Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δασική πολιτική - Δάση 5

(προηγούμενα: Δάση 1, Δάση 2, Δάση 3 , Δάση 4)

Επιστροφή στην αρχή

«Ωρολογιακές βόμβες» στα δάση της Αττικής

Αυτοψία των «ΝΕΩΝ» αποκαλύπτει τις μικρές χωματερές που είναι διεσπαρμένες στα τελευταία κομμάτια πρασίνου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)

Γεμάτα... βόμβες έτοιμες να εκραγούν είναι τα δάση της Αττικής! Τα παθήματα των τελευταίων χρόνων- με τα εκατομμύρια αποτεφρωμένα στέμματα- δεν έχουν γίνει μαθήματα για τους υπευθύνους, με αποτέλεσμα η Πεντέλη, ο Υμηττός και η Πάρνηθα να θυμίζουν πυριτιδαποθήκες από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί.

Οι εθελοντές δασοφύλακες στον Υμηττό αναλαμβάνουν δράση από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. «Φροντίζουμε όμως από πιο νωρίς να συντηρούμε τα παρατηρητήρια» λέει ο Αντώνης Νομικός

Όλοι οι επίσημοι προστάτες των δασών δηλώνουν αναρμόδιοι και προβάλλουν ως αιτίες για τη μετατροπή των βουνών σε σκουπιδότοπους, την έλλειψη χρημάτων και τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων. Στο μεταξύ, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της καύσιμης ύλης που έχει συσσωρευτεί, που σύμφωνα με τους ειδικούς, νέα δάση συμπεριφέρονται σαν γερασμένα και είναι έτοιμα να αυταναφλεγούν.

Σήμερα, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Στογιάννης, μέλος της Επιτροπής Δασοπροστασίας Καισαριανής, το πρόβλημα «κρύβεται» από το πολύ πράσινο που υπάρχει εξαιτίας των βροχοπτώσεων, το επόμενο τρίμηνο, με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι φωτιές θα μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Αυτό βέβαια δεν αθωώνει όσους βάζουν φωτιές στα δάση, ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων κ. Γιώργος Παπαδιάς « αν συλληφθεί ένας οικοπεδοφάγος να χτίζει σε δασική περιοχή, πάει για πλημμέλημα, ενώ αν συλληφθεί σε αναδασωτέα πάει για κακούργημα. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν τον συμφέρει να βάλει φωτιά».

Κατά το οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στα βουνά της Αττικής φάνηκε ξεκάθαρα ότι η φύλαξη των δασών είναι ανύπαρκτη και καθένας μπορεί, κυρίως τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, όπου δεν υπάρχει φύλαξη, να πετά σκουπίδια και να ξεφορτώνει μπάζα.

«Τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης. «Τα δασαρχεία, εξαιτίας της ελλιπέστατης χρηματοδότησης δεν μπορούν να καθαρίσουν τους δασικούς δρόμους και να μαζέψουν τα σκουπίδια από τις ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στα δάση. Το κονδύλι που διατίθεται είναι 8 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα όταν απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ».

Σύγχυση αρμοδιοτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη, «μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στα δάση έχει και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, αφού εμπλέκονται τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών. Έτσι, δίνονται στους δήμους χρήματα για δασοπροστασία, αλλά οι δήμοι αφού πάρουν τα χρήματα, τα διαθέτουν για άλλους σκοπούς και στη συνέχεια επικαλούνται τη... νομοθεσία λέγοντας ότι δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα».

Οι δασικοί θεωρούν ότι η νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί... κίνητρο για πυρκαγιές. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπόκαρης, «το μεγάλο πρόβλημα αφορά τους δασωμένους αγρούς». Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να καλλιεργήσει στο κτήμα του παππού του, το οποίο από τη χρόνια εγκατάλειψη έχει γεμίσει θάμνους, δεν μπορεί να το καθαρίσει χωρίς άδεια από το δασαρχείο. Όπως λέει, «ο κληρονόμος θα πρέπει να προσκομίσει στο δασαρχείο αεροφωτογραφίες του ΄45 και του ΄60. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τη νομολογία ισχύει το “άπαξ δάσος, πάντα δάσος”.

ΠΕΝΤΕΛΗ: Μία χωματερή και μόλις 4 δασοφύλακες

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ πλευρά της Πεντέλης, στη Νέα Μάκρη, στη θέση Αγριλίκι λειτουργεί μέσα στο δάσος χωματερή δίπλα ακριβώς από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του δήμου. Από την πλαγιά κατρακυλούν κάθε λογής σκουπίδια, από καναπέδες μέχρι μπάζα. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η φωτιά το 1995 που έκαψε τα πάντα μέχρι την Ανθούσα, αλλά οι δασικοί επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και δηλώνουν αδυναμία φύλαξης του χώρου.

Σε απόσταση αναπνοής, στα όρια Διονύσου- Εκάλης, λειτουργεί χωματερή που απέχει λιγότερο από 100 μέτρα από τα πρώτα υπερπολυτελή σπίτια. Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος ήταν γεμάτος κομμένα κλαδιά, τα οποία δίπλα στα πεύκα αποτελούν, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδιάς, «έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό για να προκληθεί φωτιά».

Όπως λέει, «η Πεντέλη και ο Υμηττός έπρεπε να φυλάσσονται από 40 δασοφύλακες αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 4! Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, όπου δεν υπάρχει φύλαξη, ο καθένας μπορεί να ξεφορτώσει σκουπίδια όπου μπορεί. Εάν τα δάση δεν καθαριστούν έως τον Απρίλη, τότε οι... βόμβες των σκουπιδιών θα εκραγούν».

Καμία διαχείριση

«Το δάσος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καύσιμης βιομάζας. Και οι πραγματικές απειλές είναι η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας» επισημαίνει ο δασολόγος- ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΘΙΑΓΕ) κ. Παύλος Κωνσταντινίδης. «Δεν έχουμε χρήματα και η κατάσταση φέτος στα δάση θα είναι ακόμη χειρότερη. Όλα πλέον εξαρτώνται από την... τύχη. Αν δεν συνεχιστούν οι βροχές, ο Θεός να βάλει το χέρι του».

ΠΑΡΝΗΘΑ: Πλαστικές σακούλες και αυτοκίνητα

Ο ΔΡΟΜΟΣ έως το πάρκινγκ του τελεφερίκδεξιά και αριστερά- είναι γεμάτος σκουπίδια. Απέναντι από την είσοδο του πάρκινγκ μέσα σε πυκνό δάσος (στη θέση Μετόχι) υπάρχει ακόμη και εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο μέσα στα πεύκα...

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού» λέει ο κ. Γιώργος Σαλιαρέλης, μέλος του Δ.Σ. των Εθελοντών Δασοπροστασίας Αττικής. «Το καλοκαίρι καταγγείλαμε στο δασαρχείο έναν που είχε ρίξει απορρυπαντικό (!) στην πηγή Κιθάρα στο Τατόι και έπλενε το αυτοκίνητό του...».

Στην περιοχή πολλά δένδρα έχουν και από μια σακούλα σκουπιδιών το καθένα! «Στο βουνό δεν υπάρχει καμία διαχείριση της καύσιμης ύλης» λέει η εθελόντρια δασοπροστασίας κ. Ερμιόνη Κουτολεμάνη. «Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει ξεχάσει πως στον Εθνικό Δρυμό δεν αγγίζουμε και δεν πειράζουμε τίποτα».

ΥΜΗΤΤΟΣ

Μπάζα και νεκρά δέντρα

ΠΕΡΥΣΙ, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής, κάηκαν 900 στρέμματα στον Υμηττό- από τα όποια 70 στον λόφο Αράπη, στην περιοχή της Καισαριανής. Σκουπίδια και μπάζα υπάρχουν σε διάφορα σημεία του βουνού. «ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν κοντά στη Μονή Αστερίου στην Αγ. Ελεούσα, στην περιοχή του Παπάγου.

«Η παλιά χωματερή στου Παπάγου έχει μπάζα στην επιφάνειά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά που ξέσπασε στις 25 Αυγούστου του 2007 να μη σβήνει στα κατώτερα στρώματα» επισημαίνει ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας στην Καισαριανή κ. Θανάσης Εξαρχόπουλος.

«Είναι παλιά τακτική: πρώτα υποβαθμίζουν μια περιοχή και μετά χτίζουν».

Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, «ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο κάθε ασυνείδητος μπορεί να ρίξει σκουπίδια και μπάζα στα σημεία όπου δεν εμποδίζεται η πρόσβαση με μπάρες».

Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Στογιάννη, «τα βουνά είναι σαν πυριτιδαποθήκες από την καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια. Στον Υμηττό υπάρχουν χιλιάδες νεκρά δέντρα- κυρίως από βαμβακίαση. Όμως εάν πάμε στο δασαρχείο και ζητήσουμε άδεια να τα κόψουμε, δεν θα μας τη δώσουν. Δεν μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε στο βουνό ούτε μηχάνημα που ροκανίζει τα ξύλα...». ΝΕΑ, 17-3-2009

 

 Επιστροφή

 

Διεκδικούν 2 εκατ. στρέμματα δάσους!

Ø      Ασφυκτικές πιέσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, που ευνοούνται και από το προεκλογικό κλίμα

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Μεγάλες είναι οι πιέσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων δεδομένου του «ευνοϊκού» κλίματος που επικρατεί για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών. Πάνω από 400.000 οικογένειες διεκδικούν δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και συνεταιρισμούς. Οι διεκδικήσεις μόνο στην Πεντέλη αφορούν τριπλάσια έκταση από τη συνολική του ορεινού όγκου.

Η ανυπαρξία δασικών χαρτών καλλιεργεί και επιτρέπει την αυθαιρεσία, καθώς δεν έχει καθοριστεί σαφώς ποιες περιοχές είναι δασικές και άρα τι επιτρέπεται και πού.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός άκρως επικίνδυνου σκηνικού για την προστασία των δασών μέσα στο οποίο κανένας ιδιώτης, δήμος, νομός δεν μπορεί να προγραμματίσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο με ξεκάθαρους και κυρίως νόμιμους όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία η αρμόδια διεύθυνση δασών χρειάστηκε να αναθέσει εκτός διαδικασιών τη σύνταξη δασικών χαρτών για την περιοχή, ώστε να οριοθετηθεί ο δασικός χώρος, προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια τα γενικά πολεοδομικά σχέδια. Το τοπίο μάλιστα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει σύντομα, καθώς το αρμόδιο Ταμείο Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και όσα σχεδιάζονται και δρομολογούνται τελικά αποδεικνύονται στην πράξη ανεφάρμοστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανίσχυρο στην πράξη Εθνικό Χωροταξικό. Παρά τα όσα αναφέρει «για συμπαγείς πόλεις» και περιορισμό της «εκτός σχεδίου δόμησης», το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει νέους αυτοκινητόδρομους που θα εκτινάξουν τη δόμηση στη νότια και ανατολική Αττική, οι δήμοι προχωρούν σε επεκτάσεις των σχεδίων και οι περιφέρειες εγκρίνουν γενικά πολεοδομικά σχέδια χωρίς να οριοθετούνται οι δασικές περιοχές.

Βροχή οι αιτήσεις

Χιλιάδες είναι τα αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού που κατατίθενται κάθε χρόνο στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη.

Χαρακτηριστικά στην Αττική, όπου βέβαια οι πιέσεις για κατοικία κύρια ή εξοχική είναι μεγάλες, υπολογίζεται ότι το 50% των δασών και των δασικών εκτάσεων διεκδικείται από καταπατητές. Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει στην «Κ» ο πρώην δασάρχης Πεντέλης Αλέξανδρος Ρήγας, αν παραχωρούσαμε σε όλους όσα διεκδικούν θα χρειαζόμαστε τρεις φορές την έκταση του βουνού.

Ωστόσο, σαφής και ακριβής αποτύπωση της κατάστασης όσον αφορά τα καταπατημένα δάση και δασικές εκτάσεις δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζουμε καν σε ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, εφόσον εδώ και τρεις δεκαετίες δεν έχουν συνταχθεί όπως ορίζει η νομοθεσία. Οπως φαίνεται η κατάσταση του χάους εξυπηρετεί…

«Σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, την Κορινθία, τη Μαγνησία, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου οι πιέσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων είναι πολύ μεγάλες» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων κ. Νίκος Μπόκαρης. Οπως προσθέτει, στη Χαλκιδική, όπου προκηρύχθηκαν οι δασικοί χάρτες -για τη σύνταξη των οποίων όμως προς το παρόν δεν υπάρχει χρηματοδότηση-, υπάρχουν τεράστιες περιοχές που έχουν εκχερσωθεί παράνομα. Οταν εξαγγέλθηκε η σύνταξη των δασικών χαρτών -καταγραφή του χαρακτήρα των εκτάσεων- «πολλοί τοπικοί άρχοντες τηλεφωνούσαν θορυβημένοι για το τι θα γίνει».

Προβλήματα

«Με τη σύνταξη των δασικών χαρτών θα έρθουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα και τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» τονίζει ο δασολόγος Νίκος Χλύκας. Κάθε κυβέρνηση προτιμά να μην αναλάβει το βάρος τέτοιων αποφάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 έως το 2003 συντάχθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Εθνικού Κτηματολογίου 350 δασικοί χάρτες για έκταση 7.000.000 στρεμμάτων και κάλυπταν πολλούς δήμους σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διεκδικήσεων και καταπατήσεων. Ενδεικτικά στην Αττική στους δήμους Χαλανδρίου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Βύρωνα, Γέρακα, Ψυχικού, Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Παιανίας, Σπάτων, Λούτσας. Ακόμα σε πολλά νησιά, όπου επίσης η οικιστική πίεση είναι μεγάλη, όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, και την Κίμωλο. Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν ήταν τεράστια. «Στη Σαλαμίνα, για παράδειγμα, η μισή περίπου έκταση διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο καθώς είναι δασική» τονίζει ο κ. Χλύκας που έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση της συγκεκριμένης περιοχής. Περίπου 3.500 πολίτες κατέθεσαν ενστάσεις αντιδρώντας σε όσα είχαν καταγραφεί στους χάρτες.

Οι χάρτες αυτοί όμως δεν αναρτήθηκαν ούτε κυρώθηκαν ποτέ, καθώς άλλαξε η δασική νομοθεσία και άρα έπρεπε να διορθωθούν...

Τα δασαρχεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Η έλλειψη δασικών χαρτών, εκτός των άλλων, πρακτικά τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια πολεοδομικής τακτοποίησης. Προκειμένου να καταρτιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα ΣΧΟΑΑΠ (το αντίστοιχο για τις μικρότερες περιοχές), οι μελετητές πρέπει να γνωρίζουν τις χρήσεις γης στην περιοχή. Ζητούν λοιπόν από τα δασαρχεία τις σχετικές πληροφορίες, που όμως αδυνατούν να τις παρέχουν εφόσον δεν διαθέτουν τελεσίδικους δασικούς χάρτες. «Επρεπε να γίνει πράξη χαρακτηρισμού για τεράστιες εκτάσεις όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα» τονίζει ο γενικός διευθυντής δασών ν. Λάρισας, κ. Β. Κουκουτίμπας. Χαρακτηριστικά, για να συνταχθεί το ΣΧΟΑΑΠ του δήμου Μελιβοίας μέσω του οποίου καθορίζονται οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξει οικιστική ή άλλη αξιοποίηση, χρειαζόταν το δασαρχείο να δώσει χαρακτηρισμό για 150.000 στρέμματα (το μισό μήκος της ακτής της Λάρισας). Για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να περάσουν και πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία, η Γενική Διεύθυνση Δασών του νομού ανέθεσε τη σύνταξη «κάποιου είδους» δασικών χαρτών. Ευτυχώς, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, βρέθηκαν τα αναγκαία κονδύλια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/03/2009_309305

 

 Επιστροφή

 

Πάνω από 160 εκατ. ευρώ «χάθηκαν» για τον Φορέα Δασών

 

Του Γιαννη Ελαφρου

Σε «μαύρη τρύπα» της κρατικής - κυβερνητικής διαχείρισης έχουν «χαθεί» 160 - 170 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν αποκλειστικά για τον Ειδικό Φορέα Δασών με σκοπό τη δασοπροστασία. Η εκτροπή των κονδυλίων σε άλλες χρήσεις, κατά παράβαση του νόμου, αποτελεί σκανδαλώδη κατάσταση. Προ μηνός περίπου διατάχθηκε -από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών- διενέργεια διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου στον Ειδικό Φορέα Δασών, ύστερα από καταγγελίες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης.

«Με οκτώ εκατομμύρια ευρώ θα είχαν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες της μισής Ελλάδας και ειδικά των περιοχών με μεγάλη οικιστική πίεση. Τα χρήματα αυτά υπήρχαν και υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Με τον νόμο 3208/2003 δημιουργήθηκε ο Ειδικός Φορέας Δασών, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για την προστασία των δασών, απαγορεύοντας μάλιστα τη διάθεσή τους για άλλους σκοπούς. Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος τους πηγαίνει αλλού...», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός διευθυντής δασών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Λάβαμε γνώση για την οικονομική ασφυξία των υπηρεσιών δασοπροστασίας. Ζητήσαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας πληροφορήσει για την αξιοποίηση των πόρων του Ειδικού Φορέα Δασών. Δεν λάβαμε απάντηση. Απευθυνθήκαμε στον κ. γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του κ. Ρακιντζή δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένας απολογισμός των επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί», μας λέει ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, από την Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης.

Το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικό, καθώς αναφέρει ότι από το 2003 μέχρι τον Μάιο του 2008 έχουν διατεθεί για τους σκοπούς του Ειδικού Φορέα Δασών μόλις 28.705.200 ευρώ. «Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα ετήσια έσοδα του Φορέα Δασών ανέρχονται σε 35 - 37 εκατομμύρια, χωρίς να εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις από χρόνο σε χρόνο. Το διάστημα 2003 - 2007 πρέπει να εισέρρευσαν στον συγκεκριμένο φορέα 140 - 148 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρκετά εκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν τους πρώτους μήνες του 2008. Τι απέγιναν τα υπόλοιπα ποσά;», αναρωτιέται ο κ. Αναστασόπουλος.

Η υποβάθμιση της δασοπροστασίας δεν είναι χωρίς συνέπειες. «Το 2007, πριν από τις μεγάλες καταστροφικές φωτιές, η Γενική Διεύθυνση Δασών ζήτησε επίμονα πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, χωρίς αποτέλεσμα. Εάν τα ποσά του Ειδικού Φορέα Δασών αξιοποιούνταν για δασοπροστασία δεν θα έλειπαν κονδύλια», αποκαλύπτει ο κ. Φραγκιουδάκης.

«Μεγάλο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τα δάση αναλώνονταν παλιότερα σε πελατειακές δαπάνες, σε δημόσιες σχέσεις, σε επιχορηγήσεις σε διάφορους συλλόγους κ.λπ. Και μετά την ίδρυση του ειδικού φορέα όμως, παρά τη ρητή δέσμευση του νόμου, εξακολούθησαν οι μη συμβατές με τον ειδικό φορέα δασών δαπάνες», συνεχίζει ο πρώην γενικός.

Ο κ. Φραγκιουδάκης αιτήθηκε, όσο ήταν στην υπηρεσία, επανειλημμένα πλήρη εικόνα των οικονομικών του Ειδικού Φορέα Δασών. «Ζήτησα τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα φαίνονται τα έσοδα και τα έξοδα του Ειδικού Φορέα ώστε να υπάρχει διαχειριστικός έλεγχος, γιατί σήμερα δεν μπορείς να βγάλεις άκρη».

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Στα τέλη του 2006 αντικαταστάθηκε (έπειτα από 30 χρόνια) από μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών του ο γενικός διευθυντής δασών! Δηλαδή ο κ. Φραγκιουδάκης. Επειδή ζήτησε εφαρμογή του νόμου...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100034_29/03/2009_309304

 

 Επιστροφή

 

Εξαιρέσεις από την αναδάσωση

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ από την υποχρέωση αναδάσωσης δασικών εκτάσεων που είχαν αποχαρακτηριστεί διά της νομίμου οδού μέχρι τον Ιούνιο του 1975, οπότε τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, φέρνει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι εκτάσεις που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα όχι από κάποια αυθαίρετη και παράνομη ανθρώπινη ενέργεια, αλλά από κάποια νόμιμη αιτία... μένουν εκτός του κανόνα της υποχρεωτικής αναδάσωσης που θεσπίζουν το Σύνταγμα και ο δασικός νόμος. Η εξαίρεση μάλιστα αυτή- κατά τους δικαστές- ισχύει ανεξάρτητα από το μέγεθος της έκτασης και τη φύση των επεμβάσεων που έχουν γίνει σε αυτή.

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε έπειτα από αίτηση ιδιοκτητών που ζητούσαν να ακυρωθεί παλαιότερη απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με βάση την οποία είχαν κηρυχθεί αναδασωτέα 550 στρέμματα στη θέση Βορινό Σκλαβούνι του Δήμου Βιλίων Αττικής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του ΣτΕ, η επίμαχη έκταση «έχει απολέσει τον δασικό της χαρακτήρα πριν από το 1975 με βάση διοικητική πράξη, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο της νομιμότητας, και επομένως δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί με πράξη του δασάρχη, όπως προβλέπει η διαδικασία του άρθρου 14 του νόμου 998/1979, ως δάσος ή δασική έκταση, ούτε να κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω των επεμβάσεων».

ΝΕΑ, 13-4-09

 

 Επιστροφή

 

Αφαντα 200 εκατ. ευρώ για τα δάση

Να, λοιπόν, γιατί καιγόμαστε... Οχι γιατί δεν έχουμε χρήματα, αλλά γιατί δεν διαθέτουμε χρήματα. Να, γιατί επικρατεί η ατιμωρησία. Οχι γιατί δεν υπάρχουν οι νόμοι, αλλά γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Να, γιατί δεν υπάρχει πολιτική χάραξης αρχών και πλαισίου σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως ο εθνικός πλούτος των δασών μας. Γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Κάπως έτσι οι καλές προσπάθειες μένουν στη μέση, οι νόμοι ακυρώνονται στην πράξη, η πλήρης ακινησία των υπηρεσιών αναγορεύεται σε στάτους και μετατρέπεται σε καθεστώς μέχρι να μας βρει η επόμενη τραγωδία. Τότε αρχίζει και πάλι ενδελεχής ανάλυση και προβληματισμός, κροκοδείλια δάκρυα άφθονα και από όλες τις πλευρές, λύσεις επί χάρτου και πολλή συζήτηση, με θεσμοθέτηση εν τέλει ενός πακέτου μέτρων τα οποία πρέπει, λέει, να εφαρμοστούν. Εδώ βρίσκεται το κουμπί της υπόθεσης. Γιατί με τρόπο μαγικό από εδώ και μετά ξαναρχίζουν και πάλι όλα από την αρχή; Η δύναμη της αδράνειας, αρχή και εξουσία των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Δεν αποδόθηκαν ποτέ

Παρακολουθήστε πώς δεν αποδόθηκαν ποτέ από το 2003 τα χρήματα που η ελληνική πολιτεία είχε θεσμοθετήσει για την προστασία των δασών στα δάση. Ολα αυτά τα χρόνια έχουν συγκεντρωθεί 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ -ένας πολύ καλός «κουμπαράς»- για τα δάση, κι αυτά τα χρήματα κανείς δεν γνωρίζει πού έχουν διατεθεί. Και δεν έχουν ακόμα κλείσει δυο χρόνια από την μεγάλη καταστροφή στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Την υπόθεση των χρημάτων ερευνά οικονομικός επιθεωρητής, έπειτα από εντολή του γενικού επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή. Θα προλάβουμε το φετινό καλοκαίρι;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... 

Το χρονικό τού αλαλούμ. Ξεσκονίζει τον ειδικό φορέα δασών ο οικονομικός επιθεωρητής

- Σωτήριον έτος 2003. Μήνας Δεκέμβριος. Ψηφίζεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 3208 για την προστασία των δασών. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό προβλέπεται αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας. Δηλαδή, σύμφωνα με τους μέχρι τότε προϋπολογισμούς και απολογισμούς, όσα χρήματα προέρχονταν από υλοτομίες, εμπόριο ρητίνης κ.τ.λ. (γνωστοί ως τότε με το όνομα Φορέας 120) θα αποδίδονταν απευθείας στα δάση μέσω του ειδικού φορέα δασών που δημιουργήθηκε δυνάμει αυτού του νόμου. Ετσι θα γινόταν πράξη και η συνταγματική επιταγή περί της δασοπροστασίας. Βέβαια, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος, αυτός ο νόμος, δεν έμελλε μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί... Αθάνατε Εμμανουήλ Ροΐδη, πόσο δίκαιο είχες... Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν φτιάχτηκε εκείνος ο νόμος που θα όριζε την εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα...

- Νοέμβριος 2007. Κανείς δεν έχει αναζητήσει τα κονδύλια του ειδικού φορέα δασών. Στο κεντρικό ταμείο γεωργίας κτηνοτροφίας και δασών, όπου υπάγεται ο φορέας δεν έχουν καταρτισθεί καν ισολογισμοί των ετών 2004, 2005, 2006. Ερχεται τότε η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης που είναι μια ομάδα πολιτών με οικολογικές και άλλες ευαισθησίες, και με αίτησή της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά επικυρωμένα αντίγραφα αυτών των ισολογισμών.

- Δεκέμβριος 2007. Το υπουργείο απαντά στους πολίτες με έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 64810, ότι το αίτημα τους για την κοινοποίηση των ισολογισμών - απολογισμών θα «εισαχθεί» στο διοικητικό συμβούλιο του κεντρικού ταμείου γεωργίας, κτηνοτροφίας και δασών «για σχετική έγκριση»... «Μετά την απόφαση του συμβουλίου θα σας ενημερώσουμε γραπτώς» αναφέρεται στο έγγραφο που υπογραφεί ο προϊστάμενος Π. Χατζηχαραλάμπους. Απάντηση δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα προς την ομάδα των πολιτών από το διοικητικό συμβούλιο που «εισήγαγε» το θέμα.... Εκείνοι που διαχειρίζονται χρήματα του εθνικού πλούτου θεωρούν πως δεν οφείλουν λόγο για τη διαχείρισή τους στους πολίτες και κάνουν πως δεν βλέπουν ποτέ ορισμένους ενοχλητικούς. Ενοχλητική κρίθηκε και η στάση γενικού διευθυντή του υπουργείου, που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου εκείνη την εποχή και είχε ανησυχίες για τα κονδύλια και τους ισολογισμούς. Ζήτησε ο εν λόγω γενικός διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λεπτομερή καταγραφή εσόδων και εξόδων του ειδικού φορέα δασών και απομακρύνθηκε στην επόμενη συνεδρίαση....

- Απρίλιος 2008. Η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης απευθύνεται πλέον στον γενικό διευθυντή δημόσιας διοίκησης. Καταγγέλλουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, καταγγέλλουν ότι το 2003 υπήρχαν στον λογαριασμό περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ και ότι και τα επόμενα έτη (2004, 2005, 2006 και 2007) έχουν εισρεύσει τουλάχιστον 140 με 148 εκατομμύρια ευρώ, ζητούν να μάθουν ποια ήταν αυτά τα χρόνια η χρηματοδότηση στις δασικές υπηρεσίες (υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ήταν από μηδενική έως πενιχρή), δηλώνουν ότι στους ισολογισμούς του κεντρικού ταμείου γεωργίας, κτηνοτροφίας και δασών, δεν εμφανίζεται αναλυτικά η κίνηση του ειδικού φορέα και ζητάει την παρέμβασή του...

- Ιούλιος 2008. Ω του θαύματος... με την παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή το υπουργείο απαντά όχι πόσα χρήματα έχει εισπράξει ο φορέας, αλλά πόσα χρήματα έχει αποδώσει στις δασικές υπηρεσίες. Κάτι είναι κι αυτό... Ετσι από το 2003 μέχρι το 2007, δόθηκαν 20.300.000 ευρώ κι από τότε μέχρι σήμερα 8.400.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 28.700.000 ευρώ. Καταρχήν φαίνεται ανάγλυφα ότι ελάχιστα διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα δάση, δεύτερον φαίνεται ανάγλυφα πως ο νόμος που ορίζει ότι όλα τα έσοδα του ειδικού φορέα θα δίδονται στα δάση δεν εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, και τρίτο και φαρμακερό, το κεντρικό ταμείο, το υπουργείο δηλαδή, δεν αποφεύγει να μας πληροφορήσει, για τα έσοδα που είχε ο φορέας όλα αυτά τα χρόνια. Η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης των πολιτών ζητά από τον κ. Ρακιντζή να ελέγξει τι έγιναν τα χρήματα του ειδικού φορέα δασών...

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009. Με εντολή του γενικού επιθεωρητή, οικονομικός επιθεωρητής διενεργεί διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στον ειδικό φορέα δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ελεγχθεί αν έχουν κατασπαταληθεί τα έσοδα του φορέα σε άλλες δαπάνες που δεν προβλέπονται από το νόμο. Περιμένουμε ο οικονομικός επιθεωρητής να μας πει επιτέλους που πήγαν τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ... Γιατί, στα δάση δεν πήγαν...

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=33366 (κατεγράφη από το ΤΕΕ 8-4-09)

 

 Επιστροφή

 

Διεκδικήσεις για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

Tης Τανιας Γεωργιοπουλου

Πλήθος πολιτών, οργανισμών και ιδρυμάτων (όπως οι Μονές) διεκδικούν τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων προκειμένου να τις αξιοποιήσουν, δηλαδή, πρακτικά, να χτίσουν είτε παραθεριστικές κατοικίες είτε ξενοδοχεία είτε συγκροτήματα κατοικιών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί να «συνεισφέρει» στην υλοποίηση του πλάνου αναζωογόνησης της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς στο παραπάνω πλαίσιο, σε πολλές περιοχές η ανέγερση ενός οικοδομήματος περνά από τη διαδικασία έγκρισης των κατά τόπους δασαρχείων ελλείψει δασικών χαρτών και κτηματολογίου. Τα αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού εκ μέρους των πολιτών είναι χιλιάδες, πολλά από τα οποία σε άκρως ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Ενδεικτικά, μόνο στη Στερεά Ελλάδα κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι κατατίθενται περίπου 1.000 αιτήσεις αποχαρακτηρισμού εκτάσεων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της δασικής υπηρεσίας, 2.428.100 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων ανήκουν στα λεγόμενα διακατεχόμενα δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές δηλαδή που ιδιώτες ή οργανισμοί έχουν το δικαίωμα χρήσης και νομής των εκτάσεων, όχι όμως και την κυριότητα την οποία διατηρεί το Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις η ιδιοκτησία αυτών των εκτάσεων διεκδικείται με σκοπό βέβαια –στη συνέχεια– την αλλαγή χρήσης τους. Αλλα 362.170 στρέμματα (δάση και δασικές εκτάσεις) καταγράφονται στα διακατεχόμενα από τις μονές της χώρας που επίσης διεκδικούν και την κατοχή από το Δημόσιο. Αν και σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία δάση και δασικές εκτάσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στα Σχέδια Πόλης, πρακτικά πολλές εκτάσεις διά της εντάξεως χάνουν τον δασικό τους χαρακτήρα και τυπικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ήδη κτισμένες περιοχές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100034_26/04/2009_312328

 

 Επιστροφή

 

Ξερεις για αδειες κοπής δένδρων από Δήμο?

στείλτε τις απαντήσεις σας σε m-evan@otenet.gr και στο Παρατηρητήριο igiann@tee.gr

 

1. Να ερευνηθεί αν η Δ/νση Δασών Αθηνών έχει δώσει έγγραφο-άδεια για την κοπή των δέντρων (για όσα εμπίπτουν εντος τυχόν ζώνης απαλλοτρίωσης εργου του ΟΣΕ) ή αν  έχει εκδώσει ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ γενικά για την κοπή δέντρων , οπως έχει πράξει η αντίστοιχη δασική υπηρεσία στην Ανατολική Αττική.
Αν ο χώρος ειναι κ.χ-πράσινο ή πλατεία τότε απαιτείται έγκριση της ΕΠΑΕ .
Δημήτρης Κλ.

2. Απάντηση από μια φίλη Γεωπονο που έχει δουλέψει χρόνια σε Δήμο για την κοπή δένδρων σε πεζοδρόμια άδεια από Δήμο (νομικά προκύπτει μάλλον από τον Κώδικα ΟΤΑ). Για εντός οικοπέδου το θέμα είναι γνωστό από την υπόθεση Κύπρου ΜΕ

«Από ότι ξέρω για τους Δήμους μετά από 16 χρόνια που έχω να ασχοληθώ:

Τα δένδρα των πεζοδρομίων ανήκουν στο Δήμο και για την κοπή τους απαιτείται άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Εκανα και αυτή την δουλειά. Δεν είναι καθόλου απλό. Πρέπει να υπάρχει ισχυρός λόγος (έτοιμο να πέσει το δένδρο, να μπαίνει στα θεμέλια σπιτιού και να υπάρχει κίνδυνος κ.λ.π.)

Αν η περιοχή δεν είναι κοινόχρηστη τότε απαιτείται άδεια πολεοδομίας και δασαρχείου για τα δασικά είδη.»

 3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ για τις εξελίξεις στα ΕΡΓΑ ΟΣΕ (Προαστιακός)

 Οι πολίτες που υπέβαλλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατά του υπεύθυνου του συνεργείου που πραγματοποίησε την κοπή των δένδρων στις 02-07-2009, στις 5μμ πριν το ξημέρωμα, στον Κολωνό (στην περιοχή πίσω από τον σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ) έχουν κλιθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στις 20-05-2009 στο Πταισματοδικείο Αθηνών (Σταδίου 65, 3ος όροφος, γραφείο 301) στις 9πμ. Υπενθυμίζω ότι η κοπή είχε μια γενική άδεια από το Δασαρχείο Αθηνών και δεν υπήρχε άδεια του Δήμου Αθηναίων. Κόπηκαν τουλάχιστον 71 δένδρα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν δενδροστοιχίες και παρτέρια των δρόμων που από δεκαετίες ο Δήμος Αθηναίων φρόντιζε (κλαδέματα, ποτίσματα, καθαρισμοί). Υπενθυμίζοντας το όλο θέμα στέλνω ένα σχετικό κείμενο που είχα φτιάξει εκείνη την περίοδο και μερικές εικόνες από τα κομμένα τότε δένδρα. Να ξαναθυμίσω πάλι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων υπέβαλλε μήνυση, χωριστά από εμάς, για τις συγκεκριμένες κοπές δένδρων. Απ' ότι πληροφορούμεθα το μόνο που έχει γίνει σχετικά είναι να καταθέσουν εκ μέρους του Δημάρχου Δημοτικοί Σύμβουλοι και το θέμα έχει παγώσει. Για μια ακόμη φορά οι πολίτες αναλαμβάνουν τον θεσμικό ρόλο της προστασίας των δικαίων ενός συγκροτημένου(?) θεσμού και βέβαια της διατήρησης της ελάχιστης ποιότητας ζωής τους και εν κατακλείδι της προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Που είναι ο Δήμος με την με δεκάδες δικηγόρους νομική του υπηρεσία;

 Καλώ κάθε πολίτη και γεωτεχνικό που πιστεύει ότι δεν πρέπει τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες να πραγματοποιούνται σε βάρος του πράσινου να στηρίξει την προσπάθειά μας:

1. Με την αποστολή κάθε σχετικού στοιχείου νόμων ή νομολογίας που να φαίνεται ότι για την κοπή δένδρων παρτεριών του Δήμου και Δενδροστοιχιών σε δρόμους είναι απαραίτητη η ύπαρξη άδειας του Δήμου (της αρμόδιας υπηρεσίας του)

2. Με την παρουσία τους στο δικαστήριο και στην σχετική διαδικασία το εγχείρημά μας προκειμένου να καταδικαστούν όσοι ανεύθυνα, χωρίς άδεια αλλά και χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής συνείδησης κόβουν δένδρα στο κέντρο πόλεων (και τόσο βεβαρημένων περιβαλλοντικά όπως η Αθήνα)

 Επίσης ενημερώνω ότι στις 06-04-2009 συζητήθηκε η αίτηση αναστολής των έργων του Ο.Σ.Ε. στο Δήμο της Αθήνας μέχρι την συζήτηση της αίτησης μας για ακύρωση της απαράδεκτης περιβαλλοντικά Μ.Π.Ε. και της ΚΥΑ του Ιουνίου 2008 που την κάνει αποδεκτή για την συνέχιση των έργων. Να ληφθεί υπόψη ότι την συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. είχε ομόφωνα (πλην ενός) απορρίψει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Περιμένουμε λοιπόν πάνω από ένα μήνα την ανακοίνωση της έκδοσης από τον Πρόεδρο του ΣτΕ της συγκεκριμένης αίτησης αναστολής. Στη συγκεκριμένη συζήτηση της αίτησης αναστολής κατέθεσε από πλευράς μας ως τεχνικός μας σύμβουλος η Ελένη Πορτάλιου (Καθηγήτρια στο ΕΜΠ στην Αρχιτεκτονική σχολή) και παρέδωσε σχετική τεχνική έκθεση (βλέπε συνημμένα). Ελπίζουμε στην δικαίωση του αγώνα μας για άλλη μια φορά από την δικαιοσύνη. Θα είναι η τρίτη φορά!

 Βασίλης Τσατήρης

Γεωπόνος

(ελήφθη 15-5-09)

 

 Επιστροφή

 

Μνημείο κυβερνητικής ανικανότητας στον Υμηττό

Γαλανοπούλου Μ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2009

 "Καμπανάκι κινδύνου" για το φετινό καλοκαίρι ήταν οι πρώτες πυρκαγιές στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Αμφίβολο είναι ωστόσο αν έφθασε στα αυτιά των αρμοδίων, αφού για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε απροετοίμαστος και η κυβέρνηση να μην έχει πάρει κανένα μάθημα από τις καταστροφικές φωτιές του 2007.

Υπό έλεγχο τέθηκε χθες η φωτιά στον Υμηττό, που ξέσπασε τron; μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Μετά τους πυροσβέστες, σειρά παίρνουν τώρα οι εισαγγελείς, που ύστερα από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών θα διενεργήσουν κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά από καταγγελίες τόσο των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής όσο και κατοίκων για εμπρησμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν αναφορές για ταυτόχρονη εμφάνιση εστιών φωτιάς και για εκρήξεις που ακούγονταν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Τις υποψίες τους περί εμπρησμού εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Βύρωνα, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις περιοχές που τυλίχθηκαν στις φλόγες διεκδικούνται από οικοδομικά συμφέροντα. Πλήθος ήταν και οι καταγγελίες από κατοίκους για σημαντική καθυστέρηση στην εμφάνιση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, εξαιτίας του δυνατού αέρα, εξαπλώθηκε γρήγορα προς τον Υμηττό, το Πανόραμα Βούλας, ενώ "άγγιξε" και την περιοχή Αιξωνή, η οποία είχε πρόσφατα αναδασωθεί. Πυροσβέστες, μαζί με κατοίκους και εθελοντές έδωσαν μάχη για να την ανακόψουν και να εμποδίσουν τις φλόγες να πλησιάσουν τα σπίτια.

Και άλλες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στην Αττική, με σημαντικότερες στα Λεγρενά Λαυρίου και στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Γρήγορα πάντως τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Και για την κυβέρνηση "πέρα βρέχει"

Την ώρα, ωστόσο, που η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε, φαίνεται ότι ξεχάστηκαν ήδη οι μεγαλόστομες υποσχέσεις της κυβέρνησης και; του ίδιου του πρωθυπουργού για "έγκαιρη προετοιμασία" του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και από πλευράς μέσων. Για άλλη μια χρονιά παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με συνδικαλιστές, υπάρχουν 3.500 θέσεις κενές-, ενώ με κακόγουστο ανέκδοτο μοιάζουν οι δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, μία μόλις μέρα πριν την πυρκαγιά της Άνω Γλυφάδας, ότι δεν ενοικιάστηκαν εγκαίρως ελικόπτερα γιατί υπήρχε πρόβλεψη... για βροχές.

"Έβρεχε μέχρι προχθές, θα βρέξει και μεθαύριο και είπαμε να νοικιάσουμε τα ελικόπτερα αναλόγως" δήλωνε την Κυριακή ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την έλλειψη προετοιμασίας της Πυροσβεστικής, που διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις τρία επιχειρησιακά έτοιμα από τα συνολικά 15 ελικόπτερα που προβλέπονται. Ο ίδιος υποστήριζε ακόμη ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων, καθώς το υπουργείο κάθε χρόνο υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του σε ό,τι αφορά τα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη στις εταιρείες και να υπάρχει πρόβλημα στην εξόφλησή τους.

Σημειώνεται ότι το κόστος του ημερήσιου ενοικίου για κάθε ελικόπτερο κυμαίνεται από 10 έως 40 χιλιάδες ευρώ. Στα λογιστικά λοιπόν είναι το πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση θεωρεί σπατάλη το κόστος των μέσων, χωρίς να ενδιαφέρεται για το κόστος των δασικών περιοχών που χάνονται.

Ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος ήταν η προσπάθεια κάλυψης του Χρ. Μαρκογιαννάκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι "επρόκειτο για συνολική δήλωση, που κάποιοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν αποσπασματικά". Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το πρόβλημα ήταν ο "ασυνήθης αριθμός πυρκαγιών για τα δεδομένα της εποχής".

ΣΥΝ: Εμφανείς οι αδυναμίες του μοντέλου δασοπυρόσβεσης

"Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταντήσει φαινόμενο ρουτίνας, αφού για μια ακόμη χρονιά είναι εμφανείς οι αδυναμίες του μοντέλου δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται στη χώρα μας" σχολίασε ο ΣΥΝ με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό. "Δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση το 70% των δασών μας και χωρίς καθαρισμό και φύλαξη το 100%, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο (ν. 3208/03) που ευνοεί τους εμπρηστές και τους καταπατητές" υπογράμμισε.

Πορεία διαμαρτυρίας στη Γλυφάδα για τις φωτιές

Σε συγκέντρωση-πορεία διαμαρτυρίας καλεί σήμερα στις 7 μ.μ. η Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας, εκφράζοντας την ανησυχία ότι "εκεί που καίνε την ανάσα μας και την ζωή μας, αύριο θα χτίζουν βίλες και θα ξεπηδούν κάθε λογής 'κοινωφελείςʼ δραστηριότητες, ταυτόχρονα με τους νέους αυτοκινητόδρομους". Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από το πατητήρι, τέρμα Κων/νου Αθανάτου.

ΑΥΓΗ 17/6/09

 

 Επιστροφή

 

ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Τα κενά θα καλυφθούν σε ... 170 χρόνια

Πρόληψη, αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διαχείριση των καμένων. Αυτά είναι τα τρία στάδια προστασίας των δασών. Οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν αποτύχει και στους τρεις τομείς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φρόντισαν τα τελευταία χρόνια για την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και την υποβάθμιση του ρόλου και της ευθύνης που είχαν για τα τρία αυτά στάδια.

Ετσι, όσον αφορά την πρόληψη - το πιο σημαντικό στάδιο της δασοπροστασίας - τα δασαρχεία που είχαν δασοφυλάκια και προσωπικό που γνώριζε το δάσος, εδώ και χρόνια σταμάτησαν αυτή τη δραστηριότητα που μετατέθηκε στην Πυροσβεστική. Οι δασικές υπηρεσίες σήμερα είναι περιθωριοποιημένες και αποδυναμωμένες τόσο σε επιστημονικό όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό και με φθίνουσα χρηματοδότηση, όσον αφορά στα έργα και τις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην εκτελούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι κ.λπ.) που προκαλούν ένα αλαλούμ για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα προβλεπόμενα έργα.

Σε σχετική φετινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων επισημαίνεται ότι από τις 5.000 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων σήμερα είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500, ενώ οι συνολικές πιστώσεις λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών από 207 εκατομμύρια ευρώ το 1997, μειώθηκαν στα 172 εκατομμύρια σήμερα. Αναφέρεται δε πως τα τελευταία χρόνια διατίθενται σε ετήσια βάση για την καταστολή των πυρκαγιών περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την πρόληψη λιγότερα των 8 εκατομμυρίων, την ίδια στιγμή που τεχνητή αναδάσωση γίνεται σε λιγότερο από το 10% των κατεστραμμένων δασών. Μάλιστα, τονιζόταν πως με το σημερινό ρυθμό προσλήψεων η Δασική Υπηρεσία θα καλύψει τα κενά της σε 170 χρόνια.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Πυροσβεστική έχει στη δύναμή της 1.604 οχήματα από τα οποία περισσότερα από 200 είναι άνω των 30 ετών. Ειδικοί τόνιζαν ότι για κάθε 6 ώρες πτήσης ενός καναντέρ CL - 215 - που μετρούν άνω των 35 ετών ζωή - χρειάζονται 4 ώρες συντήρηση, ενώ απαγορεύεται η πτήση τους σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου μετά την πυρκαγιά!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ...πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι πως λίγο μετά την πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και συγκεκριμένα στις 3 Ιούλη 2007, στο δασαρχείο Θηβών, διεξαγόταν διαγωνισμός για «τη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και δασικού συμπλέγματος Δερβενοχωρίων».

Παράλληλα, πέρσι το δασαρχείο Θηβών προχώρησε σε διαγωνισμό με θέμα «συντήρηση δασικού οδικού δικτύου περιοχής δασαρχείου Θηβών για το 2008» στις 8 Ιούλη 2008, μετά την πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι. Ο διαγωνισμός αυτός, ύψους 103.500 ευρώ, έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν την αντιπυρική περίοδο. Στο δασαρχείο Σπάρτης, το 2008 η έγκριση για απασχόληση προσωπικού καθαρισμού αντιπυρικών λωρίδων και δασόδρομων δόθηκε την 1η Ιούλη (σ.σ. η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μάη), για 10 άτομα σε δασικό δίκτυο που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 17 Ιούνη 2009

 Επιστροφή

 

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Μπουρλότο για τα δάση η εμπρηστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό και στην περιοχή - «φιλέτο» της Ανω Γλυφάδας, που βρίσκεται στο στόχαστρο καταπατητών εδώ και χρόνια

Eurokinissi

 Ο πύρινος όλεθρος άρχισε να πλήττει και φέτος από αρκετά νωρίς τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, θυμίζοντας την τραγωδία του καλοκαιριού του 2007, με τους 73 νεκρούς, τα 2,5 εκατ. στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έγιναν στάχτη, τα πάνω από 3.000 σπίτια που καταστράφηκαν.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στη Ριτσώνα, στον Υμηττό και άλλες περιοχές - δηλαδή σε περιοχές που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» - που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, είναι ένα φαινόμενο που έχει ασφαλώς την εξήγησή του. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που οπλίζει το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Η εμπορευματοποίηση της γης έχει πάρει σήμερα μεγάλες διαστάσεις. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την κατάσταση, κερδοφορεί σε βάρος των Δασικών Οικοσυστημάτων και των αγοραστών. Εμφανίζεται με τη μορφή οικοδομικών συνεταιρισμών, με την ιδιότητα μεγάλων επενδυτών, με μορφή ανώνυμων εταιρειών και, αξιοποιώντας τη δασική νομοθεσία, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση τη δασική γη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων προς ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, συντελώντας στην απερήμωση της χώρας, στον κατακερματισμό της δασικής γης, στην ένταση της εμπορίας της γης, στην παραπέρα είσοδο ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο εκμεταλλεύεται τη γη σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, του Φυσικού Περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής.

Παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές από τις αποδείξεις της ενοχής τους:

Τη 15ετία 1991 - 2005, με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου που θα μπορούσε να προστατέψει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, με δασοκτόνους νόμους προσπάθησαν και οι δύο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα χορτολίβαδα. Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και την απόπειρα για νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που προετοίμασε η ΝΔ, αλλά ευτυχώς δεν «καρποφόρησε».

Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 3.500 έως 4.000 δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. με οχήματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του '70!).

Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις, εντός σχεδίων πόλης, που είχαν στο μεταξύ τσιμεντοποιηθεί, στους ίδιους τους καταπατητές.

Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το κόλπο της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε φιλέτα οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και το 2007 με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο νόμος 3139/2003 στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες για να εκτιμήσουν την επικίνδυνη αντιδασική πολιτική που εφαρμόζουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  Κυριακή 21 Ιούνη 2009   

 

 Επιστροφή

 

Υπό διάλυση η δασική υπηρεσία

Ζούντα Αντιγόνη

Η διάτρητη δασική νομοθεσία και  η παντελής απουσία δασικής πολιτικής και σχεδιασμού αποτυπώνονται με τον πιο προκλητικό τρόπο στην απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, την οποία η κυβέρνηση έχει οδηγήσει πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης.

Ο “κατήφορος” της δασικής υπηρεσίας ξεκίνησε το 1997 όταν διασπάστηκε η συνοχή των δασικών υπηρεσιών, με τη διοικητική τους υπαγωγή κατά ένα μέρος στις Περιφέρειες, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, και κατά το άλλο (κεντρική διοίκηση) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό άλλος φορέας είναι υπεύθυνος για το ανθρώπινο δυναμικό, τα μέσα και τη δυνατότητα εφαρμογής της δασικής πολιτικής  και άλλος φορέας για τον καθορισμό των δασοπολιτικών στόχων, χωρίς όμως να  υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου  και παρακολούθησης των μέτρων πολιτικής.

Με τη μεταφορά του αντικειμένου των δασικών πυρκαγιών από τη δασική υπηρεσία στο πυροσβεστικό σώμα, με τον νόμο του 1998, διαχωρίστηκε η πρόληψη από την καταστολή των πυρκαγιών και αποκλείστηκε η δασική υπηρεσία από κάθε σχεδιασμό και παρουσία στον χώρο που η ίδια διαχειριζόταν,  με άμεση συνέπεια τη σταδιακή συρρίκνωση και των αρμοδιοτήτων της πρόληψης των πυρκαγιών.

Συγχρόνως, ο έλεγχος της θήρας και η προστασία της άγριας πανίδας μετατοπίζεται βαθμιαία στους κυνηγετικούς συλλόγους  και άλλους φορείς, κατά παράδοξο τρόπο,  με τη συνέργεια της διοίκησης,  η οποία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για το θέμα αυτό.

Τέλος οι ΟΤΑ ή οι σύνδεσμοι δήμων, αρχίζουν να συνάπτουν συστηματικά προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για εκτέλεση δασοτεχνικών έργων μέσα στα δάση, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη δασοτεχνική υπηρεσία, αλλά και χωρίς συχνά τα έργα αυτά να συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς των δασικών υπηρεσιών.

Εγκληματική ολιγωρία

Όταν  μεταφέρθηκε η δασοπυρόσβεση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική, μεταφέρθηκαν και 1.200 δασικοί υπάλληλοι, που δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Όλο το βάρος έκτοτε έπεσε στη δασοπυρόσβεση, ενώ αντίθετα εγκαταλείφθηκε η πρόληψη. Παράλληλα, δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας, πιθανότητα για λόγους αυτοπροβολής της πρώτης, που ωστόσο φαίνεται να τα καταφέρνει μόνο στις μικρές φωτιές, καθώς δεν γνωρίζει τη μορφολογία των περιοχών και τα μονοπάτια, ενώ δεν επικουρείται από υλοτόμους.

Από τις 5.000 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500 και τα οργανικά κενά κατά κλάδο ανέρχονται για τους δασοπόνους στο 72%, για τους δασοφύλακες στο 55% και για τους δασολόγους στο 31%. Σε όλη τη χώρα υπολειτουργούν τα 87 δασαρχεία και οι 55 διευθύνσεις δασών, από τα 1.112 δασοφυλακεία λειτουργούν λιγότερα από τα μισά και από τα 286 δασονομεία, που αποτελούν μονάδες αιχμής για τη δασοπροστασία, τα 200 είναι κλειστά.

Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου τα δάση και οι δασικές εκτάσεις φθάνουν τα 1.359.084 εκτάρια, είναι κενό το 11% των προβλεπόμενων θέσεων δασολόγων (30 θέσεις), το 75% των δασοπόνων (206 θέσεις) και το 67% των δασοφυλάκων (271 θέσεις). Οι περισσότεροι από τους υπηρετούντες  βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση (400 δασολόγοι – δασικοί υπάλληλοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2009).

Η κυβέρνηση “απαντά” στις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας με κενά που ξεπερνούν το 55%, μέσω της έγκρισης προσλήψεων 14 δασοπόνων και 4 δασοφυλάκων πανελλαδικά, για τη διετία 2008-2009.

Τα τελευταία χρόνια διατίθενται σε ετήσια βάση για την καταστολή των πυρκαγιών πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ για την πρόληψη λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αναδασώνεται τεχνητά ποσοστό μικρότερο του 10% των κατεστραμμένων δασών.

Οι Δασικοί υπάλληλοι

Δασολόγοι, δασοπόνοι και δασοφύλακες καταγγέλλουν την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης και επαρκών οικονομικών πόρων για την ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Οι τρεις δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΕΔΔΥ, ΕΕΔΔΥ, ΠΟΔΔΥ) σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί και περιθωριοποιηθεί χωρίς κονδύλια για την άσκηση βασικών αρμοδιοτήτων τους, ενώ υπάρχει διαρκής ανταγωνισμός μεταξύ υπουργείων, φορέων και ΟΤΑ, αλλά και ιδιωτικών φορέων και κοινωνικών εταίρων για τη διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων για τα δάση και το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι και το έμψυχο δυναμικό της πολιτικής προστασίας έχει προσανατολιστεί μόνο στην καταστολή των πυρκαγιών με τη διάθεση υπέρογκων ποσών για ενοικίαση εναέριων μέσων και με σχεδιασμό αποκλειστικά στη λογική της αεροπυρόσβεσης.

Τονίζουν δε ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν ασφαλώς πολλούς φυσικούς αυτουργούς, που αποβλέπουν στην αλλαγή χρήσης και την οικοπεδοποίηση των δασών, αλλά ο κυριότερος ηθικός αυτουργός είναι η πολιτική που εφαρμόζεται και θέλει τα δάση απροστάτευτα, με ένα νομικό πλαίσιο το οποίο κάθε φορά που αλλάζει, περιορίζει την προστασία αλλά και την έκταση των δασών .

Μιλώντας στην “Αυγή” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Ν. Μπόκαρης, επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί άμεσα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την πολιτική στα δάση και το φυσικό περιβάλλον: με ισχυρή διοικητική διάρθρωση, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, διεπιστημονική στελέχωση και επαρκείς πόρους, που θα μπορεί να διαχειριστεί αειφορικά και να προστατέψει αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον

Οι δασοφύλακες επισήμαναν εξάλλου πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν κάθε δασοφύλακας να επιτηρεί 300.000 και 400.000 χιλιάδες στρέμματα, περιπολώντας με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και η Πολιτεία να παραμένει απαθής. Σημείωναν δε ότι οι 800 δασοφύλακες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα δεν είναι δυνατό να φυλάξουν όλο το δασικό κεφάλαιο της χώρας, να τους ζητούνται ευθύνες και να διώκονται και ποινικά για πλημμελή φύλαξη.

Παράλληλα, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την σπουδή της κυβέρνησης να ενισχύσει την αγροφυλακή (με 1.300 προσλήψεις), ένα σώμα με αμφίβολο σκοπό και αρμοδιότητες, τη στιγμή που η δασική υπηρεσία και η δασοφυλακή βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=471064 28-6-09

 

 Επιστροφή

 

«Παραδίδουν» δάση σε ιδιώτες

Δημόσια γη ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων βρίσκεται υπό πολιορκίαν από πολίτες που διεκδικούν την κυριότητά της

ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ 

         «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» για να περιέλθουν στα χέρια ιδιωτών δημόσια κτήματα και δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων ανοίγει πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας, η οποία ήδη εφαρμόζεται από τα κατά τόπους δασαρχεία,όπως καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και στελέχη δασικών υπηρεσιών. Ενα εκατομμύριο στρέμματα δημόσιας γης που εδώ και χρόνια οι διεκδικητές τους αναζητούν τρόπους να τα καρπωθούν και να τα συμπεριλάβουν στην ιδιοκτησία τους, και ό,τι ως χθες δεν κατάφεραν να κάνουν οι γονείς, σήμερα ελπίζουν να το καταφέρουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, «πατώντας» στην ασάφεια και στα κενά της ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο ερμηνεύει διατάξεις του Ν. 3698/08 ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού και ορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις τίτλοι μεταβίβασης θεωρούνται έγκυροι και ισχυροί έναντι του Δημοσίου και σε ποιες περιπτώσεις δεν υπάγονται στις διατάξεις του δασικού νόμου. Από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της εγκυκλίου διατυπώθηκαν σοβαρές αντιρρήσεις δασολόγων, μελών οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων πολιτών. Οπως σημειώνουν, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να συνεργαστεί κατ΄ αρχάς με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να ορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις τίτλοι μεταβίβασης θεωρούνται έγκυροι και ισχυροί έναντι αυτού, προχώρησε στην ερμηνεία του νόμου «κατά τρόπο που ελλοχεύει κινδύνους για τις εθνικές γαίες».

Ενισχύουν τους διεκδικητές

Και όλα αυτά ενώ η χώρα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και τις παράνομες ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Μονής και Δημοσίου, διαδικασία που στηρίχθηκε σε διάτρητους τίτλους. Αντίστοιχους τίτλους επικαλούνται και δεκάδες άλλες μονές ανά την επικράτεια διεκδικώντας δημόσια περιουσία. Οι επικριτές της εγκυκλίου σημειώνουν ακόμη ότι οι διεκδικήσεις των ιδιωτών ισχυροποιούνται έναντι του Δημοσίου, καθώς οι υπηρεσίες του υποχρεώνονται να συναλλάσσονται με ιδιώτες και να δέχονται σαθρούς τίτλους ιδιοκτησίας. «Πρόκειται για μια εγκύκλιο που ενισχύει τους ιδιώτες έναντι του Δημοσίου» λένε όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα.

Ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός γραμματέας Δασών, έχει ήδη ενεργήσει προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της εγκυκλίου. Εχει λάβει μάλιστα σαφή θέση ενάντια στην εφαρμογή της, την οποία θεωρεί επικίνδυνη για τη δημόσια περιουσία, δασική ή μη, και τη θέση του αυτή την έχει κάνει γνωστή στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου, οι οποίοι και τη συνέταξαν, ενώ προτίθεται να αποστείλει έγγραφο σημείωμα στους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνοντας τα σφάλματά της.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, εκδόθηκε προκειμένου να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και ενιαία εφαρμογή του Ν. 3698/08, και ειδικότερα των διαδικασιών που αφορούν:

* Τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών ή όχι, κατά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3208/03.

* Την άρση της αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Ωστόσο οι επικριτές της εγκυκλίου, μεταξύ των οποίων η Κίνηση Ενεργών Πολιτών και η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η έκδοσή της να αποσκοπεί στην ενιαία εφαρμογή του νόμου όταν η ίδια είναι ασαφής, αντιφατική και επιπλέον παραλείπει να αναφερθεί σε σημαντικότατες παραμέτρους-προϋποθέσεις, όπως είναι η ύπαρξη ισχυρών τίτλων και ο έλεγχός τους από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό.

Η έλλειψη σαφήνειας και η ύπαρξη αντιφάσεων στην εγκύκλιο, η οποία ενώ εκδόθηκε για να ερμηνεύσει στην ουσία περιπλέκει, είναι στοιχεία που δεν ευνοούν την ενιαία εφαρμογή του νόμου αλλά «ανοίγουν παράθυρα» πρόσφορα στην παράκαμψή του, εκτιμούν οι υπάλληλοι των δασαρχείων που καλούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει τη διαδικασία όσον αφορά τις πράξεις χαρακτηρισμού ως δασικών ή μη εκτάσεων, εξηγεί δηλαδή ότι ο χαρακτηρισμός θα γίνει από τον δασάρχη και στη συνέχεια η πράξη χαρακτηρισμού θα εισαχθεί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, η οποία και θα έχει τον τελικό λόγο. Η εγκύκλιος δηλαδή φροντίζει να κάνει τη διάκριση δασικού και μη δασικού, δίχως όμως νωρίτερα να έχει εισαγάγει τη διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, και κυρίως τα κριτήρια για αυτή τη διάκριση.

Προβλήματα με τις αναδασώσεις

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η εγκύκλιος και όσον αφορά το ζήτημα της άρσης των αναδασώσεων, ανοίγοντας δεκάδες παράθυρα για να μετατραπούν δάση σε οικόπεδα. Οι δασικοί σημειώνουν ότι δίνονται μεγάλες αρμοδιότητες στον περιφερειάρχη- διορισμένο κρατικό όργανο που φέρει και τον τελικό λόγο- και στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, στην οποία δεν είναι καθοριστικός ο λόγος των αρμοδίων δασικών υπαλλήλων. Επιπλέον, με την εγκύκλιο δημιουργείται μια σοβαρή αντίφαση όσον αφορά τον ρόλο του δασάρχη.

Ετσι, ενώ στο πρώτο εδάφιο η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση που ο δασάρχης είναι αρνητικός στην άρση αναδάσωσης η υπόθεση δεν εισάγεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, λίγο παρακάτω λέει άλλα και εξαιρεί τον ρόλο του δασάρχη από τη διαδικασία.

Καταγγελίες για φωτογραφική ρύθμιση

ΠΟΛΛΟΙ μιλάνε για φωτογραφική εγκύκλιο που για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει σε ισχύ θα εξυπηρετήσει διεκδικήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, η οποία αναπτύσσει δράση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέρει: «Από το 2003 και μετά γίνεται πλημμελής έλεγχος των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια και κυρίως στις περιοχές που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις (Αττική, Χαλκιδική, νησιά). Οι ιδιώτες που διεκδικούν δημόσιες,δασικές και μη, εκτάσεις εφοδιάζονται με πράξεις από τις κρατικές αρχές που δεν δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτό αποτελεί έμμεση αναγνώριση ανύπαρκτων τίτλων που οδηγούν σε παράνομες μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες». «Με αυτή τη διαδικασία έχουν χτιστεί όλες οι άγριες εκτάσεις στις Κυκλάδες » αναφέρουν μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών και εξηγούν: «Δεν υπήρχε σαφώς καθορισμένη η αναγνώριση των τίτλων, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους δασάρχες να αποφαίνονται δίχως στην πραγματικότητα να εξετάζουν τίτλους και να ζητούν απαραίτητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δημόσια περιουσία» .

ΒΗΜΑ, 23-8-2009

 

 Επιστροφή

 

Συνήγορος του Πολίτη: Επείγει η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2009

Τις προτάσεις που έχει διατυπώσει προς την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς έχουν πέσει στο κενό, επαναλαμβάνει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα οικολογικής καταστροφής. Ο ΣτΠ υπογραμμίζει την ανάγκη κατάρτισης επιτέλους δασικών χαρτών και δασολογίου και ταχείας κήρυξης των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, ενώ στηλιτεύει την έλλειψη συντονισμού στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

"Είναι πικρή η διαπίστωση ότι παραμένουν επίκαιρες οι προ τριών ετών προτάσεις που ο Συνήγορος του Πολίτη είχε απευθύνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο 2006: η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των δασών, όπως επίσης και η στελέχωση και ενίσχυση με σύγχρονα τεχνικά μέσα των κατά τόπους δασαρχείων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη αρχή.

Σημειώνει παράλληλα ότι οι αναφορές πολιτών που δέχεται δείχνουν ότι "βαίνουν αμείωτες οι πιέσεις για δόμηση σε περιοχές που άμεσα γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις ή ακόμη και εμπίπτουν σε αυτές".

Ο ΣτΠ υπενθυμίζει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει πέρυσι για το ότι ο συντονισμός σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία περνά σε διάφορες βαθμίδες της διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

"Τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα έρευνά μας σε σχέση με τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές περιοχές του 2007 αφορούν υπαρκτές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε από την Πολιτεία, αλλά και έλλειψη κοινής επιχειρησιακής δράσης των δασικών και των πυροσβεστικών υπηρεσιών, παρά την πολύτιμη τεχνογνωσία των δασολόγων" αναφέρει. Παρατηρεί ακόμη ότι η εθελοντική δράση των πολιτών παραμένει εν πολλοίς ασυντόνιστη.

Ο ΣτΠ ζητεί να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων και τα λοιπά έργα (αντιπλημμυρικά κ.ά.) για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους. Τέλος, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες οι μελέτες των περιφερειακών Διευθύνσεων Δασών για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό των δασικών δρόμων.

Μ.Γ.

ΑΥΓΗ 26/8/09

 

 Επιστροφή

 

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ανοίγουν νέο δρόμο για τη δασοκτόνα πολιτική

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «902» και του «Ρ» για τη σύνταξη δασικών χαρτών από Ανώνυμη Εταιρεία που συστήνει η κυβέρνηση

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» και του χτεσινού ρεπορτάζ του «Ρ» ότι την ημέρα που ξεσπούσε η πυρκαγιά στο Γραμματικό, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έβαζε μπροστά την παράδοση της χαρτογράφησης των δασών και της σύνταξης του δασολογίου σε ανώνυμη εταιρεία, κατά τα πρότυπα της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση κάνει ένα καίριο βήμα στην ισχυροποίηση της δασοκτόνου πολιτικής της, συνεχίζοντας την πολιτική των ανωνύμων εταιρειών καταγραφής και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τόσο η ΑΓΡΟΓΗ όσο και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκαν και αξιοποιήθηκαν επί ΝΔ.

Η πρώτη ήρθε να επιβάλει την μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη στην ύπαιθρο με ό,τι αυτό σημαίνει σε βάρος των Δασών και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ να νομιμοποιήσει την ατομική ιδιοκτησία πάνω σε δασικές εκτάσεις. Ο «Ρ» στο παρελθόν έχει ξεσκεπάσει το ρόλο αυτών των εταιρειών σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, τα βήματα των οποίων έρχεται να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η καινούργια εταιρεία που θα συσταθεί για το Δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι η ΑΓΡΟΓΗ, πέραν της εμπλοκής της στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, όπου συνέβαλε τα μέγιστα στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων και στην παράδοσή τους στην περιβόητη μονή, έχει πλούσιο έργο στην προκήρυξη διαγωνισμών για τη μεταβίβαση κρατικών εκτάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που επενδύουν στον τουρισμό και αλλού, τα οποία προτιμούν πάντα εκείνα τα φιλέτα γης με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (και φυσικά δάση).

Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ακολουθεί τέτοια μεθοδολογία σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου η οποία οδηγεί σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς, που κυμαίνονται από 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας, προς όφελος, προφανώς, των διάφορων καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων. Επίσης, αναγνωρίζει ως ιδιωτικές, δασικές εκτάσεις που θα έπρεπε να ανήκουν στο Δημόσιο, επειδή κάποιοι εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας που η άκρη τους βρίσκεται στον Μωάμεθ τον Πολιορκητή κι ακόμη παλιότερα.

Βέβαια, το θέμα είναι ακόμη πιο πολύπλοκο. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε και, σε μεγάλο βαθμό, κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας χάριν της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Την πολιτική αυτή επιχείρησε να προωθήσει η ΝΔ με νέα αναθεώρηση του ιδίου άρθρου. Επειδή όμως η δική της αναθεώρηση απέτυχε, δεσμεύτηκε δημόσια να την προωθήσει μέσα από τη νομοθεσία με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αποφάσεις και οι ενέργειες των Ανωνύμων Εταιρειών δεν ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να προωθούνται οι δασοκτόνοι νόμοι, όπως ο 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ και άλλοι, και ταυτόχρονα να παρακάμπτεται το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα μπορούσε - βάσει της νομολογίας του - να βάλει φρένο σε δασοκτόνες αποφάσεις και πρακτικές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 29 Αυγούστου 2009   

 

 Επιστροφή

 

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ - ΔΑΣΟΠΟΝΟΙ: Υπεύθυνο το δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο

 «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του ελληνικού λαού», ζούμε για μια ακόμη φορά, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων ΔΥ (ΠΕΔΔΥ) και η Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων ΔΥ (ΕΕΔΥ), με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια «συστηματικά καταγγέλλουν την αντιδασική πολιτική», το δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με το μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης που «από ό,τι φαίνεται κατάφερε και αυτή τη φορά να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου». Επισημαίνουν, ακόμη, ότι «όλοι οι "ενδιαφερόμενοι" που γνωρίζουν τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, γνωρίζουν καλά ότι ένα μέρος των δασικών εκτάσεων που κάηκαν δε θα κηρυχτούν ως αναδασωτέες, τα αυθαίρετα που θα ανεγερθούν δε θα κατεδαφιστούν (αφού μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά κατεδάφιση) και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δε θα βεβαιωθούν για είσπραξη στις ΔΟΥ με την πρόβλεψη του νόμου 3208/2003».

Υπενθυμίζουμε ότι το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 τον ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Γ. Δρυ και στη συνέχεια το διατήρησε και τον εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει την αντισυνταγματικότητά του, υποσχόμενη, ψευδώς όπως αποδείχτηκε, ότι η ίδια ως κυβέρνηση θα τον καταργούσε.

Οι Ενώσεις των Δασολόγων και Δασοπόνων υπογραμμίζουν ακόμη ότι η δασική υπηρεσία ποτέ δεν αρνήθηκε στους ΟΤΑ την εκτέλεση έργων προστασίας (δρόμους, αντιπυρικές λωρίδες κλπ.) σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει ρητά η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, μετά από υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΑΑ και Τροφίμων, τη σύνταξη και έγκριση των σχετικών μελετών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων από τη δασική υπηρεσία. «Αντίθετα, καταλήγουν, αυτό που συμβαίνει, πολλές φορές, είναι η αυθαίρετη επέμβαση από ορισμένους Δημάρχους, χωρίς καμιά μελέτη και κανένα σχεδιασμό που τελικά, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς δασοπροστασίας, αλλά αντίθετα διευκολύνει και την αυθαίρετη δόμηση».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 29 Αυγούστου 2009   

 

 Επιστροφή

 

Δασολόγοι: Αναγκαία μια σύγχρονη δασική υπηρεσία

Παπαγιάννης Κώστας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/08/2009

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την Ανατολική Αττική έφεραν στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δασική υπηρεσία. Η "Αυγή" επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), Ν. Μπόκαρη, ο οποίος μας επισήμανε τα προβλήματα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στη δασική υπηρεσία που εκτιμούνται στο 50%. Εκτός από τα παραπάνω, οι δασολόγοι θεωρούν ότι σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών είναι και το νομικό πλαίσιο που "κλείνει το μάτι στους καταπατητές".

 

Πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων

Οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι αρκετές δημιουργώντας προβλήματα συντονισμού και επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Για την πρόληψη αρμόδιες είναι η δασική υπηρεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι λαμβάνουν τους πόρους και πραγματοποιούν τα απαιτούμενα έργα πρόληψης, όπως οι αντιπυρικές ζώνες, μετά από μελέτες που εποπτεύονται από τη δασική υπηρεσία. Η διαχείριση των εθνικών δρυμών, όμως, ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ η αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί αρμοδιότητα της πυροσβεστικής, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για το θέμα των μηνύσεων σε δημάρχους από τη δασική υπηρεσία που έχει αναδειχτεί από αρκετά ΜΜΕ αυτές τις μέρες, ο Ν. Μπόκαρης θεωρεί ότι αυτή η κρίση μεταξύ δασικής υπηρεσίας και δημάρχων είναι "τεχνητή". Η δασική υπηρεσία έχει πράγματι κάνει μηνύσεις σε δημάρχους για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν έργα χωρίς μελέτη, ενέργεια που είναι παράνομη, όμως σε γενικές γραμμές "η συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αρμονική".

Το 1997 οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες υπάχθηκαν στους 13 περιφερειάρχες, ενώ η κεντρική δασική υπηρεσία παρέμεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή η πολυδιάσπαση δημιουργεί προβλήματα συντονισμού δράσης των δασικών υπηρεσιών, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού. Οι δασολόγοι ζητούν μια καθετοποιημένη δασική υπηρεσία με όλες τις υπηρεσίες να υπάγονται σε ένα υπουργείο, όπως για παράδειγμα το προτεινόμενο υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Σημαντικές οι ελλείψεις στο προσωπικό της δασικής υπηρεσίας

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δασικές υπηρεσίες με τις ελλείψεις σε προσωπικό. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις ελλείψεις στο 50% του προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι η δασική υπηρεσία έχει ανάγκη για περίπου 1.500 άτομα ακόμα. Η αναλογία είναι δύο δασοπόνοι και τέσσερις δασοφύλακες για κάθε έναν δασολόγο, κάτι που αναλύεται σε ελλείψεις 50% σε δασοπόνους, 30% σε δασολόγους και 70% σε δασοφύλακες.

Τέλος, ο Ν. Μπόκαρης επισημαίνει ότι "χρειάζεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση πίεση στα κόμματα εξουσίας", ώστε η δασική υπηρεσία να αποκτήσει τους πόρους και τις αρμοδιότητες που θα τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη δασική υπηρεσία, όπως οι αντίστοιχες σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

ΑΥΓΗ 30/8/09

 

 Επιστροφή

 

Πώς το δάσος δεν ξαναγίνεται δάσος

Του Γιαννη Eλαφρου

Η καταστροφική πυρκαγιά δεν σάρωσε μόνο τους δασικούς πνεύμονες της βορειοανατολικής Αττικής. Ταυτόχρονα, έσκισε όλα τα παραβάν της υποκρισίας, αποκαλύπτοντας ολόκληρες πολιτείες μέσα στο δάσος. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ακούει ήσυχος το «όπου δάσος, θα μείνει δάσος», που προφέρουν κυβερνητικά χείλη, γιατί είδαμε πια το αποτέλεσμα. Με ποιους όμως τρόπους πραγματοποιείται η οικιστική εισβολή μέσα στα δάση; Η «Κ» αναζήτησε και κατέγραψε τις βασικές μεθόδους. Η έκπληξη; Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «νόμιμη» τσιμεντοποίηση, με την άδεια του κράτους, έστω και σε βάρος του Συντάγματος και φυσικά του περιβάλλοντος. «Το δάσος κινδυνεύει κυρίως από την αυθαιρεσία της Πολιτείας και των διαφόρων οργάνων της διοίκησης, που ανοίγουν τον δρόμο και στους αυθαιρετούντες πολίτες», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, ο οποίος μας βοήθησε στην καταγραφή των γκρίζων περιπτώσεων. Ειδικότερα:

– Η εκ των υστέρων οριοθέτηση από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των «προ του 1923 οικισμών», με αποτέλεσμα εντός των ορίων τους να βρεθούν δάση και δασικές εκτάσεις: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει επανειλημμένα τις αποφάσεις αυτές ανίσχυρες, αλλά οι πολεοδομίες συνεχίζουν ακάθεκτες. Αποτέλεσμα; Οικοπεδοποίηση δασών και αναδασωτέων εκτάσεων, με το πρόσχημα ότι τελούν σε έγκυρο πολεοδομικό σχεδιασμό και βρίσκονται πλέον εκτός πλαισίου δασοπροστασίας.

– Κατά τη διάρκεια τροποποιήσεων εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων πραγματοποιήθηκαν επεκτάσεις σε βάρος παρακείμενων δασικών εκτάσεων, πολλές από τις οποίες είχαν αποτεφρωθεί από πυρκαγιές και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες. «Οι πολεοδομίες εκδίδουν οικοδομικές άδειες, αν και το ΣτΕ έχει κηρύξει άκυρες τις τροποποιήσεις των σχεδίων πόλης», τονίζει ο κ. Φραγκιουδάκης. Περιοχές της Ροδόπολης, της Σταμάτας, της Αμυγδαλέζας, της Δροσιάς, του Αγ. Στεφάνου ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

– Εγκεκριμένα από τομείς της διοίκησης ρυμοτομικά σχέδια έχουν συμπεριλάβει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Παρότι δεν έχουν καταστεί έγκυρα, εξακολουθούν να υλοποιούνται. Σχέδια υλοποιούνται χωρίς διαγράμματα εφαρμογής, ενώ αφήνουν περιμετρικά ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα, με αποτέλεσμα να ενθυλακώνονται δασικές εκτάσεις.

– Οικοδομικοί συνεταιρισμοί φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων, χωρίς να έχουν αναγνωριστεί ποτέ τα δικαιώματά τους έναντι του Δημοσίου, διαμορφώνουν οικοδομικά τετράγωνα, ανοίγουν και ονοματοδοτούν δρόμους σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.

– Σε πολλές περιοχές της χώρας έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία δημιουργίας τίτλων ιδιοκτησίας σε βάρος εκτάσεων του Δημοσίου, αλλά και εγκαταλελειμμένων γαιών. Με τη συνεργασία ψευδομαρτύρων και συμβολαιογραφικών γραφείων επιτήδειοι κατασκευάζουν τίτλους ιδιοκτησίας προ του 1946, επιτυγχάνουν τη μετεγγραφή τους και διεκδικούν την υλοποίησή τους.

– Στόχο καταπατητών αποτελούν και τα ξέφωτα του δάσους, φυσικά ή… τεχνητά δημιουργημένα (μέσω κοπής δέντρων).

– Η εξαίρεση από την αναδάσωση ύστερα από πυρκαγιές είναι ένας ακόμα δρόμος. Στο παρελθόν οι διαταγές αναδάσωσης εξαιρούσαν γενικά τους αγρούς, χωρίς να τους ορίζουν, με ευνόητα αποτελέσματα. Σήμερα, οι εκτάσεις που εξαιρούνται ορίζονται συγκεκριμένα, πάλι όμως παρουσιάζονται περιπτώσεις συναλλαγής ιδιοκτητών με κρατικούς υπαλλήλους. Ακόμα και η Βουλή έχει παρέμβει για να αρθεί αναδάσωση: Το 2002, ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Γεωργίας «πέρασαν» τροπολογία με την οποία καταργήθηκαν οι αποφάσεις αναδάσωσης στην Ανθούσα Αττικής, με τον ισχυρισμό ότι έσφαλε η διοίκηση, θεωρώντας την οικιστική περιοχή ως δασική!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_30/08/2009

 

 Επιστροφή

 

Τι πρέπει να γίνει με τα δάση

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ Δ.Υ

 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών και την φετινή τραγική εξέλιξη στην Ανατολική Αττική, είναι αυταπόδεικτο, νομίζω για όλους μας,  ότι το ελληνικό κράτος με τους μηχανισμούς που διαθέτει για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών,  δεν μπορεί να  προστατέψει όχι μόνο το δασικό πλούτο,  αλλά πολύ περισσότερο ούτε τις ζωές, ούτε και τις  περιουσίες των πολιτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είναι  η  θεσμική σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος να κάνει τι, είτε αναφερόμαστε στην πρόληψη είτε στην καταστολή των δασικών  πυρκαγιών, κάτι που το αντιληφθήκαμε όλοι στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά.

Σύγχυση που τελικά προκαλεί την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, ιδίως όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια δυναμική φυσική καταστροφή, όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Συνεπώς, κάτω από τέτοιες περιστάσεις,  δεν είναι παράδοξο να εμφανίζονται τα φαινόμενα τριβών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης του κράτους, όπου η Κεντρική Διοίκηση αποδίδει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση και αντίστροφα, το πυροσβεστικό Σώμα  εκτεθειμένο όσο ποτέ άλλοτε στην ελληνική κοινωνία για την  αναποτελεσματικότητά του, βασανίζεται από εσωτερικές διαφορές και όλα αυτά, να  καταλήγουν στην προσπάθεια να μεταφέρονται οι ευθύνες είτε στα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την κρίση αυτή, είτε ακόμα και σε κρατικούς φορείς, ανεξάρτητα αν αυτοί συμμετέχουν ενεργά στη δασοπυρόσβεση (Δασική Υπηρεσία) .

Για την Ένωσή μας η πραγματικότητα είναι ότι τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε πολιτική πρόληψης ούτε και σοβαρός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την καταστολή των πυρκαγιών και επομένως το αποτέλεσμα αναμενόμενο .

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ διεξοδικότερα στη Δασική Υπηρεσία, η οποία ασκεί σύμφωνα με το νόμο την  αρμοδιότητα της πρόληψης. Η υπηρεσία αυτή εμφανίζεται σήμερα αποδιοργανωμένη και απογυμνωμένη, με όλες τις συνέπειες στο αντικείμενο που διαχειρίζεται.

Αυτό οφείλεται στο ότι μετά το νόμο 2503/1997 για τη διοικητική αποκέντρωση, η Δασική Υπηρεσία που ασκούσε τον έλεγχο στον προγραμματισμό της δασικής πολιτικής και χρηματοδοτούσε τα δασικά έργα και τις δραστηριότητες ανάπτυξης και προστασίας των δασών, διαχωρίστηκε  σε δύο κομμάτια (Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες και Κεντρική Υπηρεσία Δασών) που υπάγονται σε διαφορετικά υπουργεία.  Αυτό έχει  σαν συνέπεια την χρόνο με το χρόνο διοικητική τους αποδυνάμωση, τις τραγικές  ελλείψεις σε δασικό προσωπικό, (κυρίως δασοπόνους και δασοφύλακες, όπου τα ποσοστά των κενών θέσεων κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 50% ), την μη αντικατάσταση του προσωπικού της που συνταξιοδοτείται, την αδυναμία προγραμματισμού έργων δασοπροστασίας και ανάπτυξης λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων και την εν γένει ανυποληψία της στην ελληνική κοινωνία .

Όλα αυτά έχουν μεγάλη και καταλυτική σημασία. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που ο ανταγωνισμός Υπηρεσιών για την άσκηση αρμοδιοτήτων γιγαντώνεται, που η διεκδίκηση πόρων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα και η προώθηση πολυποίκιλων συμφερόντων από διαφόρους φορείς κανόνα Σας παραπέμπω σε μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οπίες αρμοδιότητες που θα έπρεπε να ασκούνται απο το κράτος περνούν σε άλλους φορείς ακόμη και ιδιωτικούς, όπως πχ ( Φορείς διαχείρισης, Ομοσπονδιακή θηροφυλακή, Σύνδεσμοι Ο.Τ.Α, Κτηματολόγιο Α.Ε κλπ)  και ουσιαστικά υποσκάπτεται η λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών και αναστέλλονται κρίσιμες αρμοδιότητες τους.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα  που συνδέεται με τη λειτουργία του ίδιου του Κράτους είναι η διφορούμενη στάση του ίδιου του κράτους αλλά και της κοινωνίας απέναντι στα δασικά οικοσυστήματα, που άλλοτε τα βλέπουμε σαν φυσικούς πόρους και άλλοτε , όταν συνδέονται με τα μικροσυμφέροντά μας σαν οικόπεδα . Αυτή η στάση αποτυπώνεται διαχρονικά στους νόμους του Ελληνικού Κράτους ακόμα και στην τελευταία προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Νόμοι που χαρακτηρίζονται αντιδασικοί, όπως ό Ν. 3208 /2003,  νομοθετικές ρυθμίσεις  σε άσχετα νομοσχέδια που μειώνουν τη δασική προστασία, χαριστικές ή άλλες νομικές και διοικητικές πράξεις, οι πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται με την μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων και τη μη καταβολή προστίμων, είναι στοιχεία που συνδέονται με τις δασικές πυρκαγιές γιατί δημιουργούν προσδοκίες για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, νέες καταπατήσεις  δημόσιων εκτάσεων, νέες γενιές αυθαιρέτων δηλαδή καταστάσεων που υποδηλώνουν τον τρόπο που τελικά αντιμετωπίζουμε σαν πολιτεία και σαν κοινωνία τα δάση και τις δασικές πυρκαγιές..

 

Σε ότι αφορά την καταστολή των πυρκαγιών τα προβλήματα εντοπίζονται στο ¨δόγμα¨με το οποίο οργανώνεται ο αντιπυρικός σχεδιασμός και εκτελείται το έργο της δασοπυρόσβεσης .

Το ¨δόγμα¨, που ακολουθείται από το Πυροσβεστικό Σώμα,  να δίνεται δηλαδή προτεραιότητα στην προστασία των κατοικιών  και των οικισμών, (το οποίο εκφράστηκε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ¨δίνουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη  ζωή και την περιουσία των πολιτών¨) είναι στην κυριολεξία καταστροφικό . Και βεβαίως κανείς δε συζητάει για την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των πολιτών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατάσβεση. Όμως η εγκατάλειψη του δάσους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η αναμονή του μετώπου της πυρκαγιάς σε δρόμους ή πλατείες το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι εξάπλωση, ιδιαίτερα μεγάλη ένταση της πυρκαγιάς και ταχύτατη εξάπλωση της σε περισσότερα του ενός μέτωπα, δηλαδή χαρακτηριστικών που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις κατοικίες που θέλουμε να προστατέψουμε.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του προαναφερόμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι να δίνεται έμφαση και ιδιαίτερο βάρος στην αεροπυρόσβεση. Όμως είναι γνωστό ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν κάνουν την ¨τελική κατάσβεση¨ . Αυτή γίνεται από χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις με την ανάπτυξη δικτύων σωληνώσεων για τη μεταφορά και η εργασία αυτή γινόταν ακόμη και τη νύχτα που οι συνθήκες για την κατάσβεση είναι ευνοϊκότερες. Πέρα των ανωτέρω βασικών προβλημάτων που αφορούν τις αρχές του σχεδιασμού, υπάρχουν και εξειδικευμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν  προκειμένου να έχουμε μείωση των ζημιών από τις πυρκαγιές. Αυτά επιγραμματικά είναι :

 

 Α. θεσμικά – διοικητικά μέτρα

Ενιαίος Φορέα Δασοπροστασίας: Προτείνεται η επαναλειτουργία της επιτροπής της βουλής για τα δάση , που σε διάστημα 5 μηνών θα επικαιροποιήσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής και θα προτείνει νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η επανεξέταση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη δασοπροστασία με την κατάργηση του Ν.3208/2003 και του Ν.3147/2003.

Η σύνταξη και κύρωση των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου για όλη την Ελλάδα και ειδικότερα ΑΜΕΣΑ σε πυρόπληκτες περιοχές.

Η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας και η λειτουργία της στα πλαίσια Υπουργείου Περιβάλλοντος, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους

Η εκπόνηση ειδικών αντιπυρικών σχεδίων (εκπόνηση Ειδικών Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας με κλίμακα αναφοράς τη διοικητική διαίρεση των δασαρχείων αλλά και σχεδίων περιμετρικά οικιστικών περιοχών, αρχαιολογικών χώρων, σημαντικών προστατευόμενων περιοχών, κ.λπ.) .

Η εξασφάλιση μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων   της αναγκαίας χρηματοδότησης έργων πρόληψης των πυρκαγιών και αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης .

Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την αποτύπωση και χαρτογράφηση των τύπων δασικής καύσιμης ύλης .  

 Η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης με προγράμματα μείωσης και ελέγχου της συσσώρευσης βιομάζας .

Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων και η διαχρονική παρακολούθηση τους για την καταγραφή και άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων με τη δημιουργία και υπηρεσίας που θα επωμιστεί αυτό το έργο.

Μελέτες για τη γενικότερη ανόρθωση και αναβάθμιση των περιοχών που έχουν υποβαθμιστεί, είτε από πυρκαγιές είτε από άλλους λόγους.

Β. ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Άμεση προμήθεια δορυφορικών εικόνων υπερυψηλής  ανάλυσης (για το διάστημα πριν και μετά την πυρκαγιά)

Άμεση απομάκρυνση (υλοτόμηση) της καμένης και νεκρής βλάστησης.

Κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, με σαφή προσδιορισμό των νομίμων σχεδίων πόλεων και των αγροτικών εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από την ανωτέρω κήρυξη . 

Άμεση σύνταξη μελέτης για την  κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων για την συγκράτηση των εδαφών ( άμεσα αντιδιαβρωτικά έργα ) στις περιοχές που είναι διαθέσιμος  καμένος ξυλώδης όγκος .

Άμεση σύνταξη μελέτης για την κατασκευή φραγμάτων στις κοίτες των ρεμάτων, κυρίως στις περιοχές που δε θα κατασκευαστούν κορμοδέματα και κορμοφράγματα.

Προώθηση προγράμματος για την τεχνητή αναδάσωση των διπλοκαμμένων περιοχώ όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί η φυσική αναγέννηση

Σχεδιασμός και εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας (αντιπυρικοί δρόμοι και ζώνες, δίκτυα νερού – υδατοδεξαμενές κ.α.)

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ –ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

1.      Τα σχέδια δράσης του Π.Σ πρέπει να αλλάξουν κλίμακα αναφοράς και να αφορούν πλέον ξεχωριστά κάθε ορεινό όγκο, δηλαδή πρέπει να ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση των δασαρχείων, τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους (από πλευράς ορεογραφίας, βλάστησης, επικοινωνίας κλπ) ορεινούς όγκους.

 

2.      Να αξιοποιούνται όλες οι υπηρεσίες που γνωρίζουν το δάσος, το δασικό οδικό δίκτυο και  τη συμπεριφορά της βλάστησης .

 

3.      Πρέπει να υπάρχει παρουσία των δυνάμεων καταστολής μ έ σ α στο δάσος πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά . Η παρουσία αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα αλλά συντελεί ουσιαστικά στην άμεση επέμβαση κάτι που δεν υπάρχει σε καμιά επιχείρηση σήμερα .

 

4.      Πρέπει μέσα στα δάση να λειτουργούν οργανωμένα πυροφυλάκεια –ίσως με τη συνεργασία εθελοντικών ομάδων και των ΟΤΑ κάτι που σήμερα τείνει να εξαλειφθεί.

 

5.      Σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει , στον τόπο της φωτιάς, να λειτουργεί επιχειρησιακό κέντρο (τοπικό συντονιστικό) που θα διαχειρίζεται τα πυροσβεστικά μέσα, τις υδροφόρες  και το έμψυχο δυναμικό και θα τα κατανέμει στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς (κάτι που σήμερα δεν γίνεται) .

 

6.      Τέλος τα  πυροσβεστικά αυτοκίνητα θα πρέπει να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να μην περιμένουν τη φωτιά στους δρόμους ή τις πλατείες των πόλεων, διότι τότε όταν φτάσει η πυρκαγιά δεν είναι αντιμετωπίσιμη.

 

ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ :

ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ:   3.500.000 στρ.

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ :40  (109.000 στρ ανά δασολόγο)

                   ΔΑΣΟΠΟΝΟΙ 23  (194.000 στρ ανα δασοπόνο)

                   ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ 49 ( 83.000 στρ ανα δασοφύλακα)

ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009:  250.000 στρ

ΔΙΠΛΟΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ      60.000 ΣΤΡ

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ         522 στρ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ   173

ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ              > 50.000

ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ (ΑΙΤΗΜΑΤΑ)     > 1900

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ     > 2500

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ              >900

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ   >1000

ΜΗΝΥΣΕΙΣ  ΣΕ ΟΤΑ                       περίπου   60  μηνύσεις

ΕΙΔΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ : Παράνομη κατάληψη, διάνοιξη δρόμων, νεκροταφεία, παιδικές χαρές, εκχέρσωσεις, παράνομες ηλεκτροδοτήσεις, υδροδοτήσεις , πλακοστρώσεις , πεζοδρομήσεις κλπ

ΠΟΙΝΙΚΑ :    >200

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ:        περίπου 70 υποθέσεις

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ :     > 800  υποθέσεις

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ:       >300  υποθέσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ :       >170 υποθέσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ :                  > 850 υποθέσεις

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ :    >2500 υποθέσεις

 

 Επιστροφή

 

Τι πρέπει να γίνει με τα δάση

Δρ. Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δράττομαι της «δυστυχίας» των ζοφερών τελευταίων ημερών και συγχωρήστε με αν και πάλι κάποια από τα λεγόμενά μου θεωρηθούν επαναλήψεις.

 

Πρώτον θα κάνω ορισμένες διαπιστώσεις:

Η χώρα μας διαθέτει δάση και δασικές εκτάσεις που καλύπτουν το 70% της χώρας.

Από αυτά τα ψηλά μας δάση καλύπτουν περίπου το 25% της χώρας

Και οι δύο προηγούμενες κατηγορίες δάση και δασικές εκτάσεις έχουν ισάξια οικολογική σημασία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαχωρίζονται.

Ένα επιπλέον ευτύχημα κατά την άποψή μου, είναι ότι τα δάση μας κατά ποσοστό 70% είναι δημόσια και τα υπόλοιπα ιδιωτικά, μοναστηριακά κλπ, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα στη διαχείρισή τους και δεν προσκρούει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική σημασία των δασών έχει μειωθεί κυρίως από την φθηνή εισαγωγή ξυλείας και άλλων προϊόντων από άλλες χώρες.

Εμείς δεν καταφέραμε, όπως και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία, ώστε να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά δασικά προϊόντα, για διάφορους λόγους.

Φροντίσαμε αντίθετα να απαξιώσουμε και να καταστρέψουμε οποιαδήποτε κρατική εκμετάλλευση των δασών και των δασικών προϊόντων και να αναθέσουμε την εκμετάλλευση στους συνεταιρισμούς.

Γνωρίζουμε ότι όλες οι πανάκριβες συνεταιριστικές επενδύσεις σε εργοστασιακές υποδομές, απέτυχαν και όλες σχεδόν οι μονάδες αυτές έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί.

Παρ’ όλα αυτά τα ελληνικά δάση κατέχουν τον ψηλότερο βαθμό βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, διότι φιλοξενούν την πιο πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε σχέση με την έκτασή της.

Την ευθύνη της διαχείρισης των δασών της χώρας την έχει (όπως φαίνεται τελείως λογικό) η Δημόσια Δασική Υπηρεσία, την οποία ίδρυσε η πολιτεία για το σκοπό αυτό.

Για την εν λόγω διαχείριση βαθμιαία θεσμοθετήθηκε ένα πολύπλοκο, ομολογουμένως, αλλά απαραίτητο νομικό πλαίσιο από την πολιτεία, για τη διαχείριση και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (τονίζω δημοσίων και μη) γενικότερα.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των δασών, έθετε στόχους και διέθετε δασική πολιτική, όπως κάθε ευνομούμενο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η άλλοτε ακμαία Δασική Υπηρεσία, διαχειρίστηκε με συνέπεια τη δημόσια γη, διάνοιξε το ορεινό δασικό δίκτυο, διευθέτησε και τιθάσευσε χιλιάδες καταστρεπτικούς χειμάρρους, διαχειρίστηκε, πρωτοποριακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αειφορικά τα δάση μας, παρήγαγε δασικά προϊόντα, προστάτευσε τα δάση από την αλόγιστη βοσκή, τις υλοτομίες και τις καταπατήσεις, βελτίωσε τη μορφή τους, πραγματοποίησε εκτεταμένες αναδασώσεις και εξασφάλισε εργασία στον μαστιζόμενο τότε ορεινό πληθυσμό.

Δυστυχώς τα τελευταία 40 χρόνια, εγκαταλείπεται στην κυριολεξία σταδιακά κάθε κρατικό ενδιαφέρον για τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα εντελώς αποσπασματικά και περιστασιακά, χωρίς πολιτική και στόχους.

 

Ιστορικά από τη μεταπολίτευση η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης πρέπει να χαρακτηριστούν θετικά. Κατοχυρώνεται συνταγματικά (1975) η προστασία των δασών με δύο άρθρα. Δημιουργείται το Δασικό Κτηματολόγιο (1976) σε επιταγή του άρθρου 24 του συντάγματος, ψηφίζεται ο νόμος 998 «περί προστασίας δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων» (1979). 

Παράλληλα αρχίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα να συνειδητοποιούν ότι η δασική νομοθεσία είναι τροχοπέδη στην εκμετάλλευση της γης, η οποία αποκτά συν τω χρόνω τεράστια αξία και αρχίζει μια πρωτοφανής διαπάλη με στόχο την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και την αποδέσμευση από το δασικό χαρακτήρα μεγάλων δημόσιων και μη εκτάσεων με διάφορα νομικά τεχνάσματα και την ίδρυση οικοδομικών συνεταιρισμών (126 μόνο στην Αττική).

Τα πρώτα σκοτεινά σημάδια για την επιβίωση των δασών αρχίζουν βέβαια από την εφαρμογή του δασολογίου, που χωλαίνει από νομική άποψη, εφόσον κανένας οριστικός δασικός χάρτης δεν κατάφερε να αναρτηθεί σε 20 χρόνια λειτουργίας του και από την εφαρμογή του 998, όταν εισάγεται ο όρος «χορτολιβαδικές εκτάσεις», προσπαθώντας να αποδεσμευτούν σημαντικές εκτάσεις από τη συνταγματική προστασία.

Η πολιτεία υποκύπτει σε πλειάδα ιδιωτικών συμφερόντων, που παρασύρουν πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αποτέλεσμα δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις να αποδεσμευτούν από το δασικό χαρακτήρα, να πολεοδομηθούν και να χτιστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις με έρμαια νομικά επιχειρήματα.

Επιχειρείται και πάλι η αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου με το νομοσχέδιο «περί βοσκοτόπων» του 1988, που ευτυχώς κηρύσσεται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικό.

Η επίθεση δεν σταματά και επιχειρείται εκ νέου η αλλαγή των δύο άρθρων του συντάγματος δύο φορές από τα δύο κυβερνητικά σχήματα ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, χωρίς και πάλι να κατορθωθεί ουσιαστικά η ανατροπή της συνταγματικής προστασίας.

Επιπλέον μια σειρά νομοσχεδίων και νομικών τεχνασμάτων που εισάγονται, εγκλωβίζουν τη δασική υπηρεσία, η οποία αποδυναμωμένη από στελεχικό δυναμικό, αδυνατεί να ασχοληθεί με τη διαχείριση των δασών και αναλώνεται στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση εγγράφων χαρακτηρισμού, τα οποία σωρεύονται κατά χιλιάδες στα πυρόπληκτα συνήθως δασαρχεία. Με ποιο προσωπικό θα επιτελέσει εν τέλει την αποστολή της;

Αντίθετα οι συνάδελφοι σύρονται στα δικαστήρια για να υποστηρίξουν την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου του δημοσίου και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα όποια δικαστικά έξοδα, έχοντας και τη Δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα.

Μόνιμο αίτημα των συναδέλφων δασολόγων, είναι η σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που θα αποδέσμευε οριστικά τη δασική υπηρεσία από το τι είναι δάσος και τι όχι και σε ποιον επιτέλους ανήκει, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν και να διαιωνίζονται.

 

Τι πρέπει να γίνει

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε όλοι σε βάθος πώς και γιατί δημιουργείται και στη συνέχεια να τολμήσουμε να προλάβουμε την ανάπτυξή του μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων χωροταξικών, διαχειριστικών και δασοκομικών μέτρων. Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να παραθέσουμε τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων για τις πυρκαγιές, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2007, αλλά μάλλον χάθηκαν στον κυκεώνα των υπολοίπων σοβαρών και μη ανακοινώσεων των ΜΜΕ.

·                    Οι πυρκαγιές αποτελούν σημαντικό εθνικό πρόβλημα το οποίο έχει διογκωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ταύτισης της δασοπυρόσβεσης με την πυροπροστασία. Στην πραγματικότητα είναι δύο συμπληρωματικές συνιστώσες της διαχείρισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών. Η μονοδιάστατη προσέγγιση στο πρόβλημα αυτό οδήγησε στα τραγικά τελευταία αποτελέσματα.

·                    Η εκδήλωση πυρκαγιών πολύ μεγάλου μεγέθους δεν αποτελεί συμπτωματικό χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού αλλά θα συνεχίζεται με ολέθρια κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά αποτελέσματα όσο δεν εφαρμόζονται δασοκομικές και διαχειριστικές πρακτικές που περιορίζουν την πιθανότητα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ.

·                    Η διαχείριση των πυρκαγιών και η προστασία των πολιτών θα πρέπει να ενσωματωθούν στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής επικράτειας με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιακών δομών και υποδομών. Η πρόληψη της διόγκωσης του μεγέθους και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών προϋποθέτει την άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και της πολιτικής της δασοπροστασίας στην Ελλάδα

·                    Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου πρόληψης, καταστολής και διαχείρισης των καμένων περιοχών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα πρέπει να βασίζεται στο συντονισμό της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται  με σαφήνεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.

·                    Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει, μετά και τον φετινό απολογισμό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Νόμου 2612 του 1998 και να επαναφέρει σε συζήτηση την προσέγγιση του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Διεπιστημονικού Φορέα Πυροπροστασίας (με ενοποίηση της πρόληψης, καταστολής και μεταπυρικής αποκατάστασης των επιπτώσεων των πυρκαγιών)

·                    Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των τύπων δασικής καύσιμης ύλης και η παρακολούθηση της συγκέντρωσης του φορτίου των καυσίμων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση της ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ.

·                    Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και η υπάρχουσα τεχνογνωσία για την οργάνωση και το σχεδιασμό της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές με τη μορφή συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, εφαρμογών πληροφορικής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τεχνολογιών πυρόσβεσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό  και εθνικό επίπεδο.

·                    Η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών προϋποθέτει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την εκτίμηση και  την ιεράρχηση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων με ορίζοντα 5ετίας και εικοσαετίας αντίστοιχα.

·                    Ο ευρύτερος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του το ευάλωτο των καμένων οικοσυστημάτων και να εξασφαλίσει την προστασία τους από οικιστικές και κτηνοτροφικές πιέσεις αλλά και από διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα

·                    Οι αναδασώσεις και η επανεγκατάσταση του δάσους στις καμένες εκτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες περιοχές  που κάηκαν και η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου το φυσικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του. Η μεγάλη έκταση των περιοχών που κάηκαν και η δυσκολία φυσικής αναγέννησης που αναμένεται να εμφανίσουν ορισμένα από τα δασικά είδη που κάηκαν, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδάσωσης που θα εκπονηθούν και εφαρμοστούν.

·                    Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθούν σχέδια για τον έλεγχο της εδαφικής διάβρωσης και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών στα κατάντι αυτών που αποψιλώθηκαν από τις πυρκαγιές.

·                    Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος σύνταξης των αντιπυρικών σχεδίων και να επεκταθούν με σχέδια αντιμετώπισης κρίσης από την εκδήλωση ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ σε Νομαρχιακό και Περιφερειακό επίπεδο.

·                    Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται να δοθεί επίσης στις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πολιτών και των πυροσβεστών

·                    Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί η ιδέα και η συμβολή του εθελοντισμού για την πρόληψη και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας για ουσιαστική ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ηθικής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

 

 Επιστροφή

 

Τι πρέπει να γίνει με τα δάση

Διαχρονικό έγκλημα η εμπορευματοποίηση της γης

Παρέμβαση της ΝΑΣ στο χτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Το διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και αλλού στη χώρα, με σκοπό την εμπορευματοποίηση της γης, κατέδειξε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), στο χτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, που συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το λεκανοπέδιο. Ενα έγκλημα, για το οποίο, όπως τονίζεται και σε σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη, φέρουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πολιτική τους «οπλίζει το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, σπρώχνοντας τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους καταπατητές να οικοδομούν στα καμένα και να αναπτύσσουν χρυσοφόρες δραστηριότητες με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος της ΝΑΣ Κ. Μαρκέτης, έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από εργαλεία, όπως: Το δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο που «πρέπει να ζητήσουμε να καταργηθεί». Η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία με νόμο του 1998 αποκλείστηκε από το έργο της πυρόσβεσης. Η μη αναδάσωση των καμένων - είναι χαρακτηριστικό ότι στα 11 στρέμματα αναδασώνεται μόλις το 1. Συμπληρώνοντας, ο Κ. Μαρκέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη και υπόλογη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε καν να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από τις πρόσφατες πυρκαγιές και εξέφρασε το «φόβο» ότι «και του χρόνου τα ίδια θα συζητάμε».

 

Καταθέτοντας τις προτάσεις της ΝΑΣ, ο Κ. Μαρκέτης τόνισε:

Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας με προτεραιότητες τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Ακύρωση των αποφάσεων για τα μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.

Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Ο Ν.998/1979 της ΝΔ που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως χορτολιβαδικά, ο Ν.1734/1987 του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως βοσκοτόπια.

Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος 3208/2003 που έγινε σε αντιστοιχία με τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση το 2001 (άρθρο 24), που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ.

Να συνταχθεί Δασικό Κτηματολόγιο πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, χωρίς να ανατεθεί η σύνταξή του σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Απουσία συντονισμού και πρόληψης

Από την πλευρά της, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την πρόταση του νομάρχη, Γ. Σγουρού, η οποία ανάμεσα σε άλλα ζητά να κηρυχθούν εθνικοί δρυμοί οι ορεινοί δασικοί όγκοι, να οργανωθούν οι εθελοντικές ομάδες με βάση τα πρότυπα άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, να συνταχθεί Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας και η πρόληψη και η καταστολή να ανήκει σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και Δασική Υπηρεσία. Η πλειοψηφούσα παράταξη δε δέχτηκε την πρόταση της ΝΑΣ - η οποία καταψήφισε την εισήγηση της νομαρχιακής αρχής - για κατάργηση των δασοκτόνων νόμων που αποτελούν το βασικό «εργαλείο» στα χέρια των κερδοσκόπων.

 

Μεταφέροντας δε ο Γ. Σγουρός την εμπειρία της νομαρχίας από τη συμμετοχή της στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πρόσφατων πυρκαγιών, φάνηκαν η παντελής έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε πρόληψης.

 

Η παράταξη της ΝΔ ψήφισε λευκό στην εισήγηση της νομαρχιακής αρχής, καταθέτοντας την πρόταση να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Β. Παπαδόπουλος, από το ΛΑ.Ο.Σ., υπερψήφισε την εισήγηση, προτείνοντας, ανάμεσα σε άλλα, στην προστασία του δάσους να μετέχουν στρατός, σχολεία και πρόσκοποι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009

 

 Επιστροφή

 

Σχέδιο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της Αττικής ζητούν 12 φορές

Δέσμη 16 μέτρων για την αποκατάσταση της Αττικής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές προτείνει η "Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον". Μάλιστα, θα ζητήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την υιοθέτηση των προτάσεών της.

"Υπό το φως της ραγδαίας περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Αττικής, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές της Πάρνηθας (Ιούνιος 2007) και την πρόσφατη των δασών της Β.Α. Αττικής, είναι πλέον απολύτως αναγκαία η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της Αττικής με ριζικό επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και κεντρικό άξονα την αυστηρή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την -χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις- διακοπή της επέκτασης του αστικού ιστού" υπογραμμίζει η Συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, προτείνει άμεση κήρυξη όλων των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων, αναθεώρηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμηση και σταμάτημα όλων των επεκτάσεων. Ζητεί ακόμη σύνταξη δασολογίου και δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου, δημιουργία ενιαίου φορέα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, καθώς και οργάνωση εθελοντών και αξιοποίηση του στρατού για τη φύλαξη των δασών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Συνεργασία έχουν συστήσει δώδεκα κοινωνικοπολιτικοί και επιστημονικοί φορείς: η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

 

Νομαρχία Ανατ. Αττικής: Να διευρευνηθεί σε βάθος η πυρκαγιά

Στο μεταξύ τη διερεύνηση σε βάθος όλων των πτυχών της πυρκαγιάς της 21ης Αυγούστου, ώστε να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις και να αποδοθούν ευθύνες, ζητεί το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Σε ψήφισμά του, ζητεί ακόμη τον εξ αρχής σχεδιασμό του συστήματος πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, με υποχρεωτική και ουσιαστική συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, των εθελοντικών οργανώσεων και των ενόπλων δυνάμεων.

"Η αγνόηση των επισημάνσεων της Αυτοδιοίκησης για την ανάγκη ανάσχεσης της φωτιάς σε συγκεκριμένα 'περάσματα' βάσει των εμπειριών προηγούμενων πυρκαγιών, ο ελλιπής συντονισμός επίγειων και εναέριων μέσων από τα ξεχωριστά κέντρα επιχειρήσεων και η μη αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων και των ενόπλων δυνάμεων ήρθαν να προστεθούν στα, ουσιαστικά, ανύπαρκτα έργα πρόληψης στις δασικές περιοχές, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης" τόνισε στην εισήγησή του για το θέμα ο νομάρχης Ανατολ. Αττικής Λ. Κουρής.

Στο ψήφισμα του νομαρχιακού συμβουλίου ζητούνται ακόμη, μεταξύ άλλων, μέτρα για τους πυρόπληκτους, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αναστολή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου και ριζική αναθεώρησή του, καθώς και "πάγωμα" των έργων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/09/2009

 

 Επιστροφή

 

Έκθεση του WWF για την Αττική

Σταυρογιάννη Λ.

Η σημαντικότερη απειλή για τον αφανισμό των δασικών οικοσυστημάτων στην Αττική αναδεικνύεται η οικοδόμηση μέσω επεκτάσεων υφιστάμενων οικισμών και η δημιουργία νέων, όπως προκύπτει από την πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το WWF Ελλάς, η οποία συνοδεύεται από στοιχεία και χάρτες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις τα οποία χτίστηκαν το διάστημα 1987-2007.

Την περίοδο αυτή χάθηκαν συνολικά 184.187 στρέμματα πευκοδάσους. Δάση που μετατράπηκαν σε οικισμούς ή γεωργική γη. Το εντυπωσιακό είναι πως το ίδιο χρονικό διάστημα στον νομό Αττικής οι οικισμοί αυξήθηκαν κατά 191.924 στρέμματα. Περίπου τα μισά εξ αυτών ήταν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση υπό τον τίτλο "Πυρκαγιά ΒΑ Αττικής. Αύγουστος 2009. Αλλαγές στην κάλυψη γης και οικολογικός απολογισμός της φωτιάς", τις δασωμένες περιοχές του Πεντελικού όρους, στα ανατολικά του, με θέα τη θάλασσα, έχουν καταλάβει η Αγία Μαρίνα, η Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη και το Ντράφι. Παρομοίως και βόρεια, με τους οικισμούς του Διονύσου και της Ροδόπολης, όπως και στις δυτικές παρυφές του χαμηλού όρους Σκάρπα στην περιοχή Σταμάτας και Αγίου Στεφάνου.

Άρα, παρατηρεί η οργάνωση, όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια μέσα σε δάση και φυσικές περιοχές. Ειδικά για το Πεντελικό αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη έκτασή του, τμήμα του Διονύσου, ευρύτερη περιοχή της Καλλιτεχνούπολης, Ντράφι, Παλαιά Πεντέλης και της Ραπεντώσας είχε επηρεαστεί από συνεχόμενες πυρκαγιές, προκαλώντας σημαντική υποβάθμιση στο μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασης.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νεαρού πευκοδάσους του Πεντελικού είχε προέλθει από αναδασώσεις ύστερα από πυρκαγιές του 1995 και του 1998, που στο μεγαλύτερο τμήμα τους κάηκαν φέτος. Ο φετινός απολογισμός στη ΒΑ είναι 205.210 στρέμματα καμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΦΙΣ, εκ των οποίων το 66,8% δασική έκταση.

Μάλιστα, το ένα τρίτο των καμένων στο Πεντελικό αντιστοιχεί στις αναγεννημένες και αναδασωμένες εκτάσεις που είχαν ξανακαεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Στις περιοχές αυτές η φυσική αναγέννηση καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη και οπωσδήποτε θα απαιτηθούν εκ νέου αναδασώσεις, αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, προειδοποιεί η έκθεση.

Από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων για το έτος 2007, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σχέση με το περίγραμμα της φετινής πυρκαγιάς διαπιστώνεται ότι εντός της καμένης περιοχής περιλαμβάνονται ουσιαστικά τα ψηλά δάση κωνοφόρων που είχαν απομείνει στη ΒΑ.

Στις καμένες εκτάσεις που καλύπτονταν από ώριμα δάση χαλεπίου πεύκης η φυσική αναγέννηση δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, εκτιμά η οργάνωση, αρκεί να προστατευθεί από τη βοσκή, τις εκχερσώσεις, τις καταπατήσεις και τις υπόλοιπες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Τα μόνα έργα που χρειάζονται είναι τα ήπια αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σύντομα και πριν φυτρώσουν τα πρώτα σπόρια της πεύκης...

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η πανίδα της περιοχής λόγω της έντονης πίεσης από την οικιστική επέκταση, αλλά και των επαναλαμβανόμενων παλαιότερων πυρκαγιών.

Στην ευρύτερη περιοχή που κάηκε έχει πρόσφατα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ειδών πτηνών, ενώ πολλά από τα είδη αμφιβίων και ερπετών προστατεύονται είτε από την εθνική νομοθεσία είτε από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης.

 

Μέτρα

Για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής, εκτός της απαιτούμενης αναμόρφωσης του συστήματος δασοπροστασίας, το WWF Ελλάς κρίνει απαραίτητη τη λήψη και εφαρμογή σειράς ενεργειών και μέτρων.

 

Μεταξύ αυτών:

- Τη χαρτογράφηση της καμένης περιοχής από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία και κήρυξη του συνόλου των δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

- Μέτρα προστασίας και διαχείρισης των άκαυτων νησίδων που έχουν απομείνει, αλλά και των περιοχών με φυσική βλάστηση περιμετρικά των καμένων εκτάσεων, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν την πηγή επανεποικισμού των πυρόπληκτων περιοχών με είδη πανίδας και χλωρίδας.

- Την απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρη την Αττική για έναν τουλάχιστον μήνα. Στη συνέχεια, να απαγορευθεί στις πυρόπληκτες περιοχές και σε περίμετρο 5 χλμ., με βασικό προαπαιτούμενο την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των απαγορεύσεων.

Επιπλέον θεωρεί επιβεβλημένη την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας "υπό το πρίσμα τις αλλαγής στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Αττικής ώστε να ενταχθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Παράλληλα να επαναξιολογηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις στις υπόλοιπες ζώνες πρασίνου που έχουν απομείνει".

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/09/2009

 

 Επιστροφή

 

Πυρκαγιές: Για πολιτικές και ποινικές ευθύνες μιλούν οι ειδικοί

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/09/2009

Στις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων φορέων, καθώς και στην αποτυχία του κρατικού μηχανισμού τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των πυρκαγιών από το 2007 μέχρι και τις τελευταίες καταστροφές, ενώ εξακολουθεί να μην υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ αυθαιρεσίας και νομιμότητας, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση “για την επόμενη μέρα των δασικών πυρκαγιών”.

 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε ευθύνες ηθικές και πολιτικές καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής ποινικών ευθυνών. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας εκτιμώντας ότι είναι παράνομη η παράλειψη λήψης των απαραίτητων μέτρων  (κύρωσης των δασικών χαρτών και κατάρτισης δασολογίου) από τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας από το ελληνικό Δημόσιο χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 10 εκ. ευρώ (αστική ευθύνη του Δημοσίου).

 

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική πρόληψης, ενώ η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται με δογματική σχεδόν προσήλωση στην καταστολή, όταν ακόμα και το δόγμα της μαζικής αεροπυρόσβεσης απέδειξε τα όριά του και οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι.

 

Στο πλαίσιο αυτό έκαναν λόγο για την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, καθώς η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μακροπρόθεσμων πολιτικών πρόληψης οδηγεί σε εκδήλωση πολλών πυρκαγιών κάθε μέρα με συνθήκες υψηλού κινδύνου, ενώ η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζωνών μίξης δασών και οικισμών γίνεται εφιάλτης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και αυξάνει κατακόρυφα το δυναμικό καταστροφής. Ως εκ τούτου, σημείωσαν, ο μοναδικός αποτελεσματικός και ορθολογικός τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών που θα περιλαμβάνει τη λήψη θεσμικών - διοικητικών και επιχειρησιακών-προγραμματικών μέτρων, καθώς και επειγόντων μέτρων αποκατάστασης των εκτάσεων της Αττικής και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών.

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/09/2009

 

 

Ενας δασολόγος για 190.000 στρέμματα

Πάνω από 2.500 δικογραφίες χειρίστηκαν μέσα στο 2009 τα δασαρχεία με τους υπαλλήλους να τρέχουν στα δικαστήρια.

Ενας δασολόγος για κάθε 190.000 στρέμματα αναλογούν στον Νομό Αττικής, στοιχείο που αντανακλά την ένδεια των δασικών υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου και την έκθεσή του σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, ενώ ανακοινώνει την απόφαση του Συλλόγου για προσφυγή κατά του Δημοσίου για την παράλειψη κύρωσης δασικών χαρτών και κατάρτισης δασολογίου Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα Δασαρχεία Αττικής χειρίστηκαν περισσότερες από 2.500 δικογραφίες παραβάσεων και αυθαιρεσιών μέσα στο 2009, με αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Ν. Μπόκαρης, «οι λιγοστοί υπάλληλοί τους να τρέχουν διαρκώς στα δικαστήρια για την υπεράσπιση του Δημοσίου, αντί να ασχολούνται με πιο εποικοδομητικές εργασίες για την προστασία των δασών». Ολα αυτά, όπως εξηγεί ο ίδιος, οφείλονται στην έλλειψη Δασικών Χαρτών και Δασολογίου, τα οποία θα καθιστούσαν περιττή αυτήν τη διαδικασία.

 

Κατά τη διάρκεια του έτους κατέγραψαν 900 αυθαίρετα, εξέδωσαν 1.000 διοικητικά πρόστιμα για τη διατήρηση παλαιοτέρων, χειρίστηκαν 60 μηνύσεις προς ΟΤΑ, εξέδωσαν 2.500 βεβαιώσεις για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων, ενώ κάθε δασοφύλακας έχει υπό την επίβλεψή του 83.000 στρέμματα... Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις σε δασοπόνους και δασοφύλακες στις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας ξεπερνούν το 50%, με τους ειδικούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για κατακερματισμό και διάλυση των δασικών υπηρεσιών.

 

Στοιχεία

Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που συνδιοργάνωσαν η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Παξινός, ανακοίνωσε την απόφαση του Συλλόγου να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράλειψη κύρωσης δασικών χαρτών και κατάρτισης δασολογίου στη χώρα, πράξεις «απόλυτα συνυφασμένες με τις προσδοκίες όσων επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συνεχόμενη επεκτατική πορεία του οικιστικού ιστού στην Αττική».

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα αξιώσει με την προσφυγή του την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στην αγορά δέντρων για αναδάσωση που θα αναλάβει ο σύλλογος. «Το ποσό αυτό είναι συμβολικό και δεν κοστολογεί την αξία του δασικού οικοσυστήματος που έχει καταστραφεί, καθώς αυτή είναι ανεκτίμητη, ούτε την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του καθενός μας», επεσήμανε ο κ. Παξινός προσθέτοντας: «Επιδιώκουμε, όμως, να «τιμωρηθούν» έστω και με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου οι υπαίτιοι».

 

Ο κ. Παξινός υπογράμμισε ότι υφίσταται ουσιαστικό δεδικασμένο, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε από το έτος 1997 κρίνει επιβεβλημένη την κατάρτιση δασολογίου βάσει διατάξεων του Συντάγματος, ενώ το 2004 η Επιτροπή Συμμόρφωσης κατέληξε ότι οι έως τότε ενέργειες της Διοίκησης δεν συνιστούν συμμόρφωση με την εν λόγω δικαστική απόφαση.

 

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν ότι στην Ελλάδα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην καταστολή της πυρκαγιάς από ό,τι στην πρόληψη, η οποία δύναται να καταστήσει μια αναπόφευκτη πυρκαγιά σε μη καταστροφική και τόνισαν ότι η σωστή διαχείριση των δασών -με την αφαίρεση της φυσικής βιομάζας που μετατρέπει σε μπαρουταποθήκη τα δάση- πριν από την εκδήλωση της φωτιάς αποτελεί το «κλειδί» στην υπόθεση. Παράλληλα, επεσήμαναν το γεγονός ότι παραμένουν αναξιοποίητοι από την πολιτεία χιλιάδες επιστήμονες που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πανεπιστήμια της χώρας.

 

«Για τα 2 εκατομμύρια στρέμματα που κάηκαν στην Πελοπόννησο, τα 150.000 μπορούν να αναδασωθούν μόνο τεχνητά. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επάρκεια υλικού για τόσα στρέμματα ούτε σε όλα τα φυτώρια της χώρας.

 

Θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγές από την Τσεχία και τη Γερμανία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δασικών Πυρκαγιών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Αντ. Μαντζαβέλας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Στεφανής, πρόεδρος της Σχολής Δασολόγων, αναφέρθηκε με κριτικό πνεύμα στο επιχειρησιακό δόγμα της Πυροσβεστικής: «Η φωτιά σβήνεται μέσα στο δάσος», είπε. «Αν δεν την πιάσεις στα 10-15 μέτρα, κάτσε απέναντι και αγνάντεψέ την. Με τα εναέρια μέσα δεν σβήνονται φωτιές. Βοηθούν πολύ, αλλά η φωτιά σβήνει με τα επίγεια μέσα. Καταργήθηκαν οι δασοκομάντο που σε άλλα κράτη χρησιμοποιούν το αντιπύρ. Είναι τραγικό να παλεύεις στα 50 μέτρα με τη μάνικα. Οι πυροσβέστες έδωσαν όλο τους τον εαυτό, αλλά δεν γνωρίζουν από δασικές πυρκαγιές. Ηταν λάθος που εν μία νυκτί το 1998 αποφασίστηκε η ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές να δοθεί στην Πυροσβεστική».

 

Σε οργισμένο τόνο αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Ν. Κακαβάς, ο οποίος επεσήμανε «ότι δεν μιλάμε για καταστροφή αλλά για έγκλημα» και ότι οι προτάσεις των γεωτεχνικών δεν γίνονται δεκτές από το κράτος λόγω της παρέμβασης συμφερόντων.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

rovva@pegasus.gr

 

«EΘΝΟΣ» 3/9/09

 

 Επιστροφή

 

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2009

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

έχοντας υπόψη τα άρθρα 2, 6 και 174 της Συνθήκης ΕΚ,

έχοντας υπόψη τα ψηφίσματά του της 19ης Ιουνίου 2008 σχετικά με την αύξηση της ικανότητας της Ένωσης στην αντιμετώπιση καταστροφών[1], της 4ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τις φυσικές καταστροφές[2], της 7ης Σεπτεμβρίου 2006 σχετικά με τις πυρκαγιές στα δάση και τις πλημμύρες στην Ευρώπη[3], της 5ης Σεπτεμβρίου 2002 σχετικά με τις πλημμύρες στην Ευρώπη[4], της 14ης Απριλίου 2005 σχετικά με την ξηρασία στην Πορτογαλία[5], της 12ης Μαΐου 2005 σχετικά με την ξηρασία στην Ισπανία[6], της 8ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες) στην Ευρώπη[7], καθώς και τα ψηφίσματά του της 18ης Μαΐου 2006 σχετικά με τις φυσικές καταστροφές (δασικές πυρκαγιές, ξηρασία και πλημμύρες) - γεωργικές πτυχές[8], πτυχές περιφερειακής ανάπτυξης[9] και περιβαλλοντικές πτυχές[10],

έχοντας υπόψη την απόφαση 2007/779/ΕΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2007, περί δημιουργίας κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας[11],

έχοντας υπόψη την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COM(2005)0108) και την θέση του Κοινοβουλίου της 18ης Μαΐου 2006[12],

έχοντας υπόψη την ειδική έκθεση 3/2008 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: πόσο ταχύ, αποτελεσματικό και ευέλικτο είναι;»,

έχοντας υπόψη την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το 2008, σχετικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης την έκθεση σχετικά με την αποκτηθείσα πείρα από τα έξι έτη εφαρμογής του νέου μηχανισμού,

έχοντας υπόψη την οδηγία 2007/60/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2007, για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας,[13],

έχοντας υπόψη την απόφαση 2007/162/ΕΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 5ης Μαρτίου 2007, για τη θέσπιση χρηματοδοτικού μέσου πολιτικής προστασίας[14],

έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 12 και 13 Ιουνίου 2007, σχετικά με τη βελτίωση της ικανότητας συντονισμού του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (MIC) του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας,

έχοντας υπόψη την έκθεση του Michel Barnier, της 9ης Μαΐου 2006, με τίτλο «Για μια ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας: europe aid»,

έχοντας υπόψη το σημείο 12 των συμπερασμάτων της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών της 15ης και 16ης Ιουνίου 2006 σχετικά με την ικανότητα της Ένωσης να ανταποκρίνεται στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στις κρίσεις και τις καταστροφές,

έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2009, με τίτλο «Κοινοτική προσέγγιση στην πρόληψη φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών» (COM (2009)0082),

            έχοντας υπόψη το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση σχετικά με την «Πολιτική προστασία και την πρόληψη φυσικών και οικολογικών καταστροφών στην ευρωμεσογειακή περιφέρεια»,

έχοντας υπόψη το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού του, λαμβάνοντας υπόψη ότι, για ακόμη μια φορά, το καλοκαίρι του 2009 σημαδεύτηκε από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που σημειώθηκαν από άκρου εις άκρον στη Νότια Ευρώπη και έπληξαν κράτη μέλη, ορισμένες από τις πλέον απομακρυσμένες περιφέρειες, υποψήφιες προς ένταξη χώρες καθώς και χώρες που γειτονεύουν άμεσα με την ΕΕ προξενώντας οδυνηρές ταλαιπωρίες στους κατοίκους, τουλάχιστον 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές,

λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική έκταση αγροτικών και δασικών εκτάσεων που επλήγη από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές, είναι πάνω από 315.000 εκτάρια, και προτρέποντας την Επιτροπή να ενεργήσει ραγδαία για την κινητοποίηση πόρων της ΕΕ υπέρ των περιοχών που έχουν πληγεί,

Γ.            λαμβάνοντας υπόψη ότι η ξηρασία και οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές επιταχύνουν τη διεργασία απερήμωσης μεγάλων εκτάσεων της Νότιας Ευρώπης, δεδομένου ότι το κάθε έτος στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αφανίστηκαν περισσότερα από 400.000 εκτάρια ευρωπαϊκών δασών με συνέπεια να ζημιωθεί σοβαρά η ποιότητα της ζωής των πληθυσμών και να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, στην εκτροφή ζώων και στη δασική κληρονομιά,

Δ.            λαμβάνοντας υπόψη ότι για τις προσεχείς δεκαετίες θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας (ασχέτως των προσπαθειών μετριασμού που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο) με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη Νότια Ευρώπη, η οποία προβλέπεται να αποτελέσει περιφέρεια εξαιρετικά ευαίσθητη όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος και έχει ήδη βιώσει τις ανεπαναλήπτου μεγέθους πυρκαγιές του 2007 που συνδέονταν άμεσα με τα κύματα καύσωνα εκείνου του έτους,

Ε.            λαμβάνοντας υπόψη ότι η συχνότητα, η σοβαρότητα, η πολυπλοκότητα και ο αντίκτυπος των φυσικών και των ανθρωπογενών καταστροφών σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, και με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομία των πληττομένων περιοχών, μεταξύ άλλων με την υποβάθμιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διάλυση οικονομικής και κοινωνικής υποδομής, και την καταστροφή του περιβάλλοντος (στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών απώλεια φυσικών βιοτόπων και βιοποικιλότητας, επιδείνωση του μικροκλίματος και αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου),

ΣΤ.          λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών για τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η παραγωγική δραστηριότητα γενικότερα,

Ζ.            λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόληψη αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία κατά των φυσικών καταστροφών και των τεχνολογικών και περιβαλλοντικών καταστροφών,

Η.           λαμβάνοντας υπόψη ότι το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών επιδεινώνεται επίσης από: τη σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της, την ακατάλληλη συντήρηση των δασών, την ύπαρξη εκτεταμένων δασικών περιοχών στις οποίες υπάρχει μόνο ένα είδος δέντρου, τη φύτευση ακατάλληλων ποικιλιών δέντρων, την ανυπαρξία κατάλληλης πολιτικής πρόληψης, καθώς και τις ανεπαρκώς αυστηρές ποινές για τις περιπτώσεις εμπρησμών, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν τις παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες και εξασφαλίζουν την αναδάσωση,

Θ.           λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να μη διαθέτουν πλήρες κτηματολόγιο και ικανοποιητικό δασολόγιο και δασικούς χάρτες, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν την παράνομη δόμηση σε καμμένες περιοχές, δημιουργεί κενό, το οποίο έχει ως συνέπεια την αλλαγή της χρήσης της γης και τον αναχαρακτηρισμό δασικής γης και τη χρήση της για δόμηση και χρηματοοικονομική κερδοσκοπία·

Ι. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κοινοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ενεργοποιηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια,

ΙΑ.          δεδομένου ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως και οι ολοένα και συχνότερες δασικές πυρκαγιές από τη Νότια Ευρώπη, δύνανται επίσης να έχουν διασυνοριακή διάσταση εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μπορούν να εξαπλωθούν από την αρχική πηγή τους και την ικανότητά τους να αλλάζουν απροσδόκητα κατεύθυνση, απαιτώντας με τον τρόπο αυτό ευέλικτες, ταχέως συντονιζόμενες και πολύπλευρες προσπάθειες και απαντήσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις τεράστιες ζημιές που μπορούν να προξενήσουν σε περιουσίες, ανθρώπινες ζωές, οικονομικές δραστηριότητες και το περιφερειακό περιβάλλον,

ΙΒ.          λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καλέσει τις Προεδρίες του Συμβουλίου να λάβουν απόφαση για νέο κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης, μετά την έγκριση της αρχικής του θέσης τον Μάιο 2006,

ΙΓ.           λαμβάνοντας υπόψη ότι, από το 2002 που ιδρύθηκε, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει χορηγήσει χρηματοδοτικές ενισχύσεις που υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ,

ΙΔ.          λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης «πέτυχε τον βασικό στόχο του, ήτοι την επίδειξη αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις καταστροφών», μολονότι παραμένει ως σημαντικότερο πρόβλημα η αδυναμία ταχείας κινητοποίησης του Ταμείου ως μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων,

ΙΕ.           λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη για βελτίωση της διαφάνειας και απλούστευση των κριτηρίων για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης,

ΙΣΤ.        λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1995 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταθέσει διαδοχικά ψηφίσματα καλώντας επανειλημμένα την ΕΕ να λάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη, πρωτοβουλίες οι οποίες, ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ή δεν ολοκληρώθηκαν και δεν έφεραν αποτέλεσμα,

εκφράζει τα συλλυπητήρια και την αμέριστη αλληλεγγύη του στους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους και στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί, και αποτίει φόρο τιμής στους πυροσβέστες, στρατιώτες, επαγγελματίες και εθελοντές, οι οποίοι εργάστηκαν ακαταπόνητα και θαρραλέα για την πυρόσβεση, τη διάσωση ανθρώπων και τον περιορισμό των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του φετινού καλοκαιριού·

εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν οι συστάσεις στις οποίες προέβη σε προηγούμενα ψηφίσματά του σχετικά με τις φυσικές καταστροφές·

επισημαίνει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν ορισμένα κράτη μέλη είχαν αναπτύξει και εφαρμόσει αποτελεσματικότερη πολιτική πρόληψης και επαρκή νομοθετικά μέτρα για τη διατήρηση και την καταλληλότερη χρήση της γης,

θεωρεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, που να συμπεριλαμβάνει υποχρεωτική προσέγγιση στην πρόληψη του κινδύνου, και να καταρτίσει πρωτόκολλο ενιαίας δράσης για κάθε τύπο καταστροφής σε ολόκληρη την Ένωση· θεωρεί ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να αφιερώσει ιδιαίτερη προσοχή στις νησιωτικές και τις πλέον απομακρυσμένες περιφέρειες με χαμηλή γεωγραφική πυκνότητα·

ζητεί από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου από τις πλημμύρες θα επικεντρώνονται στην πρόληψη· θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση και όχι να δρουν εναντίον της, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον και να συμβάλουν στην επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων, καθώς και του κοινοτικού στόχου για βιοποικιλότητα και της στρατηγικής της ΕΕ για προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος·

παροτρύνει την Επιτροπή να κινητοποιήσει το εν ισχύι Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ κατά τον πλέον ευέλικτο δυνατό τρόπο και χωρίς χρονοτριβή για να βοηθήσει τα θύματα των φυσικών καταστροφών του φετινού καλοκαιριού.

 

·        καλεί την Επιτροπή να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, να αποκαταστήσει τους φυσικούς οικοτόπους στις περιοχές που επλήγησαν, να επιδιώξει την αναδημιουργία των θέσεων εργασίας, και να λάβει κατάλληλα μέτρα για την αντιστάθμιση του κοινωνικού κόστους που συνεπάγεται η απώλεια θέσεων εργασίας και άλλων πηγών εισοδήματος·

·        χαιρετίζει τη συνεργασία και τη βοήθεια που παρέσχον άλλα κράτη μέλη στις περιοχές που επλήγησαν στο πλαίσιο του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας· τάσσεται υπέρ της συνέχισης των πιλοτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και καλεί την Επιτροπή να λάβει επειγόντως θέση σχετικά με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και την προπαρασκευαστική δράση για την ανάπτυξη της ικανότητας ταχείας αντίδρασης της ΕΕ σε τέτοιες καταστροφές, και ζητεί την υποβολή νομοθετικών προτάσεων για την καθιέρωση αυθεντικής ικανότητας επέμβασης της Κοινότητας σε καταστροφές στις οποίες περιλαμβάνονται οι δασικές πυρκαγιές και άλλου είδους καταστροφές·

·        τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος και ζητεί ως εκ τούτου τη δημιουργία αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δυνάμεως που θα μπορούσε να επεμβαίνει αμέσως σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, όπως προτείνει η προαναφερθείσα έκθεση Barnier· καλεί κατά συνέπεια την Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ευρωπαϊκή ικανότητα συνεργασίας που να μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών·

·        θεωρεί ότι η πρόσφατη εμπειρία, καθώς και η εμπειρία των τελευταίων ετών, υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας αντίδρασης της Κοινότητας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και πρόληψης όσον αφορά τις πυρκαγιές σε δασικές και άλλες εκτάσεις στη Νότια Ευρώπη, και παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει σχετική δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ορατή εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης· στηρίζει δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ετοιμότητας των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ιδίως μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων και βέλτιστων πρακτικών, ασκήσεων και σχεδίων ετοιμότητας·

·        αναγνωρίζει τη συμβολή του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης όσον αφορά τη στήριξη και τη διευκόλυνση της κινητοποίησης και του συντονισμού της βοήθειας που προσφέρει η πολιτική προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης·

·        τονίζει την επί μέρους ευθύνη των κρατών μελών για πολιτική προστασία και μέτρα ελέγχου των καταστροφών, καθώς και την πρωταρχική ευθύνη τους για την πρόληψη και  κατάσβεση των πυρκαγιών· καλεί την Επιτροπή να αναλάβει την αναγκαία δράση για τη δημιουργία ανεξάρτητης, μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης για την αρωγή των κρατών μελών και των περιοχών που έχουν πληγεί στη διάρκεια πολύ εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών και άλλων καταστροφών, παρέχοντας άριστο εξοπλισμό και τεχνογνωσία· επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μελετήσει τρόπους για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε συμπληρωματικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να είναι διαθέσιμο από άλλες πηγές συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών πόρων, για να εγγυηθεί ταχεία απάντηση σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης·

·        εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις τόσο πολλές και βαριές απώλειες που σημειώθηκαν κατά τις πυρκαγιές σε ορισμένα κράτη μέλη  που επλήγησαν προσφάτως από πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους· θεωρεί, κατά συνέπεια, απαραίτητο να εξεταστεί αμέσως η επάρκεια των μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα αντληθούν τα αναγκαία διδάγματα για να προληφθούν και να περιοριστούν οι ολέθριες επιπτώσεις παρόμοιων καταστροφών σε κράτη μέλη στο μέλλον· από την άποψη αυτή, ζητεί επιμόνως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με άμεσα μέτρα, τον συντονισμό των διοικητικών και επιχειρησιακών φορέων και τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων·

·        εκφράζει τη λύπη του διότι πολλές από αυτές τις πυρκαγιές σε δάση φαίνεται ότι ξεκίνησαν από εμπρησμούς και ανησυχεί ιδιαίτερα διότι όλο και περισσότερο οι εγκληματικοί εμπρησμοί είναι υπεύθυνοι για πυρκαγιές σε δάση της Ευρώπης· καλεί τα κράτη μέλη, κατά συνέπεια, να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τις εγκληματικές πράξεις που βλάπτουν το περιβάλλον και ειδικότερα για όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές, και πιστεύει ότι οι γρήγορες και αποτελεσματικές έρευνες για τον προσδιορισμό των ευθυνών, ακολουθούμενες από τις ανάλογες ποινές, θα αποθαρρύνουν την αμέλεια αλλά και τις εσκεμμένες ενέργειες·

·        ζητεί ως ποινή την επιστροφή της κοινοτικής βοήθειας από όποιο κράτος μέλος δεν αναδασώνει πλήρως την πληγείσα περιοχή ή επιτρέπει αλλαγή της χρήσης γης για οιαδήποτε κερδοσκοπικά πολεοδομικά και τουριστικά σχέδια·

·        καταδικάζει την πρακτική της νομιμοποίησης παρανόμων κτισμάτων σε προστατευόμενες και μη εγκεκριμένες περιοχές·

·        επισημαίνει ότι οι εμπρηστές, και ιδίως όσοι έχουν να αποκομίσουν οφέλη από ενέργειες  ανοικοδόμησης ή την καταστροφή δασικών εκτάσεων, είναι δυνατόν να ενθαρρύνονται από νόμους οι οποίοι δεν ορίζουν αυστηρώς ή δεν προστατεύουν τις εκτάσεις αυτές και/ή από την ανεπαρκή εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει την αυθαίρετη δόμηση· προτρέπει ως εκ τούτου τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις θα παραμένουν δασικές και θα εμπίπτουν σε προγράμματα αναδάσωσης·

·        ζητεί να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών και καλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας όσον αφορά τα μέτρα καταστολής πυρκαγιών μεταξύ κρατών μελών, και προτρέπει την Επιτροπή να βελτιώσει την ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών·

·        αναγνωρίζει την αλληλεγγύη που επέδειξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της και οι άλλες χώρες όσον αφορά την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια δασικών πυρκαγιών, με την παροχή αεροσκαφών, πυροσβεστικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, καθώς και με την αξιέπαινη βοήθεια που παρεσχέθη στις αρμόδιες αρχές και τις ομάδες διάσωσης· θεωρεί ότι η κλίμακα και ο αντίκτυπος των φαινομένων αυτών συχνά υπερβαίνουν τις δυνατότητες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και ζητεί να υπάρξει επειγόντως αποτελεσματική ευρωπαϊκή δέσμευση·

·        εκφράζει την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή τακτική εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών (EUFFTR), που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 προκειμένου να ενισχυθούν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση των μεγάλων πυρκαγιών· το δοκιμαστικό αυτό σχέδιο καταρτίστηκε με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, προκειμένου να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, και αποδείχτηκε εξαίρετο παράδειγμα ενισχυμένης δυναμικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που διασφάλισε την άμεση παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης· τονίζει,  στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση αυτού του πιλοτικού σχεδίου, επειδή εξακολουθούν να συντρέχουν συνθήκες επέλευσης μεγάλων καταστροφών διότι οι ικανότητες των κρατών μελών, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της EUFFTR, αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν στην πράξη

·        εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν προέβλεψαν καμία χρηματοοικονομική δέσμευση για το 2010 για τη συνέχιση της προπαρασκευαστικής ενέργειας σχετικά με τη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης της ΕΕ που καταρτίσθηκε ήδη το 2008 και 2009·

·        θεωρεί επιτακτική ανάγκη την κατάρτιση νέου κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ως μέσου αντιμετώπισης των προβλημάτων που προξενούν οι φυσικές καταστροφές με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα· εκφράζει την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο έχει παγώσει την πρόοδο στο εν λόγω ζήτημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αθέμιτα η αναθεώρηση αυτή, μολονότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του με συντριπτική πλειοψηφία κατά την πρώτη ανάγνωση τον Μάιο 2006·

·        υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αναβίωση της πρωτοβουλίας αυτής θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικότατα οφέλη για την πρακτική λειτουργία του Ταμείου, με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του, την κατάργηση της κατ’ εξαίρεση κινητοποίησης του Ταμείου για καταστροφές περιφερειακής κλίμακας, την αύξηση των δικαιούχων περιφερειών καθιερώνοντας χαμηλότερο όριο ζημίας για την κινητοποίησή του, και, ιδίως, με την ικανότητα ταχύτερης αντίδρασης σε καταστροφές επιταχύνοντας τις πληρωμές·

·        καλεί επειγόντως την Επιτροπή και το Συμβούλιο να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και να επιταχύνουν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης με σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερου και ταχύτερου μηχανισμού, ικανού να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και των κλιματικών αλλαγών· ζητεί από τη Σουηδική Προεδρία και από τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά·

·        εκφράζει την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι δυνατό να αποδοθούν κυρίως στην κλιματική αλλαγή και καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη μεγαλόπνοης διεθνούς συμφωνίας στην προσεχή 5η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών που λειτουργεί ως συνάντηση των συμβαλλομένων μερών στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, Δανία, από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009·

·        υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση όλων των μορφών φυσικών καταστροφών με τον καθορισμό κοινών στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, όπως επίσης και μεγαλύτερης λειρτουργικότητας και συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κοινοτικών μέσων (Διαρθρωτικά Ταμεία, Ταμείο Αλληλεγγύης, ΕΓΤΑΑ και το πρόγραμμα LIFE+, και του μηχανισμού ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας για μείζονες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης)· δεν παραλείπει όμως την ανάγκη συμμετοχής άλλων υφιστάμενων μηχανισμών, όπως κρατικών ενισχύσεων για περιφερειακούς σκοπούς, ή δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές· καλεί την Επιτροπή να λάβει θέση σχετικά με τις κοινοτικές πιστώσεις που χορηγούνται για την προστασία από δασικές πυρκαγιές, όπως επίσης και σχετικά με τον βαθμό κατά τον οποίον έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς

·        ζητεί να εισαχθούν μηχανισμοί περιφερειακού συντονισμού στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρόληψης·

·        υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτίμησης των κονδυλίων της ΕΕ που απαιτούνται για την αποκατάσταση γεωργικών εκτάσεων μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, και να διατεθεί μεγαλύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση για την ανάπτυξη αντιπυρικών ζωνών και αντιπλημμυρικών έργων· υπογραμμίζει τα μοιραία αποτελέσματα των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών για τα ζώα και την κτηνοτροφία·

·        θεωρεί απολύτως αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού περιβάλλοντος (δημογραφική κάμψη, εγκατάλειψη των καλλιεργειών, αποδάσωση και κατακερματισμός της δασικής ιδιοκτησίας)·

·        θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί μεταξύ πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικής πολιτικής προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα προληπτικά μέτρα που προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία και να διασφαλιστεί η συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ στην πρόληψη και στον περιορισμό των καταστροφών· υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αντικατάσταση ή αποδυνάμωση των εν ισχύι εθνικών αρμοδιοτήτων στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης των καταστροφών μέσω κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ·

·        πιστεύει ότι οι διαδικασίες κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή της βοήθειας· θεωρεί, ειδικότερα, ότι, προς τον σκοπό αυτό, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σύστημα προκαταβολών βάσει αρχικών εκτιμήσεων της άμεσης ζημιάς, σύμφωνα με το οποίο οι περαιτέρω πληρωμές θα εξαρτώνται από τον τελικό υπολογισμό του συνόλου της άμεσης ζημιάς και από στοιχεία σχετικά με μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της καταστροφής·

·        καλεί την Επιτροπή να επισπεύσει τον σχεδιασμό ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκστρατειών σχετικά με μέτρα πρόληψης τα οποία θα συμφωνηθούν με τα κράτη μέλη, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ανάγκη να φροντίζει το περιβάλλον και να διατηρεί τους φυσικούς πόρους· προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την υποστήριξη της βιωσιμότερης χρήσεως των υδάτινων, εδαφικών και βιολογικών πόρων, και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, μέτρα των οποίων η έλλειψη καθίσταται συχνά αιτία πυρκαγιών·

·        υπογραμμίζει ότι η σημερινή συχνότητα με την οποία εμφανίζονται πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη – περίπου 95% της συνολικής έκτασης των καμμένων περιοχών της ΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου – πέρα από τον σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό της αντίκτυπο προβλέπεται να έχει και άμεση σύνδεση με την επιδείνωση των συνεπειών από την αλλαγή του κλίματος στις εν λόγω περιοχές (διάβρωση και απώλεια εδάφους, απερήμωση, αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περιλαμβανομένου και του CO2

·        ζητεί, συνεπώς, να χαραχτεί ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Νότιας Ευρώπης, που θα διασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης, μέτρα για την αναστροφή των εκτεταμένων οικονομικών και περιβαλλοντικών ζημιών, τη διασφάλιση της πλήρους αποκατάστασης του οικοσυστήματος, καθώς και την εγγραφή πιστώσεων για την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων της Νότιας Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της·

·        τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη η σοβαρή έκθεση των δασικών οικοσυστημάτων των μεσογειακων περιοχών στις κλιματικές αλλαγές· καλεί την Επιτροπή να εισαγάγει, μεταξύ των γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων που προβλέπει η Κοινή Γεωργική Πολιτική, ειδικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και αποφυγή της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών και να ερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο θέσπισης Κοινής Δασικής Πολιτικής για την καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών· παροτρύνει την Επιτροπή να δώσει, στο πλαίσιο της πρότασής της, προτεραιότητα σε πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και καταπολέμηση της ξηρασίας και των δασικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη·

·        αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών και στις περιφερειακές αρχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

 

 Επιστροφή

 Επιστροφή