Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

Σύντομος Απολογισμός 2004-2005

 

Η “Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στη Πόλη” δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2004 από άτομα που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

 

Στις 18 Δεκεμβρίου 2004 διοργάνωσε στο ΕΜΠ Ανοιχτή Συνάντηση με Θέμα:

«Η Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: πραγματικότητα και Προοπτικές» με τη συμμετοχή ομάδας Πανεπιστημιακών.

Στο δεύτερο μέρος της Συνάντησης, με Θέμα: «Αντιστάσεις και παρεμβάσεις για τις πόλεις που επιθυμούμε», συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μεταναστών, πολιτιστικών σχημάτων και δημοτικών κινήσεων από δήμους της Αθήνας και του Πειραιά.

 

Στις 27 Ιανουαρίου 2005 η «Πρωτοβουλία» πραγματοποίησε την πρώτη της Συνέλευση, όπου τέθηκε ως στόχος η «συγκρότηση θεματικών ομάδων εργασίας, οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητες των οποίων να αποτελέσουν ένα πόλο κινητοποίησης και προβληματισμού μέσα από πολύμορφες δράσεις, ημερίδες, συζητήσεις, εκθέσεις υλικών και ντοκουμέντων, στήριξη τοπικών παρεμβάσεων και Πρωτοβουλιών κ.λπ.».

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2005, στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας»παρουσιάστηκε από ομάδα εργασίας ο «Παγκόσμιος καταστατικός χάρτης για το Δικαίωμα στην Πόλη», ένα κείμενο 12 σελίδων Το οποίο ~συζητήθηκε σε διεθνείς συζητήσεις στο Κίτο του Ισημερινού τον Ιούλιο του 2004, στη Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο του 2004 και στο Πόρτο Αλλέγκρε τον Ιανουάριο του 2005. Στη συνέχεια το κείμενο διακινήθηκε ηλεκτρονικά και έντυπα σε εκατοντάδες ενδιαφερομένους.

 

Στις 31 Μαΐου 2005, στα πλαίσια της ((Πρωτοβουλίας)) συζητήθηκε το ζήτημα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, συγκεντρώθηκαν στοιχεία, και στις 4 Απριλίου, διοργανώθηκε στο TEE συζήτηση. Εκεί, ύστερα από πρόταση της «Πρωτοβουλίας» συγκροτήθηκε μια «Επιτροπή Αγώνα κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην οποία συμμετείχαν οι:

-    ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

-    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

-    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

-    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

-    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ -ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

-    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ"

-    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ θεματική "πόλη — περιβάλλον"

 

Στις 12 Απριλίου 2005, η «Επιτροπή Αγώνα» έδωσε Συνέντευξη Τύπου στο TEE με την συμμετοχή του προέδρου του «Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας» κ. Μιχ. Δεκλερή πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων» που προωθούσε η Κυβέρνηση.

 

Στο επόμενο διάστημα, μέλη της «Πρωτοβουλίας» και της «Επιτροπής Αγώνα» συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, παρεμβαίνοντας, μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών φορέων κ.λπ. Ακόμη συνάντησαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνδικαλιστικών Φορέων των εργαζομένων, των επιστημονικών φορέων κ.λπ.

 

Στη 16 Μαΐου 2005, η «Επιτροπή Αγώνα», η οποία είχε διευρυνθεί σε «Παναττική Επιτροπή Αγώνα κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Καλλιθέας μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου, ενώ την ίδια μέρα συνδιοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ, την ΕΝΑΕ, το TEE, τον ΣΑΔΑΣ, την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ.

 

Στη  17 Μαΐου 2005, η «Παναττική Επιτροπή Αγώνα» κατέθεσε στην πρόεδρο της Βουλής Κοινό Υπόμνημα των παραπάνω φορέων, με το οποίο ζητούσε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων

 

«Η Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην πόλη», ξανασυνεδρίασε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, όπου αποφασίστηκε:

 

(α) Να διοργανώσει στις 28 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ. στο TEE, Δημόσια Συζήτηση με Θέμα: «Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις: αξιοποίηση για ποιους και για τι:», με την συμμετοχή όλων των Συντονιστικών σχημάτων που συγκρότησαν την «Παναττική Επιτροπή κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων» και όσων φορέων συνυπέγραψαν το Υπόμνημα που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17/5/05.

 

(β) Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που Θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 6-9 Απριλίου 2006, καιη οργάνωση της παρέμβασής μας το επόμενο διάστημα.

 

Η επόμενη συζήτηση της «Πρωτοβουλίας» Θα γίνει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδόχου Πηγής 95-97 & Ισαύρων).

 

Για επαφή; dikaiomastinpoli@yαhοο.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3815430, 210-7721584, 210-2281412,          6972-847497

επιστροφή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ

Ενημέρωση 4/10/05

 

Μετά τις παρατεταμένες καλοκαιρινές διακοπές, μαζευτήκαμε ξανά στις 29 Σεπτεμβρίου, στην καθιερωμένη συνάντησή μας την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα.

Οι παρευρισκόμενοι – και αρκετοί που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά ενημερώθηκαν- συμφώνησαν στα παρακάτω:

1.   Να διοργανωθεί την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ (Σταδίου & Καραγιώργη Σερβίας 2) στις 6.00 μ.μ., δημόσια συζήτηση με θέμα: “Ολυμπιακές εγκαταστάσεις: αξιοποίηση για-ποιους και για-τι;”

     Στη συζήτηση  θα κληθούν να  συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των Συντονιστικών σχημάτων που συγκρότησαν την “Παναττική Επιτροπή κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων”, (Συντονιστικό Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, Συσπείρωση φορέων Αλίμου – Αργυρούπολης – Ελληνικού – Γλυφάδας, Συντονιστικό για το πάρκο Γουδή κ.α.), καθώς και εκπρόσωποι των φορέων που συνυπέγραψαν το κοινό Υπόμνημα που καταθέσαμε στην πρόεδρο της Βουλής στις 17/5/05 (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Γ.Σ.Ε.Ε., ΤΕΕ, Ε.Κ.Α., Σ.Α.Δ.Α.Σ.).  Επίσης, θα κληθούν να παρέμβουν καθηγητές Ε.Μ.Π., ειδικοί επιστήμονες καθώς και διάφορα κινηματικά σχήματα.

2.   Η προετοιμασία της παρέμβασής μας στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 – 9 Απριλίου 2006, πρέπει να είναι το αντικείμενο μιας επόμενης συνάντησης. Με αυτή την έννοια η δημόσια συζήτηση της 28/11/05, εντάσσεται σ΄ αυτό το στόχο.

3.   Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στα Φεστιβάλ που μας καλούν (π.χ. ΕΠΟΧΗ κ.λπ.), στον βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής παρουσίας μας.

Η επόμενη συνάντηση της “Πρωτοβουλίας” θα γίνει τη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 8.00 μ,μ, στο Αυτόνομο Στέκι (Ζωοδ. Πηγής 95-97 & Ισαύρων)

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

210 3815430,  210 7721584

210 2281412,  6972 847497

επιστροφή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η “Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στη Πόλη”  σας προσκαλεί να συμμετάσχετε με δεκάλεπτη παρέμβαση -τοποθέτηση,  στην Δημόσια Συζήτηση που οργανώνει  στις 28 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Σταδίου & Καραγιώργη Σερβίας 2), με θέμα: “ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ-ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ-ΤΙ;”.  Για περισσότερες πληροφορίες / επικοινωνία: Τηλ.:           210 3815430   Πάνος Τότσικας  210 7721584 Ηλίας Γιαννίρης  210 2281412 Μαρίνα Τσαμουρά 6972 847497   Χάρης Κωνσταντάτος

επιστροφή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 3815430, 6972847497, 6977230154

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2005 δημόσια συζήτηση με θέμα «Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις: Αξιοποίηση για ποιους και για τι;» στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με ευρύτατη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, συλλόγων και επιτροπών πολιτών, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη.

 

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Πάνο Τότσικα. Παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση, έξη μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 3342/2005 σχετικά με την «βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες κλπ», που δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση, τη δόμηση και νέων κτισμάτων καθώς και τον καθορισμό νέων χρήσεων γης. Έγινε αναφορά στο περιεχόμενο του κοινού υπομνήματος που είχαν καταθέσει στη Βουλή το Μάιο η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ, οι Ολυμπιακοί Δήμοι και άλλοι φορείς, σύλλογοι και επιτροπές πολιτών διαφόρων περιοχών.

Διατυπώθηκαν οι εξής προτάσεις-στόχοι που υιοθετήθηκαν από τη συγκέντρωση:

Η «Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη θεωρεί αναγκαία την άμεση ανασύσταση της «Παναττικής Επιτροπής κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», για να προωθήσει:

§         Την υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών αντίστασης και κινητοποιήσεων για νομικές θεσμικές παρεμβάσεις στο Σ.τ.Ε. και γενικότερα στις δικαστικές αρχές.

§         Την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικής οικειοποίησης των εγκαταστάσεων.

§         Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, την κατεδάφιση των προσωρινών εγκαταστάσεων και την αποτροπή ανέγερσης και νέων κτισμάτων.

§         Τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων που απέμειναν (Ιππόδρομος, παραλία Φαλήρου, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, περιοχή ΟΑΚΑ, περιοχή Γουδή κ.ά.)

 

Εισηγήσεις-παρεμβάσεις έκαναν οι Ν. Σιαπκίδης (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), Εύη Καρακώστα (Νομ. Σύμβουλος Πειραιά), Γ. Καλλιαμπέτσος (Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου και μέλος της Συντονιστ. Επιτρ. για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού), Η. Γιαννίρης (Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων Αθήνας), Δ. Κλεφτοδήμος (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή), Σπ. Κίνιας (Συσπείρωση φορέων Αλίμου-Αργυρούπολης-Γλυφάδας-Ελληνικού), Ίκαρος Πετρόπουλος (Συντονιστ. Επιτροπή φορέων Γαλατσίου), Λ. Μαγιάκης (Δημοτική κίνηση «Κόντρα στον καιρό» Αμαρουσίου), Μ. Παπασυμεών (Παρέμβαση πολιτών Αμαρουσίου), Θ. Δρίτσας («Λιμάνι της Αγωνίας»), Στ. Αλφιέρη («Άρωμα Πόλης»), Γρ. Μανουσάκης (Αριστερό Σχήμα Ιλίου), Σπ. Οικονόμου (Πρωτοβουλία Πολιτών Καλλιθέας), Α. Καπετανάκης (Κέντρο Κοινων. Παρέμβασης Ηλιούπολης) και άλλοι.

Επίσης, διαβάστηκε παρέμβαση του Μ. Δεκλερή (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος) και χαιρετισμοί συμπαράστασης διαφόρων δημάρχων και φορέων.

Η Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη ανέλαβε το συντονισμό για την πρώτη συνάντηση εργασίας των φορέων που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Ο χώρος της συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

29-11-2005

επιστροφή

 

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» Δημόσια Συζήτηση με θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ –ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ –ΤΙ;

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 – 6:00μ.μ. - Αίθουσα ΤΕΕ

Κεντρική Εισήγηση από το Δικαίωμα στην Πόλη

Εισηγητής: Πάνος Τότσικας

Τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε στη Βουλή από την Κυβερνητική πλειοψηφία νόμος με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους κ.λπ.»

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου είχαν εκφράσει, πέραν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κοινωνικοί φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, η ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, το ΕΚΑ, ο ΣΑΔΑΣ, Ολυμπιακοί Δήμοι (Καλλιθέας, Νίκαιας κ.ά.), καθώς και η «Παναττική Επιτροπή κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», η οποία συγκροτήθηκε από διάφορους φορείς όπως οι «Συνεργαζόμενοι Κοινωνικοί Φορείς Ν.Α. Αθήνας και Πειραιά», η «Σ.Ε. για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού», η «Σ.Ε. για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας», η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή», η «Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού», η «Πρωτοβουλία για το δικαίωμα στην πόλη», και το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ» (Θεματική «Πόλη – Περιβάλλον»).

Στο κοινό Υπόμνημα που κατέθεσαν οι παραπάνω φορείς προς την Πρόεδρο της Βουλής στις 17-5-05, μεταξύ άλλων τονίζονταν ότι:

- «… με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις τίθενται εκτός ισχύοντος εθνικού θεσμικού πλαισίου, διότι ουσιαστικά δημιουργούνται ελεύθερες εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στον ιστό όλων των Ολυμπιακών Πόλεων, χωρίς ένταξη ή ενσωμάτωση στην υφιστάμενη πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία».

- «… θεσπίζονται, νομοθετούνται και χωροθετούνται σοβαρότατες λειτουργίες υπερτοπικού χαρακτήρα, κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, οι οποίες θα λειτουργήσουν και θα επιδράσουν καταλυτικά στη ζωή και το περιβάλλον όχι μόνο των πόλεων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, αλλά την ευρύτερη περιοχή, θα επιφέρουν «σεισμικές» αλλαγές στο εμπόριο, την αναψυχή, την κυκλοφορία, τη στάθμευση…».

- «…με την πρόβλεψη για μακροχρόνια μίσθωση των εγκαταστάσεων, που ισοδυναμεί με πώληση του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων και χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας έκτασης σε ιδιώτες, μέσω μιας εταιρείας όπως είναι τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», αποκλείει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς τους χώρους, ενώ «κλείνει» το θαλάσσιο μέτωπο των παραλιακών πόλεων. Με τη νομιμοποίηση δε όλων των προσωρινών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την –σε πολλές περιπτώσεις – με βάρβαρο τρόπο αύξηση της δόμησης, αφού προβλέπεται μέχρι και εξαπλασιασμός της, αυξάνει το ήδη μεγάλο έλλειμμα στο Λεκανοπέδιο σε ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου…».

-«…η ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων, η υπερεμπορευματοποίηση αυτών των χώρων και οι ειδικοί όροι λειτουργίας τους ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ως «Δούρειος Ίππος» για την άλωση των εργασιακών σχέσεων, την διεύρυνση του χωρίς όρια ωραρίου, την ενίσχυση – ουσιαστικά – της μαύρης εργασίας…».

 

Προκήρυξη «διαγωνισμών»

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, η «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών ακινήτων, ξεκίνησε με τρία «κύματα» διαγωνισμών.

-         Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά:

Α. Τμήμα Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι έκτασης περίπου 53.000τ.μ. τα οποία προορίζονται για εμπορικές χρήσεις (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, τηλεοπτικοί σταθμοί κ.ά.) για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών.

Β. Το κλειστό γήπεδο του Μπάντμιντον στο Γουδή, (στο οποίο είχε δοθεί άδεια ως προσωρινή Ολυμπιακή εγκατάσταση) και ο περιβάλλον χώρος θα εκμισθωθούν για 12 έως 20 χρόνια για πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις.

Γ. Οι εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ – Σλάλομ στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ο περιβάλλον χώρος (απροσδιορίστου έκτασης) θα εκμισθωθούν για 12 χρόνια για να λειτουργήσουν ως υδροπάρκο και θεματικό πάρκο σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις.

Ήδη η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος έχει λήξει στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 και αρκετά «μεγάλα ονόματα» από το χώρο των κατασκευών, της εκμετάλλευσης ακινήτων, του εμπορίου, της ψυχαγωγίας και της τηλεόρασης, έχουν καταθέσει αιτήσεις.

-         Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά:

Α. Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά συνολικής έκτασης περίπου 425.000τ.μ., με υφιστάμενα κτίρια περίπου 9.000τ.μ. και δυνατότητα δόμησης 62.730τ.μ., περιλαμβάνει μαρίνα 1.000 σκαφών αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών και προβλέπει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και εγκαταστάσεις για πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες. Το δικαίωμα χρήσης παραχωρείται για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Β. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου έκτασης 90.000τ.μ. περίπου, με υφιστάμενα κτίρια 35.000τ.μ. περίπου και δυνατότητα δόμησης άλλων 8.000τ.μ. περίπου, παραχωρείται για περίοδο τουλάχιστον 12 ετών.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και θεματικό χώρο ψυχαγωγίας, με σημαντικό αριθμό θέσεων στάθμευσης.

Η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για το δεύτερο διαγωνισμό έληξε την 1-11-2005.

-         Ο τρίτος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα Ολυμπιακά έργα που θα δοθούν για «αξιοποίηση».

Όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα «εκδηλώσεις ενδιαφέροντος», ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν κομμάτια από την «Ολυμπιακή πίτα» (ή «Ολυμπιακή προίκα») και κυρίως, τα φιλέτα της παράκτιας ζώνης και της Λεωφόρου Κηφισίας, στην περιοχή του Ο.Α.Κ.Α. Αναφέρουμε μερικά ονόματα: Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Μπόμπολας, Κοπελούζος, Κυριακού, Βωβός, Χαραγκιώνης. Επίσης, κομμάτια από την πίτα διεκδικούν και οι: Καλλιτσάντσης, Κωτσόβολος, Μουστάκας, Κοντογιάννης, Μελάς, ενώ ακόμη ακούγεται και το όνομα Τζανίκος…

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνολικό κέρδος για τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» (τα οποία δια νόμου πλέον διαχειρίζονται την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων) δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ενοίκια, και 15-17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από αναθέσεις φύλαξης – συντήρησης των εγκαταστάσεων: Δηλαδή, σύνολο 30-32 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ή 1,2 δις ευρώ για 30 χρόνια.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιον συμφέρει να ξεπουληθούν, ουσιαστικά οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις – φιλέτα σε ιδιώτες;

Και ακόμη: Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που παραμένουν στα «αζήτητα» γιατί δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον όπως π.χ. η περιοχή των εκβολών του Κηφισού δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας;

Η λεηλασία των ελεύθερων – δημόσιων χώρων με πρόσχημα την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ήδη έχει αρχίσει. Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά την περίπτωση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Πετραλιά – Αλογοσκούφης – Σιούφας) για την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία 40 στρεμμάτων στον ελεύθερο χώρο του Ο.Α.Κ.Α. για την ανέγερση Εκθεσιακού Κέντρου.

Τελικά, η παραχώρηση δεν έγινε, ύστερα από διαμαρτυρίες και αντιδράσεις κάποιων… Θεσσαλονικιών, γιατί το νέο Εκθεσιακό Κέντρο θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά με την γειτονική HELEXPO, δηλαδή σε τελική ανάλυση με την Δ.Ε.Θ. και με την Θεσσαλονίκη…

Προτάσεις – στόχοι

Η «Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη» θεωρεί αναγκαία την άμεση ανασύσταση της «Παναττικής Επιτροπής κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», η οποία θα προωθήσει την:

n        Στήριξη των τοπικών αντιστάσεων και κινητοποιήσεων, (προσφυγές στο ΣτΕ κ.ά.).

n        Ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων – «Οικειοποίηση» των εγκαταστάσεων, που πληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό και αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

n        Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων – Καμία επέκταση – Κατεδάφιση των «προσωρινών» εγκαταστάσεων.

n        Συμμετοχική διαδικασία στον σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων που απέμειναν (Ιππόδρομος, παραλία Φαλήρου, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικό, περιοχή Ο.Α.Κ.Α., περιοχή Γουδή κ.ά.).

επιστροφή

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005 σύσκεψη εκπροσώπων κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στην Παναττική Επιτροπή στην αίθουσα της ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24 – 1ος όροφος) με στόχο τον συντονισμό και την προώθηση κοινών δράσεων.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς:

 1. Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη
 2. Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους της Αθήνας
 3. Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού
 4. Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού
 5. Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
 6. Συντονιστική Επιτροπή φορέων και πολιτών Γαλατσίου
 7. «Λιμάνι της Αγωνίας», Πειραιάς
 8. Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου
 9. Δημοτική Κίνηση «Κόντρα στον Καιρό» Αμαρουσίου
 10. Αριστερό Σχήμα Νίκαιας
 11. Δημοτική κίνηση «Κοκκινιά με λογισμό και μ’ όνειρο»
 12. Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καλλιθέας-Τζιτζιφιών
 13. Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης
 14. Κίνηση πολιτών για το Λόφο Φιλοπάππου
 15. Ελληνική Εταιρεία-Συμβούλιο Φυσικού Περιβάλλοντος

 

Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν κάποιες προγραμματισμένες παρεμβάσεις όπως:

§         Στις 15 Ιανουαρίου, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ηλιούπολη

§         Στις 23 Ιανουαρίου, Ημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

§         Τέλη Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γαλάτσι για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις

 

Αποφασίστηκε η δημιουργία, στα πλαίσια της Παναττικής Επιτροπής, τριών ομάδων δουλειάς:

§         Ομάδα Νομικής και Τεχνικής Στήριξης

§         Ομάδα για τη δημοσιότητα (Δελτία τύπου κλπ)

§         Ομάδα οργάνωσης επαφών με άλλους κοινωνικούς φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΤΕΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΕΝΑΕ κ.ά.)

 

Ακόμη αποφασίστηκε η διοργάνωση από τους τοπικούς φορείς περιηγήσεων και «ξεναγήσεων» στους χώρους που βρίσκονται οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, με στόχους την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν και την «οικειοποίησή» τους  από όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις.

21-12-2005

Για την ομάδα δημοσιότητας

Π. Τότσικας       210-9954362

 

επιστροφή

ΚΑΛΕΣΜΑ: Οι τοπικοί κοινωνικοί αγώνες από την Ελλάδα στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ!

Φίλοι και φίλες,

Όπως ίσως ξέρετε, στο χώρο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (4-7 Μαΐου, στο πρώην δυτ. αεροδρόμιο) θα στηθεί ένας ιδιαίτερος θεματικός χώρος για την επαφή των τοπικών κινημάτων, την παρουσίαση πρόσφατων κοινωνικών αγώνων στην πόλη, τη δικτύωση των ακτιβιστών πόλης,

Στο χώρο αυτό κάθε ομάδα πολιτών θα μπορεί να εκθέσει τα τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει, τις πρόσφατες δράσεις της, τις τοπικές αντιστάσεις και δημιουργικές προτάσεις για τις γειτονιές.

Κάποιες τεχνικές προδιαγραφές για την παρουσίαση των τοπικών αγώνων:

Για λόγους εξοικονόμησης χώρου και καλύτερης οργάνωσης του προς έκθεση υλικού, προτείνουμε:

-         κάθε συλλογικότητα να ετοιμάσει ένα πόστερ (από χαρτί ή άλλο ελαφρύ υλικό) περίπου 120x90 εκ.(κάθετα τοποθετημένο) με φωτογραφίες, αφισάκια κ.λπ., λεζάντες και μικρά κείμενα

-         ο τίτλος και κάποια βασικά στοιχεία του θέματος πρέπει να υπάρχουν και σε κάποια άλλη γλώσσα για να είναι κατανοητά και στους ξένους επισκέπτες του φόρουμ

-         καθώς θα υπάρχει δυνατότητα προβολής multimedia (powerpoint, video, κ.λπ) καλό θα ήταν όσες τοπικές ομάδες έχουν ή μπορούν να παράγουν τέτοιο υλικό να το φέρουν έγκαιρα

Ανοιχτές συζητήσεις στο «Χώρο για την Πόλη»

Πέρα από τα 4-5 διευρωπαϊκά σεμινάρια (για τα οποία οι λεπτομέρειες συνδιαμορφώνονται από τις δεκάδες οργανώσεις από πολλές χώρες που θα συμμετάσχουν), στο «χώρο για την πόλη» σχεδιάζουμε επίσης δυο συζητήσεις με ελληνική θεματολογία, ενδεικτικά:

-         για τη μετα-Ολυμπιακή Αθήνα (την Πέμπτη 4/5 το απόγευμα ?)

-         για τις ελληνικές πόλεις (την Παρασκευή 5/5 το απόγευμα ?)

To Φόρουμ (για την Πόλη) σε χρειάζεται!

Για το στήσιμο πολλές μέρες πριν και για τη λειτουργία του 4ου Ευρ.Κ.Φ. χρειάζονται εθελοντικές συμμετοχές σε πρακτικά, δημιουργικά «καθήκοντα». Πλαισιώστε τις ομάδες που εργάζονται για το Φόρουμ συνολικά (μάθετε πως στο www.athens.fse-esf.org) ή αν θέλετε να ασχοληθείτε ενεργά με το χώρο για την πόλη στο 4ο Ευρ.Κ.Φ., επικοινωνήστε:

Ηλίας Γιαννίρης, 2108237397, igiann@tee.gr

Ελένη Πορταλιού: 2107723365, portel@central.ntua.gr

Πάνος Τότσικας: 2109954362, ptots@tee.gr

επιστροφή