Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δασική πολιτική - Δάση 4 (προηγούμενα: Δάση 1, Δάση 2, Δάση 3 )

Επιστροφή στην αρχή

«Ωρολογιακές βόμβες» στα δάση της Αττικής

Αυτοψία των «ΝΕΩΝ» αποκαλύπτει τις μικρές χωματερές που είναι διεσπαρμένες στα τελευταία κομμάτια πρασίνου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας (prok@dolnet.gr)

Γεμάτα... βόμβες έτοιμες να εκραγούν είναι τα δάση της Αττικής! Τα παθήματα των τελευταίων χρόνων- με τα εκατομμύρια αποτεφρωμένα στέμματα- δεν έχουν γίνει μαθήματα για τους υπευθύνους, με αποτέλεσμα η Πεντέλη, ο Υμηττός και η Πάρνηθα να θυμίζουν πυριτιδαποθήκες από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί.

Οι εθελοντές δασοφύλακες στον Υμηττό αναλαμβάνουν δράση από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. «Φροντίζουμε όμως από πιο νωρίς να συντηρούμε τα παρατηρητήρια» λέει ο Αντώνης Νομικός

Όλοι οι επίσημοι προστάτες των δασών δηλώνουν αναρμόδιοι και προβάλλουν ως αιτίες για τη μετατροπή των βουνών σε σκουπιδότοπους, την έλλειψη χρημάτων και τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων. Στο μεταξύ, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της καύσιμης ύλης που έχει συσσωρευτεί, που σύμφωνα με τους ειδικούς, νέα δάση συμπεριφέρονται σαν γερασμένα και είναι έτοιμα να αυταναφλεγούν.

Σήμερα, όπως επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Στογιάννης, μέλος της Επιτροπής Δασοπροστασίας Καισαριανής, το πρόβλημα «κρύβεται» από το πολύ πράσινο που υπάρχει εξαιτίας των βροχοπτώσεων, το επόμενο τρίμηνο, με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι φωτιές θα μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Αυτό βέβαια δεν αθωώνει όσους βάζουν φωτιές στα δάση, ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων κ. Γιώργος Παπαδιάς « αν συλληφθεί ένας οικοπεδοφάγος να χτίζει σε δασική περιοχή, πάει για πλημμέλημα, ενώ αν συλληφθεί σε αναδασωτέα πάει για κακούργημα. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν τον συμφέρει να βάλει φωτιά».

Κατά το οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» στα βουνά της Αττικής φάνηκε ξεκάθαρα ότι η φύλαξη των δασών είναι ανύπαρκτη και καθένας μπορεί, κυρίως τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, όπου δεν υπάρχει φύλαξη, να πετά σκουπίδια και να ξεφορτώνει μπάζα.

«Τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης. «Τα δασαρχεία, εξαιτίας της ελλιπέστατης χρηματοδότησης δεν μπορούν να καθαρίσουν τους δασικούς δρόμους και να μαζέψουν τα σκουπίδια από τις ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στα δάση. Το κονδύλι που διατίθεται είναι 8 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα όταν απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ».

Σύγχυση αρμοδιοτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη, «μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στα δάση έχει και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, αφού εμπλέκονται τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών. Έτσι, δίνονται στους δήμους χρήματα για δασοπροστασία, αλλά οι δήμοι αφού πάρουν τα χρήματα, τα διαθέτουν για άλλους σκοπούς και στη συνέχεια επικαλούνται τη... νομοθεσία λέγοντας ότι δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα».

Οι δασικοί θεωρούν ότι η νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί... κίνητρο για πυρκαγιές. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπόκαρης, «το μεγάλο πρόβλημα αφορά τους δασωμένους αγρούς». Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να καλλιεργήσει στο κτήμα του παππού του, το οποίο από τη χρόνια εγκατάλειψη έχει γεμίσει θάμνους, δεν μπορεί να το καθαρίσει χωρίς άδεια από το δασαρχείο. Όπως λέει, «ο κληρονόμος θα πρέπει να προσκομίσει στο δασαρχείο αεροφωτογραφίες του ΄45 και του ΄60. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τη νομολογία ισχύει το “άπαξ δάσος, πάντα δάσος”.

ΠΕΝΤΕΛΗ: Μία χωματερή και μόλις 4 δασοφύλακες

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ πλευρά της Πεντέλης, στη Νέα Μάκρη, στη θέση Αγριλίκι λειτουργεί μέσα στο δάσος χωματερή δίπλα ακριβώς από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών του δήμου. Από την πλαγιά κατρακυλούν κάθε λογής σκουπίδια, από καναπέδες μέχρι μπάζα. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η φωτιά το 1995 που έκαψε τα πάντα μέχρι την Ανθούσα, αλλά οι δασικοί επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και δηλώνουν αδυναμία φύλαξης του χώρου.

Σε απόσταση αναπνοής, στα όρια Διονύσου- Εκάλης, λειτουργεί χωματερή που απέχει λιγότερο από 100 μέτρα από τα πρώτα υπερπολυτελή σπίτια. Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος ήταν γεμάτος κομμένα κλαδιά, τα οποία δίπλα στα πεύκα αποτελούν, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδιάς, «έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό για να προκληθεί φωτιά».

Όπως λέει, «η Πεντέλη και ο Υμηττός έπρεπε να φυλάσσονται από 40 δασοφύλακες αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 4! Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, όπου δεν υπάρχει φύλαξη, ο καθένας μπορεί να ξεφορτώσει σκουπίδια όπου μπορεί. Εάν τα δάση δεν καθαριστούν έως τον Απρίλη, τότε οι... βόμβες των σκουπιδιών θα εκραγούν».

Καμία διαχείριση

«Το δάσος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής καύσιμης βιομάζας. Και οι πραγματικές απειλές είναι η αμέλεια και η έλλειψη φροντίδας» επισημαίνει ο δασολόγος- ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΘΙΑΓΕ) κ. Παύλος Κωνσταντινίδης. «Δεν έχουμε χρήματα και η κατάσταση φέτος στα δάση θα είναι ακόμη χειρότερη. Όλα πλέον εξαρτώνται από την... τύχη. Αν δεν συνεχιστούν οι βροχές, ο Θεός να βάλει το χέρι του».

ΠΑΡΝΗΘΑ: Πλαστικές σακούλες και αυτοκίνητα

Ο ΔΡΟΜΟΣ έως το πάρκινγκ του τελεφερίκδεξιά και αριστερά- είναι γεμάτος σκουπίδια. Απέναντι από την είσοδο του πάρκινγκ μέσα σε πυκνό δάσος (στη θέση Μετόχι) υπάρχει ακόμη και εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο μέσα στα πεύκα...

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού» λέει ο κ. Γιώργος Σαλιαρέλης, μέλος του Δ.Σ. των Εθελοντών Δασοπροστασίας Αττικής. «Το καλοκαίρι καταγγείλαμε στο δασαρχείο έναν που είχε ρίξει απορρυπαντικό (!) στην πηγή Κιθάρα στο Τατόι και έπλενε το αυτοκίνητό του...».

Στην περιοχή πολλά δένδρα έχουν και από μια σακούλα σκουπιδιών το καθένα! «Στο βουνό δεν υπάρχει καμία διαχείριση της καύσιμης ύλης» λέει η εθελόντρια δασοπροστασίας κ. Ερμιόνη Κουτολεμάνη. «Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει ξεχάσει πως στον Εθνικό Δρυμό δεν αγγίζουμε και δεν πειράζουμε τίποτα».

ΥΜΗΤΤΟΣ

Μπάζα και νεκρά δέντρα

ΠΕΡΥΣΙ, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής, κάηκαν 900 στρέμματα στον Υμηττό- από τα όποια 70 στον λόφο Αράπη, στην περιοχή της Καισαριανής. Σκουπίδια και μπάζα υπάρχουν σε διάφορα σημεία του βουνού. «ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν κοντά στη Μονή Αστερίου στην Αγ. Ελεούσα, στην περιοχή του Παπάγου.

«Η παλιά χωματερή στου Παπάγου έχει μπάζα στην επιφάνειά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά που ξέσπασε στις 25 Αυγούστου του 2007 να μη σβήνει στα κατώτερα στρώματα» επισημαίνει ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας στην Καισαριανή κ. Θανάσης Εξαρχόπουλος.

«Είναι παλιά τακτική: πρώτα υποβαθμίζουν μια περιοχή και μετά χτίζουν».

Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, «ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο κάθε ασυνείδητος μπορεί να ρίξει σκουπίδια και μπάζα στα σημεία όπου δεν εμποδίζεται η πρόσβαση με μπάρες».

Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Στογιάννη, «τα βουνά είναι σαν πυριτιδαποθήκες από την καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια. Στον Υμηττό υπάρχουν χιλιάδες νεκρά δέντρα- κυρίως από βαμβακίαση. Όμως εάν πάμε στο δασαρχείο και ζητήσουμε άδεια να τα κόψουμε, δεν θα μας τη δώσουν. Δεν μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε στο βουνό ούτε μηχάνημα που ροκανίζει τα ξύλα...». ΝΕΑ, 17-3-2009

 

 Επιστροφή

 

 Επιστροφή