Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

ATTIKH EΚΤΟΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Περιεχόμενα της σελίδας:

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω,

 

 

Tσιμέντο μέσα - έξω... Χρήστος Μανωλάς

H Αθήνα χάνει τις... περιαστικές “ανάσες” της. Μετά το “πράσινο” μέσα στην πόλη - που έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες - τώρα αποδεικνύεται ότι μειώνεται και το πράσινο γύρω από αυτήν.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και το “Σχέδιο Μητροπολιτικής Περιφέρειας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, που συντάσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγράφουν με τον πλέον έντονο τρόπο τη ραγδαία μείωσή του, η οποία έφθασε το 35% μέσα στην τελευταία 20ετία.

“Τα όρια της πόλης περικλείουν πλέον έκταση πολλαπλάσια εκείνης του 1980, ενώ το "πράσινο" γύρω από αυτή μειώθηκε σημαντικά”, παραδέχεται και ο Οργανισμός της Αθήνας. “H εξάπλωση, ιδιαίτερα της τελευταίας δεκαετίας, έγινε χωρίς να υπάρχει συνολικό πλαίσιο σχεδιασμού, χωρίς γενική κατεύθυνση και οργάνωση, με συνέπεια τη συρρίκνωση του ελεύθερου χώρου, του "πρασίνου" και της γεωργικής γης. H Αθήνα σήμερα απλώνεται από το Θριάσιο Πεδίο έως και τα Μεσόγεια. Και καθώς δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνολικό πολεοδομικό σχέδιο, η εξάπλωση των τελευταίων 20 χρόνων είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του "πρασίνου" σε Πεντέλη, Πάρνηθα, Αιγάλεω και Υμηττό”, αναφέρεται συγκεκριμένα.

H Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα, που παραμένει ο κυριότερος “πνεύμονας” της Αττικής, οι καλύτερες, από εδαφική άποψη, εκτάσεις στους πρόποδες έχουν “καταληφθεί” από οικισμούς και ό,τι απέμεινε, σε μεγάλο ποσοστό είναι βραχώδεις εκτάσεις με περιορισμούς στην ανάπτυξη αξιόλογης βλάστησης. Πολλά συγκροτημένα δάση στην περιοχή του βουνού καταστράφηκαν από επανειλημμένες πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πολλές αναδασωτικές προσπάθειες είχαν άδοξο τέλος. Πρόσφατα, τέλος, οι αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες της Αθήνας διχοτόμησαν ή κατέστρεψαν στην περιοχή του Υμηττού και του Ποικίλου όρους, μεγάλες επιφάνειες περιαστικού “πρασίνου” (Περιφερειακή Οδός Αιγάλεω, Περιφερειακή Οδός Υμηττού).

Η αναλογία περιαστικού “πρασίνου” ανά κάτοικο του Λεκανοπεδίου έχει “πέσει” στα 9 τετραγωνικά μέτρα από 12. Το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Ρώμη έχουν να επιδείξουν αναλογίες πάνω από τα 17 τ. μ. ανά κάτοικο. “Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των δασικών εκτάσεων, οι συχνά επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η νομαδική κτηνοτροφία και η αυθαίρετη δόμηση είναι προβλήματα που δεν υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις”, αναφέρεται στα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας.

Οικισμοί στα καμένα της Πεντέλης

ENA EPEYNHTIKO πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1996 - έναν χρόνο μετά την πρώτη από τις μεγάλες φωτιές στην Πεντέλη - και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, απέδειξε συστηματικά αυτό που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι: το πώς άλλαξε η χρήση της γης στο αττικό βουνό, το πώς το δάσος και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έδωσαν τη θέση τους σε οικιστικά συγκροτήματα και το πώς τα σπίτια αυτά βρίσκονται ακριβώς γύρω από τις περιοχές όπου, από το 1975 μέχρι το 1995, εντοπίζονται οι εστίες των πυρκαγιών.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, αποδεικνύεται πως το δάσος της Πεντέλης υποβαθμίστηκε όχι τόσο από την πυρκαγιά του 1995 όσο από το γεγονός ότι ακολούθησε η μεγάλη φωτιά του 1998, που έπληξε ακριβώς την ίδια περιοχή. “Πολλά είδη της προϋπάρχουσας χλωρίδας δεν μπορούν πια να αναγεννηθούν (όπως για παράδειγμα τα πεύκα, επειδή όταν ξανακάηκαν ήταν μόλις 3 ετών), άρα αλλάζει η φυσιογνωμία της περιοχής και ταυτόχρονα περιορίζεται η κάλυψη του εδάφους από τα φυτά, τα οποία σταθεροποιούν το χώμα και έτσι προκαλείται διάβρωση”, εξηγούν οι γεωπόνοι.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18172&m=N15&aa=1

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Πολιτικές χωρίς ιερό και όσιο στα 4 βουνά»-Η Πεντέλη ακόμα δεν κηρύχθηκε αναδασωτέα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Ιερές» διεκδικήσεις και πολιτικές χωρίς ιερό και όσιο έχουν καταστρέψει τα βουνά της Αττικής. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν πλήθος φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών.

 

ΠΕΝΤΕΛΗ
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η κατάσταση για το βουνό, που επί αιώνες προστάτεψε την Αττική από τους παγωμένους βόρειους ανέμους και τους εισβολείς, ενώ της χάρισε και το μάρμαρο για να αποτυπώσει τον πολιτισμό της. Δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που ολοκλήρωσε την καταστροφή, όχι μόνο δεν έχει κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, αλλά ούτε καν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τοπογράφος Δημ. Λάσδας, που μίλησε εκ μέρους της κοινότητας Νέας Παντέλης, «από τα 8.500 στρέμματα που κάηκαν στις 16/8/2007, τα 5.500 ανήκουν στη Νέα Πεντέλη». «Τα μισά από αυτά όμως ήταν δάσος που είχε καεί προσφάτως. Ως αποτέλεσμα, τα δέντρα που είχαν στο μεταξύ φυτρώσει ήταν ακόμη μικρά και δεν μπορούν με τους κορμούς τους να στηθούν φράγματα για να συγκρατήσουν το χώμα». Κοντολογίς, η έκταση αυτή είναι ανυπεράσπιστη και θα χάσει το χώμα της σε μια δυνατή βροχή, ενώ και στην υπόλοιπη «τα συνεργεία αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να σχίζουν τους κορμούς στη μέση, γιατί δεν υπήρχε αρκετή ξυλεία για τα κορμοφράγματα».
Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης μίλησε εκτενώς για την έλλειψη διαχειριστικής και αντιπυρικής μελέτης αλλά και για τη θολή εικόνα που γεννούν οι διεκδικήσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών με δεδομένη την «αδράνεια» (στην καλύτερη περίπτωση) κεντρικής και τοπικής διοίκησης. Ενδεικτικό σε σχέση με τα προηγούμενα είναι και αυτό που ανέφερε ο κ. Λάσδας σχετικά με την Προγραμματική Συμφωνία που ετοιμαζόταν να υπογραφεί με το υπουργείο Γεωργίας με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της Πεντέλης: «Μετά τη φωτιά, μας ενημέρωσαν άτυπα ότι υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής δεδομένου ότι η καμένη έκταση αποτελεί διακατεχόμενη έκταση από τη Μονή Πεντέλης». Δηλαδή είναι μεν δημόσια, αλλά η μονή υποστηρίζει ότι είναι δική της και οι αξιώσεις της δεν έχουν κριθεί για να απορριφθούν...
Είναι πολύ πιθανό μία από τις πρώτες ενέργειες που θα αποφασιστούν από το Δίκτυο να αφορά δενδροφύτευση στην Πεντέλη και ειδικά κοντά στη Μονή Παντελεήμονος (απ' όπου ξεκίνησε η τελευταία φωτιά), όπου γίνονται σημαντικά έργα επέκτασης και ασφαλτοστρώσεις δρόμων. Στο ρεπορτάζ της «Ε» με αφορμή τη φωτιά, είχαμε καταγράψει μια τεράστια δεξαμενή αερίου μέσα στο δάσος και δίπλα στο μοναστήρι (για τις ανάγκες ...εστίασης των επισκεπτών), την οποία φυλούσαν επί ώρες πυροσβεστικά οχήματα.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Στις απειλές που δέχτηκε ο Υμηττός το καλοκαίρι αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζώκας. Οχτώ απόπειρες εμπρησμού έγιναν, όπως είπε. «Ευτυχώς οι καμένες εκτάσεις ήταν σχετικά μικρές, αλλά παραμένει το πρόβλημα καθώς υπάρχουν οι διεκδικήσεις ιδιωτών και της Εκκλησίας». Ο κ. Τζώκας μίλησε για την απαίτηση να χτιστεί κτίριο 800 τ.μ. δίπλα στη Μονή Ιωάννου Προδρόμου λέγοντας ότι ο τοπικός μητροπολίτης Δανιήλ έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει προσωπικά για τα θρησκευτικά του φρονήματα! Ο δήμαρχος, όπως και η εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτών Χολαργού, Χαρά Καφαντάρη, τόνισαν τη σημασία που έχει να απαγορευτεί κάθε μορφής δόμηση στον Υμηττό και δήλωσαν ευτυχείς που μετά την πυρκαγιά ο Δήμος Βύρωνα έδειξε να αναστέλει τα σχέδιά του για ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου και παιδικού σταθμού στο βουνό.

ΠΑΡΝΗΘΑ
Σε επαγρύπνηση για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που λαμβάνονται μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου, κάλεσαν τους ενεργούς πολίτες οι ομιλητές (Ε. Πορτάλιου, Π. Τότσικας), τη στιγμή μάλιστα που οι νόμοι αφήνουν τα περιθώρια για επέκταση του καζίνου, δημιουργία νέου πάρκινγκ και αξιοποίηση του «Ξενία».

ΠΟΙΚΙΛΟ
Ζοφερή η κατάσταση και στο Ποικίλο όρος, δυτικά της Αττικής, όπου δεν σημειώθηκε μεγάλη πυρκαγιά αλλά το εναπομείναν πράσινο απειλείται κυρίως από τις αξιώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Συλλόγου Κατοίκων του Περιστερίου, Δ. Κούνδουρος, στην τελευταία μήνυση οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας μιλούν πλέον για ιδιοκτησιακά δικαίωματα όχι μόνο στα 7.500 στρέμματα, που ανέφεραν έως πρότινος, αλλά στο σύνολο των 30.000 στρεμμάτων του όρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εξαφανίζονται οι περιαστικοί «πνεύμονες»

Τανια Γεωργιοπουλου

Mπορεί στα ορεινά, τα ψηλά δάση να αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι τα εγκαταλείπουν και η βόσκηση μειώνεται, ωστόσο τα περιαστικά δάση και όσα έχουν την «ατυχία» να βρίσκονται κοντά σε περιοχές με έντονη οικιστική πίεση τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία όσον αφορά τη δασοκάλυψη κοντά στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο και δασολόγιο. «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει σημαντική μείωση των δασών και δασικών εκτάσεων κοντά στις αστικές περιοχές ή στις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, γιατί σε αυτές τις περιοχές η γη έχει μεγάλη αξία όταν χάνει το δασικό της χαρακτήρα» λέει στην «Κ» ο δασολόγος κ. Ηλίας Αποστολίδης. «Οπου πηγαίνει ο άνθρωπος, μειώνονται οι δασικές εκτάσεις», συμπληρώνει. Και βέβαια δεν πρόκειται πάντα για καταπατήσεις ή παράνομες επεμβάσεις, αφού σε όλα τα βουνά γύρω από την Αττική έχουν επεκταθεί τα σχέδια πόλεως των δήμων.

Σαφή στοιχεία που να καταδεικνύουν πόσο ακριβώς έχει μειωθεί η δασοκάλυψη στις περιοχές της χώρας κοντά στα αστικά κέντρα, δεν υπάρχουν. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, όταν για παράδειγμα ένα δάσος καίγεται μπορεί να μην καλύπτεται πλέον από δέντρα, αλλά η συγκεκριμένη έκταση δεν χάνει το δασικό της χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καταγεγραμμένη ως δασική, οπότε τυπικά δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση των δασών και δασικών εκτάσεων ακόμα και κοντά στα αστικά κέντρα.

Καθημερινή 26-2-08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αιγάλεω

Θα πάνε τελικά στο Αιγάλεω ή όχι οι κεραίες των ραδιοσταθμών του λεκανοπεδίου; Οι πληροφορίες που υπάρχουν, λένε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Το τι θα γίνει ακριβώς, είναι πιθανόν να το μάθουμε μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που έχουν σήμερα, Δευτέρα, στις 12.30 μ.μ. και στις 14:00 μ.μ., οι εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων εννέα δήμων γύρω από το Αιγάλεω και οι εκπρόσωποι των ραδιοσταθμών Αθηνών, με την πολιτική ηγεσία (Χρ. Βερελή - Αλ. Βούλγαρη) του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτήν την ώρα, κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, στην οδό Αναστάσεως στον Χολαργό. Επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ αντίστοιχες ερωτήσεις κατέθεσαν την Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης και ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης επανακατέθεσε σχετική ερώτησή του, ενώ εκκρεμεί ακόμα μία από ομάδα έξι βουλευτών της ΝΔ. Την έντονη αντίδρασή της στην μετεγκατάσταση των πομπών στο όρος Αιγάλεω έχει εκφράσει και η Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών (Φλάς 12-3-2001).

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Με καμπανάκι για το Ποικίλον Ορος
Τους κινδύνους για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου μέρους του Ποικίλου Ορους θα επισημάνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την επίσκεψή του απόψε στις 6.30 στο Περιστέρι.

Τα θέματα που έχουν ανακύψει είναι:
* Η διεκδίκηση από τη Μητρόπολη Λαμίας 7.500 στρεμμάτων στο Ποικίλον Ορος (3.500 στρέμματα στο βουνό και 4.000 στρέμματα σε πλατείες και δρόμους του Περιστερίου).
* Η απειλή να οικοπεδοποιηθεί μέχρι και το 50% της έκτασης των στρατοπέδων ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔΒ στο Χαϊδάρι.
*Διεκδικήσεις τμημάτων του Ποικίλου Ορους από διάφορους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.
* Τα 17 λατομεία που βρίσκονται περιφερειακά του ορεινού όγκου.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το συντονιστικό γραφείο των οργανώσεων του ΣΥΝ στη Δ. Αττική και θα γίνει στις 7 μ.μ. στο ΚΥΒΕ, στη γέφυρα Κολοκυνθούς. Νωρίτερα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με το δήμαρχο Περιστερίου, Α. Παχατουρίδη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2003

επιστροφή στην αρχή

 

Ποικίλον Όρος Να πρασινίσει ο καραφλός γίγαντας

Δημήτρης Βίτσας, για τους "πολίτες σε δράση"

Η επίσημη ονομασία του είναι Ποικίλον Όρος. Άλλοι όμως το ονομάζουν και καραφλό γίγαντα. Όπως και να έχει είναι το βουνό της Δυτικής Αττικής και μια από τις μεγάλες ελπίδες των κατοίκων για μελλοντική πράσινη όαση, για οξυγόνο, για πραγματική ανάσα. Βεβαίως, κάποιοι το επιβουλεύονται, κάποιοι το ονειρεύονται διαφορετικά… Η δημόσια γη κινδυνεύει, καθώς μετά τις παραλίες και τη θάλασσα, έρχεται η σειρά των βουνών για την περιβόητη αξιοποίηση. Ευτυχώς όμως, όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπάρχουν οι μεν και δε. Και αν οι μεν είναι αυτοί που θέλουν το βουνό γυμνό από δέντρα και χωρισμένο σε οικόπεδα, οι δε είναι κάτοικοι, σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις, που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για να μετατραπεί ο καραφλός σε ένα πράσινο γίγαντα. Μια από αυτές τις συλλογικότητες είναι η δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου "Πολίτες σε Δράση", η οποία μας έστειλε πλούσιο υλικό και παρουσιάζουμε ευχαρίστως παρακάτω.

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Λαμίας εναντίον δημοσίου

Ποικίλον Όρος (έκταση 28.000 στρέμματα): προστατεύεται νομοθετικά (και προσωρινά όπως θα δείτε στη συνέχεια) με το Ν.2742 - ΦΕΚ αρ.φ. 207, και ιδιαίτερα με το με το άρθρο 21. (7/10/1999 χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη κ.α. διατάξεις).

(α) Το τμήμα εκείνο που ανήκει στην περιοχή του Ασπρόπυργου δεν είναι στην ευθύνη του ΑΣΔΑ (β) Η Μητρόπολη Λαμίας διεκδικεί 7.500 στρέμματα, 4.000 στρέμματα στο βουνό και 3.500 στρέμματα στην πόλη του Περιστερίου (πλατείες, δρόμους).

Η μελέτη του ΑΣΔΑ (Πρόεδρος: Δ. Σκαμπάς, Μελετητής: Γρ. Διαμαντόπουλος και συνεργάτες) δημοσιοποιημένη το 1992 αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς γιατί αποδεικνύει με ντοκουμέντα, μετρήσεις και επιστημονικά συμπεράσματα την χρησιμότητα του Ποικίλου Όρους και τον ευεργετικό του ρόλο στη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας αλλά και του λεκανοπεδίου.

Προτάσεις για το Ποικίλον Όρος

Η μέχρι τώρα υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους από πλευράς Δήμου Περιστερίου και ΑΣΔΑ είναι ανεπαρκής, και ενδεχόμενα η γραμμή υπεράσπισης να είναι σε λάθος κατεύθυνση, γιατί δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια στη δικαστική διένεξη με την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας της Θεοτόκου (Λαμίας), να πιεστεί η εκάστοτε κυβέρνηση (υπουργείο Οικονομικών που είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου) να πάρει θέση και να υποστηρίξει με κύρια παρέμβαση στο δικαστήριο τον δημόσιο χαρακτήρα του βουνού.

Η παραπάνω Μονή διεκδικεί 7.500 στρέμματα (3.000 και 4.500) στο Ποικίλον Όρος και από τον Δήμο Περιστερίου αντίστοιχα. Η σωρεία δικών (6 δίκες μέσα στον μήνα Δεκέμβριο 2004 και Ιανουάριο 2005) με αντίδικους την Μητρ. Λαμίας με το Δημόσιο και το Δήμο Περιστερίου μας προϊδεάζει πως η βιομηχανία των μηνύσεων απειλεί άμεσα και με σοβαρές αξιώσεις το Ποικίλον Όρος.

Δυστυχώς υπάρχει το "δεδικασμένο" στην Πετρούπολη, σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Οικονομικών δεν υπερασπίστηκε τη δημόσια περιουσία και ουσιαστικά παραχωρεί εκατοντάδες στρέμματα στην Μητρόπολη Λαμίας.

Συνοπτικά προτείνουμε:

Να παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών στις επερχόμενες δίκες και να υπερασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του βουνού. Αυτό προϋποθέτει πολιτικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΑΣΔΑ και όλων των Δήμων σε επίπεδο κυβέρνησης και κομμάτων.

Άμεση κινητοποίηση των κατοίκων σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα παρεμβάσεων που αναλήφθηκε από τον Δήμο Περιστερίου (σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο) στην πρόσφατη σύσκεψη των μαζικών φορέων στο ΚΥΒΕ.

Να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς, με προγραμματισμό και επιστημονικό τρόπο η αναδάσωση. Η αναδάσωση με μαθητές των σχολείων έχει επικοινωνιακό και πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των νέων και στην προβολή του αιτήματος να σώσουμε το βουνό από κάθε "φιλόδοξο" παλιό και νέο καταπατητή.

Κίνδυνος αποχαρακτηρισμού

Τα μεγάλα τμήματα του βουνού στην περιοχή του Χαϊδαρίου αλλά και σε άλλες περιοχές, τα οποία είναι σχεδόν γυμνά και έχουν ποσοστό συγκόμωσης λιγότερο από 25% κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν από δασικές εκτάσεις σύμφωνα με το νέο δασικό νόμο. Επιβάλλεται να υπάρξει μελέτη και να αναζητηθεί τρόπος τοποθέτησης κατάλληλου "εδάφους" (μεγάλες πεζούλες (;) για το πρασίνισμα και άρα την διάσωση από την πολεοδόμηση των γυμνών τμημάτων του.

Να αξιοποιηθούν τα δύο νταμάρια (Χαϊδαρίου και Μαλατέστα στο Περιστέρι) που παραμένουν ακόμα σκουπιδότοποι και νεκροί τόποι. (συνεργασία ΑΣΔΑ με ΙΓΜΕ).

Να μη γίνουν άλλες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων προς το βουνό.

Να υπερασπίσουμε το βουνό από παλιούς και νέους φερόμενους ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων εκτάσεων.

Το βουνό να προστατεύεται με σύγχρονα μέσα εντοπισμού πυρκαγιών και συστημάτων πυρόσβεσης.

Οι μπάρες που είναι τοποθετημένες στις εισόδους των δασικών δρόμων να είναι πάντοτε κατεβασμένες και να μην επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών με μπάζα στο βουνό.

Τα σκουπίδια, μπάζα, παλιά έπιπλα, υλικά κ.λ.π. που τοποθετούνται από ασυνείδητους στο βουνό να απομακρύνονται άμεσα (για το θέμα αυτό έχουμε ήδη κάνει παρέμβαση για την περιοχή Αφαία - Σκαραμαγκά και έχουν παρθεί μέτρα από τον ΑΣΔΑ).

Να ελέγχεται η βοσκή και το κυνήγι στο βουνό. Παρ΄ όλο που και τα δύο απαγορεύονται υπάρχουν κοπάδια με πρόβατα αλλά και κυνηγοί που περιφρονούν το νόμο.

Να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δήμων, ΑΣΔΑ, Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Αθλητικών Σωματείων, Εθελοντών Πυροσβεστών και όσων ζουν, επισκέπτονται με οποιονδήποτε τρόπο το βουνό. Η δημιουργία "Παρατηρητηρίου" από τους παραπάνω φορείς για τη διάσωση και αναβάθμιση του Π.Ο. αλλά και του Σ.Χ. κρίνεται απαραίτητη.

Οποιεσδήποτε σκέψεις και πρωτοβουλίες για διανοίξεις δρόμων στο βουνό που θα συνδέουν περιφερειακά Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη κ.λ.π. μας βρίσκουν αντίθετους.

Να γίνουν έργα αποκατάστασης (βελτίωσης) του τοπίου στην περιοχή μετά την Αφαία και στο ύψος του Σκαραμαγκά, εκεί όπου έχει διανοιχτεί η νέα περιφερειακή οδός Αιγάλεω - Αττικής Οδού. (το έργο έχει ως γνωστόν εγκαταλειφθεί από την ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας).

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες έχει σχεδιαστεί γραμμή τραίνου που θα περνάει στο ύψος της Αφαίας διερχόμενη από το Σχιστό Σκαραμαγκά. Το θέμα αυτό είναι σχετικά νέο, ο ΑΣΔΑ και ο Δήμος Χαϊδαρίου θα πρέπει να το ερευνήσει και να πάρουν θέση.

Να ενισχύονται με όλα τα μέσα από τον ΑΣΔΑ και τους Δήμους (ηθικά και οικονομικά) οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν καθηγητές και δάσκαλοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών. Ο ΑΣΔΑ ήδη το ενθαρρύνει αλλά χρειάζονται γενναιότερα και ταχύτερα βήματα. Να υπάρξει καλύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τ.Α. και του Δασαρχείου Αιγάλεω. Το δημόσιο να κινήσει διαδικασία εγγραφής του Ποικίλου Όρους στο Κτηματολόγιο. ΕΠΟΧΗ 1-1-2005

επιστροφή στην αρχή

 

Χαράτσι από... το «ιερό φέουδο» της Πετρούπολης   Του Ηλία Μαρούτση maroutsis@pegasus.gr

Ερευνα από Σανιδά για τα 1.028 στρέμματα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2006

Περιστέρι 10/02/2007 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ-Το Ποικίλο μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις.

-Συζήτηση στη Βουλή- ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΌΡΟΥΣ.

 5 Μαρτίου 2007-Φωνή διαμαρτυρίας, προς κάθε κατεύθυνση, υψώνει ο νεοσύστατος Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη «Το Ποικίλο»,

Ημερίδα για το Ποικίλο Όρος

Κάτω τα χέρια από το Ποικίλο Όρος-

Απεργία πείνας για να φύγει το σχολείο από τις «παράγκες» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2007

Απίστευτη συμφωνία ΟΣΚ-ιδιωτών! -Τι κάνει ο Δήμος; -Το Δημόσιο θα καταβάλει ενοίκιο για δικές του εκτάσεις;

Ιερό «χαράτσι» σε κατοίκους της Πετρούπολης ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31-5-07

Δενδροφύτευση ζωής στο Ποικίλον Ορος  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

Εκκλησία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και Στρατός -Όργιο διεκδικήσεων στο... φαλακρό βουνό-Μόνο το 16% του Ποικίλου όρους παραμένει δάσος   ΝΕΑ 16-12-07

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Τροποποίηση του σχεδίου πόλης- Πρόταση με πολλά ερωτηματικά.

 ΧΑΡΤΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ  AΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

επιστροφή στην αρχή