η υποχρέωση πριν από κάθε μεγάλο έργο να γίνονται εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, θα προσθέσει ο σύμβουλος Επικρατείας, τις διατάξεις της κοινοτικής δεν σεβάστηκε και δεν τήρησε ο έλληνας νομοθέτης.

Ειδικότερα, κατά τον κ. Μαρκάτη ο έλληνας νομοθέτης όφειλε να τηρήσει τα οριζόμενα στην οδηγία αυτή. Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις του Ν. 3481/2006 «θεσπίστηκαν χωρίς την τήρηση της επιβαλλόμενης από την οδηγία διαδικασίας». Η πολιτεία όφειλε προτού ψηφίσει στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να έχει ακολουθήσει τη διαδικασία ενημέρωσης του κοινού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων τόσο ως προς την υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων όσο και ως προς τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τη θέση και τον τρόπο κατασκευής του εμπορικού κέντρου, θα προσθέσει ο κ. Μαρκάτης.

Ωστόσο σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας παραβιάζεται και το άρθρο 24 του Συντάγματος κατά το σκέλος εκείνο που δεν επιτρέπει τη μείωση των κοινόχρηστων χώρων κατά την τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως. Στην προκειμένη περίπτωση, θα υπογραμμίσει ο σύμβουλος Επικρατείας, επέρχεται μείωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου. Επιπροσθέτως, θα τονίσει ο κ. Μαρκάτης, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου αντίκειται στο άρθρο 24, καθώς θα ανεγερθεί με συντελεστή δόμησης διπλάσιο του προβλεπομένου από τη νομοθεσία. Και ναι μεν είναι συνταγματικά ανεκτή η παραχώρηση σε δήμο ακινήτου για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων με αντάλλαγμα το δικαίωμα δόμησης με αυξημένο συντελεστή, αλλά όμως υπό την προϋπόθεση ότι η ανέγερση θα γίνει στο πλαίσιο των αρχών της ορθολογικής χωροταξικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, θα σημειώσει ο εισηγητής. Κατά τον σύμβουλο Επικρατείας η τεχνική εταιρεία δεν έχει δικαίωμα εξαγοράς θέσεων στάθμευσης αλλά και αν είχε αυτό το δικαίωμα οι προβλεπόμενες θέσεις (2.307) είναι λιγότερες από αυτές που όφειλαν να προβλεφθούν (2.875).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις υπέρ της κατασκευής του εμπορικού κέντρου κατέθεσαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ο Παναθηναϊκός και 557 κάτοικοι των Αθηνών.

Χθες επίσης η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε τις αιτήσεις της κατασκευαστικής εταιρείας Μπάμπης Βωβός και εργαζομένων στην εταιρεία αυτή, όπως και του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ζητούσαν να «ξεπαγώσει» η κατασκευή του εμπορικού κέντρου που είχε διαταχθεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Η απόφαση για την απόρριψη των αιτήσεων ελήφθη ομόφωνα. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος μειοψήφησε μόνο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστούν ο κ. Βωβός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν από το «πάγωμα» της κατασκευής του εμπορικού κέντρου.

Προβληματισμός στην πράσινη ΠΑΕ

Εντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των διοικούντων την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά την αρνητική εισήγηση του κ. Σπ. Μαρκάτη. Οι Πράσινοι παρέλαβαν το σκεπτικό των 77 σελίδων, το οποίο από χθες μελετούν διεξοδικά οι νομικοί της ΠΑΕ. Επίσημη θέση δεν υπήρξε από την πλευρά του Τριφυλλιού, ενώ ελέχθη χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι πριν από την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης». Ωστόσο, εκείνο που τόνιζαν στελέχη της ΠΑΕ είναι ότι «εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση του κ. Μαρκάτη στο σύνολό της, δεν πρόκειται να χτιστεί γήπεδο όχι μόνο στον Βοτανικό αλλά πουθενά εντός τους πολεοδομικού ιστού της Αθήνας». Αναμφίβολα αυτό αποτελεί και το χειρότερο σενάριο για τον Παναθηναϊκό, καθώς το υπό ανέγερση γήπεδο θα μείνει στα σχέδια. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Τριφυλλιού, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση «εφόσον η εισήγηση γίνει εν μέρει αποδεκτή, θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση, κάτι που εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει το έργο για περισσότερους από έξι μήνες».

Σε δύσκολη θέση η εταιρεία

Από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών που απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό και δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση. Για την εισήγηση του κ. Σπ. Μαρκάτη στην ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα εκδικαστεί η κύρια προσφυγή αναφέρουν τα εξής: «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την εισήγηση, αλλά και τις απόψεις της Διοίκησης και όλων των παρεμβαινόντων» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του mall έχει ολοκληρωθεί κατά 85% καθώς έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος των εργασιών διαμόρφωσης των υπογείων και των τεσσάρων ορόφων του, ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ. Πλέον η διοίκηση της Βωβός θεωρείται σίγουρο πως θα βρεθεί στο στόχαστρο των πιστωτριών τραπεζών που βλέπουν ότι το project δεν προχωρεί και ενδεχομένως να απαιτήσουν πρόωρη εξόφληση των δανείων τους αφού η αποπληρωμή στηριζόταν κυρίως στα έσοδα από τα μισθώματα του εμπορικού κέντρου.

Μετά τις νέες αυτές εξελίξεις η μετοχή της εταιρείας δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση και έκλεισε με απώλειες 24% στα 3,54 ευρώ.

Την τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ

O Δήμος Αθηναίων και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός καλούνται, κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, να λάβουν αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει η διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό, όπου έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οσο για την εισήγηση στο ΣτΕ κατά της συνταγματικότητας του νόμου του 2006, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η διπλή ανάπλαση, χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρούσαν σιγήν ιχθύος, αναμένοντας την τελική απόφαση του ΣτΕ και εκτιμώντας ότι αν ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση και επομένως το όλο σχέδιο ουσιαστικά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την υλοποίηση του προγράμματος χρειάζονται οικονομικοί πόροι και πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις για οικόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν. Αντί των χρηματικών αποζημιώσεων, παρέχεται η δυνατότητα - διά του πρόσφατου νόμου- να εφαρμοστεί η μέθοδος της ανταποδοτικότητας, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ως πολεοδομικό εργαλείο για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, ή να γίνουν πολεοδομικές ρυθμίσεις. Στις περιπτώσεις αυτές αντί για χρηματική αποζημίωση δίδεται αύξηση του συντελεστή δόμησης ως το διπλάσιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Βοτανικού.

Εξάλλου πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ερωτηθείς μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, διευκρίνισε ότι δεν αποσυνδέει το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εγώ δεν το αποσυνδέω. Εγώ θεωρώ ότι για να γίνει το γήπεδο χρειάζονται πόροι και σχετική έκταση. Χρειάζονται αποζημιώσεις. Το πώς θα δοθούν, αν θα βρεθούν χρήματα ή θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ανταποδοτικότητας με αύξηση του συντελεστή δόμησης, είναι ένα δικαίωμα που το έχει ο δήμος».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=257640 4-3-2009

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μία υπεύθυνη παρουσίαση της εισήγησης του συμβούλου της Επικρατείας κ.Μαρκάτη για την προσφυγή των 130 για το MALL του Βωβού στον Ελαιώνα

Σήμερα, Παρασκευή 6-3-09 το μεσημέρι, η παρουσίαση της εισήσηγησης στην ολομέλεια του ΣτΕ.

 Και στο blog του Ελαιώνα http://elaionas.wordpress.com/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΒΩΒΟΣ : Καταγγέλουν το δάνειο ALPHA και Πειραιώς; (Τετάρτη, 04 Μάρτιος 2009 15:45, Το Πρώτο Θέμα)

  Οι τραπεζίτες έχουν πλέον τον πρώτο λόγο για την τύχη της Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική, καθώς μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την...

Διαβάστε περισσότερα...

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ζήσε Μάη μου… να φας τριφύλλι

Tου Γιαννη Κουκουλα / kouk@kathimerini. gr

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ δίνει από σήμερα μία από τις πιο σκληρές μάχες της 100χρονης ιστορίας του. Και αυτή δεν είναι αγωνιστική, αλλά στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου αρχίζει η συζήτηση για να κριθεί αν ο νόμος της διπλής ανάπλασης, που είναι συνδεδεμένος με την κατασκευή του γηπέδου του στον Βοτανικό, είναι αντισυνταγματικός ή όχι.

ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ δεν είναι καλοί. Η εισήγηση του αρμόδιου μέλους, Σπύρου Μαρκάτη, προς την ολομέλεια του σώματος είναι αρνητική σε πολλά σημεία και ως εκ τούτου οι πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, είναι πολλές. Εστω κι αν υπάρχουν πολλά «παραθυράκια» στην πρόταση του εισηγητή, που αφήνουν αρκετά περιθώρια ελπίδας στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

ΑΝ η ολομέλεια του ΣτΕ δεχθεί την εισήγηση, τότε η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και ο σύλλογος θα πρέπει να περιμένει την αλλαγή του νόμου, την ψήφισή του και να ξαναρχίσουν από την αρχή όλες οι διαδικασίες σε άλλη βάση. Εδώ ταιριάζει το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

ΑΛΛΑ ακόμα κι αν η απόφαση δεν είναι στο σύνολό της απορριπτική, πάλι θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το γήπεδο δεν θα είναι έτοιμο, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, τέλος 2009 – αρχές του 2010. Και εδώ δημιουργούνται κάποιες απορίες.

ΔΕΝ γνvριζαν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι συνταγματολόγοι, όταν προχωρούσαν στην επεξεργασία του νόμου για τη διπλή ανάπλαση, πως οι πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματικός ήταν πάρα πολλές; Δεν ήξεραν το πλαίσιο το οποίο υπάρχει, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας;

ΟΣΟ κι αν τα νομικά δεν είναι… μαθηματικά, να κάνουν 1+1=2, κάποιες οδηγίες και διατάξεις είναι σαφέστατες. Ειδικά για ειδικούς που εδώ και χρόνια ασχολούνται με την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως είναι οι αρμόδιοι αυτού του υπουργείου.

ΦΥΣΙΚΑ τα ίδια ισχύουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό, για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και για τον δήμαρχο, Νικήτα Κακλαμάνη. Οι δικαιολογίες, «έτσι μας είπαν οι υπεύθυνοι, ή τι να κάνουμε εμείς, αφού ήταν νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή», δεν τους καλύπτουν απόλυτα.

ΕΚΤΟΣ κι αν όλοι τους δεν περίμεναν αντίδραση από κάποιον φορέα. Αν πίστευαν, επειδή υπήρχε και υπάρχει η πολιτική βούληση, της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου, για την κατασκευή του γηπέδου, δεν θα βρισκόταν κάποιος να κάνει προσφυγή. Αλλά ακόμα κι αυτό αν πίστευαν, είναι τεράστιο λάθος και δημιουργεί άλλα ερωτήματα.

ΣΤΑ οποiα φυσικά θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, αν η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κρίνει αντισυναταγματικό τον νόμο για τη διπλή ανάπλαση. Διότι ποιος θα πληρώσει τα τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον σχεδιασμό και έργα τα οποία ήδη έχουν γίνει;

ΑΛΛΑ ας περιμένουμε όλοι, διότι, όπως γνωρίζουμε, τα νομικά δεν είναι μαθηματικά…

Καθημερινή  06-03-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δεύτερος κύκλος επεισοδίων για το Βοτανικό

Να γίνει δεκτή η αίτηση των 130 κατοίκων οι οποίοι ζητούν να μην επιτραπεί η κατασκευή εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού από την εταιρεία "Μπάμπης Βωβός" ζήτησε, όπως αναμενόταν, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή ο σύμβουλος της Επικρατείας Σπύρος Μαρκάτης.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μαρκάτη που έγινε με φόντο τις επικριτικές δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αλλά και μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από κατοίκους της Αθήνας, οπαδούς του Παναθηναϊκού, τον ίδιο τον κατασκευαστή κ. Βωβό και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, η ανέγερση του εμπορικού κέντρου είναι αντίθετη στη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα ο σύμβουλος της Επικρατείας υποστήριξε ότι η κατασκευή του Mall στον Ελαιώνα είναι αντίθετη σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ρυθμίσεις του Ν. 3481/2006, που επιτρέπουν την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «θεσπίστηκαν χωρίς την τήρηση της επιβαλλόμενης από την οδηγία διαδικασίες. Ο νομοθέτης όφειλε να έχει ακολουθήσει τη διαδικασία ενημερώσεως του κοινού ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων τόσο ως προς την υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων όσο και ως προς τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τη θέση και τον τρόπο κατασκευής του εμπορικού κέντρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάτης.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εισήγηση του συμβούλου της Επικρατείας παραβιάζεται και το άρθρο 24 του Συντάγματος κατά το σκέλος εκείνο που δεν επιτρέπει τη μείωση των κοινοχρήστων χώρων κατά την τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως, καθώς, όπως ανέφερε, «στη προκειμένη περίπτωση επέρχεται μείωση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου».
Στο στόχαστρο του κ. Μαρκάτη βρέθηκε και ο διπλασιασμός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία, συντελεστή δόμησης που επίσης «αντίκεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Και ναι μεν είναι συνταγματικά ανεκτή η παραχώρηση σε δήμο ακινήτου για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων με αντάλλαγμα το δικαίωμα δόμησης με αυξημένο συντελεστή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ανέγερση θα γίνει στο πλαίσιο των αρχών της ορθολογικής χωροταξικής και πολεοδομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε με έμφαση ο εισηγητής.
Παρεμβάσεις υπέρ της κατασκευής του εμπορικού κέντρου κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο Παναθηναϊκός και 257 κάτοικοι των Αθηνών. Κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι όλων των πλευρών ανέπτυξαν τους αντίθετους ισχυρισμούς τους. Το δικαστήριο έδωσε προσθεσμία μέχρι τις 19 Μαρτίου προκειμένου να καταθέσουν οι αντίδικοι τις προτάσεις τους, επιφυλασσόμενο να εκδώσει την απόφασή του, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νωρίτερο σε τρεις και το αργότερο σε 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το διάστημα δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου λόγω της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.  

Κακλαμάνης: Πρόβλημα για τη δημοκρατία
Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα στην παρουσίαση του προγράμματος πλαισίου του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη», είχε αφήσει νέες αιχμές κατά του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
«Στο ΣτΕ, απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι, θα κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου της διπλής ανάπλασης. Διερωτώμαι, βέβαια, τι σημαίνει να κρίνεται ως αντισυνταγματικός ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, μετά μάλιστα από παρέλευση τριών ολοκλήρων ετών», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα της δικαιοσύνης του οποίου η αντιμετώπιση συνιστά ταυτόχρονα ένα πρόβλημα για τη δημοκρατία.
«Θα το πω πολύ ωμά, σημαίνει αμφισβήτηση της δυνατότητας και της οργανωμένης πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να σχεδιάσουν και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία πολεοδομικών παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των αστικών κέντρων, να πρασινίσουν το περιβάλλον τους και να καταστήσουν λειτουργικότερη, δικαιότερη και ελκυστικότερη τη ζωή σ΄ αυτά».
Αναφερόμενος στην «πράσινη ανάπτυξη», ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε «χρειαζόμαστε μια εθνική συνεννόηση που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πολιτικές χωρίς αστερίσκους κομματικών σκοπιμοτήτων, χωρίς επιπολαιότητες που αρκούνται σε πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, χωρίς διγλωσσίες που δημιουργούν σύγχυση και κυρίως δίνουν το περιθώριο σε ανεύθυνες μειοψηφίες να μετατρέψουν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα σε άλλοθι αναπτυξιακής ακινησίας, κοινωνικής εξαθλίωσης και ανεύθυνου ακτιβισμού που θέτει τη δημοκρατία και την ανάπτυξη υπό την ομηρία της αυθαιρεσίας και της ανοησίας ανομολόγητων συμφερόντων και ανεξέλεγκτων ομάδων πίεσης και μετάθεσης ευθυνών».

Aισιόδοξη δηλώνει η «Μπάμπης Βωβός»
"Είμαστε αισιόδοξοι πως η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, στην κρίση της οποίας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, θα δικαιώσει τόσο την εταιρία, που βασιζόμενη σε νόμο της Βουλής των Ελλήνων, έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης όσο και την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, το δήμο Αθηναίων και το ελληνικό Δημόσιο, που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο στη περιοχή του Βοτανικού όσο και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
"Σήμερα (6 Μαρτίου 2009) εκδικάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που αφορά το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι τόσο της εισηγμένης εταιρίας Μπάμπης Βωβός, όσο και της ΠΑΕ "Παναθηναϊκός", του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν αφ' ενός τη συνταγματικότητα του νόμου της διπλής ανάπλασης και αφ' ετέρου την νομιμότητα των προσβαλλομένων διοικητικών πράξεων (οικοδομικής αδείας και Ε.Π.Ο. του Εμπορικού Κέντρου)", τονίζεται στην ανακοίνωση.
 Και προστίθεται: "Το μεγαλύτερο μεταπολεμικό έργο που έχει συντελεστεί στην χώρα μας και αφορά τη διπλή ανάπλαση βασίζεται σε νομοθέτημα που ψηφίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή των Ελλήνων".

http://www.aftodioikisi.gr:80/controlItem.aspx?id=2044 6-3-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το πληροφορήθηκα και δυσκολεύτηκα να το πιστέψω! Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην Αίγλη Ζαππείου όπου το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις θέσεις του για την «πράσινη» ανάπτυξη έθεσε -ουσιαστικά- ζήτημα ισχύος του Συντάγματος έναντι των νόμων που ψηφίζονται με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή...
Οπως είπε ο κ. Κακλαμάνης για το γνωστό θέμα του Βοτανικού, το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Σουφλιά περί της «διπλής ανάπλασης» και των ειδικών όρων της. Διερωτήθηκε, ωστόσο, αν είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της ανάπτυξης να τίθεται υπό τέτοιου είδους κρίση ένας νόμος ο οποίος απόλαυσε μεγάλης πλειοψηφίας όταν ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο...
«Τούτο θα σημαίνει αμφισβήτηση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να σχεδιάσουν και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία των αστικών κέντρων» τόνισε ο δήμαρχος για την περίπτωση που τελικά γίνει δεκτή η εν λόγω προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας...
Ητοι, αν κατάλαβα καλά (κι αν δεν κατάλαβα θα ήταν ευχής έργον να εξηγηθεί λεπτομερώς το «παρεξηγημένο» σκεπτικό του κ. Κακλαμάνη), να καταργήσουμε τη δυνατότητα του ΣτΕ να ελέγχει τα νομοθετήματα των 300 της Βουλής επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος (γι' αυτούς) να διαπιστώνει ότι αντίκεινται στα συνταγματικώς οριζόμενα...
Εν ολίγοις, να ανατρέψουμε το θεμέλιο του πολιτεύματος ή, καλύτερα, να το φέρουμε στα μέτρα μας, όπως και όποτε μας βολεύει! Ανατριχιαστική σκέψη...
Βεβαίως, τώρα που το καλοσκέφτομαι, την άποψη του κ. Κακλαμάνη (πιο κομψά, πάντως) επιχείρησαν να τη ζυμώσουν προ ετών, τότε που συζητούσαν για την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, ορισμένοι συνάδελφοί του πολιτικοί. Τότε, λοιπόν, αναπτύχθηκε ως προβληματισμός (αλλά, ευτυχώς, δεν προχώρησε) να αποψιλωθεί ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του ΣτΕ και να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο (συνταγματικό δικαστήριο)...
Για να μην τα πολυλογούμε: Αντί ο προβληματισμός όλης της ελληνικής κοινωνίας να είναι το γιατί συχνά πυκνά υπάρχουν νομοθετικά τερατουργήματα που καταπίπτουν ως αντισυνταγματικά (παρότι είναι εκ των ουκ άνευ να μην παράγονται τέτοια από τη Βουλή, αλίμονο κιόλας αν συνεχίσει να συμβαίνει διαφορετικά), ο πολιτικός αμοραλισμός φτάνει στο σημείο να ζητά μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενδυθεί το Κοινοβούλιο με το «αλάθητο του Πάπα»!
Κι ακόμα χειρότερα, αυτός ο πολιτικός αμοραλισμός δεν απορρίπτεται με αστραπιαία αντανακλαστικά ως ό,τι χειρότερο, αλλά μέχρι που γίνεται και αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού εξαιτίας ενός ιδιότυπου μιθριδατισμού των πολιτών αυτής της χώρας...
GOAL DAY 6-3-09 http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10559&subid=2&tag=7766&pubid=1817356

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαβάστε το ΔΤ της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα με αφορμή το ΑΝΤΙο στο Χρήστο Παπουτσάκη. http://elaionas.wordpress.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα του Ελαιώνα

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπει το πέμπτο τμήμα, την υπόθεση της διπλής ανάπλασης του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το πέμπτο τμήμα, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτούν την έκδοση επιμέρους διαταγμάτων.
Όπως επισημαίνεται από το πέμπτο τμήμα, η μείωση κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
Νομικοί που μίλησαν στο ΣΚΑΪ, διευκρίνισαν ότι το μέγεθος των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να λειτουργήσει συμψηφιστικά, δηλαδή ό,τι αφαιρεθεί απο μία περιοχή να προστεθεί σε μία άλλη.

ΣΚΑΙ 11/03/2009

 

επίσης: http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=25067

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέα εμπλοκή στο γήπεδο του ΠΑΟ

Νέο εμπόδιο ανέκυψε στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου και του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Και αυτό γιατί το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμπλέοντας απόλυτα με την εισήγηση του κ. Σπ. Μαρκάτη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και στο Σύνταγμα το νομικό πλαίσιο για τη διπλή ανάπλαση (Ελαιώνα- λεωφόρου Αλεξάνδρας), στην οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου και του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ε΄ Τμήμα ασχολήθηκε με το θέμα του Ελαιώνα με αφορμή σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ελαιώνα, όπως είναι η κατάργηση και η έγκριση οδών και πεζοδρόμων, η δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων, ο καθορισμός χώρων πρασίνου κτλ. Οπως έλεγαν χθες σύμβουλοι Επικρατείας προς «Το Βήμα», οι πολεοδομικές ρυθμίσεις που προβλέπει το Διάταγμα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από την ψήφιση του Ν. 3481/2006.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=258907

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣτE: «Παράθυρο» για το γήπεδο του ΠAO

Ø      Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 3481/06 γιατί επιδεινώνεται σοβαρά το οικιστικό περιβάλλον

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Παράθυρο» για νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατασκευαστούν μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στον Bοτανικό και όχι τα υπόλοιπα κτίρια (εμπορικό κέντρο «Mall», πολυλειτουργικό δημοτικό κτίριο κ.λπ.) αφήνει χθεσινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Eπικρατείας.

Tο ανώτατο δικαστήριο, ελέγχοντας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αλλάζει το ρυμοτομικό σχέδιο του Eλαιώνα και το Π.Δ. του 1995, εντοπίζει πολλά συνταγματικά προβλήματα του νόμου 3481/06 (για τη διπλή ανάπλαση στις περιοχές Aμπελοκήπων και Bοτανικού) και παραβάσεις δύο κοινοτικών οδηγιών, συμφωνώντας με την εισήγηση του συμβούλου Eπικρατείας Σπ. Mαρκάτη, προς την Oλομέλεια του ΣτE.

Σύννεφα
H γνωμοδότηση του E τμήματος παραπέμπει το ζήτημα στην Oλομέλεια διαταγμάτων του ΣτE, κρίνοντας τον ν. 3481/06 αντισυνταγματικό και «πυκνώνοντας» τα βαριά σύννεφα πάνω από την προοπτική της διπλής ανάπλασης, όσο προβλέπει τη δημιουργία και άλλων κτιρίων (Mall, πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου κ.λπ.) γιατί έτσι επιδεινώνεται σοβαρά το οικιστικό περιβάλλον.

H γνωμοδότηση 35/09 (πρόεδρος K. Mενουδάκος, εισηγήτρια Oλ. Παπαδοπούλου) αποτελεί προπομπό της «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψης της Oλομέλειας του ΣτE (στο πρώτο δεκαήμερο του Aπριλίου) καθώς 5 ανώτατοι δικαστές συμφωνούν ότι η διπλή ανάπλαση πάσχει συνταγματικά, δεν έχει γίνει με πολεοδομικά κριτήρια, εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, δεν οδηγεί σε αναβάθμιση, αλλά σε υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και ανεπίτρεπτη μείωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Ωστόσο και μετά την πιθανή κήρυξη ως αντισυνταγματικού του ν. 3481/06 (ή την πιθανή ακύρωση της οικοδομικής άδειας του Mall) η 37σέλιδη γνωμοδότηση αφήνει περιθώρια για νέα νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει κατεδάφιση του γηπέδου στην Aλεξάνδρας και ανέγερση νέων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ) με τις βοηθητικές χρήσεις (αθλητικές, εμπορικές, φιλοξενίας) στον Bοτανικό, ίσως και σε διπλανό τετράγωνο.

Το εμπόδιο

Eτσι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο του ΠΔ του 1995, που στον αρχικό πολεοδομικό σχεδιασμό, πρόβλεπε δεσμευτικά ότι θα βρισκόταν ο κεντρικός πυρήνας του κοινόχρηστου πρασίνου, ακριβώς στην περιοχή όπου τώρα σχεδιάζονται τα πολυλειτουργικά εμπορικά κέντρα, γραφεία κ.λπ.

Γι’ αυτό άλλωστε το τμήμα (με ψήφους 4-1) έκρινε την πολεοδομική παρέμβαση αντίθετη στο Σύνταγμα και ότι με τα επιπλέον κτίρια υπονομεύει τις βασικές κατευθύνσεις του Pυθμιστικού Σχεδίου Aθηνών για πράσινο, ήπια δόμηση, αντιμετώπιση της ρύπανσης από κυκλοφοριακό φόρτο κ.λπ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=6173118

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ΣτΕ κόβει το Π.Δ. Σουφλιά για τα έργα στον Ελαιώνα

Λαζαρίδου Ε

Την παραβίαση της νομιμότητας στη χωροθέτηση του εμπορικού - αθλητικού κέντρου στην καρδιά του Ελαιώνα και μάλιστα σε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου αναδεικνύει με απόφασή του το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία οι διατάξεις του νόμου 3481/2006 που προέβλεπαν την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και τα εμπορικά κέντρα του δήμου και του μεγαλοεργολάβου Βωβού. Το θέμα πάντως παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Το Ε' τμήμα υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου, ασχολήθηκε με το σχέδιο Π.Δ. για την "τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Αθηναίων στην πολεοδομική ενότητα του Ελαιώνα (ν. Αττικής) και σε συνεχόμενη με αυτήν περιοχή του ίδιου δήμου, τροποποίηση χρήσεων γης, επιβολή και τροποποίηση προκηπίου". Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο νόμος 3481/2006 με τον οποίο χαρακτηρίστηκε η περιοχή ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, και καθορίστηκαν χρήσεις και όροι δόμησης είναι αντισυνταγματικός αφού δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διοικητική διαδικασία (έκδοση Π.Δ.). Επιπλέον, πριν τη σύνταξη του νόμου σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία θα έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ με το νόμο για τη  διπλή ανάπλαση "επέρχεται όχι μόνο σημαντική μείωση των προβλεπόμενων χώρων πρασίνου αλλά πλήρης αναίρεση της φυσιογνωμίας και του προορισμού τους". Κάτι τέτοιο, επισημαίνει το Ε' τμήμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περιβαλλοντική έκθεση που διαπιστώνει ότι "υπάρχει αδήριτη ανάγκη αυξήσεως των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου".

Στη γνωμοδότηση επίσης υπογραμμίζεται ότι "η διατήρηση των εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, οι οποίοι σύμφωνα και με τα δεδομένα της κοινής πείρας, συμβάλλουν ουσιωδώς στη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως ιδίως σε πυκνοδομημένα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, αποτελεί πρωταρχικό όρο για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος, και συνεπώς τροποποιήσεις που επιφέρουν τη μείωσή τους ή την αναίρεση της πολεοδομικής λειτουργίας τους δεν είναι κατ΄αρχήν συνταγματικώς ανεκτές".

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=441710

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ειμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα δίνει μεγάλο αγώνα για τη δημιουργία μητροπολητικού πάρκου στην περιοχή.

Αγώνα που δεν τελείωσε με την προσφυγή στο ΣτΕ.

Είναι όμως και δαπανηρός. Μέχρι στιγμής τα έξοδα υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Επειδή η αλληλεγγύη μας είναι η δύναμή μας,

η Επιτροπή απευθύνεται σε όλους και όλες να συνεισφέρουν οικονομικά καταθέτοντας τη συμβολή τους στον παρακάτω λογαρισμό:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 155/350849-80 (Μπολώτα Μυρτώ, Κώστας Φωτεινάκης).

(ελήφθη 12-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χτες δημοσιεύτηκε στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" το άρθρο που βρίσκεται στο link: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=10816228

 Σημαντικό ζήτημα που φέρονται απο τη δημοσιογράφο να θέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας που της μίλησαν:

"Ως προς το ζήτημα εάν τίθενται νέα εμπόδια για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, δικαστές του ΣτΕ τόνιζαν ότι καθοριστικό ρόλο για την ακύρωση του έργου θα παίξει μια ενδεχόμενη προσφυγή που θα προσβάλει διοικητική πράξη για την ανέγερση του γηπέδου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. "

 Απ' ότι φαίνεται πετιέται ένα μπαλάκι - χειροβομβίδα.

(ελήφθη 13-3-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Τσιμεντοποίηση 25 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος

Την επιχειρούμενη παράδοση και τσιμεντοποίηση 25 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με ευθύνες τόσο της δημοτικής αρχής Αθήνας, όσο και των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου.

Συγκεκριμένα, αν και είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/2/09) για «αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών για ένα χρόνο» στην εν λόγω έκταση, που είχε οριστεί ως δημόσιος χώρος, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, εισηγήθηκε, στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας την αλλαγή χρήσης και τη μετατροπή της έκτασης αυτής σε οικοδομήσιμη και μάλιστα με συντελεστή δόμησης 3 (δηλ. οικοδομούνται 75.000 τετρ. μέτρα περίπου). Η απαράδεκτη αυτή εισήγηση προωθήθηκε, ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού!

Οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου είναι τεράστιες. Η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως άφησε να περάσει η προθεσμία των 45 ημερών που προβλέπει ο νόμος, κατά την οποία όφειλε να αντιδράσει σε αυτή την οικοπεδοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό για την απαλλοτρίωση της έκτασης μεταφέρεται στους προϋπολογισμούς του δήμου, από χρόνο σε χρόνο χωρίς, όμως, να έχει υλοποιηθεί!

Αυτή η απόπειρα τσιμεντοποίησης έρχεται σε συνέχεια των επιχειρούμενων τσιμεντοποιήσεων γειτονικών οικοπέδων, στην Ακαδημία Πλάτωνος, από τη Νομαρχία Αθηνών και την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Μάρτη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

From: sofokleous10.gr

Sent: Friday, March 20, 2009 2:46 AM

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ανακλήσεως της ΒΩΒΟΣ

Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009 19:32  

Η Διοίκηση της εταιρίας "Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε." ανακοινώνει ότι, στις 18 Μαρτίου 2009 εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, μειοψηφούντος του Προέδρου, δεν κάνει δεκτή την αίτηση ανακλήσεως της 57/2009 αποφάσεως για την αναστολή των εργασιών στο Βοτανικό, που είχε καταθέσει η εταιρία στις 28.01.2009.

Ήδη, στις 06.3.2009 συζητήθηκε ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως και σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υπομνημάτων όλων των πλευρών, αναμένεται δε στα μέσα Απριλίου να συνέλθει σε διάσκεψη η Ολομέλεια, προκειμένου να αποφασίσει.

Στο πλαίσιο της ομαλής πορείας των δραστηριοτήτων της εταιρίας, ανεξάρτητα από τυχόν καθυστερήσεις στο έργο του Βοτανικού, η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με σκοπό να μεταθέσει χρονικά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

·         Απάντηση δικαστικού του ΣτΕ στον Πρετεντέρη

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος ,αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος, απαντά σε ένα από τα πολλά ελεεινά άρθρα του Πρετεντέρη, ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι η επίκληση της νομιμότητας που κάνει κάθε βράδυ από τα δελτία πρέπε,ι να αφορά όλους τους άλλους εκτός από τα αφεντικά (του)

Από το ΒΗΜΑ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βωβός: Το νέο mall… πέθανε, ζήτω το κτίριο γραφείων!
Τρίτη, 07 Απρίλιος 2009 00:52  

Προεξοφλώντας την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο, η διοίκηση της Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική προσανατολίζεται να… ενταφιάσει το φιλόδοξο σχέδιο για νέο γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο και να προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Sofokleous10”.Στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα απογοητευτικά αποτελέσματα της χρήσης 2008, η διοίκηση της εταιρείας προανήγγειλε εμμέσως τη μεγάλη στροφή στα σχέδιά της, τονίζοντας ότι αναμένει την απόφαση του ΣτΕ στα τέλη Ιουνίου, για να ενεργοποιήσει το εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης στον Βοτανικό, που οδήγησε την εταιρεία στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ιστορίας της.

«Η εταιρεία», όπως τονίσθηκε στους αναλυτές, «διαθέτει εναλλακτικούς τρόπους για την αξιοποίηση της υφιστάμενης κατασκευής στο έργο του Βοτανικού, εάν η διπλή ανάπλαση ακυρωθεί. Οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι εκμετάλλευσης που έχουν διερευνήσει οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας θα επιτρέψουν στον όμιλο να καλύψει τα ήδη πραγματοποιηθέντα κόστη του έργου, παράγοντας ταυτόχρονα ένα εύλογο κέρδος».

Πληροφορίες του “Sofokleous10” αναφέρουν ότι, αντί της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου στην «καρδιά» της Αθήνας, η εταιρεία προσανατολίζεται στη δημιουργία πολυτελούς κτιρίου γραφείων. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η στροφή αυτή θα εκτονώσει τον πόλεμο συμφερόντων, που από αρκετούς εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από τις αντιδράσεις στη διπλή ανάπλαση με την κατασκευή εμπορικού κέντρου, η οποία θα έθιγε τα συμφέροντα πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου με μεγάλα συμφέροντα στον ίδιο τομέα.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές, υπόψη των οποίων τέθηκαν οι πληροφορίες για την ανέγερση κτιρίου γραφείων, επισημαίνουν ότι αυτή η εναλλακτική επένδυση της Μπ. Βωβός θα έχει σίγουρα χαμηλότερη οικονομική απόδοση από ένα εμπορικό κέντρο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει το «εύλογο κέρδος», που αναμένει η διοίκηση.

Η δημιουργία ενός μεγάλου δανειακού ανοίγματος για την ανέγερση του κτιρίου, σε μια περίοδο κάμψης της ζήτησης για επαγγελματικούς χώρους και πίεσης στα μισθώματα προκαλεί αρκετές αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του νέου έργου. Πάντως, η απεμπλοκή από το αδιέξοδο του Βοτανικού, έστω και με αμφίβολα τελικά οικονομικά αποτελέσματα, είναι σίγουρα προτιμότερη από την παράταση του αδιεξόδου, τονίζουν οι αναλυτές.

Η περιπέτεια του Βοτανικού άφησε τα «αποτυπώματά» της στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που εμφάνισε δεκαπενταπλάσιες ζημίες μετά από φόρους (120,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 7,8 εκατ. ευρώ το 2007).

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, «τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στις μειωμένες έναντι του 2007 υπεραξίες από αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας επενδυτικών ακινήτων. Ειδικότερα, προέκυψαν συνολικές αναπροσαρμογές (μειώσεις) επενδυτικών ακινήτων 83,4 εκατ. ευρώ, κυρίως από την απομείωση της εύλογης αξίας του οικοπέδου στην Αγ. Άννης & Πολυκάρπου στον Βοτανικό, καθώς και την αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς». Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 52,9 εκατ. ευρώ, από 101,3 εκατ. ευρώ περίπου την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση κατά 47,8%.

Πολλά ερωτηματικά για το μέλλον, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δημιουργεί η απότομη αύξηση του δανεισμού, από τα 540 εκατ. ευρώ το 2007, στα 748 εκατ. ευρώ το 2008, αύξηση που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το δανεισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Βοτανικό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η καθαρή αξία του ενεργητικού ανά μετοχή μετά από αναβαλλόμενη φορολογία ανήλθε σε 12,06 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 22,8% συγκριτικά με το 2007. Η τιμή της μετοχής στο ταμπλό μόλις υπερβαίνει τα 2 ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί στο 1/6 της καθαρής αξίας ενεργητικού, αντανακλώντας τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για το μέλλον.

Δημοσίευμα απο τον "Ομιλο Ζούγκλα"

http://www.sofokleous10.gr:80/portal2/toprotothema/toprotothema/Βωβός:-Το-νέο-mall…-πέθανε,-ζήτω-το-κτίριο-γραφείων!-2009040610648/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πράσινο φως από την ολομέλεια του ΣτΕ 

Σε δεύτερη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί τελικά η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, συμφερόντων Μπ. Βωβού. Χθες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια άναψε πράσινο φως για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού αποφαινόμενη ότι νόμιμα προβλέφθηκε η κατασκευή του γηπέδου με νόμο και  όχι με Προεδρικό Διάταγμα πολεοδομικού χαρακτήρα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τη χθεσινή διάσκεψη δεν εισήλθαν στο θέμα της κατασκευής του εμπορικού κέντρου κοντά στο γήπεδο, κάτι που θα το αποφασίσουν σε νέα διάσκεψη τον επόμενο μήνα. Πρόγευση ωστόσο έχει δώσει η εισήγηση του συμβούλου Σ. Μαρκάτη που διαπίστωσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και ως εκ τούτου ζήτησε να γίνει δεκτή η προσφυγή των 131 κατοίκων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Σ. Μαρκάτη, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και από την ολομέλεια του ΣτΕ ο συντελεστής 1,6 στο χώρο της ΕΤΜΑ που προορίζονταν για πράσινο αντιτίθεται, αφενός μεν στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στην νομολογία του ΣτΕ γιατί καθορίστηκε "με αποκλειστικώς ταμειακούς λόγους και όχι με πολεοδομικά κριτήρια.

Ο εισηγητής επίσης διαπιστώνει "ευθεία παραβίαση του Συντάγματος" για το γεγονός ότι ο συντελεστής δόθηκε εν είδει αποζημίωσης "αφού δεν πρόκειται ούτε για περιορισμό που επιβάλλεται χάριν προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ούτε για τη ρυμοτόμηση ακινήτου προκειμένου να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος".

Σύμφωνα με τον Σ. Μαρκάτη εξάλλου υπάρχει παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας καθώς "όφειλε ο νομοθέτης πριν προβεί στην επίμαχη πολεοδομική ρύθμιση που εμπίπτει εν όψει των επιπτώσεών της της και στο πεδίο εφαρμογής 85/337 να έχει ακολουθήσει τη διαδικασία ενημερώσεως των αρχών και του κοινού τα ειδικότερα οριζόμενα στην οδηγία αυτή".

Ο εισηγητής τέλος απέφυγε να κρίνει τη συνταγματικότητα της τροπολογίας του 2006 ως προς τη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, σημείωσε ωστόσο την απουσία στοιχείων "από τα οποία να συνάγονται λόγοι τέτοιας επείγουσας ανάγκης (σ.σ.: μεταφορά του γηπέδου από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας) και να δικαιολογούν την εξαιρετική περίπτωση θεσπίσεως με τυπικό νόμο ατομικών ρυθμίσεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού".

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε.

ΑΥΓΗ 11/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βωβός: Τι κρύβει το «άδειασμα» από τον Mr MIG

Την ώρα που συνεχίζεται στο ΧΑ το «πάρτι» γύρω από τη μετοχή της Βωβός («πάρτι στο υπόγειο», θα μπορούσε να αποκληθεί, καθώς η αποτίμηση της εταιρείας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή…), ακόμη και ο Mr MIG «αδειάζει» την εισηγμένη, με δηλώσεις που ευθέως στρέφονται κατά της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό –άρα και της κατασκευής του θηριώδους εμπορικού κέντρου από την Βωβός. Περισσότερα...

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δικαίωση για την Ανοικτή Πόλη και τους 131

Κυρίτσης Γ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2009

Η έκδοση της άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων για να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ αποτελεί μεγάλη δικαίωση των θέσεων της Ανοιχτής Πόλης. Σε ανύποπτο χρόνο, όταν εξελισσόταν η διαδικασία λάσπης απέναντι στο ΣτΕ και τους 131 πολίτες (Δεκ. '08 - Γεν. '09), ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι "βάζει στοίχημα" ότι το έργο του γηπέδου μπορεί και θα προχωρήσει. Τότε πολλοί, η δημοτική αρχή, υπεύθυνοι της ΠΑΕ ΠΑΟ, παπαγαλάκια του αθλητικού τύπου κατακεραύνωναν, λέγοντας όσους αντιδρούσαν στην ανεξέλεγκτη αφενός άσχετους και αφετέρου ότι πάνε να παραπλανήσουν τον κόσμο του ΠΑΟ. Αποδείχτηκε ότι αυτοί που πήγαν να παραπλανήσουν τον κόσμο του ΠΑΟ και να εκμεταλλευτούν τα φίλαθλα συναισθήματα ήταν ο κ. Κακλαμάνης, ορισμένοι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ και ο ίδιος ο εργολάβος Βωβός.

Αποδεικνύεται σήμερα, μετά την εισήγηση στην ολομέλεια του ΣτΕ και την έκδοση της πρώτης άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων ότι εκτός από πολιτικά και ηθικά δίκαιο, η Ανοιχτή Πόλη και ο Τσίπρας είχαν και τυπικά / νομικά έγκυρη θέση: δεν είναι θεσμικά αποδεκτή η κατασκευή του εμπορικού κέντρου Βωβού και των άλλων χρήσεων που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα την περιοχή. Η κατασκευή μόνο του γηπέδου μπορεί να είναι συμβατή με το μητροπολιτικό πάρκο της Δυτ. Αθήνας που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες διαρροές από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν θεωρεί αντίθετη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο τη μεταφορά του γηπέδου στο Βοτανικό και δεν κηρύσσει συνολικά τον νόμο της "διπλής ανάπλασης" στο σύνολό του αντισυνταγματικό.

ΑΥΓΗ 17/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εκβιάζει και απειλεί τώρα ο Βωβός

Πανταζίδης Ν.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/04/2009

Η εταιρεία "Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε." δεν ήταν δυνατόν να... κρύβεται επ' αόριστον και με τη χθεσινή της ανακοίνωση όχι μόνο δείχνει θορυβημένη για τις εργασίες που μπορούν να γίνουν  -ερήμην της- για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, αλλά έμμεσα εκβιάζει και άμεσα απειλεί με αξίωση αποζημιώσεων, σε περίπτωση που δεν της γίνουν τα "χατίρια".

Η ανακοίνωση ξεκινάει μεν αναφέροντας ότι  "η χορήγηση στον Παναθηναϊκό της άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων για την κατασκευή του γηπέδου του στο Ο.Τ.45 στον Βοτανικό δημιουργεί αισιοδοξία για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης", αλλά καταλήγει:

"Η 'Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.' έχει συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση της μεταφοράς του γηπέδου στον Βοτανικό και συνακόλουθα στην απόδοση σε κοινή χρήση της εκτάσεως της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3481/2006 στο Ο.Τ.45α, που παραμένει στην ιδιοκτησία μας, αποτελούσε και αποτελεί το δικαιοπρακτικό θεμέλιο για την παραχώρηση, κατά τα άνω, της έκτασης στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και για την κατεδάφιση των επικειμένων κτιρίων. Τυχόν ανατροπή του δικαιοπρακτικού αυτού θεμελίου θα σημαίνει αναπότρεπτα την επιστροφή της έκτασης επί της οποίας θα ανεγερθεί το γήπεδο στην ιδιοκτησία μας, καθώς και τη γέννηση αξιώσεων αποζημίωσης για κάθε περαιτέρω ζημία".

Είναι βέβαια προφανές πλέον το ποιοι δεν θέλουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και το χρησιμοποίησαν ως άρμα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά -και μόνο- συμφέροντά τους.

Να ζητήσει συγγνώμη...

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε:

"Είχαμε πει ότι θα γίνει γήπεδο και γύρω-γύρω πράσινο. Σήμερα είναι μέρα δικαίωσης. Μέρα χαράς για τους φιλάθλους, αλλά και για τους πολίτες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμένει ο κ. Κακλαμάνης ότι δεν γίνεται γήπεδο χωρίς εμπορικό κέντρο; Δεν περιμένουμε να ζητήσει συγγνώμη από εμάς. Ας ζητήσει  τουλάχιστον ένα συγγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού για τα ασύστολα ψεύδη.

Τέλος, αποδεικνύεται ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν μια πόλη ανθρώπινη".

ΑΥΓΗ 22/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χρονοτριβούν αδικαιολόγητα για το γήπεδο

Μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται πως ήταν αφελείς όσοι στον Παναθηναϊκό πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί το γήπεδο μέσα σε 18 μήνες από τη στιγμή που θα άναβε το «πράσινο φως» για τα έργα. Eχουν περάσει πολλοί μήνες από την ημέρα που ο Νικήτας Κακλαμάνης έδινε σε στυλ θεατρικής παράστασης το σύνθημα να πάρουν μπρος οι μπουλντόζες κι από τότε, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν... Υποτίθεται ότι με το που θα έβγαινε η πρώτη άδεια, την επομένη θα ξεκινούσαν αμέσως οι εκσκαφές. Η άδεια βγήκε από τη Μεγ. Πέμπτη και δέκα μέρες μετά, ακόμα δεν έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο που θα επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να αναλάβει το εργοτάξιο και να αρχίσει τα έργα. Η νέα καθυστέρηση χρεώνεται από τους «πράσινους» στον Δήμο Αθηναίων διότι ενώ έχει στα χέρια όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δεν έχει υπογράψει ακόμη το πρωτόκολλο ώστε να γίνει η αρχή και να μπει το έργο σε μια σειρά. Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες επρόκειτο να συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα της απαλλοτρίωσης της έκτασης που ανήκει στην εταιρεία του κ. Βωβού, αν χρειαστεί να γίνει τέτοια κίνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ. Τη συζήτηση αυτή ζήτησε με επιστολή του ο Παναθηναϊκός ώστε να τοποθετηθούν από νωρίς όλες οι παρατάξεις και να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις. Τελικά, ο κ. Κακλαμάνης δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο κι αυτό επέτεινε τον εκνευρισμό. Το μόνο καλό είναι ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον δύο χρόνια, γιατί αν ήταν να παραδοθεί το γήπεδο σε 18 μήνες, έτοιμη θα ήταν μόνο η μακέτα. Χρ. Κ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_2_28/04/2009_312435

 

 

Η "μπάλα" στο γήπεδο του ΠΑΟ

    Το "μπαλάκι" στον Παναθηναϊκό ρίχνει ο δήμος Αθηναίων για τη κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό. Με απόφασή του χθες, την οποία υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην αυτής του ΚΚΕ, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας εγγυάται -όπως είχε ζητήσει ο ΠΑΟ- "την ακώλυτη χρήση του μισθίου καθ' όλη τη διάρκεια της μίσθωσης" και καλεί την ΠΑΕ να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου, με δεδομένο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκρίνει την εκτέλεση εκσκαφών στο χώρο από τις 15 Απριλίου.

"Η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, ακόμη και κρύο όμως είναι γλυκό. Αυτοί που μας κατηγορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στεκόμαστε εμπόδιο στην υλοποίηση του ονείρου των φιλάθλων του ΠΑΟ, είναι αυτοί που σήμερα υιοθετούν τις προτάσεις μας και λένε πλέον ότι το γήπεδο εξ αρχής είχε στηθεί σε λάθος βάση, καθώς συνδέθηκε με επιχειρηματικές και πολιτικές σκοπιμότητες", επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι θέλει να γίνει γήπεδο, ότι το γήπεδο δεν θα συμπαρασύρει εμπορικές χρήσεις και ότι γύρω από το γήπεδο θα υπάρχει πράσινο. Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εμπορικό κέντρο Βωβού, η "Ανοιχτή Πόλη" κατέθεσε προς ψήφιση πρόταση, σύμφωνα με την οποία "ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση ότι θα εργαστεί να ξεπεραστούν τα όποια νομικά και οικονομικά ζητήματα προκύψουν μετά από μια απόφαση του ΣτΕ που θα ακυρώνει την αποζημίωση με αυξημένο συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βωβού, με τον προσφορότερο για τον δήμο τρόπο (είτε με αγορά είτε με απαλλοτρίωση)". Στην ίδια πρόταση, κάλεσε τον δήμο να δεσμευτεί ότι θα αποδοθεί "το σύνολο των εν λόγω 56 στρεμμάτων στους δημότες της πόλης, σε χώρους πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και μαζικού αθλητισμού, αξιοποιώντας το Σχέδιο του Ελαιώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή". Η πρόταση τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε από τους 4 συμβούλους της "Ανοιχτής Πόλης". Την καταψήφισε η παράταξη Κακλαμάνη, η παράταξη Σκανδαλίδη ψήφισε παρών, ενώ η "Συμπαράταξη" (ΚΚΕ) απείχε.

"Είναι πολύ σημαντικό πράγμα στην πολιτική κανείς να αντιλαμβάνεται και τα λάθη του" τόνισε, τέλος, με νόημα προς τη δημοτική πλειοψηφία ο Αλ. Τσίπρας. "Αν δεν το κάνει αυτό, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι ξεροκέφαλος ή δεν ήταν λάθος αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή η σύμπλευση με συμφέροντα. Επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ισχύει το δεύτερο για τους παρόντες, περιμένουμε μια πιο γενναία στάση" υπογράμμισε. Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων συνέχισε να μιλά γενικόλογα και να μην δεσμεύεται στο θέμα Βωβού, ενώ περιορίστηκε να κατηγορήσει τον Αλ. Τσίπρα για πολιτικό θράσος.

Μ.Γ. ΑΥΓΗ 5/5/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με 15-10 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε θετικά ως προς τους λόγους ακύρωσης που προέβαλαν 130 πολίτες ενάντια στην οικοδόμηση του Mall του Βωβού στον Ελαιώνα. Έτσι 72.000 τμ τσιμέντου και άλλα 40.000 από το εμπορικό δημαρχιακό που θα χτιζόταν δίπλα, πάμε περίπατο. Αυτό σημαίνει ότι η ελπίδα να δούμε ένα μεγάλο πάρκο στον Ελαιώνα παραμένει ζωντανή και διεκδικίσιμη.
Ένα μπράβο στις δυνάμεις πολιτών και πολιτικές που δώσαν ενεργητικά τον αγώνα, εντός και εκτός Συμβουλίου της Επικρατείας και δέχτηκαν τον πιο ανηλεή πόλεμο από τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ εδώ και καιρό. Χάρη σε αυτές τις δυνάμεις γλιτώσαμε μια τρομακτική επιβάρυνση και περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ ελπίζουμε και στο εντελώς αντίστροφο. Στο μητροπολιτικό πάρκο.
Να ευχαριστήσουμε και τον Κακλαμάνη που με την γελοία και προκλητική στάση του, όχι μόνο έχασε, αλλά ξευτιλίστηκε και όσο περισσότερο μπορούσε.
Να παίρνει σειρά και το mega αυθαίρετο Mall του Λάτση στο Μαρούσι!

___________________________________________________________ 

 

Νομίζω ότι πάνω στη χαρά μας ξεχάσαμε κάτι σημαντικό, που όταν εξαγγέλθηκε από τον Κακλαμάνη πέρασε λίγο στο ντούκου.

Με εκείνες τις δύο στήλες, -που θα ύψωνε στον Ελαιώνα- τί σκοπεύουμε να κάνουμε ?

Γιατί αν περιμένουμε απο τον Κακλαμάνη.... ζήσε Μάη μου...!

Πιστέυω ότι πρέπει να το φροντίσουμε κι αυτό εμείς. Και χωρίς αργοπορία μάλιστα.

(ελήφθη 15-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 266387  e-mail: elaionas@yahoo.grhttp://elaionas.wordpress.com

15-05-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έγινε και το δεύτερο βήμα στον Ελαιώνα

Με μεγάλη χαρά η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αναγγέλλει ότι σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία λήφθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των 130 πολιτών κατά του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα. Και η απόφαση αυτή είναι θετική υπέρ της προσφυγής των 130 πολιτών.
Μετά την Αναστολή εργασιών που είχε κερδηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2008 και ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα σήμερα γίνεται το δεύτερο: ακυρώνεται το Εμπορικό Κέντρο, το Δημαρχιακό Μέγαρο και το δεύτερο Εμπορικό Κέντρο του κ. Κακλαμάνη.
Η τσιμεντοποίηση που σχεδίασε ο κ. Σουφλιάς, με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπουτσή, με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, η τσιμεντοποίηση που τόσο ένθερμα υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα.
Η Επιτροπή μας συνεχίζει, αποφασιστικά, μαχητικά και με όραμα, τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη: την υλοποίηση του Πάρκου στον Ελαιώνα, την υλοποίηση του κοινόχρηστου πρασίνου.
Οφείλουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα Ελαιώνα με 700 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου στην Αθήνα και 2.000 στρέμματα πρασίνου συνολικά.
Η Επιτροπή μας εκφράζει τις θερμότερες αγωνιστικές ευχαριστίες σε όλα τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις οργανωμένες δυνάμεις και τους ενεργούς πολίτες, που τη στήριξαν με την αλληλεγγύη τους.
Σε όλους όσους αυτό το διάστημα επιτέθηκαν στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, συκοφάντησαν και απείλησαν τους 130 πολίτες, διαστρέβλωσαν και έθεσαν πέπλο σιωπής στις απόψεις και τη δράση της Επιτροπής μας, ένα έχουμε να πούμε: σήμερα πρέπει να ντρέπονται για όλα όσα έγραψαν, είπαν, έκαναν.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 266387  e-mail: elaionas@yahoo.grhttp://elaionas.wordpress.com
19-05-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαντώντας στην ανακοίνωση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», ότι αν γίνει δεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή των 130 πολιτών, τότε «θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της εταιρίας για την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της, που υπερβαίνει το ποσόν των 280 εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του κατασκευασθέντος έργου» (Δελτίο Τύπου 18.05.2009), σημειώνουμε:
Ί Η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» αγόρασε τον Οκτώβριο του 2006 το σύνολο των 100 στρεμμάτων του οικοπέδου της ΕΤΜΑ αντί 50 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο
Ί Η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» μεταβίβασε το Δεκέμβρη του 2007 στο Δήμο Αθηναίων την έκταση των 56 στρεμμάτων από το οικόπεδο της ΕΤΜΑ, η αξία της οποίας («δωρεά» υποτίθεται προκειμένου να λάβει διπλάσιο συντελεστή) αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο ως 26 εκατ ευρώ.
Ί Η δαπάνη της κατεδάφισης των κτιρίων ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 10 εκατ ευρώ.
Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο αίτημα που αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» είναι αυθαίρετο, εντελώς ατεκμηρίωτο και υπερπολλαπλάσιο κάθε εύλογης αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας αυτής.
Ο κ. Βωβός μπορεί να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ό,τι θέλει. Πιθανόν ακόμη, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης να θεωρεί ως εύλογο ό,τι του ζητήσει ο κ. Βωβός.
Όμως, οι νόμιμες διαδικασίες προφανώς και δεν επιτρέπουν σε κανένα να  πληρώσει «κερατιάτικα» από το Δημόσιο ταμείο.
Θα ήταν πρόκληση να χρησιμοποιηθεί κάθε ενδεχόμενο αίτημα της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» ως ένα ακόμη μέσο πίεσης και εκβιασμού.  Αρκετά με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους εκβιασμούς
Ας το πάρουν απόφαση: έχασαν.
Ο Ελαιώνας δεν θα γίνει βορά στα κερδοσκοπικά και περιβαλλοντοκτόνα σχέδια τους. Ο Ελαιώνας δεν είναι Βατοπέδι.
Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία Βωβού πρέπει αμέσως μετά την έκδοση  της απόφασης του ΣτΕ να απαλλοτριωθεί -φυσικά με εύλογο τίμημα, που θα προσδιοριστεί με βάση τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες- σύμφωνα με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 1995, προκειμένου να γίνει κοινόχρηστο πράσινο. Ο εν μέρει οικοδομημένος υπόγειος χώρος στάθμευσης μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί με στρώση χώματος επαρκούς πάχους και να δεχθεί υψηλό πράσινο
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βωβός: Ομηρεία του ΠΑΟ με… λύτρα 280 εκατομμυρίων! (Τρίτη, 19 Μάιος 2009 23:23, Το Πρώτο Θέμα)

 «Το τελευταίο «χαρτί» που μπορεί να παίξει πλέον η διοίκηση της Βωβός δεν είναι άλλο από το «χαρτί» της ομηρείας του γηπέδου του Παναθηναϊκού, προσβλέποντας σε...
Διαβάστε περισσότερα...

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αποζημίωση για τον Βοτανικό ζητεί η «Βωβός»

Ν. Χ. Ρουσανογλου

Στη διεκδίκηση ποσού που μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και τα 280 εκατ. ευρώ προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της «Μπάμπης Βωβός», σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση του έργου του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Η αποζημίωση αυτή προκύπτει από τη ζημία της εταιρείας από την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της, χωρίς να περιλαμβάνει τη δαπάνη για την κατασκευή του 70% του εμπορικού κέντρου, η οποία έχει ανέλθει σε 155 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η εταιρεία εξασφάλισε μεν περίοδο χάριτος ενός έτους (έως τέλη Μαρτίου του 2010) για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι προφανές ότι η ζημία από τη μη ευόδωση της επένδυσης στον Βοτανικό είναι σημαντική. Η διοίκηση θα περιμένει τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ προς τα τέλη του μήνα, ώστε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Το ποιες θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από τη στάση του Δήμου της Αθήνας, που βρίσκεται και στη δυσχερέστερη θέση, έχοντας «υποθηκεύσει» ουσιαστικά τις τύχες του αναλαμβάνοντας τόσο ενεργό ρόλο στη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφ. Αλεξάνδρας. Oπως έχουν δηλώσει και οι επικεφαλής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σε περίπτωση που ο δήμος δεν παράσχει τις κατάλληλες εγγυήσεις, ήτοι την απαιτούμενη αποζημίωση προς τον επιχειρηματία, ώστε να μην άρει τη δωρεά της έκτασης του γηπέδου, όπως ευθέως δηλώνεται από την πλευρά της «Μπ. Βωβός», θα πρέπει να αναμένονται αγωγές και από την πλευρά της ΠΑΕ. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι το γήπεδο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί, μιας και δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη έκταση, παρά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Σημαντικό ρόλο για την τροπή των πραγμάτων, πέραν των προθέσεων των επιμέρους πλευρών, θα έχει και η ίδια η απόφαση, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν επιτρέπει την κατασκευή εμπορικού κέντρου με τον παλιό συντελεστή (0,8 από 1,6 της διπλής ανάπλασης) ή αν η εταιρεία θα κληθεί να αξιοποιήσει το οικόπεδο μόνο για την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση που επιτρέπεται εμπορικό κέντρο, έστω και με το πρότερο καθεστώς (με χαμηλότερο συντελεστή και στο σύνολο της έκτασης των 110 στρεμμάτων), τότε η εταιρεία αποκτά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Το ζητούμενο πλέον για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά και για την «Μπ. Βωβός» είναι το αν ο Δήμος Αθηναίων θα αποζημιώσει ή όχι και με ποιον τρόπο την πλευρά του επιχειρηματία. Το «σίριαλ», πάντως, θα έχει κι άλλα επεισόδια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_19/05/2009_315104

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Αλληλένδετα γήπεδο - εμπορικό κέντρο»

Ø      Η Βωβός απειλεί με ανάκληση δωρεάς και θα αξιώσει αποζημιώσεις αν δεν γίνει η διπλή ανάπλαση

Αποζημιώσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ θα ζητήσει η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική από το ελληνικό Δημόσιο αν ματαιωθεί οριστικά η διπλή ανάπλαση Βοτανικού και λεωφόρου Αλεξάνδρας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ της περασμένης Παρασκευής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απεφάνθη ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί από την εταιρεία εμπορικό κέντρο με συντελεστή δόμησης 1,6 στον Βοτανικό.

«Ματαιουμένης της Διπλής Ανάπλασης, η διοίκηση της “Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική ΑΕ” θα αναζητήσει άμεσα τη ζημία της εταιρείας για την κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων και την αξία του υπάρχοντος οικοπέδου της, που υπερβαίνει το ποσόν των 280 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του κατασκευασθέντος έργου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η διοίκηση της εταιρείας αναμένει τη δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ, αν δηλαδή θα ισχύσει ο συντελεστής δόμησης 1,6 όπως καθορίζεται στον νόμο για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μόνο θα ισχύσει η γενομένη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας (περίπου 56 στρέμματα) προς τον Δήμο Αθηναίων, άλλως η διοίκηση της εταιρείας έχει χρέος προς τους μετόχους της (έλληνες και ξένους επενδυτές) να ανακαλέσει την παραχώρηση του ακινήτου προς τον Δήμο».

Η διοίκηση της εταιρείας Βωβός αναφέρει ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της διπλής ανάπλασης που αφορούν τόσο το γήπεδο του ΠΑΟ όσο και το εμπορικό κέντρο είναι αλληλεξαρτώμενες, καθώς:

- η κατασκευή του γηπέδου θα γίνει σε έκταση, τμήμα της οποίας ανήκε στην Μπάμπης Βωβός και παραχωρήθηκε δωρεάν για τον σκοπό αυτόν στον Δήμο Αθηναίων και

- στο ενιαίο οικόπεδο της εταιρείας, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, ήταν κτισμένα τα βιομηχανικά κτίρια της ΕΤΜΑ, επιφανείας 110.000 τ.μ., τα οποία κατεδαφίστηκαν προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος για την κατασκευή του γηπέδου.

«Χωρίς την ανωτέρω δωρεά και κατεδάφισηγήπεδο δεν μπορούσε να κατασκευασθεί στον Βοτανικό, ελλείψει χώρου. Μετά την ανωτέρω δωρεά και κατεδάφιση, ο νόμος ορίζει συντελεστή δόμησης 1,6 για το εμπορικό κέντρο» δηλώνουν τα στελέχη της εταιρείας Βωβός.

Το εναλλακτικό πλάνο της εταιρείας σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας της στον Βοτανικό, αν δεν προχωρήσει η διπλή ανάπλαση, είναι η κατασκευή κτιρίου γραφείων με χαμηλότερο συντελεστή δόμησης, περίπου 40.000 τ. μέτρων. Η μετοχή της εταιρείας έκανε χθες limit down (-30%) και έκλεισε στα 3,45 ευρώ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=268765&dt=19/05/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανοιχτό το "στοίχημα" της αξιοποίησης του Βοτανικού
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Περιστοιχίζεται από κομβικές οδικές αρτηρίες, την λεωφόρο Κηφισού, την Πέτρου Ράλλη και την Ιερά Οδο, απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια και μόνο 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό, ενώ διαθέτει σταθμό μετρό. Παρ΄ όλ΄ αυτά, ο Βοτανικός συνεχίζει να παραμένει μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, με κάκιστο οδικό δίκτυο και παραγκουπόλεις διασκορπισμένες στο εσωτερικό της.
Σήμερα ο Βοτανικός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Το project της Διπλής Ανάπλασης που επιχειρεί ένα... bypass στην «καρδιά» του Βοτανικού, τον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε 9.000 στρέμματα και ανήκει διοικητικά στους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Ταύρου, Ρέντη και Περιστερίου αντιμετωπίζει δυσκολίες που απειλούν να οδηγήσουν τα σχέδια ετών για την αναβάθμιση της περιοχής στο σημείο μηδέν. “Αν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την περιοχή περιοριστούν στην κατασκευή μόνο του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τότε το όφελος για την
 περιοχή ενδεχομένως να είναι πολύ μικρό” επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος εμπορικών ακινήτων της εταιρείας Δανός-Atisreal, κ. Γιώργος Λίτσας.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η γενικότερη ανάπλαση του Βοτανικού θα αποτελέσει «ανάσα» για την πρωτεύουσα, ενώ η ίδια η περιοχή σταδιακά θα αλλάξει μορφή με συνακόλουθή άνοδο των τιμών της γης, αναβαθμίζοντας το Βοτανικό στο χρηματιστήριο του Αττικού real estate. Είναι ενδεικτικό πως με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του γηπέδου αλλά και του mall του Βωβού, η τιμή των οικοπέδων εκτοξεύτηκε από τις 500 χιλιάδες ευρώ στις 700 χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, εξαιτίας είτε της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας είτε του
 πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση του project της Διπλής Ανάπλασης, το επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφει ακόμη χαμηλές “πτήσεις”.
Πέραν της επένδυσης της Βωβός, στο Βοτανικό, μέχρι στιγμής σχεδιάζεται η υλοποίηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή από μεγάλους ομίλους ανάπτυξης ακινήτων. Στην πάροδο της Ορφέως και μπροστά στο γήπεδο του ΠΑΟ, η Pasal Development σχεδιάζει τη δημιουργία κτηρίου γραφειακών εγκαταστάσεων στη θέση του πρώην εργοστασίου της Soulis, έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων. “Το συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης αυτής είναι ότι βρίσκεται κοντά στο μετρό Ελαιώνας, ενώ η ζήτηση για γραφειακές εγκαταστάσεις, ακόμη και εν μέσω
 κρίσης, παραμένει υψηλή. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές εταιρείες επιδιώκουν να μεταφερθούν σε καινούργιους και πιο σύγχρονους χώρους, αλλά αδυνατούν να βρουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development, κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης.
Στην Ακαδημία Πλάτωνος η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, σχεδιάζει την δημιουργία κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ., που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Επένδυση στον Βοτανικό προωθεί και η «Εκδόσεις Λιβάνη» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων επιφάνειας 2.000 τ.μ. Η επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 3,34 εκατ. ευρώ και αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2010.
Στην περιοχή του Ελαιώνα εξετάζεται επίσης να πραγματοποιηθεί και η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού, που αποτελεί έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προκηρύξει ακόμη το σχετικό διαγωνισμό. Η μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ, προβλέπει τη μεταφορά των δύο ΚΤΕΛ (Κηφισού και Λιοσίων) πάνω από το αμαξοστάσιο της Aττικό Mετρό στη στάση «Ελαιώνας», σε μία έκταση 90 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 45 θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στα 23
 στρέμματα και τα υπόλοιπα 22 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).

http://www.capital.gr/News.asp?id=738776 (20-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

είμαστε σε εγρήγορση αν προκύψει κατι από τα εξώδικα του Βωβού, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται.
Είναι απλά κουρελόχαρτα
Παντού όπου μιλάμε θυμίζουμε ότι τα συμβόλαια (που μάλιστα τα έφτιαξε η Βατοπεδινή κ. Πελέκη) λένε ότι ο Βωβός αγόρασε όλο το οικόπεδο 50 εκατ. και παραχώρησε τα 56 στρέμματα στο Δήμο (εισφορά σε γη) ανταλλάσσοντας την αποζημίωση για τα επικείμενα των 56 στρεμμάτων με το διπλάσιο συντελεστή.
Αλλά αυτή η ανταλλαγή αντιστοιχεί όπως γράφει στην πρωτη σελίδα το συμβόλαιο σε 26,5 εκατ ευρώ.
Που αυτά τα νούμερα, που άντε να προσαυξηθούν κατά 10 εκατ. για τις κατεδαφίσεις και που τα 280 εκατ που ζητάει ο Βωβός

(ελήφθη 22-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το γήπεδο του ΠΑΟ

Με πρόσχημα την ...αναβάθμιση της περιοχής, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε χτες τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Και παρά την προφορική διαβεβαίωση του νομάρχη, Γ. Σγουρού, ότι η εν λόγω μελέτη αφορά μόνο την κατασκευή του γηπέδου, σ' αυτή γίνεται σαφή αναφορά σε εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται, σχολίασε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Κ. Μαρκέτης, για σημειακές, συμπληρωματικές παρεμβάσεις που βοηθούν στην καρατόμηση του Βοτανικού και ακολούθως στην εμπορευματοποίησή του, διευκρινίζοντας ότι η μελέτη δεν αφορά μόνο την κατασκευή του γηπέδου, όπως παρουσιάστηκε.

Ενδεικτικό είναι ότι στη μελέτη - που σχολιάστηκε μάλιστα από τη νομαρχιακή αρχή ως μια από τις πιο άρτιες που έχουν έρθει στην αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας προς έγκριση - γίνεται, ανάμεσα σε άλλα, λόγος για εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, για λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις που συνδέονται με το γήπεδο, για υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης. Για δραστηριότητες, δηλαδή, που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της περιοχής, μέσω μάλιστα της εφαρμογής της μεθόδου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο Κ. Μαρκέτης κάλεσε τη νομαρχία να διεκδικήσει την απαλλοτρίωση, με λεφτά του κράτους, του Βοτανικού, ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, ώστε να είναι χώρος υψηλού πρασίνου. Επισήμανε δε ότι με την κατασκευή του γηπέδου, το οποίο θα είναι ένα πολυδιασκεδαστήριο, η ΠΑΕ ΠΑΟ μπαίνει μέσα στον Ελαιώνα, συντελώντας στην καρατόμηση και εμπορευματοποίησή του. Εκ μέρους της παράταξης του ΣΥΝ, ο Σπ. Λυκούδης κατέθεσε τη ...βεβαιότητά του ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί με το γήπεδο, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι κανείς δε θα εκμεταλλευτεί την ανέγερση γηπέδου με άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καταψήφισαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, Κ. Μαρκέτης, Αλ. Μπαλού και Ηλ. Νικολόπουλος. Επίσης, καταψήφισε ο Ν. Αθανασίου από την παράταξη της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι η μελέτη είναι ανεπαρκής, ενώ προβλέπονται συμπληρωματικές και εμπορικές χρήσεις. Λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΛΑ.Ο.Σ., Β. Παπαδόπουλος.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5096992&publDate=22/5/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τι λέει ο Δ. Αθηναίων για τα αιτήματα Βωβού

Ως προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το κρίσιμο χρονικό διάστημα έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, χαρακτηρίζουν κύκλοι του δήμου της Αθήνας την τακτική που ακολουθεί ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός τον τελευταίο καιρό για το μείζον θέμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Βωβός ζητάει από τον δήμο της Αθήνας 280 εκατ. ευρώ, αλλιώς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τα 56 στρέμματα πάνω στα οποία θα «πατήσει» το γήπεδο των «πρασίνων».

Νομικοί ελιγμοί της εταιρείας

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, δεν επιτρέπεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση, θα υπάρξουν και άλλοι νομικοί ελιγμοί της εταιρείας. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμος υποστηρίζει ότι όλα όσα έγιναν και σχεδιάστηκαν στον Βοτανικό έγιναν σύμφωνα με νόμο, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν το 2003 για να διαμορφωθεί σε νόμο του κράτους το 2006, με διακομματική αποδοχή. Ηταν τότε που ο κ. Βωβός απέκτησε και τη μεγάλη ιδιοκτησία στην περιοχή.

Ανταλλάγματα

Η μόνιμη επωδός που ακούγεται συνεχώς από επίσημα χείλη είναι ότι «ο δήμος της Αθήνας δεν είναι μαγαζί, δεν είναι μπακάλικο, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα 56 στρέμματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Βωβός «τα έδωσε και ήδη πήρε τα ανταλλάγματά του».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_27/05/2009_316238

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με αφορμή ένα δημοσίευμα: http://www.gazzetta.gr/content/view/35852/2/
 Απίστευτα πράγματα!
Φαίνεται πως κάποιοι έχουν βαλθεί να τρελάνουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού, με τα όσα γίνονται στο θέμα του γηπέδου. Αυτό γιατί ενώ ανώτατος παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε ότι άμεσα θα υπογραφεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), κάνοντας λόγο μάλιστα ότι αυτό θα συνέβαινε εντός της τρέχουσας εβδομάδας καμία κινητικότητα δεν υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση. Προκλητική στάση του δήμου που συνεχίζει να δηλώνει απών! ««Εξετάζεται η περίπτωση του αλλά δεν υπάρχει καμία συμφωνία» λένε στο «τριφύλλι» για Καντέ.
Στον Παναθηναϊκό σχολίαζαν σήμερα το πρωί ότι «Για άλλη μια φορά κάποιοι εκθέτουν τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Μέσα σε 24 ώρες αποδεικνύονται ανακόλουθοι των λόγων τους».
Ο Δήμος από την άλλη μεριά εξακολουθεί προκλητικα να μην κάνει τίποτα ούτε προς την κατεύθυνση των αδειών ούτε ως προς τις εγγυήσεις. Στο μέτωπο της οικοδομικής άδειας δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς παρά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και την λήξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια.
 Χαρακτηριστικά μάλιστα παραδείγματα της απραξίας του Δήμου είναι τα ακόλουθα:
Τον Οκτώβριο του 2008 (09-10-2008) ο Παναθηναϊκός ενημερώνει με επιστολή τον Δήμο ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν τα υλικά του Αττικού Μετρό από το εργοτάξιο του γηπέδου, τα οποία θα εμπόδιζαν την ομαλή εξέλιξη των εργασιών.  Σήμερα, 01 Ιουνίου τι έχει γίνει; Tίποτα!
Τον Φεβρουάριο 2008 στην Σύμβαση Δήμου - ΠΑΕ ρητά αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μελέτες του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου.  Ο Δήμος αρκέστηκε στο να συμπεριλάβει αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς.  Σήμερα τι έχει γίνει; Τίποτα!
Στην ίδια σύμβαση υπήρχε η δέσμευση από πλευράς Δήμου να ορίσει δύο άτομα που θα ασχολούνταν αποκλειστικά με το έργο του γηπέδου.  Σήμερα τι έχει γίνει;  Τίποτα.  Πόσο καιρό άραγε χρειάζεται για να ορίσει η Δημοτική Αρχή δύο άτομα για να ασχοληθούν με το έργο του γηπέδου;
Και για τα τρία παραπάνω το μόνο που έκανε ο Δήμος ήταν να επαναλάβει τις υποχρεώσεις του αυτές στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Μαΐου.
Όσον αφορά τις εγγυήσεις ούτε συζήτηση. Σήμερα τι έχει γίνει;  Τίποτα! Σήμερα ένα σχεδόν μήνα μετά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η αναβλητικότητα αυτή προβληματίζει βαθιά τα στελέχη του Παναθηναϊκού και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα και τη θέληση του Δήμου να προχωρήσει το έργο.

(σχόλιο που ελήφθη 2-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αόριστοι οι περιβαλλοντικοί όροι

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2009

Το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το οποίο καθορίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι το 2019 για την κατασκευή και λειτουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, χωρητικότητας 40.000 θέσεων, υπέγραψε και ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ενώ εκκρεμούν οι υπογραφές των συναρμοδίων.

Οι περιβαλλοντικοί όροι, γενικόλογοι, παραπέμπουν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το σχέδιο ΚΥΑ προβλέπει ότι οι εργασίες εκσκαφών θα εποπτεύονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων οι εργασίες θα διακόπτονται και θα ακολουθεί ανασκαφική έρευνα, από την οποία "θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου, κατόπιν γνωμοδοτήσεων των αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού".

Επιπλέον εκφράζεται η ευχή: "Ο φορέας λειτουργίας του γηπέδου οφείλει να σχεδιάσει ένα εντατικό πρόγραμμα προώθησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους χρήστες του έργου".

Εν τω μεταξύ αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ, η οποία "κόβει" το Mall Bωβού και το δεύτερο του Δήμου Αθηναίων μετά την προσφυγή των 130 πολιτών κατά της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής του εμπορικού κέντρου και της οικοδομικής άδειας.

Επίσης εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο του Ελαιώνα βάσει του νόμου 4381/2006.

Προηγήθηκε η γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος τον Μάρτιο, πρακτικό επεξεργασίας 35/2009, το οποίο έκρινε ότι το Π.Δ. δεν προτείνεται νομίμως και ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 11 και 12 του παραπάνω νόμου είναι αντισυνταγματικές, καθώς ανατρέπουν το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 που προέβλεπε τη δημιουργία κοινόχρηστου πρασίνου στην έκταση του εμπορικού κέντρου και νέου γηπέδου, με αποτέλεσμα "να επέρχεται όχι μόνον σημαντική μείωση των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή, αλλά πλήρης αναίρεση της φυσιογνωμίας και του προορισμού της".

Όμως, ειδικά για τη χωροθέτηση του γηπέδου, αναγνώριζε ότι "συνιστά πολεοδομική ανάγκη μη δυνάμενη να ικανοποιηθεί κατ' εφαρμογήν του Π.Δ. του 1995 και η οποία θα δικαιολογούσε τροποποίησή του ακόμη και με περιορισμό των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, μόνο όμως στο απολύτως αναγκαίο για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης".

ΑΥΓΗ 17/6/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ως προπομπό σημαντικών εξελίξεων στην υπόθεση του Βοτανικού χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στην Κοινοπραξία του Καζίνου Φλοίσβου το ποσό των 17 εκατ. ευρώ, και μάλιστα εντόκως από το έτος 2001, λόγω της ματαίωσης του έργου κατασκευής του Καζίνο Φλοίσβου.
Για πρώτη φορά τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια καταλόγισαν στο σύνολο της, την αιτηθείσα αποζημίωση για την ματαίωση ενός οικοδομικού-επενδυτικού έργου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης των οργάνων του, απόφαση που θεωρείται πως θα αποτελέσει πρόκριμα και δεδικασμένο για δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Ως πιο χαρακτηριστική, εμφανίζεται αυτή του Βοτανικού όπου η εταιρία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» (ΜΒΔΤ) εξήγγειλε ήδη ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας, ματαιώσει την εφαρμογή του Ν.3481/2006 ως προς το σκέλος κατασκευής του εμπορικού κέντρου στη περιοχή με συντελεστή δόμησης 1,6 θα εγείρει αγωγές αποζημιώσεων κατά του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες υπολογίζει στο ποσό των 280 εκατ.ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος κατασκευής, η οποία έχει σταματήσει από τις αρχές του περυσινού Δεκεμβρίου με περαιωμένο το 75% του φέροντος οργανισμού του.
Πρόκειται για απόφαση, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, που αφορά άμεσα τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει στο παρελθόν την οικονομική του αδυναμία να καταβάλει έστω και το ποσό των 45-50 εκατ. ευρώ που απαιτούταν για την απαλλοτρίωση τμήματος ιδιοκτησίας της ΕΤΜΑ-ΕΛΛΑΤΕΞ για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ αλλά κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο, από όπου η ΜΒΔΤ θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που ματαιωθεί η εφαρμογή του Ν.3481/2006 σε ότι αφορά το mall στο Βοτανικό.

(ελήφθη 25-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΛΑΙΩΝΑΣ-Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Διπλή ανάπλαση ή διπλή απάτη;

Του ΝΙΚΟΥ ΓΡΑΤΣΙΑ Πολιτικός μηχανικός

Τους τελευταίους μήνες υλοποιείται σιγά σιγά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, το οποίο αφορά το περιβάλλον, που όλα τα κόμματα πιπιλίζουν σαν καραμέλα.

Πρόκειται για την έναρξη της καταστροφής της περιοχής του Ελαιώνα της Αθήνας, του μοναδικού χώρου του λεκανοπεδίου όπου θα μπορούσε να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας.

Ο Ελαιώνας της Αθήνας, που ήταν πράγματι κάποτε ελαιώνας, είναι μια περιοχή που έχει πάψει από πολλές δεκαετίες να είναι ελαιώνας και έχει μετατραπεί σε μια πραγματική χαβούζα, η οποία βρισκόταν εκτός σχεδίου μέχρι το 1991. Το πρώτο ρυμοτομικό διάταγμα εγκρίθηκε στις 11/2/1991 «Εγκριση πολεοδομικής μελέτης των Δήμων Αθηναίων, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Περιστερίου και Ταύρου (περιοχή Ελαιώνας)» και αναθεωρήθηκε στη συνέχεια με το Π.Δ. 20/9/1995 και με την Γ7155/21-06-1996 «Εγκριση Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης Τμημάτων των Δήμων Αθηναίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Περιστερίου και Ταύρου (περιοχή Ελαιώνας)» και τροποποίηση και συμπλήρωσή του από 20/9/1995 Π.Δ.

Αυτό είναι και το τελευταίο Π.Δ. που «πολεοδόμησε» την περιοχή και καθόρισε τις χρήσεις της. Πριν όμως από τα διατάγματα αυτά, όταν η περιοχή του Ελαιώνα ήταν ακόμα περιοχή εκτός σχεδίου μέσα στην οποία υπήρχε ένας αριθμός αυθαίρετων κατοικιών και ακόμα ένας μεγαλύτερος αριθμός κτισμάτων με πλέον οχλούσες χρήσεις, ο μεγάλος οραματιστής, τότε υπουργός ΧΟΠ Αντώνης Τρίτσης, συνέλαβε την περιοχή του Ελαιώνα ως το ιδεώδες μέρος για τη μετατροπή του στο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας αφού προσφερόταν για αυτό τον σκοπό:

* Λόγω της μεγάλης επιφάνειας των 90.000 στρεμμάτων.

* Της θέσης του, αφού βρισκόταν στην «καρδιά» της δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου, δηλαδή της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του, και ακόμα στην κατεύθυνση των κυρίαρχων στο λεκανοπέδιο ανέμων (βορράς - νότος) και επομένως δενδροφυτευμένη η περιοχή θα κατακρατούσε όλα τα επιβλαβή για την πόλη σωματίδια.

Παράλληλα, μια ομάδα από καθηγητές του ΕΜΠ μελέτησε το μελλοντικό πάρκο και καθόρισε το μέγεθος του καθαρού πάρκου (κοινόχρηστο πράσινο) και τις χρήσεις μέσα σε αυτό, όπως χώροι άθλησης, π.χ. γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, πισίνας, για την άθληση των κατοίκων των γύρω δήμων, χώροι ψυχαγωγίας, π.χ. θέατρο, αναψυκτήρια κ.λπ., δηλαδή κάθε χρήση που θα έκανε το πάρκο ένα χρηστικό χώρο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και όχι ένα νεκρό τόπο. Δυστυχώς, όμως, από τη μία το δυσβάσταχτο για την εποχή κόστος και από την άλλη ο ξαφνικός θάνατος του εμπνευστή του σχεδίου Αντώνη Τρίτση ματαίωσαν την πραγματοποίηση του οράματός του.

Αυτά μέχρι την ψήφιση του Ν.3481/2006, ο οποίος τροποποιώντας τον Ν.1515/1985 και τον Ν.2730/1999 καθορίζει τις δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της πρωτεύουσα ανάμεσα στις οποίες και «η ποιοτική αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών του Ελαιώνα - Βοτανικού και Αμπελοκήπων (γήπεδο λ. Αλεξάνδρας - ΠΑΟ)», δηλαδή τη διπλή αναβάθμιση όπως ονομάστηκε, την οποία εγώ χαρακτηρίζω ως διπλή απάτη.

Στο άρθρο 12 του Ν.3481/2006 ορίζεται ότι στο «Ο.Τ. 22 της περιοχής 69 του Δήμου Αθηναίων επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας οι οικοδομήσιμοι χώροι καταργούνται και χαρακτηρίζονται ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, στον οποίο επιτρέπεται η ανέγερση μουσείου - εντευκτηρίου 150 τ.μ. καθώς και χώρος αναψυχής και εστίασης 250 τ.μ., δηλαδή συνολική δομημένη επιφάνεια 400 τ.μ. Στον ίδιο χώρο επιτρέπεται η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι για να εξυπηρετηθεί ένας τόσο μεγάλος χώρος στάθμευσης θα πρέπει να υπάρχουν ράμπες εισόδου και εξόδου των οχημάτων και από και προς τους 4 δρόμους που περιβάλλουν τον χώρο και να φανταστεί πόσος χώρος κοινόχρηστου πρασίνου θα παραμείνει.

Ας αναφέρω εδώ ότι ο αείμνηστος Τρίτσης είχε αναθέσει στη ΔΕΠΟΣ, της οποίας τότε (δεκαετία του '80) ήμουν γενικός διευθυντής, να του κάνει πρόταση για τη δημιουργία πάρκου στη θέση αυτή με κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών, του γηπέδου του ΠΑΟ, το οποίο τότε μάθαμε ότι ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων, κατεδάφιση του προσφυγικού συνοικισμού πίσω από το γήπεδο (Κουντουριώτικα) και υποβάθμιση της Λεωφόρου στο τμήμα αυτό για να ενοποιηθούν αυτοί οι χώροι και να προκύψει ένα πάρκο περίπου 100 στρεμμάτων. Η πραγματοποίηση και αυτού του οράματος σκόνταψε στο πράγματι πολύ μεγάλο κόστος που προέκυπτε.

Ας δούμε, όμως, τι γίνεται και στον Ελαιώνα. Στο νέο Ο.Τ. 45-46-50 εμβαδού 178.315,60 τ.μ., επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου, κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης (μπάσκετ και βόλεϊ), υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, πολιτισμού και αναψυχής, εστίασης, άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων, συνάθροισης κοινού, εμπορικών εκθέσεων, εξυπηρέτησης των ΜΜΕ, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα, διοίκησης, κοινωνικής πρόνοιας, κέντρων διασκέδασης, αναψυκτηρίων, εμπορικών εκθέσεων, πολυκαταστημάτων, τραπεζών, γραφείων και ασφαλειών. Σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, η συνολική επιφάνεια των χώρων Κ.Π. είναι 191.374,60 τ.μ., η κάλυψη από κτίρια 56.190,56 τ.μ. και η δόμηση 110.340 τ.μ.

Οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.3481/2006 τελούν σε πλήρη αντίθεση προς τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς και των επιταγών της Οδηγίας 85/337/ΕΟΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 97/11/ΕΚ και ως εκ τούτου είναι ανίσχυρες αφού:

1. Ούτε από την αιτιολογική έκθεση ούτε από τα αναφερόμενα σε αυτές 6 παραρτήματα, που τη συνοδεύουν, προκύπτει ότι ο επίμαχος πολεοδομικός σχεδιασμός υπήρξε, ως όφειλε, προϊόν επιστημονικής μελέτης, η οποία να έχει εκπονηθεί με γνώμονα τη φυσιογνωμία και τις ανάγκες της περιοχής, επί τη βάσει πολεοδομικών κατ' αρχήν κριτηρίων και με την οποία να έχουν εκ των προτέρων εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον του συγκεκριμένου έργου.

2. Ουδόλως προκύπτει από αυτές και τα 6 παραρτήματα που τις συνοδεύουν ότι τηρήθηκαν οι διατυπώσεις δημοσιότητας και διαδικασίας ενημέρωσης των αρχών και του κοινού και παροχής σε αυτούς της δυνατότητας να εκφράσουν τις απόψεις τους, αν και με ποιους όρους μπορεί να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και γενικότερα οι παραπάνω διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου, όταν μάλιστα, κατά τεκμήριο, δεν υφίστανται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι που θα δικαιολογούσαν την προσφυγή στη διαδικασία του τυπικού νόμου για τη ρύθμιση της επίμαχης πολεοδομικής τροποποίησης.

3. Επιφέρουν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων ειδικά της περιοχής του Ελαιώνα, όπως αυτές διαμορφώνονται με το προϊσχύον πολεοδομικό καθεστώς εφόσον με αυτές μεταβάλλονται επί τα χείρω οι χρήσεις γης με τον καθορισμό σε χώρους Κ.Π., συνολικού εμβαδού επιφάνειας Ε Κ.Π. (Ο.Τ. 45.46.50) - 154.390,00 τ.μ., χρήσεων, γηπέδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, εμπορικών καταστημάτων, υπεραγορών, πολυκαταστημάτων, κέντρων διασκέδασης, αναψυχής, εμπορικών εκθέσεων, γραφείων, τραπεζών, γραφείων και ασφαλειών κ.λπ., μειώνονται οι προβλεπόμενοι χώροι Κ.Π. κατά 154,390 τ.μ. και αυξάνονται οι δομήσιμες επιφάνειες κατά 93.160 τ.μ. ή τουλάχιστον κατά 58.410 τ.μ. (Αποφάσεις ΣτΕ 1528/2003, 1568/2005).

4. Επιφέρουν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων γενικά του Δήμου Αθηναίων εφόσον με αυτές μεταβάλλονται συνολικά στις περιοχές της Λ. Αλεξάνδρας και του Ελαιώνα επί τα χείρω οι χρήσεις γης με την επιβολή δυσμενέστερων, από την άποψη της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, χρήσεων μειώνονται οι χώροι Κ.Π. τουλάχιστον κατά 38.223,48 τ.μ. και αυξάνεται τόσο η κάλυψη όσο και η δόμηση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί συνολικά στις περιοχές αυτές κατά 33.567 τ.μ. ακόμα και αν θεωρηθούν ορθά τα αναφερόμενα στην, από Ιουνίου 2006, «Περιβαλλοντική Εκθεση» που, ως παράρτημα γ', συνοδεύει τις διατάξεις αυτές.

Οι αντιδράσεις στον νόμο

Το μεγάλο αυτό σκάνδαλο σε βάρος του μέλλοντος της Αθήνας αντιμετωπίστηκε από όλους είτε με συναίνεση είτε με αιδήμονα σιωπή:

*Από κανένα κόμμα δεν υπήρξε αντίδραση κατά την ψήφιση του νόμου (ίσως δεν κατάλαβαν τη σημασία του).

* Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η απόφαση για τη διπλή ανάπλαση πέρασε ομόφωνα.

* Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα και αντιτάχθηκαν μόνο εναντίον του εύκολου στόχου του κτιρίου του Βωβού (πλουτοκράτης μεν), ενώ τάχθηκαν με τα φτωχόπαιδα ιδιοκτήτες του ΠΑΟ Πατέρα, Βγενόπουλο και Βαρδινογιάννηδες και βέβαια με τους χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟ (πολιτικό κόστος).

Το πιο περίεργο είναι ότι ούτε καν οι οικολογικές οργανώσεις δεν αντιτάχτηκαν.

Ετσι οι μόνοι που αντέδρασαν με προσφυγή στο ΣτΕ ήταν οι λίγοι κάτοικοι του Ελαιώνα, μια ομάδα ανίσχυρη, μπροστά στη γενική συναίνεση, να ανατρέψει τα πράγματα. Ετσι το τμήμα αναστολών του ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες στο κτίριο του Βωβού αλλά επέτρεψε τη συνέχιση των εργασιών στο γήπεδο, συντασσόμενο με τη γενική συναίνεση.

Ετσι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας του Ελαιώνα παραμένει πια η απόφαση του Ε' Τμήματος, το οποίο λάμπρυνε με την παρουσία του ο κ. Δεκλερής, και εν συνεχεία της Ολομέλειας, ελπίζοντας πως θα σταθεί για μια ακόμα φορά στο ύψος της αφού το ΣτΕ είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς τον οποίο, μέχρι τώρα, εμπιστευόταν ο λαός μας.

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΟ Εμπλοκή στο γήπεδο του ΠΑΟ

Σταυρογιάννη Λ.

Τον Δήμο Αθηναίων πρωτίστως και δευτερευόντως "τους αρμόδιους του Παναθηναϊκού" δείχνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ως υπεύθυνους για τις ελλείψεις στον φάκελο προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια κατασκευής του γηπέδου στον Βοτανικό.

Όπως αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του, δεν έχουν κατατεθεί ακόμη:

- Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις φορολογικές υποχρεώσεις (αμοιβές μηχανικών και πάσης φύσεως φόρους και εισφορές) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, Κεφ. Γ, παρ. 3 του Π.Δ. 8/13.7.1993 (ΦΕΚ 795 Δʼ).

- Η προβλεπόμενη από τον Ν. 1221/81 συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης των 2.700 θέσεων αυτοκινήτων που είναι υποχρεωτικές για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τη ρύθμιση 12 του Ν. 3481/06, καθώς και τη μεταγραφή της.

Όπως είναι γνωστό, οι 500 θέσεις θα παραχωρούνταν από τον μεγαλοεργολάβο Μ. Βωβό. Όμως το ΣτΕ έχει ήδη μπλοκάρει την ανέγερση του φαραωνικού εμπορικού κέντρου σε μια περιοχή που προοριζόταν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Ο ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ακόμη: "Για όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωθεί προφορικώς εδώ και δύο εβδομάδες όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι αρμόδιοι του Παναθηναϊκού και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ λόγω της παρατεινόμενης καθυστέρησης ενημερώθηκαν και γραπτώς".

Ο Γ. Σουφλιάς, εν πολλοίς, λέει: Εγώ τα έδωσα όλα, αρχής γενομένης από τη νομοθετική ρύθμιση για την ανατροπή των χρήσεων γης στην περιοχή, ώστε να χωρέσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην καρδιά του χώρου που προοριζόταν για δημιουργία κοινόχρηστου πρασίνου, όπως προχωρούν "τα αναγκαία έργα υποδομής, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να γίνει και να λειτουργήσει το γήπεδο ". Αλλά "τα στοιχεία που λείπουν δεν είναι τυπικά, αλλά αναγκαία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Τα απαιτεί η νομοθεσία για την έκδοση των αδειών". Και καταλήγει: αν έρθουν, η άδεια θα εκδοθεί αμέσως.

Ο Δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή του, χωρίς να αναφέρεται στις ελλείψεις του φακέλου, υποστηρίζει πως "ουδέν γραπτό αίτημα έχει φθάσει στον Δήμο Αθηναίων από το ΥΠΕΧΩΔΕ" με την παραλαβή οποιουδήποτε γραπτού αιτήματος για την αποστολή νομίμων εγγράφων θα τα αποστείλει εντός 48 ωρών. Τελεία και παύλα".

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/09/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα

Τηλ.: 6932 424547 6976 266387  e-mail: elaionas@yahoo.gr,  http://elaionas.wordpress.com

11-10-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα στέρξει το πρωθυπουργικό γραφείο στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα;

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τεθεί προς απόφαση -σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη- «η ανάθεση στην κα Γλυκερία Σιούτη, μέλους της Δικηγορικής Εταιρεία ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ - ΣΙΟΥΤΗ, της δικαστικής εκπροσώπησης του Δήμου Αθηναίων ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ» εναντίον των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι 131 πολίτες και η Επιτροπή μας. Για την ακρίβεια πρόκειται για την επέκταση αυτής της ανάθεσης. Κι αυτό διότι εδώ και ένα σχεδόν χρόνο η κα Γλυκερία Σιούτη έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων στην υπόθεση του Εμπορικού Κέντρου του Βωβού, συνταυτιζόμενη πλήρως με την κατασκευή του, την οποία υποστήριξε τόσο στην δίκη της Αναστολής εργασιών όσο και στην κύρια δίκη.

Όλ' αυτά θα είχαν μικρή σημασία, ενόψει και της δημοσιοποίησης αύριο της σχετικής απόφασης του ΣτΕ. Όμως δεν είναι έτσι, καθώς υπάρχει μια μικρή «λεπτομέρεια»: η κα Σιούτη, εκτός από την υπεράσπιση του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα, έχει αναλάβει και διευθύντρια του νέου πρωθυπουργικού γραφείου. Ενώ αμέσως μετά την ανάληψη αυτών των καθηκόντων, την προηγούμενη Πέμπτη, η εταιρία «Μπάμπης Βωβός» έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διάσωση του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα. Ρωτάμε λοιπόν:

Θα συναινέσει η νέα κυβέρνηση στη συνέχιση αυτής της νομικής εκπροσώπησης;

Όταν ο υπουργός Επικρατείας κ Παμπούκης δηλώνει σχετικά ότι «οι επαγγελματικές καριέρες όλων αφορούν το παρελθόν», τι εννοεί; Είναι άραγε αποδεκτό το να αποστασιοποιηθεί ατομικά η πρωθυπουργική σύμβουλος και να συνεχίσει η Δικηγορική Εταιρία στην οποία είναι η ίδια βασική μέτοχος μια τόσο κρίσιμη υπόθεση;

Μετά την περσινή απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών υπέρ του Εμπορικού Κέντρου θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση στο δρόμο της τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα; Θα στέρξει δηλαδή στο αίτημα του κ. Βωβού για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κτιστεί το φαραωνικό Εμπορικό Κέντρο; Που ενώ κατασκευάζεται σε θεσμοθετημένο χώρο κοινόχρηστου πράσινου και ενώ φέρνει επιπλέον 35.000 επισκέπτες κάθε μέρα σε μια περιοχή που επικρατεί κυκλοφοριακό χάος και ενώ δεν έχει καν συνταχθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να το περιλαμβάνει, προβάλλεται σαν «οικολογικό» επειδή έχει πράσινη στέγη !!!

Θυμόμαστε τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για σεβασμό των πολιτών και του περιβάλλοντος και αναμένουμε απάντηση στα ερωτήματα μας. Έμπρακτη απάντηση -ξεκινώντας από αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαβάστε την απόφαση για τον Ελαιώνα στη διεύθυνση http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/ProsfatesApofaseis#a83

Θέτει οριστική ταφόπλακα σε όλα εκτός του γηπέδου

 

Η "καρδιά" βρίσκεται στο σημείο 

Εξ άλλου, η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων, μάλιστα δε των χώρων πρασίνου, αποτελεί πρωταρχικό όρο για την προστασία των πόλεων και των οικισμών, ώστε η μείωσή τους ή η αναίρεση της πολεοδομικής λειτουργίας τους να συνιστά ανεπίτρεπτη επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων και υποβάθμιση του υπάρχοντος ή του προβλεπομένου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος, η σχετική δε ρύθμιση, κατά τούτο, υπόκειται στον οριακό έλεγχο του ακυρωτικού δικαστή. Ο έλεγχος όμως αυτός, ως έλεγχος ορίων, δεν εξαντλείται σε αριθμητικούς υπολογισμούς της εκτάσεως των κοινοχρήστων χώρων, αλλά λαμβάνει υπόψη και κάθε στοιχείο της συγκεκριμένης περιπτώσεως που επιτρέπει στον δικαστή ακόμη και το συμπέρασμα ότι συγχωρείται εν προκειμένω η αριθμητική μείωση της εκτάσεως των Κοινοχρήστων Χώρων (Κ.Χ.), εν όψει του τελικού, συνολικού, οφέλους που προκύπτει για την πόλη από την αναδιάταξη Κ.Χ. και στον βαθμό που η μείωση αυτή παρίσταται ως απολύτως αναγκαία. Κατά τον έλεγχο αυτό, πάντως, η νομιμότητα της αναδιατάξεως των κοινόχρηστων χώρων κρίνεται από τη σύγκριση του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου με την νέα ρύθμιση και όχι από την σύγκριση της συμβατότητας της νέας αυτής ρυθμίσεως προς τις κατευθύνσεις χωροταξικού σχεδιασμού προηγουμένου επιπέδου με εκείνη του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου (μειοψ). Στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε ότι η απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου του ΟΤ 22 (Λ. Αλεξάνδρας), επιβαλλόμενη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, καθιστά, αναγκαία τη μεταφορά των αθλητικών δραστηριοτήτων σε άλλη περιοχή, η οποία άλλωστε έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την κατάληψη μεγαλύτερου, σε σχέση με τον αποδιδόμενο, χώρου, αφού οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει να ικανοποιούν τις σύγχρονες σχετικές απαιτήσεις.

Ως εκ τούτου, όπως έκρινε το Δικαστήριο, η χωροθέτηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων στον προβλεπόμενο από το π.δ. της 20.9/30.11.1995 κοινόχρηστο χώρο πρασίνου του Βοτανικού, αφού προηγουμένως εξετάσθηκαν και αποκλείσθηκαν άλλες περιοχές δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά την επερχόμενη μείωση της εκτάσεως των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, εν όψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη από την απόδοση σε κοινή χρήση της ανωτέρω εκτάσεως πρασίνου και την απομάκρυνση οχληρών χρήσεων. Ωστόσο, σε παρεμβάσεις, όπως η προκείμενη, στις οποίες περιοχή της πόλεως υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες από την ανακούφιση άλλης, οι προβλεπόμενες γι’ αυτήν χρήσεις γης, οι οποίες συνεπάγονται μείωση κοινοχρήστων χώρων, πρέπει να είναι απαραίτητες για το όλο εγχείρημα, ώστε να καθίσταται δυνατή η διαπίστωση ότι η αντίστοιχη απώλεια των κοινοχρήστων χώρων, μάλιστα δε των χώρων πρασίνου, είναι η ελάχιστη δυνατή. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπονται και χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Η αντίθεση δε αυτή δεν αίρεται από την τυχόν συμφωνία των επίμαχων ρυθμίσεων με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, αφού και το ανωτέρω π.δ. εκδόθηκε προκειμένου η περιοχή του Ελαιώνα να αποκτήσει σχέδιο και χρήσεις γης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις αυτές.

Οι υπογραμμίσεις δικές μου και τα μπλε σημαίνουν διπλή σημαντικότητα.

Τι λεει στο σημείο αυτό το ΣτΕ ;

ότι εντάξει υπάρχουν οι εμπορικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου με το ποσοστό τους (είναι όντως ποσοστό στο νόμο, δηλαδή 35% της  δόμησης του γηπέδου) αλλά τίποτα άλλο. Και μάλιστα απαγορευόνται και ως χρήσεις γης, όχι μόνο από το συντελεστή δομησης

ότι ακόμη κι αν αλλάξει το Ρυθμιστικό πάλι δεν μπορείτε να κτίσετε εκεί

ότι ο συντελεστής δόμησης είναι ο υφιστάμενος με το ΠΔ του 1995 δηλαδή 0,1.  Δηλαδή ο ελάχιστος 

Αυτά τα δεδομένα δεν αλλάζουν άρα ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ MALL και στα κτίρα του Δήμου.

Μόνο πράσινο γύρω από το γήπεδο, μόνο πράσινο

Ούτε παράθυρα ούτε παραθυράκια

Κάτι ακόμη: Μόνο ενδεχόμενο θα ήταν ο Βωβός να αγοράσει αλλού στον Ελαιώνα έκταση που να επιτρέπεονται κτίρια. Να ζητήσει να αλλάξει χρήση σε κοινόχρηστο πράσινο και μετά να χρησιμοποιησει το συντελεστή της για να κτίσει το MALL. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει διότι:

Οικονομικά χάνει το όφελος από τη φθηνή αγορά γης στην ΕΤΜΑ

Απαιτείται νέο ρυμοτομικό

Απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ίσως και διαδικασία Στρατηγικής ΜΠΕ. Χρόνοι για διαβούλευση κλπ

Δηλαδή χρονικά χρειάζεται κατ' ελάχιστον 7-8 μηνες ακόμη κι αν είχε σήμερα την έκταση. Και ίσως πάνω από χρόνο.

Εκτός του ότι πάλι το ΣτΕ μπορεί να πει ότι δεν επιτρέπεται η διασπαση του Κοινόχρηστου Πράσινου, αλλάζει ο πολεοδομικός χρακτήρας όταν μια ενιαία έκταση την τεμαχίζεις σε 10 κηπάκια κλπ

Ποιός θα στηρίξει ένα τέτοιιο σχέδιο; Δεν νομίζω ότι εκτός από Βωβό και Κακλαμάνη θα βρεθεί καποιος άλλος

Μην επηρεαζόμαστε από διαδόσεις για τα παπαγαλάκια και χρηματιστήρια.

Συνεπώς είναι η στιγμή ΕΜΕΙΣ με την πρόταση μας για Παρκο ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ πολεοδομικά και οικονομικά ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΝΤΑ !

ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ 

(ελήφθη 16-10-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Θα το μπλοκάρω!..». Bόμβα Βωβού για το γήπεδο του ΠΑΟ. Σε ποια περίπτωση θα εμποδίσει το έργο
http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1106667&nt=103
ΒΟΜΒΑ ΒΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ. ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΑΠΑΙΤΕΊ ΑΠΟΧΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.-
Ο Άρης Βωβός φάνηκε διαλλακτικός και συναινετικός μετά τη νέα απόφαση του ΣτΕ για τον Βοτανικό, αλλά με νεότερη δήλωσή του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βάλει η εταιρία του φουρνέλο στις εξελίξεις προς την κατασκευή του «πράσινοι» γηπέδου. Σε συνέντευξή του στην επιχειρηματική-οικονομική εφημερίδα «Deal News» ο επιχειρηματίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αναγκαστεί να μπολκάρει δικαστικά το έργο!
«Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το «πράσινο φως» στο εμπορικό κέντρο, θα μπλοκάρουμε και την κατασκευή του γηπέδου».
Ανυποχώρητος παραμένει ο Άρης Βωβός στο θέμα της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Με «όπλο» του το «παραθυράκι» που αφήνει ωστόσο η απόφαση περί ισοζυγίου πρασίνου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μπ. Βωβός» αποκαλύπτει στην «Deal» πως η εταιρεία του είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής μέχρι τις τελικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας στην ψήφιση ενός νόμου που δε θα επιδέχεται αμφισβήτηση τόσο από τους κατοίκους του Ελαιώνα όσο και από το ΣτΕ σε περίπτωση νέων προσφυγών.
Ο Άρης Βωβός επαναλαμβάνει πως «η τύχη του γηπέδου του Παναθηναϊκού και του εμπορικού κέντρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» και υποστηρίζει ότι θα καταφύγει ενάντια στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιώσει αποζημιώσεις για τις απώλειες που έχει υποστεί η επιχείρηση από το «πάγωμα» άλλων έργων αλλά και για να προασπιστούν τα συμφέροντα 5.500 ενεργών μετόχων, αν καταρρεύσει το σχέδιο του εμπορικού κέντρου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στον εφημερίδα:
Μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, μένει «ανοιχτό» παραθυράκι για το ισοζύγιο πρασίνου. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αναμενόμενο πως θα ήταν αρνητική. Μιλάμε για ένα σήριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο. Είχαμε την προσφυγή των κατοίκων του Βοτανικού, μετά την αναστολή των εργασιών και εν τέλει την έκδοση απόφασης του ΣτΕ. Το ισοζύγιο πρασίνου είναι το όλο θέμα, όπως φαίνεται, αφού δεν αναφέρεται σε θέματα χρήσεων. Το πράσινο, υποστηρίζουν πως δεν είναι τόσο όσο πριν από την κατασκευή του γηπέδου. Γιʼ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αμοιβαίες παραχωρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη (τόσο από τον Δήμο, όσο και από την εταιρεία μας, αλλά και τη νέα κυβέρνηση) για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση.
Τι είδους παραχωρήσεις εννοείτε; Υπάρχει περίπτωση νέων προσφυγών ενάντια σε κάποιον νέο νόμο που θα ψηφιστεί;
Ήδη η εταιρεία μας έχει δεσμευτεί 1) ότι θα μπορούσε να προβεί σε παραχώρηση των 25 στρεμμάτων της με συμβολαιογραφική πράξη ώστε να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και άλλοι χώροι αναψυχής που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και 2) ότι το κτίριο που θα κατασκευαστεί και θα φιλοξενήσει το εμπορικό κέντρο θα είναι βιοκλιματικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Το θέμα αφορά πλέον στην Κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει δείγματα γραφής της ευαισθησίας της στα οικολογικά θέματα. Περιμένουμε να δούμε τη στάση της γιατί πρέπει επαναλαμβάνω, να ψηφιστεί μια νομοθετική ρύθμιση που δε θα γίνει αντικείμενο αμφισβήτησης εκ νέου. Και αυτό ώστε να διασφαλιστεί πως στην περίπτωση που οι κάτοικοι προσφύγουν ξανά στο ΣτΕ ενάντια και στον νέο νόμο, δε θα έχουμε τις ίδιες περιπέτειες, καθώς τότε θα υπάρχει και μια σύμφωνη- άτυπα έστω- στάση και των μελών του ΣτΕ.
«Αν αναγκαστούμε, θα το μπλοκάρουμε»
Οι παραχωρήσεις σας σημαίνουν ότι εγκαταλείπετε την επιθετική σας πολιτική ότι αν δε γίνει εμπορικό κέντρο θα μπλοκάρετε και το γήπεδο;
Κάθε άλλο. Αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, όπως ψηφίστηκε με τον Νόμο 3481/2006 από την πλειοψηφία της Βουλής, τότε θα αναγκαστούμε να μπλοκάρουμε και το έργο του γηπέδου. Εμείς θέλουμε ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το σπίτι του. Είμαι και Παναθηναϊκός. Από πίσω όμως, υπάρχει μια εταιρεία με 5.500 ενεργούς μετόχους, των οποίων τα συμφέροντα θα υπερασπιστούμε με κάθε έννομο τρόπο. Έχουμε πλέον κάποια δεδομένα και κάθε πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο και την ευθύνη της για την υλοποίηση του έργου. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η τύχη του γηπέδου του ΠΑΟ και αυτή του εμπορικού κέντρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Μήπως έτσι με τις προειδοποιήσεις αυτές προσπαθείτε να προκαταλάβετε τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για το ζήτημα;
Δεν προσπαθούμε να προκαταλάβουμε τίποτα και κανέναν. Απλώς θέλουμε να κατανοήσει και η πολιτική ηγεσία πως δεν μπορεί να «μπλοκάρεται» ένας νόμος που ψηφίστηκε από 257 βουλευτές το 2006 από την προσφυγή 130 κατοίκων. Προς το παρόν αναμένουμε την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα του Βοτανικού μέσα στην επόμενη βδομάδα.
«Λέγονται φαιδρότητες»
Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε στον Βοτανικό; Μήπως γνωρίζατε εκ των προτέρων για το γήπεδο;
Αυτά που λέγονται είναι φαιδρότητες. Δεν υπήρχε καμία εύνοια ή εσωτερική πληροφόρηση από κανέναν. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην περιοχή γιατί διαβλέψαμε- όπως και στην περίπτωση της λεωφόρου Αθηνών- ότι ο Βοτανικός είναι μια περιοχή μόλις 3 χλμ από το κέντρο της πόλης και μέχρι πρότινος κάποιος σιχαινόταν ακόμη και να περάσει από εκεί. Από τη στιγμή λοιπόν, που ο Νόμος του 2006 για τη διπλή ανάπλαση δημιουργούσε επενδυτικές προσδοκίες, γιατί να μην τον αξιοποιήσουμε; Η εταιρεία λοιπόν, προχώρησε σε αγορά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Καμία εύνοια λοιπόν δεν υπήρξε.
Πόσο έχει στοιχίσει η όλη καθυστέρηση στην εταιρεία σας;
Μεγαλύτερο είναι το έμμεσο κόστος, καθώς αναγκαστήκαμε να «παγώσουμε» αρκετά έργα που ήταν στα «σκαριά», αναβάλαμε νέες αγορές γης και τα προβλήματα με τις τράπεζες μας κυνηγούν. Γιʼ αυτό και αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου, θα στραφούμε κατά του ελληνικού Δημοσίου και θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε όλες αυτές τις απώλειες που υφιστάμεθα ως επιχείρηση.
Κέρδος online 16/10/2009 13:28

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το οικόπεδο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 55, που έχει πλέον στην κατοχή του ο δήμος θα δοθεί ως επιπλέον πράσινο εν όψει της νομοθετικής ρύθμισης

   Το δυνατό «χαρτί» του δήμου

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

Η αγορά ενός οικοπέδου περίπου 10 στρεμμάτων στον Βοτανικό, όμορου του εμπορικού και του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά εκτός του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, που έχει εδώ και λίγες εβδομάδες στην ιδιοκτησία του ο δήμος Αθηναίων, δείχνει να είναι το δυνατό «χαρτί», που μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις επαφές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην πλατεία Κοτζιά, την κυβέρνηση και την εταιρεία Βωβού, για τη νομοθετική ρύθμιση και το ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή.

Μετά την επισημοποίηση της απόφασης του ΣτΕ η οποία (αφού «ανάβει» οριστικά «πράσινο» στο γήπεδο του Παναθηναϊκού) μπλοκάρει το εμπορικό -αφήνοντας ωστόσο, «παραθυράκι» μέσω του ισοζυγίου πρασίνου- οι εμπλεκόμενες πλευρές εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα σταθεί μία νομοθετική ρύθμιση στο νόμο Σουφλιά, προκειμένου: α) Να προχωρήσει κανονικά η Διπλή Ανάπλαση και β) Να βρεθεί μία «φόρμουλα», ως προς το εμπορικό, ούτως ώστε να μην προβεί η πλευρά Βωβού σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της οικοδομικής άδειας του νέου γηπέδου (για τα 16 στρέμματα που είχε προσφέρει ως δωρεά για να πάρει διπλάσιο συντελεστή δόμησης).

Το «Goal» σας είχε αποκαλύψει προ ημερών την πρόθεση της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού να αγοράσει και ο ίδιος ένα οικόπεδο όμορο του εμπορικού, προκειμένου να το προσφέρει ως επιπλέον πράσινο στη Διπλή Ανάπλαση.

Σήμερα, σας αποκαλύπτει το μεγάλο ατού που έχει πλέον στα χέρια του ο δήμος Αθηναίων και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τη νομοθετική ρύθμιση. Στα στελέχη της πλατείας Κοτζιά, προβλέποντας από τις αρχές του καλοκαιριού, ότι η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα «πατούσε» στο κομμάτι του ισοζυγίου πρασίνου, προχώρησε στην αγορά του «κομματιού» των παλιών εγκαταστάσεων της ΕΤΜΑ, που δεν είχε αποκτήσει η εταιρεία Βωβού.

Πρόκειται για ένα στενόμακρο οικόπεδο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 55 (κυκλωμένο στη βασική φωτό), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα «σύνορα» του οικοπέδου του γηπέδου, στην οδό Ορφέως και το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ κι απέκτησε στα τέλη Αυγούστου η δημοτική αρχή από την ΕΤΜΑ, με ένα πολύ καλό -και οικονομικό- deal (το οποίο εγκρίθηκε σχεδόν παμψηφεί από το δημοτικό συμβούλιο).

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι ότι το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται εκτός Διπλής Ανάπλασης και θα προσφερθεί (παρότι είναι οικοδομήσιμο) ως επιπρόσθετο πράσινο στο ισοζύγιο της περιοχής, διευκολύνοντας τη νομοθετική ρύθμιση.

Η ρύθμιση «πάνω» στο ΣτΕ Εντός του επόμενου δεκαημέρου, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της ΕΕΣ Θοδωρής Μπεχράκης θα ξεκινήσουν επαφές με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών & Δημοσίων Εργων, προκειμένου να προωθήσουν το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης. Ηδη οι συνταγματολόγοι του δήμου (έχοντας πλέον στα χέρια τους τόσο το οικόπεδο στο Ο.Τ. 55, αλλά και το «ελεύθερο» να δοθεί ως κοινόχρηστο πράσινο, το οικόπεδο, όπου αναμενόταν να χτιστεί το δημαρχιακό μέγαρο) έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία του σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, πατώντας εξ ολοκλήρου στο σκεπτικό και τη φιλοσοφία της απόφασης του ΣτΕ. Ούτως ώστε, η όποια προσφυγή προκύψει στο μέλλον να «καταρριφθεί» εν τη γενέσει της...

"Goal" 08:29 17/10/09

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή