Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δασική πολιτική - Δάση 7

(προηγούμενα: Δάση 1, Δάση 2, Δάση 3 , Δάση 4, Δάση 5, Δάση 6 )

 

Η Βουλή ψήφισε δασοκτόνο νόμο

Αγαπητοί Φίλοι,

Το άρθρο 36 του δασικού νομοσχεδίου ψηφίστηκε προχθές το απόγευμα, με 50 ψήφους υπέρ και 47 κατά. Εμείς τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και αναρτήσαμε τους βουλευτές που το στήριξαν στον ειδικό 'τοίχο’.

Ο καθένας τους δέχτηκε πάνω από 1150 προσωπικά email από σας, και ακόμα αρκετά τηλεφωνήματα στα πολιτικά γραφεία τους. Η αντίδραση συνήθως ήταν αμήχανη: φαίνεται πως δεν συνηθίζεται πολίτες να δραστηριοποιούνται προσωπικά όταν δεν έχουν προσωπικό συμφέρον. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά. Αυτό το θάρρος και η αποφασιστικότητα θα μας χρειαστούν στις μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε στη συνέχεια.

Θα σας κρατήσω ενήμερους για τα επόμενα βήματά μας, όπως την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην πρώτη εφαρμογή του νόμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη μάχη για την προστασία των δασών μας.

Με εκτίμηση,

Θεοδότα Νάντσου

επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς

Υ.Γ.: οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς σήμερα πενθούμε για το δασικό μας πλούτο - δείτε την ανακοίνωση. Από αύριο πιάνουμε δουλειά για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην πράξη.

 

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014

Μια ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής η Τρίτη 5 Αυγούστου, καθώς με πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και προσωπική ευθύνη των 50 βουλευτών που είπαν «ναι», υπερψηφίστηκε τελικά το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί - Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Βιώσιμη ανάπτυξη».

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κ.α.). Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και άλση σε πόλεις. Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη.

Εκτός από δασοκτόνο, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στο σύνολό του την περασμένη Πέμπτη (με εξαίρεση το επονείδιστο άρθρο 36, το οποίο ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία χθες), είναι ένα νέο μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Με την αποδοχή σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τη συνεχιζόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την αγνόηση όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σωρεία ασαφειών και φωτογραφικών ρυθμίσεων, ο νέος νόμος που ψήφισε η πλειοψηφία του Β’ Τμήματος Διακοπών της Βουλής αποτελεί ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς, η κρίση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των πολιτών. Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο για διατήρηση και ως πεδίο ανάπτυξης μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας και όχι ως αναλώσιμος πόρος.

Δείτε εδώ τους βουλευτές που ψήφισαν τον δασοκτόνο νόμο

Μεταξύ τους οι Βογιατζής Γεωργίου Παύλος (βουλευτής Λέσβου), Γεωργιάδης Άδωνις, Κάρμαντζης Γεωργίου Σταμάτιος (Βουλευτής Χίου) της ΝΔ και οι Δήμας Βίκτωρος Πύρρος, Κεδίκογλου Αγγέλου Συμεών, Μανιάτης Ιωάννης, Σκανδαλίδης Γεωργίου Κωνσταντίνος του ΠΑΣΟΚ.Περισσότερες πληροφορίες
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Επιστροφή στην αρχή

 Επιστροφή

 Επιστροφή