Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Βούλα

 

Άλλα Θέματα Σαρωνικού: Γλυφάδα Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι, Ανάβυσος, Σούνιο

 Πειραιάς Δραπετσώνα Νίκαια Κορυδαλλός Καστελλα Νέο Φάληρο

Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ρέμα Πικροδάφνης

Επιστροφή  

Στις αρχές της 10ετίας του '90 ο χώρος του ΠΙΚΠΑ Βούλας κινδύνεψε να γίνει υδροψυχαγωγικό πάρκο. Η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει υδροψυχαγωγικό πάρκο στη Βούλα. Επίσης, τέτοιο πάρκο δεν προβλέπεται από μελέτη του Οργανισμού Αθήνας. Πρόσφατα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας αποφάσισε να προβλέπεται χωροθέτηση θεματικού πάρκου νερού στο Β' Αλίπεδο Βούλας, στην παραλία Βούλας, παρ' όλο που το '95 στην περιοχή αποτράπηκε η δημιουργία λιμανιού αλιευτικού καταφυγίου. Επίσης, η Υδρούσα από μελέτη του Οργανισμού Αθήνας είναι χαρακτηρισμένη ως απολύτου προστασίας. Ωστόσο, η πίεση για τουριστικοποίησή της είναι προ των θυρών. (Πηγή: Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων, ΕΔ ΤΕΕ, Νο 2035, 18-1-99, Διάσωση Παραλίας Σαρωνικού-Απρ. 99) Ενδιαφέρονται Ν. Βερνίκος, Α. Ποταμιάνος και πολυεθνικές όπως η Ντίσνεϋ για waterland (ΟΙΚΟΝΕΑ ΝΟΕ-ΔΕΚ 98)

Επιστροφή

 

"Με τους αγώνες μας έχουν παγώσει τα σχέδια για την εκποίηση της Β' Πλάζ Βούλας, φοβόμαστε όμως μελλοντική ενεργοποίησή τους." (Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Παραλίας Σαρωνικού στην Ημερίδα "Σεισμοί-Ελεύθεροι Χώροι-Ολυμπιακά Έργα", 22-11-99)

Επιστροφή

 

Το Πολεοδομικό Σχέδιο της Βούλας που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ προσκρούει στην αρνητική εισήγηση του ΣτΕ γιατί επιβαρύνεται το οικιστικό περιβάλλον. Μετά από προσφυγή κατοίκων της Βούλας το ΣτΕ υποστηρίζει οτι θίγεται ο χαρακτήρας της Βούλας ως περιοχή αμιγούς κατοικίας, και ότι καταστήματα και άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να προβλεφθούν στην επέκταση του πολεοδομικού ιστού. (Ελευθεροτυπία 11-1-2000)

Επιστροφή

 

Με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο πλήθος συλλόγων και φορέων διαμαρτύρονται για διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ περί μεταφοράς συντελεστή δόμησης, με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθούν παράνομες χρήσεις. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή "στην παράγραφο 12 του άρθρου 9 του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, στις περιοχές που πριν την ισχύ του Π.Δ 81/1980 έχει καθορισθεί ως επιτρεπόμενη χρήση η κατοικία επιτρέπονται επιπλέον οι χρήσεις εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικών μαθημάτων αντιστοίχων βαθμίδων), κοινωνικής πρόνοιας και αθλητικών εγκαταστάσεων. Μεταξύ των περιοχών αυτών περιλαμβάνεται και η Βούλα, χαρακτηρισμένη ως περιοχή αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή περιοχή η οποία και κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας εξασφαλίζει το από το άρθρο 24 του Συντάγματος επιβαλλόμενο πρότυπο άριστων συνθηκών διαβίωσης, ούτως ώστε κάθε τροποποίηση του καθεστώτος χρήσεων γης στην περιοχή αυτή να αποτελεί επιδείνωση του οικιστικού περιβάλοντος. Το ανώτατο δικαστήριο κατ' επανάληψη έχει κρίνει ως αντισυνταγματική τη μεταβολή του καθεστώτος χρήσεων γης σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας διά της προσθήκης χρήσεων όπως οι προαναφερόμενες". (Αυγή 14-4-2002)

Επιστροφή

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: “Εξωση” γραφείων, καταστημάτων από τη Βούλα
Την απομάκρυνση εμπορικών καταστημάτων και γραφείων από τη Βούλα “διατάσσει” το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε κατοίκους της περιοχής, καθώς και τον “Ομιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας” και ακύρωσε δύο αποφάσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βούλας, που επέτρεψαν τη λειτουργία καταστημάτων στην περιοχή, παρ' όλο που έχει χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας. Υστερα από αυτοψία που διενήργησαν υπάλληλοι της Πολεοδομίας, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν στην περιοχή ένα κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων (Ι.Ε. Κοντέλλης) και γραφεία εταιρείας (G and Β Commerce and Constructions S.A.), παρανόμως, αφού τέτοιες χρήσεις δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής της Βούλας. Τα ακίνητα σφραγίστηκαν, αλλά στη συνέχεια η απόφαση για τη σφράγιση ακυρώθηκε με την αιτιολογία ότι εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο. Αυτή την απόφαση προσέβαλε με προσφυγή του στο ΣτΕ ο Ομιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας και δικαιώθηκε. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Δήμος Βούλας είναι καθ' ύλην αρμόδιος για τα θέματα των πολεοδομικών εφαρμογών και επομένως είναι αρμόδιος και για τη σφράγιση ακινήτων όταν οι χρήσεις τους είναι διαφορετικές από εκείνες που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2002)

Επιστροφή

 

Πράσινο για κατεδάφιση
Το πράσινο φως για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στο παραλιακό κέντρο Βο που βρίσκεται στη Βούλα “άναψε” το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των ιδιοκτητών να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να παγώσει το πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Οι ιδιοκτήτες ζητούσαν να ανασταλεί το πρωτόκολλο που έχει εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά από το 1995 και διατάσσει να κατεδαφιστούν τέσσερις πέτρινες σκάλες, η πλακόστρωση εμβαδού 200 τ.μ., η διαμόρφωση ισόπεδου χώρου 730 τ.μ., μπάζωμα 400 τ.μ. μέσα στη θάλασσα και δύο διακοσμητικοί στύλοι που έχουν κατασκευαστεί μπροστά από το κέντρο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2003

Επιστροφή

 

Ιδιωτικό "Λητώ" μέσα στο "Ασκληπιείο"!Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ιδιωτικό μαιευτήριο κλίμακας και δυναμικότητας αντίστοιχης του ιδιωτικού μαιευτηρίου της Αθήνας "Λητώ" θα είναι αυτό που θα παραχωρηθεί στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου "Υγεία", μέσα στο νέο κτίριο του νοσοκομείου "Ασκληπιείου" της Βούλας!... Αυτό σημειώνει χαρακτηριστικά στην "Α" ο διευθύνων σύμβουλος του "Υγεία" Πασχ. Μπουχώρης, ο οποίος μας εξηγεί ότι "το 'Υγεία' θα αναλάβει και άλλες υπηρεσίες μέσα στο 'Ασκληπιείο', ίσως μία γηριατρική κλινική, ίσως μία ογκολογική κλινική, σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσδιορισθούν από σήμερα"!
Την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΚ - ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της "την επιχειρούμενη εισβολή του ιδιωτικού θεραπευτηρίου 'Υγεία' στο νοσοκομείο 'Ασκληπιείο' της Βούλας μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αλλάξει το καθεστώς του νοσοκομείου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτό". Επίσης, η ΠΑΣΚ - ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει "τις διεργασίες που προσπαθούν μέσα από όποιες συμφωνίες και στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της Υγείας να στερήσουν όλο τον άξονα των νοτίων προαστίων από ένα δημόσιο νοσοκομείο που θα μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητες στην κατεύθυνση ενός γενικού νοσοκομείου προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους", και ζητεί "να μην πουληθεί ούτε μία σπιθαμή γης, για να μην υλοποιηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα 'Υγεία' - Ερυθρού Σταυρού".
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του "Υγεία", το ελεύθερο οικόπεδο του "Ασκληπιείου" κοστίζει 110 εκ. ευρώ, "και εμείς το κοστολογήσαμε στα 120 εκ. ευρώ για να μην μας πει κανείς τίποτε, ενώ δώσαμε αντιπαροχή 55% έναντι του 45% που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή". Ο Πασχ. Μπουχώρης μας εξηγεί επίσης ότι "το 'Υγεία' έψαχνε από τον Απρίλιο να βρει οικόπεδο στα νότια προάστια για την δημιουργία γυναικολογικής - μαιευτικής κλινικής, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε. Ήμουν εγώ που είχα απορρίψει κατηγορηματικά, όταν ήμουν γενικός γραμματέας Υγείας, την πρόταση του κ. Μαρτίνη για να πωληθεί το 'Ασκληπιείο' ή να δημιουργηθούν χώροι για εμπορική εκμετάλλευση στον περιβάλλοντα χώρο. Όταν, αργότερα, έγινε η πρόταση στο 'Υγεία' για μία επένδυση στο χώρο της Υγείας αποκλειστικά, δεχθήκαμε, αν και πρόκειται για μία επένδυση αμφίβολου αποτελέσματος"...
Σύμφωνα με τον Πασχ. Μπουχώρη, το νέο νοσοκομείο θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ την κατασκευή θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός, με κατασκευαστική εταιρεία επιλογής του "Υγεία". Υποχρέωση του "Υγεία" θα είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής. Ο Πασχ. Μπουχώρης διαβεβαιώνει ότι το νέο νοσοκομείο θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, "αλλά αυτό είναι υπόθεση του υπουργείου Υγείας και του Ερυθρού Σταυρού", ενώ ισχυρίζεται ότι "οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την επένδυσή μας υποδαυλίζονται και από ανταγωνιστές μας, όπως το 'Ιασώ', που δεν θα ήθελαν ένα μαιευτήριο στα νότια προάστια που θα απομάκρυνε ασθενείς από τον βόρειο άξονα"...
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του "Υγεία" εκφράζει την έντονη δυσαράσκειά του για την αιχμή εναντίον του που περιέχει η ερώτηση του κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με την οποία ζητούνται διευκρινήσεις για τον ρόλο που έπαιξε το πρώην στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη συμφωνία "Υγεία" - Ερυθρού Σταυρού, ενώ παραδέχεται ότι "το μεικτό μοντέλο λειτουργίας που επιλέξαμε για το νέο 'Ασκληπιείο' δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, αλλά είναι μία λειτουργική λύση. Αλλιώς, γιατί να επενδύσουμε στο 'Ασκληπιείο';"...
Διευθ. Σύμβουλος του "Υγεία" Π. Μπουχώρης - πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας
"Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο το μεικτό σύστημα για το νέο Ασκληπιείο". ΑΥΓΗ 25-10-06

Επιστροφή

 

Το "Υγεία" - ΜΑΡΦΙΝ καταβροχθίζει το "Ασκληπιείο"

Του Θανάση ΛΕΒΕΝΤΗ
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμφώνησε σε σύμπραξη με το Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Υγεία το οποίο ελέγχει ως στρατηγικός επενδυτής ο τραπεζικός όμιλος Μάρφιν. Η συμφωνία προβλέπει την ανέγερση νοσοκομείου 40.000 τ.μ. στον χώρο του Ασκληπιείου της Βούλας, το οποίο θα ανήκει στον ΕΕΣ και θα χρησιμοποιείται από το ΕΣΥ με ενοίκιο. Από τον υπόλοιπο χώρο, 110 στρεμμάτων τουλάχιστον τα 50 θα δοθούν στο Υγεία-Μάρφιν για ανέγερση ιδιωτικού μαιευτηρίου και άλλων κτιρίων, επίσης 40.000 m², ιδιοκτησίας πλέον του ομίλου.
Ο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χώρος του Ασκληπιείου ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο (την Αεροπορική Άμυνα) και παραχωρήθηκε το 1927 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για νοσοκομείο, προοριζόμενο για τους φτωχούς, τους άπορους και τους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ήσαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Με την καθιέρωση του ΕΣΥ το Ασκληπιείο με όλα τα κτίρια που είχαν αναγερθεί εντωμεταξύ, με δωρεές και εράνους, τις άλλες εγκαταστάσεις και το σύνολο του χώρου του, περιήλθε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στον ΕΕΣ παρέμεινε η κυριότητα του χώρου. Το Ελληνικό Δημόσιο ως αντιστάθμισμα ανέλαβε την εξόφληση των τεράστιων χρεών του ΕΕΣ και την ετήσια επιχορήγησή του με 500 εκατομμύρια δραχμές.
Η συμφωνία ΕΕΣ και Υγεία-Μάρφιν έρχεται να ανατρέψει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο της υγείας. Οι εξελίξεις αυτές μεθοδεύονται εδώ και πολύ καιρό. Στις αρχές του 2005 είχε δημιουργηθεί αναστάτωση στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και στους κατοίκους της Βούλας, ότι ο Ερυθρός Σταυρός σχεδίαζε να πουλήσει ή να εκποιήσει το χώρο του Ασκληπιείου προκειμένου να αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις (ακόμη και για καζίνο είχε αναφερθεί) και το νοσοκομείο θα μεταφερόταν στις υπώρειες του Υμηττού, όπου ο ΕΕΣ διαθέτει εκτάσεις. Αυτές οι κινήσεις δεν τελεσφόρησαν μετά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων.
Η συμφωνία του Ερυθρού Σταυρού με το Υγεία - Μάρφιν βασίζεται στη μέθοδο της αντιπαροχής, προσφιλή μέθοδο των κερδοσκόπων τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για την αγοραπωλησία γης.
Αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιολογημένα δεν εμπιστεύονται τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για το μέλλον του νοσοκομείου και των εργασιακών τους σχέσεων και βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Το ίδιο έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της Βούλας και των γύρω δήμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βούλας, και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισαν ομόφωνα, όπως και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, να μην δεχθούν οποιαδήποτε μεταβολή στο υπάρχον καθεστώς και πολύ περισσότερο απορρίπτουν την εκχώρηση έστω και ενός μέτρου γης του χώρου των 110 στρεμμάτων του Ασκληπιείου που αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πράσινου για ολόκληρη την περιοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που διεφάνησαν οι προθέσεις της Διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για εκποίηση του Ασκληπιείου έφερε το θέμα στη Βουλή με επανειλημμένες επίκαιρες ερωτήσεις, ομιλίες και άλλες παρεμβάσεις του προέδρου και των βουλευτών του.
Από τις διαβεβαιώσεις ως την πραγματικότητα
Μπροστά στη γενική κατακραυγή ο \κ. Αβραμόπουλος\ εμφανίσθηκε να ανακρούει πρύμνα και ήταν καθησυχαστικός προς τον νομάρχη κ. Κουρή και τον δήμαρχο \κ. Μάντεση\ σε συνάντηση τους στο υπουργείο, υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τη θέλησή των εργαζομένων του νοσοκομείου και των κατοίκων της Βούλας και όλης της Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι διαβεβαιώσεις όμως ήσαν προφορικές και εντελώς ασαφείς. Συνολικά πάνω από 1.500.000 κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Αττικής εξυπηρετούνται από το Ασκληπιείο, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο από τον Πειραιά ώς το Λαύριο.
Αυτό το πνεύμα, εντελώς αντίθετο με τις πρόσφατες θέσεις τους, μετέφεραν και οι κυβερνητικοί βουλευτές στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βούλας. Οι πληροφορίες όμως είναι επίμονες και ανησυχητικές. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο ήταν σε γνώση αλλά και έχει ανάψει το πράσινο φως για αυτές τις εξελίξεις που στρώνουν το δρόμο στο αδηφάγο κερδοσκοπικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας.
Η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθεια και την εύνοιά της προς την οικονομία της αγοράς. Γνωστή και η αδυναμία της στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, τον οποίο πριμοδοτεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Η πρακτική αυτή έχει ρίζες στο παρελθόν: ξεκίνησε με την εκχώρηση ολόκληρων τομέων της υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία επί ΠΑΣΟΚ (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση κ.λπ). Προωθείται εντονότερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία τη γενίκευσε σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ εκχώρησε και νέες αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. μηχανοργάνωση, οικονομική διαχείριση, τεχνικές υπηρεσίες).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η εκχώρηση των ξενώνων αποασυλοποίησης σε ιδιώτες, η ενίσχυση με όλους τους τρόπους των ιδιωτικών κλινικών και βέβαια οι σχεδιαζόμενες συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας και τη Σωτηρία, όπου επίσης σχεδιάζεται με την ίδια μέθοδο η ανέγερση και λειτουργία ιδιωτικής μονάδας ΜΕΘ, δυνάμεως 100 κλινών.
Οι έως τώρα έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εργαζομένων του Ασκληπιείου και κατοίκων δείχνουν ότι η απόπειρα εκποίησης αυτού του πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την kυβέρνηση. Οι ελιγμοί αναδίπλωσης όμως δεν πρέπει να ξεγελούν ούτε να οδηγήσουν σε επανάπαυση.
Ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ούτε ως έμπορος γης, ούτε ως κερδοσκόπος της υγείας. Με ποιο θάρρος αύριο θα απλώσει πάλι το χέρι προς τους Έλληνες πολίτες και θα τους ζητήσει: "Δώστε και σώστε". Ποιoν να σώσουν; Το "Υγεία" ή τον τραπεζικό όμιλο Μάρφιν;
* Ο Θαν. Λεβέντης είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

Αυγή 19-11-06

 

Επιστροφή

 

Το Ιατρικό Κέντρο υποστηρίζει ότι υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν», σε ένα θολό περιβάλλον ιδιωτικοποίησης

Μπορεί να κερδοσκοπεί ο ΕΕΣ, κ. Καραμανλή;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Διαστάσεις μείζονος πολιτικού ζητήματος, στο οποίο επιχειρείται να εμπλακεί ευθέως ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λαμβάνει η χρόνια διαμάχη μεταξύ του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αφορμή μια «σκοτεινή» πρόταση εξαγοράς για το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και φόντο η τεράστια περιουσία του κοινωφελούς ιδρύματος.
Η πρόσφατη συμφωνία του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τον όμιλο Marfin και το «Υγεία», για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση της περιοχής όπου σήμερα στεγάζεται το «Ασκληπιείο» Βούλας, φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη και άλλων επιχειρηματιών του κλάδου, που «οσμίζονται» -αν δεν γνωρίζουν κάτι περισσότερο- αλλαγή πολιτικής, προς το πιο... κερδοσκοπικό, εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Την πρόταση υποστηρίζει πως έχει υποβάλει επισήμως προς το Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών, του επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλου, ο οποίος, «λόγω μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος», έχει ενημερώσει σχετικά τόσο το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού όσο και τους εμπλεκόμενους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας. Επειδή, μάλιστα, σύμφωνα με το Ιατρικό Αθηνών, η νομιμότητα της πώλησης του νοσοκομείου από το ομώνυμο ίδρυμα αμφισβητείται με τις εις βάρος του ποινικές διαδικασίες σε εξέλιξη, η πλευρά Αποστολόπουλου έχει αναθέσει τις σχετικές ενέργειες σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο. Επισήμως, όμως, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν υποτίθεται πως δεν πωλείται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του νοσοκομείου και ταυτόχρονα πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος τόσο χθες όσο και την περασμένη εβδομάδα έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει γίνει αποδέκτης συγκεκριμένης πρότασης εξαγοράς εκ μέρους του Ιατρικού Αθηνών και να ξεκαθαρίσει πως «ουδεμία απόφαση για πώληση του νοσοκομείου έχει ληφθεί». Χαρακτήρισε δε «ανοίκεια» τη δημόσια επίκληση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, σχολιάζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το Ιατρικό Αθηνών «επιχειρεί να προσδώσει κύρος στα ανυπόστατα».
Ο όμιλος του Γ. Αποστολόπουλου επιμένει, πάντως, στην ύπαρξη πρότασης εξαγοράς, διαψεύδοντας με τη σειρά του τον Ανδρ. Μαρτίνη. Δηλώνει, μάλιστα, ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα διανείμει ...φωτοαντίγραφο της πρότασης, μαζί με το αποδεικτικό επίδοσης. Οπως προκύπτει μάλιστα από όσα υποστηρίζει το Ιατρικό Αθηνών, η πρόταση υποβλήθηκε έπειτα από δημόσιες αναφορές περί επικείμενης πώλησής του, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται πως είναι «ανοικτή», υπό την έννοια ότι προσφέρει τίμημα υψηλότερο από αυτό που ενδεχομένως προσφέρει άλλος ανταγωνιστής...
Το ζήτημα είναι πάντως αρκετά σοβαρό, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι νομικά θολό και το μέλλον του συνδέεται άμεσα με τη «νέα στρατηγική» που φαίνεται να ακολουθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υπό το διακριτικό -αν όχι έμμεσα επιδοκιμαστικό- βλέμμα της κυβέρνησης. Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν μπορεί από τη μια πλευρά να μην αποτελεί κρατικό ίδρυμα, όμως, ως ίδρυμα, επιχορηγείται από το ελληνικό Δημόσιο και με πρόσφατη τροπολογία, που ψήφισε τον Μάρτιο η Βουλή, τροποποιήθηκε το καταστατικό του, ώστε να μπορεί να συμπράττει με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ήδη το νοσοκομείο συνεργάζεται με το ΕΣΥ, νοικιάζοντας κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντιμετωπίζει δε οικονομικά προβλήματα και λέγεται ότι έχει δημιουργήσει χρέη προς το ιατρικό προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σύναψε πρόσφατα δάνειο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του.
Παραχώρηση περιουσίας κατά παράβαση καταστατικού
* Στο παρελθόν, ο πρόεδρος και τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατηγορήθηκαν ότι το 1992, κατά παράβαση του καταστατικού του ιδρύματος, προχώρησαν στην ίδρυση άλλου ιδρύματος, με την επωνυμία Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, στο οποίο παραχώρησαν κατά κυριότητα ακίνητα προερχόμενα από την περιουσία του ΕΕΣ αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δρχ.
Κάτι που δεν είναι επίσης ξεκάθαρο είναι οι προθέσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο σημερινό περιβάλλον. Αν δηλαδή, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής σύμπραξης με ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου Υγείας, όπως συνέβη με τη συνεργασία με τη Marfin για το «Ασκληπιείο» της Βούλας, έχει αποφασίσει ή όχι την πώληση του νοσοκομείου, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, καθώς είναι πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και βρίσκεται σε χρόνια κόντρα με τον Γ. Αποστολόπουλο, με τις δύο πλευρές να έχουν ανοιχτές νομικές εκκρεμότητες, είχε ανακοινώσει στο τέλος Νοεμβρίου την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δηλώνοντας στην «Ε» πως «δεν θέλω να μετέχω σε ό,τι μέλλει να γίνει». Ο ίδιος, πάντως, στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του και παραμένει στη θέση του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2006

 

Επιστροφή

 

Παράταση Ερυθρού - Marfin για το «Ασκληπιείο» Βούλας

Προσκόμματα φαίνεται ότι συναντούν τα σχέδια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να εκμεταλλευτεί το φιλέτο του «Ασκληπιείου» Βούλας παραχωρώντας το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται το νοσοκομείο στο Υγεία και τη Marfin.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, αν και υποστηρίχθηκε έμμεσα από την κυβέρνηση, οι δύο πλευρές γνωστοποίησαν ότι η διεκπεραίωση της συμφωνίας παρατείνεται για δύο μήνες και συγκεκριμένα για το τέλος του Φεβρουαρίου του 2007 «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται». Διαδικασίες που δεν αποκλείεται να συνδέονται ακόμη και με την ενδεχόμενη ανάγκη αναθεώρησης της σύμβασης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία χρονολογείται από το 1988. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/12/2006

 

Επιστροφή

 

 

ΣτΕ Υπέρ της προσφυγής των κατοίκων

 

Να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό καθεστώς που μετέτρεψε τις πολεοδομικές χρήσεις στα ακίνητα που βρίσκονται στη λ. Βουλιαγμένης στη Βούλα από αμιγούς κατοικίας σε γενικής κατοικίας ζήτησε η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με εισήγησή της ενώπιον του Ε' τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο επίμαχος νόμος 3212/2003 επέτρεψε στη συγκεκριμένη περιοχή την ανέγερση καταστημάτων, γραφείων κ.λπ., ενώ μέχρι τότε επιτρεπόταν μόνον η ανέγερση κατοικιών. Σύμφωνα με την εισήγηση, ο νόμος είναι αντίθετος στις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον, καθώς οδηγεί σε επιβάρυνση των όρων διαβίωσης στον οικισμό της Βούλας. Σε περίπτωση που το Ε' τμήμα υιοθετήσει την εισήγηση, η υπόθεση θα παραπεμφθεί υποχρεωτικά στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.

Κατά την κ. Σακελλαροπούλου, η νομοθετική διάταξη πάσχει και για τον πρόσθετο λόγο ότι έγινε χωρίς να υπάρχει επαρκής εξειδίκευση των ειδικών πολεοδομικών και κοινωνικών λόγων, όπως είναι οι πληθυσμιακές ανάγκες, που να επιβάλλουν τη θέσπιση χρήσεων γενικής κατοικίας κατά μήκος της λ. Βουλιαγμένης. Με αυτό το σκεπτικό, η κ. Σακελλαροπούλου θα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση κατοίκων της Βούλας, οι οποίοι στρέφονται κατά της άρνησης του δήμου να σφραγίσει έκθεση αυτοκινήτων που λειτουργεί σε πιλοτή πολυκατοικίας.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2004

Επιστροφή

 

Βράζει και η Βούλα

Το ντόμινο των αντιδράσεων που έχει ξεκινήσει σε παραλιακούς δήμους της Αττικής φαίνεται να πλησιάζει σιγά σιγά και το Δήμο Βούλας. Τι μέλλει εκεί γενέσθαι, άγνωστο. Για την ώρα, όμως, οι κάτοικοι φαίνεται να συσπειρώνονται απέναντι στα προβλήματα που ήδη έχουν, όπως το ότι από τα 3,1 χλμ. ακτογραμμής, ελεύθερα είναι μόνο τα 900 μέτρα, αλλά και στα προβλήματα που τους χτυπάνε την πόρτα, όπως το τραμ. Ετσι σύσσωμοι οι αντιπρόσωποι των περιβαλλοντικών και εξωραϊστικών συλλόγων του δήμου συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα προκειμένου να δουν «τι γίνεται» και να αναλογιστούν «τι θα γίνει». Με σπιτικό κέικ σε αίθουσα της πνευματικής εστίας του δήμου, ειπώθηκαν όλα τα προβλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η κατάληψη του αιγιαλού από επιχειρηματίες, η ηχορρύπανση από τα νυχτερινά κέντρα, η κακή οδοσήμανση με συχνά και θανατηφόρα ατυχήματα, το κυκλοφοριακό, η μείωση πρασίνου, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η μελέτη ανέγερσης νοσοκομείου τερατώδους όγκου καθώς και το γεγονός ότι είναι δήμος αμιγούς κατοικίας, ενώ την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν εμπορικά κέντρα με άδεια οικίας.

Αλ.Κυρ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/06/2007

 

Επιστροφή

 

Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό

Το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο ΧΑΑ εντός του 2001 εξετάζει η θυγατρική του ΕΟΤ Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), με στόχο την άντληση του 30% των κεφαλαίων ύψους 150 δισ. δρχ. που απαιτούνται για την πρώτη φάση αξιοποίησης της περιουσίας του οργανισμού. Έχοντας ξεκινήσει τις προσπάθειες για αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ με την πρόθεσή της να λάβει άδεια δημιουργίας επτά νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική και με την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση εκμετάλλευσης των οργανωμένων πλαζ του ΕΟΤ στο λεκανοπέδιο, η ΕΤΑ εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο ΧΑΑ, προκειμένου να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Όπως αναφέρει την Τρίτη η εφημερίδα Ναυτεμπορική, το υπουργείο Ανάπτυξης -που χαράσσει την πολιτική της εταιρείας- εντάσσει στα σχέδιά του την είσοδο της ΕΤΑ στη Σοφοκλέους. Ωστόσο, τα 45 δισ. δρχ. που η εταιρεία αναζητά μέσω της κεφαλαιαγοράς είναι δύσκολο να εξευρεθούν, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένης της σημερινής κατάστασης του ΧΑΑ. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξετάζει επίσης τα παρακάτω ενδεχόμενα: * Να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό και σε θεσμικούς επενδυτές. * Να προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα καλύψουν μέρος των επενδύσεων. * Να πωλήσει μέρος της περιουσίας του ΕΟΤ και να διαθέσει τα χρήματα που θα προκύψουν για επενδυτικούς σκοπούς. (ΑΠΕ Τρι 27 ΦΕΒ 2001)

Επιστροφή

 

Σε 136 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση των ακτών, με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά στις ακτές του Αλίμου (62 στρέμματα), Α΄ Βούλας (62 στρέμματα), Β΄ Βούλας (72 στρέμματα), Βουλιαγμένης (78 στρέμματα) και Βάρκιζας (98 στρέμματα) και στόχο έχει την προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση των πέντε ακτών και τη μετατροπή τους σε χώρους υπαίθριας αναψυχής και ψυχαγωγίας την περίοδο 2001 - 2005. Τα επιχειρηματικά σχήματα θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες διαφήμισης, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επισιτισμού για τη διαχείριση των ακτών. Στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αναμόρφωση και ανάπλαση των ακτών του ΕΟΤ (Βουλιαγμένης, Βούλας, Αλίμου) που έχει προκηρύξει η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ), θυγατρική του ΕΟΤ. Το συνολικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρηματίες υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Νομού Αττικής θα γίνει σταδιακά, ενώ ο γενικότερος σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μετά την κατάθεση των προτάσεων επενδύσεων από την πλευρά των επιχειρηματιών, η ΕΤΑ θα τις αξιολογήσει και στη συνέχεια θα εκχωρήσει στις επιλεγείσες εταιρείες - κοινοπραξίες το δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλαζ για δέκα χρόνια. Αναμένεται ότι οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις θα έχουν υπογραφεί έως τα μέσα Απριλίου. (ΑΠΕ Πεμ 1 ΜΑΡ 2001)

Επιστροφή

 

Κινητοποίηση για τις ακτές της Βούλας: Ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής για τα σχέδια του ΕΟΤ εκφράζουν φόβους ότι η περιοχή τους θα “τσιμεντοποιηθεί”. Για τα σχέδια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στις ακτές του Σαρωνικού ανησυχία εξέφρασε ο δήμαρχος της Βούλας, Γιώργος Μάντεσης, και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση και επαγρύπνηση των πολιτών της Βούλας, ώστε να μην εκποιηθούν και να μην τσιμεντοποιηθούν οι ακτές του δήμου. Ειδικότερα, η ανησυχία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των κατοίκων της Βούλας, προήλθε από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη υπηρεσιών διαχείρισης (διαφήμισης - επικοινωνίας - ψυχαγωγίας - επισιτισμού) ακτών Αττικής, που πραγματοποίησε η Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ). Στόχος της εν λόγω εταιρείας είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ. Τόσο η επιβάρυνση των ακτών του Σαρωνικού από επιχειρήσεις διασκέδασης όσο και οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στις πλαζ των δήμων Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης - Βάρκιζας, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των περιοχών από το Παλαιό Φάληρο έως και τη Βουλιαγμένη. Οι φορείς της πόλης, που στόχο έχουν τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, επισημαίνουν: “Αντί να αποδοθεί στην πόλη και τους κατοίκους το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης Σαρωνικού, αυτό πρόκειται να παραχωρηθεί ή ακόμη και πωληθεί σε ιδιώτες”. Σχεδιάζεται, υποστηρίζουν οι φορείς, να μετατραπεί όλη η παράκτια ζώνη σε μαρίνες, ξενοδοχεία, εμπορικά συνεδριακά και νυχτερινά κέντρα. “Ένα τείχος κτισμένων όγκων θα αποκόψει την πόλη από τη θάλασσα και όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα στερηθούν ένα μοναδικό χώρο για κολύμβηση και αναψυχή” καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Βούλας. Ωστόσο, η Τοπική αυτοδιοίκηση και η ΕΤΑ συμφωνούν σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση και την ανάδειξη των ακτών, για περίφραξη, ναυαγοσωστική κάλυψη, καθαριότητα και συντήρηση της παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, δενδροφύτευσης λειτουργία ιατρείου και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων γηπέδων. (Πηγή: ΑΠΕ Πεμ 1 ΜΑΡ 2001)

 

Επιστροφή

Βούλα: αμιγής και όχι γενική κατοικία

Να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό καθεστώς που μετέτρεψε τις πολεοδομικές χρήσεις στα ακίνητα που βρίσκονται στη λ. Βουλιαγμένης στη Βούλα από αμιγούς κατοικίας σε γενικής κατοικίας ζήτησε η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με εισήγησή της ενώπιον του Ε' τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου.
Ο επίμαχος νόμος 3212/2003 επέτρεψε στη συγκεκριμένη περιοχή την ανέγερση καταστημάτων, γραφείων κ.λπ., ενώ μέχρι τότε επιτρεπόταν μόνον η ανέγερση κατοικιών. Σύμφωνα με την εισήγηση, ο νόμος είναι αντίθετος στις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον, καθώς οδηγεί σε επιβάρυνση των όρων διαβίωσης στον οικισμό της Βούλας. Σε περίπτωση που το Ε' τμήμα υιοθετήσει την εισήγηση, η υπόθεση θα παραπεμφθεί υποχρεωτικά στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.
Κατά την κ. Σακελλαροπούλου, η νομοθετική διάταξη πάσχει και για τον πρόσθετο λόγο ότι έγινε χωρίς να υπάρχει επαρκής εξειδίκευση των ειδικών πολεοδομικών και κοινωνικών λόγων, όπως είναι οι πληθυσμιακές ανάγκες, που να επιβάλλουν τη θέσπιση χρήσεων γενικής κατοικίας κατά μήκος της λ. Βουλιαγμένης. Με αυτό το σκεπτικό, η κ. Σακελλαροπούλου θα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση κατοίκων της Βούλας, οι οποίοι στρέφονται κατά της άρνησης του δήμου να σφραγίσει έκθεση αυτοκινήτων που λειτουργεί σε πιλοτή πολυκατοικίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2004

Επιστροφή στην αρχή

Kαμία δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση για την τύχη του Ασκληπιείου Βούλας, καθώς το νοσοκομείο, που παρέχει ιατρική φροντίδα στους 1.000.000 κατοίκους της περιοχής, ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος με τη σειρά του προτίθεται να πουλήσει τον χώρο σε ιδιώτες. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης.
Στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ο υφυπουργός Γ. Γιαννόπουλος δεν δεσμευτηκε σε τίποτε, αλλά απλώς έδωσε την υπόσχεση ότι σε αυτή την περίπτωση το δημόσιο θα διεκδικήσει τον χώρο. Η υπόσχεση αυτή δεν κρίθηκε επαρκής και ο Θαν. Λεβέντης σχολίασε ότι νιώθει ακόμα πιο ανήσυχος απ' ό,τι πριν για το μέλλον του νοσοκομείου. Τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι και μάλλον δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και σημείωσε ότι την τελευταία 15ετία ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται και τώρα με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση η τάση είαι αυξητική.
Ζήτησε επίσης να μάθει από τον κ. Γιαννόπουλο ποια είναι η θέση του υπουργείου Υγείας επί του θέματος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του Ασκληπιείου Βούλας σε χρηματοοικονομικό όμιλο του εξωτερικού, καθώς και αν σκοπεύει να κατοχυρώσει τον χώρο ώστε να συνεχίσει το νοσοκομείο να λειτουργεί. Στα ερωτήματα αυτά έλαβε μόνο γενικόλογες απαντήσεις. Η ΑΥΓΗ .19/04/2005

Επιστροφή στην αρχή

Mπλόκο από το ΣτE σε «κακοτεχνίες» της Bουλής

PEΠOPTAZ:AΛEΞANΔPOΣ AYΛΩNITHΣ

Φρένο στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τροπολογίες που ψηφίζονται στη Bουλή χωρίς πολεοδομικές μελέτες, επιδεινώνοντας τις χρήσεις γης διαφόρων περιοχών και υποβαθμίζοντας τους όρους διαβίωσης των πολιτών, βάζει το Συμβούλιο της Eπικρατείας. Mε ομόφωνη απόφαση του E Tμήματος προτάθηκε στην Oλομέλεια ΣτE να κριθεί αντισυνταγματική τροπολογία στον νόμο 3212/03, που πρόβλεψε τη δυνατότητα λειτουργίας διαφόρων μεγάλων καταστημάτων, εμπορικών κέντρων κ.λπ. σε ζώνη κατοικίας στη Bούλα, επιβαρύνοντας τις συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με τη βαρυσήμαντη πρόταση του Tμήματος και της συμβούλου Eπικρατείας Aικ. Σακελλαροπούλου, το άρθρο 24 του Συντάγματος, που επιτάσσει να γίνεται ορθολογικά και με επιστημονικούς κανόνες η χωροταξική - πολεοδομική οργάνωση της χώρας, δεσμεύει όχι μόνο τα αρμόδια κρατικά όργανα αλλά και τη Bουλή.

Συνεπώς είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε πολεοδομική ρύθμιση ψηφίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί ειδική εκτίμηση επιστημονικής μελέτης. Mε τον τρόπο αυτό μπαίνει φραγμός στη συνηθισμένη πρακτική κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών να φέρνουν την τελευταία στιγμή τροπολογίες για χωροταξικά - πολεοδομικά θέματα που συνήθως «τακτοποιούν» μονόπλευρα αιτήματα σε μία περιοχή, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον.

Επιστημονική βεβαίωση
Για το ΣτE δεν αρκεί να υπάρχει αιτιολογική έκθεση στην τροπολογία, αλλά πρέπει να βεβαιώνεται επιστημονικά ότι δεν οδηγεί σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση της περιοχής και των κατοίκων. Eίναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τροπολογία προωθήθηκε στη Bουλή για να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση του ΣτE, που είχε δικαιώσει τους κατοίκους, ακυρώνοντας διάταγμα που επιβάρυνε την περιοχή με διάφορες χρήσεις, αταίριαστες με ζώνη κατοικίας.

Στην πρότασή του το Tμήμα, υπό τον πρόεδρό του K. Mενουδάκο, τονίζει την ανάγκη ορθολογικού σχεδιασμού για να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Συνεπώς ο νομοθέτης μπορεί να τροποποιεί τις ισχύουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις μόνο εφόσον η νέα ρύθμιση βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, κάτι που μπορεί να ελέγξουν τα δικαστήρια.

Eπίσης, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζητείται ο πιο πρόσφορος τρόπος θεραπείας των πολεοδομικών προβλημάτων και αναγκών, με βάση αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την ασφάλεια, την υγιεινή και την αισθητική, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα των πόλεων και των οικισμών (και τη φύση τους ως περιοχών κύριας ή παραθεριστικής κατοικίας), χωρίς να ρίχνονται τα βάρη σε άλλους οικισμούς.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο σημειώνει ότι δεν επιτρέπεται η ανάμειξη χρήσεων γης με τρόπο που να νοθεύει τις κατηγορίες που θεσπίζονται σε μια περιοχή, για να μην παραβλάπτεται η πολεοδομική λειτουργία της.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτE είχε κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη την προσπάθεια προσθήκης νέων χρήσεων σε «εξοχικό οικισμό» όπου κυριαρχεί η κατοικία και είχε επικυρώσει (ύστερα από αυτοψία αρμόδιων υπηρεσιών) τη σφράγιση μεγάλου εμπορικού καταστήματος έκθεσης αυτοκινήτων.

Tις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις θέλησε να ανατρέψει η τροπολογία, επιτρέποντας τη λειτουργία διαφόρων επιβαρυντικών χρήσεων σε οικοδομικά τετράγωνα που «βλέπουν» στη λεωφόρο Bουλιαγμένης, με επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, ενώ σε γειτονικά σημεία της λεωφόρου υπάρχουν βεβαρημένες χρήσεις. Ωστόσο το E Tμήμα απέκρουσε το επιχείρημα, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να νοθεύεται μια περιοχή αποκλειστικής κατοικίας μόνο και μόνο επειδή «γειτονεύει» με περιοχές βεβαρημένες ή με μεγάλους οδικούς άξονες. «Eθνος» 11/5/06

Επιστροφή στην αρχή

Μπλόκο του ΣτΕ για καταστήματα

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αλλάζουν, χωρίς πολεοδομικά κριτήρια, τις χρήσεις γης, επιβαρύνοντας τους όρους διαβίωσης των κατοίκων.

Με απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 3212/2003, με την οποία επιχειρήθηκε να επιτραπεί, κατά μήκος της λ. Βουλιαγμένης στο ύψος του Δήμου Βούλας, η λειτουργία νέων επιβαρυντικών χρήσεων, όπως γραφεία, εμπορικά κέντρα κ.λπ. στην περιοχή.
Η Ολομέλεια, υιοθετώντας παραπεμπτική απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ αλλά και σχετική εισήγηση της συμβούλου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Βούλας που ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση του δήμου να σφραγίσει μεγάλο εμπορικό κατάστημα έκθεσης αυτοκινήτων επί της Λ. Βουλιαγμένης.
Η επίμαχη νομοθετική διάταξη, που μετέτρεψε τις πολεοδομικές χρήσεις στα ακίνητα, από αμιγούς σε γενικής κατοικίας με αποτέλεσμα να επιτραπεί η ανέγερση καταστημάτων κ.λπ., κρίθηκε ότι αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό διότι συνεπάγεται την, προς το χειρότερο, μεταβολή των όρων διαβίωσης στον οικισμό της Βούλας.
Τη στιγμή μάλιστα που η μετατροπή των χρήσεων έγινε χωρίς επιστημονική μελέτη, από την οποία να προκύπτει ότι υπάρχουν πράγματι πολεοδομικοί και κοινωνικοί λόγοι, όπως πληθυσμιακές ανάγκες, που επιβάλλουν τη θέσπιση χρήσεων γενικής κατοικίας. Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι η νόθευση μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως αποκλειστικής κατοικίας με την προσθήκη άλλων κατηγοριών οικοδομών, δεν δικαιολογείται από το γεγονός ότι η περιοχή αυτή γειτνιάζει με περιοχές βεβαρημένων χρήσεων ή με μεγάλους οδικούς άξονες.
Σύμφωνα με τους δικαστές, ο νομοθέτης μπορεί να αλλάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις μόνο εφ' όσον η νέα τροποποίηση βελτιώνει τους όρους διαβίωσης των κατοίκων και δεν υποβαθμίζει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Β. ΦΩΤ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2007

Επιστροφή στην αρχή

AΠOΦAΣIΣE H TOΠIKH KOINΩNIA ΓIA TO AΣKΛHΠIEIO NOΣOKOMEIO

 «To Ασκληπιείο δεν μπορεί να δοθεί αντιπαροχή από τον Ε.Ε.Σ., σε οποιαδήποτε Marfin, χωρίς την υπογραφή του Υπουργού Υγείας και την ψήφο της Βουλής».

 «Το Νοσοκομείο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και είναι Δημόσιο πρέπει να παραμείνει Ν.Π.Δ.Δ. ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη συνολική του έκταση και να εκσυγχρονιστεί».

Αυτό είναι το συμπέρασμα και η συνισταμένη όλων των ομιλητών της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βούλας.

Η συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή φορέων και κατοίκων με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού  Συλλόγου «Κάτω Βούλας», σημείωσε, κατά γενική ομολογία, αναμφισβήτητη επιτυχία!

«Οι υπεύθυνοι πολίτες και πολιτικοί που είχαν την πληροφόρηση και μπόρεσαν να εξοικονομήσουν το χρόνο, τοποθετήθηκαν με την παρουσία τους, με το λόγο και την υπογραφή τους και δήλωσαν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας να παραμείνει το Ασκληπιείο σε όλη την έκταση Δημόσιο και να εκσυγχρονιστεί», όπως τόνισε ο κύριος ομιλητής Κώστας Βενετσάνος.

Υπέγραψαν επιστολή για τον Πρωθυπουργό

Οι συγκεντρωμένοι υπέγραφαν σχετική επιστολή η οποία θα αποσταλεί από τους διοργανωτές, στον Πρωθυπουργό, στhν Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Υγείας, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές της περιοχής κλπ. Ηδη έχουν υπογράψει άνω των πεντακοσίων κατοίκων, αποφασισμένων να μετουσιώσουν την υπογραφή τους σε κλιμακούμενο αγώνα και ψήφο.

H εφημερίδα μας τονίζει αυτό το τελευταίο γιατί δυστυχώς αυτό τους «πονάει» περισσότερο από το «δέον». Κι εδώ το «δέον» - αυτό που πρέπει, που επιβάλλεται – ταυτίζεται με την κοινωνική βούληση.

Στις παραπάνω υπογραφές πρέπει να προστεθούν και οι άνω των χιλίων διακοσίων υπογραφών που έχoυν περισυλλέξει μεμονωμένοι κάτοικοι με πρωτοβουλία του Κ. Συρεκέλα.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η μοναδική εκδήλωση αντίδρασης. Οι ανυποχώρητες, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο – η ηγεσία των οποίων παρέστη στη συγκέντρωση – η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας τον περασμένο Δεκέμβριο που ελήφθη παρουσία και πληθώρας βουλευτών σε μια κατάμεστη αίθουσα και η ταυτόσημη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οριοθετούν την επίσημη και ουσιαστική βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Και ο Μητροπολίτης  Γλυφάδας

Στους παραπάνω θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς πρέπει να προστεθεί και η Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε επίσημα από τον  προϊστάμενο του ιερού ναού Aγ. Nεκταρίου πατέρα Γεώργιο, ο οποίος και ανέγνωσε σχετική επιστολή του Μητροπολίτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημ. Αβραμόπουλο, στην οποία τοποθετείται απερίφραστη στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων.

Στην επιστολή αυτή (αρ. πρωτ. 2044) μεταξύ άλλων αναφέρει:

Α) εκρίναμεν σύμφωνον και εύστροφον το περιεχόμενον του ανηρτημένου «πανώ», του αναγράφοντος: «Ασκληπιείο Βούλας – Το μοναδικό Νοσοκομείο – της μεγαλύτερης Νομαρχίας – κατεδαφίζεται από τους κερδοσκόπους της Υγείας». «Μολών λαβέ».

Β) Παρεκαλέσαμεν, όπως ενεργοποιηθούν αι δωρεαί του Νοσοκομείου, διότι εξ όσων γνωρίζομεν, εκκρεμεί από ετών μεγάλη δωρεά της οικογενείας Μαρτίνου – Εφοπλιστών. Διατί; Μήπως αληθεύει η πληροφορία, ότι αντιδρά ο Πρόεδρος του

Ε.Ε.Σ.; Υπάρχει άρα γε δικαίωμα αρνήσεως της δωρεάς; Όταν μάλιστα αύτη αποβλέπει, δια το καλόν του πολίτου και δη του απόρου πολίτου;

Και παρακάτω: «Σημειωθήτω, ότι ενώ το Νοσοκομείον εξυπηρετεί γεωγραφικήν περιοχήν περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, αι κλίναι έχουν κατά πολύ ελαττωθή. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα εντός του χώρου του Νοσοκομείου, τα οποία με τας υπάρχουσας δωρεάς, δύνανται να επισκευασθούν και εξοπλισθούν, ώστε περισσότεροι ασθενείς της περιοχής να εξυπηρετώνται.

Δ) Τέλος, φρονούμεν μετά βεβαιότητος, ότι η ιδιωτικοποίησις του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας», αντίκειται προς το κοινωνικόν σύνολον και θα αποβή είς βάρος των απόρων ασθενών.

Στη συγκέντρωση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Βούλας, ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής και φορείς διαφόρων περιοχών.

Από τους βουλευτές απάντησαν μόνο η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Ντίνος Βρεττός και ο Θανάσης Λεβέντης, οι  οποίοι και απέστειλαν επιστολές υποστήριξης του  δίκαιου αιτήματος των κατοίκων. Οι ίδιοι βουλευτές έχουν κάνει και ερωτήσεις για το θέμα στη Βουλή των  Ελλήνων. Άλλος εκ των βουλευτών κανείς!

Από τη Νομαρχία παρέστησαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θαν. Μπαλής επικεφαλής της μειοψηφίας, ο Νίκος Στεφανίδης και η Ιωάννα Στεργίου εκπροσωπώντας αντίστοιχα τις άλλες δύο παρατάξεις και η η Bασ. Kοροβέση από την πλειοψηφία.

Από το Δήμο Βούλας παρέστη ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ως εκπρόσωπος του Δήμου (αιτιολόγησε την απουσία του δημάρχου), πήρε το λόγο και αφού τόνισε την αναγκαιότητα να μη χάσει  το Ασκληπιείο το δημόσιο χαρακτήρα του, κάπου το …στριφογύρισε, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από το ακροατήριο.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας και τ. δήμαρχος Βούλας Αγγελος Αποστολάτος παρέστη και μίλησε κάνοντας αίσθηση, αφού έδωσε τη «λύση» για να μη χαθεί το Ασκληπιείο με την ένταξη της έκτασης στο σχέδιο και το χαμηλό συντελεστή δόμησης.

«Αν θέλει ο Δήμαρχος μπορεί, και μόνος εκείνος μπορεί, τόνισε. Εγώ θα το έλυνα».

Ακόμη παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νανά Κάραγιαν και Ηλέκτρα Τσιριγώτη.

Ο Δήμος Βάρης εκπροσωπήθηκε δια του προέδρου του Θωμά Δεληγιάννη, ο οποίος διάβασε ψήφισμα που είχε πάρει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιό τους την προηγουμένη ημέρα.

Από το Δήμο Βουλιαγμένης παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ελευθερίου (της πλειοψηφίας) και Δημήτρης Τζιώτης επικεφαλής της μειοψηφίας, ο οποίος και μίλησε δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα, φέρνοντας παραδείγματα του κοινωνικού κράτους που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Ενι Φαρμακίδη.

Από το Δήμο Βουλιαγμένης ακόμη παρευρέθησαν μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος. 

Από τη Δημοτική Aρχή Κρωπίας δεν παρευρέθη κανένας αν και εκλήθησαν.  Αλήθεια οι Κορωπιώτες δεν προσεγγίζουν στο Ασκληπιείο νοσοκομείο όταν αρρωσταίνουν;

Ακόμη παρευρέθησαν ο Γεν. γραμματέας του ΕΠΣΑΝΑ και πρόεδρος του αθλητικού  Συλλόγου Αρη Βούλας, Ησαϊας Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλ. Καπόπουλος.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του εξωρ. Συλλόγου «Κάτω Βούλα» Eφη Γαβριλάκη, ενώ προέδρευσε της συγκέντρωσης η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αννα Μπουζιάνη.

Δημόσιοι έπαινοι αξίζουν στους διοργανωτές και βασικούς συντελεστές της επιτυχίας καθώς και στη Συντονιστική Eπιτροπή: Kώστα Tσιριγώτη, Nανά Kάραγιαν, Θεοφ. Kουλιανός, K. Bενετσάνος, Tηλ. Nτιώνας.

H Πρόεδρος του Σωματείου Eργαζομένων του Aσκληπιείου Σωτηρία Δάλλα, ευχαρίστησε για την κοινωνική συμμαχία εργαζομένων και τοπικής κοινωνίας και ανέπτυξε τις θέσεις της, που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

«Tο θέμα έχει εξαντληθεί ήδη στο επίπεδο της ενημέρωσης. Θα κάνω δύο επισημάνσεις. Eχουμε να κάνουμε με ένα χρηματιστηριακό κεφάλαιο και μ’ έναν Eλληνικό Eρυθρό Σταυρό που ο σημερινός του πρόεδρος Mαρτίνης κατάφερε να διαψεύσει τις δικές μου ελπίδες και οράματα, δεδομένου ότι είμαι εθελόντρια σαμαρίτισα του E.E.Σ.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο να συμπεριφέρεται σαν επιχειρηματίας. Δεν δαιμονοποιούμε τα πάντα αλλά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. H περιουσία του EEΣ αφορά τον καθέναν από μας γιατί έχει προέλθει από κληροδοτήματα και δωρεές.

Δεν μπορεί να διατίθενται μ’ αυτό τον ελεεινό, κυνικό και ωμό τρόπο...».

O  K. Bενετσάνος κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Nοσοκομείου, στις δωρεές και τα κληροδοτήματα, στον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα, καθώς και του E.E.Σ. στον τρόπο κτήσεως της περιουσίας του και στο δημόσιο χαρκατήρα της.

Tο 1927 παραχωρήθηκε με τη μέθοδο της εκποίησης από το Eλληνικό δημόσιο - την Aεροπορική Aμυνα - έκταση 108,320 στρεμ. προς 1.730 δρχ./στρ. Δηλαδή με το ένα δέκατο πέμπτη (1/15) της εμπορικής αξίας της εποχής, με τον όρο να λειτουργήσει το νοσοκομείο Aσκληπιείο.

H “κυριότητα” που παρακρατεί ο E.E.Σ. είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Aνευ αξίας ανταλλάξιμης. O E.E.Σ. και η οποιαδήποτε MARFIN δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν αλλάξει ο Nόμος 1821/88 σύμφωνα με τον οποίο τη χρήση έχει ες αεί, το E.Σ.Y., όσο υπάρχει.

Tίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή του Yπουργού και την ψήφο των βουλευτών στη Bουλή.

Aν είναι κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει, είναι να περιέλθει και η κυριότητα στο Δημόσιο και το Nοσοκομείο να εκσυγχρονιστεί.

Xρήματα βρίσκονται όταν θέλουμε...»

Γρηγόρης Kωνσταντέλλος (αντιδήμαρχος Bούλας)

Nαι μεν, αλλά...

Δήλωσε ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά και ομόφωνα για το Nοσοκομείο. Δηλαδή να παραμείνει ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση και να εξελιχθεί μέσα στο ίδιο πλαίσιο και στην ίδια φιλοσοφία (σ.Σ. δηλαδή δημόσιο σ’ όλη του την έκταση και εκσυγχρονισμένο).

Aυτοί που αντιπαλεύουμε, είπε, «είναι θεριά και δεν ξέρει κανένας πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν αυτό το οποίο θέλουν να κάνουν». Kαι έκανε μια ηττοπαθή στροφή, προτρέποντας «να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι αποδέκτες μιας λύσης που άλλοι θα αποφασίσουν για μας»

Σ.Σ.: H απάντηση αγαπητέ Γρηγόρη, χωρίς ηττοπάθειες ή ηττοπαθείς “ρεαλισμούς”, είναι μία: χωρίς την υπογραφή της Kυβέρνησης και την ψήφο της Bουλής, χωρίς τη βούληση της κοινωνίας και μόνο με τον ιδιοτελή ή μη ενδοτισμό ορισμένων ΔEN μπορούν να κάνουν TIΠOTA!

Περιορισμό όρων δόμησης  πρότεινε ο Aποστολάτος

 O πρώην Δήμραχος και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Aγγελος Aποστολάτος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους παρισταμένους για τις ανησυχίες τους, ταόνισε μεταξύ άλλων ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ζητάει λύση. «Nαι στο δημόσιο χαρακτήρα του Nοσοκομείου. Nαι στον εκσυγχρονισμό του, Nαι στην ανάπλαση.

 Ποτέ δεν πρέπει να γίνει άλλη εκμετάλλευση σ’ αυτό το χώρο. Kαι η λύση είναι μόνο μία.

 ...Mία απόφαση χρειάζεται: τροποποίηση των όρων δόμησης της έκτασης του Aσκληπιείου. Περιορισμό του συντελεστή εκμετάλλευσης από 0,80 σε 0,40. Περιορισμό του συντελεστή κάλυψης. Aπό 0,7 σε 0,2. Περιορισμός ορόφων. Aπόδοση του κομματιού που ανήκει στο Δήμο μας.

 Nα δω ποια MARFIN ή όπως αλλιώς λέγεται, θα πάει να επενδύσει λεφτά εκεί που δεν μπορεί να κάνει έργο εκμετάλλευσης».

 Kαι κατέληξε: «Aύριο το πρωί έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αλλαγή όρων δόμησης».

ΕΒΔΟΜΗ Ανατολικής Αττικής 12-2-07

Επιστροφή στην αρχή

Παγώνει» η παραχώρηση του οικοπέδου στον Ερυθρό Σταυρό

Παράταση χρόνου παίρνει η παραχώρηση στον Ερυθρό Σταυρό του οικοπέδου όπου βρίσκεται το «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, κατά τη διάρκεια ακρόασης προχθές το βράδυ στην αρμόδια επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 4 της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Το άρθρο έδινε τη δυνατότητα στον ΕΕΣ να αξιοποιήσει το οικόπεδο της Βούλας με τον όρο να παραδώσει ένα νέο νοσοκομείο στο ΕΣΥ.

«Το άρθρο 4 ήταν γενικόλογο», σχολίασε στο «Εθνος» ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Μανώλης Σκουλάκης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες από τους τοπικούς φορείς της Βούλας και τους εργαζόμενους στο «Ασκληπιείο».

Χρηματοδότηση

Από την επιτροπή πέρασαν, ωστόσο, τα υπόλοιπα άρθρα της σύμβασης, τα οποία προβλέπουν χρηματοδότηση του Ερυθρού Σταυρού από το κράτος. Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει χρέη του ΕΕΣ προς τα Ταμεία, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ετήσια χρηματοδότησή του με 12 εκατομμύρια ευρώ (από το 2008).

Την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν το θέμα, από την πλευρά του Ερυθρού Σταυρού υπήρχε η πληροφορία ότι η διοίκηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» περνάει στο «Υγεία». Σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και παλαιότερα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Τις δύο πλευρές ενώνει η επικείμενη αξιοποίηση του οικοπέδου 100 στρεμμάτων, όπου σήμερα βρίσκεται το «Ασκληπιείο» της Βούλας. Το νοσοκομείο και το ακίνητο ανήκουν στον Ερυθρό Σταυρό και είχαν περιέλθει για χρήση στο ΕΣΥ το 1985.

Ο Ερυθρός Σταυρός προτείνει στο υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει στον ίδιο χώρο ένα νέο νοσοκομείο του ΕΣΥ και να αξιοποιήσει το υπόλοιπο οικόπεδο. Για το θέμα έχει υπάρξει πρόταση προς τον ΕΕΣ του τραπεζικού ομίλου «Μαρφίν», ο οποίος ελέγχει το «Υγεία».

Το σχέδιο προβλέπει ανέγερση (χωρίς κόστος για το κράτος) κτιρίου εμβαδού 40.000 τετραγωνικών, όπου θα στεγαστεί μελλοντικά το «Ασκληπιείο». Το υπόλοιπο οικόπεδο θα μοιραστούν ο ΕΕΣ και οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό μαιευτήριο, ιδιοκτησίας του «Υγεία», και άλλες μονάδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΘΝΟΣ 30/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ το νοσοκομείο από την πολιτεία αλλά με χώρους που ορέγονται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας

Σκληρό πόκερ για το οικόπεδο-φιλέτο

ΕΡΕΥΝΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Αν υπήρχε τρόπος να δει κάποιος το «Ασκληπιείο» της Βούλας από ψηλά θα είχε την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα κτηριακό συγκρότημα που θυμίζει νοσοκομείο των αρχών του περασμένου αιώνα, στρατόπεδο και κατασκήνωση μαζί. Και αν κοιτάξει το καταπράσινο πίσω μέρος του με τα ερειπωμένα κτήρια που μοιάζουν με το «10» του Καραγάτση, θα καταλάβει γιατί είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Και ακόμα μεγαλύτερη η επιθυμία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ιδιοκτήτη του οικοπέδου, να το αξιοποιήσει εξασκώντας τις ικανότητές του στο ...real estate μαζί με υπηρεσίες υγείας.

Το τελευταίο διάστημα έχει παιχτεί, για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, ένα πολύ σκληρό πόκερ για την αξιοποίηση ενός μέρους του οικοπέδου, εμβαδού 30 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται τα πολλά και διάσπαρτα κτήρια που αποτελούν το «Ασκληπιείο». Την ημέρα της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο -όπως καταγγέλθηκε- άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία να μπει στον χώρο του «Ασκληπιείου». Με ποιον τρόπο;
ΕΕΣ και Marfin
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραχωρούσε, άτυπα, το δικαίωμα στη Marfin (βλ. νοσοκομείο «Υγεία», «Μητέρα» κ.ά.) να χτίσει ένα ιδιωτικό μαιευτήριο στο οικόπεδο του «Ασκληπιείου». Προέβλεπε, επίσης, την ετήσια επιχορήγηση του ΕΕΣ από το Δημόσιο με 12 εκατομμύρια ευρώ (από το 2008 κι έπειτα), ενώ σήμερα είναι 6 εκατ. ευρώ, και παραχωρούσε εφάπαξ στον ΕΕΣ 5 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των χρεών του. Κάτι που πέρασε από τη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΕΕΣ, με όχημα τη Marfin, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν και στη Βουλή, είχε αναλάβει την υποχρέωση να ανακατασκευάσει το ήδη υπάρχον νοσοκομείο. Η αντιπολίτευση αλλά και η τοπική κοινωνία της Βούλας κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά ο Ερυθρός Σταυρός, ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου βρίσκεται το «Ασκληπιείο», παραχωρεί στη Marfin το δικαίωμα ανέγερσης μαιευτηρίου, κι εκείνη θα το εξαργύρωνε ανακατασκευάζοντας το παμπάλαιο νοσοκομείο. Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο ο ιδιωτικός τομέας θα εισχωρούσε διά της πλαγίας οδού στη δημόσια υγεία.
Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βούλας, που έχουν λόγο στην αξιοποίηση των χώρων του νοσοκομείου, θα πουν στην «Ε» ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα με τα κληροδοτήματα και τις δωρεές που έχουν κάνει ιδιώτες προς το «Ασκληπιείο». «Είναι δυνατόν να τις αξιοποιήσει ο κάθε ιδιώτης». Ηδη ο Δήμος της Βούλας έχει καταδικάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την παραχώρηση οικοπεδικής έκτασης σε ιδιώτη, επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας. Ο Δ. Αβραμόπουλος μετά τις δημοτικές εκλογές είχε δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας της Βούλας. Παρ' όλα αυτά έθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο. Το οποίο απέσυρε ο υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος, καθώς όταν συζητήθηκε ο υπουργός βρισκόταν στην Κίνα. Το επίμαχο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που τελικά αποσύρθηκε, ήταν κατά την αντιπολίτευση ό,τι πιο επικίνδυνο.
Το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με τη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία έθεσε το θέμα του «Ασκληπιείου», το επίμαχο άρθρο προέβλεπε ότι ο ΕΕΣ αναλάμβανε την υποχρέωση να κατασκευάσει και να παραδώσει στο υπουργείο Υγείας ένα νέο νοσοκομείο εντός του οικοπέδου κι εκτός του ήδη υπάρχοντος κτηρίου, για να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Η βουλευτής μιλώντας στην «Ε» θα πει: «Με δεδομένο ότι ο ΕΕΣ είχε ήδη συμβληθεί με ιδιωτική κοινοπραξία για την κατασκευή μεγάλου μαιευτηρίου και διαγνωστικού κέντρου, το επίμαχο άρθρο θα άνοιγε την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα παρέδιδε ένα τεράστιας σημασίας ακίνητο σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Από την άλλη, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει βάλει τέσσερα χρόνια ούτε ένα καρφί στο "Ασκληπιείο" και δεν το ενίσχυσε με προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα δίνοντας ετήσια επιχορήγηση ΕΕΣ ύψους 12 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενη κάθε έτος με το ποσοστό του πληθωρισμού και προσαυξανόμενη με 2% και πλέον. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου, που έχει τόσο ανάγκη η περιοχή».

Kkyr@enet.gr dani@enet.gr    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

«Εξαφανίστηκε» δωρεά ενός εκατ. ευρώ

«Μία μεγάλη δωρεά για το νοσοκομείο, η οποία ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο, με την οποία ελπίζαμε ότι θα χτιστούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξαφανίστηκε! Ετσι, συνεχίζουμε να διενεργούμε τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε συνθήκες παράγκας», καταγγέλλει στην «Ε» ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης, εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου. Και είναι μόνο η αρχή.

«Παρότι από προηγούμενες διοικήσεις είχαν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να ανεγερθεί κτίριο όπου θα στεγαζόταν Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης η οποία, όπως σχεδιαζόταν, θα ήταν έτοιμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα λεφτά εξαφανίστηκαν από τον ορίζοντα και στη θέση της κλινικής σήμερα υπάρχει ένα άναρχο, ατελείωτο πάρκινγκ», προσθέτει. Η ντροπή όμως δεν σταματάει εδώ. Ούτε και τα μαγικά που εξαφανίζουν χρήματα από την ...τσέπη του νοσοκομείου.
«Επειδή το μαγαζί είναι και στην παραλιακή και γωνιακό και λόγω του ότι στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, έχουμε καλοκαίρι από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, φανταστείτε έναν τομέα επειγόντων περιστατικών που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Από τότε που χτίστηκε το νοσοκομείο δεν έγινε ποτέ αναμόρφωση ή ανακατασκευή του ΤΕΠ. Επομένως, μη με ρωτάτε για συνθήκες. Είναι τριτοκοσμικές». Τα λόγια είναι της Σωτηρίας Δάλλα, μέλους του Σωματείου των Εργαζομένων του «Ασκληπιείου». Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες -θα πει στην «Ε»- όταν υπήρχαν χρήματα κι ενώ είχε ανανεωθεί ο εξοπλισμός του καρδιολογικού τμήματος, αγοράσαμε και νέο αξονικό τομογράφο και συνεχίζαμε προς την αναμόρφωση του ΤΕΠ, ξαφνικά οι εργασίες σταμάτησαν. Η ανακαίνιση δεν έγινε ποτέ και τα χρήματα που ήταν από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν ξέρουμε πού πήγαν».
Σε έναν θάλαμο του νοσοκομείου στοιβάζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά των χειρουργικών ειδικοτήτων. Σε διπλανό όλα τα παθολογικά, με εξαίρεση τα καρδιολογικά. «Γίνεται το αδιαχώρητο. Η ταλαιπωρία ασθενών, συγγενών, γιατρών και νοσηλευτών χτυπάει κόκκινο. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της πολιτείας, ο χώρος του ΤΕΠ ντροπιάζει», λέει ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.
Και υπερτιμολογήσεις
Στο νοσοκομείο, όμως, γίνεται και υπερτιμολόγηση υπηρεσιών που παρέχουν σε αυτό ιδιωτικά συνεργεία.
«Τα ιδιωτικά συνεργεία είναι ένα ανοιχτό τραύμα», λέει η Σ. Δάλλα. «Η πλύση του ιματισμού, η φύλαξη του νοσοκομείου, η σίτιση και η καθαριότητα είναι στα χέρια ιδιωτικών συνεργείων. Γι' αυτά το νοσοκομείο πληρώνει 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του. Την ίδια ώρα ο νέος προϋπολογισμός (2008) της χώρας δίνει στον χώρο της υγείας 10 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού, που μεταφράζονται σε 765 εργαζόμενους. Αν στο "Ασκληπιείο" πληρώνουμε 4 εκατομμύρια μόνο στα ιδιωτικά συνεργεία θα μπορούσαμε να προσλάβουμε 300 άτομα προσωπικό. Θα μπορούσαμε να κόψουμε τα ιδιωτικά συνεργεία και να δώσουμε δουλειά σε τακτικό και μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα αντιμετωπίζεται ανθρώπινα. Διότι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία αυτά είναι μία τραγική ιστορία: έχουν μερική απασχόληση, χρησιμοποιούνται κατά πώς θέλουν οι εργολάβοι», λέει.
Και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις δεν φαίνεται να είναι πολύ καθαρός.
«Ολα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή. Οι διαγωνισμοί ισχύουν για ένα χρόνο. Οταν λήξουν μπορούν να παραταθούν με μονομερή απόφαση του νοσοκομείου για δύο μήνες και στη συνέχεια να γίνει ανανέωση για ακόμα 10 μήνες. Ολα αυτά έχουν γίνει στο "Ασκληπιείο" και τώρα δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, ειδικότεραστον τομέα των υλικών για τα χειρουργεία, που είναι πολλά και απολύτως απαραίτητα. Και η λύση που έχει δοθεί είναι η εξωσυμβατική προμήθεια, η οποία μεταφράζεται σε δυσθεώρητες τιμές τις οποίες πληρώνει το νοσοκομείο».

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Μιλούν οι Π. Ευσταθίου, πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, και Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Οι πεζοί στα 8 μέτρα...

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πόσα μέτρα είναι σε πλάτος οι τρεις λωρίδες της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της Βούλας; Περίπου οκτώ, λένε. Ε, αυτά είναι τα οκτώ πιο επικίνδυνα μέτρα που πρέπει να περπατήσει κάποιος, έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται στο βαρέλι του γύρου του θανάτου, για να περάσει απέναντι και να βρεθεί σε έναν από τους ομορφότερους φυσικούς παιδότοπους των νοτίων προαστίων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια με αριθμούς: Περίπου δέκα νεκροί, διπλάσιοι τραυματίες, χιλιάδες επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό, τέσσερα σήματα της Τροχαίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, άλλες τρεις επιστολές του Δήμου Βούλας. Και όλα αυτά; Για την τοποθέτηση ενός φαναριού με εκείνο το κουμπάκι που το πατάς και τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι θα έχεις στο στόμα την αύρα της θάλασσας και όχι την ίδια σου την ψυχή...
Εκεί βρίσκεται το καφέ «Νότος», ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για πιτσιρίκια, ένα είδος λούνα παρκ και ένας πεζόδρομος πάνω από τη θάλασσα. Τέσσερις πολύ καλοί λόγοι για να θες να περάσεις απέναντι... Μόνο που το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για την παραλιακή λεωφόρο και ότι υπάρχει φανάρι αρκετά παρακάτω, εκεί όπου βρίσκεται ένα ξενοδοχείο στο απέναντι ρεύμα προς Αθήνα, αδιαφορεί για το αίτημα των κατοίκων αλλά και της ίδιας της Τροχαίας Ελληνικού, που είναι υπεύθυνη για την περιοχή.

Με σήμα της στις 11 Ιουνίου 2007 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Τροχαία Ελληνικού περιγράφει την κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο και αναφέρει ότι οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες των 70 χιλ. την ώρα, που είναι το όριο, και δεν υπάρχει ορατότητα ούτε των οδηγών ούτε και των πεζών. Θα πρέπει να αφαιρεθούν οι διαβάσεις και να τοποθετηθούν φανάρια με μπουτόν, ιδίως μπροστά από την είσοδο του καφέ «Νότος». Ακολουθούν άλλα τρία σήματα της Τροχαίας με το ίδιο αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, την 1η Οκτωβρίου 2007 και στις 2 Νοεμβρίου 2007.
Είχε προηγηθεί ένα τριπλό θανατηφόρο δυστύχημα στις 8 Οκτωβρίου 2006, ακριβώς έξω από το καφέ. Ενα άντρας 73 ετών αποφάσισε να διασχίσει την παραλιακή από το καφέ προς το μεσαίο διάζωμα. Μία μοτοσικλέτα με δύο εικοσάχρονα παιδιά, το ένα εκ των οποίων εργαζόταν σε εστιατόριο της παραλιακής, μερικά μέτρα παρακάτω, πάνω στην παραλιακή, έπεσε πάνω του και τον σκότωσε. Τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν πάνω στην τσιμεντένια ταμπέλα του καφέ, γεγονός για το οποίο η οικογένεια του ενός έκανε αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου, λόγω του ότι η ταμπέλα έχει τοποθετηθεί παρανόμως και οι Αρχές, μεταξύ αυτών και ο Δήμος της Βούλας, θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει για την απομάκρυνσή της.

Ο ίδιος ο Δήμος της Βούλας έκανε την πρώτη κρούση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Σεπτέμβριο του 1999 ύστερα από επιστολή κατοίκων της περιοχής. Επανήλθε στο θέμα στις 31 Οκτωβρίου 2000 με επιστολή στην οποία διατυπώνει παράκληση για την επανεξέταση του αιτήματος περί τοποθέτησης φαναριών στην προέκταση της οδού Διός ή Ηρας προς τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 στέλνει ακόμα μια επιστολή. Τον Αύγουστο του 2001 ζητεί να μάθει από την Τροχαία τον ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο Δήμος Βούλας τον περασμένο Ιούνιο έστειλε όλο το πακέτο των επιστολών στον υφυπουργό Ανάπτυξης και σε βουλευτές του υπολοίπου Αττικής. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ περιφέρειας Αττικής Βασίλη Οικονόμου κατέθεσε την Πέμπτη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των συνολικότερων κυκλοφοριακών αλλαγών στην περιοχή. Ο δήμαρχος Βούλας Γιώργος Μάντεσης μας είπε ότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος μέχρι και να καλύψει οικονομικά τη μελέτη και την εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών με μπουτόν στο συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής.
Επί του παρόντος, το μόνο που γίνεται είναι το στήσιμο μπλόκων από την Τροχαία Ελληνικού με τη ελπίδα ότι η θέα του ραντάρ την ώρα που σημαδεύει τον οδηγό, μπορεί να τον κάνει να αφήσει το πόδι από το γκάζι. Μόνο που θανατηφόρα τροχαία γίνονται και με ταχύτητες πολύ κάτω από τα όρια του ΚΟΚ...

kkyr@enet.gr     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/06/2008

Επιστροφή στην αρχή

Υπό «ανάπτυξη» η πλαζ Βούλας-Εταιρεία επιδιώκει να κατασκευάσει τέσσερα εστιατόρια και καφετέριες – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι δημότες και ο Δήμος της Βούλας προκειμένου η ομώνυμη Β΄ πλαζ της περιοχής να αλλάξει χαρακτήρα και να αποκτήσει κέντρα και εστιατόρια. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην «Κ» ενεργοί πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και εκπρόσωποι της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Βούλας, η εταιρεία «Απολλώνιες Ακτές Α.Ε.» επιδιώκει να αποσπάσει άδειες, ώστε εντός των ορίων της πλαζ (που έχει εγκαταλειφθεί και θυμίζει πλέον σκουπιδότοπο) να κατασκευάσει τέσσερα κέντρα (εστιατόρια και καφετέριες). Η πολεοδομία του δήμου έχει ήδη εγκρίνει τα σχέδια... ανάπλασης της ακτής της εταιρείας (η οποία έχει άδεια χρήσης γης βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 2004 για τα ολυμπιακά έργα) και έχει υπογράψει τις οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 η εταιρεία «Απολλώνιες Ακτές Α.Ε.» (συμφερόντων τότε της Βερνίκος Υachts) απέκτησε έννομο συμφέρον στη Β΄ πλαζ της Βούλας, καθώς ο δήμος υπέγραψε σύμφωνο παραχώρησης της πλαζ στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, και αυτή με τη σειρά της την παραχώρησε στις «Απολλώνιες Ακτές».

Εδώ όμως και λίγα χρόνια η συγκεκριμένη πλαζ έχει μετατραπεί σε πραγματικό σκουπιδότοπο, καθώς έχει εγκαταλειφθεί και γεμίζει με μπάζα και απορρίμματα. Χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται, η απαξίωση συνεχίζεται συστηματικά ώσπου, όπως λέει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Κίνησης για τη Διάσωση της Παραλίας κ. Σ. Γκίκας, «άρχισε να κτίζεται μέσα στα όρια της πλαζ ένα κέντρο». Το γεγονός πυροδότησε την πάνδημη αντίδραση. Κανείς δεν επιθυμεί οχλούσες εγκαταστάσεις, λέει ο δήμαρχος της Βούλας κ. Γ. Μάντεσης. Η άποψη αυτή αποτυπώνεται και στα δημοτικά συμβούλια της πόλης, όπου σύσσωμο το σώμα (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) ψήφισε αρνητικά όσον αφορά την προέγκριση της αδειοδότησης των καταστημάτων.

Οι πολίτες από την πλευρά τους προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει ήπιες χρήσεις στην παραλία με τη δημιουργία αναψυκτηρίων, ανοίγοντας την πόρτα σε περαιτέρω επεκτάσεις...

Και ενώ το ΣτΕ δεν έχει ακόμη βγάλει κάποια απόφαση, η τοπική πολεοδομία έχει ήδη εκδώσει οικοδομικές άδειες.

«Ο δήμαρχος θα μπορούσε να είχε βάλει φρένο σε όλα αυτά», λέει στην «Κ» η εκπρόσωπος της δημοτικής μειοψηφίας κ. Νανά Καραγιάν, «αφού έβλεπε εδώ και πολύ καιρό ότι η εταιρεία “Απολλώνιες Ακτές” δεν τηρούσε τους όρους του συμβολαίου παραχώρησης, όπως αυτό ίσχυε από το 2001».

Η κινητοποίηση των κατοίκων, αλλά και η προσφυγή στο ΣτΕ είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους τριών εκατ. ευρώ στην εταιρεία, το οποίο ωστόσο έως σήμερα δεν έχει καταβληθεί. Οι πολίτες από την πλευρά τους επιμένουν ότι ο «δήμαρχος θα το χαρίσει». Ο ίδιος ο κ. Μάντεσης τονίζει στην «Κ» ότι «τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στην εταιρεία». Απλώς, πρώτα θα πρέπει να λυθούν προβλήματα νομικής φύσεως, καθώς δεν καθίσταται απολύτως σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα επιμεριστούν τα ποσά μεταξύ του ιδιοκτήτη της πλαζ (εταιρεία «Απολλώνιες Ακτές») και του υπο-εκμισθωτή της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/10/2008_287540

Επιστροφή στην αρχή

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Με την ευκαιρία της «Ημέρας Δράσης για Ελεύθερες Ακτές» και της γενικότερης προσπάθειας που κάνουμε για την προστασία και ήπια ανάπτυξη στο Σαρωνικό, θα πραγματοποιήσουμε Επιστημονική Ημερίδα στην οποία θα συμμετέχουν οι εξής εισηγητές :

-         Πολύζος Ιωάννης, Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα : Αστικός χώρος και Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού.

-         Καραμανώφ Μαρία, Σύμβουλος του Συμβουλίου Επικρατείας και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα: Το νομικό καθεστώς για τις παραλίες και τον αιγιαλό και η αναγκαιότητα της εφαρμογής του.

-         Δελαπόρτα Αικατερίνη, Αρχαιολόγος Διευθύντρια Β’ Εφορίας Αρχαιοτήτων με θέμα: Ο Σαρωνικός στην Αρχαιότητα από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο.

-         Ευαγγελίδου Μάρω, Αρχιτέκτων Σύμβουλος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με θέμα: Το Προεδρικό Διάταγμα για τις παραλίες του Σαρωνικού και η συμβολή του στην προστασία και ήπια διαχείριση της παραλιακής ζώνης.

-         Τότσικας Πάνος, Πολεοδόμος με θέμα: Το Σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και οι επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 18.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βάρης (Θέατρο) – Δημοτικό Σχολείο Βάρης οδός Άττιδος.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Επικοινωνία:

Σταύρου Μάκης:6977990887

Κουρουπάκη Δέσποινα:6972846606

ΚοραλήΑλέκα:6944585219

Μπουκουβάλα ΄Αννα:  6944913003

Επιστροφή στην αρχή

Σε επιχείρηση "εξωραϊσμού" του χώρου του πρώην κάμπινγκ της Βούλας προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενέργεια που προφανώς συνδέεται και με τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του χθες το πρωί, "το πρωί συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μπήκαν στον χώρο του κάμπινγκ και άρχισαν να απομακρύνουν μπάζα, πεσμένους κορμούς δένδρων, χώματα και σκουπίδια, μια εργασία που θα συνεχιστεί και στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, προχώρησαν στο γκρέμισμα εγκαταλελειμμένων κτηρίων, αφού προηγήθηκε η απομάκρυνση αστέγων που τα είχαν καταλάβει".

Οι εγκαταστάσεις του κάμπινγκ εγκαταλείφθηκαν μετά το 2004 και τώρα το ΥΠΕΚΑ υπόσχεται, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, πως "σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον στην ανάπλαση του χώρου, προκειμένου να δοθεί σε δημόσια χρήση και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για όλους τους πολίτες".

ΑΥΓΗ, 01/09/2010

Επιστροφή στην αρχή